Kvalitativní výzkum mezigeneračních proměn způsobu. života v poločase

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Kvalitativní výzkum mezigeneračních proměn způsobu. života v poločase"

Transkript

1 Kvalitativní výzkum mezigeneračních proměn způsobu života v poločase Prezentace byla připravena v rámci projektu Proměny způsobu života a modernizační procesy v mikroregionu Hlučínsko (GA ČR P404/ S)

2 Výzkumná otázka Jak se mezigeneračně modernizuje způsob života obyvatel mikroregionu Hlučínsko? Tři pojmy: Generace Modernizace Způsob života

3 Tři přirozené generace 1. babička (dědeček) 2. matka (otec) 3. syn, vnuk (dcera, vnučka), což odpovídá přibližně těmto ročníkům narození: První generace jsou lidé narození do roku 1955 včetně. Druhá generace jsou lidé narození od roku 1956 do roku 1977 včetně. Třetí generace jsou lidé narození od roku 1978 do 1995 včetně (respondent musí mít nejméně 18 let).

4 Modernizace V oblasti životního způsobu lidé jednají podle nových vzorců. Jednají však v určitých strukturálních (objektivních) podmínkách a životních (subjektivních) podmínkách. Na modernizaci životního způsobu v oblasti rodinného života, pracovního života, náboženského života apod. mají vliv strukturální modernizační procesy (např. urbanizace, trh práce, oslabování institucí apod.).

5 Způsob života Vymezili jsme 6 aspektů způsobu života, u kterých sledujeme změny, o kterých soudíme, že nastávají v důsledku modernizace: Pracovní život Rodinný život Náboženský život Pospolitý život Kolektivní identita (regionální či etnická) Politický život

6 Kritéria výběru respondentů 1. generační kritérium (tři generace), 2. regionální kritérium: 1. Klíčově: rodáci žijící dosud v regionu, rodáci, kteří se z regionu odstěhovali; 2. Doplňkově: mluvíme i s těmi, kteří se do regionu přistěhovali a stále zde žijí i s těmi, kteří se přistěhovali a potom se zase odstěhovali; 3. Dále vycházíme z toho, že je třeba hledat respondenty ve všech 27 obcích regionu, neboť předpokládáme, že region je vnitřně diferencován.

7 Struktura respondentů od března 2013 do července 2013 Celkem První generace: nejstarší Druhá generace: střední Třetí generace: mladá Ženatý, vdaná, vdovec, vdova Rozvedený/rozvedená Svobodná/svobodný Lokální endogamie ano, obec Lokální endogamie ano, region 8 Lokální endogamie ne svobodný 11 (zatím svobodní) Vzdělání VŠ Vzdělání SŠ Vyučená/vyučený Vzdělání ZŠ Vzdělanostní homogamie (nula nebo jeden stupeň) 22 (100 %) 16 (100 %; 1 svobodný) 4 (100 %, 11 svobodných) Hodnoty prvních 5, od nejdůležitější Hodnoty poslední čtyři, od nejméně důležité Zdraví, rodina, domov, láska, bůh Politika, občanská angažovanost, peníze, volný čas Zdraví, rodina, domov, láska, bůh Politika, peníze, občanská angažovanost, volný čas Počet dospělých dětí Kolik dospělých dětí se odstěhovalo z regionu Rodina, zdraví, domov, láska, práce Politika, občanská angažovanost, peníze, bůh

8 Průběh rozhovorů 1. Začátek rozhovoru: standardní informace o výzkumu respondentovi stručně vysvětlíme cíle a podstatu výzkumu, upozorníme ho, že se nejedná o výzkum historický, ale sociologický, takže historie je ve vyprávění respondenta jen kontextem, nikoliv hlavní osou. 2. Debata, jejímž cílem je získat informovaný souhlas respondenta s nahráváním rozhovoru. 3. Vyplňování dotazníku se základními socio-demografickými údaji o respondentovi (rok narození, obec, rodinný stav, údaje o dětech apod.) 4. Rozhovor dále probíhá podle scénáře polostrukturovaného rozhovoru, který se přizpůsobuje aktuální situaci rozhovoru.

9 Pracovní život: pracovitost, manuální První generace: práce, zručnost Nízké vzdělání, manuální práce, nízké pracovní ambice, práce skloubená s rodinou. Druhá generace: Zvyšování vzdělanosti, vyšší pracovní aspirace, důraz stále kladen na manuální práci; po roce 1990 vzrůstající tlak trhu práce. Třetí generace: Další růst vzdělanosti, důležitost obohacující práce, intelektuální práce, ubývání zručnosti, neochota stěhovat se za prací odpovídající kvalifikaci, velký tlak trhu práce.

10 Práce: závěr Všechny generace chápou důležitost práce pro svůj život, mění se však úroveň vzdělanosti a s tím také důležitost, kterou lidé přikládají tomu, jaké povolání budou konkrétně vykonávat. Mění se množství práce vynakládané na stavby domů a jejich úpravy i na domácí práce; to je způsobeno modernizací pracovních postupů v domácnosti, zrušením hospodárek, domy se už většinou nestaví svépomocí apod. Vliv tlaku trhu práce na mezigenerační výpomoc.

11 Rodinný život: poslušnost, autorita První generace: Byla vychovávána a sama vychovávala (druhou generaci) tradičně a autoritativně. Druhá generace: Ačkoliv byla vychovávána tradičně, sama vychovává demokratičtěji a liberálněji. Třetí generace: Pokračuje ve výchově v demokratickém a liberálním duchu.

12 Rodinný život: lokální endogamie Lokální endogamie je pro způsob života lidí v regionu dost důležitá. Dochází k ní i ve třetí generaci, ačkoliv k ní je málokdo rodiči nucen. Partneři jsou si podobní, vyznávají stejné hodnoty; Mají podobný přístup k víře a výchově dětí; Rodiny se vzájemně znají.

13 Rodinný život: vícegenerační bydlení Je v regionu tradiční. Ani třetí generace nemá problém přistěhovat se do vícegeneračního domu ke svým rodičům či rodičům partnera, vidí mnoho výhod rodiče jim pomohou s dětmi i finančně. Pokud si však sami staví dům, už ho staví jen jako jednogenerační. Příčiny jsou zejména finanční a taky to, že si nejsou jisti, zda s nimi budou chtít jejich děti v dospělosti bydlet a zda v něm tedy nezůstanou sami. Vícegenerační bydlení souvisí s mezigenerační pomocí dnes je pro mnoho příslušníků druhé generace problém postarat se o první generaci (zejména v důsledku tlaku trhu práce), z druhé strany i příslušníci první generace mají problém pohlídat vnoučata, neboť často ještě sami chodí do práce.

14 Rodinný život: závěr Rodina je na Hlučínsku stále klíčovým prvkem způsobu života, na tom se mezigeneračně příliš mnoho nemění. Mění se výchovné styly od přísné a autoritativní výchovy se postupně přechází k demokratickým až liberálním stylům. Přetrvává tendence k mezigenerační výpomoci, ovšem problémem je, že pro ni často nejsou podmínky. Na Hlučínsku se začíná objevovat stále více domovů pro seniory. Mezigeneračně přetrvává úcta k rodičům, ovšem neplatí už staré heslo: poslušnost je prvša ctnost. To souvisí s tím, jaké mají mladí lidé možnosti, že jsou vzdělaní apod. a těžko už je možno vychovávat je tak, že poslouchají bez diskuse vše, co jim rodič přikáže.

15 Náboženský život: mezigenerační transmise víry a praxe Základ proměn náboženské praxe i víry předběžně předpokládám u druhé generace, která sice byla vychována k tradiční víře i praxi, ale dnes jsme svědky nikoliv snad přímo mizení víry, ale spíše promýšlení, reflektování víry i praxe. Druhá generace zřejmě nezachytila včas okamžik, kdy chození do kostela a víra přestaly být automatickými samozřejmostmi, o kterých se nediskutuje ani nemluví. V té době bylo třeba s dětmi o víře začít mluvit, ale nikdo nevěděl moc jak, když sám byl vychováván jinak. Tam, kde se podařilo zachytit ten nástup reflexivity, podařilo se i předat jak víru, tak i praxi. Dost podstatný vliv zejména na náboženskou praxi má konkrétní osoba faráře.

16 Náboženská víra: závěr 1 Víra nemizí, ale mezigeneračně se proměňuje: ve druhé, ale zejména ve třetí generaci se stává privatizovanou a promýšlenou. Je to důsledek modernizačních změn objektivních společenských podmínek. Vznikající individuální religiozita je více otevřená změně, než institucionalizovaný oficiální model náboženství. To, že někdo pravidelně nechodí do kostela, ještě neznamená, že nevěří v Boha, spíše nevěří tradiční automatické náboženské praxi. Na základě dat, která zatím máme, to nejsme schopni dokázat. Dnes nikdo neví, kolik lidí se v ČR hlásí k náboženské víře a vykonává náboženskou praxi (problémy s výsledky sčítání lidu, domů a bytů).

17 Náboženská víra: závěr 2 Co vyhání lidi z kostela? Silný nátlak rodičů a prarodičů. Nevyhovující osoba faráře. Pokrytectví. Tradiční náboženské praktiky (někteří soudí, že jsme si Boha zamkli v neděli do kostela a přes týden s ním nejsme). Nedůvěra v církev. Je náboženství na Hlučínsku stále důležité? Přesto všechno sehrává náboženská víra i praxe na Hlučínsku silnou integrační roli a stále je to jeden ze sdílených normativních závazků hraje totiž roli i v situaci, kdy ho mnozí lidé nedodržují.

18 Pospolitý život: sousedství Snižuje se míra sousedské výpomoci není už taková potřeba (viz proměny domácí práce, stavby); mezigeneračně přetrvává méně sousedských vazeb než rodinných, rodina je vždy na prvním místě. Sousedé se často nenavštěvují doma, kontakty přes plot či na ulici. Silná sociální kontrola chápaná jako výhoda (ochrana a bezpečí).

19 Pospolitý život: obec Spolková činnost (hasiči, folklórní soubory, občanská sdružení): velká až hektická aktivita (i když se to obec od obce může lišit). Občané všech generací podporují spolkovou činnost tím, že navštěvují příslušné akce (odpusty, festivaly, plesy, diskotéky apod.). Občané všech generací jsou většinou ochotni obci pomáhat, ale nesmí jim to zasahovat do rodiny.

20 Kolektivní identita jako regionální identita (sounáležitost s regionem) Na čem je závislá hlučínská regionální identita? Na historii regionu, respektive na znalosti historie regionu (v tomto bodě souvisí i s případnou etnickou identitou). U třetí i druhé generace je historické pozadí kolektivní identity dost slabé (v důsledku stigmatizace nebyli s historií seznamováni a třetí generaci to navíc skoro vůbec nezajímá: mezigenerační odumírání paměťové stopy). Na identitě regionu: hranice regionu byly dříve státně administrativní, dnes jen symbolické vytvořené existencí mikroregionu, Sdružení obcí Hlučínska apod., symboly a znaky regionu. Dnes můžeme vidět, že každá obec má svůj znak; otázkou je, zda člověk pociťuje regionální identitu, nebo jen lokální patriotismus a identitu s obcí.

21 Předběžné závěry Hlučínsko je modernizující se region, který si podržel některé tradiční znaky; jeho obyvatelé inovují, ale inovace si přizpůsobují a zahrnují je do již existujících významových struktur. Na Hlučínsku dochází k rozporu mezi hodnotami a fakty (např. nesezdaná soužití, nepravidelná nebo žádná účast na bohoslužbách, vzrůstající rozvodovost apod.) a současně s tím se postupně mezigeneračně snižuje tlak k náboženské a normativní konformitě; proto nedochází k otevřené konfrontaci a růstu napětí mezi generacemi. Modernizující se sociální struktura poskytuje nejenom omezení, ale zejména příležitosti (např. vzdělávací, cestování apod.), mezi kterými je možné individuálně volit. Tyto volby jsou však často ovlivněny intepretací pomocí tradičních hodnot, které vychází z tradičního prostředí Hlučínska (např. rodiče významně ovlivňují svoje děti v oblasti jejich ambicí, aspirací, představ a přesvědčení).

22 Způsob života na Hlučínsku se modernizuje také v důsledku demokratičtější výchovy, kterou provozuje 2. generace. U druhé generace můžeme sledovat snahu udržet děti doma, nebo alespoň v regionu. Proto uplatňuje demokratičtější výchovu ve srovnání s tím, jakou výchovou prošli oni sami. Naším výzkumem výrazně intervenujeme do hlučínského způsobu života. Vnášíme tam koncepty, které tam pak nacházíme. Každý výzkumný krok pozměňuje výzkumný terén.

23 Náboženská víra Lokální endogamie Lokální identita Rodinný život Pracovní život Pospolitý život Politický život

Proměny žitého světa Slezanů na Hlučínsku Helena Kubátová

Proměny žitého světa Slezanů na Hlučínsku Helena Kubátová Proměny žitého světa Slezanů na Hlučínsku Helena Kubátová Katedra sociologie a andragogiky Filozofické fakulty UP helena.kubatova@upol.cz Habermasovy předpokladyp Modernizaci společnosti nestačí vysvětlovat

Více

Životní svět jako fenomenologický a sociologický problém

Životní svět jako fenomenologický a sociologický problém A Životní svět jako fenomenologický a sociologický problém 1 Životní svět 1.1 Životní svět jako svět přirozeného postoje (domov a cizota) 1.2 Zásoba vědění 1.3 Významy v životním světě a systémy relevance

Více

Metodologie výzkumu mezigeneračního učení: od otázek k výsledkům

Metodologie výzkumu mezigeneračního učení: od otázek k výsledkům Metodologie výzkumu mezigeneračního učení: od otázek k výsledkům Milada Rabušicová Lenka Kamanová Kateřina Pevná Ústav pedagogických věd, Filozofická fakulta Masarykovy university, Brno Výzkumný projekt

Více

Cizinci a cizinky ze třetích zemí na trhu práce v ČR

Cizinci a cizinky ze třetích zemí na trhu práce v ČR Cizinci a cizinky ze třetích zemí na trhu práce v ČR 27/05/2009 Yana Leontiyeva a Michaela Vojtková SOÚ AV ČR, v.v.i Osa prezentace: I. Migranti a migrantky na trhu práce v ČR ve statistikách II. Výzkum

Více

Konzumace piva v České republice v roce 2007

Konzumace piva v České republice v roce 2007 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 26 40 129 E-mail: jiri.vinopal@soc.cas.cz Konzumace piva v České republice v roce 2007 Technické

Více

Jak jsou na tom Češi s tolerancí?

Jak jsou na tom Češi s tolerancí? TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR Jilská 1, Praha 1 Tel./fax:222 221 655 E-mail:michaela.dimitrova@soc.cas.cz Jak jsou na tom Češi s tolerancí? Technické parametry

Více

Srovnání postavení mužů a žen na trhu práce

Srovnání postavení mužů a žen na trhu práce TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR V Holešovičkách 41, Praha 8 Tel./fax: 286 840 129, 130 E-mail: krizkova@soc.cas.cz Srovnání postavení mužů a žen na trhu práce

Více

Misto uvodu... 11 Pruvodce ctemire pi'ibehem... 11 Metodologicka pozmimka... 16. A Zivotni svet jako fenomenologicky a sociologicky problem...

Misto uvodu... 11 Pruvodce ctemire pi'ibehem... 11 Metodologicka pozmimka... 16. A Zivotni svet jako fenomenologicky a sociologicky problem... Obsab Misto uvodu... 11 Pruvodce ctemire pi'ibehem... 11 Metodologicka pozmimka... 16 A Zivotni svet jako fenomenologicky a sociologicky problem... 19 1 Zivotni svet... 21 1.1 Zivotni svet jako svet pfirozeneho

Více

Názory na manželství a rodičovství

Názory na manželství a rodičovství TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR V Holešovičkách 41, Praha 8 Tel./fax: 286 840 129, 130 E-mail: seidlova@soc.cas.cz Názory na manželství a rodičovství Technické

Více

Demografické stárnutí a životní podmínky seniorů v České republice. Kamila Svobodová

Demografické stárnutí a životní podmínky seniorů v České republice. Kamila Svobodová Demografické stárnutí a životní podmínky seniorů v České republice Kamila Svobodová Struktura prezentace Demografické stárnutí v ČR od počátku 90. let 20. století a jeho perspektivy do budoucna Důsledky

Více

Jak se sociální sítě zpracovávají?

Jak se sociální sítě zpracovávají? SOCIÁLNÍ SÍTĚ Sociální sítě většina jedinců je zapojena ve více sociálních sítích jak jsou tyto vazby strukturovány? analýza sociálních sítí (social network analysis) zmapování mezilidských vztahů určitých

Více

Rozhodování žáků absolventských ročníků základních škol o další vzdělávací a profesní dráze

Rozhodování žáků absolventských ročníků základních škol o další vzdělávací a profesní dráze 21. 11. 2013, Bratislava Inovatívne technológie včasnej prevencie v poradenských systémoch a preventívnych programoch Rozhodování žáků absolventských ročníků základních škol o další vzdělávací a profesní

Více

Kdo jsme, odkud přicházíme, kam jdeme?

Kdo jsme, odkud přicházíme, kam jdeme? Kdo jsme, odkud přicházíme, kam jdeme? Naši předkové Kdo byli moji předkové (babička, prababička )? Jak se jmenovali, co dělali, kde žili? Jací byli jak vypadali, jakou měli povahu? Jsem jim podobný/á?

Více

3. Domácnosti a bydlení seniorů

3. Domácnosti a bydlení seniorů 3. Domácnosti a bydlení seniorů Sčítání lidu, domů a bytů představuje jedinečný zdroj dat o velikosti a struktuře domácností jak v podrobnějším územním detailu, tak v kombinaci s charakteristikami úrovně

Více

Jiří Šafr, Markéta Sedláčková

Jiří Šafr, Markéta Sedláčková Konference DEMOKRACIE JAKO HODNOTA A PROBLÉM Katedra filozofie Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci, Liberec, 22. října 2010 Sociální kapitál a legitimita demokracie

Více

Svatby v české společnosti

Svatby v české společnosti TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: klara.prochazkova@soc.cas.cz Svatby v české společnosti Technické parametry Výzkum:

Více

DISKRIMINACE A MOŽNOSTI INSTITUCIONÁLNÍ OBRANY OČIMA ČESKÉ VEŘEJNOSTI

DISKRIMINACE A MOŽNOSTI INSTITUCIONÁLNÍ OBRANY OČIMA ČESKÉ VEŘEJNOSTI DISKRIMINACE A MOŽNOSTI INSTITUCIONÁLNÍ OBRANY OČIMA ČESKÉ VEŘEJNOSTI Závěrečná zpráva ze sociologického výzkumu pro Kancelář veřejného ochránce práv Příjemce a realizátor projektu: Kancelář veřejného

Více

RODINA A STATISTIKA. Iva Kohoutová, Ondřej Nývlt. Tisková konference, , ČSÚ Praha

RODINA A STATISTIKA. Iva Kohoutová, Ondřej Nývlt. Tisková konference, , ČSÚ Praha RODINA A STATISTIKA Iva Kohoutová, Ondřej Nývlt Tisková konference, 9. 4. 214, ČSÚ Praha ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 82 Praha www.czso.cz Zdroje dat o rodině Demografická statistika Sčítání

Více

ROZDÍLY MEZI KRAJI SE ZVĚTŠUJÍ A JSOU SPÍŠE VÝSLEDKEM POSLEDNÍCH DESETI LET

ROZDÍLY MEZI KRAJI SE ZVĚTŠUJÍ A JSOU SPÍŠE VÝSLEDKEM POSLEDNÍCH DESETI LET INFORMACE Z VÝZKUM TRENDY 1/23 ROZDÍLY MEZI KRAJI SE ZVĚTŠUJÍ A JSOU SPÍŠE VÝSLEDKEM POSLEDNÍCH DESETI LET Zpráva vychází z dat, které sesbírala společnost STEM v říjnu 23. Výzkumný vzorek o velikosti

Více

SLADĚNÍ RODINNÉHO A PRACOVNÍHO ŽIVOTA DATOVÉ ZDROJE , Brno

SLADĚNÍ RODINNÉHO A PRACOVNÍHO ŽIVOTA DATOVÉ ZDROJE , Brno SLADĚNÍ RODINNÉHO A PRACOVNÍHO ŽIVOTA DATOVÉ ZDROJE 23. 24. 10. 2014, Brno Předmět zkoumání Individuální data za osoby nejsou úplně vhodná, nevztahují se k rodinným (domácnostním) charakteristikám, získáváme

Více

ROZDĚLENÍ ROLÍ V ČESKÉ RODINĚ

ROZDĚLENÍ ROLÍ V ČESKÉ RODINĚ INFORMACE Z VÝZKUMU STEM TRENDY 5/215 vydáno dne 2. 7. 215 ROZDĚLENÍ ROLÍ V ČESKÉ RODINĚ Více než polovina české veřejnosti (58 ) vyjadřuje nesouhlas s tradičním rozdělením rolí v rodině, kdy muž má na

Více

Populační trendy v ČR - naděje nebo katastrofa? (demografický vývoj v sociologickém pohledu) Ladislav Rabušic

Populační trendy v ČR - naděje nebo katastrofa? (demografický vývoj v sociologickém pohledu) Ladislav Rabušic Populační trendy v ČR - naděje nebo katastrofa? (demografický vývoj v sociologickém pohledu) Ladislav Rabušic Obsah Stručný přehled současného českého populačního vývoje Stručný nástin příčin dnešního

Více

Postoje českých občanů k manželství a rodině únor 2016

Postoje českých občanů k manželství a rodině únor 2016 ov63 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 6 8 29 E-mail: nadezda.cadova@soc.cas.cz Postoje českých občanů k manželství a rodině únor 6

Více

Název vzdělávacího materiálu

Název vzdělávacího materiálu Tematická oblast Název vzdělávacího materiálu Datum vytvoření 2. 10. 2012 Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód Občanské a rodinné právo 4. ročník čtyřletého gymnázia a 8. ročník osmiletého gymnázia

Více

Model SRS pro mateřská centra. Sympozion Praha Linda Pačesová

Model SRS pro mateřská centra. Sympozion Praha Linda Pačesová Model SRS pro mateřská centra Sympozion Praha 18. 5. 2015 Linda Pačesová Obsah prezentace Model SRS pro mateřská centra: Řetězec řešení Cílová skupina MC Jaké oblasti sociálních problémů řeší MC? Využití

Více

Fungují venkovské periferie jako mechanismy sociální exkluze?

Fungují venkovské periferie jako mechanismy sociální exkluze? Fungují venkovské periferie jako mechanismy sociální exkluze? Jak se žije v Díře u Hanušovic Josef Bernard Martin Šimon Cíle prezentace Empiricky prověřit tezi, že periferie jsou mechanismem sociální exkluze

Více

Náboženství a jeho místo ve společnosti. Mgr. Martin Klapetek, Ph.D. Kfi TF JU

Náboženství a jeho místo ve společnosti. Mgr. Martin Klapetek, Ph.D. Kfi TF JU Náboženství a jeho místo ve společnosti Mgr. Martin Klapetek, Ph.D. Kfi TF JU 1 Émile Durkheim (1858-1917) Náboženství je jednotný systém víry a praktik vztahujících se k posvátným věcem, to jest k věcem

Více

Strategie a praktiky slaďování rodinných a pracovních rolí. Kamila Svobodová

Strategie a praktiky slaďování rodinných a pracovních rolí. Kamila Svobodová Strategie a praktiky slaďování rodinných a pracovních rolí Kamila Svobodová Zdroje dat: Muži a ženy v ČR: životní dráhy a mezigenerační vztahy (GGS - Generations and Gender Survey), 2005 10 006 respondentů

Více

Participace a spolupráce v rozvoji malých měst Jana Stachová a Daniel Čermák Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.

Participace a spolupráce v rozvoji malých měst Jana Stachová a Daniel Čermák Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Participace a spolupráce v rozvoji malých měst Jana Stachová a Daniel Čermák Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Úloha participace a spolupráce v rozvoji lokálním rozvoji Sociální faktory rozvoje regionů

Více

Svoboda vyznání v Listině. Program přednášky. Právní úprava JUDr. Tomáš Pezl pátek 13. dubna 2012

Svoboda vyznání v Listině. Program přednášky. Právní úprava JUDr. Tomáš Pezl pátek 13. dubna 2012 Svoboda vyznání v Listině JUDr. Tomáš Pezl pátek 13. dubna 2012 Program přednášky Svoboda náboženského vyznání Svobodný výkon náboženství Organizace církví a náboženských společností Další práva spojená

Více

PODPORA NAŠEHO ČLENSTVÍ V EVROPSKÉ UNII PROŠLA KRIZOVÝM

PODPORA NAŠEHO ČLENSTVÍ V EVROPSKÉ UNII PROŠLA KRIZOVÝM PODPORA NAŠEHO ČLENSTVÍ V EVROPSKÉ UNII PROŠLA KRIZOVÝM OBDOBÍM, NAPŘÍČ SOCIÁLNÍMI SKUPINAMI ZŮSTÁVAJÍ VELKÉ ROZDÍLY. Podpora Evropské unie se po odeznění ekonomické a migrační krize vrací na úroveň z

Více

Situace v krajích. Bleskový výzkum SC&C pro Českou televizi. Česká televize. Praha 1. dubna 2012

Situace v krajích. Bleskový výzkum SC&C pro Českou televizi. Česká televize. Praha 1. dubna 2012 1 Česká televize Situace v krajích Bleskový výzkum SC&C pro Českou televizi Praha 1. dubna 2012 SC & C spol. s r.o. Marketingový a sociologický výzkum Držitel certifikátu ISO 9001:2009 Člen ESOMAR a Hospodářské

Více

Analytická činnost nabídky a poptávky v oblasti vzdělávání dospělých. Dotazníkové šetření pro účastníky ověřování vzdělávacích programů

Analytická činnost nabídky a poptávky v oblasti vzdělávání dospělých. Dotazníkové šetření pro účastníky ověřování vzdělávacích programů Projekt Další vzdělávání pro Vás Analytická činnost nabídky a poptávky v oblasti vzdělávání dospělých Dotazníkové šetření pro účastníky ověřování vzdělávacích programů V únoru se uskutečnilo ověřování

Více

Postoje k transformaci ústavní péče. Eva Dragomirecká Katedra sociální práce FF UK 33. konference sociální psychiatrie

Postoje k transformaci ústavní péče. Eva Dragomirecká Katedra sociální práce FF UK 33. konference sociální psychiatrie Postoje k transformaci ústavní péče Eva Dragomirecká Katedra sociální práce FF UK 33. konference sociální psychiatrie 20.-22.11.2014, Přerov Postoje veřejnosti PŘÍNOS vypovídají o skutečných problémech,

Více

SAKRÁLNÍ KRAJINA ČESKÉHO VENKOVA

SAKRÁLNÍ KRAJINA ČESKÉHO VENKOVA Kamila Klingorová katedra sociální geografie a regionálního rozvoje Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze kamila.klingorova@natur.cuni.cz SAKRÁLNÍ KRAJINA ČESKÉHO VENKOVA k Náboženské symboly

Více

Nauč se dávat peníze stranou!

Nauč se dávat peníze stranou! 1 Nauč se dávat peníze stranou! 2 Prezentace pro Global Money Week České domácnosti nemyslí na horší časy Stanislav Hötzl vedoucí projektu Finanční vzdělávání ČSOB pro školy 3 Na začátku jsme si nechali

Více

Zdravé klima v zájmovém a neformálním vzdělávání. Prezentace výsledků výzkumu

Zdravé klima v zájmovém a neformálním vzdělávání. Prezentace výsledků výzkumu Zdravé klima v zájmovém a neformálním vzdělávání Prezentace výsledků výzkumu Výzkum - Zdravé klima v zájmovém a neformálním vzdělávání Národní institut dětí a mládeže ve spolupráci s Českou asociací streetwork,

Více

Kvalita života / Quality of life. Mgr. Nina Dvořáková KSGRR 2010 Komunitní studie lokalit

Kvalita života / Quality of life. Mgr. Nina Dvořáková KSGRR 2010 Komunitní studie lokalit Kvalita života / Quality of life Mgr. Nina Dvořáková KSGRR 2010 Komunitní studie lokalit KVALITA ŽIVOTA - synonyma Livability Well-being Sustainability Life satisfaction 2 Definice kvality života I Koncept

Více

Praha X. Vzorová analýza obsahující smyšlený obsah

Praha X. Vzorová analýza obsahující smyšlený obsah Praha X Vzorová analýza obsahující smyšlený obsah Společnost Praha X Obyvatelé Praha X Společnost Praha X / 2 Obyvatelé 29 000 obyvatel 2,2 % pražské populace 43,3 průměrný věk Společnost Praha X / 3 Přírůstek/úbytek

Více

Struktura dotazovaných v Slovensku, pro které připadá v úvahu, že budou (dále) pracovat v Rakousku:

Struktura dotazovaných v Slovensku, pro které připadá v úvahu, že budou (dále) pracovat v Rakousku: Struktura dotazovaných v Slovensku, pro které připadá v úvahu, že budou (dále) pracovat v Rakousku: % Pohlaví Stáří Rodinný stav Muž Žena do let - let - let - let - let od let svobodný / svobodná ženatý

Více

Struktura dotazovaných v Česku, pro které připadá v úvahu, že budou (dále) pracovat v Rakousku:

Struktura dotazovaných v Česku, pro které připadá v úvahu, že budou (dále) pracovat v Rakousku: Struktura dotazovaných v Česku, pro které připadá v úvahu, že budou (dále) pracovat v Rakousku: % Pohlaví Stáří Rodinný stav Muž Žena do let - 5 let - 5 let - 55 let 5-5 let od let svobodný / svobodná

Více

KOOPERACE podpora dalšího profesního vzdělávání

KOOPERACE podpora dalšího profesního vzdělávání KOOPERACE podpora dalšího profesního vzdělávání Regionální komunikační a informační workshopy, září-listopad 2015 CÍLE DNEŠNÍHO SETKÁNÍ 1. INFORMACE O PROJEKTU KOOPERACE A JEHO VÝSTUPECH 2. PŘEDSTAVENÍ

Více

Půjčovat si peníze nebo pořizovat věci na dluh je. vždy rizikem. půjčovat si peníze nebo pořizovat věci na dluh je v dnešní době přirozenou

Půjčovat si peníze nebo pořizovat věci na dluh je. vždy rizikem. půjčovat si peníze nebo pořizovat věci na dluh je v dnešní době přirozenou TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 86 840 19 E-mail: jana.novakova@soc.cas.cz Názory obyvatel na přijatelnost půjček leden 014

Více

Program přednášky. Právní úprava Svoboda vyznání v Listině

Program přednášky. Právní úprava Svoboda vyznání v Listině Svoboda vyznání v Listině JUDr. Tomáš Pezl pátek 15. března 2013 Program přednášky Svoboda náboženského vyznání Svobodný výkon náboženství Organizace církví a náboženských společností Další práva spojená

Více

Analytická činnost nabídky a poptávky v oblasti vzdělávání dospělých. Dotazníkové šetření pro účastníky ověřování vzdělávacích programů

Analytická činnost nabídky a poptávky v oblasti vzdělávání dospělých. Dotazníkové šetření pro účastníky ověřování vzdělávacích programů Projekt Další vzdělávání pro Vás Analytická činnost nabídky a poptávky v oblasti vzdělávání dospělých Dotazníkové šetření pro účastníky ověřování vzdělávacích programů V březnu uskutečnila Střední škola

Více

Proměny příměstského venkova a venkovské každodennosti

Proměny příměstského venkova a venkovské každodennosti Proměny příměstského venkova a venkovské každodennosti od konce druhé světové války po současnost Helena Kubátová, Katedra sociologie, andragogiky a kulturní antropologie Filozofické fakulty UP v Olomouci

Více

RETROSPEKTIVA A PERSPEKTIVA INSTITUCÍ PRO DĚTI DO TŘÍ LET

RETROSPEKTIVA A PERSPEKTIVA INSTITUCÍ PRO DĚTI DO TŘÍ LET RETROSPEKTIVA A PERSPEKTIVA INSTITUCÍ PRO DĚTI DO TŘÍ LET Mgr. Hana Splavcová (NÚV) PhDr. Jana Kropáčková, Ph.D. (PedF UK) Praha, 7. října 2016 Anotace Příspěvek se zabývá problematikou vzdělávání dětí

Více

Tisková konference 2011 Praha, 2.6. 2011. ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz

Tisková konference 2011 Praha, 2.6. 2011. ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Tisková konference 2011 Praha, 2.6. 2011 MOŽNOSTI SLAĎOVÁNÍ PRACOVNÍHO A RODINNÉHO ŽIVOTA V ČESKÉ REPUBLICE Obsah prezentace Zdroje dat, základní popis VŠPS Popis základních domácnostních ukazatelů a participace

Více

Zpráva o zájemci o pěstounství. Část E Hodnocení způsobilosti

Zpráva o zájemci o pěstounství. Část E Hodnocení způsobilosti Zpráva o zájemci o pěstounství Tento materiál vznikl v Amalthea o. s. z podkladů organizace British Association for Adoption & Fostering (2008) v rámci spolupráce s Pardubickým krajem, Nadací LUMOS, Centrem

Více

Přeshraniční vlivy působící na místní společenství českého pohraničí

Přeshraniční vlivy působící na místní společenství českého pohraničí Přeshraniční vlivy působící na místní společenství českého pohraničí Výzkum byl realizován na katedře sociální práce v letech 2005-2007, byl dotován z prostředků Ministerstva práce a sociálních věcí ČR

Více

Česká rodina a domácnost z pohledu Sčítání lidu, domů a bytů

Česká rodina a domácnost z pohledu Sčítání lidu, domů a bytů Česká rodina a domácnost z pohledu Sčítání lidu, domů a bytů Jitka Langhamrová,Vysoká škola ekonomická, Praha Téma rodina a domácnost je velice často diskutované. Je velké množství možností, jak na rodinu

Více

ÚLOHA SPIRITUALITY V KVALITĚ ŽIVOTA A ŽIVOTNÍ SPOKOJENOSTI U MLADÝCH LIDÍ

ÚLOHA SPIRITUALITY V KVALITĚ ŽIVOTA A ŽIVOTNÍ SPOKOJENOSTI U MLADÝCH LIDÍ ÚLOHA SPIRITUALITY V KVALITĚ ŽIVOTA A ŽIVOTNÍ SPOKOJENOSTI U MLADÝCH LIDÍ Irena OCETKOVÁ Hlavní výzkumné otázky 1. Existuje souvislost úrovně spirituality a kvality života, projevované v pocitu subjektivní

Více

Koncepce rozvoje školy

Koncepce rozvoje školy Střední škola technická a ekonomická Brno, Olomoucká, příspěvková organizace Příručka kvality - příloha č. 7.51 ON_35/01092016 Verze: 1.0 Počet stran: 4 Počet příloh: 0 Koncepce rozvoje školy Dokument

Více

OD ZÁVISLOSTI K SAMOSTATNOSTI

OD ZÁVISLOSTI K SAMOSTATNOSTI OD ZÁVISLOSTI K SAMOSTATNOSTI Zkušenosti z Poradenského centra SPMP ČR SAMOSTATNOST Samostatnost v dovednostech, sebeobsluha hygiena, oblékání, jídlo atd. limity potřebují vždy určitou míru podpory a péče

Více

2. Kvalita pracovní síly

2. Kvalita pracovní síly 2. Kvalita pracovní síly Kvalita pracovní síly = vzdělání a kvalifikace Úkolem první části této práce bylo ukázat, jak velká je pracovní síla v Jihomoravském kraji či jak se její velikost změnila. Cílem

Více

Česká republika po roce Mgr. Martin Klapetek, Ph.D. Kfi TF JU

Česká republika po roce Mgr. Martin Klapetek, Ph.D. Kfi TF JU Česká republika po roce 1989 Mgr. Martin Klapetek, Ph.D. Kfi TF JU Revoluce v roce 1989 Nové vymezení vztahu vůči náboženství Bude mít nový politický řád morální rozměr? Náboženství = tradiční skupiny

Více

Technické parametry výzkumu

Technické parametry výzkumu TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: jiri.vinopal@soc.cas.cz K některým aspektům výběru piva českými konzumenty

Více

Jednodětnost v České republice. Hana Hašková, Radka Dudová, Kristýna Pospíšilová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.

Jednodětnost v České republice. Hana Hašková, Radka Dudová, Kristýna Pospíšilová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jednodětnost v České republice Hana Hašková, Radka Dudová, Kristýna Pospíšilová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Proč studovat jednodětnost v ČR? reprodukční chování jedináčci: ve střední a východní Evropě

Více

INKLUZIVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ A SOCIÁLNÍ PODPORA V PŘEKONÁVÁNÍ NEROVNOSTÍ VE SPOLEČNOSTI (ISOTIS)

INKLUZIVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ A SOCIÁLNÍ PODPORA V PŘEKONÁVÁNÍ NEROVNOSTÍ VE SPOLEČNOSTI (ISOTIS) INKLUZIVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ A SOCIÁLNÍ PODPORA V PŘEKONÁVÁNÍ NEROVNOSTÍ VE SPOLEČNOSTI (ISOTIS) MGR. JANA OBROVSKÁ, PH.D. INSTITUT VÝZKUMU INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, PEDAGOGICKÁ FAKULTA, MASARYKOVA UNIVERZITA

Více

Pivo a pohostinská zařízení v české společnosti v roce 2016

Pivo a pohostinská zařízení v české společnosti v roce 2016 Pivo a pohostinská zařízení v české společnosti v roce 2016 Tisková konference Českého svazu pivovarů a sladoven a Centra pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu AV ČR, v.v.i. 23. listopad 2016

Více

SHRNUTÍ DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ PRO RODINNÉ PŘÍSLUŠNÍKY UŽIVATELŮ SLUŽEB ÚTVARU SLUŽEB SOCIÁLNÍ PÉČE A ÚTVARU HOSPICOVÝCH A

SHRNUTÍ DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ PRO RODINNÉ PŘÍSLUŠNÍKY UŽIVATELŮ SLUŽEB ÚTVARU SLUŽEB SOCIÁLNÍ PÉČE A ÚTVARU HOSPICOVÝCH A CHARITA OSTRAVA Kořenského 17 703 00 Ostrava-Vítkovice SHRNUTÍ DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ PRO RODINNÉ PŘÍSLUŠNÍKY UŽIVATELŮ SLUŽEB ÚTVARU SLUŽEB SOCIÁLNÍ PÉČE A ÚTVARU HOSPICOVÝCH A PEČOVATELSKÝCH SLUŽEB CHARITY

Více

Školní rok v nevědomosti?

Školní rok v nevědomosti? Začíná školní rok Školní rok v nevědomosti? Před začátkem nového školního roku provedla společnost SC&C krátký výzkum, který testuje míru souhlasu české veřejnosti s výroky, které komentují ať už realizované,

Více

Názory obyvatel na výdaje státu v různých oblastech sociální politiky

Názory obyvatel na výdaje státu v různých oblastech sociální politiky TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 80 129 E-mail: paulina.tabery@soc.cas.cz Názory obyvatel na výdaje státu v různých oblastech

Více

Příloha č. 1 Průvodní dopis a dotazník A ) průvodní dopis RODINNÉ KONSTELACE ŘEDITELŮ ŠKOL- VÝZKUM

Příloha č. 1 Průvodní dopis a dotazník A ) průvodní dopis RODINNÉ KONSTELACE ŘEDITELŮ ŠKOL- VÝZKUM Přílohy Příloha č. 1 Průvodní dopis a dotazník A ) průvodní dopis RODINNÉ KONSTELACE ŘEDITELŮ ŠKOL- VÝZKUM Vážená paní ředitelko, pa řediteli, jmenuji se Iva Bartošková, jsem speciálním pedagogem ve Vězeňské

Více

Proměna participace v rodině v souvislosti s odchodem do důchodu Marcela Petrová Kafková Fakulta sociálních studií Masarykova univerzita

Proměna participace v rodině v souvislosti s odchodem do důchodu Marcela Petrová Kafková Fakulta sociálních studií Masarykova univerzita Proměna participace v rodině v souvislosti s odchodem do důchodu Marcela Petrová Kafková Fakulta sociálních studií Masarykova univerzita kfkv@seznam.cz Stárnutí a rodina Participace v rodině jako důležitá

Více

Postoje občanů k prezidentskému úřadu - březen 2013

Postoje občanů k prezidentskému úřadu - březen 2013 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: martin.durdovic@soc.cas.cz Postoje občanů k prezidentskému úřadu - Technické

Více

PRŮMSTAV. Slaďování profesního a soukromého života

PRŮMSTAV. Slaďování profesního a soukromého života PRŮMSTAV Slaďování profesního a soukromého života PRŮMSTAV (www.prumstav.cz) 2 PRŮMSTAV: Naši zaměstnanci POHLAVÍ PŮVOD, NÁRODNOST SEXUÁLNÍ ORIENTACE VĚK HENDIKEP NÁBOŽENSTVÍ ROVNOVÁHA MEZI PRACOVNÍM A

Více

Závěrečná konference Politiky péče o děti a seniory v měnící se společnosti: zkušenosti z České republiky a Norska

Závěrečná konference Politiky péče o děti a seniory v měnící se společnosti: zkušenosti z České republiky a Norska Závěrečná konference Politiky péče o děti a seniory v měnící se společnosti: zkušenosti z České republiky a Norska Blanka Plasová Kateřina Kubalčíková Strategie rodin i jednotlivců s potřebou zajištění

Více

Občané o hospodářské situaci ČR a o životní úrovni svých domácností listopad 2015

Občané o hospodářské situaci ČR a o životní úrovni svých domácností listopad 2015 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 129 E-mail: jarmila.pilecka@soc.cas.cz Občané o hospodářské situaci ČR a o životní úrovni

Více

Příloha č. 1 Mezinárodní klasifikace neziskových organizací ICNPO. Kultura a umění Sport Rekreační činnosti 2

Příloha č. 1 Mezinárodní klasifikace neziskových organizací ICNPO. Kultura a umění Sport Rekreační činnosti 2 Příloha č. 1 Mezinárodní klasifikace neziskových organizací ICNPO Název oblasti Název podoblasti 1 Kultura, sport a volný čas Kultura a umění Sport Rekreační činnosti 2 Základní vzdělávání Vzdělávání a

Více

DOTAZNÍK PRO ŽADATELE O OSVOJENÍ DÍTĚTE

DOTAZNÍK PRO ŽADATELE O OSVOJENÍ DÍTĚTE ČÁST A DOTAZNÍK PRO ŽADATELE O OSVOJENÍ DÍTĚTE I OSOBNÍ ÚDAJE Jméno a příjmení: Datum a místo narození: Bydliště: Státní příslušnost: Stav: Číslo občanského průkazu (pasu): rozená: rodné číslo: národnost:

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Mgr. Jana Tomkovičová Tematický celek Člověk a právo Cílová skupina 3. ročník SŠ s maturitní zkouškou Anotace Pracovní list je zaměřen na rodinné vztahy. V úvodní části si žáci zopakují znalosti

Více

VY_32_INOVACE_03_02_13

VY_32_INOVACE_03_02_13 Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_02_13 Výchova ke zdraví - Rodičovství Číslo projektu Klíčová aktivita CZ.1.07/1.4.00/21.3185 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zařazení

Více

Žena a muž v rodině a trhu práce. XXXIX konference České demografické společnosti Praha 27. května 2009

Žena a muž v rodině a trhu práce. XXXIX konference České demografické společnosti Praha 27. května 2009 Žena a muž v rodině a trhu práce XXXIX konference České demografické společnosti Praha 27. května 2009 1 Ludmila Fialová: Proměna funkcí rodiny v historické perspektivě 2 Úvod: Rodina je obecně považována

Více

3. Domácnosti a bydlení seniorů

3. Domácnosti a bydlení seniorů 3. Domácnosti a bydlení seniorů Podle výsledků sčítání lidu, domů a bytů 211 existovalo v Kraji Vysočina téměř třiapadesát tisíc hospodařících í seniorů s bezmála devadesáti tisíci členy. Jinými slovy,

Více

Občané o Lisabonské smlouvě

Občané o Lisabonské smlouvě TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel./fax: 286 840 29 E-mail: paulina.tabery@soc.cas.cz Občané o Lisabonské smlouvě Technické parametry

Více

SMYSLUPLNOST AUTOEVALUACE ŠKOLY OČIMA ČESKÝCH ŘEDITELŮ A UČITELŮ. Mgr. Lucie Procházková Manažerka pro výzkum a analýzy projektu Cesta ke kvalitě

SMYSLUPLNOST AUTOEVALUACE ŠKOLY OČIMA ČESKÝCH ŘEDITELŮ A UČITELŮ. Mgr. Lucie Procházková Manažerka pro výzkum a analýzy projektu Cesta ke kvalitě CESTA KE KVALITĚ SMYSLUPLNOST AUTOEVALUACE ŠKOLY OČIMA ČESKÝCH ŘEDITELŮ A UČITELŮ Mgr. Lucie Procházková Manažerka pro výzkum a analýzy projektu Cesta ke kvalitě Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské

Více

PERSPEKTIVY MLADÉ GENERACE PŘI ZAKLÁDÁNÍ RODINY

PERSPEKTIVY MLADÉ GENERACE PŘI ZAKLÁDÁNÍ RODINY PERSPEKTIVY MLADÉ GENERACE PŘI ZAKLÁDÁNÍ RODINY Ondřej Nývlt Tisková konference, 7. 5. 2014, ČSÚ Praha ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz 1 Zdroje dat Výběrová šetření

Více

Tolerance k vybraným skupinám obyvatel březen 2018

Tolerance k vybraným skupinám obyvatel březen 2018 Tisková zpráva Tolerance k vybraným skupinám obyvatel březen 2018 Nejnižší tolerance je k lidem drogově závislým, za sousedy by je nechtělo mít devět desetin dotázaných. Dalšími odmítnutými jsou lidé závislí

Více

Světové šetření o zdraví (13. díl) Cíle zdravotnictví a sociální kapitál

Světové šetření o zdraví (13. díl) Cíle zdravotnictví a sociální kapitál Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 28.6.2004 41 Světové šetření o zdraví (13. díl) Cíle zdravotnictví a sociální kapitál Tato aktuální informace se zabývá

Více

Co je sociální politika

Co je sociální politika 1 Co je sociální politika 1. Základní charakteristika základní pojmy 1.1 Sociální politika jako vědní (teoretická) disciplína Analýza procesů tvorby a realizace politik týkajících se vztahů občanů a sociálněekonomických

Více

Neúplné rodiny žena jako zaměstnankyně nebo pečovatelka?

Neúplné rodiny žena jako zaměstnankyně nebo pečovatelka? Neúplné rodiny žena jako zaměstnankyně nebo pečovatelka? Možnosti rodin a přístupy rodinných politik Anna Šťastná Neúplné rodiny V průběhu celé historie; v minulosti tvořily významný podíl v rámci rodinných

Více

Venkov 2011 Workshop B: Venkov, tradice, rodina

Venkov 2011 Workshop B: Venkov, tradice, rodina Národní konference Venkov 2011 Workshop B: Venkov, tradice, rodina Workshop B Venkov, tradice, rodina Václav Pošmurný Bohuslava Zemanová Pondělí 14. 11. 2011 Počet účastníků workshopu > 40 Počet panelistů

Více

Zmapování nových sociálních rizik z pohledu procesu komunitního plánování na území ORP Blansko

Zmapování nových sociálních rizik z pohledu procesu komunitního plánování na území ORP Blansko Bc. Iveta Čípková Komunitní plánování v Blansku od roku 2007 Zpracované a schválené dokumenty: I. Komunitní plán sociálních služeb 2007-2008 II. Komunitní plán sociálních služeb 2009-2011 Akční plán pro

Více

Důchodová reforma a rodinná politika

Důchodová reforma a rodinná politika Důchodová reforma a rodinná politika Martin POTŮČEK Vedoucí Centra pro sociální a ekonomické strategie Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Praha Předseda Odborné komise pro důchodovou reformu Konference

Více

Aleš Binar, Ph.D. MODERNÍ OBČANSKÁ SPOLEČNOST. Rozšiřující studijní text k předmětu Vybrané kapitoly světových a českých dějin (VKD)

Aleš Binar, Ph.D. MODERNÍ OBČANSKÁ SPOLEČNOST. Rozšiřující studijní text k předmětu Vybrané kapitoly světových a českých dějin (VKD) Aleš Binar, Ph.D. MODERNÍ OBČANSKÁ SPOLEČNOST Rozšiřující studijní text k předmětu Vybrané kapitoly světových a českých dějin (VKD) Vznik moderní občanské společnosti Předmětem zájmu VKD je vývoj moderní

Více

Zpracoval: Ondřej Malina Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.:

Zpracoval: Ondřej Malina Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: Tisková zpráva Postoje obyvatel České republiky k politickým stranám září 216 Majorita obyvatel České republiky si myslí, že se o ně politické strany zajímají pouze v době voleb. Mladí lidé ve věku 15

Více

Víra a sekularizace VY_32_INOVACE_BEN38

Víra a sekularizace VY_32_INOVACE_BEN38 Víra a sekularizace M g r. A L E N A B E N D O V Á, 2 0 1 2 Víra Je celková důvěra v nějakou osobu, instituci nebo nauku. Můžeme také mluvit o důvěře např. v poznatky nebo vzpomínky, v to, že nás neklamou

Více

ČTEME? Obyvatelé České republiky a jejich vztah ke knize. Jiří Trávníček

ČTEME? Obyvatelé České republiky a jejich vztah ke knize. Jiří Trávníček ČTEME? Obyvatelé České republiky a jejich vztah ke knize Jiří Trávníček Čteme? 1. reprezentativní šetření zaměřené na čtení v ČR (předchozí výzkumy problematické z pohledu výzkumného vzorku apod.) podpora

Více

Tolerance k vybraným skupinám obyvatel březen 2017

Tolerance k vybraným skupinám obyvatel březen 2017 Tisková zpráva Tolerance k vybraným skupinám obyvatel březen 2017 Nejnižší tolerance je k lidem drogově závislým, za sousedy by je nechtělo mít devět desetin dotázaných. Dalšími odmítnutými jsou lidé závislí

Více

Angažovanost občanů a zájem o politiku - únor 2016

Angažovanost občanů a zájem o politiku - únor 2016 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 26 29 E-mail: jarmila.pilecka@soc.cas.cz Angažovanost občanů a zájem o politiku - únor 206 Technické

Více

Tolerance k vybraným skupinám obyvatel březen 2019

Tolerance k vybraným skupinám obyvatel březen 2019 Tisková zpráva Tolerance k vybraným skupinám obyvatel březen 2019 Nejnižší tolerance je k lidem drogově závislým, za sousedy by je nechtělo 86 % dotázaných. Dalšími nejčastěji odmítanými jsou lidé závislí

Více

Desatero problémů Litoměřic sociologická studie mezi obyvateli Litoměřic. strana 1

Desatero problémů Litoměřic sociologická studie mezi obyvateli Litoměřic. strana 1 Desatero problémů Litoměřic sociologická studie mezi obyvateli Litoměřic strana 1 OBSAH A METODICKÝ ÚVOD B ZÁKLADNÍ PARAMETRY STUDIE C ZÁKLADNÍ VÝSLEDKY D VÝSLEDKY PO SOCIODEMO SKUPINÁCH E SUMMARY strana

Více

Využití indikátorů při hodnocení spravedlivosti vzdělávacích systémů

Využití indikátorů při hodnocení spravedlivosti vzdělávacích systémů Využití indikátorů při hodnocení spravedlivosti vzdělávacích systémů Cyklus přednášek: Podněty pro pedagogický výzkum PdF MUNI v Brně, 13. 5. 2008 David Greger PedF UK v Praze Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání

Více

Koncepce rozvoje školy

Koncepce rozvoje školy Střední škola technická a ekonomická, Brno, Olomoucká 61 Příručka kvality - příloha č. 7.51 ON_35/01022014 Verze: 2.0 Počet stran: 4 Počet příloh: 0 Koncepce rozvoje školy Dokument v listinné podobě je

Více

Program obnovy rodiny a komunitní role knihoven

Program obnovy rodiny a komunitní role knihoven Program obnovy rodiny a komunitní role knihoven Seminář Komunální informatorium- aneb rodina a venkov Novosedly nad Nežárkou, 11. 12. 7. 2013 Mgr. Zuzana Ježková, Národní knihovna ČR Veřejné knihovny

Více

Češi, Internet (kyberprostor?), bezpečnost

Češi, Internet (kyberprostor?), bezpečnost Češi, Internet (kyberprostor?), bezpečnost Europen 2008 (Rožmberk n. Vltavou) 19.5. 2008 Petr Soukup FSV UK Struktura prezentace Představení použitých výzkumů Internetová populace v ČR-užívání vs. neužívání

Více

Postoje k mezinárodní migraci a individuální vztahy s migranty nejsou vždy shodné

Postoje k mezinárodní migraci a individuální vztahy s migranty nejsou vždy shodné Postoje k mezinárodní migraci a individuální vztahy s migranty nejsou vždy shodné Dita Čermáková, Yana Leontiyeva Praha, 1. 3. 2. 2017 Postoje k migrantům versus migraci jako fenoménu Brewer a Miller (1984):

Více

Dostupnost bydlení a demografické chování analýza regionálních rozdílů a jejich vývoje v čase

Dostupnost bydlení a demografické chování analýza regionálních rozdílů a jejich vývoje v čase analýza regionálních rozdílů a jejich vývoje v čase Tomáš Kostelecký, Jana Vobecká tomas.kostelecky@soc.cas.cz jana.vobecka@soc.cas.cz Oddělení lokální a regionální studia, tým socioekonomie bydlení Struktura

Více