Součástí inventarizace zásob materiálu je také ověření správnosti ocenění, tj. porovnání cen skladovaných zásob materiálu s jejich reálnou hodnotou.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Součástí inventarizace zásob materiálu je také ověření správnosti ocenění, tj. porovnání cen skladovaných zásob materiálu s jejich reálnou hodnotou."

Transkript

1 2. přednáška Opravné položky k zásobám Součástí inventarizace zásob materiálu je také ověření správnosti ocenění, tj. porovnání cen skladovaných zásob materiálu s jejich reálnou hodnotou. Výsledkem tohoto ověřování může být zjištění a) že ocenění v účetnictví odpovídá užitné hodnotě (resp. prodejní ceně snížené o náklady spojené s prodejem) - pak není třeba ocenění opravovat, (př. PC účetní = 100,-, prodejní cena, resp. aktuální nákupní cena = 102,-, náklady spojené s prodejem = 2,-.. užitná hodnota = 100,-) b) že ocenění v účetnictví je nižší než odpovídá užitné hodnotě, tj. že hodnota zásob je vyšší než je zachycena v účetnictví zvýšení se do účetnictví nebude promítat, bude ponecháno jako tzv. tichá či skrytá rezerva, která se projeví až při zúčtování nižších nákladů a dosažení vyššího zisku, (př. PC účetní = 100,-, prodejní cena, resp. aktuální nákupní cena = 108,-, náklady spojené s prodejem = 2,-.. užitná hodnota = 106,-) c) že ocenění v účetnictví je vyšší než odpovídá užitné hodnotě, tj. že skutečná hodnota zásob je (např. díky pohybu cen) nižší než jaká je zachycena v účetnictví v tomto případě je třeba dále posoudit, zda toto snížení je 1) trvalé pak pokles hodnoty představuje pro účetní jednotku náklad-škodu, která je považována za součást provozních nákladů 2) dočasné pak je třeba zjištěný pokles hodnoty (jako první signál možné budoucí škody) zásob zachytit v účetnictví, a to nepřímo, prostřednictvím opravné položky. (př. PC účetní = 100,-, a) prodejní cena, resp. aktuální nákupní cena = 98,- (vliv sezónní nadvýroby) náklady spojené s prodejem = 2,-.. užitná hodnota = 96,- - bude účtována opravná položka ve výši 4,- b) prodejní cena, resp. aktuální nákupní cena = 98,- (trvalý pokles ceny vlivem dovozu levnějších výrobků) náklady spojené s prodejem = 2,-.. užitná hodnota = 96,- - bude účtován provozní náklad ve výši 4,-

2 Opravná položka - realizuje zásadu opatrnosti jako jeden z obecných principů účetnictví. - jedna z forem časového rozlišení nákladů: rozděluje náklady do období, kdy se o riziku možné ztráty účetní jednotka dozví, a do období, kdy ke ztrátě skutečně dojde. V okamžiku vykázání v rozvaze pak informuje o možném riziku ztráty. Účtování opravných položek : 559 / Materiál na skladě PZ Opravná položka k zás. 559-Tvorba a zúčtování opravných položek PZ.. tvorba opravné položky na dočasné snížení hodnoty zásob zúčtování (rozpuštění) opravných položek PZ 112- PZ 191 = účetní hodnota zásob (zásoby netto) Tvorba opravných položek = náklad spojený s činností účetní jednotky, náklad pro účely daňové.

3 Způsob A a způsob B evidence zásob. Průběh způsobu účtování materiálu - dosud: 321-Dod. 111-Pořízení mat. 112-Materiál na s. 501-Spotřeba mat. faktura příjemka výdejka /bez DPH/ = způsob A evidence zásob. - využívá účet 111 a 112, - účet 501- Spotřeba materiálu je využíván až v okamžiku skutečného výdeje materiálu do spotřeby. Výhody: 1. Během účetního období lze kontrolovat shodu zásob na syntetických a analytických účtech. 2. Během účetního období lze zjišťovat stav zásob a hospodářský výsledek přímo z účtů bez inventury. 3. Je možné průběžné provádění finančních analýz (analýzu vývoje zásob, obratovosti zásob apod.). Existuje i jiný způsob Způsob B evidence zásob: 321-Dodavatelé 501-Spotřeba mat. faktura /za nákup, za přepravu, clo, pojistné / 111-Pořízení mat. 112-Materiál na s. PZ. zvýšení PZ snížení PZ KZ.. Tj. veškeré nákupy materiálových zásob včetně nákladů spojených s jejich pořízením jsou průběžně po celé účetní období účtovány přímo do spotřeby (účet 501).

4 Účet 112-Materiál na skladě je používán pouze omezeně, - k evidenci počátečního a konečného stavu zásob. Tento způsob klade vysoké nároky na evidenci zásob ve skladu, která musí - umožnit operativní řízení výše zásob a zásobovací činnosti, - umožnit zjištění konečného stavu každé jednotlivé položky zásob materiálu - celkového účetního - stavu zásob na konci období. Použití - v podnicích s častými nákupy materiálových zásob, - krátká doba skladování, výdej okamžitě do spotřeby (např. v podnicích potravinářského průmyslu, v podnicích veřejného stravování apod.) (účtování nákupu na účet Pořízení materiálu, pak na účet Materiál na skladě a poté nákladový účet zbytečně pracné a zdlouhavé). Na konci období: 1) Konečný stav vyšší než počáteční = že do spotřeby bylo zaúčtováno více než bylo spotřebováno ve skutečnosti (část zásob zůstala nespotřebována na skladě). - o částku rozdílu KZ - PZ se musí opravit a) jednak stav na účtu Materiál na skladě (zvýšení na straně MD) b) jednak spotřeba zaúčtovaná na účtu 501-Spotřeba materiálu (snížení spotřeby na straně D, resp. záporně na straně MD). 2) Konečný stav nižší než počáteční = do spotřeby materiálu nebyla zahrnuta spotřeba zásob, které byly na skladě již počátkem období. - o částku rozdílu PZ KZ je třeba doplnit a) účet 501-Spotřeba materiálu b) účet 112-Materiál na skladě jako snížení na tomto účtu dosud neevidované (pouze ve skladové evidenci) Vyúčtování v závěru roku lze provést jednodušeji tak, že 1) celý počáteční zůstatek je zahrnut do spotřeby (501/112) a 2) celý konečný zůstatek se ze spotřeby vyloučí (112 / 501 ) Porovnají-li se zůstatky účtů 112 v případě použití způsobu A a způsobu B a také obraty účtů 501, jsou při obou způsobech účtování shodné.

5 Účetní jednotka může užívat současně oba způsoby, ale k jednomu syntetickému účtu zásob (112,121,122,123,132) vždy jen jeden způsob. Použití způsobu B je podmíněno průběžným vedením skladové evidence, aby bylo možno permanentně prokazovat stav zásob, na rozdíl od toho způsob A vyžaduje inventarizaci jen koncem účetního období. Způsob B bude tedy vyhovovat té účetní jednotce, která má dobře propracovaný systém skladové evidence a vnitropodnikového účetnictví. Příklad: Účetní jednotka je plátcem DPH a používá způsob B evidence zásob.počáteční stav zásob je ,-, konečný stav zjištěný ve skladu je ,-, tj. zvýšení o ,- Pol. Transakce Kč MD D 1. Počáteční zůstatek - PZ , Došlá faktura - materiál - celkem - cena pořízení - DPH , , , Dopravné placené v hotovosti - celkem - dopravné - DPH 1 190, ,- 190, Oprava zúčtované spotřeby na konci roku o zvýšení stavu zásob , Jiný způsob: 4. Převod počáteční zásoby na konci období do spotřeby 5. Konečná zásoba podle skladové evidence vyloučena ze spotřeby , ,

6 Příklad Způsob B evidence zásob - materiál na cestě a nevyfakturované dodávky: A) Došla faktura, materiál nebyl do konce účetního období převzat (materiál na cestě) Pol. Transakce Částka MD D 1. Došla faktura, materiál ne a) celkem b) cena pořízení c) DPH 19 % , , , Dodávka materiálu do konce období nedošla , Převedení na konečný účet rozvažný , Nové účetní období 4. Převedení z poč. účtu rozvažného , Převzetí dodávky materiálu , Úhrada faktury z běžného účtu , B) Dodávka materiálu byla před koncem účetního období přijata, do konce období faktura nedošla Pol. Transakce Částka MD D 1. Převzata dodávka, zúčtována do spotřeby , Uzávěrkové operace (převod na konečný , účet rozv.) Příští účetní období 3 Otevření účtů , Došla faktura a) celkem ,- 321 b) cena pořízení c) DPH , , Úhrada faktury z bankovního účtu , Zvláštní případy: 1) Prodej materiálu při použití způsobu B - zaúčtování tržby z prodeje: na MD 311 a D výdej materiálu na stranu MD 542 a na D účtu 501-Spotřeba materiálu. 2) Pořízení materiálu ve vlastní režii se účtuje - aktivace tj. do výnosů: na D621 a na MD 501-Spotřeba materiálu. 3) Inventarizační rozdíly (manko, přebytek, opravná položka) se účtují - pouze s použitím účtu 112-Materiál na skladě, resp. 191-Opravná pol. = jako ve způsobu A.

7 Účtování zboží se shoduje s účtováním materiálových zásob. použité účty : a/ kalkulační účet: 111-Pořízení materiálu 131-Pořízení zboží b/ rozvahové účty: 112-Materiál na skladě 132-Zboží na skladě a v prodejnách 119-Materiál na cestě 191-Opravné položky k materiálu 139-Zboží na cestě 196-Opravné položky ke zboží c/ výsledkové účty 501-Spotřeba materiálu Prodaný materiál 504-Prodané zboží 642-Tržby z prodeje materiálu 604-Tržby z prodeje zboží metoda A či metoda B, - podstata je shodná s metodou A a metodou B evidence zásob materiálu. Prodej výrobků ve vlastních prodejnách - převod výrobků ze skladu do prodejny jako aktivaci, tj. na MD 132-Zboží na skladě a v prodejnách na D 621-Aktivace mat.a zboží. Příklad účtování Pol. Transakce Částka MD D 1. Aktivace zboží předání výr. do vlastní prodejny (oceněné vlastními náklady výroby VNV) Převzetí výrobků-zboží do vlastní prodejny (VNV) Prodej části zboží-úbytek v ocenění VNV Tržba za zboží v prodejní ceně

8 Účtování zásob vlastní výroby Zásoby vlastní výroby: nedokončené výrobky, polotovary vlastní výroby hotové výrobky. I při účtování této složky zásob je možno použít metodu A a metodu B evidence zásob. Účty ve 12. skupině účtů: 121-Nedokončená výroba, 122-Polotovary vlastní výroby, 123-Výrobky. Podle současné metodiky a pojetí výnosů. přírůstek = součást (zvýšení) výnosů účetní jednotky úbytek = snížení výnosů účetní jednotky - účty v 61. skupině účtů označené jako Změna stavu zásob vlastní výroby. Schéma účtování: způsob A evidence zásob vlastní výroby 611-Změna stavu zásob nedok.výroby 121 Nedokončená výroba přírůstek NV úbytek NV (výdej ke zpracování) 612-Změna stavu zásob polotovarů 122 Polotovary vlastní výroby vlastní výroby přírůstek PVV úbytek PVV (výdej ke kompletizaci) 613-Změna stavu výrobků 123 Výrobky přírůstek výrobků úbytek výrobků (v důsledku prodeje)

9 Příklad: Pol. Transakce Částka MD D 1. Na sklad převzaty nedokončené výroby Ze skladu vydány nedokončené výrobky k dokončení Na sklad převzaty dokončené výrobky Prodej dokončených výrobků přijetí hot Úbytek prodaných výrobků ze skladu Výnosy v daném období: 1) Změna stavu NV : , ,- = ,- 2) Změna stavu HV : , ,- = 0,- 3) Tržby z prodeje : ,- = , Celkem ,- Způsob A evidence zásob vlastní výroby = průběžné zachycování přírůstků a úbytků zásob po celé účetní období (zpravidla měsíční). (Ze schematu účtování je vidět jak proces postupného dokončování finální produkce se průběžně promítá do stavu majetku i do výnosů a hospodářského výsledku.) Důležité : - způsob oceňování tohoto druhu zásob účetní jednotka musí podrobně zvážit strukturu nákladů tvořících cenu zásob (zahrnovat např. správní režii do ocenění těchto zásob se z důvodů bilanční opatrnosti nedoporučuje, i když v některých výrobách s dlouhý výrobním cyklem součástí ocenění být může apod.).

10 Způsob B evidence zásob vlastní výroby 701-Počáteční účet rozvažný 121-Nedokončená výroba 122-Polotovary vlastní výroby 123-Výrobky převod počátečních zůstatků 611-Změna stavu zásob ned.výroby 612-Změna stavu zásob polot.vl.výroby 613-Změna stavu zásob výrobků zúčtování (odepsání) počátečního stavu zúčtování konečného stavu podle skladové evidence - účtuje se na počátku účetního období - převedení počátečního zůstatku na příslušné účty zásob. na konci období - počáteční stav se zaúčtuje (odepíše) jako snížení majetkového účtu i výnosů a doplní se (nahradí) novým, konečným zůstatkem zjištěným na základě skladové evidence. Prodej finálních výrobků 1)výnos-tržby za prodané výrobky - 601(D) a peněžní/pohl. účet MD (311,221, 211 / 601) (součástí účtování prodeje je i zúčtování DPH) 2) snížení stavu zásob výrobků na D 123 a na MD 613-Změna stavu zásob výrobků (613/123)

11 Schéma účtování prodeje výrobků: - převzetí výrobků na sklad = 720,- - prodejní cena výrobků =500,-, - skladní cena výrobků = 420, Tržby z prodeje výrobků 311 Odběratelé 500,- faktura za prodej 595,- 343 Zúčtování DPH 95, Změna stavu výrobků 123 Výrobky 720,- převzetí na sklad 720,- 420,- úbytek výrobků (v důsledku prodeje) 420,- Obrat + 300,- PZ 300, Výnosy 6.tř + 800,- - Složení výnosů = 300,-(ZSZHV) + 500,-(tržba) = 800,- ( = 800) Příklad: Účetní jednotka dokončila a na sklad hot. výrobků předala výrobky ve vlastních nákladech výroby ve výši ,-.Za prodané výr. vystavila fakturu s prodejní cenou ,-. Vlastní náklady výroby prodaných výrobků činí ,- Transakce Částka MD D PZ 123 převeden na účet , Na sklad hot.výrobků převzaty výrobky , Faktura odběratelům a/ prodejní cena b/ DPH 19% , , Prodané výrobky vyskladněny (úbytek výr.) , Odběratelé uhradili fakturu na běžný účet , Složení výnosů: ze dvou částí: a) z částky ,- představující snížení majetku v podobě zásob hotových výrobků ( , ,-) b) z částky ,- představující tržby dosažené prodejem výrobků. Výnosy celkem ,-

12 Protože i na nákladových účtech jsou evidovány celkové náklady na činnost v daném období, tj. bez rozdělení na ty, které se týkají vyrobených výrobků a ty, které se týkají prodaných výrobků, zajišťuje účtování změny stavu zásob do výnosů potřebnou souměřitelnost nákladů a výnosů. (I tento výklad má ve svém jádru pojetí výnosů a nákladů, které je poplatné našemu účetnímu a právnímu myšlení a zavedeným uzancím a liší se v mnohém od pojetí výnosů i nákladů v jiných podmínkách.) Příklad: Zaúčtujte následující účetní operace a zjistěte souhrnný vliv těchto změn na hospodářský výsledek: Během účetního období došlo k těmto skutečnostem: Pol. Transakce Částka MD D 1. Snížení zásob nedokončené výroby ,- 2. Zvýšení zásoby polotovarů vlastní výroby ,- 3. Zásoby hotových výrobků se zvýšily ,-

3. přednáška Účtování zásob účtování zboží, účtování zásob vlastní výroby

3. přednáška Účtování zásob účtování zboží, účtování zásob vlastní výroby Finanční účetnictví (LS 07/08) 3. přednáška Účtování zásob účtování zboží, účtování zásob vlastní výroby g) Účtování zboží se shoduje s účtováním materiálových zásob. použité účty : a/ kalkulační účet:

Více

Finanční účetnictví 1 (Finanční účetnictví) - letní semestr 07/08

Finanční účetnictví 1 (Finanční účetnictví) - letní semestr 07/08 1 Finanční účetnictví 1 (Finanční účetnictví) - letní semestr 07/08 Přednáška č. 1 Účtování zásob specifické problémy účtování zásob (oceňování, reklamace) - účtování operací v závěru období Oblast účtování

Více

Přednáška č. 9 ZÁSOBY

Přednáška č. 9 ZÁSOBY Přednáška č. 9 ZÁSOBY Charakteristika a členění materiálových zásob Oceňování materiálových zásob Způsoby účtování zásob Analytická evidence k zásobám materiálu Inventarizace materiálových zásob 2.1.2013

Více

Zboží - výrobky, které účetní jednotka nakupuje za účelem prodeje a prodává je. (Patří k nim i vlastní výrobky, předané do vlastních prodejen.

Zboží - výrobky, které účetní jednotka nakupuje za účelem prodeje a prodává je. (Patří k nim i vlastní výrobky, předané do vlastních prodejen. 1 Základy účetnictví 6. přednáška Zásoby - mají za úkol zajistit plynulost výroby, - snaha o snižování (optimalizaci) zásob (JIT) Člení se a/ nakupované materiálové zásoby a zboží, b/ vytvořené vlastní

Více

Funkce zásob: zajišťovat plynulou činnost podniku. (představují dočasně nevyužitý majetek, umrtvené prostředky, optimalizace výše zásob)

Funkce zásob: zajišťovat plynulou činnost podniku. (představují dočasně nevyužitý majetek, umrtvené prostředky, optimalizace výše zásob) 1.přednáška : Účtování zásob (1.část) Osnova: 1) charakteristika zásob 2) oceňování zásob 3) pořízení materiálu ( nákupem, vlastní výrobou, bezúplatně) 4) účtování DPH 5) oceňování zásob na skladě 1. Charakteristika

Více

AKTIVA A JEJICH STRUKTURA, OCEŇOVÁNÍ

AKTIVA A JEJICH STRUKTURA, OCEŇOVÁNÍ AKTIVA A JEJICH STRUKTURA, OCEŇOVÁNÍ 5.4 ZÁSOBY - podstata, charakteristika, oceňování, postupy účtování, vykazování v rozvaze, odlišnosti vůči mezinárodní regulaci dle IAS/IFRS. Podstata a charakteristika

Více

Zboží - výrobky, které účetní jednotka nakupuje za účelem prodeje a prodává je. (Patří k nim i vlastní výrobky, předané do vlastních prodejen.

Zboží - výrobky, které účetní jednotka nakupuje za účelem prodeje a prodává je. (Patří k nim i vlastní výrobky, předané do vlastních prodejen. 1 Základy účetnictví 6. přednáška Zásoby - mají za úkol zajistit plynulost výroby, - snaha o snižování (optimalizaci) zásob (JIT) Člení se a/ nakupované materiálové zásoby a zboží, b/ vytvořené vlastní

Více

Účtování nákupu materiálu

Účtování nákupu materiálu Účtování nákupu materiálu MD / D 1. Faktura za materiál 2. Výdajový pokladní doklad (za přepravné) 3. Příjemka za převzatý materiál 4. Výdejka 111 / 321 111 / 211 112 / 111 501 / 112 Účtování nákupu materiálu

Více

Následně vydala účetní jednotka do spotřeby 180 t tohoto materiálu.

Následně vydala účetní jednotka do spotřeby 180 t tohoto materiálu. Účtování o zásobách Příklad 1/1 Účetní jednotka používá pro oceňování nakoupených materiálových zásob stejné druhy ceny zjištěné váženým aritmetickým průměrem ze skutečných pořizovacích cen. Počáteční

Více

MATERIÁLOVÉ ZÁSOBY Charakteristika a členění materiálových zásob Oceňování materiálových zásob Způsoby účtování zásob Analytická evidence k zásobám materiálu Inventarizace materiálových zásob CHARAKTERISTIKA

Více

2. přednáška - 7.3. 2006. Téma: Účtování zásob. 1) Pořízení materiálu nákupem ze zahraničí

2. přednáška - 7.3. 2006. Téma: Účtování zásob. 1) Pořízení materiálu nákupem ze zahraničí 2. přednáška - 7.3. 2006 Téma: Účtování zásob Osnova: 1) Účtování DPH při pořízení materiálu ze zahraničí 2) Pořízení materiálu s poskytnutou zálohou 3) Reklamace materiálu 4) Prodej materiálu 5) Škody

Více

Účtování o zásobách. Příklad 1/1

Účtování o zásobách. Příklad 1/1 Účtování o zásobách Příklad 1/1 Účetní jednotka používá pro oceňování nakoupených materiálových zásob stejné druhy ceny zjištěné váženým aritmetickým průměrem ze skutečných pořizovacích cen. Počáteční

Více

Základy účetnictví 8. přednáška. Zásoby - mají za úkol zajistit plynulost výroby, - snaha o snižování (optimalizaci) zásob (JIT)

Základy účetnictví 8. přednáška. Zásoby - mají za úkol zajistit plynulost výroby, - snaha o snižování (optimalizaci) zásob (JIT) 1 Základy účetnictví 8. přednáška Zásoby - mají za úkol zajistit plynulost výroby, - snaha o snižování (optimalizaci) zásob (JIT) Člení se a/ nakupované materiálové zásoby a zboží, b/ vytvořené vlastní

Více

Český účetní standard pro některé vybrané účetní jednotky. č Zásoby

Český účetní standard pro některé vybrané účetní jednotky. č Zásoby Český účetní standard pro některé vybrané účetní jednotky č. 707 Zásoby 1. Cíl Cílem tohoto standardu je stanovit podle zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, (dále jen zákon

Více

1. Členění třídy 1. Účtová skupina 11. - Materiál 111,112, 119. Účtová skupina 12. - Zásoby vlastní výroby 121, 122, 123, 124. - Zboží 131, 132, 139

1. Členění třídy 1. Účtová skupina 11. - Materiál 111,112, 119. Účtová skupina 12. - Zásoby vlastní výroby 121, 122, 123, 124. - Zboží 131, 132, 139 Třída 1 - Osnova: 1. Členění třídy 1 2. Oceňování zásob při výdeji 3. Oceňování zásob při inventarizaci 4. Materiál vlastní výroby 5. Nákup materiálu v zahraničí 6. Analytická evidence materiálu 7. Zálohy

Více

Evidence zásob. 2. koncentrický okruh

Evidence zásob. 2. koncentrický okruh Evidence zásob 2. koncentrický okruh Obsah učiva účtování materiálu rozšíření znalostí: Způsob A: Vnitropodnikové přepravné Materiál vlastní výroby Pořízení materiálu ze zemí EU, dovoz materiálu Reklamace

Více

6.4 Základní účtování zboží

6.4 Základní účtování zboží Základní účtování zboží 6 6.4 Základní účtování zboží 6.4.1 Pojem zboží Zboží jsou movité věci koupené za účelem prodeje. Zbožím mohou být také nemovitosti, ale pouze v případě, že jsou splněny následující

Více

Základy účetnictví 5. přednáška

Základy účetnictví 5. přednáška Základy účetnictví 5. přednáška 1) Účetní doklady, jejich význam a druhy 2) Kontrola v systému podvojného účetnictví 3) Inventarizace Ad 1) Účetní doklady, jejich význam a druhy - průkaznost účetních údajů

Více

Český účetní standard pro některé vybrané účetní jednotky. č Zásoby

Český účetní standard pro některé vybrané účetní jednotky. č Zásoby Český účetní standard pro některé vybrané účetní jednotky č. 707 Zásoby 1. Cíl Cílem tohoto standardu je stanovit podle zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, (dále jen zákon

Více

PŘÍKLAD Č. 1. 6) FAV prodej 40 ks stolů po 1000,-/ks... Kč...,-

PŘÍKLAD Č. 1. 6) FAV prodej 40 ks stolů po 1000,-/ks... Kč...,- PŘÍKLAD Č. 1 Společnost s ručením omezeným Dřevomont, plátce DPH, se zabývá výrobou dřevěného nábytku. Během účetního období nastaly následující účetní případy: 1) VBÚ poskytnuta záloha na nákup dřeva

Více

Obsah. Obsah. Předmluva 1 KAPITOLA 1

Obsah. Obsah. Předmluva 1 KAPITOLA 1 Obsah Předmluva 1 KAPITOLA 1 Úvod 2 Podstata a význam účetnictví 2 Organizace účetnictví 2 Předmět účetnictví 3 Rozsah vedení účetnictví 3 Plný rozsah účetnictví 3 Zjednodušený rozsah účetnictví 4 Schéma

Více

Popis účetních operací:

Popis účetních operací: 1. Počáteční zůstatky zásob vlastní výroby jsou následující: -nedokončená výroba 20 000.- (jedná se o hodnotu pšenice ozimé) -polotovary 1 000.- -výrobky 4 000.- - materiál 15 500.- V průběhu účetního

Více

Předmluva 1. Podstata a význam účetnictví 2 Organizace účetnictví 2. Úvod 3 Předmět účetnictví 3 Rozsah vedení účetnictví 3 Schéma účetních soustav 4

Předmluva 1. Podstata a význam účetnictví 2 Organizace účetnictví 2. Úvod 3 Předmět účetnictví 3 Rozsah vedení účetnictví 3 Schéma účetních soustav 4 Předmluva 1 Podstata a význam účetnictví 2 Organizace účetnictví 2 KAPITOLA 1 Úvod 3 Předmět účetnictví 3 Rozsah vedení účetnictví 3 Schéma účetních soustav 4 KAPITOLA 2 Účetní záznamy 5 Význam a podstata

Více

NAKUPOVANÉ, VLASTNÍ VÝROBY U PLÁTCE DPH

NAKUPOVANÉ, VLASTNÍ VÝROBY U PLÁTCE DPH ÚČETNICTVÍ 2 3. KAPITOLA: ZÁSOBY NAKUPOVANÉ, VLASTNÍ VÝROBY U PLÁTCE DPH Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební

Více

7. ZVLÁŠTNÍ PŘÍPADY ÚČTOVÁNÍ MATERIÁLOVÝCH ZÁSOB

7. ZVLÁŠTNÍ PŘÍPADY ÚČTOVÁNÍ MATERIÁLOVÝCH ZÁSOB 7. ZVLÁŠTNÍ PŘÍPADY ÚČTOVÁNÍ MATERIÁLOVÝCH ZÁSOB Reklamace při dodávkách materiálu Odběratel uplatňuje své nároky vůči dodavateli materiálu za nedodané množství, kvalitu atd. Podkladem pro reklamační řízení

Více

I. díl Úvod 12 Podstata a význam účetnictví 12 Organizace účetnictví 13 Předmět účetnictví 13

I. díl Úvod 12 Podstata a význam účetnictví 12 Organizace účetnictví 13 Předmět účetnictví 13 KAPITOLA 1 I. díl Úvod 12 Podstata a význam účetnictví 12 Organizace účetnictví 13 Předmět účetnictví 13 Jednoduché účetnictví 14 Rozsah vedení účetnictví 14 Schéma účetních soustav 15 KAPITOLA 2 Účetnízáznamy

Více

2. 1 OCEŇOVÁNÍ MATERIÁLU

2. 1 OCEŇOVÁNÍ MATERIÁLU 2 ZÁSOBY OBSAH: 2. 1 Oceňování materiálu 2. 2 Účtování materiálu 2. 3 Inventarizace materiálu 2. 4 Účtování zboží 2. 5 Účtování výrobků 2. 6 Souhrnný opakovací příklad na zásoby 2. 1 OCEŇOVÁNÍ MATERIÁLU

Více

3) Inventarizační rozdíly: a) MANKO (u pokladny SCHODEK) b) PŘEBYTEK

3) Inventarizační rozdíly: a) MANKO (u pokladny SCHODEK) b) PŘEBYTEK Maturitní otázka č. 22. 22/ Účetní uzávěrka. Zaúčtování uzávěrkových účetních operací, časové rozlišení, dohadné položky, rezervy, kurzové rozdíly, odpisy pohledávek, uzavření účetních knih, zjištění konečných

Více

Zásoby patří do oběžného majetku, u kterého dochází k jednorázové spotřebě nebo se přeměňují v jiné majetkové složky.

Zásoby patří do oběžného majetku, u kterého dochází k jednorázové spotřebě nebo se přeměňují v jiné majetkové složky. 5. Účtová třída 1 - zásoby 5.1. Druhy zásob Charakteristika zásob Zásoby patří do oběžného majetku, u kterého dochází k jednorázové spotřebě nebo se přeměňují v jiné majetkové složky. Členění zásob V účtové

Více

Přehled přednášek a cvičení

Přehled přednášek a cvičení 1. Význam účetnictví, předmět účetnictví Právní úprava účetnictví Účetní doklady Přehled přednášek a cvičení 2. Rozvaha majetek, zdroje krytí (aktiva, pasiva) Typické změny rozvahových stavů Inventarizace

Více

3. Účtová tř. 1 Zásoby a 2 Finanční účty

3. Účtová tř. 1 Zásoby a 2 Finanční účty 3. Účtová tř. 1 Zásoby a 2 Finanční účty Oběžný majetek - nemusí ho být v podniku mnoho - je v podniku v různých formách (ve věcné podobě jako suroviny, materiál apod., v peněžní podobě jako peníze, pohledávky,

Více

13/2017 Účtování o zásobách

13/2017 Účtování o zásobách 13/2017 Účtování o zásobách Klíčová slova: zásoby, účtování o zásobách, způsob A, způsob B, materiál, zboží, 111, 112, 131, 132 13. 1 Účtování o zásobách způsobem A 13. 1. 1 Účtování o pořízení zásob 13.

Více

Příklad č. 1 ZÁSOBY. Číslo studenta: 1.1 NAKUPOVANÉ ZÁSOBY (14 bodů) 20 b.

Příklad č. 1 ZÁSOBY. Číslo studenta: 1.1 NAKUPOVANÉ ZÁSOBY (14 bodů) 20 b. Příklad č. 1 ZÁSOBY 1.1 NAKUPOVANÉ ZÁSOBY (14 bodů) Počet bodů 20 b. Dosaženo Společnost MEDIA, s.r.o. (plátce DPH) se zabývá reklamní činností a dále nákupem a prodejem zboží (zjednodušeně předpokládáme

Více

Finanční gramotnost Korunová pokladna VY_62_INOVACE_02.12

Finanční gramotnost Korunová pokladna VY_62_INOVACE_02.12 Finanční gramotnost Korunová pokladna VY_62_INOVACE_02.12 Zpracovala: Ing. Iveta Vlčková Finanční gramotnost Korunová pokladna je využitelná v předmětu účetnictví a ekonomika u nástavbového studia Podnikání

Více

Skupina 12 - Zásoby vlastní výroby

Skupina 12 - Zásoby vlastní výroby Skupina 12 - Zásoby vlastní výroby Zásoby vlastní výroby mohou vznikat jak ve výrobním procesu, tak při poskytování služeb nebo dokonce i při tvůrčí myšlenkové práci. Vymezení: 121 - Nedokončená výroba

Více

Vnitropodnikové účetnictví. Vnitropodnikové účetnictví. Vnitropodnikové účetnictví. Oceňování zásob vl. výroby 15.4.2013

Vnitropodnikové účetnictví. Vnitropodnikové účetnictví. Vnitropodnikové účetnictví. Oceňování zásob vl. výroby 15.4.2013 poskytuje informace o nákladech a výnosech vnitropodnikových útvarů (hospodářských středisek) poskytuje informace o nákladech vynaložených na jednotlivé výkony (často i v členění na kalkulační položky,

Více

Základy účetnictví KURZY SPRINT

Základy účetnictví KURZY SPRINT Základy účetnictví 2014 KURZY SPRINT OBSAH 1. Úvod do účetnictví 3 2. Účetní výkazy (rozvaha a výkaz zisků a ztrát) 5 3. Účet, účtový rozvrh, otevření účetnictví 8 4. Inventarizace základní principy 11

Více

Téma 10: Zásoby členění, oceňování, způsoby evidence, inventarizace

Téma 10: Zásoby členění, oceňování, způsoby evidence, inventarizace Téma 10: Zásoby členění, oceňování, způsoby evidence, inventarizace Zásoby: Materiál (lidská, zvěcnělá práce) základní pomocný (dotváří vzhled výrobku) technologický (údržba napomáhá hladkému průběhu výroby)

Více

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů .8 Základní účtování nákladů a výnosů.8.1 Vymezení pojmu náklady a výnosy Náklady Při zhotovování výrobků nebo provedení jiných výkonů dochází ke spotřebě výrobních činitelů (spotřeba materiálu, pracovní

Více

Tématický blok č. 6 téma 3 Kapitola Vybrané operace v účtování zásob

Tématický blok č. 6 téma 3 Kapitola Vybrané operace v účtování zásob Tématický blok č. 6 téma 3 Kapitola 12.1. Vybrané operace v účtování zásob Obsah kapitoly 12.1. Vybrané operace v účtování zásob 12.1.1. Vymezení, členění a oceňování zásob 12.1.2. Účtování operací při

Více

1 položka = 1 účet (strany Má dáti, Dal, Na vrub, Ve prospěch, Debet, Kredit) účty pro položky aktiv a

1 položka = 1 účet (strany Má dáti, Dal, Na vrub, Ve prospěch, Debet, Kredit) účty pro položky aktiv a Přednáška 5 Nákladové a výnosové účty 1. Opakování podvojného účetního zápisu: 1 transakce = změna dvou položek rozvahy (příčina: bilanční princip) 1 položka = 1 účet (strany Má dáti, Dal, Na vrub, Ve

Více

Vnitropodnikové účetnictví

Vnitropodnikové účetnictví Vnitropodnikové účetnictví Účetnictví finanční poskytuje informace o podniku jako celku, slouží především externím uživatelům manažerské poskytuje podrobnější informace potřebné pro řízení podniku, jedním

Více

Scénáře k maturitním otázkám - účetnictví 2014/2015

Scénáře k maturitním otázkám - účetnictví 2014/2015 Scénáře k maturitním otázkám - účetnictví 2014/2015 1. Rozvaha funkce a obsah rozvahy koloběh složek OM hospodářské operace a účetní případy typické změny rozvahových stavů účet podstata, funkce a forma

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: Číslo a název sady: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ,

Více

členíme v účetnictví podle druhů a účtujeme přímo na účty nákladů. Nejčastějšími náklady v podniku jsou:

členíme v účetnictví podle druhů a účtujeme přímo na účty nákladů. Nejčastějšími náklady v podniku jsou: Náklady a výnosy KAPITOLA 5 Při koloběhu majetku způsobují některé hospodářské operace změny dvou rozvahových položek (např. běžný účet a dodavatelé). Vznikají však i hospodářské operace, u nichž dochází

Více

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů Základní účtování nákladů a výnosů 6 6.8 Základní účtování nákladů a výnosů 6.8.1 Vymezení pojmu náklady a výnosy Náklady Při podnikatelské činnosti dochází ke spotřebě majetkových složek (například spotřeba

Více

Přednáška Změny rozvahových stavů. a účet jako základní nástroj jejich evidence. Základní struktura rozvahy Rozvaha firmy.. k.

Přednáška Změny rozvahových stavů. a účet jako základní nástroj jejich evidence. Základní struktura rozvahy Rozvaha firmy.. k. Přednáška 25. 10. Změny rozvahových stavů a účet jako základní nástroj jejich evidence Základní struktura rozvahy A k t i v a Majetek a jeho formy Rozvaha firmy.. k. 200x P a s i v a Kapitál (zdroje) A.

Více

Základy účetnictví 2012

Základy účetnictví 2012 2012 5. Pokladna, banka a ceniny 5.1. Pokladna (211) Aktivní účet Eviduje se tu stav a pohyb hotových peněz, dále šek a poukázek např.na odběr zboží y příjmový a výdajový pokladní Povinnost vést pokladní

Více

6.10.2010. Tato prezentace obsahuje rozšiřující účtování o materiálu:

6.10.2010. Tato prezentace obsahuje rozšiřující účtování o materiálu: 04_Materiál - pokračování Výukový text o účtování dalších operacích o materiálu v rámci společnosti GAP Education střední škola Materiál Tato prezentace obsahuje rozšiřující účtování o materiálu: Prodej

Více

Zkouškový test z předmětu Finanční účetnictví 1

Zkouškový test z předmětu Finanční účetnictví 1 Zkouškový test z předmětu Finanční účetnictví 1 var. Aa Úloha 1 - Zásoby 1. Na sklad převzato zboží pořizovací ceně 62 000,- 132 131 2. Faktura od zahraničního dodavatele za pom. materiál 10 000 USD (aktuální

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Účetnictví a daně

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Účetnictví a daně Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Účetnictví a daně obor Podnikání 1. Právní úprava účetnictví - předmět účetnictví, podstata, význam a funkce - právní normy k účetnictví - účtová osnova a

Více

Příklad 100 Souvislý příklad účtování ve společnosti Vapon, s.r.o.

Příklad 100 Souvislý příklad účtování ve společnosti Vapon, s.r.o. Příklad 100 Souvislý příklad účtování ve společnosti Vapon, s.r.o. Základní údaje o účetní jednotce: Název: Vapon, s.r.o. Sídlo: B.Němcové 63/IV, Chlumec nad Cidlinou IČO: 10210695 DIČ: 520-309815061 Bankovní

Více

OBSAH ÚVOD Část první Finanční účetnictví pro manažery... 15

OBSAH ÚVOD Část první Finanční účetnictví pro manažery... 15 OBSAH ÚVOD....................................................... 11 Část první Finanční účetnictví pro manažery... 15 1 PŘEDMĚT ÚČETNICTVÍ, BILANČNÍ PRINCIP.................17 1.1 Rozsah znalostí........................................17

Více

Příklady z finančního účetnictví průmyslového podniku

Příklady z finančního účetnictví průmyslového podniku Příklady z finančního účetnictví průmyslového podniku prof. Ing. Jana Buchtová, CSc. Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství Katedra ekonomiky a

Více

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů

6.8 Základní účtování nákladů a výnosů 6 Základní účtování nákladů a výnosů 6.8 Základní účtování nákladů a výnosů 6.8.1 Vymezení pojmu náklady a výnosy Náklady! & Při podnikatelské činnosti dochází ke spotřebě majetkových složek (například

Více

Vzorový maturitní příklad k praktické zkoušce z účetnictví verze 2017/18 (aktualizace k )

Vzorový maturitní příklad k praktické zkoušce z účetnictví verze 2017/18 (aktualizace k ) Vzorový maturitní příklad k praktické zkoušce z účetnictví verze 2017/18 (aktualizace k 12.1.2019) Firma BEBE, s. r. o., Praha 2, Belgická 30 se zabývá nákupem a prodejem zboží. Má 2 odběratele (Základní

Více

ČI. 1 Podstata a cíl účetní závěrky

ČI. 1 Podstata a cíl účetní závěrky ! SMĚRNICE č.1/2010 HARMONOGRAM ÚČETNí ZÁVĚRKY Obec: Záměl Adresa: Zámě1158, 51743 Potštejn IČO: 275531 Směrnici zpracoval: Štěpánka Slezákolá Směrnici schválil: JO.s.f.F /ljovotn'! Projednáno a schváleno

Více

1) podmínka věcné souvislosti (jsou výsledkem činnosti) 2) podmínka časové souvislosti (jsou výsledkem činnosti v daném účetním období)

1) podmínka věcné souvislosti (jsou výsledkem činnosti) 2) podmínka časové souvislosti (jsou výsledkem činnosti v daném účetním období) 6. přednáška 8.11. Účtování nákladů a výnosů Opakování : Náklady - v peněžních jednotkách vyjádřené prostředky vynaložené na dosažené výkony (výrobky, práce, služby). 2 podmínky = 1) souvislost s výkony,

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: Číslo a název sady: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ,

Více

Účtování zásob. Členění zásob. Oceňování zásob. Junák svaz skautů a skautek ČR

Účtování zásob. Členění zásob. Oceňování zásob. Junák svaz skautů a skautek ČR Účtování zásob Metodický list je věnován problematice účtování zásob. Mohlo by se zdát, že OJ Junáka tuto oblast účtování nebudou potřebovat. Není tomu tak, účtování o zásobách je v určitých situacích

Více

Didaktický rozbor vybraných okruhů učiva MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ

Didaktický rozbor vybraných okruhů učiva MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ Didaktický rozbor vybraných okruhů učiva MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ ZAŘAZENÍ UČIVA O MANAŽERSKÉM ÚČETNICTVÍ NA OA Na počátku studia účetnictví (2. ročník): Seznámení s pojmy: FINANČNÍ ÚČETNICTVÍ souhrnné informace

Více

Účtová skupina 15 Poskytnuté zálohy na zásoby

Účtová skupina 15 Poskytnuté zálohy na zásoby 2281 Op. Tet Částka Způsob A Způsob B MD D MD D 2 Vnitropodniková přeprava zboží 15 000 131 622 504 622 3 Příjemka zboží na sklad 500 000 132 131 4 Prodej zboží v hotovosti 300 000 60 000 360 000 5 Vyskladnění

Více

Zásoby. Charakteristika a účtování I.

Zásoby. Charakteristika a účtování I. Zásoby Charakteristika a účtování I. Obsah 1. Právní úprava 2. Podstata zásob 3. Druhy zásob 4. Oceňování zásob 5. Účtování materiálu zp. A 6. Účtování spotřeby materiálu 7. Účtování prodeje materiálu

Více

4.přednáška Dlouhodobý majetek

4.přednáška Dlouhodobý majetek 4.přednáška Dlouhodobý majetek Charakteristika dlouhodobého majetku 1. Dlouhodobý nehmotný majetek 2. Dlouhodobý hmotný majetek odepisovaný, neodepisovaný 3. Dlouhodobý finanční majetek Podmínky uznání

Více

1) Inventarizační rozdíly = a) manko (skutečný stav je nižší než účetní) b) přebytek (skutečný stav je vyšší než účetní. 501-spotřeba materiálu

1) Inventarizační rozdíly = a) manko (skutečný stav je nižší než účetní) b) přebytek (skutečný stav je vyšší než účetní. 501-spotřeba materiálu Základy účetnictví 7. přednáška Účtování zásob materiálu: 1) inventarizační rozdíly 2) reklamace dodávky materiálu 3) zásoby zboží (nákup, prodej) 1) Inventarizační rozdíly = a) manko (skutečný stav je

Více

ÚČETNICTVÍ. Účtování zboží výkladový materiál

ÚČETNICTVÍ. Účtování zboží výkladový materiál Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. ÚČETNICTVÍ Účtování

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

NÁKLADY, VÝNOSY, TVORBA VÝSLEDKU HOSPODAŘENÍ A ZÁVĚR ÚČETNÍHO OBDOBÍ

NÁKLADY, VÝNOSY, TVORBA VÝSLEDKU HOSPODAŘENÍ A ZÁVĚR ÚČETNÍHO OBDOBÍ NÁKLADY, VÝNOSY, TVORBA VÝSLEDKU HOSPODAŘENÍ A ZÁVĚR ÚČETNÍHO OBDOBÍ TŘÍDA 5 - NÁKLADY Charakteristika: jsou měřítkem spotřeby/opotřebení majetku ú.j. a práce zaměstnanců. Vhodný systém evidence zajišťuje

Více

Příklad: 1) Odběratel uhradil účetní jednotce na běžný účet v bance splatnou fakturu v částce 10 000 Kč. MD Pohledávky D MD Bankovní účty D

Příklad: 1) Odběratel uhradil účetní jednotce na běžný účet v bance splatnou fakturu v částce 10 000 Kč. MD Pohledávky D MD Bankovní účty D Základy účetnictví Přednáška č. 4 Souvztažnost a metoda podvojného zápisu Každá hospodářská operace způsobuje změnu dvou položek rozvahy - příčinou je bilanční princip, na jehož základě jsou uváděny údaje

Více

MATURITNÍ OTÁZKY Z ÚČETNICTVÍ OD 2011/12 EKONOMICKÉ LYCEUM

MATURITNÍ OTÁZKY Z ÚČETNICTVÍ OD 2011/12 EKONOMICKÉ LYCEUM MATURITNÍ OTÁZKY Z ÚČETNICTVÍ OD 2011/12 EKONOMICKÉ LYCEUM 1. Právní úprava účetnictví Předmět a význam účetnictví Základní právní normy Zákon o účetnictví České účetní standardy - funkce Směrná účtová

Více

Třetí přednáška z UCPO. TÉMA: Účtová třída 2: Majetek

Třetí přednáška z UCPO. TÉMA: Účtová třída 2: Majetek Třetí přednáška z UCPO TÉMA: Účtová třída 2: Majetek Definice V účtové třídě 2 se účtuje o takovém majetku, jehož zdrojem krytí jsou jiné zdroje než technické rezervy. S takovým majetkem může pojišťovna

Více

Příloha roční účetní závěrky za rok 2012 v plném rozsahu

Příloha roční účetní závěrky za rok 2012 v plném rozsahu Příloha roční účetní závěrky za rok 2012 v plném rozsahu Felina ČR s.r.o. I. Obecné informace 1) Popis účetní jednotky Obchodní firma: Felina ČR s.r.o. Sídlo: Korunovační 6, Praha 7, 170 00 IČ: 49615840

Více

DUM - Digitální Učební Materiál

DUM - Digitální Učební Materiál DUM - Digitální Učební Materiál Název školy : Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839 460 01 Liberec 6 IČO: 25018507 REDIZO: 600010520 Vzdělávací oblast : Účetnictví Název a číslo DUMu : Časové

Více

Zásoby. 11201 Materiál na skladě cena pořízení materiálu 11202 Materiál na skladě vedlejší pořizovací náklady

Zásoby. 11201 Materiál na skladě cena pořízení materiálu 11202 Materiál na skladě vedlejší pořizovací náklady Zásoby V účetní jednotce, plátce DPH, se uskutečnily v průběhu účetního období následující účetní případy, které se týkají zásob materiálu A. Účetní jednotka nepoužívá účet 111- Pořízení materiálu, analyticky

Více

Český účetní standard č. 301 Účty a zásady účtování na účtech

Český účetní standard č. 301 Účty a zásady účtování na účtech Strana 464 52 České účetní standardy pro účetní jednotky, které účtují podle vyhlášky č. 503/2002 Sb., ve znění pozdějších předpisů (dále jen České účetní standardy pro zdravotní pojiš ovny ) 1. Cíl Cílem

Více

GOLFRESORT, s.r.o. Cvičení 3 Zásoby. Ing. Gabriela Dlasková

GOLFRESORT, s.r.o. Cvičení 3 Zásoby. Ing. Gabriela Dlasková GOLFRESORT, s.r.o. Cvičení 3 Zásoby Ing. Gabriela Dlasková 1 Příklad 1. GOLF s.r.o. je podnik, který se zabývá výrobou golfových holí, oblečení a bot a je mj. dodavatelem GOLFRESORTu s.r.o. Správně přiřaďte

Více

2. Zásoby. Cenová kalkulace výrobků (ceny jsou uvedeny za 1 ks, bez DPH):

2. Zásoby. Cenová kalkulace výrobků (ceny jsou uvedeny za 1 ks, bez DPH): 2. Zásoby Obsah kapitoly: materiál zásoby vlastní výroby zboží poskytnuté zálohy na zásoby pořízení zásob výdej do spotřeby, prodej oceňování (metoda FIFO, vážený aritmetický průměr) syntetická a analytická

Více

OBCHODNÍ AKADEMIE MATURITNÍ OTÁZKY OD 2011/12

OBCHODNÍ AKADEMIE MATURITNÍ OTÁZKY OD 2011/12 OBCHODNÍ AKADEMIE MATURITNÍ OTÁZKY OD 2011/12 1. Právní úprava účetnictví 2. Dokumentace 3. Inventarizace 4. Rozvaha 5. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek 6. Odpisy dlouhodobého majetku a jeho vyřazení

Více

účty v 21. skupině účtů (hotové peněžní prostředky a ceniny) v 22. skupině účtů (peněžní prostředky na účtech u peněžních ústavů).

účty v 21. skupině účtů (hotové peněžní prostředky a ceniny) v 22. skupině účtů (peněžní prostředky na účtech u peněžních ústavů). 6.přednáška Účtování peněžních prostředků - peněžní prostředky v naší i zahraniční měně (valuty) - peněžní prostředky v naší i zahraniční měně na účtech u peněžních ústavů. - ceniny (zástupce peněz pro

Více

Otázka: Účtová třída 0 - dlouhodobý majetek. Předmět: Ekonomie. Přidal(a): El. Charakteristika výnosů

Otázka: Účtová třída 0 - dlouhodobý majetek. Předmět: Ekonomie. Přidal(a): El. Charakteristika výnosů Otázka: Účtová třída 0 - dlouhodobý majetek Předmět: Ekonomie Přidal(a): El Charakteristika výnosů výkon účetní jednotky v peněžním vyjádření musíme odlišit od příjmů přírůstek peněžních prostředků Druhy

Více

ÚČETNICTVÍ DAŇOVÉ ODPISY ODPISY NEHMOTNÉHO MAJETKU ÚČTOVÁNÍ VE TŘÍDÁCH 1 6 ÚČETNÍ ZÁVĚRKA

ÚČETNICTVÍ DAŇOVÉ ODPISY ODPISY NEHMOTNÉHO MAJETKU ÚČTOVÁNÍ VE TŘÍDÁCH 1 6 ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ÚČETNICTVÍ DAŇOVÉ ODPISY ODPISY NEHMOTNÉHO MAJETKU ÚČTOVÁNÍ VE TŘÍDÁCH 1 6 ÚČETNÍ ZÁVĚRKA Daňové odpisy Řídí se zákonem č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, 30 Doba odpisování činí minimálně: odpisová skupina

Více

ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ. (2) Doc. Ing. Hana Březinová, CSc.

ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ. (2) Doc. Ing. Hana Březinová, CSc. ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ (2) Doc. Ing. Hana Březinová, CSc. Obsah Dokumentace, oceňování, účetní zápisy, účetní knihy, účetní výkazy Obecné zásady účetnictví Regulace účetnictví v ČR Zásoby Dokumentace Průkazné

Více

Stručný obsah 5. přednášky

Stručný obsah 5. přednášky Stručný obsah 5. přednášky * vlastnosti rozvahy (bilance): statický pohled * opakování metodických principů účetnictví * bilanční princip a jeho dílčí prvky - bilance, soustava účtů, podvojnost a souvztažnost:

Více

Úvod do účetních souvztažností

Úvod do účetních souvztažností Obsah ČÁST I Úvod do účetních souvztažností KAPITOLA 1 Předmět a význam účetnictví...................... 1000 KAPITOLA 2 Regulace účetnictví v České republice.............. 1050 KAPITOLA 3 Harmonizace

Více

Charakteristika finančních účtů Pokladna, ceniny, bankovní účty Krátkodobý finanční majetek Krátkodobé bankovní úvěry Inventarizační rozdíly

Charakteristika finančních účtů Pokladna, ceniny, bankovní účty Krátkodobý finanční majetek Krátkodobé bankovní úvěry Inventarizační rozdíly Přednáška č. 6 Finanční majetek Charakteristika finančních účtů Pokladna, ceniny, bankovní účty Krátkodobý finanční majetek Krátkodobé bankovní úvěry Inventarizační rozdíly 1 Charakteristika finančních

Více

Obsah. Seznam zkratek... IX Předmluva... XI O autorovi...xiii

Obsah. Seznam zkratek... IX Předmluva... XI O autorovi...xiii Obsah Seznam zkratek... IX Předmluva... XI O autorovi...xiii 1 LEGISLATIVNÍ ÚPRAVA PROBLEMATIKY...1 1.1 Zákon o účetnictví...1 1.2 Struktura účetních výkazů dle vyhlášky 500...9 1.2.1 Rozvaha...9 1.2.2

Více

7 Druhové členění nákladů (s důrazem na výrobu)

7 Druhové členění nákladů (s důrazem na výrobu) 7 Druhové členění nákladů (s důrazem na výrobu) Cíl kapitoly seznámit se s logikou účtování a vykazování výroby v druhovém členění nákladů; pochopit význam změny stavu výrobků. Úvodní otázky 1. Definujte

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Bc. Marcela Vlachová. Dostupné z www.soes.cz.

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Bc. Marcela Vlachová. Dostupné z www.soes.cz. Číslo projektu Název školy Předmět Tematický okruh CZ.1.07/1.5.00/34.0852 Střední škola cestovního ruchu, s. r. o., Benešov Účetnictví Základy účtování na syntetických účtech Téma Účtování výrobků Ročník

Více

Tematické okruhy z předmětu Účetnictví obor Podnikání

Tematické okruhy z předmětu Účetnictví obor Podnikání Tematické okruhy z předmětu Účetnictví obor Podnikání 1. Právní předpisy upravující účetnictví - funkce účetnictví, evidence podnikatelské činnosti - účtový rozvrh a účtová osnova - druhy účtů 2. Účetní

Více

hospodářská operace účetní doklad účetní případ Neexistuje žádná jiná cesta, kterou by do účetnictví bylo možno vnést

hospodářská operace účetní doklad účetní případ Neexistuje žádná jiná cesta, kterou by do účetnictví bylo možno vnést Přednáška 15.11.06 1. Účetní doklady 2. Účetní zápisy a účetní knihy Účetní doklady - jsou významnou součástí systému účetnictví a jeho metody Význam účetních dokladů - evidují (zaznamenávají) hospodářské

Více

6) Odpisov ání a vyřazování dlouhodob ého hmotn ého majetku. - oprávky = zůstatková cena

6) Odpisov ání a vyřazování dlouhodob ého hmotn ého majetku. - oprávky = zůstatková cena 6) Odpisov ání a vyřazování dlouhodob ého hmotn ého majetku Opotřebení dlouhodobého majetku K hlavním charakteristikám dlouhodobého majetku patří, že se postupně opotřebovává a dochází u něho k postupnému

Více

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Držitel certifikátu dle ISO 9001 PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Předmět: ÚČETNICTVÍ Obor vzdělávání: 64-41-l/51 Podnikání - dálková forma

Více

Přednáška 22.11. Kontrola účetních zápisů, inventarizace

Přednáška 22.11. Kontrola účetních zápisů, inventarizace Přednáška 22.11. Kontrola účetních zápisů, inventarizace Kvalitativní požadavky na informace poskytované účetnictvím: - věrné zobrazení (obecný požadavek,který je konkretizován požadavkem objektivnosti)

Více

DUM - Digitální Učební Materiál

DUM - Digitální Učební Materiál DUM - Digitální Učební Materiál Název školy : Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839 460 01 Liberec 6 IČO: 25018507 REDIZO: 600010520 Vzdělávací oblast : Účetnictví Název a číslo DUMu : Zvláštní

Více

Příklad č. 4 ÚČETNÍ UZÁVĚRKA

Příklad č. 4 ÚČETNÍ UZÁVĚRKA Příklad č. 4 ÚČETNÍ UZÁVĚRKA Počet bodů 26 b. Dosaženo Úkol č. 1: Inventarizace majetku a závazků (5,5 bodů) Na základě výsledků inventarizace vybraných účtů má účetní jednotka k dispozici níže uvedené

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Hotelová škola Bohemia s. r. o. Chrudim Registrační číslo projektu: číslo projektu CZ 1.07/1.5.00/34.0233 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_225

Více

PÍSEMNÁ PRÁCE - DOKLASIFIKACE 1. pololetí. Úkolem je sestavit rozvahu z následujících položek rozvahu a dopočítat základní kapitál:

PÍSEMNÁ PRÁCE - DOKLASIFIKACE 1. pololetí. Úkolem je sestavit rozvahu z následujících položek rozvahu a dopočítat základní kapitál: PÍSEMNÁ PRÁCE - DOKLASIFIKACE 1. pololetí Jméno: Datum Získané body Známka 1 Úkolem je sestavit rozvahu z následujících položek rozvahu a dopočítat základní kapitál: Pohledávky za odběrateli 300 Pokladna

Více

Předmět: ÚČETNICTVÍ Téma: Pokladna, ceniny, peníze na cestě - opakování

Předmět: ÚČETNICTVÍ Téma: Pokladna, ceniny, peníze na cestě - opakování Předmět: ÚČETNICTVÍ Téma: Pokladna, ceniny, peníze na cestě - opakování Zpracováno v programu Microsoft Excel Ing. Jana Prokopcová POKLADNA, CENINY, PENÍZE NA CESTĚ 1. ÚČTOVÁNÍ Účetní jednotka, účetní

Více

Časové rozlišení nákladů a výnosů. Ing. Dana Kubíčková, CSc.

Časové rozlišení nákladů a výnosů. Ing. Dana Kubíčková, CSc. Časové rozlišení nákladů a výnosů Ing. Dana Kubíčková, CSc. Úvod Cílem účetnictví je mj. co nejpřesněji vyjádřit výsledek činnosti podniku. Hospodářský výsledek je v účetnictví chápán jako výsledek hospodářské

Více