Časové rozlišení nákladů a výnosů. Ing. Dana Kubíčková, CSc.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Časové rozlišení nákladů a výnosů. Ing. Dana Kubíčková, CSc."

Transkript

1 Časové rozlišení nákladů a výnosů Ing. Dana Kubíčková, CSc.

2 Úvod Cílem účetnictví je mj. co nejpřesněji vyjádřit výsledek činnosti podniku. Hospodářský výsledek je v účetnictví chápán jako výsledek hospodářské činnosti podniku za jedno účetní období:

3 hospodářská činnost = činnost, pro kterou byl podnik zřízen jako způsob zhodnocení vloženého kapitálu, účetní období = kalendářní či hospodářský rok (12 po sobě jdoucích měsíců) Hospodářský výsledek = rozdíl mezi náklady a výnosy Forma : a) zisk = výnosy > náklady b) ztráta = výnosy < náklady

4 Má-li být údaj o hospodářském výsledku spolehlivý (má-li vypovídat o tom, jak je od tohoto údaje očekáváno), pak musí i náklady a výnosy tomuto vymezení vyhovovat, tj. musí do výpočtu - zahrnout pouze ty náklady, které souvisejí s činností v daném období a stejně tak i na straně výnosů - zahrnout pouze ty výnosy, které jsou výsledkem činnosti v příslušném období.

5 Charakteristika nákladů Náklady - v peněžních jednotkách vyjádřený objem prostředků vynaložených na dosažené výkony (výrobky, práce, služby). Náklady jsou v účetnictví evidovány ve dvou základních formách: a) jako úbytek aktiv (prostředků, které má podnik k dispozici) např.- výdej materiálu do spotřeby (úbytek materiálu na skladě) - prodej zboží (úbytek zboží ze skladu) b) jako přírůstek pasiv (závazků), který je však pouze odkladem úbytku prostředků o dobu splatnosti faktury (ev. jiného vyučtování) např. - spotřeba energie (přijatá faktura zvyšuje závazky vůči dodavatelům její úhrada povede ke snížení peněžních prostředků) - zúčtování mezd (zvyšuje závazky vůči zaměstnancům jejich úhrada povede ke snížení peněžních prostředků )

6 Základní charakteristikou nákladů je tedy snížení prostředků (okamžité či odložené), které podnik má k dispozici. Pro účetní pojetí nákladů však ne každé snížení prostředků je možno považovat za náklady: Pro to, aby účetnictví mohlo zaevidovat náklad, musí být splněny dvě podmínky: a) účelová (věcná) souvislost s činností podniku, jejíž hospodářský výsledek je zjišťován b) časová souvislost s činností podniku, tj. s obdobím, za který slouží (spolu s výnosy) pro zjištění hospodářského výsledku Náklad může být v účetnictví evidován pouze při splnění obou podmínek. V případě nenaplnění jedné nebo druhé podmínky nevzniká náklad pro tento úbytek majetku je určen termín výdaj. Příklady, kdy není splněna jedna či druhá podmínka: - vyplacení podílu společníkovi - dochází k úbytku peněžních (event. i nepeněžních) prostředků, nelze však považovat tento úbytek za náklad. - vyplacení dividend či podílů na zisku, - úhrada soukromé cesty majitele firmy - úhrada nájemného za pronajatou budovu na příští rok

7 Charakteristika výnosů Výsledkem činnosti podniku jsou výkony (výrobky, práce, služby), jejich vytvoření představuje přírůstek prostředků, které má podnik k dispozici. Peněžní vyjádření těchto výkonů získaných v činnosti podniku je v účetnictví označováno jako výnosy. Podle současné úpravy mohou výnosy jako přírůstek prostředků nabývat různých forem: - tržby - v případě prodeje výkonů vedou k navýšení peněžních prostředků nebo pohledávek (výnosy nelze ztotožňovat s přírůstkem pouze peněžních prostředků) - přírůstek zásob vlastní výroby (hotových, event. nedokončených výkonů) zvyšuje se objem prostředků, které podnik může je prodat v budoucnu, - aktivace v případě, že výkony se staly předmětem dalšího užívání v činnosti podniku (součástí aktiv) - Přijaté úroky, náhrady škod, apod.

8 Základní charakteristikou výnosů je tedy přírůstek (zvýšení objemu) prostředků podniku. Neplatí však obrácený vztah, že každý přírůstek prostředků je považován za výnos. Pro to, aby účetnictví mohlo evidovat výnos, musí být splněny dvě podmínky: a) účelová (věcná) souvislost s činností podniku, musí být jejím důsledkem, b) časová souvislost s činností podniku, tj. s obdobím, za který slouží (spolu s náklady) pro zjištění hospodářského výsledku Výnos tak může být evidován pouze tehdy, jsou-li splněny obě dvě podmínky. V případě, že je splněna pouze jedna z podmínek, jedná se o příjem. Příklady, kdy není splněna jedna či druhá podmínka: - přijetí vkladu společníka zvyšuje se objem peněžních (ev. nepeněžních) aktiv, není splněna věcná souvislost s činností (nejde o výsledek činnosti), - přijetí prostředků na běžný účet v souvislosti s poskytnutím úvěru, - přijetí úhrady za pronájem automobilu v minulém období.

9 Časové rozlišení nákladů a výnosů - účel: zajistit přesun do nákladů či výnosů období, kterého se týkají - v případě, že k úbytku nebo přírůstku prostředků dochází v jiném období, než v jakém je spojen s činností podniku = postupy a účty, které účetnictví používá pro přiřazení nákladů a výnosů do období, s nímž věcně ale i časově náležejí - vyplývá ze zásady nezávislosti účetních období, která vyžaduje, aby v každém účetním období byly jen ty náklady a výnosy, které s tímto obdobím časově a věcně souvisejí (tzv. akruální princip). Proto se náklady a výnosy "očišťují" od úbytků (nákladů) a přírůstků (výnosů) prostředků, které souvisí s obdobím předcházejícím nebo následujícím.

10 Základní situace časového rozlišení: Při časovém rozlišení nákladů a výnosů mohou nastat čtyři a) náklady příštích období, kromě toho zvláštní situace: komplexní náklady příštích období. b) výdaje příštích období, c) výnosy příštích období, d) příjmy příštích období, Tomu odpovídají i vymezené účty ve směrné účtové osnově jsou pro časové rozlišení nákladů a výnosů určeny účty 38. skupiny účtů ve 3. účtové třídě (jde vlastně zúčtování pohledávek a závazků vůči jiným účetním obdobím), Doporučené rozvržení účtů : Náklady příštích období - aktivní účet (pohledávka) Komplexní náklady příštích období - pasivní účet (závazek) Výdaje příštích období - pasivní účet (závazek) Výnosy příštích období - pasivní účet (závazek) Příjmy příštích období - aktivní účet (pohledávka)

11 1. Náklady příštích období - tato situace v časovém rozlišení nastává tehdy, když úbytek prostředků (výdaj) nastává v období předcházejícím to, v němž souvisí s činností podniku. Příklad 1.1 V listopadu roku 2012 bylo účetní jednotkou zaplaceno nájemné za pronajaté garáže na rok 2013 ve výši ,- Kč. 1) v běžném období - musí být zaúčtován úbytek prostředků, tj. platba nájemného z běžného účtu (221 D), souvztažně však nelze tuto částku zaúčtovat na nákladový účet (518-Spotřeba služeb, Md), protože o náklad běžného období nejde. Nahradí ho účet časového rozlišení 381 Náklady příštích období (Md) - jde vlastně o pohledávku vůči příštímu období. 2) v příštím období - toto nájemné uhrazené v minulém roce musí být zařazeno do nákladů následujícího roku, na příslušný nákladový účet (podle vnitřního účetního dokladu), tj. na nákladový účet (518- Spotřeba služeb, Md) se souvztažným zápisem na účtu časového rozlišení 381-Náklady příštích období.

12 Cvičný příklad Příklad 1.2 Z běžného účtu byla v prosinci r provedena úhrada za stravování zaměstnanců v prvním čtvrtletí příštího roku ,- Pol. Transakce Částka MD D Běžné účetní období 1 Úhrada za stravování na 1.čtvrtletí příštího roku (výpis z běžného účtu) Příští účetní období 2 Zahrnutí nákladů na stravování do nákladů období (vnitřní účetní doklad)

13 2. Výdaje příštích období - tato situace v časovém rozlišení nastává tehdy, když úbytek prostředků (výdaj) nastává v období následujícím po tom období, v němž souvisí s činností podniku (podkladem pro to je např. uzavřená smlouva). Příklad 2.1 Zaměstnanci si nevybrali dovolenou v běžném roce, za kterou ji náleží mzda za dovolenou ve výši ,-, budou ji čerpat až v roce příštím. Je to součást mzdových nákladů běžného roku, ale vyplaceny budou v roce příštím. 1. v běžném období - je třeba zahrnout náklady na mzdy za dovolenou do nákladů běžného období, kam věcně patří (účet 521 Md), ale současně nebyly přiznány zaměstnancům (331), protože si dovolenou nečerpali, a bude jim proplacena až v období příštím, kdy si ji vyberou. Výdaj odpovídající nákladům zahrnutým do běžného období bude realizován v období příštím - souvztažný účet proto zde bude účet časového rozlišení 383-Výdaje příštích období. 2. v příštím období - dojde k vyčerpání dovolené a výplatě mezd za dovolenou (z běžného účtu, 221 D). Tato skutečnost bude zúčtována jako čerpání výdajů příštích období, tj. na straně MD účtu 383 a souvztažně jako závazek vůči zaměstnancům (331 D), který bude následně uhrazen z běžného účtu

14 Cvičný příklad Příklad 2.1. Na základě smlouvy o pronájmu výrobní linky v r bude podnik hradit nájemné ve výši ,- až v roce Nájemné je spojeno s činností v období běžném a je tedy v období běžném nákladem, i když úbytek prostředků nastane (na základě smluvního ujednání) až v období následujícím. Pol. Transakce Částka MD D Běžné období 1 Zahrnutí nákladů na právní služby do nákladů běžného období - budou hrazeny v příštím roce (vnitřní účetní doklad) Příští účetní období 2 Zaplacení nájemného (výpis z účtu)

15 3. Komplexní náklady příštích období - jde o obdobu nákladů příštích období, kdy výdaje uskutečněné v běžném období jsou různorodé, spojuje je však jeden účel a vazba na činnost zpravidla ve více období příštích. Příklad 3.1. Tuto situaci časového rozlišení znázorňuje nejlépe příklad přípravy dlouhodobé propagační akce, která bude využívána pro podporu prodeje výrobků v následujících dvou letech. V běžném účetním období, kdy je připravována, bylo na tuto akci vynaloženo materiálu ve výši ,-, byly nakoupeny služby výtvarníka v hodnotě ,- a vyplaceny mzdy vlastním pracovníkům ve výši ,- (tj. celkem ,-). Propagační akce bude zahájena od l. ledna příštího roku a bude se realizovat následující dva roky.

16 Pokr. 1) v běžném období a) jsou zachyceny všechny výdaje na nákladových účtech podle své povahy: - spotřeba materiálu ,- 501 / spotřeba služeb ,- 518 / mzdové náklady ,- 521 / 331 b) po ukončení prací je objem nákladů, spojených s touto akcí, ve výši ,- z celkových nákladů vyloučen, a to zaúčtováním na nákladový účet 555-Komplexní náklady příštích období (D, tzn. vyloučení z nákladů) a převeden do příštích období pomocí účtu časového rozlišení 382- Komplexní náklady příštích období. 2) v příštím období bude poměrná část komplexních nákladů na 1. rok, tj ,-, zaúčtována do nákladů, a to na účet 555-zúčtování komplexních nákladů příštích období se souvztažným zápisem na účtu 382. Ve druhém roce pak bude zúčtována do nákladů druhá část.

17 4. Výnosy příštích období - tato situace nastává tehdy, jestliže přírůstek prostředků (příjem) nastává v období běžném, ale je výsledkem činnosti následujícího období (podkladem pro to je např. uzavřená smlouva). Příklad 4.1. Nastává např. v situaci, kdy soukromá škola přijala v prosinci běžného roku školné (v hotovosti) na letní semestr začínající v únoru příštího roku ve výši ,-. 1) v běžném období - je třeba zaúčtovat přijetí ,-, (211-Pokladna, Md), tuto částku však nelze souvztažně zaúčtovat do výnosů, protože není výsledkem činnosti běžného období, ale až období následujícího. Pro převod do období následujícího slouží účet časového rozlišení 384-Výnosy příštích období (na straně D, náhradou za výnosový účet). 2) v příštím období - bude částka ,- zúčtována na příslušný výnosový účet 602-Tržby z prodeje služeb a současně s tím budou čerpány výnosy příštích období, zápis bude na účtu 384-Výnosy příštích období (MD).

18 Cvičný příklad Příklad 4.2 Na základě smlouvy o pronájmu budovy skladu byla v prosinci r přijata na běžný účet částka nájemného na r ve výši ,- 1) v běžném období - je třeba zaúčtovat přijetí ,- (221-Běžný účet, Md), tato částka však není výnosem (výsledkem činnosti) v r. 2012, nelze ji zaúčtovat do výnosů. Je výsledkem činnosti až období následujícího pro převod do období následujícího bude použit účet časového rozlišení 384-Výnosy příštích období (na straně D, náhradou za výnosový účet). 2) v příštím období - bude částka ,- zúčtována na příslušný výnosový účet 602- Tržby z prodeje služeb a současně s tím bude zaúčtováno čerpání výnosů příštích období - zápis bude na účtu 384-Výnosy příštích období (MD). Pol. Transakce Částka MD D Běžné účetní období 1 Přijetí nájemného na příští rok Příští účetní období 2 Zahrnutí přijaté částky do výnosů

19 5. Příjmy příštích období - tato situace časového rozlišení nastává tehdy, jestliže účetní jednotka provádí v běžném období činnost, za jejíž výsledky ji náleží odměna (výnos), jejíž přijetí (inkaso) je z různých, zpravidla smluvně podložených důvodů odloženo do příštího účetního období. Příklad 5.1 Příkladem zde může být situace, kdy účetní jednotka pronajala v běžném účetním období výrobní halu nájemci, který podle uzavřené smlouvy o pronájmu jí zaplatí nájemné ve výši ,- Kč (v hotovosti) až v lednu následujícího roku. 1) běžné období - na základě smlouvy o pronájmu (a vnitřního účetního dokladu) bude třeba do výnosů běžného období (na účet 602 D) zahrnout částku ,-, protože je výsledkem činnosti pronájmu v tomto období. Souvztažně však nelze účtovat na účtech peněžních prostředků (nebyly přijaty) ani pohledávek (nebyla vystavena faktura, uzavřená smlouva o pronájmu není účetním dokladem), je nutno použít účtu časového rozlišení 385-Příjmy příštích období (Md). 2) příští období - bude přijata platba nájemného v hotovosti ve výši ,- Kč, která bude zaúčtována na účtě 211-Pokladna (Md) a souvztažně zúčtována jako čerpání na účtu 385-Příjmy příštích období (D).

20 Cvičný příklad Příklad 5.2 Na základě smlouvy bude úhrada za poskytnuté služby stravování v období říjen-prosinec 2012 ve výši ,- přijata převodem na běžný účet v lednu r Pol. Transakce Částka MD D Běžné účetní období 1 Zahrnutí úhrady za stravování do výnosů běžného období (vnitřní účetní doklad) Příští účetní období 2 Přijetí úhrady za stravování v lednu příštího roku (výpis z běžného účtu)

21 Shrnutí: Časové rozlišování nákladů a výnosů nastává v mnoha různých dalších situacích (např. v případě účtování leasingu jak v účetnictví nájemce, tak pronajímatele, v případě nevyfakturovaných, ale převzatých služeb, u nichž je cena stanovena ve smlouvě, a mnoha dalších). Uvedené situace však jsou vždy jednou ze čtyř možných : Běžné období Příští období Náklady v ý d a j n á k l a d n á k l a d v ý d a j Výnosy p ř í j e m v ý n o s v ý n o s p ř í j e m

22 Účetní předpisy upravující časové rozlišení Současné účetní předpisy stanovují obecné podmínky, za kterých účetní jednotka může a musí náklady a výnosy časově rozlišovat: a) přesné vymezení (účel), jehož se časové rozlišení týká (např. nájemné, předplatné), b) přesná částka (výše), která bude na daný účel vynaložena (např. výše nájemného), c) je známo období, jehož časové rozlišení týká (např. nájemné na příští rok). Časové rozlišení nemusí být prováděno ve dvou případech: 1) při pravidelném opakování v jednotlivých účetních obdobích (např. vyúčtování telefonních poplatků je prováděno měsíčně pozadu za zúčtované období, tzn. že v lednu tohoto roku budou uhrazovány telefonní poplatky za prosinec, ale tentýž posun bude i na konci tohoto roku), 2) při nevýznamném objemu částek, které nezkreslí vykazovaný hospodářský výsledek běžného roku.

23 Význam a účel časového rozlišení nákladů a výnosů - správné zjištění nákladů, výnosů a výsledku hospodaření za účetní období (výsledek hospodaření = výsledek činnosti za účetní období) - srovnatelnost údajů o výsledku hospodaření v čase - srovnatelnost údajů o výsledku hospodaření mezi podniky

24 Časové rozlišení v širším slova smyslu nástroje Přiřazení nákladů a výnosů do období, s nímž věcně a časově souvisejí, je úkolem i dalších účetních postupů (nástrojů): - rezervy - opravné položky - dohadné položky aktivní a pasivní (týkající se nákladů a výnosů) - kurzové rozdíly

25 Rezervy Vytvářením rezerv si podnik vytváří finanční zdroje na krytí budoucích výdajů nebo budoucích rizik, které by mohly v okamžiku, kdy nastanou (v budoucím období), působit na finanční situaci podniku. Rezervy se považují za dlouhodobé cizí zdroje majetku podniku (účty rezerv jsou zařazeny v účtové třídě 4.). Tvorba rezerv se účetně zachycuje na vrub nákladů podniku: 55. Tvorba rezerv (Md) / 45. účty rezerv (D) tzn., že do nákladů těch období, kdy je rezerva tvořena, se tak zahrnuje část výdajů, které nastanou v období budoucím. Jde tak o situaci podobnou situaci Výdaje příštích období, liší se však tím, že je sice znám účel, na který výdaj bude vynaložen, není však jednoznačně stanovena částka a období, kdy k němu dojde (jsou pouze odhadovány) - ze tří podmínek pro časové rozlišení, (částka, účel a období, kdy k výdaji dojde), je tak splněna pouze jedna podmínka.

26 Opravné položky - vytvářejí se v případě dočasného snížení hodnoty aktiv. - účelem je nejen realizovat zásadu opatrnosti, ale také rozložit náklady vyplývající ze ztráty aktiva (např. pohledávky v důsledku nesplacení, zásob v podobě snížení jeho hodnoty) do dvou období: do období, kdy se o možném úbytku účetní jednotka dozví a do období, kdy k němu skutečně dojde. a) Tvorba opravných položek se účetně zachycuje: 55. Tvorba opr. položek (Md) /15., 39. Opravná položka (k zásobám, k pohledávkám (D) = do nákladů je zahrnut možný úbytek aktiv, k němuž došlo v běžném období b) Čerpání opravné položky - Účtování v okamžiku, kdy dojde ke snížení stavu aktiv : 5.. (účty nákladů - Md) / 12,13,32 (účty aktiv - D) - Čerpání opravné položky 15., 39. Opravná položka (k zásobám, k pohledávkám -Md) / 55. Tvorba opr. položek (D) = z nákladů je vyloučena opravná položka, která byla zahrnuta nákladů v minulém období,

27 Dohadné položky aktivní a pasivní - používají se v případech nákladů a výnosů, kdy není splněna jedna z podmínek časového rozlišení, a to je přesná výše nákladu či výnosu (účel i doba úhrady či přijetí je známa). Dohadné položky aktivní: - předpokládané přijetí úhrady škody pojišťovnou (pojištění je sjednáno, úhrada bude provedena, není přesný doklad o výši úhrady): 38. Dohadné položky aktivní (Md) / 68. Mimořádné výnosy (D) Dohadné položky pasivní: - předpokládaná úhrada zaviněné škody (soud již proběhl, náhradu bude třeba uhradit v příštím období, není doklad o výši úhrady) : 54. (58.) Náklady (Penále, Mimoř. náklady - Md) / 38. Dohadné položky pasivní (D) - umožňují zahrnout do nákladů a výnosů běžného období ty náklady a výnosy, které s ním věcně a časově souvisí.

28 Kurzové rozdíly - vznikají z přepočtu pohledávek a závazků, ev. finančního majetku na konci účetního období - ke dni vzniku byly zaúčtování v aktuálním kursu, na konci období, - k rozvahovému dni nutno přepočítat na aktuální kurs. Aktuální kurs může být vyšší nebo nižší vznikají kurzové rozdíly (kurzový zisk nebo kurzová ztráta). Umožňují doplnit do nákladů a výnosů běžného období ty náklady a výnosy, které s ním věcně a časově souvisí, v tomto případě z pohybů kursů použitých pro určení hodnoty majetku a závazků účetní jednotky.

29 Děkuji za pozornost

Cílem účetnictví je mj. co nejpřesněji vyjádřit výsledek činnosti podniku.

Cílem účetnictví je mj. co nejpřesněji vyjádřit výsledek činnosti podniku. Časové rozlišení nákladů a výnosů Úvod Cílem účetnictví je mj. co nejpřesněji vyjádřit výsledek činnosti podniku. Hospodářský výsledek je v současné úpravě účetnictví chápán jako výsledek hospodářské činnosti

Více

a) Časové rozlišení nákladů a výnosů b) Zjišťování a rozdělení zisku a) Časové rozlišení nákladů a výnosů 10. přednáška Náklady -

a) Časové rozlišení nákladů a výnosů b) Zjišťování a rozdělení zisku a) Časové rozlišení nákladů a výnosů 10. přednáška Náklady - 10. přednáška a) Časové rozlišení nákladů a výnosů b) Zjišťování a rozdělení zisku a) Časové rozlišení nákladů a výnosů Náklady - - v peněžních jednotkách vyjádřený objem prostředků vynaložených na dosažené

Více

Ročník 2018 částka zpřístupněna 19. června 2018

Ročník 2018 částka zpřístupněna 19. června 2018 L I S T JAMU Ročník 2018 částka zpřístupněna 19. června 2018 OBSAH: 32. Směrnice o zásadách pro časové rozlišení výnosů a nákladů (platnost 19. června 2018, účinnost 1. července 2018) SMĚRNICE ze dne 18.

Více

Ad 1) Pohledávky a závazky ke společníkům a podnikům ve skupině

Ad 1) Pohledávky a závazky ke společníkům a podnikům ve skupině 8. přednáška Osnova: 1) - Zúčtovací vztahy (dokončení) 2) - Náklady a výnosy (shrnutí) 3) - Časové rozlišení nákladů a výnosů Ad 1) Pohledávky a závazky ke společníkům a podnikům ve skupině - účtová skupina

Více

1 položka = 1 účet (strany Má dáti, Dal, Na vrub, Ve prospěch, Debet, Kredit) účty pro položky aktiv a

1 položka = 1 účet (strany Má dáti, Dal, Na vrub, Ve prospěch, Debet, Kredit) účty pro položky aktiv a Přednáška 5 Nákladové a výnosové účty 1. Opakování podvojného účetního zápisu: 1 transakce = změna dvou položek rozvahy (příčina: bilanční princip) 1 položka = 1 účet (strany Má dáti, Dal, Na vrub, Ve

Více

Směrnice č. 4/2012 pro časové rozlišení nákladů a výnosů

Směrnice č. 4/2012 pro časové rozlišení nákladů a výnosů Obec : Dubenec IČ : 00277801 Směrnici zpracoval(a): Jana Baxová, účetní obce Směrnici schválil(a): Jaroslav Huňat, Starosta obce Datum zpracování : Směrnice nabývá platnosti: dnem podpisu Směrnice nabývá

Více

Zboží - výrobky, které účetní jednotka nakupuje za účelem prodeje a prodává je. (Patří k nim i vlastní výrobky, předané do vlastních prodejen.

Zboží - výrobky, které účetní jednotka nakupuje za účelem prodeje a prodává je. (Patří k nim i vlastní výrobky, předané do vlastních prodejen. 1 Základy účetnictví 6. přednáška Zásoby - mají za úkol zajistit plynulost výroby, - snaha o snižování (optimalizaci) zásob (JIT) Člení se a/ nakupované materiálové zásoby a zboží, b/ vytvořené vlastní

Více

INTERNÍ SMĚRNICE Č. 4/2017 OBCE DRAHELČICE SMĚRNICE PRO ČASOVÉ ROZLIŠENÍ NÁKLADŮ A VÝNOSŮ. I. úvodní ustanovení. 1. Předmět úpravy

INTERNÍ SMĚRNICE Č. 4/2017 OBCE DRAHELČICE SMĚRNICE PRO ČASOVÉ ROZLIŠENÍ NÁKLADŮ A VÝNOSŮ. I. úvodní ustanovení. 1. Předmět úpravy INTERNÍ SMĚRNICE Č. 4/2017 OBCE DRAHELČICE SMĚRNICE PRO ČASOVÉ ROZLIŠENÍ NÁKLADŮ A VÝNOSŮ Obec Drahelčice Na Návsi 25, 252 19 Drahelčice IČ: 233 300 I. Oddíl - úvodní ustanovení 1. Předmět úpravy 2. Legislativní

Více

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů Základní účtování nákladů a výnosů 6 6.8 Základní účtování nákladů a výnosů 6.8.1 Vymezení pojmu náklady a výnosy Náklady Při podnikatelské činnosti dochází ke spotřebě majetkových složek (například spotřeba

Více

Náklady a výnosy. Opakování

Náklady a výnosy. Opakování Náklady a výnosy Opakování pojem náklady a výnosy (odlišení od pojmů výdaje a příjmy) členění zásady účtování účetní případy účtované na nákladových a výnosových účtech 1 Základní pojmy náklady -... vyjádření...

Více

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů 6 Základní účtování nákladů a výnosů 6.8 Základní účtování nákladů a výnosů 6.8.1 Vymezení pojmu náklady a výnosy Náklady! & Při podnikatelské činnosti dochází ke spotřebě majetkových složek (například

Více

Kapitola 1 Základy účetnictví

Kapitola 1 Základy účetnictví Kapitola 1 Základy účetnictví SHRNUTÍ UČIVA AKTIVA jedná se o majetek, který účetní jednotka používá k podnikání. Aktiva zahrnují zejména peněžní prostředky, dlouhodobý majetek, zásoby a pohledávky. PASIVA

Více

Při řešení používejte Český účetní standard č. 023 Výkaz o peněžních tocích

Při řešení používejte Český účetní standard č. 023 Výkaz o peněžních tocích CASH FLOW Při řešení používejte Český účetní standard č. 023 Výkaz o peněžních tocích Příklad Společnost s ručením omezeným vykazovala k 1.1. a k 31.12. 2008 následující zůstatky rozvahových položek: Položka

Více

Obsah. Seznam zkratek... IX Předmluva... XI O autorovi...xiii

Obsah. Seznam zkratek... IX Předmluva... XI O autorovi...xiii Obsah Seznam zkratek... IX Předmluva... XI O autorovi...xiii 1 LEGISLATIVNÍ ÚPRAVA PROBLEMATIKY...1 1.1 Zákon o účetnictví...1 1.2 Struktura účetních výkazů dle vyhlášky 500...9 1.2.1 Rozvaha...9 1.2.2

Více

Zkouškový test z předmětu Finanční účetnictví 1

Zkouškový test z předmětu Finanční účetnictví 1 Zkouškový test z předmětu Finanční účetnictví 1 var. Aa Úloha 1 - Zásoby 1. Na sklad převzato zboží pořizovací ceně 62 000,- 132 131 2. Faktura od zahraničního dodavatele za pom. materiál 10 000 USD (aktuální

Více

14.1 PODSTATA A VÝZNAM ČASOVÉHO ROZLIŠENÍ NÁKLADŮ A VÝNOSŮ (Vyhláška 13, 19, ČÚS č. 017, 019)

14.1 PODSTATA A VÝZNAM ČASOVÉHO ROZLIŠENÍ NÁKLADŮ A VÝNOSŮ (Vyhláška 13, 19, ČÚS č. 017, 019) Podstata a význam časového rozlišení nákladů a výnosů 14 14 14.1 Podstata a význam časového rozlišení nákladů a výnosů 14.2 Časové rozlišení nákladů a výnosů v užším pojetí (náklady příštích období, výdaje

Více

OBSAH. 4. Výsledovka - náklady a výnosy 57 4.1 Funkce a forma výsledovky 57 4.2 Kdy se výsledovka sestavuje 60

OBSAH. 4. Výsledovka - náklady a výnosy 57 4.1 Funkce a forma výsledovky 57 4.2 Kdy se výsledovka sestavuje 60 1 1. Význam a funkce účetnictví 7 1.1 Význam a podstata účetnictví 7 1.2 Historie a vývoj účetnictví 8 1.3 Funkce a podstata účetnictví 11 1.4 Uživatelé účetních informací 11 1.5 Regulace účetnictví a

Více

Základy účetnictví 8. přednáška. Zásoby - mají za úkol zajistit plynulost výroby, - snaha o snižování (optimalizaci) zásob (JIT)

Základy účetnictví 8. přednáška. Zásoby - mají za úkol zajistit plynulost výroby, - snaha o snižování (optimalizaci) zásob (JIT) 1 Základy účetnictví 8. přednáška Zásoby - mají za úkol zajistit plynulost výroby, - snaha o snižování (optimalizaci) zásob (JIT) Člení se a/ nakupované materiálové zásoby a zboží, b/ vytvořené vlastní

Více

DUM - Digitální Učební Materiál

DUM - Digitální Učební Materiál DUM - Digitální Učební Materiál Název školy : Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839 460 01 Liberec 6 IČO: 25018507 REDIZO: 600010520 Vzdělávací oblast : Účetnictví Název a číslo DUMu : Časové

Více

Ad 1) Pohledávky a závazky ke společníkům a podnikům ve skupině

Ad 1) Pohledávky a závazky ke společníkům a podnikům ve skupině 8. přednáška Osnova: 1) - Zúčtovací vztahy (dokončení) 2) - Náklady a výnosy (shrnutí) 3) - Časové rozlišení nákladů a výnosů Ad 1) Pohledávky a závazky ke společníkům a podnikům ve skupině - účtová skupina

Více

Kapitola 1 - Základy účetnictví Výsledky testů

Kapitola 1 - Základy účetnictví Výsledky testů Kapitola 1 Základy účetnictví Výsledky testů 1 B, C, D 2 C, D 3 B, D 4 D 5 A, C 6 C, D 7 D 8 B, D 9 B 10 B, C 11 C, D 12 C, D 70 Úloha 1. 1 Určení aktiv a pasiv Zařaďte níže uvedené položky do tabulky,

Více

2. přednáška - 7.3. 2006. Téma: Účtování zásob. 1) Pořízení materiálu nákupem ze zahraničí

2. přednáška - 7.3. 2006. Téma: Účtování zásob. 1) Pořízení materiálu nákupem ze zahraničí 2. přednáška - 7.3. 2006 Téma: Účtování zásob Osnova: 1) Účtování DPH při pořízení materiálu ze zahraničí 2) Pořízení materiálu s poskytnutou zálohou 3) Reklamace materiálu 4) Prodej materiálu 5) Škody

Více

Kapitola 1 Základy účetnictví

Kapitola 1 Základy účetnictví Kapitola 1 Základy účetnictví Výsledky testů 1 B, C, D 2 C, D 3 B, D 4 D 5 A, C 6 C, D 7 D 8 B, D 9 B 10 B, C 11 C, D 12 C, D 87 S tránka Úloha 1. 1 Určení aktiv a pasiv Zařaďte níže uvedené položky do

Více

Příloha 1: Peněžní deník

Příloha 1: Peněžní deník Příloha : Peněžní deník Příloha 2: Kniha pohledávek Příloha 3: Kniha dluhů Příloha 4: Inventární karta nehmotného a hmotného majetku Příloha 5: Skladní karta zásob Příloha 6: Inventární karta drobného

Více

Zúčtovací vztahy (účtová třída 3)

Zúčtovací vztahy (účtová třída 3) Zúčtovací vztahy (účtová třída 3) Charakteristika zúčtovacích vztahů (pohledávek a závazků) - vztahy s jinými ekonomickými subjekty účetními jednotkami, v nichž vystupuje buď jako věřitel, který má právo

Více

Ad 1) Pohledávky a závazky ke společníkům a podnikům ve skupině

Ad 1) Pohledávky a závazky ke společníkům a podnikům ve skupině 8. přednáška Osnova: 1) - Zúčtovací vztahy (dokončení) 2) - Náklady a výnosy (shrnutí) 3) - Časové rozlišení nákladů a výnosů Ad 1) Pohledávky a závazky ke společníkům a podnikům ve skupině - účtová skupina

Více

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů .8 Základní účtování nákladů a výnosů.8.1 Vymezení pojmu náklady a výnosy Náklady Při zhotovování výrobků nebo provedení jiných výkonů dochází ke spotřebě výrobních činitelů (spotřeba materiálu, pracovní

Více

B O R, s.r.o. Na Bílé 1231, Choceň (tis. Kč) IČ:

B O R, s.r.o. Na Bílé 1231, Choceň (tis. Kč) IČ: ROZVAHA k 31.12.2017 (tis. Kč) IČ: 492 86 854 Označ. AKTIVA 31.12.2017 Min.úč.obd. Brutto Korekce Netto Netto a b 1 2 3 4 A K T I V A C E L K E M 733 490 137 144 596 346 684 000 B. Dlouhodobý majetek 284

Více

ROZVAHA v plném rozsahu ke dni (v celých tisících Kč) Obchodní firma nebo jiný název účetní jednotky ROLLPAP spol. s r.o. Sídlo, bydliště neb

ROZVAHA v plném rozsahu ke dni (v celých tisících Kč) Obchodní firma nebo jiný název účetní jednotky ROLLPAP spol. s r.o. Sídlo, bydliště neb ROZVAHA v plném rozsahu ke dni 30.09.17 (v celých tisících Kč) Obchodní firma nebo jiný název účetní jednotky ROLLPAP spol. s r.o. Sídlo, bydliště nebo místo podnikání účetní jednotky IČ Václ. Plecitého

Více

ROZVAHA v plném rozsahu k... (v celých tis. Kč)

ROZVAHA v plném rozsahu k... (v celých tis. Kč) ROZVAHA v plném rozsahu k... (v celých tis. Kč) označ. AKTIVA řád. Běžné účetní Minulé účetní Brutto Korekce Netto Netto a b c 1 2 3 4 AKTIVA CELKEM (ř.002+003+037+073)=ř.077 001 A. Pohledávky za upsaný

Více

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín Registrační číslo Označení DUM Ročník Tematická oblast a předmět CZ.1.07/1.5.00/34.0412 VY_32_INOVACE_Úč24.18 Druhý a třetí Účtové třídy

Více

Kapitola 1 - Základy účetnictví

Kapitola 1 - Základy účetnictví Kapitola 1 - Základy účetnictví SHRNUTÍ UČIVA - jedná se o majetek, který účetní jednotka používá k podnikání. Aktiva zahrnují zejména peněžní prostředky, dlouhodobý majetek, zásoby a pohledávky. vyjadřují

Více

Dvojí pohled na MAJETEK podniku

Dvojí pohled na MAJETEK podniku Dvojí pohled na MAJETEK podniku Věcný (Co? Který?) -druhy majetku A. Pohledávky za upsaný nesplacený ZK Vlastnický (Odkud? Čí?) -profinancování B. Stálý (dlouhodobý) majetek Dlouhodobý nehmotný majetek

Více

Návrh interpretace NI 57

Návrh interpretace NI 57 NI 57 Časové rozlišování a cizí měna Účetní jednotky jsou povinny vést účetnictví tak, aby účetní závěrka sestavená na jeho základě podávala věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví a finanční situace

Více

FinAnalysis Vstupní údaje Tisk:

FinAnalysis Vstupní údaje Tisk: FinAnalysis Vstupní údaje Tisk: 4.11.218 Vstupní data pro finanční analýzu Atlantis PC s.r.o. Gerská 4, 323 Plzeň +42 63 425 485 atlantispc@email.cz Plnou verzi aplikace si můžete zakoupit na www.finanalysis.cz

Více

14.2 ČASOVÉ ROZLIŠENÍ NÁKLADŮ A VÝNOSŮ V UŽŠÍM POJETÍ

14.2 ČASOVÉ ROZLIŠENÍ NÁKLADŮ A VÝNOSŮ V UŽŠÍM POJETÍ Podstata a význam časového rozlišení nákladů a výnosů 14.2 A VÝNOSŮ V UŽŠÍM POJETÍ Pro časové rozlišení v užším pojetí je charakteristické, že účetní jednotce jsou známé tři parametry: účel (na co byl

Více

Obec Ostružná Ostružná 135, Branná

Obec Ostružná Ostružná 135, Branná Obec Ostružná Ostružná 135, 788 25 Branná Směrnice č. 3/2017 Účtový rozvrh, účetní knihy a náležitosti účetních dokladů IČ: 00636096 Schváleno Zastupitelstvem obce Ostružná dne 18. 1. 2017 usnesením č.

Více

4. Kapitálové účty - 4. účtová třída

4. Kapitálové účty - 4. účtová třída 4. Kapitálové účty - 4. účtová třída Zahrnuje: vlastní a cizí kapitál, základní kapitál, pohledávky za upsaný vlastní kapitál, zvýšení základního kapitálu, vlastní zdroje, výsledek hospodaření, rozdělení

Více

***) nutné porovnat a upravit podle vyhlášky 500/2002, viz FIA-literatura sb pdf, a 500/2016, viz vyhláška pdf

***) nutné porovnat a upravit podle vyhlášky 500/2002, viz FIA-literatura sb pdf, a 500/2016, viz vyhláška pdf , který vychází z předpisu: Opatření, kterým se stanoví účtová osnova a postupy účtování pro podnikatele, Ministerstvo financí podle 4 odst. 2 zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění dalších předpisů,

Více

Náklady, výnosy a zisk

Náklady, výnosy a zisk Náklady, výnosy a zisk Základní prvky účetních výkazů Účetní výkazy shrnují výsledky hospodářské činnosti podniku. Jedná se o: Rozvahu (bilance aktiv a pasiv) zachycení majetku a závazků firmy; informuje

Více

Zboží - výrobky, které účetní jednotka nakupuje za účelem prodeje a prodává je. (Patří k nim i vlastní výrobky, předané do vlastních prodejen.

Zboží - výrobky, které účetní jednotka nakupuje za účelem prodeje a prodává je. (Patří k nim i vlastní výrobky, předané do vlastních prodejen. 1 Základy účetnictví 6. přednáška Zásoby - mají za úkol zajistit plynulost výroby, - snaha o snižování (optimalizaci) zásob (JIT) Člení se a/ nakupované materiálové zásoby a zboží, b/ vytvořené vlastní

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. KFC/Základy účetnictví Přednáška 7 a 8 a 9 Cestovní náklady

Více

2. 9 PŘEHLED O PENĚŽNÍCH TOCÍCH (CASH FLOW)

2. 9 PŘEHLED O PENĚŽNÍCH TOCÍCH (CASH FLOW) 2. 9 PŘEHLED O PENĚŽNÍCH TOCÍCH (CASH FLOW) 2. 9. 1 Charakteristika přehledu o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích (cash flow) doplňuje rozvahu a výkaz zisku a ztráty o další rozměr, kterým se

Více

Účtová skupina 03 Dlouhodobý hmotný majetek neodpisovaný 031 Pozemky 032 Umělecká díla a předměty

Účtová skupina 03 Dlouhodobý hmotný majetek neodpisovaný 031 Pozemky 032 Umělecká díla a předměty Směrná účtová osnova Příloha č. 4 vyhlášky č. 505/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro účetní jednotky, které jsou územními

Více

Zvláštní typ zúčtovacího vztahu: odložená daňová pohledávka či závazek časové rozlišení nákladů a výnosů (bude vysvětleno podrobněji později)

Zvláštní typ zúčtovacího vztahu: odložená daňová pohledávka či závazek časové rozlišení nákladů a výnosů (bude vysvětleno podrobněji později) 1 8. přednáška Účtování zúčtovacích vztahů Zúčtovací vztahy = vztahy s jinými ekonomickými subjekty účetními jednotkami, v nichž vystupuje buď a) jako věřitel, který má právo požadovat peněžitou úhradu

Více

Úvod do účetních souvztažností

Úvod do účetních souvztažností Obsah ČÁST I Úvod do účetních souvztažností KAPITOLA 1 Předmět a význam účetnictví...................... 1000 KAPITOLA 2 Regulace účetnictví v České republice.............. 1050 KAPITOLA 3 Harmonizace

Více

Rozvaha v plném rozsahu

Rozvaha v plném rozsahu Rozvaha v plném rozsahu Běžné účetní období Minulé úč. období 2013 Minulé úč. období 2012 Brutto Korekce Netto Netto Netto AKTIVA CELKEM 1 138 087-363 027 775 060 763 997 749 352 A. POHLEDÁVKY ZA UPSANÝ

Více

ROZVAHA. družstvo Od: 1.1.2013 Do: 31.12.2013. Zemědělská 897/5 Hradec Králové 500 03

ROZVAHA. družstvo Od: 1.1.2013 Do: 31.12.2013. Zemědělská 897/5 Hradec Králové 500 03 ROZVAHA k... 3.. 1.. 1. 2.... 2. 0. 1. 3..... A K T I V A AKTIVA CELKEM 001 B. Dlouhodobý majetek 003 B.I. Dlouhodobý nehmotný majetek 004 B.I.3. Software 007 B.I.7. Nedokončený dlouhodobý nehmotný majetek

Více

ROZVAHA v plném rozsahu (v celých tisících Kč) k Název účetní jednotky: Vodohospodářská společnost Vrchlice - Maleč, a.s.

ROZVAHA v plném rozsahu (v celých tisících Kč) k Název účetní jednotky: Vodohospodářská společnost Vrchlice - Maleč, a.s. ROZVAHA v plném rozsahu (v celých tisících Kč) k 31. 12. 2018 Název účetní jednotky: Vodohospodářská společnost Vrchlice - Maleč, a.s. Označení AKTIVA CELKEM řádek Ku Ptáku 387, 284 01 Kutná Hora IČO 46356967

Více

Kapitola 2 Krátkodobý finanční majetek

Kapitola 2 Krátkodobý finanční majetek Kapitola 2 Krátkodobý finanční majetek SHRNUTÍ UČIVA O KRÁTKODOBÉM FINANČNÍM MAJETKU se účtuje ve druhé účtové třídě. Patří sem zejména peníze v pokladně, ceniny, bankovní účty a krátkodobé cenné papíry.

Více

* minulých let (+zisk,(-) ztráta) Výsledek hospodaření: B. Rezervy. Cizí zdroje. * běžného roku (+zisk,(-) ztráta) Dlouhodobý hmotný majetek

* minulých let (+zisk,(-) ztráta) Výsledek hospodaření: B. Rezervy. Cizí zdroje. * běžného roku (+zisk,(-) ztráta) Dlouhodobý hmotný majetek Dvojí pohled na MAJETEK podniku Věcný (Co? Který?) -druhy majetku A. Pohledávky za upsaný nesplacený ZK Vlastnický (Odkud? Čí?) -profinancování B. Stálý (dlouhodobý) majetek Dlouhodobý nehmotný majetek

Více

***) nutné porovnat a upravit podle vyhlášky 500/2002, viz FIA-literatura sb174-02.pdf, a 500/2015, viz vyhláška 500-2015.pdf

***) nutné porovnat a upravit podle vyhlášky 500/2002, viz FIA-literatura sb174-02.pdf, a 500/2015, viz vyhláška 500-2015.pdf , který vychází z předpisu: Opatření, kterým se stanoví účtová osnova a postupy účtování pro podnikatele, Ministerstvo financí podle 4 odst. 2 zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění dalších předpisů,

Více

výsledky hospodaření

výsledky hospodaření 48 výsledky hospodaření 49 výnosy a náklady Celkové výnosy společnosti v tis. Kč 2016 Tržby za teplo 1.030.640 Tržby za elektřinu 950.808 Tržby za chlad 11.868 Tržby za ukládání a likvidaci odpadů 57.534

Více

ČASOVÉ ROZLIŠENÍ N A V PŘI ÚČETNÍ UZÁVĚRCE

ČASOVÉ ROZLIŠENÍ N A V PŘI ÚČETNÍ UZÁVĚRCE ČASOVÉ ROZLIŠENÍ N A V PŘI ÚČETNÍ UZÁVĚRCE Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu Časové rozlišení N a V při účetní

Více

Příklad č. 5 UZÁVĚRKA

Příklad č. 5 UZÁVĚRKA Příklad č. 5 UZÁVĚRKA Počet bodů 20 b. Dosaženo Společnost LABE, s.r.o., (plátce DPH), se zabývá nákupem a prodejem zboží a dále pořádá rekvalifikační kurzy v oblasti účetnictví a daní. Poznámka: Účetní

Více

Směrná účtová osnova pro příspěvkové organizace od 1. 1. 2014

Směrná účtová osnova pro příspěvkové organizace od 1. 1. 2014 Směrná účtová osnova pro příspěvkové organizace od 1. 1. 2014 012 Nehmotné výsledky výzkumu a vývoje 013 Software 014 Ocenitelná práva 015 Povolenky na emise a preferenční limity 018 Drobný dlouhodobý

Více

PASIVA. Rozvaha ve zjednodušeném rozsahu ke dni 31. 12. 2014 (v tis. Kč) Běžné účetní období

PASIVA. Rozvaha ve zjednodušeném rozsahu ke dni 31. 12. 2014 (v tis. Kč) Běžné účetní období Rozvaha Rozvaha ve zjednodušeném rozsahu ke dni 31. 12. 2014 (v tis. Kč) aktiva Běžné účetní období Minulé účetní období označení Brutto Korekce Netto Netto AKTIVA CELKEM 34 545 443 16 284 131 18 261 312

Více

Kurzové rozdíly a valutové pokladny

Kurzové rozdíly a valutové pokladny KURZOVÉ ROZDÍLY KUR str. 1 Kurzové rozdíly a valutové pokladny Právní úprava: Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů zejména: 4 odst. 12 povinnost vést účetnictví v peněžních

Více

ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ZA ROK 2002 A ZA DVĚ BEZPROSTŘEDNĚ PŘEDCHÁZEJÍCÍ OBDOBÍ

ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ZA ROK 2002 A ZA DVĚ BEZPROSTŘEDNĚ PŘEDCHÁZEJÍCÍ OBDOBÍ ROZVAHA V PLNÉM ROZSAHU PVS A.S. K 31. 12. 2002 v tis. Kč Běžné Minulé Minulé Řád. č. úč. období 2002 úč. ob. 2001 úč. ob. 2000 Brutto Korekce Netto Netto Netto AKTIVA CELKEM 1 498 951 (19 973) 478 978

Více

DODATEK K VNITŘNÍ ORGANIZAČNÍ SMĚRNICI PRO SYSTÉM ZPRACOVÁNÍ ÚČETNICTVÍ A EVIDENCI MAJETKU. VIA RUSTICA z.s.

DODATEK K VNITŘNÍ ORGANIZAČNÍ SMĚRNICI PRO SYSTÉM ZPRACOVÁNÍ ÚČETNICTVÍ A EVIDENCI MAJETKU. VIA RUSTICA z.s. DODATEK K VNITŘNÍ ORGANIZAČNÍ SMĚRNICI PRO SYSTÉM ZPRACOVÁNÍ ÚČETNICTVÍ A EVIDENCI MAJETKU VIA RUSTICA z.s. Kontaktní údaje: nám. Svobody 320, 395 01 Pacov IČ26982170, DIČ:26982170 Předseda spolku: Ing.

Více

Účetní osnova. Tisknuto dne: 05.10.2015 6:47. Stránka 1. demo. Platné v roce 2015. 062 Podíly v účetních jednotkách pod podstatným vlivem

Účetní osnova. Tisknuto dne: 05.10.2015 6:47. Stránka 1. demo. Platné v roce 2015. 062 Podíly v účetních jednotkách pod podstatným vlivem Platné v roce 2015 050 Poskytnuté zálohy na dlouhodobý majetek 051 Poskytnuté zálohy na dlouhodobý nehmotný majetek 052 Poskytnuté zálohy na dlouhodobý hmotný majetek 053 Poskytnuté zálohy na dlouhodobý

Více

ROZVAHA. k 30. červnu 2004 (v tis. Kč) ČEZ, a. s. Duhová 2/1444 Praha 4 IČ:

ROZVAHA. k 30. červnu 2004 (v tis. Kč) ČEZ, a. s. Duhová 2/1444 Praha 4 IČ: ROZVAHA k 30. červnu 2004 (v tis. Kč) ČEZ, a. s. Duhová 2/1444 Praha 4 IČ: 452 74 649 Minulé účetní Označ. A K T I V A Běžné účetní období období Brutto Korekce Netto Netto AKTIVA CELKEM 330 487 646 110

Více

ROZVAHA. k 30. září 2004 (v tis. Kč) ČEZ, a. s. Duhová 2/1444 Praha 4 IČ: Minulé účetní období Brutto Korekce Netto Netto

ROZVAHA. k 30. září 2004 (v tis. Kč) ČEZ, a. s. Duhová 2/1444 Praha 4 IČ: Minulé účetní období Brutto Korekce Netto Netto ROZVAHA k 30. září 2004 (v tis. Kč) ČEZ, a. s. Duhová 2/1444 Praha 4 IČ: 452 74 649 Označ. A K T I V A Běžné účetní období Minulé účetní období Brutto Korekce Netto Netto AKTIVA CELKEM 336 106 625 112

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická oblast Pohledávky a závazky DUM č. 32_Ch33_2_20

Více

ÚČETNICTVÍ DAŇOVÉ ODPISY ODPISY NEHMOTNÉHO MAJETKU ÚČTOVÁNÍ VE TŘÍDÁCH 1 6 ÚČETNÍ ZÁVĚRKA

ÚČETNICTVÍ DAŇOVÉ ODPISY ODPISY NEHMOTNÉHO MAJETKU ÚČTOVÁNÍ VE TŘÍDÁCH 1 6 ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ÚČETNICTVÍ DAŇOVÉ ODPISY ODPISY NEHMOTNÉHO MAJETKU ÚČTOVÁNÍ VE TŘÍDÁCH 1 6 ÚČETNÍ ZÁVĚRKA Daňové odpisy Řídí se zákonem č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, 30 Doba odpisování činí minimálně: odpisová skupina

Více

Kapitola 2 Krátkodobý finanční majetek

Kapitola 2 Krátkodobý finanční majetek Kapitola 2 Krátkodobý finanční majetek SHRNUTÍ UČIVA O KRÁTKODOBÉM FINANČNÍM MAJETKU se účtuje ve druhé účtové třídě. Patří sem zejména peníze v pokladně, ceniny, bankovní účty a krátkodobé cenné papíry.

Více

Povinné členění účtové osnovy Účtová třída 0-Dlouhodobý majetek. Příloha C. Stanovené syntetické účty

Povinné členění účtové osnovy Účtová třída 0-Dlouhodobý majetek. Příloha C. Stanovené syntetické účty Příloha C Směrná účtová osnova a účtový rozvrh (na úrovni syntetických účtů) pro užití v podmínkách VŠFS (V prvním sloupci jsou třídy a skupiny účtů směrné účtové osnovy dané vyhláškou č.500/ 2002 Sb.

Více

SLP Czech, s.r.o. k Statutární formuláře českých finančních výkazů v tis. Kč

SLP Czech, s.r.o. k Statutární formuláře českých finančních výkazů v tis. Kč Příloha č. 17: Rozvaha účetní jednotky: Aktiva ROZVAHA V PLNÉM ROZSAHU Běžné Minulé účetní období úč. období 2005 Brutto Korekce Netto Netto AKTIVA CELKEM 515 569-190 742 324 827 532 019 A. POHLEDÁVKY

Více

Účtová osnova pro podnikatele 2016

Účtová osnova pro podnikatele 2016 Účtová osnova pro podnikatele 2016 U účtů, které mohou být v několika řádcích výkazů, je tučně a podtženě označen řádek ve standardní definici. Účty 091, 092, 095, 096 a 391 nejsou ve standardní definici

Více

Převodový můstek - účetní jednotky účtující podle vyhlášky č. 504/2002 Sb.

Převodový můstek - účetní jednotky účtující podle vyhlášky č. 504/2002 Sb. Převodový můstek - účetní jednotky účtující podle vyhlášky č. 504/2002 Sb. Obsahové vymezení jednotlivých položek Pomocného konsolidačního přehledu je upraveno v 25 až 64 konsolidační vyhlášky státu Rozvaha

Více

6. Roční účetní závěrka za rok 2010

6. Roční účetní závěrka za rok 2010 AKTIV Číslo Běžné účetní období a b c AKTIVA CELKEM 1 Brutto 1 Korekce 2 Netto 3 Označení Minulé účetní období 1 405 466-460 949 944 517 959 186 A. Pohledávky za upsaný základní kapitál 2 0 0 0 0 B. Dlouhodobý

Více

Obchodní akademie Břeclav

Obchodní akademie Břeclav TEST 3 Fyzická osoba ing. Jaromír Blaženka podniká v oboru účetní a daňové poradenství od 1. 11. 2007, vede účetnictví. Vložil na účet ze svých osobních prostředků 150 000 Kč a automobil v hodnotě 300

Více

068 - Zápůjčky a úvěry - ostatní Jiný dlouhodobý. finanční majetek. majetku Oprávky k nehmotným. výsledkům vývoje

068 - Zápůjčky a úvěry - ostatní Jiný dlouhodobý. finanční majetek. majetku Oprávky k nehmotným. výsledkům vývoje 1 Účtová třída 0 Dlouhodobý majetek 01 - Dlouhodobý nehmotný majetek 012 - Nehmotné výsledky vývoje 013 - Software 014 - Ostatní ocenitelná práva 015 - Goodwill 019 - Ostatní dlouhodobý nehmotný majetek

Více

Návrh účtové osnovy, který vychází z předpisu: Účtová osnova pro podnikatele

Návrh účtové osnovy, který vychází z předpisu: Účtová osnova pro podnikatele Návrh účtové osnovy, který vychází z předpisu: Opatření, kterým se stanoví účtová osnova a postupy účtování pro podnikatele, Ministerstvo financí podle 4 odst. 2 zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve

Více

Rozvaha 31.12.10. A. Pohledávky za upsaný základní kapitál 002 0 0 0. B. Dlouhodobý majetek 003 570 545-3 456 567 089 180 669

Rozvaha 31.12.10. A. Pohledávky za upsaný základní kapitál 002 0 0 0. B. Dlouhodobý majetek 003 570 545-3 456 567 089 180 669 Dle vyhlášky MF ČR č.500/2002 Sb. Rozvaha Účetní jednotka doručí v plném rozsahu Název a sídlo účet.jednotky účetní závěrku současně s doručením daňového přiznání na daň z příjmů (v celých tisících Kč)

Více

AKTIVA A JEJICH STRUKTURA, OCEŇOVÁNÍ

AKTIVA A JEJICH STRUKTURA, OCEŇOVÁNÍ AKTIVA A JEJICH STRUKTURA, OCEŇOVÁNÍ 5.4 ZÁSOBY - podstata, charakteristika, oceňování, postupy účtování, vykazování v rozvaze, odlišnosti vůči mezinárodní regulaci dle IAS/IFRS. Podstata a charakteristika

Více

Scénáře k maturitním otázkám - účetnictví 2014/2015

Scénáře k maturitním otázkám - účetnictví 2014/2015 Scénáře k maturitním otázkám - účetnictví 2014/2015 1. Rozvaha funkce a obsah rozvahy koloběh složek OM hospodářské operace a účetní případy typické změny rozvahových stavů účet podstata, funkce a forma

Více

Účtová osnova pro neziskové organizace 2016

Účtová osnova pro neziskové organizace 2016 Účtová osnova pro neziskové organizace 2016 Účty 398, 656, a 659 nejsou ve standardní definici obsaženy a je nutné si do osnovy doplnit na který řádek mají být použity. Čísla v hranatých závorkách jsou

Více

9. 6. účtová třída - Výnosy

9. 6. účtová třída - Výnosy 9. 6. účtová třída - Výnosy Výnosy = výstupy činností podniku určené k prodeji (tržby + další výnosy). Členění výnosů - pro potřeby finanční analýzy: 1. provozní výnosy (60-65 úč. skupina), vznikají z

Více

Směrná účtová osnova pro příspěvkové organizace od

Směrná účtová osnova pro příspěvkové organizace od Směrná účtová osnova pro příspěvkové organizace od 1. 1. 2012 012 Nehmotné výsledky výzkumu a vývoje 013 Software 014 Ocenitelná práva 015 Povolenky na emise a preferenční limity 018 Drobný dlouhodobý

Více

Účtová třída 2 Krátkodobý finanční majetek a peněžní prostředky

Účtová třída 2 Krátkodobý finanční majetek a peněžní prostředky 4 Účtová třída 2 Krátkodobý finanční majetek a peněžní prostředky V účtové třídě 2 je evidován krátkodobý finanční majetek, peněžní prostředky a krátkodobé finanční výpomoci. Peněžní prostředky jsou evidovány

Více

Směrná účtová osnova pro PO - 2012

Směrná účtová osnova pro PO - 2012 Účtová třída 0 - Dlouhodobý majetek Směrná účtová osnova pro PO - 2012 Účtová skupina 01 - Dlouhodobý nehmotný majetek 012 - Nehmotné výsledky výzkumu a vývoje 013 - Software 014 - Ocenitelná práva 015

Více

2. DLOUHODOBÝ MAJETEK MIMO FINANČNÍ MAJETEK Dlouhodobý nehmotný majetek-vymezení Dlouhodobý nehmotný majetek

2. DLOUHODOBÝ MAJETEK MIMO FINANČNÍ MAJETEK Dlouhodobý nehmotný majetek-vymezení Dlouhodobý nehmotný majetek OBSAH 1. ÚVOD DO SOUSTAVY ÚČETNICTVÍ 11 1.1 Právní rámec účetnictví a České účetní standardy 12 1.1.1 Stručná charakteristika zákona o účetnictví 12 1.1.2 Stručná charakteristika vyhlášek k zákonu o účetnictví

Více

Příloha č. 1: Rozvaha společnosti MBNS KOVÁRNA, s.r.o. pro rok 2006

Příloha č. 1: Rozvaha společnosti MBNS KOVÁRNA, s.r.o. pro rok 2006 Příloha č. 1: Rozvaha společnosti MBNS KOVÁRNA, s.r.o. pro rok 2006 ROZVAHA 2006- hodnoty netto v tis. Kč Běžné obd. Minulé obd. 2006 2005 AKTIVA CELKEM 69 157 59 774 A. Pohledávky za upsaný základní kapitál

Více

Zúčtování se zaměstnanci a institucemi sociálního a zdravotního pojištění

Zúčtování se zaměstnanci a institucemi sociálního a zdravotního pojištění Finanční účetnictví Přednáška 28.3. Zúčtování se zaměstnanci a institucemi sociálního a zdravotního pojištění 33. skupina účtů. i zúčtovací vztahy k institucím sociálního a zdravotního pojištění zúčtovací

Více

Úvod do účtování nákladů

Úvod do účtování nákladů Úvod do účtování nákladů Účetnictví státu přináší do účetnictví ÚSC zásadní změnu, a to přechod z účtování založeném na příjmech a výdajích, na účtování založeném na akruálním principu účtování nákladů

Více

Úvod do účtování nákladů. Náklady a výdaje, charateristika. Náklady tvoří

Úvod do účtování nákladů. Náklady a výdaje, charateristika. Náklady tvoří Úvod do účtování nákladů Účetnictví státu přináší do účetnictví ÚSC zásadní změnu, a to přechod z účtování založeném na příjmech a výdajích, na účtování založeném na akruálním principu účtování nákladů

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2013 Severočeské vodovody a kanalizace, a.s. Příloha č. 1 - Úplná účetní závěrka

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2013 Severočeské vodovody a kanalizace, a.s. Příloha č. 1 - Úplná účetní závěrka VÝROČNÍ ZPRÁVA 2013 Severočeské vodovody a kanalizace, a.s. Příloha č. 1 - Úplná účetní závěrka ROZVAHA v plném rozsahu k 31. prosinci 2013 ( v tisících Kč ) Obchodní firma a sídlo Severočeské vodovody

Více

USPOŘÁDÁNÍ A OZNAČOVÁNÍ POLOŽEK ROZVAHY

USPOŘÁDÁNÍ A OZNAČOVÁNÍ POLOŽEK ROZVAHY PŘÍLOHA III USPOŘÁDÁNÍ A OZNAČOVÁNÍ POLOŽEK ROZVAHY Uspořádání a označování položek rozvahy (bilance) Příloha č. 1 vyhlášky č. 505/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb.,

Více

VLASTNÍ A CIZÍ ZDROJE FINANCOVÁNÍ AKTIV (STRUKTURA, PRACOVNÍ KAPITÁL, LIKVIDITA PODNIKU)

VLASTNÍ A CIZÍ ZDROJE FINANCOVÁNÍ AKTIV (STRUKTURA, PRACOVNÍ KAPITÁL, LIKVIDITA PODNIKU) VLASTNÍ A CIZÍ ZDROJE FINANCOVÁNÍ AKTIV (STRUKTURA, PRACOVNÍ KAPITÁL, LIKVIDITA PODNIKU) 6.3 Cizí zdroje - závazky podstata, charakteristika, oceňování, postupy účtování, vykazování v rozvaze, vymezení

Více

ROZVAHA NOEN Václavské náměstí 802/56

ROZVAHA NOEN Václavské náměstí 802/56 ROZVAHA A K T I V A AKTIVA CELKEM 001 B. Dlouhodobý majetek 003 B.I. Dlouhodobý nehmotný majetek 004 B.I.3. Software 007 B.I.4. Ocenitelná práva 008 B.I.7. Nedokončený dlouhodobý nehmotný majetek 011 B.II.

Více

Interpretace Národní účetní rady I-37 Časové rozlišování a cizí měna

Interpretace Národní účetní rady I-37 Časové rozlišování a cizí měna Interpretace Národní účetní rady I-37 Časové rozlišování a cizí měna Účetní jednotky jsou povinny vést účetnictví tak, aby účetní závěrka sestavená na jeho základě podávala věrný a poctivý obraz předmětu

Více

Směrná účtová osnova pro obce a svazky obcí od 1. 1. 2014

Směrná účtová osnova pro obce a svazky obcí od 1. 1. 2014 Směrná účtová osnova pro obce a svazky obcí od 1. 1. 2014 012 Nehmotné výsledky výzkumu a vývoje 013 Software 014 Ocenitelná práva 015 Povolenky na emise a preferenční limity 018 Drobný dlouhodobý nehmotný

Více

V Praze 10.května 2005 sekr. 5410/2005

V Praze 10.května 2005 sekr. 5410/2005 V Praze 10.května 2005 sekr. 5410/2005 Směrnice kvestorky č. 6/2005 Zásady pro časové rozlišení nákladů a výnosů S platností od 16.5.2005 vydávám tuto směrnici. Ing.Tamara Čuříková kvestorka AMU 1 Účelem

Více

ROZVAHA v plném rozsahu

ROZVAHA v plném rozsahu Minimální závazný výčet informací podle vyhlášky č. 500/00 Sb. ROZVAHA v plném rozsahu ke dni 06 (v tis.kč) Název účetní jednotky BYTOVÉ DRUŽSTVO DELTA Sídlo Chrpová 459, Horní Staré Město 540 Trutnov

Více

Součástí inventarizace zásob materiálu je také ověření správnosti ocenění, tj. porovnání cen skladovaných zásob materiálu s jejich reálnou hodnotou.

Součástí inventarizace zásob materiálu je také ověření správnosti ocenění, tj. porovnání cen skladovaných zásob materiálu s jejich reálnou hodnotou. 2. přednáška 21.2. Opravné položky k zásobám Součástí inventarizace zásob materiálu je také ověření správnosti ocenění, tj. porovnání cen skladovaných zásob materiálu s jejich reálnou hodnotou. Výsledkem

Více

ÚČETNÍ ZÁVĚRKA. a uzávěrkové operace

ÚČETNÍ ZÁVĚRKA. a uzávěrkové operace ÚČETNÍ ZÁVĚRKA a uzávěrkové operace Obsah 1 Nezbytná legislativa... 1 2 Inventarizace... 2 2.1 Dlouhodobý hmotný a nehmotný majetek... 4 2.2 Dlouhodobý finanční majetek... 6 2.3 Zásoby... 7 2.4 Krátkodobý

Více

Obsah Úvod... 9 Vyhláška č. 410/2009 Sb.... 43 Příklady účtových rozvrhů a používání metod v roce 2011... 206 Vyhláška č. 383/2009 Sb....

Obsah Úvod... 9 Vyhláška č. 410/2009 Sb.... 43 Příklady účtových rozvrhů a používání metod v roce 2011... 206 Vyhláška č. 383/2009 Sb.... Obsah Obsah Úvod... 9 Vyhláška č. 410/2009 Sb.... 43 Příloha č. 1...117 Příloha č. 2... 149 Příloha č. 3... 168 Příloha č. 4... 169 Příloha č. 5... 170 Příloha č. 6... 192 Příloha č. 7... 193 Příklady

Více

Příloha č. 3 usnesení 24. Rady města Stříbra ze dne 19.12.2011. Směrnice o časovém rozlišení

Příloha č. 3 usnesení 24. Rady města Stříbra ze dne 19.12.2011. Směrnice o časovém rozlišení Obsah směrnice: I. Úvodní ustanovení II. Metoda časového rozlišení III. Další zásady časového rozlišení IV. Závěrečná ustanovení Legislativní rámec Příloha č. 3 Příloha č. 26 Organizačního řádu MěÚ Směrnice

Více

ROZVAHA v plném rozsahu k 31.12.2006 v tis. Kč. B O R, s.r.o. Na Bílé 1231, 565 01 Choceň IČ: 49 28 68 54

ROZVAHA v plném rozsahu k 31.12.2006 v tis. Kč. B O R, s.r.o. Na Bílé 1231, 565 01 Choceň IČ: 49 28 68 54 ROZVAHA v plném rozsahu k 31.12.2006 v tis. Kč B O R, s.r.o. Na Bílé 1231, 565 01 Choceň IČ: 49 28 68 54 Označ. AKTIVA řádek Běžné účetní období Min.úč.obd. Brutto Korekce Netto Netto a b c 1 2 3 4 A K

Více