Určeno pro studenty předmětu /01 - Elektrická zařízení a rozvody v budovách ( EZRB )

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Určeno pro studenty předmětu 420-4004/01 - Elektrická zařízení a rozvody v budovách ( EZRB )"

Transkript

1 Požadavky na elektrické instalace Lektor: Ing. Tomáš Mlčák Ph. D. Katedra elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB-TU Ostrava Září 2013, Ostrava-Poruba Elektrická zařízení a rozvody v budovách

2 UPOZORNĚNÍ Uvedené textové soubory a jejich obsah jsou určeny výhradně jako učební a studijní pomůcka účastníkům kurzů pořádaných v rámci smlouvy s VŠB-TU a studentům VŠB TU Ostrava. Jejich použití pro jakékoliv jiné účely bez výslovného svolení autorů bude považováno za porušení autorských práv.

3 Požadavky na elektrické instalace Určeno pro studenty předmětu /01 - Elektrická zařízení a rozvody v budovách ( EZRB )

4 Osnova 1. Požadavky na elektrické instalace 2. Vedení nn. Provedení a způsoby uložení 3. Vedení nn. Souběhy s jinými vedeními 4. Dovolené zatěžovací proudy vedení 5. Šňůrová vedení, průřezy vedení 6. Dimenzování vedení - kritéria

5 Požadavky na elektrické instalace Pro elektrické instalace platí osm základních požadavků, které musí splňovat k tomu, aby odvedené elektrotechnické dílo bylo možno považovat za všestranně provedené.

6 Požadavky na elektrické instalace Elektrická instalace musí podle druhu provozu splňovat požadavky na: 1. Bezpečnost osob, užitných zvířat a majetku. 2. Provozní spolehlivost(v daném prostředí při způsobu provozu a vlivu prostředí). 3. Přehlednostrozvodu, umožňující rychlou lokalizaci a odstranění případných poruch. 4. Snadnou přizpůsobivostrozvodu při požadovaném přemisťování elektrických zařízení a strojů. 5. Hospodárnostrozvodu (v investičních i provozních nákladech).

7 Požadavky na elektrické instalace Elektrická instalace musí podle druhu provozu splňovat požadavky na: 6. Hospodárnépoužití typizovaných jednotek a celků (např. rozvodnic, rozváděčů, transformoven, apod.). 7. Vzhled. 8. Zamezenínepříznivých vlivů a rušivých napětí při křižování a souběhu se sdělovacím vedením.

8 Požadavky na elektrické instalace Z hlediska zaměření lze rozdělit těchto osm základních požadavků do tří skupin: Základní bezpečnostní požadavky. Technické provozní požadavky. Další požadavky.

9 Základní bezpečnostní požadavky 1. Základní pravidlo před úrazem elektrickým proudem. 2. Podmínky jedné poruchy. 3. Ochrana nezávislými ochrannými prostředky. 4. Ochrana prostředkem zvýšené ochrany.

10 Základní bezpečnostní požadavky 1. Základní pravidlo před úrazem elektrickým proudem. a) Nebezpečné živé části nesmí být volně přístupné a přístupné vodivé části nesmí být nebezpečně živé ani za normálních podmínek (provoz při určeném použití a bez poruchy) ani za podmínek jedné poruchy.

11 Základní bezpečnostní požadavky 1. Základní pravidlo před úrazem elektrickým proudem.

12 Základní bezpečnostní požadavky 1. Základní pravidlo před úrazem elektrickým proudem.

13 Základní bezpečnostní požadavky 1. Základní pravidlo před úrazem elektrickým proudem. b) U vysokonapěťových instalací, systémů a zařízení (tedy i transformačních stanic v obytných a dalších objektech) se vniknutí do zóny nebezpečí (prostor s transformátorem nebo transformátory) považuje za totéž jako dotyk nebezpečných živých částí.

14 Základní bezpečnostní požadavky 1. Základní pravidlo před úrazem elektrickým proudem. c) Ochrana za normálních podmínek je zajištěna základní ochranou a ochrana za podmínek jedné poruchy je zajištěna ochranou při poruše.

15 Základní bezpečnostní požadavky 1. Základní pravidlo před úrazem elektrickým proudem.

16 Základní bezpečnostní požadavky 1. Základní pravidlo před úrazem elektrickým proudem. d) Prostředky zvýšené ochrany zajišťují ochranu za obou podmínek

17 Základní bezpečnostní požadavky 2. Podmínky jedné poruchy Jedna porucha se uvažuje tehdy jestliže: - přístupná část, která není nebezpečnou živou částí, se nebezpečnou živou částí stane (např. v důsledku poruchy omezení ustáleného dotykového proudu a náboje), - přístupná vodivá část, která není za normálních podmínek živou se stane nebezpečnou živou částí ((v důsledku poruchy základní izolace k neživým částem), - nebezpečná živá část se stane přístupnou (mechanické poškození krytu).

18 Základní bezpečnostní požadavky 2. Podmínky jedné poruchy Aby bylo splněno základní pravidlo ochrany před úrazem el. proudem za podmínek jedné poruchy, je nezbytné provést opatření uváděná jako ochrana při poruše. Tato ochrana může být dosažena: - dalším ochranným opatřením, nezávislým na základní ochraně, - prostředkem zvýšené ochrany, která zajišťuje jak základní ochranu, tak ochranu při poruše (zesílená izolace (základní + přídavná), ochranné oddělení obvodů, zdroj omezeného proudu (0,5 ma pro střídavý proud a 2 ma pro stejnosměrný proud)).

19 Základní bezpečnostní požadavky 3. Ochrana dvěma nezávislými ochrannými prostředky a) Každý ze dvou nezávislých ochranných prostředků musí být navržen tak, aby za stanovených podmínek byla porucha nepravděpodobná, b) Dvě nezávislá ochranná opatření se nesmějí navzájem ovlivňovat tak, aby selhání jednoho ochranného opatření mohlo narušit druhé opatření. Je nepravděpodobné selhání dvou nezávislých ochranných opatření. Spoléhá se na to, že jedno z ochranných opatření zůstává účinné.

20 Základní bezpečnostní požadavky 4. Ochrana prostředkem zvýšené ochrany Použije-li se prostředku zvýšené ochrany, pak jeho vlastnosti musí být takové, aby se dosáhlo stejné trvalé účinnosti ochrany jako dvěma nezávislými ochrannými opatřeními.

21 Technicko -provozní požadavky na elektrické instalace Základní požadavky na napětí. Základní požadavky vyplývající z proudů v obvodech. Vliv kmitočtu. Výkon. Elektromagnetická kompatibilita. Odolnost proti napěťovým rázům. Vnější vlivy a elektrické zařízení.

22 Další technicko-provozní požadavky na elektrické instalace Přístupnost elektrického zařízení. Označování elektrického zařízení. Uspořádání vedení. Barevné značení nulového, ochranného a středního vodiče. Označení mnohažilových tuhých a ohebných vodičů. Označení izolovaných jednožilových tuhých a ohebných vodičů. Užití modrého vodiče pro další účely. Vynechání označení. Jistící přístroje. Schémata.

23 Ostatní technicko-provozní požadavky na elektrické instalace Ochrana před vzájemným škodlivým působením elektrické instalace a dalšími prvky. Elektromagnetická kompatibilita.

24 Další požadavky na elektrické instalace Požadavek na hospodárnost rozvodu (v investičních a provozních nákladech). Hospodárné použití typizovaných jednotek a celků (rozvodnice, transformovny, rozvaděče K). Vzhled.

25 Vedení volba a provedení Normativně řeší několik dokumentů: ČSN ČSN ed.2 ČSN ed.2 ČSN ČSN ed.2 ČSN ed. 3 Je nutné respektovat požadavky všech zmíněných dokumentů

26 Elektrická vedení Slouží k přenosu elektrické energie a signálů na vzdálenost Elektrické vedení = vodiče + izolace Druhy vedení Z holých vodičů (venkovní) V trubkách a lištách Kabelová Z můstkových vodičů Jednožilové izolované vodiče

27 Úvod všeobecné požadavky ČSN ed. 3 průřez vedení pro pevné instalace min. 1,5 mm 2 pro průřezy do 10 mm 2 (Cu) jako jen TN-S resp. TN-C-S Al vodiče použití od 16 mm 2 (možno jako TN-C) každý proudový obvod musí mít plný počet vodičů pro funkci zařízení a ochranu před úrazem od neživých částí sdružené obvody úleva z požadavků předchozího odst. možnost vynechání vodičů PE pro připojení pouze zařízení tř. ochrany II. zde je třeba respektovat podle kap

28 Elektrická vedení -zásady Stavba vedení: - přehledně, s minimem křižování, přímočaře - důraz na bezpečnost osob - kovových trubek, plášťů kabelů nesmí být využito k vedení proudu (mimo kabel s koncentrickým jádrem PEN) - zem rovněž nesmí být vodičem proudu (elektrochemická koroze) - požadavky na izolační pevnost, odpor, opatření proti vnějším vlivům

29

30 Proudové obvody Rozvody se dělí do proudových obvodů. Každý proudový obvod musí mít plný počet vodičů nutných pro funkci zařízení a ochranu před nebezpečným dotykem. Existuje pojem sdružené obvody Spoje Musí být kontrolovatelné (nesmí se vtahovat do trubek) Nesmí způsobovat korozi vodičů (styk Al, Cu, Fe elektrochemická koroze), nesnižovat účinnost izolace, mít malý přechodový odpor Spoje musí být odlehčeny od tahu (tah vodiče nesmí být přenášen na spoj) Provedení: pájení a svařování, šroubování,lisování, jiné rovnocenné způsoby

31 Sdružené obvody ČSN Nulový, ochranný a PEN vodič se dimenzuje jako fázový nebo krajní vodič Spotřebiče mají být připojeny tak, aby jednotlivé fáze sdruženého obvodu byly stejně zatíženy Pojistky nebo jističe vedení musíbýt vrozváděči seskupeny do trojic, které patří témuž sdruženému obvodu, přičemž je nutno, aby vrozváděči byly jednotlivé obvody (pojistky, jističe) označeny trvanlivým a čitelným štítkem, na kterém je kromě označení jednofázového obvodu je nutno uvést označení sdruženého obvodu všechny vodiče sdruženého obvodu až k rozbočení na jednofázové odbočky musí být ve společném několikažilovém vodiči nebo kabelu; jsou-li z jednožilových vodičů, musí být tyto vodiče ve společném obložení (trubce, dutině apod.) do sdruženého obvodu musí být vřazen přístroj (spínač, jistič, stykač apod.), jímž lze vázaně vypnout všechny krajní vodiče sdruženého obvodu a teprve za tímto přístrojem je pak možno vypínat jednotlivé fáze; odbočování u jednotlivých fází sdruženého obvodu lze provést v jedné krabici (rozvodce).

32

33 Holé vodiče Použití do prostor s nepříznivými vnějšími vlivy. Pro použití v budově ochrana polohou Vodiče uloženy na izolátorech, vyjma PE, PEN (nemusí být) Křižování 100 mm od jiných vodičů 50 mm od jiných kovových částí

34 Jednožilové vodiče na podpěrách Jen vyjímečné provedení, pro napětí nad 1 kv AC vždy s krytem chránícím před mech. poškozením.

35 Střešníky Střešník na obrázku vidět opatření proti zatékáni vody, napínací lano, odlehčení kabelu od tahu. Střešní stožár s kotvícím lanem

36 Elektroinstalační trubky Doporučeno přednostní použití (výměna vodičů) Pod omítkou, na povrchu, v konstrukci Zaústění do krabic Pokud jsou v liště vodiče se základní izolací, pak je nutné krytí lišty IP 4X, kryt snímatelný jen s nástrojem nebo s námahou (kryt plní funkci přídavné izolace) Ohýbání trubek s poloměrem 10*světlost trubky Délka úseků < 10 m. Vtahuje se perem (dobré lubrikovat) Po dvou ohybech je nutná krabice (ohyby dělat s rezervou)

37 Elektroinstalační trubky!!!! Obecně nelze vtahovat vodiče více proudových obvodů do jedné trubky.!!!! Výjimka: Společné silové a ovládací vodiče 1 okruhu Souběh více proudových okruhů jen je-li izolace všech vodičů na nejvyšší napětí (4 kv = dvojitá izolace) a nesmí se rozbočovat všechny v 1 krabici

38 Můstkové nebo jednožilové vodiče Můstkové vodiče naplocho(cykylo, CYR, CYMY, CYM) Vedení v omítce, do lišt, v určitých případech na dřevěné podklady pro tepelně izolační podklad nebo samozhášivé vodiče a kabely Při zavádění do krabic vytvořit rezervu, rozdělit na jednotlivé žíly Vedení na povrchu chránit lištou, kde je riziko poškození V omítce pro souběh 3,5 cm Pro ohýbání nařezat na jednotlivé žíly

39 Kabelová vedení Volba kabelu podle vnějších vlivů, zatížitelnosti, EMC, uložení Kladení: Kabelové lávky, kanály, instalační trubky, do země, pod omítku, atd.. Předpisy pro kabely: ČSN Předpisy pro šňůrová vedení: ČSN ČSN některé z možných uložení kabelů

40 Kabelové vedení V kabelu lze vézt více proudových okruhů v těchto případech: Pro řídící sdělovací a zvláštní okruhy Pro řídící sdělovací a zvláštní a jednoho silového zařízení téhož okruhu Pro několik silových okruhů napájejících menší spotřebiče spolu provozně souvisejících Pro SELV, PELV a silové okruhy platí navíc požadavky ČSN

41 Kabelová vedení Kladení přímo na podklad: připevnění vhodnými příchytkami vzdálenost příchytek podle kabelu v místech s vodou distanční příchytky přímo na hořlavé podklady jen samozhášivé kabely nebo mezera Kladení v kanálech: nesmí být v kanálu jiné potrubí vyjma VZT je-li blízko tepelný zdroj zajistit teplotu <30 C dodržet sklon kanálu pro odtok vody

42 Souběh nn a SELV/PELV, společný kabel izolační přepážky pro pevnost jako tř. ochrany II, nebo uzemnění stínění,

43 Kabely vedení na povrchu Nahoře vn, pod ním nn, ještě níže sdělovací kabely Kabely se kladou do skupin odděleny přepážkami

44 Kabely souběhy vedení nn kabel vs. nn v trubce 3 cm nn kabel vs. sdělovací 6 cm do 5 m, 20 cm nad 5 m. nn kabel vs. vn 25 cm nn kabel vs. nn kabel lze vedle sebe těsně, nutno redukovat zatížení

45 Kabely uložení do země Zemnič min. 10 cm pod kabelem v rýze (je-li použit)

46

47 Značení kabelů, barevné fólie

48 Kabely do 1 kv lze klást vedle sebe Křižování s uzemněním hromosvodu minimálně 50 cm.

49 Předpisy pro šňůrová vedení Řeší ČSN : Min. průřez prodlužovacího přívodu: 1 mm 2 Max. délka prodlužovacího přívodu: nemá překročit 50 m Vodiče nesmí být na zemi, kde je riziko poškození bez mech. ochrany Pro spotřebiče Tř. och. II. Neoddělitelné nástrčky Nesmí být napětí na vidlici (samec/samice) Vodiče šňůry se zajišťují proti vytržení, mech. namáhání nesmí být přenášeno do spojů

50 Předpisy pro šňůrová vedení

51 Předpisy pro šňůrová vedení

52 Šňůrová vedení

53 Kabely teplota jádra Přípustné teploty jádra podle materiálu izolace: Přírodní pryž 60 C PVC 70 C XLPE, EPR 90 C Silikonová pryž 180 C Pro zkrat: 150 C Pro zkrat: 250 C Pro přetížení je oteplení stanoveno na 120 C

54 Vedení volba podle vnějších vlivů Jiné druhy kabelů Kabely se zvýšenou odolností vůči šíření plamene Kabely pro fotovoltaické elektrárny (venkovní prostředí) Kabely se silikonem pro zvýšený tepelný rozsah silikonový bezhalogenový kabel

55

56 Vedení volba podle vnějších vlivů Omezení šíření požáru: Instalovaný systém nemá snižovat celkovou požární odolnost objektu Průchody požárními úseky mají být utěsněny Kabely se soustřeďují do souboru systémových kabelů, které se požárně oddělují

57 Vedení volba podle vnějších vlivů ČSN ed.3 Pro společné prostory s vnějším vlivem BD2 a vyšší se vedení klade: Vodiče a kabely vyhovující příslušným částem ČSN EN nebo ČSN EN tj. např kabely CHKE-R volně Kabely běžných typů (CYKY) uložené nebo chráněné Vedené pod omítkou skrytím min. 10 mm, popř. vsamostatných drážkách, uzavřených dutinách či šachtách určených pouze pro elektrické vodiče a kabely Uložené vprotipožárních kabelových kanálech zaručujících ochranu únikových cest - požární odolnost min EI 30D1(30 minut) Opatřené protipožárními nástřiky, popř. oddělené deskami znehořlavých materiálů (zpravidla tloušťky alespoň 10 mm), které musí vykazovat požární odolnost EI 30D1 (Další zpřísnění požadují normy ČSN , ČSN )

58

59

60 Připojování elektrických předmětů Pohyblivý přívod zásuvkový spoj Poddajný přívod z krabice, obvody jsou pevně připojené (svorky, spínače)

61 Dimenzování vedení Kritériem pro dimenzování = určení průřezu vodiče. Při dimenzování se zohledňuje: Přípustné dovolené oteplení Hospodárnost provozu Mechanickou pevnost Odolnost vůči zkrat. proudu Dovolený úbytek napětí Spolehlivou funkci ochrany před úrazem el. proudem

62 Způsoby uložení vodičů

63

64

65 Dimenzování vedení První krok:zjištění tzv. výpočtového zatíženíp v P v = β Σ P i P i jsou výkony nainstalovaných spotřebičů βje činitel náročnosti (0,2-1 ) dle skupin Druhý krok:stanovení výpočtového proudu I v Vztah pro hodnotu výpočtového proudu v trojfázové soustavě

66 Dimenzování vedení Dimenzování podle přípustného oteplení Při průchodu proudu vodičem vzniká teplo a ztrát. výkon P = R*I 2 I dov = I NV * k 1 *k 2 K*k i k 1 *k 2 K*k i přepočítavací součinitele respektující uložení vodičů, seskupení, okolní teplotu atd..

67 Dimenzování vedení Dimenzování s ohledem na hospodárnost - Velký průřez = vysoké pořizovací náklady, malé ztráty = levný provoz - Malý průřez = nízké pořizovací náklady, velké ztráty = drahý provoz Snahou je nalézt vhodný kompromis

68 Dimenzování vedení Dimenzování s ohledem na mech. namáhání Venkovní vodič musí odolat povětrnostním vlivům = námraza, vítr Dimenzování s ohledem na účinky zkratových proudů Při zkratu dochází k silovým účinkům mezi vodiči = vytržení vodiče ze zdi, ulomení izolátorů Síla mezi dvěma vodiči protékanými proudem

69 Dimenzování vedení Dimenzování vedení s ohledem na dovolený úbytek napětí U 3-f obvodů s cos ϕ > 0,5 platí: U 1-f obvodů je úbytek dvojnásobný (proud teče fázovým vodičem a vrací se středním vodičem tj. dva úbytky) U obvodů nn se mnohdy počítá pouze odpor tedy

70 Úbytky napětí ČSN Přípojková skříň rozváděč (rozvodnice za elektroměrem) - 2% pro světelný a smíšený odběr - 3% pro jiný odběr Rozvodnice spotřebič - 2% pro světelný odběr - 3% pro topidla, vaření - 5% pro ostatní obvody (zásuvky) Jiná konfigurace instalace přípojka spotřebič, resp. mez - 4% pro světelný odběr - 6% pro topidla, vaření - 8% pro ostatní obvody (zásuvky) ČSN doporučuje se menší úbytek než 4% mezi počátkem instalace a koncovým zařízením

71 Úbytky napětí - ČSN průmyslové provozovny Dovolená mez napětí (+6-10%/-10 % podle ČSN v místě předávky) Dovolená mez napětí (+10% max., +5% trvale podle ČSN ) Světelný odběr 3% pro světelný odběr (vztaženo k napětí soustavy) 5% pro smíšený odběr odběr vč. Spouštění motorů (výjimka 1* za směnu) 8% pro venkovní osvětlení, resp. 10% včetně spouštění Odběr k tepelným spotřebičům 5% pro tepelné spotřebiče odběr Motorická instalace 5% pro ustálený chod motorů Pro např. zdvihací zařízení platí zvláštní předpisy Pro pohony s těžkým rozběhem třeba kontrolovat, zda se rozběhne ČSN doporučuje se menší úbytek než 4% mezi počátkem instalace a koncovým zařízením

72 1-f rozvod l U = 2 ρcu I cos( ϕ) S l P U = 2 ρcu ; S U f 3-f rozvod l = ρ I S U Cu U =ρ Cu l S 3 cos( ϕ ) P U s

73 Dimenzování vedení Dimenzování vedení s ohledem na správnou funkci ochrany před úrazem el. proudem Průřez vedení (pracovního i ochranného vodiče) je třeba volit tak, aby impedance vypínací smyčky nepřekročila hodnotu vyplývající z podmínky pro vypnutí ochranného prvku (přístroje) v požadované době

74 Oteplení vodičů

75 Kabely teplota jádra Přípustné teploty jádra podle materiálu izolace: Přírodní pryž 60 C PVC 70 C XLPE, EPR 90 C Silikonová pryž 180 C Pro zkrat: 150 C Pro zkrat: 250 C Pro přetížení je oteplení stanoveno na 120 C

76

77 Vliv teploty na proudovou zatížítelnost

78 Dimenzování vedení Dimenzování podle přípustného oteplení Při průchodu proudu vodičem vzniká teplo a ztrát. výkon P = R*I 2 I dov = I NV * k 1 *k 2 K*k i k 1 *k 2 K*k i přepočítavací součinitele respektující uložení vodičů, seskupení -F, okolní teplotu atd..

79 Oteplení vodičů ustálená hodnota

80 Oteplení vodičů přechodový děj Exponenciála Mocnina proudu zohledňuje změnu odporu

81 Oteplení pro zkraty do 5s

82 Normativní odkazy ČSN ed.2elektrotechnické předpisy. Elektrická zařízení. Část 5: Výběr a stavba elektrických zařízení. Kapitola 52: Výběr soustav a stavba vedení. Oddíl 523: Dovolené proudy ČSN Elektrické instalace budov -Část 4: Bezpečnost -Kapitola 43: Ochrana proti nadproudům ČSN Elektrotechnické předpisy. Elektrická zařízení. Část 4: Bezpečnost. Kapitola 42: Ochrana před účinky tepla ČSN Elektrické instalace nízkého napětí -Část 4-41: Ochranná opatření pro zajištění bezpečnosti - Ochrana před úrazem elektrickým proudem Pozn. Samotná kritéria pro volbu vedení jsou v normě ČSN , ovšem pro elektrické instalace (a tedy i vedení) platí, že : např. podmínky samočinného odpojení a impedance vypínací smyčky řeší např. ČSN ,jištění ČSN a ČSN obecné požadavky na ochranu před účinky tepla

83 Normativní odkazy ČSN ed. 2 Elektrotechnické předpisy Elektrická zařízení část 4 Bezpečnost oddíl 41 Ochrana před úrazem elektrickým proudem ČSN Elektrotechnické předpisy Elektrická zařízení Stanovení základních charakteristik ČSN ed. 2 Elektrotechnické předpisy Elektrická zařízení část 5 -Výběr a stavba elektrických zařízení kap. 51 Všeobecné předpisy ČSN Elektrotechnické předpisy Elektrická zařízení část 5 -Výběr a stavba elektrických zařízení kap. 52 Výběr soustav a stavba vedení ČSN Elektrotechnické předpisy Elektrická zařízení část 5 -Výběr a stavba elektrických zařízení kap. 523 Dovolené proudy v elektrických rozvodech ČSN Elektrotechnické předpisy Vnitřní elektrické rozvody ESČ Elektrotechnická pravidla ESČ - Elektrické instalace vobjektech se shromažďovacími prostory pro služby a ve výškových budovách

84 Použitá literatura Dvořáček, K. Rekonstrukce elektrických rozvodů vpanelových domech, knižnice elektro, svazek 76, ISBN Kříž, M. Montáž, připojování, kontroly a revize elektrických spotřebičů, knižnice elektro, svazek 77, ISBN ČSN : Elektrotechnické předpisy vnitřní elektrické rozvody ČSN : Elektrotechnické předpisy část 5: Výběr a stavba elektrických zařízení, kapitola 52: Výběr a stavba vedení ESČ Elektrotechnická pravidla ESČ Elektrické instalace vobjektech se shromažďovacími prostory pro služby a ve výškových budovách Solid Team Elektro v praxi. Díl 1. Základní právní předpisy, silnoproud

85 Děkuji za pozornost

86 Normy pro oblast Elektrických zařízení a rozvodů v budovách: ČSN ed. 2 (332000) Elektrické instalace nízkého napětí - Část 1: Základní hlediska, stanovení základních charakteristik, definice ČSN (332000) Elektronické předpisy -Elektrická zařízení -Část 2: Definice -Kapitola 21: Pokyn k používání všeobecných termínů ČSN ed. 2 (332000) Elektrické instalace nízkého napětí - Část 4-41: Ochranná opatření pro zajištění bezpečnosti - Ochrana před úrazem elektrickým proudem ČSN (332000) Elektrotechnické předpisy. Elektrická zařízení. Část 4: Bezpečnost. Kapitola 42: Ochrana před účinky tepla ČSN (332000) Elektrické instalace budov -Část 4: Bezpečnost - Kapitola 43: Ochrana proti nadproudům

87 Normy pro oblast Elektrických zařízení a rozvodů v budovách: ČSN ed. 2 (332000) Elektrické instalace nízkého napětí - Část 4-43: Bezpečnost - Ochrana před nadproudy ČSN (332000) Elektrotechnické předpisy -Elektrická zařízení - Část 4: Bezpečnost - Kapitola 44: Ochrana proti přepětí - Oddíl 442: Ochrana zařízení nn při zemních poruchách v síti vysokého napětí ČSN ed. 2 (332000) Elektrické instalace budov - Část 4-44: Bezpečnost -Ochrana před rušivým napětím a elektromagnetickým rušením -Kapitola 443: Ochrana proti atmosférickým nebo spínacím přepětím ČSN (332000) Elektrické instalace nízkého napětí - Část 4-444: Bezpečnost -Ochrana před napěťovým a elektromagnetickým rušením

88 Normy pro oblast Elektrických zařízení a rozvodů v budovách: ČSN (332000) Elektrotechnické předpisy. Elektrická zařízení. Část 4: Bezpečnost. Kapitola 45: Ochrana před podpětím ČSN ed. 2 (332000) Elektrotechnické předpisy - Elektrická zařízení -Část 4: Bezpečnost -Kapitola 46: Odpojování a spínání ČSN (332000) Elektrotechnické předpisy. Elektrická zařízení. Část 4: Bezpečnost. Kapitola 47: Použití ochranných opatření pro zajištění bezpečnosti. Oddíl 473: Opatření k ochraně proti nadproudům ČSN (332000) Elektrotechnické předpisy -Elektrická zařízení -Část 4: Bezpečnost -Kapitola 48: Výběr ochranných opatření podle vnějších vlivů -Oddíl 481: Výběr opatření na ochranu před úrazem elektrickým proudem podle vnějších vlivů

89 Normy pro oblast Elektrických zařízení a rozvodů v budovách: ČSN (332000) Elektrotechnické předpisy -Elektrická zařízení -Část 4: Bezpečnost -Kapitola 48: Výběr ochranných opatření podle vnějších vlivů -Oddíl 482: Ochrana proti požáru v prostorách se zvláštním rizikem nebo nebezpečím ČSN ed. 2 (332000) Elektrická instalace budov -Část 5-51: Výběr a stavba elektrických zařízení - Všeobecné předpisy ČSN ed. 3 (332000) Elektrické instalace nízkého napětí - Část 5-51: Výběr a stavba elektrických zařízení - Všeobecné předpisy ČSN (332000) Elektrotechnické předpisy -Elektrická zařízení -Část 5: Výběr a stavba elektrických zařízení -Kapitola 52: Výběr soustav a stavba vedení ČSN ed. 2 (332000) Elektrické instalace budov - Část 5: Výběr a stavba elektrických zařízení -Oddíl 523: Dovolené proudy v elektrických rozvodech ČSN (332000) Elektrické instalace nízkého napětí - Část 5-53: Výběr a stavba elektrických zařízení -Odpojování, spínání a řízení - Oddíl 534: Přepěťová ochranná zařízení

90 Normy pro oblast Elektrických zařízení a rozvodů v budovách: ČSN (332000) Elektrotechnické předpisy -Elektrická zařízení -Část 5: Výběr a stavba elektrických zařízení -Kapitola 53: Spínací a řídicí přístroje -Oddíl 537: Přístroje pro odpojování a spínání ČSN ed. 2 (332000) Elektrické instalace nízkého napětí -Část 5-54: Výběr a stavba elektrických zařízení -Uzemnění, ochranné vodiče a vodiče ochranného pospojování ČSN (332000) Elektrotechnické předpisy -Elektrická zařízení -Část 5: Výběr a stavba elektrických zařízení -Kapitola 55: Ostatní zařízení - Oddíl 551: Nízkonapěťová zdrojová zařízení ČSN ed. 2 (332000) Elektrické instalace nízkého napětí -Část 5-55: Výběr a stavba elektrických zařízení -Ostatní zařízení - Článek 551: Nízkonapěťová zdrojová zařízení

91 Normy pro oblast Elektrických zařízení a rozvodů v budovách: ČSN (332000) Elektrické instalace budov - Část 5-55: Výběr a stavba elektrických zařízení -Ostatní zařízení -Oddíl 559: Svítidla a světelná instalace ČSN (332000) Elektrotechnické předpisy. Elektrická zařízení. Část 5. Výběr a stavba elektrických zařízení. Kapitola 56: Napájení zařízení sloužících v případě nouze ČSN ed. 2 (332000) Elektrické instalace nízkého napětí -Část 5-56: Výběr a stavba elektrických zařízení -Zařízení pro bezpečnostní účely ČSN (332000) Elektrické instalace nízkého napětí -Část 6: Revize ČSN ed. 2 (332000) Elektrické instalace nízkého napětí -Část 7-701: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech - Prostory s vanou nebo sprchou

92 Normy pro oblast Elektrických zařízení a rozvodů v budovách: ČSN ed. 2 (332000) Elektrická instalace budov - Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech -Oddíl 702: Plavecké bazény a jiné nádrže ČSN ed. 2 (332000) Elektrické instalace budov - Část 7-703: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech - Místnosti a kabiny se saunovými kamny ČSN ed. 2 (332000) Elektrické instalace nízkého napětí -Část 7-704: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech - Elektrická zařízení na staveništích a demolicích ČSN ed. 2 (332000) Elektrické instalace nízkého napětí -Část 7-705: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech - Zemědělská a zahradnická zařízení ČSN ed. 2 (332000) Elektrické instalace nízkého napětí -Část 7-706: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech - Omezené vodivé prostory

93 Normy pro oblast Elektrických zařízení a rozvodů v budovách: ČSN ed. 2 (332000) Elektrické instalace budov - Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech -Oddíl 708: Elektrická zařízení parkovacích míst pro karavany v kempincích ČSN ed. 3 (332000) Elektrické instalace nízkého napětí -Část 7-708: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech -Parkoviště karavanů, kempinková parkoviště a obdobné lokality ČSN (332000) Elektrické instalace nízkého napětí - Část 7-709: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech - Přístavy a obdobné lokality ČSN (332000) Elektrická instalace budov - Část 7-711: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech -Výstavy, přehlídky a stánky

94 Normy pro oblast Elektrických zařízení a rozvodů v budovách: ČSN (332000) Elektrické instalace budov - Část 7-712: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech -Solární fotovoltaické (PV) napájecí systémy ČSN (332000) Elektrická instalace budov -Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech -Oddíl 713: Nábytek ČSN (332000) Elektrotechnické předpisy -Elektrická zařízení - Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech - Oddíl 714: Zařízení pro venkovní osvětlení ČSN (332000) Elektrické instalace budov - Část 7-715: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech -Světelná instalace napájená malým napětím ČSN (332000) Elektrické instalace budov - Část 7-717: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech -Mobilní nebo transportovatelné buňky

95 Normy pro oblast Elektrických zařízení a rozvodů v budovách: ČSN ed. 2 (332000) Elektrické instalace nízkého napětí -Část 7-717: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech - Pojízdné nebo přepravitelné jednotky ČSN (332000) Elektrické instalace nízkého napětí - Část 7-721: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech - Elektrické instalace v karavanech a obytných přívěsech ČSN (332000) Elektrické instalace nízkého napětí - Část 7-729: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech -Uličky pro obsluhu nebo údržbu ČSN (332000) Elektrické instalace budov - Část 7-740: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech -Dočasná elektrická instalace pro stavby zábavních zařízení a stánků v lunaparcích, zábavních parcích a cirkusech

96 Normy pro oblast Elektrických zařízení a rozvodů v budovách: ČSN (332000) Elektrické instalace budov -Část 7: Zařízení jednoúčelové a ve zvláštních objektech -Oddíl 753: Podlahové a stropní vytápění ČSN (332000) Elektrické instalace budov -Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech -Oddíl 754: Elektrická instalace v karavanech a obytných automobilech TNI (332000) Elektrické instalace nízkého napětí - Část 4-41: Ochranná opatření pro zajištění bezpečnosti -Ochrana před úrazem elektrickým proudem -Komentář k ČSN ed. 2 TNI (332000) Elektrické instalace nízkého napětí - Část 5-54: Výběr a stavba elektrických zařízení -Uzemnění, ochranné vodiče a vodiče ochranného pospojování -Komentář k ČSN ed. 2

97 Normy pro oblast Elektrických zařízení a rozvodů v budovách: TNI (332000) Elektrické instalace nízkého napětí -Část 6: Revize -Komentář k ČSN TNI (332000) Elektrické instalace nízkého napětí - Část 7-701: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech - Prostory s vanou nebo sprchou -Komentář k ČSN ed. 2 TNI (332000) Elektrické instalace budov -Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech -Oddíl 702: Plavecké bazény a jiné nádrže -Komentář k ČSN ed. 2 TNI (332000) Elektrická instalace budov - Část 7-711: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech -Výstavy, přehlídky a stánky - Komentář k ČSN

Doc. Ing. Stanislav Kocman, Ph.D. 2. 2. 2009, Ostrava

Doc. Ing. Stanislav Kocman, Ph.D. 2. 2. 2009, Ostrava 12. DIMENZOVÁNÍ A JIŠTĚNÍ EL. VEDENÍ Doc. Ing. Stanislav Kocman, Ph.D. 2. 2. 2009, Ostrava Stýskala, 2002 Osnova přednp ednášky Úvod Dimenzování vedení podle jednotlivých kritérií Jištění elektrických

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA ÚPRAVA STÁVAJÍCÍCH PROSTOR PRO POTŘEBY STŘEDISKA PMS. D.1.4.g ELEKTROINSTALACE SILNOPROUD

TECHNICKÁ ZPRÁVA ÚPRAVA STÁVAJÍCÍCH PROSTOR PRO POTŘEBY STŘEDISKA PMS. D.1.4.g ELEKTROINSTALACE SILNOPROUD TECHNICKÁ ZPRÁVA ÚPRAVA STÁVAJÍCÍCH PROSTOR PRO POTŘEBY STŘEDISKA PMS D.1.4.g ELEKTROINSTALACE SILNOPROUD Identifikace stavby Název akce : ÚPRAVA STÁVAJÍCÍCH PROSTOR PRO POTŘEBY STŘEDISKA PMS Místo akce

Více

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 15. DIMENZOVÁNÍ A JIŠTĚNÍ ELEKTRICKÝCH VEDENÍ Obsah: 1. Úvod 2. podle přípustného oteplení 3. s ohledem na hospodárnost

Více

S O U P I S P Ř Í L O H :

S O U P I S P Ř Í L O H : S O U P I S P Ř Í L O H : Akce: Investor: Výměna zdroje tepla objektu ZŠ a MŠ Obec E1 - Technická zpráva E2 - Půdorys 1.NP E3 - Doplnění st. rozváděče R Zpracovatel: HMS - elektro s.r.o. Vorlech 256 Tel./Fax

Více

EATON TOUR 2014. Pojistkové systémy Eaton. Eaton Elektrotechnika. 2010 Eaton Corporation. All rights reserved.

EATON TOUR 2014. Pojistkové systémy Eaton. Eaton Elektrotechnika. 2010 Eaton Corporation. All rights reserved. EATON TOUR 2014 Pojistkové systémy Eaton Eaton Elektrotechnika Historie pojistek Patent z roku 1881 (T.A. Edison) k ochraně žárovek Patent z roku 1883 (C.V. Boys a H.H. Cunningham) Patent z roku 1890 (W.M.

Více

TEST ke zkouškám podle Vyhlášky č. 50/1978 Sb. pro činnost na elektrickém zařízení do 1000 V

TEST ke zkouškám podle Vyhlášky č. 50/1978 Sb. pro činnost na elektrickém zařízení do 1000 V 1. Jako prostředek základní ochrany v instalacích za normálních podmínek je možné použít: (ČSN 33 2000-4-41, příloha A) A ochrana polohou a izolací B izolací živých částí a přepážky nebo kryty C ochrana

Více

Světelná instalace v budovách v

Světelná instalace v budovách v Světelná instalace v budovách v souladu s platnými předpisy ČSN Jan Dudek VŠB TU Ostrava, Fakulta Elektrotechniky a informatiky, katedra Elektrotechniky 17. Listopadu 15, 708 33 Ostrava tel. 59 699 1509

Více

Strana 15-2. Strana 15-2. DVOUPÓLOVÉ IEC jmenovitý proud Ith: 20 A (AC1) IEC spínaný výkon: 1,3 kw (AC3 230 V) Ideální pro domovní aplikace

Strana 15-2. Strana 15-2. DVOUPÓLOVÉ IEC jmenovitý proud Ith: 20 A (AC1) IEC spínaný výkon: 1,3 kw (AC3 230 V) Ideální pro domovní aplikace Strana -2 DVOUPÓLOVÉ IEC jmenovitý proud Ith: 20 A (AC1) IEC spínaný výkon: 1,3 kw (AC3 230 V) Ideální pro domovní aplikace Strana -2 TŘÍPÓLOVÉ A ČTYŘPÓLOVÉ IEC jmenovitý proud: 25 A, 40 A a 63 A (AC1)

Více

Projekt: 1.5, Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0304. Elektroinstalace 2 VODIČE (KABELÁŽ)

Projekt: 1.5, Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0304. Elektroinstalace 2 VODIČE (KABELÁŽ) VY_32_INOVACE_EL_02 Projekt: 1.5, Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0304 Elektroinstalace 2 VODIČE (KABELÁŽ) 2.1. Silové vodiče Pro elektrickou instalaci se na motorových vozidlech používají téměř výhradně

Více

Instalační stykače VS120, VS220, VS420, VS425, VS440, VS463

Instalační stykače VS120, VS220, VS420, VS425, VS440, VS463 Instalační stykače VS0, VS0, VS0, VS, VS0, VS viz. strana Technické parametry Jmenovité izolační napětí (Ui): Jmenovitý tepelný proud lth (v AC): Spínaný výkon AC pro 00 V, fáze: AC pro 0 V: AC pro 00

Více

JIŠTĚNÍ OBVODŮ POJISTKY 1

JIŠTĚNÍ OBVODŮ POJISTKY 1 JIŠTĚNÍ OBVODŮ POJISTKY 1 Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková sada ELEKTROINSTALACE,

Více

rozvodům televizního a rozhlasového signálu v místech, kde je tento rozvod zřízen nebo se s jeho zřízením počítá.

rozvodům televizního a rozhlasového signálu v místech, kde je tento rozvod zřízen nebo se s jeho zřízením počítá. Vnitřní elektrické rozvody Ing. Tomáš Mlčák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB TUO Katedra elektrotechniky www.fei.vsb.cz fei.vsb.cz/kat420 Technické vybavení budov Elektrické rozvody Hlavním

Více

Prostorový termostat. Nastavení žádané teploty pod krytem, pouze pro vytápění nebo pouze pro chlazení. 2-bodová regulace Spínané napětí AC 24...

Prostorový termostat. Nastavení žádané teploty pod krytem, pouze pro vytápění nebo pouze pro chlazení. 2-bodová regulace Spínané napětí AC 24... 3 561 RAA11 Nastavení žádané teploty pod krytem, pouze pro vytápění nebo pouze pro chlazení 2-bodová regulace Spínané napětí AC 24250 V Použití Termostat RAA11 se používá pro regulaci prostorové teploty

Více

BEZPEČNOST V ELEKTROTECHNICE 1

BEZPEČNOST V ELEKTROTECHNICE 1 BEZPEČNOST V ELEKTROTECHNICE 1 2. PŘEDNÁŠKA LS 2015/16 http://bezpecnost.feld.cvut.cz Osnova 2. přednášky Ochrana před úrazem elektrickým proudem Ochrana před nebezpečným dotykem živých a neživých částí

Více

Ochrana před úrazem elektrickým proudem

Ochrana před úrazem elektrickým proudem Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Ochrana před úrazem elektrickým proudem Ing. Pavel Chmiel, Ph.D. OBSAH VÝUKOVÉHO MODULU 1. Základní pojmy. 2. Prostředky ochrany při

Více

Návody na montáž, obsluhu a údržbu

Návody na montáž, obsluhu a údržbu VENTILÁTORY AW SILEO EC NÁVODY NA MONTÁŽ, OBSLUHU A ÚDRŽBU 1. Popis Axiální ventilátory AW sileo EC jsou vybaveny axiálními oběžnými koly a motory s vnějším rotorem. Plášť je vyroben z pozinkovaného ocelového

Více

Napájení elektrifikovaných tratí

Napájení elektrifikovaných tratí Napájení elektrifikovaných tratí Elektrická trakce je pohon hnacího vozidla pomocí metrického točivého stroje elektromotoru kterému říkáme trakční motor. Přívod proudu do elektrických vozidel je realizovaný

Více

EZRTB4 Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ ze strojů a rozváděčů

EZRTB4 Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ ze strojů a rozváděčů EZRTB4 Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ ze strojů a rozváděčů 1) Může být uvnitř elektrického zařízení pracovního stroje použita svorka s označením PEN? ČSN EN 60204 1 ed. 2:2007 2) Jak musí být označena

Více

ENERGETICKÁ BILANCE DIMENZOVÁNÍ VODIČŮ

ENERGETICKÁ BILANCE DIMENZOVÁNÍ VODIČŮ ENERGETICKÁ BILANCE DIMENZOVÁNÍ VODIČŮ Radek Procházka (prochazka@fel.cvut.cz) Elektroenergetika 2 (A1B15EN2) POJMY energetická bilance souhrn potřeb el. energie v rámci stavebního objektu instalovaný

Více

Tab.1 Základní znaky zařízení jednotlivých tříd a opatření pro zajištění bezpečnosti

Tab.1 Základní znaky zařízení jednotlivých tříd a opatření pro zajištění bezpečnosti Všeobecně V České republice byly v platnosti téměř 30 let normy týkající se bezpečnosti při práci na elektrických zařízeních. Od té doby došlo k závažným změnám v oblasti ochrany před úrazem elektrickým

Více

FEROMAGNETICKÉ ANALOGOVÉ MĚŘICÍ PŘÍSTROJE TYP EA16, EB16, EA17, EA19, EA12

FEROMAGNETICKÉ ANALOGOVÉ MĚŘICÍ PŘÍSTROJE TYP EA16, EB16, EA17, EA19, EA12 FEROMAGNETICKÉ ANALOGOVÉ MĚŘICÍ PŘÍSTROJE TYP EA16, EB16, EA17, EA19, EA12 AMPÉRMETRY a VOLTMETRY EA12 144x144 EA19 96x96 EA17 72x72 EA16 48x48 EB16 DIN 35 EA16, EB16, EA17, EA19 a EA12 feromagnetické

Více

Dimenzování vodičů v rozvodech NN

Dimenzování vodičů v rozvodech NN Dimenzování vodičů v rozvodech NN Kritéria pro dimenzování vodičů: přípustné oteplení hospodárnost mechanické namáhání dovolený úbytek napětí účinky zkratových proudů správná funkce ochrany před úrazem

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Základní technické údaje: Napojení:

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Základní technické údaje: Napojení: TECHNICKÁ ZPRÁVA Předmětem tohoto projektu je rekonstrukce vnitřní elektroinstalace uvedeného objektu. Jedná se o objekt vodojemu s úpravnou vod. Veškerá vyjádření a projednání zajišťuje dle dohody investor.

Více

BEZPEČNOST V ELEKTROTECHNICE 3. http://bezpecnost.feld.cvut.cz

BEZPEČNOST V ELEKTROTECHNICE 3. http://bezpecnost.feld.cvut.cz BEZPEČNOST V ELEKTROTECHNICE 3 http://bezpecnost.feld.cvut.cz ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická Elektrotechnická kvalifikace Doc. Ing. Mirko Cipra, CSc., Ing. Michal Kříž, Ing.

Více

UZEMNĚNÍ. VŠB TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky

UZEMNĚNÍ. VŠB TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky VŠB TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky UZEMNĚNÍ 1. Zemniče a hodnoty jejich zemních odporů 2. Uzemnění objektů 3. Výpočty uzemnění 4. Měření rezistivity půdy

Více

AEL5 Elektrické lineární pohony pro regulační ventily DN15 až DN100

AEL5 Elektrické lineární pohony pro regulační ventily DN15 až DN100 Místní předpisy mohou omezit použití výrobků. Výrobce si vyhrazuje právo změn uvedených údajů. Copyright 2014 TI-P358-25 CH Vydání 3 AEL5 Elektrické lineární pohony pro regulační ventily DN15 až DN100

Více

1. Všeobecná část. 1.4. Podmínky montáže Při montáži musí být zabezpečen provoz především operačního střediska a strážnic. 2.

1. Všeobecná část. 1.4. Podmínky montáže Při montáži musí být zabezpečen provoz především operačního střediska a strážnic. 2. OPRAVA ELEKTROINSTALACE obj. č. 14 - SPOJOVACÍ BUDOVA 2 1. Všeobecná část 1.1. Předmět projektu Projektem je řešena elektroinstalace spojovací budovy v areálu věznice. Stávající elektroinstalace je již

Více

Řada CD3000S. Stručný přehled. Technické parametry. Tyristorové spínací jednotky

Řada CD3000S. Stručný přehled. Technické parametry. Tyristorové spínací jednotky Řada CD3S Řada CD3S CD3S je řada jednoduchých, jedno, dvou a třífázových tyristorových jednotek se spínáním v nule, určené pro odporovou zátěž. Ovládací vstup CD3S je standardně dvoupolohový. Některé typy

Více

Velikost 1. Velikost 1 (1) Velikost 1 (1) Velikost 1. Velikost 1 Velikost 1. Velikost 1. Velikost 1. Velikost 1. Velikost 1 Velikost 1.

Velikost 1. Velikost 1 (1) Velikost 1 (1) Velikost 1. Velikost 1 Velikost 1. Velikost 1. Velikost 1. Velikost 1. Velikost 1 Velikost 1. CTX stykače 3pólové průmyslové stykače od 9 do 0 0 293 0 0 293 7 0 29 3 0 29 0 Technické charakteristiky (str. 00) (str. 98) 3pólové stykače Šroubové svorky chráněné proti náhodnému dotyku v souladu s

Více

Projektování automatizovaných systémů

Projektování automatizovaných systémů Projektování automatizovaných systémů Osvald Modrlák, Petr Školník, Jaroslav Semerád, Albín Dobeš, Frank Worlitz TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií

Více

Ochrana při poruše (ochrana před dotykem neživých částí) rozvodných elektrických zařízení do 1 000 V AC

Ochrana při poruše (ochrana před dotykem neživých částí) rozvodných elektrických zařízení do 1 000 V AC Česká energetická společnost (ČENES), Novotného lávka 5, 110 00 Praha 1, Tel.: 221 082 398, fax: 221 082 313, e-mail: cenes@csvts.cz, webová stránka: http://www.csvts.cz/cenes Ochrana při poruše (ochrana

Více

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY CENTRUM ČERNÝ MOST, a.s.

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY CENTRUM ČERNÝ MOST, a.s. PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY CENTRUM ČERNÝ MOST, a.s. PŘÍLOHA 1 SEZNAM SOUVISEJÍCÍCH PŘEDPISŮ Zpracovatel: PROVOZOVATEL LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY CENTRUM ČERNÝ MOST, a.s. květen

Více

Nabíječ KE R5-24V 20A

Nabíječ KE R5-24V 20A Kumer - Prag spol. s r.o. Komplexní řešení v oblasti nouzového napájení, měřící a regulační techniky 190 00 Praha 9 ( Kyje ) Tel.: 284 688 615, 284 688 458, Fax.: 284 690 529 e mail.: kumer@kumer.cz Nabíječ

Více

rozvaděče BTS - skříně

rozvaděče BTS - skříně rozvaděče BTS - skříně Společné znaky: skříně jsou vyrobeny z moderního materiálu ALUZINKU, což je speciální legovaný, proti korozi velmi odolný plech. Skříně jsou opatřeny nátěrem fasádní strukturní barvou

Více

Manželé Stuchlíkovi, Kojetická 301, Praha 9, 190 00. STAVEBNÍ ÚPRAVY A PŘÍSTAVBA VILLY U OBORY V SATALICÍCH, U Obory 130, Praha 9- Satalice

Manželé Stuchlíkovi, Kojetická 301, Praha 9, 190 00. STAVEBNÍ ÚPRAVY A PŘÍSTAVBA VILLY U OBORY V SATALICÍCH, U Obory 130, Praha 9- Satalice stupeň +420 605 453 312 pavel@epzdenek.cz www.epzdenek.cz investor název stavby část Manželé Stuchlíkovi, Kojetická 301, Praha 9, 190 00 název dokumentu STAVEBNÍ ÚPRAVY A PŘÍSTAVBA VILLY U OBORY V SATALICÍCH,

Více

9xx-020320 Výdejní terminál Nero TC10

9xx-020320 Výdejní terminál Nero TC10 9xx-020320 Výdejní terminál Nero TC10 Popis Výdejní terminál Nero TC10 slouží ve stravovacích systémech jako terminál pro výdejní místo, které je schopno zobrazit více informací. Umožňuje výdej více druhů

Více

SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA TECHNICKÉ PODMÍNKY - STANDARDY

SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA TECHNICKÉ PODMÍNKY - STANDARDY zakázky: : revize: 1 SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA TECHNICKÉ PODMÍNKY - STANDARDY zakázky: : revize: 2 ELEKTROMONTÁŽE - SILNOPROUD 1. PRÁCE DODAVATELE ZAHRNUJÍ Dodávku a provedení stavby, zpracování dokumentace

Více

Elektrická vedení druhy, požadavky, dimenzování

Elektrická vedení druhy, požadavky, dimenzování Elektrická vedení druhy, požadavky, dimenzování Určeno pro studenty kombinované formy FS, předmětu Elektrotechnika II Jan Dudek leden 2007 Elektrická vedení Slouží k přenosu elektrické energie a signálů

Více

Rozváděče nízkého napětí - Elektroměrové rozváděče

Rozváděče nízkého napětí - Elektroměrové rozváděče Podniková norma energetiky pro rozvod elektrické energie ČEZ Distribuce E.ON Czech Rozváděče nízkého napětí - Elektroměrové rozváděče PNE 35 7030 První vydání Odsouhlasení normy Konečný návrh podnikové

Více

Redline. Ochrana obvodů. Ochrana osob. Zařízení přídavná. Přístroje modulové ostatní. Přípojnice. Zapouzdření. Rejstřík E.1. Systém přípojnic VBS E.

Redline. Ochrana obvodů. Ochrana osob. Zařízení přídavná. Přístroje modulové ostatní. Přípojnice. Zapouzdření. Rejstřík E.1. Systém přípojnic VBS E. Ochrana obvodů.2 VS Ochrana osob.3.4 Přípojnice izolované typ kolíkový Přípojnice izolované typ vidlicový Zařízení přídavná.5.6 Příslušenství pro izolované přípojnice Přípojnice izolované Přístroje modulové

Více

Kombinované chrániče Ex9CBL-N, 6 ka

Kombinované chrániče Ex9CBL-N, 6 ka Kombinované chrániče Ex9CBL-, 6 ka Proudové chrániče s nadproudovou ochranou dle IEC / ČS E 6009 Jmenovitá vypínací schopnost I cn 6 ka +pólové provedení Jmenovitý reziduální proud 30, 00, 300 ma Jmenovité

Více

Rozváděče pro laickou obsluhu

Rozváděče pro laickou obsluhu Rozváděče pro laickou obsluhu Ing. Josef Malý Eaton Tour 2013 Legislativní rámec Zákon 22/1997 Sb. o technických požadavcích na výrobky NV č. 17/2003 Sb. pro zařízení nízkého napětí pro použití v rozsahu

Více

Zkratové proudy I. Listopad 2010. Ing. René Vápeník

Zkratové proudy I. Listopad 2010. Ing. René Vápeník Zkratové proudy I. Listopad 2010 Ing. René Vápeník Zkrat - příčiny Zkrat je spojení mezi fázemi nebo mezi fázemi a zemí, které se za normálního provozu nepředpokládá a které je důsledkem porušení izolace

Více

D.1.4.7 Zařízení silnoproudé a slaboproudé elektrotechniky. Měřítko: Formát: P. kopií: Č. kopie: Archivní číslo: Revize:

D.1.4.7 Zařízení silnoproudé a slaboproudé elektrotechniky. Měřítko: Formát: P. kopií: Č. kopie: Archivní číslo: Revize: Navrhl Kontroloval Schválil Datum Status Předmět revize R. Paier R. Paier M. Semanský 12 / 214 Dokumentace pro vydání společného ÚR a SP Stavba Laboratoř HFPJ - RF Místo stavby Na Slovance 1999/2, 182

Více

Užití elektrické energie

Užití elektrické energie Učební materiály pro předmět Užití elektrické energie Část 1 Oboru Elektrikář 3. ročník Pouze pro potřeby výuky SOŠ a SOU Kladno - Dubská Verze 1.1 Vyučující: Mgr. Stanislav Dlouhý Přípojky, druhy, provedení

Více

PŘIPOJOVACÍ PODMÍNKY pro osazení měřicích zařízení v odběrných místech napojených ze sítí nn

PŘIPOJOVACÍ PODMÍNKY pro osazení měřicích zařízení v odběrných místech napojených ze sítí nn 1. ÚVOD PŘIPOJOVACÍ PODMÍNKY pro osazení měřicích zařízení v odběrných místech napojených ze sítí nn V souladu s platným zněním Energetického zákona vydává oaza-krupka, a. s., jako provozovatel lokální

Více

Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26) Aplikování základních pojmů a vztahů v elektrotechnice 3

Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26) Aplikování základních pojmů a vztahů v elektrotechnice 3 Montér elektrických instalací (kód: 26-017-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26) Týká se povolání: Elektromechanik

Více

Sada 1 - Elektrotechnika

Sada 1 - Elektrotechnika S třední škola stavební Jihlava Sada 1 - Elektrotechnika 02. Elektrické přístroje spínače nízkého napětí Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284

Více

Použití: Sled fází Přístroj indikuje sled fází a dále chybové stavy (např. nepřítomnost některého fázového napětí).

Použití: Sled fází Přístroj indikuje sled fází a dále chybové stavy (např. nepřítomnost některého fázového napětí). Použití: Měření přechodových odporů a vodivé spojení Zkratový proud při měření přechodových odporů je minimálně 200 ma. Měření probíhá s automatickým přepólováním zkušebního proudu. Je možné vykompenzovat

Více

Požáry fotovoltaických systémů

Požáry fotovoltaických systémů SDH Klášterec nad Orlicí Odborná příprava členů výjezdové jednotky Požáry fotovoltaických systémů Ondřej Janeček, janecek.ondrej@gmail.com únor 2013 Obsah 1. Hlávní součásti FV systému 2. Charakteristika

Více

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY PŘÍLOHA 6 STANDARDY PŘIPOJENÍ ZAŘÍZENÍ K LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVĚ Zpracovatel: Provozovatel lokální distribuční soustavy UNIPETROL RPA, s.r.o. Litvínov

Více

HUTNÍ PROJEKT OSTRAVA a.s. TECHNICKÁ ZPRÁVA

HUTNÍ PROJEKT OSTRAVA a.s. TECHNICKÁ ZPRÁVA HUTNÍ PROJEKT OSTRAVA a.s. držitel certifikátu ISO 9001a ISO 14001 TECHNICKÁ ZPRÁVA Objednatel Stavba SO Díl objektu Stupeň : VÍTKOVICE ARÉNA a.s. : Stavební úpravy v hale ČEZ ARÉNA : 001 Výtahy jihozápadní

Více

EOKO. komponenty vzt. EOKO kruhové ohřívače. Základní informace. Technické parametry. Základní parametry. info@multivac.cz info@multivac.

EOKO. komponenty vzt. EOKO kruhové ohřívače. Základní informace. Technické parametry. Základní parametry. info@multivac.cz info@multivac. EK kruhové ohřívače Základní informace Výkon, až 2 Rozměrová řada až 63 mm rovedení bez regulace (typ B) a integrovanou regulací (typ D) Elektrický ohřívač EK je určen pro vytápění a ohřívání přiváděného

Více

Redline. Ochrana obvodů. Ochrana osob. Zařízení přídavná. Přístroje modulové ostatní. Přípojnice. Zapouzdření. Rejstřík E.2. Systém přípojnic - VBS

Redline. Ochrana obvodů. Ochrana osob. Zařízení přídavná. Přístroje modulové ostatní. Přípojnice. Zapouzdření. Rejstřík E.2. Systém přípojnic - VBS Ochrana obvodů.2 - VS Ochrana osob.3.4 Přípojnice izolované typ kolíkový Přípojnice izolované typ vidlicový Zařízení přídavná.5.6 Příslušenství pro izolované přípojnice Přípojnice izolované Přístroje modulové

Více

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava DIMENZOVÁNÍ A JIŠTĚNÍ ELEKTRICKÝCH VEDENÍ

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava DIMENZOVÁNÍ A JIŠTĚNÍ ELEKTRICKÝCH VEDENÍ Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava DIMENZOVÁNÍ A JIŠTĚNÍ ELEKTRICKÝCH VEDENÍ Určeno pro bakalářské studijní programy Obsah: 1. Úvod 2. Dimenzování vedení

Více

Poznatky z provádění kontrol. elektrické instalace

Poznatky z provádění kontrol. elektrické instalace Poznatky z provádění kontrol Bezpečná instalace V elektrické instalace ČSN EN 61643-22, ČSN EN 50310, ČSN 332000-5 ČSN EN 50130, ČSN EN 50131, ČSN EN 50134 ČSN EN 13849 pro zařízení a systémy se zaručenou

Více

S6500 (24L) 230 V 50 Hz #CONN #DPP

S6500 (24L) 230 V 50 Hz #CONN #DPP KOMPAKTNÍ, PLNĚ VYBAVENÁ VZNĚTOVÁ ELEKTROCENTRÁLA Tato elektrocentrála ztělesňuje to nejlepší co profesionální zařízení Pramac nabízejí, včetně robustní konstrukce a moderního, úsporného vznětového motoru.

Více

Návody na montáž, obsluhu a údržbu

Návody na montáž, obsluhu a údržbu OHŘÍČE CB NÁODY N MONTÁŽ, OBSLUHU ÚDRŽBU 1. Popis Ohřívač se skládá z topné sekce, pláště, skříně svorkovnice a vlastní svorkovnice. Spirála je vyrobená z nerezu, plášť a skříň z galvanizovaného plechu.

Více

Elektronické zpracování signálu

Elektronické zpracování signálu , úsporná verze zpracování analogových signálů Šířka krabičky 22,5 mm pevnění na DIN lištu Elektronické zpracování signálu 4 univerzální konfigurovatelné převodníky analogových signálů. každé funkce existují

Více

Kontrolní seznam před instalací

Kontrolní seznam před instalací Revision Date: 08/2012 Kontrolní seznam před instalací Prosím proveďte všechny body tohoto seznamu a odešlete ho podepsaný na adresu: 1 Úvod Vaše společnost by měla splnit

Více

Napájecí soustava automobilu. 2) Odsimulujte a diskutujte stavy které mohou v napájecí soustavě vzniknout.

Napájecí soustava automobilu. 2) Odsimulujte a diskutujte stavy které mohou v napájecí soustavě vzniknout. VŠB-TU Ostrava Datum měření: 3. KATEDRA ELEKTRONIKY Napájecí soustava automobilu Fakulta elektrotechniky a informatiky Jména, studijní skupiny: Zadání: 1) Zapojte úlohu podle návodu. 2) Odsimulujte a diskutujte

Více

Proudové chrániče. PROUDOVÉ CHRÁNIČE S NADPROUDOVOU OCHRANOU OLE (6 ka)

Proudové chrániče. PROUDOVÉ CHRÁNIČE S NADPROUDOVOU OCHRANOU OLE (6 ka) PROUDOVÉ CHRÁNIČE S NADPROUDOVOU OCHRANOU (6 ka) Přístroj je kombinací proudového chrániče a jističe. Pro domovní, bytové a podobné elektrické rozvody do 6 A, 230 V a.c. Pro ochranu: před nebezpečným dotykem

Více

Následuje legislativa používaných strojů

Následuje legislativa používaných strojů Následuje legislativa používaných strojů Provozované výrobky Bezpečnost strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí nařízení vlády NV č. 378/2001 Sb minimální požadavky na bezpečný provoz a používání

Více

452-447 - Všechny otázky - učební pomůcka

452-447 - Všechny otázky - učební pomůcka 452-447 - Všechny otázky - učební pomůcka Seznam všech testových otázek z předmětu Bezpečnost v elektrotechice Určeno pro předměty 452/447 a 452/437 Každá chybná nebo nezodpovězená odpověď na otázku =

Více

D.1.4.b-1 Technická zpráva

D.1.4.b-1 Technická zpráva D.1.4.b-1 Technická zpráva ELEKTRO INSTALACE (Vnitřní instalace elektrické energie a bleskosvod) Jedná se o projekt nových rozvodů elektroinstalace prostor novostavby objektu základní a mateřské školy

Více

2. PRÁVNÍ DOKUMENTACE

2. PRÁVNÍ DOKUMENTACE 1. OBSAH str. 1. Obsah 1 2. Právní dokumentace 1 3. Projektové podklady 1 4. Provozní parametry zařízení 1 5. Předmět a rozsah projektu 1 6. Popis zařízení 2 7. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci 5

Více

Oceloplechové rozvaděče, IP 65 Serie Orion + Rozváděčové skříně s dveřmi a volitelnou výzbrojí

Oceloplechové rozvaděče, IP 65 Serie Orion + Rozváděčové skříně s dveřmi a volitelnou výzbrojí Oceloplechové rozvaděče, IP 65 Serie Orion + Rozváděčové skříně s dveřmi a volitelnou výzbrojí Prázdné kovové skříně v nástěnném provedení s třídou ochrany I jsou určeny pro rozvaděče s vysokým stupněm

Více

Úvod 13 1. NEJPOUŽÍVANĚJŠÍ JISTICÍ PRVKY 15. 1.1 Pojistka 15 1.1.1 Výhody a nevýhody pojistek 17

Úvod 13 1. NEJPOUŽÍVANĚJŠÍ JISTICÍ PRVKY 15. 1.1 Pojistka 15 1.1.1 Výhody a nevýhody pojistek 17 ČÁST I: JIŠTĚNÍ ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ 13 Úvod 13 1. NEJPOUŽÍVANĚJŠÍ JISTICÍ PRVKY 15 1.1 Pojistka 15 1.1.1 Výhody a nevýhody pojistek 17 1.2 Jistič 17 1.2.1 Výhody jističů 18 1.2.2 Nevýhoda jističů 19

Více

Matériels et outillages isolés de protection et de sécurité du domaine technique électricité.

Matériels et outillages isolés de protection et de sécurité du domaine technique électricité. ČESKÁ NORMA MDT 621.3.002.5:614.825 Březen 1995 DIELEKTRICKÉ OCHRANNÉ A PRACOVNÍ POMŮCKY PRO ELEKTROTECHNIKU ČSN 35 9700 Dielectric protective and working facilities for electrotechnics Matériels et outillages

Více

AE50S. 1. Bezpečnost. 2. Všeobecné informace o výrobku. 4. Uvedení do provozu. 5. Provoz. 7. Náhradní díly

AE50S. 1. Bezpečnost. 2. Všeobecné informace o výrobku. 4. Uvedení do provozu. 5. Provoz. 7. Náhradní díly IM-P017-11 ST Vydání 3 AE50S Automatický odvzdušňovač pro kapalinové systémy Návod k montáži a údržbě 1. Bezpečnost 2. Všeobecné informace o výrobku 3. Montáž 4. Uvedení do provozu 5. Provoz 6. Údržba

Více

1. Ovládání a řízení rolety

1. Ovládání a řízení rolety 1. Ovládání a řízení rolety 1.1 Ovládání Ovládání pro navíjecí mechanizmus látky je nutné volit s ohledem na její váhu tak, aby byly dodrženy normové hodnoty dle ČSN EN 13561+A1. Ovládání je možno volit

Více

Bezpečnostní předpisy

Bezpečnostní předpisy Bezpečnostní předpisy pro montáž, provoz a údržbu uzavíracích klapek ABO série 3 E 1. Nutno pozorně přečíst a respektovat veškeré bezpečnostní pokyny, jinak jsou veškeré záruky výrobce neúčinné. Veškeré

Více

1. ČLENĚNÍ PŘÍLOH... 1 2. PŘEDMĚT PROJEKTOVÉ DOKUMENTACE... 1 3. PODKLADY... 1 4. ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE... 1

1. ČLENĚNÍ PŘÍLOH... 1 2. PŘEDMĚT PROJEKTOVÉ DOKUMENTACE... 1 3. PODKLADY... 1 4. ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE... 1 OBSAH 1. ČLENĚNÍ PŘÍLOH... 1 2. PŘEDMĚT PROJEKTOVÉ DOKUMENTACE... 1 3. PODKLADY... 1 4. ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE... 1 4.1 Příkon... 1 4.2 Napěťové soustavy... 1 4.3 Předpisy a normy... 2 4.4 Ochrana před

Více

Podniková norma PRE a PREdi ROZVÁDĚČ 22 KV, TYP 8DJH

Podniková norma PRE a PREdi ROZVÁDĚČ 22 KV, TYP 8DJH Strana: 1/11 Charakteristika Rozváděče typu 8DJH jsou typově odzkoušené, kovově zapouzdřené, plněné plynem SF 6 izolované VN rozváděče. Charakteristické vlastnosti rozváděče: Typově odzkoušený rozváděč

Více

Příslušné podklady z hlediska požární bezpečnosti obsahují:

Příslušné podklady z hlediska požární bezpečnosti obsahují: Zpracování požárně bezpečnostního řešení stavby Oprávněna zpracovávat požárně bezpečnostní řešení stavby je fyzická osoba, která získala oprávnění k výkonu projektové činnosti podle zvláštního předpisu.

Více

Zvlhčovače vzduchu řady UX

Zvlhčovače vzduchu řady UX Návod k používání a obsluze Zvlhčovače vzduchu řady UX Výrobek název: Zvlhčovač vzduchu FRANCO typ: UX56-M, UX56-T, UX71-TT, UX71-TS Dodavatel název: AGRICO s.r.o. adresa: Rybářská 671, 379 01 Třeboň IČO:

Více

SCA 30. Sada solárního ohřevu, návod pro instalaci IHB 1225-1 431211 LEK

SCA 30. Sada solárního ohřevu, návod pro instalaci IHB 1225-1 431211 LEK EK SCA 0 CZ Sada solárního ohřevu, návod pro instalaci IHB - Návod pro instalaci - SCA 0 Popis Toto příslušenství se používá pro připojení solárního ohřevu k jednotce VVM 00. Solární ohřev může být použit

Více

První hanácká BOW. Návod k obsluze. Hydraulická zakružovačka. profilů a trubek PRM 80 FH PRM 100 FH PRM FH PRM 80 FH

První hanácká BOW. Návod k obsluze. Hydraulická zakružovačka. profilů a trubek PRM 80 FH PRM 100 FH PRM FH PRM 80 FH Návod k obsluze Hydraulická zakružovačka profilů a trubek PRM 80 FH PRM 100 FH PRM 80 FH PRM FH Obsah 1 Úvod... 5 1.1 Autorská práva...5 1.2 Zákaznický servis...5 1.3 Omezení odpovědnosti...5 2 Bezpečnost...

Více

ÚVOD : POUŽITÉ PODKLADY: Stavební výkresy v měřítku 1:100 Předpisy a normy ČSN Prohlídka na místě stavby Požadavky uživatele TECHNICKÉ ÚDAJE:

ÚVOD : POUŽITÉ PODKLADY: Stavební výkresy v měřítku 1:100 Předpisy a normy ČSN Prohlídka na místě stavby Požadavky uživatele TECHNICKÉ ÚDAJE: ÚVOD : Projekt pro stavební povolení řeší opravu elektroinstalace silnoproudu pro objekt 1.ZŠ Most pavilon tělocvičny. Jedná se o část tělocvičny, včetně připojených prostor. Projekt řeší instalaci osvětlení

Více

Bezpečnostní úschovné objekty

Bezpečnostní úschovné objekty Příloha č. 1: Mechanické zábranné prostředky - písm. a) 30 zákona Příloha č.. 1.1: Bezpečnostní úschovné objekty a jejich zámky Bezpečnostní úschovné objekty Výstup Certifikát shody podle certifikačního

Více

Stavební úpravy části objektu, p.č.st. 184/1, k.ú. Kolín Město Kolín, Karlovo náměstí 78, Kolín I, 28002 Kolín D.1.4.

Stavební úpravy části objektu, p.č.st. 184/1, k.ú. Kolín Město Kolín, Karlovo náměstí 78, Kolín I, 28002 Kolín D.1.4. D.1.4.1 ZDRAVOTECHNIKA D.1.4.1-01 D.1.4.1-02 D.1.4.1-03 TECHNICKÁ ZPRÁVA KANALIZACE VODOVOD D.1.4.1-01 TECHNICKÁ ZPRÁVA ZDRAVOTECHNIKA OBSAH: A. VODOVOD A0. Všeobecně A1. Úvod A2. Množství potřeby pitné

Více

PROJEKT ELEKTROTECHNICKÉ ČÁSTI TECHNICKÁ ZPRÁVA. Poděbradská 540-547

PROJEKT ELEKTROTECHNICKÉ ČÁSTI TECHNICKÁ ZPRÁVA. Poděbradská 540-547 Sídlo: Amforová 1925/7, 155 00 Praha 5 List/listů: 1/16 Kancelář: Uruguayská 5, 120 00 Praha 2 Tel./fax: (+420) 222 521 437 E-mail: gryf.elektro@seznam.cz PROJEKT ELEKTROTECHNICKÉ ČÁSTI TECHNICKÁ ZPRÁVA

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA D.1.4.G SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA

TECHNICKÁ ZPRÁVA D.1.4.G SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA EL TECHNICKÁ ZPRÁVA D.1.4.G SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA Investor : Statutární město Ostrava Úřad městského obvodu Vítkovice Mírové náměstí 1 703 39, Ostrava- Vítkovice Akce : Oprava bytu č.1 na ulici Rudná

Více

Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26) Aplikování základních pojmů a vztahů v elektrotechnice 3

Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26) Aplikování základních pojmů a vztahů v elektrotechnice 3 Montér elektrických rozvaděčů (kód: 26-019-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26) Týká se povolání: Elektromechanik

Více

System pro M compact ABB/NN 09/02CZ_11/04. Přístroje nízkého napětí

System pro M compact ABB/NN 09/02CZ_11/04. Přístroje nízkého napětí ABB/NN 09/02CZ_11/04 Přístroje nízkého napětí Před připojením hliníkových vodičů (s průřezem 4 mm 2 ) zajistěte, aby kontaktní plochy těchto vodičů byly očištěny, zbaveny oxidační vrstvy a ošetřeny kontaktní

Více

Prostorové termostaty

Prostorové termostaty Subject to change 3 015 Prostorové termostaty Pro 2-trubkové fan-coilové jednotky 1 Prostorové termostaty s ručním přepínačem vytápění / chlazení a s ovládáním rychlosti ventilátoru 2-bodová regulace Ruční

Více

Lopatkový průtokoměr. Krátký popis. Příklad montáže. Zvláštnosti. Typový list 40.6020. Strana 1/6. Typ 406020/

Lopatkový průtokoměr. Krátký popis. Příklad montáže. Zvláštnosti. Typový list 40.6020. Strana 1/6. Typ 406020/ Strana 1/6 Lopatkový průtokoměr Krátký popis Lopatkový průtokoměr je vhodný pro spojité měření rychlosti průtoku neutrálních a slabě agresivních kapalin, které mohou v malém množství obsahovat pevné částice.

Více

Autor: Datum vytvoření: Ročník: Tematická oblast: Předmět: Klíčová slova: Anotace: Metodické pokyny:

Autor: Datum vytvoření: Ročník: Tematická oblast: Předmět: Klíčová slova: Anotace: Metodické pokyny: Autor: Ing. Vladimír Bendák Datum vytvoření: 18.10.2013 Ročník: 2. ročník nástavbové studium Tematická oblast: Přeprava nebezpečných věcí dle ADR Předmět: Technologie a řízení dopravy Klíčová slova: Odpojovač

Více

Vnorovy, silnice I/55. Úpravy a osvětlení stávajících přechodů pro chodce. SO 401.2 Světelné signalizační zařízení Svatý Ján (DSP)

Vnorovy, silnice I/55. Úpravy a osvětlení stávajících přechodů pro chodce. SO 401.2 Světelné signalizační zařízení Svatý Ján (DSP) Vnorovy, silnice I/55 Úpravy a osvětlení stávajících přechodů pro chodce SO 401.2 Světelné signalizační zařízení Svatý Ján (DSP) Obsah 1.1. Identifikační údaje... 2 1.2. Rozsah projektu... 2 1.3. Zákony

Více

Označování dle 11/2002 označování dle ADR, označování dle CLP

Označování dle 11/2002 označování dle ADR, označování dle CLP Označování dle 11/2002 označování dle ADR, označování dle CLP Nařízení 11/2002 Sb., Bezpečnostní značky a signály 4 odst. 1 nařízení 11/2002 Sb. Nádoby pro skladování nebezpečných chemických látek, přípravků

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA. k projektu vnitřní el. instalace

TECHNICKÁ ZPRÁVA. k projektu vnitřní el. instalace Akce: Stavební úpravy objektu č. 66, Velký Karlov - vnitřní el. instalace Investor: Obec Velký Karlov Projektant: ing. J. Kosík, Veselá 15, Znojmo, tel. 515220790 TECHNICKÁ ZPRÁVA k projektu vnitřní el.

Více

D.1.4. TECHNIKA PROSTŘEDÍ STAVEB D.1.4.2 SLABOPROUDÉ ELEKTROINSTALACE

D.1.4. TECHNIKA PROSTŘEDÍ STAVEB D.1.4.2 SLABOPROUDÉ ELEKTROINSTALACE ZODPOVĚDNÝ PROJEKTANT VYPRACOVAL KONTROLOVAL PARÉ Č Ing JIŘÍ SVOBODA Bc JAROSLAV MACHAIN Ing SVOBODA ČÁST D14 TECHNIKA PROSTŘEDÍ STAVEB D142 SLABOPROUDÉ ELEKTROINSTALACE ZODPOVĚDNÝ PROJEKTANT VYPRACOVAL

Více

Přístupový systém VX800N. Vid-9200-2

Přístupový systém VX800N. Vid-9200-2 Přístupový systém VX800N Vid-9200-2 Základní vlastnosti Jedná se o kódový zámek Obsahuje 2 nebo 3 vestavěné relé (závisí na verzi) Lze každé relé má jeden kód, kterým se aktivuje relé na nastavený čas

Více

Novinka Rozhraní podle DIN EN 61439-2

Novinka Rozhraní podle DIN EN 61439-2 -rozvaděč Novinka Rozhraní podle DIN EN 61439-2 BLACK BOX se čtyřmi rozhraními -rozváděč Pro chráněnou venkovní instalaci Krytí IP 65 Variabilní systém rozváděčových skříní, možnost rozšíření ve všech

Více

Odbočné, přechodové a montážní krabice

Odbočné, přechodové a montážní krabice Krabice IP, IP 55 a IP 65 z termoplastu Technické charakteristiky krytí: - IP pro s nasazovacím víčkem - IP 55 pro se šroubovaným víčkem a průchodkami - IP 65 pro se šroubovaným víčkem a hladkými stěnami

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA - ELEKTRO

TECHNICKÁ ZPRÁVA - ELEKTRO TECHNICKÁ ZPRÁVA - ELEKTRO Obsah 1. Identifikace stavby...2 2. Předmět projektu...2 3. Obecné informace...2 3.1. Ochrana před nebezpečným dotykem...4 3.2. Ochrana před přepětím...5 3.3. Protipožární opatření...5

Více

F. - ZAŘÍZENÍ SILNOPROUDÉ ELEKTROTECHNIKY

F. - ZAŘÍZENÍ SILNOPROUDÉ ELEKTROTECHNIKY F. - ZAŘÍZENÍ SILNOPROUDÉ ELEKTROTECHNIKY F4.1 - TECHNICKÁ ZPRÁVA Stupeň: Stavba: dokumentace pro stavební povolení Snížení energetické náročnosti Úřadu Městyse Lukavec Místo stavby: Lukavec, parc.121/1

Více

10. ROZBOČOVACÍ KRABICE. Série CUBIK Série SCABOX Série HALYESTER Série BEEBOX Série W-BOX Série ALUBOX 10. ROZBOČOVACÍ KRABICE

10. ROZBOČOVACÍ KRABICE. Série CUBIK Série SCABOX Série HALYESTER Série BEEBOX Série W-BOX Série ALUBOX 10. ROZBOČOVACÍ KRABICE 0. ROZBOČOVACÍ KRABICE 0. ROZBOČOVACÍ KRABICE Série CUBIK Série SCABOX Série HALYESTER Série BEEBOX Série W-BOX Série ALUBOX Rozbočovací krabice SCABOX se vyrábí v různých velikostech a provedení s vývodkami

Více

B Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ z ochrany před úrazem elektrickým proudem

B Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ z ochrany před úrazem elektrickým proudem B Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ z ochrany před úrazem elektrickým proudem (označené otázky nejsou uplatňovány v testech pro rozsah E4 na nářadí a spotřebiče) 1) Z čeho musí sestávat ochranné opatření?

Více