Hospitace, hodnocení pracovníků a jejich výkonů. Kateřina Holčáková

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Hospitace, hodnocení pracovníků a jejich výkonů. Kateřina Holčáková"

Transkript

1 Hospitace, hodnocení pracovníků a jejich výkonů Kateřina Holčáková Seminární práce z předmětu Školní management 2015

2 1 Vymezení pojmu hospitace Hospitace dle Pedagogické encyklopedie z r znamená návštěvu ve vyučovací hodině. Hospitace pochází z latinského slova Hospito, což v překladu znamená jsem na návštěvě. 1 Cílem je poznání pedagogické situace ve výchovně vzdělávacím procesu. Je to forma získávání informací o práci, o jejich metodách, organizaci a pracovních výsledcích u jednotlivých učitelů z hlediska získávání zkušenosti hospitujícím nebo z hlediska potřeb pedagogického řízení školní výchovně vzdělávací práce. 2 Součástí řídícího procesu je kontrola. Je zapotřebí kontrolovat průběh její činností, které mají být vykonány. Hlavní funkcí hospitace je kvalita a přijímáme opatření v případě, že v činnosti dochází k významným odchylkám. Hospitace patří k součástí personální práce, která umožňuje poznání pracovníků. Je zapotřebí poskytnout podklady pro jejich hodnocení, také dává prostor pro osobní setkání vedoucího s podřízeným pracovníkem. Jak uvádí Culková ve své Bakalářské práci 3 Otázkou zůstává, je-li hospitace vnímána jako návštěva či setkání dvou pedagogů, či je pouze aktem kontroly, nebo vyjádřením nedůvěry v kvalitu práce učitele a dokázat důležitost a přínos hospitace a váhu pohospitačního pohovoru. 1 [online] [cit ]. 2 [online] [cit ]. 3 Hospitace a její funkce. Brno, Bakalářská práce. Masarykova univerzita v Brně. Vedoucí práce PaedDr. Jan Šťáva, CSc.

3 1.1 Školský zákon Školský zákon samotný hospitace přímo neukládá, ale 8 a 9 vyhlášky č.15/2005 Sb 12 zákona č. 561/2004 Sb., kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních zpráv a vlastního hodnocení školy, s hospitací souvisí Cíl hospitace Cílem je poznání pedagogické situace ve výchovně vzdělávacím procesu. Je to forma získávání informací o práci, o jejich metodách, organizaci a pracovních výsledcích u jednotlivých učitelů z hlediska získávání zkušenosti hospitujícím nebo z hlediska potřeb pedagogického řízení školní výchovně vzdělávací práce. 5 2 Hospitace ve výuce Důležitým prostředkem ke zkvalitnění výchovně vzdělávacího procesu jsou hospitace. Mají sloužit především samotnému učiteli k ověření správnosti, účelnosti a přiměřenosti jeho výukových činností. Jsou však také součástí systému pedagogického řízení. 2.1 Etapy hospitační činnosti Přípravná část Zahrnuje studium pedagogické dokumentace, včetně rozpisu tematického plánu. Nejlépe v předhospitačním pohovoru s učitelem, jak v přípravě na výuku: Formuloval cíle výuky Jak provedl výběr učiva a stanovil jeho strukturu pro výklad Zda zvolené prostředky výuky odpovídají požadavkům cílů výuky. 4 [cit ]. 5 [online]. [cit ].

4 Je také potřebné, aby ředitel (př. jiný hospitující) prostudoval předchozí záznamy z hospitací, aby mohl sledovat změny, ke kterým u hospitovaného učitele došlo Hospitační pozorování ve výuce Může být podle obsahového zaměření monotematické (zaměřené na dílčí jevy ve výuce např. na pozorování, zda a jak učitel motivuje žáky pro studium). Komplexní hospitace naopak usiluje o postižení uceleného obrazu vyučovacího procesu. Komplexní hospitace jsou náročné na postřeh a zkušenosti hospitujících. Vzhledem ke složitosti podmínek vyučování byla stanovena kritéria pro hodnocení vyučovacích jednotek v teoretickém a praktickém vyučování. Tato kritéria jsou součástí přílohy. Jak uvádí Ouroda (2000) provedeme-li jejich zobecnění, lze uvést, že vycházejí z hodnocení: Činnosti učitele ve výuce Chování, činností a materiálního vybavení žáků Podmínek na pracovišti pro výuku žáků A) Činnosti učitele Je posuzována se zřetelem na výsledky vzdělávací a výchovné. Posuzována je jeho stránka osobnostní (nonverbální komunikace, styl řízení výuky, reakce na chování žáků, takt, výraznost projevu apod.) Odborná stránka učitele se projevuje ve správnosti a jistotě při interpretaci učiva, v jeho logické struktuře, v odlišení podstatných a nepodstatných informací. Didaktikou stránku v činnosti učitele můžeme hodnotit podle způsobu organizace a řízení práce žáků a podle optimalizace podmínek pro jejich práci. Výukovou jednotkou pro tyto potřeby můžeme rozdělit na 2 části: a) Výkladovou část ve které se hodnotí sdělení a zdůvodnění cílů výuky žákům a správnost výběru a interpretace učiva. K těmto dvěma základním kritériím učivu a cílům, se řadí hodnocení volby a využití prostředků plnění cílů výuky. Pak je při hospitacích zjišťováno, zda učivu a cílům výuky odpovídaly použité metody výuky, organizační forma vyučování, použité učební pomůcky, zda byly splněné i výchovné záměry výuky a jak byly dodrženy didaktické principy.

5 b) Konkrétně hodnotící část ve které jsou v podstatě splněné dva základní úkoly a to aplikace vědomostí a kontrola ověřování splnění cílů výuky. Při hodnocení činnosti učitele v této části je rozhodující odpověď na otázky: Byly otázky a úkoly zadané žákům v souladu s cíli výuky? Uvědomil si učitel, do jaké míry byly cíle výuky splněné? Odpověď na druhou otázku lze zjistit při opakování v závěru vyučovací jednotky a zejména při hodnocení výsledků vyučovací jednotky. Následně pak při pohospitačním pohovoru. B) Chování a činnost žáků Hodnotí se zejména uvědomělá kázeň a aktivita žáků jako výsledky jejich motivace. Dále pak získané vědomosti a dovednosti jako kritérium splnění cílů výuky. C) Podmínky na pracovišti pro splnění cílů výuky Sociální podmínky jsou dané vztahem mezi učiteli a žáky, mezi žáky navzájem. Jejich stav se odráží zejména v chování, ale i činnosti žáků při výuce. Materiální (hygienické) podmínky ve třídě se posuzují podle pořádku ve třídě, připravenosti pomůcek pro výuku, podle vhodnosti osvětlení, teploty vzduchu, optimalizace podmínek pro vnímání podnětů v průběhu výuky Posthospitační pohovor a opatření hospitace Ouroda (2000) uvádí, že rozbor hospitace je velmi náročnou činností, která výrazně ovlivňuje její výsledný efekt. Proto je důležité, aby se hospitující na rozbor zodpovědně připravil. Je nutno prostudovat hospitační záznam, vyhodnotit získané poznatky, připravit a zformulovat si návrh na závěr. Při komplexní hospitaci je dobré tuto část hospitace uskutečnit co nejdříve. Právě v této části hospitace je potřebné, aby hospitující byl maximálně objektivní, spíše vyžadoval zdůvodnění hospitovaného o postupech, které se mu zdály být problematické, ale i u neadekvátních výsledků výuky. Nejlepší cestou je, když je hospitovaný vybízen

6 k sebehodnocení. Tam se ukáže, zda si je vědomý toho, do jaké míry byly výukové cíle splněné. Pokud jsme poznali význam hospitací, nabízí se otázky Jak často u učitelů hospitovat? Odpověď není jednoznačná tak často, abychom získali objektivní a dostatečný přehled o pedagogické práci učitele. Z toho lze usoudit, že v plánu hospitací vedení školy budou častěji hospitace u začínajících a mladých učitelů a u učitelů, jejichž práce nevykazuje žádoucí úspěchy. 6 6 Hospitace a její funkce. Brno, Bakalářská práce. Masarykova univerzita v Brně. Vedoucí práce PaedDr. Jan Šťáva, CSc.

7 3 Závěr a zhodnocení hospitace Důležitým cílem hospitační činnosti je pozorování průběhu hodiny, činnosti učitele, reakcí žáků. Z toho pak můžeme posoudit, zda tato činnost odpovídá představám vedení školy a především, zda v průběhu hodiny dochází k očekávanému rozvoji klíčových kompetence u žáků. Hospitace jako samotná personální činnost je zaměřena především na motivaci pedagogických pracovníků. Bohužel významným signálem motivace by měl být fakt, že více než 20 % pracovníků se necítí být motivováno k podání kvalitního výkonu. 7 Při samotné hospitace, chceme zjistit, nakolik objektivní tvrzení např. inspekce je, že pedagogičtí pracovníci mají nějaké rezervy v přímé práci se žáky či se vychází z celoročního plánu práce, kde byly formulovány požadavky na práci učitelů. Hospitace je pro některé pedagogické pracovníky velmi nepříjemnou záležitostí, zejména pro začínající učitele. Zkušenější učitelé si nepřejí, aby jim byla hospitace ohlašována, kdež to pro začínající učitele je příprava na kvalitní hospitační hodinu poněkud stresující. Domnívám se, že by bylo z pozice ředitele škol, aby dostatečně formulovali cíle hospitace a veškeré náležitosti s tím spojených. Přeci jenom samotná hospitace se dotýká nejniternějších stránek učitelovy osobnosti. Navíc vyučující by měl být přesvědčen o smysluplnosti hospitační činnosti, a to především ve vztahu ke svému rozvoji jako prostředku k zabránění jejich vyhasínání. 7 Personální práce ředitele střední odborné školy. Brno, Bakalářská práce. Mendelova univerzita v Brně. Vedoucí práce Ing. Marie Horáčková.

8 4 Literatura ČADILEK, M. Didaktika praktického vyučovaní. I. Brno: Masarykova univerzita, s. ZÁKON č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů. In Sbírka zákonů, Česká republika. 2008, částka 103, s Dostupný také z WWW: FALTYSEK, P. Hospitace v práci ředitele školy. Novy Bydžov: ATRE, s. Hospitace a její funkce. Brno, Bakalářská práce. Masarykova univerzita v Brně. Vedoucí práce PaedDr. Jan Šťáva, CSc. CHLUP, O., UHER J., KUBÁLEK J. Pedagogická encyklopedie. Praha, s. KOLAŘ, Z., ŠIKULOVA, R. Hodnoceni žáků. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, s., s. ISBN X. LOVEČEK A. ČADILEK, M. Didaktika odborných předmětů. Brno: Masarykova universita, s. OURODA S. Oborová didaktika, MZLU Brno, 2000, ISBN Personální práce ředitele střední odborné školy. Brno, Bakalářská práce. Mendelova univerzita v Brně. Vedoucí práce Ing. Marie Horáčková. RYS, S. Hospitace v pedagogické praxi. Praha: Statni pedagogické nakladatelství, [online]. [cit ]. Dostupné z:

Inkluze v Jirkově CZ.1.07/1.2.00/47.0012. Mgr. Martin Reihs Manažer projektu, ředitel Městského gymnázia a Základní školy Jirkov

Inkluze v Jirkově CZ.1.07/1.2.00/47.0012. Mgr. Martin Reihs Manažer projektu, ředitel Městského gymnázia a Základní školy Jirkov Inkluze v Jirkově CZ.1.07/1.2.00/47.0012 Mgr. Martin Reihs Manažer projektu, ředitel Městského gymnázia a Základní školy Jirkov Inkluze v Jirkově Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Žadatel:

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a mateřská škola Bernartice, okres Jeseník - příspěvková organizace. 790 57 Bernartice 259

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a mateřská škola Bernartice, okres Jeseník - příspěvková organizace. 790 57 Bernartice 259 Česká školní inspekce Olomoucký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola a mateřská škola Bernartice, okres Jeseník - příspěvková organizace 790 57 Bernartice 259 Identifikátor školy: 600 150 526 Termín

Více

Art marketing Činoherního klubu

Art marketing Činoherního klubu Vyšší odborná škola informačních služeb, Praha Institute of Technology, Sligo Art marketing Činoherního klubu Projekt ročníkové práce Vypracovala: Jana Pokorná, DiS. Vedoucí práce: Ing. Radka Johnová Datum

Více

Úvodní pedagogická praxe: učitelství praktického vyučování METODY v pedagogice, HOSPITACE a pozorování

Úvodní pedagogická praxe: učitelství praktického vyučování METODY v pedagogice, HOSPITACE a pozorování Úvodní pedagogická praxe: učitelství praktického vyučování METODY v pedagogice, HOSPITACE a pozorování Obsah: kdo stojí před Vámi a koho mám před sebou? rozdělení metod v pedagogice, pojem evaluace vyučovací

Více

Česká republika Česká školní inspekce. Olomoucký inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a gymnázium města Konice

Česká republika Česká školní inspekce. Olomoucký inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a gymnázium města Konice Česká republika Česká školní inspekce Olomoucký inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola a gymnázium města Konice Tyršova 609, 798 52 Konice Identifikátor školy: 600 015 149 Termín

Více

Příloha č. 1. Rozhovor Česká školní inspekce Karlovy Vary průvodní dopis. Vážená paní inspektorko,

Příloha č. 1. Rozhovor Česká školní inspekce Karlovy Vary průvodní dopis. Vážená paní inspektorko, Příloha č. 1 Rozhovor Česká školní inspekce Karlovy Vary průvodní dopis Vážená paní inspektorko, obracím se na Vás s žádostí o pomoc při realizaci své diplomové práce v rámci studia managementu vzdělávání.

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště Pardubice Inspekční zpráva Vyšší odborná škola pedagogická a Střední pedagogická škola Litomyšl, Komenského nám. 22 Komenského náměstí 22, 570 12 Litomyšl Identifikátor:

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště Plzeň Inspekční zpráva Střední odborná škola gastronomická a Střední odborné učiliště gastronomické, Plzeň, U Borského parku 3 U Borského parku 3, 320 04 Plzeň

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Evaluace organizace Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované profesní Obecné x 2. Oblast

Více

H) MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY

H) MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY H) MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY Zákon o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) ve znění zák. č. 383/2005 Sb., č. 112/2006 Sb., 158/2006 Sb.,

Více

Příloha č. 1 Indikátory výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování - Šablony pro MŠ a ZŠ I

Příloha č. 1 Indikátory výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování - Šablony pro MŠ a ZŠ I Příloha č. Indikátory výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování - Šablony pro MŠ a ZŠ I k předkládání žádostí o podporu zjednodušených projektů do Operačního programu Výzkum, vývoj a

Více

Učební osnova vyučovacího předmětu Silnoproudá zařízení. 3. ročník (2 hodiny týdně, celkem 52 hodin)

Učební osnova vyučovacího předmětu Silnoproudá zařízení. 3. ročník (2 hodiny týdně, celkem 52 hodin) Učební osnova vyučovacího předmětu Silnoproudá zařízení 3. ročník (2 hodiny týdně, celkem 52 hodin) Obor vzdělání: Forma vzdělávání: 26-41-M/01 Elektrotechnika denní studium Celkový počet týdenních vyuč.

Více

ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY DLE 156 ZÁKONA Č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů

ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY DLE 156 ZÁKONA Č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů ZADAVATEL: Armádní Servisní, příspěvková organizace Sídlem: Podbabská 1589/1, 160 00 Praha 6 - Dejvice Jednající: Ing. MBA Dagmar Kynclová, ředitelka IČ: 604 60 580 Veřejná zakázka: Zateplení obvodového

Více

KRITÉRIA II. kola PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ pro školní rok 2016/2017 ZÁKLADNÍ INFORMACE K II. KOLU PŘIJÍMACÍMU ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2016/2017

KRITÉRIA II. kola PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ pro školní rok 2016/2017 ZÁKLADNÍ INFORMACE K II. KOLU PŘIJÍMACÍMU ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 KRITÉRIA II. kola PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ pro školní rok 2016/2017 Střední škola lodní dopravy a technických řemesel, Děčín VI, p. o., stanovila v souladu se zákonnou normou č. 472/2011 Sb., kterým se mění

Více

Město Žatec městský úřad kancelář úřadu V Žatci dne 24.3.2016. MATERIÁL NA JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA ŽATCE dne 11.4.2016

Město Žatec městský úřad kancelář úřadu V Žatci dne 24.3.2016. MATERIÁL NA JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA ŽATCE dne 11.4.2016 Město Žatec městský úřad kancelář úřadu V Žatci dne 24.3.2016 MATERIÁL NA JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA ŽATCE dne 11.4.2016 NÁZEV: PŘEDKLÁDÁ: ZPRACOVALA: OBSAH: Povolení výjimky z počtu dětí ve třídě na

Více

a. vymezení obchodních podmínek veřejné zakázky ve vztahu k potřebám zadavatele,

a. vymezení obchodních podmínek veřejné zakázky ve vztahu k potřebám zadavatele, Doporučení MMR k postupu zadavatelů při zpracování odůvodnění účelnosti veřejné zakázky, při stanovení obchodních podmínek pro veřejné zakázky na stavební práce a při vymezení podrobností předmětu veřejné

Více

Náležitosti žádosti o akreditaci vzdělávacího programu

Náležitosti žádosti o akreditaci vzdělávacího programu 176 VYHLÁŠKA ze dne 5. června 2009, kterou se stanoví náležitosti žádosti o akreditaci vzdělávacího programu, organizace vzdělávání v rekvalifikačním zařízení a způsob jeho ukončení Ministerstvo školství,

Více

65-51-H/01 Kuchař - číšník - zaměření - číšník - servírka

65-51-H/01 Kuchař - číšník - zaměření - číšník - servírka JEDNOTNÉ ZADÁNÍ ZÁVĚREČNÝCH ZKOUŠEK PRO ŠK. R. 2011/2012 65-51-H/01 Kuchař - číšník - zaměření - číšník - servírka PŘÍLOHY Příloha č. 1 Samostatná odborná práce 1. Zadání samostatné odborné práce (SOP)

Více

PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA

PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA Název materiálu: Psychologie jako věda Autor materiálu: Mgr. Kateřina Kaderková Zařazení materiálu: výuková prezentace Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Název a označení

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická oblast Základní aranžérské nářadí a pomůcky,

Více

Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Možnosti využití profesiogramu při konstrukci vzdělávacího programu

Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Možnosti využití profesiogramu při konstrukci vzdělávacího programu Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Možnosti využití profesiogramu při konstrukci vzdělávacího programu oldrich.matousek@ff.cuni.cz Výstupy z učení Znalosti Dovednosti (dovednosti specifické

Více

Tematické setkání KAP Středočeského kraje

Tematické setkání KAP Středočeského kraje Tematické setkání KAP Středočeského kraje Metodická podpora KAP pro intervenci Rozvoj škol jako center CŽU (dalšího profesního vzdělávání) Jana Bydžovská, PhDr. Praha 26. dubna 2016 Tento projekt je spolufinancován

Více

ČESKÁ REPUBLIKA Česká školní inspekce. Karlovarský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. z tematické inspekce

ČESKÁ REPUBLIKA Česká školní inspekce. Karlovarský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. z tematické inspekce ČESKÁ REPUBLIKA Česká školní inspekce Karlovarský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA z tematické inspekce Základní škola, Sokolov, Křižíkova 1916 Křižíkova 1916, 356 05 Sokolov Identifikátor

Více

Kód předmětu: MSBP_PC1

Kód předmětu: MSBP_PC1 PRAKTICKÉ ČINNOSTI 1 Kód předmětu: MSBP_PC1 O čem si budeme povídat? Obecně o pracovních činnostech Legislativní rovina předškolního vzdělávání Školský zákon 561/2004 RVP pro předškolní vzdělávání ŠVP

Více

Pravidla Rady kraje Vysočina upravující hodnocení a řízení výkonu funkce ředitelů zařízení sociálních služeb zřizovaných krajem Vysočina

Pravidla Rady kraje Vysočina upravující hodnocení a řízení výkonu funkce ředitelů zařízení sociálních služeb zřizovaných krajem Vysočina Rada kraje Vysočina Pravidla Rady kraje Vysočina upravující hodnocení a řízení výkonu funkce ředitelů zařízení sociálních služeb zřizovaných krajem Vysočina ze dne 8. 2. 2011 č. 02/11 Strana 1 (celkem

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. ŠÚ Znojmo, Rudoleckého 21, 669 02 Znojmo

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. ŠÚ Znojmo, Rudoleckého 21, 669 02 Znojmo Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 122 298/99-05010 Signatura: ol6ws201 Oblastní pracoviště č. 12 Brno Okresní pracoviště Znojmo INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: Identifikátor ředitelství: IZO: Ředitel

Více

Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a tvůrčí činnosti Divadelní fakulty JAMU pro rok 2016

Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a tvůrčí činnosti Divadelní fakulty JAMU pro rok 2016 Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a tvůrčí činnosti Divadelní fakulty JAMU pro rok 2016 1 Aktualizace Dlouhodobého záměru pro rok 2016 vychází ze dvou základních premis: I. Předpoklad přijetí

Více

Vedoucí bakalářské práce

Vedoucí bakalářské práce Univerzita Pardubice, Fakulta ekonomicko-správní, Ústav Posudek vedoucího bakalářské práce Jméno studenta Téma práce Cíl práce Vedoucí bakalářské práce Barbora RUMLOVÁ ANALÝZA A POTENCIÁLNÍ ROZVOJ CESTOVNÍHO

Více

Proč o tom mluvit právě teď?

Proč o tom mluvit právě teď? P a v e l Z i k l Ú s t a v p r i m á r n í a p r e p r i m á r n í e d u k a c e P d F U H K Proč o tom mluvit právě teď? Nová právní úprava od 1. 9. 2016 (školský zákon ve znění 82/2015 Sb., nová vyhláška

Více

Vítejte na dnešním semináři. Lektor: Ing. Ludmila Brestičová

Vítejte na dnešním semináři. Lektor: Ing. Ludmila Brestičová Vítejte na dnešním semináři Lektor: Ing. Ludmila Brestičová Téma semináře: Jaké by měly být výstupní znalosti absolventů gymnázia z oblasti ICT? (A také jaké jsou a budou maturity z Informatiky.) Program

Více

VYHLÁŠENÍ DOTAČNÍHO PROGRAMU MŠMT FINANCOVÁNÍ ASISTENTŮ

VYHLÁŠENÍ DOTAČNÍHO PROGRAMU MŠMT FINANCOVÁNÍ ASISTENTŮ VYHLÁŠENÍ DOTAČNÍHO PROGRAMU MŠMT FINANCOVÁNÍ ASISTENTŮ PEDAGOGA PRO DĚTI, ŽÁKY A STUDENTY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM V SOUKROMÝCH A CÍRKEVNÍCH ŠKOLÁCH NA ROK 2010 Č. j.: 24 525/2009-61 V Praze dne 17. prosince

Více

objednací kód: ZK-9 Jméno a příjmení žáka: Třída: Bydliště žáka: Zdravotní pojišťovna žáka: Datum narození: Zákonný zástupce (matka):

objednací kód: ZK-9 Jméno a příjmení žáka: Třída: Bydliště žáka: Zdravotní pojišťovna žáka: Datum narození: Zákonný zástupce (matka): Jméno a příjmení žáka: Třída: Bydliště žáka: Zdravotní pojišťovna žáka: Datum narození: Zákonný zástupce (matka): Telefon: E-mail: Zákonný zástupce (otec): Telefon: E-mail: Dětský lékař: Jiné údaje a upozornění:..............................................................................................................

Více

MANAGEMENT I T-29 KOMUNIKAČNÍ PROSTŘEDKY IVANA NEKVAPILOVÁ

MANAGEMENT I T-29 KOMUNIKAČNÍ PROSTŘEDKY IVANA NEKVAPILOVÁ MANAGEMENT I T-29 KOMUNIKAČNÍ PROSTŘEDKY IVANA NEKVAPILOVÁ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/15.0070) Obsah

Více

PC, POWER POINT, dataprojektor

PC, POWER POINT, dataprojektor Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Střední škola hotelová a služeb Kroměříž CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Ing. Anna Grussová VY_32_INOVACE 29_MAR

Více

Rekvalifikační kurzy pro Úřad práce ČR krajskou pobočku v Liberci VI.

Rekvalifikační kurzy pro Úřad práce ČR krajskou pobočku v Liberci VI. Odůvodnění veřejné zakázky dle ustanovení 156 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ) Rekvalifikační kurzy pro Úřad práce ČR krajskou pobočku v Liberci

Více

Šablony pro mateřské školy:

Šablony pro mateřské školy: Šablony pro mateřské školy: Částka uváděná u jednotlivých šablon slouží k pokrytí veškerých nákladů na realizaci aktivit tj. kromě mzdy v případě personálních šablon nebo kurzovného v případě vzdělávacích

Více

Malotřídní základní školy z pohledu České školní inspekce. Mgr. Tomáš Zatloukal. Malotřídky 2016, Praha 4. 5. 2016. Základní informace

Malotřídní základní školy z pohledu České školní inspekce. Mgr. Tomáš Zatloukal. Malotřídky 2016, Praha 4. 5. 2016. Základní informace Malotřídní základní školy z pohledu České školní inspekce Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Malotřídky 2016, Praha 4. 5. 2016 Základní informace ve školním roce 2015/2016 navštěvuje malotřídní

Více

Ekonomika 1. 01. Základní ekonomické pojmy

Ekonomika 1. 01. Základní ekonomické pojmy S třední škola stavební Jihlava Ekonomika 1 01. Základní ekonomické pojmy Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace

Více

Zadavatel: Moravskoslezský kraj se sídlem Ostrava, 28. října 117, PSČ 702 18 IČ: 70890692

Zadavatel: Moravskoslezský kraj se sídlem Ostrava, 28. října 117, PSČ 702 18 IČ: 70890692 Zadavatel: Moravskoslezský kraj se sídlem Ostrava, 28. října 117, PSČ 702 18 IČ: 70890692 Veřejná zakázka: Úvěrový rámec na předfinancování a spolufinancování projektů zadávaná v otevřeném řízení podle

Více

EUROVIA Kamenolomy, a.s. Podnik podporující zdraví 2005 2014

EUROVIA Kamenolomy, a.s. Podnik podporující zdraví 2005 2014 EUROVIA Kamenolomy, a.s. Podnik podporující zdraví 2005 2014 (1992 2004) Západokámen a.s. (Plzeň) (1992 2004 ) Tarmac SEVEROKÁMEN a.s. (Liberec) 2004 Tarmac CZ a.s. (Liberec) 2009 EUROVIA Kamenolomy, a.s.

Více

P R A V I D L A. č. P1/2016

P R A V I D L A. č. P1/2016 P R A V I D L A RADY MĚSTA LOUN č. P1/2016 pro udělování ceny kulturní komise Rady města Loun leden 2016 Cena kulturní komise Rady města Loun Z prostředků Kulturního fondu bude udělována cena kulturní

Více

Charakteristika Školní družiny

Charakteristika Školní družiny Školní družina - Świetlica Szkolna Jako součást školního programu Tvořivá škola programy, które są częścią składową programów szkolnych Szkoła Twórcza školní rok - rok szkolny 2007/8 Charakteristika Školní

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Oblastní pracoviště č.2 Střední Čechy INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Benešov u Prahy, spol. s r. o.

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Oblastní pracoviště č.2 Střední Čechy INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Benešov u Prahy, spol. s r. o. Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 021 70/99-2204 Signatura: ab1hs301 Oblastní pracoviště č.2 Střední Čechy Okresní pracoviště Benešov INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: Střední odborné učiliště a Obchodní

Více

ROČNÍ PLÁN ZÁKLADNÍ ŠKOLY VÝCHOVNÝ PORADCE 2015/2016

ROČNÍ PLÁN ZÁKLADNÍ ŠKOLY VÝCHOVNÝ PORADCE 2015/2016 Základní škola a Mateřská škola Želešice, příspěvková organizace 24. dubna 270, 664 43 Želešice ROČNÍ PLÁN ZÁKLADNÍ ŠKOLY VÝCHOVNÝ PORADCE 2015/2016 Mgr. Dana Kadlčíková konzultační hodiny: Út 12 50 14

Více

Aspekt hodnocení podle Metodického pokynu pro řízení výzev, hodnocení a výběr projektů. Společná pro všechny aktivity. Proveditelnost Účelnost

Aspekt hodnocení podle Metodického pokynu pro řízení výzev, hodnocení a výběr projektů. Společná pro všechny aktivity. Proveditelnost Účelnost Specifická kritéria přijatelnosti pro integrované projekty IPRÚ pro SC 2.4 Zvýšení kvality a dostupnosti infrastruktury pro vzdělávání a celoživotní učení Specifická kritéria přijatelnosti pro integrované

Více

ZAVÁDĚNÍ ECVET V ČESKÉ REPUBLICE 20.9. 2012

ZAVÁDĚNÍ ECVET V ČESKÉ REPUBLICE 20.9. 2012 ZAVÁDĚNÍ ECVET V ČESKÉ REPUBLICE 20.9. 2012 Přehled témat ECVET a jeho souvislosti Princip ECVET Doporučení k ECVET a úkoly pro evropské státy Postup zavádění ECVET v Evropě Strategie zavádění ECVET v

Více

Povinná literatura: [1] ČASTORÁL, Z. Strategický znalostní management a učící se organizace. Praha : EUPRESS, 2007.

Povinná literatura: [1] ČASTORÁL, Z. Strategický znalostní management a učící se organizace. Praha : EUPRESS, 2007. Metodické listy pro kombinované studium Anotace : Studijní předmět poskytuje základní informace spojené se strategickým znalostním managementem a učícími se organizacemi, které jsou společensky významné.

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2Management

Více

Geodézie a kartografie 3 roky

Geodézie a kartografie 3 roky Bakalářské studijní programy a jejich obory Geodézie a kartografie 3 roky Geodézie, kartografie a geoinformatika Územní informační systémy pro veřejnou správu Bakalářské studijní programy a jejich obory

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Bc. Miloslav Holub Název materiálu: Omezení osobní svobody I. Označení materiálu: Datum vytvoření: 16.10.2013

Více

ZS Pardubický kraj 1. výzva GG 1.1. Pk

ZS Pardubický kraj 1. výzva GG 1.1. Pk Investice do rozvoje vzdělávání Příloha č. 1 prioritní osa 1 oblasti podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání v Pardubickém kraji Podporované aktivity Podpora informačních center ve školách, včetně

Více

Pravidla pro publicitu v rámci Operačního programu Doprava

Pravidla pro publicitu v rámci Operačního programu Doprava Pravidla pro publicitu v rámci Operačního programu Doprava Prioritní osa 7 -Technická pomoc Praha - prosinec 2010 Verze 1.0 Ministerstvo dopravy www.opd.cz OBSAH Úvod...3 Obecná pravidla...4 Legislativní

Více

Zpráva o průběhu bakalářského přijímacího řízení pro akademický rok 2014/15 na Fakultě stavební ČVUT v Praze

Zpráva o průběhu bakalářského přijímacího řízení pro akademický rok 2014/15 na Fakultě stavební ČVUT v Praze 1. Informace o přijímacích zkouškách pro studijní programy Stavební inženýrství - B3651 Architektura a stavitelství - B3502 Geodézie a kartografie - B3645 Civil Engineering - B3648 Stavitelství B3609 Metrologie

Více

OBČANSKÁ VÝCHOVA. Školní rok 2011/2012

OBČANSKÁ VÝCHOVA. Školní rok 2011/2012 Oblasti: 1. Domácí úkoly 2. Domácí příprava 3.Individuální konzultace (doučování) 4.Sebehodnocení 5.Klasifikace 6.Pomůcky Ukázka písemných prací OBČANSKÁ VÝCHOVA Školní rok 2011/2012 Občanská výchova 6.ročník

Více

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21)

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Dispečer lomové těžby (kód: 21-063-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Týká se povolání: Báňský technik

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ. Metodický list č. 1

Metodické listy pro kombinované studium předmětu ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ. Metodický list č. 1 Metodický list č. 1 Název tematického celku: Řízení lidských zdrojů význam a úloha v organizaci Pojetí a význam personální práce Vývojové fáze (koncepce) personální práce Personální činnosti, personální

Více

65-51-H/01 Kuchař - číšník

65-51-H/01 Kuchař - číšník JEDNOTNÉ ZADÁNÍ ZÁVĚREČNÝCH ZKOUŠEK PRO ŠK. R. 2011/2012 65-51-H/01 Kuchař - číšník PŘÍLOHY Příloha č. 1 Samostatná odborná práce 1. Zadání samostatné odborné práce (SOP) Předložené zadání je součástí

Více

Vize, výzvy a možnosti spolupráce škol a zaměstnavatelů

Vize, výzvy a možnosti spolupráce škol a zaměstnavatelů Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Vize, výzvy a možnosti spolupráce škol a zaměstnavatelů Setkání s řediteli SŠ Zlínského kraje, Otrokovice 31.5.2016

Více

zde nevyplňujte prosím Příjmení, jméno, titul dřívější příjmení 1... Datum narození (den, měsíc, rok). Místo narození...

zde nevyplňujte prosím Příjmení, jméno, titul dřívější příjmení 1... Datum narození (den, měsíc, rok). Místo narození... 44 ČČ RR ŽÁDOST O VYDÁNÍ ROZHODNUTÍ O ZPŮSOBILOSTI K VÝKONU ZDRAVOTNICKÉHO POVOLÁNÍ PRO STÁTNÍ PŘÍSLUŠNÍKY ČLENSKÝCH STÁTŮ EVROPSKÉ UNIE, kteří získali způsobilost k výkonu zdravotnických povolání v jiném

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Kralovice, okres Plzeň-sever, příspěvková organizace. Nová 730, 331 41 Kralovice. Identifikátor: 600 071 511

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Kralovice, okres Plzeň-sever, příspěvková organizace. Nová 730, 331 41 Kralovice. Identifikátor: 600 071 511 Česká školní inspekce Plzeňský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Kralovice, okres Plzeň-sever, příspěvková organizace Nová 730, 331 41 Kralovice Identifikátor: 600 071 511 Termín konání inspekce:

Více

Vyhláška Ministerstva vnitra, kterou se pro školy a školská zařízení č. 2/2006 Sb.

Vyhláška Ministerstva vnitra, kterou se pro školy a školská zařízení č. 2/2006 Sb. MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY A) Právní předpisy 1. Školy a školská zařízení, pedagogičtí pracovníci 2. Vysoké školy, věda a výzkum 3. Uznávání výsledků dalšího vzdělávání, uznávání odborné

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.15 Konstrukční materiály Kapitola 1 Vlastnosti

Více

Podpora personálních procesů v HR Vema

Podpora personálních procesů v HR Vema Podpora personálních procesů v HR Vema Portálové řešení aplikací Řízení procesů s využitím workflow Personální procesy Nástup a změna pracovního zařazení Hodnocení zaměstnanců Rozdělování odměn Plánování

Více

Poskytování informací podle zákona 106/1999 Sb. v platném znění

Poskytování informací podle zákona 106/1999 Sb. v platném znění Poskytování informací podle zákona 106/1999 Sb. v platném znění 1. Pravomoci a působnost ředitele školy Ředitel školy: Ing. Jiří Zajíček, jmenován dne 25.7.2000 dekretem Ministerstva školství, mládeže

Více

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií VY_32_INOVACE_33_12 Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací oblast Vzdělávání v informačních a komunikačních

Více

STANDARD č. 9 Pečovatelská služba OASA Opava o.p.s. Pečovatelská služba OASA Opava

STANDARD č. 9 Pečovatelská služba OASA Opava o.p.s. Pečovatelská služba OASA Opava Pečovatelská služba OASA Opava Provozovatel: Sídlo: Raduň, Poštovní 239, 74761, IČ 26839857, Spisová značka: O 181 vedená u rejstříkového soudu v Ostravě Číslo registrované sociální služby: 3941485 Standard

Více

Usnesení z mimořádné schůze Rady města Karviné konané dne 18. 12. 2007

Usnesení z mimořádné schůze Rady města Karviné konané dne 18. 12. 2007 STATUTÁRNÍ MĚSTO KARVINÁ Č.j.: KP/4153/2007 viz program viz zápis Usnesení z mimořádné schůze Rady města Karviné konané dne 18. 12. 2007 I. PROCEDURÁLNÍ ZÁLEŽITOSTI 1459 - SCHVÁLENÍ OVĚŘOVATELŮ ZÁPISU

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart, okres Cheb. K Rybníku 346, 354 91 Lázně Kynžvart. Identifikátor školy: 600 066 401

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart, okres Cheb. K Rybníku 346, 354 91 Lázně Kynžvart. Identifikátor školy: 600 066 401 Česká školní inspekce Karlovarský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart, okres Cheb K Rybníku 346, 354 91 Lázně Kynžvart Identifikátor školy: 600 066 401 Termín konání

Více

Pracovní porady pozvánka na poradu

Pracovní porady pozvánka na poradu Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín Modernizace výuky prostřednictvím ICT registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0505 Pracovní porady pozvánka na poradu VY_32_INOVACE_ITP.3.02

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 30/12

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 30/12 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 30/12 Název materiálu: Testování žáků 8. a 9. tříd Hudba artificiální a nonartificiální Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík ANOTACE Škola: Základní škola Brno, Jana Babáka

Více

Projektové priority RHK PK a Akademie HK PK v oblasti školství 2014-2020. Mgr. Marcel Gondorčín

Projektové priority RHK PK a Akademie HK PK v oblasti školství 2014-2020. Mgr. Marcel Gondorčín Projektové priority RHK PK a Akademie HK PK v oblasti školství 2014-2020 Mgr. Marcel Gondorčín Příprava strategií a koncepčních dokumentů Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Plzeňského

Více

Rozvoj profesních kompetencí pedagogických pracovníků ve Středočeském kraji PROFESNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLA 21

Rozvoj profesních kompetencí pedagogických pracovníků ve Středočeském kraji PROFESNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLA 21 Grantový projekt CZ.1.07/1.3.04/02.0016 Rozvoj profesních kompetencí pedagogických pracovníků ve Středočeském kraji PROFESNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLA 21 ČÁST I. MANAŽERSKÁ PŘÍPRAVA STUDIUM PRO ŘEDITELE ŠKOL A

Více

Změny v legislativě o radiační ochraně

Změny v legislativě o radiační ochraně Změny v legislativě o radiační ochraně Zuzana Pašková červen 2012 Konference radiologických fyziků v medicíně Skalský Dvůr Zákon č. 18/1997 Sb., v posledním znění 7 1. Lékařské ozáření se smí uskutečnit

Více

Využití EduBase ve výuce 2

Využití EduBase ve výuce 2 B.I.B.S., a. s. Využití EduBase ve výuce 2 Projekt Vzdělávání pedagogů v prostředí cloudu reg. č. CZ.1.07/1.3.00/51.0011 Mgr. Jitka Kominácká, Ph.D. a kol. 2015 1 Obsah 1 Obsah... 2 2 Úvod... 3 3 Aktivita:

Více

SEMINÁŘE/WORKSHOPY PRO KLIENTY V PL A TK

SEMINÁŘE/WORKSHOPY PRO KLIENTY V PL A TK SEMINÁŘE/WORKSHOPY PRO KLIENTY V PL A TK v období realizace projektu Příprava a podpora vstupu na trh práce pro bývalé uživatele návykových látek a osoby ohrožené drogovou závislostí v konfliktu se zákonem

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště Hradec Králové Inspekční zpráva Střední odborná škola, Stěžery, Lipová 56 Adresa: Lipová 56, 503 21 Stěžery Identifikátor školy: 600 011 739 Zřizovatel: MŠMT ČR,

Více

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448 Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká nad Vltavou Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448 CZ.1.07/1.5.00/34.0448 1 Číslo projektu

Více

Obsluha složitých strojů v kamenické výrobě (kód: 36-008-H)

Obsluha složitých strojů v kamenické výrobě (kód: 36-008-H) Obsluha složitých strojů v kamenické výrobě (kód: 36-008-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Kameník Kvalifikační

Více

Projekt Výchova ke zdraví a zdravému životnímu stylu Závěrečná zpráva

Projekt Výchova ke zdraví a zdravému životnímu stylu Závěrečná zpráva Projekt Výchova ke zdraví a zdravému životnímu stylu Závěrečná zpráva červen 28 2 Projekt realizovala Univerzita Hradec Králové prostřednictvím Institutu dalšího vzdělávání UHK. Náklady projektu: 473 5

Více

EDURO Projektové vzdělávání III

EDURO Projektové vzdělávání III EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND EDURO Projektové vzdělávání III PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Ing. Jitka Svatošová Cílem je mít dostatečný počet kvalitních a schopných lidí Management lidských zdrojů

Více

č.j.: HSOS - 11611-6/2015

č.j.: HSOS - 11611-6/2015 č.j.: HSOS - 11611-6/2015 ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY podle 156 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ) a vyhlášky č. 232/2012 Sb., o podrobnostech

Více

Přijímací řízení FZV UP pro akademický rok 2016/2017

Přijímací řízení FZV UP pro akademický rok 2016/2017 Přijímací řízení FZV UP pro akademický rok 2016/2017 Předpokládané termíny konání přijímacích zkoušek: 30. května 2016: Fyzioterapie navazující magisterské studium - 1. kolo (písemný test) 13.-17. června

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 143 20/99-005044 Signatura: an3xs301 Oblastní pracoviště č. 14 - Ostrava Okresní pracoviště Karviná INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: Soukromá SOŠ, SOŠ - třídy se sportovním

Více

Pokyny pro žáka k vypracování SOP Cukrář (29-54-H/01)

Pokyny pro žáka k vypracování SOP Cukrář (29-54-H/01) Pokyny pro žáka k vypracování SOP Cukrář (29-54-H/01) Témata SOP Žák ve spolupráci učitele vylosované téma rozpracuje a konkretizuje. Formální úprava SOP Celkový rozsah práce je minimálně 10 stran formátu

Více

Sada 2 Stavební provoz

Sada 2 Stavební provoz S třední škola stavební Jihlava Sada 2 Stavební provoz Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace a zkvalitnění výuky

Více

VZDĚLÁVACÍ POTŘEBY ŘEDITELŮ MATEŘSKÝCH ŠKOL V PRAZE

VZDĚLÁVACÍ POTŘEBY ŘEDITELŮ MATEŘSKÝCH ŠKOL V PRAZE Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta VZDĚLÁVACÍ POTŘEBY ŘEDITELŮ MATEŘSKÝCH ŠKOL V PRAZE Ing. Daniel Kuchyňka Centrum školského managementu Vedoucí bakalářské práce: PhDr. Václav Trojan, Ph.D.

Více

VNITŘNÍ KONTROLNÍ SYSTÉM řídící kontrola

VNITŘNÍ KONTROLNÍ SYSTÉM řídící kontrola VNITŘNÍ KONTROLNÍ SYSTÉM řídící kontrola Povinnost vytvořit vnitřní kontrolní systém zákon č. 320/2001 Sb. (1) Finanční kontrola vykonávaná podle zákona je součástí systému finančního řízení zabezpečujícího

Více

Obecný model spolupráce škol a zaměstnavatelů kategorie dosaženého vzdělání L. Vymezení skupiny oborů

Obecný model spolupráce škol a zaměstnavatelů kategorie dosaženého vzdělání L. Vymezení skupiny oborů OBSAH Obecný model spolupráce škol a zaměstnavatelů kategorie dosaženého vzdělání L Modul praktického vyučování odborná praxe...1 odborný výcvik...4 Modul využití odborníků z praxe...7 Modul profilové

Více

Návrh. Úvodní ustanovení

Návrh. Úvodní ustanovení Návrh Vyhláška Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ze dne. o dalším vzdělávání pedagogických pracovníků a kariérním systému pedagogických pracovníků Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Více

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0767 Šablona: III/2 2. č. materiálu: VY_ 32_INOVACE_123 Jméno

Více

ZKUŠEBNÍ PŘEDMĚTY SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍCH ZKOUŠEK

ZKUŠEBNÍ PŘEDMĚTY SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍCH ZKOUŠEK ZKUŠEBNÍ PŘEDMĚTY SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍCH ZKOUŠEK Jsou stanoveny a zakotveny v platných legislativních normách: Zákon č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště Praha Inspekční zpráva Střední odborné učiliště stravování a služeb s. r. o. Vrbova 1233, 147 00 Praha 4 - Braník Identifikátor školy: 600 005 216 Zřizovatel:

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita IV. Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Téma IV.. Kvadratické funkce, rovnice a nerovnice

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita IV. Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Téma IV.. Kvadratické funkce, rovnice a nerovnice

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Oblastní pracoviště č. 11 Jihlava. okresní pracoviště Havlíčkův Brod. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Oblastní pracoviště č. 11 Jihlava. okresní pracoviště Havlíčkův Brod. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště č. 11 Jihlava okresní pracoviště Havlíčkův Brod Inspekční zpráva ISŠ podnikání a služeb Havlíčkův Brod Bratříků 851, PSČ 580 01 Identifikátor ředitelství: 600

Více

1. Výchovné poradenství I, garant Mgr. Pavla Soukupová

1. Výchovné poradenství I, garant Mgr. Pavla Soukupová Studium pro výchovné poradce (Vyhláška č. 317/2005 Sb. 8) Plán studia: 1. ročník ZS LS Výchovné poradenství I, II 10 10 Právní rámec činnosti VP 10 - Speciální pedagogika I, II 10 10 Školní diagnostika

Více

Návrh modelu sociální služby PODPORA SAMOSTATNÉHO BYDLENÍ

Návrh modelu sociální služby PODPORA SAMOSTATNÉHO BYDLENÍ Návrh modelu sociální služby PODPORA SAMOSTATNÉHO BYDLENÍ Model služby byl navržen v rámci Závěrečné zprávy č. 2 projektu Evaluace poskytování sociálních služeb v MSK, CZ.1.04/3.1.00/A9.00019. Struktura

Více

92/2015 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY

92/2015 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY 92/2015 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 8. dubna 2015 o pravidlech pro organizaci služebního úřadu Vláda nařizuje podle 205 písm. a) zákona č. 234/2014 Sb., o státní službě: 1 Základní ustanovení (1) Organizační

Více

Plánování a řízení zásob

Plánování a řízení zásob Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Vzdělávací okruh Druh učebního materiálu Ekonomika plánování a řízení zásob SŠHS Kroměříž

Více

Schůzka pro rodiče vycházejících žáků dne 22.10.2015. Informace o přijímacím řízení ve školním roce 2015/2016

Schůzka pro rodiče vycházejících žáků dne 22.10.2015. Informace o přijímacím řízení ve školním roce 2015/2016 Schůzka pro rodiče vycházejících žáků dne 22.10.2015 Informace o přijímacím řízení ve školním roce 2015/2016 Pomoc při rozhodování a výběru školy Pro nerozhodnuté žáky ( vyšetření profiorientace v PPP

Více