Př í má přá ce s osobámi po CMP v řá mci ucelene podpořy př i ná vřátu do áktivní ho á přácovní ho ž ivotá

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Př í má přá ce s osobámi po CMP v řá mci ucelene podpořy př i ná vřátu do áktivní ho á přácovní ho ž ivotá"

Transkript

1 Př í má přá ce s osobámi po CMP v řá mci ucelene podpořy př i ná vřátu do áktivní ho á přácovní ho ž ivotá Metodika

2 Obsah Úvod... 3 Popis intenzivního programu... 4 Charakteristika cílové skupiny... 4 Poškozené oblasti u osob po CMP... 4 Tělesné funkce... 4 Smyslové funkce... 5 Kognitivní funkce... 5 Emoce a chování... 5 Ucelená podpora osob po CMP při návratu do aktivního a pracovního života... 6 Zařízení poskytující podporu... 6 Interdisciplinární tým... 6 Potřeby klienta... 6 Popis podpory a služeb... 7 Postup přímé práce s osobami po CMP v rámci ucelené podpory při návratu do aktivního a pracovního života v centru ERGO Aktiv Přijetí klienta do programu Vstupní diagnostické vyšetření klienta interdisciplinárním týmem Sestavení individuálních cílů a plánu terapie Průběh programu Ukončení programu Podpůrné aktivity v rámci intenzivního programu PŘÍLOHA Informace pro účastníky vzdělávacího a rehabilitačního programu ERGO Aktiv o.p.s Pravidla pro účast na programu vzdělávacího a poradenského centra ERGO Aktiv o.p.s Závěrečné hodnocení klienta Individuální plán Dohoda o poskytování služeb vzdělávacího a poradenského centra ERGO Aktiv, o. p. s.. 17

3 Úvod ERGO Aktiv o. s. Centrum odborné péče pro osoby po CMP je denním centrem, kde jsou primární skupinou osoby po prodělané cévní mozkové příhodě či jiném získaném poškození mozku, sekundární pak osoby s roztroušenou sklerózou mozkomíšní nebo jinými neurologickými obtížemi. V rámci provázaných aktivit je hlavním cílem odborných pracovníků centra pomoci cílové skupině, v produktivním věku, navrátit se zpět do aktivního života, především pak zlepšit dovednosti klientů, které zvýší jejich šance na uplatnění se na trhu práce. Maximální denní kapacita denního centra je 8 klientů, přičemž v současné době odborný program zajišťují následující odborníci: 3 ergoterapeutky 2 fyzioterapeutky sociální pracovník psychoterapeut/arteterapeut logoped (externí) lékař (externí) V současné době centrum poskytuje službu intenzivního rehabilitačního programu (denní stacionář) pro osoby po cévní mozkové příhodě či jiném získaném poškození mozku, který je charakteristický interdisciplinární spoluprací v týmu a provázaností jednotlivých aktivit. Další službou, kterou centrum poskytuje, je služba sociální rehabilitace, která se charakterizuje méně intenzivním docházením klientů do centra. V neposlední řadě centrum poskytuje oborné poradenství pro osoby po CMP či jejich rodinné příslušníky a osoby blízké. V této metodice je popsán intenzivní rehabilitační program.

4 Popis intenzivního programu Program je určen osobám po prodělané cévní mozkové příhodě, nebo jiném získaném poškození mozku, které jsou v produktivním věku a mají aktivní zájem získat zaměstnání, případně si udržet stávající pracovní místo. Program poskytuje odbornou pomoc zvláště při vyrovnávání se s následky hemiparézy a hemiplegie, tréninku jemné motoriky, rozvoji vlastní soběstačnosti, efektivním tréninku rozumových dovedností, používání kompenzačních pomůcek, nácviku práce na PC nebo v rámci sociálního a pracovního poradenství. Účastníci programu se budou také připravovat, jak zvládnout nároky běžného pracovního dne nebo jak se zlepšovat v pracovních dovednostech, které budou moci využít i v běžném životě. Lektorský tým je složen z odborníků z oboru ergoterapie, fyzioterapie a pracovní rehabilitace, psychoterapie a logopedie. Program probíhá každý pracovní den v rozsahu od 8:30 do 14:00 (tzn. 5,5 hodin) po dobu tří měsíců, tj. průměrně 12 týdnů. V této době by měli klienti absolvovat 250 hodin teoretického a hlavně praktického vzdělávání/terapií. V průběhu programu mají účastníci kurzů kromě skupinových a samostatných činnosti možnost individuální práce s odbornými lektory, odpočinku a relaxace. S ohledem na individuální potřeby každého klienta, jejich přání a terapeutické cíle je každý den sestavován pro klienta jeho rozvrh/program dne. Úspěšný absolvent obdrží na závěr certifikát dokumentující dosažené úspěchy během výukového programu. Certifikát může být využit například v rámci osobního portfolia při žádosti o zaměstnání. Charakteristika cílové skupiny Poškozené oblasti u osob po CMP Tělesné funkce Tělesné postižení = přetrvávající nebo trvalé nápadnosti či snížené pohybové schopnosti s trvalým nebo podstatným působením na kognitivní, emocionální a sociální výkony. Osoby po poškození mozku mohou mít zasažena různá centra hybnosti. Může se jednat o osoby samostatně se pohybující, mobilní, dále o osoby částečně imobilní, pohybující se například s pomocí jiné osoby nebo s pomocí kompenzační pomůcky (berle, chodítka, francouzské hole) nebo o osoby zcela imobilní. Osoby po poranění mozku, zejména po cévní mozkové příhodě mají většinou zasaženou jednu polovinu těla a záleží opět na míře postižení. V oblasti horní končetiny mohou mít potíže s pohybem celé končetiny nebo jednotlivých segmentů, s manipulací předmětů, s hrubou i jemnou motorikou. V oblasti dolní končetiny jim může činit potíže zejména lokomoce. Při zasažení centra mluvení, mohou mít tyto osoby problémy s komunikací. Při zaměstnávání osob s poruchami tělesných funkcí je důležité zajistit bezbariérovost a možnost užívání speciálních pomůcek.

5 Smyslové funkce Osoby po poškození mozku mohou mít zasaženy smyslové funkce, zejména zrak a sluch. Zrak bývá postižen různým způsobem. Toto postižení představuje výrazné snížení zrakových možností, které se projevuje hlavně v procesech vnímání a představování. To pak může vést ke komplikacím v orientaci, rychlejší únavnosti zraku, ke snížené výkonnosti intelektuální i fyzické. Situaci osob s postižením zraku lze zlepšit speciálními vzdělávacími a rehabilitačními podmínkami. Jde především o optimální podmínky vylučující zrakovou únavu. K nim patří: používání optických prostředků korekce (např. brýle, speciální lupy, zvětšení obrazu nebo textu); intenzivnější osvětlení pracovního místa; přizpůsobení pracovních pomůcek; racionální režim využívání zraku a jeho výcvik (reedukace). Největším problémem v souvislosti s pracovním uplatněním neslyšících je komunikace. Potenciální zaměstnavatelé a další zúčastněné strany by měly vědět, že neslyšící mají státem uzákoněný nárok na tlumočnické služby. Další možností je využití tlumočnické služby on-line v oblasti zaměstnávání prostřednictvím Agentury APPN. Rozvíjející se technika a nové technologie umožňují širší možnosti pracovního uplatnění osob se sluchovým postižením, a to nejen díky dostupnosti kompenzačních pomůcek, ale i vhodným přizpůsobením pracovního prostředí a pracovních podmínek. Kognitivní funkce Osoby po poškození mozku mohou mít zasažena centra, kde jsou uloženy kognitivní funkce. Pod tento pojem zahrnujeme poruchy paměti, úsudku a myšlení, orientace, koncentrace, schopnosti vyjadřovat se a rozumět mluvené řeči a dalších gnostických funkcí v širším slova smyslu a také tzv. exekutivní funkce (plánování, organizování, řízení). Při zaměstnávání osob s poruchami kognitivních funkcí je důležité dbát na klidné prostředí, možnost využívat specifické pomůcky (např. při poruchách paměti různé diáře, kartičky, naplánování činnosti apod.). Emoce a chování U každého, kdo utrpěl poškození mozku, nastane nějaká emoční změna nebo změna v chování. Je to nevyhnutelné, jelikož mozek je sídlem a řídícím centrem našeho chování i všech našich emocí. Lidé po poškození mozku v důsledku celkového postižení nebo i lokálního postižení mozku mohou mít změny osobnosti, emocionální poruchy. Mohou například trpět větší agresí, podrážděností, úzkostí, obavami, jak se se současnou situací vyrovnat apod. Je důležité tyto osoby podpořit, nevystavovat je přílišnému stresu a situacím, které by mohly zhoršit jejich stav.

6 Ucelená podpora osob po CMP při návratu do aktivního a pracovního života V této fázi, u klienta po prodělané CMP, začíná již být zřejmé, jak bude vypadat jeho konečný stav. Stále dochází ke zlepšování jednotlivých funkcí, ale tyto funkce by již měly být využívány v maximální možné míře v běžném životě. Pokud se tak nestane, hrozí postupné zhoršování funkcí z důvodu jejich nevyužití. Tato fáze bezprostředně navazuje na fázi předcházející prevence ztráty pracovních a sociálních návyků. Zařízení poskytující podporu Pro tuto cílovou skupinu a v této fázi rehabilitace je na výběr několik druhů zařízení, kam mohou klienti docházet, než se 100% vrátí aktivního života, avšak počet těchto zařízení se zaměřením na osoby s prodělanou cévní mozkovou příhodou je v naší republice velmi nedostačující. Zařízení, kam mohou osoby po CMP docházet a na které se mohou obracet a využít jejich služeb, jsou: denní stacionáře, ambulantní rehabilitace, psychoterapeutická ambulance, neziskové organizace, organizace podporovaného zaměstnávání, rekvalifikační programy, tréninková pracovní místa. Interdisciplinární tým I v této chronické fázi je nesmírně důležitý interdisciplinární přístup ke klientovi, provázanost jednotlivých složek komplexní rehabilitace a služeb. Je pravděpodobné, že klienti ve fázi návratu do aktivního a pracovního života nebudou chtít využít všech členů interdisciplinárního týmu, i přesto by však měl být klient o této možnosti informován a měly by mu být všechny služby nabídnuty. V této fázi je složení interdisciplinárního týmu velmi pestré a skládá se z: neurologa, rehabilitačního lékaře, fyzioterapeuta, ergoterapeuta, logopeda, psychologa nebo psychoterapeuta, protetika, sociálního pracovníka, pracovního konzultanta (odborník podporovaného zaměstnávání) a v neposlední řadě z rodiny a přátel klienta. Potřeby klienta 1. Další rozvoj fyzických a kognitivních funkcí 2. Návrat k produktivní aktivitě - zaměstnání, dobrovolnictví 3. Návrat k aktivní výplni volného času zájmové činnosti, sport, styk s přáteli 4. Dosažení samostatnosti 5. Opětovné získání osobní svobody, možnosti volby a kontroly svého života 6. Vyrovnání se s omezením

7 Popis podpory a služeb 1. Trénink samostatného pohybu, využití postižené končetiny, trénink soběstačnosti nácvik komunikace (dle individuálních potřeb klienta) fyzioterapie, ergoterapie, logopedie 2. Terénní nácvik 3. Psychoterapie 4. Osobní asistence 5. Sociální poradenství hledání volnočasových aktivit, návrat ke studiu 6. Podporované zaměstnávání 7. Rekvalifikace 8. Tréninkové pracovní místo 9. Umožnění využití veškerého potenciálu rozhodování o využití příspěvku na péči, umožnění a vedení k výkonu běžných domácích činností, umožnění samostatného (či s asistentem) pohybu po exteriéru a styku s přáteli rodina Postup přímé práce s osobami po CMP v rámci ucelené podpory při návratu do aktivního a pracovního života v centru ERGO Aktiv Hlavní myšlenkou a cílem programu, jehož se klienti v centru ERGO Aktiv aktivně účastní, je jejich návrat na pracovní trh nebo nalezení jiné produktivní činnosti, kterou budou, po absolvování programu, pravidelně konat. K dosažení tohoto cíle pomáhají klientům odborníci centra, rodina a v neposlední řadě je k tomuto cíli aktivně veden klient sám. Na několika následujících řádcích bude popsáno, jak intenzivní program probíhá a bude zde popsána návaznost jednotlivých složek interdisciplinárního týmu. 1. Přijetí klienta do programu Jestliže klient nakontaktuje centrum ERGO Aktiv, terapeut (v tomto případě ergoterapeut, který má starosti poradnu) si klienta pozve na úvodní pohovor, kde je klientovi vysvětlen celý program, jeho podstata, fungování. Naopak i terapeut vyslechne klienta, jaká má přání a očekávání a společně se domluví, že si dají týden na rozmyšlenou, zdali je program pro klienta vhodný a naopak i terapeut zváží, zdali je klient vhodný do programu. Po té, co se klient s terapeutem domluví na nástupu do programu, objedná terapeut klient na vstupní vyšetření k rehabilitační lékařce. Vstupní vyšetření u rehabilitačního lékaře musí proběhnout ještě před samotným zahájením docházky klienta do intenzivního programu. Lékařské vyšetření Rehabilitační lékař se ve zprávě zaměřuje na posouzení zdravotního stavu, možnost recidivy zdravotních problémů, omezení vyplývajících ze zdravotního stavu a míra snášení fyzické zátěže.

8 Struktura lékařské zprávy vypadá pak následovně: Určení diagnózy Cílené vyšetření, které obsahuje popis základního onemocnění, rodinnou, sociální a pracovní/školní anamnézu Subjektivní cíl klienta Objektivní zhodnocení funkčního stavu klienta, jež zahrnuje kognitivní funkce, lokomoci, hybnost horních končetin a jemnou motoriku Závěr a navržení plánů terapie Upozornění pro terapii Jakmile i rehabilitační lékař klienta schválí, nic již nebrání k tomu, aby klient v co nejbližším možném termínu nastoupil. 2. Vstupní diagnostické vyšetření klienta interdisciplinárním týmem Po té, co klient absolvuje vstupní vyšetření u rehabilitačního lékaře, nastupuje klient v co nejbližším možném termínu do intenzivního programu. V průběhu prvního týdne jsou s klientem provedeny veškerá vstupní vyšetření všech členů týmu ergoterapeutem, fyzioterapeutem, sociálním pracovníkem/pracovním konzultantem a psychoterapeutem. Jeli to potřeba, u některých klientů proběhne i logopedické vyšetření, na které pak v terapii navazuje přímá práce s logopedem. Celá diagnostika je pro klienta velmi náročná a proto je nutné ji rozdělit do několika dní. Ergodiagnostika Ergodiagnostiku, neboli také vstupní ergoterapeutické vyšetření provádí s klientem jeho primární terapeut ergoterapeut. Celá diagnostika se skládá z několika testů, jež podrobně vyšetří klienta v následujících oblastech: Kognitivní funkce, zahrnující orientaci v čase a v prostoru, verbální schopnosti, udržení pozornosti Funkce horních končetin a jemná motorika Soběstačnost Pracovní dovednosti Subjektivní hodnocení dovedností klienta Testy, jež jsou v rámci předpracovní bilanční diagnostiky v ergodiagnostice využívány: o Testování kognitivních funkcí Adenbrookský kognitivní test Test pozornosti o Vstupní ergoterapeutické vyšetření o Modelová činnost Diář o Kanadské hodnocení výkonu zaměstnávání COPM

9 Socio-pracovní diagnostika Socio-pracovní diagnostiku provádí s klientem sociální pracovník v závěru prvního týdne a patří mezi jedno z posledních vyšetření z toho důvodu, že pro tuto diagnostiku je důležité již se trochu s klientem znát, jelikož diagnostika se dotýká velmi citlivých oblastí. Socio-profesní dotazník se zaměřuje na oblasti: Sociální a profesní charakteristiky Zájmy Schopnost práce v týmu Pracovní zkušenosti Kineziologický rozbor Kineziologické vyšetření provádí s klientem fyzioterapeut a je zaměřené na zjištění pohybových omezení spojené s pohybovou aktivitou rovnováha, hrubá motorika a koordinace, která je klíčová pro způsob zařazení do aktivního života. Fyzioterapeut dále využívá test motoriky pomocí MFT Challange disku. Psychoterapeutická diagnostika Psychoterapeutickou diagnostiku provádí psychoterapeut s klientem ideálně rovněž během prvního týdne, kdy je klient zapojen do programu. Diagnostika je vedena formou polostrukturovaného rozhovoru a psychoterapeut prostřednictvím dotazníku kvality života zjišťuje: osobnostní charakteristiky klienta schopnost adaptace a koncentrace stabilitu klienta v jeho osobním životě Logopedické vyšetření Logopedické vyšetření zajišťuje externí logoped, jež je do terapie přizván v případě potřeby jednotlivých klientů. Více o jednotlivých testovacích metodách se můžete dočíst v metodice Předpracovní a bilanční diagnostiky osob po CMP. 3. Sestavení individuálních cílů a plánu terapie Individuální plán je nezbytným krokem v jakékoliv fázi rehabilitace, o to víc ve fázi návratu do aktivního a pracovního života. Díky sestavování individuálního plánu a stanovení individuálních cílů je již od počátku terapie klient aktivně vtažen do léčebného procesu.

10 Individuální plán, společně s cíli, je sestaven do 14 dní od nastoupení klienta do programu, jelikož za tu dobu má klient již možnost poznat trochu možnosti centra a samotné terapeuty. Podmínkou jeho sestavení je kompletní diagnostika od všech členů interdisciplinárního týmu. Individuální plán s klientem sestavuje jeho primární terapeut ergoterapeut během rozhovoru. Celkem je stanoveno 1 6 cílů, které klient určí sám, jež by jich v těch v průběhu tříměsíční terapie dosáhnout. Důležitým pravidlem je, aby stanovenými cíli byly reálné a konkrétní činnosti/aktivity. Terapeut při sestavování cílů může klientovi pomoci, popř. spolu jednotlivé cíle konzultují. Jestliže klienta žádné cíle nenapadají, má terapeut u sebe klientovo vstupní COPM, kde klient určil oblasti, jež mu v každodenním životě dělají problémy. Po sestavení cílů a plánu terapie je klientovi jedna kopie individuálního plánu předána písemně, popř. po domluvě s klientem mohou být cíle a plán konzultovány s rodinou. Cíle jsou s klienty průběžně reevaluovány, vždy celkem třikrát za jeho působení v programu. Aby klient neztrácel motivaci při plnění cílů a aby cíle pro něj byly lépe dosažitelné, každé pondělí je s klientem stanoven krátkodobý cíl na 1 týden. Tento cíl je formulován tak, aby byl pro klienta dosažitelný. 4. Průběh programu Celý intenzivní program se řídí několika pravidly, která jsou uvedena v následujících bodech: Každý den v 8:00 se sejde celý interdisciplinární tým, kde proběhne rozdělení klientů pro ten daný den na jednotlivé terapie. 8:30 začíná pro klienty program ranním skupinovým cvičení na tělocvičně 8:30 13:45 klienti projdou 5 různými terapiemi s různým zaměřením dle jejich individuálních cílů, během této doby je jedna 15 minutová přestávka a 60 minutová pauza na oběd, kterou klienti tráví dle svého Každé pondělí ráno probíhá od 8:00 9:00 porada celého realizačního týmu včetně koordinátora realizačního týmu, na této poradě jsou hodnocena průběžná plnění individuálních cílů klientů Každý první pátek v měsíci v odpoledních hodinách probíhá opět porada celého týmu (většinou spojená s následnou supervizí), kde jsou řešeny především organizační záležitosti programu a sdružení Psychoterapeut se účastní programu každou středu a jednou za 14 dní i v pondělí, kdy mají klienti možnost individuálního sezení s psychoterapeutem, sezení nejsou povinná a záleží tudíž na klientovi, jestli služeb psychoterapeuta využije či ne Arteterapie a dramaterapie probíhají vždy skupinově a střídají se jednou za 14 dní Jednou za 14 dní v pátek s klienty probíhá společné vaření, kdy vždy někdo z klientů jde na nákup surovin, někdo je určen hlavním šéfkuchařem a ostatní pomáhají (příprava surovin, stolování apod.) Pravidelně každý měsíc s každým klientem jeho primární terapeut provede reevaluaci individuálních cílů, které můžou různě pozměnit nebo modifikovat v závislosti na potřebách a přáních klienta

11 5. Ukončení programu Na konci celého tříměsíčního intenzivního programu je s klientem provedeno opět výstupní vyšetření, sestávající se z: výstupního vyšetření rehabilitačním lékařem výstupní reevaluce Kanadského hodnocení výkonu zaměstnávání (COPM) výstupní reevaluace Addenbrookského kognitivního testu výstupní zhodnocení fyzioterapeutem Na základě všech výstupních vyšetření je pro klienta sestavena, opět jeho primárním terapeutem, závěrečná zpráva/hodnocení, která je během slavnostního předávání klientovi předána společně s osvědčením o absolvování intenzivního rehabilitačního programu. V závěrečném hodnocení jsou popsány všechny komponenty, které mohly být díky CMP poškozeny tzn. zhodnocení mobility a funkcí horních končetin, kognitivních funkcí, ale také je zde popsána klientova schopnost spolupráce a komunikace v týmu, jsou zde zhodnoceny individuální cíle a v neposlední řadě jsou tu uvedena doporučení pro klienta. Závěrečná zpráva je psána laickým jazykem, aby ji klient mohl dát k nahlédnutí např. potencionálnímu zaměstnavateli nebo sociálnímu pracovníkovi v dalším zařízení, jež bude navštěvovat. 6. Podpůrné aktivity v rámci intenzivního programu Individuální Fyzioterapie stabilita, rovnováha, chůze, funkční pomůcky Ergoterapie Trénink HKK fyzické funkce, zapojování HKK při činnostech po celý den (jídlo, hygiena, oblékání, o přestávkách) Kognitivní trénink paměť, pozornost, logické uvažování, řešení úkolů, komplexní modelové činnosti Trénink řeči a komunikace spolupráce a konzultace s logopedem padl a iadl Psychoterapie Logopedie Sociálně-pracovní poradenství práce na PC, poradenství (sociálně-právní, pracovní), hledání vhodných aktivit/práce pro klienty, podporované zaměstnávání Nácvik v terénu možné i bez terapeuta (nákup, pošta apod.) Arteterapie/dramaterapie Skupinové Malé skupiny

12 - cca 2 3 klienti s podobným druhem zdravotního postižení/omezení(ergoterapie, sociálně-pracovní poradenství, nácvik v terénu, logopedie) Velké skupiny - všichni klienti, nácvik práce v týmu, komunikace apod. (skupinové terapie arteterapie, dramaterapie, muzikoterapie, JOB CLUBy, tématické vzdělávací kurzy, fyzioterapie relaxace, nácvik v terénu, nácvik ADL vaření, úklid )

13 PŘÍLOHA Informace pro účastníky vzdělávacího a rehabilitačního programu ERGO Aktiv o.p.s. Program poskytuje odbornou pomoc zvláště při vyrovnávání se s následky hemiparézy a hemiplegie, tréninku jemné motoriky, rozvoji vlastní soběstačnosti, efektivním tréninku rozumových dovedností a používání kompenzačních pomůcek. Účastníci programu se budou také připravovat, jak zvládnout nároky běžného pracovního dne nebo jak se zlepšovat v kancelářských dovednostech, které mohou využít i v běžném životě mimo kancelář. Lektorský tým je složen z odborníků z oboru ergoterapie, fyzioterapie a pracovní rehabilitace. Program probíhá každý pracovní den v rozsahu 5,5 hodin denně po dobu tří měsíců. V průběhu programu mají účastníci kurzů kromě skupinových a samostatných činnosti možnost individuální práce s odbornými lektory, odpočinku a relaxace. Program je určen osobám po prodělané cévní mozkové příhodě nebo v případě nenaplnění kapacity centra také osobám s podobným zdravotním znevýhodněním například v důsledku onemocnění roztroušenou sklerózou nebo po úraze, které jsou v produktivním věku a mají aktivní zájem získat zaměstnání, případně si udržet stávající pracovní místo. Podmínkou pro zapojení se do projektu je trvalé bydliště uchazečů na území hl. m. Prahy, nebo předpoklad, že se dané osoby na území Prahy zdržují více než polovinu roku. Mezi další podmínky patří základní soběstačnost v personálních aktivitách všedního dne a základní orientace. Účast v programu je bezplatná. Náplň programu vychází z níže uvedených tematických celků: Jak se vyrovnat s následky hemiparézy a hemiplegie při výkonu zaměstnání Jak zvládat nároky běžného pracovního dne aneb aby tělo i duše vydrželo 4-8 hodin v práci Jak trénovat jemnou motoriku ve vztahu k uplatnění v zaměstnání Rozvoj vlastní soběstačnosti a dovedností, které se uplatňují v rámci mnoha povolání. Jak a proč efektivně trénovat své rozumové dovednosti Jaké kompenzační pomůcky mohu využít a jak je možné upravit pracovní prostředí Kancelářské dovednosti, využitelné nejen v kanceláři Úspěšný absolvent obdrží na závěr certifikát dokumentující dosažené úspěchy během výukového programu. Certifikát může být využit například v rámci osobního portfolia při žádosti o zaměstnání. Opakované porušování níže uvedených pravidel či pravidel slušného chování může vést k vyloučení z programu. Z důvodu hrubého porušení k trvalému vyloučení, v případně méně závažného porušení k vyloučení dočasnému pracovních dní v obou případech je samozřejmostí nepřidělení certifikátu o úspěšném absolvování výukového programu. V případě opakovaných přestupků, které nepoškozují či neurážejí okolí (například nadměrné absence, závažné pozdní příchody etc), bude situace řešena pouze neudělením zmiňovaného certifikátu.

14 Pravidla pro účast na programu vzdělávacího a poradenského centra ERGO Aktiv o.p.s. 1) Účastnit se v zásadě pravidelně a v plném rozsahu výukového programu v rámci denního centra (pro úspěšné absolvování je nutná minimálně 75% účast, s výjimkou prokazatelných zdravotních komplikací). 2) Od účastníků i terapeutů/lektorů je očekávána dochvilnost. 3) Případné omluvy pro neúčast jsou očekávány předem (osobně, na tel.: recepce, a nebo em: info@ergoaktiv.cz a veronika.slepickova@ergoaktiv.cz) 4) Potřebu přestávky, zdravotní obtíže či jiné potřeby a přání je třeba bez obav sdělit někomu s terapeutů/lektorů. 5) Prostory denního centra jsou nekuřácké (jsou vybaveny kouřovým alarmem), kouřit je možno o přestávkách mimo budovu. 6) Pro hladký průběh programu a bezpečnost prosí terapeuté/lektoři o oznámení, pokud chce někdo z účastníků prostory centra opustit. 7) Každý udržuje sebe i své okolí v rámci svých možností v čistotě a pořádku (např.: umývání nádobí po použití nebo zametení drobečků po svačině). 8) Očekáváme vzájemný respekt a toleranci k ostatním. 9) Každý má právo se mýlit a může svou chybu napravit. 10) Po celou dobu užívání služby žádáme o dodržování zásad bezpečnosti a ochrany zdraví.

15 Závěrečné hodnocení klienta Jméno a příjmení: Dátum nářožení : Datum zapojení v programu: Druh služby: Klíčový pracovník: Mobilita a funkce horních končetin Soběstačnost Kognitivní funkce Sociální dovednosti, komunikace, práce v týmu Pracovní návyky, spolehlivost, samostatnost Dovednosti, přednosti Rekapitulace stanovených cílů Doporučení Závěr Datum Podpis

16 Individuální plán Jméno a příjmení: Dátum nářožení : Datum nástupu: Datum zapojení v programu: Druh služby: Klíčový pracovník: Shrnutí Na co je terapie zaměřená Silné stránky: Slabé stránky: Cíle 1. Cíl klienta ADL 2. Cíl klienta HKK 3. Cíl klienta kognice 4. Cíl klienta zaměstnání/socio 5. Cíl klienta fyzio Plán Ad1. Ad2. Ad3. Ad4. Ad5. Poznámky: Datum: Podpis:

17 Dohoda o poskytování služeb vzdělávacího a poradenského centra ERGO Aktiv, o. p. s. 1. Uživatel služby:, narozený/á, trvale bydlištěm dále uživatel a 2. Poskytovatel služby: ERGO Aktiv, o. p. s., Milešovská 1312/6, Praha 3 IČO: zastoupený: Tomášem Königem dále poskytovatel uzavírají tuto dohodu o poskytování služeb (dále jen Dohodu). I. Rozsah poskytování služeb 1. Uživatel má právo na poskytnutí vzdělávacích služeb v rámci projektu Nadějné vyhlídky, který vychází z níže uvedených tematických celků: o Jak se vyrovnat s následky hemiparézy a hemiplegie při výkonu zaměstnání o Jak zvládat nároky běžného pracovního dne aneb aby tělo i duše vydrželo 4 8 hodin v práci o Jak trénovat jemnou motoriku ve vztahu k uplatnění v zaměstnání o Rozvoj vlastní soběstačnosti a dovedností, které se uplatňují v rámci mnoha povolání o Jak a proč efektivně trénovat své rozumové dovednosti o Jaké kompenzační pomůcky mohu využít a jak je možné upravit pracovní prostředí o Kancelářské dovednosti, využitelné nejen v kanceláři 2. Úspěšný absolvent obdrží na závěr certifikát dokumentující dosažené úspěchy během výukového programu. Certifikát může být využit například v rámci osobního portfolia při žádosti o zaměstnání. Podmínky pro získání certifikátu jsou vymezeny v Příloze 1. II. Místo a čas poskytování služeb 1. Služby sjednané v čl. I. Dohody se poskytují v místě poradenského a vzdělávacího centra na adrese: Milešovská 1312/6, Praha 3, Služby sjednané v čl. I. Dohody se poskytují v pracovních dnech v provozních hodinách vzdělávacího a poradenského centra, tj. každý pracovní den od 8:30 do 14 hodin po dobu platnosti Dohody. Poskytovatel si vyhrazuje právo v závažném případě program dočasně přerušit.

18 III. Povinnosti uživatele 1. Uživatel se zavazuje dodržovat a plnit tyto povinnosti, aby mu poskytovatel mohl poskytovat své služby: o účastnit se v zásadě pravidelně a v plném rozsahu všech aktivit výše uvedeného výukového programu o informovat včas o své případné nepřítomnosti v programu a sdělit její důvod pracovníkům centra na tel.: , anebo em: poradna@ergoaktiv.cz o upozornit předem poskytovatele služeb na zhoršené zdravotní obtíže, které by mohly ovlivnit průběh poskytovaných služeb o jednat s pracovníky centra a ostatními uživateli služeb v denním programu podle pravidel slušného chování a dle pravidel a podmínek určených poskytovatelem (viz příloha 1) o dodržovat zásady bezpečnosti a ochrany zdraví po celou dobu užívání služby 2. Uživatel se zavazuje, že nebude v průběhu konání podpůrných, vzdělávací a dalších aktivit v rámci projektu Nadějné vyhlídky požívat žádných alkoholických ani jiných návykových látek ani nebude pod vlivem těchto látek. Vliv alkoholických a dalších omamných látek může výrazným způsobem narušit průběh aktivit a ohrozit zdraví uživatelů. Při porušení tohoto Dodatku může být uživatel z projektu vyloučen. IV. Povinnosti poskytovatele 1. Poskytovatel služeb se zavazuje poskytovat služby v rozsahu uvedeném v ustanovení čl. I a dále: o respektovat individuální potřeby uživatelů při poskytování služeb o zajišťovat služby odborně vzdělaným personálem o zaručit v rámci poskytování služeb rovný přístup ke všem uživatelům a bez omezování osobní svobody o jednat s uživatelem podle pravidel slušného chování o zajistit ochranu osobních dat v souladu s obecně závaznými normami o včas informovat o všech změnách souvisejících s poskytováním služby V. Výše úhrady za poskytnuté služby 1. Výše uvedené vzdělávací služby jsou poskytovány uživateli zdarma.

19 VI. Výpovědní důvody a výpovědní lhůty 1. Uživatel může Dohodu vypovědět pouze písemně, a to kdykoliv bez udání důvodu. 2. Poskytovatel může Dohodu vypovědět pouze písemně z těchto důvodů: 1) jestliže uživatel poruší hrubě či opakovaně po opětovném napomenutí své povinnosti vyplývající z Dohody 2) jestliže se uživatel svým nevhodným chováním narušuje průběh výuky nebo se do výuky zpravidla nezapojuje, nereaguje na požadavky a výzvu lektora 3) pokud zdravotní stav uživatele neumožňuje využívat poskytované služby 4) v případě zániku organizace či jiných provozních změn v organizaci, v důsledku kterých nebude možné poskytovat dále uživateli služby dle této Dohody VII. Doba platnosti Dohody 1. Doba platnosti a účinnosti Dohody se sjednává na dobu určitou od do. VIII. Ostatní ujednání 1. Uživatel služby si je vědom svého zdravotního stavu a předpokládané přiměřené míry zátěže, která je spojená s využíváním služeb poskytovatele. 2. Poskytovatel služeb nenese v průběhu využívání služby za uživatele odpovědnost. 3. Uživatel souhlasí s vytvářením, archivací a použitím osobní foto/video dokumentace. Tato dokumentace může být použita pouze pro nekomerční účely spojené s propagací a vyhodnocením kurzů. 4. Uživatel souhlasí se sběrem a shromažďováním osobních citlivých údajů nutných pro práci odborného personálu a pro účely realizovaného projektu v rámci OPPA. 5. Dohoda je vyhotovena ve dvou exemplářích s platností originálu. Každá smluvní strana obdrží jedno vyhotovení. 6. Dohoda může být měněna nebo zrušena pouze písemně. 7. Smluvní strany prohlašují, že Dohoda vyjadřuje jejich pravou a svobodnou vůli a že Dohodu neuzavřely v tísni za nápadně nevýhodných podmínek. 8. Smluvní strany prohlašují, že Dohodu přečetly, jejímu obsahu rozumí a s jejím obsahem úplně a bezvýhradně souhlasí, což stvrzují svými vlastnoručními podpisy. V Praze dne Uživatel Poskytovatel

20 Příloha č. 1 Porušení zákona nebo opakované porušování níže uvedených pravidel, nebo pravidel slušného chování, může vést k vyloučení z programu. Hrubé porušení pravidel povede k trvalému vyloučení, méně závažné porušení pravidel povede k vyloučení dočasnému. V obou případech je samozřejmostí nepřidělení certifikátu o úspěšném absolvování výukového programu. V případě opakovaných přestupků, které nepoškozují či neurážejí okolí (například nadměrné absence, závažné pozdní příchody atd.), bude situace řešena pouze neudělením zmiňovaného certifikátu. Pravidla pro účast na programu vzdělávacího a poradenského centra ERGO Aktiv o.p.s. Pravidelně a v plném rozsahu se účastnit výukového programu v rámci denního centra (pro úspěšné absolvování je nutná minimálně 75% účast, s výjimkou prokazatelných zdravotních komplikací). Od účastníků i terapeutů/lektorů je očekávána dochvilnost. Případné omluvy pro neúčast nahlásit předem (osobně, nebo na tel.: , anebo em: poradna@ergoaktiv.cz) Potřebu přestávky, zdravotní obtíže či jiné potřeby a přání je třeba bez obav sdělit někomu s terapeutů/lektorů. V prostorách denního centra je zakázáno kouřit. Kouřit je možno o přestávkách mimo budovu. Pro hladký průběh programu a bezpečnost prosí terapeuti/lektoři o oznámení, pokud chce někdo z účastníků prostory centra opustit. Každý má povinnost udržovat sebe i své okolí v rámci svých možností v čistotě a pořádku (např.: umývání nádobí po použití nebo zametení drobečků po svačině). Očekáváme vzájemný respekt a toleranci k ostatním. Každý má právo se mýlit a může svou chybu napravit. Po celou dobu užívání služby žádáme o dodržování zásad bezpečnosti a ochrany zdraví. Uživatel

SMLOUVA. Smlouva o poskytování služeb sociální péče

SMLOUVA. Smlouva o poskytování služeb sociální péče Evidenční číslo: datum: SMLOUVA Uvedeného dne, měsíce a roku uzavřely uvedené strany tuto smlouvu: Jméno a příjmení: bytem: narozen: (dále jen uživatel ) na straně jedné a Ruprechtický farní spolek Sídlem:

Více

Denní stacionář pro osoby s tělesným a mentálním postižením

Denní stacionář pro osoby s tělesným a mentálním postižením Denní stacionář pro osoby s tělesným a mentálním postižením Popis realizace služby ARPIDA, centrum pro rehabilitaci osob se zdravotním postižením, z.ú. (dále jen centrum ARPIDA) je nestátní nezisková organizace

Více

Popis realizace sociální služby

Popis realizace sociální služby Příloha č. 3 Popis realizace sociální služby I. Přesný název služby Sociálně aktivizační služby pro osoby se zdravotním postižením a seniory - 66, zákon č. 108/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů II.

Více

Poskytovatel: Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, o.s. Poradna pro uživatele sociálních služeb Děčín

Poskytovatel: Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, o.s. Poradna pro uživatele sociálních služeb Děčín Poskytovatel: Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, o.s. Poradna pro uživatele sociálních služeb Děčín Druh sociální služby (dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách): Odborné sociální

Více

SMLOUVA O POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY č.../2013

SMLOUVA O POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY č.../2013 SMLOUVA O POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY č.../2013 Poskytovatelem sociální služby: Adresa: Sídlo: DOMOV PRO SENIORY JAVORNÍK, p. o., Školní 104, 790 70 J a v o r n í k J A V O R N Í K IČO: 75004101 Zapsán:

Více

Denní stacionář. Veřejné informace o službě

Denní stacionář. Veřejné informace o službě Denní stacionář Veřejné informace o službě Právní forma: fyzická osoba IČO: 48162485 Statutární zástupce: Mgr. Věra Kosinová Adresa sídla poskytovatele: Mgr. Věra Kosinová, Prodloužená 226, Pardubice -

Více

27/2016 Sb. VYHLÁŠKA ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ ČÁST DRUHÁ

27/2016 Sb. VYHLÁŠKA ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ ČÁST DRUHÁ Systém ASPI - stav k 24.4.2016 do částky 48/2016 Sb. a 9/2016 Sb.m.s. - RA852 27/2016 Sb. - vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami - poslední stav textu 27/2016 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 21. ledna

Více

1. Základní informace organizace

1. Základní informace organizace Luxor Poděbrady, poskytovatel sociálních služeb KOMUNITNÍ CENTRUM Tyršova 678/21, Poděbrady III, 290 01 Poděbrady Směrnice č.2/2014 Veřejný závazek - Komunitní centrum Sociální rehabilitace 1. Základní

Více

Příloha č. 1 - Popis realizace sociální služby

Příloha č. 1 - Popis realizace sociální služby Příloha č. 1 - Popis realizace sociální služby 40 Pečovatelská služba Poskytovatel: Nová Belaria, o.s. Žimrovická 663 747 41 Hradec nad Moravicí Kontakt: Statutární zástupci: Dagmar Bielská předseda sdružení

Více

Příspěvky poskytované zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění.

Příspěvky poskytované zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění. 6 Právní postavení a ochrana osob se zdravotním postižením Příspěvky poskytované zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění.

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2016 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 10 Rozeslána dne 28. ledna 2016 Cena Kč 210, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2016 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 10 Rozeslána dne 28. ledna 2016 Cena Kč 210, O B S A H : Ročník 2016 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 10 Rozeslána dne 28. ledna 2016 Cena Kč 210, O B S A H : 27. Vyhláška o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Strana 234

Více

11. Působení stážistů a dobrovolníků

11. Působení stážistů a dobrovolníků 11. Působení stážistů a dobrovolníků Označení dokumentu Vlastník: Mgr. Pavel Říčan Datum: 30. 10. 2011 Připomínkoval: Management Datum: 20. 12. 2012 Vydal: Mgr. Anna Šimonová Datum: 01. 01. 2013 Podpis:

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 27/2016 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 27/2016 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 27/2016 Sb. Vyhláška o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Ze dne 21.01.2016 Částka 10/2016 Účinnost od 01.09.2016 (za 184 dní) http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2016-27

Více

1) Vstup uživatele do služby:

1) Vstup uživatele do služby: NÁZEV ŽADATELE: Diecézní charita Brno, IČO: 44990260 DRUH POSKYTOVANÉ SLUŽBY: 70 sociální rehabilitace NÁZEV A MÍSTO ZAŘÍZENÍ POSKYTOVANÉ SOCIÁLNÍ SLUŽBY: 70 JI 525 Adapta Jihlava FORMULÁŘ A: Popis realizace

Více

Popis realizace sociální služby Keramická dílna Eliáš. Poslání. Hlavními cíli naší dílny jsou

Popis realizace sociální služby Keramická dílna Eliáš. Poslání. Hlavními cíli naší dílny jsou Popis realizace sociální služby Keramická dílna Eliáš Poslání Posláním Keramické dílny Eliáš je umožňovat lidem s postižením začlenění do společnosti s ohledem na jejich zvláštní situaci. Posláním je pomoci

Více

VI. Finanční gramotnost šablony klíčových aktivit

VI. Finanční gramotnost šablony klíčových aktivit VI. Finanční gramotnost šablony klíčových aktivit Číslo klíčové aktivity VI/2 Název klíčové aktivity Vazba na podporovanou aktivitu z PD OP VK Cíle realizace klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Realizace vzdělávacích aktivit v Prioritní ose 1 Počáteční vzdělávání V návaznosti na vyhlášení výzev k předkládání individuálních projektů a předložení

Více

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY. Noclehárna, číslo služby 48 4862422

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY. Noclehárna, číslo služby 48 4862422 POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY Název poskytovatele Druh služby Identifikátor Forma služby Název zařízení a místo poskytování Armáda spásy v České republice z.s. Noclehárna, číslo služby 48

Více

CHRÁNĚNÉ BYDLENÍ MAJÁK

CHRÁNĚNÉ BYDLENÍ MAJÁK Ekipa NÁZEV POSKYTOVATELE: DRUH POSKYTOVANÉ SLUŢBY: CHRÁNĚNÉ BYDLENÍ NÁZEV: CHRÁNĚNÉ BYDLENÍ MAJÁK PRACOVIŠTĚ: Kylešovská 829/35, Opava 746 01 17. listopadu 932/27, Opava Kylešovice, 747 06 POPIS REALIZACE

Více

POPIS REALIZACE POSKYTOVANÉ SLUŽBY

POPIS REALIZACE POSKYTOVANÉ SLUŽBY POPIS REALIZACE POSKYTOVANÉ SLUŽBY Název zřizovatele: Název zařízení: Ruprechtický farní spolek Denní stacionář U Antonína Místo poskytovaní služby: Markova 1186, Liberec 14, 460 14 Forma služby: Kapacita

Více

Věková struktura cílové skupiny od jednoho roku věku s podmínkou splnění cílové skupiny

Věková struktura cílové skupiny od jednoho roku věku s podmínkou splnění cílové skupiny FARNÍ CHARITA Kamenice nad Lipou Informace pro zájemce pečovatelské služby Husovo nám. 94, PSČ 394 70 IČO: 49026852 Č. účtu u ČSOB:170318142/0300 E-mail: charita.kamenice@atlas.cz, www.kamenice.charita.cz

Více

Pravidla poskytování pečovatelské služby (PS) (pro zájemce a uživatele PS)

Pravidla poskytování pečovatelské služby (PS) (pro zájemce a uživatele PS) Město Šenov Radniční náměstí 300, 739 34 Šenov pečovatelská služba I. Kontakty: Pravidla poskytování pečovatelské služby (PS) (pro zájemce a uživatele PS) MěÚ Šenov, správní odbor, Radniční náměstí 300,

Více

SKP Jihlava. Poslání a cíl naší práce

SKP Jihlava. Poslání a cíl naší práce Poslání a cíl naší práce Posláním našeho azylového domu je poskytnutí celkového hmotného zaopatření a sociálně psychologická pomoc lidem, kteří se vlivem různých životních situací ocitli na pokraji lidské

Více

Domov s odbornou ošetřovatelskou péčí a pomocí ve stáří s.r.o., Trnávka 55. Domácí řád

Domov s odbornou ošetřovatelskou péčí a pomocí ve stáří s.r.o., Trnávka 55. Domácí řád Domov s odbornou ošetřovatelskou péčí a pomocí ve stáří s.r.o., Trnávka 55 Domácí řád I. Úvodní ustanovení II. 1. Domácí řád, Domova s odbornou ošetřovatelskou péčí a pomocí ve stáří, Trnávka 55, obsahuje

Více

JEDNÁNÍ SE ZÁJEMCEM O SOCIÁLNÍ SLUŽBU

JEDNÁNÍ SE ZÁJEMCEM O SOCIÁLNÍ SLUŽBU DOMOV PRO SENIORY V BLATNÉ, TŘ. T. G. MASARYKA 272, 388 01 BLATNÁ STANDARD KVALITY SOCIÁLNÍ SLUŽBY 3 JEDNÁNÍ SE ZÁJEMCEM O SOCIÁLNÍ SLUŽBU 3. INFORMOVÁNÍ ZÁJEMCE O SLUŽBĚ 3.1. ROZSAH INFORMACÍ, KTERÉ POSKYTUJEME

Více

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Sociální rehabilitace Třinec

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Sociální rehabilitace Třinec POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Sociální rehabilitace Třinec 1. Poslání Sociální rehabilitace Třinec poskytuje služby sociální rehabilitace lidem bez zaměstnání. Posláním organizace je pomáhat

Více

Sociální rehabilitace Veřejný závazek

Sociální rehabilitace Veřejný závazek Sociální rehabilitace Veřejný závazek Poskytovatel sociální služby: Život bez bariér, z.ú.. IČO: 26652561 DIČ: CZ 26652561 č.ú.: 78-8511550297/0100 u KB Nová Paka IBAN: CZ6001000000788511550297 SWIFT:

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. Č. j.: Spisový a skartační znak: Základní škola ZaHRAda, Hornická 900, 666 03 Tišnov, místo vzdělávání Riegrova 312, 666 01 Tišnov.

ŠKOLNÍ ŘÁD. Č. j.: Spisový a skartační znak: Základní škola ZaHRAda, Hornická 900, 666 03 Tišnov, místo vzdělávání Riegrova 312, 666 01 Tišnov. Č. j.: Spisový a skartační znak: Základní škola ZaHRAda, Hornická 900, 666 03 Tišnov, místo vzdělávání Riegrova 312, 666 01 Tišnov ŠKOLNÍ ŘÁD Datum Podpis Vydává Schválila Milan Růžička, ředitel školy

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 473/2012 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 473/2012 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 473/2012 Sb. Vyhláška o provedení některých ustanovení zákona o sociálně-právní ochraně dětí Ze dne 17.12.2012 Částka 177/2012 Účinnost od 01.01.2013 http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-473

Více

Co je to FYZIOTERAPIE

Co je to FYZIOTERAPIE Co je to FYZIOTERAPIE 1 Tato brožura vznikla jako součást bakalářské práce na téma Fyzioterapie očima laické veřejnosti. Je určena pro širokou veřejnost, která se chce dozvědět bližší informace o odbornících,

Více

Základní škola a základní umělecká škola

Základní škola a základní umělecká škola Základní škola a základní umělecká škola Bezdrevská ul. č. 3 České Budějovice PSČ 370 11 ŠKOLNÍ ŘÁD část pro ZUŠ Smyslem školního řádu je vytvoření příznivých podmínek pro vyučování a pro plné využití

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Mgr. Jitka Hůsková, Mgr. Petra Kašná OŠETŘOVATELSTVÍ OŠETŘOVATELSKÉ POSTUPY PRO ZDRAVOTNICKÉ ASISTENTY Pracovní sešit II/2. díl Recenze: Mgr. Taťána

Více

Správa zdravotních a sociálních služeb Cheb příspěvková organizace Pastýřská 4, Cheb 350 02. Domácí řád. Úvodní ustanovení

Správa zdravotních a sociálních služeb Cheb příspěvková organizace Pastýřská 4, Cheb 350 02. Domácí řád. Úvodní ustanovení Správa zdravotních a sociálních služeb Cheb příspěvková organizace Pastýřská 4, Cheb 350 02 Zařízení poskytující sociální služby Domov pro osoby se zdravotním postižením, týdenní a denní stacionář Mája

Více

STANDARD 3. JEDNÁNÍ SE ZÁJEMCEM (ŽADATELEM) O SOCIÁLNÍ SLUŽBU

STANDARD 3. JEDNÁNÍ SE ZÁJEMCEM (ŽADATELEM) O SOCIÁLNÍ SLUŽBU STANDARD 3. JEDNÁNÍ SE ZÁJEMCEM (ŽADATELEM) O SOCIÁLNÍ SLUŽBU CÍL STANDARDU 1) Tento standard vychází ze zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách (dále jen Zákon ) a z vyhlášky č. 505/2006 Sb., kterou

Více

Popis realizace poskytování sociální služby

Popis realizace poskytování sociální služby Popis realizace poskytování sociální služby Veřejný závazek Charity Odry ohledně odborného sociálního poradenství dle zákona o sociálních službách č. 108/2006 Sb. par. 37 odst. 1 4. 1. Cíle, poslání a

Více

Principy soužití menšiny s většinovou společností

Principy soužití menšiny s většinovou společností Šance pro Šluknovský výběžek Klíčová aktivita č. 3 Vzdělávací modul MK-02 Principy soužití menšiny s většinovou společností Autor: Mgr. Petra Lušňáková Šluknov 2013 Projekt Šance pro Šluknovský výběžek

Více

Vnitřní pravidla stanovená poskytovatelem pro poskytování služby denní stacionáře

Vnitřní pravidla stanovená poskytovatelem pro poskytování služby denní stacionáře Sociální služby města Nový Bor, příspěvková organizace B.Egermanna 950, 473 01 Nový Bor Vnitřní pravidla stanovená poskytovatelem pro poskytování služby denní stacionáře Služba: Denní stacionáře Aktualizace:

Více

Informace o naší organizaci

Informace o naší organizaci Informace o naší organizaci Dne 15. 5. 2003 byla podle 35a odst. 1, 84 odst. 2 písm. e) zák. č. 128/2000 Sb., o obcích, v souladu s 24 a násl. zák. č. 250/2000 Sb. o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů

Více

Výpočet dotace na jednotlivé druhy sociálních služeb

Výpočet dotace na jednotlivé druhy sociálních služeb Výpočet dotace na jednotlivé druhy sociálních služeb (dotace ze státního rozpočtu na rok 2015) Popis způsobu výpočtu optimální výše finanční podpory - Liberecký kraj Kraj bude při výpočtu dotace postupovat

Více

Školní řád ZŠ a MŠ Chalabalova 2 pro školní rok 2014-2015

Školní řád ZŠ a MŠ Chalabalova 2 pro školní rok 2014-2015 Školní řád ZŠ a MŠ Chalabalova 2 pro školní rok 2014-2015 Obecná ustanovení Na základě ustanovení 30, odst. 1) zákona č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání

Více

Smlouvu o uskutečnění programu celoživotního vzdělávání (dále jen jako Smlouva ) I. Předmět Smlouvy

Smlouvu o uskutečnění programu celoživotního vzdělávání (dále jen jako Smlouva ) I. Předmět Smlouvy Smlouva o uskutečnění programu celoživotního vzdělávání doplňující a rozšiřující studium Univerzita Karlova v Praze, Pedagogická fakulta se sídlem M. D. Rettigové 4, 116 39 Praha 1 zastoupená děkankou

Více

DOTEK z.s. Se sídlem Štefánikova 36, Český Těšín, 737 01 Zastoupený paní Bc. Nives Bosákovou, ředitelkou pověřenou k podpisu Dohody

DOTEK z.s. Se sídlem Štefánikova 36, Český Těšín, 737 01 Zastoupený paní Bc. Nives Bosákovou, ředitelkou pověřenou k podpisu Dohody Dohoda o výkonu pěstounské péče uzavřená podle ustanovení 47b zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí a podle zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník Osoba v evidenci:. (dále jen pěstoun

Více

Níže uvedeného dne, měsíce a roku u z a v ř e l i. bydliště: v textu této smlouvy dále jen Osoba zastoupený(á) :

Níže uvedeného dne, měsíce a roku u z a v ř e l i. bydliště: v textu této smlouvy dále jen Osoba zastoupený(á) : Příloha č. 9. standardu č. 4. Smlouva o poskytnutí služby sociální péče v Domově Březnici, poskytovatel sociálních služeb se sídlem Sadová 618, 262 72 Březnice, IČ 61903302 Níže uvedeného dne, měsíce a

Více

Základní škola a Mateřská škola Blansko, Salmova 17 IČO: 49464213. Vnitřní směrnice B1

Základní škola a Mateřská škola Blansko, Salmova 17 IČO: 49464213. Vnitřní směrnice B1 Základní škola a Mateřská škola Blansko, Salmova 17 IČO: 49464213 Vnitřní směrnice B1 ŠKOLNÍ ŘÁD ZÁKLADNÍ ŠKOLY Obsah: B1 ŠKOLNÍ ŘÁD I. Úvod II. Provoz a vnitřní režim školy III. Prevence sociálně patologických

Více

S B Í R K A O B S A H :

S B Í R K A O B S A H : S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ GENERÁLNÍHO ŘEDITELE HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČESKÉ REPUBLIKY A NÁMĚSTKA MINISTRA VNITRA Ročník: 2003 V Praze dne 11. prosince 2003 Částka: 53 O B S A H : Část I.

Více

VÝBĚR DOČASNÝCH ZAMĚSTNANCŮ PRO GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ PRO LIDSKÉ ZDROJE A BEZPEČNOST

VÝBĚR DOČASNÝCH ZAMĚSTNANCŮ PRO GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ PRO LIDSKÉ ZDROJE A BEZPEČNOST COM/TA/HR/13/AD9 VÝBĚR DOČASNÝCH ZAMĚSTNANCŮ PRO GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ PRO LIDSKÉ ZDROJE A BEZPEČNOST Komise pořádá výběrové řízení na pozici poradce v Generálním ředitelství pro lidské zdroje a bezpečnost.

Více

DOMÁCÍ ŘÁD STŘEDISKA DAR. Střediska pomoci dětem a rodičům. Adresa: Alžírská 647 / 1, Praha 6 Červený vrch, tel. 235 362 726, 724 985 405

DOMÁCÍ ŘÁD STŘEDISKA DAR. Střediska pomoci dětem a rodičům. Adresa: Alžírská 647 / 1, Praha 6 Červený vrch, tel. 235 362 726, 724 985 405 DOMÁCÍ ŘÁD STŘEDISKA DAR Střediska pomoci dětem a rodičům Adresa: Alžírská 647 / 1, Praha 6 Červený vrch, tel. 235 362 726, 724 985 405 Provozovatel: Dětské centrum Paprsek Hl. m. Prahy IČO: 70875413 Šestajovická

Více

č. A/0../10 Smlouva o poskytnutí sociální služby v Azylovém domě Samaritán

č. A/0../10 Smlouva o poskytnutí sociální služby v Azylovém domě Samaritán č. A/0../10 Smlouva o poskytnutí sociální služby v Azylovém domě Samaritán Níţe uvedeného měsíce, dne a roku uzavřeli 1) Pan/paní: Datum narození: Rodné číslo: Trvalý pobyt: Číslo OP: v textu této smlouvy

Více

Provozní řád ambulantního oddělení SVP DVOJKA - verze 2015

Provozní řád ambulantního oddělení SVP DVOJKA - verze 2015 Provozní řád ambulantního oddělení SVP DVOJKA - verze 2015 Personální zajištění Provoz ambulantního oddělení zajišťují: PhDr. Jan Smolka vedoucí SVP, speciální pedagog Mgr. Kateřina Pěkná speciální pedagog

Více

Základní škola a Mateřská škola, Podhorní Újezd a Vojice, okres Jičín ŠKOLNÍ ŘÁD MŠ

Základní škola a Mateřská škola, Podhorní Újezd a Vojice, okres Jičín ŠKOLNÍ ŘÁD MŠ Základní škola a Mateřská škola, Podhorní Újezd a Vojice, okres Jičín ŠKOLNÍ ŘÁD MŠ Na základě ustanovení 30 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání

Více

Popis realizace poskytování sociálních služeb

Popis realizace poskytování sociálních služeb Popis realizace poskytování sociálních služeb Název poskytovatele Druh služby Identifikátor Forma služby Název zařízení a místo poskytování LORM Společnost pro hluchoslepé z.s. TLUMOČNICKÉ SLUŽBY PRO OSOBY

Více

Manažerské koučování/mentoring pro zaměstnance SZIF

Manažerské koučování/mentoring pro zaměstnance SZIF Výzva k podání nabídky a k prokázání splnění kvalifikace do zadávacího řízení na zadání veřejné zakázky malého rozsahu na služby s názvem: Manažerské koučování/mentoring pro zaměstnance SZIF Tato výzva

Více

MĚSTO BENEŠOV. Rada města Benešov. Vnitřní předpis č. 16/2016. Směrnice k zadávání veřejných zakázek malého rozsahu. Čl. 1. Předmět úpravy a působnost

MĚSTO BENEŠOV. Rada města Benešov. Vnitřní předpis č. 16/2016. Směrnice k zadávání veřejných zakázek malého rozsahu. Čl. 1. Předmět úpravy a působnost MĚSTO BENEŠOV Rada města Benešov Vnitřní předpis č. 16/2016 Směrnice k zadávání veřejných zakázek malého rozsahu I. Obecná ustanovení Čl. 1 Předmět úpravy a působnost 1) Tato směrnice upravuje závazná

Více

Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje Závodní 205, 360 06 Karlovy Vary

Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje Závodní 205, 360 06 Karlovy Vary Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje Závodní 205, 360 06 Karlovy Vary Č.j.: HSKV-1268-1/2011-EKO Karlovy Vary dne 4. 5. 2011 Počet listů: Počet příloh: Výzva k podání nabídky na veřejnou zakázku

Více

Popis realizace- 41 Tísňová péče ŽIVOT 90.doc

Popis realizace- 41 Tísňová péče ŽIVOT 90.doc POSKYTOVATEL: ŽIVOT 90, spolek Karolíny Světlé 18/286 110 00 Praha 1 IČ 00571709 DIČ CZ 00571709 tel.: 222 333 555, fax.: 222 333 999 e-mail: sekretariat@zivot90.cz www: http://www.zivot90.cz DRUH SOCIÁLNÍ

Více

Podpora studentů a uchazečů o studium se specifickými studijními potřebami na Mendelově univerzitě v Brně

Podpora studentů a uchazečů o studium se specifickými studijními potřebami na Mendelově univerzitě v Brně Podpora studentů a uchazečů o studium se specifickými studijními potřebami na Mendelově univerzitě v Brně Příručka pro pedagogické pracovníky, poradce a další zaměstnance MEN- DELU shrnující základní doporučení

Více

1. Veřejný závazek (poslání, cíle, cílová skupina osob, zásady)

1. Veřejný závazek (poslání, cíle, cílová skupina osob, zásady) Unie neslyšících Brno, z.s. zakládající člen a sídlo Českomoravské jednoty neslyšících Palackého tř. 114, 612 00 Brno, tel.: 541 245 321, mob.: 725 605 216, IČO: 65761201, DIČ: CZ65761201 www.unieneslysicichbrno.ch

Více

Pracovní návrh. VYHLÁŠKA Ministerstva práce a sociálních věcí. ze dne.2013. o hygienických požadavcích na prostory a provoz dětské skupiny do 12 dětí

Pracovní návrh. VYHLÁŠKA Ministerstva práce a sociálních věcí. ze dne.2013. o hygienických požadavcích na prostory a provoz dětské skupiny do 12 dětí Pracovní návrh VYHLÁŠKA Ministerstva práce a sociálních věcí ze dne.2013 o hygienických požadavcích na prostory a provoz dětské skupiny do 12 dětí Ministerstvo práce a sociálních věcí stanoví podle 26

Více

MATERIÁL. pro zasedání Zastupitelstva města Hranic, dne 12. 11. 2015. Odbor správy majetku. Smlouva o vzniku společnosti - Cyklobus Bečva

MATERIÁL. pro zasedání Zastupitelstva města Hranic, dne 12. 11. 2015. Odbor správy majetku. Smlouva o vzniku společnosti - Cyklobus Bečva MĚSTO HRANICE MATERIÁL pro zasedání Zastupitelstva města Hranic, dne 12. 11. 2015 Bod programu: 13 Předkládá: Okruh zpracovatelů: Zpracoval: Rada města Odbor správy majetku Ing. Radomír Bradáč Pavel Slovák

Více

Zadávací dokumentace

Zadávací dokumentace Zadávací dokumentace veřejné zakázky Výběr dodavatele vzdělávacích služeb v rámci projektu Vzdělávání managementu Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, příspěvkové organizace v metodách moderního řízení

Více

PRAVIDLA. pro poskytování služby Aktivizační a rozvojové programy - Aktivní sociální učení PRAVIDLA PRO UŽIVATELE

PRAVIDLA. pro poskytování služby Aktivizační a rozvojové programy - Aktivní sociální učení PRAVIDLA PRO UŽIVATELE PRAVIDLA pro poskytování služby Aktivizační a rozvojové programy - Aktivní sociální učení PRAVIDLA PRO UŽIVATELE Čl. I Aktivizační a rozvojové programy - Aktivní sociální učení (dále jen ASU ) 1. Posláním

Více

PSYCHOTERAPEUTICKÉ ODDĚLENÍ HARTIG

PSYCHOTERAPEUTICKÉ ODDĚLENÍ HARTIG PSYCHOTERAPEUTICKÉ ODDĚLENÍ HARTIG ODDĚLENÍ PSYCHOTERAPIE A PSYCHOSOCIÁLNÍ REHABILITACE 9A V PSYCHIATRICKÉ LÉČEBNĚ HORNÍ BEŘKOVICE www.plhberkovice.cz. TERAPEUTICKÝ TÝM Psychiatrickou péči zajišťují: MUDr.

Více

Smlouva o poskytnutí služby sociální péče

Smlouva o poskytnutí služby sociální péče v Domově klidného stáří v Žinkovech, p.o. č. XXX / 2013 Níže uvedeného dne, měsíce a roku u z a v ř e l i 1) Pan (-í) %KLIENT narozený (-á) %DATNAR bydliště %TBYDULICE, %TBYDPSC %TBYDOBEC v textu této

Více

Smlouva o výkonu funkce koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi

Smlouva o výkonu funkce koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi Smlouva o výkonu funkce koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi I. Smluvní strany Objednatel: Město Planá se sídlem: náměstí Svobody 1, 348 15 Planá IČO: 00260096 DIČ: CZ00260096

Více

Smlouva o zajištění kurzů z oblasti psychiatrie

Smlouva o zajištění kurzů z oblasti psychiatrie Smlouva o zajištění kurzů z oblasti psychiatrie uzavřená ve smyslu ustanovení 591 a následujících zákona číslo 513/1991 Sb., obchodního zákoníku, v platném znění (dále jen obchodní zákoník ) mezi těmito

Více

Charita Zlín. Burešov 4886, 760 01 Zlín IČO: 44117434. telefon: 577 224 050 www.zlin.charita.cz, e-mail: info@zlin.charita.cz

Charita Zlín. Burešov 4886, 760 01 Zlín IČO: 44117434. telefon: 577 224 050 www.zlin.charita.cz, e-mail: info@zlin.charita.cz Příloha č.16b Charita Zlín Burešov 4886, 760 01 Zlín IČO: 44117434 telefon: 577 224 050 www.zlin.charita.cz, e-mail: info@zlin.charita.cz Posláním Charity Zlín je praktická a konkrétní pomoc lidem v tělesné,

Více

Základní škola T.G.Masaryka Krmelín, příspěvková organizace. Školní řád pro školní rok 2015/2016

Základní škola T.G.Masaryka Krmelín, příspěvková organizace. Školní řád pro školní rok 2015/2016 Základní škola T.G.Masaryka Krmelín, příspěvková organizace Školní řád pro školní rok 2015/2016 Zpracoval Mgr. Dušan Ignačík 6/2015 Obecná ustanovení Školní řád je vydán na základě ustanovení 30, odst.1)

Více

rové poradenství Text k modulu Kariérov Autor: PhDr. Zdena Michalová,, Ph.D

rové poradenství Text k modulu Kariérov Autor: PhDr. Zdena Michalová,, Ph.D Kariérov rové poradenství Text k modulu Kariérov rové poradenství Autor: PhDr. Zdena Michalová,, Ph.D CO JE TO KARIÉROV ROVÉ PORADENSTVÍ? Kariérové poradenství (dále KP) je systém velmi různorodě zaměřených

Více

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Č.j.: MZS/0316/2015 Vypracovala: Schválil: Masarykova základní škola Plzeň, Jiráskovo náměstí 10, příspěvková organizace VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Dokument nabývá platnosti ode dne: 1. 1. 2016 Spisový/skartační

Více

Základní škola, Skuteč, Smetanova 304, okres Chrudim zs.smetanovask@tiscali.cz, www.zs-smetanova.cz, IČO 75016028 Smetanova 304, 539 73 Skuteč

Základní škola, Skuteč, Smetanova 304, okres Chrudim zs.smetanovask@tiscali.cz, www.zs-smetanova.cz, IČO 75016028 Smetanova 304, 539 73 Skuteč Základní škola, Skuteč, Smetanova 304, okres Chrudim zs.smetanovask@tiscali.cz, www.zs-smetanova.cz, IČO 75016028 Smetanova 304, 539 73 Skuteč Vnitřní organizační předpis č. 3 ze dne 31. 8. 2012, č.j.

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Církevní husitská základní umělecká škola Harmonie, o.p.s. se sídlem Bílá 1, 160 00 Praha 6 - Dejvice ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 2. ŠKOLNÍ ŘÁD ZUŠ Č.j.: 8/2012 Vypracoval: Schválil: Pedagogická rada projednala

Více

STANDARD KVALITY SPOD č. 2

STANDARD KVALITY SPOD č. 2 MĚSTO JABLUNKOV, Městský úřad Jablunkov orgán sociálně-právní ochrany STANDARD KVALITY SPOD č. 2 2. Prostředí a podmínky 2a Výkon sociálně-právní ochrany je zajištěn v prostorách vhodných pro komunikaci

Více

STANOVY. Dělnická tělovýchovná jednota Hradec Králové

STANOVY. Dělnická tělovýchovná jednota Hradec Králové STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ Dělnická tělovýchovná jednota Hradec Králové Článek I Název a sídlo 1. Název Dělnická tělovýchovná jednota Hradec Králové (dále jen DTJ) 2. Sídlo DTJ je Hradec Králové, Labské

Více

I. Cíl a poslání sanatoria

I. Cíl a poslání sanatoria OBSAH I. Cíl a poslání sanatoria 3 II. Přijetí do zařízení.. 3 III. Základní ubytovací a stravovací služby 4 1. Ubytování. 4 2. Úklid a údržba.. 5 3. Praní, ošacení a žehlení.. 6 4. Stravování. 7 IV. Základní

Více

Rybka, o.p.s. Azylový dům Rybka Husinec Komenského 73, 384 21 Husinec, tel. 388 331 274, email: az.rybka@iol.cz

Rybka, o.p.s. Azylový dům Rybka Husinec Komenského 73, 384 21 Husinec, tel. 388 331 274, email: az.rybka@iol.cz Rybka, o.p.s. Azylový dům Rybka Husinec Komenského 73, 384 21 Husinec, tel. 388 331 274, email: az.rybka@iol.cz Smlouva o poskytování sociální služby v Azylovém domě Rybka v Husinci smlouva č. Rybka, o.

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ VÝLETY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ VÝLETY ZÁKLADNÍ ŠKOLA BŘECLAV, SLOVÁCKÁ 40 ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ VÝLETY (platný od 12.4.2016) Projednáno na provozní poradě v dubnu 2016 Mgr. Iva Jobánková ředitelka školy 1 Obecná ustanovení Na základě ustanovení

Více

veřejná zakázka na stavební prace s názvem: Sdružená kanalizační přípojka - Město Lázně Bělohrad

veřejná zakázka na stavební prace s názvem: Sdružená kanalizační přípojka - Město Lázně Bělohrad Zadávací dokumentace pro veřejnou zakázku malého rozsahu na stavební prace mimo režim zák. č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění (dále jen zákon ) veřejná zakázka na stavební prace s

Více

Název společnosti: Jihočeské centrum pro zdravotně postižené a seniory o. p. s.

Název společnosti: Jihočeské centrum pro zdravotně postižené a seniory o. p. s. Výroční zpráva 2014 1 Jihočeské centrum pro zdravotně postižené a seniory o. p. s. Název společnosti: Jihočeské centrum pro zdravotně postižené a seniory o. p. s. Sídlo společnosti: SNP 559, 381 01 Prachatice

Více

Čl. 3 Poskytnutí finančních prostředků vyčleněných na rozvojový program Čl. 4 Předkládání žádostí, poskytování dotací, časové určení programu

Čl. 3 Poskytnutí finančních prostředků vyčleněných na rozvojový program Čl. 4 Předkládání žádostí, poskytování dotací, časové určení programu Vyhlášení rozvojového programu na podporu navýšení kapacit ve školských poradenských zařízeních v roce 2016 čj.: MSMT-10938/2016 ze dne 29. března 2016 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (dále

Více

Všeobecné podmínky firmy Libor Vajgl Rywa Software pro poskytování telekomunikačních služeb

Všeobecné podmínky firmy Libor Vajgl Rywa Software pro poskytování telekomunikačních služeb Všeobecné podmínky firmy Libor Vajgl Rywa Software pro poskytování telekomunikačních služeb vydané v souladu s ust. 273 odst. 1 zák. č. 513/1991 Sb., obchodního zákoníku v platném znění a ust. 63 odst.

Více

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne...2006 o zdravotnické dokumentaci. Rozsah údajů zaznamenávaných do zdravotnické dokumentace

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne...2006 o zdravotnické dokumentaci. Rozsah údajů zaznamenávaných do zdravotnické dokumentace Návrh VYHLÁŠKA ze dne...2006 o zdravotnické dokumentaci Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 117 odst. 5 zákona č..../2006 Sb., o zdravotní péči: Rozsah údajů zaznamenávaných do zdravotnické dokumentace

Více

Občanské sdružení LOGO Vsetínská 20 639 00 Brno

Občanské sdružení LOGO Vsetínská 20 639 00 Brno NÁZEV ŽADATELE: Občanské sdružení LOGO DRUH POSKYTOVANÉ SLUŽBY: raná péče NÁZEV A MÍSTO ZAŘÍZENÍ POSKYTOVANÉ SOCIÁLNÍ SLUŽBY: Raná péče OS LOGO Praha, Karlovo náměstí 15, 120 00 Praha 2 FORMULÁŘ A: Popis

Více

Všeobecné obchodní podmínky portálu iautodíly společnosti CZ-Eko s.r.o.

Všeobecné obchodní podmínky portálu iautodíly společnosti CZ-Eko s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky portálu iautodíly společnosti CZ-Eko s.r.o. I. Úvodní ustanovení 1.1 Tyto všeobecné obchodní podmínky (dále jen VOP ) tvoří nedílnou součást každé kupní smlouvy, jejímž předmětem

Více

Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická, České Budějovice, Dukelská 13. Školní řád. Vypracoval: vedení školy

Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická, České Budějovice, Dukelská 13. Školní řád. Vypracoval: vedení školy Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická, České Budějovice, Dukelská 13 Školní řád Vypracoval: vedení školy Projednáno Pedagogickou radou dne: 1. 9. 2005 Schváleno Školskou radou dne: 26. 9.

Více

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ. Strana

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ. Strana PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ Strana Vyhledávání textu - přidržte klávesu Ctrl, kurzor umístěte na příslušný řádek a klikněte levým tlačítkem myši. 1. Právní předpisy upravující přijímací řízení ke studiu ve střední

Více

Stanovy spolku Tělovýchovná jednota Hostivice, z.s.

Stanovy spolku Tělovýchovná jednota Hostivice, z.s. Stanovy spolku Tělovýchovná jednota Hostivice, z.s. 1. Základní ustanovení, název a sídlo spolku 1. TJ Sokol Hostivice ve smyslu zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, se s účinností zákona č. 89/2012

Více

Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání ve školním klubu

Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání ve školním klubu Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání ve školním klubu Název školy: Základní škola Postřelmov, okres Šumperk, příspěvková organizace Adresa: Postřelmov, Školní 290, PSČ 789 69 IČO: 70984441

Více

VÍCEÚČELOVÉHO SPORTOVNÍHO AREÁLU OBCE HŘEBEČ

VÍCEÚČELOVÉHO SPORTOVNÍHO AREÁLU OBCE HŘEBEČ PROVOZNÍ ŘÁD VÍCEÚČELOVÉHO SPORTOVNÍHO AREÁLU OBCE HŘEBEČ Provozovatel : Obec Hřebeč Vymezení plochy víceúčelového sportovního areálu: pozemková parcela č. 1106/1,1106/7 Každý návštěvník je povinen seznámit

Více

Střední průmyslová škola Brno, Purkyňova, příspěvková organizace Provozní řád školy

Střední průmyslová škola Brno, Purkyňova, příspěvková organizace Provozní řád školy Střední průmyslová škola Brno, Purkyňova, příspěvková organizace Provozní řád školy Číslo dokumentu: SPŠEIT 34 _ 2015 _ 1.01 Platnost od: 1. 9. 2015 Nahrazuje: SPŠEIT 34 _ 2012 _ 1.01 Počet listů: 12 Obsah

Více

Smluvní podmínky (KTv)

Smluvní podmínky (KTv) Smluvní podmínky (KTv) Čl. 1 - Předmět smlouvy 1.1. Dodavatel se zavazuje poskytovat Uživateli časově a datově neomezený přístup k síti Internet a jejím službám (dále jen Služby) prostřednictvím pevného

Více

S M L U V N Í P O D M Í N K Y Smluvní podmínky pro účast na akcích pořádaných společností Media Events Company s.r.o.

S M L U V N Í P O D M Í N K Y Smluvní podmínky pro účast na akcích pořádaných společností Media Events Company s.r.o. S M L U V N Í P O D M Í N K Y Smluvní podmínky pro účast na akcích pořádaných společností Media Events Company s.r.o. Tyto smluvní podmínky (dále jen Podmínky ) upravují práva a povinnosti společnosti

Více

Standardy kvality. Číslo registrace 8986384. Není těžké milovat člověka zdravého a krásného, avšak jen velká láska se dovede sklonit k postiženým.

Standardy kvality. Číslo registrace 8986384. Není těžké milovat člověka zdravého a krásného, avšak jen velká láska se dovede sklonit k postiženým. Číslo registrace 8986384 Motto: Není těžké milovat člověka zdravého a krásného, avšak jen velká láska se dovede sklonit k postiženým. Standardy kvality Standard č. 1 Cíle a způsoby poskytování sociálních

Více

Intervenční logika programu / teorie změny Vazba na tematický okruh: 1 - Trh práce

Intervenční logika programu / teorie změny Vazba na tematický okruh: 1 - Trh práce Intervenční logika programu / teorie změny Vazba na tematický okruh: 1 - Trh práce Tematický cíl: Podpora udržitelné zaměstnanosti, kvalitních pracovních míst a mobility pracovních sil Program: OP Zaměstnanost

Více

Domov Pod Lipami Smečno, poskytovatel sociálních služeb. Pravidla. pro poskytování sociální služby Denní stacionář pro seniory

Domov Pod Lipami Smečno, poskytovatel sociálních služeb. Pravidla. pro poskytování sociální služby Denní stacionář pro seniory Domov Pod Lipami Smečno, poskytovatel sociálních služeb Pravidla pro poskytování sociální služby Denní stacionář pro seniory 1 I. Základní ustanovení Domov Pod Lipami Smečno služba Denního stacionáře pro

Více

POKYNY K VYPLNĚNÍ žádosti o akreditaci rekvalifikačního programu směřujícího k čisté rekvalifikaci

POKYNY K VYPLNĚNÍ žádosti o akreditaci rekvalifikačního programu směřujícího k čisté rekvalifikaci Platnost k 15. 10. 2012 POKYNY K VYPLNĚNÍ žádosti o akreditaci rekvalifikačního programu směřujícího k čisté rekvalifikaci (druhá záložka tabulky hodinových dotací) Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Více

poslanců Petra Nečase, Aleny Páralové a Davida Kafky

poslanců Petra Nečase, Aleny Páralové a Davida Kafky P a r l a m e n t Č e s k é r e p u b l i k y POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2007 V. volební období 172 N á v r h poslanců Petra Nečase, Aleny Páralové a Davida Kafky na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995

Více

Profesionální zaměstnanec JLV Systémové nástroje pro rozvoj zaměstnanců včetně nastavení v praxi. sarka.smolkova@jlv.cz

Profesionální zaměstnanec JLV Systémové nástroje pro rozvoj zaměstnanců včetně nastavení v praxi. sarka.smolkova@jlv.cz VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDEK DO VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ ZADÁVACÍ PODMÍNKY Název zakázky Profesionální zaměstnanec JLV Systémové nástroje pro rozvoj zaměstnanců včetně nastavení v praxi. 1. Identifikační údaje zadavatele

Více

OBCHODNÍ PODMÍNKY ÚVODNÍ USTANOVENÍ

OBCHODNÍ PODMÍNKY ÚVODNÍ USTANOVENÍ OBCHODNÍ PODMÍNKY obchodní společnosti Ing. Petr Anděl se sídlem Jasmínová 2664, 106 00 Praha 10 identifikační číslo: 47624990, neplátce DPH Živnostenské oprávnění vydáno: Úřad městské části Praha 10,

Více

ZŠ a SŠ Credo, o. p. s. Školní minimální preventivní program

ZŠ a SŠ Credo, o. p. s. Školní minimální preventivní program ZŠ a SŠ Credo, o. p. s. Školní minimální preventivní program 2014/2015 Základní škola a Střední škola Credo, o.p.s. Ředitel školy: Mgr. Blanka Vacková Školní metodik prevence: Bc. Martina Malá Charakteristika

Více

Informace o zkoušce k získání profesního osvědčení učitele výuky a výcviku řízení motorových vozidel

Informace o zkoušce k získání profesního osvědčení učitele výuky a výcviku řízení motorových vozidel Informace o zkoušce k získání profesního osvědčení učitele výuky a výcviku řízení motorových vozidel 1. Náležitosti přihlášky ke zkoušce: údaje o žadateli: - příjmení, jméno, titul; - datum narození a

Více