MATYŠČÁKOVÁ, Petra. Design digitálního budíku s rádiem. Brno, VUT-FSI., 2007, 38 s.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MATYŠČÁKOVÁ, Petra. Design digitálního budíku s rádiem. Brno, VUT-FSI., 2007, 38 s."

Transkript

1 Abstrakt Hlavní náplní této bakalářské práce je vytvořit invenčním způsobem Design digitálního budíku s rádiem. Záměrem je posunout tento objekt z oblasti funkční do oblasti, kde dosáhne vysokých estetických a ergonomických hodnot. Klíčová slova: Budík, digitální, rádio, design MATYŠČÁKOVÁ, Petra. Design digitálního budíku s rádiem. Brno, VUT-FSI., 2007, 38 s. Abstract The main idea of this bachelor thesis is to design a radio alarm clock by invention way. The goal is to move this object from function sphere to sphere of aesthetic and ergonomic values. Keywords: Clock, digital, radio, design MATYŠČÁKOVÁ, Petra. Design of radio alarm clock. Brno, VUT-FSI., 2007, 38 s.

2

3 Prohlašuji, že jsem tuto bakalářskou práci vypracovala samostatně s použitím zdrojů, které uvádím v seznamu. V Brně dne 17. května 2007 Petra Matyščáková

4

5 11 Obsah 1. Historická analýza HISTORICKÁ ANALÝZA - ÚVOD POČÁTKY MĚŘENÍ ČASU MECHANICKÉ OBDOBÍ ELEKTRONICKÉ OBDOBÍ Technická analýza TECHNICKÁ ANALÝZA - ÚVOD ELEKTRONICKÉ (QUARTZOVÉ) STROJKY Elektronické (quartzové) hodinky uvnitř MECHANICKÉ STROJKY Mechanické hodinky uvnitř DIGITÁLNÍ HODINKY ANALOGOVÉ HODINKY PRINCIP RÁDIA Designérská analýza DESIGNÉRSKÁ ANALÝZA Průvodní zpráva PRŮVODNÍ ZPRÁVA - ÚVOD VARIANTNÍ NÁVRHY Varianta Varianta Varianta Varianta Varianta KONEČNÁ VERZE Ergonomické řešení Tvarové (kompoziční) řešení Barevné řešení Grafické řešení displeje Návod k obsluze Technické řešení Závěr Seznam příloh NÁHLEDY PLAKÁTŮ...35

6 PREZENTAČNÍ CD MODEL Literatura a zdroje Seznam obrázků... 37

7 13 Úvod Tato bakalářská práce si dává za cíl vytvořit originální a nadčasový předmět. Hlavním záměrem je odpoutat se od stávajících typů budíků útočících na uživatele svým přetechnizovaným množstvím funkcí a až příliš praktickým vzhledem. Funkce zdaleka a mnohdy až zbytečně přesahují požadavky uživatelů a příliš praktický vzhled tento objekt staví do pozadí. Požadavkem je nejen vytvořit budík, ale i estetický objekt, který bude mít své čestné místo, bude vypovídat o vkusu majitele, bude ladit s okolním interiérem a onen interiér bude doplňovat stejně jako obrazy, okrasné křišťálové mísy a vázy.

8 14 1. Historická analýza 1.1. Historická analýza - úvod Pro moderního člověka je čas pojem, který je v jeho životě natolik běžný, že si těžko uvědomí, jak důležitý pro něj je a jak těžko by se obešel bez jeho bližšího určení. Jak snadné je odhrnout rukáv košile, vytáhnout mobilní telefon z kapsi či spočítat počet úderů odbíjejících hodin věže a určit si momentální čas. Ale málokterý člověk si uvědomuje, jak dlouhou a zajímavou cestu vedli lidé, kteří teprve museli přijít na onen systém, počítat dny a noci, sledovat hvězdy a vymýšlet důmyslné mechanismy než dospěli na úroveň, kterou můžeme nazvat současnou. Čas byl pravděpodobně tím prvním a nejdůležitějším, co člověk potřeboval měřit. V pravěké době vystačil s pozorováním střídání dne a noci a ročních období, ale s nastoupením vyspělých civilizací v období před lety nastala potřeba přesnějšího dělení času než na dny. Rozvoj zemědělství, stavebnictví a dalších oblastí lidské činnosti vyžadoval složitější organizaci ve společnosti, k jejíž bezproblémovému chodu bylo potřeba relativně spolehlivé měření času přístrojem nazývaným hodiny Počátky měření času Lze přirozeně očekávat, že první hodiny byly sluneční. V nejprimitivnějším provedení to mohl být svislý kůl upevněný v zemi. Řada myslitelů starověkého Řecka dovedla sluneční hodiny k takové dokonalosti, že mohli odečítat čas s minutovou přesností. Na tehdejší dobu velmi složité sluneční hodiny představovaly obrovské megalitické stavby, umožňující například zjistit okamžik slunovratu. Sluneční hodiny měly také jednu podstatnou nevýhodu neukazovaly čas, když bylo zataženo a v noci. V přenosném provedení nastal problém podle jejich provedení buď s jejich orientací na sever nebo se závislostí na zeměpisné šířce. Proto byla v různých historických obdobích konstruována řada hodin fungujících na jiných principech. Často se využívalo nějakého rovnoměrně plynoucího děje jako tekoucí vody, sypajícího se písku nebo hořící svíčky, stačilo přidat stupnici a fungující hodiny nezávislé na Slunci byly na světě Mechanické období Velký pokrok v přesnosti nastal v období, které bychom z hlediska konstrukce hodin mohli nazvat mechanickým. Ozubená kola byla sice používána již asi 300 let před naším letopočtem, ale pro potřeby hodin bylo potřeba mnohem lepších a tvrdších materiálů. Za prvního předchůdce hodin je pokládán stroj se závažím a bicím zařízením Gerberta z Aurillacu (asi ), sestrojený kolem roku 970.

9 15 K postupnému uplatnění a rozšíření hodin však došlo až asi o 300 let později. Koncem 14. a začátkem 15. století již hodiny zdobily věže po celé Evropě. Během 15. století byla vyřešena otázka zmenšování takových hodin na velikost vhodnou pro jejich použití v místnosti, následující století pak přineslo vynález hodin kapesních. Nevýhodou mechanických hodin, jejichž přesný chod byl odvozen z periody kmitů kyvadla, byla závislost na gravitačním zrychlení a tudíž na geografické poloze. V polovině 17. století sice sestrojil Christian Huygens kyvadlové hodiny s vláskem a setrvačníkem, které na pevnině již ukazovaly čas velmi přesně, ale při pohybu lodě docházelo přesto k značným odchylkám od rovnoměrného chodu. Potřeba hodin pro námořní navigaci, přesně jdoucích i na pohybující se lodi, byla tak naléhavá, že anglická vláda vypsala za vyřešení tohoto problému na tehdejší dobu velmi vysokou odměnu liber. Získal ji v roce 1759 Angličan John Harrison za svůj chronometr. Ve čtyřicátých letech 19. století již kapesní hodinky dostaly známou plochou podobu, s natahovacím kolečkem na jejich obvodu Elektronické období Poslední dějství v konstrukci hodin spadá do období elektronického. Tím je vynález křemenných hodin ve třicátých letech 20. století. Úlohu kyvadla či nepokoje převzala křemenná destička s piezoelektrickými vlastnostmi, tvořící spolu s příslušnými elektronickými obvody elektromechanický oscilátor. Setkává se s nimi dnes prakticky každý, protože jsou součástí naprosté většiny dnešních náramkových hodinek, jsou uvnitř každého počítače a mnoha dalších elektronických zařízení. Jsou přesnější, dnes výrobně jednodušší a tudíž levnější, než hodiny mechanické, které jsou však stále rovněž používané. Je to například známý klasický kovový budík.

10 16 2. Technická analýza 2.1. Technická analýza - úvod Z hlediska objemu dnes tvoří elektronické, baterií poháněné hodinky, především analogového typu téměř 90% výroby průmyslu. Mechanické výrobky představují 10%, ale jejich význam pro vývoz je zásadní, protože tyto hodinky svou hodnotou představují více než 45% vývozu švýcarských hodinek. Digitální x analogové jsou termíny pro vyjádření zobrazení času. Pojmy mechanické a quartzové, případně elektronické jsou termíny pro vyjádření pohonu, resp. strojku. Proto hodinky, zobrazující čas číslem (je jedno zda elektronicky či na kolečku z papíru) jsou hodinky digitální a hodinky, které čas zobrazují ručkami (opět jedno, zda jsou ručky platinové či vytvořené obrazem na displeji) jsou hodinky analogové. Z pohledu strojku pak jde o to, co jej pohání, pokud je to (zpravidla) elektrická energie, jde o quartzové hodinky, pokud pohon zajišťuje mechanika, tedy pružina, jde o hodinky mechanické Elektronické (quartzové) strojky Jde o strojky, kde veškerou práci vykonává elektromotorek posouvající ručičky a energii mu dodává externí zdroj, například (a zpravidla) baterka, v řidších případech solární energie, teplo ruky nebo pohyb. Čas určuje křemenný oscilátor, který převádí energii dodávanou baterií na elektrické kmity. Quartzové strojky jsou doménou nejlevnějších hodinek a vcelku na nich není co pokazit, přesné jsou dostatečně. Miniaturní baterie vydrží několik let. U analogových quartzových hodinek je srdcem hodinek integrovaný obvod s velkým počtem elektronických dílů umístěných společně na desce velké jen několik mm2. Quartzové hodinky jsou mimořádně přesné díky vysoké frekvenci kmitů (32 khz); jejich roční odchylka činí pouze jednu minutu ročně, což je méně než sekunda denně. V tomto oboru existují dva hlavní druhy výrobků: 1. Hodinky s analogovým displejem (s ručkami), 2. Hodinky s digitálním displejem; které jsou vybavené displejem z tekutých krystalů, který dostává impulsy potřebné pro zobrazení času přímo z integrovaného obvodu. Mechanický přenos neexistuje.

11 Elektronické (quartzové) hodinky uvnitř 1. Baterie dodávající energii 2. Integrovaný obvod ovládající křemenný krystal a krokový motor 3. Oscilující krystal dělící čas 4. Seřizovací zařízení, které reguluje kmitočet 5. Krokový motor převádějící elektrické impulsy na mechanický pohyb 6. Převodové soukolí aktivující hodinové, minutové a sekundové ručičky 7. Analogový nebo digitální displej Obr. 2.1 Elektronické hodiny uvnitř [1] Tyto dva typy výrobků se někdy kombinují dohromady, a tak vznikají hodinky s dvojím displejem, které jsou zvlášť užitečné pro měření krátkých časových intervalů Mechanické strojky Tradiční mechanické hodinky se vyrábějí asi ze 130 dílů namontovaných ve třech hlavních kompletech, a sice zdroj energie, regulační část a ciferník. U mechanického strojku je velká spousta koleček, které do chodu uvádí natažená pružina tím, jak se postupně rozbaluje. Podle toho, jak tuto pružinu uvádíme do smrštěného stavu, se hodinky dělí na strojky s ručním nátahem a na automatické strojky. U automatických strojků pružinu svinuje pohyb ruky. U obou typů strojků se však udává rezerva nátahu tedy to, jak dlouho hodinky vydrží bez natahování (u automatů sundané z ruky). Běžný je jeden až dva dny, ty nejlepší hodinky mývají až dva týdny, to jsou ale už spíše drahé výjimky. Hodinky jsou hotové, když se na hodinový stroj nasadí ciferník, ručky a uloží se do pouzdra.

12 Mechanické hodinky uvnitř 1. Pouzdro/hlavní péro dodávající energii, 2. Převody převádějící energii, 3. Krokové ústrojí, které rozděluje impulsy, 4. Setrvačka a vlásek, jejichž kyvy dělí čas, 5a. Natahovací hřídelík pro manuální natahování a nastavování, 5b. Kyvné závaží pro automatické natahování, 5. Převody aktivující hodinovou, minutovou a sekundovou ručičku. Obr. 2.2 Mechanické hodiny uvnitř [2] Nedávno vznikl kombinací těchto dvou technologií nový typ hodinového strojku, který funguje jako tradiční quartzový strojek, avšak svou energií získává stejným způsobem jako při samonátahu strojku (samonátahové hodinky s quartzovou přesností). Způsob fungování je jednoduchý, ale revoluční: kyvné závaží napíná hlavní péro, které uvolňuje a spouští mikrogenerátor převádějící mechanickou energii na elektrickou. Tato energie se potom akumuluje v kondensátoru. Systém funguje spíše jako tradiční quartzové hodinky, což znamená, že dodávku energie ovládá integrovaný obvod, který také vydává impulsy pro krokový motor Digitální hodinky Digitální hodinky jsou poháněny elektrickou energií z baterie a jejich přesnost zabezpečuje drobný krystal křemíku. Elektrická energie nutí krystal kmitat mnohotisíckrát za sekundu. Mikročip mění tento vysokofrekvenční signál na jiný, který můžeme vnímat zrakem na číslice. Ty se na displeji mění každou sekundu, a tak tyto hodinky ukazují čas velmi přesně. Obr. 2.3 Digitální hodiny [3] 2.5. Analogové hodinky U analogových hodin vnímáme zrakem čas pomocí ručiček, je jedno jestli jsou ručičky zobrazovány na displeji. Analogové hodinky můžou být jak mechanické tak i elektronické.

13 Princip rádia Přenášený zvuk se převádí na elektrické kmitočty nízkých frekvencí. Tento signál pro své nízké frekvence není schopen šíření na dálku elektromagnetickými vlnami, moduluje se tedy na kmitočty vyšších frekvencí, které se potom převádějí na elektromagnetické vlny pomocí vysílačů. Používají se dva základní druhy modulace: frekvenční (FM), kdy se v malém rozsahu mění kmitočet nosné vlny podle nízkofrekvenčního (NF) signálu a amplitudová, kdy se podle přenášeného NF signálu mění amplituda (velikost a tím intenzita) nosné vlny. V dnešní době jsou také pomocí družicového vysílání dostupná rádia které jsou přenášena přes družici a to ať klasickým analogovým způsobem pomocí FM modulace tak digitální rádia (ADR, DVB-S). Dle se rozvíjejí pozemní družicová rádia ať už podle standartu DAB nebo DVB-T. Území, na kterém má být možnost vysílání přijímat, je pokryto rozhlasovými vysílači. Na shodném území současně vysílá více rozhlasových stanic, je tedy nutné jednotlivým vysíláním přidělit různé kmitočty (frekvence) nosných vln. Přidělená frekvence se nazývá kmitočet, nebo také kanál a vzhledem k nutnosti koordinace a zamezení vzájemného rušení jsou kanály přidělovány centrální autoritou.

14 20 3. Designérská analýza 3.1. Designérská analýza Budíček, objekt, který by měl být stejně tak dobře krásný jako funkční. Je to první věc, kterou spatříme hned ráno po probuzení, přijdeme s ní do kontaktu a měla by na nás působit vcelku pozitivním dojmem. Jak estetickým, tak by nám měli samozřejmě i maximálně vyhovovat ovládací prvky a jejich umístění. V současné době jsou i obyčejné a finančně nenáročné budíčky velice dobře vybavené. Uživatel má čas řízený radiovým signálem, možnost nastavit si opakované buzení, podsvícený display a možnost zjištění si venkovní teploty, tlaku a třeba i aktuální počasí. Obr. 3.1 Tradiční analogový budík [4] Obe. 3.2 Digitální budík [5] Obr. 3.3 Tradiční analogový budík [6] V prodejnách hodin a budíků se setkáváme s jejich dvěma typy analogovými a digitálními. Když si ale povšimneme, velkou oblibu a větší prodejnost rozhodně získaly budíky digitální. Nelze jim upřít dokonalejší přesnost (díky řízení času pomocí radiového signálu) a samozřejmě i čitelnost displeje. Tyto budíčky jsou také lépe vybavené pokud jde o doplňkové funkce. Tyto funkce se výrobek od výrobku liší. Rozdílů si můžeme povšimnout převážně v závislosti hlavně na jeho ceně a prestižnosti jeho výrobce. Už i velice levné budíky obsahují základní vybavení, jako například opakované buzení, buzení rádiem, osvětlení displeje aj. U lepších tipů se setkáváme mimo jiné i se stupňovitou hlasitostí buzení, ukazatelem signálu, ukazatelem teploty v místnosti a venku, kalendářem a v neposlední řadě například i s projektorem času na stěnu. Pro tyto přednosti se digitální budíčky staly lepším prodejním materiálem a samozřejmě současně také vděčným objektem designérů. Tím pádem se ve stejnou dobu dostává design analogovým budíků očividně do pozadí. Rozhodně ale analogové budíčky nejsou ještě zdaleka pohřbeny a věřím, že hit digitálních budíků časem lehce poklesne a vytěsní je analogové budíky v oblíbeném retro stylu mající vždy zástup příznivců.

15 21 Při pohledu na současný design digitálních budíků je patrná snaha dát jim skutečně jednoduché a funkční tvary. Veliké oblibě se těší design budíků s tvary vyloženě geometrickými jako jsou krychle, kvádry aj. Obr. 3.4 Moderní design budíku [7] Obr. 3.5 Moderní design budíku [8] Pochopitelně se setkáváme i s tvary komplikovanějšími, které mají většinou i více různých funkcí, od kterých se odvíjí i tvar budíku. Takové budíky obsahují například i projektor promítající aktuální čas na zeď. Podobným funkcím musí být tedy tvar samozřejmě přizpůsoben. Obr. 3.6 Budík s projektorem času [9] Obr. 3.8 Moderní design budíku [10] Obr. 3.7 Moderní design budíku [11] Tvarování budíků a jejich barevnost jsou aspekty závisející na vkusu jednotlivců a jsou lišícíse od každého prodejce. Samotný spotřebitel má pak trh skoro až přesycený megalitickými a často až exotickými tvary budíků, které musí naprosto uspokojit každého. Ovšem ať je tvar jakýkoliv, všechny navržené budíky spojují prvky, které nelze vytěsnit, ba naopak, jsou to prvky, které daný druh zboží musí nekompromisně splňovat. Design musí korespondovat s potřebami uživatelů. U budíčků

16 22 je potřeba počítat s širokým věkovým okruhem uživatelů a co nejvíce vyjít vstříc všem. Proto je nutné navrhovat veliké displeje pro dobrou čitelnost času, rozmístit tlačítka tak, aby vybízeli ke své funkci. Samozřejmě je potřeba, aby se design poučil již ze zaběhlých modelů a vytáhl z minulosti už vyzkoušené a zaběhlé funkce. V této kategorii zboží je takovou léty ověřenou funkcí, a všemi známou, tlačítko pro vypínání zvonění. Pokud se v budoucnu nesetkáme s přerušením zvonění pomocí například hlasového vypnutí, budeme muset stále navrhovat pro tuto funkci tlačítko. To je nejlépe logické umístit na nejvyšší a největší vodorovnou plochu objektu. Zde bude ospalý člověk vždy automaticky hledat ono tlačítko. Je nesmyslné umisťovat jej na jiné místo, protože pro uživatele se bude jevit schované, těžko jej bude hledat a s takovým designem výrobku nebude maximálně spokojen. I když se celkově bude jevit jako hezký objekt, tato funkce je natolik důležitá, že její špatné vyřešení může uživatele naprosto znechutit a tudíž i donutit obrátit se na jiného výrobce. Tyto zásady jistě platí pro všechny funkce a tlačítka a měly bychom se vyvarovat za každou cenu vymýšlet novoty, které konečný uživatel nepochopí a budou mu na obtíž. Barevné provedení je v současnosti velice volné a téměř každý budík můžeme koupit i v několika různých barevných variantách. Designéři mají k dispozici materiály nejrůznějších barev a vlastností, že i ten nejnáročnější spotřebitel musí najít budík objekt, který mu bude vyhovovat jak po technické tak i po estetické stránce.

17 23 4. Průvodní zpráva 4.1. Průvodní zpráva - úvod Cílem této bakalářské práce je vytvořit jednoduchý avšak originální budík. Toho jsem se snažila docílit volbou zajímavých materiálů a jejich kombinováním. Zaujmout by měl neobvyklou barevností, detaily a tvarem Variantní návrhy Varianta 1 Při navrhování tohoto typu budíku jsem stavěla na praktickém detailu, který vychází z přirozeného instinktu člověka. Při zvonění může člověk bezmyšlenkovitě sáhnout po budíčku, shora na něj zatlačit a zvonící signál bude přerušen tyčinkou, která zajede do těla budíku. Rozespalý člověk pak nemusí hledat žádná tlačítka, soustředit se na nějaké konkrétní místo a přesto zvonění velice snadno přeruší. Pro zavedení tohoto mechanismu bylo potřeba vytvořit jednoduchý tvar a použít jakousi páku. V tomto případě je nutné uvažovat velice pružný materiál, nebo ho v ohýbaném místě nahradit jednoduchou pružinou. Mechanismus je nenáročný a proto by ani výrobní náklady nebyly vysoké. Celý objekt působí jednoduše a geometricky. Barevné zpracování jsem pojala ve veselých pastelových barvách. Samozřejmě lze použít i jinou barevnou škálu nebo oživit strohý tvar zajímavou texturou. Rozhodla jsem se od něj však ustoupit a pokračovat jinou cestou. Tento budíček by mohl být milým reklamním předmětem, dárkem nebo jako budíček pro děti, ale ne seriozním, vkusným objektem utvářející styl. Obr. 4.1 Design Varianta 1

18 Varianta 2 Hravé a ladné. Těmito přídavnými jmény by se dal popsat tento objekt, budík, který je tvořen kombinací dvou materiálů plastu a plexiskla. Plastový budík je částečně zalitý zvlněným průhledným plexisklem. Na nezalitých plochách jsou ovládací tlačítka pro nastavení času, buzení, rádia a to hlavní tlačítko na vypnutí zvonění je vytaženo přes plexisklo do horní části objektu. Použití horního tlačítka je naprosto čitelné a pro majitele tohoto budíku bude pak jeho nalezení hračkou. Variantu jsem vypracovala ve dvou velikostech resp. výškách. Bohužel u budíku nelze posuzovat jen stání a je potřeba vzít v potaz i jeho stabilitu při působení tlaku na vrchní tlačítko. Právě díky příliš subtilnímu vzezření a špatné stabilitě jsem se rozhodla opustit i obě tyto varianty. Oproti předchozí verzi už sice oba tyto typy vystupují seriozněji, ale pro jejich nevelkou stabilitu bych je doporučila spíše jako stojaté hodiny a ne jako budík. Patrně by při každém buzení a následném šmátrání majitele po vypínacím tlačítku skončil tento budík upadlý na zemi. Obr. 4.2 Design Varianta 2 - vysoký Obr. 4.3 Design Varianta 2 - nízký

19 Varianta 3 V tuto chvíli se přibližujeme s designem budíku skoro k závěru. Cílem bylo potlačit přílišnou subtilnost předchozího návrhu a vytvořit elegantní avšak stabilní objekt, který nebude působit příliš křehce a nedotknutelně. Křehkost je vlastnost, kterou by budíky měly postrádat. Při neohrabaném rozespalém zacházení by mohly lehko přijít k újmě. Při navrhování designu tohoto budíčku jsem těžiště objektu značně snížila a tím ho zařadila do oné neohrožené stabilní skupiny. Oproti předchozí variantě, kde byl plastový díl částečně zalitý jsem udělala změnu a zalila ho do průhledné plexisklové hmoty celý. Objekt však není vycentrován a zprava z plexiskla částečně vyčnívá. Tento výčnělek samozřejmě není samoúčelný. Jeho využití je banální a zcela pochopitelné a to proto, že je zde kryt a tudy se do mechanismu vkládá baterie. Jak jsem se již zmínila, na designu tohoto budíku zaujme způsob vedení tlačítek. Celý budík se ovládá pomocí čtyř tlačítek procházejících přes plexisklovou hmotu pomocí vyvrtaných dírek. Tři tlačítka v horní části budíku slouží k nastavení času, buzení a rádia. Pro přerušení zvonění je určeno tlačítko na jiném místě, pro lepší přehlednost umístěné na boku objektu. Toto tlačítko slouží i jako tlačítko pro osvětlení displeje, v případě když budík zvoní nejenže přeruší zvonění, ale i osvětlí displej. Další zajímavý detail tvoří drobný reproduktor, ke kterému jsou také vyvrtané dírky pro přenos zvuku. Tato varianta se už velice přiblížila mému požadavku o kvalitě zpracování budíku. Bohužel tento design dosáhl dle mého názoru pouze kvalit průměrných a lze jej posunout mnohem dále a je možno stále z tohoto nápadu vytěžit mnohem více. Těžko posoudit jak dobře by byl v praxi čitelný displej, který je zalitý za plexisklem a jak dobře by ze stejného důvodu byl slyšitelný zvuk rádia a budícího tónu. Celkově bych chtěla potlačit i jakousi jednolitost a mohutnost a vzezření tohoto budíku jako těžítka. Nechám tento návrh pouze jako koncept, který třeba v budoucnu najde svoje místo. Obr. 4.4 Design Varianta 3

20 Varianta 4 Při navrhování varianty 4 jsem se snažila vyřešit množství funkčních otázek. Design třetí varianty vybízel ke spoustě spekulací : a/ vhodnost umístění tlačítek b/ velikosti plastové části objektu c/ vhodnost zalití celé plastové části do jednoho kusu plexiskla ad. a/ V předchozí variantě bylo tlačítko pro přerušení zvonění na boční straně budíku. Ne každý člověk si zvykne na toto umístění a tak jsem chtěla být blíže tradicím. Uložení tlačítka pro vypnutí zvonění je většinou umístěno na horní části budíku a tam jsem se i rozhodla toto tlačítko přesunout. Při přesunu tohoto tlačítka se pro zachování poměru musely přesunout ostatní tlačítka do polohy na pravé straně budíku. ad. b/ Pokud jde o velikost plastového dílu budíku, byla zcela závislá pouze na umístění tlačítek. Rozložení tlačítek se v tuto chvíli ovšem stalo otrokem funkčnosti a množství tlačítek na plochu je v boční části rozhodně předimenzováno, kdežto naproti tomu jedno tlačítko v horní části plochy působí opačným problémem. ad. d/ Celou plexisklovou část jsem značně odlehčila a ponechala pouze jeden centimetr tlustý rámeček v němž je zasazen plastový díl. Tímto řešením jsem se zbavila vzhledu těžítka, umožnila čitelnost displeje a celý objekt odlehčila nejen vizuálně, ale i hmotnostně. Klady a zápory této verze jsou patrné. Technické problémy jsou vyřešeny, ale po vizuální stránce jsem naprosto nespokojená a celý objekt není v souladu s mým estetickým cítěním. Proto v této variantě také nebudu pokračovat dál. Obr. 4.5 Design Varianta 4

21 Varianta 5 Nyní jsem se ocitla na rozcestí, kdy mám ve svém konečném designu skoro jasno, ale cítím, že by stálo za to, zkusit vydat se aspoň na zkoušku trošku jiným směrem. Je totiž tradicí, že digitální hodiny mívají tvar hranatý. Proč se nepokusit o digitální hodiny v retro stylu a neumístit displej do kulatého těla. Ve snaze částečně zachovat původní nápady byla ponechána kombinace materiálů a detaily v podobě protažených tlačítek. Samotné tělo budíku z plastu je zasazeno v plexisklové schránce. Budíček včetně rádia je ovládán pomocí tří tlačítek. V horní části je tlačítko pro vypnutí buzení a ostatní tři tlačítka tradičně ovládají čas, buzení a rádio. Ta jsou umístěna v horní pravé části budíku. Celý objekt je seříznutá hladká kulová plocha z plastu lehce vyčnívající z cca centimetr tlustého plexiskla. Aby mohl objekt stát a nekutálel se je ve spodní části seříznut. Toto místo je i využito k vkládání baterií. Pro podtržení retro stylu byla zvolena barevná textura s květinovým vzorem. Samozřejmě lze zvolit jakýkoliv odstín z barevné palety, nejlépe takový, který podtrhne průhlednost plexiskla. Tlačítka jsou z černého plastu, aby měla vždy barevný kontrast k průhlednosti skla a byla vidět. Obr. 4.6 Design Varianta 5

22 Konečná verze Tato verze se stává variantou závěrečnou. Použila jsem nyní už tradiční kombinaci materiálů. Plast a plexisklo. Využívá tvaru budíku a umístění tlačítek které můžeme vidět u varianty Ergonomické řešení Tlačítka jsou velikostně vyhovující Obr. 4.7 Konečný design i mužské ruce. Jsou umístěna v horní a na levé boční straně. Tlačítka mají průměr 5 mm a jsou od sebe vzdálená 8 mm. Jejich převýšení nad rovinu plexiskla je 4 mm. Víčko pro vkládání tužkové baterie je na pravé straně budíku. Je opatřeno drážkou pro pohodlnější otevření a značkou ve tvaru baterie jako návod Tvarové (kompoziční) řešení Celkové řešení proporcí objektu využívá jednoduchých geometrických tvarů. Samotná skořápka budík u je obklopena a současně i chráněna rámečkem z plexiskla se zaoblenými rohy. Tloušťka plexisklového rámu je 10 mm a má rozměry 120x50x70 mm. Skořápka budíku má rozměry 100x25x20 mm. Tyto rozměry a umístění samotného budíku v rámu mají důvod ochrany. Přesto není pohled na displej ničím rušen. Rozměry displeje jsou 50x16 mm. Tloušťka rámu je zvolena v závislosti na váze celé plastové skořápky, i se samotnou elektronikou a baterií, aby byla schopná tuto váhu udržet. Přesto je na druhé straně použito jako rezervní podpora jedno z tlačítek a to spíše z důvodu estetického. Těžiště celé plastové části je umístěno co nejblíže místu zasazení do plexiskla. To je zajištěno především váhou baterie, která má největší hmotnost a je umístěna v části spoje obou segmentů. Vnitřní segment obsahující veškerou elektroniku má tvar kvádru bez jakýchkoliv zaoblení a výstupů. Samozřejmě je použito funkčního zaoblení hran z důvodů ublížení apod. jak u vnitřního tak i u vnějšího segmentu. Obr. 4.8 Skica

23 Barevné řešení Tento objekt jako celek vždy zaujme kontrastem použitých materiálů. Můžeme i říci, že bude zářit kontrastem dvou barev (pokud budeme považovat průhlednost jako barvu). Plexisklo bude v každém případě čiré a vnitřní segment by měl mít zářivou barvu korespondující s průhledností plexiskla. Barevný díl bude vždy pod plexisklem vidět a odrážet se v něm. Proto navrhuji nepoužívat barvy světlé a pastelové nýbrž barvy tmavé a jasné jako například červenou, zelenou, žlutou, modrou, černou apod. Uvažujeme-li, že budík bude sériově vyráběn, lze uvažovat více barevných variant viz barevná paleta. Obr. 4.9 Barevná paleta Obr Barevné varianty Grafické řešení displeje Budík má několik základních funkcí, které je samozřejmě možno seřídit. Všechny tyto funkce budou řiditelné pomocí čtyř tlačítek a údaje se budou zobrazovat na displeji. Displej je rozdělen do dvou hlavních polí. První pole obsahuje údaj o aktuálním čase, a druhé pole je dále rozděleno do tří řádků. První řádek obsahuje čas buzení, druhý obsahuje údaje o nastavené rádiové stanici a třetí řádek úroveň hlasitosti rádia a současně i buzení. Obr Grafické řešení displeje

24 30 Symboly označující jednotlivé funkce: - Budík Zvoneček je z aběhnutý symbol pro zvonění a používá se běžně pro označení času buzení na mobilních telefonech a budících. - Rádiová stanice Pro označení nastavení rádiové stanice je použit symbol starého mikrofonu používaného převážně diskožeji rádií v dřívějších letech. - Hlasitost Označení hlasitosti využívá tradičního symbolu pro ovládání hlasitosti zvukařů apod. prstového posunovače Návod k obsluze Umístění tlačítek a jejich použití je stanoveno podle jednoduchého stromečkového systému. Velká snaha byla vyvinuta na rozlišení funkcí horních tlačítek a tlačítka bočního. Také se bral v potaz zvyk uživatelů na vypínání buzení na vrchní straně budíku. Proto slouží horní tlačítka jen k obsluze vnitřních funkcí budíku a při krátkém stisku slouží k vypnutí zvonění. Boční tlačítko má zcela odlišné funkce a to při krátkém stisku zapnutí (vypnutí) osvětlení a při dlouhém stisku zapnutí (vypnutí) rádia.

25 31 Stromečkový systém ovládání tlačítek : Obr Stromečkový systém ovládání tlačítek

26 Technické řešení Moderní technologie den ode dne přinášejí dokonalejší a menší přístroje. Díky nim můžeme poslouchat rádio, mp3 a sledovat televizi v miniaturních přístrojích jako jsou mobilní telefony, přehrávače a p odobně. Je snadné zabudovat do drobné krabičky hodně funkcí, které nebudou ani zdaleka přicházet o kvalitu. Náhled do budíku s rozloženými součástmi : Obr Schematické znázornění rozložení součástí uvnitř budíku

27 33 Rozměry budíku : Obr Rozměry budíku v měřítku 3:4

28 34 5. Závěr Hlavní přínos tohoto bakalářského projektu je v novém pohledu na běžné objekty našeho života. Praktické a obyčejné věci se dostávají do pozadí a schovávají do skříněk a přihrádek. Jejich funkčnost přebije jejich krásu. Mým cílem bylo vytvořit z obyčejné věci jako je budík s rádiem objekt esteticky krásný jako jiné dekorativní předměty a nepřehlcovat jej zbytečnými funkcemi. Vytvořit soulad mezi praktičností a krásou. Tímto směrem jsem chtěla posunout vnímání běžných a nezajímavých věcí. Vyprodukovat objekt na kterém ulpí každému zrak a nebude jej vnímat pouze jako sdělovač času. Design jsem chtěla vyřešit pomocí co nejjednodušších tvarů a zachovat minimalismus. Nezahlcovat objekt přemírou detailů pro jeho snadnou čitelnost a zachovat decentní barevnost. Při tvorbě technické stránky budíku jsem se snažila nevzdalovat se od funkčních možností současné techniky. Vytvořit pro běžného člověka jednoduchý ovládací systém a vyjít vstříc zvyklostem a zkušenostem nabytých léty zkušeností se staršími typy podobné elektroniky. Pokud bych měla zhodnotit celkový design jako takový, ukázalo se, že i tak nenápadné téma se může stát záludným oříškem a zajímavým námětem, který je vhodný minimálně k zamyšlení.

29 35 6. Seznam příloh 6.1. Náhledy plakátů 1. Sumarizační poster 6.2. Prezentační CD 6.3. Model

30 36 7. Literatura a zdroje [1] citace [2] citace [3] citace

31 37 8. Seznam obrázků [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] hodinky.inshop.cz/inshop/budiky [8] [9] [10] [11] Všechny zde neuvedené obrázky pochází z vlastních zdrojů.

32

33

TEST PRO VÝUKU č. UT 1/1 Všeobecná část QC

TEST PRO VÝUKU č. UT 1/1 Všeobecná část QC TEST PRO VÝUKU č. UT 1/1 Všeobecná část QC Otázky - fyzikální základy 1. 25 milionů kmitů za sekundu se dá také vyjádřit jako 25 khz. 2500 khz. 25 MHz. 25000 Hz. 2. Zvukové vlny, jejichž frekvence je nad

Více

ABSTRAKT ABSTRACT. Klíèová slova: budík, rádio, hodiny, digitální, design

ABSTRAKT ABSTRACT. Klíèová slova: budík, rádio, hodiny, digitální, design ABSTRAKT Náplní této bakaláøské práce je uplatnit myšlenky a nápady k vytvoøení inovativního designu radiobudíku s digitálním zobrazením hodin a ukázat na tomto zadání vlastní tvùrèí aktivitu, orientaci

Více

1.1.7 Rovnoměrný pohyb I

1.1.7 Rovnoměrný pohyb I 1.1.7 Rovnoměrný pohyb I Předpoklady: 116 Kolem nás se nepohybují jenom šneci. Existuje mnoho různých druhů pohybu. Začneme od nejjednoduššího druhu pohybu rovnoměrného pohybu. Př. 1: Uveď příklady rovnoměrných

Více

6. Elektromagnetické záření

6. Elektromagnetické záření 6. Elektromagnetické záření - zápis výkladu - 34. až 35. hodina - A) Elektromagnetické vlny a záření (učebnice strana 86-95) Kde všude se s nimi setkáváme? Zapneme-li rozhlasový nebo televizní přijímač

Více

6. Měření veličin v mechanice tuhých a poddajných látek

6. Měření veličin v mechanice tuhých a poddajných látek 6. Měření veličin v mechanice tuhých a poddajných látek Pro účely měření mechanických veličin (síla, tlak, mechanický moment, změna polohy, rychlost změny polohy, amplituda, frekvence a zrychlení mechanických

Více

Návod k obsluze dvoukanálové FM vysílačky F6

Návod k obsluze dvoukanálové FM vysílačky F6 Návod k obsluze dvoukanálové FM vysílačky F6 Upozornění 1. Neohýbejte anténu 2. Dodržujte vzdálenost 5cm mezi ústy a mikrofonem vysílačky 3. Vysílačku sundávejte z opasku oběma rukama 4. Zakrývejte otvor

Více

Digitalizace signálu (obraz, zvuk)

Digitalizace signálu (obraz, zvuk) Digitalizace signálu (obraz, zvuk) Základem pro digitalizaci obrazu je převod světla na elektrické veličiny. K převodu světla na elektrické veličiny slouží např. čip CCD. Zkratka CCD znamená Charged Coupled

Více

VHF/UHF Televizní modurátor

VHF/UHF Televizní modurátor VHF/UHF Televizní modurátor Tématický celek: Modulace AM, FM. SE4 Výukový cíl: Naučit žáky praktické zapojení TV modulátoru a pochopit jeho funkci. Pomůcky: Multimetr, stabilizovaný zdroj, čítač do 1GHz,

Více

Zdroje elektrosmogu a signály modulace

Zdroje elektrosmogu a signály modulace Zdroje elektrosmogu a signály modulace Ukázka více různých zdrojů elektromagnetického záření, s kterými se člověk každodenně setkává. Tabulka obsahuje výhradně zdroje s digitální pulzní modulací, které

Více

21.6.2011. Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují

21.6.2011. Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje MODUL 03-TP ing. Jan Šritr ing. Jan Šritr 2 1 ing. Jan

Více

Výstražné a rozhlasové zařízení AZD 530A/CO-2SP-H-E-2U-AL(-RP)

Výstražné a rozhlasové zařízení AZD 530A/CO-2SP-H-E-2U-AL(-RP) Výstražné a rozhlasové zařízení AZD 530A/CO-2SP-H-E-2U-AL(-RP) Návod k obsluze a údržbě Tento výrobek je homologován pod číslem E8 10R-04 7084 a je shodný s typem schváleným Ministerstvem dopravy ČR pod

Více

ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm. 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům

ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm. 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům 4 ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům Kreativní zóna DOSTAŇTE SE NA VYŠŠÍ ÚROVEŇ Kreativní zóna je název, který Canon vybral pro pokročilejší fotografické

Více

Elektrická informační zařízení pro cestující

Elektrická informační zařízení pro cestující Marie Skřivanová Elektrická informační zařízení pro cestující Klíčová slova: informační zařízení, listová jednotka, LED diody, elektromagnetické bistabilní prvky, displeje s tekutými krystaly. Úvod Úroveň

Více

BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ

BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MACHINE AND INDUSTRIAL DESIGN DESIGN BUDÍKU DESIGN

Více

Čas. John Archibald Wheeler: Čas - to je způsob, jakým příroda zajišťuje, aby se všechno neodehrálo najednou.

Čas. John Archibald Wheeler: Čas - to je způsob, jakým příroda zajišťuje, aby se všechno neodehrálo najednou. Čas John Archibald Wheeler: Čas - to je způsob, jakým příroda zajišťuje, aby se všechno neodehrálo najednou. Čas John Archibald Wheeler: Čas - to je způsob, jakým příroda zajišťuje, aby se všechno neodehrálo

Více

Vítěz testu. Timex T 5K720 VÝBAVA

Vítěz testu. Timex T 5K720 VÝBAVA Vítěz testu Timex T 5K720 Povedený sportovní design s přehledným displejem s vysokým kontrastem a velkými číslicemi. Pohodlný hrudní pás z textilu. Vhodně umístěná tlačítka na hodinkách. Padesát mezičasů

Více

NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 64 03 54

NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 64 03 54 NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 64 03 54 Tento budík řízený rádiovým časovým signálem DCF-77 Vás probudí na sekundu přesně a zobrazí Vám kromě času ještě datum a aktuální měsíční fázi. Pomocí posuvného přepínače

Více

Anemometr (větroměr) WS 7000-15 k meteorologickým stanicím série WS (rádiový přenos naměřených údajů v pásmu 433 MHz) Objednací číslo: 10 71 40

Anemometr (větroměr) WS 7000-15 k meteorologickým stanicím série WS (rádiový přenos naměřených údajů v pásmu 433 MHz) Objednací číslo: 10 71 40 NÁVOD K OBSLUZE Anemometr (větroměr) WS 7000-15 k meteorologickým stanicím série WS (rádiový přenos naměřených údajů v pásmu 433 MHz) Objednací číslo: 10 71 40 Tento návod k obsluze je součástí výrobku.

Více

SHRNUTÍ STÁVAJÍCÍCH KONSTRUKCÍ ŠROTOVNÍKŮ

SHRNUTÍ STÁVAJÍCÍCH KONSTRUKCÍ ŠROTOVNÍKŮ SHRNUTÍ STÁVAJÍCÍCH KONSTRUKCÍ ŠROTOVNÍKŮ Šrotování (drcení krmiv) je prakticky využíváno relativně krátkou historickou dobu. Největšího rozmachu a technického zdokonalování toto odvětví zažilo až v průběhu

Více

Náramkové hodinky s měřičem srdečního tepu. evolve sport. Uživatelská příručka

Náramkové hodinky s měřičem srdečního tepu. evolve sport. Uživatelská příručka Náramkové hodinky s měřičem srdečního tepu evolve sport Uživatelská příručka Náramkové hodinky evolve sport s měřičem srdečního tepu (pulzu) Děkujeme vám za zakoupení multifunkčních hodinek evolve sport.

Více

Bezdrátová meteostanice WD 4008. Obj. č.: 67 24 23. Součásti

Bezdrátová meteostanice WD 4008. Obj. č.: 67 24 23. Součásti Součásti 2.1 Základní stanice (přijímač) Bezdrátová meteostanice WD 4008 Obj. č.: 67 24 23 Vážený zákazníku, děkujeme Vám za Vaši důvěru a za nákup bezdrátové meteostanice WD 4008. Tento návod k obsluze

Více

Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb. Teorie měření a regulace. strojové vidění. p. 3q. ZS 2015/2016. 2015 - Ing. Václav Rada, CSc.

Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb. Teorie měření a regulace. strojové vidění. p. 3q. ZS 2015/2016. 2015 - Ing. Václav Rada, CSc. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a regulace strojové vidění p. 3q. ZS 2015/2016 2015 - Ing. Václav Rada, CSc. foto-snímače Obrazová analýza je proces, který lidstvo využívalo

Více

VÝBAVA FOTO: DREAMSTIME.COM

VÝBAVA FOTO: DREAMSTIME.COM FOTO: DREAMSTIME.COM 22 TEXT: JOSEF SMETANA SROVNÁVACÍ TEST FITNESS NÁRAMKŮ Nechte se vtáhnout do hry MALÝ, ALE ŠIKOVNÝ. TAKOVÝ MŮŽE BÝT FITNESS NÁRAMEK. SPOČÍTÁ KROKY, VYPOČTE SPÁLENÉ KALORIE, PŘIDÁ MĚŘENÍ

Více

Krokové motory. Klady a zápory

Krokové motory. Klady a zápory Krokové motory Především je třeba si uvědomit, že pokud mluvíme o krokovém motoru, tak většinou myslíme krokový pohon. Znamená to, že se skládá s el. komutátoru, výkonového spínacího a napájecího prvku,

Více

3 Měření hlukových emisí elektrických strojů

3 Měření hlukových emisí elektrických strojů 3 Měření hlukových emisí elektrických strojů Cíle úlohy: Cílem laboratorní úlohy je seznámit studenty s hlukem jako vedlejším produktem průmyslové činnosti, zásadami pro jeho objektivní měření pomocí moderních

Více

Meteorologická stanice Maxim II BEZDRÁTOVÝ SYSTÉM 868 MHz's

Meteorologická stanice Maxim II BEZDRÁTOVÝ SYSTÉM 868 MHz's Meteorologická stanice Maxim II BEZDRÁTOVÝ SYSTÉM 868 MHz's Návod pro obsluhu ÚVOD: Blahopřejeme k nákupu této meteorologické stanice s bezdrátovým systémem 868MHz pro přenos venkovní teploty a vlhkosti

Více

Technický popis systému

Technický popis systému Technický popis systému Vysílací zařízení : Jde o speciální vysílací zařízení, které pracuje ve frekvenčním přenosovém analogovém/digitálním pásmu 80 Mhz (kmitočty generální licence ČTÚ) nebo 170 Mhz (placený

Více

evodníky Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Ústav elektrotechniky a měření Přednáška č. 14 Milan Adámek adamek@fai.utb.cz U5 A711 +420576035251

evodníky Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Ústav elektrotechniky a měření Přednáška č. 14 Milan Adámek adamek@fai.utb.cz U5 A711 +420576035251 Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Ústav elektrotechniky a měření A/D a D/A převodnp evodníky Přednáška č. 14 Milan Adámek adamek@fai.utb.cz U5 A711 +420576035251 A/D a D/A převodníky 1 Důvody převodu signálů

Více

Bezdrátová chůvička s 2,4'' dotekovým displejem. Uživatelská příručka 87250

Bezdrátová chůvička s 2,4'' dotekovým displejem. Uživatelská příručka 87250 Bezdrátová chůvička s 2,4'' dotekovým displejem Uživatelská příručka 87250 Parametry a stručný návod Přehled výrobku Kamera Obr. 1 Rodičovská jednotka Obr. 2 i Instalace 1 Instalace kamery 1.1 Napájení

Více

NÁVOD K OBSLUZE ELEKTRONICKÝ BUDÍK S ROZHLASOVÝM PŘIJÍMAČEM. Obj. č.: 330 204

NÁVOD K OBSLUZE ELEKTRONICKÝ BUDÍK S ROZHLASOVÝM PŘIJÍMAČEM. Obj. č.: 330 204 . NÁVOD K OBSLUZE ELEKTRONICKÝ BUDÍK S ROZHLASOVÝM PŘIJÍMAČEM Obj. č.: 330 204 Elektronický budík je účelový přístroj pro pravidelné buzení v určitou nastavenou hodinu.vzbuzení a je doplněn o rozhlasový

Více

Vytáhněte LCD monitor opatrně z krabice a přesvědčte se, že je obsah dodávky kompletní

Vytáhněte LCD monitor opatrně z krabice a přesvědčte se, že je obsah dodávky kompletní LCD MONITOR EC2204 OBSAH Bezpečnostní pokyny 1 1. Základní charakteristika 3 2. Vybalení 3 2. Montáž 3 3. Nastavení monitoru 4 4. Specifikace LCD monitoru 12 5. Řešení problémů 13 6. Dodatek 4 Bezpečnostní

Více

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK Fyzikální vzdělávání 1. ročník Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník 1 Vlnění a optika 1. ročník Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník 2 mechanické kmitání a vlnění - základní druhy mechanického vlnění a jejich

Více

PROFESIONÁLNÍ MOBILNÍ ZVLHČOVAČE B TECHNICKÁ SPECIFIKACE

PROFESIONÁLNÍ MOBILNÍ ZVLHČOVAČE B TECHNICKÁ SPECIFIKACE PROFESIONÁLNÍ MOBILNÍ ZVLHČOVAČE B TECHNICKÁ SPECIFIKACE Komunikační centrum PERFEKTUMGROUP PERFEKTUM Group, s.r.o. CZ 18200 Praha 8, Davídkova 77 Telefon: 286884022 Fax: 226254782 E-mail: info@perfektum.cz

Více

Stav: červen 2008. TRACK-Guide

Stav: červen 2008. TRACK-Guide Stav: červen 2008 TRACK-Guide Obsah TRACK-Guide... 1 1 Úvod... 3 1.1 Rozsah funkcí...3 1.2 Zadávání číslic a písmen...3 1.3 Úvodní maska...4 2 Navigace... 5 2.1 Spuštění navigace...5 2.2 Maska navigace...6

Více

Mechatronické systémy s krokovými motory

Mechatronické systémy s krokovými motory Mechatronické systémy s krokovými motory V současné technické praxi v oblasti řídicí, výpočetní a regulační techniky se nejvíce používají krokové a synchronní motorky malých výkonů. Nejvíce máme možnost

Více

Číslicový otáčkoměr TD 5.1 AS

Číslicový otáčkoměr TD 5.1 AS Číslicový otáčkoměr TD 5.1 AS Zjednodušená verze otáčkoměru řady TD 5.1 bez seriové komunikace, která obsahuje hlídání protáčení a s možností nastavení 4 mezí pro sepnutí relé. Určení - číslicový otáčkoměr

Více

Fotoaparáty a vybavení

Fotoaparáty a vybavení 10 Technická kritéria / Fotoaparáty a vybavení Fotoaparáty a vybavení Jaký druh fotoaparátu potřebujete? Ačkoliv mnoho technik, o kterých pojednává tato kniha, zvládnete s jakýmkoliv fotoaparátem, fotíte-li

Více

Markýzová zástěna Sideline Stínící technika a dekorace oken.

Markýzová zástěna Sideline Stínící technika a dekorace oken. Markýzová zástěna Sideline Markýzové zástěny Proti zvědavým očím: Přizpůsobivé markýzové zástěny zajišťují Váš soukromý prostor a poskytují ochranu proti větru a zapadajícímu nebo vycházejícímu slunci.

Více

hodinky Oddáni Dokonalosti

hodinky Oddáni Dokonalosti hodinky 2012 Oddáni Dokonalosti 3..... je značka japonské firmy SEIKO Watch Corporation, jednoho z nejprestižnějších světových výrobců hodinek... je globální značka, která nabízí národní kolekce... má

Více

Vnější autodiagnostika Ing. Vlček Doplňkový text k publikaci Jednoduchá elektronika pro obor Autoelektrikář, Autotronik, Automechanik

Vnější autodiagnostika Ing. Vlček Doplňkový text k publikaci Jednoduchá elektronika pro obor Autoelektrikář, Autotronik, Automechanik Vnější autodiagnostika Ing. Vlček Doplňkový text k publikaci Jednoduchá elektronika pro obor Autoelektrikář, Autotronik, Automechanik Moderní automobily jsou vybaveny diagnostikou zásuvkou, která zajišťuje

Více

Co se stane, když firma, která dělá 700W zesilovače vyrábí i sluchátka?

Co se stane, když firma, která dělá 700W zesilovače vyrábí i sluchátka? Co se stane, když firma, která dělá 700W zesilovače vyrábí i sluchátka? AV Forums, autor: Ed Selley, 1. března 2014 Úvod Na letošní hifi show v Bristolu bylo k vidění méně sluchátek než v předchozích letech.

Více

Klíčovou roli Odměna za úsilí

Klíčovou roli Odměna za úsilí Silné argumenty V určitém okamžiku budete muset začít opět úplně od začátku, pomyslel si Dieter Burmester a jeho tým vyvinul čistokrevný CD přehrávač, který bude sloužit navěky. Jeho vývojáři myslí jinak

Více

Obecný úvod do autoelektroniky

Obecný úvod do autoelektroniky Obecný úvod do autoelektroniky Analogové a digitální signály Průběhy fyzikálních veličin jsou od přírody analogové. Jako analogový průběh (analogový signál) označujeme přitom takový, který mezi dvěma krajními

Více

RD315/RD316 Návod k obsluze

RD315/RD316 Návod k obsluze Lokátor feromagnetických předmětů RD315/RD316 Návod k obsluze Obsah 1 Symboly použité v tomto návodu k obsluze... 3 2 RADIODETECTION RD315/316... 3 2.1 Úvodem... 3 2.2 Určené použití... 4 2.3 Bezpečnost...

Více

INFORMACE NRL č. 12/2002 Magnetická pole v okolí vodičů protékaných elektrickým proudem s frekvencí 50 Hz. I. Úvod

INFORMACE NRL č. 12/2002 Magnetická pole v okolí vodičů protékaných elektrickým proudem s frekvencí 50 Hz. I. Úvod INFORMACE NRL č. 12/2 Magnetická pole v okolí vodičů protékaných elektrickým proudem s frekvencí Hz I. Úvod V poslední době se stále častěji setkáváme s dotazy na vliv elektromagnetického pole v okolí

Více

zábava roste Rozměry klesají, Vítěz SROVNÁVACÍ TEST SPORTTESTERŮ S GPS testu GARMIN FORERUNNER 920XT HR RUN

zábava roste Rozměry klesají, Vítěz SROVNÁVACÍ TEST SPORTTESTERŮ S GPS testu GARMIN FORERUNNER 920XT HR RUN SROVNÁVACÍ TEST SPORTTESTERŮ S GPS Rozměry klesají, zábava roste HLEDÁTE MOTIVACI PRO BĚHY NA PODZIM A V ZIMĚ A SOUČASNĚ INSPIRACI PRO PĚKNÝ VÁNOČNÍ DÁREK? OTESTOVALI JSME DEVĚT ŠPIČKOVÝCH SPORTTESTERŮ

Více

Alfanumerické displeje

Alfanumerické displeje Alfanumerické displeje Alfanumerické displeje jsou schopné zobrazovat pouze alfanumerické údaje (tj. písmena, číslice) a případně jednoduché grafické symboly definované v základním rastru znaků. Výhoda

Více

Voděodolný tloušťkoměr MG-401 Obsah:

Voděodolný tloušťkoměr MG-401 Obsah: Voděodolný tloušťkoměr MG-401 Obsah: Návod k obsluze 1. Charakteristika tloušťkoměru MG-401... 1 2. Použitelnost přístroje... 2 3. Vnější vzhled... 2 4. Technické parametry... 4 5. Zapnutí a vypnutí přístroje...

Více

NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 34 11 61

NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 34 11 61 NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 34 11 61 Toto stolní rádio je vybaveno 2 vlnovými rozsahy VKV ( FM = velmi krátké vlny) a SV ( MW = střední vlny), budíkem (alarmem) s funkcí opakovaného buzení a ručním otočným

Více

Obrázek č. 7.0 a/ regulační smyčka s regulátorem, ovladačem, regulovaným systémem a měřicím členem b/ zjednodušené schéma regulace

Obrázek č. 7.0 a/ regulační smyčka s regulátorem, ovladačem, regulovaným systémem a měřicím členem b/ zjednodušené schéma regulace Automatizace 4 Ing. Jiří Vlček Soubory At1 až At4 budou od příštího vydání (podzim 2008) součástí publikace Moderní elektronika. Slouží pro výuku předmětu automatizace na SPŠE. 7. Regulace Úkolem regulace

Více

7. Kondenzátory. dielektrikum +Q + + + + + + + + U - - - - - - - - elektroda. Obr.2-11 Princip deskového kondenzátoru

7. Kondenzátory. dielektrikum +Q + + + + + + + + U - - - - - - - - elektroda. Obr.2-11 Princip deskového kondenzátoru 7. Kondenzátory Kondenzátor (někdy nazývaný kapacitor) je součástka se zvýrazněnou funkční elektrickou kapacitou. Je vytvořen dvěma vodivými plochami - elektrodami, vzájemně oddělenými nevodivým dielektrikem.

Více

Bezdrátový zabezpečovací systém Easy Intelliguard

Bezdrátový zabezpečovací systém Easy Intelliguard Bezdrátový zabezpečovací systém Easy Intelliguard 2 Děkujeme Vám, že jste si vybrali bezdrátový zabezpečovací systém Easy Intelliquard. Tento zabezpečovací systém je určen pro hlídání objektů proti narušení

Více

K čemu je prezentér. Dalším benefitem prezentéru je pak prostý fakt, že nejste uvázáni u notebooku jako pes u

K čemu je prezentér. Dalším benefitem prezentéru je pak prostý fakt, že nejste uvázáni u notebooku jako pes u Umění prezentovat je jednou ze základních měkkých dovedností, kterou musí mít každý manažer. S prezentacemi je přitom v současné době nedílně spjat také notebook, projektor či rozměrná obrazovka a samozřejmě

Více

PIV MEASURING PROCESS THROUGH CURVED OPTICAL BOUNDARY PIV MĚŘENÍ PŘES ZAKŘIVENÁ OPTICKÁ ROZHRANÍ. Pavel ZUBÍK

PIV MEASURING PROCESS THROUGH CURVED OPTICAL BOUNDARY PIV MĚŘENÍ PŘES ZAKŘIVENÁ OPTICKÁ ROZHRANÍ. Pavel ZUBÍK PIV MEASURING PROCESS THROUGH CURVED OPTICAL BOUNDARY FLOW LIQUID - OBJECT - VICINITY PIV MĚŘENÍ PŘES ZAKŘIVENÁ OPTICKÁ ROZHRANÍ PROUDÍCÍ KAPALINA OBJEKT OKOLÍ Pavel ZUBÍK Abstrakt Problematika použití

Více

ELEKTRONKOVÉ ZESILOVAÈE Karel Rochelt Aèkoliv se dnes vyrábí absolutní vìtšina spotøební audioelektroniky na bázi polovodièù, a koneckoncù by nešla její pøevážná èást bez polovodièù vùbec realizovat, stále

Více

Pokusy s indukčním vařičem

Pokusy s indukčním vařičem Pokusy s indukčním vařičem Peter Žilavý Univerzita Karlova v Praze, Matematicko fyzikální fakulta Abstrakt Indukční vařič je dnes snadno dostupným elektrickým spotřebičem. Jak pracuje? Proč na něm nelze

Více

HLASITÝ TELEFON TO 01. Technická dokumentace. AK signal Brno a.s. Brno, Plotní 6/56

HLASITÝ TELEFON TO 01. Technická dokumentace. AK signal Brno a.s. Brno, Plotní 6/56 HLASITÝ TELEFON TO 01 Technická dokumentace AK signal Brno a.s. Brno, Plotní 6/56 Dokument AK-22-01-111, vydání 6. leden 2006 Projekt Hlasitý telefon TO 01 Zpracoval Ing. Milan Ptáček Schválil Ing. Ladislav

Více

Určeno posluchačům Fakulty stavební ČVUT v Praze

Určeno posluchačům Fakulty stavební ČVUT v Praze Strana 1 HALOVÉ KONSTRUKCE Halové konstrukce slouží nejčastěji jako objekty pro různé typy průmyslových činností nebo jako prostory pro skladování. Jsou také velice často stavěny pro provozování rozmanitých

Více

Ložiskové jednotky se snímači... 957. Elektronické ovládací moduly steer-by-wire... 967. Jednotky pro řízení výšky zdvihu rámu...

Ložiskové jednotky se snímači... 957. Elektronické ovládací moduly steer-by-wire... 967. Jednotky pro řízení výšky zdvihu rámu... Mechatronika Ložiskové jednotky se snímači... 957 Elektronické ovládací moduly steer-by-wire... 967 Jednotky pro řízení výšky zdvihu rámu... 969 Další jednotky vybavené snímači... 971 955 Ložiskové jednotky

Více

Vlastnosti. Varování. Nastavení kanálů a digitálních kódů

Vlastnosti. Varování. Nastavení kanálů a digitálních kódů Děkujeme Vám, že jste si zakoupili naši dětskou chůvičku VBC-23. Vámi koupený přístroj byl vyroben a otestován za nejpřísnějších kontrol kvality, abychom vy i my měli jistotu, že každý kus opouští továrnu

Více

Rádiobudík Sonoclock 760

Rádiobudík Sonoclock 760 Rádiobudík Sonoclock 760 CZ-GKR1500 BEZPEČNOST Tento přístroj je určen pro přehrávání zvukových signálů. Jakékoliv další použití je výslovně zakázáno. Chraňte přístroj před vlhkostí (deštěm, tekoucí vodou).

Více

Praktická robotika na ZŠ - prchající kartáčci

Praktická robotika na ZŠ - prchající kartáčci Praktická robotika na ZŠ - prchající kartáčci Martin Kučera Pedagogická fakulta MU m.kucera@ped.muni.cz V současnosti zažívají technicky zaměřené předměty na ZŠ období temna. Jejich hodinové dotace nejsou

Více

ZDROJE MĚŘÍCÍHO SIGNÁLU MĚŘÍCÍ GENERÁTORY

ZDROJE MĚŘÍCÍHO SIGNÁLU MĚŘÍCÍ GENERÁTORY INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 ZDROJE MĚŘÍCÍHO SIGNÁLU MĚŘÍCÍ

Více

Metody měření provozních parametrů strojů

Metody měření provozních parametrů strojů Metody měření provozních parametrů strojů otáčky, teploty, tlaky, těsnosti Například: Provozní otáčky a jejich využití v diagnostice Provozní otáčky různých mechanismů diagnostický signál VSTUPNÍ - definuje

Více

Výukové texty. pro předmět. Měřící technika (KKS/MT) na téma. Základní charakteristika a demonstrování základních principů měření veličin

Výukové texty. pro předmět. Měřící technika (KKS/MT) na téma. Základní charakteristika a demonstrování základních principů měření veličin Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Základní charakteristika a demonstrování základních principů měření veličin Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Základní charakteristika a

Více

Stopař pro začátečníky

Stopař pro začátečníky Stopař pro začátečníky Miroslav Sámel Před nějakou dobou se na http://letsmakerobots.com/node/8396 objevilo zajímavé a jednoduché zapojení elektroniky sledovače čáry. Zejména začínající robotáři mají problémy

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Registrační číslo: CZ..07/.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí

Více

Z technického hlediska uplatňuje BeoLab 90 celou řadu jedinečných přístupů, díky nimž si můžete doma vychutnat špičkový a vysoce kvalitní zvuk.

Z technického hlediska uplatňuje BeoLab 90 celou řadu jedinečných přístupů, díky nimž si můžete doma vychutnat špičkový a vysoce kvalitní zvuk. ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ INFORMACE O VÝROBKU 1 BeoLab 90 BeoLab 90 je revoluční výrobek v oblasti zvukových a přehrávacích zařízení. Jedná se o nový špičkový reproduktor od společnosti Bang & Olufsen, který

Více

Číslo 17/2012 Vyšlo 2.10.2012

Číslo 17/2012 Vyšlo 2.10.2012 INFORMAČNÍ ZPRAVODA Číslo 17/2012 Vyšlo 2.10.2012 Obsah Tramvajová výluka Želivského Vozovna Strašnice... 1 Trvalé změny od 24. 9. 2012... 1 Plná integrace železniční zastávky Stratov... 2 Trvalé změny

Více

VĚTRNÉ ELEKTRÁRNY. Obsah

VĚTRNÉ ELEKTRÁRNY. Obsah Středoškolská technika 2009 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT VĚTRNÉ ELEKTRÁRNY Lucie Šindelářová, Petra Pěkná Střední zdravotnická škola Benešov Máchova 400, Benešov Obsah Obsah...

Více

A7B39TUR Testování uživatelského rozhraní. HTC Desire HD. (testování mobilního zařízení) Tomáš Klejna klejntom@fel.cvut.cz

A7B39TUR Testování uživatelského rozhraní. HTC Desire HD. (testování mobilního zařízení) Tomáš Klejna klejntom@fel.cvut.cz A7B39TUR Testování uživatelského rozhraní HTC Desire HD (testování mobilního zařízení) Tomáš Klejna klejntom@fel.cvut.cz 20. 10. 2011 ČVUT v Praze Fakulta elektrotechnická 2 Obsah: Obsah... 2 Popis zařízení...

Více

Gramofonový přístroj NC 440

Gramofonový přístroj NC 440 1 Gramofonový přístroj NC 440 Obr. 1. Gramofonový přístroj NC 440 Gramofonový přístroj NC 440 je určen pro.kvalitní reprodukci desek. Je proveden jako dvourychlostní (45 a 33 1/3 ot./min.) pro reprodukci

Více

BMW Concept X1. 1. Popis v bodech. Charakter: Design exteriéru:

BMW Concept X1. 1. Popis v bodech. Charakter: Design exteriéru: BMW Concept X1. 1. Popis v bodech. Charakter: Světová premiéra konceptu nového modelu X od BMW vstupujícího do kompaktního segmentu. BMW neustále rozšiřuje portfolio svých modelů X, které založily segment

Více

C.A.T3+ a Genny3 NÁVOD K OBSLUZE. C.A.T³ přijímač - popis

C.A.T3+ a Genny3 NÁVOD K OBSLUZE. C.A.T³ přijímač - popis NÁVOD K OBSLUZE C.A.T3 a Genny3 C.A.T3 a Genny3 C.A.T3V a Genny3 C.A.T3+ a Genny3 Tato uživatelská příručka zahrnuje použití řady lokátorů C.A.T 3 a Genny3, které jsou k dispozici ve třech verzích. C.A.T3

Více

Bezpečně osvětlený přechod pro chodce z pohledu řidiče.

Bezpečně osvětlený přechod pro chodce z pohledu řidiče. Bezpečně osvětlený přechod pro chodce z pohledu řidiče. Přechody pro chodce Bezpečné přechody vznikaly v průběhu let 2004-2006. Ne vždy se to podařilo. I když během této doby byl zjištěn kladný účinek

Více

Klasický Teslův transformátor

Klasický Teslův transformátor Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Klasický Teslův transformátor Teslův transformátor máte znázorněný na následujícím schématu (obr. 1). Jedná

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2008 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 51 Rozeslána dne 15. května 2008 Cena Kč 80, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2008 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 51 Rozeslána dne 15. května 2008 Cena Kč 80, O B S A H : Ročník 2008 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 51 Rozeslána dne 15. května 2008 Cena Kč 80, O B S A H : 161. Nařízení vlády o technickém plánu přechodu zemského analogového televizního vysílání na zemské

Více

1 Přesnost měření efektivní hodnoty různými typy přístrojů

1 Přesnost měření efektivní hodnoty různými typy přístrojů 1 Přesnost měření efektivní hodnoty různými typy přístrojů Cíl: Cílem této laboratorní úlohy je ověření vhodnosti použití různých typů měřicích přístrojů při měření efektivních hodnot střídavých proudů

Více

Návod k obsluze CICLOPuls CP12C

Návod k obsluze CICLOPuls CP12C Návod k obsluze Blahopřejeme!!! Koupí přístroje CICLO PULS CP12C jste získali přístroj na měření tepu, který Vám během tréninku poskytne veškeré důležité údaje. CICLO PULS CP12C spojuje jedinečný design

Více

Obsah: 4. Vzlety... 9 4.1. Místo startu.. 9 4.2. Předčasný start.. 9 4.3. Inicializace výškoměru. 9 4.4. Opakovaný vzlet. 9

Obsah: 4. Vzlety... 9 4.1. Místo startu.. 9 4.2. Předčasný start.. 9 4.3. Inicializace výškoměru. 9 4.4. Opakovaný vzlet. 9 Národní pravidla pro soutěž RCE100 Soutěž modelů letadel s elektrickým pohonem vybavených výškoměrem. Platné pro rok 2014 Verze 1.3. Účel: Soutěž rádiem řízených termických větroňů s elektrickým pohonem

Více

Nikon F-80. Michal Kupsa

Nikon F-80. Michal Kupsa Michal Kupsa Nikon F-80 je klasická kino-filmová AF zrcadlovka, určená zejména pro náročnější amatéry. Na našem trhu se začala prodávat v roce 2000. Částečně vychází z modelu F-100, ze kterého přebírá

Více

Návod na obsluhu Pípáku3 verse V3.15 (PŘEDBĚŽNÝ NÁVOD).

Návod na obsluhu Pípáku3 verse V3.15 (PŘEDBĚŽNÝ NÁVOD). Návod na obsluhu Pípáku3 verse V3.15 (PŘEDBĚŽNÝ NÁVOD). Účel zařízení Pípák3 (V3.15) je elektronické měřící a řídící zařízení se sériovým morse akustickým či světelným výstupem. Obsahuje mikročip PICAXE

Více

snímače využívají trvalé nebo pružné deformace měřicích členů

snímače využívají trvalé nebo pružné deformace měřicích členů MĚŘENÍ SÍLY snímače využívají trvalé nebo pružné deformace měřicích členů a) Měřiče s trvalou deformací měřicích členů Jsou málo přesné Proto se používají především pro orientační měření tvářecích sil,

Více

Skew-planar FPV anténa

Skew-planar FPV anténa Skew-planar FPV anténa Skew-planar anténa (její jméno by se dalo přeložit jako koso-rovinná, ale držme se v dalším textu zažitého anglického pojmenování) je variací cloverleaf antény popsané v předchozím

Více

6. Střídavý proud. 6. 1. Sinusových průběh

6. Střídavý proud. 6. 1. Sinusových průběh 6. Střídavý proud - je takový proud, který mění v čase svoji velikost a smysl. Nejsnáze řešitelný střídavý proud matematicky i graficky je sinusový střídavý proud, který vyplývá z konstrukce sinusovky.

Více

přechod pro chodce Jiří Tesař Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení Česká společnost pro osvětlování

přechod pro chodce Jiří Tesař Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení Česká společnost pro osvětlování Noční přechod pro chodce z pohledu řidiče. Jiří Tesař Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení Česká společnost pro osvětlování Co je vlastně přechod pro chodce Přechod pro chodce je místo na pozemní

Více

NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 64 60 39

NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 64 60 39 NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 64 60 39 Jakmile se ráno probudíte, získáte okamžitě nejdůležitější informace o čase, teplotě nebo o počasí. A na stěně či na stropě Vaší ložnice uvidíte, která hodina udeřila.

Více

2-319-815-11(1) FM/AM radiobudík ICF-C218. Návod k obsluze. Dream Machine je obchodní značka společnosti Sony Corporation. 2007 Sony Corporation

2-319-815-11(1) FM/AM radiobudík ICF-C218. Návod k obsluze. Dream Machine je obchodní značka společnosti Sony Corporation. 2007 Sony Corporation 2-319-815-11(1) FM/AM radiobudík ICF-C218 Návod k obsluze Dream Machine je obchodní značka společnosti Sony Corporation. 2007 Sony Corporation SLEEP Modely pro Kanadu a Evropu (kromě modelu pro východní

Více

Multimediální systémy. 08 Zvuk

Multimediální systémy. 08 Zvuk Multimediální systémy 08 Zvuk Michal Kačmařík Institut geoinformatiky, VŠB-TUO Osnova přednášky Zvuk fyzikální podstata a vlastnosti Digitální zvuk Komprese, kodeky, formáty Zvuk v MMS Přítomnost zvuku

Více

ExperimentalCar Rozšířeny kurz provozních měření na experimentálním vozidle

ExperimentalCar Rozšířeny kurz provozních měření na experimentálním vozidle ExperimentalCar Rozšířeny kurz provozních měření na experimentálním vozidle 2012 1 Obsah 1 Úvod... 3 2 Popis měřicího systému CDS... 3 3 Princip a využití snímačů... 8 3.1 Měření podélného pohybu... 8

Více

na jedno tomografické vyšetření (mgy) Hlava 60 Bederní páteř 35 Břicho 35

na jedno tomografické vyšetření (mgy) Hlava 60 Bederní páteř 35 Břicho 35 Zkoušky provozní stálosti na pracovištích počítačové tomografie (CT), fantomy a pomůcky, které se při nich používají Tomáš Kmoch Prodejní poradce - biomedicínské přístroje, přístroje a pomůcky pro zajištění

Více

Zobrazovací a zvuková soustava počítače

Zobrazovací a zvuková soustava počítače Zobrazovací a zvuková soustava počítače textový a grafický režim grafická karta analogový a digitální zvuk zvuková karta Zobrazovací soustava Je jednou z nejdražších a energeticky nejnáročnějších částí

Více

Ing. Stanislav Jakoubek

Ing. Stanislav Jakoubek Ing. Stanislav Jakoubek Číslo DUMu III/2-1-3-3 III/2-1-3-4 III/2-1-3-5 Název DUMu Vnější a vnitřní fotoelektrický jev a jeho teorie Technické využití fotoelektrického jevu Dualismus vln a částic Ing. Stanislav

Více

STAVEBNÍ NÁVODY 1 pro činnost v elektro a radio kroužcích a klubech

STAVEBNÍ NÁVODY 1 pro činnost v elektro a radio kroužcích a klubech STAVEBNÍ NÁVODY 1 pro činnost v elektro a radio kroužcích a klubech Nejjednodušší stavební návody Verze V.4, stav k 5. prosinci 2014. Byl upraven Stavební návod na Cvrčka. Víte o dalších zajímavých návodech?

Více

VYHLÁŠKA o způsobu stanovení pokrytí signálem zemského rozhlasového vysílání šířeného ve vybraných kmitočtových pásmech Vymezení pojmů

VYHLÁŠKA o způsobu stanovení pokrytí signálem zemského rozhlasového vysílání šířeného ve vybraných kmitočtových pásmech Vymezení pojmů Strana 164 Sbírka zákonů č.22 / 2011 22 VYHLÁŠKA ze dne 27. ledna 2011 o způsobu stanovení pokrytí signálem zemského rozhlasového vysílání šířeného ve vybraných kmitočtových pásmech Český telekomunikační

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 4809832

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 4809832 NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 4809832 Děkujeme, že jste si zakoupili tento monitor srdečního tepu. Prosím, před použitím si přečtěte si důkladně návod k použití. Pokud byl přístroj poškozen při přepravě, nepoužívejte

Více

Sada do auta Nokia CK-200 Struèná pøíruèka a bezpeènostní informace

Sada do auta Nokia CK-200 Struèná pøíruèka a bezpeènostní informace Sada do auta Nokia CK-200 Struèná pøíruèka a bezpeènostní informace 9220823 1. vydání CS PROHLÁ ENÍ O SHODÌ Spoleènost NOKIA CORPORATION tímto prohla¹uje, ¾e tento výrobek CK-200 je ve shodì se základními

Více

Rádiové dálkové ovládání posunovacích lokomotiv OPL 99.A

Rádiové dálkové ovládání posunovacích lokomotiv OPL 99.A Michal Hušek, Alois Kotrba Rádiové dálkové ovládání posunovacích lokomotiv OPL 99.A Klíčová slova: dálkové ovládání, OPL-99.A, bezdrátové řízení. 1. Úvod Od 1. července 2001 je možné vidět v maloměřické

Více

Víceúrovňové zapojení žaluzií... 45 Schéma zapojení žaluziového motoru... 46

Víceúrovňové zapojení žaluzií... 45 Schéma zapojení žaluziového motoru... 46 TECHNICKÝ MANUÁL OBSAH Venkovní žaluzie Z-90, Z-70... 2-3 Venkovní žaluzie S-90... 4-5 Venkovní žaluzie C-80, C-65... 6-7 Venkovní žaluzie C-80S, C-65S... 8-9 Venkovní žaluzie F-80, F-80V... 10-11 Venkovní

Více

Monitorování vývoje meteo situace nad ČR pomocí GPS meteorologie

Monitorování vývoje meteo situace nad ČR pomocí GPS meteorologie Monitorování vývoje meteo situace nad ČR pomocí GPS meteorologie Bc. Michal Kačmařík Instutut geoinformatiky, Hornicko-geologická fakulta, Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava, 17. listopadu

Více