8. POROZUMĚNÍ ÚČETNÍMU SYSTÉMU OBSAH. Principy. Úvod. Účel. Činnosti

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "8. POROZUMĚNÍ ÚČETNÍMU SYSTÉMU OBSAH. Principy. Úvod. Účel. Činnosti"

Transkript

1 8. POROZUMĚNÍ ÚČETNÍMU SYSTÉMU OBSAH Principy Úvod Činnosti Účel Určení míry závislosti klienta na výpočetní technice Popis účetního systému na obecné úrovni Předběžné závěry o spolehlivosti transakčních cyklů Porozumění prostředí výpočetní techniky Porozumění kontrolní struktuře výpočetní techniky Posouzení vztahující se ke společnostem užívajícím služeb servisních organizací Dokumentace Odkaz na ukázkovou dokumentaci Ukázkový dokument č. 150 Kontrolní formulář porozumění účetnímu systému Ukázkový dokument č. 150a Detailní přehled aplikačních systémů: prodej/pohledávky/platby Ukázkový dokument č. 150b Detailní přehled aplikačních systémů: nákupy/závazky/platby Ukázkový dokument č. 150c Detailní přehled aplikačních systémů: mzdy Ukázkový dokument č. 150d Detailní přehled aplikačních systémů: hlavni kniha

2 Principy Auditor musí na obecné úrovni porozumět účetnímu systému tak, aby mohl identifikovat specifická rizika spojená s účetním systémem a vytvořit vhodný plán auditu. Auditor musí porozumět účetním záznamům a postupům používaných k identifikaci, dokumentaci, zpracování, shrnutí a vykazování významných skupin operací a k zajištění odpovědnosti za aktiva, závazky a vlastní kapitál. Auditor by měl rozlišit mezi významnými skupinami operací ty, které jsou zpracovávány systematicky a ty, které nejsou. Auditor musí posuzovat míru závislosti klienta na výpočetní technice, aby mohl určit požadovanou míru, s jakou je nutné porozumět použití počítačů u klienta a zda bude potřebovat asistenci počítačových odborníků. Úvod Účel Účetní systém zahrnuje účetní záznamy a postupy, včetně účetních systémů a kontrol, které klient používá k identifikaci, dokumentaci, zpracování, shrnutí a vykazování operací a k zajištění odpovědnosti za aktiva, závazky a vlastní kapitál.. Účelem obecného porozumění účetnímu systému je zefektivnit proces pomocí: zvýšení porozumění činnosti klienta; porozumění toku transakcí a informací postačujících k vytvoření vhodného plánu auditu; porozumění kontrolním aktivitám relevantním pro plánování auditu; identifikace specifického rizika. Tato úroveň porozumění umožňuje auditorovi vytvořit prvotní závěr o spolehlivosti účetního systému, který mu napomůže zhodnotit, zda by strategie spoléhání se na vnitřní kontroly mohla být přínosná. Obecný stupeň porozumění by však měl auditor získat nezávisle na tom, zda plánuje testovat kontroly a spoléhat se na ně. Porozumění auditora účetnímu systému ve vztahu k informačnímu a komunikačnímu systému používanému vedením společnosti k jejímu řízení může zvýšit účinnost auditu. Návrh jak testů kontrol, tak testů věcné správnosti závisí na tom, do jaké míry auditor rozumí vztahům mezi transakčními cykly a účetními zůstatky. Například: Auditor dosáhne vyšší efektivity, pokud bude schopen využít svých získaných vědomostí k návrhu takových auditorských postupů, které pokrývají několik účetních zůstatků a potenciálních nesprávností najednou. Auditor každý rok aktualizuje svou znalost účetního systému. Většina dokumentace vytvořená v běžném roce je obvykle použitelná i v roce následujícím. Aktualizace dokumentace je nutná pouze v případě změn popisovaných transakčních cyklů nebo změn způsobu zpracování v informačním systému. Činnosti Hlavní činnosti, které auditor provádí, aby na obecné úrovni porozuměl účetnímu systému jsou následující: určení míry závislosti klienta na výpočetní technice; obecný popis účetního systému.

3 Určení míry závislosti klienta na výpočetní technice Určení míry závislosti klienta na výpočetní technice napomáhá auditorovi při pochopení, jaký vliv má prostředí výpočetní techniky na účetní systémy a systémy řízení. Tato míra závislosti pomáhá auditorovi určit množství informací o výpočetních systémech klienta, které potřebuje získat, a pomáhá mu při hodnocení důležitosti počítačových kontrol. Auditor by měl zhodnotit míru závislosti klienta na výpočetní technice, aby mohl určit míru svého porozumění výpočetní technice klienta a jejího použití a zda bude potřebovat asistenci počítačových odborníků. Při hodnocení míry užití výpočetní techniky u klienta auditor zvažuje: rozsah použití výpočetní techniky pro podnikatelskou činnost; složitost prostředí výpočetní techniky; důležitost počítačových systémů pro podnikatelskou činnost klienta. Auditor používá výše uvedená kritéria ke klasifikaci míry použití výpočetní techniky u klienta. Výsledkem může být klasifikace do následujících kategorií: Silně závislý jestliže jsou počítače používány v klíčových oblastech podnikatelské činnosti a schopnost klienta podnikat silně závisí na fungování výpočetní techniky, nebo je vedení podniku při jeho řízení silně závislé na použití informací připravených počítačem. Středně závislý jestliže klient používá jeden nebo dva komplexní systémy důležité pro jeho podnikatelskou činnost, ale obecně není silně závislý na fungování výpočetní techniky. Mírně závislý jestliže jsou počítače používány omezeně pouze pro relativně jednoduché procedury, například pokud klient používá jednu nebo dvě relativně jednoduché aplikace. U klientů, kteří jsou hodnoceni jako silně nebo středně závislí na výpočetní technice, by měl auditor porozumět automatizovaným účetním systémům, počítačovému prostředí a struktuře počítačových kontrol. Auditor by měl zvážit asistenci počítačových odborníků. U klientů, kteří jsou hodnoceni jako mírně závislí, by měl auditor porozumět účetním systémům, včetně manuálních, ale nemusí se již tolik zabývat porozuměním počítačovému prostředí nebo struktuře počítačových kontrol. Popis účetního systému na obecné úrovni Hlavní činnosti při přípravě popisu účetního systému jsou: identifikace a vymezení významných transakčních cyklů; dokumentace významných transakčních cyklů; předběžné závěry o spolehlivosti transakčních cyklů; zvážit dopad užívání služeb od externích organizací (jsou-li relevantní). Obecný přehled auditora o účetním systému zahrnuje: seznam významných transakčních cyklů a jejich vztah k účetnímu zůstatku; dodatečné informace vztahující se ke každému významnému transakčnímu cyklu, které mohou zahrnovat prvky počítačového prostředí a počítačové kontrolní struktury, v případě užití výpočetní techniky.

4 Ústředním prvkem porozumění auditora účetnímu systému je hlavní kniha. V případě, že auditor může identifikovat a porozumět hlavním transakčním cyklům (jak automatizovaným, tak i manuálním), které vstupují do hlavní knihy a které na ni mají významný vliv, pak auditor na obecné úrovni dostatečně porozumí účetnímu systému. Identifikace a vymezení významných transakčních cyklů Zdrojem informací se stanou důležité transakční cykly, které jsou propojeny s hlavní knihou. Pro výrobní nebo obchodní společnosti tyto transakční cykly obvykle zahrnují: objednání, příjem a zpracování nákupů; zpracování závazků a plateb; zpracování prodejních objednávek, expedice a fakturace; zpracování pohledávek a plateb; účtování nákladů; účtování zásob a jejich ocenění; účtování dlouhodobého majetku; zpracování mezd. Auditor identifikuje materiální transakce a účetní zůstatky, které jsou ovlivněny transakčními cykly, s rozlišením na operace zpracovávané systematicky a nesystematicky. V případě, že neexistují jiné rizikové faktory, systematicky zpracovávané transakce mají nízké riziko výskytu nesprávností. Identifikace účetních zůstatků je nezbytná pro přesné vymezení specifických rizik a k určení přiměřené hladiny kontrolního ujištění. Nefinanční systémy Navíc auditor bude pravděpodobně potřebovat získat více informací o nefinančních systémech, a to v rozsahu potřebném k porozumění, jak finanční systémy využívají údaje, které jsou zpracovány nefinančními systémy, a k porozumění, jak vedení řídí společnost. Například: Auditor může potřebovat informace o kontrolním systému výroby, protože tento transakční cyklus je základním cyklem podnikání a dotýká se v několika bodech jiných transakčních cyklů. Auditorův obecný popis významných transakčních cyklů musí obsahovat stručný, ale ucelený popis každého systému včetně toku transakcí. Auditor v rámci procesu porozumění shromažďuje a zaznamenává relevantní informace. Pro každý významný transakční cyklus by měl auditor zvážit a zaznamenat následující: účetní zůstatky, které jsou ovlivněny; klíčové podnikatelské aktivity transakčního cyklu; popis toku transakcí pro každou klíčovou aktivitu; nesystematicky zpracovávané transakce; historie procesních chyb; příslušné počítačové prostředí. Auditor dále identifikuje hlavní aplikační systém, jak počítačově, tak i manuálně zpracovaný, který zabezpečuje data pro hlavní knihu (např. doklady o prodeji, pohledávkách, zásobách apod.)

5 Pro každý identifikovaný systém: obdrží obecný přehled o aplikačním systému; určí vliv na odhad rizika a zváží - původy chyb, - spolehlivost účetního systému, - zkušenost a odbornost pracovníků, - druhy operací (běžné, komplexní, opakované, neobvyklé); identifikovaná rizika a reakce auditora se zaznamenají do formuláře řady 100 ohodnocení rizik. Auditor shromažďuje údaje jako je např. přibližný objem operací, skutečnost, zda byl software vytvořen uvnitř společnosti nebo byl získán externě a způsob zpracování - po dávkách nebo on-line (v případě zpracování počítačem). Auditor zvažuje klíčové funkce zpracování a frekvenci jejich použití (denně, týdně, měsíčně, ročně). Jestliže prostředí klienta vyžaduje víceúrovňové zpracování, všímá si auditor všech prostředí, ve kterých systém pracuje. Auditor se zaměří na poznání klíčových prvků systému a jeho okolí, což jsou zejména: klíčové vstupy - zda se jedná o prvotní doklady (např. faktury, dobropisy, bankovní výpisy) nebo vstup z obrazovky; klíčové výstupy - ručně připravené, vytištěné nebo v elektronické formě a jejich užití; důležité hlavní soubory a tabulky a jejich provozování; výměna informací a další vztahy mezi systémy; Například: použití informací o nákupu systémem plateb; to, jak vedení společnosti používá systémový výstup, bude mít vliv na porozumění auditora, jakým způsobem vedení společnosti řídí její činnost ; chronologický vývoj systému včetně jeho původní instalace a všech následných významných modifikací. Předběžné závěry o spolehlivosti transakčních cyklů Na základě všech údajů, které auditor nashromáždil, navrhne předběžný závěr o spolehlivosti každého transakčního cyklu. Auditor zvažuje následující skutečnosti: kvalitu zpracování včetně původu případných chyb; je-li systém nový nebo zda byl výrazně změněn; zkušenosti a kompetence zaměstnanců pracujících se systémem; stupeň složitosti operací prováděných v systému; role systému při kontrole pohybu aktiv, pasiv a vlastního kapitálu.

6 Za určitých okolností se může stát, že auditor dosáhne předběžného závěru, že transakční cyklus je nespolehlivý. Tyto okolnosti zahrnují například: původ nesprávnosti v systémovém zpracování; systémy obsahující odsouhlasení, která jsou zbytečně složitá nebo systémy obsahují velké množství porovnávaných položek; důkazy o nedostatku důvěry klienta k systému. Tam, kde auditor usoudí, že určitý transakční cyklus je zjevně nespolehlivý, musí posoudit, zda to nezakládá riziko nesprávnosti v účetních zůstatcích, na které má tento systém vliv. Jestliže auditor identifikoval specifické riziko spojené s příslušným účetním zůstatkem, musí vymezit riziko vztahující se k potenciálním nesprávnostem a podle toho přizpůsobit plán auditu. Klient může použít služeb servisních organizací v případech jako je např. zpracování účetnictví, zpracování určitých oblastí na počítači, apod. Auditor musí ověřit, jak servisní organizace ovlivňuje účetní systém a systém vnitřní kontroly klienta, aby mohl vytvořit plán auditu a efektivní přístup k auditu. Určité postupy a záznamy obhospodařované servisní organizací mohou být významné pro audit účetních zůstatků klienta. Porozumění prostředí výpočetní techniky Při získávání informací o účetním systému se auditor snaží porozumět důležitým prvkům počítačového prostředí, ve kterém pracuje automatizovaný účetní systém klienta. Porozumění počítačovému prostředí může být důležité pro odhad rizika v účetním zůstatku a množství potenciálních nesprávností. Základní prvky prostředí výpočetní techniky jsou: typy a umístění důležitých mainframe (centrálních počítačů) a dalších počítačů (včetně lokálních sítí, osobních počítačů a včetně počítačů ve vlastnictví servisních organizací) a způsob komunikace mezi těmito počítači; pro každé místo zpracování: - o které transakční cykly se auditor zajímá; - celkový ráz uspořádání funkcí zpracování; například: velikost, struktura a požadavky na výstupy - obecné typy prováděných činností jako jsou počítačové operace, vývoj a provoz systémů, kontrolní a bezpečnostní funkce. celkový způsob, jakým je počítačové prostředí řízeno a rozsah, v jakém různá místa zpracování používají shodné postupy a způsoby činností; jak jsou osobní počítače společnosti, LAN nebo WAN sítě a servisní organizace navzájem propojeny s účetními systémy, které jsou předmětem zájmu auditora. Například: Jestliže jsou osobní počítače propojeny s mainframe nebo minipočítačem a mají schopnost nahrát, zpracovávat nebo přehrát zpět důležité účetní informace, auditor bude muset porozumět, jak tento systém pracuje a jak je kontrolován. Tyto informace umožňují auditorovi porozumět celkovému prostředí výpočetní techniky a jeho hlavním složkám, stupni centralizace nebo decentralizace kontroly a vzájemnému vztahu mezi řadou důležitých míst zpracování.

7 Auditor může také zvážit hlavní typy programů použitých v účetních systémech společnosti. Auditor může shromažďovat informace o prostředí výpočetní techniky dotazováním různých členů vedení zodpovědných za účetní systémy. Dotazovaný zaměstnanec musí mít příslušné znalosti o prostředí výpočetní techniky. Cílem auditora není vytvoření detailní dokumentace informačního systému, ale získat obecný stupeň porozumění prostředí výpočetní techniky. Porozumění prostředí výpočetní techniky je podobné jako porozumění celkovému kontrolnímu prostředí. Auditor zvažuje závazek vedení společnosti navrhovat, nakupovat nebo vyvíjet a provozovat spolehlivé výpočetní systémy. Musí také zvážit faktory, které ovlivňují schopnost vedení společnosti kontrolovat prostředí výpočetní techniky, jako je organizační struktura a metody přidělování práv a odpovědnosti. Porozumění kontrolní struktuře výpočetní techniky Jestliže je klient silně závislý na výpočetní technice, měl by auditor získat vysoký stupeň porozumění kontrolní struktuře výpočetní techniky, včetně všech typů počítačových kontrol. Toto porozumění by mělo poskytnout předběžné náznaky o tom, zda v systému existují kontroly, které zajišťují, že systém zpracovává operace spolehlivě, nebo zda tu jsou nedostatky, které musí auditor zvážit při vytváření plánu auditu. Auditor musí zvažovat, zda nedostatky v celkových počítačových kontrolách mají za následek nespolehlivé zpracování operací. V případě, že tomu tak je, může to auditor označit za kontrolní riziko. Auditor zvažuje, zda toto riziko omezuje spolehlivost programových kontrol nebo uživatelských kontrol, které jsou závislé na počítačovém zpracování. Auditor se snaží získat informace o celkovém přístupu vedení společnosti ke kontrole každé z oblastí celkových níže uvedených počítačových kontrol, o poměrné důležitosti každé oblasti, jména osob odpovědných za důležité kontrolní funkce a způsob, jakým vedení společnosti dohlíží na kontrolní postupy v těchto oblastech. Oblasti celkových kontrol a obvyklé prvky v každé oblasti jsou následující: Bezpečnost informací bezpečnost dat, programů a sítí; fyzická bezpečnost; metody řízení a zajištění bezpečnosti. Získávání, vývoj a provozování systémů plánování, nákup nebo vývoj, testování a implementace nových aplikací informačních systémů; změny v existujících aplikacích informačních systémů; zabezpečení kvality aplikací informačních systémů; příprava, zpracování dokumentace. Počítačové operace plánovací, nastavovací a operační postupy; postupy uchovávání dat; postupy, zpracovávání a výstupní kontrolní postupy.

8 Podpora informačních systémů podpora uživatelů mikropočítačů a databázových jazyků; podpora provozu sítí; změny operačního systému a databázového řídícího systému; správa a podpora databází. Ne všechny oblasti celkových počítačových kontrol je možno aplikovat na jakékoli prostředí výpočetní techniky a ne všechny se vztahují k auditu. Například: Některé společnosti mohou nakupovat hotové programy a neprovozovat funkce vývoje systémů. V jiných situacích mohou být transakční cykly příslušně zajištěny kontrolními činnostmi a monitorovacími metodami, které závisí jen na několika málo, nebo vůbec na žádných počítačových kontrolách. Posouzení vztahující se ke společnostem užívajícím služeb servisních organizací V případě, že společnost pro vedení účetnictví či přípravu účetní závěrky využívá služeb servisních organizací, měl by auditor posoudit míru závislosti společnosti na těchto organizacích Některé důležité činnosti klienta (např. vedení účetnictví, evidence a styk se zákazníky, apod.) mohou být zajišťovány externími servisními organizacemi. Servisní organizace mohou používat metody a postupy, které ovlivňují účetnictví a systémy vnitřní kontroly klienta. Tyto metody a postupy jsou fyzicky a provozně oddělené od společnosti klienta. Jestliže služby poskytované servisní organizací jsou omezeny pouze na zaznamenání a zpracování operací klienta a jestliže si klient ponechal oprávnění na schvalování operací a odpovědnost za jejich kontrolu, může být schopen implementovat efektivní metody a postupy uvnitř společnosti. Jestliže servisní organizace provádí operace klienta a nese za ně odpovědnost, může klient pokládat za nezbytné spoléhat se na metody a postupy servisní organizace. Auditor potřebuje určit významnost činností servisní organizace pro klienta a jejich vztah k auditu. Auditor může také zvážit existenci zpráv třetích stran - od auditorů servisní organizace, interních auditorů nebo jiných oficiálních zdrojů za účelem získání informací o účetnictví a vnitřních kontrolních systémech servisní organizace a o jejích postupech a jejich efektivnosti. Jestliže auditor zjistí, že činnosti servisní organizace jsou významné pro společnost a vztahují se k auditu, musí získat dostatečné množství informací, aby porozuměl systému účetnictví a vnitřnímu kontrolnímu systému servisní organizace a posoudil jejich dopad na plán auditu, zvláště při testování kontrol. Jestliže jsou informace nedostačující, auditor musí zvážit, zda je nutné požádat servisní organizaci, aby jejich auditor provedl takové postupy a poskytl nezbytné informace, nebo zda je nutné navštívit servisní organizaci kvůli získání těchto informací. Jestliže chce auditor navštívit servisní organizaci, může požádat klienta o zprostředkování povolení přístupu k nezbytným informacím. Auditor může také získat informace o účetnictví a vnitřních kontrolních systémech servisní organizace studováním zpráv auditora servisní organizace.

9 Dokumentace Většina dokumentace vztahující se k porozumění účetnímu systému je přenášena mezi jednotlivými auditovanými obdobími a aktualizována v případě potřeby. Při porozumění účetnímu systému by auditor měl obvykle zdokumentovat: Klasifikaci použití výpočetní techniky klientem fakta podporující klasifikaci; dopad klasifikace a plánovaná odezva auditu. Obecný popis účetního systému seznam významných transakčních cyklů a jejich vztah k účetním zůstatkům; předběžný závěr týkající se spolehlivosti informací každého významného transakčního cyklu; předběžný závěr týkající se spolehlivosti účetního systému. Obecný popis každého transakčního cyklu popis informací týkajících se každého významného transakčního cyklu (který může zahrnovat prvky počítačového prostředí a jeho kontrolní struktury, jestliže se používají); identifikovaná kontrolní rizika.

10 Odkaz na ukázkovou dokumentaci Ukázkový dokument č. 150 Kontrolní formulář porozumění účetnímu systému + Detailní přehled aplikačních systémů pro jednotlivé sekce Odkaz 150 Připravil JON Datum 3/2005 Revidoval JAS Datum 4/ KONTROLNÍ FORMULÁŘ POROZUMĚNÍ ÚČETNÍMU SYSTÉMU Klient ABC s.r.o. Datum účetní závěrky INSTRUKCE V tomto programu je zdokumentováno porozumění účetnímu systému a následně identifikovaná rizika. PROCEDURA PŘIPRAVIL ODKAZ 1. Zjistit úroveň závislosti klienta na výpočetní technice. JON 2. Pokud je klient velmi výrazně závislý na použití výpočetní techniky, je nutné získat tyto informace: a) Počítačové prostředí (např. konfigurace hardware, zpracování podnikových a osobních dat, metody a postupy). b) Kontrolní počítačová struktura (např. počítačové operace; pořízení systémů, vývoj a údržba; zabezpečení dat; podpora informačních systémů). 3. Identifikovat hlavní aplikační systém, jak počítačově, tak i manuálně zpracovaný, který zabezpečuje data pro hlavní knihu (např. doklady o prodeji, pohledávkách; nákupy/závazky/platby; mzdová agenda; zásoby). 4. Pro každý systém identifikovaný v postupu 3: a) Obdržet obecný přehled o aplikačním systému. Přiloženou auditorskou dokumentaci použít pro dokumentaci těchto systémů (nebo jako přehled k dokumentaci). b) Určit vliv na odhad rizika. Zvážit: i) Původy nesprávností ii) Spolehlivost účetního systému iii) Zkušenost a odbornost pracovníků iv) Druhy operací (běžné, komplexní, opakované, neobvyklé) c) Identifikovaná rizika a reakce auditora se zaznamenají do formuláře řady 100 Plánování a odhad rizika, a následně budou revidovány postupy ve standardních programech auditu. JON JON JON JON JON JON JON JON JON NÍZKÁ NEUŽÍVÁ SE NEUŽÍVÁ SE 150a-d 150a-d 150a-d 150a-d 150a-d 150a-d 100

11 IDENTIFIKOVANÁ RIZIKA Uvést níže všechna identifikovaná rizika a zaznamenat jejich vliv na auditorův odhad přirozeného rizika do Formuláře řady Plánování a odhad rizika. Čís. Přeneseno do formuláře 100? 1. Při prověření jednotlivých systémů nebyly identifikovány žádné specifické procedury pro zajištění zaúčtování do správného období a pro výpočet dohadných položek. Těmto dvěma oblastem by měla být věnována zvláštní pozornost. ANO/NE Ano (v případě potřeby použít další seznam) Porozumění činnosti klienta bylo provedeno podle tohoto programu. Všechna identifikovaná rizika jsou uvedena výše. Podpis Josef Novák

12 Odkaz 150a Připravil JON Datum 3/2005 Revidoval JAS Datum 4/ a - DETAILNÍ PŘEHLED APLIKAČNÍCH SYSTÉMŮ: Prodej / Pohledávky/ Platby Klient ABC s.r.o. Datum účetní závěrky INSTRUKCE V tomto programu je zdokumentován auditorův obecný přehled o výše vyjmenovaných aplikačních systémech. POPIS SYSTÉMU a) Účel systému Účtování prodejů, pohledávek, přijaté hotovosti, vydaných dobropisů b) Obecný přístup ke kontrole systému (počítačová nebo manuální kontrola) (i) Manuální kontrola: Porovnat dobropisy s fakturami, s cílem ujistit se, že všechen prodej je zaúčtován, porovnat saldokonto pohledávek se součtem v hlavní knize, účetní by měl týdně kontrolovat věkovou strukturu pohledávek, aby se ujistil, že všechny položky jsou odpovídající, tento výkaz posílat svým zákazníkům každý měsíc k ujištění, že platba proběhla v odpovídajícím čase, porovnat zůstatky na účtech s bankovními výpisy, obchodní ředitel by měl schvalovat všechny dobropisy. (ii) Počítačová kontrola: Stanovit zákazníkovi limit závazků. c) Původ zpracování nesprávností Nezaznamenána žádná významná nesprávnost při auditu v roce U klienta, chyby vzniklé při zpracování byly menšího charakteru a byly objeveny při kontrole měsíčních seznamů. PROFIL SYSTÉMU a) Rozsah operací Přibližně zpracovaných vydaných faktur za rok a 100 dobropisů. b) Při použití výpočetní techniky poznamenat tyto informace - software, programovací jazyk, dodavatele, on-line nebo dávkové zpracování dat Software: Helios, zakoupen u Data Plus s.r.o., dávkové zpracování PŘEHLED O ZPRACOVÁNÍ DAT Popis hlavních funkcí systému zpracování dat a jejich využití (např. denně, měsíčně) Fakturantka vystavuje vydané faktury (rovnající se dodacímu listu) denně. Tyto jsou automaticky přenášeny do účetnictví dle předem definovaných parametrů. Vedoucí účetní zpracovává elektronické bankovní výpisy zasílané denně bankou. Platby vystavených faktur jsou párovány automaticky pomocí variabilního symbolu, vyžadují však konečné potvrzení

13 vedoucí účetní. Nespárované přijaté platby jsou zaneseny do seznamu a poté párovány ručně. Denně je porovnán zůstatek na bankovním účtu v účetnictví se zůstatkem na bankovním výpisu. Platby přijaté v hotovosti eviduje pokladní, která zároveň vystavuje příjmové pokladní doklady na základě existující nezaplacené vydané faktury. Každý čtvrtek odpoledne účetní připraví sestavu věkové struktury pohledávek a sestavu nezaplacených faktur. Vedoucí účetní tyto sestavy zkontroluje a následně předá finančnímu řediteli pro sledování a upomínání zákazníka. POHYB OPERACÍ a) Klíčové zdroje pro vstup do systému vydané faktury přijaté platby Dobropisy b) Klíčové výstupy seznam zákazníků a věková struktura pohledávek výkaz pohledávek seznam operací podle zákazníka c) Důležité pomocné knihy (analytické evidence) nebo kmenové soubory saldokonto zákazníků d) Vazby na jiné systémy elektronické bankovnictví, automatický přenos dat do účetního systému DOPLŇUJÍCÍ INFORMACE O SYSTÉMU Popis všech významných změn během roku Žádné významné změny během roku.

14 Odkaz 150b Připravil JON Datum 3/2005 Revidoval JAS Datum 4/ b - DETAILNÍ PŘEHLED APLIKAČNÍCH SYSTÉMŮ: Nákupy/Závazky/Platby Klient ABC s.r.o. Datum účetní závěrky INSTRUKCE V tomto programuje zdokumentován auditorův obecný přehled o výše vyjmenovaných aplikačních systémech. POPIS SYSTÉMU a) Účel systému Účtování nákupů, závazků, provedených plateb, přijatých dobropisů b) Obecný přístup ke kontrole systému (počítačová nebo manuální kontrola) (i) Manuální kontrola: Porovnat příjemky zboží s dodacími fakturami, dodavatelské faktury s uskutečněnými nákupy, porovnat saldokonto závazků se součtem v hlavní knize, připravit věkovou strukturu závazků, k ujištění, že platby byly provedeny včas, aby bylo možno získat slevu, porovnání výkazu dodavatelů se seznamem závazků, měsíčně kontrolovat seznam závazků a věkovou strukturu k ujištění, že všechny zůstatky jsou odpovídající, porovnat zůstatky na účtech s bankovními výpisy. (ii) Počítačová kontrola: Žádná c) Původ zpracování nesprávností Nezaznamenána žádná významná nesprávnost při auditu v roce U klienta, chyby vzniklé při zpracování byly menšího charakteru a byly objeveny při kontrole měsíčních seznamů. PROFIL SYSTÉMU a) Rozsah operací Přibližně zpracovaných přijatých faktur za rok. b) Při použití výpočetní techniky poznamenat tyto informace - software, programovací jazyk, dodavatele, on-line nebo dávkové zpracování dat Software: Helios, zakoupen u Data Plus s.r.o., dávkové zpracování. PŘEHLED O ZPRACOVÁNÍ DAT Popis hlavních funkcí systému zpracování dat a jejich využití (např. denně, měsíčně) Na konci každého dne jsou všechny příjemky materiálu předány vedoucí účetní. Každý následující den ráno, účetní porovná tyto příjemky s fakturami, které přišly od dodavatele. Jakmile je faktura úspěšně porovnána, je i zaúčtována. Zároveň účetní denně předává faktury za ostatní nákupy k věcnému odsouhlasení odpovědným osobám a dostává je zpět k zaúčtování.

15 Vedoucí účetní týdně generuje sestavu závazků dle splatnosti a připravuje platební příkaz pro splatné závazky. Tento platební příkaz je předán ke konečnému provedení finančnímu řediteli. Vedoucí účetní zpracovává elektronické bankovní výpisy zasílané denně bankou. Platby došlých faktur jsou párovány automaticky pomocí variabilního symbolu, vyžadují však konečné potvrzení vedoucí účetní. Nespárované odeslané platby jsou zaneseny do seznamu a poté párovány ručně. Denně je porovnán zůstatek na bankovním účtu v účetnictví se zůstatkem na bankovním výpisu. Platby provedené v hotovosti eviduje pokladní, která zároveň vystavuje výdajové pokladní doklady na základě existující nezaplacené došlé faktury. Týdně připraví účetní sestavu věkové struktury závazků a sestavu všech provedených plateb za dané období. Vedoucí účetní zkontroluje věkovou strukturu závazků k určení splatných zůstatků a následnému sledování dodavatelů. POHYB OPERACÍ a) Klíčové zdroje pro vstup do systému přijaté faktury provedené platby z bankovních výpisů b) Klíčové výstupy seznam závazků věková struktura závazků seznam plateb, které by měly být provedeny tento a příští týden, případně jiné období c) Důležité pomocné knihy (analytické evidence) nebo kmenové soubory saldokonto závazků d) Vazby na jiné systémy elektronické bankovnictví, automatický přenos dat do účetního systému DOPLŇUJÍCÍ INFORMACE O SYSTÉMU Popis všech významných změn během roku Žádné významné změny během roku.

16 Odkaz 150c Připravil JVN Datum 3/2005 Revidoval JAS Datum 4/ c - DETAILNÍ PŘEHLED APLIKAČNÍCH SYSTÉMŮ: Mzdy Klient ABC s.r.o. Datum účetní závěrky INSTRUKCE V tomto programu je zdokumentován aplikačních systémech. auditorův obecný přehled o výše vyjmenovaných POPIS SYSTÉMU a) Účel systému Vypočítat a vést evidenci k zaznamenávání výplat a souvisejících nákladů Mzdy jsou připraveny externí účetní organizací b) Obecný přístup ke kontrole systému (počítačová nebo manuální kontrola) (i) Ruční kontroly: Údaje jsou obdrženy od účetní organizace. Vzorek výplaty je zrevidován finančním ředitelem, zda-li je správný (malý počet zaměstnanců). Předpřipravené platební příkazy jsou zkontrolovány finančním ředitelem a poté poslány do banky. (ii) Počítačové kontroly Žádné c) Původ zpracování nesprávnosti Během auditu roku 2003 nebyly zaznamenány žádné významné nesprávnosti. Podle klienta nebyly žádné nesprávnosti nalezeny. PROFIL SYSTÉMU a) Rozsah operací V podniku je 33 pracovníků placeno podle počtu hodin ( na základě pracovního výkazu ) a podle měsíčního platu (podle pracovní smlouvy). b) Při použití výpočetní techniky poznamenat tyto informace - software, programovací jazyk, dodavatele, on-line nebo dávkové zpracování dat pracovní výkazy zpracovávány ručně výpočet mezd provádí externí účetní organizace

17 PŘEHLED O ZPRACOVÁNÍ DAT Popis hlavních funkcí systému zpracování dat a jejich využití (např. denně, měsíčně) Každý pracovník vede vlastní pracovní výkaz, který je pravidelně kontrolován a podepisován jeho vedoucím pracovníkem. Pracovní výkazy jsou na konci měsíce předány vedoucími pracovníky vedoucí účetní, která tyto zkontroluje po formální stránce a poté (do 3 pracovních dnů) předá externí účetní organizaci pro výpočet mezd a souvisejících částek. Externí účetní organizace provede výpočet mezd a souvisejících částek a předá vedoucí účetní všechny potřebné podklady pro výplatu a účtování (viz Klíčové výstupy). Tyto podklady zkontroluje finanční ředitel a poté dá pokyn vedoucí účetní k provedení plateb. Mzdy jsou vypláceny jak v hotovosti na pokladně, tak bankovním převodem. POHYB OPERACÍ a) Klíčové zdroje pro vstup do systému pracovní výkazy vykázaný čas pracovníků pracovní smlouvy b) Klíčové výstupy výplatní pásky pracovníků přehled hrubých a čistých mezd ve členění na hrubé částky, daně, sociální a zdravotní pojištění, jiné odčitatelné částky, čistou mzdu platební příkaz mezd a souvisejících částek deník mezd (zobrazující oddělení, kterému se má částka účtovat) c) Důležité pomocné knihy (analytické evidence) nebo kmenové soubory Žádné d) Vazby na jiné systémy Žádné DOPLŇUJÍCÍ INFORMACE O SYSTÉMU Popis všech významných změn během roku Žádné významné změny v průběhu roku

18 Odkaz 150d Připravil JVN Datum 3/2005 Revidoval JAS Datum 4/ d - DETAILNÍ PŘEHLED APLIKAČNÍCH SYSTÉMŮ: Hlavní kniha Klient ABC s.r.o. Datum účetní závěrky INSTRUKCE V tomto programu je zdokumentován aplikačních systémech. auditorův obecný přehled o výše vyjmenovaných POPIS SYSTÉMU a) Účel systému Vedení účetního deníku a hlavní knihy Podpůrné evidence např. pokladní doklady, interních doklady, podklady pro zpracování přiznání DPH b) Obecný přístup ke kontrole systému (počítačová nebo manuální kontrola) (i) Ruční kontroly: Měsíční kontrola účetních výkazů, pokladní knihy a přehledů pro přiznání DPH. (ii) Počítačové kontroly Kontroly dat přenesených z ostatních aplikačních systémů. c) Původ zpracování nesprávností Během auditu roku 2003 nebyly zaznamenány žádné významné chyby. Podle klienta nebyly žádné chyby nalezeny. PROFIL SYSTÉMU a) Rozsah operací Přibližně účetních operací za rok (včetně přenesených dat z ostatních aplikačních systémů) b) Při použití výpočetní techniky poznamenat tyto informace - software, programovací jazyk, dodavatele, on-line nebo dávkové zpracování dat Software: Helios, zakoupen u Data Plus s.r.o., dávkové zpracování. PŘEHLED O ZPRACOVÁNÍ DAT Popis hlavních funkcí systému zpracování dat a jejich využití (např. denně, měsíčně) Dávkové zpracování dat přenesených z ostatních aplikačních systémů přijaté a vydané faktury, mzdy. Týdenní zpracování pokladních dokladů. Sestavování měsíčních přehledů DPH. Vytváření interních dokladů dle potřeby. Sestavování měsíčních účetních závěrek pro potřeby kontroly a řízení společnosti

19 POHYB OPERACÍ a) Klíčové zdroje pro vstup do systému data z ostatních aplikačních systémů přijaté a vydané faktury, mzdy pokladní doklady b) Klíčové výstupy účetní závěrka pokladní kniha přehledy účetních dokladů (účetní deník, hlavní účetní kniha) možnost definovat různé přehledy dle potřeby pro kontrolu a řízení společnosti c) Důležité pomocné knihy (analytické evidence) nebo kmenové soubory Žádné d) Vazby na jiné systémy Automatizovaný přenos dat z aplikačních systémů přijatých a vydaných faktur, ruční přenos dat z oblasti mezd DOPLŇUJÍCÍ INFORMACE O SYSTÉMU Popis všech významných změn během roku Žádné významné změny v průběhu roku

Detailní část provádění auditu

Detailní část provádění auditu Detailní část provádění auditu 13) Audit tržby a) Cíl auditu: získat přiměřenou jistotu, že tržby jsou úplné získat přiměřenou jistotu o správném zaúčtování získat přiměřenou jistotu o správném ocenění

Více

Detailní testy výnosy a náklady

Detailní testy výnosy a náklady 1) Audit tržby (výnosy) Detailní testy výnosy a náklady a) Cíl auditu: získat přiměřenou jistotu, že tržby jsou správné získat přiměřenou jistotu o správném zaúčtování získat přiměřenou jistotu o zaúčtování

Více

ISA 402 ZVAŽOVANÉ SKUTEČNOSTI TÝKAJÍCÍ SE SUBJEKTŮ VYUŽÍVAJÍCÍCH SLUŽEB SERVISNÍCH ORGANIZACÍ

ISA 402 ZVAŽOVANÉ SKUTEČNOSTI TÝKAJÍCÍ SE SUBJEKTŮ VYUŽÍVAJÍCÍCH SLUŽEB SERVISNÍCH ORGANIZACÍ ZVAŽOVANÉ SKUTEČNOSTI TÝKAJÍCÍ SE SUBJEKTŮ VYUŽÍVAJÍCÍCH SLUŽEB SERVISNÍCH ORGANIZACÍ (Platí pro audity účetních závěrek sestavených za období počínající 15. prosince 2004 nebo po tomto datu.)* O B S A

Více

MEZINÁRODNÍ AUDITORSKÝ STANDARD ISA 510 OBSAH. Předmět standardu... 1 Datum účinnosti... 2 Cíl... 3 Definice... 4 Požadavky

MEZINÁRODNÍ AUDITORSKÝ STANDARD ISA 510 OBSAH. Předmět standardu... 1 Datum účinnosti... 2 Cíl... 3 Definice... 4 Požadavky MEZINÁRODNÍ AUDITORSKÝ STANDARD PRVNÍ AUDITNÍ ZAKÁZKA POČÁTEČNÍ ZŮSTATKY (Účinný pro audity účetních závěrek sestavených za období počínající 15. prosincem 2009 nebo po tomto datu) Úvod OBSAH Odstavec

Více

Plán testů vnitřních kontrol Plán testů věcné správnosti Shrnutí plánu auditu

Plán testů vnitřních kontrol Plán testů věcné správnosti Shrnutí plánu auditu Plán testů vnitřních kontrol Plán testů věcné správnosti Shrnutí plánu auditu Provádění testů Ing. Michaela Krechovská, Ph.D. Plán testů vnitřních kontrol Vnitřní kontrolní systém = struktura metod a postupů

Více

hospodářská operace účetní doklad účetní případ Neexistuje žádná jiná cesta, kterou by do účetnictví bylo možno vnést

hospodářská operace účetní doklad účetní případ Neexistuje žádná jiná cesta, kterou by do účetnictví bylo možno vnést Přednáška 15.11.06 1. Účetní doklady 2. Účetní zápisy a účetní knihy Účetní doklady - jsou významnou součástí systému účetnictví a jeho metody Význam účetních dokladů - evidují (zaznamenávají) hospodářské

Více

Detailní část provádění auditu

Detailní část provádění auditu 4) Audit pohledávky Detailní část provádění auditu a) Cíl auditu: získat přiměřenou jistotu o existenci (ne vlastnictví) získat přiměřenou jistotu o správném zaúčtování získat přiměřenou jistotu o správném

Více

Příručka k uplatňování mezinárodních auditorských standardů při auditu malých a středních účetních jednotek - Druhý díl Praktická část

Příručka k uplatňování mezinárodních auditorských standardů při auditu malých a středních účetních jednotek - Druhý díl Praktická část 17.7 Případové studie Rozsah testování Bližší informace o případových studiích naleznete v kapitole 2 druhého dílu Úvod k případovým studiím. Případová studie A Dephta Furniture, Inc. Stanovení rozsahu

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Účetnictví a daně

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Účetnictví a daně Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Účetnictví a daně obor Podnikání 1. Právní úprava účetnictví - předmět účetnictví, podstata, význam a funkce - právní normy k účetnictví - účtová osnova a

Více

Analytické testy věcné správnosti

Analytické testy věcné správnosti Analytické testy věcné správnosti Procedura 3 ÚROKOVÉ VÝNOSY Na základě zůstatků bankovních účtů na počátku, v průběhu a na konci účetního období a na základě průměrné úrokové míry (z konfirmace či jiných

Více

UKÁZKOVÝ SPIS BĚŽNÉHO ROKU

UKÁZKOVÝ SPIS BĚŽNÉHO ROKU UKÁZKOVÝ SPIS BĚŽNÉHO ROKU 1. PLÁNOVÁNÍ A POSOUZENÍ RIZIKA str. 3. ŘÍZENÍ ZAKÁZKY str. 100-Plánování a odhad rizika 2 310-Rozpočet 82 120-Kontrolní formulář rizika zakázky 5 320-Zápisy z jednání --- 121-Riziko

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského policejního úřadu za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí úřadu (2017/C 417/36)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského policejního úřadu za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí úřadu (2017/C 417/36) 6.12.2017 CS Úřední věstník Evropské unie C 417/223 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského policejního úřadu za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí úřadu (2017/C 417/36) ÚVOD 1. Evropský policejní

Více

Základy účetnictví 5. přednáška

Základy účetnictví 5. přednáška Základy účetnictví 5. přednáška 1) Účetní doklady, jejich význam a druhy 2) Kontrola v systému podvojného účetnictví 3) Inventarizace Ad 1) Účetní doklady, jejich význam a druhy - průkaznost účetních údajů

Více

MEZINÁRODNÍ AUDITORSKÝ STANDARD ISA 510 OBSAH. Auditorské postupy... Závěry auditu a zpráva auditora...

MEZINÁRODNÍ AUDITORSKÝ STANDARD ISA 510 OBSAH. Auditorské postupy... Závěry auditu a zpráva auditora... MEZINÁRODNÍ AUDITORSKÝ STANDARD (Účinný pro audity účetních závěrek sestavených za období končící 15. prosince 2016 nebo po tomto datu) Úvod OBSAH Odstavec Předmět standardu... 1 Datum účinnosti... 2 Cíl...

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Základní škola Laškov, okres Prostějov,příspěvková organizace ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: OBĚH PÍSEMNOSTÍ A ÚČETNÍCH DOKLADŮ Č.j.: S03/2010 Vypracoval: Mgr. Lenka Blahová, ředitelka školy Schválil: Mgr.

Více

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Držitel certifikátu dle ISO 9001 PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Předmět: ÚČETNICTVÍ Obor vzdělávání: 64-41-l/51 Podnikání - dálková forma

Více

Helios Orange. www.helios.eu

Helios Orange. www.helios.eu 45685696362545563221245896533661123695887878123456856963625455632212458965336611236958878781 23 568569636254556322124589653366112369588787812345685696362545563221245891236958878781234568 556322124589653366112369588787812345685696362545563221245891236958878781234568

Více

Seminář 4 Analytické postupy

Seminář 4 Analytické postupy Seminář 4 Analytické postupy Analytické metody Účel: prověřit, zda byla při srovnání zaúčtované částky s nezávisle vytvořenou očekávanou hodnotou identifikována potenciální chyba Vyhodnocování finančních

Více

Obsah. Obsah. Předmluva 1 KAPITOLA 1

Obsah. Obsah. Předmluva 1 KAPITOLA 1 Obsah Předmluva 1 KAPITOLA 1 Úvod 2 Podstata a význam účetnictví 2 Organizace účetnictví 2 Předmět účetnictví 3 Rozsah vedení účetnictví 3 Plný rozsah účetnictví 3 Zjednodušený rozsah účetnictví 4 Schéma

Více

Směrnice č. 1 - Oběh účetních dokladů

Směrnice č. 1 - Oběh účetních dokladů Směrnice č. 1 - Oběh účetních dokladů 1. Význam a účel plánu oběhu účetních dokladů. Plán oběhu účetních dokladů vymezuje podmínky pro oběh dokladů, které jsou účetními doklady nebo jsou součástmi účetních

Více

Auditorské postupy. Činnosti před uzavřením zakázky. Ing. Michaela Krechovská, Ph.D.

Auditorské postupy. Činnosti před uzavřením zakázky. Ing. Michaela Krechovská, Ph.D. Auditorské postupy Činnosti před uzavřením zakázky Ing. Michaela Krechovská, Ph.D. Auditorské postupy = činnost auditora, na základě které je schopen ověřit účetní závěrku a výroční zprávu auditované účetní

Více

Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví

Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví (vyučovací hodina = 5 minut) Poučení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci 1 Právní úprava účetnictví 2 podstata, význam a funkce účetnictví právní úprava

Více

Eva Tomášková Daňová evidence. Bilanční právo

Eva Tomášková Daňová evidence. Bilanční právo Eva Tomášková eva.tomaskova@law.muni.cz Daňová evidence Bilanční právo Záznamy o podnikatelské činnosti Vedením účetnictví Vykazováním pouze příjmů s uplatněním výdajů v procentech z příjmů (paušálem)

Více

Allegro účetnictví. Schéma účetního modulu. Podstatné vlastnosti. Allegro Business Solution Účetnictví

Allegro účetnictví. Schéma účetního modulu. Podstatné vlastnosti. Allegro Business Solution Účetnictví Allegro účetnictví Obsahuje zákonem vyžadované agendy podvojného účetnictví a tvoří jádro celého systému. Standardní bloky zahrnují účetní knihu, faktury přijaté a vydané, banky, pokladny a přiznání DPH.

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Č.j.: Základní škola Krnov, Janáčkovo náměstí 17, okres Bruntál, příspěvková organizace ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 06. OBĚH ÚČETNÍCH DOKLADŮ Vypracoval: Schválil: ZSJN/90/2008 Pedagogická rada projednala

Více

II. VNITŘNÍ KONTROLNÍ SYSTÉM

II. VNITŘNÍ KONTROLNÍ SYSTÉM Vnitřní směrnice obce Ctiboř č. 9 k finanční kontrole podle zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě, ve znění pozdějších předpisů I. OBECNÁ ČÁST Finanční kontrola se vykonává podle

Více

KONTROLNÍ ŘÁD OBCE BRLOH

KONTROLNÍ ŘÁD OBCE BRLOH KONTROLNÍ ŘÁD OBCE BRLOH I. Obecná část Finanční kontrola, vykonávaná podle zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o finanční kontrole)

Více

V N I T ŘNÍ O R G A N I Z A Č N Í č.5 S M Ě R N I C E. Obecní úřad Stará Huť Karla Čapka 430, 262 02 Stará Huť. Směrnice pro vedení účetnictví

V N I T ŘNÍ O R G A N I Z A Č N Í č.5 S M Ě R N I C E. Obecní úřad Stará Huť Karla Čapka 430, 262 02 Stará Huť. Směrnice pro vedení účetnictví Obecní úřad Stará Huť Karla Čapka 430, 262 02 Stará Huť V N I T ŘNÍ O R G A N I Z A Č N Í č.5 S M Ě R N I C E Směrnice pro vedení účetnictví Touto organizační směrnicí se stanovují základní pravidla pro

Více

Předmluva 1. Podstata a význam účetnictví 2 Organizace účetnictví 2. Úvod 3 Předmět účetnictví 3 Rozsah vedení účetnictví 3 Schéma účetních soustav 4

Předmluva 1. Podstata a význam účetnictví 2 Organizace účetnictví 2. Úvod 3 Předmět účetnictví 3 Rozsah vedení účetnictví 3 Schéma účetních soustav 4 Předmluva 1 Podstata a význam účetnictví 2 Organizace účetnictví 2 KAPITOLA 1 Úvod 3 Předmět účetnictví 3 Rozsah vedení účetnictví 3 Schéma účetních soustav 4 KAPITOLA 2 Účetní záznamy 5 Význam a podstata

Více

Seminář 3 Auditorské riziko, stanovení plánovací hladiny významnosti

Seminář 3 Auditorské riziko, stanovení plánovací hladiny významnosti Seminář 3 Auditorské riziko, stanovení plánovací hladiny významnosti Riziko auditu AR = PR x KR x ZR Kde: AR = auditorské riziko, PR = přirozené riziko, KR = kontrolní riziko, ZR = zjišťovací riziko. Přirozené

Více

RPDP v DUEL 8. Režim přenesení daňové povinnosti v programu DUEL verze 8.0

RPDP v DUEL 8. Režim přenesení daňové povinnosti v programu DUEL verze 8.0 RPDP v DUEL 8 Režim přenesení daňové povinnosti v programu DUEL verze 8.0 1. Nastavení potřebných parametrů účtované firmy Agenda: Parametry firmy (Ctrl+H / Parametry firmy) Záložka Parametry firmy: hlavička

Více

Odkaz na příslušné standardy ISA

Odkaz na příslušné standardy ISA 11. Účetní odhady Obsah kapitoly Auditorské postupy zaměřující se na audit účetních odhadů, včetně odhadů reálné hodnoty a souvisejících údajů zveřejněných v účetní závěrce. Odkaz na příslušné standardy

Více

Co je nového v systémech DUNA DE, DUNA ÚČTO, DUNA OBCHOD 2013,1.22

Co je nového v systémech DUNA DE, DUNA ÚČTO, DUNA OBCHOD 2013,1.22 Co je nového v systémech DUNA DE, DUNA ÚČTO, DUNA OBCHOD 2013,1.22 Nastavení základní konfigurace Údaje o firmě záložka Finanční úřad změny v souvislosti se změnou číselníku Finančních úřadů, proveďte

Více

Obec Ostružná Ostružná 135, Branná

Obec Ostružná Ostružná 135, Branná Obec Ostružná Ostružná 135, 788 25 Branná Směrnice č. 5/2017 upravující oběh účetních dokladů IČ: 00636096 Schváleno Zastupitelstvem obce Ostružná dne 18. 1. 2017 usnesením č. III/5. 1. Předmět úpravy

Více

Směrnice upravující oběh účetních dokladů

Směrnice upravující oběh účetních dokladů Obec Dolany IČ: 00663981 Dolany 35, 273 51 Unhošť Směrnice č. 09/2016 Směrnice upravující oběh účetních dokladů 1. Předmět úpravy 1.1. Ustanovení této směrnice vymezuje oběh účetních dokladů. 1.2. Směrnice

Více

Ing. Pavla Kvapilová

Ing. Pavla Kvapilová Auditorské postupy Ing. Pavla Kvapilová 6.11.2011 Auditorské postupy Cílem auditorských postupů je získání důkazních informací, na základě kterých auditor dospěje k přiměřeným závěrům pro vyjádření výroku.

Více

MATURITNÍ OTÁZKY Z ÚČETNICTVÍ OD 2011/12 EKONOMICKÉ LYCEUM

MATURITNÍ OTÁZKY Z ÚČETNICTVÍ OD 2011/12 EKONOMICKÉ LYCEUM MATURITNÍ OTÁZKY Z ÚČETNICTVÍ OD 2011/12 EKONOMICKÉ LYCEUM 1. Právní úprava účetnictví Předmět a význam účetnictví Základní právní normy Zákon o účetnictví České účetní standardy - funkce Směrná účtová

Více

IS COMPEKON funkčně shodný ekvivalent s EIS Fénix. Petr Gregovský senior konzultant Compekon s.r.o.

IS COMPEKON funkčně shodný ekvivalent s EIS Fénix. Petr Gregovský senior konzultant Compekon s.r.o. IS COMPEKON funkčně shodný ekvivalent s EIS Fénix Petr Gregovský senior konzultant Compekon s.r.o. IS COMPEKON funkčně shodný s EIS Fénix Vznikl na základě společné analýzy Od samého počátku vždy používán

Více

... Trivi Jednoduše. os. Účetní Klient Účetní Klient Faktura, Zálohová FA, Dobropis, Daňový doklad k záloze, pokladní doklady Přijatý/Vydaný

... Trivi Jednoduše. os. Účetní Klient Účetní Klient Faktura, Zálohová FA, Dobropis, Daňový doklad k záloze, pokladní doklady Přijatý/Vydaný Jednoduše pro PRÁVNICKOU osobu Trivi Jednoduše - Vytvoření přiznání k dani z příjmů právnických osob - Účetní závěrka - Zpracování 24 dokladů (rok) - zpracování 48 transakcí na bankovém účtu (rok) Roční

Více

ISA 550 PROPOJENÉ OSOBY. (Platí pro audity účetních závěrek sestavených za období počínající 15. prosince 2004 nebo po tomto datu.

ISA 550 PROPOJENÉ OSOBY. (Platí pro audity účetních závěrek sestavených za období počínající 15. prosince 2004 nebo po tomto datu. PROPOJENÉ OSOBY (Platí pro audity účetních závěrek sestavených za období počínající 15. prosince 2004 nebo po tomto datu.)* O B S A H Odstavec Úvod...... 1-6 Existence a zveřejnění propojených osob....

Více

MEZINÁRODNÍ AUDITORSKÝ STANDARD ISA 610 VYUŽITÍ PRÁCE INTERNÍCH AUDITORŮ

MEZINÁRODNÍ AUDITORSKÝ STANDARD ISA 610 VYUŽITÍ PRÁCE INTERNÍCH AUDITORŮ MEZINÁRODNÍ AUDITORSKÝ STANDARD VYUŽITÍ PRÁCE INTERNÍCH AUDITORŮ (Účinný pro audity účetních závěrek sestavených za období počínající 15. prosincem 2009 nebo po tomto datu) OBSAH Odstavec Úvod Předmět

Více

ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ. (2) Doc. Ing. Hana Březinová, CSc.

ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ. (2) Doc. Ing. Hana Březinová, CSc. ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ (2) Doc. Ing. Hana Březinová, CSc. Obsah Dokumentace, oceňování, účetní zápisy, účetní knihy, účetní výkazy Obecné zásady účetnictví Regulace účetnictví v ČR Zásoby Dokumentace Průkazné

Více

Účetní jednotka: Stavební bytové družstvo Letohrad, Požárníků 791, Letohrad 561 51. Směrnice č. 15. Pokladna a ceniny. Příloha č.

Účetní jednotka: Stavební bytové družstvo Letohrad, Požárníků 791, Letohrad 561 51. Směrnice č. 15. Pokladna a ceniny. Příloha č. Účetní jednotka: Stavební bytové družstvo Letohrad, Požárníků 791, Letohrad 561 51 Směrnice č. 15 Příloha č.1: Pokladní limit Pokladna a ceniny 2009 1 Úvodní ustanovení Pokladna Účetní jednotka vede tuto

Více

Tematické okruhy z předmětu Účetnictví obor Podnikání

Tematické okruhy z předmětu Účetnictví obor Podnikání Tematické okruhy z předmětu Účetnictví obor Podnikání 1. Právní předpisy upravující účetnictví - funkce účetnictví, evidence podnikatelské činnosti - účtový rozvrh a účtová osnova - druhy účtů 2. Účetní

Více

ÚČETNICTVÍ. 10) ÚČETNÍ SOUSTAVY: a. Daňová evidence (jednoduché účetnictví) b. Účetnictví (podvojné účetnictví)

ÚČETNICTVÍ. 10) ÚČETNÍ SOUSTAVY: a. Daňová evidence (jednoduché účetnictví) b. Účetnictví (podvojné účetnictví) ÚČETNICTVÍ ZÁKLADNÍ POJMY 1)ÚČETNÍ JEDNOTKA: právnická osoba se sídlem v ČR nebo fyzická osoba, která podniká nebo provozuje samostatně výdělečnou činnost. Účetní jednotkou mohou být zahraniční osoby,

Více

Zkouškový test z předmětu Finanční účetnictví 1

Zkouškový test z předmětu Finanční účetnictví 1 Zkouškový test z předmětu Finanční účetnictví 1 var. Aa Úloha 1 - Zásoby 1. Na sklad převzato zboží pořizovací ceně 62 000,- 132 131 2. Faktura od zahraničního dodavatele za pom. materiál 10 000 USD (aktuální

Více

Přínosy spolupráce interního a externího auditu

Přínosy spolupráce interního a externího auditu Přínosy spolupráce interního a externího auditu Konference ČIA 14. 5. 2015 Libuše Müllerová KA ČR 2014 1 Přínosy spolupráce interního a externího auditu Obsah: Srovnání interního a externího auditu ISA

Více

I. díl Úvod 12 Podstata a význam účetnictví 12 Organizace účetnictví 13 Předmět účetnictví 13

I. díl Úvod 12 Podstata a význam účetnictví 12 Organizace účetnictví 13 Předmět účetnictví 13 KAPITOLA 1 I. díl Úvod 12 Podstata a význam účetnictví 12 Organizace účetnictví 13 Předmět účetnictví 13 Jednoduché účetnictví 14 Rozsah vedení účetnictví 14 Schéma účetních soustav 15 KAPITOLA 2 Účetnízáznamy

Více

Ceník ekonomického software a služeb

Ceník ekonomického software a služeb 1. Dodací podmínky 6K spol. s r.o., Praha 9, Paříkova 7 Ceník ekonomického software a služeb od 15.06.2015 1.1. Předmětem dodávky ekonomického software je poskytnutí uživatelských práv k programovému vybavení,

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE, KOLEJE A MENZY, Voršilská 1, Praha 1. DODATEK č. 6

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE, KOLEJE A MENZY, Voršilská 1, Praha 1. DODATEK č. 6 UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE, KOLEJE A MENZY, Voršilská 1, Praha 1 čj. 33/13 Praha, 17. 1. 2013 DODATEK č. 6 k Opatření ředitele č. 16/2012 - Oběh účetních a neúčetních dokladů a podpisových vzorů 1. Tímto

Více

Obchodní akademie Břeclav

Obchodní akademie Břeclav TEST 3 Fyzická osoba ing. Jaromír Blaženka podniká v oboru účetní a daňové poradenství od 1. 11. 2007, vede účetnictví. Vložil na účet ze svých osobních prostředků 150 000 Kč a automobil v hodnotě 300

Více

SMĚRNICE PRO ODBORNOU PRAXI ASISTENTŮ AUDITORA

SMĚRNICE PRO ODBORNOU PRAXI ASISTENTŮ AUDITORA SMĚRNICE PRO ODBORNOU PRAXI ASISTENTŮ AUDITORA Preambule Podle zákona č. 93/2009 Sb. o auditorech (dále jen zákon ) jednou z podmínek pro zápis do seznamu auditorů je dle ustanovení 4 odst. 1 písm. d)

Více

Kurzové rozdíly a valutové pokladny

Kurzové rozdíly a valutové pokladny KURZOVÉ ROZDÍLY KUR str. 1 Kurzové rozdíly a valutové pokladny Právní úprava: Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů zejména: 4 odst. 12 povinnost vést účetnictví v peněžních

Více

ISA 230. DOKUMENTACE AUDITU (Platí pro audity finančních informací za období počínající 15. červnem 2006 nebo po tomto datu) 1 OBSAH

ISA 230. DOKUMENTACE AUDITU (Platí pro audity finančních informací za období počínající 15. červnem 2006 nebo po tomto datu) 1 OBSAH DOKUMENTACE AUDITU (Platí pro audity finančních informací za období počínající 15. červnem 2006 nebo po tomto datu) 1 OBSAH Odstavec Úvod 1-5 Definice.. 6 Povaha dokumentace auditu. 7-8 Forma, obsah a

Více

MATURITNÍ OKRUHY Z ÚČETNICTVÍ

MATURITNÍ OKRUHY Z ÚČETNICTVÍ MATURITNÍ OKRUHY Z ÚČETNICTVÍ 1) ÚČETNICTVÍ 2) MAJETEK 3) ZÁSOBY 4) ROZVAHA 5) ÚČETNÍ KNIHY 6) ZÚČTOVACÍ VZTAHY 7) KAPITÁLOVÉ ÚČTY 8) ÚČTOVÁNÍ VE SPOLEČNOSTECH 9) INVENTARIZACE 10) ZAMĚSTNANCI 11) PLATEBNÍ

Více

ISA 500 DŮKAZNÍ INFORMACE. (Platí pro audity účetních závěrek sestavených za období počínající 15. prosincem 2004 nebo po tomto datu) OBSAH

ISA 500 DŮKAZNÍ INFORMACE. (Platí pro audity účetních závěrek sestavených za období počínající 15. prosincem 2004 nebo po tomto datu) OBSAH DŮKAZNÍ INFORMACE (Platí pro audity účetních závěrek sestavených za období počínající 15. prosincem 2004 nebo po tomto datu) OBSAH Odstavec Úvod... 1-2 Pojem důkazní informace... 3-6 Dostatečné a vhodné

Více

Kontrolovaným obdobím byl rok 2009 a související skutečnosti let předchozích a roku 2010 do doby ukončení kontroly. I. Úvod

Kontrolovaným obdobím byl rok 2009 a související skutečnosti let předchozích a roku 2010 do doby ukončení kontroly. I. Úvod Informace z kontrolní akce č. 09/30 Výdaje vyplacené Českou správou sociálního zabezpečení v kapitole státního rozpočtu Ministerstvo práce a sociálních věcí na dávky důchodového pojištění za rok 2009 Kontrolní

Více

8 ÚČETNÍ ZÁVĚRKA A ÚČETNÍ PŘÍKAZY

8 ÚČETNÍ ZÁVĚRKA A ÚČETNÍ PŘÍKAZY 8 ÚČETNÍ ZÁVĚRKA A ÚČETNÍ PŘÍKAZY Právní úprava... 1 Význam účetní závěrky a její druhy... 1 Přípravné práce před účetní závěrkou... 2 Uzávěrka účtů v hlavní knize... 4 Obsah a struktura účetních výkazů

Více

Průvodce on-line přístupem k účetním a firemním datům

Průvodce on-line přístupem k účetním a firemním datům ON-LINE PŘÍSTUP K FIREMNÍM DATŮM Průvodce on-line přístupem k účetním a firemním datům Oprávnění zaměstnanci klienta mohou pracovat s účetními a dalšími firemními daty 24 hod. denně, 7 dní v týdnu. Zřízením

Více

Směrnice č. 2/2012 o oběhu účetních dokladů

Směrnice č. 2/2012 o oběhu účetních dokladů Obec : Dubenec IČ : 00277801 Směrnici zpracoval(a): Jana Baxová, účetní obce Směrnici schválil(a): Jaroslav Huňat, Starosta obce Datum zpracování : Směrnice nabývá platnosti: dnem podpisu Směrnice nabývá

Více

Problematika vykazovaných skutečností v Pomocném analytickém přehledu

Problematika vykazovaných skutečností v Pomocném analytickém přehledu V rámci přípravné fáze účetní konsolidace státu, zejména pro potřeby vývoje konsolidačního softwaru pro sestavování účetních výkazů za Českou republiku provádí Ministerstvo financí ČR detailní analýzy

Více

MEZINÁRODNÍ AUDITORSKÝ STANDARD ISA 520 ANALYTICKÉ POSTUPY

MEZINÁRODNÍ AUDITORSKÝ STANDARD ISA 520 ANALYTICKÉ POSTUPY MEZINÁRODNÍ AUDITORSKÝ STANDARD ANALYTICKÉ POSTUPY (Účinný pro audit účetních závěrek sestavených za období počínající 15. prosincem 2009 nebo po tomto datu) OBSAH Odstavec Úvod Předmět standardu... 1

Více

Přednáška č. 5. Nástroje průkaznosti účetnictví. - Účetní zápisy - Účetní knihy - Účetní doklady - Inventarizace

Přednáška č. 5. Nástroje průkaznosti účetnictví. - Účetní zápisy - Účetní knihy - Účetní doklady - Inventarizace Přednáška č. 5 Nástroje průkaznosti účetnictví - Účetní zápisy - Účetní knihy - Účetní doklady - Inventarizace 2.1.2013 Základy účetnictví - Přednáška 5 1 Účetní záznam Zákon o účetnictví vymezuje vedení

Více

OBCHODNÍ AKADEMIE MATURITNÍ OTÁZKY OD 2011/12

OBCHODNÍ AKADEMIE MATURITNÍ OTÁZKY OD 2011/12 OBCHODNÍ AKADEMIE MATURITNÍ OTÁZKY OD 2011/12 1. Právní úprava účetnictví 2. Dokumentace 3. Inventarizace 4. Rozvaha 5. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek 6. Odpisy dlouhodobého majetku a jeho vyřazení

Více

Účetní jednotka: Stavební bytové družstvo Letohrad, Požárníků 791, Letohrad 561 51. Směrnice č. 2. Oběh účetních dokladů

Účetní jednotka: Stavební bytové družstvo Letohrad, Požárníků 791, Letohrad 561 51. Směrnice č. 2. Oběh účetních dokladů Účetní jednotka: Stavební bytové družstvo Letohrad, Požárníků 791, Letohrad 561 51 Směrnice č. 2 Oběh účetních dokladů 2009 1 1. Úvodní ustanovení Skutečnosti, které jsou předmětem účetnictví musí být

Více

Vnitřní kontrolní systém a jeho audit

Vnitřní kontrolní systém a jeho audit Vnitřní kontrolní systém a jeho audit 7. SETKÁNÍ AUDITORŮ PRŮMYSLU 11. 5. 2012 Vlastimil Červený, CIA, CISA Agenda Požadavky na VŘKS dle metodik a standardů Definice VŘKS dle rámce COSO Role interního

Více

... Trivi Jednoduše. os. Účetní Klient Účetní Klient Faktura, Zálohová FA, Dobropis, Daňový doklad k záloze, pokladní doklady Přijatý/Vydaný

... Trivi Jednoduše. os. Účetní Klient Účetní Klient Faktura, Zálohová FA, Dobropis, Daňový doklad k záloze, pokladní doklady Přijatý/Vydaný Jednoduše pro PRÁVNICKOU osobu Trivi Jednoduše - Vytvoření přiznání k dani z příjmů právnických osob - Účetní závěrka - Zpracování 24 dokladů (rok) - zpracování 48 transakcí na bankovém účtu (rok) Roční

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí úřadu (2017/C 417/18)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí úřadu (2017/C 417/18) 6.12.2017 CS Úřední věstník Evropské unie C 417/115 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí úřadu (2017/C 417/18) ÚVOD 1.

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č.j.: 278/2012 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 253 ze dne 18.4.2012 k Směrnici k nakládání s platebními kartami k účtům Městské části Praha 3 Rada městské části I. s c h v a

Více

Směrnice k finanční kontrole podle zákona č. 320/2001 Sb. Č.1/2018

Směrnice k finanční kontrole podle zákona č. 320/2001 Sb. Č.1/2018 Směrnice k finanční kontrole podle zákona č. 320/2001 Sb. Č.1/2018 Směrnice k finanční kontrole podle zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě ve znění pozdějších předpisů Obce Hradce

Více

Audity finančních prostředků poskytovaných EU. Mgr. Vendula Kožíšková Magistrát hlavního města Prahy

Audity finančních prostředků poskytovaných EU. Mgr. Vendula Kožíšková Magistrát hlavního města Prahy Audity finančních prostředků poskytovaných EU Mgr. Vendula Kožíšková Magistrát hlavního města Prahy Hlavní město Praha Řídící orgán pro dva operační programy Operační program Praha Konkurenceschopnost

Více

OBEC BLATNICE. Vnitřní směrnice č.2/2015. Směrnice k finanční kontrole. Obsah směrnice

OBEC BLATNICE. Vnitřní směrnice č.2/2015. Směrnice k finanční kontrole. Obsah směrnice OBEC BLATNICE Vnitřní směrnice č.2/2015 Směrnice k finanční kontrole Obec: Blatnice Adresa: Blatnice 132, 675 51 Jaroměřice n. Rok Směrnici zpracoval: Soňa Málová Datum zpracování: 24.4.2015 Směrnici schválil:

Více

Zpracovala: Ing. Eva Neužilová, auditorka, č. oprávnění 1338

Zpracovala: Ing. Eva Neužilová, auditorka, č. oprávnění 1338 Ing. Eva Neužilová auditorka, zapsaná u Komory auditorů ČR číslo oprávnění 1338 Galandova 1240 163 00 Praha 6 tel.: 603814749 e-mail : neuzilovaeva@seznam.cz ZPRÁVA AUDITORA o výsledku přezkoumání hospodaření

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro kontrolu rybolovu za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury (2017/C 417/17)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro kontrolu rybolovu za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury (2017/C 417/17) C 417/110 CS Úřední věstník Evropské unie 6.12.2017 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro kontrolu rybolovu za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury (2017/C 417/17) Úvod

Více

ZPRÁVA O VÝSLEDCÍCH PŘEZKOUMÁNÍ HOSPODAŘENÍ. Název obce: Obec Dukovany IČ: Přezkoumání proběhlo: Přezkoumávané období: rok 2007

ZPRÁVA O VÝSLEDCÍCH PŘEZKOUMÁNÍ HOSPODAŘENÍ. Název obce: Obec Dukovany IČ: Přezkoumání proběhlo: Přezkoumávané období: rok 2007 ZPRÁVA O VÝSLEDCÍCH PŘEZKOUMÁNÍ HOSPODAŘENÍ Název obce: Obec Dukovany IČ: 00289329 Sídlo: 675 56 Dukovany Přezkoumání provedl: Ing. Karel Cejpek, auditor Místo přezkoumání: Obecní úřad Dukovany Přezkoumání

Více

Kapitola 1 Základy účetnictví

Kapitola 1 Základy účetnictví Kapitola 1 Základy účetnictví SHRNUTÍ UČIVA AKTIVA jedná se o majetek, který účetní jednotka používá k podnikání. Aktiva zahrnují zejména peněžní prostředky, dlouhodobý majetek, zásoby a pohledávky. PASIVA

Více

Informace z ukončení kontrolní akce Závěrečný účet kapitoly státního rozpočtu Komise pro cenné papíry

Informace z ukončení kontrolní akce Závěrečný účet kapitoly státního rozpočtu Komise pro cenné papíry Informace z ukončení kontrolní akce Závěrečný účet kapitoly státního rozpočtu Komise pro cenné papíry Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti Nejvyššího kontrolního úřadu (dále jen NKÚ

Více

Základní škola Rudná, 5. května 583

Základní škola Rudná, 5. května 583 ATLAS AUDIT s.r.o. K Bílému vrchu 1717, 250 88 Čelákovice ZPRÁVA O PROVĚRCE SESTAVENÍ ÚČETNÍ ZÁVĚRKY příspěvkové organizace Základní škola Rudná, 5. května 583 Přílohy: 1. Rozvaha ke dni 31. 12. 2018 2.

Více

Kapitola 4. ODBOR EKONOMICKÝ

Kapitola 4. ODBOR EKONOMICKÝ Kapitola 4. ODBOR EKONOMICKÝ Odbor ekonomický se člení na: oddělení rozpočtu a financování oddělení účetnictví a výkaznictví zajišťuje spisovou službu dle spisového a skartačního řádu Krajského úřadu poskytuje

Více

Agenda Přijaté faktury, Vydané faktury, Příkazy k úhradě, Interní doklady

Agenda Přijaté faktury, Vydané faktury, Příkazy k úhradě, Interní doklady PŘÍKLAD 2 Agenda Přijaté faktury, Vydané faktury, Příkazy k úhradě, Interní doklady Údaje o účetní jednotce 1. Založte účetní jednotku. Výňatek ze živnostenského listu Jméno a příjmení: Jaroslav Moser

Více

Pátá přednáška z UCPO. Téma: Účtová třída 3 (dokončení)

Pátá přednáška z UCPO. Téma: Účtová třída 3 (dokončení) Pátá přednáška z UCPO Téma: Účtová třída 3 (dokončení) Účtování o ostatních pohledávkách V účtové skupině Ostatní pohledávky se účtuje o takových pohledávkách, které se přímo nevztahují k pojištění či

Více

DOMOV správa objektů s.r.o. Správa nemovitostí bytových i nebytových objektů

DOMOV správa objektů s.r.o. Správa nemovitostí bytových i nebytových objektů Založení základní evidence evidence objektů bytů a nebytových prostor evidence pasportů bytů a nebytových prostor evidence ploch místností nebo celkových ploch objektů evidence ploch pro vytápění TUV nastavení

Více

Přednáška Změny rozvahových stavů. a účet jako základní nástroj jejich evidence. Základní struktura rozvahy Rozvaha firmy.. k.

Přednáška Změny rozvahových stavů. a účet jako základní nástroj jejich evidence. Základní struktura rozvahy Rozvaha firmy.. k. Přednáška 25. 10. Změny rozvahových stavů a účet jako základní nástroj jejich evidence Základní struktura rozvahy A k t i v a Majetek a jeho formy Rozvaha firmy.. k. 200x P a s i v a Kapitál (zdroje) A.

Více

... Trivi Jednoduše. Transakce na bankovním výpisu (1 řádek) 20 Kč 18 Kč 1 účetní operace vyplývající ze smlouvy 30 Kč 20 Kč

... Trivi Jednoduše. Transakce na bankovním výpisu (1 řádek) 20 Kč 18 Kč 1 účetní operace vyplývající ze smlouvy 30 Kč 20 Kč Jednoduše pro PRÁVNICKOU osobu Trivi Jednoduše - Vytvoření přiznání k dani z příjmů právnických osob - Účetní závěrka - Zpracování 24 dokladů (rok) - Zpracování 48 transakcí na bankovním účtu (rok) Roční

Více

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů 6 Základní účtování nákladů a výnosů 6.8 Základní účtování nákladů a výnosů 6.8.1 Vymezení pojmu náklady a výnosy Náklady! & Při podnikatelské činnosti dochází ke spotřebě majetkových složek (například

Více

IAS 21. Dopady změn směnných kurzů

IAS 21. Dopady změn směnných kurzů IAS 21 Dopady změn směnných kurzů Cíl standardu Stanovit, který směnný kurz používat při zachycení transakcí v cizích měnách u zahraničních jednotek a jak v účetní závěrce vykazovat finanční účinek změn

Více

oběh účetních dokladů

oběh účetních dokladů Vnitřní směrnice č. 5/2010 starosta obecniho úřadu Nový Kramolín kterou se řídí oběh účetních dokladů 1. Předmět úpravy 1. 1.Ustanovení této směrnice vymezuje oběh účetních dokladů. 1.2.Směrnice upravuje

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí orgánu (2017/C 417/28)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí orgánu (2017/C 417/28) C 417/176 CS Úřední věstník Evropské unie 6.12.2017 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí orgánu (2017/C 417/28) ÚVOD 1.

Více

ÚČETNICTVÍ DAŇOVÉ ODPISY ODPISY NEHMOTNÉHO MAJETKU ÚČTOVÁNÍ VE TŘÍDÁCH 1 6 ÚČETNÍ ZÁVĚRKA

ÚČETNICTVÍ DAŇOVÉ ODPISY ODPISY NEHMOTNÉHO MAJETKU ÚČTOVÁNÍ VE TŘÍDÁCH 1 6 ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ÚČETNICTVÍ DAŇOVÉ ODPISY ODPISY NEHMOTNÉHO MAJETKU ÚČTOVÁNÍ VE TŘÍDÁCH 1 6 ÚČETNÍ ZÁVĚRKA Daňové odpisy Řídí se zákonem č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, 30 Doba odpisování činí minimálně: odpisová skupina

Více

ÚČETNÍ KONSOLIDACE STÁTU

ÚČETNÍ KONSOLIDACE STÁTU ÚČETNÍ KONSOLIDACE STÁTU METODICKÁ POMŮCKA PRO VZÁJEMNÉ ODSOUHLASENÍ POHLEDÁVEK A ZÁVAZKŮ Cílem vzájemného odsouhlasení pohledávek a závazků je ještě před odesláním účetních záznamů do centrálního systému

Více

Základní škola a Mateřská škola Přerov nad Labem

Základní škola a Mateřská škola Přerov nad Labem Výtisk č. 1 Z P R Á V A o výsledcích prověrky účetnictví PO Základní škola a Mateřská škola Přerov nad Labem za rok 2016 Prověrku provedl: LN AUDIT s.r.o. Louny, Na Valích 510 oprávnění KAČR č. 333 Odpovědný

Více

ČI. 1 Podstata a cíl účetní závěrky

ČI. 1 Podstata a cíl účetní závěrky ! SMĚRNICE č.1/2010 HARMONOGRAM ÚČETNí ZÁVĚRKY Obec: Záměl Adresa: Zámě1158, 51743 Potštejn IČO: 275531 Směrnici zpracoval: Štěpánka Slezákolá Směrnici schválil: JO.s.f.F /ljovotn'! Projednáno a schváleno

Více

ISA 610 POSUZOVÁNÍ PRÁCE INTERNÍHO AUDITU. (Platí pro audity účetních závěrek sestavených za období počínající 15.prosince 2004 nebo po tomto datu)

ISA 610 POSUZOVÁNÍ PRÁCE INTERNÍHO AUDITU. (Platí pro audity účetních závěrek sestavených za období počínající 15.prosince 2004 nebo po tomto datu) POSUZOVÁNÍ PRÁCE INTERNÍHO AUDITU (Platí pro audity účetních závěrek sestavených za období počínající 15.prosince 2004 nebo po tomto datu) O B S A H Odstavec Úvod... 1-4 Rozsah a cíle interního auditu..

Více

Ekonomické lyceum akademie ekonomický směr společenskovědní směr 2. 3 2 2 3. 4 4 2 4. 3 2 2

Ekonomické lyceum akademie ekonomický směr společenskovědní směr 2. 3 2 2 3. 4 4 2 4. 3 2 2 ÚČETNICTVÍ 2. 3 2 2 3. 4 4 2 4. 3 2 2 akademie 2. ročník výuka v celé třídě a) základní pojmy b) účetní doklady náležitosti, zpracování c) rozvaha charakteristika, struktura d) evidence peněžních prostředků

Více

Auditor odpovědný za přezkoumání: Ing. Jan Svoboda (oprávnění KAČR č. 433).

Auditor odpovědný za přezkoumání: Ing. Jan Svoboda (oprávnění KAČR č. 433). Zpráva nezávislého auditora o výsledku přezkoumání hospodaření obce Močovice za rok 2018 (podle zákona č. 420/2004 Sb., o přezkoumání hospodaření územních samosprávných celků a dobrovolných svazků obcí)

Více

Scénáře k maturitním otázkám - účetnictví 2014/2015

Scénáře k maturitním otázkám - účetnictví 2014/2015 Scénáře k maturitním otázkám - účetnictví 2014/2015 1. Rozvaha funkce a obsah rozvahy koloběh složek OM hospodářské operace a účetní případy typické změny rozvahových stavů účet podstata, funkce a forma

Více

Shrnutí závěrů auditu Vydání zprávy auditora

Shrnutí závěrů auditu Vydání zprávy auditora Shrnutí závěrů auditu Vydání zprávy auditora Ing.Michaela Krechovská, Ph.D. Auditor připravuje shrnutí závěrů auditu při každém auditu, aby: zdokumentoval své úvahy týkající se přiměřenosti provedené auditorské

Více

Organizační směrnice

Organizační směrnice ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Organizační směrnice Obsah: 1. Základní údaje o sdružení 2. Systém zpracování

Více

Inventarizace majetku a závazků

Inventarizace majetku a závazků - Vnitřní směrnice č.5/2011 starosty obecního úřadu ový Kramolín, kterou se řídí Inventarizace majetku a závazků 1. Předmět úpravy Ustanovení této směrnice vymezuje inventarizaci majetku a závazků. Inventarizace

Více

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů Základní účtování nákladů a výnosů 6 6.8 Základní účtování nákladů a výnosů 6.8.1 Vymezení pojmu náklady a výnosy Náklady Při podnikatelské činnosti dochází ke spotřebě majetkových složek (například spotřeba

Více