Metody identifikace a hodnocení nebezpečí

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Metody identifikace a hodnocení nebezpečí"

Transkript

1 Metody identifikace a hodnocení nebezpečí doc. Ing. Alena Oulehlová, Ph.D. Univerzita obrany Fakulta vojenského leadershipu Katedra krizového řízení Kounicova 65, Brno alena.oulehlova@unob.cz Tel:

2 Výstupy z učení Znalosti: popíší metody identifikace a hodnocení nebezpečí (hrozeb) ohrožených aktiv, metody pro stanovení úrovně nebezpečí

3

4 Úvod fáze analýzy rizik; vybírají se nebezpečí, která by mohly způsobit významnější škodu aspoň na jednom z aktiv systému; registr nebezpečí; nebezpečí lze odvodit od systému, jeho statusu, postavení na trhu, hospodářských výsledků nebo záměrů podnikatele.

5 Přehled invenčních metod využitelných pro identifikaci nebezpečí Název metody Brainstorming Brainwritig pool a individuální zápisník Delphi metoda Rozhovory

6 Přehled vybraných kvalitativních a semikvantitavních metod identifikace a hodnocení nebezpečí Název metody Anglický název metody Zkratka Bezpečnostní audit Safety Audit SA Analýza kontrolních záznamů Check List Analysis CL Co se stane, když What if Analysis WI Předběžná (úvodní) analýza Preliminary Hazard Analysis PHA nebezpečí Relativní hodnocení (ukazatelé Relative Ranking (Hazard Indices) RR, (HI) nebezpečí) Studie nebezpečí a Hazard and Operability Study HAZOP provozuschopnosti Analýza poruch a jejich následků Failure Modes and Effects Analysis FMEA Analýz hodnocení možností poruch Failure Modes, Effects and a jejich následků Criticality Analysis FMECA Analýza stromem poruch Fault Tree Analysis FTA Analýza stromem událostí (případů) Event Tree Analysis ETA

7 Název metody Anglický název metody Zkratka Analýza příčin a následků Causes and Consequences CCA Analysis Analýza spolehlivosti Human Reliability Analysis HRA člověka Metoda Probabilistic Safety PSA pravděpodobnostního hodnocení Assessment Metoda mlhavé logiky Fuzzy Set and Verbal Verdict FL-VV verbálních výroku Method Analýza kvantitativních Process Quantitative Risk QRA rizik procesu Příručka pro klasifikaci a prioritizaci rizik velkých havárií v procesním a příbuzném průmyslu Analysis Manual for the classification and prioritization of risks due to major accidents in process and related industries IAEA TEC-DOC 727

8 Brainstorming skupinová diskuze; generace nápadů vybrané skupiny osob expertů, ale též laiků po dobu nejdéle 0,5 hodiny; zvolí se vedoucí a tajemník. vedoucí musí zajistit: a) nastínění problému k řešení; b) přátelskou atmosféru; c) kontrolu dodržování pravidel, tj. zabránit kritice, hodnocení nápadů, zajistit pohodu a plné uvolnění a vést jednání tak, aby vzniklo co nejvíce nápadů a účastníci při generaci nápadů zapomněli na všechny formality. tajemník nápady negeneruje, pouze je zapisuje nebo nahrává.

9 Silné stránky podporuje představivost, která pomáhá k identifikaci nových rizik a originálních řešení; zahrnuje klíčové zainteresované strany; relativně rychle a snadno vyvolat. Slabé stránky účastníkům může chybět odbornost a znalosti; relativně nestrukturovaný; může existovat určitá skupinová dynamika, kdy se někteří lidé s hodnotnými nápady neprojevují, zatímco ostatní v diskuzi dominují.

10 Brainwritig pool kolektiv maximálně 8 osob; jednotlivé nápady se zapisují na list papíru; členové pracovní skupiny své zápisy vymění a pokračují v generaci nápadů v návaznosti na myšlenky předchůdců. nejdéle 0,5 hodině se listy papíru vyberou k vyhodnocení.

11 Individuální zápisník je uvedena definice problému a pravidla pro práci; zápisníkem je vybaven každý účastník realizačního týmu, který si po dobu cca jednoho měsíce zapisuje myšlenky, nejlépe denně; zápisníky vybrány a vedoucí provede výběr vhodných variant pro následující řešení; výjimečně proběhne iterace po seznámení se výsledky.

12 Delphi metoda metoda účelových interview; řízený kontakt mezi experty hodnotící skupiny a představiteli hodnoceného subjektu; pro analýzu se používá soubor otázek; otázky pevná a variabilní částí; respondenti nepřicházejí do kontaktu, čímž je zaručeno, že se nemohou vzájemně ovlivňovat; slouží ke získání konsenzu;

13 Postup: vytvoření skupiny, která povede a monitoruje proces Delphi; zvolení skupiny odborníků; vypracování prvního kola dotazníku; zkoušení dotazníku; zaslání dotazníků každému účastníku diskuze jednotlivě; informace a odpovědi z prvního kola jsou analyzovány a kombinovány a opakovaně obíhají mezi účastníky diskuze; účastníci diskuze reagují a proces je opakován, doporučuje se maximálně 3x.

14 Silné stránky názory jsou anonymní; je pravděpodobnější, že budou vyjádřena nepopulární stanoviska; všechny názory mají stejnou váhu; je dosaženo vlastnictví výsledků; lidé nemusí být připraveni dohromady na jedno místo ve stejném čase. Slabé stránky je to náročné na práci a zdlouhavé; je třeba, aby se účastníci byly schopni písemně jasně vyjádřit.

15 Rozhovory strukturovaný, semistrukturovaný rozhovor; strukturovaný rozhovor - soubor připravených otázek; semistrukturovaný rozhovor více volnější; užitečné, když nelze vytvořit tým pro brainstroming; použitelné pro identifikaci rizik, posouzení efektivnosti existujících bezpečnostních prvků; zapojení stakeholders; otázky otevřené, jednoduché, dobře položené, možnost doplnění.

16 Silné stránky poskytují čas na promyšlení sporné záležitosti; osobní přístup; zahrnutí většího počtu zainteresovaných stran; Slabé stránky je časově náročná na získání názorů; je tolerována předpojatost; nemusí se dosáhnout spuštění představivosti.

17 Bezpečnostní audit první technika, která byla použitá pro identifikaci zdrojů rizika; je postup založený na systematickém hledání rizikové situace a navržení opatření na zvýšení bezpečnosti; metoda představuje postup hledání potenciálně možné události nebo provozního problému, který se může vždy nebo jen za jistých podmínek objevit v posuzovaném systému. Formálně je používán připravený seznam otázek a matice pro skórování rizik. součástí auditu je prohlídka systému na místě; elementy auditu - objektivita, systematičnost a pravidelnost prověřování; týmová práce.

18 může být aplikována v jakékoli fázi života procesu; typická bezpečnostní prohlídka zahrnuje rozhovory se zaměstnanci podniku; na konci bezpečnostní prohlídky analytik navrhuje a doporučuje potřebná opatření a jejich opodstatnění, doporučuje odpovědnost a termíny splnění. Může být naplánováno vyhodnocení nebo opakovaná inspekce k ověření, že nápravná opatření byla správně splněna; bezpečnostní prohlídky se používají pro ověření, že podnik a jeho provozní a údržbářské postupy odpovídají záměrům a normám.

19 Postup provedení bezpečnostního auditu výběr cíle; výběr týmu pro audit; výběr dotazníku; shromáždění a kritické zhodnocení podkladových informací; prohlídka objektu; vyhodnocení dotazníku; závěrečné doporučení.

20 Analýza kontrolních záznamů postup založený na systematické kontrole plnění předem stanovených podmínek a opatření; jsou zpravidla generovány na základě seznamu a potenciálními dopady, které způsobují selhání prvků systému, vznik ztrát a škod; nejsou efektivní při odhalování dopadů vyšších řádů (tj. sekundárních a dalších) nebo vztahů mezi dopady; být použity k detailnímu seznámení nezkušeného personálu s procesem pomocí srovnávání procesních vlastností s různými požadavky kontrolního seznamu.

21 poskytuje základ pro standardní hodnocení procesních zdrojů rizika; slouží především jako pojistka toho, že se organizace shodují se standardní praxí; při použití ve specifických případech musí být rozsáhlý a podobný do té míry, aby odpovídal specifické situaci. V každém případě je však nutné, aby byly odhaleny problémy vyžadující pozdější podrobnou analýzu; v oblastech, pro které existují normy, mají často strukturu informací podle příslušných běžných kódů, standardů, a předpisů či pravidel; při používání v praxi je nutné, aby byly živé dokumenty, tj. aby byly pravidelně kontrolovány a aktualizovány; v některých případech analytikové používají obecnější kontrolní seznam v kombinaci s jinou metodou odhalování zdrojů rizika, aby nedošlo k opomenutí některého ze zdrojů rizik.

22 pro vytváření kontrolního seznamu se definují standardní projektové nebo provozní postupy, které pak používá k vytvoření seznamu otázek založených na nedostatcích nebo rozdílech. Klasický vyplněný kontrolní seznam obsahuje na dané otázky odpovědi typu ano, ne, neaplikovatelný nebo potřeba více informací. Kvalitní výsledky se liší podle jednotlivé situace, ale obecně vedou k rozhodnutí typu ano nebo ne podle shody se standardními postupy. značně proměnlivá metoda; mají převážně formu tabulek; podstatný je způsob hodnocení, který musí být vždy odborně opodstatněný a přizpůsobený dané situaci. S ohledem na cíl hodnocení, není tudíž systém klasifikace odpovědí vždy stejný.

23 Silné stránky mohou být používány neodborníky; pokud jsou dobře navrženy, slučuje se při nich odbornost týkající se širokého rozsahu problémů do snadno použitelného systému; pomáhají zajistit, aby se nezapomnělo na obecné problémy. Slabé stránky mají tendenci podceňovat představivost; obrací pozornost na známé o známém, ne na neznámé o známém nebo na neznámé o neznámém ; podporují chování typu zaškrtněte příslušné políčko ; založeny na pozorování, takže se při nich opominou problémy, které nejsou ihned vidět.

24 Analýza Co se stane když? spontánní diskuse a hledání nápadů; skupina lidí dobře obeznámených s procesem klade otázky Co se stane, když pomocí otázek jsou identifikovány zdroje nebezpečí, možné dopady a jejich nepřijatelnost pro chráněné zájmy a navrhována opatření ke zvýšení bezpečnosti; sestavování otázek není systematizováno; kladení otázek závisí na zkušenostech a intuici týmu odborníků, který studii uskutečňuje; probíhá formou porad expertů na danou problematiku detailně seznámených s procesem. Často se uplatňuje brainstorming; nemá inherentně zabudováno žádné omezení, co se týče předurčení možných situací; není to vnitřně strukturovaná technika.

25 Nástroj Co se stane, když povzbuzuje tým hledající zdroje rizika v přemýšlení nad otázkami, které začínají na Co se stane, když např.: Co se stane, když se čerpadlo A zastaví při najíždění? Co se stane, když operátor otevře ventil A místo ventilu B? Co se stane, když konkrétní území postihne větší povodeň? Co se stane, když konkrétní území postihne velké zemětřesení? Co se stane, když v konkrétním území bude dlouhodobý výpadek dodávek elektřiny? Může být vyslovena jakákoliv úvaha, i když to není otázka, např.: lze uvažovat o možném dodání nesprávné látky nebo nesprávného množství látky do probíhajícího technologického procesu?

26 Zapisovatel obvykle zaznamenává všechny otázky. Potom jsou otázky rozděleny podle jednotlivých zkoumaných oblastí, jako jsou komplexní bezpečnost, lidská bezpečnost, elektrická bezpečnost, požární bezpečnost nebo bezpečnost personálu. Každá oblast je následně zkoumána jedním nebo více odborníky. Otázky jsou formulovány na základě zkušeností a aplikovány na existující nákresy a popisy procesů. Může zahrnovat vyšetřování možných odchylek od projektu nebo provozního záměru.

27 Při aplikaci nástroje co se stane, když se používá standardní model, a to: Možné dopady na životy a zdraví lidí. Možné dopady na bezpečí lidí. Možné dopady na majetek. Možné dopady na veřejné blaho. Možné dopady na životní prostředí. Možné dopady na infrastruktury a technologie, které se dále člení na: Možné dopady na dodávky energií (elektřina, teplo, plyn), Možné dopady na systém dodávky vody, Možné dopady na kanalizační systém, Možné dopady na přepravní síť, Možné dopady na kybernetickou infrastrukturu, Možné dopady na bankovní a finanční sektor, Možné dopady na nouzové služby (policie, hasiči, zdravotníci), Možné dopady na základní služby v území (zásobování potravinami, likvidace odpadů atd.), průmysl a zemědělství. Možné dopady na státní správu a samosprávu.

28 Silné stránky široce použitelná na všechny formy zařízení či systému; vyžaduje minimální přípravu týmu; relativně rychlá a hlavní nebezpečí a rizika se rychle stávají zřejmá; orientována na systém a umožňuje účastníkům brát v úvahu spíš reakci systému na odchylky, než jen zkoumat následky poruchy součásti; použitelná k identifikaci příležitostí ke zlepšení, identifikaci zásahu; zapojeni odpovědní pracovníci; lze vytvořit registr rizik a plán ošetření rizika; identifikace rizik a nebezpečí, u který se má postoupit ke kvantitativní studii.

29 Slabé stránky vyžaduje a zkušeného a schopného facilitátora; nutná pečlivá příprava; účastnící musí mít zkušeností; některá rizika nebo nebezpečí nejsou identifikována; nemusí odhalit složité, podrobné nebo korelované příčiny.

30 Předběžná analýza nebezpečí soubor různých technik; určená pro používání v předběžné fázi vývoje zařízení; poskytuje rychlý přehled nebezpečí včetně hrubého odhadu úrovně rizika, který může sloužit jako výchozí podklad pro detailní posouzení rizik. tým s volným složením; po identifikaci nebezpečí je vzata v úvahu relativní četnost a následky potenciálních havárií.

31 Silné stránky možné použít tam, kde jsou omezené informace; umožňuje zohlednit rizika velmi brzy v životním cyklu systému. Slabé stránky poskytuje pouze předběžné informace, není vyčerpávající ani neposkytuje podrobné informace o rizicích a o způsobu, jak je možné jim nejlépe předcházet.

32 Studie nebezpečí a provozuschopnosti (HAZOP) zaměřená hlavně na průmyslová nebezpečí. metoda je flexibilní, použitelná pro velké kontinuální i malé diskontinuální provozy, jednotlivá zařízení. strukturované a systematické zkoumání plánovaného nebo existujícího procesu, postupu, systému s využitím série klíčových slov. předpokladem aplikace metody je vypracování projektu pro normální provozní podmínky, takže aktivace zdroje nebezpečí může nastat jen tehdy, dojde-li ke změně těchto podmínek.

33 Jednotlivé fáze HAZOP stanovení cíle, výběr pracovního týmu, příprava týmu, provedení studie, zaznamenání závěrů. 33

34 Cíle HAZOP kontrola projektu; rozhodnutí, kde zařízení postavit; rozhodnutí o výběru konkrétního zařízení; kontrola provozních předpisů; zvýšení bezpečnosti stávajících provozů. 34

35 Složení týmu vedoucí studie důkladná znalost chemického inženýrství a metody HAZOP, sekretář zapisovatel, odborný tým reprezentuje dostupné znalosti, zkušenosti a vědomosti o procesu (např. projektant, procesní chemik/technolog, strojní inženýr, bezpečnostní inženýr, zástupce vedení provozu). úspěch závisí především na schopnostech, tvořivém přístupu a myšlení všech členů týmu. 35

36 Postup při studii metodou HAZOP rozdělení systému na subsystémy, které mají jeden účel, popis účelu (funkce) systému (subsystému), popis odchylky od požadovaného účelu (pomocí použití klíčových slov), nalezení příčiny nebo kombinace příčin vedoucích k odchylce, stanovení možných důsledků a provozních potíží, doporučení opatření. 36

37 Silné stránky systematické a důkladné prozkoumání;. multidisciplinární tým; vznikají při ní řešení a zásahy pro ošetření rizika; aplikovatelná na široké spektrum systémů, procesů a postupů; umožňuje explicitní zohlednění příčin a následků lidské chyby; písemný záznam procesu.

38 Slabé stránky velmi náročná na čas a drahá; vysoká úroveň dokumentace systému, procesu a postupu; zaměřena spíš na nalézání podrobných řešení, než na zpochybnění základních předpokladů; diskuze se může soustředit na podrobné problémy návrhu a ne na širší nebo vnější problémy; opírá se o odborné znalosti.

39 Klíčové slovo Význam Výklad NO, NOT (žádný, není) Kompletní negace účelu Žádná část účelu nebyla dosažena MORE (více, vyšší) Kvantitativní nárůst Vztahuje se k množství a vlastnostem nebo k činnostem LESS (méně, nižší) Kvantitativní pokles Vztahuje se k množství a vlastnostem nebo k činnostem AS WELL AS (a také, jakož i, rovněž, také) PART OF (část něčeho) REVERSE (reverze, zpětný děj) OTHER THAN (jiný než) Kvalitativní nárůst Kvalitativní pokles Opačná funkce (činnost) Úplná náhrada Všech navržených účelů je dosaženo společně Pouze některé záměry jsou provedeny Probíhá inverzní činnost Žádná část z původního účelu není dosažena EARLY (předčasný) LATE (zpožděný) Předčasná funkce (činnost) Opožděná funkce (činnost) Požadovaná činnost provedena v nesprávném čase Požadovaná činnost provedena v nesprávném čase

40 Příklad aplikace HAZOP Schéma zařízení vyrábějící alkoholické produkty oxidací alifatických uhlovodíků. Do reaktoru (11) je přiváděn nasycený uhlovodík ze skladovací nádrže (9) a oxidační prostředek z nádrže (10) samostatně ovládanými přívody, každý s regulátorem průtoku (1, 3), regulačním ventilem (5, 8), snímačem průtoku (2, 4) a spouštěcím ventilem (6, 7). Přívod katalyzátoru není pro jednoduchost vyznačen. Metodika užití klíčových slov při analýze HAZOP je provedena výhradně pro přívod nasyceného uhlovodíku.

41 Využití klíčových slov HAZOP při přívodu uhlovodíku

42 Analýza stromem událostí (ETA) logický graf popisující logický rozvoj scénáře od tzv. iniciační události směrem k možným závažným následkům. induktivní systematický postup rozvíjející iniciační událost postupnými logickými kroky (možnými sekvencemi), kterými se berou do úvah tzv. bezpečnostní funkce systému včetně úspěšnosti takové funkce (zásahu). výsledkem je logický graf rozvoje iniciační události a pravděpodobnostní hodnocení scénáře s ohledem na různé možné následky.

43

44 Analýza stromu poruch (FTA) Umožňuje optimalizaci analyzovaného systému z hlediska vzniku poruchy a může být technikou jak kvalitativní, tak kvantitativní. Identifikují se podmínky a faktory, které mohou přispívat ke specifikované nežádoucí události. Podmínky se logicky organizují a graficky znázorňují. Postup založený na systematickém zpětném rozboru událostí za využití řetězce příčin, které mohou vést k vybrané vrcholové události.

45 Schematické značky používané při kreslení FTA

46 Příklad stromu poruch pro případ selhání lampy

47 Speciální indexové metody Dowův index hořlavosti a výbušnosti [Dow Fire and Explosion Index]; Mondův index [Mond Index]; Index nebezpečí látky [Substance Hazard Index]; Index působení chemických vlivů [Chemical Exposure Index]; Index nebezpečnosti a zranitelnosti [Hazard and Vulnerability Index]; Metoda TEC-DOC 727.

48 Závěr Identifikace zdrojů nebezpečí významná fáze managementu rizika, která rozhodujícím způsobem ovlivňuje výsledek celého procesu. Je nezbytné důsledně zvážit výběr odpovídající metody pro identifikaci nebezpečí a sestavení registru nebezpečí věnovat zvýšenou pozornost. Součástí etapy je vyhodnocení pravděpodobnosti (frekvence) aktivace zdroje nebezpečí. Volba adekvátní metody v závislosti na způsobu hodnocení a posoudit samotný zdroj nebezpečí, jeho okolí a historická data související s výskytem dřívějších nežádoucích událostí obdobného charakteru.

49 Příprava na cvičení Prostudovat si metody identifikace nebezpečí.

50 DĚKUJI ZA POZORNOST DOTAZY

Řízení rizik. Technologická rizika, základní metody jejich odhadu a opatření k jejich prevenci a minimalizaci

Řízení rizik. Technologická rizika, základní metody jejich odhadu a opatření k jejich prevenci a minimalizaci Řízení rizik Technologická rizika, základní metody jejich odhadu a opatření k jejich prevenci a minimalizaci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního

Více

Rizika v průmyslovém prostředí

Rizika v průmyslovém prostředí Rizika v průmyslovém prostředí Definice rizika ve všech pokusech definovat riziko se objevují dvě hlavní složky: výskyt nežádoucích následků, nejistota (pravděpodobnost), s jakou následky nestanou. RIZIKO

Více

RiJ ŘÍZENÍ JAKOSTI L 4 4-1

RiJ ŘÍZENÍ JAKOSTI L 4 4-1 RiJ ŘÍZENÍ JAKOSTI ML 4-1 CÍL TÉMATICKÉHO CELKU Název tematického celku: Nástroje pro měření, analýzu a zlepšování systému jakosti v podniku Hlavním cílem tematického celku je nastínit význam interních

Více

Bezpečnost chemických výrob N111001. Petr Zámostný místnost: A-72a tel.: 4222 e-mail: petr.zamostny@vscht.cz

Bezpečnost chemických výrob N111001. Petr Zámostný místnost: A-72a tel.: 4222 e-mail: petr.zamostny@vscht.cz Bezpečnost chemických výrob N111001 Petr Zámostný místnost: A-72a tel.: 4222 e-mail: petr.zamostny@vscht.cz Analýza rizika Vymezení pojmu riziko Metody analýzy rizika Struktura rizika spojeného s výrobou

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 5. přednáška Analýzy rizik Doc. RNDr. Jiří Šimek, CSc. Analýza

Více

BEZPEČNOSTNÍ POSOUZENÍ OBJEKTU Z HLEDISKA NÁVRHU POPLACHOVÝCH SYSTÉMŮ SECURITY ASSESSMENT OF THE OBJECT IN TERMS OF ALARM SYSTEMS DESIGN

BEZPEČNOSTNÍ POSOUZENÍ OBJEKTU Z HLEDISKA NÁVRHU POPLACHOVÝCH SYSTÉMŮ SECURITY ASSESSMENT OF THE OBJECT IN TERMS OF ALARM SYSTEMS DESIGN BEZPEČNOSTNÍ POSOUZENÍ OBJEKTU Z HLEDISKA NÁVRHU POPLACHOVÝCH SYSTÉMŮ SECURITY ASSESSMENT OF THE OBJECT IN TERMS OF ALARM SYSTEMS DESIGN Jan VALOUCH Dostupné na http://www.population-protection.eu/attachments/042_vol4special_valouch.pdf.

Více

Řízení rizik v etapě vývoje technologického procesu J. Machač 1,F. Steiner 1 1

Řízení rizik v etapě vývoje technologického procesu J. Machač 1,F. Steiner 1 1 Ročník 2012 Číslo II Řízení rizik v etapě vývoje technologického procesu J. Machač 1,F. Steiner 1 1 Katedra technologií a měření, Fakulta elektrotechnická, ZČU v Plzni, Univerzitní 26, Plzeň E-mail : jmachac@ket.zcu.cz

Více

POUŽITÍ METODY ANALÝZY RIZIKA KE STANOVENÍ PŘIČINY VZNIKU POŽÁRŮ

POUŽITÍ METODY ANALÝZY RIZIKA KE STANOVENÍ PŘIČINY VZNIKU POŽÁRŮ 18. medzinárodná vedecká konferencia Riešenie krízových situácií v špecifickom prostredí, Fakulta špeciálneho inžinierstva ŽU, Žilina, 5.-6. jún 2013 POUŽITÍ METODY ANALÝZY RIZIKA KE STANOVENÍ PŘIČINY

Více

ANALÝZA RIZIKA VE VZTAHU KE ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN VZNIKU POŽÁRU RISK ANALYSIS IN RELATION TO INVESTIGATION OF CAUSES OF FIRE

ANALÝZA RIZIKA VE VZTAHU KE ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN VZNIKU POŽÁRU RISK ANALYSIS IN RELATION TO INVESTIGATION OF CAUSES OF FIRE ANALÝZA RIZIKA VE VZTAHU KE ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN VZNIKU POŽÁRU RISK ANALYSIS IN RELATION TO INVESTIGATION OF CAUSES OF FIRE Miroslava NEJTKOVÁ Dostupné na http://www.population-protection.eu/ attachments/042_vol4special_nejtkova.pdf.

Více

Nebezpečné látky a směsi

Nebezpečné látky a směsi Nebezpečné látky a směsi 1. Podmínky procesu hoření, teorie oxidace Klasifikace chemických látek a směsí (dle zákona o chemických látkách i nařízení CLP) 2. Hořlavé látky a jejich dělení Označování chemických

Více

Problematika spolehlivosti lidského činitele

Problematika spolehlivosti lidského činitele Problematika spolehlivosti lidského činitele Úvod Každá nehoda vzniká tehdy, když nastane situace, že požadavky na řešení úkolu jsou vyšší než je aktuální výkonnostní kapacity člověka (ať již mentální,

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Řízení rizik pro jakost (Quality Risc Management - QRM) Doc.

Více

FMEA - konstrukční. Zpracoval: doc. Dr. Ing. Ivan Mašín

FMEA - konstrukční. Zpracoval: doc. Dr. Ing. Ivan Mašín Zpracoval: doc. Dr. Ing. Ivan Mašín Pracoviště: Katedra částí strojů a mechanismů (TUL) Tento materiál vznikl jako součást projektu In-TECH 2, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

256/2006 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 22. května o podrobnostech systému prevence závažných havárií. Úvodní ustanovení

256/2006 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 22. května o podrobnostech systému prevence závažných havárií. Úvodní ustanovení 256/2006 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. května 2006 o podrobnostech systému prevence závažných havárií Ministerstvo životního prostředí stanoví podle 7 odst. 2, 9 odst. 5, 11 odst. 5, 17 odst. 5, 19 odst. 5 a

Více

9.12.2009. Metody analýzy rizika. Předběžné hodnocení rizika. Kontrolní seznam procesních rizik. Bezpečnostní posudek

9.12.2009. Metody analýzy rizika. Předběžné hodnocení rizika. Kontrolní seznam procesních rizik. Bezpečnostní posudek 9.2.29 Bezpečnost chemckých výrob N Petr Zámostný místnost: A-72a tel.: 4222 e-mal: petr.zamostny@vscht.cz Analýza rzka Vymezení pojmu rzko Metody analýzy rzka Prncp analýzy rzka Struktura rzka spojeného

Více

Zahájení procesu řízení rizik při provádění technických změn na železničních subsystémech

Zahájení procesu řízení rizik při provádění technických změn na železničních subsystémech Miroslav Šídlo 1 Zahájení procesu řízení rizik při provádění technických změn na železničních subsystémech Klíčová slova: riziko, management rizik, analýza rizika, posuzování rizika, hodnocení rizika,

Více

čl. I ČI. 2 Obecné principy analýzy a hodnocení rizik

čl. I ČI. 2 Obecné principy analýzy a hodnocení rizik METODICKÝ POKYN odboru environmentálních rizik Ministerstva životního prostředí pro postup při zpracování dokumentu Analýza a hodnocení rizik závažné havárie" podle zákona č. 59/2006 Sb., o prevenci závažných

Více

Řízení rizik ÚLD FNKV. Škrla, Škrlová, Řízení rizik ve zdravotnických zařízeních, 2008

Řízení rizik ÚLD FNKV. Škrla, Škrlová, Řízení rizik ve zdravotnických zařízeních, 2008 Iveta Brabcová Předpokladem řízení rizik je otevřené a důvěrné pracovní prostředí s kulturou zaměřující se na poznatky získané z téměř pochybení a mimořadných událostí, místo soustředění se na obviňování

Více

Management rizik v životním cyklu produktu

Management rizik v životním cyklu produktu Management rizik v životním cyklu produktu ČSJ Praha Milan Trčka Cyklus rizik produktu Nové ISO 9001:2015 a požadavky na management rizik Definice Riziko (3.09, Pozn. 3,4) Riziko - účinek nejistoty Riziko

Více

Co musí zahrnovat dokumentace systému managementu kvality? 1 / 5

Co musí zahrnovat dokumentace systému managementu kvality? 1 / 5 ISO 9000:2005 definuje třídu jako 1) kategorie nebo pořadí dané různým požadavkem na kvalitu produktů, procesů nebo systémů, které mají stejné funkční použití 2) kategorie nebo pořadí dané různým požadavkům

Více

1 Management rizik. Metoda FMEA

1 Management rizik. Metoda FMEA Obsah: 1 Management rizik... 1 1.1 Principy managementu rizik... 2 1.2 Proces managementu rizika... 3 1.2.1 Proces analýzy rizika... 3 1.2.2 Proces hodnocení rizika... 4 1.2.3 Proces řízení rizika... 4

Více

KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY

KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY Denní i kombinované studium: doc. RNDr. Dana Procházková, DrSc. Cíle předmětu vyjádřené dosaženými dovednostmi a kompetencemi Prohloubení znalostí z oblasti řízení o

Více

Certifikovaná metodika posouzení rizik

Certifikovaná metodika posouzení rizik Certifikovaná metodika posouzení rizik Bc. Miroslav Dítě TLP, spol. s r. o. provozovna Karlovy Vary, Jáchymovská 80, tel. 603 148 025, email: miroslav.dite@tlp-emergency.com Souhrn 1. června 2015 vstoupí

Více

Analýza postupů chování firmy Eurotec, k.s. při hrozbě požáru. Lucie Procházková

Analýza postupů chování firmy Eurotec, k.s. při hrozbě požáru. Lucie Procházková Analýza postupů chování firmy Eurotec, k.s. při hrozbě požáru Lucie Procházková Bakalářská práce 2014 ABSTRAKT Práce se zabývá analýzou postupů chování firmy Eurotec, k.s. při hrozbě požáru. Bakalářská

Více

2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 2 ŘÍZENÍ RIZIK V DISTRIBUCI LÉČIVÝCH PŘÍPRAVKŮ Mgr. et Mgr. Ivona Pěničková 3 Požadavky na řízení rizik Zákon č. 378/2007 Sb. o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů (zákon o léčivech) Distributor

Více

Obecné schéma řízení rizik, stanovení rozsahu a cíle analýzy rizik, metody sběru a interpretace vstupních dat

Obecné schéma řízení rizik, stanovení rozsahu a cíle analýzy rizik, metody sběru a interpretace vstupních dat Obecné schéma řízení rizik, stanovení rozsahu a cíle analýzy rizik, metody sběru a interpretace vstupních dat doc. Ing. Alena Oulehlová, Ph.D. Univerzita obrany Fakulta vojenského leadershipu Katedra krizového

Více

KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY

KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY Denní i kombinované studium: doc. RNDr. Dana Procházková, DrSc. Cíle předmětu vyjádřené dosaženými dovednostmi a kompetencemi Prohloubení znalostí z oblasti řízení o

Více

ISA 610 POSUZOVÁNÍ PRÁCE INTERNÍHO AUDITU. (Platí pro audity účetních závěrek sestavených za období počínající 15.prosince 2004 nebo po tomto datu)

ISA 610 POSUZOVÁNÍ PRÁCE INTERNÍHO AUDITU. (Platí pro audity účetních závěrek sestavených za období počínající 15.prosince 2004 nebo po tomto datu) POSUZOVÁNÍ PRÁCE INTERNÍHO AUDITU (Platí pro audity účetních závěrek sestavených za období počínající 15.prosince 2004 nebo po tomto datu) O B S A H Odstavec Úvod... 1-4 Rozsah a cíle interního auditu..

Více

Procesy a management rizik ve zdravotnické laboratoři. Ing. Alena Fischerová Systémy jakosti s.r.o

Procesy a management rizik ve zdravotnické laboratoři. Ing. Alena Fischerová Systémy jakosti s.r.o Procesy a management rizik ve zdravotnické laboratoři Ing. Alena Fischerová Systémy jakosti s.r.o Co je proces soubor vzájemně souvisejících nebo vzájemně působících činností, které přeměňují vstupy na

Více

Obsah. iii 1. ÚVOD 1 2. POJETÍ RIZIKA A NEJISTOTY A ZDROJE A TYPY RIZIKA 5

Obsah. iii 1. ÚVOD 1 2. POJETÍ RIZIKA A NEJISTOTY A ZDROJE A TYPY RIZIKA 5 Obsah 1. ÚVOD 1 1.1 ÚVOD 1 1.2 PROČ JE ŘÍZENÍ RIZIK DŮLEŽITÉ 1 1.3 OBECNÁ DEFINICE ŘÍZENÍ RIZIK 2 1.4 PŮVOD VZNIKU A STRUKTURA 3 1.5 ZÁMĚR 3 1.6 ROZSAH KNIHY 4 2. POJETÍ RIZIKA A NEJISTOTY A ZDROJE A TYPY

Více

MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.4/2007

MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.4/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., Certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

Provádění preventivních opatření

Provádění preventivních opatření Účinnost dokumentu od: 14.6.2007 Provádění preventivních opatření Řízená kopie č.: Razítko: Není-li výtisk tohoto dokumentu na první straně opatřen originálem razítka 1/11 Obsah 1 Všeobecná ustanovení...3

Více

QualityRisk Management. Úvod do problematiky. Září 2015

QualityRisk Management. Úvod do problematiky. Září 2015 QualityRisk Management Úvod do problematiky Září 2015 Co je to Quality Risk Management? Není to analýza rizik FMEA, FMECA, HAZOP, HACCP Nejsou to tabulky a grafy Nejsou to statistické metody Není to ukrývání

Více

Řízení rizik v SŽDC, s.o. a posuzování bezpečnosti podle NK ES č. 352/2009

Řízení rizik v SŽDC, s.o. a posuzování bezpečnosti podle NK ES č. 352/2009 Řízení rizik v SŽDC, s.o. a posuzování bezpečnosti podle NK ES č. 352/2009 Ing. Miroslav Šídlo, Ing. Josef Černý Ing. Vladimír Novák, Praha 4.11.2014 část I. Proces řízení rizik, nejpoužívanější metody,

Více

Nebezpečné látky a směsi

Nebezpečné látky a směsi Nebezpečné látky a směsi 1. Podmínky procesu hoření, teorie oxidace Klasifikace chemických látek a směsí (dle zákona o chemických látkách i nařízení CLP) 2. Hořlavé látky a jejich dělení Označování chemických

Více

Posouzení rizik podle nového zákona o prevenci závažných havárií

Posouzení rizik podle nového zákona o prevenci závažných havárií Posouzení rizik podle nového zákona o prevenci závažných havárií Přednáška (4/5) v rámci předmětu Havárie a životní prostředí Ing. Vilém Sluka Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. (VÚBP, v.v.i.) Odborné

Více

AUDITOR KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.5/2007

AUDITOR KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.5/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., Certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 AUDITOR KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

Vnitřní kontrolní systém a jeho audit

Vnitřní kontrolní systém a jeho audit Vnitřní kontrolní systém a jeho audit 7. SETKÁNÍ AUDITORŮ PRŮMYSLU 11. 5. 2012 Vlastimil Červený, CIA, CISA Agenda Požadavky na VŘKS dle metodik a standardů Definice VŘKS dle rámce COSO Role interního

Více

Úvod do managementu rizik ve smyslu směrnice 2004/49/ES a nařízení č. 352/2009

Úvod do managementu rizik ve smyslu směrnice 2004/49/ES a nařízení č. 352/2009 Úvod do managementu rizik ve smyslu směrnice 2004/49/ES a nařízení č. 352/2009 Ing. Miroslav Šídlo 13.6.2011 Agenda Úvod do problematiky Způsob řízení rizika, optimalizace Proces řízení rizika Vymezení

Více

PROCESY CO ZÍSKÁTE: Předpoklad pro certifikace ISO. Lean Six Sigma Fast Track

PROCESY CO ZÍSKÁTE: Předpoklad pro certifikace ISO. Lean Six Sigma Fast Track PROCESY CO ZÍSKÁTE: Jasná pravidla pro provádění činností, uložení know-how Jasně definované zodpovědnosti za celý proces i jednotlivé kroky Zprůhlednění organizace plynoucí z jasně definovaných vstupů,

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/28.0326 PROJEKT

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět: Marketing a management, téma: Marketingový výzkum

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět: Marketing a management, téma: Marketingový výzkum Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět: Marketing a management, téma: Marketingový výzkum Pracovní list vytvořila: Mgr. Radka Drobná Období vytvoření VM: duben 2012 Klíčová

Více

Hodnocení povodňových rizik

Hodnocení povodňových rizik Hodnocení povodňových rizik Karel Drbal Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. Podbabská 30/ 2582, 160 00 Praha 6 +420 220 197 111 info@vuv.cz, www.vuv.cz, Pobočka Brno Mojmírovo náměstí

Více

Bezpečnostní inženýrství - HAZOP, FTA, FMEA - M. Jahoda

Bezpečnostní inženýrství - HAZOP, FTA, FMEA - M. Jahoda Bezpečnostní inženýrství - HAZOP, FTA, FMEA - M. Jahoda Hodnocení rizik 2 HAZOP Hazard and Operability studies - vyvinula společnost ICI-Petrochemicals Division, UK - představuje standard při posuzování

Více

Vladimír Nekvasil Manažer SMS a kvality

Vladimír Nekvasil Manažer SMS a kvality Vladimír Nekvasil Manažer SMS a kvality 2 Následky provozních chyb nejsou závislé na člověku, ale na prostředí, ve kterém k nim dojde. Příčiny a následky provozních chyb nejsou přímo úměrné v jejich rozsahu!

Více

Univerzita Pardubice. Fakulta ekonomicko-správní

Univerzita Pardubice. Fakulta ekonomicko-správní Univerzita Pardubice Fakulta ekonomicko-správní Analýza rizik v procesu výroby konkrétního výrobku Karel Horák Bakalářská práce 2015 PROHLÁŠENÍ Prohlašuji, že jsem tuto práci vypracoval samostatně. Veškeré

Více

MANAŽER SM BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.10/2007

MANAŽER SM BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.10/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER SM PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

Rizika na pracovišti. Tomáš Svoboda COS I FN Brno, PMDV

Rizika na pracovišti. Tomáš Svoboda COS I FN Brno, PMDV Rizika na pracovišti Tomáš Svoboda COS I FN Brno, PMDV RIZIKO = kombinace pravděpodobnosti výskytu nežádoucího jevu a stupně negativního dopadu takového jevu na výstup procesu očekávaná hodnota škody odchýlení

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice 10. PLÁN RIZIK, PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE, VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ A NÁKUPY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál

Více

Přehled technických norem z oblasti spolehlivosti

Přehled technických norem z oblasti spolehlivosti Příloha č. 1: Přehled technických norem z oblasti spolehlivosti NÁZVOSLOVNÉ NORMY SPOLEHLIVOSTI IDENTIFIKACE NÁZEV Stručná charakteristika ČSN IEC 50(191): 1993 ČSN IEC 60050-191/ Změna A1:2003 ČSN IEC

Více

MEZINÁRODNÍ AUDITORSKÝ STANDARD ISA 610 VYUŽITÍ PRÁCE INTERNÍCH AUDITORŮ

MEZINÁRODNÍ AUDITORSKÝ STANDARD ISA 610 VYUŽITÍ PRÁCE INTERNÍCH AUDITORŮ MEZINÁRODNÍ AUDITORSKÝ STANDARD VYUŽITÍ PRÁCE INTERNÍCH AUDITORŮ (Účinný pro audity účetních závěrek sestavených za období počínající 15. prosincem 2009 nebo po tomto datu) OBSAH Odstavec Úvod Předmět

Více

Cílem metody scénářů je určit kritické okamžiky vývoje, u kterých je třeba uskutečnit zásadní rozhodnutí.

Cílem metody scénářů je určit kritické okamžiky vývoje, u kterých je třeba uskutečnit zásadní rozhodnutí. Teze k diplomové práci Metoda Delphi v expertní analýze Lenka Malá studentka provozně ekonomické fakulty, obor provoz a ekonomika PPr raahhaa 22000033 Základním cílem této diplomové práce je aplikovat

Více

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce navazujícího magisterského studia oboru Bezpečnostní inženýrství

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce navazujícího magisterského studia oboru Bezpečnostní inženýrství Nebezpečné látky 1. Podmínky procesu hoření, teorie oxidace Klasifikace chemických látek a směsí (dle zákona o chemických látkách i nařízení CLP) 2. Hořlavé látky a jejich dělení Označování chemických

Více

Projektová rizika. Jiří Skalický. ZČU v Plzni, Fakulta ekonomická

Projektová rizika. Jiří Skalický. ZČU v Plzni, Fakulta ekonomická Projektová rizika. Jiří Skalický ZČU v Plzni, Fakulta ekonomická skalicky@kpm.zcu.cz Úvod (objasnění některých pojmů) Událost jev/proces, u kterého nás zajímá výsledek a příčiny Události na časové ose:

Více

V Brně dne a

V Brně dne a Aktiva v ISMS V Brně dne 26.09. a 3.10.2013 Pojmy ISMS - (Information Security Managemet System) - systém řízení bezpečnosti č informací Aktivum - (Asset) - cokoli v organizaci, co má nějakou cenu (hmotná

Více

MANAŽERSKÉ ROZHODOVÁNÍ. Zpracoval Ing. Jan Weiser

MANAŽERSKÉ ROZHODOVÁNÍ. Zpracoval Ing. Jan Weiser MANAŽERSKÉ ROZHODOVÁNÍ Zpracoval Ing. Jan Weiser Obsah výkladu Rozhodovací procesy a problémy Dvě stránky rozhodování Klasifikace rozhodovacích procesů Modely rozhodování Nástroje pro podporu rozhodování

Více

VYHLEDÁVÁNÍ, POSUZOVÁNÍ A HODNOCENÍ RIZIK

VYHLEDÁVÁNÍ, POSUZOVÁNÍ A HODNOCENÍ RIZIK Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace, Záviše Kalandry 1353, 755 01 Vsetín I BOZP 01/2012 VYHLEDÁVÁNÍ, POSUZOVÁNÍ A HODNOCENÍ RIZIK SMĚRNICE BOZP Proces Funkce Jméno a příjmení Datum Podpis Zpracování

Více

Další vývoj mikroskopických ukazatelů v pitné vodě s ohledem na zavádění posouzení rizik

Další vývoj mikroskopických ukazatelů v pitné vodě s ohledem na zavádění posouzení rizik Další vývoj mikroskopických ukazatelů v pitné vodě s ohledem na zavádění posouzení rizik Petr Pumann Vodárenská biologie 2017 1. 2. 2. 2017, Praha Novelizace legislativy pro pitnou vodu Vyplývá z novely

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER BOZP

Více

V Brně dne 10. a

V Brně dne 10. a Analýza rizik V Brně dne 10. a 17.10.2013 Ohodnocení aktiv 1. identifikace aktiv včetně jeho vlastníka 2. nástroje k ohodnocení aktiv SW prostředky k hodnocení aktiv (např. CRAMM metodika CCTA Risk Analysis

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY Profil aktualizovaného znění: Titul původního předpisu: Vyhláška o způsobu stanovení kritických bodů v technologii výroby Citace pův. předpisu: 148/1998 Sb. Částka: 51/1998

Více

Hodnocení rizik v resortu Ministerstva obrany

Hodnocení rizik v resortu Ministerstva obrany Hodnocení rizik v resortu Ministerstva obrany OBSAH Pojmy používané v procesu řízení rizik v MO Systém řízení rizik Proces řízení rizik Dokumenty systému řízení rizik Pojmy používané v procesu řízení rizik

Více

Přístupy k řešení a zavádění spisové služby

Přístupy k řešení a zavádění spisové služby Přístupy k řešení a zavádění spisové služby Miroslav Kunt Praha, 22. 3. 2016 Výběr SSl důležité okolnosti Je potřeba zájem vedení organizace, kompetentní pracovníci spisové služby, co největší přiblížení

Více

Klíčová slova havarijní plánování, analýza rizik, únik nebezpečných látek, havarijní karta, ochrana obyvatelstva při havárii

Klíčová slova havarijní plánování, analýza rizik, únik nebezpečných látek, havarijní karta, ochrana obyvatelstva při havárii Stuchlá, K., Priorizace rizika a plánování z pohledu území. 15. konference APROCHEM 2006. Sborník přednášek z konference APROCHEM 2006. s.283 287. ISBN 80-02-01812-8. Klíčová slova havarijní plánování,

Více

Ing. Alena Šafrová Drášilová, Ph.D.

Ing. Alena Šafrová Drášilová, Ph.D. Rozhodování Ing. Alena Šafrová Drášilová, Ph.D. Rozhodování??? video Obsah typy rozhodování principy rozhodování rozhodovací fáze základní pojmy hodnotícího procesu rozhodovací podmínky rozhodování v podmínkách

Více

Mgr. Adam HENDRYCH odbor ochrany obyvatelstva a krizového řízení Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

Mgr. Adam HENDRYCH odbor ochrany obyvatelstva a krizového řízení Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Mgr. Adam HENDRYCH odbor ochrany obyvatelstva a krizového řízení Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR seznámit účastníky konference s předběžnými výsledky analýzy rizik

Více

MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI

MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI TÉMA Č. 4 SOUBOR POSTUPŮ PRO MANAGEMENT BEZPEČNOSTI INFORMACÍ POLITIKA A ORGANIZACE BEZPEČNOSTI INFORMACÍ pplk. Ing. Petr HRŮZA, Ph.D. Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky

Více

Indikátory vitality dřevin (INVID)

Indikátory vitality dřevin (INVID) Vzdělávací materiál projektu Indikátory vitality dřevin (INVID) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR INVID CZ.1.07/2.3.00/20.0265 Management kvality výzkumných

Více

Provádění opatření k nápravě

Provádění opatření k nápravě Účinnost dokumentu od: 14.6.2007 Provádění opatření k nápravě Řízená kopie č.: Razítko: Není-li výtisk tohoto dokumentu na první straně opatřen originálem razítka 1/10 Obsah 1 Všeobecná ustanovení...3

Více

[ 1 ] Ing. František Chuchma, CSc. Seminář SVP/SDP, Státní ústav kontrolu léčiv

[ 1 ] Ing. František Chuchma, CSc. Seminář SVP/SDP, Státní ústav kontrolu léčiv [ 1 ] [ 2 ] VYR-32 verze 4 kapitola 1 Farmaceutický systém jakosti The Rules Governing Medicinal Products in EU, EU Guidelines to GMP, Chapter 1 Platnost od 31.1.2013 Právní základ: čl.47 Směrnice Evropského

Více

Procesy a management rizik ve zdravotnické laboratoři. Roubalová Lucie

Procesy a management rizik ve zdravotnické laboratoři. Roubalová Lucie Procesy a management rizik ve zdravotnické laboratoři Roubalová Lucie Procesy v laboratoři Proces soubor vzájemně souvisejících nebo vzájemně působících činností, které přeměňují vstupy na výstupy Hlavní

Více

4.9.59. Seminář z chemie

4.9.59. Seminář z chemie 4.9.59. Seminář z chemie Seminář z chemie si mohou žáci zvolit ve třetím ročníku je koncipován jako dvouletý. Umožňuje žákům, kteří si jej zvolili, prohloubit základní pojmy z chemie, systematizovat poznatky

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 35.020; 35.040 2008 Systém managementu bezpečnosti informací - Směrnice pro management rizik bezpečnosti informací ČSN 36 9790 Červen idt BS 7799-3:2006 Information Security Management

Více

Proces je definovaný soubor činností, který vyžaduje jeden nebo více druhů vstupů a tvoří výstup, který má pro zákazníka hodnotu

Proces je definovaný soubor činností, který vyžaduje jeden nebo více druhů vstupů a tvoří výstup, který má pro zákazníka hodnotu Proces je definovaný soubor činností, který vyžaduje jeden nebo více druhů vstupů a tvoří výstup, který má pro zákazníka hodnotu EPC(Event driven Process Chains) s funkcemi, událostmi, organizačními jednotkami

Více

WS PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE

WS PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE WS PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE ISO 9001 revize normy a její dopady na veřejnou správu Ing. Pavel Charvát, člen Rady pro akreditaci Českého institutu pro akreditaci 22.9.2016 1 ISO 9001 revize normy a její dopady

Více

Posouzení a návrh vybrané formy bezpečnostní plánovací dokumentace ve zvolené společnosti. Bc. Vlastimil Hrabina

Posouzení a návrh vybrané formy bezpečnostní plánovací dokumentace ve zvolené společnosti. Bc. Vlastimil Hrabina Posouzení a návrh vybrané formy bezpečnostní plánovací dokumentace ve zvolené společnosti Bc. Vlastimil Hrabina Diplomová práce 2015 Prohlašuji, že beru na vědomí, že odevzdáním diplomové souhlasím se

Více

POŽADAVKY NORMY ISO 9001

POŽADAVKY NORMY ISO 9001 Kapitola Název Obsah - musí MUSÍ MŮŽE NESMÍ Záznam POČET Dokumentovaný postup Obecné požadavky staus národní normy 1 Předmluva požadavek organizacím, které musí dodržovat evropské směrnice 2 1 0.2 Procesní

Více

Vnitřní pravidla č. 7/2013 pro zjišťování spokojenosti osob se způsobem poskytování sociálních služeb

Vnitřní pravidla č. 7/2013 pro zjišťování spokojenosti osob se způsobem poskytování sociálních služeb Vnitřní pravidla č. 7/2013 pro zjišťování spokojenosti osob se způsobem poskytování sociálních služeb (ke standardu 15) I. Příprava zjišťování spokojenosti uživatelů se sociálními službami 1. Před zahájením

Více

Ekologická zranitelnost v povodí horní Nisy Ökologische Vulnerabilität im Einzugsgebiet der Oberen Neiße

Ekologická zranitelnost v povodí horní Nisy Ökologische Vulnerabilität im Einzugsgebiet der Oberen Neiße Ekologická zranitelnost v povodí horní Nisy Ökologische Vulnerabilität im Einzugsgebiet der Oberen Neiße ČVUT v Praze, Fakulta stavební Katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství Zranitelnost vulnerabilita.

Více

ÚVOD... 4 ANALYTICKÁ ČÁST... 7

ÚVOD... 4 ANALYTICKÁ ČÁST... 7 Leden 2016 OBSAH 1 2 ÚVOD... 4 ANALYTICKÁ ČÁST... 7 2.1 CHARAKTERISTIKA OBCE... 7 2.1.1 ÚZEMÍ... 7 2.1.2 OBYVATELSTVO... 11 2.1.3 HOSPODÁŘSTVÍ... 30 2.1.4 INFRASTRUKTURA... 55 2.1.5 VYBAVENOST... 74 2.1.6

Více

Návod Skupiny pro auditování ISO 9001 (ISO 9001 Auditing Practices Group APG) k:

Návod Skupiny pro auditování ISO 9001 (ISO 9001 Auditing Practices Group APG) k: 13. ledna 2016 Návod Skupiny pro auditování ISO 9001 (ISO 9001 Auditing Practices Group APG) k: Zprávy z auditu Úvod Kapitola 1 ISO 9001 říká, že má organizace implementovat QMS v případě, že potřebuje

Více

Management rizika Bc. Ing. Karina Mužáková, Ph.D. BIVŠ,

Management rizika Bc. Ing. Karina Mužáková, Ph.D. BIVŠ, Management rizika Bc. Ing. Karina Mužáková, Ph.D. BIVŠ, 2015 1 5/ Řízení rizika na úrovni projektu, podniku a v rámci corporate governance. BIVŠ, 2015 2 Definice projektu říká, že se jedná o činnost, která

Více

Metodika věcného auditu projektu Příloha č. 06. Kariéra projektového manažera začíná u nás! CHECK-LIST. Celkové zhodnocení projektu

Metodika věcného auditu projektu Příloha č. 06. Kariéra projektového manažera začíná u nás! CHECK-LIST. Celkové zhodnocení projektu CHECK-LIST Auditovaná fáze projektu: Auditor: Název projektu: Zpracoval: Datum: Celkové zhodnocení projektu Návod na vyplnění: Při vyplňování Check-listu posuzujte skutečný obsah auditované dokumentace,

Více

Univerzita Pardubice Fakulta ekonomicko správní. Metody identifikace rizika území regionu Mladoboleslavsko. Bc. Jakub Nebeský

Univerzita Pardubice Fakulta ekonomicko správní. Metody identifikace rizika území regionu Mladoboleslavsko. Bc. Jakub Nebeský Univerzita Pardubice Fakulta ekonomicko správní Metody identifikace rizika území regionu Mladoboleslavsko Bc. Jakub Nebeský Diplomová práce 2009 Prohlašuji: Tuto práci jsem vypracoval samostatně. Veškeré

Více

Projektové řízení a rizika v projektech

Projektové řízení a rizika v projektech Projektové řízení a rizika v projektech Zainteresované strany Zainteresované strany (tzv. stakeholders) jsou subjekty (organizace, lidé, prostory, jiné projekty), které realizace projektu ovlivňuje. Tyto

Více

Čl. 2 Princip posuzování změn v objektu nebo zařízení změny v řízení bezpečnosti nové poznatky změny v provozu

Čl. 2 Princip posuzování změn v objektu nebo zařízení změny v řízení bezpečnosti nové poznatky změny v provozu METODICKÝ POKYN odboru environmentálních rizik Ministerstva životního prostředí pro zpracování zprávy o posouzení bezpečnostní zprávy podle zákona č. 59/2006 Sb., o prevenci závažných havárií Čl. 1 Úvod

Více

Analýza nebezpečí a rizik

Analýza nebezpečí a rizik Analýza nebezpečí a rizik Prof. Dr. Ing. Aleš Bernatík T E F toxický výbušný vysoce hořlavý Ostrava 2016 1 1. Předmluva Cílem tohoto učebního textu je stručně seznámit studenty s dynamicky se vyvíjejícím

Více

PROVÁDĚCÍ PŘEDPIS. Manuál kvality dodavatele. Číslo PP 01/19 Vydání 1. Náhrada předchozích prováděcích předpisů Úvodní ustanovení

PROVÁDĚCÍ PŘEDPIS. Manuál kvality dodavatele. Číslo PP 01/19 Vydání 1. Náhrada předchozích prováděcích předpisů Úvodní ustanovení PROVÁDĚCÍ PŘEDPIS Název Manuál kvality dodavatele Číslo PP 01/19 Vydání 1 Náhrada předchozích prováděcích předpisů Úvodní ustanovení Tento prováděcí předpis definuje požadavky společnosti NAREX Ždánice,

Více

VÝBĚR A HODNOCENÍ PROJEKTOVÝCH A NADPROJEKTOVÝCH UDÁLOSTÍ A RIZIK PRO JADERNÉ ELEKTRÁRNY

VÝBĚR A HODNOCENÍ PROJEKTOVÝCH A NADPROJEKTOVÝCH UDÁLOSTÍ A RIZIK PRO JADERNÉ ELEKTRÁRNY Státní úřad pro jadernou bezpečnost jaderná bezpečnost VÝBĚR A HODNOCENÍ PROJEKTOVÝCH A NADPROJEKTOVÝCH UDÁLOSTÍ A RIZIK PRO JADERNÉ ELEKTRÁRNY bezpečnostní návod JB-1.7 SÚJB Prosinec 2010 Jaderná bezpečnost

Více

Interpretace určená výrobcům pro prokázání shody s EWF certifikačním schématem pro EN 729. Doc.EWF Česká verze

Interpretace určená výrobcům pro prokázání shody s EWF certifikačním schématem pro EN 729. Doc.EWF Česká verze Interpretace určená výrobcům pro prokázání shody s EWF certifikačním schématem pro EN 729 Doc.EWF 487-02 Česká verze 1/11 Interpretace určená výrobcům pro prokázání shody s EWF certifikačním schématem

Více

Základní postupy a zásady při plnění smlouvy s ohledem na 3E při zadávání veřejných zakázek

Základní postupy a zásady při plnění smlouvy s ohledem na 3E při zadávání veřejných zakázek smlouvy s ohledem na 3E při zadávání Příloha č. D2 Dokumentu Jak zohledňovat principy 3E (hospodárnost, efektivnost a účelnost) v postupech zadávání Vydal: Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor veřejného

Více

Studijní text. Téma 7: METODY HODNOCENÍ V RÁMCI AKVIZIČNÍHO PROCESU. Název předmětu: INVESTICE A AKVIZICE. Zpracoval: Ing. Pavel Vyleťal, Ph.D.

Studijní text. Téma 7: METODY HODNOCENÍ V RÁMCI AKVIZIČNÍHO PROCESU. Název předmětu: INVESTICE A AKVIZICE. Zpracoval: Ing. Pavel Vyleťal, Ph.D. Studijní text Název předmětu: INVESTICE A AKVIZICE Téma 7: METODY HODNOCENÍ V RÁMCI AKVIZIČNÍHO PROCESU Zpracoval: Ing. Pavel Vyleťal, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu:

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. AUDITOR BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI. CS systémy managementu organizací verze 2, 8.2, b) 1.

Gradua-CEGOS, s.r.o. AUDITOR BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI. CS systémy managementu organizací verze 2, 8.2, b) 1. Gradua-CEGOS, s.r.o. Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 AUDITOR BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH

Více

Zefektivnění procesu RCM

Zefektivnění procesu RCM Zefektivnění procesu RCM Jaroslav Zajíček Abstrakt: Čas jsou peníze. To je hlavní myšlenka této práce. Principy metody RCM jsou všeobecně známé, jedná se o nalezení takové údržby, která je z dlouhodobého

Více

PŘEZKOUMÁNÍ SYSTÉMU MANAGEMENTU KVALITY V HEMATOLOGICKÉ LABORATOŘI

PŘEZKOUMÁNÍ SYSTÉMU MANAGEMENTU KVALITY V HEMATOLOGICKÉ LABORATOŘI PŘEZKOUMÁNÍ SYSTÉMU MANAGEMENTU KVALITY V HEMATOLOGICKÉ LABORATOŘI Bc. Jiří Kotrbatý Proces akreditace v hematologické laboratoři, Sysmex Hotel Voroněž, Brno 25.10.2016 Přezkoumání systému managementu

Více

Struktura Pre-auditní zprávy

Struktura Pre-auditní zprávy Příloha č. 1 k Smlouvě o Pre-auditu: Struktura Pre-auditní zprávy 1. Manažerské shrnutí Manažerské shrnutí poskytuje nejdůležitější informace vyplývající z Pre-auditní zprávy. 2. Prohlášení o účelu a cílů

Více