Obecná onkologie: Mezenchymové nádory. Z. Kolář

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Obecná onkologie: Mezenchymové nádory. Z. Kolář"

Transkript

1 Obecná onkologie: Mezenchymové nádory Z. Kolář

2 Mezenchymové tkáně: Vyvíjí se z mezodermu (střední zárodečný list), jen některé vazivové tkáně hlavy se odvozují z neurální lišty, která je derivátem ektodermu.

3 Mezenchymové nádory Vznikají ze všech druhů pojivových tkání tvořené kromě extracelulární hmoty: 1. fibroblasty/fibrocyty, retikulárními (myxoidními) buňkami, tukovými buňkami (lipocyty/adipocyty) 2. chondroblasty/chondrocyty, synoviálními buňkami, osteoblasty/osteocyty/osteoklasty 3. endotelovými buňkami, pericyty 4. hladkosvalovými myocyty, kosterními myocyty, kardiomyocyty) 5. makrofágy/histiocyty, žírnými buňkami (mastocyty), lymfocyty/plasmocyty, leukocyty (granulocyty), erytroblasty/erytrocyty, megakaryocyty

4 Mezenchymové elementy

5 Mezenchymové nádory Z hlediska diferenciace mezenchymových elementů se formálně dělí mezenchymové nádory na: 1. nádory vaziva (fibrilárního, retikulárního) 2. nádory fibrohistiocytární 3. nádory tukových buněk 4. nádory chrupavky, synovie a kostí 5. nádory cév 6. nádory svalových buněk 7. nádory chorda dorsalis Tyto nádory se někdy dělí na nádory: a) měkkých tkání, b) tvrdých tkání Buňky, od kterých se odvozují mají svůj původ v nediferencovaných mezenchymových buňkách.

6 Mezenchymové nádory 8. Nádory krevních buněk (hemoblastomy/hemoblastózy) Stojí poněkud samostatně vzhledem k ostatním mezenchymovým nádorům, protože mají jiný buněčný prekurzor hemopoetickou kmenovou buňku

7 Názvosloví mezenchymových nádorů Název buněčné komponenty + -om (benigní nádory) nebo + -sarkom (maligní nádory) Z tohoto obecného schématu však vybočuje řada výjimek.

8 Molekulární markery jednotlivých skupin nádorů Vimentin (všechny mezenchymové buňky) CD68 (makrofágy/histiocyty) CD1a (Langerhansovy buňky) CD34, CD31 (endotel) Hladkosvalový aktin (hladkosvalové myocyty) Desmin (všechny typy myocytů) CD45/LCA (krevní elementy) a další

9

10 WHO cassification of soft tissue tumours

11 Nádory a pseudonádory vaziva Fibrom (tvorba kolagenních vláken, při jejich převaze se označuje jako tvrdý fibrom, jinak měkký fibrom) Fibrosarkom (vřetenité buňky, makroskopicky podoba s rybím masem, mitózy, někdy výraznější atypie, nekrotizace) Myxom (tvořen retikulárními hvězdicovitými buňkami, extracelulární prostory vyplněny nekolagenní hmotou, často s heterologní složkou, například myxolipom) Myxosarkom (v čisté formě asi neexistuje, častěji tvoří složku jiných sarkomů, například liposarkomu nebo rabdosarkomu) Fibromatózy (nenádorové léze s velmi rychlou proliferací imitující sarkom, například při postižení podkožní fascie po úrazu u mladých osob fascitis nodularis, při postižení fascie přímých břišních svalů desmoid, nová jednotka agresivní fibromatóza řadící se k nádorům) Myofibrom/myofibromatóza, (solitární nebo mnohočetné benigní nádory složené z kontratilních myoidních buněk soustředěných kolem silnostěnných cév) Myofibroblastom (benigní nádor prsu složený z vřetenitých buněk s příměsí tukové tkáně)

12 Fibrom

13 Fibrosarkom

14 Myxom

15 Fibromatóza nodulární fascitida

16 WHO cassification of soft tissue tumours

17 Nádory fibrohistiocytární Z buněk, které mají schopnost fagocytózy a zároveň tvoří kolagenní vlákna. Fibrózní histiocytom/dermatofibrom (neohraničený nádor v podkoží tvořený propletenými snopci buněk = tzv. rohožkovitá/storiformní struktura, kapilárami, depozity hemosiderinu a tuků, někdy i obrovskými buňkami. Maligní fibrózní histiocytom (neohraničený nádor měkkých tkání končetin a retroperitonea u starších osob. Mikroskopicky tvořen propletenými snopci atypických vřetenitých buněk s příměsí obrovských buněk. Často recidivuje, avšak metastazuje málo. Dermatofibrosarcoma protuberans (nádor kůže, podobá se fibróznímu histiocytomu, ale neustále pomalu roste a recidivuje).

18 Maligní fibrózní histiocytom

19 WHO cassification of soft tissue tumours

20 Nádory tukových buněk Lipom (nádor podkoží, retroperitonea, střeva, atd., podobá se normální tukové tkáni, ale má pouzdro, často smíšený angiolipom, lipomatózní neurofibrom) Lipoblastom (složen z menších buněk, které proliferují, časté recidivy) Hibernom/hnědý lipom (nádor ramen, krku u mladších osob, je benigní, složen z pěnitých, eosinofilních a na mitochondrie bohatých buněk střádajících fosfolipidy) Liposarkom (nejčastěji nádor retroperitonea a mediastina u starších osob, mikroskopicky rozlišujeme několik typů dediferencovaný, myxoidní, kulatobuněčný, pleomorfní, smíšený) Xantom (nejde o nádor z tukových buněk, nýbrž o nádor z histiocytů střádajících cholesterol, xantelasma nepravý nádor vznikající nakupením střádajících histiocytů na očních víčkách)

21 Lipom/hybernom

22 Lipomyxosarkom

23 Xantelasma

24 WHO cassification of bone tumours

25 Nádory chrupavky Chondrom (benigní ohraničený nádor připomínající hyalinní chrupavku, enchondrom uvnitř krátkých kostí, mnohočetný výskyt včetně dlouhých kostí = Olierova nemoc) Osteochondrom (kartilaginózní exostóza výrůstek s enchodrální osifikací) Chondroblastom (benigní chrupavčitý nádor s příměsí obrovských buněk vyskytující se nejčastěji v epifýzách mladých osob s nedokončeným vývojem skeletu) Chondrosarkom (vzácný)

26 WHO cassification of soft tissue tumours

27 Nádory napodobující synovii Synoviální sarkom (může se vyskytovat v kterékoliv lokalizaci, v současné době se nepředpokládá jeho vznik z diferencované synovie, je charakteristický tím, že část buněk diferencuje směrem k buňkám epitelovým, současná exprese vimentinu a cytokeratinu, vyskytuje se ve formě monofazické vřetenobuněčné a bifazické buňky vřetenité i epitelové včetně glandulárních formací)

28 Synoviální sarkom

29 Nádory kostí Osteom (často není pravý nádor, jde o reaktivní lézi vznikající po traumatu nebo zánětu, dělí se na osteoma durum a osteoma spongiosum, osteoidní osteom pravý benigní nádor produkující kost) Velkobuněčný kostní nádor (benigní, lokálně agresivní nádor tvořený mononukleárními i obrovskými vícejadernými buňkami podobnými osteoklastům) Osteoblastom (vzácný benigní nádor formovaný sítí kostních výběžků ohraničených osteoblasty, synonymum: osifikující obrovskobuněčný nádor) Osteosarkom (vysoce maligní nádor, jehož buňky produkují osteoid, i když poměrně často v minimálním množství, dělíme na konvenční - chondroblastický, fibroblastický, nebo centrální a intrakortikální, další varianty teleangiektatický, malobuněčný, parosteální, periosteální, povrchový)

30 Velkobuněčný kostní nádor

31 Osteoidní osteom

32 Osteoblastom

33 Osteosarkom

34 WHO cassification of soft tissue tumours

35 Nádory cév Hemangiom (kapilární, kavernózní, arteriovenózní) Glomus tumor (na prstech, bolestivý, benigní) Hemangiopericytom (příbuzný tzv. solitárnímu fibróznímu tumoru, tvořený buňkami podobnými fibroblastům, jde o pomalu rostoucí útvar, často v břišní dutině, 70% benigních, 30% maligních, varianta - myopericytom) Hemangioendoteliom (většinou lokálně agresivní, vyjímečně metastazující nádor, endotelie četných cév mají vetšinou prominující charakter do lumen, dělí se na epiteloidní, Kaposiformní, retiformní, papilární intralymfatický, smíšený) Kaposiho sarkom (lokálně agresivní, zhoubný, nejčastěji podkožní nádor, projevující se na kůži tvorbou papul až plátů, postihuje imunodeficientní pacienty) Angiosarkom (maligní nádor více méně napodobující endotel) Lymfangiom (jednoduchý-simplex, kavernózní, cystický, hydroma coli cysticum vrozený, obrovský)

36 Hemangiom

37 Glomus tumor

38 Hemangiopericytom

39 Hemangiosarkom

40 Kaposiho sarkom

41 WHO cassification of soft tissue tumours

42 Nádory svalových buněk Leiomyom (benigní, GIT, děloha, kůže, často příměs hladkosvalové složky v jiných typech nádorů např. angioleiomyom) Bizarní leiomyom (přítomnost bizarních obrovských buněk) Leiomyosarkom (maligní, plynulé morfologické přechody z leiomyomu, proto občas těžko diagnostikovatelný, rozhodující mitotická aktivita) Rabdomyom (benigní, dělí se na typ kardiální a extrakardiální, druhý jmenovaný dále na typ dospělých a fetální, část kardiálních rabdomyomů má současně tuberózní sklerózu) Rabdomyosarkom (jde o nejčastější nádor měkkých tkání, postihuje nejčastěji děti a mladší osoby a) embryonální močový měchýř, vagina, žlučové cesty, očnice, paranasální dutiny, ucho, hltan, končetina perineum, sestává z kulatých nebo vřetenitých buněk, s přítomností tzv. pentlicových buněk = buňky s příčným pruhováním nebo pulcovitých buněk = eosinofilní buňky obsahující myoglobin, často i glykogen, variantou je tzv. sarcoma botryoides vyskytující se pod sliznicí nebo epitelem, má dvě zóny = kambiovou a myxoidní b) alveolární hnízda oválných buněk separovaných fibrovaskulárním stromatem, na periferii šikování buněk, přítomnost obrovských buněk, vzácně i pentlicových buněk c) pleomorfní nádor dospělých, buňky s příčným pruhováním obvykle nezjistitelné, exprese některých ze svalových markerů myoglobin, desmin, aktin

43 Leiomyom

44 Leiomyosarkom

45 Nádory chordy dorsalis Chordom (ze zbytků chorda dorsalis) Ekchordóza klivu (nejde o nádor) Destruující chordom (spodina lební nebo křížová krajina, jeho buňky jsou obvykle vakuolizované)

46 Chordom

47

Nádory měkkých tkání v CT a MRI zobrazení

Nádory měkkých tkání v CT a MRI zobrazení Nádory měkkých tkání v CT a MRI zobrazení Mašek M. 1, Matějovský Z. 2, Lesenský J. 2 1 RDG klinika NNB 2 Ortopedická klinika 1.LF UK s IPVZ Praha, NNB Nádory měkkých tkání Incidence: 100 benigních nálezů

Více

Biopsie č /2012. Referuje: MUDr. Beáta Ostárková Odčítající: MUDr. Petr Buzrla FN Ostrava Ústav Patologie

Biopsie č /2012. Referuje: MUDr. Beáta Ostárková Odčítající: MUDr. Petr Buzrla FN Ostrava Ústav Patologie Biopsie č. 14580/2012 Referuje: MUDr. Beáta Ostárková Odčítající: MUDr. Petr Buzrla FN Ostrava Ústav Patologie Klinické údaje 5-měsíční holčička 22.10.2012 plánovaně přijata k došetření pro těžkou periferní

Více

Mechl M. Šprláková A., Keřkovský M. Radiologická klinika LF MU a FN Brno Bohunice

Mechl M. Šprláková A., Keřkovský M. Radiologická klinika LF MU a FN Brno Bohunice Mechl M. Šprláková A., Keřkovský M. Radiologická klinika LF MU a FN Brno Bohunice Skelet -všeobecně četnost : meta - myelom - hemangiom - chordom M,OM M, EG, MY M, OM ABC OB OO ABC OB OO M - metastáza

Více

Leukémie. - onemocnění postihující hemopoetický systém. vznik hromaděním změn v genomu kmenových buněk progenitorů jednotlivých řad

Leukémie. - onemocnění postihující hemopoetický systém. vznik hromaděním změn v genomu kmenových buněk progenitorů jednotlivých řad Nádory dětskd tského věkuv 30-35% 35% leukémie 11% lymfomy 28% nádory n CNS Neuroblastom 6-8% nefroblastom 6% rabdomyosarkom 3% osteosarkom Retinoblastom 2% EWS Hepatoblastom Germináln lní nádory Leukémie

Více

Mezenchymální nádory. Angiomyolipom Medulární fibrom Reninom (nádor z juxtaglomerulárních buněk)

Mezenchymální nádory. Angiomyolipom Medulární fibrom Reninom (nádor z juxtaglomerulárních buněk) Nádory ledvin Mezenchymální nádory Angiomyolipom Medulární fibrom Reninom (nádor z juxtaglomerulárních buněk) Angiomyolipom Nejčastější mezenchymální nádor ledviny Vznik z perivaskulárních vřetenitých

Více

Benigní endometriální polyp

Benigní endometriální polyp Nádory dělohy POLYPY přisedlé nebo polokůlovité útvary, které vyklenují sliznici zdroj krvácení etiologicky funkční, hyperplastické, nádorové (riziko maligní transformace hyperplastického polypu je však

Více

VII. Meziregionální bioptický seminář. Případ č.11 Referuje MUDr.Fakhouri Připravil MUDr.Buzrla, MUDr.Fakhouri

VII. Meziregionální bioptický seminář. Případ č.11 Referuje MUDr.Fakhouri Připravil MUDr.Buzrla, MUDr.Fakhouri VII. Meziregionální bioptický seminář Případ č.11 Referuje MUDr.Fakhouri Připravil MUDr.Buzrla, MUDr.Fakhouri Klinické údaje Muž, 59 let Bratr: karcinom prostaty Nekouří, alkohol příležitostně 16.6.2013

Více

nádory kostí a měkkých tkání

nádory kostí a měkkých tkání nádory kostí a měkkých tkání 14:00-14:45 nádory kostí 14:45-15:00 přestávka 15:00-15:25 nádory měkkých tkání 15:25-15:30 diskuse nádory kostí tumoriformní kostní léze Kostní cysty solitární kostní cysta

Více

OBROVSKOBUNĚČNÝ KOSTNÍ TUMOR ŽEBRA - NEOBVYKLÁ KASUISTIKA

OBROVSKOBUNĚČNÝ KOSTNÍ TUMOR ŽEBRA - NEOBVYKLÁ KASUISTIKA OBROVSKOBUNĚČNÝ KOSTNÍ TUMOR ŽEBRA - NEOBVYKLÁ KASUISTIKA MUDr.Jana Dvořáčková Ph.D.1,2, MUDr. Tomáš Waloschek1, MUDr. Markéta Pernicová3 1Ústav patologie FNO Ostrava 2CGB laboratoř a.s. 3 Ústav radiodiagnostiky

Více

Buňky, tkáně, orgány, orgánové soustavy. Petr Vaňhara Ústav histologie a embryologie LF MU

Buňky, tkáně, orgány, orgánové soustavy. Petr Vaňhara Ústav histologie a embryologie LF MU Buňky, tkáně, orgány, orgánové soustavy Petr Vaňhara Ústav histologie a embryologie LF MU Dnešní přednáška: Koncept uspořádání tkání Embryonální vznik tkání Typy tkání a jejich klasifikace Orgánové soustavy

Více

Novinky WHO klasifikaci tumorů hlavy a krku

Novinky WHO klasifikaci tumorů hlavy a krku Novinky ve WHO klasifikaci tumorů hlavy a krku Ctirad Macháček Novinky ve WHO klasifikaci tumorů hlavy a krku Obsah Tumory dutiny nosní, paranazálních dutin a baze lební Tumory nazofaryngu Tumory hypofaryngu,

Více

VII. Meziregionální bioptický seminář. Případ č. 8b. P202/13 Mačák J FN Ostrava Domov sester

VII. Meziregionální bioptický seminář. Případ č. 8b. P202/13 Mačák J FN Ostrava Domov sester VII. Meziregionální bioptický seminář Případ č. 8b P202/13 Mačák J. 5.2. 2014 FN Ostrava Domov sester P 202/13 P 202/13 P 202/13 P 202/13 P 202/13 P 202/13 P 202/13 1 Primární angiosarkom srdce 2 Maligní

Více

P rimární maligní kostní nádory z pohledu histopatologa

P rimární maligní kostní nádory z pohledu histopatologa 195 P rimární maligní kostní nádory z pohledu histopatologa Karel Veselý I. patologicko anatomický ústav LF MU a FN u sv. Anny v Brně Přehledový text klasifikace a tkáňové diagnostiky maligních kostních

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

NÁDORY MĚKKÝCH TKÁNÍ Klasifikace nádorů měkkých tkání vykázala v posledním desetiletí výrazné změny, které se projevily především nárůstem počtu

NÁDORY MĚKKÝCH TKÁNÍ Klasifikace nádorů měkkých tkání vykázala v posledním desetiletí výrazné změny, které se projevily především nárůstem počtu NÁDORY MĚKKÝCH TKÁNÍ Klasifikace nádorů měkkých tkání vykázala v posledním desetiletí výrazné změny, které se projevily především nárůstem počtu nových jednotek a novým pohledem na histogenezu četných,

Více

Benigní kostní nádory a afekce

Benigní kostní nádory a afekce Benigní kostní nádory a afekce Klasifikace benigních nádorů vídeňská registrace 1984 kostní tkáň (osteom, osteoid osteom, osteoblastom) chrupavčitá tkáň (chondrom, osteochondrom, chondroblastom, chondromyxoidní

Více

EPITELOVÁ TKÁŇ. šita. guru. sthira. ušna. mridu višada. drva. laghu. čala. Epitelová tkáň potní žlázy. Vše co cítíme na rukou, je epitelová tkáň

EPITELOVÁ TKÁŇ. šita. guru. sthira. ušna. mridu višada. drva. laghu. čala. Epitelová tkáň potní žlázy. Vše co cítíme na rukou, je epitelová tkáň EPITELOVÁ TKÁŇ Epitelová tkáň potní žlázy Vše co cítíme na rukou, je epitelová tkáň Epitel tvoří vrstvy buněk, které kryjí vnější a vnitřní povrchy Epitel, kterým cítíme, je běžně nazýván kůže Sekrece

Více

Nejčastějí nádory muskuloskeletálního aparátu. J.Skotáková, H.Masaříková, D.Pavlovská, V.Mach, M.Charvátová KDR FN Brno, LF MU Brno

Nejčastějí nádory muskuloskeletálního aparátu. J.Skotáková, H.Masaříková, D.Pavlovská, V.Mach, M.Charvátová KDR FN Brno, LF MU Brno Nejčastějí nádory muskuloskeletálního aparátu J.Skotáková, H.Masaříková, D.Pavlovská, V.Mach, M.Charvátová KDR FN Brno, LF MU Brno Lokalizace kostních procesů Davies 2000 Primární kostní nádory jsou u

Více

Živá soustava, hierarchie ž.s.

Živá soustava, hierarchie ž.s. Téma: Tkáně Živá soustava, hierarchie ž.s. Charakteristiky ž.s.: 1) Biochemické složení 2) Autoreprodukce 3) Dědičnost 4) Složitost, hierarchické uspořádání 5) Metabolismus 6) Dráždivost 7) Růst 8) Řízení

Více

Sklíčkový seminář. Případ č Květa Michalová

Sklíčkový seminář. Případ č Květa Michalová Sklíčkový seminář Případ č. 733 Květa Michalová 56 let tumor dělohy Inhibin MIB-1 DIAGNÓZA: LOW-GRADE ENDOMETRIÁLNÍ STROMÁLNÍ SARKOM SE SEX-CORD LIKE DIFERENCIACÍ ENDOMETRIÁLNÍ STROMÁLNÍ SARKOMY

Více

VIII. PŘÍLOHA Mastocytom

VIII. PŘÍLOHA Mastocytom 38 VIII. PŘÍLOHA 8.1. Mastocytom Obr. 1: FNAB z útvaru v oblasti popliteální MU (pes; samec; 9,5 let; šarpej). Na snímku jsou vidět 3 mitózy a množství kulatojaderných buněk degranulované mastocyty, některé

Více

Patologie zažívacího ústrojí II. část: střevo, žlučové cesty, pankreas a peritoneum. VI. histologické praktikum 3. ročník všeobecného směru

Patologie zažívacího ústrojí II. část: střevo, žlučové cesty, pankreas a peritoneum. VI. histologické praktikum 3. ročník všeobecného směru Patologie zažívacího ústrojí II. část: střevo, žlučové cesty, pankreas a peritoneum VI. histologické praktikum 3. ročník všeobecného směru Hemoragická infarzace střeva Hemoragická infarzace střeva Infarzace

Více

Mezonefros. Neokortex s glomeruly. Metanefrogenní blastém. dřeň s kanálky. Magn. x10. Henleovy kličky (nižší buňky) Sběrací kanálek (vyšší buňky)

Mezonefros. Neokortex s glomeruly. Metanefrogenní blastém. dřeň s kanálky. Magn. x10. Henleovy kličky (nižší buňky) Sběrací kanálek (vyšší buňky) Podpořeno grantem FRVŠ 524/2011 Ledviny NEFRON funkční jednotka Kůra - renální tělísko (glomerulus + Bowmanův váček) - proximální tubulus (zpětné vstřebávání) - distální tubulus Dřeň - Henleova klička

Více

BIOLOGIE ČLOVĚKA BUŇKA TKÁŇ ORGÁN

BIOLOGIE ČLOVĚKA BUŇKA TKÁŇ ORGÁN BIOLOGIE ČLOVĚKA BUŇKA TKÁŇ ORGÁN Živočišná buňka lysozóm jádro cytoplazma plazmatická membrána centrozom Golgiho aparát ribozomy na drsném endoplazmatickém retikulu mitochondrie Živočišná tkáň soubor

Více

Speciální patologie. MUDr. Daniela Obitková

Speciální patologie. MUDr. Daniela Obitková Speciální patologie MUDr. Daniela Obitková Poruchy oběhu krve Šok Nádorová onemocnění Poruchy oběhu krve - celkové - místní Poruchy oběhu krve Celkové Selhání srdce akutní - chronické Poruchy oběhu krve

Více

Seminář pro maturanty

Seminář pro maturanty Úvod do biologie člověka Seminář pro maturanty 2006 Organismy mají hierarchickou strukturu Buňka - tkáň - orgán - orgánová soustava celkem asi 216 typů buněk v lidském těle tkáň = skupina buněk stejné

Více

Klasifikace nádorů varlat

Klasifikace nádorů varlat Klasifikace nádorů varlat MUDr. Marek Grega Ústav patologie a molekulární medicíny 2. LF UK a FN v Motole Nádory varlat v různorodá skupina nádorových afekcí, která odpovídá komplikované histogenezi orgánu

Více

Velikost živočišných buněk

Velikost živočišných buněk Velikost živočišných buněk Živočišné buňky jsou co do velikosti značně rozmanité. Velikostí se mohou lišit i stejné buněčné typy u různých živočichů. Průměrná velikost živočišné buňky je 10-20 µm. Příklady

Více

Pojivové tkáně - vazivo

Pojivové tkáně - vazivo Pojivové tkáně - vazivo Původ mezenchym Funkce mechanická /vlákna/ vitální /buňky vaziva/ Stavba: buňky mezibuněčná hmota fibrilární složka interfibrilární /amorfní/ Buňky vaziva Fibroblasty a fibrocyty

Více

Vazivo. Chrupavka. Kost

Vazivo. Chrupavka. Kost Pojivová tkáň Vazivo Chrupavka Kost Mezenchym Mezenchym Vazivo Chrupavka Kost Původ a funkce Původ mezenchym Funkce: - nutritivní (krevní cévy, difuze živin) - protektivní imunocompetentní buňky a produkce

Více

Základní stavební složka živočišného těla TKÁŇ

Základní stavební složka živočišného těla TKÁŇ Tkáně lidského těla Základní stavební složka živočišného těla TKÁŇ buněčná složka mezibuněčná složka 1typ buněk nositel funkce extracelulární matrix Tkáně Složené ze souborů (populací) buněk, které mají

Více

PŘEHLED OBECNÉ HISTOLOGIE

PŘEHLED OBECNÉ HISTOLOGIE PŘEDMLUVA 8 1. ZÁKLADY HISTOLOGICKÉ TECHNIKY 9 1.1 Světelný mikroskop a příprava vzorků pro vyšetření (D. Horký) 9 1.1.1 Světelný mikroskop 9 1.1.2 Zásady správného mikroskopování 10 1.1.3 Nejčastější

Více

Nádory měkkých tkání

Nádory měkkých tkání Nádory měkkých tkání DOPORUČENÝ POSTUP PRO BIOPTICKÉ VYŠETŘENÍ Marián Švajdler, Iva Zambo, Michael Michal, Zdeněk Kinkor, Michal Michal Oponenti: Ctibor Povýšil a Karel Veselý Nádory měkkých tkání DOPORUČENÝ

Více

Pojivové tkáně se skládají z buněk a mezibuněčné hmoty, která je hojně zastoupena a určuje vlastnosti pojiv.

Pojivové tkáně se skládají z buněk a mezibuněčné hmoty, která je hojně zastoupena a určuje vlastnosti pojiv. Otázka: Pojivové tkáně Předmět: Biologie Přidal(a): Robert Willimetz Histologie = nauka o tkáních a orgánech mnohobuněčných organismů Pojivové tkáně (lat. textus conjuctivus) vyplňují prostory mezi orgány

Více

:25 1/5 1. přednáška

:25 1/5 1. přednáška 2016-08-27 00:25 1/5 1. přednáška 1. přednáška Člověk je vyudován hierarchicky buňka tkáň orgán orgánový systém oranizmus Buňka základni morfologická a funkční jednotka organismu je základní stavební prvek

Více

Patologie perikardu, myokardu a endokardu. I. histologické praktikum 3. ročník všeobecného směru

Patologie perikardu, myokardu a endokardu. I. histologické praktikum 3. ročník všeobecného směru Patologie perikardu, myokardu a endokardu I. histologické praktikum 3. ročník všeobecného směru Čerstvý infarkt srdeční Čerstvý infarkt srdeční 4 2 Kopie 2 3 koagulační nekróza subendokardiálně 2 hyperemický

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354 LRR/OBBC LRR/OBB Obecná biologie Živočišné tkáně I. Mgr. Lukáš Spíchal, Ph.D. Cíl přednášky Popis struktury a funkce živočišných

Více

Chrupavka a kost. Osifikace 605

Chrupavka a kost. Osifikace 605 Chrupavka a kost Osifikace 605 Pojiva Pojiva jsou tkáň, která je složena z buněk a mezibuněčné hmoty. Rozdělení: Vazivo Chrupavka Kost Tuková tkáň Chrupavka Buňky: Chondroblasty Chondrocyty (Chondroklasty)

Více

Úloha mezenchymu, VAZIVO A JEHO DETOXIKACE

Úloha mezenchymu, VAZIVO A JEHO DETOXIKACE MUDr. Josef Jonáš Úloha mezenchymu, VAZIVO A JEHO DETOXIKACE 1 V embryonálním vývoji jedince (do ca. 56 dne vývoje) dochází k vytvoření tří zárodečných listů: EKTODERM (vnější zárodečný list) MEZODERM

Více

Muž 15 let Klinická dg.: Lymphadenopathia colli l. sin, Rezistence pozorována od 3/2013 Bez progrese růstu Krevní a serologické nálezy negativní

Muž 15 let Klinická dg.: Lymphadenopathia colli l. sin, Rezistence pozorována od 3/2013 Bez progrese růstu Krevní a serologické nálezy negativní Muž 15 let Klinická dg.: Lymphadenopathia colli l. sin, Rezistence pozorována od 3/2013 Bez progrese růstu Krevní a serologické nálezy negativní Suspektní tuhá nerovná uzlina, velikosti 3,5 x 2,5 x 2 cm

Více

Ultrazvuk měkkotkáňových nádorů muskuloskeletálního systému

Ultrazvuk měkkotkáňových nádorů muskuloskeletálního systému Ultrazvuk měkkotkáňových nádorů muskuloskeletálního systému Andrea Šprláková Puková Alena Štouračová Miloš Keřkovský Jana Procházková KRNM FN Brno a LF MU Brno prof.mudr. V. Válek, CSc,MBA UZ muskuloskeletálních

Více

ČLOVĚK. Antropologie (z řeckého anthrópos člověk) - snaží se vytvořit celkový obraz člověka

ČLOVĚK. Antropologie (z řeckého anthrópos člověk) - snaží se vytvořit celkový obraz člověka ČLOVĚK Antropologie (z řeckého anthrópos člověk) - snaží se vytvořit celkový obraz člověka Fyzická antropologie - studuje lidské tělo, jeho vývoj a genetiku anatomie - zkoumá stavbu těla organismů fyziologie

Více

NÁDORY PLIC. Maligní nádory

NÁDORY PLIC. Maligní nádory NÁDORY PLIC Benigní nádory Epitelové : - papilomy - adenomy Mesenchymové : Lipom, chondrom, leiomyom, atd. Hamartom Nádor, tvořený abnormálně uspořádanou směsí tkání normálně se vyskytujících v plicích.

Více

Orální patologie dutiny ústní a zubů. III. histologické praktikum ZS zubního lékařství

Orální patologie dutiny ústní a zubů. III. histologické praktikum ZS zubního lékařství Orální patologie dutiny ústní a zubů III. histologické praktikum ZS zubního lékařství Kandidóza Aktinomykóza Aktinomykóza Aktinomykóza Zánět- klasické znaky Rubor Dolor Calor Tumor (Functio laesa) - tvorba

Více

HISTOLOGIE A MIKROSKOPICKÁ ANATOMIE PRO BAKALÁŘE

HISTOLOGIE A MIKROSKOPICKÁ ANATOMIE PRO BAKALÁŘE OBSAH 1. STAVBA BUŇKY (S. Čech, D. Horký) 10 1.1 Stavba biologické membrány 11 1.2 Buněčná membrána a povrch buňky 12 1.2.1 Mikroklky a stereocilie 12 1.2.2 Řasinky (kinocilie) 13 1.2.3 Bičík, flagellum

Více

Benígne lézie pečene. Morvay, P., Daňová, M., MR Prešov

Benígne lézie pečene. Morvay, P., Daňová, M., MR Prešov Benígne lézie pečene Morvay, P., Daňová, M., MR Prešov Nádory pečene a žlčových ciest a/ - benígne epitelové nádory pečene - benígne neepitelové nádory pečene b/ - malígne epitelové nádory pečene - malígne

Více

Chrupavka a kost. Osifikace BST-30

Chrupavka a kost. Osifikace BST-30 Chrupavka a kost Osifikace BST-30 Pojiva Pojiva jsou tkáň, která je složena z buněk a mezibuněčné hmoty. Rozdělení: Vazivo Chrupavka Kost Tuková tkáň Chrupavka Chondroblasty Chondrocyty (Chondroklasty)

Více

Anatomie I přednáška 2. Pojiva. Stavba kostí. Typy kostí. Růst a vývoj kostí.

Anatomie I přednáška 2. Pojiva. Stavba kostí. Typy kostí. Růst a vývoj kostí. Anatomie I přednáška 2 Pojiva. Stavba kostí. Typy kostí. Růst a vývoj kostí. Obsah přednášek Úvod. Přehled studijní literatury. Tkáně. Epitely. Pojiva. Stavba kostí. Typy kostí. Růst a vývoj kostí. Spojení

Více

Patologie krevního ústrojí. II. histologické praktikum 3. ročník všeobecného směru

Patologie krevního ústrojí. II. histologické praktikum 3. ročník všeobecného směru Patologie krevního ústrojí II. histologické praktikum 3. ročník všeobecného směru H&E Polycythaemia vera Giemsa Erythroidní proliferace Glycophorin C Polycythaemia vera ABNORMAL MEGAKARYOCYTIC PROLIFERATION

Více

MUDr. Kissová Jarmila, Ph.D. Oddělení klinické hematologie FN Brno

MUDr. Kissová Jarmila, Ph.D. Oddělení klinické hematologie FN Brno MUDr. Kissová Jarmila, Ph.D. Oddělení klinické hematologie FN Brno Krvetvorba představuje proces tvorby krvinek v krvetvorných orgánech Krvetvorba je nesmírně komplikovaný, komplexně řízený a dodnes ne

Více

Histogeneze příklady. 151 Kurs 5: Vývoj buněk a tkání

Histogeneze příklady. 151 Kurs 5: Vývoj buněk a tkání Histogeneze příklady 151 Kurs 5: Vývoj buněk a tkání Kurs 5: Vývoj buněk a tkání 137 Kasuistika: Thalidomide 138 Základní morfogenetické procesy 139 Regenerace a reparace 140 Ženský reprodukční systém

Více

Pomalu rostoucí benigní nádor, je dobře ohraničený Jsou pevně spojené s dura mater, utlačují mozkovou tkáń, aniž by do ni prorůstaly Meningeomy tvoří

Pomalu rostoucí benigní nádor, je dobře ohraničený Jsou pevně spojené s dura mater, utlačují mozkovou tkáń, aniž by do ni prorůstaly Meningeomy tvoří Pomalu rostoucí benigní nádor, je dobře ohraničený Jsou pevně spojené s dura mater, utlačují mozkovou tkáń, aniž by do ni prorůstaly Meningeomy tvoří přibližně 25% všech intrakraniálních nádorů 50% menigeomů

Více

OP u nemocného s nádorovým onemocněním dýchacích cest a plic

OP u nemocného s nádorovým onemocněním dýchacích cest a plic OP u nemocného s nádorovým onemocněním dýchacích cest a plic Tumory Místně neregulovatelný růst tkáně, buňky se vymkly kontrole Benigní ohraničené, nemetastazují, obvykle nerecidivují Prekanceroza předrakovinný

Více

Aktualizace klasifikačních systémů pro registraci onkologických onemocnění MKN-O-3 a TNM8

Aktualizace klasifikačních systémů pro registraci onkologických onemocnění MKN-O-3 a TNM8 Aktualizace klasifikačních systémů pro registraci onkologických onemocnění MKN-O-3 a TNM8 Miroslav Zvolský Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR Oddělení klinických klasifikací DRG miroslav.zvolsky@uzis.cz

Více

2. Histologie: pojivové tkáně

2. Histologie: pojivové tkáně 2. Histologie: pojivové tkáně Morfologie, histologie a ontogeneze rostlin a živočichů: Část 2: histologie a vývoj živočichů Znaky: nepravidelně uspořádané nepolarizované buňky nevytvářejí souvislé vrstvy:

Více

Živočišné tkáně EPITELOVÁ TKÁŇ

Živočišné tkáně EPITELOVÁ TKÁŇ PL 15 /LP 4 Živočišné tkáně EPITELOVÁ TKÁŇ Teorie: Stavba a funkce tkání Tkáně představují soubory buněk stejného původu, metabolismu, funkce i tvaru. Z hlediska vývoje, stavby a funkce je dělíme na tkáně:

Více

Benigní vřetenobuněčný stromální tumor prsu podobný schwannomu u 81letého muže kazuistika

Benigní vřetenobuněčný stromální tumor prsu podobný schwannomu u 81letého muže kazuistika Benigní vřetenobuněčný stromální tumor prsu podobný schwannomu u 81letého muže kazuistika Kinkor Z. 1, Havlíček F. 2, Michal M. 2 1Bioptická laboratoř, s.r.o., Plzeň 2Šiklův ústav patologie LF UK, Plzeň

Více

PRAKTICKÉ CVIČENÍ č. 1

PRAKTICKÉ CVIČENÍ č. 1 PRAKTICKÉ CVIČENÍ č. 1 Název cvičení: ŽIVOČIŠNÉ TKÁNĚ Teoretický úvod: Tkáň je soubor morfologicky podobných buněk, které plní určitou funkci. Buňky tvořící tkáň mohou být stejného typu, existují však

Více

Maligní fibrózní histiocytom retroperitonea u mladého nemocného

Maligní fibrózní histiocytom retroperitonea u mladého nemocného Maligní fibrózní histiocytom retroperitonea u mladého nemocného Hána L., Pudil J., Bělina F., Buřič I.*, Martínek J.** Chirurgická klinika ÚVN a 2. LF UK *Radiodiagnostické oddělení ÚVN **Interní klinika

Více

Gynekopatologie III. (mléčná žláza) P. Škapa

Gynekopatologie III. (mléčná žláza) P. Škapa Gynekopatologie III. (mléčná žláza) P. Škapa Vrozené vývojové vady mléčné žlázy nadpočetná mamma (polymastie) nebo bradavka (polythelie) - v průběhu mléčné lišty (z axily na perineum) - zpravidla rudimentární

Více

ZÁKLADY FUNKČNÍ ANATOMIE

ZÁKLADY FUNKČNÍ ANATOMIE OBSAH Úvod do studia 11 1 Základní jednotky živé hmoty 13 1.1 Lékařské vědy 13 1.2 Buňka - buněčné organely 18 1.2.1 Biomembrány 20 1.2.2 Vláknité a hrudkovité struktury 21 1.2.3 Buněčná membrána 22 1.2.4

Více

Prognostická imunohistochemie u sarkomů měkkých tkání

Prognostická imunohistochemie u sarkomů měkkých tkání DIZERTAČNÍ PRÁCE Prognostická imunohistochemie u sarkomů měkkých tkání MUDr. Karel Veselý Školitel: prof. MUDr. Aleš Rejthar, CSc. I. patologicko - anatomický ústav FN u sv. Anny a LF MU v Brně Obor: Patologie

Více

Buňka --- tkáň --- orgán --- org. soustava --- organismus

Buňka --- tkáň --- orgán --- org. soustava --- organismus Tkáně : literatura : Dylevský, I.: Anatomie a fyziologie člověka. Olomouc: Epava, 1998. Dylevský, I., Trojan,S.: Somatologie 1. Praha : Avicenum, 1990. Machová, J.: Biologie člověka pro učitele. Praha

Více

1. Patologie, uplatnění v praxi, zánik organismu 2. Příčiny nemoci a jejich prevence 3. regresivní a metabolické změny 4. zánět 5.

1. Patologie, uplatnění v praxi, zánik organismu 2. Příčiny nemoci a jejich prevence 3. regresivní a metabolické změny 4. zánět 5. 1. Patologie, uplatnění v praxi, zánik organismu 2. Příčiny nemoci a jejich prevence 3. regresivní a metabolické změny 4. zánět 5. progresivní změny 6. nádory 7. Poruchy oběhu krve a mízy 8. Poruchy dýchání

Více

Benigní kostní nádory a nádor!m podobné afekce

Benigní kostní nádory a nádor!m podobné afekce Benigní kostní nádory a nádor!m podobné afekce V"ukov" specialista: Doc. MUDr. P. Janí#ek, CSc. Garant kurzu : doc. MUDr. Z. Rozkydal, Ph.D. Konkrétní v"uka: Ortopedie a rehabilitace VLOR7X1 Rozsah a typ

Více

Kostní biopsie role patologa

Kostní biopsie role patologa Kostní biopsie role patologa Karel Veselý I. patologicko-anatomický ústav LF MU a FN u sv. Anny, Brno IV. KONGRES TRAUMATOLOGIE A MUSKULOSKELETÁLNÍ RADIOLOGIE 14. 15. dubna 2016 Brno, hotel Myslivna Úvod

Více

Oběhový systém. Oběhový systém. Tunica intima. Obecná stavba cév. Tunica media. Endotelové buňky. Srdce (cor) Krevní cévy. histologie.

Oběhový systém. Oběhový systém. Tunica intima. Obecná stavba cév. Tunica media. Endotelové buňky. Srdce (cor) Krevní cévy. histologie. Oběhový systém Oběhový systém histologie Srdce (cor) Krevní cévy tepny (arteriae) kapiláry (cappilariae) žíly (venae) Lymfatické cévy čtvrtek, 27. října 2005 15:11 Obecná stavba cév tunica intima tunica

Více

Nejmenší jednotka živého organismu schopná samostatné existence. Výměnu látek Růst Pohyb Rozmnožování Dědičnost

Nejmenší jednotka živého organismu schopná samostatné existence. Výměnu látek Růst Pohyb Rozmnožování Dědičnost BUŇKA Nejmenší jednotka živého organismu schopná samostatné existence Buňka je schopna uskutečňovat základní funkce organismu: obrázky použity z Nečas: BIOLOGIE LIDSKÉ TĚLO Alberts: ZÁKLADY BUNĚČNÉ BIOLOGIE

Více

Nádory tenkého střeva Bartušek D. Klinika radiologie a nukleární medicíny FN Brno- Bohunice a Lékařská fakulta Masarykovy univerzity Brno

Nádory tenkého střeva Bartušek D. Klinika radiologie a nukleární medicíny FN Brno- Bohunice a Lékařská fakulta Masarykovy univerzity Brno Nádory tenkého střeva Bartušek D. Klinika radiologie a nukleární medicíny FN Brno- Bohunice a Lékařská fakulta Masarykovy univerzity Brno přednosta: prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc., MBA Valtické kurzy

Více

PATOLOGIE TĚLA DĚLOŽNÍHO

PATOLOGIE TĚLA DĚLOŽNÍHO PATOLOGIE TĚLA DĚLOŽNÍHO MENSTRUAČNÍ CYKLUS Reprodukční systém u žen vykazuje cyklické změny opakovaná příprava k fertilizaci a těhotenství. Pohlavní cyklus u primátů = menstruační cyklus. Hlavní znak

Více

PŘEDMLUVA 8 1. ZÁKLADNÍ EMBRYOLOGICKÉ POJMY 9 2. VÝZNAM EMBRYOLOGIE PRO KLINICKOU MEDICÍNU 13

PŘEDMLUVA 8 1. ZÁKLADNÍ EMBRYOLOGICKÉ POJMY 9 2. VÝZNAM EMBRYOLOGIE PRO KLINICKOU MEDICÍNU 13 PŘEDMLUVA 8 1. ZÁKLADNÍ EMBRYOLOGICKÉ POJMY 9 2. VÝZNAM EMBRYOLOGIE PRO KLINICKOU MEDICÍNU 13 3. GENETICKÁ KONTROLA VÝVOJE A ZÁKLADNÍ VÝVOJOVÉ PROCESY 17 3.1 Základní vývojové procesy 18 3.1.1 Proliferace

Více

40% Myelom 35% OSA 30% CHoSA 25% EwingSA/PNET 20% Primární kostní lymfom Chordom 15% 10% Fibrosarkom. Ostatní

40% Myelom 35% OSA 30% CHoSA 25% EwingSA/PNET 20% Primární kostní lymfom Chordom 15% 10% Fibrosarkom. Ostatní Kostní nádory - úvod - Pazourek L., Ondrůšek Š. Klasifikace: Maligní kostní nádory Primární kostní nádory Osteosarkom, chondrosarkom, Ewingův sarkom, kostní maligní fibrózní hystiocytom, adamantinom, chordom,

Více

Současné ortopedické postupy v léčbě kostních sarkomů

Současné ortopedické postupy v léčbě kostních sarkomů 200 Současné ortopedické postupy v léčbě kostních sarkomů Pavel Janíček 1, Tomáš Tomáš 1, Zdeněk Jurášek 2 1 I. ortopedická klinika LF MU, FN u sv. Anny v Brně 2 Klinika zobrazovacích metod LF MU, FN u

Více

Téma: Tkáně. Epitely. Praktické cvičení č. 1. Příklady epitelů histologické preparáty. Teoretický úvod:

Téma: Tkáně. Epitely. Praktické cvičení č. 1. Příklady epitelů histologické preparáty. Teoretický úvod: Praktické cvičení č. 1 2. ročník Téma: Tkáně Teoretický úvod: Tkáně jsou soubory buněk charakteristického tvaru a funkce. Podle typu buněk a množství a charakteru mezibuněčné hmoty, kterou jsou buňky navzájem

Více

Dr. Kissová Jarmila Oddělení klinické hematologie FN Brno

Dr. Kissová Jarmila Oddělení klinické hematologie FN Brno Dr. Kissová Jarmila Oddělení klinické hematologie FN Brno Krvetvorba představuje proces tvorby krvinek v krvetvorných orgánech Krvetvorba je nesmírně komplikovaný, komplexně řízený a dodnes ne zcela dobře

Více

Leukémie. Leukémie AML ALL. Nádory dětského věku, frekvence výskytu u dětí do 15 let

Leukémie. Leukémie AML ALL. Nádory dětského věku, frekvence výskytu u dětí do 15 let UPOZORNĚNÍ PRO STUDENTY a návštěvníky www Abychom vyhověli žádostem z řad studentů, předkládáme textovou část prezentací vybraných přednášek z patologie pro usnadnění orientace v přednášené látce. Nejedná

Více

Obsah Úvod......................................... 1 Základní vlastnosti živé hmoty...............................

Obsah Úvod......................................... 1 Základní vlastnosti živé hmoty............................... Obsah Úvod......................................... 11 1 Základní vlastnosti živé hmoty............................... 12 1.1 Metabolismus.................................... 12 1.2 Dráždivost......................................

Více

VYBRANÁ TÉMATA Z PATOLOGICKÉ ANATOMIE MOČOPOHLAVNÍHO TRAKTU

VYBRANÁ TÉMATA Z PATOLOGICKÉ ANATOMIE MOČOPOHLAVNÍHO TRAKTU VYBRANÁ TÉMATA Z PATOLOGICKÉ ANATOMIE MOČOPOHLAVNÍHO TRAKTU MUDr. Václav Eis Ústav patologie, 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady 1 Ledvina 1.1 Karcinom

Více

SCINTIGRAFIE SKELETU. MUDr.Kateřina Táborská KNME UK 2.LF a FN MOTOL Praha

SCINTIGRAFIE SKELETU. MUDr.Kateřina Táborská KNME UK 2.LF a FN MOTOL Praha SCINTIGRAFIE SKELETU MUDr.Kateřina Táborská KNME UK 2.LF a FN MOTOL Praha SCINTIGRAFIE SKELETU funkční vyšetření, které je odrazem změn v metabolismu kostní tkáně osteogenese osteoblasty rovnováha resorpce

Více

LOŽISKOVÉ LÉZE JATER VČETNĚ CEUS

LOŽISKOVÉ LÉZE JATER VČETNĚ CEUS 20 min LOŽISKOVÉ LÉZE JATER VČETNĚ CEUS M. Šmajerová, Š. Bohatá, M. Staňková KRNM FN Brno a LF MU Brno UZ VYŠETŘENÍ Nativně B-mode: cysty, echogenita, homogenita, expanzivní charakter. Doppler mode: vaskularizace,

Více

Vývoj obličeje nosní a ústní dutiny Vývoj zubu

Vývoj obličeje nosní a ústní dutiny Vývoj zubu Vývoj obličeje nosní a ústní dutiny Vývoj zubu Jelínek- Moore-Perceaud, Patten, Schumacher, Vacek mikrofotografie Kraus R. Histologický a embryologický ústav Doc. MUDr. Hana Brichová, CSc. vývoj obličeje

Více

Přehled tkání. Pojivová tkáň, složky pojivové tkáně, mezibuněčná hmota

Přehled tkání. Pojivová tkáň, složky pojivové tkáně, mezibuněčná hmota Přehled tkání. Pojivová tkáň, složky pojivové tkáně, mezibuněčná hmota Ústav pro histologii a embryologii Předmět: Histologie a embryologie 1, B01131, obor Zubní lékařství Datum přednášky: 15.10.2013 K

Více

Patologie a klasifikace karcinomu prostaty, Gleasonův systém. MUDr. Marek Grega. Ústav patologie a molekulární medicíny 2. LF UK a FN v Motole

Patologie a klasifikace karcinomu prostaty, Gleasonův systém. MUDr. Marek Grega. Ústav patologie a molekulární medicíny 2. LF UK a FN v Motole Patologie a klasifikace karcinomu prostaty, Gleasonův systém MUDr. Marek Grega Ústav patologie a molekulární medicíny 2. LF UK a FN v Motole Nádory prostaty v z každé buňky, která vytváří komplexní uspořádání

Více

Vzácná cévní patologie. M.Matějka, P. Pták chirurgické odd. Nemocnice České Budějovice, a.s.

Vzácná cévní patologie. M.Matějka, P. Pták chirurgické odd. Nemocnice České Budějovice, a.s. Vzácná cévní patologie M.Matějka, P. Pták chirurgické odd. Nemocnice České Budějovice, a.s. Vaskulární anomálie Klasifikace podle ISSVA 2014 (International Society for the Study of Vascular Anomalies)

Více

Pojivo, mezibuněčná hmota a nárazníková funkce biologických struktur

Pojivo, mezibuněčná hmota a nárazníková funkce biologických struktur Pojivo, mezibuněčná hmota a nárazníková funkce biologických struktur Kirsti Witter Histologie a embryologie Department patobiologie Univerzita veterinární medicíny Vídeň, Rakousko Pojivo pojivo bohaté

Více

Imunitní systém. Lymfatické orgány. Thymus - charakteristika. Thymus - vývoj. Thymus - vývoj Thymus - stavba. Histologie a embryologie

Imunitní systém. Lymfatické orgány. Thymus - charakteristika. Thymus - vývoj. Thymus - vývoj Thymus - stavba. Histologie a embryologie Lymfatické orgány Imunitní systém Histologie a embryologie Brzlík (thymus) Slezina (lien) Lymfatické uzliny (nodi lymphatici) Tonzily (tonsillae) Thymus - charakteristika Thymus - vývoj lymfoepitelový

Více

Nádory mezodermu a endokrinních tkání.

Nádory mezodermu a endokrinních tkání. Nádory mezodermu a endokrinních tkání. 13:45-14:30 nádory ledvin 14:30-14:45 přestávka 14:45-15:10 nádory endokrinních tkání 15:10-15:15 diskuse párový orgán v retroperitoneu nádory ledvin komplikované

Více

Nádory parenchymových orgánů

Nádory parenchymových orgánů Nádory parenchymových orgánů Plíce Maligní nádory Nemalobuněčné karcinomy Malobuněčný karcinom Dlaždicový karcinom plic Dlaždicový karcinom plic Adenokarcinom plic Adenokarcinom plic Malobuněčný karcinom

Více

Tumory střev. Bartušek D., Hustý J., Ondříková P. Radiologická klinika FN Brno-Bohunice a Lékařská fakulta Masarykovy univerzity Brno

Tumory střev. Bartušek D., Hustý J., Ondříková P. Radiologická klinika FN Brno-Bohunice a Lékařská fakulta Masarykovy univerzity Brno Tumory střev Bartušek D., Hustý J., Ondříková P. Radiologická klinika FN Brno-Bohunice a Lékařská fakulta Masarykovy univerzity Brno Potenciál sonografie: Sonografie střev Výhody práce s pacientem real

Více

HIPE jednotka. ESRI, Dublin, Irsko, červen 2008

HIPE jednotka. ESRI, Dublin, Irsko, červen 2008 Novotvary Přehled novotvarů Novotvary Využívání histologických zpráv Lokalizace a chování novotvarů Primární a sekundární lokalizace Novotvary lymfatického a hemopoetického systému nesolidní orgány Ostatní

Více

Leukemie a myeloproliferativní onemocnění

Leukemie a myeloproliferativní onemocnění Leukemie a myeloproliferativní onemocnění Myeloproliferativní tumory Klonální onemocnění hematopoetických stem cells charakterizované proliferací jedné nebo více myeloidních řad. Dospělí peak 5. 7. dekáda,

Více

Hana Bazzano Marcela Vojcíková

Hana Bazzano Marcela Vojcíková Hana Bazzano Marcela Vojcíková Sarkomy Jsou zhoubné nádory, které vznikají z pojivové tkáně v nejrůznějších místech organismu. Jsou původu mesenchymálního. Zvláštní skupinu tvoří sarkomy v dutině břišní

Více

Chrupavka vs. kost. Chrupavka a kost. Histogeneza chrupavky. Chrupavka - cartilago. Chondrocyty. Mezibuněčná hmota

Chrupavka vs. kost. Chrupavka a kost. Histogeneza chrupavky. Chrupavka - cartilago. Chondrocyty. Mezibuněčná hmota Chrupavka vs. kost Chrupavka a kost bezcévná tkáň pevná, drží tvar chondroblasty, -cyty kolagen II. typu ECM nemineralizovaná velmi prokrvená tkáň pevná, ohebná osteoblasty, -cyty osteoklasty kolagen I.

Více

Druhy tkání. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: přírodopis

Druhy tkání. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: přírodopis Druhy tkání Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová Datum (období) tvorby: 23. 10. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: přírodopis Anotace: Žáci si rozšíří znalosti o tkáních, z kterých se pak vytváří větší celky

Více

Základní morfogenetické procesy

Základní morfogenetické procesy Základní morfogenetické procesy 502 Základní morfogenetické procesy Mechanismy, které se uplatňují v ontogenesi, tedy při vývoji jedince od zygoty k mnohobuněčnému organismu Buněčná úroveň diferenciace

Více

II. SVALOVÁ TKÁŇ PŘÍČNĚ PRUHOVANÁ (ŽÍHANÁ) = svalovina kosterní

II. SVALOVÁ TKÁŇ PŘÍČNĚ PRUHOVANÁ (ŽÍHANÁ) = svalovina kosterní II. SVALOVÁ TKÁŇ PŘÍČNĚ PRUHOVANÁ (ŽÍHANÁ) = svalovina kosterní základní stavební jednotkou svalové vlákno, představující mnohojaderný útvar (soubuní) syncytiálního charakteru; vykazuje příčné pruhování;

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_07_TKÁNĚ1_P1-2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

Variace Smyslová soustava

Variace Smyslová soustava Variace 1 Smyslová soustava 21.7.2014 16:06:02 Powered by EduBase BIOLOGIE ČLOVĚKA SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ SLUCH, ČICH, CHUŤ A HMAT Receptory Umožňují přijímání podnětů (informací). Podněty jsou mechanické, tepelné,

Více

Diferenciace tkání. Diferenciace blastocysta: Cytotrofoblast. Trofoblast. Syncytiotrofoblast. Epiblast. Embryoblast. Hypoblast

Diferenciace tkání. Diferenciace blastocysta: Cytotrofoblast. Trofoblast. Syncytiotrofoblast. Epiblast. Embryoblast. Hypoblast Histogenese 511 Diferenciace tkání Diferenciace blastocysta: Trofoblast Cytotrofoblast Syncytiotrofoblast Embryoblast Epiblast Hypoblast Extraembryonální mesoderm Epiblast Diferenciace epiblastu: Gamety

Více