Předmět: Technické prostředky automatizace

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Předmět: Technické prostředky automatizace"

Transkript

1 Předmět: Technické prostředky automatizace Fakulta : HGF Studijní obor : Automatizace a počítače v surovinovém průmyslu Ročník : 3 Semestr : letní Způsob ukončení : zkouška Institut: 545 Institut ekonomiky a systémů řízení Garant předmětu :.Dr. Ing. Zdeněk Neustupa Vyučující:.Dr. Ing. Zdeněk Neustupa Anotace předmětu: Předmět seznamuje s problematikou automatizace z hlediska technického řešení. Popisuje jednotlivé části řídícího systému, prostředky pro získána zpracování informace a ovládání.použití řídící techniky na dolech. Podmínky nasazení. Řídící systém a jeho části. Měření neelektrických veličin. Principy snímačů. Měření polohy, výchylky, rychlosti, deformace, síly, zrychlení, vibrací, tlaku, průtoku, vakua, stavu hladiny. Měření teploty. Analýza plynů, důlního ovzduší, kvality materiálu. Měření záření. Převodníky a zesilovače. Technika přenosu informací, vyhodnocování, ovládání, signalizace. Řídící obvody důlních systémů. Sylaby Technické prostředky automatizace Požadavky na prostředky řídící techniky na dolech a jejich rozdělení. Prostředky řídící techniky v dolech je nutné podřídit požadavkům pro práci v dolech. Jde především o požadavky na bezpečnost, odolnost a celkové přizpůsobení důlnímu prostředí. Jde především o elektrická, pneumatická nebo hydraulická. Hlubinné doly V hlubinných dolech, zvláště pak uhelných, dochází k vytvoření výbušného prostředí a to především vývinem a výrony CH 4, CO, uhelného prachu apod. Další vlivy působící na prostředky řídící techniky jsou především vlhkost a mechanické namáhání při důlní činnosti. Z hlediska bezpečnosti je nejvážnější nebezpečí výbuchu, které mohou prostředky řídící techniky způsobit ve výbušném prostředí. Zabezpečení se provádí :

2 A/ Zajištěné provedení e (EXO) B/ Nevýbušné závěry - pískový závěr g (Ex1) - pevný závěr d (Ex3) - kapalinový závěr o (Ex5) - závěr s vnitřním přetlakem p (Ex6) - speciální závěr s (Ex8) C/ Jiskrově bezpečné provedení Zajištěné provedení je úprava takových částí, které mohou dát popud k výbuchu jen výjimečně ( svorky,vinutí apod.) Musí se dodržet tyto podmínky : - izolované části elektrických zařízení musí mít krytí alespoň IP 20 - holé živé části všech zařízení musí mít krytí alespoň IP 54 Nevýbušné závěry jsou zvláštní kryty elektrického zařízení, které buď zabrání přístupu výbušné směsi k živým částem nebo vznikne-li výbuch uvnitř závěru, zabrání přenosu výbuchu do okolí. Pískový závěr je vhodný pro elektrická zařízení, která nemají pohyblivé nebo jiskřící části. Závěr je vyplněn pískem předepsaných vlastností. Případný vznik elektrického oblouku nezpůsobí vznícení okolní výbušné směsi. Nevýhodou je špatné chlazení, proto je nutné vkládat chladicí žebra. Pevný závěr je nejpoužívanějším nevýbušným závěrem. Je konstruován tak,aby se případný výbuch uvnitř závěru nemohl přenést do okolí. Závěr není těsný, proto směs vniká dovnitř, je však pomocí konstrukce ( mezery 0,5 mm) zajištěno, že při výbuchu plamen unikající ze závěru je studený a nezapálí okolní směs. Kapalinový závěr, jinak též olejový. Je tvořen nádobou s chladícími žebry, naplněnou olejem, ve kterém je uložen vlastní přístroj. Užívá se pro elektrická zařízení, transformátory a spínače velkých proudů. u kterých zháší oblouk. Nádoba musí mít krytí IP 54 a být opatřená stavoznakem. Závěr s vnitřním přetlakem se dále dělí na : - závěry, které jsou neustále provětrávány vzduchem nebo inertním plynem pod nevelkým tlakem. - závěry, které jsou naplněny vzduchem nebo inertním plynem pod stálým tlakem. Speciální závěry se mohou užívat až po schválení zkušebnou. - kombinace několika závěrů - - kombinace závěru s přídavným opatřením, např. zalévané svorkovnice - - zalívaná zařízení - celé zařízení je zalito vhodnou hmotou - - neprodyšně zaletované závěry Jiskrově zabezpečené zařízení - princip spočívá v omezení nashromážděné energie

3 v elektronických systémech na mezní úroveň, která nemůže být příčinou iniciace výbušné směsi.zabezpečení jiskrové bezpečnosti se děje těmito způsoby: A/ omezení velkým sériovým odporem B/ Zenerova bariera C/ galvanické oddělení: kapacitní, transformátorové, optrony Bezpečnostní závěry se užívají u zařízení silových, např. motory, rozvody elektrického proudu apod. Veškeré měřící přístroje, snímače a kabely pro přenos dat se snažíme konstruovat jiskrově bezpečné. Z dalších vlivů působících na prostředky řídící techniky v hlubinných dolech jsou nejdůležitější vlhkost a mechanické namáhání. Proti těmto vlivům zabezpečujeme zařízení vhodnou konstrukcí - vodotěsnost, pevnost. Povrchové doly V povrchových dolech odpadá nebezpečí výbuchu. Nejdůležitější pak jsou vlivy povětrnostní a to především vlhkost. Dále bývají při důlních pracích namáhány mechanicky. Na ochranu proti těmto vlivům je nutné pamatovat při konstrukci zařízení řídicí techniky. Používané konstrukce se dělí podle: A/ pevnostní ochrana lehká, pevná, pancéřovaná B/ krytí proti nežádoucímu dotyku a vodě Je stanovené rozdělením podle řady IP.Značku krytí tvoří znak IP a dvojmístné číslo. První číslic označuje stupeň ochrany proti nebezpečnému dotyku: 0 - bez ochrany 6 - prachotěsné Druhá číslic označuje stupeň ochrany proti vniknutí vody : 0 - bez ochrany 8 - ponoření Struktura řídícího systému. Řídící technika je zařízení, které umožňuje ovládání, automatické ovládání, automatické měření, regulaci, automatickou regulaci a kombinaci těchto procesů. Základními procesy jsou měření, ovládání, regulace a přenos dat. Řídící technika se skládá z prostředků řídicí techniky, které umožňují realizaci jednotlivých procesů. Celek pak nazýváme řídicím systémem.

4 Řídící člen kontroluje stav soustavy a porovnává ho s cílem řízení. Je-li shodný, nepodniká řídící člen žádné zásahy do soustavy. Nastane-li odchylka, působí zpětně na vstup do soustavy tak, aby na výstupu odstranil odchylku. Teorie řídícího obvodu Schéma řídícího obvodu: w (t) žádaná hodnota e (t) regulační odchylka y (t) akční veličina Z (t), Z (t) náhodné poruchové veličiny x (t) regulovaná veličina Základním požadavkem je : x(t) = w(t) e (t) = 0 Teorie řízení se zabývá těmito základními problémy : 1/ Stabilita, obvod nesmí být nestabilní, nesmí kmitat, musí mít zápornou zpětnou vazbu. 2/ Přesnost řízení a regulace. To lze dosáhnout, bude-li dodržena podmínka, že limita odchylky v nekonečnu bude konvergovat k nule. lim e(t) = 0 t -> 3/ Kvalita regulačního obvodu, přechodný děj při změně zadávané veličiny musí mít požadovaný průběh a vlastnosti. Regulační a řídící obvody dělíme dle teorie řízení na lineární, nelineární a diskrétní. Matematický model reálného regulačního systému vychází z popisu diferenciální rovnicí. Pomocí Laplaceovy transformace se pak převedou tyto vztahy na lineární rovnice. Získáme tak operátorový přenos systému, který je hlavním identifikačním znakem pro další vyhodnocování. Kromě operátorového přenosu lze pro popis řídících systému použít další matematické prostředky:

5 soustava diferenciálních rovnic frekvenční přenos ( Fourierová transformace ) přechodová charakteristika ( odezva na jednotkový skok ) impulzní charakteristika ( odezva na jednotkový impuls ) frekvenční charakteristika v komplexní rovině amplitudová charakteristika a fázová charakteristika Sestavu řídicího systému si můžeme představit jako soubor jednotlivých obvodů. Obecná sestava řídicího obvodu. Řídicí systém se skládá z těchto základních obvodů: obvodu měřícího obvodu vyhodnocování a zpracování informací obvodu přenosu informací obvodu ovládacího obvodu akčního obvodu signalizace obvodu řízení a regulace Skutečné řídící systémy jsou většinou složeny jen z části výše uvedených obvodů. Řídicí systémy lze rozdělit : a) řídicí systémy otevřené b) jednostranně otevřený řídicí systém c) uzavřený řídicí systém A) Otevřený řídicí systém si lze představit jako soubor větve měřicí a větve ovládací. Otevřený řídicí systém je takový systém, v němž je rozhodujícím řídicím členem člověk. Člověk na základě informací, které získá pomocí měřicí větve, pak porovnáváním s požadovanými veličinami řídí technologický proces prostřednictvím ovládací větve.

6 Člověk zde nahrazuje řídicí a regulační člen. Principiální schéma otevřeného řídícího obvodu.

7 B) Jednostranně otevřený řídicí systém je takový systém, který je schopen provést zhodnocení stavu řízeného technologického procesu a porovnat tyto informace s požadovanými stavy. Systém je schopen předat výsledky člověku (obsluze), která pak provede zásah do technologického procesu. C) Uzavřený řídicí systém je systém, který je schopen pracovat samostatně a bez zásahu člověka. Uzavřený řídicí systém se skládá : 1) Měřící větev: - měřícího obvodu - obvodu přenosu informací - obvodu vyhodnocovacího 2) Řídící a regulační obvod 3) Ovládací větev: - obvodu přenosu dat - obvodu ovládání - obvodu akčního 4) Styk s obsluhou: - obvod signalizační - obvod ovládací

8 Měřící obvod, měření neelektrických veličin a základní principy jejich měření. Měřící obvod Měřící obvod zajišťuje sledování potřebných veličin technologického procesu. Do měřícího obvodu vstupuje fyzikální veličina, elektrická nebo neelektrická, která je převodníkem převedena na veličinu vhodnou ke zpracování obvody řídícího systému.jako výstupní veličina může být elektrické napětí, proud, kmitočet nebo přímo číselný kód. Obecná definice: " Měřící obvod provádí přeměnu vstupní fyzikální veličiny na veličinu jinou, vhodnou pro zpracování obvody přenosového a řídícího systému." Rozdělení měřících obvodů Základní dělení podle charakteru měřené veličiny: Měření elektrických veličin Měření neelektrických veličin Měření elektrických veličin je většinou funkcí převodníků, které převádí jednu elektrickou veličinu na jinou nebo jiné úrovně.

9 Měření neelektrických veličin se děje většinou převodem neelektrické veličiny na veličinu elektrickou. Některé neelektrické veličiny jsou měřeny tak, že je proveden převod měřené veličiny na jinou neelektrickou veličinu, kterou můžeme pak lehce a přesně měřit jednoduchým snímačem. Měření neelektrických veličin Požadavky: co největší přesnost vhodný průběh převodní charakteristiky časová stálost vlastností vhodná časová konstanta malá závislost na okolních parazitních vlivech co nejmenší vliv na měřený obvod spolehlivost jednoduchost konstrukce Snímače neelektrických veličin Snímač je takový prvek, který je schopen sledovat měřenou neelektrickou a v závislosti na ní dodávat na výstupu veličinu jinou. Rozdělení snímačů podle potřeby převodníku. A) Snímače aktivní ( generátory, vysílače ), které působením měřené neelektrické veličiny se chovají jako zdroje signálu. B) Snímače pasivní, které působením měřené neelektrické veličiny mění některý ze svých parametrů, který je dále sledován převodníkem a měněn na signál. Rozdělení snímačů z hlediska snímané veličiny na snímače. mechanických veličin tepelných veličin chemických veličin a vakua záření magnetických veličin speciální Rozdělení podle způsobu měření na snímače. dotykové bezdotykové Rozdělení podle principu konstrukce. odporové indukční kapacitní

10 magnetické indukčnostní piezoelektrické termoelektrické optoelektronické světelného záření - generátorové halovy emisní ionizační polarografické pyroelektrické elektrokinetické potenciometrické Principy snímačů používaných k měření neelektrických veličin. Odporové snímače Odporové snímače se vyskytují jak pasivní tak aktivní. Snímače jsou založeny na změně odporu v obvodu elektrického proudu. Změna odporu může být skoková ( kontaktní snímače ) nebo plynulá. Odporové snímače jsou často používané, protože jsou laciné a jednoduše se měří jejich výsledný odpor. Chovaní napětí a odporu v obvodu elektrického proudu je popsáno Ohmovým zákonem ( I = U / R ). U kontaktních snímačů dochází ke změně odporu skokem s hodnoty přechodového odporu kontaktu na hodnotu blížící se nekonečnu. Dojde tedy k přerušení toku elektrického proudu obvodem snímačem. Snímač je tedy dvoupolohový. Ostatní odporové snímače jsou založeny na závislosti odporu vodiče na délce, měrném odporu a průřezu. R = ρ l / S R elektrický odpor ρ...měrný odpor materiálu l délka vodiče S průřez vodiče Změnou kterékoliv z vlastnosti vodiče dochází ke změně odporu. Změna délky vodiče je využívána v potenciometrických snímačích, ve kterých se pohyblivý jezdec posouvá po odporové dráze a tím mění její délku. Odporová dráha může být uhlíková nebo vinutá z odporového drátu. Ke změně průřezu i délky dochází i při deformaci vodiče vnějšími silami ( tenzometry ). Odpor materiálu se mění v závislosti na teplotě. R = R o * ( 1 + α T ) R odpor vodiče při zvýšené resp. snížené teplotě

11 R o..odpor vodiče při počáteční teplotě α...teplotní součinitel odporu T rozdíl teplot Indukčnostní snímače Vlivem měření neelektrické veličiny se mění indukčnost nebo vzájemná indukčnost snímačů. Základní vztah pro impedanci cívky: Z L = R + j ω L Z L impedance cívky R stejnosměrný odpor cívky ω uhlová frekvence napájecího napětí L indukčnost cívky Stejnosměrný odpor cívky a uhlová frekvence jsou konstantní a jsou dány konstrukcí snímače a měřícího obvodu. Hlavní veličinou, která se mění je indukčnost cívky. N Z 2 L = Z m N Z počet závitu cívky = konst. Z m magnetická impedance R m činná složka mag. odporu X m jalová složka mag. odporu Z m = R m + j X m Pro měření se většinou využívá změna délky nebo průřezu části magnetického obvodu. Podle uspořádání cívky nebo magnetického obvodu dělíme indukční snímače na tyto základní skupiny: S malou vzduchovou mezerou Vlivem měřené veličiny se mění poloha kotvy a tím velikost vzduchové mezery změna indukčnosti cívky. Nelineární charakteristika, velmi dobrá citlivost. S otevřeným magnetickým obvodem Vlivem měřené veličiny se jádro posouvá a tím se mění indukčnost cívky. Nelineární charakteristika. Bez feromagnetika

12 Snímač se skládá alespoň ze dvou cívek z nichž jedna je pohyblivá. Jejím pohybem dochází ke změně vzájemné indukčnosti cívek. Jde o snímač transformátorový, nelineární charakteristika. S proměnnou délkou magnetického obvodu Je tvořen pevnou cívkou a magnetickým obvodem. Měřená veličina se přivádí na pohyblivou feromagnetickou vložku, která se nachází ve vzduchové mezeře mezi rameny magnetického obvodu. Pohybem se mění délka a tím indukčnost snímače. Lineární charakteristika. Kapacitní snímače Kapacitní snímače převádějí měřenou veličinu na změnu kapacity. Snímač tvoří jeden nebo více kondenzátorů s proměnnými parametry. Pro kapacitu kondenzátoru platí vztah: C kapacita kondenzátoru d vzdálenost elektrod S plocha elektrod ε o permitivita vakua ε r poměrná permitivita materiálu C = ε o * ε r * S / d Působením neelektrické veličiny se může měnit plocha, vzdálenost elektrod a poměrná permitivita dielektrika. Z toho vyplývá i rozdělení kapacitních snímačů a to na snímače se změnou : Vzdálenosti mezi deskami Neelektrická veličina působí na jednu nebo obě desky tak, že se jejich posunutím mění jejich vzdálenost změna kapacity. Plochy desek Neelektrická veličina způsobí vzájemný posun desek tak, že se mění jejich vzájemně působící plocha změna kapacity. Dielektrika Neelektrická veličina svým působením zasouvá mezi desky kondenzátoru dielektrikum jiné permitivity změna kapacity. Magnetické snímače

13 Magnetické snímače jsou tvořeny uzavřeným magnetickým obvodem z feromagnetického materiálu. Měření neelektrické veličiny je založeno na změně permeability feromagnetika magnetického obvodu. V důsledku této změny se mění impedance magnetického obvodu a indukčnost nebo vzájemná indukčnost jedné nebo několika cívek. Využívají se dva vlivy na magnetický obvod : - deformace - vliv změny teploty Snímače založené na vlivu deformace se dělí : Magnetoelastické Magnetoelastické snímače využívají změny magnetických vlastností feromagnetických materiálů při jejich deformaci. Při změně mechanického napětí ve feromagnetickém materiálu se mění jeho permeabilita a při uzavřeném magnetickém obvodě s alespoň jedním vinutím dojde ke změně indukčnosti a tedy impedance cívky. Magnetoanizotropní Magnetoanizotropní snímač je založen na změně magnetické vodivosti vlivem deformace feromagnetického jádra. U nezatíženého snímače nedochází k indukci napětí U 2. Po zatížení, vlivem změny magnetické vodivosti, přestává být magnetické pole buzené napětím U 1 kolmé k cívce 2 a indukuje se napětí U 2. S inverzí Wiedemannova jevu Tento jev spočívá v tom, že feromagnetická tyč nebo trubka, upnuta na jedné straně, se zkroutí kolem osy, je-li magnetována současně podélným a kruhovým magnetickým polem. Ve snímacím vinutí navinutém kolmo k ose trubky se indukuje elektromotorické napětí, vytvořené podélnou složkou magnetického pole. Elektromotorické napětí je úměrně velikosti kruhového budícího pole a úhlu zkrutu.

14 Indukční snímače Indukční snímače jsou založeny na indukčním zákoně. U = - N Z * d ϕ / dt N Z počet závitu cívky d ϕ / dt časová změna magnetického toku Jde tedy o aktivní snímač, který se chová jako zdroj napětí. Rozeznáváme tyto základní typy: Elektrodynamický Elektrodynamické snímače jsou založeny na využití Faradayova zákona. Pohybem vodiče v mag. poli permanentního magnetu se indukuje napětí U. U = B * l a * v B indukce mag. pole l a aktivní délka vodiče v rychlost vodiče ve směru kolmém na magnetické siločáry Elektromagnetické Na jádru z permanentního magnetu je cívka. Ve vzdálenosti d od pólových nástavců magnetu je feromagnetická část jejíž pohyb mění magnetický tok obvodu. Podle indukčního zákona se pak v cívce indukuje napětí. Piezoelektrické snímače Piezoelektrické snímače jsou založeny na piezoelektrickém jevu. Ten spočívá v tom, že uvnitř některých dielektrik vzniká vlivem mechanických deformací elektrická polarizace, čímž na povrchu vznikají zdánlivé náboje, které mohou vázat nebo uvolňovat náboje skutečné. V měřicí technice se nejčastěji užívá křemen, který má velmi dobré vlastnosti. Termoelektrické snímače Termoelektrické snímače jsou založeny na termoelektrické jevu. Ten je založen na vzniku rozdílu potenciálu v místě vodivého styku dvou kovů, jejíchž výstupní práce elektronu je různá. Empirický vztah udává výstupní termoelektrické napětí U t. U t = a + b* τ + c* τ a,b,c empirické konstanty pro určitou dvojici kovů τ rozdíl teploty dvou vodivě spojených styků dvou kovů

15 Rozsahy teplot: o C : měď - konstantan Cu-ko železo - konstantan Fe-ko niklchrom - nikl NiCr-Ni do 1600 o C : platina rhodium - platina PtRh-Pt nad 1600 o C: iridium rhodium - iridium IrRh-Ir wolfram - iridium W-Ir Hallovy snímače Snímač tohoto typu využívá Hallova jevu. První technická aplikace byla pro měření magnetické indukce. Hallův jev - příčné magnetické pole s indukcí B působí na polovodič, jímž prochází elektrický proud. Na protější straně hranolu potom vzniká Hallovo napětí U H. Pro měření neelektrických veličin je aplikace Hallova jevu výhodná pro svoji jednoduchost. Pohybujeme-li mechanicky Hallovým článkem v nehomogenním magnetickém poli, Hallovo napětí se mění v závislosti na změně polohy tohoto článku. Emisní snímače Emisní snímače využívají fotoelektrické a tepelné emise elektronů a fotonů. Emisní snímače se skládají z fotokatody a anody. Obě elektrody jsou umístěny v skleněné baňce, ve které je vysoké vakuum. Na elektrody je připojeno stejnosměrné napětí ( kladný pól na anodu a záporný na fotokatodu ). Proud procházející obvodem se skládá z proudu, který vzniká dopadem fotonů na fotokatodu a proudu vzniklého tepelnou emisí. Uvolněné elektrony jsou strhávány k anodě a tím vzniká proud. Uvolněné elektrony jsou doplňovány ze zdroje. Pro zvětšení fotoelektrického proudu se snímače plní vzácným plynem. Nedostatkem těchto snímačů je tepelná závislost, setrvačnost a závislost na napájecím napětí. Elektrokinetické snímače V nevodivé trubce 1 je polární kapalina 2 ( např.voda, metanol ). Vnitřní prostor trubky je rozdělen kotoučem 3 z nevodivého porézního materiálu na dvě částí. Pomocí pístu 4 je

16 kapalina protlačována porézním kotoučem ( membránou ) zleva doprava. Po obou stranách kotouče jsou umístěny elektrody 5 ve tvaru kovové mřížky. Obr. Napětí na výstupu snímače je nulové, protože systém je v rovnováze. Pohybuje-li se píst rychlosti v doprava, protlačuje se tlakem p porézním kotoučem a dojde k porušení nábojové rovnováhy na dvojvrstvách a ke vzniku napětí na výstupu snímače. Při změně směru proudění kapaliny se změní polarita napětí na výstupu snímače. Optoelektronické snímače Měřená neelektrická veličina je přivedena na vstup optoelektronického snímače, ve kterém je převedena na signál, který má charakter záření v ultrafialové, viditelné nebo infračervené oblasti spektra. Signál je veden z místa měření pomocí světlovodu. Zde je převeden pomocí některého typu fotoelektrických snímačů ( fotoodpor, fotodioda apod. ) na elektrický signál. Základním prvkem optoelektronického snímače je zdroj záření. Klasickými zdroji jsou žárovky a výbojky. Jejich nevýhodou je malá mechanická odolnost, rozměry a nízký rezonanční kmitočet. Luminiscenční kondenzátory jsou založeny na vlastností luminoforů, u kterých dochází vlivem vnějšího elektrického pole k vyzařování - luminiscencí. Nevýhodou je nízká účinnost, malá intenzita záření a životnost. Elektroluminiscenční diody (LED) pracují ve viditelné a infračervené části spektra. K vzniku záření dochází při rekombinací nosičů náboje v oblasti PN diody. Nevýhodou je nízká účinnost. Polovodičové lasery pracují ve viditelné a infračervené části spektra. Snímače ionizační Jsou tvořeny elektrodami, které se nacházejí v plynném prostředí. Na elektrody je přiloženo elektrické napětí. Dojde-li v plynném prostředí k ionizaci, dochází vlivem elektrostatického pole k pohybu iontů a elektronů a obvodem snímače prochází proud. Tyto snímače se používají pro měření polohy a jaderného záření. Dělení podle způsobu zpracování : integrační - měří střední hodnotu ionizačního proudu impulsové - měří impulsy vyvolané jednotlivými částicemi Dělení podle způsobu plnění : nízkotlaké pro měření střední a vysoké intenzity vysokotlaké pro měření kosmického záření Konstrukce se liší podle druhu měřeného záření. Měříme záření α β γ a Roentgenovo záření. Geigerův-Müllerův čítač je impulsní ionizační snímač. Skládá se ze dvou elektrod, umístěných v baňce naplněné plynem. Elektrody se připojují ke stejnosměrnému zdroji přes

17 odpor, na němž vznikají impulsy napětí, vyvolané průletem ionizující částice snímačem.tyto napěťové impulsy se většinou přivádějí do elektronického čítače. Pyroelektrické snímače Změní-li se teplota materiálu, který má pyroelektrické vlastnosti, změní se orientace molekul a tedy i polarizace krystalů. Je-li krystal opatřen elektrodami, vytvoří se na nich elektrické náboje. Snímače se užívají k měření infračerveného záření ( teploty ). Polarografické snímače Umožňují kvalitativní a kvantitativní analýzu měřené látky. Snímač je tvořen nádobkou 5, na jejímž dně je rtuťová elektroda - anoda 1, dále obsahuje elektrolyt se zkoumanou látkou 6. Katodou je rtuťová kapka 2. Vlivem vlastní hmotnosti odkapává rtuť na dno nádobky. Při průchodu proudu elektrolytem mezi elektrodami se na katodě vylučují kladné ionty z roztoku. Obr. Voltampérová charakteristika I = f ( U ) získaná tímto měřením umožňuje kompletní kvalitativní i kvantitativní analýzu složek roztoku. Měření mechanických veličin polohy, výchylky. Snímače mechanických veličin jsou často založeny na převodu měřené veličiny, na posunutí, natočení nebo pohybu, který je pak měřen snímači pro tyto veličiny. Rozlišujeme základní typy snímačů: Mechanické - nejznámější jsou koncové vypínače Pneumatické a hydraulické - rozlišujeme je na snímače s tryskou nebo s ladičkou Elektrické - dělí se na kontaktní a bezkontaktní Elektrické snímače Používají se tyto principy: Kontaktní Odporové Indukčnostní Kapacitní Fotoelektrické Hallův Emisní Ionizační Kontaktní

18 Kontaktní snímače ( spínače, mikrospínače apod. ) se užívají pro indikaci koncových a mezních stavů (např. koncová poloha ramene servomotoru, mezní délka výsuvné části strojního zařízení ). Zvláštním případem jsou jazýčkové kontakty - relé.ve skleněné trubičce s ochrannou atmosférou jsou zavařeny kontakty. Jejích spínání je prováděno vnějším magnetickým polem pevného magnetu. Vyrábějí se v nevýbušném provedení. Odporové Odporové snímače polohy se nazývají měřicí potenciometry. Působením měřené neelektrické veličiny se mění poloha jezdce, který se posouvá po odporové dráze a tím mění odpor mezi ním a počátkem nebo koncem odporové dráhy. Charakteristika potenciometru může být lineární nebo logaritmická. Potenciometry lze rozdělit na: Posuvné Otočné - používají se pro měření úhlové výchylky Snímače tohoto typu se vyznačují svou jednoduchostí a spolehlivosti. Indukčnostní Používají se všechny typy popsané v otázce č. 4. Podle měřené veličiny se rozdělují na snímače posunutí a natočení. Při měření posunutí mohou snímače pracovat v těchto režimech : pohyblivá část feromagnetika - změna velikosti vzduchové mezery - změna plochy vzduchové mezery pohyblivá cívka Indukčnostní snímače pro měření výchylky dělíme na snímače pro : malé výchylky - řadově stupně Při natočení se změní vzduchová mezera mezi kotvou a statorem. Tím se mění přenos mezi budícím a měřícím vinutí. velké výchylky Lze použít polohový transformátor s pohyblivou cívkou a pevnou cívkou bez feromagnetika. Vzájemná indukčnost cívek pak závisí na jejích výchylce sin α. Dalším typem jsou tzv. oscilátorové snímače: mezerový - mezi vazebními cívkami oscilátoru je mezera, do které se zasouvá elektricky vodivá clona, která mění ind. zpětnou vazbu ( největší citlivost ). průchozí - při průchodu kovového tělesa otvorem ve vazebních cívkách bez feritového jádra se mění indukčnostní zpětná vazba.

19 přibližovací - přiblížením elektricky vodivého materiálu k zpětnovazebné cívce se mění indukčnostní zpětná vazba Pro přímý přenos úhlové výchylky se používají selsyny. Snímač se skládá ze dvou základních částí - statoru a rotoru. Na rotoru je umístěno jednofázové budící vinutí - sloužící k vybuzení magnetického obvodu selsynu. Ve statorových drážkách je uloženo vinutí synchronizační. Dojde-li k pootočení hřídele A poruší se vzájemná rovnováha tak, že magnetické osy obou vinutí nebudou vzájemně kolmé a vybudí napětí, které pootočí hřídel B o stejný úhel. Systém se tak uvede do rovnováhy. Kapacitní Používají se všechny typy popsané v otázce č. 4. Posunutí nebo natočení se přímo přenáší na jednu z desek kondenzátoru nebo dielektrika. Fotoelektrické a optoelektronické Jsou bezkontaktní snímače polohy. Snímač je tvořen fotocitlivým prvkem a zdrojem světla. Snímače lze rozdělit : snímače bez pomocného zdroje snímače s pomocným zdrojem - pracující s proměnnou propustností - pracující s proměnným odrazem - pracující s proměnným cloněním

20 Jako fotocitlivý prvek se používá fotoodpor, fotodioda, fototranzistor. Pomocné zdroje mohou být žárovka, výbojka, LED dioda apod. Ionizační Pracují na stejném principu, jako fotoelektrické snímače, zdroj světla je nahrazen jaderným zářičem. Jejich předností je možnost použití v obtížných pracovních podmínkách v dole, kde by se fotonky zašpinily a vrstva prachu by znemožnila průchod světla. Hallovy Využívají Hallova jevů a pro měření polohy se používají ve spojení s permanentním magnetem. V závislosti na vzdálenosti magnetu se mění na výstupu Hallova snímače napětí. Měření mechanických veličin rychlosti, zrychlení, vibrací a kroutícího momentu. Měření rychlosti Rozeznáváme rychlost přímočarou a úhlovou. Úhlovou rychlost měříme nepřímo a to většinou jako rychlost otáčení. Snímače rozdělujeme na snímače : Mechanické Elektrické - impulsní - generátorové Měření přímočaré rychlosti se většinou mechanicky převede na měření otáček. Přímé měření se provádí pomocí snímačů posunutí. Za definovaný časový úsek se změří posunutí a rychlost se vypočítá. Rychlost otáčení se obvykle měří počtem otáček za minutu. Úhlovou rychlost můžeme měřit buď absolutní metodou, založenou na principu zjištění otáček hřídele během daného časového intervalu, nebo nepřímou metodou - srovnáním počtu otáček hřídele se známým kmitočtem libovolného nezávislého periodického děje ( např. stroboskop ). Mechanické snímače Mezi nejznámější patří odstředivý otáčkoměr. Odstředivý otáčkoměr se skládá ze závaží, umístěných v určité vzdálenosti od osy otáčení. Zvětšuji-li se otáčky, vzdaluji se působením odstředivých sil závaží od osy otáčení, překonávají sílu pružiny a jejich pohyb je vyveden na posuv objímky. Tohoto posuvu lze pak využít k vyhodnocení.

21 Elektrické snímače Impulsní snímače Rychlost měříme pomocí el. impulsů odvozených z otáček hřídele. Kontaktové - impulsy jsou vytvářeny vačkou, která spína kontakty Indukčnostní - impulsy vytváří cívka, jejíž indukčnost se mění přiblížením výstupu na hřídeli Oscilátorový - na hřídeli je clonka s jedním nebo více zuby, která prochází štěrbinou snímače. Tím se na výstupu snímače vytváří impulsy. Fotoelektrický - vytváří impulsy odcloněním světla dopadajícího na snímač zuby clonky. Hallův - impulsy se vytvářejí přiblížením permanentního magnetu připevněného na hřídeli k snímači. Kapacitní - na hřídeli je připevněno pohyblivé dielektrikum Generátorové snímače Jsou snímače u kterých je výstupní napětí úměrné otáčkám. Např. generátor stejnosměrného proudu ( dynamo ), který generuje stejnosměrné napětí v závislosti na otáčkách. Měření zrychlení Jsou založeny na využití vztahu mezi zrychlením a silou. F = m * a Při konstantní setrvačné hmotnosti převádíme měření zrychlení na měření síly. V praxi se používají tyto snímače : Odporové - s potenciometrem - se stykovým odporem - tenzometrické Indukčnostní Magnetostrikční Piezoelektrické Odporové snímače s potenciometrem Využívají vliv setrvačné hmotnosti na pružný závěs. Setrvačná hmotnost upevněná na pružině, způsobí vlivem zrychlení deformaci závěsu a tím i změnu polohy. Tu pak potenciometrem převedeme na elektrický signál. Odporové snímače se stykovým odporem Mají dva uhlíkové sloupce, které jsou pevně uchyceny mezi kryty. Mezi nimi je pohyblivě nasazená vložka, na které je upevněna setrvačná hmotnost. Působením zrychlení dochází ke stlačování jednoho nebo druhého sloupce. Tím je umožněno měření kladného i záporného zrychlení.

22 Odporové snímače s tenzometry Převádějí zrychlení na deformací nosníku vetknutého na jednom konci. Na volném konci nosníku je těleso uchyceno se setrvačnou hmotnosti. Při zrychlení je nosník ohýbán silou, která působí v těžišti tělesa. Na nosníku jsou nalepeny tenzometry,které určují velikost deformace a tím i zrychlení. Indukčnostní snímače Setrvačnou hmotu vytváří přímo cívka. Magnetostrikční snímače Působením zrychlení se vytváří silové působení setrvačné hmotnosti 1 na magnetický obvod 3. Ve vinutí 4 se pak indukuje napětí. Potřebné předpětí je vytvořeno pomocnou membránou 5. Piezoelektrické snímače Na piezoelektrický krystal působí síla od setrvačné hmotnosti. Deformace piezoelektrického článku od této síly má za následek vznik náboje na krystalu, jehož velikost je úměrná zrychlení. Měření vibrací K měření se používají snímače výchylky, rychlosti a zrychlení. Dělení snímačů podle dynamických vlastností: absolutní relativní dotykové bezdotykové

23 U absolutních snímačů se používá setrvačná hmotnost jako relativně klidné těleso, které je s kmitající částí spojeno pružným článkem. Relativní snímače pracují tak, že hmotnost představující měřící systém je pevně spojena článkem s velkou tuhostí s měřeným tělesem. Dělení snímačů podle fyzikálního principu: indukční elektromagnetické piezoelektrické - totožné se snímači zrychlení indukčnostní odporové - kontaktové - tenzometrické - elektrolytické - potenciometrické - se stykovým odporem fotometrické optoelektrické emisní kapacitní Indukční snímače Jsou jak absolutní tak relativní. Relativní snímače jsou snímače posunutí většinou s otevřeným magnetickým obvodem v diferenčním zapojení. Snímač je upevněn krytem 1 k pevnému tělesu ( rám stroje apod. ). V krytu jsou upevněny cívky 2 v diferenčním zapojení. V dutině cívek je pružně uloženo feromagnetické jádro 3 s měřící tyčí 4. Působením vibrací na měřící tyč dojde k posouvání jádra a tím ke změně indukčnosti snímače. Odporové snímače kontaktové Používají se většinou jako relativní, měřící tyč ovládá kontakty na pevném tělese. Snímač ukazuje jen koncové polohy vibrací od určité úrovně. Odporové snímače potenciometrické Stejné použití a princip jako u předchozího. Dávají však spojitý signál odpovídající vibracím. Odporové snímače se stykovým odporem a tenzometrické Tyto snímače odpovídají konstrukcí snímačům zrychlení.

24 Elektrolytické odporové snímače V uzavřené nádobce naplněné elektrolytem jsou dvě pevné a mezi nimi jedna pohyblivá elektroda. Při pohybu pohyblivé elektrody se mezi ní a pevnými elektrodami mění ohmický odpor elektrolytu. Snímač je značně teplotně závislý a konstrukčně náročný a proto se téměř nepoužívá Emisní snímače Tento snímač je v podstatě dvojitou vakuovou diodou. Při změně polohy obou anod vůči nepohyblivé katodě se mění proudy protékající oběma větvemi diody. Kapacitní snímače Vibrace se mechanicky převádějí na desku kondenzátoru, což má za následek změnu kapacity. Fotometrické snímače Podstatou fotometrických snímačů mechanických kmitů je, že pohybem kmitajícího předmětu se mění průměr světelného svazku dopadající na některý detektor záření. Optoelektronické snímače Tyto snímače odpovídají snímačům pro měření otáčení. Měření kroutícího momentu Měření kroutícího momentu je založeno na měření deformaci hřídele, na kterou působí moment síly. Deformaci hřídele měříme pomocí tenzometrů nebo snímačem výchylky. Dělení podle fyzikálního principu: odporový potenciometr - málo užívaný odporový tenzometr indukčnostní snímač kapacitní snímač magnetoizotropní snímač magnetoelastický snímač magnetický snímač s inverzí Wiedemannova jevu fotoelektrický optoelektrický Odporový tenzometr V současnosti nejpoužívanější snímač. Jako deformačního prvku se užívá většinou hřídel. Na jejím povrchu jsou nalepeny odporové tenzometry, které vytvářejí celý můstek. Magnetoelastický snímač

25 Měření je možné dvěma způsoby. Na obrázku a) měříme změnu permeability mezi body 1-2 nebo 3-4 pomocí příložného indukčnostního snímač s magnetickým obvodem tvaru U. Druhá možnost je na obrázku b), kdy měříme celkovou změnu permeability hřídele pomocí cívky, která je na hřídel nasunutá. Měření je zatíženo mnoha parazitními vlivy, jejichž kompenzace je obtížná. Magnetoizotropní snímače Snímač je složen ze dvou magnetických obvodů.je-li hřídel zatížená kroucením, deformuje se také magnetické pole obvodu a tak dojde k průchodu magnetického toku sekundárním magnetickým obvodem. Tím je na něm indukováno napětí, které je úměrné momentu síly. K výhodám patří, že nedochází k přímému kontaktu s hřídeli. Nevýhodou je vliv homogenity materiálu a zbytkový magnetizmus. Snímače s využitím inverze Wiedemannova jevu Sám princip tohoto snímače se nabízí pro použití k měření kroutícího momentu, jelikož jeho výstupní napětí odpovídá úhlu zkroucení trubky snímače. Při měření otáčející se hřídele vzniká problém přenosu budícího proudu. Protože se jedná o poměrně velké proudy, je řešení velmi obtížné a proto se tento princip nepoužívá. Indukční snímač Pro měření zkroucení hřídele se nejčastěji používají indukční snímače. Snímač tohoto typu je tvořen dvěma synchronními jednofázovými generátory, jejichž rotory jsou nasazeny na hřídeli ve dvou průřezech. Statory obou generátorů jsou zapojeny proti sobě. Nepůsobí-li kroutící moment, jsou elektromotorická napětí fázově posunuta o 180 o. Působí-li kroutící

26 moment, natáčejí se rotory snímače, a tím se fázově posouvají elektromotorická napětí obou statorů. Fotoelektrické snímače Tento snímač pracuje na principu dvou clon, které jsou uchyceny v určité vzdálenosti na kroucené hřídeli. Clony obsahují otvory, jimiž prochází světelný tok ze žárovky na fotoelektrický snímač. Zkroucením hřídele se posunou vzájemně otvory obou clon, což má za následek, že se bude měnit délka světelných pulsů a tedy i délka elektrických pulsů na výstupu snímače. Měření mechanických veličin deformace a síly. Měření deformace K měření deformace se užívá tenzometrů. Měření můžeme rozdělit na : statická - změna deformace dynamická - průběžná měření Poměrnou deformací ε definujeme jako podíl deformace a jednoho z původních rozměrů tělesa. ε = l / l Pro oblast pružné deformace platí Hookeův zákon, který říká, že poměrná deformace je úměrná mechanickému napětí materiálu. Pružná deformace je taková deformace kdy po namáhání materiálu se materiál vrátí do původního tvaru. σ = ε * E σ mechanické napětí E modul pružnosti v tahu Změřením poměrného posunutí můžeme určit velikost mechanického napětí. Odporové snímače tenzometrické Vychází s popsané závislosti odporu na délce a průřezu a tím na deformaci. Kovové tenzometry Příložné vlastní odporový drátek je napjat mezi izolačními nosníky, na které se mechanicky přenáší posunutím měřené části. Výhodou je možnost použití při vyšších teplotách až 310 o C. Nevýhodou je omezený měřící rozsah. Lepené - odporový drát má tvar mnohonásobné vlásenky a je nalepen na tenký podklad z papíru, plastické hmoty apod. Konce aktivního odporového drátku jsou přiletovány na tlustší vývody. Nevýhodou je parazitní vliv teploty.

27 V případě, že chceme měřit poměrné prodloužení ve více směrech, použijeme sdružené tenzometry. Na jedné podložce je umístěno několik vhodně orientovaných vinutí, která jsou umístěna nejen vedle sebe, ale i na sobě. Polovodičové tenzometry Vlivem deformací se mění měrný odpor křemíku. Pro tenzometry jsou nejvhodnější tenká vlákna vyrobená z monokrystalu křemíku, především typu P. Působením tlaku může dojít až k mezní deformaci, při niž dochází k nevratným změnám tenzometrů. Hodnota mezní deformace závisí na průřezu a povrchu polovodičového článku. Výhodou je vysoká citlivost v obou směrech ( zvětšení, zmenšení ).Nevýhodou je vyšší citlivost na změnu teploty. Polovodičové články lepíme buď přímo na měřený materiál, nebo na vhodnou podložku. Základní typy: jednoduchý - na podložce i bez podložky dvojitý - dva tenzometry obdélníkového tvaru s opačnými znaménky součinitele deformační citlivosti, ale stejné velikosti. tenzometrický můstek - složen ze čtyř odporových prvků křížový - pro zjišťování směrů hlavního napětí Indukčnostní snímače Pro měření deformací použijeme principy snímačů pro měření posunutí. Magnetoelastické snímače Princip magnetoelastických snímačů je popsán v otázce č. 4. Snímač je přilepen nebo přivařen na měřenou část. Tyto snímače jsou vhodné do obtížných podmínek, ve kterých se nedají použít odporové tenzometry. Tenzometry využívající inverze Wiedemannova jevu Vlastní princip je popsán v otázce č. 4. Deformace povrchu měřené části je většinou přímočará a musíme ji převést na torzní namáhání trubky. Snímače síly

28 Jsou většinou založeny na využití deformačních členů, pomocí nichž se převádí síla na deformaci nebo výchylku. Rozdělení podle fyzikální veličiny, na kterou převádí sílu. Mechanické pružinové - síla působí na jeden konec pružiny, druhý je pevně uchycen. Prodloužení a nebo stlačení pružiny je úměrné síle. Např. pružinové siloměry a váhy. pákové - jde především o váhy s protizávažím Hydraulické Pracují na principu působení síly na píst, který stlačuje kapalinu. Tlak v kapalině se měří a úměrný síle. Elektrické odporové - snímače polohy k mechanickým snímačům síly - se stykovým odporem - tenzometrické indukčnostní magnetické - magnetoelastické - magnetoizotropní - s inverzi Wiedemannova jevu kapacitní piezoelektrické Odporové potenciometry Používají se k přeměně výchylky, vznikající u mechanických snímačů síly na elektrický signál. Odporové tenzometry Převod tlakové a tahové síly na deformaci se provádí pomocí pružných prvků, na jejíchž povrchu jsou nalepeny tenzometry. Vlastnosti pružného prvku: dostatečná pevnost a odolnost proti porušení vysoká mez pružnosti dlouhodobou stabilitu mechanických veličin lineární průběh pružné deformace Požadavky lze splnit správným výběrem materiálů, jeho tepelného zpracování a vhodným tvarem pružného prvku. Indukčnostní Pro měření sil se používají snímače s malou vzduchovou mezerou a s otevřeným mag. obvodem. Magnetoelastické snímače Popis principu snímače je uveden v otázce č. 4.

29 Tento typ snímače je nejrozšířenější, je spolehlivý, jednoduchý a vhodný pro těžké provozy. Magnetoizotropní snímače Popis principu snímače je uveden v otázce č. 4. Snímače využívající inverze Wiedemannova jevu Pomocí tahové a tlakové síly jsou vytvořeny silové dvojice, jejichž kroutícím momentem je namáhána měřicí torzní trubka. Kapacitní snímače Tlaková nebo tahová síla je přenášená membránou na pohyblivou elektrodu kondenzátoru. Změnou vzdálenosti elektrod se mění kapacita kondenzátoru. Piezoelektrické snímače Popis principu snímače je uveden v otázce č. 4. Měření tlaku Snímače tlaku jsou většinou založeny na přeměně tlaku deformaci změnu polohy deformačního členu. Podle výstupního signálu dělíme snímače : Hydrostatické Mechanické Elektrické Hydrostatické tlakoměry Nádobkový tlakoměr Nádobkový tlakoměr se skládá z nádobky a svislé trubice. Větší tlak připojíme na hrdlo nádobky, menší horní konec trubice. Působením obou tlaků se sníží hladina v nádobce a zvýší v trubici. p 1 = p 2 + ρ * g * h ρ měrná hmotnost kapaliny g gravitační zrychlení h svislá měřená výška hladiny v trubici p = p 1 - p 2 p = ρ * g * h

30 Hodnota součinu ρ * g * h představuje hydrostatický tlak sloupce, který je stejně velký jako rozdíl připojených tlaků. Trubicový tlakoměr Jestliže je tlak p 1 > p 2 vychýlí se kapalina tak, že vytvoří sloupec, jehož hydrostatický tlak se vyrovná rozdílu připojených tlaků. měřený rozdíl tlaků celková výška h je p 1 = p 2 + ρ * g * h p = p 1 - p 2 = ρ * g * h h = h 1 + h 2 Při stejných průřezech obou ramen lze odečítat rozdíl hladin v obou ramenech nebo ji brát jako dvojnásobek hodnoty odečtené na jednom rameni. Pro měření vyšších tlaku se užívají U tlakoměry uzavřené ( kompresní ). Jedna trubice je uzavřená a nad hladinou kapaliny je vzduch. Plovákové tlakoměry Bývají většinou provedeny z ocelové trubice U, jejíž jedno rameno má větší průřez. Na hladině ( většinou rtuti ) v širším rameni je umístěn plovák, jehož poloha je funkcí tlaku. Zvonové tlakoměry

31 Patří do skupiny tlakoměru se silovým účinkem. Výsledná síla vzniká působením připojeného tlaku na zvon plující v kapalině.tyto snímače se používají pro měření malých přetlaků.

32 Prstencové tlakoměry Prstencový tlakoměr je tvořen kruhovou trubici otočně uloženou ve svém středu. Trubice je částečně naplněná uzavírací kapalinou. Je opatřena závažím a na opačné straně souměrně umístěnými tlakovými přívody, mezi nimiž je přepažena. Působí-li v jedné části přetlak p, vychýlí se sloupec kapaliny tak, že vzniklý moment natáčí prstenec, až se vyrovná s momentem vyvolaným hmotností vychýleného závaží. Výchylka se pomocí snímačů úhlové výchylky převádí na elektrický signál. Pístové tlakoměry Z jedné strany působí přetlak kapaliny p, z druhé strany působí pístní síla F, určená buď závažím nebo deformací pružiny. Převod na elektrický signál je možný libovolným snímačem síly nebo polohy. Mechanické tlakoměry Mechanické tlakoměry jsou založeny na změně geometrického nebo deformačního členu, který je namáhán měřeným tlakem. Toto namáhání musí být v rozsahu pružných deformací. Tlakoměr membránový Pro měření nižších tlaků se požívají tenké pružné fólie, pro měření vyšších tlaků se používají tuhé membrány. Vlivem působení tlaku dochází k prohybu membrány a vnitřnímu pnutí, které je úměrné velikosti tlaku. Převod na elektrický signál se děje

33 pomocí snímače výchylky. Nejčastěji se setkáváme s měřením mechanického napětí u membrány pomocí odporových tenzometrů.membránu lze také vyrobit z monokrystalu, ve kterém jsou zároveň vytvořeny odporové tenzometry. Tlakoměry trubicové Tyto tlakoměry využívají podélné nebo tečné deformace stěny trubky. Převod na elektrický signál se děje pomocí odporových tenzometrů, které jsou nalepeny na stěně trubky. Největšího rozšíření dosáhl tlakoměr s Bourdonovou trubici. Trubice s nekruhovitým průřezem je na jednom konci uzavřena a je stočena do tvaru kružnice. Posunutí volného konce je úměrné měřenému tlaku. Tlakoměry krabicové a vlnovcové Jediná membrána dává při měření tlaku poměrně malý zdvih. Proto se skládají tlakoměry ze dvou stejných membrán a vytváří se tzv. tlakoměrné krabice. Elektrické tlakoměry Rozdělení podle způsobu působení tlaku : Přímé Zprostředkované Rozdělení podle principu : odporové - potenciometrické - s využitím stykového odporu - tenzometrické - s měřením deformace - s přímou deformací

34 indukčnostní kapacitní piezoelektrické Snímače s přímým působením tlaku Tlakoměry odporové Tyto snímače využívají změny odporu při všestranném působení tlaku. Jako odporový materiál se používá manganin. Kapacitní tlakoměry Jednou elektrodou kondenzátoru je přímo kovová membrána, druhá pevná elektroda je od ní vzdálena o d. Působením tlaku dojde k průhybu elektrody a tím se změní kapacita snímače. Snímače se zprostředkovaným působením tlaku Tyto snímače měří změnu polohy, silové působení nebo deformaci, které vzniknou působením tlaku na hydrostatické nebo mechanické tlakoměry. Kontaktní snímače Kontaktní snímače působí jako indikátor mezních nebo důležitých velikostí tlaků. Odporové potenciometrické snímače

35 Tyto snímače se užívají jako měřiče polohy u hydrostatických zvonových a plovákových tlakoměrů a u membránových, vlnovcových a krabicových tlakoměrů. Při použití Bourdonovy trubice měří úhlovou výchylku. Odporové snímače s využitím stykového odporu Pevná membrána působí na sloupec uhlíkových destiček předepjatých tlakovou silou. Vlivem silového působení se mění stykový odpor mezi destičkami a tím i celkový odpor. Odporové snímače tenzometrické Tyto snímače měří deformaci mechanických tlakoměrů membránových a trubkových. Většinou jsou přímo nalepeny na deformačním členu tlakoměru. Indukčnostní snímače Měří se změna polohy deformačního členu mechanických tlakoměrů. Kapacitní snímače Používají se výjimečně tam, kde není možné zhotovit elektrický vodivou membránu. Měření stavu hladiny. Podle principu měření stavu hladiny můžeme hladinoměry rozdělit do těchto skupin : Plovákový Tlakový - snímače hydrostatického tlaku - snímače tlakového rozdílu - snímače tlaku s provzdušňováním kapaliny Elektrolytický Kapacitní Ultrazvukový S jaderným zářením Tepelné Měření hladiny kapalin Plovákové snímače Nejrozšířenějším snímačem krajních poloh hladiny je plovákový snímač, skládající se z plováku a libovolného snímače polohy. Snímač hladiny založený na hydrostatickém tlaku Hydrostatický tlak, který je úměrný výšce hladiny, můžeme měřit kterýmkoli tlakoměrným snímačem. Jednoduchým snímačem je trubka dole otevřená a nahoře ukončená v některém tlakoměrném snímači.

36 Elektrolytický hladinoměr Tento typ snímače využívá elektrické vodivosti kapaliny. V nádrží jsou uloženy dvě elektrody tak, že při změně výšky hladiny se mění hloubka ponoření elektrod a tedy i velikost impedance, kterou vytváří kapalina mezi elektrodami. Kapacitní snímače Na vnější stěně trubice jsou umístěny elektrody kapacitního snímače. Je-li kapalina vodivá, můžeme použít pouze jednu elektrodu, druhou tvoří měřená kapalina. Ultrazvukový hladinoměr Měří vzdálenost, která je úměrná době průchodu ultrazvukového signálu materiálem při známé rychlosti šíření signálu. Nejjednodušší je měření v kapalném prostředí kontaktním způsobem, kdy jedna nebo dvě ultrazvukové sondy jsou umístěny na dně nádrže a vysílají ultrazvukové impulsy. t doba průchodu signálu c rychlost šíření ultrazvuku l = ( c * t ) / 2

37 Snímače využívající jaderného záření Pracují na principu pohlcování záření materiálem. Pohlcení je úměrné tloušťce materiálu. Analogový snímač pro kontinuální měření stavu hladiny se z hygienických důvodu nepoužívá. Bodový snímač je určen pro měření mezních stavu hladin. Tepelný hladinoměr Termistor je umístěn na měřeném místě a v sérii s ním je zapojena žárovka. Přežhavený termistor je na vzduchu nedokonale ochlazen, tím se ohřívá a jeho odpor klesá. Obvodem prochází značný proud a žárovka svítí. Signalizuje tedy nepřítomnost hladiny. Jakmile hladina kapaliny stoupne a termistor začne být účinně ochlazován, stoupne odpor termistoru.

38 Měření hladiny sypkých materiálů V žádané výšce je umístěna pružná membrána, kterou materiál při dostoupení určité výšky zasype. Tím se membrána vychýlí, sepne kontakt a signalizuje stav hladiny, popř. zastavuje pás apod.. Vrtulkový hladinoměr Do nádobky zavěsíme malý motorek opatřený vrtulkou, která se stále otáčí. Dostoupí-li hladina materiálu do výše vrtulky, je vrtulka zabržděna, čímž se motorek natočí proti odporu pružiny a spojí kontakty signálního zařízení nebo ovládacího relé. Měření průtoku, množství. Snímače průtoku Průtok se měří podle objemu nebo podle hmoty, které protekly průřezem za jednotku času. V prvním případě jde o objemový průtok, ve druhém případě o průtok hmotnostní. Objemový průtok : Q v = S * v [ m 3 s -1 ] Hmotnostní průtok : Q m = S * v * ρ [ kg s -1 ] Rozdělení snímačů podle druhu materiálu jehož průtok měříme : Kapalné a plynné Sypké hmoty Rozdělení podle principu snímače : objemové - bubnové ( rotační ) zubové ( s oválnými rotory )

39 rychlostní - axiální - radiální dynamické - trysky - clony - Pitotova trubice - odstředivé plovákové - rotametr - přepad - danaida značkovací tepelné indukční ultrazvukové vírové speciální Rozdělení snímačů průtoku sypkých hmot : pásové váhy odstředivé indukční radioizotopní Snímače průtoku kapalin a plynů Objemové průtokoměry Pracují na principu nespojitém nebo spojitém. Nespojité průtokoměry se používají k cejchování ostatních průtokoměru. Pracuji s definovaným objemem nádoby a přesným měřením času. V rotačních ( bubnových ) přístrojích se kapalina přivádí trubkou do měrného válce, který je rozdělen na tři části. Kapalina přepadává pouze do jedné komory. Po jejím naplnění přeteče kapalina do druhé komory, tím se poruší rovnováha a buben se pootočí tak, aby se naplnila druhá komora. Stačí měřit počet otáček nebo pootočení, protože známe objem komory. Rychlostní průtokoměry Základem rychlostního průtokoměrů je lopatkové nebo šroubové kolo, které uvádí do otáčivého pohybu kinetická energie prudící kapaliny. Rychlost otáčení kola je úměrná střední rychlosti proudu, procházejícího příčným průřezem měřidla.

Kapacitní senzory. ε r2. Změna kapacity důsledkem změny X. b) c) ε r1. a) aktivní plochy elektrod. b)vzdálenosti elektrod

Kapacitní senzory. ε r2. Změna kapacity důsledkem změny X. b) c) ε r1. a) aktivní plochy elektrod. b)vzdálenosti elektrod Kapacitní senzory a) b) c) ε r1 Změna kapacity důsledkem změny a) aktivní plochy elektrod d) ε r2 ε r1 e) ε r2 b)vzdálenosti elektrod c)plochy dvou dielektrik s různou permitivitou d) tloušťky dvou dielektrik

Více

Snímače hladiny. Učební text VOŠ a SPŠ Kutná Hora. Základní pojmy. měření výšky hladiny kapalných látek a sypkých hmot

Snímače hladiny. Učební text VOŠ a SPŠ Kutná Hora. Základní pojmy. měření výšky hladiny kapalných látek a sypkých hmot Snímače hladiny Učební text VOŠ a SPŠ Kutná Hora Základní pojmy Použití snímačů hladiny (stavoznaků) měření výšky hladiny kapalných látek a sypkých hmot O výběru vhodného snímače rozhoduje požadovaný rozsah

Více

1 SENZORY SÍLY, TLAKU A HMOTNOSTI

1 SENZORY SÍLY, TLAKU A HMOTNOSTI 1 SENZORY SÍLY, TLAKU A HMOTNOSTI Senzory používající ve většině případů princip převodu síly, tlaku a tíhy na deformaci. Využívají fyzikálních účinků síly. Časově proměnná síla vyvolá zrychlení a hmotnosti

Více

Vzorkovací zesilovač základní princip všech digitálních osciloskopů, záznamníků, převodníků,

Vzorkovací zesilovač základní princip všech digitálních osciloskopů, záznamníků, převodníků, 5. října 2015 1 TYPY SIGNÁLŮ Vzorkovací zesilovač základní princip všech digitálních osciloskopů, záznamníků, převodníků, http://www.tek.com/products/oscilloscopes/dpo4000/ 5. října 2015 2 II. ÚPRAVA SIGNÁLŮ

Více

ROZDĚLENÍ SNÍMAČŮ, POŽADAVKY KLADENÉ NA SNÍMAČE, VLASTNOSTI SNÍMAČŮ

ROZDĚLENÍ SNÍMAČŮ, POŽADAVKY KLADENÉ NA SNÍMAČE, VLASTNOSTI SNÍMAČŮ ROZDĚLENÍ SNÍMAČŮ, POŽADAVKY KLADENÉ NA SNÍMAČE, VLASTNOSTI SNÍMAČŮ (1.1, 1.2 a 1.3) Ing. Pavel VYLEGALA 2014 Rozdělení snímačů Snímače se dají rozdělit podle mnoha hledisek. Základním rozdělení: Snímače

Více

7. Měření výšky hladiny

7. Měření výšky hladiny 7. Měření výšky hladiny Při měření výšky hladiny se jedná o určení polohy rozhraní kapaliny a plynnou látkou (voda - vzduch), mezi dvěma nemísitelnými kapalinami, nebo o signalizaci hladiny sypkých látek.

Více

Základní pojmy. p= [Pa, N, m S. Definice tlaku: Síla působící kolmo na jednotku plochy. diference. tlaková. Přetlak. atmosférický tlak. Podtlak.

Základní pojmy. p= [Pa, N, m S. Definice tlaku: Síla působící kolmo na jednotku plochy. diference. tlaková. Přetlak. atmosférický tlak. Podtlak. Základní pojmy Definice tlaku: Síla působící kolmo na jednotku plochy F p= [Pa, N, m S 2 ] p Přetlak tlaková diference atmosférický tlak absolutní tlak Podtlak absolutní nula t 2 ozdělení tlakoměrů Podle

Více

9. ČIDLA A PŘEVODNÍKY

9. ČIDLA A PŘEVODNÍKY Úvod do metrologie - 49-9. ČIDLA A PŘEVODNÍKY (V.LYSENKO) Čidlo (senzor, detektor, receptor) je em jedné fyzikální veličiny na jinou fyzikální veličinu. Snímač (senzor + obvod pro zpracování ) je to člen

Více

6. Měření veličin v mechanice tuhých a poddajných látek

6. Měření veličin v mechanice tuhých a poddajných látek 6. Měření veličin v mechanice tuhých a poddajných látek Pro účely měření mechanických veličin (síla, tlak, mechanický moment, změna polohy, rychlost změny polohy, amplituda, frekvence a zrychlení mechanických

Více

zařízení 2. přednáška Fakulta elektrotechniky a informatiky prof.ing. Petr Chlebiš, CSc.

zařízení 2. přednáška Fakulta elektrotechniky a informatiky prof.ing. Petr Chlebiš, CSc. Konstrukce elektronických zařízení 2. přednáška prof.ing. Petr Chlebiš, CSc. Pasivní a konstrukční prvky - Rezistory - Kondenzátory - Vinuté díly, cívky, transformátory - Konektory - Kontaktní prvky, spínače,

Více

SNÍMAČE. - čidla, senzory snímají měří skutečnou hodnotu regulované veličiny (dávají informace o stavu technického zařízení).

SNÍMAČE. - čidla, senzory snímají měří skutečnou hodnotu regulované veličiny (dávají informace o stavu technického zařízení). SNÍMAČE - čidla, senzory snímají měří skutečnou hodnotu regulované veličiny (dávají informace o stavu technického zařízení). Rozdělení snímačů přímé- snímaná veličina je i na výstupu snímače nepřímé -

Více

2. Pasivní snímače. 2.1 Odporové snímače

2. Pasivní snímače. 2.1 Odporové snímače . Pasivní snímače Pasivní snímače při působení měřené veličiny mění svoji charakteristickou vlastnost, která potom ovlivní tok elektrické energie. Její změna je pak mírou hodnoty měřené veličiny. Pasivní

Více

Senzory průtoku tekutin

Senzory průtoku tekutin Senzory průtoku tekutin Průtok - hmotnostní - objemový - rychlostní Druhy proudění - laminární parabolický rychlostní profil - turbulentní víry Způsoby měření -přímé: dávkovací senzory, čerpadla -nepřímé:

Více

Senzory průtoku tekutin

Senzory průtoku tekutin Senzory průtoku tekutin Průtok - hmotnostní - objemový - rychlostní Druhy proudění - laminární parabolický rychlostní profil - turbulentní víry Způsoby měření -přímé: dávkovací senzory, čerpadla -nepřímé:

Více

19. Elektromagnetická indukce

19. Elektromagnetická indukce 19. Elektromagnetická indukce Nestacionární magnetické pole časově proměnné. Existuje kolem nehybných vodičů s proměnným proudem, kolem pohybujících se vodičů s konstantním nebo proměnným proudem nebo

Více

X14 AEE + EVA Mindl. Odstředivý regulátor předstihu zážehu

X14 AEE + EVA Mindl. Odstředivý regulátor předstihu zážehu Odstředivý regulátor předstihu zážehu Legenda: 7-základová deska odstředivého regulátoru, 8-čep otočného závaží, 9-otočné závaží, 10- pružina, 11- kulisa s vačkou, Rozdělovač zapalovacích impulsů s odstředivým

Více

Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 Modul 3 Základy elektrotechniky

Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 Modul 3 Základy elektrotechniky Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 3.1 Teorie elektronu 1 1 1 Struktura a rozložení elektrických nábojů uvnitř: atomů, molekul, iontů, sloučenin; Molekulární struktura vodičů, polovodičů a

Více

Systémy analogových měřicích přístrojů

Systémy analogových měřicích přístrojů Systémy analogových měřicích přístrojů Analogové měřicí přístroje obsahují elektromechanická ústrojí, která využívají magnetických, tepelných či dynamických účinků elektrického proudu nebo účinků elektrostatického

Více

popsat princip činnosti základních zapojení čidel napětí a proudu samostatně změřit zadanou úlohu

popsat princip činnosti základních zapojení čidel napětí a proudu samostatně změřit zadanou úlohu 9. Čidla napětí a proudu Čas ke studiu: 15 minut Cíl Po prostudování tohoto odstavce budete umět popsat princip činnosti základních zapojení čidel napětí a proudu samostatně změřit zadanou úlohu Výklad

Více

Měření a automatizace

Měření a automatizace Měření a automatizace Číslicové měřící přístroje - princip činnosti - metody převodu napětí na číslo - chyby číslicových měřících přístrojů Základní pojmy v automatizaci - řízení, ovládání, regulace -

Více

Snímače a akční členy zážehových motorů

Snímače a akční členy zážehových motorů Ústav automobilního a dopravního inženýrství Snímače a akční členy zážehových motorů Brno, Česká republika Rozdělení komponent motor managementu Snímače nezbytné k určení základních provozních parametrů

Více

PARAMETRY MĚŘENÉ NA DVOUPROUDÉM MOTORU

PARAMETRY MĚŘENÉ NA DVOUPROUDÉM MOTORU PARAMETRY MĚŘENÉ NA DVOUPROUDÉM MOTORU EPR vstup NACT OLEJ OP,OT, OQ FF/ FU FP PALIVO EGT EPR výstup Obr.1 NK - nízkotlaký kompresor, VK - vysokotlaký kompresor, VT - vysokotlaká turbina, NT - nízkotlaká

Více

STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník

STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník Magnetické pole Vytváří se okolo trvalého magnetu. Magnetické pole vodiče Na základě experimentů bylo

Více

TENZOMETRY tenzometr Použití tenzometrie Popis tenzometru a druhy odporovými polovodičovými

TENZOMETRY tenzometr Použití tenzometrie Popis tenzometru a druhy odporovými polovodičovými TENZOMETRY V současnosti obvyklý elektrický tenzometr je pasivní elektrotechnická součástka používaná k nepřímému měření mechanického napětí na povrchu součásti prostřednictvím měření její deformace. Souvislost

Více

Úvod. Rozdělení podle toku energie: Rozdělení podle počtu fází: Rozdělení podle konstrukce rotoru: Rozdělení podle pohybu motoru:

Úvod. Rozdělení podle toku energie: Rozdělení podle počtu fází: Rozdělení podle konstrukce rotoru: Rozdělení podle pohybu motoru: Indukční stroje 1 konstrukce Úvod Indukční stroj je nejpoužívanější a nejrozšířenější elektrický točivý stroj a jeho význam neustále roste (postupná náhrada stejnosměrných strojů). Rozdělení podle toku

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Odměřovací zařízení

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Odměřovací zařízení Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Odměřovací zařízení Odměřovací zařízení podávají informace o poloze nástroje vůči obrobku a o odjeté dráze.

Více

Teorie měření a regulace

Teorie měření a regulace Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a regulace měření hladiny 2 P-10b-hl ZS 2015/2016 2015 - Ing. Václav Rada, CSc. Hladinoměry Principy, vlastnosti, použití Jedním ze základních

Více

Stejnosměrné stroje Konstrukce

Stejnosměrné stroje Konstrukce Stejnosměrné stroje Konstrukce 1. Stator část stroje, která se neotáčí, pevně spojená s kostrou může být z plného materiálu nebo složen z plechů (v případě napájení např. usměrněným napětím) na statoru

Více

Osnova přípravného studia k jednotlivé zkoušce Předmět - Elektrotechnika

Osnova přípravného studia k jednotlivé zkoušce Předmět - Elektrotechnika Osnova přípravného studia k jednotlivé zkoušce Předmět - Elektrotechnika Garant přípravného studia: Střední průmyslová škola elektrotechnická a ZDVPP, spol. s r. o. IČ: 25115138 Učební osnova: Základní

Více

Stejnosměrné generátory dynama. 1. Princip činnosti

Stejnosměrné generátory dynama. 1. Princip činnosti Stejnosměrné generátory dynama 1. Princip činnosti stator dynama vytváří budící magnetické pole v tomto poli se otáčí vinutí rotoru s jedním závitem v závitech rotoru se indukuje napětí změnou velikosti

Více

Mikrosenzory a mikroelektromechanické systémy. Odporové senzory

Mikrosenzory a mikroelektromechanické systémy. Odporové senzory Mikrosenzory a mikroelektromechanické systémy Odporové senzory Obecné vlastnosti odporových senzorů Odporové senzory kontaktové Měřící potenciometry Odporové tenzometry Odporové senzory teploty Odporové

Více

CW01 - Teorie měření a regulace

CW01 - Teorie měření a regulace Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace ZS 2012/2013 8.8 2014 - Ing. Václav Rada, CSc. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a regulace měření

Více

1 JEDNOFÁZOVÝ INDUKČNÍ MOTOR

1 JEDNOFÁZOVÝ INDUKČNÍ MOTOR 1 JEDNOFÁZOVÝ INDUKČNÍ MOTOR V této kapitole se dozvíte: jak pracují jednofázové indukční motory a jakým způsobem se u různých typů vytváří točivé elektromagnetické pole, jak se vypočítají otáčky jednofázových

Více

Maturitní témata fyzika

Maturitní témata fyzika Maturitní témata fyzika 1. Kinematika pohybů hmotného bodu - mechanický pohyb a jeho sledování, trajektorie, dráha - rychlost hmotného bodu - rovnoměrný pohyb - zrychlení hmotného bodu - rovnoměrně zrychlený

Více

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Geotechnický monitoring učební texty, přednášky Způsoby monitoringu doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D. Inovace studijního oboru Geotechnika CZ.1.07/2.2.00/28.0009.

Více

ROZDĚLENÍ PODLE VELIKOSTI

ROZDĚLENÍ PODLE VELIKOSTI MĚŘENÍ TLAKU 1 ROZDĚLENÍ TLAKU p = ROZDĚLENÍ PODLE VELIKOSTI : Podtlak Přetlak tlak určitého prostředí proti normálnímu atmosférickému okolí ROZDĚLENÍ PODLE CHARAKTERU : Atmosférický tlak = Tlak barometrický

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0394 VY_32_INOVACE_15_OC_1.01 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Tématický celek Ing. Zdenka

Více

snímače využívají trvalé nebo pružné deformace měřicích členů

snímače využívají trvalé nebo pružné deformace měřicích členů MĚŘENÍ SÍLY snímače využívají trvalé nebo pružné deformace měřicích členů a) Měřiče s trvalou deformací měřicích členů Jsou málo přesné Proto se používají především pro orientační měření tvářecích sil,

Více

2. Pasivní snímače. 2.1 Odporové snímače

2. Pasivní snímače. 2.1 Odporové snímače . Pasivní snímače Pasivní snímače mění při působení měřené některou svoji charakteristickou vlastnost. Její změna je pak mírou hodnoty měřené veličiny a ta potom ovlivní tok elektrické energie ve vyhodnocovacím

Více

VÍŘIVÉ PROUDY DZM 2013 1

VÍŘIVÉ PROUDY DZM 2013 1 VÍŘIVÉ PROUDY DZM 2013 1 2 VÍŘIVÉ PROUDY ÚVOD Vířivé proudy tvoří druhou skupinu v metodách, které využívají ke zjišťování vad materiálu a výrobků působení elektromagnetického pole. Na rozdíl od metody

Více

Měřicí řetězec. měřicí zesilovač. převod na napětí a přizpůsobení rozsahu převodníku

Měřicí řetězec. měřicí zesilovač. převod na napětí a přizpůsobení rozsahu převodníku Měřicí řetězec fyzikální veličina snímač měřicí zesilovač A/D převodník počítač převod fyz. veličiny na elektrickou (odpor, proud, napětí, kmitočet...) převod na napětí a přizpůsobení rozsahu převodníku

Více

Elektromechanický oscilátor

Elektromechanický oscilátor - 1 - Elektromechanický oscilátor Ing. Ladislav Kopecký, 2002 V tomto článku si ukážeme jeden ze způsobů, jak využít silové účinky cívky s feromagnetickým jádrem v rezonanci. I člověk, který neoplývá technickou

Více

FYZIKA II. Petr Praus 9. Přednáška Elektromagnetická indukce (pokračování) Elektromagnetické kmity a střídavé proudy

FYZIKA II. Petr Praus 9. Přednáška Elektromagnetická indukce (pokračování) Elektromagnetické kmity a střídavé proudy FYZIKA II Petr Praus 9. Přednáška Elektromagnetická indukce (pokračování) Elektromagnetické kmity a střídavé proudy Osnova přednášky Energie magnetického pole v cívce Vzájemná indukčnost Kvazistacionární

Více

15. Elektrický proud v kovech, obvody stejnosměrného elektrického proudu

15. Elektrický proud v kovech, obvody stejnosměrného elektrického proudu 15. Elektrický proud v kovech, obvody stejnosměrného elektrického proudu 1. Definice elektrického proudu 2. Jednoduchý elektrický obvod a) Ohmův zákon pro část elektrického obvodu b) Elektrický spotřebič

Více

Fyzika, maturitní okruhy (profilová část), školní rok 2014/2015 Gymnázium INTEGRA BRNO

Fyzika, maturitní okruhy (profilová část), školní rok 2014/2015 Gymnázium INTEGRA BRNO 1. Jednotky a veličiny soustava SI odvozené jednotky násobky a díly jednotek skalární a vektorové fyzikální veličiny rozměrová analýza 2. Kinematika hmotného bodu základní pojmy kinematiky hmotného bodu

Více

Zdroje napětí - usměrňovače

Zdroje napětí - usměrňovače ZDROJE NAPĚTÍ Napájecí zdroje napětí slouží k přeměně AC napětí na napětí DC a následnému předání energie do zátěže, která tento druh napětí (proudu) vyžaduje ke správné činnosti. Blokové schéma síťového

Více

Rezistor je součástka kmitočtově nezávislá, to znamená, že se chová stejně v obvodu AC i DC proudu (platí pro ideální rezistor).

Rezistor je součástka kmitočtově nezávislá, to znamená, že se chová stejně v obvodu AC i DC proudu (platí pro ideální rezistor). Rezistor: Pasivní elektrotechnická součástka, jejíž hlavní vlastností je schopnost bránit průchodu elektrickému proudu. Tuto vlastnost nazýváme elektrický odpor. Do obvodu se zařazuje za účelem snížení

Více

OVMT Komparační měření Měření s převodem elektrickým

OVMT Komparační měření Měření s převodem elektrickým Komparační měření Měření s převodem elektrickým Měření s převodem elektrickým patří mezi komparační metody měření (porovnávací měření). Rozdělení komparačních metod: 1. Měření s převodem pneumatickým 2.

Více

Principy chemických snímačů

Principy chemických snímačů Principy chemických snímačů Název školy: SPŠ Ústí nad Labem, středisko Resslova Autor: Ing. Pavel Votrubec Název: VY_32_INOVACE_05_AUT_99_principy_chemickych_snimacu.pptx Téma: Principy chemických snímačů

Více

Mgr. Ladislav Blahuta

Mgr. Ladislav Blahuta Mgr. Ladislav Blahuta Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková sada ZÁKLADNÍ

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných

Více

systému Schéma snímače (interface) pro přenos dat do řídícího systému a komunikaci s ním

systému Schéma snímače (interface) pro přenos dat do řídícího systému a komunikaci s ním zapis_snimace_polohy_1 - Strana 1 z 8 14. Snímače 14.1. Základní pojmy Snímače poskytují informace o řízeném stroji nebo výrobním procesu snímají určenou #1 a převádí ji na #2, který je pak možno zpracovat

Více

Rychlostní a objemové snímače průtoku tekutin

Rychlostní a objemové snímače průtoku tekutin Rychlostní a objemové snímače průtoku tekutin Rychlostní snímače průtoku Rychlostní snímače průtoku vyhodnocují průtok nepřímo měřením střední rychlosti proudu tekutiny v STŘ. Ta závisí vzhledem k rychlostnímu

Více

Vakuová fyzika 1 1 / 40

Vakuová fyzika 1 1 / 40 Měření tlaku Měření celkových tlaků Měření parciálních tlaků Rozdělení měřících metod Vakuová fyzika 1 1 / 40 Absolutní metody - hodnota tlaku je určena přímo z údaje měřícího přístroje, nebo výpočtem

Více

Snímače fyzikálních veličin

Snímače fyzikálních veličin Snímače fyzikálních veličin Pro řízení a ovládání nějakého technologického procesu nebo stroje je třeba získat potřebné informace o dějích probíhajících v daném procesu. Informace je třeba zpracovat a

Více

1 ELEKTRICKÉ STROJE - ZÁKLADNÍ POJMY. 1.1 Vytvoření točivého magnetického pole

1 ELEKTRICKÉ STROJE - ZÁKLADNÍ POJMY. 1.1 Vytvoření točivého magnetického pole 1 ELEKTRICKÉ STROJE - ZÁKLADNÍ POJMY V této kapitole se dozvíte: jak jde vytvořit točivé magnetické pole, co je výkon a točivý moment, jaké hodnoty jsou na identifikačním štítku stroje, směr otáčení, základní

Více

Zapojení odporových tenzometrů

Zapojení odporových tenzometrů Zapojení odporových tenzometrů Zadání 1) Seznamte se s konstrukcí a použitím lineárních fóliových tenzometrů. 2) Proveďte měření na fóliových tenzometrech zapojených do můstku. 3) Zjistěte rovnici regresní

Více

3.1 Magnetické pole ve vakuu a v látkovén prostředí

3.1 Magnetické pole ve vakuu a v látkovén prostředí 3. MAGNETSMUS 3.1 Magnetické pole ve vakuu a v látkovén prostředí 3.1.1 Určete magnetickou indukci a intenzitu magnetického pole ve vzdálenosti a = 5 cm od velmi dlouhého přímého vodiče, jestliže jím protéká

Více

PRINCIP MĚŘENÍ TEPLOTY spočívá v porovnání teploty daného tělesa s definovanou stupnicí.

PRINCIP MĚŘENÍ TEPLOTY spočívá v porovnání teploty daného tělesa s definovanou stupnicí. 1 SENZORY TEPLOTY TEPLOTA je jednou z nejdůležitějších veličin ovlivňujících téměř všechny stavy a procesy v přírodě Ke stanovení teploty se využívá závislosti určitých fyzikálních veličin na teplotě (A

Více

Měřicí princip hmotnostních průtokoměrů

Měřicí princip hmotnostních průtokoměrů Měřicí princip hmotnostních průtokoměrů 30.7.2006 Petr Komp 1 Úvod Department once on the title page Co to je hmotnostní průtokoměr? Proč měřit hmotnostní průtok? Měření hmotnostního průtoku s využitím

Více

9. MĚŘENÍ SÍLY TENZOMETRICKÝM MŮSTKEM

9. MĚŘENÍ SÍLY TENZOMETRICKÝM MŮSTKEM 9. MĚŘENÍ SÍLY TENZOMETICKÝM MŮSTKEM Úvod: Tenzometry se používají např. pro: Měření deformací objektů. Měření síly, tlaku, krouticího momentu, momentu síly, mechanického napětí spojů. Měření zatížení

Více

VŠB-TU Ostrava 2008/2009. Semestrální projekt Návrh řídicího řetězce

VŠB-TU Ostrava 2008/2009. Semestrální projekt Návrh řídicího řetězce VŠB-TU Ostrava 2008/2009 Semestrální projekt Návrh řídicího řetězce Lukáš Plch SN2AUT02 Zadání: Rozšiřte tento projekt o návrh řídicího řetězce pro měření otáček nebo obvodové rychlosti 1 Mechanické otáčkoměry

Více

Učební texty Diagnostika snímače 2.

Učební texty Diagnostika snímače 2. Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Praxe Fleišman Luděk 29.10.2012 Druhy snímačů: Název zpracovaného celku: Učební texty Diagnostika snímače 2. Pohon snímač tlaku ( převodovka, vstřikování ), snímač hmotnosti

Více

R 0 = R 1 + R 2. V současnosti je R Z >> R 0, dělič se počítá naprázdno R 1. U 1 R 2 R Z U 2 Přenos:

R 0 = R 1 + R 2. V současnosti je R Z >> R 0, dělič se počítá naprázdno R 1. U 1 R 2 R Z U 2 Přenos: Poloha a vzdálenosti (délky, úhly) Dělení snímačů dle signálu: - analogové změna odporu, indukčnosti, kapacity, napětí aj. - číslicové poloha vyjádřena digitálním číslem (diskrétní, dvojhodnotové) Dle

Více

O ptoelektronické senzory polohy 75

O ptoelektronické senzory polohy 75 O bsah Str. 1. ÚVOD (M. Kreitll) 13 1.1. Senzor 13 1.2. Technologie výroby senzorů 14 1.3. M ěřicí řetězec 14 1.4. Inteligentní senzor 16 1.5. Technické p aram etry senzorů 17 1.5.1. Statické vlastnosti

Více

Senzory tlaku. df ds. p = F.. síla [N] S.. plocha [m 3 ] 1 atm = 100 kpa. - definice tlaku: 2 způsoby měření tlaku: změna rozměrů.

Senzory tlaku. df ds. p = F.. síla [N] S.. plocha [m 3 ] 1 atm = 100 kpa. - definice tlaku: 2 způsoby měření tlaku: změna rozměrů. Senzory tlaku - definice tlaku: 2 způsoby měření tlaku: p = df ds F.. síla [N] S.. plocha [m 3 ] 1 atm = 100 kpa p F pružný člen změna rozměrů přímý (intrinsický) senzor senzor mechanického napětí (v prostředích,

Více

Vzájemné silové působení

Vzájemné silové působení magnet, magnetka magnet zmagnetované těleso. Původně vyrobeno z horniny magnetit, která má sama magnetické vlastnosti dnes ocelové zmagnetované magnety, ferity, neodymové magnety. dva magnetické póly (S-J,

Více

Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Tvorba grafické vizualizace principu měření tlaku (podtlak, přetlak)

Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Tvorba grafické vizualizace principu měření tlaku (podtlak, přetlak) Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Tvorba grafické vizualizace principu měření tlaku (podtlak, přetlak) Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Tvorba grafické vizualizace principu

Více

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I. 4. Měření tlaků

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I. 4. Měření tlaků FSI VUT v Brně, Energetický ústav Odbor termomechaniky a techniky prostředí prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. EXPERIMENTÁLNÍ METODY I OSNOVA 4. KAPITOLY Úvod do problematiky měření tlaků Kapalinové tlakoměry

Více

Základní otázky pro teoretickou část zkoušky.

Základní otázky pro teoretickou část zkoušky. Základní otázky pro teoretickou část zkoušky. Platí shodně pro prezenční i kombinovanou formu studia. 1. Síla současně působící na elektrický náboj v elektrickém a magnetickém poli (Lorentzova síla) 2.

Více

Fotoelektrické snímače

Fotoelektrické snímače Fotoelektrické snímače Úloha je zaměřena na měření světelných charakteristik fotoelektrických prvků (součástek). Pro měření se využívají fotorezistor, fototranzistor a fotodioda. Zadání 1. Seznamte se

Více

10. Energie a její transformace

10. Energie a její transformace 10. Energie a její transformace Energie je nejdůležitější vlastností hmoty a záření. Je obsažena v každém kousku hmoty i ve světelném paprsku. Je ve vesmíru a všude kolem nás. S energií se setkáváme na

Více

Učební texty Diagnostika snímače 4.

Učební texty Diagnostika snímače 4. Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Praxe Fleišman Luděk 9.12.2012 Potenciometrický snímač pedálu akcelerace Název zpracovaného celku: Učební texty Diagnostika snímače 4. U běžného řízení motoru zadává řidič

Více

ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY

ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY Ing. Petr VAVŘIŇÁK 2012 1.1.2 HLAVNÍ ČÁSTI ELEKTRICKÝCH STROJŮ 1. ELEKTRICKÉ STROJE Elektrický stroj je definován jako elektrické zařízení, které využívá ke své činnosti elektromagnetickou

Více

Vzorkovací zesilovač základní princip všech digitálních osciloskopů, záznamníků, převodníků,

Vzorkovací zesilovač základní princip všech digitálních osciloskopů, záznamníků, převodníků, 5. října 2015 1 TYPY SIGNÁLŮ Vzorkovací zesilovač základní princip všech digitálních osciloskopů, záznamníků, převodníků, http://www.tek.com/products/oscilloscopes/dpo4000/ 5. října 2015 2 II. ÚPRAVA SIGNÁLŮ

Více

Ele 1 asynchronní stroje, rozdělení, princip činnosti, trojfázový a jednofázový asynchronní motor

Ele 1 asynchronní stroje, rozdělení, princip činnosti, trojfázový a jednofázový asynchronní motor Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: ELEKTROTECHNIKA PRVNÍ ZDENĚK KOVAL Název zpracovaného celku: 19. 12. 2013 Ele 1 asynchronní stroje, rozdělení, princip činnosti, trojfázový a jednofázový asynchronní motor

Více

Předmět: FYZIKA Ročník: 6.

Předmět: FYZIKA Ročník: 6. Ročník: 6. Látky a tělesa - uvede konkrétní příklady jevů dokazujících, že se částice látek neustále pohybují a vzájemně na sebe působí - na konkrétním příkladu rozezná těleso a látku, určí skupenství

Více

1 SENZORY V MECHATRONICKÝCH SOUSTAVÁCH

1 SENZORY V MECHATRONICKÝCH SOUSTAVÁCH 1 V MECHATRONICKÝCH SOUSTAVÁCH Senzor - důležitá součást většiny moderních elektronických zařízení. Účel: Zjišťovat přítomnost různých fyzikálních, většinou neelektrických veličin, a umožnit další zpracování

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, konstrukce a princip činnosti stejnosměrných strojů

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, konstrukce a princip činnosti stejnosměrných strojů Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, konstrukce a princip činnosti stejnosměrných strojů Pracovní list - příklad vytvořil: Ing. Lubomír Kořínek Období vytvoření VM:

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016

Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 26-41-M/01 Elektrotechnika Zaměření: počítačové

Více

Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma

Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Podklady a tvorba grafické vizualizace k principu měření vzdálenosti u technických zařízení Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Podklady a

Více

4. SENZORY S INDUKČNOST NOSTÍ. μ dμ. L ds S. L l L N. dl + Typické použití a rozdělení senzorů

4. SENZORY S INDUKČNOST NOSTÍ. μ dμ. L ds S. L l L N. dl + Typické použití a rozdělení senzorů 4. SENZORY S INDUKČNOST NOSTÍ Přednášející: Prof. Ing. Miroslav Husák, CSc. husak@fel.cvut.cz, http://micro.feld.cvut.cz tel.: 2 2435 2267 Cvičící: Ing. Pavel Kulha Ing. Adam Bouřa 1 2 Princip činnosti

Více

SNÍMAČE PRO MĚŘENÍ DEFORMACE

SNÍMAČE PRO MĚŘENÍ DEFORMACE SNÍMAČE PRO MĚŘENÍ DEFORMACE 8.1. Odporové tenzometry 8.2. Optické tenzometry 8.3. Bezkontaktní optické metody 8.1. ODOPROVÉ TENZOMETRY 8.1.1. Princip měření deformace 8.1.2. Kovové tenzometry 8.1.3. Polovodičové

Více

SNÍMAČE PRO MĚŘENÍ TEPLOTY

SNÍMAČE PRO MĚŘENÍ TEPLOTY SNÍMAČE PRO MĚŘENÍ TEPLOTY 10.1. Kontaktní snímače teploty 10.2. Bezkontaktní snímače teploty 10.1. KONTAKTNÍ SNÍMAČE TEPLOTY Experimentální metody přednáška 10 snímač je připevněn na měřený objekt 10.1.1.

Více

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace Fyzika - 6. ročník Uvede konkrétní příklady jevů dokazujících, že se částice látek neustále pohybují a vzájemně na sebe působí stavba látek - látka a těleso - rozdělení látek na pevné, kapalné a plynné

Více

Stacionární magnetické pole. Kolem trvalého magnetu existuje magnetické pole.

Stacionární magnetické pole. Kolem trvalého magnetu existuje magnetické pole. Magnetické pole Stacionární magnetické pole Kolem trvalého magnetu existuje magnetické pole. Stacionární magnetické pole Pilinový obrazec magnetického pole tyčového magnetu Stacionární magnetické pole

Více

Generátorové senzory. Termoelektrický článek Piezoelektrické senzory Indukční senzory

Generátorové senzory. Termoelektrický článek Piezoelektrické senzory Indukční senzory Generátorové senzory Termoelektrický článek Piezoelektrické senzory Indukční senzory Obecné vlastnosti termoelektrických článků využívá Seebeckova efektu vodivé spojení dvou různých vodivých materiálů

Více

Merkur perfekt Challenge Studijní materiály

Merkur perfekt Challenge Studijní materiály Merkur perfekt Challenge Studijní materiály T: 541 146 120 IČ: 00216305, DIČ: CZ00216305 / www.feec.vutbr.cz/merkur / steffan@feec.vutbr.cz 1 / 11 Název úlohy: Krokový motor a jeho řízení Anotace: Úkolem

Více

Přehled veličin elektrických obvodů

Přehled veličin elektrických obvodů Přehled veličin elektrických obvodů Ing. Martin Černík, Ph.D Projekt ESF CZ.1.7/2.2./28.5 Modernizace didaktických metod a inovace. Elektrický náboj - základní vlastnost některých elementárních částic

Více

FYZIKA II. Petr Praus 10. Přednáška Elektromagnetické kmity a střídavé proudy (pokračování)

FYZIKA II. Petr Praus 10. Přednáška Elektromagnetické kmity a střídavé proudy (pokračování) FYZIKA II Petr Praus 10. Přednáška Elektromagnetické kmity a střídavé proudy (pokračování) Osnova přednášky činitel jakosti, vektorové diagramy v komplexní rovině Sériový RLC obvod - fázový posuv, rezonance

Více

BIOMECHANIKA DYNAMIKA NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY, VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SÍLY ČASOVÝ A DRÁHOVÝ ÚČINEK SÍLY

BIOMECHANIKA DYNAMIKA NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY, VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SÍLY ČASOVÝ A DRÁHOVÝ ÚČINEK SÍLY BIOMECHANIKA DYNAMIKA NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY, VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SÍLY ČASOVÝ A DRÁHOVÝ ÚČINEK SÍLY ROTAČNÍ POHYB TĚLESA, MOMENT SÍLY, MOMENT SETRVAČNOSTI DYNAMIKA Na rozdíl od kinematiky, která se zabývala

Více

3. Komutátorové motory na střídavý proud... 29 3.1. Rozdělení střídavých komutátorových motorů... 29 3.2. Konstrukce jednofázových komutátorových

3. Komutátorové motory na střídavý proud... 29 3.1. Rozdělení střídavých komutátorových motorů... 29 3.2. Konstrukce jednofázových komutátorových ELEKTRICKÁ ZAŘÍZENÍ 5 KOMUTÁTOROVÉ STROJE MĚNIČE JIŘÍ LIBRA UČEBNÍ TEXTY PRO VÝUKU ELEKTROTECHNICKÝCH OBORŮ 1 Obsah 1. Úvod k elektrickým strojům... 4 2. Stejnosměrné stroje... 5 2.1. Úvod ke stejnosměrným

Více

Laboratorní úloha č. 2 Vzájemná induktivní vazba dvou kruhových vzduchových cívek - Faradayův indukční zákon. Max Šauer

Laboratorní úloha č. 2 Vzájemná induktivní vazba dvou kruhových vzduchových cívek - Faradayův indukční zákon. Max Šauer Laboratorní úloha č. Vzájemná induktivní vazba dvou kruhových vzduchových cívek - Faradayův indukční zákon Max Šauer 14. prosince 003 Obsah 1 Popis úlohy Úkol měření 3 Postup měření 4 Teoretický rozbor

Více

Elektrostatické pole. Vznik a zobrazení elektrostatického pole

Elektrostatické pole. Vznik a zobrazení elektrostatického pole Elektrostatické pole Vznik a zobrazení elektrostatického pole Elektrostatické pole vzniká kolem nepohyblivých těles, které mají elektrický náboj. Tento náboj mohl vzniknout například přivedením elektrického

Více

Výukové texty. pro předmět. Měřící technika (KKS/MT) na téma. Základní charakteristika a demonstrování základních principů měření veličin

Výukové texty. pro předmět. Měřící technika (KKS/MT) na téma. Základní charakteristika a demonstrování základních principů měření veličin Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Základní charakteristika a demonstrování základních principů měření veličin Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Základní charakteristika a

Více

Maturitní temata z fyziky pro 4.B, OkB ve školním roce 2011/2012

Maturitní temata z fyziky pro 4.B, OkB ve školním roce 2011/2012 Maturitní temata z fyziky pro 4.B, OkB ve školním roce 2011/2012 1. Kinematika pohybu hmotného bodu pojem hmotný bod, vztažná soustava, určení polohy, polohový vektor trajektorie, dráha, rychlost (okamžitá,

Více

Kovove a) Snimače prilozne (obr) dratkove (navinuty drat) foliove (kovova folie na podlozce) b) Snimace lepene dratkove (navinuty drat na podlozce)

Kovove a) Snimače prilozne (obr) dratkove (navinuty drat) foliove (kovova folie na podlozce) b) Snimace lepene dratkove (navinuty drat na podlozce) Kovove a) Snimače prilozne (obr) dratkove (navinuty drat) foliove (kovova folie na podlozce) b) Snimace lepene dratkove (navinuty drat na podlozce) foliove (kovova folie na podlozce) Ad a) Odporove dratky

Více

ČIDLA, SNÍMAČE, OVLÁDACÍ PRVKY

ČIDLA, SNÍMAČE, OVLÁDACÍ PRVKY ČIDLA, SNÍMAČE, OVLÁDACÍ PRVKY Ovládací prvky U motorových vozidel se používá celá řada zařízení, která jsou ovládána přímo nebo nepřímo různými druhy spínačů, případně i samočinně podle údajů různých

Více