GUNA MEDICAL DEVICES

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "GUNA MEDICAL DEVICES"

Transkript

1 GUNA MEDICAL DEVICES NOVÁ INJEKČNÍ LÉČBA BOLESTIVÝCH STAVŮ POHYBOVÉHO APARÁTU BIO-SCAFFOLD VLASTNOSTI KOLAGENU A VYUŽITÍ V KLINICKÉ PRAXI MUDr. Marco Loberti Neurologická ambulance, Řím Bio-scaffold = biologická opěra

2 INOVATIVNÍ EFEKTIVNÍ PŘÍRODNÍ

3 INOVATIVNÍ EFEKTIVNÍ PŘÍRODNÍ VEPŘOVÝ KOLAGEN + Látky rostlinného původu (9) nebo minerálního (4) jako pomocné látky

4 GUNA MEDICAL DEVICES ÚČINNOST SNÁŠENLIVOST BEZ ALERGICKÝCH REAKCÍ PŘÍRODNÍHO PŮVODU JEDNODUCHÉ K APLIKACI

5 Vrchol biosyntézy kolagenu u lidí se objevuje kolem 50. roku života (Heine, 2009): od tohoto období se tvorba snižuje velmi rychle a totéž se děje u elastinu a proteoglykanů.

6 Trojšroubovnice (tři alfa řetězce) tropokolagenu je základní jednotkou kolagenu. Tři polypeptidové řetězce spletené v trojitou úzkou spirálu a stabilizované mezi hydroxylovými aminokyselinami (křížová vazba) slabými vazbami H +, dodávají kolagenu dvě základní a osobité vlastnosti, kterými jsou strukturální pevnost a organoleptická křehkost.

7 Ultrastruktura kolagenu. Nativní kolagenová fibrila I.typu. Kolagen má metamerickou strukturu, s jednoduchým elementárním, opakujícím se základním modulem.

8

9

10 Takové uspořádání fibril ve formaci s kolagenovými vlákny zaručuje velice silnou strukturu ve smyslu: ODOLNOSTI NEROZTAŽNOSTI NESTLAČITELNOSTI ale také: TVÁRNOSTI FLEXIBILITY ODOLNOSTI NA ZÁTĚŽ ODOLNOSTI V TORZI

11 Další vlastností kolagenu, která je málo známá, i když je významná, je jeho piezoelektrický potenciál, elektrický náboj, způsobený tlakem, trakcí, torzí (Athenstedt, 1974). Díky spirálové struktuře kolagenu může tento skutečný elektrický bipól oscilovat a řídit růst a orientaci neofibril. Z tohoto úhlu pohledu se přičítá zvláštní elektromagnetická činnost propojovacím trabekulám, které se nacházejí ve velkých svalových řetězcích a jejich šlachách. Heine (2009), pokračující v práci Bergsmann/ Bergsmann (1997), předpokládá, že propojovací trabekuly mají evidentní vztah s některými čínskými akupunkturními meridiány.

12 1. EXTRAARTIKULÁRNÍ APARÁT VAZY KLOUBNÍ POUZDRO ŠLACHY SVALY 2. INTRAARTIKULÁRNÍ APARÁT VAZY KLOUBNÍ CHRUPAVKA

13 2 KLOUBNÍ KOMPARTMENTY INTRA EXTRA

14

15

16 Autoři Gronemann et al. zjistili, že u pacientů s fibromyalgiemi (také mimo trigger pointy) jsou nižší hladiny hydroxyprolinu a nižší celkovou koncentraci všech aminokyselin, které jsou součástí kolagenu.

17 FIBROMYALGIA

18 Z 13 přípravků Guna Medical Device (obsahují kolagen a přírodní látky) je 7 s oblastní specifikací pro jednotlivé anatomické úseky kostry a jejich onemocnění MD-NECK (šíje), MD-THORACE (hrudník), MD-LUMBAR (lumbální oblast), MD-SHOULDER (rameno), MD-HIP (kyčel), MD-KNEE (koleno), MD-SMALL JOINTS (malé klouby), 1 specifický pro ischiatickou oblast MD-ISCHIAL (ischiatická oblast) a dalších 5 jsou specifické tkáňové přípravky: MD-MUSCLE (sval), MD- NEURAL (nerv), MD-MATRIX (extracelulární matrix), MD- TISSUE (měkké tkáně), MD-POLY (klouby). Přípravky GUNA MD v injekční léčbě osteo-artro-myo-fasciálních onemocnění Nový celkový a rafinovaný přístup k algicko-dysfunčním onemocněním podpůrného aparátu a přidruženým pohybovým funkcím představuje využití přípravků Guna Medical Device

19 Všech 13 přípravků Guna MD obsahuje prasečí kolagen. Prasečí tkáň má v průměru velice vysoký obsah kolagenu. Z aminokyselin jsou to glycin 22,8 %, prolin 13,8 %, hydroxyprolin 13 %, průměrný obsah ostatních aminokyselin je nízký v průměru 3 % (max. kyselina glutamová 9,5%, min. tyroxin 0,4 %). Díky speciálnímu filtračnímu procesu, sterilizaci a kontrole molekulární hmotnosti se získává čistý produkt (bez kontaminačních látek) a se standardními chemicko-fyzikálními vlastnostmi pro zajištění bezpečnosti.

20 FIG 12

21 SLOŽENÍ

22 CDS Colagen = Kolagen INOVATIVNÍ EFEKTIVNÍ PŘÍRODNÍ Proč pomocné látky? Delivery = transportní System

23 Cíl podání tohoto biomateriálu in loco tam, kde je zapotřebí, je strukturální povahy: znovu umístit kolagen tam, kde je ho nedostatek posílit, strukturovat a ochránit (vytvořením tzv. adhezivní bariéry) chrupavky, šlachy, vazy, kloubní pouzdra atd., zlepšit profil kolagenových vláken a následně i veškerých anatomických struktur, ve kterých je kolagen přítomen, a poskytnout základnu mechanického typu pro příslušnou oblast.

24 Jednou z nejdůležitějších příčin bolesti pohybového aparátu je ochablost vnitřních a vnějších stabilizačních kloubních systémů. Ochablé podpůrné systémy vyvolávají například kloubní hypermobilitu, především v nefyziologickém směru a úhlech, při níž dojde z jedné strany k předčasnému opotřebení a následně pak i k opotřebení podpůrných systémů, což působí na progresivní degeneraci chrupavky. Mechanická podpora kolagenem representuje účinnou přírodní opěru (bio-scaffold).

25 Aplikace kolagenu a jednotlivých pomocných látek obsažených v přípravcích řady MD je pacienty dobře snášena, působí fyziologicky, nevyvolává v místě aplikace nežádoucí reakce a ani následné zjizvení. Před nebo po léčbě s Guna MD je možné provádět v průběhu léčby manipulační nebo reedukační terapii. Kromě toho, PGs matrice kolagenních vláken zlepšuje viskoelastické vlastnosti mazací tekutiny v kloubech. Oslabené struktury kloubu vedou ke stimulaci lokálních nocireceptorů a zvýšenému tření: jejich posílení kolagenem nepůsobí jen regeneračně, ale i protibolestivě.

26

27 PODPŮRNÁ PERORÁLNÍ TERAPIE V TERAPII BOLESTI: postupy GUNA-FLAM: 20 kapek 2x denně, po dobu nejméně 2 měsíců

28 GUNA-FLAM Anti interleukin 1 alpha Beta-endorphin Interleukin 10 Melatonin TGF 1 beta 10 pg 1 ng 10 pg 10 pg 10 pg

29 DRENÁŽNÍ TERAPIE V LÉČBĚ BOLESTI: postupy GUNA-MATRIX: 20 kapek 2x denně po dobu nejméně 2 měsíců + GUNA-LYMPHO:20 kapek 2x denně po dobu nejméně 2 měsíců Všechny uvedené produkty lze podávat souběžně (např kapek každého léčiva do 1 litrové láhve vody. Pacient pije tuto terapeutickou směs během celého dne).

30 Interleukin 6 Dehydroepiandrosteron Prolaktin Hyualuronidasa Tyrosin Fenylalanin Fucus vesiculosus GUNA-MATRIX Mechanismus účinku detoxikace: cílená exkrece xenobiotik z extracelulární matrix do eliminačních orgánů

31 Přípravky Guna MD mohou být podávány také během léčby: -kortikoidy, NSAIDs, chondroprotektivy. -aplikovány během fyzikální a manipulační či jiné léčebné metody (akupunktura, elektroakupunktura, shiatzu, magnetoterapie, ultrazvuk, laserová terapie, elektroterapie apod.).

32 Pojivová tkáň (a zvláště kolagen jako základní strukturální protein) podléhá během stárnutí progresivní degradaci a ztrácí schopnost plnit své specifické funkce (Mays et al., 1988). Je to následek sedavého životního stylu nebo neadekvátní fyzické zátěže (Adam et al., 1984), špatného držení těla, chybných stravovacích návyků a poruchy osy PNEI.

33 Působení injekčních přípravků řady MD specifických pro jednotlivé oblasti pohybového aparátu vede ke kompenzaci down-regulace metabolismu kolagenu, která je vždy přítomna u zánětlivých a degenerativních onemocnění pohybového systému a dalších struktur mezodermálního původu. Jejich používání je jednoduché, jejich komponenty jsou přírodního půovodu, a nemají nežádoucí účinky. Lze je použít souběžně s dalšími metodami FRM a jinými injekčními přípravky. Jde o inovativní léčebný postup, který působí proti změnám souvisejícím se stárnutím intraartikulárních a periartikulárních struktur a okolních tkání mezodermálního původu.

34 -Přípravky MD nejsou invazivní, je prokázán terapeutický efekt v rámci 7 klinických studií (registrační dokumentace). Přípravky řady MD jsou účinné a bezpečné. Jejich aplikaci lze proto považovat za unikátní, důležitou metodu, vhodnou pro lékařskou praxi. Aplikace přípravků řady MD zlepšuje kvalitu života pacientů, kteří by bez pomoci byli odsouzeni ke zhoršování stavu a chronizaci svých zdravotních potíží.

35 LEKCE: GUNA MEDICAL DEVICE 12 NEJČASTĚJI POKLÁDANÝCH OTÁZEK A ODPOVĚDÍ FAQ FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

36 1. FAQ 1a) Jaký je rozdíl mezi terapií GUNA MD a kyselinou hyaluronovou? 1b) Jaký je rozdíl mezi terapií kolagenem a kyselinou hyaluronovou? Kolagen patří mezi glykoproteiny, na rozdíl od kyseliny hyaluronové, která je svým složením proteoglykan. Rozdíl mezi glykoproteinem a proteoglykanem spočívá v zastoupení cukru a aminokyselin. U glykoproteinu převládají aminokyseliny nad cukry, u proteoglykanu je zastoupeno více cukru než aminokyselinových složek.

37 1ª FAQ Odlišné biochemické vlastnosti kolagenu a kyseliny hyaluronové jsou zodpovědné za specifické organoleptické vlastnosti. -Kolagen je strukturální protein, zatímco kyselina hyaluronová, charakterizovaná vysokou viskozitou, disponuje lubrikačním účinkem v kloubní štěrbině. To je také důvod, proč se kyselina hyaluronová uplatňuje převážně v intraartikulárních prostorech, na rozdíl od kolagenu, který sehrává svou roli i v mimokloubním prostoru (šlachy, vazy, svaly).

38 1ª FAQ 3) - kyselina hyaluronová intra-artikulární ve velkých kloubech. - Kolagen převážně (ale nikoliv pouze) extra-artikulární v malých, středních a velkých kloubech. 4) - Kyselina hyaluronová je účinná v případech mírné až středně těžké klinické závažnosti. -Kolagen je efektivní také v případech vážného ohrožení motoriky pacienta.

39 2. FAQ Jaká je molekulová hmotnost kolagenu? Molekulová hmotnost kolagenu činí 300 kilodaltonů (kda).

40 3ª FAQ Kolik kolagenu je obsaženo v přípravcích GUNA MD? Každý z 13 typů přípravků GUNA MD obsahuje stejné množství kolagenu: 300 μg v 1 ampuli zpracované technologickým procesem SKA (Sequential Kinetic Activation).

41 4ª FAQ Jaká je životnost přípravků GUNA MD? Přípravky GUNA MD mají životnost pět let.

42 5ª FAQ Mohou se přípravky GUNA MD kombinovat s dalšími léky? Ano, záleží na typu léku, s kterým chceme MD injekce kombinovat (A;B)

43 5ª FAQ A) V případě látek často používaných při léčbě bolesti kloubů se nesmí kombinovat obsahy ampulí s obsahem ampulí MD přípravků z důvodu farmaceutické inkompatibility. Mezi tyto látky patří kortikosteroidy peri nebo intraartikulárně, nesteroidní antirevmatika (např. ketoprofen), popřípadě lokální anestetika (např. trimecain) nebo přípravky na bazi kyseliny hyaluronové.

44 5ª FAQ Zároveň je možné aplikovat v rámci jednoho sezení jak MD přípravky, tak i klasická zavedená léčiva. Například při humeroskapulární periatritidě je možné intraartikulárně aplikovat kortikosteroidy a periartikulárně GUNA-MD SHOULDER + MD POLY. Během léčby MD přípravky, která trvá přibližně 2 měsíce, může pacient užívat jiná léčiva, doplňky stravy, fytofarmaka a může podstoupit různé formy rehabilitace. Jednotlivé ampule přípravků GUNA MD se mohou mezi sebou vzájemně kombinovat, tzn. je možné v jedné stříkačce smíchat a následně aplikovat více druhů MD přípravků.

45 6ª FAQ Lze použít přípravky GUNA MD také v akutní fázi? Ano, a to v těchto případech: 1 aplikace (sezení) denně (v intervalu 24 hodin) po dobu 3 po sobě následujících dní. Dále pokračovat 2 sezení týdně (např. pondělí a čtvrtek) až do vymizení příznaků. Preventivně je vhodné po třech měsících po ukončení léčby podat 3 aplikace (1krát týdně) pro omezení rizika recidivity onemocnění.

46 7ª FAQ Mají přípravky GUNA MD také protizánětlivý účinek? Přípravky GUNA MD mají nepřímý protizánětlivý účinek. Ten spočívá ve zlepšení funkce extracelulární matrix a reparace tkáňových procesů (mikrotraumata, traumata). Zvyšuje se pevnost kapilárních stěn. MD přípravky se svým obsahem kolagenu jsou považovány za booster, urychlovače hojivých procesů v tkáních a kloubech. Svým regeneračním účinkem působí MD přípravky zároveň i protibolestivě tím, že se odstraňují příčiny bolesti, přispívají k jejímu vymizení. Nesnížují fázi Hoff, urychlení fáze B Hoff, působící především na funkční poškození.

47 8ª FAQ Jaké pomocné látky jsou obsaženy v přípravcích GUNA MD a v jakém množství? Účinnost přípravků GUNA MD je podpořena přítomností pomocných látek přírodního původu, které působí na farmakologickém, imunologickém nebo metabolickém principu. Pomocné látky v MD přípravcích mají za svůj cíl posílení a stabilizaci účinku kolagenu.

48 8ª FAQ Pomocné látky v GUNA MD mají transportní úlohu s cílem dopravit kolagen in situ (do konkrétních anatomických kompartmentů). -Pomocné látky Guna MD hrají roli v transportu, umístění a stabilizaci kolagenu. -Pomocné látky jsou vlastně CDS systém (Collagen Delivery System). Pomocné látky byly vybrány z rostlinné říše.

49 9ª FAQ Jak funguje podrobně pomocná látka? Odborné oddělení výrobce podá odpověď.

50 10ª FAQ Jakého původu je kolagen v přípravcích GUNA MD? Přípravky GUNA MD jsou vepřového původu. Vepřový ektoderm má vysoký obsah kolagenu: glycin 22,8 %, prolin 13,8 %, hydroxyl-prolin 13 %

51 11ª FAQ Jsou Guna MD bezpečné? Ano, díky speciální technologií: filtraci, sterilizaci a kontrole molekulové hmotnosti. Tímto procesem získává kolagen potřebné klinicko-fyzikální vlastnosti, které činní tento kolagen bezpečným pro pacienta i lékaře.

52 12ª FAQ Mohou být přípravky GUNA MD používány v estetické medicíně? Ano: MD Matrix, MD Tissue; MD Muscle (pro topickou a anti-ageing péči).

GUNA MEDICAL DEVICES

GUNA MEDICAL DEVICES GUNA MEDICAL DEVICES NOVÁ INJEKČNÍ LÉČBA BOLESTIVÝCH STAVŮ POHYBOVÉHO APARÁTU BIO-SCAFFOLD VLASTNOSTI KOLAGENU A VYUŽITÍ V KLINICKÉ PRAXI Prof. MUDr. Leonello Milani, vicepresident Akademie pro fyziologickou

Více

TRÁPÍ VÁS NEBO VAŠE BLÍZKÉ BOLEST?

TRÁPÍ VÁS NEBO VAŠE BLÍZKÉ BOLEST? TRÁPÍ VÁS NEBO VAŠE BLÍZKÉ BOLEST? ZDE APLIKUJEME -MD INJEKCE Kompletní řada certifikovaných zdravotnických středků terapii bolesti způsobené onemocněním pohybového a podpůrného aparátu. zmírnění bolesti

Více

Klinické zkušenosti léčby artrózy kyčelního kloubu. MUDr. Eva Klimešová - revmatolog Medicentrum České Budějovice

Klinické zkušenosti léčby artrózy kyčelního kloubu. MUDr. Eva Klimešová - revmatolog Medicentrum České Budějovice Klinické zkušenosti léčby artrózy kyčelního kloubu MUDr. Eva Klimešová - revmatolog Medicentrum České Budějovice Nejčastější onemocnění kloubů Primárně degenerativní onemocnění postihuje 12 % populace,

Více

Kloubní výživa Ecce Vita s hydrolizovaným Kolagenem

Kloubní výživa Ecce Vita s hydrolizovaným Kolagenem Kloubní výživa Ecce Vita s hydrolizovaným Kolagenem Tento produkt byl vyvinut ve spolupráci Mudr. Davida Freje, Ing. Ivety Jecmik Skuherské a odborníků z Japonska. Funkční a dobře vstřebatelná kombinace

Více

Trápívaly mě problémy svalů a kloubů teď mám ARTHROREVITAL. tobolky. unikátní směs optimální kloubní výživy a bioaktivních látek z 11 druhů bylin

Trápívaly mě problémy svalů a kloubů teď mám ARTHROREVITAL. tobolky. unikátní směs optimální kloubní výživy a bioaktivních látek z 11 druhů bylin Herbamedicus, s.r.o. Trápívaly mě problémy svalů a kloubů teď mám ARTHROREVITAL tobolky unikátní směs optimální kloubní výživy a bioaktivních látek z 11 druhů bylin Arthrorevital ARTHROREVITAL Pomoc při

Více

STABHA přínosy a působení. Dokument vznikl ve spolupráci MDT International SA a Noviere.

STABHA přínosy a působení. Dokument vznikl ve spolupráci MDT International SA a Noviere. STABHA přínosy a působení Dokument vznikl ve spolupráci MDT International SA a Noviere. září 2016 Přínosy látky STABHA u poranění měkkých tkání vazů a šlach Co je STABHA? STABHA je obchodní značka společnosti

Více

BIOVISC ORTHO M. Sterilní viskoelastický roztok kyseliny hyaluronové k intraartikulární injekci.

BIOVISC ORTHO M. Sterilní viskoelastický roztok kyseliny hyaluronové k intraartikulární injekci. Česky BIOVISC ORTHO M Sterilní viskoelastický roztok kyseliny hyaluronové k intraartikulární injekci. NÁVOD K POUŽITÍ SLOŽENÍ Jeden ml obsahuje: Kyselina hyaluronová Mannitol 20 mg 5 mg Fosfátem pufrovaný

Více

SZZK magisterská. - speciální a vývojová kineziologie - léčebná rehabilitace

SZZK magisterská. - speciální a vývojová kineziologie - léčebná rehabilitace SZZK magisterská Studijní program: Studijní obor: Teoretická zkouška: Praktická zkouška: Specializace ve zdravotnictví Fyzioterapie - biomechanika člověka - speciální a vývojová kineziologie - léčebná

Více

BIOMECHANIKA ŠLACHY, VAZY, CHRUPAVKA

BIOMECHANIKA ŠLACHY, VAZY, CHRUPAVKA BIOMECHANIKA ŠLACHY, VAZY, CHRUPAVKA FUNKCE ŠLACH A VAZŮ Šlachy: spojují sval a kost přenos svalové síly na kost nebo chrupavku uložení elastické energie Vazy: spojují kosti stabilizace kloubu vymezení

Více

Biodermální nitě BIO-MEYISUN. Léčba pohybového aparátu pomocí vstřebatelných intradermálních bionití zaváděných s pomocí jehlového nosiče.

Biodermální nitě BIO-MEYISUN. Léčba pohybového aparátu pomocí vstřebatelných intradermálních bionití zaváděných s pomocí jehlového nosiče. Biodermální nitě BIO-MEYISUN Léčba pohybového aparátu pomocí vstřebatelných intradermálních bionití zaváděných s pomocí jehlového nosiče. BIODERMÁLNÍ NITĚ BIO-MEYISUN Biodermální nitě Moderní doplňková

Více

Fyziologická regulační medicína

Fyziologická regulační medicína Fyziologická regulační medicína Otevírá nové obzory v medicíně! Pacienti hledající dlouhodobou léčbu bez nežádoucích účinků mohou být nyní uspokojeni! 1 FRM italská skupina Zakladatelé GUNY 2 GUNA-METODA

Více

Jak bolesti pohybového systému léčit účinně a bezpečně

Jak bolesti pohybového systému léčit účinně a bezpečně Jak bolesti pohybového systému léčit účinně a bezpečně PhDr. Pavel Taněv Edukafarm, Praha Bolesti kloubů a svalů přivádějí k lékaři stále více lidí, avšak klasická léčiva určená k jejich terapii, především

Více

Návod k použití přípravku DUROLANE

Návod k použití přípravku DUROLANE Návod k použití přípravku DUROLANE Obsah Každý ml obsahuje: Stabilizovanou kyselinu hyaluronovou Fyziologický roztok chloridu sodného, ph 7 20 mg q.s. Popis Přípravek DUROLANE je určen k použití v intraartikulární

Více

Definice a historie : léčba chladem, mrazem; vliv na široké spektrum onemocnění a poruch; dlouholetá medicínská léčebná metoda; technický rozvoj extré

Definice a historie : léčba chladem, mrazem; vliv na široké spektrum onemocnění a poruch; dlouholetá medicínská léčebná metoda; technický rozvoj extré KRYOTERAPIE (celková kryoterapie) 11.12.2008, Brno Bc. Dagmar Králová Definice a historie : léčba chladem, mrazem; vliv na široké spektrum onemocnění a poruch; dlouholetá medicínská léčebná metoda; technický

Více

Barny s Celadrin Extra silný. Profesionální značka pro ty, kterým jiné přípravky na klouby neúčinkují

Barny s Celadrin Extra silný. Profesionální značka pro ty, kterým jiné přípravky na klouby neúčinkují Barny s Celadrin Extra silný Profesionální značka pro ty, kterým jiné přípravky na klouby neúčinkují Proč bolí klouby? Onemocnění pohybového aparátu má mnoho příčin, bolestivost kloubů má však jednu hlavní

Více

Hemofilie z ortopedického pohledu. MUDr. Kašpárek R., Ph.D. Ortopedické odd. FNO prim. MUDr.Cichý Z.,Ph.D.

Hemofilie z ortopedického pohledu. MUDr. Kašpárek R., Ph.D. Ortopedické odd. FNO prim. MUDr.Cichý Z.,Ph.D. Hemofilie z ortopedického pohledu MUDr. Kašpárek R., Ph.D. Ortopedické odd. FNO prim. MUDr.Cichý Z.,Ph.D. Postižení pohybového aparátu Krvácení do kloubů 85 % všech krvácivých projevů Incidence postižení

Více

COLLAGEN MEDICAL DEVICES

COLLAGEN MEDICAL DEVICES Účinný a inovativní přístup v injekční léčbě osteo-artro-myo-fasciálních onemocnění určeno odbornou veřejnost COLLAGEN MEDICAL DEVICES KOLAGEN JE NEJHOJNĚJŠÍ PROTEIN V LIDSKÉM TĚLE* 1/4 celkové hmoty teinů

Více

Příloha č. 3 k rozhodnutí o převodu registrace sp.zn. sukls62363/2011 a sukls62355/2011 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

Příloha č. 3 k rozhodnutí o převodu registrace sp.zn. sukls62363/2011 a sukls62355/2011 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Příloha č. 3 k rozhodnutí o převodu registrace sp.zn. sukls62363/2011 a sukls62355/2011 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Procto-Glyvenol 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Čípky:Tribenosidum

Více

Kořenové syndromy. MUDr.Dana Vondráčková Centrum léčby bolesti FNB

Kořenové syndromy. MUDr.Dana Vondráčková Centrum léčby bolesti FNB Kořenové syndromy MUDr.Dana Vondráčková Centrum léčby bolesti FNB Kořenové syndromy Cervikobrachiální syndrom Hrudní úžinový syndrom Výhřez bederní meziobratlové ploténky Pseudoradikulární bolesti Spondylolýza,

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Příloha č. 3 k rozhodnutí o registraci sp.zn. sukls187009/2010 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU ARTAXIN 625 mg, tvrdé tobolky 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tobolka obsahuje glucosaminum

Více

OSTEOARTRÓZA. diagnostika a léčba. MUDr. Tomáš Šebek

OSTEOARTRÓZA. diagnostika a léčba. MUDr. Tomáš Šebek OSTEOARTRÓZA diagnostika a léčba MUDr. Tomáš Šebek Oficiální definice: Osteoartróza je stav synoviálního kloubu charakterizovaný ztrátou chrupavky (chondropatie) a současnou odpovědí periartikulární kosti

Více

Chronická bolest léčení a diagnostika z pohledu současných možností. MUDr. Dana Vondráčková Centrum léčby bolesti FNB

Chronická bolest léčení a diagnostika z pohledu současných možností. MUDr. Dana Vondráčková Centrum léčby bolesti FNB Chronická bolest léčení a diagnostika z pohledu současných možností MUDr. Dana Vondráčková Centrum léčby bolesti FNB Základní dělení bolesti Akutní bolest Přirozený fyziologický jev Ochranná funkce Vegetativní

Více

Program na podporu zdravotnického aplikovaného výzkumu na léta 2015 2022

Program na podporu zdravotnického aplikovaného výzkumu na léta 2015 2022 Program na podporu zdravotnického aplikovaného výzkumu na léta 2015 2022 Ukončení příjmů projektů: 30. 6. 2015 Délka trvání řešení projektů: 45 měsíců Místo realizace: Celá ČR Oblast působení: Výzkum a

Více

Klinické zkušenosti dermatologa s FRM u léčby atopického ekzému. MUDr. Jiří Voltr Ambulance dermatologie, Plzeň

Klinické zkušenosti dermatologa s FRM u léčby atopického ekzému. MUDr. Jiří Voltr Ambulance dermatologie, Plzeň Klinické zkušenosti dermatologa s FRM u léčby atopického ekzému MUDr. Jiří Voltr Ambulance dermatologie, Plzeň Postihuje 14-24% populace Výskyt stoupá severním směrem Častější u dětí Děti s AD ochuzeny

Více

Pojivo, mezibuněčná hmota a nárazníková funkce biologických struktur

Pojivo, mezibuněčná hmota a nárazníková funkce biologických struktur Pojivo, mezibuněčná hmota a nárazníková funkce biologických struktur Kirsti Witter Histologie a embryologie Department patobiologie Univerzita veterinární medicíny Vídeň, Rakousko Pojivo pojivo bohaté

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU Borgal 200/40 mg/ml injekční roztok 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ 1 ml obsahuje: Léčivé látky: Sulfadoxinum 200 mg Trimethoprimum

Více

Klinické zkušenosti s FRM z pohledu praktického lékaře u pacientů s poruchami paměti. MUDr. B.Skála PhD. Praktický lékař

Klinické zkušenosti s FRM z pohledu praktického lékaře u pacientů s poruchami paměti. MUDr. B.Skála PhD. Praktický lékař Klinické zkušenosti s FRM z pohledu praktického lékaře u pacientů s poruchami paměti MUDr. B.Skála PhD. Praktický lékař Poruchy kognitivních funkcí Poškození jakékoliv části mozku může způsobit poruchy

Více

Na Kuthence 18, 160 00 Praha 6 - Hanspaulka tel.: +420 737 076 617, info@ ibtechnology.eu, www.ibtechnology.eu

Na Kuthence 18, 160 00 Praha 6 - Hanspaulka tel.: +420 737 076 617, info@ ibtechnology.eu, www.ibtechnology.eu Na Kuthence 18, 160 00 Praha 6 - Hanspaulka tel.: +420 737 076 617, info@ ibtechnology.eu, www.ibtechnology.eu Tato technologie byla koncipována Skinexians ve Francii před 20 lety na uvolnění pojivové

Více

Trpíte defekty artikulární chrupavky? My máme řešení. ChondroFiller. Informace pro pacienty

Trpíte defekty artikulární chrupavky? My máme řešení. ChondroFiller. Informace pro pacienty Trpíte defekty artikulární chrupavky? My máme řešení. ChondroFiller Informace pro pacienty Vážený paciente, trpíte bolestmi kolenního, hlezenního nebo ramenního kloubu máte diagnostikovaný defekt kloubní

Více

Využití přípravku GUNA MD při terapii bolesti u pacientky s koxartrózou při onemocnění MS

Využití přípravku GUNA MD při terapii bolesti u pacientky s koxartrózou při onemocnění MS Využití přípravku GUNA MD při terapii bolesti u pacientky s koxartrózou při onemocnění MS MUDr. Josef Zoul rehabilitační lékař Ústí nad Labem ČR INTERNATIONAL PRM CONGRESS PRAGUE, CZ 1 Základní údaje Iniciály:

Více

AKTUÁLNÍ ZMĚNY SPRÁVNÍ PRAXE DOZOROVÝCH ORGÁNŮ A PRAKTICKÉ DOPADY. Efektivní právní služby

AKTUÁLNÍ ZMĚNY SPRÁVNÍ PRAXE DOZOROVÝCH ORGÁNŮ A PRAKTICKÉ DOPADY. Efektivní právní služby AKTUÁLNÍ ZMĚNY SPRÁVNÍ PRAXE DOZOROVÝCH ORGÁNŮ A PRAKTICKÉ DOPADY Efektivní právní služby 1 Definice produktů základní vymezení produktů v oblasti farmacie. Hraniční výrobky rozlišování podle prezentace

Více

PŘÍLOHA I. Page 1 of 5

PŘÍLOHA I. Page 1 of 5 PŘÍLOHA I SEZNAM NÁZVŮ, LÉKOVÁ FORMA, KONCENTRACE VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU, ŽIVOČIŠNÉ DRUHY, ZPŮSOB(Y) PODÁNÍ, DRŽITEL ROZHODNUTÍ O REGISTRACI V ČLENSKÝCH STÁTECH Page 1 of 5 Členský stát Žadatel

Více

Akustická radiální vlna

Akustická radiální vlna CZ Akustická radiální vlna Bylo prokázáno,že nefokusovaná nízkoenergetická radiální vlna má velký vliv na kolagenní struktury a kožní pojivové tkáně,zlepšuje krevní cirkulaci a lipidový metabolismus. Mechanická

Více

Cítit se skvěle na duši i těle

Cítit se skvěle na duši i těle Obšťastník květen 2016 Cítit se skvěle na duši i těle Ratibořická 1166/12, 193 00 Praha 9 - Horní Počernice Medová masáž - detoxikuje, zmenší celulitidu a léčí klouby Chcete z těla odplavit nahromaděné

Více

!!!!!!!!!! NOVINKA!!!!!!!!!!

!!!!!!!!!! NOVINKA!!!!!!!!!! BYAS SENSATION Natural Face Contouring Discover a new you Dnešní moderní technologie umožňují pro omlazení pleti dosáhnutí optimálního výsledku jemným a šetrným způsobem k pokožce a tkáním. Na vrcholu

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU. Metacam 5 mg/ml injekční roztok pro skot a prasata

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU. Metacam 5 mg/ml injekční roztok pro skot a prasata SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU Metacam 5 mg/ml injekční roztok pro skot a prasata 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jeden ml obsahuje: Léčivá látka: Meloxicamum

Více

Chopte se příležitosti! Patentované složení Jedinečné řešení kolagen. P o d p o r a f u n k c e k l o u b ů

Chopte se příležitosti! Patentované složení Jedinečné řešení kolagen. P o d p o r a f u n k c e k l o u b ů P o d p o r a f u n k c e k l o u b ů Patentované složení Jedinečné řešení kolagen Chopte se příležitosti! DIMENZE BOLEST-ZÁNĚT Doplňkové krmivo pro psy a kočky pro podporu funkce kloubů postižených osteoartritidou

Více

PŘÍLOHA III ÚPRAVY SOUHRNU ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU A PŘÍBALOVÉ INFORMACE. Tyto změny k SPC a příbalové informace jsou platné v den Rozhodnutí Komise

PŘÍLOHA III ÚPRAVY SOUHRNU ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU A PŘÍBALOVÉ INFORMACE. Tyto změny k SPC a příbalové informace jsou platné v den Rozhodnutí Komise PŘÍLOHA III ÚPRAVY SOUHRNU ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU A PŘÍBALOVÉ INFORMACE Tyto změny k SPC a příbalové informace jsou platné v den Rozhodnutí Komise Po Rozhodnutí Komise aktualizuje národní kompetentní autorita

Více

REHABILITAČNÍ CENTRUM CENÍK

REHABILITAČNÍ CENTRUM CENÍK REHABILITAČNÍ CENTRUM CENÍK Ceník Rehabilitačního centra TeamPrevent-Santé MASÁŽE KLASICKÉ MASÁŽE (lze masírovat šíji, záda, horní a dolní končetiny, plosky nohou či celé tělo) Klasická masáž (30 min.)

Více

Obsah. Předmluva...13

Obsah. Předmluva...13 Obsah Předmluva...13 1 Pohyb jako základní projev života...17 1.1 Pohyb obecně...17 1.2 Pohybové chování...17 1.3 Vliv pohybu na životní pochody...18 1.4 Vztah pohybu k funkci CNS...19 1.5 Psychomotorické

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Flexove 625 mg tablety 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tableta obsahuje glukosaminum 625 mg (ve formě glukosamini hydrochloridum). Úplný seznam

Více

Naděžda Neherová VY_32_INOVACE_160. Masérská a lázeňská péče AUTOR:

Naděžda Neherová VY_32_INOVACE_160. Masérská a lázeňská péče AUTOR: Masérská a lázeňská péče VY_32_INOVACE_160 AUTOR: Naděžda Neherová ANOTACE: Prezentace slouží k seznámení s historií lázeňství a wellness Klíčová slova: Speciální terapie Inhalace aerosolová Využívá se

Více

As.MUDr. Martina Hoskovcová Mgr. Ota Gál Rehabilitační oddělení Neurologické kliniky 1.LF UK a VFN v Praze

As.MUDr. Martina Hoskovcová Mgr. Ota Gál Rehabilitační oddělení Neurologické kliniky 1.LF UK a VFN v Praze As.MUDr. Martina Hoskovcová Mgr. Ota Gál Rehabilitační oddělení Neurologické kliniky 1.LF UK a VFN v Praze Rehabilitace hodnotí a léčí příznaky syndromu centrálního motoneuronu s ohledem na poruchu funkce

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. 400 mg + 40 mg. čípky PROCTO-GLYVENOL. 50 mg/g + 20 mg/g. rektální krém

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. 400 mg + 40 mg. čípky PROCTO-GLYVENOL. 50 mg/g + 20 mg/g. rektální krém sp.zn. sukls74884/2015 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU PROCTO-GLYVENOL 400 mg + 40 mg čípky PROCTO-GLYVENOL 50 mg/g + 20 mg/g rektální krém 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Čípky: Jeden

Více

Vážení zákazníci, O METODĚ. Primární efekt BIOSYNCHRON terapie: Sekundární efekt BIOSYNCHRON terapie:

Vážení zákazníci, O METODĚ. Primární efekt BIOSYNCHRON terapie: Sekundární efekt BIOSYNCHRON terapie: O METODĚ BIOSYNCHRON funguje na bázi unikátní patentované synchronizace 3 fyzikálních terapií: pulzní magnetoterapie suché termoterapie fototerapie barevným světlem Výsledkem jejich synergického působení

Více

Chondroprotektiva. Aktivní život plný pohybu. Vše o kloubech...

Chondroprotektiva. Aktivní život plný pohybu. Vše o kloubech... hondroprotektiva Aktivní život plný pohybu Vše o kloubech... Bolesti kloubů u psů a koček Stárnutí je přirozené a nevyhnutelné. Bolesti kloubů jsou problémem pro mnoho psů a koček všeho věku. Zejména s

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn. sukls17735/2009 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU GUAJACURAN 5% injekční roztok 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Guaifenesinum

Více

USPOŘÁDEJTE HESLA PODLE PRAVDIVOSTI DO ŘÁDKŮ

USPOŘÁDEJTE HESLA PODLE PRAVDIVOSTI DO ŘÁDKŮ Proteiny funkce Tematická oblast Datum vytvoření Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód Chemie přírodních látek proteiny 22.7.2012 3. ročník čtyřletého G Procvičování struktury a funkcí proteinů

Více

Vše co potřebujete vědět o hemoroidech. Rady pro pacienty

Vše co potřebujete vědět o hemoroidech. Rady pro pacienty Vše co potřebujete vědět o hemoroidech Rady pro pacienty CO? CO? JAK? JAK? KDY? KDY? PROČ? PROČ? CO CO jsou hemoroidy? je hemoroidální onemocnění? Anatomie řitního kanálu a konečníku Hemoroidy jsou přirozenou

Více

Dospělí: Jeden čípek ráno, večer a po každém vyprázdnění střev. Zavést do rekta zaobleným koncem.

Dospělí: Jeden čípek ráno, večer a po každém vyprázdnění střev. Zavést do rekta zaobleným koncem. sp.zn. sukls186765/2014 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU PREPARATION H čípky 23 mg / 69 mg 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Léčivé látky: Faecis extractum fluidum 1,00 % hmot., t.j. 23

Více

LIFTACTIV RETINOL HA NOČNÍ

LIFTACTIV RETINOL HA NOČNÍ Rok 2010.. LIFTACTIV RETINOL HA NOČNÍ Komplexní korektivní péče proti vráskám. Složení inspirováno poslední generací injekčního vyplnění vrásek. Složení inspirováno korektivní dermatolgií 3 KRÁT VÍCE KYSELINY

Více

Vliv viskosuplementace na tření a mazání kloubních chrupavek

Vliv viskosuplementace na tření a mazání kloubních chrupavek Vliv viskosuplementace na tření a mazání kloubních chrupavek Ing. David Rebenda Vedoucí: doc. Ing. Martin Vrbka, Ph.D. Ústav konstruování Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně 9MOP Obhajoba projektu

Více

tuhost, elasticita, tvrdost, relaxace a creep, únava materiálu, reologické modely, zátěž a namáhání

tuhost, elasticita, tvrdost, relaxace a creep, únava materiálu, reologické modely, zátěž a namáhání tuhost, elasticita, tvrdost, relaxace a creep, únava materiálu, reologické modely, zátěž a namáhání Reologie obor mechaniky - zabývá obecnými mechanickými vlastnostmi látek vztahy mezi napětím, deformacemi

Více

Andělika lékařská kořen

Andělika lékařská kořen Andělika lékařská kořen Andělika bývá v Číně používána za bylinu gynekologického významu, používanou při bolestivé menstruci a při problémech v přechodu ženy. Dále bývá používána Uklidnění a posílení nervové

Více

Souhrn údajů o přípravku

Souhrn údajů o přípravku Příloha č. 2 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn.: sukls19325/2006 Souhrn údajů o přípravku 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU TYPHERIX 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna dávka vakcíny (0,5 ml) obsahuje 25

Více

Oddělení rehabilitační a fyzikální medicíny Oddělení chronické bolesti a rehabilitace

Oddělení rehabilitační a fyzikální medicíny Oddělení chronické bolesti a rehabilitace Informace o službách a péči Oddělení rehabilitační a fyzikální medicíny Oddělení chronické bolesti a rehabilitace Pomůžeme Vám vrátit se do aktivního života MUDr. Arnold Pavlík primář oddělení rehabilitační

Více

PROFESIONÁLNÍ ONEMOCNĚNÍ KONČETIN Z PŘETĚŽOVÁNÍ

PROFESIONÁLNÍ ONEMOCNĚNÍ KONČETIN Z PŘETĚŽOVÁNÍ PROFESIONÁLNÍ ONEMOCNĚNÍ KONČETIN Z PŘETĚŽOVÁNÍ NEMOC Z POVOLÁNÍ - POJEM A DEFINICE -z pohledu pacienta -z pohledu lékaře -z hlediska legislativy: diagnóza, závažnost, pracovní anamnéza, příčinná souvislost

Více

Klíčová slova: artróza kyčelního kloubu, artróza kolenního kloubu, želatina, bolesti kloubů.

Klíčová slova: artróza kyčelního kloubu, artróza kolenního kloubu, želatina, bolesti kloubů. Jaké účinky mají želatinové preparáty? Prof. M.Adam Revmatologický ústav Praha,Československo Artrózy, degenerativní onemocnění pohybového aparátu, představují dnes nejčastější onemocnění, se kterým se

Více

Příloha č. 3 k rozhodnutí o povolení souběžného dovozu sp. zn.:sukls28247/2010 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

Příloha č. 3 k rozhodnutí o povolení souběžného dovozu sp. zn.:sukls28247/2010 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Příloha č. 3 k rozhodnutí o povolení souběžného dovozu sp. zn.:sukls28247/2010 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Hyalgan 20 mg/ 2 ml SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ 1 předplněná injekce

Více

Amethyst BioMat Infračervený Regenerační Systém

Amethyst BioMat Infračervený Regenerační Systém Amethyst BioMat Infračervený Regenerační Systém Prevence Regenerace Relaxace www.richwayeu.com Feel Better - Heal Faster Amethyst BioMat systém ² Amethyst BioMat je infračervený systém určený pro každodenní

Více

SKUPINOVÉ CVIČENÍ ZDRAVÁ ZÁDA

SKUPINOVÉ CVIČENÍ ZDRAVÁ ZÁDA brozura_final_sestava 1 9.4.2018 9:03 Stránka 1 SKUPINOVÉ CVIČENÍ ZDRAVÁ ZÁDA Aby záda a krční páteř nebolela brozura_final_sestava 1 9.4.2018 9:03 Stránka 2 Chcete aktivně pracovat na svém zdraví a fyzické

Více

Léčba onemocnění pohybového aparátu s využitím vlastní krve

Léčba onemocnění pohybového aparátu s využitím vlastní krve Léčba onemocnění pohybového aparátu s využitím vlastní krve Na našem pracovišti provádíme léčbu pohybového aparátu metodou ACP pomocí injekční aplikace vlastní krevní plazmy obohacené aktivovanými krevními

Více

Léčba druhé linie OAB

Léčba druhé linie OAB Informace pro pacienty Čeština 35 Léčba druhé linie OAB Podtržená slova jsou vysvětlena ve slovníčku pojmů. Někdy se může stát, že medikamentózní léčba je bez efektu. V tom případě existují i jiné metody.

Více

Alkohol - s léky na spaní - s léky na bakteriální infekce - s léky na vaginální infekce

Alkohol - s léky na spaní - s léky na bakteriální infekce - s léky na vaginální infekce Alkohol -s léky na spaní (hypnogen, stilnox, zolpidem) zvýší tlumivý efekt léků, utlumím pozornost, zvýší ospalost, útlum -s léky na bakteriální infekce (biseptol, cotrimaxol, ) tato kombinace blokuje

Více

Nabídka vyšetření a zdravotního zabezpečení pro mládežnické oddíly HC Rytíři Kladno

Nabídka vyšetření a zdravotního zabezpečení pro mládežnické oddíly HC Rytíři Kladno Nabídka vyšetření a zdravotního zabezpečení pro mládežnické oddíly HC Rytíři Kladno Kdo jsme Jsme specializovaným zdravotnickým zařízením zaměřeným na sportovce a fyzicky aktivní osoby. Našim cílem je

Více

KOMBINACE PEPTIDŮ BRÁNÍCÍCH STÁRNUTÍ

KOMBINACE PEPTIDŮ BRÁNÍCÍCH STÁRNUTÍ KOMBINACE PEPTIDŮ BRÁNÍCÍCH STÁRNUTÍ GMP PEPTIDY PRO KOSMETICKÉ PŘÍPRAVKY NOVÁ SYNTETICKÁ SLOŽKA KOSMETICKÝCH PŘÍPRAVKŮ PŘEHLED Výzkum základních biochemických mechanismů působení proti vráskám vedl k

Více

Fyzikální terapie. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. září 2010 Bc.

Fyzikální terapie. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. září 2010 Bc. Fyzikální terapie Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje září 2010 Bc. Zouharová Klára Fyzikální terapie využívá různé druhy energie (umělé,

Více

Interní informační a vzdělávací materiál pro lékárníky a farmaceutické asistentky. Novinky SANOFI Srpen 2015

Interní informační a vzdělávací materiál pro lékárníky a farmaceutické asistentky. Novinky SANOFI Srpen 2015 Interní informační a vzdělávací materiál pro lékárníky a farmaceutické asistentky Novinky SANOFI Srpen 2015 IBALGIN RAPIDCAPS 400 mg měkké tobolky Léčivá látka v tekuté formě: ibuprofenum 400 mg (ibuprofen

Více

Nepodceňujte prevenci ani následnou léčbu zvětšené prostaty

Nepodceňujte prevenci ani následnou léčbu zvětšené prostaty Nepodceňujte prevenci ani následnou léčbu zvětšené prostaty Zvláště po dosažení 50. roku věku by muži neměli zanedbávat pravidelné návštěvy urologa. Mohou se u nich totiž projevit obtíže se zvětšenou prostatou,

Více

Projekt SZŠ Kroměříž CZ /0.0/0.0/16_035/ Podpora podnikavosti a kreativity žáků Střední zdravotnické školy Kroměříž

Projekt SZŠ Kroměříž CZ /0.0/0.0/16_035/ Podpora podnikavosti a kreativity žáků Střední zdravotnické školy Kroměříž Projekt SZŠ Kroměříž CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_035/0007978 Podpora podnikavosti a kreativity žáků Střední zdravotnické školy Kroměříž Sdílení informací - ze stáží Rehabilitační oddělení Mgr. Michaela Karafiátová

Více

CELLULITIS účinně proti celulitidě konečně!!! gel

CELLULITIS účinně proti celulitidě konečně!!! gel Herbamedicus, s.r.o. CELLULITIS účinně proti celulitidě konečně!!! gel unikátní masážní přípravek pro účinné odbourávání podkožního tuku, zvýšení pevnosti a pružnosti pokožky a proti klinickým projevům

Více

PhySys. Vysoce účinná terapie bez vedlejších účinků

PhySys. Vysoce účinná terapie bez vedlejších účinků CZ PhySys Vysoce účinná terapie bez vedlejších účinků PhySys PhySys Nový 2-kanálový kombinovaný přístroj pro elektroléčbu a ultrazvuk s možností rozšíření o vakuovou jednotku a vozík s úložnými prostory.

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA NADLEDVINY dvojjediná žláza párově endokrinní žlázy uložené při horním pólu ledvin obaleny tukovým

Více

Předmět: Biologie Školní rok: 2011/12 Třída: 1.L. Jméno: Jan Grygar Datum:10.1.2012. Referát na téma: bolest. Definice bolesti:

Předmět: Biologie Školní rok: 2011/12 Třída: 1.L. Jméno: Jan Grygar Datum:10.1.2012. Referát na téma: bolest. Definice bolesti: Jméno: Jan Grygar Datum:10.1.2012 Referát na téma: bolest Definice bolesti: Bolest je definována jako nepříjemná vjemová a emocionální zkušenost související se skutečným nebo potenciálním poškozením tkáně,

Více

Distribuce. Doc. PharmDr. František Štaud, Ph.D. Katedra farmakologie a toxikologie Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové

Distribuce. Doc. PharmDr. František Štaud, Ph.D. Katedra farmakologie a toxikologie Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Distribuce Doc. PharmDr. František Štaud, Ph.D. Katedra farmakologie a toxikologie Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Definice Distribuce je fáze farmakokinetiky, při které

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. L- Carnitin,,Fresenius 1 g injekční roztok levocarnitinum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. L- Carnitin,,Fresenius 1 g injekční roztok levocarnitinum Příloha č.2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn.sukls83901/2008 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE L- Carnitin,,Fresenius 1 g injekční roztok levocarnitinum Přečtěte si pozorně celou

Více

Léčba bolesti s využitím GUNA-MD injekcí Kazuistika 1 Pacient s bolestivým syndromem patní oblasti

Léčba bolesti s využitím GUNA-MD injekcí Kazuistika 1 Pacient s bolestivým syndromem patní oblasti Léčba bolesti s využitím GUNA-MD injekcí Kazuistika 1 Pacient s bolestivým syndromem patní oblasti MUDr. Jarošová Hana Lékař Rehabilitační a fyzikální medicíny Říčany Česká Republika INTERNATIONAL PRM

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU TETAVAX Injekční suspenze Vakcína proti tetanu (adsorbovaná) SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Léčivá látka: 1 dávka (0,5 ml) obsahuje Tetani anatoxinum

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Příloha č.3 ke sdělení sp.zn.sukls44100/2012 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Fucithalmic oční kapky, suspenze 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Acidum fusidicum hemihydricum 10 mg v 1

Více

Sipping. Katedra ošetřovatelství LF, MU PhDr. Simona Saibertová

Sipping. Katedra ošetřovatelství LF, MU PhDr. Simona Saibertová Sipping Katedra ošetřovatelství LF, MU PhDr. Simona Saibertová Přípravky enterální klinické výživy dle složení a stupně naštěpení jednotlivých živin: polymerní, oligomerní, speciální a modulární Polymerní

Více

Osteoartróza (OA) je degenerativní, pomalé a progresivní onemocnění chrupavky synoviálního kloubu.

Osteoartróza (OA) je degenerativní, pomalé a progresivní onemocnění chrupavky synoviálního kloubu. 1.2 OBECNÁ ČÁST OSTEOARTRÓZA 1.2.1 Osteoarthrosis deformans definice Osteoartróza (OA) je degenerativní, pomalé a progresivní onemocnění chrupavky synoviálního kloubu. Všechny stavy a procesy, které mění

Více

BIOMECHANIKA BIOMECHANIKA KOSTERNÍHO SUBSYSTÉMU

BIOMECHANIKA BIOMECHANIKA KOSTERNÍHO SUBSYSTÉMU BIOMECHANIKA BIOMECHANIKA KOSTERNÍHO SUBSYSTÉMU MECHANICKÉ VLASTNOSTI BIOLOGICKÝCH MATERIÁLŮ Viskoelasticita, nehomogenita, anizotropie, adaptabilita Základní parametry: hmotnost + elasticita (akumulace

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie

Inovace studia molekulární a buněčné biologie Inovace studia molekulární a buněčné biologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. MBIO1/Molekulární biologie 1 Tento projekt je spolufinancován

Více

Prevence bolestí pohybového aparátu - ergonomie. Mgr. Tadeáš Waldmann MZ

Prevence bolestí pohybového aparátu - ergonomie. Mgr. Tadeáš Waldmann MZ Prevence bolestí pohybového aparátu - ergonomie Mgr. Tadeáš Waldmann MZ 9. 4. 2018 27 let Absolvent UK FTVS Působiště Rehabilitační nemocnice Beroun Akutní potíže - vlastní praxe, Na poříčí 17 Osobní konzultace,

Více

MEDICI-H IMP s.r.o., Gerstnerova 5, 170 00 Praha 7, tel.: +420 233 370 630, fax: +420 233 373 556 e-mail: medici-h@medici-h.cz, www.medici-h.

MEDICI-H IMP s.r.o., Gerstnerova 5, 170 00 Praha 7, tel.: +420 233 370 630, fax: +420 233 373 556 e-mail: medici-h@medici-h.cz, www.medici-h. V období od 30. 8. 2013 do 31. 10. 2013 bylo ve stájích Scuderie Gerardi nacházejících se ve čtvrti Petraia, Potenza (PZ) ošetřováno 7 koní v plné závodní síle a používaných pro překážkové dostihy a parkurové

Více

Od opia k melatoninu aneb Práce s nespavým pacientem

Od opia k melatoninu aneb Práce s nespavým pacientem Soubor pøednášek ze semináøe Od opia k melatoninu aneb Práce s nespavým pacientem Semináøe se konají na 14 místech ÈR v období únor duben 2009 1. Péèe o pacienta s nespavostí Diagnostika a nefarmakologická

Více

Masér pro sportovní a rekondiční masáž

Masér pro sportovní a rekondiční masáž Masér pro sportovní a rekondiční masáž Masér pro sportovní masáž provádí neléčebné, sportovní a pohotovostní masáže. Odborný směr: Služby provozní a osobní Odborný podsměr: péče o tělo Kvalifikační úroveň:

Více

AJATIN PROFARMA tinktura s mechanickým rozprašovačem kožní roztok

AJATIN PROFARMA tinktura s mechanickým rozprašovačem kožní roztok www.lekarna-madona.cz zpět na stránku produktu zpět na obdobná léčiva SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1.NÁZEV PŘÍPRAVKU: AJATIN PROFARMA tinktura s mechanickým rozprašovačem kožní roztok 2.KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ

Více

SYNERGYAGE BEZ NEDOKONALOSTÍ,

SYNERGYAGE BEZ NEDOKONALOSTÍ, SYNERGYAGE OBJEVTE NOVOU PLEŤ BEZ NEDOKONALOSTÍ, BEZ KOSMETICKÝCH DEFEKTŮ AOX SYSTEM (BIONIC + FERULIC) Nový peelingový systém s antioxidačním účinkem OBJEVTE NOVOU PLEŤ BEZ NEDOKONALOSTÍ, BEZ KOSMETICKÝCH

Více

Je snadné dělat pět věcí v jednu chvíli. Vysoká technologie, která zúročí krásu každé ženy.

Je snadné dělat pět věcí v jednu chvíli. Vysoká technologie, která zúročí krásu každé ženy. Je snadné dělat pět věcí v jednu chvíli. Vysoká technologie, která zúročí krásu každé ženy. Panestetic Úspěšná společnost s rozsáhlými znalostmi estetického trhu po celém světě a to od roku 1984. Získané

Více

běh zpomalit stárnutí? Dokáže pravidelný ZDRAVÍ

běh zpomalit stárnutí? Dokáže pravidelný ZDRAVÍ Dokáže pravidelný běh zpomalit stárnutí? SPORTEM KU ZDRAVÍ, NEBO TRVALÉ INVALIDITĚ? MÁ SE ČLOVĚK ZAČÍT HÝBAT, KDYŽ PŮL ŽIVOTA PROSEDĚL ČI DOKONCE PROLEŽEL NA GAUČI? DOKÁŽE PRAVIDELNÝ POHYB ZPOMALIT PROCES

Více

NÁVOD NA POUŽITÍ BIONICBLANKET. Bionická deka vícevrstvá terapeutická pomůcka vyrobená z metalické fólie

NÁVOD NA POUŽITÍ BIONICBLANKET. Bionická deka vícevrstvá terapeutická pomůcka vyrobená z metalické fólie NÁVOD NA POUŽITÍ BIONICBLANKET Bionická deka vícevrstvá terapeutická pomůcka vyrobená z metalické fólie Vyrábí: ZAO OKB RITM, Petrovskaja 99, 347 900 Taganrog, Rusko Zastoupení v ČR: healthy living society

Více

Instruktor zdravotní tělesné výchovy

Instruktor zdravotní tělesné výchovy Instruktor zdravotní tělesné výchovy seniorů Instruktor zdravotní tělesné výchovy seniorů vede individuální i skupinové cvičební hodiny pro osoby seniorského věku s ohledem na přítomnost nejběžnějších

Více

Osud xenobiotik v organismu. M. Balíková

Osud xenobiotik v organismu. M. Balíková Osud xenobiotik v organismu M. Balíková JED-NOXA-DROGA-XENOBIOTIKUM Látka, která po vstřebání do krve vyvolá chorobné změny v organismu Toxické účinky: a) přechodné b) trvale poškozující c) fatální Vzájemné

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Jedna tableta obsahuje glukosaminum 625 mg (ve formě glukosamini hydrochloridum).

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Jedna tableta obsahuje glukosaminum 625 mg (ve formě glukosamini hydrochloridum). Sp.zn.sukls137614/2015 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Flexove 625 mg tablety 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tableta obsahuje glukosaminum 625 mg (ve formě glukosamini hydrochloridum).

Více

GLAUKOM. Autor: Kateřina Marešová. Školitel: MUDr. Klára Marešová, Ph.D., FEBO. Výskyt

GLAUKOM. Autor: Kateřina Marešová. Školitel: MUDr. Klára Marešová, Ph.D., FEBO. Výskyt GLAUKOM Autor: Kateřina Marešová Školitel: MUDr. Klára Marešová, Ph.D., FEBO Výskyt Glaukom, laicky označovaný jako zelený zákal, je skupina očních chorob, které jsou charakterizovány změnami zrakového

Více

DRUHY SPORTOVNÍ MASÁŽE

DRUHY SPORTOVNÍ MASÁŽE DRUHY SPORTOVNÍ MASÁŽE SPORTOVNÍ MASÁŽ Cíl sportovní masáže : příprava na sportovní výkon pomoc při rozcvičování specifická pomoc při strečinku podpora zotavovacích procesů po zátěži navození pocitu pohody

Více

Mezoroller TianDe: krása si víc nevyžaduje obětí!

Mezoroller TianDe: krása si víc nevyžaduje obětí! Mezoroller TianDe: krása si víc nevyžaduje obětí! «Zřídka, trochu a na potřebné místo!» (Dr. Michel Pistor, zakladatel metody mezoterapie.) Domácí alternativa mezoterapie: Cena mezorolleru < cena 1 sezení

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU. Metacam 20 mg/ml injekční roztok pro skot, prasata a koně

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU. Metacam 20 mg/ml injekční roztok pro skot, prasata a koně SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU Metacam 20 mg/ml injekční roztok pro skot, prasata a koně 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedem ml obsahuje: Léčivá(é) látka(y):

Více

Jmenuji se Eva Plechatá v oboru kosmetických služeb působím již více jak 15 let, zabývám se hlavně celkovým ošetřením obličejem, krku a dekoltu.

Jmenuji se Eva Plechatá v oboru kosmetických služeb působím již více jak 15 let, zabývám se hlavně celkovým ošetřením obličejem, krku a dekoltu. Jmenuji se Eva Plechatá v oboru kosmetických služeb působím již více jak 15 let, zabývám se hlavně celkovým ošetřením obličejem, krku a dekoltu. OŠETŘENÍ VŠECH TYPŮ PLETI TERAPIE LASEREM MIKROMASÁŽ OČNÍHO

Více