Plné ruce práce. Výstava fotografií z kávových pěstitelských družstev.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Plné ruce práce. Výstava fotografií z kávových pěstitelských družstev. www.nazemi.cz www.vystavanastromech.cz"

Transkript

1 Juan Walfred Martinez z guatemalského družstva Peňa Roja AUTOR FOTOGRAFIÍ: STANISLAV KOMÍNEK Plné ruce práce Výstava fotografií z kávových pěstitelských družstev Káva je luxusní zboží, které pochází ze vzdálených zemí. Miliony drobných pěstitelů z Afriky, Asie a Latinské Ameriky se jí denně věnují na strmých pozemcích vlastních políček a káva je jejich hlavním zdrojem příjmu. Na jaře 2014 vyrazila dvojice Stanislav Komínek a Barbora Mrázková ze společnosti NaZemi za pěstiteli kávy do Mexika a Guatemaly. V pěstitelských družstvech zkoumali, kolik práce se skrývá za naším šálkem kávy a jaké dopady na životy pěstitelů má zapojení do systému fair trade. Výstavní plakáty přibližují život pěstitelů a upozorňují na souvislosti mezi podmínkami pěstování a naší vlastní spotřebou. Tato výstava byla vytvor ena s financ ní podporou Evropské unie a Ministerstva zahranic ních ve cí C R. Její obsah je zcela na odpove dnosti NaZemi a jako takový nemu že být považován za stanovisko Evropské unie. NaZemi 2015

2 Výkupní ceny Pedro Martinez z Guatemaly práve v centrále družstva vykládá svou kávu. S kávou arabikou se obchoduje na newyorské burze. Ceny kávy se me ní. Pokud cena klesne pr íliš nízko, pe stitelu m hrozí, že budou nuceni prodávat svou kávu pod hranicí, za kterou je možné ji vype stovat a svou prací se du stojne uživit. Proto v systému Fairtrade International existuje garantovaná minimální výkupní cena. Ta funguje jako záchranná síť, zvlášte v me sících, kdy ceny kávy klesají na velmi nízkou úroveň. Fairtradová garantovaná minimální výkupní cena je minimální cenou, kterou musí certifikovaný obchodník za zboží zaplatit pe stiteli. Stanovena je pro každý produkt, u prané kávy arabika je tato úroveň aktuálne ve výši 1,40 dolaru za libru (tj. 0,454 kg). Pokud je cena na sve tovém trhu vyšší, dostává pe stitel tuto tržní cenu. K tomu dochází nejc aste ji pr i celosve tove významném úbytku úrody, napr íklad z du vodu sucha, mrazu nebo napadení kávy chorobami.

3 Negramotnost Pe stitel kávy otiskuje svu j palec do prezenc ní listiny z výroc ní schu ze pe stitelského družstva San José Obrero. Sekretár ka pak k ne mu dopíše jeho jméno. V jihomexickém státe Chiapas žijí pr ibližne 3 miliony lidí. Dve tr etiny obyvatel se živí zeme de lstvím, znac ná c ást pe stováním kávy. Téme r 60 % místních lidí má pouze základní vzde lání a pr ibližne 30 % je negramotných. To se týká pr edevším domorodých mayských obyvatel. De ti pe stitelu zapojených do fair trade mohou chodit do školy, protože jejich rodic e dostávají za svoji práci dostatec ne zaplaceno. Mohou si hrát, prožívat de tství, vzde lávat se. Z fairtradového sociálního pr íplatku družstva opravují školy, financují uc itele, platí de tem pe stitelu školní pomu cky, ale i studijní stipendia.

4 Izolovanost Pe stitelé kávy žijí c asto v opušte ných venkovských regionech. Káva arabika se pe stuje ve vysokých nadmor ských výškách a rodiny pe stitelu žijí v místních horách c asto bez pr ístupu k internetu, elektr ine nebo vode. Pe stitelé se podobne jako Adrian Gonzales Morales z vesnic ky Las Nubes (na snímku) dostávají ze svých rodinných farem do nejbližšího me stec ka obtížne. Rozkodrcanou ne kolikahodinovou jízdou po rozbitých kamenitých cestách, které zvládnou projet jen terénní auta. Jednou z charakteristik družstva ISMAM je, že jeho c lenové jsou z velmi vzdálených vesnic. Ne které leží až 12 hodin cesty od centrály družstva. Cesty jsou plné serpentin, te žko se po nich jezdí, jsou kamenité a velmi úzké. Taky ne všude, kde jsou naši c lenové, dosahuje mobilní signál nebo telefonní linka, popisuje izolovanost pe stitelu Eimar Velazquez Mazariegos z mexického státu Chiapas.

5 Demokracie Chlapi zašívají jutové pytle na nádvor í mexického družstva ISMAM. Pr es své družstvo se mohou zapojit do systému fair trade a ovlivňovat chod celého družstva. Jako jeho c lenové si na výroc ních c lenských schu zích sami pravidelne volí své zástupce do vedení družstva. V pr ípade nespokojenosti také mohou rozhodovat o jejich odvolání. Druhou významnou rozhodovací pravomocí je možnost urc it, jak se využije fairtradový sociální pr íplatek, který jim certifikovaní odbe ratelé platí nad rámec výkupní ceny. Fair trade rovne ž zakazuje diskriminaci, pomáhá posilovat roli žen a rovnost pohlaví. Dr íve ženy c elily diskriminaci, byly vnímané jako podr adné, neme ly žádné postavení, nikdo je neposlouchal. Ale teď ženy chodí na schu ze a jsou i ve vedení družstva. Už nejsou jen zavr ené doma, úc astní se života družstva, a to díky školením, které družstvo organizuje, prozrazuje dopady systému fair trade hlavní úc etní Miriam Chalez z družstva Todosanterita v Guatemale.

6 Sociální příplatek Mezi hlavní výhody systému fair trade patr í vyplácení sociálního pr íplatku, který v systému certifikace Fairtrade dostává družstvo nad rámec výkupních cen. Tento pr íplatek má významný samosprávný a demokratický rozme r. Pe stitelé jako c lenové družstva pak sami demokraticky rozhodují o tom, jak tyto financ ní prostr edky využijí. Ve tšinou se jedná o podporu vzde lávání, sociální projekty, nákup zar ízení pro zpracování produkce, výstavbu silnic nebo studny, zajište ní lékar ské péc e c i poskytnutí studijních stipendií pro de ti. V roce 2013 c ítaly sociální pr íplatky v souhrnu pr es 86 milionu eur. Na snímku je žac ka ze školy v guatemalském me stec ku La Demokracia, kde místní družstvo nechalo z te chto bonusových prostr edku opravit plot. V družstvu Huatusco zase finance dávají na preventivní prohlídky. Nicolasa Carillo Ameca z vesnice Carizal sice není c lenkou družstva, ale preventivní prohlídka jí zachránila život: Poslali me na ultrazvuk, stejne jako další ženy v okolí, a našli mi rakovinu. Zavezli me do Jalapy, kde me pak operovali. Družstvo tak podporuje nejen své c leny, ale celou místní komunitu lidí v regionu.

7 Dřina a bio Ursulo Gano Lopez je pe stitel kávy z guatemalského družstva Tajumuco. Bydlím poblíž, ve vesnici Lomaz. Mám dva hektary pu dy. Je to hodne práce. Nejprve se plantáž pr ipravuje, poté hnojí, potom se prosekává mac etoua následuje další hnojení a další prosekávání, vysve tluje Ursulo. Své družstvo zakládali s 30 lidmi a nyní mají 550 c lenu. Výkupní ceny se zvýšily, jakmile zac ali spolupracovat s fairtradovými odbe rateli. Pe stováním kávy se nyní dobr e uživí. Na pozemku pomáhají Ursulovi jeho dva synové. Pe stitelé si vytvár ejí vlastní kompost a starají se o sazenic ky. Aby se rostlinám kávovníku dar ilo, je tr eba je mulc ovat, zastr ihovat, prohrabávat, kontrolovat, zalévat, hnojit. A pak zralé plody ruc ne sklízet, odslupkovat, usušit a prodat. Ve tšina pe stitelu navíc postupuje i v souladu s ekologickým zeme de lstvím, což na práci ješte pr idává. Pedro Francisco Rivera Velazques z vesnic ky El Coté si ale uve domuje pr ínosy: Posledních pár let pozorujeme, že se na našich pozemcích vyskytují drobní savci, ptáci i plazi mnohem c aste ji než u sousedu, kter í nepe stují ekologicky. A taky my sami se cítíme moc dobr e.

8 KÁVOVNÍK Kávovník je ker rostoucí v pásu mezi obratníkem Raka a Kozoroha, potr ebuje teplo, srážky, stín a hodne péc e. Pe stuje se pr edevším v tropických oblastech zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky. Na snímku jsou klíc ící kávová zrna pe stitele Filipa Hernandeze Gonzalese z mexické vesnice Carizal. Stálezelené ker e kávovníku pak doru stají výšky 5 až 8 metru, plodit zac ínají po 4 letech a plodí až 30 let. Mezi dve základní odru dy kávovníku patr í arabika a robusta. Arabika se r adí mezi dražší a kvalitne jší kávy. Pe stuje se pr edevším v horských oblastech Latinské Ameriky, kde v produkci vede Brazílie. Arabika obvykle vyniká svou kyselostí, jemne jší chutí a silne jším aroma. Robusta má vyšší obsah kofeinu, výrazne hor kou chuť a zemité te lo. Je méne nároc ná na pe stování a dar í se jí v nižších polohách kolem 700 m n. m. Znac ná c ást se jí pe stuje ve Vietnamu, odkud pochází také ve tšina kávy konzumované v C eské republice.

9 Výkupci Jednotlivé horské oblasti mají rozde lené výkupci kávy. O svých praktikách otevr ene be žne nemluví. A už vu bec ne na kameru. V mexickém me stec ku Siltepec jsme me li šte stí, že se s námi dal do hovoru pan Gonzales. Povídal nám, že on je ten hodný výkupce, platí pe stitelu m dostatec ne a není lichvár. Ste žoval si, že má málo pene z. Ukázalo se, že platí 85 % be žné ceny a pu jc ky dává ve forme herbicidu. Za ty si pak po roce žádá vysokou splátku ve forme kávy. Na záve r se nám na svém smartphonu pochlubil svým novým c erveným náklaďákem. Problém s místními výkupci kávy zažívá ve tšina pe stitelu. V Latinské Americe se výkupcu m r íká coyotes. Eimar Velazquez Mazariegos z družstva ISMAM v mexickém Chiapasu si poste žoval: Kojoti jsou stále souc ástí dodavatelského r ete zce chiapaské kávy. Využívají situace pe stitelu, kterým za kávu platí velmi nízké ceny. To potvrzuje i Francisco Roblero Galvez: Od kojota dostanete polovinu ceny. Takhle oni pracují!

10 Kávová rez Kávová rez (Hemileia vastatrix) je houba, která napadá rostliny kávovníku, narušuje jejich fotosyntézu, zpu sobuje opadávání listu a nedozrávání kávových tr ešní. Na snímku je list napadeného kávovníku z polí nedaleko mexického me stec ka Siltepec. Zme ny klimatu pr ispívají k rozmachu kávové rzi. U nás se objevila v listopadu, kdy zac alo hodne pršet. Na listech se zac aly objevovat naoranžove lé skvrny a listy postupne opadávaly. Káva na napadených ker ích už nedozraje, zmínil Hamiclar Ramirez Vazquez z mexického družstva ISMAM. V regionu Latinské Ameriky je napadena více než polovina oblasti a pro pe stitele kávy to znamená skutec nou pohromu. Globální oteplování hoube sve dc í. Po desetiletí se kávová rez udržovala v nižších nadmor ských výškách do 900 m n. m., ale nyní se objevuje až do výšky 1800 m n. m. Rez již zasáhla také farmy v jižním Mexiku, které produkují ve tšinu kávy pe stované tradic ním zpu sobem ve stínu. Zde se oc ekává snížení produkce v roce 2014 o 23 % oproti pr edchozímu roku.

11 Sklizeň Ve tšina kávy (80 % sve tové produkce) pochází od 25 milionu drobných pe stitelu v zemích globálního Jihu, kter í pe stují kávu na strmých svazích vlastních rodinných políc ek. Roste ale podíl kávy pe stované na obr ích monokulturních plantážích, které umožňují rychlejší dozrávání na pr ímém slunci. Takové pe stování však vyžaduje vysokou míru využívání agrochemikálií a také vede ke kácení deštných pralesu, poklesu biodiverzity, erozi pu dy a dalším negativním dopadu m na životní prostr edí. Káve arabice se nejvíce dar í pr i pe stování stinnou metodou, kdy ve stínu banánovníku a stromu plynuleji uzrávají její plody. Zralé plody kávovníku se pak sklízejí ruc ne, jeden za druhým se trhají do košíku. Na snímku sklízí svou arabiku Raul Perez na dvouhektarovém pozemku poblíž mexické vesnic ky Las Nubes. Pe stitelu m se sklizní pomáhá rodina, pr íbuzní a c asto i nájemní zame stnanci.

12 Zpracování Arabika se ve tšinou zpracovává mokrým zpu sobem, ke kterému je zapotr ebí hodne vody. Nejprve se ruc ne sbírají zralé plody a ty se pak vsypou do kontejneru s vodou, kde se zbaví nec istot. Poté, co se uleží, jsou prohnány odslupkovávac kou, jak nám na snímku ukazuje Audencio Gonzales Morales. Tím se vne jší obal s dužninou odde lí od semena s pergamenovou slupkou. V každém c erveném plodu jsou skrytá dve protilehlá zrnka. Tato semena se následne propírají a nechávají den fermentovat. Pak se usuší na 12 % vlhkosti a odvezou se do družstva. Zelená káva (nepražená) se tam pak po pr ezkoušení vlhkosti a kvality balí do jutových pytlu. Následuje transport k pr ístavu, kde jsou šedesátikilové pytle nakládány do velkých kontejneru a c ekají na cestu lodí pr es oceán. V Evrope ve tšina nákladu konc í v pr ístavech v Hamburku, Antverpách nebo Rotterdamu. Po zaplacení cel a poplatku mír í káva do velkoskladu, odkud ji už nakupují pražírny k dalšímu zpracování.

13 Todosanterita Mayský kmen Mam žije v horách na severu Guatemaly. Muži z vesnice Todos Santos museli ješte pr ed 30 lety otroc it za nízkou mzdu na bavlníkových plantážích na pobr eží Pacifiku, de ti umíraly na be žné nemoci, bývaly podvyživené, ve škole jich pr ipadalo 200 na jednoho uc itele. Nyní se rodiny díky pe stování kávy a zapojení do fairtradového družstva uživí ve svém kraji. Felipe Perez Pablo z družstva Todosanterita vzpomíná na zásadní zme nu v jejich životech: Díky systému fair trade jsme ude lali spoustu ve cí, aby se naše komunita me la lépe. Dr ív jsme neme li pitnou vodu, teď ji máme. Dr ív jsme neme li cesty, teď je máme. Dr ív tu nebyla škola, teď tu je. Zr ídili jsme tu taky zdravotnické str edisko, kde poskytujeme základní péc i. Spoustu ve cí se nám díky družstvu podar ilo zlepšit. Mamové se dál snaží zachovávat vlastní kulturu i jazyk a mají zase peníze na tradic ní ode vy. Vyhráno však stále není, musejí totiž nove c elit zme ne klimatu a epidemii kávové rzi. Ta jim prý ponic ila 70 % úrody. Ve r í, že se jim to s pomocí fairtradových družstev podar í pr ekonat.

14 Gregorio Gregorio Hernandez Garcia bydlí v údolí dve hodiny cesty od me stec ka Motozintla na jihu Mexika. Je c lenem místního fairtradového družstva: Prostr ednictvím organizace ISMAM dostáváme mnohem lepší cenu za kávu. Také vyrábíme med. Jeho pozemek leží za r ekou, kávovníky tam na rodinné farme vysázel už jeho otec. Na svých pe ti hektarech nyní roc ne vype stuje tunu kávy. Budoucnost vidí dobr e pr edevším díky zapojení do systému fair trade a sázce na med. Stará se o 120 vc elstev a vyprodukuje tr i tuny medu. Celkem c tyr i tuny pak musí sám pr enést pr es r eku po lanové lávce. Na fotografii Gregorio ukazuje, jak tlusté chr estýše a krajty obc as zahlédne mezi ker íky kávovníku.

15 Fair Café Na cestu za pe stiteli vyrazil s týmem NaZemi také štáb C eské televize a vytvor il z ní na konci roku 2014 dokument Pru vodce férového pijáka kávy. Zhlédnout ho mu žete ve videoarchivu C eské televize. Na snímku se režisérka Hana Nováková a Bára Mrázková baví s pe stitelkou Glo rií Acolt Mota v mexické vesnici Michapa. Fairtradová káva je dostupná i v C eské republice, v roce 2013 jsme u nás vypili 14 milionu šálku. V roce 2014 se jí celkem prodalo 190 tun. Vychutnat si ji mu žete napr íklad ve všech kavárnách Tchibo a Starbucks. Pokud byste chte li vyzkoušet kávu pr ímo od pe stitelu z výstavních fotografií, najdete ji ve sme si Fair Café od nevládní neziskové organizace NaZemi. NaZemi ( je nevládní nezisková organizace, která prosazuje globální rozvojové vzde lávání, zasazuje se o odpove dnost firem v oblasti jejich dodavatelského r ete zce a propaguje fair trade jako úc innou podporu chudých pe stitelu a r emeslníku ze zemí globálního Jihu.

Svět se dá vybarvit. Toto jsou omalovánky o fair trade. Kresby: Dalibor Krch

Svět se dá vybarvit. Toto jsou omalovánky o fair trade. Kresby: Dalibor Krch Svět se dá vybarvit Toto jsou omalovánky o fair trade Kresby: Dalibor Krch Tady v horách, daleko od všeho, žijí lidé, kteří se živí pěstováním kávy. Je jich 25 milionů. Jejich pozemky jsou průměrně veliké

Více

Život s kávou. Obsah. náhled do životních podmínek pěstitelů kávy a jak je sami můžeme ovlivňovat

Život s kávou. Obsah. náhled do životních podmínek pěstitelů kávy a jak je sami můžeme ovlivňovat Život s kávou Život s kávou náhled do životních podmínek pěstitelů kávy a jak je sami můžeme ovlivňovat Obsah O kávě 4 Produkce kávy ve světě 6 Pěstování a zpracování kávy 10 Výzvy kávového sektoru 16

Více

Svět se dá vybarvit Toto jsou omalovánky o fair trade

Svět se dá vybarvit Toto jsou omalovánky o fair trade Svět se dá vybarvit Toto jsou omalovánky o fair trade Kresby: Dalibor Krch Toto je kakaovník! Plodit začíná po 4 letech a dorůstá až 10 metrů výšky. Najdete ho v Indonésii i Latinské Americe, většina ho

Více

Kde je zakopaný pes? 82

Kde je zakopaný pes? 82 M e t o d i c k ý l i s t L í s k y p r o u č i t e l e n a p o d p o r u E V V O v e š k o l á c h Kde je zakopaný pes? 82 Cíl: Vzbudit zájem o férové výrobky. Pochopit princip spravedlivého obchodu.

Více

NAUČNÁ STEZKA NOVÝ PRALES PROJEKT POSTUPNÉ PŘEMĚNY NEPŮVODNÍ PONIČENÉ SMRKOVÉ MONOKULTURY NA SMÍŠENÝ LES A JEDNOU I PRALES.

NAUČNÁ STEZKA NOVÝ PRALES PROJEKT POSTUPNÉ PŘEMĚNY NEPŮVODNÍ PONIČENÉ SMRKOVÉ MONOKULTURY NA SMÍŠENÝ LES A JEDNOU I PRALES. NAUČNÁ STEZKA NOVÝ PRALES PROJEKT POSTUPNÉ PŘEMĚNY NEPŮVODNÍ PONIČENÉ SMRKOVÉ MONOKULTURY NA SMÍŠENÝ LES A JEDNOU I PRALES. PROJEKT NOVÝ PRALES NAUČNÁ STEZKA NOVÝ PRALES V roce 2010 se Nový Prales rozkládá

Více

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst úvodní seminář Znojmo, 21. října 2015 www.zdravamesta.cz/ps2015 Akce byla podpořena z Programu švýcarsko-české spolupráce. Supported by a grant from Switzerland through the

Více

Informa ní systém pro územní plánování pom že p ekonat hranice plánování. CROSS-DATA Záv re ná konference 24. dubna 2013, Dráž any

Informa ní systém pro územní plánování pom že p ekonat hranice plánování. CROSS-DATA Záv re ná konference 24. dubna 2013, Dráž any I cesta je cílem Guus Muijzers, Evropská komise Informa ní systém pro územní plánování pom že p ekonat hranice plánování CROSS-DATA Záv re ná konference 24. dubna 2013, Dráž any Posílit d v ru prohloubit

Více

MANUÁL PRO PRÁCI S POČÍTAČOVÝM PROGRAMEM SLUNÍČKO

MANUÁL PRO PRÁCI S POČÍTAČOVÝM PROGRAMEM SLUNÍČKO UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Pedagogická fakulta Katedra speciální pedagogiky RADKA BENEŠOVÁ III. roč ník prezenč ní studium obor: speciální pedagogika př edškolního vě ku MANUÁL PRO PRÁCI S POČÍTAČOVÝM

Více

5. Legislativní opatření a jejich vliv na vývoj pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz

5. Legislativní opatření a jejich vliv na vývoj pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz 5. Legislativní opatření a jejich vliv na vývoj pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz Úroveň pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz je v zásadě dána dvěma rozdílnými faktory. Prvým z nich je objektivní

Více

Není to úplně v pytli. Férový obchod existuje! Toto je leták o fair trade

Není to úplně v pytli. Férový obchod existuje! Toto je leták o fair trade Není to úplně v pytli. Férový obchod existuje! Toto je leták o fair trade Pytle s fairtradovým kakaem z družstva Naranjillo v Peru CO JE FAIR TRADE? Fair trade je obchod. Lidem ze zemí Afriky, Asie a Latinské

Více

Rok v přírodě. (k průřezovému tématu Enviromentální vzdělávání ) Příloha ŠVP ZV Škola hrou

Rok v přírodě. (k průřezovému tématu Enviromentální vzdělávání ) Příloha ŠVP ZV Škola hrou 1 Příloha č.6 ke ŠVP Škola hrou Projekt - P5 Rok v přírodě (k průřezovému tématu Enviromentální vzdělávání ) Příloha ŠVP ZV Škola hrou Autor projektu: Mgr.Charlotta Kurcová Přílohy: kniha Tuláček liška

Více

MVDr. Miloslav Peroutka, CSc. Praha

MVDr. Miloslav Peroutka, CSc. Praha eské v ela ství MVDr. Miloslav Peroutka, CSc. Praha 27. 1. 2011 Evropský parlament volá: Zachra me ely!!! Úmrtnost v el v Evrop neustále roste. Po et v ela se stále snižuje. Obojí p itom m že mít vážný

Více

Není to úplně v pytli. Férový obchod existuje! Toto je leták o fair trade

Není to úplně v pytli. Férový obchod existuje! Toto je leták o fair trade Není to úplně v pytli. Férový obchod existuje! Toto je leták o fair trade Pytle s fairtradovým kakaem z družstva Naranjillo v Peru CO JE FAIR TRADE? Fair trade je obchod. Lidem ze zemí Afriky, Asie a

Více

SK SLAVIA PRAHA POZEMNÍ HOKEJ, z.s. Stanovy spolku Návrh. Čl. I Název a sídlo. Čl. II Účel spolku. Čl. III Hlavní činnost spolku

SK SLAVIA PRAHA POZEMNÍ HOKEJ, z.s. Stanovy spolku Návrh. Čl. I Název a sídlo. Čl. II Účel spolku. Čl. III Hlavní činnost spolku SK SLAVIA PRAHA POZEMNÍ HOKEJ, z.s. Stanovy spolku Návrh Čl. I Název a sídlo 1. SK SLAVIA PRAHA POZEMNÍ HOKEJ, z.s. (dále jen spolek ) má své sídlo na adrese Praha 10 - Vršovice, Vladivostocká ulice 1460/10,

Více

Příloha č.1 vysvětlení domácího řádu. Domácí řád Domova pro osoby se zdravotním postižením Smečno

Příloha č.1 vysvětlení domácího řádu. Domácí řád Domova pro osoby se zdravotním postižením Smečno Příloha č.1 vysvětlení domácího řádu Domácí řád Domova pro osoby se zdravotním postižením Smečno 1. Úvodní ustanovení Domácí řád obsahuje zásady pro zajištění klidného a spokojeného života a pořádku v

Více

ZA5894. Flash Eurobarometer 377 (Introduction of the Euro in the New Member States, wave 15) Country Questionnaire Czech Republic

ZA5894. Flash Eurobarometer 377 (Introduction of the Euro in the New Member States, wave 15) Country Questionnaire Czech Republic ZA89 Flash Eurobarometer 77 (Introduction of the Euro in the New Member States, wave ) Country Questionnaire Czech Republic FL 77 The introduction of the Euro in the most recently acceded MS - CZ D Kolik

Více

Historie korintských rozinek

Historie korintských rozinek Historie korintských rozinek Historie korintských rozinek Vinná réva je jednou z nejstarších rostlin, kterou lidé pěstují. Prospěšné vlastnosti hroznů, vína i rozinek jsou všeobecně známé, ať už se jedná

Více

Projekční činnost (dendrologické průzkumy, náhradní výsadby, osazovací plány, realizační dokumentace), realizace sadových úprav, údržba, poradenství

Projekční činnost (dendrologické průzkumy, náhradní výsadby, osazovací plány, realizační dokumentace), realizace sadových úprav, údržba, poradenství Předpis ke správné údržbě díla po předání PÉČE O TRÁVNÍKY Trávníky založené výsevem vyžadují zejména v prvním roce po založení zvýšenou péči. V tomto období je nutné zapěstovat trávník tak, aby vytvořil

Více

ÚVOD DO GEOGRAFICKÝCH INFORMA NÍCH SYSTÉM

ÚVOD DO GEOGRAFICKÝCH INFORMA NÍCH SYSTÉM Úvod do GIS p ednáškové texty ÚVOD DO GEOGRAFICKÝCH INFORMA NÍCH SYSTÉM P ednáškové texty Auto i: Ing. Martin B ehovský, Ing. Karel Jedli ka Redigoval: Ing. Ji í Šíma, CSc. 5. IMPLEMENTACE A VYUŽÍVÁNÍ

Více

Průzkum názorů finančních ředitelů ve střední Evropě

Průzkum názorů finančních ředitelů ve střední Evropě Průzkum názorů finančních ředitelů ve střední Evropě Česká republika Únor 2016 7. ročník Contents V pořadí sedmý průzkum názorů finančních ředitelů ve střední Evropě probíhal v říjnu a listopadu. Průzkumu

Více

Případové studie: 53-41-M/01 Zdravotnický asistent Škola: Střední zdravotnická škola, Prostějov, Vápenice 3, 796 01 Prostějov

Případové studie: 53-41-M/01 Zdravotnický asistent Škola: Střední zdravotnická škola, Prostějov, Vápenice 3, 796 01 Prostějov 1 Případové studie: 53-41-M/01 Zdravotnický asistent Škola: Střední zdravotnická škola, Prostějov, Vápenice 3, 796 01 Prostějov Úvodní komentář k případové studii: Střední zdravotnická škola působí v regionu

Více

Text Jana Jirková Photo Jana Jirková Cover Design Jana Jirková. ISBN 978-80-88174-01-1 (ve formátu PDF)

Text Jana Jirková Photo Jana Jirková Cover Design Jana Jirková. ISBN 978-80-88174-01-1 (ve formátu PDF) Text Jana Jirková Photo Jana Jirková Cover Design Jana Jirková ISBN 978-80-88174-01-1 (ve formátu PDF) Elektronické publikace: ISBN 978-80-88174-00-4 (ve formátu mobi) ISBN 978-80-88174-02-8 (ve formátu

Více

The University of Plymouth

The University of Plymouth The University of Plymouth Jmenuji se Lukáš Widomski, je mi 19 let a tento rok jsem udělal maturitu na SPŠ EI Kratochvílova 7. Označil bych se jako průměrný, cílevědomý student, který vzal osud do svých

Více

DOMOVNÍ ŘÁD. Článek l Úvodní ustanovení

DOMOVNÍ ŘÁD. Článek l Úvodní ustanovení DOMOVNÍ ŘÁD Článek l Úvodní ustanovení Domovní řád upravuje podmínky a způsob užívání bytů, nebytových prostorů a společných částí výše uvedeného domu (dále jen dům ) včetně organizačních pravidel. Domovní

Více

ZA5948. Flash Eurobarometer 404 (European Citizens' Digital Health Literacy) Country Questionnaire Czech Republic

ZA5948. Flash Eurobarometer 404 (European Citizens' Digital Health Literacy) Country Questionnaire Czech Republic ZA98 Flash Eurobarometer 0 (European Citizens' Digital Health Literacy) Country Questionnaire Czech Republic FL 0 - e-health Literacy - CZ D Kolik je Vám let? Zapište. Pokud "odmítl(a) odpovědět", kód

Více

STANOVISKO č. STAN/1/2006 ze dne 8. 2. 2006

STANOVISKO č. STAN/1/2006 ze dne 8. 2. 2006 STANOVISKO č. STAN/1/2006 ze dne 8. 2. 2006 Churning Churning je neetická praktika spočívající v nadměrném obchodování na účtu zákazníka obchodníka s cennými papíry. Negativní následek pro zákazníka spočívá

Více

Anketa byla určena pro rodiče, jejichž děti navštěvují naši školní jídelnu.

Anketa byla určena pro rodiče, jejichž děti navštěvují naši školní jídelnu. Stránka1 Vyhodnocení ankety Školní jídelna Chvaletická 918 Praha 9 - Lehovec Vážení rodiče, vážení strávníci, ráda bych Vás seznámila s výsledky ankety, kterou jsme pro Vás připravili v měsíci říjnu a

Více

Studijnı materia ly. Pro listova nı dokumentem NEpouz ı vejte kolec ko mys i nebo zvolte moz nost Full Screen. RNDr. Rudolf Schwarz, CSc.

Studijnı materia ly. Pro listova nı dokumentem NEpouz ı vejte kolec ko mys i nebo zvolte moz nost Full Screen. RNDr. Rudolf Schwarz, CSc. First Prev Next Last Go Back Full Screen Close Quit Matematika 1 Lagrangeu v tvar interpolac nı ho mnohoc lenu Newtonu v tvar interpolac nı ho mnohoc lenu Studijnı materia ly Pro listova nı dokumentem

Více

Historie rozšíření kávy

Historie rozšíření kávy PREZENTACE PREZENTACEOOPŮVODU PŮVODUKÁVY KÁVY Autor: Jan Jankovič Dne: 25. 1. 2017 Historie rozšíření kávy Kávovník pochází z Ethiopie z Afriky (viz. obrázek) Rozšíření kávovníku začalo ve 14. století

Více

Malí zahradníci. Pardubice, 20. listopadu 2012 Alena Lehmannová & Martin Horňák www.prirodni-zahrady.cz

Malí zahradníci. Pardubice, 20. listopadu 2012 Alena Lehmannová & Martin Horňák www.prirodni-zahrady.cz Malí zahradníci Pardubice, 20. listopadu 2012 Alena Lehmannová & Martin Horňák www.prirodni-zahrady.cz Co nás dnes čeká? Vypěstuj a sněz jak s dětmi jednoduše zahradničit Inspirace do školky a školy nápady

Více

ODŮVODNĚNÍ. vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 247/2013 Sb., o žádostech podle zákona

ODŮVODNĚNÍ. vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 247/2013 Sb., o žádostech podle zákona ODŮVODNĚNÍ vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 247/2013 Sb., o žádostech podle zákona o investičních společnostech a investičních fondech A. OBECNÁ ČÁST 1. Vysvětlení nezbytnosti navrhované právní úpravy,

Více

ZÁZRAK POČETÍ - CO SE DĚJE PŘI POČETÍ. JE TĚHOTENSTVÍ JINÝ STAV? Změny v děloze Viditelné změny na těle těhotné ženy Duševní změny

ZÁZRAK POČETÍ - CO SE DĚJE PŘI POČETÍ. JE TĚHOTENSTVÍ JINÝ STAV? Změny v děloze Viditelné změny na těle těhotné ženy Duševní změny ZAMYŠLENÍ NAD TĚHOTENSTVÍM A PORODEM Jaký věk ženy je nejvhodnější pro otěhotnění? Ve kterém věku je plodnost žen a mužů největší? Pečujte o správnou tělesnou hmotnost Co je to neplodnost a jak často se

Více

ZA5771. Flash Eurobarometer 336 (Introduction of the Euro in the New Member States, wave 13) Country Questionnaire Czech Republic

ZA5771. Flash Eurobarometer 336 (Introduction of the Euro in the New Member States, wave 13) Country Questionnaire Czech Republic ZA77 Flash Eurobarometer 6 (Introduction of the Euro in the New Member States, wave ) Country Questionnaire Czech Republic EB FLASH 6 - Euro in NMS - CZ D Kolik je Vám let? Zapište. Pokud "odmítl(a) odpovědět",

Více

insul tube & insul sheet

insul tube & insul sheet Vyŕobky z kauc uku firmy NMC insul tube & insul sheet Kompletní sortiment pro topení, sanitární, chladicí, klimatizac ní a solární zar ízení. Silny úc inek v horku a zime insul tube je synteticky kauc

Více

uбdajuй rоaбdneб cоi mimorоaбdneб uбcоetnуб zaбveоrky a oddeоleneб evidence naбkladuй a vyбnosuй podle zvlaбsоtnубho praбvnубho prоedpisu.

uбdajuй rоaбdneб cоi mimorоaбdneб uбcоetnуб zaбveоrky a oddeоleneб evidence naбkladuй a vyбnosuй podle zvlaбsоtnубho praбvnубho prоedpisu. Cо aбstka 143 SbУбrka zaбkonuй cо. 377 /2001 Strana 7965 377 VYHLAб Sо KA Energetickeбho regulacоnубho uбrоadu ze dne 17. rоубjna 2001 o Energetickeбm regulacоnубm fondu, kterou se stanovуб zpuй sob vyбbeоru

Více

Měření změny objemu vody při tuhnutí

Měření změny objemu vody při tuhnutí Měření změny objemu vody při tuhnutí VÁCLAVA KOPECKÁ Katedra didaktiky fyziky, Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy v Praze Anotace Od prosince 2012 jsou na webovém portálu Alik.cz publikovány

Více

SEZNAM P ÍLOH. Pr vodní zpráva Tabulka bilancí Situace. M 1:1000 P dorysy. M 1:200 Pohledy a ezy. M 1:200 Perspektivy Detail.

SEZNAM P ÍLOH. Pr vodní zpráva Tabulka bilancí Situace. M 1:1000 P dorysy. M 1:200 Pohledy a ezy. M 1:200 Perspektivy Detail. SEZNAM P ÍLOH Pr vodní zpráva Tabulka bilancí Situace. M 1:1000 P dorysy. M 1:200 Pohledy a ezy. M 1:200 Perspektivy Detail. M 1:10 Detail. M 1:10 Plakát A3 paré Model Pr vodní zpráva 1. URBANISTICKÉ SOUVISLOSTI

Více

Stanovy TJ Plzeň-Bílá Hora, z.s.

Stanovy TJ Plzeň-Bílá Hora, z.s. Stanovy TJ Plzeň-Bílá Hora, z.s. I. Tělovýchovná jednota 1.1. Spolek s názvem TJ Plzeň-Bílá Hora, z.s., (dále jen TJ) je dobrovolným zájmovým svazkem členů provozujících nebo majících zájem o tělovýchovu,

Více

Změny ve sběru tříděného odpadu. v obci Konojedy od 1.1.2016

Změny ve sběru tříděného odpadu. v obci Konojedy od 1.1.2016 Změny ve sběru tříděného odpadu v obci Konojedy od 1.1.2016 1 Změny ve sběru tříděného odpadu v obci Konojedy Vážení spoluobčané, v letošním roce se uskutečnilo několik změn v oblasti nakládání s odpady

Více

Krajský svaz triatlonu Vysočina z.s. STANOVY SPOLKU

Krajský svaz triatlonu Vysočina z.s. STANOVY SPOLKU Stanovy KSTT Vysočina 1 Krajský svaz triatlonu Vysočina z.s. STANOVY SPOLKU 1. ÚVOD 1.1 Právní postavení. 1.1.1 Krajský svaz triatlonu Vysočina (dále také KSTT Vysočina) je zapsaným spolkem, který vznikl

Více

Produkce kávy. Přibližná produkce kávy největších světových producentů v tunách:

Produkce kávy. Přibližná produkce kávy největších světových producentů v tunách: Historie kávy Jako povzbuzující a osvěžující nápoj je káva známa přes tisíc let. Její historie je stejně tajemná a zajímavá jako rozmanitost chutí, které nápoj nabízí. Jedna z legend vypráví o arabském

Více

Metodika k hodnocení biologické účinnosti insekticidních přípravků mořidel proti křísku polnímu v obilninách

Metodika k hodnocení biologické účinnosti insekticidních přípravků mořidel proti křísku polnímu v obilninách Metodika k hodnocení biologické účinnosti insekticidních přípravků mořidel proti křísku polnímu v obilninách Poznámka: Tato metodika je doplněním metodiky EPPO 1/70 (3) Aphid vectors of BYDV. Je zaměřena

Více

SPOLE NÉ PROHLÁŠENÍ SMLUVNÍCH STRAN DOHODY O SOU ASNÉM ROZŠÍ ENÍ EVROPSKÉ UNIE A EVROPSKÉHO HOSPODÁ SKÉHO PROSTORU

SPOLE NÉ PROHLÁŠENÍ SMLUVNÍCH STRAN DOHODY O SOU ASNÉM ROZŠÍ ENÍ EVROPSKÉ UNIE A EVROPSKÉHO HOSPODÁ SKÉHO PROSTORU 404 der Beilagen XXII. GP - Staatsvertrag - S-Erklärung Tschechisch (Normativer Teil) 1 von 13 SPOLE NÁ PROHLÁŠENÍ SMLUVNÍCH STRAN DOHODY SPOLE NÉ PROHLÁŠENÍ O SOU ASNÉM ROZŠÍ ENÍ EVROPSKÉ UNIE A EVROPSKÉHO

Více

Majetek podniku a zdroje financování majetku. Majetek podniku a zdroje financování majetku. Majetek a jeho formy

Majetek podniku a zdroje financování majetku. Majetek podniku a zdroje financování majetku. Majetek a jeho formy Majetek podniku a zdroje financování majetku. cíle kapitoly Co je dlouhodobý a oběžný majetek. Co je vlastní a cizí zdroj. Inventura majetku a závazku. čas potřebný ke studiu 1,5 hodiny klíčová slova Dlouhodobý

Více

Stanovy spolku. Yachtclub Pardubice, z.s.

Stanovy spolku. Yachtclub Pardubice, z.s. Stanovy spolku Yachtclub Pardubice, z.s. Úplné znění ke dni 26.3. 2015 čl. I Úvodní ustanovení 1. Název spolku: Yachtclub Pardubice, z.s. (dále též spolek ). 2. Sídlo spolku: Třída Míru 65, 530 02 Pardubice

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD SUŠICE odbor životního prostředí nám. Svobody 138, 342 01 Sušice I telefon: 376 540 111, fax: 376 52 64 24 OPATŘENÍ OB E C N É POVAHY

MĚSTSKÝ ÚŘAD SUŠICE odbor životního prostředí nám. Svobody 138, 342 01 Sušice I telefon: 376 540 111, fax: 376 52 64 24 OPATŘENÍ OB E C N É POVAHY MĚSTSKÝ ÚŘAD SUŠICE odbor životního prostředí nám. Svobody 138, 342 01 Sušice I telefon: 376 540 111, fax: 376 52 64 24 Číslo jednací: 2764/13/ZPR/Kal V Sušici dne 20.11.2013 Spisová značka: 2724/13/ZPR/Kal

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Církevní husitská základní umělecká škola Harmonie, o.p.s. se sídlem Bílá 1, 160 00 Praha 6 - Dejvice ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 2. ŠKOLNÍ ŘÁD ZUŠ Č.j.: 8/2012 Vypracoval: Schválil: Pedagogická rada projednala

Více

Váš průvodce léčbou poškození zraku způsobeného choroidální neovaskularizací (CNV) sekundární k patologické myopii (PM) přípravkem Lucentis

Váš průvodce léčbou poškození zraku způsobeného choroidální neovaskularizací (CNV) sekundární k patologické myopii (PM) přípravkem Lucentis Váš průvodce léčbou poškození zraku způsobeného choroidální neovaskularizací (CNV) sekundární k patologické myopii (PM) přípravkem Lucentis (ranibizumab). Oddíl 1 O přípravku Lucentis Tato brožura Vám

Více

Číslo: RP 1/08 Téma: Periodická tabulka prvků Jméno: Šárka Čudová

Číslo: RP 1/08 Téma: Periodická tabulka prvků Jméno: Šárka Čudová Číslo: RP 1/08 Téma: Periodická tabulka prvků Jméno: Šárka Čudová Tématem mé ročníkové práce je Periodická tabulka prvků. Práce je rozdělena do několika částí. V první části se zabývám samotným pojmem

Více

Metodický pokyn k zařazení vzdělávací oblasti Výchova k volbě povolání do vzdělávacích programů pro základní vzdělávání čj.

Metodický pokyn k zařazení vzdělávací oblasti Výchova k volbě povolání do vzdělávacích programů pro základní vzdělávání čj. Metodický pokyn k zařazení vzdělávací oblasti Výchova k volbě povolání do vzdělávacích programů pro základní vzdělávání čj. 19485/2001-22 V Praze dne 2.7.2001 V současné dynamické době dochází k pohybu

Více

Metoda Lokální multiplikátor LM3. Lokální multiplikátor obecně. Ing. Stanislav Kutáček. červen 2010

Metoda Lokální multiplikátor LM3. Lokální multiplikátor obecně. Ing. Stanislav Kutáček. červen 2010 Metoda Lokální multiplikátor LM3 Ing. Stanislav Kutáček červen 2010 Lokální multiplikátor obecně Lokální multiplikátor 1, vyvinutý v londýnské New Economics Foundation (NEF), 2 pomáhá popsat míru lokalizace

Více

269/2015 Sb. VYHLÁŠKA

269/2015 Sb. VYHLÁŠKA 269/2015 Sb. - rozúčtování nákladů na vytápění a příprava teplé vody pro dům - poslední stav textu 269/2015 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 30. září 2015 o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé

Více

Úřad vlády České republiky. Odbor (Agentura) pro sociální začleňování. Dobrá praxe v MAP. Martin Dobeš, Praha 3,

Úřad vlády České republiky. Odbor (Agentura) pro sociální začleňování. Dobrá praxe v MAP. Martin Dobeš, Praha 3, Úřad vlády České republiky Odbor (Agentura) pro sociální začleňování Dobrá praxe v MAP Martin Dobeš, Praha 3, 14.12.2016 Kdo jsme Agentura pro sociální zac len ování je jedním z odboru Sekce pro lidská

Více

Zkouška Jestliže 17 % z 215 t je 36,55 t, potom 83 % z 215 t je 215 t 36,55 t = 178,45 t.

Zkouška Jestliže 17 % z 215 t je 36,55 t, potom 83 % z 215 t je 215 t 36,55 t = 178,45 t. Úlohy na procenta Řešíme buď: Přes jedno procento. Užitím vzorce č = z. p, kde č je část základu odpovídající danému počtu procent, z je základ, p je počet procent odpovídající dané části základu vyjádřený

Více

Návod na výstavbu a údržbu GRAF Absetzfilterschacht. Obj.číslo: pochozí 340026 pojízdná 340027

Návod na výstavbu a údržbu GRAF Absetzfilterschacht. Obj.číslo: pochozí 340026 pojízdná 340027 Návod na výstavbu a údržbu GRAF Absetzfilterschacht Obj.číslo: pochozí 340026 pojízdná 340027 1 Body popsané v tomto návodu je třeba bezpodmínečně zohlednit, při jejich nerespektování zaniká jakýkoliv

Více

S M R N I C E. na základ zákona 106/1999Sb., o svobodném p ístupu k informacím (dále jen zákon)

S M R N I C E. na základ zákona 106/1999Sb., o svobodném p ístupu k informacím (dále jen zákon) S M R N I C E na základ zákona 106/1999Sb., o svobodném p ístupu k informacím (dále jen zákon) 1. Úvod - Právo svobodného p ístupu k informacím a stanovení základních podmínek, za nichž jsou informace

Více

8 otázek pro žadatele o titul Ekoškola

8 otázek pro žadatele o titul Ekoškola 8 otázek pro žadatele o titul Ekoškola Dobrý den, právě máte v rukou 8 otázek pro žadatele o titul Ekoškola. Uvítáme, pokud NA NÁSLEDUJÍCÍ OTÁZKY ODPOVÍ SAMI ŽÁCI. 1. Kdo je součástí pracovního týmu Ekoškoly

Více

Název materiálu: Káva, kávoviny Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma Káva,

Název materiálu: Káva, kávoviny Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma Káva, Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_18 Název materiálu: Káva, kávoviny Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma Káva, kávoviny.

Více

Zápis č. 1/2014. ze zasedání zastupitelstva obce, které se konalo dne 29. 1. 2014 od 18.00 hod na OÚ v Tuklatech

Zápis č. 1/2014. ze zasedání zastupitelstva obce, které se konalo dne 29. 1. 2014 od 18.00 hod na OÚ v Tuklatech Zápis č. 1/2014 ze zasedání zastupitelstva obce, které se konalo dne 29. 1. 2014 od 18.00 hod na OÚ v Tuklatech Přítomni: Petr Jenšovský, Mgr. Vladimír Libovický, Ing. Ivan Franc, Monika Petrisková, Simona

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola Dělnická 6. 7. tř. ZŠ základní

Více

PŘÍRUČKA K PŘEDKLÁDÁNÍ PRŮBĚŽNÝCH ZPRÁV, ZPRÁV O ČERPÁNÍ ROZPOČTU A ZÁVĚREČNÝCH ZPRÁV PROJEKTŮ PODPOŘENÝCH Z PROGRAMU BETA

PŘÍRUČKA K PŘEDKLÁDÁNÍ PRŮBĚŽNÝCH ZPRÁV, ZPRÁV O ČERPÁNÍ ROZPOČTU A ZÁVĚREČNÝCH ZPRÁV PROJEKTŮ PODPOŘENÝCH Z PROGRAMU BETA č. j.: TACR/14666/2014 PŘÍRUČKA K PŘEDKLÁDÁNÍ PRŮBĚŽNÝCH ZPRÁV, ZPRÁV O ČERPÁNÍ ROZPOČTU A ZÁVĚREČNÝCH ZPRÁV PROJEKTŮ PODPOŘENÝCH Z PROGRAMU BETA Schválil/a: Lenka Pilátová, vedoucí oddělení realizace

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 Asociace MISA ČR

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 Asociace MISA ČR VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 Matoušova 48/4, 46002 Liberec IČO: 02273195 1 (Massage in Schools Association Česká republika) byla založena 30. října 2013. Je neziskovou organizací sdružující certifikované trenéry

Více

Michaela Nová Fairtrade Česká republika Koordinátorka kampaně Fairtradových měst a škol. Co nás dnes čeká

Michaela Nová Fairtrade Česká republika Koordinátorka kampaně Fairtradových měst a škol. Co nás dnes čeká Fair trade Ing. Kateřina Lichtenberková manažerka projektu Michaela Nová Fairtrade Česká republika Koordinátorka kampaně Fairtradových měst a škol Co nás dnes čeká Program: Webinář jak budeme pracovat

Více

MĚSTO BENEŠOV. Rada města Benešov. Vnitřní předpis č. 16/2016. Směrnice k zadávání veřejných zakázek malého rozsahu. Čl. 1. Předmět úpravy a působnost

MĚSTO BENEŠOV. Rada města Benešov. Vnitřní předpis č. 16/2016. Směrnice k zadávání veřejných zakázek malého rozsahu. Čl. 1. Předmět úpravy a působnost MĚSTO BENEŠOV Rada města Benešov Vnitřní předpis č. 16/2016 Směrnice k zadávání veřejných zakázek malého rozsahu I. Obecná ustanovení Čl. 1 Předmět úpravy a působnost 1) Tato směrnice upravuje závazná

Více

Seminární práce ze Základů firemních financí. Téma: Analýza kritického bodu

Seminární práce ze Základů firemních financí. Téma: Analýza kritického bodu Seminární práce ze Základů firemních financí Téma: Analýza kritického bodu Zpracovali: Marek Bubelíny Martin Martin Balcárek Datum prezentace: 21. dubna 2004 V Brně dne...... P o d p i s Obsah 1. ÚVOD...3

Více

STANOVY SDRUŽENÍ BÝVALÝCH POSLANCŮ EVROPSKÉHO PALAMENTU. Evropský parlament Brusel

STANOVY SDRUŽENÍ BÝVALÝCH POSLANCŮ EVROPSKÉHO PALAMENTU. Evropský parlament Brusel STANOVY SDRUŽENÍ BÝVALÝCH POSLANCŮ EVROPSKÉHO PALAMENTU Evropský parlament Brusel Brusel, 19. června 2001 Znění pozměněné dne 9. října 2008 a 18. října 2012 HLAVA I: NÁZEV, SÍDLO, PRÁVNÍ ZÁKLAD, CÍLE Článek

Více

*** Co Vás přivedlo k tomu založit v České republice občanské sdružení?

*** Co Vás přivedlo k tomu založit v České republice občanské sdružení? březen 2009 Kvůli permanentní nejistotě s vízy nemůže být mongolská komunita v ČR stabilní a rozvíjet se. Rozhovor s Ariunjurgal Dashnyam, ředitelkou Česko-mongolské společnosti Abstrakt: Tereza Rejšková

Více

Akční plán řídící skupiny pro Fairtrade na rok 2013 v Chrudimi

Akční plán řídící skupiny pro Fairtrade na rok 2013 v Chrudimi Akční plán řídící skupiny pro Fairtrade na rok 2013 v Chrudimi Cílem plánovaných aktivit je rozšířit povědomí o spravedlivém obchodu a rozvojové spolupráci mezi co nejvíce obyvatel všech věkových skupin

Více

Organismy. Látky. Bakterie drobné, okem neviditelné, některé jsou původci nemocí, většina z nich je však velmi užitečná a v přírodě potřebná

Organismy. Látky. Bakterie drobné, okem neviditelné, některé jsou původci nemocí, většina z nich je však velmi užitečná a v přírodě potřebná Organismy Všechny živé tvory dohromady nazýváme živé organismy (zkráceně "organismy") Živé organismy můžeme roztřídit na čtyři hlavní skupiny: Bakterie drobné, okem neviditelné, některé jsou původci nemocí,

Více

Vydání č. :1 Výtisk č.:1. Výroba a montáž. Směrnice č. SM-08

Vydání č. :1 Výtisk č.:1. Výroba a montáž. Směrnice č. SM-08 Vydání č. :1 Výtisk č.:1 Řízený dokument Výroba a montáž Směrnice č. SM-08 Vytvořil Schválil Uvolnil Jméno Alena Kulíková Zdeněk Pokorný Zdeněk Pokorný Funkce Jednatel společnosti Jednatel společnosti

Více

Ovoce do škol Příručka pro žadatele

Ovoce do škol Příručka pro žadatele Ve smečkách 33, 110 00 Praha 1 tel.: 222 871 556 fax: 296 326 111 e-mail: info@szif.cz Ovoce do škol Příručka pro žadatele OBSAH 1. Základní informace 2. Schválení pro dodávání produktů 3. Stanovení limitu

Více

Metodický list úprava od 1. 1. 2014 Daně a organizační jednotky Junáka

Metodický list úprava od 1. 1. 2014 Daně a organizační jednotky Junáka Metodický list úprava od 1. 1. 2014 Daně a organizační jednotky Junáka Metodický list je věnován všem druhům daní, které patří do daňového systému ČR mimo daně z příjmů. Této dani je věnován samostatný

Více

POSKYTOVÁNÍ GIS PODKLADŮ A PŘEDÁVÁNÍ DIGITÁLNÍCH VÝSTUPŮ PO REALIZACI STAVBY

POSKYTOVÁNÍ GIS PODKLADŮ A PŘEDÁVÁNÍ DIGITÁLNÍCH VÝSTUPŮ PO REALIZACI STAVBY . Dokument IMS Určení: OK, a.s. Směrnice Číslo vydání: 1 POSKYTOVÁNÍ GIS PODKLADŮ A PŘEDÁVÁNÍ DIGITÁLNÍCH VÝSTUPŮ PO REALIZACI STAVBY Schválil : Ing. Daniel Lyčka, v.r. ředitel společnosti Ostravské komunikace,

Více

Dotační program vyhlášený obcí Dobříkov. Podpora, rozvoj a prezentace sportu, sportovních a spolkových aktivit v roce 2016. Základní ustanovení

Dotační program vyhlášený obcí Dobříkov. Podpora, rozvoj a prezentace sportu, sportovních a spolkových aktivit v roce 2016. Základní ustanovení Příloha č.2. Dotační program vyhlášený obcí Dobříkov Podpora, rozvoj a prezentace sportu, sportovních a spolkových aktivit v roce 2016 1. Právní předpisy a dokumenty Základní ustanovení Podpora poskytovaná

Více

Zpravodaj Sdružení SRAZ Společně za radostí a zdravím KVĚTEN 2012

Zpravodaj Sdružení SRAZ Společně za radostí a zdravím KVĚTEN 2012 Zpravodaj Sdružení SRAZ Společně za radostí a zdravím Co se u nás zajímavého stalo KVĚTEN 2012 31. března - Výlet do ZOO a promítání fotek z lyžařského kurzu Poslední březnový den jsme uspořádali sraz

Více

kolní ád Mate ské koly, sou ásti Základní koly Bílá 1, Praha 6 (dále jen mate ská kola )

kolní ád Mate ské koly, sou ásti Základní koly Bílá 1, Praha 6 (dále jen mate ská kola ) kolní ád Mate ské koly, sou ásti Základní koly Bílá 1, Praha 6 (dále jen mate ská kola ) kolní ád d sledn vychází ze zákona. 561/2004 Sb., o p ed kolním, základním, st edním, vy ím odborné a jiném vzd

Více

Poliklinika Prosek a.s.

Poliklinika Prosek a.s. Poliklinika Prosek a.s. Lovosická 440/40, 19000 PRAHA 9, tel. 266010111 S m ě r nic e č.20/2016 BEZPEČ NOST A OCHRANA ZDRAVÍ Platnost od :15.6.2016 Urč eno: všem vedoucím pracovníků m Platnost do: 15.6.2019

Více

PRÁZDNINOVÉ POČTENÍ ZE ŠKOLY

PRÁZDNINOVÉ POČTENÍ ZE ŠKOLY PRÁZDNINOVÉ POČTENÍ ZE ŠKOLY Vážení rodiče žáků naší ZŠ Ostopovice, zdravíme vás a přejeme pěkný zbytek léta. Předkládáme vám aktuality z naší organizace od 2. 9. 2013. Organizace a změny výuky: ZŠ 1.

Více

Včely jsou víc než med a náš život je s nimi spojený

Včely jsou víc než med a náš život je s nimi spojený PLZEŇ PRO VČELY Včely jsou víc než med a náš život je s nimi spojený VČELY Včela medonosná nedokáže žít sama jako jedinec, ale vytváří superorganismus, tvořený královnou, včelami a trubci. V úlu je jich

Více

1. Orgány ZO jsou voleny z členů ZO. 2. Do orgánů ZO mohou být voleni jen členové ZO starší 18 let.

1. Orgány ZO jsou voleny z členů ZO. 2. Do orgánů ZO mohou být voleni jen členové ZO starší 18 let. JEDNACÍ ŘÁD ZO OSŽ Praha Masarykovo nádraží I. Úvodní ustanovení Čl. 1. Jednací řád Základní organizace odborového sdružení železničářů Praha Masarykovo nádraží (dále jen ZO) upravuje postup orgánů ZO

Více

geotextilie (zajistí objednatel)

geotextilie (zajistí objednatel) PROVOZNĚ MANIPULAČNÍ ŘÁD ZEMNÍ PÍSKOVÝ FILTR RG-PF 3, RG-PF8, RG-PF12, RG-PF16 Popis zařízení Biologický zemní filtr slouží k doc ište ní splaškových odpadních vod z rodinných domku c i rekreac ních objektu

Více

Stanovy spolku. I. Úvodní ustanovení. 1.Název spolku : KLUB PŘÁTEL HISTORICKÝCH VOJENSKÝCH JEDNOTEK z.s.

Stanovy spolku. I. Úvodní ustanovení. 1.Název spolku : KLUB PŘÁTEL HISTORICKÝCH VOJENSKÝCH JEDNOTEK z.s. Stanovy spolku I. Úvodní ustanovení 1.Název spolku : KLUB PŘÁTEL HISTORICKÝCH VOJENSKÝCH JEDNOTEK z.s. (dále jen spolek ). 2. Sídlo spolku : Třebestovice, Kerská 160, PSČ : 289 12, Česká republika 3. KLUB

Více

Prohlášení o aplikaci zásad správy a řízení společnosti ČEZ, a. s., obsažených v Nejlepší praxi pro společnosti obchodované na Varšavské burze 2016

Prohlášení o aplikaci zásad správy a řízení společnosti ČEZ, a. s., obsažených v Nejlepší praxi pro společnosti obchodované na Varšavské burze 2016 Prohlášení o aplikaci zásad správy a řízení společnosti ČEZ, a. s., obsažených v Nejlepší praxi pro společnosti obchodované na Varšavské burze 2016 Zásady I. Politika zpřístupňování informací, komunikace

Více

Domovní řád. Městská část Praha - Běchovice vydává pro provoz domů, bytů, nebytových prostor a garáží v jeho vlastnictví následující Domovní řád.

Domovní řád. Městská část Praha - Běchovice vydává pro provoz domů, bytů, nebytových prostor a garáží v jeho vlastnictví následující Domovní řád. Domovní řád Městská část Praha - Běchovice vydává pro provoz domů, bytů, nebytových prostor a garáží v jeho vlastnictví následující Domovní řád. Článek 1 Úvodní ustanovení Domovní řád je vydáván v souladu

Více

Novinky verzí SKLADNÍK 4.24 a 4.25

Novinky verzí SKLADNÍK 4.24 a 4.25 Novinky verzí SKLADNÍK 4.24 a 4.25 Zakázky standardní přehled 1. Možnosti výběru 2. Zobrazení, funkce Zakázky přehled prací 1. Možnosti výběru 2. Mistři podle skupin 3. Tisk sumářů a skupin Zakázky ostatní

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM pro prevenci rizikových forem chování ZŠ a MŠ Ríšova 43, Ostrovačice 2018/2019 Zpracovatel: Mgr. Radovan Křivánek Realizátor: ZŠ a MŠ, Ostrovačice, Ríšova 43, příspěvková

Více

Cо aбstka 73. Parlament se usnesl na tomto zaбkoneо Cо eskeб republiky:

Cо aбstka 73. Parlament se usnesl na tomto zaбkoneо Cо eskeб republiky: Strana 3664 SbУбrka zaбkonuй cо. 173 /2002 Cо aбstka 73 173 ZAб KON ze dne 9. dubna 2002 o poplatcубch za udrzо ovaбnуб patentuй a dodatkovyбch ochrannyбch osveоdcоenуб pro leбcоiva a pro prоубpravky na

Více

Klí ové kompetence II 2009/2010

Klí ové kompetence II 2009/2010 Analýza dovedností a tematických ástí testu 100 t ída 8. ro níky gymnázií 90 84 80 70 69 69 74 74 67 65 pr m rný percentil 60 50 40 30 20 10 0 82 67 67 74 69 68 66 Celek kompetence komunikativní kompetence

Více

Plán činností na období: leden 2011 prosinec 2011: PROSTŘEDÍ ŠKOLY Základní škola praktická a základní škola speciální Králíky

Plán činností na období: leden 2011 prosinec 2011: PROSTŘEDÍ ŠKOLY Základní škola praktická a základní škola speciální Králíky Název školy Plán činností na období: leden 2011 prosinec 2011: PROSTŘEDÍ ŠKOLY Základní škola praktická a základní škola speciální Králíky Datum sestavení plánu 20.1.2011 Na sestavení plánu spolupracovali

Více

S t ř í p k y z Trstěnic a Horní Vsi duben 2015 MK ČR E 20557

S t ř í p k y z Trstěnic a Horní Vsi duben 2015 MK ČR E 20557 S t ř í p k y z Trstěnic a Horní Vsi duben 2015 MK ČR E 20557 Vážení a milí spoluobčané, rok 2015 je v plném proudu a nás všechny čeká spousta společné práce, ale i zábavy. Ani v letošním roce nebudou

Více

STUDENTSKÁ GRANTOVÁ SOUTĚŽ UNIVERZITY J. E. PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM

STUDENTSKÁ GRANTOVÁ SOUTĚŽ UNIVERZITY J. E. PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM SMĚRNICE REKTORA Č. 3/2011 STUDENTSKÁ GRANTOVÁ SOUTĚŽ UNIVERZITY J. E. PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM S M Ě R N I C E P R O U J E P Platná od: 10. 11. 2011 Zpracoval/a: prof. Ing. Jiřina Jílková, CSc. prof.

Více

Dobrý den, S pozdravem

Dobrý den, S pozdravem Dobrý den, na základě Vaší žádosti ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Vám v příloze zasílám požadované kopie materiálu z 25. zasedání zastupitelstva města ze dne 5.9.2013,

Více

Protiúplatkářské a protikorupční zásady (včetně dárků a pohoštění)

Protiúplatkářské a protikorupční zásady (včetně dárků a pohoštění) Protiúplatkářské a protikorupční zásady (včetně dárků a pohoštění) Skupina Royal Mail Group má přísné zásady nulové tolerance vůči úplatkářství a korupci. Tyto zásady stanovují standardy chování, které

Více

Obr. 20 Odpovědi na otázku č. 12. Jakou velikost banánů preferujete či byste rádi uvítali na našem trhu?

Obr. 20 Odpovědi na otázku č. 12. Jakou velikost banánů preferujete či byste rádi uvítali na našem trhu? SEZNAM OBRÁZKŮ Obr. 5 Systém certifikace FLO/Fairtrade, zdroj: Bačová, Hejkrlíková, 2010 Obr. 6 Diagram analýzy SWOT, zdroj: Jakubíková, 2005 Obr. 7 Dotazník Fair Trade Obr. 8 Roční spotřeba ovoce v ČR

Více

STÍRÁNÍ NEČISTOT, OLEJŮ A EMULZÍ Z KOVOVÝCH PÁSŮ VE VÁLCOVNÁCH ZA STUDENA

STÍRÁNÍ NEČISTOT, OLEJŮ A EMULZÍ Z KOVOVÝCH PÁSŮ VE VÁLCOVNÁCH ZA STUDENA STÍRÁNÍ NEČISTOT, OLEJŮ A EMULZÍ Z KOVOVÝCH PÁSŮ VE VÁLCOVNÁCH ZA STUDENA ÚVOD Při válcování za studena je povrch vyválcovaného plechu znečištěn oleji či emulzemi, popř. dalšími nečistotami. Nežádoucí

Více

Pravidla Indiánské stezky

Pravidla Indiánské stezky sout ěž za měřená na ochran u přírod y a pa máte k, na tábor n ic ké a turistic ké d o vednosti pra v i d la soutěže soutěžní řád Pravidla Indiánské stezky Stezka je určena dětem, mládeži i dospělým ve

Více

Jsem statný stálezelený jehličnatý strom. Dorůstám do výšky až 50 m. Mám rovný kmen, který je v mládí pokrytý hladkou, světlehnědou kůrou, která se s přibývajícím věkem mění v šedohnědou až červeno-hnědou

Více

Miroslav Kunt. Srovnávací přehled terminologie archivních standardů ISAD(G), ISAAR(CPF) a české archivní legislativy

Miroslav Kunt. Srovnávací přehled terminologie archivních standardů ISAD(G), ISAAR(CPF) a české archivní legislativy Příloha č. 2 k výzkumné zprávě projektu VE20072009004 Miroslav Kunt Srovnávací přehled terminologie archivních standardů ISAD(G), ISAAR(CPF) a české archivní legislativy Pozn.: Za českou archivní legislativu

Více

Základní škola při Dětské psychiatrické nemocnici, Opařany 160

Základní škola při Dětské psychiatrické nemocnici, Opařany 160 Základní škola při Dětské psychiatrické nemocnici, Opařany 160 Zpráva o plnění ročního plánu environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty (EVVO) za školní rok 2013/2014 1 Obsah: I. Identifikační údaje

Více

Veterinární a hygienické podmínky prodeje živočišných produktů v tržnicích a na tržištích

Veterinární a hygienické podmínky prodeje živočišných produktů v tržnicích a na tržištích Veterinární a hygienické podmínky prodeje živočišných produktů v tržnicích a na tržištích v tržnicích a na tržištích, kde byl příslušnými orgány povolen prodej živočišných produktů, lze prodávat jen zdravotně

Více