(Text s významem pro EHP)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "(Text s významem pro EHP)"

Transkript

1 L 174/32 Úřední věstník Evropské unie PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE (EU) 2016/1032 ze dne 13. červn 2016, kterým se stnoví závěry o nejlepšíh dostupnýh tehnikáh (BAT) podle směrnie Evropského prlmentu Rdy 2010/75/EU pro odvětví neželeznýh kovů (oznámeno pod číslem C(2016) 3563) (Text s význmem pro EHP) EVROPSKÁ KOMISE, s ohledem n Smlouvu o fungování Evropské unie, s ohledem n směrnii Evropského prlmentu Rdy 2010/75/EU ze dne 24. listopdu 2010 o průmyslovýh emisíh (integrovné preveni omezování znečištění) ( 1 ), zejmén n čl. 13 odst. 5 uvedené směrnie, vzhledem k těmto důvodům: (1) Závěry o nejlepšíh dostupnýh tehnikáh (BAT) se použijí jko referene při stnovení podmínek povolení pro zřízení, n která se vzthuje kpitol II směrnie 2010/75/EU, příslušné orgány y měly stnovit mezní hodnoty emisí, které zjišťují, že z ěžnýh provozníh podmínek emise nepřekročí úrovně emisí spojené s nejlepšími dostupnými tehnikmi, jk jsou stnoveny v závěreh o BAT. (2) Fórum složené ze zástupů členskýh států, dotčenýh průmyslovýh odvětví nevládníh orgnizí, které podporují ohrnu životního prostředí, zřízené rozhodnutím Komise ze dne 16. květn 2011 ( 2 ) poskytlo Komisi dne 4. prosine 2014 své stnovisko k nvrhovnému oshu referenčníh dokumentů o BAT pro odvětví neželeznýh kovů. Stnovisko je veřejné dostupné. (3) Závěry o BAT stnovené v příloze tohoto rozhodnutí jsou klíčovým prvkem uvedeného referenčního dokumentu o BAT. (4) Optření stnovená tímto rozhodnutím jsou v souldu se stnoviskem výoru zřízeného n zákldě čl. 75 odst. 1 směrnie 2010/75/EU, PŘIJALA TOTO ROZHODNUTÍ: Článek 1 Přijímjí se závěry o nejlepšíh dostupnýh tehnikáh (BAT) pro odvětví neželeznýh kovů stnovené v příloze. Článek 2 Toto rozhodnutí je určeno členským státům. V Bruselu dne 13. červn Z Komisi Krmenu VELLA člen Komise ( 1 ) Úř. věst. L 334, , s. 17. ( 2 ) Úř. věst. C 146, , s. 3.

2 Úřední věstník Evropské unie L 174/33 PŘÍLOHA ZÁVĚRY O NEJLEPŠÍCH DOSTUPNÝCH TECHNIKÁCH PRO ODVĚTVÍ NEŽELEZNÝCH KOVŮ OBLAST PŮSOBNOSTI Tyto závěry o nejlepšíh dostupnýh tehnikáh se týkjí některýh činností uvedenýh v oddíleh 2.1, přílohy I směrnie 2010/75/EU, konkrétně: 2.1: Pržení neo slinování kovové rudy (včetně sulfidiké rudy); 2.5: Zprování neželeznýh kovů: ) výro surovýh neželeznýh kovů z rudy, konentrátů neo druhotnýh surovin metlurgikými, hemikými neo elektrolytikými postupy; ) tvení, včetně slitinování, neželeznýh kovů, včetně přetvovnýh produktů provoz sléváren neželeznýh kovů o kpitě tvení větší než 4 t z den u olov kdmi neo 20 t z den u všeh osttníh kovů; 6.8: Výro uhlíku (vysokoteplotní kronizí černého uhlí) neo elektrogrfitu vyplováním či grfitizí. Tyto závěry o nejlepšíh dostupnýh tehnikáh se vzthují zejmén n následujíí postupy činnosti: primární sekundární výro neželeznýh kovů; výro oxidu zinečntého z výprů při výroě jinýh kovů; výro sloučenin niklu z louhů při výroě kovu; výro siliidu vápentého (CSi) křemíku (Si) ve stejné pei pro výrou ferosilii; výro oxidu hlinitého z uxitu před výroou primárního hliníku, jedná-li se o nedílnou součást výroy kovu; reykle hliníkové solné strusky; výro uhlíkovýh /neo grfitovýh elektrod. Tyto závěry o nejlepšíh dostupnýh tehnikáh se netýkjí následujííh činností neo postupů: Slinování železné rudy. Je zhrnuto v závěreh o nejlepšíh dostupnýh tehnikáh pro výrou želez oeli. Výro kyseliny sírové n ázi plynů SO 2 při výroě neželeznýh kovů. Tento postup je uveden v závěreh o nejlepšíh dostupnýh tehnikáh pro velkoojemovou výrou norgnikýh hemikálií moniku, kyselin průmyslovýh hnojiv. Slévárny uvedené v závěreh o nejlepšíh dostupnýh tehnikáh pro kovářské slévárenské odvětví. Dlší referenční dokumenty, které mohou mít význm pro činnosti uvedené v těhto závěreh o nejlepšíh dostupnýh tehnikáh, jsou uvedeny níže. Energetiká účinnost (ENE) Referenční dokument Předmět Oené spekty energetiké účinnosti Běžné čištění odpdníh vod odpdníh plynů/systémy mngementu v hemikém průmyslu (CWW) Tehniky čištění odpdníh vod pro snížení emisí kovů do vody Velkoojemová výro norgnikýh hemikálií moniku, kyselin průmyslovýh hnojiv (LVIC-AAF) Výro kyseliny sírové Průmyslové hldií systémy (ICS) Nepřímé hlzení vodou /neo vzduhem Emise ze skldování (EFS) Skldování mteriálů mnipule s nimi Ekonomiké mezisložkové vlivy (ECM) Ekonomiké mezisložkové vlivy tehnik

3 L 174/34 Úřední věstník Evropské unie Referenční dokument Monitorování emisí do ovzduší vody ze zřízení podle směrnie o průmyslovýh emisíh (IED) (ROM) Předmět Monitorování emisí do ovzduší vody Odvětví zprování odpdu (WT) Nkládání s odpdem jeho zprování Velká sploví zřízení (LCP) Sploví zřízení produkujíí páru /neo elektřinu Povrhová úprv z použití orgnikýh rozpouštědel (STS) Bezkyselinové moření Povrhová úprv kovů plstů (STM) Moření kyselinou DEFINICE Pro účely těhto závěrů o nejlepšíh dostupnýh tehnikáh pltí tyto definie: Nový provoz Použitý termín Definie Provoz poprvé povolený v místě zřízení po zveřejnění těhto závěrů o nejlepšíh dostupnýh tehnikáh neo úplná náhrd provozu n stávjííh zákldeh zřízení po zveřejnění těhto závěrů o nejlepšíh dostupnýh tehnikáh Stávjíí provoz Provoz, který není novým provozem Význmná renove Význmná změn konstruke neo tehnologie provozu s význmnými úprvmi neo výměnmi výroníh jednotek příslušného zřízení Primární emise Emise přímo vypouštěné z peí, které se nešíří do olstí kolem peí Sekundární emise Emise unikjíí z vyzdívky pee neo ěhem operí jko zvážk neo odpih zhyovné příklopem neo uzávěrem (npř. zkládí předpeí) Primární výro Výro kovů z rud konentrátů Sekundární výro Výro kovů ze zytků /neo odpdů, včetně přetvení slévání Nepřetržité měření Měření pomoí utomtikého měřiího systému trvle instlovného n místě pro nepřetržité monitorování emisí Prvidelné měření Určování měřené veličiny (příslušné množství, které je měřeno) ve stnovenýh čsovýh intervleh pomoí ručníh neo utomtikýh metod OBECNÉ POZNÁMKY Nejlepší dostupné tehniky Tehniky uvedené popsné v těhto závěreh o nejlepšíh dostupnýh tehnikáh nejsou ni normtivní, ni vyčerpávjíí. Mohou ýt použity i jiné tehniky, které zjistí přinejmenším stejnou úroveň ohrny životního prostředí. Není-li uvedeno jink, závěry o nejlepšíh dostupnýh tehnikáh jsou oeně použitelné. Úrovně emisí do ovzduší souvisejíí s nejlepšími dostupnými tehnikmi Úrovně emisí souvisejíí s nejlepšími dostupnými tehnikmi (BAT-AEL) pro emise do ovzduší uvedené v těhto závěreh o nejlepšíh dostupnýh tehnikáh se vzthují n stndrdní podmínky: suhý plyn při teplotě 273,15 K tlku 101,3 kp.

4 Úřední věstník Evropské unie L 174/35 Doy zprůměrování pro emise do ovzduší Pro doy zprůměrování pro emise do ovzduší pltí následujíí definie. Denní průměr Průměr z odoí oděru vzorků Průměr z odoí 24 hodin pltnýh půlhodinovýh neo hodinovýh průměrů získnýh průěžným měřením Průměrná hodnot tří po soě následujííh měření trvjííh kždé nejméně 30 minut, není-li uvedeno jink ( 1 ) ( 1 ) Pro vsázkové proesy lze použít průměr reprezenttivního množství měření prováděnýh po elou dou vsázky neo výsledek měření prováděného po elou dou vsázky. Doy zprůměrování pro emise do vody Pro doy zprůměrování pro emise do vody pltí následujíí definie. Denní průměr Průměr pro vzorkoví odoí 24 hodin získný jko složený vzorek podle průtoku (neo v přípdě, že je prokázán dosttečná průtoková stilit, n zákldě souhrnného vzorku úměrného čsu) ( 1 ) ( 1 ) Pro přerušovný průtok lze použít jiný postup oděru vzorků poskytujíí reprezenttivní výsledky (npř. jednorázový odový oděr vzorků). ZKRATKY Termín Význm BP Benzo[]pyren ESP Elektrosttiký odlučovč I-TEQ Mezinárodní ekvivlent toxiity odvozený z koefiientů mezinárodníh ekvivlentů toxiity podle přílohy VI, části 2 směrnie 2010/75/EU NO X Souhrn oxidu dusntého (NO) oxidu dusičitého (NO 2 ), vyjádřený jko NO 2 PCDD/F Polyhlorovné dienzo-p-dioxiny dienzofurny (17 kogenerů) PAH Polyykliké romtiké uhlovodíky TVOC Celkový těkvý orgniký uhlík; elkový osh těkvýh orgnikýh látek, který se měří pomoí plmenového ionizčního detektoru (FID) vyjdřuje jko elkový osh uhlíku VOC Těkvé orgniké sloučeniny podle čl. 3 odst. 45 směrnie 2010/75/EU 1.1. OBECNÉ ZÁVĚRY O NEJLEPŠÍCH DOSTUPNÝCH TECHNIKÁCH Vedle oenýh závěrů o nejlepšíh dostupnýh tehnikáh v této části pltí veškeré příslušné závěry o nejlepšíh dostupnýh tehnikáh pro konkrétní postupy v částeh 1.2 ž Systémy environmentálního řízení (EMS) BAT 1. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí zlepšit elkovou environmentální výkonnost je zvést dodržovt systém environmentálního řízení (EMS), který zhrnuje všehny následujíí prvky:

5 L 174/36 Úřední věstník Evropské unie ngžovnost vedouíh provníků včetně vrholného vedení;. vedením stnovená environmentální politik, jejíž součástí je neustálé zdokonlování zřízení;. plánování zvádění nezytnýh postupů, hlvníh dílčíh ílů ve spojení s finnčním plánováním investiemi; d. zvádění postupů se zvláštním důrzem n: i. strukturu odpovědnost, ii. náory, školení, zvyšování povědomí způsoilost, iii. komuniki, iv. zpojení změstnnů, v. dokumenti, vi. účinnou kontrolu postupů, vii. progrmy údržy, viii. připrvenost reki n mimořádné situe, ix. zjištění souldu s právními předpisy v olsti životního prostředí; e. kontrol výsledků přijímání náprvnýh optření se zvláštním důrzem n: i. monitorování měření (viz též referenční zprávu o monitorování emisí do ovzduší vody ze zřízení podle IED ROM), ii. náprvná preventivní optření, iii. vedení záznmů, iv. nezávislý (pokud možno) vnitřní neo vnější udit, kterým se zjistí, zd EMS odpovídá plánovným optřením zd je řádně prováděn dodržován; f. přezkum EMS, který provádí vrholné vedení, posouzení, zd je systém i ndále vhodný, přiměřený účinný; g. sledování vývoje čistšíh tehnologií; h. zohlednění environmentálníh dopdů konečného vyřzení zřízení z provozu ve fázi návrhu nového provozu po dou jeho fungování; i. prvidelné porovnávání s odvětvovými referenčními hodnotmi. Součástí EMS je rovněž vytvoření provádění kčního plánu pro emise rozptýleného prhu (viz BAT 6) upltňování systému řízení údržy, který se změřuje zejmén n výkon systémů zmírňování emisí prhu (viz BAT 4). Rozsh (npř. mír podroností) hrkter EMS (npř. stndrdizovný neo nestndrdizovný) se udou oeně vzthovt k povze, rozshu složitosti zřízení k rozshu dopdů, které může mít n životní prostředí.

6 Úřední věstník Evropské unie L 174/ Hospodření s energií BAT 2. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí účinné využívání energie je používt komini níže uvedenýh tehnik. Systém řízení energetiké účinnosti (npř. ISO 50001) Oeně použitelné Regenertivní neo rekuperční hořáky Oeně použitelné Rekupere tepl (npř. pár, horká vod, horký vzduh) z odpdního proesního tepl Použitelné pouze pro pyrometlurgiké proesy d Regenertivní tepelný oxidátor Použitelné pouze v přípdě, že je tře snižovt množství hořlvýh znečišťujííh látek e f g h i j k Předehřívání vsázky pee, splovího vzduhu neo pliv pomoí tepl získného z horkýh plynů z tvií fáze Zvýšení teploty loužiíh kplin pomoí páry neo horké vody z rekupere odpdního tepl Použití horkýh plynů z liíh žlů jko předehřátý sploví vzduh Použití kyslíkem ooheného vzduhu neo čistého kyslíku v hořáíh pro snížení spotřey energie umožněním utogenního tvení neo úplného splování mteriálu oshujíího uhlík Sušení konentrátů mokrýh surovin při nízkýh teplotáh Rekupere oshu hemiké energie oxidu uhelntého produkovného v elektriké neo šhtové/vysoké pei tím, že se výfukové plyny po odstrnění kovů použijí jko plivo v jinýh výroníh postupeh neo pro výrou páry/horké vody neo elektřiny Reirkule kouřovýh plynů prostřednitvím kyslíkovýh hořáků pro rekuperi energie osžené v elkovém oshu přítomného orgnikého uhlíku Použitelné pouze pro pržení neo slinování sulfidiké rudy či konentrátu pro jiné pyrometlurgiké proesy Použitelné pouze pro oxid hlinitý neo hydrometlurgiké proesy Použitelné pouze pro pyrometlurgiké proesy Použitelné pouze pro pee, které používjí suroviny oshujíí síru neo uhlík Použitelné pouze při sušení Použitelné pouze pro výfukové plyny s oshem CO > 10 oj. %. je rovněž ovlivněn složením výfukového plynu přerušovným průtokem (tj. vsázkové proesy) Oeně použitelné l Vhodná izole zřízení s vysokou teplotou, npř. potruí pro páru horkou vodu Oeně použitelné m n o Využití tepl vzniklého při výroě kyseliny sírové z oxidu siřičitého k předehřátí plynu vedeného do zřízení n výrou kyseliny sírové neo k výroě páry či horké vody Použití vysoe účinnýh elektrikýh motorů vyvenýh pohonem s proměnlivou frekvení pro zřízení jko ventilátory Použití řídiíh systémů, které utomtiky ktivují systém odsávání vzduhu neo uprvují ryhlost odsávání v závislosti n skutečnýh emisíh Použitelné pouze pro zřízení n výrou neželeznýh kovů, kde se rovněž vyráí kyselin sírová neo kplný SO 2 Oeně použitelné Oeně použitelné

7 L 174/38 Úřední věstník Evropské unie Řízení proesů BAT 3. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí zlepšit elkovou environmentální výkonnost je stilní provní postup s využitím systému řízení proesů společně s kominí níže uvedenýh tehnik. Kontrol výěr vstupníh mteriálů podle použitého proesu tehnik snižování emisí Doré míhání vstupníh mteriálů pro dosžení optimální účinnosti přeměny snížení množství emisí vdnýh výroků Systémy vážení měření vsázky d Proesory pro řízení ryhlosti vstupu mteriálu, pro kontrolu kritikýh provozníh prmetrů podmínek včetně poplhového systému, pro řízení podmínek splování přívodu dlšího plynu e Online monitorování teploty pee, tlku pee průtoku plynu f Monitorování kritikýh provozníh prmetrů zřízení pro snižování emisí do ovzduší, jko npř. teplot plynu, měření činidel, pokles tlku, proud npětí ESP, průtok ph prí kpliny plynné složky (npř. O 2, CO, VOC) g Řízení oshu prhu rtuti ve výfukovém plynu před přeprvou do zřízení n výrou kyseliny sírové u zřízení produkujííh kyselinu sírovou neo kplný SO 2 h Online monitorování virí pro zjišťování zlokování přípdného výpdku zřízení i Online monitorování proudu, npětí elektrikýh kontktníh teplot v elektrolytikýh proeseh j Monitorování řízení teploty v tviíh vytvovíh peíh jko ohrn proti tvorě výprů kovů oxidů kovů v důsledku přehřátí k Proesor pro řízení vsázky činidel výkonu čistírny odpdníh vod pomoí online monitorování teploty, turidity, ph, vodivosti průtoku BAT 4. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí snížit řízené emise prhu kovů do ovzduší je používání systému řízení údržy, který se změřuje především n výkonnost systémů zhyování prhu jko součást systému environmentálního řízení (viz BAT 1) Rozptýlené emise Oený přístup pro zmezení tvory rozptýlenýh emisí BAT 5. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí vyloučit, neo kde to není proveditelné, snížit rozptýlené emise do ovzduší vody je zhyovt rozptýlené emise o nejlíže u zdroje uprvovt je. BAT 6. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí vyloučit, neo kde to není proveditelné, snížit emise rozptýleného prhu do ovzduší je vytvoření provádění kčního plánu pro emise rozptýleného prhu jko součást systému environmentálního řízení (viz BAT 1), který zhrnuje oě následujíí optření:. určit nejdůležitější zdroje emisí rozptýleného prhu (npř. pomoí EN 15445);. stnovit provádět vhodné činnosti tehniky pro vyloučení neo snížení rozptýlenýh emisí v dném čsovém rámi Rozptýlené emise ze skldování přeprvy surovin mnipule s nimi BAT 7. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí vyloučit rozptýlené emise ze skldování surovin je použití komine níže uvedenýh tehnik.

8 Úřední věstník Evropské unie L 174/39 d e f g h i Uzvřené udovy neo sil/zásoníky pro skldování mteriálů tvořííh prh, jko konentrátů, tvidel jemnýh mteriálů Kryté skldování mteriálů netvořííh prh, jko konentrátů, tvidel, pevnýh pliv, sypkýh mteriálů koksu druhotnýh mteriálů, které oshují vodou rozpustné orgniké sloučeniny Utěsněná lení mteriálů tvořííh prh neo druhotnýh mteriálů, které oshují vodou rozpustné orgniké sloučeniny Kryté prostory pro skldování mteriálů v podoě pelet neo glomerátů Používání rozpršovčů vody mlhy s přísdmi (npř. ltex) neo ez přísd pro mteriály tvoříí prh Zřízení pro odsávání prhu/plynu umístěná v doprvníh překldovýh odeh pro mteriály tvoříí prh Certifikovné tlkové nádoy pro skldování plynného hlóru neo směsí oshujííh hlór Mteriály pro konstruki nádrží, které jsou odolné proti skldovným mteriálům Spolehlivé systémy deteke netěsností zorzování hldiny v nádržíh s poplhovým zřízením proti přeplnění j Skldování rektivníh mteriálů v nádržíh s dvojitými stěnmi neo nádržíh umístěnýh v hemiky odolnýh jímkáh stejného ojemu používání skldoví plohy, která je nepropustná odolná proti skldovnému mteriálu k l m n o p q r Konstruke skldovíh prostorů tk, y veškeré úniky z nádrží doprvníh systémů yly zhyeny uhovány v jímkáh, které jsou shopny pojmout přinejmenším ojem největší skldoví nádrže v jíme; doprvní ody yly umístěny v jíme, která zhyuje přípdné úniky mteriálu Používání kryí vrstvy inertního plynu pro skldování mteriálů, které regují se vzduhem Zhyování zprování emisí ze skldování pomoí systému zmírňování emisí, který je určen pro zprování skldovnýh sloučenin. Zhyování zprování vody použité pro smývání prhu před jejím vypuštěním Prvidelné čištění skldovího prostoru v přípdě potřey vlhčení vodou V přípdě venkovního skldování umístění podélné osy hromdy rovnoěžně s převládjíím směrem větru V přípdě venkovního skldování ohrnná výsd, větrolmy neo protivětrné konstruke pro snížení ryhlosti větru V přípdě venkovního skldování, pokud je to proveditelné, jedn hromd místo několik Používání olejovýh pevnýh zhyovčů pro knlizi n otevřenýh venkovníh skldovíh ploháh. Používání etonovýh ploh, které mjí oruníky neo jiná zhyoví zřízení, pro skldování mteriálu, který může uvolňovt olej, jko npř. kovové piliny BAT 7.e nelze použít pro proesy, které vyždují suhé mteriály neo rudy/konentráty, které přirozeně oshují dosttečnou vlhkost zrňujíí tvorě prhu. může ýt omezen v olsteh s nedosttkem vody neo velmi nízkými teplotmi. BAT 8. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí vyloučit rozptýlené emise z mnipule přeprvy surovin je použití komine níže uvedenýh tehnik.

9 L 174/40 Úřední věstník Evropské unie d e f g h i j k l m n o p q Uzvřené doprvníky neo pneumtiké systémy pro přeprvu konentrátů, tvidel jemnozrnnýh mteriálů tvořííh prh pro mnipuli s nimi Kryté doprvníky pro mnipuli s pevnými mteriály netvoříími prh Odsávání prhu z doprvníh odů, ventilátorů sil, pneumtikýh doprvníh systémů doprvníkovýh trnsportníh odů spojení s filtrčním systémem (pro mteriály tvoříí prh) Uzvřené pytle neo uny pro mnipuli mteriálů s rozptylovými neo vodou rozpustnými složkmi Vhodné nádrže pro mnipuli s mteriály ve formě pelet Postřik pro vlhčení mteriálů v mnipulčníh odeh Minimlize doprvníh vzdáleností Omezení výšky dopdu pásovýh doprvníků, mehnikýh lopt neo drpáků Nstvení ryhlosti otevřenýh pásovýh doprvníků (< 3,5 m/s) Minimlize ryhlosti sestupu neo výšky volného pádu mteriálů Umístění doprvníků potruí v ezpečnýh, otevřenýh prostoreh nd zemí, y ylo možné ryhle zjistit netěsnosti zránit poškození vozidly jiným vyvením. Zdokumentování oznčení průěhu potruí zvedení ezpečnýh výkopovýh systémů při použití skrytého potruí pro nerizikové mteriály Automtiké nepropustné uzvírání doprvníh spojení pro mnipuli kplin zkplněnýh plynů Zpětný odvod uvolněnýh plynů do dodávkového vozidl pro omezení emisí VOC Mytí kol podvozků vozidel používnýh pro dodávku neo mnipuli pršnýh mteriálů Používání plánovnýh operí pro zmetání silni Oddělení neslučitelnýh mteriálů (npř. oxidční činidl orgniké mteriály) Minimlize přesunů mteriálu mezi proesy BAT 8.n. se nesmí používt, může-li se tvořit led Rozptýlené emise z výroy kovů BAT 9. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí vyloučit, neo kde to není proveditelné, snížit rozptýlené emise z výroy kovů je optimlize účinnosti zhyování úprvy odpdníh plynů kominí níže uvedenýh tehnik. Tepelné neo mehniké předěžné zprování druhotné suroviny pro minimlizi orgniké kontmine vsázky pee Používání uzvřené pee s řádně nvrženým systémem odpršování neo těsněním pee dlšími proesními jednotkmi s přiměřeným ventilčním systémem Oeně použitelné může ýt snížen ezpečnostními omezeními (npř. typ/konstruke pei, neezpečí výuhu)

10 Úřední věstník Evropské unie L 174/41 d e f g h i Používání druhotného příklopu pro pení opere jko zvážk odpih Zhyování prhu neo pr při přeprvě pršného mteriálu (npř. ody zvážky odpihu, zkryté lií žly) Optimlize konstruke provozu příklopu potruí pro zhyování pr z plniího otvoru z odpihu roztveného kovu, kmínku neo strusky přeprvy v zkrytýh liíh žleh Uzávěry pee/rektoru jko npř. house in house neo zkládí předpeí pro opere odpihu zvážky Optimlize toku odpdníh plynů z pee pomoí počítčovýh studií indikátorů dynmiky kplin Zvážeí systémy polouzvřenýh peí pro přidávání mlýh množství surovin Zprování zhyenýh emisí přiměřeným systémem snižování emisí může ýt snížen ezpečnostními omezeními (npř. typ/konstruke pei, neezpečí výuhu) Oeně použitelné U stávjííh provozů může ýt použitelnost snížen omezením prostoru konfigure provozu U stávjííh provozů může ýt použitelnost snížen omezením prostoru konfigure provozu Oeně použitelné Oeně použitelné Oeně použitelné Monitorování emisí do ovzduší BAT 10. Nejlepší dostupnou tehnikou je monitorování komínovýh emisí do ovzduší minimálně s níže uvedenou frekvení v souldu s normmi EN. Nejsou-li normy EN k dispozii, je nejlepší dostupnou tehnikou použití ISO, vnitrostátníh neo jinýh mezinárodníh norem, které zručují poskytování údjů stejné vědeké kvlity. Prmetr BAT relevntní pro monitorování Minimální frekvene monitorování Norm(y) Prh ( 2 ) Měď: BAT 38, BAT 39, BAT 40, BAT 43, BAT 44, BAT 45 Hliník: BAT 56, BAT 58, BAT 59, BAT 60, BAT 61, BAT 67, BAT 81, BAT 88 Olovo, ín: BAT 94, BAT 96, BAT 97 Zinek, kdmium: BAT 119, BAT 122 Vzáné kovy: BAT 140 Feroslitiny: BAT 155, BAT 156, BAT 157, BAT 158 Nikl, kolt: BAT 171 Jiné neželezné kovy: emise z výroníh fází, jko je předěžné zprování suroviny, zvážení, vytvování, tvení odpih Nepřetržité ( 1 ) EN

11 L 174/42 Úřední věstník Evropské unie Prmetr BAT relevntní pro monitorování Minimální frekvene monitorování Norm(y) Měď: BAT 37, BAT 38, BAT 40, BAT 41, BAT 42, BAT 43, BAT 44, BAT 45 Hliník: BAT 56, BAT 58, BAT 59, BAT 60, BAT 61, BAT 66, BAT 67, BAT 68, BAT 80, BAT 81, BAT 82, BAT 88 Olovo, ín: BAT 94, BAT 95, BAT 96, BAT 97 Zinek, kdmium: BAT 113, BAT 119, BAT 121, BAT 122, BAT 128, BAT 132 Vzáné kovy: BAT 140 Feroslitiny: BAT 154, BAT 155, BAT 156, BAT 157, BAT 158 Nikl, kolt: BAT 171 Uhlík/grfit: BAT 178, BAT 179, BAT 180, BAT 181 Jiné neželezné kovy: emise z výroníh fází, jko je předěžné zprování suroviny, zvážení, vytvování, tvení odpih Jednou ročně ( 1 ) EN Antimon jeho sloučeniny, vyjádřené jko S Olovo, ín: BAT 96, BAT 97 Jednou ročně EN Arsen jeho sloučeniny, vyjádřené jko As Měď: BAT 37, BAT 38, BAT 39, BAT 40, BAT 42, BAT 43, BAT 44, BAT 45 Olovo, ín: BAT 96, BAT 97 Zinek: BAT 122 Jednou ročně EN Kdmium jeho sloučeniny, vyjádřené jko Cd Měď: BAT 37, BAT 38, BAT 39, BAT 40, BAT 41, BAT 42, BAT 43, BAT 44, BAT 45 Olovo, ín: BAT 94, BAT 95, BAT 96, BAT 97 Zinek, kdmium: BAT 122, BAT 132 Feroslitiny: BAT 156 Jednou ročně EN Chrom (VI) Feroslitiny: BAT 156 Jednou ročně Není k dispozii norm EN

12 Úřední věstník Evropské unie L 174/43 Prmetr BAT relevntní pro monitorování Minimální frekvene monitorování Norm(y) Měď její sloučeniny, vyjádřené jko Cu Měď: BAT 37, BAT 38, BAT 39, BAT 40, BAT 42, BAT 43, BAT 44, BAT 45 Olovo, ín: BAT 96, BAT 97 Jednou ročně EN Nikl jeho sloučeniny, vyjádřené jko Ni Nikl, kolt: BAT 172, BAT 173 Jednou ročně EN Olovo jeho sloučeniny, vyjádřené jko P Měď: BAT 37, BAT 38, BAT 39, BAT 40, BAT 41, BAT 42, BAT 43, BAT 44, BAT 45 Olovo, ín: BAT 94, BAT 95, BAT 96, BAT 97 Feroslitiny: BAT 156 Jednou ročně EN Thllium jeho sloučeniny, vyjádřené jko Tl Feroslitiny: BAT 156 Jednou ročně EN Zinek jeho sloučeniny, vyjádřené jko Zn Zinek, kdmium: BAT 113, BAT 114, BAT 119, BAT 121, BAT 122, BAT 128, BAT 132 Jednou ročně EN Přípdné jiné význmné kovy ( 3 ) Měď: BAT 37, BAT 38, BAT 39, BAT 40, BAT 41, BAT 42, BAT 43, BAT 44, BAT 45 Olovo, ín: BAT 94, BAT 95, BAT 96, BAT 97 Zinek, kdmium: BAT 113, BAT 119, BAT 121, BAT 122, BAT 128, BAT 132 Vzáné kovy: BAT 140 Feroslitiny: BAT 154, BAT 155, BAT 156, BAT 157, BAT 158 Nikl, kolt: BAT 171 Jiné neželezné kovy Jednou ročně EN Rtuť její sloučeniny, vyjádřené jko Hg Měď, hliník, olovo, ín, zinek, kdmium, feroslitiny, nikl, kolt, jiné neželezné kovy: BAT 11 Nepřetržité neo jednou ročně ( 1 ) EN EN 13211

13 L 174/44 Úřední věstník Evropské unie Prmetr BAT relevntní pro monitorování Minimální frekvene monitorování Norm(y) Měď: BAT 49 SO 2 Hliník: BAT 60, BAT 69 Olovo, ín: BAT 100 Vzáné kovy: BAT 142, BAT 143 Nikl, kolt: BAT 174 Jiné neželezné kovy: ( 6 ) ( 7 ) Nepřetržité neo jednou ročně ( 1 ) ( 4 ) EN Zinek, kdmium: BAT 120 Nepřetržité Uhlík/grfit: BAT 182 Jednou ročně NO X, vyjádřené jko NO 2 Měď, hliník, olovo, ín, FeSi, Si (pyrometlurgiké proesy): BAT 13 Vzáné kovy: BAT 141 Jiné neželezné kovy ( 7 ) Nepřetržité neo jednou ročně ( 1 ) EN Uhlík/grfit Jednou ročně Měď: BAT 46 TVOC Hliník: BAT 83 Olovo, ín: BAT 98 Zinek, kdmium: BAT 123 Jiné neželezné kovy ( 8 ) Nepřetržité neo jednou ročně ( 1 ) EN Feroslitiny: BAT 160 Uhlík/grfit: BAT 183 Jednou ročně Formldehyd Uhlík/grfit: BAT 183 Jednou ročně Není k dispozii norm EN Fenol Uhlík/grfit: BAT 183 Jednou ročně Není k dispozii norm EN Měď: BAT 48 Hliník: BAT 83 PCDD/F Olovo, ín: BAT 99 Zinek, kdmium: BAT 123 Vzáné kovy: BAT 146 Jednou ročně EN 1948 části 1, 2 3 Feroslitiny: BAT 159 Jiné neželezné kovy ( 5 ) ( 7 ) H 2 SO 4 Měď: BAT 50 Zinek, kdmium: BAT 114 Jednou ročně Není k dispozii norm EN NH 3 Hliník: BAT 89 Vzáné kovy: BAT 145 Nikl, kolt: BAT 175 Jednou ročně Není k dispozii norm EN

14 Úřední věstník Evropské unie L 174/45 Prmetr BAT relevntní pro monitorování Minimální frekvene monitorování Norm(y) Benzo-[]-pyren Hliník: BAT 59, BAT 60, BAT 61 Feroslitiny: BAT 160 Uhlík/grfit: BAT 178, BAT 179, BAT 180, BAT 181 Jednou ročně ISO ISO Hliník: BAT 60, BAT 61, BAT 67 Nepřetržité ( 1 ) Plynné fluoridy, vyjádřené jko HF Hliník: BAT 60, BAT 67, BAT 84 Zinek, kdmium: BAT 124 Jednou ročně ( 1 ) ISO Celkové fluoridy Hliník: BAT 60, BAT 67 Jednou ročně Není k dispozii norm EN Plynné hloridy, vyjádřené jko HCl Hliník: BAT 84 Zinek, kdmium: BAT 124 Vzáné kovy: BAT 144 Nepřetržité neo jednou ročně ( 1 ) Jednou ročně EN 1911 Cl 2 Hliník: BAT 84 Vzáné kovy: BAT 144 Nikl, kolt: BAT 172 Jednou ročně Není k dispozii norm EN H 2 S Hliník: BAT 89 Jednou ročně Není k dispozii norm EN PH 3 Hliník: BAT 89 Jednou ročně Není k dispozii norm EN Souhrn AsH 3 SH 3 Zinek, kdmium: BAT 114 Jednou ročně Není k dispozii norm EN Poznámk: jiné neželezné kovy znmená výrou neželeznýh kovů jinýh než těh, které jsou výslovně uvedeny v částeh 1.2 ž 1.8. ( 1 ) U zdrojů vysokýh emisí je nejlepší dostupnou tehnikou nepřetržité měření, neo není-li tkové měření použitelné, čstější prvidelné monitorování. ( 2 ) U méně význmnýh zdrojů (< Nm 3 /h) emisí prhu ze skldování mnipule surovin y mohlo ýt monitorování zloženo n měření náhrdníh prmetrů (npř. pokles tlku). ( 3 ) Které kovy je tře sledovt, závisí n složení použitýh surovin. ( 4 ) Pokud jde o BAT 69(), pro výpočet emisí SO 2 lze použít hmotnostní ilni n zákldě měření oshu síry kždé spotřeovné nodové vsázky. ( 5 ) Přípdně s ohledem n fktory jko osh hlogenovnýh orgnikýh sloučenin v použitýh surovináh, teplotní profil td. ( 6 ) Monitorování má význm, pokud suroviny oshují síru. ( 7 ) Monitorování nemusí mít význm u hydrometlurgikýh proesů. ( 8 ) Přípdně s ohledem n osh orgnikýh sloučenin v použitýh surovináh Emise rtuti BAT 11. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí snížit emise rtuti z pyrometlurgikého proesu do ovzduší (jiné než emise odváděné do zřízení n výrou kyseliny sírové) je použití jedné neo oou z níže uvedenýh tehnik.

15 L 174/46 Úřední věstník Evropské unie Používání surovin s nízkým oshem rtuti, včetně spolupráe s dodvteli pro odstrnění rtuti z druhotnýh mteriálů. Používání dsorpčníh látek (npř. ktivní uhlí, selen) v komini s filtrováním prhu ( 1 ) ( 1 ) Popisy tehnik jsou uvedeny v části Úrovně emisí v závislosti n nejlepší dostupné tehnie: viz tulk 1. Tulk 1 Úrovně emisí v závislosti n nejlepší dostupné tehnie pro emise rtuti z pyrometlurgikého proesu do ovzduší (jiné než emise odváděné do zřízení n výrou kyseliny sírové) při použití surovin oshujííh rtuť Prmetr BAT-AEL (mg/nm 3 ) ( 1 ) ( 2 ) Rtuť její sloučeniny, vyjádřené jko Hg 0,01 0,05 ( 1 ) Jko denní průměr neo jko průměr z odoí odeírání vzorků. ( 2 ) Dolní hrnie souvisí s používáním dsorčníh látek (npř. ktivního uhlí, selenu) v komini s filtrováním prhu, vyjm proesů využívjííh Welzovy pee. Souvisejíí monitorování je popsáno v BAT Emise oxidu siřičitého BAT 12. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí snížit emise SO 2 z odpdníh plynů s vysokým oshem SO 2 zránit tvorě odpdů ze systému čištění splin je rekupere síry výroou kyseliny sírové neo kplného SO 2. Použitelné pouze pro provozy vyráějíí měď, olovo, primární zinek, stříro, nikl /neo molyden Emise NO X BAT 13. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí vyloučit emise NO X z pyrometlurgikého proesu do ovzduší je použití jedné z níže uvedenýh tehnik. ( 1 ) Hořáky s nízkým oshem NO X Kyslíkové hořáky Reirkule kouřového plynu (zpět hořákem pro snížení teploty plmene) v přípdě kyslíkovýh hořáků ( 1 ) Popisy tehnik jsou uvedeny v části Emise do vody, včetně jejih monitorování BAT 14. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí vyloučit neo snížit tvoru odpdní vody je použití jedné z níže uvedenýh tehnik neo jejih komine.

16 Úřední věstník Evropské unie L 174/47 Měření množství použité čisté vody množství vypuštěné odpdní vody Oeně použitelné Nové využití odpdní vody z čistiíh operí (včetně oplhové nodové ktodové vody) úniků v témže proesu Nové využití toků slýh kyselin v mokrém ESP mokrýh prčkáh plynů Oeně použitelné může ýt omezen v závislosti n oshu kovů pevnýh části v odpdní vodě d Nové využití odpdní vody z grnulování strusky může ýt omezen v závislosti n oshu kovů pevnýh části v odpdní vodě e Nové využití povrhové odtékjíí vody Oeně použitelné f Použití hldiího systému s uzvřeným okruhem může ýt omezen, je-li z proesníh důvodů poždován nízká teplot g Nové využití vyčištěné vody z čistírny odpdníh vod může ýt omezen oshem solí BAT 15. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí vyloučit kontmini vody snížit emise do vody je oddělení nekontminovnýh toků odpdní vody od toků odpdní vody vyždujííh čištění. Oddělení nekontminovné dešťové vody nemusí ýt použitelné v přípdě stávjííh systémů shromžďování odpdní vody. BAT 16. Nejlepší dostupnou tehnikou je použití normy ISO 5667 pro oděr vzorků vody monitorování emisí do vody v místě, kde emise opouštějí zřízení, nejméně jednou měsíčně ( 1 ) v souldu s normmi EN. Nejsou-li normy EN k dispozii, je nejlepší dostupnou tehnikou použití ISO, vnitrostátníh neo jinýh mezinárodníh norem, které zručují poskytování údjů stejné vědeké kvlity. Prmetr Použitelné pro výrou ( 1 ) Norm(y) Rtuť (Hg) Železo (Fe) Arsen (As) Kdmium (Cd) Měď (Cu) Nikl (Ni) Olovo (P) Zinek (Zn) Měď, olovo, ín, zinek, kdmium, vzáné kovy, feroslitiny, nikl, kolt jiné neželezné kovy Měď, olovo, ín, zinek, kdmium, vzáné kovy, feroslitiny, nikl, kolt jiné neželezné kovy Měď, olovo, ín, zinek, kdmium, vzáné kovy, feroslitiny, nikl kolt EN ISO 17852, EN ISO EN ISO EN ISO EN ISO ( 1 ) Frekveni monitorování lze přizpůsoit, pokud souory údjů zřetelně dokládjí dosttečnou stilitu emisí.

17 L 174/48 Úřední věstník Evropské unie Prmetr Použitelné pro výrou ( 1 ) Norm(y) Stříro (Ag) Hliník (Al) Kolt (Co) Chrom elkem (Cr) Chrom(VI) (Cr(VI)) Antimon (S) Cín (Sn) Přípdné jiné kovy ( 2 ) 2- Sírn (SO 4 ) Fluorid (F - ) Vzáné kovy Hliník Nikl kolt Feroslitiny Feroslitiny Měď, olovo ín Měď, olovo ín Hliník, feroslitiny jiné neželezné kovy Měď, olovo, ín, zinek, kdmium, vzáné kovy, nikl, kolt jiné neželezné kovy Primární hliník EN ISO EN ISO EN ISO EN ISO EN ISO EN ISO Celkové nerozpuštěné látky (TSS) Hliník EN 872 ( 1 ) Poznámk: jiné neželezné kovy znmená výrou neželeznýh kovů jinýh než těh, které jsou výslovně uvedeny v částeh 1.2 ž 1.8. ( 2 ) Sledovné kovy závisejí n složení použitýh surovin. BAT 17. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí snížit emise do vody je vyčištění úniků ze skldování kplin odpdní vody z výroy neželeznýh kovů, včetně prí fáze v proesu rotční (Welzovy) pee, odstrnění kovů sírnů kominí níže uvedenýh tehnik. ( 1 ) Chemiké srážení Oeně použitelné Sedimente Oeně použitelné Filtre Oeně použitelné d Flote Oeně použitelné e Ultrfiltre Použitelné pouze pro speifiké toky ve výroě neželeznýh kovů f Filtre ktivním uhlím Oeně použitelné g Reverzní osmóz Použitelné pouze pro speifiké toky ve výroě neželeznýh kovů ( 1 ) Popisy tehnik jsou uvedeny v části Úrovně emisí souvisejíí s nejlepšími dostupnými tehnikmi Úrovně emisí souvisejíí s nejlepšími dostupnými tehnikmi (BAT-AEL) pro přímé emise do vodního reipientu z výroy mědi, olov, ínu, zinku, kdmi, vzánýh kovů, niklu, koltu feroslitin jsou uvedeny v tule 2. BAT-AEL pltí v místě, kde emise opouštějí zřízení.

18 Úřední věstník Evropské unie L 174/49 Tulk 2 Úrovně emisí souvisejíí s nejlepšími dostupnými tehnikmi pro přímé emise do vodního reipientu z výroy mědi, olov, ínu, zinku (včetně odpdní vody z prí fáze v proesu Welzovy pee), kdmi, vzánýh kovů, niklu, koltu feroslitin BAT-AEL (mg/l) (denní průměr) Výro Prmetr Měď Olovo /neo ín Zinek /neo kdmium Vzáné kovy Nikl /neo kolt Feroslitiny Stříro (Ag) NR 0,6 NR Arsen (As) 0,1 ( 1 ) 0,1 0,1 0,1 0,3 0,1 Kdmium (Cd) 0,02 0,1 0,1 0,1 0,05 0,1 0,05 Kolt (Co) NR 0,1 NR 0,1 0,5 NR Chrom elkem (Cr) NR 0,2 Chrom (Cr(VI)) (VI) NR 0,05 Měď (Cu) 0,05 0,5 0,2 0,1 0,3 0,5 0,5 Rtuť (Hg) 0,005 0,02 0,05 0,05 0,05 0,05 0,05 Nikl (Ni) 0,5 0,5 0,1 0,5 2 2 Olovo (P) 0,5 0,5 0,2 0,5 0,5 0,2 Zinek (Zn) ,4 1 1 NR: Není relevntní ( 1 ) V přípdě vysokého oshu rsenu v elkovém vstupu do provozu může ýt hodnot BAT-AEL ž 0,2 mg/l. Příslušné monitorování je uvedeno v BAT Hluk BAT 18. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí snížit hlukové emise je použití jedné z níže uvedenýh tehnik neo jejih komine. d e Použití vlů n odstínění zdroje hluku Uzvření hlučnýh provozů neo komponent do konstrukí pohlujííh zvuk Použití ntivirčníh podpěr propojení pro zřízení Oriente strojního zřízení vydávjíího hluk Změn frekvene zvuku

19 L 174/50 Úřední věstník Evropské unie Záph BAT 19. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí snížit emise záphu je použití jedné z níže uvedenýh tehnik neo jejih komine. Vhodné skldování mnipule zpáhjííh mteriálů Oeně použitelné Minimlize použití zpáhjííh mteriálů Oeně použitelné Pečlivá konstruke, provoz údrž všeh zřízení, která y mohl ýt zdrojem emisí záphu Oeně použitelné d Doploví hořák neo filtrční tehniky, včetně iofiltrů Použitelné pouze v omezenýh přípdeh (npř. v impregnční fázi ěhem speiální výroy v odvětví uhlíku grfitu) 1.2. ZÁVĚRY O NEJLEPŠÍCH DOSTUPNÝCH TECHNIKÁCH PRO VÝROBU MĚDI Sekundární mteriály BAT 20. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí zvýšit výtěžek rekupere sekundárníh mteriálů z odpdu je oddělení neželeznýh složek kovů jinýh než měď použitím jedné z níže uvedenýh tehnik neo jejih komine. Ruční třídění velkýh viditelnýh složek Mgnetiká sepre železnýh kovů Optiké třídění neo třídění vířivým proudem v přípdě hliníku d Oddělení n zákldě poměrné hustoty v přípdě různýh metlikýh nemetlikýh složek (pomoí kpliny s odlišnou hustotou neo vzduhu) Energie BAT 21. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí efektivní využívání energie v primární výroě mědi je použití jedné z níže uvedenýh tehnik neo jejih komine. Optimlize využití energie osžené v konentrátu pomoí oloukové tvií pee Použitelné pouze pro nové provozy význmné rekonstruke stávjííh provozů pro Využívání horkýh proesníh plynů z tviíh fází pro zhřívání vsázky pee Použitelné pouze pro šhtové pee Zkrytí konentrátů ěhem přeprvy skldování Oeně použitelné d Využívání přeytečného tepl vznikjíího ěhem fází primární tvy neo přeměny v konvertoru pro tvení sekundárního mteriálu oshujíího měď Oeně použitelné e Využívání tepl v plyneh z nodovýh peí v kskádě pro dlší proesy, npř. sušení Oeně použitelné

20 Úřední věstník Evropské unie L 174/51 BAT 22. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí efektivní využívání energie v sekundární výroě mědi je použití jedné z níže uvedenýh tehnik neo jejih komine. Snížení oshu vody ve vsázkovém mteriálu je omezen, je-li osh vlhkosti v mteriálu použit jko tehnik pro snížení rozptýlenýh emisí Výro páry rekuperí přeytečného tepl z tvií pee pro zhřívání elektrolytu v rfinériíh /neo pro výrou elektřiny v zřízení pro kominovnou výrou Tv odpdů pomoí přeytečného tepl, které vzniká ěhem proesu tvení neo přeměny v konvertoru Použitelné v přípdě ekonomiky přijtelné potřey páry Oeně použitelné d Udržoví pe mezi proesními fázemi Použitelné pouze pro tvií pee pro jednotlivé vsázky, je-li poždován zásoní kpit roztveného mteriálu e Předehřívání vsázky pee pomoí horkýh proesníh plynů z tviíh fází Použitelné pouze pro šhtové pee BAT 23. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí efektivní využívání energie v elektrolytiké rfini elektrolytiké výroě kovu je použití komine níže uvedenýh tehnik. Použití izole krytů elektrolytikýh nádrží Oeně použitelné Přidávání surfktntů k elektrolytikým článkům Oeně použitelné Vylepšená konstruke článků pro nižší spotřeu energie optimlizí těhto prmetrů: vzdálenost mezi nodou ktodou, geometrie nody, hustot proudu, složení teplot elektrolytu Použitelné pouze pro nové provozy význmné rekonstruke stávjííh provozů pro d Používání ktodovýh plehů z nerezové oeli Použitelné pouze pro nové provozy pro význmné rekonstruke stávjííh provozů e Automtiké výměny ktody/nody pro přesné umístění elektrod v článku Použitelné pouze pro nové provozy význmné rekonstruke stávjííh provozů pro f Deteke zkrtu kontrol kvlity zjišťujíí, že elektrody jsou rovné plohé že nod má přesnou hmotnost Oeně použitelné Emise do ovzduší BAT 24. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí snížit sekundární emise do ovzduší z peí pomonýh zřízení v primární výroě mědi optimlizovt výkon systému snižování emisí je zhyování, míhání čištění sekundárníh emisí v entrálním systému čištění odpdníh plynů. Popis Sekundární emise z různýh zdrojů jsou zhyovány, míhány čištěny v jednom entrálním systému čištění odpdníh plynů, který je shopen účinně zprovávt znečišťujíí látky v jednotlivýh toíh. Je tře dát n to, y se nesměšovly toky, které nejsou hemiky slučitelné, nedoházelo mezi různými zhyovnými toky k nežádouím hemikým rekím.

21 L 174/52 Úřední věstník Evropské unie může ýt omezen u stávjííh provozů z důvodu konstruke uspořádání Rozptýlené emise BAT 25. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí vyloučit neo snížit rozptýlené emise z předěžného zprování (jko npř. směšování, sušení, míhání, homogenize, třídění peletize) primárníh sekundárníh mteriálů je použití jedné z níže uvedenýh tehnik neo jejih komine. Používání uzvřenýh doprvníků neo pneumtikýh doprvníh systémů pro pršné mteriály Provádění činností s pršnými mteriály, jko je míhání, v uzvřené udově Používání systémů snižování pršnosti, jko npř. vodníh děl neo rozpršovčů Oeně použitelné U stávjííh provozů může ýt použití otížné z důvodu poždvků n prostor Nelze použít pro míhí opere prováděné ve vnitřníh prostoreh. Nelze použít pro proesy, které vyždují suhé mteriály. Použití je rovněž omezeno v olsteh s nedosttkem vody neo s velmi nízkými teplotmi d Používání uzvřeného zřízení pro činnosti s pršným mteriálem (jko npř. sušení, míhání, mletí, vzduhové třídění peletize) se systémem odsávání vzduhu připojeným k systému zmírňování emisí Oeně použitelné e Používání odsávího systému pro emise prhu plynů, jko npř. příklopu ve spojení se systémem snižování emisí prhu plynů Oeně použitelné BAT 26. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí vyloučit neo snížit rozptýlené emise ze vsázky, tvení odpihu u vysokýh peí pro tvení primární sekundární mědi z udržovíh tviíh peí je použití komine níže uvedenýh tehnik. Briketování peletize surovin Použitelné pouze v přípdě, že v proesu pei lze používt peletizovné suroviny Uzvřený zvážeí systém, jko npř. hořák s jedinou tryskou, těsnění dveří ( 1 ), uzvřené doprvníky neo podvče vyvené systémem odsávání vzduhu ve spojení se systémem zmírňování emisí prhu plynů Tryskový hořák je použitelný pouze u oloukovýh peí Provozování pee plynového potruí s negtivním tlkem při dosttečném odsávání plynů, y nedoházelo k tvorě přetlku Oeně použitelné d Záhytné odsvče/uzávěry v místeh vsázky odpihu ve spojení se systémem snižování emisí odpdníh plynů (npř. kryt/tunel pro nírání tveniny ěhem odpihu, který je uzvřený pohylivými dveřmi/závorou vyvenou systémem ventile snižování emisí) Oeně použitelné e Uzvření pee ve větrném krytu Oeně použitelné f Údrž těsnění pee Oeně použitelné

22 Úřední věstník Evropské unie L 174/53 g Udržování teploty v pei n nejnižší poždovné úrovni Oeně použitelné h Zesílené systémy sání ( 1 ) Oeně použitelné i Uzvřená udov ve spojení s dlšími tehnikmi pro zhyování rozptýlenýh emisí Oeně použitelné j Dvouzvonový systém vsázky pro šhtové/vysoké pee Oeně použitelné k Výěr vsázk surovin podle použitého typu pee tehnik snižování emisí Oeně použitelné l Používání poklopů n otvoreh rotční nodové pee Oeně použitelné ( 1 ) Popis tehniky je uveden v části BAT 27. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí snížit rozptýlené emise z Peireov-Smithov konvertoru (PS) v primární sekundární výroě mědi je použití komine níže uvedenýh tehnik. d e f g h Provozování pee plynového potruí s negtivním tlkem při dosttečném odsávání plynů, y nedoházelo k tvorě přetlku Oohení kyslíkem Primární příklop n otvoru konvertoru pro zhyování odvádění primárníh emisí do systému snižování emisí Přidávání mteriálu (npř. šrotu tvidl) příklopem Systém sekundárníh příklopů kromě hlvního příklopu pro zhyování emisí při vsáze odpihu Pe umístěná v uzvřené udově Používání sekundárníh příklopů s motorovým pohonem, který umožňuje jejih pohy podle příslušné provozní fáze, y se zvýšil účinnost zhyování sekundárníh emisí Zesílené systémy sání ( 1 ) utomtiké řízení, y nedoházelo k dmýhání, když je konvertor v poloze vyprázdnění neo plnění ( 1 ) Popis tehniky je uveden v části BAT 28. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí snížit rozptýlené emise z Hookenov konvertoru v primární výroě mědi je použití komine níže uvedenýh tehnik. Provozování pee plynového potruí s negtivním tlkem při vsáze, odstruskování odpihu Oohení kyslíkem Hrdlo s uzvřeným poklopem ěhem provozu d Zesílené systémy sání ( 1 ) ( 1 ) Popis tehniky je uveden v části 1.10.

23 L 174/54 Úřední věstník Evropské unie BAT 29. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí snížit rozptýlené emise z proesu konverze kmínku je použití oloukové konvertorové pee. : Použitelné pouze pro nové provozy pro význmné rekonstruke stávjííh provozů. BAT 30. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí snížit rozptýlené emise z rotční konvertorové pee s vrhním dmýháním (TBRC) v sekundární výroě mědi je použití komine níže uvedenýh tehnik. Provozování pee plynového potruí s negtivním tlkem při dosttečném odsávání plynů, y nedoházelo k tvorě přetlku Oeně použitelné Oohení kyslíkem Oeně použitelné d e Pe umístěná v uzvřené udově ve spojení s tehnikmi pro zhyování odvádění rozptýlenýh emisí ze vsázky odpihu do systému zmírňování emisí Primární příklop n otvoru konvertoru pro zhyování odvádění primárníh emisí do systému snižování emisí Příklopy neo příklop vestvěný v jeřáu pro zhyování odvádění emisí ze vsázky odpihu do systému snižování emisí Oeně použitelné Oeně použitelné U stávjííh provozů lze příklop vestvěný v jeřáu používt pouze pro velké rekonstruke hutní hly f Přidávání mteriálu (npř. šrotu tvidl) příklopem Oeně použitelné g Zesílený systém sání ( 1 ) Oeně použitelné ( 1 ) Popis tehniky je uveden v části BAT 31. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí snížit rozptýlené emise z rekupere mědi konentrátorem strusky je použití níže uvedenýh tehnik. d Tehniky snižování pršnosti, jko npř. rozpršování vody při skldování drení strusky mnipuli s ní Mletí flote prováděné s vodou Doprv strusky do prostoru konečného skldování pomoí vody v uzvřeném potruí Udržování vrstvy vody v nádrži neo používání prostředků pro snižování pršnosti, jko npř. vápenného mlék, v suhýh olsteh BAT 32. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí snížit rozptýlené emise ze zprování strusky s vysokým oshem mědi v pei je použití komine níže uvedenýh tehnik. d e Tehniky snižování pršnosti, jko npř. rozpršování vody při nkládání s konečnou struskou, jejím skldování drení Provozování pee s negtivním tlkem Uzvřená pe Kryt, plášť příklop pro zhyování odvádění emisí do systému snižování emisí Zkrytý lií žl

24 Úřední věstník Evropské unie L 174/55 BAT 33. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí snížit rozptýlené emise z nodového lití v primární sekundární výroě mědi je použití jedné z níže uvedenýh tehnik neo jejih komine. Použití uzvřené mezipánve Použití uzvřené pomoné pánve Použití příklopu se systémem odsávání vzduhu nd lií pánví neo liím kolem BAT 34. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí snížit rozptýlené emise z elektrolytikýh článků je použití jedné z níže uvedenýh tehnik neo jejih komine. Přidávání surfktntů k elektrolytikým článkům Oeně použitelné Použití krytů neo příklopu pro zhyování odvádění emisí do systému snižování emisí Použitelné pouze pro elektrolytiké články neo rfinční články pro nody s nízkou čistotou. Nelze použít, musí-li ýt článek nezkrytý, y yl teplot článku udržován n zprovtelné úrovni (přiližně 65 C) Uzvřené pevné potruí pro doprvu elektrolytikýh roztoků Oeně použitelné d Odsávání plynů z príh komor ktodového sthovího stroje stroje n prní nodového odpdu Oeně použitelné BAT 35. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí snížit rozptýlené emise z lití slitin mědi je použití jedné z níže uvedenýh tehnik neo jejih komine. Použití krytů neo příklopů pro zhyování odvádění emisí do systému snižování emisí Zkrytí tveniny v udržovíh liíh peíh Zesílený systém sání ( 1 ) ( 1 ) Popis tehniky je uveden v části BAT 36. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí snížit rozptýlené emise z ezkyselinového moření moření kyselinou je použití jedné z níže uvedenýh tehnik. Zpouzdření potruí s mořiím roztokem pomoí řešení s isopropyllkoholem v uzvřeném okruhu Použitelné pouze pro moření měděného válovného drátu v nepřetržitém provozu Zpouzdření potruí s mořiím roztokem pro zhyování odvádění emisí do systému snižování emisí Použitelné pouze pro moření kyselinou v nepřetržitém provozu

25 L 174/56 Úřední věstník Evropské unie Usměrňovné emise prhu Popisy tehnik uvedenýh v této části jsou uvedeny v části Úrovně emisí souvisejíí s nejlepšími dostupnými tehnikmi jsou všehny uvedeny v Tule 3. BAT 37. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí snížit emise prhu kovů do ovzduší z přejímky, skldování, mnipule, přeprvy, měření, míhání, směšování, drení, sušení, řezání třídění surovin pyrolytikého zprování měděnýh špon v primární sekundární výroě mědi je použití tkninového filtru. BAT 38. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí snížit emise prhu kovů do ovzduší ze sušení konentrátu v primární výroě mědi je použití tkninového filtru. V přípdě vysokého oshu orgnikého uhlíku v konentráteh (npř. kolem 10 hmot. %) tkninové filtry přípdně nelze použít (z důvodu upání filtrů) lze použít jiné tehniky (npř. ESP). BAT 39. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí snížit emise prhu kovů do ovzduší (jiné než emise odváděné do zřízení n výrou kyseliny sírové neo kplného SO 2 či do elektrárny) z tvií pee konvertoru primární mědi je použití tkninového filtru /neo mokré prčky plynů. BAT 40. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí snížit emise prhu kovů do ovzduší (jiné než emise odváděné do zřízení n výrou kyseliny sírové) z tvií pee konvertoru sekundární mědi ze zprování polotovrů sekundární mědi je použití tkninového filtru. BAT 41. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí snížit emise prhu kovů do ovzduší z udržoví pee sekundární mědi je použití tkninového filtru. BAT 42. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí snížit emise prhu kovů do ovzduší ze zprování strusky s vysokým oshem mědi v pei je použití tkninového filtru neo odlučovče plynů v komini s ESP. BAT 43. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí snížit emise prhu kovů do ovzduší z nodové pee v primární sekundární výroě mědi je použití tkninového filtru neo odlučovče plynů v komini s ESP. BAT 44. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí snížit emise prhu kovů do ovzduší z nodového lití v primární sekundární výroě mědi je použití tkninového filtru neo, v přípdě odpdníh plynů s oshem vody lízkým rosnému odu, mokré prčky plynů či odlučovče kpek. BAT 45. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí snížit emise prhu kovů do ovzduší z tvií pee n výrou mědi je výěr vsázk surovin podle typu pee použitého systému snižování emisí použití tkninového filtru. Úrovně emisí souvisejíí s Tulk 3 nejlepšími dostupnými tehnikmi pro emise prhu do ovzduší z výroy mědi Prmetr BAT Proes BAT-AEL (mg/nm 3 ) BAT 37 Přejímk, skldování, mnipule, přeprv, měření, míhání, směšování, drení, sušení, řezání třídění surovin pyrolytiké zprování měděnýh špon v primární sekundární výroě mědi 2 5 ( 1 ) ( 4 ) Prh BAT 38 Sušení konentrátu v primární výroě mědi 3 5 ( 2 ) ( 4 ) ( 5 ) BAT 39 Tvií pe konvertor primární mědi (jiné než emise odváděné do zřízení n výrou kyseliny sírové, kplného SO 2 neo elektrárny) 2 5 ( 3 ) ( 4 )

26 Úřední věstník Evropské unie L 174/57 Prmetr BAT Proes BAT-AEL (mg/nm 3 ) BAT 40 Tvií pe konvertor sekundární mědi zprování polotovrů sekundární mědi (jiné než emise odváděné do zřízení n výrou kyseliny sírové) 2 4 ( 2 ) ( 4 ) BAT 41 Udržoví pe sekundární mědi 5 ( 1 ) BAT 42 Zprování strusky s vysokým oshem mědi v pei 2 5 ( 1 ) ( 6 ) BAT 43 Anodová pe (v primární sekundární výroě mědi) 2 5 ( 2 ) ( 4 ) BAT 44 Anodové lití (v primární sekundární výroě mědi) 5 15 ( 2 ) ( 7 ) BAT 45 Pe pro tvení mědi 2 5 ( 2 ) ( 8 ) ( 1 ) Jko průměr z dou oděru vzorků. ( 2 ) Jko denní průměr neo jko průměr z dou oděru vzorků. ( 3 ) Jko denní průměr. ( 4 ) Předpokládá se, že emise prhu udou u dolní hrnie, jsou-li emise těžkýh kovů vyšší než tyto úrovně: 1 mg/nm 3 pro olovo, 1 mg/nm 3 pro měď, 0,05 mg/nm 3 pro rsen, 0,05 mg/nm 3 pro kdmium. ( 5 ) Mjí-li použité konentráty vysoký osh orgnikého uhlíku (npř. kolem 10 hmot. %), lze očekávt emise ž do 10 mg/nm 3. ( 6 ) Předpokládá se, že emise prhu udou u dolní hrnie, jsou-li emise olov vyšší než 1 mg/nm 3. ( 7 ) Dolní hrnie souvisí s používáním tkninového filtru. ( 8 ) Předpokládá se, že emise prhu udou u dolní hrnie, jsou-li emise mědi vyšší než 1 mg/nm Emise orgnikýh sloučenin BAT 46. Nejlepší dostupnou tehnikou umožňujíí snížit emise orgnikýh sloučenin do ovzduší z pyrolytikého zprování měděnýh špon sušení, vytvování tvení sekundárníh surovin je použití jedné z níže uvedenýh tehnik. ( 1 ) Doploví hořák, doploví komor neo regenertivní tepelný oxidátor je omezen energetikým oshem odpdníh plynů, které se zprovávjí, protože odpdní plyny s nízkým oshem energie vyždují použití většího množství pliv Vprvení dsorpční látky v komini s tkninovým filtrem Oeně použitelné Konstruke pee tehniky snižování emisí podle příslušné suroviny Použitelné pouze pro nové pee neo význmné rekonstruke stávjííh peí d Výěr vsázk surovin podle použitého typu pee tehnik zmírňování emisí Oeně použitelné e Tepelná destruke TVOC při vysokýh teplotáh v pei (> C) Oeně použitelné ( 1 ) Popisy tehnik jsou uvedeny v části Úrovně emisí souvisejíí s nejlepšími dostupnými tehnikmi: viz tulk 4.

(Nelegislativní akty) ROZHODNUTÍ

(Nelegislativní akty) ROZHODNUTÍ 9.4.2013 Úřední věstník Evropské unie L 100/1 II (Nelegisltivní kty) ROZHODNUTÍ PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 26. řezn 2013, kterým se stnoví závěry o nejlepšíh dostupnýh tehnikáh (BAT) podle směrnie

Více

(Text s významem pro EHP) (2014/687/EU)

(Text s významem pro EHP) (2014/687/EU) L 284/76 PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 26. září 2014, kterým se stnoví závěry o nejlepšíh dostupnýh tehnikáh (BAT) podle směrnie Evropského prlmentu Rdy 2010/75/EU pro výrou uničiny, ppíru lepenky

Více

Technická dokumentace Ing. Lukáš Procházka

Technická dokumentace Ing. Lukáš Procházka Tehniká dokumente ng Lukáš Proházk Tém: hlvní část dokumentu, orázky, tulky grfy 1) Osh hlvní části dokumentu ) Orázky, tulky grfy ) Vzore rovnie Hlvní část dokumentu Hlvní část dokumentu je řzen v následujíím

Více

E V R O P S K Á Ú M L U V A O K R A J I NĚ

E V R O P S K Á Ú M L U V A O K R A J I NĚ E V R O P S K Á Ú M L U V A O K R A J I NĚ Sdělení Ministerstv zhrničníh věí č. 13/2005 S.m.s. Ministerstvo zhrničníh věí sděluje, že dne 20. říjn 2000 yl ve Florenii přijt Evropská úmluv o krjině. Jménem

Více

Úřední věstník Evropské unie L 151/9

Úřední věstník Evropské unie L 151/9 12.6.2012 Úřední věstník Evropské unie L 151/9 NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 493/2012 ze dne 11. června 2012, kterým se stanoví prováděcí pravidla pro výpočet recyklační účinnosti procesů recyklace odpadních

Více

Test PO - otázky pro ročník 2014/2015

Test PO - otázky pro ročník 2014/2015 Okruh 1 represe Č. Otázk Odp. 1. Signál VPŘED VODU rukou neo svítilnou provádíme: ) ntženou pží několikrát půlkruh nd hlvou ) skrčenou pží několikrát vzpžit vzhůru do výše hlvy ) kmitání prvou pží nhoru

Více

Výroba technologických prostředků

Výroba technologických prostředků Strn Výro tehnologikýh prostředků Firm vyráí rousíí leštíí tělísk, kompoundy má víe než pdesátiletou zkušenost v olsti výroy kermikýh rousííh leštííh tělísek. N těhto zákldeh vznikl jedinečný progrm zhrnujíí

Více

Pájený tepelný výměník XB

Pájený tepelný výměník XB Popis Řd tepelných výměníků XB s mědí pájenou deskou je určen k použití v systémech dálkového vytápění (DH) neo chlzení (DC), npříkld pro výrou užitkové teplé vody, jko pomocné topné stnice k oddělení

Více

(Text s významem pro EHP)

(Text s významem pro EHP) 24.11.2015 L 306/31 PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE (EU) 2015/2119 ze dne 20. listopdu 2015, kterým se stnoví závěry o nejlepších dostupných technikách (BAT) podle směrnice Evropského prlmentu Rdy 2010/75/EU

Více

2 50mm 4x 1x 1x a b c b A B C 1 b b a B b b 6 b b a

2 50mm 4x 1x 1x a b c b A B C 1 b b a B b b 6 b b a 50mm A B C 4x x x 3 4 5 B 6 7 8 9 0 3 4 5 A 3 45 o 3 4 45 o 3 5 6 BEZPEČNOSTNÍ POKYNY Před použitím spotřeiče si přečtěte tento návod k použití. Ushovejte si jej pro pozdější použití. V tomto návodu n

Více

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2006, ročník VI, řada stavební

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2006, ročník VI, řada stavební Sorník vědekýh prí Vysoké školy áňské - Tehniké univerzity Ostrv číslo, rok 2006, ročník VI, řd stvení Ivet SKOTNICOVÁ ZMĚNY VE VÝPOČTOVÝCH METODÁCH TEPELNĚ TECHNICKÝCH NOEM Astrt The rtile desries the

Více

(Text s významem pro EHP)

(Text s významem pro EHP) L 68/4 15.3.2016 NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) 2016/364 ze dne 1. července 2015 o klsifikci rekce stvebních výrobků n oheň podle nřízení Evropského prlmentu Rdy (EU) č. 305/2011 (Text s význmem

Více

Cementotřísková deska CETRIS AKUSTIC

Cementotřísková deska CETRIS AKUSTIC Cementotřísková desk CETRIS AKUSTIC Cementořísková desk CETRIS AKUSTIC je vyráběn oprováním (vyvrtáním prvidelnýh otvorů) zákldního typu desky CETRIS BASIC. Touto úprvou je mimo stávjííh vysokýh mehnikýh

Více

VIESMANN. VITOMAX 200-HW Horkovodní kotel pro přípustnou výstupní teplotu vyšší než 120 C Třítahový kotel Topný výkon 0,52 až 2,84 MW

VIESMANN. VITOMAX 200-HW Horkovodní kotel pro přípustnou výstupní teplotu vyšší než 120 C Třítahový kotel Topný výkon 0,52 až 2,84 MW VIESMANN VITOMAX 200-HW Horkovodní kotel pro přípustnou výstupní teplotu vyšší než 120 C Tříthový kotel Topný výkon 0,52 ž 2,84 MW List technických údjů Obj. č. ceny n poptávku Nepltí k dimenzování kotle.

Více

Instalační návod. Záložní ohřívač nízkoteplotního monobloku Daikin Altherma EKMBUHCA3V3 EKMBUHCA9W1. Instalační návod. čeština

Instalační návod. Záložní ohřívač nízkoteplotního monobloku Daikin Altherma EKMBUHCA3V3 EKMBUHCA9W1. Instalační návod. čeština Záložní ohřívč nízkoteplotního monoloku Dikin Altherm EKMBUHCAV EKMBUHCA9W Záložní ohřívč nízkoteplotního monoloku Dikin Altherm češtin Osh Osh O této dokumentci. O tomto dokumentu... Informce o skříni.

Více

Ultrazvukové hladinové snímače ULS 53

Ultrazvukové hladinové snímače ULS 53 průyslová elektronik Ultrzvukové hldinové sníče ULS 53 Určeno pro liitní ezdotykové sníání výšky hldin kplin, kšovitýh pstovitýh hot v otevřenýh i uzvřenýh nádoáh, jíkáh knáleh, žleh pod. Nstvení uď pooí

Více

E. ZÁSADY ORGANIZACE VÝSTAVBY

E. ZÁSADY ORGANIZACE VÝSTAVBY ,, E. ZÁSADY ORGANIZACE VÝSTAVBY Osh tohoto dokumentu je duševním vlstnitvím společnosti NOVÁ HUŤ Projeke, spol. s r. o. nesmí ýt on ni jeho část ez jejího písemného souhlsu uprvován, předán třetí strně

Více

Varianty snímačů. průmyslová elektronika

Varianty snímačů. průmyslová elektronika průyslová elektronik Ultrzvukové hldinoěry ULM 53 Určeno ke spojitéu ěření výšky hldin kplin, kšovitýh pstovitýh hot v otevřenýh i uzvřenýh nádoáh, jíkáh knáleh, žleh pod. Nstvení uď pooí dvou tlčítek,

Více

Dílčí kvalifikace Strážný Soubor otázek pro písemnou část zkoušky

Dílčí kvalifikace Strážný Soubor otázek pro písemnou část zkoušky Dílčí kvlifike Strážný Souor otázek pro písemnou část zkoušky J.2.1.99 Právní zákldy ezpečnostní činnosti Ústvní právo zákon č. 1/1993 S., Ústv České repuliky, č. 2/1999 S., Listin zákldníh práv svood

Více

PŘÍLOHA. Příloha 6. NAŘÍZENÍ V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) č. /..,

PŘÍLOHA. Příloha 6. NAŘÍZENÍ V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) č. /.., EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 3.5.2013 C(2013) 2458 final PŘÍLOHA Příloha 6 k NAŘÍZENÍ V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) č. /.., kterým se doplňuje směrnie Evropského parlamentu a Rady 2010/30/EU, pokud jde o

Více

Moderně s letitou tradicí

Moderně s letitou tradicí ZPRÁVA O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ ZA ROK 2010 Moderně s letitou trdicí Zprcovl: Schválil: Ing. Tomáš Gociek Ing. Zdeněk Vldár referent životního prostředí ředitel společnosti Slévárny Třinec,.s. Dtum: 01.03.2011

Více

Varianty snímačů. průmyslová elektronika. K limitnímu snímání hladiny elektricky vodivých i nevodivých kapalin

Varianty snímačů. průmyslová elektronika. K limitnímu snímání hladiny elektricky vodivých i nevodivých kapalin průmyslová elektronik Kpitní hldinové snímče CLS 23 K limitnímu snímání hldiny elektriky vodivýh i nevodivýh kplin Miniturní provedení pro přímou montáž do nádrží, jímek, truek Jednoduhé nstvení pomoí

Více

VYHLÁŠKA ze dne 6. prosince 2016 o požadavcích na systém řízení

VYHLÁŠKA ze dne 6. prosince 2016 o požadavcích na systém řízení Částk 166 Sbírk zákonů č. 408 / 2016 Strn 6363 408 VYHLÁŠKA ze dne 6. prosince 2016 o poždvcích n systém řízení Státní úřd pro jdernou bezpečnost stnoví podle 236 zákon č. 263/2016 Sb., tomový zákon, k

Více

Konstrukce na základě výpočtu I

Konstrukce na základě výpočtu I .4.11 Konstruke n zákldě výpočtu I Předpokldy: Pedgogiká poznámk: Je důležité si uvědomit, že následujíí sled příkldů neslouží k tomu, y si žái upevnili mehniký postup n dělení úseček. Jediné, o y si měli

Více

Test PO - otázky pro ročník 2013/2014

Test PO - otázky pro ročník 2013/2014 Okruh 1 represe Č. Otázk Odp. 1. Proudnii hsič přenáší: ) z opskem huií dolů, pod prvou pží neo v levé rue ) z opskem huií dolů, pod levou pží neo v levé rue ) z opskem huií dolů, pod prvou pží neo v prvé

Více

Organizační řád Fyzikální olympiády

Organizační řád Fyzikální olympiády Č.j.: MSMT-32 435/2014-1 Orgnizční řád Fyzikální olympiády Ministerstvo školství, mládeže tělovýhovy v souldu s 3 odst. 5 vyhlášky č. 55/2005 S., o podmínkáh orgnize finnování soutěží přehlídek v zájmovém

Více

Zpráva o provozu spalovny environmentální profil za rok 2002

Zpráva o provozu spalovny environmentální profil za rok 2002 Zpráva o provozu spalovny environmentální profil za rok 2002 V souladu s vyhláškou MŽP č.356/2002 Sb. uveřejňujeme požadované provozní údaje za rok 2002. Tak jak je zvykem v naší firmě podáváme informace

Více

Test PO otázky pro ročník 2008-2009

Test PO otázky pro ročník 2008-2009 Test PO otázky pro ročník 2008-2009 Okruh 1 represe Č. Otázk Správná odp. 1. Podél hdie neo hdiového vedení se hodí: ) vlevo ) vprvo ) liovolně 2. Při hšení pěnou spočívá hlvní hsení účinek: ) v ředění

Více

UKÁZKA TESTU pro písemnou část zkoušky ( Správné odpovědi naleznete na konci testu)

UKÁZKA TESTU pro písemnou část zkoušky ( Správné odpovědi naleznete na konci testu) UKÁZKA TESTU pro písemnou část zkoušky ( Správné odpovědi nleznete n koni testu) Profesní kvlifike 1 Strážný J. 2. 1. 99 Aplikování právníh zákldů ezpečnostní činnosti skupin otázek Ústvní právo zákon

Více

Referenční příručka pro instalační techniky

Referenční příručka pro instalační techniky Referenční příručk pro instlční tehniky + ERLQ004-006-008CA EHVZ04S18CB EHVZ08S18CB češtin Osh Osh 1 Všeoená ezpečnostní optření 3 1.1 O této dokumenti... 3 1.1.1 Význm vrování symolů... 4 1.2 Pro instlčního

Více

Stanice na odstraňování kapalných odpadů aplikace závěrů o BAT

Stanice na odstraňování kapalných odpadů aplikace závěrů o BAT Stanice na odstraňování kapalných odpadů aplikace závěrů o BAT Galuszková Zuzana ČIŽP OI Liberec 11. 6. 2019 Stanice na odstraňování kapalných Kategorie zařízení 5.1 odpadů Zařízení na odstraňování nebo

Více

Komuniké. předsedy Nejvyššího kontrolního úřadu Slovenské republiky. prezidenta Účetního dvora Slovinské republiky

Komuniké. předsedy Nejvyššího kontrolního úřadu Slovenské republiky. prezidenta Účetního dvora Slovinské republiky Komuniké předsedy Nejvyššího kontrolního úřdu Slovenské republiky prezident Účetního dvor Slovinské republiky prezident Nejvyššího kontrolního úřdu, Česká republik prezident rkouského Účetního dvor o výsledcích

Více

Montazni navod. 6'x8' - TwinWall Glazing. Approx. Dim. 248x185x209cm / 97¾"x72¾"x82¼" 13.01_Czech_74085

Montazni navod. 6'x8' - TwinWall Glazing. Approx. Dim. 248x185x209cm / 97¾x72¾x82¼ 13.01_Czech_74085 Montzni nvod 6'x8' - TwinWll Glzing Approx. Dim. 2488509cm / 97¾"x72¾"x82¼" 13.01_Czech_74085 CZ DŮLEŽITÉ Předtím, než zčnete sestvovt tento skleník, si pečlivě přečtěte tyto pokyny. Uchovávejte tyto pokyny

Více

Rovinná napjatost tenzometrická růžice Obsah:

Rovinná napjatost tenzometrická růžice Obsah: 5. leke Rovinná npjtost tenzometriká růžie Osh: 5. Úvod 5. Rovinná npjtost 5. Tenzometriká růžie 4 5.4 Posouzení přípustnosti nměřenýh hodnot deforme resp. vyhodnoenýh npět 7 strn z 8 5. Úvod Při měření

Více

Z P R Á V A O Ž I V O T N Í M P R O S T Ř E D Í Z A R O K 2 0 1 1

Z P R Á V A O Ž I V O T N Í M P R O S T Ř E D Í Z A R O K 2 0 1 1 Z P R Á V A O Ž I V O T N Í M P R O S T Ř E D Í Z A R O K 2 0 1 1 Moderně s letitou trdicí Zprcovl: Ing. Tomáš Gociek referent životního prostředí Schválil: Ing. Zdeněk Vldár ředitel společnosti Slévárny

Více

Referenční příručka pro instalační techniky

Referenční příručka pro instalační techniky Referenční příručk pro instlční tehniky + ERLQ004-006-008CA EHVZ04S18CB EHVZ08S18CB češtin Osh Osh 1 Všeoená ezpečnostní optření 3 1.1 O této dokumenti... 3 1.1.1 Význm vrování symolů... 3 1.2 Pro instlčního

Více

9 Kladiva, průbojníky, sekáče

9 Kladiva, průbojníky, sekáče Kldiv, průojníky, sekáče Speciální postup při výroě kldiv KAIVO 1. Řezání: n stroji, plochá ocel se nřeže do poždovných tvrů:přesností řezu je zjištěn minimální spotře kvlitního mteriálu. 2. Kování: díly

Více

Městský úřad Znojmo odbor dopravy nám. Armády 1213/8, P.O. BOX 36, Znojmo

Městský úřad Znojmo odbor dopravy nám. Armády 1213/8, P.O. BOX 36, Znojmo Městský úřd Znojmo odor doprvy nám. Armády 23/8, P.O. BOX 36, 669 22 Znojmo Oprávněná úřední oso: Ing. Ev Zvdilová Znojmo 25. dun 206 Tel.: 55 26 438 Fx: 55 26 44 E-mil: Ev.Zvdilov@muznojmo.z Sp. zn.:

Více

01-09.7 10.14.CZ Zpětné ventily a zpětné uzavíratelné ventily ZV 226 a ZV 236

01-09.7 10.14.CZ Zpětné ventily a zpětné uzavíratelné ventily ZV 226 a ZV 236 01-09.7 10.14.CZ Zpětné ventily zpětné uzvírtelné ventily ZV 226 ZV 26-1- ZV 226 ZV 26 Zpětné ventily zpětné uzvírtelné ventily 15 ž 200, PN 16, 25 Popis Zpětné ventily ZV 2x6 jsou smočinné uzávěry s vynikjícími

Více

Instalační návod. Daikin Altherma - Adaptér LAN BRP069A61 BRP069A62. Instalační návod Daikin Altherma - Adaptér LAN. čeština

Instalační návod. Daikin Altherma - Adaptér LAN BRP069A61 BRP069A62. Instalační návod Daikin Altherma - Adaptér LAN. čeština BRP069A6 BRP069A6 češtin sh sh této dokumenti. tomto dokumentu... tomto výroku. Komptiilit.... Poždvky systému... Informe o krii. Vylení dptéru LAN... 4 Příprv 4 4. Poždvky n místo instle... 4 4. Přehled

Více

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) č. /.. ze dne 30.4.2013,

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) č. /.. ze dne 30.4.2013, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 30.4.2013 C(2013) 2420 finl NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) č. /.. ze dne 30.4.2013, kterým se mění nřízení (ES) č. 809/2004, pokud jde o poždvky n zveřejňování

Více

FT46. Celonerezové plovákové odvaděče kondenzátu (DN15 až DN50)

FT46. Celonerezové plovákové odvaděče kondenzátu (DN15 až DN50) Místní předpisy mohou omezit použití výrobků. Výrobce si vyhrzuje právo změn uvedených údjů. Copyright 2016 TI-P143-01 ST Vydání 11 Celonerezové plovákové odvděče kondenzátu (DN15 ž ) 4.5 ž 21 br DN15

Více

POROVNÁNÍ EMISNÍCH LIMITŮ A NAMĚŘENÝCH KONCENTRACÍ S ÚROVNĚMI EMISÍ SPOJENÝMI S BAT PRO VÝROBU CEMENTU A VÁPNA (COR 1)

POROVNÁNÍ EMISNÍCH LIMITŮ A NAMĚŘENÝCH KONCENTRACÍ S ÚROVNĚMI EMISÍ SPOJENÝMI S BAT PRO VÝROBU CEMENTU A VÁPNA (COR 1) Ministerstvo životního prostředí Sekce technické ochrany životního prostředí Odbor posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence Čj. 6285/ENV/15 *MIZPP00FESP3* MIZPP00FESP3 Datum 30.01.2015

Více

Dílčí kvalifikace Strážný Soubor otázek pro písemnou zkoušku

Dílčí kvalifikace Strážný Soubor otázek pro písemnou zkoušku Dílčí kvlifike Strážný Souor otázek pro písemnou zkoušku Ústvní právo zákon č. 1/1993 S., Ústv České repuliky, č. 2/1999 S., Listin zákldníh práv svood klíč: vyrt 1 otázku 1. Listin zákldníh práv svood

Více

Montazni navod. Mythos 6'x8' - TwinWall Glazing 248x185x209cm / 96¾"x72¾"x82¼" Pomoc zákazníkûm a linka podpory Mobile: 00420-739-661-428

Montazni navod. Mythos 6'x8' - TwinWall Glazing 248x185x209cm / 96¾x72¾x82¼ Pomoc zákazníkûm a linka podpory Mobile: 00420-739-661-428 Montzni nvod Mythos 6'x8' - TwinWll Glzing 2488509cm / 96¾"x72¾"x82¼" Czech_71190 Pomoc zákzníkûm link podpory Moile: 00420-739-661-428 www.plrmpplictions.com CZ DŮLEŽITÉ Předtím, než zčnete sestvovt tento

Více

Seminář KONEKO k vyhlášce č. 415/2012 Sb. Praha, 23. května 2013. Zjišťování a vyhodnocování úrovně znečišťování ovzduší

Seminář KONEKO k vyhlášce č. 415/2012 Sb. Praha, 23. května 2013. Zjišťování a vyhodnocování úrovně znečišťování ovzduší Seminář KONEKO k vyhlášce č. 415/2012 Sb. Praha, 23. května 2013 Zjišťování a vyhodnocování úrovně znečišťování ovzduší Nástroje regulující úroveň znečišťování (1/2) Nástroje omezující emise znečišťujících

Více

Úřední věstník Evropské unie 25.6.2004 ÚŘEDNÍ VĚSTNÍK EVROPSKÉ UNIE

Úřední věstník Evropské unie 25.6.2004 ÚŘEDNÍ VĚSTNÍK EVROPSKÉ UNIE 03/sv. 45 75 32004R0854 25.6.2004 ÚŘEDNÍ VĚSTNÍK EVROPSKÉ UNIE L 226/83 NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 854/2004 ze dne 29. dubn 2004, kterým se stnoví zvláštní prvidl pro orgnizci úředních

Více

ROZVAHA (v celých tisících Kč) název účetní jednotky

ROZVAHA (v celých tisících Kč) název účetní jednotky Zprováno v souldu s vyhláškou č. 00/00 S., ve znění pozdějšíh předpisů ROZVAHA (v elýh tisííh Kč) název účetní jednotky Ohodní firm neo jiný ke dni 3..03 AGRS,.s. IČ 7 8 68 Sídlo, ydliště neo místo podnikání

Více

Referenční příručka pro instalační techniky

Referenční příručka pro instalační techniky Referenční příručk pro instlční tehniky EPGA11DAV3 EPGA14DAV3 EPGA16DAV3 EAVZ16S18DA6V EAVZ16S23DA6V EAVZ16S18DA9W EAVZ16S23DA9W češtin Osh Osh 1 Všeoená ezpečnostní optření 3 1.1 O této dokumenti... 3

Více

Měřící transformátory proudu

Měřící transformátory proudu Měřií trnsformátory očníky Měříí trnsformátory proudu www.irutor.om Měřií trnsformátory očníky Měříí trnsformátory proudu Měříí trnsformátory proudu jsou používány k převedení vysokého jmenovitého proudu

Více

pro čajovou ligu družstev Č l á n e k I. - O r g a n i z a c e soutěže

pro čajovou ligu družstev Č l á n e k I. - O r g a n i z a c e soutěže H r í ř á d pro čjovou ligu družstev Č l á n e k I. - O r g n i z e soutěže I-1. Vymezení soutěže Soutěž je pořádán pro družstv složená z hráčů, kteří hrjí go pro zpestření svého volného čsu htějí změřit

Více

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1935/2004

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1935/2004 ze dne 27. říjn 2004 Nřízení Evropského prlmentu Rdy (ES) č. 1935/2004 o mteriálech předmětech určených pro styk s potrvinmi o zrušení směrnic 80/590/EHS 89/109/EHS EVROPSKÝ PARLAMENT A RADA EVROPSKÉ UNIE,

Více

abtech 3 anamet 15 bimed 105 reiku 141 abtech Tiskové chyby v katalogu vyhrazeny.

abtech 3 anamet 15 bimed 105 reiku 141 abtech Tiskové chyby v katalogu vyhrazeny. 3 15 105 11 Vydáno: 3/201 Tiskové hyy v ktlogu vyhrzeny. osh Ateh je Němeká společnost, která se zývá vývojem výroou skříněk do strojního průmyslu. Skříňky se vyznčují svojí kvlitou, pevností, vysokým

Více

AO XXX Kontrolní list Systém řízení výroby

AO XXX Kontrolní list Systém řízení výroby AO XXX Kontrolní list Systém řízení výroy Výroek: Přísy o stříkného etonu přísy o virolisovného etonu Ztříění le př. 2 NV 312 Tulk Skupin Tehn. Speif.: 1 4 Výroe: IČ: Ares: Dtum prověrky: Výron: Č. Požvek

Více

Větvené mazací systémy a jejich proudové poměry tribologicko-hydraulické aspekty

Větvené mazací systémy a jejich proudové poměry tribologicko-hydraulické aspekty OBHAJOBA DISETAČNÍ PÁCE Větvené mzcí systémy jejich proudové poměry triologicko-hydrulické spekty PhD student: Ing. Antonín Dvořák Školitel: Doc. NDr. Ing. Josef Nevrlý, CSc. Ústv konstruování VUT- BNO

Více

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í CZ.1.07/2.2.00/15.0324 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

(Text s významem pro EHP)

(Text s významem pro EHP) 9.9.2015 L 235/7 PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2015/1502 ze dne 8. září 2015, kterým se stnoví minimální technické specifikce postupy pro úrovně záruky prostředků pro elektronickou identifikci podle čl.

Více

Solární technika teorie

Solární technika teorie Solární tehnik teorie Stále víe se zesiluje tlk n využití onovitelnýh zdrojů tepl. K těmto zdrojům ptří i slune. Energii ze slune lze využívt ktivně i psivně. Aktivními prvky jsou solární kolektory n ohřev

Více

CZ Zpětné ventily a zpětné uzavíratelné ventily

CZ Zpětné ventily a zpětné uzavíratelné ventily 01-09.7 05.15.CZ Zpětné ventily zpětné uzvírtelné ventily -1- ZV 6 ZV 6 Zpětné ventily zpětné uzvírtelné ventily 15 ž 00, PN 16, 5 Popis Zpětné ventily ZV x6 jsou smočinné uzávěry s vynikjícími vlstnostmi

Více

Fosfor a sloučeniny fosforu. Suroviny. Sloučeniny. kalcinace pro oddělení organických. Kyselina trihydrogenfosforečná H3PO4

Fosfor a sloučeniny fosforu. Suroviny. Sloučeniny. kalcinace pro oddělení organických. Kyselina trihydrogenfosforečná H3PO4 Fosfor a sloučeniny fosforu Sloučeniny Fosfor bílý Kyselina trihydrogenfosforečná H3PO4 Suroviny Apatit Ca5 (PO4)3(F, OH, Cl) fluoroapatity úpravy mletí promývání sítování magnetické oddělování oxidů železa

Více

QuickSeal Bandage - Klinická studie

QuickSeal Bandage - Klinická studie QuikSel Bndge - Kliniká studie Kliniká studie účinku výroku kryího ovzu QuikSel Bndge u pientů s vytypovnými skupinmi dermtóz Trofiké vředy předkolení (postphleitikého neo jiného původu), sekundárně impetiginizovné

Více

A. PRŮVODNÍ ZPRÁVA. 15P037SSK-Zp. Horní Bludovice Obec Horní Bludovice DÚR 1/8

A. PRŮVODNÍ ZPRÁVA. 15P037SSK-Zp. Horní Bludovice Obec Horní Bludovice DÚR 1/8 ,, A. PRŮVODNÍ ZPRÁVA Osh tohoto dokumentu je duševním vlstnitvím společnosti nesmí ýt on ni jeho část ez jejího písemného souhlsu uprvován, předán třetí strně neo použit k jiným účelům, než vyplývá ze

Více

Systémy suché výstavby. Tro149.cz 05/2018. Montážní návod. Cleaneo Single Smart. Montážní návod

Systémy suché výstavby. Tro149.cz 05/2018. Montážní návod. Cleaneo Single Smart. Montážní návod Systémy suché výstvy Tro49.cz Montážní návod 0/208 Cleneo Single Smrt Montážní návod Osh Úvod Všeoecné pokyny...3 Uživtelské pokyny...3 Bezpečnostní pokyny...3 Doporučené použití produktů systémů...3 Montáž

Více

Referenční příručka pro instalační techniky

Referenční příručka pro instalační techniky Referenční příručk pro instlční tehniky ROTEX HPSU nízkoteplotní Bi lo + RRLQ004-006-008CA RHBH/X04+08CB ROTEX HPSU nízkoteplotní Bi lo češtin Osh Osh Všeoená ezpečnostní optření 3. O této dokumenti...

Více

Test PO - otázky pro ročník 2012/2013

Test PO - otázky pro ročník 2012/2013 Okruh 1 represe Č. Otázk Odp. 1. Jkým pohyem prvé ruky vyjádříte signál NEBEZPEČÍ. VŠICHNI ZPĚT. : ) ntženou pží několikrát půlkruh nd hlvou ) kmitání pží nhoru dolů do strny ) ntženou pží několikrát kruh

Více

Test PO - otázky pro ročník 2017/2018

Test PO - otázky pro ročník 2017/2018 Okruh 1 represe Č. Otázk Odp. 1. Proudnii hsič přenáší: ) z opskem huií dolů, pod prvou pží neo v levé rue ) z opskem huií dolů, pod levou pží neo v levé rue ) z opskem huií dolů, pod prvou pží neo v prvé

Více

montážní návod pro hydromasážní box kočka AploMačka doporučuje.

montážní návod pro hydromasážní box kočka AploMačka doporučuje. montážní návod pro hydromsážní ox WIGO kočk AploMčk doporučuje. INSTRUKCE K MONTÁŽI A UŽÍVÁNÍ MASÁŽNÍHO BOXU WIGO Děkujeme z zkoupení nšeho produkt. Před instlí msážního oxu (dále jen MB) si pečlivě přečtěte

Více

VIESMANN VITOPLEX 300 Nízkoteplotní olejový/plynový topný kotel Výkon 90 až 500 kw

VIESMANN VITOPLEX 300 Nízkoteplotní olejový/plynový topný kotel Výkon 90 až 500 kw VIESMANN VITOPLEX 300 Nízkoteplotní olejový/plynový topný kotel Výkon 90 ž 500 kw List technických údjů Obj. čísl ceny: viz ceník VITOPLEX 300 Typ TX3A Nízkoteplotní olejový/plynový topný kotel Tříthový

Více

Soubor otázek pro písemnou část zkoušky - test

Soubor otázek pro písemnou část zkoušky - test Souor otázek pro písemnou část zkoušky - test Profesní kvlifike 1 Strážný J. 2. 1. 99 Aplikování právníh zákldů ezpečnostní činnosti skupin otázek Ústvní právo zákon č. 1/1993 S., Ústv České repuliky,

Více

Referenční příručka pro instalační techniky

Referenční příručka pro instalační techniky Referenční příručk pro instlční tehniky Kompktní hldií jednotky typu vzduh-vod kompktní tepelná čerpdl typu vzduh-vod EWAQ006BAVP EWAQ008BAVP EWYQ006BAVP EWYQ008BAVP EKCB07CAV3 EKCB07CAV3 EKMBUHCA3V3 EKMBUHCA9W

Více

Instalační příručka. ROTEX - adaptér LAN RBRP069A61. Instalační příručka ROTEX - adaptér LAN. čeština

Instalační příručka. ROTEX - adaptér LAN RBRP069A61. Instalační příručka ROTEX - adaptér LAN. čeština češtin sh sh této dokumenti Adptér LAN RTEX umožňuje řízení systému tepelného čerpdl RTEX pomoí plike v závislosti n modelu umožňuje integri systému tepelného čerpdl do plike Smrt Grid.. tomto dokumentu...

Více

Referenční příručka pro instalační techniky

Referenční příručka pro instalační techniky Referenční příručk pro instlční tehniky Nízkoteplotní split systém Dikin Altherm + ERLQ004-006-008CA EHVH/X04S18CB EHVH/X08S18+6CB Referenční příručk pro instlční tehniky Nízkoteplotní split systém Dikin

Více

Referenční příručka pro instalační techniky

Referenční příručka pro instalační techniky Referenční příručk pro instlční techniky Tepelné čerpdlo země/vod Dikin Altherm Referenční příručk pro instlční techniky Tepelné čerpdlo země/vod Dikin Altherm češtin Osh Osh 1 Všeoecná ezpečnostní optření

Více

ŠOUPÁTKA DOMOVNÍ PŘÍPOJKY

ŠOUPÁTKA DOMOVNÍ PŘÍPOJKY ŠOUPÁTKA DOMOVNÍ PŘÍPOJKY přehled Konstrukční hrkteristiky Šoupátk z tvárné litiny měketěsnií klínové s hldkým volným průtokovým knálem přírubová šoupátk šoupátk s ISO hrdly šoupátk závitová vevřoví šoupátk

Více

PROFESIONÁLNÍ BENZÍNOVÉ ELEKTROCENTRÁLY

PROFESIONÁLNÍ BENZÍNOVÉ ELEKTROCENTRÁLY PROFEIONÁLNÍ BENZÍNOVÉ ELEKTROCENTRÁLY KATALOG 2012/2013 Benzínové elektroentrály www.gesn.om MOTOR Jednofázové elektroentrály oustrojí motor-lternátor je upevněno n silentloíh v trukovém rámu. Elektriká

Více

2. ÚVODNÍ USTANOVENÍ KANALIZAČNÍHO ŘÁDU

2. ÚVODNÍ USTANOVENÍ KANALIZAČNÍHO ŘÁDU 2. ÚVODNÍ USTANOVENÍ KANALIZAČNÍHO ŘÁDU Účelem kanalizačního řádu je stanovení podmínek, za nichž se producentům odpadních vod (odběratelům) povoluje vypouštět do kanalizace odpadní vody z určeného místa,

Více

Soubor otázek pro písemnou část zkoušky - test

Soubor otázek pro písemnou část zkoušky - test Souor otázek pro písemnou část zkoušky - test Dílčí kvlifike 1 Strážný J.2.1.99 Aplikování právníh zákldů ezpečnostní činnosti skupin otázek Ústvní právo zákon č. 1/1993 S., Ústv České repuliky, č. 2/1999

Více

Petr Šašek, Pavel Schmidt, Jiří Mann S 7 DLOUHODOBÝ MONITORING STAVEBNĚ REKULTIVAČNÍCH SMĚSÍ

Petr Šašek, Pavel Schmidt, Jiří Mann S 7 DLOUHODOBÝ MONITORING STAVEBNĚ REKULTIVAČNÍCH SMĚSÍ Petr Ššek, Pvel Schmidt, Jiří Mnn S 7 Výzkumný ústv pro hnědé uhlí.s., Budovtelů 2830, Most,ssek@vuhu.cz DLOUHODOBÝ MONITORING STAVEBNĚ REKULTIVAČNÍCH SMĚSÍ Abstrkt Cílem dlouhodobého monitoringu stvebně

Více

Referenční příručka pro instalační techniky

Referenční příručka pro instalační techniky Referenční příručk pro instlční tehniky + ERLQ004-006-008CA EHVH/X04S18CB EHVH/X08S18+6CB češtin Osh Osh 1 Všeoená ezpečnostní optření 4 1.1 O této dokumenti... 4 1.1.1 Význm vrování symolů... 4 1. Pro

Více

e Stavby pro reklamu podle 3 odst. 2. f

e Stavby pro reklamu podle 3 odst. 2. f Jenouhé stvy, terénní úprvy uržoví práe vyžujíí ohlášení 104 ost. 1 stveního zákon Stvení záměr Formulář Umístění Stvy pro ylení pro roinnou rekrei o 150 m 2 elkové zstvěné plohy, s jením pozemním polžím

Více

{ } ( ) ( ) 2.5.8 Vztahy mezi kořeny a koeficienty kvadratické rovnice. Předpoklady: 2301, 2508, 2507

{ } ( ) ( ) 2.5.8 Vztahy mezi kořeny a koeficienty kvadratické rovnice. Předpoklady: 2301, 2508, 2507 58 Vzth mezi kořen koefiient kvdrtiké rovnie Předpokld:, 58, 57 Pedgogiká poznámk: Náplň zřejmě přeshuje možnost jedné vučoví hodin, příkld 8 9 zůstvjí n vičení neo polovinu hodin při píseme + + - zákldní

Více

Pájený výměník tepla, XB

Pájený výměník tepla, XB Popis / plikce Deskové výměníky tepl pájené mědí řdy XB jsou určené pro použití v soustvách centrálního zásoování teplem (tzn. v klimtizčních soustvách, v soustvách určených pro vytápění neo ohřev teplé

Více

Ochrana ovzduší ve státní správě XIII, teorie a praxe

Ochrana ovzduší ve státní správě XIII, teorie a praxe ZMĚNY VE STANOVOVÁNÍ ZJIŠŤOVÁNÍ EMISÍ VÝPOČTEM A JEJICH DOPADY NA PROVOZOVATELE Ochrana ovzduší ve státní správě XIII, teorie a praxe Magdalena Tomášková, odbor ochrany ovzduší Ostrava 16. listopadu 2018

Více

ROZVAHA v plném rozsahu ke dni...

ROZVAHA v plném rozsahu ke dni... Oshuje závzný výčet informí uvedený ve vyhláše MF / S. Účetní jednotk doručí účetní závěrku součsně s doručením dňového přiznání z dň z příjmů x příslušnému finnčnímu úřdu ROZVAHA v plném rozshu ke dni...

Více

CAT-E 0033-05. Dávkovací čerpadla. LK typ

CAT-E 0033-05. Dávkovací čerpadla. LK typ CAT-E 0033-0 Dávkovcí čerpdl LK typ Určená pro různorodá použití v chemickém průmyslu. Dávkovcí čerpdlo typu LK firmy Iwki má hncí dvouvčkovou část se šnekovým převodem. Čerpdlo se vyznčuje kompktností,

Více

1. V jakých typech sloučenin se železo v přírodě nachází? 2. Jmenujte příklad jedné železné rudy (název a vzorec):

1. V jakých typech sloučenin se železo v přírodě nachází? 2. Jmenujte příklad jedné železné rudy (název a vzorec): ŽELEZO - cvičení 1. V jakých typech sloučenin se železo v přírodě nachází? 2. Jmenujte příklad jedné železné rudy (název a vzorec): 1. V jakých typech sloučenin se železo v přírodě nachází? V oxidech,

Více

Konstrukce 250 Pneumatické regulační ventily typ 3251-1 a typ 3251-7. Přímý ventil typ 3251. Provedení podle DIN

Konstrukce 250 Pneumatické regulační ventily typ 3251-1 a typ 3251-7. Přímý ventil typ 3251. Provedení podle DIN Konstrukce 250 Pneumtické regulční ventily typ 3251-1 typ 3251-7 Přímý ventil typ 3251 Provedení podle DIN Použití Regulční ventil pro procesní techniku při vysokých průmyslových poždvcích Jmenovitá světlost

Více

Referenční příručka pro instalační techniky

Referenční příručka pro instalační techniky Referenční příručk pro instlční tehniky + ERLQ004-006-008CA EHBH/X04+08CB češtin Osh Osh 1 Všeoená ezpečnostní optření 4 1.1 O této dokumenti... 4 1.1.1 Význm vrování symolů... 4 1. Pro instlčního tehnik...

Více

NABÍDKA č. 2013/10. nových technických norem, tiskovin a publikací, připravených k vydání

NABÍDKA č. 2013/10. nových technických norem, tiskovin a publikací, připravených k vydání NABÍDKA č. 2013/10 nových technických norem, tiskovin publikcí, připrvených k vydání Nbídkový list vyplňte v podbrvených polích zšlete lskvě e-milem (jko přílohu) n dresu info@technickenormy.cz nebo fxem

Více

Referenční příručka pro instalační techniky

Referenční příručka pro instalační techniky Referenční příručk pro instlční tehniky + ERLQ004-006-008CA EHVH04S18CBV EHVH08S18+26CBV češtin Osh Osh 1 Všeoená ezpečnostní optření 4 1.1 O této dokumenti... 4 1.1.1 Význm vrování symolů... 4 1.2 Pro

Více

Referenční příručka pro instalační techniky

Referenční příručka pro instalační techniky Referenční příručk pro instlční tehniky + ERLQ004-006-008CA EHBH/X04+08CB češtin Osh Osh 1 Všeoená ezpečnostní optření 3 1.1 O této dokumenti... 3 1.1.1 Význm vrování symolů... 3 1.2 Pro instlčního tehnik...

Více

ROZHODNUTÍ KOMISE. ze dne 27. června 2002,

ROZHODNUTÍ KOMISE. ze dne 27. června 2002, ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 27. června 2002, kterým se mění příloha II směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/53/ES o vozidlech s ukončenou životností (oznámeno pod číslem K(2002) 2238) (Text s významem

Více

Petriho sítě PES 2007/2008. ceska@fit.vutbr.cz. Doc. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. vojnar@fit.vutbr.cz

Petriho sítě PES 2007/2008. ceska@fit.vutbr.cz. Doc. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. vojnar@fit.vutbr.cz PES Petriho sítě p. 1/34 Petriho sítě PES 2007/2008 Prof. RNDr. Miln Češk, CS. esk@fit.vutr.z Do. Ing. Tomáš Vojnr, Ph.D. vojnr@fit.vutr.z Sz: Ing. Petr Novosd, Do. Ing. Tomáš Vojnr, Ph.D. (verze 06.04.2010)

Více

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci POKYN PRO TVORBU A OBSAH ZPRÁVY O REALIZACI OPERAČNÍHO PROGRAMU PRO MONITOROVACÍ VÝBOR

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci POKYN PRO TVORBU A OBSAH ZPRÁVY O REALIZACI OPERAČNÍHO PROGRAMU PRO MONITOROVACÍ VÝBOR MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinci POKYN PRO TVORBU A OBSAH ZPRÁVY O REALIZACI OPERAČNÍHO PROGRAMU PRO MONITOROVACÍ VÝBOR ŘÍJEN 2014 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Odbor řízení

Více

KANALIZAČNÍ ŘÁD STOKOVÉ SÍTĚ MĚSTA BRANDÝS NAD LABEM STARÁ BOLESLAV. doplněk č.1.

KANALIZAČNÍ ŘÁD STOKOVÉ SÍTĚ MĚSTA BRANDÝS NAD LABEM STARÁ BOLESLAV. doplněk č.1. KANALIZAČNÍ ŘÁD STOKOVÉ SÍTĚ MĚSTA BRANDÝS NAD LABEM STARÁ BOLESLAV doplněk č.1. červen 2013 Kanalizační řád stokové sítě Brandýs nad Labem - Stará Boleslav dopněk č. 1 Záznamy o platnosti doplňku č. 1

Více

Zákon 86/2002 Sb. o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů

Zákon 86/2002 Sb. o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů Zákon 86/2002 Sb. o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů 1 Zákon 86/2002 Sb. řeší ochranu ovzduší před znečišťujícími látkami ochranu ozonové vrstvy Země ochranu klimatického systému Země

Více

Instalační návod. Záložní ohřívač pro venkovní jednotky s integrovanými hydraulickými součástmi EKMBUHCA3V3 EKMBUHCA9W1.

Instalační návod. Záložní ohřívač pro venkovní jednotky s integrovanými hydraulickými součástmi EKMBUHCA3V3 EKMBUHCA9W1. Záložní ohřívč pro venkovní jednotky s integrovnými hydrulickými EKMBUHCAV EKMBUHCA9W Záložní ohřívč pro venkovní jednotky s integrovnými hydrulickými češtin Osh Osh O této dokumentci. O tomto dokumentu...

Více

Střední škola obchodu, řemesel, služeb a Základní škola, Ústí nad Labem, příspěvková organizace Vzdělávací středisko Trmice

Střední škola obchodu, řemesel, služeb a Základní škola, Ústí nad Labem, příspěvková organizace Vzdělávací středisko Trmice Střední škol ohodu, řemesel, služe Zákldní škol, Ústí nd Lem, příspěvková orgnize Vzděláví středisko Trmie MATURITNÍ TÉMATA Předmět: Mtemtik Oor vzdělání: Ekonomik podnikání Školní rok: 0/06 Tříd: EKP

Více

Referenční příručka pro instalační techniky

Referenční příručka pro instalační techniky Referenční příručk pro instlční tehniky Hyridní tepelné čerpdlo Dikin Altherm + EVLQ05+08CA EHYHBH05AA EHYHBH/X08AA Referenční příručk pro instlční tehniky Hyridní tepelné čerpdlo Dikin Altherm češtin

Více