- budoucnost učitelů ve světě. kraji

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "- budoucnost učitelů ve světě. kraji"

Transkript

1 NOVÁ ROLE UČITELE - budoucnost učitelů ve světě práce v Moravskoslezském kraji

2 Operační program ESF Opatření 3.2 Registrační číslo projektu CZ / / /3 15 2/0255 Nová role učitele budoucnost učitelů ve světě práce v Moravskoslezském kraji VE SVĚTĚ PRÁCE V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI

3 Obecně definovaný cíl projektu Hlavním cílem projektu je v procesu pregraduálního vzdělávání učitelů a pedagogických pracovníků na vysokých školách zajistit zvýšenou kvalitu profesního výkonu budoucích učitelů a pedagogických g pracovníků v kompetencích, které akceptují aktuální národní a evropské dokumenty. Zároveň současná vzdělávací praxe signalizuje nedostatečnou č úroveň pregraduálního vzdělávání učitelů a pedagogických pracovníků.

4 Konkretizace cíle projektu Námi zamýšlený ý cíl projektu je vytvoření ř systému pregraduálního vzdělávání a dalšího vzdělávání učitelů a pedagogických pracovníků školských zařízení reflektujícího změny kurikula. Vzdělávací systém se zabývá rozvojem pedagogických kompetencí coby cílových kategorií profesionalizace učitelů a pedagogických pracovníků v oblastech: komunikace a sebepojetí učitelů a pedagogických pracovníků (kompetence - komunikativní, sociální a psychosociální, kompetence profesně a osobnostně kultivující), - řízení a autořízení učitelů a pedagogických pracovníků (kompetence manažerská a normativní), - procesu učení interdisciplinarity oborových didaktik (kompetence didaktická a psychodidaktická).

5 Dílčí cíle projektu Připraviti a pilotně ě ověřit efektivní nástroj pro včasnouč diagnostiku kompetenčních deficitů studentů vpregraduální učitelské přípravě; Prostřednictvím vnitřní poradenské činnosti zvládnout průchod studentů studiem tak, aby případné odchylky a nedostatky od standardů učitelské profese byly včas a účelně eliminovány cíleným výběrem nově projektovaných předmětů; Připravitit a pilotně ě ověřit zcela nové předmětyř a kurzy v rámci studia, které by umožňovaly studentům lépe se připravit na nové podmínky výkonu učitelské profese na školách, zejména pak při týmové tvorbě školního kurikula a hledání efektivních cest jeho naplňování a následného hodnocení kvality výsledků avýstupů tohoto procesu;

6 Dílčí cíle projektu Připravitit a pilotně ě ověřit nové pojetí oborových didaktik zohledňující nejen změny v základních paradigmatech jim příslušných vědních disciplín, ale současně inovétrendyvpojetí rolí učitelů a žáků v edukačních procesech akcentujících posílení role žáka v procesech edukace i autoedukace; Pro projektované předměty a kurzy vypracovat nezbytné didaktické materiály, jejichž forma i způsob využití bude v souladu s nejnovějšími trendy v oblasti vzdělávacích technologií (např. studijní opora, e-learning); Po pilotním ověření předmětů akurzů apříslušných didaktických materiálů (studijní opory a prezentace k jednotlivým předmětůmř a kurzům) provést jejich optimalizaci po obsahové a formální stránce. Následně je pak připravit (tj. v dostatečném počtu vytisknout recenzované studijní opory k jednotlivým předmětům a kurzům, které zůstanou v majetku univerzity) pro standardní využívání v podmínkách řešitelské organizace, příp. je nabídnout k dalšímu širšímu využití.

7 Cílové skupiny projektu Cílovými skupinami projektu jsou: - studenti bakalářských, magisterských a doktorských studijních programů, - učitelé a pedagogičtí pracovníci fakultních škol OU, učitelé a pedagogičtí pracovníci škol Moravskoslezského kraje, - pedagogičtí pracovníci vysokých škol.

8 Klíčové aktivity realizace projektu 1. Analýza vzdělávacích potřebř studentů ů v pregraduální učitelské přípravě; 2. Tvorba oba vzdělávacích c předmětů ě ů a kurzů ů pro po studenty sude učitelských a pedagogických studijních programů; 3. Tvorba pilotních verzí výukových, studijních a hodnotících materiálů pro realizaci předmětů a kurzů; 4. Organizační a personální příprava pilotních předmětů akurzů; 5. Pilotní realizace připravených předmětů akurzů; 6. Vyhodnocení realizace pilotních předmětů akurzů, včetně výukových a studijních materiálů, jejich optimalizace; 7. Příprava závěrečného hodnocení projektu, mezinárodní konference k jeho výsledkům.

9 1. Analýza vzdělávacích potřeb Oi Orientačníč analýza byla provedena již předř podáním projektu (podklady pro analýzu: závěry z jednání s řediteli fakultních škol OU v Ostravě, dotazníkové šetření zaměřené na studentské hodnocení souvislých praxí studenti Učitelství pro MŠ, Učitelství pro I. a II. st. ZŠ a Učitelství pro SŠ v aktuálním ak. roce 2005/2006); V rámci řešení projektu byla vypracována metodika pro včasnou diagnostiku kompetenčních deficitů studentů v pregraduální přípravě (4 úrovně šetření: očekávání studentů před nástupem na průběžnou praxi, studentské hodnocení průběžné praxe po realizaci, hodnocení studentů cvičnými i učiteli na souvislých praxích, studentské t hodnocení souvislých praxí).

10 2. Tvorba výukových předmětů a kurzů Dle analýzy byly stanoveny cíle, obsah a rozsah kurzů s ohledem na jejich příslušnost k vymezeným cílovým kompetenčním oblastem: komunikace a sebepojetí učitelů a pedagogických pracovníků; řízení a autořízení učitelů a pedagogických pracovníků; procesu učení interdisciplinarity oborových didaktik.

11 3. Tvorba výukových, studijních a hodnotících materiálů pro realizaci předmětů a kurzů Pro frontální výuku byly vytvořeny pilotní verze PowerPointovýchP prezentací; Pro frontální výuku, samostudium a e-learning byly vytvořeny pilotní verze distančních studijních opor; Pro hodnocení byly vytvořeny dotazníky pro účastníky pilotních předmětů akurzů a metodika hodnocení pro partnerské instituce.

12 4. Organizační a personální příprava pilotních předmětů a kurzů Předměty ě a kurzy byly v rámci výběrových ý předmětůř ě ů nabídnuty studentům v pregraduální přípravě; Nabídka a předmětů ě ů a kurzů ů byla zaslána a fakultním a spolupracujícím školám OU v Ostravě; Pro výuku v pilotních kurzech byli sjednáni zkušení pedagogičtí pracovníci VŠ (pozn. tvůrci pilotních verzí studijních opor a prezentací); Na základě zájmu ze strany studentů aučitelů zpraxebyly stanoveny konkrétní termíny, zajištěny výukové prostory a didaktická technika pro realizaci pilotních předmětů akurzů; Pro každého účastníkabylapřipravena pilotní verze studijní opory (v tištěné i elektronické podobě).

13 5. Pilotní realizace připravených předmětů a kurzů Výuka probíhala kombinovanou formou, tj. prezenční semináře, samostudium a e-learning; Účastníci pracovali s poskytnutými studijními materiály; Vyučující využívali pro výuku prezentace; V průběhuů ě výuky probíhal funkčníč dialog mezi všemi cílovými skupinami projektu.

14 6. Vyhodnocení realizace pilotních předmětů a kurzů (včetně studijních a výukových materiálů), jejich následná optimalizace Pro hodnocení úspěšnosti studentů na pilotních předmětech a kurzech byly využity didaktické testy, studentské portfolio, příp. praktická výkonová zkouška. Hodnocení pilotních předmětů a kurzů provedli učitelé partnerských fakultních škol na základě dodaných metodik hodnocení; Pedagogové VŠ vyučující v pilotních předmětech a kurzech provedli na základě předchozích výstupů azávěrů a dle vlastních zkušeností úpravy obsahové a formální v prezentacích a studijních oporách. Studijní opory byly následně předány k dvojí recenzi (odborné hledisko a formální hledisko metodický posudek distanční opory) nezávislým oponentům. Takto revidované studijní opory jsou v jednotné edici dány do tisku, zůstávají majetkem OU v Ostravě a budou využívány pro budoucí výuku. Tímto krokem byl završen proces optimalizace pilotních předmětů akurzů včetně výukových a studijních materiálů vycházející z filozofie celého projektu vytvořením systému pregraduálního vzdělávání budoucích učitelů a pedagogických pracovníků. Takto revidované výstupy se staly garancí životaschopnosti avizovaných cílů projektu.

15 7. Příprava závěrečného hodnocení projektu, závěrečná mezinárodní konference V souladu s pojetím projektového řízení dojde k vyhodnocení projektu z hlediska projektovaných cílů, využití přidělených finančních prostředků a plnění časového harmonogramu s ohledem na prognostikaci následných projektů ů ESF. V rámci závěrečné mezinárodní konference budou prezentovány výstupy projektu, budou diskutovány zkušenosti z oblasti vzdělávání učitelů v rámci České republiky, Evropské unie a zahraničí. Příspěvky budou prezentovány ve sborníku, který završí celý projekt.

16 Trochu čísel na závěr Řešitelský tým OU v Ostravě celkem 31 odborný 23 administrativní 8 Partnerské organizace 2 Počet č nově ě vzniklých předmětů ř 25 Počet č nově ě vzniklých studijních opor 25 Počet prezentací k novým předmětům 25 VE SVĚTĚ PRÁCE V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI

17 Trochu čísel na závěr Počet oponentů pilotních kurzů 7 Počet oponentů studijních opor 50 Počet pracovních seminářů řešitelského týmu 5 Počet odborných seminářů 5 Počet kulatých stolů 2 Počet mezinárodních konferencí 1 VE SVĚTĚ PRÁCE V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI

18 Partnerské organizace Základní škola a mateřská ř áškola Ostrava, Moravská Ostrava, Ostrčilova 1 Ředitelka: PaedDr. Dagmar Dluhošová Zástupce ředitele: Mgr. Hana Kimerová Mgr. Alena Tůmováů Soukromé šestileté gymnázium Ostrava, s.r.o., Ostrava-Hrabůvka, U Haldy 18 Ředitelka: Mgr. Miroslava Knobová Zástupce ředitele: Mgr. Radúz Kublín

19 Seznam studijních opor Výchova k podnikavosti Pedagogická diagnostika pro učitele Vytváření předmětu do školního vzdělávacího programu Evaluace ve školské ké praxi Kooperace učitele s asistentem pedagoga. Edukační proces a děti se specifickými poruchami učení Hodnotová výchova v pedagogické praxi Základ evropských studií pro pedagogy Volný čas z hlediska kvality života

20 Seznam studijních opor Projektování výuky pro inovativní výukové prostředí Postavení a kompetence speciálního pedagoga vrámci integračního procesu na běžné škole Rozhodování v krizi Teorie hry v učitelské praxi Týmová spolupráce Rozvoj manažerských kompetencí Moderní didaktika českého jazyka se zaměřením na jazykovou, o komunikační a slohovou o výchovu Komplexnost ve výuce literární výchovy

21 Seznam studijních opor Hodnoty a integrita výtvarného vzdělávání ě á na 1. a 2. stupni základního vzdělávání Výtvarná výchova hry s textilem til Výtvarná výchova hry s provázky a nitěmi Aktivizující i í metody ve výuce dějepisu Didaktická média ve výuce dějepisu Projektová výuka v biologickém i vzdělávání á na ZŠ a SŠ Integrovaná témata ve vzdělávací oblasti Člověk Č a jeho svět

22 Seznam studijních opor Logopedická prevence v předškolním věku Projektování a prezentace v učitelství pro mateřské školy

23 Plán odborných akcí Nová role učitele budoucnost učitelů ve světě práce v Moravskoslezském kraji závěrečná mezinárodní konference konaná pod záštitou náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje PhDr. Jaroslavy Wenigerové Termín: 29. a 30. duben 2008

24 Děkuji za pozornost. Mgr. Lucie Dokoupilová, ředitelka Centra pregraduálních praxí PdF Ostravské univerzity v Ostravě

25 Doplňující informace

26 Užší řešitelský tým garanti projektu Doc. PhDr. Josef Malach, CSc. Mgr. Lucie Dokoupilová VE SVĚTĚ PRÁCE V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI

27 Užší řešitelský tým administrativní pracovníci projektu Mgr. Lubomír Lednický Ing. Jana Vaňáková Ing. Radmila Musiolová Mgr. Aleš Valchař Mgr. Šárka Hynková Jiřina Kořenovská Hana Kuchtová Olga Dvořáková

28 Řešitelský tým projektu Doc. PhDr. Josef Malach, CSc. Mgr. Lucie Dokoupilová MgA. Petr Kantor PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D. Mgr. Petr Koneszová Mgr. Jan Karaffa, Ph.D. Mgr. Radana Metelková Svobodová Mgr. Daniela Dominová PaedDr. Svatava Kubicová, CSc. PhDr. Jana Swierkoszová

29 Řešitelský tým projektu Mgr. Ivana Gejgušová, Ph.D. PaedDr. Radmila Burkovičová,Ph.D. Mgr. et Mgr. Alena Seberová, Ph.D. Doc. PaedDr. Michaela Terčová PaedDr. Jiří Pavlíček PaedDr. Renata Kovářová Mgr. Kateřina Vitásková Mgr. Eva Zezulková, Ph.D. Mgr. Taťána Göbelová, Ph.D. Mgr. Denisa Labischová, Ph.D.

30 Řešitelský tým projektu PaedDr. Helena Šimíčková, Ph.D. Mgr. Miriam Prokešová, Ph.D. Doc. PhDr. Blažena Gracová, CSc.

PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D. Katedra výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Ostravské univerzity

PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D. Katedra výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Ostravské univerzity PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D. Katedra výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Ostravské univerzity Počátek a časový průběh působení na Pedagogické fakultě Pedagogické fakulty Ostravské univerzity: Od 1.10.1990

Více

Aktualizace Dlouhodobého záměru Pedagogické fakulty Ostravské univerzity v Ostravě na rok 2008

Aktualizace Dlouhodobého záměru Pedagogické fakulty Ostravské univerzity v Ostravě na rok 2008 Ostravská univerzita v Ostravě Pedagogická fakulta erze 2006 Aktualizace Dlouhodobého záměru Pedagogické fakulty Ostravské univerzity v Ostravě na rok 2008 Projednala Vědecká rada PdF OU dne 3. 12. 2007

Více

Bakalářské studijní programy

Bakalářské studijní programy Zpráva o konání a výsledcích přijímacího řízení na Pedagogické fakultě OU v roce 2018 a) Informace o konání přijímacího řízení: Data konání přijímacích zkoušek, včetně přijímacích zkoušek v náhradním termínu:

Více

Kulatý stůl Centrum školského managementu. PaedDr. Nataša Mazáčová, Ph.D. Pedagogická fakulta UK Praha

Kulatý stůl Centrum školského managementu. PaedDr. Nataša Mazáčová, Ph.D. Pedagogická fakulta UK Praha Kulatý stůl Centrum školského managementu PaedDr. Nataša Mazáčová, Ph.D. Pedagogická fakulta UK Praha Struktura sdělení Informace o práci střediska ped.praxí na PedfUK Systém fakultních škol a fakultních

Více

Doktorský studijní obor Didaktika literatury. 1 Organizace doktorského studijního oboru Didaktika literatury

Doktorský studijní obor Didaktika literatury. 1 Organizace doktorského studijního oboru Didaktika literatury Obsah 1 Organizace doktorského studijního oboru Didaktika literatury... 1 1.1 Shrnutí požadovaných studijních aktivit včetně jejich kreditového ohodnocení... 2 1.2 Charakteristika a kreditové ohodnocení

Více

PROFESNÍ STANDARD ABSOLVENTŮ OBORU UČITELSTVÍ SOCIÁLNÍCH A ZDRAVOTNÍCH PŘEDMĚTŮ PRO STŘEDNÍ ODBORNÉ ŠKOLY A JEJICH UPLATNĚNÍ V PRAXI

PROFESNÍ STANDARD ABSOLVENTŮ OBORU UČITELSTVÍ SOCIÁLNÍCH A ZDRAVOTNÍCH PŘEDMĚTŮ PRO STŘEDNÍ ODBORNÉ ŠKOLY A JEJICH UPLATNĚNÍ V PRAXI PROFESNÍ STANDARD ABSOLVENTŮ OBORU UČITELSTVÍ SOCIÁLNÍCH A ZDRAVOTNÍCH PŘEDMĚTŮ PRO STŘEDNÍ ODBORNÉ ŠKOLY A JEJICH UPLATNĚNÍ V PRAXI ZLATICA DORKOVÁ MARTINA CICHÁ USZP připravuje k výkonu povolání podle

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Možnosti včasné intervence u dětí ze sociálně vyloučených lokalit 2. Speciáněpedagogická podpora dětí

Více

ŽIVOTOPIS. Zuzana Tichá

ŽIVOTOPIS. Zuzana Tichá ŽIVOTOPIS Osobní údaje Křestní jméno / Příjmení Tituly E-mail Státní příslušnost Zuzana Tichá PhDr., Ph.D. zuzana.ticha@upol.cz ČR Pracovní zkušenosti Období (od-do) Hlavní pracovní náplň a odpovědnost

Více

Závěrečná zpráva projektu. Aprobační rozšiřující studium pro učitele základních a. v environmentálních, informačních, komunikačních

Závěrečná zpráva projektu. Aprobační rozšiřující studium pro učitele základních a. v environmentálních, informačních, komunikačních Závěrečná zpráva projektu s názvem Aprobační rozšiřující studium pro učitele základních a středních škol Moravskoslezského kéh kraje v environmentálních, informačních, komunikačních a strojírenských oborech

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2015/2016

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2015/2016 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2015/2016 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Speciálněpedagogická intervence u jedinců se specifickou poruchou učení 2. Speciálněpedagogická intervence

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Podpůrná opatření ve vzdělávání žáků s nezdravotními překážkami v učení 2. Podpůrná opatření ve vzdělávání

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2018/2019

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2018/2019 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2018/2019 Prof. PaedDr. Miroslava Bartoňová, Ph.D. 1. Inkluzivní didaktiky na prvním stupni základní školy 2. Motivace u dětí s lehkým

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2016/2017

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2016/2017 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2016/2017 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Možnosti včasné intervence u dětí ze sociálně vyloučených lokalit 2. Speciáněpedagogická podpora dětí

Více

OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost oblast podpory 2.2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj Vysokoškolské vzdělávání Cíl projektu: Inovace

OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost oblast podpory 2.2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj Vysokoškolské vzdělávání Cíl projektu: Inovace OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost oblast podpory 2.2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj Vysokoškolské vzdělávání Cíl projektu: Inovace studijních programů (především katedry soc. ped.), vybrané KA

Více

Specifika pedagogické přípravy učitelů odborných předmětů na vedení integrovaných forem výuky v ekonomickém vzdělávání. doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc.

Specifika pedagogické přípravy učitelů odborných předmětů na vedení integrovaných forem výuky v ekonomickém vzdělávání. doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc. Specifika pedagogické přípravy učitelů odborných předmětů na vedení integrovaných forem výuky v ekonomickém vzdělávání doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc. Inovace pojetí pedagogických praxí na VŠE: Projekt FRVŠ

Více

Prů bě h rěalizacě projěktů:

Prů bě h rěalizacě projěktů: Registrační číslo CZ.1.07/1.3.03/01.008 Název projektu Příjemce Datum zahájení realizace 1.10.2008 Datum ukončení realizace 31.7.2011 Partneři projektu Výchovné problémy základních škol Technická univerzita

Více

Studijní plán a státní závěrečná zkouška

Studijní plán a státní závěrečná zkouška Studijní plán a státní závěrečná zkouška Vysoká škola Univerzita Karlova Součást vysoké školy Pedagogická fakulta Druh studijního programu Bakalářský Název studijního programu Specializace v pedagogice

Více

Standard studijního programu Informatika se zaměřením na vzdělávání

Standard studijního programu Informatika se zaměřením na vzdělávání Standard studijního Informatika se zaměřením na vzdělávání A. Specifika a obsah studijního : Typ bakalářský Oblast/oblasti vzdělávání Informatika/Učitelství 60 % / 40 % 1 Základní tematické okruhy Diskrétní

Více

Pedagogická a odborná způsobilost učitele praktického vyučování

Pedagogická a odborná způsobilost učitele praktického vyučování Pedagogická a odborná způsobilost učitele praktického vyučování Pavel Pecina Beroun 2017 GRAND HOTEL LITAVA, Beroun, 30.11. 2017 Cíl příspěvku Představit výsledky teoretické analýzy v oblasti specifika

Více

Průvodce studiem modulu pro kombinovanou formu studia. Modul č. 13 UPLATNĚNÍ NA TRHU PRÁCE - dílčí část II Bakalářský seminář + příprava na praxi

Průvodce studiem modulu pro kombinovanou formu studia. Modul č. 13 UPLATNĚNÍ NA TRHU PRÁCE - dílčí část II Bakalářský seminář + příprava na praxi Průvodce studiem modulu pro kombinovanou formu studia Modul č. 13 UPLATNĚNÍ NA TRHU PRÁCE - dílčí část II Bakalářský seminář + příprava na praxi Autor: František Prášek Ostrava 2010 Úvodní slovo garanta

Více

Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Vzdělávání pro konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory: 2.2 Vysokoškolské vzdělávání Název projektu: Personalizace výuky prostřednictvím e-learningu Číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/07.0339 Doba

Více

Profesní připravenost učitelů ZŠ v oblasti rizikového chování a jeho prevence v MSK

Profesní připravenost učitelů ZŠ v oblasti rizikového chování a jeho prevence v MSK Profesní připravenost učitelů ZŠ v oblasti rizikového chování a jeho prevence v MSK Projekt podpořený z dotačního programu Program Podpora vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji 2016. Doc. PhDr. Jitka

Více

Klíčové aktivity projektu a jejich výstupy v podobě monitorovacích indikátorů

Klíčové aktivity projektu a jejich výstupy v podobě monitorovacích indikátorů Profesionalizace klíčových kompetencí řídících pracovníků škol a školských zařízení CZ.1.07/1.3.00/08.0235 CŠM PedF UK v Praze Klíčové aktivity projektu a jejich výstupy v podobě monitorovacích indikátorů

Více

Strategické řízení a plánování ve školách a v územích (představení projektu)

Strategické řízení a plánování ve školách a v územích (představení projektu) Strategické řízení a plánování ve školách a v územích (představení projektu) Jakub Marinov, Centrum podpory SRP Olomouc Ředitelská akademie, 9. listopadu 2018 Reg. č. CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_001/0000283

Více

PROFESNÍ RŮST V MATEŘSKÝCH ŠKOLKÁCH

PROFESNÍ RŮST V MATEŘSKÝCH ŠKOLKÁCH OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PROFESNÍ RŮST V MATEŘSKÝCH ŠKOLKÁCH REG. Č.: CZ.1.07/1.3.00/48.0040 Okresní hospodářská komora Karviná www.hkok.cz PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU Název: Profesní

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Pedagogická fakulta Katedra technické a informační výchovy Vás zve na mezinárodní vědecko-odbornou konferenci konanou pod záštitou děkanky Pedagogické fakulty UP prof. PaedDr.

Více

KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ

KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ (projekt je spolufinancován z prostředků ESF a Státního rozpočtu ČR) Příjemce podpory: Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava WWW.SVOSS.CZ

Více

PROJEKT ESF OPERAČNÍHO PROGRAMU ROZVOJE

PROJEKT ESF OPERAČNÍHO PROGRAMU ROZVOJE PROJEKT ESF OPERAČNÍHO PROGRAMU ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ "CELOŽIVOTNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKY CZ.04.1.03/3.2.15.1/0150 Číslo priority 3.3. Rozvoj celoživotního učení Číslo opatření 3.3.2

Více

PROJEKT CEINVE NA MASARYKOVĚ CESTA K AKADEMICKÝM KOMPETENCÍM DOKTORANDŮ. Mgr. Pavlína Mazáčová, Ph.D. Filozofická fakulta Masarykovy univerzity

PROJEKT CEINVE NA MASARYKOVĚ CESTA K AKADEMICKÝM KOMPETENCÍM DOKTORANDŮ. Mgr. Pavlína Mazáčová, Ph.D. Filozofická fakulta Masarykovy univerzity PROJEKT CEINVE NA MASARYKOVĚ UNIVERZITĚ - CESTA K AKADEMICKÝM KOMPETENCÍM DOKTORANDŮ Mgr. Pavlína Mazáčová, Ph.D. Filozofická fakulta Masarykovy univerzity 1 TERCIÁRNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V ZORNÉM ÚHLU INFORMAČNÍ

Více

způsobilosti prostřednictvím realizace systémového rozvoje trenérských

způsobilosti prostřednictvím realizace systémového rozvoje trenérských Zkvalitnění programu pedagogické způsobilosti prostřednictvím realizace systémového rozvoje trenérských zdrojů Poskytovatel t projektu: MŠMT (OP RLZ) Zkld Základní charakteristika k projektu: Doba trvání

Více

Celoživotní vzdělávání

Celoživotní vzdělávání Celoživotní vzdělávání Pedagogická fakulta Ostravská univerzita v Ostravě Vaše cesta ke vzdělání! Organizace CŽV PdF 1. Placené kombinované studium dle akreditovaných bakalářských a magisterských programů

Více

Podpora spolupráce VŠ se ZŠ a SŠ v rámci nabízených poradenských služeb

Podpora spolupráce VŠ se ZŠ a SŠ v rámci nabízených poradenských služeb Podpora spolupráce VŠ se ZŠ a SŠ v rámci nabízených poradenských služeb Lucie Dokoupilová Příprava a realizace poradenských workshopů a vytvoření elektronické poradenské databáze Tématické okruhy workshopů

Více

Sondy a analýzy. Učebnice dějepisu teorie a multikulturní aspekty edukačního média

Sondy a analýzy. Učebnice dějepisu teorie a multikulturní aspekty edukačního média 0 Sondy a analýzy Učebnice dějepisu teorie a multikulturní aspekty edukačního média Zdeněk Beneš, Blažena Gracová, J. Průcha a kol. Ministerstvo školství, mládeţe a tělovýchovy Praha 2008 1 Sondy a analýzy

Více

Časový harmonogram kurzů digitální fotografie, zpracování obrazu, metodiky a didaktiky fotografování

Časový harmonogram kurzů digitální fotografie, zpracování obrazu, metodiky a didaktiky fotografování Časový harmonogram kurzů digitální fotografie, zpracování obrazu, metodiky a didaktiky fotografování Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.3.00/48.0148 Hrajeme si s fotoaparátem Operační program: Vzdělávání

Více

Modularizace a modernizace studijního programu počáteční přípravy učitele fyziky

Modularizace a modernizace studijního programu počáteční přípravy učitele fyziky Modularizace a modernizace studijního programu počáteční přípravy učitele fyziky Charakteristika projektu Název projektu: Modularizace a modernizace studijního programu počáteční přípravy učitele fyziky

Více

Standard studijního programu Učitelství informatiky pro střední školy

Standard studijního programu Učitelství informatiky pro střední školy Standard studijního Učitelství informatiky pro střední školy A. Specifika a obsah studijního : Typ navazující magisterský Oblast/oblasti vzdělávání Informatika/Učitelství 60 % /40 % 1 Základní tematické

Více

Přírodní vědy. Doplňující pedagogické studium - geografie - učitelství pro SŠ a ZŠ

Přírodní vědy. Doplňující pedagogické studium - geografie - učitelství pro SŠ a ZŠ Přírodní vědy Doplňující pedagogické studium - biologie - učitelství pro SŠ a ZŠ Anotace: Program je zaměřen na pedagogickou a oborově didaktickou přípravu pro učitelství přírodovědných předmětů na základních

Více

INOVACE PŘEDMĚTŮ ZAMĚŘENÝCH NA VYUŽÍVÁNÍ MODERNÍCH INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ VE VÝUCE

INOVACE PŘEDMĚTŮ ZAMĚŘENÝCH NA VYUŽÍVÁNÍ MODERNÍCH INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ VE VÝUCE INOVACE PŘEDMĚTŮ ZAMĚŘENÝCH NA VYUŽÍVÁNÍ MODERNÍCH INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ VE VÝUCE Do vzdělávacího procesu pronikají ve stále větší míře moderní informační a komunikační technologie.

Více

Standard studijního programu Matematika se zaměřením na vzdělávání

Standard studijního programu Matematika se zaměřením na vzdělávání Standard studijního Matematika se zaměřením na vzdělávání A. Specifika a obsah studijního : Typ bakalářský Oblast/oblasti vzdělávání Matematika/Učitelství 60 % /40 % 1 Základní tematické okruhy algebra

Více

Rozvíjení informační gramotnosti v pregraduální přípravě učitelů na PřF OU. Doc. PaedDr. Dana Kričfaluši, CSc.

Rozvíjení informační gramotnosti v pregraduální přípravě učitelů na PřF OU. Doc. PaedDr. Dana Kričfaluši, CSc. Rozvíjení informační gramotnosti v pregraduální přípravě učitelů na PřF OU Doc. PaedDr. Dana Kričfaluši, CSc. Úvodem Člověk přece vţdy musel pracovat s informacemi tak proč se s tím nadělá tolik křiku????

Více

Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo Název projektu Příjemce Datum zahájení realizace 1. 5. 2013 Datum ukončení realizace 31.

Více

KONCEPCE VZDĚLÁVÁNÍ STUDENTŮ OBORU UČITELSTVÍ ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ CONCEPTION OF EDUCATION OF STUDENTS OF MAJOR IN TEACHING VOCATIONAL SUBJECTS

KONCEPCE VZDĚLÁVÁNÍ STUDENTŮ OBORU UČITELSTVÍ ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ CONCEPTION OF EDUCATION OF STUDENTS OF MAJOR IN TEACHING VOCATIONAL SUBJECTS KONCEPCE VZDĚLÁVÁNÍ STUDENTŮ OBORU UČITELSTVÍ ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ CONCEPTION OF EDUCATION OF STUDENTS OF MAJOR IN TEACHING VOCATIONAL SUBJECTS Iva Žlábková ČR Katedra pedagogiky a psychologie Pedagogické

Více

Harmonogram výzev OP VVV: Aktuálně vyhlášené výzvy: OP Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV)

Harmonogram výzev OP VVV: Aktuálně vyhlášené výzvy: OP Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV) Harmonogram výzev OP VVV: http://www.msmt.cz/strukturalni-fondy-1/harmonogram-vyzev-op-vvv Aktuálně vyhlášené výzvy: http://www.msmt.cz/strukturalni-fondy-1/vyhlasene-vyzvy Výzvy OP VVV vyhlašované v listopadu

Více

DIDAKTIKA CIZÍCH JAZYKŮ V PŘÍPRAVNÉM VZDĚLÁVÁNÍ UČITELŮ: výsledky dotazníkového šetření. Praha,

DIDAKTIKA CIZÍCH JAZYKŮ V PŘÍPRAVNÉM VZDĚLÁVÁNÍ UČITELŮ: výsledky dotazníkového šetření. Praha, DIDAKTIKA CIZÍCH JAZYKŮ V PŘÍPRAVNÉM VZDĚLÁVÁNÍ UČITELŮ: výsledky dotazníkového šetření Praha, 5.11.2012 Souhrnné statistiky studijní programy Problémy a možná zkreslení Dle materiálů AK je na některých

Více

Vnitřní organizační normy a směrnice

Vnitřní organizační normy a směrnice Základní škola a Mateřská škola Nový Jičín, Libhošť 90 příspěvková organizace se sídlem v Libhošti zastoupená ředitelkou Mgr.Dagmar Michálkovou IČO 750 27 518 Vnitřní organizační normy a směrnice Plán

Více

Seznam projektových workshopů a vzdělávacích akcí konaných mimo PF JU

Seznam projektových workshopů a vzdělávacích akcí konaných mimo PF JU Seznam projektových workshopů a vzdělávacích akcí konaných mimo PF JU Název projektu: Čeština v praxi Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/07.0254 W 2010/1 Název akce: Základy redakční práce I. Garanti akce: doc. PhDr.

Více

PŘÍPRAVNÉ VZDĚLÁVÁNÍ V UČITELSTVÍ PRO MŠ A STUDENTOVO SEBEHODNOCENÍ OSVOJENÝCH KOMPONENT PROFESNÍCH KOMPETENCÍ RADMILA BURKOVIČOVÁ

PŘÍPRAVNÉ VZDĚLÁVÁNÍ V UČITELSTVÍ PRO MŠ A STUDENTOVO SEBEHODNOCENÍ OSVOJENÝCH KOMPONENT PROFESNÍCH KOMPETENCÍ RADMILA BURKOVIČOVÁ PŘÍPRAVNÉ VZDĚLÁVÁNÍ V UČITELSTVÍ PRO MŠ A STUDENTOVO SEBEHODNOCENÍ OSVOJENÝCH KOMPONENT PROFESNÍCH KOMPETENCÍ RADMILA BURKOVIČOVÁ Abstrakt: Zjišťovali jsme, jak studenti specifikovaného studijního oboru

Více

SYSTEMATICKÁ PODPORA. Pavel K r p á l e k

SYSTEMATICKÁ PODPORA. Pavel K r p á l e k SYSTEMATICKÁ PODPORA V PŘÍPRAVP PRAVĚ UČITELŮ Pavel K r p á l e k Institut vzdělávání a poradenství ČZU Praha TOTAL QUALITY MANAGEMENT (TQM) KOMPLEXNÍ SYSTÉM ŘÍZENÍ KVALITY ZÁKLADNÍ PRINCIPY TQM VE VZDĚLÁVÁNÍ:

Více

UČITELSTVÍ PRO 3. STUPEŇ SŠ ČESKÝ JAZYK A LITERATURA. O b s a h

UČITELSTVÍ PRO 3. STUPEŇ SŠ ČESKÝ JAZYK A LITERATURA. O b s a h UČITELSTVÍ PRO 3. STUPEŇ SŠ ČESKÝ JAZYK A LITERATURA O b s a h DIDAKTIKA ČESKÉHO JAZYKA A LITERATURY 1 2 DIDAKTIKA ČESKÉHO JAZYKA A LITERATURY 2 4 PRŮBĚŽNÁ PEDAGOGICKÁ PRAXE 6 PRŮBĚŽNÁ PEDAGOGICKÁ PRAXE

Více

SYLABUS BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A PRAXE

SYLABUS BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A PRAXE SYLABUS MODULU BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A PRAXE František Prášek Ostrava 2011 : Sylabus modulu Bakalářská práce a praxe Autoři: Ing. František Prášek Vydání: první, 2011 Počet stran: 15 Tisk: Vysoká škola podnikání,

Více

KOMPETENCE PRO ŽIVOT. Informační seminář o projektu. Festival vzdělávání LABYRINT. 18.- 19. 9. 2008, Janáčkova konzervatoř, Ostrava Rozdíl je v lidech

KOMPETENCE PRO ŽIVOT. Informační seminář o projektu. Festival vzdělávání LABYRINT. 18.- 19. 9. 2008, Janáčkova konzervatoř, Ostrava Rozdíl je v lidech KOMPETENCE PRO ŽIVOT Festival vzdělávání LABYRINT Informační seminář o projektu 18.- 19. 9. 2008, Janáčkova konzervatoř, Ostrava ZROD NÁPADU 1997 Inspirace z USA Competence at Work 2002 Inspirace ze Skotska

Více

Brno, 9. 10. duben 2008. Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky

Brno, 9. 10. duben 2008. Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Využití výstupů ů projektu ve výuce Brno, 9. 10. duben 2008 Prof. Ing. Zdeněk Diviš, CSc. Operační program Rozvoj lidských zdrojů Program podpory 15.A: Zkvalitnění vzdělávání na vysokých školách Název

Více

Přijímací řízení zohledňující specifika nekvalifikovaných učitelů s dlouhodobou praxí (metodika)

Přijímací řízení zohledňující specifika nekvalifikovaných učitelů s dlouhodobou praxí (metodika) Rozšíření akreditace studijních oborů o kombinovanou formu studia s podporou různých forem e-learningu a dalších moderních didakticých metod (CZ.1.07/2.2.00/18.0023) Přijímací řízení zohledňující specifika

Více

Podpora profesního rozvoje pedagogů a spolupráce škol se zaměstnavateli

Podpora profesního rozvoje pedagogů a spolupráce škol se zaměstnavateli OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Podpora profesního rozvoje pedagogů a spolupráce škol se zaměstnavateli reg. č.: CZ.1.07/1.3.44/02.0045 Okresní hospodářská komora Karviná www.hkok.cz Představení

Více

Systémová podpora inkluzivního vzdělávání v ČR Registrační číslo: CZ.1.07/1.2.00/43.0003. Nositel projektu: Univerzita Palackého v Olomouci

Systémová podpora inkluzivního vzdělávání v ČR Registrační číslo: CZ.1.07/1.2.00/43.0003. Nositel projektu: Univerzita Palackého v Olomouci Systémová podpora inkluzivního vzdělávání v ČR Registrační číslo: CZ.1.07/1.2.00/43.0003 Nositel projektu: Univerzita Palackého v Olomouci Partner projektu: Člověk v tísni, o. p. s. 1 Východiska: o Právní

Více

REALIZACE PROJEKTU, PROJEKTOVÍ PARTNEŘI

REALIZACE PROJEKTU, PROJEKTOVÍ PARTNEŘI VÝSTUPY PROJEKTU Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích INOVACE VÝSTUPŮ, OBSAHU A METOD BAKALÁŘSKÝCH PROGRAMŮ VYSOKÝCH ŠKOL NEUNIVERZITNÍHO TYPU, REGISTRAČNÍ

Více

Projekt Posilování sociálního dialogu prevence násilí na pracovišti. Mgr. Dušan MARTINEK vedoucí Oddělení pro rozvoj lidských zdrojů a projekty ČMKOS

Projekt Posilování sociálního dialogu prevence násilí na pracovišti. Mgr. Dušan MARTINEK vedoucí Oddělení pro rozvoj lidských zdrojů a projekty ČMKOS Projekt Posilování sociálního dialogu prevence násilí na pracovišti Mgr. Dušan MARTINEK vedoucí Oddělení pro rozvoj lidských zdrojů a projekty ČMKOS Praha, Senát Parlamentu ČR 12.10.2010 Plný název projektu:

Více

VNITŘNÍ PŘEDPIS PdF UP. PdF-A-19/01

VNITŘNÍ PŘEDPIS PdF UP. PdF-A-19/01 VNITŘNÍ PŘEDPIS PdF UP PdF-A-19/01 Vnitřní předpis Pedagogické fakulty k provedení Studijního a zkušebního řádu Obsah: Garant: Tento vnitřní předpis provádí Studijní a zkušební řád Univerzity Palackého

Více

Informace o přijímání do vzdělávacích programů a kurzů ve studijním roce 2016-2017

Informace o přijímání do vzdělávacích programů a kurzů ve studijním roce 2016-2017 OSTRAVSKÁ UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA CENTRUM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Informace o přijímání do vzdělávacích programů a kurzů ve studijním roce 2016-2017 http://dokumenty.osu.cz/pdf/czv/programy-kurzy-pdf-czv.pdf

Více

Doktorský studijní program 75-01 Pedagogika

Doktorský studijní program 75-01 Pedagogika Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Žižkovo nám. 5, 771 40 Olomouc Doktorský studijní program 75-01 Pedagogika Doktorský studijní program 75-01 Pedagogika vychází ze Zákona o vysokých školách

Více

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy v MŠ

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy v MŠ Kurz DVPP Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy v MŠ Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy v MŠ Pořadové číslo: 5 1. Název

Více

Inovace ekonomických předmětů

Inovace ekonomických předmětů Moravská vysoká škola Olomouc, o.p.s. Inovace ekonomických předmětů Sborník z konference projektu Zvyšování konkurenceschopnosti absolventů MVŠO inovací vybraných studijních předmětů s důrazem na znalostní

Více

Průvodce studiem modulu pro kombinovanou formu studia. Modul č. 14 BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A PRAXE. Autor: František Prášek

Průvodce studiem modulu pro kombinovanou formu studia. Modul č. 14 BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A PRAXE. Autor: František Prášek Průvodce studiem modulu pro kombinovanou formu studia Modul č. 14 BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A PRAXE Autor: František Prášek Ostrava 2010 Úvodní slovo garanta modulu Mezi základní studijní materiály patří Sylabus

Více

INFORMACE O STUDIJNÍCH PROGRAMECH A OBORECH NA PEDAGOGICKÉ FAKULTĚ PRO AKADEMICKÝ ROK 2017/2018

INFORMACE O STUDIJNÍCH PROGRAMECH A OBORECH NA PEDAGOGICKÉ FAKULTĚ PRO AKADEMICKÝ ROK 2017/2018 INFORMACE O STUDIJNÍCH PROGRAMECH A OBORECH NA PEDAGOGICKÉ FAKULTĚ PRO AKADEMICKÝ ROK 2017/2018 Pedagogická fakulta uskutečňuje programy: Bakalářské standardní doba studia 3 roky, přihlásit se mohou všichni

Více

Dva typy kurzů společenskovědního charakteru. Zkušenosti Centra dalšího vzdělávání TU v Liberci

Dva typy kurzů společenskovědního charakteru. Zkušenosti Centra dalšího vzdělávání TU v Liberci Dva typy kurzů společenskovědního charakteru Zkušenosti Centra dalšího vzdělávání TU v Liberci Centrum dalšího vzdělávání Založeno v roce 1994 jako rektorátní útvar Hlavní činnosti centra: Podpora pedagogů

Více

Studium pedagogiky pro učitele 2014

Studium pedagogiky pro učitele 2014 Studium pedagogiky pro učitele 2014 Obsah a průběh studia Obsah vzdělávacího programu Studium pedagogiky vychází z podmínek a požadavků stanovených v 22 odst. 1 písm. a) zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických

Více

Dotazníkové šetření pro příjemce (veřejné vysoké školy - pedagogické fakulty) v rámci výzvy 02_16_038 - Pregraduální vzdělávání

Dotazníkové šetření pro příjemce (veřejné vysoké školy - pedagogické fakulty) v rámci výzvy 02_16_038 - Pregraduální vzdělávání Dotazníkové šetření pro příjemce (veřejné vysoké školy - pedagogické fakulty) v rámci výzvy 02_16_038 - Pregraduální vzdělávání I. Cíle výzkumu V rámci výzvy Pregraduální vzdělávání budou organizována

Více

Co se chystá v oblasti inkluze? aneb. Budoucnost systémové podpory společného vzdělávání

Co se chystá v oblasti inkluze? aneb. Budoucnost systémové podpory společného vzdělávání Co se chystá v oblasti inkluze? aneb Budoucnost systémové podpory společného vzdělávání Jiří Langer doc. Mgr. Jiří Langer, Ph.D., 26. 4. 2019 Akční plány inkluzivního vzdělávání Strategické dokumenty ČR

Více

Rozvoj poradenských služeb pro mimořádně nadanéžáky SŠ se speciálními vzdělávacími potřebami

Rozvoj poradenských služeb pro mimořádně nadanéžáky SŠ se speciálními vzdělávacími potřebami Rozvoj poradenských služeb pro mimořádně nadanéžáky SŠ se speciálními vzdělávacími potřebami Realizace projektu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Reg.č. CZ.1.07/1.2.00/08.0126 Realizační

Více

Standard studijního programu Deskriptivní geometrie se zaměřením na vzdělávání

Standard studijního programu Deskriptivní geometrie se zaměřením na vzdělávání Standard studijního Deskriptivní geometrie se zaměřením na vzdělávání A. Specifika a obsah studijního : Typ bakalářský Oblast/oblasti vzdělávání Matematika/Učitelství 60 % /40 % 1 Základní tematické okruhy

Více

Bakalářské studijní programy

Bakalářské studijní programy Zpráva o konání a výsledcích přijímacího řízení na Pedagogické fakultě OU v Ostravě v roce 2010 a) Informace o konání přijímacího řízení: Data konání přijímacích zkoušek, včetně přijímacích zkoušek v náhradním

Více

Základní informace o aktivitách VÚP Praha v oblasti dějepisu a souvisejících průřezových témat

Základní informace o aktivitách VÚP Praha v oblasti dějepisu a souvisejících průřezových témat Základní informace o aktivitách VÚP Praha v oblasti dějepisu a souvisejících průřezových témat Inovace dějepisného kurikula v RVP G aktuální stav řešené problematiky Mgr. Aleš Franc, seminář v Telči, 7.-

Více

Centrum celoživotního vzdělávání. Seznam udělených akreditací v rámci systému DVPP. (činnost 1533)

Centrum celoživotního vzdělávání. Seznam udělených akreditací v rámci systému DVPP. (činnost 1533) Centrum celoživotního vzdělávání Seznam udělených akreditací v rámci systému DVPP (činnost 1533) Název programu/kurzu Platnost do Číslo akreditace Výslovnost AJ pro učitele prvního stupně ZŠ se zaměřením

Více

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy na ZŠ

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy na ZŠ Kurz DVPP Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy na ZŠ Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy na ZŠ Pořadové číslo: 20 1. Název

Více

Prezentace výsledků projektu

Prezentace výsledků projektu Prezentace výsledků projektu Název projektu: Zkrácený název projektu: registrační číslo projektu: Operační program : Příjemce podpory: Koordinátor projektu: Výuka k různosti jako součást multikulturní

Více

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK Popis podporovaných aktivit oblasti podpory č. 1. 1 Popis jednotlivých aktivit oblastí podpory je pro žadatele pouze orientační, není závazný ani konečný. 1. Vytváření podmínek pro implementaci školních

Více

Metodické doporučení č.j. 14 712/2009-61 k zabezpečení logopedické péče ve školství

Metodické doporučení č.j. 14 712/2009-61 k zabezpečení logopedické péče ve školství Metodické doporučení č.j. 14 712/2009-61 k zabezpečení logopedické péče ve školství Metodické doporučení se týká podmínek organizačního zabezpečení logopedické péče v resortu školství (dále jen logopedická

Více

Seznam aktivit a publikační činnosti Mgr. Pavla Vyhnálková, Ph.D. odborné kurikulum

Seznam aktivit a publikační činnosti Mgr. Pavla Vyhnálková, Ph.D. odborné kurikulum Seznam aktivit a publikační činnosti Mgr. Pavla Vyhnálková, Ph.D. odborné kurikulum Jméno, příjmení, tituly: Pavla Vyhnálková, Mgr., Ph.D. Rodné příjmení: Pospíchalová Datum a místo narození: 20. ledna

Více

MEDIÁLNÍ VÝCHOVA NA GYMNÁZIÍCH

MEDIÁLNÍ VÝCHOVA NA GYMNÁZIÍCH MEDIÁLNÍ VÝCHOVA NA GYMNÁZIÍCH Projekt spolufinancovaný z Evropského sociálního fondu v ČR a státního rozpočtu České republiky 1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O PROJEKTU Realizátor projektu: Koalice nevládek Pardubicka,

Více

Plán realizace Strategického záměru Pedagogické fakulty Ostravské univerzity na rok 2019

Plán realizace Strategického záměru Pedagogické fakulty Ostravské univerzity na rok 2019 Plán realizace Strategického záměru Pedagogické fakulty Ostravské univerzity na rok 2019 Předloženo k projednání Akademickému senátu PdF OU dne 25. 2. 2019 Zpracoval: doc. Mgr. Tomáš Jarmara, Ph.D., děkan

Více

B-IIa Studijní plán pro magisterský studijní program

B-IIa Studijní plán pro magisterský studijní program B-IIa Studijní plán pro magisterský studijní program Označení studijního plánu Číslo Název předmětu 1. Studijní plán pro prezenční formu studia Andragogika a management rozsah Povinné předměty Úvod do

Více

MONITOROVACÍ ZPRÁVA o realizaci projektu Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů

MONITOROVACÍ ZPRÁVA o realizaci projektu Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů MONITOROVACÍ ZPRÁVA o realizaci projektu Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů Tuto Monitorovací zprávu je třeba zaslat v tištěné a elektronické podobě (na CD nebo disketě) poskytovateli finanční

Více

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,bezpečná a zdravá škola

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,bezpečná a zdravá škola Kurz DVPP Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,bezpečná a zdravá škola Vzdělávací program,,bezpečná a zdravá škola Pořadové číslo: 28 1. Název vzdělávacího programu: Bezpečná a zdravá škola 2.

Více

Projektový záměr STÁŽE VE FIRMÁCH VZDĚLÁVÁNÍ PRAXÍ 2

Projektový záměr STÁŽE VE FIRMÁCH VZDĚLÁVÁNÍ PRAXÍ 2 STÁŽE VE FIRMÁCH VZDĚLÁVÁNÍ PRAXÍ 2 PhDr. Kateřina Šímová vedoucí oddělení stáží, Fond dalšího vzdělávání Obsah Souhrnné informace o projektu Hlavní a dílčí cíle projektu Cílová skupina projektu Zdůvodnění

Více

registračníčíslo GP : CZ.1.07/1.1.10/03.0023 rozpočet projektu: 2 692 391,84 Kč zahájení projektu : 1.3.2011 ukončení projektu : 30.6.

registračníčíslo GP : CZ.1.07/1.1.10/03.0023 rozpočet projektu: 2 692 391,84 Kč zahájení projektu : 1.3.2011 ukončení projektu : 30.6. Inovací výukového procesu na Gymnáziu Vítězslava Nováka v Jindřichově Hradci ke zvýšení konkurenceschopnosti žáků ZŠ a SŠ v Jihočeském kraji registračníčíslo GP : CZ.1.07/1.1.10/03.0023 rozpočet projektu:

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PROČ A JAK KATEDRA TECHNICKÉ A INFORMAČNÍ VÝCHOVY PEDAGOGICKÉ FAKULTY UP PODPORUJE VYUŽITÍ DOTYKOVÝCH ZAŘÍZENÍ NA ZÁKLADNÍCH A STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH? doc. PhDr. Milan Klement,

Více

DVPP v projektu KIPR

DVPP v projektu KIPR DVPP v projektu Nově se systém DVPP v projektu dělí na Centrální (témata přímo navázaná na implementaci Společného vzdělávání na školách a školských poradenských zařízeních MŠMT). Nejnovější informace

Více

MODULU BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A PRAXE

MODULU BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A PRAXE PRŮVODCE STUDIEM PRO PREZENČNÍ FORMU STUDIA MODULU BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A PRAXE František Prášek Ostrava 2011 1 Název: Průvodce studiem pro prezenční formu studia modulu Bakalářská práce a praxe Autoři: Ing.

Více

Rozvoj lidských zdrojů. Program podpory: 15.A Zkvalitňov

Rozvoj lidských zdrojů. Program podpory: 15.A Zkvalitňov Operační program Rozvoj lidských zdrojů Program podpory: 15.A Zkvalitňov ování vzdělávání na vysokých školách Název projektu: Studijní opory s převažujícími distančními prvky pro předměty teoretického

Více

PILOTNÍ OVĚŘOVÁNÍ v aktivitě Ekonomická gramotnost

PILOTNÍ OVĚŘOVÁNÍ v aktivitě Ekonomická gramotnost PILOTNÍ OVĚŘOVÁNÍ v aktivitě Ekonomická gramotnost 1. Úvod V souladu s aktivitami projektu byl výukový modul Ekonomická gramotnost pilotně ověřen na primární (děti) i sekundární (pedagogové) cílové skupině.

Více

PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ školní rok 2018/2019

PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ školní rok 2018/2019 PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ školní rok 2018/2019 ARCIBISKUPSKÉ GYMNÁZIUM Korunní 586/2, Vinohrady, 120 00 PRAHA 2 1. ZÁKLADNÍ LEGISLATIVNÍ RÁMEC VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ Výchozím dokumentem je zákon č. 561/2004

Více

INKLUZIVNÍ ŠKOLA V PRAXI:

INKLUZIVNÍ ŠKOLA V PRAXI: INKLUZIVNÍ ŠKOLA V PRAXI: Školské poradenské služby ve školách a školských poradenských zařízeních Školní psycholog, školní speciální pedagog Mgr. Pavla Kubíčková Školní speciální pedagog, speciální pedagog

Více

vývojvoj a perspektivy

vývojvoj a perspektivy Příprava učitelu itelů fyziky na JU vývojvoj a perspektivy Jiří Tesař, katedra fyziky PF JU Brno 13. 14. 9. 2007 Historie přípravyp pravy učitelu itelů na PF JU 1948 Pedagogická fakulta (pod UK Praha)

Více

Speciálně pedagogické centrum pro vady řeči

Speciálně pedagogické centrum pro vady řeči Speciálně pedagogické centrum pro vady řeči při ZŠ pro žáky se specifickými poruchami učení Karlovy Vary, příspěvková organizace Zahájení činnosti: 1.9.2011 Ředitelka: Mgr. Klára Píšová Kontakty: 351 161

Více

Standard studijního programu Učitelství matematiky pro střední školy

Standard studijního programu Učitelství matematiky pro střední školy Standard studijního Učitelství matematiky pro střední školy A. Specifika a obsah studijního : Typ navazující magisterský Oblast/oblasti vzdělávání Matematika/Učitelství 60 % / 40 % 1 Základní tematické

Více

Přijímací řízení zohledňující specifika nekvalifikovaných učitelů s dlouhodobou praxí (metodika)

Přijímací řízení zohledňující specifika nekvalifikovaných učitelů s dlouhodobou praxí (metodika) Přijímací řízení zohledňující specifika nekvalifikovaných učitelů s dlouhodobou praxí (metodika) Studijní program Učitelství pro základní školy, Učitelství pro střední školy (navazující magisterské studium,

Více

Akreditované pracoviště MŠMT ČR pro další vzdělávání pedagogických pracovníků. Vám nabízí studium v následujících oborech mimořádného studia:

Akreditované pracoviště MŠMT ČR pro další vzdělávání pedagogických pracovníků. Vám nabízí studium v následujících oborech mimořádného studia: Centrum dalšího vzdělávání při PdF Reální 5, 701 03 Ostrava, t. č. 61 60 385, 61 60 412 ------------------------------------------------------------------------------------------------- Akreditované pracoviště

Více

ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST CESTA KE VZDĚLÁVÁNÍ. Scénáře přednášek/seminářů k audiovizuální studijní opoře

ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST CESTA KE VZDĚLÁVÁNÍ. Scénáře přednášek/seminářů k audiovizuální studijní opoře ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST CESTA KE VZDĚLÁVÁNÍ Scénáře přednášek/seminářů k audiovizuální studijní opoře RADANA METELKOVÁ SVOBODOVÁ CZ.1.07/2.2.00/29.0006 OSTRAVA, ZÁŘÍ 2013 Audiovizuální opora je jedním z výstupu

Více

Vyjádření školitelky

Vyjádření školitelky Vyjádření školitelky Titul jméno příjmení doktorandky: Mgr. Klára Ptáčková Obor doktorského studia: Speciální pedagogika Jméno školitele: doc. PhDr. Eva Souralová, Ph.D Téma disertační práce: Rozvoj čtenářství

Více