EGTC. Vícečetná přeshraniční spolupráce jinde v Evropě inspirace z Horního Rýna

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "EGTC. Vícečetná přeshraniční spolupráce jinde v Evropě inspirace z Horního Rýna"

Transkript

1 Vícečetná přeshraniční spolupráce jinde v Evropě inspirace z Horního Rýna

2 Přeshraniční regiony Rada Evropy (1972) definuje přeshraniční regiony jako oblasti s homogenními znaky a funkčními propojeními, protože jinak by tam nebyla potřeba přeshraniční spolupráce. Přeshraniční region je potenciální region, relativně homogenní v charakteristikách geografických, historických, ekologických, etnických skupin, ekonomických příležitostí a podobně, nicméně zatím negativně ovlivněný suverenitou národních vlád obou či více stran hranice příhraničního regionu.

3 Pokračování CBR je územní jednotka, která má historické, socio-ekonomické a kulturní společné body a, aspoň náznakem, vlastní regionální identitu, autonomní (politické a sociální) instituce a proto žádá autonomní definici svých potřeb a zájmů, kterou je ochoten formulovat a obhájit. Rostoucí počet necentrálních vlád, tedy regionů, vstupuje do meziregionální a přeshraniční spolupráce bez zahrnutí centrální úrovně, což přispívá k vzrůstu významu takzvané paradiplomacie.

4

5 Horní Rýn

6 Kooperující subjekty v rámci H. Rýna Německo Švýcarsko Francie Spolková země Bádensko- Württenbersko (místní vlády Freiburg a Karlsruhe) Spolková země Porýní-Falcko Kantony: Basilej-město, Basilej-venkov, Argovi, Jura, Soleur Stát formou prefektur departmentů Dolní Rýn a Horní rýn Region Alsasko

7 Region Statistiky Horního Rýna Rozloha Počet obyvatel Hustota zalidnění HDP/osoba Alasasko km² Bádensko- Württembersk o km² Porýní-Falcko km² Severozápadn í Švýcarsko km²

8 Eurodistrikty v Horním Rýnu Trilaterální Eurodistrikt Basilej Eurodistrikt regionu Freiburg a střední a jižného Alsaska Eurodistrikt Štrasburk Ortenau Eurodistrikt PAMINA (okolí Karlsruhe)

9 Povaha Horního Rýna Horní Rýn tvoří část relativně homogenního koridoru polycentrických přeshraničních metropolitních regionu, které se, ve velkém zjednodušení, nacházejí podél toku celého Rýnu. Horní Rýn je trilaterálním přeshraničním regionem, který je postaven na vyvážené polycentričnosti představované dvěma nezpochybnitelnými přeshraničními jádry v podobě Basileje a Štrasburku a důležitou rolí města Karlsruhe. Zejména v oblasti Basileje již došlo k velmi funkční přeshraniční integraci, protože tato oblast je v evropském měřítku jedním ze tří nejvýznamnějších oblastí přeshraničního dojíždění za prací.

10 Městská centra

11 Centra Horního Rýna Z hlediska funkčních městských oblastí zahrnuje území Horního Rýna dvě jádrové přeshraniční oblasti, kterými jsou Basilej a Štrasburk, a oblast od hranic vzdálenějšího Karlsruhe, které kromě své demografické váhy a ekonomické síly však rovněž vykazuje přeshraniční charakter. Kromě uvedených tří měst jsou významnými centry rovněž Freiburg, Colmar a Mylhúzy. Pro území Horního Rýna je charakteristická vysoká úroveň přeshraničních toků, což platí zejména o přeshraniční mobilitě pracovní síly. Pro celý region jsou rovněž charakteristické existující třístranné kooperační struktury, které občas vedou k označování tohoto regionu termínem modelový.

12 Governance mezivládní komise První institucionální zakotvení francouzsko-německá přeshraniční spolupráce dostala až v roce 1975 na základě Bonnské smlouvy o třístranné francouzsko-německo-švýcarské spolupráci, která dala přeshraniční spolupráci institucionální rámec. Úkolem této mezivládní struktury je vyřešit otázky, které nemohou kvůli své komplikované povaze být řešeny jednotlivými regiony na spolupráci participujícími. Tato Komise formuluje všem třem vládám doporučení typu revize textu zakládajících smluv. Tato mezivládní komise je složena ze tří maximálně osmičlenných delegací jmenovaných národními vládami. Jsou složeny ze zástupců různých sektorových ministerstev a jsou vždy vedeny zástupci relevantních ministerstev zahraničních věcí. Od roku 1975 se třístranná mezivládní komise sešla ke 21 společným setkáním.

13 Vznik Hornorýnské konference V listopadu 1991 se zmíněný třístranný regionální výbor transformoval do německo-francouzsko-švýcarské Hornorýnské konference, která se stala centrálním koordinačním orgánem pro organizace CBC v Horním Rýnu. Konference se tak stala ústředním aktérem pro koordinaci samotné CBC, pro mezivládní komisi pak zůstaly úkoly, které nemohou být řešeny na regionální úrovni. Národní státy, tedy Švýcarsko, Francie a Německo se samy staly aktéry přeshraniční spolupráce, pomohly iniciovat vznik současných kooperačních struktur a jejich zájmy jsou zastoupeny ve strukturách organizujících provádění CBC v předmětném přeshraničním regionu.

14 Fungování konference Konference Horního Rýna, celým názvem Francouzsko-německo-švýcarská konference Horního Rýna, zapojuje do víceúrovňové správy Horního Rýna odborníky z regionů, které tvoří referenční území Horního Rýna. Nejedná se o politický orgán, jde o networkingovou platformou expertů pracujících pro veřejné organizace spolupracujících regionů.

15 Složky konference Řídící výbor je koordinačním a rozhodujícím orgánem konference a skládá se z delegací všech tří zemí, které jsou do CBC na Horním Rýnu zapojeny. Předsednictví se střídá vždy po jednom roce, přičemž je zvykem že členy řídícího výboru jsou za francouzskou stranu alsaský prefekt, za německou stranu předseda okresu Freiburg či Karlsruhe a člen výkonné rady kantonů Basilej-město či Basilej-venkov. Plenární shromáždění je diskusním fórem Hornorýnské konference, kdy se setká 25 členů každé ze tří delegací. O personálním složení delegací rozhodují vždy národní zástupci v řídícím výboru. Společný sekretariát je výkonným orgánem konference, který je složen vždy ze stálých zástupců z německé, francouzské a švýcarské strany a administrativního asistenta. Společný sekretariát sídlí v německém Kehlu. V rámci konference funguje 12 pracovních skupin, ty se dělí do 40 výborů.

16

17 Vzdělávání a odborná profesní příprava, veřejné zdraví, programy pro mládež, krizové řízení, kultura, územní plánování, životní prostředí regionální doprava, hospodářská spolupráce, zemědělství, sport, ochrana klimatu. Pracovní skupiny jsou dále rozděleny rozděleny do 40 expertních výborů, kde vzniká nejvíce konkrétních projektových námětů, které jsou pak předloženy k validaci prostřednictvím řídícího výboru a následně pak i trilaterálního kongresu.

18 Trilaterální kongresy Hornorýnské konference pořádá nepravidelně trilaterální kongresy, na nichž představuje odborné veřejnosti a širšímu obyvatelstvu výsledky činnosti a určuje hlavní směřování CBC v dalším období. V organizaci se pravidelně střídají zástupci všech zemí do spolupráce zapojených. Zatím se uskutečnilo 12 kongresů, které měly následující zaměření: Doprava a komunikace, Kehl 1988 Kultura a rozvoj kultury, Štrasburk 1989 Životní prostředí, Basilej 1991 Hospodářská spolupráce, Karlsruhe 1992 Mládež, vzdělávání a zaměstanost, Štrasburk 1995 Obchod a řemesla, Bailejl 1997 Regionální rozvoj, Neustadt an der Weinstrasse 1999 Společný život na Horním Rýnu, Štrasburk 2002 Média a komunikace na Horním Rýnu, Basilej 2004 Budoucnost Horního Rýna v rozšířené Evropě, Freiburg 2006 Horní Rýn model rozvoje a spolupráce, Štrasburk 2008 Vzdělávání, výzkum a inovace, Basilej 2010

19 Výkonná rada Tato instituce si klade ambice hrát roli parlamentu Horního Rýna. Ve své zakládající deklaraci má uvedeny následující hlavní cíle činnosti: Rozvoj a prohlubování přeshraniční spolupráce v oblasti politiky; Podpora společných iniciativ vedoucích ke vzniku přeshraničních projektů na regionální a místní úrovni; Přispět k harmonickému rozvoji Horního Rýna; Politicky provázet činnost hornorýnské konference. Zástupci tří členských zemí, Francie, Švýcarska a Německa se dělí do čtyř delegací, konkrétně alsaské (Francie), severošvýcarské a dvou německých dle spolkových zemích Porýní-Falcko a Badensko Württenbersko.

20 Další aktéři spolupráce Informační systém INFOBEST EuroInstitut EURES-T Horní Rýn Evropská konferederace Hornorýnských univerzit

21 Financování CBC na H. Rýnu Největším objemem financí, 67 miliony EUR (srovnej s 216 miliony EUR pro spolupráci česko-polskou) disponuje program INTERREG 4A Horní Rýn. V souvislosti s programem INTERREG je důležité zdůraznit, že řídící struktury programu nejsou spojeny se strukturami dříve popsanými. Na rozdíl od Velkého Regionu ani od plánů seskupení TRITIA nehrají kooperační struktury CBC v Horním Rýnu při distribuci žádnou oficiální roli. Zástupci veřejných organizací zapojených do governance CBR Horního Rýna nominují své zástupce i do řídícího výboru programu INTERREG, a realizátoři CBC v Horním Rýnu jsou institucionálně organizováni ve strukturách hornorýnské konference, tudíž ve faktické rovině rozhodují o rozdělování prostředků z programu INTERREG a hlavních směrech CBC na Horním Rýnu stejní lidé zastupující stejné organizace. Dále mají subjekty z H. Rýna možnost čerpat z fondu spravovaného hornorýnskou konferencí.

22 Shrnutí V Horním Rýnu můžeme hovořit o vertikálním i horizontálním propojení struktur, které jsou zodpovědné za uskutečňování přeshraniční spolupráce, kdy je vertikální rozdělení kooperačních strukturu v rámci Konference Horního Rýna čtyři pilíře spolupráce stojící na spolupráci v oblasti politické, hospodářské, výzkumně-vzdělávací a občanské společnosti propojeno s horizontální spoluprací části území Horního Rýna, na kterém vyvíjejí činnost tamní čtyři Eurodistrikty.

23 Shrnutí II Kultura kooperace v cílovém území přetrvává již po dobu čtyřiceti až padesáti let. Rovněž je ale potřeba zmínit, že v posledních desíti letech začala být výkonná rada příliš vzdálenou platformou pro každodenní uskutečňování přeshraniční spolupráce, což kritizovali zejména zástupci místních samospráv. Proto byla zahájena institucionalizace menších eurodistriktů, které v současnosti realizují onu každodenní přeshraniční spolupráci a mají výraznou výhodu v tom, že spousta práce již byla odvedena v rámci širší spolupráce (na území celého údolí horního toku Rýna) a rovněž ve skutečnosti, že do současnosti bylo nějakou formou do přeshraniční spolupráce v regionu zapojeno kolem 6000 odborníků na různé oblasti spolupráce, tudíž nebylo nijak obtížné tyto odborníky zorganizovat a institucionalizovat na menším území eurodistriktů.

24 Inspirace pro nás Zapojení co největšího množství aktérů do kooperačních struktur, zejména VŠ, občanskou společnost a privátní sféru. Vytvoření přeshraničního trhu práce Vytvoření kooperační strategie. Vytvoření značky TRITIA Vytvoření CBC. stálého sekretariátu koordinujícího Vytvoření vlastního finančního nástroje pro menší projekty.

25 Děkuji za pozornost! Mgr. Hynek Böhm Institut EuroSchola

Projekt Přeshraničně na Třinecku

Projekt Přeshraničně na Třinecku Připraveno pro: workshop o přeshraničním trhu práce a přístupech k přeshraniční spolupráci uplatnitelných na Třinecku a v Moravskoslezském kraji obecně Projekt Přeshraničně na Třinecku Cíle a metody projektu

Více

Evropské seskupení pro územní spolupráci (ESÚS) nová dimenze přeshraniční spolupráce. FÓRUM POLSKO-ČESKÉHO POHRANIČÍ října 2014, Kudowa Zdrój

Evropské seskupení pro územní spolupráci (ESÚS) nová dimenze přeshraniční spolupráce. FÓRUM POLSKO-ČESKÉHO POHRANIČÍ října 2014, Kudowa Zdrój Evropské seskupení pro územní spolupráci (ESÚS) nová dimenze přeshraniční spolupráce FÓRUM POLSKO-ČESKÉHO POHRANIČÍ 2. 3. října 2014, Kudowa Zdrój Evropské seskupení pro územní spolupráci Evropská komise

Více

Perspektivy přeshraniční spolupráce v Evropě: Manipulační prostor v oblastech střetů mezi regionální politikou a evropskou integrací

Perspektivy přeshraniční spolupráce v Evropě: Manipulační prostor v oblastech střetů mezi regionální politikou a evropskou integrací Odborná akce ERDV - Evropského regionu Dunaj-Vltava: Smart Specialisation Strategien Synergie pro regionální kooperaci Perspektivy přeshraniční spolupráce v Evropě: Manipulační prostor v oblastech střetů

Více

Evropský region Dunaj - Vltava PREZENTUJÍCÍ

Evropský region Dunaj - Vltava PREZENTUJÍCÍ Evropský region Dunaj - Vltava Evropský region Dunaj - Vltava je politicky ustanovené pracovní společenství sedmi regionů založené v červnu 2012 na bázi regionální kooperace podle vzoru Mezinárodní konference

Více

OP Meziregionální spolupráce. 11. června 2013 Olomouc Mezinárodní konference Olomouckého kraje v rámci projektu CesR

OP Meziregionální spolupráce. 11. června 2013 Olomouc Mezinárodní konference Olomouckého kraje v rámci projektu CesR OP Meziregionální spolupráce 11. června 2013 Olomouc Mezinárodní konference Olomouckého kraje v rámci projektu CesR 1 říjen 2010 Počet projektových partnerů v předložených projektech srovnání 1., 2., 3.

Více

Veřejná správa a její odraz ve Strategii regionálního rozvoje

Veřejná správa a její odraz ve Strategii regionálního rozvoje Veřejná správa a její odraz ve Strategii regionálního rozvoje 2014-2020 Strategie regionálního rozvoje ČR pro období 2014 2020 (SRR) je základním koncepčním dokumentem v oblasti regionálního rozvoje. Dle

Více

Předsednictví České republiky. leden - červen 2009

Předsednictví České republiky. leden - červen 2009 Předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009 Rada Evropské unie (Rada ministrů) mezivládní exekutivní a legislativní orgán Evropské unie zastoupení vlád členských zemí na úrovni

Více

Implementace GeoInfoStrategie

Implementace GeoInfoStrategie Implementace GeoInfoStrategie Eva Kubátová, odbor egovernmentu, MV 16. října 2015, seminář sdružení Nemoforum, Praha Obsah Úvod o Rámce GeoInfoStrategie GeoInfoStrategie o Základní informace o projektu

Více

Představení způsobů, jakými je řešen přeshraniční trh práce v rámci regionu Horního Rýna (francouzsko-německo-švýcarská hranice)

Představení způsobů, jakými je řešen přeshraniční trh práce v rámci regionu Horního Rýna (francouzsko-německo-švýcarská hranice) Připraveno pro: workshop o přeshraničním trhu práce a přístupech k přeshraniční spolupráci uplatnitelných na Třinecku a v Moravskoslezském kraji obecně Představení způsobů, jakými je řešen přeshraniční

Více

Příloha 4 Autorita pro řízení systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR (podrobněji viz podkladové materiály pro 5. kulatý stůl příloha 3 B)

Příloha 4 Autorita pro řízení systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR (podrobněji viz podkladové materiály pro 5. kulatý stůl příloha 3 B) Příloha 4 Autorita pro řízení systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR (podrobněji viz podkladové materiály pro 5. kulatý stůl příloha 3 B) Instituce zodpovědná za oblast VaVaI (ať již ministerstvo s centrální

Více

Evropská územní spolupráce v Centru pro regionální rozvoj České republiky

Evropská územní spolupráce v Centru pro regionální rozvoj České republiky Evropská územní spolupráce v Centru pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Weingärtnerová, vedoucí oddělení administrace a kontroly projektů EÚS odbor Evropské územní spolupráce Výroční konference

Více

Evropská unie. Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Fondy Evropské unie

Evropská unie. Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Fondy Evropské unie Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Fondy Evropské unie Fondy Evropské unie Fondy EU představují hlavní nástroj realizace evropské politiky hospodářské a sociální soudržnosti. Jejich prostřednictvím

Více

Pracovní skripta EVROPSKÉ SESKUPENÍ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE II PŘÍKLADY. vzdělávací kurz zaměřený na přeshraniční spolupráci

Pracovní skripta EVROPSKÉ SESKUPENÍ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE II PŘÍKLADY. vzdělávací kurz zaměřený na přeshraniční spolupráci EURÓPSKA ÚNIA EURÓPSKY FOND REGIONÁLNEHO ROZVOJA SPOLOČNE BEZ HRANÍC Pracovní skripta EVROPSKÉ SESKUPENÍ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE II PŘÍKLADY vzdělávací kurz zaměřený na přeshraniční spolupráci Realizováno v

Více

Statut Regionální stálé konference pro území Moravskoslezského kraje

Statut Regionální stálé konference pro území Moravskoslezského kraje Statut Regionální stálé konference pro území Moravskoslezského kraje Preambule 1. V programovém období 2014-2020 Evropské unie jsou uplatňovány principy územní dimenze. Územní dimenzí se rozumí zacílení

Více

INTEGROVANÁ TERITORIÁLNÍ INVESTICE OSTRAVSKÉ AGLOMERACE PRO PROGRAMOVÉ OBDOBÍ ESIF 2014-2020

INTEGROVANÁ TERITORIÁLNÍ INVESTICE OSTRAVSKÉ AGLOMERACE PRO PROGRAMOVÉ OBDOBÍ ESIF 2014-2020 Území INTEGROVANÁ TERITORIÁLNÍ INVESTICE OSTRAVSKÉ AGLOMERACE PRO PROGRAMOVÉ OBDOBÍ ESIF 2014-2020 Ostravská aglomerace má charakter polycentrického sídelního systému. Ostravská Larger Urban Zone (dle

Více

Aktuální stav OP VVV

Aktuální stav OP VVV OP VVV Aktuální stav OP VVV 6. 1. 2015 byl zveřejněn indikativní harmonogram výzev OP VVV pro rok 2015 19. 1. 2015 byla finální verze OP VVV po vypořádání připomínek znovu předložena Evropské komisi 20.

Více

Konference Rady Evropy ministrů odpovědných za územní/regionální plánování. 16. zasedání, Nafplio, 17. června 2014

Konference Rady Evropy ministrů odpovědných za územní/regionální plánování. 16. zasedání, Nafplio, 17. června 2014 République Hellénique Hellenic Republic 16CEMAT(2014)6Fin Konference Rady Evropy ministrů odpovědných za územní/regionální plánování 16. zasedání, Nafplio, 17. června 2014 REZOLUCE Č. 2 O PŘÍNOSU CEMAT

Více

Institucionální uspořádání EU

Institucionální uspořádání EU Institucionální uspořádání EU Institucionální struktura EU Strategická a politická rozhodnutí: - Evropská Rada Legislativa a řízení EU: - Rada EU - Evropská komise - Evropský parlament Poradní orgány:

Více

Ochrana spotřebitelů v EU. Prezentace Evropského spotřebitelského centra Německo/ Evropské spotřebitelské centrum

Ochrana spotřebitelů v EU. Prezentace Evropského spotřebitelského centra Německo/ Evropské spotřebitelské centrum Ochrana spotřebitelů v EU Prezentace Evropského spotřebitelského centra Německo/ Evropské spotřebitelské centrum Od začátku až dodnes 1993 Založení německo-francouzského spolku v Kehlu od 2005 Nový úkol

Více

MÍSTNÍ KOMUNIKAČNÍ PLÁN VELKÉ HAMRY

MÍSTNÍ KOMUNIKAČNÍ PLÁN VELKÉ HAMRY MÍSTNÍ KOMUNIKAČNÍ PLÁN VELKÉ HAMRY Úvod Předkládaný dokument má za cíl ujasnit a nastavit způsoby informování zejména veřejnosti o aktivitách obce v oblasti sociálního začleňování, potažmo sociální politiky,

Více

Statut Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy

Statut Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy Příloha usnesení vlády ze dne 27. dubna 2016 č. 362 Statut Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy Článek 1 Úvodní ustanovení Rada pro Evropské strukturální a investiční fondy (dále jen Rada

Více

Evropská územní spolupráce v Centru pro regionální rozvoj České republiky

Evropská územní spolupráce v Centru pro regionální rozvoj České republiky Evropská územní spolupráce v Centru pro regionální rozvoj České republiky Ing. Irena Kirchnerová, vedoucí oddělení pro NUTS II Moravskoslezsko odbor Evropské územní spolupráce Historie EÚS v rámci Centra

Více

ČR a Strategie EU pro Podunají (EUSDR)

ČR a Strategie EU pro Podunají (EUSDR) ČR a Strategie EU pro Podunají (EUSDR) Participační přístupy a Podunajská strategie Národní den participace v ČR Praha, Akademie veřejného investování, MMR 30. května 2017 Pavla Kačabová, výkonná národní

Více

Obsah Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku (GeoInfoStrategie) Jiří Čtyroký, vedoucí Zpracovatelského týmu

Obsah Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku (GeoInfoStrategie) Jiří Čtyroký, vedoucí Zpracovatelského týmu Obsah Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020 (GeoInfoStrategie) Jiří Čtyroký, vedoucí Zpracovatelského týmu Prostorové informace jako součást digitální budoucnosti,

Více

Příprava pozice ČR ke kohezní politice EU 2013+

Příprava pozice ČR ke kohezní politice EU 2013+ Příprava pozice ČR ke kohezní politice EU 2013+ Mgr. Stanislav Schneidr Odbor evropských záležitostí Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Výroční konference ROP Střední Čechy 2010 Brandýs nad Labem, 15. září

Více

Programy Evropské územní spolupráce INTERREG EUROPE, CENTRAL EUROPE 2020 a DANUBE

Programy Evropské územní spolupráce INTERREG EUROPE, CENTRAL EUROPE 2020 a DANUBE Programy Evropské územní spolupráce INTERREG EUROPE, CENTRAL EUROPE 2020 a DANUBE MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Praha 2. června 2015 Stella Horváthová 2014-2020 Cíl 2: Evropská územní spolupráce v

Více

Nová Smlouva o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské a měnové unii: zabrání budoucím krizím eurozóny?

Nová Smlouva o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské a měnové unii: zabrání budoucím krizím eurozóny? Nová Smlouva o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské a měnové unii: zabrání budoucím krizím eurozóny? Ing. Jan Mládek, CSc. předseda představenstva FONTES RERUM, družstvo pro ekonomická, politická

Více

Národní stálá konference komora ITI a IPRÚ

Národní stálá konference komora ITI a IPRÚ Národní stálá konference komora ITI a IPRÚ MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI 5. zasedání 5. října, Poděbrady Program zasedání Čas Bod programu 13:30 13:45 Aktuality z urbánní

Více

Informace o přípravě nového programového období

Informace o přípravě nového programového období Informace o přípravě nového programového období Ústí nad Labem, 7. 2. 2011 Příprava nového programového období S blížícím se koncem programového období 2007-2013 se do popředí zájmu dostává problematika

Více

Územní a urbánní dimenze v České republice RNDr. Josef Postránecký

Územní a urbánní dimenze v České republice RNDr. Josef Postránecký Územní a urbánní dimenze v České republice RNDr. Josef Postránecký Praha, září 2013 ÚZEMNÍ DIMENZE A JEJÍ VÝCHODISKA (pro období 2014-2020) Hlavní východisko vymezení typů území, které umožní v daném území

Více

PROGRAM PŘESHRANIČNÍ SPOLUPRÁCE ČESKÁ REPUBLIKA SVOBODNÝ STÁT BAVORSKO CÍL EÚS

PROGRAM PŘESHRANIČNÍ SPOLUPRÁCE ČESKÁ REPUBLIKA SVOBODNÝ STÁT BAVORSKO CÍL EÚS PROGRAM PŘESHRANIČNÍ SPOLUPRÁCE ČESKÁ REPUBLIKA SVOBODNÝ STÁT BAVORSKO CÍL EÚS 2014-2020 Ing. Jan Přibáň, MBA Výroční konference CRR ČR NUTS II Jihozápad, Plzeň, 1. 12. 2017 www.by-cz.eu Ziel ETZ Freistaat

Více

Setkání regionálních partnerů HLAVNÍ TITULEK PREZENTACE

Setkání regionálních partnerů HLAVNÍ TITULEK PREZENTACE Setkání regionálních partnerů HLAVNÍ TITULEK PREZENTACE Regionální stálá konference podtitulek Královéhradeckého kraje 20. června 2014 ve 12:30 hod. PROGRAM Aktuální informace o stavu přípravy čerpání

Více

Aktuální stav projektu tvorby Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020. (GeoInfoStrategie)

Aktuální stav projektu tvorby Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020. (GeoInfoStrategie) Aktuální stav projektu tvorby Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020 (GeoInfoStrategie) Eva Kubátová, koordinátorka projektu Jiří Čtyroký, vedoucí Zpracovatelského

Více

Finanční zdroje euroregionů v období

Finanční zdroje euroregionů v období Finanční zdroje euroregionů v období 2007-2013 Cíle regionální politiky 2007-2013 V období 2007-2013 sleduje regionální politika tři cíle, k jejichž dosažení má v evropském střednědobém rozpočtovém rámci

Více

S T A N O V Y. Hospodářská a sociální rada Ústeckého kraje, zapsaný spolek. Čl. I Úvodní ustanovení

S T A N O V Y. Hospodářská a sociální rada Ústeckého kraje, zapsaný spolek. Čl. I Úvodní ustanovení S T A N O V Y Hospodářská a sociální rada Ústeckého kraje, zapsaný spolek Čl. I Úvodní ustanovení 1. Hospodářská a sociální rada Ústeckého kraje (používaná zkratka dále jen HSR-ÚK ) se zřizuje jako: -

Více

Spolupráce s místními aktéry a projekty přeshraniční spolupráce pro rozvoj Cyrilometodějské stezky

Spolupráce s místními aktéry a projekty přeshraniční spolupráce pro rozvoj Cyrilometodějské stezky Spolupráce s místními aktéry a projekty přeshraniční spolupráce pro rozvoj Cyrilometodějské stezky CYRILOMETODĚJSKÁ STEZKA VIZE Cyrilometodějská kulturní stezka je funkční evropská síť partnerů podporující

Více

VŠFS Kombinované studium Letní semestr 2011 Most

VŠFS Kombinované studium Letní semestr 2011 Most VŠFS Kombinované studium Letní semestr 2011 Most Evropská komise připraví legislativu Pravidla pro využívání prostředků v rámci jednotlivých fondů Nařízení schvaluje Evropský parlament a Rada EU Rada EU

Více

Kultura a strukturální fondy

Kultura a strukturální fondy Kultura a strukturální fondy 9. Prosince 2005 Pražské Kongresové centrum Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Sekretariát ŘKV (odbor Rámce podpory Společenství) Harmonogram EU Únor 2004: Návrh finanční perspektivy

Více

Evropa pro občany 2007-13

Evropa pro občany 2007-13 Evropa pro občany 2007-13 Jak čerpat finanční prostředky na podporu projektů 14.4.2009 Plzeń Národní kontaktní místo v ČR (NKM) - zřízeno v červnu 2008 - gestorem programu v ČR: odbor informování o evropských

Více

Priority českého předsednictví EU pro oblast zaměstnanosti a sociálních věcí

Priority českého předsednictví EU pro oblast zaměstnanosti a sociálních věcí Tisková zpráva ze dne 8. ledna 2009 Priority českého předsednictví EU pro oblast zaměstnanosti a sociálních věcí I. Mobilita pracovníků na trhu práce Evropské unie Omezení volného pohybu pracovníků představují

Více

Vlastimil Vaněk Oddělení pro záležitosti Evropské unie, MŠMT

Vlastimil Vaněk Oddělení pro záležitosti Evropské unie, MŠMT Vlastimil Vaněk Oddělení pro záležitosti Evropské unie, MŠMT Struktura prezentace Úvod Struktura programu Erasmus+ Priority programu Erasmus+ Rozpočet Aktuální vývoj/předpokládaný harmonogram Erasmus+

Více

Programy cíle Evropská územní spolupráce MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR

Programy cíle Evropská územní spolupráce MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Programy cíle Evropská územní spolupráce MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Evropské fondy 2014 2020: Jednoduše pro lidi, Praha, 18. 11. 2014 Obsah prezentace 1. Základní informace o programech Evropské

Více

P2: Program rozvoje obce kontext, struktura, tvorba

P2: Program rozvoje obce kontext, struktura, tvorba Elektronická metodická podpora tvorby rozvojových dokumentů obcí (CZ 1.04/4.1.00/62.00008) Část III.b: Postupná realizace vzdělávacích aktivit projektu v řešených územích Dvoudenní vzdělávací kurz TVORBA

Více

OBČANSKÁ PARTICIPACE NA

OBČANSKÁ PARTICIPACE NA OBČANSKÁ PARTICIPACE NA VENKOVĚ Z POHLEDU CENTRA PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ ČR Mgr. et Mgr. Vilém Řehák tajemník CRR ČR Olomoucké vysoké školství partnerem moravského venkova reg. č.: CZ.1.07/2.4.00/12.0065

Více

DATOVÝ VÝSTUP Z RIS (BYTY)

DATOVÝ VÝSTUP Z RIS (BYTY) PROFIL ORGANIZACE OBČANSKÁ PARTICIPACE NA VENKOVĚ Z POHLEDU CENTRA PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ ČR Centrum pro regionální rozvoj ČR státní příspěvková organizace zřizovatel: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

Více

Informace o budoucí podobě a tvorbě Strategie regionálního rozvoje ČR 2021+

Informace o budoucí podobě a tvorbě Strategie regionálního rozvoje ČR 2021+ Informace o budoucí podobě a tvorbě Strategie regionálního rozvoje ČR 2021+ POSTUP TVORBY SRR 21+ Od podzimu 2016 probíhají např. na základě interních workshopů odboru regionální politiky MMR první kroky

Více

SEVERNÍ PORÝNÍ-VESTFÁLSKO HOSPODÁŘSKÉ CENTRUM V SRDCI EVROPY

SEVERNÍ PORÝNÍ-VESTFÁLSKO HOSPODÁŘSKÉ CENTRUM V SRDCI EVROPY SEVERNÍ PORÝNÍ-VESTFÁLSKO HOSPODÁŘSKÉ CENTRUM V SRDCI EVROPY SPV SILNÉ, DYNAMICKÉ A VE STŘEDU EVROPY Základní data Rozloha 34 112 km 2 Počet obyvatel 17,9 mil. Hustota zalidnění 524 os./km 2 HDP 694,3

Více

Program přeshraniční spolupráce Česká republika Svobodný stát Bavorsko Cíl EÚS 2014-2020

Program přeshraniční spolupráce Česká republika Svobodný stát Bavorsko Cíl EÚS 2014-2020 Program přeshraniční spolupráce Česká republika Svobodný stát Bavorsko Cíl EÚS 2014-2020 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Dotace pro obce Plzeň 27.01.2015 ING. VERONIKA BERANOVÁ Obsah prezentace Podpora

Více

Přeshraniční BURZA PARTNERŮ Slavonice

Přeshraniční BURZA PARTNERŮ Slavonice Cíl 3 Evropská územní spolupráce Rakousko Česká republika 2007 2013 (OP AT-CZ) Přeshraniční BURZA PARTNERŮ Slavonice 21. 4. 2010 Mgr. Gabriela Grycová Odbor regionálního rozvoje Krajský úřad kraje Vysočina

Více

Program spolupráce Česká republika Svobodný stát Sasko 2014 2020. Výroční konference 26. února 2015

Program spolupráce Česká republika Svobodný stát Sasko 2014 2020. Výroční konference 26. února 2015 Program spolupráce Česká republika Svobodný stát Sasko 2014 2020 Výroční konference 26. února 2015 Na podporu přeshraniční spolupráce 2014 2020 v rámci cíle Evropská územní spolupráce Obsah Programové

Více

BALÍČEK OPATŘENÍ K ENERGETICKÉ UNII PŘÍLOHA PLÁN VYTVÁŘENÍ ENERGETICKÉ UNIE

BALÍČEK OPATŘENÍ K ENERGETICKÉ UNII PŘÍLOHA PLÁN VYTVÁŘENÍ ENERGETICKÉ UNIE EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 25.2.2015 COM(2015) 80 final ANNEX 1 BALÍČEK OPATŘENÍ K ENERGETICKÉ UNII PŘÍLOHA PLÁN VYTVÁŘENÍ ENERGETICKÉ UNIE ke SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU

Více

Členění příhraničních regionů podle stupně homogenity

Členění příhraničních regionů podle stupně homogenity Kapitola 2. - Příhraniční a přeshraniční regiony v Evropě Obsah kapitoly Studijní cíle Doba potřebná ke studiu Pojmy k zapamatování Úvod Výkladová část Seznámíte se zde s několika přístupy ke klasifikaci

Více

Hlavní milníky diskuse o úloze měst a jejich rozvoji

Hlavní milníky diskuse o úloze měst a jejich rozvoji Hlavní milníky diskuse o úloze měst a jejich rozvoji Krátk tké ohlédnut dnutí Lille Action Programme (2000, francouzské předsednictví) Urban Acquis (2004, nizozemské předsednictví) Bristol Accord (2005,

Více

Programy Evropské územní spolupráce INTERREG EUROPE, INTERREG CENTRAL EUROPE a INTERREG DANUBE

Programy Evropské územní spolupráce INTERREG EUROPE, INTERREG CENTRAL EUROPE a INTERREG DANUBE Programy Evropské územní spolupráce INTERREG EUROPE, INTERREG CENTRAL EUROPE a INTERREG DANUBE MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Praha 4. 12. 2017 Kohezní politika - alokace Cíl 1: Investice pro růst a

Více

CZ.1.07/2.2.00/28.0018

CZ.1.07/2.2.00/28.0018 CZELO Brusel - stáž Jitka Meňházová Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 CZELO Česká styčná kancelář pro výzkum, vývoj a inovace

Více

Závěrečná cyklokonference Bzenec

Závěrečná cyklokonference Bzenec Závěrečná cyklokonference Bzenec v rámci projektu Rozvoj spolupráce Jihomoravského kraje a Trečianského samosprávného kraja v oblasti cyklistiky Možnosti financování aktivit a projektů v oblasti cyklodopravy

Více

Strategie regionálního rozvoje ČR a její dopady na Moravskoslezský kraj

Strategie regionálního rozvoje ČR a její dopady na Moravskoslezský kraj MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci Strategie regionálního rozvoje ČR 2021+ a její dopady na Moravskoslezský kraj 14. ročník Konference pro starosty měst a obcí 15. května 2019,

Více

Udržitelné dopravní plánování měst a rozvoj sítě CIVINET Česká a Slovenská republika

Udržitelné dopravní plánování měst a rozvoj sítě CIVINET Česká a Slovenská republika Udržitelné dopravní plánování měst a rozvoj sítě CIVINET Česká a Slovenská republika Hlavní témata a aktivity v roce 2016 19. 5. 2016 Brno, Konference CIVINET Co přináší výzkum pro rozvoj udržitelné mobility

Více

Programy Evropské územní spolupráce INTERREG EUROPE, CENTRAL EUROPE 2020 a DANUBE

Programy Evropské územní spolupráce INTERREG EUROPE, CENTRAL EUROPE 2020 a DANUBE Programy Evropské územní spolupráce INTERREG EUROPE, CENTRAL EUROPE 2020 a DANUBE MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Plzeň 27. ledna 2015 Seminář Dotace pro obce Kohezní politika - alokace Cíl 1: Investice

Více

Intervenční logika projektu Fond malých projektů INTERREG V-A Slovenská republika - Česká republika

Intervenční logika projektu Fond malých projektů INTERREG V-A Slovenská republika - Česká republika Intervenční logika projektu Fond malých projektů INTERREG V-A Slovenská republika - Česká republika Předmětné y byly definovány s ohledem na jejich očekávaný příspěvek k naplnění cílů projektu a stanovených

Více

Statut RHSD Jihočeského kraje

Statut RHSD Jihočeského kraje Statut RHSD Jčk Statut RHSD Jihočeského kraje PREAMBULE Rada hospodářské a sociální dohody Jihočeského kraje (dále jen RHSD JčK) je společným dobrovolným dohadovacím a iniciativním orgánem odborů, zaměstnavatelů

Více

ROLE VEŘEJNÉHO SEKTORU V ROZVOJI KLASTRŮ A KLASTROVÝCH INICIATIV

ROLE VEŘEJNÉHO SEKTORU V ROZVOJI KLASTRŮ A KLASTROVÝCH INICIATIV ROLE VEŘEJNÉHO SEKTORU V ROZVOJI KLASTRŮ A KLASTROVÝCH INICIATIV Pavla Břusková Agentura pro regionální rozvoj, a.s., Ostrava Spontánní vs. řízený proces Klastry jako spontánní seskupení a zdola ustavené

Více

PŘÍMĚSTSKÝ PARK. Trojská kotlina Ustavující zasedání přípravného výboru

PŘÍMĚSTSKÝ PARK. Trojská kotlina Ustavující zasedání přípravného výboru PŘÍMĚSTSKÝ PARK Trojská kotlina 29.5.2018 Ustavující zasedání přípravného výboru VIZE PŘÍMĚSTSKÉHO PARKU TROJSKÁ KOTLINA Příměstský park je místní iniciační, koordinační a správní nástroj pro péči, ochranu

Více

Evropská územní spolupráce v Centru pro regionální rozvoj České republiky

Evropská územní spolupráce v Centru pro regionální rozvoj České republiky Evropská územní spolupráce v Centru pro regionální rozvoj České republiky Interreg V-A Rakousko Česká republika Mgr. Radim Herčík vedoucí oddělení JS Rakousko ČR odbor Evropské územní spolupráce Obsah

Více

Kosmické aktivity v ČR

Kosmické aktivity v ČR Kosmické aktivity v ČR Ing. Ondřej Šváb vedoucí oddělení Evropské komické agentury a kosmických programů Odbor kosmických technologií a družicových systémů Ministerstvo dopravy Význam kosmických aktivit

Více

Základní principy fungování Evropské unie. politické a ekonomické integrační uskupení 28 evropských států s 508 miliony obyvatel

Základní principy fungování Evropské unie. politické a ekonomické integrační uskupení 28 evropských států s 508 miliony obyvatel Základní principy fungování Evropské unie Evropská unie (EU) politické a ekonomické integrační uskupení 28 evropských států s 508 miliony obyvatel EU vznikla v roce 1. 11. 1993 na základě Maastrichtské

Více

Vize aneb čeho chceme dosáhnout ve veřejné správě a egovernmentu. Mgr. Pavel Kolář NMV pro veřejnou správu a legislativu

Vize aneb čeho chceme dosáhnout ve veřejné správě a egovernmentu. Mgr. Pavel Kolář NMV pro veřejnou správu a legislativu Vize 2014+ aneb čeho chceme dosáhnout ve veřejné správě a egovernmentu Mgr. Pavel Kolář NMV pro veřejnou správu a legislativu Strategická vize egovermentu 2014+ Navazujeme na realizované projekty zakládající

Více

Setkání zpracovatelů projektů do programu Klastry. Praha 25/1/2006

Setkání zpracovatelů projektů do programu Klastry. Praha 25/1/2006 Setkání zpracovatelů projektů do programu Klastry Praha 25/1/2006 1 Jaké to dnes bude? Názorné Poučné Aktivní - nejsme už začátečníci novinky na CzechInvestu současný vývoj v oblasti podpory klastrů budoucí

Více

Organizační výstavba podniku

Organizační výstavba podniku Organizační výstavba podniku Posláním organizování je vymezit a hospodárně zajistit plánované i jiné nezbytné činnosti lidí při plnění cílů a dalších potřeb firmy nebo její části. Formou sdružování činností

Více

127. SCHŮZE PŘEDSEDNICTVA VÝBORU REGIONŮ 26. LEDNA 2011 BOD 6 ZŘÍZENÍ PLATFORMY EVROPSKÝCH SESKUPENÍ PRO ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCI (ESÚS) K ROZHODNUTÍ

127. SCHŮZE PŘEDSEDNICTVA VÝBORU REGIONŮ 26. LEDNA 2011 BOD 6 ZŘÍZENÍ PLATFORMY EVROPSKÝCH SESKUPENÍ PRO ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCI (ESÚS) K ROZHODNUTÍ V Bruselu dne 10. ledna 2011 127. SCHŮZE PŘEDSEDNICTVA VÝBORU REGIONŮ 26. LEDNA 2011 BOD 6 ZŘÍZENÍ PLATFORMY EVROPSKÝCH SESKUPENÍ PRO ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCI (ESÚS) předkládá generální tajemník K ROZHODNUTÍ

Více

Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností

Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností Analýza činnosti dobrovolných svazků obcí v území správního obvodu ORP Orlová 1 1 Obecné

Více

Význam hodnocení a vedení indikátorů, problémy a nejasnosti

Význam hodnocení a vedení indikátorů, problémy a nejasnosti Název: Školitel: Význam hodnocení a vedení indikátorů, problémy a nejasnosti Prof. Ing. René Kizek, Ph.D. Datum: 28. 11. 2013 Reg.č.projektu: CZ.1.07/2.4.00/31.0023 Název projektu: Partnerská síť centra

Více

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR Eurocentrum Karlovy Vary Integrovaný informační systém: Eurofon 800 200 200 bezplatná infolinka, Po-Pá 10 až 18 hodin Euroskop.cz rozcestník k informacím o EU Eurocentra Eurocentrum Karlovy Vary Závodní

Více

Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností

Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností Analýza činnosti dobrovolných svazků obcí v území správního obvodu ORP Bohumín 1 1 Obecné

Více

ANNEX PŘÍLOHA. návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY

ANNEX PŘÍLOHA. návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY Ref. Ares(2018)2878361-01/06/2018 EVROPSKÁ KOMISE Ve Štrasburku dne 29.5.2018 COM(2018) 374 final ANNEX PŘÍLOHA návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY o zvláštních ustanoveních týkajících se cíle

Více

Jak fungují evropské dotace

Jak fungují evropské dotace Jak fungují evropské dotace Ing. Marcela Tomášová m.tomasova@regionhranicko.cz 14. října 2008 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Základní principy získávání

Více

Evropa pro občany

Evropa pro občany Evropa pro občany 2007-13 Veletrh komunitárních programů 7.1.2009 Liberec Národní kontaktní místo v ČR (NKM) - zřízeno v červnu 2008 - gestorem programu v ČR: odbor informování o evropských záležitostí

Více

OP Cíl 3 Evropská územní spolupráce Rakousko Česká republika Seminář pro žadatele Jemnice

OP Cíl 3 Evropská územní spolupráce Rakousko Česká republika Seminář pro žadatele Jemnice OP Cíl 3 Evropská územní spolupráce Rakousko Česká republika 2007 2013 Seminář pro žadatele Jemnice 14. 1. 2010 Gabriela Grycová Regionální koordinátor OP AT-CZ Krajský úřad kraje Vysočina Zodpovědné orgány

Více

Základy regionalistiky 2 R E G IONÁLNÍ ( Ú Z E M NÍ) PLÁNOVÁNÍ

Základy regionalistiky 2 R E G IONÁLNÍ ( Ú Z E M NÍ) PLÁNOVÁNÍ Základy regionalistiky 2 1 R E G IONÁLNÍ ( Ú Z E M NÍ) PLÁNOVÁNÍ Regionální plánování Komplexní pohled na rozvoj území komplexní pohled na to, co se v prostoru děje 2 Studium RP: organizace lidských aktivit

Více

Internetové stránky o EU. Oficiální informace o EU Portál EUROPA: http://europa.eu/index_cs.htm

Internetové stránky o EU. Oficiální informace o EU Portál EUROPA: http://europa.eu/index_cs.htm Internetové stránky o EU Oficiální informace o EU Portál EUROPA: http://europa.eu/index_cs.htm Řídící instituce Evropské unie Evropská komise: http://ec.europa.eu/index_cs.htm Evropský parlament: http://www.europarl.europa.eu/portal/cs

Více

KRITÉRIA HODNOCENÍ PROJEKTOVÉ ŽÁDOSTI. Program INTERREG V-A Rakousko Česká republika

KRITÉRIA HODNOCENÍ PROJEKTOVÉ ŽÁDOSTI. Program INTERREG V-A Rakousko Česká republika KRITÉRIA HODNOCENÍ PROJEKTOVÉ ŽÁDOSTI Program INTERREG V-A Rakousko Česká republika AT-CZ Kritéria 1. Kritéria kvality (max. 30 bodů) Hodnocení kvality projektové žádostí sestává z 10 kritérií (otázek).

Více

Příloha k usnesení vlády ze dne 23. února 2015 č. 130

Příloha k usnesení vlády ze dne 23. února 2015 č. 130 VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY Příloha k usnesení vlády ze dne 23. února 2015 č. 130 Statut Koordinační rady ministra dopravy pro kosmické aktivity Článek I Úvodní ustanovení 1) Koordinační rada pro kosmické aktivity

Více

IPn Metodika - Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací

IPn Metodika - Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací IPn Metodika - Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací Ing. Viera Hudečková, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, expert klíčové aktivity Informační

Více

POLITIKA SOUDRŽNOSTI 2014 2020

POLITIKA SOUDRŽNOSTI 2014 2020 INTEGROVANÉ TERITORIÁLNÍ INVESTICE POLITIKA SOUDRŽNOSTI 2014 2020 V prosinci 2013 Rada Evropské unie formálně schválila nová pravidla a právní předpisy upravující další kolo investic v rámci politiky soudržnosti

Více

Role analýz rizik v systému bezpečnosti potravin

Role analýz rizik v systému bezpečnosti potravin Role analýz rizik v systému bezpečnosti potravin Ing. Jitka Götzová ředitelka odboru bezpečnosti potravin Analýzy rizik škodlivých organismů v České republice a Evropské unii Související dokumenty Usnesení

Více

Evropa pro občany 2007-13. Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR

Evropa pro občany 2007-13. Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR Evropa pro občany 2007-13 Národní kontaktní místo v ČR (NKM) - zřízeno v červnu 2008 - gestorem programu v ČR: odbor informování o evropských záležitostí Úřadu vlády ČR - program řídí Evropská komise/

Více

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY STROJNÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI NA ROK 2017

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY STROJNÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI NA ROK 2017 Fakulta strojní Technické univerzity v Liberci PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY STROJNÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI NA ROK 2017 Plán realizace Strategického záměru schválil Akademický senát

Více

STRUKTURÁLNÍ POLITIKA V ZEMĚDĚLSTVÍ A MOŽNOSTI PODPORY Z FONDŮ EU.

STRUKTURÁLNÍ POLITIKA V ZEMĚDĚLSTVÍ A MOŽNOSTI PODPORY Z FONDŮ EU. STRUKTURÁLNÍ POLITIKA V ZEMĚDĚLSTVÍ A MOŽNOSTI PODPORY Z FONDŮ EU. Hrabánková M. Jihočeská Univerzita Strukturální fondy v ČR Celkový rozpočet 2004-2006 - 1,45 mld. EUR Fondy: ERDF, ESF, EAGGF, FIFG 5

Více

EVROPSKÉ TECHNOLOGICKÉ PLATFORMY vize, strategie, budoucnost

EVROPSKÉ TECHNOLOGICKÉ PLATFORMY vize, strategie, budoucnost EVROPSKÉ TECHNOLOGICKÉ PLATFORMY vize, strategie, budoucnost TECHNOLOGICKÉ PLATFORMY A INICIATIVY V TEMATICKÉ VÝZKUMNÉ OBLASTI NMP Praha, 13. září 2011 Lenka HAVLÍČKOVÁ OBSAH PREZENTACE kontext rámcových

Více

Operační program Zaměstnanost

Operační program Zaměstnanost Operační program Zaměstnanost 2014-2020 Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU, MPSV ČR Praha, 10. dubna 2014 Obsah prezentace Současný stav přípravy OP Zaměstnanost (OPZ) Věcné zaměření OPZ Finanční

Více

Regionální inovační strategie důležitý faktor rozvoje Zlínského kraje

Regionální inovační strategie důležitý faktor rozvoje Zlínského kraje Regionální inovační strategie důležitý faktor rozvoje Zlínského kraje Ing. Jaroslav Drozd náměstek hejtmana Zlínského kraje Kde leží Zlínský kraj Kde leží Zlínský kraj Obecné informace o kraji Počet obyvatel:

Více

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Program přeshraniční spolupráce SVOBODNÝ STÁT SASKO ČESKÁ REPUBLIKA 2014-2020 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Stanislav Rataj Ústí nad Labem 20. 11. 2014 Obsah prezentace kohezní politika EU a Cíl 2:

Více

Autorka: Dr. Jane Pillingerová Prezentace pro Konferenci EPSU o kolektivním vyjednávání Bratislava, 14.-15. září 2010

Autorka: Dr. Jane Pillingerová Prezentace pro Konferenci EPSU o kolektivním vyjednávání Bratislava, 14.-15. září 2010 Rovná odměna a vliv recese na pracovnice Autorka: Dr. Jane Pillingerová Prezentace pro Konferenci EPSU o kolektivním vyjednávání Bratislava, 14.-15. září 2010 Proč přetrvává genderový rozdíl v odměňování?

Více

Chytrý region. Jednání RSK Hradec Králové

Chytrý region. Jednání RSK Hradec Králové Chytrý region Jednání RSK 16.1.2017 Hradec Králové Kde: Hradec Králové 19. 10. 2016 Konference Chytrý region Příležitosti pro obce a města Účastníci: zástupci obcí a měst a odborná veřejnost Dopolední

Více

Celostátní síť pro venkov-vize a skutečnost. Ing. Jana Bačkovská metodik vzdělávání Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha

Celostátní síť pro venkov-vize a skutečnost. Ing. Jana Bačkovská metodik vzdělávání Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha Celostátní síť pro venkov-vize a skutečnost Ing. Jana Bačkovská metodik vzdělávání Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha (do 30.6.2008 Ústav zemědělských a potravinářských informací) 9. září 2010

Více

7. rámcový program EU pro výzkum, technický rozvoj a demonstrace

7. rámcový program EU pro výzkum, technický rozvoj a demonstrace 7. rámcový program EU pro výzkum, technický rozvoj a demonstrace Regionální podpora výzkumu, vývoje a inovací kde a jak získat finance Brno, 25.1.2007 LENKA HAVLÍČKOVÁ NCP pro regiony TECHNOLOGICKÉ CENTRUM

Více

Erasmus+ Budování kapacit v oblasti vysokoškolského vzdělávání

Erasmus+ Budování kapacit v oblasti vysokoškolského vzdělávání Erasmus+ Budování kapacit v oblasti vysokoškolského vzdělávání Seminář k mezinárodní dimenzi programu Erasmus+ 16. 12. 2014, Praha Markéta Vaisová Budování kapacit v oblasti vysokoškolského vzdělávání

Více

Evropská územní spolupráce v Centru pro regionální rozvoj České republiky

Evropská územní spolupráce v Centru pro regionální rozvoj České republiky Evropská územní spolupráce v Centru pro regionální rozvoj České republiky Ing. Pavla Pudová, vedoucí oddělení pro NUTS II Střední Morava odbor Evropské územní spolupráce Historie EÚS v rámci Centra Předvstupní

Více

Dépasser les frontières : projet après projet Der Oberrhein wächst zusammen, mit jedem Projekt

Dépasser les frontières : projet après projet Der Oberrhein wächst zusammen, mit jedem Projekt 1 Obsah 1. Proč? 2. Principy a cílová skupina 3. Právní a finanční modality 4. Partneři projektu 5. Výsledky 6. Perspektivy 7. Projekt a situace v ČR 2 1. Proč Silné FR-D vazby, zejména Alsasko, BádenskoWürtt

Více

Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová,

Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, EUROREGIONY Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra veřejné správy Struktura přednášek Úvod do problematiky, vymezení základních pojmů Příčiny vzniku euroregionů Historické souvislosti vzniku euroregionů

Více