Modelování ve výpočtových software

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Modelování ve výpočtových software"

Transkript

1 Modelování ve výpočtových software 5. cvičení uživatelské grafické rozhraní GUI 1) Úvod do tvorby GUI pomocí průvodce Uživatelské grafické rozhraní (GUI) je tvořeno jedním či více okny, které umožňují uživateli provádět interaktivně předdefinované operace. Uživatel tedy nemusí vytvářet žádný programový kód a ani nemusí do detailu rozumět programům, které zajišťují zpracování příkazů v GUI. Průvodce pro vytváření GUI se spouští příkazem guide, nebo přes nabídku File New GUI. V obou případech se zobrazí okno s nabídkou (Obrázek 1). Obrázek 1- Výběr nového GUI Pro vytvoření nového prázdného GUI vyberte položku Blank GUI. V dalším kroku se zobrazí vlastní editor. Plocha vytvářeného GUI je rozdělena pomocnou sítí, ke které lze uchycovat vkládané objekty (Obrázek 2). Obrázek 2 - Editor pro vytváření GUI

2 2) Tvorba grafického vzhledu GUI pomocí průvodce Na levé straně editoru jsou umístěna tlačítka, odpovídající jednotlivým typům objektů. Tabulka 1 obsahuje seznam objektů, které je možné použít při vytváření GUI. Tabulka 1 Seznam objektů podporovaných v GUI Objekt Funkce Popis Push Button Tlačítko Slider Posuvník Radio Button Přepínač Check Box Zaškrtávací políčko Edit Text Editovatelné textové pole Static Text Statický text Pop-Up Menu Výsuvné menu List Box Výběrový seznam Toggle Button Vypínač Table Tabulka Axes Panel Blok, skupina Button Group Skupina tlačítek ActiveX uitable axes uipanel uibuttongroup actxcontrol Po kliknutí vygeneruje akci. (Např. tlačítko OK by mělo potvrdit nastavení a uzavřít dialogové okno). Při stisku tlačítka myši zůstává stlačené, po uvolnění tlačítka myši se uvolní. Mnění svou hodnotu v nastaveném rozmezí podle nastavení posuvníku. Zaškrtávací políčko. V rámci skupiny přepínačů může být zaškrtnut jen jeden. Může provést akci po zaškrtnutí. Nabývá stavů zaškrtnuto a nezaškrtnuto. Umožňuje uživateli zadávat nebo editovat text. Používá se k popisu objektů v GUI. Uživatel nemůže měnit jeho hodnotu. Po kliknutí zobrazí seznam možností k výběru. Zobrazuje seznam možností. Uživatel může vybrat jednu, ale i více z nich. Po prvním kliknutí zůstává tlačítko stisknuté a jeho stav je on. Po druhém kliknutí se uvolní a stav se změní na off. Lze seskupit i více tlačítek, kdy stisknutí jednoho tlačítka vypne jiné. Může obsahovat řádky čísel, textové řetězce a volby uspořádané do sloupců. Mnění velikost automaticky podle obsahu. Umožňuje GUI zobrazovat grafiku (obrázky, grafy). Slouží ke grafickému uspořádání objektů do skupin. Pozice jednotlivých objektů v panelu je dána relativně vůči panelu. Používá se ke sdružování přepínačů a dvoupolohových tlačítek (umožňuje jejich vzájemnou interakci). Objekt activex umožňuje zobrazit ActiveX control" ve vytvořeném GUI (možné jen ve verzi pro Windows).

3 Objekt se do vytvářeného GUI vkládá kliknutím levým tlačítkem myši. Nejprve je však nutné zvolit požadovaný typ objektu z nabídky. Vytvořené GUI lze uložit stisknutím tlačítka, nebo přes File Save. Při prvním uložení se vygenerují dva soubory se stejným jménem 1. Jeden s příponou fig, který obsahuje grafickou část, a druhý s příponou m, který obsahuje funkce obsluhující GUI (soubor s příponou m se po uložení otevře v editoru). Úkolem GUI je zprostředkovat interakci mezi uživatelem a programem. Tato interakce je zajištěna pomocí událostí a funkcí, které slouží k obsluze těchto událostí. Tyto funkce jsou uloženy v souboru s příponou m. Vytvořený GUI lze spustit nebo přes Tools Run. GUI lze také spustit voláním příslušného m-filu, nebo přímo v editoru m-filu. Dvojklikem levým tlačítkem myši na objekt, který je umístěný v GUI, se otevře okno Inspectoru. Zde jsou uvedeny jednotlivé vlastnosti objektu, které lze pomocí Inspectoru upravovat. Obrázek 3 ukazuje možnou podobu Inspectoru po jeho spuštění. Obrázek 3 - Ukázka vzhledu Inspectoru Při zmáčknutí tlačítka jsou vlastnosti objektu seřazeny abecedně, jak je vidět na tomto obrázku. Pomocí tlačítka, které je umístěno hned vedle nalevo, je možné vlastnosti setřídit do skupin. Obrázek 4 zachycuje Inspector přepnutý do tohoto režimu. 1 Jména souborů musejí být shodná! Při změně jména souboru použijte File Save as. Editor automaticky změní jména souborů i obsah souboru s programovým kódem.

4 Obrázek 4 Skupiny, které se vytvářejí v Inspectoru Vlastnosti jednotlivých objektů se liší. Ovšem každý objekt má vlastnost Tag. Ta slouží k jednoznačné identifikaci objektu v rámci GUI. Jméno objektu se generuje automaticky, ale lze jej změnit 2 pomocí Inspectoru. Při změně jména v editoru a následném uložení změn, dojde i ke změnám v příslušném m-filu. 3) Programová část GUI Po vytvoření grafického vzhledu GUI, je třeba ošetřit programovou část. Ta určuje, jakým způsobem se GUI bude chovat. K ošetření stavů, které uživatel svým jednáním vyvolává, se využívá tzv. callback funkcí. Tyto funkce jsou vždy spojeny s konkrétním objektem popřípadě s celým oknem GUI a ošetřují chování GUI při výskytu události, pro kterou je funkce napsána. Tabulka 2 obsahuje seznam událostí, pro které je možné funkce vytvářet. Tyto události jsou uvedeny v abecedním pořádku podle jejich názvu, který je uveden v prvním sloupci. Jednotlivé objekty však podporují jen některé události, proto je pro každou z nich ve třetím sloupci uveden soupis objektů podporujících danou událost. Tabulka 2 Seznam událostí podporovaných v GUI Jméno události Spuštění Objekty ButtonDownFcn Při stisku tlačítka myši, pokud je ukazatel nad objektem nebo do 5 bodů okolo něj. Axes,, Button group, Panel, Objekty uživatelského rozhraní 1 2 K pojmenovávání objektů nepoužívejte diakritiku.

5 Jméno události Spuštění Objekty Callback Například, když uživatel klikne na tlačítko (Push button) nebo vybere položku v menu. CellEditCallback Při editaci hodnoty buňky tabulky (v editovatelné buňce). Table CellSelectionCallback Vrací indexy buněk vybraných tahem myši v tabulce. Table ClickedCallback Při kliknutí na tlačítko (Push button) nebo vypínač (Toggle button). U vypínače závisí provedení funkce na jeho aktuálním stavu. CloseRequestFcn Spouští se při uzavření okna. CreateFcn DeleteFcn KeyPressFcn KeyReleaseFcn OffCallback OnCallback ResizeFcn SelectionChangeFcn WindowButtonDownFcn WindowButtonMotionFcn Spustí se až po vytvoření objektu, ale ještě před jeho zobrazením. Provede čistící operace předtím, než je objekt zrušen. Provede se, když uživatel stiskne klávesu a je vybraný příslušný objekt, nebo okno (figure). Aktivuje se, když uživatel pustí klávesu a je vybráno okno (figure). Při změně stavu vypínače toggle button na off. Při změně stavu vypínače (toggle button) na on. Při změně velikosti (pokud je povolena). Při výběru jiného přepínače (radio button), nebo vypínače (toogle button) ve skupině tlačítek (button group). Při stisku tlačítka myši, pokud je ukazatel nad oknem (figure). Context menu, Objekty uživatelského rozhraní 3 Push button, Toggle button Axes, Button group, Context menu,, Menu, Panel, Toolbar, Objekty uživatelského rozhraní 1 Axes, Button group, Context menu,, Menu, Panel, toolbar, Objekty uživatelského rozhraní 1, Objekty uživatelského rozhraní 1 Toggle button Toggle button, Button group, Panel Button group Při pohybu kurzoru nad oknem (figure). 3 Objekty uživatelského rozhraní = push button, slider, radio button, check boxe, editable text boxe, static text, list boxe a toggle button.

6 Jméno události Spuštění Objekty WindowButtonUpFcn WindowKeyPressFcn WindowKeyReleaseFcn WindowScrollWheelFcn Při uvolnění tlačítka myši, pokud je ukazatel nad oknem (figure). Při stisku klávesy, pokud je vybrané okno (figure) nebo některý z jeho potomků. Při uvolnění klávesy, pokud je vybrané okno (figure) nebo některý z jeho potomků. Při otáčení skrolovacím kolečkem myši, a pokud je vybráno okno (figure). Při vložení objektu do GUI a následném uložení, se do m-filu vloží počátek defaultně nastavené callback funkce. Jednotlivé objekty mají nastaveny jednu automaticky vkládanou callback funkci, která je různá pro různé objekty. Pomocí Inspectoru lze přidat další automaticky vkládané funkce a to nastavením hodnoty %automatic u požadovaných callback funkcí. Obrázek 5 zachycuje možné nastavení callback funkcí objektu Pushbutton. Obrázek 5 Callback funkce objektu Pushbutton Kliknutím na ikonku se do příslušného m-filu automaticky vloží počátky callback funkcí, které mají nastavený parametr %automatic. Zároveň se zobrazí editor m-filů a kurzor se nastaví na počátek první vložené funkce. Jméno funkce se automaticky vytváří ze jména objektu a jména callback funkce. Například pro objekt pushbutton1 a funkci KeyPressFcn bude jméno funkce ve skriptu pushbutton1_keypressfcn. Takto automaticky vygenerovaná funkce má strukturu:

7 % --- Executes on key press with focus on pushbutton1 and none of its controls. function pushbutton1_keypressfcn(hobject, eventdata, handles) % hobject handle to pushbutton1 (see GCBO) % eventdata structure with the following fields (see UICONTROL) % Key: name of the key that was pressed, in lower case % Character: character interpretation of the key(s) that was pressed % Modifier: name(s) of the modifier key(s) (i.e., control, shift) pressed % handles structure with handles and user data (see GUIDATA) Callback funkce mají tři vstupní parametry. Proměnná hobject je handle k objektu, pro který byla funkce vyvolána (v tomto případě pushbutton1). Proměnná eventdata je typu structure a obsahuje informace týkající se dané události. Obsah této proměnné je závislý na typu události. Pokud událost žádná data nevrací, je tato proměnná prázdnou maticí. Proměnná handles je taktéž typu structure a obsahuje handly k jednotlivým objektům a uživatelským datům GUI. Za hlavičkou funkce a nápovědou pak lze dopsat vlastní kód. V každém GUI m-filu se jako první callback funkce vytvoří OpeningFcn, která je provedena po vytvoření všech objektů, ale těsně předtím, než jsou objety viditelné. Zde je možné vložit skript, který upraví GUI předtím, než má uživatel přístup k objektům GUI. K jednotlivým objektům a jejich vlastnostem se přistupuje pomocí funkce get a set. Příklad: Vytvořte následující GUI. Tlačítko má jméno pushbutton1, statický text má jméno text1. Při stisku tlačítka dochází ke změně textu Modra na Zelena. Uložte GUI, a v m-filu upravte funkci pro tlačítko: % --- Executes on button press in pushbutton1. function pushbutton1_callback(hobject, eventdata, handles) % hobject handle to pushbutton1 (see GCBO) % eventdata reserved - to be defined in a future version of MATLAB % handles structure with handles and user data (see GUIDATA) set(handles.text1,'string','zelena') Příklad: Vytvořte následující GUI. Tlačítko má jméno pushbutton1, graf axes1 4. Po stisknutí tlačítka dojde k vykreslení průběhu funkce x na intervalu od 0 do 2π. Uložte GUI, a v m-filu upravte funkci pro tlačítko: 4 Funkce pro vykreslování grafů umožňují určit místo vykreslení pomocí handlu. Například funkce plot má syntaxe: plot(axes_handle,x1,y1, ).

8 % --- Executes on button press in pushbutton1. function pushbutton1_callback(hobject, eventdata, handles) % hobject handle to pushbutton1 (see GCBO) % eventdata reserved - to be defined in a future version of MATLAB % handles structure with handles and user data (see GUIDATA) x=linspace(0,2*pi); y=sin(x); plot(handles.axes1,x,y) xlim([0 2*pi]); 4) Tvorba menu pro GUI V některých případech je vhodné doplnit vytvářené grafické rozhraní o roletové či kontextové menu. Pro vytváření menu je k dispozici nástroj Menu editor, který lze spustit přes nabídku Tools Menu editor, nebo pomocí tlačítka. Roletové menu se vytváří v záložce Menu Bar. Výsledkem je menu, které se standardně zobrazuje v horní části okna (např. viz. Obrázek 6) Obrázek 6 Příklad roletového menu Postup při vytváření roletového menu je popsán pomocí následujících kroků: 1) Vytvořte nové menu pomocí ikonky (New Menu). 2) Klikněte na nově vzniklé menu. 3) Upravte označení (Label), popř. identifikátor (Tag), tohoto menu. 4) Nastavte popř. další požadované vlastnosti a funkce. Do takto vzniklého menu lze přidat položky pomocí tlačítka (New Menu Item). 1) Vyberte menu, do kterého se budou přidávat nové položky. 2) Klikněte na ikonku. 3) Nově vzniklou položku označte a přejmenujte (Label), popřípadě změňte její ID (Tag). 4) Nastavte popř. další požadované vlastnosti a funkce. Tímto způsobem lze přidávat nové položky do již vytvořených položek, tzv. kaskádové menu. Kontextové menu se vytváří v záložce Context Menus. Uživateli se zobrazuje po kliknutím pravým tlačítkem myši na objekt, pro který bylo toto menu vytvořeno. Postup při jeho tvorbě je následující: 1) Stiskněte tlačítko (New Context menu). 2) Upravte identifikátor tohoto menu (Tag). 3) Nastavte popř. další požadované vlastnosti a funkce. Nyní lze do tohoto kontextového menu přidávat položky. 1) Označte příslušné kontextové menu 2) Klikněte na ikonku (New Menu Item). 3) Vyplňte popisek (Label), popř. identifikátor objektu (Tag) 4) Nastavte popř. další požadované vlastnosti a funkce. Asociace kontextového menu s objektem. 1) Vyberte objekt, se kterým chcete kontextové menu asociovat. 2) Dvojklikem levým tlačítkem zpusťte Inspektor. 3) U položky UIContextMenu vyberte v roletové nabídce vámi vytvořené kontextové menu.

9 5) Dialogové okna Pro komunikaci s uživatelem lze s výhodou využít dialogových oken. MATLAB disponuje celou řadou funkcí pro jejich vytváření. Tyto funkce jsou uvedeny v následující tabulce. Tabulka 3 - Seznam funkcí pro vytváření dialogových oken Funkce dialog errordlg export2wsdlg helpdlg inputdlg listdlg msgbox printdlg printpreview questdlg uigetdir uigetfile uigetpref uiopen uiputfile uisave uisetcolor uisetfont waitbar warndlg Popis Vytvoří a zobrazí prázdné dialogové okno. Vytvoří a otevře okno s chybovým hlášením. Exportuje proměnné do Workspace. Vytvoří a otevře okno nápovědy. Vytvoří a otevře okno umožňující uživateli zadávat data Vytvoří a otevře okno s výběrovým seznamem (List selection). Vytvoří a otevře okno se sdělením uživateli. Vytiskne dialogové okno Zobrazí náhled před vytištěním. Vytvoří a zobrazí okno s dotazem. Otevře standardní dialogové okno pro výběr adresáře. Otevře standardní okno pro vyhledání souborů. Otevře dialogové okno pro získání předvoleb. Otevře dialogové okno pro otevření souborů s filtrací typu (jen předdefinované typy). Otevře standardní dialogové okno pro ukládání souborů. Otevře standardní dialogové okno pro ukládání proměnných z Workspace. Otevře standardní dialogové okno pro nastavení objektu ColorSpec. Otevře standardní dialogové okno pro nastavení vlastností písma objektu. Otevře nebo aktualizuje čekací okno - wait bar. Otevře okno s varováním. 6) Vytváření nových objektů GUI pomocí příkazů V některých případech je třeba vytvořit v grafickém okně nově objekty. Následující tabulka obsahuje seznam příkazů pro jejich vytváření. Funkce Popis uimenu Vytváří menu uicontextmenu Vytváří kontextové menu uipanel Vytvoří objekt panel uibuttongroup Vytvoří objekt Button group Vytváří ovládací prvky (tlačítka, posuvníky, ) uitable Vytváří objekt tabulka axes Vytvoří objekt axes

10 Příklad: Vytvořte následující GUI. Tlačítko má jméno pushbutton1. Po stisknutí tlačítka se otevře nové okno, ve kterém se na zvolenou pozici 5 uloží text To je nové okno.. Uložte GUI, a v m-filu upravte funkci pro tlačítko: % --- Executes on button press in pushbutton1. function pushbutton1_callback(hobject, eventdata, handles) % hobject handle to pushbutton1 (see GCBO) % eventdata reserved - to be defined in a future version of MATLAB % handles structure with handles and user data (see GUIDATA) figure('position', [ ]); ('Style', 'text', 'String', 'To je nové okno.','position', [ ]); 5 Position = [z leva, od spodu, šířka, výška]

Prohlížení a editace externích předmětů

Prohlížení a editace externích předmětů Prohlížení a editace externích předmětů 1. Spuštění modulu Externí předměty 2. Popis prostředí a ovládacích prvků 2.1. Rozbalovací seznamy 2.3. Seznamy 2.3.1. Definice předmětů 2.3.2. Vypsané předměty

Více

Tabulkový kalkulátor

Tabulkový kalkulátor 1.1.1 GRAF Vhodným doplněním textů a tabulek jsou grafy. Graf je v podstatě obrázek graficky zobrazující hodnoty údajů z tabulky. Je vhodným objektem pro porovnávání údajů a jejich analýzu. Graf můžeme

Více

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako.

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

Studijní skupiny. 1. Spuštění modulu Studijní skupiny

Studijní skupiny. 1. Spuštění modulu Studijní skupiny Studijní skupiny 1. Spuštění modulu Studijní skupiny 2. Popis prostředí a ovládacích prvků modulu Studijní skupiny 2.1. Rozbalovací seznamy 2.2. Rychlé filtry 2.3. Správa studijních skupin 2.3.1. Seznam

Více

Nápověda k aplikaci GraphGUI

Nápověda k aplikaci GraphGUI Nápověda k aplikaci GraphGUI 1 APLIKACE Aplikace slouží pro zobrazování závislosti několika veličin s různými jednotkami a rozsahy na čase v jednom grafu. Do aplikace lze importovat data ze souborů různých

Více

UniLog-L. v0.81 návod k obsluze software. Strana 1

UniLog-L. v0.81 návod k obsluze software. Strana 1 UniLog-L v0.81 návod k obsluze software Strana 1 UniLog-L je PC program, který slouží k přípravě karty pro záznam logických průběhů aplikací přístroje M-BOX, dále pak k prohlížení a vyhodnocení. Popis

Více

Postupy práce se šablonami IS MPP

Postupy práce se šablonami IS MPP Postupy práce se šablonami IS MPP Modul plánování a přezkoumávání, verze 1.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 27. 3. 2013, verze 1.01 Postupy práce se šablonami IS MPP Modul

Více

Manuál k programu KaraokeEditor

Manuál k programu KaraokeEditor Manuál k programu KaraokeEditor Co je KaraokeEditor? Program slouží pro editaci tagů v hudebních souborech formátu mp3. Tagy jsou doprovodné informace o písni, uložené přímo v mp3. Aplikace umí pracovat

Více

Reliance 3 design OBSAH

Reliance 3 design OBSAH Reliance 3 design Obsah OBSAH 1. První kroky... 3 1.1 Úvod... 3 1.2 Založení nového projektu... 4 1.3 Tvorba projektu... 6 1.3.1 Správce stanic definice stanic, proměnných, stavových hlášení a komunikačních

Více

Velmi stručný návod jak dostat data z Terminálu Bloomberg do R

Velmi stručný návod jak dostat data z Terminálu Bloomberg do R Velmi stručný návod jak dostat data z Terminálu Bloomberg do R Ondřej Pokora, PřF MU, Brno 11. března 2013 1 Terminál Bloomberg Klávesou Help získáte nápovědu. Dvojím stisknutím Help Help spustíte online

Více

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná.

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná. Průběžná klasifikace Nová verze modulu Klasifikace žáků přináší novinky především v práci s průběžnou klasifikací. Pro zadání průběžné klasifikace ve třídě doposud existovaly 3 funkce Průběžná klasifikace,

Více

Konvertor diakritiky 3. Instalace

Konvertor diakritiky 3. Instalace OBSAH Popis... 2 Ovládání aplikace... 3 Odstranění diakritických znamének... 4 Operace s textem... 4 Nastavení aplikace... 4 Písmo... 4 Jazyk... 4 Přidání dalšího jazyka do aplikace... 5 Znaky... 5 Instalace

Více

1.Přihlaste se do NIS Akord svým uživatelským jménem a heslem.

1.Přihlaste se do NIS Akord svým uživatelským jménem a heslem. Postup při vyplňování formuláře 1.Přihlaste se do NIS Akord svým uživatelským jménem a heslem. 2.Vyberte pacienta na oddělení NIS Akord, kterému bude chtít stanovit riziko dekubitu, a označte ho kurzorem.

Více

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1 UniLog-D v1.01 návod k obsluze software Strana 1 UniLog-D je PC program, který slouží k přípravě karty pro záznam událostí aplikací přístroje M-BOX, dále pak k prohlížení, vyhodnocení a exportům zaznamenaných

Více

Příručka pro aplikaci KSnapshot

Příručka pro aplikaci KSnapshot Richard J. Moore Robert L. McCormick Brad Hards Kontrolor: Lauri Watts Vývojář: Richard J Moore Vývojář: Matthias Ettrich Překlad: Lukáš Vlček 2 Obsah 1 Úvod 5 2 Použití KSnapshot 6 2.1 Spuštění KSnapshot.....................................

Více

Stručný manuál pro webový editor. Ukládáni základních informací, tvorba menu

Stručný manuál pro webový editor. Ukládáni základních informací, tvorba menu Stručný manuál pro webový editor Ukládáni základních informací, tvorba menu Po přihlášení ( zadejte zaslané přihlašovací jméno a heslo ) se Vám zobrazí stránka, kde jsou následující údaje: 1. blok, který

Více

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN BASIC

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN BASIC Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN BASIC Modul FADN BASIC je určen pro odbornou zemědělskou veřejnost bez větších zkušeností s internetovými aplikacemi a bez hlubších

Více

Uživatelský manuál aplikace. Dental MAXweb

Uživatelský manuál aplikace. Dental MAXweb Uživatelský manuál aplikace Dental MAXweb Obsah Obsah... 2 1. Základní operace... 3 1.1. Přihlášení do aplikace... 3 1.2. Odhlášení z aplikace... 3 1.3. Náhled aplikace v jiné úrovni... 3 1.4. Změna barevné

Více

Stručný postup k použití programu PL7 Junior (programování TSX Micro)

Stručný postup k použití programu PL7 Junior (programování TSX Micro) Stručný postup k použití programu PL7 Junior (programování TSX Micro) 1. Připojení PLC TSX Micro k počítači Kabel, trvale zapojený ke konektoru TER PLC, je nutné zapojit na sériový port PC. 2. Spuštění

Více

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student.

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student. Téma 3.2 Formuláře Formuláře usnadňují zadávání, zobrazování, upravování nebo odstraňování dat z tabulky nebo z výsledku dotazu. Do formuláře lze vybrat jen určitá pole z tabulky, která obsahuje mnoho

Více

SCIA.ESA PT. Export a import souborů DWG a DXF

SCIA.ESA PT. Export a import souborů DWG a DXF SCIA.ESA PT Export a import souborů DWG a DXF VÍTEJTE 5 EXPORT DWG A DXF 6 Export z grafického okna programu...6 Export z Galerie obrázků...8 Export z Galerie výkresů...9 IMPORT DWG A DXF 10 Import do

Více

ECCManager. Uživatelská příručka

ECCManager. Uživatelská příručka ECCManager Uživatelská příručka 1. Obsah 2. Úvod... 2 3. První spuštění... 2 4. Hlavní okno aplikace... 3 5. Detail uživatele... 3 6. Vytvoření paragonu... 3 7. Seznam paragonů... 4 8. Seznam produktů...

Více

Základní popis Toolboxu MPSV nástroje

Základní popis Toolboxu MPSV nástroje Základní popis Toolboxu MPSV nástroje Nástroj XLS2DBF ze sady MPSV nástroje slouží pro zkonvertování souboru ve formátu XLS do formátu DBF. Nástroj umožňuje konvertovat buď vybraný list nebo listy ze sešitu

Více

Plugin TIS pro SketchUp. Návod k použití

Plugin TIS pro SketchUp. Návod k použití Plugin TIS pro SketchUp Návod k použití Pavel Tobiáš ČVUT v Praze Fakulta stavební Obor Geodézie a kartografie 27. listopadu 2013 Obsah 1 Popis programu 2 2 Systémové požadavky 2 3 Instalace programu 2

Více

Podrobný návod pro administraci zákaznických účtů na portálu Czechiatour.eu

Podrobný návod pro administraci zákaznických účtů na portálu Czechiatour.eu 2013 Podrobný návod pro administraci zákaznických účtů na portálu Czechiatour.eu Czechiatour.eu 1.2.2013 Vážení zákazníci portálu Czechiatour.eu. Abychom Vám co nejvíce usnadnili orientaci v administraci

Více

Instalační a uživatelská příručka aplikace VHDT

Instalační a uživatelská příručka aplikace VHDT Instalační a uživatelská příručka aplikace VHDT Jan Matějů 16. ledna 2013 1 Požadavky Ke spuštění aplikace je nutné mít v počítači nainstalované běhové prostředí Java. Doporučena je verze Oracle JRE 6

Více

Nápověda k aplikaci EA Script Engine

Nápověda k aplikaci EA Script Engine Nápověda k aplikaci EA Script Engine Object Consulting s.r.o. 2006 Obsah Nápověda k aplikaci EA Script Engine...1 1. Co je EA Script Engine...2 2. Důležité upozornění pro uživatele aplikace EA Script Engine...3

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: 25 Název materiálu: Ovládací prvky formuláře a makra Ročník: 2. ročník Identifikace materiálu:

Více

Manuál k tvorbě absolventské práce

Manuál k tvorbě absolventské práce Manuál k tvorbě absolventské práce VLOŽENÍ ČÍSLA STRÁNKY... 2 OBRÁZKOVÝ NÁVOD PRO VKLÁDÁNÍ ČÍSEL STRÁNEK... 2 ŘÁDKOVÁNÍ 1,5... 3 OBRÁZKOVÝ NÁVOD PRO ŘÁDKOVÁNÍ... 3 ZAROVNÁNÍ TEXTU DO BLOKU... 4 OBRÁZKOVÝ

Více

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Rejstřík Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Úvod Správcovská aplikace slouží k vytvoření vstupního a zašifrovaného souboru pro odečtovou

Více

Jednoduchý návod k použití programu Vinotéka 2007, v 2.2.1

Jednoduchý návod k použití programu Vinotéka 2007, v 2.2.1 Jednoduchý návod k použití programu Vinotéka 2007, v 2.2.1 Demeter Jurista 2007 16.12.2007 Obsah Obsah... 2 Instalace programu... 3 Spuštění programu... 3 Popis hlavního panelu... 4 Menu... 4 Panel Vinotéka...

Více

Kurz Databáze. Obsah. Formuláře. Práce s daty. Doc. Ing. Radim Farana, CSc.

Kurz Databáze. Obsah. Formuláře. Práce s daty. Doc. Ing. Radim Farana, CSc. Kurz Databáze Práce s daty Doc. Ing. Radim Farana, CSc. Obsah Formuláře, typy formulářů, sekce formuláře. Objekty formuláře. Vytváření formulářů pomocí průvodce. Výběr dat, virtuální položky, agregace

Více

1 Tabulky Příklad 3 Access 2010

1 Tabulky Příklad 3 Access 2010 TÉMA: Vytvoření tabulky v návrhovém zobrazení Pro společnost Naše zahrada je třeba vytvořit databázi pro evidenci objednávek o konkrétní struktuře tabulek. Do databáze je potřeba ještě přidat tabulku Platby,

Více

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA Modul FADN RESEARCH je určen pro odborníky z oblasti zemědělské ekonomiky. Modul neomezuje uživatele pouze na předpřipravené

Více

Administrace webu Postup při práci

Administrace webu Postup při práci Administrace webu Postup při práci Obsah Úvod... 2 Hlavní menu... 3 a. Newslettery... 3 b. Administrátoři... 3 c. Editor stránek... 4 d. Kategorie... 4 e. Novinky... 5 f. Produkty... 5 g. Odhlásit se...

Více

Uživatelské aplikace návrh GUI části programu v Matlabu

Uživatelské aplikace návrh GUI části programu v Matlabu Uživatelské aplikace návrh GUI části programu v Matlabu přednáška předmětu A2B99MAA, 12.týden Miloslav Čapek K13117, B2-819 Obsah přednášky grafické rozhraní jako část programu koncepce v Matlabu, identifikátory

Více

Návod k obsluze aplikace EKOR 2 Trial

Návod k obsluze aplikace EKOR 2 Trial Návod k obsluze aplikace EKOR 2 Trial Ostrava, leden 2010 Obsah O programu:... 4 Přihlášení do programu:... 5 Nastavení uživatelských údajů:... 7 Vstup do aplikace:... 7 1. Zvolte si firmu... 9 2. Evidence...

Více

3 Makra Příklad 4 Access 2007. Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker.

3 Makra Příklad 4 Access 2007. Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker. TÉMA: Vytváření a úprava maker Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker. Zadání: Otevřete databázi Makra.accdb. 1. Vytvořte makro Objednávky,

Více

Budovy a místnosti. 1. Spuštění modulu Budovy a místnosti

Budovy a místnosti. 1. Spuštění modulu Budovy a místnosti Budovy a místnosti Tento modul představuje jednoduchou prohlížečku pasportizace budov a místností VUT. Obsahuje detailní přehled všech budov a místností včetně fotografií, výkresů objektů, leteckých snímků

Více

Práce s programem MPVaK

Práce s programem MPVaK Práce s programem MPVaK Tato informace popisuje postup práce s programem "MPVaK Vybrané údaje z majetkové a Vybrané údaje z provozní evidence. Jsou v ní popsány nejdůležitější úlohy, které budete s programem

Více

Pracovní prostředí Excel 2010

Pracovní prostředí Excel 2010 Zdokonalování ICT gramotnosti v rámci projektu IMPACT Pracovní prostředí Excel 2010 Inovace a modernizace studijních oborů FSpS Obsah Co je to Excel a k čemu slouží... 3 Co nabízí nová verze Excel 2010:...

Více

Postup instalace přídavného modulu pro Aktuální zůstatky (CBA) v programu MultiCash KB (MCC)

Postup instalace přídavného modulu pro Aktuální zůstatky (CBA) v programu MultiCash KB (MCC) Postup instalace přídavného modulu pro Aktuální zůstatky (CBA) v programu MultiCash KB (MCC) 1/6 1. Instalace modulu Na internetových stránkách KB na adrese http://www.mojebanka.cz v sekci Stáhněte si

Více

Nastavení stránky : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Stránka. Ovládání Open Office.org Draw Ukládání dokumentu :

Nastavení stránky : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Stránka. Ovládání Open Office.org Draw Ukládání dokumentu : Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Rejstřík Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Úvod Správcovská aplikace slouží k vytvoření vstupního a zašifrovaného souboru pro odečtovou

Více

UNIVERZITA PARDUBICE Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra softwarových technologií

UNIVERZITA PARDUBICE Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra softwarových technologií UNIVERZITA PARDUBICE Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra softwarových technologií Softwarový nástroj pro tvorbu a správu genealogických dat Manuál pro uživatele Bc. František Hlaváček Součást

Více

Příručka pro aplikaci KSnapshot

Příručka pro aplikaci KSnapshot Richard J. Moore Robert L. McCormick Brad Hards Kontrolor: Lauri Watts Vývojář: Richard J Moore Vývojář: Matthias Ettrich Překlad: Lukáš Vlček 2 Obsah 1 Úvod 5 2 Použití KSnapshot 6 2.1 Spuštění KSnapshot.....................................

Více

Word Lekce III. a IV.

Word Lekce III. a IV. Word 2007 Lekce III. a IV. Záložní kopie Povolení a nastavení automatického obnovení a automatického uložení může být žádoucí ve chvíli, kdy aplikace Word nahlásí neočekávanou chybu, kolizi aplikace a

Více

Centrální příjem (CP) požadavků, Pracovní listy (PL), Výsledky po metodách (VPM)

Centrální příjem (CP) požadavků, Pracovní listy (PL), Výsledky po metodách (VPM) Centrální příjem (CP) požadavků, Pracovní listy (PL), Výsledky po metodách (VPM) Cíle hodiny Výstupem ze cvičení je sledování metod při jejich rozdělení z jednotného příjmu na koncová pracoviště, přepínání

Více

Úvod do programu Solid Edge

Úvod do programu Solid Edge Úvod do programu Solid Edge Cíle této kapitoly V průběhu této kapitoly se naučíte: jak vypadá prostředí programu Solid Edge, najít a otevřít dokument programu Solid Edge, vytvořit a uložit dokument, používat

Více

Návod pro práci s aplikací

Návod pro práci s aplikací Návod pro práci s aplikací NASTAVENÍ FAKTURACÍ...1 NASTAVENÍ FAKTURAČNÍCH ÚDA JŮ...1 Texty - doklady...1 Fakturační řady Ostatní volby...1 Logo Razítko dokladu...2 NASTAVENÍ DALŠÍCH ÚDA JŮ (SEZNAMŮ HODNOT)...2

Více

Zóny a pravidla UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA

Zóny a pravidla UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Zóny a pravidla UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Verze 4.1.30 10/2014 Obsah Zóny... 2 Omezení modulu Zóny a pravidla... 2 Vstup do modulu Zóny a pravidla... 3 Karta zóny... 3 Vytvoření nové zóny... 3 Editace zóny...

Více

ÚLOHA 6. Úloha 6: Stěžejní body tohoto příkladu:

ÚLOHA 6. Úloha 6: Stěžejní body tohoto příkladu: Úloha 6: Stěžejní body tohoto příkladu: - Definování tabule plechu - Manuální nesting - vkládání - Expert-parametry pro nastavení automatického zpracování - Provedení automatického Expert zpracování -

Více

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem Vzorce Vzorce v Excelu lze zadávat dvěma způsoby. Buď známe přesný zápis vzorce a přímo ho do buňky napíšeme, nebo použijeme takzvaného průvodce při tvorbě vzorce (zejména u složitějších funkcí). Tvorba

Více

Popis a ovládání. Aplikace 602XML Filler

Popis a ovládání. Aplikace 602XML Filler Popis a ovládání Aplikace 602XML Filler Základní okno aplikace 602XML Filler Nástrojová lišta Otevřený formulář Pracovní panel Stavový řádek Kontextová nápověda k formulářovému poli Nástrojová lišta Otevře

Více

Práce s programem IIS Ekonom

Práce s programem IIS Ekonom Práce s programem IIS Ekonom Obsah 1 Ovládání programu IIS Ekonom... 2 1.1 Ovládání přes hlavní nabídku... 2 1.2 Panel nástrojů a funkční klávesy... 2 2 Přihlašovací dialog... 4 3 Úvodní obrazovka... 4

Více

Obsah Úvodem... 5 Co je to vlastně formulář... 6 Co je to šablona... 6 Jak se šablona uloží... 6 Jak souvisí formulář se šablonou...

Obsah Úvodem... 5 Co je to vlastně formulář... 6 Co je to šablona... 6 Jak se šablona uloží... 6 Jak souvisí formulář se šablonou... Obsah Úvodem... 5 Co je to vlastně formulář... 6 Co je to šablona... 6 Jak se šablona uloží... 6 Jak souvisí formulář se šablonou... 7 Jak se formulář vytváří... 8 Návrh formuláře... 8 Co jsou ovládací

Více

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS Obsah Napojení...3 programu COSMED Omnia Nastavení...3 MEDICUS Přidání...3 externího programu COSMED Omnia Přidání...4 ikony do panelu nástrojů Nastavení...5 COSMED Omnia Postup...5 při vyšetření pacienta

Více

2017 CARAT "New design"

2017 CARAT New design 2017 CARAT "New design" Stručný průvodce verzí CARAT New Design Tato příručka poskytuje informace o základech programu CARAT New Design. Další podrobné informace jsou k dispozici na úvodní stránce online

Více

Jednoduchý návod k použití programu Vinotéka 2006, v 2.0

Jednoduchý návod k použití programu Vinotéka 2006, v 2.0 Jednoduchý návod k použití programu Vinotéka 2006, v 2.0 Demeter Jurista 2006 25.01.2006 Obsah Obsah...2 Instalace programu...3 Spuštění programu...3 Popis hlavního panelu...3 Menu...4 Panel Regály...4

Více

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ 9

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ 9 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ 9 Praktické zvládnutí software Geomedia Pavel Vařacha a kol. Zlín 2013 Tento studijní materiál vznikl

Více

Kontingenční tabulky v MS Excel 2010

Kontingenční tabulky v MS Excel 2010 Kontingenční tabulky v MS Excel 2010 Autor: RNDr. Milan Myšák e-mail: milan.mysak@konero.cz Obsah 1 Vytvoření KT... 3 1.1 Data pro KT... 3 1.2 Tvorba KT... 3 2 Tvorba KT z dalších zdrojů dat... 5 2.1 Data

Více

3 Makra Příklad 4 Access Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker.

3 Makra Příklad 4 Access Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker. TÉMA: Vytváření a úprava maker Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker. Zadání: Otevřete databázi Makra.accdb. 1. Vytvořte makro Objednávky,

Více

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu Prostředí Microstationu a jeho nastavení Nastavení výkresu 1 Pracovní plocha, panely nástrojů Seznámení s pracovním prostředím ovlivní pohodlí, rychlost, efektivitu a možná i kvalitu práce v programu Microstation.

Více

Návod k aplikaci DPH Kontrol

Návod k aplikaci DPH Kontrol Návod k aplikaci DPH Kontrol Obsah I. O aplikaci... 2 II. Jak používat DPH Kontrol... 3 1. Kontrola spolehlivosti plátců DPH... 3 2. Kontrola zveřejněných účtů... 5 III. Další práce s databází záznamů...

Více

Typy souborů ve STATISTICA. Tento článek poslouží jako přehled hlavních typů souborů v programu

Typy souborů ve STATISTICA. Tento článek poslouží jako přehled hlavních typů souborů v programu StatSoft Typy souborů ve STATISTICA Tento článek poslouží jako přehled hlavních typů souborů v programu STATISTICA, ukáže Vám jejich možnosti a tím Vám dovolí využívat program efektivněji. Jistě jste již

Více

ČSOB Business Connector

ČSOB Business Connector ČSOB Business Connector Instalační příručka Člen skupiny KBC Obsah 1 Úvod... 3 2 Instalace aplikace ČSOB Business Connector... 3 3 Získání komunikačního certifikátu... 3 3.1 Vytvoření žádosti o certifikát

Více

BENCHMARKING VENKOVA. Uživatelská příručka nástroje ehomer.cz. Verze dokumentu: 1.1

BENCHMARKING VENKOVA. Uživatelská příručka nástroje ehomer.cz. Verze dokumentu: 1.1 BENCHMARKING VENKOVA Uživatelská příručka nástroje ehomer.cz V této uživatelské příručce jsou popsány funkcionality webového nástroje ehomer.cz Verze dokumentu: 1.1 OBSAH 1. Popis struktury stránek 2.

Více

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel Nejtypičtějším představitelem tabulkových procesorů je MS Excel. Je to pokročilý nástroj pro tvorbu jednoduchých i složitých výpočtů a grafů. Program

Více

Návod pro obsluhu přístroje ZEEnit 650 Stanovení kadmia v kapalném vzorku pomocí ETAAS

Návod pro obsluhu přístroje ZEEnit 650 Stanovení kadmia v kapalném vzorku pomocí ETAAS Návod pro obsluhu přístroje ZEEnit 650 Stanovení kadmia v kapalném vzorku pomocí ETAAS 1. Po spuštění počítače se přihlásíte do počítače jako Student, spustíte program WinAAS pomocí ikony na ploše. 2.

Více

Sestavy. Téma 3.3. Řešený příklad č Zadání: V databázi zkevidence.accdb vytvořte sestavu, odpovídající níže uvedenému obrázku.

Sestavy. Téma 3.3. Řešený příklad č Zadání: V databázi zkevidence.accdb vytvořte sestavu, odpovídající níže uvedenému obrázku. Téma 3.3 Sestavy Sestavy slouží k výstupu informací na tiskárnu. Tisknout lze také formuláře, ale v sestavách má uživatel více možností pro vytváření sumárních údajů. Pokud všechna pole, která mají být

Více

Elektronické zpracování dotazníků AGEL. Verze 2.0.0.1

Elektronické zpracování dotazníků AGEL. Verze 2.0.0.1 Elektronické zpracování dotazníků AGEL Verze 2.0.0.1 1 Obsah 2 Přihlášení do systému... 1 3 Zápis hodnot dotazníků... 2 3.1 Výběr formuláře pro vyplnění dotazníku... 2 3.2 Vyplnění formuláře dotazníku...

Více

Postup přechodu na podporované prostředí. Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy

Postup přechodu na podporované prostředí. Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy Postup přechodu na podporované prostředí Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy Obsah Zálohování BankKlienta... 3 Přihlášení do BankKlienta... 3 Kontrola verze

Více

Formátování pomocí stylů

Formátování pomocí stylů Styly a šablony Styly, šablony a témata Formátování dokumentu pomocí standardních nástrojů (přímé formátování) (Podokno úloh Zobrazit formátování): textu jsou přiřazeny parametry (font, velikost, barva,

Více

Jak používat program P-touch Transfer Manager

Jak používat program P-touch Transfer Manager Jak používat program P-touch Transfer Manager Verze 0 CZE Úvod Důležité upozornění Obsah tohoto dokumentu a technické parametry příslušného výrobku podléhají změnám bez předchozího upozornění. Společnost

Více

Generování výkresové dokumentace. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012

Generování výkresové dokumentace. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012 Generování výkresové dokumentace Autodesk INVENTOR Ing. Richard Strnka, 2012 Konzole I generování výkresové dokumentace v Inventoru Otevření nového souboru pro výkres Spusťte INVENTOR Vytvořte projekt

Více

Modul 2. Druhá sada úkolů:

Modul 2. Druhá sada úkolů: Zadání Druhá sada úkolů: Modul 2 Všechny potřebné složky a soubory pro splnění následující sady úkolů se nachází ve složce sada2. 1. Ve složce Ulohy vytvořte šest nových složek (podle obrázku) a pojmenujte

Více

Informační systém Národní soustavy kvalifikací (IS NSK) Návod na obsluhu interního webu - tvorba kvalifikačního a hodnoticího standardu

Informační systém Národní soustavy kvalifikací (IS NSK) Návod na obsluhu interního webu - tvorba kvalifikačního a hodnoticího standardu Informační systém Národní soustavy kvalifikací (IS NSK) Návod na obsluhu interního webu - tvorba kvalifikačního a hodnoticího standardu 28.5.2013 Obsah Interní web IS NSK tvorba standardu Obsah... 2 Návod

Více

PTERANODONSOFT.CZ. Manuál k programu Guldiner Light verze 2.2.

PTERANODONSOFT.CZ. Manuál k programu Guldiner Light verze 2.2. Manuál k programu Guldiner Light verze 2.2. e-mail: pteranodonsoft@seznam.cz web: www.pteranodonsoft.cz facebook: www.facebook.com/guldinerlight skupina: www.facebook.com/groups/guldinerlight Obsah: První

Více

Ignijet_2007 Externí monitor

Ignijet_2007 Externí monitor Ignijet_2007 Externí monitor ver 2010-06-17 Úvod Externí monitor dokáže monitorovat vybrané parametry zapalování a zobrazovat je dle modifikovatelného nastavení a to jak hodnoty parametrů, tak jednoduché

Více

Program. Uživatelská příručka. Milan Hradecký

Program. Uživatelská příručka. Milan Hradecký Program Uživatelská příručka Milan Hradecký ÚVOD : Program skladové evidence "SKLAD503" zahrnuje v sobě možnost zápisu příjmu převodů a výdeje až do 99 druhů skladů. Sortiment materiálu je ve všech skladech

Více

FORMÁTOVÁNÍ 2. Autor: Mgr. Dana Kaprálová. Datum (období) tvorby: září, říjen 2013. Ročník: sedmý. Vzdělávací oblast: Informatika a výpočetní technika

FORMÁTOVÁNÍ 2. Autor: Mgr. Dana Kaprálová. Datum (období) tvorby: září, říjen 2013. Ročník: sedmý. Vzdělávací oblast: Informatika a výpočetní technika Autor: Mgr. Dana Kaprálová FORMÁTOVÁNÍ 2 Datum (období) tvorby: září, říjen 2013 Ročník: sedmý Vzdělávací oblast: Informatika a výpočetní technika 1 Anotace: Žáci se seznámí se základní obsluhou tabulkového

Více

První kroky s METEL IEC IDE

První kroky s METEL IEC IDE První kroky s poskytuje programování v IEC 61131-3 jazycích, podporuje jak grafickou tak textovou podobu. Umožňuje vytvářet, upravovat a ladit IEC 61131-3 (ST, LD, IL, FBD) programy pro řídicí jednotky

Více

Uživatelská příručka.!instalace!průvodce.!dialogová okna!program zevnitř

Uživatelská příručka.!instalace!průvodce.!dialogová okna!program zevnitř Uživatelská příručka!instalace!průvodce!použití!dialogová okna!program zevnitř KAPITOLA 1: INSTALACE PROGRAMU Svitek...4 HARDWAROVÉ POŽADAVKY...4 SOFTWAROVÉ POŽADAVKY...4 INSTALACE PROGRAMU Svitek NA VÁŠ

Více

EIS Magion - Objednávky

EIS Magion - Objednávky Lucie Němcová EIS Magion - Objednávky Po spuštění (přihlášení) EIS Magion je zobrazena základní nabídka a Menu, jež graficky zobrazuje jednotlivé moduly a úlohy programu. Menu se nachází po levé straně

Více

PTERANODONSOFT.CZ. Manuál k programu Guldiner Light verze 2.3.

PTERANODONSOFT.CZ. Manuál k programu Guldiner Light verze 2.3. Manuál k programu Guldiner Light verze 2.3. e-mail: pteranodonsoft@seznam.cz web: www.pteranodonsoft.cz facebook: www.facebook.com/guldinerlight skupina: www.facebook.com/groups/guldinerlight autor: Bc.

Více

Internetové technologie, cvičení č. 5

Internetové technologie, cvičení č. 5 Internetové technologie, cvičení č. 5 Náplň cvičení Obsahem 5. cvičení předmětu Internetové technologie je ukázka a procvičení XHTML značek a atributů používaných při vytváření hypertextových odkazů a

Více

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 6. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 6. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28. Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Kurz MS Excel kurz 6 1 Obsah Kontingenční tabulky... 3 Zdroj dat... 3 Příprava dat... 3 Vytvoření kontingenční tabulky... 3 Možnosti v poli Hodnoty... 7 Aktualizace

Více

Nápověda pro práci s PPP. Jak vytvořit nabídku?

Nápověda pro práci s PPP. Jak vytvořit nabídku? Nápověda pro práci s PPP Jak vytvořit nabídku? Otevřete si webovou stránku Platformy plánování akcí (PPP): *url* Zvolte jazyk. Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména a hesla. Vyberte ze seznamu

Více

WEBOVÉ STRÁNKY www.krestanskevanoce.cz

WEBOVÉ STRÁNKY www.krestanskevanoce.cz WEBOVÉ STRÁNKY www.krestanskevanoce.cz Domovská stránka Křesťanských Vánoc je založena na databázi, která vedle běžných funkcí redakčního systému internetové prezentace umožňuje též uložit údaje o jednotlivých

Více

AutoCAD výstup výkresu

AutoCAD výstup výkresu Kreslení 2D technické dokumentace AutoCAD výstup výkresu Ing. Richard Strnka, 2012 1. Výstup z AutoCADu Výklad: Výstup z programu AutoCAD je možný několika různými způsoby. Základní rozdělení je na výstup

Více

Naším cílem je Vaše spokojenost...

Naším cílem je Vaše spokojenost... Vážení zákazníci, Naším cílem je Vaše spokojenost... blahopřejeme Vám, že jste se rozhodli pro nákup nové telefonní ústředny řady ATEUS - NETSTAR od českého výrobce 2N TELEKOMUNIKACE a.s. Současně Vás

Více

WinFAS. obecné. Praktický úvod do WinFASu IQ sestavy podrobně. Strana 1

WinFAS. obecné. Praktický úvod do WinFASu IQ sestavy podrobně. Strana 1 3 obecné Praktický úvod do WinFASu IQ sestavy podrobně verze z 25.3.2005 Strana 1 Co jsou to IQ sestavy Jde o nový typ sestav, které ve WinFASu nahrazují většinu pevných sestav. IQ sestava je vlastně uživatelský

Více

Stručný návod k elektronickému ohlášení změn v ilpis

Stručný návod k elektronickému ohlášení změn v ilpis Verze 1, 26. 3. 2015 Tento návod popisuje základní kroky při vytvoření elektronického ohlášení změn v ilpis a podání tohoto ohlášení na Portálu farmáře SZIF. Návod se zaměřuje na dva nejčastější druhy

Více

ABRA POS PRINT SERVER

ABRA POS PRINT SERVER ABRA Software a.s. Jeremiášova 1422/7b 15500 Praha 13 IČO 25097563 DIČ: CZ2597563 Zapsal Městský soud v Praze OR odd. B, vložka 4475 ABRA POS PRINT SERVER Dokumentace Aktualizace dokumentu: 15.3.2017 1

Více

Žádost Benefit. Žádost Benefit MPSV, září 2005

Žádost Benefit. Žádost Benefit MPSV, září 2005 Žádost Benefit Žádost Benefit MPSV, září 2005 Instalace 4 kroky: 1) Stáhněte žádost (instalační soubor) z určeného místa na internetu na disk C:/. 2) Klikněte na žádost (instalační soubor) a postupujte

Více

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player.

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Generel cyklodopravy Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Logo, název Panel nástrojů Odkazy Vrstvy

Více

pro začátečníky pro pokročilé na místě (dle požadavků zákazníka)

pro začátečníky pro pokročilé na místě (dle požadavků zákazníka) Semináře pro začátečníky pro pokročilé na místě (dle požadavků zákazníka) Hotline telefonická podpora +420 571 894 335 vzdálená správa informační email carat@technodat.cz Váš Tým Obsah Obsah... -2- Úvod...

Více

Výpisy sestavy. Číslo publikace spse01660

Výpisy sestavy. Číslo publikace spse01660 Výpisy sestavy Číslo publikace spse01660 Výpisy sestavy Číslo publikace spse01660 Poznámky a omezení vlastnických práv Tento software a související dokumentace je majetkem společnosti Siemens Product

Více

Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem

Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem mapová aplikace Odpadové hospodářství Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul

Více