Návrh koncepce pásového dopravníku s uzavřeným dopravním profilem a ocelovým lanem jako nosným elementem

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Návrh koncepce pásového dopravníku s uzavřeným dopravním profilem a ocelovým lanem jako nosným elementem"

Transkript

1 Návrh koncepce pásového dopravníku s uzavřeným dopravním profilem a ocelovým lanem jako nosným elementem Ing. David Pelc 1. Úvod Přeprava sypkých materiálů tvoří jeden z důležitých článků spojující jednotlivé zpracovatelské procesy především v oblasti průmyslu dobývání a zpracování nerostných surovin, průmyslu paliv a energetiky, zpracování odpadů, stavebním průmyslu, ale i v potravinářství a zemědělství. (Obr.1.1) V oblasti přepravy sypkých hmot mají své nezastupitelné místo dopravníky jako jednoúčelová zařízení speciálně navržená pro danou aplikaci. Vesměs se jedná o kontinuálně pracující stroje jejichž výhodou je zajišťění nepřetržitého a plynulého toku materiálu mezi místem nakládky a místem určení. Výsadní postavení pak zaujímá pásový dopravník, jehož charakteristickým rysem je kombinovaný tažný a nosný prvek v podobě nekonečného pryžového dopravního pásu pojíždějícího po dopravních válečcích. Přestože princip pásového dopravníku je znám již od druhé poloviny 19. století, kdy údajně roku 1868 G.F.Lyster v Liverpoolských docích poprvé použil systém pásového dopravníku pro nakládku obilí, stále jde o nejpoužívanější, nejoblíbenější a zároveň nejvariabilnější dopravní prostředek sypkých hmot pro kontinuální přepravu velkých objemů na krátké a střední vzdálenosti. Tech.1 Tech.2 Vstupní dopravník Předávací dopravník Výstupní dopravník Obr.1.1 Princip a základní funkční schéma klasické koncepce korýtkového pásového dopravníku se za dobu své existence prakticky nezměnilo a vývoj pouze kopíroval dosažené výsledky v souvisejích oborech, hlavně v oblastech vývoje konstrukčních materiálů, pohonných elementů a dopravních pásů, což umožnilo vývoj a výrobu větších, delších, rychlejších a výkonnějších dopravníků. Poněkud jiná situace nastala a v současné době panuje v oblasti vývoje a výroby různých derivátů pásových dopravníků a hybridních dopravních systémů, z nich některé postupem času definovaly vlastní skupinu dopravníků a princip dopravy.

2 2. Myšlenka Základní myšlenkou celého projektu je využití všech výhod, které poskytuje hadicový pásový dopravník s uzavřeným dopravním profilem v kombinaci s možností nasazení ocelového lana jako základního nosného prvku dopravníku Tím by došlo ke zkloubení ekonomických, ekologických a bezpečnostních výhod hadicového pásového dopravníku s potenciálně ekonomicky a technologicky velmi výhodnou nosnou konstrukcí reprezentovanou nosným, případně nosně-tažným, lanem. 3. Pásové dopravníky obecně Základním a původním tvarem dopravního pásu v příčném průřezu je koryto s rovným dnem a šikmými bočnicemi skloněnými v úhlu 20 nebo 30 (Obr.3.1), popř. koryto bez rovného dna s šikmými bočnicemi se stejnými úhly. Výhodou tohoto řešení je poměrně velká přepravní kapacita na šířku dopravního pásma a relativně nenáročná výroba, montáž a údržba. Obr.3.1-Klasický korýtkový dopravník Zdroj: Obr.3.2-Hadicový dopravník Zdroj: Hadicový pásový dopravník (Obr.3.2) představuje systém, odvozený z klasického pásového dopravníku, ovšem s několika konstrukčními vlastnostmi podstatně ovlivňujícími celkovou efektivitu a bezpečnost provozu. Společným prvkem je použití pryžového dopravního pásu jako tažného a nosného elementu a použití rotačních válečku jako podpěrných prvků v celé délce dopravní cesty. Zásadním rozdílem je potom dopravní profil. Většina výhod hadicového pásového dopravníku vyplývá z jeho uzavřeného profilu: Nedochází k vysypávání materiálu podél dopravní trasy a tím ke ztrátám samotného materiálu a ztrátám při čištění. Nedochází k nabalování materiálu na válečky. Na dopravníku lze realizovat zatáčky vertikální i horiznotální, a to s poměrně malým poloměrem. Dopravník lze postavit se sklonem téměř o 50% větším, než je běžně přípustný sklon klasického dopravníku. Přepravovaný materiál je uzavřen a tedy zcela chráněn před vlivy okolního prostředí, hlavně větru a deště, dopravník nevyžaduje zakrytí. Naopak okolí je chráněné před negativními vlivy dopravovaného materiálu, především prašností.

3 Naopak jako částečná nevýhoda se může jevit menší přepravní kapacita vzhledem ke klasickému dopravníku používajícímu stejně široký dopravní pás a nutnost použití většího množství rotačních nosných prvků-válečků pro udržení požadovaného uzavřeného kruhového profilu.(tab.3.1) Konstrukce Délka Rozteč horní Rozteč spodní Počet válečků Počet ložisek [m] [m] [m] [-] [-] Klasická, 3 válečky Uzavřená Tab.3.1-Počet rotačních dílů Následující tabulka (Tab.3.2) uvádí srovnání teoretických přepravních kapacit dopravníků klasické a hadicové konstrukce při použití pásu stejné šíře. Pro výpočet hodnot se uvažovala rychlost dopravníků 2m/s, sypný úhel materiálu 20, u korýtkového dopravníku jeho teoretické maximální naložení a u hadicového součinitel naplnění dopravního profilu 0,75. Z uvedené tabulky je patrné, že při stejné šířce pásu a rozdílném profilu je přepravní kapacita korýtkového dopravníku 2-3x vyšší než u dopravníku uzavřeného. Šíře pásu [mm] Průměr svinutého [mm] Hodinový výkon had.d. [m3/h] Hodinový výkon kl.d. [m3/h] Tab.3.2-Srovnání kapacity Pásový dopravník s uzavřeným profilem tedy logicky nebude předmětem aplikací vyžadujících maximální přepravní výkony, ale najde spíše uplatnění tam, kde je třeba více dbát na ekologii provozu, ochranu materiálu a okolí a z konstrukčního hlediska tam, kde není možné realizovat dopravník přímý. 4. Nová koncepce Nosnou konstrukci pásových dopravníku téměř vždy tvoří příhradová ocelová konstrukce z válcovaných otevřených nebo uzavřených profilů a je osazena dle typu dopravníku příslušnými válečkovými stolicemi s válečky, dle tab.3.1 ve značném množství. Nutností často bývá vybavení konstrukce dopravníku obslužnou ochozí lávkou a kryty dopravní trasy. Myšlenkou projektu hadicového dopravníku zavěšeného na laně je odstranění těchto těžkých ocelových konstrukcí a omezení počtu rotačních dílů, které jsou nejporuchovější částí celého systému. Tím se dosáhne radikálního snížení hmotnosti konstrukce dopravníku a podstatného snížení rizika defektu funkčních částí v délce dopravní cesty při zachování všech výhod, které přináší konstrukce dopravníku s uzavřeným profilem. Hlavní výhody této koncepce můžeme spatřovat především v těchto bodech: Radikální snížení hmotnosti a ceny konstrukce. Radikální snížení počtu pohyblivých dílů. Možnost vedení přes přírodní i technologické překážky. Podstatné snížení nutnosti údržby v dopravní trase. Kontroly a opravy lze téměř vždy vykonat v místě vratné nebo hnací stanice. Zachování výhod hadicového dopravníku a nižší energetická náročnost.

4 Z hlediska provedení se zjednodušeně řečeno jedná o syntézu hadicového dopravníku s pevnou konstrukcí a lanovkového dopravníku (Obr.4.1). Zdroj: ZAVĚŠENÝ HADICOVÝ DOPRAVNÍK 4.1. Technické řešení Obr.4.1-Syntéza konstrukčních prvků dopravníků Střední část Vratná/poháněcí stanice Nakládání a sbalování pásu (vratná stanice) Rozbalování a vykládka pásu (poháněcí stanice) Nový systém střední část zavěšena na ocelovém laně Klasická konstrukce formování tubusu Poháněcí/vratný buben Dopravní pás Nosné lano Obr Principielní schéma Obr ukazuje základní princip dopravníku. V prostoru vratné stanice má nejprve pás klasický korýtkovitý profil umožňující pohodlné nakládání materiálu, poté se pás začne pomocí vodících válečků formovat do tubusu a po sbalení do požadovaného tvaru je zavěšen na lano prostřednictvím závěsů, které jej nesou a drží v uzavřeném profilu. Proces na poháněcí stanici je stejný, pouze posloupnost je pochopitelne obrácená.

5 4.2. Možné varianty Pro technickou realizaci tohoto systému existuje více variant jednotlivých konstrukčních částí, což ve výsledku tvoří množství případných kombinací, více či méně technicky, technologicky nebo ekonomicky přijatelných. Použít nosné lano jedno a pojízdné závěsy (Obr.4.2.1) nebo jedno nosné a zároveň tažné lano a pevné závěsy?(obr.4.2.2) Obr Pojízdný závěs na jednom pevném laně Obr Pevný závěsna jednom tažném laně Použít nosná lana dvě a pojízdné závěsy (Obr.4.2.3) nebo dvě nosná a zároveň tažná lana a pevné závěsy? (Obr.4.2.4) Obr Pojízdný závěs na dvou pevných lanech Obr Pevný závěs na dvou tažných lanech Použít konfiguraci větví pod sebou (Obr.4.2.5) nebo vedle sebe? (Obr.4.2.6) Obr Větve pod sebou Obr Větve vedle sebe

6 Pouze z uvedených technických řešení je možné sestavit 8 kombinací možného provedení dopravníku Výběr řešení Větve Počet lan Závěs č. pod sebou 1 lano pojízdný 1 pevný 2 2 lana pojízdný 3 pevný 4 vedle sebe 1 lano pojízdný 5 pevný 6 2 lana pojízdný 7 pevný 8 Tab Kombinace možností Jako další směr vývoje a práce se po uvážení všech možností ukázala varianta označená v Tab jako č.5. V první fázi se vyloučily varianty s použitím dvou lan, protože se dá předpokládat, že by mohly nastat potíže se synchronizací nebo stabilitou při zamýšleném provedení, a to i přesto, že by tato varianta umožňovala relativně snadno použít konfiguraci větví pod sebou a odpadlo by tak dvojité obracení pásu při převádění vratné větve vedle nosné. Druhá fáze vyloučila variantu s jedním lanem a konfigurací větví pod sebou z důvodu složitého a prostorově náročného převádění závěsů z horní větve do spodní. Ze zbylých dvou variant se zatím lépe jeví právě varianta č.5, kdy závěsy jsou unášeny dopravním pásem. Bude však záležitostí reálného experimentu ověřit funkčnost a provozní spolehlivost vybrané varianty. Podotýkám, že naznačené varianty nejsou detailní technická provedení, ale spíše názorná principielní schémata Další postup Hlavním cílem je výstavba funkčního prototypu dopravníku ve skutečné velikosti a ověření funkčnosti, bezpečnosti a spolehlivosti vybraného řešení. Tomu předchází detailní návrh jednotlivých komponent systému a jejich počítačové namodelování a sestavení do kompletního celku, který by měl definovat podobu a funkci reálného zařízení. 5. Závěr Představená koncepce hadicového dopravníku zavěšeného na laně představuje zajímavé řešení dopravy sypkých materiálů především v aplikacích, kde hraje důležitou roli nízká hmotnost konstrukce, ochrana materiálu, ochrana prostředí, ekologie provozu, malé zástavbové rozměry, možnost snadného překonání terénních nerovnostní, nízká náročnost na údržbu. Toto řešení zřejmě bude materiálově a energeticky méně náročné jak při stavbě, tak i při provozu. Doufejme, že se nám podaří tyto pozitivní vlastnosti co nejdříve ověřit na konkrétním funkčním prototypu. Nositelem projektu je Ing. Jan Kuhn, CSc. a Ing. Pavel Pfleger, CSc, společnost TEDO s.r.o.

DOPRAVNÍKY. objemový průtok sypkého materiálu. Q V = S. v (m 3.s -1 )

DOPRAVNÍKY. objemový průtok sypkého materiálu. Q V = S. v (m 3.s -1 ) DOPRAVNÍKY Dopravníky jsou stroje sloužící k přemisťování materiálu a předmětů hromadného charakteru ve vodorovném, šikmém i svislám směru. Dopravní vzdálenosti jsou většinou do několika metrů, výjimečně

Více

Speciální - naprojektované a zkonstruované pro

Speciální - naprojektované a zkonstruované pro UDS - nejlehčí a nejlevnější typová řada určena pro stavební, zemědělský a lehký průmysl, sestavena z trubkových konstrukcí, šíře pásu 500 nebo 650 mm, max délka 20 m STD - nejvíce vyráběná a používaná

Více

Uživatelský návod. Název: Dopravník mobilní pásový, válečkový, korýtkový Typ: B280/ Výrobce: Techbelt s.r.o. Výrobní číslo: 001AS1A146

Uživatelský návod. Název: Dopravník mobilní pásový, válečkový, korýtkový Typ: B280/ Výrobce: Techbelt s.r.o. Výrobní číslo: 001AS1A146 Uživatelský návod Název: Dopravník mobilní pásový, válečkový, korýtkový Typ: B280/2540-8600 Výrobce: Techbelt s.r.o. Výrobní číslo: 001AS1A146 Techbelt s.r.o. Jateční 523, 760 01 Zlín tel.: +420 577 001

Více

25. Výtahy (zdviže, elevátory, lifty)

25. Výtahy (zdviže, elevátory, lifty) zapis_dopravni_stroje_vytahy08/2012 STR Fc 1 z 5 25. Výtahy (zdviže, elevátory, lifty) Zařízení k #1 (vertikální) dopravě osob nebo nákladů Parametry výtahů: nosnost výtahu 25.1. Ruční výtah největší hmotnost

Více

Klíčová slova: zvedák, kladkostroj, visutá kočka, naviják

Klíčová slova: zvedák, kladkostroj, visutá kočka, naviják Předmět: Stavba a provoz strojů Ročník: 4. Anotace: Digitální učební materiál zpracovaný na téma zdvihadla, představuje základní přehled o stavbě a rozdělení zvedáků, kladkostrojů a navijáků. Rovněž je

Více

Dopravníková řada DP

Dopravníková řada DP Dopravníková řada DP Středně výkonné pásové dopravníky do maximálního výkonu 3x 90kW. Dopravníky jsou přizpůsobeny zejména pro trasy s dočasným odtěžením (do 1 až 2 let) a to zejména pro jejich jednoduchou

Více

DRT. Dopravníky řetězové akumulační. Určeny k přepravě kusových výrobků větších rozměrů a vyšších hmotností

DRT. Dopravníky řetězové akumulační. Určeny k přepravě kusových výrobků větších rozměrů a vyšších hmotností DRT Dopravníky řetězové akumulační Určeny k přepravě kusových výrobků větších rozměrů a vyšších hmotností Dopravníky řetězové akumulační Jsou vhodné jak k samostatnému použití, tak pro zástavbu do větších

Více

Pneumatický pohon nákladního výtahu

Pneumatický pohon nákladního výtahu VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní Katedra hydromechaniky a hydraulických zařízení Pneumatický pohon nákladního výtahu Název práce: Autor práce: Bc. Jaroslav Kyselý Typ práce: diplomová Studijní

Více

Doprava materiálu je změna jeho místa a manipulace s materiálem je změna jeho polohy v daném místě.

Doprava materiálu je změna jeho místa a manipulace s materiálem je změna jeho polohy v daném místě. T.5 Manipulace s materiálem a manipulační technika 5.1. Doprava materiálu je změna jeho místa a manipulace s materiálem je změna jeho polohy v daném místě. V souladu se zaužívanou praxí však budeme pod

Více

Podavače šnekové PSC 315 (dále jen podavače) se používají k dopravě odprašků z filtrů a odlučovačů v horizontální rovině.

Podavače šnekové PSC 315 (dále jen podavače) se používají k dopravě odprašků z filtrů a odlučovačů v horizontální rovině. KATALOGOVÝ LIST KM 12 1317c PODAVAČE ŠNEKOVÉ Vydání: 8/00 PSC 315 Strana: 1 Stran: 6 Podavače šnekové PSC 315 (dále jen podavače) se používají k dopravě odprašků z filtrů a odlučovačů v horizontální rovině.

Více

MILLAU VIADUCT FOSTER AND PARTNERS Koncepce projektu Vícenásobné zavěšení do 8 polí, 204 m + 6x342 m + 204 m Celková délka mostu 2 460 m Zakřivení v mírném směrovém oblouku poloměru 20 000 m Konstantní

Více

Rozdělení dopravníků : dopravníky bez tažného elementu podvěsné, korečkové, pohyblivá

Rozdělení dopravníků : dopravníky bez tažného elementu podvěsné, korečkové, pohyblivá 1 DOPRAVNÍKY Dopravní zařízení určené k dopravě nebo plynulému zásobování dílen a pracovišť polotovary, výrobky nebo součástmi pro montáž, případně dopravě sypkých materiálů na skládku, do vagónů Rozdělení

Více

NÁVRH VÝZTUŽE ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM

NÁVRH VÝZTUŽE ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM NÁVRH VÝZTUŽE ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM Předmět: Vypracoval: Modelování a vyztužování betonových konstrukcí ČVUT v Praze, Fakulta stavební Katedra betonových a zděných konstrukcí Thákurova

Více

17.2. Řetězové převody

17.2. Řetězové převody zapis_prevody_retezove,remenove08/2012 STR Cb 1 z 7 17.2. Řetězové převody Schéma řetězového převodu Napínání a tlumení řetězu 1 - #1 řetězové kolo, 2 - #2 řetězové kolo, 3 - #3 část řetězu, 4 - #4 část

Více

4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí

4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí 4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí 4.1 Statické systémy Tab. 4.1 Statické systémy podle namáhání Namáhání hlavního nosného systému Prostorové uspořádání Statický systém Schéma Charakteristické

Více

VÝZKUM PROVOZNÍCH PARAMETRŮ DOPRAVNÍCH ZAŘÍZENÍ

VÝZKUM PROVOZNÍCH PARAMETRŮ DOPRAVNÍCH ZAŘÍZENÍ VÝZKUM PROVOZNÍCH PARAMETRŮ DOPRAVNÍCH ZAŘÍZENÍ Ing. Jiří Mrázek ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav výrobních strojů a mechanismů, Technická 4, 166 07 Praha 6, Jiri.Mrazek@fs.cvut.cz Neustálé zvyšování

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ 1. ročník TECHNICKÉ KRESLENÍ KRESLENÍ SOUČÁSTÍ A SPOJŮ 3 PŘEVODY

Více

Vnitřní a venkovní rozvodny VVN, schéma stanic

Vnitřní a venkovní rozvodny VVN, schéma stanic Vnitřní a venkovní rozvodny VVN, schéma stanic Vnitřní rozvodny vvn Vnitřní rozvodny vvn vyžadují obvykle vyšší investiční náklady a zřizují se podle potřeby zpravidla v těch místech, kde z provozních,

Více

KATALOG VÁLEČKY A GIRLANDOVÉ STOLICE PRO PÁSOVOU DOPRAVU. tel.: 519 364 581-6 fax.: 519 364 562 e-mail: obchod@transroll.cz www.transroll.

KATALOG VÁLEČKY A GIRLANDOVÉ STOLICE PRO PÁSOVOU DOPRAVU. tel.: 519 364 581-6 fax.: 519 364 562 e-mail: obchod@transroll.cz www.transroll. KATALOG VÁLEČKY A GIRLANDOVÉ STOLICE PRO PÁSOVOU DOPRAVU tel.: 519 364 581-6 fax.: 519 364 562 e-mail: obchod@transroll.cz www.transroll.cz OBSAH Předmluva...4 VÁLEČKY...5 Technické podmínky válečky...7

Více

Návrh montáže. Detektor kovů pro ploché a korýtkové pásové dopravníky. Tandemová sonda (konstrukční řada 652/2)

Návrh montáže. Detektor kovů pro ploché a korýtkové pásové dopravníky. Tandemová sonda (konstrukční řada 652/2) Návrh montáže Detektor kovů pro ploché a korýtkové pásové dopravníky Tandemová sonda (konstrukční řada 652/2) Přečtěte si prosím kap. 2 Technické údaje v návodu k obsluze. Zde je uvedena velikost zóny

Více

KATALOG VÁLEČKY A GIRLANDOVÉ STOLICE PRO PÁSOVOU DOPRAVU. tel.: fax.:

KATALOG VÁLEČKY A GIRLANDOVÉ STOLICE PRO PÁSOVOU DOPRAVU. tel.: fax.: KATALOG VÁLEČKY A GIRLANDOVÉ STOLICE PRO PÁSOVOU DOPRAVU tel.: 519 364 581-6 fax.: 519 364 562 e-mail: obchod@transroll.cz www.transroll.cz OBSAH Předmluva...4 VÁLEČKY...5 Technické podmínky válečky...7

Více

Systém nízkoúrovňových válečkových a řetězových dopravníků

Systém nízkoúrovňových válečkových a řetězových dopravníků Systém nízkoúrovňových válečkových a řetězových dopravníků Bc. Vít Hanus Vedoucí práce: Ing. František Starý Abstrakt Tématem práce je návrh a konstrukce modulárního systému válečkových a řetězových dopravníků

Více

Ocelové konzoly typu ŠESTIVODIČ 1600/3000/2000 a ŠESTIVODIČ 1100/2000/1700 na betonové sloupy venkovního vedení VN

Ocelové konzoly typu ŠESTIVODIČ 1600/3000/2000 a ŠESTIVODIČ 1100/2000/1700 na betonové sloupy venkovního vedení VN ENERGETIKA SERVIS s.r.o Křižíkova 1690 370 01 České Budějovice Ocelové konzoly typu ŠESTIVODIČ 1600/3000/2000 a ŠESTIVODIČ 1100/2000/1700 na betonové sloupy venkovního vedení VN TYPOVÝ PODKLAD č. 7/2006

Více

21. Zvedáky (zdviháky, hevery)

21. Zvedáky (zdviháky, hevery) 21. Zvedáky (zdviháky, hevery) Použití zvedání těžkých břemen do malých výšek Rozdělení mechanické, hydraulické, pneumatické Hřebenový zvedák Šroubový zvedák Hydraulický zvedák 21.1. Mechanický hřebenový

Více

Vůz s nekonečným podlahovým dopravníkem. Aperion

Vůz s nekonečným podlahovým dopravníkem. Aperion Aperion Nekonečné možnosti využití -vůz s nekonečným podlahovým dopravníkem Strautmann Nástavby jako volitelné vybavení pro zvýšení přepravního objemu Aperion od firmy Strautmann z řeckého slova apeiros,

Více

DOPRAVNÍKY. VVV MOST spol. s r.o.

DOPRAVNÍKY. VVV MOST spol. s r.o. DOPRAVNÍKY VVV MOST spol. s r.o. Sídlo společnosti: Topolová 1234, 434 01 MOST, IČO: 00526355, DIČ: CZ00526355, Web: www.vvvmost.cz Kontaktní osoba: Ing. Jaroslav Jochman, Tel.: +420 777 748 219, E-mail:

Více

Plnící stanice velkoobjemových vaků BIG-BAG

Plnící stanice velkoobjemových vaků BIG-BAG Plnící stanice velkoobjemových vaků BIG-BAG Použití: zařízení je určeno pro plnění sypkých popř. granulovaných surovin do velkoobjemových vaků Big-Bag. Jako plnící články mohou být použity šnekové, vibrační

Více

L.E.S. CR, spol. s r.o. Areál VÚLHM Jíloviště-Strnady, Praha 5 Zbraslav Tel.: ,

L.E.S. CR, spol. s r.o. Areál VÚLHM Jíloviště-Strnady, Praha 5 Zbraslav Tel.: , VIAQUA FOREST 120 Popis výrobku Ocelová svodnice vody VIAQUA FOREST 120 je určena pro příčné odvodňování dopravních staveb. Je určena pro instalaci odvodňování dopravních staveb. Je určena pro instalaci

Více

LOGISTIKA. Ing. Eva Skalická. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou

LOGISTIKA. Ing. Eva Skalická. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou LOGISTIKA Ing. Eva Skalická Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou AKTIVNÍ PRVKY LOGISTIKY VY_32_INOVACE_07_2_18_EK Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VYMEZENÍ AKTIVNÍCH PRVKŮ Posláním aktivních prvků

Více

VIAQUA FOREST 100B. Popis výrobku

VIAQUA FOREST 100B. Popis výrobku VIAQUA FOREST 100B Popis výrobku Ocelová svodnice vody VIAQUA FOREST 100B je určena pro odvodňování dopravních staveb. Je vhodná pro instalaci v místech s nižší intenzitou zatížení (C 250 kn) a kde vyhovuje

Více

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují. s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují. s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje MODUL 03 - TP ing. Jan Šritr ing. Jan Šritr 2 1 ing.

Více

TŘÍDIČE, DRTIČE, PODAVAČE A SÍTA

TŘÍDIČE, DRTIČE, PODAVAČE A SÍTA TŘÍDIČE, DRTIČE, PODAVAČE A SÍTA VVV MOST spol. s r.o. Sídlo společnosti: Topolová 1234, 434 01 MOST, IČO: 00526355, DIČ: CZ00526355, Web: www.vvvmost.cz Kontaktní osoba: Ing. Jaroslav Jochman, Tel.: +420

Více

Ctislav Fiala: Optimalizace a multikriteriální hodnocení funkční způsobilosti pozemních staveb

Ctislav Fiala: Optimalizace a multikriteriální hodnocení funkční způsobilosti pozemních staveb 16 Optimální hodnoty svázaných energií stropních konstrukcí (Graf. 6) zde je rozdíl materiálových konstant, tedy svázaných energií v 1 kg materiálu vložek nejmarkantnější, u polystyrénu je téměř 40krát

Více

Ruční kladkostroj CM Hurricane

Ruční kladkostroj CM Hurricane Ruční kladkostroj CM Hurricane Extrémně robustní konstrukce zaručí dlouhou životnost i v náročných podmínkách. Zvýšená bezpečnost pomocí rychlé zátěžové brzdy, která zabezpečuje stabilitu a umístění břemene.

Více

Sem vložte první stranu zadání.

Sem vložte první stranu zadání. Sem vložte první stranu zadání. ABSTRAKT, KLÍČOVÁ SLOVA ABSTRAKT Cílem této bakalářské práce je navrhnout pásový dopravník pro slévárenský písek dle zadaných parametrů. Úvod je zaměřen na popis a rozdělení

Více

Řetězy pro stroje na pásovém podvozku

Řetězy pro stroje na pásovém podvozku Řetězy pro stroje na pásovém podvozku Řetězy v rozsahu rozteče článků od 90 mm do 350 mm, pro veškeré stroje pro zemní práce, těžbu i zemědělské a speciální stroje. Široký výběr nemazných řetězů, utěsněných,

Více

Volba vhodného typu mísiče může být ovlivněna následujícími podmínkami

Volba vhodného typu mísiče může být ovlivněna následujícími podmínkami MÍSENÍ ZRNITÝCH LÁTEK Mísení zrnitých látek je zvláštním případem míchání. Zrnité látky mohou být konglomerátem několika chemických látek. Z tohoto důvodu obvykle bývá za složku směsí považován soubor

Více

kolejová hnací vozidla energetika projekce a inženýring Kolejové tahače KT

kolejová hnací vozidla energetika projekce a inženýring Kolejové tahače KT kolejová hnací vozidla energetika projekce a inženýring Kolejové tahače KT 10/2008 Kolejové tahače KT Kolejové tahače KT Jsou to speciální hnací kolejová vozidla (průmyslové lokomotivy) pro lehký posun

Více

Konstruování s podporou počítačů I. Semestrální práce

Konstruování s podporou počítačů I. Semestrální práce ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE Konstruování s podporou počítačů I. Semestrální práce Malířský dvojváleček pro sádrokarton 4. ročník TF, obor TZSN Hugo Skok Obsah práce: PROBLEMATIKA MALOVÁNÍ SÁDROKARTONŮ

Více

Doprava cukrovky z meziskladů do cukrovaru

Doprava cukrovky z meziskladů do cukrovaru Doprava cukrovky z meziskladů do cukrovaru Restrukturalizace českého cukrovarnictví probíhající v posledních letech podstatně snížila počet cukrovarů v České republice. Zatímco v roce 1979 bylo v České

Více

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE STUPEŇ PROJEKTU DOKUMENTACE PRO VYDÁNÍ STAVEBNÍHO POVOLENÍ (ve smyslu přílohy č. 5 vyhlášky č. 499/2006 Sb. v platném znění, 110 odst. 2 písm. b) stavebního zákona) STAVBA INVESTOR

Více

POHONNÝ SYSTÉM PRO TĚŽEBNÍ STROJ SVOČ FST Bc. Martin Míchal, Rodná 14, Mladá Vožice, Česká republika

POHONNÝ SYSTÉM PRO TĚŽEBNÍ STROJ SVOČ FST Bc. Martin Míchal, Rodná 14, Mladá Vožice, Česká republika POHONNÝ SYSTÉM PRO TĚŽEBNÍ STROJ SVOČ FST 2017 Bc. Martin Míchal, Rodná 14, 391 43 Mladá Vožice, Česká republika ABSTRAKT Práce je zaměřena na návrh pohonného systému kolesa, kolesového rýpadla. V úvodní

Více

Statické tabulky profilů Z, C a Σ

Statické tabulky profilů Z, C a Σ Statické tabulky profilů Z, C a Σ www.satjam.cz STATICKÉ TABULKY PROFILŮ Z, C A OBSAH PROFIL PRODUKCE..................................................................................... 3 Profi ly Z,

Více

Kolejový jeřáb GOTTWALD GS TR

Kolejový jeřáb GOTTWALD GS TR Kolejový jeřáb GOTTWALD GS 150.14 TR 1. POPIS STROJE Kolejový jeřáb GOTTWALD GS 150.14 TR je symetrické konstrukce s kabinami pro obsluhu na obou koncích, což mu umožňuje práci i přepravu v obou směrech.

Více

Pásový dopravník. model C (Návod k obsluze)

Pásový dopravník. model C (Návod k obsluze) Pásový dopravník model C 6000 (Návod k obsluze) Použití: Dopravníky společnosti Baron byly vytvořeny za účelem přemístění velkého množství rozmanitých materiálů, které se používají ve stavebnictví. Pásy

Více

při postupném zatěžování opět rozlišujeme tři stádia (viz ohyb): stádium I prvek není porušen ohybovými ani smykovými trhlinami řešení jako homogenní

při postupném zatěžování opět rozlišujeme tři stádia (viz ohyb): stádium I prvek není porušen ohybovými ani smykovými trhlinami řešení jako homogenní při postupném zatěžování opět rozlišujeme tři stádia (viz ohyb): stádium I prvek není porušen ohybovými ani smykovými trhlinami řešení jako homogenní prvek, stádium II dříve vznikají trhliny ohybové a

Více

OBSAH: A4 1/ TECHNICKÁ ZPRÁVA 4 2/ STATICKÝ VÝPOČET 7 3/ VÝKRESOVÁ ČÁST S1-TVAR A VÝZTUŽ OPĚRNÉ STĚNY 2

OBSAH: A4 1/ TECHNICKÁ ZPRÁVA 4 2/ STATICKÝ VÝPOČET 7 3/ VÝKRESOVÁ ČÁST S1-TVAR A VÝZTUŽ OPĚRNÉ STĚNY 2 OBSAH: A4 1/ TECHNICKÁ ZPRÁVA 4 2/ STATICKÝ VÝPOČET 7 3/ VÝKRESOVÁ ČÁST S1-TVAR A VÝZTUŽ OPĚRNÉ STĚNY 2 DESIGN BY ing.arch. Stojan D. PROJEKT - SERVIS Ing.Stojan STAVEBNÍ PROJEKCE INVESTOR MÍSTO STAVBY

Více

Projekt 1 malé vodní nádrže 4. cvičení

Projekt 1 malé vodní nádrže 4. cvičení 4. cvičení Václav David K143 e-mail: vaclav.david@fsv.cvut.cz Konzultační hodiny: viz web Obsah cvičení Účel spodní výpusti Součásti spodní výpusti Typy objektů spodní výpusti Umístění spodní výpusti Napojení

Více

ARCHITEKTONICKÁ A ENERGETICKÁ KONCEPCE NÍZKOENERGETICKÝCH OBJEKTŮ. Ing. arch. Kristina Macurová Doc. Ing. Antonín Pokorný, Csc.

ARCHITEKTONICKÁ A ENERGETICKÁ KONCEPCE NÍZKOENERGETICKÝCH OBJEKTŮ. Ing. arch. Kristina Macurová Doc. Ing. Antonín Pokorný, Csc. ARCHITEKTONICKÁ A ENERGETICKÁ KONCEPCE NÍZKOENERGETICKÝCH OBJEKTŮ Ing. arch. Kristina Macurová macurkri@fa.cvut.cz Doc. Ing. Antonín Pokorný, Csc. ENERGETICKÁ NÁROČNOST BUDOV PODLE NOVÉHO ZÁKONA O HOSPODAŘENÍ

Více

STUDIE VEDENÍ A VYPRUŽENÍ DVOJKOLÍ PŘÍPOJNÉHO ŽELEZNIČNÍHO VOZU SVOČ 2012

STUDIE VEDENÍ A VYPRUŽENÍ DVOJKOLÍ PŘÍPOJNÉHO ŽELEZNIČNÍHO VOZU SVOČ 2012 STUDIE VEDENÍ A VYPRUŽENÍ DVOJKOLÍ PŘÍPOJNÉHO ŽELEZNIČNÍHO VOZU SVOČ 2012 Karel Vítovec, Západočeská univerzita v Plzni Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká Republika ABSTRAKT V kolejové dopravě existují

Více

ALUTEC K&K, a.s. Hliníkový konstrukcní systém. Dopravníky ALUFLEX

ALUTEC K&K, a.s. Hliníkový konstrukcní systém. Dopravníky ALUFLEX ALUTEC K&K, a.s. Hliníkový konstrukcní systém Dopravníky ALUFLEX Dopravníkový systém ALUFLEX ALUFLEX je řetězový dopravníkový systém fy ALUTEC. Široký výrobní program umožňuje řešení nejrůznějších dopravních

Více

AUTOMATICKÝ KOTEL SE ZÁSOBNÍKEM NA SPALOVÁNÍ BIOMASY O VÝKONU 100 KW Rok vzniku: 2010 Umístěno na: ATOMA tepelná technika, Sladkovského 8, Brno

AUTOMATICKÝ KOTEL SE ZÁSOBNÍKEM NA SPALOVÁNÍ BIOMASY O VÝKONU 100 KW Rok vzniku: 2010 Umístěno na: ATOMA tepelná technika, Sladkovského 8, Brno AUTOMATICKÝ KOTEL SE ZÁSOBNÍKEM NA SPALOVÁNÍ BIOMASY O VÝKONU 100 KW Rok vzniku: 2010 Umístěno na: ATOMA tepelná technika, Sladkovského 8, 612 00 Brno Popis Prototyp automatického kotle o výkonu 100 kw

Více

Řetězové dopravníky POUŽITÍ A FUNKCE. PRx 16/33 63/80 Strana 1 (celkem 6)

Řetězové dopravníky POUŽITÍ A FUNKCE. PRx 16/33 63/80 Strana 1 (celkem 6) Řetězové dopravníky PRx 16/33 63/80 POUŽITÍ A FUNKCE Řetězový dopravník se pouţívá k dopravě sypkých a zrnitých surovin, jako je obilí, řepka, slunečnice, šroty, krmné směsi a granulované materiály. Zařazení

Více

Výroba oděvů (ODE) Ing. Katarína Zelová, Ph.D. 12. přednáška: Mezioperační doprava a organizace výroby

Výroba oděvů (ODE) Ing. Katarína Zelová, Ph.D. 12. přednáška: Mezioperační doprava a organizace výroby (ODE) Ing. Katarína Zelová, Ph.D. 12. přednáška: Mezioperační doprava a organizace výroby Doprava a manipulace s materiálem zajišťuje vhodný materiálový tok mezi jednotlivými pracovními místy překonání

Více

OPTIMALIZACE DOPRAVNÍCH TRAS PÁSOVÉ DOPRAVY

OPTIMALIZACE DOPRAVNÍCH TRAS PÁSOVÉ DOPRAVY The International Journal of TRANSPORT & LOGISTICS Medzinárodný časopis DOPRAVA A LOGISTIKA OPTIMALIZACE DOPRAVNÍCH TRAS PÁSOVÉ DOPRAVY ISSN 1451-107X Horst Gondek 1, Jan Šamárek 2, Wladyslaw Bochenek

Více

7 NAVRHOVÁNÍ SPOJŮ PODLE ČSN EN :2006

7 NAVRHOVÁNÍ SPOJŮ PODLE ČSN EN :2006 7 NAVRHOVÁNÍ SPOJŮ PODLE ČSN EN 1995-1-2:2006 7.1 Úvod Konverze předběžné evropské normy pro navrhování dřevěných konstrukcí na účinky požáru ENV 1995-1-2, viz [7.1], na evropskou normu stejného označení

Více

OBSAH. 1. Použití... 3

OBSAH. 1. Použití... 3 [Zadejte text.] OBSAH 1. Použití........................ 3 2. Jímací tyče s betonovým podstavcem.............. 4 2.1 Montáž........................ 4 2.1.1 Betonový podstavec.................... 4 2.2

Více

Nosné systémy svítidel OBO usnadňují instalaci systémů osvětlení Použitelné v mnoha oblastech objektové a infrastrukturální výstavby Jednoduché

Nosné systémy svítidel OBO usnadňují instalaci systémů osvětlení Použitelné v mnoha oblastech objektové a infrastrukturální výstavby Jednoduché Nosné systémy svítidel OBO usnadňují instalaci systémů osvětlení Použitelné v mnoha oblastech objektové a infrastrukturální výstavby Jednoduché vedení kabelů a optimální umístění svítidel z hlediska osvětlovací

Více

ENERGETIKA SERVIS s.r.o

ENERGETIKA SERVIS s.r.o ENERGETIKA SERVIS s.r.o Křižíkova 1690, 370 01 České Budějovice Ocelové konzoly typ 3xIZVE II na betonové sloupy. TYPOVÝ PODKLAD č. 6/2006 Nahrazuje TP č.4/2005 Zpracoval:ENERGETIKA SERVIS s.r.o září 2006

Více

TŘENÍ A PASIVNÍ ODPORY

TŘENÍ A PASIVNÍ ODPORY Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: MECHANIKA PRVNÍ ŠČERBOVÁ M. PAVELKA V. 3. BŘEZNA 2013 Název zpracovaného celku: TŘENÍ A PASIVNÍ ODPORY A) TŘENÍ SMYKOVÉ PO NAKLONĚNÉ ROVINĚ Pohyb po nakloněné rovině bez

Více

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - Kolokvium Božek 2014, 6. 11. 2014 Roztoky -

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - Kolokvium Božek 2014, 6. 11. 2014 Roztoky - WP17: Agregáty s dělením toku výkonu pro vysoce účinné mechanismy CVT/IVT, hybridní vozy a vozidlové diferenciály Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku České vysoké učení technické v Praze

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF AUTOMOTIVE ENGINEERING

Více

Obsah. Str. 2. MN DS1475/CZ/UPDATE / Id. č

Obsah. Str. 2. MN DS1475/CZ/UPDATE / Id. č Obsah 1. Použití, Technické údaje... str. 3 2. Konstrukce... str. 4 3. Varianty montáže podpůrné trubky s upevňovacími prvky... str. 6 3.1 Jednotlivé samostatné jímače... str. 6 3.2 Kombinace několika

Více

Článek 1. Článek 2. Článek 3

Článek 1. Článek 2. Článek 3 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA VIMPERK o závazné části Změny č. 2 územního plánu sídelního útvaru Vimperk kterou se mění závazná část územního plánu sídelního útvaru Vimperk Zastupitelstvo města Vimperk

Více

Přednáška č.8 Hřídele, osy, pera, klíny

Přednáška č.8 Hřídele, osy, pera, klíny Fakulta strojní VŠB-TUO Přednáška č.8 Hřídele, osy, pera, klíny HŘÍDELE A OSY Hřídele jsou obvykle válcové strojní součásti umožňující a přenášející rotační pohyb. Rozdělujeme je podle: 1) typu namáhání

Více

VSTUPNÍ A REVIZNÍ ŠACHTY Z PROSTÉHO BETONU, DRÁTKOBETONU A ŽELEZOBETONU

VSTUPNÍ A REVIZNÍ ŠACHTY Z PROSTÉHO BETONU, DRÁTKOBETONU A ŽELEZOBETONU PN 03/2004 PN 01/2005 BETONU, DRÁTKOBETONU A ŽELEZOBETONU ZPRACOVAL : SCHVÁLIL : Funkce Tech. příprava výroby Výrobní ředitel Jméno, příjmení Tomáš Hron Jiří Veverka Podpis Datum aktualizace č.8 od 1.7.2014

Více

Modelování magnetického pole v železobetonových konstrukcích

Modelování magnetického pole v železobetonových konstrukcích Modelování magnetického pole v železobetonových konstrukcích Petr Smékal Anotace: Článek pojednává o modelování magnetického pole uvnitř železobetonových stavebních konstrukcí. Pro vytvoření modelu byly

Více

INSPEKČNÍ KRYTY v systémech krytování dopravníků ACHENBACH : TOP inspekční kryty s nově řešeným velkorysým přístupem k zakrytému dopravníku :

INSPEKČNÍ KRYTY v systémech krytování dopravníků ACHENBACH : TOP inspekční kryty s nově řešeným velkorysým přístupem k zakrytému dopravníku : 1 Dodavatel vysoce kvalitních obloukových krytů pásových dopravníků ACHENBACH elektrobubnů VAN DER GRAAF, Hi-tech stěračů FTK, vlnitých plechů pro pláště a střechy, obloukových střešních plechů z vlnitých

Více

EGE, spol. s r.o. je tradiční český výrobce speciálních zařízení pro energetický průmysl, zejména zapouzdřených vodičů, zhášecích tlumivek a

EGE, spol. s r.o. je tradiční český výrobce speciálních zařízení pro energetický průmysl, zejména zapouzdřených vodičů, zhášecích tlumivek a EGE, spol. s r.o. je tradiční český výrobce speciálních zařízení pro energetický průmysl, zejména zapouzdřených vodičů, zhášecích tlumivek a stožárových konstrukcí. EGE ke všem svým výrobkům zajišťuje

Více

POPIS A POUŽITÍ. Válečkové řetězy ČSN , ČSN DIN 8187 nebo DIN 8188, případně DIN 8181

POPIS A POUŽITÍ. Válečkové řetězy ČSN , ČSN DIN 8187 nebo DIN 8188, případně DIN 8181 POPIS A POUŽITÍ Válečkové řetězy ČSN 02 3301, ČSN 02 3315. DIN 8187 nebo DIN 8188, případně DIN 8181 Válečkový řetěz je vytvořen z vnitřních a vnějších článků. Pohyblivost sousedních článků je zajištěna

Více

PŘÍRODĚ BLÍZKÁ POP A REVITALIZACE ÚDOLNÍ NIVY HLAVNÍCH BRNĚNSKÝCH TOKŮ 2.část

PŘÍRODĚ BLÍZKÁ POP A REVITALIZACE ÚDOLNÍ NIVY HLAVNÍCH BRNĚNSKÝCH TOKŮ 2.část PŘÍRODĚ BLÍZKÁ POP A REVITALIZACE ÚDOLNÍ NIVY HLAVNÍCH BRNĚNSKÝCH TOKŮ 2.část JEZ CACOVICE - NÁVRH RYBÍHO PŘECHODU A VODÁCKÉ PROPUSTI SO 18.3.2 - TECHNICKÁ ZPRÁVA 1.1. NÁVRH UMÍSTĚNÍ RYBÍHO PŘECHODU...

Více

KATALOG 2012. dopravníkové systémy

KATALOG 2012. dopravníkové systémy KATALOG 2012 dopravníkové systémy Dopravníkové systémy doprava kusového materiálu o teplotě +10 až +120 C použití v interiérech při běžných provozních podmínkách (teplota +10 až 60 C, relativní vlhkost

Více

Gravitační válečky. Basic Belt s.r.o., Husovo náměstí 48, Polná Tel

Gravitační válečky. Basic Belt s.r.o., Husovo náměstí 48, Polná Tel Gravitační válečky II. Typová řada válečků TĚŽKÉ NOSNÉ VÁLEČKY NOSNÉ VÁLEČKY PÁSOVÝCH DOPRAVNÍKŮ Strana 50 Těleso ložiska z umělé hmoty 1 60 Těleso ložiska z umělé hmoty 2 100 Těleso ložiska z umělé hmoty

Více

Čtyřnápravový železniční vůz řady Ealos vůz určený na přepravu dřeva

Čtyřnápravový železniční vůz řady Ealos vůz určený na přepravu dřeva obr.č.1 Základní přepravně technické údaje o voze: Interval vozu ( 5.-.8. pozice čísla vozu ) číselník FISCH 5931, 5946 Řada vozu Ealos Typ vozu Ealos-t 058 Výměnný režim RIV Číslo vozu, zařaditel vozu

Více

Technické údaje LA 60TUR+

Technické údaje LA 60TUR+ Technické údaje LA TUR+ Informace o zařízení LA TUR+ Provedení - Zdroj tepla Venkovní vzduch - Provedení Univerzální konstrukce reverzibilní - Regulace - Výpočet teplotního množství integrovaný - Místo

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/28.0326 PROJEKT

Více

Technická zpráva. ČSN EN ISO 9001:2000 ČSN EN ISO 14001:2005 ČSN EN ISO 18001:1999 Oprávnění OBÚ ČSN z2:1994

Technická zpráva. ČSN EN ISO 9001:2000 ČSN EN ISO 14001:2005 ČSN EN ISO 18001:1999 Oprávnění OBÚ ČSN z2:1994 Strojírny Podzimek, s. r. o. Čenkovská 1060, CZ 589 01 Třešť Tel.: +420 567 214 550 Fax: +420 567 224 405 E-mail: strojirny@podzimek.cz http: www.podzimek.cz/machinery Technická zpráva ČSN EN ISO 9001:2000

Více

Stavební úpravy bytu č. 19, Vrbová 1475, Brandýs nad Labem STATICKÝ POSUDEK. srpen 2015

Stavební úpravy bytu č. 19, Vrbová 1475, Brandýs nad Labem STATICKÝ POSUDEK. srpen 2015 2015 STAVBA STUPEŇ Stavební úpravy bytu č. 19, Vrbová 1475, Brandýs nad Labem DSP STATICKÝ POSUDEK srpen 2015 ZODP. OSOBA Ing. Jiří Surovec POČET STRAN 8 Ing. Jiří Surovec istruct Trabantská 673/18, 190

Více

Návrh metodiky pro stanovení bezpečnostních rizik plynovodů Zvýšení efektivnosti provozu a údržby potrubních systémů Nitra 15-16.11.

Návrh metodiky pro stanovení bezpečnostních rizik plynovodů Zvýšení efektivnosti provozu a údržby potrubních systémů Nitra 15-16.11. Návrh metodiky pro stanovení bezpečnostních rizik plynovodů Zvýšení efektivnosti provozu a údržby potrubních systémů Nitra 15-16.11. 2011 Ing. Petr Bebčák, Ph.D. K.B.K. fire, s.r.o. Ostrava VŠB TU Ostrava

Více

Vojenská doprava. Příprava techniky a materiálu na vojenskou přepravu

Vojenská doprava. Příprava techniky a materiálu na vojenskou přepravu Vojenská doprava Příprava techniky a materiálu na vojenskou přepravu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Více

EVECO Brno, s.r.o. ZAŘÍZENÍ PRO EKOLOGII A ENERGETIKU

EVECO Brno, s.r.o. ZAŘÍZENÍ PRO EKOLOGII A ENERGETIKU EVECO Brno, s.r.o. ZAŘÍZENÍ PRO EKOLOGII A ENERGETIKU Sídlo/kancelář: Březinova 42, Brno Pobočka: Místecká 901, Paskov Česká Republika eveco@evecobrno.cz www.evecobrno.cz INTRODUCTION Společnost EVECO

Více

KUŽELOVÉ NOSNÉ VÁLEČKY

KUŽELOVÉ NOSNÉ VÁLEČKY V. KUŽELOVÉ NOSNÉ VÁLEČKY Typová řada Stránka Kuželovitosti 1 541 Dvojité řetězové kolo ½ x 5/16 z = 14 z umělé hmoty 2 543 Jednoduché řetězové kolo ½ x 5/16 z = 14 z umělé hmoty 3 551 Dvojité ocelové

Více

14. JEŘÁBY 14. CRANES

14. JEŘÁBY 14. CRANES 14. JEŘÁBY 14. CRANES slouží k svislé a vodorovné přepravě břemen a jejich držení v požadované výšce Hlavní parametry jeřábů: 1. jmenovitá nosnost největší hmotnost dovoleného břemene (zkušební břemeno

Více

www.fite.cz Přesypová stolice PS-H01/P3 Zařízení přesypové stolice PS-H01/P3 je určeno pro alternativní použití Čelbového zařízení pro odtěžování horniny ČZF H01 v případech, kdy se provozovatel rozhodne

Více

Příprava ploch před umělou obnovou lesa. Vypracoval : Jiří Dvořák

Příprava ploch před umělou obnovou lesa. Vypracoval : Jiří Dvořák Příprava ploch před umělou obnovou lesa Vypracoval : Jiří Dvořák Příprava ploch pro umělou obnovu Kumulace odpadu = snižování W až o 1/3 Odpad odstranit a přeměnit Odstranění = snížení nebezpečí požárů

Více

KATALOG VÁLEČKY A GIRLANDOVÉ STOLICE PRO PÁSOVOU DOPRAVU

KATALOG VÁLEČKY A GIRLANDOVÉ STOLICE PRO PÁSOVOU DOPRAVU KATALOG VÁLEČKY A GIRLANDOVÉ STOLICE PRO PÁSOVOU DOPRAVU Sídlo: Hněvkovská 1228/50, 148 00 Praha 11 Výrobní závod: Komenského 614, 691 44 Lednice obchodní oddělení tel.: 519 364 581-6 fax.: 519 364 562

Více

Vertikální komunikace (4)

Vertikální komunikace (4) ČVUT v Praze Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB 2 - K Vertikální komunikace (4) Ing. Jiří Pazderka, Ph.D. Katedra konstrukcí pozemních staveb K124 Zpracováno v návaznosti na přednášky Prof. Ing.

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ INSTITUTE OF AUTOMOTIVE ENGINEERING

Více

Zásady křížení vodních toků a komunikací Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc.

Zásady křížení vodních toků a komunikací Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc. Zásady křížení vodních toků a Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc. Respektování vodohospodářských zájmů Návrh křížení musí respektovat : Bezpečnost ochranných hrází. Splaveninový režim toku a stabilitu koryta toku.

Více

Technické údaje LA 25TU

Technické údaje LA 25TU Technické údaje LA 25TU Informace o zařízení LA 25TU Provedení - Zdroj tepla Venkovní vzduch - Provedení Univerzální provedení - Regulace - Výpočet teplotního množství integrovaný - Místo instalace Zahraniční

Více

Technické údaje LA 40TU

Technické údaje LA 40TU Technické údaje LA 4TU Informace o zařízení LA 4TU Provedení - Zdroj tepla Venkovní vzduch - Provedení Univerzální provedení - Regulace - Výpočet teplotního množství integrovaný - Místo instalace Zahraniční

Více

Technické údaje LA 60TU

Technické údaje LA 60TU Technické údaje LA 6TU Informace o zařízení LA 6TU Provedení - Zdroj tepla Venkovní vzduch - Provedení Univerzální provedení - Regulace - Výpočet teplotního množství integrovaný - Místo instalace Zahraniční

Více

Dopravní zařízení. = b 2. b 4. tgψ

Dopravní zařízení. = b 2. b 4. tgψ Dopravní zařízení. Jsou to stroje pro hospodárnou dopravu předmětů hromadného charakteru, sypkých látek. Při překládání předmětů se stroje nezastavují, jejich funkční prvky konají vratný pohyb v souvislé

Více

Merkur perfekt Challenge Studijní materiály

Merkur perfekt Challenge Studijní materiály Merkur perfekt Challenge Studijní materiály T: 541 146 120 IČ: 00216305, DIČ: CZ00216305 / www.feec.vutbr.cz/merkur / steffan@feec.vutbr.cz 1 / 10 Název úlohy: Autonomní dopravní prostředek Anotace: Úkolem

Více

Vnitropodniková doprava O. Kánský

Vnitropodniková doprava O. Kánský Vnitropodniková doprava 2016 O. Kánský Vnitroskladová doprava skladové vozíky dopravníky výtahy jeřáby Skladové vozíky podle pohonu ruční motorové podle vedení nezávislé kolejové automaticky řízené podle

Více

Technické údaje LA 18S-TU

Technické údaje LA 18S-TU Technické údaje LA 8S-TU Informace o zařízení LA 8S-TU Provedení - Zdroj tepla Venkovní vzduch - Provedení Univerzální provedení - Regulace - Výpočet teplotního množství integrovaný - Místo instalace Zahraniční

Více

- u souměrných součástí se kreslí tak, že jedna polovina se zobrazí v řezu, druhá v pohledu

- u souměrných součástí se kreslí tak, že jedna polovina se zobrazí v řezu, druhá v pohledu E- learning na den 16.1. 2014 pro tř.1.a, obor Zahradník Úkol: Prostudujte způsoby zobrazování součástí na stránkách 1 3. Nakreslete na volný list papíru dvě součásti znázorněné na str. 3, přesně podle

Více

ŘETĚZOVÉ PŘEVODY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

ŘETĚZOVÉ PŘEVODY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích ŘETĚZOVÉ PŘEVODY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů

Více

Vítejte. ve společnosti ZEN S.A.

Vítejte. ve společnosti ZEN S.A. Vítejte ve společnosti ZEN S.A. ZEN - volnoběžné řemenice Technická prezentace ZEN - volnoběžné řemenice Technická prezentace PŘEHLED Konstrukční charakteristika Benchmarking Představení produktu Ověřovací

Více

Efektivnější konstrukce s vyšší spolehlivostí a delší životností

Efektivnější konstrukce s vyšší spolehlivostí a delší životností Efektivnější konstrukce s vyšší spolehlivostí a delší životností EFEKTIVNĚJŠÍ KONSTRUKCE S VYŠŠÍ SPOLEHLIVOSTÍ A DELŠÍ ŽIVOTNOSTÍ Vedoucí projektu: ing. Michal Sýkora Zpracovatel: ing. Jan Komanec Konzultant:

Více