Pedagogická diagnostika a individuální vzdělávací plán předškoláka s odkladem školní docházky. Mgr. Stanislava Emmerlingová 2012

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Pedagogická diagnostika a individuální vzdělávací plán předškoláka s odkladem školní docházky. Mgr. Stanislava Emmerlingová 2012"

Transkript

1 Pedagogická diagnostika a individuální vzdělávací plán předškoláka s odkladem školní docházky Mgr. Stanislava Emmerlingová 2012

2 Význam předškolního období Mozek dítěte v předškolním věku je nejpružnější ke změnám nejvíc za celé období života v kladném i záporném smyslu. Vývoj jednotlivých psychických funkcí můžeme v tomto období podpořit cíleně volenou hrou a motorickým cvičením. V mateřské škole jsou děti ve věku, ve kterém můžeme předcházet školní neúspěšnosti, pokud víme, v které oblasti zaostávají a co a jak máme rozvíjet. Děti s odkladem školní docházky, mají vždy nějaký problém. Je potřeba včas zjistit, co brzdí jejich vývoj a nápravou zjištěných deficitů předejít problémům při prvopočátečním učení či rozvoji specifických poruch učení i chování.

3 Nejčastější příčiny odkladu školní docházky 1. Různé projevy lehkých mozkových dysfunkcí ( např. poruchy vnímání a zpracování informací, poruchy pozornosti, poruchy dynamiky psychických procesů, poruchy řeči, motorické obtíže apod. ) 2. Adaptační obtíže ( poruchy prožívání a chování ) 3. Zdravotní oslabení a fyzická nezralost ( např. chronická onemocnění, zvýšená unavitelnost, nezralá CNS následkem předčasného narození a DMO ) 4. Méně podnětné rodinné prostředí 5. Děti se smyslovými vadami ( speciální školská zařízení, péče SPC ).

4 Pedagogická diagnostika Pedagogická diagnostika by měla obsahovat základní údaje, ze kterých by měl vycházet individuální přístup k dítěti při předškolní přípravě. Učitelka ( či učitel ) ji provádí na základě pozorování dítěte při různých aktivitách dítěte. Dítě v předškolním věku dělá především to, co ho citově uspokojuje, tedy co se mu daří. Všímáme si tedy toho, kterým aktivitám se snaží vyhýbat.tam je většinou schovaný problém, který je potřeba vyřešit. Poznámka: Rozvíjení jednotlivých oslabení provádíme ve spolupráci s rodiči dle doporučení ve studijním materiálu, který mají absolventi semináře k dispozici.

5 1. Lateralita Lateralita je nerovnoměrnost párových orgánů hybných ( ruka, noha ) a senzorických ( oko, ucho ). Projevuje se tak, že přesné a jemné úkoly dělá člověk vedoucím orgánem lépe. Měla by se vyhranit do 5 let věku dítěte. Pro školní úspěšnost je významné sledovat především vedoucí oko a vedoucí ruku. Souhlasná lateralita je vyhraněné praváctví i leváctví, většinou bez problémů. Pouze leváci jsou v nevýhodě, protože se musí přizpůsobovat pravorukému prostředí.

6 Lateralita zkřížená Jedinec má vedoucí opačné oko a ruku (PxL, LxP ). Tento typ laterality je rizikový pro vznik pomalého pracovního tempa přes zrakové vnímání. Téměř vždy se podílí na dyslektických, dysgrafických a dysortografických obtížích nebo na pomalém pracovním tempu. Ambidextrie Je to schopnost jedince používat obě ruce při fyzické činnosti a někdy I pro psaní. Také u obourukých jedinců se vyskytují ve větší míře tendence k poruchám učení, především k dysgrafii. Je důležité vybrat správnou ruku pro prvopočáteční psaní! Test: Spolehlivě lze vybrat optimální ruku pro psaní svalovým testem ( biologická zpětná vazba těla ).

7 2. Odlišení zrakové figury od pozadí ( vizuomotorika ) Popis problému Jedinec není schopný naznamenat, zapamatovat si a vybavit pohotově určitý tvar. Projevy deficitu v předškolním věku Dítě se vyhýbá kreslení, při kresbě opakuje několik naučených figur- tvarů. Kresba je nekvalitní, neodpovídá věkové normě ( přestože je alespoň průměrné IQ ). Chování, jednání a organizace práce Dítě je neschopné pohotově vyhledat cokoliv a kdekoliv (v polici, na tabuli, v tašce, na pracovním listě.) Test: dle B. Sindelárové z knihy Předcházíme poruchám učení dle pokynů na semináři.

8 3. Odlišení sluchové figury od pozadí Popis problému: Jedinec není schopný zaměřit sluch na zvuk, který je pro něj důležitý, jiné zvuky ho nadměrně ruší. Projevy deficitu v předškolním věku Dítě má sníženou schopnost reagovat na oslovení a pokyny ( přetrvává i do školního věku ). Má sníženou schopnost poslouchat pohádku ( psychomotorický neklid-pokud není způsoben nedozrálou reflexní motorikou), Při logopedické nápravě umí vyslovit naučené hlásky, ale nepoužívá je v běžné řeči. Deficit se často výskytuje u dětí s dyslálií ( až 80 % dětí ). Chování, jednání a organizace práce Dítě se lehce rozptýlí každým zvukem, má sníženou schopnost vnímat pokyny, a následně neplní zadané úkoly ( dítě lajdák ). Pokud není deficit včas odhalen, hrozí riziko sekundární poruchy chování ( pocity nespravedlnosti při trestání něčeho, co si dítě neuvědomuje). Test: dle B. Sindelárové z knihy Předcházíme poruchám učení a dle pokynů na semináři.

9 4. Pravolevá a prostorová orientace Popis problému Základem pro pravolevou a prostorovou orientaci je optimální komunikace hemisfér mozku ( bilateralita ), dále funkční mechanoreceptory ( hmat ) a proprioreceptory ( ve šlachách kolem kloubů ). Problém v jakékoliv oblasti orientace v prostoru většinou souvisí s odchylkami v pohybovém vývoji v prvním roce života dítěte ( viz. dědičnost, ale i narušení vývoje motorických reflexů přes stresy matky v těhotenství). Vývoj motoriky bývá narušen i používáním skákadel a chodítek. Projevy deficitu v předškolním věku U dítěte se projevuje zrcadlová kresba tvarů. Mívá oslabenou matematickou představu. Často se u něj projevuje chaotické a zbrklé jednání, zapomnětlivost,špatná orientace v neznámém prostředí ( velké budovy, křižovatky ),neschopnost udržet pořádek ve svých věcech. Test: sledování rytmizace při křížovém cvičení, zkouška hmatového vnímání + lze použít i metodiku B. Sindelárové z knihy Předcházíme poruchám učení.

10 5. Intermodalita Popis problému Příčinou je oslabená vzájemná spolupráce jednotlivých druhů vnímání, což je základ pro rozvoj logického myšlení a logické paměti. Může být jednou z příčin senzorické dysfázie a hypoaktivity přes myšlení. Silný deficit vždy narušuje vývoj intelektu dítěte. Projevy deficitu v předškolním věku Dítě má omezenou slovní zásobu, sníženou schopnost porozumět významu slova. V jeho řeči se opakovaně projevují agramatismy ( špatné tvary slov ). Dítě nereaguje na pokyny, protože nepochopí, co má dělat.nepružně a pomalu myslí. Test: Pozorováním projevů dítěte, jednoduchý test dle B. Sindelárové z knihy Předcházíme poruchám učení.

11 6. Serialita Popis problému Dítě není schopné zapamatovat si, myslet a pracovat krok za krokem v posloupnosti. Často je též narušena koordinace různých druhů pohybů. Projevuje se často u dětí s odchylkami v pohybovém vývoji Projevy deficitu v předškolním věku Dítě na omezenou schopnost sebeobsluhy ( oblékání, zavazování tkaniček ), má problémy s dodržováním pracovních postupů. Mívá obtíže v kreslení určité série, např.: oo oo nebo zyx zyx. Obtížné plánuje a dodržuje naplánované ( nesystematičnost, spolehlivá nespolehlivost ), mívá obtíže s udržováním věcí v pořádku. Často trpí nutkavým chováním a jednáním, vykřikuje při vyučování, má tendence skákat druhým do řeči. Mívá problém s přizpůsobit se jakémukoliv režimu. Velmi často mívá problémy s koordinací pohybů a rytmizací ( psaní, tělesné cvičení, hraní na hudební nástroj, řízení auta, atd. ) Vhodný test pro předškoláky: Český test dynamické praxe ( autor PhDr. Jiří Míka )

12 Test dynamické praxe Pokyny k testování: ANO = 1 bod: Pohyby jsou pohotové, přiměřeně rychlé, prováděné plynule, bez větších pauz mezi nimi. Síla úkonů je přiměřená, nejsou prováděny nápadně, další nadbytečné pohyby celého těla a hlavy, které by svědčily o zvýšeném úsilí ( grimasy, souhyby těla). Úkony jsou zcela správné. NE = 0 bodů Pohyby jsou nápadně pomalé, i když jsou správné. Pohyby jsou zaměňovány, zopakování u některého úkonu je provedeno dvakrát nebo vícekrát než vyšetřující předvedl. Plynulost pohybů je narušena, provádění je přerušované, jsou nadbytečné pohyby ( souhyby ) celého těla, grimasování, neúměrně velká síla úkonů. Hodnocení: Dítě má získat tolik bodů, kolik je mu roků.

13 Úloha č. 1: Pravá ruka: Opakovaně a rychle střídat pěst - dlaň a při každé změně úkonu se dotýkat desky stolu. Sled (pěst - dlaň) předvedeme celkem 3x. Nezáleží na tom, zda sled začíná v pořadí (pěst - dlaň) nebo (dlaň - pěst). Celý sled: pěst - dlaň - pěst - dlaň - pěst- dlaň. Úloha č. 2: Levá ruka: Totéž jako v 1. Úloha č. 3: Pravá ruka: Opakovaně a rychle dotýkat se palce prstem 2, 3, 4, 5, 4, 3, 2. Současně s předváděním každého jednotlivého úkonu prsty říkáme:,, Tak". Sled (2, 3, 4, 5, 4, 3) předevedeme celkem 3x. Poznámka: Chyba může vznikat též opakováním doteků krajními prsty: 2, 3, 4, 5, 5, 4, 3, 2, 2, 3,... Nezáleží na tom, kterým prstem dítě začíná sled pohybů, důležité však je, aby pohyby po sobě následovaly ve stanoveném pořadí. Úloha č. 4: Levá ruka: Totéž jak v 2.

14 Úloha č. 5: (Pokud by obuv mohla znesnadňovat provádění úlohy, řekneme dítěti, aby se zulo.) Vyšetřující řekne: "Všimni si, kterou nohou to teď budu dělat." Pravá noha: Sled (pata - špička - chodidlo) předvedeme celkem 3x. Nezáleží na tom, kterým úkonem dítě začíná sled pohybů reprodukovat. Záleží však na dodržení stanoveného pořadí. Úloha č. 6: Levá noha: Totéž jako v 5. Úloha č. 7: Jazyk: Rychle kmitat jazykem mezi koutky úst. Úloha č. 8: Obě ruce: Obě ruce se opakovaně, rychle a současně dotýkají stolu, přičemž jedna ruka je v poloze pěst a druhá v poloze dlaň. Sled ( pravá ruka - pěst a levá ruka - dlaň) a (pravá ruka - dlaň a levá ruka pěst) se opakuje celkem 3x.

15 Individuální vzdělávací plán IVP by měl vycházet: - z doporučení odborníků ( PPP, SPC, klinický psycholog, neurolog ) - z pedagogické diagnostiky dítěte. Skládá se ze dvou částí : 1.část: -jméno dítěte, - datum narození, - zařízení, které o dítě pečuje, - přehled závěrů z vyšetření všech odborníků ( průběžně doplňovat )

16 2. část: 1. Rozpracování individuálního přístupu k dítěti v daném školním roce na základě doporučení odborníků a pedagogické diagnostiky ( vždy podpis rodičů! ). 2. Žádejte po odborných zařízeních vysvětlení, v které oblasti je dítě nezralé ( sociálně ), např. za sníženou schopností optimálně fungovat v kolektivu se může skrývat deficit v prostorové orientaci, v serialitě, nedůslednost rodičů, adaptační obtíž. 3. Odlište problémy, které lze ovlivnit péčí v mateřské škole od těch, které v rámci péče mateřské školy nelze řešit, pouze doporučit postup rodičům ( viz. adaptační obtíže, některé projevy LMD, zdravotní oslabení, apod. ).

17 Seznam použité literatury: Předcházíme poruchám učení, Brigite Sindelárová, Portál, Praha Individuální vzdělávací plán, Václav Mertin, Portál, Praha Našemu sluníčku buď fit od narození po školu, MUDr. Věra Kleplová, ANAG, Olomouc Neposedné dítě Jak pomoci hyperaktivním dětem, N.E.O Dell, P.A.Cook, Grada Publishing, Praha Dítě v rovnováze*pohyb a učení v raném dětství*, Sally Goddard Blythe, Inštitút psychoterapie a socioterapie, Bratislava 2012.

Specifické poruchy učení

Specifické poruchy učení Specifické poruchy učení Definice: - neschopnost naučit se číst, psát a počítat pomocí běžných výukových metod za alespoň průměrné inteligence a přiměřené sociokulturní příležitosti - nevznikají v důsledku

Více

CVIÈENÍ PRO HYPERAKTIVNÍ DÌTI Speciální pohybová výchova

CVIÈENÍ PRO HYPERAKTIVNÍ DÌTI Speciální pohybová výchova Podìkování Krajskému úøadu Moravskoslezského kraje za finanèní podporu této publikace, která má zlepšit zdraví mladé generace nejen v kraji, ale i v celé republice. MUDr. Marie Zemánková, pediatr, neurolog,

Více

PROSTOROVÁ ORIENTACE A MATEMATICKÉ PŘEDSTAVY PŘEDŠKOLNÍHO DÍTĚTE

PROSTOROVÁ ORIENTACE A MATEMATICKÉ PŘEDSTAVY PŘEDŠKOLNÍHO DÍTĚTE Metodická příručka PROSTOROVÁ ORIENTACE A MATEMATICKÉ PŘEDSTAVY PŘEDŠKOLNÍHO DÍTĚTE Mgr. Jiřina Bednářová Obsah Projekt Skládám, tvořím myslím...4 Prostorová orientace...5 Oslabení prostorového vnímání...7

Více

Š kolní zralost PhDr. Šárka Kratinová

Š kolní zralost PhDr. Šárka Kratinová Š kolní zralost PhDr. Šárka Kratinová Školní zralost je souborný název pro připravenost různých duševních funkcí a dovedností, umožňující dítěti s úspěchem si osvojovat školní vědomosti a dovednosti v

Více

Úrovně MT praxe. Pomocná k různým cílům v obasti edukace, komunikace a rozvoje osobnosti

Úrovně MT praxe. Pomocná k různým cílům v obasti edukace, komunikace a rozvoje osobnosti MT praxe Úrovně MT praxe Pomocná k různým cílům v obasti edukace, komunikace a rozvoje osobnosti Rozšiřující k posílení výsledků léčebných a terapeutických postupů Intenzivní má významnou roli v terapeutickém

Více

Řešit vady řeči až ve škole je pozdě. Začněte ve třech letech

Řešit vady řeči až ve škole je pozdě. Začněte ve třech letech Řešit vady řeči až ve škole je pozdě. Začněte ve třech letech Libuše Novotná Časopis Maminka Naučí-li se dítě správně mluvit před nástupem do 1. třídy, bude to mít pozitivní vliv na jeho výsledky ve škole

Více

DODATEK ŠVP Program_- Angličtina hrou

DODATEK ŠVP Program_- Angličtina hrou DODATEK ŠVP Program_- Angličtina hrou Účinnost a platnost od 1.9.2015 Vypracovala: Bc. Renata Šibravová Mateřská škola Veltruská, Veltruská 560, Praha 9, 190 00 1 Angličtina hrou metodou Wattsenglish Seznámení

Více

METODIKA PRÁCE ASISTENTA PEDAGOGA

METODIKA PRÁCE ASISTENTA PEDAGOGA METODIKA PRÁCE ASISTENTA PEDAGOGA PODPORA ROZVOJE POČÁTEČNÍHO ČTENÍ A PSANÍ U ŽÁKŮ S NARUŠENOU KOMUNIKAČNÍ SCHOPNOSTÍ Jiřina Jehličková SYSTÉMOVÁ PODPORA INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V ČR METODIKA PRÁCE ASISTENTA

Více

Školní zralost jako podmínka vstupu do školy

Školní zralost jako podmínka vstupu do školy Masarykova univerzita Pedagogická fakulta Katedra speciální pedagogiky Školní zralost jako podmínka vstupu do školy Bakalářská práce Brno 2009 Vedoucí bakalářské práce: PhDr. Mgr. Lucie Procházková, Ph.D.

Více

10 SEZNAM PŘÍLOH. 11.1 Specifické poruchy učení. 11.1.1 Poruchy učení. 11.1.2 Strategie vyučování ţáků se specifickými poruchami učení

10 SEZNAM PŘÍLOH. 11.1 Specifické poruchy učení. 11.1.1 Poruchy učení. 11.1.2 Strategie vyučování ţáků se specifickými poruchami učení 10 SEZNAM PŘÍLOH 11.1 Specifické poruchy učení 11.1.1 Poruchy učení 11.1.2 Strategie vyučování ţáků se specifickými poruchami učení 11.1.3 Druhy SPU a jejich základní charakteristika 11.2 Rehabilitace

Více

Modul C Vzdělávání pracovníků v mateřinkách Středočeského kraje CZ.1.07/1.3.48/02.0045 PhDr. Ivana Šmejdová

Modul C Vzdělávání pracovníků v mateřinkách Středočeského kraje CZ.1.07/1.3.48/02.0045 PhDr. Ivana Šmejdová Modul C Vzdělávání pracovníků v mateřinkách Středočeského kraje CZ.1.07/1.3.48/02.0045 PhDr. Ivana Šmejdová Obsah kurzu: 1. Pedagogická diagnostika 2. Pedagogická diagnostika v pedagogické praxi 3. Diagnostika

Více

ŠKOLNÍ PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ Gymnázium Hejčín

ŠKOLNÍ PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ Gymnázium Hejčín ŠKOLNÍ PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ Gymnázium Hejčín Tým ŠPP Školní psycholog a koordinátor: Mgr. Kateřina Drahá Metodik prevence: Ing. Mgr. Hana Vacková Výchovný poradce: RNDr. Pavlína Hartmannová Kontakty Školní

Více

Náprava: a) Příprava na čtení textu Práce s textem Cílem těchto cvičení je ohmatat si text před vlastním čtením. c) Čtení textu

Náprava: a) Příprava na čtení textu Práce s textem Cílem těchto cvičení je ohmatat si text před vlastním čtením. c) Čtení textu Specifické poruchy učení Neschopnost žáků naučit se číst, psát a počítat pomocí běžných výukových metod a žáci vyžadují použití jiných výukových a pracovních metod. Dyslexie Specifická porucha čtení 1.

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště OSTRAVA Inspekční zpráva Speciální školy při Městské nemocnici Ostrava - Fifejdy, Ostrava - Poruba, Ukrajinská 19 Ukrajinská 19/1535, 708 00 Ostrava-Poruba Identifikátor

Více

Naučí-li se dítě správně mluvit před nástupem do 1. třídy, bude to mít pozitivní vliv na jeho výsledky ve škole a na zapojení do kolektivu vrstevníků.

Naučí-li se dítě správně mluvit před nástupem do 1. třídy, bude to mít pozitivní vliv na jeho výsledky ve škole a na zapojení do kolektivu vrstevníků. S P R Á V N Á V Ý S L O V N O S T Naučí-li se dítě správně mluvit před nástupem do 1. třídy, bude to mít pozitivní vliv na jeho výsledky ve škole a na zapojení do kolektivu vrstevníků. Správná mluva je

Více

KA01 ŘÍZENÍ ŠKOLY ORGANIZAČNÍ ASPEKTY VZDĚLÁVÁNÍ DĚTÍ A ŽÁKŮ SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Bc. Irena Tlapáková 1 poznámka ÚVOD Žijeme v době, která sebou nese nejen převratné úspěchy na poli vědy a techniky,

Více

1. Pojetí speciálně pedagogické diagnostiky

1. Pojetí speciálně pedagogické diagnostiky SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA 1. Pojetí speciálně pedagogické diagnostiky Cílem je poznání člověka s postižením. Cílem není léčba, ale výchova a vzdělávání. Diagnostika zkoumá průběh vývoje člověka.

Více

Specifické poruchy učení

Specifické poruchy učení Specifické poruchy učení pojetí, etiologie, klasifikace SPU, diagnostika SPU, charakteristika dyslexie, dysgrafie, dysortografie, dyskalkulie, legislativa SPU charakteristika Různorodá skupina poruch,

Více

METODICKÁ POMŮCKA PRO PŘEDŠKOLNÍ VĚK

METODICKÁ POMŮCKA PRO PŘEDŠKOLNÍ VĚK METODICKÁ POMŮCKA PRO PŘEDŠKOLNÍ VĚK VERZE: 25/04/2014 KOMPLEXNÍ METODICKÁ POMŮCKA PRO PŘEDŠKOLNÍ VĚK VŠECHNO, CO MÁ DÍTĚ UMĚT A ZNÁT PŘED NÁSTUPEM DO ŠKOLY PŘEHLEDNĚ A NA JEDNOM MÍSTĚ KLOKANŮV KUFR MOHOU

Více

Aktivní POLYTECH školka (Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1. 3. 00/48.0092) HRAČKA - Magnetické puzzle Výukový materiál pro účastníky kurzu

Aktivní POLYTECH školka (Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1. 3. 00/48.0092) HRAČKA - Magnetické puzzle Výukový materiál pro účastníky kurzu Aktivní POLYTECH školka (Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1. 3. 00/48.0092) HRAČKA - Magnetické puzzle Výukový materiál pro účastníky kurzu Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu

Více

ADHD Metody práce (lektor Mgr. Marie Komárová) Mgr. Ludmila Sýkorová Dis. Mgr. Helena Šťastná

ADHD Metody práce (lektor Mgr. Marie Komárová) Mgr. Ludmila Sýkorová Dis. Mgr. Helena Šťastná ADHD Metody práce (lektor Mgr. Marie Komárová) Mgr. Ludmila Sýkorová Dis. Mgr. Helena Šťastná ADHD vysvětlení pojmu Jedná se o poruchu s deficitem pozornosti, zvýšenou aktivitou a impulzivitou dítěte Děti

Více

Desatero pro rodiče dle MŠMT

Desatero pro rodiče dle MŠMT Desatero pro rodiče dle MŠMT 1. Dítě by mělo být dostatečně fyzicky a pohybově vyspělé, vědomě ovládat své tělo, být samostatné v sebeobsluze pohybuje se koordinovaně, je přiměřeně obratné a zdatné (např.

Více

Práce s dětmi s poruchami učení v poradně pro percepční a motorická oslabení

Práce s dětmi s poruchami učení v poradně pro percepční a motorická oslabení EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Práce s dětmi s poruchami učení v poradně pro percepční a motorická oslabení Lenka Procházková Monika Kabátová Specifické poruchy učení

Více

Specifické poruchy učení ÚVOD. PhDr. Jarmila BUREŠOVÁ

Specifické poruchy učení ÚVOD. PhDr. Jarmila BUREŠOVÁ ÚVOD PhDr. Jarmila BUREŠOVÁ Obtíže s učením, které nejsou způsobeny celkovým snížením poznávacích schopností smyslovým nebo tělesným postižením nevhodnou metodou učení nedostatečnou příležitostí k učení

Více

Studijní zdroje. Psychomotorický vývoj v 1. roce života. Praktické příručky. Psychomotorický vývoj. Psychomotorický vývoj KOJENECKÉ OBDOBÍ 9.10.

Studijní zdroje. Psychomotorický vývoj v 1. roce života. Praktické příručky. Psychomotorický vývoj. Psychomotorický vývoj KOJENECKÉ OBDOBÍ 9.10. Studijní zdroje Psychomotorický vývoj v 1. roce života PSY 227 Praktikum raného vývoje PODZIM 2015 Mgr. Eva Pavlíková Nevšímalová, S, Růžička, E., Tichý, J. a kol. (2002): Neurologie. Praha, Galén-Karolinum,

Více

Metodické materiály k SVP vytipovaných pro projekt

Metodické materiály k SVP vytipovaných pro projekt Metodické materiály k SVP vytipovaných pro projekt Autor: Mgr. Magdaléna Steinerová Praha, červen 2015 Registrační číslo projektu: Realizátor projektu: CZ.2.17/3.1.00/36357 FZŠ při PedF UK, Praha 13, Brdičkova

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště OSTRAVA Inspekční zpráva Soukromá zvláštní a pomocná škola pro žáky s více vadami, s. r. o. Sokolská 1, 739 32 Vratimov Identifikátor školy: 600 026 213 Zřizovatel:

Více

Mgr. Petra Pšeničková, DiS., speciální pedagog. Jak rozvíjet motoriku u. předškoláků?

Mgr. Petra Pšeničková, DiS., speciální pedagog. Jak rozvíjet motoriku u. předškoláků? Mgr. Petra Pšeničková, DiS., speciální pedagog Jak rozvíjet motoriku u předškoláků? Přednášející Mgr. Petra Pšeničková, DiS., speciální pedagog, psenickova.petra@centrum.cz lektorka kurzů pro předškoláky

Více

LATERALITA, ORIENTACE V PROSTORU A PRAVOLEVÁ ORIENTACE

LATERALITA, ORIENTACE V PROSTORU A PRAVOLEVÁ ORIENTACE LATERALITA, ORIENTACE V PROSTORU A PRAVOLEVÁ ORIENTACE 1. Lateralita a dominance Lateralitou rozumíme přednostní užívání jednoho z párových orgánů, tj. asymetrii párových orgánů hybných (ruky, nohy) nebo

Více

REEDUKACE SPECIFICKÝCH PORUCH UČENÍ Charakteristika vyučovacího předmětu. Obecné zásady reedukace specifických poruch učení

REEDUKACE SPECIFICKÝCH PORUCH UČENÍ Charakteristika vyučovacího předmětu. Obecné zásady reedukace specifických poruch učení REEDUKACE SPECIFICKÝCH PORUCH UČENÍ Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, organizační a časové vymezení Speciální vzdělávání se poskytuje žákům, u kterých byly speciálně vzdělávací potřeby zjištěny

Více

I. Vyplní mateřská škola: Mateřská škola: Individuální vzdělávací plán. Jméno a příjmení dítěte. Datum narození. Školní rok

I. Vyplní mateřská škola: Mateřská škola: Individuální vzdělávací plán. Jméno a příjmení dítěte. Datum narození. Školní rok I. Vyplní mateřská škola: Mateřská škola: Individuální vzdělávací plán Datum narození Třída Bydliště Školní rok Rozhodnutí o povolení vzdělávání podle IVP ze dne Zdůvodnění (informace o schopnostech, důvody

Více

Plán činnosti výchovného poradce pro školní rok 2014/2015

Plán činnosti výchovného poradce pro školní rok 2014/2015 Plán činnosti výchovného poradce pro školní rok 2014/2015 BAREVNÁ ŠKOLA Konzultační hodiny : žáci : kdykoli rodiče: čtvrtek 14.00 17.00 Telefonní kontakt : 354 594 128 E-mailová adresa : Matejickova@seznam.cz

Více

METODIKA PRO PRÁCI PRÁCE ASISTENTA PEDAGOGA

METODIKA PRO PRÁCI PRÁCE ASISTENTA PEDAGOGA METODIKA PRO PRÁCI PRÁCE ASISTENTA PEDAGOGA PŘI APLIKACI PODPŮRNÝCH OPATŘENÍ U ŽÁKŮ S TĚLESNÝM POSTIŽENÍM NEBO ZÁVAŽNÝM ONEMOCNĚNÍM Mgr. Eva Čadová Eva Čadová a kolektiv SYSTÉMOVÁ PODPORA INKLUZIVNÍHO

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY školní rok 2006/2007 Základní škola speciální Bystré Zámecká 1 569 92 BYSTRÉ IČO: 70838267 Základní škola speciální Bystré Tato výroční zpráva byla schválena Školskou radou

Více

Mgr. Petra Pšeničková, DiS., speciální pedagog. Školní zralost x odklad školní docházky

Mgr. Petra Pšeničková, DiS., speciální pedagog. Školní zralost x odklad školní docházky Mgr. Petra Pšeničková, DiS., speciální pedagog Školní zralost x odklad školní docházky Přednášející Mgr. Petra Pšeničková, DiS., speciální pedagog psenickova.petra@centrum.cz lektorka kurzů pro předškoláky

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI KOMPARACE VZDĚLÁVÁNÍ OSOB S PORUCHAMI UČENÍ V TERCIÁRNÍM ŠKOLSKÉM SYSTÉMU V ČR A V SRN

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI KOMPARACE VZDĚLÁVÁNÍ OSOB S PORUCHAMI UČENÍ V TERCIÁRNÍM ŠKOLSKÉM SYSTÉMU V ČR A V SRN ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta pedagogická KOMPARACE VZDĚLÁVÁNÍ OSOB S PORUCHAMI UČENÍ V TERCIÁRNÍM ŠKOLSKÉM SYSTÉMU V ČR A V SRN Diplomová práce Petra Markvartová Plzeň 2012 Prohlašuji, že jsem

Více

jitka.fortikova@centrumnadani.cz tel.: 224 323 970 732317521

jitka.fortikova@centrumnadani.cz tel.: 224 323 970 732317521 ASPEKTY IDENTIFIKACE MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ V PŘEDŠKOLNÍM VĚKU Z POHLEDU PSYCHOLOGICKÉHO A PEDAGOGICKÉHO PhDr. Jitka Fořtíková, Ph.D. předsedkyně Centra nadání www.centrumnadani.cz e-mail: jitka.fortikova@centrumnadani.cz

Více

Příloha č. 14 Dotazníky k hodnocení vzdělávacích pokroků dítěte. a) Podrobný přehled o individuálním rozvoji a učení dítěte Pramen 35

Příloha č. 14 Dotazníky k hodnocení vzdělávacích pokroků dítěte. a) Podrobný přehled o individuálním rozvoji a učení dítěte Pramen 35 Příloha č. 14 Dotazníky k hodnocení vzdělávacích pokroků dítěte a) Podrobný přehled o individuálním rozvoji a učení dítěte Pramen 35 Poznámky o rozvoji a učení dítěte Přehled o rozvoji dítěte v oblasti

Více

Preventivní programy v organizaci Mateřské školy Kopřivnice p.o.

Preventivní programy v organizaci Mateřské školy Kopřivnice p.o. Preventivní programy v organizaci Mateřské školy Kopřivnice p.o. Mateřské školy Kopřivnice p.o. organizují v průběhu školního roku několik preventivních programů, kter Preventivní programy mají na starost

Více

Prohlubování psychologických kompetencí pedagogických pracovníků II.

Prohlubování psychologických kompetencí pedagogických pracovníků II. Tato příloha řeší rozpracování následujících vzdělávacích programů: 1. Prohlubování psychologických kompetencí pedagogických pracovníků II. 2. Efektivní učení žáka se speciálními vzdělávacími potřebami

Více

Česká republika Česká školní inspekce INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Náchod Plhov, Příkopy 1186. Adresa: Příkopy 1186, 547 01 Náchod

Česká republika Česká školní inspekce INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Náchod Plhov, Příkopy 1186. Adresa: Příkopy 1186, 547 01 Náchod Česká republika Česká školní inspekce Královéhradecký inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Náchod Plhov, Příkopy 1186 Adresa: Příkopy 1186, 547 01 Náchod Identifikátor školy:

Více

SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA jako účinná pomoc pro děti

SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA jako účinná pomoc pro děti SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA jako účinná pomoc pro děti s Di George syndromem PRAHA 12. 12. 2013 Mgr. Dita Hendrychová Speciální pedagogika obecně orientace na výchovu, vzdělávání, pracovní a společenské možnosti,

Více

3 Pedagogická diagnostika

3 Pedagogická diagnostika 3 Pedagogická diagnostika Pedagogická diagnostika je speciální pedagogická disciplína, která se zabývá objektivním zjišťováním, posuzováním a hodnocením vnitřních a vnějších podmínek i průběhu a výsledků

Více

Č. j.: 061-286/98-1041 Inspektorát č 6 - Ústí nad Labem INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Hajmová Jaroslava Městský úřad Louny ŠÚ Louny

Č. j.: 061-286/98-1041 Inspektorát č 6 - Ústí nad Labem INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Hajmová Jaroslava Městský úřad Louny ŠÚ Louny Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Č. j.: 061-286/98-1041 Inspektorát č 6 - Ústí nad Labem Signatura: vf3as103 Okresní pracoviště Chomutov INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola / školské zařízení: Mateřská škola Louny,

Více

Najdete zde. Desatero pro prvňáčka

Najdete zde. Desatero pro prvňáčka Najdete zde - desatero pro prvňáčka - rady a informace pro rodiče prvňáčků - co by mělo umět dítě, které jde do školy - co potřebuje prvňák od rodičů - pomůcky pro žáky 1. ročníku ZŠ - školní zralost Desatero

Více

Mateřské školy. Údaje o mateřské škole za školní rok 2014/2015. Část I. Základní charakteristika mateřské školy

Mateřské školy. Údaje o mateřské škole za školní rok 2014/2015. Část I. Základní charakteristika mateřské školy Mateřské školy Údaje o mateřské škole za školní rok 2014/2015 Část I. Základní charakteristika mateřské školy a/ Název školy: Základní škola a Mateřská škola Brno, Blažkova 9 b/ Zřizovatel školy: Statutární

Více

KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY NA ROKY 2016-2020

KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY NA ROKY 2016-2020 Základní škola a Mateřská škola České Velenice Čsl. legií 325, 378 10 České Velenice KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY NA ROKY 2016-2020 Projednáno: - na poradě vedení školy - na pedagogických radách ZŠ a MŠ - se

Více

Praktická příručka Sbírka příkladů z praxe k problematice SVP

Praktická příručka Sbírka příkladů z praxe k problematice SVP Praktická příručka Sbírka příkladů z praxe k problematice SVP spolupracoval školní speciální pedagog a školní psycholog v rámci projektu Šance pro všechny Autor: Mgr. Irena Mýtinová Praha, červen 2015

Více

Zápis do 1. třídy ZŠ Slovanka. pátek 5. února 2016 14,00 18,00. Individuální termín lze dohodnou tel. 774 3056 75 ( např. při nemoci dítěte)

Zápis do 1. třídy ZŠ Slovanka. pátek 5. února 2016 14,00 18,00. Individuální termín lze dohodnou tel. 774 3056 75 ( např. při nemoci dítěte) Zápis do 1. třídy ZŠ Slovanka pátek 5. února 2016 14,00 18,00 Individuální termín lze dohodnou tel. 774 3056 75 ( např. při nemoci dítěte) Den otevřených dveří pátek 15.1. 2016 8,00 - prohlídka školy 9,00

Více

Specifické poruchy učení. -definice -příčiny -typy SPU

Specifické poruchy učení. -definice -příčiny -typy SPU Specifické poruchy učení -definice -příčiny -typy SPU Specifické poruchy učení jsou definovány jako neschopnost naučit se určitým dovednostem (např. čtení, psaní, počítání) pomocí běžných výukových metod

Více

DALEKOHLED Šance pro děti a rodiče

DALEKOHLED Šance pro děti a rodiče Obsah (seznam metodických listů) Ůvod - ADHD-LMD - léčba pohybem....... 1 Rovnováha I. - ve stoji...................... 2 Rovnováha II. - houpání na úsečích......... 3 Rovnováha III. - houpání na míčích.........

Více

Metodika činnostního učení v přípravném ročníku a v předčtenářském období 1. ročníku. Mgr. Alena Bára Doležalová

Metodika činnostního učení v přípravném ročníku a v předčtenářském období 1. ročníku. Mgr. Alena Bára Doležalová Metodika činnostního učení v přípravném ročníku a v předčtenářském období 1. ročníku Mgr. Alena Bára Doležalová OBSAH I. ÚVOD 1. Vstup dítěte do školy 3 2. Školní zralost a připravenost 4 3. Pedagogická

Více

Kdy je dítě zralé a kdy je připravené na vstup do školy?

Kdy je dítě zralé a kdy je připravené na vstup do školy? Kdy je dítě zralé a kdy je připravené na vstup do školy? Dítě se narodí jako křehká rostlinka, o kterou dospělí musí pečovat jako zahradníci. Avšak opravdoví zahradníci mají velikou výhodu oproti rodičům,

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. Schválil/a za MŠ Olešná: Iveta Šmídová, Petra Sládková. Účinnost: od 01. 09. 2015

ŠKOLNÍ ŘÁD. Schválil/a za MŠ Olešná: Iveta Šmídová, Petra Sládková. Účinnost: od 01. 09. 2015 Mateřská škola Olešná, příspěvková organizace, Olešná 71, 267 64 Olešná, okres Beroun IČO 750 33 241, telefon: 311 572 152, 727 909 149, ms.olesna@seznam.cz, www.olesna-be.cz/materska-skola/ ŠKOLNÍ ŘÁD

Více

Naše škola byla otevřena 1. 9. 1977. Patří mezi největší prostějovské školy. Protidrogový preventista a garant ekologické výchovy vedou žáky i v

Naše škola byla otevřena 1. 9. 1977. Patří mezi největší prostějovské školy. Protidrogový preventista a garant ekologické výchovy vedou žáky i v registrační číslo dítěte: Takový je příští věk, jak jsou vychováváni příští jeho občané. Jan Amos Komenský časopis 1. stupně ZŠ Ročník 20 únor 2015 Číslo 54 Dnešní den patří mezi vaše další významné dny

Více

Pedagogická diagnostika v oblasti čtenářské pregramotnosti EDITA NEVORALOVÁ, MARTINA LIETAVCOVÁ, HANA ŠVEJDOVÁ

Pedagogická diagnostika v oblasti čtenářské pregramotnosti EDITA NEVORALOVÁ, MARTINA LIETAVCOVÁ, HANA ŠVEJDOVÁ Pedagogická diagnostika v oblasti čtenářské pregramotnosti EDITA NEVORALOVÁ, MARTINA LIETAVCOVÁ, HANA ŠVEJDOVÁ Tím, že za stéblo zataháš, pšenice rychleji neporoste aneb každé dítě má právo rozvíjet se

Více

Brain Jogging a děti. Mgr. Martin Chlupáč COGNITIO Liberec

Brain Jogging a děti. Mgr. Martin Chlupáč COGNITIO Liberec Brain Jogging a děti Mgr. Martin Chlupáč COGNITIO Liberec Co je Brain Jogging Brain Jogging je mentální cvičení překračující možnosti běžné duševní aktivity. Je to strukturované užití kognitivních cvičení

Více

HODNOCENÍ ŽÁKU ŠVP ELPIS II.

HODNOCENÍ ŽÁKU ŠVP ELPIS II. HODNOCENÍ ŽÁKU ŠVP ELPIS II. Příloha č. 2 dokumentu: C004/010915 Školní řád ZŠ Hodnocení je organickou součástí výchovně vzdělávacího procesu a je komplexním posouzením prospěchu a chování žáka. Hodnocení

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA PEDAGOGICKÁ KATEDRA PEDAGOGIKY PŘÍPRAVA NA ŠKOLNÍ DOCHÁZKU U DĚTÍ SE SMYSLOVÝM POSTIŽENÍM BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Alena Ditrychová Učitelství pro mateřské školy Vedoucí

Více

Předčasný porod jako potenciálně traumatizující situace postřehy klinického psychologa Hana Jahnová, Jana Míchalová Fakultní nemocnice Brno

Předčasný porod jako potenciálně traumatizující situace postřehy klinického psychologa Hana Jahnová, Jana Míchalová Fakultní nemocnice Brno Předčasný porod jako potenciálně traumatizující situace postřehy klinického psychologa Hana Jahnová, Jana Míchalová Fakultní nemocnice Brno XIX. Neonatologické setkání XIII. Hanákovy dny 3. - 5. června

Více

PRACOVNÍ VERZE. Metodika pro práci asistenta pedagoga Žáka s tělesným postižením a závažným onemocněním. Eva Čadová a kolektiv.

PRACOVNÍ VERZE. Metodika pro práci asistenta pedagoga Žáka s tělesným postižením a závažným onemocněním. Eva Čadová a kolektiv. Metodika pro práci asistenta pedagoga Žáka s tělesným postižením a závažným onemocněním Eva Čadová a kolektiv Pracovní verze Určeno k ověření v praxi Univerzita Palackého v Olomouci, 2014 Obsah Úvod...

Více

SPECIFICKÉ ZVLÁŠTNOSTI OSOB S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM

SPECIFICKÉ ZVLÁŠTNOSTI OSOB S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM Tento studijní materiál vznikl v rámci projektu Inovace systému odborných praxí a volitelných předmětů na VOŠ Jabok (CZ.2.17/3.1.00/36073) SPECIFICKÉ ZVLÁŠTNOSTI OSOB S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM Proč? Na co

Více

Všeobecné informace k zápisu pro r. 2016

Všeobecné informace k zápisu pro r. 2016 Všeobecné informace k zápisu pro r. 2016 1. Termín a místo zápisu Zápis do 1. ročníku základního vzdělávání proběhne dle 36 odst. 4 zákona č. 561/2004 Sb., školského zákona, v úterý dne 19. ledna 2016

Více

Mgr. Blanka Hrbková Hrudková, odbor 28 MŠMT

Mgr. Blanka Hrbková Hrudková, odbor 28 MŠMT Mgr. Blanka Hrbková Hrudková, odbor 28 MŠMT Existují děti, které když se narodí, aniž by chtěly, aniž by chtěli jejich rodiče nebo kdokoli jiný na tomto světě, se hned zpočátku chovají způsobem, který

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 0 4 5 (elektronická (tištěná

Více

Studijní zaměření Hra na příčnou flétnu

Studijní zaměření Hra na příčnou flétnu Studijní zaměření Hra na příčnou flétnu Příčná flétna (flauto traverzo) se historicky řadí mezi nejstarší hudební nástroje. V 16. století nahradila do té doby velmi oblíbené flétny zobcové. V této době

Více

Roční plán pro školní rok 2015-2016

Roční plán pro školní rok 2015-2016 Mateřská škola Klubíčko Tlumačov, s.r.o., U Trojice 336, 763 62 Tlumačov Roční plán pro školní rok 2015-2016 Obsah: stránka 1. Informace o škole.. 2 2. Organizace provozu školy. 2 3. Organizace školního

Více

Metodika práce asistenta pedagoga Práce s žákem s kombinovaným postižením Markéta Jirásková, Iveta Harangová

Metodika práce asistenta pedagoga Práce s žákem s kombinovaným postižením Markéta Jirásková, Iveta Harangová Metodika práce asistenta pedagoga Práce s žákem s kombinovaným postižením Markéta Jirásková, Iveta Harangová Pracovní verze Neprošlo jazykovou a redakční úpravou Určeno k ověření v praxi Univerzita Palackého

Více

Péče o řečový vývoj dítěte

Péče o řečový vývoj dítěte Péče o řečový vývoj dítěte Odborná veřejnost upozorňuje - řeč dětí se zhoršuje, výslovnost dětí se stále horší. Výzkumy ukázaly, že dětí s nesprávnou či vadnou artikulací nepřibylo tolik, navýšil se počet

Více

Studijní zaměření Hra na zobcovou flétnu

Studijní zaměření Hra na zobcovou flétnu Studijní zaměření Hra na zobcovou flétnu Zobcová flétna se spolu s ostatními flétnami řadí historicky mezi nejstarší hudební nástroje. První zmínky nacházíme již na jeskynních malbách. Největší obliby

Více

Příloha č. 3 INKLUZIVNÍ DÍTĚ

Příloha č. 3 INKLUZIVNÍ DÍTĚ Příloha č. 3 INKLUZIVNÍ DÍTĚ 1. Děti s přiznanými podpůrnými opatřeními Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání, z kterého vychází i náš školní vzdělávací plán, ctí pojetí, že rámcové cíle

Více

Hry a cvičení se zvuky

Hry a cvičení se zvuky Hry a cvičení se zvuky 1. Podmíněná reakce na zvuk - reakce na zvuk určitým pohybem - zjištění, jaké zvuky je dítě schopno vnímat - nezbytná při audiometrickém vyšetření - Pomůcky: bubínek, kostka, krabice(kbelík,..)

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 053 116/99-1002 Signatura: be3as106 Oblastní pracoviště č. 5 Karlovy Vary Okresní pracoviště Sokolov INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: Identifikátor ředitelství: IZO: Ředitelka

Více

ZPRÁVA MŠ O DÍTĚTI. Po vyplnění důvěrné! Jméno a příjmení dítěte:... Datum narození:... Bydliště: kontakt... Navštěvuje MŠ:., od škol. roku...

ZPRÁVA MŠ O DÍTĚTI. Po vyplnění důvěrné! Jméno a příjmení dítěte:... Datum narození:... Bydliště: kontakt... Navštěvuje MŠ:., od škol. roku... SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÉ CENTRUM Dětský domov, Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Zlín Lazy 3695, Zlín 760 01 Pracoviště: Lazy 3695, Zlín tel.: 577 058 252, 736 105 795 e-mail: spc@ddskolyzlin.cz

Více

NAŠE SRDÍČKOVÉ DĚTI JSOU DĚTI POHODOVÉ A NEMÁME S NIMI ŽÁDNÉ PROBLÉMY.

NAŠE SRDÍČKOVÉ DĚTI JSOU DĚTI POHODOVÉ A NEMÁME S NIMI ŽÁDNÉ PROBLÉMY. NAŠE SRDÍČKOVÉ DĚTI JSOU DĚTI POHODOVÉ A NEMÁME S NIMI ŽÁDNÉ PROBLÉMY. PROTOŽE SE ZAČASTÉ SETKÁVÁME S VAŠIMI DOTAZY, CHCEME ZAVÉST TAKOVOU MALOU STRUČNOU VĚDOMOSTNÍ RUBRIKU. UMĚNÍ ODHADNOUT, CO JE VE ZLOBENÍ

Více

Mgr. Jarmila Višňovcová

Mgr. Jarmila Višňovcová Základní škola Lovosice, Sady pionýrů 355/2, okres Litoměřice Koncepce poradenských služeb poskytovaných v základní škole Mgr. Jarmila Višňovcová 15 Škola. Základní škola Lovosice, Sady pionýrů 355/2,okres

Více

Výroční zpráva o činnosti školy školní rok 2013/2014. Základní škola, Praha 4, Ružinovská 2017

Výroční zpráva o činnosti školy školní rok 2013/2014. Základní škola, Praha 4, Ružinovská 2017 Základní škola, Praha 4, Ružinovská 2017 tel.: +420 241 726 096, + 420 241 710 781 e-mail: skola@ruzinovska.cz www.ruzinovska.cz Fakultní škola Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy Výroční zpráva o činnosti

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI. Bakalářská práce

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI. Bakalářská práce UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PEDAGO GICKÁ FAKULTA Ústav speciálněpedagogických studií Bakalářská práce Jitka Jabůrková Specifika orientačního vyšetření sluchu u dětí v Mateřské škole speciální Olomouc

Více

Cílem školy je : Vzdělávací obsah Školní vzdělávací činnosti integrované bloky. Název školního vzdělávacího programu :

Cílem školy je : Vzdělávací obsah Školní vzdělávací činnosti integrované bloky. Název školního vzdělávacího programu : Charakteristika ŠVP Mateřská škola je celodenní mateřskou školou, jejímž cílem je příprava dětí do života a na základní školu. Vzdělání je uskutečňováno ve všech činnostech v průběhu celého dne. Probíhá

Více

PhDr. Irena Borkovcová, MBA

PhDr. Irena Borkovcová, MBA Současné výzvy předškolního vzdělávání z pohledu ČŠI (dvouleté děti inkluze povinné předškolní vzdělávání) PhDr. Irena Borkovcová, MBA ředitelka Jihomoravského inspektorátu ČŠI Konference SOUČASNÉ VÝZVY

Více

MODEL SPOLUPRÁCE V RÁMCI SYSTÉMU ŠKOLNÍHO PORADENSTVÍ

MODEL SPOLUPRÁCE V RÁMCI SYSTÉMU ŠKOLNÍHO PORADENSTVÍ MODEL SPOLUPRÁCE V RÁMCI SYSTÉMU ŠKOLNÍHO PORADENSTVÍ PŘI STANOVOVÁNÍ PODPŮRNÝCH OPATŘENÍ PHDR. SYLVA HÖNIGOVÁ MGR. JANA MRÁZKOVÁ Abstrakt: Článek popisuje proces identifikace a nápravy obtíží ve vzdělávání

Více

CHARAKTERISTIKA ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU Poslání školy. Profil absolventa. Cíle základního vzdělávání CHARAKTERISTIKA ŠVP

CHARAKTERISTIKA ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU Poslání školy. Profil absolventa. Cíle základního vzdělávání CHARAKTERISTIKA ŠVP CHARAKTERISTIKA ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU Poslání školy Posláním školy je vytvoření smysluplné a přirozené školy otevřené pro všechny děti, snahou je připravit takové podnětné prostředí, aby každý

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ. Dyslektické hodiny českého jazyka na základní škole PEDAGOGICKÁ FAKULTA. Bakalářská práce. Katedra speciální pedagogiky

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ. Dyslektické hodiny českého jazyka na základní škole PEDAGOGICKÁ FAKULTA. Bakalářská práce. Katedra speciální pedagogiky MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ PEDAGOGICKÁ FAKULTA Katedra speciální pedagogiky Dyslektické hodiny českého jazyka na základní škole Bakalářská práce Brno 2006 Autor práce: Radka Guthová Vedoucí práce: Mgr.

Více

PSYCHOLOGICKÉ DISCIPLÍNY. Mgr. Jiřina Boušková

PSYCHOLOGICKÉ DISCIPLÍNY. Mgr. Jiřina Boušková PSYCHOLOGICKÉ DISCIPLÍNY Mgr. Jiřina Boušková ANOTACE 1. Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.03 2. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0114 3. Vytvořeno: září 2012 4. Ročník: 5. ročník osmileté gymnázium (RVP-G)

Více

Základní škola speciální Lanškroun, Olbrachtova 206 VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLY. Mgr. Radim Vetchý, ředitel školy

Základní škola speciální Lanškroun, Olbrachtova 206 VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLY. Mgr. Radim Vetchý, ředitel školy Základní škola speciální Lanškroun, Olbrachtova 206 VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLY Č.j.: ZŠspecLa 146/2012 Vypracoval: Schválil: Pedagogická rada projednala dne 03. 09. 2012 Směrnice nabývá platnosti ode dne: 03. 09.

Více

Co je dobré vědět před zápisem do 1. ročníku

Co je dobré vědět před zápisem do 1. ročníku Základní škola J. A. Komenského Chodov, Smetanova 738, okres Sokolov, bupříspěvková organizace sekretariát: +420 352 352 192, ředitelna: +420 352 352 190 potřebné informace najdete na: www.zschodov.cz

Více

Druhy smyslového vnímání

Druhy smyslového vnímání Druhy smyslového vnímání Zpracoval: E-mail: Bobr0069@seznam.cz 1 Senzorické procesy a vnímání: Senzorické procesy jsou složkou adaptivní činnosti organismu. V průběhu fylogeneze se vyvinuly smyslové orgány

Více

Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno LISTOPAD 2011. č. 11 MĚSÍČNÍK

Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno LISTOPAD 2011. č. 11 MĚSÍČNÍK Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno LISTOPAD 2011 č. 11 MĚSÍČNÍK 2 OBSAH OBSAH...2 VYBRANÉ KONTAKTY SSŠ BRNO...4 VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ...5

Více

3.3. Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami

3.3. Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami 3.3. Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Za žáky se speciálními vzdělávacími potřebami jsou považováni žáci se zdravotním postižením, žáci se zdravotním znevýhodněním a žáci se sociálním

Více

Roční plán pro školní rok 2013-2014

Roční plán pro školní rok 2013-2014 Mateřská škola Klubíčko Tlumačov, s.r.o., U Trojice 336, 763 62 Tlumačov Roční plán pro školní rok 2013-2014 Obsah: stránka 1. Informace o škole.. 2 2. Organizace provozu školy. 2 3. Organizace školního

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM pro školní rok 2013/2014 Školní metodik prevence: Bc. Iva Krausová Základní škola a mateřská škola Vrchotovy Janovice 257 53, Vrchotovy Janovice 95 www.vrchotovyjanovice-skola.cz

Více

patologická stránka komunikačního procesu narušená komunikační schopnost

patologická stránka komunikačního procesu narušená komunikační schopnost Předmět logopedie patologická stránka komunikačního procesu narušená komunikační schopnost spolupráce: medicínské obory (pediatrie, foniatrie, ORL, stomatologie, plastická chirurgie, ortodoncie, neurologie,

Více

Psychologické aspekty školní úspěšnosti

Psychologické aspekty školní úspěšnosti Psychologické aspekty školní úspěšnosti Co ovlivňuje školní úspěšnost vnější faktory učivo učitel a vyuč. metoda celkový kontext vzdělávání vnitřní faktory motivace vědomosti vlastnosti metoda učení biolog.

Více

Edukace žáků s tělesným postižením

Edukace žáků s tělesným postižením Edukace žáků s tělesným postižením Heterogenní skupina žáků: Zdravotní znevýhodnění Zdravotní postižení Dopad zdravotního znevýhodnění: Fyzická stránka zhoršení QOL porucha fyzických funkcí Psychická stránka

Více

Specifické poruchy učení

Specifické poruchy učení Specifické poruchy učení SPU jsou tématem, který je v českém školství neustále aktuální. Pojem poruchy učení označuje skupinu obtíží projevujících se při osvojování čtení, psaní, počítání i ostatních dovednostech.

Více

Evropský sociální fond Praha a EU Investujeme do vaší budoucnosti 23

Evropský sociální fond Praha a EU Investujeme do vaší budoucnosti 23 Nácvik psaní viz Slabikář Pojmenování obrázků společně popisujeme. Hledáme slova obsahující písmeno č. Dbáme na správnou výslovnost slov, obsahujících písmeno č. Doplňujeme svislé řady - automatizace psacího

Více

Informovanost o Parkinsonově nemoci

Informovanost o Parkinsonově nemoci Informovanost o Parkinsonově nemoci Závěrečná zpráva Březen 05 Obsah Hlavní zjištění 3 Parametry projektu 7 Struktura vzorku 7 Výsledky 8 Realizátor projektu 9 Dotazník 0 Informovanost o Parkinsonově nemoci

Více

Zdůvodů legislativních požadavků

Zdůvodů legislativních požadavků Kapitola 4 Děti s fyzickými nebo psychickými problémy Zdůvodů legislativních požadavků a také pro řadu objektivních přínosů jsou v mnoha předškolních zařízeních do programů výchovné péče integrovány děti

Více

DIAGNOSTICKÉ DOMÉNY pro žáky s mentálním postižením

DIAGNOSTICKÉ DOMÉNY pro žáky s mentálním postižením DIAGNOSTICKÉ DOMÉNY pro žáky s mentálním postižením Autor: Milan Valenta a kolektiv Univerzita Palackého Katalog SPC pro MP Cíl: utvořit čtyřstupňovou diagnostickou klasifikaci, využitelnou i ve školství,

Více

PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉ

PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉ PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉ PORADNY V PRAZE OD 1.7.2006 PPP pro Prahu 1,2 a 4 PPP pro Prahu 3 a 9 PPP pro Prahu 5 PPP pro Prahu 6 PPP pro Prahu 7 a 8 PPP pro Prahu 10 PPP pro Prahu 11 a 12 KPPP Praha a okolí

Více