Seznam některých pokusů, prováděných na přednáškách z předmětu Optika a atomistika

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Seznam některých pokusů, prováděných na přednáškách z předmětu Optika a atomistika"

Transkript

1 Seznam některých pokusů, prováděných na přednáškách z předmětu Optika a atomistika Seznam bude průběžně doplňován U každého pokusu je uvedeno číslo přednášky, ve které s největší pravděpodobností pokus proběhne, nebo proběhl.

2 2a Odrazné hranoly Pomůcky: optická lavice, HeNe laser, odrazný hranol na otočném držáku Paprsek laseru dopadá na odrazný hranol, který je umístěn v rotujícím držáku. Je vidět, že malé pootočení hranolu nemá vliv na chod odraženého paprsku. Výška nastavení držáku by měla být taková, aby paprsek laseru částečně zasahoval na horní plochu držáčku. Potom je pokus lépe viditelný.

3 2b Polarizace odrazem Pomůcky: polarizovaný He-Ne laser, polarizátor, dvě skleněné destičky v otočných držácích Polarizovaný laser se v držáku natočí tak, aby lineární polarizice paprsku svírala uhel 45 se vertikálou. V tomto případě si můžeme paprsek představit jako superpozici dvou paprsků o paralelní a kolmé polarizaci stejné intenzity. Po odrazech na první i druhé destičce dojde k částečné polarizaci světla. Výsledný polarizační stav je detekován analyzátorem, který v dané poloze propustí na stínítko paprsek (nebo zabrání průchodu tohoto paprsku). K demonstraci je možné použít i dvě desky z černého skla.

4 2c Kruhová polarizace, čtvrtvlnová a půlvlnová destička Pomůcky: Optická lavice, polarizovaný He-Ne laser, 2 čtvrtvlnové destičky, polarizátor, stínítko Čtvrtvlnová destička, vyrobena pro danou vlnovou délku, mění lineárně polarizované světlo na kruhově polarizované a naopak. Polarizační filtr natočíme do zkřížené polohy tak, aby lineárně polarizované světlo z laseru neprocházelo na stínítko. Natočíme-li čtvrtvlnovou destičku tak, že její rychlá/pomalá osa je rovnoběžná s polarizací laseru, světlo nemůže projít polarizačním filtrem. Otáčením destičky dostáváme elipticky polarizované světlo, které už filtrem částečně prochází. Vložíme-li do paprsku ještě druhou čtvrtinovou destičku, můžeme ji otočit tak, že kompenzuje fázový rozdíl první destičky (rychlá osa první destičky je rovnoběžná s pomalou osou druhé destičky). Ve zkřížené poloze světlo neprochází. Pokud natočíme obě destičky tak, že obě rychlé osy jsou rovnoběžné, dostaneme půlvlnovou destičku. Světlo z ní bude lineárně polarizované se stočenou rovinou polarizace o úhel, rovný dvojnásobku úhlu, který svírá rychlá/pomalá osa s rovinou polarizace. Jev můžeme demonstrovat pomocí vzájemného natáčení destiček (identického pro obě) oproti natočenému polarizátoru.

5 3a Youngův experiment pro různé vlnové délky světla Pomůcky: modrá, zelená a červená LED dioda, výkonová alespoň cca 0,2 W, širokoúhlová, v držáčku nad sebou, obrazec se 3 různými dvojštěrbinami Světlo z LED diod je zastíněno tak, aby tvořilo pás s různými barvami, viz obrázek. Studenti dostanou kolovat obrazec se 3 různými dvojštěrbinami, koukají se postupně skrze ně na tento světelný zdroj. Kolem světelného zdroje vidí ještě další proužky, způsobené interferencí. Jejich vzdálenost roste s vlnovou délkou světla, největší je tedy pro světlo z červené LED. Pro bližší štěrbiny je vzdálenost proužků větší. Vzdálenost mezi proužky roste také se vzdáleností od zdroje.

6 3b Michelsonův interferometr Pomůcky: laserová dioda, malá optická deska, 2 zrcadla s držáčky, polopropustná dělící destička, čočka s f=5cm, stínítko, silná planparalelní skleněná destička s držákem, svíčka Paprsek z laserové diody dopadne na polopropustnou destičku a rozdělí se do dvou ramen. Po odraze na zrcátkách se zase spojí a část se šíří směrem ke stínítku, kde vytvoří výsledný interferenční obrazec. Ten je možné rozšířit spojnou čočkou s krátkou ohniskovou vzdáleností. Potom lze dobře pozorovat interferenční proužky. Pokud se podaří dobře nastavit zrcátka uvidíme soustředné kružnice. Pokud zakryjeme svazek v jednom rameni interferometru, tak interferenční obrazec zmizí. Vložíme planparalelní skleněnou destičku, pevně uchycenou. Při její malé rotaci se mění optická dráha paprsku v jedné větvi a proto se posouvají i interferenční proužky. Vložení tepelného zdroje do blízkosti paprsku způsobí změny indexu lomu a tím i chvění interferenčního obrazce. Interferometr také citlivě reaguje na chvění.

7 3c Fabry-Perotův interferometr Pomůcky: He-Ne laser, optická lavice, mikroskopový objektiv 10x, Fabry-Perotův interferometr Paprsek z He-Ne laseru je rozšířen mikroskopovým objektivem (10x) a dopadá na Fabry-Perotův interferometr. Mnohonásobné odrazy způsobí, že se na stínítku, asi 5 m za interferometrem objeví soustředné kružnice.

8 3d Newtonovy kroužky Pomůcky: optická lavice, přípravek na získání Newtonových kroužků, bílá LED dioda, 2 čočky f= 33 cm a f= 5 cm, stínítko Skleněná deska a plankonvexní čočka s velkým poloměrem křivosti jsou spojeny v kruhovém držáčku. Ve vzduchové mezeře mezi těmito plochami jsou pozorovatelné interferenční proužky, v ideálním případě soustředné barevné kružnice. Třemi šrouby je možné měnit přítlačnou sílu a tím i mezeru mezi skleněnými plochami. To se projeví deformací interferenčního obrazce. Pro sledování interference v bílém světle je vhodné umístit LED diodu tak, aby její svítící čip byl v ohnisku spojné čočky. Téměř rovnoběžné paprsky pak osvítí tyto desky, vytvoří Newtonovy kroužky. Ty se potom zobrazí čočkou s velkou ohniskovou vzdáleností na vzdálené stínítko.

9 4a Difrakce na štěrbině, kruhovém otvoru, na malé kuličce a dalších objektech Pomůcky: lavice, He- Ne laser, držák difrakčních objektů, difrakční objekty, stínítko Světlo z He-Ne laseru prochází různými obrazci, umístěnými v držáku, a po difrakci světla se pozoruje difrakční obraz na stínítku. K dispozici jsou štěrbina, dvojštěrbina, mřížka s 20 vrypy na 1 mm, tkanina s rozměry osnovy a útku kolem jedné desetiny mm, kruhové otvory s různými průměry, tmavé body v průhledném filmu. Pokud jsou difrakční struktury Fourierovým obrazem určitého elementu, např. nápisu, fotografie, objeví se elementy jako difrakční obrazce na stínítku (viz obrázek). Optickou difrakcí lze prakticky provést Fourierovu transformaci.

10 4 b Difrakční limita Pomůcky: lavice, LED dioda, deska s dvěmi 0.5 mm otvory, vzdálenými 1 mm od sebe, LED dioda clona, kamera Světlo z LED diody prochází dvěmi kruhovými otvory o průměru 0.5 mm, vzdálenými od sebe 1 mm. Zmenšujeme clonu 1. To omezí sférickou vady objektivu a obraz se začne zostřovat. Po zmenšení průměru clony asi na 2 mm už k dalšímu zaostřování nedochází. Úplnému zaostření zabrání difrakční limita. Rozlišovací schopnost objektivu charakterizuje schopnost odlišit 2 objekty, které jsou blízko sebe. Rozlišení je ovlivněno dvěmi fyzikálními příčinami: vadami zobrazení a difrakcí světla. Pokud jsou dva bodové objekty blízko sebe, jejich obrazy se překryjí. Pozn: deska s otvory musí být od kamery vzdálena 2-3 metry.

11 5 Transmisní a reflexní hologram Pomůcky: He-Ne laser, optická lavice, mikroskopový objektiv 40x s držákem transmisní a reflexní hologram Paprsek He-Ne laseru je rozšířen mikroskopovým objektivem 40x, takže tvoří asi 30 kužel. To umožní sledovat hologram v zatemnělé místnosti lidmi bez nebezpečí porušení zraku. Pokus je vhodný pro menší skupinky lidí, či ho lze zařadit na závěr přednášky, kvůli zatemňování. Reflexní hologram je osvětlen světlem z bílé LED diody. Naklání se různými směry a tím je pomocí vizualizéru promítán jeho obraz jakoby z různých úhlů pohledu.

12 6 Dvojlomný krystal Pomůcky: krystal kalcitu, polarizátor, rotační držák, polarizátor v rotačním držáku V materiálech, jako je například kalcit, se šíří světlo různých polarizací různými rychlostmi. To vede i ke směrovému rozdělení papsrků různých polarizací, nastává dvojlom a jsou vidět dva paprsky či obrazy. Při rotaci krystalu jeden paprsek (řádný) zůstává na místě, druhý (mimořádný) rotuje. Oba paprsky mají vzájemně kolmé polarizacemi jak se můžeme přesvědčit polarizačním filtrem. Jev je nejlepší promítat pomocí zpětného projektoru nebo vizualizátoru.

13 6 Rozptyl světla Pomůcky: Plexisklová nádržka 10x10x 50 cm 3, Bílá LED dioda, thiosíran sodný, kyselina sírová, čočka f=5 cm, polarizační fólie, stínítko Rayligtův rozptyl na vysrážených částicích síry simuluje modrou barvu oblohy a červený západ slunce. Bílá LED dioda je umístěna tak, že její svítící čip je v ohnisku spojné čočky. Tím se získají téměř rovnoběžné paprsky, které procházejí nádobou s roztokem thiosíranu sodného na stínítko. Asi 75 gramů thiosíranu sodného se rozpustí na začátku přednášky. 10 ml koncentrované kyseliny sírové se přidá do 200 ml vody a tato kyselina se nalije do roztoku na začátku pokusu. Reakce vede k vysrážení částic síry, které rozptylují převážně modré světlo, takže rozptýlené paprsky asi po 3 minutách budou modré. Toto modré světlo je polarizované, jak se můžeme přesvědčit pomocí otáčení polarizační fólie. Propuštěné světlo se bude zbarvovat od žluté, přes oranžovou po červenou. Celá reakce proběhne během 5 minut.

14 7 Vedení paprsku v prostředí s gradientem indexu lomu Pomůcky: Plexisklová nádržka 10x10x 50 cm 3, červený 5 mw laser, držák laseru, asi 0.5 kg cukru Krystal Přibližně 1 cm tlustá vrstva krystalického cukru se nasype na dno plexisklové nádrže. Pozvolna a opatrně se přidává voda tak, aby se téměř neporušila vrstva cukru. Celková výška hladiny by měla být asi 6-7 cm. Potom je nutné nechat nádobku ustát po dobu asi dvou dní. Cukr se mezi tím pomalu rozpouští za vzniku gradientu koncentrace cukru a tím i gradientu indexu lomu roztoku. Laser (nejlépe zelené či červené 5mW laserové ukazovátko) se přiloží ke spodní části nádoby. Pokud na dně už není rozpuštěný cukr, dochází k odrazu ode dna a k pozvolné změně směru šíření paprsku směrem k povrchu roztoku. Při nastavení správného úhlu vstupu paprsku do nádržky je možné vidět několikanásobný odraz. Světlo laseru je vedeno obdobně jako v optických vláknech s gradientem indexu lomu.

15 8a Optická soustava Keplerova dalekohledu Pomůcky: optická lavice, objektiv f= 33cm, okulár f= 5cm, kamera, předmět (písmeno A) prosvícený LED diodou Hvězdářský dalekohled je používaný na zobrazování vzdálených předmětů. Jednoduchý čočkový dalekohled se skládá ze dvou spojek. První z nich, objektiv, má dlouhou ohniskovou vzdálenost. Zobrazuje vzdálený objekt do své ohniskové roviny. Předmět se umístí do větší vzdálenosti 5-10 m od optické lavice. Objektiv vytvoří skutečný obraz, který je možno vidět na vloženém stínítku. Na optické lavici je možno odečíst polohy čoček a tím i jejich ohniskovou vzdálenost. Kamera (vhodné pro promítání ve velké posluchárně) obraz přenese na monitor počítače, a následně na dataprojektor.

16 8b Optická soustava Galileova dalekohledu Pomůcky: optická lavice, objektiv f= 33cm, okulár f= -15cm, kamera, předmět (písmeno A) prosvícený LED diodou Holandský (Galileův) dalekohled. liší se od Keplerova dalekohledu tím, že jako okuláru použito rozptylky. Obraz pozorovaný Galileovým dalekohledem je přímý, dalekohled je kratší, nežli Keplerův. Předmět (viz obrázek) se umístí do větší vzdálenosti 5-10 m od optické lavice. Objektiv vytvoří skutečný obraz, který by bylo možno vidět na vloženém stínítku. Na optické lavici je možno odečíst polohy čoček a tím i jejich ohniskovou vzdálenost. Kamera (vhodné pro promítání ve velké posluchárně) obraz přenese na monitor počítače, a následně na dataprojektor.

17 8c Optická soustava mikroskopu Pomůcky: optická lavice, objektiv f= 12 cm, okulár f= 5 cm, kamera, předmět (písmeno A) prosvícený LED diodou Předmět se umístí blízko ohniska objektivu tak, aby vytvořil zvětšený skutečný obraz, který je možné vidět na vloženém stínítku. Na optické lavici je možno odečíst polohy čoček a určit i optický interval. Kamera (vhodné pro promítání ve velké posluchárně) obraz přenese na monitor počítače, a následně na dataprojektor.

18 8d Vady čoček Pomůcky: optická lavice, LED dioda, průsvitná čtvercová maska čočka f= 5 cm, průměr 45 mm, stínítko Jednoduché čočky nezobrazují předmět ideálně. Proto bývá obraz zkreslen. Pro čočky, které jsou tlusté či mají malý poloměr křivosti je typické soudkové zkreslení. Pro příliš tenké s velkým poloměrem křivosti je typické poduškovité zkreslení. Pro jednoduché čočky lze změnou vzdálenosti masky a čočky změnit soudkové na poduškovité zkreslení.

19 9 Purkyněho jev Pomůcky: dataprojektor, promítající obraz červeného a modrého kruhu, nastavitelné clona Obraz červeného a modrého kruhu na černém pozadí je promítán dataprojektorem. Vnímaná intenzita světla z obou kruhů je přibližně stejná. Přiložením clony co možná nejblíže k objektivu dataprojektoru a jejím zavíráním lze měnit celkovou intenzitu. Při malé intenzitě je patrný pouze modrý kruh, který je vnímán tyčinakmi. Červený kruh vymizí.

20 10 Demonstrace a studium fotoelektrického jevu Pomůcky: komerční fotočlánek, elektromotorek, zdroje světla halogenová žárovka a barevné výkonové LED diody Fotony, emitované zdroji světla, mohou uvolnit elektrony uvnitř polovodiče. Elektrony jsou dodanou energií excitovány z valenčního do vodivostního pásu, čímž dojde ke zvýšení vodivosti materiálu, nebo přímo ke vzniku elektromotorické napětí. Takto přeměněná energie může například roztočit malý elektromotorek. Účinnost závisí nejenom na intenzitě, i ale na vlnové délce -energii fotonů. Je různá pro červenou, zelenou a modrou LED diodu.

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 OHYB SVĚTLA

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 OHYB SVĚTLA Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 OHYB SVĚTLA V paprskové optice jsme se zabývali optickým zobrazováním (zrcadly, čočkami a jejich soustavami).

Více

(1) (3) Dále platí [1]:

(1) (3) Dále platí [1]: Pracovní úkol 1. Z přiložených ů vyberte dva, použijte je jako lupy a změřte jejich zvětšení a zorná pole přímou metodou. 2. Změřte zvětšení a zorná pole mikroskopu pro všechny možné kombinace ů a ů. Naměřené

Více

Difrakce na mřížce. Úkoly měření: Použité přístroje a pomůcky: Základní pojmy, teoretický úvod: Úloha č. 7

Difrakce na mřížce. Úkoly měření: Použité přístroje a pomůcky: Základní pojmy, teoretický úvod: Úloha č. 7 Úloha č. 7 Difrakce na mřížce Úkoly měření: 1. Prostudujte difrakci na mřížce, štěrbině a dvojštěrbině. 2. Na základě měření určete: a) Vzdálenost štěrbin u zvolených mřížek. b) Změřte a vypočítejte úhlovou

Více

Geometrická optika 1

Geometrická optika 1 Geometrická optika 1 Popis pomocí světelných paprsků těmi se šíří energie a informace, zanedbává vlnové vlastnosti světla světelný paprsek = přímka, podél níž se šíří světlo, jeho energie index lomu (základní

Více

Pracovní list SVĚTELNÉ JEVY Jméno:

Pracovní list SVĚTELNÉ JEVY Jméno: Zadání projektu Optické jevy Časový plán: Zadání projektu, přidělení funkcí, časový a pracovní plán 9. 5. Vlastní práce 4 vyučovací hodiny do 22. 5. Prezentace 24.5. Test a odevzdání portfólií ke kontrole

Více

Světlo. barevné spektrum

Světlo. barevné spektrum Světlo Světlo je elektromagnetické záření o vlnové délce 400 700 nm. Šíří se přímočaře a ve vakuu je jeho rychlost 300 000 km/s. Může být tělesy vyzařováno, odráženo, nebo pohlcováno. Těleso, které vyzařuje

Více

Jaká je nejmenší výška svislého rovinného zrcadla, aby se v něm stojící osoba vysoká 180 cm viděla celá? [90 cm]

Jaká je nejmenší výška svislého rovinného zrcadla, aby se v něm stojící osoba vysoká 180 cm viděla celá? [90 cm] Dvě rovinná zrcadla svírají úhel. Na jedno zrcadlo dopadá světelný paprsek, který leží v rovině kolmé na průsečnici obou zrcadel. Paprsek se odrazí na prvním, potom na druhém zrcadle a vychýlí se od původního

Více

Teleskopie díl pátý (Triedr v astronomii)

Teleskopie díl pátý (Triedr v astronomii) Teleskopie díl pátý (Triedr v astronomii) Na první pohled se může zdát, že malé dalekohledy s převracející hranolovou soustavou, tzv. triedry, nejsou pro astronomická pozorování příliš vhodné. Čas od času

Více

Řešené příklady z OPTIKY II

Řešené příklady z OPTIKY II Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Řešené příklady z OPTIKY II V následujícím článku uvádíme několik vybraných příkladů z tématu Optika i s uvedením

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Základy paprskové a vlnové optiky, optická vlákna, Učební text Ing. Bc. Jiří Primas Liberec 2011 Materiál vznikl

Více

FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE. Mikrovlny

FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE. Mikrovlny FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE Datum měření: 7.5.2012 Jméno: Jakub Kákona Pracovní skupina: 2 Hodina: Po 7:30 Spolupracovníci: - Hodnocení: Mikrovlny Abstrakt V úloze je studováno šíření vln volným

Více

Metodika pro učitele Optika SŠ

Metodika pro učitele Optika SŠ Metodika pro učitele Optika SŠ Základní charakteristika výukového programu: Popis: V šesti kapitolách se žáci seznámí se základními principy geometrické optiky, s optickými klamy a světelným spektrem.

Více

Optické přístroje. Lidské oko

Optické přístroje. Lidské oko Optické přístroje Lidské oko Oko je kulovitého tvaru o průměru asi 4 mm, má hlavní části: Rohovka Duhovka Zornice (oční pupila): otvor v duhovce, průměr se mění s osvětlením oka (max.,5 mm) Oční čočka:

Více

2015/16 MĚŘENÍ TLOUŠTKY LIDSKÉHO VLASUA ERYTROCYTU MIKROSKOPEM

2015/16 MĚŘENÍ TLOUŠTKY LIDSKÉHO VLASUA ERYTROCYTU MIKROSKOPEM 2015/16 MĚŘENÍ TLOUŠTKY LIDSKÉHO VLASUA ERYTROCYTU MIKROSKOPEM Teoretický úvod: Cílem úlohy je naučit se pracovat s mikroskopem a s jeho pomocí měřit velikost mikroskopických útvarů. Mikroskop Optickou

Více

5.2.2 Rovinné zrcadlo

5.2.2 Rovinné zrcadlo 5.2.2 Rovinné zrcadlo ředpoklady: 5101, 5102, 5201 Terminologie pro přijímačky z fyziky Optická soustava = soustava optických prostředí a jejich rozhraní, která mění směr chodu světelných paprsků. Optické

Více

OPTIKA Světelné jevy TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.

OPTIKA Světelné jevy TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. OPTIKA Světelné jevy TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Rozklad světla Když světlo prochází hranolem, v důsledku dvojnásobného lomu na rozhraních

Více

FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE. Mikrovlny

FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE. Mikrovlny FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE Datum měření: 7.5.2012 Jméno: Jakub Kákona Pracovní skupina: 2 Hodina: Po 7:30 Spolupracovníci: - Hodnocení: Mikrovlny Abstrakt V úloze je studováno šíření vln volným

Více

OPTICKÉ PŘÍSTROJE FOTOAPARÁT

OPTICKÉ PŘÍSTROJE FOTOAPARÁT OPTICKÉ PŘÍSTROJE FOTOAPARÁT Seminární práce z fyziky Vypracoval: Vít Ondrák, Matěj Jankovský, Tomáš Hubáček, Tomáš Havran, Václav Holler Základní škola a Mateřská škola, Nový Hradec Králové, Pešinova

Více

1. Člun o hmotnosti m = 50 kg startuje kolmo ke břehu a pohybuje se dále v tomto směru konstantní rychlostí v 0 = 2 m.s -1 vůči vodě. Současně je unášen podél břehu proudem vody, který na něj působí silou

Více

Amatérská videokamera jako detektor infra erveného zá ení

Amatérská videokamera jako detektor infra erveného zá ení Amatérská videokamera jako detektor infra erveného zá ení ZDEN K BOCHNÍ EK Katedra obecné fyziky P írodov decká fakulta MU, Brno P ísp vek popisuje n kolik experiment využívajících amatérskou videokameru

Více

Měření změny objemu vody při tuhnutí

Měření změny objemu vody při tuhnutí Měření změny objemu vody při tuhnutí VÁCLAVA KOPECKÁ Katedra didaktiky fyziky, Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy v Praze Anotace Od prosince 2012 jsou na webovém portálu Alik.cz publikovány

Více

Manuální, technická a elektrozručnost

Manuální, technická a elektrozručnost Manuální, technická a elektrozručnost Realizace praktických úloh zaměřených na dovednosti v oblastech: Vybavení elektrolaboratoře Schématické značky, základy pájení Fyzikální principy činnosti základních

Více

PRAKTIKUM... Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Odevzdal dne: Seznam použité literatury 0 1. Celkem max.

PRAKTIKUM... Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Odevzdal dne: Seznam použité literatury 0 1. Celkem max. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK PRAKTIKUM... Úloha č. Název: Pracoval: stud. skup. dne Odevzdal dne: Možný počet bodů Udělený počet bodů Práce při měření 0 5 Teoretická

Více

Laboratorní práce: Záření

Laboratorní práce: Záření Bezpečnost práce: 1. V průběhu práce si budete ohřívat vodu ve varné konvici. Při manipulace je zapotřebí opatrnost. Horké může být také pečivou ohřáté v mikrovlnné troubě. 2. Při práci s laserovými ukazovátky

Více

2. Odraz světla. Lom světla. Úplný odraz světla

2. Odraz světla. Lom světla. Úplný odraz světla 2. Odraz světla. Lom světla. Úplný odraz světla Kde všude se s odrazem světla můžeme setkat? Úhel odrazu je roven úhlu dopadu. Odražený paprsek leží v rovině dopadu (ta je určena dopadajícím paprskem a

Více

PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE

PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE Identifikační údaje zadávacího řízení Název zakázky Dodávka pomůcek pro výuku fyziky a biologie část A, C, D, H Druh zakázky Dodávky zjednodušené podlimitní řízení Název projektu

Více

Paprsková a vlnová optika

Paprsková a vlnová optika Modularizace a modernizace studijního programu počáteční přípravy učitele fyziky Univerzita Palackého v Olomouci Přírodovědecká fakulta Paprsková a vlnová optika Ivo Vyšín, Jan Říha Olomouc 2012 Modularizace

Více

Příloha smlouvy č.1. Technické specifikace. Hlavní dalekohled do západní kopule

Příloha smlouvy č.1. Technické specifikace. Hlavní dalekohled do západní kopule Příloha smlouvy č.1 Technické specifikace Hlavní dalekohled do západní kopule požadované zadavatelem Optika Objektiv dalekohledu je zrcadlový nebo čočko-zrcadlový, poskytuje ostrý obraz v celém zorném

Více

Kótování na strojnických výkresech 1.část

Kótování na strojnických výkresech 1.část Kótování na strojnických výkresech 1.část Pro čtení výkresů, tj. určení rozměrů nebo polohy předmětu, jsou rozhodující kóty. Z tohoto důvodu je kótování jedna z nejzodpovědnějších prací na technických

Více

Smyslová soustava člověka (laboratorní práce)

Smyslová soustava člověka (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Smyslová soustava člověka (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-8-34 Předmět: přírodopis Cílová skupina: 8. třída

Více

Snímače tlaku a síly. Snímače síly

Snímače tlaku a síly. Snímače síly Snímače tlaku a síly Základní pojmy Síla Moment síly Tlak F [N] M= F.r [Nm] F p = S [ Pa; N / m 2 ] 1 bar = 10 5 Nm -2 1 torr = 133,322 Nm -2 (hydrostatický tlak rtuťového sloupce 1 mm) Atmosférický (barometrický)

Více

Mechanismy. Vazby členů v mechanismech (v rovině):

Mechanismy. Vazby členů v mechanismech (v rovině): Mechanismy Mechanismus klikový, čtyřkloubový, kulisový, západkový a vačkový jsou nejčastějšími mechanismy ve strojích (kromě převodů). Mechanismy obsahují členy (kliky, ojnice, těhlice, křižáky a další).

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA Interaktivní výstava 2008 MENDELOVO MUZEUM

MASARYKOVA UNIVERZITA Interaktivní výstava 2008 MENDELOVO MUZEUM Stručný průvodce učitele výstavou Výstava je složena z deseti interaktivních exponátů, jejichž společným jmenovatelem je komunikace mezi lidmi a její technické zabezpečení. Všechny exponáty předpokládají,

Více

EAGLE 1 & EAGLE 2. Manuál pro uživatele. Univerzální detektory pohybu pro automatické dveře EAGLE 1 : jednosměrný radar EAGLE 2 : dvousměrný radar

EAGLE 1 & EAGLE 2. Manuál pro uživatele. Univerzální detektory pohybu pro automatické dveře EAGLE 1 : jednosměrný radar EAGLE 2 : dvousměrný radar EAGLE 1 & EAGLE 2 Manuál pro uživatele Univerzální detektory pohybu pro automatické dveře EAGLE 1 : jednosměrný radar EAGLE 2 : dvousměrný radar Technická specifikace Technologie : Vysoká frekvence a mikroprocesor

Více

1. Elektřina a magnetismus

1. Elektřina a magnetismus Úlohy ke cvičení z Fyziky pro biology KEF/FBIO, 1 hodina týdně Cvičení vede Mgr. Lucie Kolářová Domácí cvičení najdete v systému Moodle na adrese http://afnet.upol.cz/moodle/. Termíny pro vypracování DCV:

Více

5. Elektromagnetické vlny

5. Elektromagnetické vlny 5. Elektromagnetické vlny 5.1 Úvod Optika je část fyziky zabývající se světlem, patří spolu s mechanikou k nejstarším fyzikálním oborům. Podle jedné ze starověkých teorií je světlo vyzařováno z oka a oko

Více

KOPÍROVACÍ PROCES. Podstata kopírovacího procesu je založena na:

KOPÍROVACÍ PROCES. Podstata kopírovacího procesu je založena na: KOPÍROVACÍ PROCES Podstata kopírovacího procesu je založena na: 1. fotocitlivých vlastnostech světelného válce 2. elektrostatickém nabíjení komponentů kopírovacího procesu různými náboji (+ a se přitahují,

Více

Zadání. Teorie. Camera obscura. Metodický list U itel Optika Praha 2012

Zadání. Teorie. Camera obscura. Metodický list U itel Optika Praha 2012 Metodický list U itel Optika Praha 2012 Camera obscura Pot ebné pom cky: Pom cky pro ilustraci geometrické optiky, laser, papírová krabice, digitální fotoaparát se samospou²tí a moºností manuální expozice,

Více

CAD II přednáška č. 1

CAD II přednáška č. 1 Oko je velmi citlivý a komplikovaný orgán. Všechny jeho části velice úzce spolupracují, aby zprostředkovaly vnímání obrazu. A jsou to oči a zejména mozek, orgány, které nám dokáží přiblížit okolní svět,

Více

Mezní kalibry. Druhy kalibrů podle přesnosti: - dílenské kalibry - používají ve výrobě, - porovnávací kalibry - pro kontrolu dílenských kalibrů.

Mezní kalibry. Druhy kalibrů podle přesnosti: - dílenské kalibry - používají ve výrobě, - porovnávací kalibry - pro kontrolu dílenských kalibrů. Mezní kalibry Mezními kalibry zjistíme, zda je rozměr součástky v povolených mezích, tj. v toleranci. Mají dobrou a zmetkovou stranu. Zmetková strana je označená červenou barvou. Délka zmetkové části je

Více

Osvětlovací modely v počítačové grafice

Osvětlovací modely v počítačové grafice Západočeská univerzita v Plzni Fakulta aplikovaných věd Semestrální práce z předmětu Matematické modelování Osvětlovací modely v počítačové grafice 27. ledna 2008 Martin Dohnal A07060 mdohnal@students.zcu.cz

Více

4-149-563-02(1) Objektiv pro digitální jednookou zrcadlovku. Návod k obsluze. DT 50 mm F1.8 SAM SAL50F18. 2009 Sony Corporation

4-149-563-02(1) Objektiv pro digitální jednookou zrcadlovku. Návod k obsluze. DT 50 mm F1.8 SAM SAL50F18. 2009 Sony Corporation 4-149-563-02(1) Objektiv pro digitální jednookou zrcadlovku Návod k obsluze DT 50 mm F1.8 SAM SAL50F18 2009 Sony Corporation V tomto návodu najdete informace o používání tohoto objektivu. Poznámky k používání

Více

Demonstrační experiment pro výuku využívající Crookesův radiometr

Demonstrační experiment pro výuku využívající Crookesův radiometr David Černý TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF CZ.1.07/2.2.00/07.0247, který je spolufinancován Evropským

Více

c sin Příklad 2 : v trojúhelníku ABC platí : a = 11,6 dm, c = 9 dm, α = 65 0 30. Vypočtěte stranu b a zbývající úhly.

c sin Příklad 2 : v trojúhelníku ABC platí : a = 11,6 dm, c = 9 dm, α = 65 0 30. Vypočtěte stranu b a zbývající úhly. 9. Úvod do středoškolského studia - rozšiřující učivo 9.. Další znalosti o trojúhelníku 9... Sinova věta a = sin b = sin c sin Příklad : V trojúhelníku BC platí : c = 0 cm, α = 45 0, β = 05 0. Vypočtěte

Více

Zobrazení v rovině je předpis, který každému bodu X roviny připisuje právě jeden bod X roviny. Bod X se nazývá vzor, bod X se nazývá obraz.

Zobrazení v rovině je předpis, který každému bodu X roviny připisuje právě jeden bod X roviny. Bod X se nazývá vzor, bod X se nazývá obraz. 7. Shodná zobrazení 6. ročník 7. Shodná zobrazení 7.1. Shodnost geometrických obrazců Zobrazení v rovině je předpis, který každému bodu X roviny připisuje právě jeden bod X roviny. Bod X se nazývá vzor,

Více

(3) Zvolíme pevné z a sledujme dráhu, kterou opisuje s postupujícím časem koncový bod vektoru E v rovině z = konst. Upravíme vztahy (2) a (3)

(3) Zvolíme pevné z a sledujme dráhu, kterou opisuje s postupujícím časem koncový bod vektoru E v rovině z = konst. Upravíme vztahy (2) a (3) Učební tet k přednášce UFY1 Předpokládejme šíření rovinné harmonické vln v kladném směru os z. = i + j kde i, j jsou jednotkové vektor ve směru os respektive a cos ( ) ω ϕ t kz = + () = cos( ωt kz+ ϕ )

Více

Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně Ústav konstruování. KONSTRUOVÁNÍ STROJŮ mechanismy. Přednáška 8

Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně Ústav konstruování. KONSTRUOVÁNÍ STROJŮ mechanismy. Přednáška 8 Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně Ústav konstruování KONSTRUOVÁNÍ STROJŮ mechanismy Přednáška 8 Převody s korigovanými ozubenými koly Obsah Převody s korigovanými ozubenými koly Výroba ozubení odvalováním

Více

Vizualizace v ArConu (1.část) světla a stíny

Vizualizace v ArConu (1.část) světla a stíny Vizualizace v ArConu (1.část) světla a stíny Při vytváření návrhu v ArConu chcete určitě docílit co nejvíce reálnou (nebo někdy stylizovanou) vizualizaci. Na výsledek vizualizace mají kromě samotného architektonického

Více

Tlačítkový spínač s regulací svitu pro LED pásky TOL-02

Tlačítkový spínač s regulací svitu pro LED pásky TOL-02 Tlačítkový spínač s regulací svitu pro LED pásky TOL-02 Tlačítkový spínač slouží ke komfortnímu ovládání napěťových LED pásků. Konstrukčně je řešen pro použití v hliníkových profilech určených pro montáž

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 3 Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metody instrumentální analýzy, vy_32_inovace_ma_11_20

Více

1.7. Mechanické kmitání

1.7. Mechanické kmitání 1.7. Mechanické kmitání. 1. Umět vysvětlit princip netlumeného kmitavého pohybu.. Umět srovnat periodický kmitavý pohyb s periodickým pohybem po kružnici. 3. Znát charakteristické veličiny periodického

Více

Pardubice Kašpar_2012 TEXTOVÁ ČÁST 2

Pardubice Kašpar_2012 TEXTOVÁ ČÁST 2 Pardubice Kašpar_2012 TEXTOVÁ ČÁST 2 1 SEZNAM PŘÍLOH 1 VÝKRESOVÁ ČÁST 1 SITUACE 1 : 250 2 VÝTVARNÉ A ARCHITEKTONICKÉ ŘEŠENÍ PAMÁTNÍKU 3 PROSTOROVÉ ZOBRAZENÍ PAMÁTNÍKU V KONTEXTU OKOLÍ 4 VÝTVARNÉ A ARCHITEKTONICKÉ

Více

Měření hustoty kapaliny z periody kmitů zkumavky

Měření hustoty kapaliny z periody kmitů zkumavky Měření hustoty kapaliny z periody kmitů zkumavky Online: http://www.sclpx.eu/lab1r.php?exp=14 Po několika neúspěšných pokusech se zkumavkou, na jejíž dno jsme umístili do vaty nejprve kovovou kuličku a

Více

4. cvičení: Pole kruhové, rovinné, Tělesa editace těles (sjednocení, rozdíl, ), tvorba složených objektů

4. cvičení: Pole kruhové, rovinné, Tělesa editace těles (sjednocení, rozdíl, ), tvorba složených objektů 4. cvičení: Pole kruhové, rovinné, Tělesa editace těles (sjednocení, rozdíl, ), tvorba složených objektů Příklad 1: Pracujte v pohledu Shora. Sestrojte kružnici se středem [0,0,0], poloměrem 10 a kružnici

Více

Laserové skenování principy

Laserové skenování principy fialar@kma.zcu.cz Podpořeno z projektu FRVŠ 584/2011 Co je a co umí laserové skenování? Laserové skenovací systémy umožňují bezkontaktní určování prostorových souřadnic, 3D modelování vizualizaci složitých

Více

Válec - slovní úlohy

Válec - slovní úlohy Válec - slovní úlohy VY_32_INOVACE_M-Ge. 7., 8. 20 Anotace: Žák řeší slovní úlohy z praxe. Využívá k řešení matematický aparát. Vzdělávací oblast: Matematika Autor: Mgr. Robert Kecskés Jazyk: Český Očekávaný

Více

1.9.5 Středově souměrné útvary

1.9.5 Středově souměrné útvary 1.9.5 Středově souměrné útvary Předpoklady: 010904 Př. 1: V obdélníkových rámech jsou nakresleny tři obrázky. Každý je sestaven z jedné přímky a jednoho obdélníku. Jeden z obrázků je středově souměrný.

Více

Několik dalších pokusů s termocitlivými fóliemi

Několik dalších pokusů s termocitlivými fóliemi Několik dalších pokusů s termocitlivými fóliemi PAVEL KONEČNÝ Přírodovědecká fakulta MU, Brno Tato práce se zabývá využitím reverzních teplocitlivých fólií pro detekci změn teploty v experimentech s adiabatickou

Více

Fyzikální praktikum FJFI ČVUT v Praze

Fyzikální praktikum FJFI ČVUT v Praze Fyzikální praktikum FJFI ČVUT v Praze Úloha: 4 Název úlohy: Balmerova série Kroužek: po-do Datum měření: 10. března 014 Skupina: Vypracoval: Ondřej Grover Klasifikace: 1 Pracovní úkoly 1. (Nepovinné) V

Více

Závěrečné shrnutí jednoduché pokusy z fyziky

Závěrečné shrnutí jednoduché pokusy z fyziky I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Laboratorní práce č. 10 Závěrečné shrnutí jednoduché

Více

Letní škola fyziky optika 2016 (20.6. 24.6. 2016)

Letní škola fyziky optika 2016 (20.6. 24.6. 2016) Letní škola fyziky optika 2016 (20.6. 24.6. 2016) 1) Experimentální paprsková optika (Miroslav Pech)... 1 Experimentální ověření základních zákonů paprskové optiky, jako je zákon lomu a odrazu, ukázka

Více

http://vyuka.panska.cz/reichl/fyzika/show/fyz_cirkus/fyz_cirkus2002.htm

http://vyuka.panska.cz/reichl/fyzika/show/fyz_cirkus/fyz_cirkus2002.htm http://www.fyzika.webz.cz http://fyzika.gjar-po.sk http://www.scientific.ru http://vyuka.panska.cz/reichl/fyzika/show/fyz_cirkus/fyz_cirkus2002.htm http://mobil.idnes.cz/mobilni_komunikace/ostatnimobilni_komunikace/pokusy_mobil_fyzika031017.html

Více

Osnova: 1. Speciální diody 2. Tranzistory 3. Operační zesilovače 4. Řízené usměrňovače

Osnova: 1. Speciální diody 2. Tranzistory 3. Operační zesilovače 4. Řízené usměrňovače K621ZENT Základy elektroniky Přednáška ř č. 3 Osnova: 1. Speciální diody 2. Tranzistory 3. Operační zesilovače 4. Řízené usměrňovače LED Přiložením napětí v propustném směru dochází k injekci nosičů přes

Více

TVAROVÉ A ROZMĚROVÉ PARAMETRY V OBRAZOVÉ DOKUMENTACI. Druhy kót Části kót Hlavní zásady kótování Odkazová čára Soustavy kót

TVAROVÉ A ROZMĚROVÉ PARAMETRY V OBRAZOVÉ DOKUMENTACI. Druhy kót Části kót Hlavní zásady kótování Odkazová čára Soustavy kót TVAROVÉ A ROZMĚROVÉ PARAMETRY V OBRAZOVÉ DOKUMENTACI Druhy kót Části kót Hlavní zásady kótování Odkazová čára Soustavy kót KÓTOVÁNÍ Kótování jednoznačné určení rozměrů a umístění všech tvarových podrobností

Více

Úvod. Princip činnosti CRT

Úvod. Princip činnosti CRT Úvod Monitor je nejpoužívanějším výstupním zařízením. Umožňuje nám sledovat výsledky procesů, probíhajících uvnitř počítače. Požadavky na výkonnost monitorů prudce stouply s nástupem grafického rozhraní.

Více

5 ZKOUŠENÍ CIHLÁŘSKÝCH VÝROBKŮ

5 ZKOUŠENÍ CIHLÁŘSKÝCH VÝROBKŮ 5 ZKOUŠENÍ CIHLÁŘSKÝCH VÝROBKŮ Cihelné prvky se dělí na tzv. prvky LD (pro použití v chráněném zdivu, tj. zdivo vnitřních stěn, nebo vnější chráněné omítkou či obkladem) a prvky HD (nechráněné zdivo).

Více

Autodesk Inventor 8 vysunutí

Autodesk Inventor 8 vysunutí Nyní je náčrt posazen rohem do počátku souřadného systému. Autodesk Inventor 8 vysunutí Následující text popisuje vznik 3D modelu pomocí příkazu Vysunout. Vyjdeme z náčrtu na obrázku 1. Obrázek 1: Náčrt

Více

VY_62_INOVACE_VK64. Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Červen 2012

VY_62_INOVACE_VK64. Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Červen 2012 VY_62_INOVACE_VK64 Jméno autora výukového materiálu Věra Keselicová Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Červen 2012 Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace 8. ročník

Více

Nejdůležitější pojmy a vzorce učiva fyziky II. ročníku

Nejdůležitější pojmy a vzorce učiva fyziky II. ročníku Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Nejdůležitější pojmy a vzorce učiva fyziky II. ročníku V tomto článku uvádíme shrnutí poznatků učiva II. ročníku

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Anemometrické metody Učební text Ing. Bc. Michal Malík Ing. Bc. Jiří Primas Liberec 2011 Materiál vznikl v rámci

Více

Veletrh. Obr. 1. 1. Měřeni účinnosti ohřevu. Oldřich Lepil, Přírodovědecká fakulta UP Olomouc

Veletrh. Obr. 1. 1. Měřeni účinnosti ohřevu. Oldřich Lepil, Přírodovědecká fakulta UP Olomouc Oldřich Lepil, Přírodovědecká fakulta UP Olomouc Současný přístup ke školním demonstracím charakterizují na jedné straně nejrůznější moderní elektronické měřicí systémy převážně ve vazbě na počítač a na

Více

Šicí stroje NX-400 NX-200

Šicí stroje NX-400 NX-200 Šicí stroje NX-400 Brother NX-400/200 NX-400/ Elektronické šicí stroje řady NX vynikají velmi snadnou obsluhou, širokou nabídkou stehů a množstvím komfortních funkcí NX-400 Vždy na vaší straně NX-400 S

Více

Základy digitální fotografie

Základy digitální fotografie Základy digitální fotografie Lekce 4 PROJEKT financovaný z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZVYŠOVÁNÍ IT GRAMOTNOSTI ZAMĚSTNANCŮ VYBRANÝCH FAKULT MU Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0224

Více

KLADENÍ VEDENÍ. VŠB TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky

KLADENÍ VEDENÍ. VŠB TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky VŠB TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky KLADENÍ VEDENÍ 1. Hlavní zásady pro stavbu vedení 2. Způsoby kladení vedení Ostrava, prosinec 2003 Ing. Ctirad Koudelka,

Více

6A. Měření spektrálních charakteristik zdrojů optického záření

6A. Měření spektrálních charakteristik zdrojů optického záření 6A. Měření spektrálních charakteristik zdrojů optického záření Zadání: 1. Změřte spektrální charakteristiky předložených elektroluminiscenčních diod (červená, zelená, žlutá, modrá, bílá, IR, atd.), 2.

Více

Elektromagnetické vlny v experimentech

Elektromagnetické vlny v experimentech Elektromagnetické vlny v experimentech ZDENĚK POLÁK Jiráskovo gymnázium v Náchodě V článku uvádím jak pomocí radiopřijímače, televizního přijímače a videomagnetofonu můţeme předvést většinu podstatných

Více

Geodézie. přednáška 3. Nepřímé měření délek. Ústav geoinformačních technologií Lesnická a dřevařská fakulta ugt.mendelu.cz tel.

Geodézie. přednáška 3. Nepřímé měření délek. Ústav geoinformačních technologií Lesnická a dřevařská fakulta ugt.mendelu.cz tel. Geodézie přednáška 3 Nepřímé měření délek Ústav geoinformačních technologií Lesnická a dřevařská fakulta ugt.mendelu.cz tel.: 545134015 Nepřímé měření délek při nepřímém měření délek se neměří přímo žádaná

Více

Základní škola a mateřská škola, Ostrava-Hrabůvka, Mitušova 16, příspěvková organizace Školní vzdělávací program 2. stupeň, Člověk a příroda.

Základní škola a mateřská škola, Ostrava-Hrabůvka, Mitušova 16, příspěvková organizace Školní vzdělávací program 2. stupeň, Člověk a příroda. Fyzika 7. ročník Výstupy ŠVP Učivo Přesahy, metody a průřezová témata Žák pozná relativitu pohybu a klidu tělesa, naučí se rozlišovat pohyb přímočarý a křivočarý rozliší pohyb posuvný a otáčivý a dokáže

Více

KUFŘÍK MECHANIKA MA1 419.0006

KUFŘÍK MECHANIKA MA1 419.0006 KUFŘÍK MECHANIKA MA1 419.0006 MECHANIKA 1 José Luis Hernández Pérez José Maria Vaquero Guerri Maria Jesùs Carro Martinez Carlos Parejo Farell Departamento de Material Diddctico de ENOSA Francouzský překlad

Více

Účinky záření na sbírkové materiály

Účinky záření na sbírkové materiály Účinky záření na sbírkové materiály 1 Záření - základní pojmy elektromagnetické spektrum tvoří několik typů záření světlo má charakter elektromagnetického vlnění optické záření elektromagnetické záření

Více

Conconiho Test elegantně s Polar RS400sd a RS800sd. PolarShop

Conconiho Test elegantně s Polar RS400sd a RS800sd. PolarShop Conconiho Test elegantně s Polar RS400sd a RS800sd PolarShop Conconiho terénní test částečně nahrazuje spiroergometrické vyšetření pro určení anaerobního prahu ANP tak praví jeden ze studijních materiálů.

Více

na tyč působit moment síly M, určený ze vztahu (9). Periodu kmitu T tohoto kyvadla lze určit ze vztahu:

na tyč působit moment síly M, určený ze vztahu (9). Periodu kmitu T tohoto kyvadla lze určit ze vztahu: Úloha Autoři Zaměření FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE 2. Měření modulu pružnosti v tahu a modulu pružnosti ve smyku Martin Dlask Měřeno 11. 10., 18. 10., 25. 10. 2012 Jakub Šnor SOFE Klasifikace

Více

360 Liner SP NÁVOD K POUŽITÍ

360 Liner SP NÁVOD K POUŽITÍ 360 Liner SP NÁVOD K POUŽITÍ Vážený zákazníku, velmi děkujeme za důvěru, kterou jste nám projevil koupí Vašeho nového geo-fennel přístroje řady Selection PRO. Tento hodnotný, kvalitní výrobek byl vyroben

Více

Výroba ozubených kol. Použití ozubených kol. Převody ozubenými koly a tvary ozubených kol

Výroba ozubených kol. Použití ozubených kol. Převody ozubenými koly a tvary ozubených kol Výroba ozubených kol Použití ozubených kol Ozubenými koly se přenášejí otáčivé pohyby a kroutící momenty. Přenos je zde nucený, protože zuby a zubní mezery do sebe zabírají. Kola mohou mít vnější nebo

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu

Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět: FYZIKA Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Předmět fyzika navazuje na výuku zejména matematiky, prvouky, vlastivědy a přírodovědy na prvním stupni.

Více

2.1.7 Zrcadlo I. Předpoklady: 020106. Pomůcky: zrcadla, laser, rozprašovač, bílý a černý papír, velký úhloměr

2.1.7 Zrcadlo I. Předpoklady: 020106. Pomůcky: zrcadla, laser, rozprašovač, bílý a černý papír, velký úhloměr 2.1.7 Zrcadlo I ředpoklady: 020106 omůcky: zrcadla, laser, rozprašovač, bílý a černý papír, velký úhloměr ř. 1: Nakresli dva obrázky. Na prvním zachyť, jak vidíme vzdálené předměty, na druhém jak vidíme

Více

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD Přednáška č. 7 V ELEKTROTECHNICE Kótování Zjednodušené kótování základních geometrických prvků Někdy stačí k zobrazení pouze jeden pohled Tenké součásti kvádr Kótování Kvádr (základna čtverec) jehlan Kvalitativní

Více

Fyzika v lékárničce. Experiment ve výuce fyziky Školská fyzika 2013

Fyzika v lékárničce. Experiment ve výuce fyziky Školská fyzika 2013 Fyzika v lékárničce Josef Trna 1, Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity Brno, Gymnázium Boskovice, ZŠ Lysice Článek je rozšířením příspěvku autora na Veletrhu nápadů učitelů fyziky 6. Sborník příspěvků

Více

Fotografická dokumentace makro- a mikrofotografie

Fotografická dokumentace makro- a mikrofotografie Fotografická dokumentace makro- a mikrofotografie Makrofotografie Makrofotografie se používá k zachycení malých předmětů nebo detailů na předmětech větších. Charakteristickou vlastností makrooptiky je

Více

DT 18-55 mm F3,5-5,6 SAM DT 55-200 mm F4-5,6 SAM

DT 18-55 mm F3,5-5,6 SAM DT 55-200 mm F4-5,6 SAM 4-136-086-03(1) Objektiv pro digitální jednookou zrcadlovku Návod k obsluze DT 18-55 mm F3,5-5,6 SAM DT 55-200 mm F4-5,6 SAM SAL1855/SAL55200-2 2009 Sony Corporation 4-135-235-02(1) Objektiv pro digitální

Více

ASYNCHRONNÍ STROJ. Trojfázové asynchronní stroje. n s = 60.f. Ing. M. Bešta

ASYNCHRONNÍ STROJ. Trojfázové asynchronní stroje. n s = 60.f. Ing. M. Bešta Trojfázové asynchronní stroje Trojfázové asynchronní stroje někdy nazývané indukční se většinou provozují v motorickém režimu tzn. jako asynchronní motory (zkratka ASM). Jsou to konstrukčně nejjednodušší

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. Moderní způsoby strojního obrábění na frézkách a horizontálních vyvrtávačkách

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. Moderní způsoby strojního obrábění na frézkách a horizontálních vyvrtávačkách Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: Moderní způsoby strojního obrábění na frézkách a horizontálních vyvrtávačkách Obor: Nástrojař Ročník: 2. Zpracoval(a): Pavel Rožek Střední průmyslová škola

Více

VÝSUVNÝ SLOUP DO 600MM. Návod Na instalaci a obsluhu

VÝSUVNÝ SLOUP DO 600MM. Návod Na instalaci a obsluhu Bollard VÝSUVNÝ SLOUP DO 600MM Návod Na instalaci a obsluhu Model MPIE2 bez osvělení led MPIE10 s osvětlením led MotoR WiNG400 WiNG400 Napájecí napětí 12vdc 12vdc Jmenovitý výkon 60 W 60 W Příkon 1,2 a

Více

INFORMACE a HOLOGRAFIE

INFORMACE a HOLOGRAFIE INFORMACE a HOLOGRAFIE 1 Informace Poznání, znalost, dorozumění Široký pojem od fakta až po znalost In form : formuje hmotu, otisk do hmoty Informace musí mít nosič = reálný objekt který ji reprezentuje,

Více

SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2009/76/ES

SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2009/76/ES L 201/18 Úřední věstník Evropské unie 1.8.2009 SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2009/76/ES ze dne 13. července 2009 o hladině akustického tlaku kolových zemědělských a lesnických traktorů působícího

Více

Cvičení 3 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ

Cvičení 3 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ Cvičení 3 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ Cílem cvičení je procvičení předchozích zkušeností tvorby modelu rotační součásti a využití rotačního pole naskicovaných prvků. Jak bylo slíbeno v

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE NA PC

TECHNICKÁ DOKUMENTACE NA PC TECHNICKÁ DOKUMENTACE NA PC Vypracovala: Jitka Chocholoušková 1 Obsah: 1. Uživatelské prostředí... 4 2. Tvorba objektů... 7 3. Tvorba úsečky... 10 4. Tvorba kružnice a oblouku... 15 4.1. Tvorba kružnice...

Více

Základní prvky a všeobecná lyžařská průprava

Základní prvky a všeobecná lyžařská průprava Základní prvky a všeobecná lyžařská průprava Základní prvky a všeobecná lyžařská průprava na běžeckých lyžích Základními prvky nazýváme prvky elementární přípravy a pohybových dovedností, jejichž zvládnutí

Více

Vodič a izolant v elektrickém poli

Vodič a izolant v elektrickém poli Vodič a izolant v elektrickém poli Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Ing. Mgr. Hana Šťastná Číslo a název klíčové aktivity:iii/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Interní

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 4.3 HŘÍDELOVÉ SPOJKY Spojky jsou strojní části, kterými je spojen hřídel hnacího ústrojí s hřídelem ústrojí

Více