Měsíc náborů do sportovních klubů chce dětem ukázat cestu ke sportu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Měsíc náborů do sportovních klubů chce dětem ukázat cestu ke sportu"

Transkript

1 3. září 2013 Měsíc náborů do sportovních klubů chce dětem ukázat cestu ke sportu Více než stovka pražských sportovních klubů je po celé září připravena otevřít dětem dveře do světa plného pohybu a zábavy. Každý zájemce si bude moci zdarma vyzkoušet jakýkoliv sport, který se mu bude líbit. Součástí projektu Prahy sportovní, který navazuje na loňský premiérový ročník, bude i festival sportu pro děti Sporťáček konaný 7. září. Dvě hodiny denně tráví české děti u počítače nebo televizní obrazovky, na sport si přitom tři čtvrtiny z nich nenajde ani hodinu denně. Téměř polovina mládeže mezi 15 a 18 lety má nadváhu, což je šestkrát více než v roce Alarmující stav se bohužel stále zhoršuje, dětí v klubech ubývá a sportu se ve volném čase nechce trávit polovině Čechů. Měsíc náborů do sportovních klubů má pomoci tyto problémy řešit a upozornit na ně, jeho cílem je zároveň propagace zdravého životního stylu zacílená na děti od šesti let. Akce byla zařazena i do projektu Česko sportuje, který realizuje Český olympijský výbor. Měsíc náborů může dětem pomoci překonat ostych a přijít na nábor, aniž by měly mít obavy, že nebudou přijaty. Důležité je, aby si z něj odnesly pozitivní zkušenost, vysvětluje Petr Bříza, zastupitel a předseda komise hl. města Prahy pro sport. Věřím, že budou letošní nábory i díky těmto aktivitám zdaleka nejúspěšnější za poslední roky. Nad celým projektem převzal záštitu radní hlavního města Lukáš Manhart, který má ve své gesci mimo jiné sport. Přestože máme za sebou jen jediný ročník náborového projektu, získal si mezi kluby velký respekt a pozitivní ohlasy jsme měli i od samotných dětí a rodičů, říká Lukáš Manhart. Pomyslný start celého Měsíce náborů do sportovních klubů obstará stále populárnější festival sportu pro děti Sporťáček, který 7. září v areálu Hamr Braník představí na jednom místě sporty tak, aby si na ně rodiče i jejich děti mohli sáhnout a poznat trenéry, kterým děti svěří. Zároveň umožní získat cenné informace o všem, co ke sportování patří. Sporťáček nezapomněl pozvat ani fyzioterapeuty, sportovní lékaře a psychology. V rámci celého dne budou probíhat nejrůznější exhibiční vystoupení, rozhovory se sportovci, autogramiáda a další. Koncept celé komunikační kampaně Měsíce náborů do sportovních klubů připravila a realizuje agentura Mather Activation, která zastřešuje aktivy Prahy sportovní. Kampaň může působit na první pohled kontroverzně, přiznává Marek Tesař, ředitel agentury Mather Activation. Na druhou stranu v sobě nese silné sdělení: sport je alternativou, kam se dá nasměřovat aktivita dětí. Chceme apelovat na rodiče, aby se zajímali, co dělají jejich děti ve volném čase.

2 Nabídka sportů, které si mohou děti i jejich rodiče vyzkoušet, je díky více než stovce zapojených klubů široká. Vedle tradičních aktivit jako jsou fotbal, lední hokej, atletika či tenis nechybí různá bojová umění, gymnastika, sportovní tance, golf, střelba, kuželky, biatlon a další. Kompletní seznam klubů včetně detailního programu a kontaktních údajů je k dispozici na portálu

3 Češi a sport Jen 5% sportuje 5x týdně. Obrovský pokles z 16% na 2% je po 25. roku života. 23% sportuje 1-4x týdně. To je 28% aspoň 1x týdně. Evropský průměr je 40%. 52% Čechů se aspoň jednou týdně hýbe (chůze, doprava na kole, zahrádka). V oblíbenosti vede cyklistika, plavání, turistika. Hlavní motivace: 1) Chci si zlepšit zdraví. 2) Chci si udržet či zlepšit kondici 3) Chci relaxovat. 19% Čechů je naprosto přesvědčeno, že místo, kde žijí má dostatek příležitostí pro sport. Evropský průměr je 37%. Hlavním důvodem, proč Češi nesportují více, je nedosatek času: 51% (EU27 = 45%). Dále nějaké zdravotní omezení (17%). Problém času výrazně narůstá u lidí v produktivním věku. Je výrazně vyšší u podnikatelů a manažerů. 55% Čechů souhlasí (21% naprostý souhlas) s tvrzením, že sport je vlastně nezajímá a ve volném čase by se raději věnovali jiným věcem. Evropský průměr je 42% 62% Čechů sportuje aspoň jednou měsíčně Kdyby Češi žili zdravěji, ušetřilo by se ročně až 30 miliard Kč. České děti a sport Roste role matek při výběru sportu. Stagnuje role otců. Vymizel vliv školy (učitelů). Fotbal a florbal frčí, hokej méně. Děti začínají sportovat v klubu dříve a rychleji odpadají. Peníze hrají větší roli než dříve. Důležitější je ovšem časová náročnost. Ideální sport (bez ohledu na peníze) je podle rodičů tenis. Nadváhou či obezitou trpí 20% chlapů a 10% dívek. 75% dětí nemá ani hodinu jakékoliv pohybové aktivity denně (standard dle WHO). U počítače stráví 120 minut denně. 47% mládeže let se dá označit, že mají nadváhu či jsou obézní. Je to 6x více oproti roku % chlapců ve věku 15 let kouří aspoň jednou týdně. Alkohol pije aspoň jednou týdně 44% 15letých chlapců a 33% děvčat. 77% těch, co měli nadváhu či obezitu v dětství, ji budou mít i v dospělosti Podle Millward Brown 52% dětí sportuje pravidelně. V ČR je registrovaných dětí - sportovců. Zdroje: SIMAR, ocviceni.cz, Eurobarometr, vitalia.cz, MZ ČR, KMPG, ČT24, STEM/MARK pro Intersport, GFK, Millward Brown, ČSTV.

4 3. září 2013 Q&A: PhDr. Markéta Šauerová, Ph.D. katedra pedagogiky a psychologie Vysoké školy tělesné výchovy a sportu Palestra Jak důležitý je sport pro zdravý voj dětí? Sport je nesmírně důležitý pro zdravý vývoj dítěte. Vhodně zvolené pohybové aktivity vedou k zdravému tělesnému vývoji, kompenzují špatné držení těla způsobené dlouhým sezeními škole, nošením těžkých aktovek. Rovněž podporují zdravý psychický a sociální vývoj. Je třeba si uvědomit, že děti ve škole nemají dnes dostatek pohybu. Děti jsou po značnou část dne vystaveny převážně psychické činnosti, proto je nutné, aby si dítě mohlo aktivně odpočinout, čehož dosáhneme volbou pohybové aktivity. Sport (zejména kolektivní) má rovněž významný socializační charakter. Dítě se zde setkává s vrstevníky, učí se dodržovat pravidla a řád, zdravě soutěží. Spontánní i cílené sportování rovněž napomáhá utvářet pozdější pozitivní vztah k aktivnímu způsobu života. Shrneme-li tedy význam sportu pro dítě, pak pohybové aktivity při správném vedení pěstují v dětech fyzickou a duševní hygienu, odolnost, ochotu k aktivnímu překonávání překážek či trpělivost. Lépe si díky sportu zvykají na pravidelný režim a dokonce i na vhodný způsob stravování. Může se sport a dostatek pohybových aktivit projevit například ve vyšší koncentrovanosti ve škole a třeba v lepších studijních výsledcích? Ano, to určitě může. Vhodně zvolené pohybové aktivity působí jako vhodná forma odpočinku k převažující duševní činnosti dětí ve škole. U řady dětí s poruchami koncentrace pozornosti či s hyperaktivitou má vhodná volba aktivit rovněž významný přínos pro zlepšení koncentrace pozornosti a následně i lepším výsledkům (např. volba vybraných druhů bojových sportů, jóga pro děti apod.). U hyperaktivních dětí je mnohdy vhodné zvolit fyzicky náročný sport, kde vybijí přemíru aktivity. Ke zlepšení výsledků ve škole mnohdy dochází také v důsledku osvojení si určitého řádu a pravidelnosti v životě. Měsíc náborů do sportovních klubů je zaměřen na děti od šesti let a jejich rodiče. Jaké aktivity byste doporučila dle věku dětí? Při volbě aktivit je nutné vycházet z věku dítěte a tzv. senzitivních období, která představují určité úseky ve vývoji dítěte, v nichž jsou lepší předpoklady pro rozvoj určité schopnosti než v jiném období. Důležité je respektovat jeho tělesné a psychické předpoklady, zdravotní stav, zkušenosti s pohybem a celkové naladění rodiny k pohybovým aktivitám. Dítě na počátku školní docházky by se mělo věnovat všestranným pohybovým aktivitám, ty by mu měly přinášet radost.

5 Na základě všeobecné průpravy by si mělo postupně utvářet vztah k nějaké užší disciplíně. V mladším období se nejlépe rozvíjí koordinační schopnosti dítěte, zatímco např. síla a vytrvalost se nejefektivněji v tréninku rozvíjí až po 13. roce dítěte. Na přelomu předškolního a mladšího školního věku je tedy vhodná zejména atletika, plavání, různé druhy pohybových her, cyklistika, turistika, golf. Ke konci mladšího školního věku (10-11 let) je vhodné uvažovat již o specializaci ve sportu, vhodné jsou různé druhy bojových sportů, míčové hry (právě pro svůj socializační efekt a naladění dítěte spíše na vrstevníky, než na dospělého), můžeme začít i se sporty které více zatěžují pohybový aparát tenis, florbal, fotbal, hokej. Kdy je dle vašeho názoru nejlepší období pro specializaci na jeden vybraný sport? Z pohledu psychologa tak nejdříve kolem desátého roku. Samozřejmě každý sport má tuto hranici poněkud odlišnou. Jsou typy sportů, kde je možné začít se specializací dříve, ale obecně by vždy mělo platit, že všeobecná pohybová průprava je pro dítě to nejlepší. Předčasná (raná) specializace je mnohdy kontraproduktivní vede často ke ztrátě motivace dítěte a někdy i ke zdravotním problémům. U zájmových kroužků doporučuji rodičům respektovat uvedený doporučený věk. Nač si mají dávat rodiče a děti při výběru sportu pozor? Výběr sportu je vhodné konzultovat s dítětem a respektovat dané předpoklady dítěte nikoliv výběr podřídit svým ambicím. Vhodné je rovněž výběr konzultovat s odborníky trenéry či sportovním psychologem. Rodič by si měl všímat kvality prostředí, kvality komunikace s trenérem, spokojenosti dítěte. Rovněž by rodiče neměli podcenit kvalitu informací hned v počátku volby sportu, zejména informace o finanční a časové náročnosti.

INFORMOVANÝ SOUHLAS. Podpis zákonného zástupce nebo zúčastněné osoby:

INFORMOVANÝ SOUHLAS. Podpis zákonného zástupce nebo zúčastněné osoby: 9 PŘÍLOHY Příloha č. I - Vyjádření etické komise UK FTVS Příloha č. II - Informovaný souhlas Příloha č. III - Otázky a odpovědi (A-N) Příloha č. IV - Anketa vzor Příloha č. V - Vzor: originál vyplněná

Více

Den otevřených dveří Animátor sportovních aktivit Tělesná výchova a sport Kondiční trenér Učitelství TV pro ZŠ a SŠ

Den otevřených dveří Animátor sportovních aktivit Tělesná výchova a sport Kondiční trenér Učitelství TV pro ZŠ a SŠ Den otevřených dveří Obory: Bc. Animátor sportovních aktivit Bc. Tělesná výchova a sport směr Trenérství směr Rozhodčí fotbalu směr Rozhodčí florbalu směr Rozhodčí ledního hokeje NMgr. Kondiční trenér

Více

Oranžová kniha sportu. Praha, leden březen 2010

Oranžová kniha sportu. Praha, leden březen 2010 Oranžová kniha sportu Praha, leden březen 2010 Společnost, která sportuje a žije aktivně, je silnější Sport je socializačním fenoménem ve všech společnostech, a to bez ohledu na jejich ekonomickou sílu.

Více

Volný čas a sportování

Volný čas a sportování Volný čas a sportování Žáci 7. tříd ZŠ a 2. ročníků osmiletých gymnázií (2012) Tento dotazník je součástí výzkumu, který právě provádí studenti sociologie Fakulty sociálních věd UK v Praze. Zajímá nás,

Více

Sportovní příprava mládeže

Sportovní příprava mládeže Sportovní příprava mládeže Základní koncepce tréninku dětí 2 základní koncepce: Raná specializace snaha o nejvyšší výkonnost v útlém dětství; děti se přizpůsobují tréninku trénink je zaměřen na okamžitý

Více

Co je Česko se hýbe? BŘEZEN 2011

Co je Česko se hýbe? BŘEZEN 2011 www.ceskosehybe.cz Co je Česko se hýbe? Nová nezávislá iniciativa motivující český lid k pravidelnému pohybu a zdravějšímu stravování. Čím více se lidé budou hýbat, tím méně budou nemocní a budou mít lepší

Více

Hodina pohybu navíc v mateřských školách v Klášterci nad Ohří doba trvání

Hodina pohybu navíc v mateřských školách v Klášterci nad Ohří doba trvání Hodina pohybu navíc v mateřských školách v Klášterci nad Ohří doba trvání 01.10.2017 30.06.2018 Připravil: Petr Mikeš Spolek Hokejový klub Klášterec nad Ohří Obsah: Obsah a cíle projektu str.2 Rámcový

Více

Projekt: Dotazník o sportu a volném čase. Šetření na základních školách a gymnáziích v Teplicích a okolí.

Projekt: Dotazník o sportu a volném čase. Šetření na základních školách a gymnáziích v Teplicích a okolí. Projekt: Dotazník o sportu a volném čase Šetření na základních školách a gymnáziích v Teplicích a okolí. Brno 2011 Obsah: 1. Zadání.. 3 2. Dotazník.. 4 3. Výsledky šetření.. 5 4. Demografická struktura

Více

ANALÝZA DAT DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ UČITELŮ TĚLESNÉ VÝCHOVY

ANALÝZA DAT DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ UČITELŮ TĚLESNÉ VÝCHOVY Možnosti a úskalí zdravého životního stylu žáků ZŠ a jejich vztah k pohybu ANALÝZA DAT DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ UČITELŮ TĚLESNÉ VÝCHOVY Pavlína 2015 Analýza dat Dotazník pro učitele tělesné výchovy Slovní

Více

POSILOVÁNÍ S OH ČINKOU

POSILOVÁNÍ S OH ČINKOU POSILOVÁNÍ S OH ČINKOU seminář ČAS Nymburk 13.10.2018 Mgr. Tereza Králová Katedra atletiky, plavání a sportů v přírodě Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita Brno SILOVÝ TRÉNINK VZPÍRÁNÍ S OH

Více

STUDIE A ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA

STUDIE A ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA STUDIE A ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA MUDr. Stanislav Wasserbauer Zdravá vysočina, o.s. a Státní zdravotní ústav ve spolupráci s SZŠ a VOŠ Jihlava a VŠP Jihlava Jihlava 2012

Více

Sport Camp nabídne celodenní sportovní vyžití pro všechny děti, které mají rády sport.

Sport Camp nabídne celodenní sportovní vyžití pro všechny děti, které mají rády sport. Co je to SPORT CAMP Letní tábor, který nabídne rozmanité sportovní vyžití a všeobecnou sportovní přípravu pro děti od 8 do 14 let. Děti budou mít možnost vyzkoušet si různé sporty nebo si vybrat sportovní

Více

Projekty utváření pozitivního postoje dětí k pohybovým aktivitám

Projekty utváření pozitivního postoje dětí k pohybovým aktivitám Projekty utváření pozitivního postoje dětí k pohybovým aktivitám Markéta Švamberk Šauerová Pavel Tilinger Václav Hošek Vysoká škola tělesné výchovy a sportu PALESTRA, spol. s r.o. Projekty utváření pozitivního

Více

Děti na startu Projekt iniciativy Česko se hýbe

Děti na startu Projekt iniciativy Česko se hýbe Záštita nad projektem od Ministerstva Školství Mládeže a Tělovýchovy. Projekt je zařazen mezi projekty ČOV Česko sportuje. Děti na startu Projekt iniciativy Česko se hýbe Projekt Děti na startu Celonárodní

Více

ŠKOLENÍ TRENÉRŮ II.TŘÍDY AKROBATICKÉHO ROCK AND ROLLU PRAHA Rámcový program a informace k 1. Víkendu Teoretická část

ŠKOLENÍ TRENÉRŮ II.TŘÍDY AKROBATICKÉHO ROCK AND ROLLU PRAHA Rámcový program a informace k 1. Víkendu Teoretická část Školení trenérů II. Třídy akrobatického rock and rollu Str. 1 ŠKOLENÍ TRENÉRŮ II.TŘÍDY AKROBATICKÉHO ROCK AND ROLLU PRAHA 7.9-11.9.2018 Rámcový program a informace k 1. Víkendu Teoretická část Termíny:

Více

Ústecký kraj plný pohybu a zdraví. www.ceskosehybe.cz

Ústecký kraj plný pohybu a zdraví. www.ceskosehybe.cz Ústecký kraj plný pohybu a zdraví www.ceskosehybe.cz Celonárodní projekt všeobecné sportovní přípravy dětí předškolního a mladšího školního věku, zaměřený na rozvoj základní pohybové motoriky, koordinace,

Více

Důsledky podfinancování českého sportu. Michal Kraus

Důsledky podfinancování českého sportu. Michal Kraus Důsledky podfinancování českého sportu Michal Kraus Hlavní nedostatky v současné školské tělovýchovné politice státu 2 hodiny povinné tělesné výchovy týdně pro mladý organismus rozhodně nestačí. Odborníci

Více

Představení projektu Osobní plány Chci změnu. PhDr. Iva Málková Ing. Martin Pávek

Představení projektu Osobní plány Chci změnu. PhDr. Iva Málková Ing. Martin Pávek Představení projektu Osobní plány Chci změnu PhDr. Iva Málková Ing. Martin Pávek Obsah prezentace Představení projektu str. 3 6 Jak pracovat s osobními plány str. 7 8 Obsah jednotlivých osobních plánů

Více

Tělesná výchova s metodikou Cíle, úkoly a druhy TV, význam hry. Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval

Tělesná výchova s metodikou Cíle, úkoly a druhy TV, význam hry. Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval Tělesná výchova s metodikou Cíle, úkoly a druhy TV, význam hry Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval Význam TV pokuste se na papír vypsat několik významů TV pro dítě a jeho vývoj 16.10.2014 Mgr.

Více

FC KYJOV 1919 s.r.o. Sportovní koncepce Je neoddiskutovatelným faktem, že kopaná již není pouze sportovní záležitostí, ale tento fenomén se stal nedílnou součástí společenského i obchodního života. Na

Více

Kampaň a soutěž pro děti základních škol

Kampaň a soutěž pro děti základních škol Kampaň a soutěž pro děti základních škol NPZ - projekt podpory zdraví č.9939/09 MUDr. Ludmila Skálová skalova@szu.cz Tisková konference k zahájení kampaně, SZÚ 13.8.2009 Cíl kampaně Základním smyslem kampaně

Více

SPORT & KARATE CENTER. NIDOSHINKAN Dojo. Sportovní přípravka

SPORT & KARATE CENTER. NIDOSHINKAN Dojo. Sportovní přípravka SPORT & KARATE CENTER NIDOSHINKAN Dojo www.sportovni-pripravka.cz SPORTOVNÍ PŘÍPRAVKA NOVÝ PROJEKT PRO SPORTOVNÍ ROZVOJ DĚTÍ V BRNĚ A OKOLÍ PROČ PROJEKT SPORTOVNÍ PŘÍPRAVKA Dnešní děti bohužel často místo

Více

Školní vzdělávací program - Základní škola, Nový Hrádek, okres Náchod. Část V. Osnovy

Školní vzdělávací program - Základní škola, Nový Hrádek, okres Náchod. Část V. Osnovy Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor - vyučovací předmět: Tělesná výchova Školní vzdělávací program - Základní škola, Nový Hrádek, okres Náchod Část V. Osnovy II. stupeň KAPITOLA 25. - TĚLESNÁ

Více

Nový model zapojení dětí do sportu s využitím týmové práce. Autoři Mgr. Petr Sochor 602-617-034 PetrSochor@atlas.cz Mgr. Miroslav Zítko Tel.: 777-031-545 zitko@caspv.cz Úvod Letos v únoru jsme se zúčastnili

Více

Dotazník týkající se pohybových aktivit obyvatel žijících v domovech pro osoby se zdravotním postižením pro klienty. křížkem.

Dotazník týkající se pohybových aktivit obyvatel žijících v domovech pro osoby se zdravotním postižením pro klienty. křížkem. Dotazník týkající se pohybových aktivit obyvatel žijících v domovech pro osoby se zdravotním postižením pro klienty Informace pro vyplnění dotazníku: vhodná odpověď bude při řízeném rozhovoru označena

Více

KONFERENCE ČESKÉHO FITNESS SEKTORU Praha, 29.4. 2015

KONFERENCE ČESKÉHO FITNESS SEKTORU Praha, 29.4. 2015 KONFERENCE ČESKÉHO FITNESS SEKTORU Praha, 29.4. 2015 ČESKO SE HÝBE DEKLARACE ČESKO SE HÝBE: PŘIMĚŘENÁ A PRAVIDELNÁ FYZICKÁ AKTIVITA JE NEDÍLNOU SOUČÁSTÍ ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU, NENAHRADITELNOU SOUČÁSTÍ

Více

REALIZACE SEMINÁŘE JE V ROCE 2014 PODPOŘENA Z DOTAČNÍHO PROGRAMU MZ ČR NÁRODNÍ PROGRAM ZDRAVÍ PROJEKTY PODPORY ZDRAVÍ, Č.

REALIZACE SEMINÁŘE JE V ROCE 2014 PODPOŘENA Z DOTAČNÍHO PROGRAMU MZ ČR NÁRODNÍ PROGRAM ZDRAVÍ PROJEKTY PODPORY ZDRAVÍ, Č. REALIZACE SEMINÁŘE JE V ROCE 2014 PODPOŘENA Z DOTAČNÍHO PROGRAMU MZ ČR NÁRODNÍ PROGRAM ZDRAVÍ PROJEKTY PODPORY ZDRAVÍ, Č. PROJEKTU 10426 Doba nedávno minulá Anička 1970 Venčení psa 30 min Chůze do školy

Více

Jakékoliv nejasnosti je možné probrat přes

Jakékoliv nejasnosti je možné probrat přes Příloha A Pokyny pro spolužáky Milí spolužáci, právě se vám dostali do ruky anketní formuláře, které jsou součástí mé diplomové práce nazvané Využití netradičních sportovních her v hodinách tělesné výchovy

Více

SPORTOVNÍ GYMNÁZIUM PLZEŇ, VEJPRNICKÁ 56

SPORTOVNÍ GYMNÁZIUM PLZEŇ, VEJPRNICKÁ 56 SPORTOVNÍ GYMNÁZIUM PLZEŇ, VEJPRNICKÁ 56 Jsme jedinou veřejnou školou svého typu v Plzeňském kraji. Pro školní rok 2017/2018 otevíráme třídu oboru vzdělání 79-41-K/41 GYMNÁZIUM (VŠECHNY DRUHY SPORTU) čtyřleté

Více

6.22 Tělesná výchova 1.stupeň

6.22 Tělesná výchova 1.stupeň VZDĚLÁVACÍ OBLAST : VZDĚLÁVACÍ OBOR: VYUČOVACÍ PŘEDMĚT: CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU: Člověk a zdraví Tělesná výchova 6.22 Tělesná výchova 1.stupeň Tělesná výchova je vyučovacím předmětem, jehoţ cíle, zaměření

Více

CHARAKTERISTIKA OBDOBÍ U12 UČ SE HRÁT (LÉPE)

CHARAKTERISTIKA OBDOBÍ U12 UČ SE HRÁT (LÉPE) CHARAKTERISTIKA OBDOBÍ U12 UČ SE HRÁT (LÉPE) VĚKOVÉ ZÁKONITOSTI doznívání zlatého věku motoriky zrychlování růstu těla předpoklady pro rozvoj rychlosti a výbušné síly pomalu se dokončuje růst mozku rozvíjí

Více

RFA Olomouckého kraje

RFA Olomouckého kraje b RFA Olomouckého kraje 7. 3. 2019 Divadlo na Šantovce Představení projektu Klíčové body 1) Současný stav mládeže v ČR 2) Představení projektu 3) Provozní zabezpečení Akademie 4) Nadstandardní péče 5)

Více

Sportovní gymnázium, Plzeň, Táborská 28 se představuje

Sportovní gymnázium, Plzeň, Táborská 28 se představuje Sportovní gymnázium, Plzeň, Táborská 28 se představuje Sportovní gymnázium Plzeň otevírá pro školní rok 2015/2016 čtyřleté studium oboru vzdělání 79-41-K/41 GYMNÁZIUM (VŠECHNY DRUHY SPORTU), třída B 79-41-K/81

Více

Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí

Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí Subsystém 6 Zdravotní stav Výsledky studie Zdraví dětí 2016 Životní styl (čas u PC, sportovní aktivita, výživa) Úvod Prevalenční

Více

VÝŽIVA INTENZIVNĚ SPORTUJÍCÍ MLÁDEŽE A PŘEDCHÁZENÍ NĚKTERÝCH RIZIK. Pavel Suchánek

VÝŽIVA INTENZIVNĚ SPORTUJÍCÍ MLÁDEŽE A PŘEDCHÁZENÍ NĚKTERÝCH RIZIK. Pavel Suchánek VÝŽIVA INTENZIVNĚ SPORTUJÍCÍ MLÁDEŽE A PŘEDCHÁZENÍ NĚKTERÝCH RIZIK Pavel Suchánek Výživa pravidelně sportující mládeže Sportovní výživa je samostatný vědní obor, protože sportovci mají zcela odlišné požadavky

Více

Sportovní gymnázium, Plzeň, Táborská 28 se představuje

Sportovní gymnázium, Plzeň, Táborská 28 se představuje Sportovní gymnázium, Plzeň, Táborská 28 se představuje Sportovní gymnázium Plzeň otevírá pro školní rok 2015/2016 obor vzdělání 79-41-K/81 GYMNÁZIUM (VŠECHNY DRUHY SPORTU) osmileté studium, Prima Výhody

Více

Shrnutí. Organizace z oblasti péče o duševní zdraví.

Shrnutí. Organizace z oblasti péče o duševní zdraví. Shrnutí Průzkumu se zúčastnilo dvanáct zemí, jež jsou partnery projektu MENS. Cílovými skupinami byly organizace z oblasti péče o duševní zdraví, sportovní organizace, široká veřejnost a uživatelé služeb

Více

Rozhovor s paní učitelkou Rybářovou. Otázky: 1.Jaký je váš oblíbený sport? Lyžování. 2.Provozujete tento sport? Ano. 3.Jak dlouho? Od dětství.

Rozhovor s paní učitelkou Rybářovou. Otázky: 1.Jaký je váš oblíbený sport? Lyžování. 2.Provozujete tento sport? Ano. 3.Jak dlouho? Od dětství. Rozhovor s paní učitelkou Rybářovou Otázky: 1.Jaký je váš oblíbený sport? Lyžování. 2.Provozujete tento sport? 3.Jak dlouho? Od dětství. 4.Kdo vás učil lyžovat? Tatínek. 5.Měla jste nějaké sportovní zranění?

Více

Rekreologie - kategorizace

Rekreologie - kategorizace Rekreologie - kategorizace Motivační činitelé rekreace jsou regenerace fyzických a duševních sil Rekreace - hrubé rozdělení pasivní - odpočinek, četba, poslech hudby, sledování TV, vzdělávání, nejsou limitovány

Více

NABÍDKA ZÁJMOVÝCH KROUŽKŮ školní rok 2017/2018

NABÍDKA ZÁJMOVÝCH KROUŽKŮ školní rok 2017/2018 NABÍDKA ZÁJMOVÝCH KROUŽKŮ školní rok 2017/2018 Nabídka kroužků na školní rok je též k dispozici na www.zs33plzen.cz Forma úhrady poplatků za kroužky: v hotovosti při 1. hodině kroužku nebo na účet školy:

Více

PLÁN ROZVOJE SPORTU Obce Háj u Duchcova na rok

PLÁN ROZVOJE SPORTU Obce Háj u Duchcova na rok PLÁN ROZVOJE SPORTU Obce Háj u Duchcova na rok 2019-2025 Obsah 1. Úvod 2. Základní východiska a pojmy 3. Obec Háj u Duchcova 4. Současný stav podpory sportu v obci 5. Vize podpory sportu v obci A. Sport

Více

Správná životospráva školáka

Správná životospráva školáka Správná životospráva školáka Co je správná životospráva Správná životospráva zahrnuje dostatečnou pohybovou aktivitu a vyvážený pestrý jídelníček. Kvalitní strava je v dětském věku velice důležitá k zajištění

Více

1 / 5. Tv - 1. stupeň.doc. Školní výstupy Žák by měl. Přesahy a vazby (mezipředmětové vztahy, průřezová témata) Činnosti ovlivňující zdraví

1 / 5. Tv - 1. stupeň.doc. Školní výstupy Žák by měl. Přesahy a vazby (mezipředmětové vztahy, průřezová témata) Činnosti ovlivňující zdraví 1. ročník zacvičit pod vedením učitele jednoduché cviky provádět pod vedením učitele pohybové aktivity zdravotně zaměřené činnosti správné držení těla, průpravná, koordinační, dechová a relaxační cvičení

Více

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY Název poskytovatele Druh služby Identifikátor Forma služby Název zařízení a místo poskytování Armáda spásy v ČR, Petržílkova 2565/23, Praha Nízkoprahové zařízení

Více

SPORTOVNÍ GYMNÁZIUM PLZEŇ, VEJPRNICKÁ 56

SPORTOVNÍ GYMNÁZIUM PLZEŇ, VEJPRNICKÁ 56 SPORTOVNÍ GYMNÁZIUM PLZEŇ, VEJPRNICKÁ 56 Jsme jedinou veřejnou školou svého typu v Plzeňském kraji. Pro školní rok 2017/2018 otevíráme třídu oboru vzdělání 79-41-K/81 GYMNÁZIUM (VŠECHNY DRUHY SPORTU) osmileté

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu Tělesná výchova ŠVP LMP

Charakteristika vyučovacího předmětu Tělesná výchova ŠVP LMP Charakteristika vyučovacího předmětu Tělesná výchova ŠVP LMP Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Tělesná výchova Vyučovací předmět Tělesná výchova je na II. stupni tvořen z obsahu

Více

Podpora pohybových aktivit v obcích jak na to?

Podpora pohybových aktivit v obcích jak na to? Podpora pohybových aktivit v obcích jak na to? Mgr. Zdeněk Hamřík Vedoucí Katedry rekreologie FTK UP v Olomouci Deputy Principal Investigator of HBSC, Czech Republic WHO Collaborative Cross National Study

Více

Součástí profesionálního klubu FK Baník Most 1909 a.s., je Fotbalová Akademie Josefa Masopusta.

Součástí profesionálního klubu FK Baník Most 1909 a.s., je Fotbalová Akademie Josefa Masopusta. FK Baník Most 1909 si svou tradicí v mládežnických kategoriích udržuje vysokou úroveň v oblasti výchovy mládeže nejen v okrese Most, ale i v České republice. Mladí hráči mají možnost měřit své síly s nejúspěšnějšími

Více

POHYBOVÁ AKTIVITA V ADOLESCENCI

POHYBOVÁ AKTIVITA V ADOLESCENCI Škola a zdraví 21, 2009, Aktuální otázky výchovy ke zdraví POHYBOVÁ AKTIVITA V ADOLESCENCI Magda TALIÁNOVÁ Abstrakt: Ačkoliv má pohybová aktivita pozitivní vliv na zdravotní stav, tak se její podíl v životě

Více

DUŠEVNÍ HYGIENA, pracovní list

DUŠEVNÍ HYGIENA, pracovní list DUŠEVNÍ HYGIENA, pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. DUŠEVNÍ HYGIENA, pracovní list Umět se udržet v dobré psychické

Více

Sborník abstraktů 3. studentská konference VŠTVS PALESTRA, spol. s r.o.

Sborník abstraktů 3. studentská konference VŠTVS PALESTRA, spol. s r.o. Sborník abstraktů 3. studentská konference VŠTVS PALESTRA, spol. s r.o. 6. června 2014 Mgr. Tomáš Mirovský, DiS. Studentské praxe Olympijský park Soči Praha Letná Olympijský park Soči-Letná, který byl

Více

Dodatek k ŠVP ZV Máš na to! č. 3

Dodatek k ŠVP ZV Máš na to! č. 3 Dodatek k ŠVP ZV Máš na to! č. 3 Ministryně školství vydala opatření č. j.: MŠMT-7019/2017, kterým se mění Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání Název školního vzdělávacího programu: Školní

Více

SPORTOVNÍ GYMNÁZIUM PLZEŇ, VEJPRNICKÁ 56

SPORTOVNÍ GYMNÁZIUM PLZEŇ, VEJPRNICKÁ 56 SPORTOVNÍ GYMNÁZIUM PLZEŇ, VEJPRNICKÁ 56 Jsme jedinou veřejnou školou svého typu v Plzeňském kraji. Pro školní rok 2017/2018 nabízíme žákům z 9. tříd ZŠ a Kvart víceletých gymnázií možnost studia oboru

Více

PROJEKT VICTOR. výstavba fotbalových hřišť. pro rozvoj mládežnického fotbalu, tělesné výchovy a sportu

PROJEKT VICTOR. výstavba fotbalových hřišť. pro rozvoj mládežnického fotbalu, tělesné výchovy a sportu PROJEKT VICTOR výstavba fotbalových hřišť pro rozvoj mládežnického fotbalu, tělesné výchovy a sportu PROJEKT VICTOR obsah 1) Obsah 2) Představení Projektu VICTOR Návrh realizace projektu Podpora a význam

Více

SPORT ZDRAVOTNÍCH RIZIK. Tisková konference Praha 21. srpen 2012

SPORT ZDRAVOTNÍCH RIZIK. Tisková konference Praha 21. srpen 2012 SPORT NEJPŘIROZENĚJŠÍ PREVENCE ZDRAVOTNÍCH RIZIK Tisková konference Praha 21. srpen 2012 ŠPATNÝ ŽIVOTNÍ STYL DĚTÍ A MLÁDEŽE nedostatek pohybových aktivit nevyváženost mezi výdejem a příjmem energie nezdravéstravování

Více

Úspěch mentálně postižených sportovců. aneb. III. Světové letní speciální olympijské hry Athény 2011

Úspěch mentálně postižených sportovců. aneb. III. Světové letní speciální olympijské hry Athény 2011 Úspěch mentálně postižených sportovců aneb III. Světové letní speciální olympijské hry Athény 2011 Myslím, že málokdo z nás zaznamenal, že se konaly Světové letní speciální olympijské hry. Ve stínu moha

Více

Nadváha a obezita a možnosti nefarmakologického ovlivnění

Nadváha a obezita a možnosti nefarmakologického ovlivnění Nadváha a obezita a možnosti nefarmakologického ovlivnění Václav Bunc a Marie Skalská UK FTVS Praha Obezita nebo nadváha je jedním ze základních problémů současnosti. Je komplikací jak v rozvojových tak

Více

CHARAKTERISTIKA OBDOBÍ U6 BAV SE A HRAJ SI

CHARAKTERISTIKA OBDOBÍ U6 BAV SE A HRAJ SI CHARAKTERISTIKA OBDOBÍ U6 BAV SE A HRAJ SI VĚKOVÉ ZÁKONITOSTI minimální doba soustředění max. několik minut nekoordinované pohyby nezvladatelné nutkání k pohybu - nevydrží stát na místě špatná jemná motorika

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník Datum tvorby 5.

Více

Obec Žleby Strategický plán rozvoje sportu v obci do roku 2025

Obec Žleby Strategický plán rozvoje sportu v obci do roku 2025 Obec Žleby Strategický plán rozvoje sportu v obci do roku 2025 Obsah I. Úvod II. Základní pojmy III. Úloha obce v zajištění sportu IV. Oblasti podpory sportu V. Formy podpory sportu VI. Závěr I. Úvod Strategický

Více

7. ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA LIBERECKÉHO KRAJE DNE

7. ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA LIBERECKÉHO KRAJE DNE 7. ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA LIBERECKÉHO KRAJE DNE 28.08.2012 Bod pořadu jednání: 39. Název : Hry VI. letní olympiády dětí a mládeže 2013 účast reprezentace Libereckého kraje Důvod předložení: usnesení č.

Více

Aikido Vinohrady Praha, o.s.

Aikido Vinohrady Praha, o.s. Aikido Vinohrady Praha, o.s. Výroční zpráva za rok 2007 Vypracoval Martin Švihla 2.1.2008 Obsah zprávy: Aikido Poslání klubu Činnost klubu Klub v roce 2007 Pravidelná výuka Nepravidelné aktivity (semináře,

Více

staň se superhrdinou

staň se superhrdinou manuál pro školy 3. ročník staň se superhrdinou Letošní ročník spojuje dvacet základních škol s nejbližšími pingpongovými kluby a od ledna 2018 povedou kluboví trenéři na školách nové pingpongové kroužky

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Mendelova 2. stupeň ZŠ Základní Předmět Zdravověda Téma

Více

7. Volnočasové aktivity

7. Volnočasové aktivity 7. Volnočasové aktivity Volnočasové aktivity nabízejí smysluplné využití volného času. Slouží jako prevence nežádoucích sociálně patologických jevů, vedou ke zdravému životnímu stylu, k osvojení si pozitivního

Více

ŠABLONY MŠ MOTÝLEK

ŠABLONY MŠ MOTÝLEK ŠABLONY MŠ MOTÝLEK 2017-2019 Od února roku 2017 se naše mateřská škola účastní VÝZVY Č. 02_16_022 A Č. 02_16_023 PODPORA ŠKOL FORMOU PROJEKTŮ ZJEDNODUŠENÉHO VYKAZOVÁNÍ - ŠABLONY PRO MŠ A ZŠ I., která je

Více

UČIVO ZÁKLADY GYMNASTIKY V TĚLESNÉ VÝCHOVĚ NA 1. STUPNI ZÁKLADNÍCH ŠKOL

UČIVO ZÁKLADY GYMNASTIKY V TĚLESNÉ VÝCHOVĚ NA 1. STUPNI ZÁKLADNÍCH ŠKOL UČIVO ZÁKLADY GYMNASTIKY V TĚLESNÉ VÝCHOVĚ NA 1. STUPNI ZÁKLADNÍCH ŠKOL Alena Vaculíková; Ludmila Miklánková Univerzita Palackého v Olomouci, Fakulta tělesné kultury, Katedra aplikovaných pohybových aktivit

Více

CHARAKTERISTIKA OBDOBÍ U8 HRAJ SI, ABY SES UČIL

CHARAKTERISTIKA OBDOBÍ U8 HRAJ SI, ABY SES UČIL CHARAKTERISTIKA OBDOBÍ U8 HRAJ SI, ABY SES UČIL VĚKOVÉ ZÁKONITOSTI všechno je zajímavé nejsou schopni analytického myšlení minimální doba soustředění (několik minut) plynulý růst jak do výšky tak váhově

Více

TĚLESNÁ VÝCHOVA. - Základní zásady bezpečného pohybu a chování při tělesné výchově

TĚLESNÁ VÝCHOVA. - Základní zásady bezpečného pohybu a chování při tělesné výchově Průběžně osvojované vědomosti a dovednosti: TĚLESNÁ VÝCHOVA - Základní zásady bezpečného pohybu a chování při tělesné výchově - Základní pojmy spojené s osvojovanými činnostmi - Základní organizační činnosti

Více

NABÍDKA ZÁJMOVÝCH KROUŽKŮ školní rok 2016/2017

NABÍDKA ZÁJMOVÝCH KROUŽKŮ školní rok 2016/2017 NABÍDKA ZÁJMOVÝCH KROUŽKŮ školní rok 2016/2017 Pokud se do kroužku nepřihlásí dostatečný počet žáků, nebude otevřen. Forma úhrady poplatků za kroužky: v hotovosti při 1. hodině kroužku nebo na účet školy:

Více

TRÉNINK úvod, obecné principy, trocha filosofie. Marek Cahel Školení T , Zderaz Školení T3 - Vracov,

TRÉNINK úvod, obecné principy, trocha filosofie. Marek Cahel Školení T , Zderaz Školení T3 - Vracov, TRÉNINK úvod, obecné principy, trocha filosofie Marek Cahel Školení T2-19. 2. 2016, Zderaz Školení T3 - Vracov, 28. - 30. 10. 2016 Faktory výkonu v OB Fyzické/fyziologické - vytrvalost, rychlost, síla,

Více

Tělesnou výchovou to začíná a často také končí. Martin Matoulek III. Interní klinika 1. LF UK a VFN Praha VŠTJ MEDICINA PRAHA

Tělesnou výchovou to začíná a často také končí. Martin Matoulek III. Interní klinika 1. LF UK a VFN Praha VŠTJ MEDICINA PRAHA Tělesnou výchovou to začíná a často také končí Martin Matoulek III. Interní klinika 1. LF UK a VFN Praha VŠTJ MEDICINA PRAHA Pohled klinika Pohybová aktivita je jednou ze základních postupů v prevenci

Více

Občanské sdružení FC Soběšice

Občanské sdružení FC Soběšice Občanské sdružení FC Soběšice Kopaná v Soběšicích má dlouholetou tradici a její začátky se datují do roku 1932. V tomto roce byla neoficiálně zahájena činnost fotbalového klubu i když v tomto období neměli

Více

Spolupráce se serverem www.lokace.cz

Spolupráce se serverem www.lokace.cz Obchodní oddělení : Tomáš Plaček, tomas.placek@lokace.cz, tel: + 420 606 17 80 30, fax : + 420 296 515 286 Spolupráce se serverem www.lokace.cz Portál www.lokace.cz je zaměřen na informační zabezpečení

Více

Jak intenzivně v televizi sledujete sportovní pořady (přímé přenosy, záznamy, magazíny)?

Jak intenzivně v televizi sledujete sportovní pořady (přímé přenosy, záznamy, magazíny)? VPA - oddělení sociologického výzkumu 140 70 Praha 4 Kavčí hory tel: 261 137 197 fax: 261 215 069 email: marek.prorok@czech-tv.cz Použité otázky 1. Jak intenzivně v televizi sledujete sportovní pořady

Více

ŠABLONY MŠ MOTÝLEK

ŠABLONY MŠ MOTÝLEK ŠABLONY MŠ MOTÝLEK 2017-2019 Od února roku 2017 se naše mateřská škola účastní VÝZVY Č. 02_16_022 A Č. 02_16_023 PODPORA ŠKOL FORMOU PROJEKTŮ ZJEDNODUŠENÉHO VYKAZOVÁNÍ - ŠABLONY PRO MŠ A ZŠ I., která je

Více

1. ročník konference

1. ročník konference 1. ročník konference 12. ledna 2019 Hotel Vienna House Diplomat Prague Hlavní témata konference POHYB SEBE TElEMEDICÍNA ŠETŘÍ ČAS @ ČAS NA DIETY Workshopy Interpretace složení těla Měření krevního tlaku

Více

DOBROVOLNICTVÍ provází člověka od nepaměti. V každé kultuře a společnosti pomáhali ti, kteří na tom byli lépe, těm méně šťastným, kteří kvůli nemoci,

DOBROVOLNICTVÍ provází člověka od nepaměti. V každé kultuře a společnosti pomáhali ti, kteří na tom byli lépe, těm méně šťastným, kteří kvůli nemoci, DÍVEJTE SE KOLEM SEBE... DOBROVOLNICTVÍ provází člověka od nepaměti. V každé kultuře a společnosti pomáhali ti, kteří na tom byli lépe, těm méně šťastným, kteří kvůli nemoci, chudobě či přírodní katastrofě

Více

Zápis Zápis do 1. ročníku v Základní škole, Praha 9 Horní Počernice, Stoliňská 823, (Chvalská škola),

Zápis Zápis do 1. ročníku v Základní škole, Praha 9 Horní Počernice, Stoliňská 823, (Chvalská škola), ZÁKLADNÍ ŠKOLA, Praha 9 Horní Počernice Stoliňská 823, tel.: 2 81 92 11 27, fax: 2 81 92 11 48 e-mail: zs.stolinska@volny.cz IČO: 63830809 mobil: 7777 05 421, 739 301 527 Číslo účtu: 193 951 850 207/0100

Více

Plán rozvoje sportu OBEC NUČICE

Plán rozvoje sportu OBEC NUČICE Plán rozvoje sportu 2018-2025 OBEC NUČICE 1. Úvod Plán rozvoje sportu v obci Nučice je zpracován ve smyslu 6 odst. 2 zákona č. 115/2001 Sb., o podpoře sportu, ve znění pozdějších předpisů. Koncepce podpory

Více

Z á s a d y PROGRAMU IV. Sportovní střediska

Z á s a d y PROGRAMU IV. Sportovní střediska Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy čj. 20 580/2007-501 Z á s a d y PROGRAMU IV. Sportovní střediska Sportovní střediska byly projednány poradou vedení MŠMT dne 11. září 2007 v rámci Zásad programů

Více

pro to studenty II. roč. sportovního managementu, předmět Organizace TV a sportu v ČR.

pro to studenty II. roč. sportovního managementu, předmět Organizace TV a sportu v ČR. Tělovýchovná jednota, Sportovní klub - praktické fungování ; pro to studenty II. roč. sportovního managementu, předmět Organizace TV a sportu v ČR. Hospodaření TJ/SK rozdělení činnosti na hlavní a vedlejší

Více

3. ročník BRNO A JIŽNÍ MORAVA BEZ HRANIC 2013

3. ročník BRNO A JIŽNÍ MORAVA BEZ HRANIC 2013 3. ročník BRNO A JIŽNÍ MORAVA BEZ HRANIC 2013 projekt zaštiťují Bc. Roman Onderka, MBA, primátor statutárního města Brna JUDr. Michal Hašek, hejtman Jihomoravského kraje projekt podporuje prof. Ing. Karel

Více

Tělesná výchova pro 1. ročník

Tělesná výchova pro 1. ročník V4, 1V5 1V2, 1V3, 1V4, 1V5 astika Sportovní hry 1V1, 1V2,1V3, 1V4, 1V5 Kondiční a relaxační cvičení 1V4, 1V5 Tělesná výchova pro 1. ročník výstupy okruh učivo mezipředmětové vztahy poznámky dodržuje přesně

Více

Mateřská škola Laudova se speciálními třídami, Laudova 3/1030, 16300, Praha 6 - Řepy

Mateřská škola Laudova se speciálními třídami, Laudova 3/1030, 16300, Praha 6 - Řepy Mateřská škola Laudova se speciálními třídami, Laudova 3/1030, 16300, Praha 6 - Řepy Projekt Příprava dětí na povinnou školní docházku v posledním roce před zahájením povinné školní docházky dle očekávaných

Více

Volnočasové pohybové aktivity

Volnočasové pohybové aktivity Základní škola a Mateřská škola Sepekov Absolventská práce Volnočasové pohybové aktivity Školní rok 2018-2019 Vypracovala: Adéla Benediktová Vedoucí práce: Mgr. Alena Himlová Sepekov 2019 Prohlášení: Prohlašuji,

Více

Obec Drážov. Obec Drážov, Drážov 41, Čestice, IČO:

Obec Drážov. Obec Drážov, Drážov 41, Čestice, IČO: Obec Drážov Plán rozvoje sportu obce Drážov na léta 2018-2028 Obec Drážov, Drážov 41, 38719 Čestice, IČO: 00251143 Obsah 1. Úvod 2. Základní východiska a pojmy 3. Obec Drážov 4. Současný stav podpory sportu

Více

Přílohy. 1. Dotazník 2. Rozhovor 3. Grafy č.i,2 4. Tabulky č.l až č.17

Přílohy. 1. Dotazník 2. Rozhovor 3. Grafy č.i,2 4. Tabulky č.l až č.17 Přílohy 1. Dotazník 2. Rozhovor 3. Grafy č.i,2 4. Tabulky č.l až č.17 43 Příloha č. 1: Dotazník pro středoškolské studenty a žáky ZŠ Žebrák V ážení studenti, žáci máte v rukou dotazník, který zjišťuje

Více

17. JAK ZLePŠIT SPOLUPRáCI S RODIČI, PRAKTICKý MANUáL PRO RODIČe TéMA: SPOLUPRáCe S RODIČI Anotace Praxe kodexu komunikace s rodiči

17. JAK ZLePŠIT SPOLUPRáCI S RODIČI, PRAKTICKý MANUáL PRO RODIČe TéMA: SPOLUPRáCe S RODIČI Anotace Praxe kodexu komunikace s rodiči 17. Jak zlepšit spolupráci s rodiči, praktický manuál pro rodiče Téma: spolupráce s rodiči Anotace Dobrá komunikace mezi učitelem a rodiči žáka stojí na oboustranném porozumění a důvěře. Ve vztahu k rodinám

Více

Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání školního klubu

Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání školního klubu Základní škole Ostrava Výškovice, Srbská, příspěvková organizace Příloha ke školnímu vzdělávacímu programu základní školy s ekologickým zaměřením Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání školního

Více

BRNO A JIŽNÍ MORAVA BEZ HRANIC 2015

BRNO A JIŽNÍ MORAVA BEZ HRANIC 2015 5. ročník mezinárodní, integrační akce BRNO A JIŽNÍ MORAVA BEZ HRANIC 2015 projekt zaštiťují Ing. Petr Vokřál, primátor statutárního města Brna JUDr. Michal Hašek, hejtman Jihomoravského kraje Společný

Více

Interpretace výsledků dotazníkového šetření

Interpretace výsledků dotazníkového šetření Interpretace výsledků dotazníkového šetření V měsíci únor 2012 proběhlo v Lipníku nad Bečvou dotazníkové šetření. Výzkumným souborem byli obyvatelé města Lipníku nad Bečvou. Cílem dotazníku bylo zjistit

Více

Témata pro ústní zkoušku profilové části maturitní zkoušky z předmětu TEORIE SPORTU školní rok 2019/2020

Témata pro ústní zkoušku profilové části maturitní zkoušky z předmětu TEORIE SPORTU školní rok 2019/2020 Témata pro ústní zkoušku profilové části maturitní zkoušky z předmětu TEORIE SPORTU školní rok 2019/2020 Třída: Obor: Zkouška: Sestavil: Vedoucí úseku: Schválil: EP4 63-41-M/01 Ekonomika a podnikání řízení

Více

Dotazník pro rodiče. Mateřská škola Letovice. Třebětínská 28/19, okres Blansko, příspěvková organizace

Dotazník pro rodiče. Mateřská škola Letovice. Třebětínská 28/19, okres Blansko, příspěvková organizace Dotazník pro rodiče Vážení rodiče, zjistili jsme díky dotazníku Váš pohled a názor na úroveň naší školy. Vaše anonymní odpovědi jsou nám cenným vodítkem a inspirací ke zkvalitnění naší práce. Vrátilo se

Více

Název projektu: Polytechnická výchova zařazování kreativních technických hraček a stavebnic

Název projektu: Polytechnická výchova zařazování kreativních technických hraček a stavebnic MŠ Laudova se speciálními třídami, Laudova 1030, Praha 6 Řepy tel.235314514 Školní rok: 2012/2013 Název projektu: Polytechnická výchova zařazování kreativních technických hraček a stavebnic Cíl projektu:

Více

Výchovně vzdělávací program školní družiny ZŠ NEPOMUK Školní 546, 33501 Nepomuk

Výchovně vzdělávací program školní družiny ZŠ NEPOMUK Školní 546, 33501 Nepomuk Výchovně vzdělávací program školní družiny ZŠ NEPOMUK Školní 546, 33501 Nepomuk Provoz ŠD : 6.15 16.30 hod. Počet oddělení: 5 Věk žáků ŠD: 6 9 let Platnost dokumentu: od 1. 9. 2015 Obsah: 1.Úvod 2.Informace

Více

Tělesná výchova pro 1. ročník

Tělesná výchova pro 1. ročník 1V2, 1V4, 1V5 1V2, 1V3, 1V4, 1V5 Sportovní hry 1V1, 1V2,1V3, 1V4, 1V5 Kondiční a relaxační cvičení 1V4, 1V5 Tělesná výchova pro 1. ročník výstupy okruh učivo mezipředmětové vztahy poznámky dodržuje přesně

Více

Učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby. Žák se podílí na realizaci pravidelného pohybového režimu.

Učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby. Žák se podílí na realizaci pravidelného pohybového režimu. Ročník: 5. Časová dotace: 2 hodiny týdně Činnosti ovlivňující zdraví Význam pohybu pro zdraví pohybový režim žáků délka a intenzita pohybu Žák se podílí na realizaci pravidelného pohybového režimu. Uplatňuje

Více

A) OTÁZKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE TĚLESNÁ VÝCHOVA A SPORT

A) OTÁZKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE TĚLESNÁ VÝCHOVA A SPORT A) OTÁZKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE TĚLESNÁ VÝCHOVA A SPORT 1. Gymnastika základní: její cíle, úkoly a funkce, obsah, anatomicko-fyziologická podstata cvičení. 2. Gymnastika nářaďová- kruhy, hrazda,

Více

Učivo předmětu. Činnosti ovlivňující zdraví

Učivo předmětu. Činnosti ovlivňující zdraví Předmět: TĚLESNÁ VÝCHOVA Ročník: 8. Časová dotace: 2 hodiny týdně Výstup předmětu Rozpracované očekávané výstupy Aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu, některé pohybové činnosti zařazuje

Více