Program LIFE+: ECOFLEXOBAG

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Program LIFE+: ECOFLEXOBAG"

Transkript

1 EKOLOGICKY ŠETRNÉ NÁKUPNÍ TAŠKY PRO LEPŠÍ SVĚT CZ Program LIFE+: ECOFLEXOBAG ECODESIGN: NEJLEPŠÍ POSTUPY PRO DESIGN UDRŽITELNĚJŠÍCH NÁKUPNÍCH TAŠEK Vydáno: Evropský projektový tým ECOFLEXOBAG Autor: Enrique Moliner, PhD, Plastics Technology Centre (AIMPLAS) LIFE+ kód: LIFE11 ENV/ES/646

2

3 3. E C O F L E X O B AG : u d r ž i t e l n ě j š í t a š k y p r o l e p š í s v ě t Ekologický přístup k výrobě plastových nákupních tašek Autor: Enrique Moliner, PhD, Plastics Technology Centre (AIMPLAS), Španělsko Editor: Tiina Pajula, Principal Scientist, VTT, Finsko Design: Dienstencentrum B.V./ Amstelveen, Holandsko Výroba: ECOFLEXOBAG project / Valencia, Španělsko ECOFLEXOBAG je evropský projekt zaměřený na vývoj a demonstraci Nejlepších postupů (BAT) pro návrh a výrobu udržitelných nákupních tašek. Projekt je financován z evropského programu LIFE+2011, kód LIFE11 ENV/ES/646. Partneři projektu jsou: Autor nepřijímá odpovědnost za aktuálnost, správnost, úplnost nebo kvalitu poskytovaných informací. Nároky na ručení vůči autorovi z důvodu hmotné či nehmotné škody způsobené použitím, resp. nepoužitím poskytovaných informací a / nebo použitím nesprávných a neúplných informací, jsou vyloučeny ECOFLEXOBAG, LIFE11 ENV/ES/646 Dokument ani jeho části nesmějí být použity bez písemného vyjádření k autorizaci od organizace AIDO, autora dokumentu.

4 4. E C O F L E X O B AG : u d r ž i t e l n ě j š í t a š k y p r o l e p š í s v ě t OBSAH MANAŽERSKÝ SOUHRN JAK POUŽÍVAT ECODESIGN Nové poznatky plynoucí z projektu Obecně o Ecodesignu Související dokumenty JAK ECO-DESIGN POMÁHÁ VYTVOŘIT EKOLOGICKY ŠETRNOU NÁKUPNÍ TAŠKU Postupy v rámci projektu ECOFLEXOBAG vedoucí k ekologicky šetrným nákupním taškám Jak je EcoDesign provázán s předcházejícími a následujícími činnostmi PŘEHLED ECO-DESIGNU KROK 1 PŘÍPRAVA PROJEKTU ECODESIGN Vytvoření pracovního týmu Definice cílů a motivací Výběr cílového produktu KROK 2 SPECIFIKACE PRODUKTU Analýza produktu Environmentální hodnocení KROK 3 DEFINICE STRATEGIÍ ECODESIGNU PRO PLASTOVÉ TAŠKY Analýza strategií EcoDesignu pro plastové tašky Výběr činností pro zlepšení dopadu na životní prostředí KROK 4 AKČNÍ PLÁN Vývoj nového konceptu Sestavení akčního plánu EcoDesignu ZÁVĚR Výsledky, kterých je možno dosáhnout implementací Ecodesignu Další kroky, které je možno učinit s programem ECOFLEXOBAG...22 REFERENCE & ZAJÍMAVÉ ODKAZY...23

5 5. E C O F L E X O B AG : u d r ž i t e l n ě j š í t a š k y p r o l e p š í s v ě t MANAŽERSKÝ SOUHRN Tento dokument obsahuje materiály, které pomáhají firmám zlepšit dopady na životní prostředí při výrobě nákupních plastových tašek. Materiály byly vytvořeny v rámci projektu ECOFLEXOBAG podporovaného programem EU LIFE+. Cílem projektu ECOFLEXOBAG je snížení negativních dopadů nákupních plastových tašek na životní prostředí a posílení znalostí a konkurenceschopnost podniků v tomto odvětví. Tento specifický dokument obsahuje informace, pomocí kterých lze systematicky aplikovat EcoDesign na vývoj produktů tak, aby byla zlepšena jejich kvalita a zmírněny negativní dopady na životní prostředí. Očekávaným přínosem aplikace výsledků projektu je návrh a výroba ekologicky šetrnějších nákupních plastových tašek. Další informace o úloze tohoto dokumentu v rámci projektu lze nalézt dále v tomto dokumentu v kapitolách 1 a 2.

6 6. E C O F L E X O B AG : u d r ž i t e l n ě j š í t a š k y p r o l e p š í s v ě t 1. JAK POUŽÍVAT ECODESIGN EcoDesign je proces, integrovaný do návrhu a vývoje výrobku, který si klade za cíl snížit dopad výrobku na životní prostředí po celou dobu jeho životního cyklu, od těžby surovin až do konce životnosti. EcoDesign nemění základní proces návrhu a vývoje nových produktů, ale doplňuje ho o environmentální kritéria, která mají stejnou prioritu jako ostatní tradiční kritéria (např. kvalita, bezpečnost, estetika, atd.) 1.1 Nové poznatky plynoucí z projektu ECOFLEXOBAG poskytuje podrobný postup aplikace Eco-designu, který mohou podniky používat při výrobě plastových tašek. Tento postup integruje, mimo tradičních návrhů také nově prostředí, zákon a standardní kritéria, která mají být použita při vývoji nových nebo stávajících produktů. Postupy EcoDesignu byly již testovány a ověřeny v podnicích z různých zemí EU (Španělsko, Nizozemsko, Finsko a Česká republika). 1.2 Obecně o Ecodesignu Evropská komise (EC, 2003) vytvořila Integrovanou Produktovou Politiku (IPP) ke snížení dopadu výrobků na životní prostředí pomocí uplatňování filosofie životního cyklu produktu, zapojením zúčastněných stran a diverzifikací nástrojů. Spíše než zaměřením na výrobní procesy se tato strategie týká všech fází životního cyklu výrobku a jejich environmentálních aspektů. IPP zavedla řadu nástrojů, jako jsou ekonomická opatření, zákazy některých látek, ecolabeling, dobrovolné dohody a směrnice návrhu produktu. V poslední době byla přijata směrnice o EcoDesignu (EC, 2009) na podporu celoevropských pravidel pro zlepšení vlivu výrobků na životní prostředí prostřednictvím EcoDesignu. V současné době se směrnice o EcoDesignu vztahuje pouze na výrobky spojené se spotřebou energie, ale v budoucnosti by mohlo dojít k rozšíření na jakýkoliv typ produktu, včetně obalů, mezi které patří i nákupní plastové tašky. Metoda EcoDesignu vyvinutá v rámci projektu ECOFLEXOBAG může pomoci výrobcům plastových tašek snížit dopady na životní prostředí a předcházet změnám v budoucích právních předpisech. Kromě toho může být užitečná pro firmy se zájmem o EcoDesign norma ISO (ISO 2011), protože poskytuje pokyny k zavádění systému environmentálního managementu začleněním EcoDesignu do podniku. 1.3 Související dokumenty Projekt ECOFLEXOBAG Výstup B.1 - Postup při navrhování ekologicky šetrných nákupních tašek. Projekt ECOFLEXOBAG - Pracovní listy EcoDesignu.

7 7. E C O F L E X O B AG : u d r ž i t e l n ě j š í t a š k y p r o l e p š í s v ě t 2. JAK ECO-DESIGN POMÁHÁ VYTVOŘIT EKOLOGICKY ŠETRNOU NÁKUPNÍ TAŠKU Designéři a pracovníci vývoje mají velký vliv na životní cyklus produktu a také na dopady produktů na životní prostředí. Německý Spolkový úřad pro životní prostředí odhaduje, že asi 80% vlivu produktu na životní prostředí je definováno již fázi návrhu produktu. Tento fakt poukazuje na nutnost zavádět EcoDesign do podniků, které si kladou za cíl navrhovat a vyrábět ekologicky šetrné výrobky. EcoDesign poskytuje výrobcům plastových tašek následující výhody: Snížení vlivu plastových tašek na životní prostředí. Identifikace a zlepšení neefektivních procesů, což vede k nižší spotřebě zdrojů, nižším výrobním nákladům a vyšší přidané hodnotě. Zlepšení kvality v důsledku podrobné analýzy produktu. Dodržování zákonů o životním prostředí a předjímání budoucích právních změn Zlepšení obchodní značky jako ekologického požadavku ze strany klientů a uživatelů. Přístup k Ecolabelingu a možnost vstupu na nové trhy. 2.1 Postupy v rámci projektu ECOFLEXOBAG vedoucí k ekologicky šetrným nákupním taškám ECOFLEXOBAG je komplexní projekt, jehož cílem je pomáhat firmám ve třech zásadních oblastech, které vedou k vývoji ekologicky šetrné nákupní tašky, kterými jsou: Eco-design Výroba a Monitoring Primárním cílem projektu byla plastová taška (z PE nebo bioplastu) s flexografickým potiskem. Vzhledem k rozsáhlosti projektu byl vytvořen strukturovaný přístup pro nejsnadnější cestu k nástrojům řešení výše uvedených tří oblastí a současně k využití poznatků, které byly získány na základě výzkumu. Tento přístup se skládá ze 7 podrobných kroků, vycházejících z výše popsaných 3 oblastí. K získání výsledků projektu vedou 2 hlavní postupy: 1. Přístup k řešení zásadních oblastí pomocí Dokumentu nejlepší praxe (Best Practise Document) pro každou oblast (v tomto případě se jedná o Ecodesign) v jazykové verzi každé z partnerských zemí. 2. Interaktivní a řízený postup s využitím aplikace e-tool, která provádí uživatele postupně všemi kroky procesu.

8 8. E C O F L E X O B AG : u d r ž i t e l n ě j š í t a š k y p r o l e p š í s v ě t Krok 0. Vytvoření vhodných podmínek Krok1. Zahájení Ecodesignu Krok2. Úvodní produkt Krok3. Analýza strategie Ecodesignu Krok4. Vytvoření Akčního plánu Krok5. Výroba Krok6. Monitorování Zjednodušená analýza životního cyklu e-tool také nabízí zjednodušenou Analýzu životního cyklu pro uživatele, kteří absolvovali všechny kroky postupu uvedené ve schématu. Na obrázku níže je znázorněno, jak byla struktura vytvořena a jakým způsobem je přístupná. Jednotlivé kroky byly vytvořeny tak, aby podporovaly zejména další povědomí o problematice ekologických nákupních tašek a nastartovaly další postupy a zlepšení ve výrobě tašek. Dokument nejlepších postupů, který právě čtete, obsahuje nejzajímavější závěry, které jsou ve shodě s EcoDesignem. Obsahuje také podrobný popis všech nástrojů a dokumentů, které je možno použít, aby bylo dosaženo očekávaných závěrů a výsledků. 2.2 Jak je EcoDesign provázán s předcházejícími a následujícími činnostmi EcoDesign jako postup vyvinutý v projektu ECOFLEXOBAG je prováděn ve čtyřech krocích (kroky 2-5 výše uvedené v obrázku), které jsou vysvětleny v Dokumentu nejlepších praktik. Před zaváděním EcoDesignu v podniku musí být v rámci kroku 0 vytvořeny podmínky, které zajišťují úspěšný rozvoj EcoDesignu. Tyto podmínky se týkají oblastí, jako je znalost problematiky, interní a externí komunikace, specializovaná externí podpora, aktualizace technických znalostí, atd. Podle projektu ECOFLEXOBAG mohou navazovat na Ecodesign další kroky, jako jsou provádění osvědčených postupů pro udržitelný potisk (krok 5) a monitorování ekologicky šetrné produkce nákupních tašek. Další informace jsou uvedeny na stránkách projektu ECOFLEXOBAG.

9 9. E C O F L E X O B AG : u d r ž i t e l n ě j š í t a š k y p r o l e p š í s v ě t 3. PŘEHLED ECO-DESIGNU Procedura EcoDesign se skládá z devíti úkonů, které jsou seskupeny do čtyř kroků (viz obrázek níže). Kapitoly 4-7 poskytují podrobné pokyny realizace EcoDesignu v podnicích vyrábějících plastové tašky. Za tímto účelem byl vytvořen soubor devíti elektronických EcoDesign listů, které usnadňují splnění každého z těchto devíti úkonů (zelené rámečky na následujícím obrázku). EcoDesign listy jsou k dispozici na webových stránkách ECOFLEXOBAG ( FORM FB.1.1 FORM FB.1.2 FORM FB.1.3 FORM FB.1.4 FORM FB.1.5 FORM FB.1.6 FORM FB.1.7 FORM FB.1.8 FORM FB.1.9 Obrázek 1. Přehledný postup při zavádění EcoDesignu

10 10. E C O F L E X O B AG : u d r ž i t e l n ě j š í t a š k y p r o l e p š í s v ě t 4. KROK 1 PŘÍPRAVA PROJEKTU ECODESIGN Prvním krokem EcoDesignu je příprava projektu. Přípravné práce zahrnují vytvoření pracovního týmu odpovědného za rozvoj EcoDesignu, identifikace faktorů, které vedou podnik k zavedení takového projektu a výběru cílového produktu, který má být ekologicky navržen. 4.1 Vytvoření pracovního týmu Vytvoření pracovního týmu zahrnuje výběr zaměstnanců, kteří se budou podílet na vývoji EcoDesignu a stanovení jejich zodpovědností a povinností. Pracovní tým by měl mít následující vlastnosti: Multidisciplinární. Do pracovního týmu je potřeba zapojit více oddělení společnosti, aby bylo zajištěno zodpovědné řešení různých aspektů projektu EcoDesign (Tabulka 1). Rozhodovací pravomoci. Vrcholové vedení by mělo být součástí pracovního týmu, přijímat důležitá rozhodnutí a řešit strategické a organizační problémy, které vzniknou v průběhu vývoje projektu EcoDesign Malý a dobře organizovaný. Pracovní tým, aby byla zajištěna jeho funkčnost, by měl být složen z nejvýše jednoho člena z každého oddělení. Vedoucí týmu bude vybrán mezi členy pracovního týmu, aby koordinoval a řídil průběh projektu EcoDesign. Oddělení návrhů a /nebo životního prostředí a kvality jsou ve vedení týmu výhodou, protože jejich zkušenosti a dovednosti jsou nejvíce relevantní pro tento typ projektu, kde je vysoce důležitá spolupráce mezi jednotlivými odděleními. Tab 1. Role jednotlivých oddělení při rozvoji projektu EcoDesign. Oddělení Návrhu Výroby Vedení společnosti Laboratoř a VaV Nákup Životní prostředí a kvalita Marketing FUNKCE A ZODPOVĚDNOST Generování nápadů, vyhodnocení návrhů a přenos těchto návrhů do konkrétních opatření EcoDesignu Generování nápadů a analýza proveditelnosti technologických změn navržených pracovním týmem. Definice strategických cílů pro úspěšný rozvoj projektu EcoDesignu a přidělení potřebných zdrojů Kontrola výrobků a procesních parametrů a výzkum ekologicky šetrnějších účinných látek a přípravků pro daný produkt Integrace environmentálních kritérií do zadávání veřejných zakázek a při jednání s dodavateli. Účast na definování cílů a rozsahu projektu EcoDesignu, vypracování návrhů na zlepšení životního prostředí výrobku a kontroly a ověřování procesu EcoDesign. Účast na definování cílů a rozsahu projektu EcoDesignu a příprava na uvedení na trh eko- navrženého produktu. Viz: Worksheet_EcoDesign Working Team_FORM FB.1.1

11 11. E C O F L E X O B AG : u d r ž i t e l n ě j š í t a š k y p r o l e p š í s v ě t 1.3 Definice cílů a motivací Před zaváděním projektu EcoDesign je zapotřebí identifikovat faktory, které vedou podnik ke strategii snižování negativních dopadů jeho produktů a výrobních procesů (plastových nákupních tašek a jejich výroby) na životní prostředí. To je možné provést použitím SWOT analýzy, kde budou identifikovány a kategorizovány významné vnitřní faktory ve společnosti a vnější faktory na trhu. Výstupem této analýzy je matice, která ukazuje nejdůležitější silné a slabé stránky, příležitosti a hrozby pro projekt EcoDesign, (Tabulka 2). Na základě této analýzy pracovní tým určí řídící faktory pro realizaci projektu, stanoví cíle a motivace projektu. Tab 2. SWOT Vnitřní faktory Vnější faktory POSITIVA (+) NEGATIVA (-) SILNÉ STRÁNKY: vnitřní silné stránky implementace EcoDesignu PŘÍLEŽITOSTI: vnější podmínky pro implementaci EcoDesignu SLABINY: ukazuje, kde je zapotřebí další výzkum s cílem překonat omezení HROZBY: překážky implementace EcoDesignu v důsledku vnějších okolností Některé z nejběžnějších hlavních faktorů vedoucí podnik k zavádění projektu EcoDesign při výrobě plastových tašek: Snížení nákladů. EcoDesign umožňuje firmám zjistit kritické body v každé fázi životního cyklu plastových tašek, což představuje příležitost pro stanovení potenciálních zlepšení ke snížení nákladů (např. redukce hmotnosti, optimalizace procesů a zlepšení energetické účinnosti). Zlepšení kvality tašek. EcoDesign musí brát v úvahu požadavky na produkt, vlastnosti plastových tašek musí zůstat stejné, nebo musí dojít k jejich zlepšení (např. funkčnost a trvanlivost). Platné právní předpisy. Projekt EcoDesign musí zohlednit při vývoji nových návrhů na zlepšení životního prostředí legislativní předpisy vztahující se k plastovým taškám (např. právní předpisy o obalech a obalových odpadech). Inovace. Projekt EcoDesign může vést k novým poznatkům a k inovaci produktů, což umožňuje podnikům, aby posílily svou značku a vstoupily na nové trhy. Environmentální vnímání zákazníků. Spotřebitelé a další zainteresované strany projevují rostoucí zájem o vliv výrobků na životní prostředí. Tento trend přináší zvýšený zájem o podniky, které uplatňují ve své produkci principy ekologické výroby. Konkurenční činnosti. EcoDesign může být použit jako marketingový nástroj, pomocí kterého se podnik odliší od svých konkurentů, zvýší popularitu své značky a tím navýší prodej. Společenská odpovědnost firem. Zavedení EcoDesignu ukazuje, že podnik působí sociálním a ekologicky odpovědným způsobem, tím přispívá k motivaci zaměstnanců. Viz.: Worksheet_EcoDesign SWOT Analysis_ FORM FB.1.2

12 12. E C O F L E X O B AG : u d r ž i t e l n ě j š í t a š k y p r o l e p š í s v ě t 4.2 Výběr cílového produktu Jakmile je vytvořen pracovní tým a jsou identifikovány motivační faktory, dalším úkolem je vybrat produkt, který bude přepracován nebo navržen v souladu s principy Ecodesignu. Vhodný výběr tohoto referenčního je zcela zásadní pro celý projekt Ecodesign. Hlavní kritéria pro výběr cílového produktu jsou následující: Podnik by měl mít alespoň částečný podíl v návrhu cílového produktu. Cílový produkt by měl mít dostatečný počet stupňů volnosti, aby byla umožněna jeho modifikace, pokud jde o materiály, tvary, výrobní procesy, a tak dále. Cílový produkt by měl být navržen v souladu s motivačními faktory projektu. K výběru cílového produktu s potenciálem pro zlepšení a přiměřeného cílům a motivaci projektu je vhodné použít krátký dotazník (viz tabulka 3). Na základě rozhodnutí pracovního týmu mohou být přidána do dotazníku další relevantní kritéria. Pracovní tým by měl vypracovat seznam potenciálních cílových produktů a použít dotazník následovně: 1) Pro každý výrobek je bodována každá odpověď 1-3 2) Skóre všech otázek se sečtou pro každý produkt. 3) Výrobek s nejvyšším celkovým skóre je vybrán jako cílový produkt. Tab. 3. Příklad dotazníku pro výběr cílového produktu. OTÁZKY 1) Jaká je role podniku v procesu návrhu plastové tašky? 1. Nízká, podnik nemá na návrh vliv 2. Střední, návrh je většinou podpořen 3. Vysoká, návrh se provádí v podniku 2) Je možné použít změny v produktu (stupně volnosti)? 1. Produkt nepovoluje změny 2. Produkt povoluje změny, ale s omezením 3. Vysoký potenciál pro změny v produktu 3) Jaký je zájem zákazníka o EcoDesign? 1. Zájem zákazníka o EcoDesign je nízký 2. Zájem zákazníka o EcoDesign je střední 3. Zájem zákazníka o EcoDesign je vysoký Alternativy Produkt A Produkt B Produkt C

13 13. E C O F L E X O B AG : u d r ž i t e l n ě j š í t a š k y p r o l e p š í s v ě t OTÁZKY Alternativy Produkt A Produkt B Produkt C 4) Je snížení dopadu výrobku na životní prostředí požadováno politikou společnosti a / nebo zákaznickými nebo konkurenčními akcemi? 1. Ne 2. Ano, středně/dlouhodobě 3. Ano, dlouhodobě 5) Jaké jsou hlavní vnitřní hnací síly pro zavedení EcoDesignu? 1. Není žádná potřeba měnit produkt 2. Některá vylepšení produktu jsou zapotřebí (funkčnost, spolehlivost, trvanlivost, estetika, atd.) 3. Inovace produktu je možná CELKOVÝ VÝSLEDEK Viz.: Worksheet_EcoDesign Product Selection_ FORM FB.1.3

14 14. E C O F L E X O B AG : u d r ž i t e l n ě j š í t a š k y p r o l e p š í s v ě t 5. KROK 2 SPECIFIKACE PRODUKTU V druhém kroku musí být shromážděny a analyzovány příslušné základní informace týkající se referenčního výrobku, aby následující EcoDesign činnosti byly vytvářeny na pevném a racionálním základě. V rámci tohoto kroku se podnik věnuje stanovení přesných specifikací referenčního výrobku (technické, environmentální, ekonomické, tržní, právní), včetně identifikace kritických aspektů v celém životním cyklu výrobku. 5.1 Analýza produktu Analýza referenčního produktu se provádí proto, aby mohl být produkt přesně specifikován během procesu EcoDesignu. Do této fáze by měli být zahrnuti všichni členové pracovního týmu, jelikož v analýze se vyhodnocuje široká škála požadavků, jako jsou např.: Technické. Je nutná podrobná znalost technických funkcí, které musí plastová taška splňovat, výrobních materiálů i veškerých technických požadavků ze strany zákazníků. Environmentální. Měl by být vyhodnocen environmentální profil referenčního produktu ke stanovení environmentálních cílů nového produktu. K posouzení environmentálního profilu referenční plastové tašky (viz kapitola) lze použít např. MET matici (Materiál, Energie, Toxicita emisí) - nástroj pro environmentální vyhodnocení produktu. Ekonomická. Referenční plastová taška by měla rovněž být zhodnocena ekonomicky, aby došlo k podpoře návrhu strategie EcoDesignu a činností, které jsou nejen šetrnější k životnímu prostředí, ale také nákladově efektivní. Tržní. Je třeba vzít v úvahu požadavky trhu v souvislosti se spotřebitelskými návyky a distribučními potřebami, protože tyto požadavky mohou mít také významný vliv při navrhování plastové tašky. Doporučuje se porovnat referenční produkt s nejlepším výrobkem ve své třídě vyráběným interně nebo konkurencí. Právní. Pracovní tým si musí být vědom všech právních požadavků týkajících se výrobků, aby nedošlo ke vzniku výrobků, které nelze v daném právním prostředí používat. Jedná se o právní předpisy, které by mohly ovlivňovat výrobu igelitových tašek, včetně nařízení REACH, směrnic o obalech a obalových odpadech a předpisy pro styk s potravinami. Další informace o zákonných normách a výrobních standardech vztahující se na užitkové plastové tašky lze nalézt v ECOFLEXOBAG, Viz.: Worksheet_EcoDesign Product Analysis_ FORM FB.1.4

15 15. E C O F L E X O B AG : u d r ž i t e l n ě j š í t a š k y p r o l e p š í s v ě t 5.2 Environmentální hodnocení Environmentální hodnocení referenčního výrobku se provádí k identifikaci zásadních environmentálních problémů produktu, jeho fází životního cyklu a/nebo procesů, kde se tyto problémy vyskytují. Toto hodnocení je základem pro vymezení strategie v rámci EcoDesignu a aktivit, které budou navrženy v následujícím kroku. Existuje několik nástrojů, které umožňují identifikaci environmentálních problémů výrobku a také environmentální porovnání dvou výrobků nebo dvou návrhů. Většina z těchto nástrojů je založena na filosofii životního cyklu produktu, která nabízí celkový pohled na environmentální aspekty výrobku v rámci celého jeho životního cyklu. Mezi užitečné nástroje pro designéry, kteří se snaží zavádět ekologicky šetrnější produkty do výroby, patří následující: Life Cycle Assessment (LCA). Jedná se o nejpřesnější nástroj pro posuzování vlivu výrobků na životní prostředí, protože kvantifikuje různé dopady na životní prostředí spojené s celým životním cyklem výrobků. Nicméně obvykle vyžaduje použití specifického softwaru a vysokou úroveň odborných znalostí a klade časové nároky i úsilí na sběr a zpracování dat. Další informace o provádění LCA lze nalézt v normách ISO a (ISO, 2006a, 2006b). MET matice. Jedná se o snadno použitelný nástroj, který zobrazuje vstupy (materiál a energie) a výstupy (toxické emise a odpady), pro každou fázi životního cyklu výrobku. Tento nástroj posuzování životního prostředí se používá v rámci EcoDesignu v případě, kdy je zapotřebí snadno a rychle identifikovat potencionální zlepšení a není nutno provádět hloubkovou analýzu. Kvalita této metodiky je nicméně limitovaná, ponechává řadu kategorií dopadu na životní prostředí bez řešení. Chceme-li tedy získat komplexní pochopení celkového vlivu produktu na životní prostředí a jeho možnosti zlepšení, je doporučována metoda LCA. Postup použití MET matice je následující: 1) Definice výrobku. Musí být proveden základní popis výrobku pro celou dobu jeho životního cyklu, 2) Sběr dat. Informace, které budou zapotřebí, se skládají z údajů o množství a druhu materiálu výrobku a energie spotřebované v každé fázi životního cyklu, jakož i údaje o množství a toxicitě emisí a odpadů. Tyto údaje by měly být relativně snadno získatelné bez nutnosti podrobné studie produktu. 3) Příprava MET matice. Všechna kvalitativní a kvantitativní data musí být umístěna v matici, která představuje materiál, energie a toxické emise (v různých sloupcích), týkající se každé z fází životního cyklu produktu (v různých řadách). 4) Analýza výsledků. Jakmile je matice MET matice dokončena, lze vyvodit závěry o těch fázích životního cyklu, ve kterých by mělo být upřednostněno zlepšení životního prostředí. Používání toxických nebo nebezpečných látek a energie jsou klíčovými aspekty, které je třeba vzít v úvahu při vyhodnocení závěrů z matice.

16 16. E C O F L E X O B AG : u d r ž i t e l n ě j š í t a š k y p r o l e p š í s v ě t Tab. 4. Příklad MET matice pro nákupní plastové tašky. FÁZE ŽIVOTNÍHO CYKLU MATERIÁLOVÉ VYUŽITÍ ( M ) SPOTŘEBA ENERGIE ( E ) TOXICKÉ EMISE ( T ) DALŠÍ INFORMACE Suroviny a výroba (z těžby) Celková váha = 15.2 g/taška. Materiály: 30% recyklované LDPE, 50% nové LDPE, 10% TiO2, 10% CaCO3. Barvy na bázi ředidel Neuvažováno Neuvažováno Taška může být recyklována Výrobek není nebezpečný Výroba Chladící voda (uzavřený okruh vody, minimální spotřeba) Španělský energetický mix 3.5 kwh/kg na vytlačovací proces. VOC emise Je tam vybavení na kontrolu emisí (je třeba zvážit spotřebu energie) Nezbytná údržba Distribuce a dodavatelské řetězce 1-kolová fáze Minimální sekundární balení Znovupoužitelné palety Spotřeba pohonných hmot při transportu Emise z transportu obsahují CO2, NOX, a další. Průměrná vzdálenost = 200 km. Použití (n/a) (n/a) (n/a) (n/a) Konec životnosti systému (EOL)- nakládání s odpady Pomocné materiály pro mechanickou recyklaci, spalování a skládkování. Doprava do zařízení na využití odpadů --- EOL pro plastové tašky ve Španělsku 6.9% recyklované, 41.0% spalování a 52.1% skládka Viz.: Worksheet_EcoDesign MET tool _ FORM FB.1.5

17 17. E C O F L E X O B AG : u d r ž i t e l n ě j š í t a š k y p r o l e p š í s v ě t 6. KROK 3 DEFINICE STRATEGIÍ ECODESIGNU PRO PLASTOVÉ TAŠKY Třetí krok postupu EcoDesignu je návrh strategií a opatření ke zlepšení vlivu plastových tašek na životní prostředí. Tento krok zahrnuje identifikaci a analýzu možných strategií akcí EcoDesignu a následný výběr těch akcí, které budou nakonec použity u výrobku. 6.1 Analýza strategií EcoDesignu pro plastové tašky Seznam možných strategií a akcí pro realizaci EcoDesignu výrobku by měl být určen pracovním týmem prostřednictvím brainstormingu nebo jiných kreativních technik sloužících pro generování nápadů. Je velmi důležité analyzovat různé dopady navrhovaných strategií a akcí, včetně jejich technických, ekologických a ekonomických důsledků. Tato informace je zásadní pro další stanovení priorit a výběru činností v rámci EcoDesignu, které budou promítnuty do nového designu tašky. Některé strategie a činnosti v rámci EcoDesignu mohou být použity ke snížení dopadů výroby plastových tašek na životní prostředí během jednotlivých fází jejich životního cyklu (tabulka 5). Podrobný popis strategií a činností uplatňovaných v rámci EcoDesignu vztahující se k plastové tašce lze nalézt v ECOFLEXOBAG B.1, včetně analýzy technických, ekologických a ekonomických dopadů každé činnosti. Tab. 5. Přehled strategií a činností při Ecodesignu plastových tašek ECODESIGN STRATEGIE 1 Výběr materiálů s nízkým environmentálním dopadem Produkce materiálu a součástí ECODESIGN ČINNOST 1.1. Využití obnovitelných surovin - biopolymery 1.2. Snížení použití nebezpečných látek 1.3. Využití recyklovaných surovin 2 Snížení materiálové spotřeby 2.1. Optimalizace vztahu kontinent/obsah Zpracování produktu 3 Optimalizace výrobních technik 3.1. Využití energie z obnovitelných/alternativních zdrojů 3.2. Zlepšení energetické účinnosti 3.3. Využití alternativních výrobních technologií, které optimalizují využití surovin 3.4. Ošetření emisí v procesu tisku 3.5. Přímá opatření pro tisk

18 18. E C O F L E X O B AG : u d r ž i t e l n ě j š í t a š k y p r o l e p š í s v ě t ECODESIGN STRATEGIE Balení a transport ECODESIGN ČINNOST 4 Optimalizace distribučního systému 4.1. Použití energeticky účinnějšího způsobu dopravy a alternativních paliv (nízké dopravní emise) 5 Snížení dopadů na ŽP při použití Optimalizace dopravních tras 4.3. Zlepšení procesů balení minimalizací využívání zdrojů 4.4. Využívat opakovaně použitelných obalů Využití 6 Optimalizace počáteční životnosti 6.1. Zlepšení kvality tašky - zvýšení trvanlivosti a počtu opakovaných použití Konec životnosti 7 Optimalizace konce životnosti 7.1. Použití obrázků a příslušných ekologických ikon 7.2. Použití 100% recyklovatelných materiálů 7.3. Použití kompostovatelných materiálů Viz.: Worksheet_EcoDesign Proposal Ideas_FORM FB Výběr činností pro zlepšení dopadu na životní prostředí. Některé aktivity EcoDesignu navržené v předchozím úkolu nemusí splňovat požadavky projektu EcoDesign. A i v případě, že navrhované činnosti splňují požadavky EcoDesignu, všechny z nich nemusí být realizovatelné. Proto navrhované činnosti EcoDesignu musí být analyzovány a z nich následně vybrány nejlépe proveditelné možnosti. Tak by také měly být analyzovány různé varianty technické, ekologické a ekonomické proveditelnosti projektu. Je také důležité vzít v úvahu míru splnění hlavních faktorů, které motivují podnik k EcoDesignu. Matice kritérií slouží jako rozhodovací nástroj k prioritizaci akcí EcoDesignu, protože umožňuje snadno vyhodnotit různé varianty na základě několika jednoznačných kritérií (tabulka 6). Postup provádění této matice je následující: 1) Příprava seznamu různých variant k hodnocení, tzn. různé návrhy EcoDesignu z předchozího úkolu. Je třeba zvážit limitní počet možností, aby matice nebyla příliš složitá, obecně se doporučují maximálně čtyři návrhy. Každý člen pracovního týmu by měl porozumět každé z navrhovaných možností. 2) Výběr různých kritérií používaných pro rozhodování. Pracovní tým může zvolit tato kritéria prostřednictvím brainstormingu, navrhuje několik kritérií, a hlasují pro ta, která jsou vyhodnocena jako důležitější. Není stanoven žádný minimální nebo maximální počet kritérií, i když tři nebo čtyři kritéria jsou považována za optimální počet kritérií pro matici. Nejčastěji používaná kritéria jsou následující: Technická proveditelnost. Hodnotí se možnost implementovat EcoDesign za aktuálních technických podmínek v podniku.

19 19. E C O F L E X O B AG : u d r ž i t e l n ě j š í t a š k y p r o l e p š í s v ě t Environmentální proveditelnost. Vyhodnocují se přínosy pro životní prostředí, které přinese zavedení EcoDesignu Ekonomická proveditelnost. Hodnotí se předpokládané ekonomické náklady spojené s návrhem EcoDesignu v podniku. Stupeň shody s motivačními faktory. Hodnotí, do jaké míry je návrh EcoDesignu v souladu s motivačními faktory, které nutí společnost zahájit projekt EcoDesign 3) Příprava kritérií matice, včetně návrhů EcoDesignu a kritéria rozhodování. 4) Nastavte měřítko shody každého návrhu EcoDesignu s každým kritériem. Kvalifikační měřítko by mělo popisovat shody ve škále od nejlepších (s nejvyšším skóre) po nejhorší (s nejnižším skóre). Každé kritérium tak bude mít různé skóre. 5) Výpočet celkového skóre pro všechny návrhy EcoDesignu. Výsledky jsou kalkulovány individuálně pro každé kritérium a pak se sečtou pro získání celkového výsledku každého návrhu EcoDesignu. 6) Vyhodnocení výsledků, odpovědi na následující otázky, atp.: Existuje nějaký návrh splňující všechna kritéria? Může být nějaký z návrhů odstraněn? Pokud je návrh v souladu s jedním nebo více kritérii, ale ne se všemi z nich, má ještě smysl s ním dál pracovat? 7) Prioritizace návrhů EcoDesignu. Jakmile jsou návrhy vyhodnoceny, mohou být seřazeny, posouzeny, zda jsou opravdu zajímavé a zda mohou být implementovány v krátkodobém, střednědobém nebo dlouhodobém časovém horizontu. Na konci tohoto úkolu jsou přesně stanoveny návrhy EcoDesignu, které budou použity na výrobek. Tento úkol již znamená zásadní rozhodnutí, na kterém by se mělo podílet vedení podniku a dohlížet a schvalovat tato rozhodnutí. Tab. 6. Příklad kritérií matrice pro stanovení priorit a výběru návrhů EcoDesignu. KRITERIA MAX. SCORE ECODESIGN NÁVRHY A1 A2 A3 Technická realizovatelnost Ekonomická realizovatelnost Environmentální realizovatelnost Stupeň dodržování motivačních faktorů CELKEM TERMÍN IMPLEMENTACE --- Dlouhodobě Střednědobě Krátkodobě Viz.: Worksheet_Selection Environmental Actions_FORM FB.1.7

20 20. E C O F L E X O B AG : u d r ž i t e l n ě j š í t a š k y p r o l e p š í s v ě t 7. KROK 4 AKČNÍ PLÁN Posledním krokem v proceduře EcoDesignu je vytvoření akčního plánu implementace činností vybraných v rámci EcoDesignu pro navrhování nového výrobku. Tento krok zahrnuje určení specifických vlastností nového produktu (technických, environmentálních, ekonomických, tržních a právních) a definici hlavních činností, které je třeba provést, spolu se jmenováním odpovědných osob a určením závazných termínů. 7.1 Vývoj nového konceptu. Po analýze a výběru finálního návrhu, nastává příprava dokumentace, která zahrnuje požadavky, které musí nový produkt splňovat. Dokumentace by měla obsahovat následující požadavky na produkt: funkční a technické, environmentální, ekonomické, tržní a právní (tabulka 7).: Důležitým faktorem této dokumentace je, že požadavky na ochranu životního prostředí musí být na stejné úrovni důležitosti jako ostatní požadavky. Informace shromážděné v dokumentaci mohou být použity k vytvoření předběžných návrhů tašek definovaných provizorním způsobem (tvar, materiály, grafický design, a tak dále). Mezi různými alternativami vyplývajícími z předběžných návrhů procesu, bude vybrána ta, která nejlépe splňuje požadavky na produkt. Výsledkem této činnosti je kompletní definice ekologicky navrhované plastové tašky. Tab. 7. Příklad specifikace sloužící k návrhu plastové tašky. SPECIFIKACE Funkční a technická Environmentální POPIS Nová taška musí mít vyšší odolnost než referenční taška, aby vydržela 15 cyklů použití Požadovaná kvalita tisku není tak vysoká jako v případě referenční tašky. Objem nové tašky musí být stejný jako u referenční tašky. Celkový dopad nově navrženého produktu na životní prostředí musí být menšího rozsahu, než je tomu u referenčního produktu. Nesmí dojít k přechodu negativních dopadů na životní prostředí v dalších fázích životního cyklu výrobku. Nová taška musí být v souladu s požadavky (technickými a ekologickými) vybrané ekoznačky. Ekonomická Tržní Náklady na novou tašku by neměly převyšovat více než o 10% náklady na výrobu referenční tašky. Nová taška projde stejným procesem potisku jako taška referenční, trh akceptuje nižší kvalitu potisku. Nová taška bude označena ekoznačkou.

21 21. E C O F L E X O B AG : u d r ž i t e l n ě j š í t a š k y p r o l e p š í s v ě t SPECIFIKACE Právní POPIS Nová taška musí být v souladu s právními požadavky: nařízení REACH, směrnice o obalech a obalových odpadech a s předpisy pro styk s potravinami Nová taška musí být v souladu s normami výrobků pro komerční plastové tašky: EN 13590: 2003 a UNE 53942: Viz.: Worksheet_Specifications Concept Developed_FORM FB Sestavení akčního plánu EcoDesignu. Pokud je vybrán finální návrh EcoDesignu a ukončen návrh nové tašky je potřeba vytvořit Akční plán pro smysluplnou implementaci EcoDesignu. Akční plán bude obsahovat veškeré výsledky dosažené v rámci předchozích úkolů a bude zahrnovat zvolený návrh Ecodesignu a souvisejících činností, zodpovědností, nákladů a termínů. (Tabulka 8) Tab. 8. Příklad akčního plánu na použití recyklovaných materiálů při výrobě nové plastové tašky NÁVRH ECODESIGNU Použití recyklovaných materiálů ČINNOST ODPOVĚDNOST NÁKLADY TERMÍN Identifikace dodavatele Nákup n/a 15/06/2015 Vývoj požadovaného procesu Laboratoř a R&D / Výroba 1,000 25/06/2015 Výrobní testy Výroba 1,500 30/06/2015 Charakteristika výrobku (technická, ekonomická, tržní, atd.) Studie ekolabelingu Viz.: Worksheet_Action Plan_ FORM FB.1.9 Laboratoř a R&D / Marketing Životní prostředí a kvalita /07/2015 n/a 15/07/2015

22 22. E C O F L E X O B AG : u d r ž i t e l n ě j š í t a š k y p r o l e p š í s v ě t 8. ZÁVĚR V tomto dokumentu je poskytován návod na implementaci Ecodesignu určený podnikům, které se zabývají výrobou plastových nákupních tašek. Návod se skládá z devíti pracovních elektronických listů vyvinutých v rámci projektu ECOFLEXOBAG, které je možno bezplatně stáhnout na internetových stránkách projektu ( 8.1 Výsledky, kterých je možno dosáhnout implementací Ecodesignu Implementace EcoDesignu byla testována a ověřena ve výrobních podnicích v několika zemích EU (Španělsko, Nizozemsko, Finsko a Česká republika). Výrobní podniky používali krok za krokem tento návod a pracovní listy a s jejich pomocí nově nadefinovali výrobu plastové tašky, která již byla součástí jejich výrobkového portfolia. Pro kvalitní zhodnocení celého procesu byly v podnicích vybrány rozdílné druhy plastových tašek. Poté co byl projekt EcoDesign dokončen, byla provedena technická a ekologická posouzení nově navržených plastových tašek. Nové tašky vykazovaly snížení negativních vlivů na životní prostředí oproti v současné době vyráběným taškám a také splnily všechny ostatní požadavky na výrobek. 8.2 Další kroky, které je možno učinit s programem ECOFLEXOBAG Pokud Vás zaujal způsob, jakým je možné snížit dopady plastových tašek na životní prostředí pomocí EcoDesignu, podívejte se také na další návrhy projektu ECOFLEXOBAG, jakými jsou: Doporučené postupy pro udržitelný potisk nákupní tašky. Doporučené postupy pro monitoring udržitelné produkce nákupních tašek. Pro další informace můžete navštívit webové stránky projektu ECOFLEXOBAG

23 23. E C O F L E X O B AG : u d r ž i t e l n ě j š í t a š k y p r o l e p š í s v ě t REFERENCE & ZAJÍMAVÉ ODKAZY EC (2003). Communication from the Commission to the Council and the European Parliament. Integrated Product Policy Building on Environmental Life-Cycle Thinking. COM(2003) 302 final. EC (2009). Directive 2009/125/EC of the European Parliament and of the Council of 21 October 2009 establishing a framework for the setting of EcoDesign requirements for energyrelated products. Official Journal of the European Union, ISO (2006a). ISO 14040:2006 Environmental Management. Life Cycle Assessment. Principles and Framework. ISO (2006b). ISO 14044:2006 Environmental Management. Life Cycle Assessment. Requirements and Guidelines. ISO (2011). ISO 14006:2011 Environmental management systems -- Guidelines for incorporating EcoDesign.

24 24. E C O F L E X O B AG : u d r ž i t e l n ě j š í t a š k y p r o l e p š í s v ě t Další informace: ECOFLEXOBAG / info@ecoflexobag.com Koordinátor - Španělsko: AIDO Industrial Association of Optics, Colour and Imaging / info@aido.es / Phone: C/Nicolás Copérnico, 7-13 (Valencia Parque Tecnológico) Paterna, Valencia, Spain Partner Česká republika: ENVIROS s.r.o. / enviros@enviros.cz / Phone: Na Rovnosti Praha 3, Czech Republic Partner - Holandsko: Dienstencentrum B.V. / info@dienstencentrum.com / Phone: Startbaan XR, Amstelveen, The Netherlands Partner - Finsko: Teknologian tutkimuskeskus VTT / info@vtt.fi / Phone: Vuorimiehentie VTT, Espoo, Finland Partner - Španělsko: AIMPLAS Technical Institute of Plastics / info@aimplas.es / Phone: Calle Gustave Eiffel, 4 (Valencia Parque Tecnológico) Paterna, Valencia, Spain

25

Ekodesignový projekt. Centrum inovací a rozvoje (CIR) Centre for Innovation and Development

Ekodesignový projekt. Centrum inovací a rozvoje (CIR) Centre for Innovation and Development Ekodesignový projekt Centrum inovací a rozvoje (CIR) Ekodesign Centrum inovací a rozvoje (CIR) Vlastnosti a užitná hodnota každého je definována již v prvních fázích jejich vzniku. Při návrhu je nutné

Více

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 2.12.2015 COM(2015) 614 final ANNEX 1 PŘÍLOHA [ ] SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ Uzavření cyklu

Více

Př. Analýza životního cyklu (LCA) pneumatiky Pirelli. SPŠ na Proseku 6-1 Ing. Lukáš Procházka

Př. Analýza životního cyklu (LCA) pneumatiky Pirelli. SPŠ na Proseku 6-1 Ing. Lukáš Procházka ECO DESIGN EKOdesign - koncept usilující o minimalizaci dopadů na životní prostředí - uplatňuje se v celém životním cyklu výrobku - přináší EKOlogické i EKOnomické efekty Enviromentální profil výrobku

Více

www.tuv-sud.cz TÜV SÜD Czech s.r.o. Systém energetického managementu dle ČSN EN 16001

www.tuv-sud.cz TÜV SÜD Czech s.r.o. Systém energetického managementu dle ČSN EN 16001 www.tuv-sud.cz s.r.o. Systém energetického managementu dle ČSN EN 16001 Zavádění sytému energetického managementu dle ČSN EN 16001 Záměr zvyšování energetické účinnosti trvalý proces zefektivňování snížení

Více

Program LIFE+: ECOFLEXOBAG

Program LIFE+: ECOFLEXOBAG EKOLOGICKY ŠETRNÉ NÁKUPNÍ TAŠKY PRO LEPŠÍ SVĚT CZ Program LIFE+: ECOFLEXOBAG MONITORING Vydáno: Evropský projektový tým ECOFLEXOBAG Autor: ENVIROS, s.r.o. LIFE+ kód: LIFE11 ENV/ES/646 3. E C O F L E X

Více

AUDITOR EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.9/2007

AUDITOR EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.9/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 AUDITOR EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

Cirkulární ekonomika a recyklace

Cirkulární ekonomika a recyklace Cirkulární ekonomika a recyklace Praha 23. 5. 2019 Spotřeba zdrojů roste Celková těžba fosilních paliv, rud, nerostů a biomasy v letech 1900 až 2015, kdy celková těžba materiálu činila 84,4 Gt Předpověď

Více

Příprava RIS LK OS 1. Problematika Udržitelné spotřeby a výroby coby součást RIS LK

Příprava RIS LK OS 1. Problematika Udržitelné spotřeby a výroby coby součást RIS LK Příprava RIS LK OS 1 Problematika Udržitelné spotřeby a výroby coby součást RIS LK Definice USV Udržitelná spotřeba a výroba (USV) je založena na výrobě a službách, včetně jejich spotřeby, které zajišťují

Více

PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /...,

PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /..., EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 4.3.2019 C(2019) 1616 final ANNEXES 1 to 2 PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /..., kterým se mění přílohy VIII a IX směrnice 2012/27/EU, pokud jde o obsah

Více

Vstupní hodnocení možností využití dobrovolných nástrojů v podnicích

Vstupní hodnocení možností využití dobrovolných nástrojů v podnicích Vstupní hodnocení možností využití dobrovolných nástrojů v podnicích Ing. Jan Pavlík České centrum pro energetickéřízení EMPRESS office@empress.cz Vznik metodiky vstupního hodnocení inovací udržitelné

Více

MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.8/2007

MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.8/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

Management rizik v životním cyklu produktu

Management rizik v životním cyklu produktu Management rizik v životním cyklu produktu ČSJ Praha Milan Trčka Cyklus rizik produktu Nové ISO 9001:2015 a požadavky na management rizik Definice Riziko (3.09, Pozn. 3,4) Riziko - účinek nejistoty Riziko

Více

Cesta k zavedení managementu společenské odpovědnosti, aneb jak na to praxe Krajského úřadu Jihomoravského kraje

Cesta k zavedení managementu společenské odpovědnosti, aneb jak na to praxe Krajského úřadu Jihomoravského kraje Cesta k zavedení managementu společenské odpovědnosti, aneb jak na to praxe Krajského úřadu Jihomoravského kraje 1. ročník konference: Společenská odpovědnost v organizacích veřejné správy, 19. 11. 2013,

Více

Manažerská ekonomika

Manažerská ekonomika PODNIKOVÝ MANAGEMENT (zkouška č. 12) Cíl předmětu Získat znalosti zákonitostí úspěšného řízení organizace a přehled o současné teorii a praxi managementu. Seznámit se s moderními manažerskými metodami

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER EMS

Více

Marketingový výzkum. Ing. Martina Ortová, Ph.D. Technická univerzita v Liberci. Projekt TU v Liberci

Marketingový výzkum. Ing. Martina Ortová, Ph.D. Technická univerzita v Liberci. Projekt TU v Liberci Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Marketingový výzkum Ing., Ph.D. Technická univerzita v Liberci Projekt 1 Technická

Více

Strategické plánování v obci proč a jak? Jana Kortanová 19. května 2011 Liberec

Strategické plánování v obci proč a jak? Jana Kortanová 19. května 2011 Liberec Strategické plánování v obci proč a jak? Jana Kortanová 19. května 2011 Liberec Obsah prezentace proč strategicky plánovat základní fáze strategický plán a jeho realizace vazba strategického plánu na územní

Více

Abychom definovali dimenze kompetencí, položili jsme si otázku: S kým/čím vstupujete do vzájemné interakce?

Abychom definovali dimenze kompetencí, položili jsme si otázku: S kým/čím vstupujete do vzájemné interakce? Profily kompetencí Úvodní situace před testováním E-learningový modul obsahuje šest interaktivních situací orientovaných na kompetence, které mají svou roli v maloobchodní společnosti. Všechny maloobchodní

Více

[ 1 ] Ing. František Chuchma, CSc. Seminář SVP/SDP, Státní ústav kontrolu léčiv

[ 1 ] Ing. František Chuchma, CSc. Seminář SVP/SDP, Státní ústav kontrolu léčiv [ 1 ] [ 2 ] VYR-32 verze 4 kapitola 1 Farmaceutický systém jakosti The Rules Governing Medicinal Products in EU, EU Guidelines to GMP, Chapter 1 Platnost od 31.1.2013 Právní základ: čl.47 Směrnice Evropského

Více

Posouzení vlivů Programu rozvoje Libereckého kraje 2007-2013 na životní prostředí. Veřejné projednání Liberec, 9. srpna 2007 Mgr.

Posouzení vlivů Programu rozvoje Libereckého kraje 2007-2013 na životní prostředí. Veřejné projednání Liberec, 9. srpna 2007 Mgr. Posouzení vlivů Programu rozvoje Libereckého kraje 2007-2013 na životní prostředí Veřejné projednání Liberec, 9. srpna 2007 Mgr. Michal Musil Obsah prezentace Základní informace o SEA Metodický přístup

Více

Hodnocení monitorovacích informačních systémů Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod

Hodnocení monitorovacích informačních systémů Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod Hodnocení monitorovacích informačních systémů Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod Datum zveřejnění: 3.6.2009 ~ 1 ~ Hodnocení monitorovacích informačních systémů Regionálního operačního

Více

MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC

MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC partner pro byznys inovace MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC Hlavní zaměření: Odborná specializace: EKONOMIKA a MANAGEMENT Inovační management Informační a komunikační technologie

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0215/2. Pozměňovací návrh. Peter Liese za skupinu PPE

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0215/2. Pozměňovací návrh. Peter Liese za skupinu PPE 1. 7. 2015 A8-0215/2 2 Právní východisko 21 a (nové) s ohledem na petici Stop plýtvání potravinami v Evropě! ; 1. 7. 2015 A8-0215/3 3 Bod odůvodnění N N. vzhledem k tomu, že Parlament opakovaně vyzýval

Více

OBSAH PROCES MARKETINGOVÉHO PLÁNOVÁNÍ: ZÁKLADNÍ KROKY 41 ÚVOD 41 CO JE TO MARKETINGOVÉ PLÁNOVÁNÍ? 42 PROČ JE MARKETINGOVÉ PLÁNOVÁNÍ NEZBYTNÉ?

OBSAH PROCES MARKETINGOVÉHO PLÁNOVÁNÍ: ZÁKLADNÍ KROKY 41 ÚVOD 41 CO JE TO MARKETINGOVÉ PLÁNOVÁNÍ? 42 PROČ JE MARKETINGOVÉ PLÁNOVÁNÍ NEZBYTNÉ? OBSAH Marketingový plán 1 Předmluva a poděkování 9 Jak pomocí této knihy dosáhnout nejlepších výsledků 11 HLAVNÍ OBLASTI PRO ZLEPŠENÍ VE STRATEGICKÉM MARKETINGOVÉM PLÁNOVÁNÍ: KDE V TÉTO KNIZE NAJDETE PRAKTICKÉ

Více

Zapojení zaměstnanců a zaměstnavatelů do řešení otázek Společenské odpovědnosti firem ve stavebnictví

Zapojení zaměstnanců a zaměstnavatelů do řešení otázek Společenské odpovědnosti firem ve stavebnictví Zapojení zaměstnanců a zaměstnavatelů do řešení otázek Společenské odpovědnosti firem ve stavebnictví Projekt CZ.1.04/1.1.01/02.00013 Posilování bipartitního dialogu v odvětvích Realizátor projektu: Konfederace

Více

Závazná osnova projektu. 1. Cíle, věcná náplň a náklady projektu Cíle projektu Věcná náplň projektu. 1.3.

Závazná osnova projektu. 1. Cíle, věcná náplň a náklady projektu Cíle projektu Věcná náplň projektu. 1.3. Závazná osnova projektu Vlastní návrh projektu, který se přikládá k elektronické přihlášce, musí obsahovat všechny následující části, resp. níže požadované informace, které jsou nezbytné pro posouzení

Více

Strategie odpadového hospodářství EU a ČR

Strategie odpadového hospodářství EU a ČR Strategie odpadového hospodářství EU a ČR Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Energetická bezpečnost Prahy & Odpad jako energie Praha, 18. května 2015 OBSAH PREZENTACE Strategie EU

Více

Environmentální management

Environmentální management Environmentální management Garant: Doc.Ing.Alena Kocmanová,Ph.D Motto: Bezstarostně se řítíme do propasti, když jsme před ni postavili něco, co nám brání v pohledu na ni. B.Pascal Obsah Environmentální

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA II.

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA II. ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA II. Úvod do dobrovolných nástrojů Ing. Alena Bumbová, Ph.D. Univerzita obrany Fakulta ekonomiky a managementu Katedra ochrany obyvatelstva Kounicova 65 662 10 Brno telefon: 973

Více

Oběhové hospodářství

Oběhové hospodářství Oběhové hospodářství Prioritní strategie EU pro nakládání s odpady Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Seminář Ekomonitor Praha, 9. 11. 2015 OBSAH PREZENTACE Strategie EU pro odpadové

Více

Vstupní analýza absorpční kapacity OPTP. pro programové období 2014 2020

Vstupní analýza absorpční kapacity OPTP. pro programové období 2014 2020 Manažerské shrnutí 1 Výstup zpracovaný k datu: 10. 2. 2014, aktualizace k 7.5. 2014 Zpráva zpracována pro: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Staroměstské náměstí 6 110 15 Praha 1 Dodavatel: HOPE-E.S.,

Více

WS PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE

WS PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE WS PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE ISO 9001 revize normy a její dopady na veřejnou správu Ing. Pavel Charvát, člen Rady pro akreditaci Českého institutu pro akreditaci 22.9.2016 1 ISO 9001 revize normy a její dopady

Více

Souhrn zásad dobré praxe pro aktéry v regionech

Souhrn zásad dobré praxe pro aktéry v regionech greengain project Grant Agreement n 646443 Souhrn zásad dobré praxe pro aktéry v regionech 22.05.2017 This project has received funding from the European Union s Horizon 2020 research and innovation programme

Více

Management. Plánování Vnitřní a vnější prostředí organizace SWOT analýza

Management. Plánování Vnitřní a vnější prostředí organizace SWOT analýza Management Plánování Vnitřní a vnější prostředí organizace SWOT analýza Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a

Více

EMS - Systém environmentálního managementu. Jiří Vavřínek CENIA

EMS - Systém environmentálního managementu. Jiří Vavřínek CENIA EMS - Systém environmentálního managementu Jiří Vavřínek CENIA Osnova Použití normy a přínosy Demingůvcyklus (PDCA) Hlavní principy a prvky EMS / ISO 14001 Zainteresované strany Požadavky na management/ekology

Více

Implementace OVZ. v investiční oblasti. Výjezdní workshop KrÚ JMK 20/8/2019

Implementace OVZ. v investiční oblasti. Výjezdní workshop KrÚ JMK 20/8/2019 Implementace OVZ v investiční oblasti Výjezdní workshop KrÚ JMK 20/8/2019 Motivace Externí: Interní: ISO 20400: Udržitelné nakupování semináře: Implementace odpovědného veřejného zadávání metodika: Implementace

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 9. přednáška Normy ISO 9001, ISO 14001 a OHSAS 18001 Doc.

Více

MANAGEMENT I. Ing. EVA ŠTĚPÁNKOVÁ, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu

MANAGEMENT I. Ing. EVA ŠTĚPÁNKOVÁ, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu MANAGEMENT I PLÁNOVÁNÍ VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ PROSTŘEDÍ ORGANIZACE, SWOT ANALÝZA Ing. EVA ŠTĚPÁNKOVÁ, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu

Více

Osnova studie proveditelnosti pro projekt zakládání a rozvoje klastrů

Osnova studie proveditelnosti pro projekt zakládání a rozvoje klastrů Osnova studie proveditelnosti pro projekt zakládání a rozvoje klastrů V rámci tohoto dokumentu se předpokládá využití informací a dat, zjištěných v rámci projektu Vyhledávání vhodných firem pro klastry

Více

A1 Marketingové minimum pro posílení výchovy k podnikavosti (8h)

A1 Marketingové minimum pro posílení výchovy k podnikavosti (8h) A1 Marketingové minimum pro posílení výchovy k podnikavosti (8h) 2.1 Základy marketingové strategie (2,5h) Učitelé se seznámí se základní marketingovou terminologií a s možnými cestami rozvoje firmy. V

Více

Strategický plán Jaroslav Jindra. Středisko pro volný čas dětí a mládeže v STRATEGICKÝ PLÁN. pro: období: od: do:

Strategický plán Jaroslav Jindra. Středisko pro volný čas dětí a mládeže v STRATEGICKÝ PLÁN. pro: období: od: do: Strategický plán - 1 - Jaroslav Jindra Středisko pro volný čas dětí a mládeže v STRATEGICKÝ PLÁN pro: období: od: do: datum: zpracoval: Strategický plán - 2 - Jaroslav Jindra STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ POSLÁNÍ

Více

Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky

Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky A. Předkladatel garant výzkumné potřeby Název organizace Ministerstvo průmyslu a obchodu Adresa Na Františku 32, Praha 1 Kontaktní osoba

Více

Vzdělávání k diverzitě

Vzdělávání k diverzitě Vzdělávání k diverzitě jako součást vzdělávacího programu organizace Marie Čermáková 1 Struktura prezentace Úvodem Jak začít se vzděláváním v diverzitě Vzdělávání v diverzitě principy Znalost diverzity

Více

Kritéria EU pro zelené veřejné zakázky - elektřina

Kritéria EU pro zelené veřejné zakázky - elektřina Kritéria EU pro zelené veřejné zakázky - elektřina Zelené veřejné zakázky jsou dobrovolným nástrojem. Tento dokument stanoví kritéria EU pro zelené veřejné zakázky na skupinu produktů elektřina. Podrobné

Více

Předcházení vzniku odpadů priorita ČR a EU pro odpadové hospodářství

Předcházení vzniku odpadů priorita ČR a EU pro odpadové hospodářství Předcházení vzniku odpadů priorita ČR a EU pro odpadové hospodářství Odbor odpadů, MŽP Jaromír MANHART 1. Národní konference Předcházení vzniku odpadů CEMC/ČZÚ, Praha, 2. 10. 2014 STRATEGIE A PROGRAMY

Více

ENERGIE PRO BUDOUCNOST X. Efektivní výroba a využití energie. Efektivnost v energetice

ENERGIE PRO BUDOUCNOST X. Efektivní výroba a využití energie. Efektivnost v energetice ENERGIE PRO BUDOUCNOST X Efektivní výroba a využití energie Efektivnost v energetice Brno, MSV, 8.10.2014 Ing. Josef Bubeník Úvodní poznámka Energetická efektivnost není samoúčelným požadavkem, protože

Více

WP 3.5.1 a 3.5.2 Meziodvětvová strategická doporučení a strategická doporučení týkající se historických budov PŘÍRUČKA

WP 3.5.1 a 3.5.2 Meziodvětvová strategická doporučení a strategická doporučení týkající se historických budov PŘÍRUČKA WP 3.5.1 a 3.5.2 Meziodvětvová strategická doporučení a strategická doporučení týkající se historických budov PŘÍRUČKA Autoři: Francesca Visintin, Alessia Vecchiet, Elisa Tomasinsig CETA Konečná verze:

Více

Význam inovací pro firmy v současném. Jan Heřman 26. říjen 2012

Význam inovací pro firmy v současném. Jan Heřman 26. říjen 2012 Význam inovací pro firmy v současném období Jan Heřman 26. říjen 2012 Uváděné údaje a informace vychází z výzkumného záměru IGA 2 Inovační management, který je realizován v letech 2012 2013. Je registrován

Více

SWOT ANALÝZA. Příloha č. 2, Pracovní list č. 1 SWOT analýza 28.4.2014. SWOT analýza - obsah. SWOT analýza. 1. Základní informace a princip metody

SWOT ANALÝZA. Příloha č. 2, Pracovní list č. 1 SWOT analýza 28.4.2014. SWOT analýza - obsah. SWOT analýza. 1. Základní informace a princip metody SWOT ANALÝZA 1 SWOT analýza - obsah 1. Základní informace a princip metody 2. Vnější a vnitřní faktory 3. Užitečné tipy a příklady z praxe 2 SWOT analýza I. ZÁKLADNÍ INFORMACE A PRINCIP METODY 3 1 SWOT

Více

Kvalita v laboratorní a kontrolní praxi

Kvalita v laboratorní a kontrolní praxi Kvalita v laboratorní a kontrolní praxi Část 1: Kvalita a procesy ve výrobě a službách Vladimír Kocourek Praha, únor 2016 Vývoj v požadavcích na kvalitu potravin Podmínky za nichž se rozvíjí výroba a distribuce

Více

Adresa: Kontaktní osoba: Ing. Václav Krumphanzl Nábř. L. Svobody 12/ Telefon: 225131407 110 15 Praha 1 Fax: E-mail: vaclav.krumphanzl@mdcr.

Adresa: Kontaktní osoba: Ing. Václav Krumphanzl Nábř. L. Svobody 12/ Telefon: 225131407 110 15 Praha 1 Fax: E-mail: vaclav.krumphanzl@mdcr. Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky na projekt z programu veřejných zakázek ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích pro potřeby státní správy BETA Předkladatel - garant

Více

Informační strategie. Doc.Ing.Miloš Koch,CSc. koch@fbm.vutbr.cz

Informační strategie. Doc.Ing.Miloš Koch,CSc. koch@fbm.vutbr.cz Informační strategie Doc.Ing.Miloš Koch,CSc. koch@fbm.vutbr.cz 23 1 Firemní strategie Firma Poslání Vize Strategie Co chceme? Kam směřujeme? Jak toho dosáhneme? Kritické faktory úspěchu CSF 23 2 Strategie

Více

POZNÁMKA Zvláštní schválení požadavků nebo dokumentů souvisejících s bezpečností smí být vyžadováno zákazníkem nebo interními procesy organizace.

POZNÁMKA Zvláštní schválení požadavků nebo dokumentů souvisejících s bezpečností smí být vyžadováno zákazníkem nebo interními procesy organizace. Schválené výklady byly určeny a schváleny IATF. Pokud není uvedeno jinak, jsou schváleny výklady platné po zveřejnění. Schválené výklady mění interpretaci pravidla nebo požadavky, která se pak stává podkladem

Více

Marketingový výzkum Tomek - Vávrová Y16MVY

Marketingový výzkum Tomek - Vávrová Y16MVY Marketingový výzkum Poznávací stránka marketingu Tomek - Vávrová YMVY Otázky k řešení KDE JSME NYNÍ? KDE BYCHOM CHTĚLI BÝT? JAK SE TAM DOSTANEME? JAK ZJISTÍME, ŽE SE TAM DOSTANEME? JAK ZJISTÍME, ŽE JSME

Více

Konference Moderní veřejná správa Integrace metod kvality, možnosti využití ve veřejné správě

Konference Moderní veřejná správa Integrace metod kvality, možnosti využití ve veřejné správě Konference Moderní veřejná správa 2017 Integrace metod kvality, možnosti využití ve veřejné správě Město Valašské Klobouky je centrem Jihovýchodního Valašska je jihovýchodním regionem Zlínského kraje hraničícím

Více

Vnitřní kontrolní systém a jeho audit

Vnitřní kontrolní systém a jeho audit Vnitřní kontrolní systém a jeho audit 7. SETKÁNÍ AUDITORŮ PRŮMYSLU 11. 5. 2012 Vlastimil Červený, CIA, CISA Agenda Požadavky na VŘKS dle metodik a standardů Definice VŘKS dle rámce COSO Role interního

Více

Ekodesign elektrotechnického výrobku

Ekodesign elektrotechnického výrobku Ekodesign elektrotechnického výrobku Co je to ekodesign 2 Počátky ekodesignu Za počátek jsou považována 80. léta 20. století První projekty byly zaměřeny na minimalizaci dopadů na ŽP vzniklých při likvidaci

Více

Environmentální prohlášení o produktu (typ III) EPD Environmental Product Declaration

Environmentální prohlášení o produktu (typ III) EPD Environmental Product Declaration Environmentální prohlášení o produktu (typ III) EPD Environmental Product Declaration Ing. Stanislava Rollová, Výzkumný ústav maltovin Praha, s.r.o. Environmentální značení a prohlášení je dobrovolným,

Více

MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI

MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI TÉMA Č. 4 ISO NORMY RODINY 27K pplk. Ing. Petr HRŮZA, Ph.D. Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky a managementu Katedra vojenského managementu a taktiky E-mail.: petr.hruza@unob.cz

Více

Možnosti energetické soběstačnosti regionu v podmínkách ČR

Možnosti energetické soběstačnosti regionu v podmínkách ČR Možnosti energetické soběstačnosti regionu v podmínkách ČR Seminář Biomasa jako zdroj energie II Rožnov p.r., 29.2.2008 Jaroslav Jakubes, ENVIROS, s.r.o. Obsah prezentace 1.Energetická soběstačnost regionu

Více

Ing. Jan Matějka ECO trend Research centre s.r.o.

Ing. Jan Matějka ECO trend Research centre s.r.o. R E G I O N A L S U S T A I N A B L E E N E R G Y P O L I C Y Regionální mapa obnovitelných zdroju energie Tvorba strategických, koncepčních a závazných dokumentů optimálního využití území z hlediska obnovitelných

Více

Kvalita v laboratorní a kontrolní praxi

Kvalita v laboratorní a kontrolní praxi Kvalita v laboratorní a kontrolní praxi Lekce 1a: Kvalita a procesy ve výrobě a službách Vladimír Kocourek Praha, únor 2018 Vývoj v požadavcích na kvalitu potravin Podmínky za nichž se rozvíjí výroba a

Více

Posuzováníživotního cyklu LCA. Ing. Marie Tichá

Posuzováníživotního cyklu LCA. Ing. Marie Tichá Posuzováníživotního cyklu LCA Ing. Marie Tichá marie.ticha@iol.cz Co je LCA? LCA je metoda posuzování environmentálních aspektů výrobku/služby ve všech stádiích života Co je životní cyklus výrobku? Soubor

Více

Dobrovolné nástroje ochrany životního prostředí

Dobrovolné nástroje ochrany životního prostředí Dobrovolné nástroje ochrany životního prostředí Daniel Hájek odbor finančních a dobrovolných nástrojů (daniel.hajek@mzp.cz, 267 122 489) Odpovědné veřejné zakázky = vzor označujeme takové nákupy státní

Více

Zkušenosti z projektů USV. Pavel Růžička Předcházení vzniku odpadu 2016 Praha, 25/10/2016

Zkušenosti z projektů USV. Pavel Růžička Předcházení vzniku odpadu 2016 Praha, 25/10/2016 Zkušenosti z projektů USV Pavel Růžička Předcházení vzniku odpadu 2016 Praha, 25/10/2016 Udržitelná spotřeba a výroba Praktické uchopení konceptu udržitelného rozvoje Základní konflikt: Chceme věci, které

Více

SMĚRNICE ErP Ecodesign 2009/125/EC Nařízení 327/2011 PŘIPRAVENI NA BUDOUCNOST S VYŠŠÍ ENERGETICKOU ÚČINNOSTÍ

SMĚRNICE ErP Ecodesign 2009/125/EC Nařízení 327/2011 PŘIPRAVENI NA BUDOUCNOST S VYŠŠÍ ENERGETICKOU ÚČINNOSTÍ SMĚRNICE ErP Ecodesign 2009/125/EC Nařízení 327/2011 PŘIPRAVENI NA BUDOUCNOST S VYŠŠÍ ENERGETICKOU SOLER & PALAU DALEKO V PŘEDSTIHU PŘED POŽADAVKY ErP V posledních dvou letech společnost Soler & Palau

Více

Národní nástroj pro komplexní hodnocení kvality budov

Národní nástroj pro komplexní hodnocení kvality budov Národní nástroj pro komplexní hodnocení kvality budov Ing. Martin Vonka, Ph.D. Národní platforma SBToolCZ Fakulta stavební, ČVUT v Praze SBToolCZ Certifikační metodika pro udržitelnou výstavbu Hodnotí

Více

KRITÉRIA HODNOCENÍ PROJEKTOVÉ ŽÁDOSTI. Program INTERREG V-A Rakousko Česká republika

KRITÉRIA HODNOCENÍ PROJEKTOVÉ ŽÁDOSTI. Program INTERREG V-A Rakousko Česká republika KRITÉRIA HODNOCENÍ PROJEKTOVÉ ŽÁDOSTI Program INTERREG V-A Rakousko Česká republika AT-CZ Kritéria 1. Kritéria kvality (max. 30 bodů) Hodnocení kvality projektové žádostí sestává z 10 kritérií (otázek).

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 35.020; 35.040 2008 Systém managementu bezpečnosti informací - Směrnice pro management rizik bezpečnosti informací ČSN 36 9790 Červen idt BS 7799-3:2006 Information Security Management

Více

Standardy a praxe zeleného nakupování v České republice

Standardy a praxe zeleného nakupování v České republice Standardy a praxe zeleného nakupování v České republice Úvod V České republice existuje několik iniciativ týkajících se zeleného nakupování (pro veřejné organizace). Nicméně většina z nich vychází z neziskových

Více

T E Z E K. na téma: Vzdělávání a rozvoj zaměstnanců ve sledovaném podniku

T E Z E K. na téma: Vzdělávání a rozvoj zaměstnanců ve sledovaném podniku Č E S K Á Z E M Ě D Ě L S K Á U N I V E R Z I T A V P R A Z E FAKULTA PROVOZNĚ EKONOMICKÁ T E Z E K D I P L O M O V É P R Á C I na téma: Vzdělávání a rozvoj zaměstnanců ve sledovaném podniku Vypracovala:

Více

S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T

S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T 3 LS, akad.rok 2014/2015 Strategický management - VŽ 1 Proces strategického managementu LS, akad.rok 2014/2015 Strategický management - VŽ 2 Strategický management

Více

Návrh aktualizace rámce COSO vymezení ŘKS 2. setkání interních auditorů z finančních institucí

Návrh aktualizace rámce COSO vymezení ŘKS 2. setkání interních auditorů z finančních institucí Návrh aktualizace rámce COSO vymezení ŘKS 2. setkání interních auditorů z finančních institucí 24.5.2012 ing. Bohuslav Poduška, CIA na úvod - sjednocení názvosloví Internal Control různé překlady vnitřní

Více

ÚVOD DO PROBLEMATIKY PROJEKTŮ, KATEGORIE

ÚVOD DO PROBLEMATIKY PROJEKTŮ, KATEGORIE PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ STAVEB ÚVOD DO PROBLEMATIKY PROJEKTŮ, KATEGORIE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých PROJEKTŮ Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební

Více

KONCEPCE SPORTU VE MĚSTĚ ORLOVÁ NÁVRHOVÁ A IMPLEMENTAČNÍ ČÁST

KONCEPCE SPORTU VE MĚSTĚ ORLOVÁ NÁVRHOVÁ A IMPLEMENTAČNÍ ČÁST ORLOVÁ, MĚSTO PRO TEBE KONCEPCE SPORTU VE MĚSTĚ ORLOVÁ NÁVRHOVÁ A IMPLEMENTAČNÍ ČÁST Dokument byl vytvořen v rámci projektu: Registrační číslo: a Petřvald řídíme strategicky a společně CZ.03.4.74/0.0/0.0/16_033/0002958

Více

Výzkum v oblasti LCA analýza a hodnocení životního cyklu osobní standardní pneumatiky typu 175/70 R13

Výzkum v oblasti LCA analýza a hodnocení životního cyklu osobní standardní pneumatiky typu 175/70 R13 Výzkum v oblasti LCA analýza a hodnocení životního cyklu osobní standardní pneumatiky typu 175/70 R13 Výzkumný záměr MŽP 0002071102 Výzkum pro hospodaření s odpady v rámci ochrany životního prostředí a

Více

Závazná osnova projektu. 1. Cíle, věcná náplň a náklady projektu. 2. Výsledky a předpokládané přínosy projektu Cíle projektu

Závazná osnova projektu. 1. Cíle, věcná náplň a náklady projektu. 2. Výsledky a předpokládané přínosy projektu Cíle projektu Závazná osnova projektu Vlastní návrh projektu, který se přikládá k elektronické přihlášce, musí obsahovat všechny následující části, resp. níže požadované informace, které jsou nezbytné pro posouzení

Více

Aplikace modelu CAF 2006 za podpory procesního řízení. Ing. Vlastimil Pecka Ing. Zdeněk Havelka, PhD.

Aplikace modelu CAF 2006 za podpory procesního řízení. Ing. Vlastimil Pecka Ing. Zdeněk Havelka, PhD. Aplikace modelu CAF 2006 za podpory procesního řízení Ing. Vlastimil Pecka Ing. Zdeněk Havelka, PhD. Cíle prezentace 1. Přiblížit důvody zavádění modelu CAF 2009 za podpory procesního řízení. 2. Shrnutí

Více

MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.4/2007

MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.4/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., Certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

Prioritní výzkumné cíle

Prioritní výzkumné cíle Návrh projektu musí naplňovat jeden hlavní Prioritní výzkumný cíl. Prioritní výzkumné cíle Č. j.: TACR/1-32/2019 Uchazeč v příslušném poli elektronického návrhu projektu popíše, jak jeho návrh projektu

Více

VÝZVA K PODÁVÁNÍ NÁVRHŮ EAC/S17/2017

VÝZVA K PODÁVÁNÍ NÁVRHŮ EAC/S17/2017 VÝZVA K PODÁVÁNÍ NÁVRHŮ EAC/S17/2017 Monitorování a odborné vedení mladých lidí, u nichž existuje riziko radikalizace, prostřednictvím sportovních projektů Tato výzva k podávání návrhů slouží k dosažení

Více

OSNOVA PODNIKATELSKÉHO ZÁMĚRU (PZ)

OSNOVA PODNIKATELSKÉHO ZÁMĚRU (PZ) Příloha č. 4 OSNOVA PODNIKATELSKÉHO ZÁMĚRU (PZ) 1 Identifikační údaje žadatele o podporu 1.1 Obchodní jméno, sídlo, IČ/DIČ 1.2 Jméno a příjmení osoby statutárního zástupce žadatele/osoby oprávněné jednat

Více

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek Smart City a MPO FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014 Ing. Martin Voříšek Smart City Energetika - snižování emisí při výrobě elektřiny, zvyšování podílu obnovitelných zdrojů, bezpečnost dodávek Doprava snižování

Více

Řízení projektového cyklu. Fáze projektového cyklu

Řízení projektového cyklu. Fáze projektového cyklu ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Řízení projektového cyklu (PCM - project cycle management) Fáze projektového cyklu Řízení projektového cyklu Projektový

Více

Procesy, procesní řízení organizace. Výklad procesů pro vedoucí odborů krajského úřadu Karlovarského kraje

Procesy, procesní řízení organizace. Výklad procesů pro vedoucí odborů krajského úřadu Karlovarského kraje Procesy, procesní řízení organizace Výklad procesů pro vedoucí odborů krajského úřadu Karlovarského kraje Co nového přináší ISO 9001:2008? Vnímání jednotlivých procesů organizace jako prostředku a nástroje

Více

Ing. Alena Šafrová Drášilová, Ph.D.

Ing. Alena Šafrová Drášilová, Ph.D. Rozhodování Ing. Alena Šafrová Drášilová, Ph.D. Rozhodování??? video Obsah typy rozhodování principy rozhodování rozhodovací fáze základní pojmy hodnotícího procesu rozhodovací podmínky rozhodování v podmínkách

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. srpna 2015 o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. srpna 2015 o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci Strana 2914 Sbírka zákonů č. 232 / 2015 Částka 96 232 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. srpna 2015 o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci Vláda nařizuje podle 3 odst. 7 a 4 odst. 9 zákona

Více

OZNÁMENÍ O VOLNÉM PRACOVNÍM MÍSTĚ ZA ÚČELEM SESTAVENÍ REZERVNÍHO SEZNAMU

OZNÁMENÍ O VOLNÉM PRACOVNÍM MÍSTĚ ZA ÚČELEM SESTAVENÍ REZERVNÍHO SEZNAMU OZNÁMENÍ O VOLNÉM PRACOVNÍM MÍSTĚ ZA ÚČELEM SESTAVENÍ REZERVNÍHO SEZNAMU Název pracovní pozice Funkční skupina / platová třída Druh smlouvy Značka Uzávěrka pro podání žádostí Místo výkonu práce Platnost

Více

Organizační výstavba podniku

Organizační výstavba podniku Organizační výstavba podniku Posláním organizování je vymezit a hospodárně zajistit plánované i jiné nezbytné činnosti lidí při plnění cílů a dalších potřeb firmy nebo její části. Formou sdružování činností

Více

AKTUÁLNÍ INFORMACE O REVIZI REFERENČNÍHO DOKUMENTU O BAT NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍM ODPADEM

AKTUÁLNÍ INFORMACE O REVIZI REFERENČNÍHO DOKUMENTU O BAT NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍM ODPADEM AKTUÁLNÍ INFORMACE O REVIZI REFERENČNÍHO DOKUMENTU O BAT NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍM ODPADEM Ing. Hana Lorencová, Ph.D. - Severní energetická a.s. RNDr. Marcela Blahutová Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR Těžba

Více

Národní akční plán čistá mobilita

Národní akční plán čistá mobilita Národní akční plán čistá mobilita AMPER 26. března 2015 Obsah Představení projektu Definice čisté mobility, struktura Časový plán čisté mobility Analytická část Opatření Představení projektu Cílem projektu

Více

12. Moderní trendy v odpadovém hospodářství

12. Moderní trendy v odpadovém hospodářství 12. Moderní trendy v odpadovém Ivan Holoubek Zdeněk Horsák RECETOX, Masaryk University, Brno, CR holoubek@recetox.muni.cz; http://recetox.muni.cz Inovace tohoto předmětu je spolufinancována Evropským sociálním

Více

Aktualizace energetické koncepce ČR

Aktualizace energetické koncepce ČR Aktualizace energetické koncepce ČR Ing. Zdeněk Hubáček Úvod Státní energetická politika (SEK) byla zpracována MPO schválena v roce 2004 Aktualizace státní energetické politiky České republiky byla zpracována

Více

Environmentáln produktu (typ III)

Environmentáln produktu (typ III) Environmentáln lní prohláš ášení o produktu (typ III) EPD Environmental Product Declaration Obsah: Národní program environmentáln lního značen ení PCR pravidla produktových kategorií LCA posouzení životního

Více

Dobrovolné nástroje ochrany životního prostředí

Dobrovolné nástroje ochrany životního prostředí Dobrovolné nástroje ochrany životního prostředí Pavel Růžička Ministerstvo životního prostředí Seminář k environmentální politice pro MSP, 14.12.2007, Brno Dobrovolné nástroje Činnosti podnikatelských

Více

5 ZÁKLADNÍ PRINCIPY SYSTÉMOVÉHO ŘÍZENÍ BOZP

5 ZÁKLADNÍ PRINCIPY SYSTÉMOVÉHO ŘÍZENÍ BOZP 5 ZÁKLADNÍ PRINCIPY SYSTÉMOVÉHO ŘÍZENÍ BOZP Zaměstnavatelé mají zákonnou povinnost chránit zdraví a životy svých zaměstnanců a ostatních osob vyskytujících se na jejich pracovištích. Další důležitou povinností

Více

Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky (mimořádná výzkumná potřeba)

Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky (mimořádná výzkumná potřeba) Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky (mimořádná výzkumná potřeba) Předkladatel - garant výzkumné potřeby Ministerstvo životního prostředí Adresa: Kontaktní osoba: Mgr. Martina

Více

Řízení vztahů se zákazníky

Řízení vztahů se zákazníky Řízení vztahů se zákazníky Řízení vztahů se zákazníky Vychází z představy, že podnik je řízen zákazníkem Používanými nástroji jsou: Call Centra Customer Relationship Management (CRM) Základní vazby v řízení

Více

Energetické cíle ČR v evropském

Energetické cíle ČR v evropském kontextu kontextu 1 Vrcholové strategické cíle ASEK Energetická bezpečnost Bezpečnost dodávek energie Odolnost proti poruchám Konkurenceschopnost Bezpečnost Konkurenceschopné ceny pro průmysl Sociální

Více