3 Acetylen./Neexistuje lepší hořlavý plyn pro plamenové technologie. Acetylen. Neexistuje lepší hořlavý plyn pro plamenové technologie.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "3 Acetylen./Neexistuje lepší hořlavý plyn pro plamenové technologie. Acetylen. Neexistuje lepší hořlavý plyn pro plamenové technologie."

Transkript

1 3./Neexistuje lepší hořlavý plyn pro plamenové technologie.. Neexistuje lepší hořlavý plyn pro plamenové technologie.

2 02 Obsah. Úvod. 03 Obsah. Úvod. přírodou daná vysoká výkonnost. 3 přírodou daná vysoká výkonnost 4 má všechny vlastnosti, které jsou opravdu důležité 5 Řezání kyslíkem 6 poskytuje nejvyšší teplotu a rychlost hoření plamene 7 Čištění plamenem a drážkování 8 Výkon primárního plamene v plamenových technologiích 9 Rovnání plamenem 10 Ohřev plamenem 11 Kalení plamenem 12 Nastavení plamene 13 Svařování plamenem 14 Správné nastavení směsi odhadem Molekula acetylenu H C C H Molekula acetylenu se skládá ze dvou atomů uhlíku spojených trojnou vazbou a dvou symetricky uspořádaných atomů vodíku. Fyzikální vlastnosti acetylenové molekuly Příznivá stavba molekuly acetylenu znamená, že je v ní ukryta velmi vysoká energie spalování. Spalováním vzniká acetylenový plamen s vysokým výkonem a vysokou rychlostí hoření plamene. Již při roztržení molekuly při hoření se uvolňuje energie (na rozdíl od ostatních hořlavých plynů), která se označuje jako slučovací teplo nebo entalpie slučování. Již pouhým roztržením molekuly se z acetylenu uvolňuje energie 8714 kj na 1 kg acetylenu. K tomu se přičítá ještě energie uvolněná během první fáze spalování s kyslíkem primární plamen. Pouze tato energie má význam v autogenní technice. To je význačná výhoda acetylenu. 15 Nástřik vrstev plamenem a pájení plamenem 16 Měkký plamen acetylen/vzduch pro šetrné použití 17 Speciální hořák LINDOFLAMM m 3 plynu v normálním stavu m 3 plynu kg Údaje pro přepočet: 0,1013 MPa (1,013 bar), 0 C* 0,1 MPa (1 bar), 15 C* 1 1,068 1,175 0, ,1 0,851 0, Plamen acetylen/vzduch - silný a účinný 19 Postup Linde CARBOFLAMM 20 Nákladové hledisko při řezání kyslíkem 21 lehčí než vzduch 22 Možnosti zásobování pro veškeré autogenní postupy Vlastnosti: je bezbarvý hořlavý plyn se slabě éterickým nasládlým zápachem. Chemická značka: C 2 H 2 Molární hmotnost: 26,04 g/mol Trojný bod: 80,8 C/0,128 MPa (1,28 bar)* Kritický bod: 35,18 C/6,191 MPa (61,91 bar)* Hustota (při 15 C/0,1 MPa (1bar)): 1,095 kg/m 3 Hustota (při 0 C/0,1013 MPa (1,013 bar)): 1,175 kg/m 3 Relativní hustota: asi o 10 % lehčí než vzduch Zápalná teplota: 335 C ve vzduchu, 300 C v kyslíku Hranice exploze: ve vzduchu 2,3 82 obj. % v kyslíku 2,5 93 obj. % * 0,1 MPa =^ 1 bar LINDOFLAMM a CARBOFLAMM jsou chráněnými obchodními značkami Linde AG.

3 04 Vlastnosti acetylenu. 05 Splnění požadavků všech autogenních postupů. má všechny vlastnosti, které jsou opravdu důležité. Řezání kyslíkem. S acetylenem účinně a efektivně. Výše teploty plamene je důležitým faktorem pro rychlý a koncentrovaný ohřev základního materiálu. Čím vyšší je teplota, tím rychlejší je přechod tepla mezi plamenem a základním materiálem. Teplota plamene 3200 Rozdělení teploty v kyslíko-acetylenovém plameni Ruční nebo strojní dělení materiálu je hlavní oblastí využití výkonného kyslíko-acetylenového plamene. Řezání kyslíkem je metoda s velkým podílem strojních a režijních nákladů, které činí až % celkových nákladů. Proto je právě zde vysoký výkon acetylenového plamene obzvlášť efektivně využitý. Zaručí rychlý předehřev materiálu na zápalnou teplotu i rychlé propíchnutí materiálu na začátku řezu. Optimální rychlost řezání je zaručena také u zkorodovaných plechů, plechů s okujemi nebo povrchově upravených plechů. Nevznikají žádné nedostatky v kvalitě řezu, jsou zaručeny ostré hrany řezu a hladké řezné plochy se snadno rozpustnou struskou. To vše bez ohledu na tvar řezu, a to také u extrémně šikmých řezů. Nejmodernější řezací stroje a výkonné řezací trysky na technicky vyspělé úrovni přispívají k tomu, že řezání kyslíkem s acetylenem vede vždy k dobrým výsledkům Šikmé řezání pomocí tříhořákového agregátu. s etylenem Teplota ( C) 2900 s metylacetylenem Propylen 2800 Metan Propan :1 1:2 1:3 1:4 1:5 Hořlavý plyn/kyslík (m 3 /m 3 ) 1:6 Teplota ( C)

4 06 Vlastnosti acetylenu. 07 Účinná energie s optimálním teplem a jeho rozložením. poskytuje nejvyšší teplotu a rychlost hoření plamene. Čištění plamenem a drážkování. Výkonné a cenově výhodné autogenní postupy. je hořlavý plyn s nejvyšší rychlostí hoření plamene. Rychlost a efektivita ohřevu jsou tím vyšší, čím rychleji naráží horké produkty spalování na obrobek. Tento požadavek je důležitý především u ohřevu kovových materiálů s vysokým odvodem tepla, jako je například ocel, měď nebo hliník. Rychlost hoření plamene 12 Čištění plamenem - čistý povrch a nízké náklady Čištění povrchu plamenem s použitím acetylenu se používá všude tam, kde je potřeba dosáhnout čistých povrchů plechu pro další zpracování. Čištěním plamenem lze bez větších nákladů odstranit korozi, vrstvy okují a další nečistoty vzniklé při válcování. Povrchy opracované čištěním plamenem se vyznačují vynikající přilnavostí k nátěrům a dalším vrstvám. Tím se zlepší také odolnost proti korozi. Metoda čištění plamenem se používá také při termickém opracování povrchů z betonu a přírodního kamene (především při přípravě podkladu nových betonových plášťů vozovek). Také staré nátěry a vrstvy, znečištění olejem a gumový otěr lze takto ekologicky odstranit. Drážkování kořene pro následné svařování. Drážkování - optimální metoda pro odstranění vad svarů a přípravu kořenových svarů 10 Drážkování je založeno na stejném principu jako řezání kyslíkem. Používá se k odstraňování vad svarů a k přípravě kořenových svarů. 8 Čištění ocelového povrchu plamenem. Rychlost hoření (m/s) 6 s etylenem s metylacetylenem 4 Propylen Propan Metan 2 0 1:1 1:2 1:3 1:4 1:5 1:6 Hořlavý plyn/kyslík (m 3 /m 3 )

5 08 Vlastnosti acetylenu. 09 Základní přednost při spalování. Výkon primárního plamene v plamenových technologiích. Rovnání plamenem. Vysoká teplota a rychlost hoření plamene včetně flexibilní dodávka tepla. Součin rychlosti hoření a tepla uvolněného z prvního stupně spalování v kuželi plamene se nazývá specifický výkon primárního plamene. Právě on určuje výkon nahřívání. V autogenní technice má význam pouze první fáze spalování (primární plamen), proto představují příznivé vlastnosti acetylenu při spalování velkou výhodu, která je dána přímo hodnotou tohoto součinu. Výhřevnost hořlavého plynu není rozhodující, neboť ta zahrnuje i teplo, které se uvolňuje ve druhém stupni spalování v rozptýleném plameni. Tato část tepla však není v autogenní technice využitelná. V technologii rovnání plamenem je výkon acetylenového plamene nenahraditelný. Vysoká teplota plamene spojená s vysokou rychlostí hoření kyslíko-acetylenového plamene zaručuje vysoký rovnací účinek a přesné nahřátí materiálu na požadovanou teplotu rovnání v ohřívané oblasti. Variabilním kyslíko-acetylenovým plamenem a snadno vyměnitelnými hořáky lze docílit správného množství vneseného tepla, takže je možné dosáhnout optimálního a hospodárného zpracování materiálu. Výkon primárního plamene Teplo uvolněné při dokonalém spalování (výhřevnost) Primární plamen acetylenu Rovnání plamenem Teplo využitelné v plamenových technologiích Výkon primárního plamene (kj/cm 2 x s) s etylenem s metylacetylenem Propylen Pokles teploty plamene 6 Propan 4 2 Metan Nevyužitelné teplo přechází do okolí Sekundární plamen 0 1:1 1:2 1:3 1:4 1:5 1:6 Hořlavý plyn/kyslík (m 3 /m 3 )

6 10 11 Ohřev plamenem. Kyslíko-acetylenový plamen zajišťuje koncentrované předání tepla. Kalení plamenem. Zlepšení odolnosti vůči opotřebení bez nežádoucích vedlejších účinků. Rychlost proudění plynu a rychlost hoření plamene jsou v přímé souvislosti. Čím vyšší je rychlost hoření plamene, tím vyšší může být rychlost proudění plynu. Čím rychleji plyn proudí, tím více plynu shoří za časovou jednotku v zóně obrobku, kterou má ohřát. Čím více plynu shoří, tím více tepla přechází do výrobku. Ohřevem rozumíme lokální ohřev (např. pro tvarování za tepla, k ohýbání a vyhrdlování trubek, bombírování dna zásobníků nebo pro předehřev a následný dohřev při svařování a řezání kyslíkem). Pro tyto postupy tepelného zpracování se používají jak běžné svařovací hořáky, tak i speciálně vyvinuté vysoce výkonné kyslíko-acetylenové hořáky. Použití speciálních vysokovýkonných hořáků se doporučuje především tehdy, když má být materiálu předáno velké množství tepla co nejrychleji a koncentrovaně. Vytvrzování součástek z materiálů na bázi železa plamenem se využívá pro zvýšení otěruvzdornosti. Především u pohonných prvků, jako jsou ozubená kola nebo kroužky kuličkových ložisek, se tak několikanásobně prodlužuje jejich životnost. Zakalená vrstva vzniká místně ohraničeným ohřátím a následným zchlazením povrchů (bez nepříznivého ovlivnění jádra). Kalení plamenem se hodí především pro výrobu strojní, sériovou i kusovou. Vysoký výkon kyslíko-acetylenového plamene ohřívá okrajové vrstvy kusu tak rychle, že vzniká ostře ohraničená oblast nahromadění tepla, aniž by přitom teplo pronikalo do hlubších vrstev. Okamžitým následujícím prudkým ochlazením se vnesené teplo odvede. Přesnost tvaru a mechanické vlastnosti kusu se nezmění, protože materiál se procesů spojených se změnou struktury pod vzniklou zakalenou vrstvou neúčastní. Místní ohřev plamenem na teplotu pro kování pomocí kyslíko-acetylenového hořáku. Speciální hořák pro kalení plamenem s vodním chlazením.

7 12 Vlastnosti acetylenu. 13 Nastavení plamene. Neutrální nastavení a jeho výhody. Svařování plamenem. Výhody, které přesvědčí. Svařování tepelného výměníku plamenem. Pouze acetylen má při neutrálním nastavení plamene potřebnou vysokou teplotu a výkon plamene, aby dokázal roztavit a svařovat ocel. Neutrální nastavení plamene je žádoucí především při svařování oceli, aby se zamezilo nežádoucím změnám taveniny. Procentuální složení plynů v plameni u kužele plamene v závislosti na mísícím poměru plynů 100 Neutrální je kyslíko-acetylenový plamen při směšovacím poměru acetylen/kyslík 1:1. Redukčním nazýváme plamen při přebytku acetylenu a oxidačním při přebytku kyslíku. V plamenových technologiích zaujímá svařování plamenem stále důležité místo. Velkou výhodou acetylenu je volitelný redukčně-oxidační účinek svařovacího plamene, který lze snadno nastavit a regulovat. Svařováni plamenem se vyznačuje dobrým přemosťováním mezer. Není nutná žádná nebo jen minimální příprava svarů. Bezproblémové nasazení je také velmi ceněné i při svařování v obtížných polohách. Při svařování potrubí, kde jiné svařovací metody zpravidla vůbec nepřicházejí v úvahu nebo jsou nehospodárné, nabízí kyslíko-acetylenový plamen osvědčené možnosti použití. O 80 O 2 OH Složení primárního plamene (%) CO H 2 0 CO 2 Směšovací poměr C 2 H 2 / O 2 Svařování doprava. Redukční Neutrální Oxidační 20 0 H 2 H :0,67 redukční 1:1 neutrální 1:2 oxidační Poměr acetylen/kyslík (m 3 /m 3 ) Nastavení plamene 1 Redukční 2 Neutrální 3 Oxidační

8 14 Vlastnosti acetylenu. 15 Správné nastavení směsi odhadem. Nastavení kyslíko-acetylenového plamene zcela jednoduše. Nástřik vrstev plamenem a pájení plamenem. Povrchy odolné proti otěru a silnější spoje. Další předností kyslíko-acetylenového plamene je jeho snadné nastavení. Díky zřetelnému kuželi primárního plamene je možné snadné seřízení plamene. Požadovaný směšovací poměr je pouhým okem rozlišitelný a plamen lze regulovat bez náročných měření. Praktikové umí tuto výhodu ocenit, protože kvalita jejich práce závisí do značné míry právě na správném nastavení směšovacího poměru. Díky přesnému nastavení se ušetří čas i plyn. Optimálně nastavený plamen pro svařování. Nástřik vrstev plamenem (pro nanášení speciálních povrchů) Nástřik vrstev plamenem se používá pro nanášení povrchů na kovové i nekovové materiály. Nanášený materiál ve formě drátu nebo prášku se roztaví kyslíko-acetylenovým plamenem a stlačeným vzduchem nebo jiným plynem se nanese na zpracovaný povrch. Vysoká teplota kyslíko-acetylenového plamene umožňuje nanášet i materiály s vysokým bodem tání, jako je např. molybden. Vrstvy nanesené plamenem se výborně osvědčily ve všech technických oborech (např. jako ochrana před opotřebením, ke zušlechtění strojních elementů nebo pro nanášení korozivzdorných vrstev ze zinku, hliníku, mědi nebo chromniklové oceli). Pájení plamenem (pro spojování kovů) Pájení plamenem patří, stejně jako svařování plamenem, k termickým spojovacím metodám. Při pájení mohou být spojovány i materiály různého druhu, což při svařování přináší mnohdy značné problémy. Pájení se skvěle osvědčilo i u tenkostěnných materiálů a materiálů citlivých na teplo, pro výrobu bezpečných a těsných spojení, která snesou velká zatížení. Při pájení se většinou používá kombinace acetylen/kyslík nebo acetylen/vzduch. Vodicí kladka lana při automatickém natavování slitiny CrNiBoSi nanesené nástřikem prášku plamenem. Pájení měděného potrubí plamenem. Oxidační složky v plameni - hořlavý plyn (kyslík) při neutrálním nastavení Oxidační složky (%) s etylenem s metylacetylenem Propylen Propan Metan 2 0

9 16 Vlastnosti acetylenu. 17 Měkký plamen acetylen/vzduch pro šetrné použití. Nejvýhodnější intenzita a rychlost hoření plamene při příznivém směšovacím poměru. Speciální hořák LINDOFLAMM. Optimální přechod tepla, malá spotřeba a snadná mechanizovatelnost. Kombinace acetylen/vzduch působí v některých případech šetrněji než kyslíko-acetylenový plamen. To má význam všude tam, kde výkon plamene s kyslíkem je pro materiál nebo pájku příliš vysoký. Také zde má acetylen výhodu před směsmi jiných hořlavých plynů se vzduchem, protože teplota plamene 2325 C a rychlost hoření 150 cm/s jsou výrazně vyšší. Pro kombinaci acetylen/vzduch se navíc dosáhne i výhodného poměru 1:9. Pro směšování se obvykle používá dvou systémů hořáků. Na Brunsenově principu pracují hořáky přisávající vzduch a na injektorovém principu pracují hořáky využívající stlačený vzduch. Použití speciálních hořáků LINDOFLAMM poskytuje mnoho výhod: 3 Optimální přenos tepla do materiálu, protože hořák je přesně přizpůsoben požadovanému použití. 3 Hospodárná spotřeba plynu s ohledem na možnost přesného nastavení hořáku. 3 Možnost mechanizace. Pájení plamenem na pájecím karuselu. Teplota plamene acetylen/vzduch 2400 Teplota plamene ( C) s etylenem s metylacetylenem Hořák na acetylen a tlakový vzduch se zapalovacími plamínky a s oboustranně nastavitelným výkonem plamene. Metan Propylen Propan :4 1:8 1:12 1:16 1:20 1:24 1:28 Hořlavý plyn/vzduch (m 3 /m 3 ) Rychlost hoření acetylen/vzduch 1,6 1,2 Rychlost hoření (m/s) 0,8 0,4 s etylenem Propan Metan s metylacetylenem Propylen 0 1:4 1:8 1:12 1:16 1:20 1:24 1:28 Hořlavý plyn/vzduch (m 3 /m 3 )

10 18 Vlastnosti acetylenu. 19 Šetrný, ale zároveň silný a účinný. Kombinace, která vám pomáhá plamen acetylen/vzduch. Postup Linde CARBOFLAMM. Lepší kvalita skla a vyšší výkon výroby. Plamen acetylen/vzduch pracuje měkce a šetrně, ale zároveň intenzivně a hospodárně. Není samozřejmě vhodnou náhradou kyslíkoacetylenového plamene, ale vynikajícím doplněním pro mnohé postupy ve výrobních provozech. Teplota kusu v závislosti na době ohřevu a druhu plamene 1200 /kyslík Sklářský průmysl požaduje optimalizovaný postup pro povrstvení povrchů. Použití Linde systému CARBOFLAMM, při kterém se na kovovém povrchu formy vytváří díky podstechiometrickému spalování acetylenu s kyslíkem homogenní vrstva uhlíku, nabízí oproti obvyklým metodám nanášení vrstev na formy při výrobě dutého skla (např. ručnímu nanášení suspenze vody a oleje, nastřikování izolace na bázi grafitové emulze, nanášení vosků, emulzí atd.) řadu rozhodujících výhod. Kromě zlepšení kvality skla a rozdělení skla k nim patří především stabilizace procesu, zvýšení trvanlivosti a především prodloužení použitelnosti forem. Použití technologie Linde CARBOFLAMM také významně minimalizuje znečištění stroje a snižuje koncentraci par na pracovišti. Systém Linde CARBOFLAMM tyto požadavky skvěle splní a zároveň umožní povrstvování automatizovat. 900 Teplota kusu ( C) 600 /stlačený vzduch /nasávaný vzduch Povrstvení sklářské formy uhlíkem postupem CARBOFLAMM při výrobě dutého skla. 300 Vstup tepla Materiál Horní strana Spodní strana Doba ohřevu t (minuty) Plamen acetylen/vzduch.

11 20 Vlastnosti acetylenu. Bezpečnost. 21 Klíč k hospodárnosti a kvalitě. Nákladové hledisko při řezání kyslíkem. lehčí než vzduch. Se zaručenou bezpečností. Pro praktiky znamená použití acetylenu vysokou rychlost řezání, rychlý ohřev a předehřev, koncentrované vnášení tepla, a tím i významnou úsporu času. vám zaručí hladké, čisté řezné hrany a povrchy, a tedy výborné a vysoce kvalitní výrobky. Rychlost řezání s acetylenem Maximální řezná rychlost Rychlost řezání s vysokovýkonnými tryskami Rychlost řezání se standardními tryskami 1000 Kalkulace nákladů na řezání kyslíkem nezahrnuje pouze náklady na hořlavý plyn a kyslík. Rozhodující položkou nákladů jsou především strojní a režijní náklady, které mohou tvořit až 90 % celkových nákladů. Proto je klíčem ke snížení nákladů využití vysoce produktivního hořlavého plynu acetylenu, který tyto položky minimalizuje. Náklady na řezání pálením s acetylenem Nahřívací kyslík Řezací kyslík 2,5 se vyznačuje jednou typickou vlastností, která je velmi důležitá z bezpečnostně technického hlediska - svou hustotou 1,095 kg/m 3 (při 15 C a 1 bar). To znamená, že je přibližně o 10 % lehčí než vzduch. Jestliže by došlo k jeho nekontrolovanému úniku, vyprchal by směrem vzhůru a unikl do atmosféry. Plyny těžší než vzduch klesají dolů a skrývají v sobě nebezpečí tvorby explozivních směsí. Mezi běžně používanými plyny je pouze metan lehčí než acetylen. Proto jsou acetylen a metan jediné dva hořlavé plyny, které je možno používat k práci pod úrovní země nebo v úzkých prostorách s omezeným otevřením směrem vzhůru (např. při stavbě lodí nebo v hornictví) násobné zvětšení vysoce porézní hmoty Linde UL 1 (snímek byl pořízen rastrovacím mikroskopem). Vše, co je speciálně zapotřebí k bezpečné práci s acetylenem, je již zabudováno v ocelové lahvi: porézní hmota, která zastaví jeho možný rozklad. Aceton, kterým je porézní hmota nasáklá, působí přitom jako rozpouštědlo a několikanásobně zvyšuje kapacitu akumulace acetylenu. Ostatní předpisy, platné pro bezpečný odběr a používání, platí pro acetylen stejně jako pro ostatní topné plyny. Zařízení musí být vždy vybaveno předepsanými bezpečnostními pomůckami. Barevné značení Dle normy ČSN EN 1089 (část 3) je barevné značení umístěno na vrchní zaoblené části lahve. Barva pro acetylenové lahve je kaštanově hnědá (RAL 3009) Rychlost řezání (mm/min) Náklady na řezání pálením ( /m) 1,5 1 Mzdové náklady a náklady na stroje je lehčí než vzduch 200 0,5 CH Tloušťka plechu (mm) Tloušťka plechu (mm) Lehčí s etylenem C 2 H 4 C 2 H 2 Metan Vzduch 1,0 C 3 H 6 C 3 H 8 Propylen Propan

12 22 Zásobování Zásobování 23 Možnosti zásobování pro veškeré autogenní postupy. Flexibilita, která splní všechny požadavky. Zařízení pro použití jednotlivé lahve spolu s jednou lahví kyslíku stačí téměř vždy a všude k nasazení autogenního postupu. Pokud pro spotřebu větších hořáků jednotlivá lahev nestačí, použije se více lahví. Také je možné použít svazek lahví, nebo se více lahví nebo svazků spojí do jedné lahvové nebo svazkové baterie. Podle potřeby se může použít malý acetylenový svazek s 6 propojenými lahvemi. Velkospotřebitel, pečlivě sledující hospodárnost svého provozu, použije svazek s 16 lahvemi. Několik svazků se 16 lahvemi, které jsou propojené do svazkové baterie, pokryje spotřebu větších podniků zpracovávajících ocel. I pro největší spotřebitele acetylenu nabízíme vhodné zásobníky, které je požadovaným množstvím zásobí a navíc jim poskytnou dostatečnou rezervu. Nabízíme jim naše acetylenové trajlery. Pro acetylenové lahve jsme vyvinuli odběrový systém Nemo, který zaručuje zároveň vysokou bezpečnost a pohodlnou obsluhu. Zásadní výhodou Nemo je ochrana armatur pomocí pevně namontovaného a ergonomicky tvarovaného koše. Odběr plynu a přeprava přitom zůstávají plně funkční po celou dobu. Integrovaný dvoustupňový redukční ventil umožňuje téměř konstantní pracovní tlak. Obsluha, kontrola a bezpečnostní prvky zásobovacích zařízení vždy odpovídají současnému stavu techniky a platným předpisům. Jsou přizpůsobeny spotřebě a zvláštním požadavkům. Vliv teploty na tlak v acetylenové lahvi Tlak v lahvi (bar) C 10 C 0 C 10 C 0 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 0,6 0,7 Typ 61 Typ 48 Zásobování plyny: 3 acetylenové trajlery a zásobníky na kapalný argon, oxid uhličitý a kyslík. Koncentrace acetylenu/acetonu (kg) U plné lahve typ 48 s koncentrací 0,64 manometr ukazuje při teplotě uvnitř v lahvi 20 C přetlak 18 bar. Při 0 C přetlak klesá na 11 bar. Ve svazku lahví typ 61 je koncentrace nižší. Tlaky leží v důsledku toho níže. Forma dodávky Typ Obsah Odběr plynu v l/h krátkodobý normální trvalý kg < 20 min 8 h/den > 8 h/den Jednotlivá lahev 40/48/50 6,3/8/ Svazek 6 lahví 46 43, Svazek 16 lahví Trajler (128 lahví) 8 svazků Trajler (256 lahví) 16 svazků Lahve Nemo. Zásobování z lahvových svazků.

13 Jsme v čele díky inovacím. Novou koncepcí zásobování plyny zaujímá Linde Gas vedoucí pozici na globálním trhu. Jako vůdčí, technologicky orientovaná společnost se zaměřujeme na neustálé zlepšování stávajících technologických řešení a vývoj nových vysoce kvalitních produktů. Linde Gas nabízí více. Pro zákazníky vytváříme přidanou hodnotu, jasně rozeznatelné konkurenční výhody a ziskovost. Každé technologické řešení je ušito přesně na míru" konkrétnímu zákazníkovi tak, aby splnilo jeho specifické požadavky. To se týká všech průmyslových odvětví a všech firem, bez ohledu na jejich velikost. Jestliže chcete udržet krok s konkurencí i zítra, potřebujete mít po svém boku partnera, pro kterého je nejvyšší kvalita, optimalizace postupů a stálé zvyšování produktivity součástí každodenní praxe. My ale definujeme partnerství nejen jako být zde pro vás, nýbrž, a to je mnohem důležitější, být s vámi". Koneckonců, dobrá spolupráce tvoří základ obchodního úspěchu. Linde Gas - ideas become solutions. Linde Gas a.s. U Technoplynu 1324, Praha 9 Zákaznické centrum: info@cz.linde-gas.com, GM 975/

STÍRÁNÍ NEČISTOT, OLEJŮ A EMULZÍ Z KOVOVÝCH PÁSŮ VE VÁLCOVNÁCH ZA STUDENA

STÍRÁNÍ NEČISTOT, OLEJŮ A EMULZÍ Z KOVOVÝCH PÁSŮ VE VÁLCOVNÁCH ZA STUDENA STÍRÁNÍ NEČISTOT, OLEJŮ A EMULZÍ Z KOVOVÝCH PÁSŮ VE VÁLCOVNÁCH ZA STUDENA ÚVOD Při válcování za studena je povrch vyválcovaného plechu znečištěn oleji či emulzemi, popř. dalšími nečistotami. Nežádoucí

Více

Metody svařování. Pojízdná svařovací souprava

Metody svařování. Pojízdná svařovací souprava Metody svařování 1. Metody svařování Rozdělení tavného svařování (svar vzniká působením tepelné energie): - svařování plamenem - svařování el. obloukem - svařování laserem - svařování pod tavidlem - navařování

Více

k OBSLUZE a instalaci TŘÍCESTNÉ MÍSÍCÍ ARMATURY VERNER ČSN EN ISO 9001: 2009

k OBSLUZE a instalaci TŘÍCESTNÉ MÍSÍCÍ ARMATURY VERNER ČSN EN ISO 9001: 2009 NÁVOD k OBSLUZE a instalaci v TŘÍCESTNÉ MÍSÍCÍ ARMATURY VERNER ČSN EN ISO 9001: 2009 NÁVOD K OBSLUZE OBSAH 1. CHARAKTERISTIKA, ÚČEL A POUŽITÍ 2 2. TECHNICKÝ POPIS 2 3. TECHNICKÉ PARAMETRY 2 4. MONTÁŽ

Více

(str. 129) Regulace tlaku

(str. 129) Regulace tlaku (str. 129) Regulace tlaku Technické informace strana 130 Redukční ventil 315 strana 135 Redukční ventil z ušlechtilé oceli 6315 strana 139 Redukční ventil 312 strana 143 Regulátor tlaku 6203 strana 147

Více

- Moderní vozidla odebírají proud i při odstavení. Pokud bude vozidlo stát déle neţ dva týdny, doporučujeme baterii odpojit.

- Moderní vozidla odebírají proud i při odstavení. Pokud bude vozidlo stát déle neţ dva týdny, doporučujeme baterii odpojit. Dobíjení baterie při jízdě automobilu. Přebíjení i nedobíjení škodí a zkracuje ţivotnost autobaterie. Dobře seřízená nabíjecí soustava udrţuje autobaterii v nabitém stavu. Při správném dobíjení a průměrných

Více

Otevřený plamen Olejová lázeň Pece Indukční ohřívací zařízení SKF

Otevřený plamen Olejová lázeň Pece Indukční ohřívací zařízení SKF Ohřívací zařízení SKF Je to tak. Nesprávné montážní postupy jsou až v 16 % případů příčinou předčasného selhání ložisek Ve snaze snížit riziko nesprávné montáže začala společnost SKF jako jedna z prvních

Více

Sada 2 Klempířská technologie

Sada 2 Klempířská technologie S t ř e d n í š k o l a s t a v e b n í J i h l a v a Sada 2 Klempířská technologie 33. Svařování plamenem postup při svařování Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo

Více

Redukční tlakový ventil typ 2357-1/6 Přepouštěcí ventil typ 2357-2/7

Redukční tlakový ventil typ 2357-1/6 Přepouštěcí ventil typ 2357-2/7 Redukční tlakový ventil typ 2357-1/6 Přepouštěcí ventil typ 2357-2/7 Redukční ventil typ 2357-1 Přepouštěcí ventil typ 2357-2 Redukční ventil typ 2357-6 Obrázek 1 tlakový regulátor typ 2357 Návod k montáži

Více

Návod k obsluze, údržbě a montáži výměníků tepla

Návod k obsluze, údržbě a montáži výměníků tepla Návod k obsluze, údržbě a montáži výměníků tepla Úvod Tepelné výměníky společnosti WätaS jsou koncipované jako výměníky tepla vzduch-voda. Používají se pro chladiče nebo ohřívače, přímé výparníky / kondenzátory

Více

Sada 2 Klempířská technologie 31. Svařování plamenem I.

Sada 2 Klempířská technologie 31. Svařování plamenem I. S t ř e d n í š k o l a s t a v e b n í J i h l a v a Sada 2 Klempířská technologie 31. Svařování plamenem I. Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284

Více

Ploché výrobky z konstrukčních ocelí s vyšší mezí kluzu po zušlechťování technické dodací podmínky

Ploché výrobky z konstrukčních ocelí s vyšší mezí kluzu po zušlechťování technické dodací podmínky Ploché výrobky z konstrukčních ocelí s vyšší mezí kluzu po zušlechťování technické dodací podmínky Způsob výroby Dodávaný stav Podle ČSN EN 10025-6 září 2005 Způsob výroby oceli volí výrobce Pokud je to

Více

Kritéria zelených veřejných zakázek v EU pro zdravotnětechnické armatury

Kritéria zelených veřejných zakázek v EU pro zdravotnětechnické armatury Kritéria zelených veřejných zakázek v EU pro zdravotnětechnické armatury Zelené veřejné zakázky jsou dobrovolným nástrojem. V tomto dokumentu jsou uvedena kritéria EU, která byla vypracována pro skupinu

Více

NÁVOD K OBSLUZE A INSTALACI

NÁVOD K OBSLUZE A INSTALACI NÁVOD K OBSLUZE A INSTALACI NEPŘÍMOTOPNÝ ZÁSOBNÍK VODY OKC 250 NTR/HP OKC 300 NTR/HP OKC 400 NTR/HP OKC 500 NTR/HP OKC 750 NTR/HP OKC 1000 NTR/HP Družstevní závody Dražice - strojírna s.r.o. Dražice 69,

Více

STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE

STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE Obor strojírenských technologií obsahuje širokou škálu různých výrobních procesů a postupů. Spolu se strojírenskými materiály a konstrukcí strojů a zařízení patří mezi základní

Více

3.3 Výroba VBD a druhy povlaků

3.3 Výroba VBD a druhy povlaků 3.3 Výroba VBD a druhy povlaků 3.3.1 Výroba výměnných břitových destiček Slinuté karbidy Slinuté karbidy jsou materiály vytvořené pomocí práškové metalurgie. Skládají se z tvrdých částic: karbidu wolframu

Více

ZPRŮMYSLNĚNÝ MONOLIT

ZPRŮMYSLNĚNÝ MONOLIT ZPRŮMYSLNĚNÝ MONOLIT ZPRŮMYSLNĚNÝ MONOLIT ZPRŮMYSLNĚNÝ MONOLIT ZPRŮMYSLNĚNÝ MONOLIT ZPRŮMYSLNĚNÝ MONOLIT JEDNORÁZOVÉ SYSTÉMOVÉ ZTRACENÉ B E D N Ě N Í TESAŘSKÉ BEDNĚNÍ PAPÍROVÉ BEDNĚNÍ Bednění kruhových

Více

Patří k jednoduchým způsobům tváření materiálů. Jde v podstatě o proces tváření. Podmínkou je ROZTAVENÍ a STLAČENÍ polymeru na potřebný tvářecí tlak

Patří k jednoduchým způsobům tváření materiálů. Jde v podstatě o proces tváření. Podmínkou je ROZTAVENÍ a STLAČENÍ polymeru na potřebný tvářecí tlak Vytlačování Vytlačování Patří k jednoduchým způsobům tváření materiálů Jde v podstatě o proces tváření profilovaným otvorem (hubice) do volného prostoru Podmínkou je ROZTAVENÍ a STLAČENÍ polymeru na potřebný

Více

BEZPEČNOSTNÍ ODBĚROVÝ NÁVAREK. BON 9x NÁVAREK PRO MĚŘENÍ TEPLOTY

BEZPEČNOSTNÍ ODBĚROVÝ NÁVAREK. BON 9x NÁVAREK PRO MĚŘENÍ TEPLOTY BEZPEČNOSTNÍ ODBĚROVÝ NÁVAREK BON 9x NÁVAREK PRO MĚŘENÍ TEPLOTY Datum: Počet stran: Strana: TPNM 01/01 10.1.2011 8 1 Tato průvodní dokumentace obsahuje technické podmínky, které stanovují údaje o výrobku,

Více

NÁVOD NA OBSLUHU A ÚDRŽBU PRO. čistící pistole s tlakovou nádobou obj. č. AA 5000 rozprašovací čistící pistole obj. č. AA 3080

NÁVOD NA OBSLUHU A ÚDRŽBU PRO. čistící pistole s tlakovou nádobou obj. č. AA 5000 rozprašovací čistící pistole obj. č. AA 3080 autorizovaný distributor NÁVOD NA OBSLUHU A ÚDRŽBU PRO čistící pistole s tlakovou nádobou obj. č. AA 5000 rozprašovací čistící pistole obj. č. AA 3080 AA 5000 AA 3080 ATMOS Chrást, s.r.o.; Plzeňská 168;

Více

Naprosto jedinečná. Kuželíková ložiska SKF: Řešení pro náročné provozní podmínky a dlouhou životnost. SKF TQ-Line SKF CL7C SKF Explorer

Naprosto jedinečná. Kuželíková ložiska SKF: Řešení pro náročné provozní podmínky a dlouhou životnost. SKF TQ-Line SKF CL7C SKF Explorer Naprosto jedinečná Kuželíková ložiska SKF: Řešení pro náročné provozní podmínky a dlouhou životnost SKF TQ-Line SKF CL7C SKF Explorer Kuželíková ložiska SKF pro špičkové výkony Konstrukce a výroba technických

Více

Tel/fax: +420 545 222 581 IČO:269 64 970

Tel/fax: +420 545 222 581 IČO:269 64 970 PRÁŠKOVÁ NITRIDACE Pokud se chcete krátce a účinně poučit, přečtěte si stránku 6. 1. Teorie nitridace Nitridování je sycení povrchu součásti dusíkem v plynné, nebo kapalném prostředí. Výsledkem je tenká

Více

Tel.X Nikl-kadmiové baterie o vysoké hustotě energie Ušité na míru moderním telekomunikačním sítím

Tel.X Nikl-kadmiové baterie o vysoké hustotě energie Ušité na míru moderním telekomunikačním sítím Tel.X Nikl-kadmiové baterie o vysoké hustotě energie Ušité na míru moderním telekomunikačním sítím Pro novou generaci decentralizovaných telekomunikačních sítí jsou vyžadovány záložní zdroje, které splňují

Více

UNIFORM. Podlahové lišty. Technická příručka. Systém podlahových lišt / ztraceného bednění. Verze: CZ 12/2015

UNIFORM. Podlahové lišty. Technická příručka. Systém podlahových lišt / ztraceného bednění. Verze: CZ 12/2015 Podlahové lišty Systém podlahových lišt / ztraceného bednění Verze: CZ 12/2015 Technická příručka Podlahové lišty Systém podlahových lišt / ztraceného bednění Výhody systému Univerzální modulový bednící

Více

Přednáška č.10 Ložiska

Přednáška č.10 Ložiska Fakulta strojní VŠB-TUO Přednáška č.10 Ložiska LOŽISKA Ložiska jsou základním komponentem všech otáčivých strojů. Ložisko je strojní součást vymezující vzájemnou polohu dvou stýkajících se částí mechanismu

Více

ZAŘÍZENÍ PRO ODBĚR VZORKŮ VZ

ZAŘÍZENÍ PRO ODBĚR VZORKŮ VZ Technické podmínky 1 RK 12 1075 R A Y M A N spol. s r. o. KLADNO ZAŘÍZENÍ PRO ODBĚR VZORKŮ VZ RK 12 1075 Obr. 1 Zařízení pro odběr vzorků LEGENDA: 1. Pneumatický válec 2. Těleso vzorkovacího zařízení 3.

Více

ŘADA MOTORŮ SCANIA EURO 5. Opravdový rozdíl

ŘADA MOTORŮ SCANIA EURO 5. Opravdový rozdíl ŘADA MOTORŮ SCANIA EURO 5 Opravdový rozdíl PŘEDSTAVUJEME MOTORY SCANIA EURO 5 2-3 Dokonalost se vyplácí. O tom, co je motorem vašich ambicí, se můžeme jen dohadovat. Zato přesně víme, jakým překážkám musíte

Více

VYR-32 POKYNY PRO SPRÁVNOU VÝROBNÍ PRAXI - DOPLNĚK 6

VYR-32 POKYNY PRO SPRÁVNOU VÝROBNÍ PRAXI - DOPLNĚK 6 VYR-32 POKYNY PRO SPRÁVNOU VÝROBNÍ PRAXI - DOPLNĚK 6 Platnost od 1.1.2004 VÝROBA PLYNŮ PRO MEDICINÁLNÍ ÚČELY VYDÁNÍ PROSINEC 2003 1. Zásady Tento doplněk se zabývá průmyslovou výrobou medicinálních plynů,

Více

Montážní návod LC 45... S-15-02

Montážní návod LC 45... S-15-02 Montážní návod LC 45... S-15-02 2 Při čtení přihlížejte k vyobrazení na posledních stranách. Důležitá upozornění Starý odsavač není bezcenným odpadem. Jeho likvidací, příznivou k životnímu prostředí, můžete

Více

Technická informace 10.2.04 04.1998 potisk obalů ofsetový tisk značkové a přímé barvy. ACRYLAC zlaté a stříbrné tiskové barvy

Technická informace 10.2.04 04.1998 potisk obalů ofsetový tisk značkové a přímé barvy. ACRYLAC zlaté a stříbrné tiskové barvy Technická informace 10.2.04 04.1998 potisk obalů ofsetový tisk značkové a přímé barvy ACRYLAC zlaté a stříbrné tiskové barvy Popis systému ACRYLAC zlaté a stříbrné tiskové barvy představují úplně nově

Více

STAVBA KRBU S KOMPLETNÍM PROGRAMEM

STAVBA KRBU S KOMPLETNÍM PROGRAMEM STAVBA KRBU S KOMPLETNÍM PROGRAMEM Univerzální lepidlo Kamnářské materiály speciální penetrace SILCACON Kamnářská perlinka Biologicky odbouratelná rohož SILCAWOOL 105 Stavebně izolační desky SILCA 250

Více

Závěsné kotle pro vytápění. VU atmotop Plus VU turbotop Plus

Závěsné kotle pro vytápění. VU atmotop Plus VU turbotop Plus Závěsné kotle pro vytápění VU atmotop Plus VU turbotop Plus Kvalita a výkon od výrobce prvních kombinovaných kotlů na světě VU atmotop Dvojitý spalinový senzor zvyšuje bezpečnost provozu. VU turbotop Tři

Více

Zařízení pro montáž a demontáž ložisek

Zařízení pro montáž a demontáž ložisek Zařízení pro montáž a demontáž ložisek 1 Bezpečnost Při nedodržení následujících varování může dojít k vážným úrazům. Neuvádějte ložisko do pohybu tlakovým vzduchem, protože působení tlaku vzduchu může

Více

TECHNICKÉ PODMÍNKY TP ATE 78522 TECHNICKÉ PODMÍNKY DODACÍ TP ATE 78522

TECHNICKÉ PODMÍNKY TP ATE 78522 TECHNICKÉ PODMÍNKY DODACÍ TP ATE 78522 ATE, s.r.o. automatizační technika Wolkerova 14 350 02 Cheb tel: 354 435 070 fax: 354 438 402 tel ČD: 972 443 321 e-mail: ate@atecheb.cz IČ: 48360473 DIČ: CZ48360473 ATE, s.r.o. Strana 1 Celkem stránek:

Více

Navařování korozivzdorných trvrdonávarů pro rotační díly plunžrů hydraulických lisů. Zbyněk Bunda

Navařování korozivzdorných trvrdonávarů pro rotační díly plunžrů hydraulických lisů. Zbyněk Bunda SOUTĚŽNÍ PŘEHLÍDKA STUDENTSKÝCH PRACÍ FST 2007 Navařování korozivzdorných trvrdonávarů pro rotační díly plunžrů hydraulických lisů ABSTRAKT Zbyněk Bunda Navařování je nanášení kovové vrstvy na povrch výrobku

Více

Sortiment - technické kartáče

Sortiment - technické kartáče LE Sortiment - technické kartáče Všeobecné informace Sortiment technických kartáčů zahrnuje výrobky firmy LESSMANN GmbH - SRN. Renomovaný výrobce profesionálních drátěných kartáčů je držitelem certifikátu

Více

Hoblíky s nízkým úhlem (výbrusem nahoru)

Hoblíky s nízkým úhlem (výbrusem nahoru) Hoblíky s nízkým úhlem (výbrusem nahoru) Hoblíky s nízkým úhlem Veritas, jsou univerzálními a účelnými pomocníky pro práci se dřevem. Uložení želízka výbrusem směrem nahoru (bevel up) umožňuje měnit úhel

Více

ÚČEL zmírnit rázy a otřesy karosérie od nerovnosti vozovky, zmenšit namáhání rámu (zejména krutem), udržet všechna kola ve stálém styku s vozovkou.

ÚČEL zmírnit rázy a otřesy karosérie od nerovnosti vozovky, zmenšit namáhání rámu (zejména krutem), udržet všechna kola ve stálém styku s vozovkou. 4 ODPRUŽENÍ Souhrn prvků automobilu, které vytvářejí pružné spojení mezi nápravami a nástavbou (karosérií). ÚČEL zmírnit rázy a otřesy karosérie od nerovnosti vozovky, zmenšit namáhání rámu (zejména krutem),

Více

OKLADKA ROZDZIALU 2405-K

OKLADKA ROZDZIALU 2405-K OKLADKA ROZDZIALU 0-K SILOVÁ SKLÍČIDLA S OVLÁDÁNÍ STROJNÍ A HYDRAULICKÉ UPÍNACÍ VÁLCE SILOVÁ SKLÍČIDLA S OVL. STROJNÍ A HYDRAULICKÉ UPÍNACÍ VÁLCE TVRDÁ HORNÍ ČELIST ZADNÍ VÝKO TAŽNÁ ATICE KLÍNOVÉ POUZDRO

Více

DOKUMENTACE PRO PROVEDENÍ STAVBY. Jaroslava Košťálová. Ing. Jiří Starý D.1.3 POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ ÚPRAVA ODD.

DOKUMENTACE PRO PROVEDENÍ STAVBY. Jaroslava Košťálová. Ing. Jiří Starý D.1.3 POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ ÚPRAVA ODD. ÚPRAVA ODD.14 V BUDOVĚ ZÁMKU Psychiatrická nemocnice Horní Beřkovice Investor: PSYCHIATRICKÁ NEMOCNICE HORNÍ BEŘKOVICE HORNÍ BEŘKOVICE, PODŘIPSKÁ 1, PSČ 411 85 Generální projektant: Starý a partner s.r.o.

Více

Mateřská škola Dukelská DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ. F.1.1.01 Technická zpráva

Mateřská škola Dukelská DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ. F.1.1.01 Technická zpráva Mateřská škola Dukelská DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ F.1.1.01 Technická zpráva Technická zpráva, Mateřská škola Dukelská 1 OBSAH: AGE project, s.r.o. a) Účel objektu... 3 b) Zásady architektonického,

Více

Čisticí stroje. Komfortní práce 5 6 Snadná přeprava. 1 Nízká spotřeba elektřiny při provozu. 4 Vždy vhodný čisticí prostředek.

Čisticí stroje. Komfortní práce 5 6 Snadná přeprava. 1 Nízká spotřeba elektřiny při provozu. 4 Vždy vhodný čisticí prostředek. Čisticí stroje Komfortní práce 5 6 Snadná přeprava 1 Nízká spotřeba elektřiny při provozu 4 Vždy vhodný čisticí prostředek Zvýšená životnost 3 2 Nízké opotřebení Technika 1 Regulace tlaku/průtoku na přístroji

Více

Construction. Vysoce kvalitní, expanzní zálivková hmota s nízkým smrštěním. Popis výrobku

Construction. Vysoce kvalitní, expanzní zálivková hmota s nízkým smrštěním. Popis výrobku Technický list Vydání 24.11.2015 Identifikační č.: 02 02 01 01 001 0 000004 1180 SikaGrout -311 SikaGrout -311 Vysoce kvalitní, expanzní zálivková hmota s nízkým smrštěním Popis výrobku SikaGrout -311

Více

Návod na montáž a údržbu zásobníku na dešťovou a pitnou vodu GRAF Herkules

Návod na montáž a údržbu zásobníku na dešťovou a pitnou vodu GRAF Herkules Návod na montáž a údržbu zásobníku na dešťovou a pitnou vodu GRAF Herkules Zásobník na dešťovou vodu a pitnou vodu Herkules pro umístění na zemi a instalaci pod zemí. Body uvedené v tomto návodu je nutné

Více

Řezání lanem. Přehled použití 52 Přehled produktových řad 53 Přehled výhod 54 Lanová pila Husqvarna 56 Diamantové nástroje pro lanové řezání 60

Řezání lanem. Přehled použití 52 Přehled produktových řad 53 Přehled výhod 54 Lanová pila Husqvarna 56 Diamantové nástroje pro lanové řezání 60 Řezání lanem Přehled použití 52 Přehled produktových řad 53 Přehled výhod 54 Lanová pila Husqvarna 56 Diamantové nástroje pro lanové řezání 60 Řezání diamantovým lanem je nejsnadnější a nejúčinnější způsob

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 57 08 22

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 57 08 22 NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 57 08 22 Účel použití čerpadla Výkonné a robustní čerpadlo k vyprazdňování zahradních rybníčků, k čerpání vody ze sklepů, plaveckých bazénků, vsakovacích jam nebo ze zaplavených

Více

Rychletuhnoucí 2-komponentní lepidlo na vlepování kotev

Rychletuhnoucí 2-komponentní lepidlo na vlepování kotev Technický list Vydání: 23/02/2009 Identifikační číslo: 02 04 02 06 001 0 000030 Sika AnchorFix -3+ Sika AnchorFix -3 + Rychletuhnoucí 2-komponentní lepidlo na vlepování kotev Construction Popis výrobku

Více

Odsávač pár ZRW. Návod k obsluze

Odsávač pár ZRW. Návod k obsluze Odsávač pár ZRW Návod k obsluze 1 Vážený zákazník Stali jste se uživatelem kuchyňského odsávače typu ZRW. Tento odsávač byl navržen a vyroben hlavně s novým vzhledem pro uspokojení vašich očekávání a určitě

Více

JOHNSON CONTROLS PARTS CENTER Olej Sabroe S68 pro průmyslové chlazení

JOHNSON CONTROLS PARTS CENTER Olej Sabroe S68 pro průmyslové chlazení JOHNSON CONTROLS PARTS CENTER Olej pro průmyslové chlazení Hydrogenovaný, vysoce učinný olej pro průmyslové chlazení Firma Johnson Controls nabízí oleje té nejvyšší kvality pro oblast průmyslového chlazení.

Více

Návod na obsluhu a údržbu

Návod na obsluhu a údržbu Návod na obsluhu a údržbu Rázový utahovák WT 1890 Obj. č. N11100114 str.1 ze 11 OBSAH 1 VŠEOBECNÉ INFORMACE... 3 2 VYBALENÍ.3 3 ÚČEL A POUŽITÍ... 3 4 VŠEOBECNÉ BEZPEČNOSTNÍ PŘEDPISY... 3 4.1 NEBEZPEČÍ

Více

Manipulace a montáž. Balení, přeprava, vykládka a skladování na stavbě 9.1 Manipulace na stavbě a montáž 9.2 Montáž panelů 9.2

Manipulace a montáž. Balení, přeprava, vykládka a skladování na stavbě 9.1 Manipulace na stavbě a montáž 9.2 Montáž panelů 9.2 Manipulace a montáž 9. Balení, přeprava, vykládka a skladování na stavbě 9. Manipulace na stavbě a montáž 9.2 Montáž panelů 9.2 Upozornění: Přestože všechny informace poskytnuté v této publikaci jsou podle

Více

Technický list StoPox WG 100 getönt /barevný/

Technický list StoPox WG 100 getönt /barevný/ Vodou emulgovaný epoxidový podkladní nátěr Charakteristika Použití Vlastnosti Vzhled do interiéru a na nezastřešené plochy na podlahové plochy pro cementem vázané podklady - plochy betonové nebo s potěrem

Více

BC1S jeden topný had BC2S dva topné hady (solární aplikace)

BC1S jeden topný had BC2S dva topné hady (solární aplikace) a seřízení CZ BC1S jeden topný had BC2S dva topné hady (solární aplikace) Dodatečná montáž elektrické topné vložky (volitelné) Popis a určení spotřebiče Zásobníky BC1S, BC2S jsou určeny pro ohřev teplé

Více

ELEKTRICKÝ AKUMULAČNÍ OHŘÍVAČ VODY TO - 20

ELEKTRICKÝ AKUMULAČNÍ OHŘÍVAČ VODY TO - 20 Provozně montážní předpisy ELEKTRICKÝ AKUMULAČNÍ OHŘÍVAČ VODY TO - 20 Družstevní závody Dražice strojírna s.r.o. Dražice 69 29471 Benátky nad Jizerou Tel.: 326 370911,370965, fax: 326 370980 www.dzd.cz

Více

Schlüter -DITRA-HEAT-E. Temperování podlahy s technologií Schlüter -DITRA

Schlüter -DITRA-HEAT-E. Temperování podlahy s technologií Schlüter -DITRA Schlüter -DITRA-HEAT-E Temperování podlahy s technologií Schlüter -DITRA Schlüter -DITRA-HEAT-E Schlüter -DITRA-HEAT-E je systém pro elektrické temperování podlahy, kterým se rychle dosáhne příjemně teplé

Více

MOŽNOSTI POUŽITÍ ODKYSELOVACÍCH HMOT PŘI ÚPRAVĚ VODY

MOŽNOSTI POUŽITÍ ODKYSELOVACÍCH HMOT PŘI ÚPRAVĚ VODY Sborník konference Pitná voda 01, s. 16-168. W&ET Team, Č. Budějovice 01. ISBN 978-80-9058-0-7 MOŽNOSTI POUŽITÍ ODKYSELOVACÍCH HMOT PŘI ÚPRAVĚ VODY Ing. Robert Mach, Ing. Soňa Beyblová Severočeské vodovody

Více

Pásová bruska SB 180

Pásová bruska SB 180 Návod na obsluhu a údržbu Pásová bruska SB 180 Obj. č. N16000514 str.1 ze 10 OBSAH 1 VŠEOBECNÉ INFORMACE... 3 2 VYBALENÍ.3 3 ÚČEL A POUŽITÍ... 3 4 VŠEOBECNÉ BEZPEČNOSTNÍ PŘEDPISY... 3 4.1 NEBEZPEČNÍ HROZÍCÍ

Více

Příznivé teploty pro vaše plasty

Příznivé teploty pro vaše plasty Příznivé teploty pro vaše plasty Řešení technického ohřevu ve výrobě www.voetsch-ovens.com 1 Spolehlivé procesy technického ohřevu ve výrobě plastových výrobků Ve výrobě plastových výrobků jsou téměř vždy

Více

Návod k obsluze Zádový postřikovač SOLO 425/475/435/485/473P/473D

Návod k obsluze Zádový postřikovač SOLO 425/475/435/485/473P/473D Návod k obsluze Zádový postřikovač SOLO 425/475/435/485/473P/473D Upozornění: Před prvním uvedením postřikovače do provozu si důkladně pročtěte tento návod k obsluze a dbejte bezpodmínečně všech bezpečnostních

Více

Strojní pásová pila ProLine 520.450 H

Strojní pásová pila ProLine 520.450 H FIPAS-pily na kov s.r.o. Czech Strojní pásová pila ProLine 520.450 H 1. Zobrazení stroje Vyobrazení stroje slouží k informačním účelům a ukazuje konstrukčně podobný typ v ručním provedení. 2. Krátký popis

Více

Obalové hospodářství

Obalové hospodářství Část F Obalové hospodářství podle zákona č. 477/2001 Sb., o obalech Obsah Povinnosti firem v podnikové ekologii 1. Úvod...1 2. Základní pojmy...3 3. Povinné osoby...5 4. Přehled povinností...7 5. Právní

Více

Bezpečnostní list podle Nařízení 1907/2006/EC

Bezpečnostní list podle Nařízení 1907/2006/EC Strana 1/5 1 Identifikace látky nebo příprava a výrobce nebo dovozce Údaje o výrobku Obchodní název: HP ULTRA Katalogové číslo: 0781 319 8060, 0781 319 8061 Použití látky: Motorový olej Výrobce / Dodavatel:

Více

doc. Ing. Martin Hynek, PhD. a kolektiv verze - 1.0 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

doc. Ing. Martin Hynek, PhD. a kolektiv verze - 1.0 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Katedra konstruování strojů Fakulta strojní K2 E doc. Ing. Martin Hynek, PhD. a kolektiv verze - 1.0 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky LISOVACÍ

Více

Vítkovice výzkum a vývoj technické aplikace s.r.o. Pohraniční 693/31, 706 02 Ostrava Vítkovice, Česká republika

Vítkovice výzkum a vývoj technické aplikace s.r.o. Pohraniční 693/31, 706 02 Ostrava Vítkovice, Česká republika Něktteré ttechnollogiicko mettallurgiické ssouviissllossttii na ellekttriických iindukčníích ssttředoffrekvenčníích pecíích ss kyssellou,, neuttrállníí a zássadiittou výdusskou Čamek, L. 1), Jelen, L.

Více

Lisování místo pájení s lisovacími systémy Viega: spolehlivé, čisté, rychlé.

Lisování místo pájení s lisovacími systémy Viega: spolehlivé, čisté, rychlé. Lisování místo pájení s lisovacími systémy Viega: spolehlivé, čisté, rychlé. Bezpečná technika: lisovací spojky Viega s SC-Contur. Perfektní alternativa pájení: lisovací technologie Viega Stále více odborných

Více

SFP750AX. Funkce. Verze. cortina. PYROLYTICKÁ TROUBA, 60CM ANTRACIT Silver estetika Energetická třída A

SFP750AX. Funkce. Verze. cortina. PYROLYTICKÁ TROUBA, 60CM ANTRACIT Silver estetika Energetická třída A PYROLYTICKÁ TROUBA, 60CM ANTRACIT Silver estetika Energetická třída A EAN13: 8017709172343 Analógové hodiny s elektronickým časovačem 10 funkcí FUNKCE / VOLBY / TEPLOTA 9 funkcí vaření včetně: TURBO, ECO

Více

Návod na obsluhu a údržbu. nýtovacích kleští v kufříku. Obj. č. D 322 315

Návod na obsluhu a údržbu. nýtovacích kleští v kufříku. Obj. č. D 322 315 Návod na obsluhu a údržbu nýtovacích kleští v kufříku Obj. č. D 322 315 Říjen 2002 Vážený zákazníku děkujeme Vám za projevenou důvěru v náš výrobek. Před tím, než začnete s nýtovacími kleštěmi pracovat

Více

PODNIKOVÁ NORMA Blätt-er, s.r.o. ICS 77.080.20. Únor 2009

PODNIKOVÁ NORMA Blätt-er, s.r.o. ICS 77.080.20. Únor 2009 PODNIKOVÁ NORMA Blätt-er, s.r.o. ICS 77.080.20. Únor 2009 DNA ELIPTICKÁ A POLOKULOVÁ Technické dodací podmínky, rozměry, mezní úchylky rozměrů, tolerance tvaru a hmotnosti QA 42 5801 Platí od 2009-02-01

Více

Krbová kamna/ krbová vložka bez teplovodního výměníku

Krbová kamna/ krbová vložka bez teplovodního výměníku Krbová kamna/ krbová vložka bez teplovodního výměníku ------------------------------------------------------------------- Všeobecný návod pro použití Vážený zákazníku, děkujeme za důvěru, kterou jste projevil/a

Více

NÁVOD K OBSLUZE TMAVÝCH PLYNOVÝCH ZÁŘIČŮ ETASTAR

NÁVOD K OBSLUZE TMAVÝCH PLYNOVÝCH ZÁŘIČŮ ETASTAR NÁVOD K OBSLUZE TMAVÝCH PLYNOVÝCH ZÁŘIČŮ ETASTAR TYPU : ES 03, 06, 09, 12, 15, 18, 21, 24, 27, 30, 33, 36, 39, 42... kategorie II 2H 3P EST 06, 09, 12, 15, 18, 21, 24, 27, 30... kategorie II 2H 3P ESRM

Více

Technická dokumentace pro obal: EUR paleta

Technická dokumentace pro obal: EUR paleta Záznam č. 4-01193 S5 Technická dokumentace pro obal: EUR paleta Stav k 1. červnu 2010 Technická dokumentace obsahuje: 1. Popis obalu. 2. Dokumenty prokazující splnění požadavků stanovených v 3 a 4 zákona

Více

Radlice pro sněhové frézy, kultivátory a MF 70. Radlice VARES. Návod k používání (cz) 2

Radlice pro sněhové frézy, kultivátory a MF 70. Radlice VARES. Návod k používání (cz) 2 Radlice VARES VARES Mnichovice a. s. Ondřejovská 699 251 64 Mnichovice info@vares.cz www.vares.cz Tel : 323 640 413,323 640 607,323 640 613 Fax: 323 640466 Radlice pro sněhové frézy, kultivátory a MF 70

Více

Zemní plyn. Vznik zemního plynu. Vlastnosti zemního plynu

Zemní plyn. Vznik zemního plynu. Vlastnosti zemního plynu Zemní plyn Zemní plyn je přírodní směs plynných uhlovodíků s převažujícím podílem methanu. Využívat se začal na počátku 19. století, ale historie zemního plynu sahá až do období 2000 let př. n. l., kdy

Více

Návod k montáži a obsluze EB 5866 CS. Elektrické regulační ventily. Pneumatické regulační ventily

Návod k montáži a obsluze EB 5866 CS. Elektrické regulační ventily. Pneumatické regulační ventily Elektrické regulační ventily 3222/5857, 3222/5824, 3222/5825, 3222/5757-3, 3222/5757-7, 3222/5724, 3222/5725, 3222/5725-7 Pneumatické regulační ventily Typ 3222/2780 Typ 3222/5857 Typ 3222/5757-3 Typ 3222/5757-7

Více

DD TECHNIK NÁVOD K OBSLUZE. Prořezávače desénů pneumatik RS 88 Electronic TL profi

DD TECHNIK NÁVOD K OBSLUZE. Prořezávače desénů pneumatik RS 88 Electronic TL profi DD TECHNIK NÁVOD K OBSLUZE Prořezávače desénů pneumatik RS 88 Electronic TL profi Výrobce: DD Technik s.r.o. Tel : 380 331 830 J.V.Kamarýta 72 Fax: 380 331 091 382 32 Velešín E mail : ddtechnik @ ddtechnik.cz

Více

Akumulační nádrže typ NADO

Akumulační nádrže typ NADO Návod k obsluze a instalaci Akumulační nádrže typ NADO Družstevní závody Dražice strojírna Dražice 69 29471 Benátky nad Jizerou Tel.: 326 370911,370965, fax: 326 370980 www.dzd.cz dzd@dzd.cz CZ - Provozně

Více

Návod k montáži, obsluze a údržbě ohřívače vody na tuhá paliva EURO 65 D

Návod k montáži, obsluze a údržbě ohřívače vody na tuhá paliva EURO 65 D Návod k montáži, obsluze a údržbě ohřívače vody na tuhá paliva EURO 65 D UPOZORNĚNÍ! Před instalací a používáním ohřívače si pečlivě přečtěte pokyny uvedené v návodu! Požadavky a doporučení uvedená v něm

Více

TECHNOLOGIE TVÁŘENÍ KOVŮ

TECHNOLOGIE TVÁŘENÍ KOVŮ TECHNOLOGIE TVÁŘENÍ KOVŮ Tvářením kovů rozumíme technologický (výrobní) proces, při kterém dochází k požadované změně tvaru výrobku nebo polotovaru, příp. vlastností, v důsledku působení vnějších sil.

Více

Rozdělení metod tlakového odporového svařování

Rozdělení metod tlakového odporového svařování Rozdělení metod tlakového odporového svařování Podle konstrukčního uspořádání elektrod a pracovního postupu tohoto elektromechanického procesu rozdělujeme odporové svařování na čtyři hlavní druhy: a) bodové

Více

AkuCOMFORT 2000 L NÁVOD K OBSLUZE A MONTÁŽI

AkuCOMFORT 2000 L NÁVOD K OBSLUZE A MONTÁŽI AKUMULAČNÍ Hercules NÁDOBY U26 AkuCOMFORT Návod 500 k obsluze L AkuCOMFORT 750 L AkuCOMFORT 1000 L AkuCOMFORT 1500 L AkuCOMFORT 2000 L NÁVOD K OBSLUZE A MONTÁŽI Obsah: str. 1. Popis nádoby... 3 2. Montáž...

Více

Montážní pokyny k panelům Montáž střešního prosvětlovacího panelu KS1000 PC a KS 1000 PC Double Skin

Montážní pokyny k panelům Montáž střešního prosvětlovacího panelu KS1000 PC a KS 1000 PC Double Skin Montážní pokyny k panelům Montáž střešního prosvětlovacího panelu KS1000 PC a KS 1000 PC Double Skin USKLADNĚNÍ Střešní prosvětlovací panely musí být skladovány tak, aby byly chráněny proti povětrnostním

Více

pístové dávkovací čerpadlo KARDOS N

pístové dávkovací čerpadlo KARDOS N Všeobecně Pístová dávkovací čerpadla série KARDOS byla vyvinuta zvláště pro uživatele, kteří mají vysoké nároky na přesnost, spolehlivost a flexibilitu možností využití. Druhy provedení Symetricky koncipovaná

Více

Možnosti zavedení jednotné metodiky m ení korozní rychlosti na kovových úložných za ízeních.

Možnosti zavedení jednotné metodiky m ení korozní rychlosti na kovových úložných za ízeních. Možnosti zavedení jednotné metodiky m ení korozní rychlosti na kovových úložných za ízeních. František Mí ko Úvod SN EN 12954 (03 8355) Katodická ochrana kovových za ízení uložených v p nebo ve vod Všeobecné

Více

B. Souhrnná technická zpráva

B. Souhrnná technická zpráva B. Souhrnná technická zpráva Obsah B. Souhrnná technická zpráva... 1 B.1 Urbanistické, architektonické a stavebně technické řešení... 2 B.1.1 Zhodnocení staveniště... 2 B.1.2 Urbanistické a architektonické

Více

SM 23 STROJNÍ VÝROBA JEDNODUCHÝCH SOUČÁSTÍ

SM 23 STROJNÍ VÝROBA JEDNODUCHÝCH SOUČÁSTÍ SM 23 STROJNÍ VÝROBA JEDNODUCHÝCH SOUČÁSTÍ část původního dokumentu (původní text viz Obnova a modernizace technických oborů v Olomouckém kraji, registrační číslo CZ.1.07/1.1.04/02.0071) NÁVRH JEDNODUCHÝCH

Více

5.6.16.6. Dřevoobráběcí stroje

5.6.16.6. Dřevoobráběcí stroje 5.6.16.6. Dřevoobráběcí stroje http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/stroje-technicka-zarizenipristroje-a-naradi/drevoobrabeci-stroje Bezpečnostní pravidla pro obsluhu dřevoobráběcích strojů koutočové

Více

Návod k používání stříkací pistole Typ FP - HVLP

Návod k používání stříkací pistole Typ FP - HVLP Návod k používání stříkací pistole Typ FP - HVLP Obj.-č. D 030 073 Stav k 06/00 G 880 333 Duben 2002 Vážený zákazníku, děkujeme Vám za důvěru v náš výrobek. Pro zajištění bezchybného chodu a dlouhé životnosti

Více

I. M E T P R O D E S T 8 0-5 0 0 0

I. M E T P R O D E S T 8 0-5 0 0 0 METPRODEST 80-5000 I. M E T P R O D E S T 8 0-5 0 0 0 Vakuový destilační systém je koncipován pro úpravu až 20.000 m 3 odpadní vody za rok. Vakuová destilační jednotka je standardně vybavena samozavlažovacím

Více

Přeplňování zážehových motorů

Přeplňování zážehových motorů Přeplňování zážehových motorů Cílem přeplňování ZM je především zvýšení výkonu motoru (ale i zlepšení hospodárnosti provozu a snižování obsahu škodlivin ve výfukových plynech). Zvyšování výkonu, resp.

Více

Katalog výrobků 2007/2008

Katalog výrobků 2007/2008 Katalog výrobků 2007/2008 Více než svařování www.kemper.cz Odsávací stoly Všeobecné informace... 85-86 Odsávací stoly se systémem 87-88 Konstrukce, volba velikosti... 89-90 Odsávací a filtrační technika

Více

OBSAH A. TEXTOVÁ ČÁST A1. ÚVODNÍ ÚDAJE A2. PRŮVODNÍ ZPRÁVA. Údaje o objednateli: Obec Librantice, 503 46 Třebechovice p.o.

OBSAH A. TEXTOVÁ ČÁST A1. ÚVODNÍ ÚDAJE A2. PRŮVODNÍ ZPRÁVA. Údaje o objednateli: Obec Librantice, 503 46 Třebechovice p.o. OBSAH A. Textová část B. Výkresová část: 1. Situace 1:10000 2. Situace 1:1000 A. TEXTOVÁ ČÁST A1. ÚVODNÍ ÚDAJE Údaje o objednateli: Obec Librantice, 503 46 Třebechovice p.o. Údaje o zpracovateli dokumentace:

Více

BTO 5 IN/UP BTO 10 IN/UP

BTO 5 IN/UP BTO 10 IN/UP Návod k obsluze a instalaci ELEKTRICKÝ OHŘÍVAČ VODY BTO 5 IN/UP BTO 10 IN/UP Druţstevní závody Draţice strojírna s.r.o. Draţice 69 29471 Benátky nad Jizerou Tel.: 326 370 990, fax: 326 370 980 www.dzd.cz

Více

Dýchací vzduchový filtr NÁVOD K POUŽITÍ ČESKY. CONTRACOR GmbH 42329 Wuppertal Germany

Dýchací vzduchový filtr NÁVOD K POUŽITÍ ČESKY. CONTRACOR GmbH 42329 Wuppertal Germany Dýchací vzduchový filtr NÁVOD K POUŽITÍ CONTRACOR GmbH 42329 Wuppertal Germany Obsah Bezpečnost Balení a technické údaje Úvod. Nastavení. Požadavky na vzduch Filtrační patrona Záruka a omezení záručního

Více

Základní ustanovení. změněno s účinností od poznámka vyhláškou č. 289/2013 Sb. 31.10.2013. a) mezi přepravní soustavou a

Základní ustanovení. změněno s účinností od poznámka vyhláškou č. 289/2013 Sb. 31.10.2013. a) mezi přepravní soustavou a změněno s účinností od poznámka vyhláškou č 289/203 Sb 30203 08 VYHLÁŠKA ze dne 4 dubna 20 o měření plynu a o způsobu stanovení náhrady škody při neoprávněném odběru, neoprávněné dodávce, neoprávněném

Více

Základní technické podmínky pro zpracování projektové dokumentace a provádění staveb vodovodů, vodovodních přípojek a umístění vodoměrů

Základní technické podmínky pro zpracování projektové dokumentace a provádění staveb vodovodů, vodovodních přípojek a umístění vodoměrů Základní technické podmínky pro zpracování projektové dokumentace a provádění staveb vodovodů, vodovodních přípojek a umístění vodoměrů 1. Výstavba nových,výměna,rekonstrukce nebo přeložky stávajících

Více

Nátrubek CH - III - návod na používání

Nátrubek CH - III - návod na používání Nátrubek CH - III - návod na používání Zařízení typu CH-III na ověřování tlakových a průtokových parametrů vnitřních - a/ hydrantových systémů se stálotvarovou hadicí (ČSN EN 671-1, tab.4) b/ hadicových

Více

VČELÍ VOSK BÍLÝ 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A VÝROBCE A DOVOZCE

VČELÍ VOSK BÍLÝ 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A VÝROBCE A DOVOZCE Datum revize: Strana 1/6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A VÝROBCE A DOVOZCE 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Název látky nebo přípravku: Další názvy látky nebo přípravku: INCI-název: Cera alba

Více

Příloha č. 1 - Technické podmínky Rukavicové boy s nosnou konstrukcí pro práci v inertní atmosféře

Příloha č. 1 - Technické podmínky Rukavicové boy s nosnou konstrukcí pro práci v inertní atmosféře Příloha č. 1 - Technické podmínky Rukavicové boy s nosnou konstrukcí pro práci v inertní atmosféře 1. Kupující vzadávacím řízení poptal dodávku zařízení vyhovujícího následujícím technickým požadavkům:

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDEK A ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDEK A ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDEK A ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Město Sokolov Rokycanova 1929, 356 01 Sokolov tímto vyzývá k podání nabídky a prokázání kvalifikace a poskytuje zadávací dokumentaci na veřejnou zakázku: Vybavení

Více

návod k použití Sklokeramická varná deska EHC60040X

návod k použití Sklokeramická varná deska EHC60040X návod k použití Sklokeramická varná deska EHC60040X 2 electrolux Obsah Electrolux. Thinking of you. Více o nás naleznete na adrese www.electrolux.com Bezpečnostní informace 2 Instalace 3 Popis spotřebiče

Více