Návod pro vykazování dat do AnaCredit. Úvodní informace

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Návod pro vykazování dat do AnaCredit. Úvodní informace"

Transkript

1 Návod pro vykazování dat do AnaCredit Úvodní informace

2 Verze dokumentu: Verze Komentář Datum 1.0 Vytvoření první verze souboru 18/12/ Vyznačení všech požadavků souvisejících se sběrem dat za fyzické osoby, které nejsou součástí od začátku projektu AnaCredit. Přidání odkazu na dokument Specifika a scénáře vykazování dat AnaCredit prostřednictvím systému MtS-ISL-SÚD-SDNS 02/01/ /06/2018 Relevantní dokumenty: AnaCredit_Reports_Structure AnaCredit_Validation_Checks AnaCredit_Methodological_Sheets AnaCredit_Specific_Requirements_Credit_Data AnaCredit_Specific_reporting_via_MtS-ISL-SUD-SDNS RIAD_Counterparty_Reference_Data RIAD_Validation_Checks

3 1 Úvod Účelem tohoto dokumentu je popsat základní principy zasílání úvěrových dat do AnaCredit a referenčních údajů o protistranách do RIAD. Důležité upozornění: Záměr ČNB sbírat a zpracovávat v rámci AnaCredit údaje o fyzických osobách (FO) narazil na restriktivní postoj Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), který se na dotaz ČNB ohledně interpretace nového nařízení EU o ochraně osobních údajů (GDPR) přiklonil k výslovnému zakotvení povinnosti zpracovávat osobní údaje Českou národní bankou do zákona. ČNB nadále trvá na svém požadavku ohledně sběru dat za FO a v souladu s tím usiluje o zapracování příslušného ustanovení do zákona o České národní bance. ČNB do doby existence zákonného zmocnění nebude sbírat data za FO. Dokud ČNB nebude disponovat potřebným zmocněním, všechny požadavky v souvislosti se sběrem dat za FO v tomto dokumentu lze považovat za irelevantní. Pro přehlednost byly tyto požadavky podbarveny. Vzhledem k době potřebné pro získání zákonného zmocnění je nezbytné zúžit rozsah sběru dat od tak, aby data ve smyslu níže uvedeného textu vyhovovala následujícím kritériím: - pouze podnikatelské výkazy; - alespoň jedním z dlužníků je PO (ostatní spoludlužníci se nevykazují); - nezasílají se referenční data FO podnikajících do RIAD (ani pro zachycení vlastnické struktury); - ručitel, kterým je FO, se nevykazuje. Lokální přípravy projektu by měly probíhat v plném rozsahu, ovšem s etapizací zohledňující pozdější náběh sběru dat obsahujících údaje o FO. 2 Předmět vykazování 2.1 Předmět vykazování Předmětem vykazování AnaCredit dle nařízení ECB 2016/867 ze dne 18. května 2016 o shromažďování podrobných údajů o úvěrech a úvěrovém riziku (ECB/2016/13) jsou detailní data o pohledávkách vykazujících subjektů za právnickými osobami. V České republice jsou požadavky stanovené nařízení ECB doplněny o tzv. národní požadavky 1. Národní požadavky zahrnují zejména: Zrušení prahové hranice EUR pro vykazování úvěrových dat; Doplnění vykazovaných úvěrů o pohledávky za fyzickými osobami (podnikateli i nepodnikajícími); 1 Tato národní specifika musí být zohledňována při četbě a výkladu AnaCredit manuálu a souvisejících dokumentů, jejichž autorem je ECB a jež nezohledňují specifické požadavky jednotlivých centrálních bank.

4 Doplnění vykazovaných typů instrumentů o úvěrové přísliby, finanční záruky a akreditivy; Doplnění vykazovaných atributů o dodatečné údaje, především rizikové charakteristiky. 2.2 Vykazující subjekty Vykazujícími subjekty jsou banky a pobočky zahraničních bank v České republice. 2 Vykazující subjekty vykazují data i za sledované subjekty, což jsou institucionální jednotky vykazujícího subjektu, tj. institucionální jednotka vykazujícího subjektu v České republice a institucionální jednotky, které jsou zahraničními pobočkami českých bank na území států jiných než je Česká republika. 2.3 Rozsah a struktura vykazovaných údajů Rozsah vykazovaných údajů pokrývá činnost bank a poboček zahraničních bank v rámci České republiky. Současně jsou samostatně vykazována také data za pobočky tuzemských bank v zahraničí (viz vykazující a sledované subjekty výše). Pro účely sběru se rozlišují úvěrová a referenční data. Úvěrová data jsou rozdělena do výkazů podle předmětu dat (nástroj, zajištění), periodicity vykazování a osoby dlužníka. S ohledem na poslední uvedené kritérium bude sbíráno 12 podnikatelských a 12 nepodnikatelských úvěrových výkazů. Podnikatelské výkazy označují výkazy dat o pohledávkách za dlužníky, jimiž jsou právnické osoby (PO) či fyzické osoby podnikající (FOP); v případě spoludlužníků postačuje pro zařazení do podnikatelských pohledávek jediná PO či FOP. Nepodnikatelské výkazy označují výkazy dat o pohledávkách za dlužníky, jimiž jsou výlučně fyzické osoby nepodnikající (FON). Výkazy úvěrových dat zasílají vykazující subjekty prostřednictvím sběrného systému MtS-ISL-SUD-SDNS. Referenční data PO a FOP jako protistran vystupujících v rámci úvěrových vztahů pro AnaCredit tvoří samostatnou skupinu požadovaných údajů a jsou sbírána odděleně od úvěrových dat prostřednictvím systému ČNB RIAD. Referenční data FON se (obdobně jako data úvěrová) zasílají prostřednictvím sběrného systému MtS-ISL-SUD-SDNS. 3 Úvěrová data 3.1 Kanály pro zasílání úvěrových dat Data AnaCredit (vyjma referenčních dat PO a FOP, která budou vykazována přímo do ČNB RIAD) budou zasílána do ČNB prostřednictvím sběrného systému MtS-ISL-SUD-SDNS. Pro účely zasílání dat mohu vykazující subjekty využít následující kanály: 1) EDI/EDIFACT, 2) Sběr dat od nebankovních subjektů (SDNS), 3) SDNS-WS. 2 Dle výše uvedeného nařízení ECB jsou vykazujícími subjekty také družstevní záložny, nicméně tomuto segmentu bude při dodržení podmínek uvedených v článku 16 nařízení ECB udělena úplná výjimka z vykazování.

5 Všechna pravidla a postupy pro zasílání dat do AnaCredit jsou popsána v dokumentu Specifika a scénáře vykazování do AnaCredit prostřednictvím systému MtS-ISL-SÚD- SDNS (viz webová stránka ČNB). Metodika sběru dat za AnaCredit (popis výkazů, definice parametrů, informačních prvků, číselníky, kontroly) bude kromě jiného zveřejněna v aplikaci SDNS v části metodické informace ve funkční oblasti AnaCredit. 3.2 Struktura zasílání úvěrových dat výkazy AnaCredit Pro účely definice sběru jsou požadovaná data rozdělena do vzájemně propojených datových tabulek, dle granularity a periodicity vykazování. Relační struktura je převedena do podoby standardních výkazů sběrného systému. Pro účely sběru dat je ve sběrném systému vytvořena funkční oblast AnaCredit. V rámci funkční oblasti AnaCredit budou sbírány následující výkazy. Pro úvěry, kde v roli dlužníka vystupuje alespoň jedna PO nebo FOP ( podnikatelské výkazy ) PANACR02 Měsíční výkaz o nástrojích (PAN (ČNB) 02-12) PANACR03 Měsíční výkaz o finančních údajích (PAN (ČNB) 03-12) PANACR04 Měsíční výkaz o vztazích mezi protistranami a nástroji (PAN (ČNB) 04-12) PANACR05 Měsíční výkaz o společných závazcích (PAN (ČNB) 05-12) PANACR06 Čtvrtletní výkaz o účetních údajích (PAN (ČNB) 06-04) PANACR07 Měsíční výkaz o přijatém zajištění (ČNB) 07-12) PANACR08 Měsíční výkaz vztazích mezi přijatým zajištěním a nástroji (PAN (ČNB) 08-12) PANACR09 Měsíční výkaz o riziku protistran (PAN (ČNB) 09-12) PANACR10 Měsíční výkaz o selhání protistran (PAN (ČNB) 10-12) PANACR21 Měsíční výkaz o vztazích mezi nástroji (PAN (ČNB) 21-12) PANACR22 Čtvrtletní výkaz o úvěrovém riziku nástrojů (PAN (ČNB) 22-04) PANACR23 Měsíční výkaz o ekonomicky spjatých skupinách protistran (PAN (ČNB) 23-12) Pro úvěry, kde v roli dlužníka vystupuje pouze FON FANACR01 Měsíční výkaz o protistranách obyvatelstvo (FAN (ČNB) 01-12) FANACR02 Měsíční výkaz o nástrojích obyvatelstvo (FAN (ČNB) 02-12) FANACR03 Měsíční výkaz o finančních údajích obyvatelstvo (FAN (ČNB) 03-12) FANACR04 Měsíční výkaz o vztazích mezi protistranami a nástroji obyvatelstvo (FAN (ČNB) 04-12) FANACR05 Měsíční výkaz o společných závazcích obyvatelstvo (FAN (ČNB) 05-12) FANACR06 Čtvrtletní výkaz o účetních údajích obyvatelstvo (FAN (ČNB) 06-04) FANACR07 Měsíční výkaz o přijatém zajištění obyvatelstvo (FAN (ČNB) 07-12)

6 FANACR08 Měsíční výkaz o vztazích mezi přijatým zajištěním a nástroji obyvatelstvo (FAN (ČNB) 08-12) FANACR09 Měsíční výkaz o riziku protistran obyvatelstvo (FAN (ČNB) 09-12) FANACR10 Měsíční výkaz o selhání protistran obyvatelstvo (FAN (ČNB) 10-12) FANACR21 Měsíční výkaz o vztazích mezi nástroji obyvatelstvo (FAN (ČNB) 21-12) FANACR22 Čtvrtletní výkaz o úvěrovém riziku nástrojů obyvatelstvo (FAN (ČNB) 22-04) Z hlediska vykazování se jedná o výkazy: Dynamické výkaz, kde jsou metodikou přesně stanoveny sloupce. Počet řádků s hodnotami údajů závisí na aktuální situaci vykazujícího subjektu; Dělitelné speciální typ výkazu, jehož data lze zaslat ve více než jedné zprávě. Každý řádek v rámci dělitelného výkazu je identifikován pomocí jednoznačné kombinace parametrů (primárních klíčů) daného výkazu. Definice výkazů, informačních prvků, parametrů, číselníků, aplikovaných kontrol je uvedena v metodice AnaCredit, která je/bude zveřejněna na webových stránkách ČNB. Současně jsou metodické informace uvedeny v přidružených dokumentech: Struktura výkazů a použité číselníky AnaCredit_Reports_Structure.xlsx Schéma znázorňující provázanost tabulek AnaCredit_Reporting_Scheme.pdf Kontroly dat AnaCredit_Validation_Checks.xlsx Definice atributů AnaCredit_Methodological_Sheets.pdf Specifika vykazování atributů v oblasti instrumentu a zajištění AnaCredit_Specific_Requirements_Credit_Data.xlsx 3.3 Způsob zasílání a opravy úvěrových dat Prvotní zaslání dat V případě, že vykazující subjekt předává výkaz pro dané referenční období poprvé, zasílá kompletní portfolio záznamů, které eviduje jako relevantní pro daný výkaz. Nad zaslanými daty budou probíhat následující kontroly: Formální kontrola technická kontrola, zda zaslaný výkaz odpovídá předdefinované struktuře/pravidlům a zda jsou vyplněna všechna povinná pole. Formátové kontroly kontroly ověřující, že jednotlivé zaslané položky odpovídají předdefinovaným formátům a pro jednotlivé parametry/informační prvky nabývají přípustných hodnot. Nesplnění formálních a formátových kontrol má za následek odmítnutí výkazu jako celku. Vykazující subjekt v takovém případě nemá splněnou vykazovací povinnost a musí zaslat celý výkaz znovu. Jednovýkazové kontroly (JVK) předdefinované kontroly, které probíhají nad jedním výkazem v rámci jednoho referenčního období. V případě nesplněných JVK nemá subjekt splněnu vykazovací povinnost a musí příslušný výkaz opravit.

7 Mezivýkazové kontroly (MVK) předefinované kontroly, které probíhají buď mezi dvěma výkazy v rámci jednoho referenčního období, nebo nad jedním výkazem mezi více referenčními obdobími. Neprošlé MVK snižují kvalitu zaslaných dat. Vykazující subjekt má sice splněnu vykazovací povinnost, nicméně musí opravit zaslaná data, aby i MVK byly splněny. Následné zasílání dat V případě, že vyvstane potřeba opravit již zaslaná data (ať už z důvodů nesplněných předdefinovaných kontrol, či z důvodu oprav dat na straně vykazujícího subjektu), zasílá vykazující subjekt opravné vydání výkazu, které obsahuje opravená a správná data. Opravné vydání výkazu lze zaslat následujícím způsobem: a) Kompletní výkaz v rámci opravného vydání výkazu zasílá vykazující subjekt kompletní portfolio záznamů. b) Oprava v rámci opravného vydání výkazu zasílá vykazující subjekt pouze záznamy, které si opravu vyžádaly. Každý záznam je jednoznačně identifikován prostřednictvím sady parametrů definované pro každý výkaz. Opravované záznamy jsou tedy identifikovány prostřednictvím předdefinovaných parametrů. Oprava zahrnuje následující operace: Storno záznamu daný záznam neměl být vykázán a má být v daném referenčním období smazán Nový záznam daný záznam v původním zaslání dat chyběl a má být pro dané referenční období doplněn Oprava záznamu pro daný záznam je opravována některá hodnota či více hodnot informačních prvků Oprava hodnoty parametru záznamu V případě, že v rámci opravy dat je nezbytná i oprava hodnoty parametru daného záznamu (tj. primárního klíče, který jednoznačně identifikuje daný záznam), musí taková oprava proběhnout ve dvou krocích: 1) Storno původního záznamu (s původní sadou hodnot parametrů) 2) Vložení nového záznamu (s novou sadou hodnot parametrů) Oprava záznamu ve více referenčních obdobích V případě, že si oprava dat vyžádá změnu konkrétního záznamu ve více obdobích, je třeba provést a zaslat tuto opravu zvlášť pro každé dotčené referenční období. 4 Referenční data protistran ČNB RIAD 4.1 Kanály pro zaslání referenčních dat Referenční data PO a FOP budou zasílána do ČNB prostřednictvím systému ČNB RIAD. Pro účely zasílání dat mohou vykazující subjekty využít následující kanály: 1) RIAD webové služby, 2) RIAD webová aplikace.

8 Oba kanály jsou nově vyvíjeny, přičemž ČNB se primárně zaměřuje na webové služby. Vykazující subjekty obdržely předběžnou technickou specifikaci webových služeb v srpnu Finální verze technické specifikace by měla být dodána nejdříve koncem ledna Webová aplikace bude vyvinuta až po dokončení webových služeb a je pravděpodobné, že nebude vykazujícím subjektům dostupná při spuštění provozu v březnu Předmět vykazování referenčních dat Předmětem vykazování protistran a jejich referenčních dat do ČNB RIAD jsou právnické osoby (PO) a fyzické osoby podnikající (FOP). Fyzické osoby nepodnikající (FON) nejsou v rámci RIAD evidovány. Každé protistraně registrované v ČNB RIAD přidělí ČNB jednoznačný identifikátor RIAD-IDK, který je vrácen vykazujícím subjektům. Tento identifikátor slouží pro identifikaci protistran v rámci úvěrových dat AnaCredit. 4.3 Rozsah a struktura vykazovaných údajů V souladu s nařízením ECB a AnaCredit manuálem pro vykazující subjekty se protistrany do RIAD hlásí na úrovni tzv. institucionální jednotky. To znamená, že zahraniční pobočky podniků tvoří samostatné protistrany v rámci AnaCredit a bude jim přiděleno vlastní RIAD-IDK. Naopak pobočky podniků sídlící ve stejné zemi jako jejich centrála, netvoří samostatnou protistranu. V tomto případě se do RIAD hlásí pouze centrála a pohledávky za pobočkou jsou vykazovány na centrálu. Samostatnými protistranami, jejichž referenční data mají být vykazována do RIAD, jsou i některé subjekty bez právní subjektivity - special funds (podílové fondy, podfondy, penzijní fondy, FVC). Rozsah požadovaných referenčních dat je závislý na (i) roli v jaké daná protistrana v úvěrových vztazích vystupuje a (ii) zda protistrana sídlí v perimetru AnaCredit. 3 Přehled požadovaných referenčních dat (atributů) a jejich číselníků je uveden v dokumentu RIAD_Counterparty_Reference_Data.xlsx 4.4 Způsob zasílání dat Jedna protistrana může vystupovat u více pohledávek či ve více rolích. Nicméně do RIAD se daná protistrana hlásí pouze jednou je jí přiděleno právě jedno RIAD-IDK, které vykazující subjekt použije vždy pro identifikaci dané protistrany v rámci hlášení AnaCredit. Rozsah vykázaných referenčních dat pro protistranu vystupující ve více rolích musí splňovat požadavky pro všechny tyto role. Data v RIAD jsou povahy once and update. To znamená, že banky hlásí protistrany a jejich referenční data pouze při vzniku úvěrového vztahu mezi bankou a danou protistranou, a pak při změně referenčních dat protistrany. Není tedy nutné každý měsíc hlásit kompletní bankou spravované portfolio protistran a jejich referenčních dat. 3 Nařízení ECB používá terminologii je rezidentem zpravodajského členského státu.

9 Při aktualizaci referenčních dat ze strany bank musí být protistrana, jíž se aktualizace týká, identifikována prostřednictvím přiděleného RIAD-IDK. V rámci procesu aktualizace dat mohou vykazující subjekty zaslat aktualizaci všech požadovaných atributů s výjimkou: typ protistrany, RIAD-IDK, národní identifikátor, typ národního identifikátoru, země sídla, rodné číslo, datum narození. Uvedené atributy může změnit pouze ČNB po předchozí domluvě s vykazujícím subjektem. 4.5 Specifické případy vykazování Národní identifikátor / Typ národního identifikátoru Národní identifikátor (respektive typ národního identifikátoru) musí odpovídat definovaným identifikátorům v číselníku národních identifikátorů pro zemi, kde je protistrana rezidentem. Každá země má typy identifikátorů označené prefixem dané země (identifikátory pro ČR začínají prefixem CZ_). Pro země, kde národní identifikátory nejsou definované, je nutné využít obecných typů identifikátorů (v číselníku mají prefix GEN_). V případě, že by banka využila obecný typ identifikátoru _OTHR, musí v komentáři popsat, o jaký typ identifikátoru se jedná. Pro české subjekty se standardně využije identifikátor CZ_ICO_CD, kde se uvede 8místné IČO subjektu. V případě českých fondů bez právní subjektivity (podílové fondy, podfondy, penzijní fondy) se vykazuje identifikátor CZ_NID_CD, kde se využije identifikátor uvedený na stránkách ČNB v systému JERRS. LEI Identifikátor LEI je požadován pouze v případě, že jej protistrana má přidělený. Zároveň nezáleží na tom, jaký je status LEI kódu, tj. zda je stále aktivní či již propadlý. Identifikátor centrály / Identifikátor správce / Identifikátor nejbližšího vlastníka / Identifikátor vrcholového vlastníka V rámci identifikace centrály, správce a vlastníků protistrany je požadováno vykazovat RIAD-IDK, které mají subjekty v roli centrály, správce či vlastníků přidělené. Pokud má protistrana několik vlastníků (platí pro nejbližší i vrcholové vlastníky), pak se jako vlastník uvede subjekt s největším podílem na základním kapitálu protistrany. Mají-li vlastníci stejný podíl, je ponecháno na vykazujícím subjektu, kterého z vlastníků uvede. Pokud je vlastníkem fyzická osoba, potom není reportována žádná hodnota, atribut zůstává prázdný. V případě, že je vlastníkem s největším podílem fyzická osoba a druhý největší podíl patří právnické osobě, potom je vykázána právnická osoba. Je-li nejbližší a vrcholový vlastník protistrany totožný, uvede se v atributu identifikátor nejbližšího vlastníka a identifikátor vrcholového vlastníka totožné RIAD-IDK. Vazba pobočka centrála Vazba pobočka centrála (potažmo identifikátor centrály) se vykazuje pouze v případě, že pobočka je považována za samostatnou protistranu, tj. pouze pokud je pobočka umístěna na území jiného státu než centrála. Velikostní atributy (Velikost podniku, Počet zaměstnanců,

10 Bilanční suma, Roční obrat) a atribut Stav soudního řízení se vykazují pouze na úrovni centrály, tudíž v případě pobočky nejsou reportovány žádné hodnoty. Pokud je pobočka a centrála umístěna na území jednoho státu, pak pobočka není považována za samostatnou protistranu - pobočka a centrála tvoří jednu protistranu. V rámci ČNB RIAD je registrována pouze centrála a všechny pohledávky v AnaCredit jsou vykázány za centrálou (tj. jako dlužník je vykázána centrála, přestože banka pohledávku eviduje za pobočkou podniku). Vazba fond bez právní subjektivity správce Vazba fond bez právní subjektivity správce (potažmo identifikace správce investiční společnost, obhospodařovatel) se vykazuje v rámci atributu identifikátor správce. Velikostní atributy (Velikost podniku, Počet zaměstnanců, Bilanční suma, Roční obrat) a atribut Stav soudního řízení se vykazují na úrovni správce, nikoliv u fondu bez právní subjektivity. Právní forma Pro každou protistranu je vyžadována informace o právní formě. Právní forma protistrany musí odpovídat definované položce z číselníku právních forem pro danou zemi, kde je subjekt rezidentem. Pokud pro danou zemi nejsou právní formy definované, je nutné využít obecných typů právních forem (v číselníku začínají prefixem RW). Právní forma fondů bez právní subjektivity. V případě českých fondů bude použita položka CZ541 Podílový nebo penzijní fond. V případě zahraničních fondů bez právní subjektivity se použije buď kód právní formy pro fondy pro konkrétní zemi (pokud je pro danou zemi definován) nebo obecný kód právní formy SPFUND. Právní forma FOP. V případě českých FOP bude použita položka CZ100. V případě zahraničních FOP se použije buď kód právní formy FOP pro konkrétní zemi (pokud je pro danou zemi definován) nebo obecné kódy právní formy RW400 nebo RW600. Velikostní atributy Velikost podniku, Bilanční suma, Počty zaměstnanců, Roční obrat Tyto atributy se vykazují na úrovni právní osoby (legal entity), tj. neobsahují data pouze za samostatnou institucionální jednotku, která tvoří protistranu, ale také data za případné zahraniční pobočky protistrany. V případě, že protistranou je zahraniční pobočka/fond bez právní subjektivity, pak se velikostní atributy nevykazují u těchto protistran, ale jsou vykázány u příslušného subjektu vystupujícího v roli centrály/správce. Bilanční suma a roční obrat se vykazují v jednotkách CZK. U Počtu zaměstnanců se požaduje vykázání konkrétní hodnoty, nikoliv rozpětí. Datumy Datumy jsou vykazovány ve formátu dd.mm.yyyy. Jméno, Příjmení, Rodné číslo, Datum narození Jméno, příjmení, rodné číslo, datum narození se vykazují pouze v případě, kdy je protistranou FOP.

11 V případě, že má protistrana více křestních jmen, všechna křestní jména se uvedou v atributu Jméno. V případě, že má protistrana více příjmení, všechna příjmení se uvedou v atributu Příjmení. Rodné číslo je požadováno, pouze pokud existuje u českých FOP. Rodné číslo se vykazuje bez lomítka. 5 Termíny zasílání referenčních a úvěrových dat Pro zasílání úvěrových dat a provedení kontrol je nezbytné, aby všechny potřebné protistrany typu PO a FOP byly registrovány v ČNB RIAD (a měly přiděleno RIAD-IDK) alespoň 1 pracovní den před zasláním úvěrových dat přes MtS-ISL-SUD-SUDN. Referenční data FON a podnikatelské i nepodnikatelské výkazy s úvěrovými daty jsou požadovány s měsíční frekvencí vykazování. Výjimkou jsou výkazy PANACR06, PANACR22 a FANACR06 a FANACR22, které jsou požadovány vždy k referenčnímu datu konce čtvrtletí. Termín pro zasílání AnaCredit dat přes MtS-ISL-SUD-SUDN je stanoven na 30 kalendářních dnů po referenčním datu.

Specifika a scénáře vykazování dat AnaCredit prostřednictvím systému MtS-ISL-SÚD-SDNS

Specifika a scénáře vykazování dat AnaCredit prostřednictvím systému MtS-ISL-SÚD-SDNS pecifika a scénáře vykazování dat prostřednictvím systému Mt-IL-ÚD-DN Verze dokumentu: Verze Komentář Datum 1.0 Úvodní verze specifika pro datové soubory, scénáře zasílání. 04/06/2018 Přílohy: Příloha

Více

ODŮVODNĚNÍ návrhu vyhlášky o předkládání informací o úvěrech a úvěrovém riziku České národní bance

ODŮVODNĚNÍ návrhu vyhlášky o předkládání informací o úvěrech a úvěrovém riziku České národní bance ODŮVODNĚNÍ návrhu vyhlášky o předkládání informací o úvěrech a úvěrovém riziku České národní bance I. OBECNÁ ČÁST 1. Vysvětlení nezbytnosti navrhované právní úpravy, odůvodnění jejich hlavních principů

Více

Česká národní banka stanoví podle 41 odst. 3 a 43 písm. a) zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění zákona č. 227/2013 Sb.

Česká národní banka stanoví podle 41 odst. 3 a 43 písm. a) zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění zákona č. 227/2013 Sb. PLATNÉ ZNĚNÍ VYHLÁŠKY Č. 314/2013 SB. - VYBRANÁ USTANOVENÍ S VYZNAČENÍM NAVRHOVANÝCH ZMĚN VYHLÁŠKA ze dne 17. září 2013, o předkládání výkazů České národní bance osobami, které náleží do sektoru finančních

Více

Částka 19 Ročník 2003. Vydáno dne 30. prosince 2003. O b s a h : ČÁST NORMATIVNÍ

Částka 19 Ročník 2003. Vydáno dne 30. prosince 2003. O b s a h : ČÁST NORMATIVNÍ Částka 19 Ročník 2003 Vydáno dne 30. prosince 2003 O b s a h : ČÁST NORMATIVNÍ 4. Opatření České národní banky č. 4 ze dne 22. prosince 2003, kterým se stanoví metodika k sestavování výkazů předkládaných

Více

AnaCredit. Manuál pro testovací zasílání uvěrových dat AnaCredit prostřednictvím výkaznického systému MtS-ISL-SÚD- SDNS.

AnaCredit. Manuál pro testovací zasílání uvěrových dat AnaCredit prostřednictvím výkaznického systému MtS-ISL-SÚD- SDNS. AnaCredit Manuál pro testovací zasílání uvěrových dat AnaCredit prostřednictvím výkaznického systému MtS-ISL-SÚD- SDNS Autor: Email: ČNB AnaCredit@cnb.cz 1 Evidence změn v dokumentu Verze Datum Poznámka

Více

AnaCredit. Manuál pro testovací zasílání uvěrových dat AnaCredit prostřednictvím výkaznického systému MtS-ISL-SÚD- SDNS.

AnaCredit. Manuál pro testovací zasílání uvěrových dat AnaCredit prostřednictvím výkaznického systému MtS-ISL-SÚD- SDNS. AnaCredit Manuál pro testovací zasílání uvěrových dat AnaCredit prostřednictvím výkaznického systému MtS-ISL-SÚD- SDNS Autor: Email: ČNB AnaCredit@cnb.cz 1 Evidence změn v dokumentu Verze Datum Poznámka

Více

VYHLÁŠKA ze dne 12. června 2018 o předkládání informací o úvěrech a úvěrovém riziku České národní bance

VYHLÁŠKA ze dne 12. června 2018 o předkládání informací o úvěrech a úvěrovém riziku České národní bance Strana 1707 131 VYHLÁŠKA ze dne 12. června 2018 o předkládání informací o úvěrech a úvěrovém riziku České národní bance Česká národní banka stanoví podle 41 odst. 3 zákona č. 6/1993 Sb., o České národní

Více

AnaCredit. Manuál pro testovací zasílání uvěrových dat AnaCredit prostřednictvím výkaznického systému MtS-ISL-SÚD- SDNS.

AnaCredit. Manuál pro testovací zasílání uvěrových dat AnaCredit prostřednictvím výkaznického systému MtS-ISL-SÚD- SDNS. AnaCredit Manuál pro testovací zasílání uvěrových dat AnaCredit prostřednictvím výkaznického systému MtS-ISL-SÚD- SDNS Autor: Email: ČNB AnaCredit@cnb.cz 1 Evidence změn v dokumentu Verze Datum Poznámka

Více

VYHLÁŠKA ze dne 17. září 2013 o předkládání výkazů České národní bance osobami, které náleží do sektoru finančních institucí

VYHLÁŠKA ze dne 17. září 2013 o předkládání výkazů České národní bance osobami, které náleží do sektoru finančních institucí Strana 3610 Sbírka zákonů č. 314 / 2013 Částka 119 314 VYHLÁŠKA ze dne 17. září 2013 o předkládání výkazů České národní bance osobami, které náleží do sektoru finančních institucí Česká národní banka stanoví

Více

Návrh. Česká národní banka stanoví podle 41 odst. 3 a 43 písm. b) zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění zákona č. /2013 Sb.

Návrh. Česká národní banka stanoví podle 41 odst. 3 a 43 písm. b) zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění zákona č. /2013 Sb. Návrh VYHLÁŠKA ze dne 2013, o předkládání výkazů České národní bance statisticky významnými vykazujícími osobami pro účely sestavení statistiky platební bilance, investiční pozice a dluhové služby vůči

Více

Úplné znění s vyznačením změn. VYHLÁŠKA č. 426 ze dne 6. prosince 2013

Úplné znění s vyznačením změn. VYHLÁŠKA č. 426 ze dne 6. prosince 2013 Úplné znění s vyznačením změn VYHLÁŠKA č. 426 ze dne 6. prosince 2013 o předkládání výkazů spořitelními a úvěrními družstvy České národní bance, ve znění vyhlášky č. 310/2014 Sb. Česká národní banka stanoví

Více

Návrh ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Předmět úpravy

Návrh ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Předmět úpravy Návrh VYHLÁŠKA ze dne.2008, kterou se mění vyhláška České národní banky č. 605/2006 Sb., o některých informačních povinnostech obchodníka s cennými papíry, ve znění vyhlášky č. 242/2007 Sb. Česká národní

Více

ZKOMBAN ZSVET. d1_i1 = S_Q_NV. O Hodnota

ZKOMBAN ZSVET. d1_i1 = S_Q_NV. O Hodnota POPIS DATOVÉHO SOUBORU Kód: DISIFE16 Akronym: BD (ČNB) 16-04 Hlášení o angažovanosti banky/pzb vůči jednotlivým zemím Hlášení o angažovanosti vykazujícího subjektu obsahuje vybrané položky rozvahy a podrozvahy

Více

základě smlouvy o obhospodařování majetku investičního

základě smlouvy o obhospodařování majetku investičního Strana 4820 Sbírka zákonů č. 358 / 2010 Částka 130 358 VYHLÁŠKA ze dne 23. listopadu 2010 o předkládání výkazů a dalších informací investiční společností a fondem kolektivního investování České národní

Více

VYHLÁŠKA ze dne 6. prosince 2013 o předkládání výkazů spořitelními a úvěrními družstvy České národní bance

VYHLÁŠKA ze dne 6. prosince 2013 o předkládání výkazů spořitelními a úvěrními družstvy České národní bance Strana 7150 Sbírka zákonů č. 426 / 2013 426 VYHLÁŠKA ze dne 6. prosince 2013 o předkládání výkazů spořitelními a úvěrními družstvy České národní bance Česká národní banka stanoví podle 41 odst. 3 zákona

Více

Vykazování dat prostřednictvím SDNS Web Services

Vykazování dat prostřednictvím SDNS Web Services Sekce informatiky Odbor projektování a správy IS Vykazování dat prostřednictvím SDNS Web Services Uživatelská příručka (procesní pohled) verze 1.1 Autoři: Michal Wokoun Jiří Smolík 15. února 2008 Verze

Více

Obecné pokyny k vykazování internalizovaného vypořádání podle článku 9 nařízení CSDR

Obecné pokyny k vykazování internalizovaného vypořádání podle článku 9 nařízení CSDR Obecné pokyny k vykazování internalizovaného vypořádání podle článku 9 nařízení CSDR 30/04/2019 ESMA70-151-367 CS Obecné pokyny k vykazování internalizovaného vypořádání podle článku 9 nařízení CSDR I.

Více

Částka 12 Ročník Vydáno dne 7. srpna O b s a h : ČÁST NORMATIVNÍ

Částka 12 Ročník Vydáno dne 7. srpna O b s a h : ČÁST NORMATIVNÍ Částka 12 Ročník 2001 Vydáno dne 7. srpna 2001 O b s a h : ČÁST NORMATIVNÍ 5. Opatření České národní banky č. 5 ze dne 1. srpna 2001, kterým se stanoví metodika předkládání vybraných údajů bankami a pobočkami

Více

VYHLÁŠKA ze dne 12. listopadu 2012 o předkládání informací penzijní společností České národní bance

VYHLÁŠKA ze dne 12. listopadu 2012 o předkládání informací penzijní společností České národní bance Strana 5462 Sbírka zákonů č. 425 / 2012 425 VYHLÁŠKA ze dne 12. listopadu 2012 o předkládání informací penzijní společností České národní bance Česká národní banka stanoví podle 110 odst. 1 zákona č. 426/2011

Více

POPIS PARAMETRU Kód: Název: Akronym: P0002 Vykazující subjekt - banka, nebankovní subjekt SUBJBIS

POPIS PARAMETRU Kód: Název: Akronym: P0002 Vykazující subjekt - banka, nebankovní subjekt SUBJBIS P0002 Vykazující subjekt - banka, nebankovní subjekt Číselník: BA0001 - Banky v BANIS a vybrané nebankovní subjekty SUBJBIS Banka, pobočka zahraniční banky nebo jiný (nebankovní) subjekt, který je podle

Více

Otázky a odpovědi k problematice konsolidace státu Aktualizováno ke dni 18. května 2016

Otázky a odpovědi k problematice konsolidace státu Aktualizováno ke dni 18. května 2016 1/2016 Jakým způsobem v PAP vykázat dotaci, kdy jako poskytovatel vystupuje magistrát (městský obvod) a jako příjemce dotace vystupuje městský obvod obce daného magistrátu, v případě, kdy Metodika tvorby

Více

VYHLÁŠKA ze dne 6. prosince 2013 o předkládání výkazů obchodníky s cennými papíry České národní bance

VYHLÁŠKA ze dne 6. prosince 2013 o předkládání výkazů obchodníky s cennými papíry České národní bance Strana 7159 427 VYHLÁŠKA ze dne 6. prosince 2013 o předkládání výkazů obchodníky s cennými papíry České národní bance Česká národní banka stanoví podle 41 odst. 3 zákona č. 6/1993 Sb., o České národní

Více

a) která je tuzemským investorem s přímou investicí v zahraničí a výše jeho podílu na podnikání zahraniční

a) která je tuzemským investorem s přímou investicí v zahraničí a výše jeho podílu na podnikání zahraniční Částka 91 Sbírka zákonů č. 235 / 2013 Strana 2203 235 VYHLÁŠKA ze dne 23. července 2013 o předkládání výkazů České národní bance statisticky významnými vykazujícími osobami pro účely sestavení statistiky

Více

142/2011 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 13. května 2011

142/2011 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 13. května 2011 142/2011 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 13. května 2011 o předkládání informací platebními institucemi, institucemi elektronických peněz, poskytovateli platebních služeb malého rozsahu a vydavateli elektronických

Více

Název Výše aktiv a kapitálu. Nadl.vkl. a přij. úv. od fyz. a práv. osob a ek.spjatých sk.

Název Výše aktiv a kapitálu. Nadl.vkl. a přij. úv. od fyz. a práv. osob a ek.spjatých sk. POPIS DATOVÉHO SOUBORU Kód: Hlášení o angažovanosti, nadlim.vkladech a přijat.úvěrech Hlášení o angažovanosti bankovního a obchodního portfolia banky a o nadlimitních vkladech a přijatých úvěrech vůči

Více

Věstník ČNB částka 16/2010 ze dne 26. října 2010

Věstník ČNB částka 16/2010 ze dne 26. října 2010 Třídící znak 1 0 1 1 0 5 6 0 OPATŘENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY Č. 1 ZE DNE 19. ŘÍJNA 2010 O PŘEDKLÁDÁNÍ VÝKAZŮ SPOŘITELNÍMI A ÚVĚRNÍMI DRUŽSTVY ČESKÉ NÁRODNÍ BANCE Opatření České národní banky č. 1 ze dne 19.

Více

Pomůcka k vyplnění Seznamu účetních jednotek patřících do dílčího konsolidačního celku státu (určeno pro obce a DSO)

Pomůcka k vyplnění Seznamu účetních jednotek patřících do dílčího konsolidačního celku státu (určeno pro obce a DSO) Pomůcka k vyplnění Seznamu účetních jednotek patřících do dílčího konsolidačního celku státu (určeno pro obce a DSO) Metodické pomůcky jsou k nahlédnutí na těchto webových stránkách: MF ČR http://www.mfcr.cz/cs/verejny-sektor/ucetnictvi-a-ucetnictvi-statu/ucetni-reformaverejnych-financi-ucetnic/ucetni-vykaznictvi-statu/konsolidacni-manual

Více

Zdroj: databáze časových řad ARAD. Copyright(c) Česká národní banka. Metodický list

Zdroj: databáze časových řad ARAD. Copyright(c) Česká národní banka. Metodický list Metodický list Harmonizovaná měnová statistika podle nařízení Evropské centrální banky (EU) č. 1071/2013 ze dne 24. září 2013 o rozvaze sektoru měnových finančních institucí (ECB/2013/33) I. Definice a

Více

Pomůcka k vyplnění Seznamu účetních jednotek patřících do dílčího konsolidačního celku státu (určeno pro obce a DSO)

Pomůcka k vyplnění Seznamu účetních jednotek patřících do dílčího konsolidačního celku státu (určeno pro obce a DSO) Pomůcka k vyplnění Seznamu účetních jednotek patřících do dílčího konsolidačního celku státu (určeno pro obce a DSO) Metodické pomůcky jsou k nahlédnutí na těchto webových stránkách: MF ČR http://www.mfcr.cz/cs/verejny-sektor/ucetnictvi-a-ucetnictvi-statu/ucetni-reformaverejnych-financi-ucetnic/ucetni-vykaznictvi-statu/konsolidacni-manual

Více

Věstník ČNB částka 23/2008 ze dne 16. prosince 2008

Věstník ČNB částka 23/2008 ze dne 16. prosince 2008 Třídící znak 1 0 2 0 8 4 1 0 OPATŘENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY Č. 2 ZE DNE 28. LISTOPADU 2008 O PŘEDKLÁDÁNÍ VÝKAZŮ BANKAMI A POBOČKAMI ZAHRANIČNÍCH BANK ČESKÉ NÁRODNÍ BANCE Opatření České národní banky č. 2

Více

Úplné znění s vyznačením změn. VYHLÁŠKA č. 426 ze dne 6. prosince 2013

Úplné znění s vyznačením změn. VYHLÁŠKA č. 426 ze dne 6. prosince 2013 Úplné znění s vyznačením změn VYHLÁŠKA č. 426 ze dne 6. prosince 2013 o předkládání výkazů spořitelními a úvěrními družstvy České národní bance, ve znění vyhlášky č. 310/2014 Sb. Česká národní banka stanoví

Více

B NAŘÍZENÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU)

B NAŘÍZENÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) 02015R0534 CS 09.10.2017 001.002 1 Tento dokument slouží výhradně k informačním účelům a nemá žádný právní účinek. Orgány a instituce Evropské unie nenesou za jeho obsah žádnou odpovědnost. Závazná znění

Více

JAK ČÍST ZÁZNAM O VYUŽÍVÁNÍ ÚDAJŮ V REGISTRU OBYVATEL

JAK ČÍST ZÁZNAM O VYUŽÍVÁNÍ ÚDAJŮ V REGISTRU OBYVATEL JAK ČÍST ZÁZNAM O VYUŽÍVÁNÍ ÚDAJŮ V REGISTRU OBYVATEL Název dokumentu: Jak číst záznam o využívání údajů v registru obyvatel Verze: 1.8 Autor: Správa základních registrů Datum aktualizace: 25. 2. 2014

Více

Název Security-by-security - držené cenné papíry. Název Security-by-security - emitované cenné papíry. = 9997 Technologický subjekt externí E

Název Security-by-security - držené cenné papíry. Název Security-by-security - emitované cenné papíry. = 9997 Technologický subjekt externí E POPIS DATOVÉHO SOUBORU Kód: RISIFI33 Měsíční přehled držených a emitovaných cenných papírů FKI Výkaz "Měsíční přehled držených a emitovaných cenných papírů fondu kolektivního investování" se sestavuje

Více

Základní ukazatele - družstevní záložny

Základní ukazatele - družstevní záložny Základní ukazatele - družstevní záložny I. Definice a obsah Přehled základních souhrnných informací o stavu a vývoji spořitelních a úvěrních družstev (dále jen družstevní záložny, které poskytují služby

Více

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne 2015. o předkládání výkazů pojišťovnami a zajišťovnami České národní bance

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne 2015. o předkládání výkazů pojišťovnami a zajišťovnami České národní bance Návrh VYHLÁŠKA ze dne 2015 o předkládání výkazů pojišťovnami a zajišťovnami České národní bance Česká národní banka stanoví podle 41 odst. 3 zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění zákona

Více

Odůvodnění. vyhlášky o evidenci krytých bloků A. OBECNÁ ČÁST

Odůvodnění. vyhlášky o evidenci krytých bloků A. OBECNÁ ČÁST Odůvodnění vyhlášky o evidenci krytých bloků A. OBECNÁ ČÁST 1. Vysvětlení nezbytnosti navrhované právní úpravy, odůvodnění jejích hlavních principů Předložený návrh vyhlášky naplňuje zmocnění ČNB k vydání

Více

Základní ukazatele - obchodníci s cennými papíry

Základní ukazatele - obchodníci s cennými papíry Základní ukazatele - obchodníci s cennými papíry I. Definice a obsah Přehled základních souhrnných informací o stavu a vývoji sektoru obchodníků s cennými papíry, kteří poskytují investiční služby v České

Více

Název položky Banka Úvěrová instituce, která působí podle zákona č.21/1992 Sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů.

Název položky Banka Úvěrová instituce, která působí podle zákona č.21/1992 Sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů. POPIS ČÍSELNÍKU : : 001 Výčet položek číselníku: Typy a třídy sledovaných objektů SUBJEKT Vybrané typy a třídy sledovaných objektů. Může zahrnovat i vybrané typy subjektů v ČR podle obecně závazných právních

Více

HELIOS Fenix. Rozšířený PAP Asseco Solutions, a.s.

HELIOS Fenix. Rozšířený PAP Asseco Solutions, a.s. HELIOS Fenix Rozšířený PAP 2016 Asseco Solutions, a.s. 2016 Tento dokument je také uložen v sekci Dokumentace/ Ekonomika/ Metodický postup/ Rozšířený PAP na WIKI pro veřejnou správu. Rozšířený výkaz PAP

Více

a ve lhůtě do 23 kalendářních dnů po uplynutí příslušného kalendářního měsíce zasláním výkazů MKT (ČNB) 41-12, MKT (ČNB) 42-12, MKT

a ve lhůtě do 23 kalendářních dnů po uplynutí příslušného kalendářního měsíce zasláním výkazů MKT (ČNB) 41-12, MKT (ČNB) 42-12, MKT Strana 3300 Sbírka zákonů č. 232 / 2009 Částka 70 232 VYHLÁŠKA ze dne 21. července 2009, kterou se mění vyhláška č. 605/2006 Sb., o některých informačních povinnostech obchodníka s cennými papíry, ve znění

Více

Z_OFI S_BCRPZB. Datum ve tvaru YYYYMMDD z přípustného intervalu Výčet a konkretizace organizačních parametrů datového souboru: d1_i1.

Z_OFI S_BCRPZB. Datum ve tvaru YYYYMMDD z přípustného intervalu Výčet a konkretizace organizačních parametrů datového souboru: d1_i1. POPIS DATOVÉHO SOUBORU Kód: RISIFI23 Čtvrtl. bilance aktiv a pasiv zprostředkovate financov.aktiv Výkaz "Čtvrtletní bilance aktiv a pasiv zprostředkovatele financování aktiv" je sestavován a předkládán

Více

Obecné pokyny. ke zveřejňování údajů o zatížených a nezatížených aktivech. 27. června 2014 EBA/GL/2014/03

Obecné pokyny. ke zveřejňování údajů o zatížených a nezatížených aktivech. 27. června 2014 EBA/GL/2014/03 OBECNÉ POKYNY KE ZVEŘEJŇOVÁNÍ ÚDAJŮ O ZATÍŽENÝCH A NEZATÍŽENÝCH AKTIVECH 27. června 2014 EBA/GL/2014/03 Obecné pokyny ke zveřejňování údajů o zatížených a nezatížených aktivech Obecné pokyny orgánu EBA

Více

OBECNÉ ZÁSADY. s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie, a zejména na čl. 127 odst. 2 a 5 této smlouvy,

OBECNÉ ZÁSADY. s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie, a zejména na čl. 127 odst. 2 a 5 této smlouvy, L 333/66 OBECNÉ ZÁSADY OBECNÉ ZÁSADY EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) 2017/2335 ze dne 23. listopadu 2017 o postupech pro shromažďování podrobných údajů o úvěrech a o úvěrovém riziku (ECB/2017/38) RADA GUVERNÉRŮ

Více

Počet organizačních jednotek

Počet organizačních jednotek POPIS DATOVÉHO SOUBORU Kód: Hlášení o org. struktuře a kvalifikovaných účastech banky Výkaz je přehledem o organizační struktuře, orgánech, zaměstnancích, akcionářích, významnějších majetkových účastech

Více

NÁVRH. Česká národní banka stanoví podle 41 odst. 3 a 43 písm. a) zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění zákona č. 227/2013 Sb.

NÁVRH. Česká národní banka stanoví podle 41 odst. 3 a 43 písm. a) zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění zákona č. 227/2013 Sb. NÁVRH VYHLÁŠKA ze dne 2013, o předkládání výkazů České národní bance osobami, které náleží do sektoru finančních institucí Česká národní banka stanoví podle 41 odst. 3 a 43 písm. a) zákona č. 6/1993 Sb.,

Více

Věstník ČNB částka 3/2014 ze dne 30. ledna ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 29. ledna 2014

Věstník ČNB částka 3/2014 ze dne 30. ledna ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 29. ledna 2014 Věstník ČNB částka 3/2014 ze dne 30. ledna 2014 Třídící znak 2 0 3 1 4 4 1 0 ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 29. ledna 2014 k některým ustanovením vyhlášek o předkládání výkazů bankami a pobočkami

Více

Přehled základních kontrol v ISoSS

Přehled základních kontrol v ISoSS Informační systém o státní službě (ISoSS) Název dokumentu: Verze dokumentu: 1.0 (z 17. 7. 2015) Strana: 1/7 Historie dokumentu Historie revizí Číslo Datum revize Popis revize Změny revize označeny 1. 0

Více

Věstník ČNB částka 4/2007 ze dne 22. ledna 2007. ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 16. ledna 2007

Věstník ČNB částka 4/2007 ze dne 22. ledna 2007. ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 16. ledna 2007 Třídící znak 2 0 4 0 7 5 5 0 ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 16. ledna 2007 o předkládání jiných dokladů o činnosti tuzemských pojišťoven a poboček pojišťoven z třetích států a dokladů o činnosti

Více

Seminář Účetní konsolidace státu Pomocný konsolidační přehled. Ministerstvo financí

Seminář Účetní konsolidace státu Pomocný konsolidační přehled. Ministerstvo financí Seminář Účetní konsolidace státu Pomocný konsolidační přehled Ministerstvo financí Odbor 54 Účetnictví ministerstva a účetní výkaznictví státu Praha Obsah prezentace Úvod do legislativního rámce Pomocný

Více

(Nelegislativní akty) NAŘÍZENÍ

(Nelegislativní akty) NAŘÍZENÍ 19.9.2017 Úřední věstník Evropské unie L 240/1 II (Nelegislativní akty) NAŘÍZENÍ NAŘÍZENÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) 2017/1538 ze dne 25. srpna 2017, kterým se mění nařízení (EU) 2015/534 o vykazování

Více

93/2007 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 19. dubna 2007 o informační povinnosti penzijního fondu pro účely dohledu České národní banky

93/2007 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 19. dubna 2007 o informační povinnosti penzijního fondu pro účely dohledu České národní banky 93/2007 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 19. dubna 2007 o informační povinnosti penzijního fondu pro účely dohledu České národní banky Česká národní banka stanoví podle 41 odst. 4 zákona č. 6/1993 Sb., o České národní

Více

Tato vyhláška stanoví obsah, formu, lhůty a způsob poskytování informací vykazujícími subjekty České národní bance.

Tato vyhláška stanoví obsah, formu, lhůty a způsob poskytování informací vykazujícími subjekty České národní bance. Strana 1479 142 VYHLÁŠKA ze dne 13. května 2011 o předkládání informací platebními institucemi, institucemi elektronických peněz, poskytovateli platebních služeb malého rozsahu a vydavateli elektronických

Více

Částka 8 Ročník Vydáno dne 30. června O b s a h : ČÁST OZNAMOVACÍ

Částka 8 Ročník Vydáno dne 30. června O b s a h : ČÁST OZNAMOVACÍ Částka 8 Ročník 2006 Vydáno dne 30. června 2006 O b s a h : ČÁST OZNAMOVACÍ 8. Úřední sdělení České národní banky ze dne 26. června 2006 o předkládání dokladů o činnosti poboček pojišťoven z jiných členských

Více

Základní ukazatele - obchodníci s cennými papíry

Základní ukazatele - obchodníci s cennými papíry Základní ukazatele - obchodníci s cennými papíry I. Definice a obsah Přehled základních souhrnných informací o stavu a vývoji obchodníků s cennými papíry, kteří poskytují investiční služby v České republice

Více

VYHLÁŠKA ze dne 1. prosince 2017 o informačních povinnostech některých osob podnikajících na kapitálovém trhu

VYHLÁŠKA ze dne 1. prosince 2017 o informačních povinnostech některých osob podnikajících na kapitálovém trhu Strana 4922 Sbírka zákonů č. 424 / 2017 424 VYHLÁŠKA ze dne 1. prosince 2017 o informačních povinnostech některých osob podnikajících na kapitálovém trhu Česká národní banka stanoví podle 199 odst. 2 zákona

Více

Ilustrativní příklady vykazování sekuritizace úvěrů a jiných převodů úvěrů pro banky jako vykazující subjekty v metodice platné od roku 2015

Ilustrativní příklady vykazování sekuritizace úvěrů a jiných převodů úvěrů pro banky jako vykazující subjekty v metodice platné od roku 2015 Ilustrativní příklady vykazování sekuritizace úvěrů a jiných převodů úvěrů pro banky jako vykazující subjekty v metodice platné od roku 2015 pracovní pomůcka pro účely kompilace statistických výkazů a

Více

Název Budoucí splátky úvěrů od nerezidentů celkem. Část: 2 - Splátky úvěrů od nerezidentů v následujících letech O E ZKOMBANAG ZCR.

Název Budoucí splátky úvěrů od nerezidentů celkem. Část: 2 - Splátky úvěrů od nerezidentů v následujících letech O E ZKOMBANAG ZCR. POPIS DATOVÉHO SOUBORU Kód: PIPIFE10 Akronym: P (ČNB) 4-02 Polol.výkaz o budoucích splátkách úvěrů přijatých od nerez. Budoucí splátky finančních a účelových střednědobých a dlouhodobých úvěrů (t.j. se

Více

Částka 13 Ročník 2011. Vydáno dne 28. listopadu 2011 ČÁST NORMATIVNÍ

Částka 13 Ročník 2011. Vydáno dne 28. listopadu 2011 ČÁST NORMATIVNÍ Částka 13 Ročník 2011 Vydáno dne 28. listopadu 2011 O b s a h : ČÁST NORMATIVNÍ 1. Opatření České národní banky č. 1 ze dne 21. listopadu 2011, kterým se mění Opatření České národní banky č. 1 ze dne 19.

Více

Uživatelská příručka SBOX

Uživatelská příručka SBOX Příloha metodického pokynu č. 7 Uživatelská příručka SBOX Zpracoval: Obsah dokumentu 1. Vložení nové zásilky 1 2. Vložené zásilky 3 2.1 Zobrazení detailu vložené zásilky... 3 2.2 Odstranění vložené zásilky...

Více

návrhu vyhlášky o předkládání výkazů pojišťovnami a zajišťovnami České národní bance

návrhu vyhlášky o předkládání výkazů pojišťovnami a zajišťovnami České národní bance ODŮVODNĚNÍ návrhu vyhlášky o předkládání výkazů pojišťovnami a zajišťovnami České národní bance I. OBECNÁ ČÁST 1. Vysvětlení nezbytnosti navrhované právní úpravy, odůvodnění jejich hlavních principů Předkládaný

Více

JAK ČÍST ZÁZNAM O VYUŽÍVÁNÍ ÚDAJŮ V REGISTRU OBYVATEL

JAK ČÍST ZÁZNAM O VYUŽÍVÁNÍ ÚDAJŮ V REGISTRU OBYVATEL JAK ČÍST ZÁZNAM O VYUŽÍVÁNÍ ÚDAJŮ V REGISTRU OBYVATEL Název dokumentu: Jak číst záznam o využívání údajů v registru obyvatel Verze: 1.7 Autor: Správa základních registrů Datum aktualizace: 15.4.2013 Účel:

Více

VYHLÁŠKA ze dne 17. září 2013, o předkládání výkazů České národní bance osobami, které náleží do sektoru finančních institucí

VYHLÁŠKA ze dne 17. září 2013, o předkládání výkazů České národní bance osobami, které náleží do sektoru finančních institucí 314 VYHLÁŠKA ze dne 17. září 2013, o předkládání výkazů České národní bance osobami, které náleží do sektoru finančních institucí Změna: vyhláška č. 215/2014 Sb. (znění platné od 1. ledna 2015) Česká národní

Více

PŘÍLOHY. NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) No.../...,

PŘÍLOHY. NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) No.../..., EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 4.9.2017 C(2017) 5959 final ANNEXES 1 to 2 PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) No.../..., kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 575/2013,

Více

Česká národní banka stanoví podle 142 zákona č. 284/2009 Sb., o platebním styku, (dále jen zákon ) k provedení 27 odst. 2 a 50 odst.

Česká národní banka stanoví podle 142 zákona č. 284/2009 Sb., o platebním styku, (dále jen zákon ) k provedení 27 odst. 2 a 50 odst. Částka 122 Sbírka zákonů č. 375 / 2009 Strana 6185 375 VYHLÁŠKA ze dne 23. října 2009 o předkládání informací platebními institucemi, poskytovateli platebních služeb malého rozsahu a institucemi elektronických

Více

VYHLÁŠKA ze dne 1. září 2016 o předkládání výkazů pojišťovnami a zajišťovnami České národní bance

VYHLÁŠKA ze dne 1. září 2016 o předkládání výkazů pojišťovnami a zajišťovnami České národní bance Strana 4658 Sbírka zákonů č. 305 / 2016 Částka 119 305 VYHLÁŠKA ze dne 1. září 2016 o předkládání výkazů pojišťovnami a zajišťovnami České národní bance Česká národní banka stanoví podle 41 odst. 3 zákona

Více

Integrovaný informační systém Státní pokladny (IISSP)

Integrovaný informační systém Státní pokladny (IISSP) Integrovaný informační systém Státní pokladny (IISSP) Metodika Křížových kontrol - PAP Verze dokumentu: 1.2 (z 31.1.2013) Strana: 1/8 Obsah 1. Popis křížových kontrol... 4 2. Termín spuštění KRK... 5 3.

Více

Aplikace SDNS. XML struktura pro nahrání dat ze souboru. Příručka uživatele (programátora) Sekce informatiky Odbor informačních systémů. verze 1.

Aplikace SDNS. XML struktura pro nahrání dat ze souboru. Příručka uživatele (programátora) Sekce informatiky Odbor informačních systémů. verze 1. Sekce informatiky Odbor informačních systémů Aplikace SDNS XML struktura pro nahrání dat ze souboru Příručka uživatele (programátora) verze 1.2 Autor: Jiří Smolík 5. června 2015 Verze dokumentu: Verze

Více

ÚČETNÍ KONSOLIDACE STÁTU

ÚČETNÍ KONSOLIDACE STÁTU MINISTERSTVO FINANCÍ ČESKÉ REPUBLIKY ODBOR 54 STÁTNÍ POKLADNA, CONTROLLING A ÚČETNICTVÍ VEŘEJNÉHO SEKTORU ÚČETNÍ KONSOLIDACE STÁTU návod na vyplnění seznamu účetních jednotek patřících do dílčího konsolidačního

Více

VÝKAZ PAP A ROZŠÍŘENÝ VÝKAZ PAP OD ROKU 2016

VÝKAZ PAP A ROZŠÍŘENÝ VÝKAZ PAP OD ROKU 2016 VÝKAZ PAP A ROZŠÍŘENÝ VÝKAZ PAP OD ROKU 2016 Dne 1. ledna 2016 nabyly účinnosti novela vyhlášky č. 312/2014 Sb., o podmínkách sestavení účetních výkazů za Českou republiku (konsolidační vyhláška státu),

Více

Rejstřík sportovních organizací, sportovců, trenérů a sportovních zařízení

Rejstřík sportovních organizací, sportovců, trenérů a sportovních zařízení Rejstřík sportovních organizací, sportovců, trenérů a sportovních zařízení Úvodní seminář, 21.3.2018, MŠMT 1 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Malá Strana, 118 12 Praha 1

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (https://apps.odok.cz/attachment/-/down/1ornaq5ha527) ODŮVODNĚNÍ

Zákony pro lidi - Monitor změn (https://apps.odok.cz/attachment/-/down/1ornaq5ha527) ODŮVODNĚNÍ ODŮVODNĚNÍ návrhu Vyhlášky o informačních povinnostech některých osob podnikajících na kapitálovém trhu I. OBECNÁ ČÁST 1. Vysvětlení nezbytnosti navrhované právní úpravy, odůvodnění jejích hlavních principů

Více

Pokyny pro zahájení účetního roku 2015

Pokyny pro zahájení účetního roku 2015 Pokyny pro zahájení účetního roku 2015 1 Výpis změn ve směrné účtové osnově Na základě vyhlášky č. 473/2013 Sb. a vyhlášky č. 301/2014 Sb., kterými se novelizuje vyhláška č. 410/2009 Sb., kterou se provádějí

Více

Návod na vyplnění seznamu účetních jednotek patřících do dílčího konsolidačního celku státu

Návod na vyplnění seznamu účetních jednotek patřících do dílčího konsolidačního celku státu Návod na vyplnění seznamu účetních jednotek patřících do dílčího konsolidačního celku státu Materiál slouží především k poskytnutí potřebných doplňujících informací spravujícím jednotkám, které podle 3

Více

NAŘÍZENÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) 2015/534 ze dne 17. března 2015 o vykazování finančních informací v oblasti dohledu (ECB/2015/13)

NAŘÍZENÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) 2015/534 ze dne 17. března 2015 o vykazování finančních informací v oblasti dohledu (ECB/2015/13) 31.3.2015 CS L 86/13 NAŘÍZENÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) 2015/534 ze dne 17. března 2015 o vykazování finančních informací v oblasti dohledu (ECB/2015/13) RADA GUVERNÉRŮ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY, s

Více

Registr pojištěnců veřejného zdravotního pojištění. Ing. Radek Papp vedoucí projektu

Registr pojištěnců veřejného zdravotního pojištění. Ing. Radek Papp vedoucí projektu Registr pojištěnců veřejného zdravotního pojištění Ing. Radek Papp vedoucí projektu O registrech obecně Registry mají sloužit lidem, nikoliv lidé registrům Registry jsou databáze a souhrny údajů Sbírat

Více

b) čtvrtletně apředkládá do 45 kalendářních dnů po

b) čtvrtletně apředkládá do 45 kalendářních dnů po Strana 7038 Sbírka zákonů č. 433 / 2009 433 VYHLÁŠKA ze dne 24. listopadu 2009 ozpůsobu předkládání, formě a náležitostech výkazů pojišťovny a zajišťovny Česká národní banka stanoví podle 136 odst. 1 písm.

Více

Klientský formát POHLEDÁVKY platný od 26. 4. 2014

Klientský formát POHLEDÁVKY platný od 26. 4. 2014 Klientský formát POHLEDÁVKY platný od 26. 4. 2014 1/5 1 Úvod 1.1 Účel dokumentu Účelem tohoto dokumentu je popis formátu POHLEDAVKA a požadovaných validací při IMPORTu dat ve vazbě na návazné účetní SW

Více

ODŮVODNĚNÍ návrhu vyhlášky o informačních povinnostech některých osob oprávněných poskytovat platební služby nebo vydávat elektronické peníze

ODŮVODNĚNÍ návrhu vyhlášky o informačních povinnostech některých osob oprávněných poskytovat platební služby nebo vydávat elektronické peníze ODŮVODNĚNÍ návrhu vyhlášky o informačních povinnostech některých osob oprávněných poskytovat platební služby nebo vydávat elektronické peníze I. OBECNÁ ČÁST 1. Vysvětlení nezbytnosti navrhované právní

Více

Integrovaný informační systém Státní pokladny (IISSP)

Integrovaný informační systém Státní pokladny (IISSP) Integrovaný informační systém Státní pokladny (IISSP) Metodika Křížových kontrol - PAP Verze dokumentu: 1.3 (z 1. 9. 2013) Strana: 1/10 Obsah 1. Popis křížových kontrol... 4 2. Termín spuštění KRK... 5

Více

vyhlášky o oznamování údajů obhospodařovatelem a administrátorem investičního fondu a zahraničního investičního fondu České národní bance

vyhlášky o oznamování údajů obhospodařovatelem a administrátorem investičního fondu a zahraničního investičního fondu České národní bance ODŮVODNĚNÍ vyhlášky o oznamování údajů obhospodařovatelem a administrátorem investičního fondu a zahraničního investičního fondu České národní bance I. OBECNÁ ČÁST 1. Vysvětlení nezbytnosti navrhované

Více

aktualizováno

aktualizováno 1 SOUHRNNÉ HLÁŠENÍ VZOR: Kód plnění 0 - dodání zboží do jiného členského státu osobě registrované k dani v jiném členském státě ( 13 odst. 1 a 2 zákona) 1 - přemístění obchodního majetku plátcem do jiného

Více

VYHLÁŠKA ze dne 13. prosince 2017 o informačních povinnostech některých osob oprávněných poskytovat platební služby nebo vydávat elektronické peníze

VYHLÁŠKA ze dne 13. prosince 2017 o informačních povinnostech některých osob oprávněných poskytovat platební služby nebo vydávat elektronické peníze Strana 5421 454 VYHLÁŠKA ze dne 13. prosince 2017 o informačních povinnostech některých osob oprávněných poskytovat platební služby nebo vydávat elektronické peníze Česká národní banka stanoví podle 263

Více

POPIS PARAMETRU Kód: Název: Akronym: P0002 Vykazující subjekt - banka, nebankovní subjekt SUBJBIS

POPIS PARAMETRU Kód: Název: Akronym: P0002 Vykazující subjekt - banka, nebankovní subjekt SUBJBIS P0002 Vykazující subjekt - banka, nebankovní subjekt Číselník: BA0001 - Vykazující subjekty SUBJBIS Banka, pobočka zahraniční banky nebo jiný (nebankovní) subjekt, který je podle platných právních předpisů

Více

Odbor 54 Účetnictví ministerstva a účetní výkaznictví státu METODICKÁ POMŮCKA

Odbor 54 Účetnictví ministerstva a účetní výkaznictví státu METODICKÁ POMŮCKA Ministerstvo financí České republiky Sekce 04 Finanční řízení a audit Odbor 54 Účetnictví ministerstva a účetní výkaznictví státu METODICKÁ POMŮCKA pro vykazování majetku pořízeného z dotace v Pomocném

Více

(2) Technickou datovou oblast s údaji o struktuře zasílaných částí výkazu, v případě malého počtu záznamů pouze o části jediné.

(2) Technickou datovou oblast s údaji o struktuře zasílaných částí výkazu, v případě malého počtu záznamů pouze o části jediné. POPIS DATOVÉHO SOUBORU Kód: JISIFE50 Akronym: Měsíční přehled cenných papírů v držení klientů Výkaz obsahuje V (ČNB) 50-12 (1) Přehled o cenných papírech v držení klientů, tj. domácí i zahraniční (všechny)

Více

Věstník ČNB částka 20/2006 ze dne 22. prosince 2006

Věstník ČNB částka 20/2006 ze dne 22. prosince 2006 Třídící znak 1 0 8 0 6 4 1 0 OPATŘENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY Č. 7 ZE DNE 5. PROSINCE 2006 O PŘEDKLÁDÁNÍ VÝKAZŮ BANKAMI A POBOČKAMI ZAHRANIČNÍCH BANK ČESKÉ NÁRODNÍ BANCE Opatření České národní banky č. 7 ze

Více

krátký uživatelský návod pro práci se zákaznickou aplikací na stránkách www.e4t.eu 1.0) Práce se zákaznickou aplikací pro podporu produktu Diag4t

krátký uživatelský návod pro práci se zákaznickou aplikací na stránkách www.e4t.eu 1.0) Práce se zákaznickou aplikací pro podporu produktu Diag4t krátký uživatelský návod pro práci se zákaznickou aplikací na stránkách www.e4t.eu eu 1.0) Práce se zákaznickou aplikací pro podporu produktu Diag4t 1 1.1) Práce se zákaznickou aplikací pro podporu produktu

Více

ROZHODNUTÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU)

ROZHODNUTÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) 28.3.2015 CS L 84/67 ROZHODNUTÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) 2015/530 ze dne 11. února 2015 o metodice a postupech pro stanovení a shromažďování údajů týkajících se faktorů používaných pro výpočet ročních

Více

návrhu vyhlášky o předkládání výkazů pojišťovnami a zajišťovnami České národní bance

návrhu vyhlášky o předkládání výkazů pojišťovnami a zajišťovnami České národní bance ODŮVODNĚNÍ návrhu vyhlášky o předkládání výkazů pojišťovnami a zajišťovnami České národní bance I. OBECNÁ ČÁST 1. Vysvětlení nezbytnosti navrhované právní úpravy, odůvodnění jejich hlavních principů Předkládaný

Více

MINISTERSTVO FINANCÍ ČESKÉ REPUBLIKY

MINISTERSTVO FINANCÍ ČESKÉ REPUBLIKY MINISTERSTVO FINANCÍ ČESKÉ REPUBLIKY Integrovaný informační systém Státní pokladny (IISSP) Centrální systém účetních informací státu (CSÚIS) Metodika křížových kontrol PAP a PKP Verze 2.0 Metodika Křížových

Více

Pravidla komunikace registrátora ZONER software, a.s. V platnosti od 1.8.2004 OBSAH 1. Úvodní ustanovení 2. Subjekty 3. Registrace Doménového jména 4. Prodloužení registrace Doménového jména 5. Změna údajů

Více

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie, a zejména na čl. 127 odst. 6 a článek 132 této smlouvy,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie, a zejména na čl. 127 odst. 6 a článek 132 této smlouvy, L 314/66 1.12.2015 ROZHODNUTÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) 2015/2218 ze dne 20. listopadu 2015 o postupu při vyloučení předpokladu, že zaměstnanci mají podstatný vliv na rizikový profil dohlížené úvěrové

Více

POPIS DATOVÉHO SOUBORU

POPIS DATOVÉHO SOUBORU POPIS DATOVÉHO SOUBORU Kód: Hlášení o org.struktuře, kvalifik.účastech a el.bankovnictví Výkaz je přehledem o organizační struktuře, orgánech, zaměstnancích, akcionářích, významnějších majetkových účastech

Více

Věstník ČNB částka 28/2007 ze dne 20. prosince 2007

Věstník ČNB částka 28/2007 ze dne 20. prosince 2007 Třídící znak 1 0 8 0 7 4 1 0 OPATŘENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY Č. 7 ZE DNE 4. PROSINCE 2007 O PŘEDKLÁDÁNÍ VÝKAZŮ BANKAMI A POBOČKAMI ZAHRANIČNÍCH BANK ČESKÉ NÁRODNÍ BANCE Opatření České národní banky č. 7 ze

Více

Zásady zpracování osobních údajů pro zákazníky dle GDPR

Zásady zpracování osobních údajů pro zákazníky dle GDPR Zásady zpracování osobních údajů pro zákazníky dle GDPR Cílem těchto Zásad zpracování osobních údajů pro zákazníky dle GDPR vydaných společnost WELLEN a.s., IČ: 26751666, DIČ:CZ26751666, se sídlem Čerpadlová

Více

VYHLÁŠKA ze dne 17. září 2013, o předkládání výkazů České národní bance osobami, které náleží do sektoru finančních institucí

VYHLÁŠKA ze dne 17. září 2013, o předkládání výkazů České národní bance osobami, které náleží do sektoru finančních institucí 314 VYHLÁŠKA ze dne 17. září 2013, o předkládání výkazů České národní bance osobami, které náleží do sektoru finančních institucí Změna: vyhláška č. 215/2014 Sb. vyhláška č. 217/2018 Sb. (znění platné

Více

10. V části druhé v nadpisu Hlavy II se slovo (BILANCE) zrušuje.

10. V části druhé v nadpisu Hlavy II se slovo (BILANCE) zrušuje. Strana 7829 468 VYHLÁŠKA ze dne 20. prosince 2013, kterou se mění vyhláška č. 501/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro

Více

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 04_2015 květen/červen 2015 OBSAH

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 04_2015 květen/červen 2015 OBSAH SP Audit, s.r.o. Murmanská 1475 100 00 Praha 10 tel., fax: +420-295560374 tel.: +420-602150252 e-mail: spaudit@spaudit.cz internet: www.spaudit.cz AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY 04_2015 květen/červen

Více

VYHLÁŠKA. č. 461 ze dne 17. prosince 2012,

VYHLÁŠKA. č. 461 ze dne 17. prosince 2012, VYHLÁŠKA č. 461 ze dne 17. prosince 2012, kterou se mění vyhláška č. 383/2009 Sb., o účetních záznamech v technické formě vybraných účetních jednotek a jejich předávání do centrálního systému účetních

Více