Aneurysmatu Hrudní Aorty L É Č B A V A Š E H O. LÉČENÍ VAŠEHO aneurysmatu hrudní aorty PŘÍRUČKA PACIENTA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Aneurysmatu Hrudní Aorty L É Č B A V A Š E H O. LÉČENÍ VAŠEHO aneurysmatu hrudní aorty PŘÍRUČKA PACIENTA"

Transkript

1 ENDOVASKUL ÁRNÍ GR AFT TAA PŘÍRUČKA PACIENTA L É Č B A V A Š E H O Aneurysmatu Hrudní Aorty LÉČENÍ VAŠEHO aneurysmatu hrudní aorty Zkušební zdravotnická pomůcka, omezeno federálními zákony U.S.A. ke zkušebnímu využití.

2 Informace o této příručce pacienta Tuto příručku pacienta poskytla zdarma společnost Cook Incorporated. Pomůže vám získat informace o tom, co je to aneurysma hrudní aorty. Doufáme, že tyto informace budou užitečné pro vás i pro vaši rodinu. Na stránkách 2 a 3 najdete slovníček lékařských výrazů. Slova, která jsou v celém textu příručky uvedena tučně, jsou vysvětlena v tomto slovníčku. Tato příručka pacienta je pouze informativní. Poskytuje základní informace o aneurysmatech hrudní aorty a o jejich léčbě pomocí endovaskulárního graftu TAA Zenith TX2 se zaváděcím systémem Z-Trak Plus. Není určena k diagnostikování zdravotního stavu. Léčba aneurysmat hrudní aorty se může lišit podle potřeb jednotlivých pacientů a podle posouzení lékaře. Stejně jako u jakékoli jiné operace nebo léčebného postupu vám nejlepší informace a rady poskytne váš lékař.

3 Obsah Slovníček Úvod Co je aneurysma hrudní aorty (TAA)?...4 Je to závažné onemocnění?...4 Jaké mohou být příznaky TAA?...5 Kvůli čemu TAA vzniká?...5 Léčba aneurysmat hrudní aorty Jak lékaři léčí TAA?...6 Co je to klasická chirurgická operace?...7 Co je to endovaskulární operace?...8 Informace o endovaskulárním graftu TAA Zenith TX2 se zaváděcím systémem Z-Trak Plus Co je endovaskulární graft TAA Zenith TX2?...9 Jak se graft implantuje?...10 Po endovaskulární operaci Proč jsou kontroly důležité?...11 Na jaké kontroly se mám připravit?...12 Co dělat, když mám jít na vyšetření magnetickou rezonancí (MRI)?...13 K čemu slouží identifikační karta pacienta?...14 Kde získám další informace?...15 Poznámky...16

4 Slovníček Aneurysma výduť nebo nafouknutí (zvětšení a zeslabení) oslabené části krevní cévy. Aneurysma hrudní aorty aneurysma v té části aorty, která prochází hrudníkem pacienta. Angiografie, angiogram rentgenová metoda, kdy se po injekci kontrastní látky (barviva) do krevního řečiště zobrazuje průtok krve přes hlavní krevní cévy. Tento typ obrazu se nazývá angiogram. Aorta hlavní tepna, která přivádí krev ze srdce do celého těla. CT vyšetření série počítačem zpracovaných rentgenových snímků, z nichž se vytvoří obraz tělesných orgánů, krevních cév a aneurysmatu. Zobrazení vypadají jako řezy. Je také známo pod názvem CAT. Endoleak průtok krve do aneurysmatu hrudní aorty po umístění endovaskulárního graftu. Endovaskulární uvnitř nebo v rámci krevní cévy. Endovaskulární graft graft (cévní protéza) umístěný uvnitř nemocné cévy bez použití metod klasické chirurgie. Graft zabezpečuje novou cestu, skrze kterou protéká krev, a vytváří novou vnitřní vrstvu nemocné cévy. Endovaskulární graft Zenith TX2 TAA se zaváděcím systémem Z-Trak Plus zdravotnický prostředek, který se umístí do aneurysmatu, aby oddělil aneurysma. Graft je vyroben z polyesterového materiálu podobného tomu, který se používá při klasických chirurgických operacích. Materiál graftu se přišije standardním chirurgickým stehem k rámečku stentů z nerez oceli. Tyto samoexpandibilní stenty slouží jako výztuha. Graft má dvě části, které se zavádějí samostatně přes dlouhé trubičky, které se nazývají sheathy. Zaváděcí systém Z-Trak Plus je název systému, pomocí kterého se graft implantuje na své místo pouze v jediném kroku. 2

5 Endovaskulární operace TAA umístění endovaskulárního graftu k utěsnění nebo vytvoření nové vnitřní vrstvy aneurysmatu. Namísto rozsáhlého řezu na hrudníku vytvoří lékař drobný otvor u kyčle (v blízkosti záhybu mezi břichem a stehnem), aby měl přístup do stehenní tepny (krevní céva). Tímto malým otvorem se skrze stehenní tepnu zavede graft (tkaná hadička). Graft vytvoří novou cestu pro průtok krve. Klasická chirurgická operace TAA druh operace, při níž se opraví hrudní aneurysma. Lékař získá přístup k aneurysmatu řezem přes hrudní kost pacienta nebo ze strany hrudníku. Lékař pak opraví aortu tak, že část, kde je aneurysma, nahradí trubičkou z tkaniny; tato trubička se nazývá graft. Graft se přišije na místo a funguje jako náhrada krevní cévy. Kontrastní látka (barvivo) tekuté barvivo, které se injikuje do krevního řečiště, aby bylo možno zobrazit krevní cévy rentgenem nebo na CT snímku. Kyčelní tepny dvě velké krevní cévy, které spojují dolní konec aorty a stehenní tepnu na levé a pravé noze. MRI (zobrazování magnetickou rezonancí) způsob vytvoření podrobných obrazů těla. K vytvoření těchto obrazů používá vyšetřovací přístroj MRI magnetické pole a vysokofrekvenční vlny. Prasknutí trhlina ve stěně krevní cévy, způsobující vážné vnitřní krvácení. Sheath dlouhá plastová trubička obsahující endovaskulární graft. Sheath se posunuje uvnitř krevní cévy až k místu, kde je aneurysma, a pak se graft uloží na příslušné místo. Stehenní tepny dvě krevní cévy (jedna na každé noze), které přivádějí krev do oblasti stehen obou nohou. Lékař může použít stehenní tepnu jako přístup do tepen v hrudníku a v břiše. Stenty kovové součásti endovaskulárního graftu, které se rozevírají a zajišťují vyztužení a umístění graftu. Ultrazvuk způsob vytvoření obrazů lidského těla pomocí ultrazvukových vln vysoké frekvence.

6 Úvod LEDVINA SRDCE AORTA PRAVÁ SPOLEČNÁ KYČELNÍ TEPNA SRDCE AORTA LEVÁ SPOLEČNÁ KYČELNÍ TEPNA ANEURYSMA Co je aneurysma hrudní aorty (TAA)? Aorta je hlavní krevní céva, která přivádí krev ze srdce do celého těla. Sahá od hrudníku do břicha, kde se rozvětvuje na kyčelní tepny. Kyčelní tepny přivádějí krev do dolní části těla a nohou. Někdy se v důsledku věku nebo jiných změn může část aorty zeslabit a stěna tepny se v tomto místě začne vydouvat. Tato výduť se zvětšuje tím více, čím je stěna aorty slabší a čím více se roztahuje (jako balónek). Výduť aorty se nazývá aneurysma. Někdy se aneurysma vytvoří v části aorty, která prochází hrudníkem. Pak se nazývá aneurysma hrudní aorty (TAA). Je to vážné onemocnění? V raném stadiu, kdy má ještě malé rozměry, nemusí TAA představovat bezprostřední ohrožení zdraví. Váš lékař však může chtít, abyste chodili na pravidelné kontroly. V pozdějších stadiích, kdy se TAA zvětšuje, mohou stěny aorty zeslábnout a ztratit svou pružnost. Zeslabené části stěny aorty pak nemusí být schopny udržet tlak průtoku krve. Takové aneurysma může prasknout, a způsobit tak vážné vnitřní krvácení. LEDVINA PRAVÁ SPOLEČNÁ KYČELNÍ TEPNA LEVÁ SPOLEČNÁ KYČELNÍ TEPNA

7 Jaké mohou být příznaky TAA? Bohužel, většina pacientů s TAA nemá žádné příznaky. Pokud pacienti nějaké příznaky mají, pak se může jednat o bolesti zad a hrudníku, potíže s dýcháním nebo polykáním a chraplavý kašel. Mnoho pacientů nepociťuje žádný z těchto příznaků, ale to neznamená, že nemají TAA. Přítomnost TAA se často zjistí při vyšetření prováděném z jiných důvodů. Nejčastěji se aneurysma najde při lékařských testech, jako je CT, ultrazvuk nebo angiogram. Pokud víte, že máte TAA, a objeví se u vás bolesti v zádech či na hrudníku nebo závratě, volejte ihned svého lékaře. Kvůli čemu TAA vzniká? Příčinou oslabení aorty může být dlouhodobě působící cévní onemocnění nebo dědičná porucha tkáně stěny tepny. Tlak krve na stěnu v oslabené oblasti může způsobit její roztažení a ztenčení, jako u balónku. K rizikovým faktorům vzniku aneurysmatu patří podobné onemocnění v rodině, kouření, srdeční onemocnění, úraz a vysoký krevní tlak. Pokud je u vás riziko vzniku aneurysmatu, váš lékař vám může doporučit pravidelné kontroly. Během těchto kontrol můžete podstoupit tělesné vyšetření a možná také vyšetření na CT, MRI nebo ultrazvuku. Rentgenový snímek aorty s TAA.

8 Léčba aneurysmat hrudní aorty Jak lékaři léčí TAA? Když je aneurysma malé, váš lékař je bude chtít sledovat při pravidelných prohlídkách. Může vám předepsat léky na krevní tlak, a tak snížit tlak, který na aneurysma působí. Pokud se však aneurysma zvětší nebo rychle roste, hrozní nebezpečí, že praskne. Domnívá-li se váš lékař, že aneurysma může prasknout, může doporučit jeho léčbu. Existují dva druhy léčby TAA: Klasická chirurgická operace Endovaskulární operace Cílem operace TAA je zabránit prasknutí aorty nebo zabránit omezení krevního zásobování dalších částí těla. Důležitá poznámka: Ne pro každého pacienta je vhodná endovaskulární operace nebo klasická chirurgická operace. Jak klasická chirurgická operace, tak endovaskulární operace má své výhody a nevýhody a záleží na individuálním stavu a potřebách konkrétního pacienta. Tyto výhody a nevýhody prodiskutujte se svým lékařem.

9 Co je to klasická chirurgická operace? Touto metodou se chirurgicky opraví ta část aorty, kde se nachází aneurysma. Přístup k aneurysmatu získá lékař provedením řezu přes hrudní kost nebo ze strany hrudníku. Lékař pak opraví aortu tak, že část, kde je aneurysma, nahradí trubičkou z tkaniny; tato trubička se nazývá graft. Graft se přišije na místo a funguje jako náhrada krevní cévy. Při vkládání graftu na určené místo se zastaví průtok krve přes aortu. Operace trvá 2 až 4 hodiny. Klasická chirurgická operace je ověřeným lékařským postupem. Po ní však následuje dlouhá rekonvalescence. Pacient obvykle zůstává přes noc na jednotce intenzivní péče a pak dalších 7 až 10 dnů v nemocnici. Mnoho pacientů není schopno 5 až 7 dnů po operaci normálně jíst. Celková doba zotavení může trvat až 3 měsíce. Stejně jako u jiných lékařských výkonů, existuje i u klasické chirurgické operace možné riziko komplikací. Prodiskutujte je se svým lékařem.

10 Co je to endovaskulární operace? Endovaskulární operace je poměrně nová léčba. Endovaskulární znamená uvnitř nebo v rámci krevní cévy. Místo velkého řezu do hrudníku udělá lékař malý řez u kyčle (v blízkosti záhybu mezi břichem a stehnem), aby získal přístup do stehenní tepny (krevní céva). Skrze tento malý řez se do tepny zavede endovaskulární graft (trubička z tkaniny) a umístí se uvnitř aorty. Graftem se utěsní aneurysma a vytvoří se nová cesta pro průtok krve. Graft zůstává v aortě trvale. Endovaskulární operace obvykle trvá 1 až 3 hodiny. Protože řez při endovaskulární operaci je mnohem menší než řez používaný při klasické chirurgické operaci, pacienti se cítí méně nepříjemně a rychleji se zotavují. Pobyt v nemocnici může trvat jen několik dnů. Pacienti se obvykle vrátí do běžného života do 4 až 6 týdnů po operaci. Stejně jako u jiných lékařských výkonů, existuje i u endovaskulární operace možné riziko komplikací. Prodiskutujte je se svým lékařem. Po endovaskulární operaci musíte také chodit na kontroly ke svému lékaři. Budou se provádět testy k vyhodnocení výkonu a ke sledování úspěšnosti léčby. Je také možné, že po počáteční endovaskulární operaci budete muset podstoupit další léčbu nebo operaci. Další informace najdete v odstavci o kontrolách na straně 11.

11 Informace o endovaskulárním graftu Zenith TX2 TAA se zaváděcím systémem Z-Trak Plus Co je endovaskulární graft Zenith TX2 TAA? Endovaskulární graft Zenith TX2 TAA je trubička z vyztužené tkaniny, která se skládá ze dvou částí. Její velikost odpovídá té části aorty, která má být zakryta, aby se utěsnilo aneurysma. Graft se umístí do aorty přes aneurysma tak, aby do aneurysmatu nemohla téci krev. Samotný graft je vyroben z polyesterového materiálu podobného tomu, který se používá při klasických chirurgických operacích. Materiál graftu se přišije standardním chirurgickým stehem k rámečku samoexpandibilního (tj. samostatně se roztahujícího) stentuz nerez oceli, který jej vyztuží. Graft má několik zlatých značek, které pomáhají lékaři sledovat jeho polohu při umísťování. Všechny tyto materiály se již dlouho používají pro implantáty v lékařství.

12 Jak se graft implantuje? Před operací si váš lékař prohlédne aortu na CT snímcích a angiogramech. Pomocí těchto obrázků může lékař vybrat správnou velikost každé části endovaskulárního graftu Zenith TX2 TAA tak, aby se shodoval s velikostí vaší aorty v místě, kde se nachází aneurysma. Během operace lékař používá rentgen, aby viděl graft a správně jej umístil. Předtím, než je graft implantován, je každá z jeho dvou částí umístěna ve složeném stavu v samostatné plastové trubičce (sheathu); jedná se o zaváděcí systém Z-Trak Plus. Pomocí zaváděcího systému se graft zavede a přesně umístí ve správné poloze v aortě. Po zavedení graftu na správné místo se plastové trubičky odstraní. SRDCE AORTA ANEURYSMA HORNÍ ČÁST GRAFTU DOLNÍ ČÁST GRAFTU Před zavedením graftu lékař udělá řez v blízkosti kyčle (v blízkosti záhybu mezi břichem a stehnem), aby získal přístup do stehenní tepny (krevní céva). Pak zavede graft přes tento řez do krevního řečiště. Graft se umístí do aorty nad aneurysma tak, aby procházel dolů do aorty do bodu pod aneurysmatem. Když se graft uvolní ze sheathu, rozevře se, a tak vyplní a vyztuží stěny aorty. Jakmile je graft roztažený, znemožňuje průtok krve do aneurysmatu. Někdy může být zapotřebí provést ještě malou operaci na krku. Před dokončením operace lékař pod rentgenem zkontroluje, že krev v aortě proudí přes graft, a nikoli přes aneurysma. Nakonec vám zašije řez na noze. 10

13 Po endovaskulární operaci Proč jsou kontroly důležité? Pokud máte implantovaný endovaskulární graft Zenith TX2 TAA, je velmi důležité, abyste chodili na pravidelné kontroly ke svému lékaři, protože dlouhodobé výsledky endovaskulární operace ještě nebyly zjištěny. Mohou nastat potíže, které nemusí způsobovat žádné zaznamenatelné příznaky. Proto váš lékař musí pravidelně kontrolovat snímky (rentgen nebo CT zobrazení) aneurysmatu a graftu. Pokud se objeví potíže, lékař vám může doporučit další léčbu. Níže jsou uvedeny některé potíže, ke kterým může dojít: Endoleak Endoleak se vytvoří, pokud krev v aortě stále prosakuje do aneurysmatu hrudní aorty. Endoleak většinou nevyžaduje žádnou léčbu. Ve vzácných případech je však další léčba nutná. Rentgenový snímek aorty s TAA. Posunutí graftu Jelikož krevní cévy mohou v průběhu onemocnění aneurysmatem měnit tvar, není vyloučeno, že se graft posune. Pohyb graftu nelze vnímat, je ale možno jej zjistit na CT snímku. Proto je důležité, abyste pravidelně chodili na kontroly k lékaři. Rentgenový snímek aorty stejného pacienta po endovaskulární operaci. 11

14 Zvětšení nebo prasknutí aneurysmatu Příznaky zvětšování aneurysmatu nemusejí být vždy patrné. Pokud se však příznaky objeví, patří mezi ně nejčastěji: bolesti v zádech nebo na hrudi; potíže s dýcháním nebo polykáním; chraptivý kašel. Při prasknutí aneurysmatu se objevují například tyto příznaky: závratě; mdloby; rychlý srdeční tep; náhlá slabost. Pokud se u vás objeví kterýkoli z výše uvedených příznaků, okamžitě volejte svého lékaře. Na jaké kontroly se mám připravit? Kontrolní vyšetření se doporučuje provádět v těchto intervalech: 1 měsíc; 6 měsíců; 12 měsíců; a potom jednou za rok. Při kontrolním vyšetření se obvykle provedou krevní testy, provede se rentgenové vyšetření, snímkování na CT a všeobecné tělesné vyšetření. Tyto testy představují minimální možné riziko. Existuje mírné riziko vzniku alergické reakce na barvivo v kontrastní látce, která se používá při vyšetření CT. Nicméně přínos těchto vyšetření je obvykle větší než potenciální rizika. Máte-li jakékoli pochybnosti o kontrolních vyšetřeních, promluvte si o tom se svým lékařem, který může na základě vašich informací doporučit zvláštní opatření. Tato vyšetření se musí stát součástí vašeho programu k udržení zdraví po celý váš další život. Jsou nezbytná k vyhodnocení vaší léčby a ke sledování změn, ke kterým může v průběhu času docházet. Na základě výsledků těchto vyšetření vás lékař může požádat, abyste přišli na doplňkovou kontrolu. 12

15 Co dělat, když mám jít na vyšetření magnetickou rezonancí (MRI)? Pokud vám byl implantován endovaskulární graft Zenith TX2 TAA, nezapomeňte tuto skutečnost sdělit zdravotnickému personálu, který o vás pečuje. Ukažte jim svou identifikační kartu pacienta. Tato karta obsahuje informace týkající se vyšetření MRI u pacientů s tímto implantovaným zařízením. Máte-li jakékoli pochybnosti o vyšetření MRI, prodiskutujte možná rizika a přínosy tohoto vyšetření se zdravotnickým personálem, který o vás pečuje. Endovaskulární graft Zenith TX2 TAA nesplňuje standardní kritéria pro zařízení, u něhož lze bezpečně použít vyšetření MRI. V klinickém použití nebyly hlášeny žádné nežádoucí příhody u pacientů, kteří podstoupili MRI; nicméně k dispozici není dostatek údajů, které by prokázaly bezpečnost vyšetření MRI a určité riziko tedy existuje. Označení bezpečnosti pro MRI je v zásadě založeno na zkušenostech s endovaskulárním graftem Zenith AAA, který je vyroben za použití stentů ze stejného kovu. 13

16 K čemu slouží identifikační karta pacienta? Obdržíte identifikační kartu pacienta, kde je uvedeno, že máte implantován endovaskulární graft Zenith TX2 TAA. Tato karta obsahuje důležité informace, které uvádějí: typ implantovaného zařízení; datum implantace; jména ošetřujících lékařů; informace o vyšetření MRI. Nezapomeňte sdělit zdravotnickému personálu, který o vás pečuje, že máte implantován graft, a předložte svou identifikační kartu pacienta. Tuto kartu musíte nosit neustále s sebou. This patient has received a COOK INCORPORATED P.O. Box 489 Bloomington, IN U.S.A William Cook Europe ApS Sandet 6, DK-4632 Bjaeverskov, Denmark William Cook Australia Pty. Ltd. Brisbane Technology Park 12 Electronics Street Brisbane, QLD 4113 Australia PŘEDEK MRI information on back side. Patient Name Implanting Date Implanting Facility Name Implanting Physician Implanting Physician Phone # Follow-up Physician ZÁDA Follow-up Physician Phone Number Product Catalog # Product Catalog # PC_ZEN1006 Before MRI, you must show this card to your doctor who should assess potential risks and consider the MRI information in the device labeling on Because of potential risks, the MRI facility should allow for prompt intervention, if necessary. 14

17 Kde najdu další informace? Aneurysma Informace pro pacienty na stránkách Vascular Web VascularWeb je informační servis na internetu, určený pro osoby na celém světě, které se zajímají o zlepšení zdravotního stavu svých cév. Portál VascularWeb sponzoruje a vlastní nezisková organizace Society for Vascular Surgery (SVS). Podléhá správní radě a jeho správu provádí redakční rada. Intervenční léčba Society of Interventional Radiology (Společnost pro intervenční radiologii) Society of Interventional Radiology (SIR) je profesní organizace lékařů specializujících se na intervenční nebo minimálně invazivní výkony. SIR je nezisková celostátní vědecká organizace, jejímž cílem je zlepšování zdraví a kvality života s využitím postupů kardiovaskulární a intervenční radiologie. U.S. National Library of Medicine (Státní lékařská knihovna) National Library of Medicine (NLM) při National Institutes of Health ve městě Bethesda v Marylandu je největší lékařská knihovna na světě. Jsou v ní shromážděny materiály ze všech oblastí biologie, medicíny a zdravotnictví, a také práce týkající se biomedicínských aspektů techniky, stejně jako práce z oborů humanitních, fyzikálních a sociálních věd a z biologie. U.S. Department of Health and Human Services Food and Drug Administration (Úřad pro potraviny a léčiva při Ministerstvu zdravotnictví USA) Toto je státní instituce USA, jejímž cílem je propagovat a chránit zdraví veřejnosti cestou podpory včasného pronikání bezpečných a účinných výrobků na trh a sledování bezpečnosti výrobků při jejich použití. 15

18 Poznámky Máte-li jakékoli dotazy týkající se aneurysmatu hrudní aorty nebo jeho léčby, neváhejte se zeptat svého lékaře. Váš lékař musí být vždy hlavním zdrojem informací týkajících se tohoto výkonu a jeho dopadu na vaše zdraví. Do prázdné kolonky dole si zaznamenejte jméno a telefonní číslo svého lékaře. Můžete si sem také zapsat všechny dotazy, poznámky či zaznamenat si rozhovory se svým lékařem. Jméno pacienta: Datum implantace graftu: Jméno lékaře: Nemocnice: Telefonní číslo lékaře: 16

19

20 COOK MEDIC AL INCORPORATED P.O. Box 4195, Bloomington, IN USA Telefon: ; bez poplatku: , fax bez poplatku: COOK (C ANADA) INC. 111 Sandiford Drive, Stouffville, Ontario, L4A 7X5 KANADA Telefon: , bez poplatku: WILLIAM A. COOK AUSTRALIA PTY. LTD. Brisbane Technology Park, 12 Electronics Street, Eight Mile Plains Brisbane, QLD 4113 AUSTRÁLIE, telefon: WILLIAM COOK EUROPE ApS Sandet 6, DK-4632, Bjaeverskov, DÁNSKO, telefon: COOK INCORPORATED 2006 PG-TAA1006 DIAGNOSTIC & INTERVENTIONAL ENDOVASCULAR ENDOSCOPY UROLOGICAL CRITICAL CARE WOMEN S HEALTH SURGICAL

Příručka pacienta. L é č b a v a š e h o. aneurysmatu břišní aorty

Příručka pacienta. L é č b a v a š e h o. aneurysmatu břišní aorty Příručka pacienta L é č b a v a š e h o aneurysmatu břišní aorty Informace o této příručce pacienta Tuto příručku pacienta vám věnuje společnost Cook Medical Incorporated. V příručce pacienta můžete získat

Více

LÉČBA STENÓZY VNITŘNÍ KAROTICKÉ TEPNY

LÉČBA STENÓZY VNITŘNÍ KAROTICKÉ TEPNY LÉČBA STENÓZY VNITŘNÍ KAROTICKÉ TEPNY Autor: Martin Baláž Školitel: MUDr. Petr Dráč, Ph.D. Charakteristika, výskyt Stenóza vnitřní krkavice je zúžení hlavní tepny zásobující mozek okysličenou krví. Nedostatečný

Více

Tisková konference k realizaci projektu. vybavení komplexního. Olomouc, 9. listopadu 2012

Tisková konference k realizaci projektu. vybavení komplexního. Olomouc, 9. listopadu 2012 Tisková konference k realizaci projektu Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního kardiovaskulárního k centra FN Olomouc Olomouc, 9. listopadu 2012 Fakultní nemocnice Olomouc je součástí

Více

Týká se i mě srdeční selhání?

Týká se i mě srdeční selhání? Týká se i mě srdeční selhání? Tato brožura vám může pomoci si uvědomit některé časné příznaky srdečního selhání. Co je to srdeční selhání? Srdeční selhání sice může znít hrozivě, ale vlastně to znamená,

Více

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1 PRŮKAZ PACIENTA užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1 Je nutné předložit tuto kartičku každému lékaři či zdravotníkovi při každé návštěvě zdravotnického zařízení.

Více

MONITORING RACH DA VINCI ČESKÁ REPUBLIKA A SLOVENSKO

MONITORING RACH DA VINCI ČESKÁ REPUBLIKA A SLOVENSKO MONITORING RACH DA VINCI ČESKÁ REPUBLIKA A SLOVENSKO SRPEN OD 28.08. DO 03.09.2010 1 TV PRIMA hlavní zprávy http://www.iprima.cz/videoarchiv 2 Zdravotnické noviny.cz Odkaz na plný text článku: http://www.zdn.cz/denni-zpravy/z-

Více

Klinické hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty

Klinické hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty Klinické hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty Brožura pro účastníky DĚKUJEME VÁM, že jste se rozhodl zúčastnit klinického hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty. V této brožuře najdete

Více

Příloha III. Úpravy příslušných částí Souhrnu údajů o přípravku a Příbalové informace

Příloha III. Úpravy příslušných částí Souhrnu údajů o přípravku a Příbalové informace Příloha III Úpravy příslušných částí Souhrnu údajů o přípravku a Příbalové informace Poznámka: Tento Souhrn údajů o přípravku, Označení na obalu a Příbalová informace jsou výsledkem posuzovacího řízení.

Více

Rozměr zavřeného průkazu mm

Rozměr zavřeného průkazu mm Přední strana Str. 1 PRŮKAZ PACIENTA užívajícího přípravek Humira (určeno dospělým i dětským pacientům) Rozměr zavřeného průkazu 105 73 mm Je nutné předložit tuto kartičku každému lékaři či zdravotníkovi

Více

Klinické hodnocení u bolestí spojených s endometriózou. Bolest, kterou cítíte, je skutečná... i když to ostatní nevidí. A822523

Klinické hodnocení u bolestí spojených s endometriózou. Bolest, kterou cítíte, je skutečná... i když to ostatní nevidí. A822523 Klinické hodnocení u bolestí spojených s endometriózou Bolest, kterou cítíte, je skutečná... i když to ostatní nevidí. A822523 Studie SOLSTICE se provádí v přibližně 200 výzkumných centrech na celém světě.

Více

Vše co potřebujete vědět o hemoroidech. Rady pro pacienty

Vše co potřebujete vědět o hemoroidech. Rady pro pacienty Vše co potřebujete vědět o hemoroidech Rady pro pacienty CO? CO? JAK? JAK? KDY? KDY? PROČ? PROČ? CO CO jsou hemoroidy? je hemoroidální onemocnění? Anatomie řitního kanálu a konečníku Hemoroidy jsou přirozenou

Více

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Amgevita (určeno dospělým i dětským pacientům) Verze 2 Shváleno SÚKL březen 2019

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Amgevita (určeno dospělým i dětským pacientům) Verze 2 Shváleno SÚKL březen 2019 PRŮKAZ PACIENTA užívajícího přípravek Amgevita (určeno dospělým i dětským pacientům) Verze 2 Shváleno SÚKL březen 2019 Je nutné předložit tuto kartičku každému lékaři či zdravotníkovi při každé návštěvě

Více

Hemodialýza. Stručný úvod. Vítejte na našem dialyzačním středisku

Hemodialýza. Stručný úvod. Vítejte na našem dialyzačním středisku Hemodialýza Stručný úvod Vítejte na našem dialyzačním středisku Ledviny a jejich funkce Zdravý člověk má dvě ledviny, které jsou uloženy v bederní oblasti. Každá má rozměr asi 12 x 6 x 3 cm a váží přibližně

Více

hemodialýza Stručný úvod Vítejte na našem dialyzačním

hemodialýza Stručný úvod Vítejte na našem dialyzačním hemodialýza Stručný úvod Vítejte Ledviny a jejich funkce Zdravý člověk má dvě ledviny, které jsou uloženy v bederní oblasti. Každá má rozměr asi 12 x 6 x 3 cm a váží přibližně 150 g. Mezi jejich hlavní

Více

Život s karcinomem ledviny

Život s karcinomem ledviny Život s karcinomem ledviny Život s karcinomem ledviny není lehký. Ale nikdo na to nemusí být sám. Rodina, přátelé i poskytovatelé zdravotní péče, všichni mohou pomoci. Péče o pacienta s karcinomem buněk

Více

Co je prasečí chřipka?

Co je prasečí chřipka? Co je prasečí chřipka? Prasečí chřipka je respirační onemocnění u prasat způsobené virem chřipky typu A, které u nich často propuká. Lidé za normálních okolností touto nemocí neonemocní, ale k nakažení

Více

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák Cévní mozková příhoda Petr Včelák 12. 2. 2015 Obsah 1 Cévní mozková příhoda... 1 1.1 Příčiny mrtvice... 1 1.2 Projevy CMP... 1 1.3 Případy mrtvice... 1 1.3.1 Česko... 1 1.4 Diagnóza a léčba... 2 1.5 Test

Více

Hemodynamický efekt komorové tachykardie

Hemodynamický efekt komorové tachykardie Hemodynamický efekt komorové tachykardie Autor: Kristýna Michalčíková Výskyt Lidé s vadami srdce, kteří během svého života prodělali srdeční infarkt, trpí zúženými věnčitými tepnami zásobujícími srdce

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru DĚTSKÁ RADIOLOGIE

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru DĚTSKÁ RADIOLOGIE VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru DĚTSKÁ RADIOLOGIE 1. Cíl specializačního vzdělávání Cílem specializačního vzdělávání v oboru dětská radiologie je získání specializované způsobilosti osvojením potřebných teoretických

Více

některé časné příznaky srdečního selhání.

některé časné příznaky srdečního selhání. Týká Tato brožura se i mě vám může srdeční pomoci selhání? si uvědomit některé časné příznaky srdečního selhání. Tato brožura vám může pomoci si uvědomit některé časné příznaky srdečního selhání. 1,2 Co

Více

Důležité informace k užívání přípravku Tasigna

Důležité informace k užívání přípravku Tasigna Důležité informace k užívání přípravku Tasigna Co je důležité vědět o přípravku Tasigna... Přípravek Tasigna je lék vydávaný pouze na lékařský předpis. Tasigna se používá k léčbě leukemie nazývané chronická

Více

Co byste měl(a) vědět o léčivém přípravku

Co byste měl(a) vědět o léčivém přípravku Co byste měl(a) vědět o léčivém přípravku Důležité bezpečnostní informace pro pacienty léčené přípravkem MabThera 1 Co byste měl(a) vědět o přípravku MabThera Pokud máte revmatoidní artritidu (RA), granulomatózu

Více

Možná Vás bude zajímat klinické hodnocení (studie) AZURE.

Možná Vás bude zajímat klinické hodnocení (studie) AZURE. Příručka pacienta Bylo Vám diagnostikováno onemocnění se syndromem chronické pánevní bolesti? Zažili jste pánevní bolest nebo nepříjemné pocity po dobu nejméně 3 z posledních 6 měsíců? Jste starší 18 let?

Více

Důležité informace o užívání přípravku TASIGNA

Důležité informace o užívání přípravku TASIGNA Důležité informace o užívání přípravku TASIGNA Důležité informace o užívání přípravku TASIGNA Co je důležité vědět o přípravku TASIGNA Přípravek TASIGNA je lék vydávaný pouze na lékařský předpis. TASIGNA

Více

Léčba druhé linie OAB

Léčba druhé linie OAB Informace pro pacienty Čeština 35 Léčba druhé linie OAB Podtržená slova jsou vysvětlena ve slovníčku pojmů. Někdy se může stát, že medikamentózní léčba je bez efektu. V tom případě existují i jiné metody.

Více

VZDĚLÁVÁCÍ PROGRAM v oboru INTERVENČNÍ RADIOLOGIE

VZDĚLÁVÁCÍ PROGRAM v oboru INTERVENČNÍ RADIOLOGIE VZDĚLÁVÁCÍ PROGRAM v oboru INTERVENČNÍ RADIOLOGIE 1. Cíl specializačního vzdělávání Cílem specializačního vzdělávání v oboru intervenční radiologie je získání specializované způsobilosti osvojením teoretických

Více

Invazivní vyšetření srdce a srdečních cév (srdeční katetrizace, koronarografie) Invazivní léčba srdečních cév (perkutánní koronární angioplastika)

Invazivní vyšetření srdce a srdečních cév (srdeční katetrizace, koronarografie) Invazivní léčba srdečních cév (perkutánní koronární angioplastika) Invazivní vyšetření srdce a srdečních cév (srdeční katetrizace, koronarografie) Invazivní léčba srdečních cév (perkutánní koronární angioplastika) INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA (ZÁKONNÉHO ZÁSTUPCE) S POSKYTNUTÍM

Více

Transplantace ledvin. Vítejte na našem dialyzačním středisku

Transplantace ledvin. Vítejte na našem dialyzačním středisku Transplantace ledvin Vítejte na našem dialyzačním středisku Proč se provádí transplantace ledvin? Úspěšná transplantace je jediným řešením, jak se po selhání ledvin zbavit potřeby dialýzy. Po transplantaci

Více

Obr. 1 Vzorec adrenalinu

Obr. 1 Vzorec adrenalinu Feochromocytom, nádor nadledvin Autor: Antonín Zdráhal Výskyt Obecně nádorové onemocnění vzniká následkem nekontrolovatelného množení buněk, k němuž dochází mnoha různými mechanismy, někdy tyto příčiny

Více

1 500,-Kč ,-Kč. semenných váčků, dělohy, vaječníků, trávicí trubice, cév zde uložených a uzlin. Lékař vydá zprávu a závěr.

1 500,-Kč ,-Kč. semenných váčků, dělohy, vaječníků, trávicí trubice, cév zde uložených a uzlin. Lékař vydá zprávu a závěr. Název Typy vyšetření Popis vyšetření Cena Ultrazvuková/Sonografická Sonografické vyšetření horní poloviny břicha Jedná se o vyšetření jater, žlučových cest, slinivky břišní, 1 500,-Kč vyšetření sleziny,

Více

Transplantace ledvin. Vítejte na našem dialyzačním středisku

Transplantace ledvin. Vítejte na našem dialyzačním středisku Transplantace ledvin Vítejte na našem dialyzačním středisku Proč se provádí transplantace ledvin? Úspěšná transplantace je jediným řešením, jak se po selhání ledvin zbavit potřeby dialýzy. Po transplantaci

Více

Příloha I. Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci

Příloha I. Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci Příloha I Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci 1 Vědecké závěry S ohledem na hodnotící zprávu výboru PRAC týkající se pravidelně aktualizované zprávy / aktualizovaných zpráv o bezpečnosti (PSUR)

Více

Příloha III. Úpravy odpovídajících bodů souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace

Příloha III. Úpravy odpovídajících bodů souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace Příloha III Úpravy odpovídajících bodů souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace Poznámka: Úpravy v souhrnu údajů o přípravku a příbalové informaci mohou být dále aktualizovány příslušnými vnitrostátními

Více

ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU

ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU V. ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU Rozdílová tabulka návrhu vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 277/2004 Sb., o stanovení zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel, zdravotní

Více

C h l a m y d i e o. s. :

C h l a m y d i e o. s. : C h l a m y d i e o. s. : 1 ) STRAN AKUTNÍCH STAVŮ- DOJEZDY SANITEK: VEŠKERÉ PRODLOUŽENÉ DOBY U AKUTNÍCH STAVŮ POVEDOU KE ZHORŠENÍ PÉČE O PACIENTA, KOMPLIKACÍM, AŤ JE PACIENT TRANSPORTOVÁN Z DOMU, ULICE

Více

REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE

REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE Autor: Jakub Flašík Výskyt Hypertenze je definována jako obtížně léčitelná (rezistentni) tehdy když se nedaří dosáhnou cílových hodnot krevního tlaku (

Více

Klinické ošetřovatelství

Klinické ošetřovatelství Klinické ošetřovatelství zdroj www.wikiskripta.eu úprava textu Ing. Petr Včelák vcelak@kiv.zcu.cz Obsah 1 Klinické ošetřovatelství... 3 1.1 Psychiatrická ošetřovatelská péče... 3 1.1.1 Duševní zdraví...

Více

Vysoký krevní tlak High Blood Pressure. Chronic kidney disease chapter 2. Chronické onemocnění ledvin

Vysoký krevní tlak High Blood Pressure. Chronic kidney disease chapter 2. Chronické onemocnění ledvin High Blood Pressure Chronic kidney disease chapter 2 Chronické onemocnění ledvin je jednou z hlavních příčin chronického onemocnění ledvin. Kromě toho může nedostatečně léčený vysoký krevní tlak vést k

Více

6 PŘÍLOHY SEZNAM PŘÍLOH

6 PŘÍLOHY SEZNAM PŘÍLOH 6 PŘÍLOHY SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1: Vyjádření Etické komise Příloha č. 2: Informovaný souhlas Příloha č. 3: Postupový diagram randomizované studie SPORT zabývající se výhřezy meziobratlových plotének:

Více

Jak lze kýlu léčit: 1.Operační léčba je jedinou možností jak kýlu léčit. V současné době je používáno několik postupů :

Jak lze kýlu léčit: 1.Operační léčba je jedinou možností jak kýlu léčit. V současné době je používáno několik postupů : Tříselná kýla Tříselná kýla (hernie) je vyklenutí výstelky břišní dutiny společně s orgány dutiny břišní (nejčastěji kličky tenkého střeva) defektem ve stěně břišní (kýlní branka ) do podkoží. Vzniká v

Více

Evropský den onemocnění prostaty 15. září 2005 Aktivita Evropské urologické asociace a České urologické společnosti

Evropský den onemocnění prostaty 15. září 2005 Aktivita Evropské urologické asociace a České urologické společnosti Evropský den onemocnění prostaty 15. září 2005 Aktivita Evropské urologické asociace a České urologické společnosti prim. MUDr. Jan Mečl Urologické oddělení Krajská nemocnice Liberec Co je to prostata?

Více

Průvodce diskuzí o klinickém hodnocení pro účastníka studie

Průvodce diskuzí o klinickém hodnocení pro účastníka studie Průvodce diskuzí o klinickém hodnocení pro účastníka studie Vážený/á Vážíme si toho, že uvažujete o účasti v klinickém hodnocení. Chápeme, že procházíte náročným obdobím, zažíváte citovou zátěž a valí

Více

Informace pro pacienty. *smith&nephew VISIONAIRE Technologie přizpůsobená pacientovi

Informace pro pacienty. *smith&nephew VISIONAIRE Technologie přizpůsobená pacientovi Informace pro pacienty *smith&nephew Technologie přizpůsobená pacientovi Artrotické změny O společnosti Smith & Nephew Smith & Nephew je celosvětově známou společností, která působí na trhu více než 150

Více

Tato příbalová informace vysvětluje, jak National Health Service (NHS), práce v

Tato příbalová informace vysvětluje, jak National Health Service (NHS), práce v National Health Service Tato příbalová informace vysvětluje, jak National Health Service (NHS), práce v UK. Národní zdravotní služba poskytuje zdravotní péči ve Velké Británii a je financován zdanění.

Více

ZOBRAZOVACÍ VYŠETŘOVACÍ METODY MAGNETICKÁ REZONANCE RADIONUKLIDOVÁ

ZOBRAZOVACÍ VYŠETŘOVACÍ METODY MAGNETICKÁ REZONANCE RADIONUKLIDOVÁ ZOBRAZOVACÍ VYŠETŘOVACÍ METODY MAGNETICKÁ REZONANCE RADIONUKLIDOVÁ Markéta Vojtová MAGNETICKÁ REZONANCE MR 1 Nejmodernější a nejsložitější vyšetřovací metoda Umožňuje zobrazit patologické změny Probíhá

Více

Co znamená aktivní sledování?

Co znamená aktivní sledování? Aktivní sledování Tento základní přehled je určen pro muže, kteří chtějí získat podrobnější informace o přístupu k léčbě rakoviny prostaty, jenž se nazývá aktivní sledování. Tyto informace mohou být užitečné

Více

Stabilizace snímatelné zubní náhrady pomocí systému miniimplantátů. V životě jsou to jen maličkosti.

Stabilizace snímatelné zubní náhrady pomocí systému miniimplantátů. V životě jsou to jen maličkosti. Stabilizace snímatelné zubní náhrady pomocí systému miniimplantátů V životě jsou to jen maličkosti. 1 Průvodce dlouhodobou stabilizací zubní protézy. Obsah Důsledky ztráty zubů.... 4 5 Možnosti stabilizace

Více

Příloha I. Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci

Příloha I. Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci Příloha I Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci 1 Vědecké závěry S ohledem na hodnotící zprávu výboru PRAC týkající se pravidelně aktualizované zprávy / aktualizovaných zpráv o bezpečnosti (PSUR)

Více

KARDIOVASKULÁRNÍ ONEMOCNĚNÍ

KARDIOVASKULÁRNÍ ONEMOCNĚNÍ KARDIOVASKULÁRNÍ ONEMOCNĚNÍ Autor: Magdaléna Janošíková Školitel: Nakládalová M., doc. MUDr. Ph.D. Výskyt Výskyt kardiovaskulárních onemocnění, tedy onemocnění srdce a cév, je v České republice i v dalších

Více

AKUTNÍ INFARKT MYOCARDU. Charakteristika onemocnění AIM 18.12.2012 ETIOLOGIE, PŘÍZNAKY TERAPIE, OŠETŘOVATELSKÉ PRIORITY - CÍLE A INTERVENCE

AKUTNÍ INFARKT MYOCARDU. Charakteristika onemocnění AIM 18.12.2012 ETIOLOGIE, PŘÍZNAKY TERAPIE, OŠETŘOVATELSKÉ PRIORITY - CÍLE A INTERVENCE AKUTNÍ INFARKT MYOCARDU ETIOLOGIE, PŘÍZNAKY TERAPIE, OŠETŘOVATELSKÉ PRIORITY - CÍLE A INTERVENCE Charakteristika onemocnění AIM Akutní infarkt myokardu patří mezi akutní formy ischemické choroby srdeční.

Více

NeuroBloc. botulinový toxin typu B injekční roztok, U/ml

NeuroBloc. botulinový toxin typu B injekční roztok, U/ml NeuroBloc botulinový toxin typu B injekční roztok, 5 000 U/ml Důležité bezpečnostní informace určené lékařům Účelem této příručky je poskytnout lékařům, kteří jsou oprávněni předepisovat a aplikovat přípravek

Více

DEFINICE: CÍL PRVNÍ POMOCI: STRUKTURA PRVNÍ POMOCI

DEFINICE: CÍL PRVNÍ POMOCI: STRUKTURA PRVNÍ POMOCI PRVNÍ POMOC DEFINICE: Soubor jednoduchých a účelných opatření, která mohou být poskytnuta kdekoli a kdykoli, která slouží k bezprostřední pomoci při náhlém postižení zdraví. CÍL PRVNÍ POMOCI: Provádět

Více

Nemocnice Třebíč, příspěvková organizace. Purkyňovo náměstí 2, Třebíč

Nemocnice Třebíč, příspěvková organizace. Purkyňovo náměstí 2, Třebíč Záznam o písemném souhlasu pacienta nebo jeho zákonného zástupce s poskytnutím zdravotního výkonu dle vyhl. č. 385/2006 Sb. ve znění vyhl. č. 64/2007 Sb. Identifikační údaje: Identifikační číslo pacienta:

Více

Rozhodovací proces při akutním útlaku míchy expansivním extraspinálním procesem

Rozhodovací proces při akutním útlaku míchy expansivním extraspinálním procesem Rozhodovací proces při akutním útlaku míchy expansivním extraspinálním procesem Zdeněk Adam a Pavel Šlampa Interní hematoonkologická klinika LF MU a FN Brno Radioterapeutická klinika MOU NADAČNÍ FOND Česká

Více

Příloha I. Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci

Příloha I. Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci Příloha I Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci 1 Vědecké závěry S ohledem na hodnotící zprávu výboru PRAC týkající se pravidelně aktualizované zprávy o bezpečnosti (PSUR) pro ibuprofen, ibuprofen-lysin

Více

Pitný režim. Vítejte na našem dialyzačním středisku

Pitný režim. Vítejte na našem dialyzačním středisku Pitný režim Vítejte na našem dialyzačním středisku Proč musím omezovat příjem tekutin? Jednou z hlavních funkcí ledvin je udržet v těle rovnováhu tekutin. Pokud ledviny selžou, tělo se těžko zbavuje jejich

Více

Návod pro pacienta / pečovatele

Návod pro pacienta / pečovatele Návod pro pacienta / pečovatele Hemlibra (emicizumab) Subkutánní injekce Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti. Můžete přispět tím, že

Více

Hypotermie u akutního iktu (studie eurhyp-1)

Hypotermie u akutního iktu (studie eurhyp-1) Hypotermie u akutního iktu (studie eurhyp-1) Autor: Markéta Římská, Školitel: MUDr. Mgr. Radim Líčeník, Ph.D. Výskyt Iktus neboli mozková mrtvice se řadí na druhé až třetí místo příčin smrti ve vyspělých

Více

Příloha I. Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci

Příloha I. Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci Příloha I Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci 1 Vědecké závěry S ohledem na hodnotící zprávu výboru PRAC týkající se pravidelně aktualizované zprávy/aktualizovaných zpráv o bezpečnosti (PSUR)

Více

V životě jsou to jen maličkosti.

V životě jsou to jen maličkosti. 3M ESPE Stabilizace zubních náhrad V životě jsou to jen maličkosti. 1 Průvodce dlouhodobou stabilizací zubní protézy. Obsah Důsledky používání zubní protézy... 4 5 Možnosti stabilizace Vaší protézy...6

Více

Léčebné balíčky SPA Hotelu Zámek Lužec****

Léčebné balíčky SPA Hotelu Zámek Lužec**** Léčebné balíčky SPA Hotelu Zámek Lužec**** Léčebný balíček Aby záda nebolela Standard zahrnuje 4 léčebné procedury zaměřené na nápravu Vašich zdravotních potíží. V rámci úspěšnosti léčby doporučujeme absolvovat

Více

Příloha I. Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci

Příloha I. Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci Příloha I Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci 1 Vědecké závěry S ohledem na hodnotící zprávu výboru PRAC týkající se pravidelně aktualizované zprávy / aktualizovaných zpráv o bezpečnosti (PSUR)

Více

Standard pro endovaskulární řešení aortálních výdutí popřípadě falešných výdutí

Standard pro endovaskulární řešení aortálních výdutí popřípadě falešných výdutí Standard pro endovaskulární řešení aortálních výdutí popřípadě falešných výdutí I. Úvod 1 Výdutí aorty se rozumí abnormální dilatace tepny. Dle tvaru může být vakovitá nebo fusiformní. Jednou z příčin

Více

PalmCare Plus. Stručný návod na použití. Měření SpO2 a srdeční frekvence. Vizuální a akustický alarm s nastavitelnou úrovní alarmu

PalmCare Plus. Stručný návod na použití. Měření SpO2 a srdeční frekvence. Vizuální a akustický alarm s nastavitelnou úrovní alarmu PalmCare Plus Stručný návod na použití. Měření SpO2 a srdeční frekvence Vizuální a akustický alarm s nastavitelnou úrovní alarmu 2,8 TFT barevný displej LCD Zobrazí puls, SpO2, tepové vlny a Alarmové úrovně.

Více

Medical devices specificities: opportunities for a dedicated product development methodology

Medical devices specificities: opportunities for a dedicated product development methodology Medical devices specificities: opportunities for a dedicated product development methodology Isa C.T. Santos G. Scott Gazelle Luis A. Rocha Joao Manuel R.S. Tavares Jakub Vacek Shrnutí Existuje mnoho definic

Více

Rentgen - příručka pro učitele

Rentgen - příručka pro učitele Cíl vyučovací hodiny: - student definuje pojem rentgen; - student zná objevitele RTG záření; - student umí popsat součásti RTG přístroje; - student zná rizika RTG záření; Rentgen - příručka pro učitele

Více

6996T. Tunelovací nástroj. Technická příručka

6996T. Tunelovací nástroj. Technická příručka 6996T Tunelovací nástroj Technická příručka Následující seznam obsahuje ochranné známky nebo registrované ochranné známky společnosti Medtronic v USA a případně v jiných zemích. Všechny ostatní ochranné

Více

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze U Nemocnice 2, Praha 2

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze U Nemocnice 2, Praha 2 Poslední aktualizace 6. května 2016. Klinika Oční klinika Vyšetření, výkon Vyšetření dětského pacienta Vyšetření v makulární poradně Neurooftalmologické vyšetření Oftalmodiabetologické vyšetření Vyšetření

Více

Často kladené dotazy na téma Benigní hyperplazie prostaty

Často kladené dotazy na téma Benigní hyperplazie prostaty Často kladené dotazy na téma Benigní hyperplazie prostaty Připravil: MUDr. Otakar Čapoun, FEBU, Urologická klinika VFN a 1. LF UK Praha Dotaz: Je možné, abych mohl mít najednou při nezhoubném zvětšení

Více

Nebido EDUKAČNÍ MATERIÁL. Jak úspěšně aplikovat přípravek. (testosterone undecanoate)

Nebido EDUKAČNÍ MATERIÁL. Jak úspěšně aplikovat přípravek. (testosterone undecanoate) EDUKAČNÍ MATERIÁL Jak úspěšně aplikovat přípravek Nebido (testosterone undecanoate) Tento edukační materiál Vám poskytne informace o některých aspektech aplikace přípravku Nebido za účelem rozšíření Vašich

Více

pitný režim Vítejte na našem dialyzačním středisku

pitný režim Vítejte na našem dialyzačním středisku pitný režim Vítejte středisku Proč musím omezovat příjem tekutin? Jednou z hlavních funkcí ledvin je udržet v těle rovnováhu tekutin. Pokud ledviny selžou, tělo se těžko zbavuje jejich přebytku a vzniká

Více

Cévní mozková příhoda z pohledu zdravotnické záchranné služby. MUDr. Petr Hrbek ZZS JMK

Cévní mozková příhoda z pohledu zdravotnické záchranné služby. MUDr. Petr Hrbek ZZS JMK Cévní mozková příhoda z pohledu zdravotnické záchranné služby MUDr. Petr Hrbek ZZS JMK K čemu slouží zdravotnická záchranná služba: Zdravotnická záchranná služba poskytuje odbornou přednemocniční neodkladnou

Více

BAVENCIO (avelumab) Váš průvodce informacemi pro pacienta

BAVENCIO (avelumab) Váš průvodce informacemi pro pacienta Váš průvodce informacemi pro pacienta BAVENCIO (avelumab) Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti. Můžete přispět tím, že nahlásíte jakékoli

Více

TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA RAMENNÍHO KLOUBU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY

TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA RAMENNÍHO KLOUBU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA RAMENNÍHO KLOUBU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY Vážení pacienti, jste po operaci totální endoprotézy (TEP) ramenního kloubu. V zotavování po operaci a návratu k aktivnímu životu bude

Více

Proč se muži bojí vyšetření prostaty?

Proč se muži bojí vyšetření prostaty? Proč se muži bojí vyšetření prostaty? Citlivé téma, které přináší mnoho otázek V současnosti žije v České republice dle odhadů více než 60 000 mužů s rakovinou prostaty. Ale ne všichni tito muži vědí,

Více

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM Strana 1 / 5 Vážená pacientko, vážený paciente, vážení rodiče, vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu (zdravotnímu stavu Vašeho dítěte) je Vám doporučeno provedení výše uvedeného zákroku (výkonu). Před vlastním

Více

Program prevence početí při léčbě přípravkem Erivedge: Důležité informace o prevenci početí a antikoncepci pro pacienta užívajícího přípravek Erivedge

Program prevence početí při léčbě přípravkem Erivedge: Důležité informace o prevenci početí a antikoncepci pro pacienta užívajícího přípravek Erivedge Program prevence početí při léčbě přípravkem Erivedge: Důležité informace o prevenci početí a antikoncepci pro pacienta užívajícího přípravek Erivedge Erivedge může způsobit závažné vrozené vady Může vést

Více

Příloha I. Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci

Příloha I. Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci Příloha I Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci 1 Vědecké závěry S ohledem na hodnotící zprávu výboru PRAC týkající se pravidelně aktualizovaných zpráv o bezpečnosti (PSUR) pro ibuprofen / pseudoefedrin

Více

ZVLÁŠTNÍ POJISTNÉ PODMÍNKY SKUPINOVÉHO POJIŠTĚNÍ PRO POJIŠTĚNÍ CHIRURGICKÉHO ZÁKROKU A/NEBO HOSPITALIZACE Z DŮVODU ÚRAZU

ZVLÁŠTNÍ POJISTNÉ PODMÍNKY SKUPINOVÉHO POJIŠTĚNÍ PRO POJIŠTĚNÍ CHIRURGICKÉHO ZÁKROKU A/NEBO HOSPITALIZACE Z DŮVODU ÚRAZU ZPPSNP SDBR-A 1.1 účinnost od 1. dubna 2015 Kód: Group 800 ZVLÁŠTNÍ POJISTNÉ PODMÍNKY SKUPINOVÉHO POJIŠTĚNÍ PRO POJIŠTĚNÍ CHIRURGICKÉHO ZÁKROKU A/NEBO HOSPITALIZACE Z DŮVODU ÚRAZU 1 ÚVODNÍ USTANOVENÍ (ČÍM

Více

VÝZNAM ENDOMYOKARDIÁLNÍ BIOPSIE V DIAGNOSTICE A LÉČBĚ PACIENTŮ S NEISCHEMICKOU KARDIOMYOPATIÍ

VÝZNAM ENDOMYOKARDIÁLNÍ BIOPSIE V DIAGNOSTICE A LÉČBĚ PACIENTŮ S NEISCHEMICKOU KARDIOMYOPATIÍ VÝZNAM ENDOMYOKARDIÁLNÍ BIOPSIE V DIAGNOSTICE A LÉČBĚ PACIENTŮ S NEISCHEMICKOU KARDIOMYOPATIÍ Autor: Doušková K.. Výskyt Srdeční selhání je stav, kdy srdce přestává být schopno pokrýt nároky organismu

Více

Graf 1. Vývoj incidence a mortality pacientů s karcinomem orofaryngu v čase.

Graf 1. Vývoj incidence a mortality pacientů s karcinomem orofaryngu v čase. Karcinomy orofaryngu Autor: Michal Havriľak, Tadeáš Lunga Školitel: MUDr. Martin Brož, PhD. Incidence Incidence karcinomů orofaryngu má stoupající tendenci, která se připisuje častějšímu výskytu HPV pozitivních

Více

F A K U L T N Í N E M O C N I C E. Katetrizační vyšetření srdce a navazující léčebné zákroky na srdci a cévním oběhu

F A K U L T N Í N E M O C N I C E. Katetrizační vyšetření srdce a navazující léčebné zákroky na srdci a cévním oběhu F A K U L T N Í N E M O C N I C E INTERNÍ KARDIOLOGICKÁ KLINIKA přednosta: Prof. MUDr. Jindřich Špinar, CSc. Úsek invazivní a intervenční kardiologie Vedoucí lékař: MUDr. Petr Kala, Ph.D. TEL.: 532232228,

Více

Problematika epidurální analgezie v souvislosti s operačním výkonem

Problematika epidurální analgezie v souvislosti s operačním výkonem Problematika epidurální analgezie v souvislosti s operačním výkonem III. Celostátní královehradecký kongres perioperačních sester 24. - 25. 9. 2014 Mgr. Petra Kourková Nemocnice Jihlava, ARO - anestezie

Více

Standardy péče o osoby s revmatickou artritídou

Standardy péče o osoby s revmatickou artritídou Standardy péče o osoby s revmatickou artritídou Translation into: Completed by: Email: SOC 1 Lidé s projevy RA by měli mít včasný přístup ke klinickým/zdravotnickým odborníkům kompetentním pro stanovení

Více

Soudnělékařské oddělení, 2Oddělení úrazové a plastické chirurgi Nemocnice České Budějovice, a. s.

Soudnělékařské oddělení, 2Oddělení úrazové a plastické chirurgi Nemocnice České Budějovice, a. s. věčný forenzní problém František Vorel1, Pavel Kopačka2 1 Soudnělékařské oddělení, 2Oddělení úrazové a plastické chirurgi Nemocnice České Budějovice, a. s. muž 63 let přivezen k ošetření po pádu asi ze

Více

Pedagogická poznámka: Grafy v zadání na tabuli nepromítám, žáci je dostávají na papírku.

Pedagogická poznámka: Grafy v zadání na tabuli nepromítám, žáci je dostávají na papírku. 3.1.10 Tlak krve Předpoklady: 030109 Pomůcky: hadice, spojené nádoby na vizkozitu Př. 1: Přilož dva prsty nebo palec pravé ruky k zápěstí, podle obrázku. Co cítíš? Kolik pulsů za minutu dělá Tvé srdce?

Více

Kvalita života s dialýzou. Vítejte na našem dialyzačním středisku

Kvalita života s dialýzou. Vítejte na našem dialyzačním středisku Kvalita života s dialýzou Vítejte na našem dialyzačním středisku Úvod V předchozích brožurách jste nahlédl/a do široké škály informací, které by Vám měly pomoci přizpůsobit se životu s dialýzou. Je třeba

Více

Návrh. (3) Okruh zdravotnických zařízení předávajících údaje, periodicita a lhůty předání jsou stanoveny v příloze k této vyhlášce.

Návrh. (3) Okruh zdravotnických zařízení předávajících údaje, periodicita a lhůty předání jsou stanoveny v příloze k této vyhlášce. Návrh VYHLÁŠKA ze dne 2006 o předávání osobních a dalších údajů do Národního zdravotnického informačního systému pro potřeby vedení národních zdravotních registrů Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle

Více

Kardiovaskulární centrum Zlín Zlín 12.4.2011 14:00

Kardiovaskulární centrum Zlín Zlín 12.4.2011 14:00 Kardiovaskulární centrum Zlín Zlín 12.4.2011 14:00 Projekt je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Program 14.00 Zahájení 14.05 Proslovy hostů a prezentace projektu

Více

Dle studií nalezených v rámci literární rešerše jsou nejčastějšími příčinami poškození při hrudní drenáži tyto faktory:

Dle studií nalezených v rámci literární rešerše jsou nejčastějšími příčinami poškození při hrudní drenáži tyto faktory: POŠKOZENÍ PACIENTA PŘI HRUDNÍ DRENÁŽI ZJIŠTĚNÉ RIZIKO Národní systém hlášení nežádoucích událostí obdržel hlášení o nežádoucí události při hrudní drenáži s následkem úmrtí pacienta. Při rešerši zahraničních

Více

Informace pro zdravotnické odborníky

Informace pro zdravotnické odborníky EDUKAČNÍ MATERIÁL Agomelatin k léčbě depresivních epizod u dospělých Informace pro zdravotnické odborníky Doporučení ohledně: Monitorování jaterních funkcí Interakce se silnými inhibitory CYP1A2 Souhrnné

Více

LÉKAŘSKÁ VYŠETŘENÍ A LABORATORNÍ TESTY

LÉKAŘSKÁ VYŠETŘENÍ A LABORATORNÍ TESTY LÉKAŘSKÁ VYŠETŘENÍ A LABORATORNÍ TESTY Pokud čtete tento text, pravděpodobně jste v kontaktu s odborníkem na léčbu mnohočetného myelomu. Diagnóza mnohočetného myelomu je stanovena pomocí četných laboratorních

Více

1. Co je mozková příhoda (iktus, mrtvice, stroke)?

1. Co je mozková příhoda (iktus, mrtvice, stroke)? 1. Co je mozková příhoda (iktus, mrtvice, stroke)? 2. Epidemiologie 3. Jak se mozková příhoda projevuje? 4. Co dělat při podezření na mozkovou mrtvici? 5. Jak CMP diagnostikujeme? 6. Léčba 7. Následky

Více

Plánovaná zdravotní péče v Evropě pro občany lothianského regionu

Plánovaná zdravotní péče v Evropě pro občany lothianského regionu Plánovaná zdravotní péče v Evropě pro občany lothianského regionu Úvod Tento leták vysvětluje, na jakou finanční náhradu můžete mít nárok, jestliže máte trvalé bydliště v lothianském regionu (správní oblasti

Více

Onemocnění a úrazy, první pomoc

Onemocnění a úrazy, první pomoc OBĚHOVÁ SOUSTAVA Onemocnění a úrazy, první pomoc Mgr. Jan Marek VY_32_INOVACE_Bi3r0220 Onemocnění oběhové soustavy leukémie krev pacienta s akutní lymfatickou leukemií krev zdravého člověka Onemocnění

Více

[cover] Po očkování vašeho dítěte

[cover] Po očkování vašeho dítěte [cover] Po očkování vašeho dítěte Nechat své dítě očkovat znamená učinit důležité rozhodnutí pro jejich ochranu proti jednomu nebo více infekčním onemocněním. Abyste věděli, co máte po aplikaci vakcín

Více

1. Výkony z pravostranné minitorakotomie

1. Výkony z pravostranné minitorakotomie Miniinvazivní výkony Minimálně invazivní výkony v kardiochirurgii V kardiochirurgii se ve většině srdečních operací používá klasického přístupu k srdci střední sternotomie (rozříznutí hrudní kosti). Kromě

Více

Výsledky elektivní léčby aneuryzmat břišní aorty. Mazur M., Pekař M., Chovancová T. Vítkovická nemocnice

Výsledky elektivní léčby aneuryzmat břišní aorty. Mazur M., Pekař M., Chovancová T. Vítkovická nemocnice Výsledky elektivní léčby aneuryzmat břišní aorty Mazur M., Pekař M., Chovancová T. Vítkovická nemocnice Výsledky elektivní léčby AAA - kdy a koho léčit? 2. RIZIKO OPERACE 3. NÁZOR PACIENTA 1. RIZIKO RUPTURY

Více

Ing. Helena Rögnerová ředitelka odboru dohledu nad zdravotním pojištěním, MZ ČR Senát Parlamentu České republiky 19. září 2017

Ing. Helena Rögnerová ředitelka odboru dohledu nad zdravotním pojištěním, MZ ČR Senát Parlamentu České republiky 19. září 2017 Nedostatek lékařů a personálu ve zdravotnictví a role státu Ing. Helena Rögnerová ředitelka odboru dohledu nad zdravotním pojištěním, MZ ČR Senát Parlamentu České republiky 19. září 2017 Nedostatek lékařů

Více

Kvalita života s dialýzou. Vítejte na našem dialyzačním středisku

Kvalita života s dialýzou. Vítejte na našem dialyzačním středisku Kvalita života s dialýzou Vítejte Úvod V předchozích brožurách jste nahlédl/a do široké škály informací, které by Vám měly pomoci přizpůsobit se životu s dialýzou. Je třeba pravidelně chodit na dialyzační

Více