Co máme rádi: komunikaci + hry! Online hry: Counter Strike a World of Warcraft (WOW)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Co máme rádi: komunikaci + hry! Online hry: Counter Strike a World of Warcraft (WOW)"

Transkript

1 Co máme rádi: komunikaci + hry! Online hry: Counter Strike a World of Warcraft (WOW)

2 Okruh 3 / Co máme rádi: komunikaci + hry! 3.1 Chatování 3.2 ICQ, Skype & spol. 3.3 Mobil a Internet 3.4 Počítačové hry 3.5 Online hry: Browser hry a hazard 3.6 Online hry: Counter Strike a World of Warcraft (WOW) Vydavatel: Online Safety Institute, z.s.p.o., Svornosti 30, Praha 5, IČO: , Přeloženo a upraveno z německého originálu organizace Klicksafe.de ( Autoři: Marco Fileccia, Tim Kirchner, Birgit Kimmel, Gabriele Lonz, Stefanie Rack, Gudrun Melzer, Miriam Brehm, Bettina Kopf. Nekomerční rozmnožování a rozšiřování je výslovně povoleno s uvedením zdroje českého vydavatele a organizace Klicksafe.de a webové stránky Dílo je chráněno licencí: Creative Commons Attribution Noncommercial No Derivate Works 3.0 Unported Licence

3 Co máme rádi: komunikaci + hry! Informační základ Virtuální světy Online hry představují jednu z variant počítačových her. Od doby, kdy se do českých domácností začalo rozšiřovat vysokorychlostní připojení k Internetu, jsou stále oblíbenější. Na rozdíl od klasických počítačových her, které se obvykle kopírují z CD nebo DVD do počítače, se online hry hrají přes Internet (jak už název napovídá). Software počítačové hry se používá v internetovém prohlížeči (neinstaluje se tedy do počítače), anebo Internet slouží jen jako spojení mezi počítači. Existuje několik druhů online her: Browser hry, od velmi jednoduchých her, jako je Backgammon, až po velmi komplexní simulátory a strategické hry, jako např. OGame. Hrají se bez instalace do počítače přímo v prohlížeči (např. Mozilla Firefox nebo Internet Explorer). Oblíbeným příkladem jednoduché hry je Line Přehled o online hrách a jejich typech si můžete udělat nahlédnutím na některý z herních portálů, abecední seznam online her najdete např. Online hry, u kterých jde v principu o běžnou počítačovou hru, kterou ale lze hrát přes Internet. Nejznámějším příkladem je Counter Strike, který je možné hrát přes Internet spolu s dalšími hráči (a proti nim). Umožňuje to speciální systém, kterému se říká Steam. Online hry na hrdiny (Role playing game), tvoří zdaleka nejlákavější kategorii her na Internetu. Např. hra Second Life (při striktním dělení by Second Life nebyl online hra, ale patřil by do zvláštní kategorie, pro přehlednost ho ale uvádíme jako online hru na hrdiny). Second Life má na celém světě přes 8 milionů hráčů a denně je jich aktivních průměrně 30 tisíc. Zatímco Second Life je hrou spíše kategorie mladých lidí nad 18 let, mezi dospívajícími patří k nejoblíbenějším online hrám World of Warcraft (známý pod zkratkou WOW). Second Life a World of Warcraft V Second Life si uživatel vytvoří (lidskou) postavu a podobně jako v reálném životě se s ní může pohybovat po virtuálním animovaném světě, může v něm být aktivní a podílet se na jeho rozvoji. Postava, které se říká avatar, je vybavená rozšířenými funkcemi. Avatar tak může např. létat, měnit svůj vzhled, ale také komunikovat s ostatními, nakupovat atp. World of Warcraft je online pokračování hry Warcraft 3. Hráč provází hrdinu řadou dobrodružství ve středověkém fantaskním světě a společně s ostatními hráči (skupině hráčů se říká klan) musí plnit úkoly, jako je např. porážka ostatních hráčů nebo sbírání pokladů. Tradice starých mýtů Dobrodružství v počítačových hrách není žádný moderní vynález. Badatel Joachim Latacz, který se zabývá dílem Homéra, řekl v rozhovoru o aktuálním typu hrdiny Harrym Potterovi: I v jejich příbězích (Tolkiena a Rowlingové, pozn. red.) se prosazuje prastará lidská touha. Je to touha po velkém cíli, který nám pomáhá vystoupit z banální všednosti a smrtelnosti. Protože sami nejsme hrdinských činů schopni, projikujeme svá přání do 1 - Online hry: Counter Strike a World of Warcraft (WOW)

4 hrdiny, který za nás převezme putování za slávou. (Časopis Focus, 29/2007, s. 51). Toto zjištění lze jistě rozšířit i na online hry na hrdiny. Online hra jako obchodní model Obchodní model online her je stejně jednoduchý, jako úspěšný: hráč platí měsíční poplatek, např. za účast v online hře World of Warcraft (poplatky za 1 měsíc hry činí 300 až 400 Kč, stav v roce 2010). Existují další možnosti, například hra Second Life sice má základní funkce zdarma, ale další přídavné prvky, jako zvláštní tělesná podoba avatara nebo používání území už jsou hrazeny měsíčním poplatkem. Second Life navíc zahrnuje celý ekonomický systém: V Second Life je možné vyměnit reálné peníze za speciální měnu Lindeny. I díky tomu mohou hráči v prostředí Second Life nabízet konkrétní služby (oblečení pro avatary, stavění domů apod.) a vydělat za ně skutečné peníze. Specifika her na hrdiny o více hráčích Těmto hrám se i u nás často říká Massive(ly)-Multiplayer Online Role-Playing Games a vžila se pro ně zkratka MMORPGs. Od klasických počítačových her se liší tím, že: mají dlouhou herní dobu (nejsou založeny na překonávání jednotlivých úrovní) herní svět existuje a vyvíjí se i po vypnutí hry jedním hráčem pokroky ve hře jsou dané organizací v rámci herního společenství umožňují bezrizikovou (alespoň zpočátku) volbu osobních vlastností a rysů chování: dospívající si tak mohou vyzkoušet pohyb v různých rolích. Nebezpečné to může být, až když je propojení mezi digitálním a reálným světem příliš silné bez jasného oddělení. Rizika a nebezpečí Klasické počítačové hry fungují tak, že virtuální svět resp. virtuální hrdina se vyvíjí jen během hraní. Online hra na hrdiny naproti tomu existuje a vyvíjí se dál i když hráč z prostředí odešel a hry se zrovna neúčastní. Aby si hráč udržel přehled o dění ve hře, je v podstatě nucen být stále online. Je proto velké riziko, že se u něj rozvinou závislostní rysy chování. Lze si snadno představit, jak lákavý může být život v alternativním světě: V Second Life se může uživatel rozhodnout, jak chce vypadat: většina avatarů tak má přehnaně ženské nebo mužské rysy. Hráč si dále může užívat luxus, nikdy není nemocný a může se vydávat, za koho chce: společenské konvence, nedostatek peněz, bojácnost nebo např. nadváha nejsou vůbec důležité. Klasické počítačové hry jsou koncipované tak, že se hráč probojovává od úrovně k úrovni, plní konkrétní úkoly podle příslušného scénáře a hraní je tak časově omezené. Herní doby online her na hrdiny jsou ale v podstatě nekonečné. Zpravidla nemají definovaný konec popř. před hráče staví nekonečnou řadu úkolů a výzev. Čas proto u hraní online her na hrdiny hraje významnou roli. Není nic výjimečného, že mladý hráč online hry na hrdiny World of Warcraft např. vynechává volnočasové aktivity nebo se nezúčastní dvoutýdenní dovolené s rodiči. Příčinou je strach, že mezitím ve hře ztratí přátele, kteří během jeho absence mohou dál postupovat a vyvíjet se. 2 - Online hry: Counter Strike a World of Warcraft (WOW)

5 Závislost Definice závislosti zahrnuje různé aspekty: (Zjednodušeně a zkráceně podle H. Dillinga, W. Momboura a M. H. Schmidta, Mezinárodní klasifikace psychických poruch, 2004, kap. 5.) nutkání hrát ztráta kontroly nad hraním abstinenční příznaky při absenci hraní rozvoj tolerance (nutnost zvyšovat dávky pro uspokojení potřeby) omezování se jen na hraní, zanedbávání ostatních věcí neustálé hraní, i přes zjevné neblahé důsledky ního psychologa. V Holandsku dokonce otevřeli soukromou kliniku, která se specializuje na léčbu závislosti na PC hrách. V České republice se v souvislosti s problematikou patologického hráčství můžete obrátit např. na elektronickou poradnu brněnské pedagogicko-psychologické kromě toho je už dnes problematika závislostí na počítačových hrách v působnosti většiny psychiatrů. Jak reagovat? Platí zde stejná okamžitá opatření jako u klasických počítačových her (viz podkapitola Počítačové hry). Kromě toho je třeba pozorně sledovat jakoukoliv osobnostní změnu (chování, mluva, oblékání apod.). Závislost je možné určit s pomocí konkrétních kritérií. Světová zdravotnická organizace (WHO) definovala pojem závislost už v roce 1957: Závislost je stav periodické nebo chronické otravy, vyvolaný opakovaným užíváním přírodní nebo syntetické drogy a vyznačuje se čtyřmi kritérii: nezvladatelná potřeba požívat a opatřovat si prostředek tendence ke zvyšování dávek (zvyšování tolerance) psychická a většinou i fyzická závislost na účincích drogy škodlivost pro jednotlivce a/nebo pro společnost Existuje-li podezření, že se u někoho z žáků rozvíjí závislost, je vhodné zavést rozhovor s rodiči, popř. požádat o radu výchovného poradce a škol- 3 - Online hry: Counter Strike a World of Warcraft (WOW)

6 @ Odkazy Online hra na hrdiny úvodní stránka se základními informacemi a se vstupem do hry Webové stránky pro děti a dospívající s radami pro děti i rodiče, jak předejít nepřiměřenému hraní počítačových her Stránky pedagogicko-psychologické poradny v Brně s materiály k patologickému hráčství a s ovou poradnou. Bezpečné a zdvořilé používání mobilního telefonu zábavně pro děti a teenagery Linka pomoci pro děti a jejich rodiče při problémech plynoucích z používání Internetu Metodicko-didaktické pokyny Pracovní list Časová náročnost (vyučovací hodiny) Cíle Metody Formy výuky Žáci se zamyslí nad možnostmi vystupování v různých rolích. Metoda rybí kost, zapojení dospělých (v rámci domácího úkolu) Samostatná práce, práce ve dvojicích, hesla na tabuli, diskuse Žáci se vžijí do charakteristických rolí a uvědomí si tak problematiku změny rolí v online hrách na hrdiny. Hra na odborníky, zapojení rodičů (kalendář s plánem hraní) Přednášky odborníků, diskuse, práce ve dvojicích Přístup k Internetu ne ano ne Přístup k počítači ne ano ne Žáci se zamyslí nad závislostním potenciálem online her na hrdiny a pokusí se reflektovat i svůj vlastní vztah k těmto hrám. Hra na odborníky (školní psycholog, poradna), diskuse, dotazník Hra na odborníky, samostatná práce, práce ve dvojicích 4 - Online hry: Counter Strike a World of Warcraft (WOW)

7 Komentáře k pracovním listům Mnoho dospělých se zasní, když vidí své děti, jak si hrají na Vinnetoua, Pipi dlouhou punčochu nebo na jiné hrdiny svého mládí. Pomocí tohoto pracovního listu by si měly děti odpovědět na otázku, s kým by se chtěly na jeden den vyměnit. V online hrách na hrdiny se totiž neděje nic jiného: hráč se může stát, kýmkoli chce. Druhý krok je do určité míry obtížný, je možné ale dosáhnout určitých výsledků. Děti dobře vědí, proč bývá změna rolí tak napínavá. Metoda rybí kosti by jim měla pomoci jejich myšlenky vizualizovat. Výsledný účinek vloží do hlavy ryby a na jednotlivé kosti napíšou příčiny. Poslední část je velmi obtížná a je nutné dětem pomoct. Žáci se mohou např. za domácí úkol zeptat rodičů, děti toho totiž o tomto problému mnoho nevědí. Zajímavá může být otázka, jestli rodiče toto nebezpečí vidí jen u počítačových her, nebo i u her bez počítače (co třeba chlapec, který by denně strávil několik hodin jako Vinnetou?) Tento pracovní list vychází z předpokladu, že žáci znají hru World of Warcraft. Pokud tomu tak není, prostřednictvím hry na odborníky na začátek hodiny zařaďte několik informací o hře (úkol 1). V každém případě ale jasně stanovte trvání této informativní vsuvky, protože zasvěcení hráči World of Warcraft jsou schopni o hře referovat s mesiášským nadšením dlouhé hodiny. Případně můžete jako příklad použít i jinou online hru na hrdiny. Otázky ve 2. úkolu slouží k uvedení do problému, který si děti a dospívající, jak již bylo zmíněno, ještě příliš neuvědomují. V zájmu zjednodušení se list věnuje dvěma problematickým oblastem: času a penězům. O systému rodičovské kontroly (3. úkol) děti jistě nebudou chtít své rodiče informovat dobrovolně. Měly by ale rodičům ukázat tuto možnost, jak ovlivnit dobu hraní. Rodiče mohou sestavit plán hraní, kde uvedou přesné časové bloky, ve kterých děti smějí hrát. Systém je konkrétně vysvětlen Dětem by mělo být jasné, že rodiče mohou mít vliv na jejich hraní, a to velmi zásadní. Hra na hrdiny je samotným jádrem pracovního listu. Tím, že žáci převezmou charakteristické role, by si měli uvědomit problémy související s online hrami na hrdiny. Problematika závislostí je velice komplikované téma a ve škole může většinou dostat prostor bohužel jen pro povrchní zpracování. Možná ale máte školního psychologa nebo kontakt na poradnu, kde můžete problematiku probrat s odborníky. Poradenství v oblasti závislostí na (počítačových) hrách u nás zatím není příliš rozvinuté, situace se ale pomalu zlepšuje. Informace v tomto pracovním listu jsou založené na poznatcích berlínské Humboldtovy univerzity a mají popularizační charakter. Ve třetím pracovním listu se často dospěje k překvapivým výsledkům: Žáci a žákyně ve věku kolem 15., 16. let dovedou velmi dobře pojmenovat rizika a jsou si velice dobře vědomi toho, kdy už jejich míra používání médií není v pořádku. Vědí, že není normální, pařit do dvou hodin po půlnoci a ráno vyrazit do školy. Od uvědomění si problému ke změně chování je ale dlouhá cesta, na kterém musí dospívajícím pomoct i jejich rodiče. 5 - Online hry: Counter Strike a World of Warcraft (WOW)

8 TIP: Jsme si vědomi toho, že především poslední část pracovního listu je jen přemýšlením nad problémem a nestačí pro jeho řešení. Skutečnou pomoc můžete vyhledat např. v pedagogicko-psychologické poradně v nebo kontaktujte internetovou linku Možnosti rozšíření Chcete víc? V online hrách na hrdiny se většinou objevují typické postavy (hrdina, rádce, strážce, posel), které vystupují i v úspěšných románech, pověstech a pohádkách. Zajímavé může být srovnání online hry např. s Harrym Potterem nebo Pánem prstenů. Žáci mohou porovnat strukturu a vývoj hry se strukturou knihy nebo role jednotlivých postav a najít paralely a rozdíly mezi oběma žánry. 6 - Online hry: Counter Strike a World of Warcraft (WOW)

9 Pracovní list ze dne Jméno: Hrajeme si na hrdiny! Mnoho počítačových her ti nabízí možnost vžít se do role jedné z postav a prožívat její dobrodružství. Je to podobné, jako když čteš napínavou knížku a držíš palce hrdinovi. Určitě znáš spoustu hrdinů z knih, z televize nebo z počítačových her. Se kterým z nich by sis to rád na jeden den vyměnil? TIP: Podívej se na klip o závislosti na počítačových hrách: v sekci > Ke stažení 1. úkol: Vyber si jednoho ženského nebo mužského hrdinu. Napiš, proč by sis s ním chtěl na jeden den vyměnit život! Spousta počítačových her je oblíbených právě proto, že fungují jako hra na hrdiny. A na rozdíl od knihy nebo televize můžeš v počítačové hře sám určovat, co bude tvůj hrdina dělat. 2. úkol: Proč myslíš, že děti (ale vlastně i dospělé) baví hrát si na nějakou jinou postavu? Přemýšlej nad tím nejdřív sám a potom to prober se sousedem. Důvody můžeš napsat na kůstky v rybí kosti: Vžívání se do rolí hrdinů Někteří dospělí říkají, že není dobré, když si někdo moc často a dlouho hraje na hrdinu. Napadá tě, proč si to dospělí myslí? 3. úkol: Svoje důvody si poznamenej. Všechny je potom napište na tabuli a prodiskutujte je! Online hry: Counter Strike a World of Warcraft (WOW)

10 Pracovní list ze dne Jméno: WOW co na to rodiče? Je mezi vámi ve třídě někdo, kdo hraje WOW nebo jinou online hru na hrdiny? 1. úkol: Domluvte se mezi sebou, kdo ze třídy vám představí World of Warcraft nebo jinou online hru na hrdiny (alespoň 1 z vás, ale maximálně 10 žáků). Jestli nikdo ze třídy WOW nehraje, zjistěte si informace o hře na Internetu. Wolrd of Warcraft (anglický výraz, česky znamená Svět válečného umění), je hra, kterou hráči znají pod zkratkou WOW. Jde o takzvanou Massive(ly)- Multiplayer Online Role-Playing Game, zkráceně MMORPGs. MMORPG může hrát přes Internet současně mnoho hráčů (často jsou jich tisíce). WOW přinesla na trh společnost Blizzard v roce 2004 jako pokračování obyčejné počítačové hry Warcraft 3 Ledový trůn. Hra dosáhla v roce 2010 počtu 10 milionů předplatitelů. Za WOW se totiž platí měsíční poplatky! 2. úkol: Diskutujte o dvou problémech, které souvisí s hraním online her na hrdiny jako je např. WOW. Do tabulky ke každé oblasti napiš vždy dvě otázky: Čas - doba hraní hry Peníze náklady na hru Mnoha dospělým se moc nelíbí časově náročné hraní WOW. Zjistila to i firma Blizzard a přišla s opatřením: např. hráči v Číně musí počítat s tím, že po třech hodinách ztrácejí zkušenostní body, peníze i cenné předměty, po pěti hodinách dokonce jejich body klesají na minimum. Teprve po pětihodinové pauze začnou body zase stoupat. Kromě toho firma Blizzard nabízí i rodičovskou kontrolu nastavení, jak často a jak dlouho smí dítě hrát. Online hry: Counter Strike a World of Warcraft (WOW)

11 Pracovní list ze dne Jméno: 3. úkol: Slyšel jsi o systému rodičovské kontroly? Zkus na Internetu vyhledat, co všechno je možné v ní nastavit. Vysvětli sousedovi, jak rodičovská kontrola funguje. 4. úkol: Zahrajte si (reálnou) hru na hrdiny s těmito postavami: Marek: Tvoje kamarádka Hanka hraje WOW a ty by sis chtěl taky zahrát, potřebuješ ale 1. souhlas rodičů a 2. peníze od rodičů. Hanka: Jsi kamarádka Marka a zkušená hráčka WOW (Marek ti trochu závidí). Jde ti to ale i ve škole a nikdy nehraješ víc než dvě hodiny denně. Tatínek: Nevíš přesně, o co ve hře jde. O WOW už jsi slyšel, ale musíš rozhodně zjistit víc! Maminka: O hraní her sis povídala s několika dalšími rodiči. A stejně jako jim, i tobě připadá hrozné, že děti sedí tolik u počítače, místo aby dělaly jiné věci. A navíc Marek nemá moc dobré známky Online hry: Counter Strike a World of Warcraft (WOW)

12 Pracovní list ze dne Jméno: WOW = závislost? Závislost na Internetu a online hrách = existuje 96% českých dětí ve věku mezi 12 a 17 lety má přístup něco takového? k Internetu přímo z domova. A 45% dětí pravidelně hraje Nikdo, ani vědci, se neshodují na tom, kdy už jde internetové a online hry. Vyplynulo to z výzkumu chování o závislost. Už pojem Internetová závislost někteří odborníci odmítají: podle nich za problémy rem bezpečnějšího internetu. děti na Internetu provedené v roce 2009 Národním cent- nestojí Internet, ale osobní problémy závislého. ( Vědci z berlínské Humboldtovy univerzity se dlouhodobě zabývají problémem internetové závislosti. Postupně sestavili tyto příznaky závislosti: omezení jiných aktivit, závislý většinu dne např. hraje nebo tráví na Internetu ztráta kontroly, pokusy omezit hraní jsou neúspěšné, i přes problémy a hádky s přáteli, které kvůli přílišnému hrani vznikají rozvoj tolerance, míra hraní se stupňuje, ale příjemný pocit ze hry zůstává stejný abstinenční příznaky, nervozita, neklid, podrážděnost nebo agresivita Podle výzkumu berlínské univerzity jsu cca 3% německých uživatelů Internetu závislých. Tím, že budou trávit příliš mnoho času např. hraním na počítači jsou ohroženi především dospívající chlapci. Počítačové hry jsou nebezpečné v situaci, kdy se děti a dospívající snaží hraním překonat frustraci, nejistotu a úzkost. Velký závislostní potneciál pro ně mají především online hry a internetové komunikační systémy, jako chaty, fóra nebo sociální sítě. Závislost na Internetu na co nezapomenout? Hráči online her tráví mnoho času na Internetu v každém případě proto, že se nevyplatí hrát krátkou dobu. Na tento aspekt se nesmí zapomínat při posuzování toho, jestli si hráč pěstuje na hraní závislost nebo už dokonce závislý je. 90% dětí většinou nevykazuje žádné problematické návyky při hraní počítačových her. Intenzitu (a případnou škodlivost) používání Internetu dětmi a dospívajícími je proto potřeba posuzovat individuálně případ od případu. Uživatel např. může odpovědět na otázky JAK, PROČ, KDY, JAK ČASTO a JAK DLOUHO. Kromě těchto vnějších faktorů ale vždy hraje roli individuální situace uživatele. Online hry: Counter Strike a World of Warcraft (WOW)

13 Pracovní list ze dne Jméno: Úkol: a) Pozorně si přečti text o závislosti. b) Souhlasíš s ním? Poznamenej si pět bodů z textu, se kterými souhlasíš nebo naopak nesouhlasíš. Připoj i krátké odůvodnění! c) Ve třídě si promluvte o této otázce: Kdy mi hraní počítačových her škodí? d) Odpověz na následující otázky, anonymně, ale upřímně a jen sám pro sebe: Otázka Ano Ne I ve škole myslím na online hru Doba, kdy hraju, se v posledním půlroce prodloužila Někdy hraju, i když vlastně vůbec hrát nechci Často hraju déle, než sám chci Myšlenka, že bych nemohl 1 týden hrát, mě zneklidňuje Když hraju, cítím se dobře a zapomenu např. na problémy ve škole Už jsem někdy rodičům lhal, když se mě ptali, co dělám na počítači Online hry: Counter Strike a World of Warcraft (WOW)

Na co bychom neměli zapomínat: Základní bezpečnost! Opatrné zacházení s osobními údaji

Na co bychom neměli zapomínat: Základní bezpečnost! Opatrné zacházení s osobními údaji Na co bychom neměli zapomínat: Základní bezpečnost! Opatrné zacházení s osobními údaji Vydavatel: Online Safety Institute, z.s.p.o., Svornosti 30, 150 00 Praha 5, IČO: 75098679, www.osi.cz Přeloženo a

Více

Co máme rádi: komunikaci + hry! Chatování

Co máme rádi: komunikaci + hry! Chatování Co máme rádi: komunikaci + hry! Chatování Okruh 3 / Co máme rádi: komunikaci + hry! 3.1 Chatování 3.2 ICQ, Skype & spol. 3.3 Mobil a Internet 3.4 Počítačové hry 3.5 Online hry: Browser hry a hazard 3.6

Více

Co bychom měli vědět o Internetu: hledání informací v síti sítí! Informace na Internetu: důvěryhodnost a kvalita

Co bychom měli vědět o Internetu: hledání informací v síti sítí! Informace na Internetu: důvěryhodnost a kvalita Co bychom měli vědět o Internetu: hledání informací v síti sítí! Informace na Internetu: důvěryhodnost a kvalita Okruh 2 / Co bychom měli vědět o Internetu: hledání informací v síti sítí! 2.1 Výsledky

Více

Co máme rádi: komunikaci + hry! Mobil a Internet

Co máme rádi: komunikaci + hry! Mobil a Internet Co máme rádi: komunikaci + hry! Mobil a Internet Okruh 3 / Co máme rádi: komunikaci + hry! 3.1 Chatování 3.2 ICQ, Skype & spol. 3.3 Mobil a Internet 3.4 Počítačové hry 3.5 Online hry: Browser hry a hazard

Více

Co bychom měli vědět o Internetu: hledání informací v síti sítí! Reklama

Co bychom měli vědět o Internetu: hledání informací v síti sítí! Reklama Co bychom měli vědět o Internetu: hledání informací v síti sítí! Okruh 2 / Co bychom měli vědět o Internetu: hledání informací v síti sítí! 2.1 Výsledky z vyhledavačů 2.2 Informace na Internetu: důvěryhodnost

Více

Na co nezapomenout při nakupování: online nákupy! Nakupování na Síti

Na co nezapomenout při nakupování: online nákupy! Nakupování na Síti Na co nezapomenout při nakupování: online nákupy! Nakupování na Síti Vydavatel: Online Safety Institute, z.s.p.o., Svornosti 30, 150 00 Praha 5, IČO: 75098679, www.osi.cz Přeloženo a upraveno z německého

Více

Co máme rádi: komunikaci + hry! Online hry: Browser hry a hazard

Co máme rádi: komunikaci + hry! Online hry: Browser hry a hazard Co máme rádi: komunikaci + hry! Online hry: Browser hry a hazard Okruh 3 / Co máme rádi: komunikaci + hry! 3.1 Chatování 3.2 ICQ, Skype & spol. 3.3 Mobil a Internet 3.4 Počítačové hry 3.5 Online hry: Browser

Více

Co bychom měli vědět o Internetu: hledání informací v síti sítí! Výsledky z vyhledavačů

Co bychom měli vědět o Internetu: hledání informací v síti sítí! Výsledky z vyhledavačů Co bychom měli vědět o Internetu: hledání informací v síti sítí! Výsledky z vyhledavačů Okruh 2 / Co bychom měli vědět o Internetu: hledání informací v síti sítí! 2.1 Výsledky z vyhledavačů 2.2 Informace

Více

Co máme rádi: komunikaci + hry! ICQ, Skype & spol.

Co máme rádi: komunikaci + hry! ICQ, Skype & spol. Co máme rádi: komunikaci + hry! ICQ, Skype & spol. Okruh 3 / Co máme rádi: komunikaci + hry! 3.1 Chatování 3.2 ICQ, Skype & spol. 3.3 Mobil a Internet 3.4 Počítačové hry 3.5 Online hry: Browser hry a hazard

Více

V čem vlastně spočívá problém Internetu?

V čem vlastně spočívá problém Internetu? V čem vlastně spočívá problém Internetu? Vydavatel: Online Safety Institute, z.s.p.o., Svornosti 30, 150 00 Praha 5, IČO: 75098679, www.osi.cz Přeloženo a upraveno z německého originálu organizace Klicksafe.de

Více

Seminární práce. Téma. Jméno, Příjmení, rok,

Seminární práce. Téma. Jméno, Příjmení, rok, Seminární práce Téma Jméno, Příjmení, rok, Obsah 1. O projektu... 2 2. Procházení webu... 2 3. Phishing... 3 a. Co dělat, pokud se stanu obětí phishingu?... 3 b. Falešné webové stránky neboli Spoofing...

Více

Co bychom měli vědět o Internetu: hledání informací v síti sítí! Wikipedie

Co bychom měli vědět o Internetu: hledání informací v síti sítí! Wikipedie Co bychom měli vědět o Internetu: hledání informací v síti sítí! Okruh 2 / Co bychom měli vědět o Internetu: hledání informací v síti sítí! 2.1 Výsledky z vyhledavačů 2.2 Informace na Internetu: důvěryhodnost

Více

Jan Neuman, Soňa Hermochová, Portál, s. r. o., Praha 2004 Illustrations Jan Smolík, 2004 ISBN 80-7178-874-0

Jan Neuman, Soňa Hermochová, Portál, s. r. o., Praha 2004 Illustrations Jan Smolík, 2004 ISBN 80-7178-874-0 KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Hermochová, Soňa Hry do kapsy V : sociálně psychologické, motorické a kreativní hry / Soňa Hermochová, Jan Neuman ; ilustrace Jan Smolík. -- Vyd. 1. -- Praha

Více

hledání na internetu, užitečné stránky, pokročilé vyhledávání, bezpečné vyhledávání

hledání na internetu, užitečné stránky, pokročilé vyhledávání, bezpečné vyhledávání Užitečné weby Co dělaly děti ve škole Učitel sestavil skupiny a každé skupině rozdal pracovní listy s obrázky internetových stránek. Žáci ve skupině vybírali ty stránky, které znají, a diskutovali spolu

Více

Tamagotchi je interaktivní virtuální zvířátko, které se bude vyvíjet na různé způsoby podle toho, jak se o něj staráš. Můžeš si s ním hrát, krmit ho

Tamagotchi je interaktivní virtuální zvířátko, které se bude vyvíjet na různé způsoby podle toho, jak se o něj staráš. Můžeš si s ním hrát, krmit ho Tamagotchi je interaktivní virtuální zvířátko, které se bude vyvíjet na různé způsoby podle toho, jak se o něj staráš. Můžeš si s ním hrát, krmit ho a ošetřovat když onemocní a bude se vyvíjet v dobrého

Více

O soutěži MaSo. Co je to MaSo? Třinácté MaSo, 78 družstev, 46 škol. Organizace. maso.mff.cuni.cz. o dvakrát za rok o nejen počítání o soutěž družstev

O soutěži MaSo. Co je to MaSo? Třinácté MaSo, 78 družstev, 46 škol. Organizace. maso.mff.cuni.cz. o dvakrát za rok o nejen počítání o soutěž družstev MaSo jaro 2013 Co je to MaSo? o dvakrát za rok o nejen počítání o soutěž družstev O soutěži MaSo spolupráce, komunikace, týmová hra Třinácté MaSo, 78 družstev, 46 škol Praha + 10 Organizace o studenti

Více

Kategorie Základní školy

Kategorie Základní školy Obsah: Kategorie základní školy... 3 1. kolo... 3 2. kolo... 6 3. kolo... 9 Kategorie Střední školy...13 1. kolo...13 2. kolo...16 3. kolo...2 Porovnání stejných otázek u ZŠ a SŠ...23 Kategorie Základní

Více

Před první hrou setřiďte karty podle přiloženého pořadníku do drážek v krabici. 500 karet 130 karet peněz Název

Před první hrou setřiďte karty podle přiloženého pořadníku do drážek v krabici. 500 karet 130 karet peněz Název Něco visí ve vzduchu. Správce vypadá, jako by skrýval tajemství. Tvůj věrný sluha tě však varuje. Chystá se spiknutí. Tohle si přece nenecháš líbit. Vymysli vlastní plán, využij svého vlivu a známostí.

Více

THE KNOWLEDGE VOLUNTEERS

THE KNOWLEDGE VOLUNTEERS PROJEKT THE KNOWLEDGE VOLUNTEERS -POKYNY PRO SENIORY The Knowledge Volunteers www.mondodigitale.org THE KNOWLEDGE VOLUNTEERS Číslo grantové smlouvy: 2011-3279/001-001 Tento projekt byl realizován za finanční

Více

Strana 1. Vysoké napětí FACTORY MANAGER / Ředitel továrny FRIEDEMANN FRIESE

Strana 1. Vysoké napětí FACTORY MANAGER / Ředitel továrny FRIEDEMANN FRIESE Strana 1 Vysoké napětí FACTORY MANAGER / Ředitel továrny FRIEDEMANN FRIESE 1 Strana 2 Předmluva Vítejte ve světě podnikatelů. Ve hře Vysoké napětí - Factory Manager se každý z hráčů vžije do role majitele

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

Nastavení rodičovského účtu Microsoft

Nastavení rodičovského účtu Microsoft Nastavení rodičovského účtu Microsoft Přihlášení pomocí účtu Microsoft Gratulujeme, pokud jste se při instalaci Windows přihlásili přes svůj účet Microsoft! Pokud ne, nic se neděje, můžete se přihlásit

Více

Co máme rádi: komunikaci + hry! Počítačové hry

Co máme rádi: komunikaci + hry! Počítačové hry Co máme rádi: komunikaci + hry! Počítačové hry Okruh 3 / Co máme rádi: komunikaci + hry! 3.1 Chatování 3.2 ICQ, Skype & spol. 3.3 Mobil a Internet 3.4 Počítačové hry 3.5 Online hry: Browser hry a hazard

Více

Technická příručka. on-line aplikace studijní a profesní orientace. www.profesni-orientace.cz

Technická příručka. on-line aplikace studijní a profesní orientace. www.profesni-orientace.cz Technická příručka on-line aplikace studijní a profesní orientace www.profesni-orientace.cz WBS - Webová podpora hledání zaměstnání Projekt Leonardo da Vinci Středisko podpory poradenských služeb Národního

Více

Komunikace se zákazníkem

Komunikace se zákazníkem EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Komunikace se zákazníkem PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Ing. Mgr. Petra Koťátková Co se dnes dozvíte Efektivní způsoby komunikace se zákazníkem (email, telefon, osobní

Více

OP - KINECT Vstup textu pomocí gest

OP - KINECT Vstup textu pomocí gest Martin Fous A4M39NUR OP - KINECT Vstup textu pomocí gest Zadání: Popis Cílová skupina Low -fid prototyp - navrhněte a otestujte sadu gest pro vstup textu pomocí ovladače Kinect - netechnicky vzdělaní mladí

Více

Jak poznáme, že dítě chodí za školu

Jak poznáme, že dítě chodí za školu Jak poznáme, že dítě chodí za školu Zpravidla je těžké rozpoznat, kdy je dítě záškoláctvím ohroženo, a začít preventivně působit. Nicméně když se na dítě zaměříme, věnujeme mu patřičnou pozornost a pravidelně

Více

LEKTORSKÉ DOVEDNOSTI. Zpracovala: Mgr. Jolana Fořtová, duben 2011 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI

LEKTORSKÉ DOVEDNOSTI. Zpracovala: Mgr. Jolana Fořtová, duben 2011 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI LEKTORSKÉ DOVEDNOSTI Studijní materiál pro účastníky kurzu Osvětový pracovník a konzultant pro zpřístupňování prostředí osobám se zrakovým postižením pořádaného o. s. Okamžik, modul Lektorské dovednosti.

Více

1. KLÍČOVÁ ZJIŠTĚNÍ. 1.1. EU Kids Online šetření. 1.2. Klíčová zjištění

1. KLÍČOVÁ ZJIŠTĚNÍ. 1.1. EU Kids Online šetření. 1.2. Klíčová zjištění 1. KLÍČOVÁ ZJIŠTĚNÍ 1.1. EU Kids Online šetření Tato zpráva dává nahlédnout do základních zjištění z nového unikátního šetření navrženého a uskutečněného podle přesných standardů, daných EU Kids Online

Více

Příloha tiskové zprávy Praha, 3. listopadu 2010. Děti a zájmová sdružení. Výsledky průzkumu a komentáře projekt Není nám to jedno!

Příloha tiskové zprávy Praha, 3. listopadu 2010. Děti a zájmová sdružení. Výsledky průzkumu a komentáře projekt Není nám to jedno! Příloha tiskové zprávy Praha, 3. listopadu 2010 Výsledky průzkumu a komentáře projekt Není nám to jedno! Děti a zájmová sdružení Otázka č. 1 - Navštěvuješ nějaký zájmový kroužek? Z výsledků průzkumu je

Více

Pomoc v krizi spojené s elektronickým násilím a kriminalitou. Tereza Dufková Klára Trefná 2015

Pomoc v krizi spojené s elektronickým násilím a kriminalitou. Tereza Dufková Klára Trefná 2015 Pomoc v krizi spojené s elektronickým násilím a kriminalitou Tereza Dufková Klára Trefná 2015 Linka důvěry DKC pro děti i dospělé nepřetržitě dostupná odborná pomoc v krizových či závažných situacích

Více

17. JAK ZLePŠIT SPOLUPRáCI S RODIČI, PRAKTICKý MANUáL PRO RODIČe TéMA: SPOLUPRáCe S RODIČI Anotace Praxe kodexu komunikace s rodiči

17. JAK ZLePŠIT SPOLUPRáCI S RODIČI, PRAKTICKý MANUáL PRO RODIČe TéMA: SPOLUPRáCe S RODIČI Anotace Praxe kodexu komunikace s rodiči 17. Jak zlepšit spolupráci s rodiči, praktický manuál pro rodiče Téma: spolupráce s rodiči Anotace Dobrá komunikace mezi učitelem a rodiči žáka stojí na oboustranném porozumění a důvěře. Ve vztahu k rodinám

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

OP - KINECT Vstup textu pomocí gest

OP - KINECT Vstup textu pomocí gest Martin Fous A4M39NUR OP - KINECT Vstup textu pomocí gest Zadání: Popis Cílová skupina Low -fid prototyp - navrhněte a otestujte sadu gest pro vstup textu pomocí ovladače Kinect - netechnicky vzdělaní mladí

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

České děti venku Reprezentativní výzkum, kde a jak tráví děti svůj čas

České děti venku Reprezentativní výzkum, kde a jak tráví děti svůj čas České děti venku Reprezentativní výzkum, kde a jak tráví děti svůj čas Závěrečná zpráva z výzkumu, 5. května 2016 Nadace Proměny Karla Komárka Obsah závěrečné zprávy Představení výzkumu 3 7 Klíčová zjištění

Více

Všeobecná etická teorie a profesní etika záchranáře

Všeobecná etická teorie a profesní etika záchranáře Všeobecná etická teorie a profesní etika záchranáře Etika je filozofická disciplína, která zkoumá morálku nebo morální konání a jeho normy.je disciplínou praktické filozofie, která se zaobírá lidským konáním

Více

Úvodní slovo. Klub PMD, občanské sdružení Výroční zpráva 2009

Úvodní slovo. Klub PMD, občanské sdružení Výroční zpráva 2009 Výroční zpráva za rok 2009 Úvodní slovo... 1 Základní informace o sdružení... 2 Historie sdružení... 3 Poslání a cíle sdružení... 3 Akce v průběhu roku 2009 (počet akcí, dětí)... 4 Propagace sdružení...

Více

Metodický manuál. 16 18 let SPOLEČENSKO-VĚDNÍ ZÁKLAD. nástroje zdroje. aplikace TABLETY DO ŠKOL. Petr Kofroň

Metodický manuál. 16 18 let SPOLEČENSKO-VĚDNÍ ZÁKLAD. nástroje zdroje. aplikace TABLETY DO ŠKOL. Petr Kofroň Metodický manuál pro nástroje, zdroje a aplikace využitelných v oborové výuce TABLETY DO ŠKOL POMŮCKA PRO PEDAGOGA VE SVĚTĚ DIGITÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Metodický manuál SPOLEČENSKO-VĚDNÍ ZÁKLAD 16 18 let nástroje

Více

F*A*Q. Často-kladené-dotazy

F*A*Q. Často-kladené-dotazy F*A*Q Často-kladené-dotazy TECHNICKÉ DOTAZY Podporované verze hry... 2 Počeštěná hra na PlayStationu 2... 2 Emulace: Final Fantasy X v češtině na PC... 2 Ošklivá videa... 3 Problémy s emulací - souhrnné...

Více

Uživatelská příručka - Naves

Uživatelská příručka - Naves Co je hra Lodě? Uživatelská příručka - Naves Lodě je tipovací hra pro dva hráče. Je rozšířena po celém světě jako hra pro tužku a papír, jejíž začátky se datují na období první světové války. Dnes se vyskytuje

Více

poznejbibli biblické příběhy pro děti

poznejbibli biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Slepec vidí poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Lukáš 18,35-43 Klíčový verš: Lukáš 18,43 Požádej někoho,

Více

ESEJ Dětská práce jako celosvětový problém

ESEJ Dětská práce jako celosvětový problém Jana Pospíšilová UČO: 210574 ESEJ Dětská práce jako celosvětový problém Jsme první generací, která se může extrémní a hloupé chudobě podívat do tváře. Máme peníze, máme léky, máme na to vědu... ale máme

Více

Analýza výsledků testu čtenářské gramotnosti v PRO23 2010/11

Analýza výsledků testu čtenářské gramotnosti v PRO23 2010/11 Analýza výsledků testu čtenářské gramotnosti v PRO23 2010/11 Zpracoval: www.scio.cz, s.r.o. (15. 2. 2012) Datové podklady: výsledky a dotazníky z PRO23, test čtenářské gramotnosti, www.scio.cz, s.r.o.

Více

METODICKÝ LIST LEKCE

METODICKÝ LIST LEKCE METODICKÝ LIST LEKCE Oblast IV Analýza Název lekce Cíle lekce (znalosti, dovednosti, postoje) Cílová skupina (věk, charakteristiky) Časová dotace Osnova (průběh) lekce Bezpečí na síti Seznámení s nebezpečím

Více

CÍL HRY HERNÍ MATERIÁL PŘÍPRAVA HRY

CÍL HRY HERNÍ MATERIÁL PŘÍPRAVA HRY VÝSTAVBA PRVNÍ ČÁSTI POBŘEŽÍ Začíná hráč se světlými figurkami. Táhne vrchní krajinu z balíčku a přiloží ji ke krajině s delfínem uprostřed stolu. Nakonec položí jednoho svého Řeka do města, jednu svou

Více

RESTART Hodnocení využívání ICT v pedagogické činnosti

RESTART Hodnocení využívání ICT v pedagogické činnosti Vzdělávací program RESTART Hodnocení využívání ICT v pedagogické činnosti Akreditace MSMT- 30149/2014-1-747 platí do 10.11.2017 Anotace V rámci vzdělávacího programu se účastník seznámí s metodami a nástroji

Více

1. Přihlášení do elektronické žákovské knížky: Na webových stránkách školy www.zsprim.cz klikněte na odkaz v levém panelu Elektronická ŽK

1. Přihlášení do elektronické žákovské knížky: Na webových stránkách školy www.zsprim.cz klikněte na odkaz v levém panelu Elektronická ŽK Vážení rodiče, stáváte se uživateli elektronické žákovské knížky, která Vám umožní sledovat studium svého dítěte doslova v přímém přenosu. Kromě přehledného přehledu průběžné klasifikace ve všech předmětech,

Více

Pravidla soutěže POM-BÄR 3D

Pravidla soutěže POM-BÄR 3D Pravidla soutěže POM-BÄR 3D Smyslem tohoto statutu je úprava pravidel spotřebitelské soutěže POM-BÄR 3D (dále jen soutěž"). Tento statut je jediným dokumentem, který závazně upravuje pravidla uvedené soutěže

Více

Studijní materiál SOCIÁLNÍ A PERSONÁLNÍ DOVEDNOSTI

Studijní materiál SOCIÁLNÍ A PERSONÁLNÍ DOVEDNOSTI Rozvoj klíčových kompetencí pedagogů s důrazem na pozitivní přístup k práci i k životu CZ.1.07/1.3.48/02.0044 Studijní materiál ke kurzu SOCIÁLNÍ A PERSONÁLNÍ DOVEDNOSTI Tento projekt je spolufinancován

Více

Pracovní listy SEPTIMA

Pracovní listy SEPTIMA Pracovní listy SEPTIMA Autor:Mgr.MartinaMale ková Použitá literatura: HANSEN ECHOVÁ,Barbara.Nápadyprorozvojahodnoceníklí ovýchkompetencížák.vyd.1.praha:portál, 2009, 117 s. ISBN 978-807-3673-888. MEZERA,Antonín.Projaképovolánísehodím?:jaksivybratst

Více

Rozhraní mojeid pro smartphone

Rozhraní mojeid pro smartphone Rozhraní mojeid pro smartphone Pavel Černý & Vojtěch Kůrka NIC-MOB-2 Zadání Cíle Cílem tohoto projektu je navrhnout uživatelské rozhraní služby mojeid pro prohlížeče moderních dotykových telefonů pro současné

Více

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo:

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo: ČAS PROMĚN Záměr: Za většinu současných proměn krajiny je zodpovědný člověk tím, jak v krajině hospodaří a jak ji využívá. Anotace: Tento výukový program vznikl jako součást projektu Venkovská krajina

Více

Najdete zde. Desatero pro prvňáčka

Najdete zde. Desatero pro prvňáčka Najdete zde - desatero pro prvňáčka - rady a informace pro rodiče prvňáčků - co by mělo umět dítě, které jde do školy - co potřebuje prvňák od rodičů - pomůcky pro žáky 1. ročníku ZŠ - školní zralost Desatero

Více

Karty Prší. Anotace: Abstract: Gymnázium, Praha 6, Arabská 14 předmět Programování, vyučující Tomáš Obdržálek

Karty Prší. Anotace: Abstract: Gymnázium, Praha 6, Arabská 14 předmět Programování, vyučující Tomáš Obdržálek Gymnázium, Praha 6, Arabská 14 předmět Programování, vyučující Tomáš Obdržálek Karty Prší ročníkový projekt, Tomáš Krejča 1E květen 2014 Anotace: Mým cílem bylo vytvořit simulátor karetní hry prší. Hráč

Více

MĚSÍČNÍK UNIČOVSKÉ FARNOSTI Leden 201 2 Ročník 8 Číslo 1

MĚSÍČNÍK UNIČOVSKÉ FARNOSTI Leden 201 2 Ročník 8 Číslo 1 POKOJ VÁM! MĚSÍČNÍK UNIČOVSKÉ FARNOSTI Leden 201 2 Ročník 8 Číslo 1 Tříkrálová sbírka 201 2 V sobotu 7. 1. 201 2, a v některých částech Uničova a okolí již v pátek 6. 1. 201 2, procházely ulicemi města

Více

Moje rodina, kamarádi a já!

Moje rodina, kamarádi a já! Žijeme ve společnosti, kterou charakterizuje ohromné množství moderních technických přístrojů, jež zmenšují vzdálenost mezi lidmi a dávají vzniknout jinému světu světu on-line. Protože dnešní děti v tomto

Více

Příloha 1: Baterie on-line administrovaných dotazníků

Příloha 1: Baterie on-line administrovaných dotazníků Příloha 1: Baterie on-line administrovaných dotazníků MBTI - OSOBNOSTNÍ DOTAZNÍK COPE - STRATEGIE ZVLÁDÁNÍ Vítejte na stránkách, jež jsou součástí bakalářské práce na téma "Strategie zvládání ve vztahu

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL. Služba ORANGE PLUS (GSM/GPS/GPRS KOMUNIKAČNÍ MODUL COBRA 2215)

UŽIVATELSKÝ MANUÁL. Služba ORANGE PLUS (GSM/GPS/GPRS KOMUNIKAČNÍ MODUL COBRA 2215) UŽIVATELSKÝ MANUÁL Služba ORANGE PLUS (GSM/GPS/GPRS KOMUNIKAČNÍ MODUL COBRA 2215) OBSAH Předmluva Před použitím systému 1. PŘÍSTUP KE SLUŽBĚ ORANGE PLUS: ZÁKAZNICKÁ LINKA 2. POSTUP V PŘÍPADĚ ODCIZENÍ VOZIDLA

Více

Kvadromino se zlomky. Tipy. Kvadromino se zlomky. -------------------------------------------------------------- Materiál: karty na kvadromino

Kvadromino se zlomky. Tipy. Kvadromino se zlomky. -------------------------------------------------------------- Materiál: karty na kvadromino Kvadromino Informace pro učitele Třída:. 6. Hráči: Materiál: šablona s. 9 Tipy Tuto hru je vhodné použít, pokud máme k dispozici určité souvislosti nebo hodnoty, které je možné vyjádřit ve čtyřech variantách.

Více

MALÁ ENERGETICKÁ AKADEMIE ročník 2009/ 2010 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA JIHOČESKÝ KRAJ ZÁVEREČNÁ ZPRÁVA 2009/2010 JIŽNÍ ČECHY

MALÁ ENERGETICKÁ AKADEMIE ročník 2009/ 2010 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA JIHOČESKÝ KRAJ ZÁVEREČNÁ ZPRÁVA 2009/2010 JIŽNÍ ČECHY ZÁVEREČNÁ ZPRÁVA 2009/2010 JIŽNÍ ČECHY Malé energetické akademie společnosti E.ON je soutěž, do které se děti a mládež mohou přihlásit v kategoriích: jednotlivec, malá skupina, třídní kolektiv, nebo velká

Více

TECHNICKÉ POŽADAVKY PORTÁLU

TECHNICKÉ POŽADAVKY PORTÁLU Vážení učitelé, dostává se Vám do rukou průvodce e-learningovým interaktivním portálem HAIR. Naším cílem je poskytnout Vám nástroj, který umožní využít nejnovější technologie ve výuce cizích jazyků odborně

Více

Znáš někoho, komu může tento dokument zdarma pomoci? Klidně ho s ním sdílej. Stačí, když mu pošleš odkaz na http://123-nakup.

Znáš někoho, komu může tento dokument zdarma pomoci? Klidně ho s ním sdílej. Stačí, když mu pošleš odkaz na http://123-nakup. Znáš někoho, komu může tento dokument zdarma pomoci? Klidně ho s ním sdílej. Stačí, když mu pošleš odkaz na http://123-nakup.cz/-veci Copyright 2015 123-Strategy, s.r.o. Všechna práva vyhrazena Co odlišuje

Více

Vyučovací metody a formy ve výuce dopravní výchovy

Vyučovací metody a formy ve výuce dopravní výchovy 1 Vyučovací metody a formy ve výuce dopravní výchovy Cílem této části není podrobný popis vybraných výukových metod a organizačních forem výuky. Tato problematika je v literatuře dostatečně zpracována

Více

ŘECKÁ FINANČNÍ KRIZE Z POHLEDU TEORIE HER

ŘECKÁ FINANČNÍ KRIZE Z POHLEDU TEORIE HER ŘECKÁ FINANČNÍ KRIZE Z POHLEDU TEORIE HER TOMÁŠ KOSIČKA Abstrakt Obsahem příspěvku je hodnocení řecké finanční krize z pohledu teorie her. V první části je popis historických událostí vedoucích k přijetí

Více

www.all4bands.cz www.facebook.com/all4bands objednavky@all4bands.cz

www.all4bands.cz www.facebook.com/all4bands objednavky@all4bands.cz www.all4bands.cz www.facebook.com/all4bands objednavky@all4bands.cz Rejstřík 01 ŽIJEME TVOJI HUDBOU Kontakt 02 O All 4 Bands 03 Nahrávání 04 Videoklipy 08 Booking 10 Propagace 12 Další služby 14 Pronájem

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA, KUNOVICE, U PÁLENICE 1620, INFORMACE O ORGANIZACI ŠKOLNÍHO ROKU 2015/2016

ZÁKLADNÍ ŠKOLA, KUNOVICE, U PÁLENICE 1620, INFORMACE O ORGANIZACI ŠKOLNÍHO ROKU 2015/2016 INFORMACE O ORGANIZACI ŠKOLNÍHO ROKU 2015/2016 Personální obsazení školy, kontakty Jméno aprobace funkce třídnictví telefon email BALOUNOVÁ Kristýna 1. stupeň Učitelka 4.A 778 406 921 balounova@zskunup.cz

Více

Testování uživatelského rozhraní

Testování uživatelského rozhraní Testování uživatelského rozhraní Kingdom Come: Deliverence Fakulta Elektrotechnická, ČVUT v Praze Letní semestr 2015/2016 Vladimír Dvořák, Štěpán Dvořák, Adam Johanides, Ondřej Sedlár 1. Úvod Předmětem

Více

Cílem školy je : Vzdělávací obsah Školní vzdělávací činnosti integrované bloky. Název školního vzdělávacího programu :

Cílem školy je : Vzdělávací obsah Školní vzdělávací činnosti integrované bloky. Název školního vzdělávacího programu : Charakteristika ŠVP Mateřská škola je celodenní mateřskou školou, jejímž cílem je příprava dětí do života a na základní školu. Vzdělání je uskutečňováno ve všech činnostech v průběhu celého dne. Probíhá

Více

Co je dobré vědět: právo a zákony na Internetu!

Co je dobré vědět: právo a zákony na Internetu! Co je dobré vědět: právo a zákony na Intertu! Autorský zákon a ochrana osobnosti Materiály pro výuku Vydavatel: Onli Safety Institute, z.s.p.o., Svornosti 30, 150 00 Praha 5, IČO: 75098679, www.osi.cz

Více

2.1. Je čas kriticky se zamyslet. Informace: Ber nebo nech být! Informace

2.1. Je čas kriticky se zamyslet. Informace: Ber nebo nech být! Informace 2.1. Je čas kriticky se zamyslet Informace Původní zpráva či sdělení. Každá informace je poznáním, proto je součástí poznávacích procesů. Informace snižují nejistotu jedince. 6 Informace: Ber nebo nech

Více

Úvod do Dramaturgie. Instruktorský kurs 2013 / 2014

Úvod do Dramaturgie. Instruktorský kurs 2013 / 2014 Úvod do Dramaturgie Instruktorský kurs 2013 / 2014 Co vás čeká? Co to je Dramaturgie? Co a Proč? Jak? Kdy a kde? S kým? Pro koho? Instruktorský kurs 2013/2014 2 92 A co ty vo tom víš? Hmm? Osobní zkušenosti

Více

Základní škola Větřní, Školní 232, 382 11 Větřní Tel. 380 732 352 E-mail: kopackova@zsamsvetrni.cz zsvetrni.pomoc@email.cz

Základní škola Větřní, Školní 232, 382 11 Větřní Tel. 380 732 352 E-mail: kopackova@zsamsvetrni.cz zsvetrni.pomoc@email.cz Základní škola Větřní, Školní 232, 382 11 Větřní Tel. 380 732 352 E-mail: kopackova@zsamsvetrni.cz zsvetrni.pomoc@email.cz 1 Obsah 1) Projekt str. 3 2) Základní údaje str. 4 3) Prevence realizovaná v rámci

Více

DIGITÁLNÍ POVODŇOVÉ PLÁNY. M. Banseth

DIGITÁLNÍ POVODŇOVÉ PLÁNY. M. Banseth DIGITÁLNÍ POVODŇOVÉ PLÁNY M. Banseth Abstrakt Obsahem této prezentace je představení koncepce Povodňového informačního systému a jeho hlavních modulů a nezbytné vlastnosti digitálních povodňových plánů

Více

Vyzkoušeli jsme CrossLink. Nejlepší vynález na sdílení vašich dat EXKLUZIVNĚ 20. dubna 2010 0:01

Vyzkoušeli jsme CrossLink. Nejlepší vynález na sdílení vašich dat EXKLUZIVNĚ 20. dubna 2010 0:01 Zdroj: idnes.cz Vyzkoušeli jsme CrossLink. Nejlepší vynález na sdílení vašich dat EXKLUZIVNĚ 20. dubna 2010 0:01 Máte dva počítače a řešíte, jak mít na obou stejná data. Pomůže vám CrossLink. Malá krabička,

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL. Služba ORANGE PLUS (GSM/GPS/GPRS KOMUNIKAČNÍ MODUL COBRA 2216)

UŽIVATELSKÝ MANUÁL. Služba ORANGE PLUS (GSM/GPS/GPRS KOMUNIKAČNÍ MODUL COBRA 2216) UŽIVATELSKÝ MANUÁL Služba ORANGE PLUS (GSM/GPS/GPRS KOMUNIKAČNÍ MODUL COBRA 2216) OBSAH Předmluva Před použitím systému 1. PŘÍSTUP KE SLUŽBĚ ORANGE PLUS: ZÁKAZNICKÁ LINKA 2. POSTUP V PŘÍPADĚ ODCIZENÍ VOZIDLA

Více

Pro Váš klid, během dne i noci, při námaze i odpočinku.

Pro Váš klid, během dne i noci, při námaze i odpočinku. Pro Váš klid, během dne i noci, při námaze i odpočinku. Novartis s. r. o., Pharma, Nagano III., U Nákladového nádraží 10, 130 00 Praha 3, tel.: 225 775 111, fax: 225 775 222, www.novartis.com FOR-04/003-10/2004

Více

Třinácté komnaty dětské duše Violet Oaklander (Co všechno děti zbožňují a co paní Violet ráda dělá)

Třinácté komnaty dětské duše Violet Oaklander (Co všechno děti zbožňují a co paní Violet ráda dělá) Třinácté komnaty dětské duše Violet Oaklander (Co všechno děti zbožňují a co paní Violet ráda dělá) (Recenze - Mgr. J. Šupa) Kniha nese podtitul - průvodce světem vašeho dítěte a už obrázek na obalu slibuje,

Více

SVĚT OČIMA DĚTÍ 2016 13. ROČNÍK SOUTĚŽE MINISTERSTVA VNITRA. odbor tisku a public relations Ministerstvo vnitra

SVĚT OČIMA DĚTÍ 2016 13. ROČNÍK SOUTĚŽE MINISTERSTVA VNITRA. odbor tisku a public relations Ministerstvo vnitra SVĚT OČIMA DĚTÍ 2016 13. ROČNÍK SOUTĚŽE MINISTERSTVA VNITRA odbor tisku a public relations Ministerstvo vnitra Dětskou soutěž pořádá: Odbor tisku a public relations V Praze dne 30. března 2016 Cíl projektu

Více

Orientační průzkum drogové problematiky na základních školách okresu Příbram 2001/2002. Vypracovala: Bc. Petra Belková

Orientační průzkum drogové problematiky na základních školách okresu Příbram 2001/2002. Vypracovala: Bc. Petra Belková Městský úřad Příbram Orientační průzkum drogové problematiky na základních školách okresu Příbram 2001/2002 Vypracovala: Bc. Petra Belková bývalá protidrogová koordinátorka v souč. sociální asistentka

Více

ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm. 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům

ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm. 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům 4 ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům Kreativní zóna DOSTAŇTE SE NA VYŠŠÍ ÚROVEŇ Kreativní zóna je název, který Canon vybral pro pokročilejší fotografické

Více

ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ příloha č. 1 k MPP

ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ příloha č. 1 k MPP ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ příloha č. 1 k MPP Mgr. Hana Pražanová, ředitelka školy Vypracoval: Mgr. Eva Pipková, zástupkyně ředitelky školy pro MŠ Mgr. Jarmila Vodičková, školní metodik prevence Schválil:

Více

Tematická zpráva. Poskytování školských služeb a vzdělávání v domovech mládeže

Tematická zpráva. Poskytování školských služeb a vzdělávání v domovech mládeže Poskytování školských služeb a vzdělávání v ech Praha, říjen 2015 Poskytování školských služeb a vzdělávání v ech Obsah Obsah... 2 1 Úvod... 3 2 Zjištění... 4 2.1 Ubytovaní žáci a studenti... 4 2.2 Žáci,

Více

KA01 ŘÍZENÍ ŠKOLY ORGANIZAČNÍ ASPEKTY VZDĚLÁVÁNÍ DĚTÍ A ŽÁKŮ SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Bc. Irena Tlapáková 1 poznámka ÚVOD Žijeme v době, která sebou nese nejen převratné úspěchy na poli vědy a techniky,

Více

ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANĚ

ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANĚ ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANĚ (součást školní preventivní strategie v oblasti rizikového chování) 2010/2011 Vypracovala : Mgr. Věra Kárová metodička prevence Schválila: Ing. Stanislava Bednářová ředitelka

Více

P1 Formule ve sněhu. P2 Double Cola

P1 Formule ve sněhu. P2 Double Cola P1 Formule ve sněhu Jak je obecně známo, losi mají spoustu různých zálib. Není tedy velkým překvapením, že existují losi, kteří se vyžívají v matematických prapodivnostech. Jeden takový los přišel s následující

Více

INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE. A/ Charakteristika předmětu. INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE 2. STUPEŇ Ročník: devátý.

INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE. A/ Charakteristika předmětu. INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE 2. STUPEŇ Ročník: devátý. Ročník: devátý INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE A/ Charakteristika předmětu Obsahové vymezení Vyučovací předmět přináší žákům základní poznatky o ICT. Vytváří u žáků základní pracovní návyky a pomáhá

Více

I ženy hrají na Internetu hry. Lze tak na ně cílit reklamu

I ženy hrají na Internetu hry. Lze tak na ně cílit reklamu I ženy hrají na Internetu hry. Lze tak na ně cílit reklamu Petr Markovič Geewa.com www.geewa.com Magie oddychových her, tzv. casual games» Mýtus č.1» Hry na PC hrají kluci a muži od 15 do 30 let» Mýtus

Více

Jak se prezentujeme na Internetu. Soukromí na síti: Facebook, Lidé.cz & spol.

Jak se prezentujeme na Internetu. Soukromí na síti: Facebook, Lidé.cz & spol. Jak se prezentujeme na Internetu Soukromí na síti: Facebook, Lidé.cz & spol. Vydavatel: Online Safety Institute, z.s.p.o., Svornosti 30, 150 00 Praha 5, IČO: 75098679, www.osi.cz Přeloženo a upraveno z

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Průšvihy (českých dějin) odsun Němců po 2.sv. válce Časový rozsah lekce 2 po sobě jdoucí vyučovací

Více

Odhalit záměr. 1. Připravte si malé papírky, které jste obdrželi od učitele. Pozorně vyslechněte učitelův úvod. Co se naučíte.

Odhalit záměr. 1. Připravte si malé papírky, které jste obdrželi od učitele. Pozorně vyslechněte učitelův úvod. Co se naučíte. Odhalit záměr Co se naučíte Naučíte se odhalovat záměry účastníků digitální komunikace. Naučíte se od sebe oddělit co druzí chtějí obsah komunikace a jak to říkají formu komunikace. Kolik máte času 45

Více

Na základě Business Targets autora Simona Greenalla, vydaných nakladatelstvím Macmillan Heinemann English Language Teaching (Oxford).

Na základě Business Targets autora Simona Greenalla, vydaných nakladatelstvím Macmillan Heinemann English Language Teaching (Oxford). LANGMaster International, s.r.o. Branická 107, 147 00 Praha 4 Česká republika Tel.: +420 244 460 807, +420 736 623 459 Fax: +420 244 463 411 e-mail: info@langmaster.cz http://www.langmaster.cz Na základě

Více

INTERNET SERVIS MANUÁL

INTERNET SERVIS MANUÁL INTERNET SERVIS MANUÁL VÍTÁME VÁS! Právě jste otevřeli manuál Raiffeisen stavební spořitelny a.s. (dále jen RSTS ) pro práci s první aplikací internetového servisu s aktivními operacemi pro stavební spoření

Více

Obsah. Úvodem 7. Procházíme Internet 11. Komu je kniha urëena 8 Co v knize najdete 8 Konvence pouûitè v knize 9

Obsah. Úvodem 7. Procházíme Internet 11. Komu je kniha urëena 8 Co v knize najdete 8 Konvence pouûitè v knize 9 Obsah Úvodem 7 Komu je kniha urëena 8 Co v knize najdete 8 Konvence pouûitè v knize 9 Procházíme Internet 11 Co pot ebujeme 11 Pohyb po Internetu 11 Jak to funguje 11 Popis prohlìûeëe Internet Explorer

Více

PRAKTICKÁ PŘÍRUČKA PRO PRACOVNÍKY ZABÝVAJÍCÍ SE VĚCMI PODLE ÚMLUVY Z ROKU 2007 O VÝŽIVNÉM NA DĚTI

PRAKTICKÁ PŘÍRUČKA PRO PRACOVNÍKY ZABÝVAJÍCÍ SE VĚCMI PODLE ÚMLUVY Z ROKU 2007 O VÝŽIVNÉM NA DĚTI PRAKTICKÁ PŘÍRUČKA PRO PRACOVNÍKY ZABÝVAJÍCÍ SE VĚCMI PODLE ÚMLUVY Z ROKU 2007 O VÝŽIVNÉM NA DĚTI PRAKTICKÁ PŘÍRUČKA PRO PRACOVNÍKY ZABÝVAJÍCÍ SE VĚCMI PODLE ÚMLUVY Z ROKU 2007 O VÝŽIVNÉM NA DĚTI Publikoval

Více

FAQ 2016. Odpovědi na často kladené otázky:

FAQ 2016. Odpovědi na často kladené otázky: FAQ 2016 Odpovědi na často kladené otázky: Co to je "Prezentiáda?" Prezentiáda 2016 je již sedmý ročník soutěže v prezentačních dovednostech. Zúčastnit se mohou až čtyři dvou nebo tříčlenné týmy z jakékoli

Více

Metodický pokyn k vypracování absolventské práce

Metodický pokyn k vypracování absolventské práce SOUKROMÁ VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ MEDEA, s.r.o. Na Chodovci 2700/54, 141 00 Praha 4, IČ: 250 52 241 tel.: 775 266 778 info@skolamedea.cz www.skolamedea.cz Metodický pokyn k vypracování absolventské

Více

DODATEK ŠVP Program_- Angličtina hrou

DODATEK ŠVP Program_- Angličtina hrou DODATEK ŠVP Program_- Angličtina hrou Účinnost a platnost od 1.9.2015 Vypracovala: Bc. Renata Šibravová Mateřská škola Veltruská, Veltruská 560, Praha 9, 190 00 1 Angličtina hrou metodou Wattsenglish Seznámení

Více

Výkaznictví sociálních služeb. 1. hodnotící zpráva

Výkaznictví sociálních služeb. 1. hodnotící zpráva Výkaznictví sociálních služeb 1. hodnotící zpráva Ing. Radovan Hauk 14. září 2015 Stránka 1 OBSAH Úvod... 4 1. Výkaznictví MPSV (OKposkytovatel)... 5 1.1 Náklady a výnosy... 5 1.2 Struktura pracovních

Více