1. Výkony z pravostranné minitorakotomie

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "1. Výkony z pravostranné minitorakotomie"

Transkript

1 Miniinvazivní výkony Minimálně invazivní výkony v kardiochirurgii V kardiochirurgii se ve většině srdečních operací používá klasického přístupu k srdci střední sternotomie (rozříznutí hrudní kosti). Kromě tohoto přístupu nabízíme i operace miniinvazivní včetně operací video asistovaných. Minimálně invazivní výkony v kardiochirurgii jsou výkony dělané přístupem z malých řezů (incizi) s cílem vyhnout se rozříznutí hrudní kosti (sternotomii) nebo použití částečné (horní/dolní) sternotomie či přístup přes žebra (torakotomie) pod přímou kontrolou zraku a/nebo video asistované či roboticky prováděné výkony pomocí speciálního endoskopického instrumentária. K výhodám těchto metod patří menší bolestivost rány, menší pooperační krevní ztráty, nižší riziko infekce a komplikovaného hojení ran, rychlejší rekonvalescence, včasnější rehabilitace a rychlejší návrat do zaměstnání resp. zařazení do plnohodnotného života a v neposlední řadě lepší kosmetický efekt. Spektrum minimálně invazivních výkonů prováděných na našem pracoviště je následující: 1. Výkony z pravostranné minitorakotomie Z tohoto přístupu je možné operačně řešit postižení mitrální a trikuspidální chlopně, nádory v síních srdce, defekty mezisíňové přepážky nebo srdeční arytmie. Výkon probíhá v celkové anestézii, a přístup k postižené chlopni je z malé pravostranné torakotomie (přístupem přes žebra) na pravé straně hrudníku, kanyly nutné k napojení na mimotělní oběh se zavádí cestou končetinových tepen (arteria a vena femoralis) z pravého třísla a cestou žíly na krku (v. jugularis). Malá incize v třísle pro zavedení kanyl nutných na napojení na mimotělní oběh (viz obrázek), alternativou je kanylace přes a. subclavia.

2 Kanyla zavedená v a. femoralis

3 Pravostranná torakotomie

4 Výsledná operační rána 2. Výkony z parciální stereotomie ( L, T ) Tohoto přístupu se používá zejména k náhradě aortální chlopně. Přináší lepší kosmetický výsledek a snižuje riziko nezhojení operační rány. Mezi nevýhody patří limitovaný přístup k ostatním srdečním strukturám při řešení perioperačních komplikací a riziko poranění prsní tepny před event. revaskularizační operací. 3. Výkony z levostranné minitorakotomie Tento postup je ve spolupráci z arytmology využíván k implantaci levokomorové elektrody u pacientů s biventrikulární stimulací. Při malé velikosti operační rány (4 5 cm) je dosaženo velmi dobrých implantačních výsledků.

5 4. Náhrada aortální chlopně intervenční technikou (TAVI) Ve spolupráci s kardiologickým oddělením provádíme katetrizační výkony na srdečních chlopních. Intervenční transkatétrová (přes tepny v třísle) nebo transapikální (hrotem srdce, přes žebra) implantace aortální chlopně je nová minimálně invazivní technika, která byla vyvinuta jako alternativa chirurgické léčby těžké aortální stenózy u starých, vysoce rizikových a symptomatických pacientů s dalšími přidruženými chorobami, kteří nejsou vhodní ke klasické operaci. Výkon probíhá v celkové anestézii a chlopeň se zavádí z malé levostranné torakotomie (přístupem přes žebra) na levé straně hrudníku nebo cévami v třísle. Výkon v případě nekomplikovaného průběhu nevyžaduje sternotomii ani použití mimotělního oběhu. Postup implantace aortální chlopně transapikální metodou: 1. Valvuloplastika roztažení původní nemocné chlopně pomocí balonu

6 2. Umístění nové chlopně 3. Implantace nové chlopně

7 4. Výsledný stav po implantaci Chlopně používané k TAVI O vhodnosti použití této metody u daného pacienta rozhoduje tým lékařů (intervenční kardiolog, kardiochirurg, kardioanesteziolog, případně další specialisté). Limitací výkonu představuje současné instrumentárium, kterým nelze TAVI provést u všech pacientů. Rozhoduji také individuální faktory jako nevhodné anatomické poměry v oblasti cév dolních končetin a pánve, přes které se instumentárium zavádí, předchozí aortofemorální bypass na dolních končetinách, výrazné zakřivení aorty, které znemožňují zavedení chlopenní náhrady, předchozí operace levé komory srdeční s použitím záplat, které znemožňují zavedení chlopně cestou srdečního hrotu. Pečlivý výběr je nutností a ne všichni nemocní jsou vhodnými kandidáty pro tento typ operace. (Quicktime player ke stažení ZDE)

8 5. Stentgrafty Ve spektru méně invazivních výkonu jsou i hybridní výkony na cévním systému včetně implantací výztuh (stentgraftů) do hrudní aorty. Onemocnění, která postihují hrudní (a někdy i břišní) aortu a jejich větve jsou méně častou příčinou kardiochirurgických operací. Jsou často opomíjená, a to i přes to, že se jedná o jedna z nejrizikovějších onemocnění vůbec a neléčená mohou mít až 100 % úmrtnost. Výduť aorty je zeslabené a rozšířené místo v její stěně. Při průtoku krve aortou se zeslabená oblast vydouvá zevně a při výrazném rozšíření praská. Malá výduť většinou vyžaduje pouze pravidelné kontroly velikosti, pokud dosáhne určité velikosti (nad 50 mm) vzrůstá riziko její prasknutí a je nutná léčba. Aortální disekce nebo-li roztržení cévní stěny aorty. Je náhlá a život ohrožující příhoda. Úmrtnost na toto nemocnění (v případě akutní formy) bez operace dosahuje až 50 % do 48 hodin, 90 % do 3 měsíců. Základním příznakem je krutá, náhle vzniklá bolest na hrudi často následována rychlým zhoršením celkového stavu. Ostatní infekce, vrozené vady koarktace aorty, aj. Katetrizační léčba zavádění protéz či stentů (cévních výztuh) do postiženého úseku cévy. Její význam v určitých případech neustále narůstá, zejména u starších a polymorbidních pacientů. Indikace k výkonu je výsledkem týmového mezioborového rozhodnutí. Vychází z klinického stavu nemocného a ze zhodnocení typu a uložení výduti. Alternativou je otevřený chirurgický přístup - klasická operace, která pacienta celkově více zatěžuje a je provázena závažnějšími komplikacemi.

9 Stentgraft Výkon se provádí v celkové anestézii nebo v epidurální anestézii (znecitlivující látka se vpraví do páteřního kanálu, přičemž je pacient při vědomí). Chirurg nejprve malým řezem v třísle vypreparuje tepnu, poté invazivní kardiolog přes tuto tepnu zavede do postiženého místa protézu (stentgraft), která přemostí postiženou oblast a vyřadí výduť z oběhu. Výkon je prováděn za skiaskopické (rentgenové) kontroly. Jaký způsob léčby bude zvolen je dáno charakterem a závažností nálezu. Je naprosto běžné, že konkrétní postup se upřesňuje ještě v průběhu výkonu s ohledem na lokální nález. Je nutné pečlivě porovnat předpokládaný přínos na jedné straně a riziko výkonu na straně druhé.

10 6. Endoskopické odstranění fibrilace síní EndoMAZE Tato metoda byla na našem pracovišti zavedena v roce Jedná se o izolované výkony na srdci prováděny pro fibrilaci síní, které se kompletně provádí endoskopickou metodou. Není tedy zapotřebí sternotomie (roztětí hrudní kosti), pacient má pouze tři 1-2 cm dlouhé rány na pravé a levé straně hrudníku. Tato metoda při zachování srovnatelných výsledků jako klasická MAZE procedura přináší pacientům větší komfort, menší pooperační bolestivost ran, nižší výskyt ranných komplikací (infekce, nezhojení) a nesrovnatelně lepší kosmetický výsledek. Princip metody je stejný jako u klasické MAZE procedury - spočívá v provedení přesně definovaných transmurálních (procházejících celou stěnou) řezů (tzv. lineární ablační léze), na povrchu srdce (epikardiálně). Současné ablační schéma vychází z konceptu izolace plicních žil a fragmentace levé síně, často je současně sneseno nebo přešito ouško levé síně jako nejčastější místo vzniku nitrosrdečních trombů. Vzhledem k tomu, že systém řezů odpovídal principu bludiště, nazývá se metoda MAZE (angl. bludiště). Důsledkem chirurgického výkonu je vytvoření elektricky nevodivé jizevnaté tkáně, která zamezí šíření krouživých (reentry) vzruchů, jež jsou podkladem fibrilace síní. Systém lézí tak má zajistit, aby vzruch procházel ze sinoatriálního uzlu jedinou možnou cestou k uzlu atrioventrikulárnímu a současně se dostává do slepých ramen. Na rozdíl od klasické MAZE procedury, při které se na našem pracovišti používá kryoenergie (zmrazení tkáně), je při endomaze proceduře užita energie radiofrekvenční. Základem radiofrekvenční ablace je to, že tkáněmi absorbovaná energie při průchodu střídavého elektrického proudu o frekvencích řádově ve stovkách khz se mění v teplo. Je-li při operaci v určité části tkáně hustota proudu dostatečná, vzniklé teplo tkáň destruuje.

11 Systém řezů na srdci Endoskopický přístup z pravé strany

12 Schéma izolace pravostranných plicních žil Endoskopický přístup z levé strany

13 Schéma izolace levostranných plicních žil

14 7. Minimálně invazivní (endoskopický) odběr žilních štěpů (v. saphena magna) z dolních končetin a tepenných štěpů (a. radialis) z horních končetin Při revaskularizačních operacích myokardu (bypass) je obvykle zapotřebí použití několika cévních štěpů, které se našijí na srdce, a kterými se zlepší dodávka krve a tím i kyslíku do srdce. Jako cévní štěp se používá zpravidla levostranná vnitřní prsní tepna (a. mammaria interna) procházející na vnitřní straně hrudního koše. Tento štěp má nejlepší dlouhodobou průchodnost, proto je užíván jako štěp první volby u všech pacientů. Pokud je potřeba více štěpů, je možné odebrat tepnu z předloktí nedominantní horní končetiny (a. radialis) nebo žílu (v. saphena magna) z dolní končetiny. Tento žilní štěp je možné odebrat třemi způsoby: klasicky, miniinvazivně a endoskopicky.

15 Klasický odběr: Miniinvazivní odběr: Endoskopický odběr:

16 Na našem pracovišti standardně provádíme odběry žilního štěpu miniinvazivní a endoskopickou metodou. Tyto metody nabízejí oproti klasickému odběru především menší výskyt pooperačních ranných komplikací (infekce rány, nezhojení rány, kožní nekróza), menší bolestivost operačních ran a v neposlední řadě lepší kosmetický výsledek.

Poruchy srdečního rytmu

Poruchy srdečního rytmu Poruchy srdečního rytmu Chirurgická léčba poruch srdečního rytmu: Co je to arytmie? Obecně lze říci, že se jedná se o poruchu srdečního rytmu, kdy elektrické impulsy, které za normálních okolností vznikají

Více

Tisková konference k realizaci projektu. vybavení komplexního. Olomouc, 9. listopadu 2012

Tisková konference k realizaci projektu. vybavení komplexního. Olomouc, 9. listopadu 2012 Tisková konference k realizaci projektu Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního kardiovaskulárního k centra FN Olomouc Olomouc, 9. listopadu 2012 Fakultní nemocnice Olomouc je součástí

Více

Racionalizace indikace echokardiografických vyšetření

Racionalizace indikace echokardiografických vyšetření základní principy doporučené postupy u vybraných diagnóz Oddělení neinvazivní kardiologie - Klinika kardiologie IKEM Únor 2009 Jednoznačné indikace : nový pacient Kliniky kardiologie ( Kardiocentra ) (akutní

Více

MUDr. Jiří Malý, Ph. D. KC IKEM

MUDr. Jiří Malý, Ph. D. KC IKEM CHIRURGICKÁ LÉČBA ONEMOCNĚNÍ SRDCE MUDr. Jiří Malý, Ph. D. KC IKEM ANATOMIE SRDCE CHIRURGICKÁ LÉČBA CHOROB SRDCE Ischemická choroba srdeční aortokoronární bypass Chirurgie srdečních chlopní Chirurgie srdečního

Více

Práce anesteziologické sestry u implantace aortální chlopně katetrizační metodou

Práce anesteziologické sestry u implantace aortální chlopně katetrizační metodou Práce anesteziologické sestry u implantace aortální chlopně katetrizační metodou Lenka Rychetníková, Lenka Pleskotová Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzívní medicíny Fakultní nemocnice Hradec

Více

Mechanické srdeční podpory při katetrizačních ablacích. Mgr. Kamila Holdová

Mechanické srdeční podpory při katetrizačních ablacích. Mgr. Kamila Holdová Mechanické srdeční podpory při katetrizačních ablacích Mgr. Kamila Holdová Mechanické srdeční podpory systémy, které umožňují částečně nebo i kompletně podpořit práci srdce jako pumpy zavádí se mini-invazivní

Více

Ukázka klasifikačního systému CZ-DRG: MDC 05 Nemoci a poruchy oběhové soustavy

Ukázka klasifikačního systému CZ-DRG: MDC 05 Nemoci a poruchy oběhové soustavy Ukázka klasifikačního systému CZ-DRG: MDC 05 Nemoci a poruchy oběhové soustavy Štěpán Černý, Tomáš Pavlík, Zbyněk Bortlíček, Michal Uher, Petra Kovalčíková, Martina Hlostová, Markéta Bartůňková, Jan Linda,

Více

2 Antisepse, asepse, způsoby sterilizace, dezinfekce... 23. 3 Etiologie ran a proces hojení... 24

2 Antisepse, asepse, způsoby sterilizace, dezinfekce... 23. 3 Etiologie ran a proces hojení... 24 Obsah Předmluva... 13 OBECNÁ CHIRURGIE 1 Vyšetření chirurgického pacienta... 16 1.1 Anamnéza... 16 1.2 Fyzikální vyšetření..................................... 18 1.3 Paraklinická vyšetření... 20 1.4 Předoperační

Více

Invazivní vyšetření srdce a srdečních cév (srdeční katetrizace, koronarografie) Invazivní léčba srdečních cév (perkutánní koronární angioplastika)

Invazivní vyšetření srdce a srdečních cév (srdeční katetrizace, koronarografie) Invazivní léčba srdečních cév (perkutánní koronární angioplastika) Invazivní vyšetření srdce a srdečních cév (srdeční katetrizace, koronarografie) Invazivní léčba srdečních cév (perkutánní koronární angioplastika) INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA (ZÁKONNÉHO ZÁSTUPCE) S POSKYTNUTÍM

Více

21. symposium PS Chlopenní a vrozené srdeční vady

21. symposium PS Chlopenní a vrozené srdeční vady 21. symposium PS Chlopenní a vrozené srdeční vady v dospělosti ČKS 7.-8.3. 2019, Nové Adalbertinum, Velké náměstí 32, Hradec Králové P R O G R A M Pacient po chirurgické a katetrizační intervenci pro srdeční

Více

LÉČBA STENÓZY VNITŘNÍ KAROTICKÉ TEPNY

LÉČBA STENÓZY VNITŘNÍ KAROTICKÉ TEPNY LÉČBA STENÓZY VNITŘNÍ KAROTICKÉ TEPNY Autor: Martin Baláž Školitel: MUDr. Petr Dráč, Ph.D. Charakteristika, výskyt Stenóza vnitřní krkavice je zúžení hlavní tepny zásobující mozek okysličenou krví. Nedostatečný

Více

ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU

ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU V. ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU Rozdílová tabulka návrhu vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 277/2004 Sb., o stanovení zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel, zdravotní

Více

ANESTEZIE U OPERACÍ VÝDUTĚ HRUDNÍ AORTY ZA POUŽITÍ STENTGRAFTU Jana Mudrochová, Kamila Ekrtová Bc. ARO Nemocnice Na Homolce

ANESTEZIE U OPERACÍ VÝDUTĚ HRUDNÍ AORTY ZA POUŽITÍ STENTGRAFTU Jana Mudrochová, Kamila Ekrtová Bc. ARO Nemocnice Na Homolce ANESTEZIE U OPERACÍ VÝDUTĚ HRUDNÍ AORTY ZA POUŽITÍ STENTGRAFTU Jana Mudrochová, Kamila Ekrtová Bc. ARO Nemocnice Na Homolce Osnova : 1. Úvod 2. Onemocnění hrudní aorty 3. Indikace k implantaci stentgraftu

Více

Výduť podkolenní tepny (aneuryzma popliteální arterie)

Výduť podkolenní tepny (aneuryzma popliteální arterie) Výduť podkolenní tepny (aneuryzma popliteální arterie) Autor: Ondřej Hrbáček, Školitel: doc. MUDr. Marie Černá, Ph.D. Aneuryzma podkolenní tepny je definováno jako rozšíření tepny alespoň o 1,5 násobek

Více

Punkce perikardiálního výpotku Pořízka V. KK IKEM

Punkce perikardiálního výpotku Pořízka V. KK IKEM Punkce perikardiálního výpotku Pořízka V. KK IKEM 11. 4. 2014 Perikardiální výpotek příčiny Mechanické: komplikace katetrizačních výkonů, trauma, poststernotomický sy Závažná celková onemocnění: celkové

Více

ICHS ICHS je nejčastější onemocnění (příčinou smrti) vyspělého světa 50% populace umírá na ICHS

ICHS ICHS je nejčastější onemocnění (příčinou smrti) vyspělého světa 50% populace umírá na ICHS Chirurgická léčba ICHS M. Šetina ICHS ICHS je nejčastější onemocnění (příčinou smrti) vyspělého světa 50% populace umírá na ICHS ICHS ICHS je způsobena postižením koronárního řečiště (arteriosklerosa)

Více

FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY III. Interní - kardiologická klinika telefon: Šrobárova 1150/50, Praha 10, IČO

FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY III. Interní - kardiologická klinika telefon: Šrobárova 1150/50, Praha 10, IČO FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY III. Interní - kardiologická klinika telefon: 2 6716 2621 Šrobárova 1150/50, 100 34 Praha 10, IČO 00064173 Informovaný souhlas pacienta (zákonného zástupce) s poskytnutím

Více

FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY III. Interní - kardiologická klinika telefon: Šrobárova 1150/50, Praha 10, IČO

FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY III. Interní - kardiologická klinika telefon: Šrobárova 1150/50, Praha 10, IČO FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY III. Interní - kardiologická klinika telefon: 2 6716 2621 Šrobárova 1150/50, 100 34 Praha 10, IČO 00064173 Informovaný souhlas pacienta (zákonného zástupce) s poskytnutím

Více

Hemodynamický efekt komorové tachykardie

Hemodynamický efekt komorové tachykardie Hemodynamický efekt komorové tachykardie Autor: Kristýna Michalčíková Výskyt Lidé s vadami srdce, kteří během svého života prodělali srdeční infarkt, trpí zúženými věnčitými tepnami zásobujícími srdce

Více

Ambulantní program koronárních katetrizací a následná péče o pacienta po propuštění. Bronislav Janek Klinika kardiologie IKEM

Ambulantní program koronárních katetrizací a následná péče o pacienta po propuštění. Bronislav Janek Klinika kardiologie IKEM Ambulantní program koronárních katetrizací a následná péče o pacienta po propuštění Bronislav Janek Klinika kardiologie IKEM Co je to ambulantní katetrizace? Jednodenní vyšetření a ošetření bez hospitalizace

Více

INTERNÍ ODDĚLENÍ SPEKTRUM POSKYTOVANÉ ZDRAVOTNÍ PÉČE

INTERNÍ ODDĚLENÍ SPEKTRUM POSKYTOVANÉ ZDRAVOTNÍ PÉČE Zdravotnická péče, diagnostika a léčba je na interním oddělení poskytována ve třech úrovních, tzv. diferencovaná péče: na lůžkách jednotky intenzívní péče pro interní a neurologické pacienty na lůžkách

Více

Atestační otázky z oboru kardiologie

Atestační otázky z oboru kardiologie Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze ( https://www.lf2.cuni.cz) Atestační otázky z oboru kardiologie 1. Aortální stenóza CT a magnetická rezonance v kardiologii Antikoagulační léčba

Více

MONITORING RACH DA VINCI ČESKÁ REPUBLIKA A SLOVENSKO

MONITORING RACH DA VINCI ČESKÁ REPUBLIKA A SLOVENSKO MONITORING RACH DA VINCI ČESKÁ REPUBLIKA A SLOVENSKO SRPEN OD 28.08. DO 03.09.2010 1 TV PRIMA hlavní zprávy http://www.iprima.cz/videoarchiv 2 Zdravotnické noviny.cz Odkaz na plný text článku: http://www.zdn.cz/denni-zpravy/z-

Více

KARIM VFN PRAHA. M. Gregorovičová. strana 1

KARIM VFN PRAHA. M. Gregorovičová. strana 1 KARIM VFN PRAHA M. Gregorovičová strana 1 KARIM KARIM AMB - Centrum pro léčbu bolesti - Kanylační centrum - Anesteziologické ambulance Lůžková část KARIM - Resuscitační péče 16 lůžek - Pooperační péče

Více

MORTALITA SRDEČNÍCH CHOROB PŘI FARMAKOTERAPII VS. PŘI INTERVENCÍCH ČI OPERACÍCH. Petr Widimský Kardiocentrum FNKV a 3.LF UK Praha

MORTALITA SRDEČNÍCH CHOROB PŘI FARMAKOTERAPII VS. PŘI INTERVENCÍCH ČI OPERACÍCH. Petr Widimský Kardiocentrum FNKV a 3.LF UK Praha MORTALITA SRDEČNÍCH CHOROB PŘI FARMAKOTERAPII VS. PŘI INTERVENCÍCH ČI OPERACÍCH Petr Widimský Kardiocentrum FNKV a 3.LF UK Praha Proč tato samostatná otázka k atestaci? Hrubé neznalosti faktů (někdy až

Více

Užití DRG markerů v systému IR-DRG Verze 010

Užití DRG markerů v systému IR-DRG Verze 010 Užití DRG markerů v systému IR-DRG Verze 010 1 / 5 NÁRODNÍ REFERENČNÍ CENTRUM Pokyny ke kódování markerů umělé plicní ventilace Definice Umělá plicní ventilace je postup, při němž přísun plynů do plic

Více

Vstupy do žilního systému. Věra Šeděnková KARIM FNO

Vstupy do žilního systému. Věra Šeděnková KARIM FNO Vstupy do žilního systému Věra Šeděnková KARIM FNO Témata přednášky Indikace a možnosti přístupů Přístupy do periferního žilního systému Přístupy do centrálního žilního systému Intraoseální přístup Základní

Více

Kardiovaskulární centrum Zlín Zlín 12.4.2011 14:00

Kardiovaskulární centrum Zlín Zlín 12.4.2011 14:00 Kardiovaskulární centrum Zlín Zlín 12.4.2011 14:00 Projekt je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Program 14.00 Zahájení 14.05 Proslovy hostů a prezentace projektu

Více

provoz byl zahájen v r.1997

provoz byl zahájen v r.1997 MODERNÍ POSTUPY V INTERVENČNÍ KARDIOLOGII Weislamplová Marcela Pracoviště invazivní a intervenční kardiologie provoz byl zahájen v r.1997 Diagnostické výkony Terapeutické výkony ROZDĚLENÍ PACIENTŮ ELEKTIVNÍ

Více

Elektrofyziologické vyšetření a katetrizační ablace supraventrikulárních arytmií

Elektrofyziologické vyšetření a katetrizační ablace supraventrikulárních arytmií Elektrofyziologické vyšetření a katetrizační ablace supraventrikulárních arytmií Za jakým účelem se vyšetření provádí? Toto vyšetření se provádí pro poruchy srdečního rytmu (arytmie), jejichž společným

Více

Centrální žilní katetrizace

Centrální žilní katetrizace Centrální žilní katetrizace Autor: Jana Kašparová, Školitel: MUDr. Vladislav Kutěj Využití centrální žilní katetrizace Katetrizace centrální žíly je v podmínkách intenzivní či resuscitační péče často používanou

Více

Interaktivní echokvíz. Tomáš Paleček II. interní klinika kardiologie a angiologie, 1. LF UK a VFN, Praha

Interaktivní echokvíz. Tomáš Paleček II. interní klinika kardiologie a angiologie, 1. LF UK a VFN, Praha Interaktivní echokvíz Tomáš Paleček II. interní klinika kardiologie a angiologie, 1. LF UK a VFN, Praha Pacientka č. 1, PLAx projekce Normální jedinec Pacientka č. 1 Jaká struktura se u pacientky č. 1

Více

Katetrizační léčba mitrální regurgitace u pacientů s chronickou srdeční nedostatečností pomocí MitraClipu

Katetrizační léčba mitrální regurgitace u pacientů s chronickou srdeční nedostatečností pomocí MitraClipu Katetrizační léčba mitrální regurgitace u pacientů s chronickou srdeční nedostatečností pomocí MitraClipu V. Pořízka, M. Želízko, R. Kočková, Klinika kardiologie IKEM XXIV. výroční sjezd ČKS, Brno 6.5.06

Více

17. symposium PS Chlopenní a vrozené srdeční vady v dospělosti ČKS. "Pořádáno při příležitosti 70. výročí zahájení výuky medicíny v Hradci Králové".

17. symposium PS Chlopenní a vrozené srdeční vady v dospělosti ČKS. Pořádáno při příležitosti 70. výročí zahájení výuky medicíny v Hradci Králové. 17. symposium PS Chlopenní a vrozené srdeční vady v dospělosti ČKS "Pořádáno při příležitosti 70. výročí zahájení výuky medicíny v Hradci Králové". Program Čtvrtek 26.2. 2015 9.00-9.05 hod. Zahájení K.

Více

Stavba a funkce cév a srdce. Cévní systém těla = uzavřená soustava trubic, které se liší: stavbou vlastnostmi propustností stěn

Stavba a funkce cév a srdce. Cévní systém těla = uzavřená soustava trubic, které se liší: stavbou vlastnostmi propustností stěn Stavba a funkce cév a srdce Cévní systém těla = uzavřená soustava trubic, které se liší: stavbou vlastnostmi propustností stěn Aorta - srdečnice - silnostěnná tepna, vychází z L komory srdeční - základ

Více

Indikační proces k rozsáhlým plicním výkonům Jaká má být role anesteziologa?

Indikační proces k rozsáhlým plicním výkonům Jaká má být role anesteziologa? Indikační proces k rozsáhlým plicním výkonům Jaká má být role anesteziologa? Renata Černá Pařízková Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta

Více

Kardiochirurgie; změny v DRG pro 2013

Kardiochirurgie; změny v DRG pro 2013 Kardiochirurgie; změny v DRG pro 2013 Návrh změn v klasifikačním algoritmu Jen pro interní potřebu NRC ZPRACOVÁNO PRO: NRC ULOŽENO NAPOSLEDY: 14.1.2013 14:42:00 JMÉNO SOUBORU: DRG_ZMĚNY_KARDIOCHIRURGIE_NA_2013_V1_04.DOCX

Více

Kardiovaskulární centrum Zlín Zlín 7.12.2010 14.00

Kardiovaskulární centrum Zlín Zlín 7.12.2010 14.00 Kardiovaskulární centrum Zlín Zlín 7.12.2010 14.00 Projekt je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Program 14.00 Zahájení 14.05 Proslovy hostů a prezentace projektu

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL 325-18

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL 325-18 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL 325-18 Název projektu: Číslo projektu: Název školy: Číslo materiálu: Autor: Předmět: Název materiálu: Cílová skupina: Zkvalitnění vzdělávání na SZŠ Děčín CZ.1.07/1.5.00/34.0829

Více

Akutní koronární syndromy. Formy algické Forma arytmická Forma kongestivní Formy smíšené. Definice pojmů

Akutní koronární syndromy. Formy algické Forma arytmická Forma kongestivní Formy smíšené. Definice pojmů Akutní koronární syndromy Formy algické Forma arytmická Forma kongestivní Formy smíšené Definice pojmů Akutní koronární syndromy nestabilní angina pectoris (NAP) minimální léze myokardu - mikroinfarkt

Více

FIBRILACE SÍNÍ A JEJÍ INTERVENČNÍ ŘEŠENÍ. Autor: Andrea Antonická. Školitel: MUDr. Tomáš Skála, Ph.D., FESC. Výskyt

FIBRILACE SÍNÍ A JEJÍ INTERVENČNÍ ŘEŠENÍ. Autor: Andrea Antonická. Školitel: MUDr. Tomáš Skála, Ph.D., FESC. Výskyt FIBRILACE SÍNÍ A JEJÍ INTERVENČNÍ ŘEŠENÍ Autor: Andrea Antonická Školitel: MUDr. Tomáš Skála, Ph.D., FESC Výskyt Fibrilace síní (FS) bývá právem označována jako kardiovaskulární epidemie. Touto nejčastější

Více

- Kolaps,mdloba - ICHS angina pectoris - ICHS infarkt myokardu - Arytmie - Arytmie bradyarytmie,tachyarytmie

- Kolaps,mdloba - ICHS angina pectoris - ICHS infarkt myokardu - Arytmie - Arytmie bradyarytmie,tachyarytmie NÁHLÁ POSTIŽENÍ OBĚHOVÉHO SYSTÉMU NEODKLADNÁ ZDRAVOTNICKÁ POMOC 27.2.--9.3.2012 BRNO 27.2. POSTIŽENÍ TEPEN - Onemocnění věnčitých tepen věnčité tepny zásobují srdeční sval krví a tedy i kyslíkem - Onemocnění

Více

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák Cévní mozková příhoda Petr Včelák 12. 2. 2015 Obsah 1 Cévní mozková příhoda... 1 1.1 Příčiny mrtvice... 1 1.2 Projevy CMP... 1 1.3 Případy mrtvice... 1 1.3.1 Česko... 1 1.4 Diagnóza a léčba... 2 1.5 Test

Více

Aortální stenóza. Kazuistika pacientky od narození po transplantaci

Aortální stenóza. Kazuistika pacientky od narození po transplantaci Aortální stenóza Kazuistika pacientky od narození po transplantaci Bc. Lucie Laciaková Dětské kardiocentrum 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze FN Motol Praha 2017 Kazustika pojednává o komplikacích

Více

HEMODIALÝZA. MUDr. Anna Klíčová

HEMODIALÝZA. MUDr. Anna Klíčová HEMODIALÝZA MUDr. Anna Klíčová Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických předmětů na LF UP a FZV UP Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/15.0313 Hemodialýza Jedna z metod

Více

Jak lze kýlu léčit: 1.Operační léčba je jedinou možností jak kýlu léčit. V současné době je používáno několik postupů :

Jak lze kýlu léčit: 1.Operační léčba je jedinou možností jak kýlu léčit. V současné době je používáno několik postupů : Tříselná kýla Tříselná kýla (hernie) je vyklenutí výstelky břišní dutiny společně s orgány dutiny břišní (nejčastěji kličky tenkého střeva) defektem ve stěně břišní (kýlní branka ) do podkoží. Vzniká v

Více

Oběhová soustava. Krevní cévy - jsou trubice různého průměru, kterými koluje krev - dělíme je: Tepny (artérie) Žíly (vény)

Oběhová soustava. Krevní cévy - jsou trubice různého průměru, kterými koluje krev - dělíme je: Tepny (artérie) Žíly (vény) Oběhová soustava - Zajišťuje stálý tělní oběh v uzavřeném cévním systému - motorem je srdce Krevní cévy - jsou trubice různého průměru, kterými koluje krev - dělíme je: Tepny (artérie) - pevné (krev proudí

Více

Hemodynamika srdečních vad. Hana Maxová Ústav patologické fyziologie 2. LF UK

Hemodynamika srdečních vad. Hana Maxová Ústav patologické fyziologie 2. LF UK Hemodynamika srdečních vad Hana Maxová Ústav patologické fyziologie 2. LF UK Srdeční vady Získané - vada v dospělosti - v celé populaci 0,2 % - nad 70 let 12% Chlopenní vady - aortální st. - mitrální reg.

Více

Oběhová soustava - cirkulace krve v uzavřeném oběhu cév - pohyb krve zajišťuje srdce

Oběhová soustava - cirkulace krve v uzavřeném oběhu cév - pohyb krve zajišťuje srdce Oběhová soustava - cirkulace krve v uzavřeném oběhu cév - pohyb krve zajišťuje srdce Krevní cévy tepny (artérie), tepénky (arterioly) - silnější stěna hladké svaloviny (elastická vlákna, hladká svalovina,

Více

Informovaný souhlas pacienta(tky) s výkonem. Operace srdce v celkové anestezii

Informovaný souhlas pacienta(tky) s výkonem. Operace srdce v celkové anestezii Informovaný souhlas pacienta(tky) s výkonem Operace srdce v celkové anestezii Identifikační údaje pacienta (pacientky) nebo štítek: Příjmení: Titul: Jméno: RČ: Identifikační údaje zákonného zástupce, opatrovníka:

Více

Zajištění arteriálního řečiště

Zajištění arteriálního řečiště Zajištění arteriálního řečiště Arteriální katetr Používá se jako vstup do tepenného řečiště pacienta, nejčastěji přes: arteria radialis, arteria femoralis arteria dorsalis pedis. A. radialis A. femoralis

Více

AKUTNÍ INFARKT MYOCARDU. Charakteristika onemocnění AIM 18.12.2012 ETIOLOGIE, PŘÍZNAKY TERAPIE, OŠETŘOVATELSKÉ PRIORITY - CÍLE A INTERVENCE

AKUTNÍ INFARKT MYOCARDU. Charakteristika onemocnění AIM 18.12.2012 ETIOLOGIE, PŘÍZNAKY TERAPIE, OŠETŘOVATELSKÉ PRIORITY - CÍLE A INTERVENCE AKUTNÍ INFARKT MYOCARDU ETIOLOGIE, PŘÍZNAKY TERAPIE, OŠETŘOVATELSKÉ PRIORITY - CÍLE A INTERVENCE Charakteristika onemocnění AIM Akutní infarkt myokardu patří mezi akutní formy ischemické choroby srdeční.

Více

KOMPLEXNÍ POSTIŽENÍ CHLOPNÍ LEVÉHO A PRAVÉHO SRDCE V TERÉNU REOPERACE Kazuistika

KOMPLEXNÍ POSTIŽENÍ CHLOPNÍ LEVÉHO A PRAVÉHO SRDCE V TERÉNU REOPERACE Kazuistika KOMPLEXNÍ POSTIŽENÍ CHLOPNÍ LEVÉHO A V TERÉNU REOPERACE Kazuistika kdy příliš je opravdu příliš a kdy ještě ne Štěpán ČERNÝ Kardiochirurgické oddělení Nemocnice Na Homolce Praha Před 3 lety disekce hrudní

Více

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci oběhové soustavy

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci oběhové soustavy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci oběhové soustavy člověka. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

Více

Život zachraňující výkony aneb 4H/4T z pohledu traumatologa. Milan Krtička Klinika úrazové chirurgie FN Brno, LF MU

Život zachraňující výkony aneb 4H/4T z pohledu traumatologa. Milan Krtička Klinika úrazové chirurgie FN Brno, LF MU Život zachraňující výkony aneb 4H/4T z pohledu traumatologa Milan Krtička Klinika úrazové chirurgie FN Brno, LF MU Cíl Seznámení s principy provedení akutní hrudní drenáže, perikardiocentézy a resuscitativní

Více

TAVI- transkatetrová implantace aortální chlopně

TAVI- transkatetrová implantace aortální chlopně TAVI- transkatetrová implantace aortální chlopně Tavi je indikována u pacientů s aortální stenózou. CO JE AORTÁLNÍ STENÓZA? Je to zúžení aortální chlopně, které ztěžuje průtok krve z levé komory do aorty.

Více

Radiofrekvenční ablace a elektrofyziologické vyšetření

Radiofrekvenční ablace a elektrofyziologické vyšetření Radiofrekvenční ablace a elektrofyziologické vyšetření Arytmie a její důsledky Abnormality srdečního rytmu jsou označovány jako arytmie. Tyto odchylky od normální srdeční aktivity se rozdělují na poruchy

Více

Antitrombotická léčba u strukturálních intervencí. Michael Želízko

Antitrombotická léčba u strukturálních intervencí. Michael Želízko Antitrombotická léčba u strukturálních intervencí Michael Želízko 1. TAVI Antitrombotická léčba během a po TAVI: balancování mezi krvácením a trombózou Krvácivé komplikace (major 12%) z místa tepenného

Více

Užití DRG markerů v systému IR-DRG Verze 012

Užití DRG markerů v systému IR-DRG Verze 012 Užití DRG markerů v systému IR-DRG Verze 012 1 / 6 NÁRODNÍ REFERENČNÍ CENTRUM Pokyny ke kódování markerů umělé plicní ventilace Definice Umělá plicní ventilace je postup, při němž přísun plynů do plic

Více

Oběhová soustava. Srdce

Oběhová soustava. Srdce Oběhová soustava Srdce Srdce srdce asi 12 cm dlouhé a 8-9 cm široké hmotnost (M) 280-340 g, hmotnost (F) 230-280 g přední, vypouklá, obrácená ke sternu a k žebrům spodní ležící na bránici zadní,obrácená

Více

1. Co je mozková příhoda (iktus, mrtvice, stroke)?

1. Co je mozková příhoda (iktus, mrtvice, stroke)? 1. Co je mozková příhoda (iktus, mrtvice, stroke)? 2. Epidemiologie 3. Jak se mozková příhoda projevuje? 4. Co dělat při podezření na mozkovou mrtvici? 5. Jak CMP diagnostikujeme? 6. Léčba 7. Následky

Více

NEMOCNICE NERATOVICE. Nejlepší volba pro léčbu v nemocnici s úsměvem

NEMOCNICE NERATOVICE. Nejlepší volba pro léčbu v nemocnici s úsměvem NEMOCNICE NERATOVICE Nejlepší volba pro léčbu v nemocnici s úsměvem Nejlepší specialisté Příjemné prostředí Rodinná a přátelská atmosféra Individuální přístup O nás Městská nemocnice v Neratovicích disponuje

Více

Vyšetření před srdeční operací. Průběh kardiochirurgické operace

Vyšetření před srdeční operací. Průběh kardiochirurgické operace Vyšetření před srdeční operací Základem předoperačního vyšetření je anamnéza, fyzikální vyšetření a laboratorní vyšetření. Standardně provádíme EKG, RTG srdce a plic, echokardiografické vyšetření, spirometrii,

Více

Ischemická choroba srdeční a její detekce

Ischemická choroba srdeční a její detekce Ischemická choroba srdeční a její detekce Autor: Petřková Z. Ischemická choroba srdeční (dále ICHS) je nejčastější příčinou smrti nejen v české republice, ale v celém rozvinutém světě. Stres, kouření,

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0996 Šablona/číslo materiálu: III/2 VY_32_INOVACE_TVD535 Jméno autora: Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník

Více

FIBRILACE SÍNÍ A KATETRIZAČNÍ ABLACE

FIBRILACE SÍNÍ A KATETRIZAČNÍ ABLACE FIBRILACE SÍNÍ A KATETRIZAČNÍ ABLACE Autor: Robin Ševčík Školitel: MUDr. Tomáš Skála, Ph.D., FESC Výskyt Fibrilace síní (FS) dnes představuje nejčastější klinicky manifestovanou arytmii. Její prevalence

Více

MUDr. Kateřina Menčíková Domácí hospic Cesta domů

MUDr. Kateřina Menčíková Domácí hospic Cesta domů MUDr. Kateřina Menčíková Domácí hospic Cesta domů Opakování matka moudrosti Pacient mobilního hospice TEN u pacientů v paliativní péči TEN je častou komplikací nádorového onemocnění (prokoagulační stav,

Více

Chirurgie. (podpora pro kombinovanou formu studia)

Chirurgie. (podpora pro kombinovanou formu studia) JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta Chirurgie (podpora pro kombinovanou formu studia) MUDr. Petr Pták Cíle předmětu: Seznámit posluchače s problematikou chirurgického

Více

Mechanické srdeční podpory Update 2009

Mechanické srdeční podpory Update 2009 Mechanické srdeční podpory Update 2009 Hynek Říha Klinika anesteziologie a resuscitace Kardiocentrum IKEM, Praha XVI. kongres ČSARIM 2009 60. léta 20. století Historie intraaortální balonková kontrapulzace

Více

ROBOTICKÉ OPEROVÁNÍ Z POHLEDU ANESTEZIOLOGICKÉ SESTRY

ROBOTICKÉ OPEROVÁNÍ Z POHLEDU ANESTEZIOLOGICKÉ SESTRY ROBOTICKÉ OPEROVÁNÍ Z POHLEDU ANESTEZIOLOGICKÉ SESTRY Kateřina Budínská Bc. Iva Svatoňová Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta Hradec Králové

Více

Název IČO Centrum kardiovaskulární a TCH Brno. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Centrum kardiovaskulární a TCH Brno. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 2 7 7 IČZ smluvního ZZ 7 2 2 Číslo smlouvy 2 B 7 2 N Název IČO Centrum kardiovaskulární a TCH Brno PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-1 / 7.7.7 / _ SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE Platnost

Více

Kardio IKEM na evropské špičce. Obnova a rozšíření přístrojového a softwarového vybavení Kardiocentra IKEM (IOP)

Kardio IKEM na evropské špičce. Obnova a rozšíření přístrojového a softwarového vybavení Kardiocentra IKEM (IOP) Kardio IKEM na evropské špičce Obnova a rozšíření přístrojového a softwarového vybavení Kardiocentra IKEM (IOP) 18. 11. 2013 Kardiocentrum IKEM MUDr. Michael Želízko, CSc. náměstek pro léčebně preventivní

Více

Fibrilace síní v akutní péči symptom nebo arytmie?

Fibrilace síní v akutní péči symptom nebo arytmie? Fibrilace síní v akutní péči symptom nebo arytmie? MUDr. David Šipula kardiovaskulární oddělení FNO Fibrilace síní Nejčastější setrvalá porucha srdečního rytmu odpovědná za podstatné zvýšení mortality

Více

Úloha specializované ambulance srdečního selhání v Kardiocentru IKEM. Markéta Hegarová Klinika kardiologie IKEM

Úloha specializované ambulance srdečního selhání v Kardiocentru IKEM. Markéta Hegarová Klinika kardiologie IKEM Úloha specializované ambulance srdečního selhání v Kardiocentru IKEM Markéta Hegarová Klinika kardiologie IKEM Epidemiologie srdečního selhání v ČR 250 000 pacientů s CHSS 125 000 pacientů se systolickou

Více

Co je to ischemická choroba srdeční?

Co je to ischemická choroba srdeční? Srdce je ústřední čerpací pumpa lidského těla, do které přichází žilami odkysličená krev z celého těla, v plicích se nasytí kyslíkem a takto okysličená proudí zpět do celého těla tepnami arteriemi. Největší

Více

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276 Kasuistika č. 7, bolest mezi lopatkami a v zádech (vertebrogenní syndrom, infarkt myokardu, aneurysma aorty) J.K,muž, 55 let Popis případu a základní anamnesa 55 letý pacient hypertonik přivezen RZP po

Více

Kosti. Dolní končetina se skládá ze stehna, bérce a nohy. Noha má shora nárt a zespoda chodidlo. čelní spánková. týlní. lícní.

Kosti. Dolní končetina se skládá ze stehna, bérce a nohy. Noha má shora nárt a zespoda chodidlo. čelní spánková. týlní. lícní. Anatomie pro účastníky kurzu ZZA Následující řádky jsou určeny těm z vás, kteří jste při hodinách biologie chyběli, už jste toho hodně zapomněli, nebo jste měli trvale otevřenou stranu s nejzajímavějšími

Více

NABÍDKA KURZŮ 2. pol Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání

NABÍDKA KURZŮ 2. pol Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání NABÍDKA KURZŮ 2. pol. 2019 Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání Kurz kanylace periferní žíly a péče o žilní vstup všeobecným sestrám (popř. porodním asistentkám, zdravotnickým záchranářům, radiologickým

Více

Na co nejvíce umíráme? MUDr. Radan Gocal

Na co nejvíce umíráme? MUDr. Radan Gocal Na co nejvíce umíráme? MUDr. Radan Gocal Na co nejvíce umíráme? 1.místo: nemoci srdce a cév A co náhlá smrt - nečekané úmrtí z plného zdraví? Bez předchozích příznaků-velmi často Co ji způsobuje: Závažné

Více

Metodika užití DRG markerů v systému IR-DRG

Metodika užití DRG markerů v systému IR-DRG Metodika užití DRG markerů v systému IR-DRG Verze 014 Autor / Autoři: autoři: tým DRG Restart Verze: 014 Datum: 04. 09. 2016 Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR Palackého náměstí 4, P. O. Box

Více

Název IČO Nemocnice České Budějovice, a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-05 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Nemocnice České Budějovice, a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-05 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 2 8 8 IČZ smluvního ZZ 2 Číslo smlouvy 2 C 2 M Název IČO Nemocnice České Budějovice, a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V- /.. / _ SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE Platnost smlouvy ode

Více

Cizí těleso v srdci. Téma přednášky: Autor: Spoluautoři: Miroslav Horák,FN Hradec Králové,Kardiochirurgická klinika

Cizí těleso v srdci. Téma přednášky: Autor: Spoluautoři: Miroslav Horák,FN Hradec Králové,Kardiochirurgická klinika Téma přednášky: Cizí těleso v srdci Autor: Miroslav Horák,FN Hradec Králové,Kardiochirurgická klinika Spoluautoři: doc. MUDr. Jan Harrer, Csc MUDr. Miroslav Brtko, Ph.D Iveta Najmanová Úvod: Otevřené poranění

Více

Týká se i mě srdeční selhání?

Týká se i mě srdeční selhání? Týká se i mě srdeční selhání? Tato brožura vám může pomoci si uvědomit některé časné příznaky srdečního selhání. Co je to srdeční selhání? Srdeční selhání sice může znít hrozivě, ale vlastně to znamená,

Více

KOMPLIKACE AKUTNÍHO INFARKTU MYOKARDU V PŘEDNEMOCNIČNÍ NEODKLADNÉ PÉČI

KOMPLIKACE AKUTNÍHO INFARKTU MYOKARDU V PŘEDNEMOCNIČNÍ NEODKLADNÉ PÉČI KOMPLIKACE AKUTNÍHO INFARKTU MYOKARDU V PŘEDNEMOCNIČNÍ NEODKLADNÉ PÉČI MUDr. Robin Šín ZZS Plzeňského kraje ZZS Libereckého kraje ČVUT v Praze, Fakulta biomedicínského inženýrství Úvod nekróza části myokardu

Více

REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE

REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE Autor: Jakub Flašík Výskyt Hypertenze je definována jako obtížně léčitelná (rezistentni) tehdy když se nedaří dosáhnou cílových hodnot krevního tlaku (

Více

Fibrilace síní. Václav Durdil Kardiologická klinika UK 2.LF a FN Motol

Fibrilace síní. Václav Durdil Kardiologická klinika UK 2.LF a FN Motol Fibrilace síní Václav Durdil Kardiologická klinika UK 2.LF a FN Motol Epidemiologie Prevalence 1-2% Výskyt vzrůstá s věkem >80 let prevalence 10% U nemocných se srdečním selháním 20% prevalence Přirozená

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_17_BI1 OBĚHOVÁ SOUSTAVA

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_17_BI1 OBĚHOVÁ SOUSTAVA Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_17_BI1 OBĚHOVÁ SOUSTAVA PROUDĚNÍ KRVE V CÉVÁCH Tlakové čerpadlo>> energii z metabolických procesů>>chemická >> na mechanickou

Více

Vývoj kompetencí sester. Mgr. Jana Sehnalová Krajská nemocnice Liberec a.s., ARO Technická univerzita v Liberci, FZS

Vývoj kompetencí sester. Mgr. Jana Sehnalová Krajská nemocnice Liberec a.s., ARO Technická univerzita v Liberci, FZS Mgr. Jana Sehnalová Krajská nemocnice Liberec a.s., ARO Technická univerzita v Liberci, FZS Co to jsou kompetence? pravomoc rozsah působnosti souhrn vědomostí a dovedností umožňující vykonávat určitou

Více

Příloha č. 1 1

Příloha č. 1 1 Příloha č. 1 1 2 3 4 5 6 7 Příloha č. 2 8 9 10 11 12 13 14 Příloha č. 3 15 16 17 18 19 20 21 22 Příloha č. 4 Dotazník Vážené sestry, chtěla bych Vás požádat o spolupráci při zpracování praktické části

Více

ZOBRAZOVACÍ VYŠETŘOVACÍ METODY RENTGENOLOGICKÉ

ZOBRAZOVACÍ VYŠETŘOVACÍ METODY RENTGENOLOGICKÉ ZOBRAZOVACÍ VYŠETŘOVACÍ METODY RENTGENOLOGICKÉ Markéta Vojtová RTG Nativní Kontrastní baryové jodové Nativní RTG Bez přípravy, bez použití kontrastní látky 1) RTG srdce a plic 2) RTG břicha Na tzv. hladinky

Více

Vyšetřovací metody v kardiologii. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec králové

Vyšetřovací metody v kardiologii. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec králové Vyšetřovací metody v kardiologii Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec králové Fyzikální vyšetření 1 POHLED Celkový vzhled Poloha Ortopnoická LSI Nehybně sedící AP Hlava a obličej Facies mitralis Otoky PSI

Více

Úder srdečního hrotu Srdeční ozvy

Úder srdečního hrotu Srdeční ozvy Úder srdečního hrotu Srdeční ozvy Fyziologický ústav Lékařská fakulta Masarykova univerzita 2015 Kateřina Fialová Úder srdečního hrotu Srdeční ozvy Vyšetření zevních projevů srdeční činnosti pomocí smyslů

Více

Vyšetřovací metody v kardiologii. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec králové

Vyšetřovací metody v kardiologii. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec králové Vyšetřovací metody v kardiologii Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec králové Fyzikální vyšetření POHLED Celkový vzhled Poloha Ortopnoická LSI Nehybně sedící AP Hlava a obličej Facies mitralis Otoky PSI (http://int-prop.lf2.cuni.cz/zof/vysetreni/kuze.htm)

Více

Léčba druhé linie OAB

Léčba druhé linie OAB Informace pro pacienty Čeština 35 Léčba druhé linie OAB Podtržená slova jsou vysvětlena ve slovníčku pojmů. Někdy se může stát, že medikamentózní léčba je bez efektu. V tom případě existují i jiné metody.

Více

Onemocnění a úrazy, první pomoc

Onemocnění a úrazy, první pomoc OBĚHOVÁ SOUSTAVA Onemocnění a úrazy, první pomoc Mgr. Jan Marek VY_32_INOVACE_Bi3r0220 Onemocnění oběhové soustavy leukémie krev pacienta s akutní lymfatickou leukemií krev zdravého člověka Onemocnění

Více

Vrozené vady srdeční v ČR incidence a prenatální diagnostika

Vrozené vady srdeční v ČR incidence a prenatální diagnostika Vrozené vady srdeční v ČR incidence a prenatální diagnostika V. Gregor 1,2, A. Šípek 1,3, A. Šípek jr. 4, J. Horáček 1,5 1 Oddělení lékařské genetiky, Fakultní Thomayerova nemocnice, Praha 2 Institut postgraduálního

Více

Dětský kardiolog na NICU. Jiří Mrázek, Filip Kašák Oddělení dětské kardiologie

Dětský kardiolog na NICU. Jiří Mrázek, Filip Kašák Oddělení dětské kardiologie Dětský kardiolog na NICU Jiří Mrázek, Filip Kašák Oddělení dětské kardiologie Echokardiografie v neonatologii Funkční echokardiografie Vrozené srdeční vady Arytmie Získané srdeční onemocnění Postnatální

Více

Péče o pacienta po direktní PCI se zaměřením na ošetřovatelské problémy FNO Kardiologie Koronární jednotka Vypracovala: Pavlína Holá, DiS. Indikace k direktní PCI: používá se jako základní léčba AIM zpravidla

Více

Mízní systém lymfa, tkáňový mok vznik, složení, cirkulace. Stavba a funkce mízních uzlin. Slezina. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková

Mízní systém lymfa, tkáňový mok vznik, složení, cirkulace. Stavba a funkce mízních uzlin. Slezina. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková Mízní systém lymfa, tkáňový mok vznik, složení, cirkulace. Stavba a funkce mízních uzlin. Slezina. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková Míza Lymfa Krevní kapiláry jsou prostupné pro určité množství bílkovin

Více