SOUČASNÉ MOŽNOSTI ZEVNÍ LÉČBY U ATOPICKÉ DERMATITIDY. MUDr. Jitka Dobešová

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "SOUČASNÉ MOŽNOSTI ZEVNÍ LÉČBY U ATOPICKÉ DERMATITIDY. MUDr. Jitka Dobešová"

Transkript

1 SOUČASNÉ MOŽNOSTI ZEVNÍ LÉČBY U ATOPICKÉ DERMATITIDY MUDr. Jitka Dobešová Dobrý den, mé jméno je Jitka Dobešová a budu zde mít dnes přednášku na téma Atopické dermatitidy. Je důležité vědět co je to atopická dermatitida, jak se pozná, je nutno vědět také něco o etiopatogenezi, protože na základě toho můžeme vlastně využít všech možností, které nám současná terapie dává, no a samozřejmě s tím úzce souvisí i klinické formy atopické dermatitidy. Atopická dermatitida je chronické, zánětlivé a NEINFEKČNÍ onemocnění, velmi často se setkává s tím, že učitelky v mateřské školce nebo základní škole se doslova a do písmene štítí těchto atopických dětí. To je bohužel průvodní jev všech kožních onemocnění, přestože jen velmi málo kožních onemocnění je přenosných. Takže je to chronické, zánětlivé, neinfekční onemocnění kůže, které má sklon k recidivám, a co je velice důležité příznak, který nikdy nechybí při diagnostice atopické dermatitidy je svědění a suchost kůže. Je součástí vlastně atopického syndromu, dále do toho spadá ještě rinitida, bronchiální astma a nasedá na to velmi často potravinová alergie. Jak už jsem říkala, je to jedno z nejrozšířenějších onemocnění dětského věku, % populace u nás je postihnuta, je tam často rodinný výskyt, nejčastěji se vyskytuje v dětském věku, a to v prvním roce, eventuálně do toho druhého roku věku, ale bohužel 30 % z těch postižených dětí potom přechází do dospělosti.

2 Rozlišujeme dvě formy extrinsickou a intristickou. Velmi jednoduše řečeno to je čistá atopie, čili to je ta vlastně naše kožní, kde se nemísí s těmi slizničními formami, proto také u atopické čisté dermatitidy nemusí být i IgE pozitivní, tak jak se všude píše, a je tam velice výrazně porušena bariérová funkce kůže. Což je vlastně podstatou tohoto onemocnění a na základě toho, když pochopíme bariérovou kůži, můžeme tedy aplikovat důležité zevní léky, aniž bychom museli používat celkovou terapii.

3 Čili k té etiopatogenezi. Jednoznačně je tam genetická predispozice. A ta spočívá v tom, že vlastně ta porucha té kožní bariéry, ta zase ovlivňuje suchost kůže, protože ta voda, která zvláčňuje tu pokožku, vytváří vlastně bariéru vůči poranění, infekce, ta je zde nedostačující a daleko snáze takovou porušenou nedostatečnou kožní bariérou pronikají alergeny a toxické látky, apod. Atopická dermatitida má odchylky jednak v imunologii, jednak v neurohumorální, ale co je pro nás důležité, jsou právě ty lokálně kožní. Tzn.ta špatná funkce kožní bariéry, porušený zvlhčovací mechanismus, jsou tam odchylky lipidů, protože lipidy vážou vodu, no a z toho tedy potom vyplývá postižení kůže, sliznic a zvýšený prostup pro alergeny.

4 Co nám tvoří kožní bariéru je to povrchový ochranný film, je to vlastně taková emulze, která vzniká z tuku, z potu, z mazu, a zabraňuje úniku vody. Dále je to Str.disjunctum tedy to je opravdu ta první část, která se odlučuje, kde důležité jsou především tedy ty proteiny, které nám udržují tady ty rohové buňky pospolu, čili říkáme taková cihlová stavba, pevná. Pak je to Str.disjunctum, kde je důležité filagrin a kladin, to je teď úplně nový objev, čili jsou to proteázy, které nám vlastně produkují nebo syntetizují takový ten přirozený hydratační faktor. Potom jsou to tedy mezibuněčné prostory, kde především hrají roli ceramidy, cholesterol, a odchylka enzymů v té stavbě ceramidů se také spolupodílí potom na poruše té kožní bariéry. Čili kožní bariéra je ochranou před zevními vlivy, rohová vrstva nám zajišťuje především tedy hydrataci a zajišťuje nám taky samozřejmě i tady tu bazální membránu, protože tam vlastně se znovu vytvářejí rohové buňky, které stoupají nahoru a na kvalitě té bazální membrány závisí kvalita té kožní bariéry.

5 Jaké jsou provokační faktory u atopické dermatitidy. Čili řekli jsme si, že základem je teda ta genetika. Existuje tedy ta extritická forma, tam převažuje ta imunologická disbalance, zatímco u té kožní vlastní převažuje tedy ta bariérová disfunkce. Ale projevuje se tam jako spouštěcí mechanismus jak infekce, hormonální změny, klimatické poměry, alergeny, samozřejmě, že psychika hraje velmi důležitou roli, a výsledkem toho všeho je, že se manifestuje atopická dermatitida. Jaká jsou diagnostická kritéria atopické dermatitidy. Čili máme tzv.hlavní kritéria a opět zdůrazňuji, je to to svědění, to tedy nesmí chybět u AD. Typická morfologie je to zarudnutí, na tom zarudlém terénu vznikají papuly, pupeny, dochází až k mokvání, a výsledkem toho je odlupování té povrchové vrstvy, která se olupuje předčasně. Predilekční lokalizace je hlavně tedy u dětí. U dospělých je hlavně tedy v té oblasti flexurální, krk, děti mají především tedy obličej, začíná to velice často na tvářích. Atopická dermatitida má chronický nebo chronickorecidivující průběh a většinou je tedy ten rodinný výskyt pozitivní.

6 Pak máme ještě vedlejší kritéria. Musím říct, že tedy často se nám projeví třeba jen jeden příznak a přesto to tedy diagnostikujeme jako atopickou dermatitidu, a máme s tím problémy, že nám pacienti nechtějí věřit, že tedy se o atopickou dermatitidu jedná. Mezi ty vedlejší kritéria tedy patří časný začátek čili je to většinou tehdy, když matka odstaví dítě od kojení, potom je to suchost kůže, často tam bývá bílý dermografismus, ale není podstatný. Co je ale důležité náchylnost ke kožním infekcím. A to je z jednoho prostého důvodu, že zase opět ta bariéra postižená nevytváří dobrou ochranu vůči především mikrobiální infekci, takže je zkušenost, že i na kůži nepostižené atopickou dermatitidou je zvýšený počet stafylokoků. Udává se až 97 % osídlení kožního povrchu atopického dítěte, byť nemá projevy nebo je v době, kdy je tedy zaléčen tak je tam pozitivní nález těchto stafylokoků. Proto také velice často dochází pak následně k té exematizaci a musíme použít i antibiotika. Stigmata atopické dermatitidy. To jsou takové znaky, které vlastně na první pohled nám mohou tu diagnózu urychlit nebo upřesnit. Tady opět zdůrazňuji tu suchou, bledou kůži, je to takový výraz ospalého člověka, bývají často postiženy dolní končetiny, nebo taková my tomu říkáme moučná noha, čili ty rýhy kožní jsou bělavé a bělavé jsou z toho těch olupujících se

7 buněk a potom jsou to ty lesklé nehty, a to je z toho důvodu, že ti děti i dospělí se škrabou, a tím škrábáním si defakto vyhlazují ty nehty. To je velice důležitý příznak především u dětí. Další frustní formy, které se mohou vyskytovat i samostatně, je keratosis pilaris, což je tento obraz, kdy je to hyperkeratóza, taková drsná kůže, nejčastěji to bývá na pažích. Dále je to samostatný výskyt ekzému na očích. Také obtížně se sděluje pacientovi, že i toto je frustní forma atopického ekzému. Chodí se k očním lékařům, testuje se, nic se nezjistí, a nakonec se musí smířit s tím, že jde o frustní projev atopické dermatitidy. Dále je to Cheillitis sicca, také velmi často se vyskytující olupování, suchost rtů, nepříjemné, které samozřejmě způsobuje i kosmetické problémy. A další je to Ekzema papulatum na kolenou a loktech, jsou to vlastně pupínky, které jsou takové drsné, svědivé, na loktech a kolenou, často je podezření na psoriázu, ale od lupénky se to samozřejmě výrazně liší.

8 Co bývá velice často, zejména u mladých dívek, že přijdou s ekzematizací na prsou, opět projev atopického ekzému. Taková penízkovitá dermatitida, velice často na nohou, na bércích, opět projev atopické dermatitidy. Nemusí být vůbec žádné jiné příznaky, než tedy suchost kůže, ta je přítomná vždycky, svědění a teď třeba nález na těch bércích, i to je projev tedy atopické dermatitidy. Juvenilní plantární dermatóza, tzv.atopická zimní noha. Přicházejí děti, v období právě zimy, které mají takový obraz na těch končetinách, čili je to suchá kůže, olupující se kůže, kolikrát je to tedy označováno jako plísňové onemocnění, ale není to, takže selhává i léčba antimykotická. Pityriasis simplex alba nemáme tady obrázek, al to jsou takové ty bílé flíčky, které jsou velice často na obličeji, poměrně ostře ohraničené, svědivé. No a lichenifikace kůže, to je vlastně výsledný stav by se dalo říct, po odhojení, kdy je ta kůže drsná, svědivá, velice často tedy rozškrábaná. Jaké jsou tedy klinické formy. Nejčastěji je to klinická forma a ta má sklon k mokvání. Postihuje především tedy děti po odstavení kojení, a je to tedy druhý šestý měsíc života a především jsou postiženy tváře, a pak přechází neléčená do takové té frustózní formy.

9 Pokud jde o klinické formy staršího věku, tak to je ta dětská forma eczema flexurarum čili jsou postiženy ohybové části, nejčastěji pod koleny, a tady bývá velice často komplikace virovými chorobami a jsou velmi nebezpečné, především se jedná o eczema herpeticatum, tam neváháme ani vteřinu a nasazujeme pyrostatika. Tam může dojít ke komplikaci až k meningitidě, anebo méně nebezpečné, ale zato velice obtěžující jsou tedy molusca, která v tomto atopickém terénu velice často vznikají a samozřejmě se stávají problémem zejména terapeutickým, protože u atopických dětí nacházíme 50, 60 i 100 molusek a ta léčba je pak dlouhodobá.

10 Pokud jde o formu dospělých tak říkali jsme, že 30% přechází do dospělosti, tam je to velice obtížné, tam většinou nakonec používáme celkovou léčbu, protože to svědění je intenzivní, stresující, často dochází ke generalizaci a obtížně se zvládává u dospělých toto onemocnění jenom zevní léčbou. Jaké máme tedy současné možnosti léčby. Takže v první linii, když dostaneme atopické dítě, vždycky se snažíme pacientovi ulevit především od těch nepříjemných pocitů, tzn.od toho svědění, snažíme se dostat ten ekzém pod kontrolu, pokud je to akutní fáze použít koupele, obklady, emoliencia, samozřejmě, že někdy se nevyhneme kortikosteroidům, a nevyhneme se ani antimikrobiálním externům, především tedy s endiaronem má velmi dobrý efekt, protože jak jsem říkala, to osídlení je tam časté. Pokud není odezva na tu naši zevní léčbu a ambulantní tak samozřejmě hospitalizace s kompletním vyšetřením, a důležité je i

11 psychologické vyšetření, protože musíme působit na rodině, na babičky, na dědečky, a na celé okolí, včetně těch učitelek, aby tedy se k těmto dětem chovaly normálně, aby je nevyřazovaly z kolektivu, a aby chápaly to jejich onemocnění. V třetí fázi potom když všechno selže systémové steroidy, imunosupresiva, fototerapie. A jako doplňková léčba, velmi účinná, je klimatická přímořská lázeňská léčba. Takže teď se dostáváme k té zevní léčbě, v akutní fázi, což je především u těch dětí, používáme obklady, koupele, emolencia, důležité jsou pasty s endiaronem, eventuélně s ATB, od dehtových přípravků se dneska ustupuje, i když musím říct, že já je velmi ráda používám a ještě jsem neměla pacienta, kde by se vyskytly vedlejší účinky jak se někde popisují. Používá se také intervalová hormonální terapie, tzn.celkově kortikosteroidy. Nověji jsou ty imunomodulační léky topické, tam je trošku problém, že při prvním použití většinou dojde ke zhoršení, čili psychicky to ti pacienti nebo jejich okolí nevydrží, protože až teprve po týdnu dochází k jakémusi zklidnění a navození optimálního terapeutického výsledku. O obkladech nebudeme příliš vykládat, je jasné, že mají zklidňující, protizánětlivý a dezinfekční účinek a velice důležité je, že nám vlastně pomáhají ty koupele omezit ztráty vody. Protože vytvoří příjemný film na kůži a omezí se ztráta vody.

12 Emoliencia jsou tím základním, řekla bych takový zlatý hřeb v terapii atopického ekzému, na jedné straně velmi levné prostředky, na druhé velmi účinné, protože tato emoliencia nám vlastně obnovují činnost bariéry, promašťují, hydratují, čili to je to, co té atopické kůži chybí. Důležité je, ošetřovat častěji a v malém množství. Ne naplácat toho na kůži kvanta a potom pochopitelně ta kůže nedýchá. Emoliencia změkčují, vyhlazují, zklidňují, obnovují kožní bariéru, upravují ph, hydratují, regenerují pokožku, čili všechny vlastnosti, které využíváme právě pro tuto kůži atopika.

13 Z těch emoliencií můžeme použít buď jenom základy, to je vám známé, masťové, krémové, především tam, kde jsou lipidové složky, nebo lipoidní složky. A dávají se tam pomocné látky minerálního původu. Důležité je obohatit o přirozené faktory hydratace kyselina alfa pyrolidinkarbolová, hyaluronová, mléčná apod. Je důležité z těch hydratací starý známý glycerol, který zvláčňuje pokožku, naváže na sebe vodu, takže dochází k optimální hydrataci. Pokud se týče ceramidů, ty jsou velice důležité, v kůži atopika vlastně dochází ke špatné syntéze těchto ceramidů. A ceramidy mají velice význam právě pro tu hydrataci, takže je vhodné obohacovat emoliencia těmi ceramidy, cholesterolem. Umožňují nám lepší penetraci vlastně těchto látek do epidermis a zabraňují ztrátám vody, obnovují epidermis. Čili jsou to zase ta linola, linola urea apod.

14 Máme tzv.okluzivní emoliencia, a tzn., že se vytváří okluze a tím se také zabrání tedy úniku transepiderálnímu úniku vody a tady jsou především důležité ty hydrofobní látky, jako je vazelina, parafín, vosky, oleje - nemohou se pochopitelně použít v té akutní fázi. No a konečně máme Humektanty, tzn., to jsou ty, které nám vlastně pasivně vyvolávají hydrataci, umožnují přísun vody do lipidů, a z nich už ten vzpomínaný glycerol, urea, alfahydroxykyseliny, sorbitol, hyaluran sodný, to jsou nejčastěji používané a velice pozitivně působící.

15 Masti používáme méně často a musí to být fáze vlastně už taková olupující se, při suché kůži, kdy není tam žádná exematizace, pochopitelně tam nesmí být mokvání. Velice dobrý je tedy ten Pontin, samozřejmě Synderman, a z těch originálních je to Excipial, do kterého se dá importovat celá řada léků a pochopitelně vepřové sádlo, ke kterému se teď vracíme velice intenzivně, i z finančních důvodu, co se týče pacientů. A velice dobře se snáší. Používáme tedy krémy buď typu olej ve vodě nebo voda v oleji, opět je to ten vzpomínaný Pontin, do kterého můžeme importovat endiaron, nebo ten Synderman, Aqua Calais. Bohužel musím tedy říci, že mladí dermatologové neradi píší magistralité, že se raději teda soustředí na nějaké ty originality a bohužel nejčastěji teda kortikosteroidy.

16 Lotia jsou velice dobře snášena i v období klidové fáze, a je to opět ta skupina excipiál, hydrolotio, lipolotio, mléko Linola Milch. Dobře jsou smývatelné a přitom tedy pocit mastnoty po nich není a přitom ta kůže je krásně vláčná. Koupelové oleje neměly by chybět u žádného pacienta s atopií, měl by se pravidelně ošetřovat, pokud jede třeba do těch lázní nebo k přímořské léčbě, vždycky je vybavujeme tady těmito koupelovými oleji. Tady bych ještě chtěla upozornit, že může být ještě i alergie na sóju, takže pozor. Může být alergie i na mandle, čili musíme opravdu vybírat, řekla bych důsledně podle toho, jak které to dítě to snáší. U toho Oilatum bych chtěla upozornit, že se tam dává protibakteriální nebo desinfekční složka, a ta zase způsobuje fotosenzibilitu. Čili u všech se mohou děti koupat nebo opalovat, ale u toho Oilatu plus tedy opatrně.

17 Bohužel tedy dnes se neobejdeme bez Kortikosteroidů, takže musíme je aplikovat u takových těch těžkých případů. Ale používáme krátkodobou terapii tři až čtrnáct dní, intervalovou, čili eventuélně i sestupnou, převádíme postupně na léčbu indiferentní. Fototerapie má rovněž úspěch, i když u těch dětí přeci jenom používáme víc to sluníčko přirozené, jinak u dospělých především UVB záření.

18 Jaké jsou tedy nové léčebné možnosti. Už jsme mluvili o tom, že tedy se používají imunomodulační prostředky pro frontální léčbu, to je teď ten nový Tacrolimus a Pimecrolimus. Ale tady bych chtěla upozornit, že tedy jednak to snižuje odolnost vůči bakteriím, čili často nám potom dochází sekundárně k osídlení ještě většímu těmi bakteriemi, a určitá iritace v těch prvních třech, čtyřech dnech, na kterou je třeba upozornit ty rodiče, nicméně velice často to nevydrží a po dvou po třech dnech tuto léčbu přeruší. Takže já bych jenom ukázala třeba dívenku 17 let, která byla léčena Protopicem, především to používáme samozřejmě na obličej. Před léčbou vypadala takto a po léčbě, po 10 dnech takto.

19 No a tady máme děvčátko 7 měsíců, kde jsme dali zase prostředek, který můžeme u dětí používat, to je Elidel, čili před léčbou, po léčbě. Čili ten efekt je, ale zdůrazňuji, že takto jako před léčbou to trvalo týden než se děvčátko spravilo. Máme samozřejmě i jiné přípravky, které jsou i mimo předpis, velice do módy přichází na A- DERMA, musím říct, že tedy úspěchy u pacientů jsou dobré. Sensicutan a dále Konopná mast, kde tedy musíme být ale velmi opatrní, protože se může stát, že se pacient dostane do erytrodermie, má-li nesnášenlivost či alergii.

20 Čili co říci na závěr. Léčba AD není snadná. Vyplývá to také z toho, že nemáme ještě dneska jasné představy o patogenezi, co je ale důležité, to je ta psychoterapie, úzká spolupráce s rodiči a učiteli. Je nutná úprava životního stylu, a pokud možno odstranit všechny provokující momenty, tzn.zvířátka, pejsky, kočičky, které jsou doma. Profesor Růžička, což je tedy Čech, ale emigroval do Francie, tak na EADV v Paříži 2008 říkal, že je důležité správně diagnostikovat, správně zvolit lék, vhodnou galenickou formu zvolit toho externa, a vyloučit tedy ty provokační faktory.

Klinické zkušenosti dermatologa s FRM u léčby atopického ekzému. MUDr. Jiří Voltr Ambulance dermatologie, Plzeň

Klinické zkušenosti dermatologa s FRM u léčby atopického ekzému. MUDr. Jiří Voltr Ambulance dermatologie, Plzeň Klinické zkušenosti dermatologa s FRM u léčby atopického ekzému MUDr. Jiří Voltr Ambulance dermatologie, Plzeň Postihuje 14-24% populace Výskyt stoupá severním směrem Častější u dětí Děti s AD ochuzeny

Více

Účinně proti projevům ekzému.

Účinně proti projevům ekzému. NOVINKA Účinně proti projevům ekzému. Ulevuje od svědění a zarudnutí pokožky. Přirozeně obnovuje kožní bariéru. Intenzivně hydratuje a regeneruje. Zdravotnický prostředek Lze užívat dlouhodobě. Pro každý

Více

Kosmetické aspekty atopické dermatitidy. Kožní ordinace MUDr. Andrea Vocilková, spol. s r.o., Praha 6

Kosmetické aspekty atopické dermatitidy. Kožní ordinace MUDr. Andrea Vocilková, spol. s r.o., Praha 6 Kosmetické aspekty atopické dermatitidy Kožní ordinace MUDr. Andrea Vocilková, spol. s r.o., Praha 6 Kosmetické aspekty atopické dermatitidy Jak minimalizovat kosmeticky nevýhodné projevy atopické dermatitidy

Více

Atopický ekzém je onemocnění dané geneticky, jehož výsledkem je patologická imunitní odpověď organismu, která se projeví na kůži.

Atopický ekzém je onemocnění dané geneticky, jehož výsledkem je patologická imunitní odpověď organismu, která se projeví na kůži. Atopický ekzém Atopický ekzém je onemocnění dané geneticky, jehož výsledkem je patologická imunitní odpověď organismu, která se projeví na kůži. Jde o velice častou nemoc, kterou trpí až 20 % dětí a cca

Více

Alergická onemocnění kůže. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Alergická onemocnění kůže. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Alergická onemocnění kůže Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Duben 2011 Mgr. Helena Škrabová Mnoho různých typů ekzémů Velký nárůst Příčinou

Více

Kosmetika a kosmetologie Přednáška 13 Konzervace kosmetických přípravků III

Kosmetika a kosmetologie Přednáška 13 Konzervace kosmetických přípravků III Kosmetika a kosmetologie Přednáška 13 Konzervace kosmetických přípravků III Přednáška byla připravena v rámci projektu Evropského sociálního fondu, operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Polysanové produkty: Magneziový gel. Magneziový krém s olivovým olejem. Magneziový krém s ichtamolem 2% Magneziový krém s měsíčkem

Polysanové produkty: Magneziový gel. Magneziový krém s olivovým olejem. Magneziový krém s ichtamolem 2% Magneziový krém s měsíčkem Rosen Pharma, a.s. Polysanové produkty: Magneziový gel =Emulsio/ gelum / polysani Magneziový krém s olivovým olejem =Emulsio polysani et oleum olivae Magneziový krém s ichtamolem 2% =Emulsio polysani et

Více

Náchylnost k alergickým onemocněním je skutečně částečně genetický vázaná, čili dědičná.

Náchylnost k alergickým onemocněním je skutečně částečně genetický vázaná, čili dědičná. Jaké jsou nejčastější druhy alergií, lze na ně i dnes zemřít a trápí více děti nebo dospělé? Na vše o alergiích jsme se zeptali Doc. MUDr. Martina Vašákové, Ph.D., primářky Pneumologické kliniky Fakultní

Více

KDYŽ KŮŽE NEMŮŽE, dejte jí co potřebuje

KDYŽ KŮŽE NEMŮŽE, dejte jí co potřebuje KDYŽ KŮŽE NEMŮŽE, dejte jí co potřebuje jsou systémové dermato-kosmetické přípravky pro ošetření kožního povrchu s porušenou bariérovou funkcí. 2DERM je vhodný pro všechny klienty s citlivou, problematickou

Více

K PRODEJI SETY NA DOMÁCÍ OŠETŘENÍ.

K PRODEJI SETY NA DOMÁCÍ OŠETŘENÍ. K PRODEJI SETY NA DOMÁCÍ OŠETŘENÍ. SET PRO PÉČI A OCHRANU PLETI SPF 15 obsahuje: 1170,-kč sprchový micerální olej, 100 ml pro všechny typy pleti, odstraňuje nečistoty vč. make upu, obsahuje pečující oleje,

Více

Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu. EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512

Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu. EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. KOSMETIKA Opakování

Více

Moderní směr v péči o kůži ekzematiků

Moderní směr v péči o kůži ekzematiků Moderní směr v péči o kůži ekzematiků Olejové koupele Již v antice byl lidské kůži (nebo pleti) přiznáván zvláštní význam. Duševní harmonie byla u Řeků a později i u Římanů chápána v těsné integritě s

Více

THE ORIGINAL FOTODOKUMENTACE PLENKOVÁ DERMATITIDA. MUDr. Paul H. Bescher, Pediatr D-6140 Bensheim

THE ORIGINAL FOTODOKUMENTACE PLENKOVÁ DERMATITIDA. MUDr. Paul H. Bescher, Pediatr D-6140 Bensheim FOTODOKUMENTACE PLENKOVÁ DERMATITIDA MUDr. Paul H. Bescher, Pediatr D-6140 Bensheim Zpráva o použití přípravku MARLY SKIN v pediatrické praxi při ošetření plenkové dermatitidy a ekzému ze slin Definice:

Více

PSORIÁZA. Co je psoriáza? Čím je psoriáza způsobena?

PSORIÁZA. Co je psoriáza? Čím je psoriáza způsobena? PSORIÁZA Co je psoriáza? Spíše než jako psoriáza je toto onemocnění známé pod svým českým názvem lupénka. Psoriáza postihuje především kůži, avšak zhruba u 10 20 % pacientů se může objevit kromě kožního

Více

Alergický pochod. Alergie v dětském věku- od atopického ekzému k respirační alergii

Alergický pochod. Alergie v dětském věku- od atopického ekzému k respirační alergii Alergický pochod Alergie v dětském věku- od atopického ekzému k respirační alergii Kateřina Kopecká Centrum alergologie a klinické imunologie Nemocnice Na Homolce Things we knew, things we did Things we

Více

podporující regeneraci a hojení poškozené, hypercitlivé a rizikové kůže.

podporující regeneraci a hojení poškozené, hypercitlivé a rizikové kůže. + Patentovaný emulzní systém podporující regeneraci a hojení poškozené, hypercitlivé a rizikové kůže. Bez věkového omezení. Pro děti již od kojeneckého věku. Jediný v Evropě! Nový, šetrný, účinný! Nahrazuje

Více

Atestační otázky z oboru alergologie a klinická imunologie

Atestační otázky z oboru alergologie a klinická imunologie Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze ( https://www.lf2.cuni.cz) Atestační otázky z oboru alergologie a klinická imunologie Okruh základy imunologie 1. Buňky, tkáně a orgány imunitního

Více

Atopický ekzém. Prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc.

Atopický ekzém. Prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc. Atopický ekzém Prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc. Atopický ekzém funkční porucha kůže zvýšená transepidermální ztráta vody sebostáza porucha humorální imunity zvýšený počet IgE receptorů zvýšená syntéza

Více

alergie na složky potravy SVOBODA Petr Ambulance estetické dermatologie, Pekařská 3, Brno

alergie na složky potravy SVOBODA Petr Ambulance estetické dermatologie, Pekařská 3, Brno alergie na složky potravy SVOBODA Petr Ambulance estetické dermatologie, Pekařská 3, 602 00 Brno alergie na potraviny - definice Imunologicky zprostředkovaný vedlejší účinek po požití potravy. alergie

Více

KOŽNÍ PROJEVY ALERGIE ATOPICKÝ EKZÉM

KOŽNÍ PROJEVY ALERGIE ATOPICKÝ EKZÉM KOŽNÍ PROJEVY ALERGIE ATOPICKÝ EKZÉM Mezi nejčastější kožní alergické projevy patří atopický ekzém, kontaktní dermatitida kopřivka. Článek v přehledné formě uvádí možnosti léčby těchto projevů alergie.

Více

Vy se ptáte my odpovídáme...

Vy se ptáte my odpovídáme... Štěpánka Čapková Jaroslava Šimoníčková Vy se ptáte my odpovídáme... Atopický ekzém Co je vlastně atopický ekzém? Je to dlouhodobé nebo opakovaně se vracející kožní onemocnění, které postihuje především

Více

Nový 3-měsíční algoritmus léčby atopické dermatitidy pimecrolimem 1%

Nový 3-měsíční algoritmus léčby atopické dermatitidy pimecrolimem 1% Nový 3-měsíční algoritmus léčby atopické dermatitidy pimecrolimem 1% Proč vznikla potřeba vyvinout nový algoritmus léčby? 1. TCS představují hlavní léčbu pro AD, mají ovšem svá omezení, jako např.: Kožní

Více

Deficit antagonisty IL-1 receptoru (DIRA)

Deficit antagonisty IL-1 receptoru (DIRA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/cz/intro Deficit antagonisty IL-1 receptoru (DIRA) Verze č 2016 1. CO JE DIRA? 1.1 O co se jedná? Deficit antagonisty IL-1Receptoru (DIRA) je vzácné vrozené onemocnění.

Více

SUCHÁ A DEHYDRATOVANÁ PLEŤ

SUCHÁ A DEHYDRATOVANÁ PLEŤ SUCHÁ A DEHYDRATOVANÁ PLEŤ Problémy se suchou a dehydratovanou pletí postihuje vysoké procento žen. Následující článek uvádí v přehledné formě návody, jak suché pleti předcházet, a současně, jakým způsobem

Více

Střední odborné učiliště Domažlice

Střední odborné učiliště Domažlice Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Ročník Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tématický okruh Téma Jméno autora CZ.1.07./1.5.00/34.0639 VY_52_INOVACE_04.05 Střední odborné učiliště Domažlice 2.ročník

Více

Svědění kůže. Část I: Proč kůže svědí. Co je svědění? Čím je způsobeno? » Svědí, pálí, pne, bolí...

Svědění kůže. Část I: Proč kůže svědí. Co je svědění? Čím je způsobeno? » Svědí, pálí, pne, bolí... » Svědí, pálí, pne, bolí... anetlanda/fotky&foto Svědění kůže Část I: Proč kůže svědí Co je svědění? Svědění je nepříjemný pocit nutící k poškrábání kůže. Je blízký pocitu vnímání bolesti. Chronické silné

Více

Therapeutický pobyt u Mrtvého moře v Izraeli pro děti trpící Atopickým ekzémem

Therapeutický pobyt u Mrtvého moře v Izraeli pro děti trpící Atopickým ekzémem Therapeutický pobyt u Mrtvého moře v Izraeli pro děti trpící Atopickým ekzémem Rotary International District 2240 15.9.2011 Klimatoterapie pro děti 1 Co je atopický ekzém? Také známý jako neurodermatitida

Více

3. Vlastní obsah kapitoly text, možno doplnit odkazem na externí zdroje - video, foto, tabulky, animace, schémata, prezentace

3. Vlastní obsah kapitoly text, možno doplnit odkazem na externí zdroje - video, foto, tabulky, animace, schémata, prezentace Tvorba elektronické studijní opory Záhlaví: Název studijního předmětu Téma Název kapitoly Autor - autoři Ošetřovatelská péče v malých oborech Dermatovenerologie Atopická dermatitida Mgr. Hana Pokorná Vlastní

Více

Prosím vezměte na vědomí, že se jedná se o překlad originálu!

Prosím vezměte na vědomí, že se jedná se o překlad originálu! LÉKAŘSKÁ ZPRÁVA: Léčení ekzému a dalších kožních problémů přípravkem A- CREME (Kemeco). Pracuji jako obvodní lékař v okresním zdravotnickém středisku v Södermalm, Stockholm, v oblasti s velmi různorodou

Více

Placenta je orgán, který spojuje organismus matky a dítěte během těhotenství.

Placenta je orgán, který spojuje organismus matky a dítěte během těhotenství. Placenta je orgán, který spojuje organismus matky a dítěte během těhotenství. Používání placenty se začalo zadlouho před vědeckými objevy v Číně se placentě říkalo člun na fialové řece Metoda placentárního

Více

DANDRUFF. control S obsahem kyseliny salicylové a pyrithionu zinku. Odstraňuje lupy Zklidňuje podráždění Zmírňuje zarudnutí

DANDRUFF. control S obsahem kyseliny salicylové a pyrithionu zinku. Odstraňuje lupy Zklidňuje podráždění Zmírňuje zarudnutí DANDRUFF control S obsahem kyseliny salicylové a pyrithionu zinku Pro zdravou vlasovou pokožku bez lupů Odstraňuje lupy Zklidňuje podráždění Zmírňuje zarudnutí Představujeme CAVIAR CLINICAL DANDRUFF CONTROL

Více

Střední odborné učiliště Domažlice. Použití olejů v kosmetice. Vytvořeno dne 16. 11. 2013

Střední odborné učiliště Domažlice. Použití olejů v kosmetice. Vytvořeno dne 16. 11. 2013 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Ročník Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tématický okruh Téma Jméno autora CZ.1.07./1.5.00/34.0639 VY_52_INOVACE_04.12 Střední odborné učiliště Domažlice 2. ročník

Více

Počet onemocnění roste a lupénka je řazena mezi civilizační choroby

Počet onemocnění roste a lupénka je řazena mezi civilizační choroby PSORIÁZA CHARAKTERISTIKA Psoriáza je časté, neinfekční, zánětlivé autoimunitní onemocnění, probíhající chronicky, s velkým sklonem k recidivám. Kdysi považována na kletbu bohů, zaměňována za lepru, ďáblovo

Více

P R O D U C T C A T A L O G U E

P R O D U C T C A T A L O G U E P R O D U C T CATALOGUE 2018 NAŠE PŘÍRODNÍ KOSMETICKÉ PRODUKTY Bio-Konopný plětovy krém Konopná mast - Propolis- Olivový Olej Bio ma st z Bambuckého másla Bio Tělovy Olej BioKonopný pleťový krém ULTRA

Více

Jmenuji se Eva Plechatá v oboru kosmetických služeb působím již více jak 15 let, zabývám se hlavně celkovým ošetřením obličejem, krku a dekoltu.

Jmenuji se Eva Plechatá v oboru kosmetických služeb působím již více jak 15 let, zabývám se hlavně celkovým ošetřením obličejem, krku a dekoltu. Jmenuji se Eva Plechatá v oboru kosmetických služeb působím již více jak 15 let, zabývám se hlavně celkovým ošetřením obličejem, krku a dekoltu. OŠETŘENÍ VŠECH TYPŮ PLETI TERAPIE LASEREM MIKROMASÁŽ OČNÍHO

Více

Diagnostická kritéria u atopické dermatitidy

Diagnostická kritéria u atopické dermatitidy Diagnostická kritéria u atopické dermatitidy MUDr. Nina Benáková Sanatorium Achillea a dermatovenerologická klinika 1. LF UK Praha Atopická dermatitida G e n e t i c k á d i s p o z i c e Imunologická

Více

Kosmetická řada s obsahem medu.

Kosmetická řada s obsahem medu. Kosmetická řada s obsahem medu. Všechny výrobky v této řadě obsahují pravý včelí med. Díky obsahu účinných antioxidantů, jako vitamín E, resveratrol a jiné, chrání pleť vlivem volných radikálů před vznikem

Více

Střední odborné učiliště Domažlice

Střední odborné učiliště Domažlice Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Ročník Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tématický okruh Téma Jméno autora CZ.1.07./1.5.00/34.0639 VY_52_INOVACE_04.02 Střední odborné učiliště Domažlice 2.ročník

Více

Kožní soustava. Průřez kůží

Kožní soustava. Průřez kůží Průřez kůží Detail lidské kůže Kožní soustava tvořena kůží, která pokrývá a chrání povrch těla. Plocha kůže u dospělého člověka dosahuje 1,5 až 1,8 m², a to z ní dělá největší orgán lidského těla. Hmotnost

Více

Vznik a vize značky EPIDERMA

Vznik a vize značky EPIDERMA 1. Vznik a vize značky EPIDERMA 2. Účinná látka Betuldiol 3. Krém při ekzému 4. Krém při akné 5. Krém při lupénce 6. Šampón při lupénce 7. Klidnící sprchový gel 8. Micelární vody 9. Potravinové doplňky

Více

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák Cévní mozková příhoda Petr Včelák 12. 2. 2015 Obsah 1 Cévní mozková příhoda... 1 1.1 Příčiny mrtvice... 1 1.2 Projevy CMP... 1 1.3 Případy mrtvice... 1 1.3.1 Česko... 1 1.4 Diagnóza a léčba... 2 1.5 Test

Více

ZBOŽÍ 2016 prodáváme zboží značek:

ZBOŽÍ 2016 prodáváme zboží značek: www.citoplast.cz ZBOŽÍ 2016 prodáváme zboží značek: a phytokomplexem ze sedmi přírodních extraktů. Navštivte náš e-shop na : Hyaluronový noční krém Hydratační noční krém s kyselinou hyaluronovou a phytokomplexem

Více

Střední odborné učiliště Domažlice. Normální a smíšená pleť, typy přípravků k ošetření obličeje

Střední odborné učiliště Domažlice. Normální a smíšená pleť, typy přípravků k ošetření obličeje Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Ročník Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tématický okruh Téma Jméno autora CZ.1.07./1.5.00/34.0639 VY_52_INOVACE_04.03 Střední odborné učiliště Domažlice 2.ročník

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE LÉKAŘSKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE LÉKAŘSKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE LÉKAŘSKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ Maria Zaciosová Nejčastější ošetřovatelské problémy u dětských pacientů s atopickým ekzémem Bakalářská práce Vedoucí práce: Doc. MUDr. Svatopluk

Více

Viru-Merz je účinný při léčbě infekce způsobené virem herpes simplex, ale pouze do fáze vzniku puchýřků.

Viru-Merz je účinný při léčbě infekce způsobené virem herpes simplex, ale pouze do fáze vzniku puchýřků. sp.zn.: sukls106117/2012 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Viru-Merz, gel tromantadini hydrochloridum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat,

Více

Dr. Honney kosmetická řada s obsahem medu.

Dr. Honney kosmetická řada s obsahem medu. Dr. Honney kosmetická řada s obsahem medu. Všechny výrobky v této řadě obsahují pravý včelí med. Díky obsahu účinných antioxidantů, jako vitamín E, resveratrol a jiné, chrání pleť vlivem volných radikálů

Více

Advantan mléko kožní emulze. methylprednisoloni aceponas

Advantan mléko kožní emulze. methylprednisoloni aceponas sp.zn. sukls40807/2014 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Advantan mléko kožní emulze methylprednisoloni aceponas Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek

Více

Obr. 1 Vzorec adrenalinu

Obr. 1 Vzorec adrenalinu Feochromocytom, nádor nadledvin Autor: Antonín Zdráhal Výskyt Obecně nádorové onemocnění vzniká následkem nekontrolovatelného množení buněk, k němuž dochází mnoha různými mechanismy, někdy tyto příčiny

Více

Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls103605/2011. Advantan mléko kožní emulze. methylprednisoloni aceponas

Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls103605/2011. Advantan mléko kožní emulze. methylprednisoloni aceponas Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls103605/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Advantan mléko kožní emulze methylprednisoloni aceponas Přečtěte si pozorně celou příbalovou

Více

Sp.zn. sukls68449/2011 a k sukls163114/2012, sukls13116/2012, sukls121125/2012, sukls158173/2008 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

Sp.zn. sukls68449/2011 a k sukls163114/2012, sukls13116/2012, sukls121125/2012, sukls158173/2008 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Sp.zn. sukls68449/2011 a k sukls163114/2012, sukls13116/2012, sukls121125/2012, sukls158173/2008 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU BETESIL 2,250 mg léčivá náplast 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ

Více

Epidemiologie spály. MUDr. František BEŇA

Epidemiologie spály. MUDr. František BEŇA Epidemiologie spály MUDr. František BEŇA Klinický obraz a diagnostika infekce Charakteristickým příznakem - exantém, pokud streptokok skupiny A produkuje pyrogenní exotoxin (erytrogenní toxin). Dif.dg.

Více

sp.zn.sukls78453/2015

sp.zn.sukls78453/2015 sp.zn.sukls78453/2015 Příbalová informace: informace pro uživatele Viru-Merz, 10 mg/g, gel tromantadini hydrochloridum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek

Více

MUDr Zdeněk Pospíšil

MUDr Zdeněk Pospíšil MUDr Zdeněk Pospíšil Imunita Charakteristika-soubor buněk,molekul a humorálních faktorů majících schopnost rozlišit cizorodé látky a odstranit je /rozeznává vlastní od cizích/ Zajišťuje-homeostazu,obranyschopnost

Více

Jediný v Evropě! podporující regeneraci kůže s porušenou bariérovou funkcí.

Jediný v Evropě! podporující regeneraci kůže s porušenou bariérovou funkcí. Mikroemulzní ikroemulzní systém podporující regeneraci kůže s porušenou bariérovou funkcí. Jediný v Evropě! Náhrada bariéry funkční i strukturální. Nejkauzálnější řešení poruch kožní bariéry. + Vyvinuto

Více

Případová studie. Jak na autolytický debridement? Autor: MUDr. Jan Stryja, Ph.D. Pracoviště: Salvaella s.r.o., Třinec

Případová studie. Jak na autolytický debridement? Autor: MUDr. Jan Stryja, Ph.D. Pracoviště: Salvaella s.r.o., Třinec Případová studie Jak na autolytický debridement? Autor: MUDr. Jan Stryja, Ph.D. Pracoviště: Salvaella s.r.o., Třinec Definice problému: Nekrotická tkáň na povrchu rány Autolytický debridement Bércový vřed

Více

GLAUKOM. Autor: Kateřina Marešová. Školitel: MUDr. Klára Marešová, Ph.D., FEBO. Výskyt

GLAUKOM. Autor: Kateřina Marešová. Školitel: MUDr. Klára Marešová, Ph.D., FEBO. Výskyt GLAUKOM Autor: Kateřina Marešová Školitel: MUDr. Klára Marešová, Ph.D., FEBO Výskyt Glaukom, laicky označovaný jako zelený zákal, je skupina očních chorob, které jsou charakterizovány změnami zrakového

Více

Vše co potřebujete vědět o hemoroidech. Rady pro pacienty

Vše co potřebujete vědět o hemoroidech. Rady pro pacienty Vše co potřebujete vědět o hemoroidech Rady pro pacienty CO? CO? JAK? JAK? KDY? KDY? PROČ? PROČ? CO CO jsou hemoroidy? je hemoroidální onemocnění? Anatomie řitního kanálu a konečníku Hemoroidy jsou přirozenou

Více

Corrective Serum V každé kapsli je chutná porce krásy... Dějiny kosmetických sér: z profesionálních salonů na toaletní stolky.

Corrective Serum V každé kapsli je chutná porce krásy... Dějiny kosmetických sér: z profesionálních salonů na toaletní stolky. www.tiandenatalia.cz Corrective Serum V každé kapsli je chutná porce krásy... Dějiny kosmetických sér: z profesionálních salonů na toaletní stolky. Spodní prádlo pro obličej, aneb Vrstvová péče o pokožku

Více

Kapitola III. Poruchy mechanizmů imunity. buňka imunitního systému a infekce

Kapitola III. Poruchy mechanizmů imunity. buňka imunitního systému a infekce Kapitola III Poruchy mechanizmů imunity buňka imunitního systému a infekce Imunitní systém Zásadně nutný pro přežití Nezastupitelná úloha v obraně proti infekcím Poruchy imunitního systému při rozvoji

Více

Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512

Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Kosmetika Akné

Více

JULIA Krém Mayou EX. Fermentovaný koňský olej z čistého ostrova Jeju

JULIA Krém Mayou EX. Fermentovaný koňský olej z čistého ostrova Jeju JULIA Krém Mayou EX Fermentovaný koňský olej z čistého ostrova Jeju Historie koňského oleje Koňský olej je tukovou složkou extrahovanou z tukové tkáně koně, který je býložravec. Podle starých čínských

Více

Prof. MUDr. Jiří Raboch, DrSc.

Prof. MUDr. Jiří Raboch, DrSc. Prof. MUDr. Jiří Raboch, DrSc. 1 Pane profesore, můžete nám vysvětlit, proč je zrovna období jara, na které se těšíme celou zimu, tak náchylné na deprese. Výklady jsou různé, ale ten, který se nabízí asi

Více

ISOLDA Aloe Vera s vitamínem E 100 ml

ISOLDA Aloe Vera s vitamínem E 100 ml ISOLDA Aloe Vera s vitamínem E 100 ml Zvýšený obsah přírodního extraktu aloe vera propůjčuje krému výborné regenerační vlastnosti. Vhodná kombinace přírodních látek doplněných o vitamín E obnovuje bariérovou

Více

Atopická dermatitida u dospělého člověka MUDr Daniel Wallach

Atopická dermatitida u dospělého člověka MUDr Daniel Wallach Atopická dermatitida u dospělého člověka MUDr Daniel Wallach Atopická dermatitida není pouze pediatrickou dermatózou. Ano objevuje se prakticky pokaždé v raném dětství, často před dovršením dvou let věku

Více

Naděžda Neherová VY_32_INOVACE_160. Masérská a lázeňská péče AUTOR:

Naděžda Neherová VY_32_INOVACE_160. Masérská a lázeňská péče AUTOR: Masérská a lázeňská péče VY_32_INOVACE_160 AUTOR: Naděžda Neherová ANOTACE: Prezentace slouží k seznámení s historií lázeňství a wellness Klíčová slova: Speciální terapie Inhalace aerosolová Využívá se

Více

AHA peeling GlycoHYAL možnosti spolupráce lékař - kosmetička. Cetrum estetické dermatologie Syncare, ambulance@syncare.cz

AHA peeling GlycoHYAL možnosti spolupráce lékař - kosmetička. Cetrum estetické dermatologie Syncare, ambulance@syncare.cz Cetrum estetické dermatologie Syncare, ambulance@syncare.cz Chemický peeling AHA kyselinami představuje hraniční ošetření kůže na pomezí Kosmetického a lékařského zákroku. Zákon 356/2000 Sb. O ochraně

Více

von Willebrandova choroba Mgr. Jaroslava Machálková

von Willebrandova choroba Mgr. Jaroslava Machálková von Willebrandova choroba Mgr. Jaroslava Machálková von Willebrandova choroba -je dědičná krvácivá choroba způsobená vrozeným kvantitativním či kvalitativním defektem von Willebrandova faktoru postihuje

Více

Clotrimazol AL spray 1% kožní sprej, roztok clotrimazolum

Clotrimazol AL spray 1% kožní sprej, roztok clotrimazolum sp.zn.sukls107226/2015 Příbalová informace: informace pro pacienta Clotrimazol AL spray 1% kožní sprej, roztok clotrimazolum Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek

Více

- IDST (kožní test) SENZIBILIZACE K ALERGICKÉ REAKCI + - + hypersenzitivita na krmivo

- IDST (kožní test) SENZIBILIZACE K ALERGICKÉ REAKCI + - + hypersenzitivita na krmivo SENZIBILIZACE K ALERGICKÉ REAKCI HYPERSENZITIVNÍ - ALERGICKÉ CHOROBY SENZIBILIZACE NOVÁ EXPOZICE LOKÁLNÍ REAKCE dny až roky minuty (dny) SYSTÉMOVÝ ŠOK ALERGICKÉ CHOROBY PSA klinicky se projevují především

Více

Klinické ošetřovatelství

Klinické ošetřovatelství Klinické ošetřovatelství zdroj www.wikiskripta.eu úprava textu Ing. Petr Včelák vcelak@kiv.zcu.cz Obsah 1 Klinické ošetřovatelství... 3 1.1 Psychiatrická ošetřovatelská péče... 3 1.1.1 Duševní zdraví...

Více

KOSMETICKÉ PRODUKTY a BIOCEUTIKA. Dva rozdílné světy

KOSMETICKÉ PRODUKTY a BIOCEUTIKA. Dva rozdílné světy KOSMETICKÉ PRODUKTY a BIOCEUTIKA Dva rozdílné světy HYDRATACE KOSMETICKÉ PRODUKTY Mají okamžitý uklidňující účinek Působí pouze na povrchovou hydrataci Nemají žádný účinek na složení suché pokožky BIOCEUTIKA

Více

CELLULITIS účinně proti celulitidě konečně!!! gel

CELLULITIS účinně proti celulitidě konečně!!! gel Herbamedicus, s.r.o. CELLULITIS účinně proti celulitidě konečně!!! gel unikátní masážní přípravek pro účinné odbourávání podkožního tuku, zvýšení pevnosti a pružnosti pokožky a proti klinickým projevům

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Melopra 1 mg/g krém 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ 1 g krému obsahuje 1mg mometasoni furoas. Pomocné látky: stearylalkohol až 70 mg/g Úplný seznam pomocných

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Pedagogická fakulta Katedra antropologie a zdravovědy Klára Janíková V. ročník prezenční studium Obor: Učitelství sociálních a zdravotních předmětů pro střední odborné školy

Více

- bohatá čistící emulze s AHA kyselinami Charakteristika: Použití doma: Vyhněte se kontaktu s očima. Poté opláchněte velkým množstvím vody.

- bohatá čistící emulze s AHA kyselinami Charakteristika: Použití doma: Vyhněte se kontaktu s očima. Poté opláchněte velkým množstvím vody. - bohatá čistící emulze s AHA kyselinami Bohatá čistící emulze s koncentrovanou přírodní ovocnou kyselinou, kyselinou salicylovou a hydratační složkou. Odstraňuje make-up, nečistoty, pot a maz, vhodná

Více

RIACE AQUA PROTI VRÁSKÁM, BĚLICÍ ÚČINEK J U L I A

RIACE AQUA PROTI VRÁSKÁM, BĚLICÍ ÚČINEK J U L I A RIACE AQUA PROTI VRÁSKÁM, BĚLICÍ ÚČINEK J U L I A PÉČE O PLEŤ Tato řada, zahrnující více řešení, dodá zhrublé a suché pleti potřebnou vlhkost a upraví nejrůznější kožní potíže. Nejen zvlhčuje, ale také

Více

Kolekce pro péči o tělo

Kolekce pro péči o tělo Kolekce pro péči o tělo Co je kolekce Triumph of Orchids? Triumph of Orchids je kolekce vysoce kvalitních produktů zaměřených na péči o obličej a tělo, které mimo jiné obsahují vzácnou složku výtažek z

Více

Obsah. Několik slov úvodem... 19 Vít Petrů

Obsah. Několik slov úvodem... 19 Vít Petrů Několik slov úvodem...................... 19 Vít Petrů OBECNÁ ČÁST 1 Prevalence astmatu a alergie u dětí a mladistvých.... 25 Jiřina Chládková 1.1 Prevalence průduškového astmatu............ 26 1.2 Prevalence

Více

Suchá kůže. Vyšší odborná škola a Střední zdravotnická škola MILLS, s. r. o. Diplomovaný farmaceutický asistent. Vedoucí práce : Mgr.

Suchá kůže. Vyšší odborná škola a Střední zdravotnická škola MILLS, s. r. o. Diplomovaný farmaceutický asistent. Vedoucí práce : Mgr. Vyšší odborná škola a Střední zdravotnická škola MILLS, s. r. o. Suchá kůže Diplomovaný farmaceutický asistent Vedoucí práce : Mgr. Radek Kučera Vypracovala: Miluše Špangerová Čelákovice 2010 Čestné prohlášení

Více

Autor: Kouřilová H., Biolková V., Školitel: Šternberský J., MUDr. Klinika chorob kožních a pohlavních, LF UP v Olomouci

Autor: Kouřilová H., Biolková V., Školitel: Šternberský J., MUDr. Klinika chorob kožních a pohlavních, LF UP v Olomouci Raynaudův fenomén Autor: Kouřilová H., Biolková V., Školitel: Šternberský J., MUDr. Klinika chorob kožních a pohlavních, LF UP v Olomouci Raynaudův fenomén je klinický stav, který je charakterizován občasnými

Více

Oslabení dýchacího systému asthma

Oslabení dýchacího systému asthma Oslabení dýchacího systému 1 / 7 Oslabení dýchacího systému asthma Astma bronchiale. Definice podle WHO, která je zakotvena i v Mezinárodní dohodě o diagnostice a léčbě astmatu z roku 1992, zní: Astma

Více

Kosmetika a kosmetologie Přednáška 3 Kůže jako předmět kosmetické péče I

Kosmetika a kosmetologie Přednáška 3 Kůže jako předmět kosmetické péče I Kosmetika a kosmetologie Přednáška 3 Kůže jako předmět kosmetické péče I Přednáška byla připravena v rámci projektu Evropského sociálního fondu, operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost s

Více

CUKROVKA /diabetes mellitus/

CUKROVKA /diabetes mellitus/ CUKROVKA /diabetes mellitus/ CUKROVKA /diabetes mellitus/ Řadíme ji mezi neinfekční chronická onemocnění Na jejím vzniku se podílí nezdravý způsob života Významnou úlohu sehrává dědičnost Významným rizikovým

Více

Golden Skin:luxusní řada se zlatem a kaviárem

Golden Skin:luxusní řada se zlatem a kaviárem Golden Skin:luxusní řada se zlatem a em Firma Etre Belle přináší po několikaletém výzkumu jedinečnou a novou kosmetickou řadu výrobků GOLDEN SKIN CAVIAR, kterou bychom Vám rádi představili. Nová GOLDEN

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. 100 g roztoku obsahuje arachidis oleum 46,45 g, paraffinum per liquidum 47,00 g.

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. 100 g roztoku obsahuje arachidis oleum 46,45 g, paraffinum per liquidum 47,00 g. sp.zn. sukls263805/2011 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Balneum Hermal F Přísada do koupele 2. KVALITATIVNÍ I KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ 100 g roztoku obsahuje arachidis oleum 46,45 g, paraffinum

Více

Implementace laboratorní medicíny do systému vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci. reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/

Implementace laboratorní medicíny do systému vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci. reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/ Implementace laboratorní medicíny do systému vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0088 KLINICKÁ MIKROBIOLOGIE Klinická mikrobiologie je medicínský obor - pojítko mezi

Více

Rozlišit zánět od rakoviny jde těžko

Rozlišit zánět od rakoviny jde těžko Rozlišit zánět od rakoviny jde těžko Koupání v teplých měsících zvyšuje riziko onemocnění močového ústrojí. Pražané tyto problémy více prožívají, říká pražská onkoložka a uroložka Michaela Matoušková.

Více

sp.zn. sukls157956/2012, sukls158337/2012, sukls158338/2012, sukls170817/2010,sukls157957/2012 Příbalová informace: informace pro uživatele

sp.zn. sukls157956/2012, sukls158337/2012, sukls158338/2012, sukls170817/2010,sukls157957/2012 Příbalová informace: informace pro uživatele sp.zn. sukls157956/2012, sukls158337/2012, sukls158338/2012, sukls170817/2010,sukls157957/2012 Příbalová informace: informace pro uživatele LOCOID 0.1 %, mast LOCOID 0.1 %, krém LOCOID LIPOCREAM 0.1 %,

Více

OBJEVTE SÍLU ALOE. Kolekce Aloe Vera OTÁZKY A ODPOVĚDI

OBJEVTE SÍLU ALOE. Kolekce Aloe Vera OTÁZKY A ODPOVĚDI OBJEVTE SÍLU ALOE Co je kolekce Aloe Vera? Kolekce Aloe Vera je vysoce kvalitní kosmetika s jemným složením, vytvořená na základě certifikované aloe, která poskytuje komplexní péči všem typům pleti, včetně

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU sp.zn. sukls309460/2017 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Flucinar 0,25 mg/g mast 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jeden gram masti obsahuje fluocinoloni acetonidum 0,25 mg. Pomocné látky

Více

Sensi Plus+ řada pro citlivou až přecitlivělou reaktivní pleť

Sensi Plus+ řada pro citlivou až přecitlivělou reaktivní pleť Sensi Plus+ řada pro citlivou až přecitlivělou reaktivní pleť 1200 - Čistící mléko HYDRASILK Velmi jemné čistící mléko s uklidňujícími a vyrovnávajícími, pečujícími složkami pro citlivou a podrážděnou

Více

Odpovědi k připomínkám a dotazům k bakalářské práci:

Odpovědi k připomínkám a dotazům k bakalářské práci: Odpovědi k připomínkám a dotazům k bakalářské práci: 1. Otázka: Proč je histamin monoamin odbouráván diaminooxidázou a ne monoaminooxidázou? Odbourávání histaminu v buňkách střevní sliznice diaminooxidasou

Více

Alkohol - s léky na spaní - s léky na bakteriální infekce - s léky na vaginální infekce

Alkohol - s léky na spaní - s léky na bakteriální infekce - s léky na vaginální infekce Alkohol -s léky na spaní (hypnogen, stilnox, zolpidem) zvýší tlumivý efekt léků, utlumím pozornost, zvýší ospalost, útlum -s léky na bakteriální infekce (biseptol, cotrimaxol, ) tato kombinace blokuje

Více

ŘADA SUN EXPERTISE PŘÍPRAVKY PRO DOMÁCÍ PÉČI. Ochrana proti slunci OCHRANNÁ EMULZE SPF30 S EXKLUZIVNÍ BLUE LIGHT TECHNOLOGY OCHRANNÝ KRÉM SPF50+

ŘADA SUN EXPERTISE PŘÍPRAVKY PRO DOMÁCÍ PÉČI. Ochrana proti slunci OCHRANNÁ EMULZE SPF30 S EXKLUZIVNÍ BLUE LIGHT TECHNOLOGY OCHRANNÝ KRÉM SPF50+ ŘADA SUN EXPERTISE Ochrana proti slunci OCHRANNÁ EMULZE SPF30 S EXKLUZIVNÍ BLUE LIGHT TECHNOLOGY VLASTNOSTI: Vysoký ochranný faktor SPF 30. Ochrana proti širokému spektru: UVB, UVA, HEVis a IR. Voděodolný.

Více

Každá léčivá náplast o rozměru 7,5 cm x 10 cm obsahuje: 2,250 mg betamethasoni valeras (odpovídá 1,845 mg betamethasonu).

Každá léčivá náplast o rozměru 7,5 cm x 10 cm obsahuje: 2,250 mg betamethasoni valeras (odpovídá 1,845 mg betamethasonu). 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU BETESIL 2,250 mg léčivá náplast 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Každá léčivá náplast o rozměru 7,5 cm x 10 cm obsahuje: 2,250 mg betamethasoni valeras (odpovídá 1,845 mg betamethasonu).

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Alclometasoni dipropionas 0,5 mg (odpovídá 0,392 mg alklometasonu) v 1 g masti.

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Alclometasoni dipropionas 0,5 mg (odpovídá 0,392 mg alklometasonu) v 1 g masti. sp.zn. sukls104332/2011 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU AFLODERM mast 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Alclometasoni dipropionas 0,5 mg (odpovídá 0,392 mg alklometasonu) v 1 g masti.

Více

Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním Diabetes mellitus

Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním Diabetes mellitus Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním Diabetes mellitus Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Duben 2010 Mgr. Helena Škrabová OŠETŘOVATELSKÁ

Více

Avokádový olej. Tip: Ve směsi s bambuckým máslem a šípkovým olejem ho lze použít jako balzám proti striím i na jejich ošetření.

Avokádový olej. Tip: Ve směsi s bambuckým máslem a šípkovým olejem ho lze použít jako balzám proti striím i na jejich ošetření. Arganový olej Arganový olej je velmi bohatý na obsah vitamínu E a je všeobecně uznávaný pro svou schopnost hluboké výživy, regenerace a restrukturalizace pokožky. Je velmi silným antioxidantem, neutralizuje

Více

CLEANSING čištění a peeling pokožky

CLEANSING čištění a peeling pokožky CLEANSING čištění a peeling pokožky CLEANSING čištění a peeling pokožky DOKONALE ODSTRANÍ VEŠKERÉ NEČISTOTY A ZAJISTÍ PLETI SPRÁVNOU OBNOVU Důkladné, každodenní čištění a správně zvolené čistící produkty

Více

Příbalová informace: informace pro pacienta. Advantan mléko 1 mg/g kožní emulze. methylprednisoloni aceponas

Příbalová informace: informace pro pacienta. Advantan mléko 1 mg/g kožní emulze. methylprednisoloni aceponas sp.zn. sukls122271/2017 Příbalová informace: informace pro pacienta Advantan mléko 1 mg/g kožní emulze methylprednisoloni aceponas Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento

Více