Na odpružení se svým způsobem také podílí pneumatiky a odpružené sedačky.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Na odpružení se svým způsobem také podílí pneumatiky a odpružené sedačky."

Transkript

1 Odpružení vozidel Odpružením se zmenšuje přenos kmitavých pohybů náprav vozidla na podvozek a karoserii, neboli má zajistit pohodlí cestujícím. Zároveň zvyšuje životnost některých dílů podvozku především zajišťuje stálý styk pneu s vozovkou, čímž je zajištěn přenos obvodových i bočních sil, t. j. větší bezpečnost. Tlumiče jako prvek odpružení pak tlumí kmitavý pohyb náprav a podvozku. Listové pružiny jako jediné z pružin přenáší na podvozek i suvnou a brzdnou sílu. Pérování automobilu jsou tedy takové prvky automobilu, které vytváří pružné spojení mezi nápravami a nadstavbou (karoserií) s funkcí zabezpečit : - maximálně možné pohodlí - maximálně možnou bezpečnost Soustava odpružení je zpravidla tvořena : - pružinami - tlumiči pérování - stabilizátory Na odpružení se svým způsobem také podílí pneumatiky a odpružené sedačky. Z hlediska působení na člověka má mít pérování podobnou frekvenci jako člověk při chůzi [(65-110) kmitů za minutu] a zrychlení by nemělo překročit 1/3 (nejvýše 1/4) g. Požadavky na pérování - minimální svislé zrychlení karoserie - minimální kývavý pohyb ve svislé podélné rovině - minimální kolísání svislého zatížení kola (vlivem jízdy po nerovné vozovce by kolo mohlo ztratit styk s vozovkou - b e z p e č n o s t ) Celkovou hmotnost vozidla lze z hlediska pérování rozdělit na : Neodpérované hmoty - kola, nápravy, některé části zavěšení kol, pérování a tlumení Odpérované hmoty - karoserie a příslušné části náprav, pérování a tlumení Odpérované a neodpérované hmoty jsou navzájem odděleny pružinami a tlumiči a proto je kmitání odpérovaných hmot tlumené. Druhy pérování 1. Pružinové - s listovými pery - s vinutými pružinami - s torzními tyčemi 2. Pneumatické 3. Hydropneumatické 4. Hydroelastické 5. Pryžové Z uvedených druhů pérování se u těžších užitkových vozidel používají ocelové pružiny, především listová pera, a pneumatické pérování.

2 Druhy pružin 1.1. Listová pera Používají se zejména u NA, popř. u zadních náprav OA. Podle polohy a umístění na vozidle se používají listová pera přední, zadní, podélná, příčná a šikmá. Nejpoužívanějším druhem jsou podélná poloeliptická pera. Jejich vlastnosti a uspořádání : - pero je složeno z několika listů stejné šířky, ale různé délky nad sebou - hlavní list má zpravidla na obou koncích oka pro připevnění pera - druhý list má někdy volně zahnuté konce kolem ok hlavního - průřez listů je obdélníkový - listy jsou vyrobeny z pérové oceli třídy 13,14 - v podélném směru jsou listy uprostřed jištěny svorníkem - proti bočnímu posunutí jsou listy pojištěny sponami - v okách per jsou pouzdra pro čepy - ocelová, bronzová nebo pryžová - čepy pro uchycení per jsou z cementované oceli, broušené a s drážkami pro mazání - uchycení pera k nápravě (rámu) je třmenem uprostřed - pera mohou být chráněna obaly Závěsy listových per Jedním koncem, zpravidla předním, je pero uloženo pevně v držáku přinýtovaném nebo přišroubovaném k rámu a druhý konec pera je uložen výkyvně na závěsu nebo kluzně pomocí opěry, protože při propérování se mění délka pera. Při deformaci pružiny dochází ke vzájemnému posuvu mezi listy a tudíž tření, které vlastně způsobuje tlumení kmitů. Protože by však tření mohlo dosáhnout vysoké hodnoty, buďto se pružiny mažou nebo v současnosti se mezi listy vkládají vložky z plastů. Pokud bychom chtěli vyloučit tření mezi listy vůbec, byla by ideální jednolistová pružina parabolického tvaru. Tuhost listové pružiny závisí přímo úměrně na počtu listů, jejich šířce, 3. mocnině jejich tloušťky a nepřímo úměrně na 3. mocnině jejich délky. Pokud chceme, zejména u nákladních automobilů, aby bez zatížení nebylo pérování tvrdé, musíme odpružení upravit, jedná se o tzv. progresívní pérování, jehož účinek může být stupňový nebo plynulý. Způsoby dosažení progresivity u listových per : a) použitím stupňové pružiny ( hlavní list. pružina s přídavnou ) Při malém zatížení nebo prázdném vozidle je v činnosti jen hlavní svazek a při velkém zatížení dojde k průhybu a přídavný svazek se opře a pak pérují oba. b) použitím listové pružiny s přídavným listem U prázdného vozidla není krátký přímý list v činnosti, teprve při určitém zatížení na něj dosedne svou plochou sousední list a pak se deformují společně.

3 c) použitím pružiny se změnou činné délky Při určité deformaci se hlavní list opře o pryžový doraz, čímž se zmenší činná délka a tím zvýší tuhost Vinuté pružiny - je to nejpoužívanější druh pérování u OA - nemohou vést nápravu - většinou se používají tlačné vinuté pružiny válcového tvaru s konstantním středním průměrem a kruhovým průřezem drátu - jsou vyrobeny z pružinové oceli a jejich povrch je kuličkován - mezi závity musí být bezpečná vůle a na koncích musí být závěrné závity - tuhost pružiny závisí : - přímo úměrně na 4. mocnině průměru drátu - nepřímo úměrně na : - 3. mocnině průměru pružiny - počtu činných závitů - progresivity lze u těchto pružin dosáhnout proměnlivostí : - ve stoupání závitů ( u okrajů menší stoupání ) - změnou průměrů drátu ( od středu směrem k okrajům se průměr drátu ztenšuje ) - změnou průměrů pružiny ( kuželový či soudečkový tvar pružiny ) 1.3. Zkrutné tyče (torzní) ( viz obrázek u stabilizátoru na konci textu) - používají se u polonáprav, zpravidla kyvadlových, např. TATRA (PN), Š jsou to přímé tyče zpravidla kruhového průřezu (mohou být tvořeny i svazkem ocelových pásů v tvaru čtverce nebo obdélníku) namáhané na krut - jeden konec tyče je zasunut do lůžka v karoserii nebo rámu ( neotočně ) a na druhý je nasazeno rameno s kolem - vyrábí se z pružinových ocelí s broušeným povrchem zpevněným kuličkováním - na obou koncích tyče jsou hlavy s větším průměrem než má tyč; hlavy mají zpravidla jemné drážkování, kterým jsou uchyceny v pouzdrech chráněných obaly - tuhost tyčí závisí přímo úměrně na čtvrté mocnině průměru tyče a nepřímo úměrně na délce tyče - předpětí se dá nastavit natočením tyče v drážkách Podle umístění na vozidle jsou torzní tyče podélné a příčné. U kyvadlové polonápravy zkrácené i nezkrácené může být použita podélná torzní tyč, u úhlové kyvadlové nápravy pak příčná torzní tyč. U klikové polonápravy se používá příčná torzní tyč. P l y n o v é p r u ž i n y Využívají k pružení stlačitelnosti plynu. Hmotnost plynu nebo jeho objem lze regulovat a tím udržovat u stojícího vozidla jeho karoserii ve stálé výšce nad vozovkou, nezávisle na zatížení. To je možno dvěma způsoby : - stlačení se vyrovnává změnou hmotnosti vzduchu při stálém objemu - pneumatické odpružení - stlačení se vyrovnává přečerpáváním kapaliny (oleje) nad píst, přičemž hmotnost plynu nad pístem zůstává stálá - hydropneumatické odpružení 2. Pneumatické pérování Používá se převážně u nákladních automobilů, jejich přípojných vozidle a autobusů. Podle způsobu regulace u užitkových a přípojných vozidel rozlišujeme : - pneumatické pérování s konstantní výškou vozidla nezávislou na zatížení - pneumatické pérování s možností změny výšky rámu pro nakládku a vykládku ručním ovládáním - pneumatické pérování s možností změny výšky rámu pro nakládku a vykládku dálkovým ovládáním elektronicky ( ECAS ).

4 Podle konstrukce pneumatické pružiny rozlišujeme dva druhy pružin : a) vlnovcová pneumatická pružina Je tvořena jedním až čtyřmi prstencovými pryžovými vaky zpevněnými kordy kruhového popř. obdélníkového průřezu, naplněnými vzduchem. Mezi vaky jsou zpravidla ocelové kroužky. b) membránová pneumatická pružina Funkce je podobná jako u vlnovcové pružiny, ale místo pryžových prstenců jsou tu ocelová tělesa, plnící funkci válce a pístu a jejich těsnění zabezpečuje pryžová membrána. Pryžové části pružin musí mít vysokou pevnost a odolnost proti únavě (materiál je podobný jako u pneumatik). U systému s s konstantní výškou vozidla nezávislou na zatížení jsou pružiny spojeny s tlakovou nádobou přes regulační ventily a výška karoserie nad silnicí se udržuje pomocí nich. Regulační ( výškový ventil ) Plní úlohu stabilizátoru a regulátoru světlé výšky. Při zvětšení zatížení jsou vzduchové vaky nejdříve stlačeny, čímž se zmenší vzdálenost mezi karoserií a nosníkem pružin. Táhlo ventilu natočí páku ventilu a ten otevře průchod vzduchu mezi zásobníkem tlakového vzduchu a pneumatickými pružinami. Při odlehčení probíhá tento děj obráceně. Má-li vozidlo ruční páku pro ovládání zvedání a spouštění podvozku, jsou mezi pneumatickými pružinami a regulačními ventily vřazeny další ventily pro napouštění a vypouštění, ovládané přes páku řidičem. Elektronická regulace výšky vozidla ( ECAS ) Tento systém snímá výšku rámu a prostřednictvím dálkového ovládání může obsluha vozidla přes elektromagnetické ventily nastavovat změnu výšky pro nakládku a vykládku, přičemž určité úrovně je možno uložit do paměti. Systém může být také vybaven tlakovými senzory, které slouží k monitorování zatížení náprav. V provozu pak systém umožňuje : - automatický návrat na jízdní výšku - nastavení jízdní výšky dle rychlosti nebo spínačem - pomoc při rozjezdu prostřednictvím zvedacích náprav - automatickou kompenzaci deformace pneumatik Pro přípojná vozidla se vzduchovým pérováním slouží modul ELM, který je napojen na brzdovou soustavu EBS.

5 3. Hydropneumatické pérování Hydropneumatická pružina se vyznačuje tím, že pracuje s konstantní hmotností pružícího plynu. Je složena z válce a kulové nádoby. Ve válci se pohybuje píst spojený pákovým převodem s kolem. V horní části válce je tlaková nádoba kulového tvaru, která je rozdělena na dvě části pryžovou membránou. V horní části kulové nádoby je stlačený plyn (dusík), v dolní je kapalina (olej), která tak vyplňuje prostor mezi membránou a pístem. Prostor pod membránou a nad pístem je navíc oddělen průtokovými ventily, které plní funkci tlumičů. Funkce: Při propružení se přenese pohyb na píst, který tlačí na olej. Olej se přetláčí přes ventily a přes membránu tlačí na dusík, který zajišťuje pružení. Průtokem oleje přes ventily dochází zároveň k tlumení kmitání. Světlá výška vozidla a rozdíly v zatížení se regulují přívodem kapaliny ze zásobníku. Použito u vozů Citroen ( patentováno ). 4. Hydroelastické pérování ( pryžokapalinové) Hydroelastická pružina má tvar soudku a tvoří ji pryžové bloky - hydroelastické pružící členy naplněné kapalinou a oddělené kovovým zvonem se škrtícími ventily. Na tyto členy působí přes pryžovou membránu kuželový píst spojený s kolem. Prstencová pryžová pružina je tak namáhána na tlak a smyk. Pružící členy jsou vzájemně propojeny mezi nápravami na jedné straně vozidla potrubím, které umožňuje vzájemné přepouštění kapaliny při přejezdu po nerovnostech. 5. Pryžové pérování (plastové) Pryžové pružiny ( silentbloky) jsou pryžové členy vložené mezi rám a nápravy. Toto pérování je jednoduché, levné a bez nároků na údržbu a používá se málo, jen u malých automobilů či přívěsů za osobní automobil ( v kombinaci se zkrutnou příčkou )..Pryž popř. plast ( pěnový polyuretan ) se spíše používají jako přídavné pružící prvky, dorazové bloky a silentbloky k uložení motoru,převodovky či karoserie. Výhodou polyuretanu je jeho odolnost proti oleji, benzínu či ovzduší a jeho progresívní charakteristika. Tlumiče pérování K tlumení pérování se používají nejčastěji olejové tlumiče, kde tlumící síla vzniká odporem při průtoku kapaliny škrtícími ventily a zmařená energie se mění na teplo. U listových per se dříve využívalo k tlumení tření, které vznikalo vzájemným posouváním listů po sobě. To je ale v současnosti nedostatečné. Úkolem je tlumit kmitání kol a rázy a tím zpříjemnit jízdu a zvýšit bezpečnost. Tlumiče pérování se umísťují mezi nápravu a rám, popř. karoserii, co nejblíže pružinám; u vinutých pružin často přímo do jejich osy. Olejové tlumiče pérování dělíme : - p o d l e k o n s t r u k c e na a) pákové v současnosti se již nepoužívají b) teleskopické : - jednoplášťové - dvouplášťové - nejpoužívanější a dle tlaku a druhu plynu : - kapalinové plynem je atmosferický vzduch - plynokapalinové plynem je dusík - nízkotlaké - vysokotlaké - p o d l e p ů s o b e n í na a) jednočinné - tlumí jen v jednom směru b) dvojčinné - tlumí v obou směrech a při roztahování zpravidla více

6 Teleskopické tlumiče Uvnitř pracovního válcového prostoru pláště tlumiče se pohybuje píst s pístnicí, který je spojen s ochranným pláštěm. V pístu se nachází škrtící ventily, které škrcením průtoku kapaliny z jedné části pracovního prostoru do druhé přeměňují mechanickou energii kmitavého pohybu na teplo. Kromě pracovního prostoru s tlumičovým olejem se nachází v tlumiči vyrovnávací prostor s plynem. Jeho úkolem je vyrovnávat změny objemu kapaliny vlivem pohybu pístnice a teplotní roztažnosti kapaliny. Vnější část pláště tlumiče a ochranný plášť s pístnicí jsou spojeny přes oka nebo šroubový spoj a kovopryžová pouzdra a ( silentbloky ) s rámem ( karoserií ) a příslušnou částí nápravy. Dvouplášťový tlumič Tlumič je tvořen dvěma válcovými tenkostěnnými tělesy ( trubkami ) umistěnými v sobě. Ve vnitřní části se nachází pracovní prostor s kapalinou a pístem, ve vnější části ( mezi plášti ) se nachází vyrovnávací prostor, ve spodní části s kapalinou ( olejem ) a v horní s plynem, kterým může být vzduch spojený s atmosférou přes ochranný plášť nebo dusík o přetlaku 2 až 8 baru. Mezi pracovním a vyrovnávacím prostorem se nachází nízkotlaké přepouštěcí ventily. Při stlačování tlumiče se přepouští olej nad píst přes škrtící ventily a část oleje přechází do vyrovnávacího prostoru. Při roztahování tlumiče se přepouští olej zpět pod píst a zároveň se vrací olej z vyrovnávacího do pracovního prostoru. Aby nedošlo ke vniknutí plynu do pracovního prostoru, nesmí tlumič pracovat s větším sklonem od svislé roviny než 45 stupňů. Jednoplášťový plynokapalinový tlumič Konstrukce a princip činnost jsou v podstatě stejné, ale pracovní i vyrovnávací prostor se nachází v jednom plášti nad sebou, přičemž vyrovnávací prostor je zpravidla oddělen plovoucím pístem a plynem je dusík o tlaku 20 až 30 barů. Speciální konstrukce tlumičů Jedná se zpravidla o dvouplášťové tlumiče, které dokážou manuálně nebo automaticky dle změny zatížení měnit tuhost tlumení ( PSD, DCD - obtok kapaliny ve střední části dráhy pístu ), popř. zajišťovat stálou výšku karoserie ( např. NIVOMAT ).

7 Stabilizátory Úkolem stabilizátorů je zmenšovat naklánění karoserie, zejména při průjezdu vozidla zatáčkou. U vozidel s pneumatickým pérováním tuto funkci plní regulační ventily. Většina vozidel používá ke stabilizaci zkrutných tyčí tvaru U, uchycených ve střední části ke karoserii nebo rámu a na zahnutých koncích k nápravě ( polonápravám ). Při zatáčení se prostřednictvím změny výšky mezi nápravou a karoserií přenáší nakrucováním tyče moment i na druhou starnu vozidla a dochází k omezení naklonění. U osobních automobilů může tuto funkci plnit i spřažená náprava, ale většinou se nachází stabilizátor alespoň na přední nápravě.

Stabilizátory (pérování)

Stabilizátory (pérování) Stabilizátory (pérování) Funkce: Omezují naklánění vozidla při jízdě zatáčkou nebo při najetí na překážku. Princip: Propojují obě kola téže nápravy. Při souměrném propružení obou kol vyřazeny z funkce,

Více

Odpružení automobilů

Odpružení automobilů Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Silniční vozidla Druhý NĚMEC V. 20. 7. 2012 Název zpracovaného celku: Odpružení automobilů Všechna vozidla motorová i kolejová jsou vybavena pružinami, které jsou umístěny

Více

165/70 R 14 81 T. M + S zimní (bláto a sníh) druhy pneumatik podle uložení vláken kostry a nárazníku :

165/70 R 14 81 T. M + S zimní (bláto a sníh) druhy pneumatik podle uložení vláken kostry a nárazníku : KOLA kolo s nahuštěnou pneumatikou je prvním prvkem odpružení vozidla Dnes jsou nejběžnější kola disková. Existují ještě kola drátová a hvězdicová. Diskové kolo - má dvě části - disk tyto části jsou vylisovány

Více

Pružné spoje 21.6.2011. Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují

Pružné spoje 21.6.2011. Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Modul 03-TP ing. Jan Šritr ing. Jan Šritr 2 1 ohybem

Více

pneumatiky a kola zavěšení kol odpružení řízení

pneumatiky a kola zavěšení kol odpružení řízení Podvozky motorových vozidel Obsah přednášky : pneumatiky a kola zavěšení kol odpružení řízení Podvozky motorových vozidel Podvozky motorových vozidel - nápravy 1. Pneumatiky a kola. Zavěšení kol 3. Odpružení

Více

Nápravy: - nesou tíhu vozidla a přenáší ji na kola - přenáší hnací, brzdné a suvné síly mezi rámem a koly

Nápravy: - nesou tíhu vozidla a přenáší ji na kola - přenáší hnací, brzdné a suvné síly mezi rámem a koly Nápravy: Účel: - nesou tíhu vozidla a přenáší ji na kola - přenáší hnací, brzdné a suvné síly mezi rámem a koly Umístění: - jsou umístěny pod rámem úplně (tuhé nápravy), nebo částečně (ostatní druhy náprav)

Více

Název zpracovaného celku: Nápravy automobilů

Název zpracovaného celku: Nápravy automobilů Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Silniční vozidla druhý NĚMEC V. 25.9.2012 Název zpracovaného celku: Nápravy automobilů Náprava vozidla je část automobilu, jehož prostřednictvím jsou dvě protější vozidlová

Více

Nápravy motorových vozidel

Nápravy motorových vozidel Nápravy motorových vozidel Rozdělení náprav podle funkce : řídící ( rejdové ) -nebo- pevné ( neřízené ) poháněné (hnací i nosné) -nebo- nepoháněné (pouze nosné) Co tvoří pojezdové ústrojí? Kolová vozidla

Více

Odpružení vozidla Zmírnění rázů a otřesů přenášených do nosné části podvozku ( karosérie ) od nerovností vozovky

Odpružení vozidla Zmírnění rázů a otřesů přenášených do nosné části podvozku ( karosérie ) od nerovností vozovky Odpružení vozidla -Zmírnění rázů a otřesů přenášených do nosnéčásti podvozku ( karosérie ) od nerovností vozovky ( jízdní komfort pro posádku ) -Zachovat trvalý kontakt všech kol s vozovkou ( pokud je

Více

Diagnostika motorových vozidel podvozek a osvětlení

Diagnostika motorových vozidel podvozek a osvětlení Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Praxe 3. ročník Alois Lasák Název zpracovaného celku: 9.3.2014 Diagnostika motorových vozidel podvozek a osvětlení 1 Úvod Podvozek je jednou z funkčních jednotek komplexního

Více

Název zpracovaného celku: Řízení automobilu. 2.natočit kola tak,aby každé z nich opisovalo daný poloměr zatáčení-nejsou natočena stejně

Název zpracovaného celku: Řízení automobilu. 2.natočit kola tak,aby každé z nich opisovalo daný poloměr zatáčení-nejsou natočena stejně Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Silniční vozidla druhý NĚMEC V. 14.9.2012 Název zpracovaného celku: Řízení automobilu Řízení je nedílnou součástí automobilu a musí zajistit: 1.natočení kol do rejdu změna

Více

Svarové spoje. Svařování tavné tlakové. Tlakové svařování. elektrickým obloukem plamenem termitem slévárenské plazmové

Svarové spoje. Svařování tavné tlakové. Tlakové svařování. elektrickým obloukem plamenem termitem slévárenské plazmové Svarové spoje Svařování tavné tlakové Tavné svařování elektrickým obloukem plamenem termitem slévárenské plazmové Tlakové svařování elektrické odporové bodové a švové třením s indukčním ohřevem Kontrola

Více

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459.

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459. Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 Autor: Ing. Jaroslav Zikmund Datum vytvoření: 2. 11. 2012 Ročník: II. Předmět: Motorová

Více

VY_32_INOVACE_C 07 13

VY_32_INOVACE_C 07 13 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 74601 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5

Více

Svarové spoje. Svařování tavné tlakové. Tlakové svařování. elektrickým obloukem plamenem termitem slévárenské plazmové

Svarové spoje. Svařování tavné tlakové. Tlakové svařování. elektrickým obloukem plamenem termitem slévárenské plazmové Svarové spoje Svařování tavné tlakové Tavné svařování elektrickým obloukem plamenem termitem slévárenské plazmové Tlakové svařování elektrické odporové bodové a švové třením s indukčním ohřevem Kontrola

Více

ρ 490 [lb/ft^3] σ D 133 [ksi] τ D 95 [ksi] Výpočet pružin Informace o projektu ? 1.0 Kapitola vstupních parametrů

ρ 490 [lb/ft^3] σ D 133 [ksi] τ D 95 [ksi] Výpočet pružin Informace o projektu ? 1.0 Kapitola vstupních parametrů N pružin i?..7 Vhodnost pro dynamické excelentní 6 [ F].. Dodávané průměry drátu,5 -,25 [in].3 - při pracovní teplotě E 2 [ksi].5 - při pracovní teplotě G 75 [ksi].7 Hustota ρ 4 [lb/ft^3]. Mez pevnosti

Více

Zavěšení kol. Téma 9. Teorie vozidel 1

Zavěšení kol. Téma 9. Teorie vozidel 1 Zavěšení kol Téma 9 Teorie vozidel 1 Zavěšení kol Podvozek = spodní část motorového vozidla, která má následující části: 1. Kolo s pneumatikou (spojuje vozidlo s vozovkou, přenáší síly a momenty, pruží)

Více

Název zpracovaného celku: Kola a pneumatiky

Název zpracovaného celku: Kola a pneumatiky Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Silniční vozidla druhý NĚMEC V. 25.10.2012 Název zpracovaného celku: Kola a pneumatiky Jsou nedílnou součástí automobilu pro jeho pohyb, přenos sil a momentů. Účel kola

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL PRO ŽÁKY

VÝUKOVÝ MATERIÁL PRO ŽÁKY PROJEKT Zlepšení podmínek výuky učebních oborů CZ.1.07./1.1.06/01.0079 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky VÝUKOVÝ MATERIÁL PRO ŽÁKY Vyučovací

Více

Název zpracovaného celku: RÁMY AUTOMOBILŮ

Název zpracovaného celku: RÁMY AUTOMOBILŮ Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: SILNIČNÍ VOZIDLA DRUHÝ NĚMEC V. 25.6.2012 Název zpracovaného celku: RÁMY AUTOMOBILŮ Rámy automobilů Rám je základní nosnou částí vozidla. S podvěsy, řízením a příslušenstvím

Více

Karoserie a rámy motorových vozidel

Karoserie a rámy motorových vozidel Karoserie a rámy motorových vozidel Karoserie je část vozidla, která slouží k umístění přepravovaných osob nebo nákladu. Karoserie = kabina + ložné prostory plní funkci vozidla Podvozek = rám + zavěšení

Více

ŠKODA KODIAQ RS Vznětové motory

ŠKODA KODIAQ RS Vznětové motory Motor Motor vznětový, přeplňovaný dvěma turbodmychadly, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč Počet válců 4 Zdvihový objem [cm 3 ] 1968 Vrtání zdvih [mm mm] 81,0 95,5 Maximální výkon/otáčky

Více

ŠKODA KODIAQ SCOUT Vznětové motory

ŠKODA KODIAQ SCOUT Vznětové motory Motor Motor vznětový, přeplňovaný turbodmychadlem s nastavitelnou geometrií lopatek, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč Počet válců 4 Zdvihový objem [cm 3 ] 1968 Vrtání zdvih [mm

Více

ŠKODA KAROQ SCOUT Vznětové motory

ŠKODA KAROQ SCOUT Vznětové motory Motor Motor vznětový, přeplňovaný turbodmychadlem s nastavitelnou geometrií lopatek, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč Počet válců 4 Zdvihový objem [cm 3 ] 1968 Vrtání zdvih [mm

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ HŘÍDELE A ČEPY

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ HŘÍDELE A ČEPY Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 4.1.Hřídele a čepy HŘÍDELE A ČEPY Hřídele jsou základní strojní součástí válcovitého tvaru, která slouží k

Více

ŠKODA KAROQ SPORTLINE Zážehové motory

ŠKODA KAROQ SPORTLINE Zážehové motory Zážehové motory Technické údaje 1,5 TSI/110 kw 1,5 TSI/110 kw (A) 1,5 TSI/110 kw 4 4 (A) 2,0 TSI/140 kw 4 4 (A) Motor Motor zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený

Více

Rámy a karoserie vozidel

Rámy a karoserie vozidel Rámy a karoserie vozidel Téma 10 Teorie vozidel 1 Karoserie Karoserie je část vozidla, určená k přepravě osob a nákladu a k jejich ochraně před nepříznivými vnějšími vlivy. Zajišťuje komfort a ochranu

Více

1 NÁPRAVY. UMÍSTNĚNÍ NA VOZIDLE Nápravy jsou umístěny pod rámem, a to podle konstrukce buď úplně (tuhé nápravy), nebo částečně (ostatní druhy).

1 NÁPRAVY. UMÍSTNĚNÍ NA VOZIDLE Nápravy jsou umístěny pod rámem, a to podle konstrukce buď úplně (tuhé nápravy), nebo částečně (ostatní druhy). 1 NÁPRAVY ÚČEL nést tíhu vozidla a přenášet ji na kola, přenášet hnací, brzdné a boční síly mezi kolem a rámem, umožnit odpružení vozidla pomocí pružin, které jsou uloženy mezi nápravami a vozidlem. UMÍSTNĚNÍ

Více

1 ŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ. Z hlediska bezpečnosti silničního provozu stejně důležité jako brzdy.

1 ŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ. Z hlediska bezpečnosti silničního provozu stejně důležité jako brzdy. 1 ŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ Z hlediska bezpečnosti silničního provozu stejně důležité jako brzdy. ÚČEL ŘÍZENÍ natočením kol do rejdu udržovat nebo měnit směr jízdy, umožnit rozdílný úhel rejdu rejdových kol při

Více

2. Použití páteřového nástavného rámu je nejvýhodnější pro: a) terénní nákladní automobily b) autobusy c) motocykly

2. Použití páteřového nástavného rámu je nejvýhodnější pro: a) terénní nákladní automobily b) autobusy c) motocykly Kontrolní test 1. Samonosná karoserie má: a) žebřinový rám b) nemá rám c) plošinový rám 2. Použití páteřového nástavného rámu je nejvýhodnější pro: a) terénní nákladní automobily b) autobusy c) motocykly

Více

STROJOVÝ SPODEK AUTOMOBILU

STROJOVÝ SPODEK AUTOMOBILU OBSH 1 ÚVODEM............................................ 7 1.1 Stručná historie vývoje automobilů......................... 7 1.2 Identifikace silničních vozidel............................. 9 1.2.1 Individuální

Více

Kola. Konstrukce kola (jen kovové části)

Kola. Konstrukce kola (jen kovové části) Kola Účel: (kolo včetně pneumatiky): Umístění: - nese hmotnost vozidla - kola jsou umístěna na koncích náprav - přenáší síly mezi vozovkou a vozidlem - doplňuje pružící systém vozidla Složení kola: kovové

Více

ŠKODA KODIAQ SPORTLINE Zážehové motory

ŠKODA KODIAQ SPORTLINE Zážehové motory Zážehové motory Technické údaje 1,5 TSI/110 kw ACT 1,5 TSI/110 kw ACT (A) Motor Motor zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč Počet válců 4 Zdvihový

Více

ŠKODA Octavia Combi RS

ŠKODA Octavia Combi RS zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč vznětový, přeplňovaný turbodmychadlem s nastavitelnou geometrií lopatek, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC,

Více

Čerpadla na beton. Obecné informace o čerpadlech na beton. Provedení. Nástavby na čerpadla na beton jsou považovány za extra torzně tuhé.

Čerpadla na beton. Obecné informace o čerpadlech na beton. Provedení. Nástavby na čerpadla na beton jsou považovány za extra torzně tuhé. Obecné informace o čerpadlech na beton Obecné informace o čerpadlech na beton Nástavby na čerpadla na beton jsou považovány za extra torzně tuhé. Provedení Nástavbu vyrobte tak pevnou a tuhou, aby sama

Více

Vozidla s výměnnými nástavbami. Obecné informace o vozidlech s výměnnou nástavbou

Vozidla s výměnnými nástavbami. Obecné informace o vozidlech s výměnnou nástavbou Obecné informace o vozidlech s výměnnou nástavbou Obecné informace o vozidlech s výměnnou nástavbou Nákladní vozidla s výměnnou nástavbou jsou považovány za torzně pružné. Nákladní vozidla s výměnnou nástavbou

Více

ŠKODA KAROQ Zážehové motory

ŠKODA KAROQ Zážehové motory Technické údaje 1,0 TSI/85 kw 1,0 TSI/85 kw 1,5 TSI/110 kw 1,5 TSI/110 kw Motor 1,5 TSI/110 kw 4 4 Motor zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč

Více

ŠKODA OCTAVIA Zážehové motory

ŠKODA OCTAVIA Zážehové motory Zážehové motory Technické údaje 1,0 TSI/85 kw 1,5 TSI/110 kw 1,5 TSI/110 kw (A) Motor Motor zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč Počet válců 3

Více

Mini saně DGSC technické údaje

Mini saně DGSC technické údaje Všeobecné údaje vlastnosti rozsah použití nejmenší jednotka vedených saní (šířka 8 mm), která umožňuje vysokou hustotu montáže přesné vedení v kuličkovém vedení s klecí umožňuje přesnou linearitu/ rovnoběžnost

Více

ŠKODA KODIAQ Zážehové motory

ŠKODA KODIAQ Zážehové motory ŠKODA KODIAQ Zážehové motory Technické údaje 1,4 TSI/110 kw ACT 4 4 1,4 TSI/110 kw 4 4 (A) 2,0 TSI/132 kw 4 4 (A) Motor Motor zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený

Více

1,2 TSI/63 kw* 1,0 TSI/85 kw (A) 1,8 TSI/ 132 kw (A) 1,4 TSI/ 110 kw. 1,4 TSI/ 110 kw (A) 1,8 TSI/ 132 kw. 1,0 TSI/85 kw. Technické údaje Motor

1,2 TSI/63 kw* 1,0 TSI/85 kw (A) 1,8 TSI/ 132 kw (A) 1,4 TSI/ 110 kw. 1,4 TSI/ 110 kw (A) 1,8 TSI/ 132 kw. 1,0 TSI/85 kw. Technické údaje Motor Technické údaje Motor Motor 1,2 TSI/63 kw* zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč Počet válců 4 3 4 Zdvihový objem [cm 3 ] 1197 999 1395 1798 Vrtání

Více

ŠKODA KAROQ SPORTLINE Zážehové motory

ŠKODA KAROQ SPORTLINE Zážehové motory Zážehové motory Technické údaje 1,5 TSI/110 kw 1,5 TSI/110 kw (A) Motor Motor zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč Počet válců 4 Zdvihový objem

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

ŠKODA KAROQ Zážehové motory

ŠKODA KAROQ Zážehové motory Zážehové motory Technické údaje 1,0 TSI/85 kw 1,0 TSI/85 kw (A) 1,5 TSI/110 kw 1,5 TSI/110 kw (A) Motor Motor zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Hydraulické válce V350CBR. Kompaktní hydraulické válce s průchozí oboustranou pístnicí 350 bar V350CBR

Hydraulické válce V350CBR. Kompaktní hydraulické válce s průchozí oboustranou pístnicí 350 bar V350CBR Hydraulické válce Kompaktní hydraulické válce s průchozí oboustranou pístnicí 350 bar V350CBR V350CBR V350CBRcat.CZ01-2007 Kompaktní hydraulické válce s průc 1 Příslušenství: Uzaviratelný zpětný ventil

Více

Cisterny. Obecné informace o cisternách. Cisterny se používají k přepravě kapalin, například nafty, tekutých chemikálií a mléka.

Cisterny. Obecné informace o cisternách. Cisterny se používají k přepravě kapalin, například nafty, tekutých chemikálií a mléka. Obecné informace o cisternách Cisterny se používají k přepravě kapalin, například nafty, tekutých chemikálií a mléka. Obecné informace o cisternách Cisternové nástavby jsou považovány za extra torzně tuhé

Více

ŠKODA OCTAVIA Vznětové motory

ŠKODA OCTAVIA Vznětové motory Vznětové motory Technické údaje 1,6 TDI/66 kw*** 1,6 TDI/85 kw 1,6 TDI/85 kw 2,0 TDI/110 kw 2,0 TDI/110 kw Motor Motor vznětový, přeplňovaný turbodmychadlem s nastavitelnou geometrií lopatek, řadový, chlazený

Více

Zážehové motory. Technické údaje 2,0 TSI/169 kw 2,0 TSI/169 kw (A) Motor Motor Počet válců Zdvihový objem [cm 3 ]

Zážehové motory. Technické údaje 2,0 TSI/169 kw 2,0 TSI/169 kw (A) Motor Motor Počet válců Zdvihový objem [cm 3 ] ŠKODA Octavia RS 230 Zážehové motory Technické údaje 2,0 TSI/169 kw 2,0 TSI/169 kw (A) Počet válců Zdvihový objem [cm 3 ] zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený

Více

Technické údaje 1,4 TSI/110 kw ACT 4 4 2,0 TSI/206 kw 4 4 (A) 2,0 TDI/110 kw 4 4 2,0 TDI/140 kw 4 4 (A) Motor

Technické údaje 1,4 TSI/110 kw ACT 4 4 2,0 TSI/206 kw 4 4 (A) 2,0 TDI/110 kw 4 4 2,0 TDI/140 kw 4 4 (A) Motor ŠKODA SUPERB 4 4 zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč vznětový, přeplňovaný turbodmychadlem s nastavitelnou geometrií lopatek, řadový, chlazený

Více

ŠKODA KAMIQ Zážehové motory

ŠKODA KAMIQ Zážehové motory Technické údaje 1,0 TSI/70 kw 1,0 TSI/85 kw 1,0 TSI/85 kw (A) 1,5 TSI/110 kw 1,5 TSI/110 kw (A) Motor Motor zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč

Více

ŠKODA SCALA Zážehové motory

ŠKODA SCALA Zážehové motory Technické údaje 1,0 TSI/85 kw 1,5 TSI/110 kw (A) Motor Motor zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč Počet válců 3 4 Zdvihový objem [cm 3 ] 999 1498

Více

1 BRZDY A BRZDNÁ ZAŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ

1 BRZDY A BRZDNÁ ZAŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ 1 BRZDY A BRZDNÁ ZAŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ Brzdná zařízení automobilů je možno rozdělit na : Brzdové soustavy mají rozhodující vliv na bezpečnost jízdy automobilu. Zpomalovací soustavy ústrojí, sloužící ke zmírňování

Více

ŠKODA OCTAVIA COMBI Vznětové motory

ŠKODA OCTAVIA COMBI Vznětové motory Vznětové motory Technické údaje 1,6 TDI/66 kw*** 1,6 TDI/85 kw 1,6 TDI/85 kw (A) 2,0 TDI/110 kw 2,0 TDI/110 kw (A) Motor Motor vznětový, přeplňovaný turbodmychadlem s nastavitelnou geometrií lopatek, řadový,

Více

Bezpečnostní systémy ABS (Antiblock Braking System), ASR (z německého Antriebsschlupfregelung) protiblokovacího zařízení ABS

Bezpečnostní systémy ABS (Antiblock Braking System), ASR (z německého Antriebsschlupfregelung) protiblokovacího zařízení ABS Bezpečnostní systémy ABS (Antiblock Braking System), ASR (z německého Antriebsschlupfregelung) Styk kola s vozovkou, resp. tření ve stykové ploše mezi pneumatikou a povrchem vozovky, má zásadní vliv nejenom

Více

(lze je rozpojit i za běhu) přenáší pohyb prostřednictvím kapaliny. rozpojovat hřídele za běhu

(lze je rozpojit i za běhu) přenáší pohyb prostřednictvím kapaliny. rozpojovat hřídele za běhu zapis_casti_stroju_spojky08/2012 STR Bc 1 z 6 13. Hřídelové spojky Rozdělení: spojují #1 a přenáší mezi nimi otáčivý #2 Schéma zapojení spojky #4 Další funkce spojek vyrovnávají vyosení spojovaných hřídelů

Více

Zážehové motory. Technické údaje 1,4 MPI/59kW 1,6 MPI/75 kw 1,6 MPI/75 kw Motor. zážehový, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč

Zážehové motory. Technické údaje 1,4 MPI/59kW 1,6 MPI/75 kw 1,6 MPI/75 kw Motor. zážehový, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč ŠKODA Octavia Tour Zážehové motory Technické údaje 1,4 MPI/59kW 1,6 MPI/75 kw 1,6 MPI/75 kw zážehový, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč zážehový, řadový, chlazený kapalinou, OHC,

Více

Hnací hřídele. Téma 7. KVM Teorie vozidel 1

Hnací hřídele. Téma 7. KVM Teorie vozidel 1 Hnací hřídele Téma 7 KVM Teorie vozidel 1 Hnací hřídele Kloubový hnací hřídel Transmise Přenáší točivý moment mezi dvěma převodovými ústrojími Převodové ústrojí na výstupu je obvykle pohyblivé po definované

Více

Technické údaje 1,8 TSI/132 kw (A) 2,0 TDI/110 kw 2,0 TDI/110 kw (A)*** 2,0 TDI/135 kw (A) Motor

Technické údaje 1,8 TSI/132 kw (A) 2,0 TDI/110 kw 2,0 TDI/110 kw (A)*** 2,0 TDI/135 kw (A) Motor ŠKODA OCTAVIA 4 4 zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč vznětový, přeplňovaný turbodmychadlem s nastavitelnou geometrií lopatek, řadový, chlazený

Více

ŠKODA SCALA Zážehové motory

ŠKODA SCALA Zážehové motory Zážehové motory Technické údaje 1,0 TSI/70 kw 1,0 TSI/85 kw 1,0 TSI/85 kw (A) 1,5 TSI/110 kw 1,5 TSI/110 kw (A) Motor Motor zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený

Více

ŠKODA FABIA COMBI Zážehové motory

ŠKODA FABIA COMBI Zážehové motory Motor Motor zážehový, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč Počet válců 3 Zdvihový objem [cm 3 ] 999 Vrtání zdvih [mm mm] 74,5 76,4 zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem, řadový, chlazený

Více

Zážehové motory. Technické údaje 1,4 MPI/59kW 1,6 MPI/75 kw 1,6 MPI/75 kw Motor. zážehový, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč

Zážehové motory. Technické údaje 1,4 MPI/59kW 1,6 MPI/75 kw 1,6 MPI/75 kw Motor. zážehový, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč ŠKODA Octavia Tour Zážehové motory Technické údaje 1,4 MPI/59kW 1,6 MPI/ kw 1,6 MPI/ kw zážehový, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč zážehový, řadový, chlazený kapalinou, OHC, uložený

Více

ŠKODA OCTAVIA Zážehové motory

ŠKODA OCTAVIA Zážehové motory Zážehové motory Technické údaje 1,0 TSI/85 kw 1,0 TSI/85 kw (A) 1,5 TSI/110 kw 1,5 TSI/110 kw (A) 2,0 TSI/140 kw (A) Motor Motor zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC,

Více

ŠKODA RAPID SPACEBACK Zážehové motory

ŠKODA RAPID SPACEBACK Zážehové motory Zážehové motory Technické údaje 1,0 TSI/70 kw 1,0 TSI/70 kw (A) 1,0 TSI/81 kw 1,4 TSI/92 kw (A) Motor Motor zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč

Více

ŠKODA OCTAVIA COMBI Zážehové motory

ŠKODA OCTAVIA COMBI Zážehové motory Zážehové motory Technické údaje 1,0 TSI/85 kw 1,5 TSI/96 kw G-TEC (A) 1,5 TSI/110 kw 1,5 TSI/110 kw (A) Motor Motor zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu

Více

Fakulta strojního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně / Technická 2896/2 / / Brno

Fakulta strojního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně / Technická 2896/2 / / Brno Fakulta strojního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně / Technická 2896/2 / 616 69 / Brno STRUČNÁ CHARAKTERISTIKA PROBLEMATIKY ÚKOLU CÍLE BAKALÁŘSKÉ PRÁCE SEZNAM DOPORUČENÉ LITERATURY Fakulta strojního

Více

Vznětové motory. Technické údaje 2,0 TDI/81 kw 2,0 TDI/110 kw Motor Motor Počet válců Zdvihový objem [cm 3 ]

Vznětové motory. Technické údaje 2,0 TDI/81 kw 2,0 TDI/110 kw Motor Motor Počet válců Zdvihový objem [cm 3 ] Vznětové motory Technické údaje 2,0 TDI/81 kw 2,0 TDI/110 kw Počet válců Zdvihový objem [cm 3 ] vznětový, přeplňovaný turbodmychadlem s nastavitelnou geometrií lopatek, řadový, chlazený kapalinou,2 OHC,

Více

Pístové spalovací motory 2 pohyblivé části motoru

Pístové spalovací motory 2 pohyblivé části motoru Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Silniční vozidla třetí NĚMEC V. 28.8.2013 Název zpracovaného celku: Pístové spalovací motory 2 pohyblivé části motoru Pohyblivé části motoru rozdělíme na dvě skupiny:

Více

Vznětové motory. 81,0 95,5 Maximální výkon/otáčky [kw/min -1 ] 79,5 80,5 88/ / Maximální točivý moment/otáčky [Nm/min -1 ]

Vznětové motory. 81,0 95,5 Maximální výkon/otáčky [kw/min -1 ] 79,5 80,5 88/ / Maximální točivý moment/otáčky [Nm/min -1 ] Vznětové motory Technické údaje 1,6 TDI/88 kw 1,6 TDI/88 kw (A) 2,0 TDI/110 kw 2,0 TDI/110 kw (A) 2,0 TDI/140 kw 2,0 TDI/140 kw (A) Počet válců vznětový, přeplňovaný turbodmychadlem s nastavitelnou geometrií

Více

ŠKODA FABIA Zážehové motory

ŠKODA FABIA Zážehové motory ŠKODA FABIA Motor Motor zážehový, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč Počet válců 3 Zdvihový objem [cm 3 ] 999 Vrtání zdvih [mm mm] 74,5 76,4 zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem,

Více

FIEDLER FFK 1810 čelní válcový zametače se sběrnou nádobou

FIEDLER FFK 1810 čelní válcový zametače se sběrnou nádobou FIEDLER FFK 1810 čelní válcový zametače se sběrnou nádobou Tento válcový zametač je určen pro zimní i letní údržbu vozovek, místních komunikací, chodníků a pěších zón. Vzhledem k odlišnostem technologie

Více

Návrh a zhotovení výukového panelu þÿ p é r o v á n í a t l u m io p é r o v á n í

Návrh a zhotovení výukového panelu þÿ p é r o v á n í a t l u m io p é r o v á n í Digitální knihovna Univerzity Pardubice DSpace Repository Univerzita Pardubice http://dspace.org þÿ B a k a l áy s k é p r á c e / B a c h e l o r ' s w o r k s K D P D F J P 2010 Návrh a zhotovení výukového

Více

Zážehové motory. zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč 4 Zdvihový objem [cm 3 ] 1395

Zážehové motory. zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč 4 Zdvihový objem [cm 3 ] 1395 Zážehové motory Technické údaje 1,4 TSI/92 kw 1,4 TSI/110 kw ACT 1,4 TSI/110 kw ACT (A) 1,8 TSI/132 kw 1,8 TSI/132 kw (A) 2,0 TSI/162 kw (A) Počet válců zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem, řadový, chlazený

Více

VALIVÁ LOŽISKA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

VALIVÁ LOŽISKA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích VALIVÁ LOŽISKA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů

Více

Nerezové kulové ventily série 26d se samodotahovatelným sedlem a nebo plovoucím kulovým segmentem

Nerezové kulové ventily série 26d se samodotahovatelným sedlem a nebo plovoucím kulovým segmentem Nerezové kulové ventily série 26d se samodotahovatelným sedlem a nebo plovoucím kulovým segmentem Použití: Těsně uzavírací kulový kohout nerezové oceli pro agresivní média, obvzláště pro chemický průmysl:

Více

Vznětové motory. dvě souosé spojky, suché, vícelamelové, elektrohydraulicky ovládané

Vznětové motory. dvě souosé spojky, suché, vícelamelové, elektrohydraulicky ovládané Vznětové motory Technické údaje 1,6 TDI CR DPF/77 kw 1,6 TDI CR DPF/77 kw (A) 2,0 TDI CR DPF/110 kw 2,0 TDI CR DPF/110 kw (A) vznětový, přeplňovaný turbodmychadlem s nastavitelnou geometrií lopatek, řadový,

Více

Vznětové motory Vrtání zdvih [mm mm] Maximální výkon/otáčky [kw/min -1 ] 66/ /

Vznětové motory Vrtání zdvih [mm mm] Maximální výkon/otáčky [kw/min -1 ] 66/ / Vznětové motory Technické údaje 1,6 TDI/66 kw 1,6 TDI/85 kw 1,6 TDI/85 kw (A) 2,0 TDI/110 kw 2,0 TDI/110 kw (A) Počet válců vznětový, přeplňovaný turbodmychadlem s nastavitelnou geometrií lopatek, řadový,

Více

Zážehové motory. zážehový, řadový, chlazený kapalinou, OHC, uložený vpředu napříč

Zážehové motory. zážehový, řadový, chlazený kapalinou, OHC, uložený vpředu napříč ŠKODA Octavia Zážehové motory Technické údaje 1,4 MPI/59kW 1,6 MPI/ kw 1,6 MPI/ kw (A) 1,6 FSI/85 kw 1,6 FSI/85 kw (A) zážehový, řadový, chlazený kapalinou, 2x OHC, uložený vpředu napříč zážehový, řadový,

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0581. Opravárenství a diagnostika. Princip a části kapalinových brzd

CZ.1.07/1.5.00/34.0581. Opravárenství a diagnostika. Princip a části kapalinových brzd Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0581 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_OAD_2.AE_01_KAPALINOVE BRZDY Název školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Autor Ing. Pavel Štanc Tematická oblast

Více

Ručně ovládané šoupátkové rozváděče typu DL

Ručně ovládané šoupátkové rozváděče typu DL Šoupátkové rozváděče Ručně ovládané šoupátkové rozváděče typu DL Blok šoupátkových rozváděčů typu DL se používá k plynulému ručnímu dávkování množství pro obecná hydraulická zařízení s jednočinnými a dvojčinnými

Více

ŠKODA FABIA Vznětové motory

ŠKODA FABIA Vznětové motory Vznětové motory Technické údaje 1,4 TDI/55 kw*** 1,4 TDI/66 kw 1,4 TDI/66 kw (A) 1,4 TDI/77 kw Motor Motor vznětový, přeplňovaný turbodmychadlem s nastavitelnou geometrií lopatek, řadový, chlazený kapalinou,

Více

Blatníky. Obecné informace o blatnících a zástěrkách. Zařízení potlačení rozstřiku

Blatníky. Obecné informace o blatnících a zástěrkách. Zařízení potlačení rozstřiku Obecné informace o blatnících a zástěrkách Obecné informace o blatnících a zástěrkách V několika zemích platí právní požadavky, které regulují použití blatníků a zástěrek, například se jedná o evropské

Více

Provedení pomocného rámu

Provedení pomocného rámu Obecné Obecné Pomocný rám může být použit pro následující účely: Poskytuje vůli pro kola a všechny ostatní díly, které vyčnívají nad rám. Poskytuje tuhost a snižuje napětí v zadním přesahu. Chrání rám

Více

OLEJOVÉ BRZDÍCÍ VÁLCE Série 1400

OLEJOVÉ BRZDÍCÍ VÁLCE Série 1400 OLEJOVÉ RZDÍCÍ VÁLCE Série 10 4 Olejové brzdící válce Série 10 Všeobecně Olejové brzdící válce se spojují převážně s pneumatickými válci a zajišťují plynulou a řiditelnou rychlost jejich pohybu. Je známo,

Více

Zážehové motory. bezolovnatý benzin min. o. č. 95 (91)*

Zážehové motory. bezolovnatý benzin min. o. č. 95 (91)* ŠKODA Octavia Zážehové motory Technické údaje 1,4 MPI/59 kw 1,6 MPI/ kw 1,6 MPI/ kw (A) 1,6 MPI/ kw Flex Fuel 1,6 MPI/ kw LPG zážehový, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč zážehový,

Více

PNEUMATIKA - pohony. Konstrukce válce ISO 15552

PNEUMATIKA - pohony. Konstrukce válce ISO 15552 Válce Pneumatické válce jsou nejčastěji používány jako výkonné prvky pneumatických systémů. Jsou dodávány ve verzích: jednočinné (s pružinou), dvojčinné a s průchozí pístnicí. V jednočinném provedení je

Více

Přednáška č.12 Čepy, kolíky, zděře, pružiny

Přednáška č.12 Čepy, kolíky, zděře, pružiny Fakulta strojní VŠB-TUO Přednáška č.12 Čepy, kolíky, zděře, pružiny ČEPY Čepy slouží k rozebíratelnému spojení součástí a přenáší jen síly kolmé na osu čepu. Například slouží k otočnému spojení táhel.

Více

VM/146000, VM/ LINTRA PLUS

VM/146000, VM/ LINTRA PLUS VM/46000, VM/4600 LINTR PLUS Bezpístnicové válce odolné vůči korozi Dvojčinné, magnetický a nemagnetický píst - Ø 0 až 80 mm Nové odlehčené provedení výlisku s univerzálními montážními drážkami Osvědčený

Více

11. Hydraulické pohony

11. Hydraulické pohony zapis_hydraulika_pohony - Strana 1 z 6 11. Hydraulické pohony Převádí tlakovou energii hydraulické kapaliny na #1 Při přeměně energie dochází ke ztrátám ztrátová energie se mění na #2 Rozdělení: a) #3

Více

TECHNICKÉ PARAMETRY CITROËN JUMPER. Duben 2014

TECHNICKÉ PARAMETRY CITROËN JUMPER. Duben 2014 TECHNICKÉ PARAMETRY CITROËN JUMPER Duben 2014 PŘEHLED MOTORŮ CITROËN JUMPER Turbo Diesel Turbo Diesel Turbo Diesel Turbo Diesel ZÁKLADNÍ přímé přímé přímé přímé TECHNICKÉ vysokotlaké vysokotlaké vysokotlaké

Více

Jeřáby. Obecné informace o jeřábech

Jeřáby. Obecné informace o jeřábech Obecné informace o jeřábech Umístění jeřábu má velký vliv na provedení upevnění. Zde naleznete několik doporučení pro umístění za kabinou, umístění vzadu montovaných jeřábů a uprostřed montovaných jeřábů.

Více

BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ

BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF AUTOMOTIVE ENGINEERING

Více

Testovací příklady MEC2

Testovací příklady MEC2 Testovací příklady MEC2 1. Určete, jak velká práce se vykoná při stlačení pružiny nárazníku železničního vagónu o w = 5 mm, když na její stlačení o w =15 mm 1 je zapotřebí síla F = 3 kn. 2. Jaké musí být

Více

KULOVÝ UZÁVĚR ZÁVITOVÝ SÉRIE C3 NEREZ 2DÍLNÝ BRA.C3.622 doporučené projektové označení: IVAR.BRA.C3.622

KULOVÝ UZÁVĚR ZÁVITOVÝ SÉRIE C3 NEREZ 2DÍLNÝ BRA.C3.622 doporučené projektové označení: IVAR.BRA.C3.622 KULOVÝ UZÁVĚR ZÁVITOVÝ SÉRIE C3 NEREZ 2DÍLNÝ BRA.C3.622 doporučené projektové označení: IVAR.BRA.C3.622 Technický nákres, rozměry a materiálové provedení: KÓD ROZMĚR PØ mm A mm B mm H mm S mm ISO 5211

Více

Zážehové motory. elektronické vícebodové vstřikování paliva MPI. elektronicky řízené přímé vstřikování paliva Zapalování Mazání Palivo Pohon Pohon

Zážehové motory. elektronické vícebodové vstřikování paliva MPI. elektronicky řízené přímé vstřikování paliva Zapalování Mazání Palivo Pohon Pohon Zážehové motory Technické údaje 1,0 MPI/44 kw 1,0 MPI/55 kw 1,2 TSI/66 kw 1,2 TSI/81 kw 1,2 TSI/81 kw (A) zážehový, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem, řadový,

Více

Různé druhy spojů a spojovací součásti (rozebíratelné spoje)

Různé druhy spojů a spojovací součásti (rozebíratelné spoje) Různé druhy spojů a spojovací součásti (rozebíratelné spoje) Kolíky, klíny, pera, pojistné a stavěcí kroužky, drážkování, svěrné spoje, nalisování aj. Nýty, nýtování, příhradové ocelové konstrukce. Ovládací

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ INSTITUTE OF AUTOMOTIVE ENGINEERING

Více

KOLEJOVÁ ŽELEZNIČNÍ VOZIDLA

KOLEJOVÁ ŽELEZNIČNÍ VOZIDLA KOLEJOVÁ ŽELEZNIČNÍ VOZIDLA DRUHY KOLEJOVÝCH VOZIDEL Hnací vozidla - jsou schopna vyvinout tažnou sílu Přípojná vozidla - nejsou schopna vyvinout tažnou sílu DRUHY HNACÍCH VOZIDEL Lokomotivy - pouze strojní

Více

Vznětové motory. Technické údaje 1,4 TDI/55 kw 1,4 TDI/66 kw 1,4 TDI/66 kw (A) 1,4 TDI/77 kw Motor Motor Počet válců Zdvihový objem [cm 3 ]

Vznětové motory. Technické údaje 1,4 TDI/55 kw 1,4 TDI/66 kw 1,4 TDI/66 kw (A) 1,4 TDI/77 kw Motor Motor Počet válců Zdvihový objem [cm 3 ] Vznětové motory Technické údaje 1,4 TDI/55 kw 1,4 TDI/66 kw 1,4 TDI/66 kw (A) 1,4 TDI/77 kw Počet válců Zdvihový objem [cm 3 ] vznětový, přeplňovaný turbodmychadlem s nastavitelnou geometrií lopatek, řadový,

Více