NOVELA ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "NOVELA ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI"

Transkript

1 NOVELA ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI Jan Maršák Odbor posuzování vlivů na životní prostředí a IPPC Ministerstvo životního prostředí Seminář IPPC legislativa platná od ledna 2013, Hradec Králové, prosinec 2012

2 Obsah prezentace Stávající legislativní rámec integrované prevence v ČR Novela zákona o integrované prevenci Požadavky směrnice o průmyslových emisích Požadavky povolovací praxe Stávající stav projednávání novely zákona Předpokládaný průběh legislativního procesu

3 Legislativní rámec integrované prevence v ČR Zákon č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů (zákon o integrované prevenci). Účinnost od Novelizován zákonem č. 521/2002 Sb. 1. ledna 2003, č. 437/2004 Sb. 26. července 2004, č. 695/2004 Sb. 31. prosince 2004, č. 444/2005 Sb. 1. ledna 2006, č. 222/2006 Sb. 1. června 2006, č. 25/2008 Sb. 12. února 2008, č. 227/2009 Sb. 1. července 2010, č. 281/2009 Sb ledna 2011, č. 85/ dubna 2012.

4 Legislativní rámec integrované prevence v ČR Vyhláška č. 554/2002 Sb., kterou se stanoví vzor žádosti o vydání integrovaného povolení. Novelizována vyhláškou č. 363/2010 Sb. účinnost od Nařízení vlády č. 63/2003 Sb., o způsobu a rozsahu zabezpečení systému výměny informací o nejlepších dostupných technikách.

5 Zákon č. 76/2002 Sb. stávající struktura 1 - Účel a předmět zákona 2 - Základní pojmy 3 - Žádost o vydání integrovaného povolení 4 - Obsah žádosti 5 - Odborná podpora státní správy 6 - Odborně způsobilé osoby 7 - Účastníci řízení 8 - Rozeslání žádosti a její zveřejnění 9 - Vyjádření příslušných správních úřadů a účastníků řízení 10 - Vyjádření dotčeného státu 11 - Vyjádření odborně způsobilé osoby 12 - Ústní jednání o žádosti 13 - Rozhodnutí o žádosti 14 - Stanovení závazných podmínek provozu 15 - (Standard kvality životního prostředí)

6 Zákon č. 76/2002 Sb. stávající struktura 16 - Základní povinnosti provozovatele 17 - (Přechod integrovaného povolení) 18 a 19 - Přezkum závazných podmínek integrovaného povolení 19a - Řízení o změně integrovaného povolení 20 - Zánik integrovaného povolení 27 - Systém výměny informací o nejlepších dostupných technikách Výkon státní správy Delikty a sankce Společná ustanovení, přechodná ustanovení, změny dalších právních předpisů. Příloha č. 1 k zákonu Kategorie průmyslových činností Příloha č. 2 k zákonu Seznam hlavních znečišťujících látek pro stanovování emisních limitů. Příloha č. 3 k zákonu Hlediska pro určování nejlepších dostupných technik

7 Zákon č. 76/2002 Sb. základní principy Provozovatelé příslušných činností uvedených v příloze č. 1 zákona musí provozovat zařízení s platným integrovaným povolením. Integrované povolení vydává krajský úřad (v případě zařízení s přeshraničním vlivem MŽP) koordinované řízení. Integrované povolení nahrazuje složková povolení podle zvláštních právních předpisů (ovzduší, voda, odpady atd.). Závazné podmínky provozu zařízení v jednom povolení. Přístup veřejnosti v povolovacím procesu, zveřejňovány důležité dokumenty (povolení, vyjádření atd.). V rámci integrované prevence jsou uplatňovány nejlepší dostupné techniky (BAT). Podmínky provozu zohledňují místní podmínky životního prostředí mohou být uloženy podmínky nad rámec složkových předpisů.

8 Zákon č. 76/2002 Sb. dotčené subjekty Provozovatelé zařízení, ve kterých probíhají činnosti uvedené v příloze č. 1 zákona. Provozovatelé zařízení v zákoně neuvedených v případě dobrovolné žádosti o integrované povolení. Povolující úřady KÚ (MŽP). Příslušné správní úřady (PSÚ). Ministerstva MŽP, MZE, MZ, MPO. Odborně způsobilé osoby. Účastníci řízení. Dotčené státy v případě zařízení s významným nepříznivým vlivem na životní prostředí okolních států. CENIA, česká informační agentura životního prostředí odborná podpora státní správy na úseku IPPC ( 5).

9 Stav integrované prevence v České republice Vydáno přes 1500 povolení. Největší počet zařízení - velkochovy hospodářských zvířat, nakládání s odpady, energetika, chemický průmysl, zpracování kovů. Zastoupeny téměř všechny kategorie v příloze č. 1 zákona. Nejvíce zařízení v krajích Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Moravskoslezský kraj, Ústecký kraj. Nejméně zařízení Karlovarský kraj. 6. Ostatní činnosti (zbývající) 12% 1. Energetika 13% 6. Ostatní činnosti (intezivní chovy) 27% 2. Výroba a zpracování kovů 13% 3. Zpracování nerostů 6% 4. Chemický průmysl 13% 5. Nakládání s odpady 16%

10 Transpozice směrnice o průmyslových emisích

11 Transpozice směrnice o průmyslových emisích v České republice Směrnice o průmyslových emisích IPPC LCP, VOC, WID TiO2 Zákon o integrované prevenci a prováděcí právní předpisy Zákon o ochraně ovzduší (č. 201/2012 Sb.) a prováděcí právní předpisy (tzv. emisní vyhláška). Zákon o odpadech

12 Novela zákona o integrované prevenci

13 Hlavní oblasti novely zákona o integrované prevenci Požadavky vyplývající ze směrnice o průmyslových emisích povinná transpozice. Požadavky vyplývající z provádění zákona o integrované prevenci a povolovací praxe.

14 Předmět zákona

15 Předmět zákona ( 1) Upřesněn a rozšířen o nové aspekty, které novela zákona přináší. Zákon upravuje postup při vydávání integrovaného povolení a další řízení a postupy týkající se integrovaného povolení. Zákon upravuje vedení informačního systému integrované prevence a stanoví jeho obsah. Zákon upravuje náležitosti systému výměny informací o nejlepších dostupných technikách, zřízení a činnost technických pracovních skupin a zveřejňování informací o nejlepších dostupných technikách.

16 Pojmy

17 POJMY ( 2) oblast BAT Oblast nejlepších dostupných technik (BAT): změna definice nejlepších dostupných technik, referenční dokumenty o nejlepších dostupných technikách, závěry o BAT, úrovně emisí spojené s nejlepšími dostupnými technikami, nově vznikající techniky. Referenční dokumenty o BAT, závěry o BAT, úrovně emisí spojené s nejlepšími dostupnými technikami a nově vznikající techniky definice odpovídají směrnici o průmyslových emisích. Referenční dokumenty o BAT (BREF) výsledek výměny informací o BAT podle čl. 13 směrnice o průmyslových emisích vypracován pro určené činnosti popisuje použité techniky, současné úrovně emisí a spotřeby jakož i závěry o nejlepších dostupných technikách a jakékoli nově vznikající techniky.

18 POJMY ( 2) oblast BAT Závěry o nejlepších dostupných technikách dokument obsahující část BREF stanovící závěry o nejlepších dostupných technikách, jejich popis, informace k hodnocení jejich použitelnosti, úrovně emisí spojené s BAT, související monitorování, související úrovně spotřeby a případně příslušná sanační opatření. Úrovně emisí spojené s nejlepšími dostupnými technikami rozsah úrovní emisí získaný za běžných podmínek použitím nejlepších dostupné techniky nebo kombinací nejlepších dostupných technik, jak jsou popsány v závěrech o nejlepších dostupných technikách, vyjádřeny jako průměr za určitý časový úsek za specifikovaných referenčních podmínek. Nově vznikající technika - nová technika průmyslové činnosti, která by mohla v případě, že bude vyvinuta ke komerčním účelům, poskytovat buď vyšší obecnou úroveň ochrany životního prostředí, nebo alespoň stejnou úroveň ochrany životního prostředí a vyšší úspory nákladů než stávající nejlepší dostupné techniky. Zavedení nových pojmů z oblasti BAT souvisí se zvýšením důrazu na aplikaci nejlepších dostupných technik v zařízeních a podmínek na úrovni BAT v povolovacích procesech.

19 POJMY ( 2) oblast půdy a podzemních vod Oblast půdy a podzemních vod půda, základní zpráva, nebezpečné látky Půda svrchní vrstva zemské kůry, která se nachází mezi pevným skalním podložím a zemským povrchem; půda je složena z minerálních částic, organické hmoty, vody, vzduchu a živých organismů. Základní zpráva informace o stavu znečištění půdy a podzemních vod příslušnými nebezpečnými látkami. Nebezpečné látky látky nebo směsi vymezené v čl. 3 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1272/2008 ze dne 16. prosince 2008 o klasifikaci, označování a balení látek a směsí.

20 POJMY ( 2) další změny Změna definice pojmu zařízení drobné formulační zpřesnění ve vztahu k zařízením, která nejsou uvedena v příloze č. 1 a přesto je pro ně požádáno o integrované povolení ( ve které neprobíhá žádná z činností uvedených v příloze č. 1 zákona, jestliže pro ni bylo požádáno o integrované povolení). Změna definice pojmu provozovatel právnická osoba nebo fyzická osoba, která skutečně provozuje nebo bude provozovat zařízení; není-li taková osoba známa nebo neexistuje, považuje se za provozovatele zařízení vlastník zařízení. Vypuštěn pojem změna v provozu zařízení přesunut do textu zákona.

21 POJMY ( 2) další změny Změna definice pojmu podstatná změna změna v užívání, způsobu provozu nebo rozsahu zařízení, která může mít významné nepříznivé účinky na lidské zdraví nebo životní prostředí; za podstatnou změnu se vždy považuje: 1. Změna v užívání, způsobu provozu nebo rozsahu zařízení, pokud sama o sobě dosahuje prahových hodnot uvedených v příloze č. 1 k zákonu, 2. Změna provozu v zařízení k tepelnému zpracování odpadu zpracovávajícího v zařízení uvedeném v příloze č. 1 k zákonu pouze ostatní odpad, která se dotkne tepelného zpracování nebezpečného odpadu (viz čl. 54 směrnice o průmyslových emisích), 3. Změna v užívání, způsobu provozu nebo rozsahu zařízení, která zahrnuje výjimku z úrovní emisí spojených s nejlepšími dostupnými technikami ( 14 odst. 5) nebo vyplývá z výsledků přezkumu závazných podmínek integrovaného povolení provedeného na základě 18 odst. 2 písm. d).

22 Žádost o integrované povolení

23 Žádost o integrované povolení ( 3) Obsah žádosti nebyl významně dotčen. Určování hlavní činnosti. Stav znečištění půdy a podzemních vod. Doplněny nové části: Základní zpráva (viz dále), Odborné posouzení v případě žádosti o výjimku z uplatnění úrovní emisí spojených s BAT (viz dále). Vzor žádosti, rozsah a způsob vyplnění prováděcí právní předpis vyhláška č. 554/2002 Sb., v platném znění (viz dále).

24 Žádost o integrované povolení Předběžná informace o žádosti Stávající stav - krajský úřad na žádost provozovatele poskytne předběžnou informaci o úplnosti žádosti před jejím podáním ( 33 písm. a). 3a Předběžná informace o žádosti před podáním žádosti úřad poskytne provozovateli zařízení na jeho žádost předběžnou informaci podle správního řádu o předepsaných náležitostech žádosti ( 4) a o vymezení zařízení v žádosti v souladu se zákonem a prováděcím právním předpisem. Předběžná informace o žádosti komplexní vymezení zařízení zlepšení kvality žádostí. Předběžná informace o úplnosti žádosti v samostatném paragrafu. V navrženém ustanovení se odkazuje na 139 správního řádu, který upravuje institut předběžné informace, a výslovně je v něm stanoveno, že předběžná informace se vztahuje i k souladu vymezení žádosti o vydání integrovaného povolení se zákonem o integrované prevenci a prováděcím právním předpisem, kterým je vyhláška č. 554/2002 Sb.

25 Žádost o integrované povolení Náležitosti žádosti 4 odst. 1 zákona o integrované prevenci (písm. a q). Žádost o integrované povolení musí především obsahovat: identifikaci provozovatele, popis zařízení a s ním spojených činností, identifikační údaje o umístění zařízení (obec, katastrální území, parcelní číslo), kategorie průmyslové činnosti a určení hlavní činnosti, stručné shrnutí údajů v žádosti všeobecně srozumitelným způsobem, popis surovin a pomocných materiálů, dalších látek a energií, které se v zařízení používají nebo jsou jím produkovány, seznam a popis zdrojů emisí a zdrojů hluku, vibrací nebo neionizujícího záření a popis dalších vlivů zařízení, jejich vlastností, účinků na životní prostředí a zdraví lidí a předpokládané množství emisí do jednotlivých složek životního prostředí, charakteristiku stavu území (zejména popis stávající imisní situace a stávajícího stavu půdy a podzemních vod), kde je nebo má být zařízení umístěno, včetně vymezení základních střetů v území,

26 Žádost o integrované povolení Náležitosti žádosti popis technologie a dalších technik k předcházení vzniku emisí, a kde to není možné, k omezení emisí znečišťujících životní prostředí, popis opatření k předcházení vzniku, k přípravě opětovného použití, recyklaci a využití odpadů, které v zařízení vznikají, popis dosavadních nebo uvažovaných opatření pro měření a monitorování emisí vypouštěných do životního prostředí, porovnání stávajícího nebo uvažovaného zařízení s nejlepšími dostupnými technikami, popis dalších plánovaných opatření k zajištění plnění povinností preventivního charakteru (úspory energie, předcházení haváriím, ukončení činnosti), návrh závazných podmínek provozu zařízení (podle 13), včetně vyhodnocení souladu návrhu se závěry o nejlepších dostupných technikách, případně i včetně odborného posouzení ( 14 odst. 5), rozhodnutí, stanoviska, vyjádření a souhlasy, které byly vydány podle zvláštních právních předpisů, podklady nutné k vydání nahrazovaných správních aktů, pokud již nejsou obsahem dřívějších kapitol žádosti, přehled případných náhradních řešení k navrhovaným technikám a opatřením prověřených provozovatelem zařízení, základní zprávu ( 4a), pokud je provozovatel zařízení povinen zajistit její vypracování.

27 Žádost o integrované povolení Základní zpráva ( 4a) Základní zpráva nový dokument podle zákona o integrované prevenci. Základní zpráva - informace o stavu znečištění půdy a podzemních vod příslušnými nebezpečnými látkami. Pokud jsou v zařízení používány, vyráběny nebo ze zařízení vypouštěny nebezpečné látky, které mohou způsobit znečištění půdy a podzemních vod v místě zařízení provozovatel povinen zajistit vypracování základní zprávy a předložit základní zprávu úřadu ke schválení jako součást žádosti. Nebezpečné látky nařízení č. 1272/2008/EU (čl. 3). Základní zpráva musí obsahovat informace, které jsou zapotřebí k určení stavu znečištění půdy a podzemních vod, aby bylo možno učinit kvantifikované srovnání se stavem při úplném ukončení provozu zařízení podle 15a. Formu základní zprávy a obsah stanoví prováděcí právní předpis. Základní zprávu mohou zpracovávat pouze odborně způsobilé osoby pod zákona o geologických pracích. Při zpracování základní zprávy postupují tyto odborně způsobilé osoby podle zákona o geologických pracích. Pro zpracování základní zprávy lze využít dokumenty týkající se znečištění půdy a podzemních vod v místě zařízení, zpracované podle jiných právních předpisů (zákon o prevenci závažných havárií, zákon o vodách atd.).

28 Žádost o integrované povolení Základní zpráva ( 4a) - předkládání Předkládání základní zprávy: Provozovatelé nových zařízení v rámci žádosti po účinnosti novely zákona. Provozovatelé stávajících zařízení předloží základní zprávu úřadu ke schválení v rámci prvního řízení o změně IP, zahájeného po 7. lednu 2014 (přechodná ustanovení). Provozovatelé stávajících zařízení nově zařazených do působnosti IPPC základní zpráva jako součást žádosti o vydání integrovaného povolení (do července 2015) (přechodná ustanovení).

29 Povolovací proces

30 Povolovací proces 3 15 zákona. Žádost se podává místně příslušnému krajskému úřadu v elektronické nebo elektronické a listinné podobě (v tomto případě je rozhodující znění listinné podoby žádosti). Řízení zahájeno dnem doručení žádosti. Hodnocení úplnosti žádosti 20 dnů. Jednoznačně stanoveno, že posuzování úplnosti žádosti zahrnuje i posouzení, zda je zařízení vymezeno v souladu se zákonem a prováděcím právním předpisem, tj. s vyhláškou č. 554/2002 Sb. Pokud je žádost úplná rozeslání (do 7 dnů) žádosti účastníkům řízení, příslušným správním úřadům (PSÚ), případně dotčenému státu. Zveřejněno stručné shrnutí k žádosti. Účastníci řízení provozovatel, vlastník zařízení, kraj, obec + účastníci, kteří se musí přihlásit (občanská sdružení, kraj a obec s možným dotčením). Vyjádření PSÚ a účastníků řízení 30 dnů od obdržení žádosti. Vyjádření odborně způsobilé osoby nepovinné - k problematice BAT a ve zvlášť složitých případech k celé žádosti (30 dnů na vyjádření + možnost případného vrácení k dopracování). Zveřejněno. Ústní jednání nepovinné. V případě OZO po uplynutí lhůty ke zveřejnění vyjádření OZO.

31 Povolovací proces Stanovení závazných podmínek provozu ( 14) Při stanovení závazných podmínek provozu úřad vychází z nejlepších dostupných technik a použije závěry o BAT, aniž by předepisoval použití jakékoli konkrétní metody či technologie. Úřad stanoví emisní limity, které zajišťují, že za běžných provozních podmínek emise nepřekročí úrovně emisí spojené s BAT, jak jsou stanoveny v závěrech o BAT 2 způsoby: limity, které nepřekračují úrovně emisí spojené s BAT emisní limity vyjádřeny za stejné období jako úrovně emisí spojené s BAT (nebo kratší období) a za totožných referenčních podmínek, limity jiné, pokud jde o hodnoty, období a referenční podmínky použije-li se tento postup nejméně jednou ročně posouzení výsledků monitorování emisí s cílem zajistit, aby emise za běžných provozních podmínek nepřekračovaly úrovně emisí spojené s BAT.

32 Povolovací proces Stanovení závazných podmínek provozu ( 14) Výjimka z úrovní emisí spojených s BAT Úřad může stanovit mírnější limity než jsou uvedeny v příslušných závěrech o BAT postup lze použít, pokud odborné posouzení předložené provozovatelem prokáže, že v jeho důsledku nedojde k závažnému znečištění životního prostředí, celkově bude dosaženo vysoké úrovně ochrany životního prostředí a dosažení úrovní emisí spojených s BAT by vedlo k nepřiměřeným nákladům ve vztahu k přínosům pro životní prostředí. Důvody: zeměpisná poloha zařízení nebo místní podmínky životního prostředí, technické charakteristiky daného zařízení. Náležitosti odborného posouzení prováděcí právní předpis. Žádost o výjimku bude posuzována vždy jako podstatná změna vždy za účasti veřejnosti (definice podstatné změny). Udělená výjimka bude hodnocena v rámci vymezených důvodů přezkumu integrovaného povolení.

33 Povinnosti provozovatele

34 Povinnosti provozovatele ( 16) Základní povinnosti provozovatelů zařízení se doplňují na základě nových požadavků IED a některé povinnosti se upřesňují. 16 odst. 1 písm. a) je upřesněn tak, aby bylo jednoznačné, že povinnost dodržovat integrované povolení zahrnuje i povinnost dodržovat podmínky provozu stanovené v provozních řádech, havarijních plánech a případných dalších dokumentech schválených v rámci integrovaného povolení. Textace 16 odst. 1 písm. b) je upravena na základě vymezení této ohlašovací povinnosti v IED a zrušení definice změny v provozu zařízení. Zpřesněny povinnosti týkající se spolupráce s kontrolními orgány ( 16 odst. 1 písm. c). Nově výslovně stanovena povinnost předcházet výskytu havárií a v souladu s IED je doplněna povinnost ohlašovat porušení podmínek integrovaného povolení ( 16 odst. 1 písm. d). Nová ustanovení 16 odst. 1 písm. e) a f) jsou doplněna na základě požadavků IED na postupy v případech havárií, které mají závažné dopady na životní prostředí, a porušení podmínek integrovaného povolení. Povinnost vést evidenci údajů o plnění podmínek integrovaného povolení je sice již nyní obsažena v 16 odst. 1 písm. f), ale prováděcí právní předpis, na který je odkazováno, nebyl nikdy vydán. V písmeni g) se tato povinnost nově stanoví s odkazem na požadavky na vedení evidence stanovené v 16a odst. 2.

35 Povinnosti provozovatele ( 16a) Každoroční ohlašování údajů o plnění podmínek povolení příslušnému orgánu. Údaje o plnění podmínek integrovaného povolení (zpráva o plnění podmínek integrovaného povolení) - provozovatel povinen předávat každoročně úřadu v elektronické podobě. Provozovatel může odkázat na shodné údaje, které ohlásil v rámci plnění ohlašovacích povinností podle jiných právních předpisů (např. zákon č. 25/2008 Sb., zákon o ochraně ovzduší, zákon o odpadech, vodní zákon) prostřednictvím integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí (ISPOP) nebo prostřednictvím datové schránky ministerstva určené k plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí. Povinnost vést pro účely ohlašování údajů o plnění podmínek integrovaného povolení a tuto evidenci uchovávat po dobu 5 let. Pro evidenci - lze využít údajů shromažďovaných na základě jiných právních předpisů. Kontrolní orgány mohou využít údaje ohlášené provozovatelem na základě jiných právních předpisů prostřednictvím ISPOP ke kontrole plnění podmínek integrovaného povolení. Vzor zprávy o plnění podmínek integrovaného povolení bude upraven prováděcím právním předpisem.

36 Povinnosti provozovatele ( 19b) Nápravná opatření Nutnost transponovat příslušná ustanovení IED zavedení zvláštního ustanovení ( 19b), upravujícího opatření k nápravě a omezení nebo zastavení provozu zařízení. Nově je kompetence k ukládání nápravných opatření podle zákona o integrované prevenci svěřena kromě úřadu i inspekci. Nově je též stanoveno, že opatření k nápravě lze uložit i právnímu nástupci provozovatele zařízení, který není původcem závadného stavu, a že povinnosti vyplývající z rozhodnutí o uložení opatření k nápravě nebo o omezení či zastavení provozu zařízení přecházejí na právního nástupce provozovatele. Obligatorní vydání rozhodnutí o omezení nebo zastavení provozu zařízení podle odstavce 5 vychází z požadavku IED.

37 Přezkum podmínek IP

38 Přezkum podmínek IP ( 18) Přezkum obligatorně alespoň každých 8 let, zda nedošlo ke změně okolností, které mohou vést ke změně závazných podmínek integrovaného povolení. Úřad vždy přezkoumá IP: má-li za to, že došlo k závažnému porušení podmínek IP, zjistí-li, že provozní bezpečnost procesu nebo činnosti zařízení vyžaduje, aby bylo použito jiné techniky, Vyžaduje-li to změna emisních limitů nebo standardů kvality životního prostředí na základě jiných právních předpisů nebo jiná změna zvláštních právních předpisů, která může mít vliv na závazné podmínky provozu stanovené v integrovaném povolení, je-li znečištění životního prostředí v důsledku provozu zařízení tak značné, že významně přesahuje standard kvality životního prostředí a nelze se k němu přiblížit jinak než změnou závazných podmínek provozu zařízení, použije-li úřad při stanovování emisních limitů postup podle 14 odst. 4 písm. b) a výsledky monitorování prokáží, že emise za běžných podmínek překračovaly úrovně emisí spojené s nejlepšími dostupnými technikami. Úřad provede přezkum podmínek IP je-li zveřejněno rozhodnutí o závěrech o BAT pro hlavní činnost zařízení podle přílohy č. 1 zákona. Úřad na základě přezkumu zajistí, aby do 4 let o d zveřejnění závěrů o BAT byly závazné podmínky v souladu se závěry o BAT a aby provozovatel zařízení byl povinen tyto podmínky dodržovat.

39 Přezkum podmínek IP ( 18) Pokud se na zařízení nevztahují žádné závěry o BAT, úřad vždy přezkoumá závazné podmínky integrovaného povolení, umožňuje-li vývoj v oblasti BAT významné snížení emisí. Byla-li udělena výjimka z úrovní emisí spojených s BAT podle 14 odst. 5, je úřad povinen posoudit důvodnost udělení této výjimky v rámci každého přezkumu integrovaného povolení (kromě změny zvláštních právních předpisů a důvodů k přezkumu podle 18 odst. 6). Úřad může provést přezkum: na základě ohlášení změny zařízení ( 16 odst. 1 písm. b), na základě podnětu inspekce nebo krajské hygienické stanice nebo je-li v místě provozu zařízení dlouhodobě překračován standard kvality životního prostředí. Přezkum se provádí šetřením v místě provozu zařízení nebo přezkumem podkladů (poskytnutých provozovatelem nebo jiných). Krajský úřad informuje o plánovaných přezkumech, o výsledcích, uložených pokutách a opatřeních k nápravě ČIŽP a KHS.

40 Přezkum podmínek IP ( 18) Na výkon přezkumné činnosti se vztahuje zákon o státní kontrole. Úřad při přezkumu závazných podmínek integrovaného povolení použije relevantní informace získané z monitorování nebo kontrol provedených podle tohoto zákona. Prokazování se služebním průkazem namísto pověření. Provozovatel je povinen na žádost úřadu předložit veškeré podklady, které jsou nezbytné k přezkumu závazných podmínek IP. Na základě přezkumu opatření k nápravě, rozhodovat o správních deliktech v případě, že je zařízení provozováno v rozporu s podmínkami integrovaného povolení, vyzvat provozovatele k podání žádosti o změnu integrovaného povolení, rozhodnutí o omezení nebo zastavení provozu zařízení nebo jeho části, řízení o změně integrovaného povolení z moci úřední.

41 Změny integrovaných povolení

42 Změny IP ( 19a) Nově se výslovně stanoví možnost, aby provozovatel přímo podal žádost o změnu integrovaného povolení. Podle navrhované úpravy zůstává zachována možnost ohlásit plánovanou změnu v provozu zařízení, aniž by provozovatel současně požádal o změnu integrovaného povolení. Pokud provozovatel zvolí možnost přímo požádat o změnu integrovaného povolení, zůstává zachována kompetence úřadu k posouzení, zda se jedná o změnu podstatnou či nikoli. Pokud úřad v případě přímo podané žádosti o změnu integrovaného povolení shledá, že se nejedná o podstatnou změnu zařízení, pokračuje dále v řízení podle správního řádu a podle ustanovení 19a odst. 4, kde jsou stanoveny zvláštní požadavky na změnové řízení v případě nepodstatné změny (okruh účastníků řízení, zajištění vyjádření příslušných správních úřadů, vyžádání podkladů od provozovatele). Pokud úřad shledá, že se jedná o podstatnou změnu zařízení, pokračuje v řízení obdobně podle 3 až 15.

43 Změny IP ( 19a) Co se týče nově vymezeného okruhu účastníků změnového řízení o jiné než podstatné změně podle 19a odst. 4, cílem je, aby s ohledem na povahu řízení nebyl zbytečně široký a aby současně nebyl užší, než kdyby stejná věc byla projednávána ve složkovém režimu - provozovatel zařízení, vlastník zařízení (není-li provozovatelem zařízení) + subjekty, které by jinak byly účastníky řízení o vydání rozhodnutí podle složkových předpisů, které se nahrazuje integrovaným povolením ( 7 odst. 2). V odstavci 5 je možnost přezkumu na základě ohlášené změny v zařízení sladěna s možností přímo podat žádost o změnu integrovaného povolení. V odstavci 6 jsou za účelem zajištění účasti veřejnosti v souladu s IED vymezeny případy, kdy se změna v zařízení vždy považuje za podstatnou. Účelem odstavce 7, který upravuje vydání úplného znění výrokové části integrovaného povolení, je řešit případy, kdy již bylo integrované povolení několikrát měněno a je obtížné zjistit jeho aktuální znění.

44 Ukončení provozu zařízení

45 Ukončení provozu zařízení( 15a) Na základě IED jsou stanoveny nové požadavky týkající se ukončení provozu zařízení. Provozovatel zařízení je vždy povinen uvést místo provozu zařízení do stavu, který nebude představovat žádné významné riziko pro lidské zdraví a životní prostředí. Pro provozovatele, kteří nejsou povinni zpracovávat základní zprávu, neznamená nová právní úprava ve srovnání s platnou právní úpravou fakticky žádnou změnu. Provozovatelé zařízení, pro která musí být zpracována základní zpráva, musí uvést místo zařízení do stavu uvedeného v základní zprávě a rovněž vyhodnotit, zda i poté dané místo v důsledku činností prováděných provozovatelem nepředstavuje významné riziko pro lidské zdraví nebo životní prostředí. Požadavky 15a nejsou dotčeny požadavky zákona č. 167/2008 Sb. o ekologické újmě a o její nápravě, ve znění pozdějších předpisů.

46 Přechod, zrušení a sloučení IP

47 Přechod IP ( 16) Předepisuje se zaznamenání změny provozovatele zařízení v IS IPPC. Porušení povinnosti právního nástupce oznámit úřadu v zákonem stanovené lhůtě přechod IP nově podléhá sankci. V souvislosti se zavedením této sankce se lhůta pro ohlášení přechodu integrovaného povolení prodlužuje z 10 na 15 dnů.

48 Zánik a zrušení IP ( 20) Integrované povolení zaniká při zániku provozovatele zařízení bez právního nástupce. Nově v případě stávajících důvodů zániku integrovaného povolení stanovených v 20 písm. b) (splnění podmínek IP) a c) (nevyužívání IP po delší než stanovenou dobu) integrované povolení nezaniká, ale zrušuje se (rozhodnutím), neboť tento postup byl vyhodnocen jako vhodnější z hlediska právní jistoty. U důvodu podle písmene c) se současně požadovaná doba nevyužívání integrovaného povolení zkracuje z 8 let na 4 roky. Vynětí z režimu IPPC V odstavci 3 je řešena dosud zákonem neupravená problematika postupu v případech, kdy kapacita zařízení poklesne pod příslušnou prahovou hodnotu, nebo kdy provozovatel zařízení, v němž neprobíhá žádná z činností uvedená v příloze č. 1 k zákonu o integrované prevenci a pro něž bylo dobrovolně požádáno o vydání integrovaného povolení, již nehodlá toto zařízení v režimu IPPC provozovat. Návaznost na vydávání složkových povolení.

49 Sloučení IP ( 20a) V 20a se nově stanoví možnost sloučit na žádost provozovatele zařízení do jednoho integrovaného povolení dvě nebo více integrovaných povolení vydaných pro zařízení, která provozuje stejný provozovatel na stejném místě. Povolovací úřad (pouze na žádost provozovatele zařízení) rozhodne o sloučení dvou nebo více IP, která byla vydána pro zařízení provozované stejným provozovatelem na stejném místě, do jednoho IP. Sloučení integrovaných povolení spočívá ve změně jednoho z integrovaných povolení, kterých se sloučení týká, a zrušení ostatních dotčených povolení. Účastníky řízení o sloučení integrovaných povolení, jsou subjekty, které byly účastníky řízení o vydání integrovaných povolení, kterých se sloučení týká, popřípadě jejich právní nástupci. Rozhodnutí o sloučení integrovaných povolení se zveřejňuje v IS IPPC.

50 Odborně způsobilé osoby

51 Odborně způsobilé osoby ( 6, 11) Zdůraznění primárního zaměření vyjádření odborně způsobilých osob na použití nejlepších dostupných technik. Úřad si může vyjádření odborně způsobilé osoby k celé žádosti vyžádat jen ve zvláště složitých případech. Nově jsou stanoveny minimální obsahové náležitosti vyjádření odborně způsobilé osoby k použití nejlepších dostupných technik. Dosavadní lhůta 45 dnů pro zaslání odborného vyjádření se zkracuje na 30 dnů, s tím, že do 5 pracovních dnů úřad buď vyjádření odborně způsobilé osoby zveřejní, nebo jej vrátí odborně způsobilé osobě k dopracování. Doba vyvěšení vyjádření odborně způsobilé osoby na úřední desce úřadu se zkracuje z 30 dnů na 15 dnů. Současně bude toto vyjádření zveřejněno v informačním systému integrované prevence bez časového omezení. Zkrácení doby zveřejnění na úřední desce úřadu souvisí s navrhovanou změnou v 12 odst. 1, podle které se v případě, že si úřad vyžádal vyjádření odborně způsobilé osoby, může ústní jednání konat až po uplynutí doby, po kterou bylo odborné vyjádření zveřejněno na úřední desce úřadu.

52 Odborně způsobilé osoby ( 6, 11) Zápis do Seznamu OZO je platný na dobu určitou, nejdéle na dobu 5 let. Časové omezení je žádoucí z hlediska veřejného zájmu na ochraně životního prostředí, neboť v režimu integrované prevence jsou zařízení, která mají rozhodující podíl na znečišťování životního prostředí způsobeném průmyslovou činností. Stanoveny podmínky prodloužení platnosti zápisu a jsou stanoveny podmínky pro opětovné podání žádosti o zápis, pokud byla odborně způsobilá osoba z předmětného seznamu vymazána. Upraveno ověřování odborné způsobilosti v návaznosti na zveřejnění nového dokumentu o nejlepších dostupných technikách, nových závěrů o nejlepších technikách nebo jejich změn. Nově zavedena kontrola výkonu činnosti odborně způsobilých osob. Upraven výmaz ze Seznamu odborně způsobilých osob. Důvody výmazu jsou v návaznosti na další doplňovaná ustanovení rozšířeny. Odborně způsobilá osoba je povinna oznámit ministerstvu změnu údajů uvedených v osvědčení o zápisu do Seznamu odborně způsobilých osob do 30 dnů ode dne, kdy ke změně došlo.

53 Kontrola IPPC zařízení

54 Kontrola ( 20b) Definice: Kontrola zahrnuje veškeré činnosti, včetně výkonu kontroly na místě provozu zařízení, monitorování emisí a kontrol dokumentace a podkladů, ověřování vlastního monitorování, kontrol používaných technik a vhodnosti řízení provozu zařízení z hlediska životního prostředí, prováděné s cílem kontrolovat zařízení s hlediska dodržování povinností stanovených tímto zákonem nebo integrovaným povolením, podporovat dodržování těchto povinností a tam, kde je to nezbytné, monitorovat jejich dopad na životní prostředí. Kontrolu provádí ČIŽP (KHS v oblasti podmínek týkající se ochrany veřejného zdraví). ČIŽP zpracovává plány a programy kontrol. Doba mezi dvěma kontrolami na místě se stanoví na základě systematického posuzování rizik v oblasti životního prostředí u dotčených zařízení, přičemž v případě zařízení představujících nejvyšší riziko nesmí být delší než 1 rok a v případě zařízení představujících nejnižší riziko delší než 3 roky. Kritéria při systematickém posuzování rizik: dopady zařízení na lidské zdraví a životní prostředí, riziko havárií, historie dodržování podmínek IP, účast provozovatele v EMAS nebo jiném systému environmentálního řízení.

55 Kontrola (20b) Mimořádné kontroly stížnosti, havárie, mimořádné události, nedodržování požadavků v oblasti životního prostředí. Mimořádné kontroly lze provádět též na základě poznatků kontrolního orgánu z vlastní kontrolní činnosti. Pokud inspekce zjistí v rámci výkonu kontroly na místě závažné porušení podmínek integrovaného povolení, provede do 6 měsíců od této kontroly opakovanou kontrolu na místě. V návaznosti na každou kontrolu na místě vypracuje inspekce vedle protokolu o kontrolním zjištění zprávu, která obsahuje popis kontrolního zjištění a závěry o případných dalších opatřeních. Stejnopis zprávy se zasílá provozovateli do 2 měsíců od provedení výkonu kontroly na místě (pokud v této době nebyl již vyhotoven protokol o kontrolním zjištění). Inspekce (KHS) zveřejní zprávu z kontroly prostřednictvím informačního systému integrované prevence do 4 měsíců od uskutečnění výkonu kontroly na místě. Inspekce informuje úřad a KHS o plánovaných kontrolách, uložených pokutách a opatřeních k nápravě.

56 Rozsah IPPC příloha č. 1

57 Změny v rozsahu IPPC příloha č. 1 Změny ve znění jednotlivých kategorií - od zařízení k samotné činnosti (spalovací zařízení spalování paliv v zařízeních atd.). Upřesnění znění některých kategorií (např. chemický průmysl - biologické procesy, odstranění slova základní ). Nové činnosti v příloze č. 1 zákona viz dále. Povinnost pro nově zařazené provozovatele mít IP. V ČR několik desítek provozovatelů nově zařazených činností. Vzhledem k rozsahu změn nové znění přílohy č. 1 zákona.

58 Změny v rozsahu IPPC příloha č. 1 Nové činnosti v příloze č. 1 zákona: zplyňování a zkapalňování jiných paliv (než černého uhlí) v zařízeních o celkovém jmenovitém tepelném příkonu 20 MW nebo více kategorie 1.4.b), provoz sléváren neželezných kovů doplněno do kategorie 2.5.b), výroba oxidu hořečnatého v pecích o výrobní kapacitě větší než 50 t za den kategorie 3.1.c), chemický průmysl kategorie 4 doplnění biologických procesů odstranění slova základní (organické a anorganické látky) kategorie 4.1.b) doplněny směsi esterů (bionafta) - kategorie 4.1.h vypuštěno slovo základní (plastické hmoty) a doplněny do výčtu polymery, nakládání s odpady zcela jiná struktura kategorie 5, průmyslová výroba jednoho či více následujících druhů desek na bázi dřeva (desky z orientovaných třísek, dřevotřískové desky nebo dřevovláknité desky), při výrobní kapacitě větší než 600 m 3 za den kategorie 6.1.c),

59 Změny v rozsahu IPPC příloha č. 1 Nové činnosti (body) v příloze č. 1 zákona: úpravy v oblasti potravinářského průmyslu kategorie 6.4.b) směsné výrobky (rostlinné a živočišné suroviny graf), zachytávání oxidu uhličitého ze zařízení, na která se vztahuje zákon o integrované prevenci, za účelem jeho ukládání do přírodních horninových struktur podle jiného právního předpisu kategorie 6.9 (zákon č. 85/2012 Sb.), konzervace dřeva a dřevěných výrobků chemickými látkami při výrobní kapacitě větší než 75 m3 za den, jiné než pouhé ošetření proti zabarvení běli kategorie 6.10., samostatně prováděné čištění odpadních vod, které nejsou městskými odpadními vodami a které jsou vypouštěny zařízením, na které se vztahuje tento zákon kategorie 6.11.

60 Další přílohy zákona

61 Příloha č. 2 a příloha č. 3 Příloha č. 2 - Seznam hlavních znečišťujících látek pro stanovování emisních limitů. Ovzduší Voda Úprava bodu č. 6 Tuhé znečišťující látky včetně jemných částic (původně Prach ). Formulační změny dalších bodů. Doplnění bodu č. 13 Látky uvedené v příloze č. 6 k nařízení vlády č. 61/2003 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Formulační změny dalších bodů. Příloha č. 3 Hlediska pro určování nejlepších dostupných technik. Vzhledem ke změnám v oblasti aplikace BAT vypuštěn úvodní text (úvodní odstavec). Úprava bodu č. 12 Informace zveřejňované mezinárodními organizacemi. Formulační změny dalších bodů.

62 Správní delikty a sankce

63 Správní delikty: Správní delikty ( 37) provozování zařízení bez integrovaného povolení, bez rozhodnutí o změně integrovaného povolení nebo v rozporu s integrovaným povolením, neohlášení změny v provozu zařízení nebo mimořádné události, uvedení nesprávných údajů v žádosti o IP, které mohou mít vliv na vydání integrovaného povolení, nepodá žádost o změnu integrovaného povolení ve lhůtě stanovené úřadem, neohlášení úřadu údaje o plnění podmínek IP nebo poskytne údaje neúplné či nesprávné ( 16a odst. 1), nevedení evidence údajů pro ohlašování plnění podmínek IP ( 16a odst. 2), nepřijetí opatření k omezení dopadů na životní prostředí a k zamezení dalších mimořádných událostí nebo havárií ( 16 odst. 1 písm. e), nepřijetí opatření k zajištění nápravy stavu způsobeného porušením závazných podmínek provozu ( 16 odst. 1 písm. f), neoznámení přechodu integrovaného povolení ( 17), neprovedení opatření k nápravě ( 19b odst. 1 nebo 2), neomezení (nezastavení) provozu zařízení nebo jeho části ( 19b odst. 3,4 a 5), OZO neoznámení změny údajů uvedených v osvědčení o odborné způsobilosti ( 6odst. 8),

64 Sankce Správní delikty v prvním stupni projednává inspekce nebo krajský úřad. Příslušným orgánem k projednání správního deliktu je ten orgán, který zahájí řízení jako první. Ministerstvo životního prostředí v prvním stupni - delikty v souvislosti se zařízením, jehož provoz může významně nepříznivě ovlivnit životní prostředí dotčeného státu a delikty odborně způsobilých osob. KHS v prvním stupni - delikty jde-li o ochranu veřejného zdraví v oblasti ochrany před nepříznivými účinky hluku, vibrací a neionizujícího záření. V případě KÚ polovina příjmů z pokut účelově vázána k ochraně životního prostředí. Zvýšení rozsahu sankcí: Kč na Kč; Kč na Kč.

65 Výměna informací o nejlepších dostupných technikách

66 Systém výměny informací o BAT ( 27) Systém výměny informací o BAT zabezpečují MŽP, MPO a MZE. Na systému výměny informací se rovněž podílejí CENIA, krajské úřady, občanská sdružení, obecně prospěšné společnosti, zaměstnavatelské svazy a hospodářské komory. V rámci systému výměny informací resorty v rámci svých kompetencí zajišťují zřízení a činnost technických pracovních skupin, překlady dokumentů EU k BAT, informování o BAT a nově vznikajících technikách. Technické pracovní skupiny se ve své činnosti zaměřují sledování BAT v ČR a EU, přípravu podkladů k závěrům o BAT a BREF, poskytování podkladů pro přípravu pozice ČR při vyjednávání na úrovni EU, hodnocení odborné kvality překladů závěrů o BAT, sledování vývoje nově vznikajících technik. Vedoucí a ostatní členy pracovních skupin jmenují resorty podle oblasti své působnosti. Členy technických pracovních skupin mohou navrhovat účastníci procesu výměny informací o BAT. Informace o BAT zveřejňuje na svých stránkách Ministerstvo průmyslu a obchodu.

67 Nově vznikající techniky ( 27a) Nově vznikající technika - nová technika průmyslové činnosti, která by mohla v případě, že bude vyvinuta ke komerčním účelům, poskytovat buď vyšší obecnou úroveň ochrany životního prostředí, nebo alespoň stejnou úroveň ochrany životního prostředí a vyšší úspory nákladů než stávající nejlepší dostupné techniky. MŽP, MPO a MZE v oblastech své působnosti podle zákona podporují vývoj a uplatňování nově vznikajících technik, zejména nově vznikajících technik popsaných v referenčních dokumentech o nejlepších dostupných technikách.

68 Evropský a mezinárodní reporting ( 27b) MŽP poskytuje příslušným orgánům Evropské komise v jimi požadovaném rozsahu a formátu a jimi požadovaných intervalech informace k plnění požadavků právních předpisů Evropské unie v oblasti integrované prevence a omezování znečištění. Ministerstvo zajišťuje poskytování informací o integrované prevenci a omezování znečištění i v případě dalších mezinárodních závazků České republiky. Krajské úřady, inspekce, MPO, MZE, CENIA, KHS a příslušné správní úřady jsou povinny na vyžádání poskytnout MŽP potřebné informace.

69 Informační systém integrované prevence

70 Informační systém integrované prevence ( 5a) Zřízen zákonem (návaznost na stávající systém Vede Ministerstvo životního prostředí. Informační systém integrované prevence slouží k zajištění veškerých povinností vztahujících se ke zveřejňování informací a přístupu veřejnosti k informacím podle zákona. Ministerstvo životního prostředí řídí a koordinuje postup příslušných orgánů veřejné správy při zveřejňování údajů v informačním systému integrované prevence. Údaje z IS IPPC jsou zveřejňovány na internetových stránkách Ministerstva životního prostředí. Údaje z IS IPPC jsou využívány k plnění povinností České republiky vyplývajících z příslušných právních předpisů EU v oblasti integrované prevence.

71 Informační systém integrované prevence ( 5a) Zveřejňované informace: povolovací řízení stručné shrnutí, vyjádření OZO, rozhodnutí o žádosti, rozhodnutí o odvolání, úplná znění integrovaných povolení, výjimky z aplikace BAT, údaje o plnění podmínek IP, informace z kontrol zprávy o kontrolách, seznam provozovatelů a zařízení s vydaným IP, seznam OZO, národní a evropská legislativa, závěry o BAT, informace o povinnostech ČR vyplývajících z právních předpisů Evropské unie v oblasti integrované prevence. další informace z oblasti integrované prevence.

72 Stav projednávání zákona

73 Projednávání novely zákona 15. srpna 2012 návrh novely schválila vláda (usnesení č. 590/2012). Vláda předložila návrh novely PSP ČR Sněmovní tisk 780. Stránky PSP čtení Projednávání ve výboru pro životní prostředí / čtení -??

74 Informace k novele zákona o IPPC Informační systém IPPC MŽP Stránky MPO k IPPC Stránky Poslanecké sněmovny - Upozornění Veškeré informace uváděné k novele zákona o integrované prevenci se vztahují k podobě, která byla projednána v 1. čtení v Poslanecké sněmovně PČR. Následné projednávání v Parlamentu ČR nemohlo být v prezentaci reflektováno.

75 Děkuji za pozornost. Jan Maršák

AKTUÁLNÍ STAV LEGISLATIVY V OBLASTI INTEGROVANÉ PREVENCE

AKTUÁLNÍ STAV LEGISLATIVY V OBLASTI INTEGROVANÉ PREVENCE AKTUÁLNÍ STAV LEGISLATIVY V OBLASTI INTEGROVANÉ PREVENCE Ing. Jan Slavík, Ph.D. Seminář Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 11.09.2014, Praha - Konferenční centrum CITY AKTUÁLNÍ STAV

Více

Novela zákona o integrovanéprevenci - stav legislativního procesu a hlavní okruhy novely

Novela zákona o integrovanéprevenci - stav legislativního procesu a hlavní okruhy novely Novela zákona o integrovanéprevenci - stav legislativního procesu a hlavní okruhy novely Mgr. Hana Nenutilová Ministerstvo životního prostředí odbor legislativní Seminář Směrnice o průmyslových emisích

Více

Novela zákona o integrované prevenci Jan Kolář bř b 2015 ezen 1

Novela zákona o integrované prevenci Jan Kolář bř b 2015 ezen 1 Novela zákona o integrované prevenci Jan Kolář březen 2015 1 Novela zákona zákon č. 69/2013 Sb., kterým se mění zákon č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru

Více

Pojem a cíl Integrovaná prevence a omezování znečisťování (Integrated Pollution Prevention and Control IPPC) minimalizace znečistění volbou vhodných v

Pojem a cíl Integrovaná prevence a omezování znečisťování (Integrated Pollution Prevention and Control IPPC) minimalizace znečistění volbou vhodných v Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC) jaro 2012 I.Průchová 1 Pojem a cíl Integrovaná prevence a omezování znečisťování (Integrated Pollution Prevention and Control IPPC) minimalizace znečistění

Více

Změny zákona o integrované prevenci a prováděcích právních předpisů 2013. Ing. Jan Maršák, Ph.D. Seminář, Hradec Králové, 21.5.

Změny zákona o integrované prevenci a prováděcích právních předpisů 2013. Ing. Jan Maršák, Ph.D. Seminář, Hradec Králové, 21.5. Změny zákona o integrované prevenci a prováděcích právních předpisů 2013 Ing. Jan Maršák, Ph.D. Seminář, Hradec Králové, 21.5.2013 Právní rámec IPPC Právní rámec integrované prevence Evropská unie Směrnice

Více

Prováděcí právní předpisy k zákonu o integrované prevenci - 2013. Ing. Jan Maršák, Ph.D. Seminář, Hradec Králové, 21.5.2013

Prováděcí právní předpisy k zákonu o integrované prevenci - 2013. Ing. Jan Maršák, Ph.D. Seminář, Hradec Králové, 21.5.2013 Prováděcí právní předpisy k zákonu o integrované prevenci - 2013 Ing. Jan Maršák, Ph.D. Seminář, Hradec Králové, 21.5.2013 Obsah prezentace Předchozí prováděcí předpisy k zákonu o integrované prevenci

Více

Ing. Michaela Liptáková

Ing. Michaela Liptáková IPPC Představení základních informací Ing. Michaela Liptáková Ministerstvo životního prostředí Odbor posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence Co znamená IPPC? Slyšeli jste někdy zkratku

Více

Integrované povolení Ing. et Ing. Bc. Ondřej Skoba

Integrované povolení Ing. et Ing. Bc. Ondřej Skoba ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Integrované povolení Ing. et Ing. Bc. Ondřej Skoba Obsah prezentace Integrovaná prevence právní rámec, obsah, principy

Více

Ochrana ovzduší v rámci IPPC, legislativní rámec BREF

Ochrana ovzduší v rámci IPPC, legislativní rámec BREF Ochrana ovzduší v rámci IPPC, legislativní rámec BREF Aplikace BAT po novele zákona o integrované prevenci Ing. Jan Slavík, Ph.D. Dny teplárenství a energetiky Hradec Králové, 25.04.2014 Výjimka z aplikace

Více

Aktuální novela zákona o integrované prevenci - IPPC

Aktuální novela zákona o integrované prevenci - IPPC komplexní řešení podnikové ekologie a EMS Envi Group s.r.o. Příčná 2186, 347 01 Tachov tel. 606 638 325, 373 721 316 fax: +420 374 725 509 info@envigroup.cz seminář Aktuální novela zákona o integrované

Více

V l á d n í n á v r h. ZÁKON ze dne 2012,

V l á d n í n á v r h. ZÁKON ze dne 2012, V l á d n í n á v r h ZÁKON ze dne 2012, kterým se mění zákon č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů (zákon o integrované

Více

Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 Základní zpráva

Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 Základní zpráva Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 Základní zpráva Ondřej Skoba Odbor životního prostředí a zemědělství Oddělení hodnocení ekologických rizik Praha, 11.09.2014 Struktura prezentace

Více

Částka 32. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Změna zákona o integrované prevenci

Částka 32. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Změna zákona o integrované prevenci Strana 644 Sbírka zákonů č.69 / 2013 69 ZÁKON ze dne 19. února 2013, kterým se mění zákon č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých

Více

MŽP poř. č. 2. Název legislativního úkolu

MŽP poř. č. 2. Název legislativního úkolu MŽP poř. č. 2 I. Název legislativního úkolu návrh zákona, kterým se mění zákon č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů

Více

Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 Změny ve vzoru žádosti

Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 Změny ve vzoru žádosti Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 Změny ve vzoru žádosti Ondřej Skoba Odbor životního prostředí a zemědělství Oddělení hodnocení ekologických rizik Praha, 11.09.2014 Struktura prezentace

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 644 Sbírka zákonů č. 69 / 2013 69 ZÁKON ze dne 19. února 2013, kterým se mění zákon č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně

Více

Povinnosti provozovatelů zdrojů znečišťování ovzduší. Soňa Staňková Pardubice Hotel Euro 20.10.2015

Povinnosti provozovatelů zdrojů znečišťování ovzduší. Soňa Staňková Pardubice Hotel Euro 20.10.2015 Povinnosti provozovatelů zdrojů znečišťování ovzduší Soňa Staňková Pardubice Hotel Euro 20.10.2015 Obsah prezentace Oblast působnosti ČIŽP Kontrolní činnost Kategorie činností Stacionární zdroje znečišťování

Více

EIA a SEA IPPC NATURA 2000 Biologické hodnocení Biomonitoring a záchranné transfery Rozptylové studie

EIA a SEA IPPC NATURA 2000 Biologické hodnocení Biomonitoring a záchranné transfery Rozptylové studie EIA a SEA IPPC NATURA 2000 Biologické hodnocení Biomonitoring a záchranné transfery Rozptylové studie IPPC IPPC Integrated Pollution Prevention and Control Integrovaná prevence a omezování znečištění je

Více

dostupných technik v procesu IPPC březen 2015

dostupných technik v procesu IPPC březen 2015 Aplikace nejlepších dostupných technik v procesu IPPC Jan Kolář březen 2015 Obsah OZO ve vztahu k BAT Zdroje informací k posouzení BAT Systém výměny informací o BAT Způsob stanovení závazných podmínek

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX01LLTQD* Čj: MSK 15698/2016 Sp. zn.: ŽPZ/4068/2015/Ště 209.1 V50 Vyřizuje: Ing. Mgr. Jana Štěpánková

Více

Směrnice o průmyslových emisích - část IPPC

Směrnice o průmyslových emisích - část IPPC Směrnice o průmyslových emisích - část IPPC Jan Maršák Odbor posuzování vlivů na životní prostředí a IPPC Ministerstvo životního prostředí Seminář IPPC - legislativa platná od ledna 2013, Hradec Králové,

Více

Směrnice o průmyslových emisích (integrované prevenci a omezování znečištění)

Směrnice o průmyslových emisích (integrované prevenci a omezování znečištění) Směrnice o průmyslových emisích (integrované prevenci a omezování znečištění) Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí Konference Ochrana ovzduší ve

Více

ČÁST PRVNÍ INTEGROVANÝ REGISTR ZNEČIŠŤOVÁNÍ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ A INTEGROVANÝ SYSTÉM PLNĚNÍ OHLAŠOVACÍCH POVINNOSTÍ V OBLASTI ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

ČÁST PRVNÍ INTEGROVANÝ REGISTR ZNEČIŠŤOVÁNÍ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ A INTEGROVANÝ SYSTÉM PLNĚNÍ OHLAŠOVACÍCH POVINNOSTÍ V OBLASTI ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ č. 25/2008 Sb. ZÁKON ze dne 16. ledna 2008 o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí a o změně některých

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2013 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 32 Rozeslána dne 19. března 2013 Cena Kč 65, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2013 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 32 Rozeslána dne 19. března 2013 Cena Kč 65, O B S A H : Ročník 2013 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 32 Rozeslána dne 19. března 2013 Cena Kč 65, O B S A H : 68. Zákon o změně právní formy občanského sdružení na obecně prospěšnou společnost a o změně zákona

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 510 Sbírka zákonů č. 25 / 2008 Částka 11 25 ZÁKON ze dne 16. ledna 2008 o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního

Více

Integrovaná prevence a omezování znečištění

Integrovaná prevence a omezování znečištění 23. října 2014, Brno Připravil: Pavel Mach Integrovaná prevence a omezování znečištění Terminologie Proces vydávání integrovaného povolení Výkon státní správy v IPPC strana 2 Úvod IPPC Integrated Pollution

Více

Aktuální otázky v oblasti integrované prevence

Aktuální otázky v oblasti integrované prevence Aktuální otázky v oblasti integrované prevence aktuální a připravované změny legislativy, možnosti finanční podpory Ing. Jan Slavík, Ph.D. Vápno, cement, ekologie 19.05.2015, Hotel Skalský dvůr Bystřice

Více

25_2008_Sb.txt INTEGROVANÝ REGISTR ZNEČIŠŤOVÁNÍ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ A INTEGROVANÝ SYSTÉM PLNĚNÍ OHLAŠOVACÍCH POVINNOSTÍ V OBLASTI ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

25_2008_Sb.txt INTEGROVANÝ REGISTR ZNEČIŠŤOVÁNÍ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ A INTEGROVANÝ SYSTÉM PLNĚNÍ OHLAŠOVACÍCH POVINNOSTÍ V OBLASTI ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 25/2008 Sb. ZÁKON ze dne 16. ledna 2008 o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném a o změně některých zákonů Změna: 227/2009 Sb. Změna: 281/2009 Sb. Parlament se usnesl na

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX01J57ON* Čj: MSK 99394/2015 Sp. zn.: ŽPZ/20031/2015/Kov 209.1 V50 Vyřizuje: Ing. Matěj Kovařík

Více

Novelizace l egislativy legislativy I PPC IPPC vyhláška a j ejí její p řílohy ř Jan Kolář bř b 2015 ezen

Novelizace l egislativy legislativy I PPC IPPC vyhláška a j ejí její p řílohy ř Jan Kolář bř b 2015 ezen Novelizace legislativy IPPC vyhláška a její přílohy Jan Kolář březen 2015 Obsah Vzor žádosti, rozsah a způsob jejího j vyplnění Zpráva o plnění podmínek integrovaného povolení Základní zpráva Odborné posouzení

Více

PRO A ISPOP ZÁKON 76/2002 SB. O INTEGROVANÉ PREVENCI

PRO A ISPOP ZÁKON 76/2002 SB. O INTEGROVANÉ PREVENCI Ing. Zdeněk Fildán PŘÍRUČKA PRO INTEGROVANOU PREVENCI A INTEGROVANÝ REGISTR ZNEČIŠŤOVÁNÍ A ISPOP ZÁKON 76/2002 SB. O INTEGROVANÉ PREVENCI a ZÁKON 25/2008 SB. O INTEGROVANÉM REGISTRU ZNEČIŠŤOVÁNÍ ŽIVOTNÍHO

Více

Směrnice o průmyslových emisích Vznik, projednávání a hlavní změny v oblasti integrované prevence

Směrnice o průmyslových emisích Vznik, projednávání a hlavní změny v oblasti integrované prevence Směrnice o průmyslových emisích Vznik, projednávání a hlavní změny v oblasti integrované prevence Jan Maršák Odbor posuzování vlivů na životní prostředí a IPPC Ministerstvo životního prostředí EnviBrno

Více

Aktuální otázky v oblasti integrované prevence a nejlepších dostupných technik Ing. Jan Slavík, Ph.D.

Aktuální otázky v oblasti integrované prevence a nejlepších dostupných technik Ing. Jan Slavík, Ph.D. Aktuální otázky v oblasti integrované prevence a nejlepších dostupných technik Ing. Jan Slavík, Ph.D. Ochrana ovzduší ve státní správě IX 23.10.2014, Hrotovice Aktuální stav legislativy Obsah - Zákon a

Více

Č. OTÁZKA. 1. Obecný popis

Č. OTÁZKA. 1. Obecný popis Část I Dotazník 1 k provádění zákona č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů (zákon o integrované prevenci), v platném

Více

Aktuální otázky v oblasti integrované prevence a nejlepších dostupných technik Ing. Jan Slavík, Ph.D.

Aktuální otázky v oblasti integrované prevence a nejlepších dostupných technik Ing. Jan Slavík, Ph.D. Aktuální otázky v oblasti integrované prevence a nejlepších dostupných technik Ing. Jan Slavík, Ph.D. Konference Hutě a životní prostředí 2014 12.09.2014, Rakvice Aktuální stav legislativy Obsah - zákon

Více

1. VŠEOBECNÝ POPIS 1.1 Jaké hlavní změny právních předpisů a systému vydávání povolení byly nezbytné

1. VŠEOBECNÝ POPIS 1.1 Jaké hlavní změny právních předpisů a systému vydávání povolení byly nezbytné TABULKA: Otázky určené dotazníkem podle rozhodnutí Komise č. 2003/241/ES ze dne 26.března 2003 a jejich hlášení podle směrnice Evropské komise 96/61/ES a podle na vlády č. 63/2003 Sb. PŘEDPOKLÁDANÉ POZNÁMKA

Více

Ochrana životního prostředí Ochrana veřejného zdraví

Ochrana životního prostředí Ochrana veřejného zdraví Soubor 100 zkušebních otázek pro ústní část zkoušky odborné způsobilosti podle 19 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

Zedníkova 177/4, Brno

Zedníkova 177/4, Brno Krajský úřad Středočeského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Oddělení integrované prevence pan Ing. Karol Durdík Zborovská 81/11 150 21 PRAHA 5 DOPLNĚNÍ ŽÁDOSTI O 9. ZMĚNU INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

Více

EKOMONITOR BRNO HRADEC KRÁLOVÉ

EKOMONITOR BRNO HRADEC KRÁLOVÉ EKOMONITOR BRNO HRADEC KRÁLOVÉ 11. 12. 1. 2017 ISPOP a aktuální ohlašovací povinnosti v oblasti vodního a odpadového hospodářství a ochrany ovzduší Ohlašování údajů souhrnné provozní evidence a poplatkového

Více

Integrovaná prevence v procesu stavebního řízení

Integrovaná prevence v procesu stavebního řízení Integrovaná prevence v procesu stavebního řízení Ing. Tomáš Morávek Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Oddělení EIA a IPPC Účel integrované prevence IPPC (Integrated

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ Prováděcí předpis a doplňující informace

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ Prováděcí předpis a doplňující informace ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ Prováděcí předpis a doplňující informace Ing. Jan Slavík, Ph.D. Seminář Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 11.09.2014, Praha - Konferenční

Více

1. Název dokumentu. AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o. Nevztahuje se. Ing. Olga Šmídlová, prokuristka. Mgr. Jiří Šmíd, MBA, prokurista

1. Název dokumentu. AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o. Nevztahuje se. Ing. Olga Šmídlová, prokuristka. Mgr. Jiří Šmíd, MBA, prokurista 1. Název dokumentu Změna integrovaného povolení zařízení Centrum komplexního nakládání s odpady Čáslav 2. Název zařízení Centrum komplexního nakládání s odpady Čáslav 3. Adresa zařízení Hejdof 1666, 286

Více

Směrnice o průmyslových emisích Novelizace zákona o integrované prevenci

Směrnice o průmyslových emisích Novelizace zákona o integrované prevenci Směrnice o průmyslových emisích Novelizace zákona o integrované prevenci Novelizace zákona o ochraně ovzduší Ing. Jan Gemrich Novela zákona o integrované prevenci Důležité termíny Publikace směrnice o

Více

Zákon o integrované prevenci a související legislativa VAZBA NĚKTERÝCH USTANOVENÍ ZÁKONA O OCHRANĚ OVZDUŠÍ A ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI

Zákon o integrované prevenci a související legislativa VAZBA NĚKTERÝCH USTANOVENÍ ZÁKONA O OCHRANĚ OVZDUŠÍ A ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI Ministerstvo životního prostředí Sekce technické ochrany životního prostředí Odbor posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence Čj. Datum -/ENV/14 09.01.2014 Zákon o integrované prevenci

Více

VYHLÁŠKA. č. 229/2015 Sb.

VYHLÁŠKA. č. 229/2015 Sb. VYHLÁŠKA č. 229/2015 Sb. ze dne 24. srpna 2015 o způsobu zpracování návrhu ročního plánu kontrol a náležitostech obsahu informace o výsledku kontroly a zprávy o kontrole Ministerstvo životního prostředí

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX01ET12K* Čj: MSK 123385/2014 Sp. zn.: ŽPZ/26648/2014/Had 209.1 V50 Vyřizuje: Ing. Karin Hadamčíková

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX01X5ZPG* Čj: MSK 40534/2018 Sp. zn.: ŽPZ/7616/2018/Kou 209.1 V50 Vyřizuje: Ing. Petra Koudelková

Více

Povinnosti provozovatelů zdrojů znečišťování ovzduší Lenka Zítková Hotel Primavera

Povinnosti provozovatelů zdrojů znečišťování ovzduší Lenka Zítková Hotel Primavera Povinnosti provozovatelů zdrojů znečišťování ovzduší Lenka Zítková 14.10.2015 Hotel Primavera Obsah prezentace Definice zdroje znečišťování ovzduší Kategorizace zdrojů Povinnosti zdrojů obecně Povinnosti

Více

Zákon o ochraně ovzduší a jeho prováděcí předpisy Mgr. Pavla Bejčková

Zákon o ochraně ovzduší a jeho prováděcí předpisy Mgr. Pavla Bejčková ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zákon o ochraně ovzduší a jeho prováděcí předpisy Mgr. Pavla Bejčková 1 Co se dozvíte Zákon o ochraně ovzduší a jeho

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Škroupova 18, 306 13 Plzeň

KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Škroupova 18, 306 13 Plzeň KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Škroupova 18, 306 13 Plzeň č.j.: ŽP/1454/14 V Plzni dne 14. 2. 2014 Vyřizuje: Ing. Vojtajová R o z h o d n u t í o změně č. 5 integrovaného povolení

Více

R o z h o d n u t í. vydává

R o z h o d n u t í. vydává V Praze dne: 2.12.2009 Číslo jednací: 081570/2009/KUSK OŽP/Hra Spisová značka: SZ_081570/2009/KUSK/7 Oprávněná úřední osoba: Bc. Eva Hrabovská dle rozdělovníku R o z h o d n u t í Krajský úřad Středočeského

Více

Související právní předpisy: Nařízení EMAS Vodní zákon

Související právní předpisy: Nařízení EMAS Vodní zákon povrchových stanoví vodoprávní úřad nejvýše přípustné hodnoty jejich množství a znečištění. Při tom se vychází z nařízení vlády č. 61/2003 Sb., o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2015 1. Identifikace provozovatele zařízení Obchodní firma nebo

Více

Č. OTÁZKA DODAVATELÉ INFORMACÍ

Č. OTÁZKA DODAVATELÉ INFORMACÍ Část 1: Dotazník k provádění směrnice 96/61/ES o integrované prevenci a omezování znečištění podle rozhodnutí Komise č. 2006/194/ES ze dne 2. března 2006 Č. OTÁZKA DODAVATELÉ INFORMACÍ 1. Obecný popis

Více

Novinky z IPPC. OCHRANA OVZDUŠÍ VE STÁTNÍ SPRÁVĚ Tábor

Novinky z IPPC. OCHRANA OVZDUŠÍ VE STÁTNÍ SPRÁVĚ Tábor Novinky z IPPC OCHRANA OVZDUŠÍ VE STÁTNÍ SPRÁVĚ 8.11.2017 10.11.2017 Tábor Mgr. Jana Harzerová Ministerstvo životního prostředí odbor posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence tel.:

Více

MŽP odbor ochrany ovzduší

MŽP odbor ochrany ovzduší MŽP odbor ochrany ovzduší Nařízení vlády č. 146/2007 Sb. O emisních limitech a dalších podmínkách provozování spalovacích stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší Kategorizace stacionárních spalovacích

Více

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX01IKV7E* Čj: MSK 73153/2015 Sp. zn.: ŽPZ/14569/2015/Pta 209.1 V50 Vyřizuje: Mgr. Petr Ptašek

Více

Aktuality z oblasti integrované prevence

Aktuality z oblasti integrované prevence Aktuality z oblasti integrované prevence Ing. Jan Slavík, Ph.D. OCHRANA OVZDUŠÍ VE STÁTNÍ SPRÁVĚ XI, TEORIE A PRAXE 09.11.2016 - hotel Atom, Třebíč Obsah Aktuality z oblasti legislativy a metodiky Přehled

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3, Brno

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3, Brno KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3, 601 82 Brno Č.j. Sp.Zn. Vyřizuje/linka Brno JMK 23877/2016 S-JMK 160101/2015 OŽP/Zlv Mgr. Zlevorová/2682 15.02.2016 R O

Více

(3) Tento zákon se nevztahuje na. a) znečištění způsobené vniknutím radioaktivních látek 3) do životního prostředí,

(3) Tento zákon se nevztahuje na. a) znečištění způsobené vniknutím radioaktivních látek 3) do životního prostředí, Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002, o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů (zákon o integrované prevenci) ve znění sebe sama

Více

Seznam příloh. Příloha č. 1- Seznam nahrazovaných povolení...ii. Příloha č. 2 - Graf procesu IPPC v České republice...viii

Seznam příloh. Příloha č. 1- Seznam nahrazovaných povolení...ii. Příloha č. 2 - Graf procesu IPPC v České republice...viii Seznam příloh Příloha č. 1- Seznam nahrazovaných povolení...ii Příloha č. 2 - Graf procesu IPPC v České republice...viii I Příloha č. 1 - Seznam nahrazovaných povolení Zákon č. 25/2001 Sb., o vodách a

Více

ISPOP 2011 HLAVNÍ ZMĚNY V ISPOP

ISPOP 2011 HLAVNÍ ZMĚNY V ISPOP ISPOP 2011 HLAVNÍ ZMĚNY V ISPOP Popis hlavních změn, které přináší novela zákona č. 25/2008 Sb., o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností

Více

9. funkční období. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 157/2009 Sb., o nakládání s těžebním odpadem a o změně některých zákonů

9. funkční období. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 157/2009 Sb., o nakládání s těžebním odpadem a o změně některých zákonů 88 9. funkční období 88 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 157/2009 Sb., o nakládání s těžebním odpadem a o změně některých zákonů (Navazuje na sněmovní tisk č. 943 z 6. volebního období PS PČR) Lhůta

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 624 Sbírka zákonů č. 61 / 2017 61 ZÁKON ze dne 19. ledna 2017, kterým se mění zákon č. 156/1998 Sb., o hnojivech, pomocných půdních látkách, pomocných rostlinných přípravcích a substrátech a o agrochemickém

Více

Nové požadavky na zpracování odborných posudků Seminář Novela vyhlášky č. 415/2012 Sb.

Nové požadavky na zpracování odborných posudků Seminář Novela vyhlášky č. 415/2012 Sb. Nové požadavky na zpracování odborných posudků Seminář Novela vyhlášky č. 415/2012 Sb. 16.1.2018, Praha 11 odst. 8 zákona Odborné posudky - Odborný posudek se vypracovává ke stanoviskům dle 11 odst. 2

Více

Rozhodnutí. 10. změnu integrovaného povolení při nepodstatné změně v provozu zařízení (dále jen 10. změna IP )

Rozhodnutí. 10. změnu integrovaného povolení při nepodstatné změně v provozu zařízení (dále jen 10. změna IP ) Spisová zn.: OZP 408/2013 Kle KRAJSKÝ ÚŘAD KRAJE VYSOČINA Odbor životního prostředí Žižkova 57, 587 33 Jihlava, Česká republika Pracoviště: Seifertova 24, Jihlava Rozhodnutí Krajský úřad Kraje Vysočina,

Více

N á v r h. S t a n o v i s k o. Legislativní rady vlády k návrhu zákona o odpadech. I. K celkovému zaměření návrhu

N á v r h. S t a n o v i s k o. Legislativní rady vlády k návrhu zákona o odpadech. I. K celkovému zaměření návrhu Odbor vládní legislativy Čj. 941/16 V Praze dne 5. ledna 2017 Výtisk č.: N á v r h S t a n o v i s k o Legislativní rady vlády k návrhu zákona o odpadech I. K celkovému zaměření návrhu Oblast odpadového

Více

ZÁKLADNÍ ZPRÁVA. Titulní list základní zprávy. Příloha č. 2 k vyhlášce č Sb.

ZÁKLADNÍ ZPRÁVA. Titulní list základní zprávy. Příloha č. 2 k vyhlášce č Sb. Příloha č. 2 k vyhlášce č. 2882013 Sb. ZÁKLADNÍ ZPRÁVA Titulní list základní zprávy 1. Název dokumentu 2. Název zařízení 3. Adresa zařízení 4. Příslušný úřad 5. Zpracovatel základní zprávy 5a. Obchodní

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX01WK9CD* Čj: MSK 20088/2018 Sp. zn.: ŽPZ/3586/2018/Kou 209.1 V50 Vyřizuje: Ing. Petra Koudelková

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2016 1. Identifikace provozovatele zařízení Obchodní firma nebo

Více

11. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 669 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 19.

11. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 669 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 19. 36 11. funkční období 36 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 156/1998 Sb., o hnojivech, pomocných půdních látkách, pomocných rostlinných přípravcích a substrátech a o agrochemickém zkoušení zemědělských

Více

9. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 199 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 6.

9. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 199 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 6. 352 9. funkční období 352 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2014 1. Identifikace provozovatele Obchodní firma nebo název/ Titul,

Více

Rozhodnutí. 11. změnu integrovaného povolení při nepodstatné změně v provozu zařízení (dále jen 11. změna IP )

Rozhodnutí. 11. změnu integrovaného povolení při nepodstatné změně v provozu zařízení (dále jen 11. změna IP ) KRAJSKÝ ÚŘAD KRAJE VYSOČINA Odbor životního prostředí Žižkova 57, 587 33 Jihlava, Česká republika Pracoviště: Seifertova 24, Jihlava Rozhodnutí Krajský úřad Kraje Vysočina, odbor životního prostředí (dále

Více

Transpozice směrnice o středních spalovacích zdrojích, aktualizovaný přechodný národní plán

Transpozice směrnice o středních spalovacích zdrojích, aktualizovaný přechodný národní plán Seminář Koneko 21. 6. 2016, Praha Transpozice směrnice o středních spalovacích zdrojích, aktualizovaný přechodný národní plán Mgr. Pavel Gadas odbor ochrany ovzduší MŽP Směrnice o omezení emisí některých

Více

n a h r a z u j e t a k t o: (hala č. 1 a 2),

n a h r a z u j e t a k t o: (hala č. 1 a 2), Ve výrokové části I. Popis zařízení, Pomocné objekty nebo technologie zařízení se následující část: - záchytné betonové žlaby s jímkou na shromažďování oplachových technologických vod (hala č. 2), - záchytné

Více

Informační systémy v ochraně životního prostředí IRZ, CENIA, SEKM, VODA

Informační systémy v ochraně životního prostředí IRZ, CENIA, SEKM, VODA Informační systémy v ochraně životního prostředí IRZ, CENIA, SEKM, VODA Aarhuská úmluva (celým názvem Mezinárodní úmluva o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k právní ochraně

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX01ESURT* Čj: MSK 128801/2014 Sp. zn.: ŽPZ/26827/2014/Kou 209.1 V50 Vyřizuje: Ing. Petra Koudelková

Více

Připravovaná legislativa CCS v České republice

Připravovaná legislativa CCS v České republice Připravovaná legislativa CCS v České republice JUDr. Ondřej Vícha legislativní odbor MŽP Workshop Geologické ukládání CO2 v ČR utopie nebo výzva pro budoucnost?, Praha, 13.9.2010 Právo EU - CCS směrnice

Více

Rozhodnutí o vydání integrovaného povolení

Rozhodnutí o vydání integrovaného povolení V Praze dne: 30.10.2009 Číslo jednací: 137937/2009/KUSK OŽP/Hra Spisová značka: SZ_137937/2009/KUSK/5 Vyřizuje: Bc. Eva Hrabovská l. 929 Dle rozdělovníku Rozhodnutí o vydání integrovaného povolení Krajský

Více

Novinky v legislativě pro autorizované měření emisí novela 452/2017 Sb.

Novinky v legislativě pro autorizované měření emisí novela 452/2017 Sb. Seminář KONEKO 16. 1. 2018 Novinky v legislativě pro autorizované měření emisí novela 452/2017 Sb. Ing. Robert Kičmer oddělení spalovacích zdrojů a paliv odbor ochrany ovzduší MŽP Obsah přednášky: Důvody

Více

Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002

Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002 Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002 o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů (zákon o integrované prevenci) Ústí nad Labem 4/2013

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX01MWT8F* Čj: MSK 58091/2016 Sp. zn.: ŽPZ/7035/2016/Ště 209.1 V50 Vyřizuje: Ing. Mgr. Jana Štěpánková

Více

Možnosti využití údajů souhrnné provozní evidence v rámci povolovacích řízení

Možnosti využití údajů souhrnné provozní evidence v rámci povolovacích řízení Zkušenosti s aplikací zákona o ochraně ovzduší v praxi Praha 21. 5. 2014 Možnosti využití údajů souhrnné provozní evidence v rámci povolovacích řízení Ing. Pavel Machálek, ČHMÚ machalek@chmi.cz Obsah prezentace:

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ Příloha č. 4 k vyhlášce č. 288/2013 Sb. ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2014 1. Identifikace provozovatele

Více

Krajský úřad Pardubického kraje OŽPZ - oddělení ochrany ovzduší a odpadového hospodářství ROZHODNUTÍ

Krajský úřad Pardubického kraje OŽPZ - oddělení ochrany ovzduší a odpadového hospodářství ROZHODNUTÍ *KUPAX00PAJSK* KUPAX00PAJSK Krajský úřad Pardubického kraje OŽPZ - oddělení ochrany ovzduší a odpadového hospodářství Váš dopis zn.: --- Ze dne: 26. 9. 2018 Spisová značka: SpKrÚ 65845/2018/OŽPZ/4 Číslo

Více

PRAHA - HRADEC KRÁLOVÉ-BRNO ISPOP a aktuální ohlašovací povinnosti v oblasti vodního a odpadového hospodářství a ochrany ovzduší

PRAHA - HRADEC KRÁLOVÉ-BRNO ISPOP a aktuální ohlašovací povinnosti v oblasti vodního a odpadového hospodářství a ochrany ovzduší PRAHA - HRADEC KRÁLOVÉ-BRNO 13. 15. 1. 2015 ISPOP a aktuální ohlašovací povinnosti v oblasti vodního a odpadového hospodářství a ochrany ovzduší Ohlašování údajů souhrnné provozní evidence a poplatkového

Více

Zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší ve znění zákon č. 369/2016 Sb. Porada MV se zástupci samospráv Praha, 14. března 2017, náměstí Hrdinů 3

Zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší ve znění zákon č. 369/2016 Sb. Porada MV se zástupci samospráv Praha, 14. března 2017, náměstí Hrdinů 3 Zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší ve znění zákon č. 369/2016 Sb. Porada MV se zástupci samospráv Praha, 14. března 2017, náměstí Hrdinů 3 Mgr. Barbora Landová odbor ochrany ovzduší Orgány ochrany

Více

76/2002 Sb. ZÁKON ze dne 5. února 2002

76/2002 Sb. ZÁKON ze dne 5. února 2002 76/2002 Sb. ZÁKON ze dne 5. února 2002 o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů (zákon o integrované prevenci) Změna: 521/2002 Sb.

Více

PROMET FOUNDRY a.s. Václavská Ostrava-Mar. Hory. Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení hodnocení ekologických rizik ROZHODNUTÍ

PROMET FOUNDRY a.s. Václavská Ostrava-Mar. Hory. Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení hodnocení ekologických rizik ROZHODNUTÍ Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení hodnocení ekologických rizik PROMET FOUNDRY a.s. Václavská 11 709 00 Ostrava-Mar. Hory datum 20. května 2008 oprávněná úřední osoba Ing. Jan Blažek číslo

Více

AKTUALITY Z OBLASTI INTEGROVANÉ PREVENCE

AKTUALITY Z OBLASTI INTEGROVANÉ PREVENCE AKTUALITY Z OBLASTI INTEGROVANÉ PREVENCE Ing. Jan Slavík, Ph.D. Vápno, cement, ekologie 2017 13.06.2017 - Hotel Jezerka, Seč Obsah 1. Aktuality z oblasti legislativy a metodiky integrované prevence Přehled

Více

Ing. Věra Hromadová l R o z h o d n u t í

Ing. Věra Hromadová l R o z h o d n u t í Praha: 22.6.2017 Číslo jednací: 063728/2017/KUSK OŽP/Hr Spisová značka: SZ_063728/2017/KUSK/5 Oprávněná úřední osoba: Ing. Věra Hromadová l. 443 dle rozdělovníku R o z h o d n u t í Krajský úřad Středočeského

Více

Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002

Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002 Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002 o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů (zákon o integrované prevenci) Ústí nad Labem 4/2014

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX01E930O* Čj: MSK 100438/2014 Sp. zn.: ŽPZ/21023/2014/Had 209.1 V50 Vyřizuje: Ing. Karin Hadamčíková

Více

Rozhodnutí. 1. změnu integrovaného povolení při nepodstatné změně v provozu zařízení (dále jen 1. změna IP )

Rozhodnutí. 1. změnu integrovaného povolení při nepodstatné změně v provozu zařízení (dále jen 1. změna IP ) KRAJSKÝ ÚŘAD KRAJE VYSOČINA Odbor životního prostředí Žižkova 57, 587 33 Jihlava, Česká republika Pracoviště: Seifertova 24, Jihlava Spisová zn.: OZP 1198/2009 Kle Rozhodnutí Krajský úřad kraje Vysočina,

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2015 1. Identifikace provozovatele zařízení Obchodní firma nebo

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Částka 46 Sbírka zákonů č. 100 / 2013 Strana 1029 100 ZÁKON ze dne 21. března 2013, kterým se mění zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů, ve znění

Více

SZn: S-MHMP /2008/OOP-VIII-289/R-44/Ryb Praha Vyřizuje: Ing. Rybánska Telefon: R o z h o d n u t í

SZn: S-MHMP /2008/OOP-VIII-289/R-44/Ryb Praha Vyřizuje: Ing. Rybánska Telefon: R o z h o d n u t í HLAVNÍ MĚSTO PRAHA MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY ODBOR OCHRANY PROSTŘEDÍ Podle rozdělovníku SZn: S-MHMP-342591/2008/OOP-VIII-289/R-44/Ryb Praha 22.10.2008 Vyřizuje: Ing. Rybánska Telefon: 236 004 386

Více

PRO ZÁKON 76/2002 SB. O INTEGROVANÉ PREVENCI

PRO ZÁKON 76/2002 SB. O INTEGROVANÉ PREVENCI Ing. Zdeněk Fildán PŘÍRUČKA PRO INTEGROVANOU PREVENCI A INTEGROVANÝ REGISTR ZNEČIŠŤOVÁNÍ ZÁKON 76/2002 SB. O INTEGROVANÉ PREVENCI a ZÁKON 25/2008 SB. O INTEGROVANÉM REGISTRU ZNEČIŠŤOVÁNÍ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2015 1. Identifikace provozovatele Obchodní firma nebo název/ Titul,

Více