Metody snižov. Prostřed emisních aspektů (smog, prach, CO 2. ším. často neustále nabývá na významu. znivě,, a to i lní.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Metody snižov. Prostřed emisních aspektů (smog, prach, CO 2. ším. často neustále nabývá na významu. znivě,, a to i lní."

Transkript

1 Metody snižov Prostřed edí ve kterém žijeme, je kromě běžně diskutovaných emisních aspektů (smog, prach, CO 2, )) zatíženo další ším, často opomíjeným, který však v neustále nabývá na významu. Je prokázáno že e hluk působp sobí na lidské zdraví nepřízniv znivě,, a to i v případech, p padech, kdy ani zdaleka není překročena ena hodnota maximáln lní přípustné hladiny akustického tlaku. I nízkn zké hladiny akustických tlaků mohou při p i delší expozici vyvolat v lepší ším m případp padě podráždění či i pocit nevolnosti, v horší ším případě dočasn asné či i trvalé poškozen kození sluchu (práce na rotačních strojích). Tyto závěry z podtrhují význam nutnosti snižov a vedou ke hledání stále efektivnější ších postupů,, jak lidský sluch ochránit před narůstaj stajícím m hlukovým znečištěním životního prostřed edí.

2 Technické varianty

3 Technické varianty Obrázek na předchozp edchozí straně zjednodušen eně popisuje několik n základních možnost ností ochrany pozorovatele před p nežádouc doucím m hlukem, který se šíří od zdroje hluku (zdroj hluku i pozorovatel jsou v jedné místnosti). Prvním m krokem při p i snižov ve vybraném m prostřed edí,, by měla být rozvaha nad samotným zdrojem hluku. Pokud je zdroj hluku snadno lokalizovatelný (zdrojem hluku je jediné zařízen zení), je zpravidla výhodné (pokud je to možné) ) snížit hlučnost samotného zdroje. Snížen ení hlučnosti technických zařízen zení zpravidla spočívá,, v hledání výhodnější ších konstrukčních variant, vyvážen ení rotujících ch částí stroje, snížen ení vibrací a jejich přenosu p do základz kladů budov, akustický design pláš áště stroje, atd.. Pokud není možné snížit hlučnost zdroje popsaným postupem, nebo je výsledek stále neuspokojivý, je nutné použít t některou n z následujících ch možnost ností.

4 Základní technické varianty ochranných prostředk edků lze v souladu s předchozp edchozím m obrázkem rozdělit následovnn sledovně. 1. Zvukoizolační kryty strojů. 2. Protihlukové příčky, protihlukové pohltivé a odrazivé panely, hlukové zástěny. 3. Protihlukové kabiny a vestavby, které tvoří prostor pro obsluhu v provozech, kde je velký počet zdrojů hluku. 4. Speciáln lní pohltivé materiály, které značně minimalizují odrazy zvukových vln. 5. Osobní ochranné pomůcky. 6. Moderní metody úpravy hlukového ho pole (Metody aktivního ticha).

5 Prvních pět p t jmenovaných skupin můžm ůžeme souhrnně nazvat pasivními prostředky pro snižov. Šestá skupina je tvořena metodami aktivního snižov. 1. Zvukoizolační kryty strojů Metoda zvukoizolačních krytů spočívá v zakrytování zdroje hluku, což vede k výraznému snížen ení vyzařov do okolí. Základní akustickou vlastností jakéhokoliv předp edělu mezi posluchačem a zdrojem hluku je tzv. stupeň vzduchové neprůzvu zvučnosti. Stupeň vzduchové neprůzvu zvučnosti lze stanovit poměrn rně jednoduchým akustickým měřm ěřením. Provede se měřm ěření hladin akustických tlaků v oktávových či třetinooktávových pásmech, a to jak v blízkosti zdroje hluku tak v místm stě posluchače.

6 Stupeň vzduchové neprůzvu zvučnosti pak vypočteme jako rozdíl hladin akustických tlaků zjištěných v místm stě zdroje a v chráněném prostoru. Výsledkem je oktávov vové, či třetinooktávové frekvenční spektrum těchto t rozdílů. Měření a vyhodnocování stupně vzduchové neprůzvu zvučnosti je pro vybrané případy pady velmi podrobně ošetřeno eno normami. Často prováděným měřm ěřením m je stanovení stupně vzduchové neprůzvu zvučnosti mezi dvěma místnostmi m (ČSN( EN ISO 140-4). 4). 2. Protihlukové zástěny a příčkyp Základní myšlenkou této t to technické aplikace je tzv. akustický stín. Mezi zdroj hluku a chráněné místo umíst stíme zástz stěnu, která třebaže e nevyplňuje celý prostor, účinně odráží značnou nou část hluku.

7 Měření ukazují že e efektivita protihlukových zástz stěn n můžm ůže e být značná.. Vhodně situovaná zástěna dokáže e v chráněné oblasti snížit hladinu akustického tlaku aža o 15 db(a). Protihlukové zástěny našly své uplatnění zejména v oblasti snižov v dopravě. 3. Protihlukové kabiny a vestavby Podstata je principielně shodná s aplikací zvukoizolačních krytů.. Rovněž využíváme součinitele vzduchové neprůzvu zvučnosti. Protihlukové kabiny a vestavby se používaj vají v provozech, kde je zakrytování všech zdrojů hluku nemožné,, nebo by bylo nákladnn kladnější než zřízení chráněných ných prostor pro obsluhu.

8 4. Speciáln lní pohltivé materiály Při i aplikaci této t to ochrany před p hlukem využíváme materiály s vysokým součinitelem zvukové pohltivosti,, který je základnz kladní akustickou vlastností každého materiálu. Vysoký součinitel zvukové pohltivosti je běžb ěžný u vzdušných a pórovitých materiálů jako mineráln lní vlna, duté vlákno, polyuretanové pěny, některn které druhy tkanin, molitany, atd. Pohltivé materiály se umísťuj ují na plochy odrazivých rovin, aby se minimalizoval příspp spěvek odražených vln k celkové hlukové situaci. Princip hlcení akustických vln je založen na transformaci akustické energie na jinou formu. Dopadající akustická vlna způsobuje změny tlaků v mikropórech rech pohltivého ho materiálu. Tyto změny tlaků dále způsobuj sobují chvění plniva pohltivého ho materiálu.

9 Chvění materiálu s vysokým součinitelem mechanického ho tlumení vede na vznik tepelné energie, což je zárovez roveň základní myšlenkou hlcení akustických vln. Součinitel zvukové pohltivosti jako frekvenčně vlastnost materiálu lze počítat z následujn sledujícího vztahu. závislou α = W W POH DOP W POH - W DOP - Akustický výkon pohlcený při p i dopadu na tlumicí materiál Akustický výkon dopadající na tlumicí materiál Součinitel zvukové pohltivosti se zjišťuje speciáln lními akustickými zkouškami. kami. Lze vypočítat z např.. z měřm ěření doby dozvuku v impedanční trubici, nebo v tzv. alfa-kabin kabině,, kde do dokonale odrazivého prostoru vložíme vzorek pohltivého ho materiálu a měřm ěříme dobu dozvuku uvnitř kabiny.

10 5. Osobní ochranné pomůcky Osobní ochranné pomůcky ve většinv ině případů slučuj ují obě popsané vlastnosti. Vhodná kombinace pláš áště sluchátek a vnitřní pohltivé výplně se jeví jako velmi účinná. Špičková sluchátka mohou vytvořit pokles celkové hladiny aža o 60 db(a). Osobní ochranné pomůcky jsou použiteln itelné všude tam, kde se musí obsluha mezi zdroji hluku pohybovat. Seriózn zní výrobci uvádějí frekvenční charak- teristiky poklesů hladin akustických tlaků. Snižuj ují přirozenou reflexní schopnost!!

11 6. Active noise control (Metoda aktivního ticha) Je ze všech v doposud uvedených postupů jednoznačně nejmladší ší.. Umožň žňuje aktivní snižov v řadě technických aplikací. Princip spočívá ve vytvořen ení tzv. antihluku,, což je hluk který má shodné kmitočtov tové spektrum jako hluk, který chceme potlačit, ale na každé frekvenční složce mám opačnou fázi f oproti původnp vodnímu hluku. Po sečten tení obou hluků dojde k výraznému snížen ení hladiny akustického tlaku. Metoda je prozatím m spíš íše e ve fázi f vývoje, ale již dnes je úspěšně nasazována např.. v letecké a lodní dopravě, či i těžt ěžkém stavebním m průmyslu. Nevýhodou je potřeba rychlé měřicí techniky a poměrn rně velká citlivost na směr r vyzařov ování antihluku.

12 Značného pokroku při p i aplikaci metody do praxe dosáhl H.F.Olson (Norsko), který spolupracuje s Prof. Tůmou T (ATŘ - VŠB-TUO). Levý obrázek znázor zorňuje blokové schéma regulační smyčky tvorby aktivního ticha. Pravý obrázek je příklad p aplikace v letecké dopravě.

13 Ukázka aplikace metody při p i snižov ování aerodynamických hluků v klimatizačním m potrubí.

14 Součinitel akustické pohltivosti

Zákl. charakteristiky harmonických signálů

Zákl. charakteristiky harmonických signálů Zákl. charakteristiky harmonických signálů y, y 2 y A y ef y stř T y 2 y šš Crest faktor: ya c f = y ef 0 0,5 1 t y = y A sin(ωt) Jeho efektivní hodnota: Středn ední hodnota: Součet efektivních hodnot:

Více

AKUSTICKÉ CENTRUM. Akustická studie AKUSTICKÉ CENTRUM 2015

AKUSTICKÉ CENTRUM. Akustická studie AKUSTICKÉ CENTRUM 2015 Název zakázky: Tělocvična ZŠ Dolní Břežany Na Vršku 290 252 41 Dolní Břežany Návrh úprav prostorové akustiky tělocvičny Zakázka č.: 1-0215-1948/3 Zadavatel: VPÚ DECO Praha a.s. Podbabská 1014/20 160 00

Více

Akustický výkon je jednou ze základnz. kladních charakteristických. Akustický výkon ve většinv

Akustický výkon je jednou ze základnz. kladních charakteristických. Akustický výkon ve většinv Akustický výkon je jednou ze základnz kladních charakteristických vlastností zdrojů hluku. Akustický výkon ve většinv ině případů zapisujeme v hladinovém vyjádřen ení,, a to buďto jako celkovou hladinu,

Více

VODÁRENSKÉ SPOLEČNOSTI TÁBORSKO, S.R.O.

VODÁRENSKÉ SPOLEČNOSTI TÁBORSKO, S.R.O. Aplikace výkonových ukazatelů do nové provozní smlouvy VODÁRENSK RENSKÉ SPOLEČNOSTI TÁBORSKO, T S.R.O. Ing. Milan MíkaM VODÁRENSK RENSKÁ SPOLEČNOST TÁBORSKO ( VST( VST ) Společnost s ručen ením m omezeným,

Více

Rockfon Contour Nový rozměr akustiky

Rockfon Contour Nový rozměr akustiky Rockfon Contour Nový rozměr akustiky Rockfon Contour Nový rozměr akustiky Estetický prostorový pohlcovač, Vysoká úroveň akustického komfortu, Svoboda projektování; Rockfon Contour jsou bezrámové prostorové

Více

Akustický výkon je jednou ze základnz. kladních charakteristických. Akustický výkon ve většinv

Akustický výkon je jednou ze základnz. kladních charakteristických. Akustický výkon ve většinv Akustický výkon je jednou ze základnz kladních charakteristických vlastností zdrojů hluku. Akustický výkon ve většinv ině případů zapisujeme v hladinovém vyjádřen ení,, a to buďto jako celkovou hladinu,

Více

TZB - VZDUCHOTECHNIKA

TZB - VZDUCHOTECHNIKA VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ JIŘÍ HIRŠ, GÜNTER GEBAUER TZB - VZDUCHOTECHNIKA MODUL BT02-11 HLUK A CHVĚNÍ VE VZDUCHOTECHNICE STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_5IS Ověření ve výuce Třída 9. B Datum: 12. 11. 2012 Pořadové číslo 07 1 Hlasitost Předmět: Ročník: Jméno autora: Fyzika

Více

DOPLNĚK 6 PŘEDPIS L 16/I

DOPLNĚK 6 PŘEDPIS L 16/I DOPLNĚK 6 PŘEDPIS L 16/I DOPLNĚK 6 METODA HODNOCENÍ PRO HLUKOVÉ OSVĚDČENÍ VRTULOVÝCH LETOUNŮ O HMOTNOSTI DO 8 618 kg ŽÁDOST O TYPOVÉ OSVĚDČENÍ PODANÁ 17. 11. 1988 NEBO POZDĚJI Poznámka: Viz Část II, Hlava

Více

PROTIHLUKOVÁ STĚNA Z DŘEVOCEMENTOVÝCH ABSORBČNÍCH DESEK

PROTIHLUKOVÁ STĚNA Z DŘEVOCEMENTOVÝCH ABSORBČNÍCH DESEK PROTIHLUKOVÁ STĚNA Z DŘEVOCEMENTOVÝCH ABSORBČNÍCH DESEK Rudolf Hela, Oldřich Fiala, Jiří Zach V příspěvku je popsán systém protihlukových stěn za využití odpadu z těžby a zpracování dřeva. Pro pohltivou

Více

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I 10. Měření hluku

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I 10. Měření hluku FSI VUT v Brně, Energetický ústav Odbor termomechaniky a techniky prostředí prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. EXPERIMENTÁLNÍ METODY I 10. Měření hluku OSNOVA 10. KAPITOLY Úvod do měření hluku Teoretické základy

Více

AKUSTICKÉ VADY A PORUCHY NA STAVBÁCH

AKUSTICKÉ VADY A PORUCHY NA STAVBÁCH AKUSTICKÉ VADY A PORUCHY NA STAVBÁCH Ing. Jan Pešta (1) Ing. Viktor Zwiener, Ph.D. (2) DEKPROJEKT s.r.o., Tiskařská 10/257, 108 00 Praha 10 Malešice, www.atelier-dek.cz (1) Tel. 739 388 182, e-mail: jan.pesta@dek-cz.com,

Více

SALIX INTERNATIONAL TEPELNÁ & ZVUKOVÁ IZOLACE KATALOG VÝROBKŮ HIGH QUALITY SEALING & ADVISORY

SALIX INTERNATIONAL TEPELNÁ & ZVUKOVÁ IZOLACE KATALOG VÝROBKŮ HIGH QUALITY SEALING & ADVISORY TEPELNÁ & ZVUKOVÁ IZOLACE KATALOG VÝROBKŮ SALIX HIGH QUALITY SEALING & ADVISORY INTERNATIONAL EUROLINE ÚVOD HLUK Co je vlastně hluk? Technologický pokrok sice zvýšil blahobyt, ale také umocní hluk způsobený

Více

Experimentální analýza hluku

Experimentální analýza hluku Experimentální analýza hluku Mezi nejčastěji měřené akustické veličiny patří akustický tlak, akustický výkon a intenzita zvuku (resp. jejich hladiny). Vedle členění dle měřené veličiny lze měření v akustice

Více

Jištění kvality technologických procesů 2. DOKUMENTACE, ZÁZNAMY Z ZNAMY O VÝROBĚ, LOGISTIKA V PROVOZE,

Jištění kvality technologických procesů 2. DOKUMENTACE, ZÁZNAMY Z ZNAMY O VÝROBĚ, LOGISTIKA V PROVOZE, Jištění kvality technologických procesů 2. DOKUMENTACE, ZÁZNAMY Z ZNAMY O VÝROBĚ, LOGISTIKA V PROVOZE, ŠARŽOVÁ DOKUMENTACE, ZÁZNAMY ZNAMY A MONITOROVÁNÍ Dokumentace Dokumentace je nedílnou součást stí

Více

PERSPEKTIVY A MOŽNOSTI ZLEPŠENI STUDIJNÍCH PODMÍNEK PRO VYSOKOŠKOLSKÉ STUDENTY SE SLUCHOVÝM POSTIŽENÍM

PERSPEKTIVY A MOŽNOSTI ZLEPŠENI STUDIJNÍCH PODMÍNEK PRO VYSOKOŠKOLSKÉ STUDENTY SE SLUCHOVÝM POSTIŽENÍM PERSPEKTIVY A MOŽNOSTI ZLEPŠENI STUDIJNÍCH PODMÍNEK PRO VYSOKOŠKOLSKÉ STUDENTY SE SLUCHOVÝM POSTIŽENÍM Beata Krahulcová V souladu s konstatováním obsaženém v Národním plánu opatření pro snížení negativních

Více

Centrum stavebního inženýrství a.s. Laboratoř otvorových výplní, stavební tepelné techniky a akustiky K Cihelně 304, 764 32 Zlín Louky

Centrum stavebního inženýrství a.s. Laboratoř otvorových výplní, stavební tepelné techniky a akustiky K Cihelně 304, 764 32 Zlín Louky List 1 z 7 Pracoviště zkušební laboratoře: 1 Laboratoř stavební tepelné techniky K Cihelně 304, Zlín - Louky Protokoly o zkouškách podepisuje: Ing. M. Figalla Ing. Al-Hajjar Petr Pokorný vedoucí zkušební

Více

Acoustics - Determination of sound power levels of noise sources using sound intensity - Part 1: Measurement at discrete points

Acoustics - Determination of sound power levels of noise sources using sound intensity - Part 1: Measurement at discrete points ČESKÁ NORMA MDT 534.61 Srpen 1995 Akustika. URČENÍ HLADIN AKUSTICKÉHO VÝKONU ZDROJŮ HLUKU S VYUŽITÍM AKUSTICKÉ INTENZITY Část 1: Měření v bodech ČSN ISO 9614-1 01 1617 Acoustics - Determination of sound

Více

Akustika. Rychlost zvukové vlny v v prostředí s hustotou ρ a modulem objemové pružnosti K

Akustika. Rychlost zvukové vlny v v prostředí s hustotou ρ a modulem objemové pružnosti K zvuk každé mechanické vlnění v látkovém prostředí, které je schopno vyvolat v lidském uchu sluchový vjem akustika zabývá se fyzikálními ději spojenými se vznikem zvukového vlnění, jeho šířením a vnímáním

Více

8 b) POLARIMETRIE. nepolarizovaná vlna

8 b) POLARIMETRIE. nepolarizovaná vlna 1. TEORETICKÝ ÚVO Rotační polarizace Světlo má zároveň povahu vlnového i korpuskulárního záření. V optických jevech se světlo chová jako příčné vlnění, přičemž světelné kmity probíhají všemi směry a směr

Více

KOLEJOVÉ ABSORBÉRY HLUKU A SMĚROVÉ CLONY. 1. Úvod. 2. Stav techniky, definice a zadání

KOLEJOVÉ ABSORBÉRY HLUKU A SMĚROVÉ CLONY. 1. Úvod. 2. Stav techniky, definice a zadání KOLEJOVÉ ABSORBÉRY HLUKU A SMĚROVÉ CLONY Jan Eisenreich ředitel společnosti a předseda představenstva PROKOP RAIL, a.s. 1. Úvod Hluk a vibrace - civilizační produkt, který svojí každodenní přítomností

Více

Řešení prostorové akustiky v ZUŠ

Řešení prostorové akustiky v ZUŠ Řešení prostorové akustiky v ZUŠ 4. seminář k projektu Podpora uměleckého vzdělávání v ČR Ing. Tomáš Hrádek +420 731 463 403 hradek@aveton.cz Základní dělení oborů akustiky Stavební akustika Zvukové oddělení

Více

Přednáší Kontakt: Ing. Michal WEISZ,Ph. Ph.D. Experimentáln. michal.weisz. weisz@vsb.cz. E-mail:

Přednáší Kontakt: Ing. Michal WEISZ,Ph. Ph.D. Experimentáln. michal.weisz. weisz@vsb.cz. E-mail: AKUSTICKÁ MĚŘENÍ Přednáší a cvičí: Kontakt: Ing. Michal WEISZ,Ph Ph.D. CPiT pracoviště 9332 Experimentáln lní hluková a klimatizační laboratoř. Druhé poschodí na nové menze kl.: 597 324 303 E-mail: michal.weisz

Více

Jan Kaňka

Jan Kaňka Jan Kaňka 21. 3. 2017 CO NÁS ČEKÁ Představení společnosti Akustika v interiérech Šíření zvuku Prostorová akustika Stavební akustika Psychoakustika Projekty v praxi Akustická řešení kancelářských prostor

Více

6 PROTIPOŽÁRNÍ DESKOVÉ OBKLADY

6 PROTIPOŽÁRNÍ DESKOVÉ OBKLADY 6 PROTIPOŽÁRNÍ DESKOVÉ OBKLADY Ve srovnání s protipožárními nátěry a nástřiky, které slouží především pro zvýšení požární odolnosti nosných, zejména tyčových prvků, mohou být protipožární deskové obklady

Více

Oblast podpory A Snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů

Oblast podpory A Snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů Metodický pokyn k upřesnění výpočetních postupů a okrajových podmínek pro podprogram Nová zelená úsporám - RODINNÉ DOMY v rámci 3. Výzvy k podávání žádostí Oblast podpory A Snižování energetické náročnosti

Více

Bulletin č. 1 hygiena práce

Bulletin č. 1 hygiena práce Krajská hygienická stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Bulletin č. 1 hygiena Vydání 1/2011 5. května 2011 Vychází první číslo bulletinu odboru hygieny Vážení čtenáři, do rukou se Vám dostává první

Více

3 Měření hlukových emisí elektrických strojů

3 Měření hlukových emisí elektrických strojů 3 Měření hlukových emisí elektrických strojů Cíle úlohy: Cílem laboratorní úlohy je seznámit studenty s hlukem jako vedlejším produktem průmyslové činnosti, zásadami pro jeho objektivní měření pomocí moderních

Více

1. Tlumící vložka 5. Podložný plech 2. Náběhový plech 6. Upevňovací šrouby 3. Odtokový plech 7. Trouba pro vestavbu 4.

1. Tlumící vložka 5. Podložný plech 2. Náběhový plech 6. Upevňovací šrouby 3. Odtokový plech 7. Trouba pro vestavbu 4. KATALOGOVÝ LIST KM 12 0496b VESTAVBA TLUMIČŮ HLUKU Vydání: 1/97 do čtyřhranného potrubí skupiny I I I Strana: 1 Stran: 6 Vestavba tlumičů hluku (dále jen vestavba) se používá ve vzduchotechnických zařízeních

Více

Akustika interiéru. České právní a technické normy ve stavebnictví

Akustika interiéru. České právní a technické normy ve stavebnictví Akustika interiéru České právní a technické normy ve stavebnictví Obsah Předmluva 2 Přehled norem 3 Důležité parametry prostorové akustiky 4 Nařízení vlády 6 Norma ČSN 73 0527 8 Vyhláška 10 Postup při

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 17.140.30; 93.080.20; 93.080.30 Červenec 2013 Zařízení pro snížení hluku silničního provozu Zkušební metody stanovení akustických vlastností Část 1: Vnitřní charakteristiky zvukové

Více

Hluk na pracovišti a jeho následky. MUDr. Beatrica Dlouhá Praha 20.11.2015

Hluk na pracovišti a jeho následky. MUDr. Beatrica Dlouhá Praha 20.11.2015 Hluk na pracovišti a jeho následky MUDr. Beatrica Dlouhá Praha 20.11.2015 Základní pojmy Hluk = jakýkoliv nepříjemný, rušivý nebo škodlivý zvuk Zvuk = mechanické vlnění pružného prostředí ve frekvenčním

Více

OTOPNÁ TĚLESA Rozdělení otopných těles 1. Lokální tělesa 2. Konvekční tělesa Článková otopná tělesa

OTOPNÁ TĚLESA Rozdělení otopných těles 1. Lokální tělesa 2. Konvekční tělesa Článková otopná tělesa OTOPNÁ TĚLESA Rozdělení otopných těles Stejně jako celé soustavy vytápění, tak i otopná tělesa dělíme na lokální tělesa a tělesa ústředního vytápění. Lokální tělesa přeměňují energii v teplo a toto předávají

Více

2012-009901-VacL. Akustická studie doba dozvuku. Sportovní hala ZŠ, Černošice. Zpracováno v období: Srpen 2012. Zakázka číslo:

2012-009901-VacL. Akustická studie doba dozvuku. Sportovní hala ZŠ, Černošice. Zpracováno v období: Srpen 2012. Zakázka číslo: Zakázka číslo: 2012-009901-VacL Akustická studie doba dozvuku Sportovní hala ZŠ, Černošice Zpracováno v období: Srpen 2012 DEKPROJEKT s.r.o. BUDOVA TTC, TISKAŘSKÁ 10/257, 108 00 PRAHA 10, TEL.: 234 054

Více

Bezpečnost, ochrana zdraví a ergonomie

Bezpečnost, ochrana zdraví a ergonomie Bezpečnost, ochrana zdraví a ergonomie Jednou z podmínek přijetí ČR do Evropské unie (EU) je zavedení souboru legislativních opatření EU do naší soustavy zákonů, předpisů a norem. To se týká i oblasti,

Více

Akustická studie č. 34/13

Akustická studie č. 34/13 Počet listů: 21 Počet výtisků: 3 Zakázka č.: 86 Akustická studie č. 34/13 Zákazník: greiner packaging slušovice s.r.o. Greinerova 54, 763 15 Slušovice Název záměru: Místo záměru: VYSOKOREGÁLOVÝ SKLAD SLUŠOVICE

Více

Ochrana před hlukem. Ochrana před hlukem

Ochrana před hlukem. Ochrana před hlukem - hluk dle zákona č. 258/2000 Sb. = zvuk, který může být škodlivý pro zdraví a jehož imisní hygienický limit stanoví prováděcí právní předpis - cílem hlukových limitů je ochrana návštěvníků koncertů a

Více

ZÁKLADNÍ ÚDAJE O PROJEKTU CRSV

ZÁKLADNÍ ÚDAJE O PROJEKTU CRSV ZÁKLADNÍ ÚDAJE O PROJEKTU CRSV Registrační číslo: Zahájení projektu: 01.01.2009 Ukončení projektu: 31.12.2012 Celková dotace: Cíl projektu: CZ.1.05/2.1.00/03.0096 738 048 tis. Kč Výstavba, technické vybavení

Více

Železnice v kontaktu s okolím Aplikace nízkých protihlukových clon u SŽDC

Železnice v kontaktu s okolím Aplikace nízkých protihlukových clon u SŽDC Železnice v kontaktu s okolím Aplikace nízkých protihlukových clon u SŽDC Ing. arch. Pavel Andršt ŽELEZNIČNÍ DOPRAVNÍ CESTA 2014 České Budějovice, 8.-10. dubna 2014 Základní legislativa Zákon č. 266/1994

Více

Přehrady Zuzana Šperglová,3. ročník GITU

Přehrady Zuzana Šperglová,3. ročník GITU Přehrady Zuzana Šperglová,3. ročník k GITU Účel přehradp protipovodňov ová ochrana zdroj elektrické energie zásobárna vody zavlažov ování dopravní význam Protipovodňov ová ochrana V období dešťů je v přehradp

Více

edí prostřed Milena Menzlová,, Petr Ambroz, Lenka Machačov ová

edí prostřed Milena Menzlová,, Petr Ambroz, Lenka Machačov ová Hluk v životním prostřed edí Milena Menzlová,, Petr Ambroz, Lenka Machačov ová Účinky hluku na lidský organismus Podle odborných odhadů je celosvětov tově postiženo hlukem 40 aža 45% lidstva (Lejsek, M.:

Více

lní - provozní - ostatní

lní - provozní - ostatní Zařízen zení staveniště -Základní informace -Podklady pro projekt ZS -Objekty - sociáln lní - provozní - ostatní Existují dva protichůdné požadavky pro návrh ZS: 1. Plynulost procesu výstavby vyžaduje

Více

Kapitola 4. o Prezentace tématickýcht celků

Kapitola 4. o Prezentace tématickýcht celků Kapitola 4 o Rozhodující okamžik o Koncepce scénáře o Prezentace tématickýcht celků Rozhodující okamžik Hegel ve své knize o estetice zdůrazňoval, že odjakživa bylo nejdůležitější stránkou umění nalézat

Více

Koral. Podhledové kazety spojující estetický povrch a velmi dobré akustické vlastnosti se širokou oblastí použití.

Koral. Podhledové kazety spojující estetický povrch a velmi dobré akustické vlastnosti se širokou oblastí použití. Koral Podhledové kazety spojující estetický povrch a velmi dobré akustické vlastnosti se širokou oblastí použití. Koral Podhledové kazety Koral spojují estetický povrch a funkčnost s velmi dobrými akustickými

Více

B 1c) Technické řešení s popisem pozemních staveb a inženýrských staveb, řešení vnějších ploch

B 1c) Technické řešení s popisem pozemních staveb a inženýrských staveb, řešení vnějších ploch S O U H R N N Á T E C H N I C K Á Z P R Á V A Název stavby : Stavební sociálního zařízení ZŠ TGM Drásov WC dívky Místo stavby : ZŠ TGM Drásov, Drásov č.p. 167, k.ú. Drásov, parc.č. 792 Stavebník : Městys

Více

Název stavby : Přístavba objektu MŠ Chodovická ul.chodovická 1900,Praha 20 Horní Počernice SO.01 Novostavba MŠ

Název stavby : Přístavba objektu MŠ Chodovická ul.chodovická 1900,Praha 20 Horní Počernice SO.01 Novostavba MŠ Název stavby : Přístavba objektu MŠ Chodovická ul.chodovická 1900,Praha 20 Horní Počernice SO.01 Novostavba MŠ Objednatel Akustického.posouzení : Projektový ateliér pro architekturu a pozemní stavby společnost

Více

Rockfon Hygienic. Podhledové kazety pro interiéry s vysokými hygienickými požadavky ve farmaceutickém, elektronickém a potravinářském průmyslu.

Rockfon Hygienic. Podhledové kazety pro interiéry s vysokými hygienickými požadavky ve farmaceutickém, elektronickém a potravinářském průmyslu. Rockfon Hygienic Hygienic Hygienic Plus Podhledové kazety pro interiéry s vysokými hygienickými požadavky ve farmaceutickém, elektronickém a potravinářském průmyslu. Hygienic Podhledové kazety Hygienic

Více

Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta ZEMĚDĚLSKÉ STAVBY II. Petr Junga

Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta ZEMĚDĚLSKÉ STAVBY II. Petr Junga Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta ZEMĚDĚLSKÉ STAVBY II Petr Junga Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta ZEMĚDĚLSKÉ STAVBY II Ing. Petr Junga, Ph.D. Brno, 2014 Tato publikace je

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č.j.: 1059/2015 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 1000 ze dne 14.12.2015 Manuál pro stanovení podmínek pro pořádání akcí s hudební produkcí v parku Parukářka Rada městské části

Více

(riziko pro mladistvé)

(riziko pro mladistvé) Problematika hluku na pracovišti (riziko pro mladistvé) Ing. Zdeněk Jandák, CSc. Sá Státní zdravotní íústav Praha SZÚ, Konzultační den, 5. dubna 2011 Počty zaměstnanců v riziku Kategorizace práce, vyhl.

Více

Optimální akustická řešení. pro vytvoření zdravé školy

Optimální akustická řešení. pro vytvoření zdravé školy Optimální akustická řešení pro vytvoření zdravé školy Přirozené prostředí představuje model pro výukové prostory Po tisíce let se lidský sluch vyvíjel ve venkovním, přirozeném prostředí. V současné době

Více

DĚROVANÉ DESKY Akustická izolace, estetické kvality

DĚROVANÉ DESKY Akustická izolace, estetické kvality Děrované desky KNAUF 07/2007 DĚROVANÉ DESKY Akustická izolace, estetické kvality Strop jako umělecké dílo Účinek prostoru, tzn. vztah mezi uživatelem a prostředím, je určen jednotlivými tvůrčími prvky

Více

Hygiena, ergonomie a bezpečnost práce s ICT

Hygiena, ergonomie a bezpečnost práce s ICT Hygiena, ergonomie a bezpečnost práce s ICT Hygiena, ergonomie a bezpečnost práce s ICT Aplikace na podmínky školství a oblast ICT Vlivu práce s výpočetní technikou na zdraví a výkonnost studentů a žáků.

Více

BEZPEČNOST PRÁCE PŘI SVAŘOVÁNÍ

BEZPEČNOST PRÁCE PŘI SVAŘOVÁNÍ BEZPEČNOST PRÁCE PŘI SVAŘOVÁNÍ Odborné výrazy Elektromagnetické záření, ultrafialové a infračervené záření, plazmového řezání, řezání plamenem, plamenové svařování, obloukové svařování, dýmy zplodiny a

Více

ZATÍŽENÍ VYUČUJÍCÍCH HLUKEM V HODINÁCH TĚLESNÉ VÝCHOVY

ZATÍŽENÍ VYUČUJÍCÍCH HLUKEM V HODINÁCH TĚLESNÉ VÝCHOVY ZATÍŽENÍ VYUČUJÍCÍCH HLUKEM V HODINÁCH TĚLESNÉ VÝCHOVY Ladislav Bláha; Vladimír Hladík 1 Univerzita J. E. Purkyně; Pedagogická fakulta, Katedra tělesné výchovy a sportu 1 BERYL, spol. s r.o. terénní pracovník

Více

Vyhodnocení měření akustických parametrů ve vybraných mateřských školách

Vyhodnocení měření akustických parametrů ve vybraných mateřských školách Název: Vyhodnocení měření akustických parametrů ve vybraných mateřských školách Zakázkové číslo: 16-06-09 Profese: prostorová akustika Dokument: protokol z měření Datum: říjen 2016 Revize: 00 Zpracoval:

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.060.10; 91.100.60 2007 Samonosné sendvičové panely s tepelnou izolací a povrchovými plechy - Prefabrikované výrobky - Specifikace ČSN EN 14509 74 7725 Duben Self-supporting

Více

11/2002 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY

11/2002 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY 11/2002 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY kterým se stanoví vzhled a umístění bezpečnostních značek a zavedení signálů Vláda nařizuje podle 133b odst. 2 zákona č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění zákona č. 155/2000

Více

Projekční data. Kazetové jednotky Cassette-Geko. Jednotky pro klima dobré spolupráce

Projekční data. Kazetové jednotky Cassette-Geko. Jednotky pro klima dobré spolupráce Projekční data Kazetové jednotky Cassette-Geko Jednotky pro klima dobré spolupráce Obsah Cassette-Geko Velikosti.............................. 1.2 Konstrukční díly kazetové jednotky......................

Více

Prostorová akustika obytných místností

Prostorová akustika obytných místností Prostorová akustika obytných místností VŠEOBECNÝ ROZBOR Ing. Tomáš Hrádek hradek@aveton.cz Ing. Josef Žikovský josef.zikovsky@aveton.cz S postupem času se zcela zásadním způsobem proměnilo pojetí interiéru

Více

nejvyhledávan projekty prevence kriminality na JUDr. Tomáš

nejvyhledávan projekty prevence kriminality na JUDr. Tomáš Městské kamerové dohlížec ecí systémy nejvyhledávan vanější projekty prevence kriminality na místní úrovni JUDr. Tomáš Koníček seminář CEVRO, Praha 10. 12. 2007 1. ZákladnZ kladní principy provozu městskm

Více

Hygiena práce. Část: hluk a vibrace. Ing. Zdeněk Jandák, CSc.

Hygiena práce. Část: hluk a vibrace. Ing. Zdeněk Jandák, CSc. Hygiena práce Část: hluk a vibrace Ing. Zdeněk Jandák, CSc. Počty zaměstnanců v riziku Kategorizace práce, vyhl.č. 432/2003 Sb. č.107/2013 Sb. 250000 200000 150000 100000 Muži Ženy 50000 0 Hluk Biologické

Více

MSM kw. Olejem mazané šroubové kompresory SPOLEHLIVÁ TECHNOLOGIE

MSM kw. Olejem mazané šroubové kompresory SPOLEHLIVÁ TECHNOLOGIE MSM 30-75 kw Olejem mazané šroubové kompresory Kompresory z řady MSM s příkony od 30 do 75 kw se vyznačují zejména vysokým výkonem a malou zastavěnou plochou. Uživatelské benefity Vysoký objemový průtok

Více

Měření zvukové pohltivosti materiálů

Měření zvukové pohltivosti materiálů Úloha č. 2 Měření zvukové pohltivosti materiálů Úkoly měření: 1. Proměřte frekvenční závislosti činitele zvukové pohltivosti pro 6 různých druhů materiálů a jejich vrstevnatých soustav. 2. Měření činitele

Více

Politické symboly, symbolizace

Politické symboly, symbolizace Politické symboly, symbolizace Charakteristika symbolizace Vlastnosti politických symbolů Kategorizace Podobnosti a přirovnání Mýty Politická dramatizace Charakteristika symbolizace Politické události

Více

ENERGETICKÁ NÁROČNOST OSVĚTLOVACÍCH SOUSTAV

ENERGETICKÁ NÁROČNOST OSVĚTLOVACÍCH SOUSTAV ENERGETICKÁ NÁROČNOST OSVĚTLOVACÍCH SOUSTAV Ing. Petr Žák, Ph.D. Etna s.r.o., Mečislavova 2, Praha 4, zak@etna.cz Problematice energetické náročnosti a úspor elektrické energie je pozornost věnována již

Více

Kompresory. Mobilní pístové kompresory. Odhlučněné pístové kompresory 8. Šroubové kompresory 10. Koaxiální šroubové kompresory 15

Kompresory. Mobilní pístové kompresory. Odhlučněné pístové kompresory 8. Šroubové kompresory 10. Koaxiální šroubové kompresory 15 Mobilní pístové kompresory 7 Odhlučněné pístové kompresory 8 Šroubové kompresory 10 Koaxiální šroubové kompresory 15 Kompresory s frekvenčním měničem 16 Spirálové kompresory 18 Systémy pro řízení kompresorů

Více

Vnitřní stěny CZ leden 2010 Vnitřní stěny

Vnitřní stěny CZ leden 2010 Vnitřní stěny Vnitřní stěny Vnitřní stěny CZ leden 2010 Úvod Obsah Vnitřní stěny Úvod 2 Možnosti aplikace izolace Knauf Insulation 3 Zvuko-izolační vlastnosti 4 Požární odolnost 5 Tepelně-izolační vlastnosti 5 vnitřní

Více

Soundlight Comfort Ceiling Inspirující klid

Soundlight Comfort Ceiling Inspirující klid Soundlight Comfort Ceiling Inspirující klid Tam, kde se zvuk potkává se světlem, vzniká pohodlí Výzvy pro kanceláře Do kanceláře již nechodíme jen proto, že v ní máme k dispozici specifické nástroje a

Více

5.6.11.4. Sanitární a pomocná zařízení

5.6.11.4. Sanitární a pomocná zařízení 5.6.11.4. Sanitární a pomocná zařízení http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/pracovni-prostredipracovni-podminky/sanitarni-a-pomocna-zarizeni Požadavky na sanitární a pomocná zařízení jsou řešena v

Více

NÍZKÉ PROTIHLUKOVÉ CLONY

NÍZKÉ PROTIHLUKOVÉ CLONY NÍZKÉ PROTIHLUKOVÉ CLONY řešeno v rámci projektu NOVIBRAIL - Projekt je řešen s finanční podporou TAČR HLUK PROBLÉM? ANO!!! 2 ČASY SE MĚNÍ Stará a hlučná vozidla dosluhují. Zlepšuje se stav tratí. Aktivně

Více

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ekonomická fakulta DIPLOMOVÁ PRÁCE. 2012 Bc. Lucie Hlináková

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ekonomická fakulta DIPLOMOVÁ PRÁCE. 2012 Bc. Lucie Hlináková JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ekonomická fakulta DIPLOMOVÁ PRÁCE 2012 Bc. Lucie Hlináková JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ekonomická fakulta Katedra účetnictví a financí Studijní

Více

hřídelů s co nejmenším třením Radiální ložisko Axiální ložisko Kluzné ložisko Valivé ložisko

hřídelů s co nejmenším třením Radiální ložisko Axiální ložisko Kluzné ložisko Valivé ložisko zapis_casti_stroju_loziska08/2012 STR Bb 1 z 7 12. Ložiska jsou součásti určené k otočnému #1 hřídelů s co nejmenším třením Radiální ložisko Axiální ložisko Kluzné ložisko Valivé ložisko Rozdělení podle

Více

PRINCIPY PRO PŘÍPRAVU NÁRODNÍCH PRIORIT VÝZKUMU, EXPERIMENTÁLNÍHO VÝVOJE A INOVACÍ

PRINCIPY PRO PŘÍPRAVU NÁRODNÍCH PRIORIT VÝZKUMU, EXPERIMENTÁLNÍHO VÝVOJE A INOVACÍ RADA PRO VÝZKUM, VÝVOJ A INOVACE PRINCIPY PRO PŘÍPRAVU NÁRODNÍCH PRIORIT VÝZKUMU, EXPERIMENTÁLNÍHO VÝVOJE A INOVACÍ 1. Úvod Národní politika výzkumu, vývoje a inovací České republiky na léta 2009 až 2015

Více

Výstaviště 1, pavilon D 647 00 Brno AKUSTICKÁ STUDIE

Výstaviště 1, pavilon D 647 00 Brno AKUSTICKÁ STUDIE Název záměru: MORAVIAN SCIENCE CENTER Adresa záměru: Výstaviště 1, pavilon D 647 00 Brno Stupeň dokumentace: DOKUMENTACE PRO PROVEDENÍ STAVBY Část dokumentace: AKUSTICKÁ STUDIE Objednatel: K4 a.s. Kociánka

Více

Zvukové jevy. Abychom slyšeli jakýkoli zvuk, musí být splněny tři základní podmínky: 1. musí existovat zdroj zvuku

Zvukové jevy. Abychom slyšeli jakýkoli zvuk, musí být splněny tři základní podmínky: 1. musí existovat zdroj zvuku Zvukové jevy Abychom slyšeli jakýkoli zvuk, musí být splněny tři základní podmínky: 1. musí existovat zdroj zvuku 2. musí existovat látkové prostředí, kterým se zvuk šíří - ve vakuu se zvuk nešíří! 3.

Více

SNIŽOVÁNÍ HLUKU POČÍTAČŮ OBKLÁDÁNÍM STĚN ZVUKOIZOLAČNÍMI MATERIÁLY A REGULACÍ OTÁČEK VENTILÁTORŮ

SNIŽOVÁNÍ HLUKU POČÍTAČŮ OBKLÁDÁNÍM STĚN ZVUKOIZOLAČNÍMI MATERIÁLY A REGULACÍ OTÁČEK VENTILÁTORŮ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV MECHANIKY TĚLES, MECHATRONIKY A BIOMECHANIKY FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF SOLID MECHANICS,

Více

Sonar. Sonar. Sonar Activity. Sonar Bas

Sonar. Sonar. Sonar Activity. Sonar Bas 10 Sonar Sonar Sonar Activity Sonar Bas Podhledové kazety umožňující volnost při projektování a širokou paletu řešení. Představují ojedinělé spojení akustických a protipožárních vlastností a tím zajišťují

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2011 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 97 Rozeslána dne 23. září 2011 Cena Kč 81, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2011 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 97 Rozeslána dne 23. září 2011 Cena Kč 81, O B S A H : Ročník 2011 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Rozeslána dne 23. září 2011 Cena Kč 81, O B S A H : 272. Nařízení vlády o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací 273. Vyhláška, kterou se mění

Více

KVALITA - SPOLEHLIVOST - EKONOMIČNOST

KVALITA - SPOLEHLIVOST - EKONOMIČNOST KVALITA - SPOLEHLIVOST - EKONOMIČNOST KVALITA - SPOLEHLIVOST - EKONOMIČNOST Proč koupit Kubotu. Když se rozhodnete koupit si minirypadlo Kubota, dostanete světovou jedničku. Nejlépe se prodávající minirypadlo

Více

VYHODNOCENÍ VÝSLEDKŮ MĚŘENÍ FAKTORŮ PRACOVNÍHO PROSTŘEDÍ STOMATOLOGICKÝCH PRACOVIŠŤ

VYHODNOCENÍ VÝSLEDKŮ MĚŘENÍ FAKTORŮ PRACOVNÍHO PROSTŘEDÍ STOMATOLOGICKÝCH PRACOVIŠŤ VYHODNOCENÍ VÝSLEDKŮ MĚŘENÍ FAKTORŮ PRACOVNÍHO PROSTŘEDÍ STOMATOLOGICKÝCH PRACOVIŠŤ Na základě objednávky České stomatologické komory byla provedena měření faktorů pracovního prostředí na vybraných stomatologických

Více

Promat. Ucpávky. Utěsnění prostupů instalací, kabelové přepážky. a přepážky k zabudování. do stěn a stropů

Promat. Ucpávky. Utěsnění prostupů instalací, kabelové přepážky. a přepážky k zabudování. do stěn a stropů Promat Ucpávky Utěsnění prostupů instalací, kabelové přepážky a přepážky k zabudování do stěn a stropů 0 Ucpávky PROMASTOP utěsnění prostupů instalací, kabelové přepážky a přepážky k zabudování do stěn

Více

akustických signálů sin

akustických signálů sin Oerace s několika n akustickými signály Pokud je zvuk tvořen ouze jediným harmonickým signálem, nazýváme tento zvuk tónem. Složitější zvuky vznikají kombinací těchto tónů, které ve většině říadů nedokáže

Více

Centrální vysavače. Více, než jen obyčejné vysávání. www.nilfisk.cz

Centrální vysavače. Více, než jen obyčejné vysávání. www.nilfisk.cz Centrální vysavače Více, než jen obyčejné vysávání www.nilfisk.cz Snadná cesta k čistotě Vysávání je přirozenou součástí úklidu v domácnosti. Je to jeden z těch nevyhnutelných úkolů, které si většina lidí

Více

9. MĚŘENÍ SÍLY TENZOMETRICKÝM MŮSTKEM

9. MĚŘENÍ SÍLY TENZOMETRICKÝM MŮSTKEM 9. MĚŘENÍ SÍLY TENZOMETRICKÝM MŮSTKEM Úkoly měření: 1. Změřte převodní charakteristiku deformačního snímače síly v rozsahu 0 10 kg 1. 2. Určete hmotnost neznámého závaží. 3. Ověřte, zda lze měření zpřesnit

Více

Acoustics - Declaration and verification of noise emission values of machinery and equipment

Acoustics - Declaration and verification of noise emission values of machinery and equipment ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 17.140.20;21.020 Leden 1998 Akustika - Deklarování a ověřování hodnot emise hluku strojů a zařízení ČSN EN IS O 4871 01 1609 Acoustics - Declaration and verification of noise

Více

Typový list. Technická specifikace:

Typový list. Technická specifikace: Albert E. 120 Vario Výkonnost (1) 1,10-2,25 1,00-2,10 0,90-1,95 0,95-1,80 m 3 /min Pracovní přetlak 6,0 7,0 8,0 9,0 bar Minimální pracovní přetlak 6,0 bar Maximální pracovní přetlak 9,0 bar Jmenovitý výkon

Více

snímače využívají trvalé nebo pružné deformace měřicích členů

snímače využívají trvalé nebo pružné deformace měřicích členů MĚŘENÍ SÍLY snímače využívají trvalé nebo pružné deformace měřicích členů a) Měřiče s trvalou deformací měřicích členů Jsou málo přesné Proto se používají především pro orientační měření tvářecích sil,

Více

Ecophon Akusto Wall A

Ecophon Akusto Wall A Ecophon Akusto Wall A Používá se jako stěnový zvukový absorbér v kombinaci s akustickými podhledy. Umožňuje dosažení vynikajících akustických vlastností zejména ve větších místnostech. Systém Ecophon Akusto

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV MECHANIKY TĚLES, MECHATRONIKY A BIOMECHANIKY FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF SOLID MECHANICS,

Více

CÍTIT SE DOBŘE S PŘÍRODNÍ TEPELNOU IZOLACÍ WWW.ISOCELL.COM

CÍTIT SE DOBŘE S PŘÍRODNÍ TEPELNOU IZOLACÍ WWW.ISOCELL.COM CÍTIT SE DOBŘE S PŘÍRODNÍ TEPELNOU IZOLACÍ ISOCELL je tepelná izolace z celulózových vláken, která je vyrobena optimální recyklační metodou z novinového papíru. Základním materiálem pro ISOCELL je tedy

Více

Norma ČSN EN 806 a problematika Legionelly pn. Ing. Jakub Vrána, Ph.D., Ústav TZB, FAST VUT V BRNĚ

Norma ČSN EN 806 a problematika Legionelly pn. Ing. Jakub Vrána, Ph.D., Ústav TZB, FAST VUT V BRNĚ Norma ČSN EN 806 a problematika Legionelly pn. Ing. Jakub Vrána, Ph.D., Ústav TZB, FAST VUT V BRNĚ V současn asné době platí všechny části ČSN EN 806 pro vnitřní vodovody (tedy části 1 aža 5) Část 5 ČSN

Více

Osciloskopické sondy. http://www.coptkm.cz/

Osciloskopické sondy. http://www.coptkm.cz/ http://www.coptkm.cz/ Osciloskopické sondy Stejně jako u ostatních měřicích přístrojů, i u osciloskopu jde především o to, aby připojení přístroje k měřenému místu nezpůsobilo nežádoucí ovlivnění zkoumaného

Více

Andrea - Absorber. Akustické vlastnosti: Absorpční rozsah: 250 Hz až 5000 Hz Akustické třída: A Vážený součinitel zvukové pohltivosti (αw): 1,0 (M)

Andrea - Absorber. Akustické vlastnosti: Absorpční rozsah: 250 Hz až 5000 Hz Akustické třída: A Vážený součinitel zvukové pohltivosti (αw): 1,0 (M) Andrea - Absorber Andrea je velmi účinný absorbér, navržený s použitím patentovaného řešení firmy Artnovion. Vyniká v omezení odrazů prvního řádu a je vhodný k úpravě širokého rozsahu frekvencí. Absorbér

Více

Ing. Josef Žikovský. Prostorová akustika. Koncertní sály. Divadelní sály. Multifunkční haly a víceúčelové sály

Ing. Josef Žikovský. Prostorová akustika. Koncertní sály. Divadelní sály. Multifunkční haly a víceúčelové sály Ing. Josef Žikovský Prostorová akustika Prostorová akustika je obor akustiky, který se zabývá šířením zvuku v uzavřeném prostoru. Tolik citace normy ČSN 730527. Je až s podivem, kolik lidí zaměňuje prostorovou

Více

Equipements pour systèmes électroacoustiques Cinquième partie: Haut-parleurs

Equipements pour systèmes électroacoustiques Cinquième partie: Haut-parleurs ČESKÁ NORMA ICS 33.160.50 Leden 1996 ELEKTROAKUSTICKÁ ZAŘÍZENÍ Část 5: Reproduktory ČSN IEC 268-5 HD 483.5 S1 36 8305 Sound system equipment Part 5: Loudspeakers Equipements pour systèmes électroacoustiques

Více

Ecophon Focus Lp. Rozměry, mm 600x150 600x300 600x600 1200x150 1200x300 1200x600 1800x600 T24 Tloušťka (tl.) 20 20 20 20 20 20 20 M278, M279

Ecophon Focus Lp. Rozměry, mm 600x150 600x300 600x600 1200x150 1200x300 1200x600 1800x600 T24 Tloušťka (tl.) 20 20 20 20 20 20 20 M278, M279 Ecophon Focus Lp Ecophon Focus Lp má poloskrytý nosný systém a používá se pro zvýraznění směru v místnosti. V jednom směru je mezi kazetami přiznaná mezera pro zdůraznění směru a v druhém směru jsou kazety

Více

Elektrické stroje řady ALLROUNDER

Elektrické stroje řady ALLROUNDER V centru pozornosti Elektrické stroje řady ALLROUNDER Vstřikovací stroje pro výrobu náročných součástí www.arburg.com Přehled řešení [s] 1 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 ALLDRIVE EDRIVE hydraulický 370 470 520 2

Více

Projektová dokumentace staveb

Projektová dokumentace staveb Fakulta stavební Vysoké školy báňskb ské Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, 708 33 Ostrava Poruba Projektová dokumentace staveb DUR, DSP, DR POV PD Sazka Arény Praha Nepřetržitářada výkresů,

Více

Šroubové kompresory řady BSD Se světově uznávaným SIGMA PROFILem Dodávané množství 3,6 až 8,15 m 3 /min, tlak 5,5 až 15 bar

Šroubové kompresory řady BSD Se světově uznávaným SIGMA PROFILem Dodávané množství 3,6 až 8,15 m 3 /min, tlak 5,5 až 15 bar Šroubové kompresory řady BSD Se světově uznávaným SIGMA PROFILem Dodávané množství 3,6 až 8,5 m 3 /min, tlak 5,5 až 5 bar Co očekáváte od kompresoru? Jako uživatel očekáváte od zásobování tlakovým vzduchem

Více