Řešení zahraničních pohledávek a minimalizace jejich vzniku

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Řešení zahraničních pohledávek a minimalizace jejich vzniku"

Transkript

1 Řešení zahraničních pohledávek a minimalizace jejich vzniku Ing. Roman Polma DC GROUP, spol. s r.o. TCM GROUP International Praha

2 Mezinárodní prvek v závazkovém vztahu Prevence vzniku problematických pohledávek Mimosoudnířešení zahraničních pohledávek Mimosoudní řešení pohledávek příklady z praxe Aspekty soudního řešení zahraničních pohledávek Soudní řešení pohledávek příklady z praxe 2

3 V subjektu (místo podnikání, sídlo, pobyt nebo bydliště na území různých států) osoby české a zahraniční V předmětu závazkového vztahu (např. předmětem kupní smlouvy bude nemovitost v Portugalsku nebo akcie švédské obchodní společnosti) V právní skutečnosti musí jít o důležitou právní skutečnost, která musí nastat v zahraničí (např. uzavření smlouvy v zahraničí nebo škoda, která vznikne v zahraničí)

4 je vždy levnější než následné řešení problému Základem prevence je dobře uzavřená smlouva dostatek relevantních informací o obchodním partnerovi a systematická práce s relevantními informacemi

5 Výběr potenciálních zákazníků Prověřování a monitorování ekonomických subjektů Řešení pohledávek Obchodní úsek Credit Risk Inkasní oddělení

6 Obchodní úsek - Výběr potenciálních zákazníků

7 Credit risk management Prověřování a monitorování obch. partnerů Obecná doporučení: Navštivte odběratele v jeho sídle, Promluvte si s jeho zaměstnanci, S odběrateli, Podívejte se na jeho internetové stránky, Nahlédněte do obchodního a živnostenského rejstříku - v zahraničí informace téměř vždy placená. -ČR a SR jsou se svým zdarma, on-line rejstříkem téměř světovou výjimkou. Limity: onákladné a často nereálné praktikovat osobní návštěvy potenciálních odběratelů. oz takového terénního průzkumu lze získat pouze omezené informace, které samy o sobě nemohou stačit pro kvalitním rozhodování.

8 Credit risk management Prověřování a monitorování obch. partnerů KREDITNÍ INFORMACE

9 Jak se chrání nejúspěšnější firmy na trhu? Vícestupňové rozhodování Řízení kreditního rizika (scoringový systém) Smluvní zajištění Pojištění

10 Jak se chrání nejúspěšnější firmy na trhu? Interní informace 60% - Platební historie - Informace od obchodníků - Změny v managementu SKORINGOVÝ SYSTÉM Externí informace 40% Informační agentury -Obchodní rejstřík -Insolvenční rejstřík -ARES Koupit informaci je levnější, než ji vyrobit vlastními prostředky. -Dluhy na zdravotním pojištění -Exekuce -Katastr nemovitostí -Vazby mezi subjekty -Inkasní zkušenosti -Účetní závěrky atd.

11 Po všech možných prověřeních a jednáních o podmínkách obchodu přichází na řadu konkrétní smluvní podmínky. Rozhodné právo (obligační statut) - Může jím být soubor přímých norem určitého státu vycházejících z mezinárodních smluv, právních předpisů EU a vnitrostátních předpisů určitého státu. - Přímé normy se aplikují vždy přednostně před jinými právními normami.

12 Volba práva = shodný projev vůle účastníků určitého právního vztahu, že jejich vztah se bude řídit určitým právním řádem (tzv. Prorogační doložka) Smlouva se řídí právem zvoleným stranami při splnění těchto podmínek: -Musí být výslovná nebo musí vyplývat s dostatečnou jistotou z ustanovení smlouvy anebo z okolností případu -Může být učiněna pro celou smlouvu nebo její část -Může být stranami kdykoli změněna -Strany nejsou při volbě práva omezeny pouze na právo členských států EU, ale mohou si zvolit i právo nečlenského státu.

13 Způsob zajištěnípohledávky významněovlivňuje úspěšnost inkasa v budoucnu. Zajišťovací instrumenty Zástavní právo, zadržovací právo, vlastnické doložky, rozhodčí doložky, směnky, notářské zápisy s doložkou přímé vykonatelnosti, smluvnípokuty, ručení, bankovnízáruka, zajišťovací převod práva, postoupení pohledávky, převzetí dluhu, jistota, dokumentárníakreditiv, dokumentárníinkaso, smluvní záloha, pojištění pohledávky, faktoring, forfaiting, atd.

14 Pojištění pohledávky Zajištění pro případ platební neschopnosti nebo platební nevůle odběratelů lze pojistit a dělá se to především pokud jde o pohledávku ze zahraničního obchodu. Pohledávka v zahraniční je vždy vzhledem k neznalosti práva, jazyka, místních podmínek apod. hůře vymahatelná. Nejznámějšími pojišťovnami, které toto pojištění nabízejí, jsou u nás EGAP, Euler Hermes, Atradius, Kupeg, Coface. Hlavním důvodem pro sjednání pojištění je především jeho schopnost eliminovat nebo alespoň snížit riziko na únosnou míru. Pojištěný "vymění" riziko vzniku škody velkého rozsahu, za jistotu placení pojistného, jehož hodnota představuje zlomek hodnoty škody. Pojištění pohledávek patří k nákladnějším způsobům prevence.

15 S ohledem na proexportní charakter české ekonomiky je výhodou pro mnoho věřitelů příslušnost předních českých inkasních agentur k velkým mezinárodním společnostem. Podmínky vymáhání: A) pouze provize z úspěšně vymožených pohledávek B) kombinace provize a poplatku předem za převzetí pohledávky k řešení, za jednotlivé upomínky, osobní výjezdy, apod.

16 Podklady: Mandátní smlouva Plná moc Dokumenty k pohledávce (smlouva, objednávka, potvrzený dodací list, faktura, uznání dluhu, směnka, atd.) Faktory ovlivňující úspěšnost vymáhání: Včasnost předávání pohledávek k řešení, Způsob zajištění pohledávky Přítomnost inkasní agentury v dané zemi znalost prostředí

17 Metody inkasních agentur Písemné upomínání Telefonní upomínání operátoři, specialisté, UPOMAT SMS, y Osobní inkaso: Stále častěji se uskutečňují návštěvy dlužníků nejen v sídle či místě podnikání dlužníka, ale také na adresách statutárů. Fotky. Kontinuální průběh - Dlužník se nenechá vychladnout. Dlužník musí vidět, že vše co se řekne nebo napíše, se pak také zrealizuje.

18 Zastupuji DC GROUP, spol. s r.o., která je od roku 2006 akcionářem nejrozsáhlejší světové inkasní sítě TCM GROUP International ( TCM GROUP International byla založena v roce 1987 v Belgii. Dnes disponuje inkasními specialisty ve více než 150 zemích. Žádné platby předem, pouze provize z úspěšně vymožených pohledávek Do cca 3-6 měsíců víme, na čem jsme zda dlužník ne/komunikuje, zda je reálná šance pohledávku vymoci. Úspěšnost řešení zahraničních pohledávek je cca poloviční oproti úspěšnosti v ČR. Předáváme reporty 1x měsíčně, přeložené do českého jazyka Vymáhá se většinou na účet TCM, což je výhodné pro věřitele především při nízkých splátkách po delší dobu vysoké bankovní poplatky, což se vymáháním na účet TCM eliminuje. Někdy vymáháme i na účet věřitele, pokud to požaduje.

19 Kanada když dlužník si nepřeje být kontaktován, tak již nemůžeme posílat další upomínky a stupňovat nátlak tady můžeme již jen žalovat Arabský svět když je Ramadán, tak existuje pouze Aláh, žádné závazky v tuto dobu dlužníky nezajímají Afrika směnka je promlčena po 6 letech Problémové země: Indie, Čína, kvaziprosperující Asie (kromě Japonska), tam se ztrácejí peníze. První 1-3 menší zakázky platí bez problému, získají si důvěru dodavatele a při první větší zakázce nezaplatí, sbalí firmu a vypaří se Afrika i v JAR teď jsou docela problémy s některými pohledávkami Naopak Balkán funguje docela dobře, neboť např. pro Albánce je největší potupa, když mají neuhrazené závazky. Nicméně jsou velmi nevybíraví, jak si opatřit peněžní prostředky pro úhradu svých závazků.

20 Původní zadání z USA k mimosoudnímu vymáhání pohledávky vůči českému dlužníkovi: český dlužník US věřitel - banka Po prostudování dostupných podkladů (především ová komunikace) je skutečnost trochu složitější:

21 USA -ČR US banka požaduje po českém dlužníkovi úhradu závazku, který měl český dlužník ovšem původně vůči jinému US věřiteli. US banka zřejmě pojistila původnímu US věřiteli pohledávku, nebo jí odkoupila (chybí jakýkoliv doklad o změně věřitele na US banku). Navíc z podkladů vyplývá, že český dlužník se pokusil o zápočet jiné vlastní pohledávky vůči původnímu US věřiteli. Nicméně to proběhlo již v době, kdy původní US věřitel (i dlužník) byl již v konkurzu. Tudíž zápočet pohledávky je z hlediska US Law neplatný a český dlužník (i věřitel) je nadále dlužníkem US banky. Jelikož se český dlužník (i věřitel) o zápočet pokusil, tak zřejmě je pohledávka vůči původnímu US věřiteli (i dlužníkovi) oprávněná. Ovšem český dlužník (i věřitel) po našem kontaktování toto rozporuje. Tvrdí, že zápočet pohledávky byl oprávněný, tudíž jsme tento případ předali k řešení soudní cestou. Americkému věřiteli jsme poskytli kontakt na českého advokáta, který je bude zastupovat, neboť soudní řízení bude probíhat v ČR.

22 ČR JAR Český exportér dodal kámen do JAR. Zajistil se dokumentárním inkasem u JAR banky. Zboží bylo doručeno. JAR banka vydala dokumenty dovozci oproti konfirmovaným směnkám. Směnky jsou nyní již po splatnosti. Dovozce tvrdí, že žádné zboží nedostal. Banka odmítá potvrdit nám jako 3.straně, na základě jakých dokladů přijala směnky od odběratele, na základě kterých odběrateli doklady ke zboží vydala. (odvolává se na obchodní tajemství) My jsme požadovali dodací list od přepravní společnosti, která se chvíli vymlouvala a pak sdělila, že sklad s archivovanými dokumenty vyhořel. Věřiteli jsme doporučili toto žalovat a po dohodě s věřitelem jsme případ předali advokátovi v JAR k řešení soudní cestou.

23 PRAVIDLA URČOVÁNÍ MEZINÁRODNÍ SOUDNÍ PŘÍSLUŠNOSTI V EU tzv. Brusel I = nařízení EK k ochraně věřitelů v rámci EU reguluje dva okruhy otázek: 1) stanovení mezinárodní pravomoci soudůčlenských států EU, 2) uznání a výkon rozhodnutí soudů jednoho členského státu v jiném členském státě Obecně je výkon rozhodnutí upraven v každém státě jinak. Když už se podaří dosáhnout příznivého rozhodnutí soudu, tak jeho vymahatelnost se v každé zemi může lišit. Např. v ČR do r.2001 nebyli soudní exekutoři. existuje snaha o sjednocení legislativy v oblasti ochrany věřitelů před neplatiči, ale praxe za dobrými úmysly v nařízení EK ještě dosti pokulhává (viz. zkušenosti TCM GROUP v závěrečných příkladech).

24 Prorogační doložka (institut mezinárodního práva soukromého) Ve smlouvách by se mělo uvádět, podle jakého práva (které země) se budou řešit případné spory - TCM ze svých zkušeností z mezinárodních soudních sporů doporučuje stavět podmínky na právu země odběratele (např. Evropský platební rozkaz platí jen v Evropě)

25 POZOR NA PROMLČECÍ LHŮTY! -Značně se liší i v rámci členských zemí EU. Např. v Holandsku se závazky z obchodních styků promlčují již po 2 letech -Liší se jak délkou promlčení, tak i dnem, odkdy se lhůta počítá (od data splatnosti faktury x od dodání zboží, atd.) -Existuje např. i zvláštní promlčecí lhůta pro náhradu škody v mezistátní dopravě dle Úmluvy o přepravní smlouvě v mezinárodní silniční nákladní dopravě - promlčecí doba 1 rok a u úmyslně způsobené škody 3 roky (u vnitrostátní 4 roky)

26 Např. vřecku neexistuje elektronický centrální katastr nemovitostí, tak jak jej známe včr, což komplikuje jak zajištění pohledávek, tak výkon soudního rozhodnutí Např. ve Švýcarsku nemůže český advokát zastupovat u soudu, musí to být v některých zemích nebo dokonce v některých kantonech místní advokát.

27 Rakousko (TCM AUSTRIA) blížilo se promlčení pohledávky dle rakouského práva (3 roky), záměr: podat žalobu k rakouskému soudu. Věřitel: česká společnost, Dlužník: rakouská společnost Náš rakouský partner z TCM Austria nás informoval o tom, jaký bude pravděpodobný scénář, pokud bude uplatněn nárok českého věřitele před rakouským soudem :

28 Rakousko (TCM AUSTRIA) Rakouský soud vyjádří svou nepříslušnost a odkáže na příslušný soud včr. Po vydání rozhodnutí je třeba jej daným soudem označit jako Evropské rozhodnutí následně pak podat k příslušnému rakouskému soudu návrh na uznání. V Rakousku je promlčecí lhůta 3 letá a lhůta běží již od okamžiku dodání/předání zboží, nikoliv od data splatnosti faktury! V tomto konkrétním případě to znamenalo, že pohledávka již byla dle rakouského práva promlčena (byť zbýval do 3 let od data splatnosti faktury zhruba týden) dle českého práva sice nebyla pohledávka promlčena, ale pokud by náš soud o této pohledávce rozhodl ve prospěch věřitele a následně by se podal návrh na uznání v Rakousku, rakouský soud by věc pravděpodobně zamítl s námitkou promlčení. Je třeba velké obezřetnosti u délky promlčecích lhůt a počátků jejich běhu

29 Zkušenosti TCM v Evropě: Italský klient I. (vymáhání v Německu + Maďarsku): V době, kdy ještě v Itálii nebyla pobočka TCM, rakouští kolegové zprostředkovaně vymáhali pohledávky pro italskou společnost v Německu a v Maďarsku. V Německu se jim ve spolupráci s Německou inkasní agenturou (člen TCM) podařilo dluh vymoci mimosoudně, v Maďarsku byl maďarským členem TCM doporučen právník k podání žaloby, po zvládnutí nezbytné administrativy však byla žaloba 2x odmítnuta maďarským soudem. Ten se odkazoval na svoji nepříslušnost s tím, že příslušnost má soud v místě sídla Žalobce a poté, co bude ve věci rozhodnuto, Žalobce může italským soudem označit jako Evropské rozhodnutí a věc dále předat příslušnému maďarskému soudu, který již rozhoduje dle vlastního uvážení (tudíž může x nemusí nárok uznat). V tomto případě věc dopadla tak, že klient utratil velkou část peněz za náklady vymáhání a v konečné fázi se nic nevymohlo.

30 Zkušenosti TCM v Evropě: Italský klient II. (vymáhání v Rakousku) Italská inkasní agentura (člen TCM) předala rakouskému členovi TCM případ italského věřitele, který chtěl přihlásit pohledávku do insolvence probíhající u rakouského soudu vůči svému rakouskému dlužníkovi. Svůj nárok uplatňoval po 3 leté rakouské promlčecí lhůtě, ale před uplynutím 5leté italské. Italští právníci argumentovali tím, že v tomto případě by mělo být aplikováno Italské právo, nicméně rakouský soud tento nárok zamítl s tím, že v tomto řízení jsou všichni účastníci řízení staveni na roveň a žádný nemůže být zvýhodňován, byť se zahraniční osoba řídí dle jiného práva (v tomto případě je tedy opět promlčecí lhůta 3 roky bez výjimek).

31 Je potřeba klást velký důraz na prevenci. V případě vzniku problematické pohledávky jířešit především včas a nejlépe prostřednictvím profesionálních inkasních agentur, které mají zastoupení v zemích vašich dlužníků.

32 Děkuji za pozornost. 32

1.1 Obchodní závazkové vztahy 1

1.1 Obchodní závazkové vztahy 1 Obsah Právní předpisy a zkratky IX KAPITOLA 1 Úvod 1 1.1 Obchodní závazkové vztahy 1 KAPITOLA 2 Podnikatel a uzavírání smluv 5 2.1 Jak vzniká smlouva 6 2.2 Zvláštní způsoby uzavření smlouvy 8 2.3 Obsah

Více

Právní otázky pronikání na zahraniční trhy

Právní otázky pronikání na zahraniční trhy Právní otázky pronikání na zahraniční trhy Mgr. Ondřej Peterka Brno, 25. března 2009 www.peterkapartners.com Obsah Smluvní zajištění obchodů Založení entity v zahraničí Přeshraniční soudní spory Vymáhání

Více

Specifika podnikání ve Francii právní aspekty

Specifika podnikání ve Francii právní aspekty Specifika podnikání ve Francii právní aspekty Mgr. Ondřej Peterka 15. prosince 2009 www.peterkapartners.com Obsah Smluvní zajištění obchodů Založení společného podniku ve Francii Volný pohyb služeb v rámci

Více

Podnikání ve Francii vybrané právní otázky

Podnikání ve Francii vybrané právní otázky Podnikání ve Francii vybrané právní otázky Mgr. Ondřej Peterka Peterka & Partners v.o.s. advokátní kancelář Brno, 16. září 2008 www.peterkapartners.com Obsah Smluvní zajištění obchodů Soudní pravomoc a

Více

Obsah. Úvod 12. Změny a doplnění k 1. lednu Obecně o pohledávkách 17

Obsah. Úvod 12. Změny a doplnění k 1. lednu Obecně o pohledávkách 17 Obsah Úvod 12 Změny a doplnění k 1. lednu 2011 13 1 Obecně o pohledávkách 17 1.1 Právní pohled 17 1.1.1 Pojem pohledávka z právního hlediska 17 1.1.2 Důvody vzniku pohledávky 17 1.1.3 Společné pohledávky

Více

Potřebujete vymoci SVÉ pohledávky?

Potřebujete vymoci SVÉ pohledávky? Potřebujete vymoci SVÉ pohledávky? Rozhodčí řízení před rozhodci Rozhodčího soudu při IAL SE je rychlá a levná alternativa ke zdlouhavému a nákladnému soudnímu řízení. Rozhodčí řízení a jeho výhody Rozhodčí

Více

PLATEBNÍ STYK A PLATEBNÍ NÁSTROJE V ZAHRANIČNÍM OBCHODĚ Praxe MPSaO ZDENĚK KAPITÁN

PLATEBNÍ STYK A PLATEBNÍ NÁSTROJE V ZAHRANIČNÍM OBCHODĚ Praxe MPSaO ZDENĚK KAPITÁN PLATEBNÍ STYK A PLATEBNÍ NÁSTROJE V ZAHRANIČNÍM OBCHODĚ Praxe MPSaO ZDENĚK KAPITÁN Tématické vymezení Obecné poznámky Cílem není hluboký rozbor jednotlivých platebních instrumentů Cílem je poukázat zejména

Více

Obsah. Seznam zkratek... 14

Obsah. Seznam zkratek... 14 Obsah Seznam zkratek.... 14 1 Pojem, předmět a prameny práva mezinárodního obchodu.. 29 1.1 Pojem... 29 1.2 Předmět... 30 1.3 Prameny... 30 1.3.1 Mezinárodní smlouvy... 31 1.3.2 Mezinárodní obyčej... 33

Více

Potřebujete vymoci své pohledávky?

Potřebujete vymoci své pohledávky? Potřebujete vymoci své pohledávky? Rozhodčí řízení před rozhodci Rozhodčího soudu je rychlá a levná alternativa ke zdlouhavému a nákladnému soudnímu řízení. Co je rozhodčí řízení Je podobné soudnímu s

Více

Předběžný návrh témat pro ústní zkoušku insolvenčních správců

Předběžný návrh témat pro ústní zkoušku insolvenčních správců Předběžný návrh témat pro ústní zkoušku insolvenčních správců Při ústní části zkoušky se za účelem prověření znalostí uchazeče potřebných k výkonu funkce insolventního správce zjišťují znalosti z oblasti:

Více

Úvěry spotřebitelské, hypoteční, ze stavebního spoření. Univerzita Třetího věku. Prosinec 2010

Úvěry spotřebitelské, hypoteční, ze stavebního spoření. Univerzita Třetího věku. Prosinec 2010 Úvěry spotřebitelské, hypoteční, ze stavebního spoření Univerzita Třetího věku Prosinec 2010 Spotřebitelský úvěr starý a nový zákon Do konce roku 2010 platí zákon č. 321/2001 Sb. pro všechny úvěry sjednané

Více

Vymahatelnost pohledávek v praxi

Vymahatelnost pohledávek v praxi Vymahatelnost pohledávek v praxi Obsah Legislativní rámec Vnitřní předpisy organizace Organizační zajištění a kompetence Druhy pohledávek a způsoby jejich vymáhání Závěr Legislativní rámec Zákon 128/2000Sb.,

Více

Factoring partnerem exportu EK Jak úspěšně exportovat do Maďarska a Rumunska. FKB Marcela Chalušová Praha 20. dubna 2011

Factoring partnerem exportu EK Jak úspěšně exportovat do Maďarska a Rumunska. FKB Marcela Chalušová Praha 20. dubna 2011 Factoring partnerem exportu EK Jak úspěšně exportovat do Maďarska a Rumunska FKB Marcela Chalušová Praha 20. dubna 2011 Obsah Představení Factoringu KB (FKB) Nabídka produktů Factoringu KB Exportní factoring

Více

Pohledávky 1. běh Prosinec 2013

Pohledávky 1. běh Prosinec 2013 VYMÁHÁNÍ POHLEDÁVEK Pohledávky 1. běh Prosinec 2013 Odborné školení v rámci projektu Odborné vzdělávání zaměstnanců společnosti RILEXTRADERS reg.č.: CZ.1.04/1.1.02/94.01311 Vymáhání pohledávky v soudním

Více

Zlepšete vlastní cash flow! Ptejte se na ty správné otázky! http://creditcee.eu, IČ: 27685616, Příkop 843/4, Brno, +420722 965 050, mark@creditcee.

Zlepšete vlastní cash flow! Ptejte se na ty správné otázky! http://creditcee.eu, IČ: 27685616, Příkop 843/4, Brno, +420722 965 050, mark@creditcee. Zlepšete vlastní cash flow! Ptejte se na ty správné otázky! http://creditcee.eu, IČ: 27685616, Příkop 843/4, Brno, +420722 965 050, mark@creditcee.eu Přehled procesu Order-to-cash Customer acquisi.on Business

Více

PETERKA & PARTNERS v.o.s.

PETERKA & PARTNERS v.o.s. PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha - Bratislava Mgr. Ondřej Peterka advokát Přeshraniční soudní spory a příslušnost soudů Praha, 14.11. 2005 Základní informace Od 1.5. 2004 nová jednotná pravidla: nařízení

Více

Staňte se lepšími! Ptejte se správné otázky!

Staňte se lepšími! Ptejte se správné otázky! Staňte se lepšími! Ptejte se správné otázky! Tibor Szabó, InQool a.s. a Mark Harrison, ACCEE Přehled procesu Order-to-cash Customer acquisition Business administration Credit management Credit management

Více

FORMULÁŘ PRO STANDARDNÍ INFORMACE O SPOTŘEBITELSKÉM ÚVĚRU

FORMULÁŘ PRO STANDARDNÍ INFORMACE O SPOTŘEBITELSKÉM ÚVĚRU Příloha č. 6 k zákonu č. 45/ Sb. FORMULÁŘ PRO STANDARDNÍ INFORMACE O SPOTŘEBITELSKÉM ÚVĚRU. Údaje o věřiteli/zprostředkovateli spotřebitelského úvěru Věřitel Adresa Telefonní číslo (*) CreditPortal,a.s

Více

Úvod 1 Komerční rizika 2 Výrobní a tržní rizika 3 Neplnění závazků smluvními stranami

Úvod 1 Komerční rizika 2 Výrobní a tržní rizika 3 Neplnění závazků smluvními stranami OBSAH Úvod......................................................... 13 1 Komerční rizika.............................................. 15 1.1 Charakter komerčních rizik................................

Více

Právní aspekty vymahatelnosti pohledávek obcemi

Právní aspekty vymahatelnosti pohledávek obcemi Právní aspekty vymahatelnosti pohledávek obcemi JUDr. PhDr. Petr Kolář, Ph.D. Duben 2012 Právní postavení obce Územní společenství občanů s právem na samosprávu Veřejnoprávní korporace vlastní majetek

Více

Risk = Zisk platí to i v Agrofertu? Miroslav Nauč, 17.10.2014

Risk = Zisk platí to i v Agrofertu? Miroslav Nauč, 17.10.2014 Risk = Zisk platí to i v Agrofertu? Miroslav Nauč, 17.10.2014 2 Koncern Agrofert 3 Koncern Agrofert 4 Ekonomika koncernu Agrofert Práce s pohledávkami v koncernu Agrofert, a.s Pro práci s pohledávkami

Více

FINANCOVÁNÍ VAŠEHO PODNIKÁNÍ. CASH REFORM, a.s.

FINANCOVÁNÍ VAŠEHO PODNIKÁNÍ. CASH REFORM, a.s. FINANCOVÁNÍ VAŠEHO PODNIKÁNÍ CASH REFORM, a.s. 1) O SPOLEČNOSTI CASH REFORM, a.s. Jsme největší nebankovní nezávislá factoringová společnost České republice a na Slovensku. Máme roční obrat 3,6mld. CZK

Více

ŘÍZENÍ KREDITNÍHO RIZIKA VE SKUPINĚ UNIPETROL

ŘÍZENÍ KREDITNÍHO RIZIKA VE SKUPINĚ UNIPETROL ŘÍZENÍ KREDITNÍHO RIZIKA VE SKUPINĚ UNIPETROL Diskusní seminář - Česká Treasury Asociace 28. dubna 2009 Aleš Kolman ved. odboru finančnířízení, UNIPETROL SERVICES, s.r.o. ales.kolman@unipetrol.cz Představení

Více

Pavel Macek, p.macek@creditinfosolutions.comcreditinfosolutions.com

Pavel Macek, p.macek@creditinfosolutions.comcreditinfosolutions.com Pavel Macek, p.macek@creditinfosolutions.comcreditinfosolutions.com GSM: 731 126 Creditinfo 291 Solutions, s.r.o. 1 Úvěrový vztah s klientem Akvizice Úvěrová smlouva Vymáhání Náklady / výnosy čas Creditinfo

Více

Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta

Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta Základy práva, 11. května 2015 Přehled přednášky Poskytovatelé úvěrů a zápůjček Banky Nebankovní instituce Lichváři a jim podobná individua Nejčastější

Více

Finanční gramotnost v praxi restrukturalizace a vymáhání nesplácených úvěrů se zaměřením na

Finanční gramotnost v praxi restrukturalizace a vymáhání nesplácených úvěrů se zaměřením na Finanční gramotnost v praxi restrukturalizace a vymáhání nesplácených úvěrů se zaměřením na vymáhací agentury Marie Švagrová, ředitelka odboru restrukturalizace a vymáhání České spořitelny 26. 5. 2011

Více

Přeshraniční vymáhání pohledávek v rámci Evropské unie. Lenka Procházková noack & partner, s.r.o.

Přeshraniční vymáhání pohledávek v rámci Evropské unie. Lenka Procházková noack & partner, s.r.o. Přeshraniční vymáhání pohledávek v rámci Evropské unie Lenka Procházková noack & partner, s.r.o. 1 OBSAH úvodem vznik pohledávek prevence vzniku pohledávek a zajištění pohledávek mimosoudní vymáhání pohledávek

Více

Základy práva, 23. dubna 2014

Základy práva, 23. dubna 2014 Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta Základy práva, 23. dubna 2014 Přehled přednášky Jaké smlouvy jsou využívány k poskytnutí peněz Výpůjčka půjčitel přenechává vypůjčiteli nezuživatelnou

Více

2. KLASIFIKACE POHLEDÁVEK A VYMEZENÍ POJMŮ

2. KLASIFIKACE POHLEDÁVEK A VYMEZENÍ POJMŮ 2. KLASIFIKACE POHLEDÁVEK A VYMEZENÍ POJMŮ Pro další použití v této publikaci je nejprve nutné vymezit používané pojmy tak, aby si publikace zachovala terminologickou jednotnost a přehlednost. Použitými

Více

Město Hlinsko Směrnice č. 1/2011/OVV pro postup při evidenci, vymáhání a odpisu pohledávek vydaná v souladu s ust. 102 odst. 3 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů Část I. Základní

Více

problematika Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta Dluhová problematika Daniel Bartoň problematika Prameny a literatura

problematika Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta Dluhová problematika Daniel Bartoň problematika Prameny a literatura Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta instituty, Základy práva, 9. května 2016 Přehled přednášky instituty, instituty, Důvody pro jejich psaní Informace druhé strany o jejích povinnostech

Více

pro pojištení rizika nezaplacení pohledávek z dodání zboží nebo služeb (GA-MSP) VŠEOBECNÉ POJISTNÉ PODMÍNKY

pro pojištení rizika nezaplacení pohledávek z dodání zboží nebo služeb (GA-MSP) VŠEOBECNÉ POJISTNÉ PODMÍNKY e-bonus pro pojištení rizika nezaplacení pohledávek z dodání zboží nebo služeb (GA-MSP) VŠEOBECNÉ POJISTNÉ PODMÍNKY Tyto Všeobecné pojistné podmínky nabývají účinnosti dnem 1.4. 2009 KUPEG úvěrová pojišťovna,

Více

NPK - kompletní údaje k jednotlivému typu úvěrů nabízených společností Money Credit CZ s.r.o.

NPK - kompletní údaje k jednotlivému typu úvěrů nabízených společností Money Credit CZ s.r.o. NPK - kompletní údaje k jednotlivému typu úvěrů nabízených společností Money Credit CZ s.r.o. 1. Údaje o věřiteli spotřebitelského úvěru Věřitel Adresa Money Credit CZ s.r.o., IČ 241 73 461, zapsaná v

Více

Strana 1/8 ADVOKÁTI PRAVIDELNĚ SLEDUJÍ INSOLVENCE. v insolvenčním rejstříku EXEKUCE. na jednotkách v katastru nemovitostí

Strana 1/8 ADVOKÁTI PRAVIDELNĚ SLEDUJÍ INSOLVENCE. v insolvenčním rejstříku EXEKUCE. na jednotkách v katastru nemovitostí Strana 1/8 ADVOKÁTI PRAVIDELNĚ SLEDUJÍ INSOLVENCE v insolvenčním rejstříku EXEKUCE na jednotkách v katastru nemovitostí BÝT ŘÁDNÝ HOSPODÁŘ JE VYŽADOVÁNO ZÁKONEM Pro správnou funkci výboru je doslova zásadní

Více

FORMULÁŘ PRO STANDARDNÍ INFORMACE O SPOTŘEBITELSKÉM ÚVĚRU. CreditPortal,a.s.

FORMULÁŘ PRO STANDARDNÍ INFORMACE O SPOTŘEBITELSKÉM ÚVĚRU. CreditPortal,a.s. Příloha č. 6 k zákonu č. 145/2010 Sb. FORMULÁŘ PRO STANDARDNÍ INFORMACE O SPOTŘEBITELSKÉM ÚVĚRU 1. Údaje o věřiteli/zprostředkovateli spotřebitelského úvěru Věřitel Adresa Telefonní číslo (*) CreditPortal,a.s

Více

SMLOUVA O POSTOUPENÍ POHLEDÁVKY

SMLOUVA O POSTOUPENÍ POHLEDÁVKY SMLOUVA O POSTOUPENÍ POHLEDÁVKY Níže uvedeného dne uzavřely obchodní společnost obchodní firma: identifikační číslo: se sídlem: zapsaná v obchodním rejstříku vedeném u zastoupená: telefonní číslo:, email:

Více

Vymáhání pohledávek (nájemné za užívání bytu a služby s tím spojené)

Vymáhání pohledávek (nájemné za užívání bytu a služby s tím spojené) Město Broumov Třída Masarykova 239, 550 14 Broumov SMĚRNICE RADY MĚSTA Název : Vymáhání pohledávek (nájemné za užívání bytu a služby s tím spojené) Číslo dokumentu: SRM/15 Vydání č.: 01 Výtisk č.: 1 Účinnost

Více

Závazky z obchodního styku k 31. 12. 2007 (v tis. Kč)

Závazky z obchodního styku k 31. 12. 2007 (v tis. Kč) PŘÍLOHA č. 1 1. 5. PŘEHLED POHLEDÁVEK A ZÁVAZKŮ k 31. 12. 2007 1. POHLEDÁVKY Z OBCHODNÍHO STYKU Lhůta splatnosti pohledávek byla vnitřní směrnicí pro odběratele stanovena 15-ti denní, u pohledávek v zahraničí

Více

Účinnost k

Účinnost k Český účetní standard pro některé vybrané účetní jednotky č. 701 Účty a zásady účtování na účtech 1. Cíl Cílem tohoto standardu je stanovit podle zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších

Více

MEZINÁRODNÍ ASPEKTY. Mgr. Pavla Šimoníková

MEZINÁRODNÍ ASPEKTY. Mgr. Pavla Šimoníková MEZINÁRODNÍ ASPEKTY Mgr. Pavla Šimoníková 1. Globální rozměr podnikání prostřednictvím internetu 2. Povaha smluvního partnera 3. Mezinárodní prvek 4. Volba práva 5. Volba sudiště 6. Ochrana osobních údajů

Více

Smluvní určení řešení sporu a rozhodného práva Bitva kolizní a přímé metody. Tereza Kyselovská

Smluvní určení řešení sporu a rozhodného práva Bitva kolizní a přímé metody. Tereza Kyselovská Smluvní určení řešení sporu a rozhodného práva Bitva kolizní a přímé metody Tereza Kyselovská Úvod Základem transakce je vždy smlouva Mezinárodní obchod => smlouvy s mezinárodním prvkem Právní regulace

Více

Ztrácíte přehled o svých dluzích?

Ztrácíte přehled o svých dluzích? Ztrácíte přehled o svých dluzích? Záznam o každém úvěru Pořízení kreditní karty Přečerpání běžného účtu Leasing Pojišťovny Telekomunikační Energetické spol. SMS Osobně Poštou 1 Záznamy se liší podle společnosti,

Více

DESET NEJČASTĚJŠÍCH CHYB ČI OMYLŮ, SE KTERÝMI SE SETKÁVÁME PŘI LIKVIDACI ŠKOD Z POJIŠTĚNÍ POHLEDÁVEK

DESET NEJČASTĚJŠÍCH CHYB ČI OMYLŮ, SE KTERÝMI SE SETKÁVÁME PŘI LIKVIDACI ŠKOD Z POJIŠTĚNÍ POHLEDÁVEK DESET NEJČASTĚJŠÍCH CHYB ČI OMYLŮ, SE KTERÝMI SE SETKÁVÁME PŘI LIKVIDACI ŠKOD Z POJIŠTĚNÍ POHLEDÁVEK INDEX 1. Pozdní ohlášení pohledávky prodlení 2. Pojištění v rámci vlastního prověření negativní informace

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice ZASÍLATELSTVÍ KAPITOLA 1 OBLASTI ČINNOSTI ZASÍLATELE. POPTÁVKA, NABÍDKA, OBJEDNÁVKA, OBCHODNÍ KONTRAKT VE VZTAHU K ZASÍLATELI. ZÁSADY NAVRHOVÁNÍ SILNIČNÍCH POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ Vysoká škola technická a

Více

Vymáhání pohledávek (nájemné za užívání bytu a služby s tím spojené)

Vymáhání pohledávek (nájemné za užívání bytu a služby s tím spojené) Město Broumov Třída Masarykova 239, 550 14 Broumov SMĚRNICE RADY MĚSTA Název: Vymáhání pohledávek (nájemné za užívání bytu a služby s tím spojené) Číslo dokumentu: SRM/15 Vydání č.: 02 Výtisk č.: 1 Účinnost

Více

Mezinárodní obchod. Právní aspekty

Mezinárodní obchod. Právní aspekty Mezinárodní obchod Právní aspekty Obsah přednášky Právo mezinárodního obchodu Mezinárodní právo soukromé Metoda přímá Metoda kolizní Kupní smlouva v mezinárodním obchodě 2 Právo mezinárodního obchodu právem

Více

1. nostro účet naší banky v bance jiné země a v měně té země 2. loro účet banky jiné země v naší bance v naší měně

1. nostro účet naší banky v bance jiné země a v měně té země 2. loro účet banky jiné země v naší bance v naší měně Otázka: Platební a zajišťovací instrumenty Předmět: Ekonomie Přidal(a): Lucie PLATEBNÍ A ZAJIŠŤOVACÍ INSTRUMENTY Slouží k bezhotovostnímu platebnímu styku Jedná se o pohyb peněz mezi běžnými účty plátce

Více

NPK - kompletní údaje k jednotlivým typům úvěrů nabízených společností Money Credit CZ s.r.o.

NPK - kompletní údaje k jednotlivým typům úvěrů nabízených společností Money Credit CZ s.r.o. NPK - kompletní údaje k jednotlivým typům úvěrů nabízených společností Money Credit CZ s.r.o. 1. Údaje o věřiteli spotřebitelského úvěru Věřitel Money Credit CZ s.r.o., IČ 241 73 461, zapsaná v obchodním

Více

OBCHODNÍ PODMÍNKY vydané ve smyslu 273 obchodního zákoníku

OBCHODNÍ PODMÍNKY vydané ve smyslu 273 obchodního zákoníku OBCHODNÍ PODMÍNKY vydané ve smyslu 273 obchodního zákoníku Prodávající: SAMPRO, s.r.o. Zapsaná v obchodním rejstříku v Hradci Králové, oddíl C, vložka 21507 Zastoupena: Pavlem Krajčírem jednatelem společnosti

Více

PŘEHLED JUDIKATURY ve věcech smluvní pokuty (s přihlédnutím k novému občanskému zákoníku)

PŘEHLED JUDIKATURY ve věcech smluvní pokuty (s přihlédnutím k novému občanskému zákoníku) PŘEHLED JUDIKATURY ve věcech smluvní pokuty (s přihlédnutím k novému občanskému zákoníku) Předmluva.......................... 11 Seznam použitých zkratek............. 13 IV. URČITOST VYMEZENÍ ZAJIŠŤOVANÉ

Více

NPK kompletní údaje k jednotlivému typu úvěrů nabízených společností Money Credit CZ s.r.o.

NPK kompletní údaje k jednotlivému typu úvěrů nabízených společností Money Credit CZ s.r.o. NPK kompletní údaje k jednotlivému typu úvěrů nabízených společností Money Credit CZ s.r.o. 1. Údaje o věřiteli spotřebitelského úvěru Věřitel Money Credit CZ s.r.o., IČ 241 73 461, zapsaná v obchodním

Více

Nařízení Brusel I. Nařízení Brusel I mezinárodní pravomoc. JUDr. Jana Herboczková. Věcná působnost

Nařízení Brusel I. Nařízení Brusel I mezinárodní pravomoc. JUDr. Jana Herboczková. Věcná působnost Nařízení Brusel I Vzniklo transformací Bruselské úmluvy o pravomoci soudů a výkonu rozhodnutí ve věcech civilních a obchodních (1968) Nařízení Brusel I mezinárodní pravomoc JUDr. Jana Herboczková Upravuje

Více

Předsmluvní formulář pro standardní informace o spotřebitelském úvěru

Předsmluvní formulář pro standardní informace o spotřebitelském úvěru Předsmluvní formulář pro standardní informace o spotřebitelském úvěru 1. Údaje o Věřiteli/zprostředkovateli spotřebitelského úvěru Věřitel: FINFAST s.r.o., IČO: 24286168 Telefonní číslo: +420 733 787 200

Více

listopad 2013 MONITORING SOUDNÍCH ROZHODNUTÍ 2013

listopad 2013 MONITORING SOUDNÍCH ROZHODNUTÍ 2013 listopad 2013 MONITORING SOUDNÍCH ROZHODNUTÍ 2013 AKTUÁLNÍ TÉMA Možnost přezkumu rozhodčích doložek i v probíhajících exekucích Stanovisko občanskoprávního a obchodněprávního kolegia Nejvyššího soudu ČR

Více

8.1 Prevence při úvěrových obchodech

8.1 Prevence při úvěrových obchodech 8.1 Prevence při úvěrových obchodech POJIŠTĚNÍ KOMERČNÍCH RIZIK Prevence před vznikem platební neschopnosti nebo platební nevůle odběratele zahrnuje: a) monitorování existujících odběratelů, b) odškodnění

Více

a) Není-li dohodnuto kupujícím a prodávajícím jinak, jsou uvedené kupní ceny, vycházející z platného ceníku prodávajícího, účtovány v hotovosti.

a) Není-li dohodnuto kupujícím a prodávajícím jinak, jsou uvedené kupní ceny, vycházející z platného ceníku prodávajícího, účtovány v hotovosti. Všeobecné obchodní, dodací a servisní podmínky společnosti TONSTAV-SERVICE s.r.o. Společnost TONSTAV - SERVICE s.r.o., se sídlem v Českých Budějovicích, Okružní 630, PSČ 370 01, IČ: 63907887, zapsaná v

Více

VŠEOBECNÉ DODACÍ PODMÍNKY SPOLEČNOSTI BRENUS S.R.O.

VŠEOBECNÉ DODACÍ PODMÍNKY SPOLEČNOSTI BRENUS S.R.O. VŠEOBECNÉ DODACÍ PODMÍNKY SPOLEČNOSTI BRENUS S.R.O. 1. Obecná ustanovení Předmětem těchto podmínek je úprava právního vztahu mezi prodávajícím a kupujícím. Tyto podmínky jsou nedílnou součástí příslušné

Více

Příloha č. 1 Smlouvy FORMULÁŘ PRO STANDARDNÍ INFORMACE O SPOTŘEBITELSKÉM ÚVĚRU. 1. Údaje o věřiteli/zprostředkovateli spotřebitelského úvěru

Příloha č. 1 Smlouvy FORMULÁŘ PRO STANDARDNÍ INFORMACE O SPOTŘEBITELSKÉM ÚVĚRU. 1. Údaje o věřiteli/zprostředkovateli spotřebitelského úvěru Příloha č. 1 Smlouvy FORMULÁŘ PRO STANDARDNÍ INFORMACE O SPOTŘEBITELSKÉM ÚVĚRU 1. Údaje o věřiteli/zprostředkovateli spotřebitelského úvěru Věřitel Adresa Telefonní číslo E-mailová adresa Adresa internetových

Více

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY ( dále jen VOP ) společnosti METEL s.r.o. IČ: 25974289 1. Pro účely těchto Všeobecných obchodních podmínek se rozumí: 1.1. Dodavatel: METEL s.r.o. Žižkův kopec 617, 552 03 Česká

Více

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY pro poskytování služeb a zboží společností CONSITE, s.r.o. znění účinné od 1. 1. 2011 1. Předmět Všeobecných obchodních podmínek 1.1. Tyto všeobecné obchodní podmínky (dále

Více

Nařízení Brusel I mezinárodní pravomoc. JUDr. Jana Herboczková

Nařízení Brusel I mezinárodní pravomoc. JUDr. Jana Herboczková Nařízení Brusel I mezinárodní pravomoc JUDr. Jana Herboczková Nařízení Brusel I Vzniklo transformací Bruselské úmluvy o pravomoci soudů a výkonu rozhodnutí ve věcech civilních a obchodních (1968) Upravuje

Více

Mgr. Michal Müller, advokát

Mgr. Michal Müller, advokát Mgr. Michal Müller, advokát Městský soud v Praze Slezská 9 PSČ 120 00 Praha 2 do datové schránky Věřitel: BONUS PRAHA Investment a.s., IČ: 282 14 374, se sídlem Vinohradská 1511/230, Strašnice, 100 00

Více

nemovitosti prodeji jeho nemovitosti v dražbě. Pokud jste v situaci, exekutorem, můžete se nacházet v dluhové pasti. Podle čeho se

nemovitosti prodeji jeho nemovitosti v dražbě. Pokud jste v situaci, exekutorem, můžete se nacházet v dluhové pasti. Podle čeho se smlouva o zprostředkování půjčky prodeje nemovitosti. Po podpisu příslušné smluvní doku Vaše exekuce a dluhy u exekutorů nebo věřitelů a zajistíme výmaz jejich zástavních práv z katastru nemovitostí. Tak

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita VI.2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Výukový materiál pro téma VI.2.1 Řemeslná

Více

K uzavírání smluv nedochází prostřednictvím zprostředkovatelů.

K uzavírání smluv nedochází prostřednictvím zprostředkovatelů. Formulář pro standardní informace o spotřebitelském úvěru (pro všechny varianty poskytovaných zápůjček Novacredit) 1. Údaje o věřiteli/zprostředkovateli spotřebitelského úvěru Věřitel Adresa Telefonní

Více

DLUHOVÉ INKASO OBYVATELSTVA

DLUHOVÉ INKASO OBYVATELSTVA DLUHOVÉ INKASO OBYVATELSTVA 10.10.2012 CO JE SLUŽBA DINO? Unikátní nová služba sdružení DINO (Dluhové inkaso obyvatelstva České pošty), která pomáhá lidem řešit vzniklý peněžitý závazek. Vznikla jako reakce

Více

Příloha č. 1 Smlouvy FORMULÁŘ PRO STANDARDNÍ INFORMACE O SPOTŘEBITELSKÉM ÚVĚRU. 1. Údaje o věřiteli/zprostředkovateli spotřebitelského úvěru

Příloha č. 1 Smlouvy FORMULÁŘ PRO STANDARDNÍ INFORMACE O SPOTŘEBITELSKÉM ÚVĚRU. 1. Údaje o věřiteli/zprostředkovateli spotřebitelského úvěru Příloha č. 1 Smlouvy FORMULÁŘ PRO STANDARDNÍ INFORMACE O SPOTŘEBITELSKÉM ÚVĚRU 1. Údaje o věřiteli/zprostředkovateli spotřebitelského úvěru Věřitel Adresa Telefonní číslo E-mailová adresa Adresa internetových

Více

ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ

ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ Obsah Předmluva...9 Zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník...10 ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ...10 Hlava I Základní ustanovení...10 Díl I Úvodní ustanovení...10 Díl II Podnik a obchodní jmění...12 Díl

Více

Směrnice o evidenci, vymáhání a odpisu pohledávek

Směrnice o evidenci, vymáhání a odpisu pohledávek Směrnice o evidenci, vymáhání a odpisu pohledávek Účinnost od 1.1.2012 Směrnice o evidenci, vymáhání a odpisu pohledávek Část I ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Čl. 1 Úvodní ustanovení 1) Tato speciální organizační

Více

SDĚLENÍ ARTESY, SPOŘITELNÍHO DRUŽSTVA O INFORMACÍCH POSKYTOVANÝCH ZÁJEMCŮM O ČLENSTVÍ V ARTESE, SPOŘITELNÍM DRUŽSTVU

SDĚLENÍ ARTESY, SPOŘITELNÍHO DRUŽSTVA O INFORMACÍCH POSKYTOVANÝCH ZÁJEMCŮM O ČLENSTVÍ V ARTESE, SPOŘITELNÍM DRUŽSTVU SDĚLENÍ ARTESY, SPOŘITELNÍHO DRUŽSTVA O INFORMACÍCH POSKYTOVANÝCH ZÁJEMCŮM O ČLENSTVÍ V ARTESE, SPOŘITELNÍM DRUŽSTVU VZNIK ČLENSTVÍ V ARTESE, SPOŘITELNÍM DRUŽSTVU Členem Artesy, spořitelního družstva (dále

Více

Přiznávání nákladů na vymáhání pohledávek soudem

Přiznávání nákladů na vymáhání pohledávek soudem Přiznávání nákladů na vymáhání pohledávek soudem Mgr. Ing. Marek Švehlík 9. října 2014 Obsah 1. Náhrada nákladů řízení principy 2. Soudní poplatky 3. Soudní poplatky navrhované změny 4. Odměna advokáta

Více

Všeobecné obchodní podmínky společnosti Drátěný Program s.r.o. Libochovice

Všeobecné obchodní podmínky společnosti Drátěný Program s.r.o. Libochovice Všeobecné obchodní podmínky společnosti Drátěný Program s.r.o. Libochovice Kterým se řídí vzájemné obchodní vztahy mezi: A) Prodávajícím: Obchodní jméno: Drátěný Program s.r.o. Adresa: Vrchlického 705,

Více

služba KLIENT Představení služby (15.9.2014)

služba KLIENT Představení služby (15.9.2014) služba KLIENT Představení služby (15.9.2014) Co je to StopStav.cz? Portál www.stopstav.cz vznikl v roce 2010 jako reakce na množící se problémy s neplatiči v oblasti velkoobchodního trhu s elektromateriálem,

Více

FORMULÁŘ PRO STANDARDNÍ INFORMACE O SPOTŘEBITELSKÉM ÚVĚRU

FORMULÁŘ PRO STANDARDNÍ INFORMACE O SPOTŘEBITELSKÉM ÚVĚRU 1. ÚDAJE O VĚŘITELI/ZPROSTŘEDKOVATELI SPOTŘEBITELSKÉHO ÚVĚRU Věřitel Adresa Telefonní číslo E-mailová adresa Adresa internetových stránek SWISS FUNDS, a.s. Masarykovo náměstí 102/65, 586 01 Jihlava +420

Více

Systém certifikace a vzdělávání účetních v ČR

Systém certifikace a vzdělávání účetních v ČR PRÁVO (zkouška číslo 2) Cíl předmětu Získat základní informace o obsahu a rozsahu právního systému České republiky a oborech práva, které účetní při výkonu své praxe potřebuje s přihlédnutím k aktuálním

Více

1. ÚVĚR NA SPOROŽIROVÉM ÚČTU (KONTOKORENT)

1. ÚVĚR NA SPOROŽIROVÉM ÚČTU (KONTOKORENT) Sazebník České Spořitelny, a.s., pro bankovní obchody (dále jen Sazebník) část: Obsah: 1. ÚVĚR NA SPOROŽIROVÉM ÚČTU (KONTOKORENT) 2. SPOTŘEBITELSKÉ ÚVĚRY, HOTOVOSTNÍ ÚVĚRY *) 3. AMERICKÉ HYPOTÉKY - SPOTŘEBITELSKÉ

Více

Účetnictví pro pokročilé

Účetnictví pro pokročilé Centrum služeb pro podnikání s.r.o. Školící centrum akreditované MŠMT ČR Účetnictví pro pokročilé Centrum služeb pro podnikání s.r.o. 2012 1. Otevření a uzavření účetnictví 1.1. Otevření účetnictví - přes

Více

CRIBIS. Klíč k Vašemu bezpečnému biznisu

CRIBIS. Klíč k Vašemu bezpečnému biznisu CRIBIS Klíč k Vašemu bezpečnému biznisu Nové užitečné funkce v aplikaci Cribis Nové informační zdroje Negativní informace dokonalý obrázek o obchodním partnerovi 2017 Martin Vagaský 10. října 2017 Nové

Více

OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO. Promlčení a prekluze. JUDr. Petr Čechák, Ph.D.

OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO. Promlčení a prekluze. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.cechak@mail.vsfs.cz Promlčení právo nebylo vykonáno v promlčecí lhůtě promlčí se a dlužník není povinen plnit ( 609/1 NOZ) námitka promlčení soud

Více

Sazebník poplatků Poštovní spořitelny změny od k

Sazebník poplatků Poštovní spořitelny změny od k Sazebník poplatků Poštovní spořitelny změny od 1. 9. 2016 k 1. 12. 2016 původně nově B ÚVĚRY Úvěry pro fyzické osoby Hypoteční úvěry Sazebník za peněžní a obchodní služby poskytované fyzickým osobám Hypoteční

Více

SMLOUVA O VYDÁNÍ MEZINÁRODNÍ PLATEBNÍ KARTY DINERS CLUB ROAD ACCOUNT

SMLOUVA O VYDÁNÍ MEZINÁRODNÍ PLATEBNÍ KARTY DINERS CLUB ROAD ACCOUNT SMLOUVA O VYDÁNÍ MEZINÁRODNÍ PLATEBNÍ KARTY DINERS CLUB ROAD ACCOUNT Níže uvedeného dne měsíce a roku uzavřely smluvní strany: Společnost: Diners Club Czech, s.r.o. Se sídlem: Široká 5, č. p. 36, 110 00

Více

Expresní ocenění bytu (pomocí cenové mapy pro vybrané lokality)

Expresní ocenění bytu (pomocí cenové mapy pro vybrané lokality) Sazebník ČSOB pro fyzické osoby občany změny od 1. 9. 2016 k 1. 12. 2016 původně nově OBSAH B ÚVĚRY Hypoteční úvěry Sazebník Hypoteční banky, a.s. Tento Sazebník je platný pro smlouvy uzavřené od 1. 12.

Více

Financování nemovitostních projektů v době recese - Některá specifika zajištění financování

Financování nemovitostních projektů v době recese - Některá specifika zajištění financování Financování nemovitostních projektů v době recese - Některá specifika zajištění financování 1. Obvyklé formy zajištění - zástavní právo k nemovitostem - zástavní právo k obchodním podílům, akciím -ručení

Více

Potřebujete vymoci své pohledávky?

Potřebujete vymoci své pohledávky? Potřebujete vymoci své pohledávky? Rozhodčí řízení před rozhodci Rozhodčího soudu je rychlá a levná alternativa ke zdlouhavému a nákladnému soudnímu řízení. Co je rozhodčí řízení Je podobné soudnímu s

Více

Advokátní kancelář Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři, s.r.o. Přehled mediálních výstupů ČERVEN 2013

Advokátní kancelář Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři, s.r.o. Přehled mediálních výstupů ČERVEN 2013 Advokátní kancelář Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři, s.r.o. Přehled mediálních výstupů ČERVEN 2013 1. TISKOVÉ ZPRÁVY Téma měsíce června: Mediace - zprostředkování dohody Jako červnové téma byla zvolena

Více

České spořitelny, a.s. Erste Corporate Banking (dále jen Banka)

České spořitelny, a.s. Erste Corporate Banking (dále jen Banka) Aktualizace indikativní nabídky České spořitelny, a.s. Erste Corporate Banking (dále jen Banka) pro Bytové družstvo Sokolovská 68/381 se sídlem Sokolovská 381/68, 186 00 Praha 8 - Karlín (dále jen Klient)

Více

Dluhová problematika. Exekuce x výkon rozhodnutí Oddluţení Rozhodčí smlouvy Spotřebitelské smlouvy

Dluhová problematika. Exekuce x výkon rozhodnutí Oddluţení Rozhodčí smlouvy Spotřebitelské smlouvy Dluhová problematika Exekuce x výkon rozhodnutí Oddluţení Rozhodčí smlouvy Spotřebitelské smlouvy EXEKUCE (VÝKON ROZHODNUTÍ) Právní předpisy: zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činností

Více

OBCHODUJEME S ČÍNOU, INDIÍ A VIETNAMEM. Ing. Karel Pleva, MBA

OBCHODUJEME S ČÍNOU, INDIÍ A VIETNAMEM. Ing. Karel Pleva, MBA OBCHODUJEME S ČÍNOU, INDIÍ A VIETNAMEM Ing. Karel Pleva, MBA POSTAVENÍ EGAP NA TRHU Roční pojištěný objem cca 350 mld. Kč EGAP 20% Východ 260 40 Komerční úvěrové pojišťovny 80% KUPEG Atradius Euler Hermes

Více

NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK RELATIVNÍ MAJETKOVÁ PRÁVA. JUDr. Jiří Janeba, advokát, Advokátní kancelář Havlíček & Janeba (e-mail: janeba@advokathk.

NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK RELATIVNÍ MAJETKOVÁ PRÁVA. JUDr. Jiří Janeba, advokát, Advokátní kancelář Havlíček & Janeba (e-mail: janeba@advokathk. NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK RELATIVNÍ MAJETKOVÁ PRÁVA JUDr. Jiří Janeba, advokát, Advokátní kancelář Havlíček & Janeba (e-mail: janeba@advokathk.cz) Sjednocení smluvního práva Koncepční změny občanský zákoník,

Více

Všeobecné obchodní podmínky

Všeobecné obchodní podmínky Česká exportní banka, a.s., zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 3042, se sídlem Praha 1, Vodičkova 34 č.p. 701, PSČ 111 21, IČ 63078333 Všeobecné obchodní podmínky

Více

Praha Mgr. Ing. Jiří Prošek

Praha Mgr. Ing. Jiří Prošek Praha 23.11.2017 Mgr. Ing. Jiří Prošek Pohledávky z daní a poplatků 1. Daňová exekuce město si vymáhá pohledávku samo svépomocí či prostřednictvím celního úřadu 2. Soudní exekutor Dříve bylo možné vymáhání

Více

WORKSTEEL s.r.o. Senetářov 185, PSČ IČ zapsána v OR vedeném u KS v Brně, oddíl C, vložka Všeobecné obchodní podmínky

WORKSTEEL s.r.o. Senetářov 185, PSČ IČ zapsána v OR vedeném u KS v Brně, oddíl C, vložka Všeobecné obchodní podmínky Všeobecné obchodní podmínky 1. Platnost a aktuálnost všeobecných obchodních podmínek: 1.1. Tyto všeobecné obchodní podmínky jsou nedílnou součástí kupních smluv na prodej výrobků WORKSTEEL s.r.o. a dále

Více

Mezinárodní přepravní právo. Praxe mezinárodního práva soukromého a obchodního Zdeněk Kapitán

Mezinárodní přepravní právo. Praxe mezinárodního práva soukromého a obchodního Zdeněk Kapitán Mezinárodní přepravní právo Praxe mezinárodního práva soukromého a obchodního Zdeněk Kapitán Mezinárodní přepravní právo Soubor právních norem regulujících jednání subjektů v souvislosti s aktem přemístění

Více

Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci 8. Úvod 11. 1 Právní předpoklady podnikání zahraničních osob v ČR... 15

Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci 8. Úvod 11. 1 Právní předpoklady podnikání zahraničních osob v ČR... 15 Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci 8 Úvod 11 1 Právní předpoklady podnikání zahraničních osob v ČR... 15 1 Zahraniční osoba z Arménie podnikající v ČR - zápis v obchodním rejstříku 17

Více

FINANCOVÁNÍ PROJEKTŮ KOMUNÁLNÍ SFÉRY ODKUPEM POHLEDÁVEK

FINANCOVÁNÍ PROJEKTŮ KOMUNÁLNÍ SFÉRY ODKUPEM POHLEDÁVEK FINANCOVÁNÍ PROJEKTŮ KOMUNÁLNÍ SFÉRY ODKUPEM POHLEDÁVEK Prezentace v rámci porady starostů měst a obcí Jihočeského č kraje 26.1. 2015 1 KDO JSME Představení Sberbank! Jediným akcionářem Sberbank CZ je

Více

Předlužení a oddlužení. Finanční gramotnost v praxi Praha, Konferenční centrum City 27. května 2011

Předlužení a oddlužení. Finanční gramotnost v praxi Praha, Konferenční centrum City 27. května 2011 Předlužení a oddlužení Finanční gramotnost v praxi Praha, Konferenční centrum City 27. května 2011 Předlužení Předlužení - pojem podle ins.zákona - 3 odst. 3 /objektivní více hledisko/ věřitelů, souhrn

Více

Vnitrodružstevní směrnice č. 8/2014 Pravidla pro vymáhání pohledávek v SBD Vítkovice

Vnitrodružstevní směrnice č. 8/2014 Pravidla pro vymáhání pohledávek v SBD Vítkovice Stavební bytové družstvo Vítkovice Daliborova 54,709 71,Ostrava - Mariánské Hory IČO 00 05 08 06, zapsáno u KS v Ostravě, OR oddíl Dr XXII, vložka 8 DIČ CZ00050806 Vnitrodružstevní směrnice č. 8/2014 Pravidla

Více

žaloba vraceni půjčky online. o nájmu bytu na dobu neurčitou Sml. smluv - Smlouvy ČR Software Vzory smluv - Smlouvy ČR nabízí

žaloba vraceni půjčky online. o nájmu bytu na dobu neurčitou Sml. smluv - Smlouvy ČR Software Vzory smluv - Smlouvy ČR nabízí žaloba vraceni půjčky online. o nájmu bytu na dobu neurčitou Sml.» Ke stažení: Vzory smluv - Smlouvy ČR Software Vzory smluv - Smlouvy ČR nabízí Software Vzory smluv - Smlouvy ČR umožňuje samostatně si

Více

březen 2013 MONITORING SOUDNÍCH ROZHODNUTÍ 2013

březen 2013 MONITORING SOUDNÍCH ROZHODNUTÍ 2013 březen 2013 MONITORING SOUDNÍCH ROZHODNUTÍ 2013 TÉMA MĚSÍCE Námitka promlčení a její rozpor s dobrými mravy v exekučním řízení Usnesení Nejvyššího soudu ČR ze dne 26. 2. 2013, sp. zn. 20 Cdo 1719/2011

Více

TATO SMOLUVA O ZÁPŮJČCE (dále jen Smlouva ) uzavřená mezi:

TATO SMOLUVA O ZÁPŮJČCE (dále jen Smlouva ) uzavřená mezi: Smlouva o zápůjčce TATO SMOLUVA O ZÁPŮJČCE (dále jen Smlouva ) uzavřená mezi: COOL CREDIT, s.r.o., se sídlem Na Příkopě 988/31, Staré Město, 110 00 Praha 1, IČO: 021 12 621, zapsanou v obchodním rejstříku

Více