Centrum andragogiky, s.r.o. Úvod - Mravouka r Etika a morálka. Definice

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Centrum andragogiky, s.r.o. Úvod - Mravouka r. 1922. Etika a morálka. Definice"

Transkript

1 ETIKA v rámci vzdělávání Úvod - Mravouka r Mravnost toť povahová vlastnost člověkovy bytosti: zásadovost, spořádanost všech člověkových projevů v myšlení, řeči i skutcích, harmonie teoretických mravních zásad se skutečným jednáním důsledným a stejným ve všech okolnostech, činový výraz celého nitra slovem: charakternost J.Eisel Citát ze Sbírky spisů pedagogických NAUKA OBČANSKÁ MRAVOUKA ve škole národní (Josef Černý) z r A Definice Etika a morálka Etika jako vědní disciplína se snaží o hledání a nalezení správného jednání, snaží se o nalezení toho, co máme činit na základě svého rozumového vhledu a tedy v souladu se svým myšlením. A. Rich Etika je filozofickou disciplínou o správném způsobu života, která se snaží nalézt a zdůvodnit společné základy na nichž stojí morálka. Slovo etika je odvozeno od řeckého slova ethos, což znamená zvyk nebo způsob. Etikou v praxi rozumíme morální chování a rozhodování v etických problémech. Ačkoli se pojem etika a morálka často a volně zaměňují, je mezi nimi rozdíl. Etika odpovídá veřejně stanoveným a formálním okruhům pravidel a hodnot, kde morálkou jsou principy a hodnoty, ke kterým je jedinec osobně vázán. Etika zahrnuje hodnoty nebo normy společnosti, které mají převládat v chování lidí, které určují správnost nebo nesprávnost jejich chování. Lidský život a morálka Dáváme úplatky Smysl lidského života je více spjatý s morálkou. Všichni máme mnohem více společného jako lidé, než jako zaměstnanci v různých profesích. Naše lidskost nás spojuje a naše zaměstnání nás rozděluje. Morální zásady nám řeknou, jak se máme chovat jako lidé. Češi si bohužel zvykli na úplatky. Přes 41 procent Čechů dalo ve svém životě někdy úplatek. Třetina obyvatel souhlasí s výrokem, že kdo může, ale nebere úplatky, zbytečně škodí sobě i své rodině. Vyplývá to z ankety agentury GfK.

2 Důvěra Je korupce problém? Drtivá většina lidí má za největší problém České republiky korupci. Zhruba jen třetina Čechů si však myslí, že se s ní vláda Petra Nečase upřímně snaží vést boj. Kabinet má důvěru jen čtvrtiny obyvatel, že se mu podaří míru úplatkářství v zemi snížit. Vyplývá to z prosincového průzkumu společnosti STEM. Lze s ním souhlasit? Co s etikou? Stát obrovskou část bohatství odjímá těm, kteří ho vytvořili, a používá ho na úplatky těm, kteří mu na oplátku dávají zdání legitimity," prohlásil někdejší předseda vlády. Stát omezuje normální tržní ekonomiku i lidskou svobodu mimo jiné nespravedlivými dotačními systémy. "Podnikatelé mají dvě možnosti, buď se přizpůsobí a místo volného trhu vsadí na kšefty se státem, veřejné zakázky, subvence, dotace a nejrůznější incentivy (hmotné i nehmotné stimulační pobídky, které vyvolávají nebo zesilují motivaci), nebo s vládou bojují, někdy i za cenu šedé ekonomiky,"řekl Topolánek. ETIKA patří k základním morálním hodnotám, jež byly tradičně spojovány s podnikáním a také i výchovou a vzděláváním. V posledních letech orientovaných na růst produktivity hrozilo nebezpečí, že etika a další morální hodnoty pomalu vymizí. Co o sobě víme? Etika ve vzdělávání Jaké jsou hodnoty uznávané zaměstnanci, manažery a lídry? Jsou poctiví, transparentní Komunikují otevřeně? a čestní? Umějí vytvořit prostředí podporující etické chování? atd. Etika ve vzdělávání je chápána jako proces zjišťování, resp. kladení otázek o tom, co je eticky správné nebo nesprávné, ale i jako způsob chování, který poskytuje příklady pro jiné o správnosti či nesprávnosti jednotlivých činů. Etika ve vzdělávání jako způsob myšlení se zaměřuje na dva hlavní cíle: Vyjasnit a přesně určit etickou dimenzi rozhodování Formovat i potvrdit etické principy. Etika ve vzdělávání je v podstatě etické vedení založené na dialogu, jehož obsahem je proces posouvání dopadu jednotlivých aktivit na vyšší etickou úroveň.

3 ETIKA ve vzdělávání Etika ve vzdělávání V otázce - cílů V oblasti sociálního rozměru etiky V oblasti rozvoje pozitivních citů V otázce vzorů a jejich volby V tématu odpovědnost V tématu morální složka osobnosti Etika ve vzdělávání je odrazem lidských dispozic myšlení a chování. Etika ve vzdělávání působí na lidské vědomí i podvědomí a v obojím se také projevuje. Etika ve vzdělávání je kvalitativní veličinou, kterou nelze exaktně vyjádřit nebo kvantifikovat. Etika ve vzdělávání je produktem minulých činností a současně faktorem činností budoucích. Hodnoty ve vzdělávání Jak zdokonalit etické chování Hodnoty stále platné je třeba neustále připomínat a kultivovat podle současných podmínek: - ohleduplnost - slušnost - poctivost - kvalita - hrdost nad vykonanou prací - služba druhému a celé společnosti - ohled na budoucí generace Tři způsoby, jak udržet a zdokonalit etické chování: přijetí písemných pravidel a zejména kodexů etiky; vzdělávání v etice, při nástupu do zaměstnání a další školení při zaměstnání; vliv modelové role a situací v pracovních činnostech nebo v procesu vzdělávání a výchovy. Přístupy ke zlepšování etického klima Výchovný styl Dva přístupy, jak zlepšovat etické klima: 1.být sám přesvědčen a přesvědčovat partnery o správnosti a nutnosti jednat eticky (tzv. spirituální přístup); 2.zavádět různé nástroje a koncepty, pomocí kterých lze etické klima v rámci vzdělávání zlepšit. Vytvořme výchovné společenství Připisujme příčiny dění kolem, vlastnímu chování i chování ostatních lidí Využívejme Induktivní disciplínu (výchova metodou důsledků) Akceptujme účastníky vzdělávací akce Vybízejme k prosociálnosti Stanovme jasná pravidla Odměňujme a tresty používejme opatrně Vytvářejme pozitivní a radostnou atmosféru

4 Etika a firemní kultura Vyvstává jasná souvislost mezi úspěšností firmy a vnitřní atmosférou. Jedná se o souvislost mezi úspěšností firmy a její vnitřní kulturou. Vzájemná podmíněnost je bezesporu dostatečně pádným důvodem zabývat se firemní kulturou. Podnikatelská etika Podnikatelská etika jako oblast výzkumu je definována na interakci etiky a podnikání. V celém svém rozsahu zkoumá morální opodstatnění ekonomických systémů. Lze ji definovat jako pokus o zjišťování odpovědnosti a etických závazků profesionálních podnikatelů. Zaměřuje se spíše na lidi než na samotné problémy a její primární otázkou je, jak se mají jednotlivci při plnění etických požadavků svých pracovních aktivit chovat. Investice do etického chování Model 5 příčin selhávání týmu Vedení firem spolu s realizátory vzdělávání mají vést a řídit ostatní k dosažení cílů včetně vlivu na etické rozhodování. Jestliže jsou zaměstnanci, kteří se chovají eticky, odměněni, budou se takto chovat i nadále. Naopak, pokud nebudou odměněni je málo pravděpodobné, že ho budou opakovat. Činnosti závislé na výkonu jsou nejúčinnější, pokud budou stimulovány podporou etického chování. Obecně se dá říci, že investice do etického vedení se vrátí dvojnásob. Důraz na etiku je tedy dobrou investicí jak pro celkovou výkonnost firmy, tak pro rozvoj osobnosti. HROZBY NARUŠENÍ INTEGRITY NEETICKÉ JEDNÁNÍ oslabují růst produktivity, zvyšují personální náklady spojené s vysokou fluktuací a náborem uměle navyšují délku pracovních procesů a časy pracovních operací zvyšuje míru absencí a nemocnosti podílí se na stoupající chybovosti vytváří neopodstatněný tlak na zvýšení vázanosti lidského kapitálu zamezují využití kreativního potenciálu oslabují inovační a zlepšovací procesy snižují ochotu k přesčasům podílí se na snížení spokojenosti zákazníků snižují výkonnost celých týmů zvyšuje potenciál zaměstnanců k podvodům snižuje míru loajality vůči organizaci a nadřízeným přispívá k výskytu zaměstnaneckých krádeží zvyšuje ztráty způsobené pracovním šlendriánem snižuje ochotu akceptovat a dodržovat předpisy a normy organizace nahrává k úniku důvěrných informací stoupá ohrožení sociopatologickými jevy jako jsou např. drogy, alkoholismus, gamblerství, násilí, kouření, šikana podporuje úmyslná škodní jednání používá manipulativní jednání, atd.

5 Chování kompaktního týmu Cíle ve vzdělávání - 4 E Navzájem si důvěřují. Zapojují se do otevřených diskuzí. Loajálně přistupují k přijatým rozhodnutím a plánům, berou je za své. Navzájem se dohánějí k zodpovědnosti za plnění úkolů a cílů. Soustřeďují se na dosažení kolektivních výsledků. Máme k dispozici studie vycházející z poznání nutnosti zakotvit do cílů vzdělávání následující aspekty označovanéčtyřmi E: Economy (ekonomičnost,hospodárnost), Effectiveness (efektivnost, účinnost), Efficiency (efektivita, výkonnost) Ethic - ETIKA. Odpovědnost manažerů Principy V podnikání platí úzká vazba mezi etikou a ostatními tradičními hodnotami, zejména odpovědností: není-li chování manažera nebo zástupce společnosti odpovědné, lze je stěží označit za etické. Principy stanovují: Etické standardy musí být jasné. Etické standardy musí být zakotveny v interních normách. Zaměstnanci nebo účastníci školení, tréninků, kurzů a dalších vzdělávacích aktivit musí mít k dispozici etické vedení. Zaměstnanci a účastnici vzdělávacích a rozvojových aktivit musí znát své práva a povinnosti, jsou-li obviněni z nesprávného postupu. Mechanismy odpovědnosti První přístup Společnosti musí disponovat adekvátními mechanismy odpovědnosti. Musí být stanoveny vhodné postupy a sankce za nesprávné chování. Z dotazníkového průzkumu, bylo zjištěno, že existují dva zásadní přístupy, jimiž se firmy snaží zdokonalit etické chování svých zaměstnanců. První přístup se orientuje na přísné dodržování správních postupů, kontrolních mechanismů a detailních pravidel, která stanoví, čeho se má zaměstnanec vystříhat, co má dělat a jak to má dělat. (tento přístup je nazýván compliancebased ethics management )

6 Druhý přístup Příklad z Anglie Druhý přístup, založený na aspiracích, spoléhá na motivaci a spíše podněcuje dobré chování, než aby trestal chyby a nedostatky. (nazývá se integrity-based ethics management ) Svůj etický kodex mají všechny rozhodovací orgány ve Velké Británii. The Standards Board for England. Ten prošetřuje oznámení o porušení etického kodexu a v případě, že se porušení prokáže, může např. zastupitele potrestat odvoláním z jeho funkcí a dokonce i pozastavením výkonu mandátu a znemožněním kandidovat v komunálních volbách, to vše až na dobu pěti let. Měření etických rizik Etické rozhodování Etická rizika lze měřit průzkumy mezi zaměstnanci, rozhovory s cílovými skupinami a použitím klíčových indikátorů. Etický problém týká se jednotlivce, odpověď jednoduchá - ano/ne, existuje 1 správnéřešení. Etické dilema (složitější) neexistuje 1 optimálnířešení. Rozhodování mezi menším zlem. Etický problém Je možné jej lehce pojmenovat. Nezapadá do kontextu, stojí mimo specifickou situaci. Existuje všeobecná shoda, že problém je etický. Vyjadřuje nároky jednotlivého stakeholdera. Vztahuje se na jednu správnou a nesprávnou hodnotu. Předpokládá, že jednotlivci, když chtějí, mohou udělat správnou věc. Etické dilema Je obtížné jej pojmenovat. Je zasazeno do specifické situace. Neexistuje názorová shoda na to, zda případ je nebo není etického charakteru. Vyjadřuje nároky více - často si konkurujících - stakeholderů. Vztahuje se na více - často si konkurujících - hodnot. Předpokládá, že jednotlivci chtějí udělat správnou věc, ale nevědí, která to je, nebo tuto správnou věc nejsou schopni udělat.

7 Etické problémy v manažerské praxi Problém přizpůsobit se požadavkům nadřízených, které jsou v rozporu s morálním kodexem firmy i obecnou morálkou. Morální problémy plynoucí z enormního pracovního vytížení v zaměstnání na úkor vlastního soukromí a odpovědnosti vůči rodině a výchově svých dětí. Absence jasně stanovených kriterií v odměňování, která by vyloučila libovůli ze strany nadřízených. Obecná tendence všech uvnitř firmy vyhýbat se odpovědnosti za konkrétní rozhodnutí. Požadavek loajality vůči firmě i v případech, které jsou evidentně morálním prohřeškem vůči zákazníkovi, obchodnímu partnerovi, veřejnosti, životnímu prostředí atd. Absence nestrannosti při přijímání a propouštění zaměstnanců a v přístupu k podřízeným s ohledem na jejich rasu, náboženství, pohlaví a politické přesvědčení. Absence morální podpory vedoucích pracovníků v situacích, kdy momentálníčinnost není plně úspěšná. Promíjení nízké kvality práce u některých zaměstnanců, pramenící z osobních vazeb a sympatií ze strany nadřízených pracovníků. Zkreslování a manipulace s fakty k ospravedlnění účelových rozhodnutí. Co je smyslem a významem Etického kodexu? Co je smyslem a významem Etického kodexu? Smyslem etického kodexu je upravit chování zaměstnanců vůči všem zaměstnancům, vůči firmě, spolupracovníkům, zákazníkům, obchodním partnerům a veřejnosti. Etický kodex vnitřním předpisem, který zpřísňuje a doplňuje zákonné a jiné právní normy. Význam Etického kodexu spočívá především v tom, že jasněříká, na jakých hodnotách a mezilidských vztazích naše společnost staví a o jaké spolupracovníky se chce opírat i do budoucna. PORUŠOVÁNÍ ETICKÉHO KODEXU Na co bychom neměli zapomenout U p o z o r n ě n í! Opakované nedodržování hodnot Etického kodexu je posuzováno obdobně jako trvalé porušování povinností vyplývajících z právních předpisů vztahujících se k zaměstnancem vykonávané práci dle paragrafu 52 písm. g) zákoníku práce. Je třeba, abychom věřili ve skrytý lidský potencionál. Chováme-li se k někomu jako k člověku, kterým je, zůstane tím, čím je. Chováte-li se k němu jako k člověku, kterým by mohl být, stane se tím, čím by mohl být. Když někomu dáme jasně najevo, že mu důvěřujeme, pracujeme s ním, radíme se, otevíráme mu možnosti, povzbuzujeme ho - stává se lepším a dosahuje lepších výsledků. Vzdělávání jako služba Smysl etiky ve vzdělávání Od vzdělávacích institucí očekáváme, že budou odpovědné, otevřené, transparentní, získají si důvěru veřejnosti, budou se snažit o integritu (mezi slovy a činy), o vnímavost k potřebám a že vzdělávání budou brát jako poslání. Především hledat nová východiska (často nová a netradiční), prolomit stereotypy v myšlení a chování. Spolupráci mezi vzdělávací a praktickou sférou postavit na základě vzájemného dialogu, důvěry a odstraňovat rozpor mezi teorií a praxí.

8 Poznámka K o n e c Etika ve vzdělávání přináší výzvu k osobní etické odpovědnosti a k osobnímu přesvědčení o její důležitosti a nezbytnosti. V etice vzdělávání nelze spatřovat pouze jeho materiální přínos, ale také jeho službu člověku a zákazníkovi, což vede ke zvýšení užitku pro celou společnost. Závěr: Etiké jednání nám pomáhá získávat i udržet dobré zaměstnance. Ti pak přispívají k růstu kvality poskytovaných služeb a tím jsou pro nás i významnou konkurenční výhodou. Dotazy?

ETICKÝ KODEX ÚVOD ROZSAH PŮSOBNOSTI ETICKÉHO KODEXU

ETICKÝ KODEX ÚVOD ROZSAH PŮSOBNOSTI ETICKÉHO KODEXU ETICKÝ KODEX ÚVOD Tento Etický kodex představuje soubor principů, jimiž se má řídit jednání zaměstnanců společnosti Human Garden s.r.o. (dále jen Společnost ) a osob spolupracujících se Společností. Tento

Více

TEST. 3. Jaké znáte funkce morálky: a) poznávací, regulativní a humanizační, b) poznávací a výchovná, c) výchovná, vzdělávací a limitující.

TEST. 3. Jaké znáte funkce morálky: a) poznávací, regulativní a humanizační, b) poznávací a výchovná, c) výchovná, vzdělávací a limitující. TEST 1. Jak definovat pojem etika: a) je to filozofická disciplína, jejímž objektem zkoumání je morálka, b) je to filozofická disciplína, jejímž objektem zkoumání je svědomí člověka, c) je to filozoficko-psychologická

Více

Co představuje pojem korupce?

Co představuje pojem korupce? Co představuje pojem korupce? Korupcí se obecně rozumí takové jednání, kterým osoba v určitém postavení tohoto postavení zneužívá k neoprávněnému majetkovému obohacení nebo jinému zvýhodnění pro sebe nebo

Více

ETICKY KODEX zaměstnanců společnosti PORS software a.s.

ETICKY KODEX zaměstnanců společnosti PORS software a.s. ETICKY KODEX zaměstnanců společnosti PORS software a.s. Etický kodex vyjadřuje základní principy a očekávání pro chování zaměstnanců společnosti PORS software a.s. Etický kodex je závazkem společnosti

Více

Podnikatelská etika 3. Etický problém a etické dilema; Práva a povinnosti zaměstnanců a zaměstnavatelů

Podnikatelská etika 3. Etický problém a etické dilema; Práva a povinnosti zaměstnanců a zaměstnavatelů Podnikatelská etika 3. Etický problém a etické dilema; Práva a povinnosti zaměstnanců a zaměstnavatelů 14.10.2015 Faktory ovlivňující etické rozhodování subjektu Schéma vlivů na rozhodovací proces: Faktory

Více

CSR = Etika + kultura +?

CSR = Etika + kultura +? CSR = Etika + kultura +? Etika právnické osoby? Morálka je to co je, resp. představuje společenskou instituci složenou z množiny standardů a principů uznávaných členy dané kultury Etika teoretická reflexe

Více

Článek 1. Rozsah platnosti

Článek 1. Rozsah platnosti Městský úřad Slaný ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE číslo 3/2007 Velvarská 136 Účinnost od: 1.05.2007 ETICKÝ KODEX Rozdělovník: tajemník MěÚ, vedoucí odborů MěÚ, vedoucí složek města Vydal: ing. Petr Kolačkovský,

Více

Zapojení zaměstnanců a zaměstnavatelů do řešení otázek Společenské odpovědnosti firem ve stavebnictví

Zapojení zaměstnanců a zaměstnavatelů do řešení otázek Společenské odpovědnosti firem ve stavebnictví Zapojení zaměstnanců a zaměstnavatelů do řešení otázek Společenské odpovědnosti firem ve stavebnictví Projekt CZ.1.04/1.1.01/02.00013 Posilování bipartitního dialogu v odvětvích Realizátor projektu: Konfederace

Více

Etický kodex společnosti

Etický kodex společnosti Etický kodex společnosti Schválil : Ing. Josef Tichý, CSc. generální ředitel Explosia a.s. V Semtíně 30.5.2014 Etický kodex Strana 1 (celkem 6) OBSAH Preambule 3 Základní principy 3 Bezúhonnost a etika

Více

ODMĚŇOVÁNÍ PRACOVNÍKŮ

ODMĚŇOVÁNÍ PRACOVNÍKŮ ODMĚŇOVÁNÍ PRACOVNÍKŮ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

Management a řízení ve veřejné správě/neziskových organizacích. Přednáška pro MOVS Mgr. Simona Škarabelová, Ph.D.

Management a řízení ve veřejné správě/neziskových organizacích. Přednáška pro MOVS Mgr. Simona Škarabelová, Ph.D. Management a řízení ve veřejné správě/neziskových organizacích Přednáška pro MOVS Mgr. Simona Škarabelová, Ph.D. Teorie řízení samostatná vědní disciplína, zabývající se zkoumáním a formulováním obecných

Více

ETICKÝ KODEX společnosti LINDAB

ETICKÝ KODEX společnosti LINDAB STAV DOKUMENTU 1 STRANA 1 z 6 ETICKÝ KODEX společnosti LINDAB Jméno Funkce Datum Podpis Zpracoval Carl-Gustav Nilsson General Counsel 1.2.2007 Schválil Představenstvo společnosti 1.2.2007 Převzato a přeloženo

Více

ETIKA V PODNIKÁNÍ PODNIKOVÁ KULTURA

ETIKA V PODNIKÁNÍ PODNIKOVÁ KULTURA ETIKA V PODNIKÁNÍ PODNIKOVÁ KULTURA Legalita (z lat. lex, legis=ustanovení, zákon) Zákonost, zákonný stav, přístup podle zákona bez ohledu na to, zda je zákon správný a náležitý. Legální je to, co se děje

Více

NAŘÍZENÍ ŘEDITELKY Domova mládeže a školní jídelny, Lovosická 42, Praha 9 č. 1/2015. k zásadám chování a jednání zaměstnanců

NAŘÍZENÍ ŘEDITELKY Domova mládeže a školní jídelny, Lovosická 42, Praha 9 č. 1/2015. k zásadám chování a jednání zaměstnanců NAŘÍZENÍ ŘEDITELKY Domova mládeže a školní jídelny, Lovosická 42, Praha 9 č. 1/2015 k zásadám chování a jednání zaměstnanců Domova mládeže a školní jídelny, Lovosická 42, Praha 9 Preambule Ředitelka Domova

Více

Řízení Lidských Zdrojů

Řízení Lidských Zdrojů Katedra Řízení Podniku Řízení Lidských Zdrojů Ing. Miloš Krejčí milos.krejci@mail.vsfs.cz Řízení Lidských Zdrojů 1. Řízení lidských zdrojů jako součást podnikové strategie 2. Řízení Lidských Zdrojů Řízení

Více

Směrnice compliance. koncern GOLDBECK

Směrnice compliance. koncern GOLDBECK Směrnice compliance koncern GOLDBECK ÚVODNÍ SLOVO VEDENÍ SPOLEČNOSTI Od založení společnosti v roce 1969 sdílíme v našem podniku společné hodnoty. Ty jsou základem našeho rozhodování. K pilířům naší společnosti

Více

Etický kodex strážníka Městské policie Hrádek nad Nisou

Etický kodex strážníka Městské policie Hrádek nad Nisou 2010 Etický kodex strážníka Městské policie Hrádek nad Nisou MOTTO: HONOR, REVENTIA, JUSTITIA (Čest, úcta, spravedlnost) Preambule Povolání strážníka obecní a městské policie je velmi náročné, a to nejen

Více

POKYN TAJEMNICE. ÚŘADU MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 22 č. 1 /2014. ETICKÝ KODEX k zásadám chování zaměstnanců/zaměstnankyň Úřadu městské části Praha 22

POKYN TAJEMNICE. ÚŘADU MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 22 č. 1 /2014. ETICKÝ KODEX k zásadám chování zaměstnanců/zaměstnankyň Úřadu městské části Praha 22 ý Městská část Praha 22 Úřad městské části Nové náměstí 1250, 104 00 Praha 114 POKYN TAJEMNICE ÚŘADU MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 22 č. 1 /2014 ETICKÝ KODEX k zásadám chování zaměstnanců/zaměstnankyň Úřadu městské

Více

EKONOMIKA BEZPEČNOSTNÍ FIRMY Marketing Ing. PAVEL VYLEŤAL

EKONOMIKA BEZPEČNOSTNÍ FIRMY Marketing Ing. PAVEL VYLEŤAL EKONOMIKA BEZPEČNOSTNÍ FIRMY Marketing Ing. PAVEL VYLEŤAL Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/15.0070) 2 TÉMA

Více

Zaměstnanec je při výkonu služby povinen dodržovat práva skupin a jednotlivců,

Zaměstnanec je při výkonu služby povinen dodržovat práva skupin a jednotlivců, ETICKÝ KODEX ZAMĚSTNANCŮ DS Strana: 1/6 Změna: 0 Etický kodex zaměstnanců DS Wágnerka Tento etický kodex byl napsán z důvodu ujednocení náhledu na standardy chování všech zaměstnanců Domova pro seniory

Více

Název vnitřního předpisu: Etický kodex pracovníka společnosti IT STUDIO, s.r.o.

Název vnitřního předpisu: Etický kodex pracovníka společnosti IT STUDIO, s.r.o. ETICKÝ KODEX Název vnitřního předpisu: Etický kodex pracovníka společnosti IT STUDIO, s.r.o. Druh vnitřního předpisu: Směrnice Účel vnitřního předpisu: Směrnice Rozsah vnitřního předpisu: Spolupracovníci

Více

XD16MPS Manažerská psychologie pro kombinované studium. Úvod do manažerské psychologie Předmět, význam, vývoj

XD16MPS Manažerská psychologie pro kombinované studium. Úvod do manažerské psychologie Předmět, význam, vývoj XD16MPS Manažerská psychologie pro kombinované studium Úvod do manažerské psychologie Předmět, význam, vývoj Mgr. Petra Halířová ZS 2009/10 Literatura Bedrnová, Nový: Psychologie a sociologie řízení, s.

Více

Etický kodex sociálních pracovníků

Etický kodex sociálních pracovníků Etický kodex sociálních pracovníků 1. Etické zásady Sociální práce je založena na hodnotách demokracie, lidských práv a sociální spravedlnosti. Sociální pracovníci proto dbají na dodržování lidských práv

Více

ETICKÝ KODEX STRÁŽNÍKA MĚSTSKÉ POLICIE MARIÁNSKÉ LÁZNĚ

ETICKÝ KODEX STRÁŽNÍKA MĚSTSKÉ POLICIE MARIÁNSKÉ LÁZNĚ ETICKÝ KODEX STRÁŽNÍKA MĚSTSKÉ POLICIE MARIÁNSKÉ LÁZNĚ MOTTO: HONOR, REVENTIA, JUSTITIA (Čest, úcta, spravedlnost) Preambule Povolání strážníka obecní a městské policie je velmi náročné, a to nejen po

Více

Energetický regulační úřad

Energetický regulační úřad Energetický regulační úřad Masarykovo náměstí 5 586 01 Jihlava ETICKÝ KODEX zaměstnanců Energetického regulačního úřadu a státních zaměstnanců zařazených ve služebním poměru u služebního úřadu Energetický

Více

ETIKA A MANAGEMENT OBCHODU. Lubomír Kroupa

ETIKA A MANAGEMENT OBCHODU. Lubomír Kroupa ETIKA A MANAGEMENT OBCHODU Lubomír Kroupa 15.5.2014 Manažerská etika,,rozmach manažerské etiky nelze považovat ani za projev naivního idealismu, ani altruismu. Jeho nejhlubší oporou je víra, že etika se

Více

DVPP. Další vzdělávání pedagogických pracovníků. ATTEST, s.r.o. Lukáš Ducháček

DVPP. Další vzdělávání pedagogických pracovníků. ATTEST, s.r.o. Lukáš Ducháček DVPP Další vzdělávání pedagogických pracovníků ATTEST, s.r.o. Lukáš Ducháček Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků škol a školských zařízení Libereckého kraje v oblasti řízení a personální politiky

Více

PhDr. Dana Linkeschová, CSc. Ing. Filip Pavliňák

PhDr. Dana Linkeschová, CSc. Ing. Filip Pavliňák PhDr. Dana Linkeschová, CSc. Ing. Filip Pavliňák Často se diskutují i v souvislosti se vzděláváním pro potřeby stavebního průmyslu. Oba pojmy se často zaměňují: Morálka - konkrétní chování lidí. Etika

Více

Management sportu . Management Management Vybrané kapitoly z ekonomiky

Management sportu . Management Management Vybrané kapitoly z ekonomiky Management Literatura Čáslavová, E. Management sportu. Praha: EWPC, 2000. Veber, J. Management. Praha: Management Press, 2005. Bělohlávek, F. Management. Olomouc: Rubico, 2001. Daňhelová, Š. Vybrané kapitoly

Více

Příloha Politika etického chování ODPOVĚDNOST ZA DODRŽOVÁNÍ POLITIKY ETICKÉHO CHOVÁNÍ

Příloha Politika etického chování ODPOVĚDNOST ZA DODRŽOVÁNÍ POLITIKY ETICKÉHO CHOVÁNÍ Příloha Politika etického chování ODPOVĚDNOST ZA DODRŽOVÁNÍ POLITIKY ETICKÉHO CHOVÁNÍ Rada jednatelů společnosti ČEZ Energetické služby, s.r.o. si plně uvědomuje a bez výhrad přijímá odpovědnost ve smyslu

Více

Téma 5: IDENTITA, ETIKA, SPOLEČENSKÁ ODPOVĚDNOST ORGANIZACE

Téma 5: IDENTITA, ETIKA, SPOLEČENSKÁ ODPOVĚDNOST ORGANIZACE VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. školící středisko Kladno katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky Předmět: Podnikový a personální management Téma 5: IDENTITA, ETIKA, SPOLEČENSKÁ ODPOVĚDNOST

Více

DOMOV DŮCHODCŮ VELKÉ HAMRY příspěvková organizace 468 45 Velké Hamry 600 IČ: 712 200 03

DOMOV DŮCHODCŮ VELKÉ HAMRY příspěvková organizace 468 45 Velké Hamry 600 IČ: 712 200 03 DOMOV DŮCHODCŮ VELKÉ HAMRY příspěvková organizace 468 45 Velké Hamry 600 IČ: 712 200 03 Standard č. 1 - Cíle a způsoby poskytování služeb Závazný metodický pokyn č. 1 Druh služby: Domov pro seniory ETICKÝ

Více

S M Ě R N I C E STANOVUJÍCÍ ETICKÝ KODEX PRACOVNÍKA VÝZKUMNÉHO ÚSTAVU MELIORACÍ A OCHRANY PŮDY, V.V.I.

S M Ě R N I C E STANOVUJÍCÍ ETICKÝ KODEX PRACOVNÍKA VÝZKUMNÉHO ÚSTAVU MELIORACÍ A OCHRANY PŮDY, V.V.I. Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i. S M Ě R N I C E STANOVUJÍCÍ ETICKÝ KODEX PRACOVNÍKA VÝZKUMNÉHO ÚSTAVU MELIORACÍ A OCHRANY PŮDY, V.V.I. Strana 1 Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy,

Více

Ing. Eva Štěpánková, Ph.D.

Ing. Eva Štěpánková, Ph.D. Ing. Eva Štěpánková, Ph.D. 62740@mail.muni.cz Vymezení managementu Management, manažer Úrovně managementu Prostředí managementu Funkce managementu Plánování Organizování Vedení lidí Kontrola Řízení - vztah

Více

Základní klíčové hodnoty Společnosti představují následující 4 pilíře

Základní klíčové hodnoty Společnosti představují následující 4 pilíře Etický kodex Korporace VIVA/ALPER Společnosti Kovárna VIVA a.s., společnost ALPER a.s. a společnost VIVA CV s.r.o. tímto deklarují svůj společný záměr k respektování pravidel etiky, morálky, společenské

Více

Podnikatelská etika 9. Etika v činnosti podnikového managementu

Podnikatelská etika 9. Etika v činnosti podnikového managementu Podnikatelská etika 9 Etika v činnosti podnikového managementu Kdo je odpovědný za etiku v podniku? Vlastníci? Zaměstnanci? Manažeři? Hlavní tíha morální odpovědnosti za etiku firmy spočívá na managementu

Více

Evropský polytechnický institut, s.r.o. 1. soukromá vysoká škola na Moravě Kunovice. Základní informace o compliance programu. Oldřich Kratochvíl

Evropský polytechnický institut, s.r.o. 1. soukromá vysoká škola na Moravě Kunovice. Základní informace o compliance programu. Oldřich Kratochvíl Evropský polytechnický institut, s.r.o. 1. soukromá vysoká škola na Moravě Kunovice Základní informace o compliance programu Oldřich Kratochvíl 2018 Autor: Prof. Ing. Oldřich Kratochvíl, Ph.D., CSc.,

Více

CELONÁRODNÍ PRŮZKUM Hodnoty elit českého byznysu. Podrobnější informace o projektu M.C.TRITON a České manažerské asociace (ČMA)

CELONÁRODNÍ PRŮZKUM Hodnoty elit českého byznysu. Podrobnější informace o projektu M.C.TRITON a České manažerské asociace (ČMA) CELONÁRODNÍ PRŮZKUM Hodnoty elit českého byznysu Podrobnější informace o projektu M.C.TRITON a České manažerské asociace (ČMA) Ambice průzkumu Poukázat na jeden z klíčů úspěchu firem, který máme možnost

Více

MANAGEMET I T-7 ETIKA MANAŽERSKÉ PRÁCE T-8 MORÁLNÍ HODNOTY MANAŽERA IVANA NEKVAPILOVÁ

MANAGEMET I T-7 ETIKA MANAŽERSKÉ PRÁCE T-8 MORÁLNÍ HODNOTY MANAŽERA IVANA NEKVAPILOVÁ MANAGEMET I T-7 ETIKA MANAŽERSKÉ PRÁCE T-8 MORÁLNÍ HODNOTY MANAŽERA IVANA NEKVAPILOVÁ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/15.0070)

Více

Dotazník pro rychlé hodnocení společenské odpovědnosti firem (CSR)

Dotazník pro rychlé hodnocení společenské odpovědnosti firem (CSR) Dotazník pro rychlé hodnocení společenské odpovědnosti firem (CSR) Tento dotazník byl sestaven pro rychlé kvalitativní vyhodnocení orientace na společenskou odpovědnost podniku a pro zjištění, jak dobře

Více

7.23 Pojetí vyučovacího předmětu Etika a etiketa

7.23 Pojetí vyučovacího předmětu Etika a etiketa 7.23 Pojetí vyučovacího předmětu Etika a etiketa Obecné cíle výuky Etiky a etikety Předmět a výuka je koncipována tak, aby vedla žáky k pochopení zákonitostí slušných mezilidských vztahů v různých společnostech,

Více

ETICKÝ KODEX. Havlíčkův kraj, o.p.s.

ETICKÝ KODEX. Havlíčkův kraj, o.p.s. ETICKÝ KODEX Havlíčkův kraj, o.p.s. Jak se pozná etické chování? Etika není matematika, neexistuje v ní jediný správný výklad, a tak mohou být značné rozdíly v chápání etiky. Rozeznat odpověď na to, co

Více

Etický kodex sociálního pracovníka České republiky

Etický kodex sociálního pracovníka České republiky Etický kodex sociálního pracovníka České republiky Preambule 1. Sociální práce je profese a akademická disciplína, která podporuje sociální změnu, sociální rozvoj, řešení problémů v mezilidských vtazích,

Více

PROFESNÍ ETIKA UČITELSTVÍ

PROFESNÍ ETIKA UČITELSTVÍ PROFESNÍ ETIKA UČITELSTVÍ Biblioterapie v pedagogické praxi Mgr. Marie Mokrá ÚVODEM tematická souvislost etiky s předmětem našeho zájmu učitel = terapeut, nejen v biblioterapii etika výhodou, ne-li nutností(!)

Více

Základy managementu Řízení lidí. Ing. Ivana Pražanová

Základy managementu Řízení lidí. Ing. Ivana Pražanová Základy managementu Řízení lidí Ing. Ivana Pražanová Historie Lidé na začátku minulého století hlavně nositeli fyzické síly Normy, úkolová mzda, personální agenda metody řízení Postupně se práce stala

Více

OKRESNÍ SOUD V OPAVĚ ROZHODNUTÍ

OKRESNÍ SOUD V OPAVĚ ROZHODNUTÍ OKRESNÍ SOUD V OPAVĚ ROZHODNUTÍ předsedkyně Okresního soudu v Opavě ze dne 27. srpna 2014, kterým se vydává Etický kodex zaměstnanců soudu Etický kodex zaměstnance Okresního soudu v Opavě Preambule Účelem

Více

Produkt 03 SMĚRNICE. ETICKÝ KODEX PRACOVNÍKŮ MěÚ KOJETÍN

Produkt 03 SMĚRNICE. ETICKÝ KODEX PRACOVNÍKŮ MěÚ KOJETÍN Projekt: Reg. č.: Zefektivnění systému řízení a rozvoje LZ na MěÚ Kojetín CZ.1.04/4.1.01/57.00017 Produkt 03 SMĚRNICE ETICKÝ KODEX PRACOVNÍKŮ MěÚ KOJETÍN SCHVALOVACÍ LIST Číslo dokumentu: Číslo Revize:

Více

VÝZNAM KOMPETENCÍ PRO UPLATNĚNÍ ABSOLVENTŮ NA TRHU PRÁCE

VÝZNAM KOMPETENCÍ PRO UPLATNĚNÍ ABSOLVENTŮ NA TRHU PRÁCE VÝZNAM KOMPETENCÍ PRO UPLATNĚNÍ ABSOLVENTŮ NA TRHU PRÁCE HANA KRBCOVÁ ředitelka divize personalistika ČEZ, a. s., viceprezidentka People Management Fora Kompetence pro život, Konírna Poslanecké sněmovny

Více

ETICKÝ KODEX SPOLEČNOSTI

ETICKÝ KODEX SPOLEČNOSTI ETICKÝ KODEX SPOLEČNOSTI ETICKÝ KODEX závazné pro každého zaměstnance bez rozdílu postavení v hierarchii společnosti Optik House, s. r. o., se sídlem Nádražní 129, Mnichovice (dále též společnost ) (dále

Více

Domov Krajánek, poskytovatel sociálních služeb. Samota 224, Jesenice, IČ

Domov Krajánek, poskytovatel sociálních služeb. Samota 224, Jesenice, IČ Domov Krajánek, poskytovatel sociálních služeb Samota 224, 270 33 Jesenice, IČ 71209867 Tel.: 313 599 219, e-mail: sunkovsky@domovjesenice.cz, www.domovjesenice.cz -------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Etický kodex úředníků a zaměstnanců veřejné správy

Etický kodex úředníků a zaměstnanců veřejné správy Etický kodex úředníků a zaměstnanců veřejné správy Preambule Každý úředník a zaměstnanec veřejné správy je povinen při rozhodování dodržovat a ctít zákonnost všech postupů a rovný přístup ke všem fyzickým

Více

To vše odděleně! Přitom mají stejný cíl: spokojeného zákazníka.

To vše odděleně! Přitom mají stejný cíl: spokojeného zákazníka. Firmy investují nemalé prostředky do posílení loajality zákazníků, zjišťování jejich spokojenosti a vnímání značky. Další prostředky směřují do výběru a motivace zaměstnanců, tréninků a školení, do průzkumů

Více

1. MANAGEMENT. Pojem management zahrnuje tedy tyto obsahové roviny:

1. MANAGEMENT. Pojem management zahrnuje tedy tyto obsahové roviny: 1. MANAGEMENT - činnost bez které se neobejde žádný větší organizační celek - věda i umění zároveň - nutnost řízení také v armádě, na univerzitách v umění i jinde. Potřeba řídit se objevuje už se vznikem

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA PROVOZ A EKONOMIKA PREZENČNÍ STUDIUM TEZE K DIPLOMOVÉ PRÁCI: FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ VÝKONNOST A PRACOVNÍ ZAUJETÍ ZAMĚSTNANCŮ Autor DP: Vedoucí

Více

Kapitola 2 - Etika ve veřejné službě

Kapitola 2 - Etika ve veřejné službě Kapitola 2 - Etika ve veřejné službě 2.1 Léta etiky V posledních desetiletích vzrostl značně zájem o etiku ve veřejné službě (nebo ve veřejné správě), takže toto období je v zahraniční odborné literatuře

Více

Preambule. Článek 1 Zákonnost

Preambule. Článek 1 Zákonnost Etický kodex zaměstnanců Státního úřadu pro jadernou bezpečnost vydaný v souladu s usnesením vlády ČR ze dne 9. května 2012 č. 331 o Etickém kodexu úředníků a zaměstnanců veřejné správy Preambule Každý

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE. Řídící styl manažerů v kontextu organizační politiky

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE. Řídící styl manažerů v kontextu organizační politiky ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE FAKULTA PROVOZNĚ EKONOMICKÁ OBOR PODNIKÁNÍ A ADMINISTRATIVA TEZE K DIPLOMOVÉ PRÁCI Řídící styl manažerů v kontextu organizační politiky Vedoucí diplomové práce: Autorka:

Více

Skupina NSG Kodex chování dodavatele

Skupina NSG Kodex chování dodavatele Úvod Skupina NSG Kodex chování dodavatele Cílem skupiny NSG je to, aby díky svému profesionálnímu, legálnímu a etickému způsobu podnikání, jak je uvedeno v prohlášení o hodnotách a zásadách skupiny NSG,

Více

NAŠE POSLÁNÍ. Umožnit všem lidem a organizacím stát se výjimečnými. Franklin Covey Co. Všechna práva vyhrazena.

NAŠE POSLÁNÍ. Umožnit všem lidem a organizacím stát se výjimečnými. Franklin Covey Co. Všechna práva vyhrazena. NAŠE POSLÁNÍ Umožnit všem lidem a organizacím stát se výjimečnými. VÍCE NEŽ 30 LET ZKUŠENOSTÍ 100 000 SETKÁNÍ S KLIENTY KAŽDÝ ROK KANCELÁŘE VE VÍCE NEŽ 140 ZEMÍCH TISÍCE DRŽITELŮ FIREMNÍCH PRŮKAZŮ FRANKLINCOVEY

Více

Etický kodex zaměstnance

Etický kodex zaměstnance ČR - Okresní soud v Olomouci, tř. Svobody 16, 771 38 Olomouc Spr 1380/2014 Etický kodex zaměstnance 1. Účelem Etického kodexu zaměstnance Okresního soudu v Olomouci (dále jen Kodex ) je vymezit a podporovat

Více

XXXVII. zasedání Akademického sněmu Akademie věd České republiky Praha 14. prosince 2010 Bod programu: 5 STAV A VÝCHODISKA VĚDECKÉ ČINNOSTI AKADEMIE V

XXXVII. zasedání Akademického sněmu Akademie věd České republiky Praha 14. prosince 2010 Bod programu: 5 STAV A VÝCHODISKA VĚDECKÉ ČINNOSTI AKADEMIE V XXXVII. zasedání Akademického sněmu Akademie věd České republiky Praha 14. prosince 2010 Bod programu: 5 STAV A VÝCHODISKA VĚDECKÉ ČINNOSTI AKADEMIE VĚD ČESKÉ REPUBLIKY (NÁVRH) STAV A VÝCHODISKA VĚDECKÉ

Více

ETICKÝ KODEX ORGANIZACE

ETICKÝ KODEX ORGANIZACE ETICKÝ KODEX ORGANIZACE Proxima Sociale o. p. s. Rakovského 3138 143 00 Praha 12 Modřany tel. /fax: 277 007 280 Zapsána v Rejstříku obecně prospěšných společností, Městský soud v Praze, oddíl O, vložka

Více

Etický kodex. SPD Kroměříž, a.s. Platnost od SPD Kroměříž a.s. Kaplanova 1852/1e IČO: Kroměříž DIČ: CZ

Etický kodex. SPD Kroměříž, a.s. Platnost od SPD Kroměříž a.s. Kaplanova 1852/1e IČO: Kroměříž DIČ: CZ Etický kodex Platnost od 1.1.2018 je stabilní českou společností zabývající se strojírenskou a elektromechanickou výrobou s dlouhou tradicí. Jako taková má společnost společenskou odpovědnost vůči zákazníkům,

Více

Základní škola Náchod Plhov: ŠVP Klíče k životu. Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky

Základní škola Náchod Plhov: ŠVP Klíče k životu. Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: ČLOVĚK A SPOLEČNOST VÝCHOVA K OBČANSTVÍ VÝCHOVA K OBČANSTVÍ 7. ROČNÍK Člověk a morálka zná rozdíly mezi morální a právní normou, umí co je mravnost na příkladech

Více

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru ORGANIZACE A ŘÍZENÍ VE ZDRAVOTNICTVÍ

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru ORGANIZACE A ŘÍZENÍ VE ZDRAVOTNICTVÍ LOGBOOK Specializační vzdělávání v oboru ORGANIZACE A ŘÍZENÍ VE ZDRAVOTNICTVÍ Ministerstvo zdravotnictví České republiky Palackého náměstí 4, 128 01 Praha 2 tel.: + 420 224 971 111, e-mail: onp@mzcr.cz,

Více

OBSAH INTELEKTUÁLNÍ A LIDSKÝ KAPITÁL 11 ŘÍZENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU 37. Kapitola 1. Problémy s terminologií 12 Intelektuální kapitál a jeho složky 14

OBSAH INTELEKTUÁLNÍ A LIDSKÝ KAPITÁL 11 ŘÍZENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU 37. Kapitola 1. Problémy s terminologií 12 Intelektuální kapitál a jeho složky 14 OBSAH Kapitola 1 INTELEKTUÁLNÍ A LIDSKÝ KAPITÁL 11 Problémy s terminologií 12 Intelektuální kapitál a jeho složky 14 Stručná poznámka k pojmu kapitál v ekonomické teorii 14 Intelektuální kapitál 14 Klasifikace

Více

Politika kvality Nestlé Česko a Slovensko

Politika kvality Nestlé Česko a Slovensko Politika kvality Nestlé Česko a Slovensko KVALITA JE ZÁKLADEM NAŠÍ FIRMY JAKO PŘEDNÍ POTRAVINÁŘSKÉ SPOLEČNOSTI ZAMĚŘENÉ NA VÝŽIVU A ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL Nestlé Česko a Slovensko usiluje o vytváření dlouhodobě

Více

CO ZVYŠUJE ENGAGEMENT ZAMĚSTNANCŮ A PROČ JE TAK DŮLEŽITÝ?

CO ZVYŠUJE ENGAGEMENT ZAMĚSTNANCŮ A PROČ JE TAK DŮLEŽITÝ? CO ZVYŠUJE ENGAGEMENT ZAMĚSTNANCŮ A PROČ JE TAK DŮLEŽITÝ? Dale Carnegie Training Bílá kniha Copyright 2012 Dale Carnegie & Associates, Inc. All rights reserved. driveengagement_101512_wp DŮLEŽITOST LIDÍ

Více

Etického kodexu zaměstnanců Domu zahraniční spolupráce

Etického kodexu zaměstnanců Domu zahraniční spolupráce Přílohou usnesení vlády č. 331 ze dne 9. května 2012 byl vydán Etický kodex úředníků a zaměstnanců veřejné správy, z jehož textu vyplývá následující znění Etického kodexu zaměstnanců Domu zahraniční spolupráce

Více

Podnikatelská etika 2. Etika a ekonomika

Podnikatelská etika 2. Etika a ekonomika Podnikatelská etika 2. Etika a ekonomika 13.10.2016 Etická dimenze základních ekonomických problémů Člověk vnímá svět jako hodnotový systém Jeho jednání je korigováno hodnotovým kontextem Tato korekce

Více

ETICKÝ KODEX.

ETICKÝ KODEX. ETICKÝ KODEX ETICKÝ KODEX Tento Etický kodex stanovuje a veřejně deklaruje základní etické hodnoty holdingu STV INVEST a.s, které STV INVEST a.s. uznává a naplňuje ve vztazích se všemi svými obchodními

Více

Etický kodex LOM PRAHA s.p.

Etický kodex LOM PRAHA s.p. Příloha č.1 k PŘ-25/15/1 Etický kodex LOM PRAHA s.p. Preambule Podnik důsledně dbá na dodržování etických pravidel, základních lidských hodnot a příslušných zákonných norem. Čestné a etické jednání je

Více

Kodex etiky zaměstnanců

Kodex etiky zaměstnanců Kodex etiky zaměstnanců VÝCHOVNÝ ÚSTAV, DĚTSKÝ DOMOV SE ŠKOLOU, ZÁKLADNÍ ŠKOLA, STŘEDNÍ ŠKOLA A ŠKOLNÍ JÍDELNA HOSTOUŇ CHODSKÉ NÁM. 131, 345 25 HOSTOUŇ Preambule Základními hodnotami, které má každý zaměstnanec

Více

Etický kodex Dopravního podniku Ostrava a.s.

Etický kodex Dopravního podniku Ostrava a.s. Etický kodex Dopravního podniku Ostrava a.s. OBSAH Článek 2 Zákonnost... 3 Článek 3 Profesionalita... 3 Článek 4 Rychlost a efektivita... 3 Článek 5 Střet zájmů... 3 Článek 6 Korupce... 4 Článek 7 Nakládání

Více

Nezávislost Inovace Kvalita Vnímavost. Etický kodex skupiny

Nezávislost Inovace Kvalita Vnímavost. Etický kodex skupiny Nezávislost Inovace Kvalita Vnímavost Etický kodex skupiny Jean-Louis PECH GŘ skupiny ACTIA 1 Již od svého založení naše skupina vychází a roste díky silným hodnotám, které zaručují její dlouhodobou životnost

Více

Úvodní slova generálního ředitele

Úvodní slova generálního ředitele Úvodní slova generálního ředitele Reputace naší skupiny společností a důvěra našich současných a budoucích zákazníků, zaměstnanců, akcionářů, subdodavatelů a ostatních zainteresovaných stran je rozhodujícím

Více

ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ

ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ 1 Moderní pojetí odměňování Neznamená pouze mzdu nebo plat, případně jinéformy peněžní odměny, které poskytuje zaměstnavatel zaměstnanci jako kompenzaci za vykonávanou práci. Zahrnuje

Více

Etický kodex společnosti Ecological Consulting a.s.

Etický kodex společnosti Ecological Consulting a.s. Etický kodex společnosti Ecological Consulting a.s. 1. Definice pojmů Pojmy psané s velkým počátečním písmenem mají význam definovaný v této kapitole. Společnost: tímto pojmem je dále v textu označována

Více

STANOVENÍ RIZIKOVÝCH OBLASTÍ

STANOVENÍ RIZIKOVÝCH OBLASTÍ PSYCHIATRICKÁ NEMOCNICE BRNO Húskova 2, 618 32 Brno STANOVENÍ RIZIKOVÝCH OBLASTÍ Tabulka stupnice hodnocení rizik a významnosti vlivu rizika PRAVDĚPODOBNOST VÝSKYTU RIZIKA (P) VÝZNAMNOST VLIVU RIZIKA (V)

Více

VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i. Přátelství 815, Praha Uhříněves. SMĚRNICE č. S-1/2016. Předmět: INTERNÍ PROTIKORUPČNÍ PROGRAM

VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i. Přátelství 815, Praha Uhříněves. SMĚRNICE č. S-1/2016. Předmět: INTERNÍ PROTIKORUPČNÍ PROGRAM VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i. Přátelství 815, 104 00 Praha Uhříněves SMĚRNICE č. S-1/2016 Předmět: INTERNÍ PROTIKORUPČNÍ PROGRAM Účinnost: od 20.6.2016 I. ÚVOD Interní protikorupční program VÚŽV,

Více

Hodnocení zaměstnance.

Hodnocení zaměstnance. Jedličkův ústav, příspěvková organizace Lužická 920/7, 460 01 Liberec 1 Staré Město Hodnocení zaměstnance. Platnost od: 01. 10. 2015 Standard č. 10 a I. Základní ustanovení. Způsobilost pracovníků k naplňování

Více

Manažerská ekonomika

Manažerská ekonomika PODNIKOVÝ MANAGEMENT (zkouška č. 12) Cíl předmětu Získat znalosti zákonitostí úspěšného řízení organizace a přehled o současné teorii a praxi managementu. Seznámit se s moderními manažerskými metodami

Více

Doprovodné obrázky a videa na Internetu

Doprovodné obrázky a videa na Internetu POKYNY KE STUDIU Rozšiřující data na Internetu Doprovodné obrázky a videa na Internetu Rejstřík pojmů 4 PROČ SE STÁT DOBROVOLNÍKEM Čas ke studiu: 1 hodina Cíl: Po prostudování této podkapitoly poznáte

Více

Průzkum Etika a já. Červen 2011

Průzkum Etika a já. Červen 2011 Základní informace o dotazníku Etika a já Anonymní dotazníkové šetření Období červen 2011 Celkem respondentů 60 43 Interní audit 13 Compliance / Ethics 4 Jiné Otázky č. 1, 2, 3 jsou porovnávány s výsledky

Více

Etický kodex zaměstnance ČD Cargo

Etický kodex zaměstnance ČD Cargo Etický kodex zaměstnance ČD Cargo Účel kodexu Účelem Etického kodexu je podporovat žádoucí standardy našeho chování a informovat veřejnost o chování, jež je oprávněna od nás očekávat. Základními hodnotami,

Více

Příkaz ředitele PŘ - 04/14/1. Etický kodex LOM PRAHA s.p.

Příkaz ředitele PŘ - 04/14/1. Etický kodex LOM PRAHA s.p. Příkaz ředitele PŘ - 04/14/1 Ročník: 2014 Dne: 9.1.2014 Počet listů: 5 Počet příloh: - N á z e v: Etický kodex LOM PRAHA s.p. I. Úvodní ustanovení Pro zdokonalení etické kultury v LOM PRAHA s.p. (dále

Více

Etický kodex chování ABC Data

Etický kodex chování ABC Data Etický kodex chování ABC Data Úvod Zaměstnanci ABC Data jsou povinni pracovat bezúhonně a s vzájemným respektem, v souladu se všemi zákony a etickými normami chování. Platnost etického kodexu Všichni zaměstnanci

Více

Interní protikorupční program Státní Léčebné Lázně Janské Lázně, s.p.

Interní protikorupční program Státní Léčebné Lázně Janské Lázně, s.p. Interní protikorupční program Státní Léčebné Lázně Janské Lázně, s.p. 1. Úvodní ustanovení Dne 2. října 2013 schválila vláda ČR svým usnesením č. 752 Rámcový rezortní interní protikorupční program (dále

Více

Management. Základy chování,motivace. Ing. Jan Pivoňka

Management. Základy chování,motivace. Ing. Jan Pivoňka Management Základy chování,motivace Ing. Jan Pivoňka Postoje Hodnocení (příznivá i nepříznivá) o předmětech, lidech nebo událostech Složka poznání přesvědčení, názory, znalosti, informace Složka cítění

Více

your best partner in automotive business Etický kodex

your best partner in automotive business Etický kodex your best partner in automotive business MOSOLF mosolf // Etický kodex 3 EtIcký kodex Úvod Již od založení skupiny mosolf před více než 60 lety dlouho předtím než se pojem compliance stal všeobecně známým

Více

Informační etika (IE)

Informační etika (IE) Etika slovo etika z řeckého ethos = zvyk, mrav, obyčej, ale i zvláštnost pojmenování etika často zaměňováno za morálku (z Ciceronova moralis) to spíše praktická a předpisová stránka etiky další alternativní

Více

STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ

STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání & Rozvoj Plánování & Nábor & Výběr Kariérový růst Firemní strategie STRATEGIE ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Firemní výsledky FF UK 18. DUBEN 2016 Odměňování Řízení

Více

Český telekomunikační úřad Čj. ČTÚ-80 127/2012-601

Český telekomunikační úřad Čj. ČTÚ-80 127/2012-601 Český telekomunikační úřad Čj. ČTÚ-80 127/2012-601 ZÁVAZNÝ POKYN ČTÚ č. 23/2012, kterým se vydává Etický kodex úředníků a zaměstnanců Českého telekomunikačního úřadu ČÁST PRVNÍ Úvodní ustanovení Tímto

Více

Diagnostický ústav pro mládež, Praha 2, Lublaňská 33

Diagnostický ústav pro mládež, Praha 2, Lublaňská 33 Diagnostický ústav pro mládež, Praha 2, Lublaňská 33 ETICKÝ KODEX ZAMĚSTNANCE Diagnostického ústavu pro mládež, Praha 2, Lublaňská 33 Preambule Základními hodnotami, které má každý zaměstnanec státní příspěvkové

Více

Etický kodex pracovníků Pečovatelské služby města Zruče nad Sázavou

Etický kodex pracovníků Pečovatelské služby města Zruče nad Sázavou Město Zruč nad Sázavou Pečovatelská služba Zámek 1 285 22 Zruč nad Sázavou Etický kodex pracovníků Pečovatelské služby města Zruče nad Sázavou Základní ustanovení Účelem etického kodexu je stanovit základní

Více

Etický kodex zaměstnanců CSS Brno Chrlice

Etický kodex zaměstnanců CSS Brno Chrlice Etický kodex zaměstnanců CSS Brno Chrlice Preambule Každý zaměstnanec České republiky, zařazený v rezortu Ministerstva práce a sociálních věcí (dále jen zaměstnanec ) je povinen dodržovat a ctít zákonnost

Více

Společenská odpovědnost organizace jako další nástroj strategického řízení

Společenská odpovědnost organizace jako další nástroj strategického řízení Očekávání Společenská odpovědnost organizace jako další nástroj Prezentace: co to je Společenská odpovědnost stručný popis metodiky pro zavedení do úřadu Práce ve skupinkách sběr námětů a návrhů pro další

Více

ASOCIACE SPOLEČENSKY ODPOVĚDNÝCH FIREM

ASOCIACE SPOLEČENSKY ODPOVĚDNÝCH FIREM ASOCIACE SPOLEČENSKY ODPOVĚDNÝCH FIREM ASOCIACE SPOLEČENSKY ODPOVĚDNÝCH FIREM Žádný člověk není ostrovem, nikdo není sám pro sebe... www.spolecenskaodpovednostfirem.cz IMPLEMENTACE VZDĚLÁVÁNÍ O asociaci

Více

ZÁSADY ŘÍZENÍ STŘETU ZÁJMŮ

ZÁSADY ŘÍZENÍ STŘETU ZÁJMŮ Radlická 333/150, 150 57 Praha 5, IČ: 25677888 Zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 5446 Tel: 224 116 702 Fax: 224 119 548 1 ÚVODNÍ USTANOVENÍ Společnost ČSOB

Více

VYSOKÉ ŠKOLY EKONOMIE A MANAGEMENTU. Vnitřní předpis stanovuje standardy vnitřního hodnocení kvality. Předpis upravuje zejména:

VYSOKÉ ŠKOLY EKONOMIE A MANAGEMENTU. Vnitřní předpis stanovuje standardy vnitřního hodnocení kvality. Předpis upravuje zejména: PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ VYSOKÉ ŠKOLY EKONOMIE A MANAGEMENTU

Více