systémová příručka CODEXIS Systémová příručka 1

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "systémová příručka CODEXIS Systémová příručka 1"

Transkript

1 CODEXIS Systémová příručka 1 systémová příručka Autor: Dalibor Podstuvka, Vojtěch Orlík Revize dokumentu: 2.6 (/rtm 7.39) Datum poslední aktualizace: 20. září 2017

2 Codexis Systémová příručka 2 Obsah První pohled Co je CODEXIS? Datové zdroje 3 Nároky na systém Co je potřeba k provozu produktu? Co se bude dít během instalace? Kam instalovat nelze? 5 DODATKY 5 Instalace Automatické spuštění Lokální instalace Síťová instalace Aplikační server (klient - server) Nastavení připojení k databázi Nastavení cest v konfiguračním souboru Registrační server - prostředí Windows Registrační server - prostředí Linux 24 Správa uživatelů Přihlášení Správce Správa uživatelů 48 Aktualizace a odinstalace Aktualizace produktu Odinstalace aplikace 50 Správce doplňků Instalace doplňků Registrace doplňků 53 Příloha A - APLIKAČNÍ SERVER 54 A.1 Úvod 54 A.2 Co je to APLIKAČNÍ SERVER? 54 A.3 Nastavení serveru a klienta 55 Registrace produktu Možnosti registrace Průvodce registrací Registrace přímým spojením (http) Registrace přímým spojením (tcp/ip) Registrace webovou službou Registrace em Telefonická registrace 45 Důležité upozornění! 47

3 Codexis Systémová příručka 3? 3.3 SÍŤOVÁ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ První pohled Produkt CODEXIS vám umožní snadný přístup k nespočetné řadě dokumentů spojených s legislativou. Ať už jsou to zákony, vyhlášky či novely v aktuální legislativě České republiky, rozhodnutí soudů ČR v Judikatuře České republiky, směrnice, nařízení, rozhodnutí a podobně v legislativě Evropské unie, některý z judikátů Evropského soudního dvora v Judikatuře ESD a ESLP, nebo výběr informací z odborné literatury (práva a ekonomie) v Literatuře. CODEXIS vám je všechny poskytne, aniž by jakkoli utrpěl váš čas nebo pohodlí. Nejen jednotlivé dokumenty, ale i texty, v nich můžete rychle a zcela jednoduše vyhledávat, vkládat do nich vlastní poznámky a díky záložkám zakládat často používané texty. Pomocí snadného a intuitivního ovládání a hypertextových odkazů se snadno z jednotlivých dokumentů přesunete na dokumenty jiné, které se k zobrazenému textu váží. U aktuální české legislativy můžete také sledovat, k jakým změnám v dokumentech docházelo a jak dokumenty vypadaly dříve. Co více si přát, než pomocníka, na kterého se můžete v otázkách legislativy vždy spolehnout? 1.1 Co je CODEXIS? Jedná se o softwarový produkt tvořený samotnou aplikací (obslužným programem) a datovou náplní (dokumenty, tématické okruhy a datové zdroje). Toto rozdělení existuje zejména proto, aby bylo možné aktualizovat každou z částí produktu samostatně, tedy obslužný program nezávisle na datech a naopak. 1.2 Datové zdroje V produktu CODEXIS existuje pět samostatných oblastí, z nichž každá se zabývá určitým segmentem legislativy. Tyto datové oblasti nazýváme datovými zdroji. Produkt CODEXIS obsahuje těchto pět datových zdrojů: Legislativa České republiky Judikatura České republiky Legislativa Evropské unie Judikatura Evropského soudního dvora a Evropského soudu pro lidská práva Literatura (volitelně - není standardní součástí)

4 Codexis Systémová příručka 4? 3.3 SÍŤOVÁ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Podmínky provozu 2.1 Co je potřeba k provozu produktu? Produkt CODEXIS lze provozovat na počítači s operačním systémem Microsoft Windows Vista a vyšší, minimálními hardwarovými požadavky 2 GB RAM, přičemž k lokální instalaci je vyžadováno připojení k internetu, nebo možnost připojení externí paměťové jednotky. Pro správné zobrazení oken produktu je požadováno rozlišení obrazovky 1024x768 při 16-ti bitové barevné hloubce a v místním jazykovém nastavení musí být nastavena čeština. Běžná registrace vyžaduje připojení k síti internet. Pro instalaci je nezbytný dostatek volného místa na pevném disku. Při běžné instalaci, kdy jsou všechna data kopírována na pevný disk, je zapotřebí 15 GB volného místa v cílovém umístění. Pro možnost rychlého načítání dokumentů, jejich procházení a vyhledávání je doporučováno zejména větší množství paměti RAM, než je uváděná minimální hodnota. 2.2 Co se bude dít během instalace? Předtím, než se pustíte do samotné instalace, vás jistě bude zajímat, co všechno provede instalační program s vaším operačním systémem, jak to ovlivní vaši práci s počítačem, případně chod jiných aplikací a kam bude programem přistupováno. Při instalaci produktu CODEXIS bude v nabídce Start / Programy (případně Start / Všechny programy) vytvořena nabídka CODEXIS. Zde budou umístěni zástupci pro spuštění programu, vyvolání nápovědy a odinstalace produktu. Aplikace samotná, včetně datových zdrojů a veškerých uživatelských dat, bude umístěna na pevném disku v uživatelsky volené složce, standardně přednastavené na C:\ATLAS consulting\codexis při použití Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 / Windows 10. V případě síťové instalace dochází navíc k instalaci aplikace Registrační server, která je na operačních systémech Microsoft Windows Vista a vyšší spouštěna jako služba systému. Aplikace Registrační server je vždy automaticky instalována do cesty C:\Program Files\ATLAS consulting\regserver. Na operačních systémech Linux je spouštěn Registrační server jako služba (daemon).mimo služby registračního serveru je u síťové instalace také provedena instalace výchozí databázové platformy Firebird 2.5. Pokud již je tato platforma na PC nainstalována je možné její instalaci odškrtnout vrámci instalačního průvodce. U varianty Aplikační server se instaluje vše jako u síťové instalace a navíc se instaluje služba aplikačního serveru, která klientským instalacím zprostředkovává přístup k databázi, licencím a datům přes port narozdíl od síťové instalace, kde klientská část instalace musí vidět do nasdílné složky dat na serveru. Vzhledem k zápisu do složky Program Files (či jiné), změnám v registrech operačního systému a zápisu do složky Windows je nezbytné, aby byla instalace prováděna uživatelem s Administrátorským oprávněním. Lokální provoz aplikace vyžaduje tato oprávnění také pro běžnou práci.

5 Codexis Systémová příručka 5? 3.3 SÍŤOVÁ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Podmínky provozu 2.3 Kam instalovat nelze? Produkt CODEXIS nemůže být provozován na stanicích s jiným operačním systémem, než Microsoft Windows Vista a vyšší (výjimkou je pouze instalace a provoz služby Registrační server na operačním systému Linux). Pro provoz produktu je vyžadována registrace na Licenčním serveru společnosti, a to buďto internetem, webovou službou, em či telefonicky. Produkt není možné provozovat v prostředí s nižší barevnou hloubkou než 16-bitů. Windows Vista a Windows 7, 8 a 10 Pro standardní provoz právního informačního systému CODEXIS na operačním systému Windows je doporučeno instalovat produkt do umístění mimo Program Files. Tato skutečnost je dána specifiky bezpečnostních kritérií OS Windows. Instalační program proto uživateli navrhuje instalační cestu C:\Atlas consulting\codexis. V případě, že bude cesta uživatelem následně změněna na systémovou, bude uživatel na tuto okolnost znovu upozorněn. Přejete-li si striktně zachovat systémovou cestu OS, je nutné provést instalaci i následnou registraci pod uživatelem s administrátorskými právy. Doplňující informace k bezpečnosti a kompatibilitě Produkt CODEXIS byl řádně otestován na podporovaných operačních systémech z hlediska bezpečnosti, uživatelské funkčnosti a kompatibility. Výsledky testů potvrzují, že program nevykazuje závady a může být běžně distribuován. Protokoly o provedených testech jsou k nahlédnutí v sídle společnosti ATLAS consulting spol. s r.o. člena skupiny ATLAS GROUP.

6 Codexis Systémová příručka 6? 3.3 SÍŤOVÁ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Instalace 3.1 Stažení balíčku a obecné informace Po stažení instalačního balíčku, jehož adresu jste získali z dokumentu Pokyny k instalaci, stačí tento spustit a začne samotný proces instalace. Instalace vyžaduje připojení k internetu a bude staženo zhruba 15 GB dat, pokud si vyberete všechny Datové zdroje. Délka instalace závisí na rychlosti připojení k internetu, rychlosti Vašeho pevného disku a také výpočetním výkonu PC.

7 Codexis Systémová příručka 7? 3.3 SÍŤOVÁ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Instalace 3.2 Lokální instalace Instalace je proces, v jehož průběhu dojde ke stažení souborů ze serveru společnosti ATLAS consulting spol. s r.o. člena skupiny ATLAS GROUP potřebných k provozu produktu CODEXIS na příslušném počítači, včetně souborů datových zdrojů, a k vytvoření složky a zástupců v nabídce Start. Spuštění instalace Instalaci produktu spustíte pomocí staženého instalačního souboru. Adresu jste dostali v dokumentu Pokyny k instalaci. Pokud si nejste jisti, nebo nemůžete najít zmíněný dokument, kontaktuje naše Klientské centrum. Průvodce instalací začátek instalačního procesu Po spuštění instalačního souboru Vás přivítá Průvodce instalací, jehož úkolem je provést vás pohodlně všemi kroky procesu instalace. V prvním kroku vás instalační program seznámí s počátkem instalačního procesu a s verzí instalovaného produktu, přičemž je doporučeno ukončit všechny běžící aplikace. V případě, chcete-li instalaci přerušit a vrátit se k ní později, klepněte na tlačítko Storno, pro pokračování je určeno tlačítko Další. Po celou dobu instalace budete moci v Průvodci využívat tlačítek Další a Zpět pro pohyb mezi jednotlivými kroky instalace. K dispozici je také tlačítko Storno, které vám umožní v případě potřeby Průvodce instalací přerušit.

8 Codexis Systémová příručka 8? 3.3 SÍŤOVÁ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Instalace Podmínky licenčního ujednání V následujícím kroku jste Průvodcem instalací vyzváni k seznámení se s podmínkami Licenčního ujednání a k potvrzení souhlasu s jeho obsahem. Pokud nesouhlasíte s body tohoto Licenčního ujednání, není možné v instalaci pokračovat. S obsahem Ujednání se můžete seznámit buďto v okně Průvodce instalací, nebo přečtením jeho papírové podoby, kterou jste obdrželi společně s dalšími dokumenty v krabici produktu, případně v dokumentu, který můžete vyvolat z nabídky Autorun. Jakmile je označena volba Souhlasím s podmínkami licenčního ujednání, je Průvodcem zpřístupněno tlačítko Další, pomocí kterého můžete pokračovat k následujícímu kroku průvodce. Před samotnou instalací věnujte, prosím, čas seznámení se s Licenčním ujednáním programového produktu CODEXIS. Instalací software do vašeho PC stvrzujete souhlas se všemi body tohoto ujednání. Volba cílového adresáře V dalším kroku je již vyžadován případný vstup uživatele a rozhodnutí, do jakého umístění má být produkt CODEXIS instalován. Průvodce nabízí použití výchozí cesty C:\ATLAS consulting\codexis\ (případně C:\Program Files\ATLAS consulting\codexis\ ), která může být stiskem tlačítka Procházet změněna. Při výběru disku a cesty, kam má být produkt instalován, ověřte prosím, zda se v tomto umístění nachází dostatek volného místa k uskutečnění celé instalace, viz kapitola 2.1. Jakmile jste si cílovým umístěním jisti, můžete pokračovat klepnutím na tlačítko Další. Pokud cílový adresář neexistuje, zobrazí Průvodce dotaz, zda má být adresář v průběhu instalace vytvořen.

9 Codexis Systémová příručka 9? 3.3 SÍŤOVÁ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Instalace Volba typu instalace Nyní v Průvodci následuje volba typu instalace. Automaticky je vybrán typ Lokální instalace, který ponechte a opět klepněte na tlačítko Další. Výběr složky v nabídce Start Krok následující s sebou přináší možnost zvolit, jaká programová skupina bude pro CODEXIS vytvořena v nabídce Start. Z této programové skupiny bude po dokončení instalace možné produkt spouštět, zobrazit programovou nápovědu, případně produkt odinstalovat. Instalační program automaticky nabízí vytvoření skupiny s názvem CODEXIS přímo do nabídky Programy (případně Všechny programy). Pokud nechcete, aby byla programová skupina vytvořena, máte možnost označit volbu Nevytvářet složku v nabídce Start. Pro potvrzení vaší volby a pokračování v Průvodci klepněte na tlačítko Další.

10 Codexis Systémová příručka 10? 3.3 SÍŤOVÁ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Instalace Shrnutí zadaných údajů Na této kartě je shrnuto nastavení instalace. V tuto chvíli máte stále možnost návratu pomocí tlačítka Zpět ke kterémukoliv z předcházejících kroků a provedenou volbu změnit. Jsou-li všechny údaje v pořádku, lze instalaci zahájit klepnutím na tlačítko Instalovat.

11 Codexis Systémová příručka 11? 3.3 SÍŤOVÁ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Instalace Průběh instalace Nyní probíhá kopírování souborů produktu CODEXIS do vašeho počítače. Spolu s instalací souborů probíhá nastavení vašeho počítače pro provoz programu a je vytvořena zvolená programová skupina v nabídce Start, do níž jsou umístěni již zmínění zástupci. Proběhne také instalace a základní nastavení aktualizační služby NET Servis. Po dokončení se spustí Průvodce Registrací CODEXIS. Tento Vás provede registrací produktu. Připravte si prosím zaslaný licenční klíč. Průvodce nastavením instalace V další části instalace budeme volit jednotlivé datové zdroje k instalaci. Také se spustí automatickyý systém vyhodnocení Vašeho PC, jeho konektivity, volného místa, atd. Výsledkem bude nainstalovaný produkt připravený k použití, včetně automatických aktualizací.

12 Codexis Systémová příručka 12? 3.3 SÍŤOVÁ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Instalace Na této obrazovce si můžete zvolit, které Datové zdroje budou instalovány ihned, které v dalších kontrolách aktuálnosti a které nebudou instalovány vůbec. Námi přednstavený profil instalace zajištuje co nejdřívější možnost používání programu CODEXIS s tím, že zbytek dat se doinstaluje na pozadí. Priority instalace Datových zdrojů by měly vycházet z předpokládaného využití programu CODEXIS. Pokud zvolíte Neprovádět instalaci a v programu CODE- XIS budete chtít použít funkci, která není nainstalovaná, budete dotázáni, zda má být Datový zdroj doinstalován.

13 Codexis Systémová příručka 13? 3.3 SÍŤOVÁ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Instalace Zde jste informování o průběhu instalace a o krocích, které se aktuálně provádí. Po stisku tlačítka Uzavřít skryjete tento přehled, instalace však bude pokračovat na pozadí. Jakmile budou staženy všechny zvolené součásti, ukončete instalaci tlačítkem Dokončit, poté bude spuštěn CODEXIS, který je připraven k práci.

14 Codexis Systémová příručka 14? 3.3 SÍŤOVÁ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Instalace 3.3 Síťová instalace Pod pojmem síťová instalace rozumíme umístění produktu CODEXIS na síťový server (v případě peer- -to-peer sítě na vyhrazenou pracovní stanici) a přístupu k programu z různých síťových stanic. Jedná se zde tedy o takzvanou instalaci sdílenou. Pro takovouto instalaci je nezbytné, aby byla prováděna vždy správcem sítě nebo oprávněnou osobou, která může zajistit všechny z požadavků, jež budou dále v textu uvedeny. Síťovou instalaci systému CODEXIS je možno provozovat na všech běžně používaných sítích (Windows, Novell, Linux, atd.), avšak pouze u operačního systému Windows lze provést instalaci přímo na serveru a ne jen na síťový disk, jak je tomu v ostatních případech. Pokud je prováděna instalace produktu v jiném síťovém prostředí, než Microsoft Windows, je dále zapotřebí, aby na některé z pracovních stanic byla provedena instalace aplikace Registrační server (blíže kapitola 3.7). Výjimkou je pouze operační systém Linux, kam je možné provést instalaci služby Registrační server přímo. Bližší informace o provozu Registračního serveru na operačních systémech Linux naleznete v kapitole 3.8. I když je program samotný v síťovém režimu provozován jako sdílená instalace je program samotný prakticky rozdělen na několik samostatných částí: 1) Klientská část (správní program, standardně se jedná o složku..\client ) 2) Datová část (dokumenty, standardně se jedná o složku..\cdx_server ) 3) Databázová část (databázová platforma a databáze pro ukládání uživatelských nastavení ve složce..\db, standardně je instalována databázová platforma Firebird v 1.5) 4) Registrační server (systémová služba vůči níž je ověřován stav licence přes port 4060) V rámci výchozího nastavení síťové instalace jsou instalovány všechny části programu do zvoleného umístění v instalačním průvodci. Po instalaci je však možné jednotlivé části oddělit změnou konfigurací umístění v konfiguračních souborech. Po výběru síťové instalace je navíc možné zvolit zda má být instalována výchozí databázová platforma Firebird. V případě potřeby jiné konfigurace síťové instalace je po samotné instalaci nutné manuálně provést změnu konfigurace cest v konfiguračním souboru případně změnu nastavení spojení na databázovou platformu pomocí utility..\client\db_inst.exe. Je-li však zachováno výchozí nastavení jsou všechny konfigurační kroky provedeny automaticky. Více o změně cest a nastavení databázové platformy naleznete dále v této kapitole.

15 Codexis Systémová příručka 15? 3.3 SÍŤOVÁ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Instalace Příprava adresáře Před započetím samotného instalačního procesu, jehož průběh je podobný, jako u instalace lokální (viz předchozí kapitola), je potřeba připravit podmínky k instalaci na síť. Pokud počítáme se situací, kdy budeme instalovat ze síťové stanice do UNC cesty nebo na mapovaný disk serveru (připojenou síťovou jednotku), je nezbytné nejprve vytvořit na disku serveru adresář (například D:\ATLAS ) a ten následně nasdílet (např. \\SERVER\ATLAS\ ). Sdílené složce je vhodné přidělit práva jak pro čtení, tak zápis všem uživatelům, kteří budou s produktem pracovat. Pokud je to možné je vhodné instalaci do sdíleného umístění provádět lokálně. Tedy ne do UNC cesty \\ SERVER\ATLAS\, ale do nasdílené složky D:\ATLAS. Vyhnete se tak případným problémům s nutností instalátoru využívat síťové rozhraní. V obou případech je však nutné provést kontrolu cest v konfiguračním souboru (kap. 3.6) a nastavení databáze ve správci databází (kap. 3.5). Pozn.: I když je možné adresář nasdílet a nastavit oprávnění až po samotné instalaci do lokálního umístění doporučujeme toto provést ještě před samotnou instalací. Adresář po instalaci obsahuje velké množství souborů a tyto změny pak mohou trvat velice dlouho. Také doporučujeme provádět instalaci do nasdíleného adresáře s plným oprávněním a po odzkoušení funkčnosti práva upravit. Pro provoz programu jako sdílená instalace totiž stačí, aby právo zápisu bylo jen do složek..\client\link a..\client\calc. U ostatních složek stačí jen právo pro čtení. Budete-li po instalaci programu CODEXIS zprovozňovat službu NET Servis, doporučujeme si přečíst postup její instalace v samostatné příručce, a to ještě přes samotnou instalací programu. Předejdete tím případným problémům s následným zprovozněním služby.

16 Codexis Systémová příručka 16? 3.3 SÍŤOVÁ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Instalace Připojení síťové jednotky může být provedeno hned několika způsoby. 1) Na stanici otevřete Místa v síti a vyhledejte počítač (server), na němž byla vytvořena sdílená složka. Nad sdílenou složkou nyní klepněte pravým tlačítkem myši a z kontextové nabídky vyberte volbu Připojit síťovou jednotku. 2) Otevřete příkazový řádek a síťovou jednotku připojte pomocí příkazu net use. Příklad použití příkazu: net use x: \\server\atlas Zde je však nezbytné zabezpečit, aby byl příkaz proveden po každém restartu PC. Instalace Jakmile je takto připraveno cílové umístění, je možné zahájit instalaci, a to shodným způsobem, jako bylo popsáno v předchozích kapitolách. Samotný instalační proces je podobný instalaci lokální s tím rozdílem,že mezi instalací správního programu a dat je ve výchozím stavu spuštěna instalace výchozí databázové platformy Firebird 1.5. Při výběru adresáře k instalaci zvolte připravený mapovaný disk a cílovou složku (v našem příkladě X:\CODEXIS ). V kroku Volba typu instalace je také zapotřebí nastavit údaj Síťová instalace a následně zatrhnout komponenty programu, které chcete nainstalovat. Spouštění z ostatních stanic Při síťové instalaci se předpokládá, že produkt CODEXIS bude spouštěn nejen z jedné, ale z více uživatelských stanic spuštěním..\client\codexis.exe s nasdílené složky na serveru. Aby produkt správně pracoval také na ostatních stanicích, je nezbytné zajistit, aby byly korektně nastaveny a dostupné cesty k datové části programu v konfiguračním souboru Product.ini a připojení k databázi v nástroji správy databází. Umístění a databáze musí být při spuštění dostupné. Více o nastavení databáze a cest naleznete v kapitolách 3.4 resp Tip pro vás: Při instalaci můžete využít také UNC cesty, kdy odpadá nutnost mapování jednotky. V takovém případě je zapotřebí mít na paměti, že instalace by měla být provedena do stejné UNC cesty, z níž bude později produkt spouštěn. V každém případě, je následně nutné provést kontrolu nastavení databáze a cest v konfiguračním souboru. Více body 3.4 a 3.5. Příklad UNC cesty, ve které se může produkt nacházet: \\server\atlas\codexis

17 Codexis Systémová příručka 17? 3.3 SÍŤOVÁ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Instalace Síťová instalace ve zkratce Abychom jednoduše shrnuli vše popsané na předchozích stránkách, uvádíme níže stručný postup, jak provést síťovou instalaci produktu CODEXIS: 1. Vytvořte na pevném disku serveru adresář 2. Tento adresář nasdílejte a zpřístupněte všem s úplnými oprávněními 3. Cestu vyberte jako instalační adresář v kroku průvodce a zvolte síťovou instalaci 4. V dalším kroku průvodce zvolte součásti, které chcete instalovat 5. Po dokončení instalace správního programu (klient) bude zobrazen průvodce instalátoru databázové platformy Firebird (pokud nebylo odškrtnuto v bodu 4). Průvodce odklikejte bez změny nastavení. Bude následovat instalace datové části programu. Po dokončení uzavřete. 6. Spusťte..\client\db_inst.exe a zkontrolujte spojení na databázi. 7. Otevřete pro editaci soubor..\client\product.ini a zkontrolujte a případně změňte proměnné Cesta a Cesta_kli, tak aby tyto složky byly přístupné i při spuštění na jiné stanici. Tzn. z např. z lokálního umístění na UNC cestu. Uložte. 8. Na stanicích vytvořte ze souboru..\client\codexis.exe v připojené síťové jednotce zástupce na plochu uživatele pro snadný přístup k produktu. Možnost oddělení jednotlivých částí Jak již bylo psáno je program rozdělen fakticky na několik částí, které je možné oddělit. To znamená, že klientská část, datová část, databáze a registrační server může být na různých pc. Tento postup je možný, ale není doporučovaný. Pokud jsou části odděleny znamená to, že výměna dat pak probíhá po síti a tím se rychlost programu zpomaluje. Program se vždy instaluje na server a oddělení je nutné provést až následně manuálně zkopírováním složky a změnou v konfiguračního souboru či v nastavení databáze. Vyjimkou je oddělení klientské části programu. Po kompletním zprovoznění programu na serveru je možné v případech, kdy trvá spouštění programu se sdílené složky dlouho zkopírovat složku..\client na počítače na kterých chcete program provozovat. Při spuštění tak není třeba po síti stahovat obslužný progam, ale jen dokumenty. Tento postup je doporučován například v případě využití pomalé WIFI sítě či VPN.

18 Codexis Systémová příručka 18? 3.3 SÍŤOVÁ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Instalace 3.4 Aplikační server (klient - server) Tento typ instalace je skoro stejný jako síťová instalace s tím rozdílem,že místo sdílení datové části programu je provedena instalace služby aplikační serveru, která poskytuje přístup k databázi, licencím a datům pro klientské stanice. Tedy místo aby klientské instalace přistupovali k datům na serveru přístupem do sdílené složky je načítání dat ze servrové instalace realizováno přes službu aplikačního serveru přes vybraný HTTP či TCP/IP port. Tento typ instalace je tak čisté klient-server řešení. Jak již bylo zmíněno, Aplikační server také zprostředkovává přístup k databázi a licencním. Instalační průvodce - Serverová část U této varianty instalace bude provedena instalace serverové části (datová část, aplikační server, databázová platforma, regitsrační server) i klientské části sw. Po dokončení instalace registračního serveru a databázové platformy Firebird se otevře okno s nastavením Aplikačního serveru, viz obrázek. Nastavení je rozděleno na více obrazovek, kde se mimo jiné nastavuje komunikační port a protokol, přístup k databázi a registračnímu serveru a přístup ke klientské a datové části. Více o nastavení Aplikačního serveru naleznete v Příloze B této příručky. Pokud se budete chtít v budoucnosti vrátit k nastavení Aplikačního serveru, otevřete CODEXIS a poté kartu Nástroje -> Nastavení -> Aplikační server -> Pomocník pro nastavení služby aplikačního serveru. Pokud CODEXIS nelze spustit, můžete Pomocníka spustit přes samostatnou aplikaci CDX6AS_M.exe, ve které vyberte volbu Kompletní nastavení. Obr. - Nastavení Aplikačního serveru Obr. - Aplikace CDX6AS_M.exe, ze které můžete později změnit nastavení Aplikačního serveru.

19 Codexis Systémová příručka 19? 3.3 SÍŤOVÁ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Instalace Instalační průvodce - Klientská část U této varianty instalace bude provedena jen instalace klientské části sw. CODE- XIS, kdy v průběhu instalace je nutné nastavit parametry připojení k serverové části. Tedy nastavíme název nebo IP adresu serveru a vybereme typ připojení stejné jako bylo vybranáno při instalaci serveru. Pokud byl při instalaci serverové části změněn port,tak je třeba vepsat i tento jiný port. Doporučujeme také nastavit Timeout. Tlačítkem Test spojení ověříte správnost zadaných údajů. Proběhne test spojení s aplikačním serverem a ověření základní komunikace. Po úspěšném testu spojení nastavení Uložte a průvodce Dokončete. Doporučujeme nejdříve instalovat serverou část, aby pozdějí instalované klientské stanice mohly správně otestovat spojení. Tímto je instalace klientské části dokončena a můžete spustit systém CODEXIS. Obr. - nastavení klientské části instalace varianty aplikačního serveru Obr. - výběr klientské části instalace aplikačního serveru

20 Codexis Systémová příručka 20? 3.3 SÍŤOVÁ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Instalace 3.5 Nastavení připojení k databázi Po dokončení instalačního průvodce - instalace správního programu + instalace výchozí databázové platformy Firebird (pokud nebylo odtrženo při výběru součástí k instalaci) + instalace datových zdrojů je potřeba provést kontrolu nastavení spojení na databázi. Nastavení spojení na databázový soubor je uloženo v souboru..\client\product.ini v šifrované formě, a proto byl ke konfiguraci vytvořen nástroj. Nástroj spustíte souborem db_inst. exe ve složce client. Nástroj je třeba spouštět lokálně přímo na serveru. Ve výchozím stavu po výběru síťové instalace v instalačním průvodci by měli být všechny parametry spojení nastaveny automaticky a po stisknutí tlačítka Ověřit by mělo být zobrazeno hlášení o úspěšném spojení. Tím je aktivováno tlačítko Pokračuj >>>, které nastavené parametry zapíše v šifrované podobě právě do souboru..\client\product.ini. Poznámka: Databázová platforma Firebird ve verzi 2.5 je výchozí platforma síťové instalace programu CODEXIS. V případě lokální instalace je však pro ukládání uživatelských dat použita embedded databáze SQLite 3. V případě, že byla původně provedena lokální instalace,která má být následně převedena na síťovou je třeba provést změnu z SQLite 3 na Firebird. Při použití SQLite 3 v síťovém režimu je program CODEXIS funkční, ale vzhledem k nepodpoře vícenásobného otevření databáze SQLite 3 pro zápis můžou vznikat chyby.

21 Codexis Systémová příručka 21? 3.3 SÍŤOVÁ 5.3 NASTAVENÍ OPRÁVNĚNÍ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Instalace Ve výchozím stavu jsou parametry nastaveny podle následujícího schématu: Název databáze (cesta): [NAZEV PC]/3050:[LOKALNÍ CESTA K SOUBORU..\DB\cdxdb.fdb] *3050 je výchozí port platformy Firebird / Interbase Příklad: PC1/3050:D:\ATLAS conuslting\codexis_5\db\cdxdb.fdb Knihovna klineta: fbclient.dll Jedná se o soubor ve složce..\client\ a jde o ovladač databázové platformy Firebird. Soubor musí být nastaven bez cesty jinak by po spuštění CODEXIS.exe na jiném PC se sdílené složky byl hledán v nastavené cestě a ne ve stejné složce jako spouštěný CODEXIS.exe! Uživatelské jméno: Heslo: SYSDBA Výchozí správce databázové platformy Firebird. Při masterkey Výchozí heslo správce SYSDBA databázové platformy Firebird. TIP: Soubor databáze cdxdb.fdb ve složce DB obsahuje veškerá nastavení a uživatelská data jako poznámky, záložky, histrorii. Tento soubor tedy doporučujeme plánovanně zálohovat. Vyhnete se tak případným ztrátám v například v případě poruchy disku.

22 Codexis Systémová příručka 22? 3.3 SÍŤOVÁ 5.3 NASTAVENÍ OPRÁVNĚNÍ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Instalace Pokud chcete využít jiné něž ve výchozím stavu instalované databázové pltaformy Firebird (např. již máte nainstalován Firebird pro potřeby jiného programu) je třeba, aby jste parametry spojení na databázi nastavily dle umístění a konfigurace Vaší databázové platformy. 3.6 Nastavení cest v konfiguračním souboru Product.ini Po dokončení síťové instalace jsou do konfiguračního souboru Product.ini ve složce client zapsány v sekci [PD] cesty k datové (parametr Cesta ) a klientské (parametry Cesta_kli ) části programu. Cesty jsou výchozím stavu nastaveny na umístění nastavené při instalaci,kdy se vychází z umístění,které bylo nastaveno v instalačním průvodci. Např. pokud byla instalace provedena do složky C:\ATLAS consulting\codexis_5 je parametr Cesta C:\ATLAS consulting\codexis_5\cdx_server a parametr Cesta_kli C:\ATLAS consulting\codexis_5\client. To jsou však lokální složky. Pokud spustíte program CODEXIS na PC kde byla provedena instalace bude program funkční jelikož jsou tyto složky přístupné. Pokud však bude program spuštěn na jiném PC ze sdíleného umístění dojde k zobrazení chybového hlášení o nenalezení datové části programu. Proto je potřeba, aby byly tyto cesty změněny z lokálních na UNC či případně na mapované písmeno. Tedy například takto: Příklad: [PD] Cesta=\\PC1\CODEXIS_5\CDX_server Cesta_kli=\\PC1\CODEXIS_5\client Na serveru s názvem SERVER1 je provedena síťová instalace a při instalaci je nastavena složka D:\Aplikace\CODEXIS_5. Složka D:\Aplikace je nasdílena jako APLIKA- CE. Po dokončení instalace tedy otevřeme soubor D:\Aplikace\CODEXIS_5\Product.ini pro editaci a najdeme klíč [PD]. Parametr Cesta=D:\Aplikace\CODEXIS_5\CDX_Server změníme na Cesta=\\SERVER1\CODEXIS_5\CDX_Server. Další parametr Cesta_kli=D:\ Aplikace\CODEXIS_5\client pak změníme na Cesta_kli=\\SERVER1\CODEXIS_5\client. Soubor uložíme. Upozornění: Nastavení cest v konfiguračním souboru je nutné provést jen v případě síťové instalace. U varianty Aplikační server se tento krok neprovádí.

23 Codexis Systémová příručka 23? 3.3 SÍŤOVÁ 5.3 NASTAVENÍ OPRÁVNĚNÍ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Instalace 3.7 Registrační server - prostředí Windows Registrační server je aplikací využívanou produkty společnosti ATLAS consulting spol. s r.o. člena skupiny ATLAS GROUP k distribuci licencí na vnitřní firemní síti. Tato aplikace je instalována bez možnosti výběru cílového umístění vždy do cesty C:\Program Files\ATLAS consulting\regserver. V případě síťového provozu je instalace Registračního serveru nezbytná. Po instalaci na operační systém (minimálně Windows 2000) je Registrační server nainstalován jako služba s názvem Atlas Registration Server. Komunikace mezi aplikací Registrační server a produktem CODEXIS je zprostředkována pomocí protokolu TCP/IP. Samotná komunikace pak probíhá standardně na TCP portu 4060, který nesmí být na vnitřní síti blokován nebo jinak využíván. Nastavení komunikačního portu může být změněno v konfiguračním souboru RegSrv.ini při vypnutém Registračním serveru, tato změna ovšem není doporučována a může mít za následek neočekávané potíže. Bližší informace k nastavení Registračního serveru naleznete v kapitole 4.

24 Codexis Systémová příručka 24? 3.3 SÍŤOVÁ 5.3 NASTAVENÍ OPRÁVNĚNÍ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Instalace 3.8 Registrační server - prostředí Linux Službu Registrační server je možné provozovat také v prostředí operačního systému Linux. Veškeré soubory, které jsou pro provoz a nastavení vyžadovány, naleznete na webových stránkách kategorie Ke stažení. Instalace služby (daemon) v prostředí systému Linux vyžaduje pokročilé nastavení a změnu konfiguračních souborů, proto je doporučováno, aby byla vždy prováděna zkušenými uživateli a správci systému. Implementace služby vyžaduje zkopírování souboru aplikace Registrační server a konfiguračních souborů do složek uvedených v postupu instalace. Pro automatické spouštění služby po restartu systému bude zároveň zapotřebí provést editaci systémového konfiguračního souboru. Postup instalace V prvním kroku instalace je zapotřebí zkopírovat soubor Registračního serveru do libovolného umístění, přičemž je doporučeno využít složky /usr/bin. Dále zkopírujte konfigurační soubor regsrv.conf do adresáře /etc. V tomto souboru je možné upravit parametry běhu služby Registrační server, je však doporučeno ponechat předem definované hodnoty. Hodnota port zde určuje, na jakém portu bude služba Registrační server komunikovat s produktem CODEXIS. Změna implicitní hodnoty 4060 může mít za následek vznik neočekávaných potíží. Zároveň je doporučeno, aby byly licenční i registrační soubory (nastavuje se hodnotami LicPath a RegPath) umisťovány do společného adresáře, kam byl zkopírován soubor regsrv.

25 Codexis Systémová příručka 25? 3.3 SÍŤOVÁ 3.4 NASTAVENÍ PŘIPOJENÍ K DB 3.5 NASTAVENÍ CEST V 3.6 REGISTRAČNÍ SERVER 5.3 NASTAVENÍ OPRÁVNĚNÍ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Instalace Jakmile je zkontrolováno nastavení služby Registrační server, zkopírujte soubor initregsrv (nacházející se v cestě CD:\Servis\Linux\RegServer\ ) do adresáře /etc/init.d. Jedná se o spouštěcí skript, zajišťující běh služby a v případě umístění souboru regsrv do jiné cesty, než výchozí /usr/bin, je nezbytné provést ruční úpravu tohoto souboru a uvést zde skutečnou cestu k souboru regsrv. Zajištění spouštění po restartu Pro zajištění spouštění služby po každém restartu operačního systému doplňte do systémového konfiguračního souboru /etc/rc.d/rc.sysinit následující řádky. if [ -f /etc/init.d/initregsrv ]; then /bin/sh /etc/init.d/initregsrv fi

26 Codexis Systémová příručka 26? 3.3 SÍŤOVÁ 5.3 NASTAVENÍ OPRÁVNĚNÍ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Registrace produktu Spustíte-li produkt CODEXIS poprvé, ať už lokálně, na serveru, nebo ze síťové stanice, bude prvním úkolem každého uživatele registrace zakoupené licence. V případě, jedná-li se o instalaci síťovou, provádí se registrace produktu jen jednou a na ostatních stanicích již nebude okno Průvodce registrací zobrazeno. 4.1 Možnosti registrace Samotnou registraci produktu je možno provádět hned několika způsoby, které závisí pouze na vašich možnostech, respektive technických podmínkách ve vaší společnosti. V prvé řadě to je registrace přímým spojením (http), přinášející nejrychlejší možný způsob registrace, vyžadující pouze připojení k internetu a Licenční klíč, který jste obdrželi zároveň s produktem. Tento typ registrace je možné využít i v případě podnikových sítí, kdy je komunikace omezena bránou Firewall a je použit Proxy server. U tohoto typu registrace probíhá komunikace s Licenčním serverem ATLAS consulting spol. s r.o. člena skupiny ATLAS GROUP pomocí protokolu http. Popis registrace přímým spojením (http) naleznete v kapitole 4.3. Alternativou k registraci přímým spojením (http) je registrace přímým spojením (tcp/ip). Jedná se rovněž o on-line registraci, vyžadující připojení k síti internet a Licenční klíč, ovšem komunikace produktu s Licenčním serverem společnosti ATLAS consulting spol. s r.o. člena skupiny ATLAS GROUP probíhá v tomto případě na TCP portu 4061, který je zapotřebí mít povolen pro obousměrnou komunikaci. V případě, je-li tedy vaše firemní síť realizována pomocí serveru Proxy, případně chráněná bránou Firewall, musí být povolena komunikace skrze zmíněný port Více naleznete v kapitole 4.4. Dalším dostupným způsobem registrace produktu je registrace webovou službou. Pro tento typ registrace je opět vyžadováno stálé připojení k internetu a Licenční klíč. Výhodou je skutečnost, že registrace probíhá ve spolupráci s webovou službou, která je zobrazena buďto v okně vašeho prohlížeče, anebo v okně aplikace a v případě omezení komunikace na vaší síti není zapotřebí prostupnosti jakéhokoliv dalšího portu, ani znalost údajů o proxy serveru, a není zapotřebí kontaktu s Linkou zákaznické podpory, jako v případě registrace em či telefonicky. Popis registrace webovou službou naleznete v kapitole 4.5. Čtvrtým možným způsobem registrace produktu CODEXIS je registrace em, která se využívá zejména v případech velmi vysokého zabezpečení, kdy je vašim poskytovatelem připojení k internetu (případně správcem sítě) zamezena jak možnost komunikace na TCP portu 4061, tak není známo nastavení proxy serveru a zároveň je blokována možnost stahování souborů z internetu v prohlížeči. U tohoto způsobu registrace je vyžadována pouze přítomnost poštovního klienta na počítači (případně možnost odeslat ) a Licenční soubor typu ALF, který lze získat prostřednictvím Linky zákaznické podpory. Blíže v kapitole 4.6.

27 Codexis Systémová příručka 27? 3.3 SÍŤOVÁ 5.3 NASTAVENÍ OPRÁVNĚNÍ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Registrace produktu Posledním z možných způsobů zalicencování produktu CODEXIS, je registrace telefonicky. U tohoto typu registrace se předpokládá, že na příslušném počítači nevlastníte připojení k síti internet. Pro úspěšné provedení telefonické registrace programu je potřeba telefonického kontaktu s Linkou telefonických registrací a přítomnost Licenčního souboru s příponou ALF v počítači, kde je registrace prováděna. Popis naleznete v kapitole Průvodce registrací Jako úplně první je tedy zobrazeno uvítací okno Průvodce registrací, který bude vašim společníkem v průběhu celé registrace. Tento krok je společný pro všechny typy registrace. Nejprve je nezbytné zvolit jazyk, jímž s vámi bude průvodce komunikovat. Automaticky je nastaveno Česky. Průvodce registrací obsahuje také systém nápovědy, který můžete vyvolat po klepnutí na tlačítko Nápověda. Chcete-li registraci tématických okruhů provést později, stiskněte tlačítko Storno, pro pokračování klepněte na tlačítko Dále.

28 Codexis Systémová příručka 28? 3.3 SÍŤOVÁ 5.3 NASTAVENÍ OPRÁVNĚNÍ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Registrace produktu Následující krok Průvodce přináší výběr akce, kterou budete chtít provést. Mimo samotné Registrace nově nainstalovaných součástí přináší také možnost vyvolání přehledu stavu registrace, případně provedení dalších akcí, jako je odregistrace, obnova odregistrovaných součástí, prodloužení platnosti časově omezených licencí či obnova poškozených licencí. Dále zde máte k dispozici volbu, zda necháte Průvodce zjistit nejvhodnější dostupný způsob registrace. V případě, ponecháte-li zatržítko u této volby, dojde po výběru akce a klepnutí na tlačítko Dále k analýze jak vaší sítě, tak připojení k internetu a na základě toho bude poté automaticky zvolen nejvhodnější dostupný typ registrace. Tato operace však může trvat několik okamžiků. Jakmile máte zvolenu požadovanou akci, lze pokračovat klepnutím na tlačítko Dále. Registrace nově nainstalovaných součástí Pokud jste označili akci Registrace nově nainstalovaných součástí, pokračuje Průvodce k dialogu volby způsobu registrace a zadání nezbytných parametrů. Pakliže byla v prvním kroku Průvodce vybrána možnost zjištění nejvhodnějšího způsobu registrace, je navíc zobrazen dotaz, zda má být kontrola vaší sítě a připojení skutečně provedena. Po klepnutí na tlačítko Ano dojde k zahájení analýzy, tlačítko Ne proces zjištění přeruší a rovnou je zobrazen následující krok průvodce registrací. Bližší informace, týkající se volby správného typu registrace, můžete získat v kapitole 4.1. Jednotlivé druhy registrací jsou blíže popsány v kapitolách

29 Codexis Systémová příručka 29? 3.3 SÍŤOVÁ 5.3 NASTAVENÍ OPRÁVNĚNÍ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Registrace produktu Přehled součástí a stavu registrací Volba Přehled součástí a stavu registrací slouží k provedení akce určené k získání informací o stavu aktuálně nainstalovaných či zaregistrovaných součástí. Nejprve se vás však Průvodce dotáže, zda se jedná o instalaci lokální, či síťovou. Automaticky by měl být vybrán typ naposledy prováděné registrace, proto pouze zkontrolujte, zda údaje souhlasí a následně pokračujte klepnutím na tlačítko Dále. Pokud bylo v okně typu instalace nastaveno vše správně, je nyní Průvodcem provedena analýza nainstalovaných součástí a kontrola stavu jejich registrací. Průběh analýzy můžete sledovat v okně Průvodce, po jejím dokončení je automaticky zobrazen Seznam součástí a stavu registrací. Jak lze postřehnout z obrázku, každá součást může být hned v několika stavech. V případě produktu CODEXIS seznam ve skutečnosti obsahuje vždy jen jednu součást CODEXIS KOMPLET, na uvedeném obrázku jsou další situace jen pro ilustraci dalších možných stavů součásti. Je-li produkt pouze nainstalován a doposud nebyl proveden žádný pokus o jeho registraci, je součást označena šedivou barvou a popsána textem Neexistující licence. Taková licence může být bez problémů zaregistrována. Součást, která doposud nebyla registrována, a jejíž registrace je možná Licence, která již byla odregistrována, nebo došlo k přerušení instalace po úspěšném spojení s Licenčním serverem. Opětovná registrace této součásti je možná Úspěšně provedená a plně funkční registrace. Taková součást může být v případě potřeby odregistrována Součást, jejíž registrace je poškozená. V současném stavu se jedná o neplatnou registraci, kterou je potřeba přeregistrovat

30 Codexis Systémová příručka 30? 3.3 SÍŤOVÁ 5.3 NASTAVENÍ OPRÁVNĚNÍ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Registrace produktu Dalším stavem, který zde může být zobrazen, je Neregistrovaná licence, označená ikonou obálky. Jedná se o součást, která již byla dříve zaregistrována a později opět odregistrována, případně nebyla registrace úspěšně dokončena. Pro takovouto registraci lze buďto využít volby Další akce / Obnova odregistrovaných součástí, anebo provést registraci zcela novou. Stav Platná registrace je zvýrazněn tučně a indikuje úspěšně zaregistrovanou licenci, která může být bez jakýchkoli obtíží využívána. Součást s platnou registrací lze také kdykoli odregistrovat pomocí volby Další akce / Odregistrace součástí. Další situací, která však běžně nenastává a dochází k ní zejména v důsledku nesprávné manipulace s produktem, je Poškozená registrace, kterou Průvodce označuje červeně. Indikovány mohou být nejrůznější příčiny poškození, ve většině případů lze pro obnovu poškozené licence použít volby Další akce / Obnova neplatných registrací. Vybráním součásti a klepnutím na tlačítko Detail dojde k zobrazení dalších informací o dané registraci. Totožná akce může být vyvolána dvojitým poklepáním na řádku součásti. Další akce / Odregistrace součástí Odregistrace součástí slouží k odregistrování zaregistrovaných součástí, například v případě potřeby přemístění produktu na jiný počítač. Touto funkcí Průvodce registrací se blíže zabývá kapitola 6.2 této příručky. Další akce / Obnova odregistrovaných součástí V případě, kdy součást odregistrujete a následně je zapotřebí provést její opětovnou registraci. Je možné s výhodou využít obnovy odregistrovaných součástí, která provede novou registraci součásti na základě Licenčního souboru, jež zůstal v programu zachován. Proces probíhá obdobně, jako běžná registrace, s tím rozdílem, že není vyžadován Licenční klíč, ani případné načtení Licenčních souborů.

31 Codexis Systémová příručka 31? 3.3 SÍŤOVÁ 5.3 NASTAVENÍ OPRÁVNĚNÍ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Registrace produktu Další akce / Prodloužení platnosti V některých případech mohou být v produktu CODEXIS registrovány licence, jejichž užívání je časově omezeno do konkrétního data, po jehož uplynutí je vyžadováno prodloužení platnosti registrace. Pokud jste produktem upozorněni na nutnost prodloužení platnosti registrace, postačí zvolit Další akce / Prodloužení platnosti časově omezených licencí a dále postupovat jako v případě běžné registrace. Pro tuto operaci je zapotřebí Licenčního klíče, který svou platností navazuje na klíč původní. Další akce / Obnova neplatných registrací Pokud z nějakého důvodu došlo k poškození vaší registrace, je ve většině případů možné takovou registraci obnovit. Postačí vybrat z nabídky Další akce volbu Obnova neplatných (poškozených) registrací a dále postupovat jako při běžné registraci. V průběhu obnovy není Průvodcem vyžadován ani Licenční klíč a ani načtení Licenčních souborů. Pokud se obnova takové licence nezdaří, je zapotřebí před jakýmkoli dalším počínáním kontaktovat Linku zákaznické podpory. 4.3 Registrace přímým spojením (http) Jak již bylo uvedeno v kapitole 4.1, je k registraci internetem zapotřebí Licenčního klíče, který jste obdrželi zároveň s produktem a taktéž připojení k síti Internet. Je-li vámi využíváno připojení pomocí serveru Proxy, je také zapotřebí znát název a port Proxy serveru. Pokud jste majiteli vytáčeného připojení k síti Internet, je nyní ten správný čas připojit se a zachovat připojení po celou dobu registrace. Nastavení registrace Nejprve vás očekává nastavení registrace. V tomto případě tedy zvolte způsob registrace přímým spojením (http) a vyberte, zda se jedná o instalaci lokální, nebo je prováděna registrace síťová. V poli pro jméno licenčního serveru musí být uvedena adresa Licenčního serveru ATLAS consulting spol. s r.o. člena skupiny ATLAS GROUP registrace.atlascon.cz. Tato adresa je průvodcem automaticky doplňována, nastane-li však případ, kdy vyplněna není, je nezbytné ji zapsat do tohoto řádku ručně.

32 Codexis Systémová příručka 32? 3.3 SÍŤOVÁ 5.3 NASTAVENÍ OPRÁVNĚNÍ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Registrace produktu Jste-li majiteli běžného připojení k internetu, není zapotřebí do polí Proxy server a Proxy port cokoliv doplňovat. Pokud ovšem využíváte připojení pomocí Proxy serveru, je potřeba tyto údaje doplnit. V případě, jsou-li tyto údaje nastaveny ve vlastnostech vašeho internetového prohlížeče, pak je také není zapotřebí doplňovat, jsou použity automaticky (obě pole v Průvodci registrací však zůstávají prázdná). Pokud byla vybrána instalace lokální, musí být v poli Umístění Vaší licence a registrace uvedena cesta do složky DATA v instalačním adresáři programu (standardně C:\Program Files\ATLAS consulting\codexis\data ). Pokud tato cesta není zvolena, případně není správná, můžete ji vybrat po stisku tlačítka. V případě, byl-li vybrán typ instalace síťová, musí být v části Umístění Vaší licence a registrace uveden namísto cesty název počítače, kde byla provedena instalace služby Registrační server. Do pole Jméno registračního serveru tedy buďto název příslušného počítače (serveru) ručně vepište, nebo klepnutím na tlačítko můžete procházet síťové okolí a počítač nalézt tímto způsobem. V poli Port se musí nacházet číslo portu (standardně 4060). Pomocí tohoto portu je zprostředkovávána komunikace s Registračním serverem. Správce sítě musí případně povolit komunikaci na tomto portu, je-li předtím zakázána. Po nastavení potřebných voleb lze pokračovat k dalšímu kroku registrace klepnutím na tlačítko Dále. Pomocí tlačítka Zpět se můžete vrátit k výběru prováděné akce. Klepnutím na tlačítko Storno dojde k ukončení Průvodce registrací. Výběr způsobu registrace Jméno licenčního serveru Volba typu instalace Konfigurace jména a portu Proxy serveru Nastavení umístění licence a registrace. U lokální instalace je to cesta do adresáře DATA v instalační složce produktu, u instalace síťové se jedná o jméno počítače, kde je nainstalována služba Registrační server

33 Codexis Systémová příručka 33? 3.3 SÍŤOVÁ 5.3 NASTAVENÍ OPRÁVNĚNÍ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Registrace produktu Zadání licenčního klíče V dalším kroku registrace jste Průvodcem vyzváni k zadání svého Licenčního klíče, který jste obdrželi zároveň s produktem. Tento licenční klíč je rozdělen na tři části oddělené pomlčkami a může obsahovat jak velká, tak malá písmena, ale zároveň i další běžně používané znaky (příklad licenčního klíče F5YxxF-ajNKF2-2M232S). Při opisování dbejte, prosím, na přesné znění Licenčního klíče. Je-li klíč zadán nesprávně, nebude registrace provedena. Po správném přepsání Licenčního klíče pokračujte tlačítkem Dále. Upozorňujeme, že váš Licenční klíč může být i v méně obvyklém tvaru. Může obsahovat i znaky jako $, #, *, /, %. Klíč může rovněž obsahovat symbol dvojtečky :. Pokud je dvojtečka na konci klíče, nezapomeňte ji opsat také (příklad: FKcY*F-Y9#X81-31r:) Volba registrovaných součástí Následující krok Průvodce registrací přináší volbu součástí, které budou registrovány. V seznamu jsou uvedeny ty součásti, jejichž registraci je možné na základě zadaného Licenčního klíče v produktu CODEXIS provést. Jakmile je označena součást k registraci, lze proces registrace zahájit klepnutím na tlačítko Dále. Pomocí tlačítka Zpět se můžete vrátit zpátky k nastavení registrace. Stisk tlačítka Storno má za následek přerušení procesu registrace. Průběh registrace V tuto chvíli probíhá spojení s Licenčním serverem ATLAS consulting spol. s r.o. člena skupiny ATLAS GROUP a registrace produktu. Délka tohoto kroku je závislá zejména na rychlosti vašeho připojení k internetu a může se pohybovat v rozmezí 5-30 vteřin.

34 Codexis Systémová příručka 34? 3.3 SÍŤOVÁ 5.3 NASTAVENÍ OPRÁVNĚNÍ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Registrace produktu Dokončení registrace Nyní jste Průvodcem informováni o úspěšnosti vaší registrace. Jste - li majiteli vytáčeného připojení k internetu, můžete nyní provést odpojení. Po klepnutí na tlačítko Dokončit dojde k uzavření Průvodce registrací, produkt CODEXIS bude aktivován a okamžitě připraven k použití. 4.4 Registrace přímým spojením (tcp/ip) Registrace přímým spojením (tcp/ip) je alternativou k registraci http s rozdílem, že komunikace s Licenčním serverem ATLAS consulting spol. s r.o. člena skupiny ATLAS GROUP neprobíhá pomocí protokolu http, ale na TCP portu Z této skutečnosti vyplývá požadavek na průchodnost komunikace na tomto portu. V případě, využíváte-li brány firewall, ať už na serveru, nebo na vaší stanici, je zapotřebí povolit komunikaci na tomto portu. Nastavení, průběh registrace V případě typu registrace přímým spojením (tcp/ip) je nastavení totožné jako u registrace pomocí http, popsané v předchozí kapitole. Jediným rozdílem je absence polí pro doplnění názvu a portu Proxy serveru. Příklad otevření portu 4061 na bráně firewall systému Windows. Konfiguraci brány můžete vyvolat prostřednictvím Ovládacích panelů, kde naleznete ikonu Brána firewall systému Windows

35 Codexis Systémová příručka 35? 3.3 SÍŤOVÁ 5.3 NASTAVENÍ OPRÁVNĚNÍ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Registrace produktu 4.5 Registrace webovou službou Webová služba je internetovou aplikací dostupnou z internetového prohlížeče na adrese Stránky webové služby (Licence Web Server) jsou určeny jak pro získání informací o zakoupených licencích, umístění licenčních souborů na váš počítač, tak zejména k samotnému provedení registrace vašich licencí. Provádíte-li registraci webovou službou, je možné tuto otevírat buďto v interním okně aplikace, anebo ve vlastním okně internetového prohlížeče. Registrace webovou službou je určena pro majitele připojení k internetu, jejichž komunikace na TCP portu 4061 je zamezena a zároveň nemají k dispozici údaje pro přístup k Proxy serveru. Webové služby je možné využít i k urychlení procesu ové registrace. Pokud zadáte adresu do vašeho internetového prohlížeče, je nejprve zobrazena možnost výběru jazyka. Tato stránka je zobrazena pouze v případě, kdy na stránky přistupujete z prohlížeče. Pokud vyvoláte okno webové služby přímo z aplikace, je krok výběru jazyka vynechán. Nastavení registrace Pokud se tedy rozhodnete zaregistrovat váš produkt prostřednictvím webové služby, zvolte v Průvodci způsob registrace webová služba. Podobně, jako v předchozích případech, je zapotřebí mít doplněnu adresu licenčního serveru registrace.atlascon.cz v poli Jméno. Dále se zde nabízí možnost výběru, zda budou stránky webové služby otevřeny v interním okně vyvolaném průvodcem registrací, anebo zda stránku otevíráte výše popsaným způsobem v okně internetového prohlížeče. Nastavení, týkající se typu instalace, je opět totožné, jako u předchozích způsobů registrace. Bližší popis naleznete v kapitole 4.3. Jakmile je nastavení dokončeno, můžete pokračovat stiskem tlačítka Dále.

36 Codexis Systémová příručka 36? 3.3 SÍŤOVÁ 5.3 NASTAVENÍ OPRÁVNĚNÍ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Registrace produktu Zadání licenčního klíče V následujícím kroku Průvodce registrací může dojít k dvojí situaci, v závislosti na předchozí učiněné volbě. Buďto bude Průvodcem automaticky vyvoláno okno webové služby, které poté aktivně spolupracuje s oknem Průvodce registrací (viz obrázek), anebo je zapotřebí ručně otevřít stránky webové služby v internetovém prohlížeči. Ať už využijete kteréhokoli z obou zmíněných způsobů, je v následujícím kroku zapotřebí doplnění Licenčního klíče, který jste obdrželi zároveň s produktem. Licenční klíč přepisujte přesně ve tvaru, v jakém je uveden na dopise, který jste obdrželi zároveň s produktem. Dodržujte jak velikost písmen, tak číslice, i symboly, nacházející se v klíči. V opačném případě nebude klíč webovou službou akceptován. Upozorňujeme, že váš Licenční klíč může být i v méně obvyklém tvaru. Může obsahovat i znaky jako $, #, *, /, %. Klíč může rovněž obsahovat symbol dvojtečky :. Pokud je dvojtečka na konci klíče, nezapomeňte ji opsat také (příklad: FKcY*F-Y9#X81-31r:).

37 Codexis Systémová příručka 37? 3.3 SÍŤOVÁ 5.3 NASTAVENÍ OPRÁVNĚNÍ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Registrace produktu Pokud provádíte odregistraci, či pokračování v nedokončené registraci, je v okně interaktivní webové služby automaticky vyplněn Licenční klíč. Tento klíč se neshoduje s tím, který jste obdrželi s produktem, ale přesto není zapotřebí jej přepisovat či mazat. Jakmile je klíč doplněn v okně interaktivní webové služby, můžete v kterémkoli z obou oken klepnout na tlačítko Dále. Díky zmíněné provázanosti obou oken, dojde vždy k synchronizaci kroků. Po stisku tlačítka Zpět v okně Průvodce je interaktivní webová služba zavřena a opět zobrazen krok výběru a nastavení způsobu registrace. Stažení licenčních souborů V následujícím kroku jste již na základě zadaného Licenčního klíče přihlášeni k interaktivní webové službě a zobrazen je přehled zakoupených licencí, které jsou vám na licenčním serveru k dispozici. V záhlaví stránky jste informováni o skutečnosti, na koho jsou licence zakoupeny a zároveň o svém zákaznickém čísle (ID). První tabulka přináší informace o licencích, které se váží na zadaný licenční klíč, a druhá tabulka obsahuje případný seznam zbývajících licencí k dalším produktům, případně k jiným licenčním klíčům.

38 Codexis Systémová příručka 38? 3.3 SÍŤOVÁ 5.3 NASTAVENÍ OPRÁVNĚNÍ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Registrace produktu V tabulce Licenčních souborů příslušných zadanému klíči nyní klepněte na hypertextový odkaz u požadovaných tématických okruhů. Dojde k vyvolání dialogu internetového prohlížeče pro uložení souboru na váš pevný disk. Vyberte libovolné umístění a ponechte soubor uložit. Před přikročením k následujícímu kroku Průvodce registrací je zapotřebí provést umístění uloženého Licenčního souboru k produktu. Za tímto účelem se v okně Průvodce nachází tlačítko Umístit soubory k produktu, po jehož stisknutí je vyvoláno okno pro výběr souborů. Vyberte tedy nejprve umístění, kam byl soubor uložen, následně označte přímo daný Licenční soubor a klepněte na tlačítko Otevřít. O úspěšnosti načtení souboru jste informování hlášením. Nyní je možné v libovolném z obou oken klepnout na tlačítko Dále.

39 Codexis Systémová příručka 39? 3.3 SÍŤOVÁ 5.3 NASTAVENÍ OPRÁVNĚNÍ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Registrace produktu Zadání registračních/odregistračních klíčů Další krok registrace přináší v okně Průvodce volbu registrovaných součástí. V seznamu jsou zobrazeny pouze ty součásti, pro které jste v předchozím kroku umístili Licenční soubory k produktu, a které jsou součástí produktu CODEXIS. V tuto chvíli postačí pouze označit zatržítkem součást ze seznamu a v okně Průvodce registrací následně klepnout na tlačítko Dále. V tomto kroku nesmí být použito tlačítko Dále v okně webové služby. Při jeho použití dojde k chybovému stavu a nebude možné v registraci pokračovat dále.

40 Codexis Systémová příručka 40? 3.3 SÍŤOVÁ 5.3 NASTAVENÍ OPRÁVNĚNÍ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Registrace produktu Ihned po klepnutí na tlačítko Dále jsou v okně Průvodce zobrazeny registrační klíče, které jsou automaticky přeneseny do čekajícího okna webové služby. Ověřte pouze pohledem, zda jsou registrační klíče na obou stranách shodné. V tuto chvíli postačí klepnout na tlačítko Dále již v kterémkoli z obou oken. Pokud je s oknem webové služby pracováno v externím prohlížeči, je potřeba kódy přenést ručně pomocí schránky Windows.

41 Codexis Systémová příručka 41? 3.3 SÍŤOVÁ 5.3 NASTAVENÍ OPRÁVNĚNÍ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Registrace produktu Převzetí potvrzovacích klíčů V kroku následujícím je v okně webové služby na základě registračního klíče vygenerován klíč potvrzovací a opět automaticky přenesen do okna Průvodce registrací. Shodují-li se klíče v obou oknech, může být registrace dokončena po klepnutí na tlačítko Dále. Podobně, jako v kroku předchozím, je-li využíváno externího okna prohlížeče, musí být potvrzovací klíč přenesen ručně.

42 Codexis Systémová příručka 42? 3.3 SÍŤOVÁ 5.3 NASTAVENÍ OPRÁVNĚNÍ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Registrace produktu Dokončení registrace V případě, je-li webová služba otevřena v interním okně průvodce registrací, je nyní okno služby uzavřeno a zobrazen výsledek dokončení registrace. Pokud bylo pracováno v externím okně prohlížeče, pak je navíc zobrazena stránka s informací o dokončení průběhu registrace či odregistrace. 4.6 Registrace em Pokud tedy nastala situace, kdy jste připojeni k internetu, ovšem váš poskytovatel připojení blokuje komunikaci pomocí portu 4061, nemáte možnost využít komunikace na protokolu http, nebo je správcem sítě zamezeno stahování souborů z internetu, je zapotřebí provést registraci em. Předtím, než budete moci tuto registraci provést, je nezbytné kontaktovat Linku zákaznické podpory (nejlépe em), odkud vám na základě vašeho Licenčního klíče, který jste obdrželi zároveň s produktem, bude zaslán Licenční soubor, nezbytný pro provedení ové registrace. Pro rychlé vyřízení vašeho požadavku na zaslání Licenčních souborů musí e- mail obsahovat konkrétní Licenční klíč, pro nějž chcete registraci provádět. E- mailová adresa Linky zákaznické podpory je podpora@atlasconsulting.cz Nastavení registrace Jakmile máte licenční *.ALF soubor uložený na svém pevném disku, můžete začít s ovou registrací. V nastavení způsobu registrace zvolte e- mailem a následně vyberte, zda je vaše instalace lokální, nebo síťová. Dále se zde nabízí volba, zda má být s registračními kódy vygenerován přímo do okna vašeho výchozího poštovního klienta (některými klienty není podporováno), nebo má být jen zobrazeno okno s textem, který pak sami zkopírujete a odešlete.

43 Codexis Systémová příručka 43? 3.3 SÍŤOVÁ 5.3 NASTAVENÍ OPRÁVNĚNÍ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Registrace produktu Pokud jste vybrali instalaci lokální, musí být v poli Umístění Vaší licence a registrace uvedena cesta do složky DATA v instalačním adresáři produktu CODEXIS (standardně C:\Program Files\ATLAS consulting\code- XIS\DATA ). Není-li tato cesta zvolena, případně není správná, můžete ji vybrat po stisku tlačítka. V případě, byl-li vybrán typ instalace síťová, musí být v části Umístění Vaší licence a registrace uveden namísto cesty název počítače, kde byla provedena instalace Registračního serveru a v poli Port číslo Bližší popis naleznete v kapitole 4.3. Nyní je zapotřebí klepnout na tlačítko Načíst soubory pro offline registraci. Zobrazí se okno, v němž budete moci vybrat umístění, kam jste uložili Licenční soubor *.ALF z u, který vám byl Linkou zákaznické podpory odeslán. Po vybrání Licenčního souboru stiskněte tlačítko Otevřít. Průvodce registrací vás informuje o skutečnosti, že licenční soubory byly úspěšně načteny. Po potvrzení hlášení, stisknutím tlačítka OK, můžete v Průvodci registrací klepnout na tlačítko Dále. V případě, chcete-li odložit registraci na později, ukončíte Průvodce stiskem tlačítka Storno. Volba registrované součásti Volba součástí registrace probíhá shodně, jako v případě registrace internetem, uvedené v kapitole 4.3. Odeslání u s registračními kódy V tuto chvíli je nezbytné provést odeslání registračních kódů k ověření prováděné registrace. Nejprve může být zobrazeno okno s možností výběru profilu vašeho poštovního klienta. Automaticky je nastaven výchozí profil, který potvrďte.

44 Codexis Systémová příručka 44? 3.3 SÍŤOVÁ 5.3 NASTAVENÍ OPRÁVNĚNÍ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Registrace produktu Následně dojde k otevření vašeho poštovního klienta a automaticky bude vytvořena nová ová zpráva k odeslání na adresu registrace@ atlasconsulting.cz. Nyní je zapotřebí zprávu odeslat a vyčkat odpovědi, která bude obsahovat potvrzovací kód. Do chvíle, než obdržíte zpátky ovou zprávu s potvrzovacím kódem, musí zůstat průvodce registrací otevřen, proto jej, prosím, neukončujte! Standardní doba vyřízení vaší registrace je 5-10 minut. Kódy nezasílejte opakovaně! Jakmile jste obdrželi ovou odpověď, zkopírujte celé řádky s potvrzovacími kódy, včetně pořadových čísel, do schránky a následně je vložte do okna Průvodce registrací. Je-li potvrzovací kód vložen do okna Průvodce registrací, můžete klepnout na tlačítko OK, čímž dojde k provedení registrace zvolené součásti. Klepnutím na tlačítko Storno registraci ukončíte a celý předcházející proces (včetně odeslání registračního kódu) bude nezbytné provést později. V případě, kdy z jakéhokoli důvodu není registrace dokončena, ale již byl odeslán registrační kód, je nezbytné o nedokončení registrace informovat Linku zákaznické podpory. Dokončení registrace Tímto je ová registrace produktu CODEXIS úspěšně dokončena a podobně, jako v případě ostatních typů registrace, jste o této skutečnosti informováni Průvodcem. Po klepnutí na tlačítko Dokončit je Průvodce registrací uzavřen a systém CODEXIS připraven k použití.

45 Codexis Systémová příručka 45? 3.3 SÍŤOVÁ 5.3 NASTAVENÍ OPRÁVNĚNÍ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Registrace produktu 4.7 Telefonická registrace Pokud nedisponujete ve vaší společnosti připojením k internetu, je tady pro vás možnost registrace produktu pomocí telefonu. Předtím, než budete tuto registraci moci provést, je zapotřebí kontaktovat Linku zákaznické podpory a na základě vašeho Licenčního klíče, který jste obdrželi zároveň s produktem, vám bude alternativním způsobem (poštou, atp.) odeslán Licenční soubor, který je pro registraci nezbytný. Nastavení registrace Pro možnost registrace po telefonu je nutné v nastavení Průvodce registrací zvolit způsob registrace telefonicky. Poté vyberte, zda se jedná o instalaci lokání či síťovou. Pole pro jméno licenčního serveru je v případě telefonické registrace neaktivní. V případě, že jste vybrali instalaci lokální, musí být v poli Umístění Vaší licence a registrace uvedena cesta do složky DATA v instalačním adresáři programu (standardně C:\Program Files\ATLAS consulting\codexis\data ). Pokud tato cesta není zvolena, případně není správná, můžete ji vybrat po stisku tlačítka. Pakliže byl vybrán typ instalace síťová, musí být v části Umístění Vaší licence a registrace uveden namísto cesty název počítače, kde je provozována služba Registrační server a v poli Port číslo Bližší popis naleznete v kapitole 4.3. Nyní je zapotřebí klepnout na tlačítko Načíst soubory pro offline registraci. Zobrazí se okno, v němž budete moci vybrat umístění, kam jste uložili Licenční soubor *.ALF, který vám byl Linkou zákaznické podpory zaslán vámi zvoleným způsobem. Je-li Licenční soubor vybrán, stiskněte tlačítko Otevřít. Průvodce vás informuje o skutečnosti, že Licenční soubor byl úspěšně načten (shodně, jako v předchozí kapitole). Po potvrzení hlášení, stisknutím tlačítka OK, můžete v Průvodci registrací klepnout na tlačítko Dále.

46 Codexis Systémová příručka 46? 3.3 SÍŤOVÁ 5.3 NASTAVENÍ OPRÁVNĚNÍ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Registrace produktu Volba registrované součásti Volba součástí registrace probíhá shodně, jako v případě ostatních typů registrace. Bližší popis naleznete v kapitole 4.3. Výměna registračních klíčů Po potvrzení součástí k registraci Průvodce zobrazí okno, obsahující klíče k jednotlivým součástím. Nyní se dostáváte do chvíle, kdy je nezbytné pro další postup kontaktovat Linku telefonických registrací, dostupnou na telefonním čísle Tyto klíče je zapotřebí nahlásit PŘESNĚ, tedy s rozlišením velkých i malých písmen a také včetně symbolů, operátorovi Linky telefonických registrací. Jakmile jsou klíče nadiktovány a pracovníkem potvrzena jejich správnost, můžete toto okno potvrdit klepnutím na tlačítko OK. Všimněte si, že klíče se navzájem liší pouze minimálně. Tímto dojde k uzavření okna s vaším klíčem a namísto něj je zobrazeno okno nové, do nejž je nutno doplnit registrační klíče, které vám telefonicky nadiktuje zmíněný pracovník Linky telefonických registrací. Doplňování registračních klíčů je zapotřebí věnovat zvýšenou pozornost. Jsou-li vyplněny všechny registrační klíče, můžete zadání potvrdit stiskem tlačítka OK. Dokončení registrace Pokud byly části registračního klíče správně zadány, je nyní registrace produktu kompletní a o úspěšnosti procesu jste informování v posledním kroku Průvodce. Došlo-li při zadávání některé z částí registračního klíče k chybě, je v okně dokončení registrace zobrazena tato skutečnost a celý proces výměny klíče bude zapotřebí provést znovu. Klepnutím na tlačítko Dokončit Průvodce uzavřete.

47 Codexis Systémová příručka 47? 3.3 SÍŤOVÁ 5.3 NASTAVENÍ OPRÁVNĚNÍ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Registrace produktu DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Ať už registrujete přímým spojením, webovou službou, em či telefonicky, je zapotřebí mít na paměti, že nyní jsou vaše licence přemístěny z Licenčního serveru do stávající instalace produktu, a proto není možné adresář programu mazat, přejmenovávat, nebo s instalací jakkoli manipulovat. Každá ze zmíněných operací má za následek nevratné poškození vašich stávajících licencí a následnou nefunkčnost produktu. Před jakoukoli manipulací s instalací systému CODEXIS je vždy nezbytné provést odregistraci produktu!

48 Codexis Systémová příručka 48? 3.3 SÍŤOVÁ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Správa uživatelů Je-li produkt CODEXIS používán v síťovém provozu, je nejen velmi důležité, ale z technického hlediska také nezbytné, provést definici uživatelů a nastavení jejich práv pro práci s produktem. Jelikož síťově zprovozněný produkt CODEXIS může z připojené síťové jednotky spouštět prakticky kdokoli ve vaší firemní síti, je potřebné jej zabezpečit uživatelským přihlášením, aby nedocházelo díky nepovolaným uživatelům k přečerpání licenčního počtu (maximálního množství současně pracujících uživatelů) dříve, než by si vůbec oprávnění uživatelé produkt spustili. Z technického hlediska je vytvoření účtů jednotlivých uživatelů vhodné z toho důvodu, že uživatelská nastavení, záložky, poznámky, pracovní plochy a témata jsou ukládány do profilu každého z uživatelů. Obdobně se vytvoření uživatelských účtů doporučuje také tehdy, má-li být produkt víceuživatelsky používán v rámci jedné stanice. 5.1 Přihlášení správce Pokud chceme v produktu provádět kteroukoliv ze systémových akcí, jako je správa uživatelů, nebo například odregistrace, je zapotřebí, abychom byli přihlášeni jako správce systému, který jediný má dostatečná oprávnění k takovým operacím. Pokud je program právě nainstalován a při spouštění není vyžadováno žádné přihlášení, práva správce máme automaticky nastavena a veškeré ze systémových operací jsou nám přístupné. Pokud již produkt přihlášení požaduje, je potřeba v přihlašovacím dialogu zadat do pole jméno ADMIN a heslo ponecháme nevyplněno, jelikož ve výchozím stavu není nastaveno. Uživatelská jména můžeme zadávat jak velkými, tak malými písmeny, produkt mezi nimi nerozlišuje - stejně tomu je i ve správě. Po vstupu do libovolného datového zdroje produktu můžeme vždy naše přihlášení ověřit ve stavovém řádku v zápatí okna produktu. 5.2 Správa uživatelů Pokud jsme k programu přihlášeni jako uživatel ADMIN, můžete dále vyvolat okno Správy uživatelů nástrojového panelu - karta Nástroje - tlačítko Správa uživatelů.

49 Codexis Systémová příručka 49? 3.3 SÍŤOVÁ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Správa uživatelů V okně Správa uživatelů máme možnost provádět všechny základní operace s uživatelskými účty. Uživatelé odtud můžeme přidávat, mazat nebo editovat. Tato správa uživatelů je společná pro všechny datové zdroje, proto nezáleží na tom, ve kterém z nich jsme správu vyvolali. Kromě zmíněných základních operací můžeme odtud také vyvolat zálohu uživatelů. Dále je zde možné naimportovat uživatele z Active Directory nebo souboru CSV a případně i provést porovnání uživatelských účtů AD a programu CODEXIS a smazat tak již neexistující uživatelské účty. V nabídce Nástroje -> Nastavení -> Systémová správa můžete aktivovat Automatické vytváření uživatelů dle přihl. jména Windows. Tato funkce bude automaticky vytvářet a přihlašovat uživatele do systému CODEXIS. Účty ponesou název uživatelů Windows. Pro tuto volbu je nutné mít u účtu ADMIN nastaveno heslo. Pro spuštění CODEXIS pod účtem ADMIN použijte parametr LOGIN 0 ADMIN. Tlačítka pro vytvoření, úpravu a samazání uživatele. Pokud chcete odebrat uživatele hromadně, použijte nabídku Další -> Odebrat hromadně V nabídce Další jsou umístěny pokročilejší funkce práce s uživateli. Reset uživatele - slouží pro ruční odhlášení daného uživatele Hromadně zrušit automatické přihlašování Právě aktivní - seznam uživatelů, kteří jsou přihlášení do systému CODEXIS, včetně historie Import/revize z AD/DB - menu pro přidání a úpravu uživatelů z Active Directory, popřípadě databáze Firebird Import z CSV - menu pro přidání uživatelů ze souboru CSV. Tento soubor může obsahovat i y a hesla. Více se dozvíte po otevření této nabídky Odebrat hromadně - nabídka pro hromadně odebrání uživatelů ručním zadáním Zálohovat uživatelský profil Obnovit uživatelský profil

50 Codexis Systémová příručka 50? 3.3 SÍŤOVÁ REGISTRACE PRODUK- TU AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Aktualizace a odinstalace 6.1 Aktualizace produktu Aktualizace produktu CODEXIS se díky své jedinečně snadné koncepci stává i v rukou nezkušeného uživatele dětskou hrou. Aktualizací je myšleno zavedení nové verze správního programu CODEXIS, aktualizace datových zdrojů a v případě síťové instalace i kontrola verze, popřípadě také inovace služby Registrační server. Pro potřeby online aktualizace je Vám k dispozici utilita NET Servis, kterou se zabývá samostatná příručka. Postup aktualizace 6.2 Odinstalace aplikace Postup je detailně popsán v samostatné systémové příručce NET Servis. Před prováděním jakékoli manipulace s produktem CODEXIS je nezbytné mít na paměti, že vaše licence je v současnosti přemístěna z Licenčního serveru do stávající instalace programu a pouhé odstranění nebo zkopírování produktu by mělo za následek nenávratnou ztrátu této licence. Proto, máte-li v plánu přemístění produktu na jiný počítač, výměnu pevného disku, nebo přeinstalaci operačního systému, proveďte vždy nejprve odregistraci vaší licence. Odregistrace tématických okruhů Při odregistraci produktu dojde k navrácení vaší licence zpět na Licenční server společnosti ATLAS consulting spol. s r.o. člena skupiny ATLAS GROUP, a proto podobně, jako tomu bylo v případě registrace, bude nyní zapotřebí buďto připojení k síti Internet nebo telefonický kontakt s Linkou telefonických registrací. Odregistrace je prováděna prostřednictvím Průvodce registrací, který můžete vyvolat z nástrojového panelu Nástroje tlačítko Licence.

51 Codexis Systémová příručka 51? 3.3 SÍŤOVÁ REGISTRACE PRODUK- TU AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Aktualizace a odinstalace Jakmile je otevřen Průvodce registrací, čeká vás po volbě jazyka výběr akce, kde je nyní zapotřebí vybrat Další akce / Odregistrace součástí. Počátek procesu je totožný, jako v případě registrace, kdy volíte, jakým způsobem bude odregistrace provedena. Pokud si nejste při výběru metody jisti, doporučujeme nechat Průvodce zjistit nejvhodnější způsob odregistrace. V následujícím kroku nastavení odregistrace vás žádná zásadní volba nečeká, jelikož je automaticky zvolen takový způsob odregistrace, jakým byla provedena registrace, případně nejvhodnější způsob, nalezený Průvodcem. Pokud je produkt CODEXIS před provedením odregistrace plně funkční, není zapotřebí věnovat pozornost ani nastavení parametrů síťové či lokální instalace. Po klepnutí na tlačítko Dále v okně nastavení odregistrace je zobrazen seznam a v něm vaše registrovaná licence. Aby došlo k odregistraci, je nezbytné v seznamu označit vaši licenci zatržítkem. Je nezbytné mít na paměti, že odregistrovat je možné pouze platnou registraci. Pokud je tedy vaše licence například poškozená, využijte možnost obnovy neplatných a poškozených registrací, viz kapitola 4.2. Pokud chcete získat před odregistrací bližší informace o zobrazené licenci, můžete použít tlačítko Detail. Jakmile je součást označena k odregistraci, můžete proces zahájit stiskem tlačítka Dále. V tuto chvíli opět záleží na zvoleném způsobu odregistrace v kroku Nastavení. V případě zvoleného přímého spojení proběhne proces zcela automaticky bez jakéhokoli dalšího zásahu. Pokud byla zvolena odregistrace em nebo telefonicky, bude opět zapotřebí provedení kódové výměny stejným způsobem, jako v průběhu registrace.

52 Codexis Systémová příručka 52? 3.3 SÍŤOVÁ REGISTRACE PRODUK- TU AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Aktualizace a odinstalace Nyní je odregistrace úspěšně dokončena, o čemž jste informováni v posledním kroku Průvodce. Po klepnutí na tlačítko Dokončit je Průvodce uzavřen a s odregistrovaným produktem již není možné pracovat. V tuto chvíli se vaše licence již opět bezpečně nachází na Licenčním serveru a produkt CODE- XIS je možné z počítače odstranit všemi běžnými způsoby, například pomocí zástupce Odinstalovat CODEXIS v programové skupině CODEXIS, případně prostřednictvím systémového nástroje Přidat nebo odebrat programy.

53 Codexis Systémová příručka 53? 3.3 SÍŤOVÁ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Správce doplňků K programu CODEXIS je dodávána také sada doplňkových aplikací. Ty je možné nainstalovat na jednotlivých počítačích přímo z rozhraní programu. 7.1 Instalace doplňků Pokud chceme nainstalovat doplněk CODEXIS Link nebo Pomocník CODEXIS, spustíme správce doplňku z nástrojového panelu - karta Nástroje - tlačítko Správa doplňků. V pokně Správa doplňků jsou dvě záložky, kdy každá záložka obsahuje tlačítka pro správu konkrétního doplňku - tedy CODEXIS Link nebo Pomocník CODEXIS. Práce na těchto kartách je prakticky identická. Následující popis se týká doplňku CODEXIS Link. Tlačítka pro správu doplňku Pomocník CODEXIS se liší jen s ohledem na typ doplňku. Pokud jde tedy o záložku CODEXIS Link,tak pomocí tlačítka Instalace doplňku... dojde k bezobslužné instalaci a spuštění CODEXIS Link. K doplňku CODEXIS Link jsou také dodávány podpory pro vybrané aplikace, které umožňují přímé hledání předpisů přímo z kontextové nabídky bez toho, aniž by bylo nutné kopírovat text pro hledání předpisů do okna CODEXIS Link. Instalátory podpor spustíme tlačítky Instalace podpory pro... ve spodní části okna. Pokud jsme v programu CODEXIS přihlášeni jako SPRÁVCE je v okně správce doplňků zobrazen checkbox autoinstalace. Po jeho zatržení bude doplněk CODEXIS Link instalován automaticky na každém PC kde bude program CODEXIS spuštěn. Autoinstalace se týká jen samotného doplňku CODEXIS Link. Podpory je třeba instalovat ručně na každém počítači zvlášť. Instalace podpor pro jednotlivé podporované programy má svá specifika. V případě, že jsou vyžadovány manuální kroky před či po instalaci podpory, je tak uvedeno v jednom z prvních kroků instalačního průvodce podpory. Například podpora pro OpenOffice.org vyžaduje instalaci Java JRE a povolení užití Java JRE v nastavení programu OpenOffice.org. 7.2 Registrace doplňku Aby bylo možné otvírat dokumenty pomocí doplňku CODEXIS Link, je potřeba, aby byl tento doplněk zaregistrován. Registračního průvodce je možné spustit tlačítkem Registrace doplňku... Po stisknutí tohoto tlačítka se spustí standardní Registrační průvodce. Tlačítko pro instalalaci a spuštění CODEXIS Link Tlačítko pro spuštění Registračního průvodce Otevření aktuální nápovědy k CODEXIS Link Tlačítka pro spuštění instalátorů podpor pro vybranné programy (Microsoft Word, Internet Explorer, Openoffice. org Writer verze 2.4 a vyšší, Mozilla Firefox 3 a vyšší, IBM Lotus Notes 7 a vyšší)

54 Codexis Systémová příručka 54? 3.3 SÍŤOVÁ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Příloha A - APLIKAČNÍ SERVER A.1 Úvod V této příloze jsou popsány nastavení služby aplikačního serveru. Jak službu nainstalovat (serverovou část i klientskou část) je popsáno v sekci 3. Instalace této příručky. A.2 Co je APLIKAČNÍ SERVER? Aplikační server je síťová instalační varianta sw. CODEXIS, která nahrazuje přístup k datům pomocí sdílení (ze stanice musí být přístupná složka s daty CDX_Server), databázi a licencím. Aplikační server je systémová služba, která poskytuje data ze složky CDX_Server klientovi na vzdáleném PC přes definovaný protokol (HTTP nebo TCP/IP) a port. Spojuje také komunikaci mezi klientem, databází a licencemi. A.3 Nastavení serveru a klienta Nastavení aplikačního serveru se primárně provádí vrámci instalačního průvodce (viz. instalace) a to jak při instalaci serverové tak i klientské části. Pokud je již program nainstalován je možné nastavení serverové i klientské části provést pomocí utility CDX6AS_M. exe, která se nachází ve složce client instalace serverové části nebo přímo z programu CODEXIS pod ikonou Nastavení karty Nástroje záložky Aplikační server - server a Aplikační server. Tyto záložky jsou však viditelné jen po přihlášení pod uživatelem ADMIN. Jendotlivá nastavení v utilitě tak v programu CODEXIS jsou identická s jediným rozdílem, a to tím,že utilita umožňuje provádět obsluhu samotné služby - tedy instalaci, odinstalaci, spuštění a zastavení služby. Tato obsluha se provádí na první záložce služby Služba - stav. Na dalších obrazovkách se pak nachází jednotlivé nastavení služby. Stejná nastavení pak naleznete v sw. CODEXIS na záložce Aplikační server - server. Jedna z obrazovek nastavení aplikačního serveru Ovládání služby aplikačního serveru pomocí utility

55 Codexis Systémová příručka 55? 3.3 SÍŤOVÁ AKTUALIZACE A OD 6.2 OD PRODUKTU 7.1 DOPLŇKŮ Příloha A - APLIKAČNÍ SERVER Služba - protokoly Nastavení komunikačních portů a protokolů. Zde lze také nastavit timeouty. Pokud změníte nastavení portů, je nutné toto změnit i na všech klientských stanicích! Služba - datová část Nastavení cesty z pohledu serveru ke složce CDX_SERVER Služba - klientská část Nastavení cesty z pohledu serveru ke složce client Služba - databáze Nastavení přístupu k databázi pomocí připojovacího řetězce. Příklad řetězce: SERVER/3050:D:\CODEXIS\DBs\FB\cdxdb.fdb Služba - registrační server Nastavení přístupu k registračnímu serveru (licencním) Služba - bezpečnost Nastavení šifrování komunikace, identifikace (názvu) aplikačního serveru. Služba - fulltext Možnosti úprav ukládání často hledaných dotazů a komprese dat Služba - ostatní Ostatní nastavení Aplikačního serveru. Na všech kartách je ve spodní části popisek jednotlivých funkcí. Provedené změny uložíte tlačítkem Uložit a restartováním aplikačního serveru. Pokud byl Aplikační server zapnutý v průběhu úprav, pokusí se restartovat sám. Jedna z obrazovek nastavení aplikačního serveru Příklady obrazovek nastavení Aplikačního serveru

systémová příručka CODEXIS Systémová příručka 1

systémová příručka CODEXIS Systémová příručka 1 CODEXIS Systémová příručka 1 systémová příručka Autor: Marek Klimša & Bronislav Ceh & Vojtěch Orlík Revize dokumentu: 2.4 (/rtm 6.26) Datum poslední aktualizace: 11. dubna 2014 Codexis Systémová příručka

Více

systémová příručka CODEXIS Systémová příručka 1

systémová příručka CODEXIS Systémová příručka 1 CODEXIS Systémová příručka 1 systémová příručka Autor: Marek Klimša & Bronislav Ceh Revize dokumentu: 2.5 (/rtm 6.48) Datum poslední aktualizace: 28. března 2015 Codexis Systémová příručka 2 Obsah První

Více

Systémová příručka Autor: Roman Macura, Jakub Buzáš Verze dokumentu: 1/2017 Datum poslední aktualizace:

Systémová příručka Autor: Roman Macura, Jakub Buzáš Verze dokumentu: 1/2017 Datum poslední aktualizace: Autor: Roman Macura, Jakub Buzáš Verze dokumentu: 1/2017 Datum poslední aktualizace: 5.10.2017 Kapitola 1 - První pohled Obsah 1 Nároky na systém, změny systémových součástí při instalaci 3 1.1 Co je potřeba

Více

SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA Verze dokumentu: 2.01 Platnost od:

SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA Verze dokumentu: 2.01 Platnost od: SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA Verze dokumentu: 2.01 Platnost od: 30.08.2018 Obsah 1. Nároky na systém 3 1.1 Co je potřeba k provozu aplikace? 3 1.2 Co všechno se bude při instalaci dít? 3 2. Instalace 4 2.1 Stažení

Více

Systémová příručka Autor:Marek Bielko & Jakub Buzáš Verze dokumentu: 2/2016 Datum poslední aktualizace:

Systémová příručka Autor:Marek Bielko & Jakub Buzáš Verze dokumentu: 2/2016 Datum poslední aktualizace: Systémová příručka Autor:Marek Bielko & Jakub Buzáš Verze dokumentu: 2/2016 Datum poslední aktualizace: 9.2. 2015 Obsah 1 Nároky na systém, změny systémových součástí při instalaci 3 1.1 Co je potřeba

Více

Systémová příručka. Autor: Marek Klimša Verze dokumentu: 1/2013 Poslední aktualizace: 2. Ledna 2013

Systémová příručka. Autor: Marek Klimša Verze dokumentu: 1/2013 Poslední aktualizace: 2. Ledna 2013 Autor: Marek Klimša Verze dokumentu: 1/2013 Poslední aktualizace: 2. Ledna 2013 Obsah 1. První pohled 3 1.1 Seznamte se 3 1.2 Co je Daňová kancelář? 3 2. Nároky na systém, změny systémových součástí při

Více

Systémová příručka Autor:Marek Bielko & Jakub Buzáš Verze dokumentu: 8/2015 Datum poslední aktualizace: 10. Srpna 2015

Systémová příručka Autor:Marek Bielko & Jakub Buzáš Verze dokumentu: 8/2015 Datum poslední aktualizace: 10. Srpna 2015 Systémová příručka Autor:Marek Bielko & Jakub Buzáš Verze dokumentu: 8/2015 Datum poslední aktualizace: 10. Srpna 2015 Obsah 1 Nároky na systém, změny systémových součástí při instalaci 3 1.1 Co je potřeba

Více

Marek Klimša & Jakub Buzáš Verze dokumentu: 8/2015 Poslední aktualizace: 10. srpna 2015 SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA

Marek Klimša & Jakub Buzáš Verze dokumentu: 8/2015 Poslední aktualizace: 10. srpna 2015 SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA Autor: Marek Klimša & Jakub Buzáš Verze dokumentu: 8/2015 Poslední aktualizace: 10. srpna 2015 SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA Obsah 1. Nároky na provoz aplikace 3 1.1 Co je potřeba k provozu aplikace 3 1.2 Co všechno

Více

SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA ŘÍZENÍ PRODEJE ONLINE. systémová příručka. Bronislav Ceh. Verze dokumentu: 1.1 Poslední aktualizace: 25.

SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA ŘÍZENÍ PRODEJE ONLINE. systémová příručka. Bronislav Ceh. Verze dokumentu: 1.1 Poslední aktualizace: 25. systémová příručka Autor: Bronislav Ceh Aktualizace: Jiří Mutina Verze dokumentu: 1.1 Poslední aktualizace: 25. září 2014 SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA Obsah 1. Úvod 3 1.1 Základní popis 3 1.2 Průběh instalace 3

Více

Marek Klimša & Jakub Buzáš Verze dokumentu: 8/2015 Poslední aktualizace: 10. Srpna 2015 SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA

Marek Klimša & Jakub Buzáš Verze dokumentu: 8/2015 Poslední aktualizace: 10. Srpna 2015 SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA Autor: Marek Klimša & Jakub Buzáš Verze dokumentu: 8/2015 Poslední aktualizace: 10. Srpna 2015 SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA Obsah 1. Nároky na provoz aplikace 3 1.1 Co je potřeba k provozu aplikace 3 1.2 Co všechno

Více

INSTALACE SOFTWARE A AKTIVACE PRODUKTU NÁVOD

INSTALACE SOFTWARE A AKTIVACE PRODUKTU NÁVOD INSTALACE SOFTWARE A AKTIVACE PRODUKTU NÁVOD www.aktion.cz Obsah: Kompletní instalace (serverová část) str. 03 Aktivace produktu první spuštění str. 10 Instalace Windows klienta na jiný počítač v síti

Více

Marek Klimša & Jakub Buzáš Verze dokumentu: 8/2015 Poslední aktualizace: 10. Srpna 2015 SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA

Marek Klimša & Jakub Buzáš Verze dokumentu: 8/2015 Poslední aktualizace: 10. Srpna 2015 SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA Autor: Marek Klimša & Jakub Buzáš Verze dokumentu: 8/2015 Poslední aktualizace: 10. Srpna 2015 SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA Obsah 1. Nároky na provoz aplikace 3 1.1 Co je potřeba k provozu aplikace 3 1.2 Co všechno

Více

SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA ŘÍZENÍ PRODEJE ONLINE. systémová příručka. Bronislav Ceh. Verze dokumentu: 1.1 Poslední aktualizace: 25.

SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA ŘÍZENÍ PRODEJE ONLINE. systémová příručka. Bronislav Ceh. Verze dokumentu: 1.1 Poslední aktualizace: 25. systémová příručka Autor: Bronislav Ceh Aktualizace: Jiří Mutina Verze dokumentu: 1.1 Poslední aktualizace: 25. září 2014 SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA Obsah 1. Úvod 3 1.1 Základní popis 3 1.2 Průběh instalace 3

Více

SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA Verze dokumentu: 2.01 Platnost od:

SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA Verze dokumentu: 2.01 Platnost od: SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA Verze dokumentu: 2.01 Platnost od: 01.08.2018 Obsah 1. První pohled 4 1.1 Co je CODEXIS? 4 1.2 Datové zdroje 4 2. Podmínky provozu 5 2.1 Minimální požadavky 5 2.2 Průběh instalace 5

Více

SKYLA Pro II. Popis instalace programu

SKYLA Pro II. Popis instalace programu SKYLA Pro II Popis instalace programu Rev. 30.07.2014 O manuálu Dokument popisuje celý proces instalace programu Skyla Pro II, který se v některých ohledech liší od instalace předchozích verzí a upozorňuje

Více

Systémová příručka ATLAS Consulting, spol. s r.o.

Systémová příručka ATLAS Consulting, spol. s r.o. Autor: Marek Klimša Redesign: Vojtěch Orlík Revize: 15.1.2014 Verze: 2.0 Systémová příručka ATLAS Consulting, spol. s r.o. Obsah Právní kalkulačka Systémová příručka 2 1. Nároky na systém, změny systémových

Více

Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4

Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4 Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4 Úvod k instalaci Tato instalační příručka je určena uživatelům objednávkového modulu Offline VetShop verze 3.4. Obsah 1. Instalace modulu Offline VetShop...

Více

Postup přechodu na podporované prostředí. Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy

Postup přechodu na podporované prostředí. Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy Postup přechodu na podporované prostředí Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy Obsah Zálohování BankKlienta... 3 Přihlášení do BankKlienta... 3 Kontrola verze

Více

SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA Verze dokumentu: 2.00 Platnost od:

SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA Verze dokumentu: 2.00 Platnost od: SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA Verze dokumentu: 2.00 Platnost od: 10.01.2018 Obsah 1. Nároky na systém, změny součástí při instalaci 3 1.1 Co je potřeba k provozu aplikace? 3 1.2 Co všechno se bude při instalaci dít?

Více

SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA Verze dokumentu: 2.00 platnost od:

SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA Verze dokumentu: 2.00 platnost od: SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA Verze dokumentu: 2.00 platnost od: 10.1. 2018 Obsah 1. Nároky na provoz aplikace 3 1.1 Co je potřeba k provozu aplikace 3 1.2 Co všechno se bude při instalaci dít? 3 2. Instalace 4 2.1

Více

INSTALAČNÍ POSTUP PRO APLIKACI ELIŠKA 4

INSTALAČNÍ POSTUP PRO APLIKACI ELIŠKA 4 INSTALAČNÍ POSTUP PRO APLIKACI ELIŠKA 4 1. Dříve než spustíte instalaci Vítáme Vás při instalaci nové verze aplikace eliška. Před samotnou instalací, prosím, ověřte, že jsou splněné následující podmínky:

Více

SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA Verze dokumentu: 2.00 platnost od:

SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA Verze dokumentu: 2.00 platnost od: SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA Verze dokumentu: 2.00 platnost od: 10.1. 2018 Obsah 1. Co je to NAVIGAL? 3 2. Nároky na systém 3 2.1. Co je potřeba na provoz programu NAVIGAL? 3 2.2. Co všechno se bude při instalaci

Více

Instalace webové služby Mydlinka

Instalace webové služby Mydlinka Instalace webové služby Mydlinka Aktualizace dokumentu: 21.10.2014 Obsah 1 Co je to webová služba Mydlinka 2 Požadavky na instalaci a provoz 2.1 SAS 2.2 Databáze 2.3 Operační systém 2.4 Softwarové vybavení

Více

Předpoklady správného fungování formulářů

Předpoklady správného fungování formulářů Předpoklady správného fungování formulářů Uživatelská příručka Aktualizováno: 19. 2. 2018 Obsah 1 Úvod... 3 2 Systémové požadavky... 3 3 Práce s přílohami... 3 4 MS Internet Explorer... 3 4.1 Instalace

Více

Instalace programu ProGEO

Instalace programu ProGEO Instalace programu ProGEO Obsah dokumentu: 1. Požadavky na systém 2. Průběh instalace 3. Aktivace zakoupené licence 4. Automatické aktualizace Updater 1. Požadavky na systém Softwarové požadavky: MicroStation

Více

Systémová příručka. Autor: Marek Klimša & Jiří Mutina Verze dokumentu: 8/2015 Poslední aktualizace: 10. Srpna 2015

Systémová příručka. Autor: Marek Klimša & Jiří Mutina Verze dokumentu: 8/2015 Poslední aktualizace: 10. Srpna 2015 Autor: Marek Klimša & Jiří Mutina Verze dokumentu: 8/2015 Poslední aktualizace: 10. Srpna 2015 Obsah 1. První pohled 3 1.1 Seznamte se 3 1.2 Co je Daňová kancelář? 3 2. Nároky na systém, změny systémových

Více

Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ

Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ Uživatelská příručka Aktualizováno: 10. 8. 2017 Obsah Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ... 1 Obsah... 2 1 Přehled změn v tomto dokumentu...

Více

Konfigurace pracovní stanice pro ISOP-Centrum verze 1.21.32

Konfigurace pracovní stanice pro ISOP-Centrum verze 1.21.32 Informační systém ISOP 7-13 Vypracováno pro CzechInvest Konfigurace pracovní stanice pro ISOP-Centrum verze 1.21.32 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. Dokument ze dne 20.2.2015, verze 1.00 Konfigurace

Více

1. Úvod. 2. CryptoPlus jak začít. 2.1 HW a SW předpoklady. 2.2 Licenční ujednání a omezení. 2.3 Jazyková podpora. Požadavky na HW.

1. Úvod. 2. CryptoPlus jak začít. 2.1 HW a SW předpoklady. 2.2 Licenční ujednání a omezení. 2.3 Jazyková podpora. Požadavky na HW. CryptoPlus KB verze 2.1.2 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA říjen 2013 Obsah Obsah 2 1. Úvod 3 2. CryptoPlus jak začít... 3 2.1 HW a SW předpoklady... 3 2.2 Licenční ujednání a omezení... 3 2.3 Jazyková podpora...

Více

Nastavení programu pro práci v síti

Nastavení programu pro práci v síti Nastavení programu pro práci v síti Upozornění: následující text nelze chápat jako kompletní instalační instrukce - jedná se pouze stručný návod, který z principu nemůže popsat všechny možné stavy ve vašem

Více

Software602 FormApps Server

Software602 FormApps Server Software602 FormApps Server Instalace pluginů pro elektronické formuláře Aktualizováno: 13. 1. 2017 Software602 a.s. Hornokrčská 15 140 00 Praha 4 tel: 222 011 602 web: www.602.cz e-mail: info@602.cz ID

Více

Instalační Příručka. Verze 10

Instalační Příručka. Verze 10 Instalační Příručka Verze 10 Vytvořeno 30. listopadu 2009 Obsah Instalační příručka 1 Předpoklady... 1 Spuštění instalačního průvodce... 2 Uvítací okno... 4 Licenční ujednání... 5 Údaje o vás... 6 Instalace

Více

Systémová příručka Autor: Stanislav Chromý Verze: 1.06 Revize: 24. srpna 2015

Systémová příručka Autor: Stanislav Chromý Verze: 1.06 Revize: 24. srpna 2015 Systémová příručka Autor: Stanislav Chromý Verze: 1.06 Revize: 24. srpna 2015 Obsah Obsah 2 1. Co je to NAVIGAL? 3 2. Nároky na systém 3 2.1. Co je potřeba na provoz programu NAVIGAL? 3 2.2. Co všechno

Více

Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100

Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 Pro úspěšné připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 je nutné připojovat se ze stanice s Windows XP SP3, Windows Vista SP1 nebo Windows 7. Žádná VPN není potřeba,

Více

INSTALACE. programu WinDUO. pod Windows 7 / Windows Vista. ČAPEK-WinDUO, s.r.o.

INSTALACE. programu WinDUO. pod Windows 7 / Windows Vista. ČAPEK-WinDUO, s.r.o. ČAPEK-WinDUO, s.r.o. INSTALACE programu WinDUO pod Windows 7 / Windows Vista 1) Instalace programu WinDUO 2) Nastavení práv 3) První spuštění 4) Doporučení 5) Co Vás při instalaci mohlo potkat 6) Archivace

Více

Přechod na síťovou verzi programu

Přechod na síťovou verzi programu Přechod na síťovou verzi programu Poslední aktualizace 25.10.2013 Přechod na síťovou verzi programu 1 Realizace počítačové sítě 3 2 Původní počítač bude provozován jako server 3 2.1 Průběh... nové síťové

Více

eliška 3.04 Průvodce instalací (verze pro Windows 7) w w w. n e s s. c o m

eliška 3.04 Průvodce instalací (verze pro Windows 7) w w w. n e s s. c o m eliška 3.04 Průvodce instalací (verze pro Windows 7) Příprava Při instalaci elišky doporučujeme nemít spuštěné žádné další programy. Pro instalaci elišky je třeba mít administrátorská práva na daném počítači.

Více

plussystem Příručka k instalaci systému

plussystem Příručka k instalaci systému plussystem Příručka k instalaci systému Tato příručka je určena zejména prodejcům systému a případně koncovým uživatelům. Poskytuje návod, jak provést potřebná nastavení komponent. ITFutuRe s.r.o. 26.2.2015

Více

Popis instalace programu OCEP (DEMOVERZE i ostrá verze)

Popis instalace programu OCEP (DEMOVERZE i ostrá verze) Popis instalace programu OCEP (DEMOVERZE i ostrá verze) Proces instalace probíhá automaticky. V jednotlivých krocích se instalují všechny aktuálně potřebné programy. To se liší podle operačního systému

Více

Systémová příručka Autor: Michal Madej, Patrik Hříva Verze: 1.5 Revize:

Systémová příručka Autor: Michal Madej, Patrik Hříva Verze: 1.5 Revize: Autor: Michal Madej, Patrik Hříva Verze: 1.5 Revize: 17.10.2017 Obsah 1. Co je to Themio/Loginet?... 3 2. Nároky na systém... 3 2.1. Co je potřeba na provoz programu Themio/Loginet?... 3 2.2. Co všechno

Více

Provozní pokyny Aplikační stránky

Provozní pokyny Aplikační stránky Před použitím tohoto zařízení si důkladně přečtěte tento manuál a mějte jej po ruce pro budoucí použití. Provozní pokyny Aplikační stránky OBSAH Jak číst tuto příručku...2 Použité symboly...2 Vyloučení

Více

Popis instalace programu OCEP

Popis instalace programu OCEP Popis instalace programu OCEP Proces instalace probíhá automaticky. V jednotlivých krocích se instalují všechny potřebné programy. To se liší podle operačního systému a aktuálně instalovaných programů

Více

STATISTICA 10 Postup instalace plovoucí síťové verze s odpojováním licencí (BNET)

STATISTICA 10 Postup instalace plovoucí síťové verze s odpojováním licencí (BNET) STATISTICA 10 Postup instalace plovoucí síťové verze s odpojováním licencí (BNET) 1. Instalace plovoucí síťové verze zahrnuje dvě části: a) instalace serveru a b) lokální instalace na připojených pracovních

Více

Návod pro připojení k síti VŠPJ prostřednictvím VPN Vysoká škola polytechnická Jihlava

Návod pro připojení k síti VŠPJ prostřednictvím VPN Vysoká škola polytechnická Jihlava Návod pro připojení k síti VŠPJ prostřednictvím VPN Vysoká škola polytechnická Jihlava autor: OIKT 2015 Obsah Návod pro instalaci VPN... 3 Důležité upozornění... 3 Příprava na instalaci - stažení souborů...

Více

MANUÁLNÍ AKTUALIZACE. programu WinDUO. pod Windows 7 / Windows Vista. ČAPEK-WinDUO, s.r.o.

MANUÁLNÍ AKTUALIZACE. programu WinDUO. pod Windows 7 / Windows Vista. ČAPEK-WinDUO, s.r.o. ČAPEK-WinDUO, s.r.o. MANUÁLNÍ AKTUALIZACE programu WinDUO pod Windows 7 / Windows Vista 1) Instalace programu WinDUO 2) Doporučení 3) Co Vás při instalaci mohlo potkat 4) Archivace a rearchivace dat Čapek

Více

Návod k instalaci S O L U T I O N S

Návod k instalaci S O L U T I O N S Návod k instalaci SOLUTIONS Návod k instalaci Hasičská 53 700 30 Ostrava-Hrabůvka www.techis.eu www.elvac.eu +420 597 407 507 Obchod: +420 597 407 511 obchod@techis.eu Podpora: +420 597 407 507 support@techis.eu

Více

STATISTICA 9 Postup instalace plovoucí síťové verze na terminálovém serveru a Citrixu

STATISTICA 9 Postup instalace plovoucí síťové verze na terminálovém serveru a Citrixu STATISTICA 9 Postup instalace plovoucí síťové verze na terminálovém serveru a Citrixu 1. Tento návod se soustředí na instalaci na terminálová server a Citrix, ale je použitelný pro jakoukoli instalaci,

Více

INSTALAČNÍ MANUÁL. TME gadget

INSTALAČNÍ MANUÁL. TME gadget INSTALAČNÍ MANUÁL TME gadget OBSAH 1 KROKY PŘED INSTALACÍ... 2 1.1 Kontrola operačního systému a internetového připojení... 2 1.2 Příprava instalačního souboru TMEgadget.exe... 2 2 INSTALACE... 2 2.1 Spuštění

Více

Popis instalace programu OCEP

Popis instalace programu OCEP Popis instalace programu OCEP Proces instalace probíhá automaticky. V jednotlivých krocích se instalují všechny potřebné programy. To se liší podle operačního systému a aktuálně instalovaných programů

Více

Příručka pro klientský certifikát

Příručka pro klientský certifikát Příručka pro klientský certifikát OBSAH 1) Instalace programového vybavení do systému Microsoft Windows 2 1. krok - Průvodce instalací 4 2. krok - Dokončení instalace 5 3. krok - Instalace na PC, který

Více

1 Správce licencí Správce licencí Správce licencí Start > Všechny programy > IDEA StatiCa > Správce licencí Soubor > Správce licencí Licence

1 Správce licencí Správce licencí Správce licencí Start > Všechny programy > IDEA StatiCa > Správce licencí Soubor > Správce licencí Licence 1 Správce licencí Programy IDEA jsou chráněny proti neoprávněnému použití. Pro běh programu je vyžadována platná licence. Upozornění: Lokální licence na pracovní stanici a síťová licence Eleckey jsou softwarové

Více

Návod na provedení upgrade IS Harmonik

Návod na provedení upgrade IS Harmonik Návod na provedení upgrade IS Harmonik Ing. Martin Klinger 4.1.2016 Co je to upgrade IS Harmonik? Upgrade systému představuje soubor technických nebo legislativních změn v ekonomickém softwaru Harmonik,

Více

Instalace programu ProVIS

Instalace programu ProVIS Instalace programu ProVIS Tento program umožňuje instalovat program ProVIS. Umožňuje vybrat, kam se bude instalovat, a jednotlivé součásti instalace. Instalace probíhá v několika krocích. Každý krok má

Více

OBSAH... 2 ÚVOD... 3 TYPY INSTALACE... 4

OBSAH... 2 ÚVOD... 3 TYPY INSTALACE... 4 OBSAH OBSAH... 2 ÚVOD... 3 O této příručce...3 Téma 3 Určení 3 Potřebný software...3 Systémové požadavky...3 Požadavky na server 3 TYPY INSTALACE... 4 Instalace na samostatná PC (Typická)...4 Typická instalace

Více

CS OTE. Dokumentace pro externí uživatele

CS OTE. Dokumentace pro externí uživatele CS OTE OTE-COM Launcher Manager aplikace vnitrodenního trhu s plynem 1/19 Obsah Použité zkratky... 2 1 Úvod... 3 2 Nastavení systému uživatele... 3 2.1 Konfigurace stanice... 3 2.2 Distribuce aplikace

Více

Reinstalace programu

Reinstalace programu Reinstalace programu 0 Reinstalace programu AMICUS Před reinstalací programu AMICUS si připravte licenční list programu, zálohovací médium odpovídající kapacity (nejlépe flash disk nebo externí disk) a

Více

Postup instalace síťové verze Mount Blue

Postup instalace síťové verze Mount Blue Postup instalace síťové verze Mount Blue Instalace na serveru 1. Stáhněte si instalační balíček pro server ze stránek Mount Blue na adrese: http://www.mountblue.cz/download/mountblue-server-setup.exe 2.

Více

INISOFT UPDATE - SLUŽBA AUTOMATICKÝCH AKTUALIZACÍ Uživatelská příručka

INISOFT UPDATE - SLUŽBA AUTOMATICKÝCH AKTUALIZACÍ Uživatelská příručka INISOFT UPDATE - SLUŽBA AUTOMATICKÝCH AKTUALIZACÍ Uživatelská příručka Popis funkce Softwarový nástroj INISOFT Update je univerzálním nástrojem pro stahování, údržbu a distribuci programových aktualizací

Více

SYSTEM EDUBASE INSTALAČNÍ PŘÍRUČKA

SYSTEM EDUBASE INSTALAČNÍ PŘÍRUČKA SYSTEM EDUBASE INSTALAČNÍ PŘÍRUČKA Tento dokument byl kompletně napsán, sestaven a vytištěn v programu dosystem - EduBase. Více informací o programu dosystem - EduBase naleznete na www.dosli.cz. VARIACE

Více

Základní informace pro zprovoznění Aktovky Dozory IS MPP

Základní informace pro zprovoznění Aktovky Dozory IS MPP Základní informace pro zprovoznění Aktovky Dozory IS MPP Modul plánování a přezkoumávání, verze 1.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 15. 6. 2015, verze 1.00 Základní informace

Více

Instalace a první spuštění Programu Job Abacus Pro

Instalace a první spuštění Programu Job Abacus Pro Instalace a první spuštění Programu Job Abacus Pro Pro chod programu je nutné mít nainstalované databázové úložiště, které je připraveno v instalačním balíčku GAMP, který si stáhnete z našich webových

Více

T-Mobile Internet. Manager. pro Mac OS X NÁVOD PRO UŽIVATELE

T-Mobile Internet. Manager. pro Mac OS X NÁVOD PRO UŽIVATELE T-Mobile Internet Manager pro Mac OS X NÁVOD PRO UŽIVATELE Obsah 03 Úvod 04 Podporovaná zařízení 04 Požadavky na HW a SW 05 Instalace SW a nastavení přístupu 05 Hlavní okno 06 SMS 06 Nastavení 07 Přidání

Více

1 Přesun síťového serveru

1 Přesun síťového serveru 1 Přesun síťového serveru Zde je popsán případ, kdy máte nainstalovánu síťovou verzi aplikace EVOK a chcete databázový server přesunout na jiný počítač. Aby bylo možné provést přesun dat, musíte mít k

Více

Přechod na Firebird 3. Popis migrační utility

Přechod na Firebird 3. Popis migrační utility Přechod na Firebird 3 Popis migrační utility Verze dokumentu: 1.00 Platnost od: 02.05.2018 Obsah 1. Úvod 3 2. Popis funkcí 4 2.1 Výběr typu instalace a provozu platformy Firebird 4 2.1.1 Odinstalovat starší

Více

SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA Verze dokumentu: 2.1 Platnost od:

SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA Verze dokumentu: 2.1 Platnost od: SYSTÉMOVÁ PŘÍRUČKA Verze dokumentu: 2.1 Platnost od: 01.09.2018 Obsah 1. Úvod 3 1.1 Základní popis 3 1.2 Průběh instalace 3 2. Instalace 4 2.1 Spuštění instalace 4 2.2 Uživatelská instalace 4 2.3 Instalace

Více

NÁVOD PRO INSTALACI APLIKACE PRIORITY KM HODNOCENÍ PRIORIT PŘI ŘEŠENÍ KONTAMINOVANÝCH MÍST

NÁVOD PRO INSTALACI APLIKACE PRIORITY KM HODNOCENÍ PRIORIT PŘI ŘEŠENÍ KONTAMINOVANÝCH MÍST NÁVOD PRO INSTALACI APLIKACE PRIORITY KM HODNOCENÍ PRIORIT PŘI ŘEŠENÍ KONTAMINOVANÝCH MÍST 1. Požadavky na vybavení počítače a obsah CD 1.1. Technické požadavky a požadavky na operační systém K využívání

Více

Motorola Phone Tools. Začínáme

Motorola Phone Tools. Začínáme Motorola Phone Tools Začínáme Obsah Minimální požadavky... 2 Před instalací aplikace Motorola Phone Tools... 3 Instalace aplikace Motorola Phone Tools... 4 Instalace a konfigurace mobilního zařízení...

Více

Fides Software Storage Administrator

Fides Software Storage Administrator Trade FIDES, a.s. Fides Software Storage Administrator 1.0.2.0 (aktualizace - 7/2014) Popis programu Manuál správce systému 2 Fides Software Storage Administrator manuál správce Obsah 1 Úvod... 3 1.1 Popis

Více

P D S - 5 P. Psychologický diagnostický systém. Instalační manuál. Popis instalace a odinstalace programu Popis instalace USB driverů

P D S - 5 P. Psychologický diagnostický systém. Instalační manuál. Popis instalace a odinstalace programu Popis instalace USB driverů P D S - 5 P Psychologický diagnostický systém Instalační manuál Popis instalace a odinstalace programu Popis instalace USB driverů GETA Centrum s.r.o. 04 / 2012 GETA Centrum s.r.o. Nad Spádem 9/206, 147

Více

BRICSCAD V15. Licencování

BRICSCAD V15. Licencování BRICSCAD V15 Licencování Protea spol. s r.o. Makovského 1339/16 236 00 Praha 6 - Řepy tel.: 235 316 232, 235 316 237 fax: 235 316 038 e-mail: obchod@protea.cz web: www.protea.cz Copyright Protea spol.

Více

Systémová p íru Autor: Stanislav Chromý Verze: 1.04 Revize: 13. ervence 2009

Systémová p íru Autor: Stanislav Chromý Verze: 1.04 Revize: 13. ervence 2009 Systémová příručka Autor: Stanislav Chromý Verze: 1.04 Revize: 13. července 2009 Obsah Obsah 2 1. Co je to NAVIGAL? 3 2. Nároky na systém 3 2.1. Co je potřeba na provoz programu NAVIGAL? 3 2.2. Co všechno

Více

1. Instalace MySQL Serveru...2. 2. Konfigurace MySql Serveru...2. 3. Vytvoření struktury databáze...3

1. Instalace MySQL Serveru...2. 2. Konfigurace MySql Serveru...2. 3. Vytvoření struktury databáze...3 Obsah 1. Instalace MySQL Serveru...2 2. Konfigurace MySql Serveru...2 3. Vytvoření struktury databáze...3 4. Instalace Watchdog na klientských stanicích...4 5. Watchdog Viewer...6 Nastavení připojení k

Více

CS OTE. Dokumentace pro externí uživatele

CS OTE. Dokumentace pro externí uživatele CS OTE OTE Launcher Manager 1/13 Obsah Použité zkratky... 2 1 Úvod... 3 2 Nastavení systému uživatele... 3 2.1 Konfigurace stanice... 3 2.2 Distribuce aplikace OTE Launcher Manager... 3 2.3 Download aplikace

Více

Fides Software Storage Client

Fides Software Storage Client Trade FIDES, a.s. Fides Software Storage Client 1.0.2.0 (aktualizace - 4/2014) Popis programu Manuál správce systému 2 Fides Software Storage Client manuál správce Obsah 1 Úvod...3 1.1 Popis software...3

Více

Systémová příručka Autor: Stanislav Chromý Revize: Jiří Mutina Verze: 1.03 Datum revize: 31. 3. 2015

Systémová příručka Autor: Stanislav Chromý Revize: Jiří Mutina Verze: 1.03 Datum revize: 31. 3. 2015 Autor: Stanislav Chromý Revize: Jiří Mutina Verze: 1.03 Datum revize: 31. 3. 2015 Obsah 1. Co je to Themio/Loginet?... 3 2. Nároky na systém... 3 2.1. Co je potřeba na provoz programu Themio/Loginet?...

Více

Obsah. KELOC CS, s.r.o... v ý v o j a p r o d e j e k o n o m i c k é h o s o f t w a re

Obsah. KELOC CS, s.r.o... v ý v o j a p r o d e j e k o n o m i c k é h o s o f t w a re Obsah Nastavení TCP/IP na PC na serveru... 2 Nastavení brány firewall na serveru... 3 Nastavení služby SQL Server Browser na serveru... 5 Nastavení ODBC na klientské stanici... 6 Místní a jazykové nastavení

Více

Jak přenést program na nový počítač UŽIVATELS KÝ NÁVOD

Jak přenést program na nový počítač UŽIVATELS KÝ NÁVOD Jak přenést program na nový počítač UŽIVATELS KÝ NÁVOD Jak přenést program na nový počítač Pokud máte zakoupenou službu MEDICAL NET, je třeba provést převod dat za pomoci naší technické podpory, kterou

Více

VZDÁLENÉ PŘIPOJENÍ - OpenVPN. Popis a vlastnosti služby

VZDÁLENÉ PŘIPOJENÍ - OpenVPN. Popis a vlastnosti služby Příručka - Vzdálené připojení - OpenVPN 1 VZDÁLENÉ PŘIPOJENÍ - OpenVPN OBSAH Popis a vlastnosti služby Popis instalace OpenVPN klienta pro Windows Postup připojení k serveru Používání, tipy Řešení problémů

Více

CS OTE. Dokumentace pro externí uživatele

CS OTE. Dokumentace pro externí uživatele CS OTE OTE Launcher Manager 1/20 Obsah Použité zkratky... 2 1 Úvod... 3 2 Nastavení systému uživatele... 3 2.1 Konfigurace stanice... 3 2.2 Distribuce aplikace OTE Launcher Manager... 3 2.3 Download aplikace

Více

NÁVOD K INSTALACI SOLUTIONS

NÁVOD K INSTALACI SOLUTIONS NÁVOD K INSTALACI SOLUTIONS Obsah 1 PŘEDPOKLADY Strana 3 2 INSTALACE Strana 4-10 Úvodní obrazovka instalace Licenční ujednání Vložení licenčního souboru Nastavení připojení k databázi Volba způsobu provozování

Více

IFTER-EQU Instalační manuál

IFTER-EQU Instalační manuál IFTER-EQU Instalační manuál Revize: Únor 2016 1 / 30 Obsah: 1 IFTER EQU Instalace softwaru 1.1 Rychlá instalace 1.1.1 Instalace na jeden počítač 1.1.2 Instalace na více počítačů 1.2 Pokročilá instalace

Více

EPLAN Electric P8 2.7 s databázemi na SQL serveru

EPLAN Electric P8 2.7 s databázemi na SQL serveru EPLAN Electric P8 2.7 s databázemi na SQL serveru EPLAN Electric P8 2.7 k dispozici pouze ve verzi 64bit. EPLAN Electric P8 využívá k ukládání některých dat databáze. Artikly, překladový slovník 1 ) a

Více

STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista

STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista OBSAH Kapitola 1: SYSTéMOVé POžADAVKY...1 Kapitola 2: INSTALACE SOFTWARU TISKáRNY V SYSTéMU WINDOWS...2 Instalace softwaru pro lokální tisk... 2 Instalace softwaru

Více

TECHNICKÉ POŽADAVKY PRO INSTALACI SW PRO ZÁZNAM VIDEA PRO ZÁZNAM AUDIA (ZVUKU) PRO ZÁZNAM OBRÁZKŮ JAZYKOVÉ MUTACE

TECHNICKÉ POŽADAVKY PRO INSTALACI SW PRO ZÁZNAM VIDEA PRO ZÁZNAM AUDIA (ZVUKU) PRO ZÁZNAM OBRÁZKŮ JAZYKOVÉ MUTACE INSTALACE SW EduArt OBSAH: OBSAH: TECHNICKÉ POŽADAVKY PRO INSTALACI SW PRO ZÁZNAM VIDEA PRO ZÁZNAM AUDIA (ZVUKU) PRO ZÁZNAM OBRÁZKŮ JAZYKOVÉ MUTACE POSTUP INSTALACE KDE NAJDETE INSTALAČNÍ SOUBOR JAK SPUSTÍTE

Více

Systémové požadavky Xesar

Systémové požadavky Xesar Xesar První kroky Systémové požadavky Xesar Osobní počítač; min. 1,2 GHz nebo vyšší Nejméně 8 GB RAM (u 64bitového systému, z toho 4 GB dostupné pro systém Xesar) 2 hostitelské zařízení USB 2.0 pro kódovací

Více

1. POSTUP INSTALACE A KONTROLA NASTAVENÍ MICROSOFT SQL SERVERU 2005 EXPRESS:

1. POSTUP INSTALACE A KONTROLA NASTAVENÍ MICROSOFT SQL SERVERU 2005 EXPRESS: 1. POSTUP INSTALACE A KONTROLA NASTAVENÍ MICROSOFT SQL SERVERU 2005 EXPRESS: Ověřte prosím následující nastavení (tento postup se může nepatrně lišit podle operačního systému Vašeho pc). Pro lepší viditelnost

Více

FIREMNÍ CERTIFIKÁT V APLIKACI PŘÍMÝ KANÁL NÁVOD PRO KLIENTY

FIREMNÍ CERTIFIKÁT V APLIKACI PŘÍMÝ KANÁL NÁVOD PRO KLIENTY FIREMNÍ CERTIFIKÁT V APLIKACI PŘÍMÝ KANÁL NÁVOD PRO KLIENTY 1. POUŽITÍ FIREMNÍHO CERTIFIKÁTU 1.1 Stručný popis Firemní certifikát je nový typ certifikátu, který Vám umožní zrychlit a zjednodušit Vaši práci.

Více

Doporučené nastavení prohlížeče MS Internet Explorer 7 a vyšší pro Max Homebanking PS s využitím čipové karty

Doporučené nastavení prohlížeče MS Internet Explorer 7 a vyšší pro Max Homebanking PS s využitím čipové karty Doporučené nastavení prohlížeče MS Internet Explorer 7 a vyšší pro Max Homebanking PS s využitím čipové karty Obsah 1. Instalace SecureStore... 2 2. Nastavení Internet Exploreru... 3 3. První přihlášení...

Více

Instalace a první spuštění programu. www.zoner.cz

Instalace a první spuštění programu. www.zoner.cz Instalace a první spuštění programu www.zoner.cz CZ Průvodce instalací Z nabídky instalačního CD vyberte Zoner Photo Studio 13 v požadované jazykové verzi * a klikněte na položku Instalace programu. Pokud

Více

Instalace aplikace 602XML Filler

Instalace aplikace 602XML Filler Instalace aplikace 602XML Filler Popis aplikace 602XML Filler 602XML Filler je aplikace pro vyplňování formulářů. Jedná se o volně šiřitelný a v České republice již všeobecně rozšířený nástroj se snadným

Více

Velký křízovkářský slovník 4.0 (VKS) Instalace programu

Velký křízovkářský slovník 4.0 (VKS) Instalace programu Velký křízovkářský slovník 4.0 (VKS) Instalace programu Obsah Technické podmínky pro provoz programu minimální konfigurace... 2 Základní informace... 2 Hlavní nabídka instalačního programu... 2 Instalace

Více

ČSOB Business Connector instalační příručka

ČSOB Business Connector instalační příručka ČSOB Business Connector instalační příručka Obsah 1 Úvod... 2 2 Získání komerčního serverového certifikátu... 2 2.1 Vytvoření žádosti o certifikát v počítači... 2 2.2 Instalace certifikátu na počítač...

Více