Ošetřovatelská péče u nemocného s aplikací hemoterapie. Bc. Eva Brachtlová Oddělení urgentního příjmu Fakultní nemocnice Olomouc

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Ošetřovatelská péče u nemocného s aplikací hemoterapie. Bc. Eva Brachtlová Oddělení urgentního příjmu Fakultní nemocnice Olomouc"

Transkript

1 Ošetřovatelská péče u nemocného s aplikací hemoterapie Bc. Eva Brachtlová Oddělení urgentního příjmu Fakultní nemocnice Olomouc

2 Definice Transfuze krve znamená podání plné krve nebo krevních přípravků zdravého člověka do krevního oběhu pacienta. Název transfuze pochází z latinského transfuzio a doslova znamená přelévání či míšení.

3 Historie Již od samého počátku dějin byla krev považována za posvátnou tekutinu spojovanou se životem. První zprávy o transfuzích krve nacházíme již v 17. století po objevení krevního oběhu. Převáděla se krev lidská i zvířecí (např. jehněčí), léčba však téměř vždy končila smrtí pacienta. Proto byla transfuze jako léčebná metoda po dalších více jak 150 let odmítána.

4 Historie - pokračování Pevný vědecký základ pro transfuze byl položen počátkem 20. století, kdy byly objeveny a přesně klasifikovány krevní skupiny. Na tomto objevu se významně podílel i český lékař Jan Jánský. V té době již byl znám význam červených krvinek jako přenašeče kyslíku, nebezpečí aglutinace a hemolýzy a byl objeven účinek protisrážlivého prostředku citronanu sodného a konzervační vliv glukózy. V prvních desetiletích 20. století se prováděly pouze tzv. přímé transfuze. V současné době se provádějí výhradně transfuze nepřímé, kdy se příjemci převádí krev z krevních vaků.

5 Organizace transfuzní služby Transfuzní služba je řízena na celém území našeho státu jednotně. Jsou vybudovány transfuzní stanice, kde je soustřeďován nejen odběr krve, ale i připravovány různé transfuzní přípravky. Jako dárci krve se mohou hlásit občané ve věku let. Mezi základní vyšetření dárce před odběrem krve patří: interní vyšetření, RTG plic, vyšetření krve na sedimentaci krve, KO, BWR, HbsAg, HIV, KS, JT a vyšetření moče a močového sedimentu. Všechna tato vyšetření zcela nezajišťují bezpečnost, pouze snižují riziko přenosu infekčních nemocí. Z dárcovství krve jsou vyloučeni lidé, kteříprodělali hepatitidu, TBC, lidé s AIDS, s krevními chorobami, s vysokým tlakem, s onemocněním ledvin, s nádorovým onemocněním, celkově zdravotně oslabení jedinci, lidé, kteří užívají trvale nějaké léky.

6 Průkaz kompatibility krve Kompatibilitou se rozumí stav, kdy krev dárce je v organismu příjemce snášena bez reakce. Před podáním transfuze se testuje slučitelnost krve dárce a příjemce. Provádí se: -velkákřížová zkouška sérum příjemce se mísí s erytrocyty dárce (provádí transfuzní stanice) -zajišťovací zkouška provádí se těsně před aplikací transfuze, užívá se metody sangvitestu

7 Průkaz kompatibility krve - pokračování - biologická zkouška po ml aplikované krve se proud zpomalí na dobu 3-5 minut. Tento postup se opakuje třikrát za sebou a sleduje se reakce příjemce na aplikovanou krev. U dětí se podá pouze asi 3 ml krve a na 5 min. se přívod přeruší, po tu dobu kape infúzní roztok. Při negativním výsledku se opakuje ještě dvakrát a potom se seřídí potřebná rychlost transfuze. Pokud se během biologické zkoušky objeví nežádoucí účinky (třesavka, nauzea, zvracení, zblednutí nebo zrudnutí, neklid, kašel, bolest v zádech, tlak na prsou, bolest hlavy), transfuze se ihned přeruší. Pokud během biologické zkoušky nedošlo ke komplikacím, pokračuje se v transfuzi stanovenou rychlostí. Podává-li se více krevních konzerv, provádí se biologická zkouška s každou konzervou. CAVE! Od provedení biologické zkoušky můžeme upustit tehdy, jestliže hrozí nebezpečí z prodlení!

8 Způsob aplikace transfuze Transfuze a transfuzní deriváty se aplikují: - intravenózně (nejčastější způsob aplikace) - intraosseálně (u dětí) - do pupečníkového pahýlu u novorozenců.

9 Rychlost aplikace transfuze Není-li závažný důvod k rychlé přetlakové transfuzi, provádí se krevní převod kapénkovým způsobem rychlostí kapek za minutu. Transfuze jedné konzervy by neměla trvat déle než dvě hodiny. CAVE! Hladina krve v transfuzním setu by měla být v horní části komůrky tak, aby sítko bylo pod hladinou. V případě, že je hladina nízko, kapky krve nedopadají na hladinu, ale na sítko a dochází k poškození erytrocytů.

10 Přímá transfuze: Druhy transfuzí Krev odebraná dárci se okamžitě aplikuje příjemci. Tento druh transfuze se dnes již neprovádí. Nepřímá transfuze: Provádí se od roku Krev se převádí příjemci z krevních konzerv, v současné době z krevních vaků. Přetlaková transfuze: Indikuje se při nutnosti rychlého doplnění řečiště, kdy se krev do oběhu aplikuje pod tlakem za pomoci přetlakové manžety. Při přetlakovém podání transfuze je nezbytné trvalé sledování pacienta a transfuzní soupravy.

11 -dospělých veškerá krev příjemce se nahradí krví dárce. Provádí se u popálenin, při uremii nebo u otrav a je zapotřebí až 15-ti litrů krve. - novorozenců má-li matka Rh- a dítě zdědí po otci Rh+, může dojít k tzv. fetální erytroblastóze (projeví se až v druhém těhotenství). Fetální erytroblasatóza je způsobená rozpadem erytrocytů v důsledku imuinologické reakce matky vůči plodu. Exsangvinační transfuze je výměnou asi 90% krve, kdy se přerušovaně odebírá a současně se podává odpovídající množství krve. Provádí se 2-3 den po porodu do pupečníkového pahýlu. Novorozenec se musí řádně fixovat a musí se u něho sledovat FF. Provádí se exsangvinační soupravou uzavřeným systémem, kdy se přesně sleduje, kolik ml krve bylo odebráno a kolik ml krve bylo novorozenci podáno. Druhy transfuzí - pokračování Exsangvinační výměnná transfuze

12 Autotransfuze rozlišujeme: - předoperační, která je nejčastější a nejběžnější. Provádí se před plánovanou operací, při níž se předpokládá potřeba krevního převodu. Předoperační autotransfuze se může provádět za dodržení určitých podmínek, kterými jsou: minimálně 12 let věku, stabilní TK, HTK nad 0,33. Optimální interval je 5-7 dní před operací. - akutní předoperační (normovolemická), kdy se odebírá 500 ml krve přímo na operačním sále a nahradí se plazmou nebo náhradními roztoky tak, aby se nezměnil objem kolující tekutiny. - pooperační, kdy se krev z drénů propírá ve speciálním přístroji a vrací se zpět do oběhu pacienta. Druhy transfuzí - pokračování Autotransfuze Je transfuze krve pocházející z příjemcovy vlastní cirkulace. Má své nesporné výhody, kterými jsou především zamezení přenosu infekčních chorob a vzniku potransfuzních komplikací.

13 Kontraindikace autotransfuze Absolutní Relativní -sepse - stp. IM minimálně tři měsíce po prodělání -některé srdeční vady -neléčená hypertenze -těhotenství -malignita - poruchy krvetvorby - poruchy srážení krve - renální a jaterní insuficience - epilepsie -srdeční nedostatečnost - celkově špatný zdravotní stav

14 Transportní nádoby pro krev a krevní přípravky Pro transport krve a krevních přípravků se používají krevní vaky, a to s mnoha výhodami: -umožňují uzavřený systém odběru krve a nehrozí kontaminace krve. Odběrová soustava je přímo součástí vaku a je tak dána možnost odebírat krev prakticky kdekoliv (výjezdy odběrových týmů za dárcem). -umožňují separaci plazmy uzavřeným způsobem.toto se realizuje pomocí tzv. dvojvaků. - mají delší expirační dobu (35-42 dní), obsahuje-li resuspenze výživný roztok (např. Adsol) - slouží k jednorázovému použití a jsou označeny samolepící nálepkou s potřebnými údaji

15 Transportní nádoby pro krev a krevní přípravky - pokračování -majínesmáčivý povrch - jsou nerozbitné, což je výhodou při transportu, centrifugování a mrazení -při přetlakové transfuzi nehrozí riziko vzduchové embolie - mají menší hmotnost a nároky na skladovací prostor než skleněné láhve. Označení krevního vaku: Každý krevní vak musí obsahovat název přípravku, včetně krevní skupiny a Rh faktoru, datum odběru a expirace, výrobní číslo a označení výrobce. Je povinností sestry všechny tyto náležitosti zkontrolovat!

16 Druhy transfuzních přípravků Transfuznípřípravky jsou terapeutické přípravky kompletně vyráběné na transfuzním oddělení z plné krve dárce nebo separovaných krevních derivátů. Plná krev ve vacích o obsahu 100, 300 a 500 ml. Skladuje se v lednici při teplotě C a je použitelná do 21 dne po odběru. V dnešní době se používá méně často. Erytrocytový koncentrát tzv. erymasa Je tvořený sedimentem erytrocytů po odsátí plazmy. Jeho použití je nevhodné u prudkého krvácení a u šokových stavů (s výjimkou v kombinaci s plazmou). Naopak vhodné je použití u sekundárních anemií, kdy je normální objem krve, ale málo erytrocytů, u stavů, kdy hrozí přetížení oběhu a u závažných pooperačních stavů s hypoproteinémií. Skladuje se v lednici při teplotě C.

17 Druhy transfuzních přípravků pokračování Deleukotizovaný erytrocytový koncentrát Jedná se o erymasu chudou na leukocyty. Přípravek minimalizuje tvorbu protilátek a zabraňuje vzniku potransfuzní reakci způsobené antileukocytárními protilátkami. Podává se např. u nemocných v transplantačním programu. Skladuje se v lednici při teplotě C. Čerstvá mražená plazma Získává se odsátím z plné krve. Jiná plazma se dnes již nevyrábí. Do jedné hodiny po odběru se zmrazí na teplotu 30 C. Expeduje se až po třech měsících, kdy se znovu zkontroluje dárce serologicky na infekční nemoci (HIV, BWR, HbsAg). Čerstvě zmražená plazma má různou dobu expirace, podle toho, při jaké teplotě se skladuje. Při teplotě 25 C má expiraci jeden rok, při teplotě 30 C má expiraci dva roky. Po rozmrazení a ohřátí plazmy na 37 C je nutno plazmu ihned podat. CAVE! Rozmraženou plazmu již nelze znovu zmrazit!

18 Druhy transfuzních přípravků - pokračování Trombocytární krevní přípravky Slouží ke korekci trombocytopenie a k léčbě krvácivých stavů. CAVE! Nesmí se ukládat v lednici! Skladují se při pokojové teplotě. Expirace pouze pět dnů! Antitrombin III Jedná se o koncentrovaný, tepelně ošetřený, humánní antitrombin III. Indikací k podání je nedostatek antitrombinu III, terapie trombembolických komplikací, akutní selhání jater, nefrotický syndrom, u hemodialýzy a v kardiochirurgii při mimotělním oběhu. CAVE! Pozor na správnou přípravu injekčního roztoku s rozpouštědlem!

19 Druhy transfuzních přípravků - pokračování Protromplex TOTEL TIM Indikací k podání je akutní krvácení a perioperační prevence krvácení při vrozeném či získaném nedostatku faktorů II, VII, IX a X. CAVE! Pozor na správnou přípravu injekčního roztoku s rozpouštědlem! Deriváty z plazmy - roztoky lidského albuminu 5% a 20% slouží ke zvýšení hladiny albuminů v plazmě. Indikuje se při deficitu plazmy či albuminů před, při a po operacích nebo u některých interních onemocněních, např. u jaterního selhání, u ascitu nebo onemocnění ledvin. - kryoprecipitát je krevní produkt obsahující vysokou koncentraci fibrinogenu a faktoru VIII. Indikuje se při hemofilii.

20 Druhy transfúzních přípravků - pokračování - fibrinogen je faktor nutný pro srážení krve. Indikace k podání nastává při krvácení nebo při chybění tohoto faktoru srážení krve. - imunoglobulin lidský pro i. m. a i. v. aplikaci. Používá se k substituci primárních a sekundárních protilátkových defektů a k profylaxi a léčbě virových infekcí. Transfuzní stanice připravují ještě celou řadu speciálních krevních derivátů, jejichž využití je především na specializovaných pracovištích.

21 Komplikace transfuzí Přenos infekčních nemocí Může dojít k přenosu virové hepatitidy typu A, B, C a k přenosu AIDS. Možný je i přenos malárie a některých parazitů. Proto dárci po pobytu v zahraničínesmípůl roku darovat krev. Prevence -přísné vyšetření dárců krve a krevních elementů -při odběrech krve a při aplikaci transfuze dodržovat přísné zásady asepse. Aloimunizace Vytvoření nepravidelných protilátek, které komplikují další krevní převody.

22 PP okamžitě přerušit transfuzi, informovat lékaře, monitoring vit. funkcí, bilance tekutin, poslat zbytek krve spolu s krví pacienta do laboratoře k opakovanému vyšetření KS a kompatibility. Potransfuzní reakce Hemolytická reakce Je nejzávažnější a nejtěžší reakce. Je způsobená inkompatibilitou dárcovy a příjemcovy krve při převodu nestejnoskupinové krve nebo účinkem jiných protilátek přítomných v plazmě příjemce. Příznaky prudká bolest v bederní krajině, svíravá bolest na hrudi, dušnost, úzkost, neklid až dezorientace. Po převodu většího množství inkompatibilní krve dochází k projevům těžkého šoku s prudkým poklesem TK, tachykardií, studeným potem a bledostí.

23 Potransfuzní reakce - pokračování Pyretická reakce Je způsobená pyrogeny, kterými jsou mrtvé bakterie a produkty jejich metabolismu. Příznaky projeví se asi min. po začátku transfuze třesavkou, zvýšenou teplotou až horečkou, nevolností, zvracením, bolestí hlavy. PP stejná jako u hemolytické reakce, přidáme antipyretika. Bakteriální reakce Je způsobená převodem bakteriálně kontaminovaného krevního přípravku. Příznaky projeví se již na počátku převodu zvýšenou teplotou, třesavkou, zvracením, průjmem, bolestí hlavy. PP přerušit transfuzi, informovat lékaře. Prevence správné zacházení s tr. přípravky, správné skladování, dodržování předepsané doby mezi vyjmutím

24 Potransfuzní reakce - pokračování Oběhová hypervolemická reakce Vzniká při rychlém převodu velkého množství krve, kdy dojde k zatížení krevního oběhu natolik, že srdce nestačípřečerpávat zmnožený objem a začne selhávat. Tento stav hrozí zejména u starých lidí se srdeční insuficiencí. Pozornost je nutné věnovat i množství převedené krve při transfuzi u dětí. Příznaky dušnost, cyanóza, tachykardie, kašel, hemoptýza, rozšíření periferních žil, skákavý, plný puls. PP zpomalit nebo zastavit transfuzi, informovat lékaře, monitoring vitálních funkcí.

25 Potransfuzní reakce - pokračování Alergická reakce Je relativněčastá. Předpokládá se, že ji vyvolávají alergické látky nebo protilátky v plazmě dárce. Příznaky kopřivka, bolesti hlavy, průjem, dušnost rázu astmatického záchvatu, při velmi těžké reakci vzniká anafylaktický šok a laryngospazmus. PP dle závažnosti reakce zpomalit nebo zastavit transfuzi, informovat lékaře, monitoring vitálních funkcí, léky dle ordinace lékaře.

26 Příprava pacienta na výkon Zajistit dostatečnou informovanost pacienta vysvětlení výkonu, postup, cíl, doba trvání transfuze. Písemný souhlas pacienta s transfuzí (pokud to dovoluje zdravotní stav nemocného). Zjistit, zda je pacient na nějakou látku alergický, jestli již někdy dostal krev, pokud ano, zda předcházející transfuze proběhly bez reakce. Změřit FF TT, TK, P, zajistit vyšetření moče a močového sedimentu, vše zapsat do dekurzu. Nemocného pohodlně uložit do postele, podložit končetinu.

27 Vlastní postup prováděného výkonu Zkontrolovat, zda souhlasí údaje na krevním vaku s údaji na žádance, ověřit si znova totožnost nemocného. Ubezpečit se, zda krev nebyla vystavena pokojové teplotě déle jak 30 min. Jsou-li komponenty krve teplé, zvyšuje se riziko rozmnožení bakterií. Vak s krví lehce promíchat, aby se krvinky promíchaly s plazmou. Zavést transfuzní set do vaku za aseptických podmínek. Přivolat lékaře k vlastní aplikaci transfuze, transfuzi krve vždy aplikuje lékař. Provést kontrolní zkoušky vhodnosti kontrola krevní skupiny pomocí sangvitestu a biologická zkouška. Při aplikaci více transfuzních jednotek musí být každý nový vak podán novou převodní soupravou, u každého dalšího krevního vaku musí být provedeny nové kontrolní zkoušky.

28 Ukončení transfuze Po ukončení transfuze nemocnému znovu změřit FF. Provést záznam do dokumentace zaznamenat čas ukončení transfuze, množství podané krve, číslo krevní konzervy, FF. Vak, ve kterém byla krev i s transfuzním setem vložit do sáčku a nechat v lednici 24 hod. Pokud u nemocného do 24 hod. nenastanou žádné komplikace, vak i se setem vyhodit do infekčního materiálu. Všechny potransfuzní reakce hlásit na transfuzní stanici.

29 Skutečností zůstává, že k většině transfuzních komplikací dochází v důsledku neznalosti, omylu, záměny a nedbalosti. Je proto nutné, aby lékaři ani sestry nepovažovali transfuzi za neškodný výkon a přistupovali k její ordinaci a aplikaci po zralé úvaze s ohledem na zásady účelné hemoterapie a dodržovali všechna pravidla správné aplikace krve a jejích derivátů. Závěr Přes všemožná opatření je nutno na transfuzi krve a krevních derivátů pohlížet jako na vysoce závažnou záležitost. Některé literární prameny ji zařazují do skupiny transplantací biologického materiálu. Podle statistických údajů se celosvětově pohybuje výskyt komplikací kolem 3% a jedno úmrtí na 150 tis. transfuzí.

30 Děkuji za pozornost.

Ošetřovatelský proces při aplikaci transfuze Transfuze Transfuze krve je převod krve nebo krevních přípravků do krevního oběhu druhého člověka Indikace ke transfuzi - ztráty velkého množství krve (úraz,

Více

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Mgr. Dagmar Chátalova

Mgr. Dagmar Chátalova Mgr. Dagmar Chátalova Transfuze - převod lidské krve nebo krevních přípravků od jednoho člověka ( dárce ) do krevního oběhu druhého člověka ( příjemce ) Indikace při ztrátě krve úraz, operace,těžký porod,

Více

Organizace transfuzní služby. I.Sulovská

Organizace transfuzní služby. I.Sulovská Organizace transfuzní služby I.Sulovská Transfuzní oddělení Výroba transfuzních přípravků (TP) řízena zákony, vyhláškami a metodickými pokyny 2 druhy TO: výrobci TP odběrová střediska Výrobci TP mají uděleno

Více

Potransfuzní reakce. Rozdělení potransfuzních reakcí a komplikací

Potransfuzní reakce. Rozdělení potransfuzních reakcí a komplikací Potransfuzní reakce Potransfuzní reakcí rozumíme nežádoucí účinek podaného transfuzního přípravku. Od roku 2005 (dle platné legislativy) rozlišujeme: závažná nežádoucí příhoda ( vzniká v souvislosti s

Více

??? V odborných časopisech vyhledejte články, které se týkají aplikace autotransfúze a

??? V odborných časopisech vyhledejte články, které se týkají aplikace autotransfúze a Transfúze Mgr. Renata Vytejčková, Ústav ošetřovatelství 3. LF Transfuze - převod lidské krve nebo krevních přípravků od jednoho člověka ( dárce ) do krevního oběhu druhého člověka ( příjemce ) Indikace

Více

Transfuzní přípravky

Transfuzní přípravky Transfuzní přípravky Transfuzní přípravky lidská krev a její složky zpracované pro podání transfuzí za účelem léčení nebo předcházení nemoci erytrocyty, trombocyty, granulocyty, plazma. Jedná se o individuálně

Více

SEZNAM VYRÁBĚNÝCH TRANSFUZNÍCH PŘÍPRAVKŮ

SEZNAM VYRÁBĚNÝCH TRANSFUZNÍCH PŘÍPRAVKŮ SEZNAM VYRÁBĚNÝCH TRANSFUZNÍCH PŘÍPRAVKŮ Červenec 2017 Krajská zdravotní, a.s. - MASARYKOVA NEMOCNICE v Ústí nad Labem, o.z. Sociální péče 3316/12A 401 13 Ústí nad Labem http://www.kzcr.eu Tel: +420 477

Více

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Léčba anemie. Prim. MUDr. Jan Straub I. Interní klinika VFN Praha

Léčba anemie. Prim. MUDr. Jan Straub I. Interní klinika VFN Praha Léčba anemie Prim. MUDr. Jan Straub I. Interní klinika VFN Praha Anemie Nedostatek červených krvinek - erytrocytů resp. krevního barviva - hemoglobinu Stupně anemie normální KO hgb 120-175 g/l lehká anemie

Více

Krevní skupiny EU peníze středním školám Didaktický učební materiál

Krevní skupiny EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Krevní skupiny EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Anotace Označení DUMU: VY_32_INOVACE_BI1.10 Předmět: Biologie Tematická oblast: Biologie člověka Autor: RNDr. Marta Najbertová Datum

Více

Spolupráce transfuziologa a anesteziologa/intenzivisty - cesta k účelné hemoterapii

Spolupráce transfuziologa a anesteziologa/intenzivisty - cesta k účelné hemoterapii Spolupráce transfuziologa a anesteziologa/intenzivisty - cesta k účelné hemoterapii Hana Lejdarová TTO FN Brno XXIV. Kongres ČSARIM, 7. 9.9.2017, Brno Proč? Nestačí údaje na žádance? Máme na konzultaci

Více

PRVKY BEZPEČNOSTI Č VE VÝROBĚ TRANSFUZNÍCH PŘÍPRAVKŮ

PRVKY BEZPEČNOSTI Č VE VÝROBĚ TRANSFUZNÍCH PŘÍPRAVKŮ PRVKY BEZPEČNOSTI Č FAKULTNÍ NEMOCNICE BRNO VE VÝROBĚ TRANSFUZNÍCH PŘÍPRAVKŮ EVA TESAŘOVÁ 6. STŘEŠOVICKÝ TRANSFUZNÍ DEN, PRAHA, 22.11.2012 1 BEZPEČNÁ HEMOTERAPIE Bezpečné postupy Bezpečné produkty Implementaci

Více

Srpen Krajská zdravotní, a.s. prim. MUDr. Jiří Masopust tel.: lékaři tel.

Srpen Krajská zdravotní, a.s. prim. MUDr. Jiří Masopust tel.: lékaři tel. Kontakt Krajská zdravotní, a.s. Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, o.z. Transfuzní oddělení Sociální péče 3316/12A 401 13 Ústí nad Labem SEZNAM VYRÁBĚNÝCH TRANSFUZNÍCH PŘÍPRAVKŮ prim. MUDr. Jiří Masopust

Více

POSTUP PŘI PODÁNÍ TRANSFUZE

POSTUP PŘI PODÁNÍ TRANSFUZE POSTUP PŘI PODÁNÍ TRANSFUZE PODÁNÍ TRANSFUZE zodpovědnost za podání transfuze nese lékař předpokladem převodu krve je kompatibilita v krevní skupině (ABO systému a Rh faktoru). Podání Intravenózní - nejčastěji

Více

Hematologická vyšetření krve. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Hematologická vyšetření krve. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Hematologická vyšetření krve Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Bc. Hrušková Jindřiška duben 2009 Hematologická vyšetření Provádí je hematologicko-transfúzní

Více

POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/

POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/ POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/34.0339 Soukromá SOŠ manažerská a zdravotnická s. r. o., Břeclav Označení Název Anotace Autor VY_32_INOVACE_OSEC- 08 Pracovní list Odběry krve na mikrobiologii a sérologii

Více

Transfúze krve Krevní transfúze je proces, během kterého je do krevního oběhu příjemce vpravena krev nebo krevní složky od dárce je možné ji považovat za specifický případ transplantace orgánu. Dárcovství

Více

Eva Karausová Plicní klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové

Eva Karausová Plicní klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové Eva Karausová Plicní klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové Jednotka intenzivní péče Plicní kliniky Aplikují se: Streptokináza Talek Autologní krev Hospitalizovaný + informovaný pacient se zavedeným

Více

Racionální hemoterapie

Racionální hemoterapie Racionální hemoterapie motto racionální hemoterapie: podat správný přípravek správnému pacientovi správnou technikou ve správnou chvíli Léčivé přípravky z krve transfuzní přípravky: vyráběné v rámci TO

Více

Erytrocyty. Hemoglobin. Krevní skupiny a Rh faktor. Krevní transfúze. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková

Erytrocyty. Hemoglobin. Krevní skupiny a Rh faktor. Krevní transfúze. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková Erytrocyty. Hemoglobin. Krevní skupiny a Rh faktor. Krevní transfúze. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková Formované krevní elementy: Buněčné erytrocyty, leukocyty Nebuněčné trombocyty Tvorba krevních

Více

TRANSFUZNÍ PŘÍPRAVKY

TRANSFUZNÍ PŘÍPRAVKY TRANSFUZNÍ PŘÍPRAVKY vyrobené HTO Nemocnice Pardubického kraje, a.s. Orlickoústecké nemocnice PŘÍBALOVÉ INFORMACE Verze 1/2015 Obsah: Erytrocyty bez buffy - coatu resuspendované EBR... 2 Plazma z plné

Více

Transfuze. Transfuzní služba. Druhy transfuzních přípravků

Transfuze. Transfuzní služba. Druhy transfuzních přípravků 1 Transfuze Transfuze je převod krve nebo krevních derivátů ze zdravého jedince, dárce, nemocnému příjemci za účelem doplnění chybějící krve nebo jejich sloţek. Tato léčebná metoda se rozvinula aţ ve 20.

Více

A, B, AB, 0. Interpretace dle návodu k diagnostiku.

A, B, AB, 0. Interpretace dle návodu k diagnostiku. Katalog laboratorních vyšetření změna č. 2, platnost od 01.10.2016 Krevní skupina A, B, AB, 0. Interpretace dle návodu k diagnostiku. Rutina: do 72 hodin Statim: do 2 hodin od doby doručení vzorku na TO

Více

TRANSFUZNÍ PŘÍPRAVKY vyrobené HTO

TRANSFUZNÍ PŘÍPRAVKY vyrobené HTO TRANSFUZNÍ PŘÍPRAVKY vyrobené HTO Orlickoústecká nemocnice PŘÍBALOVÉ INFORMACE Verze 1/2017 Erytrocyty bez buffy-coatu resuspendované EBR... 2 Plazma z plné krve P... 3 Plazma z plné krve k frakcionaci

Více

Erytrocyty bez buffy coatu resuspendované z plné krve( EBR)

Erytrocyty bez buffy coatu resuspendované z plné krve( EBR) Poslední revize 24.10.2013 Erytrocyty bez buffy coatu resuspendované z plné krve( EBR) Vlastnosti: Transfúzní přípravek vyrobený ze 450ml + - 10% plné krve odebrané vždy od jednoho dárce do 63ml CPD (složení:

Více

Jedna předplněná injekční stříkačka obsahuje immunoglobulinum humanum anti-d 1500 IU (300 mikrogramů).

Jedna předplněná injekční stříkačka obsahuje immunoglobulinum humanum anti-d 1500 IU (300 mikrogramů). sp. zn. sukls262204/2012 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Igamad 1500 IU, injekční roztok v předplněné injekční stříkačce 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna předplněná injekční stříkačka

Více

ANAMNÉZA DÁRKYNĚ PUPEČNÍKOVÉ KRVE

ANAMNÉZA DÁRKYNĚ PUPEČNÍKOVÉ KRVE ANAMNÉZA DÁRKYNĚ PUPEČNÍKOVÉ KRVE JMÉNO A PŘÍJMENÍ DÁRKYNÉ DATUM NAROZENÍ RODNÉ ČÍSLO ZAMĚSTNÁNÍ TELEFON ULICE A ČÍSLO POPISNÉ MĚSTO PSČ PORODNÍK MINULÉ TĚHOTENSTVÍ počet předchozích porodů počet spontánních

Více

Standard léčebné péče. Bezpečné předání pacienta na operační sál a Soubor: A15 z operačního sálu Strany: 5 Přílohy: 1

Standard léčebné péče. Bezpečné předání pacienta na operační sál a Soubor: A15 z operačního sálu Strany: 5 Přílohy: 1 Druh: Standard léčebné péče Typ standardu: všeobecný SLP Název: Bezpečné předání pacienta na operační sál a Soubor: A15 z operačního sálu Strany: 5 Přílohy: 1 I. Sledovaný cíl Zajištění bezpečného perioperačního

Více

Systém řízení kvality, SVP a výroba TP

Systém řízení kvality, SVP a výroba TP Systém řízení kvality, SVP a výroba TP Pacasová R. Transfuzní a tkáňové oddělení FN Brno LF MU bakalářské studium Zdravotní laborant, 2015 Legislativa ZTS - EU Výrobu transfuzních přípravků v Evropě (EU)

Více

Roční výkaz o činnosti ZZ A (MZ) 1-01

Roční výkaz o činnosti ZZ A (MZ) 1-01 Ministerstvo zdravotnictví Schváleno ČSÚ pro Ministerstvo zdravotnictví. ČV 177/10 ze dne 20.10.2009 v rámci Programu statistických zjišťování na rok 2010. Vyplněný výkaz laskavě předložte pracovišti státní

Více

PODÁNÍ TRANSFUZNÍCH PŘÍPRAVKŮ

PODÁNÍ TRANSFUZNÍCH PŘÍPRAVKŮ PODÁNÍ TRANSFUZNÍCH PŘÍPRAVKŮ KREV CHARAKTERISTIKA KREVNÍ ELEMENTY VÝZNAM PLAZMA CHARAKTERISTIKA, SLOŽENÍ KREVNÍ SKUPINY, Rh URČETE 1. Univerzálního dárce - příjemce krve 2. Univerzálního dárce plazmy

Více

Transfuziologie. medici

Transfuziologie. medici Transfuziologie medici Základní informace o transfúzním oddělení Bezpečnost transfúze závisí především na výběru vhodného dárce a poodběrovém serologickém vyšetření Poučení pro dárce - na začátku. Osobní

Více

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství Maturitní témata Předmět: Ošetřovatelství 1. Ošetřovatelství jako vědní obor - charakteristika a základní rysy - stručný vývoj ošetřovatelství - významné historické osobnosti ošetřovatelství ve světě -

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU ANTITHROMBIN III NF BAXTER, prášek pro přípravu infuzního roztoku s rozpouštědlem 2. SLOŽENÍ KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ 1 ml rozpuštěného přípravku obsahuje

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Obsah anti-d imunoglobulinu obsaženého v přípravku PARTOBULIN SDF je stanoven metodou dle Evropského lékopisu.

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Obsah anti-d imunoglobulinu obsaženého v přípravku PARTOBULIN SDF je stanoven metodou dle Evropského lékopisu. Příloha č. 2 k rozhodnutí o změně registrace sp. zn. sukls215609/2010 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PARTOBULIN SDF Lidský anti-d imunoglobulin k intramuskulárnímu podání. 2. KVALITATIVNÍ

Více

Příloha III. Úpravy příslušných částí Souhrnu údajů o přípravku a Příbalové informace

Příloha III. Úpravy příslušných částí Souhrnu údajů o přípravku a Příbalové informace Příloha III Úpravy příslušných částí Souhrnu údajů o přípravku a Příbalové informace Poznámka: Tento Souhrn údajů o přípravku, Označení na obalu a Příbalová informace jsou výsledkem posuzovacího řízení.

Více

Komplikace krevního převodu. I. Sulovská

Komplikace krevního převodu. I. Sulovská Komplikace krevního převodu I. Sulovská POTRANSFÚZNÍ REAKCE = všechny nežádoucí účinky související s podáním transfúzního přípravku Dělení: podle časové souvislosti s aplikací transfúze akutní (bezprostředně

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. INTRATECT 50 g/l infuzní roztok Immunoglobulinum humanum normale ad usum intravenosum (IVIg)

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. INTRATECT 50 g/l infuzní roztok Immunoglobulinum humanum normale ad usum intravenosum (IVIg) Příloha č. 1 k rozhodnutí o registraci sp.zn. sukls228408/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE INTRATECT 50 g/l infuzní roztok Immunoglobulinum humanum normale ad usum intravenosum (IVIg)

Více

Roční výkaz o činnosti poskytovatele ZS A (MZ) 1-01

Roční výkaz o činnosti poskytovatele ZS A (MZ) 1-01 Ministerstvo zdravotnictví Schváleno ČSÚ pro Ministerstvo zdravotnictví. ČV 126/14 ze dne 30.10.2013 v rámci Programu statistických zjišťování na rok 2014. Vyplněný výkaz předložte pracovišti státní statistické

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Anbinex 50 IU/ml, prášek a rozpouštědlo pro injekční roztok Antithrombinum III

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Anbinex 50 IU/ml, prášek a rozpouštědlo pro injekční roztok Antithrombinum III sp.zn. sukls43174/2010 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Anbinex 50 IU/ml, prášek a rozpouštědlo pro injekční roztok Antithrombinum III Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve,

Více

DVĚ NEJČASTĚJŠÍ SMRTELNÉ POTRANSFUZNÍ PŘÍHODY

DVĚ NEJČASTĚJŠÍ SMRTELNÉ POTRANSFUZNÍ PŘÍHODY Helena Ondrášková Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice Brno Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity Brno Česká společnost bezkrevní medicíny DVĚ NEJČASTĚJŠÍ SMRTELNÉ

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele Flexbumin 200 g/l infuzní roztok Albuminum humanum

Příbalová informace: informace pro uživatele Flexbumin 200 g/l infuzní roztok Albuminum humanum Příbalová informace: informace pro uživatele Flexbumin 200 g/l infuzní roztok Albuminum humanum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat, protože obsahuje

Více

Autologní transfuzní přípravky

Autologní transfuzní přípravky Autologní transfuzní přípravky Erytrocyty pro autotransfuzi (Autologní odběr: Erytrocyty bez buffy - coatu resuspendované AEBR) Trombocyty z aferézy pro autotransfuzi (Autologní odběr: Trombocyty z aferézy)

Více

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Srpen 2010 Tondrová Irena Bc. Příprava k plánované operaci Operační výkony Plánované Urgentní Neodkladné

Více

Příloha č. 3 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn. sukls167902/2010 a příloha k sp. zn. sukls16927/2011 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

Příloha č. 3 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn. sukls167902/2010 a příloha k sp. zn. sukls16927/2011 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Příloha č. 3 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn. sukls167902/2010 a příloha k sp. zn. sukls16927/2011 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Rhophylac 300 mikrogramů/2 ml, injekční roztok

Více

Vystavení žádanek. Biologický materiál je možno vyšetřit

Vystavení žádanek. Biologický materiál je možno vyšetřit Vystavení žádanek Biologický materiál je možno vyšetřit biochemicky: obsah látek v séru, moči, stolici, likvoru apod. (cholesterol, močovina, bílkovina, enzymy) hematologicky: vlastnosti krve a její složení

Více

Porod. Předčasný porod: mezi týdnem těhotenství. Včasný porod: mezi týdnem těhotenství. Opožděný porod: od 43.

Porod. Předčasný porod: mezi týdnem těhotenství. Včasný porod: mezi týdnem těhotenství. Opožděný porod: od 43. Porod Z. Rozkydal Porod Předčasný porod: mezi 29. 38. týdnem těhotenství Včasný porod: mezi 39. 42. týdnem těhotenství Opožděný porod: od 43. týdne a později Průběh porodu I. doba otevírací II. doba vypuzovací

Více

A Co je HIV? HIV AIDS Co je AIDS? Co znamená být HIV pozitivní? HIV AIDS. HIV HIV AIDS HIV

A Co je HIV? HIV AIDS Co je AIDS? Co znamená být HIV pozitivní? HIV AIDS. HIV HIV AIDS HIV A Co je HIV? HIV (virus lidského imunodeficitu) je virus, který způsobuje ztrátu obranyschopnosti (imunity) člověka před nejrůznějšími infekcemi. Tento virus napadá zejména určitou skupinu bílých krvinek,

Více

Infuzní terapie II.- doplňky.

Infuzní terapie II.- doplňky. Infuzní terapie II.- doplňky. Krystaloidy nízkomolekulární roztoky, jsou buď plné (1/1), poloviční (1/2), 1/3, 1/5. Část roztoku je nahrazena 5% G. Např. 1/3 roztok obsahuje 1/3 iontového roztoku a 2/3

Více

Guide to the preparation, use and quality assurance of blood components, 18th edition, 2015

Guide to the preparation, use and quality assurance of blood components, 18th edition, 2015 Hana Lejdarová, Rita Pacasová TTO FN Brno Katedra laboratorních metod LF MU XI. Střešovickýý transfuzní den,, 29.11.2017,, Praha Granulocyty z aferézy definice: Guide to the preparation, use and quality

Více

Aktivita 1: Daruj krev, zachráníš život!

Aktivita 1: Daruj krev, zachráníš život! Aktivita 1: Daruj krev, zachráníš život! Do nemocnice přivezli muže a ženu, kteří prodělali autonehodu. Žena vyvázla s lehkými zraněními a po ošetření ji z nemocnice propustili. Druhý účastník autonehody

Více

Chcete zažít ten pocit, že dáváte kus ze sebe pro záchranu někoho druhého? Přidejte se k dobrovolným dárcům krve!

Chcete zažít ten pocit, že dáváte kus ze sebe pro záchranu někoho druhého? Přidejte se k dobrovolným dárcům krve! Chcete zažít ten pocit, že dáváte kus ze sebe pro záchranu někoho druhého? Přidejte se k dobrovolným dárcům krve! Někdo se krve bojí, někomu se z ní dělá špatně, ale někdo krev chodí darovat. Jsou lidé,

Více

Autologní transfuzní přípravky

Autologní transfuzní přípravky Informace o transfuzním přípravku ČTĚTE POZORNĚ! Transfuzní přípravek, který jste obdrželi, byl vyroben za dodržení všech definovaných postupů pro výrobu, kontrolu a zabezpečování jakosti. K jeho znehodnocení

Více

Biologický materiál je tvořen vzorky tělních tekutin, tělesných sekretů, exkretů a tkání.

Biologický materiál je tvořen vzorky tělních tekutin, tělesných sekretů, exkretů a tkání. Otázka: Druhy biologického materiálu Předmět: Biologie Přidal(a): moni.ka Druhy biologického materiálu Biologický materiál je tvořen vzorky tělních tekutin, tělesných sekretů, exkretů a tkání. Tělní tekutiny

Více

Příloha č. 3 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp. zn. sukls12350/2006 a příloha k sp zn. sukls41484/2007, sukls49174/2008

Příloha č. 3 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp. zn. sukls12350/2006 a příloha k sp zn. sukls41484/2007, sukls49174/2008 Příloha č. 3 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp. zn. sukls12350/2006 a příloha k sp zn. sukls41484/2007, sukls49174/2008 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 NÁZEV PŘÍPRAVKU Rhesonativ 625 IU/ml, injekční

Více

Diagnostika a příznaky mnohočetného myelomu

Diagnostika a příznaky mnohočetného myelomu Diagnostika a příznaky mnohočetného myelomu J.Minařík, V.Ščudla Mnohočetný myelom Nekontrolované zmnožení nádorově změněných plasmatických buněk v kostní dřeni Mnohočetný = obvykle více oblastí kostní

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Strnadová.

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Strnadová. p ř e d m ě t : v y b r a n é k a p i t o l y c h i r u r g i e Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Strnadová. z p r a c o v a l a : M g r. E v a S t r n a d o v á

Více

Jeden ml obsahuje: Proteinum plasmatis humani... 200 mg (čistota minimálně 98% IgG)

Jeden ml obsahuje: Proteinum plasmatis humani... 200 mg (čistota minimálně 98% IgG) 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Hizentra 200 mg/ml injekční roztok k subkutánnímu podání 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Immunoglobulinum humanum normale (SCIg) Jeden ml obsahuje: Proteinum plasmatis humani...

Více

Návod k vyplnění výročních zpráv o závažných nežádoucích reakcích a závažných nežádoucích událostech:

Návod k vyplnění výročních zpráv o závažných nežádoucích reakcích a závažných nežádoucích událostech: Návod k vyplnění výročních zpráv o závažných nežádoucích reakcích a závažných nežádoucích událostech: Prázdné tabulky (vzory) z vyhlášky 143/2008 Sb. jsou k dispozici na webových stránkách SÚKLu: http://www.sukl.cz/zdravotnicka-zarizeni/formulare

Více

Akutní respirační poruchy spojené s potápěním a dekompresí... Úvod Patofyziologie Klinické projevy Diagnostika Léčba Prognóza postižení Praktické rady

Akutní respirační poruchy spojené s potápěním a dekompresí... Úvod Patofyziologie Klinické projevy Diagnostika Léčba Prognóza postižení Praktické rady 1 Hemoptýza 1.1 Úvod a definice 1.2 Patofyziologie hemoptýzy 1.3 Příčiny hemoptýzy 1.4 Klasifikace hemoptýzy 1.5 Vyšetřovací metody 1.6 Diagnostické algoritmy 1.7 Diferenciální diagnostika hemoptýzy 1.8

Více

Mgr. Dagmar Chvátalová

Mgr. Dagmar Chvátalová Mgr. Dagmar Chvátalová Krev mohu darovat, pokud:» je mi 18-65 let» vážím alespoň 50 kg» netrpím vážnější alergií» neprodělal jsem zánět jater, nebo jiné onemocnění jater» neprodělal jsem zánět ledvin,

Více

Dárcovství krve a typy odběrů MUDr. Simona Hohlová

Dárcovství krve a typy odběrů MUDr. Simona Hohlová Dárcovství krve a typy odběrů MUDr. Simona Hohlová Transfuzní a tkáňové oddělení Osnova Dárcovství krve o obecné principy o propagace dárcovství a oceňování dárců krve o registry dárců krve a jejích složek

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_88_Oběhová soustava II. AUTOR: NADĚŽDA ČMELOVÁ ROČNÍK,

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_88_Oběhová soustava II. AUTOR: NADĚŽDA ČMELOVÁ ROČNÍK, NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_88_Oběhová soustava II. AUTOR: NADĚŽDA ČMELOVÁ ROČNÍK, DATUM: 8., 26. 11. 2011 VZDĚL. OBOR, TÉMA: PŘÍRODOPIS,

Více

Trombocytové přípravky v náhradních roztocích

Trombocytové přípravky v náhradních roztocích Trombocytové transfuzní přípravky v náhradních roztocích - zkušenosti TO KNL, a.s. Maříková Š., Řehořová L., Procházková R. Transfuzní oddělení, Krajská nemocnice Liberec, a.s. 6. STŘEŠOVICKÝ TRANSFUZNÍ

Více

Odběr krvetvorných buněk z periferní krve: příprava, průběh a komplikace

Odběr krvetvorných buněk z periferní krve: příprava, průběh a komplikace Odběr krvetvorných buněk z periferní krve: příprava, průběh a komplikace Helena Švábová, Andrea Žmijáková Interní hematologická a onkologická klinika FN Brno Separační středisko je součástí Interní hematologické

Více

OBSAH. 1. Úvod 11. 2. Základní neonatologické definice 14 2.1. Klasifikace novorozenců 14 2.2. Základní demografické pojmy a data 15

OBSAH. 1. Úvod 11. 2. Základní neonatologické definice 14 2.1. Klasifikace novorozenců 14 2.2. Základní demografické pojmy a data 15 OBSAH 1. Úvod 11 2. Základní neonatologické definice 14 2.1. Klasifikace novorozenců 14 2.2. Základní demografické pojmy a data 15 3. Prenatální a postnatální růst 18 3.1. Prenatální období 18 3.2. Postnatální

Více

Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn. sukls48002/2008

Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn. sukls48002/2008 Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn. sukls48002/2008 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 NÁZEV PŘÍPRAVKU Lipoplus 20% infuzní emulze 2 KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ 1000 ml emulze obsahuje:

Více

Trombocytopenie v těhotenství

Trombocytopenie v těhotenství Trombocytopenie v těhotenství doc. MUDr. Antonín Pařízek, CSc. Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN v Praze Definice normální počet trombocytů u netěhotných žen 150-400 x 10 9 /l v těhotenství

Více

Transfuzní lékařství SEMINÁŘ

Transfuzní lékařství SEMINÁŘ Transfuzní lékařství SEMINÁŘ Fakultní nemocnice Olomouc - komise účelné hemoterapie Transfuzní oddělení příprava transfúzních přípravků laboratoř testů slučitelnosti skladování transfúzních přípravků imunohematologické

Více

Příloha I. Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci

Příloha I. Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci Příloha I Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci 1 Vědecké závěry S ohledem na hodnotící zprávu výboru PRAC týkající se pravidelně aktualizované zprávy/aktualizovaných zpráv o bezpečnosti (PSUR)

Více

Bezpečnostně právní akademie Brno. Vzdělávací oblast: První pomoc 1 Název školy: Bezpečnostně právní akademie Brno. s.r.o.

Bezpečnostně právní akademie Brno. Vzdělávací oblast: První pomoc 1 Název školy: Bezpečnostně právní akademie Brno. s.r.o. Bezpečnostně právní akademie Brno Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Eva Hrobařová Název materiálu: Šok. Protišoková opatření Označení materiálu:

Více

Erytrocyty bez buffy coatu resuspendované EBR

Erytrocyty bez buffy coatu resuspendované EBR Erytrocyty bez buffy coatu resuspendované EBR Charakteristika: Výrobek získaný z lidské krve dárců, odebrané aseptickým způsobem do vaku s antikoagulačním roztokem CPD, po odstranění většiny plazmy, leukocytů

Více

Kompetence záchranáře. MUDr. Mgr. Dita Mlynářová

Kompetence záchranáře. MUDr. Mgr. Dita Mlynářová Kompetence záchranáře MUDr. Mgr. Dita Mlynářová Způsobilost k výkonu povolání zdravotnického pracovníka Způsobilost k výkonu povolání zdravotnického pracovníka a jiného odborného pracovníka má dle zákona

Více

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Činnosti a kompetence nelékařských zdravotnických povolání. Mgr. Lenka Hladíková odbor vzdělávání a vědy

Činnosti a kompetence nelékařských zdravotnických povolání. Mgr. Lenka Hladíková odbor vzdělávání a vědy Činnosti a kompetence nelékařských zdravotnických povolání Mgr. Lenka Hladíková odbor vzdělávání a vědy Činnosti a kompetence NLZP příprava návrhu nové vyhlášky o činnostech NLZP v návaznosti na připravovaný

Více

SPC NH_OKL 02 Metody hematologie

SPC NH_OKL 02 Metody hematologie Strana č./celkem stran: 1/9 Obsah Anti-Xa aktivita LMWH ( anti-xa aktivita nízkomolekulárního heparinu)... 1 AT Antitrombin... 2 APTT (aktivovaný parciální tromboplastinový test) poměr... 2 D - dimery...

Více

Odběr orgánů z pohledu transplantačního koordinátora. Lenka Telecká, Zdeňka Doležalová

Odběr orgánů z pohledu transplantačního koordinátora. Lenka Telecká, Zdeňka Doležalová Odběr orgánů z pohledu transplantačního koordinátora Lenka Telecká, Zdeňka Doležalová Potvrzením smrti mozku končí práce lékařů a sester ARO a naše práce začíná Kde se transplantuje 7 TC TC PLZEŇ IKEM

Více

SPC NH_OKL 02 Metody hematologie

SPC NH_OKL 02 Metody hematologie Strana č./celkem stran: 1/8 Obsah Anti-Xa aktivita LMWH ( anti-xa aktivita nízkomolekulárního heparinu)... 1 AT Antitrombin... 2 APTT (aktivovaný parciální tromboplastinový test) poměr... 2 D - dimery...

Více

L a b o r a t o r n í p ř í r u č k a. Hematologicko-transfúzní oddělení

L a b o r a t o r n í p ř í r u č k a. Hematologicko-transfúzní oddělení L a b o r a t o r n í p ř í r u č k a Strana 1 z 14 Identifikace, důležité údaje Název zařízení Oblastní nemocnice Kladno, a.s., Nemocnice SČK, Vančurova 1548, Kladno Identifikační údaje IČO 27256537 DIČ

Více

KREV. Autor: Mgr. Anna Kotvrdová 29. 8. 2012

KREV. Autor: Mgr. Anna Kotvrdová 29. 8. 2012 KREV Autor: Mgr. Anna Kotvrdová 29. 8. 2012 KREV Vzdělávací oblast: Somatologie Tematický okruh: Krev Mezioborové přesahy a vazby: Ošetřovatelství, Klinická propedeutika, První pomoc, Biologie, Vybrané

Více

VNL. Onemocnění bílé krevní řady

VNL. Onemocnění bílé krevní řady VNL Onemocnění bílé krevní řady Změny leukocytů V počtu leukocytů Ve vzájemném zastoupení morfologických typů leukocytů Ve funkci leukocytů Reaktivní změny leukocytů Leukocytóza: při bakteriální infekci

Více

POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/

POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/ POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/34.0339 Soukromá SOŠ manažerská a zdravotnická s. r. o., Břeclav Označení Název Anotace Autor VY_32_INOVACE_OSEC-20 Metodický list Transplantace práce s textem Metodický list

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. ATG-Fresenius S (Immunoglobulinum antithymocytarum cuniculum) Koncentrát pro přípravu infuzního roztoku

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. ATG-Fresenius S (Immunoglobulinum antithymocytarum cuniculum) Koncentrát pro přípravu infuzního roztoku Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp. zn. sukls242661/2009 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE ATG-Fresenius S (Immunoglobulinum antithymocytarum cuniculum) Koncentrát pro přípravu

Více

Krevní skupiny a protilátky v červených krvinkách v těhotenství

Krevní skupiny a protilátky v červených krvinkách v těhotenství Krevní skupiny a protilátky v červených krvinkách v těhotenství V průběhu těhotenství vám nabídneme testy na zjištění krevní skupiny, a abychom určili, zda máte v krvi protilátky proti červeným krvinkám.

Více

Transplantace ledvin. Vítejte na našem dialyzačním středisku

Transplantace ledvin. Vítejte na našem dialyzačním středisku Transplantace ledvin Vítejte na našem dialyzačním středisku Proč se provádí transplantace ledvin? Úspěšná transplantace je jediným řešením, jak se po selhání ledvin zbavit potřeby dialýzy. Po transplantaci

Více

Dialyzační léčba u seniorů. Jana Landerová Klinika nefrologie, VFN, Praha

Dialyzační léčba u seniorů. Jana Landerová Klinika nefrologie, VFN, Praha Dialyzační léčba u seniorů Jana Landerová Klinika nefrologie, VFN, Praha 16. 4. 2019 Možnosti léčby při selhání ledvin Dialýza Hemodialýza Náhrada funkce ledvin Peritoneální dialýza Transplantace Preemptivní

Více

Implementace laboratorní medicíny do systému vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci. reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/

Implementace laboratorní medicíny do systému vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci. reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/ Implementace laboratorní medicíny do systému vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0088 KLINICKÁ MIKROBIOLOGIE Klinická mikrobiologie je medicínský obor - pojítko mezi

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Igamad 1500 IU, injekční roztok v předplněné injekční stříkačce Immunoglobulinum humanum anti-d

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Igamad 1500 IU, injekční roztok v předplněné injekční stříkačce Immunoglobulinum humanum anti-d sp.zn. sukls79303/2012 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Igamad 1500 IU, injekční roztok v předplněné injekční stříkačce Immunoglobulinum humanum anti-d Přečtěte si pozorně celou příbalovou

Více

Příloha III. Úpravy odpovídajících bodů souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace

Příloha III. Úpravy odpovídajících bodů souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace Příloha III Úpravy odpovídajících bodů souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace Poznámka: Úpravy v souhrnu údajů o přípravku a příbalové informaci mohou být dále aktualizovány příslušnými vnitrostátními

Více

Kapitola III. Poruchy mechanizmů imunity. buňka imunitního systému a infekce

Kapitola III. Poruchy mechanizmů imunity. buňka imunitního systému a infekce Kapitola III Poruchy mechanizmů imunity buňka imunitního systému a infekce Imunitní systém Zásadně nutný pro přežití Nezastupitelná úloha v obraně proti infekcím Poruchy imunitního systému při rozvoji

Více

Laboratorní manuál Transfuzního oddělení FNOL

Laboratorní manuál Transfuzního oddělení FNOL Příloha č. 2 LM/TO-01-2 Katalog laboratorních vyšetření Krevní skupina Statim: do 2 hodin od doby doručení vzorku na TO (pouze jako součást předtransfuzní vyšetření - screening protilátek + test slučitelnosti

Více

Ebrantil i.v. 25, injekční roztok Ebrantil i.v. 50, injekční roztok urapidilum

Ebrantil i.v. 25, injekční roztok Ebrantil i.v. 50, injekční roztok urapidilum sp.zn. sukls144430/2014 Příbalová informace: informace pro pacienta Ebrantil i.v. 25, injekční roztok Ebrantil i.v. 50, injekční roztok urapidilum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve,

Více

Příloha č. 2 k rozhodnutí o nové registraci sp.zn.sukls219594/2010, sukls219596/2010 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE

Příloha č. 2 k rozhodnutí o nové registraci sp.zn.sukls219594/2010, sukls219596/2010 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Příloha č. 2 k rozhodnutí o nové registraci sp.zn.sukls219594/2010, sukls219596/2010 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Wilate 500, 500 IU FVIII/500 IU VWF, prášek pro přípravu injekčního roztoku

Více

Co naleznete v této příbalové informaci

Co naleznete v této příbalové informaci Příbalová informace: informace pro uživatele GAMMAGARD S/D Prášek a rozpouštědlo pro infuzní roztok Immunoglobulinum humanum normale ad usum intravenosum (IVIg) Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci

Více

Rozměr zavřeného průkazu mm

Rozměr zavřeného průkazu mm Přední strana Str. 1 PRŮKAZ PACIENTA užívajícího přípravek Humira (určeno dospělým i dětským pacientům) Rozměr zavřeného průkazu 105 73 mm Je nutné předložit tuto kartičku každému lékaři či zdravotníkovi

Více

Transplantace ledvin. Vítejte na našem dialyzačním středisku

Transplantace ledvin. Vítejte na našem dialyzačním středisku Transplantace ledvin Vítejte na našem dialyzačním středisku Proč se provádí transplantace ledvin? Úspěšná transplantace je jediným řešením, jak se po selhání ledvin zbavit potřeby dialýzy. Po transplantaci

Více

Interpretace dle návodu k diagnostiku.

Interpretace dle návodu k diagnostiku. Katalog laboratorních vyšetření Krevní skupina Statim: do 2 hodin od doby doručení vzorku na TO (pouze jako součást předtransfuzní vyšetření - screening protilátek + test slučitelnosti v režimu STATIM).

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Glucosum monohydricum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Glucosum monohydricum sp.zn.sukls126426/2014 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Glukóza 5 Braun infuzní roztok Glucosum monohydricum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než Vám tento přípravek bude

Více

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1 PRŮKAZ PACIENTA užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1 Je nutné předložit tuto kartičku každému lékaři či zdravotníkovi při každé návštěvě zdravotnického zařízení.

Více