Erasmus+ 1. Co je Erasmus+ 2. Obecná pravidla - studijní pobyt - pracovní stáž. 3. Výběr studentů 4. Další kroky 5. Dotazy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Erasmus+ 1. Co je Erasmus+ 2. Obecná pravidla - studijní pobyt - pracovní stáž. 3. Výběr studentů 4. Další kroky 5. Dotazy"

Transkript

1 ERASMUS

2 Erasmus+ 1. Co je Erasmus+ 2. Obecná pravidla - studijní pobyt - pracovní stáž 3. Výběr studentů 4. Další kroky 5. Dotazy Erasmus

3 Co je ERASMUS+ Erasmus+ je nový vzdělávací program Evropské unie na období , který podporuje spolupráci a mobilitu ve všech sférách vzdělávání, v odborné přípravě a v oblasti sportu a mládeže. Je nástupcem Programu celoživotního učení, programu Mládež v akci a dalších.

4 Erasmus+ Program zahrnující mobilitu studentů a akademických pracovníků Mobilita studentů: studijní pobyty pracovní stáže Týká se členských zemí EU, států ESVO, EHP a kandidátských zemí Ekonomická fakulta spolupracuje v rámci programu s univerzitami ze 18 zemí Národní agentura pro evropské vzdělávací programy projekt Erasmus+ jiné projekty

5 Novinky v programu Erasmus+ Student může absolvovat studijní pobyt či praktickou stáž v zahraničí v součtu v celkové délce maximálně 12 měsíců za studijní cyklus (bakalářský, magisterský, doktorský). Může tedy absolvovat např. 6 měsíců studijního pobytu a 6 měsíců praktické stáže, či např. celých 12 měsíců praktické stáže. Vždy však platí limit 12 měsíců v jednom studijním cyklu.

6 Obecná pravidla studijní pobyt Existence bilaterální smlouvy mezi partnerskými univerzitami Délka pobytu 3-10 měsíců (obvykle 4,5) (Na EF TUL doporučujeme studijní pobyt na 1 semestr vzhledem k omezeným finančním prostředkům na stipendia a k možnosti mobilitu opakovat. Prodloužení mobility je možné jen ve vyjímečných případech v závislosti na přiděleném grantu v daném ak. roce; student má možnost prodloužit mobilitu jako tzv. zero-grant student, tj. jako student, který má stejná práva a povinnosti jako řádný Erasmus student, nedostává však od vysílající instituce stipendium) Student neplatí školné Vyjíždějí studenti po ukončeném 1.ročníku bakalářského studia VŠ (na EF TUL musí studenti získat minimálně 40 kreditů za první rok bakalářského studia) Studenti prvního ročníku navazujícího studia výjezd až v letním semestru.

7 Obecná pravidla pracovní stáž Uzavření trojstranné dohody mezi univerzitou, zahraniční firmou a studentem. (Zahraniční firma musí být ze členské země EU a nesmí být financována z evropských fondů) Délka pracovní stáže 2-12 měsíců opět na EF TUL doporučujeme maximálně 1 semestr (spíše méně)

8

9 Nový portál o programu Erasmus+ na EF TUL

10

11

12 Výše stipendií do jednotlivých zemí na studijní pobyty a pracovní stáže

13 Kdo se může zúčastnit programu Erasmus + a kdy Studijní mobilita Pracovní stáž Typ studia bakalářský 2. ročník 3. ročník 2. ročník 3. ročník 3+1 spojeno s bakalářskou prací navazující 1. ročník pouze LS 2. ročník 1. ročník pouze LS 2. ročník 2+1 spojeno s diplomovou prací doktorský 2. ročník 3. ročník 2. ročník 3. ročník Dohoda se školitelem

14 Studijní povinnosti před výjezdem Ročník Typ mobility Splněno v okamžiku výběru Hodnotící (výběrové) kritérium Splněno do výjezdu 1. ročník Bc.studia pracovní stáž Erasmus+ v LS 1. ročníku Bc. studia povinné předměty ZS 1. ročníku Bc. studia Přijímací zkoušky do Bc. studia ZS 1. ročníku bakalářského studia 1. ročník Bc.studia Erasmus+ v ZS nebo LS 2. ročníku Bc.studia povinné předměty ZS 1. ročníku Bc. studia Přijímací zkoušky do Bc. studia 1. ročník bakalářského studia 2. ročník Bc. studia Erasmus+ v ZS nebo LS 3. ročníku Bc. studia 3. ročníku Bc. Studia na University of Huddersfield povinné a povinně volitelné předměty ZS 2. ročníku Bc. studia povinné a povinně volitelné předměty ZS 2. ročníku Bc. studia 1. ročník Bc. studia 1. ročník Bc. studia 2. ročník bakalářského studia 2. ročník Bc. studia, min. 120 kreditů 3. ročník Bc. studia Erasmus+ v LS 1. ročníku NMgr.studia povinné a povinně volitelné předměty ZS 2. ročníku Bc. studia 1. a 2. ročník Bc. studia přijímací zkoušky do NMgr. studia, ZS 1. ročníku NMgr. studia 1. ročník NMgr. studia Erasmus+ v LS 2. ročníku NMgr. studia povinné a povinně volitelné předměty ZS 1. ročníku NMgr. studia výsledky z BC. studia/ 1. semestr NMgr. studia 1. ročník NMgr. studia Ph.D. studium Doporučení školitele a studijní výsledky University of St.Gallen

15 Výběr a uznávání absolvovaných předmětů Otázku uznávání předmětů ze zahraničí obecně řeší Příkaz děkana EF TUL č.8/2015 Student si vybere z nabídky předmětů partnerské univerzity předměty dle názvu, zaměření, studijního plánu a počtu potřebných kreditů. Předměty by měly být v co největším souladu se studijním oborem a daným obdobím studia na mateřské univerzitě, zejména pak co se týče povinných a povinně volitelných předmětů. Výběr předmětů podléhá schválení garantem oboru a potvrzení fakultním koordinátorem Erasmus+. Student získá na zahraniční univerzitě počet kreditů, odpovídající povinnosti na domácí univerzitě v totožném období 30 ECTS kreditů/semestr). Neměl by získat výrazně více, možnost tyto nadpočetné kredity uznat či neuznat do studia studenta je v kompetenci garanta stanoveného oboru. Pro uznání předmětů v rámci Erasmus + musí podle pravidel univerzitního koordinátora získat minimálně 18 kreditů. Pokud student nezíská požadovaný počet kreditů, garant příslušného oboru rozhodne, které předměty na domácí univerzitě si student musí dodatečně zapsat a jejich absolvováním doplnit chybějící kreditní povinnost.

16 Základní pravidla pro uznávání zahraničních předmětů Předměty zvolené pro studium na zahraniční univerzitě by měly pokud možno co nejvíce odpovídat názvem, zaměřením, obsahově i počtem kreditů studiu na domácí univerzitě a tím ho srovnatelně nahrazovat. To platí i pro případ nutných změn předmětů po příjezdu studenta na zahraniční univerzitu (formulář Changes). Skladba studia v zahraničí je studentovi schválena před výjezdem garantem studijního oboru nejprve podpisem příslušného Protokolu o schválení předmětů ke studiu na zahraniční univerzitě a následně podpisem vlastní studijní smlouvy Erasmus + (Learning Agreement), kam student může doplnit pouze předměty ze schváleného protokolu.

17

18 Garanti studijních oborů Podniková ekonomika doc. Ing. Petra Rydvalová, Ph.D. Ekonomika a management mezinárodního obchodu - prof. Ing. Ivan Jáč, CSc. (koordinací oboru pověřen Ing. Jaroslav Demel, Ph.D.) Cestovní ruch doc. Ing. Jozefína Simová, Ph.D. Manažerská informatika doc. Ing. Jan Skrbek, Dr. Ekonomika a management služeb prof. Ing. Miroslav Žižka, Ph.D. Podnikatelská informatika - doc. Ing. Jan Skrbek, Dr. Regionální studia doc. Ing. Šárka Laboutková, Ph.D..schvalují studentovi : skladbu studia před výjezdem do zahraničí ( Protokol o schválení předmětů připravený OVV EF a podepsaný koordinátorem)

19 Přístup k nahrazování předmětů podle jejich statutu Povinné předměty Maximální shoda předmětu nahrazujícího s nahrazeným! (shoda předmětová) Maximální shodou se rozumí, že se předměty shodují v názvu, v rozhodující části celého sylabu předmětu nebo v některých jeho bodech v celkovém zaměření předmětu či v jeho výstupech. Kreditní ohodnocení předmětů by nemělo být výrazně odlišné až na případy, kdy to je způsobeno odlišnými systémy studia v zemích srovnávaných univerzit. Rozhodující osobou pro uznání navrhované skladby předmětů je garant příslušného oboru! Podmínky absolvování těchto předmětů jsou záležitostí dohody studenta s garantem oboru a následně s garantem příslušného předmětu.

20 Povinné předměty U povinných státnicových předmětů se předpokládá další samostudium studenta ve vazbě na SZZ, čili lze výjimečně tolerovat i náhradu zahraničním předmětem, který vykazuje menší než maximální shodu. Povinné předměty EF TUL, ke kterým z různých důvodů nebyla nalezena zahraniční náhrada, je student povinnen absolvovat na EF TUL. Způsob, forma a termín absolvování předmětu je věcí dohody studenta s garantem předmětu. Nutno dodat, že zahraniční studium v rámci Erasmus + by nemělo prodlužovat standartní dobu studia.

21 Povinně volitelné předměty Zde se jedná o oborovou příbuznost předmětů nahrazujících a nahrazovaných. Je třeba zohlednit kreditní povinnost pro povinně volitelné předměty předepsanou studijním plánem. Zahraniční předměty, kterými chce student nahradit povinně volitelné předměty na EF TUL a tím je započítat do výše kreditní povinnosti ze studijního plánu, musí mít maximální shodu viz. povinné předměty.

22 Volitelné předměty Nutnost shody předmětů je nejnižší, až na případy, kdy je na EF TUL vyžadována návaznost předmětů.

23 Návaznost předmětů - cizí jazyky V případě cizího jazyka si student vybírá na zahraniční univerzitě stejný jazyk a zakončuje ho zkouškou v semestru, ve kterém by i na EF TUL uzavíral tento jazyk zkouškou. Pokud je v daném období na EF TUL zakončen cizí jazyk pouze zápočtem, lze jej nahradit v rámci studia na zahraniční univerzitě jiným cizím jazykem, případně jiným předmětem v daném cizím jazyce.

24 Změny v původním výběru zahraničních předmětů S každou změnou studijní smlouvy je student povinnen aktualizovat Protokol schválení předmětů, který opět zasílá ke schválení na OVV EF TUL, v závažných případech garantům oborů. V případě, že k nutným změnám předmětů došlo až po příjezdu studenta na zahraniční univerzitu, student udává ve stagu (ve formuláři CH-LA ) při zadávání změn i jejich důvod.

25 Výběr studentů na studijní pobyt podrobně řeší Příkaz děkana EF TUL č. 8/2015

26 Výběr studentů na studijní pobyt Informace o přijetí přihlášky, průběhu a výsledcích výběrového řízení budou poskytovány formou u. Výše uvedený výběr stanovuje pořadí studentů pro mobility na jednotlivé univerzity, jejich realizace se však ve výsledku vždy řídí aktuální situací finančních prostředků, přidělovaných v rámci programu Erasmus+ RZS TUL. S ohledem na zpravidla dvě smluvená místa je v kompetenci OVV EF buď obě ponechat pouze pro bakalářské, resp. magisterské studium nebo je rovnoměrně podělit pro obě studia. U studentů doktorského studia rozhodují při výběru především výsledky jejich studia a dále doporučení jejich školitele.

27 Důležité! V případě odstoupení je úspěšně vybraný student povinen neprodleně informovat Oddělení pro vnější vztahy EF, aby mohl být včas nahrazen dalším kandidátem v pořadí.

28 Další kroky po informační schůzce Konkrétní postup při výjezdu vybraného studenta na studijní pobyt Erasmus+ řeší Příkaz děkana č.8/2015. Vybrat univerzitu kontakty na partnerské univerzity na EASY Kontakty na absolventy studijních pobytů z minulých let lze získat na Oddělení pro vnější vztahy EF TUL. Vyplnit a odeslat formulář Přihláška studenta na studijní pobyt/pracovní stáž v rámci programu Erasmus+ nejpozději do

29

30 Jazykový test Již vybraní studenti jsou nyní nově povinni před výjezdem absolvovat jazykové on-line hodnocení; vyhodnocení testu výjezd neovlivňuje.

31

32

33 Dotazy?

JAK NA ERASMUS+ Příručka pro vyjíždějící studenty TUL. TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Studentská 1402/ Liberec 1

JAK NA ERASMUS+ Příručka pro vyjíždějící studenty TUL. TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Studentská 1402/ Liberec 1 1 JAK NA ERASMUS+ Příručka pro vyjíždějící studenty TUL JAK NA ERASMUS+ (pro studenty) Kontakty: Zahraniční oddělení TUL: PhDr. Lucie Koutková, Ph.D. Kancelář Erasmus: Ing. Radka Přeučilová : Michaela

Více

SMĚRNICE REKTORA Č. 1/2016

SMĚRNICE REKTORA Č. 1/2016 Vysoké učení technické v Brně Datum vydání: 19. 1. 2016 Odpovědnost: Odbor studijních záležitostí, prorektor pro studium a záležitosti studentů Účinnost: 19. 1. 2016 Závaznost: všechny součásti VUT Vydává:

Více

Studium v zahraničí - pokyny k zahraniční mobilitě studentů FŽP (zpracováno ze Směrnice rektorky 6/2009 s dalšími úpravami) Část I

Studium v zahraničí - pokyny k zahraniční mobilitě studentů FŽP (zpracováno ze Směrnice rektorky 6/2009 s dalšími úpravami) Část I Studium v zahraničí - pokyny k zahraniční mobilitě studentů FŽP (zpracováno ze Směrnice rektorky 6/2009 s dalšími úpravami) Část I 1. Zahraniční mobilita (studijní pobyt nebo pracovní stáž) je integrální

Více

Výnos děkanky FF UHK č. 07/2016

Výnos děkanky FF UHK č. 07/2016 Hradec Králové, 30. května 2016 č. j. DFF/256/16 Výnos děkanky FF UHK č. 07/2016 Výnos FF UHK o organizačním zajištění studijních pobytů a praktických stáží studentů a mobilitách akademických a administrativních

Více

Rozhodnutí děkana č. 10/2015. Organizace výběrových řízení na studijní pobyty a stáže a povinnosti studentů využívajících možnosti studia v zahraničí

Rozhodnutí děkana č. 10/2015. Organizace výběrových řízení na studijní pobyty a stáže a povinnosti studentů využívajících možnosti studia v zahraničí č.j. 09/0072/15 Vodňany, 12.2.2015 Rozhodnutí děkana č. 10/2015 Organizace výběrových řízení na studijní pobyty a stáže a povinnosti studentů využívajících možnosti studia v zahraničí Cílem tohoto rozhodnutí

Více

Co je Erasmus? Program Erasmus je součástí evropského Programu celoživotního učení (Lifelong Learning Programme - LLP). Erasmus

Co je Erasmus? Program Erasmus je součástí evropského Programu celoživotního učení (Lifelong Learning Programme - LLP). Erasmus Erasmus Program Erasmus je zaměřen na mobilitu a spolupráci ve vysokoškolském vzdělávání v Evropě a také na spolupráci vysokoškolských institucí s podniky. Erasmus rovněž podporuje spolupráci vysokoškolských

Více

Část první Pobyt studentů SVŠE Znojmo v zahraničí. Článek 1 Základní ustanovení

Část první Pobyt studentů SVŠE Znojmo v zahraničí. Článek 1 Základní ustanovení SOUKROMÁ VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ ZNOJMO s.r.o. Loucká 656/21, 669 02 Znojmo, info@svse.cz Vyhláška prorektorky pro vnější vztahy č. 3/2015 pro studium a stáže studentů Soukromé vysoké školy ekonomické

Více

Směrnice k realizaci evropského vzdělávacího programu LLP Erasmus a k uznávání kreditů v rámci zahraničních studentských mobilit

Směrnice k realizaci evropského vzdělávacího programu LLP Erasmus a k uznávání kreditů v rámci zahraničních studentských mobilit Směrnice k realizaci evropského vzdělávacího programu LLP Erasmus a k uznávání kreditů v rámci zahraničních studentských mobilit Verze: první Platnost od: 1. 2. 2012 Zpracoval/i: Mgr. PhDr. Ladislav Chvátal,

Více

Vyhláška rektora pro studium a stáže studentů Soukromé vysoké školy ekonomické Znojmo v zahraničí a zahraničních studentů na SVŠE

Vyhláška rektora pro studium a stáže studentů Soukromé vysoké školy ekonomické Znojmo v zahraničí a zahraničních studentů na SVŠE Vyhláška rektora pro studium a stáže studentů Soukromé vysoké školy ekonomické Znojmo v zahraničí a zahraničních studentů na SVŠE Článek 1 Základní ustanovení 1. Studenti Soukromé vysoké školy ekonomické

Více

Pokyn č. 2DP/2012 Vnitřní pokyn děkana Fakulty ekonomické pro akademický rok 2012/2013

Pokyn č. 2DP/2012 Vnitřní pokyn děkana Fakulty ekonomické pro akademický rok 2012/2013 Pokyn č. 2DP/2012 Vnitřní pokyn děkana Fakulty ekonomické pro akademický rok 2012/2013 Bakalářské studium prezenční forma studia 1. Všeobecné informace Standardní délka studia jsou 3 akademické roky. Studující

Více

Vyhláška rektora pro studium a stáže studentů Soukromé vysoké školy ekonomické Znojmo v zahraničí a zahraničních studentů na SVŠE

Vyhláška rektora pro studium a stáže studentů Soukromé vysoké školy ekonomické Znojmo v zahraničí a zahraničních studentů na SVŠE Vyhláška rektora pro studium a stáže studentů Soukromé vysoké školy ekonomické Znojmo v zahraničí a zahraničních studentů na SVŠE Článek 1 Základní ustanovení 1. Studenti Soukromé vysoké školy ekonomické

Více

Směrnice na podporu mobilit CZ studentů Fakulty stavební

Směrnice na podporu mobilit CZ studentů Fakulty stavební Účinnost dokumentu od 6. 5. 2011 Řízená kopie č: Razítko: Správce úložiště dokumentů, není řízeným dokumentem 1/5 Čl. I Úvodní ustanovení 1. Směrnice stanovuje zásady a závazné podmínky, podle kterých

Více

Opatření děkana č. 6/2019

Opatření děkana č. 6/2019 č.j. JU/09/00545/19 Vodňany, 25.3.2019 Opatření děkana č. 6/2019 Organizace výběrových řízení na studijní pobyty a stáže a povinnosti studentů využívajících možnosti studia v zahraničí a organizace zahraničních

Více

KVALIFIKAČNÍ PODMÍNKY PROGRAMU ERASMUS PRO STUDIJNÍ POBYTY

KVALIFIKAČNÍ PODMÍNKY PROGRAMU ERASMUS PRO STUDIJNÍ POBYTY KVALIFIKAČNÍ PODMÍNKY PROGRAMU ERASMUS PRO STUDIJNÍ POBYTY Finanční prostředky určené na aktivitu mobilita studentů - studijní pobyty v rámci programu Erasmus budou použity v souladu s následujícími podmínkami.

Více

UZNÁVÁNÍ KREDITNÍCH BODŮ ABSOLVOVANÝCH PŘEDMĚTŮ NAHRAZUJÍCÍCH PŘEDMĚTY PŘEDEPSANÉ STUDIJNÍM PROGRAMEM

UZNÁVÁNÍ KREDITNÍCH BODŮ ABSOLVOVANÝCH PŘEDMĚTŮ NAHRAZUJÍCÍCH PŘEDMĚTY PŘEDEPSANÉ STUDIJNÍM PROGRAMEM Pedagogická fakulta Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Novela směrnice děkana PF UJEP Ústí n. L. č. 8/2018 UZNÁVÁNÍ KREDITNÍCH BODŮ ABSOLVOVANÝCH PŘEDMĚTŮ NAHRAZUJÍCÍCH PŘEDMĚTY PŘEDEPSANÉ

Více

Pokyn prorektora č. 4P/2016 MOBILITA

Pokyn prorektora č. 4P/2016 MOBILITA prorektor pro studijní a pedagogickou činnost Plzeň 21. září 2016 ZCU 025823/2016 Pokyn prorektora č. 4P/2016 MOBILITA ve znění dodatku č. 1 ze dne 10. 5. 2017 s účinností od 15. 5. 2017. Tento pokyn stanoví

Více

pro akademický rok 2010/2011

pro akademický rok 2010/2011 FAKULTA EKONOMICKÁ děkan Pokyn č. 2/10 děkana Fakulty ekonomické ZČU pro akademický rok 2010/2011 Bakalářské studium prezenční forma studia 1. Pro studující, kteří nastupují ke studiu v akademickém roce

Více

Pokyn prorektora č. 3P/2012 MOBILITA

Pokyn prorektora č. 3P/2012 MOBILITA prorektor pro studijní a pedagogickou činnost Plzeň 27. srpna 2012 ZCU 028619/2012 Pokyn prorektora č. 3P/2012 MOBILITA Tento pokyn stanoví zásady administrace a evidence mobility studentů, absolventů

Více

Rozhodnutí děkana č. 2/2015 k výběrovému řízení a realizaci zahraničních pobytů v rámci programu Free Mover FP VUT v Brně

Rozhodnutí děkana č. 2/2015 k výběrovému řízení a realizaci zahraničních pobytů v rámci programu Free Mover FP VUT v Brně Datum vydání: 5. 1. 2015 Č. j.: 002/17900/2015/Sd Za věcnou stránku odpovídá: doc. PhDr. Iveta Šimberová, Ph.D. Účinnost: Závaznost: Fakulta podnikatelská VUT v Brně Vydává: děkan Nahrazuje: Rozhodnutí

Více

9.11.2014 5.11.2014. Pavlína Bínová, Ondřej Krpal. Erasmus+: Erasmus. Mobility studentů jsou rozděleny na. studijní pobyt praktická stáž

9.11.2014 5.11.2014. Pavlína Bínová, Ondřej Krpal. Erasmus+: Erasmus. Mobility studentů jsou rozděleny na. studijní pobyt praktická stáž Fakulta pedagogická 5.11.2014 Pavlína Bínová, Ondřej Krpal Erasmus+: Erasmus Mobility studentů jsou rozděleny na studijní pobyt praktická stáž 1 Erasmus + / student Kdo se může zapojit podmínky: Student

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Rozhodnutí rektorky č. 166/2014

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Rozhodnutí rektorky č. 166/2014 Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Rozhodnutí rektorky č. 166/2014 Den platnosti: 1. 11. 2014 Den účinnosti: 1. 11. 2014 Předkládá: doc. RNDr. Petr Budinský, CSc., prorektor pro vzdělávací činnost

Více

SMĚRNICE DĚKANA Č. 3 /2017 PRAVIDLA PRO ORGANIZACI CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA FAKULTĚ CHEMICKÉ

SMĚRNICE DĚKANA Č. 3 /2017 PRAVIDLA PRO ORGANIZACI CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA FAKULTĚ CHEMICKÉ SMĚRNICE DĚKANA Č. 3 /2017 PRAVIDLA PRO ORGANIZACI CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA FAKULTĚ CHEMICKÉ doplňující Řád celoživotního vzdělávání VUT Platnost: dnem schválení AS FCH Za věcnou stránku odpovídá:

Více

OPATŘENÍ Č. 4/2015 1 Úvodní ustanovení 2 Akreditované praxe a stáže

OPATŘENÍ Č. 4/2015 1 Úvodní ustanovení 2 Akreditované praxe a stáže OPATŘENÍ DĚKANA FAKULTY MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ Č. 4/2015 K PRAVIDLŮM SYSTÉMU PRAXÍ A STÁŽÍ NA FAKULTĚ MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ VYSOKÉ ŠKOLY EKONOMICKÉ V PRAZE Děkan Fakulty mezinárodních vztahů (dále jen FMV

Více

MOŽNOSTI STUDIA pro absolventy VOŠ Jablonec nad Nisou v akademickém roce 2017/2018

MOŽNOSTI STUDIA pro absolventy VOŠ Jablonec nad Nisou v akademickém roce 2017/2018 MOŽNOSTI STUDIA pro absolventy VOŠ Jablonec nad Nisou v akademickém roce 2017/2018 Metropolitní univerzita Praha univerzitní soukromá vysoká škola Bc. Mgr. Ing. PhDr. Ph.D. Strašnice PRAHA Žižkov Jarov

Více

Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné

Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Slezská univerzita v Opavě, Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Pokyn děkana č. 4/2016 Pravidla studia v programech celoživotního

Více

Zahraniční vztahy, Univerzitní 20, přízemí Pro studenty všech fakult ZČU zajišťuje: - Poradenství týkající se zahraničních stáží - Organizační a

Zahraniční vztahy, Univerzitní 20, přízemí Pro studenty všech fakult ZČU zajišťuje: - Poradenství týkající se zahraničních stáží - Organizační a Zahraniční vztahy, Univerzitní 20, přízemí Pro studenty všech fakult ZČU zajišťuje: - Poradenství týkající se zahraničních stáží - Organizační a smluvní přípravu studijních a pracovních stáží - Finance

Více

Směrnice děkana č. 01/2009 Uznávání kreditů v rámci zahraničních studentských mobilit

Směrnice děkana č. 01/2009 Uznávání kreditů v rámci zahraničních studentských mobilit DĚKAN FILOZOFICKÉ FAKULTY UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI Křížkovského 10, 771 80 Olomouc Tel.: +420 585 633 011, fax: +420 585 633 012 Směrnice děkana č. 01/2009 Uznávání kreditů v rámci zahraničních

Více

S M Ě R N I C E R E K T O R A Č. 7 / 2012

S M Ě R N I C E R E K T O R A Č. 7 / 2012 S M Ě R N I C E R E K T O R A Č. 7 / 2012 K MEZINÁRODNÍ MOBILITĚ STUDENTŮ UJEP Prof. RNDr. René Wokoun, CSc., rektor S M Ě R N I C E P R O U J E P Platná od: 1. 9. 2012 Zpracoval/a: doc. PhDr. et Mgr.

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ Záhlaví Schválení AS FIT: 13. 11. 2018 Platnost: dnem schválení Účinnost: dnem platnosti Odpovědnost: proděkan pro tvůrčí činnost a doktorské

Více

PRŮBĚŽNÉ DODATEČNÉ VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ NA PRACOVNÍ STÁŽE V ZAHRANIČÍ V PROGRAMU ERASMUS+ V LETNÍM SEMESTRU AK. ROKU 2018/2019

PRŮBĚŽNÉ DODATEČNÉ VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ NA PRACOVNÍ STÁŽE V ZAHRANIČÍ V PROGRAMU ERASMUS+ V LETNÍM SEMESTRU AK. ROKU 2018/2019 PRŮBĚŽNÉ DODATEČNÉ VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ NA PRACOVNÍ STÁŽE V ZAHRANIČÍ V PROGRAMU ERASMUS+ V LETNÍM SEMESTRU AK. ROKU 2018/2019 Vypisuji výběrové řízení na pracovní stáže a absolventské pracovní stáže v zahraničí

Více

FINANČNÍ DOHODA č. XX/2015

FINANČNÍ DOHODA č. XX/2015 PROGRAM ERASMUS MOBILITY STUDENTŮ STUDIJNÍ POBYT FINANČNÍ DOHODA č. XX/2015 uzavřená podle 1746 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, mezi účastníky, kterými jsou:

Více

Erasmus pro zaměstnance VŠ/VOŠ

Erasmus pro zaměstnance VŠ/VOŠ Erasmus pro zaměstnance VŠ/VOŠ Program Erasmus Součást evropského Programu celoživotního učení (Lifelong Learning Programme - LLP), do kterého je zapojeno přes 30 evropských zemí: 27 členských států Evropské

Více

Kvalifikační podmínky programu Erasmus + pro studijní pobyty a praktické stáže studentů Univerzity Karlovy v Praze

Kvalifikační podmínky programu Erasmus + pro studijní pobyty a praktické stáže studentů Univerzity Karlovy v Praze Kvalifikační podmínky programu Erasmus + pro studijní pobyty a praktické stáže studentů Univerzity Karlovy v Praze Čl. 1 Úvodní ustanovení Kvalifikační podmínky pro studijní pobyty a praktické stáže studentů

Více

PREZENTACE FAKULTY EKONOMICKÉ ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI

PREZENTACE FAKULTY EKONOMICKÉ ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI PREZENTACE FAKULTY EKONOMICKÉ ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 10 2012 PRACOVIŠTĚ FAKULTY V CHEBU A PLZNI Budova fakulty v Plzni Univerzitní centrum v Plzni Budova fakulty v Chebu ROZVOJ FAKULTY A JEJÍ SOUČASNÝ

Více

Fakulta stavební VUT v Brně

Fakulta stavební VUT v Brně Fakulta stavební VUT v Brně v Brně dne: 3. 5. 2011 rozdělovník: vedoucí ústavů, vedoucí oborů, tajemník FAST VUT, vedoucí KIC, SKAS, studenti FAST VUT zpracoval: doc. Ing. Miroslav Bajer, CSc., doc. Ing.

Více

ÚVODNÍ SHROMÁŽDĚNÍ STUDENTŮ 1. ROČNÍKŮ FPE ZČU V PLZNI 2014

ÚVODNÍ SHROMÁŽDĚNÍ STUDENTŮ 1. ROČNÍKŮ FPE ZČU V PLZNI 2014 ÚVODNÍ SHROMÁŽDĚNÍ STUDENTŮ 1. ROČNÍKŮ FPE ZČU V PLZNI 2014 Fakulty univerzity Pedagogická Filozofická Právnická Zdravotnických studií Umění a designu Aplikovaných věd Strojní Elektrotechická Ekonomická

Více

B3-17/1-PR-ÚZ01. Harmonogram akademického roku 2017/2018 a harmonogram zápisu předmětů do Informačního systému STAG. v akademickém roce 2017/2018.

B3-17/1-PR-ÚZ01. Harmonogram akademického roku 2017/2018 a harmonogram zápisu předmětů do Informačního systému STAG. v akademickém roce 2017/2018. VNITŘNÍ NORMA UP B3-17/1-PR-ÚZ01 Harmonogram akademického roku 2017/2018 a harmonogram zápisu předmětů do Informačního systému STAG v akademickém roce 2017/2018 Obsah: Garant: Touto vnitřní normou UP je

Více

Název materiálu: Směrnice rektora: Pravidla pro evidenci vyučovaných předmětů, studijních programů a oborů v informačním systému ČZU

Název materiálu: Směrnice rektora: Pravidla pro evidenci vyučovaných předmětů, studijních programů a oborů v informačním systému ČZU Materiál pro jednání kolegia rektora dne 4. února 2013 V Praze dne 30. 01. 2013 Název materiálu: Směrnice rektora: Pravidla pro evidenci vyučovaných předmětů, studijních programů a oborů v informačním

Více

VYHLÁŠKA. EkF_VYH_18_004. ZÁSADY pro aktualizaci studijních plánů pro akademický rok 2018/2019

VYHLÁŠKA. EkF_VYH_18_004. ZÁSADY pro aktualizaci studijních plánů pro akademický rok 2018/2019 Vysoká škola báňská Technická univerzita Ekonomická fakulta Vydal: děkan Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava Platnost od: 12. 3. 2018 VYHLÁŠKA ZÁSADY pro aktualizaci studijních plánů pro akademický rok 2018/2019

Více

Směrnice děkana č. 5/2017

Směrnice děkana č. 5/2017 Směrnice děkana č. 5/2017 Podmínky pro přijetí ke studiu na Ekonomickou fakultu TUL v bakalářských, navazujících magisterských a doktorských studijních programech v akademickém roce 2018/2019 Článek I.

Více

HARMONOGRAM VZDĚLÁVACÍ ČINNOSTI PRO AKADEMICKÝ ROK 2011/2012

HARMONOGRAM VZDĚLÁVACÍ ČINNOSTI PRO AKADEMICKÝ ROK 2011/2012 Ke schválení Kolegiem a: 13. 4. 2011 Na vědomí: Akademickému senátu SU OPF 27. 4. 2011 Předkládá: PhDr. Bohumil Fiala, Ph.D., HARMONOGRAM VZDĚLÁVACÍ ČINNOSTI PRO AKADEMICKÝ ROK Začátek akademického roku

Více

Směrnice děkana 8/2014 Organizace studia v doktorských studijních oborech

Směrnice děkana 8/2014 Organizace studia v doktorských studijních oborech Směrnice děkana 8/2014 Organizace studia v doktorských studijních oborech Jméno Funkce Datum Podpis Garant: doc. Ing. Klára Antlová, Ph.D. proděkanka pro 18. 10. 2018 vědu a výzkum Právní kontrola: Mgr.

Více

Možnosti zahraničních mobilit. na akademický rok 2017/2018

Možnosti zahraničních mobilit. na akademický rok 2017/2018 Možnosti zahraničních mobilit na akademický rok 2017/2018 Informační schůzka pro studenty Katedra geografie Univerzita Palackého v Olomouci Petr Šimáček (petr.simacek@upol.cz) Druhy mobilit STUDIJNÍ vs.

Více

CEEPUS. 7. února Mgr. Ivona Sobotková Mgr. Jan Trnka

CEEPUS. 7. února Mgr. Ivona Sobotková Mgr. Jan Trnka CEEPUS 7. února 2019 Mgr. Ivona Sobotková Mgr. Jan Trnka CEEPUS středoevropský výměnný program zaměřený na regionální spolupráci univerzit (univerzitní sítě) > 25 let trvání programu (od r. 1993, v ČR

Více

Vyhláška děkana č. 1D/2017 o organizaci akademického roku 2017/18 na FEL ZČU v Plzni

Vyhláška děkana č. 1D/2017 o organizaci akademického roku 2017/18 na FEL ZČU v Plzni Vyhláška děkana č. 1D/2017 o organizaci akademického roku 2017/18 na FEL ZČU v Plzni Plzeň 31. 3. 2017 I. V souladu s harmonogramem akademického roku na ZČU pro 2017/18 upřesňuji organizaci základních

Více

EF TUL. Bakalář. Podniková ekonomika MANAGEMENT VÝROBY

EF TUL. Bakalář. Podniková ekonomika MANAGEMENT VÝROBY EF TUL Bakalář Podniková ekonomika MANAGEMENT VÝROBY Povinné předměty Název předmětu rozsah způsob ověření počet kreditů Vyučující dop.roč./ sem. Povinné předměty společné Mikroekonomie I 2/2 zp./zk. 6

Více

STUDIJNÍ PLÁN. Studijní program: Teologie bakalářské studium (B6141) Studijní obor: Teologie (6141R047) Forma studia:

STUDIJNÍ PLÁN. Studijní program: Teologie bakalářské studium (B6141) Studijní obor: Teologie (6141R047) Forma studia: STUDIJNÍ PLÁN Studijní program: Teologie bakalářské studium (B6141) Studijní obor: Teologie (6141R047) Forma studia: kombinovaná Verze: 2012 Celkem kreditů: 180 Standardní doba studia: 6 semestrů Maximální

Více

HARMONOGRAM VZDĚLÁVACÍ ČINNOSTI PRO AKADEMICKÝ ROK 2013/2014

HARMONOGRAM VZDĚLÁVACÍ ČINNOSTI PRO AKADEMICKÝ ROK 2013/2014 HARMONOGRAM VZDĚLÁVACÍ ČINNOSTI PRO AKADEMICKÝ ROK 2013/2014 Začátek akademického roku 1. 9. 2013 Období výuky 23. 9. 20. 12. 2013 Zápis studentů do 1. roč. Bc. a NMg. studia pro akademický rok do 4. 10.

Více

Pravidla pro evidenci vyučovaných předmětů, studijních programů a oborů v informačním systému ČZU

Pravidla pro evidenci vyučovaných předmětů, studijních programů a oborů v informačním systému ČZU Pravidla pro evidenci vyučovaných předmětů, studijních programů a oborů v informačním systému ČZU Článek 1 Úvodní ustanovení (1) Tato směrnice je platná pro součást škola České zemědělské univerzity v

Více

SMĚRNICE DĚKANA č. 6/2008

SMĚRNICE DĚKANA č. 6/2008 UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE 3. LÉKAŘSKÁ FAKULTA Ruská 87, Praha 10 V Praze dne 10. března 2008 Č.j. 8-5/2008-3LF Počet listů: 5 Počet příloh: SMĚRNICE DĚKANA č. 6/2008 o organizaci pobytu studentů přijíždějících

Více

Výnos č. 30.11/14 Upřesnění kreditního systému VŠCHT Praha pro akademický rok 2014/2015. Oddíl I Bakalářský studijní program

Výnos č. 30.11/14 Upřesnění kreditního systému VŠCHT Praha pro akademický rok 2014/2015. Oddíl I Bakalářský studijní program Všem pracovištím AS VŠCHT V Praze dne 2. 6. 2014 Č.j. 961/258/2014 Výnos č. 30.11/14 Upřesnění kreditního systému VŠCHT Praha pro akademický rok 2014/2015 Oddíl I Bakalářský studijní program V souladu

Více

Rozhodnutí prorektorky pro studium č. 4/2013

Rozhodnutí prorektorky pro studium č. 4/2013 Čj.: VSPJ/03527/2013 Rozhodnutí prorektorky pro studium č. 4/2013 Podmínky související se zahraničními studentskými mobilitami V souladu s platným zněním Studijního a zkušebního řádu Vysoké školy polytechnické

Více

Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné

Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Slezská univerzita v Opavě, Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Pokyn děkana č. 4/2015 Harmonogram vzdělávací činnosti pro akademický

Více

OPATŘENÍ REKTORA K VYHLÁŠENÍ III. KOLA PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ PRO NAVAZUJÍCÍ MAGISTERSKÉ STUDIUM VYUČOVANÉ V ČESKÉM JAZYCE PRO AKADEMICKÝ ROK 2019/2020

OPATŘENÍ REKTORA K VYHLÁŠENÍ III. KOLA PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ PRO NAVAZUJÍCÍ MAGISTERSKÉ STUDIUM VYUČOVANÉ V ČESKÉM JAZYCE PRO AKADEMICKÝ ROK 2019/2020 OR č. 12/2019 Vnitřní norma Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích OPATŘENÍ REKTORA K VYHLÁŠENÍ III. KOLA PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ PRO NAVAZUJÍCÍ MAGISTERSKÉ STUDIUM VYUČOVANÉ V ČESKÉM JAZYCE

Více

STUDIUM A PRAXE V ZAHRANIČNÍ. aneb Jak na to?

STUDIUM A PRAXE V ZAHRANIČNÍ. aneb Jak na to? STUDIUM A PRAXE V ZAHRANIČNÍ aneb Jak na to? PRACOVIŠTĚ ZODPOVĚDNÉ ZA ORGANIZACI ZAHRANIČNÍCH POBYTŮ» Na MU:» Centrum zahraničních studií» Oddělení zahraničních vztahů fakulty» Oboroví koordinátoři programu

Více

FREE MOVERS - program INTER 19

FREE MOVERS - program INTER 19 FREE MOVERS - program INTER 19 Erasmus+ Mobility jsou rozděleny na studijní stáž praktická stáž - Kontaktní osoba na FZS PhDr. A. Pistulková - Informace na http://international.zcu.cz/ Erasmus + Kdo se

Více

Vnitřní norma Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích

Vnitřní norma Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích OR č. 5/2019 Vnitřní norma Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích AKTUÁLNÍ ZNĚNÍ OPATŘENÍ REKTORA K VYHLÁŠENÍ II. KOLA PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ PRO NAVAZUJÍCÍ MAGISTERSKÉ STUDIUM VYUČOVANÉ

Více

STUDIJNÍ POVINNOSTI STUDENTŮ FF UP 2016/2017

STUDIJNÍ POVINNOSTI STUDENTŮ FF UP 2016/2017 STUDIJNÍ POVINNOSTI STUDENTŮ FF UP 2016/2017 OBSAH 1 UPOZORNĚNÍ PRO VŠECHNY STUDENTY.. 3 2 BAKALÁŘSKÉ STUDIUM 4 2.1 1. ročník bakalářského studia 4 2.2 2. ročník bakalářského studia.. 4 2.3 3. ročník bakalářského

Více

Podmínky pro přijetí ke studiu do doktorských studijních programů ESF pro akademický rok 2018/2019

Podmínky pro přijetí ke studiu do doktorských studijních programů ESF pro akademický rok 2018/2019 Podmínky pro přijetí ke studiu do doktorských studijních programů ESF pro akademický rok 2018/2019 Ekonomicko-správní fakulta MU (dále jen ESF ) respektuje ustanovení 48, 49 a 50 zákona č. 111/1998 Sb.,

Více

Směrnice děkana č. 1/2015

Směrnice děkana č. 1/2015 Směrnice děkana č. 1/2015 Organizace celoživotního vzdělávání v rámci akreditovaných studijních programů v akademickém roce 2015/16 V Ústí nad Labem, dne 2. 3. 2015 Fakulta sociálně ekonomická UJEP organizuje

Více

EF TUL. Bakalář. Podniková ekonomika MANAGEMENT SLUŽEB

EF TUL. Bakalář. Podniková ekonomika MANAGEMENT SLUŽEB EF TUL Bakalář Podniková ekonomika MANAGEMENT SLUŽEB Povinné předměty Název předmětu Povinné předměty společné Mikroekonomie I 2/2 zp./zk. 6 Matematika I 2/2 zp. 5 prof. Ing. Jiří Kraft, CSc. (50 %) doc.

Více

Vyhláška děkana č. 4D/2015 o organizaci akademického roku 2015/16 na FEL ZČU v Plzni

Vyhláška děkana č. 4D/2015 o organizaci akademického roku 2015/16 na FEL ZČU v Plzni Vyhláška děkana č. 4D/2015 o organizaci akademického roku 2015/16 na FEL ZČU v Plzni Plzeň 7. 4. 2015 I. V souladu s harmonogramem akademického roku 2015/16 na ZČU upřesňuji organizaci základních studijních

Více

Příručka LLP/Erasmus pro studenty Fakulty veřejných politik, Slezské univerzity v Opavě

Příručka LLP/Erasmus pro studenty Fakulty veřejných politik, Slezské univerzity v Opavě Příručka LLP/Erasmus pro studenty Fakulty veřejných politik, Slezské univerzity v Opavě 1. O programu Erasmus Program Erasmus je součástí Programu celoživotního učení (Lifelong Learning Programme LLP).

Více

Podmínky pro přijetí ke studiu do doktorských studijních programů ESF pro akademický rok 2017/2018

Podmínky pro přijetí ke studiu do doktorských studijních programů ESF pro akademický rok 2017/2018 Podmínky pro přijetí ke studiu do doktorských studijních programů ESF pro akademický rok 2017/2018 Ekonomicko-správní fakulta MU (dále jen ESF ) respektuje ustanovení 48, 49 a 50 zákona č. 111/1998 Sb.,

Více

Směrnice děkana č. 1/2005 FCH VUT v Brně upravující studium v rámci Celoživotní vzdělávání na Fakultě chemické Vysokého učení technického v Brně

Směrnice děkana č. 1/2005 FCH VUT v Brně upravující studium v rámci Celoživotní vzdělávání na Fakultě chemické Vysokého učení technického v Brně Směrnice děkana č. 1/2005 FCH VUT v Brně upravující studium v rámci Celoživotní vzdělávání na Fakultě chemické Vysokého učení technického v Brně ČLÁNEK 1 OBECNÁ USTANOVENÍ (1) Fakulta chemická Vysokého

Více

Směrnice děkana č. 6/2016

Směrnice děkana č. 6/2016 Směrnice děkana č. 6/2016 Podmínky pro přijetí ke studiu na Ekonomickou fakultu TUL v bakalářských, navazujících magisterských a doktorských studijních programech v akademickém roce 2017/2018 Článek I.

Více

DŮLEŽITÉ INFORMACE K ORGANIZACI STUDIA NA FP TUL aneb Jak zbytečně nevypadnout AKADEMICKÝ ROK 2016/2017

DŮLEŽITÉ INFORMACE K ORGANIZACI STUDIA NA FP TUL aneb Jak zbytečně nevypadnout AKADEMICKÝ ROK 2016/2017 DŮLEŽITÉ INFORMACE K ORGANIZACI STUDIA NA FP TUL aneb Jak zbytečně nevypadnout AKADEMICKÝ ROK 2016/2017 Kreditní systém studia: základní principy Každý předmět (= jednosemestrální kurz) je ohodnocen určitým

Více

Life Long Learning programme LLP 2007-2013

Life Long Learning programme LLP 2007-2013 Life Long Learning programme LLP 2007-2013 2013 Program celoživotního učení LLP od roku 2007 do roku 2013, založen na současných programech Socrates, Leonardo da Vinci a e-learning vstoupil v platnost

Více

Směrnice děkana č. 6/2013

Směrnice děkana č. 6/2013 Technická univerzita v Liberci Ekonomická fakulta Směrnice děkana č. 6/2013 Podmínky pro přijetí ke studiu na Ekonomickou fakultu TUL v bakalářských, navazujících magisterských studijních a doktorských

Více

Vnitřní norma Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích ZAHRANIČNÍ MOBILITY. Směrnice 4/2015 k zahraničním mobilitám

Vnitřní norma Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích ZAHRANIČNÍ MOBILITY. Směrnice 4/2015 k zahraničním mobilitám SM12/2016 Vnitřní norma Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích ZAHRANIČNÍ MOBILITY Datum vydání: 25. 7. 2016 Účinnost od: 25. 7. 2016 Účinnost do: odvolání Číslo jednací: VŠTE005724/2016

Více

PROGRAM ERASMUS MOBILITY STUDENTŮ STUDIJNÍ POBYT. FINANČNÍ DOHODA č. 1. uzavřená podle 51 občanského zákoníku

PROGRAM ERASMUS MOBILITY STUDENTŮ STUDIJNÍ POBYT. FINANČNÍ DOHODA č. 1. uzavřená podle 51 občanského zákoníku PROGRAM ERASMUS MOBILITY STUDENTŮ STUDIJNÍ POBYT FINANČNÍ DOHODA č. 1 uzavřená podle 51 občanského zákoníku Vysoká/vyšší odborná škola: Vyšší odborná škola živnostenská Přerov, s.r.o. Erasmus ID kód: CZ

Více

Oznámení děkana EF TUL

Oznámení děkana EF TUL EKONOMICKÁ FAKULTA Oznámení děkana EF TUL Přijímací řízení pro akademický rok 2019/2020 Děkan fakulty v souladu s článkem II, odst. 11, směrnice č. 8/2018 Podmínky pro přijetí ke studiu na Ekonomickou

Více

Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné

Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Slezská univerzita v Opavě, Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Pokyn děkana č. 3/2016 Harmonogram vzdělávací činnosti pro akademický

Více

Studijní a pracovní stáže e v zahraničí. Praha ČVUT/ Brno MU informační schůzka pro studenty 5.3. 2007 / 9.3. 2007

Studijní a pracovní stáže e v zahraničí. Praha ČVUT/ Brno MU informační schůzka pro studenty 5.3. 2007 / 9.3. 2007 Studijní a pracovní stáže e v zahraničí Praha ČVUT/ Brno MU informační schůzka pro studenty 5.3. 2007 / 9.3. 2007 Program celoživotního učení Evropský program schválený pro období 2007-2013 Vznikl spojením

Více

MOŽNOSTI STUDIA A PRÁCE V ZAHRANIČÍ V RÁMCI PROGRAMU ERASMUS+

MOŽNOSTI STUDIA A PRÁCE V ZAHRANIČÍ V RÁMCI PROGRAMU ERASMUS+ AGRONOMICKÁ FAKULTA Seminář pro studenty Agronomické fakulty MOŽNOSTI STUDIA A PRÁCE V ZAHRANIČÍ V RÁMCI PROGRAMU ERASMUS+ Na studium nebo na stáž? STUDIJNÍ POBYT Studium předmětů na univerzitě Řídí se

Více

PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA V DOKTORSKÝCH

PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA V DOKTORSKÝCH Fakulta stavební Vysokého učení technického v Brně Akademický senát Fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně v souladu se Studijním a zkušebním řádem Vysokého učení technického ze dne 20. 9.

Více

SMĚRNICE DĚKANA FZV UP K ŘÁDU CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI

SMĚRNICE DĚKANA FZV UP K ŘÁDU CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI FZV- SD-4/2013 FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH VĚD UP V OLOMOUCI PROVÁDĚCÍ NORMA SMĚRNICE DĚKANA FZV UP K ŘÁDU CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI Předkládá Mgr. Zdeňka Mikšová, Ph.D. proděkanka

Více

JIHOČESKÁ UNIVERZITA v Českých Budějovicích. Ekonomická fakulta

JIHOČESKÁ UNIVERZITA v Českých Budějovicích. Ekonomická fakulta JIHOČESKÁ UNIVERZITA v Českých Budějovicích Ekonomická fakulta akademický rok 2009/2010 Úvodní informace pro 1. ročníky ÚFŘP bakalářské studium navazující magisterské studium Ekonomická fakulta: doktorské

Více

Základní pomůcka pro garanty bc. a mgr,. studia na FSV UK

Základní pomůcka pro garanty bc. a mgr,. studia na FSV UK Základní pomůcka pro garanty bc. a mgr,. studia na FSV UK Uznávání předmětů z ERASMU či jiného pobytu v zahraničí... 2 Uznávání předmětů z ČR a volitelné předměty... 2 Elektronické vypisování témat bc.

Více

Administrace programu ERASMUS+: Erasmus na MU

Administrace programu ERASMUS+: Erasmus na MU Administrace programu ERASMUS+: Erasmus na MU Program Erasmus je na MU centrálně koordinovaný Centrem zahraniční spolupráce (CZS), resp. Institucionálním koordinátorem (IK). Institucionální koordinátor

Více

Studenti prezenční formy studia bakalářský stupeň. Dle smlouvy o studiu na VŠH ,- Studenti prezenční formy studia bakalářský stupeň

Studenti prezenční formy studia bakalářský stupeň. Dle smlouvy o studiu na VŠH ,- Studenti prezenční formy studia bakalářský stupeň Příloha 1 ke smlouvě o studiu na VŠH: Školné, poplatky, vratky a slevy spojené se studiem na VŠH Druh Výše (v Kč) Komu je určen Splatnost Hotelnictví Cestovní ruch Marketing ve službách program Hospitality

Více

ČASOVÝ PLÁN AKADEMICKÉHO ROKU PRO STUDIUM V BAKALÁŘSKÉM A MAGISTERSKÉM STUDIJNÍM PROGRAMU NA ČVUT V PRAZE FAKULTĚ DOPRAVNÍ

ČASOVÝ PLÁN AKADEMICKÉHO ROKU PRO STUDIUM V BAKALÁŘSKÉM A MAGISTERSKÉM STUDIJNÍM PROGRAMU NA ČVUT V PRAZE FAKULTĚ DOPRAVNÍ ČASOVÝ PLÁN AKADEMICKÉHO ROKU 2018-2019 PRO STUDIUM V BAKALÁŘSKÉM A MAGISTERSKÉM STUDIJNÍM PROGRAMU NA ČVUT V PRAZE FAKULTĚ DOPRAVNÍ Zimní semestr 27.08.2018-23.09.2018 výuka předmětů 22AMMD v prostorách

Více

OPATŘENÍ REKTORA č. 18/2017

OPATŘENÍ REKTORA č. 18/2017 OPATŘENÍ REKTORA č. 18/2017 Č.j.: OU-80869/90-2017 Pravidla pro tvorbu studijních plánů studijních programů Ostravské univerzity Článek 1 Úvodní ustanovení 1. Opatření rektora Pravidla pro tvorbu studijních

Více

Možnosti studia v zahraničí prostřednictvím evropských vzdělávacích programů. Jana Pávková 25. října 2012 v Praze

Možnosti studia v zahraničí prostřednictvím evropských vzdělávacích programů. Jana Pávková 25. října 2012 v Praze Možnosti studia v zahraničí prostřednictvím evropských vzdělávacích programů Jana Pávková 25. října 2012 v Praze OBSAH Představení Domu zahraničních služeb/ Národní agentury pro evropské vzdělávací programy

Více

Oznámení děkana EF TUL

Oznámení děkana EF TUL EKONOMICKÁ FAKULTA Oznámení děkana EF TUL Přijímací řízení pro akademický rok 2019/2020 Děkan fakulty v souladu s článkem II, odst. 11, směrnice č. 8/2018 Podmínky pro přijetí ke studiu na Ekonomickou

Více

ČASOVÝ PLÁN AKADEMICKÉHO ROKU PRO STUDIUM V BAKALÁŘSKÉM A MAGISTERSKÉM STUDIJNÍM PROGRAMU NA ČVUT V PRAZE FAKULTĚ DOPRAVNÍ

ČASOVÝ PLÁN AKADEMICKÉHO ROKU PRO STUDIUM V BAKALÁŘSKÉM A MAGISTERSKÉM STUDIJNÍM PROGRAMU NA ČVUT V PRAZE FAKULTĚ DOPRAVNÍ ČASOVÝ PLÁN AKADEMICKÉHO ROKU 2017-2018 PRO STUDIUM V BAKALÁŘSKÉM A MAGISTERSKÉM STUDIJNÍM PROGRAMU NA ČVUT V PRAZE FAKULTĚ DOPRAVNÍ Zimní semestr 31.08.2017 zápis studentů do zimního semestru 1. ročníku

Více

FINANČNÍ DOHODA č. XXX

FINANČNÍ DOHODA č. XXX PROGRAM ERASMUS MOBILITY STUDENTŮ PRACOVNÍ STÁŽ Minimální požadavky FINANČNÍ DOHODA č. XXX uzavřená podle 51 občanského zákoníku Vysoká/vyšší odborná škola: XXX (úplný úřední název) Erasmus ID kód: XXX

Více

READY FOR MORE? STUDY ABROAD! FS ČVUT Oddělení vnějších vztahů a spolupráce s průmyslem doc. Ing. Jan Halama, Ph.D.

READY FOR MORE? STUDY ABROAD! FS ČVUT Oddělení vnějších vztahů a spolupráce s průmyslem doc. Ing. Jan Halama, Ph.D. READY FOR MORE? STUDY ABROAD! STUDIUM V ZAHRANIČÍ FS ČVUT Oddělení vnějších vztahů a spolupráce s průmyslem doc. Ing. Jan Halama, Ph.D. PROČ STUDOVAT V ZAHRANIČÍ Životní zkušenost Dokážu se starat sám

Více

ÚČETNICTVÍ A FINANČNÍ ŘÍZENÍ PODNIKU (ÚFŘP)

ÚČETNICTVÍ A FINANČNÍ ŘÍZENÍ PODNIKU (ÚFŘP) ÚČETNICTVÍ A FINANČNÍ ŘÍZENÍ PODNIKU (ÚFŘP) 1 nabízíme univerzitní studium bakalářského a navazujícího magisterského studijního oboru obor je nepřetržitě vyučován na JU již od roku 1994 garantem je Katedra

Více

Řád celoživotního vzdělávání na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze ze dne 25. června 2010

Řád celoživotního vzdělávání na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze ze dne 25. června 2010 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 25. června 2010

Více

Harmonogram PřF UJEP pro akademický rok 2015/2016

Harmonogram PřF UJEP pro akademický rok 2015/2016 Harmonogram PřF UJEP pro akademický rok 2015/2016 Nejdůležitější údaje: Zimní semestr: výuka od 21. 9. 2015 do 19. 12. 2015, tj. 13 výukových týdnů, prázdniny od 20. 12. 2015 do 3. 1. 2016 a zkouškové

Více

Vyhláška děkana č. 5D/2018 O ORGANIZACI AKADEMICKÉHO ROKU 2018/2019 NA FAKULTĚ ELEKTROTECHNICKÉ ZÁPADOČESKÉ UNIVERZITY V PLZNI

Vyhláška děkana č. 5D/2018 O ORGANIZACI AKADEMICKÉHO ROKU 2018/2019 NA FAKULTĚ ELEKTROTECHNICKÉ ZÁPADOČESKÉ UNIVERZITY V PLZNI Číslo jednací: ZCU 011088/2018 V Plzni 17. 04. 2018 Vyhláška děkana č. 5D/2018 O ORGANIZACI AKADEMICKÉHO ROKU 2018/2019 NA FAKULTĚ ELEKTROTECHNICKÉ ZÁPADOČESKÉ UNIVERZITY V PLZNI V souladu s pokynem prorektora

Více

Směrnice EkF_SME_09_001 děkanky Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava ke studiu v zahraničí pro studenty Ekonomické fakulty

Směrnice EkF_SME_09_001 děkanky Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava ke studiu v zahraničí pro studenty Ekonomické fakulty Účinnost dokumentu od: 11. 11. 2010 Směrnice EkF_SME_09_001 děkanky Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava ke studiu v zahraničí pro studenty Ekonomické fakulty Řízená kopie č.: Razítko: Není-li výtisk tohoto

Více

AKTUÁLNÍ ZNĚNÍ. OR č. 18/2016 STUDIUM MIMOŘÁDNÉHO PROGRAMU V RÁMCI CŽV

AKTUÁLNÍ ZNĚNÍ. OR č. 18/2016 STUDIUM MIMOŘÁDNÉHO PROGRAMU V RÁMCI CŽV OR č. 18/2016 Vnitřní norma Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích AKTUÁLNÍ ZNĚNÍ OR č. 18/2016 STUDIUM MIMOŘÁDNÉHO PROGRAMU V RÁMCI CŽV Datum vydání: 22. 7. 2016 Účinnost od: 22. 7.

Více

Harmonogram PřF UJEP pro akademický rok 2014/2015

Harmonogram PřF UJEP pro akademický rok 2014/2015 Harmonogram PřF UJEP pro akademický rok 2014/2015 Nejdůležitější údaje: Zimní semestr: výuka od 22. 9. 2014 do 20. 12. 2014, tj. 13 výukových týdnů, prázdniny od 21. 12. 2014 do 4. 1. 2015 a zkouškové

Více

Vnitřní normy Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně

Vnitřní normy Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Kód: Druh: Název: RD/07/15 Rozhodnutí děkana Předběžné zápisy předmětů pro akademický rok 2015/2016 a Zápisy do vyšších ročníků pro akademický rok 2015/2016 Fakulta aplikované informatiky Univerzity Tomáše

Více

Program Erasmus+ Prezentace pro studenty 11. prosince 2018

Program Erasmus+ Prezentace pro studenty 11. prosince 2018 Program Erasmus+ Prezentace pro studenty 11. prosince 2018 1 Program Erasmus+ program pro období 2014 2020, rozpočet 14,7 mld. Eur zapojeno je 33 evropských zemí (28 členských států EU, země EHP, Turecko,

Více

Možnosti mobility v rámci programu Erasmus Mundus. 17.5.2012 Tereza Babková Dům zahraničních služeb

Možnosti mobility v rámci programu Erasmus Mundus. 17.5.2012 Tereza Babková Dům zahraničních služeb Možnosti mobility v rámci programu Erasmus Mundus 17.5.2012 Tereza Babková Dům zahraničních služeb Dům zahraničních služeb příspěvková organizace MŠMT, která zajišťuje mezinárodní spolupráci v oblasti

Více

Rozhodnutí děkana č. 3/2016 Bližší podmínky stipendijního řádu JU na FROV

Rozhodnutí děkana č. 3/2016 Bližší podmínky stipendijního řádu JU na FROV č.j. 09/0025/16 Vodňany, 14.1.2016 Rozhodnutí děkana č. 3/2016 Bližší podmínky stipendijního řádu JU na FROV Rozhodnutí děkana vychází ze Stipendijního řádu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

Více

B3-16/1-PR. Harmonogram akademického roku 2016/2017 a harmonogram zápisu předmětů do Informačního systému STAG v akademickém roce 2016/2017

B3-16/1-PR. Harmonogram akademického roku 2016/2017 a harmonogram zápisu předmětů do Informačního systému STAG v akademickém roce 2016/2017 P Ř ÍKAZ REKTORA UP (PR) B3-16/1-PR Harmonogram akademického roku a harmonogram zápisu předmětů do Informačního systému STAG v akademickém roce Obsah: Tímto příkazem rektora UP je podle ustanovení čl.

Více