Architektura SW pro transakční zpracování se skládá ze 3 modulů: - manažer dat - rozvrhovač - manažer transakcí

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Architektura SW pro transakční zpracování se skládá ze 3 modulů: - manažer dat - rozvrhovač - manažer transakcí"

Transkript

1 Transakce = programová jednotka, která: - zachovává konzistenci databáze - končí v konečném čase - se provede celá nebo vůbec Architektura SW pro transakční zpracování se skládá ze 3 modulů: - manažer dat - rozvrhovač - manažer transakcí Systém pro zpracování transakcí (SZT) Program transakce má: - zahájení - posloupnost akcí pracujících s obsahem databáze - ukončení (návrat = ROLLBACK / potvrzení = COMMIT) read-only transakce - nemění obsah databáze aktualizační transakce - mění obsah databáze

2 Transakce se může dostat do jednoho z pěti stavů: A - aktivní - stav od počátku provádění transakce, PC - částečně potvrzený - stav po provedení poslední operace transakce, F - chybný - v normálním průběhu transakce nelze pokračovat, AB - zrušený - po skončení operace ROLLBACK, C - potvrzený - po úspěšném potvrzení COMMIT. Transakce ve stavech AB nebo C označujeme jako ukončené. Vlastnosti ACID: Atomicity (atomicita) - transakce se tváří jako jeden celek, musí buď proběhnout celá nebo vůbec ne, Consistency (konzistence) - transakce transformuje databázi z jednoho konzistentního stavu do jiného konsistentního stavu, Independence/Isolation (nezávislost) - transakce jsou nezávislé, dílčí efekty transakce nejsou viditelné jiným transakcím, Durability (trvanlivost) - efekty úspěšně ukončené (potvrzené) transakce jsou uloženy do databáze.

3 Transakční model je charakterizován: strukturou objektů strukturou transakce Struktura objektů: jednoduché objekty, objekty jako instance abstraktních datových typů (ADT), složité objekty (objekty objektově orientovaných DBS), aktivní objekty. Struktura transakce: ploché transakce, - jednoduché body startu a ukončení, kritérium uspořádatelnosti uzavřené hnízděné transakce, - odpovídá distribuovaným systémům otevřené hnízděné transakce - sága, vnější úroveň nepodporuje atomicita pracovní toky - moderní přístup

4 Operace v transakcích: READ(X,x) - přiřazuje hodnotu atributu X lokální proměnné x. WRITE(X,x) - přiřazuje hodnotu lokální proměnné x atributu X ve vyrovnávací paměti. Paralelní zpracování v transakcích: - pořadí operací z transakcí = rozvrh Možné problémy paralelního zpracování: lost update T2: READ(X) T1: WRITE(X) T2: WRITE(X) dirty read T2: WRITE(X) T1: READ(X) T2: WRITE(X) Phantom problem - pro stejný dotaz se vrátí různý výsledek

5 Sériové rozvrhy: - pro N transakcí je N! různých sériových rozvrhů - sériový rozvrh korektních transakcí vede ke konzistentnímu stavu O rozvrhu říkáme, že je uspořádatelný, jestliže existuje sériový rozvrh s ním ekvivalentní (resp. že je rozvrh serializovatelný). Ekvivalence založená na komutativitě dvou operací vede na dělení: konfliktní dvojice operací kompatibilní dvojice operací Dva rozvrhy jsou ekvivalentní, pokud jsou všechny konfliktní operace (nepřerušených) transakcí provedeny v témž pořadí (pořadí kompatibilních operací není důležité). Neserializovatelné rozvrhy: - mohou být také upořádatelné - vychází se z precedenčního grafu rozvrhu Rozvrh je uspořádatelný, jestliže v jeho precedenčním grafu neexistuje cyklus.

6 Uzamykací protokoly: - protokol = soustava pravidel zaručujících uspořádatelnost rozvrhu Zamykání a odmykání může být: dynamické - průběžné, jak to transakce vyžaduje statické - zamčení na začátku transakce, odemknutí na konci Zamykání - operace LOCK - akce, kterou vyvolá transakce na objektu, aby ho ochránila před přístupem ostatních transakcí. Odemčení - operace UNLOCK - akce, kterou vyvolá transakce na objektu, aby povolila přístup ostatních transakcí. Legální rozvrh musí splňovat následující podmínky: objekt bude nutné mít v transakci uzamknutý, kdykoliv k němu chce tato transakce přistupovat, transakce se nebudou pokoušet uzamknout objekt již uzamknutý jinou. Nelegální rozvrh je pak takový, který není legální.

7 Uváznutí (deadlock): - dvě transakce se blokují, neboť první transakce čeká na uvolnění objektu, který uzamkla druhá transakce a naopak. Dobře formulované transakce - splňují tyto požadavky: transakce zamyká objekt, chce-li k němu přistupovat, transakce nezamyká objekt, když je již touto transakcí uzamčený, transakce neodmyká objekt, který není touto transakcí uzamčený, po ukončení transakce všechny objekty, které byly touto transakcí uzamčeny, jsou odemknuty. Dvoufázové protokoly: 1. fáze: transakce uzamyká vše co bude potřebovat 2. fáze: transakce postupně odemyká objekty, které zamkla Jestliže všechny transakce v dané množině transakcí T jsou dobře formované a dvoufázové, pak každý jejich legální rozvrh je uspořádatelný. Protokol, ve kterém je každá transakce dvoufázová, se nazývá dvoufázový uzamykací protokol.

8 Dvoufázové protokoly: - zaručuje uspořádatelnost - nezaručuje absenci uváznutí - nepředchází problému kaskádového rušení transakcí (striktní dvoufázový protokol - odemyká zámky až po potvrzení COMMIT transakce) - nejvýše jedna transakce uzamyká jeden objekt (sdílené a výlučné zámky) Výlučný zámek - může být aplikován na objekty pro operace READ i WRITE. Sdílený zámek - uzamyká objekty, které chceme pouze číst (operace READ). Protokol pro používaní těchto zámků obsahuje následující pravidla: transakce nezamyká objekt sdíleným ani výlučným zámkem, když je již touto transakcí uzamčený, transakce nikdy neodmyká objekt, který není touto transakcí uzamčený, po ukončení transakce všechny objekty, které byly touto transakci uzamčeny, jsou odemknuty, před každou operací READ(X) musí být použito R_LOCK(X) nebo W_LOCK(X), před každou operací WRITE(X) musí být použito W_LOCK(X).

9 Protokoly, které nejsou dvoufázové: a) Stromové protokoly V stromovém protokolu může každá transakce T používat zámky s následujícími pravidly: První W_LOCK(X) transakce T lze použít na jakémkoli objektu X. Další objekt může být uzamčen transakcí T pouze když předchůdce byl v transakci T uzamčen. Objekty mohou být odemknuty kdykoliv. Prvek, který byl transakcí T zamknut a odemknut nemůže být následně znovu zamknut v transakci T. Všechny rozvrhy, které jsou legální pod stromovým uzamykacím protokolem jsou uspořádatelné. Na rozdíl od dvoufázových protokolů zde nedochází k uváznutí. b) B-stromy - speciální případ a)

10 c) Časová razítka Metodou pro určení uspořádatelnosti, která nezamyká objekty. Používá tři typy časových razítek: časové razítko transakce - je jí přiděleno, když je vyvolána, jde o jednoznačný identifikátor realizovaný, operaci přidělující transakci razítko budeme označovat TS. časové razítko pro zápis objektu X - označuje pro objekt X největší časové razítko transakce, která úspěšně provedla operaci WRITE(X), časové razítko pro čtení objektu X - označuje pro objekt X největší časové razítko transakce, která úspěšně provedla operaci READ(X) Poslední dvě časová razítka jsou aktualizována, kdykoliv dojde k přístupu k X. Odpovídající operace, které tato razítka přidělují, označujeme TSW, resp. TSR.

11 Protokol uspořádání podle časových razítek pracuje podle následující strategie: 1. Transakce T volá operaci WRITE(X). a) if TSR(X) > TS(T) then zruš T a ROLLBACK(T); b) if TSW(X) > TS(T) then zruš operaci WRITE(X) a pokračuj; c) if nenastává a), b) then begin WRITE(X); TSW(X):=TS(T) end 2. Transakce T volá operaci READ(X). a) if TSW(X) > TS(T) then zruš T a ROLLBACK(T); b) if TSW(X) < TS(T) then begin READ(X); TSR(X):= max(ts(t),tsr(x)) end Řízení paralelismu s více verzemi: - dosahuje menšího množství rušených transakcí - obtížnější implementace - větší prostorová náročnost

12 d) Optimistické algoritmy Nevýhody uzamykacích algoritmů: údržba zámků představuje zbytečnou režii pro transakce typu read-only, neexistují žádné uzamykací algoritmy, zabezpečující vysoký stupeň paralelismu ve všech případech, uzamykaní velké části databáze obsahující často přistupované objekty vede k snižování stupně paralelismu, v praxi hojně využívané uvolňování zámků na konci transakce snižuje stupeň paralelismu. Postup metody optimistických algoritmů: - všechny aktualizace se provádějí do kopií objektů ve vnitřní paměti, - před koncem transakce se provede kontrola na narušení uspořádatelnosti, - dle výsledku kontroly se transakce potvrdí a změny se promítnou do databáze, nebo se transakce zruší. Základním předpokladem pro úspěch této strategie, spočívá v tom, že očekáváme malou interferenci transakcí.

13 Porovnání přístupů k řízení paralelismu: Míra vhodnosti protokolu je charakterizována tím: kolik zámků je na objektech databáze, jak dlouho trvá uzamčení objektů. Porovnat dvoufázový protokol se stromovým je obtížné: ve stromovém protokolu se uzamyká více objektů než jich bude skutečně použito (dáno kořenem podstromu) naopak u dvoufázového protokolu je nevýhodou to, že objekt je obecně uzamčen déle. u dvoufázového protokolu navíc může nastat uváznutí, u stromového nikoliv. První zákon řízení paralelismu: Současné vykonávání transakcí nesmí zapříčinit selhání programu. Druhý zákon řízení paralelismu: Metoda řízení paralelismu při současném vykonávání transakcí nesmí vést k nižší průchodnosti systému oproti sériovému vykonávání transakcí.

14 Transakce v paralelních a distribuovaných systémech: paralelní architektura - více CPU fyzicky spojených do kompaktního celku, distribuované architektury - CPU obvykle odděleny geograficky. Transakce vyvolaná v jednom uzlu je rozdělena na podtransakce, prováděné v dalších uzlech. Koordinace - zaručení globální atomicity a globální trvanlivosti (viz. ACID). Protokoly: předpokládaný ABORT předpokládaný COMMIT

15 Zotavení z chyb: globální: - spadnutí systému - ztráta vnitřní paměti - systémové chyby - ovlivní transakce - chyby médií - ohrozí celou databázi lokální: - měli by být ošetřeny na úrovni transakcí Zotavení z chyby systému: - synchronizační body - kontrolní body - žurnál - strategie: odkládaná aktualizace - < T, jméno_atributu, nová_hodnota > - REDO(T) bezprostřední aktualizace - < T, jméno_atributu, stará_hodnota, nová_hodnota >

16 Zotavení z médií: - obnova ze záložní kopie (Backup) - záložní kopie minimálně v jedné kopii např. jednou denně - záloha žurnálu častěji (je menší) Měření výkonu transakčního provozu: - testy výkonu (benchmark) nebo garance vlastností ACID TPC-A: - nejvýznamnější test výkonu Jméno tabulky Počet řádků Velikost řádku Primární klíč Účet Bytes Číslo_účtu Pokladna Bytes ID_pokladny Pobočka Bytes ID_pobočky Historie proměnný 50 Bytes (Číslo_účtu, Časové_razítko) Kritérium pro dobu odezvy u TPC-A: odezva není větší než 2s u 90% uživatelů TPC-B, TPC-C, TPC-D,... Wiskonsin benchmark, CITY benchmark,...

Transakční zpracování

Transakční zpracování Transakční zpracování Transakční zpracování Dva základní požadavky na SŘBD: chránit data organizovaná pod daným SŘBD, poskytnout korektní a rychlý asynchronní přístup většímu množství uživatelů. Řešení:

Více

Transakční zpracování Bezpečnost databází. Vladimíra Zádová, KIN, EF TUL- DBS 1

Transakční zpracování Bezpečnost databází. Vladimíra Zádová, KIN, EF TUL- DBS 1 Transakční zpracování Bezpečnost databází Vladimíra Zádová, KIN, EF TUL- DBS 1 Transakce Transakce systém zpracování transakcí vlastnosti ACID stavy transakce SŘBD a transakční zpracování Řešení transakcí

Více

DBS transakční zpracování

DBS transakční zpracování DBS transakční zpracování Michal Valenta Katedra softwarového inženýrství FIT České vysoké učení technické v Praze c Michal Valenta, 2010 BI-DBS, ZS 2010/11 https://edux.fit.cvut.cz/courses/bi-dbs/ Michal

Více

TÉMATICKÝ OKRUH TZD, DIS a TIS

TÉMATICKÝ OKRUH TZD, DIS a TIS TÉMATICKÝ OKRUH TZD, DIS a TIS Číslo otázky : 15. Otázka : Paralelní procesy v databázích. Transakce, zamykání, uváznutí. Dvoufázový protokol, časová razítka. Obsah : 1 Úvod 2 Paralelní procesy v databázích

Více

Transakce a zamykání Jiří Tomeš

Transakce a zamykání Jiří Tomeš Transakce a zamykání Jiří Tomeš Administrace MS SQL Serveru (NDBI039) O čem to dnes bude Úvodní opakování základních pojmů Jištění transakcí Speciální konstrukce Typy transakcí Závěrečný souhrn, použité

Více

Kapitola 13: Transakce. Koncept transakce. ACID vlastnosti

Kapitola 13: Transakce. Koncept transakce. ACID vlastnosti - 13.1 - Kapitola 13: Transakce Koncept transakce Stavy transakce Implementace atomičnosti a trvanlivosti Souběžné spouštění Serializovatelnost Koncept transakce Transakce je posloupnost operací (část

Více

Databázovéa informačnísystémy NÁVRH IMPLEMENTACE 3 PARALELNÍ PROCESY V DATABÁZÍCH

Databázovéa informačnísystémy NÁVRH IMPLEMENTACE 3 PARALELNÍ PROCESY V DATABÁZÍCH Databázovéa informačnísystémy NÁVRH IMPLEMENTACE 3 PARALELNÍ PROCESY V DATABÁZÍCH 1 teorie dosud -aplikace jednouživatelské praxe - databáze současně přístupná více uživatelům, paralelní běh aplikací příklady

Více

Paralelní přístup k databázi

Paralelní přístup k databázi Paralelní přístup k databázi Motivační příklad: Bankovní převod 100,- Kč z účtu "A" na účet "B" a současný výběr 200 Kč z účtu "B". Transakce Hodnota A Hodnota B Stav účtu A Stav účtu B 1000,- 1000,- T1:

Více

Transakce a zamykání. Administrace MS SQL Serveru (NDBI039) Pavel Hryzlík

Transakce a zamykání. Administrace MS SQL Serveru (NDBI039) Pavel Hryzlík Transakce a zamykání Administrace MS SQL Serveru (NDBI039) Pavel Hryzlík Základní pojmy Databázová transakce je skupina příkazů, které převedou databázi z jednoho konzistentního stavu do druhého. Transakční

Více

9. Transakční zpracování

9. Transakční zpracování 9. Transakční zpracování 9.1. Transakce... 3 9.1.1. Vlastnosti transakce... 3 9.1.2. Stavy transakce... 4 9.2. Transakce v SQL... 6 9.3. Zotavení po chybách a poruchách... 10 9.3.1. Zotavení využívající

Více

Distribuované transakce

Distribuované transakce Distribuované transakce Lukáš Petrlík luki@kiv.zcu.cz Úvod Pojem transakce pochází původně z obchodního světa. Předpokládejme, že firma A hledá dodavatele pro jistou zakázku. V úvahu přichází firma B,

Více

Databázové systémy. transakce. Tomáš Skopal. * vlastnosti transakcí * rozvrhy

Databázové systémy. transakce. Tomáš Skopal. * vlastnosti transakcí * rozvrhy Databázové systémy Tomáš Skopal transakce * vlastnosti transakcí * rozvrhy Osnova motivace co je a proč je transakce vlastnosti transakcí rozvrhy ( prokládané zpracování transakcí) uspořádatelnost konflikty

Více

9. Transakční zpracování

9. Transakční zpracování 9. Transakční zpracování 9.1. Transakce... 3 9.1.1. Vlastnosti transakce... 3 9.1.2. Stavy transakce... 4 9.2. Transakce v SQL... 6 9.3. Zotavení po chybách a poruchách... 10 9.3.1. Zotavení využívající

Více

Databázové systémy. transakce. Tomáš Skopal. * uzamykací protokoly * alternativní protokoly * zotavení

Databázové systémy. transakce. Tomáš Skopal. * uzamykací protokoly * alternativní protokoly * zotavení Databázové systémy Tomáš Skopal transakce * uzamykací protokoly * alternativní protokoly * zotavení Osnova uzamykací protokoly 2PL striktní 2PL uváznutí, prevence fantom alternativní protokoly optimistické

Více

Téma 11 Transakce a řízení souběhu

Téma 11 Transakce a řízení souběhu 1 Téma 11 Transakce a řízení souběhu Obsah 1. Transakce a jejich stavy 2. Souběh transakcí 3. Sériovost, serializovatelnost, obnovitelnost 4. Řízení souběhu 5. Úrovně konzistence 6. Řídicí protokoly se

Více

Konzistentnost. Přednášky z distribuovaných systémů

Konzistentnost. Přednášky z distribuovaných systémů Konzistentnost Přednášky z distribuovaných systémů Pro a proti replikaci 1. Zvýšení spolehlivosti. 2. Zvýšení výkonnosti. 3. Nutnost zachování škálovatelnosti systému co do počtu komponent i geografické

Více

Zotavení z chyb. Databázové systémy

Zotavení z chyb. Databázové systémy Zotavení z chyb Databázové systémy Zotavení z chyb v DBS Úloha: Po chybě obnovit poslední konzistentní stav databáze Třídy chyb: 1. Lokální chyba v ještě nepotvrzené transakci 2. Chyba se ztrátou hlavní

Více

Transakce. Ing. Marek Sušický, RNDr. Ondřej Zýka

Transakce. Ing. Marek Sušický, RNDr. Ondřej Zýka Transakce Ing. Marek Sušický, RNDr. Ondřej Zýka 1 Obsah Definice Savepoint, autonomní transakce Transakční módy Izolační úrovně Implementace pomocí zámků Implementace pomocí snapshotů Oracle, Microsoft

Více

Databázové systémy I. 7. Přednáška

Databázové systémy I. 7. Přednáška Databázové systémy I. 7. Přednáška Co nás dnes čeká Uživatelské pohledy (Views) Optimalizace SQL dotazů Zpracování dotazu Naplnění tabulek daty (DML) Sekvence Transakce Indexy Pohledy (views) představují

Více

Databáze I. 5. přednáška. Helena Palovská

Databáze I. 5. přednáška. Helena Palovská Databáze I 5. přednáška Helena Palovská palovska@vse.cz SQL jazyk definice dat - - DDL (data definition language) Základní databáze, schemata, tabulky, indexy, constraints, views DATA Databáze/schéma

Více

Řízení souběžného přístupu k datům v systémech řízení báze dat

Řízení souběžného přístupu k datům v systémech řízení báze dat Bankovní institut vysoká škola Praha Katedra matematiky, statistiky a informačních technologií Řízení souběžného přístupu k datům v systémech řízení báze dat Bakalářská práce Autor: Petr Havlas Informační

Více

10. Transakce, řízení konkurenčních přístupů.

10. Transakce, řízení konkurenčních přístupů. 10. Transakce, řízení konkurenčních přístupů. Jedním kritériem klasifikace databázových systémů je počet uživatelů, kteří současně využívají systém. Jednouživatelský systém SŘBD - v daném okamžiku může

Více

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Dung NGUYEN TIEN Výuková aplikace zpracování databázových transakcí

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Dung NGUYEN TIEN Výuková aplikace zpracování databázových transakcí Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Dung NGUYEN TIEN Výuková aplikace zpracování databázových transakcí Katedra softwarového inženýrství Vedoucí bakalářské práce:

Více

Náhled testu. Přijímací zkouška magisterského studia. konečný automat bez zbytečných stavů, který přijímá jazyk popsaný tímto výrazem, má:

Náhled testu. Přijímací zkouška magisterského studia. konečný automat bez zbytečných stavů, který přijímá jazyk popsaný tímto výrazem, má: 1 z 6 14.11.2017 0:03 Přijímací zkouška magisterského studia Moodle Test MSP Testy VzorTest-2 Pokus 1 Jste přihlášeni jako Josef Kolář (Odhlásit se) Náhled testu 1 Je dán regulární výraz. Minimální deterministický

Více

Náhled testu. Přijímací zkouška magisterského studia. konečný automat bez zbytečných stavů, který přijímá jazyk popsaný tímto výrazem, má:

Náhled testu. Přijímací zkouška magisterského studia. konečný automat bez zbytečných stavů, který přijímá jazyk popsaný tímto výrazem, má: Přijímací zkouška magisterského studia Moodle Test MSP Testy VzorTest-2 Pokus 1 Jste přihlášeni jako Josef Kolář (Odhlásit se) Info Výsledky Náhled Upravit Náhled testu 1 Je dán regulární výraz. Minimální

Více

Transak ní zpracování I

Transak ní zpracování I Transak ní zpracování I Ing. Michal Valenta PhD. Katedra softwarového inºenýrství Fakulta informa ních technologií ƒeské vysoké u ení technické v Praze c Michal Valenta, 2010 Databázové systémy BI-DBS

Více

4IT218 Databáze. 4IT218 Databáze

4IT218 Databáze. 4IT218 Databáze 4IT218 Databáze Osmá přednáška Dušan Chlapek (katedra informačních technologií, VŠE Praha) 4IT218 Databáze Osmá přednáška Normalizace dat - dokončení Transakce v databázovém zpracování Program přednášek

Více

Databáze II. 2. přednáška. Helena Palovská

Databáze II. 2. přednáška. Helena Palovská Databáze II 2. přednáška Helena Palovská palovska@vse.cz SQL a aplikace Program přednášky Řízení transakcí v SQL Integritní omezení v SQL Triggery a uložené procedury Zpracování množin záznamů Řízení

Více

PRŮBĚHOVÝ TEST Z PŘEDNÁŠEK

PRŮBĚHOVÝ TEST Z PŘEDNÁŠEK PRŮBĚHOVÝ TEST Z PŘEDNÁŠEK listopad 2009 souhrn v1 Červené dobře (nejspíš), modré možná Oracle Internet Directory OID: Databáze nemůže z OID přebírat seznam uživatelů *Databáze může získat z OID seznam

Více

Příprava na zk. z KIV/DS

Příprava na zk. z KIV/DS Příprava na zk. z KIV/DS Obsah Příprava na zk. z KIV/DS...1 Oficiální studijní materiály...1 01-intro...1 03-Sychro-tanenbaum...1 04-Transakce-tanenbaum...2 05-DSAlgoritmy...2 06-DS-deadlock...2 07-Konzistentnost...2

Více

1. Databázové systémy (MP leden 2010)

1. Databázové systémy (MP leden 2010) 1. Databázové systémy (MP leden 2010) Fyzickáimplementace zadáníaněkterářešení 1 1.Zkolikaajakýchčástíseskládáčasprovstupněvýstupníoperaci? Ze tří částí: Seektime ječas,nežsehlavadiskudostanenadsprávnou

Více

Aplikace DBS. Osnova:

Aplikace DBS. Osnova: Aplikace DBS Osnova: 1. Úvod - Co je to informační systém (IS), vazba na DBS? 1.0. Obsah přednášky 1.1. Základní pojmy databází 1.2. Komerční databázové systémy 1.3. Realizace IS 2. OLTP 2.0. Charakteristika

Více

04 - Databázové systémy

04 - Databázové systémy 04 - Databázové systémy Základní pojmy, principy, architektury Databáze (DB) je uspořádaná množina dat, se kterými můžeme dále pracovat. Správa databáze je realizována prostřednictvím Systému pro správu

Více

Architektury paralelních počítačů II.

Architektury paralelních počítačů II. Architektury paralelních počítačů II. Sekvenční konzistence paměti Implementace synchronizačních událostí Ing. Miloš Bečvář s použitím slajdů Prof. Ing. Pavla Tvrdíka, CSc. Osnova přednášky Opakování definice

Více

Úloha 1. Úloha 2. Úloha 3. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy

Úloha 1. Úloha 2. Úloha 3. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy Úloha 1 Zkratka ERP jako celopodniková transakční aplikace znamená: a. Enterprise Route Planning b. Enterprise Resource Planning c. Enterprise Re-implementation Planning d. Enterprise Resource Processing

Více

Přidělování zdrojů (prostředků)

Přidělování zdrojů (prostředků) Přidělování zdrojů (prostředků) Proces potřebuje zdroje (prostředky) hardware (I/O zařízení, paměť) software (data, programy) Klasifikace zdrojů (z hlediska multitaskingového režimu) Násobně použitelné

Více

Vlastnosti ACID. Příklad převodu peněz

Vlastnosti ACID. Příklad převodu peněz Téma 12 Transakce, řízení souběhu a obnova dat Obsah 1. Transakce a jejich stavy 2. Souběh transakcí 3. Sériovost, serializovatelnost, obnovitelnost 4. Řízení souběhu 5. Úrovněkonzistence 6. Řídicí protokoly

Více

Kapitola 6: Omezení integrity. Omezení domény

Kapitola 6: Omezení integrity. Omezení domény - 6.1 - Omezení domény Referenční integrita Aserce Spouštěče (Triggers) Funkční závislosti Kapitola 6: Omezení integrity Omezení domény Omezení integrity zabraňují poškození databáze; zajišťují, že autorizované

Více

Maturitní témata Školní rok: 2015/2016

Maturitní témata Školní rok: 2015/2016 Maturitní témata Školní rok: 2015/2016 Ředitel školy: Předmětová komise: Předseda předmětové komise: Předmět: PhDr. Karel Goš Informatika a výpočetní technika Mgr. Ivan Studnička Informatika a výpočetní

Více

IW3 MS SQL SERVER 2014

IW3 MS SQL SERVER 2014 Zálohování a obnova IW3 MS SQL SERVER 2014 Ing. Peter Solár, MCITP EA solar@pocitacoveskoleni.cz 1 OSNOVA 1. Návrh strategie zálohování 2. Zálohování uživatelských databází 3. Obnova uživatelských databází

Více

Replikace. Pro a proti replikaci. Vztah ke škálovatelnosti (1)

Replikace. Pro a proti replikaci. Vztah ke škálovatelnosti (1) Replikace Pednášky z distribuovaných systém Pro a proti replikaci 1. Zvýšení spolehlivosti. 2. Zvýšení výkonnosti. 3. Nutnost zachování škálovatelnosti systému co do potu komponent i geografické rozlehlosti.

Více

Administrace Oracle - Správa zdrojů

Administrace Oracle - Správa zdrojů Administrace Oracle - Správa zdrojů Jan Smrčina 15. října 2012 Motivace K čemu správa zdrojů? Mějme databázi menz UK a její chtivé uživatele: Student chce dostat jídlo. (Jednoduchá transakce) Manažer chce

Více

VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ DATABÁZOVÉ SYSTÉMY ARCHITEKTURA DATABÁZOVÝCH SYSTÉMŮ. Ing. Lukáš OTTE, Ph.D.

VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ DATABÁZOVÉ SYSTÉMY ARCHITEKTURA DATABÁZOVÝCH SYSTÉMŮ. Ing. Lukáš OTTE, Ph.D. VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ DATABÁZOVÉ SYSTÉMY ARCHITEKTURA DATABÁZOVÝCH SYSTÉMŮ Ing. Lukáš OTTE, Ph.D. Ostrava 2013 Tento studijní materiál vznikl za finanční podpory

Více

Stromy, haldy, prioritní fronty

Stromy, haldy, prioritní fronty Stromy, haldy, prioritní fronty prof. Ing. Pavel Tvrdík CSc. Katedra počítačů FEL České vysoké učení technické DSA, ZS 2008/9, Přednáška 6 http://service.felk.cvut.cz/courses/x36dsa/ prof. Pavel Tvrdík

Více

1 Nejkratší cesta grafem

1 Nejkratší cesta grafem Bakalářské zkoušky (příklady otázek) podzim 2014 1 Nejkratší cesta grafem 1. Uvažujte graf s kladným ohodnocením hran (délka). Definujte formálně problém hledání nejkratší cesty mezi dvěma uzly tohoto

Více

Text úlohy. Systémový katalog (DICTIONARY):

Text úlohy. Systémový katalog (DICTIONARY): Úloha 1 Částečně správně Bodů 050 / 100 Systémový katalog (DICTIONARY): a Se skládá z tablek a pohledů uložených v tabulkovém SYSTEM b Všechny tabulky vlastní uživatel SYS c Se skládá z tablek a pohledů

Více

Obsah. Kapitola 1 Hardware, procesory a vlákna Prohlídka útrob počítače...20 Motivace pro vícejádrové procesory...21

Obsah. Kapitola 1 Hardware, procesory a vlákna Prohlídka útrob počítače...20 Motivace pro vícejádrové procesory...21 Stručný obsah 1. Hardware, procesory a vlákna... 19 2. Programování s ohledemna výkon... 45 3. Identifikování příležitostí pro paralelizmus... 93 4. Synchronizace a sdílení dat... 123 5. Vlákna v rozhraní

Více

Časová a prostorová složitost algoritmů

Časová a prostorová složitost algoritmů .. Časová a prostorová složitost algoritmů Programovací techniky doc. Ing. Jiří Rybička, Dr. ústav informatiky PEF MENDELU v Brně rybicka@mendelu.cz Hodnocení algoritmů Programovací techniky Časová a prostorová

Více

Vlákno (anglicky: thread) v informatice označuje vlákno výpočtu neboli samostatný výpočetní tok, tedy posloupnost po sobě jdoucích operací.

Vlákno (anglicky: thread) v informatice označuje vlákno výpočtu neboli samostatný výpočetní tok, tedy posloupnost po sobě jdoucích operací. Trochu teorie Vlákno (anglicky: thread) v informatice označuje vlákno výpočtu neboli samostatný výpočetní tok, tedy posloupnost po sobě jdoucích operací. Každá spuštěná aplikace má alespoň jeden proces

Více

Databázovéa informačnísystémy NÁVRH IMPLEMENTACE 2 KONZISTENCE DATABÁZE

Databázovéa informačnísystémy NÁVRH IMPLEMENTACE 2 KONZISTENCE DATABÁZE Databázovéa informačnísystémy NÁVRH IMPLEMENTACE 2 KONZISTENCE DATABÁZE 1 KONZISTENCE DATABÁZE Jedním z velkých nebezpečí při provozu IS je porušení konzistence databáze. Konzistence databáze je vzájemný

Více

Kapitola 1: Úvod. Systém pro správu databáze (Database Management Systém DBMS) Účel databázových systémů

Kapitola 1: Úvod. Systém pro správu databáze (Database Management Systém DBMS) Účel databázových systémů - 1.1 - Kapitola 1: Úvod Účel databázových systémů Pohled na data Modely dat Jazyk pro definici dat (Data Definition Language; DDL) Jazyk pro manipulaci s daty (Data Manipulation Language; DML) Správa

Více

Dynamicky vázané metody. Pozdní vazba, virtuální metody

Dynamicky vázané metody. Pozdní vazba, virtuální metody Dynamicky vázané metody Pozdní vazba, virtuální metody Motivace... class TBod protected: float x,y; public: int vrat_pocet_bodu() return 1; ; od třídy TBod odvodíme: class TUsecka: public TBod protected:

Více

SII - Informatika. 1. Atribut relace, jehož hodnota jednoznačně určuje prvek v jiné relaci, se nazývá:

SII - Informatika. 1. Atribut relace, jehož hodnota jednoznačně určuje prvek v jiné relaci, se nazývá: SII - Informatika Způsob vyhodnocení: Při vyhodnocení budou za nesprávné odpovědi strhnuty body. 1. Atribut relace, jehož hodnota jednoznačně určuje prvek v jiné relaci, se nazývá: a) sekundární klíč b)

Více

Replikace je proces kopírování a udržování databázových objektů, které tvoří distribuovaný databázový systém. Změny aplikované na jednu část jsou

Replikace je proces kopírování a udržování databázových objektů, které tvoří distribuovaný databázový systém. Změny aplikované na jednu část jsou Administrace Oracle Replikace je proces kopírování a udržování databázových objektů, které tvoří distribuovaný databázový systém. Změny aplikované na jednu část jsou zachyceny a uloženy lokálně před posláním

Více

Bc. David Gešvindr MSP MCSA MCTS MCITP MCPD

Bc. David Gešvindr MSP MCSA MCTS MCITP MCPD Bc. David Gešvindr MSP MCSA MCTS MCITP MCPD 1. Návrh strategie zálohování 2. Zálohování uživatelských databází 3. Obnova uživatelských databází 4. Obnova z databázového snapshotu 5. Automatizace záloh

Více

VzorTest-1. Prohlídka náhledu

VzorTest-1. Prohlídka náhledu 1 z 11 14.11.2017 11:30 Přijímací zkouška magisterského studia Moodle Test MSP Testy VzorTest-1 Prohlídka náhledu Jste přihlášeni jako Josef Kolář (Odhlásit se) Info Výsledky Náhled Upravit VzorTest-1

Více

D A T A B Á Z O V É S Y S T É M Y

D A T A B Á Z O V É S Y S T É M Y 1(22) Konceptuální úroveň - vytvářím první model reality - ER-model jednoduchý grafický aparát, dá se jednoduše identifikovat - entita skládá se z vlastností, které chci zpracovávat - Chenovo pojetí -

Více

Struktura programu v době běhu

Struktura programu v době běhu Struktura programu v době běhu Miroslav Beneš Dušan Kolář Struktura programu v době běhu Vztah mezi zdrojovým programem a činností přeloženého programu reprezentace dat správa paměti aktivace podprogramů

Více

Téma 12 Architektury DBMS

Téma 12 Architektury DBMS Téma 12 Architektury DBMS Obsah Architektury databázových systémů Systémy klient-server Transakční servery Paralelní systémy Distribuované systémy Distribuované databázové systémy Homogenní a heterogenní

Více

6 Objektově-orientovaný vývoj programového vybavení

6 Objektově-orientovaný vývoj programového vybavení 6 Objektově-orientovaný vývoj programového vybavení 6.1 Co značí objektově-orientovaný - organizace SW jako kolekce diskrétních objektů, které zahrnují jak data tak chování objekt: OMG: Objekt je věc (thing).

Více

Pascal. Katedra aplikované kybernetiky. Ing. Miroslav Vavroušek. Verze 7

Pascal. Katedra aplikované kybernetiky. Ing. Miroslav Vavroušek. Verze 7 Pascal Katedra aplikované kybernetiky Ing. Miroslav Vavroušek Verze 7 Proměnné Proměnná uchovává nějakou informaci potřebnou pro práci programu. Má ve svém oboru platnosti unikátní jméno. (Připadne, musí

Více

4. Úvod do paralelismu, metody paralelizace

4. Úvod do paralelismu, metody paralelizace 4. Úvod do paralelismu, metody paralelizace algoritmů Ing. Michal Bližňák, Ph.D. Ústav informatiky a umělé inteligence Fakulta aplikované informatiky UTB Zĺın Paralelní procesy a programování, Zĺın, 26.

Více

Téma 13 Architektury DBMS; Principy distribuovaných DBMS Obsah

Téma 13 Architektury DBMS; Principy distribuovaných DBMS Obsah Téma 13 Architektury DBMS; Principy distribuovaných DBMS Obsah Architektury databázových systémů Systémy klient-server Transakční servery Paralelní systémy Distribuované systémy Principy distribuovaných

Více

KMA/PDB. Karel Janečka. Tvorba materiálů byla podpořena z prostředků projektu FRVŠ č. F0584/2011/F1d

KMA/PDB. Karel Janečka. Tvorba materiálů byla podpořena z prostředků projektu FRVŠ č. F0584/2011/F1d KMA/PDB Prostorové spojení Karel Janečka Tvorba materiálů byla podpořena z prostředků projektu FRVŠ č. F0584/2011/F1d Obsah Prostorové spojení pomocí hnízděných cyklů. Prostorové spojení pomocí R-stromů.

Více

Přednáška. Systémy souborů. FAT, NTFS, UFS, ZFS. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012

Přednáška. Systémy souborů. FAT, NTFS, UFS, ZFS. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012 Přednáška Systémy souborů. FAT, NTFS, UFS, ZFS. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012 Příprava studijního programu Informatika je podporována projektem

Více

Binární vyhledávací strom pomocí směrníků Miroslav Hostaša L06620

Binární vyhledávací strom pomocí směrníků Miroslav Hostaša L06620 Binární vyhledávací strom pomocí směrníků Miroslav Hostaša L06620 1. Vymezení pojmů Strom: Strom je takové uspořádání prvků - vrcholů, ve kterém lze rozeznat předchůdce - rodiče a následovníky - syny.

Více

6. Fyzická (interní) úroveň databázového systému

6. Fyzická (interní) úroveň databázového systému 6. Fyzická (interní) úroveň databázového systému 6.1. Struktura databázového systému... 2 6.2. Přístup k datům v databázi... 3 6.3. Struktura souborů... 4 6.4. Správa vyrovnávací paměti... 8 6.5. Podstata

Více

Informační systémy 2008/2009. Radim Farana. Obsah. Obsah předmětu. Požadavky kreditového systému. Relační datový model, Architektury databází

Informační systémy 2008/2009. Radim Farana. Obsah. Obsah předmětu. Požadavky kreditového systému. Relační datový model, Architektury databází 1 Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní, Katedra automatizační techniky a řízení 2008/2009 Radim Farana 1 Obsah Požadavky kreditového systému. Relační datový model, relace, atributy,

Více

Paralelní programování a jeho dopad na databázové. Bc. Lukáš Juřina

Paralelní programování a jeho dopad na databázové. Bc. Lukáš Juřina Paralelní programování a jeho dopad na databázové systémy Bc. Lukáš Juřina Diplomová práce 2017 ABSTRAKT Práce se zabývá návrhem databáze přizpůsobené k paralelnímu přístupu aplikací. V teoretické části

Více

NSS - Cache 5. LECTURE MARTIN TOMASEK

NSS - Cache 5. LECTURE MARTIN TOMASEK NSS - Cache 5. LECTURE MARTIN TOMASEK Cache mechanismus 1. Lze využít k: 1. Optimalizaci výkonu systému 2. Snížení náročností jednotlivých operací 3. Snížení náročností na jednotlivé vrstvy 4. Mitigaci

Více

DOPLNĚK. Projekt Informační systém základních registrů je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

DOPLNĚK. Projekt Informační systém základních registrů je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj. GLOBÁLNÍ ARCHITEKTURA ZÁKLADNÍCH REGISTRŮ DOPLNĚK Projekt Informační systém základních registrů je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Obsah 1 Cíle dokumentu...3 2

Více

Vyhodnocování dotazů slajdy k přednášce NDBI001. Jaroslav Pokorný MFF UK, Praha

Vyhodnocování dotazů slajdy k přednášce NDBI001. Jaroslav Pokorný MFF UK, Praha Vyhodnocování dotazů slajdy k přednášce NDBI001 Jaroslav Pokorný MFF UK, Praha pokorny@ksi.mff.cuni.cz Časová a prostorová složitost Jako dlouho trvá dotaz? CPU (cena je malá; snižuje se; těžko odhadnutelná)

Více

Systém souborů (file system, FS)

Systém souborů (file system, FS) UNIX systém souborů (file system) 1 Systém souborů (file system, FS)! slouží k uchování dat na vnějším paměťovém médiu a zajišťuje přístup ke struktuře dat! pro uživatele možnost ukládat data a opět je

Více

Procesy a vlákna (Processes and Threads)

Procesy a vlákna (Processes and Threads) ÚVOD DO OPERAČNÍCH SYSTÉMŮ Ver.1.00 Procesy a vlákna (Processes and Threads) Správa procesů a vláken České vysoké učení technické Fakulta elektrotechnická 2012 Použitá literatura [1] Stallings, W.: Operating

Více

Vyučovací hodina. 1vyučovací hodina: 2vyučovací hodiny: Opakování z minulé hodiny. Procvičení nové látky

Vyučovací hodina. 1vyučovací hodina: 2vyučovací hodiny: Opakování z minulé hodiny. Procvičení nové látky Vyučovací hodina 1vyučovací hodina: Opakování z minulé hodiny Nová látka Procvičení nové látky Shrnutí 5 min 20 min 15 min 5 min 2vyučovací hodiny: Opakování z minulé hodiny Nová látka Procvičení nové

Více

Dijkstrův algoritmus

Dijkstrův algoritmus Dijkstrův algoritmus Hledání nejkratší cesty v nezáporně hranově ohodnoceném grafu Necht je dán orientovaný graf G = (V, H) a funkce, která každé hraně h = (u, v) H přiřadí nezáporné reálné číslo označované

Více

Principy operačních systémů. Lekce 5: Multiprogramming a multitasking, vlákna

Principy operačních systémů. Lekce 5: Multiprogramming a multitasking, vlákna Principy operačních systémů Lekce 5: Multiprogramming a multitasking, vlákna Multiprogramování předchůdce multitaskingu Vzájemné volání: Implementován procesem (nikoliv OS) Procesu je přidělen procesor,

Více

MATURITNÍ OTÁZKY ELEKTROTECHNIKA - POČÍTAČOVÉ SYSTÉMY 2003/2004 PROGRAMOVÉ VYBAVENÍ POČÍTAČŮ

MATURITNÍ OTÁZKY ELEKTROTECHNIKA - POČÍTAČOVÉ SYSTÉMY 2003/2004 PROGRAMOVÉ VYBAVENÍ POČÍTAČŮ MATURITNÍ OTÁZKY ELEKTROTECHNIKA - POČÍTAČOVÉ SYSTÉMY 2003/2004 PROGRAMOVÉ VYBAVENÍ POČÍTAČŮ 1) PROGRAM, ZDROJOVÝ KÓD, PŘEKLAD PROGRAMU 3 2) HISTORIE TVORBY PROGRAMŮ 3 3) SYNTAXE A SÉMANTIKA 3 4) SPECIFIKACE

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2013/2014

Profilová část maturitní zkoušky 2013/2014 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2013/2014 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 78-42-M/01 Technické lyceum Předmět: TECHNIKA

Více

UNICORN COLLEGE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

UNICORN COLLEGE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE UNICORN COLLEGE Katedra informačních technologií BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Mechanismy konkurenčního přístupu v relačních databázových systémech Autor BP: Martin Vajsar Vedoucí BP: Mgr. Pavel Zeman 2018 Praha UNrconN

Více

Architektury Informačních systémů. Jaroslav Žáček

Architektury Informačních systémů. Jaroslav Žáček Architektury Informačních systémů Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Nutné pojmy Co je to informační systém? Jaké oblasti zahrnuje? Jaká je vazba IS na podnikovou strategii?

Více

Téma 12 Transakce, řízenísouběhu a obnova dat

Téma 12 Transakce, řízenísouběhu a obnova dat Téma 12 Transakce, řízenísouběhu a obnova dat Obsah 1. Transakce a jejich stavy 2. Souběh transakcí 3. Sériovost, serializovatelnost, obnovitelnost 4. Řízení souběhu 5. Úrovněkonzistence 6. Řídicí protokoly

Více

Autor. Potřeba aplikací sdílet a udržovat informace o službách, uživatelích nebo jiných objektech

Autor. Potřeba aplikací sdílet a udržovat informace o službách, uživatelích nebo jiných objektech Adresářová služba X.500 a LDAP Autor Martin Lasoň Abstrakt Potřeba aplikací sdílet a udržovat informace o službách, uživatelích nebo jiných objektech vedla ke vzniku specializovaných databází adresářů.

Více

VeriFIT Automatizovaná analýza a verifikace

VeriFIT Automatizovaná analýza a verifikace VeriFIT Automatizovaná analýza a verifikace M. Češka K. Dudka J. Fiedor L. Holík V. Hrubá L. Charvát B. Křena O. Lengál Z. Letko P. Müller P. Peringer A. Rogalewicz A. Smrčka T. Vojnar Ústav inteligentních

Více

Struktura pamětí a procesů v DB Oracle. Radek Strnad

Struktura pamětí a procesů v DB Oracle. Radek Strnad Struktura pamětí a procesů v DB Oracle Radek Strnad radek.strnad@gmail.com 1 Základní rozdělení paměti Software codes area Chráněná část spustitelného kódu samotné DB. System global area (SGA) Sdílená

Více

Přednáška 2. Systémy souborů OS UNIX. Nástroje pro práci se souborovým systémem. Úvod do Operačních Systémů Přednáška 2

Přednáška 2. Systémy souborů OS UNIX. Nástroje pro práci se souborovým systémem. Úvod do Operačních Systémů Přednáška 2 Přednáška 2 Systémy souborů OS UNIX. Nástroje pro práci se souborovým systémem. 1 Systém souborů (FS) I 2 Systém souborů II Logický systém souborů pro běžného uživatele se jeví jako jediná homogenní struktura

Více

Základní datové struktury III: Stromy, haldy

Základní datové struktury III: Stromy, haldy Základní datové struktury III: Stromy, haldy prof. Ing. Pavel Tvrdík CSc. Katedra počítačových systémů Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze c Pavel Tvrdík, 2010 Efektivní

Více

6. Fyzická (interní) úroveň databázového systému

6. Fyzická (interní) úroveň databázového systému 6. Fyzická (interní) úroveň databázového systému 6.1. Struktura databázového systému... 2 6.2. Přístup k datům v databázi... 3 6.3. Struktura souborů... 4 6.4. Správa vyrovnávací paměti... 8 6.5. Podstata

Více

PODPROGRAMY PROCEDURY A FUNKCE

PODPROGRAMY PROCEDURY A FUNKCE PODPROGRAMY PROCEDURY A FUNKCE Programy bez podprogramů Příklady: a) Napište program, který na obrazovku nakreslí čáru složenou ze znaků pomlčka. program Cara; b) Napište program, který na obrazovku nakreslí

Více

IB108 Sada 1, Příklad 1 Vypracovali: Tomáš Krajča (255676), Martin Milata (256615)

IB108 Sada 1, Příklad 1 Vypracovali: Tomáš Krajča (255676), Martin Milata (256615) IB108 Sada 1, Příklad 1 ( ) Složitost třídícího algoritmu 1/-Sort je v O n log O (n.71 ). Necht n = j i (velikost pole, které je vstupním parametrem funkce 1/-Sort). Lehce spočítáme, že velikost pole předávaná

Více

Implementace dávkových operací

Implementace dávkových operací Implementace dávkových operací Petr Steckovič 12. 5. 2011 Hradec Králové 1 Dávkové zpracování dat Procesy běžící na pozadí Spouštěné Časem Stavem (např. dochází místo) Ručně Obvykle se jedná o podpůrné

Více

ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ. Mgr. Vladislav BEDNÁŘ 2013 1.3 2/14

ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ. Mgr. Vladislav BEDNÁŘ 2013 1.3 2/14 ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ Mgr. Vladislav BEDNÁŘ 2013 1.3 2/14 Co je vhodné vědět, než si vybereme programovací jazyk a začneme programovat roboty. 1 / 14 0:40 1.3. Vliv hardware počítače na programování Vliv

Více

Konzistence databáze v nekonzistentním světě

Konzistence databáze v nekonzistentním světě Konzistence databáze v nekonzistentním světě Radim Bača Katedra informatiky Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB Technická univerzita Ostrava ŠKOMAM 2012-1- 2/2/2012 Obsah Vysvětĺıme si, co je transakce

Více

Relační datový model. Integritní omezení. Normální formy Návrh IS. funkční závislosti multizávislosti inkluzní závislosti

Relační datový model. Integritní omezení. Normální formy Návrh IS. funkční závislosti multizávislosti inkluzní závislosti Relační datový model Integritní omezení funkční závislosti multizávislosti inkluzní závislosti Normální formy Návrh IS Funkční závislosti funkční závislost elementární redundantní redukovaná částečná pokrytí

Více

Implementace LL(1) překladů

Implementace LL(1) překladů Překladače, přednáška č. 6 Ústav informatiky, FPF SU Opava sarka.vavreckova@fpf.slu.cz Poslední aktualizace: 30. října 2007 Postup Programujeme syntaktickou analýzu: 1 Navrhneme vhodnou LL(1) gramatiku

Více

ZOS 9. cvičení, ukázky kódu. Pavel Bžoch

ZOS 9. cvičení, ukázky kódu. Pavel Bžoch ZOS 9. cvičení, ukázky kódu Pavel Bžoch Obsah Komunikace mezi procesy Atomické operace TSL a CAS Zámky Semafory Semafory vypsání věty Monitor Bariéra pomocí monitoru Implementace semaforu pomocí monitoru

Více

Architektury Informačních systémů. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/

Architektury Informačních systémů. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Architektury Informačních systémů Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Nutné pojmy Co je to informační systém? Jaké oblasti zahrnuje? Jaká je vazba IS na podnikovou strategii?

Více

Učební texty k státní bakalářské zkoušce Programování Databáze. študenti MFF 15. augusta 2008

Učební texty k státní bakalářské zkoušce Programování Databáze. študenti MFF 15. augusta 2008 Učební texty k státní bakalářské zkoušce Programování Databáze študenti MFF 15. augusta 2008 1 3 Databáze Požadavky Podstata a architektury DB systémů Konceptuální, logická a fyzická úroveň pohledů na

Více

8.2 Používání a tvorba databází

8.2 Používání a tvorba databází 8.2 Používání a tvorba databází Slide 1 8.2.1 Základní pojmy z oblasti relačních databází Slide 2 Databáze ~ Evidence lidí peněz věcí... výběry, výpisy, početní úkony Slide 3 Pojmy tabulka, pole, záznam

Více