Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek 11. a , Roztoky -

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek 11. a , Roztoky -"

Transkript

1 Popis obsahu balíčku WP24 Integrovaná bezpečnost vozidel a dopravních systémů pro budoucí dopravní systémy Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku TÜV SÜD Czech s.r.o., zodpovědná osoba: Miroslav Dvořák Členové konsorcia podílející se na pracovním balíčku Ricardo Prague s.r.o. B. Hnilička, ČVUT FS Pavel Steinbauer, ČVUT FD Václav Jirovský Hlavní cíl balíčku Výzkum systémů integrované bezpečnosti včetně ROP (rollover protection). Výzkum dopravního toku a komunikace vozidla s okolím včetně výzkumu simulačních prostředků založených na tzv. agentním přístupu. Dílčí cíle balíčku pro nejbližší období V oblasti hodnocení systémů integrované bezpečnosti probíhá dlouhodobé sledování vozidla vybaveného ADAS v provozu a vývoj SW a HW prostředků pro zkoušení a zpracování dat. V předstihu bude dokončena metodika hodnocení a optimalizace systémů proti převrácení. V oblasti simulací dopravního toku a v2x komunikace byly na modelových případech testovány další prostředky propojení Matlab-Sumo. Byl realizován integrovaný modulární systém pro simulace jízdního cyklu a interakcí vozidel v provozu na bázi agentního systému. TE Str. 1 Za WP24 M. Dvořák, TÜV SÜD Czech s.r.o.

2 Popis plnění balíčku WP24 Integrovaná bezpečnost vozidel a dopravních systémů pro budoucí dopravní systémy WP se dělí do dvou částí: A: Zkoušení a hodnocení systémů integrované bezpečnosti vozidel (TÜV SÜD Czech s.r.o., ČVUT Fakulta dopravní) zaměřeno zejména na metody zkoušení a hodnocení systémy ovlivňující zejména podélnou dynamiku (ADAS) systémy ovlivňující směrovou dynamiku (ROP rollover protection) B: Budoucí dopravní systémy, v2x komunikace, simulace dopravního toku (Ricardo Prague, ČVUT Fakulta strojní) budoucí dopravní systémy založené na v2x komunikaci, automatické řízení simulace dopravního toku na bázi agentních systémů zvýšení bezpečnosti provozu, snížení energetické náročnosti a zátěže životního prostředí TE Str. 2 Za WP24 M. Dvořák, TÜV SÜD Czech s.r.o.

3 Popis plnění balíčku WP24 Integrovaná bezpečnost vozidel a dopravních systémů pro budoucí dopravní systémy Dosažené a pro prosinec 2015 připravené splněné cíle, výstupy a výsledky Plnění milníků: WP24M02: Provedena první série zkoušek systémů ochrany před převrácením provedeno již v předchozích letech WP24M03: Předběžné metody hodnocení integr. bezpečnosti připraveny k testování jsou vypracovány pro ROP bude do konce roku 2015 vypracována finální metodiky WP24M04: Dokončení simulace dopravně bezpečnostních problémů na základě agregovaných dat a v2x komunikace Simulace proudu vozidel s integrací komplexních modelů vytvořených v Matlab/Simulink do agentního systému SUMO (SW) jeho řízení v Matlabu/TraCI, včetně importu komplexních mapových podkladů OpenStreetMap Návrh řízení vozidel v proudu na základě informací z okolních vozidel (v2v) v prostředí Simulink technologií MPC, integrace tohoto řízení v simulaci v agentním systému SUMO WP24M05: Finální testování softwaru pro hodnocení systémů integrované bezpečnsti včetně ochrany proti převrácení pův. splatnost 2016; část ROP bude dokončena v tomto roce TE Str. 3 Za WP24 M. Dvořák, TÜV SÜD Czech s.r.o.

4 Popis obsahu balíčku WP24 Integrovaná bezpečnost vozidel a dopravních systémů pro budoucí dopravní systémy Dosažené a pro prosinec 2015 připravené splněné cíle, výstupy a výsledky Plnění splatných dílčích cílů, dílčích výstupů a výsledků: WP24C01, WP24DV002: Prosté metody hodnocení integrované bezpečnosti silničních dopravních prostředků metodika hodnocení a optimalizace ROP bude dokončena v r metodiky pro ADAS připraveny v předchozích letech, probíhá vývoj HW a SW pro měření WP24V001: Vytvoření softwarových prostředků pro podporu a hodnocení integrované bezpečnosti splatný 2017 část ROP bude dokončena v r TE Str. 4 Za WP24 M. Dvořák, TÜV SÜD Czech s.r.o.

5 Popis plnění balíčku WP24 Dlouhodobé zkoušky systému AEBS v reálném provozu cíl: softwarové prostředky pro podporu a hodnocení integrované bezpečnosti na základě nedostatků dostupných měřicích zařízení vytvořeny specifikace pro vlastní DAQ HW využití modulárního DAQ NI CompactRIO > vývoj modulu 100 Hz GPS + RTK vlastní jednoduchá jednotka pro dlouhodobé testování z důvodu nárůstu ceny původního GPS RTK modulu o více než 300% nelze využít návrh z jara 2015 >> v současnosti analyzovány možnosti nových levnějších modulů v současnosti realizován jen modulární DAQ software v NI LabVIEW vyroben prototyp jednoduché jednotky pro dlouhodobé sledování modul umožňující analýzu chování řidiče i částečně okolí 50 Hz GPS, až 250 Hz IMU + magnetometr, CAN, LIN, 4x analog, 4x digital bezdrátové senzory na standardu 868 MHz plánované senzory do konce roku 2015: lidar, kamera, akcelerometry, snímače ovládacích a signalizačních prvků (pedály, volant, brzdová světla...) další kroky dokončení 100 Hz GPS modulu + automatické zpracování dat v NI LabVIEW při experimentech vývoj a výroba bezdrátových senzorů + software pro automatické zpracování dat TE Str. 5 Za WP24 M. Dvořák, TÜV SÜD Czech s.r.o.

6 Popis plnění balíčku WP24 Prosté metody hodnocení integrované bezpečnosti vytvořeny principiální přístupy k hodnocení systémů integrované bezpečnosti silničních vozidel systémový přístup >> rozdělení systému na samostatně testovatelné subsystémy oddělení umožňuje vytvoření vstupů pro softwarové testování a softwarové testování samotné vnější situace detekce reakce ovlivněná situace VSTUP DETEKČNÍ SUBSYSTÉM REAKČNÍ SUBSYSTÉM VÝSTUP VNĚJŠÍ PROSTŘEDÍ SYSTÉM INTEGROVANÉ BEZPEČNOSTI VNĚJŠÍ PROSTŘEDÍ pro řidiče je podstatná pouze reakce vozidla při testech s úplným vozidlem není nutné zjišťovat detekci různých typů překážek, ale pouze reakce na jednu problematika otevřenosti silničního dopravního systému nejvhodnější částečné uzavření lze provést dynamickými limity pravidly definovaných manévrů další kroky (pro roky ) konkretizace a optimalizace zkušebních testů a jejich vyhodnocování specifikace softwarového testování TE Str. 6 Za WP24 M. Dvořák, TÜV SÜD Czech s.r.o.

7 Popis obsahu balíčku WP24 Integrovaná bezpečnost vozidel a dopravních systémů pro budoucí dopravní systémy Metodika hodnocení systémů proti převrácení (ROP) práce v této oblasti budou dokončeny v r. 2015, s dalším rozvojem se v současné době nepočítá navržena metodika hodnocení na základě poznatků z předchozích let metodika ověřena sérií zkoušek na vozidle s několika variantami zatížení a nastavení ROP finální verze vč. softwaru pro vyhodnocení zkoušek bude publikována do konce roku Využití výsledků hodnocení systémů ROP optimalizace ROP na bázi experimentů obecné hodnocení rizika převrácení při dynamických manévrech opatření proti převrácení zvýšení bezpečnosti při rizikových jízdních zkouškách TE Str. 7 Za WP24 M. Dvořák, TÜV SÜD Czech s.r.o.

8 Metodika hodnocení systémů proti převrácení (ROP) Cíle: Popis obsahu balíčku WP24 Integrovaná bezpečnost vozidel a dopravních systémů pro budoucí dopravní systémy zabránit nebo minimalizovat riziko převrácení vozidla zachovat řiditelnost vozidla (schopnost vozidla reagovat na požadavky vyjádřené pohybem volantu) Základní parametry: z původně prověřovaných pěti manévrů zvoleny dva: ESC manévr dle EHK 13-H tzv. VDA-test dle ISO opatření proti převrácení (opěry) měřené veličiny poloha a rychlost vozidla (podélná, příčná) úhel natočení volantu úhel a rychlost klopení vozidla úhel a rychlost stáčení vozidla boční zrychlení směrová úchylka zdvih jednotlivých kol vůči vozovce brzdné tlaky jednotlivých kol (zásahy ESC/ROP) TE Str. 8 Za WP24 M. Dvořák, TÜV SÜD Czech s.r.o.

9 Popis obsahu balíčku WP24 Integrovaná bezpečnost vozidel a dopravních systémů pro budoucí dopravní systémy Metodika hodnocení systémů proti převrácení (ROP) Hlavní kritéria hodnocení: současný zdvih obou kol na jedné straně vozidla skokové zvýšení klopení a rychlosti klopení při růstu amplitudy buzení (ESC-manévr) kmitání kolem podélné osy schopnost vozidla vrátit se ve VDA-testu do původního jízdního pruhu Ověřovací zkoušky: ověření metodiky ověření vlivu opěr ověření vedlejších vlivů např. nerovnost vozovky TE Str. 9 Za WP24 M. Dvořák, TÜV SÜD Czech s.r.o.

10 Popis plnění balíčku WP24: Návrhové metody a simulace systémů v2x komunikace Struktura simulace systémů TraCI4Matlab SUMO Matlab Shared Library Matlab: Vozidlo Simulink C Coder Simulink: Vozidlo, algebraický model C interface pro obsluhu stavu modelu Simulink C Coder Simulink: Vozidlo s vlastní dynamikou TE Str. 10 Za WP24 M. Dvořák, TÜV SÜD Czech s.r.o.

11 Popis plnění balíčku WP24: Návrhové metody a simulace systémů v2x komunikace Testovací příklad Vliv systému řízení na plynulost toku dopravy na jedno/dvouproudé silnici Strahovský tunel výjezd z tunelu před zprovozněním tunelu Blanka Import komplexních mapových podkladů z OpenStreetMap Hodnocení průjezdnosti svodu ze dvou do jednoho jízdního pruhu TE Str. 11 Za WP24 M. Dvořák, TÜV SÜD Czech s.r.o.

12 Popis plnění balíčku WP24: Návrhové metody a simulace systémů v2x komunikace Řízení proudu vozidel s využitím technologie MPC MPC ve srovnání s PID plynulejší nižší spotřeba, vyšší pohodlí TE Str. 12 Za WP24 M. Dvořák, TÜV SÜD Czech s.r.o.

13 Popis plnění balíčku WP 24 Integrovaná bezpečnost vozidel a dopravních systémů pro budoucí dopravní systémy Technical Solution Fully Integrated Solution Agent-Drive Simulator architecture Preview track strategy for optimum lap Vehicle to infrastructure communication Competition mode more vehicles on track Key vehicle setup interface Importing racing track from real map Get NASA SRTM elevation data Weather definition Automated visualization (textures) Agent Based Simulator Track & Environment Dynamic Vehicle Model (replaceable) Full powertrain model Chassis model with double wishbone suspension Aerodynamic model TE Str. 13 Tire model Za WP24 M. Dvořák, TÜV SÜD Czech s.r.o.

14 Popis plnění balíčku WP 24 Integrovaná bezpečnost vozidel a dopravních systémů pro budoucí dopravní systémy Environment & Simulation: Ricardo Agent-Drive running simulation - Vis3D Connected vehicles in traffic conditions Lead vehicle is passing a traffic car Lead Vehicle Lead Vehicle Traffic Vehicle Host Vehicle Host Vehicle Lead Vehicle Traffic Vehicle Host Vehicle TE Str. 14 Za WP24 M. Dvořák, TÜV SÜD Czech s.r.o.

15 Návrh dalšího postupu v balíčku WP24 Integrovaná bezpečnost vozidel a dopravních systémů pro budoucí dopravní systémy Návrh dalšího postupu včetně návrhů na spolupráci a realizaci výstupů: A: Zkoušení a hodnocení systémů integrované bezpečnosti vozidel pokračování a rozšíření dlouhodobého sledování ADAS v provozu prostředky pro sběr a zpracování dat (100 Hz GPS modul, aut. zprac. dat,...) optimalizace testů, softwarové testování B: Budoucí dopravní systémy, v2x komunikace, simulace dopravního toku pokračování vývoje Ricardo Agent Drive propojení Ricardo Agent Drive s IGNITE (návaznost na WP05) propojení IGNITE s Ricardo WAVE / WAVE-RT; použití IGNITE pří návrhu a testování řídicích strategií motorů (návaznost na WP29) TE Str. 15 Za WP24 M. Dvořák, TÜV SÜD Czech s.r.o.

16 Výtah z prací na WP24 Integrovaná bezpečnost vozidel a dopravních systémů pro budoucí dopravní systémy ADAS: navržena metodika zkoušek z ACC zkoušky vozidel s ADAS realizace soft target dlouhodobé sledování ADAS v provozu vývoj hardware a sortware pro zkoušky Simulace dopravního proudu, v2x komunikace: rešerše výpočtových prostředků, vytvořeno SW prostředí pro simulace (SUMO Matlab) analýza vlivu penetrace vozidel s ACC na propustnost komunikace a emise realizován model řidiče a modely různých provedení ACC analýza ACC s MPC Agent-Drive Simulator Lead Vehicle Host Vehicle vypracována metodika hodnocení ROP relizace speciálního vybavení pro zkoušky ROP zkoušky vozidel s ROP TE Str. 16 Za WP24 M. Dvořák, TÜV SÜD Czech s.r.o.

17 Results of WP24 Integrated safety of vehicles and transport systems for future transport systems Achieved ADAS: draft test method of ACC systems designed 2 test campaigns of vehicles with ADAS whole vehicle soft target realized long-term monitoring of ADAS system in service test hardware and software development Traffic stream simulation, v2x communication: recherche of available SW tools, SW tool based on SUMO and Matlab developed analysis of influence of ACC-equipped vehicle penetration on track capacity and emissions driver simulation model and ACC simulation models realized ACC with MPC control strategy analysed Agent-Drive Simulator Lead Vehicle Host Vehicle ROP test method developed special equipment for ROP testing realized tests of vehicles with ROP TE Str. 17 Za WP24 M. Dvořák, TÜV SÜD Czech s.r.o.

18 Výtah za rok 2015 z provedených prací WP24 Integrovaná bezpečnost vozidel a dopravních systémů pro budoucí dopravní systémy ADAS: dlouhodobé sledování ADAS v provozu (najeto km) vývoj modulárního hardware pro zkoušky na bázi NI CompactRIO + vývoj software metodické práce Simulace dopravního proudu, v2x komunikace: nelineární model vozidla v Matlab/Simulink pro SUMO testování modelu na reálných příkladech řízení proudu vozidel z využitím technologie MPC Ricardo Agent-Drive Simulator Lead Vehicle vypracována metodika hodnocení ROP metodika ověřena sérií zkouškek ukončení aktivit ke konci roku 2015 Host Vehicle Agent Based Simulator Track & Environment Dynamic Vehicle Model (replaceable) TE Str. 18 Za WP24 M. Dvořák, TÜV SÜD Czech s.r.o.

19 Abstract 2015 of WP24 Integrated safety of vehicles and transport systems for future transport systems ADAS: long-term monitoring of ADAS system in service (total mileage of km) development of the modular test and data acquisition hardware on the base of NI CompactRIO, software development Traffic stream simulation, v2x communication: nonlinear vehicle model v Matlab/Simulink for integration with SUMO testing of the model on the real examples analysis of traffic stream control with MPC technology Ricardo Agent-Drive Simulator Lead Vehicle ROP test method developed and verified with test series activity finished at the end of 2015 Host Vehicle Agent Based Simulator Track & Environment Dynamic Vehicle Model (replaceable) TE Str. 19 Za WP24 M. Dvořák, TÜV SÜD Czech s.r.o.

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek až , Roztoky -

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek až , Roztoky - Popis obsahu balíčku WP24 - Integrovaná bezpečnost vozidel a dopravních Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku TÜV SÜD Czech s.r.o., zodpovědná osoba: Vít Slanina Členové konsorcia podílející

Více

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek až , Roztoky -

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek až , Roztoky - Popis obsahu balíčku WP26: Pokročilé ICT systémy vozidel návrh a testování WP26: Pokročilé ICT systémy vozidel návrh a testování Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku České vysoké učení

Více

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - 7. GSŘ 2015, Herbertov 6. a

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - 7. GSŘ 2015, Herbertov 6. a WP2: Integrované řízení podvozku pro zvýšení bezpečnosti, ekologičnosti, radosti z jízdy a pohodlí Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku České vysoké učení technické v Praze, zodpov. osoba

Více

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek až , Roztoky -

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek až , Roztoky - Popis obsahu balíčku WP17: Agregáty s dělením toku výkonu pro vysoce účinné WP017: Agregáty s dělením toku výkonu pro vysoce účinné mechanismy CVT/IVT, hybridní vozy a vozidlové diferenciály Vedoucí konsorcia

Více

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek 2. a , Roztoky -

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek 2. a , Roztoky - Popis obsahu balíčku WP26: Pokročilé ICT systémy vozidel návrh a testování WP26: Pokročilé ICT systémy vozidel návrh a testování Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku České vysoké učení

Více

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek 2. a , Roztoky -

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek 2. a , Roztoky - Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku České vysoké učení technické v Praze, zodpov. osoba Gabriela Achtenová Členové konsorcia podílející se na pracovním balíčku Vysoké učení technické v

Více

WP25: Pokročilé zkušební metody pro spalovací motory a hnací řetězec Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku

WP25: Pokročilé zkušební metody pro spalovací motory a hnací řetězec Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku Popis obsahu balíčku WP25: Pokročilé zkušební metody pro spalovací motory a WP25: Pokročilé zkušební metody pro spalovací motory a Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku TÜV SÜD Czech s.r.o.,

Více

Popis obsahu balíčku WP20: Prediktivní nebo adaptivní řízení motoru za účelem snížení spotřeby paliva a škodlivých emisí

Popis obsahu balíčku WP20: Prediktivní nebo adaptivní řízení motoru za účelem snížení spotřeby paliva a škodlivých emisí Popis obsahu balíčku WP20: Prediktivní nebo adaptivní řízení motoru za účelem snížení spotřeby paliva a škodlivých emisí Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku Ricardo Prague s.r.o., zodpovědná

Více

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek až , Roztoky -

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek až , Roztoky - Popis obsahu balíčku WP07: Zlepšení návrhu hnacích traktů vozidel s využitím WP07: Zlepšení návrhu hnacích traktů vozidel s využitím virtuálního hnacího traktu Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním

Více

WP22: Human Centered Cabin Design (modely lidských faktorů a optimalizace hardwaru kabiny) Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku

WP22: Human Centered Cabin Design (modely lidských faktorů a optimalizace hardwaru kabiny) Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku faktorů a optimalizace hardwaru kabiny WP22: Human Centered Cabin Design (modely lidských faktorů a optimalizace hardwaru kabiny) Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku Vysoké učení technické

Více

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - Kolokvium Božek 2014, 6. 11. 2014 Roztoky -

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - Kolokvium Božek 2014, 6. 11. 2014 Roztoky - WP17: Agregáty s dělením toku výkonu pro vysoce účinné mechanismy CVT/IVT, hybridní vozy a vozidlové diferenciály Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku České vysoké učení technické v Praze

Více

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek až , Roztoky -

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek až , Roztoky - Popis obsahu balíčku WP12VaV Návrh a zkoušky příslušenství pro plnění a vstřikování paliva ve vznětových motorech pro uvažovaná budoucí paliva Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku České

Více

WP26: Pokročilé ICT systémy vozidel návrh a testování Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku

WP26: Pokročilé ICT systémy vozidel návrh a testování Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku Popis obsahu balíčku WP26: Pokročilé ICT systémy vozidel návrh a testování WP26: Pokročilé ICT systémy vozidel návrh a testování Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku České vysoké učení

Více

34A101 Návrh objektivního hodnocení jízdních vlastností, provedení experimentů s více vozidly a zkušebními řidiči.

34A101 Návrh objektivního hodnocení jízdních vlastností, provedení experimentů s více vozidly a zkušebními řidiči. Popis aktivity Specifikace termínu jízdní vlastnosti. Studie různých (absolutních a relativních) pohybů vozidla a expertní zhodnocení jejich vlivu na vnímání různých jízdních vlastností vozidla. Návrh

Více

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek až , Roztoky -

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek až , Roztoky - Popis obsahu balíčku WP19 Návrh a optimalizace bateriových elektrických WP19: Návrh a optimalizace bateriových elektrických vozidel se zvýšenou operabilitou Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním

Více

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka Autosympo a Kolokvium Božek 11. a , Roztoky

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka Autosympo a Kolokvium Božek 11. a , Roztoky Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku České vysoké učení technické v Praze, zodpov. osoba Gabriela Achtenová Členové konsorcia podílející se na pracovním balíčku Vysoké učení technické v

Více

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek 2. a , Roztoky -

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek 2. a , Roztoky - Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku Vysoké učení technické v Brně Prof. Ing. Václav Píštěk, DrSc. Členové konsorcia podílející se na pracovním balíčku TATRA TRUCKS a.s. Ing. Radomír Smolka

Více

WP22: Human Centered Cabin Design (modely lidských faktorů a optimalizace hardwaru kabiny) Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku

WP22: Human Centered Cabin Design (modely lidských faktorů a optimalizace hardwaru kabiny) Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku faktorů a optimalizace hardwaru kabiny WP22: Human Centered Cabin Design (modely lidských faktorů a optimalizace hardwaru kabiny) Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku Vysoké učení technické

Více

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka -Kolokvium Božek 2012, 6. 12. 2012 Roztoky-

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka -Kolokvium Božek 2012, 6. 12. 2012 Roztoky- WP20: Prediktivní nebo adaptivní řízení motoru za účelem snížení spotřeby paliva a škodlivých emisí Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku Ricardo Prague s.r.o., zodpovědná osoba B. Hnilička

Více

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - 7. GSŘ 2015, Herbertov 6. a

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - 7. GSŘ 2015, Herbertov 6. a WP15: Snížení problémů hluku a vibrací (tzv. NVH) a zlepšení vibračního pohodlí pro budoucí vozidla Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku České vysoké učení technické v Praze, zodpov. osoba

Více

WP25: Pokročilé zkušební metody pro spalovací motory a hnací řetězec Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku

WP25: Pokročilé zkušební metody pro spalovací motory a hnací řetězec Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku Popis plnění balíčku WP25: Pokročilé zkušební metody pro spalovací motory a hnací řetězec WP25: Pokročilé zkušební metody pro spalovací motory a hnací řetězec Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním

Více

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek 2014, Roztoky -

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek 2014, Roztoky - Popis obsahu balíčku WP25 Pokročilé zkušební metody pro spalovací motory WP25: Pokročilé zkušební metody pro spalovací motory Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku TÜV SÜD Czech s.r.o.,

Více

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek 2. a , Roztoky -

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek 2. a , Roztoky - Popis obsahu balíčku WP16VaV: Zdokonalení ozubených převodů pro vyšší Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava, zodpovědná osoba doc. Ing.

Více

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek až , Roztoky -

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek až , Roztoky - Popis obsahu balíčku WP16VaV: Zdokonalení ozubených převodů pro vyšší trvanlivost, nízkou hmotnost a nízký hluk Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku Vysoká škola báňská - Technická univerzita

Více

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek 2. a , Roztoky -

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek 2. a , Roztoky - Popis obsahu balíčku Popis obsahu balíčku WP15 Snížení problémů hluku a vibrací (tzv. NVH) a WP15: Popis obsahu balíčku WP15 Snížení problémů hluku a vibrací (tzv. NVH) a Vedoucí konsorcia podílející se

Více

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek 2. a , Roztoky -

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek 2. a , Roztoky - Popis obsahu balíčku WP13: Aerodynamika motorového prostoru a chlazení WP13: Aerodynamika motorového prostoru a chlazení Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku České vysoké učení technické

Více

5.1.1 Nestacionární režim motoru

5.1.1 Nestacionární režim motoru 5. 1 Simulace a experimenty pro návrh a optimalizaci řízení motoru 5.1.1 Nestacionární režim motoru Podíl na řešení: 12 241.1 Miloš Polášek, Jan Macek, Oldřich Vítek, Michal Takáts, Jiří Vávra, Vít Doleček

Více

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - Kolokvium Božek 2012, 6. 12. 2012 Roztoky -

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - Kolokvium Božek 2012, 6. 12. 2012 Roztoky - WP07: Zlepšení návrhu hnacích traktů vozidel s využitím virtuálního hnacího traktu Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku Vysoké učení technické v Brně - prof. Ing. Václav Píštěk, DrSc. Členové

Více

WP22: Human Centered Cabin Design (modely lidských faktorů a optimalizace hardwaru kabiny) Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku

WP22: Human Centered Cabin Design (modely lidských faktorů a optimalizace hardwaru kabiny) Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku WP22: Human Centered Cabin Design (modely lidských faktorů a optimalizace hardwaru kabiny) Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku Vysoké učení technické v Brně, zodpov. osoba Prof. Ing. Miroslav

Více

WP07: Zlepšení návrhu hnacích traktů vozidel s využitím virtuálního hnacího traktu

WP07: Zlepšení návrhu hnacích traktů vozidel s využitím virtuálního hnacího traktu WP07: Zlepšení návrhu hnacích traktů vozidel s využitím virtuálního hnacího traktu Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku Vysoké učení technické v Brně Prof. Ing. Václav Píštěk, DrSc. Tým

Více

Moderní nástroje pro vývoj elektronických řídicích jednotek

Moderní nástroje pro vývoj elektronických řídicích jednotek Moderní nástroje pro vývoj elektronických řídicích jednotek Jiří Sehnal Humusoft spol. s r.o. sehnal@humusoft.com EVV 2008 Automobilová elektronika Brno, 17. - 18. 6. 2008 Jiří Sehnal, Humusoft spol. s

Více

- AutoSympo a Kolokvium Božek 2. a , Roztoky -

- AutoSympo a Kolokvium Božek 2. a , Roztoky - Popis obsahu balíčku WP04 Pokročilé systémy výměny náplně válce a Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku České vysoké učení technické v Praze, zodpov. osoba Doc. Ing. Oldřich Vítek, Ph.D.

Více

Popis obsahu balíčku Prediktivní nebo adaptivní řízení motoru za účelem snížení spotřeby paliva a škodlivých emisí

Popis obsahu balíčku Prediktivní nebo adaptivní řízení motoru za účelem snížení spotřeby paliva a škodlivých emisí Popis obsahu balíčku Prediktivní nebo adaptivní řízení motoru za účelem snížení spotřeby paliva a škodlivých emisí WP20: Prediktivní nebo adaptivní řízení motoru za účelem snížení spotřeby paliva a škodlivých

Více

Projekt: Obor DS. Prezentace projektů FD 2010 Aktivní bezpečnost dopravních prostředků projekt k616 Bc. Petr Valeš

Projekt: Obor DS. Prezentace projektů FD 2010 Aktivní bezpečnost dopravních prostředků projekt k616 Bc. Petr Valeš ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA DOPRAVNÍ Ústav K616 Projekt: AKTIVNÍ BEZPEČNOST DOPRAVNÍCH PROSTŘEDKŮ Obor DS Bc. Petr VALEŠ mail: valespe1@fd.cvut.cz tel.: 724753860 Ústav dopravní techniky

Více

Vývoj a testování elektronických řídicích jednotek pro automobily

Vývoj a testování elektronických řídicích jednotek pro automobily Vývoj a testování elektronických řídicích jednotek pro automobily Jiří Sehnal Humusoft spol. s r.o. sehnal@humusoft.com EVV 2011 Automobilová elektronika Praha, 7. 6. 2011 Jiří Sehnal, Humusoft spol. s

Více

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - Kolokvium Božek 2014, 6. 11. 2014 Roztoky -

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - Kolokvium Božek 2014, 6. 11. 2014 Roztoky - WP10: Konstrukce cenově příznivých motorů pro rozvíjející se trhy a prodlužovače dojezdu elektromobilů Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku ŠKODA AUTO, a.s. Ing. Jan Pavlíček, Milan Rudolf

Více

Případ data vozidla data trati 1. konstantní mění se 2. mění se konstantní

Případ data vozidla data trati 1. konstantní mění se 2. mění se konstantní Obecné cíle a řešené dílčí etapy 6.5.1.1. Výpočet dynamických charakteristik vybraných vozidel pro modelování některých dopravních situací 6.5.1.2. Výpočet spekter zatížení pro experiment VŠB. 1. Využití

Více

Výzkumné centrum spalovacích motorů a automobilů Josefa Božka - Kolokvium Božek 2010, Praha 7.12.2010 -

Výzkumné centrum spalovacích motorů a automobilů Josefa Božka - Kolokvium Božek 2010, Praha 7.12.2010 - Výzkumné centrum spaloacích motorů a automobilů Josefa Božka V3 Noá řešení a optimalizace struktur i řídicích algoritmů ozidla 3.3 Synergie systémů řízení podozku ozidel 33A11 Nárh řízení systému aktiního

Více

Obecné cíle a řešené dílčí etapy

Obecné cíle a řešené dílčí etapy 5.1.3. Nestacionární zkoušky motorů Obecné cíle a řešené dílčí etapy 5.1.3. Nestacionární zkoušky motorů Ověření emisního chování vozidel při simulaci různých reálných provozních podmínek Verifikace spotřeby

Více

WP13: Aerodynamika motorového prostoru a chlazení: AV/T/EV pro SVA priority [A] [F] Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku

WP13: Aerodynamika motorového prostoru a chlazení: AV/T/EV pro SVA priority [A] [F] Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku Aerodynamika motorového prostoru a chlazení: AV/T/EV pro SVA priority [A][F] WP13: Aerodynamika motorového prostoru a chlazení: AV/T/EV pro SVA priority [A] [F] Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním

Více

- AutoSympo a Kolokvium Božek 2013, 30.+31.10. 2013 Roztoky -

- AutoSympo a Kolokvium Božek 2013, 30.+31.10. 2013 Roztoky - Popis obsahu balíčku WP20: Prediktivní nebo adaptivní řízení motoru za účelem WP20: Prediktivní nebo adaptivní řízení motoru za účelem snížení spotřeby paliva a škodlivých emisí Vedoucí konsorcia podílející

Více

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka -AutoSympoa Kolokvium Božek 11. a , Roztoky-

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka -AutoSympoa Kolokvium Božek 11. a , Roztoky- Popis obsahu balíčku WP23Metodiky návrhu karoserie moderního vozidla z WP23: Metodiky návrhu karoserie moderního vozidla z hlediska snižování hmotnosti a zvyšování pasivní bezpečnosti Vedoucí konsorcia

Více

WP06: WP06 Turbodmychadla a výkonové turbiny aerodynam. optimalizace, dynamika rotorů a přiřazení pro účinné přeplňované motory

WP06: WP06 Turbodmychadla a výkonové turbiny aerodynam. optimalizace, dynamika rotorů a přiřazení pro účinné přeplňované motory Popis obsahu balíčku WP06 Turbodmychadla a výkonové turbiny aerodynam. WP06: WP06 Turbodmychadla a výkonové turbiny aerodynam. Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku České vysoké učení technické

Více

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - Kolokvium Božek 2016, , Roztoky -

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - Kolokvium Božek 2016, , Roztoky - Centrum kompetence Popis obsahu balíčku WP02 Pokročilé systémy pro přípravu směsi a spalování Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku České vysoké učení technické v Praze, zodpov. osoba Ing.

Více

Členové konsorcia podílející se na pracovním balíčku. Hlavní cíl balíčku. Dílčí cíle balíčku pro nejbližší období

Členové konsorcia podílející se na pracovním balíčku. Hlavní cíl balíčku. Dílčí cíle balíčku pro nejbližší období WP10: Konstrukce cenově příznivých motorů pro rozvíjející se trhy a prodlužovače dojezdu elektromobilů Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku ŠKODA AUTO, a.s. Ing. Jan Pavlíček Členové konsorcia

Více

WP22: Human Centered Cabin Design (modely lidských faktorů a optimalizace hardwaru kabiny) Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku

WP22: Human Centered Cabin Design (modely lidských faktorů a optimalizace hardwaru kabiny) Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku Popis obsahu balíčku WP22: Human Centered Cabin Design (modely lidských WP22: Human Centered Cabin Design (modely lidských faktorů a optimalizace hardwaru kabiny) Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním

Více

WP16: Zdokonalení ozubených převodů pro vyšší trvanlivost, nízkou hmotnost a nízký hluk. Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku

WP16: Zdokonalení ozubených převodů pro vyšší trvanlivost, nízkou hmotnost a nízký hluk. Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku . WP16: Zdokonalení ozubených převodů pro vyšší trvanlivost, nízkou hmotnost a nízký hluk. Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku Vysoká škola báňská -Technická univerzita Ostrava, zodpovědná

Více

43A111 Návrh řízení podvozku vozidla pomocí lineárního elektrického pohonu.

43A111 Návrh řízení podvozku vozidla pomocí lineárního elektrického pohonu. 43A111 Návrh řízení podvozku vozidla pomocí lineárního elektrického pohonu. Popis aktivity Návrh a realizace řídicích algoritmů pro lineární elektrický motor použitý jako poloaktivní aktuátor tlumení pérování

Více

Mercedes-Benz Trucks Konference ČESMAD

Mercedes-Benz Trucks Konference ČESMAD Mercedes-Benz Trucks Konference ČESMAD Product Marketing Mercedes-Benz Trucks (TE/SM4), Stuttgart Mercedes-Benz Trucks Česká republika, Praha, říjen 2018 Ing.David Chleboun, vedoucí oddělení Produktový

Více

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek 2. a , Roztoky

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek 2. a , Roztoky Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku České vysoké učení technické v Praze, zodpovědná osoba doc. Ing. Pavel Mindl, CSc. Členové konsorcia podílející se na pracovním balíčku ŠKODA AUTO a.

Více

- AutoSympo a Kolokvium Božek 2014, Roztoky -

- AutoSympo a Kolokvium Božek 2014, Roztoky - Popis obsahu balíčku WP12VaV Návrh a zkoušky příslušenství pro plnění a vstřikování WP12: Návrh a zkoušky příslušenství pro plnění a vstřikování paliva ve vznětových motorech pro uvažovaná budoucí paliva

Více

Dlouhodobé zkoušení spalovacích motorů v1.0

Dlouhodobé zkoušení spalovacích motorů v1.0 Název software v originále Dlouhodobé zkoušení spalovacích motorů v1.0 Název software česky (anglicky) Engine Long Duration Test v1.0 Autoři Ing. Martin Beran Id. číslo (Apollo) 25116 Datum předání 22.

Více

VÝVOJ NOVÉ GENERACE ZAŘÍZENÍ S POKROČILOU DIAGNOSTIKOU PRO STANOVENÍ KONTAKTNÍ DEGRADACE

VÝVOJ NOVÉ GENERACE ZAŘÍZENÍ S POKROČILOU DIAGNOSTIKOU PRO STANOVENÍ KONTAKTNÍ DEGRADACE VÝVOJ NOVÉ GENERACE ZAŘÍZENÍ S POKROČILOU DIAGNOSTIKOU PRO STANOVENÍ KONTAKTNÍ DEGRADACE Jiří Dvořáček Prezentace k obhajobě doktorské dizertační práce Institute of Machine and Industrial Design Faculty

Více

HIL simulace Radek Havlík, Jan Svoboda

HIL simulace Radek Havlík, Jan Svoboda HIL simulace Radek Havlík, Jan Svoboda Mladá Boleslav, 13.11.2009 HIL simulace Hardware In the Loop (HIL) simulace- testovaný objekt je připojen k simulátoru, který v reálném čase simuluje skutečné elektrické

Více

BMW FUTURE MOBILITY DEVELOPMENT CENTER (FMDC) Mikroregion Sokolov východ, Katharina Will, Petr Pospisil

BMW FUTURE MOBILITY DEVELOPMENT CENTER (FMDC) Mikroregion Sokolov východ, Katharina Will, Petr Pospisil BMW (FMDC) Mikroregion Sokolov východ, 19.3.2019 Katharina Will, Petr Pospisil BMW PŘEHLED PROJEKTU Společnost BMW AG má záměr rozšířit síť svých vývojových a testovacích areálů. Za tímto účelem hodlá

Více

Název práce: DIAGNOSTIKA KONTAKTNĚ ZATÍŽENÝCH POVRCHŮ S VYUŽITÍM VYBRANÝCH POSTUPŮ ZPRACOVÁNÍ SIGNÁLU AKUSTICKÉ EMISE

Název práce: DIAGNOSTIKA KONTAKTNĚ ZATÍŽENÝCH POVRCHŮ S VYUŽITÍM VYBRANÝCH POSTUPŮ ZPRACOVÁNÍ SIGNÁLU AKUSTICKÉ EMISE Ing. 1 /12 Název práce: DIAGNOSTIKA KONTAKTNĚ ZATÍŽENÝCH POVRCHŮ S VYUŽITÍM VYBRANÝCH POSTUPŮ ZPRACOVÁNÍ SIGNÁLU AKUSTICKÉ EMISE Školitel: doc.ing. Pavel Mazal CSc Ing. 2 /12 Obsah Úvod do problematiky

Více

Téma doktorských prací pro akademický rok 2018/2019. Pavel Novotný

Téma doktorských prací pro akademický rok 2018/2019. Pavel Novotný Téma doktorských prací pro akademický rok 2018/2019 Pavel Novotný Představení školitele Vývoj výpočtových a experimentálních přístupů pro popis vibrací a souvisejícího hluku pohonných jednotek a tribologie

Více

Směrové řízení vozidla. Ing. Pavel Brabec, Ph.D. Ing. Robert Voženílek, Ph.D.

Směrové řízení vozidla. Ing. Pavel Brabec, Ph.D. Ing. Robert Voženílek, Ph.D. Ing. Pavel Brabec, Ph.D. Ing. Robert Voženílek, Ph.D. Možnosti směrového řízení u vozidel - zatáčející kola přední nápravy (klasická koncepce u rychle jedoucích vozidel) Možnosti směrového řízení u vozidel

Více

PODÉLNÁ A PŘÍČNÁ DYNAMIKA NÁKLADNÍHO VOZIDLA S POHONEM 6x6. LONGITUDINAL AND LATERAL DYNAMIC OF COMMERCIAL VEHICLE WITH 6x6 DRIVE

PODÉLNÁ A PŘÍČNÁ DYNAMIKA NÁKLADNÍHO VOZIDLA S POHONEM 6x6. LONGITUDINAL AND LATERAL DYNAMIC OF COMMERCIAL VEHICLE WITH 6x6 DRIVE PODÉLNÁ A PŘÍČNÁ DYNAMIKA NÁKLADNÍHO VOZIDLA S POHONEM 6x6 LONGITUDINAL AND LATERAL DYNAMIC OF COMMERCIAL VEHICLE WITH 6x6 DRIVE Pavel Kučera 1, Václav Píštěk 2 Anotace:článek se zabývá popisem výpočtového

Více

Centrum pro rozvoj dopravních systémů

Centrum pro rozvoj dopravních systémů Centrum pro rozvoj dopravních systémů SMART CITY VŠB - TU Ostrava Září 2013 Témata 1. Představení centra RODOS 2. První výstupy centra RODOS pilotně provozované systémy Centrum pro rozvoj dopravních systémů

Více

prázdninách Praha

prázdninách Praha Bezpečně na silnicích nejen o prázdninách 21.6.2011 Praha OBJEKTIVNÍ METODY POSUZOVÁNÍ ÚNAVY ŘIDIČE ZA VOLANTEM Petr Bouchner, Stanislav Novotný, Ondřej Sýkora bouchner@lss.fd.cvut.cz ČVUT v Praze, Fakulta

Více

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek 2013, 30.+31.10. 2013 Roztoky -

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek 2013, 30.+31.10. 2013 Roztoky - Popis obsahu balíčku WP03 Přizpůsobení motorů alternativním palivům a WP03: Přizpůsobení motorů alternativním palivům a inovativní systémy pro snížení znečištění a emisí GHG Vedoucí konsorcia podílející

Více

Projekt č. TA02030435

Projekt č. TA02030435 České vysoké učení technické v Praze, Fakulta dopravní Projekt č. TA02030435 Technická podpora a metody pro ověřování interoperability odbavovacích a informačních systémů ve veřejné dopravě Rok 2013 Ing.

Více

Jaroslav Machan. Pavel Nedoma. Jiří Plíhal. Představení projektu E-VECTOORC

Jaroslav Machan. Pavel Nedoma. Jiří Plíhal. Představení projektu E-VECTOORC Představení projektu E-VECTOORC Jaroslav Machan Pavel Nedoma Jiří Plíhal jaroslav.machan@skoda-auto.cz pavel.nedoma@skoda-auto.cz plihal@utia.cas.cz 1 Účastníci projektu 7. rámcového programu Evropského

Více

SEMI-AKTIVNĚ ŘÍZENÉ TLUMENÍ PODVOZKU VYSOKORYCHLOSTNÍHO VLAKU

SEMI-AKTIVNĚ ŘÍZENÉ TLUMENÍ PODVOZKU VYSOKORYCHLOSTNÍHO VLAKU SEMI-AKTIVNĚ ŘÍZENÉ TLUMENÍ PODVOZKU VYSOKORYCHLOSTNÍHO VLAKU Filip Jeniš, Ing. ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně 25. 2. 2019 CÍL PRÁCE návrh a ověření algoritmu pro semi-aktivní

Více

Sledování technického stavu závěsu kola

Sledování technického stavu závěsu kola Vysoké učení technické v Brně Fakulta strojního inženýrství Ústav konstruování Sledování technického stavu závěsu kola Autor práce: Ing. Martin Šindelář Vedoucí práce: Doc. Ing. Ivan Mazůrek, CSc. Cíle

Více

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek až , Roztoky

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek až , Roztoky Popis obsahu balíčku WP23 Metodiky návrhu z hlediska snižování hmotnosti a zvyšování pasivní bezpečnosti WP23: Metodiky návrhu z hlediska snižování hmotnosti a zvyšování pasivní bezpečnosti Vedoucí konsorcia

Více

Aktuální možnosti dopravní telematiky

Aktuální možnosti dopravní telematiky EUROTRAFFIC 2006 Aktuální možnosti dopravní telematiky Komentář vybraných aktivit Sdružení pro dopravní telematiku ČR Prof. Ing. Pavel Přibyl, CSc, 1 Důvody hledání nových řešení Nákladní doprava do roku

Více

CASE. Jaroslav Žáček

CASE. Jaroslav Žáček CASE Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Co znamená CASE? Definice dle SEI A CASE tool is a computer-based product aimed at supporting one or more software engineering activities

Více

Workshop. Vývoj embedded aplikací v systému MATLAB a Simulink. Jiří Sehnal sehnal@humusoft.cz. www.humusoft.cz info@humusoft.cz. www.mathworks.

Workshop. Vývoj embedded aplikací v systému MATLAB a Simulink. Jiří Sehnal sehnal@humusoft.cz. www.humusoft.cz info@humusoft.cz. www.mathworks. Workshop Vývoj embedded aplikací v systému MATLAB a Simulink Jiří Sehnal sehnal@humusoft.cz www.humusoft.cz info@humusoft.cz www.mathworks.com 1 Obsah workshopu Model Based Design model soustavy a regulátoru

Více

KLÍČOVÉ PROMĚNNÉ OVLIVŇUJÍCÍ PLÁNOVÁNÍ TRASY: KONCEPT MAAS OČIMA UŽIVATELŮ

KLÍČOVÉ PROMĚNNÉ OVLIVŇUJÍCÍ PLÁNOVÁNÍ TRASY: KONCEPT MAAS OČIMA UŽIVATELŮ KLÍČOVÉ PROMĚNNÉ OVLIVŇUJÍCÍ PLÁNOVÁNÍ TRASY: KONCEPT MAAS OČIMA UŽIVATELŮ Tomáš Vácha, ČVUT, UCEEB Hana Křepelková, Central European Data Agency, a.s. Mobilita Brno 1 15 ÚVOD Projekt Systém pro podporu

Více

Zada nı bakala r ske pra ce

Zada nı bakala r ske pra ce Zada nı bakala r ske pra ce Konstrukce brzdových posilovačů Rozvoj současné technologie umožnil vytvořením velmi komfortních dopravních prostředků, předně osobních automobilů. Jeden z faktorů komfortu

Více

Zmenšený model vozidla a vozidlové soupravy (7.1.2.) Hlavní algoritmy vozidlo versus inteligentní transportní systém (7.1.3.)

Zmenšený model vozidla a vozidlové soupravy (7.1.2.) Hlavní algoritmy vozidlo versus inteligentní transportní systém (7.1.3.) Návrh adaptivního tempomatu (7.1.1.) Studie srovnání stávajících řešení Zmenšený model vozidla a vozidlové soupravy (7.1.2.) Studie jednoduchého zkušebního stavu zmenšených pneumatik Základní charakteristiky

Více

Doc. Ing. Daniel Kaminský, CSc. ELCOM, a.s.

Doc. Ing. Daniel Kaminský, CSc. ELCOM, a.s. Doc. Ing. Daniel Kaminský, CSc. ELCOM, a.s. Úplné počítačové propojení a) výrobních strojů, b) zpracovávaných produktů a polotovarů a c) všech dalších systémů a subsystémů průmyslového podniku (včetně

Více

Analytické metody v motorsportu

Analytické metody v motorsportu Analytické metody v motorsportu Bronislav Růžička Ústav konstruování Odbor konstruování strojů Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně 26. června 2013, FSI VUT v Brně, Česká republika

Více

Chytrá města a regiony - inteligentní řízení dopravy

Chytrá města a regiony - inteligentní řízení dopravy Chytrá města a regiony - inteligentní řízení dopravy Prof. Dr. Ing. Miroslav Svítek Fakulta dopravní, ČVUT Konviktská 20 110 00 Praha 1 svitek@fd.cvut.cz Obsah Koncept chytrých měst a regionů Řízení procesů

Více

Centrum pro rozvoj dopravních systémů

Centrum pro rozvoj dopravních systémů Centrum pro rozvoj dopravních systémů Martin Hájek VŠB - TU Ostrava Březen 2013 Témata 1. Představení centra RODOS 2. Řízení dopravy při modernizaci D1 výstupy centra Centrum pro rozvoj dopravních systémů

Více

BETON V ENVIRONMENTÁLNÍCH SOUVISLOSTECH

BETON V ENVIRONMENTÁLNÍCH SOUVISLOSTECH ACTA ENVIRONMENTALICA UNIVERSITATIS COMENIANAE (BRATISLAVA) Vol. 20, Suppl. 1(2012): 11-16 ISSN 1335-0285 BETON V ENVIRONMENTÁLNÍCH SOUVISLOSTECH Ctislav Fiala & Magdaléna Kynčlová Katedra konstrukcí pozemních

Více

Model člověka pro testy pohodlí

Model člověka pro testy pohodlí Model člověka pro testy pohodlí 7.1 Řízení pohybu vozidla 7.1.4 Výzkum kritérií a nástrojů hodnocení pohodlí 7.1.4.1 Vytvoření biomechanického modelu člověka v automobilu (sedící osádka vozidla) s modely

Více

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek 11. a , Roztoky-

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek 11. a , Roztoky- Popis obsahu balíčku WP 11: Návrh a optimalizace provozu inovačních motorů WP11:Návrh a optimalizace provozu inovačních motorů : EV/AV pro SVA prioritu [A] Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním

Více

OBSAH. Pasivní bezpečnost silničních motorových vozidel ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA DOPRAVNÍ ÚSTAV DOPRAVNÍ TECHNIKY

OBSAH. Pasivní bezpečnost silničních motorových vozidel ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA DOPRAVNÍ ÚSTAV DOPRAVNÍ TECHNIKY ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA DOPRAVNÍ ÚSTAV DOPRAVNÍ TECHNIKY Pasivní bezpečnost silničních motorových vozidel Prof. Ing. Jan Kovanda, CSc. Ing. Jiří First 02.12. 2009 ČVUT v Praze, Fakulta

Více

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek až , Roztoky -

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek až , Roztoky - Popis obsahu balíčku WP 11: Návrh a optimalizace provozu inovačních motorů WP11:Návrh a optimalizace provozu inovačních motorů : EV/AV pro SVA prioritu [A] Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním

Více

3. Mechanická převodná ústrojí

3. Mechanická převodná ústrojí 1M6840770002 Str. 1 Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava 3.3 Výzkum metod pro simulaci zatížení dílů převodů automobilů 3.3.1 Realizace modelu jízdy osobního vozidla a uložení hnacího agregátu

Více

Modelování elektromechanického systému

Modelování elektromechanického systému Síla od akčního členu Modelování elektromechanického systému Jaroslav Jirkovský 1 O společnosti HUMUSOFT Název firmy: Humusoft s.r.o. Založena: 1990 Počet zaměstnanců: 15 Sídlo: Praha 8, Pobřežní 20 MATLAB,

Více

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti MI-SOC: 8 SÍTĚ NAČIPU (NOC) doc. Ing. Hana Kubátová, CSc. Katedra číslicového návrhu Fakulta informačních technologii ČVUT v Praze Hana

Více

Ověření technologií v oblasti autonomního řízení v prostředcích městské hromadné dopravy

Ověření technologií v oblasti autonomního řízení v prostředcích městské hromadné dopravy Ověření technologií v oblasti autonomního řízení v prostředcích městské hromadné dopravy siemens.cz/mobility Page 2 Page 3 Konsorcium společností: Institut für Klimaschutz, Energie und Mobilität Page 4

Více

Analytické metody v motorsportu

Analytické metody v motorsportu Analytické metody v motorsportu Bronislav Růžička Ústav konstruování Odbor konstruování strojů Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení č technické v Brně ě 29. června 2011, FSI VUT v Brně, Česká republika

Více

obhajoba diplomové práce

obhajoba diplomové práce České vysoké učení technické v Praze, Fakulta strojní, Ústav mechaniky, biomechaniky a mechatroniky obhajoba diplomové práce v Praze, srpen 2014 autor: vedoucí: Ing. Pavel Steinbauer, Ph.D. Modální zkouška

Více

Centrum kompetence drážních vozidel (CKDV)

Centrum kompetence drážních vozidel (CKDV) Centrum kompetence drážních vozidel (CKDV) Ing. Zdeněk Malkovský 1), Doc. Ing. Miloslav Kepka, CSc. 2) 1) Ing. Zdeněk Malkovský VÚKV a.s., Praha www.vukv.cz 2) Doc. Ing. Miloslav Kepka, CSc. Západočeská

Více

Výzkumné centrum spalovacích motorů a automobilů Josefa Božka - Kolokvium Božek 2010, Praha 7.12.2011 -

Výzkumné centrum spalovacích motorů a automobilů Josefa Božka - Kolokvium Božek 2010, Praha 7.12.2011 - 53A107 Systematický výzkum vlastností vybraného konstrukčního materiálu (litina, slitiny lehkých kovů) typického pro teplotně exponované díly motoru (hlava, blok, skříně turbodmychadla ) s ohledem na kombinované

Více

VVVI, Brno, SMART CITIES

VVVI, Brno, SMART CITIES VVVI, Brno, 2.3.2017 SMART CITIES ELKO EP Holding Inovativní ryze český výrobce elektronických přístrojů na poli elektroinstalací již 24 let. Fakta a statistiky Pozice v Evropě Poboček ve světě Exportních

Více

NÁVRH ZADÁNÍ DP pro PROVOZ 2016/2017

NÁVRH ZADÁNÍ DP pro PROVOZ 2016/2017 PČ Název Navrhuje Garant Zájemce 1 Využití informačních systémů pro sledování provozních parametrů malého dopravního letounu Třetina 2 Naplnění požadavků systému hlášení událostí v civilním letectví ČR

Více

Témata diplomových prací

Témata diplomových prací Témata diplomových prací Výzkumné a vývojové středisko firmy Ingersol Rand IRETC v Praze vypisuje nabídku odborných témat pro studenty 3. 4. ročníku. Vypsaná témata je možno řešit jako semestrální a diplomové

Více

Téma doktorských prací pro rok Pavel Novotný

Téma doktorských prací pro rok Pavel Novotný Téma doktorských prací pro rok 2018 Pavel Novotný Představení školitele Vývoj výpočtových a experimentálních přístupů pro popis vibrací a souvisejícího hluku pohonných jednotek a tribologie tepelně a mechanicky

Více

ŘIDIČSKÝ SIMULÁTOR CDV

ŘIDIČSKÝ SIMULÁTOR CDV ŘIDIČSKÝ SIMULÁTOR CDV Mgr. Aleš Zaoral CDV, v. v. i. Základní údaje o projektu Řidičský simulátor nákladního vozidla a autobusu projekt CDV plus Cílem projektu je vybudovat jedinečné výzkumné zázemí,

Více

CleverTech. CleverTech. Mobilní dohledová řešení Flexibilní technologie dohledových systémů

CleverTech. CleverTech. Mobilní dohledová řešení Flexibilní technologie dohledových systémů CleverTech CleverTech Mobilní dohledová řešení Flexibilní technologie dohledových systémů Spin-off CleverTech Modulární systém Projekty bezpečnostních řešení CleverTech s.r.o. Vývojový a aplikační tým

Více

NADČASOVÉ ROBOTICKÉ SYSTÉMY V MEDICÍNĚ

NADČASOVÉ ROBOTICKÉ SYSTÉMY V MEDICÍNĚ MECHATRONICKÉ SYSTÉMY V PRŮMYSLOVÉ VÝROBĚ A FINÁLNÍCH PRODUKTECH Mechatronické aplikace ve zdravotní technice NADČASOVÉ ROBOTICKÉ SYSTÉMY V MEDICÍNĚ (ZÁCHRANA TRANSPORT REHABILITACE) ROBOTSYSTEM, s.r.o.

Více

DETEKCE DOPRAVY KLASIFIKACE VOZIDEL MONITORING DOPRAVNÍHO PROUDU

DETEKCE DOPRAVY KLASIFIKACE VOZIDEL MONITORING DOPRAVNÍHO PROUDU Road Traffic Technology DETEKCE DOPRAVY KLASIFIKACE VOZIDEL MONITORING DOPRAVNÍHO PROUDU BTTT modul SČÍTÁNÍ A KLASIFIKACE DOPRAVY BLUETOOTH MODUL PRO MONITOROVÁNÍ DOPRAVNÍHO PROUDU A DOJEZDOVÝCH ČASŮ Technologie

Více

Procesní automatizační systém PC 8000. Stručné informace

Procesní automatizační systém PC 8000. Stručné informace Procesní automatizační systém Stručné Strana 2 PC systém se skládá z několika modulů Ovládací jednotka průmyslového počítače Více kontrolních jednotek (momentálně vždy 1x PAS a FEED) Síťová část a nepřetržité

Více

SYNERGICKÝ EFEKT VE VÝUCE AUTOMATIZACE S VYUŽITÍM APLIKAČNÍCH KNIHOVEN MATLABU A SIMULINKU

SYNERGICKÝ EFEKT VE VÝUCE AUTOMATIZACE S VYUŽITÍM APLIKAČNÍCH KNIHOVEN MATLABU A SIMULINKU SYNERGICKÝ EFEKT VE VÝUCE AUTOMATIZACE S VYUŽITÍM APLIKAČNÍCH KNIHOVEN MATLABU A SIMULINKU Š.Ožana,M.Pieš Vysoká škola báňská-technická univerzita Ostrava Abstract Tento příspěvek má rešeršní charakter

Více