TENKÉ VRSTVY V LÉKAŘSTVÍ A V BIOLOGII 1. BIOMATERIÁLY 2. IMPLANTÁTY 3. ZUBNÍ NÁHRADY TV HA 4. DLC PRO IMPLANTÁTY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "TENKÉ VRSTVY V LÉKAŘSTVÍ A V BIOLOGII 1. BIOMATERIÁLY 2. IMPLANTÁTY 3. ZUBNÍ NÁHRADY TV HA 4. DLC PRO IMPLANTÁTY"

Transkript

1 TENKÉ VRSTVY V LÉKAŘSTVÍ A V BIOLOGII 1. BIOMATERIÁLY 2. IMPLANTÁTY 3. ZUBNÍ NÁHRADY TV HA 4. DLC PRO IMPLANTÁTY

2 BIOKOMPATIBILNÍ MATERIÁLY Jedná se o uměle vytvořené materiály navržené pro docílení specifické biologické odezvy (aktivity). Používají se pro náhradu a rekonstrukci nemocných nebo poraněných částí svalově- skeletálního systému obratlovců. Před několika desetiletími byly biokompatibilními materiály nazývány materiály které evokovaly minimální biologickou odezvu, tj. materiály, které nespouštěly nepříznivé reakce. Materiály lze dělit na biologicky : 1) Kompatibilní 2) Netoxické 3) Nekompatibilní 4) Toxické V současnosti je biokompatibilita definována jako schopnost materiálu se uspokojivě chovat v uvažovaných aplikacích. Jako biokomaptibilní materiály jsou uvažovány polymery, kovy, keramika, fáze uhlíku, skla, kompozity (vícesložkové materiály). Žádný materiál implantovaný do živého organismu není inertní. Všechny materiály vyvolávají v tkáni odezvu.

3 Podle typu interakce implantát/tkáň lze biomateriály dělit na : 1) Biologicky neaktivní, téměř inertní 2) Porézní 3) Bioaktivní 4) Vstřebatelné (rezorbabilní) Ad1) Tkáň reaguje tím, že implantáty obalí neadherentními (nepřilnavými) fibrózními pouzdry (zapouzdření, mechanické uzavření- morfologická fixace). To platí pro kovy, kovové slitiny (alumina, zirkón, nerezová ocel, CoCrNi, CoCrMo, Ti, titanové slitiny), Al 2 O 3 keramiku, uhlík, latex, polyetylén, PMMA, atd. Ad2) Napomáhají prorůstání tkáně do pórů (biologická fixace) např. hydroxyapatit (HA) a kovy pokryté HA. Ad3) Vážou se s tkání (bioaktivní fixace díky chemickým vazbám na rozhraní kostimplantát). Bioaktivní materiály vyvolávají na tomto rozhraní specifickou biologickou odezvu což napomáhá tvoření přirozených vazeb a vývinu nové mineralizované kostní tkáně. Patří sem kalcium fosfátové keramiky, bioaktivní skla (45S5 Bioglass), bioaktivní sklo- keramika (cerevital, wollastonit A/W sklokeramika, obrobitelná sklo- keramika), bioaktivní kompozity (Palavital, sklovláknová bioskla, směs polyetylén HA, atd.).

4 Ad 4) Během času jsou postupně nahrazovány tkání. Patří sem trikalciumfosfát (TCP), kalciové alumináty, polylaktické kyseliny (PLA), poly- L- acetáty, atd. Z hlediska biomechanického omezení jsou materiály (jako bioskla a kalciumfosfátové keramiky) používány v málo zatěžovaných, nebo nezatěžovaných aplikacích. Z podobného důvodu jsou na druhé straně vhodné kovové materiály právě jako dentální nebo ortopedické implantáty. Ovšem v těchto případech vznikají problémy s korozí, otěruvzdornosti a negativních interakcí s tkání.

5 IMPLANTÁTY Tenké vrstvy v lékařství Zajímavou a perspektivní problematikou je studium možností, jak nahradit nemocné, nebo zničené, části lidského těla. Lidský organismus nepřijímá žádné cizí látky a proto je snaha se při náhradách co nejvíce přiblížit jeho složení. V případě kostí a jiných kostních částí těla existuje možnost vyrobit umělé náhrady a implantovat je do lidského organismu. Implantát však musí být vyroben z látky pro tělo přijatelné. Jedním ze závažných problémů je imunitní odpověď organismu, která způsobuje odhojování, nebo nevhojení implantátu. Optimální funkce a dlouhodobé setrvání implantátu v organismu je ovlivněno mj. i vlastnostmi implantátu, nebo jeho povrchu. Mezi základní požadavky kladené na implantáty patří : z mechanických vlastností pevnost v tahu a tlaku, odolnost proti únavě, torzním silám, odolnost proti erozi a otěru materiálu a nízký koeficient tření, z chemických vlastností zejména odolnost proti korozi, z biologických vlastností biokompatibilita s hostitelskými tkáněmi. V současné době jsou pro nitrokostní implantáty používány buď kovy (chromkobaltová slitina, čistý titan, titanové slitiny), nebo biokoeramika. Chromkobaltová slitina se většinou nepoužívá pro horší mechanické, chemické a biologické vlastnosti oproti titanu a jeho slitinám.

6 IMPLANTÁTY Mezi biokeramiky patří monokrystaly (safír, sklokeramika) a polykrystaly (oxid hlinitý, hydroxyapatit a jeho krystalické fáze). Čistě kovové implantáty mohou být začleněny do kosti pouze biologickou fixací- tj. mechanickou vazbou kosti s implantátem. U biokeramiky je očekávána bioaktivní fixace, což znamená chemickou vazbu s kostí. Tento druh fixace využívá specifických povrchových chemických a morfologických vlastností k vytvoření vazeb mezi implantátem a kostí, a tím dochází ke zvýšení pevnosti tohoto spojení. Úspěšné vhojení implantátu do kosti-osseointegrace, znamená těsné spojení kosti s povrchem implantátu bez vmezeřené vazivové tkáně. Nejdůležitějším předpokladem úspěšného vhojení je biokompatibilita materiálu. Ne všechny materiály jsou biokompatibilní, mají stejnou rychlost vhojení a pevnost spojení implantát- kov. Na velikosti osseointegrované plochy závisí pevnost implantátu a tím i jeho mechanická odolnost.

7 TV na implantáty nahradit nemocné, nebo zničené, části lidského těla. snaha se při náhradách co nejvíce přiblížit složení těla. V případě kostí a jiných kostních částí těla existuje možnost vyrobit umělé náhrady a implantovat je do lidského organismu. Implantát však musí být vyroben z látky pro tělo přijatelné. Jedním ze závažných problémů je imunitní odpověď organismu, která způsobuje odhojování, nebo nevhojení implantátu. V současné době jsou pro nitrokostní implantáty používány buď kovy (chromkobaltová slitina, čistý titan, titanové slitiny), nebo biokeramika. Chromkobaltová slitina se většinou nepoužívá pro horší mechanické, chemické a biologické vlastnosti oproti titanu a jeho slitinám. Mezi biokeramiky patří monokrystaly (safír, sklokeramika) a polykrystaly (oxid hlinitý, hydroxyapatit a jeho krystalické fáze). Úspěšné vhojení implantátu do kosti- osseointegrace, znamená těsné spojení kosti s povrchem implantátu bez vmezeřené vazivové tkáně. Nejdůležitějším předpokladem úspěšného vhojení je biokompatibilita materiálu. Ne všechny materiály jsou biokompatibilní, mají stejnou rychlost vhojení a pevnost spojení implantát- kov. Na velikosti osseointegrované plochy závisí pevnost implantátu a tím i jeho mechanická odolnost.

8 Co způsobuje tělo implantátu =životnost implantovaných materiálů v lidském těle Kovy + pevnost - koroze (sůl, adsorpce proteinů) Polymery + nekorodují - vyluhování Keramika + nedegradabilní + nekoroduje - křehká

9 Co způsobuje implantát tělu = fyziologické interakce mezi implantovaným materiálem a tělem Namočení implantátu adsorpce proteinů na jeho povrch ty přitahují další buňky Adaptivní oblast Prospěšná pro uchycení a vytvoření vazby s okolím Tuhé fibrózní pouzdro Bioaktivita Implantát by měl být intaktní Avšak uvolňují se větší či menší částečky; toxicita

10 TV - biokompatibilní Ti, Ti6Al4V Fe-Cr alloy Ni 3 Al 316 L stainless steel ZrO 2 CaF 2 -ZrO 2 Al 2 O 3 C SiC Si 3 N 4 Diopside HATCP CaSO 4 Bioglass/Glass-ceramic Polyethylene TiO 2 Kombinace těchto materiálů, kompozity, zdrsněné povrchy, žlábkované povrchy,.

11 METHODS USED FOR CREATION OF THIN BIOCOMPATIBLE FILMS (R.W.EASON- PLD Book, Willey, 2006) Deposition of Hydroxyapate Layers magnetron sputtering ion beam (assisted) deposition ion beam sputtering sol-gel electrophoretic deposition pulsed laser deposition laser cladding biomimetic deposition Deposition of Carbon- based Layers Pyrolitic carbon layers are fabricated by thermal decomposition of hydrocarbons at temperatures of oC [43]. Diamond-like carbon (DLC) coatings can be prepared by a variety of CVD and PVD methods. These include: hot filament, microwave plasma, RF or DC PECVD, RF and DC reactive magnetron sputtering, ion beam plating, ion beam sputtering, ion beam deposition, plasma decomposition of hydrocarbons, ion beam assisted deposition (IBAD), laser-cvd and pulsed laser deposition [45].

12 Stomatologie U zubních implantátů, které jsou vystaveny velkým žvýkacím tlakům a působení páčivých sil, vyhovují požadavkům na mechanickou odolnost zejména kovy. Bohužel, ty však většinou nesplňují podmínky kladené na chemické vlastnosti. K výrobě dentálních implantátů se v dnešní době používá titan a jeho slitiny s hliníkem, vanadem, nebo se železem (Ti6Al4V, Ti5Al2.5Fe, atd.). Tyto materiály jsou mechanicky velmi odolné - slitina je o něco pevnější než čistý kov. Bylo však zjištěno, že titanové implantáty korodují a uvolňují ionty do tkání hostitele, zejména do plic. Uvádí se, že uvolňování iontů nebo částic z implantátů může způsobit maligní bujení. U implantátů z titanových slitin dochází navíc k uvolňování iontů vanadu a hliníku, které mohou způsobit neurologické potíže. I přes tyto nevyhovující vlastnosti je titan a jeho slitiny považován za biokompatibilní materiál. U čistě keramických implantátů, které jsou křehké, dochází často k jejich zlomení. Vlastnosti biokeramiky však umožňují rychlejší integraci implantátu do kosti, a to i v případě, že těsný kontakt kosti a implantátu je jen ložiskový a nikoli po celém povrchu implantátu. Tato vlastnost titanu chybí. Keramické materiály jsou chemicky inertní a nevyluhovávají se. Některé druhy však mohou v hostitelském organismu podléhat degradaci.

13 Stomatologie Historie dentální implantologie sahá do dob starého Egypta, kdy lze snad jen hovořit o počátcích myšlenek na náhradu chybějícího zubu. Tehdejší stabilita zavedených trnů z drahých kovů nebyla nijak dlouhodobá. Rozvoj oboru nastal až v 18. a 19. století, kdy průkopník Magiollo a jeho následovníci začali používat zlato, slonovinu nebo porcelán jako náhradu chybějících zubů. Posun v oboru nastal v roce 1938, kdy Strock upřednostnil šroubovitý tvar implantátu, který uznáváme jako stabilní dodnes. Tyto implantáty byly z chromkobaltmolybdenové slitiny, o které nemůžeme hovořit jako o bioinertním materiálu. Na dlouhý čas se usídlila ve stomatologii myšlenka a realizace subperiostálních implantátů, které byly zaváděny mezi kost a periost, známe je pod názvem čepelkové implantáty. Do praxe se rozšířily v 60. a 70. letech 20. století. Nevýhodou byly jejich indikace na rozsáhlé bezzubé úseky a také omezená životnost. Čepelkový implantát pomohl ve své době mnoha pacientům, ale nebyl tak pevně spojen s kostními strukturami, jako je tomu u dnešních šroubovitých nitrokostních implantátů, častěji docházelo k vazivovému propojení tzv. fibrointegraci, která byla právě jednou z příčin zkrácené životnosti. Zásadním objevem a posunem v dentální implantologii byl objev Pera Ingvara Brånemarka, který pojmenoval jev osseoingrace, tedy vhojení implantátu do kosti bez mezivrstvy vazivové tkáně viditelné v optickém mikroskopu. V roce 1977 publikoval rozsáhlou desetiletou klinickou studii, v níž prokázal dlouhodobé výsledky svých implantátů, a tím byl položen základ novodobé implantologie.

14 Dentální implantáty Jednou z možností jak zkombinovat výhodné vlastnosti jednotlivých materiálů je pokrytí povrchu implantátu ochrannou vrstvou. Tato metoda spojuje výhodné mechanické vlastnosti titanu s optimálními chemickými a biologickými vlastnostmi biokeramik. U pokrytých implantátů je důležité docílení vysoce pevného spojení mezi jádrem a povlakem. V případě rozvolnění a vzniku štěrbiny vrůstá do mezery vazivo a dochází ke ztrátě implantátu. V případě prasklin nebo odloučení pouze části povlaku mohou částice působit jako cizí tělíska, která přitahují makrofágy a aktivují je. Odhalení kovového jádra implantátu může umožnit nežádoucí uvolnění iontů do hostitelského organismu, a tak implantát ztratí původní optimální vlastnosti. Biochemické vlastnosti každé biokeramiky umožňují rychlejší integraci implantátu do kosti, a proto jsou ideálním materiálem pro pokrytí kovového implantátu ochrannou vrstvou. Jedním z nejvhodnějších a nejznámějších materiálů je hydroxyapatit vápenatý HA (Ca 10 (PO4) 6 (OH) 2 ). Je to tzv. biologicky aktivní- bioaktivní materiál, tj. materiál podporující vytváření kosti mezi tkání a materiálem, implantátem. HA je také jednou ze základních anorganických složek kosti (~70%). Dalším velmi často používaným materiálem je uhlík, který je biologicky inertní. Oba tyto materiály jsou systematicky studovány, a v některých případech i používány, pro pokrytí implantátů.

15 TV PLD hydroxyapatit (HA) U zubních implantátů, které jsou vystaveny velkým žvýkacím tlakům a působení páčivých sil, vyhovují požadavkům na mechanickou odolnost zejména kovy. Bohužel, ty však většinou nesplňují podmínky kladené na chemické vlastnosti. U čistě keramických implantátů, které jsou křehké, dochází často k jejich zlomení. Vlastnosti biokeramiky však umožňují rychlejší integraci implantátu do kosti, a to i v případě, že těsný kontakt kosti a implantátu je jen ložiskový a nikoli po celém povrchu implantátu. Tato vlastnost titanu chybí. Keramické materiály jsou chemicky inertní a nevyluhovávají se. Některé druhy však mohou v hostitelském organismu podléhat degradaci. Jednou z možností jak zkombinovat výhodné vlastnosti jednotlivých materiálů je pokrytí povrchu implantátu ochrannou vrstvou. Jedním z nejvhodnějších a nejznámějších materiálů je hydroxyapatit vápenatý HA (Ca 10 (PO 4 ) 6 (OH) 2 ). Je to tzv. biologicky aktivní- bioaktivní materiál, tj. materiál podporující vytváření kosti mezi tkání a materiálem, implantátem. HA je také jednou ze základních anorganických složek kosti (~70%).

16 TV - PLD Základní experimentální uspořádání pro laserovou depozici tenkých vrstev : vakuová depoziční komora, držák podložek umožňující ohřev podložek a přesné měření teploty, materiál terče a laser. Fokusovaný laserový svazek dopadá na terč, vysokou hustotou záření se materiál terče převede do plazmového obláčku a následně materiál kondenzuje na podložce, umístěné nad terčem. Procesy probíhající během PLD zahrnují v podstatě tři vzájemně provázané druhy interakce : laserové záření- pevná látka, plasma- pevná látka, plasma- laserové záření. Schéma pulsní laserové depozice (1- laserový svazek, 2- odražeč, 3- čočka, 4- vstupní okno depoziční komory, 5- karusel s terči, 6- topný stolek s podložkou, 7- vakuový čerpací systém, 8,9- vakuové měrky

17 TV HA Acronym Chemical formula Compound name Ca/P ratio HA Ca 10 (PO 4 ) 6 (OH) 2 Hydroxylapatite 1.67 FA Ca 10 (PO 4 ) 6 F 2 Fluorapatite 1.67 CDHA Ca 10 x (HPO 4 ) x (PO 4 ) 6 x (OH) 2 x (0 x 2) Calcium-deficient Hydroxylapatite BA Ca 8.3 (PO 4 ) 4.3 (CO 3 -HPO 4 ) 1.7 (OH) 0.3 BA=carbonated CDHA (x=1.7) Biological apatite OHA Ca 10 (PO 4 ) 6 (OH) 2 2x O x x (0 x 1) Oxyhydroxylapatite 1.67 OA Ca 10 O(PO 4 ) 6 Oxyapatite 1.67 MCPM Ca(H 2 PO 4 ) 2 H 2 O Monocalcium phosphate monohydrate 0.5 MCPA Ca(H 2 PO 4 ) 2 Monocalcium phosphate anhydrate 0.5 DCPD CaHPO 4 2H 2 O Dicalcium phosphate dihydrate (Brushite) 1 DCPA CaHPO 4 Dicalcium phosphate anhydrate (Monetite) 1 OCP Ca 8 (HPO 4 ) 2 (PO 4 ) 4 5H 2 O Octacalcium phosphate TCP Ca 3 (PO 4 ) 2 (monoclinic) Tricalcium phosphate (phase ) 1.5 -TCP Ca 3 (PO 4 ) 2 (rhombohedral) Tricalcium phosphate (phase, Whitlockite) 1.5 TTCP Ca 4 O(PO 4 ) 2 Tetracalcium phosphate 2 -DCP Ca 2 P 2 O 7 (orthorhombic) Dicalcium phosphate (phase ) 1 -DCP Ca 2 P 2 O 7 (tetragonal) Dicalcium phosphate (phase ) (Calcium pyrophosphate) 1 ACP Ca x (PO 4 ) y nh 2 O Amorphous calcium phosphate

18 TV HA Byly studovány podmínky pro depozici stechiometrické a krystalické vrstvy HA s dobrou adhezí k podložce. Z důvodů analýz byly vrstvy deponovány nejprve na leštěné, ploché podložky z titanu a Ti6Al4V. Depozice v různých prostředích ve vákuu, v parách H 2 O, ve směsi plynů Ar a H 2 O. Byl studován vliv teploty podložky, hustoty laserové energie na terči, vzdálenosti terč- podložka a vliv tlaku plynů v komoře. Nejlepších výsledků fyzikálních (stechiometrie, krystalinita), mechanických (mikrotvrdost, adheze) a biologických (toxicita, resorbabilita, růst buněk) bylo dosaženo pro T s ~ 500 o C 700 o C, ve směsi par H 2 O a Ar.

19 HA vrstva připravená PLD (Teuberová) Obr : SEM analýza vzorku ZHA- 13 (zvětšení 400x). Obr : Měření tloušťky vrstvy hydroxyapatitu na oxidu zirkoničitém a titanové slitině profilometrem, vzorek ZHA-13.

20 XRD vrstvy HA připravené PLD

21 Mechanické testy HA vrstev

22 Vrstvy v lékařství

23 Vrstvy v lékařství hydroxyapatit Zubní protéza Ca 10 (PO 4 ) 6 (OH) 2

24 Vrstvy v lékařství KrF laser Depozice HA vrstvy na zubní implantát CO 2 laser implantát HA terč

25 TV- HA in vivo Pokryté a nepokryté (kontrolní) implantáty byly voperovány do spodní zubní čelisti miniprasátek. Horní části implantátů byly zaslepeny (nezatížená osseointegrace, pokus bez zubní korunky). V pokusu in-vivo byla použita dvouletá miniprasátka vážící průměrně 40 kg. Bylo zavedeno celkem 16 válcových implantátů s vrstvou HA. Po 16 týdnech hojící fáze byla miniprasátka utracena, čelisti očištěny a kolem protéz nařezány na tenké segmenty.

26 TV HA in vivo Spodní čelist miniprasátka, nezatížená osteointegrace Potvrzena přítomnost nově vytvořené kosti kolem všech implantátů. U kontrolních, čistě titanových implantátů, byla přítomna vrstva fibrózního vaziva mezi kostí a implantátem. U vzorků s laserově nanesenou vrstvou HA byla tato vrstva nalezena pouze zřídka. Plocha kontaktu kosti s implantátem se pohybovala u čistě titanových implantátů okolo 75.5% a u pokrytých HA okolo 77.3%.

27 TV HA- in vivo Zatížená osteointegrace Po roce byla prasátka usmrcena. Kolem všech pokrytých implantátů byla nalezena nově vrostlá kost, prakticky bez nežádoucích fibrozních tkání. U kontrolní skupiny implantátů (nepokrytých, titanových) bylo toto fibrozní spojení nalezeno. Oblast kontaktu kostimplantát byla pro nepokryté implantáty 62.5% a u implantátů pokrytých HA vrstvou 77.5 %

28 Hydroxyapatit - čidla 100 nm vrstvy HA (PLD), fotolitograficky vzorkovány a leptány v roztoku HCl. Pak do vzorku nasáknut reagent HA vrstvy vhodné jako podložky pro pěstování kultur. Vzorkované HA vrstvy mohou působit jako absorpční vrstvy pro bimolekulární detektory v křemenných balančních detektorech, v biosenzorech založených na SPR (surface plasmon resonance), ve FET transistorech pro biosenzory, atd. Dále pro aplikace v tkáňové kultuře, jako vytváření neuronálních obvodů, nebo cév,

29 DLC- Diamantu-podobné tenké vrstvy Laserem deponované diamantu-podobné vrstvy (a-c, DLC vrstvy) jsou amorfními vrstvami, jejichž vlastnosti se blíží vlastnostem diamantu. Diamantu-podobné vrstvy vytvářené některými depozičními technikami mohou obsahovat i drobné krystalky diamantu. Některé technologie (např. plasmová depozice uhlovodíků) vyžadují při přípravě přítomnost vodíku a ten je pak i částečně zabudován ve vrstvě. Takové diamantu-podobné vrstvy jsou označovány jako a- C:H. Při charakterizování DLC vrstev je důležitým parametrem množství dvoudimenzionálních sp 2 a třídimenzionálních sp 3 vazeb. Sp 2 vazby jsou charakteristické pro grafit a sp 3 vazby pro diamant. Při charakterizaci DLC vrstev je důležitý právě poměr sp 2 a sp 3 vazeb. Pro DLC vrstvy je charakteristické, že sp 3 vazby jsou vazbami dominantními. DLC vrstvy jsou tedy takovými uhlíkovými vrstvami, jejichž vlastnosti spadají do oblasti vymezené vlastnostmi grafitu a diamantu. Někdy jsou rovněž nazývány tvrdými, nebo hustými vrstvami, přičemž se předpokládá, že jejich atomární hustota N > 0.2 gram atomů cm -3.

30 DLC Hlavním cílem experimentálního úsilí je docílit u deponovaných vrstev vlastností blízkých vlastnostem diamantu. Takové vrstvy mohou mít široké pole uplatnění ve strojírenství, optice i mikroelektronice. Zájem se soustřeďuje zejména na antierozivní tvrdé uhlíkové vrstvy deponované na materiály pro IČ optiku (Ge,ZnSe), okna pro UV a rengenovskou optiku, masky pro rentgenovskou litografii, vytváření vrstev odolných vůči tepelnému namáhání, odvod tepla z výkonových elektronických součástek a z obvodů s vysokou hustotou integrace, diamantové čipy pro extrémní rychlosti přenosu informace, polovodičové součástky odolné vůči radioaktivnímu záření a schopné provozu na vysokých frekvencích a při vysokém výkonovém zatížení, ochranné povlaky na nástrojích, atd. Optické, chemické, elektrické a mechanické vlastnosti DLC jsou silně závislé na metodě depozice, obsahu vodíku ve vrstvě, tepelných poměrech při přípravě vrstvy, atd. Laserovými metodami (PLD, LCVD) lze připravit obě formy DLC vrstev (a-c, a-c:h).

31 TV diamantu-podobný uhlík (DLC) Diamant je materiál žádaný pro mnoho aplikací díky své extrémní tvrdosti a chemické odolnosti. DLC vrstvy mají vlastnosti podobné diamantu, ale jsou amorfní. Mají vysokou odolnost vůči korozi, velmi malý koeficient otěru a jsou rovněž biokompatibilní bioinertní, tromborezistentní. DLC je zatím používán pro pokrytí ortopedických kloubních implantátů a umělých srdečních chlopní. KRYSY : DLC vrstvy byly deponovány válcové titanové implantáty (průměr 2 mm a délka 10 mm). Pokryté implantáty a nepokryté (referenční titanové a safírové) byly voperovány do stehenních kostí krys. Pro in-vivo experimenty bylo použito 10 krys vážících od 500g do 750g. Po šesti týdnech byly krysy usmrceny, implantáty vyoperovány a byla studována osseointegrace, tj. podíl plochy implantátů, který srostl s kostní tkání. Poměr mezi integrovanou a neintegrovanou částí implantátu se pohyboval u implantátů pokrytých vrstvou DLC od 56% do 67%. U nepokrytých titanových a safírových to bylo 45%-57% a 29%-37%.

32 DLC diamond- like carbon (diamantupodobný uhlík) Grafit x diamant (sp 2, sp 3 ) DLC: bioinertní, tromborezistentní (protézy) platformový materiál pro biosenzory, selektivní absorpce analytů receptorové molekuly na povrchu DLC mikro cantilever (konzola). Měření změn vibrací frekvence

33 TV DLC, in vivo, krysa Osseointegrace válcového titanového implantátu pokrytého vrstvou DLC. (zvětšeno 35x, K- kost, I -implantát pokrytý DLC vrstvou).

34 TV DLC srdeční chlopeň

35 Srdeční chlopeň Vrstvy v lékařství (grant MPO)

36 TV DLC cévní náhrady, anastomický štít

37 Proces pokrytí cévní náhrady (grant MPO)

38 Proces pokrytí cévní náhrady (grant MPO)

39 Příruba s zařízením pro rotaci a posun cévy. 860 mm Uvnitř potrubí jsou umístěny magnetické kontakty pro přepínání směru chodu motoru. Depoziční komora. 775 mm Potrubí, které vede zakončení cévy.

40 Cévní náhrada pokrytá DLC vrstvou (l= 30 cm)

41 Y[µm] Morphology- studied by AFM nm nm X[µm] A typical AFM images of DLC (RF sputt.) films. The DLC films were smooth with rms roughnesses below 10 nm.

42 Auger Signal [a. u.] O 60 Graphite target (4N) C Energy [ev] AES spectrum of C-target

43 Auger Signal [a. u.] Auger Signal [a. u.] Auger Signal, arb. unit Bonding Structure- studied by AES Graphite 100% Ar ( =36nm-5%CH 4 ); sp 3 =20 % (46nm-10%CH 4 ); sp 3 = 39.7 (85nm-20%CH 4 ); sp 3 = 45.8 (121nm-30%CH 4 ); sp 3 = 47.9 (135nm-40%CH 4 ); sp 3 = 50.0 (172nm-50%CH 4 ); sp 3 = (174nm-70%CH 4 ); sp 3 = 51.0 (205nm-100%CH 4 ); sp3= D Gr =22,6ev P RF = 1000 W rotation substrates Energy [ev] PCD sp 3 =(D Gr -D exp )/(D Gr -D d ) (22,6-17,7) / (22,6-13)=0,51 sp 3 =51% Energy [ev] 60 sp 3 [%] increases with CH 4 concentration D D =13ev Energy [ev] Bonding structure (sp 3 /sp 2 bonds) of DLC films depends on Ar/CH 4 gas mixture reaching 51% sp 3 bonds at 50% CH 4.

44 Table 1. Results of the deconvolution of C1s XPS peaks of PCD, NCD/a-C, DLC-MS and DLC-PLD prepared at different conditions. Sample Deposition conditions FWHM sp 3 peak [ev] DBE1 [ev] FWHM sp 2 peak [ev] sp 3 content from XPS [%] DBE2 [ev] Oxygen content [at %] sp 3 content from AES [%] PCD NCD/a-C1 600 o C on Si NCD/a-C2 600 o C on PCD DLC-MS1 30% CH DLC-MS2 40% CH DLC-MS3 70% CH DLC-PLD1 vacuum DLC-PLD Pa Ar DLC-PLD3 0.5 Pa Ar DLC-PLD4 1.0 Pa Ar

45 Intensity [a.u.] Intensity [a.u.] RAMAN-spectra (a) (b) cm -1 (D) cm -1 (G) Wavenumber [cm -1 ] (a) All spectra of the DLC films (DC sputt.100%ar CLF, BAS) had a very similar structure and showed a rather flat background indicating low (if any) concentrations of hydrogen [16]. They were fitted with two Gaussians at 1418 and 1562 cm -1, which can be attributed to the D and G bands of graphite, respectively. The positions of the D and G bands indicate the presence of an amorphous DLC phase only in the films [17] Wavenumber [cm -1 ] (b) The spectra of the NCD/a-C films (MWCVD, Kassel, Germany ) were fitted with four peaks. The broad bands at about 1345 and 1560 cm -1 are assigned to the D and G bands of sp2-bonded carbon (graphite), respectively. The other two bands are situated around 1160 and 1470 cm -1. The peak at 1160 cm -1 is appear only in films containing NCD [23]. The Raman spectra suggest a mixture of diamond nanocrystallites and an amorphous carbon matrix including some sp2-bonded graphitic phase.

46 Intensity [a.u.] Intensity [a.u.] RAMAN-spectra (a) (b) cm -1 (D) cm -1 (G) Wavenumber [cm -1 ] (a) All spectra of the DLC films (DC sputt.100%ar CLF, BAS) had a very similar structure and showed a rather flat background indicating low (if any) concentrations of hydrogen [16]. They were fitted with two Gaussians at 1418 and 1562 cm -1, which can be attributed to the D and G bands of graphite, respectively. The positions of the D and G bands indicate the presence of an amorphous DLC phase only in the films [17] Wavenumber [cm -1 ] (b) The spectra of the NCD/a-C films (MWCVD, Kassel, Germany ) were fitted with four peaks. The broad bands at about 1345 and 1560 cm -1 are assigned to the D and G bands of sp2-bonded carbon (graphite), respectively. The other two bands are situated around 1160 and 1470 cm -1. The peak at 1160 cm -1 is appear only in films containing NCD [23]. The Raman spectra suggest a mixture of diamond nanocrystallites and an amorphous carbon matrix including some sp2-bonded graphitic phase.

Zdroj: Bioceramics: Propertie s, Characterization, and applications (Biokeramika: Vlastnosti, charakterizace a aplikace) Překlad: Václav Petrák

Zdroj: Bioceramics: Propertie s, Characterization, and applications (Biokeramika: Vlastnosti, charakterizace a aplikace) Překlad: Václav Petrák Zdroj: Bioceramics: Properties, Characterization, and applications (Biokeramika: Vlastnosti, charakterizace a aplikace) Překlad: Václav Petrák Kapitola 8., strany: 167-177 8. Sklokeramika (a) Nádoby Corning

Více

SYNTÉZA BIOKERAMICKÝCH MATERIÁLŮ NA BÁZI HYDROXYAPATITU

SYNTÉZA BIOKERAMICKÝCH MATERIÁLŮ NA BÁZI HYDROXYAPATITU VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV MATERIÁLOVÝCH VĚD A INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MATERIALS SCIENCE AND ENGINEERING

Více

FUNKČNÍ POVRCHOVÉ VRSTVY

FUNKČNÍ POVRCHOVÉ VRSTVY Ústav skla a keramiky Fakulta chemické technologie VŠCHT Praha FUNKČNÍ POVRCHOVÉ VRSTVY I. Oxidické sol-gel vrstvy na sklech a jejich vlastnosti II. Vrstvy pro dentální a chirurgické implantáty na Tisubstrátech

Více

Diamantu podobné uhlíkové vrstvy pro pokrytí kloubních náhrad

Diamantu podobné uhlíkové vrstvy pro pokrytí kloubních náhrad České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství Diamantu podobné uhlíkové vrstvy pro pokrytí kloubních náhrad Ing. Petr Písařík petr.pisarik@fbmi.cvut.cz Kladno Listopad 2010 Cíl

Více

ruvzdorné povlaky endoprotéz Otěruvzdorn Obsah TRIBOLOGIE Otěruvzdorné povlaky endoprotéz Fakulta strojního inženýrství

ruvzdorné povlaky endoprotéz Otěruvzdorn Obsah TRIBOLOGIE Otěruvzdorné povlaky endoprotéz Fakulta strojního inženýrství Otěruvzdorn ruvzdorné povlaky endoprotéz Obsah Základní části endoprotéz Požadavky na materiály Materiály endoprotéz Keramické povlaky DLC povlaky MPC povlaky Metody vytváření povlaků Testy povlaků Závěr

Více

Metody depozice povlaků - CVD

Metody depozice povlaků - CVD Procesy CVD, PA CVD, PE CVD Chemická metoda depozice vrstev CVD využívá pro depozici směs chemicky reaktivních plynů (např. CH 4, C 2 H 2, apod.) zahřátou na poměrně vysokou teplotu 900 1100 C. Reakční

Více

Vakuové metody přípravy tenkých vrstev

Vakuové metody přípravy tenkých vrstev Vakuové metody přípravy tenkých vrstev Metody vytváření tenkých vrstev Vakuové metody dnes nejužívanější CVD Chemical Vapour Deposition (PE CVD Plasma Enhanced CVD nebo PA CVD Plasma Assisted CVD) PVD

Více

DUPLEXNÍ POVLAKOVÁNÍ PM NÁSTROJOVÉ OCELI LEGOVANÉ NIOBEM DUPLEX COATING OF THE NIOBIUM-ALLOYED PM TOOL STEEL

DUPLEXNÍ POVLAKOVÁNÍ PM NÁSTROJOVÉ OCELI LEGOVANÉ NIOBEM DUPLEX COATING OF THE NIOBIUM-ALLOYED PM TOOL STEEL DUPLEXNÍ POVLAKOVÁNÍ PM NÁSTROJOVÉ OCELI LEGOVANÉ NIOBEM DUPLEX COATING OF THE NIOBIUM-ALLOYED PM TOOL STEEL Pavel Novák Dalibor Vojtěch Jan Šerák Michal Novák Vítězslav Knotek Ústav kovových materiálů

Více

Využití plazmových metod ve strojírenství. Metody depozice povlaků a tenkých vrstev

Využití plazmových metod ve strojírenství. Metody depozice povlaků a tenkých vrstev Využití plazmových metod ve strojírenství Metody depozice povlaků a tenkých vrstev Metody depozice povlaků Využití plazmatu pro depozice (nanášení) povlaků a tenkých vrstev je moderní a stále častěji aplikovaná

Více

VLASTNOSTI KOVOVÝCH VRSTEV DEPONOVANÝCH MAGNETRONOVÝM NAPRAŠOVÁNÍM NA SKLENENÝ SUBSTRÁT

VLASTNOSTI KOVOVÝCH VRSTEV DEPONOVANÝCH MAGNETRONOVÝM NAPRAŠOVÁNÍM NA SKLENENÝ SUBSTRÁT VLASTNOSTI KOVOVÝCH VRSTEV DEPONOVANÝCH MAGNETRONOVÝM NAPRAŠOVÁNÍM NA SKLENENÝ SUBSTRÁT PROPERTIES OF METAL LAYERS DEPOSITED BY MAGNETRON SPUTTERING ON GLASS SUBSTRATE David Petrýdes a Ivo Štepánek b a

Více

VÝZKUM MOŽNOSTÍ ZVÝŠENÍ ŽIVOTNOSTI LOŽISEK CESTOU POVRCHOVÝCH ÚPRAV

VÝZKUM MOŽNOSTÍ ZVÝŠENÍ ŽIVOTNOSTI LOŽISEK CESTOU POVRCHOVÝCH ÚPRAV VÝZKUM MOŽNOSTÍ ZVÝŠENÍ ŽIVOTNOSTI LOŽISEK CESTOU POVRCHOVÝCH ÚPRAV RESEARCH INTO POSSIBILITY OF INCREASING SERVICE LIFE OF BEARINGS VIA SURFACE TREATMENT Zdeněk Spotz a Jiří Švejcar a Vratislav Hlaváček

Více

CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL

CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL Projekt: CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL Kurz: Technologie třískového obrábění 1 Obsah Technologie třískového obrábění... 3 Obrábění korozivzdorných ocelí... 4 Obrábění litiny... 5 Obrábění

Více

Tenké vrstvy pro lékařství 1. Laserové vrstvy ( metody přípravy vrstev, laser, princip metody pulzní laserové depozice PLD, růst vrstev, )

Tenké vrstvy pro lékařství 1. Laserové vrstvy ( metody přípravy vrstev, laser, princip metody pulzní laserové depozice PLD, růst vrstev, ) Tenké vrstvy pro lékařství 1. Laserové vrstvy ( metody přípravy vrstev, laser, princip metody pulzní laserové depozice PLD, růst vrstev, ) 2. Vybrané vrstvy a aplikace - gradientní vrstvy, nanokrystalické

Více

Typy interakcí. Obsah přednášky

Typy interakcí. Obsah přednášky Co je to inteligentní a progresivní materiál - Jaderné analytické metody-využití iontových svazků v materiálové analýze Anna Macková Ústav jaderné fyziky AV ČR, Řež 250 68 Obsah přednášky fyzikální princip

Více

CZ.1.07/1.1.30/01.0038 SPŠ

CZ.1.07/1.1.30/01.0038 SPŠ Monitorovací indikátor: 06.43.10 Počet nově vytvořených/inovovaných produktů Akce: Přednáška, KA 5 Číslo přednášky: 3 Téma: APLIKACE TENKÝCH VRSTEV NA OBRÁBĚCÍCH NÁSTROJÍCH Lektor: Ing. Jiří Hodač Třída/y:

Více

TECHNIKY VYTVÁŘENÍ NANOSTRUKTUROVANÝCH POVRCHŮ ELEKTROD U MIKROSOUČÁSTEK TECHNIQUES TO CREATE NANOSTRUCTURED SURFACES OF ELECTRODES FOR MICRO DEVICES

TECHNIKY VYTVÁŘENÍ NANOSTRUKTUROVANÝCH POVRCHŮ ELEKTROD U MIKROSOUČÁSTEK TECHNIQUES TO CREATE NANOSTRUCTURED SURFACES OF ELECTRODES FOR MICRO DEVICES TECHNIKY VYTVÁŘENÍ NANOSTRUKTUROVANÝCH POVRCHŮ ELEKTROD U MIKROSOUČÁSTEK TECHNIQUES TO CREATE NANOSTRUCTURED SURFACES OF ELECTRODES FOR MICRO DEVICES Jaromír Hubálek Ústav mikroelektroniky, FEKT, Vysoké

Více

STUDIUM SKLOKERAMICKÝCH POVLAKŮ V BIOLOGICKÉM PROSTŘEDÍ

STUDIUM SKLOKERAMICKÝCH POVLAKŮ V BIOLOGICKÉM PROSTŘEDÍ STUDIUM SKLOKERAMICKÝCH POVLAKŮ V BIOLOGICKÉM PROSTŘEDÍ Ing. Vratislav Bártek e-mail: vratislav.bartek.st@vsb.cz doc. Ing. Jitka Podjuklová, CSc. e-mail: jitka.podjuklova@vsb.cz Ing. Tomáš Laník e-mail:

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: Číslo DUM: Tematická oblast: Téma: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0245 VY_32_INOVACE_08_A_07

Více

Pracoviště se dlouhodbě zabývá přípravou a charakterizací biokompatibilních nanovrstev a nanokompozitních materiálů pro biomedicínské aplikace.

Pracoviště se dlouhodbě zabývá přípravou a charakterizací biokompatibilních nanovrstev a nanokompozitních materiálů pro biomedicínské aplikace. SPOLEČNÉ PRACOVIŠTĚ ČVUT FBMI a 1. LF UK, PRAHA, ALBETROV LABORATOŘ EXCIMEROVÉHO LASERU (NANO LABORATOŘ) Pracoviště se dlouhodbě zabývá přípravou a charakterizací biokompatibilních nanovrstev a nanokompozitních

Více

Vybrané technologie povrchových úprav. Metody vytváření tenkých vrstev Doc. Ing. Karel Daďourek 2008

Vybrané technologie povrchových úprav. Metody vytváření tenkých vrstev Doc. Ing. Karel Daďourek 2008 Vybrané technologie povrchových úprav Metody vytváření tenkých vrstev Doc. Ing. Karel Daďourek 2008 Metody vytváření tenkých vrstev Vakuové metody dnes nejužívanější CVD Chemical vapour deposition PE CVD

Více

NANOSTRUKTURY NA BÁZI UHLÍKU A POLYMERU PRO VYUŽITÍ V BIOELEKTRONICE A V MEDICÍNE

NANOSTRUKTURY NA BÁZI UHLÍKU A POLYMERU PRO VYUŽITÍ V BIOELEKTRONICE A V MEDICÍNE Nanotechnologie pro společnost, KAN400480701 NANOSTRUKTURY NA BÁZI UHLÍKU A POLYMERU PRO VYUŽITÍ V BIOELEKTRONICE A V MEDICÍNE Řež, březen 2007 Graduates with B.S. in Chemical Engineering ( universal engineers

Více

Melting the ash from biomass

Melting the ash from biomass Ing. Karla Kryštofová Rožnov pod Radhoštěm 2015 Introduction The research was conducted on the ashes of bark mulch, as representatives of biomass. Determining the influence of changes in the chemical composition

Více

ACOUSTIC EMISSION SIGNAL USED FOR EVALUATION OF FAILURES FROM SCRATCH INDENTATION

ACOUSTIC EMISSION SIGNAL USED FOR EVALUATION OF FAILURES FROM SCRATCH INDENTATION AKUSTICKÁ EMISE VYUŽÍVANÁ PŘI HODNOCENÍ PORUŠENÍ Z VRYPOVÉ INDENTACE ACOUSTIC EMISSION SIGNAL USED FOR EVALUATION OF FAILURES FROM SCRATCH INDENTATION Petr Jiřík, Ivo Štěpánek Západočeská univerzita v

Více

POVRCHOVÉ VYTVRZENÍ PM NÁSTROJOVÉ OCELI LEGOVANÉ NIOBEM PLAZMOVOU NITRIDACÍ SURFACE HARDENING OF NIOBIUM-CONTAINING PM TOOL STEEL BY PLASMA NITRIDING

POVRCHOVÉ VYTVRZENÍ PM NÁSTROJOVÉ OCELI LEGOVANÉ NIOBEM PLAZMOVOU NITRIDACÍ SURFACE HARDENING OF NIOBIUM-CONTAINING PM TOOL STEEL BY PLASMA NITRIDING POVRCHOVÉ VYTVRZENÍ PM NÁSTROJOVÉ OCELI LEGOVANÉ NIOBEM PLAZMOVOU NITRIDACÍ SURFACE HARDENING OF NIOBIUM-CONTAINING PM TOOL STEEL BY PLASMA NITRIDING P. Novák, D. Vojtech, J. Šerák Ústav kovových materiálu

Více

galvanicky chemicky plazmatem ve vakuu Vrstvy ve vakuu MBE Vakuová fyzika 2 1 / 39

galvanicky chemicky plazmatem ve vakuu Vrstvy ve vakuu MBE Vakuová fyzika 2 1 / 39 Vytváření vrstev galvanicky chemicky plazmatem ve vakuu Vrstvy ve vakuu povlakování MBE měření tloušt ky vrstvy během depozice Vakuová fyzika 2 1 / 39 Velmi stručná historie (více na www.svc.org) 1857

Více

In vivo příklady biomateriálů [Ratner, 2005] Biomateriály

In vivo příklady biomateriálů [Ratner, 2005] Biomateriály Bioaktivní materiály in vivo, in vitro Aleš Helebrant Ústav skla a keramiky Fakulta chemické technologie VŠCHT Praha OBSAH Úvod definice biomateriálu, biomateriály v lidském těle bioaktivní x bioinertní

Více

Keramika. Technická univerzita v Liberci Nekovové materiály, 5. MI Doc. Ing. K. Daďourek 2008

Keramika. Technická univerzita v Liberci Nekovové materiály, 5. MI Doc. Ing. K. Daďourek 2008 Keramika Technická univerzita v Liberci Nekovové materiály, 5. MI Doc. Ing. K. Daďourek 2008 Tuhost a váha materiálů Keramika má největší tuhost z technických materiálů Keramika je lehčí než kovy, ale

Více

ŘEZNÉ MATERIÁLY. SLO/UMT1 Zdeněk Baďura

ŘEZNÉ MATERIÁLY. SLO/UMT1 Zdeněk Baďura ŘEZNÉ MATERIÁLY SLO/UMT1 Zdeněk Baďura Současný poměrně široký sortiment materiálu pro řezné nástroje ( od nástrojových ocelí až po syntetický diamant) je důsledkem dlouholetého intenzivního výzkumu a

Více

Metody depozice tenkých vrstev pomocí nízkoteplotního plazmatu

Metody depozice tenkých vrstev pomocí nízkoteplotního plazmatu Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta Katedra aplikované fyziky a techniky diplomová práce Metody depozice tenkých vrstev pomocí nízkoteplotního plazmatu Vypracoval: Martin Günzel

Více

OTĚRUVZDORNÉ POVRCHOVÉ ÚPRAVY. Jan Suchánek ČVUT FS, ÚST

OTĚRUVZDORNÉ POVRCHOVÉ ÚPRAVY. Jan Suchánek ČVUT FS, ÚST OTĚRUVZDORNÉ POVRCHOVÉ ÚPRAVY Jan Suchánek ČVUT FS, ÚST Úvod Povrchové úpravy zlepšující tribologické charakteristiky kovových materiálů: A) Povrchové vrstvy a povlaky s vysokou tvrdostí pro podmínky adhezívního

Více

EVALUATION OF SPECIFIC FAILURES OF SYSTEMS THIN FILM SUBSTRATE FROM SCRATCH INDENTATION IN DETAIL

EVALUATION OF SPECIFIC FAILURES OF SYSTEMS THIN FILM SUBSTRATE FROM SCRATCH INDENTATION IN DETAIL DETAILNÍ STUDIUM SPECIFICKÝCH PORUŠENÍ SYSTÉMŮ TENKÁ VRSTVA SUBSTRÁT PŘI VRYPOVÉ INDENTACI EVALUATION OF SPECIFIC FAILURES OF SYSTEMS THIN FILM SUBSTRATE FROM SCRATCH INDENTATION IN DETAIL Kateřina Macháčková,

Více

Nanomateriály v medicíně a elektronice

Nanomateriály v medicíně a elektronice V.Švorčík, Ústav inženýrství pevných látek, VŠCHT Praha vaclav.svorcik@vscht.cz Nanomateriály v medicíně a elektronice Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Fakulta chemické technologie Ústav inženýrství

Více

VÝROBKY PRÁŠKOVÉ METALURGIE

VÝROBKY PRÁŠKOVÉ METALURGIE 1 VÝROBKY PRÁŠKOVÉ METALURGIE Použití práškové metalurgie Prášková metalurgie umožňuje výrobu součástí z práškových směsí kovů navzájem neslévatelných (W-Cu, W-Ag), tj. v tekutém stavu nemísitelných nebo

Více

Nanokrystalické tenké filmy oxidu železitého pro solární štěpení vody

Nanokrystalické tenké filmy oxidu železitého pro solární štěpení vody Nanokrystalické tenké filmy oxidu železitého pro solární štěpení vody J. Frydrych, L. Machala, M. Mašláň, J. Pechoušek, M. Heřmánek, I. Medřík, R. Procházka, D. Jančík, R. Zbořil, J. Tuček, J. Filip a

Více

Metodika hodnocení opotřebení povlaků

Metodika hodnocení opotřebení povlaků Metodika hodnocení opotřebení povlaků Bc. Petr Mutafov Vedoucí práce: Ing. Tomáš Polcar, Ph.D. Abstrakt Tento příspěvek se věnuje porovnáním kontaktního a bezkontaktního způsobu měření, které byly vybrány

Více

DETERMINATION OF MECHANICAL AND ELASTO-PLASTIC PROPERTIES OF MATERIALS BY NANOINDENTATION METHODS

DETERMINATION OF MECHANICAL AND ELASTO-PLASTIC PROPERTIES OF MATERIALS BY NANOINDENTATION METHODS DETERMINATION OF MECHANICAL AND ELASTO-PLASTIC PROPERTIES OF MATERIALS BY NANOINDENTATION METHODS HODNOCENÍ MECHANICKÝCH A ELASTO-PLASTICKÝCH VLASTNOSTÍ MATERIÁLŮ VYUŽITÍM NANOINDENTACE Martin Vizina a

Více

Biomateriály na bázi kovů. L. Joska Ústav kovových materiálů a korozního inženýrství

Biomateriály na bázi kovů. L. Joska Ústav kovových materiálů a korozního inženýrství Biomateriály na bázi kovů L. Joska Ústav kovových materiálů a korozního inženýrství Historie 1901 - objev krevních skupin, 1905 - první úspěšná transfuze mezi lidmi 1958 - kyčelní kloub na bázi oceli 1965

Více

Adresa místa konání: Na Slovance 2, 182 21 Praha 8 Cukrovarnická 10, 162 53 Praha 6

Adresa místa konání: Na Slovance 2, 182 21 Praha 8 Cukrovarnická 10, 162 53 Praha 6 Dny otevřených dveří 2010 Název ústavu: Fyzikální ústav AV ČR, v. v. i. Adresa místa konání: Na Slovance 2, 182 21 Praha 8 Cukrovarnická 10, 162 53 Praha 6 Datum a doba otevření: 4. 11. 9 až 16 hod. pro

Více

MEDIN Orthopaedics a.s.

MEDIN Orthopaedics a.s. MEDIN Orthopaedics a.s. Operační technika Náhrada kyčelního kloubu totální cementovaná a necementovaná MEDIN CYLINDRICKÝ (MC-S) a MEDIN CYLINDRICKÝ (MC-T) S NÁSTŔIKEM HYDROXYAPATITU Platnost: Návod obsahuje

Více

Plazmová depozice tenkých vrstev oxidu zinečnatého

Plazmová depozice tenkých vrstev oxidu zinečnatého Plazmová depozice tenkých vrstev oxidu zinečnatého Bariérový pochodňový výboj za atmosférického tlaku Štěpán Kment Doc. Dr. Ing. Petr Klusoň Mgr. Zdeněk Hubička Ph.D. Obsah prezentace Úvod do problematiky

Více

VLASTNOSTI KOMPOZITNÍCH POVLAKŮ S KATODICKY VYLUČOVANOU MATRICÍ

VLASTNOSTI KOMPOZITNÍCH POVLAKŮ S KATODICKY VYLUČOVANOU MATRICÍ VLASTNOSTI KOMPOZITNÍCH POVLAKŮ S KATODICKY VYLUČOVANOU MATRICÍ Pavel Adamiš Miroslav Mohyla Vysoká škola báňská -Technická univerzita Ostrava, 17. listopadu 15, 708 33, Ostrava - Poruba, ČR Abstract In

Více

Keramika spolu s dřevem, kostmi, kůží a kameny patřila mezi první materiály, které pravěký člověk zpracovával.

Keramika spolu s dřevem, kostmi, kůží a kameny patřila mezi první materiály, které pravěký člověk zpracovával. Keramika Keramika spolu s dřevem, kostmi, kůží a kameny patřila mezi první materiály, které pravěký člověk zpracovával. Chceme li definovat pojem keramika, můžeme říci, že je to materiál převážně krystalický,

Více

Pružnost. Pružné deformace (pružiny, podložky) Tuhost systému (nežádoucí průhyb) Kmitání systému (vlastní frekvence)

Pružnost. Pružné deformace (pružiny, podložky) Tuhost systému (nežádoucí průhyb) Kmitání systému (vlastní frekvence) Pružnost Pružné deformace (pružiny, podložky) Tuhost systému (nežádoucí průhyb) Kmitání systému (vlastní frekvence) R. Hook: ut tensio, sic vis (1676) 1 2 3 Pružnost 1) Modul pružnosti 2) Vazby mezi atomy

Více

ELEKTROLYTICKY VYLUČOVANÉ KOMPOZITNÍ POVLAKY (ECC) JAKO POVRCHOVÁ OCHRANA ODOLNÁ PROTI OPOTŘEBENÍ VE STROJÍRENSTVÍ

ELEKTROLYTICKY VYLUČOVANÉ KOMPOZITNÍ POVLAKY (ECC) JAKO POVRCHOVÁ OCHRANA ODOLNÁ PROTI OPOTŘEBENÍ VE STROJÍRENSTVÍ ELEKTROLYTICKY VYLUČOVANÉ KOMPOZITNÍ POVLAKY (ECC) JAKO POVRCHOVÁ OCHRANA ODOLNÁ PROTI OPOTŘEBENÍ VE STROJÍRENSTVÍ František Kristofory, Miroslav Mohyla, Petr Kania a Jaromír Vítek b a VŠB-TU Ostrava,

Více

THE IMPACT OF PROCESSING STEEL GRADE 14 260 ON CORROSIVE DEGRADATION VLIV TEPELNÉHO ZPRACOVÁNÍ OCELI 14 260 NA KOROZNÍ DEGRADACI

THE IMPACT OF PROCESSING STEEL GRADE 14 260 ON CORROSIVE DEGRADATION VLIV TEPELNÉHO ZPRACOVÁNÍ OCELI 14 260 NA KOROZNÍ DEGRADACI THE IMPACT OF PROCESSING STEEL GRADE 14 260 ON CORROSIVE DEGRADATION VLIV TEPELNÉHO ZPRACOVÁNÍ OCELI 14 260 NA KOROZNÍ DEGRADACI Votava J., Černý M. Ústav techniky a automobilové dopravy, Agronomická fakulta,

Více

Vlastnosti a struktura oxidických vrstev na slitinách titanu

Vlastnosti a struktura oxidických vrstev na slitinách titanu Vlastnosti a struktura oxidických vrstev na slitinách titanu Bc. Jan Krčil Vedoucí práce: Ing. Jana Sobotová, Ph.D Abstrakt Tato práce se zabývá problematikou tvorby a charakterizace tenké oxidické vrstvy

Více

Zvýšení osteointegrace kostních implantátů pomocí jejich pokrytí elektroaktivními vrstvami

Zvýšení osteointegrace kostních implantátů pomocí jejich pokrytí elektroaktivními vrstvami Zvýšení osteointegrace kostních implantátů pomocí jejich pokrytí elektroaktivními vrstvami Vladimír Starý 1, Přemysl Vaněk 2, Lucie Bačáková 3 1 Ústav mater. inženýrství, Fakulta strojní, ČVUT v Praze,

Více

(a) Fosfátové minerály mohou být děleny na hydroxy(l)apatity, fluorapatity a chlorapatity [Ca 5 (PO 4 ) 3 (OH,F,Cl)]. Zdroj:

(a) Fosfátové minerály mohou být děleny na hydroxy(l)apatity, fluorapatity a chlorapatity [Ca 5 (PO 4 ) 3 (OH,F,Cl)]. Zdroj: (a Fosfátové minerály mohou být děleny na hydroxy(lapatity, fluorapatity a chlorapatity [Ca 5 (PO 4 3 (OH,F,Cl]. Zdroj: http://en.wikipedia.org/wiki/apatite (b HA jsou často používány jako pro regeneraci

Více

3.3 Výroba VBD a druhy povlaků

3.3 Výroba VBD a druhy povlaků 3.3 Výroba VBD a druhy povlaků 3.3.1 Výroba výměnných břitových destiček Slinuté karbidy Slinuté karbidy jsou materiály vytvořené pomocí práškové metalurgie. Skládají se z tvrdých částic: karbidu wolframu

Více

Odolnost teplotním šokům při vysokých teplotách

Odolnost teplotním šokům při vysokých teplotách 1600 C 64 1 6 0 0 C Odolnost teplotním šokům při vysokých teplotách Ohebné tepelně izolační a žárovzdorné výrobky firmy Promat disponují především nízkou akumulací tepla. Díky tomu lze výrazně zkrátit

Více

Přehled metod depozice a povrchových

Přehled metod depozice a povrchových Kapitola 5 Přehled metod depozice a povrchových úprav Tabulka 5.1: První část přehledu technologií pro depozici tenkých vrstev. Klasifikované podle použitého procesu (napařování, MBE, máčení, CVD (chemical

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Ústav mikroelektroniky

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Ústav mikroelektroniky VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Ústav mikroelektroniky Ing. Ondřej Hégr CHARAKTERIZACE NANOSTRUKTUR DEPONOVANÝCH VYSOKOFREKVENČNÍM MAGNETRONOVÝM NAPRAŠOVÁNÍM

Více

Pokročilé AFM mody Příprava nosičů a vzorků. Verze 20110707 Jan Přibyl, pribyl@nanobio.cz

Pokročilé AFM mody Příprava nosičů a vzorků. Verze 20110707 Jan Přibyl, pribyl@nanobio.cz Pokročilé AFM mody Příprava nosičů a vzorků Verze 20110707 Jan Přibyl, pribyl@nanobio.cz bsah prezentace 1 Pokročilé AFM módy Kontaktní mód - Konstatní výška - Konstantní síla - Chybový profil - Modulace

Více

23. dny tepelného zpracování 23 rd International Conference on Heat Treatment

23. dny tepelného zpracování 23 rd International Conference on Heat Treatment Asociace pro tepelné zpracování kovů Association for Heat Treatment of Metals ECOSOND s.r.o. Česká společnosti pro nové materiály a technologie Czech Society for New Materials and Technologies Ústav fyziky

Více

Návod pro laboratoř oboru Nanomateriály. Příprava a vlastnosti nanočástic kovů deponovaných do kapaliny

Návod pro laboratoř oboru Nanomateriály. Příprava a vlastnosti nanočástic kovů deponovaných do kapaliny Návod pro laboratoř oboru Nanomateriály Příprava a vlastnosti nanočástic kovů deponovaných do kapaliny 1 Úvod Příprava nanočástic V dnešní době existuje mnoho různých metod, jak připravit nanočástice.

Více

SLEDOVÁNÍ AKTIVITY KYSLÍKU PŘI VÝROBĚ LITINY S KULIČKOVÝM GRAFITEM

SLEDOVÁNÍ AKTIVITY KYSLÍKU PŘI VÝROBĚ LITINY S KULIČKOVÝM GRAFITEM 86/18 ARCHIWUM ODLEWNICTWA Rok 2006, Rocznik 6, Nr 18 (2/2) ARCHIVES OF FOUNDRY Year 2006, Volume 6, N o 18 (2/2) PAN Katowice PL ISSN 1642-5308 SLEDOVÁNÍ AKTIVITY KYSLÍKU PŘI VÝROBĚ LITINY S KULIČKOVÝM

Více

FYZIKA VE FIRMĚ HVM PLASMA

FYZIKA VE FIRMĚ HVM PLASMA FYZIKA VE FIRMĚ HVM PLASMA Jiří Vyskočil HVM Plasma spol.s r.o. Na Hutmance 2, 158 00 Praha 5 OBSAH HVM PLASMA spol. s r.o. zaměření a historie firmy hlavní činnost a produkty POVRCHOVÉ TECHNOLOGIE metody

Více

VLASTNOSTI KŘEMÍKOVANÝCH VRSTEV NA TITANU PROPERTIES OF SILICONIZED LAYERS ON TITANIUM. Magda Morťaniková Michal Novák Dalibor Vojtěch

VLASTNOSTI KŘEMÍKOVANÝCH VRSTEV NA TITANU PROPERTIES OF SILICONIZED LAYERS ON TITANIUM. Magda Morťaniková Michal Novák Dalibor Vojtěch VLASTNOSTI KŘEMÍKOVANÝCH VRSTEV NA TITANU PROPERTIES OF SILICONIZED LAYERS ON TITANIUM Magda Morťaniková Michal Novák Dalibor Vojtěch Ústav kovových materiálů a korozního inženýrství, Vysoká škola chemicko-technologická

Více

nano.tul.cz Inovace a rozvoj studia nanomateriálů na TUL

nano.tul.cz Inovace a rozvoj studia nanomateriálů na TUL Inovace a rozvoj studia nanomateriálů na TUL nano.tul.cz Tyto materiály byly vytvořeny v rámci projektu ESF OP VK: Inovace a rozvoj studia nanomateriálů na Technické univerzitě v Liberci Zdravotní rizika

Více

ASX445 NÁSTROJE NOVINKY. Stabilní čelní frézování při vysokém zatížení B017CZ. Čelní fréza. 2014.01 Aktualizace

ASX445 NÁSTROJE NOVINKY. Stabilní čelní frézování při vysokém zatížení B017CZ. Čelní fréza. 2014.01 Aktualizace NÁSTROJE NOVINKY 2014.01 Aktualizace B017CZ Čelní fréza Stabilní čelní frézování při vysokém zatížení Mechanismus destičky AFI (Anti Fly Insert) ze slinutého karbidu. Výkonný řez pro lepší účinnost. Těleso

Více

Speciální hybridní vrstvy připravené metodou sol-gel a jejich biomedicínské aplikace

Speciální hybridní vrstvy připravené metodou sol-gel a jejich biomedicínské aplikace Speciální hybridní vrstvy připravené metodou sol-gel a jejich biomedicínské aplikace Petr Exnar, Irena Lovětinská-Šlamborová Katedra chemie a Ústav zdravotnických studií, Technická univerzita v Liberci

Více

Výzkum slitin titanu - od letadel po implantáty

Výzkum slitin titanu - od letadel po implantáty Výzkum slitin titanu - od letadel po implantáty josef.strasky@gmail.com Titan Saturn a TITAN sonda Pioneer, 26. srpen 1976 Titan Titan Titan Unikátní vlastnosti titanu + nejvyšší poměr mezi pevností a

Více

VLIV VYBRANÝCH PARAMETRŮ TECHNOLOGICKÉHO PROCESU NA VLASTNOSTI A CHOVÁNÍ SYSTÉMŮ TENKÁ VRSTVA SUBSTRÁT

VLIV VYBRANÝCH PARAMETRŮ TECHNOLOGICKÉHO PROCESU NA VLASTNOSTI A CHOVÁNÍ SYSTÉMŮ TENKÁ VRSTVA SUBSTRÁT VLIV VYBRANÝCH PARAMETRŮ TECHNOLOGICKÉHO PROCESU NA VLASTNOSTI A CHOVÁNÍ SYSTÉMŮ TENKÁ VRSTVA SUBSTRÁT THE INFLUENCES OF SELECTED PARAMETERS OF TECHNOLOGICAL PROCESS ON PROPERTIES AND BEHAVIOUR OF SYSTEMS

Více

Náhrady kyčelního kloubu hip replacements

Náhrady kyčelního kloubu hip replacements Náhrady kyčelního kloubu hip replacements MEDIN, a.s. IMPLANTÁTY PRO ORTOPEDII IMPLANTS FOR ORTHOPAEDICS 23 Náhrady kyčelního kloubu Medin sférická Medin Spherical 25 27 Medin sférická cementovaná Medin

Více

VÝROBA ŘEZNÝCH NÁSTROJŮ S OTĚRUVZDORNÝMI TENKÝMI VRSTVAMI

VÝROBA ŘEZNÝCH NÁSTROJŮ S OTĚRUVZDORNÝMI TENKÝMI VRSTVAMI VÝROBA ŘEZNÝCH NÁSTROJŮ S OTĚRUVZDORNÝMI TENKÝMI VRSTVAMI Ing. Josef Fajt, CSc. PILSEN TOOLS s.r.o., Tylova 57, 316 00 Plzeň, tel.: +420 378 134 005, e-mail: fajt@pilsentools.cz ANNOTATION The paper is

Více

Technická univerzita v Liberci Fakulta strojní Katedra materiálu DIPLOMOVÁ PRÁCE

Technická univerzita v Liberci Fakulta strojní Katedra materiálu DIPLOMOVÁ PRÁCE Technická univerzita v Liberci Fakulta strojní Katedra materiálu DIPLOMOVÁ PRÁCE Úprava povrchu diamantovou nanovrstvou u vybrané třecí dvojice motoru Škoda The diamond layers in use on co-operating elements

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ Katedra technologií a měření DIPLOMOVÁ PRÁCE Optické vlastnosti dielektrických tenkých vrstev Bc. Martin Malán 214 Abstrakt Předkládaná diplomová

Více

Základy konzervace pro archeology (UA / A0018) Cvičení průzkum kovových předmětů identifikace kovů

Základy konzervace pro archeology (UA / A0018) Cvičení průzkum kovových předmětů identifikace kovů Základy konzervace pro archeology (UA / A0018) Cvičení průzkum kovových předmětů identifikace kovů V současnosti je pro zjišťování materiálového složení kovových archeologických předmětů nejčastěji využíváno

Více

PVD povlaky pro nástrojové oceli

PVD povlaky pro nástrojové oceli PVD povlaky pro nástrojové oceli Bc. Martin Rund Vedoucí práce: Ing. Jan Rybníček Ph.D Abstrakt Tato práce se zabývá způsoby a možnostmi depozice PVD povlaků na nástrojové oceli. Obsahuje rešerši o PVD

Více

Mikro a nanotribologie materiály, výroba a pohon MEMS

Mikro a nanotribologie materiály, výroba a pohon MEMS Tribologie Mikro a nanotribologie materiály, výroba a pohon MEMS vypracoval: Tomáš Píza Obsah - Co je to MEMS - Materiály pro MEMS - Výroba MEMS - Pohon MEMS Co to je MEMS - zkratka z anglických slov Micro-Electro-Mechanical-Systems

Více

VLIV ZMĚNY DRSNOSTI POVRCHU NA PŘILNAVOST ORGANICKÝCH POVLAKŮ INFLUENCE OF THE CHANGE OF THE SURFACE ROUGHNESS ON ADHESION OF ORGANIC COATINGS

VLIV ZMĚNY DRSNOSTI POVRCHU NA PŘILNAVOST ORGANICKÝCH POVLAKŮ INFLUENCE OF THE CHANGE OF THE SURFACE ROUGHNESS ON ADHESION OF ORGANIC COATINGS VLIV ZMĚNY DRSNOSTI POVRCHU NA PŘILNAVOST ORGANICKÝCH POVLAKŮ INFLUENCE OF THE CHANGE OF THE SURFACE ROUGHNESS ON ADHESION OF ORGANIC COATINGS Filipová Marcela 1, Podjuklová Jitka 2, Siostrzonek René 3

Více

Návod pro laboratorní úlohu: Závislost citlivosti plynových vodivostních senzorů na teplotě

Návod pro laboratorní úlohu: Závislost citlivosti plynových vodivostních senzorů na teplotě Návod pro laboratorní úlohu: Závislost citlivosti plynových vodivostních senzorů na teplotě Náplní laboratorní úlohy je proměření základních parametrů plynových vodivostních senzorů: i) el. odpor a ii)

Více

P. Verner, V. Chrást

P. Verner, V. Chrást ACTA UNIVERSITATIS AGRICULTURAE ET SILVICULTURAE MENDELIANAE BRUNENSIS SBORNÍK MENDELOVY ZEMĚDĚLSKÉ A LESNICKÉ UNIVERZITY V BRNĚ Ročník LIII 13 Číslo 2, 2005 Chování konverzních vrstev v laboratorních

Více

KATALOG NÁSTROJŮ PRO OBRÁBĚNÍ

KATALOG NÁSTROJŮ PRO OBRÁBĚNÍ 2014/01 tool design & production KATALOG NÁSTROJŮ PRO OBRÁBĚNÍ FRÉZY PRO VÝROBU FOREM Z TVRDOKOVU FRÉZY VÁLCOVÉ NÁSTROJE PRO OBRÁBĚNÍ HLINÍKU NÁSTROJE PRO OBRÁBĚNÍ GRAFITU NÁSTROJE SPECIÁLNÍ A ZAKÁZKOVÉ

Více

Zařazení nekovů v periodické tabulce

Zařazení nekovů v periodické tabulce Nekovy Zařazení nekovů v periodické tabulce pouze 17 nekovů [1] špatné vodiče tepla a elektřiny ochotně přijímají valenční elektrony jiných prvků Obecné vlastnosti nekovů izolanty oxidy nekovů jsou kyselinotvorné

Více

NANOMATERIÁLY, NANOTECHNOLOGIE, NANOMEDICÍNA

NANOMATERIÁLY, NANOTECHNOLOGIE, NANOMEDICÍNA NANOMATERIÁLY, NANOTECHNOLOGIE, NANOMEDICÍNA Nano je z řečtiny = trpaslík. 10-9, 1 nm = cca deset tisícin průměru lidského vlasu Nanotechnologie věda a technologie na atomární a molekulární úrovni Mnoho

Více

ELEKTROCHEMIE NA SYSTÉMECH S TENKÝMI VRSTVAMI ELECTRO-CHEMICAL ANALYSIS ON SYSTEMS THIN FILM SUBSTRATE

ELEKTROCHEMIE NA SYSTÉMECH S TENKÝMI VRSTVAMI ELECTRO-CHEMICAL ANALYSIS ON SYSTEMS THIN FILM SUBSTRATE ELEKTROCHEMIE NA SYSTÉMECH S TENKÝMI VRSTVAMI ELECTRO-CHEMICAL ANALYSIS ON SYSTEMS THIN FILM SUBSTRATE Klára Jačková Roman Reindl Ivo Štěpánek Katedra materiálu a strojírenské metalurgie, Západočeská univerzita

Více

Techniky prvkové povrchové analýzy elemental analysis

Techniky prvkové povrchové analýzy elemental analysis Techniky prvkové povrchové analýzy elemental analysis (Foto)elektronová spektroskopie (pro chemickou analýzu) ESCA, XPS X-ray photoelectron spectroscopy (XPS) Any technique in which the sample is bombarded

Více

Baterie minulost, současnost a perspektivy

Baterie minulost, současnost a perspektivy Baterie minulost, současnost a perspektivy Prof. Ing. Jiří Vondrák, DrSc. Doc. Ing. Marie Sedlaříková, CSc. Ústav elektrotechnologie, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Prvky IV. A skupiny Uhlík (chemická značka C, latinsky Carboneum) je chemický prvek, který je základem všech

Více

PRINCIPY ZAŘÍZENÍ PRO FYZIKÁLNÍ TECHNOLOGIE (FSI-TPZ-A)

PRINCIPY ZAŘÍZENÍ PRO FYZIKÁLNÍ TECHNOLOGIE (FSI-TPZ-A) PRINCIPY ZAŘÍZENÍ PRO FYZIKÁLNÍ TECHNOLOGIE (FSI-TPZ-A) GARANT PŘEDMĚTU: Prof. RNDr. Tomáš Šikola, CSc. (ÚFI) VYUČUJÍCÍ PŘEDMĚTU: Prof. RNDr. Tomáš Šikola, CSc., Ing. Stanislav Voborný, Ph.D. (ÚFI) JAZYK

Více

5. Třída - karbonáty

5. Třída - karbonáty 5. Třída - karbonáty Karbonáty vytváří cca 210 minerálů, tj. 6 % ze známých minerálů. Chemicky lze karbonáty odvodit od slabé kyseliny uhličité nahrazením jejich dvou vodíků kovem. Jako kationty vystupují

Více

HODNOCENÍ POVRCHOVÝCH ZMEN MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ PO ELEKTROCHEMICKÝCH ZKOUŠKÁCH. Klára Jacková, Ivo Štepánek

HODNOCENÍ POVRCHOVÝCH ZMEN MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ PO ELEKTROCHEMICKÝCH ZKOUŠKÁCH. Klára Jacková, Ivo Štepánek HODNOCENÍ POVRCHOVÝCH ZMEN MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ PO ELEKTROCHEMICKÝCH ZKOUŠKÁCH Klára Jacková, Ivo Štepánek Západoceská univerzita v Plzni, Univerzitní 22, 306 14 Plzen, CR, ivo.stepanek@volny.cz Abstrakt

Více

SVAŘOVÁNÍ KOVOVÝCH MATERIÁLŮ LASEREM LASER WELDING OF METAL MATERIALS

SVAŘOVÁNÍ KOVOVÝCH MATERIÁLŮ LASEREM LASER WELDING OF METAL MATERIALS SVAŘOVÁNÍ KOVOVÝCH MATERIÁLŮ LASEREM LASER WELDING OF METAL MATERIALS Petr AMBROŽ a, Jiří DUNOVSKÝ b a ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Výzkumné centrum pro strojírenskou výrobní techniku a technologii,

Více

Technické podmínky výroby potištěných keramických substrátů tlustovrstvou technologií

Technické podmínky výroby potištěných keramických substrátů tlustovrstvou technologií Technické podmínky výroby potištěných keramických substrátů tlustovrstvou technologií Tento dokument obsahuje popis technologických možností při výrobě potištěných keramických substrátů PS (Printed Substrates)

Více

Tření je přítel i nepřítel

Tření je přítel i nepřítel Tření je přítel i nepřítel VIDEO K TÉMATU: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10319921345-rande-s-fyzikou/video/ Tření je v určitých případech i prospěšné. Jde o to, že řada lidí si myslí, že tření má

Více

Transfer inovácií 20/2011 2011

Transfer inovácií 20/2011 2011 OBRÁBĚNÍ LASEREM KALENÉHO POVRCHU Ing. Miroslav Zetek, Ph.D. Ing. Ivana Česáková Ing. Josef Sklenička Katedra technologie obrábění Univerzitní 22, 306 14 Plzeň e-mail: mzetek@kto.zcu.cz Abstract The technology

Více

20.-22.5.2003, Hradec nad Moravicí. LOUDA Petr Technická univerzita Liberec

20.-22.5.2003, Hradec nad Moravicí. LOUDA Petr Technická univerzita Liberec LOUDA Petr Technická univerzita Liberec Title of Paper / Název MODIFIKACE POVRCHU NANOČÁSTICEMI THE SURFACE MODIFICATION WITH NANOPARTICLES Authors/autoři Louda, Petr, Šubrtová, Irena Jedním ze způsobů,

Více

REAKTIVNÍ MAGNETRONOVÉ NAPRAŠOV. Jan VALTER HVM Plasma s.r.o. www.hvm.cz

REAKTIVNÍ MAGNETRONOVÉ NAPRAŠOV. Jan VALTER HVM Plasma s.r.o. www.hvm.cz REAKTIVNÍ MAGNETRONOVÉ NAPRAŠOV OVÁNÍ Jan VALTER SCHEMA REAKTIVNÍHO NAPRAŠOV OVÁNÍ zdroj výboje katoda odprašovaný terč plasma inertní napouštění plynů reaktivní zdroj předpětí p o v l a k o v a n é s

Více

TENKÉ VRSTVY. 1. Modifikací povrchu materiálu (teplem, okysličením, laserem,.. 2. Depozicí (nanášením)

TENKÉ VRSTVY. 1. Modifikací povrchu materiálu (teplem, okysličením, laserem,.. 2. Depozicí (nanášením) TENKÉ VRSTVY Lze připravit : 1. Modifikací povrchu materiálu (teplem, okysličením, laserem,.. 2. Depozicí (nanášením) Metody fyzikální (Physical Vapor Deposition PVD) Metody chemické (Chemical Vapor Deposition-

Více

Návod pro laboratorní úlohu: Komerční senzory plynů a jejich testování

Návod pro laboratorní úlohu: Komerční senzory plynů a jejich testování Návod pro laboratorní úlohu: Komerční senzory plynů a jejich testování Úkol měření: 1) Proměřte závislost citlivosti senzoru TGS na koncentraci vodíku 2) Porovnejte vaši citlivostní charakteristiku s charakteristikou

Více

Grafen. Nobelova cena za fyziku 2010. Ludvík Smrčka Fyzikální ústav AVČR v. v. i. Praha

Grafen. Nobelova cena za fyziku 2010. Ludvík Smrčka Fyzikální ústav AVČR v. v. i. Praha Grafen Nobelova cena za fyziku 2010 Ludvík Smrčka Fyzikální ústav AVČR v. v. i. Praha 25.10.2012 Andre Geim Flying frog The Nobel Prize in Physics 2010 was awarded jointly to Andre Geim and Konstantin

Více

VLIV MLETÍ ÚLETOVÉHO POPÍLKU NA PRŮBĚH ALKALICKÉ AKTIVACE

VLIV MLETÍ ÚLETOVÉHO POPÍLKU NA PRŮBĚH ALKALICKÉ AKTIVACE VLIV MLETÍ ÚLETOVÉHO POPÍLKU NA PRŮBĚH ALKALICKÉ AKTIVACE INFLUENCE OF GRINDING OF FLY-ASH ON ALKALI ACTIVATION PROCESS Rostislav Šulc 1 Abstract This paper describes influence of grinding of fly - ash

Více

NANOSTRUKTURY NA BÁZI UHLÍKU A POLYMERU PRO VYUŽITÍ V BIOELEKTRONICE A V MEDICÍNE

NANOSTRUKTURY NA BÁZI UHLÍKU A POLYMERU PRO VYUŽITÍ V BIOELEKTRONICE A V MEDICÍNE Nanotechnologie pro společnost, KAN400480701 NANOSTUKTUY NA BÁZI UHLÍKU A POLYMEU PO VYUŽITÍ V BIOELEKTONICE A V MEDICÍNE ÚJF Řež, leden 2009 Temata řešená v rámci projektu na VŠCHT A4 Nanostruktury vytvořené

Více

24.-26.5.2005, Hradec nad Moravicí POLYKOMPONENTNÍ SLITINY HOŘČÍKU MODIFIKOVANÉ SODÍKEM

24.-26.5.2005, Hradec nad Moravicí POLYKOMPONENTNÍ SLITINY HOŘČÍKU MODIFIKOVANÉ SODÍKEM POLYKOMPONENTNÍ SLITINY HOŘČÍKU MODIFIKOVANÉ SODÍKEM EFFECT OF SODIUM MODIFICATION ON THE STRUCTURE AND PROPERTIES OF POLYCOMPONENT Mg ALLOYS Luděk Ptáček, Ladislav Zemčík VUT v Brně, Fakulta strojního

Více

TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ NIKLOVÝCH SUPERSLITIN HEAT TREATMENT OF HIGH-TEMPERATURE NICKEL ALLOYS. Božena Podhorná a Jiří Kudrman a Karel Hrbáček b

TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ NIKLOVÝCH SUPERSLITIN HEAT TREATMENT OF HIGH-TEMPERATURE NICKEL ALLOYS. Božena Podhorná a Jiří Kudrman a Karel Hrbáček b TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ NIKLOVÝCH SUPERSLITIN HEAT TREATMENT OF HIGH-TEMPERATURE NICKEL ALLOYS Božena Podhorná a Jiří Kudrman a Karel Hrbáček b a UJP PRAHA a.s., Nad Kamínkou 1345, 156 10 Praha Zbraslav, E-mail:

Více

PVD VRSTVY NA BÁZI Cr-Al-Si-N, KLUZNÉ VRSTVY Ti-Al-Si-O-C A TLUSTÉ VRSTVY Ti-Cr-Ni-N. P.Holubář, M.Jílek, M.Šíma, M.Růžička, O.

PVD VRSTVY NA BÁZI Cr-Al-Si-N, KLUZNÉ VRSTVY Ti-Al-Si-O-C A TLUSTÉ VRSTVY Ti-Cr-Ni-N. P.Holubář, M.Jílek, M.Šíma, M.Růžička, O. PVD VRSTVY NA BÁZI Cr-Al-Si-N, KLUZNÉ VRSTVY Ti-Al-Si-O-C A TLUSTÉ VRSTVY Ti-Cr-Ni-N P.Holubář, M.Jílek, M.Šíma, M.Růžička, O.Zindulka Obsah CrAl(Si)N tvrdost složení a struktura tepelná stabilita aplikace

Více

MODIFIKACE POVRCHOVÝCH VLASTNOSTÍ Ti6Al4V METODAMI VYUŽÍVAJÍCÍMI IONTOVÝCH A ELEKTRONOVÝCH SVAZKŮ

MODIFIKACE POVRCHOVÝCH VLASTNOSTÍ Ti6Al4V METODAMI VYUŽÍVAJÍCÍMI IONTOVÝCH A ELEKTRONOVÝCH SVAZKŮ MODIFIKACE POVRCHOVÝCH VLASTNOSTÍ Ti6Al4V METODAMI VYUŽÍVAJÍCÍMI IONTOVÝCH A ELEKTRONOVÝCH SVAZKŮ Vladimír Jech 1, Josef Šepitka 1, Zdeněk Tolde 1 1 ČVUT v Praze, FS Úvodem Titanová slitina Ti6Al4V je

Více

Bioceramics. Properties, Characterizations, and Applications Výroba uhlíkových implantátů. Joon Park ISBN:

Bioceramics. Properties, Characterizations, and Applications Výroba uhlíkových implantátů. Joon Park ISBN: Bioceramics Properties, Characterizations, and Applications Joon Park ISBN: 978-0-387-09544-8 Překlad stran 212-221: Kap. 10.3 Manufacture of Carbon Implants Kap. 10.4 Diamond-like Carbon (DLC) Coatings

Více

SYSTÉM TENKÁ VRSTVA SUBSTRÁT V APLIKACI NA ŘEZNÝCH NÁSTROJÍCH

SYSTÉM TENKÁ VRSTVA SUBSTRÁT V APLIKACI NA ŘEZNÝCH NÁSTROJÍCH Západočeská univerzita v Plzni SYSTÉM TENKÁ VRSTVA SUBSTRÁT V APLIKACI NA ŘEZNÝCH NÁSTROJÍCH Antonín Kříž Univerzitní 22, 306 14 Plzeň, e-mail: kriz@kmm.zcu.cz Tento příspěvek vznikl na základě řešení

Více