Pojistná matematika 2 KMA/POM2E

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Pojistná matematika 2 KMA/POM2E"

Transkript

1 Pojistná matematika 2 KMA/POM2E RNDr. Ondřej Pavlačka, Ph.D. pracovna tel ondrej.pavlacka@upol.cz web: (informace + podkladové materiály) Konzultační hodiny (LS 2016): Středa 13:30 15:00 Čtvrtek 9:15 10:45 Doporučuji domluvit se dopředu přes .

2 Zajištění

3 Zajištění Zajištění = převod (cese) části rizika pojistitele převzatého od pojištěných na zajistitele, který nemá k pojištěným žádný smluvní vztah. prvopojistitel, cedent = pojišťovna, vlastní vrub (priorita) část rizika, kterou si pojišťovna ponechá, zajistné část vybraného pojistného postoupené zajistiteli, úplata za sjednané zajištění,

4 Zajištění limit zajistitele horní hranice krytí škod nad vlastní vrub pojišťovny, vrstvy úrovně zajištění pojišťovny (např. 1. zajišťovna zajistí nadměrek škody nad Kč do Kč, 2. zajišťovna nadměrek nad Kč do 1 mil. Kč, zajišťovny spravují obrovské pojistné kmeny, proto se mohou při výpočtech spolehnout na platnost zákona velkých čísel, obchodují s rizikem s předem propočítaným ziskem.

5 Zajištění Retrocese zajištění zajišťoven Provize od zajistitele prvopojistiteli - za sjednání zajistného obchodu, - z důvodu odvrácení ztrátovosti některých pojistných odvětví, kvůli nimž je nutné sjednávat pojištění za nízké ceny, - půjčka na vrub zajistitele.

6 Zajištění Známé zajišťovny: Münchener Rückversicherungs-Gesellschaft (Munich RE), Swiss Reinsurance Company (Swiss RE) - centrála v Zürichu, VIG RE od působí v ČR jako první zajišťovna, zajišťuje rizika pojišťoven patřících do Vienna Insurance Group.

7 Zajištění Výhody zajištění: dosažení homogenity poj. kmene, není nutné odmítat klienty, lze poskytovat i netypické poj. produkty, předávání know-how v různých oblastech (likvidace složitých poj. událostí, výpočty pojistného...) pojišťovnám, daňové, finanční a jiné důvody.

8 Zajištění Klasifikace zajištění: tradiční zbavení pojišťovny neúnosných rizik, finanční motivace finančními důvody, skryté nepodmíněné souhlasem pojištěného, otevřené - podmíněné souhlasem pojištěného, obligatorní (smluvní) za smluvených podmínek je zajistitel oprávněn i povinen převzít příslušnou část rizika,

9 Zajištění fakultativní volba převzetí daného rizika závisí na dohodě mezi pojistitelem a zajistitelem, fakultativně-obligatorní nebo obligatorně-fakultativní kombinace předchozích forem. zajištění na rizikové bázi přenos pouze části čistého rizika (např. rizika úmrtí), nikoli všech náležitostí smlouvy a rezerv,

10 Zajištění zajištění na normální bázi přenos všech náležitostí poj. smlouvy, zajištění na modifikované bázi jako na normální bázi, ale zajistitel je povinen odložit část převzatých rezerv u prvopojistitele, přičemž tak nenese investiční riziko a má navíc právo na výnos z těchto rezerv.

11 Zajištění Reciprocita zajistný vztah: jeden ze zajistitelů sjedná s jiným zajistitelem zajistnou ochranu za účelem recipročního poskytnutí zajistné ochrany, tj. jiný zajistitel pak požaduje na tom prvním sjednání určitého objemu své zajistné ochrany.

12 Zajištění Rozlišujeme 2 základní formy zajištění: 1. Proporciální zajištění 2. Neproporciální zajištění

13 Proporcionální zajištění Pojistná částka, pojistné plnění a pojistné se v určitém poměru dělí mezi pojistitele a zajistitele: 1. poměr může být stejný pro všechny poj. smlouvy, které spadají do zajistné smlouvy (kvótové zajištění), 2. poměr může být u jednotlivých poj. smluv různý (surplus zajištění).

14 Proporcionální zajištění Kvótové zajištění: q, 0<q<1 kvóta S Z = q*s, S pojistná částka X Z = q*x, X poj. plnění (výše škody) P Z = q*p, P pojistné. S Z, X Z, P Z částky připadající na zajistitele, na prvopojistitele pak připadají částky S P = S-S Z, X P = X-X Z, P P = P-P Z (vlastní vrub).

15 Proporcionální zajištění Kvótové zajištění příklad:

16 Proporcionální zajištění Kvótové zajištění příklad:

17 Proporcionální zajištění Surplus (excedentní) zajištění: - stanoven vlastní vrub a pro poj. částku; - zajistitel se podílí na každé poj. smlouvě procentem, které odpovídá části poj. částky, kterou překračuje vlastní vrub a; - dělení poj. plnění a pojistného mezi pojistitele a zajistitele pak probíhá ve stejném poměru, který vznikl při dělení poj. částky

18 Proporcionální zajištění Surplus (excedentní) zajištění: limit zajistitele v řádcích např. 8řádkový limit je 8násobná hodnota vlastního vrubu: Pokud S-a > 8*a, část přesahující 8*a opět kryje pojistitel, je o ni navýšen jeho vlastní vrub.

19 Proporcionální zajištění Surplus (excedentní) zajištění: Příklad na tabuli. světle modrá: pojišťovna kryje sama, červená: kryje zajišťovna, růžová: pokud pojišťovna takto velké smlouvy uzavírá občasně, bude toto riziko krýt sama nebo využije fakultativní typ zajištění, pokud je uzavírá častěji, najde jinou zajišťovnu, se kterou uzavře další rámcovou zajistnou smlouvu.

20 Proporcionální zajištění Surplus (excedentní) zajištění :

21 Proporcionální zajištění Surplus (excedentní) zajištění:

22 Proporcionální zajištění Kombinace proporcionálního zajištění: - stupňový excedent (několik excedentních zajistných smluv ve vrstvách nad sebou), - např. 1. vrstva kvótové zajištění jedním zajistitelem, 2. vrstva excedentní zajištění částky po odečtu vlastního vrubu a částky zajištěné 1. zajistitelem.

23 Proporcionální zajištění Kombinace proporcionálního zajištění:

24 Proporcionální zajištění Proporciální zajištění v ŽP: - zajišťuje se na rizikové bázi, tj. zajišťuje se jen část rizika úmrtí, jinak veškerá odpovědnost za správu pojistné smlouvy včetně technických rezerv zůstává na prvopojistiteli; - u smíšeného pojištění se každoročně zajistí část rizikového kapitálu (= poj. částka nettorezerva), viz příklad.

25

26

27 Proporcionální zajištění v ŽP

28 Neproporcionální zajištění není předem stanoven podíl, na kterém se při vzniku rizika bude podílet zajišťovna, resp. pojišťovna, záleží na skutečné výši škody, tj. na požadovaném poj. plnění, proto se někdy používá termín škodové zajištění, plní se nad vlastní vrub pojišťovny (= škodní objem) do sjednaného limitu zajistitele.

29 Neproporcionální zajištění Zajistné se určuje nezávisle na pojistném pomocí statistického šetření p-sti, že skutečná výše škod přesáhne vlastní vrub pojišťovny, s využitím: 1. historických dat škodního průběhu (experience rating), 2. historických dat obdobného pojištění a se zohledněním případ. rozdílů, např. u nových pojistných produktů (exposure rating).

30 Neproporcionální zajištění Typy neproporciálního zajištění: zajištění škodního nadměrku (XL excess of loss reinsurance), zajištění ročního nadměrku (SL stop loss reinsurance), též zajištění nadměrku škodovosti, zajištění LCR(p) (largest claims reinsurance), zajištění ECOMOR(p) (excédent du cout moyen relatif)

31 Neproporcionální zajištění Zajištění škodního nadměrku (XL excess of loss reinsurance): 1. Zajištění škodního nadměrku jednotlivých rizik (WXL-R, working excess of loss per risk) - týká se každé smlouvy samostatně, - ochrana před následky jednotlivých velkých škod (např. rozsáhlý požár v jednom objektu).

32 Neproporcionální zajištění Zajištění škodního nadměrku jednotlivých rizik (WXL-R): X Z = 0 pro X a, X a pro X>a a, a >0, vlastní vrub prvopojistitele, tzv. priorita

33 Neproporcionální zajištění Zajištění škodního nadměrku (XL excess of loss reinsurance): 2. Zajištění škodního nadměrku katastrofické události (Cat-XL): - týká se celé skupiny pojistných smluv, - ochrana prvopojistitele před nahromaděním velkého počtu škod způsobených jedinou katastrofickou událostí (povodeň, vichřice).

34 Neproporcionální zajištění Zajištění škodního nadměrku katastrofické události (Cat-XL): a, a >0, vlastní vrub prvopojistitele, tzv. priorita n počet smluv ve kmeni

35 Neproporcionální zajištění Zajištění škodního nadměrku:

36 Neproporcionální zajištění Zajištění škodního nadměrku:

37 Neproporcionální zajištění Zajištění ročního nadměrku (SL stop loss reinsurance): chrání pojišťovnu před nahromaděním většího počtu škod v případě nepříznivého roku s větším škodním průběhem (CPP/CP); obvyklá podmínka pro účast zajistitele na pojistných plnění pojišťovna je v daném roce ztrátová, tj. na pojistném inkasuje méně než stačí ke krytí škod a nákladů;

38 Neproporcionální zajištění Zajištění ročního nadměrku (SL stop loss reinsurance): vlastní vrub prvopojistitele a limit zajistitele se často udávají v % celkového ročního pojistného; většinou se sjednává jen pro některé druhy pojištění (např. proti vichřicím, krupobitní pojištění).

39 Neproporcionální zajištění Zajištění ročního nadměrku:

40 Neproporcionální zajištění Zajištění ročního nadměrku:

41 Neproporcionální zajištění Zajištění LCR(p) (largest claims reinsurance): p < n, p přirozené, zajistitel hradí p nejvyšších škod X:

42 Neproporcionální zajištění Zajištění ECOMOR(p) (excédent du cout moyen relatif): zajistitel hradí pouze části škod, které převyšují p-tou nejvyšší škodu, p < n, p přirozené

43 Jiné formy dělení rizik Soupojištění systém pojištění, v němž se na krytí rizika podílí více pojistitelů, každý z nich však ručí jen za tu část rizika, ke které se zavázal a neručí za podíly ostatních pojišťoven. Existuje vedoucí pojišťovna, která soupojištění spravuje, stanovuje pojistné podmínky, přijímá pojistné, kontroluje plnění závazků pojišťoven v rámci soupopjištění.

44 Jiné formy dělení rizik Soupojistný pool organizovanější uspořádání oproti soupojištění, neboť trvaleji sdružuje zastoupené pojistitele na smluvním základě; jeden ze zastoupených pojistitelů má upisovací autoritu (upisuje rizika za ostatní zastoupené pojistitele) a v daných termínech provádí vyúčtování;.

45 Jiné formy dělení rizik Zajistný pool uspořádání, kdy několik pojistitelů vnáší do systému všechna individuálně uzavřená pojištění určitého typu a pak jsou jim zpětně přiznány podíly na zajištění v rámci vzniklého poj. kmene. Využití: v pojištění velkých rizik, např. jaderné riziko, letecké riziko, odpovědnostní riziko za léky, apod. Příklad: Český jaderný pojišťovací pool.

46 Alternativní přenos rizik Alternativní přenos rizik (též finanční zajištění) souhrnné označení pro různé moderní metody zajišťování, které představují vhodnější způsoby přenosu rizik než klasické zajišťovací metody. Metody: 1. kaptivní pojišťovna pojišťovací subjekt (závislá pojišťovna) založený z majetku určitého podniku (skupiny podniků) s cílem pojistit rizika související s jeho (jejich) činností;

47 Alternativní přenos rizik 2. kontingenční (podmíněný) kapitál smlouva, podle níž musí subjekt u předem specifikované poj. události navýšit ZK pojistitele; jde o financování rizika ve chvíli, kdy dojde k poj. události; formou kontingenčního kapitálu jsou garantované úvěry, pro případ čerpání v okamžiku, kdy dojde ke škodě.

48 Alternativní přenos rizik 3. integrované multiprodukty umožňují krýt více rizik po dobu několika let, ve smlouvě jsou podchyceny pojistné i zajistné potřeby na dostatečně dlouhou dobu; 4. produkty s více spouštěči (triggers) zajistné plnění je vypláceno jen tehdy, když vedle pojistné události (1. spouštěč) dojde k události nepojistného charakteru (2. spouštěč), např. pokles úrokových měr, měnových kurzů, indexu CP, růst míry inflace

49 Alternativní přenos rizik 5. Sekuritizace pojistných rizik přeměna rizika na cenné papíry/deriváty (pojistné dluhopisy, pojistné swapy), např. katastrofické dluhopisy CatBonds emitované pojišťovnami a zajišťovnami s cílem získat kapitál ke krytí obrovských škod (a vyhnout se zvýšení pojistného); jsou vysoce úročeny, ale v případě škod může jejich majitel o část úrokových výnosů, příp. celý výnos přijít.

Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita

Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Zajištění Definice zajištění Zajištění znamená pojištění pojišťovny. Zajištění představuje přenos rizika nebo jeho části na jiný pojišťovací subjekt (zajišťovnu), který není s pojištěným ve smluvním vztahu

Více

pojistitelem - pojištění rizika přijatého pojistitelem 5. jeden z nástrojů dělení rizika

pojistitelem - pojištění rizika přijatého pojistitelem 5. jeden z nástrojů dělení rizika Zajištění 1. pojištění pojišťovny 2. vertikální dělení rizika 3. přerozdělování rizika převzatého pojistitelem - pojištění rizika přijatého pojistitelem 4. vztah mezi pojistitelem a zajistitelem 5. jeden

Více

OBSAH. Tomáš Cipra: Zajištění a přenos rizik v pojišťovnictví. Grada Publishing, Praha 2004 (260 stran, ISBN: ) 1.

OBSAH. Tomáš Cipra: Zajištění a přenos rizik v pojišťovnictví. Grada Publishing, Praha 2004 (260 stran, ISBN: ) 1. Tomáš Cipra: Zajištění a přenos rizik v pojišťovnictví. Grada Publishing, Praha 2004 (260 stran, ISBN: 80-247-0838-8) OBSAH 1. ÚVOD 2. VÝZNAM ZAJIŠTĚNÍ 3. HISTORIE ZAJIŠTĚNÍ 3.1. Předchozí vývoj zajištění

Více

ZAJIŠŤOVÁNÍ POJISTNÉHO RIZIKA. Pojistná matematika v praxi Petr Bohumský, 13.3.2015

ZAJIŠŤOVÁNÍ POJISTNÉHO RIZIKA. Pojistná matematika v praxi Petr Bohumský, 13.3.2015 ZAJIŠŤOVÁNÍ POJISTNÉHO RIZIKA Pojistná matematika v praxi Petr Bohumský, 13.3.2015 Rozsah škody 2 KRYTÍ POJISTNÝCH POTŘEB Jaderná havárie Meteorit Tsunami Státy Kapitálové trhy Vichřice Zemětřesení Zajišťovny

Více

Pojištění podnikatelských rizik

Pojištění podnikatelských rizik VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Pojištění podnikatelských rizik Metodické listy pro II.semestr 1. Rekapitulace, celkové shrnutí přednášek I.semestru Rozdělení přednášek, pojistná rizika v pojištění

Více

Pojišťovnictví. 7. přednáška

Pojišťovnictví. 7. přednáška Pojišťovnictví 7. přednáška 1 Pojistnětechnické riziko Vyskytuje se v činnosti pojišťoven Výdaje a příjmy pojišťovny Pojistné = ryzí pojistné + správní náklady + kalkulovaný zisk Ryzí pojistné určeno na

Více

Zajištění a soupojištění jako forma přenosu rizika (části rizika) v pojištění

Zajištění a soupojištění jako forma přenosu rizika (části rizika) v pojištění Zajištění a soupojištění jako forma přenosu rizika (části rizika) v pojištění Zajištění a soupojištění jako metoda přenosu rizika (části rizika) Nahodilostí Neurčitým výsledkem, z nichž alespoň jeden je

Více

UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA EKONOMICKO-SPRÁVNÍ

UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA EKONOMICKO-SPRÁVNÍ UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA EKONOMICKO-SPRÁVNÍ DIPLOMOVÁ PRÁCE 2013 Bc. Tereza Kynterová Univerzita Pardubice Fakulta ekonomicko-správní Ústav systémového inženýrství a informatiky Současný stav a perspektivy

Více

Soubor otázek k zajištění zkoušek odborné způsobilosti - vyšší kvalifikační stupeň

Soubor otázek k zajištění zkoušek odborné způsobilosti - vyšší kvalifikační stupeň Soubor otázek k zajištění zkoušek odborné způsobilosti - vyšší kvalifikační stupeň obsahuje otázky ze souboru základní stupeň a následující č. 301 429. 301. Lze udělit pojišťovně povolení k souběžnému

Více

c) K plnění závazků vůči svým vlastníkům, kteří nesou zodpovědnost za činnost pojišťovny.

c) K plnění závazků vůči svým vlastníkům, kteří nesou zodpovědnost za činnost pojišťovny. 301. Lze udělit pojišťovně povolení k souběžnému provozování pojišťovací činnosti podle odvětví životního pojištění a neživotního pojištění? a) Ano. b) Nelze, s výjimkou pojišťovny, která žádá o udělení

Více

Pojištění jako způsob eliminace následků živelních rizik

Pojištění jako způsob eliminace následků živelních rizik Pojištění jako způsob eliminace následků živelních rizik PhDr. Vladimír Přikryl Ministerstvo financí PROTIPOVODŇOVÉ VZDĚLÁVACÍ A VÝZKUMMÉ CENTRUM Pojištění jako způsob eliminace následků živelních rizik

Více

Alternativní přenos rizika Jakub Mertl

Alternativní přenos rizika Jakub Mertl Alternativní přenos rizika Jakub Mertl Seminář z aktuárských věd 4. května 2012, LS 2011/2012 Obsah Klasické zajištění Typy zajištění Historický vývoj Alternativní přenos rizik Typy alternativního přenosu

Více

Pojistná matematika 2 KMA/POM2E

Pojistná matematika 2 KMA/POM2E Pojistná matematika 2 KMA/POM2E RNDr. Ondřej Pavlačka, Ph.D. pracovna 5.052 tel. 585 63 4027 e-mail: ondrej.pavlacka@upol.cz web: http://aix-slx.upol.cz/~pavlacka (informace + podkladové materiály) Konzultační

Více

FINITE REINSURANCE. jen rozšířené tradiční zajištění, které zdůrazňuje funkci financování a aspekty časové hodnoty peněz?????

FINITE REINSURANCE. jen rozšířené tradiční zajištění, které zdůrazňuje funkci financování a aspekty časové hodnoty peněz????? FINITE REINSURANCE jen rozšířené tradiční zajištění, které zdůrazňuje funkci financování a aspekty časové hodnoty peněz????? Klasické zajištění zákon velkých čísel Pojistně technické nástroje/ pojistně

Více

OBSAH. ČÁST PRVNÍ: Obecná charakteristika pojišťovnictví a jeho regulace. Úvod... 11

OBSAH. ČÁST PRVNÍ: Obecná charakteristika pojišťovnictví a jeho regulace. Úvod... 11 OBSAH Úvod...................................................... 11 ČÁST PRVNÍ: Obecná charakteristika pojišťovnictví a jeho regulace 1 Pojišťovnictví a jeho postavení v 20. a 21. století...............

Více

ÚČETNÍ METODY V ZAJIŠTĚNÍ POJIŠŤOVEN 1

ÚČETNÍ METODY V ZAJIŠTĚNÍ POJIŠŤOVEN 1 Horský hotel Akademik 007 Teória, prax a vzdelávanie v účtovníctve a audítorstve vo svetle medzinárodných noriem ÚČETNÍ METODY V ZAJIŠTĚNÍ POJIŠŤOVEN Accounting methods in reinsurance Jiřina Bokšová Jedním

Více

Pojistná matematika 2 KMA/POM2E

Pojistná matematika 2 KMA/POM2E Pojistná matematika 2 KMA/POM2E RNDr. Ondřej Pavlačka, Ph.D. pracovna 5.052 tel. 585 63 4027 e-mail: ondrej.pavlacka@upol.cz web: http://aix-slx.upol.cz/~pavlacka (informace + podkladové materiály) Konzultační

Více

Pojistná matematika 2 KMA/POM2E

Pojistná matematika 2 KMA/POM2E Pojistná matematika 2 KMA/POM2E RNDr. Ondřej Pavlačka, Ph.D. pracovna 5.052 tel. 585 63 4027 e-mail: ondrej.pavlacka@upol.cz web: http://aix-slx.upol.cz/~pavlacka (informace + podkladové materiály) Konzultační

Více

3. Základní podmínky výkonu zajišťovací činnosti

3. Základní podmínky výkonu zajišťovací činnosti 3. Základní podmínky výkonu zajišťovací činnosti 3. Základní podmínky výkonu zajišťovací činnosti 3.1 Základní charakteristika zajištění Zajištění hraje v soukromém pojišťovnictví nezastupitelnou úlohu,

Více

Sedmá přednáška z UCPO. TÉMA: Účtování o technických rezervách

Sedmá přednáška z UCPO. TÉMA: Účtování o technických rezervách Sedmá přednáška z UCPO TÉMA: Účtování o technických rezervách Technické rezervy Na účtech účtové skupiny 4x Technické rezervy účtuje pojišťovna o technických rezervách podle zvláštních předpisů o pojišťovnictví

Více

Rizika v činnosti pojišťoven

Rizika v činnosti pojišťoven Rizika v činnosti pojišťoven Pojistně technické riziko Tržní riziko Kreditní riziko Riziko likvidity Operační rizika ALM (Asset-liability matching) rizika Rizika při provozování produktů neživotního pojištění

Více

Příloha I S Rozvaha Hodnota podle směrnice Solventnost II Aktiva

Příloha I S Rozvaha Hodnota podle směrnice Solventnost II Aktiva S.02.01.02 Rozvaha Hodnota podle směrnice Solventnost II Aktiva C0010 Nehmotná aktiva R0030 0 Odložené daňové pohledávky R0040 0 Přebytek důchodových dávek R0050 0 Nemovitý majetek, zařízení a vybavení

Více

Příloha I S Rozvaha Hodnota podle směrnice Solventnost II Aktiva

Příloha I S Rozvaha Hodnota podle směrnice Solventnost II Aktiva S.02.01.02 Rozvaha Hodnota podle směrnice Solventnost II Aktiva C0010 Nehmotná aktiva R0030 0 Odložené daňové pohledávky R0040 0 Přebytek důchodových dávek R0050 0 Nemovitý majetek, zařízení a vybavení

Více

ST 14.1. 8:00, E 127 PO 19.1. 16:00, E 127 ČT 22.1. 8:00, E 127 ST 28.1. 16:00, E 127. Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09

ST 14.1. 8:00, E 127 PO 19.1. 16:00, E 127 ČT 22.1. 8:00, E 127 ST 28.1. 16:00, E 127. Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09 Zkouškové termíny ST 14.1. 8:00, E 127 PO 19.1. 16:00, E 127 ČT 22.1. 8:00, E 127 ST 28.1. 16:00, E 127 1 Vymezení cenných papírů (CP) CP jsou v zákoně vymezeny výčtem: Akcie, zatímní listy, poukázky na

Více

Ekonomické subjekty (jejich život, zdraví, majetek, činnost, ) Pojistná smlouva. Pojišťovna

Ekonomické subjekty (jejich život, zdraví, majetek, činnost, ) Pojistná smlouva. Pojišťovna Soukromé pojišťovnické právo (pojistné právo) Dana Šramková Pojištění ekonomická Kategorie právní Pojištění jako ekonomická kategorie ekonomická (peněžní) povaha pojištění pojištění jako efektivní způsob

Více

OBSAH. Seznam zkratek... XV Seznam předpisů citovaných v komentáři... XVIII. ZÁKON č. 277/2009 Sb. O POJIŠŤOVNICTVÍ... 1

OBSAH. Seznam zkratek... XV Seznam předpisů citovaných v komentáři... XVIII. ZÁKON č. 277/2009 Sb. O POJIŠŤOVNICTVÍ... 1 OBSAH Seznam zkratek................................................ XV Seznam předpisů citovaných v komentáři........................ XVIII ZÁKON č. 277/2009 Sb. O POJIŠŤOVNICTVÍ......................

Více

Pojistná matematika 1 KMA/POM1

Pojistná matematika 1 KMA/POM1 Pojistná matematika 1 KMA/POM1 RNDr. Ondřej Pavlačka, Ph.D. pracovna 5.052 tel. 585 63 4027 e-mail: ondrej.pavlacka@upol.cz web: http://aix-slx.upol.cz/~pavlacka (informace + podkladové materiály) Konzultační

Více

předmětu POJIŠŤOVNICTVÍ 1

předmětu POJIŠŤOVNICTVÍ 1 Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia Název tematického celku: Úvod do pojišťovnictví a význam pojišťovnictví v odvětví ekonomiky Cíl: Základním cílem tohoto tematického celku je seznámit

Více

Výpočet pojistného v životním pojištění. Adam Krajíček

Výpočet pojistného v životním pojištění. Adam Krajíček Výpočet pojistného v životním pojištění Adam Krajíček Dělení životního pojištění pojištění riziková - jedná se o pojištění, u kterých se předem neví, zda dojde k pojistné události a následně výplatě pojistného

Více

Systémové řešení nepojistitelných rizik. Hana Bártová Karel Hanzlík

Systémové řešení nepojistitelných rizik. Hana Bártová Karel Hanzlík Systémové řešení nepojistitelných rizik Hana Bártová Karel Hanzlík Projekt Systémové řešení nepojistitelných rizik byl podpořen Nadačním fondem pro podporu vzdělávání v pojišťovnictví Obsah obhajoby význam

Více

ÚČETNICTVÍ SUBJEKTŮ POSKYTU TVÍ JÍCÍCH SUBJEKTŮ POSKYTU SLUŽB

ÚČETNICTVÍ SUBJEKTŮ POSKYTU TVÍ JÍCÍCH SUBJEKTŮ POSKYTU SLUŽB ÚČETNICTVÍ SUBJEKTŮ POSKYTUJÍCÍCH SLUŽBY POJIŠTĚNÍ A ZAJIŠTĚNÍ dr. Malíková 1 Výběr z témat 1. Vymezení pojmů (úkoly pojišťoven, základní terminologie, účetní legislativa, oceňování majetku pojišťoven,

Více

Vliv vybraných faktorů a souběžné působení faktorů na solventnost pojistitele

Vliv vybraných faktorů a souběžné působení faktorů na solventnost pojistitele Vliv vybraných faktorů a souběžné působení faktorů na solventnost pojistitele Martina Borovcová 1 Abstrakt Příspěvek je zaměřen na zjištění vlivu vybraných faktorů na solventnost pojistitele. Pomocí analýzy

Více

Univerzita Pardubice Fakulta ekonomicko-správní. Možnosti zajištění katastrofických škod. Bc. Kateřina Sedláčková

Univerzita Pardubice Fakulta ekonomicko-správní. Možnosti zajištění katastrofických škod. Bc. Kateřina Sedláčková Univerzita Pardubice Fakulta ekonomicko-správní Možnosti zajištění katastrofických škod Bc. Kateřina Sedláčková Diplomová práce 2010 Prohlašuji: Tuto práci jsem vypracovala samostatně. Veškeré literární

Více

Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita

Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Hospodaření pojišťoven Hospodaření komerční pojišťovny Hospodaření komerční pojišťovny se realizuje obdobným způsobem jako u ostatních podnikatelských subjektů s přihlédnutím ke specifikům odvětví pojišťovnictví.

Více

Solidní vývoj hospodářského výsledku - zisk (před zdaněním, konsolidovaný) zhruba 340 mil. EUR

Solidní vývoj hospodářského výsledku - zisk (před zdaněním, konsolidovaný) zhruba 340 mil. EUR Č. 28/2009 10. listopadu 2009 Vienna Insurance Group v 1. až 3. čtvrtletí 2009: Koncernové pojistné převýšilo 6 mld. EUR Solidní vývoj hospodářského výsledku - zisk (před zdaněním, konsolidovaný) zhruba

Více

Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita

Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Správa aktiv pojišťovny, investiční činnost Implementace Směrnic EU do české legislativy v pojišťovnictví Změna dohledu nad pojišťovnictvím od tzv. materiální kontroly na kontrolu solventnosti a managementu.

Více

NEZÁVISLÝ ODBOROVÝ SVAZ POLICIE ČR VÁM EXKLUZIVNĚ NABÍZÍ

NEZÁVISLÝ ODBOROVÝ SVAZ POLICIE ČR VÁM EXKLUZIVNĚ NABÍZÍ NEZÁVISLÝ ODBOROVÝ SVAZ POLICIE ČR VÁM EXKLUZIVNĚ NABÍZÍ PARTNEŘI A PODPORA Od září 2009 jsme partnerem Nadace policistů a hasičů - vzájemná pomoc v tísni Od listopadu 2010 jsme partnerem Odborového svazu

Více

Bankovní účetnictví - účtová třída 3 1

Bankovní účetnictví - účtová třída 3 1 Bankovní účetnictví Cenné papíry a deriváty Bankovní účetnictví - účtová třída 3 1 BANKOVNÍ ÚČETNICTVÍ ÚČTOVÁ TŘÍDA 3 Od klasických služeb, které představují přijímání vkladů a poskytování úvěrů, banky

Více

Účetnictví finančních institucí. Cenné papíry a deriváty

Účetnictví finančních institucí. Cenné papíry a deriváty Účetnictví finančních institucí Cenné papíry a deriváty 1 BANKOVNÍ ÚČETNICTVÍ ÚČTOVÁ TŘÍDA 3 Od klasických služeb, které představují přijímání vkladů a poskytování úvěrů, banky postupně přecházejí k službám

Více

Pojišťovnictví - charakteristika

Pojišťovnictví - charakteristika Základní charakteristika Pojišťovnictví Specifické odvětví ekonomiky Patří mezi finanční služby Pojišťovnictví - charakteristika Zabývá se pojišťovací a zajišťovací činností Pojišťovny Podnikatelské subjekty

Více

Základní údaje o pojišťovně

Základní údaje o pojišťovně Informace o pojišťovně podle 82 odst. 7 zákona č. 277/2009 Sb., o pojišťovnictví (ZPOJ), v souladu s ustanovením 29 až 31 vyhlášky České národní banky č. 434/2009 Sb., která provádí některá ustanovení

Více

Rozvaha. Společnost: Aegon Pojistovna a.s. Scénář: S Období: Měna: Kč, Koruna Česká

Rozvaha. Společnost: Aegon Pojistovna a.s. Scénář: S Období: Měna: Kč, Koruna Česká Rozvaha Scénář: S.02.01.02 Hodnota dle SII Hodnota dle SII C0010 C0010 Aktiva Závazky Goodwill R0010 Technické rezervy v hrubé výši v neživotním pojištění celkem (Σ) R0510-875429396.00 Odložené pořizovací

Více

Rozvaha. Společnost: Aegon Pojistovna a.s. Scénář: S Období: Měna: Kč, Koruna Česká

Rozvaha. Společnost: Aegon Pojistovna a.s. Scénář: S Období: Měna: Kč, Koruna Česká Rozvaha Scénář: S.02.01.02 Hodnota dle SII Hodnota dle SII C0010 C0010 Aktiva Závazky Goodwill R0010 Technické rezervy v hrubé výši v neživotním pojištění celkem (Σ) R0510-739584810.29 Odložené pořizovací

Více

Rozvaha. Společnost: Aegon Pojistovna a.s. Scénář: S Období: Měna: Kč, Koruna Česká

Rozvaha. Společnost: Aegon Pojistovna a.s. Scénář: S Období: Měna: Kč, Koruna Česká Rozvaha Scénář: S.02.01.02 Hodnota dle SII Hodnota dle SII C0010 C0010 Aktiva Závazky Goodwill R0010 Technické rezervy v hrubé výši v neživotním pojištění celkem (Σ) R0510-814307994.08 Odložené pořizovací

Více

ZAJIŠTĚNÍ V POJIŠŤOVNICTVÍ A JEHO MATEMATICKÉ ASPEKTY

ZAJIŠTĚNÍ V POJIŠŤOVNICTVÍ A JEHO MATEMATICKÉ ASPEKTY ROBUST 2004 c JČMF 2004 ZAJIŠTĚNÍ V POJIŠŤOVNICTVÍ A JEHO MATEMATICKÉ ASPEKTY Tomáš Cipra Abstrakt: O existenci zajištění v pojišťovnictví a o jeho fungování veřejnost příliš neví, přestože je to jeden

Více

Rozsah a obsah zkoušky dle ZDPZ (příloha č. 1)

Rozsah a obsah zkoušky dle ZDPZ (příloha č. 1) Rozsah a obsah zkoušky dle ZDPZ (příloha č. 1) Rozsah odborných znalostí I. Společné tematické oblasti potřebných odborných znalostí: a) odborné minimum o finančním trhu 1. finanční trh, jeho definice,

Více

Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita

Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Právní aspekty podnikání pojišťoven Druhy pojištění Sociální pojištění Zdravotní pojištění Komerční pojištění Penzijní připojištění Účel pojištění Zmírnit nebo odstranit nepříznivé důsledky nahodilých

Více

Obecné pokyny k uplatňování pasivního zajištění k podmodulu neživotního upisovacího rizika

Obecné pokyny k uplatňování pasivního zajištění k podmodulu neživotního upisovacího rizika EIOPA-BoS-14/173 CS Obecné pokyny k uplatňování pasivního zajištění k podmodulu neživotního upisovacího rizika EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20;

Více

Definujte pojištění, jeho význam a postavení v ekonomice a principy jeho fungování

Definujte pojištění, jeho význam a postavení v ekonomice a principy jeho fungování Definujte pojištění, jeho význam a postavení v ekonomice a principy jeho fungování Definice pojištění Všechny lidské činnosti jsou ohrožovány různými nebezpečími, které svými negativními projevy působí

Více

Cenování neživotního pojištění. SAV, Jakub Mertl

Cenování neživotního pojištění. SAV, Jakub Mertl Cenování neživotního pojištění SAV, 16.11.2018 Jakub Mertl Role aktuára Aktuár Cenování (pricing) Stanovení rezerv Řízení rizik Zajištění 2 Představení Jakub Mertl zaměstnání Ředitel oddělení pojistné

Více

Geschäftsentwicklung 2010 Vienna Insurance Group

Geschäftsentwicklung 2010 Vienna Insurance Group Geschäftsentwicklung 2010 Vienna Insurance Group 20. řádná valná hromada VIENNA INSURANCE GROUP AG Wiener Versicherung Gruppe Vídeň 6. května 2011 Vývoj obchodní činnosti v roce 2010 Vienna Insurance Group

Více

ČSOB O B P OJ O I J Š I ŤO Ť V O NA

ČSOB O B P OJ O I J Š I ŤO Ť V O NA ČSOB POJIŠŤOVNA Pojištění Real Estate 4.12.2009 Skupina ČSOB 2 Pojištění v době hospodářské recese/krize Obecné zvláštnosti pojištění v této fázi ekonomického vývoje: 1. Zvyšování důležitosti pojištění

Více

PŘEHLED POPLATKŮ A PARAMETRŮ POJIŠTĚNÍ INVESTIČNÍ ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ EVOLUCE

PŘEHLED POPLATKŮ A PARAMETRŮ POJIŠTĚNÍ INVESTIČNÍ ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ EVOLUCE PŘEHLED POPLATKŮ A PARAMETRŮ POJIŠTĚNÍ INVESTIČNÍ ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ EVOLUCE PLATNÝ OD 1. 1. 2014 Část A. Poplatky za vedení podílového účtu a jednorázové poplatky Rozdíl mezi prodejní*) a nákupní cenou**)

Více

Příloha ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY, SVAZKY OBCÍ, REGIONÁLNÍ RADY REGIONŮ SOUDRŽNOSTI

Příloha ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY, SVAZKY OBCÍ, REGIONÁLNÍ RADY REGIONŮ SOUDRŽNOSTI Okamžik sestavení: 20.5.2014 12:59:43 A 1 Informace podle 7 odst. 3 zákona (TEXT) bez textu č. 5 k vyhlášce č. 410/2009 Sb. A 2 Informace podle 7 odst. 4 zákona (TEXT) bez textu A 3 Informace podle 7 odst.

Více

Příloha. ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY, SVAZKY OBCÍ, REGIONÁLNÍ RADY REGIONŮ SOUDRŽNOSTI Účetní jednotka:

Příloha. ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY, SVAZKY OBCÍ, REGIONÁLNÍ RADY REGIONŮ SOUDRŽNOSTI Účetní jednotka: č. 5 k vyhlášce č. 410/2009 Sb. Okamžik sestavení: 20.1.2014 7:20:34 A 1 Informace podle 7 odst. 3 zákona (TEXT) ÚČETNÍ JEDNOTKA ZAHÁJILA SVOU ČINNOST ZAHAJOVACÍM ZASEDÁNÍM DNE 29.5.2012. A 2 Informace

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA Vídeň, 3. května 2005

TISKOVÁ ZPRÁVA Vídeň, 3. května 2005 TISKOVÁ ZPRÁVA Vídeň, 3. května 2005 Erste Bank: Rozvaha od roku 2005 přizpůsobena novému znění Mezinárodních účetních standardů IAS č. 32 a 39 - zpětná úprava rozvahy a výkazu zisků a ztrát za rok 2004

Více

PŘEHLED POPLATKŮ A PARAMETRŮ POJIŠTĚNÍ

PŘEHLED POPLATKŮ A PARAMETRŮ POJIŠTĚNÍ PŘEHLED POPLATKŮ A PARAMETRŮ POJIŠTĚNÍ VÝBĚROVÉ ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ Maximum Evolution PLATNÝ OD 1. 1. 2014 Část A. Poplatky za vedení podílového účtu a jednorázové poplatky Rozdíl mezi prodejní*) a nákupní

Více

Základní právní úprava

Základní právní úprava Soukromé pojišťovnické právo (pojistné právo) Dana Šramková Pojem soukromé pojištění realizace ekonomických základů pojištění prostřednictvím právních vztahů: vztahy účastníků pojištění vzniklého na základě

Více

Obecné pokyny k uplatňování pasivního zajištění k podmodulu neživotního upisovacího rizika

Obecné pokyny k uplatňování pasivního zajištění k podmodulu neživotního upisovacího rizika EIOPA-BoS-14/173 CS-rev1 Obecné pokyny k uplatňování pasivního zajištění k podmodulu neživotního upisovacího rizika EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20;

Více

Příloha ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY, SVAZKY OBCÍ, REGIONÁLNÍ RADY REGIONŮ SOUDRŽNOSTI

Příloha ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY, SVAZKY OBCÍ, REGIONÁLNÍ RADY REGIONŮ SOUDRŽNOSTI A 1 Informace podle 7 odst. 3 zákona (TEXT) Okamžik sestavení: 20.2.2013 10:09:18 č. 5 k vyhlášce č. 410/2009 Sb. A 2 Informace podle 7 odst. 4 zákona (TEXT) A 3 Informace podle 7 odst. 5 zákona (TEXT)

Více

Bankovnictví a pojišťovnictví

Bankovnictví a pojišťovnictví Bankovnictví a pojišťovnictví JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry financí VŠFS a externí odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Praha Provozovat na území České republiky

Více

Obecné pokyny k tzv. look-through přístupu

Obecné pokyny k tzv. look-through přístupu EIOPA-BoS-14/171 CS Obecné pokyny k tzv. look-through přístupu EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. + 49 69-951119-19; email: info@eiopa.europa.eu

Více

Minulé Předminulé Číslo Položka Číslo Hrubá Čistá účetní účetní položky řádku částka Úprava částka období období a b c

Minulé Předminulé Číslo Položka Číslo Hrubá Čistá účetní účetní položky řádku částka Úprava částka období období a b c ROZVAHA okamžik sestavení závěrky: 31. 1. 2008 AKTIVA kód banky: 6700 2007 2006 2005 Běžné Minulé Předminulé Položka Hrubá Čistá položky řádku částka Úprava částka a b c 1 2 3 4 5 1. Pokladní hotovost,

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Právo EU v pojišťovnictví

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Právo EU v pojišťovnictví Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Právo EU v pojišťovnictví Název tématického celku: Vývoj právní úpravy pojišťovnictví v EU základní charakteristika, zásady povolovací

Více

Informace o společnosti AXA životní pojišťovna a.s. Zveřejneno na

Informace o společnosti AXA životní pojišťovna a.s. Zveřejneno na Informace o společnosti AXA životní pojišťovna a.s. Zveřejneno na www.axa.cz 09. 05. 2013 31. březen 2013 Informace o tuzemské pojišťovně podle stavu k 31. 03. 2013 Obchodní firma: AXA pojišťovna a.s.

Více

Pojišťovnictví přednáška

Pojišťovnictví přednáška Pojišťovnictví 2.- 5. přednáška 1 Pojistný vztah, principy pojištění Pojistný vztah určitá forma společenského spojení osob nebo hospodářských subjektů a pojistitelů, který má ekonomický charakter. Obsahem

Více

Příloha ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY, SVAZKY OBCÍ, REGIONÁLNÍ RADY REGIONŮ SOUDRŽNOSTI

Příloha ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY, SVAZKY OBCÍ, REGIONÁLNÍ RADY REGIONŮ SOUDRŽNOSTI A 1 Informace podle 7 odst. 3 zákona (TEXT) Okamžik sestavení: 12.6.2014 10:17:34 č. 5 k vyhlášce č. 410/2009 Sb. A 2 Informace podle 7 odst. 4 zákona (TEXT) A 3 Informace podle 7 odst. 5 zákona (TEXT)

Více

Základní údaje o pojišťovně

Základní údaje o pojišťovně INFORMACE O POJIŠŤOVNĚ PODLE 82 ODST. 7 ZÁKONA Č. 277/2009 SB., O POJIŠŤOVNICTVÍ (ZPOJ), V SOULADU S USTANOVENÍM 29 AŽ 31 VYHLÁŠKY ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY Č. 434/2009 SB., KTEROU SE PROVÁDĚJÍ NĚKTERÁ USTANOVENÍ

Více

STATISTICKÉ ÚDAJE 1-3/2012

STATISTICKÉ ÚDAJE 1-3/2012 STATISTICKÉ ÚDAJE 1 2 3 4 5 Souhrnné údaje Smluvní pojistné podle objemu Neživotní pojištění - smluvní pojistné podle objemu Životní pojištění - smluvní pojistné podle objemu Seznam zkratek Ukazatel 1-3/2011

Více

Informace o společnosti AXA pojišťovna a.s. Zveřejneno na

Informace o společnosti AXA pojišťovna a.s. Zveřejneno na Informace o společnosti AXA pojišťovna a.s. Zveřejneno na www.axa.cz 30. 04. 2014 31. prosinec 2013 Informace o tuzemské pojišťovně podle stavu k 31. 12. 2013 Obchodní firma: AXA pojišťovna a.s. Právní

Více

Příloha ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY

Příloha ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY IČO: Název: Sídlo: 00636207 Obec Dolní Nětčice Dolní Nětčice čp. 49, 753 54 Dolní Nětčice sestavený k 31.12.2013 A.1. Informace podle 7 odst. 3 zákona (TEXT) A.2. Informace podle 7 odst. 4 zákona (TEXT)

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

PŘÍLOHA příspěvkové organizace zřizované ÚSC

PŘÍLOHA příspěvkové organizace zřizované ÚSC PŘÍLOHA příspěvkové organizace zřizované ÚSC (v Kč, s přesností na dvě desetinná místa) Období: 12 / 2013 IČO: 00193771 Název: Služby sociální péče TEREZA, příspěvková organizace A.1. Informace podle 7

Více

Produkty životního pojištění kapitálové životní a investiční životní pojištění Milan Charvát

Produkty životního pojištění kapitálové životní a investiční životní pojištění Milan Charvát Produkty životního pojištění kapitálov lové životní a investiční životní pojištění Milan Charvát Základní pojmy Vinkulace životní pojištění může e sloužit také jako záruka z zaplacení úvěrů v případě smrti

Více

Minulé Číslo Položka Číslo Hrubá Čistá účetní položky řádku částka Úprava částka období a b c

Minulé Číslo Položka Číslo Hrubá Čistá účetní položky řádku částka Úprava částka období a b c ROZVAHA AKTIVA kód banky: 6700 2008 Běžné 2007 Položka Hrubá Čistá položky řádku částka Úprava částka a b c 1 2 3 4 1. Pokladní hotovost, vklady u centrálních bank 1 20,634 0 20,634 70,497 2. Státní bezkupónové

Více

Instituce finančního trhu

Instituce finančního trhu Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Instituce finančního trhu strana 2 Instituce finančního trhu Regulatorní instituce Komerční instituce strana

Více

Tomáš Cipra: Pojistná matematika: teorie a praxe. Ekopress, Praha 2006 (411 stran, ISBN: 80-86929-11-6, druhé aktualizované vydání) 1. ÚVOD...

Tomáš Cipra: Pojistná matematika: teorie a praxe. Ekopress, Praha 2006 (411 stran, ISBN: 80-86929-11-6, druhé aktualizované vydání) 1. ÚVOD... Tomáš Cipra: Pojistná matematika: teorie a praxe. Ekopress, Praha 2006 (411 stran, ISBN: 80-86929-11-6, druhé aktualizované vydání) OBSAH I. POJIŠŤOVNICTVÍ A FINANCE 1. ÚVOD... 13 2. POJIŠTĚNÍ JAKO OCHRANA

Více

POJIŠŤOVNICKÉ PRÁVO JUDr. Petr Mrkývka, Ph.D. Katedra finančního práva a národního hospodářství národního hospodářs

POJIŠŤOVNICKÉ PRÁVO JUDr. Petr Mrkývka, Ph.D. Katedra finančního práva a národního hospodářství národního hospodářs POJIŠŤOVNICKÉ PRÁVO JUDr. Petr Mrkývka,, Ph.D. Katedra finančního práva a národního hospodářství Zápatí prezentace Pojišťovnictví Soubor institucí a činností vytvářející na principu solidarity nástroje

Více

Pojistná smlouva č

Pojistná smlouva č Pojistná smlouva č. 2942318813 Generali Pojišťovna a.s. Bělehradská 132 120 00 Praha 2 IČ: 61859869 zastoupená Mgr. Simonou Majerovou, manažerem produktu pojištění odpovědnosti za škodu a Mgr. Hanou Zollmannovou,

Více

Pojištění majetku a osob

Pojištění majetku a osob Pojištění majetku a osob Účel pojištění Pojištění ochrana občanů a organizací v podobě finanč. zabezpečení před nepříznivým dopadem nahodilých škodních /pojistných/událostí /např. závážná onemocnění, invalidita,

Více

Informace o společnosti AXA pojišťovna a.s. Zveřejneno na

Informace o společnosti AXA pojišťovna a.s. Zveřejneno na Informace o společnosti AXA pojišťovna a.s. Zveřejneno na www.axa.cz 07. 11. 2014 30. září 2014 Informace o tuzemské pojišťovně podle stavu k 30. 09. 2014 Obchodní firma: AXA pojišťovna a.s. Právní forma:

Více

Příloha PŘÍSPĚVKOVÉ ORGANIZACE ZŘIZOVANÉ ÚZEMNÍMI SAMOSPRÁVNÝMI CELKY A SVAZKY OBCÍ

Příloha PŘÍSPĚVKOVÉ ORGANIZACE ZŘIZOVANÉ ÚZEMNÍMI SAMOSPRÁVNÝMI CELKY A SVAZKY OBCÍ sestavený k 312012 IČO: 70990158 Název: Základní škola a Mateřská škola BělkoviceLašťany, příspěvková organizace Sídlo: Lašťany čp. 373, 783 16 BělkoviceLašťany Lašťany A. Informace podle 7 odst. 3 zákona

Více

Státní dozor v pojišťovnictví

Státní dozor v pojišťovnictví Státní dozor v pojišťovnictví Regulaci pojistného trhu provádí státní dozor. Většinou ve formě instituce, která je samostatná a přímo podřízená vládě nebo v rámci některého z ministerstev, institut dozoru

Více

Příloha PŘÍSPĚVKOVÉ ORGANIZACE ZŘIZOVANÉ ÚZEMNÍMI SAMOSPRÁVNÝMI CELKY A SVAZKY OBCÍ

Příloha PŘÍSPĚVKOVÉ ORGANIZACE ZŘIZOVANÉ ÚZEMNÍMI SAMOSPRÁVNÝMI CELKY A SVAZKY OBCÍ IČO: Název: Sídlo: A. 70286001 DOMOV PRO SENIORY Ludmírov čp. 2, 798 55 Ludmírov sestavený k 312012 Informace podle 7 odst. 3 zákona (TEXT) Nenastává žádná změna. A. Informace podle 7 odst. 4 zákona (TEXT)

Více

Informace o společnosti AXA pojišťovna a.s. Zveřejneno na

Informace o společnosti AXA pojišťovna a.s. Zveřejneno na Informace o společnosti AXA pojišťovna a.s. Zveřejneno na www.axa.cz 16. 05. 2016 31. březen 2016 Informace o tuzemské pojišťovně podle stavu k 31. 03. 2016 Obchodní firma: AXA pojišťovna a.s. Právní forma:

Více

T - Hospodářský výsledek, výnosy a náklady komerční pojišťovny.

T - Hospodářský výsledek, výnosy a náklady komerční pojišťovny. T - Hospodářský výsledek, výnosy a náklady komerční pojišťovny. 1. Hospodářský výsledek Hospodářský výsledek účetní jednotky je důležitým ukazatelem úrovně jejího hospodaření. Zjišťuje se ze zůstatků účtových

Více

Pojištění obnosová (sumová)

Pojištění obnosová (sumová) Pojistné plnění 1. náhrada škody u pojištění kryjících konkrétní potřeby pojištěných, tedy zejména pojištění majetku a pojištění odpovědnosti 2. výplata pojistného plnění u pojištění kryjících abstraktní

Více

PŘEHLED POPLATKŮ A PARAMETRŮ POJIŠTĚNÍ INVESTIČNÍ ŢIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ OK1

PŘEHLED POPLATKŮ A PARAMETRŮ POJIŠTĚNÍ INVESTIČNÍ ŢIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ OK1 PŘEHLED POPLATKŮ A PARAMETRŮ POJIŠTĚNÍ INVESTIČNÍ ŢIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ OK1 PLATNÝ OD 21. 12. 2012 Část A. Poplatky za vedení podílového účtu a jednorázové poplatky Rozdíl mezi prodejní a nákupní cenou (prodejní

Více

Legislativa investičního bankovnictví

Legislativa investičního bankovnictví Legislativa investičního bankovnictví Vymezit investiční bankovnictví není úplně jednoduchou záležitostí. Existuje totiž několik pojetí definice investičního bankovnictví. Obecně lze ale říct, že investiční

Více

Cestovní pojištění k Osobnímu účtu České spořitelny

Cestovní pojištění k Osobnímu účtu České spořitelny Cestovní pojištění k Osobnímu účtu České spořitelny Cestovní pojištění Cestovní pojištění je volitelnou součástí Osobního účtu České spořitelny a pomůže klientům řešit nepříjemné situace spojené s cestou

Více

STATISTICKÉ ÚDAJE 1-9/2012

STATISTICKÉ ÚDAJE 1-9/2012 STATISTICKÉ ÚDAJE 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Souhrnné údaje Předepsané smluvní pojistné podle objemu Neživotní pojištění - předepsané smluvní pojistné podle objemu Životní pojištění - předepsané smluvní pojistné

Více

Investiční služby investiční nástroje

Investiční služby investiční nástroje Investiční služby investiční nástroje Podnikání na kapitálovém trhu Mgr. Bc. Kristýna Chalupecká Hlavní body přednášky Investiční nástroje Subjekty investování Investiční služby Dle Zákona č. 256/2004

Více

Příloha ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY

Příloha ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY IČO: Název: Sídlo: A.1. sestavený k 31.12.2013 00512613 Obec Haškovcova Lhota Haškovcova Lhota čp. 5, 391 65 Haškovcova Lhota Informace podle 7 odst. 3 zákona (TEXT) Účetní jednotka nepřetržitě pokračuje

Více

Odborná směrnice č. 3

Odborná směrnice č. 3 Odborná směrnice č. 3 Test postačitelnosti technických rezerv životních pojištění Právní normy: Zákon č. 277/2009 Sb., o pojišťovnictví, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o pojišťovnictví )

Více

PŘÍLOHA. Městská knihovna Slavoj ve Dvoře Králové. Informace podle 7 odst. 5 zákona

PŘÍLOHA. Městská knihovna Slavoj ve Dvoře Králové. Informace podle 7 odst. 5 zákona A.1. PŘÍLOHA příspěvkové organizace zřizované ÚSC (v Kč, s přesností na dvě desetinná místa) Období: 12 / 2013 IČO: 71176861 Název: Informace podle 7 odst. 3 zákona Městská knihovna Slavoj ve Dvoře Králové

Více

Příloha. ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY, SVAZKY OBCÍ, REGIONÁLNÍ RADY REGIONŮ SOUDRŽNOSTI Účetní jednotka: IČ: Právní forma: obec

Příloha. ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY, SVAZKY OBCÍ, REGIONÁLNÍ RADY REGIONŮ SOUDRŽNOSTI Účetní jednotka: IČ: Právní forma: obec Okamžik sestavení: 21.2.2014 9:13:03 A 1 Informace podle 7 odst. 3 zákona (TEXT) ÚJ pokračuje ve své činnosti, nedošlo ke změnám metody z důvodu ukončení činnosti. č. 5 k vyhlášce č. 410/2009 Sb. A 2 Informace

Více

Příloha PŘÍSPĚVKOVÉ ORGANIZACE ZŘIZOVANÉ ÚZEMNÍMI SAMOSPRÁVNÝMI CELKY A SVAZKY OBCÍ

Příloha PŘÍSPĚVKOVÉ ORGANIZACE ZŘIZOVANÉ ÚZEMNÍMI SAMOSPRÁVNÝMI CELKY A SVAZKY OBCÍ IČO: Název: Sídlo: A. 70983160 Mateřská škola Libošovice Libošovice čp. 1, 507 42 Libošovice sestavený k 312013 Informace podle 7 odst. 3 zákona (TEXT) Účetní jednotka nemá informace o tom, že by byl porušen

Více

Informace o tuzemské pojišťovně podle stavu ke

Informace o tuzemské pojišťovně podle stavu ke Informace o tuzemské pojišťovně podle stavu ke 30.9.2010 Obchodní firma: Právní forma: AXA životní pojišťovna a.s. akciová společnost Adresa sídla: Lazarská 13/8, 120 00 Praha 2 Identifikační číslo: 61859524

Více

Informace o společnosti AXA pojišťovna a.s. Zveřejneno na

Informace o společnosti AXA pojišťovna a.s. Zveřejneno na Informace o společnosti AXA pojišťovna a.s. Zveřejneno na www.axa.cz 07. 11. 2012 30. září 2012 Informace o tuzemské pojišťovně podle stavu k 30. 09. 2012 Obchodní firma: AXA pojišťovna a.s. Právní forma:

Více

Informace o společnosti AXA životní pojišťovna a.s. Zveřejneno na

Informace o společnosti AXA životní pojišťovna a.s. Zveřejneno na Informace o společnosti AXA životní pojišťovna a.s. Zveřejneno na www.axa.cz 09. 08. 2013 30. červen 2013 Informace o tuzemské pojišťovně podle stavu k 30. 06. 2013 Obchodní firma: AXA životní pojišťovna

Více