KOLEJOVÉ ABSORBÉRY HLUKU A SMĚROVÉ CLONY. 1. Úvod. 2. Stav techniky, definice a zadání

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "KOLEJOVÉ ABSORBÉRY HLUKU A SMĚROVÉ CLONY. 1. Úvod. 2. Stav techniky, definice a zadání"

Transkript

1 KOLEJOVÉ ABSORBÉRY HLUKU A SMĚROVÉ CLONY Jan Eisenreich ředitel společnosti a předseda představenstva PROKOP RAIL, a.s. 1. Úvod Hluk a vibrace - civilizační produkt, který svojí každodenní přítomností bezprostředně působí a ovlivňuje život na této planetě. Denně jsme jeho původci i spotřebiteli, denně jej vnímáme v různých podobách a s různou intenzitou. Hluk a vibrace výrazně ovlivňují životní prostředí a mnohdy představují dominantními faktor jeho kvality. Mezi nejvýznamnější zdroje hluku se řadí doprava letecká, silniční a železniční. Železniční doprava má svoje nesporné výhody a přínosy v ochraně životního prostředí. Obecně vykazuje ze všech nejrozšířenějších druhů dopravy nejmenší přírůstek hluku a vibrací, který má vliv na přilehlá území intravilánů a extravilánů sídel. Přestože v poslední době bylo na poli snižování hluku šířícího se vzduchem a vibrací učiněno mnoho pozitivního, nelze jej považovat za dokončenou či snad uzavřenou záležitost. Každodenní praxe, zájem evropských a státních orgánů a institucí či nevládních organizací ukazuje na nutnost neustálého hledání nových a optimálních řešení i v této oblasti. 2. Stav techniky, definice a zadání Současné trendy ve snižování hluku, jehož původcem je železniční doprava, lze nalézt jak u jednotlivých železničních správců, tak i v širším měřítku v celém železničním průmyslu. Obecně je lze rozdělit do dvou, vzájemně se prolínajících rovin. První rovinu vytváří veřejnost, instituce a státní orgány při utváření legislativního a technického rámce s vymezením požadavků na vlastnosti nových výrobků, dopravních prostředků a staveb nevyjímaje. Druhou rovinu tvoří vlastní zájem železničních správ, výrobců a provozovatelů železniční techniky reagovat na dané požadavky s cílem uspět na trhu Zdroje hluku a vibrací a jejich přenos Pro snižování hluku železnice jsou rozhodné tři jeho zdroje : - hluk trakce - hluk valení - hluk aerodynamický, PROKOP RAIL a.s., Jan Eisenreich předseda představenstva Strana 1 (celkem 11)

2 přičemž jejich dominance v celkově vnímaném hluku je závislá na rychlosti kolejových vozidel. Zatímco při rychlostech do 60 km/h je dominantním zdrojem hluk trakce ( pohonné jednotky, uspořádání podvozků, brzdové systémy a pod ), při rychlostech v rozmezí 60 km/h 200 km/h tvoří dominantu hluk z valení ( interakce nerovností kola a kolejnice, přenos vibrací do soustavy železničního svršku, vyzařování hluku kolejnicemi, pražci apod. ). Vysokorychlostní provoz se vyznačuje dominantou způsobenou celkovou aerodynamikou vozů. Hluk konveční železnice se především dotýká technického řešení vlastních drážních vozidel. Přesto je nutné vytvářet v jízdní dráze technická řešení snižující přenos a vyzařování hluku do okolí železničních tratí a to absorbcí nebo nepropustností. Jak již bylo uvedeno, největší složka hluku železniční dopravy na konvenčních tratích vzniká při valení kola po kolejnici a je vyzařována ve výšce do jednoho metru nad kolejnicí. Na velikost vyzařované akustické energie má podle provedených měření vliv struktura vlastního povrchu kolejové jízdní dráhy a přilehlých ploch, tj. pohltivost použitých materiálů přicházejících bezprostředně do přímého kontaktu s emitovanou akustickou energií Protihlukové stěny V České republice jsou modernizované tratě vybavovány řadou prvků aktivní i pasivní ochrany před hlukem a vibracemi. Nejčastěji využívanými prostředky jsou protihlukové stěny budované podél železničních tratí a další doprovodná opatření týkající se např. výplní oken a otvorů obytných budov apod. Všechna tato opatření se vyznačují velkou nákladovostí a někdy i malou efektivností. Vysoké a liniově vedené dlouhé protihlukové stěny rozhodným způsobem zasahují do rázu krajiny, často vytváří v krajině zřejmé a cizorodé předěly. V intravilánech sídel završují již dokonané rozdělení a vnímaný životní prostor dále značně zužují. V současné době jsme tak svědky jistého paradoxu vznikajícího právě v sídelních celcích, kdy hodnota snížení hladiny hluku není vnímána obyvateli zcela pozitivně, či spíše negativně, neboť do popředí vystupuje individuální hodnota po léta vnímaného životního prostoru. Současné technické možnosti výstavby protihlukových střen umožňují jejich architektonické a relevantní začlenění do daného prostoru, přesto z podstaty daného technického řešení vzniklá stavba protihlukové stěny jen dále umocňuje rozdělený prostor železnicí a podstatně mění vjem po léta utvářený žitím v bezprostřední blízkosti železnice. Doprovodným negativním jevem protihlukových stěn je křehkost a zranitelnost ploch vandaly a všude přítomnými sprayery. PROKOP RAIL a.s., Jan Eisenreich předseda představenstva Strana 2 (celkem 11)

3 Nezanedbatelný vliv mají protihlukové stěny i na cestující. S jistou dávkou nadsázky se stává cestování vlakem po trati vybavené vysokými protihlukovými stěnami jízdou v bobové dráze. Pravda, jízda je velmi klidná a s dostatečně vyrovnaným odstředivým zrychlením při jízdě v obloucích. Nicméně známý pohled do otevřené krajiny a její vnímání v souvislostech se mnohdy nekoná. V žádném případě není snahou tohoto příspěvku ani v náznaku znevažovat či jinak snižovat hodnotu opatření spočívajících právě ve výstavbě protihlukových stěn, neboť pro dosažení požadovaných hodnot představují protihlukové stěny kvalitní a mnohdy jediné možné řešení. Cílem tohoto příspěvku je uvést nové možnosti uplatnění kolejových absorbérů v oblasti snižování hluku a začlenit je do vzájemných souvztažností Kolejové absorbéry Některé sousední železniční správy, zejména u staveb železničních tratí s pevnou jízdní dráhou, nahrazují nedostatek pohltivosti povrchu železobetonové desky vkládáním kolejových absorbérů plošně uložených na jízdní dráze. Jedná se zejména o prostorové tvárnice na bázi pojené dřevité vlny ( ilustrační foto LIAKUSTIK - DE ) nebo speciálního lehčeného betonu. Tyto tvárnice jsou plošně ukládány, přičemž mnohdy, respektive závislosti na traťové rychlosti, nejsou vzájemně fixovány nebo jinak připevňovány k podkladní, ložné ploše. Hmotnost těchto dílců činí cca 125 kg/m 2. Uváděná zvuková pohltivost 3,2 db (A). V podmínkách České republiky byl zřízen zkušební úsek koleje tramvajové tratě s kolejovým absorbérem, resp. plošným zakrytím otevřeného kolejového lože pryžovými deskami, včetně uzavření žlábkových kolejnic do pryžových bloků. Cílem bylo získání informací vlivu uložených desek z pryžového granulátu s obkladem stojin kolejnic na snížení emisí hluku od městské kolejové dopravy. Úsek byl zřízen v Praze PROKOP RAIL a.s., Jan Eisenreich předseda představenstva Strana 3 (celkem 11)

4 Dopravními podniky hl. m. Prahy za spolupráce FS ČVUT Praha na nově vybudované tramvajové trati do Modřan. Úsek se nachází v jedné koleji, v přímé a tramvajový svršek se skládá ze žlábkových kolejnic NT-1 uložených na železobetonových pražcích ŽPSV Uherský Ostroh, a.s. TB - 92 bez úklonu úložné plochy se zabudovanými hmoždinkami PA - SV 30. Upevnění kolejnice NT-1 k pražci je pružné, bezpodkladnicové - VOSSLOH -svěrka Skl 14. Foto PROKOP RAIL a.s. leden 2006 Současný stav zkušebního úseku je zřejmý z přiložených fotografií, na kterých je zřejmá současná vlnkovitost temen kolejnic vytvořená tramvajovým provozem Kolejový absorbér BRENS Kolejový absorbér BRENS ovlivnily více jak dvacetileté zkušenosti získané v oblasti zádlažeb kolejových drah, staveb železničního svršku a spodku. Proto kolejový absorbér tvoří sendvič, obsahující hlukově aktivní části, pasivní nosné části a systém podpor a fixací. Při návrhu byly základní požadavky na nový výrobek rozděleny do tří oblastí : A) Materiálová dostupnost a vliv na ekologii B) Stavebnicová variabilita C) Minimalizace závislosti na stavbě kolejové dráhy Materiálová dostupnost Z pohledu materiálové dostupnosti bylo pro hlukově aktivní část kolejového absorbéru, tzv. médium, využito pryžových recyklátů různých vlastností a struktur. V podstatě se jedná o druhotné a ekologické zhodnocení pryžového odpadu vznikajícího v různých průmyslových odvětvích a silniční dopravě. Pryžový dílec je na své horní ploše tvořen hlubokou strukturou příčných vln s daným poloměrem, přičemž právě materiálová struktura horní plochy dílce je doplněna velmi pružnou frakcí pryže. Svislá stěna přiléhající ke kolejnici je též tvarově upravena pro zvýšení aktivní plochy dílce. Spodní část dílce obsahuje základní nosnou a upevňovací část. Pro architektonické začlenění kolejových absorbérů BRENS do kolejových staveb lze aktivní plochu pryžového dílce provést v různém barevném provedení. Pro pasivní část kolejového absorbéru, tzv. báze, bylo použito několika vysoce pevných materiálů, zajišťujících prostorovou stabilitu úložných ploch aktivní části. Zbývající část kolejového absorbéru BRENS tvoří systém uložení na patách kolejnic prostřednictvím plastových nosníků PROKOP RAIL a.s., Jan Eisenreich předseda představenstva Strana 4 (celkem 11)

5 vklíněných do spojkové komory kolejnic a zajištěných v pracovní poloze proti aerodynamickým účinkům. Tento způsob uložení najde uplatnění zejména tam, kde nelze použít k uložení kolejových absorbérů příčné pražce nebo kde by bylo plošné uložení zvýšenou měrou namáháno vlivem pověrtnosti ( zejména dešti a mrazu ). S výhodou lze použít uložení kolejových absorbérů v koleji s pevnou jízdní dráhou, kdy mezi aktivní částí médiem a betonovou plochou pevné jízdní dráhy vzniká vzduchová mezera. Takovéto uspořádání zvyšuje účinnost útlumu hluku neboť k utlumení je využívána celá plocha aktivní části desky. Podrobnosti jsou uvedeny dále v jednotlivých aplikacích Stavebnicová variabilita Kolejový absorbér BRENS umožňuje stavebnicovou variabilitu v závislosti na stavbě kolejové dráhy a zohledňuje možnosti jeho využití pro aplikaci povrchově vedených rozvodů zabezpečovacích Obr. : Půdorysný pohled na uspořádání koleje se vzorem CIK-CAK Prostor pro vedení indukčních nebo detekčních smyček 3020 Vnější dílec BRENS absorber Kolejový rošt se štěrkovým ložem Vnitřní dílec BRENS absorber POZNÁMKA : Základní skladebná délka kolejového absorbéru BRENS je 0,600 m, tj. dle rozdělení pražců UIC. Dílce jsou předmontovány do celků délek 1,20; 1,80; 2,40 a 3,60 m 2400 Další možnosti vzorů : KOSOČTVEREC a ŘÁDKY systémů, tj. např. indukčních nebo detekčních smyček apod. Aktivní pryžovou desku kolejového PROKOP RAIL a.s., Jan Eisenreich předseda představenstva Strana 5 (celkem 11)

6 absorbéru BRENS lze s výhodou použít pro snížení odrazu hluku při jízdě vlaku podél nástupišť, opěrných zdí nebo mostních konstrukcí. Vnitřní výztužné vložky pryžové desky umožňují rychlé a snadné uchycení. Směrově orientované příčné vlny s podélným sklonem aktivní desky zajišťují dokonalé odvedení srážkových vod z povrchu. Pro zvýšení účinnosti kolejového absorbéru BRENS jsou navrženy do spojkových komor pryžové tvarovky ( bokovnice ) délky 600 mm. Tvar bokovnic je zvolen tak, aby jejich instalací nedošlo k zakrytí upevňovacích prvků kolejnic k pražci a to ani ve vertikálním směru, respektive ve směru kolmém na spojnici temen kolejnic. Tímto je zajištěna možnost elektronického snímání geometrické polohy kolejnice. Pryžové bokovnice jsou trvale přitlačovány ke stojině pomocí plastových nosičů. Pryžová tvarovka je pro obě strany spojkové komory stejná DETAIL BOKOVNICE Prostor pro upevňovací prvky kolejnice zůstává volný Minimalizace závislosti na stavbě kolejové dráhy Závislost kolejového absorbéru BRENS na stavbě kolejové dráhy je dána způsobem uložení jednotlivých dílců v koleji. Kolejové absorbéry BRENS uložené pomocí plastových nosičů na patách kolejnic jsou zcela podřízeny geometrické poloze koleje. Zejména se to týká hodnot rozchodu koleje se všemi povolenými odchylkami a tolerancemi při současné akceptaci odchylek a tolerancí plynoucí z typu kolejnice a jejího uložení na podpoře ( bez úklonu nebo s příčným úklonem ). Styčné spáry mezi jednotlivými panely mohou být v případech železničních tratí s větší osovou vzdáleností pražců ponechány otevřené. Stejně tak u směrových oblouků malých poloměrů lze ponechat lichoběžníkovitě rozevřené styčné spáry. Při použití pryžové tvarovky ( bokovnice ) vkládané do spojkové komory kolejnic lze ponechat styčné spáry rozevřené. Kolejové absorbéry BRENS ukládané plošně nebo na úložné plochy příčných pražců jsou ve své úložné ploše podřízeny tvaru pražce. 3. Právní ochrana výrobku a právní ujednání 3.1. Kolejový absorbér hluku BRENS je obsažen v patentově chráněném vynálezu o názvu Stavebnicový prvek snižující hluk a vibrace jehož původcem a majitelem je Jan Eisenreich ( kopie patentové listiny tvoří přílohu č. 1 ). Úřad průmyslového vlastnictví v Praze na uvedený vynález udělil patent číslo Společnost PROKOP RAIL, a.s. je držitelem platné licence k tomuto patentu. PROKOP RAIL a.s., Jan Eisenreich předseda představenstva Strana 6 (celkem 11)

7 3.2. Technická řešení spojená s detaily uložení jednotlivých dílců, výrobní a technická dokumentace výrobků je duševním majetkem společnosti PROKOP RAIL, a.s. Výrobní postupy, technologie výroby a receptury pryžových dílců jsou duševním majetkem společnosti INTERTECH PLUS, s.r.o., přičemž výrobky dle této dokumentace, určené pro kolejové absorbéry BRENS, uvádí na trh výhradně společnost PROKOP RAIL, a.s Návrh aplikace, dodávka, instalace a údržba kolejových absorbérů BRENS je konkretizována s jednotlivými vlastníky, správci, kolejových drah bilaterálními dokumenty - Technickými podmínkami dodacími kolejové absorbéry BRENS ( dále jen TPD ). Tyto TPD jsou závazné pro třetí osoby podílející se na výrobě, dodávce, montáži a údržbě kolejových drah. 4. Výsledky měření 4.1. V závěru loňského roku proběhly u akreditované zkušební laboratoře CENTRUM STAVEBNÍHO INŽENÝRSTVÍ, a.s., pracoviště Zlín, zkoušky zaměřené na stanovení činitele zvukové pohltivosti v dozvukové místnosti podle ČSN EN a ČSN EN ISO 354. Zkouška byla navržena tak, aby provedená měření zvukové pohltivosti obsahovala různé variantní možnosti aplikace kolejových absorbérů BRENS v koleji. Současně byla stanovena modelová sestava zkušebních panelů v provedení simulující štěrkové lože a dřevěné pražce. Vzhledem k možnostem manipulace se zkušebními panely nebyly osazeny do panelů kolejnice. Zkouška tak byla rozdělena celkem na čtyři samostatná měření : Absorbéry BRENS se vzduchovou mezerou 100 nad betonovým povrchem a to dvěmi řadami tvořenými dvojicemi absorbérů s mezerou mezi řadami 300 mm. Tato zkouška byla navržena jako simulace aplikace kolejových absorbérů BRENS v pevné jízdní dráze s průběžnou odrazivou betonovou plochou. Dosažený činitel zvukové pohltivosti DLα. 9 db Kategorie podle ČSN EN A Absorbéry BRENS uvnitř a vně koleje, štěrkové lože 100 mm Dosažený činitel zvukové pohltivosti DLα. 10 db Kategorie podle ČSN EN A Absorbéry BRENS uvnitř koleje, štěrkové lože 100 mm Dosažený činitel zvukové pohltivosti DLα. 5 db Kategorie podle ČSN EN A Štěrkové lože 100mm, bez absorbérů Dosažený činitel zvukové pohltivosti DLα. 2 db PROKOP RAIL a.s., Jan Eisenreich předseda představenstva Strana 7 (celkem 11)

8 Kategorie podle ČSN EN A1 Plné znění provedené zkoušky je obsaženo v příloze č Provedená zkouška potvrdila výhodnost použitých materiálů i tvarového uspořádání kolejového absorbéru BRENS a dosažené výsledky jsou dávají předpoklad velmi příznivých výsledků u jednotlivých aplikací. Následující graf je souhrnem provedených zkoušek s porovnáním známých hodnot u obdobných výrobků pro kolejové dráhy a výrobků pro obecná stavební použití Srovnávací graf Kolejové absorbéry BRENS a orientační porovnání s kolejovými absorbéry DB- LIAKUSTIK a materiálem ISOVER SSP 2 Alfa S 1,2 1,1 1 0,9 0,8 0,7 0,6 0,5 0,4 0,3 0,2 0, f (Hz) Absorbery BRENS, mezera 100 mm, na betonu , štěrkové lože tl. 100 mm , štěrkové lože tl. 100 mm, Absorbery BRENS uvnitř kolejí , štěrkové lože tl. 100 mm, Absorbery BRENS uvnitř i vně kolejí LIAKUSTIK - liaporové tvárnice na betonové podložce ISOVER SSP 2 minerální deska tl. 50 mm Poznámka : hodnoty LIAKUSTIK převzaty z Oblast slyšitelnosti zvuku v závislosti na frekvenci a síle zvuku. Na tomto místě si dovolím obecnou vsuvku týkající se vnímání zvuku, které je velmi subjektivní. Oblast slyšitelnosti je vymezena pásmem slyšitelných kmitočtů přibližně od 16 do Hz a rozsahem intenzity zvuku mezi prahem slyšení (cca W/m 2 ) a prahem bolesti (cca 10 2 W/m 2 ). Skutečný zvukový vjem je ale závislý i na zdravotním stavu posluchače. Porovnáním výše uvedeného grafu s oblastmi slyšitelnosti zvuku lze dovodit, že kolejové absorbéry BRENS dosahují dobrých útlumových vlastností v nejčastěji se vyskytujících frekvenčních pásmech. PROKOP RAIL a.s., Jan Eisenreich předseda představenstva Strana 8 (celkem 11)

9 PROKOP RAIL A.S., 5. Směrové clony 5.1. Směrové clony navrženy jako železobetonové prefabrikované dílce s tvarovou úpravou, které svojí výškou zasahují do úrovně jednoho metru nad temeno koleje. Jejich umístění ve vztahu k ose koleje má být co nejbližší, avšak je do značné míry limitováno obecně platnými pravidly v uspořádání kolejových drah, zejména celostátních a regionálních. Přesto lze směrovými clonami dosáhnout výrazného útlumu hluku zejména v případech, kdy kolejová dráha se nachází nad úrovní okolního prostředí, např. na náspech, estakádách apod. Plochy směrových clon mohou být doplněny PROKOP RAIL a.s., Jan Eisenreich předseda představenstva Strana 9 (celkem 11)

10 zvukově pohltivou vrstvou vložením pryžového dílce kolejového absorbéru BRENS. Největší uplatnění naleznou směrové clony u příměstských kolejových drah a tramvajových tratí vedených v samostatném tělese nebo odděleně mezi jednotlivými jízdními pruhy pozemní komunikace. Vhodnou kombinací směrových clon s městskou vegetací, zejména s odolnými odrůdami nízkých konifer nebo plazivými rostlinami lze dosáhnout velmi působivého provedení tramvajové tratě a její začlenění do městské zeleně a to i bez nutnosti zřizování ekonomicky a údržbově náročných výsadeb nebo zatravnění kolejí. Směrové clony pro tramvajovou dopravu jsou navrženy do výšky 750 mm nad temenem kolejnice, čímž nedochází k omezení rozhledových poměrů na tramvajovou trať ze souběžně vedených pozemních komunikací. V rozhledových poměrech úrovňových křížení a křižovatek se protihlukové clony nezřizují. Nízké protihlukové clony umožňují regulaci pohybu chodců na vymezené přechody pro chodce. Únikové stezky z prostoru kolejišť jsou vyznačeny směrovými šipkami určujícími nejbližší únikový východ, šipky jsou umístěny ve vnitřní, zaoblené, spodní části clony a jsou opatřeny reflexní úpravou. Únikové východy z kolejiště jsou řešeny vynecháním směrové clony s vytvořením krátkého směrového labyrintu pro zamezení přímého vstup do přiléhající vozovky. Svislá plocha parabolicky zaoblené horní části clony je opatřena reflexním nátěrem pro zvýšení orientace v kolejišti za snížené viditelnosti nebo v noci. 6. Možnosti použití Kolejové absorbéry BRENS umožňují všestranné použití na všech stavbách kolejových drah, např. : A. V koleji se štěrkovým ložem B. V koleji s pevnou jízdní dráhou C. V koleji na mostních konstrukcích D. V koleji podél nástupištních hran nebo opěrných zdí E. V kolejích hlavových a uzavřených železničních stanic s dlouhými pobyty vlaků F. V kolejích příměstských drah G. V tramvajových tratích Některá vzorová řešení aplikací kolejových absorbérů BRENS jsou obsahem přílohy č Závěr Cílem tohoto příspěvku je poukázat na možnosti využití nových výrobků společnosti PROKOP RAIL, a.s. při řešení snižování emisí hluku a vibrací v železniční dopravě. PROKOP RAIL a.s., Jan Eisenreich předseda představenstva Strana 10 (celkem 11)

11 Použitá literatura : Ing. Jan Hlaváček Protihluková a protivibrační opatření používaná v evropské železniční síti Vědeckotechnický sborník ČD č. 6 rok 1998 Ing. Jan Čihák, Ing. Jindřich Fajtl, Ing. Ladislav Kopsa, Ing. Jiří Šídlo Ekologie v oblasti železniční dopravy Vědeckotechnický sborník ČD č. 6 rok 1998 Nová železniční technika ročník Katalog výrobků ŽPSV Uherský Ostroh, a.s. Přílohy : 1. kopie patentové listiny vynálezu o názvu Stavebnicový prvek snižující hluk a vibrace. 2. Protokol zkušební laboratoře č. 09/06 CENTRUM STAVEBNÍHO INŽENÝRSTVÍ, a.s., pracoviště Zlín, Stanovení činitele zvukové pohltivosti v dozvukové místnosti podle ČSN EN a ČSN EN ISO Vzorová řešení aplikací kolejových absorbérů hluku BRENS PROKOP RAIL a.s., Jan Eisenreich předseda představenstva Strana 11 (celkem 11)

PROTIHLUKOVÁ OPATŘENÍ. 2013/2014 výběr produkce

PROTIHLUKOVÁ OPATŘENÍ. 2013/2014 výběr produkce PROTIHLUKOVÁ OPATŘENÍ 2013/2014 výběr produkce TYPY PROTIHLUKOVÝCH OPATŘENÍ SILENT zvukově pohltivé obklady zdící zvukově pohltivé tvárnice protihlukové stěny jednostranné a oboustranné mobilní protihlukové

Více

NÁSTUPIŠTĚ VÝBĚR PRODUKCE CZ/SK 2014

NÁSTUPIŠTĚ VÝBĚR PRODUKCE CZ/SK 2014 NÁSTUPIŠTĚ VÝBĚR PRODUKCE CZ/SK 2014 Betonový nástupištní přístřešek PRVKY PRO NÁSTUPIŠTĚ mimoúrovňová nástupiště jednostranná - výška hrany 0,55 m mimoúrovňová nástupiště ostrovní - výška hrany 0,55 m

Více

ZÁDLAŢBOVÉ PANELY TYP ÚRTŘ

ZÁDLAŢBOVÉ PANELY TYP ÚRTŘ TECHNICKÉ PODMÍNKY DODACÍ č. TP 01/05 2. vydání ZÁDLAŢBOVÉ PANELY TYP ÚRTŘ Technické podmínky vydává: Organizace: Jméno: Razítko, podpis: Datum: ŽPSV a.s. Třebízského 207 686 27 Uherský Ostroh Jan Eisenreich

Více

BRENSOVKY Číslo 1 Informační tiskovina akciové společnosti PROKOP RAIL, a.s. Ročník 2011 sloník Bholu maskot indických železnic Obchodní mise do Indie o plastové dílce DIPLA pro plošné zádlažby kolejí,

Více

PROTIHLUKOVÁ STĚNA Z DŘEVOCEMENTOVÝCH ABSORBČNÍCH DESEK

PROTIHLUKOVÁ STĚNA Z DŘEVOCEMENTOVÝCH ABSORBČNÍCH DESEK PROTIHLUKOVÁ STĚNA Z DŘEVOCEMENTOVÝCH ABSORBČNÍCH DESEK Rudolf Hela, Oldřich Fiala, Jiří Zach V příspěvku je popsán systém protihlukových stěn za využití odpadu z těžby a zpracování dřeva. Pro pohltivou

Více

- Železobetonová přejezdová konstrukce na ocelových nosičích - - TYPOVÁ ŘADA - BRENS (TPD-25292277-2008-1-BRENS) Typová řada BRENS

- Železobetonová přejezdová konstrukce na ocelových nosičích - - TYPOVÁ ŘADA - BRENS (TPD-25292277-2008-1-BRENS) Typová řada BRENS Technické podmínky dodací (TPD-25292277-2008-1-) Typová řada PROKOP RAIL, a.s. TPD 25292277-2008-1- SŽDC 326 00 PLZEŇ 110 00 PRAHA 1 1 Všeobecně Tyto technické podmínky dodací ( dále jen TPD ) platí pro

Více

Třebízského 207, 687 24 Uherský Ostroh, Technické podmínky dodací. č. TP 02-07 PRAŽEC B 91S(P) ÚČINNOST OD 1.1.2008

Třebízského 207, 687 24 Uherský Ostroh, Technické podmínky dodací. č. TP 02-07 PRAŽEC B 91S(P) ÚČINNOST OD 1.1.2008 Technické podmínky dodací č. TP 02-07 PRAŽEC B 91S(P) ÚČINNOST OD 1.1.2008 Technické podmínky schvaluje: Organizace Jméno Razítko, podpis Datum TP 02-07 1. vydání Strana 1 (celkem 16) říjen 2007 ZÁZNAM

Více

Železnice v kontaktu s okolím Aplikace nízkých protihlukových clon u SŽDC

Železnice v kontaktu s okolím Aplikace nízkých protihlukových clon u SŽDC Železnice v kontaktu s okolím Aplikace nízkých protihlukových clon u SŽDC Ing. arch. Pavel Andršt ŽELEZNIČNÍ DOPRAVNÍ CESTA 2014 České Budějovice, 8.-10. dubna 2014 Základní legislativa Zákon č. 266/1994

Více

PŘEDEPJATÉ BETONOVÉ PRAŽCE TRAMVAJOVÉ PANELY. www.zpsv.cz

PŘEDEPJATÉ BETONOVÉ PRAŽCE TRAMVAJOVÉ PANELY. www.zpsv.cz PŘEDEPJATÉ BETONOVÉ PRAŽCE TRAMVAJOVÉ PANELY www.zpsv.cz PRAŽEC B 03 značka Pražec B 03 APP 80-19 Výroba a dodávka betonových předepjatých pražců typu B 03 s pružným bezpodkladnicovým upevněním kolejnic

Více

Nízké protihlukové clony BRENS BARRIER

Nízké protihlukové clony BRENS BARRIER Nízké protihlukové clony BRENS BARRIER alternativní řešení hluku z kolejové dopravy v zastavěných aglomeracích Jan Eisenreich, předseda představenstva PROKOP RAIL, a.s., Plzeň Současná železniční doprava

Více

APLIKACE NÍZKÝCH PROTIHLUKOVÝCH STĚN U SŽDC

APLIKACE NÍZKÝCH PROTIHLUKOVÝCH STĚN U SŽDC ŽELEZNIČNÍ DOPRAVNI CESTA 2014 8. - 10. dubna 2014 APLIKACE NÍZKÝCH PROTIHLUKOVÝCH STĚN U SŽDC Ing. arch. Pavel Andršt SŽDC, Generální ředitelství, Odbor přípravy staveb, Praha 1. ÚVOD Provozovatel dráhy,

Více

Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. ROZDÍLOVÁ ZKOUŠKA k autorizaci podle zákona č. 360/1992 Sb.

Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. ROZDÍLOVÁ ZKOUŠKA k autorizaci podle zákona č. 360/1992 Sb. Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě ROZDÍLOVÁ ZKOUŠKA k autorizaci podle zákona č. 360/1992 Sb. 2015 Rozdílová zkouška k autorizaci podle zákona č. 360/1992 Sb. OBSAH Úvod...

Více

AKUSTICKÉ VADY A PORUCHY NA STAVBÁCH

AKUSTICKÉ VADY A PORUCHY NA STAVBÁCH AKUSTICKÉ VADY A PORUCHY NA STAVBÁCH Ing. Jan Pešta (1) Ing. Viktor Zwiener, Ph.D. (2) DEKPROJEKT s.r.o., Tiskařská 10/257, 108 00 Praha 10 Malešice, www.atelier-dek.cz (1) Tel. 739 388 182, e-mail: jan.pesta@dek-cz.com,

Více

MDT 625. 1:528. 02 TECHNICKÁ NORMA ŽELEZNIC Schválena: 9. 3. 1980. Traťové značky STANIČNÍKY A MEZNÍKY ČSD Tvary, rozměry a umístění

MDT 625. 1:528. 02 TECHNICKÁ NORMA ŽELEZNIC Schválena: 9. 3. 1980. Traťové značky STANIČNÍKY A MEZNÍKY ČSD Tvary, rozměry a umístění MDT 625. 1:528. 02 TECHNICKÁ NORMA ŽELEZNIC Schválena: 9. 3. 1980 TNŽ 73 6395 Generální ředitelství Českých drah Traťové značky STANIČNÍKY A MEZNÍKY ČSD Tvary, rozměry a umístění TNŽ 73 6395 JK 824 Tato

Více

TZB - VZDUCHOTECHNIKA

TZB - VZDUCHOTECHNIKA VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ JIŘÍ HIRŠ, GÜNTER GEBAUER TZB - VZDUCHOTECHNIKA MODUL BT02-11 HLUK A CHVĚNÍ VE VZDUCHOTECHNICE STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU

Více

DSA Dopravní stavby obor A

DSA Dopravní stavby obor A Dopravní stavby obor A ČVUT v Praze, Fakulta stavební, Katedra železničních staveb Marek Pýcha, Štěpán Verner 1. Úvod Pomůcka slouží jako podklad pro cvičení týkající se železniční části předmětu 136.

Více

České vysoké uče í te h i ké v Praze. Fakulta stave í

České vysoké uče í te h i ké v Praze. Fakulta stave í České vysoké uče í te h i ké v Praze Fakulta stave í Diplo ová prá e Želez ič í ost přes dál i i v Hodějovi í h Te h i ká zpráva 2014 Bc. Martin Macho Obsah 1. Umístění objektu a popis železniční tratě...

Více

Podložky pod ložnou plochou pražce a jejich pozitivní vliv na geometrickou polohu koleje

Podložky pod ložnou plochou pražce a jejich pozitivní vliv na geometrickou polohu koleje Vědeckotechnický sborník ČD č. 21/2006 Roman Adamek Podložky pod ložnou plochou pražce a jejich pozitivní vliv na geometrickou polohu koleje Klíčová slova: podpražcová podložka, USP, betonový pražec, ocelový

Více

NÍZKÉ PROTIHLUKOVÉ CLONY

NÍZKÉ PROTIHLUKOVÉ CLONY NÍZKÉ PROTIHLUKOVÉ CLONY řešeno v rámci projektu NOVIBRAIL - Projekt je řešen s finanční podporou TAČR HLUK PROBLÉM? ANO!!! 2 ČASY SE MĚNÍ Stará a hlučná vozidla dosluhují. Zlepšuje se stav tratí. Aktivně

Více

OPATŘENÍ SNIŽUJÍCÍ OJÍŽDĚNÍ KOLEJNIC

OPATŘENÍ SNIŽUJÍCÍ OJÍŽDĚNÍ KOLEJNIC OPATŘENÍ SNIŽUJÍCÍ OJÍŽDĚNÍ KOLEJNIC Ing. Martin Táborský SŽDC, s.o., Ředitelství, Odbor traťového hospodářství, Praha 1. Úvod Opotřebení kolejnic je problémem, který trápí železniční správy snad na celém

Více

ŽELEZNIČNÍ ZASTÁVKA OSTRAVA ZÁBŘEH S NÁVRHEM PŘESTUPU NA MHD

ŽELEZNIČNÍ ZASTÁVKA OSTRAVA ZÁBŘEH S NÁVRHEM PŘESTUPU NA MHD VŠB-Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Studentská vědecká odborná činnost Akademický rok 2009/2010 ŽELEZNIČNÍ ZASTÁVKA OSTRAVA ZÁBŘEH S NÁVRHEM PŘESTUPU NA MHD RAILWAY STOP OSTRAVA ZÁBŘEH WITH

Více

AKUSTICKÉ CENTRUM. Akustická studie AKUSTICKÉ CENTRUM 2015

AKUSTICKÉ CENTRUM. Akustická studie AKUSTICKÉ CENTRUM 2015 Název zakázky: Tělocvična ZŠ Dolní Břežany Na Vršku 290 252 41 Dolní Břežany Návrh úprav prostorové akustiky tělocvičny Zakázka č.: 1-0215-1948/3 Zadavatel: VPÚ DECO Praha a.s. Podbabská 1014/20 160 00

Více

ZÁCHRANNÉ A PŘÍSTUPOVÉ PLOCHY

ZÁCHRANNÉ A PŘÍSTUPOVÉ PLOCHY ZÁCHRANNÉ A PŘÍSTUPOVÉ PLOCHY Záchranné plochy jsou neveřejné a veřejnosti nepřístupné plochy pro zajištění přístupu vozidel záchranných složek k drážním inženýrským stavbám nebo pro zajištění nouzového

Více

I. NÁZVOSLOVÍ II. VŠEOBECNE

I. NÁZVOSLOVÍ II. VŠEOBECNE Generální reditelství Ceských drah TECHNICKÁ NORMA ŽELEZNIC OPLOCENÍ A ZÁBRADLÍ NA DRÁHÁCH CELOSTÁTNÍCH A REGIONÁLNÍCH Schváleno 28. 7. 1998 TNZ 73 6334 Tato norma platí pro navrhování, zrizování a údržbu

Více

Bezpečně osvětlený přechod pro chodce z pohledu řidiče.

Bezpečně osvětlený přechod pro chodce z pohledu řidiče. Bezpečně osvětlený přechod pro chodce z pohledu řidiče. Přechody pro chodce Bezpečné přechody vznikaly v průběhu let 2004-2006. Ne vždy se to podařilo. I když během této doby byl zjištěn kladný účinek

Více

Použitím elektrické energie pro pohon kol vozidel vzniká druh dopravy nazvaný elektrická vozba.

Použitím elektrické energie pro pohon kol vozidel vzniká druh dopravy nazvaný elektrická vozba. Elektrická trakce Použitím elektrické energie pro pohon kol vozidel vzniká druh dopravy nazvaný elektrická vozba. Způsob pohonu hnacích kol elektromotorem má odborný název elektrická trakce a elektromotor

Více

Svařování a bezstyková kolej Novelizace předpisu SŽDC S3/2 Bezstyková kolej

Svařování a bezstyková kolej Novelizace předpisu SŽDC S3/2 Bezstyková kolej Svařování a bezstyková kolej Novelizace předpisu SŽDC S3/2 Bezstyková kolej Ing. Petr Szabó Železniční dopravní cesta 2012, Děčín, 29.2.2012 Obsah Úvod Vývoj konstrukce Vývoj předpisové základny Požadavky

Více

2012-009901-VacL. Akustická studie doba dozvuku. Sportovní hala ZŠ, Černošice. Zpracováno v období: Srpen 2012. Zakázka číslo:

2012-009901-VacL. Akustická studie doba dozvuku. Sportovní hala ZŠ, Černošice. Zpracováno v období: Srpen 2012. Zakázka číslo: Zakázka číslo: 2012-009901-VacL Akustická studie doba dozvuku Sportovní hala ZŠ, Černošice Zpracováno v období: Srpen 2012 DEKPROJEKT s.r.o. BUDOVA TTC, TISKAŘSKÁ 10/257, 108 00 PRAHA 10, TEL.: 234 054

Více

5. BEZBARIÉROVÉ UŽÍVÁNÍ

5. BEZBARIÉROVÉ UŽÍVÁNÍ 5. BEZBARIÉROVÉ UŽÍVÁNÍ A Identifikační údaje Název stavby : Zřízení chodníku v Jiráskově ulici v Horšovském Týně Místo stavby : Okres : Katastrální území : Investor : Projektant : Stupeň PD : Datum zpracování

Více

CENÍK 824-2 DRÁHY KOLEJOVÉ-MĚSTSKÉ

CENÍK 824-2 DRÁHY KOLEJOVÉ-MĚSTSKÉ CENOVÉ PODMÍNKY 2016/ I. CENÍK 824-2 DRÁHY KOLEJOVÉ-MĚSTSKÉ I. OBECNÉ PODMÍNKY CENÍKU 1. ČLENĚNÍ A PLATNOST CENÍKU 11. Členění 111. Ceník obsahuje položky stavebních prací (dále jen položky ) pro: Část

Více

MINISTERSTVO DOPRAVY ČR ODBOR POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ ZPOMALOVACÍ PRAHY TECHNICKÉ PODMÍNKY. Schváleno MD - OPK č.j... s účinností od

MINISTERSTVO DOPRAVY ČR ODBOR POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ ZPOMALOVACÍ PRAHY TECHNICKÉ PODMÍNKY. Schváleno MD - OPK č.j... s účinností od TP 85 MINISTERSTVO DOPRAVY ČR ODBOR POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ ZPOMALOVACÍ PRAHY TECHNICKÉ PODMÍNKY Schváleno MD - OPK č.j.... s účinností od Nabytím účinnosti se ruší a nahrazují v celém rozsahu TP 85 Zpomalovací

Více

TramTrain v okolí Prahy?

TramTrain v okolí Prahy? TramTrain v okolí Prahy? Ing. Martin VACHTL Ing. Martin VACHTL, Dopravní fakulta ČVUT, katedra dopravních systémů v území, Konviktská 20, Praha 1 Rozvoj moderních systémůhromadné dopravy Dopravní kongesce,

Více

1. Tlumící vložka 5. Podložný plech 2. Náběhový plech 6. Upevňovací šrouby 3. Odtokový plech 7. Trouba pro vestavbu 4.

1. Tlumící vložka 5. Podložný plech 2. Náběhový plech 6. Upevňovací šrouby 3. Odtokový plech 7. Trouba pro vestavbu 4. KATALOGOVÝ LIST KM 12 0496b VESTAVBA TLUMIČŮ HLUKU Vydání: 1/97 do čtyřhranného potrubí skupiny I I I Strana: 1 Stran: 6 Vestavba tlumičů hluku (dále jen vestavba) se používá ve vzduchotechnických zařízeních

Více

C.2.1.1. TECHNICKÁ ZPRÁVA - Autobusové stanoviště. Regenerace a revitalizace středu města a přemístění stanovišť autobusové dopravy - Libáň

C.2.1.1. TECHNICKÁ ZPRÁVA - Autobusové stanoviště. Regenerace a revitalizace středu města a přemístění stanovišť autobusové dopravy - Libáň Dokumentace ke stavebnímu povolení PROIS a.s. Veverkova 1343, Hradec Králové, 500 02 IČ 259 43022, DIČ CZ 259 43022 Akce : Investor : Regenerace a revitalizace středu města a přemístění stanovišť autobusové

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne.. 2010, o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací ČÁST PRVNÍ PŘEDMĚT ÚPRAVY

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne.. 2010, o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací ČÁST PRVNÍ PŘEDMĚT ÚPRAVY N á v r h NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne.. 2010, o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací Vláda nařizuje podle 108 odst. 3 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých

Více

DOPRAVNĚ INŽENÝRSKÉ OPATŘENÍ

DOPRAVNĚ INŽENÝRSKÉ OPATŘENÍ DOPRAVNĚ INŽENÝRSKÉ OPATŘENÍ PŘECHOD PRO PĚŠÍ NA SILNICI II/110 ULICE TÁBORSKÁ V BENEŠOVĚ OBSAH : 1. Textová část - Technická zpráva 2. Výkresová část DIO - I.etapa DIO - II.etapa Benešov 09/2011 Zpracovatel

Více

PŘEJEZDOVÁ KONSTRUKCE SYSTÉM ÚRTŘ A BRENS

PŘEJEZDOVÁ KONSTRUKCE SYSTÉM ÚRTŘ A BRENS PŘEJEZDOVÁ KONSTRUKCE SYSTÉM ÚRTŘ A BRENS Vzorová sestava přejezdu ÚRTŘ v délce 6 m s vnitřními i vnějšími panely s ocelovými opěrkami v úseku trati v přímé Sestava přejezdu obsahuje: Název výrobku MJ

Více

Dopravní a liniové stavby 12 Železniční infrastruktura

Dopravní a liniové stavby 12 Železniční infrastruktura Dopravní a liniové stavby 12 Železniční infrastruktura 2.1. Konstrukce železničních vozidel Dvojkolí. U železničních vozidel jsou běžně kola pevně nalisována na nápravách a vytvářejí tak dvojkolí, která

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0230 šablona III / 2 č. materiálu VY_32_INOVACE_386 Jméno autora : Ing. Stanislav Skalický Třída

Více

SKUPINA PŘÍLOH VI. Stroje pro práci s upevňovadly a stroje pro výměnu pražců

SKUPINA PŘÍLOH VI. Stroje pro práci s upevňovadly a stroje pro výměnu pražců SKUPINA PŘÍLOH VI Stroje pro práci s upevňovadly a stroje pro výměnu pražců Příloha VI k ČD S 8/3 - Účinnost od 1.1.2005 Společná ustanovení 1. Všechny v této skupině uvedené stroje jsou SHV - pracovními

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Ročník 2015 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 122 Rozeslána dne 9. listopadu 2015 Cena Kč 210,- O B S A H: 294. Vyhláška, komunikacích Strana 3730 Sbírka zákonů č. 294 / 2015 Částka 122 294 VYHLÁŠKA

Více

Snižování hluku ze silniční dopravy

Snižování hluku ze silniční dopravy Snižování hluku ze silniční dopravy Josef Novák, Akustika Praha s. r. o. Josef.Novak@akustika.cz Hlavní složky hluku ze silniční dopravy Hluk motoru a výfuku (významný pro pomalá a těžká nákladní vozidla,

Více

VYHODNOCENÍ VÝSLEDKŮ MĚŘENÍ HLUKU SROVNÁNÍ STAVU PŘED A PO REALIZACI PROTIHLUKOVÝCH OPATŘENÍ

VYHODNOCENÍ VÝSLEDKŮ MĚŘENÍ HLUKU SROVNÁNÍ STAVU PŘED A PO REALIZACI PROTIHLUKOVÝCH OPATŘENÍ Seminář Možnosti řešení hlukové zátěže na železniční infrastruktuře prostřednictvím kolejnicových absorbérů hluku Poděbrady 25. února 2010 VYHODNOCENÍ VÝSLEDKŮ MĚŘENÍ HLUKU SROVNÁNÍ STAVU PŘED A PO REALIZACI

Více

INFORMACE O TECHNOLOGIÍCH VODOROVNÉHO DOPRAVNÍHO ZNAČENÍ

INFORMACE O TECHNOLOGIÍCH VODOROVNÉHO DOPRAVNÍHO ZNAČENÍ INFORMACE O TECHNOLOGIÍCH VODOROVNÉHO DOPRAVNÍHO ZNAČENÍ Část I. Základní informace o vodorovném dopravním značení Výtah z diplomové práce Bc. Davida Kloubka. 1 Úvod Silniční doprava se stala nedílnou

Více

ZÁKLADNÍ PRÁVNÍ PROSTŘEDÍ PRO VYTVÁŘENÍ PODMÍNEK PRO SAMOSTATNÝ A BEZPEČNÝ POHYB ZRAKOVĚ POSTIŽENÝCH NA KOMUNIKACÍCH A PLOCHÁCH.

ZÁKLADNÍ PRÁVNÍ PROSTŘEDÍ PRO VYTVÁŘENÍ PODMÍNEK PRO SAMOSTATNÝ A BEZPEČNÝ POHYB ZRAKOVĚ POSTIŽENÝCH NA KOMUNIKACÍCH A PLOCHÁCH. ZÁKLADNÍ PRÁVNÍ PROSTŘEDÍ PRO VYTVÁŘENÍ PODMÍNEK PRO SAMOSTATNÝ A BEZPEČNÝ POHYB ZRAKOVĚ POSTIŽENÝCH NA KOMUNIKACÍCH A PLOCHÁCH. Petr Lněnička, Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR Metroprojekt

Více

Konstrukční systémy II

Konstrukční systémy II Konstrukční systémy II Stěnové systémy Ing. Petr Suchánek, Ph.D. Svislé nosné konstrukce stěny společně s vodorovnými nosnými konstrukcemi tvoří rozhodující část konstrukčního systému Funkční požadavky

Více

Betonové stropy s vložkami z recyklovaných materiálů

Betonové stropy s vložkami z recyklovaných materiálů Betonové stropy s vložkami z recyklovaných materiálů Petr Hájek Snaha o úsporu konstrukčních materiálů pocházejících z primárních surovinových zdrojů patří mezi základní principy trvale udržitelného rozvoje.

Více

398/2009 Sb. VYHLÁŠKA

398/2009 Sb. VYHLÁŠKA 398/2009 Sb. 2 VYHLÁŠKA ze dne 5. listopadu 2009 o obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb Ministerstvo pro místní rozvoj stanoví podle 194 písm. a) zákona č. 183/2006

Více

Požární odolnost. sádrokartonových systémů Lafarge Gips

Požární odolnost. sádrokartonových systémů Lafarge Gips Požární odolnost sádrokartonových systémů Lafarge Gips Obsah Obsah I. Obecné informace....................................................................... 3 II. Obecné podmínky platnosti...............................................................

Více

PS III. 2006-2007 7.cvičení PŘÍČKY MONTOVANÉ PŘÍČKY(SUCHÝ PROCES)

PS III. 2006-2007 7.cvičení PŘÍČKY MONTOVANÉ PŘÍČKY(SUCHÝ PROCES) MONTOVANÉ PŘÍČKY(SUCHÝ PROCES) Vaňková, Kabelík 1/33 17.11.2011 DĚLICÍ NENOSNÉ STĚNY A PŘÍČKY B SKŘÍŇOVÉ PŘÍČKY (hl. 400, 600 mm součást interiéru) C MEZISTĚNY (= POLOPŘÍČKY, PŘEPÁŽKY) nízké příčky nedosahující

Více

TP 08/15 TECHNICKÉ PODMÍNKY DODACÍ PREFABRIKÁTY PRO VÁHY

TP 08/15 TECHNICKÉ PODMÍNKY DODACÍ PREFABRIKÁTY PRO VÁHY TP 08/15 2. vydání TECHNICKÉ PODMÍNKY DODACÍ PREFABRIKÁTY PRO VÁHY Datum vydání: 07/2015 Datum konce platnosti: neurčeno Tyto technické podmínky dodací jsou závazné pro všechny pracovníky společnosti na

Více

Bezpečné cesty do školy 2015 -ZŠ a MŠ Praha 8 Ďáblice, U Parkánu 17

Bezpečné cesty do školy 2015 -ZŠ a MŠ Praha 8 Ďáblice, U Parkánu 17 Bezpečné cesty do školy 2015 STUDIE Zodp. projektant: Profese: Vypracovala: Kontroloval: Ing. P. Novotný, Ph.D., MBA doprava Dita Zemanová Ing. P. Novotný, Ph.D., MBA Umístění stavby: Praha 8 - Ďáblice

Více

Nové systémy pro diagnostiku železničního svršku. Petr Sychrovský

Nové systémy pro diagnostiku železničního svršku. Petr Sychrovský Nové systémy pro diagnostiku železničního svršku Petr Sychrovský 1 Diagnostika - podpora při zajišťování hlavních úkolů při správě a provozu železniční infrastruktury Využívání výsledků monitoringu, měření

Více

TPM 00 02/15 TECHNOLOGICKÝ POSTUP MONTÁŽE PŘEJEZDŮ SE ZÁDLAŽBOVOU KONSTRUKCÍ ÚRTŘ

TPM 00 02/15 TECHNOLOGICKÝ POSTUP MONTÁŽE PŘEJEZDŮ SE ZÁDLAŽBOVOU KONSTRUKCÍ ÚRTŘ TPM 00 02/15 2. vydání TECHNOLOGICKÝ POSTUP MONTÁŽE PŘEJEZDŮ SE ZÁDLAŽBOVOU KONSTRUKCÍ ÚRTŘ Datum vydání: květen 2015 Datum konce platnosti: neurčeno Tento technologický postup je závazný pro všechny pracovníky

Více

h. Dopravní řešení, zdvihací zařízení, výtahy... 9 h.1. Výtahy...Chyba! Záložka není definována.

h. Dopravní řešení, zdvihací zařízení, výtahy... 9 h.1. Výtahy...Chyba! Záložka není definována. FAKULTNÍ NEMOCNICE BRNO - UZS REKONSTRUKCE OKEN DOKUMENTACE PRO VÝBĚR ZHOTOVITELE A PROVÁDĚNÍ STAVBY D1.01.01-001 TECHNICKÁ ZPRÁVA Obsah: a. Účel objektu... 2 b. Zásady architektonického, funkčního, dispoziční

Více

B.1. S O U H R N N Á T E C H N I C K Á Z P R Á V A

B.1. S O U H R N N Á T E C H N I C K Á Z P R Á V A B.1. S O U H R N N Á T E C H N I C K Á Z P R Á V A Obsah: 1. Urbanistické, architektonické a stavebně technické řešení 2. Mechanická odolnost a stabilita 3. Požární bezpečnost 4. Hygiena, ochrana zdraví

Více

Databáze výrobků technické listy Dopravní značky, světelné a akustické signály, dopravní zařízení a zařízení pro provozní informace

Databáze výrobků technické listy Dopravní značky, světelné a akustické signály, dopravní zařízení a zařízení pro provozní informace Databáze výrobků technické listy Dopravní značky, světelné a akustické signály, dopravní zařízení a zařízení pro provozní informace Silniční vývoj ZDZ spol. s r.o. Jílkova 76, 615 00 Brno Brno, 2011 1.

Více

ÚZEMNÍ STUDIE. základní údaje: obsah: A. TEXTOVÁ ČÁST B. FOTODOKUMENTACE C. GRAFICKÁ ČÁST. 1.Průvodní zpráva 2.Souhrnná technická zpráva

ÚZEMNÍ STUDIE. základní údaje: obsah: A. TEXTOVÁ ČÁST B. FOTODOKUMENTACE C. GRAFICKÁ ČÁST. 1.Průvodní zpráva 2.Souhrnná technická zpráva ÚZEMNÍ STUDIE základní údaje: AKCE: Územní studie MÍSTO: Šakvice, (lokalita Za Výhonem ) OKRES: Břeclav POŘIZOVATEL: Obec Šakvice PROJEKTANT: Ing. arch. Simona Kodýtková, U Hájku 668, Vranovice 691 25

Více

PPU spol.s r.o., inženýrský atelier

PPU spol.s r.o., inženýrský atelier spol. s.r.o. I N Ž E N Ý R S K Ý A T E L I E R PORADENSTVÍ - PROJEKCE - URBANISMUS VYŽLOVSKÁ 2243 / 36, 100 00 PRAHA 10 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE Název akce: Zřízení parkovacích stání v ulici Vlčkova Praha 14

Více

Studie cyklistické stezky Nový Jičín

Studie cyklistické stezky Nový Jičín Studie cyklistické stezky Nový Jičín Objednatel: Město Nový Jičín Masarykovo nám. 1, 741 01 Nový Jičín IČ: 00298212 Zhotovitel: UDIMO, spol. s r.o. Sokolská tř. 8, 702 00 Ostrava IČ: 44740069 Ostrava,

Více

Studie zklidnění dopravy

Studie zklidnění dopravy Objednatel: Obec Dobřejovice Na Návsi 26, 251 01 Říčany Studie zklidnění dopravy 1. PRŮVODNÍ ZPRÁVA Zhotovitel: CITYPLAN spol. s r. o., Jindřišská 17, 110 00 Praha 1 tel.: 221 184 304, 221 184 309, fax:

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ VÝZKUMNÁ ZPRÁVA STABILITA VYBRANÝCH KONFIGURACÍ KOLEJOVÉHO SVRŠKU

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ VÝZKUMNÁ ZPRÁVA STABILITA VYBRANÝCH KONFIGURACÍ KOLEJOVÉHO SVRŠKU VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ INFRAM a.s., Česká republika VÝZKUMNÁ ZPRÁVA STABILITA VYBRANÝCH KONFIGURACÍ KOLEJOVÉHO SVRŠKU Řešitel Objednatel Ing. Petr Frantík, Ph.D. Ústav stavební

Více

Určeno posluchačům Fakulty stavební ČVUT v Praze

Určeno posluchačům Fakulty stavební ČVUT v Praze Strana 1 HALOVÉ KONSTRUKCE Halové konstrukce slouží nejčastěji jako objekty pro různé typy průmyslových činností nebo jako prostory pro skladování. Jsou také velice často stavěny pro provozování rozmanitých

Více

30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů. ze dne 10. ledna 2001,

30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů. ze dne 10. ledna 2001, 30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů ze dne 10. ledna 2001, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a úprava a řízení provozu na pozemních komunikacích Změna: 153/2003

Více

URBANISTICKÉ STŘEDISKO BRNO, spol. s r.o. e-mail: mackerle @ usbrno.cz 602 00 Brno, Příkop 8 tel.: 54517 5896, fax.4517 5892.

URBANISTICKÉ STŘEDISKO BRNO, spol. s r.o. e-mail: mackerle @ usbrno.cz 602 00 Brno, Příkop 8 tel.: 54517 5896, fax.4517 5892. URBANISTICKÉ STŘEDISKO BRNO, spol. s r.o. e-mail: mackerle @ usbrno.cz 602 00 Brno, Příkop 8 tel.: 54517 5896, fax.4517 5892. Akce : R O S I C E ZMĚNA č.i ÚZEMNÍHO PLÁNU SÍDELNÍHO ÚTVARU Pořizovatel :

Více

Katedra železničních staveb. Ing. Martin Lidmila, Ph.D. B 617

Katedra železničních staveb. Ing. Martin Lidmila, Ph.D. B 617 Katedra železničních staveb Ing. Martin Lidmila, Ph.D. B 617 Konstrukce železniční tratě dopravní plochy a komunikace, drobné stavby a zařízení železničního spodku. Konstrukce železniční tratě Zkušební

Více

VRT v Německu, trať Norimberk - Mnichov

VRT v Německu, trať Norimberk - Mnichov VRT v Německu, trať Norimberk - Mnichov 1. Vysokorychlostní tratě Železniční dopravu lze rozdělit na konvenční a vysokorychlostní. Mezníkem mezi nimi je rychlost 200 km/h. Vysokorychlostní tratě mohou

Více

1. Metody měření parametrů trolejového vedení

1. Metody měření parametrů trolejového vedení Jiří Kaštura 1 Diagnostika trolejového vedení Klíčová slova: trolejové vedení, trolejový vodič, proudový sběrač, trakční vedení Úvod Diagnostika trolejového vedení je proces, při kterém jsou změřeny určité

Více

SOUČASNÝ STAV PASIVNÍ BEZPEČNOSTI KOLEJOVÝCH VOZIDEL A TRENDY DO BUDOUCNA

SOUČASNÝ STAV PASIVNÍ BEZPEČNOSTI KOLEJOVÝCH VOZIDEL A TRENDY DO BUDOUCNA Seminář Czech Raildays, Ostrava, 17.06. 2008 SOUČASNÝ STAV PASIVNÍ BEZPEČNOSTI KOLEJOVÝCH VOZIDEL A TRENDY DO BUDOUCNA Zdeněk MALKOVSKÝ 1, Abstrakt: Příspěvek je věnován problematice řešení pasivní bezpečnosti

Více

TECHNICKÉ PODMÍNKY DODACÍ

TECHNICKÉ PODMÍNKY DODACÍ Vydání: 2 Změna: 0 Strana: 1 z 9 Železniční průmyslová stavební Prvky nástupiště SUDOP JKPOV 592 129, 331 č.j.: TECHNICKÉ PODMÍNKY DODACÍ PRVKY NÁSTUPIŠŤ SUDOP Schvalovací list TPD navrhuje a schvaluje:

Více

Protokol o měření hluku. č.: 13/24

Protokol o měření hluku. č.: 13/24 Ecological Consulting a.s. Na Střelnici 48 779 00 Olomouc Oddělení Ochrany a tvorby životního prostředí Brno Akustická laboratoř autorizovaná dle zákona č. 258/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů Šumavská

Více

České dráhy, a.s. ČD SR 103/3 (S) Služební rukověť. Výkresy materiálu pro železniční svršek KOLEJ. Změna č. 1

České dráhy, a.s. ČD SR 103/3 (S) Služební rukověť. Výkresy materiálu pro železniční svršek KOLEJ. Změna č. 1 České dráhy, a.s. ČD SR 103/3 (S) Služební rukověť Výkresy materiálu pro železniční svršek KOLEJ Změna č. 1 Označení předpisu Účinnost od České dráhy, a.s. ČD SR 103/3 (S) Služební rukověť Výkresy materiálu

Více

PHZ. Protihlukové žaluzie. D=19 db. vhodné zejména pro: www.stavoklima.eu

PHZ. Protihlukové žaluzie. D=19 db. vhodné zejména pro: www.stavoklima.eu chráněno užitným vzorem D=19 db vhodné zejména pro: kompresorovny přečerpávací stanice elektrorozvodny strojovny kotelny hlučné výrobní provozy www.stavoklima.eu PHZ Popis a požití: Klasik, jsou vyrobeny

Více

Podvozky (pojezdy) železničních vozidel. Volné materiály k předmětu MZV

Podvozky (pojezdy) železničních vozidel. Volné materiály k předmětu MZV Podvozky (pojezdy) železničních vozidel Volné materiály k předmětu MZV Ing. Marcel Mityska, CSc. 2012 1 Podvozky (pojezdy) železničních vozidel Základní rozdělení pojezdů je na: RÁMOVÉ a PODVOZKOVÉ. Chování

Více

PROPUSTNOST ŽELEZNIČNÍ DOPRAVY

PROPUSTNOST ŽELEZNIČNÍ DOPRAVY PROPUSTNOST ŽELEZNIČNÍ DOPRAVY Studijní opora Ing. Josef Bulíček, Ph.D. 2011 Propustnost železniční dopravy OBSAH SEZNAM SYMBOLŮ A ZNAČEK... 4 1 ZÁKLADNÍ DEFINICE A TERMINOLOGIE... 6 1.1 Charakteristika

Více

*CRDUX001H634* CRDUX001H634

*CRDUX001H634* CRDUX001H634 *CRDUX001H634* CRDUX001H634 DRÁŽNÍ ÚŘAD, NERUDOVA 1, 772 58 OLOMOUC stavební sekce - oblast Olomouc Sp. Zn.: MO-SDO0035/10-5/Km V Olomouci dne 11. března 2010 Č. j.: DUCR-12678/10/Km Telefon: 602668934

Více

TP 06/05 TECHNICKÉ PODMÍNKY DODACÍ BETONOVÉ OBRUBNÍKY BETONOVÉ DLAŽEBNÍ BLOKY BETONOVÉ DLAŽEBNÍ DESKY

TP 06/05 TECHNICKÉ PODMÍNKY DODACÍ BETONOVÉ OBRUBNÍKY BETONOVÉ DLAŽEBNÍ BLOKY BETONOVÉ DLAŽEBNÍ DESKY TP 06/05 3. vydání TECHNICKÉ PODMÍNKY DODACÍ BETONOVÉ OBRUBNÍKY BETONOVÉ DLAŽEBNÍ BLOKY BETONOVÉ DLAŽEBNÍ DESKY Datum vydání: 07/2015 Datum konce platnosti: neurčeno Tyto technické podmínky dodací jsou

Více

PŘÍLOHA Č. 3 ZADÁVACÍ KODUMENTACE TECHNICKÁ ZPRÁVA

PŘÍLOHA Č. 3 ZADÁVACÍ KODUMENTACE TECHNICKÁ ZPRÁVA PŘÍLOHA Č. 3 ZADÁVACÍ KODUMENTACE TECHNICKÁ ZPRÁVA Název stavby: Výměna podlahy tělocvičny Místo stavby: k.ú. Moravská Třebová 698806 Kraj: Pardubický Obec: Moravská Třebová Ulice: J. K. Tyla Parc.č.:

Více

Ecophon Focus Lp. Rozměry, mm 600x150 600x300 600x600 1200x150 1200x300 1200x600 1800x600 T24 Tloušťka (tl.) 20 20 20 20 20 20 20 M278, M279

Ecophon Focus Lp. Rozměry, mm 600x150 600x300 600x600 1200x150 1200x300 1200x600 1800x600 T24 Tloušťka (tl.) 20 20 20 20 20 20 20 M278, M279 Ecophon Focus Lp Ecophon Focus Lp má poloskrytý nosný systém a používá se pro zvýraznění směru v místnosti. V jednom směru je mezi kazetami přiznaná mezera pro zdůraznění směru a v druhém směru jsou kazety

Více

REZIDENCE AURUM Bytový dům Na Pláni, Praha 5 parc. č. 1430/7,1430/20, 4910/1 KÚ Smíchov

REZIDENCE AURUM Bytový dům Na Pláni, Praha 5 parc. č. 1430/7,1430/20, 4910/1 KÚ Smíchov REZIDENCE AURUM Bytový dům Na Pláni, Praha 5 parc. č. 1430/7,1430/20, 4910/1 KÚ Smíchov PROJEKT PRO STAVEBNÍ ŘÍZENÍ HLUKOVÁ STUDIE 31. května 2010 zpráva číslo 54-SHR-10 Akustika Praha s. r. o., Thákurova

Více

Bezbariérová řešení staveb

Bezbariérová řešení staveb Navrhování bezbariérového prostředí dle vyhlášky 398/2009 Sb. Bezbariérová řešení staveb doc. Ing.arch. Irena Šestáková, ČVUT Praha, FA, Ústav nauky o budovách Základní pojmy Základní pojmy Základní pojmy

Více

4. SHRNUTÍ VÝSLEDKŮ 12/25

4. SHRNUTÍ VÝSLEDKŮ 12/25 4. SHRNUTÍ VÝSLEDKŮ Poslední období je vyústěním výzkumných a vývojových aktivit celého projektu. V tomto roce bylo plánováno dosažení většiny zásadních výstupů projektu, které byly na základě přístupů

Více

OCELOVÉ SVODIDLO VOEST - ALPINE

OCELOVÉ SVODIDLO VOEST - ALPINE Ministerstvo dopravy TP 168/2008 voestalpine KREMS FINALTECHNIK GMBH zastoupená v ČR firmou SVITCO Svítek Consult s.r.o. OCELOVÉ SVODIDLO PROSTOROVÉ USPOŘÁDÁNÍ TECHNICKÉ PODMÍNKY Schváleno MD OI čj. 1102/08-910-IPK/1

Více

C O D E, s. r. o. Computer Design IČO 492 86 960. PARDUBICE Na Vrtálně 84 tel. 466 612 411, fax 466 612 428 SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA

C O D E, s. r. o. Computer Design IČO 492 86 960. PARDUBICE Na Vrtálně 84 tel. 466 612 411, fax 466 612 428 SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA 06 05 04 03 02 01 00 Dokumentace pro provedení stavby 02. 2016 Popis revize Datum Poznámka C O D E, s. r. o. Computer Design IČO 492 86 960 PARDUBICE Na Vrtálně 84 tel. 466 612 411, fax 466 612 428 Projektant

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 294/2015 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 294/2015 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 294/2015 Sb. Vyhláška, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích Účinnost od 01.01.2016 Aktuální verze 294 VYHLÁŠKA ze dne 27. října 2015, kterou se provádějí

Více

VÝHYBKOVÉ KONSTRUKCE PRO EVROPSKÉ KORIDORY

VÝHYBKOVÉ KONSTRUKCE PRO EVROPSKÉ KORIDORY VÝHYBKOVÉ KONSTRUKCE PRO EVROPSKÉ KORIDORY Jiří HAVLÍK Ing. Jiří HAVLÍK, DT výhybkárna a mostárna a.s., Dolní 100, 797 11 Prostějov Anotace V oddělení výzkumu a vývoje firmy jsou řešeny úkoly zejména z

Více

PEVNÁ JÍZDNÍ DRÁHA V EJPOVICKÝCH TUNELECH. Stavba Modernizace trati Rokycany Plzeň

PEVNÁ JÍZDNÍ DRÁHA V EJPOVICKÝCH TUNELECH. Stavba Modernizace trati Rokycany Plzeň PEVNÁ JÍZDNÍ DRÁHA V EJPOVICKÝCH TUNELECH Stavba Modernizace trati Rokycany Plzeň Stavba Modernizace trati Rokycany Plzeň Objednatel: Správa železniční dopravní cesty, s. o. Zhotovitelé: Metrostav a.s.

Více

OCELOVÉ SVODIDLO BIRSTA W2

OCELOVÉ SVODIDLO BIRSTA W2 Ministerstvo dopravy TP 243 Saferoad RRS GmbH dopravní značení, s.r.o. zastoupená v ČR firmou dopravní značení, s.r.o. Sulkov 666, 330 21 Líně, ČR OCELOVÉ SVODIDLO PROSTOROVÉ USPOŘÁDÁNÍ TECHNICKÉ PODMÍNKY

Více

Vnitřní stěny CZ leden 2010 Vnitřní stěny

Vnitřní stěny CZ leden 2010 Vnitřní stěny Vnitřní stěny Vnitřní stěny CZ leden 2010 Úvod Obsah Vnitřní stěny Úvod 2 Možnosti aplikace izolace Knauf Insulation 3 Zvuko-izolační vlastnosti 4 Požární odolnost 5 Tepelně-izolační vlastnosti 5 vnitřní

Více

Pevnostní třídy Pevnostní třídy udávají nejnižší pevnost daných cihel v tlaku

Pevnostní třídy Pevnostní třídy udávají nejnižší pevnost daných cihel v tlaku 1 Pevnost v tlaku Pevnost v tlaku je zatížení na mezi pevnosti vztažené na celou ložnou plochu (tlačená plocha průřezu včetně děrování). Zkoušky a zařazení cihel do pevnostních tříd se uskutečňují na základě

Více

Infrastruktura kolejové dopravy

Infrastruktura kolejové dopravy Infrastruktura kolejové dopravy L u k á š T ý f a ČVUT FD, Ústav dopravních systémů (K612) Téma č.. 8 Pevná jízdní dráha Anotace: princip konstrukce pevné jízdní dráhy výhody a nevýhody pevné jízdní dráhy

Více

Promat. Ucpávky. Utěsnění prostupů instalací, kabelové přepážky. a přepážky k zabudování. do stěn a stropů

Promat. Ucpávky. Utěsnění prostupů instalací, kabelové přepážky. a přepážky k zabudování. do stěn a stropů Promat Ucpávky Utěsnění prostupů instalací, kabelové přepážky a přepážky k zabudování do stěn a stropů 0 Ucpávky PROMASTOP utěsnění prostupů instalací, kabelové přepážky a přepážky k zabudování do stěn

Více

Správa železniční dopravní cesty,státní organizace, Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1 SŽDC S4. Železniční spodek

Správa železniční dopravní cesty,státní organizace, Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1 SŽDC S4. Železniční spodek Správa železniční dopravní cesty,státní organizace, Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1 SŽDC S4 Železniční spodek Správa železniční dopravní cesty,státní organizace, Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1 SŽDC S4

Více

Územní studie Třeboň, Na Kopečku srpen 2014 Projektant: Zenkl CB, spol. s r.o. Jírovcova 2, 370 01, České Budějovice Zakázka č.: 14063 Z1 Zpracoval: Ing. Pavel Dvořák Zodpovědný projektant: Autorizace

Více

5. PŘÍČKY NENOSNÁ DESKOVÁ KONSTRUKCE, DĚLÍ PROSTOR NA MÍSTNOSTI.

5. PŘÍČKY NENOSNÁ DESKOVÁ KONSTRUKCE, DĚLÍ PROSTOR NA MÍSTNOSTI. 5. PŘÍČKY NENOSNÁ DESKOVÁ KONSTRUKCE, DĚLÍ PROSTOR NA MÍSTNOSTI. POŽADAVKY DLE PROVOZNÍCH POTŘEB A OKOLNÍCH VLIVŮ MECHANICKÁ ZÁBRANA OPTICKÉ DĚLENÍ PROSTORU AKUSTICKÁ BARIÉRA TEPELNĚ- IZOLAČNÍ CLONA /

Více

Na workshopu byly projednány základní tematické okruhy týkající se metodiky preference autobusů/trolejbusů.

Na workshopu byly projednány základní tematické okruhy týkající se metodiky preference autobusů/trolejbusů. Závěrečná zpráva z Workshopu k metodice preference BUS pořadatel: ČVUT v Praze Fakulta dopravní, Regionální organizátor Pražské integrované dopravy místo: ČVUT v Praze Fakulta dopravní, budova Florenc,

Více

Technický a zkušební ústav stavební Praha, s. p. Zkušební laboratoř stavebních strojů - pobočka TIS Prosecká 811/76a, 190 00 Praha 9

Technický a zkušební ústav stavební Praha, s. p. Zkušební laboratoř stavebních strojů - pobočka TIS Prosecká 811/76a, 190 00 Praha 9 List 1 z 5 Zkoušky: 1* Měření rozměrů, vzdáleností, tvarů a zatížení 2 Měření tvrdosti kovů Brinell Vickers Rockwell ČSN EN 294 ČSN EN 349 ČSN EN 811 ČSN EN 1337-3, příl. F, G, H, I, J, K, M ČSN EN 1337-5,

Více

Základní vlastnosti. cementotřískových desek CETRIS 3.1 3.2 3.3 3.4 3.5 3.6 3.7 3.8. Základní vlastnosti

Základní vlastnosti. cementotřískových desek CETRIS 3.1 3.2 3.3 3.4 3.5 3.6 3.7 3.8. Základní vlastnosti Základní vlastnosti 3 Základní vlastnosti Lineární roztažnost Zátěžové tabulky Tepelně technické vlastnosti Zvukově izolační vlastnosti Parapropustnost Požární vlastnosti Odolnost desky vůči blokovému

Více

HLUKOVÁ STUDIE Silnice II/380 Moutnice průtah změna 2015

HLUKOVÁ STUDIE Silnice II/380 Moutnice průtah změna 2015 Inženýrské, organizační a realizační činnosti v ekologii Staňkova 18a, 602 00 Brno tel./fax:0549210356, 541240857 e-mail: enving@enving.cz, http: //www.enving.cz Organizace oprávněná k provozování živnosti

Více

VÝHYBKY PRO VYSOKORYCHLOSTNÍ TRATĚ

VÝHYBKY PRO VYSOKORYCHLOSTNÍ TRATĚ VÝHYBKY PRO VYSOKORYCHLOSTNÍ TRATĚ Ing. Bohuslav Puda, DT výhybkárna a mostárna, Prostějov 1. Úvod Vývoj štíhlých výhybek a výhybek pro vysokorychlostní tratě je jedním z hlavních úkolů oddělení výzkumu

Více