Alternativní ekonomické aktivity na jižní Moravě. Křtiny, 2011

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Alternativní ekonomické aktivity na jižní Moravě. Křtiny, 2011"

Transkript

1 Alternativní ekonomické aktivity na jižní Moravě Křtiny, 2011

2 JIŘÍ GUTH Vystudoval ochranu přírodního prostředí a krátce bádal o vývoji vegetace. Docela dlouze sloužil na ministerstvu životního prostředí, v současnosti je na volné noze jako ekologický poradce a mj. přednáší na několika vysokých školách. Rád čte a píše. Rodák z Prahy, ale venkovan Jihočech- volbou. Je členem a činovníkem Strany zelených, ale zajímá ho zelená politika jako taková. Také je členem dvou družstev a několika (málo) desítek občanských sdružení. Kde peníze jsou služebníkem Každá ekonomie je politická; nakolik můžeme, zvolme si tu svou. Udržitelnost pro každý den. Pokud nelze náhle zněkolikanásobit spotřební daň z uhlovodíkových paliv, zkusme to jinak: rozvíjet demokratické, malé a lokální ekonomiky. Každá z těchto vlastností má svůj význam a naopak absence každé z nich může představovat určitou nedostatečnost. Jsou to alternativy, jsou to ostrovy pozitivní deviace, ale co od nich můžeme opravdu očekávat (srv. Listopad 1989)? Proč to vlastně děláme? - Družstva intošská, jako třeba Kulturní noviny nebo Fontes Rerum, a čtyři klasické typy. Kdo může za současnou mizérii? Soběstačnost? V čem a v jakém měřítku? Autarkie nebo subsidiarita? Individuální volba nebo kolektivní akce? I my platíme daně a i pro nás platí zákony. Vystoupíme z EU a z WTO? Moment - nejsme jako oni?

3 YVONNA GAILLYOVÁ Vystudovala fyziku pevných látek a obhájila disertační práci na (tehdejší) Univerzitě J E Purkyně, nyní opět Masarykově. V roce 1990 zahájila spolupráci se ZO ČSOP Veronica projektem realizace první ekologické poradny v České republice, stála u založení Evropské asociace ekologických poraden i Sítě ekologických poraden STEP v ČR. Věnovala se řadě spotřebitelských témat, přispěla k vymýcení fosfátů z pracích prostředků. V roce 1998 se stala ředitelkou Ekologického institutu Veronica. Po letech se vrátila k tématu úspor energie a ochrany klimatu. Je externí lektorkou Katedry environmentálních studií FSS MU, spolupracuje s Fakultou architektury VUT. "Za přispění k rozvoji ekologického poradenství v České republice a aktivní propagaci principů udržitelného rozvoje a udržitelné spotřeby v každodenním životě, a za obrovskou energii, kterou dává do realizace unikátních modelových projektů v obci Hostětín" získala Cenu Josefa Vavrouška. Hostětín zelená inspirace z Bílých Karpat V malé obci Hostětín v Bílých Karpatech vznikají od 90. let 20. století modelové projekty udržitelného rozvoje. Spolupráce obce, neziskové organizace ZO ČSOP Veronica a dalších subjektů začala u stavby kořenové čistírny odpadních vod a pokračovala dalšími záměry, zejména v oblasti ovocnářství a energetiky. V Hostětíně jsou dnes k vidění kromě kořenovky také tradiční sušírna ovoce, moštárna s ekologickou produkcí, solární kolektory na ohřev teplé užitkové vody, obecní výtopna na dřevní štěpku,šetrné veřejné osvětlení,pasivní dům vzdělávací středisko Centrum Veronica Hostětí a fotovoltaické elektrárny. Ojedinělost Hostětína v měřítku České republiky spočívá v komplexnosti, koncentraci modelových projektů, jejich vzájemné provázanosti a funkčnosti v životě běžné obce. Zkušenosti z pravidelně monitorovaných projektů jsou prostřednictvím exkurzí a vzdělávacích akcí předávány veřejnosti. Formule udržitelného rozvoje prochází napříč vizemi a koncepcemi, ale jen velmi ojediněle nachází konkrétní podobu v každodenní praxi. U hostětínských projektů se pokoušíme popsat jejich environmentální, ekonomické a sociální přínosy, ale i problémy, a přinést tak argumentaci a konkrétní příklad aplikace konceptu udržitelného rozvoje. V roce 2008 vznikla a v roce 2010 byla doplněna analýza modelových projektů s názvem Co přinesly projekty v Hostětíně?, kterou přibližuje tento příspěvek.

4 KATEŘINA REZKOVÁsv. KOTÁSKOVÁ Vystudovala ochranu a tvorbu životního prostředí v Olomouci a humanitní environmentalistiku na FSS v Brně, kde nyní pokračuje v doktorském bádání o alternativních biologických teorií. V letech se angažovala dobrovolně a posléze i pracovně v Hnutí DUHA, kde se věnovala zejména tématům českých biopotravin a ekologického zemědělství. Za brněnskou skupinu Hnutí DUHA se stala spoluzakladatelkou filmového festivalu Ekobiograf, který od roku 2005 pomáhá organizovat. Je členkou občanského sdružení Horní mlýn. Toho času je na mateřské dovolené. BARBORA KOZLOVÁ Studentka environmentálních studií FSS MU. Zpracovává bakalářskou práci na téma bedýnkování v České republice. Biokluby, biobedýnky, společné zásobárny biopotravin, nově nazývané biospižírny Formy přímého nebo polopřímého prodeje biopotravin, jejímž cílem je co nejvíce zkrátit distribuční cestu mezi spotřebiteli a zemědělci. Na jedné straně pak může býz ekozemědělec, který má zajištěn odbyt, na straně druhé spotřebitelé, kteří získávají kvalitní lokální biopotraviny za přiznivé ceny. Biokluby většinou zprostředkovávájí čerstvé biopotraviny. Buď je pravidelně na smluveném místě prodává přímo ekozemědělec, nebo si je skupina lidí společně objednává a zajišťuje si distribuci. Bedýnkový systém spočívá v pravidelném odběru bedýnky s čerstvou biozeleninou a bioovocem, kterou chystá buď přímo pěstitel nebo nějaký prostředník. Biospižírny jsou zásobárny spíše suchých a trvanlivých biopotravin, které si její členové společně objednávají ve velkých baleních a poté různými způsoby odkupují. Zatímco donedávna fungovalo v ČR jen několik bioklubů, v posledních letech jejich počet narůstá a začaly se nově rozvíjet také bedýnkové systémy. Příspěvek vás seznámí s aktuální brněnskou situací: fungujícími biokluby, bedýnkovými systémy a biospižírnami a otevře také otázky spojené s úskalími těchto iniciativ.

5 PETR JELÍNEK Vystudoval lesnickou fakultu na Mendelově univerzitě v Brně, kde také obdržel doktorát v oboru Ekologie a učí Ochranu přírody. V roce 2002 s přáteli založil o.s. Horní mlýn, kde také s rodinou bydlí. Na mlýně pořádá akce přírodě blízké a hledající životní styl málo zatěžující naši planetu. Na Horním mlýně rovněž funguje knihovna, Biospižírna a maličký carsharingový spolek AutoSdílna. Spoluzakládal také organizace Autonapůl, Sdružení hliněného stavitelství, FSC Česká republika a LOS Lesoochranářskou skupinu Brno. V okolí Brna usiluje o lesní hospodářství, které by bylo přírodě blízké. Na mlýně buduje na zahradě rozmanité biotopy pro živěnu obecnou i vzácnou. LETS (Local Economic Trade System Místní měny) Příspěvek představuje LETS v České republice, Polsku, Maďarsku a na Slovensku. LETS je zkratka anglického Local Exchange Trading System a znamená pokusy směňovat zboží na místní úrovni bezpeněžní formou. Někde se tisknou neoficiální peníze, jinde se obchoduje s žaludy, většinou se směny konají virtuálně, často v nějakém poměru k oficiální měně. Nabízená služba není většinou hodnocena tržně, ale např. časem (doktor si nevezme za rady více než sekáč dřeva). Přechod na tržní ekonomiku proběhl ve zmíněných zemích různě, pokusy o zavedení místních měn a časových bank (služby převedené na časové jednotky) inspirované rozmanitými LETS skupinami v západní Evropě však dopadly v těchto zemích podobně. Všechny pokusy o LETS v Polsku a bývalém Československu skončily nezdarem. Pouze v Maďarsku zůstalo několik LETS skupin aktivních kontinuálně od 90.let minulého století. Proč? Centralizovaný komunistický režim potlačil občanskou společnost. Nerozvíjelo se svobodné myšlení, podnikavost a odvaha byla potírána. Průměrnost a nechuť k jinakosti. Na druhé straně se zde společnost značně vyrovnala, nikdo nesměl přečnívat, stali jsme se druhou nejrovnostnější zemí světa (ČR), mluvíme-li o příjmech. Občané nejsou ani příliš zadlužení. To vše se rychle mění: dluhy a nerovnosti narůstají, občanská společnost ožívá. Příležitost pro LETS je tu znovu. Další vlnu zájmu o místní výměnné systémy zažíváme v posledních několika letech. Podíváme se na české LETS, které zanikly, i ten brněnský na Rozmarýnku Rozlet, který fungoval od roku 1999 do roku 2006.

6 MICHAL ŠIMONÍK Brněnský rodák a patriot, vystudoval sociologii a žurnalistiku na Masarykově univerzitě v Brně, nyní tamtéž studuje Environmentální studia. Od roku 2006 pracuje v Hnutí DUHA. Zajímá se o dopravu a její k přírodě šetrné verze, především o carsharing neboli sdílení automobilů. Tématu se poprvé věnoval v rámci projektu MU Ekoinkubátor zaměřeného na environmentální podnikání. Díky této práci se seznámil s činností sdružení Autonapůl, od roku 2008 je jeho aktivním členem a propagátorem. Carsharing Centra měst se v posledních letech proměňují ve stále přeplněnější parkoviště. Auta stojí všude, nejen na vyhrazených plochách, ale také na okrajích silnic, chodnících nebo trávnících. Průzkumy ukazují, že průměrné auto jezdí denně jen jednu hodinu. Dalších 23 hodin někde stojí. Princip sdílení je tedy jednoduchý: jeď autem jen tehdy, když ho opravdu potřebuješ. A dej ho k dispozici dalším, pokud ho nepotřebuješ a pak běž pěšky, použij MHD, kolo či vlak. Carsharing proto odborníci řadí mezi udržitelné formy dopravy 21. století je to způsob, který vám umožní využívat auto, aniž byste ho museli nutně vlastnit nebo se o něj starat. Autonapůl Autonapůl je první český úspěšně fungující carsharing, který vznikl roku 2003 kolem skupiny lidí na Horním mlýně ve Křtinách. Sdílením auta se snaží řešit rozpor mezi škodlivostí individuální automobilové dopravy a potřebou občas auto využít, je-li složité či nemožné přepravit se jinak. Příklad si bere v zahraničí, kde podobné projekty řadu let existují, mají mnoho nadšených uživatelů a místy jsou podporované státem či obcemi. I bez této podpory Autonapůl prošlo v poslední době stadiem raketového růstu, kdy se po letech přešlapování na místě dostalo na současný počet 41 členů (rodin, jednotlivců, živnostníků i neziskových organizací) a 8 osobních aut. Díky stálé poptávce nových zájemců se utěšeně rozrůstá směrem k vizi nabízet jednoduchou, ale profesionální, ekologicky přínosnou a ekonomicky konkurenceschopnou službu srovnatelnou s podobnými organizacemi v zahraničí.

7 HELENA VLAŠÍNOVÁ Vystudovala AF Mendelovy univerzity v Brně, kde působí v oboru biologie rostlin. Je členkou asociace Permakultura CS a držitelkou diplomu permakulturního designéra. Působí jako odborná lektorka na kurzech permakultury a kromě výuky v oboru biologie přednáší o permakultuře na ZF MENDELU a FSS MU. V oboru přírodních zahrad působí jako lektorka na seminářích pro poradce, ESF, U3V, apod. Je odbornou poradkyní v projektu Přírodní zahrady bez hranic. Byla zakladatelkou a několik let administrátorkou Rozmarýnkového LETsystému. Působí v redakční radě permakulturního časopisu Klíčová dírka. Je autorkou knihy Zdravá zahrada (ERA 2006). Permakulturní zahrady Permakulturu lze stručně charakterizovat jako cestu k soběstačnosti a trvalé udržitelnosti. Za koncept permakultury dostal v roce 1982 její zakladatel Bill Mollison alternativní Nobelovu cenu. Oproti klasickým ekonomickým systémům jsou základem permakultury tři etické principy. Péče o lidi je tu dávána na stejnou úroveň jako péče o zemi, třetí princip spočívá v udržení této křehké rovnováhy, tedy spravedlivých podílů. Původně byla permakultura ( permanent agriculture ) systém navrhování trvale udržitelných lidských sídel a zemědělství, ale díky dynamickému vývoji se v současné době může aplikovat prakticky na všechny oblasti lidského života. V příspěvku bude podrobněji charakterizována podstata permakulturních zahrad, ale budou zmíněny i tyto širší aspekty permakutury, mezi které patří např. LETs. Permakultura je tedy v širším pojetí ekologie aplikovaná na lidskou společnost. Konkrétně to znamená, že každý permakulturní projekt usiluje o omezení vstupů na minimum, tedy o co největší soběstačnost, zároveň o minimalizaci odpadů. Prostředkem k tomu je propojení jednotlivých prvků systému tak, aby výstup jednoho byl zároveň vstupem pro druhý. Není to ale rozhodně snaha uzavřít se před světem. Síla tohoto systému je totiž, podobně jako v přírodě, umocněna propojením s dalšími podobnými systémy. Proto cílem tohoto příspěvku bude i seznámení s možností zapojení a využití permakulturních řešení, s příklady konkrétních projektů a možnostmi získání užitečných informací např. prostřednictvím nebo časopisu Klíčová dírka.

8 EVA FRAŇKOVÁ Vystudovala biologii (Bc.) na Biologické fakultě v Českých Budějovicích a environmentalistiku (Mgr.) na Katedře environmentálních studií v Brně, kde pokračuje v doktorském studiu oboru Humanitní environmentalistika. Zajímá se o ekologickou ekonomii, v jejím rámci zejména o koncepty ekonomické lokalizace a ekonomického nerůstu. Asi šest let již spolupracuje s občanským sdružením NaZemi společnost pro fair trade, kde dobrovolničila, koordinovala brněnský fairtradový obchůdek, pracovala na osvětových materiálech a poslední dva roky působí v radě sdružení. Zároveň má vztah k Hornímu mlýnu, kde více než dva roky žila a podílela se na místních aktivitách. Místní rozměr fair trade Fair trade (česky spravedlivý obchod) lze popsat jako hnutí či koncept, který se snaží o zlepšení životních podmínek producentů v rozvojových zemích, a to v oblasti sociální, environmentální i ekonomické. Zároveň se snaží informovat západní spotřebitele o problematických aspektech konvenční produkce v rozvojových zemích a apelovat na jejich zodpovědnost při nakupování. Je zřejmé, že fair trade je forma mezinárodního obchodu, a má tedy nevyhnutelně globální charakter. Zároveň lze ovšem tvrdit, že má i rozměr lokální, a to dokonce několikanásobný na jedné straně obchodního řetězce v místech produkce, a na straně druhé v místech spotřeby. Čím se fair trade liší od konvenčního mezinárodního obchodu je právě tento zájem o lokální podmínky (zejména produkce, částečně ale i spotřeby) a jejich možná zlepšení. Příspěvek krom těchto obecných aspektů spravedlivého obchodu přiblíží i konkrétní aktivity, které se dějí v Brně a potažmo v České republice na poli podpory fair trade i obecněji zlepšení podmínek producentů v rozvojových zemích a prosazování odpovědné spotřeby.

9 STANISLAV KUTÁČEK Stanislav Kutáček vystudoval obor Veřejná ekonomie na Ekonomicko-správní fakultě MU v Brně, kde také získal doktorský titul. Ještě při studiu pracoval jako asistent programu v Nadaci Partnerství, dále působil v Centru dopravního výzkumu (2002-5), pobýval na studijní stáži na University of Leeds (Institute for Transport Studies, ledenříjen 2005). Od roku 2005 doposud pracuje jako koordinátor, později výkonný ředitel Trastu pro ekonomiku a společnost. Organizoval aktivity občanského sdružení Horní mlýn(2002-8), působí v Místní akční skupině Moravský kras. Zakládal a stále vede carsharingové sdružení Autonapůl (2002-dosud). Na Fakultě sociálních studií MU vyučuje předmět Ekonomie a životní prostředí. Finanční ředitel, později výkonný ředitel Ekologického právního servisu, od léta Jak měřit lokální ekonomiku - Lokální multiplikátor Příspěvek představuje metodiku výpočtu lokálního multiplikátoru. Lokální multiplikátor je indikátor, který měří, jak peníze kolují v místní ekonomice. Můžeme pomocí něho zjistit, jak konkrétní organizace (firma, obecní úřad, škola, nezisková organizace nebo i domácnost) přispívá k rozvoji místní ekonomiky, resp. do jaké míry peníze, které utratí, zůstanou v místní ekonomice. Místní ekonomikou můžeme rozumět ekonomiku regionu, mikroregionu, obce nebo městské čtvrti - vymezení závisí vždy na cíli výzkumu. Ekonomiku si můžeme představit jako vědro. Peníze do něho tečou z nejrůznějších zdrojů jako voda. Ekonomika je ale děravé vědro - peníze z ní také utíkají, jak je lidé a firmy utrácejí mimo svoji místní ekonomiku. V zásadě jsou dva způsoby, jak takovou ekonomiku povzbudit: přilévat "vodu", nebo ucpat díry. Výdej jednoho člověka je příjmem jiného, a je důležité, kdo je tím druhým. Pokud to je místní podnikatel, lze předpokládat, že peníze se v místní ekonomice ještě "otočí" a přinesou další užitek. Je-li tímto příjemcem ale pobočka nadnárodního maloobchodního řetězce nebo internetový obchod se sídlem kdesi daleko, je více než jisté, že peníze, které u nich utratíme, nenávratně odtečou z místní ekonomiky pryč. ***********************************************************************************

10 Sobotní seminář LETS Viktor Šabacký Vystudoval jsem ESF MU Brno, obor podnikové hospodářství. Podniková sféra mi v té době připadala zajímavá, přesto jsem se vždy zajímal o globálnější otázky hospodářství a společnosti. To mě přivedlo k myšlence pokračovat na fakultě v doktorském programu, kam jsem byl nakonec vybrán. Po dvou letech a složení všech zkoušek jsem se však rozhodl akademickou sféru opustit a vrhnout se do víru praxe. V současné chvíli se věnuji kromě svého zaměstnání (pomoc se zaváděním několika internetových start-upů na český trh) také myšlence co-housingu, aktivního rodičovství a LETS. Petra Gärdtner LETS Vídeň

Yvonna Gaillyová, Ekologický institut Veronica Budoucnost, jakou chceme RIO + 20 Praha, 15. března 2012

Yvonna Gaillyová, Ekologický institut Veronica Budoucnost, jakou chceme RIO + 20 Praha, 15. března 2012 Yvonna Gaillyová, Ekologický institut Veronica Budoucnost, jakou chceme RIO + 20 Praha, 15. března 2012 v krajině s pestrou mozaikou lesů, pastvin, zahrad a sadů leží malá obec Hostětín. Vesnice je známá

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2011. PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství

VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2011. PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2011 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství Základní údaje Název organizace: PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického

Více

Jídlo z blízka v souvislostech. Mgr. Eva Fraňková Katedra environmentálních studií FSS MU Brno 17.5.2012 Kopřivnice

Jídlo z blízka v souvislostech. Mgr. Eva Fraňková Katedra environmentálních studií FSS MU Brno 17.5.2012 Kopřivnice Jídlo z blízka v souvislostech Mgr. Eva Fraňková Katedra environmentálních studií FSS MU Brno 17.5.2012 Kopřivnice Kdo je kdo Kdo je z Kopřivnice a blízkého okolí? Kdo je naopak z jiného kraje? Kdo už

Více

Program CZ02 Biodiverzita a ekosystémové služby / Monitorování a integrované plánování a kontrola v životním prostředí/ Adaptace na změnu klimatu

Program CZ02 Biodiverzita a ekosystémové služby / Monitorování a integrované plánování a kontrola v životním prostředí/ Adaptace na změnu klimatu Program CZ02 Biodiverzita a ekosystémové služby / Monitorování a integrované plánování a kontrola v životním prostředí/ Adaptace na změnu klimatu 1. výzva k předkládání žádostí o grant v programových oblastech

Více

Vztahy mezi zemědělci a spotřebiteli. Veronika Fišerová veronika.fiserova@veronica.cz www.veronica.cz

Vztahy mezi zemědělci a spotřebiteli. Veronika Fišerová veronika.fiserova@veronica.cz www.veronica.cz Vztahy mezi zemědělci a spotřebiteli Veronika Fišerová veronika.fiserova@veronica.cz www.veronica.cz co děláme v oblasti zemědělství a potravin: propagace ekozemědělství, místních potravin Brněnský Biojarmark

Více

Hostětín. Udržitelný rozvoj v cestovním ruchu. ZO ČSOP Veronica Brno, Hostětín. Zelená inspirace z Bílých Karpat

Hostětín. Udržitelný rozvoj v cestovním ruchu. ZO ČSOP Veronica Brno, Hostětín. Zelená inspirace z Bílých Karpat Hostětín Zelená inspirace z Bílých Karpat Udržitelný rozvoj v cestovním ruchu ZO ČSOP Veronica Brno, Hostětín Udržitelný rozvoj cestovního ruchu Ekonomické přínosy Udržitelnost Ekologické přínosy Sociální

Více

Akční plán rozvoje ekologického zemědělství zhodnocení AP do roku 2015, míra naplnění cílů a vize do roku 2020

Akční plán rozvoje ekologického zemědělství zhodnocení AP do roku 2015, míra naplnění cílů a vize do roku 2020 Akční plán rozvoje ekologického zemědělství zhodnocení AP do roku 2015, míra naplnění cílů a vize do roku 2020 Odbor environmentální a ekologického zemědělství Ing. Jan Gallas ředitel odboru Ministerstvo

Více

Zajímají vás společenské vědy a ochrana přírody?

Zajímají vás společenské vědy a ochrana přírody? Zajímají vás společenské vědy a ochrana přírody? Ano? Pak vás zveme ke studiu Environmentálních studií na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity V tomto letáku jsme pro vás shrnuli to nejdůležitější.

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

VÝROČNÍ ZPRÁVA. PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství VÝROČNÍ ZPRÁVA 2010 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství Základní údaje Název organizace: PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství Organizační

Více

Jablečná slavnost v Hostětíně 2014

Jablečná slavnost v Hostětíně 2014 Jablečná slavnost v Hostětíně 2014 Jaké to ASI bude?? No, hlavně to bude 28., nikoliv 27. Sobotní bojová porada před vypuknutím příprav Víkend pro dobrovolníky Víkend pro dobrovolníky nejdůležitější je

Více

ZÁKLADNÍ KURZ PRO PRODEJCE FAIR TRADE

ZÁKLADNÍ KURZ PRO PRODEJCE FAIR TRADE ZÁKLADNÍ KURZ PRO PRODEJCE FAIR TRADE Základní kurz pro prodejce fair trade Editorky Základního kurzu a autorky modulů: Veronika Bačová, Klára Hejkrlíková Autor/ky případových studií: Veronika Bačová,

Více

MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti

MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti Ing. Jiří Krist předseda sdružení MAS Opavsko Bc. Petr Chroust - manažer MAS Opavsko www.masopavsko.cz Energetická koncepce území MAS Opavsko Podklad pro

Více

NABÍDKA KONZULTACÍ v oblasti začlenění adaptace na změnu klimatu a resilience do strategií

NABÍDKA KONZULTACÍ v oblasti začlenění adaptace na změnu klimatu a resilience do strategií NABÍDKA KONZULTACÍ v oblasti začlenění adaptace na změnu klimatu a resilience do strategií Neprošlo jazykovou úpravou Verze: Draft 1.1 Datum: 4.11. 2015 Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska.

Více

Adaptační opatření z pohledu odborníků

Adaptační opatření z pohledu odborníků Adaptační opatření z pohledu odborníků Oslovili jsme tři odborníky, kteří se dlouhodobě věnují ekologickým a etickým otázkám, a požádali jsme je, aby nám odpověděli na několik otázek týkajících se adaptačních

Více

AMPI ASOCIACE MÍSTNÍCH POTRAVINOVÝCH INICIATIV VÝROČNÍ ZPRÁVA

AMPI ASOCIACE MÍSTNÍCH POTRAVINOVÝCH INICIATIV VÝROČNÍ ZPRÁVA AMPI ASOCIACE MÍSTNÍCH POTRAVINOVÝCH INICIATIV VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 1 Asociace místních potravinových iniciativ, o.p.s. Výroční zpráva za rok 2014 Cílem organizace je podporovat blízký vztah lidí ke krajině,

Více

Vzdělávací a interdisciplinární potenciál projektů udržitelného regionálního rozvoje v Hostětíně

Vzdělávací a interdisciplinární potenciál projektů udržitelného regionálního rozvoje v Hostětíně Vzdělávací a interdisciplinární potenciál projektů udržitelného regionálního rozvoje v Hostětíně realizace monitoring šíření zkušeností ZO ČSOP Veronica / Centrum Veronica Hostětín Deblín, 18.6.2011 Ekologický

Více

Výroční zpráva Občanského sdružení Tradice Bílých Karpat za rok 2012

Výroční zpráva Občanského sdružení Tradice Bílých Karpat za rok 2012 Výroční zpráva Občanského sdružení Tradice Bílých Karpat za rok 2012 Hostětín 4, 687 71 Bojkovice tel. 572 641 040 tbk@tradicebk.cz, http://www.tradicebk.cz Tradice Bílých Karpat jsou dobrovolným, nevládním

Více

Ing. Michael Ledvina. RNDr. Petr Beránek. Stanislava Fojtíková. Ing. Eleonora Herlíková. - členka Metodické rady Svazu účetních pro podnikatele a

Ing. Michael Ledvina. RNDr. Petr Beránek. Stanislava Fojtíková. Ing. Eleonora Herlíková. - členka Metodické rady Svazu účetních pro podnikatele a Ing. Michael Ledvina - člen Metodické rady Svazu účetních pro podnikatele - předseda Metodické rady Svazu účetních pro neziskové - auditor, člen KA ČR - člen Komory certifikovaných účetních (v systému

Více

Ing. Michael Ledvina. RNDr. Petr Beránek. Stanislava Fojtíková. Ing. Eleonora Herlíková

Ing. Michael Ledvina. RNDr. Petr Beránek. Stanislava Fojtíková. Ing. Eleonora Herlíková Ing. Michael Ledvina Působení ve Svazu účetních člen Metodické rady Svazu účetních pro podnikatele předseda Metodické rady Svazu účetních pro neziskové auditor, člen KA ČR člen Komory certifikovaných účetních

Více

edí inovace radim machů

edí inovace radim machů obec životní prostřed edí inovace radim machů obec Projekty realizované v posledních 15 letech: voda energie krajina ekologické stavitelství udržitelný regionáln lní rozvoj Ekonomické přínosy Udržitelnost

Více

Kulatý stůl transfer technologií v projektech zahraniční rozvojové spolupráce

Kulatý stůl transfer technologií v projektech zahraniční rozvojové spolupráce FoRS České fórum pro rozvojovou spolupráci Kulatý stůl transfer technologií v projektech zahraniční rozvojové spolupráce Daniel Svoboda člen SR FoRS Development Worldwide, spolek svoboda@dww.cz 1 FoRS

Více

Agenda 21. a hledá řešení ve spolupráci se všemi

Agenda 21. a hledá řešení ve spolupráci se všemi Místní Agenda 21 Agenda 21 Agenda 21 Globální strategický a akční plán světového společenství, který stanovuje konkrétní kroky směrem k udržitelnému rozvoji. Místní Agenda 21 Zohledňuje konkrétní problémy

Více

Lokální ekonomika a participativní rozpočet

Lokální ekonomika a participativní rozpočet Výstupy z workshopu v rámci semináře Lokální ekonomika a participativní rozpočet 15. 1. 2013, 17.00 20.00 Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií Joštova 10, Brno, učebna U41 Lektoři a lektorka:

Více

Film náš pomocník. Digitalizace a zpřístupnění souboru krátkých filmů z 50. let. představení projektového týmu

Film náš pomocník. Digitalizace a zpřístupnění souboru krátkých filmů z 50. let. představení projektového týmu Film náš pomocník Digitalizace a zpřístupnění souboru krátkých filmů z 50. let představení projektového týmu Lucie Česálková editorka knihy a souboru DVD, ideová vedoucí projektu Je odbornou asistentkou

Více

Bakalářský studijní program Strukturální politika EU pro veřejnou správu Navazující magisterský program Strukturální politika EU a rozvoj venkova

Bakalářský studijní program Strukturální politika EU pro veřejnou správu Navazující magisterský program Strukturální politika EU a rozvoj venkova Bakalářský studijní program Strukturální politika EU pro veřejnou správu Navazující magisterský program Strukturální politika EU a rozvoj venkova Zde je prostor pro vložení obrázku nebo obrázků v šedé

Více

InnoSchool Mapování vzdělávacích potřeb zapojených regionů

InnoSchool Mapování vzdělávacích potřeb zapojených regionů InnoSchool Mapování vzdělávacích potřeb zapojených regionů Náš projekt si klade za cíl vyvinout vysoce inovativní vzdělávací systém (InnoSchool), který bude atraktivní pro studenty středních škol, bude

Více

Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012

Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012 Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012 Cílem Akčního plánu Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011 2012 (dále jen Akční

Více

Mojmír Sabolovič Katedra národního hospodářství

Mojmír Sabolovič Katedra národního hospodářství Ekonomie kolem nás Mojmír Sabolovič Katedra národního hospodářství mojmir.sabolovic@law.muni.cz PROGRAM PŘEDNÁŠEK 1. Přednáška - Ekonomie kolem nás přednášející: Ing. Bc. Mojmír Sabolovič, Ph.D. 2. přednáška

Více

Udržitelné dopravní plánování měst a rozvoj sítě CIVINET Česká a Slovenská republika

Udržitelné dopravní plánování měst a rozvoj sítě CIVINET Česká a Slovenská republika Udržitelné dopravní plánování měst a rozvoj sítě CIVINET Česká a Slovenská republika Hlavní témata a aktivity v roce 2016 19. 5. 2016 Brno, Konference CIVINET Co přináší výzkum pro rozvoj udržitelné mobility

Více

Výuková aktivita ke Světovému dni potravin 2018

Výuková aktivita ke Světovému dni potravin 2018 Maso na talíři Výuková aktivita ke Světovému dni potravin 2018 Tato aktivita vznikla v rámci kampaně Pěstuj planetu. Vyrobila Ekumenická akademie s využitím didaktického videa a metodické příručky Fleisch

Více

Michaela Nová Fairtrade Česká republika Koordinátorka kampaně Fairtradových měst a škol. Co nás dnes čeká

Michaela Nová Fairtrade Česká republika Koordinátorka kampaně Fairtradových měst a škol. Co nás dnes čeká Fair trade Ing. Kateřina Lichtenberková manažerka projektu Michaela Nová Fairtrade Česká republika Koordinátorka kampaně Fairtradových měst a škol Co nás dnes čeká Program: Webinář jak budeme pracovat

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

VÝROČNÍ ZPRÁVA. PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství Základní údaje Název organizace: PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství Organizační

Více

du39k 32 338/2000-22 METODICKÝ POKYN k environmentálnímu vzdělávání, výchově a osvětě ve škole a školských zařízeních

du39k 32 338/2000-22 METODICKÝ POKYN k environmentálnímu vzdělávání, výchově a osvětě ve škole a školských zařízeních 32 338/2000-22 METODICKÝ POKYN k environmentálnímu vzdělávání, výchově a osvětě ve škole a školských zařízeních Ministerstvo školství, V Praze dne 14. prosince 2001 mládeže a tělovýchovy ČR 1. Úvodní ustanovení

Více

Příprava RIS LK OS 1. Problematika Udržitelné spotřeby a výroby coby součást RIS LK

Příprava RIS LK OS 1. Problematika Udržitelné spotřeby a výroby coby součást RIS LK Příprava RIS LK OS 1 Problematika Udržitelné spotřeby a výroby coby součást RIS LK Definice USV Udržitelná spotřeba a výroba (USV) je založena na výrobě a službách, včetně jejich spotřeby, které zajišťují

Více

Zuzana Matušková má dlouholeté zkušenosti ze státní správy i ze školství. Vystudovala Univerzitu Karlovu v Praze, kde získala i doktorský titul.

Zuzana Matušková má dlouholeté zkušenosti ze státní správy i ze školství. Vystudovala Univerzitu Karlovu v Praze, kde získala i doktorský titul. Zuzana Matušková náměstkyně pro řízení sekce ekonomické Zuzana Matušková má dlouholeté zkušenosti ze státní správy i ze školství. Vystudovala Univerzitu Karlovu v Praze, kde získala i doktorský titul.

Více

Sociální podnikání v JMK a KV. Katedra Enviromentálních studií

Sociální podnikání v JMK a KV. Katedra Enviromentálních studií Sociální podnikání v JMK a KV Katedra Enviromentálních studií 15.4.2014 Hlavní poslání společnosti 3P Koncept trojího prospěchu principy SP P3 přináší a prosazuje nové přístupy v podnikání s pozitivním

Více

Systém poradenství v ekologickém zemědělství EPOS Multiplier Event diseminační seminář projektu EPOS

Systém poradenství v ekologickém zemědělství EPOS Multiplier Event diseminační seminář projektu EPOS Systém poradenství v ekologickém zemědělství EPOS Multiplier Event diseminační seminář projektu EPOS Dačice 19.7.2016 doc. Ing. Jan Moudrý, Ph.D. ZF JU EZ v ČR Systém v ČR fungující od devadesátých let

Více

Naplňování Cílů udržitelného rozvoje v ČR (OECD, 2017)

Naplňování Cílů udržitelného rozvoje v ČR (OECD, 2017) Naplňování Cílů udržitelného rozvoje v ČR (OECD, 2017) 1 Dosahování cílů v 5 prioritních oblastech agendy 2030 ve srovnání s průměrem zemí OECD Příspěvek EU fondů k naplňování cílů udržitelného rozvoje

Více

Inovace studijních programů AF a ZF MENDELU. směřující k vytvoření mezioborové integrace

Inovace studijních programů AF a ZF MENDELU. směřující k vytvoření mezioborové integrace Inovace studijních programů AF a ZF MENDELU směřující k vytvoření mezioborové integrace CZ.1.07/2.2.00/28.0302 Klíčová aktivita KA5 Propojení univerzitního prostředí s trhem práce Garant aktivity Ing.

Více

Opatření A1 - Zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky a podpora podnikatelského prostředí. Vize

Opatření A1 - Zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky a podpora podnikatelského prostředí. Vize Opatření A1 - Zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky a podpora podnikatelského prostředí Vize Liberecký kraj je moderní atraktivní konkurenceschopný region rozvíjející se v souladu s principy udržitelného

Více

Analýza modelových projektů udržitelného rozvoje realizace monitoring šíření zkušeností. ZO ČSOP Veronica / Centrum Veronica Hostětín

Analýza modelových projektů udržitelného rozvoje realizace monitoring šíření zkušeností. ZO ČSOP Veronica / Centrum Veronica Hostětín Analýza modelových projektů udržitelného rozvoje realizace monitoring šíření zkušeností ZO ČSOP Veronica / Centrum Veronica Hostětín Ekologický institut Veronica EkonomickéEko Odborné programy Ochrana

Více

Ing. Simona Pacáková. Ing. Jana Dlabačová. Ing. Miloslava Halusková. - členka Metodické rady Svazu účetních pro neziskové

Ing. Simona Pacáková. Ing. Jana Dlabačová. Ing. Miloslava Halusková. - členka Metodické rady Svazu účetních pro neziskové Ing. Simona Pacáková - vedoucí Metodické rady Svazu pro podnikatele a členka Metodické rady Svazu pro neziskové (metodická část -oblast neziskových subjektů) - auditorka, členka KA ČR certifikace Svazu

Více

Motto: Pomáhat lidem, pomáhat přírodě.

Motto: Pomáhat lidem, pomáhat přírodě. Poslání organizace Šířit myšlenky souladu člověka s přírodou a princip trvalé udržitelnosti, a to výchovou, osvětou a vlastním příkladem a pomáhat jejich uvádění do života. S vědomím naléhavosti globálních

Více

Předmluva Hodnota biodiverzity 71 Ekologická ekonomie 74 Přímé ekonomické hodnoty 79

Předmluva Hodnota biodiverzity 71 Ekologická ekonomie 74 Přímé ekonomické hodnoty 79 Předmluva 13 1 Definice biologie ochrany přírody 15 Podstata a původ biologie ochrany přírody 17 Filozofické základy biologie ochrany přírody 19 Význam biologie ochrany přírody 22 Mezioborový přístup -

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření zaměřeného na výuku ekologie na GVN

Vyhodnocení dotazníkového šetření zaměřeného na výuku ekologie na GVN Vyhodnocení dotazníkového šetření zaměřeného na výuku ekologie na GVN Zúčastněné třídy: 4.B, 4.C, 8.A Celkový počet zpracovaných dotazníků: 74 Graf 1 Jste příznivci umírněného ekologického hnutí? Jsem

Více

EKOPORADNY A JEJICH SLUŽBY V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI

EKOPORADNY A JEJICH SLUŽBY V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI EKOPORADNY A JEJICH SLUŽBY V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI Pokud hledáte odpovědi na otázky týkající se životního prostředí, stavu ovzduší, ochrany přírody, úspor energie, tak držíte správnou publikaci. V této

Více

k ekologizaci Mgr. Ing. Petr Pavelčík, Ing. Miroslava Hrabalíková oddělení rozvoje města Městský úřad Uherské Hradiště

k ekologizaci Mgr. Ing. Petr Pavelčík, Ing. Miroslava Hrabalíková oddělení rozvoje města Městský úřad Uherské Hradiště Systémový přístupp k ekologizaci provozu MěÚ Uherské Hradiště Mgr. Ing. Petr Pavelčík, Ing. Miroslava Hrabalíková oddělení rozvoje města Městský úřad Uherské Hradiště Vymezení tématu Ekologizace úřadu

Více

Hodnocení jinak než na cenu - zohledňování společenských dopadů při zadávání veřejných zakázek

Hodnocení jinak než na cenu - zohledňování společenských dopadů při zadávání veřejných zakázek Hodnocení jinak než na cenu - zohledňování společenských dopadů při zadávání veřejných zakázek Konference Otidea, Praha, 10/10/2017 PROJEKT: PODPORA IMPLEMENTACE A ROZVOJE SOCIÁLNĚ ODPOVĚDNÉHO VEŘEJNÉHO

Více

Výroční zpráva 2009. Výroční zpráva za rok 2009:

Výroční zpráva 2009. Výroční zpráva za rok 2009: Výroční zpráva 2009 Výroční zpráva za rok 2009: Adresa sídla: Ševčenkova 2, Brno-Bosonohy, 642 00 Kontaktní adresa: Mgr. Kateřina Machovcová, Mánesova 639, 290 01, IČ: 269 29 716 Č. účtu: 193540838/0300

Více

Akční plán k realizaci koncepce EVVO Karlovarského kraje na rok 2019

Akční plán k realizaci koncepce EVVO Karlovarského kraje na rok 2019 Akční plán k realizaci koncepce EVVO Karlovarského kraje na rok 2019 Stránka 1 z 16 AKTIVITA EVVO č. 19/1 Aktualizovat Akční plán EVVO Karlovarského kraje každý rok 1 Provádět aktualizaci Akčního plánu

Více

Chaloupková Štěpánka. Čížek Radek

Chaloupková Štěpánka. Čížek Radek Chaloupková Štěpánka Čížek Radek * 27. května 1931, Chicago, Illinois, USA V současnosti je považován za jednoho ze špičkových a nejznámějších autorit v oboru marketingu Spolupracoval s celou řadou úspěšných

Více

TYPY OBČANSKÝCH USKUPENÍ. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová.

TYPY OBČANSKÝCH USKUPENÍ. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. TYPY OBČANSKÝCH USKUPENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. OBČANSKÉ SDRUŽENÍ: = organizace svobodně založená občany, kteří sdílejí společný zájem (sportovní

Více

KVALIFIKACE. = schopnost/předpoklad k výkonu určité profese

KVALIFIKACE. = schopnost/předpoklad k výkonu určité profese KVALIFIKACE = schopnost/předpoklad k výkonu určité profese Rozlišujeme dle stupňů: pouze zdravotní způsobilost krátkodobé zaučení jiný doklad o kvalifikaci vyučení středoškolské vzdělání vysokoškolské

Více

Revoluce ve školním stravování Školní stravování jako nástroj trvalé udržitelnosti

Revoluce ve školním stravování Školní stravování jako nástroj trvalé udržitelnosti Revoluce ve školním stravování Školní stravování jako nástroj trvalé udržitelnosti Tom Václavík Projekt realizován za podpory dárcovského fondu Nadace Veronica Společně pro Brno Globální ekologická krize

Více

Řízení neziskových organizací

Řízení neziskových organizací PBSNPB2: Řízení neziskových organizací Marketing neziskových organizací Jakub Pejcal jakubpejcal@mail.muni.cz ESF MU, Katedra veřejné ekonomie (kancelář č. 416) Centrum pro výzkum neziskového sektoru http://cvns.econ.muni.cz/

Více

Venkov Olomouckého kraje a jeho rozvoj. Konference Rozvoj venkova se zaměřením na služby a zaměstnanost, 11. 6. 2013

Venkov Olomouckého kraje a jeho rozvoj. Konference Rozvoj venkova se zaměřením na služby a zaměstnanost, 11. 6. 2013 Venkov Olomouckého kraje a jeho rozvoj Konference Rozvoj venkova se zaměřením na služby a zaměstnanost, 11. 6. 2013 Rozvoj venkova Olomouckého kraje Charakteristika Olomouckého kraje Nástroje rozvoje venkova

Více

Jednotný postup pro realizaci lesní pedagogiky u lesnických subjektů v ČR

Jednotný postup pro realizaci lesní pedagogiky u lesnických subjektů v ČR Jednotný postup pro realizaci lesní pedagogiky u lesnických subjektů v ČR 1. Úvod Lesní pedagogika (dále jen LP) je nedílnou součástí environmentálního vzdělávání, které má za cíl zvýšit ve společnosti

Více

Sociální podnikání zaměstnanecká družstva. Mgr. Ivo Škrabal BEC Družstvo Business and Employment Co-Operative

Sociální podnikání zaměstnanecká družstva. Mgr. Ivo Škrabal BEC Družstvo Business and Employment Co-Operative Sociální podnikání zaměstnanecká družstva Mgr. Ivo Škrabal BEC Družstvo Business and Employment Co-Operative Obsah Sociální ekonomika Sociální podnikání Sociální inovace Koncept BEC BEC Družstvo Šumperk

Více

EKONOMICKÉ ALTERNATIVY NA JIŽNÍ MORAVĚ

EKONOMICKÉ ALTERNATIVY NA JIŽNÍ MORAVĚ o.s. Horní mlýn Ve spolupráci s ČSOP Veronica, Ústavem lesnické botaniky, dendrolegie a geobiocenologie a Ústavem lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky Mendelovy univerzity v Brně EKONOMICKÉ ALTERNATIVY

Více

Sociální inovace. Mgr. Ivo Škrabal

Sociální inovace. Mgr. Ivo Škrabal Sociální inovace Mgr. Ivo Škrabal Obsah Sociální ekonomika Sociální podnikání Inovace Sociální inovace Příklady Sociální ekonomika teorie o má za úkol hledat a vytvářet příležitosti pro osoby ohrožené

Více

Dům zahraniční spolupráce

Dům zahraniční spolupráce Dům zahraniční spolupráce Text Erasmus+ Struktura programu Erasmus+ 2018 v číslech ROZDĚLENÍ FINANCÍ DLE SEKTORU (V EURECH) Vzdělávání dospělých 5% Mládež 9% Školní vzdělávání 16% Odborné vzdělávání

Více

Stanovy občanského sdružení PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

Stanovy občanského sdružení PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství Stanovy občanského sdružení PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství PREAMBULE My spotřebitelé biopotravin a příznivci ekologického zemědělství se svobodně sdružujeme za účelem

Více

PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ v ČR

PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ v ČR PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ v ČR 2. 12. 2014 Týn nad Vltavou Jitka Čechová Sociální podnikání podnikatelské aktivity prospívající společnosti a životnímu prostředí propojuje oblast sociální, ekonomickou

Více

MATEMATICKÁ BIOLOGIE

MATEMATICKÁ BIOLOGIE INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ Lékařská a Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita MATEMATICKÁ BIOLOGIE Přírodovědecká fakulta Masarykova univerzita, Brno Studijní obor Matematická biologie Masarykova

Více

Ženy v českém sociálním podnikání Petra Francová P3 People, Planet, Profit o.p.s. Workshop Podpora žen ve vedení firem a organizací Praha 8.10.

Ženy v českém sociálním podnikání Petra Francová P3 People, Planet, Profit o.p.s. Workshop Podpora žen ve vedení firem a organizací Praha 8.10. Ženy v českém sociálním podnikání Petra Francová P3 People, Planet, Profit o.p.s. Workshop Podpora žen ve vedení firem a organizací Praha 8.10.2015 Moje historie vzdělání: FF UK obor sociologie a VŠE obor

Více

Jak uspět na místním trhu. Třebíč 21. 2. 2014

Jak uspět na místním trhu. Třebíč 21. 2. 2014 Jak uspět na místním trhu Třebíč 21. 2. 2014 Region{lní produkty Marketing Marketing je sociální proces, kde se jednotlivci a skupiny pokoušejí získat, co chtějí nebo potřebují tím, že vytvářejí a směňují

Více

TRANSFORMACE EKONOMIKY

TRANSFORMACE EKONOMIKY TRANSFORMACE EKONOMIKY VY_62_INOVACE_FGZSV_PN_15 Sada: Ekonomie Téma: Transformace ekonomiky po 1989 Autor: Mgr. Pavel Peňáz Předmět: Základy společenských věd Ročník: 3. ročník Využití: Prezentace určená

Více

PROJEKT LIDÉ LIDEM - WORKSHOP Č.

PROJEKT LIDÉ LIDEM - WORKSHOP Č. PROJEKT LIDÉ LIDEM - WORKSHOP Č. KOMUNITOU PODPOROVANÉ ZEMĚDĚLSTVÍ z pohledu JADE BASHFORD lektorka: Jade Bashford Jade spoluvytváří místní komunitní potravinové systémy už 25 let. Jade pracovala na místní

Více

Střední průmyslová škola Ostrov sídlo: Klínovecká 1197, 363 01 Ostrov, tel: 353 416 400, IČ: 708 454 25 SMĚRNICE

Střední průmyslová škola Ostrov sídlo: Klínovecká 1197, 363 01 Ostrov, tel: 353 416 400, IČ: 708 454 25 SMĚRNICE Střední průmyslová škola Ostrov sídlo: Klínovecká 1197, 363 01 Ostrov, tel: 353 416 400, IČ: 708 454 25 SMĚRNICE ředitele Střední průmyslové školy Ostrov č. 1327/2015/SPS Školní program environmentálního

Více

SMART CITIES OPTIKOU MMR

SMART CITIES OPTIKOU MMR SMART CITIES OPTIKOU MMR CITYCON 22. 9. 2016, PÍSEK MGR. FRANTIŠEK KUBEŠ MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ODBOR REGIONÁLNÍ POLITIKY VEDOUCÍ ODDĚLENÍ URBÁNNÍ POLITIKY STRUČNÁ VÝCHODISKA ANEB PROČ BÝT SMART

Více

Možnosti poradenství v sociálním podnikání. Gabriela Kurková a Eva Dorňáková Praha 25.6. 2015

Možnosti poradenství v sociálním podnikání. Gabriela Kurková a Eva Dorňáková Praha 25.6. 2015 Možnosti poradenství v sociálním podnikání Gabriela Kurková a Eva Dorňáková Praha 25.6. 2015 P3 People, Planet, Profit, o.p.s. Poslání: Prosazování a podpora sociálního podnikání v ČR. Aktivity P3 poskytujeme

Více

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání KLÍČOVÉ TÉMA PODPORA POLYTECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A. Potřeby s nejvyšší důležitostí Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání Obecný cíl A4.1: Zvyšování dostupnosti

Více

20 let inovací a cesta k otevřené Knihovně Třinec. Bc. Jan Delong

20 let inovací a cesta k otevřené Knihovně Třinec. Bc. Jan Delong 20 let inovací a cesta k otevřené Knihovně Třinec Bc. Jan Delong Třinec Východní okraj České republiky Na hranici s Polskem, v blízkosti Slovenska 35 tisíc obyvatel Těžký průmysl - hutnictví, ocelářství

Více

AMPI. Asociace místních potravinových iniciativ. Výroční zpráva

AMPI. Asociace místních potravinových iniciativ. Výroční zpráva AMPI Asociace místních potravinových iniciativ Výroční zpráva 2015 Cílem organizace je podporovat blízký vztah lidí ke krajině, kde žijí, a převzetí odpovědnosti za místní produkci potravin. Základní údaje

Více

Environmentální výchova

Environmentální výchova Environmentální výchova Environmental education Environmentální výchova Ekologická výchova Environmentální výchova, vzdělávání a osvěta EVVO x ekologie, ochrana přírody, ochrana životního prostředí Ekologickou

Více

PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ Odborového svazu ECHO na volební období 2013-2018 (schváleno dne 6.6.2013 2. sjezdem OS ECHO)

PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ Odborového svazu ECHO na volební období 2013-2018 (schváleno dne 6.6.2013 2. sjezdem OS ECHO) PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ Odborového svazu ECHO na volební období 2013-2018 (schváleno dne 6.6.2013 2. sjezdem OS ECHO) Odborový svaz ECHO (dále jen svaz) je svobodné, demokratické, otevřené a na principech

Více

Environmentální výchova. -Vymezení pojmu -Institucionální a personální zabezpečení -Legislativa a dokumenty

Environmentální výchova. -Vymezení pojmu -Institucionální a personální zabezpečení -Legislativa a dokumenty Environmentální výchova -Vymezení pojmu -Institucionální a personální zabezpečení -Legislativa a dokumenty Vymezení pojmů Výchova a vzdělávání zaměřená na životní prostředí 90. léta - pojem ekologická,

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 VÝZKUM V EU A ČR 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Výzkum v EU a ČR V této

Více

Měnící se společnost?

Měnící se společnost? Měnící se společnost? Jan Vávra, Miloslav Lapka (edd.) filozofická fakulta univerzity karlovy, 2012 varia v KATALOGIZACE V KNIZE NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Měnící se společnost? / Jan Vávra, Miloslav Lapka (edd.).

Více

Vzdělávání, tvorba MAP a potřeby celoživotního učení na území MAS Pošumaví

Vzdělávání, tvorba MAP a potřeby celoživotního učení na území MAS Pošumaví Vzdělávání, tvorba MAP a potřeby celoživotního učení na území MAS Pošumaví 6.4.2017 Pardubice Ing. Radana Šašková, koordinátorka projektu MAP ORP Klatovy Projekt Zpracování Místního akčního plánu rozvoje

Více

Future of Waste Pilotní projekty v Rakousku

Future of Waste Pilotní projekty v Rakousku Future of Waste Pilotní projekty v Rakousku Odhazování odpadků na veřejných prostranstvích v Rohrbachu Dialog se zainteresovanými subjekty - potraviny jsou cenné Zelené slavnosti trvale udržitelné kulturní

Více

Předávání informací z MAP do KAP

Předávání informací z MAP do KAP Předávání informací z MAP do KAP Příjemce MAP Název MAP MAS Sokolovsko o.p.s. Místní akční plán ORP Sokolov Místní akční plán ORP Sokolov je nyní ve fázi rozpracovanosti z hlediska příprav projektů spolupráce,

Více

INSTITUT CIRKULÁRNÍ EKONOMIKY, Z. Ú. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2016 PRO SVĚT, KDE ODPAD JE ZDROJEM.

INSTITUT CIRKULÁRNÍ EKONOMIKY, Z. Ú. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2016 PRO SVĚT, KDE ODPAD JE ZDROJEM. INSTITUT CIRKULÁRNÍ EKONOMIKY, Z. Ú. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2016 PRO SVĚT, KDE ODPAD JE ZDROJEM. O NÁS Institut Cirkulární Ekonomiky je nevládní nezisková organizace zřízená pro rozvoj cirkulární ekonomiky v podmínkách

Více

PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE VE SPOLEČENSKY ODPOVĚDNÉM ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V ČR. Petra Francová Praha 25.11. 2015 Asociace pro veřejné zakázky

PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE VE SPOLEČENSKY ODPOVĚDNÉM ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V ČR. Petra Francová Praha 25.11. 2015 Asociace pro veřejné zakázky PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE VE SPOLEČENSKY ODPOVĚDNÉM ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V ČR Petra Francová Praha 25.11. 2015 Asociace pro veřejné zakázky P3 prosazuje téma sociálního podnikání v ČR. Koncept trojího

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Téma: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola,

Více

TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE

TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE strana: 1/8 TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE Název předmětu u maturitní zkoušky: Studijní obor: Ekonomika Podnikání Školní rok: 2012 2013 1.1. Předmět: Ekonomika 1) Předmět ekonomie a

Více

KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,VÝCHOVY A OSVĚTY VE ZLÍNSKÉM KRAJI

KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,VÝCHOVY A OSVĚTY VE ZLÍNSKÉM KRAJI Příloha č. 1 KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,VÝCHOVY A OSVĚTY VE ZLÍNSKÉM KRAJI - 1 - 1. Terminologie V koncepci environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty ve Zlínském kraji je jednotně užívána

Více

Návrh způsobu měření vize. Stav 2016 Strategické cíle / Opatření / projekty Řešení problematiky znečištění ovzduší

Návrh způsobu měření vize. Stav 2016 Strategické cíle / Opatření / projekty Řešení problematiky znečištění ovzduší Stav 2016 Strategické cíle / Opatření / projekty Řešení problematiky znečištění ovzduší Vize 2030 Návrh způsobu měření vize Silný vliv lokálních topenišť v okolí Ostravy a v polském příhraničí na kvalitu

Více

PODOBY A PŘEKÁŽKY SPOLUPRÁCE TECHNICKÝCH VYSOKÝCH ŠKOL A PODNIKŮ OČIMA EXTERNÍCH SPOLUPRACOVNÍKŮ

PODOBY A PŘEKÁŽKY SPOLUPRÁCE TECHNICKÝCH VYSOKÝCH ŠKOL A PODNIKŮ OČIMA EXTERNÍCH SPOLUPRACOVNÍKŮ PODOBY A PŘEKÁŽKY SPOLUPRÁCE TECHNICKÝCH VYSOKÝCH ŠKOL A PODNIKŮ OČIMA EXTERNÍCH SPOLUPRACOVNÍKŮ ÚVOD METODICKÁ ČÁST Způsob spolupráce s VŠ (její podoba a hodnocení) Dobré příklady spolupráce Největší

Více

PS 12: Udržitelné stavebnictví a průmysl

PS 12: Udržitelné stavebnictví a průmysl FOTO Zprávu dává Ing Zdeněk Bílek MBA Vedoucí PS 12 v CBCSD PS 12: Udržitelné stavebnictví a průmysl Vývoj procesu ZDROJE ZDROJE KVALITA NÁKLADY KVALITA NÁKLADY ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ FINANCE ČAS ČAS LIDÉ A

Více

Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví.

Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví. Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví. LÍSKA je regionální neziskovou organizací zabývající se environmentální výchovou, vzděláváním a osvětou. Naší

Více

ACTA ENVIRONMENTALICA UNIVERSITATIS COMENIANAE (Bratislava)

ACTA ENVIRONMENTALICA UNIVERSITATIS COMENIANAE (Bratislava) ACTA ENVIRONMENTALICA UNIVERSITATIS COMENIANAE (Bratislava) KRÁTKE SPRÁVY SHORT NOTES Vol. 20 1/2012 U N I V E R Z I T A K O M E N S K É H O V B R A T I S L A V E 102 ACTA ENVIRONMENTALICA UNIVERSITATIS

Více

Co je Halas? zpracovává zpravodajskou i publicistickou. lze nalézt pestrou škálu rubrik a žánrů od zpravodajství a komentářů,

Co je Halas? zpracovává zpravodajskou i publicistickou. lze nalézt pestrou škálu rubrik a žánrů od zpravodajství a komentářů, Co je Halas? Halas je časopis studentů Fakulty sociálních studií. Jedná se o studentské nezávislé médium vydávané občanským sdružením Halas o.s., které tvoří studenti žurnalistiky a sociálních věd. Halas

Více

TRŽNÍ REALIZACE MIMOPRODUKČNÍCH FUNKCÍ LESA

TRŽNÍ REALIZACE MIMOPRODUKČNÍCH FUNKCÍ LESA Ústav lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky Lesnická a dřevařská fakulta, Mendelova univerzita v Brně a Lesy České republiky, s. p. Vás srdečně zvou na odbornou konferenci: TRŽNÍ REALIZACE MIMOPRODUKČNÍCH

Více

EkoCentrum Brno Výroční zpráva za rok 2014

EkoCentrum Brno Výroční zpráva za rok 2014 EkoCentrum Brno Výroční zpráva za rok 2014 Obsah Stěžejní aktivity v roce 2014 Valná hromada Finanční zpráva Členství ve sdruženích Poděkování Stěžejní aktivity v roce 2014 Rok 2014 přinesl v mnohaleté

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření zaměřeného na výuku ekologie na GVN

Vyhodnocení dotazníkového šetření zaměřeného na výuku ekologie na GVN Vyhodnocení dotazníkového šetření zaměřeného na výuku ekologie na GVN Zúčastněné třídy: 2.B, 2.C, 3.B, 3.C, 4.B, 4.C, 7.A, 8.A Celkový počet zpracovaných dotazníků: 194 30% Jste příznivci umírněného ekologického

Více

Akční plán Národní strategie globálního rozvojového vzdělávání pro období

Akční plán Národní strategie globálního rozvojového vzdělávání pro období Akční plán Národní strategie globálního rozvojového vzdělávání pro období 2016-2017 Oblast Úkol Gestor Indikátor Vzdělávací politika, koncepce a programy Zlepšit vnímání důležitosti problematiky globálního

Více

germanistiky Katedra Filozofická fakulta Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Filozofická fakulta UJEP

germanistiky Katedra Filozofická fakulta Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Filozofická fakulta UJEP Městské Filozofická fakulta UJEP www.ff.ujep.cz Katedra germanistiky FF UJEP Pasteurova 13 400 96 Ústí n./l. ul. České mláděže ul. Klíšská UJEP MHD Mánesovy Sady B. Smetany Mírové náměstí Hlavní Katedra

Více

ROZVOJ VENKOVA Z POHLEDU MÍSTNÍCH AKČNÍCH SKUPIN

ROZVOJ VENKOVA Z POHLEDU MÍSTNÍCH AKČNÍCH SKUPIN ROZVOJ VENKOVA Z POHLEDU MÍSTNÍCH AKČNÍCH SKUPIN Národní síť místních akčních skupin ČR František Winter 20.10.2011 CO JE TO MÍSTNÍ AKČNÍ SKUPINA? Místní komunitní skupina působící na definovaném území,

Více

Středisko vzdělávání k udržitelnému rozvoji. Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity Brno, Česká republika

Středisko vzdělávání k udržitelnému rozvoji. Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity Brno, Česká republika Středisko vzdělávání k udržitelnému rozvoji KEJBALY Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity Brno, Česká republika Adresa: Centrum VUR PdF MU Kejbaly Vinohrady 100, 639 00 Brno 547 21 37 08 jedlickova@ped.mini.cz

Více