PROJEKTOVÁNÍ DRÁŽNÍCH STAVEB INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PROJEKTOVÁNÍ DRÁŽNÍCH STAVEB INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY"

Transkript

1 DŮM TECHNIKY PARDUBICE MOTT MACDONALD PRAHA VZDĚLÁVÁNÍM KE KVALITĚ PROJEKTOVÁNÍ DRÁŽNÍCH STAVEB INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY 5. SEMINÁŘ K TÉMATICKÉMU BLOKU I PLÁNOVÁNÍ A PROJEKTOVÁNÍ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ DOC. ING. JAN PAVLÍČEK, CSc. ING. LADISLAV MINÁŘ, CSc STUDIJNÍ MATERIÁL PRO SEMINÁŘ 1(17)

2 Tento text neprošel jazykovou ani redakční úpravou. Vypracoval:. Jan Pavlíček, doc. Ing. CSc., Brno, září Ladislav Minář, Ing. CSc.., Brno, září 2011 Tato skripta vznikla jako součást projektu VZDĚLÁVÁNÍM KE KVALITĚ, reg. č. projektu CZ.1.07/3.2.13/ TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. 2(17)

3 OBSAH: 1. Projektování drážních staveb 1.1. Celostátní železniční síť 1.2 Názvosloví základních termínů 1.3 Diagnostika železničních tratí 1.4 Kontrola kvality 1.5 Kolejová doprava ve městech dráhy ve městě 1.6 Speciální dráhy 2. Integrované dopravní systémy v ČR 2.1 Úvod 2.2 Dělba přepravní práce 2.3 Vznik integrovaných systémů 2.4 Přehled nejvýznamnějších organizátorů - koordinátorů Integrovaných dopravních systémů v ČR 2.5 Vybrané charakteristiky integrovaných dopravních systémů 3. Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje IDS JMK 3.1 Standardy veřejné osobní dopravy 3.2 Důvody vzniku, existence a rozvoje IDS JMK 3.3 Činnosti KORDIS JMK koordinátora IDS JMK 3.4 Etapy rozvoje IDS MK 3.5 Vývoj jednotlivých ukazatelů systému IDS JMK 3.6 SWOT analýza IDS JMK 3(17)

4 3.7 Závěr SEZNAM POUŽITÉ LITERATURY: VZDĚLÁVÁNÍM KE KVALITĚ (CZ.1.07/3.2.13/ ) Zákon č.266 / 1994 Sb. o drahách ČSN Průjezdné průřezy na drahách celostátních, regionálních a vlečkách ČSN Konstrukční a geometrické uspořádání koleje železničních drah ČSN Navrhování železničních stanic ČSN Projektování tramvajových tratí ČSN Železniční přejezdy a přechody ČSN Nástupiště a nástupištní přístřešky na drahách celostátních, regionálních a vlečkách ČSN Navrhování železničních stanic Předpis SŽDC S 3 Železniční svršek Předpis SŽDC S 4 Železniční spodek TKP staveb státních drah vzorové listy Ž1 až Ž10 Průvodce po železnici NADAS 1977 Železniční stavby Železniční spodek a svršek CERM 2004 Plášek, Zvěřina Železniční stavitelství I SNTL / ALFA - Klimeš Železniční stavitelství II SNTL / ALFA Klimeš Zákon č.111/1994 Sb. o silniční dopravě, v platném znění Dopravní politika ČR pro léta GEPARDI Generální dopravní plán rozvoje dopravní infrastruktury 2006 Ročenky dopravy České republiky, MD Statistiky České asociace organizátorů veřejné dopravy 2011 Zpráva o vývoji IDS JMK KORDIS, duben 2011 SEZNAM ZKRATEK: VHD Veřejná hromadná doprava MHD Městská hromadná doprava IDS Integrovaný dopravní systém IAD Individuální automobilová doprava ZID Zlínská integrovaná doprava IDP Integrovaná doprava Plzeňska IDOK Integrovaná doprava Karlovarského kraje IDOL Integrovaná doprava Libereckého kraje IREDO Integrovaná regionální doprava Královehradeckého kraje IDS JKM Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje ODIS Ostravský dopravní integrovaný systém 4(17)

5 PID Pražská integrovaná doprava VZDĚLÁVÁNÍM KE KVALITĚ (CZ.1.07/3.2.13/ ) 2. Integrované dopravní systémy v ČR 2.1 Úvod Trvale udržitelný rozvoj je termín, který je znám už od roku 1972 a u nás se začal běžně používat od roku Nejčastěji publikovaná definice zní. Trvale udržitelný rozvoj uspokojuje potřeby současné generace, aniž by ohrožoval podmínky života budoucích generací. Udržitelný rozvoj území spočívá ve vyváženém vztahu příznivých podmínek pro: - přírodní prostředí - soudržnost společenství obyvatel - hospodářský rozvoj Hospodářský rozvoj státu závisí na stavu veřejné technické infrastruktury: - dopravní infrastruktura; dálnice, rychlostní silnice, silnice I., II., III. tříd, místní komunikace, koridorové a regionální železniční tratě atd. - technická infrastruktura; vodovody, vodojemy, kanalizace, čistírny odpadních vod, plynovody, trafostanice, energetická a telekomunikační vedení atd. 2.2 Dělba přepravní práce Doprava je nutnou součástí existence společnosti a podmiňuje její technicko hospodářský i společenský rozvoj. Podíl jednotlivých druhů dopravy prošel od roku 1990 výraznými změnami, především jako důsledek změn v hospodářství. Největší pokles zaznamenala veřejná osobní hromadná doprava zejména na železnici a silniční autobusová doprava. Pokles zaznamenala i městská hromadná doprava. Naopak došlo k významnému růstu individuální automobilové dopravy. V řadě větších měst se stupeň osobní automobilizace přiblížil k hodnotě 1:2 (jeden registrovaný osobní automobil na dva obyvatele). Poměrně významný nárůst zaznamenala těžká nákladní doprava což se negativně projevilo na stavu krytu pozemních komunikací. Největší nárůst zaznamenala letecká doprava, kde počet přepravených osob v roce 2004 vzrostl o 290% oproti roku 1995, zejména vlivem sezónní charterové dopravy. Do oblasti veřejné osobní dopravy patří i městská hromadná doprava (MHD), která je v ČR provozována na území 96-ti měst. Je zajišťována dopravou tramvajovou, trolejbusovou, autobusovou a v Praze i speciální dráhou metrem. V důsledku vývoje se podíl veřejné osobní hromadné dopravy MHD : IAD změnil z hodnoty přibližně 80 : 20 v 90.letech na současný podíl 50 : 50. 5(17)

6 Tato nepříjemná situace značnou měrou přispěla k zhoršování stavu životního prostředí a to především ve městech a oblastech s vysokou urbanizací. zdroj: MD ČR Dělba přepravní práce Srovnání přepravních výkonů osobní dopravy v roce 2004 MD ČR v rámci podpory veřejné dopravy nechalo uzákonit tzv. základní dopravní obslužnost (ZDO), což je přiměřené zajištění osobní dopravy po všechny dny v týdnu z důvodu veřejného zájmu přispívající k trvale udržitelnému rozvoji území. Základní dopravní obslužnost je zajišťována: - celostátními rychlíky, které jsou spolufinancovány státem - regionálními osobními a spěšnými vlaky vedenými po celostátních a regionálních tratích jsou spolufinancovány jednotlivými kraji - linkami veřejné autobusové dopravy provozovanými na území jednotlivých krajů a spolufinancovány kraji - komerčními linkami veřejné autobusové dopravy provozovaných po území více krajů 6(17)

7 Oblast dálkové linkové autobusové dopravy je už od počátku 90. let plně liberalizována. 2.3 Vznik integrovaných systémů Současně pokračujícím trendem v jednotlivých krajích a v příměstských oblastech velkých aglomeračních center je zavádění integrovaných dopravních systémů veřejné hromadné dopravy. Tyto systémy integrují všechny druhy veřejné hromadné dopravy. Z důvodů přepravní kapacity a segregace preferují drážní kolejovou dopravu. Současně umožňují integraci tarifní politiky. Zkušenosti z minulosti prokázaly, že individuální přístup jednotlivých dopravců nemůže v požadovaných časových etapách plně pokrýt přepravní nároky. Jednotliví dopravci si vzájemně konkurovali a neměli zájem optimalizovat jízdní řád. Integrované dopravní systémy v oblasti přepravní (přepravní intenzita, přepravní kapacita) i ekonomické mohou daleko lépe plnit všechny komplexní požadavky, které jsou na něj kladeny. Jednotlivé druhy veřejné osobní dopravy musí mít vymezené obvody působnosti. Nesmí si konkurovat, ale musí spolupracovat a předávat si cestujícího. Integrované dopravní systémy jsou systémy přestupní a tyto přestupy musí pro cestujícího být krátké, bezpečné a spolehlivé. U cestujících musí vzbudit pocit důvěry v systém jako celek. Nejstarší integrované dopravní systémy vznikly u nás již v polovině 90. let. - Pražská integrovaná doprava (PID) - IDS Zlín - Otrokovice Téměř všechny stávající integrované dopravní systémy jsou organizovány, zpravovány a rozvíjeny samostatným subjektem tzv. organizátorem koordinátorem, který mívá nejčastěji podobu společnosti s ručením omezeným, případně příspěvkové organizace, výjimečně akciové společnosti. 2.4 Přehled nejvýznamnějších organizátorů - koordinátorů Integrovaných dopravních systémů v ČR - Koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje KOVED s.r.o. (ZID) - Plzeňský organizátor veřejné dopravy POVED s.r.o. (IDP) - Koordinátor integrovaného dopravního systému Karlovarského kraje KIDS KK p.o. (IDOK) - Koordinátor veřejné dopravy Libereckého kraje KORID LK s.r.o. (IDOL) - Organizátor veřejné dopravy Královehradeckého kraje OREDO s.r.o. (IREDO) 7(17)

8 - Koordinátor integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje KORDIS JMK s.r.o. (IDS JMK) - Koordinátor integrovaného dopravního systému Moravskoslezského kraje - KODIS s.r.o. (ODIS) - Regionální organizátor Pražské integrované dopravy ROPID p.o. (PID) Tito organizátoři a koordinátoři integrovaných dopravních systémů jsou celostátně sdruženi v České asociaci organizátorů veřejné dopravy ČAOVD, která má sídlo v Ostravě. Cíle této asociace jsou: - podporovat rozvoj veřejné hromadné dopravy a její preferenci před individuální automobilovou dopravou - dosáhnout jednotných podmínek pro provoz integrovaných dopravních systémů v ČR - podporovat rozvoj integrace ve veřejné dopravě Předmětem činnosti ČAOVD je: - vzájemná spolupráce a konzultační činnost - vzájemné předávání informací z oblasti organizace veřejné hromadné dopravy, zejména formou IDS - sjednocování stanovisek k aktuálním problémům v oblasti veřejné dopravy a připomínkování legislativy - aktivní projednávání problematiky veřejné hromadné dopravy s orgány státní správy Organizátoři sdružení v asociaci se pravidelně dvakrát za rok scházejí na pracovních členských schůzích, vzájemně si vyměňují zkušenosti, připomínkují nové zákony, normy a technické předpisy. 2.5 Vybrané charakteristiky integrovaných dopravních systémů Legenda k následujícím grafům: ZID Zlínská integrovaná doprava IDP Integrovaná doprava Plzeňska IDOK Integrovaná doprava Karlovarského kraje IDOL Integrovaná doprava Libereckého kraje 8(17)

9 IREDO IDS JKM ODIS PID Integrovaná regionální doprava Královéhradeckého kraje Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje Ostravský dopravní integrovaný systém Pražská integrovaná doprava Počet obyvatel zaintegrovaného území Počet obyvatel příslušného kraje 9(17)

10 Rozloha území zaintegrovaného systému Rozloha území příslušného kraje Počet obcí v zaintegrovaném systému Počet obcí příslušného kraje 10(17)

11 Dopravní výkony za rok 2010 v mil. spojových kilometrů Dopravní výkony za rok 2010 podle jednotlivých druhů dopravních prostředků VHD 11(17)

12 Vzdělávání dospělých v Pardubickém kraji 3. Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje IDS JMK Se vznikem krajů započala příprava zavedení integrovaného dopravního systému veřejné osobní hromadné dopravy. Vznikla pracovní skupina, která na základě podrobných analýz a rozborů připravila koncepci vzniku a postupné realizace IDS JMK a jeho koordinátora KORDIS JMK, spol. s r.o Standardy veřejné osobní dopravy Zastupitelé Jihomoravského kraje schválili v roce 2002 Standardy veřejné osobní dopravy, které byly postupně uplatněny na celém území Jihomoravského kraje. 1. Standard minimální frekvence spojů do obce - v pracovní den 6 párů spojů - ve dnech pracovního volna a ve dnech pracovního klidu 3 páry spojů při splnění účelnosti takto vedených spojů 2. Standard dostupnosti stanic, zastávek veřejné osobní dopravy - nepřesahující docházkovou vzdálenost 2,0km s přihlédnutím k místním podmínkám 3. Standard dostupnosti vybraných zařízení veřejnou osobní dopravou - školy, zdravotní zařízení, lékaři, úřady, soudy ap. Za nedostupnost pěší dopravou se rozumí skutečnost, že obvyklá vzdálenost těchto zařízení pěší dopravou přesahuje 3,0km. 4. Standard kvality přestupu - je dán maximální dobou přestupu (doba chůze a čekání na spoj) mezi jednotlivými linkami zařazenými do IDS JMK 3.2 Důvody vzniku, existence a rozvoje IDS JMK 1. Systémové řešení dopravní obslužnosti Systém efektivně využívá předností jednotlivých druhů dopravy, které vzájemně spolupracují. Konkurenční prostředí je zachováno pravidelně se opakujícími výběrovými řízeními na dopravce. 12(17)

13 Vzdělávání dospělých v Pardubickém kraji 2. Tarifní výhody a jistota spojení v každou denní dobu IDS JMK přináší cestujícím tarifní výhody (předplatní zlevněné jízdenky). Cestování s jedním jízdním dokladem, který platí nejenom ve vlacích a regionálních autobusech, ale i v městských dopravách. Taktové přehledné jízdní řády se snadno zapamatovatelnými odjezdy. 3. Zvýšení efektivity vynakládaných finančních prostředků Objednatelem základní dopravní obslužnosti je Jihomoravský kraj a tomu IDS zajišťuje naplnění schválených standardů, zvyšuje možnosti mobility obyvatel, odstraňuje souběhy dotované dopravy a tím zvětšuje atraktivitu Jihomoravského kraje pro investory a turisty 3.3 Činnosti KORDIS JMK koordinátora IDS JMK Zakladatelé (společníci) této servisní organizace jsou Jihomoravský kraj (51%) a Statutární město Brno (49%). Mezi hlavní úkoly KORDIS patří: - zajišťování dopravní obslužnosti - provozování IDS JMK na území celého Jihomoravského kraje Tyto úkoly jsou zajišťovány těmito činnostmi: - návrhy na vedení linek a členění zón - tvorba a korekce jízdních řádů - návrhy tarifu a přepravních podmínek - sledování a dělení tržeb - projekty organizace MHD v Brně - řízení, kontrola a rozvoj celého systému - činnost centrálního dispečinku IDS JMK (návaznost spojů, el. informační panely) - informovanost veřejnosti(telefon, mobil, web) - propagaci veřejné hromadné dopravy 3.4 Etapy rozvoje IDS MK Území celého Jihomoravského kraje se podařilo zaintegrovat v období (celkem 6 etap). Je zajištěna uspokojivá provázanost vlakových a autobu- 13(17)

14 Vzdělávání dospělých v Pardubickém kraji sových spojů s kraji Pardubickým, Olomouckým, Zlínským, Jihočeským a krajem Vysočina. Navíc se podařila i provázanost systému IDS JMK na Slovensko a do Rakouska. Linka č.910 zajíždí z Hodonína do Holiče a královského města Skalica. Vybrané spoje linky č. 104 jedou z Brna přes Hrušovany nad Jevišovkou a Hevlín do rakouského lázeňského města Laa an der Thaya etapa Jednotlivé etapy rozvoje IDS JMK A. etapa B. etapa A. etapa B. etapa A. etapa B. etapa etapa etapa 14(17)

15 Vzdělávání dospělých v Pardubickém kraji 3.5 Vývoj jednotlivých ukazatelů systému IDS JMK Graficky jsou zpracovány ukazatele, které ukazují vývoj systému IDS JMK od jeho vzniku v roce 2004 do roku 2010, kdy byla integrace celého území Jihomoravského kraje ukončena. Následné grafy ukazují vývoj z hlediska rozlohy území, počtu zaintegrovaných obcí a počtu jejich obyvatel. Dále vývoj v počtu dopravních zón, počtu dopravců a počtu linek vlakových, autobusových včetně MHD v Brně (tramvaj, trolejbus, autobus). Vývoj rozsahu IDS JMK Vývoj počtu dopravních zón IDS JMK 15(17)

16 Vzdělávání dospělých v Pardubickém kraji Vývoj počtu dopravců v IDS JMK Vývoj počtu linek v IDS JMK 16(17)

17 Vzdělávání dospělých v Pardubickém kraji 3.6 SWOT analýza IDS JMK Výsledek SWOT analýzy IDS JMK 3.7 Závěr Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje je komplexní systém, který zahrnuje území celého kraje, na kterém jsou uplatněny schválené standardy úroveň dopravní obslužnosti. Systém za dobu své existence prokázal svou oprávněnost. Dokazuje to zejména každoroční nárůst počtu cestujících a v rámci ekonomických možností i zvyšování nabídky spojů v regionální autobusové i železniční dopravě. Oprávněnost tohoto řešení dokládá i vyjádřená spokojenost většiny cestujících. Jihomoravský kraj a Statutární město Brno chtějí prostřednictvím KORDIS dosáhnout stálého zlepšování služeb v oblasti veřejné osobní dopravy, a tím dosáhnout v dělbě přepravní práce mezi individuální dopravou a hromadnou dopravou zvýšení podílu VHD. 17(17)

Integrované dopravní systémy a jejich technologická podpora. Jaroslav Vašátko

Integrované dopravní systémy a jejich technologická podpora. Jaroslav Vašátko Integrované dopravní systémy a jejich technologická podpora Jaroslav Vašátko Workshop Technologická podpora IDS Brno 12.2.2015 Integrované dopravní systémy Podpora veřejné hromadné dopravy Kvalitní alternativa

Více

Integrované dopravní systémy-m

Integrované dopravní systémy-m Integrované dopravní systémy-m 4. Organizační integrační opatření doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta stavební, VŠB-TU Ostrava Organizační integrační opatření Jde o

Více

ORGANIZAČNÍ INTEGRAČNÍ OPATŘENÍ

ORGANIZAČNÍ INTEGRAČNÍ OPATŘENÍ ORGANIZAČNÍ INTEGRAČNÍ OPATŘENÍ Organizační opatření = propojení dopravní nabídky a provozu jednotlivých dopravců resp. druhů dopravy, a to prostřednictvím společného postupu řešení, lepší organizací a

Více

aktualizace dopravního plánu

aktualizace dopravního plánu Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje Komplexní dialog s cestujícími aktualizace dopravního plánu 1 Statistika IDS JMK k 11. prosinci 2011 Počet vzkm nebo vlkm / rok >90 mil. - městská doprava

Více

Integrované dopravní systémy-m

Integrované dopravní systémy-m Integrované dopravní systémy-m Úvod doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta stavební, VŠB-TU Ostrava Integrovaný dopravní systém (IDS) je systém dopravní obsluhy určitého

Více

INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY

INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY Výchozí situace: INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY - suburbanizace roste počet cest přes hranici město / region - nekoordinované jízdní řády bez (garantované) návaznosti spojů - souběžné vedení spojů / druhů

Více

Historie. V současnosti včr existuje 15 IDS a 10 koordinátorů.

Historie. V současnosti včr existuje 15 IDS a 10 koordinátorů. INTEGRAČNÍ OPATŘENÍ Cílem je propojit jednotlivé druhy dopravy do jednoho celku. Jsou požadovány jednotné přepravní a tarifní podmínky. Rozlišujeme integrace: stavební technická dopravně-provozní organizační

Více

Integrované systémy HD

Integrované systémy HD Integrované systémy HD Přednáška 7 INTEGRAČNÍ OPATŘENÍ doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta stavební, VŠB-TU Ostrava Definice integrovaného dopravního systému Integrovaný

Více

INTEGROVANÝ DOPRAVNÍ SYSTÉM JIHOMORAVSKÉHO KRAJE

INTEGROVANÝ DOPRAVNÍ SYSTÉM JIHOMORAVSKÉHO KRAJE INTEGROVANÝ DOPRAVNÍ SYSTÉM JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Mgr. Filip Chvátal Prezentace vznikla v rámci projektu OP VK Inovace výuky geografických studijních oborů" (reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/15.0222), který je spolufinancován

Více

Veřejná doprava v Libereckém kraji. Ing. Petr Prokeš, KORID LK

Veřejná doprava v Libereckém kraji. Ing. Petr Prokeš, KORID LK Veřejná doprava v Libereckém kraji Ing. Petr Prokeš, KORID LK Veřejná doprava v LK Dálková železniční doprava - Objednatel: stát - MD ČR - Dopravce: České dráhy, a.s. - 4 vozební ramena - Doplnění systému:

Více

Data o dopravě. 22. dubna Z0081 Prostorové sociálně ekonomické informace a jejich využití

Data o dopravě. 22. dubna Z0081 Prostorové sociálně ekonomické informace a jejich využití Data o dopravě 22. dubna 2015 Z0081 Prostorové sociálně ekonomické informace a jejich využití ČSÚ Statistiky Doprava, informační a komunikační činnosti Rychlé informace - přesměrování pod Služby - čtvrtletně,

Více

Aktuální otázky v oblasti veřejné dopravy v České republice. Petr Pšenička Ministerstvo dopravy Odbor veřejné dopravy

Aktuální otázky v oblasti veřejné dopravy v České republice. Petr Pšenička Ministerstvo dopravy Odbor veřejné dopravy Aktuální otázky v oblasti veřejné dopravy v České republice Petr Pšenička Ministerstvo dopravy Odbor veřejné dopravy Aktuální témata přístupu k dopravě v ČR a EU, Zelený kruh, 24. června 2009 1 Veřejná

Více

Železnice v IDS JMK a přestupní uzly. Ing. Jiří Horský KORDIS JMK, a.s.

Železnice v IDS JMK a přestupní uzly. Ing. Jiří Horský KORDIS JMK, a.s. Železnice v IDS JMK a přestupní uzly Ing. Jiří Horský KORDIS JMK, a.s. 1 Úvodní informace o IDS JMK IDS JMK v provozu od 1. ledna 2004. Příští rok budeme slavit 10. výročí vzniku. Nyní zaintegrována veškerá

Více

Ing. Zuzana Čechová, Ph. D. Louny,

Ing. Zuzana Čechová, Ph. D. Louny, ČD a autobusová doprava Ing. Zuzana Čechová, Ph. D. Louny, 8.10.2015 Agenda 1. Projekty spolupráce ČD a autobus 2. Konkurenceschopnost vlak vs autobus v dálkové dopravě 3. Rozhodovací mechanismus o budoucím

Více

Optimalizace a integrace v Královéhradeckém kraji

Optimalizace a integrace v Královéhradeckém kraji Optimalizace a integrace v Královéhradeckém kraji Zodpovědnost kraje ze zákona Základní dopravní obslužností území kraje je zajištění přiměřené dopravy po všechny dny v týdnu z důvodu veřejného zájmu,

Více

Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje. Ing. Jaromír Holec Ing. Květoslav Havlík

Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje. Ing. Jaromír Holec Ing. Květoslav Havlík Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje Ing. Jaromír Holec Ing. Květoslav Havlík 1 KORDIS JMK, spol. s r. o. KORDIS JMK, spol. s r. o. vznik 2002 Společníci (zakladatelé) : Jihomoravský kraj (51%)

Více

Smlouva ZK - P 4 e. Principy IDS ZK. Příloha č. 4 Smlouvy o přistoupení k IDS ZK

Smlouva ZK - P 4 e. Principy IDS ZK. Příloha č. 4 Smlouvy o přistoupení k IDS ZK Smlouva ZK - P 4 e Zlín, srpen 2018 OBSAH 1 VYMEZENÍ ZÁJMOVÉHO ÚZEMÍ A SUBJEKTŮ IDS ZK... 2 2 STRUKTURA A ORGANIZACE IDS ZK... 2 3 POSTUP ZAVÁDĚNÍ IDS ZK... 3 4 TARIFNÍ SYSTÉM... 3 1 1 VYMEZENÍ ZÁJMOVÉHO

Více

Geografie dopravy nové trendy v dopravě. HS Geografie nevýrobní sféry Přenáška č. 7

Geografie dopravy nové trendy v dopravě. HS Geografie nevýrobní sféry Přenáška č. 7 Geografie dopravy nové trendy v dopravě HS Geografie nevýrobní sféry Přenáška č. 7 Intermodální doprava Rozvoj intermodalalismu, míra regulace a deregulace výrazně ovlivňují organizační a prostorový rámec

Více

Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje. Ing. Jaromír Holec

Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje. Ing. Jaromír Holec Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje Ing. Jaromír Holec 1 KORDIS JMK, spol. s r. o. KORDIS JMK, spol. s r. o. vznik 2002 Společníci (zakladatelé) : Jihomoravský kraj (51%) Statutární město

Více

Srovnání principů dopravní obslužnosti ve Spolkové republice Německo a v Rakousku Tomáš Nigrin Jiří Dujka

Srovnání principů dopravní obslužnosti ve Spolkové republice Německo a v Rakousku Tomáš Nigrin Jiří Dujka Srovnání principů dopravní obslužnosti ve Spolkové republice Německo a v Rakousku Tomáš Nigrin Jiří Dujka Cíl příspěvku Popis a srovnání definice dopravní obslužnosti v Německu a Rakousku (včetně rámcového

Více

Zvládnutí růstu přepravní náročnosti a vlivu globalizace v dopravě. Harmonizace podmínek přepravního trhu a zpoplatnění uživatele

Zvládnutí růstu přepravní náročnosti a vlivu globalizace v dopravě. Harmonizace podmínek přepravního trhu a zpoplatnění uživatele S O U B O R I N D I K Á T O R Ů D O P R AV N Í P O L I T I K Y Indikátory budou hodnoceny k rokům 2010 a 2013 v porovnání k roku 2005 (L = limity, T = trendy). Dosažení vhodné dělby přepravní práce mezi

Více

Společný dopravní systém pro Prahu a Středočeský kraj. Ing. Martin Jareš, Ph.D. ROPID

Společný dopravní systém pro Prahu a Středočeský kraj. Ing. Martin Jareš, Ph.D. ROPID Společný dopravní systém pro Prahu a Středočeský kraj Ing. Martin Jareš, Ph.D. ROPID Dva IDS v jedné aglomeraci: PID a SID založena 1993 celé území Prahy a 1/3 území SČK metro, tramvaje, železnice, autobusy,

Více

IDS V ČESKÉ REPUBLICE - SROVNÁNÍ A ZVLÁŠTNOSTI INTEGRATED TRANSPORT SYSTEMS IN THE CZECH REPUBLIC COMPARISONS AND PECULIARITIES

IDS V ČESKÉ REPUBLICE - SROVNÁNÍ A ZVLÁŠTNOSTI INTEGRATED TRANSPORT SYSTEMS IN THE CZECH REPUBLIC COMPARISONS AND PECULIARITIES IDS V ČESKÉ REPUBLICE - SROVNÁNÍ A ZVLÁŠTNOSTI INTEGRATED TRANSPORT SYSTEMS IN THE CZECH REPUBLIC COMPARISONS AND PECULIARITIES Pavel Drdla 1 Anotace: Příspěvek se zabývá problematikou integrovaných dopravních

Více

Strategický cíl 2 Fyzicky prostupné, dostupné a propojené město (pohyb mobilita)

Strategický cíl 2 Fyzicky prostupné, dostupné a propojené město (pohyb mobilita) Fyzicky prostupné, dostupné a propojené město (pohyb mobilita) Udržitelná mobilita založená na vyváženém poměru jednotlivých způsobů dopravy, dobrá dostupnost Prahy v regionálním, národním, celoevropském

Více

Organizátor regionální dopravy. společnost založená a vlastněná Královéhradeckým krajem

Organizátor regionální dopravy. společnost založená a vlastněná Královéhradeckým krajem Organizátor regionální dopravy společnost založená a vlastněná Královéhradeckým krajem V čem spočívá práce OREDO Organizace autobusové a drážní dopravy Analýza autobusové a drážní dopravy Optimalizace

Více

Stanovení ekonomických dopadů vstupu MHD do integrovaného dopravního systému

Stanovení ekonomických dopadů vstupu MHD do integrovaného dopravního systému založeno 1995 20 let práce v oblasti dopravy Stanovení ekonomických dopadů vstupu MHD do integrovaného dopravního systému Ing. Tomáš Matras, Ph.D. technický ředitel t.matras@czechconsult.cz Stanovení ekonomických

Více

specializovaný dopravní software Softwarové produkty pro IDS

specializovaný dopravní software Softwarové produkty pro IDS specializovaný dopravní software Softwarové produkty pro IDS Představení CHAPS založen v roce 1993 od 1994 existuje INPROP (slovenská dcera) v letech 2007 2016 v holdingu OLTIS Group ve 2010 se stala součástí

Více

INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY

INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY Výchozí situace: - suburbanizace roste poptávka po dopravě přes hranice města / regionu - nekoordinované jízdní řády bez (garantované) návaznosti spojů - souběžné vedení spojů

Více

MĚSTSKÁ HROMADNÁ DOPRAVA

MĚSTSKÁ HROMADNÁ DOPRAVA MĚSTSKÁ HROMADNÁ DOPRAVA přednáška z předmětu 12ZADI Základy dopravního inženýrství ČVUT v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravních systému (K612) Ing. Vojtěch Novotný budova Horská, kancelář A433 VojtechNovotny@gmail.com

Více

Zpracoval: Ing. Otto Pospíšil, zástupce ředitele Technolog oblasti za KORID LK : Ing. Otto Pospíšil, zástupce ředitele

Zpracoval: Ing. Otto Pospíšil, zástupce ředitele Technolog oblasti za KORID LK : Ing. Otto Pospíšil, zástupce ředitele Zpracoval: Ing. Otto Pospíšil, zástupce ředitele Technolog oblasti za KORID LK : Ing. Otto Pospíšil, zástupce ředitele Financování dopravní obslužnosti Smlouvy s dopravci Plán dopravní obslužnosti Centrální

Více

INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY

INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY Ing. Martin Jareš, Ph.D. FD ČVUT, Horská, dveře č. 438 ROPID, Rytířská 10, 5. patro; jares@ropid.cz Přednášky umístěny na: ids.zastavka.net Témata přednášek Úvod Rozdělení

Více

Rešerše rozvoje IDS včeské republice a zásady systémového přístupu k rozvoji IDS

Rešerše rozvoje IDS včeské republice a zásady systémového přístupu k rozvoji IDS Rešerše rozvoje IDS včeské republice a zásady systémového přístupu k rozvoji IDS Ing. František Kopecký, Ph.D. Stavební fórum - Bratislava 8.3.20 Kvalitní veřejná osobní doprava v regionu je základním

Více

Cvičení z předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací PŘESTUPNÍ UZLY VHD

Cvičení z předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací PŘESTUPNÍ UZLY VHD Cvičení z předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací PŘESTUPNÍ UZLY VHD Obsah Zastávky MHD (přednáška) Obecné zásady Autobusové zastávky Tramvajové zastávky Přestupní uzly (cvičení) Rozdělení

Více

Integrované dopravní systémy-m

Integrované dopravní systémy-m Integrované dopravní systémy-m 2. Integrační opatření doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta stavební, VŠB-TU Ostrava Vznik integrovaných dopravních systémů V západní

Více

Zpracoval: Ing. Otto Pospíšil, zástupce ředitele Technolog oblasti za KORID LK : Jan Roženský, dopravní specialista

Zpracoval: Ing. Otto Pospíšil, zástupce ředitele Technolog oblasti za KORID LK : Jan Roženský, dopravní specialista Zpracoval: Ing. Otto Pospíšil, zástupce ředitele Technolog oblasti za KORID LK : Jan Roženský, dopravní specialista Financování dopravní obslužnosti Smlouvy s dopravci Plán dopravní obslužnosti Centrální

Více

INTEGRAČNÍ OPATŘENÍ. 1. provozní opatření 2. stavební opatření 3. technická opatření 4. organizační opatření

INTEGRAČNÍ OPATŘENÍ. 1. provozní opatření 2. stavební opatření 3. technická opatření 4. organizační opatření INTEGRAČNÍ OPATŘENÍ 1. provozní opatření 2. stavební opatření 3. technická opatření 4. organizační opatření ORGANIZAČNÍ INTEGRACE 1. ČÁST - TARIFNÍ INTEGRACE ZÁKLADNÍ DRUHY TARIFŮ nepřestupní přestupní

Více

Zpracoval: Ing. Otto Pospíšil, zástupce ředitele Technolog oblasti za KORID LK : Ing. Václav Gebouský, dopravní specialista

Zpracoval: Ing. Otto Pospíšil, zástupce ředitele Technolog oblasti za KORID LK : Ing. Václav Gebouský, dopravní specialista Zpracoval: Ing. Otto Pospíšil, zástupce ředitele Technolog oblasti za KORID LK : Ing. Václav Gebouský, dopravní specialista Financování dopravní obslužnosti Smlouvy s dopravci Plán dopravní obslužnosti

Více

Zajištění dopravní obslužnosti Kraje Vysočina po roce 2016

Zajištění dopravní obslužnosti Kraje Vysočina po roce 2016 Zajištění dopravní obslužnosti Kraje Vysočina po roce 2016 Východiska evropské nařízení 1370/2007, které stanoví povinnost do konce roku 2019 vysoutěžit autobusové dopravce na základě spravedlivých výběrových

Více

Stanovisko Asociace krajů ČR k problematice EOC

Stanovisko Asociace krajů ČR k problematice EOC Stanovisko Asociace krajů ČR k problematice EOC Veřejná doprava ON-LINE Praha 3. listopadu 2011 Ing. Jaroslav Drozd předseda komise pro dopravu Rady Asociace krajů ČR 2 Komise rady AKČR pro dopravu Kraj

Více

Zpracoval: Ing. Otto Pospíšil, zástupce ředitele Technolog oblasti za KORID LK : Ing. Václav Gebouský, dopravní specialista

Zpracoval: Ing. Otto Pospíšil, zástupce ředitele Technolog oblasti za KORID LK : Ing. Václav Gebouský, dopravní specialista Zpracoval: Ing. Otto Pospíšil, zástupce ředitele Technolog oblasti za KORID LK : Ing. Václav Gebouský, dopravní specialista Servisní organizace pro zakladatele Liberecký kraj Člen České asociace organizátorů

Více

Území IDP je od dubna 2012 rozděleno do 29 tarifních zón - zóna 001 Plzeň a 28 vnějších zón ( ), které zahrnují 212 obcí.

Území IDP je od dubna 2012 rozděleno do 29 tarifních zón - zóna 001 Plzeň a 28 vnějších zón ( ), které zahrnují 212 obcí. 3. VEŘEJNÁ DOPRAVA Základní charakteristiky veřejné dopravy Dopravní obslužnost v Plzni a jejím okolí je zajišťována Integrovanou dopravou Plzeňska (IDP). Systém byl spuštěn roku 2002 v oblasti asi do

Více

Přínos VRT pro regionální železnici v Praze a okolí. Ing. Jiří Prokel

Přínos VRT pro regionální železnici v Praze a okolí. Ing. Jiří Prokel Přínos VRT pro regionální železnici v Praze a okolí Ing. Jiří Prokel Konference Czech Raildays 2013 18.6.2013 Základní principy PID jednotný regionální dopravní systém založený na preferenci páteřní kolejové

Více

ZÁKLADNÍ PRINCIPY PRAŽSKÉ INTEGROVANÉ DOPRAVY

ZÁKLADNÍ PRINCIPY PRAŽSKÉ INTEGROVANÉ DOPRAVY APEX ZÁKLADNÍ PRINCIPY PRAŽSKÉ INTEGROVANÉ DOPRAVY Jednotný regionální dopravní systém, založený na preferenci páteřní kolejové dopravy (železnice, metro, tramvaje), autobusová doprava je organizována

Více

Integrovaný dopravní systém Moravskoslezského kraje ODIS

Integrovaný dopravní systém Moravskoslezského kraje ODIS Integrovaný dopravní systém Moravskoslezského kraje ODIS Integrovaný dopravní systém Moravskoslezského kraje ODIS současný stav, perspektivy Aleš Stejskal Koordinátor ODIS s.r.o. ODIS je.. Integrovaný

Více

Regionální stálá konference Královéhradeckého kraje

Regionální stálá konference Královéhradeckého kraje Jednání Pracovní skupiny Doprava Regionální stálá konference Královéhradeckého kraje 26. 10. 2018, Hradec Králové Program jednání PS Doprava 9:00 9:15 Úvod a základní informace 9:15 9:30 Analytické výstupy

Více

Ing. Jan Šimůnek simunek@ropid. www.ropid

Ing. Jan Šimůnek simunek@ropid. www.ropid Ing. Jan Šimůnek simunek@ropid ropid.mepnet.cz www.ropid ropid.cz 10.3.2008 www.ropid ropid.cz www.caovd caovd.czcz www.emta emta.com www.ids ids.zastavka.net Charakteristika sítě veřejné dopravy v systému

Více

Novinky v integraci dopravy Prahy a Středočeského kraje za rok Ing. et Ing. Petr Tomčík, ROPID

Novinky v integraci dopravy Prahy a Středočeského kraje za rok Ing. et Ing. Petr Tomčík, ROPID Novinky v integraci dopravy Prahy a Středočeského kraje za rok 2017 Ing. et Ing. Petr Tomčík, ROPID 2017: Rekordní rozšíření systému PID Nově: 53 autobusových linek 20 vlakových linek 130 měst a obcí 154

Více

specializovaný dopravní software IDOS informace o dopravním spojení

specializovaný dopravní software IDOS informace o dopravním spojení specializovaný dopravní software IDOS informace o dopravním spojení Rozvržení Struktura prezentace: 1. Evropský kontext vyhledávání v jízdních řádech 2. České řešení vyhledávače (IDOS, resp. CIS) Obsah

Více

S jedinou jízdenkou po Praze i Středních Čechách

S jedinou jízdenkou po Praze i Středních Čechách S jedinou jízdenkou po Praze i Středních Čechách Současná situace PID obsluhuje celé území Prahy ale pouze 1/3 obyvatel Středočeského kraje (409 000 obyvatel / 300 obcí) neexistence společného přestupního

Více

ODBAVOVACÍ A INFORMAČNÍ SYSTÉMY Tarifní systémy. 3. hodina Tarify, SPP Příklady tarifů Odbavovací zařízení Způsob odbavení Prezentace studenta

ODBAVOVACÍ A INFORMAČNÍ SYSTÉMY Tarifní systémy. 3. hodina Tarify, SPP Příklady tarifů Odbavovací zařízení Způsob odbavení Prezentace studenta ODBAVOVACÍ A INFORMAČNÍ SYSTÉMY Tarifní systémy 3. hodina Tarify, SPP Příklady tarifů Odbavovací zařízení Způsob odbavení Prezentace studenta diskuse? Tarif a SPP Tarif vyhlašují obce, nebo dopravci za

Více

Integrované dopravní systémy-m

Integrované dopravní systémy-m Integrované dopravní systémy-m 5. Tarifní integrační opatření doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta stavební, VŠB-TU Ostrava Organizační opatření tarif, dělba tržeb a

Více

Informační a řídící systémy v IDS

Informační a řídící systémy v IDS INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY Informační a řídící systémy v IDS Jan Šimůnek ROPID Integrované dopravní systémy 22.11.2011 1 ZÁKLADNÍ PRINCIPY IDS Jednotný regionální dopravní systém, založený na preferenci

Více

Staniční servis Zlínského kraje (přehled služeb v železničních stanicích a zastávkách Zlínského kraje)

Staniční servis Zlínského kraje (přehled služeb v železničních stanicích a zastávkách Zlínského kraje) PŘÍLOHA Č. 2b STANIČNÍ SERVIS ZLÍNSKÉHO KRAJE (OBLAST B) Staniční servis Zlínského kraje (přehled služeb v železničních stanicích a zastávkách Zlínského kraje) 1 Tento dokument stanovuje úroveň a rozsah

Více

Zpracoval: Ing. Otto Pospíšil, zástupce ředitele Technolog oblasti za KORID LK : Ing. Václav Gebouský, dopravní specialista

Zpracoval: Ing. Otto Pospíšil, zástupce ředitele Technolog oblasti za KORID LK : Ing. Václav Gebouský, dopravní specialista Zpracoval: Ing. Otto Pospíšil, zástupce ředitele Technolog oblasti za KORID LK : Ing. Václav Gebouský, dopravní specialista Servisní organizace pro zakladatele Liberecký kraj Člen České asociace organizátorů

Více

Kolejové napojení Letiště Václava Havla Praha. 06.06.2013 Trendy evropské dopravy

Kolejové napojení Letiště Václava Havla Praha. 06.06.2013 Trendy evropské dopravy Kolejové napojení Letiště Václava Havla Praha 06.06.2013 Trendy evropské dopravy KOLEJOVÉ NAPOJENÍ 1. Výkony Letiště Václava Havla Praha 2. Spojení letiště se spádovou oblastí 3. Analýza okolních letišť

Více

Ochrana ovzduší ve státní správě XII. Role regionální železnice ve 21. století. Miroslav Vyka // Svaz cestujících ve veřejné dopravě, z.s.

Ochrana ovzduší ve státní správě XII. Role regionální železnice ve 21. století. Miroslav Vyka // Svaz cestujících ve veřejné dopravě, z.s. Ochrana ovzduší ve státní správě XII. Role regionální železnice ve 21. století Miroslav Vyka // Svaz cestujících ve veřejné dopravě, z.s. // prezident www.svazcestujicich.cz www.facebook.com/svazcestujicich

Více

Zpracoval: Ing. Otto Pospíšil, zástupce ředitele Technolog oblasti za KORID LK : Ing. Václav Gebouský, dopravní specialista

Zpracoval: Ing. Otto Pospíšil, zástupce ředitele Technolog oblasti za KORID LK : Ing. Václav Gebouský, dopravní specialista Zpracoval: Ing. Otto Pospíšil, zástupce ředitele Technolog oblasti za KORID LK : Ing. Václav Gebouský, dopravní specialista Financování dopravní obslužnosti Smlouvy s dopravci Plán dopravní obslužnosti

Více

SOUBOR INDIKÁTORŮ DOPRAVNÍ POLITIKY

SOUBOR INDIKÁTORŮ DOPRAVNÍ POLITIKY Příloha č. 2 SOUBOR INDIKÁTORŮ DOPRAVNÍ POLITIKY Indikátory budou hodnoceny v letech 2010 a 2013 v porovnání k roku 2005 (L = limity, T = trendy). Dosažení vhodné dělby přepravní práce mezi druhy dopravy

Více

Role autobusu a vlaku v mobilitě obyvatelstva

Role autobusu a vlaku v mobilitě obyvatelstva AUTOBUS A VLAK - KONKURENCE NEBO SPOLUPRÁCE? Role autobusu a vlaku v mobilitě obyvatelstva Miroslav Vyka // Svaz cestujících ve veřejné dopravě // Prezident 1 MOBILITA OBYVATELSTVA HYBNOST OBYVATEL ROSTE

Více

Integrovaný dopravní systém Jihočeského kraje (IDS JK)

Integrovaný dopravní systém Jihočeského kraje (IDS JK) Jihočeský koordinátor dopravy Integrovaný dopravní systém Jihočeského kraje (IDS JK) konference na téma Mobilita v česko-rakouském přeshraničním regionu organizovaná v rámci projektu Connecting Regions

Více

AGENDA. Představení společnosti XT-Card Partneři společnosti XT-Card a.s. Významné realizované/běžící projekty Realizované zakázky v roce 2012 Závěr

AGENDA. Představení společnosti XT-Card Partneři společnosti XT-Card a.s. Významné realizované/běžící projekty Realizované zakázky v roce 2012 Závěr AGENDA Představení společnosti XT-Card Partneři společnosti XT-Card a.s. Významné realizované/běžící projekty Realizované zakázky v roce 2012 Závěr 2 Představení společnosti XT-Card Založena v roce 2005

Více

Páteřní linky v Praze i v zahraničí

Páteřní linky v Praze i v zahraničí Páteřní linky v Praze i v zahraničí Ing. Martin Jareš, Ph.D., ROPID ROPID Regionální organizátor Pražské integrované dopravy 1/13 Hierarchizace sítě linek především ve velkých městech je potřeba zjednodušit

Více

ČSAD SVT Praha, s.r.o.

ČSAD SVT Praha, s.r.o. ČSAD SVT Praha, s.r.o. Budování celostátních informačních a odbavovacích systémů RNDr. Jan Kotík, jednatel Obsah O společnosti ČSAD SVT Praha, s.r.o. Celostátní systém předprodeje autobusových jízdenek

Více

Pražská integrovaná doprava. Pavel Procházka pověřený řízením organizace ROPID

Pražská integrovaná doprava. Pavel Procházka pověřený řízením organizace ROPID Pražská integrovaná doprava Pavel Procházka pověřený řízením organizace ROPID Základní principy PID jednotný regionální dopravní systém založený na preferenci páteřní kolejové dopravy (železnice, metro,

Více

INTEGROVANÝ DOPRAVNÍ SYSTÉM JIHOMORAVSKÉHO KRAJE ZPRÁVA O VÝVOJI

INTEGROVANÝ DOPRAVNÍ SYSTÉM JIHOMORAVSKÉHO KRAJE ZPRÁVA O VÝVOJI INTEGROVANÝ DOPRAVNÍ SYSTÉM JIHOMORAVSKÉHO KRAJE ZPRÁVA O VÝVOJI DUBEN 211 OBSAH 1. ÚVODNÍ INFORMACE... 3 2. VYBRANÉ STANDARDY VEŘEJNÉ OSOBNÍ DOPRAVY... 3 3. DŮVODY VZNIKU, EXISTENCE A ROZVOJE IDS JMK...

Více

Role IDS v období liberalizace a segmentace železnice

Role IDS v období liberalizace a segmentace železnice Fakulta dopravní ČVUT Ústav řízení dopravních procesů a logistiky Role IDS v období liberalizace a segmentace železnice doc. Dr. Ing. Roman Štěrba 25. ročník konference INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY Žďár

Více

Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře Myslíkova 171/ Praha 1

Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře Myslíkova 171/ Praha 1 Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře Myslíkova 171/31 110 00 Praha 1 www.updi.cz sp. zn: UPDI-OPD043/19 č. j.: UPDI-1621/19/BL Oprávněná úřední osoba: Ing. Luděk Boďo Praha 12. 6. 2019 R O Z H O

Více

ŽELEZNICE VE VYBRANÝCH ČESKÝCH A NĚMECKÝCH METROPOLITNÍCH REGIONECH VÝZNAM LIBERA- LIZACE DRÁŽNÍHO SEKTORU

ŽELEZNICE VE VYBRANÝCH ČESKÝCH A NĚMECKÝCH METROPOLITNÍCH REGIONECH VÝZNAM LIBERA- LIZACE DRÁŽNÍHO SEKTORU ŽELEZNICE VE VYBRANÝCH ČESKÝCH A NĚMECKÝCH METROPOLITNÍCH REGIONECH VÝZNAM LIBERA- LIZACE DRÁŽNÍHO SEKTORU Daniel Seidenglanz, Kateřina Nedvědová a Filip Chvátal Geografický ústav Přírodovědecká fakulta

Více

Společný dopravní systém pro Prahu a Středočeský kraj. Ing. Martin Jareš, Ph.D. ROPID

Společný dopravní systém pro Prahu a Středočeský kraj. Ing. Martin Jareš, Ph.D. ROPID Společný dopravní systém pro Prahu a Středočeský kraj Ing. Martin Jareš, Ph.D. ROPID Konference Trendy evropské dopravy - Praha - 16. 6. 2014 Dva IDS v jedné aglomeraci: PID a SID založena 1993 celé území

Více

BUDOUCNOST AUTOBUSOVÉ DOPRAVY V ČR

BUDOUCNOST AUTOBUSOVÉ DOPRAVY V ČR AUTOBUSOVÉ DOPRAVY V ČR BLOK: ZAJIŠŤOVÁNÍ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI VÝBĚROVÝM ŘÍZENÍM NEBO VNITŘNÍM PROVOZOVATELEM Okruhy BUDOUCNOST BLOK: Zajišťování dopravní obslužnosti výběrovým řízením nebo vnitřním provozovatelem

Více

Dopravní inženýrství

Dopravní inženýrství Dopravní inženýrství Přednáška 1 Rozdělení a srovnání dopravy, pojmy, doprava ve společnosti. Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta stavební, VŠB-TU Ostrava Přednášky

Více

Projekt KORIS. Setkání starostů Zlínského kraje Luhačovice 15.4.2010 Koordinátor veřejné dopravy ZK s.r.o.

Projekt KORIS. Setkání starostů Zlínského kraje Luhačovice 15.4.2010 Koordinátor veřejné dopravy ZK s.r.o. Projekt KORIS Setkání starostů Zlínského kraje Luhačovice 15.4.2010 Co je KORIS? KORIS komplexní odbavovací, řídící a informační systém Kdo ho připravuje? Koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje, s.r.o.

Více

ŽELEZNICE V PRAŽSKÉ INTEGROVANÉ

ŽELEZNICE V PRAŽSKÉ INTEGROVANÉ ŽELEZNICE V PRAŽSKÉ INTEGROVANÉ DOPRAVĚĚ Charakteristika sítě veřejné dopravy v systému PID Druh dopravy Metro Příměstská Městské Příměstské Tramvaje železnice autobusy autobusy Počet linek denní provoz

Více

2 Základní pojmy. a) vlaky regionální dopravy takové vlaky, jimiž dopravce zajišťuje základní dopravní obslužnost území kraje závazky veřejné služby,

2 Základní pojmy. a) vlaky regionální dopravy takové vlaky, jimiž dopravce zajišťuje základní dopravní obslužnost území kraje závazky veřejné služby, PŘÍLOHY PŘÍLOHA A Vyhláška č. 241/2005 Sb., o prokazatelné ztrátě ve veřejné drážní osobní dopravě a o vymezení souběžné veřejné osobní dopravy Ministerstvo dopravy stanoví podle 39a odst. 3 a 39b odst.

Více

Zpracoval: Ing. Otto Pospíšil, zástupce ředitele Technolog oblasti za KORID LK : Jan Roženský, dopravní specialista

Zpracoval: Ing. Otto Pospíšil, zástupce ředitele Technolog oblasti za KORID LK : Jan Roženský, dopravní specialista Zpracoval: Ing. Otto Pospíšil, zástupce ředitele Technolog oblasti za KORID LK : Jan Roženský, dopravní specialista Financování dopravní obslužnosti Smlouvy s dopravci Plán dopravní obslužnosti Centrální

Více

Strategický plán města Plzně Doprava

Strategický plán města Plzně Doprava Strategický plán města Plzně Doprava 7. 4. 2016 Workshopy 17. 3. 2016 - Marketing města a cestovní ruch 22. 3. 2016 - Občanská vybavenost 29. 3. 2016 - Životní prostředí 30. 3. 2016 - Hospodářský rozvoj

Více

PODPORA TELEMATIKY PRO VEŘEJNOU DOPRAVU Z IROP SOUČASNOST A BUDOUCNOST

PODPORA TELEMATIKY PRO VEŘEJNOU DOPRAVU Z IROP SOUČASNOST A BUDOUCNOST PODPORA TELEMATIKY PRO VEŘEJNOU DOPRAVU Z IROP SOUČASNOST A BUDOUCNOST 19. 21. 1. 11. 2016 2017 Praha Veřejná doprava on-line 2017 INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Celková alokace z EFRR: 4,64 mld.

Více

P+R v příměstské dopravě. Petr Pšenička, ROPID

P+R v příměstské dopravě. Petr Pšenička, ROPID P+R v příměstské dopravě Petr Pšenička, ROPID Praha a Středočeský kraj 1 Integrace se Středočeským krajem Dohoda na vzniku společného dopravního systému pro Prahu a Středočeský kraj průběžná příprava Rozšíření

Více

Přednáška č. 9 AUTOBUSOVÁ NÁDRAŽÍ

Přednáška č. 9 AUTOBUSOVÁ NÁDRAŽÍ Přednáška č. 9 AUTOBUSOVÁ NÁDRAŽÍ 1. Pojmy a definice Řešení autobusových nádraží v ČR upravuje ČSN 73 6075 Navrhovanie autobusových staníc. Při navrhování autobusových nádraží se přiměřeně uplatní pravidla

Více

Autobus nebo vlak? Ekonomický pohled na optimalizaci modálního splitu. Martin Kvizda

Autobus nebo vlak? Ekonomický pohled na optimalizaci modálního splitu. Martin Kvizda Autobus nebo vlak? Ekonomický pohled na optimalizaci modálního splitu Martin Kvizda Louny, říjen 2015 1 Cíl na základě čeho se rozhodnout, zda zaplatit za vlak nebo autobus? jak najít optimum z hlediska

Více

Jak moc VYSOKOrychlostní železnice v ČR?

Jak moc VYSOKOrychlostní železnice v ČR? Jak moc VYSOKOrychlostní železnice v ČR? Tomáš Záruba Náměšť nad Oslavou, 26. května 2016 Základní otázka: Proč vlastně stavět VRT? Časové úspory cestujících Zefektivnění provozu železnice Uvolnění kapacitních

Více

Využití standardu ČAOVD na území ČR

Využití standardu ČAOVD na území ČR Využití standardu ČAOVD na území ČR Konference CZECHBUS Listopad 2013 Je potřeba vytvářet standard odbavovacích a informačních systémů ve veřejné dopravě? - Veřejná doprava je služba občanům - Veřejná

Více

Studie proveditelnosti železničního uzlu Brno pro diskuzi se starosty , Brno

Studie proveditelnosti železničního uzlu Brno pro diskuzi se starosty , Brno Studie proveditelnosti železničního uzlu Brno pro diskuzi se starosty 15. 12. 2017, Brno Obsah prezentace Cíle přestavby ŽUB Základní koncepce variant řešení přestavby ŽUB Koncepce dopravní obslužnosti

Více

VEŘEJNÁ DOPRAVA ON-LINE Elektronické odbavovací systémy v ČR očima dodavatelů III

VEŘEJNÁ DOPRAVA ON-LINE Elektronické odbavovací systémy v ČR očima dodavatelů III VEŘEJNÁ DOPRAVA ON-LINE Elektronické odbavovací systémy v ČR očima dodavatelů III RNDr. Jan Kotík, obchodní ředitel Mgr. Bohumír Bartušek, poradce ředitele ČSAD SVT Praha s.r.o. Obsah prezentace Clearingový

Více

Vladimír Zadina člen - pověřený vedením

Vladimír Zadina člen - pověřený vedením Vladimír Zadina člen - pověřený vedením Představení Národního spolku pro elektromobilitu a podporu moderních technologií Současná podpora v období 2007 2013 Návrhy na roky 2014-2020 Založen starostou spolku

Více

Plány udržitelné městské mobility pro město Brno. Odbor dopravy MMB

Plány udržitelné městské mobility pro město Brno. Odbor dopravy MMB Plány udržitelné městské mobility pro město Brno Odbor dopravy MMB Ing. Vladimír Bielko vedoucí Odboru dopravy MMB bielko.vladimir@brno.cz 30. 3. 2015 PLÁN UDRŽITELNÉ MOBILITY PRO MĚSTO BRNO Jak vytvořit

Více

INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY HROMADNÉ PŘEPRAVY OSOB

INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY HROMADNÉ PŘEPRAVY OSOB Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2008, ročník VIII, řada stavební článek č. 29 Eva OŽANOVÁ 1 INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY HROMADNÉ PŘEPRAVY OSOB Abstrakt

Více

ZÁKLADNÍ PRINCIPY IDS. Jednotný informační systém. Jednotný regionální dopravní systém, založený na. Jednotný přepravně - tarifní systém, umožňující

ZÁKLADNÍ PRINCIPY IDS. Jednotný informační systém. Jednotný regionální dopravní systém, založený na. Jednotný přepravně - tarifní systém, umožňující 5.11.2009 ZÁKLADNÍ PRINCIPY IDS Jednotný regionální dopravní systém, založený na preferenci páteřní kolejové dopravy (železnice, metro, tramvaje), autobusová doprava je organizována především jako návazná

Více

Integrovaný dopravní systém Moravskoslezského kraje ODIS

Integrovaný dopravní systém Moravskoslezského kraje ODIS Integrovaný dopravní systém Moravskoslezského kraje ODIS V roce 1996 založena společnost Koordinátor ODIS s.r.o., která dostala za úkol připravit, spustit, provozovat a rozvíjet integrovaný dopravní systém,

Více

ORGANIZACE A ŘÍZENÍ MĚSTSKÉ HROMADNÉ DOPRAVY

ORGANIZACE A ŘÍZENÍ MĚSTSKÉ HROMADNÉ DOPRAVY ORGANIZACE A ŘÍZENÍ MĚSTSKÉ HROMADNÉ DOPRAVY Ing. Petr Chmela FD ČVUT, Horská 3, Praha 2, dveře č. 438 ROPID, Rytířská 10, Praha 1 chmela@ropid.cz Zápočet: účast na cvičeních, semestrální práce Zkouška:

Více

Zpracoval: Ing. Otto Pospíšil, zástupce ředitele Technolog oblasti za KORID LK : Ing. Václav Gebouský, dopravní specialista

Zpracoval: Ing. Otto Pospíšil, zástupce ředitele Technolog oblasti za KORID LK : Ing. Václav Gebouský, dopravní specialista Zpracoval: Ing. Otto Pospíšil, zástupce ředitele Technolog oblasti za KORID LK : Ing. Václav Gebouský, dopravní specialista Financování dopravní obslužnosti Smlouvy s dopravci Plán dopravní obslužnosti

Více

INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY

INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY REALIZACE INTEGROVANÉHO DOPRAVNÍHO SYSTÉMU: 1. dopravní integrace, ustanovení koordinátora 2. sjednocení tarifních podmínek 3. sjednocení přepravních podmínek 4. dopravní koordinace,

Více

Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře Myslíkova 171/ Praha 1

Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře Myslíkova 171/ Praha 1 Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře Myslíkova 171/31 110 00 Praha 1 www.updi.cz *UPDIX000BEOA* UPDIX000BEOA sp. zn.: OPD039/19 č. j.: UPDI-1418/19/VV Oprávněná úřední osoba: Ing. Vítězslav Vacula

Více

Elektronické odbavování cestujících v IDS

Elektronické odbavování cestujících v IDS VEŘEJNÁ DOPRAVA ON-LINE 3. 11. 2011 Elektronické odbavování cestujících v IDS Česká asociace organizátorů veřejné dopravy Jan Šimůnek ROPID ZÁKLADNÍ PRINCIPY IDS Jednotný regionální dopravní systém, zaloţený

Více

Moravskoslezský kraj a regionální železniční doprava.

Moravskoslezský kraj a regionální železniční doprava. Moravskoslezský kraj a regionální železniční doprava Strana 1 Moravskoslezský kraj v číslech Rozloha: 5 427 km 2 Počet obcí: 300 ( z toho 40 měst) Počet obyvatel: 1 220 000 Hustota: 224 obyvatel / km 2

Více

Možnosti financování projektů dopravní infrastruktury. Ing. Jiří Fuchs Semily 16.9.2014

Možnosti financování projektů dopravní infrastruktury. Ing. Jiří Fuchs Semily 16.9.2014 Možnosti financování projektů dopravní infrastruktury Ing. Jiří Fuchs Semily 16.9.2014 CYRRUS ADVISORY, a.s. Provozujeme největší informační portály o dotacích www.dotacni.info a www.dotacni-noviny.cz

Více

DOPRAVNĚ-PROVOZNÍ INTEGRACE. Prostorová a časová integrační opatření

DOPRAVNĚ-PROVOZNÍ INTEGRACE. Prostorová a časová integrační opatření DOPRAVNĚ-PROVOZNÍ INTEGRACE Prostorová a časová integrační opatření Dopravně-provozní opatření = propojení komponent dopravní nabídky a provozu jednotlivých dopravců resp. druhů dopravy úprava vedení linek

Více

Spojení Letiště Václava Havla Praha se spádovou oblastí Praha, ČR 14.04.2014

Spojení Letiště Václava Havla Praha se spádovou oblastí Praha, ČR 14.04.2014 Spojení Letiště Václava Havla Praha se spádovou oblastí Praha, ČR 14.04.2014 Obsah : Výkony Letiště Václava Havla Praha Spojení letiště se spádovou oblastí Analýza okolních letišť 2 Výkony Letiště Václava

Více

ORGANIZAČNÍ INTEGRACE. Tarif, dělba tržeb a smlouvy

ORGANIZAČNÍ INTEGRACE. Tarif, dělba tržeb a smlouvy ORGANIZAČNÍ INTEGRACE Tarif, dělba tržeb a smlouvy Organizační opatření tarif, dělba tržeb a smlouvy Zavedení integrovaného tarifu Sjednocení přepravních podmínek Rozdělení tržeb z jízdného Smluvní zajištění

Více

Posouzení Plánu dopravní obslužnosti Libereckého kraje, Aktualizace pro období 2012-18

Posouzení Plánu dopravní obslužnosti Libereckého kraje, Aktualizace pro období 2012-18 Posouzení Plánu dopravní obslužnosti Libereckého kraje, Aktualizace pro období 2012-18 Zadavatel: KORID LK, spol. s r.o., U Jezu 642/2a, Liberec 2 Hodnotitel: doc. Ing. Miroslav Žižka, Ph.D., Technická

Více