MODERNÍ SYSTÉMY VSTŘIKOVÁNÍ PALIVA VHODNÉ PRO VZNĚTOVÉ MOTORY.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MODERNÍ SYSTÉMY VSTŘIKOVÁNÍ PALIVA VHODNÉ PRO VZNĚTOVÉ MOTORY."

Transkript

1 34. MEZIÁRODNÍ KONFERENCE KATEDER DOPRAVNÍCH, MANIPULAČNÍCH, STAVEBNÍCH A ZEMĚDĚLSKÝCH STROJŮ 2008 MODERNÍ SYSTÉMY VSTŘIKOVÁNÍ PALIVA VHODNÉ PRO VZNĚTOVÉ MOTORY. MODERN FUEL INJECTION SYSTEMS SUITABLE FOR DIESEL ENGINES. C. Scholz Katedra vozidel a motorů, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci Česká republika Celestyn.scholz@tul.cz Abstrakt This paper describes the reasons that motivate the manufacturers of Diesel engines to raise requirements on an increase of injection pressures of fuel systems. The development trends of the currently most employed fuel systems, Common Rail, are discussed, laying emphasis upon their advantages and disadvantages in comparison with systems governed mechanically or hydraulically. The possibility of their use for alternative fuels, such as bio Diesel oil, vegetable oil etc. remains an unsolved issue. Key: Injection system, diesel engine, Common Rail. 1. Úvod Vznětový motor je energeticky nejúčinnější pohonnou jednotkou a zůstane i nadále hlavním zdrojem mechanické energie, obzvláště v oblasti užitkových automobilů, zemědělských a stavebních strojů a stacionárních jednotek. Pro oblast užitkových automobilů platí tradičné nejpřísnější ekologické předpisy limitující koncentrace škodlivých látek znečišťujících ovzduší. Trend vývoje limitů škodlivin, které mají bezprostředně negativní vliv na životní prostředí, například pevných částic (PM) a oxidů dusíku (NO x ) ukazuje obr. 1. Na první pohled jsou patrné snížení limitů za posledních 20let a další perspektivy jejich poklesu pro připravované normy EU 6, nebo US-10. U předpisu EU 6 se dosud vedou diskuze [2] o konečný hraniční limit pro NO x mezi 0,4 a 1,0 g/kwh. Nižší hodnota přestavuje zvýšení spotřeby paliva a tím i zhoršení bilance oxidu uhličitého (CO 2 ). Tento vývoj ekologických předpisů neustále motivuje výrobce vznětových motorů ve výzkumech nových strategií vstřikování paliva, spalování, přeplňování a dodatečného čištění výfukových plynů. Výsledkem je stlačování hyperbolické závislosti PM na NO x ve směru šipky, viz obr.1. V oblasti vstřikování paliva převažuje trend zvyšování vstřikovacích tlaků, který vykazuje nejvyšší potenciál pro plnění emisních předpisů vznětových motorů. Další kvalitativní posun nastal zavedením elektronického řízení funkcí motoru a tedy i vstřikovacího procesu, který bylo možné rozdělit do více částí reagujících na okamžitou potřebu motoru. Vznikají palivové systémy typu Common Rail, které se stále zdokonalují a představují složitá zařízení citlivá na kvalitu a čistotu motorového paliva.

2 Obr. 1 Vývoj emisních předpisů a směr motivace vývoje V současné době neexistuje zdroj energie, který by zcela dokázal nahradit časově omezené ropné produkty. Na místě proto jsou snahy ekologů, ekonomů a politiků rozvíjet použití alternativních paliv u pohonných jednotek. Výrobci vznětových motorů na tuto situaci reagují uvážlivě dalším vývojem úprav palivových systémů, tak aby nebyly ohroženy požadavky na spolehlivost, životnost a výše uvedené emisní předpisy. Tento proces je složitý, neboť z důvodů nedokončeného vývoje ekonomických technologií výrob těchto paliv se mění i jejich vlastnosti. 2. Vývojové trendy vstřikovacích systémů V Evropě je od roku 1980, v oblasti vznětových motorů pro užitkové automobily, znatelný trend růstu vstřikovacích tlaků vyvolaný požadavky na snižování spotřeby paliva a škodlivin ve výfukových plynech. Řadové vstřikovací čerpadlo s počátečním tlakem 60 MPa v roce 1980, prošlo vývojem v dimenzování a optimalizací tvaru vaček, velikosti výtlačných pístků, druhu ventilků (rovnoobjemových a rovnotlakých), a nakonec i náhradou stále složitějších mechanických regulátorů elektronickými regulačními systémy. Na přelomu tisíciletí bylo na řadovém čerpadle dosahováno již tlaku 115 MPa. Důslednou optimalizací poměrně dlouhého vedení paliva mezi čerpadlem a tryskou byl vstřikovací tlak paliva do válce motoru zvýšen až na 135 MPa. Pro další zvýšení vstřikovacích tlaků nalezly uplatnění plně elektronicky regulované vstřikovací jednotky, v nichž je vyvozován tlak pístem poháněným vačkovou hřídelí umístěnou v bloku, nebo hlavě válce. Tryska je s tímto samostatným čerpadlem spojena velice krátkým vedením, nebo je přímo jeho součástí (sdružená vstřikovací jednotka). Proto jsou tlaky na trysce a čerpadle shodné a dosahují hodnot 180 až 220 MPa.

3 Vedle toho našel uplatnění, zpočátku jen u vznětových motorů pro osobní automobily, technicky jednodušší palivový systém Common Rail. Vysokotlaké pístové čerpadlo plní trvale vysokým tlakem společný (common) zásobník ve tvaru trubky (rail) odkud se palivo sekvenčně rozděluje do jednotlivých válců prostřednictvím elektromagneticky nebo piezoelektronicky ovládaných ventilů. Systém prošel vývojem od tlaků 135 do 200 MPa a jeho předností je nezávislost vstřikovacího tlaku na otáčkách motoru a flexibilita rozdělení a tvarování jednotlivých částí výstřiku. V současné době je ve vývoji již 4. generace systému s hydraulickým zesilovačem vstřikovacího tlaku paliva až na 250 MPa a možností tvarování jednotlivých výstřiků co se týče velikosti a rychlosti náběhu. Dnes patří systém Common Rail mezi světově nejrozšířenější palivové systémy vznětových motorů. Za zmínku stojí systémy vstřikovacích jednotek, kdy je tlak vyvozován hydraulickým zesilovačem poháněným tlakem oleje z externího okruhu. Představitelem vývojové alternativy včetně její elektronické regulace je fa Caterpillar. 3. Vstřikovací systém Common Rail Vznik prototypu systému Common Rail se datuje od konce 60. let minulého století. Jako první ho zavedla do sériové výroby fa Bosch pro osobní automobily fem Alfa Romeo a Mercedes Benz v roce Dnes se jeho výrobou zabývají přední fy palivového příslušenství, jako Bosch, Denso, Siemens-VDO a další, pro použití u vznětových motorů všech výrobců osobních i u nákladních automobilů. Funkce systému je zřejmá z obrázku 2. Obr. 2 Vysokotlaká část Common Rail 1,2,3- Čerpadlo s ventily, 4- vysokotlaké palivové potrubí, 5- zásobník paliva (rail), 6- čidlo tlaku, 7- omezovač tlaku, 8- omezovač průtoku, 9- injektor, 10- elektronická řídící jednotka. Obr. 3 Schéma injektoru ve funkcích: a-zavřený, b-otevřený, 1-zpětné palivo, 2-elektrický konektor, 3,5-elektromagnetický ventil s kuličkou, 4- vstup paliva do injektoru, 8,7,6-řídící prostor pístu s tryskami přítoku a odtoku paliva, 9-řídící píst, 10-přívod paliva k jehle trysky, 11-jehla trysky.

4 První generace systému Common Rail z roku 1997 pracovala na principu hlavního vstřiku pod vysokým tlakem MPa, kterému předcházel předstřik nepatrného množství paliva k snížení nárůstu spalovacího tlaku a tím snížení charakteristického hluku spalování u vznětových motorů. Druhá generace z roku 2001 pracuje na stejném principu, ale s vyššími vstřikovacími tlaky v rozmezí MPa. Navíc používá třetí fázi, tak zvaný dostřik, kterým se dokončuje celková dávka paliva za pracovní cyklus motoru a je užitečný pro funkci filtru pevných částic. Obě generace používají injektory ovládané elektromagnetickými ventily, viz obr. 3. Plný tlak paliva přicházejícího z railu působí v řídícím prostoru na píst a z druhé strany na mezikruží jehly, která rozdílem působících sil uzavírá trysku. Řídící prostor je spojen odtokovou tryskou, která je uzavřena kuličkovým ventilem. Elektromagnet sekvenčním buzením ovládá pohyb kuličky ventilu a uvolňuje odtok paliva z řídícího prostoru za současného poklesu tlaku. Tím se změní směr výslednice síl působících na píst spojený s jehlou, jehla se nadzvedne a otevře otvůrky trysky, kterými je palivo pod vysokým tlakem vstřikováno do válce motoru. Při přerušení buzení elektromagnetu, kulička silou pružiny uzavře odtok paliva z řídícího prostoru a zde nastane obnovení plného tlaku, který zatlačí jehlu do sedla trysky a ukončí výstřik paliva do válce. Common Rail se dnes výhradně používá u motorů Euro 3,4 a 5 užitkových automobilů a motorů pro průmyslové použití, např. u fy Cummins, Scania, MAN. Třetí generace z roku 2003 rovněž disponuje tlakem MPa a navíc umožňuje zvládat větší počet dílčích vstřiků (až 5 za cyklus). To je umožněno díky velmi krátké době spínání piezoelektrického ovladače, který je asi 4x rychlejší než elektromagnetický ventil. Obr. 4 Schéma piezoelektrického vstřikovače fy Bosch (3 generace) Piezoelektrický ovladač je složen z několika stovek vrstev tenkých folií keramického materiálu, který je odolný teplotám vznětového motoru. Přivedením napětí 150V na svazek folií se jeho krystaly protáhnou o setiny milimetrů. Tato deformace se převede, podobně jako u elektromagnetického provedení vstřikovače, na zdvih jehly vstřikovací trysky. Vzhledem ke své rychlosti umožňuje piezoelektrický vstřikovač vytvářet strategii průběhu vstřiku

5 v závislosti na režimu motoru, viz obr. 5. Rozdělení celkového vstřikovaného množství do několika rozdílně velikých dávek vede ke snížení hluku, emisí a k regeneraci filtru pevných částic a používá se u vznětových motorů osobních automobilů. Při recirkulaci výfukových plynů se využívá i změn délky mezi jednotlivými vstřiky. Obr. 5 Příklad strategie vstřiku v různých režimech motoru [2] Čtvrtá generace systémů Common rail pro osobní automobily HADI (Hydraulically Amplified Diesel Injektor) a pro nákladní automobily např. CRIN4.2 od fy Bosch garantuje vyšší vstřikovací tlak MPa a vysokou flexibilitu v tvarování průběhů jednotlivých vstřiků. Tato inovativní technika je určena pro splnění budoucích předpisů EU6 a US 10, viz obr. 1, a je založena na filozofii dvoustupňového vytváření tlaku. Palivo je dodáváno známým způsobem vysokotlakým čerpadlem do railu a odtud do vstřikovače pod poměrně nízkým tlakem MPa. Ve vstřikovači se prostřednictvím tlakového převodníku tlak zesílí na zhruba dvojnásobnou hodnotu MPa. Prostřednictvím řízení dvou sekvenčně buzených elektromagnetických ventilu se může programovaně dosáhnout vstřiku paliva do válce motoru, buď pod nižším tlakem, nebo pod zesíleným tlakem. Vhodným časováním funkce obou ventilů lze docílit tvar průběhu vstřiku pravoúhlého (Square), se skokovým náběhem (Ramp), nebo s plynulým náběhem (Boot), viz obr. 6. Konfigurace dvou tlakových stupňů má výhodu také v tom, že nejvyšším tlakem jsou zatížené jen některé části systému s nižším časovým podílem, což vede k vyšší těsnosti paliva a tím ke zvýšení účinnosti.

6 Obr. 6 Možnosti časování a tvarování vstřiků v jednom pracovním cyklu [1] Schéma systému CRIN 4.2 vyvíjený fou Bosch pro nákladní automobily DaimlerChrysler je na obr. 7. Obr. 7 Schéma systému Common Rail (CRIN 4.2) čtvrté generace [1] Samotný vstřikovač je modulární a sestává ze dvou jednotek. Modul vstřikování paliva, viz obr.8, tvoří silně zmenšený vstřikovač Common Rail 2.generace. Miniaturní elektromagnetický ventil s plochou kotvou ovládá otvírání a zavírání jehly trysky. Situování ovládacího elektromagnetického ventilu blízko trysky má výhodu v nízké hmotnosti jehly. Obr.8 Modul vstřikování paliva [1] Obr. 9 Řídící modul zesilovače tlaku [1]

7 Řídící modul vstřikovače, viz obr. 9, se skládá z tlakového převodníku s odstupňovaným pístem, který je aktivován druhým elektromagnetickým ventilem. 4. Použitelnost vstřikovacích systémů pro alternativní kapalná paliva Přínos vstřikovacích systémů Common Rail u vznětových motorů je v tichosti chodu, úspornosti paliva a plnění limitů emisí škodlivin výfukových plynů. Jak vysokotlaké čerpadlo, tak zejména vstřikovače nejen dopravují palivo do válce pod vysokým tlakem, ale jsou rovněž palivem mazány. Vzhledem k malým průřezům regulačních orgánů a malých otvůrků trysek jsou pro provoz palivového systému nežádoucí nečistoty, zbytky benzinu nebo vody, a rostlinných olejů, které tvoří lepkavé a karbonové úsady. Proto se výrobci k použití alternativních biopaliv vyjadřují s nejvyšší mírou obezřetnosti. V úvahu připadají u vznětových motorů tato alternativní paliva: Dimetyléter (DME) je syntetické palivo a má ze všech alternativních paliv nejvyšší energetickou účinnost (1 litru dimetyléteru odpovídá 0,97 litrů motorové nafty). Základem pro výrobu může být fosilní surovina, pak mluvíme o palivu Gas-to-Liquid (GtL), nebo biologicky obnovitelná surovina (dřevo, sláma a další zemělské odpady), pak mluvíme o palivu Biomas-to-Liquid (BtL). Z hlediska požadavků na snižování CO 2 má perspektivu BtL, jehož technologie pro ekonomickou výrobu je ve vývoji (společný projekt DaimlerChrysler, VW a Chozen Industrie). BtL má širokou surovinovou základnu, téměř neutrální energetickou bilanci vůči motorové naftě, vykazuje v provozu motorů nižší kouřivost a lepší zápalnost, je bez aromátů, bez síry a lze ho používat bez nutnosti větších úprav motorů. Nevýhodou jsou prozatím velké investice na zavedení výroby. Bionafta (FAME fatty acid methyl esters) je palivo z obnovitelných zdrojů, v první generaci ze všech olejnin, nebo v druhé generaci ze zemědělských a lesnických zbytků. V Evropě se prozatím používá k výrobě semen řepky olejky, kdy z řepkového oleje procesem transesterifikace za přítomnosti metanolu a katalyzátoru vzniká MERO (methyl esters of rapeseed oil). Vedlejším produktem je glycerin využívaný v mazivech a kosmetice. Energetická účinnost je nižší (1 litru MERO odpovídá 0,91 litrů motorové nafty). V praxi je odsouhlasen provoz motorů na směs 5 % MERO v motorové naftě, na tzv. směsné palivo B5, které může být v nemodifikovaných motorech používáno bez problémů. Je předpoklad uvolnění provozu na vyšší koncentrace B30 (již USA, PSA/Peuegot-Citroen). Nevýhodou je vazba na zemědělskou půdu, omezený pěstitelský potenciál a potřebný fosilní metanol. Rostlinný olej (PPO pure plant oil) Jedná se o neupravený rostlinný olej z řepky olejky nebo dalších olejnin, který lze spalovat jen za určitých podmínek v upravených motorech. Poměrně vysoká energetická účinnost (1 litru PPO odpovídá 0,96 litrů motorové nafty). Použití v praxi je velmi řídké, neplní limity emisí Euro 4 a 5, proto jsou hlavními uživateli mimosilniční vozidla a stroje v zemědělství a lesnictví. Používání je stále ve stádiu experimentů na klasických vstřikovacích systémech s nízkými vstřikovacími tlaky. Je málo pravděpodobné, že složité vstřikovací systémy Common Rail umožní širší použití těchto paliv. Určitá šance je snad u traktorů, kde může být největší spotřebitelská poptávka. Výhodou je jednoduchá a levná výroba tohoto paliva a jeho biologická odbouratelnost při úniku následkem havárie. Nevýhodou je omezený surovinový potenciál, omezená zápalnost a snížené možnosti pro plnění nejpřísnějších limitu emisí, problémy při nasazení filtrů pevných částic a zvýšené náklady na přestavbu motorů.

8 5. Závěr Neustálé snižování limitů plynných a pevných škodlivin ve výfukových plynech vznětových motorů vede výrobce k vývoji vstřikovacích palivových systémů s co nejvyššími vstřikovacími tlaky a vysokou variabilitou procesu vstřikování. Právě flexibilita průběhu mnoha výstřiků během jednoho pracovního cyklu je jednou z příčin proč se dnes nejvíce používá systém Common Rail. Lze stěží odhadovat vývoj dalších generací tohoto systému, který klade mimořádné nároky na čistotu paliva, na diagnostiku a servis. Je zřejmé, že současné snahy o využitelnosti rostlinných olejů ve vznětových motorech, zejména v souvislosti s požadavky globálního snižováním produkce oxidu uhličitého, najdou odezvu v dalším vývoji modifikací systémů Common Rail. Pracoviště katedry vozidel a motorů Technické univerzity v Liberci, v rámci projektů VCJB, GAČR a MPO, získává zkušenosti s experimenty použití rostlinných olejů u vznětových motorů s různými vstřikovacími systémy. 6. Literatura [1] W. Schmid, B. Heil, T. Harr, K. Maderthaner. Brennverfahren für neue Generation von schweren DaimlerChrysler Nutzfahrzeug-Dieselmotoren und die Anforderungen an das Einspritzsystem. In: 28. Internationales Wiener Motorensymposium 2007, Reihe 12, Nr. 639, bl [2] S. Bauer, H. Zhang, A. Pfeifer, K. Wenzlawski. Pkw- Dieselmotor und EU6: Ganzheitlicher Systemansatz zur Weiterentwiclung von Einspritzsystem, Luft/EGR-Pfad und Abgasnachbehandlung. In: 28. Internationales Wiener Motorensymposium 2007, Reihe 12, Nr. 639, bl Poděkování: Příspěvek vznikl v rámci řešení projektu Výzkumného centra Josefa Božka (č. 1M ) podporovaného MŠMT ČR a část v rámci projektu FI- IM5/112 s podporou MPO ČR. Doc. Celestýn Scholz, PhD., Katedra vozidel a motorů, Technická univerzita v Liberci, Studentská 2, Liberec, tel , celestyn.scholz@tul.cz

20008/2009 Vozidlové motory Scholz

20008/2009 Vozidlové motory Scholz 1 Vlastnosti vodíku jako paliva pro spalovací motory Mez zápalnosti ve 4 75% - H2 (l=12-0,6) 5-15% - CH4 vzduchu Min. zápalná energie ve vzduchu 0,02 mj H2 0,45 mj CH4 V oblasti dolní meze koncentrace

Více

TECHNOLOGIE OCHRANY OVZDUŠÍ

TECHNOLOGIE OCHRANY OVZDUŠÍ TECHNOLOGIE OCHRANY OVZDUŠÍ Přednáška č. 9 Snímek 1. Osnova přednášky Základní údaje o automobilové dopravě Princip funkce spalovacího motoru Přehled emisí ze spalovacích motorů Metody omezování emisí

Více

BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ

BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF AUTOMOTIVE ENGINEERING

Více

Vstřikovací systém Common Rail

Vstřikovací systém Common Rail Vstřikovací systém Common Rail Pojem Common Rail (společná lišta) znamená, že pro vstřikování paliva se využívá vysokotlaký zásobník paliva, tzv. Rail, společný pro vstřikovací ventily všech válců. Vytváření

Více

Palivová soustava 9.3.2009 2

Palivová soustava 9.3.2009 2 9.3.2009 1 Palivová soustava Cílem je stav, při kterém bude do spalovacího prostoru přivedeno ve správný okamžik, v požadovaném stavu a množství, palivo společně se vzduchem, umožňující vznícení a uvolnění

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.11 Diagnostika automobilů Kapitola 8 Vstřikovací

Více

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BRNO 2010 LUDĚK GEŠVINDR

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BRNO 2010 LUDĚK GEŠVINDR MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BRNO 2010 LUDĚK GEŠVINDR Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav automobilové techniky Palivové systémy vznětových motorů

Více

ŘÍZENÍ MOTORU Běh naprázdno Částečné zatížení Plné zatížení Nestacionární stavy Karburátor s elektronickým řízením

ŘÍZENÍ MOTORU Běh naprázdno Částečné zatížení Plné zatížení Nestacionární stavy Karburátor s elektronickým řízením ŘÍZENÍ MOTORU Automobilový motor je provozován v širokém rozmezí otáček a zatížení, což klade vysoké nároky na regulaci palivové soustavy a u motorů zážehových i na regulaci zapalovací soustavy. Tato regulace

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF AUTOMOTIVE ENGINEERING

Více

Zkoušky paliva s vysokým obsahem HVO na motorech. Nová paliva pro vznětové motory, 8. června 2017

Zkoušky paliva s vysokým obsahem HVO na motorech. Nová paliva pro vznětové motory, 8. června 2017 Zkoušky paliva s vysokým obsahem HVO na motorech Nová paliva pro vznětové motory, 8. června 2017 Úvod HVO (hydrogenovaný rostlinný olej) alternativa klasické motorové naftě pro použití ve spalovacích motorech

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. PALIVOVÁ SOUSTAVA VZNĚTOVÝCH MOTORŮ Ing. Petr Plšek Číslo: VY_32_INOVACE_ 08-19 Anotace:

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. PALIVOVÁ SOUSTAVA VZNĚTOVÝCH MOTORŮ Ing. Petr Plšek Číslo: VY_32_INOVACE_ 08-19 Anotace: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Pístové stroje PALIVOVÁ SOUSTAVA VZNĚTOVÝCH MOTORŮ

Více

Provoz traktoru Case IH PUMA CVX na směsné palivo B30

Provoz traktoru Case IH PUMA CVX na směsné palivo B30 Provoz traktoru Case IH PUMA CVX na směsné palivo B30 Moderní koncepce zemědělské výroby je spojena se spotřebou energií, jejíž základ je založen na transformaci fosilních zdrojů na elektrickou a tepelnou

Více

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA BAKALÁŘSKÁ PRÁCE MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BRNO 2012 MICHAL SKŘIVÁNEK Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav techniky a automobilové dopravy Analýza vybraných parametrů

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registračníčíslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Profesor Ing. Aleš Komár, CSc. Aplikace palivového aditiva v provozu vojenské techniky AČR

Profesor Ing. Aleš Komár, CSc. Aplikace palivového aditiva v provozu vojenské techniky AČR VOJENSKÝ PROFESIONÁL Profesor Ing. Aleš Komár, CSc. Aplikace palivového aditiva v provozu vojenské techniky AČR Článek prezentuje výsledky obranného výzkumu MO k zajištění ekonomičnosti a bezpečnosti provozu

Více

4. generace pro užitkové automobily

4. generace pro užitkové automobily Vstřikovací systém Common Rail 4. generace pro užitkové automobily 1 Představení Bosch Diesel s.r.o. Základní funkce systému stém common rail Funkce systému common rail s násobičem tlaku Vstřikovač s integrovaným

Více

Direct Injection Power 3 Čistič sání & ošetření palivového systému benzínových motorů s přímým vstřikováním

Direct Injection Power 3 Čistič sání & ošetření palivového systému benzínových motorů s přímým vstřikováním Top Oil Services, k. s. Horšovský Týn tel.: 379 422 580 topoil@top-oil.cz www.wynns.cz PŘÍMÉ VSTŘIKOVÁNÍ Direct Injection Power 3 Čistič sání & ošetření palivového systému benzínových motorů s přímým vstřikováním

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

Spalovací motory. Palivové soustavy

Spalovací motory. Palivové soustavy 1 Spalovací motory Palivové soustavy Úkolem palivové soustavy je přivést, ve vhodný okamžik vzhledem k poloze pístu potřebné množství paliva do spalovacího prostoru nebo sacího potrubí. Zážehové motory

Více

S námi víte jak na to!

S námi víte jak na to! Platnost: 22. 3. - 8. 5. 2016 AKČNÍ nabídka diesel S námi víte jak na to! k vidění na RoadShow Auto Kelly! Tester vstřikovačů YDT-35 s testem přepadu (backleak) Tento přístroj je určen pro všechny dílny,

Více

Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav techniky a automobilové dopravy

Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav techniky a automobilové dopravy Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav techniky a automobilové dopravy Vliv palivového systému na práci spalovacího motoru Diplomová práce Vedoucí práce: doc. Ing. Miroslav Havlíček, CSc.

Více

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA BAKALÁŘSKÁ PRÁCE MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BRNO 2013 TOMÁŠ DRLÍK Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav techniky a automobilové dopravy Elektronické systémy řízení

Více

Řídící systémy vznětových motorů. Školení H-STEP 3 Školení H-STEP 2 Školení H-STEP 1

Řídící systémy vznětových motorů. Školení H-STEP 3 Školení H-STEP 2 Školení H-STEP 1 Řídící systémy vznětových motorů Školení H-STEP 3 Školení H-STEP 2 Školení H-STEP 1 Řídící systémy vznětových motorů H-STEP 1 Rozdíly mezi zážehovými a vznětovými motory 4 Základní informace o spalování

Více

Praktická dílna. Vstřikovací systémy vznětových motorů a elektronická regulace. utoexper. Servis Podvozek Organizace práce

Praktická dílna. Vstřikovací systémy vznětových motorů a elektronická regulace. utoexper. Servis Podvozek Organizace práce omobil od A do Z Servis Podvozek Organizace práce Motor Systémy a příslušenství Bezpečnost a hygiena práce Geometrie Nářadí a vybavení dílen Paliva a maziva Diagnostika a měření Elektr. zařízení, elektronika

Více

EFFECT OF COMBUSTION OF ALTERNATIVE FUELS ON DIESEL ENGINE EXHAUST EMISSIONS

EFFECT OF COMBUSTION OF ALTERNATIVE FUELS ON DIESEL ENGINE EXHAUST EMISSIONS EFFECT OF COMBUSTION OF ALTERNATIVE FUELS ON DIESEL ENGINE EXHAUST EMISSIONS Polcar A., Čupera J. Department of Engineering and Automobile Transport, Faculty of Agronomy, Mendel University in Brno, Zemědělská

Více

PROČ SE ODŘÍKAT ZKUŠENOSTÍ CITROËN? PRŮVODCE MAZIVY

PROČ SE ODŘÍKAT ZKUŠENOSTÍ CITROËN? PRŮVODCE MAZIVY PROČ SE ODŘÍKAT ZKUŠENOSTÍ CITROËN? PRŮVODCE MAZIVY VÝMĚNA OLEJE JE PRO VAŠE VOZIDLO VELMI DŮLEŽITÁ KDY PROVÁDĚT VÝMĚNU OLEJE? Olej v motoru je nutné pravidelně vyměňovat za nové mazivo odpovídající normám

Více

ZVÝŠENÍ KONKURENCESCHOPNOSTI SPALOVACÍHO MOTORU NA STLAČENÝ ZEMNÍ PLYN COMPETITIVENESS INCREASE OF THE CNG ENGINE

ZVÝŠENÍ KONKURENCESCHOPNOSTI SPALOVACÍHO MOTORU NA STLAČENÝ ZEMNÍ PLYN COMPETITIVENESS INCREASE OF THE CNG ENGINE ZVÝŠENÍ KONKURENCESCHOPNOSTI SPALOVACÍHO MOTORU NA STLAČENÝ ZEMNÍ PLYN COMPETITIVENESS INCREASE OF THE CNG ENGINE David Svída 1 Anotace: V současné době ve vozidlech převládá trend výkonných maloobjemových

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF AUTOMOTIVE ENGINEERING

Více

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav techniky a automobilové dopravy

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav techniky a automobilové dopravy Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav techniky a automobilové dopravy Koncepční řešení laboratoře palivových soustav vznětových motorů Bakalářská práce Brno 2006 Vedoucí

Více

Agronomická fakulta. Ústav techniky a automobilové dopravy. Bakalářská práce

Agronomická fakulta. Ústav techniky a automobilové dopravy. Bakalářská práce Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav techniky a automobilové dopravy Bakalářská práce Využití rostlinných olejů jako alternativních paliv Vedoucí práce: Ing. Martin

Více

POHELÉDNÌTE DO BUDOUCNOSTI ÈTYØI OÈI VIDÍ VÍCE NEŽ DVÌ. NOVÁ ØADA 7 DEUTZ-FAHR Agrotron TTV

POHELÉDNÌTE DO BUDOUCNOSTI ÈTYØI OÈI VIDÍ VÍCE NEŽ DVÌ. NOVÁ ØADA 7 DEUTZ-FAHR Agrotron TTV POHELÉDNÌTE DO BUDOUCNOSTI ÈTYØI OÈI VIDÍ VÍCE NEŽ DVÌ NOVÁ ØADA 7 DEUTZ-FAHR Agrotron TTV NOVÁ ØADA 7 DEUTZ-FAHR Agrotron TTV DEUTZ-FAHR pøedstavuje novou øadu 7. Nová modelová øada AGROTRON 7 TTV pøináší

Více

Příručka pro podporu prodeje výrobků JCB

Příručka pro podporu prodeje výrobků JCB Emisní normy IIIB/ T 4i Informační příručka o motorech JCB EcoMAX ohledně dodržení emisní normy IIIB/T4i Nejnovější uzákoněná emisní úroveň Týká se nových strojů prodaných do zemí Evropské unie, Severní

Více

Service 68. Zážehový motor 1,4 l/92 kw TSI. Dílenská učební pomůcka. s přeplňováním turbodmychadlem

Service 68. Zážehový motor 1,4 l/92 kw TSI. Dílenská učební pomůcka. s přeplňováním turbodmychadlem Service 68 Zážehový motor 1,4 l/92 kw TSI s přeplňováním turbodmychadlem Dílenská učební pomůcka Maximální síla při minimální spotřebě paliva - to jsou hlavní atributy motoru 1,4 l TSI. Díky přeplňování

Více

SPALOVACÍ MOTORY. Doc. Ing. Jiří Míka, CSc.

SPALOVACÍ MOTORY. Doc. Ing. Jiří Míka, CSc. SPALOVACÍ MOTORY Doc. Ing. Jiří Míka, CSc. Rozdělení Podle způsobu práce: Objemové (pístové) Dynamické Podle uspořádání: S vnitřním spalováním S vnějším přívodem tepla Ideální oběhy pístových spalovacích

Více

SYSTÉM COMMON RAIL PRO ČTYŘVÁLCOVÝ VZNĚTOVÝ MOTOR

SYSTÉM COMMON RAIL PRO ČTYŘVÁLCOVÝ VZNĚTOVÝ MOTOR VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF AUTOMOTIVE ENGINEERING SYSTÉM COMMON

Více

Vstřikování Bosch-_Motronic

Vstřikování Bosch-_Motronic Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Silniční vozidla čtvrtý NĚMEC V. 20.12.2013 Název zpracovaného celku: Vstřikování Bosch-_Motronic Systém Bosch-Motronic je vyšším stupněm elektronického řízení motoru

Více

Bosch exchange podmínky

Bosch exchange podmínky Obsah Startéry/alternátory y Startéry... 3 y Alternátory... 9 Management motoru vstřikování benzínu y Měřiče hmotnosti vzduch s vyhřívaným filmem (HFM5)... 17 y Měřiče hmotnosti vzduchu s vyhřívaným drátem

Více

PIERBURG Zaostřeno na produkty

PIERBURG Zaostřeno na produkty PIERBURG Zaostřeno na produkty SOLEX PALLAS APG DVG ZENITH STROMBERG 1930 1940 1950 1960 1970 TRH S AUTO- PŘÍSLUŠENSTVÍM SOLEX Služba pro karburátory PIERBURG Servis Produkce karburátorů, Berlín Karburátory

Více

MENDELOVA ZEMĚDĚLSKÁ A LESNICKÁ UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

MENDELOVA ZEMĚDĚLSKÁ A LESNICKÁ UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA BAKALÁŘSKÁ PRÁCE MENDELOVA ZEMĚDĚLSKÁ A LESNICKÁ UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BRNO 2009 DAVID HAMERNÍK Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav techniky a automobilové

Více

Spalovací motor. Zpracoval: Pavel BRABEC. Pracoviště: KVM

Spalovací motor. Zpracoval: Pavel BRABEC. Pracoviště: KVM Zpracoval: Pavel BRABEC Pracoviště: KVM Tento materiál vznikl jako součást projektu In-TECH 2, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. In-TECH 2, označuje společný projekt

Více

Sortiment, kvalita a užitné vlastnosti pohonných hmot do roku 2020 Kulatý stůl Hotel Pramen 24.6.2014. Ing.Vladimír Třebický

Sortiment, kvalita a užitné vlastnosti pohonných hmot do roku 2020 Kulatý stůl Hotel Pramen 24.6.2014. Ing.Vladimír Třebický Sortiment, kvalita a užitné vlastnosti pohonných hmot do roku 2020 Kulatý stůl Hotel Pramen 24.6.2014 Ing.Vladimír Třebický Vývoj tržního sortimentu paliv Současná kvalita a nejbližší vývoj tržního sortimentu

Více

hybridní pohony (kombinace spalovacího motoru a elektromotoru)

hybridní pohony (kombinace spalovacího motoru a elektromotoru) Obsah Anotace.5 Prohlášení...7 Poděkování..9 1. Úvod 13 2. Rostlinné oleje 14 2.1. Použití čistého rostlinného oleje..14 2.2. Použití bionafty...17 2.2.1. Bionafta první generace 18 2.2.1.1. Změny v emisích

Více

DRIVEN BY QUALITY NOVÉ MOTORY EURO 6 TRUCKS PARTS FINANCE WWW.DAF.COM

DRIVEN BY QUALITY NOVÉ MOTORY EURO 6 TRUCKS PARTS FINANCE WWW.DAF.COM NOVÉ MOTORY EURO 6 SÍLA EFEKTIVITY Nové modely DAF XF, CF a LF Euro 6 dostanou kompletně novou řadu špičkových motorů PACCAR. Od nejmenšího motoru PX-5 pro řadu LF po nejvýkonnější typ MX-13 s výkonem

Více

Tisková informace. Autopříslušenství Čisté motory díky nové technice:jak budou vozidla se vznětovým motorem do budoucna moci splnit emisní limity

Tisková informace. Autopříslušenství Čisté motory díky nové technice:jak budou vozidla se vznětovým motorem do budoucna moci splnit emisní limity Tisková informace Autopříslušenství Čisté motory díky nové technice:jak budou vozidla se vznětovým motorem do budoucna moci splnit emisní limity Duben 2001 Čisté motory díky nové technice:jak budou vozidla

Více

Motorová paliva současnosti

Motorová paliva současnosti Motorová paliva současnosti Ing. Václav Pražák vedoucí řízení kvality produktů, ČESKÁ RAFINÉRSKÁ, a.s., Litvínov Kulatý stůl Motorová paliva pro silniční dopravu Dostihový klub, Hipodrom Most, 20. června

Více

Vladimír Matějovský. Kaňkova 32, 108 00 Praha 10 tel. 274 815 452, mob. 603 459 196, e-mail: michm@volny.cz, vladimir.matejovsky@tiscali.

Vladimír Matějovský. Kaňkova 32, 108 00 Praha 10 tel. 274 815 452, mob. 603 459 196, e-mail: michm@volny.cz, vladimir.matejovsky@tiscali. Vladimír Matějovský Kaňkova 32, 108 00 Praha 10 tel. 274 815 452, mob. 603 459 196, e-mail: michm@volny.cz, vladimir.matejovsky@tiscali.cz Automobilová paliva Grada Publishing, spol. s r. o., 2004 Názvy

Více

Dopravní fakulta Jana Pernera, Univerzita Pardubice. II. ročník (kombinované studium, obor DMML) Cempírková Eva. Název práce: Alternativní pohony

Dopravní fakulta Jana Pernera, Univerzita Pardubice. II. ročník (kombinované studium, obor DMML) Cempírková Eva. Název práce: Alternativní pohony Dopravní fakulta Jana Pernera, Univerzita Pardubice II. ročník (kombinované studium, obor DMML) Cempírková Eva Název práce: Alternativní pohony Prohlášení: Prohlašuji, že předložená práce je naším původním

Více

Čistič K7 Compact Car

Čistič K7 Compact Car Sezónní nabídka dílenského vybavení VYBAVENÍ SERVISŮ ČERVENEC SRPEN 2015 Čistič K7 Compact Car Novinka Vysokotlaký čistič K7 Compact Car K7 Compact Car má vodou chlazený motor a je vhodný pro časté použití

Více

Ing. Zdeněk Fildán PŘÍRUČKA PRO OCHRANU OVZDUŠÍ PODLE ZÁKONA Č. 86/2002 SB., O OCHRANĚ OVZDUŠÍ

Ing. Zdeněk Fildán PŘÍRUČKA PRO OCHRANU OVZDUŠÍ PODLE ZÁKONA Č. 86/2002 SB., O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Ing. Zdeněk Fildán PŘÍRUČKA PRO OCHRANU OVZDUŠÍ PODLE ZÁKONA Č. 86/2002 SB., O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Obsah 1.0 Úvod 2.0 Základní pojmy 3.0 Základní obecné povinnosti právnických a fyzických osob 3.1 Paliva

Více

POWER OF THE SELF-IGNITION MOTOR FOR PURE PLANT OIL VÝKON VZNĚTOVÉHO MOTORU NA ČISTÝ ROSTLINNÝ OLEJ

POWER OF THE SELF-IGNITION MOTOR FOR PURE PLANT OIL VÝKON VZNĚTOVÉHO MOTORU NA ČISTÝ ROSTLINNÝ OLEJ POWER OF THE SELF-IGNITION MOTOR FOR PURE PLANT OIL VÝKON VZNĚTOVÉHO MOTORU NA ČISTÝ ROSTLINNÝ OLEJ Hlavenka T., Fajman M., Čupera J. Ústav techniky a automobilové dopravy, Agronomická fakulta, Mendelova

Více

Vliv paliv obsahujících bioložky na provozní parametry vznětových motorů

Vliv paliv obsahujících bioložky na provozní parametry vznětových motorů 185 Vliv paliv obsahujících bioložky na provozní parametry vznětových motorů doc. Ing. Josef Laurin, CSc., doc. Ing. Lubomír Moc, CSc., Ing. Radek Holubec Technická univerzita v Liberci, Studentská 2,

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF AUTOMOTIVE ENGINEERING

Více

VENTILOVÉ ROZVODY ÚCEL

VENTILOVÉ ROZVODY ÚCEL VENTILOVÉ ROZVODY ÚCEL uskutečnění výměny obsahu válce (spaliny nahradit čerstvou palivovou směsí nebo vzduchem). DRUHY dnes výhradně u 4-dobých motorů ventily ovládané rozvodem OHC, OHV. ČASOVÁNÍ VENTILŮ

Více

Motorová paliva z ropy pro silniční dopravu do roku 2030

Motorová paliva z ropy pro silniční dopravu do roku 2030 Motorová paliva z ropy pro silniční dopravu do roku 2030 Autoři: Ing. Miloš Podrazil, generální sekretář České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO), U trati 42, 100 00 Praha 10, telefon:

Více

TEKUTINOVÉ POHONY. Pneumatické (medium vzduch) Hydraulické (medium kapaliny s příměsí)

TEKUTINOVÉ POHONY. Pneumatické (medium vzduch) Hydraulické (medium kapaliny s příměsí) TEKUTINOVÉ POHONY TEKUTINOVÉ POHONY Pneumatické (medium vzduch) Hydraulické (medium kapaliny s příměsí) Přednosti: dobrá realizace přímočarých pohybů dobrá regulace síly, která je vyvozena motorem (píst,

Více

FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF AUTOMOTIVE ENGINEERING

FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF AUTOMOTIVE ENGINEERING ABSTRAKT, KLÍČOVÁ SLOVA VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE

Více

NáŘaDí PrO autoservisy

NáŘaDí PrO autoservisy NáŘaDí PrO autoservisy DílENSKé vybavení...176 výměna OlEjE/filtrŮ...180 výměna SvíčEK...182 SErviS motoru...184 SErviS BrZD...186 SErviS tlumičů PérOváNí...187 SErviS KOl...188 NáŘaDí PrO KarOSáŘE...190

Více

Strana 1 ze 6 Zapsána v OR u KS v Brně oddíl C, vložka 4412. IČO 44119054, DIČ CZ44119054 Bankovní spojení: ČSOB Zlín 130 358 502 / 0300

Strana 1 ze 6 Zapsána v OR u KS v Brně oddíl C, vložka 4412. IČO 44119054, DIČ CZ44119054 Bankovní spojení: ČSOB Zlín 130 358 502 / 0300 Strana 1 ze 6 Zapsána v OR u KS v Brně oddíl C, vložka 4412. IČO 44119054, DIČ CZ44119054 Bankovní spojení: ČSOB Zlín 130 358 502 / 0300 Úspěch původního výrobce zařízení Již v roce 1990 si divize Delphi

Více

Obecné cíle a řešené dílčí etapy

Obecné cíle a řešené dílčí etapy 5.1.3. Nestacionární zkoušky motorů Obecné cíle a řešené dílčí etapy 5.1.3. Nestacionární zkoušky motorů Ověření emisního chování vozidel při simulaci různých reálných provozních podmínek Verifikace spotřeby

Více

VYUŽITÍ ENDOSKOPICKÉ VIZUALIZAČNÍ TECHNIKY PŘI VÝZKUMU USING ENDOSCOPIC VISUALIZATION EQUIPMENT AT THE COMBUSTION

VYUŽITÍ ENDOSKOPICKÉ VIZUALIZAČNÍ TECHNIKY PŘI VÝZKUMU USING ENDOSCOPIC VISUALIZATION EQUIPMENT AT THE COMBUSTION VYUŽITÍ ENDOSKOPICKÉ VIZUALIZAČNÍ TECHNIKY PŘI VÝZKUMU SPALOVACÍCH MOTORŮ USING ENDOSCOPIC VISUALIZATION EQUIPMENT AT THE COMBUSTION ENGINES RESEARCH Ing. Josef Blažek, Ph.D. Katedra vozidel a motorů,

Více

REOTRIB 2006 Moderní motorová paliva a biokomponenty

REOTRIB 2006 Moderní motorová paliva a biokomponenty REOTRIB 2006 Moderní motorová paliva a biokomponenty Ing. Václav Pražák, Česká rafinérská, a.s., 436 70 Litvínov (tel.: + 420 47 616 4308, fax: +420 47 616 4858, E-mail: vaclav.prazak@crc.cz) Všichni považujeme

Více

Motory -Emise škodlivin ve výfukových plynech

Motory -Emise škodlivin ve výfukových plynech Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Silniční vozidla třetí NĚMEC V. Název zpracovaného celku: Motory -Emise škodlivin ve výfukových plynech Výfukové plyny jsou produkty vnitřního spalování paliva ve spalovacích

Více

Automobily. 447 T Kód 04470101. Univerzální demontážní

Automobily. 447 T Kód 04470101. Univerzální demontážní 447 T Kód 04470 Univerzální demontážní zařízení na tlumiče K č 45.65 Kč 7.5 SAMOSTŘEDÍCÍ SYSTÉM Dvě horní ramena se přizp ůsobí také kuželovým a nevyrovnaným pružinám stlačením nezávislým na rozložení

Více

Snížení emisí škodlivin u spalovacích motorů Semestrální práce z předmětu Životní prostředí

Snížení emisí škodlivin u spalovacích motorů Semestrální práce z předmětu Životní prostředí UNIVERZITA PARDUBICE Dopravní fakulta Jana Pernera školní rok 2003/2004, letní semestr I.ročník KS Pardubice (obor DI-EZD) Tomáš Vydržal Datum odevzdání: 16.3.2004 Snížení emisí škodlivin u spalovacích

Více

Paralelní měření fyzikálních veličin

Paralelní měření fyzikálních veličin Operační program Rozvoj lidských zdrojů Opatření 3.1 Paralelní měření fyzikálních veličin Vypracoval: Ing. Zdeněk Pospíšil 1 Anotace Tento výukový materiál (učební texty) s názvem Paralelní měření fyzikálních

Více

ČESKÝ VÝROBCE KOTLŮ. Přednosti: Emisní třída 4/5 dle ČSN EN 303 5. Kombinace ručního a automatického provozu. Ekologické a komfortní vytápění

ČESKÝ VÝROBCE KOTLŮ. Přednosti: Emisní třída 4/5 dle ČSN EN 303 5. Kombinace ručního a automatického provozu. Ekologické a komfortní vytápění ČESKÝ VÝROBCE KOTLŮ Přednosti: Emisní třída 4/5 dle ČSN EN 303 5 Kombinace ručního a automatického provozu Ekologické a komfortní vytápění Dřevo až do délky 55 cm! ZPLYŇOVACÍ KOTEL hnědé uhlí ořech 2,

Více

MAKAK ČESKÝ VÝROBCE KOTLŮ. Přednosti: Emisní třída 5 dle ČSN EN 303 5. Ekologické a komfortní vytápění. Dřevo až do délky 55 cm!

MAKAK ČESKÝ VÝROBCE KOTLŮ. Přednosti: Emisní třída 5 dle ČSN EN 303 5. Ekologické a komfortní vytápění. Dřevo až do délky 55 cm! ČESKÝ VÝROBCE KOTLŮ Přednosti: Emisní třída 5 dle ČSN EN 303 5 Ekologické a komfortní vytápění Dřevo až do délky 55 cm! Vysoká účinnost až 92 % ZPLYŇOVACÍ KOTEL dřevo Úspory na vytápění až 40 % Nerezové

Více

UTAHOVACÍ MOMENTY - DIESELOVÉ MOTORY

UTAHOVACÍ MOMENTY - DIESELOVÉ MOTORY UTAHOVACÍ MOMENTY - DIESELOVÉ MOTORY Motory : 8HX 8HZ (dan.m) Klikové strojí Upevňovací šroub víka ložiska 1 ± 0,2 Povolení 180 3 ± 0,3 140 Šrouby ojničních ložisek 1 ± 0,1 100 ± 5 Řemenice pohonu příslušenství

Více

1 PALIVOVÁ SOUSTAVA ZÁŽEHOVÝCH MOTORŮ... 7 2 PALIVOVÁ SOUSTAVA VZNĚTOVÝCH MOTORŮ... 70

1 PALIVOVÁ SOUSTAVA ZÁŽEHOVÝCH MOTORŮ... 7 2 PALIVOVÁ SOUSTAVA VZNĚTOVÝCH MOTORŮ... 70 OBSAH 1 PALIVOVÁ SOUSTAVA ZÁŽEHOVÝCH MOTORŮ......... 7 1.1 Palivová soustava zážehových motorů s karburátory............. 8 1.2 Karburátory............................................ 13 1.2.1 Rozdělení

Více

Návrh a zhotovení výukového panelu palivového systému spalovacího motoru þÿ s e v s ty i k o v á n í m

Návrh a zhotovení výukového panelu palivového systému spalovacího motoru þÿ s e v s ty i k o v á n í m Digitální knihovna Univerzity Pardubice DSpace Repository Univerzita Pardubice http://dspace.org þÿ B a k a l áy s k é p r á c e / B a c h e l o r ' s w o r k s K D P D F J P 2009 Návrh a zhotovení výukového

Více

VLIV TUHOSTI PÍSTNÍHO ČEPU NA DEFORMACI PLÁŠTĚ PÍSTU

VLIV TUHOSTI PÍSTNÍHO ČEPU NA DEFORMACI PLÁŠTĚ PÍSTU 68 XXXIV. mezinárodní konference kateder a pracovišť spalovacích motorů českých a slovenských vysokých škol VLIV TUHOSTI PÍSTNÍHO ČEPU NA DEFORMACI PLÁŠTĚ PÍSTU Pavel Brabec 1, Celestýn Scholz 2 Influence

Více

PLNĚNÍ EMISNÍCH NOREM U TRAKTOROVÝCH MOTORŮ

PLNĚNÍ EMISNÍCH NOREM U TRAKTOROVÝCH MOTORŮ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF AUTOMOTIVE ENGINEERING

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY ABSTRAKT, KLÍČOVÁ SLOVA VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE

Více

Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava

Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava ENERGIE Z OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ A JEJÍ VLASTNOSTI Mojmír Vrtek Fakulta strojní Katedra energetiky Historický vývoj spotřeby energie Průměrný příkon na 1

Více

Pokyny k hledání a odstraňování závad v řízení traktorů ZETOR UŘ II. Výpis z technických údajů výrobce servořízení

Pokyny k hledání a odstraňování závad v řízení traktorů ZETOR UŘ II. Výpis z technických údajů výrobce servořízení Pokyny k hledání a odstraňování závad v řízení traktorů ZETOR UŘ II Při hledání příčiny závad v servořízení 8011 8045 traktorů ZETOR UŘ II se doporučuje prověřit ještě před demontáží všechny části řízení.

Více

PROGRAM KONFERENCE ASOCIACE VÝZKUMNÝCH ORGANIZACÍ KOTLE A ENERGETICKÁ ZAŘÍZENÍ 2012

PROGRAM KONFERENCE ASOCIACE VÝZKUMNÝCH ORGANIZACÍ KOTLE A ENERGETICKÁ ZAŘÍZENÍ 2012 PROGRAM KONFERENCE ASOCIACE VÝZKUMNÝCH ORGANIZACÍ KOTLE A ENERGETICKÁ ZAŘÍZENÍ 2012 která se bude konat ve dnech 19. 3. 21. 3. 2012 v konferenčních prostorách KONGRESOVÉHO CENTRA HOTELU VORONĚŽ I. BRNO

Více

PŘEHLED : VSTŘIKOVACÍ SYSTÉM VISTEON DCU102

PŘEHLED : VSTŘIKOVACÍ SYSTÉM VISTEON DCU102 Jednoduchá šipka : vodičové spojení. Trojitá šipka : multiplexní síť. Tečkování : podle vybavení. D4EP0YAP 93 Prvek Název Prvek Název BSI1 Inteligentní jednotka 1331 Vstřikovač válce č. 1 BF01 Pojistková

Více

ití CNG v dopravě František Krška Autobusy s CNG srdcem

ití CNG v dopravě František Krška Autobusy s CNG srdcem Využit ití CNG v dopravě František Krška Obsah O firmě TEDOM s.r.o. O divizi BUS Plnicí stanice CNG a CNG vozidla TEDOM Autobusy TEDOM Naši zákazníci Produkty holdingu 1991 1996 2003 Kogenerační jednotky

Více

www.kaeser.com KAESER AIR SERVICE Přehled o servisních službách

www.kaeser.com KAESER AIR SERVICE Přehled o servisních službách KAESER AIR SERVICE Přehled o servisních službách KAESER AIR SERVICE 100% kvalita a 100% servis Jedním z hlavních požadavků na dodávku stlačeného vzduchu je jeho maximální dostupnost. A ta může být trvale

Více

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D.

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D. ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D. Pomocné technologie zařízení a provozní soubory, které nejsou přímou

Více

OUTdoor MGW 350 Zemní plyn

OUTdoor MGW 350 Zemní plyn OUTdoor MGW 350 Zemní plyn Typový list kogenerační jednotky s plynovým motorem WAUKESHA Technické parametry Palivo Kogenerační jednotka Motor Bilance Generátor Chlazení Funkční schéma Rozměrové náčrty

Více

Technická univerzita v Liberci

Technická univerzita v Liberci Technická univerzita v Liberci Fakulta strojní Katedra vozidel a motorů (KVM) Výzkumné centrum spalovacích motorů a automobilů Josefa Božka Nízkoemisní autobusový motor ML 637 NGS na zemní plyn (Dokončení

Více

Pojízdné stavební kompresory MOBILAIR M13 M270 S celosvětově uznávaným SIGMA PROFILem Dodávané množství 1,2 až 26,9 m³/min

Pojízdné stavební kompresory MOBILAIR M13 M270 S celosvětově uznávaným SIGMA PROFILem Dodávané množství 1,2 až 26,9 m³/min Pojízdné stavební kompresory MOBILAIR M13M270 S celosvětově uznávaným SIGMA PROFILem Dodávané množství 1,2 až 26,9 Made in Germany Ve městě Coburg (severní Bavorsko) vznikají v bezprostřední blízkosti

Více

Technické inovace silničních motorových vozidel

Technické inovace silničních motorových vozidel Technické inovace silničních motorových vozidel Tlak na technické inovace plyne z požadavků : zákazníků na vysokou kvalitu (ISO 9001, ISO/TS 16949) na snížení provozních a výrobních nákladů na snížení

Více

Vnější autodiagnostika Ing. Vlček Doplňkový text k publikaci Jednoduchá elektronika pro obor Autoelektrikář, Autotronik, Automechanik

Vnější autodiagnostika Ing. Vlček Doplňkový text k publikaci Jednoduchá elektronika pro obor Autoelektrikář, Autotronik, Automechanik Vnější autodiagnostika Ing. Vlček Doplňkový text k publikaci Jednoduchá elektronika pro obor Autoelektrikář, Autotronik, Automechanik Moderní automobily jsou vybaveny diagnostikou zásuvkou, která zajišťuje

Více

Výměnné a servisní intervaly

Výměnné a servisní intervaly 5. kapitola Výměnné a servisní intervaly Někteří motoristé svěřují veškerou údržbu a seřizování automobilu pracovníkům autorizova ného servisu, který je vybaven veškerými dostupnými pomůckami k bezchybnému

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.11 Diagnostika automobilů Kapitola 9 Regulace

Více

Obsah 13 Manžety hnacích poloos 14 Matky kol 15 Jízdní zkouška Orientace v knize... 12 Všeobecná nebezpečí... 13 Zvláštní nebezpečí...

Obsah 13 Manžety hnacích poloos 14 Matky kol 15 Jízdní zkouška Orientace v knize... 12 Všeobecná nebezpečí... 13 Zvláštní nebezpečí... Obsah Orientace v knize... 12 Všeobecná nebezpečí... 13 Zvláštní nebezpečí... 13 Opravy na silnici... 15 Nelze nastartovat motor, startér se neotáčí... 15 Nelze nastartovat motor, i když startér normálně

Více

Přílohy ke studijní opoře Roboty a pružné výrobní systémy. Ukázka antropomorfního robotu pro svařování od firmy CLOOS (ROMAT 310)

Přílohy ke studijní opoře Roboty a pružné výrobní systémy. Ukázka antropomorfního robotu pro svařování od firmy CLOOS (ROMAT 310) Přílohy ke studijní opoře Roboty a pružné výrobní systémy Ukázka antropomorfního robotu pro svařování od firmy CLOOS (ROMAT 310) 1 Ukázka antropomorfního a kartézského robota od firmy ABB (IRB 3200 a IRB

Více

BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ

BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF AUTOMOTIVE ENGINEERING

Více

Zpracování ropy doc. Ing. Josef Blažek, CSc. 7. přednáška

Zpracování ropy doc. Ing. Josef Blažek, CSc. 7. přednáška ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zpracování ropy doc. Ing. Josef Blažek, CSc. 7. přednáška Spalování pohonných hmot, vlastnosti a použití plynných uhlovodíků

Více

Učební texty Montáže Brzdy

Učební texty Montáže Brzdy Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Praxe 2. ročník Fleišman Luděk 29.7.2012 Název zpracovaného celku: Učební texty Montáže Brzdy Brzdy Úkolem brzd je zajistit spolehlivé zpomalování vozidla, přibrzďování

Více

Využití energie výfukových plynů k pohonu klikového hřídele. Jakub Vrba Petr Schmid Pavel Němeček

Využití energie výfukových plynů k pohonu klikového hřídele. Jakub Vrba Petr Schmid Pavel Němeček Využití energie výfukových plynů k pohonu klikového hřídele Jakub Vrba Petr Schmid Pavel Němeček Technické inovace motorových vozidel - Přednáška 07 1 Důvod inovace Jedná se o využití energie výfukových

Více

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah 2008R0692 CS 04.02.2015 008.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 692/2008 ze dne 18. července 2008

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 11. května 2016 o stanovení závazných zadávacích podmínek pro veřejné zakázky na pořízení silničních vozidel

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 11. května 2016 o stanovení závazných zadávacích podmínek pro veřejné zakázky na pořízení silničních vozidel Částka 66 Sbírka zákonů č. 173 / 2016 Strana 2843 173 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 11. května 2016 o stanovení závazných zadávacích podmínek pro veřejné zakázky na pořízení silničních vozidel Vláda nařizuje podle

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. DVOUDOBÝ ZÁŽEHOVÝ MOTOR Ing. Petr Plšek Číslo: VY_32_INOVACE_ 08-11 Anotace:

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. DVOUDOBÝ ZÁŽEHOVÝ MOTOR Ing. Petr Plšek Číslo: VY_32_INOVACE_ 08-11 Anotace: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Pístové stroje DVOUDOBÝ ZÁŽEHOVÝ MOTOR Ing. Petr Plšek

Více

Současné směry v chlazení a klimatizaci

Současné směry v chlazení a klimatizaci Současné směry v chlazení a klimatizaci Předpisy EU Trendy v chlazení, klimatizaci a tepelných čerpadlech Snaha o nalezení co nejúčinnější náhrady HCFC R22 pro chlazení, klimatizaci i tepelná čerpadla

Více

Servis a výměna KDG-(KE)-M-14-001. Model: M6060, M7060, M8560, M9960, M110GX a M135GX. Výr. č.: vše

Servis a výměna KDG-(KE)-M-14-001. Model: M6060, M7060, M8560, M9960, M110GX a M135GX. Výr. č.: vše Filtr pevných částic (DPF) Servis a výměna KDG-(KE)-M-14-001 Model: M6060, M7060, M8560, M9960, M110GX a M135GX Výr. č.: vše SERVISNÍ INFORMACE: V lednu 2013 vstoupila v platnost emisní norma stupně 3b

Více

Oxid uhličitý, biopaliva, společnost

Oxid uhličitý, biopaliva, společnost Oxid uhličitý, biopaliva, společnost Oxid uhličitý Oxid uhličitý v atmosféře před průmyslovou revolucí cca 0,028 % Vlivem skleníkového efektu se lidstvo dlouhodobě a všestranně rozvíjelo v situaci, kdy

Více

OUTdoor MGM 500 Zemní plyn - emise NOx < 500 mg/m3 @ 5%O2. V kontejneru. Typový list kogenerační jednotky s plynovým motorem MAN

OUTdoor MGM 500 Zemní plyn - emise NOx < 500 mg/m3 @ 5%O2. V kontejneru. Typový list kogenerační jednotky s plynovým motorem MAN Typový list kogenerační jednotky s plynovým motorem MAN V kontejneru OUTdoor MGM 500 Zemní plyn - emise NOx < 500 mg/m3 @ 5%O2 Specifikace dodávky Technické parametry Motor a generátor Řídící systém Bilance

Více