Nabídka studijních oborů otevíraných v akademickém roce 2011/2012

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Nabídka studijních oborů otevíraných v akademickém roce 2011/2012"

Transkript

1 Nabídka studijních oborů otevíraných v akademickém roce 2011/2012 Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci (kombinovaná forma studia)

2 Bakalářské studium (tříleté)

3 Název oboru: Pedagogika - sociální práce Forma a typ studia (zaškrtněte x) Bc. Prezenční Kombinované x Délka studia 3 nav. Studijní program: Pedagogika Předpokládaný počet přijatých pro 11/12: 30 Počet uchazečů 10/11: Počet přijatých 10/11: Kontaktní informace: garant oboru, a telefon PhDr. Helena Skarupská, Ph.D. mail: Helena.Skarupska@upol.cz jeho adresa (katedry) tel.: Ústav pedagogiky a sociálních studií Ţiţkovo nám. 5 web katedry (nebo oboru) Olomouc Charakteristika oboru: Studijní obor je zaměřen na přípravu odborných pracovníků pro oblast sociální práce a oblast edukace. Cílem studia je osvojení kompetencí z oblasti sociální práce (sociální politika, metody a instituce sociální práce, sociální poradenství, aplikace psychologických disciplin a práva v sociální práci) a oblasti edukace (obecná pedagogika, didaktika, sociální pedagogika, andragogika, teorie výchovy, aplikace psychologických disciplin a práva ve výchově a vzdělávání). Absolvent můţe po ukončení bakalářského studia nastoupit do praxe, moţné je však i navazující magisterské studiu. Učební plán oboru je tvořen všeobecným základem (filosofie, sociologie, didaktika, psychologie, právo atd.), který se podílí na rozvoji obecných kompetencí absolventa a je společný také jiným studijním oborům. Speciální disciplíny učebního plánu vytvářejí podmínky a předpoklady pro přípravu vysoce kvalifikovaných odborných pracovníků, připravených pro práci v širokém spektru profesí v oblasti edukace a sociální práce. Profil a uplatnění absolventa: Absolvent bude kvalifikován pro výkon funkce sociální pracovníka na pozici řadového zaměstnance, a to v rámci následujících institucí: - státní instituce (orgány státní správy a samosprávy, sluţby a zařízení sociální péče, zařízení ústavní a ochranné výchovy, sluţby a zařízení zdravotní péče, - nestátní instituce zaměřené na poradenskou, sociálně - právní a humanitární činnost, na ústavní sociální a zdravotní péči a různé sociální sluţby pro obyvatelstvo.

4 Přijímací zkouška: Test studijních předpokladů.

5 Název oboru: Pedagogika - veřejná správa Forma a typ studia (zaškrtněte x) Bc. Prezenční Kombinované x Délka studia 3 nav. Studijní program: Pedagogika Předpokládaný počet přijatých pro 11/12: 30 Počet uchazečů 10/11: Počet přijatých 10/11: Kontaktní informace: garant oboru, a telefon PhDr. Zuzana Tichá, Ph.D. mail: Zuzana.Ticha@upol.cz jeho adresa (katedry) tel.: Ústav pedagogiky a sociálních studií Ţiţkovo nám. 5 web katedry (nebo oboru) Olomouc Charakteristika oboru: Studijní obor je zaměřen na přípravu odborných pracovníků pro oblast výkonu veřejné správy a oblast edukace. Cílem studia je osvojení kompetencí z oblasti veřejné správy (český politický systém, základy účetnictví, daňové systémy, rozhodovací procesy ve veřejné správě, občanskoprávní vztahy, etika ve veřejné správě, komunikativní dovednosti ve veřejné správě, aplikace psychologických disciplin a práva a právních disciplin v oblasti veřejné správy) a oblasti edukace (obecná pedagogika, didaktika, sociální pedagogika, andragogika, teorie výchovy, aplikace psychologických disciplin a práva ve výchově a vzdělávání). Absolvent můţe po ukončení bakalářského studia nastoupit do praxe, moţné je však i navazující magisterské studiu. Učební plán oboru je tvořen všeobecným základem (filosofie, sociologie, didaktika, psychologie, právo atd.), který se podílí na rozvoji obecných kompetencí absolventa a je společný také jiným studijním oborům. Speciální disciplíny učebního plánu vytvářejí podmínky a předpoklady pro přípravu vysoce kvalifikovaných odborných pracovníků, připravených pro práci v širokém spektru profesí v oblasti edukace a výkonu veřejné správy. Profil a uplatnění absolventa: Absolvent bude kvalifikován pro výkon funkce pracovníka v širokém spektru orgánů veřejné správy na pozici řadového zaměstnance, a to v rámci následujících institucí: školské, krajské, městské úřady, úřady práce, organizace sociální správy, policie ČR, bezpečnostní sbory, administrativní pracovníci soudů.

6 Přijímací zkouška Test studijních předpokladů.

7 Název oboru: Vychovatelství Forma a typ studia (zaškrtněte x) Bc. nav. Prezenční Kombinované x Délka studia 3 Studijní program: Vychovatelství Předpokládaný počet přijatých pro 11/12: 30 Počet uchazečů 10/11 Počet přijatých 10/11: Kontaktní informace: garant oboru, a telefon Pavla Vyhnálková mail: pavla.vyhnalkova@upol.cz jeho adresa (katedry) tel.: Ústav pedagogiky a sociálních studií Ţiţkovo nám. 5 web katedry (nebo oboru) Olomouc Charakteristika oboru: Studijní obor je zaměřen na přípravu odborných pracovníků pro rozmanité oblasti edukace v zařízeních zájmového vzdělávání, školských výchovných a ubytovacích zařízeních a zařízeních ústavní výchovy. V rámci studia jsou jeho cíle rozděleny na všeobecné kompetence (základní společenské procesy a významné pedagogické problémy v ČR a v zemích EU, společenskovědní teorie, struktura psychiky člověka, obecná struktura práva, postupy výchovně vzdělávacího procesu, zásady komunikace, evaluace pedagogické činnosti atd.) a odborné kompetence pro oblast vychovatelství (diagnostika potřeb a zájmů různých účastníků edukačních procesů, modely skupinové činnosti, prosociální chování, prevence sociálních patologických jevů, organizace a řízení činností edukačních procesů atd.). Profil a uplatnění absolventa: Absolvent bude kvalifikován pro výkon funkcí vychovatele ve školských zařízeních pro zájmové vzdělávání, školských výchovných a ubytovacích zařízeních a zařízeních ústavní výchovy (středisko volného času, školní druţina, školní klub, domov mládeţe, internát a dětský domov). Nezbytnou podmínkou uplatnění absolventů oboru Vychovatelství pro výkon funkce vychovatele v zařízeních ústavní výchovy je absolvování doplňujícího pedagogického studia speciální pedagogiky. Přijímací zkouška Test studijních předpokladů.

8 Název oboru: Speciálněpedagogická andragogika Forma a typ studia (zaškrtněte x) Bc. Prezenční Kombinované x Délka studia 3 nav. Studijní program: Speciální pedagogika Předpokládaný počet přijatých pro 11/12: 20 Počet uchazečů 10/11: Počet přijatých 10/11: Kontaktní informace: garant oboru, a telefon jeho adresa (katedry) web katedry (nebo oboru) doc. PhDr. PaedDr. Olga Krejčířová, Ph.D. mail: olga.krejcirova@upol.cz tel.: Ústav speciálněpedagogických studií Ţiţkovo nám Olomouc Charakteristika oboru: Studium je koncipováno jako neučitelské, strukturované (dvoustupňové) se zaměřením na přípravu odborných pracovníků, kteří budou kvalifikovaní pro práci s dospělými s různými druhy postiţení či znevýhodnění. Profil a uplatnění absolventa: Absolvent studia bude kvalifikován jako pracovník se zaměřením na speciálněpedagogickou, výchovnou a poradenskou činnost v těchto zařízeních: v domovech pro dospělé se zdravotním postiţením, v chráněných bydleních, chráněných dílnách či jiných nově vznikajících alternativních formách zaměstnávání, úřadech práce realizujících rekvalifikační kurzy a školení pro dospělé se speciálními vzdělávacími potřebami, na krajských úřadech, okresních úřadech, odborech sociálních věcí, v agenturách podporovaného zaměstnávání, v nestátních a neziskových organizacích působících ve prospěch lidí s postiţením či jiným znevýhodněním, v psychiatrických léčebnách, ve speciálněpedagogických a poradenských centrech a střediscích (například pedagogicko-psychologické poradny v případě adolescentů anebo jedinců s opoţděným psychomotorickým vývojem, střediska výchovné péče, psychologické poradny pro dospělé, manţelské poradny apod.), v zařízeních nápravné péče, v centrech pro léčbu závislostí, v azylových střediscích pro uprchlíky,

9 v domovech pro seniory, v hospicích. Absolvent bude připraven pracovat jako vychovatel či asistent osob se speciálními potřebami ve výše zmíněných institucích. Přijímací zkouška Test studijních předpokladů.

10 Název oboru: Speciální pedagogika předškolního věku Forma a typ studia (zaškrtněte x) Bc. Prezenční Kombinované x Délka studia 3 nav. Studijní program: Speciální pedagogika Předpokládaný počet přijatých pro 11/12: 20 Počet uchazečů 10/11: Počet přijatých 10/11: Kontaktní informace: garant oboru, a telefon jeho adresa (katedry) web katedry (nebo oboru) doc. PhDr. Eva Souralová, Ph.D. mail: souralova@tombru.com tel.: Ústav speciálněpedagogických studií Ţiţkovo nám. 5, Olomouc Charakteristika oboru: Studium je koncipováno jako učitelské jednostupňové se zaměřením na speciální pedagogiku předškolního věku. Obor navazuje na znalosti získané středoškolským studiem pedagogiky předškolního věku, které jsou základním předpokladem pro zvládnutí teoretických disciplín. Součástí studia je realizace průběţných a souvislých speciálněpedagogických praxí, které jsou rozšířením pedagogických kompetencí jiţ získaných v průběhu středoškolského studia předškolní pedagogiky. Cílem je prohloubení kompetence o oblast speciální pedagogiky v takovém rozsahu, aby byl teoreticky i prakticky připraven pro edukaci dětí předškolního věku se somatickým, mentálním a senzorickým postiţením, narušenou komunikační schopností a se skupinou dětí se široce variabilními znaky specifických poruch. Obor se opírá o aktuální teoretická východiska oboru speciální pedagogika, jeho součástí je i praktická příprava v oblasti alternativních psychoterapeutických postupů, speciálních psychomotorických herních aktivit, komunikačních technik s dětmi se zrakovým a sluchovým postiţením, muzikoterapie a dramaterapie. Profil a uplatnění absolventa: Absolvent studia získá speciálněpedagogickou kvalifikaci pro výchovně-vzdělávací práci s dětmi předškolního věku různých typů a stupňů postiţení. Pro výkon funkce konzultanta a odborníka pro speciálněpedagogická centra a střediska rané péče, vykonávání kvalifikované speciálněpedagogické diagnostiky a poradenství v oblasti edukace postiţených a znevýhodněných skupin dětí předškolního věku. Přijímací zkouška Test studijních předpokladů. Pozn.: Nutným předpokladem pro uzavření přijímacího řízení bude dodání zprávy o foniatrickém a logopedickém vyšetření uchazeče, obě budou odevzdána při prezenci k písemnému testu zvlášť a řádně potvrzena. Upřednostněni budou absolventi

11 středních pedagogických škol, jejichţ středoškolské studijní programy byly zaměřeny na pedagogiku předškolního věku.

12 Název oboru: Pedagogické asistentství Forma a typ studia (zaškrtněte x) Bc. Prezenční Kombinované x Délka studia 3 nav. Studijní program: Specializace v pedagogice Předpokládaný počet přijatých pro 11/12 20 Počet uchazečů 10/11: Počet přijatých 10/11: Kontaktní informace: garant oboru, a telefon Linda Švrčinová mail: Linda.Svrcinova@upol.cz tel.: jeho adresa (katedry) Ústav pedagogiky a sociálních studií Ţiţkovo nám. 5 web katedry (nebo oboru) Olomouc Charakteristika oboru: Studijní obor je zaměřen na přípravu odborných pracovníků pro rozmanité oblasti školní i mimoškolní činnosti. Absolvent můţe nastoupit do praxe, předpokládá se však u něj další studium. Učební plán oboru je tvořen všeobecným základem (filosofie, sociologie, didaktika, psychologie, právo atd.), který se podílí na rozvoji obecných kompetencí asistenta pedagoga a je společný také jiným studijním oborům. Speciální disciplíny učebního plánu (školská administrativa, šikana ve škole, předškolní pedagogika, pedagogika volného času, školská legislativa, multikulturní výchova, gerontagogika atd.) vytvářejí podmínky a předpoklady pro přípravu vysoce kvalifikovaných odborných pracovníků, připravených pro práci v širokém spektru profesí ve školství. Profil a uplatnění absolventa: Absolvent bude kvalifikován pro výkon funkcí asistenta pedagoga jako výchovného pracovníka, pedagogického asistenta či asistenta, a to v rámci následujících intencí: střední školy, vyšší odborné školy, pedagogická a poradenská centra a střediska (např. PPP apod.). Studium absolventa neopravňuje k výkonu učitelské profese, protoţe nemá SZZ z učitelské způsobilosti není kvalifikovaným učitelem. Absolvent můţe vykonávat pomocné výchovné práce.

13 Přijímací zkouška Test studijních předpokladů.

14 Název oboru: Sociálně zdravotní práce se zaměřením na vzdělávání Forma a typ studia (zaškrtněte x) Bc. Prezenční Kombinované x Délka studia 3 nav. Studijní program: Specializace v pedagogice Předpokládaný počet přijatých pro 11/12: 20 Počet uchazečů 10/11: Počet přijatých 10/11: Kontaktní informace: garant oboru, a telefon jeho adresa (katedry) PhDr. Et Jitka Tomanová, Ph.D. mail: Jitka.Tomanova@upol.cz tel.: Katedra antropologie a zdravovědy Ţiţkovo nám. 5, Olomouc web katedry (nebo oboru) http// Charakteristika oboru: Obor poskytne a umoţní studentům komplexní orientaci v problematice sociálně zdravotní práce, pomoci a poskytování sluţeb.tento obor připravuje odborné pracovníky pro sociální a sociálně zdravotnickou oblast. Studentům jsou zprostředkovány z této oblasti poznatky, vědomosti a dovednosti. Absolventi jsou kvalifikovaně orientováni v sociálně zdravotní oblasti a odborně připraveni pro sociálně zdravotní práci s jednotlivcem, jeho rodinou, skupinou i komunitou. Hlavním cílem je připravit absolventy pro výchovnou, vzdělávací, poradenskou, preventivní a administrativní činnost v oblasti sociální či sociálně zdravotnické a vybavit je aktuálními poznatky z těchto oblastí pro kvalifikovaný výkon své profese pomáhajícího pracovníka. Profil a uplatnění absolventa: Profil absolventa je koncipován v souladu se Zákonem č. 108/2006 Sb., o sociálních sluţbách a s uvědoměním si potřebnosti kvalifikovaných osob působících v sociálních sluţbách. Absolventi získají ucelené vědomosti a dovednosti vztahující se jak k problematice poskytování sociálních sluţeb a jejich cílových skupin, tak k problematice sociálně znevýhodněných a oslabených osob ve společnosti a především k moţnostem a způsobům pomoci jim s uspokojováním jejich potřeb či integrací do společnosti. Získané znalosti mohou uplatnit v oblasti poskytování sluţeb souvisejících se sociální pomocí a sociální prací s uţivateli sociálních sluţeb, jako pracovníci v sociálních sluţbách, poskytujících přímou obsluţnou péči o osoby jak v ambulantních tak pobytových zařízeních sociálních sluţeb, tak základní výchovnou nepedagogickou činnost a činnost pečovatelskou v domácnosti osoby. Absolventi rovněţ získají potřebnou kvalitní průpravu ke svému dalšímu vzdělávání formou navazujícího magisterského studia oboru Učitelství sociálních a

15 zdravovědných předmětů pro střední a vyšší odborné školy na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci (případně na jiných pedagogických fakultách). Přijímací zkouška Test studijních předpokladů.

16 Název oboru: Učitelství pro mateřské školy Forma a typ studia (zaškrtněte x) Bc. Prezenční Kombinované x Délka studia 3 nav. Studijní program: Specializace v pedagogice Předpokládaný počet přijatých pro 11/12: 25 Počet uchazečů 10/11: Počet přijatých 10/11: Kontaktní informace: garant oboru, a telefon jeho adresa (katedry) web katedry (nebo oboru) Doc. PhDr. Eva Šmelová, Ph.D. mail: eva.smelova@upol.cz tel.: Katedra primární pedagogiky Ţiţkovo nám Olomouc Charakteristika oboru: Studijní obor Učitelství pro mateřské školy je zaměřený na přípravu k výkonu profese učitele mateřské školy. V rámci studia jsou bezprostředně vyuţívány soudobé poznatky a metody vyplývající z aktuálního stavu vědeckého poznání a trendů v předškolní pedagogice a v oblasti přípravného vzdělávání předškolních pedagogů. Studium je ukončeno státní závěrečnou zkouškou a absolventům studia je udělený akademický titul bakalář (Bc.). Profil a uplatnění absolventa: Absolvent získá základní orientaci v oblasti předškolního vzdělávání. Základ profilu absolventa spočívá v kompetencích nezbytných pro kvalifikovaný výkon profese učitele mateřské školy (kompetence předmětová, didaktická a psychodidaktická, diagnostická a intervenční, psychosociální, sociální a komunikativní, manaţerská a normativní, profesně a osobnostně kultivující). Absolvent se po studiu uplatní v běţné mateřské škole a ve specializovaných předškolních zařízeních. Po absolvování studijního oboru (Bc.) Učitelství pro mateřské školy má absolvent moţnost pokračovat v navazujícím studijním oboru Předškolní pedagogika.

17 Přijímací zkouška Test studijních předpokladů. Uchazeč by měl mít předpoklady pro studium výtvarné a hudební výchovy, dále by měl disponovat plaveckými dovednostmi a být tělesně zdatný pro studium tělesné výchovy. Pozn: Nutným předpokladem pro uzavření přijímacího řízení je dodání písemného potvrzení s výsledkem foniatrického a logopedického vyšetření od certifikovaného odborníka. Uchazeč toto potvrzení odevzdá při prezenci k písemnému testu.

18 Název oboru: Informační výchova se zaměřením na vzdělávání Forma a typ studia (zaškrtněte x) Bc. Prezenční Kombinované x Délka studia 3 nav. Studijní program: S čím lze obor kombinovat (u dvouoborových, učitelských): Specializace v pedagogice Uchazeči si mohou volit dvouoborovou kombinaci z nabídky studijních oborů studijního programu B7507 Specializace v pedagogice a B7506 Speciální pedagogika. Není moţné studovat v kombinaci se Základy technických věd a informačních technologií pro vzdělávání) Předpokládaný počet přijatých pro 11/12: 30 Počet uchazečů 10/11: Počet přijatých 10/11: Kontaktní informace: garant oboru, a telefon jeho adresa (katedry) web katedry (nebo oboru) PhDr. Milan Klement, Ph.D. mail: milan.klement@upol.cz tel.: Katedra primární pedagogiky Ţiţkovo nám Olomouc Charakteristika oboru: Studijní obor Informační výchova se zaměřením na vzdělávání je oborem, která má prioritně vytvořit základ pro navazující učitelskou přípravu i kdyţ uplatnění absolventa je moţné ji z tohoto bakalářského stupně. Obor je zaměřen na oblast informační výchovy, jako pevné součásti přípravy ţáků základní školy a studentů různých oborů středních škol v České republice. V oboru jsou zařazeny kromě disciplin informatického a matematického charakteru i základy elektrotechniky a elektroniky tak, aby byl absolvent plně schopen nejen znát, ale i zprostředkovat všechny potřebné pojmy informační činnosti, znalosti struktury softwarů, programování, funkce informačních technologií, znalosti operačních systémů, ale i technické znalosti. Profil a uplatnění absolventa: Absolvent oboru je především připraven tak, aby mohl úspěšně pokračovat ve studiu navazujícího magisterského studijního oboru Učitelství technické a informační výchovy pro SŠ a 2. stupeň ZŠ. Absolvent má všeobecný rozhled a ovládá základní dovednosti a postupy ve svém oboru. Je připraven tvůrčím způsobem, metodami akcentujícími činnostní pojetí uplatňovat vědecké a technické poznatky, kreativní dovednosti a podněcovat k vytváření ţádoucích vazeb a postojů k informačním technologiím.

19 Absolventi mohou působit ve školách, ve školské správě, ve vzdělávacích organizacích či v soukromém sektoru v profesích: - správci LMS aplikací a systémů - programátoři webových aplikací a webdesigneři, webmasteři, - správci informačních systémů vzdělávacích organizací, počítačových laboratoří a učeben, - tvůrci a administrátoři distančních e-learningových kurzů, poradci pro autory vzdělávacího obsahu, - techničtí pracovníci, - pracovníci zabývající se výpočetní technikou v kontextu vzdělávání - programátoři a vývojáři edukačních aplikací - lektoři speciálních kurzů výpočetní techniky ve školících a personálních střediscích větších firem. Přijímací zkouška Test studijních předpokladů.

20 Název oboru: Anglický jazyk se zaměřením na vzdělávání Forma a typ studia (zaškrtněte x) Bc. Prezenční Kombinované x Délka studia 3 nav. Studijní program: S čím lze obor kombinovat (u dvouoborových, učitelských): Specializace v pedagogice Uchazeči si mohou volit dvouoborovou kombinaci z nabídky studijních oborů studijního programu B 7507 Specializace v pedagogice a B 7506 Speciální pedagogika. Předpokládaný počet přijatých pro 11/12: 20 Počet uchazečů 10/11: Počet přijatých 10/11: Kontaktní informace: garant oboru, a telefon jeho adresa (katedry) Josef Nevařil, Ph.D. mail: josef.nevaril@upol.cz tel.: Katedra anglického jazyka Ţiţkovo nám. 5, web katedry (nebo oboru) Olomouc kaj.upol.cz Charakteristika oboru: Tento studijní obor je koncipován jako bakalářské dvouoborové strukturované studium, které předpokládá pokračování v magisterském studijním programu Učitelství anglického jazyka pro 2. stupeň ZŠ. Během studia studenti navštěvují přednášky a semináře lingvistických disciplín, anglické a americké literatury a reálií, metodice výuky angličtiny je věnován jen úvodní seminář. Zároveň se studenti ve cvičeních praktického jazyka a jazykových dovedností zdokonalují v angličtině. K tomuto cíli navíc přispívá i fakt, ţe všechny přednášky a semináře jsou vedeny v angličtině. Profil a uplatnění absolventa: Absolventi tohoto studijního oboru získají dostatečné vědomosti z oblasti lingvistiky, anglické a americké literatury a reálií. V praktickém jazyce dosáhnou celkově úrovně C 1.2 podle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky. Po ukončení bakalářského studia můţe absolvent jednak pokračovat ve studiu v navazujícím magisterském programu, jednak jít přímo do praxe a vyuţít své jazykové a kulturní znalosti jako asistent učitele, nebo mimo oblast školství v cestovních kancelářích, bankách, jazykových agenturách či administrativě. Přijímací zkouška Test studijních předpokladů. Písemná zkouška z anglického jazyka:

21 Očekává se, ţe vstupní jazyková způsobilost uchazečů je na úrovni B 2.1 podle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky, coţ odpovídá vyšší úrovni písemné části připravované státní maturitní zkoušky z angličtiny. Tato způsobilost je ověřována jen písemnou formou komplexního přijímacího testu (cca 70 min). Test obsahuje úkoly, které prověřují gramatiku a slovní zásobu v kontextu souvislého textu. Formou dílčích úkolů k neznámému textu je dále prověřována schopnost uchazeče porozumět textu, orientovat se v něm a pochopit z kontextu význam méně známých slov (slovníky nejsou povoleny). Test nezjišťuje teoretické a faktografické znalosti z oblasti literatury a reálií a je splněn při dosaţení 60 % bodů. Ukázka testu je dispozici na webové stránce katedry v části přijímací zkoušky.

22 Název oboru: Český jazyk a literatura se zaměřením na vzdělávání Forma a typ studia (zaškrtněte x) Bc. Prezenční Kombinované x Délka studia 3 nav. Studijní program: S čím lze obor kombinovat (u dvouoborových, učitelských): Specializace v pedagogice Uchazeči si mohou volit dvouoborovou kombinaci z nabídky studijních oborů studijního programu B7507 Specializace v pedagogice a B7506 Speciální pedagogika. Předpokládaný počet přijatých pro 11/12: 30 Počet uchazečů 10/11 Počet přijatých 10/11: Kontaktní informace: garant oboru, a telefon jeho adresa (katedry) Jana Sladová, Ph.D., mail: jana.sladova@upol.cz tel.: Katedra českého jazyka a literatury Ţiţkovo nám. 5, web katedry (nebo oboru) Olomouc Charakteristika oboru: Studijní obor český jazyk se zaměřením na vzdělávání je koncipován jako dvouoborové studium v kombinaci českého jazyka s dalším oborem (například se základy společenských věd, speciální pedagogikou, anglickým a německým jazykem, přírodopisem, výtvarnou, hudební, rodinnou, technickou a informační výchovou). V souladu s poţadavky praxe se jako základní cíl studijního oboru jeví příprava studentů na jejich budoucí povolání ve školství nebo v jiných profesích. Z toho vyplývá nutnost zvládnutí stanovených disciplín českého jazyka a literatury včetně kultury mluveného projevu a komunikačních kompetencí, základů pedagogiky, psychologie, informatiky a dalších předmětů obecného základu. Odborné znalosti z oblasti jazykovědy, literatury a dalších disciplín nelze oddělit od obsahu učiva. Aby absolventi byli schopni kriticky uvaţovat o jakémkoli problému, budou mu muset porozumět a uvědomit si jeho konstituování i význam pro současnost. Zároveň budou ovládat soubor intelektuálních nástrojů či úkonů, které jsou při posuzování takového problému uţitečné. Profil a uplatnění absolventa: Student je primárně připravován pro pokračování ve studiu v navazujícím magisterském studijním programu, jehoţ absolvování umoţňuje vykonávat profesi

23 učitele. Své znalosti a dovednosti získané v bakalářském studijním programu však můţe vyuţít také ve vzdělávacích zařízeních, jako jsou knihovny, pedagogická centra, instituce zabývající se volnočasovými aktivitami dětí a mládeţe apod. Vzhledem k rozsahu jazykových disciplín a získaných kompetencí mohou absolventi působit také v sociálních odborech veřejné správy na úrovni referentů. Přijímací zkouška Test studijních předpokladů.

24 Název oboru: Matematika se zaměřením na vzdělávání Forma a typ studia (zaškrtněte x) Bc. Prezenční Kombinované x Délka studia 3 nav. Studijní program: S čím lze obor kombinovat (u dvouoborových, učitelských): Specializace v pedagogice Uchazeči si mohou volit dvouoborovou kombinaci z nabídky studijních oborů studijního programu B7507 Specializace v pedagogice a B7506 Speciální pedagogika. Předpokládaný počet přijatých pro 11/12: 30 Počet uchazečů 10/11: Počet přijatých 10/11: Kontaktní informace: garant oboru, a telefon jeho adresa (katedry) Doc. RNDr. Jitka Laitochová, CSc. mail: jitka.laitochova@upol.cz tel.: Katedra matematiky Ţiţkovo nám. 5 web katedry (nebo oboru) Olomouc Charakteristika oboru: Obor je zaměřen na vybavení absolventa souborem matematických vědomostí a dovedností, metod a postupů v matematice, jejichţ prostřednictvím bude schopen porozumět a reflektovat potřebu matematiky a matematického přístupu k řešení aktuálních problémů reality. Profil a uplatnění absolventa: Absolvent bakalářského stupně získá odborné/teoretické znalosti ze základních matematických disciplín, především předmětů SZBZ. Získá základní orientaci ve struktuře matematiky jako předmětu základní školy a praktickou dovednost řešení matematických úloh ze školské matematiky. Zná podpůrné technické a multimediální prostředky vzdělávání s moţným vyuţitím ve školství a s přesahem do dalších oblastí. Je vybaven znalostí jednoho světového jazyka. Osvojí si soubor kompetencí, které mu umoţní - úspěšně pokračovat ve studiu navazujícího magisterského programu Učitelství pro základní školy, obor Učitelství matematiky pro 2. stupeň ZŠ, - úspěšně pokračovat ve studiu navazujících magisterských programů matematiky a příbuzných oborů na jiných fakultách a vysokých školách, - efektivně vykonávat některou z profesí v oblasti školství/vzdělávání nebo mimo školství.

25 Získá profesní způsobilost pro výkon povolání - v oblasti školství (asistent pedagoga, vychovatel ve školských i neškolských zařízeních, získá základní/výchozí předpoklady pro výkon profese správce počítačové sítě aj.), - v mimoškolní oblasti (administrativní pracovník státní správy, firemního managementu, bankovnictví, finančnictví aj.). Přijímací zkouška Test studijních předpokladů. Motivační program.

26 Název oboru: Německý jazyk se zaměřením na vzdělávání Forma a typ studia (zaškrtněte x) Bc. Prezenční Kombinované x Délka studia 3 nav. Studijní program: S čím lze obor kombinovat (u dvouoborových, učitelských): Specializace v pedagogice Uchazeči si mohou volit dvouoborovou kombinaci z nabídky studijních oborů studijního programu B7507 Specializace v pedagogice a B7506 Speciální pedagogika. Předpokládaný počet přijatých pro 11/12: 15 Počet uchazečů 10/11: Počet přijatých 10/11: Kontaktní informace: garant oboru, a telefon jeho adresa (katedry) web katedry (nebo oboru) PhDr. Olga Vomáčková, Ph.D. mail: olga.vomackova@upol.cz tel.: Katedra německého jazyka Ţiţkovo nám. 5, Olomouc Charakteristika oboru: Studium připravuje odborníky v oblasti německého jazyka. Studenti získávají poznatky ze dvou základních filologických disciplín současného německého jazyka a německé literatury, dále z lingvoreálií a některých pomezních disciplín. Procvičují a upevňují své dovednosti v praktickém jazyce při nasazení rodilých mluvčích do výuky. Součástí studijního oboru jsou povinně-volitelné a volitelné předměty, které mají rozšiřující charakter. Profil a uplatnění absolventa: Absolvent bakalářského studijního oboru by měl disponovat všeobecnými a odbornými znalostmi a dovednostmi z oblasti jazykovědné, gramatiky, slovní zásoby, literatury a z disciplín prolínajících se sousedními obory. Absolvent má moţnost uplatnění v těch profesích, kde je vyţadována znalost němčiny: v oblasti cestovního ruchu, obchodu, humanitární práce, v kulturních institucích, stejně jako v soukromém sektoru, příp. jako asistent učitele na 2.stupni ZŠ. Je připraven tak, aby mohl úspěšně pokračovat v navazujícím dvouletém magisterském studijním oboru Učitelství německého jazyka. Přijímací zkouška Test studijních předpokladů. Při přijetí ke studiu je přihlíţeno k maturitě z německého jazyka a k dalším písemným dokladům o všech dosavadních aktivitách uchazeče, které se vztahují k oboru

27 německý jazyk. Jedná se o osvědčení (ověřený opis) o vykonané Státní jazykové zkoušce na jazykové škole, zkoušce Deutsches Sprachdiplom, Österreichisches Sprachdiplom Deutsch, Zertifikat Deutsch a další doloţené aktivity (potvrzení o umístění v soutěţích německého jazyka nebo alespoň účasti na nich, potvrzení o kursech pořádaných českými i zahraničními organizacemi). U uchazečů se předpokládá vstupní jazyková způsobilost v rozsahu maturitních znalostí němčiny na střední škole (úroveň B.1 podle Společného evropského referenčního rámce). Rozšiřující informace pro webové stránky: Pro přípravu k přijímací zkoušce doporučujeme učebnice pouţívané ve výuce na gymnáziích. Dále doporučujeme četbu tisku německy mluvících oblastí a německy psané (i zjednodušené) beletrie. Zlepšení znalostí a dovedností cizího jazyka přinese zpravidla poslech německy mluveného rozhlasu a televize a další studium jazyka mimo základní výuku na SŠ.

28 Název oboru: Přírodopis se zaměřením na vzdělávání Forma a typ studia (zaškrtněte x) Bc. Prezenční Kombinované x Délka studia 3 nav. Studijní program: S čím lze obor kombinovat (u dvouoborových, učitelských): Specializace v pedagogice Uchazeči si mohou volit dvouoborovou kombinaci z nabídky studijních oborů studijního programu B7507 Specializace v pedagogice a B7506 Speciální pedagogika. Předpokládaný počet přijatých pro 11/12: 50 Počet uchazečů 10/11: Počet přijatých 10/11: Kontaktní informace: garant oboru, a telefon jeho adresa (katedry) web katedry (nebo oboru) Doc. Ing. Milada Bocáková, Ph.D. mail: milada.bocakova@upol.cz tel Katedra biologie Purkrabská Olomouc Charakteristika oboru: Obor je zaměřen na získání základních teoretických znalostí v hlavních biologických disciplínách, geologii a ekologii. Současně student bude schopen tyto teoretické poznatky prakticky aplikovat v oblasti vzdělávání a výchovy. Struktura bakalářského programu obsahuje také řadu volitelných předmětů, které umoţní individuální zaměření studentů. Profil a uplatnění absolventa: Absolvent tohoto oboru získá základní znalosti v hlavních biologických disciplínách, v geologii, ekologii a v oblasti oborových didaktik. Tím bude připraven vykonávat funkci asistentů učitelů na základních školách nebo jiných vzdělávacích zařízeních. Absolventi mohou dále pracovat jako pracovníci státní a veřejné správy nebo výzkumní pracovníci. Absolvent bude samozřejmě připraven ke studiu navazujícího magisterského programu Učitelství přírodopisu pro 2. stupeň základních škol. Přijímací zkouška Test studijních předpokladů

29 Název oboru: Výchova ke zdraví se zaměřením na vzdělávání Forma a typ studia (zaškrtněte x) Bc. Prezenční Kombinované x Délka studia 3 nav. Studijní program: S čím lze obor kombinovat (u dvouoborových, učitelských): Specializace v pedagogice Uchazeči mohou volit dvouoborovou kombinaci z nabídky studijních oborů studijního programu B7507 Specializace v pedagogice a B7506 Speciální pedagogika. Předpokládaný počet přijatých pro 11/12: 20 Počet uchazečů 10/11: Počet přijatých 10/11: Kontaktní informace: garant oboru, a telefon jeho adresa (katedry) web katedry (nebo oboru) Michaela Hřivnová, Ph.D. mail: Michaela.Hrivnova@upol.cz tel: Katedra antropologie a zdravovědy, Ţiţkovo nám. 5, Olomouc Charakteristika oboru: Bakalářský studijní obor Výchova ke zdraví se zaměřením na vzdělávání je zaměřen na komplexní a kompletní orientaci v problematice zdraví v celém bio-psychosociálním kontextu v rámci holistického pojetí lidského zdraví. V průběhu celého studia je kladen zřetel na primární prevenci před negativními faktory ovlivňujícími lidské zdraví, na moţnosti kreativního výchovného působení na děti a mládeţ a na pozitivní upevňování optimálních návyků posilujících přirozené determinanty zdraví. Studium uváděného bakalářského oboru vychází z předpokladu kombinace s jiným bakalářským oborem studijního programu Specializace v pedagogice a Speciální pedagogika. Profil a uplatnění absolventa: Absolvent bakalářského studijního oboru Výchova ke zdraví se zaměřením na vzdělávání získá obecné i specifické znalosti a dovednosti, vztahující se k uchování a aktivnímu pozitivnímu přístupu k lidskému zdraví. Vzhledem k náplni studijního oboru se absolvent můţe uplatnit ve školství, hlavně na prvním a druhém stupni základních škol, jako asistent učitele, dále jako výchovný poradce, či metodik primární prevence. Dále je moţno uplatnit získané vzdělání ve výchovných centrech a v centrech volného času dětí a mládeţe, např. v DDM apod., také se můţe uplatnit v sociální sféře, jako lektor či odborný pracovník v centrech primární prevence, v centrech určených pro seniory, atd.

30 Kvalifikačně je absolvent připravený k dalšímu studiu v navazujícím magisterském oboru Učitelství výchovy ke zdraví pro ZŠ na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci či na jiných pedagogických fakultách. Přijímací zkouška Test studijních předpokladů

31 Název oboru: Základy technických věd a informačních technologií pro vzdělávání Forma a typ studia (zaškrtněte x) Bc. Prezenční Kombinované x Délka studia 3 nav. Studijní program: S čím lze obor kombinovat (u dvouoborových, učitelských): Specializace v pedagogice Uchazeči si mohou volit dvouoborovou kombinaci z nabídky studijních oborů studijního programu B7507 Specializace v pedagogice a B7506 Speciální pedagogika. Není moţné studovat v kombinaci se Informační výchova se zaměřením vzdělávání) Předpokládaný počet přijatých pro 11/12: 30 Počet uchazečů 10/11: Počet přijatých 10/11: Kontaktní informace: garant oboru, a telefon jeho adresa (katedry) Doc. Ing. Čestmír Serafín, Dr., IngpaedIGIP mail: cestmir.serafin@upol.cz, tel: Katedra technické a informační výchovy Ţiţkovo nám. 5, web katedry (nebo oboru) Olomouc Charakteristika oboru: Cílem vzdělávání v oblasti studijního oboru je vytvořit optimální předpoklady pro osvojení souboru kompetencí nezbytných pro uplatnění absolventa studijního oboru, tj. jeho schopnosti připravovat jiné do ţivota v informačně-technické společnosti. Soubor disciplin učebního studijního plánu oboru je členěn na odborné disciplíny profilujícího charakteru, širšího vědního základu a disciplin obsahujících širší souvislosti techniky a informačních technologií. Nezbytnou součástí jsou volitelní disciplíny, které mají rozšiřující povahu. Profil a uplatnění absolventa: Absolvent oboru je především připraven tak, aby mohl úspěšně pokračovat ve studiu navazujícího magisterského studijního oboru Učitelství technické a informační výchovy. Má všeobecný rozhled a ovládá základní dovednosti a postupy ve svém oboru. Je připraven tvůrčím způsobem, metodami akcentujícími činnostní pojetí, uplatňovat vědecké a technické poznatky, kreativní dovednosti a podněcovat k vytváření ţádoucích vazeb a postojů k technosféře, k technice a k uţití techniky i informačních technologií.

32 Budoucí uplatnění absolventa je zejména v oblasti vzdělávání a jeho podpory, dle potřeb institucí zajišťujících niţší sekundární nebo vyšší sekundární vzdělávání (ISCED 2, ISCED 3, základních škol, speciálních škol, technických lyceí, středních odborných učilišť, středních odborných škol a praktických škol), jako správce počítačové sítě a odborných laboratoří, odborný poradce pro vyuţívání informačních technologií, tvůrce www stránek, vedoucí technické zájmové činnosti, odborník zajišťující řešení technických problémů výuky a školy, ale i mimo sféru školství jako odborný pracovník v mnoha oborech spojených s technikou a informačními technologiemi. Přijímací zkouška Test studijních předpokladů. Motivační program.

33 Název oboru: Speciální pedagogika pro 2. stupeň základních škol a pro střední školy Forma a typ studia (zaškrtněte x) Bc. Prezenční Kombinované x Délka studia 3 nav. Studijní program: S čím lze obor kombinovat (u dvouoborových, učitelských): Speciální pedagogika Uchazeči si mohou volit dvouoborovou kombinaci z nabídky studijních oborů studijního programu B7507 Specializace v pedagogice. Předpokládaný počet přijatých pro 11/12: 55 Počet uchazečů 10/11: Počet přijatých 10/11: Kontaktní informace: garant oboru, a telefon jeho adresa (katedry) web katedry (nebo oboru) Miluše Hutyrová, Ph.D. mail: miluse.hutyrova@upol.cz tel.: Ústav speciálněpedagogických studií Ţiţkovo nám Olomouc Charakteristika oboru: Studium je koncipováno jako učitelské strukturované (dvoustupňové) se zaměřením na pregraduální přípravu učitelů-odborníků v té oblasti speciální pedagogiky, která se zabývá edukací a rozvojem různě sociálně znevýhodněných osob stanoveného věku. Cílem studia je vytvořit podmínky a předpoklady pro přípravu vysoce kvalifikovaných pedagogických pracovníků, připravených pro práci v resortech školství, práce a sociálních věcí a zdravotnictví včetně působení v nestátních subjektech uvedené sféry. Nedílnou součástí studia je splnění základních poţadavků pedagogické způsobilosti v modulu pedagogickém, psychologickém, pedagogických praxí a všeobecně vzdělávacím. Tyto poţadavky jsou společné pro všechny studijní obory na PdF UP. Tento studijní obor se kombinuje vţdy s dalším studijním oborem studijního programu Specializace v pedagogice nebo bakalářským oborem uskutečňovaným na Filozofické fakultě a Přírodovědecké fakultě UP, a to podle aktuální nabídky a výběru studenta. Profil a uplatnění absolventa: Absolvent bakalářského stupně studia bude kvalifikován pro výkon funkce speciálního pedagoga výchovného pracovníka, pedagogického asistenta či asistenta, a to v institucích, jako jsou: speciální školy, speciálněpedagogická a poradenská centra a střediska.

34 2. stupeň základních škol, střední školy, sluţby a zařízení sociální péče, sluţby a zařízení zdravotní péče. Přijímací zkouška Test studijních předpokladů.

35 Název oboru: Speciální pedagogika pro výchovné pracovníky Forma a typ studia (zaškrtněte x) Bc. Prezenční Kombinované x Délka studia 3 nav. Studijní program: Speciální pedagogika Předpokládaný počet přijatých pro 11/12: 30 Počet uchazečů 10/11: Počet přijatých 10/11: Kontaktní informace: garant oboru, a telefon jeho adresa (katedry) web katedry (nebo oboru) doc. et PaedDr. Jan Michalík, Ph.D. mail: jan.michalik@upol.cz tel.: Ústav speciálněpedagogických studií Ţiţkovo nám Olomouc Charakteristika oboru: Studium je koncipováno jako jednostupňové se zaměřením na vychovatelství v oblasti speciální pedagogiky. Profil a uplatnění absolventa: Absolvent studia získá kvalifikaci pro výkon pozice výchovného pracovníka v zařízeních poskytujících vzdělávací a sociální sluţby osobám se zdravotním postiţením. Jedná se o výkon pozice vychovatele ve školách a školských zařízeních a pozice sociálního pracovníka v zařízeních sociálních sluţeb. Absolvent studia bude (podle konkrétní volby) specializován pro práci s osobami s mentálním, zrakovým, tělesným, sluchovým postiţením nebo osobami s poruchami chování. Přijímací zkouška Test studijních předpokladů.

36 Název oboru: Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Forma a typ studia (zaškrtněte x) Bc. Prezenční Kombinované x Délka studia 3 nav. Studijní program: Specializace v pedagogice Předpokládaný počet přijatých pro 11/12: 30 Počet uchazečů 10/11: Počet přijatých 10/11: Kontaktní informace: garant oboru, a telefon Michaela Prášilová, Ph.D. mail: Michaela.Prasilova@upol.cz jeho adresa (katedry) tel: Ústav pedagogiky a sociálních studií PdF UP Ţiţkovo nám. 5 web katedry (nebo oboru) Olomouc Charakteristika oboru: Studijní obor je zaměřen na přípravu učitelů praktického vyučování a učitelů odborného výcviku. Umoţňuje získat odbornou kvalifikaci v souladu se zákonem č. 563/2004 Sb. o pedagogických pracovnících. Učební plán oboru je tvořen všeobecným základem (filosofie, sociologie, didaktika, psychologie, právo atd.), který se podílí na rozvoji obecných kompetencí absolventa a je společný také jiným studijním oborům. Speciální disciplíny učebního plánu vytvářejí podmínky pro působení v oblasti učitelství praktického vyučování a odborného výcviku (didaktika praktického vyučování a odborného výcviku, ergonomie, praktikum z didaktické technologie, didaktika dospělých, sociální deviace atd). Studijní obor Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku je akreditován jako bakalářský studijní obor bez přímé návaznosti v navazujícím magisterském studiu. Profil a uplatnění absolventa: Absolvent bude mít odbornou kvalifikaci potřebnou pro práci na pozici učitele praktického vyučování a učitele odborného výcviku, a to v rámci těchto typů škol: střední odborné školy, odborná učiliště a praktické školy (v souladu se zákonem č. 563/2004 Sb. o pedagogických pracovnících). Přijímací zkouška Test studijních předpokladů. Podmínkou nutnou k přijetí uchazeče je vzdělání s maturitní zkouškou získané ukončením vzdělávacího programu středního vzdělávání v oboru vzdělání, který

37 odpovídá charakteru vyučovaného předmětu (učitel praktického vyučování) a středním vzděláním s výučním listem získaným ukončením vzdělávacího programu středního vzdělávání, který odpovídá charakteru vyučovaného předmětu (učitel odborného výcviku).

38 Magisterské studium (pětileté)

39 Název oboru: Učitelství pro 1. stupeň základní školy Forma a typ studia (zaškrtněte x) Bc. nav. Prezenční Kombinované X Délka studia 5 Studijní program: Učitelství pro základní školy Předpokládaný počet přijatých pro 11/12: 45 Počet uchazečů 10/11: Počet přijatých 10/11: Kontaktní informace: garant oboru, a telefon jeho adresa (katedry) web katedry (nebo oboru) Prof. PhDr. A. Nelešovská, CSc., mail: alena.nelesovska@upol.cz, tel.: Katedra primární pedagogiky, Ţiţkovo nám. 5, Olomouc Charakteristika oboru: Studijní program je koncipován jako pětileté nestrukturované magisterské studium. Vychází z profilu absolventa učitele 1. stupně ZŠ, tedy ze skutečnosti, ţe učitel je způsobilý vyučovat všem předmětům učebního plánu 1. stupně ZŠ, včetně výuky cizích jazyků. Studijní program respektuje poţadavky Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy České republiky, navazuje na Národní program rozvoje vzdělávání v ČR, na závěry Boloňské deklarace a Praţského a Berlínského summitu. Studijní obor je koncipován tak, aby vyhovoval moderním trendům současné pedagogiky a vzdělávání učitelů. Důleţitý akcent je kladen na nové pojetí profese učitele primární školy, které vyţaduje rozšíření kompetencí a posílení klíčových kompetencí. Studijní program zahrnuje modul pedagogický psychologický, modul předmětový včetně předmětových didaktik, modul všeobecný a modul praxí. Těţiště je v pedagogicko psychologické a oborově didaktické přípravě. Program má interdisciplinární charakter a prosazuje integrativní tendence. V programu se promítá implementace nových obsahových prvků jako jsou osobnostní a sociální výchova, multikulturní výchova, environmentální výchova, výchova demokratického občana, výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech a mediální výchova. Důraz se klade na přípravu v oblasti cizojazyčného vyučování a didaktiky cizího jazyka pro děti mladšího školního věku, a to po celou dobu studia. Významnou součástí přípravy je pedagogická praxe. Profilace studenta je dána i moţností volby volitelných předmětů zařazených do jednotlivých modulů zaměřených na studium výchov (hudební, tělesné, výtvarné, technické a informační). Studenti se mohou zúčastňovat exkurzí, zahraničních výměnných pobytů a mají prostor pro tvůrčí a výzkumnou činnost (mezinárodní studentský vědecký krouţek, vydávání mezinárodního studentského sborníku). To vše umoţňuje studentům propojit teorii s praxí, srovnávat a posléze vyuţívat získané zkušenosti ve vlastní učitelské praxi.

40 Cílem studia je získání úplného magisterského vysokoškolského vzdělání. Profil a uplatnění absolventa: Profil absolventa je vymezen celkovou koncepcí oboru a obsahovou stránkou jeho vysokoškolské přípravy. Absolvent je vybaven kompetencemi vývojově reflektivními, diagnostickými, komunikativními, kooperativními, sebereflektivními, předmětově diagnostickými, předmětově-didaktickými, pedagogicko-výzkumnými, pedagogickoorganizačními, řídícími a kompetencemi k projektivní tvořivosti. Absolvent získá multidisciplinární znalosti a dovednosti z oblasti jazykové, matematicko-přírodovědné a vlastivědné, hudební, tělesné, výtvarné a pracovní. Vyznačuje se širokým kulturním rozhledem (z literatury, hudby, výtvarného a dramatického umění). Disponuje dovednostmi a vědomostmi, které přispívají k podpoře zdraví i k optimální prevenci neţádoucích aktivit a projevů technologie, je schopen se orientovat a působit na ţáky ve smyslu společenských změn, řešit pedagogické problémy a hodnotit svoji pedagogickou činnost. Má předpoklady k tvůrčímu, sebereflektivnímu a autoregulativnímu rozvoji. Absolventi získají vysokoškolskou kvalifikaci učitele 1. stupně ZŠ s plnou aprobací pro počáteční vyučování cizích jazyků na 1. stupni ZŠ, titul. Přijímací zkouška Test obecných studijních předpokladů. Uchazeč by měl mít předpoklady pro studium výtvarné a hudební výchovy, dále by měl disponovat plaveckými dovednostmi a být tělesně zdatný pro studium tělesné výchovy. Pozn.: Nutným předpokladem pro uzavření přijímacího řízení je dodání písemného potvrzení s výsledkem foniatrického a logopedického vyšetření od certifikovaného odborníka. Uchazeč toto potvrzení odevzdá při prezenci k testu studijních předpokladů.

41 Název oboru: Učitelství pro 1. stupeň ZŠ a speciální pedagogika Forma a typ studia (zaškrtněte x) Bc. nav. Prezenční Kombinované x Délka studia 5 Studijní program: Speciální pedagogika Předpokládaný počet přijatých pro 11/12: 30 Počet uchazečů 10/11: Počet přijatých 10/11: Kontaktní informace: garant oboru, a telefon jeho adresa (katedry) web katedry (nebo oboru) et Gabriela Smečková, Ph.D. mail: gabriela.smeckova@upol.cz tel.: Ústav speciálněpedagogických studií Ţiţkovo nám Olomouc Charakteristika oboru: Studium je koncipováno jako učitelské jednostupňové se zaměřením na speciální pedagogiku a pedagogiku mladšího školního věku. Profil a uplatnění absolventa: Absolventi mohou najít uplatnění v těchto zařízeních: 1. stupeň základních škol, základní škola praktická a základní škola speciální, základní škola pro ţáky se speciálními vzdělávacími potřebami, speciálněpedagogická centra, pedagogicko-psychologické poradny, střediska výchovné péče, střediska rané péče. Dále mohou působit v nestátních zařízeních určených pro jedince se zdravotním postiţením či znevýhodněním nebo s psychosociálním znevýhodněním. Přijímací zkouška Test studijních předpokladů. Uchazeč by měl mít schopnost studovat výtvarnou a hudební výchovu, měl by mít plavecké dovednosti, tělesnou zdatnost potřebnou pro studium tělesné výchovy. Především by měl disponovat osobnostními a sociálními předpoklady pro práci s jedinci se zdravotním postiţením či znevýhodněním nebo s psychosociálním znevýhodněním. Pozn.: Nutným předpokladem pro uzavření přijímacího řízení bude dodání foniatrického a logopedického vyšetření, obě budou odevzdána při prezenci k písemnému testu zvlášť a řádně potvrzena.

42 Navazující magisterské studium (dvouleté)

43 Název oboru: Pedagogika - sociální práce Forma a typ studia (zaškrtněte x) Bc. nav. Prezenční Kombinované x Délka studia 2 Studijní program: Pedagogika Předpokládaný počet přijatých pro 11/12: 30 Počet uchazečů 10/11: Počet přijatých 10/11: Kontaktní informace: garant oboru, a telefon PhDr. Helena Skarupská, Ph.D. mail: Helena.Skarupska@upol.cz jeho adresa (katedry) tel.: Ústav pedagogiky a sociálních studií PdF UP Ţiţkovo nám. 5 web katedry (nebo oboru) Olomouc Charakteristika oboru: Studijní obor je zaměřen na pregraduální přípravu odborných a řídících pracovníků pro sféru pomáhajících profesí. Svým zaměřením navazuje na bakalářský studijní obor Pedagogika - sociální práce. Navazující magisterské studium oboru Pedagogika - sociální práce směřuje k prohloubení teoretických znalostí absolventa z oblasti edukace a sociální práce zároveň však posiluje jeho odborné kompetence v oblasti specifických postupů v rámci výkonu pomáhajících profesí, jejích řízení, organizace a plánování. Učební plán oboru je tvořen všeobecným základem, který se podílí na rozvoji obecných kompetencí absolventa a je společný také jiným studijním oborům. Speciální disciplíny učebního plánu vytvářejí podmínky a předpoklady pro přípravu vysoce kvalifikovaných odborných pracovníků v oblastech organizace, řízení a plánování sociální práce a edukace. Profil a uplatnění absolventa: Absolvent navazujícího magisterského studia bude kvalifikován především pro výkon funkce sociálního pracovníka, s předpokladem působení na pozici řídícího pracovníka ve státních institucích (sociální odbory, úřady práce, správa sociálního zabezpečení, sluţby a zařízení sociální péče, zařízení ústavní a ochranné výchovy) a nestátních institucích.

Masarykova univerzita Pedagogická fakulta

Masarykova univerzita Pedagogická fakulta Masarykova univerzita Pedagogická fakulta Podmínky pro přijetí v přijímacím řízení v roce 2011 Informace o studijních programech a oborech Studijní program / studijní obor Pedagogika Forma studia Počet

Více

Program: B 7507 Specializace v pedagogice

Program: B 7507 Specializace v pedagogice Informace o studijních oborech garantovaných ÚPSS Pracovníci ústavu zajišťují výuku veškerých teoretických pedagogických disciplín v přípravě učitelů základních a středních škol na Pedagogické fakultě,

Více

Geodézie a kartografie 3 roky

Geodézie a kartografie 3 roky Bakalářské studijní programy a jejich obory Geodézie a kartografie 3 roky Geodézie, kartografie a geoinformatika Územní informační systémy pro veřejnou správu Bakalářské studijní programy a jejich obory

Více

Ekonomika podnikání v obchodě a službách

Ekonomika podnikání v obchodě a službách Studijní obor Ekonomika podnikání v obchodě a službách Studijní program Ekonomika a management SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ Studijní obor je odborně garantován Katedrou managementu a podnikání a Katedrou

Více

Masarykova univerzita Pedagogická fakulta

Masarykova univerzita Pedagogická fakulta Masarykova univerzita Pedagogická fakulta Zpráva o výsledcích přijímacího řízení Přijímací zkoušky proběhly ve dnech 4. 6. 5. a 4. 14. 6. 2007. Oborové testy byly uchazečům přístupné ve dnech 11. a 18.

Více

Ústav pedagogických věd

Ústav pedagogických věd Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta Masarykovy univerzity Personální obsazení Vedoucí pracoviště prof. PhDr. Milan Pol, CSc. Personální obsazení Profesoři prof. PhDr. Milan Pol, CSc. prof. PhDr.

Více

Masarykova univerzita Pedagogická fakulta

Masarykova univerzita Pedagogická fakulta Masarykova univerzita Pedagogická fakulta Zpráva o výsledcích přijímacího řízení v roce 2015 Informace o studijních programech a oborech Studijní program / studijní obor Forma studia Počet Uspělo u Dostavilo

Více

Ústav historických věd Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě

Ústav historických věd Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě Ústav historických věd Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě Proč studovat v Opavě? individuální přístup vyučujících: u nás není student jen číslem snadná dostupnost všech univerzitních

Více

Přijímací řízení FZV UP pro akademický rok 2016/2017

Přijímací řízení FZV UP pro akademický rok 2016/2017 Přijímací řízení FZV UP pro akademický rok 2016/2017 Předpokládané termíny konání přijímacích zkoušek: 30. května 2016: Fyzioterapie navazující magisterské studium - 1. kolo (písemný test) 13.-17. června

Více

Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce? PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D. hana.pazlarova@ff.cuni.cz

Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce? PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D. hana.pazlarova@ff.cuni.cz Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce? PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D. hana.pazlarova@ff.cuni.cz Co je sociální práce? SP a jiné pomáhající obory Identita sociální práce Jak se pozná samostatný

Více

KATEDRA SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKY

KATEDRA SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKY KATEDRA SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKY Pedagogická fakulta Univerzita Palackého v Olomouci, Žižkovo nám. 5, 77140 Olomouc jitka.kralikova@upol.cz, www.ksp.upol.cz, 585635302 Studium pro Vás ideální? co takhle pedagogika

Více

Nabídka studijních oborů a kombinací studijních oborů

Nabídka studijních oborů a kombinací studijních oborů Nabídka studijních oborů a kombinací studijních oborů Bakalářská studia (e-přihlášky od 1. 11. 2010 do 28. 2. 2011) (PS = prezenční forma studia, KS = kombinovaná forma studia) Studijní program: Pedagogika

Více

Inkluze v Jirkově CZ.1.07/1.2.00/47.0012. Mgr. Martin Reihs Manažer projektu, ředitel Městského gymnázia a Základní školy Jirkov

Inkluze v Jirkově CZ.1.07/1.2.00/47.0012. Mgr. Martin Reihs Manažer projektu, ředitel Městského gymnázia a Základní školy Jirkov Inkluze v Jirkově CZ.1.07/1.2.00/47.0012 Mgr. Martin Reihs Manažer projektu, ředitel Městského gymnázia a Základní školy Jirkov Inkluze v Jirkově Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Žadatel:

Více

Vážení uchazeči o studium na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci,

Vážení uchazeči o studium na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, Vážení uchazeči o studium na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, vítáme Vás na Ústavu pedagogiky a sociálních studií. www.upss.cz Proč si vybrat ke svému studiu Olomouc Pedagogickou fakultu

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Evaluace organizace Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované profesní Obecné x 2. Oblast

Více

Srovnání posledních dvou verzí studijních plánů pro studijní obor. Informační systémy. (studijní program Aplikovaná informatika)

Srovnání posledních dvou verzí studijních plánů pro studijní obor. Informační systémy. (studijní program Aplikovaná informatika) Srovnání posledních dvou verzí studijních plánů pro studijní obor Informační systémy (studijní program Aplikovaná informatika) Úvod Ve STAGu jsou poslední verze studijních plánů pro studijní obor Informační

Více

Fakulta humanitních studií UTB ve Zlíně studijní obor Německý jazyk pro manažerskou praxi

Fakulta humanitních studií UTB ve Zlíně studijní obor Německý jazyk pro manažerskou praxi Fakulta humanitních studií UTB ve Zlíně studijní obor Německý jazyk pro manažerskou praxi Studium Studijní program: Filologie Tříletý bakalářský studijní obor Německý jazyk pro manažerskou praxi Volitelná

Více

Vyhláška Ministerstva vnitra, kterou se pro školy a školská zařízení č. 2/2006 Sb.

Vyhláška Ministerstva vnitra, kterou se pro školy a školská zařízení č. 2/2006 Sb. MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY A) Právní předpisy 1. Školy a školská zařízení, pedagogičtí pracovníci 2. Vysoké školy, věda a výzkum 3. Uznávání výsledků dalšího vzdělávání, uznávání odborné

Více

Seznam akreditovaných studijních programů aktualizováno ke dni 12. července 2016

Seznam akreditovaných studijních programů aktualizováno ke dni 12. července 2016 Studijní programy uskutečňované Slezskou univerzitou v Opavě spolu s Matematickým ústavem v Opavě 1) 2) 3) 4) 5) B 1101 Matematika 1103R004 Aplikovaná matematika 3 P Bc. 6207R005 Matematické metody v ekonomice

Více

Nabídka studijních oborů otevíraných v akademickém roce 2011/2012

Nabídka studijních oborů otevíraných v akademickém roce 2011/2012 Nabídka studijních oborů otevíraných v akademickém roce 2011/2012 Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci (prezenční forma studia) Bakalářské studium (tříleté) Název oboru: Němčina se zaměřením

Více

H) MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY

H) MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY H) MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY Zákon o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) ve znění zák. č. 383/2005 Sb., č. 112/2006 Sb., 158/2006 Sb.,

Více

ZKUŠEBNÍ PŘEDMĚTY SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍCH ZKOUŠEK

ZKUŠEBNÍ PŘEDMĚTY SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍCH ZKOUŠEK ZKUŠEBNÍ PŘEDMĚTY SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍCH ZKOUŠEK Jsou stanoveny a zakotveny v platných legislativních normách: Zákon č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání

Více

CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ

CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NABÍDKA PROGRAMŮ CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ pro rok 014 PRO NEKVALIFIKOVANÉ PEDAGOGICKÉ PRACOVNÍKY V roce 013 byly vytvořeny nové programy CŽV (např. Asistent pedagoga, Učitelství pro MŠ, Ochrana člověka

Více

GYMNÁZIUM, OLOMOUC, ČAJKOVSKÉHO 9 Kriteria hodnocení pro 1. kolo přijímacích zkoušek pro školní rok 2016/17

GYMNÁZIUM, OLOMOUC, ČAJKOVSKÉHO 9 Kriteria hodnocení pro 1. kolo přijímacích zkoušek pro školní rok 2016/17 GYMNÁZIUM, OLOMOUC, ČAJKOVSKÉHO 9 Kriteria hodnocení pro 1. kolo přijímacích zkoušek pro školní rok 2016/17 Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 se zapojilo do Pokusného ověřování organizace přijímacího řízení

Více

Učitelství českého jazyka a literatury pro SŠ + Učitelství výtvarné výchovy pro SŠ

Učitelství českého jazyka a literatury pro SŠ + Učitelství výtvarné výchovy pro SŠ Učitelství českého jazyka a literatury pro SŠ + Učitelství výtvarné výchovy pro SŠ Čj: bez přijímací zkoušky Čj: NE Čj: NE Učitelství hudební výchovy pro SŠ + Učitelství výtvarné výchovy pro SŠ Hv: bez

Více

MPA. Master of Public Administration. MPA@vsci.cz. www.cevroinstitut.cz

MPA. Master of Public Administration. MPA@vsci.cz. www.cevroinstitut.cz MPA Master of Public Administration MPA@vsci.cz Vysoká škola CEVRO Institut Je moderní vysoká škola akreditovaná MŠMT ČR a MV ČR Akreditované obory: Právní specializace Veřejná správa Politologie Politologie

Více

KRITÉRIA II. kola PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ pro školní rok 2016/2017 ZÁKLADNÍ INFORMACE K II. KOLU PŘIJÍMACÍMU ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2016/2017

KRITÉRIA II. kola PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ pro školní rok 2016/2017 ZÁKLADNÍ INFORMACE K II. KOLU PŘIJÍMACÍMU ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 KRITÉRIA II. kola PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ pro školní rok 2016/2017 Střední škola lodní dopravy a technických řemesel, Děčín VI, p. o., stanovila v souladu se zákonnou normou č. 472/2011 Sb., kterým se mění

Více

ÚVOD DO AVK. Jindra Vladyková

ÚVOD DO AVK. Jindra Vladyková ÚVOD DO AVK Mgr. Jindra Vladyková AKTIVITY S VYUŽITÍM KONÍ Jsou oborem hiporehabilitace Obsahují dvě základní i Sociální Pedagogická AKTIVITY S VYUŽITÍM KONÍ Pro obě i je kůň především silným motivačním

Více

Kód předmětu: MSBP_PC1

Kód předmětu: MSBP_PC1 PRAKTICKÉ ČINNOSTI 1 Kód předmětu: MSBP_PC1 O čem si budeme povídat? Obecně o pracovních činnostech Legislativní rovina předškolního vzdělávání Školský zákon 561/2004 RVP pro předškolní vzdělávání ŠVP

Více

Náležitosti žádosti o akreditaci vzdělávacího programu

Náležitosti žádosti o akreditaci vzdělávacího programu 176 VYHLÁŠKA ze dne 5. června 2009, kterou se stanoví náležitosti žádosti o akreditaci vzdělávacího programu, organizace vzdělávání v rekvalifikačním zařízení a způsob jeho ukončení Ministerstvo školství,

Více

Šablony pro mateřské školy:

Šablony pro mateřské školy: Šablony pro mateřské školy: Částka uváděná u jednotlivých šablon slouží k pokrytí veškerých nákladů na realizaci aktivit tj. kromě mzdy v případě personálních šablon nebo kurzovného v případě vzdělávacích

Více

Nové Hrady 27. dubna 2010

Nové Hrady 27. dubna 2010 Rekvalifikační kurzy nabízen zené úřady práce Nové Hrady 27. dubna 2010 Obsah prezentace obecná informace současná situace v oblasti rekvalifikací regionální individuální projekty Základní informace rekvalifikace

Více

Co je to Grundtvig? Kde najít informace?

Co je to Grundtvig? Kde najít informace? Program Grundtvig je v rámci Programu celoživotního učení zaměřen na výukové a vzdělávací potřeby osob ve všech formách vzdělávání dospělých a na instituce a organizace nabízející nebo podporující toto

Více

Idea Kompozitní pedagogické fakulty na Slezské univerzitě v Opavě. Oldřich Stolín Matematický ústav v Opavě

Idea Kompozitní pedagogické fakulty na Slezské univerzitě v Opavě. Oldřich Stolín Matematický ústav v Opavě Idea Kompozitní pedagogické fakulty na Slezské univerzitě v Opavě Oldřich Stolín Matematický ústav v Opavě 10. prosince 2015 Pedagogická studia na SU stávající stav o FPF dominantní nositel akreditací.

Více

FARMACEUTICKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ UK

FARMACEUTICKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ UK FARMACEUTICKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ UK adresa: Heyrovského 1203, 500 05 Hradec Králové web: http://www.faf.cuni.cz Telefon: +420495067111, Fax: +420495518002 E-mail: dekanat.studijni.oddeleni@faf.cuni.cz

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště Plzeň Inspekční zpráva Střední odborná škola gastronomická a Střední odborné učiliště gastronomické, Plzeň, U Borského parku 3 U Borského parku 3, 320 04 Plzeň

Více

Příloha č. 1 Indikátory výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování - Šablony pro MŠ a ZŠ I

Příloha č. 1 Indikátory výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování - Šablony pro MŠ a ZŠ I Příloha č. Indikátory výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování - Šablony pro MŠ a ZŠ I k předkládání žádostí o podporu zjednodušených projektů do Operačního programu Výzkum, vývoj a

Více

SOCIÁLNÍ INKLUZE OSTRAVA Integrovaný program

SOCIÁLNÍ INKLUZE OSTRAVA Integrovaný program Statutární město Ostrava Odbor sociálních věcí, školství, sportu a volnočasových aktivit SOCIÁLNÍ INKLUZE OSTRAVA Integrovaný program www.ostrava.cz Cíl a východiska programu Cílem je vytvořit komplexní

Více

Podmínky přijetí ke studiu na Přírodovědecké fakultě UJEP pro akademický rok 2011/2012. Úplné znění

Podmínky přijetí ke studiu na Přírodovědecké fakultě UJEP pro akademický rok 2011/2012. Úplné znění Podmínky přijetí ke studiu na Přírodovědecké fakultě UJEP pro akademický rok 2011/2012 Úplné znění V souladu s ustanovením 49 zákona č. 111/1998 Sb. O vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů

Více

Návrh. Úvodní ustanovení

Návrh. Úvodní ustanovení Návrh Vyhláška Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ze dne. o dalším vzdělávání pedagogických pracovníků a kariérním systému pedagogických pracovníků Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Více

ROČNÍ PLÁN ZÁKLADNÍ ŠKOLY VÝCHOVNÝ PORADCE 2015/2016

ROČNÍ PLÁN ZÁKLADNÍ ŠKOLY VÝCHOVNÝ PORADCE 2015/2016 Základní škola a Mateřská škola Želešice, příspěvková organizace 24. dubna 270, 664 43 Želešice ROČNÍ PLÁN ZÁKLADNÍ ŠKOLY VÝCHOVNÝ PORADCE 2015/2016 Mgr. Dana Kadlčíková konzultační hodiny: Út 12 50 14

Více

PLÁNOVÁNÍ, ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR

PLÁNOVÁNÍ, ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PLÁNOVÁNÍ, ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PRACOVNÍKŮ Kateřina Legnerová Mail: katerina.legnerova@fhs.cuni.cz SYSTÉM ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Předvýběr Ukončení PP Získávání zaměstnanců Výběr Vnější podmínky Plánování

Více

Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Možnosti využití profesiogramu při konstrukci vzdělávacího programu

Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Možnosti využití profesiogramu při konstrukci vzdělávacího programu Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Možnosti využití profesiogramu při konstrukci vzdělávacího programu oldrich.matousek@ff.cuni.cz Výstupy z učení Znalosti Dovednosti (dovednosti specifické

Více

A IT odborníci. Data pro mezinárodní srovnání pocházejí z datových zdrojů Eurostatu, konkrétně ze šetření LFS (Labour Force Survey).

A IT odborníci. Data pro mezinárodní srovnání pocházejí z datových zdrojů Eurostatu, konkrétně ze šetření LFS (Labour Force Survey). IT odborníci se dělí na dvě hlavní skupiny, přičemž základem pro toto členění je mezinárodní klasifikace ISCO 88 (v ČR odpovídající rozšířená klasifikace zaměstnání KZAM-R): KZAM-R 213 Vědci a odborníci

Více

HARMONOGRAM PŘIJÍMACÍCH ZKOUŠEK. budova Jeronýmova 10 Místnost Datum 8.00 8.30 9.00 11.00 13.30

HARMONOGRAM PŘIJÍMACÍCH ZKOUŠEK. budova Jeronýmova 10 Místnost Datum 8.00 8.30 9.00 11.00 13.30 HARMONOGRAM PŘIJÍMACÍCH ZKOUŠEK budova Jeronýmova 10 Místnost Datum 8.00 8.30 9.00 11.00 13.30 J 114 8. 6. /15. 6. Matematika J 217 3. 6. /10. 6. Základy výrobní techniky J 227 8. 6. /15. 6. Technická

Více

pracovní skupina: VZDĚLÁVÁNÍ, ZAMĚSTNANOST A ZAMĚSTNATELNOST

pracovní skupina: VZDĚLÁVÁNÍ, ZAMĚSTNANOST A ZAMĚSTNATELNOST pracovní skupina: VZDĚLÁVÁNÍ, ZAMĚSTNANOST A ZAMĚSTNATELNOST výstupy z 2.WS realizovaného 10. 7. 2013 Zájmové strany: rodiny s malými dětmi vzdělavatelé, lektoři a kariéroví poradci personalisté zaměstnavatelé

Více

Vzdělávací program profesní kvalifikace. Tranzitér (kód 37-014-H revize)

Vzdělávací program profesní kvalifikace. Tranzitér (kód 37-014-H revize) Vzdělávací program profesní kvalifikace Tranzitér (kód 37-014-H revize) v rámci projektu Podpora nabídky dalšího vzdělávání v oblasti dopravy CZ.1.07/3.2.11/02.0004 Tento projekt je spolufinancován Evropským

Více

VYHLÁŠENÍ DOTAČNÍHO PROGRAMU MŠMT FINANCOVÁNÍ ASISTENTŮ

VYHLÁŠENÍ DOTAČNÍHO PROGRAMU MŠMT FINANCOVÁNÍ ASISTENTŮ VYHLÁŠENÍ DOTAČNÍHO PROGRAMU MŠMT FINANCOVÁNÍ ASISTENTŮ PEDAGOGA PRO DĚTI, ŽÁKY A STUDENTY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM V SOUKROMÝCH A CÍRKEVNÍCH ŠKOLÁCH NA ROK 2010 Č. j.: 24 525/2009-61 V Praze dne 17. prosince

Více

Systém primární prevence rizikového chování Systém organizace a řízení primární prevence rizikového chování u žáků

Systém primární prevence rizikového chování Systém organizace a řízení primární prevence rizikového chování u žáků Systém primární prevence rizikového chování Systém organizace a řízení primární prevence rizikového chování u žáků (1) MŠMT a) v návaznosti na schválené vládní dokumenty z oblasti primární prevence rizikového

Více

Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT

Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT Studijní obor MANAGEMENT garant oboru: doc. Ing. Petra Horváthová, Ph.D. STUDIJNÍ OBOR MANAGEMENT tříletý bakalářský studijní obor akademický titul bakalář - Bc.

Více

Katedra primární a preprimární pedagogiky PdF UP v Olomouc. Témata diplomových prací pro akademický rok 2012/2013

Katedra primární a preprimární pedagogiky PdF UP v Olomouc. Témata diplomových prací pro akademický rok 2012/2013 Katedra primární a preprimární pedagogiky PdF UP v Olomouc Témata diplomových prací pro akademický rok 2012/2013 Doc. PhDr. Eva ŠMELOVÁ, Ph.D. - Připravenost dětí k zahájení povinné školní docházky - Adaptace

Více

Proč studovat na Lékařské fakultě v Hradci Králové v prezenčním bakalářském studijním programu Ošetřovatelství obor Všeobecná sestra

Proč studovat na Lékařské fakultě v Hradci Králové v prezenčním bakalářském studijním programu Ošetřovatelství obor Všeobecná sestra Proč studovat na Lékařské fakultě v Hradci Králové v prezenčním bakalářském studijním programu Ošetřovatelství obor Všeobecná sestra Lékařská fakulta v Hradci Králové je jednou ze 17 fakult Univerzity

Více

Tematické setkání KAP Středočeského kraje

Tematické setkání KAP Středočeského kraje Tematické setkání KAP Středočeského kraje Metodická podpora KAP pro intervenci Rozvoj škol jako center CŽU (dalšího profesního vzdělávání) Jana Bydžovská, PhDr. Praha 26. dubna 2016 Tento projekt je spolufinancován

Více

Česká republika Česká školní inspekce. Olomoucký inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a gymnázium města Konice

Česká republika Česká školní inspekce. Olomoucký inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a gymnázium města Konice Česká republika Česká školní inspekce Olomoucký inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola a gymnázium města Konice Tyršova 609, 798 52 Konice Identifikátor školy: 600 015 149 Termín

Více

Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců

Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců Obsah 1. Politika integrace cizinců v České republice 2. Implementace integrační politiky na území Jihomoravského kraje 3. Jihomoravské regionální

Více

ZS Pardubický kraj 1. výzva GG 1.1. Pk

ZS Pardubický kraj 1. výzva GG 1.1. Pk Investice do rozvoje vzdělávání Příloha č. 1 prioritní osa 1 oblasti podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání v Pardubickém kraji Podporované aktivity Podpora informačních center ve školách, včetně

Více

Zpráva o průběhu přijímacího řízení na vysokých školách pro akademický rok 2013 2014 na ČVUT v Praze Fakultě dopravní

Zpráva o průběhu přijímacího řízení na vysokých školách pro akademický rok 2013 2014 na ČVUT v Praze Fakultě dopravní Zpráva o průběhu přijímacího řízení na vysokých školách pro akademický rok 2013 2014 dle Vyhlášky MŠMT č. 343/2002 Sb. o průběhu přijímacího řízení na vysokých školách a její změně č. 276/2004 Sb. 1. Informace

Více

REG. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07./2.2.00/29.0019

REG. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07./2.2.00/29.0019 REG. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07./2.2.00/29.0019 Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích VŠTE BEZ BARIÉR Vysoká škola

Více

Dodatek č. 4 k III. dílu ŠVP. Úprava učebního plánu pro osmiletý a čtyřletý obor studia Doplnění osnov nového předmětu Odborná práce

Dodatek č. 4 k III. dílu ŠVP. Úprava učebního plánu pro osmiletý a čtyřletý obor studia Doplnění osnov nového předmětu Odborná práce Dodatek č. 4 k III. dílu ŠVP Úprava učebního plánu pro osmiletý a čtyřletý obor studia Doplnění osnov nového předmětu Odborná práce Platnost dokumentu : od 1. 9. 2014 Dodatek Školního vzdělávacího programu

Více

Projektové priority RHK PK a Akademie HK PK v oblasti školství 2014-2020. Mgr. Marcel Gondorčín

Projektové priority RHK PK a Akademie HK PK v oblasti školství 2014-2020. Mgr. Marcel Gondorčín Projektové priority RHK PK a Akademie HK PK v oblasti školství 2014-2020 Mgr. Marcel Gondorčín Příprava strategií a koncepčních dokumentů Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Plzeňského

Více

Povinná literatura: [1] ČASTORÁL, Z. Strategický znalostní management a učící se organizace. Praha : EUPRESS, 2007.

Povinná literatura: [1] ČASTORÁL, Z. Strategický znalostní management a učící se organizace. Praha : EUPRESS, 2007. Metodické listy pro kombinované studium Anotace : Studijní předmět poskytuje základní informace spojené se strategickým znalostním managementem a učícími se organizacemi, které jsou společensky významné.

Více

Příloha č. 1 Indikátory výzvy ESF výzva pro vysoké školy

Příloha č. 1 Indikátory výzvy ESF výzva pro vysoké školy Příloha č. 1 Indikátory výzvy ESF výzva pro vysoké školy k předkládání žádostí o podporu individuálních projektů do Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Prioritní osa: PO 2 Investiční priorita:

Více

Schůzka pro rodiče vycházejících žáků dne 22.10.2015. Informace o přijímacím řízení ve školním roce 2015/2016

Schůzka pro rodiče vycházejících žáků dne 22.10.2015. Informace o přijímacím řízení ve školním roce 2015/2016 Schůzka pro rodiče vycházejících žáků dne 22.10.2015 Informace o přijímacím řízení ve školním roce 2015/2016 Pomoc při rozhodování a výběru školy Pro nerozhodnuté žáky ( vyšetření profiorientace v PPP

Více

ŠVP - Profil absolventa Střední průmyslová škola strojnická, Olomouc, tř. 17. listopadu 49

ŠVP - Profil absolventa Střední průmyslová škola strojnická, Olomouc, tř. 17. listopadu 49 1. Profil absolventa Název vzdělávacího programu: Strojírenství - MANAGEMENT JAKOSTI Motivační název: Kód a název oboru: 23-41-M/01 Strojírenství Stupeň vzdělání: Střední vzdělání s maturitní zkouškou

Více

ANIMACE PRO ZÁKLADNÍ A MATEŘSKÉ ŠKOLY

ANIMACE PRO ZÁKLADNÍ A MATEŘSKÉ ŠKOLY ANIMACE PRO ZÁKLADNÍ A MATEŘSKÉ ŠKOLY Setkání zástupců základních a mateřských škol a jejich zřizovatelů z území MAS Hradecký venkov 7. 3. 2016 Mžany Území MAS Hradecký venkov Podpora regionálního školství

Více

Smlouva o spolupráci při realizaci odborných praxí studentů

Smlouva o spolupráci při realizaci odborných praxí studentů Smlouva o spolupráci při realizaci odborných praxí studentů I. Smluvní strany Masarykova univerzita Filozofická fakulta se sídlem, 602 00 Brno zastoupená prof. PhDr. Milanem Polem, CSc., děkanem Filozofické

Více

Zpráva o výsledcích přijímacího řízení Fakulty vojenského leadershipu

Zpráva o výsledcích přijímacího řízení Fakulty vojenského leadershipu UNIVERZITA OBRANY FAKULTA VOJENSKÉHO LEADERSHIPU Schvaluji: Děkan plukovník doc. Ing. Vladan HOLCNER, Ph.D. Zpráva o výsledcích přijímacího řízení Fakulty ho leadershipu 015 Informace o přijímacích zkouškách

Více

Plán školního poradenského pracoviště Školní rok 2016/2017

Plán školního poradenského pracoviště Školní rok 2016/2017 Plán školního poradenského pracoviště Školní rok 2016/2017 1 Obsah Základní informace... 3 Školní poradenské pracoviště... 3 Personální obsazení ŠPP... 3 Cíle poradenského a konzultačního servisu ŠPP...

Více

Vítejte na dnešním semináři. Lektor: Ing. Ludmila Brestičová

Vítejte na dnešním semináři. Lektor: Ing. Ludmila Brestičová Vítejte na dnešním semináři Lektor: Ing. Ludmila Brestičová Téma semináře: Jaké by měly být výstupní znalosti absolventů gymnázia z oblasti ICT? (A také jaké jsou a budou maturity z Informatiky.) Program

Více

část 8 Sociální pracovník

část 8 Sociální pracovník DRŽITEL CERTIFIKÁTU ČSN EN ISO 9001:2001 INVESTORSKÁ ČINNOST ŘÍZENÍ PROJEKTŮ PŘÍPRAVA STAVEB STAVEBNÍ ROZPOČTY KALKULACE CEN ORGANIZOVÁNÍ VÝBĚROVÝCH ŘÍZENÍ TECHNICKÝ DOZOR INVESTORA SLUŽBY KOORDINÁTORA

Více

1. Výchovné poradenství I, garant Mgr. Pavla Soukupová

1. Výchovné poradenství I, garant Mgr. Pavla Soukupová Studium pro výchovné poradce (Vyhláška č. 317/2005 Sb. 8) Plán studia: 1. ročník ZS LS Výchovné poradenství I, II 10 10 Právní rámec činnosti VP 10 - Speciální pedagogika I, II 10 10 Školní diagnostika

Více

Výsledky testování školy. Druhá celoplošná generální zkouška ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základní školy. Školní rok 2012/2013

Výsledky testování školy. Druhá celoplošná generální zkouška ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základní školy. Školní rok 2012/2013 Výsledky testování školy Druhá celoplošná generální zkouška ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základní školy Školní rok 2012/2013 Základní škola Ústí nad Orlicí, Komenského 11 Termín zkoušky:

Více

Informace k navazujícímu magisterskému studiu v oboru Logistika na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích

Informace k navazujícímu magisterskému studiu v oboru Logistika na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích Informace k navazujícímu magisterskému studiu v oboru Logistika na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích Pro akademický rok 2012/2013 je ve spolupráci a pod záštitou Vysoké školy logistiky,

Více

USNESENÍ výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu z 22. schůze ze dne 21. ledna 2016

USNESENÍ výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu z 22. schůze ze dne 21. ledna 2016 Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2016 7. volební období 145 USNESENÍ výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu z 22. schůze ze dne 21. ledna 2016 k vládnímu návrhu zákona, kterým

Více

Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Šumperk, Hlavní třída 31

Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Šumperk, Hlavní třída 31 Kritéria přijímacího řízení pro první kolo přijímacího řízení na Obchodní akademii a Jazykové škole s právem státní jazykové zkoušky, Šumperk, pro školní rok 2016/2017, obor vzdělání 63 41-M/02 Obchodní

Více

Učební osnova vyučovacího předmětu Silnoproudá zařízení. 3. ročník (2 hodiny týdně, celkem 52 hodin)

Učební osnova vyučovacího předmětu Silnoproudá zařízení. 3. ročník (2 hodiny týdně, celkem 52 hodin) Učební osnova vyučovacího předmětu Silnoproudá zařízení 3. ročník (2 hodiny týdně, celkem 52 hodin) Obor vzdělání: Forma vzdělávání: 26-41-M/01 Elektrotechnika denní studium Celkový počet týdenních vyuč.

Více

Standard ambulantní psychiatrické péče a rozšířené ambulantní péče o osoby s duševním onemocněním Obsah

Standard ambulantní psychiatrické péče a rozšířené ambulantní péče o osoby s duševním onemocněním Obsah Standard ambulantní psychiatrické péče a rozšířené ambulantní péče o osoby s duševním onemocněním Obsah 1. Preambule... 2 1.1 Kontext... 2 1.2 Cílová skupina... 2 1.3 Dostupnost péče... 3 2. Standard ambulantní

Více

Filozofie, etika a religionistika

Filozofie, etika a religionistika školní vzdělávací program PLACE HERE Název školy Adresa Palackého 211, Mladá Boleslav 293 80 Název ŠVP Platnost 1.9.2009 Dosažené vzdělání Střední vzdělání s maturitní zkouškou Název RVP Délka studia v

Více

PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA

PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA Název materiálu: Psychologie jako věda Autor materiálu: Mgr. Kateřina Kaderková Zařazení materiálu: výuková prezentace Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Název a označení

Více

Specifické metody SP LS 2015 Tématické okruhy :

Specifické metody SP LS 2015 Tématické okruhy : Specifické metody SP LS 2015 Tématické okruhy : Krizová intervence krize, vyjasnění pojmu, příčiny krize chování člověka v krizi a průběh krize krizová intervence, principy, cíle proces a formy krizové

Více

Proč o tom mluvit právě teď?

Proč o tom mluvit právě teď? P a v e l Z i k l Ú s t a v p r i m á r n í a p r e p r i m á r n í e d u k a c e P d F U H K Proč o tom mluvit právě teď? Nová právní úprava od 1. 9. 2016 (školský zákon ve znění 82/2015 Sb., nová vyhláška

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola veterinární, zemědělská a zdravotnickátřebíč. Žižkova 505, 674 23 Třebíč. nabízí

Vyšší odborná škola a Střední škola veterinární, zemědělská a zdravotnickátřebíč. Žižkova 505, 674 23 Třebíč. nabízí Vyšší odborná škola a Střední škola veterinární, zemědělská a zdravotnickátřebíč Žižkova 0, 67 Třebíč nabízí vyšší odborné studium pro absolventy středních škol obor --N/. Diplomovaná všeobecná sestra

Více

Vážení uchazeči o studium na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci,

Vážení uchazeči o studium na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, Vážení uchazeči o studium na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, vítáme Vás na Ústavu pedagogiky a sociálních studií. www.upss.cz Proč si vybrat ke svému studiu Olomouc Pedagogickou fakultu

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE PEDAGOGICKÁ FAKULTA ZMĚNA PRAVIDEL PRO ORGANIZACI STUDIA

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE PEDAGOGICKÁ FAKULTA ZMĚNA PRAVIDEL PRO ORGANIZACI STUDIA UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE PEDAGOGICKÁ FAKULTA ZMĚNA PRAVIDEL PRO ORGANIZACI STUDIA Akademický senát Pedagogické fakulty se podle 27 odst. 1 písm. b) a 33 odst. 1 písm. e) zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých

Více

KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY

KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY 2015-2017 KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY- 2015-2017 Střední škola hotelová Zlín, s.r.o. byla zřízena ke vzdělávání absolventů základních škol v oblasti hotelnictví a turismu. Absolvování

Více

NTS F - Integrace na trhu práce pro cizince

NTS F - Integrace na trhu práce pro cizince NTS F - Integrace na trhu práce pro cizince Složení NTS: Rozvojová partnerství Experti MV - odbor azylové a migrační politiky Správa uprchlických zařízení MV ČR MPSV - oddělení integrace cizinců MPSV -

Více

Seznam grantových projektů schválených k realizaci v rámci 3. výzvy osy Počáteční vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Seznam grantových projektů schválených k realizaci v rámci 3. výzvy osy Počáteční vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Seznam grantových projektů schválených k realizaci v rámci 3. výzvy osy Počáteční vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 3 Číslo a název globálního grantu: Vyhlašovatel (ZS): CZ.1.07./1.1.01

Více

OBOR: VŠEOBECNÁ SESTRA STUDIJNÍ PLÁN - KOMBINOVANÁ FORMA

OBOR: VŠEOBECNÁ SESTRA STUDIJNÍ PLÁN - KOMBINOVANÁ FORMA OBOR: VŠEOBECNÁ SESTRA STUDIJNÍ PLÁN - KOMBINOVANÁ FORMA ROČNÍK 1. Semestr zimní (ZS) Délka přímé výuky: 45 minut Filozofie a etika v ošetřovatelství 8 + 9 z Veřejné zdravotnictví 8 + z, ZK Komunikace

Více

Zahajovací konference

Zahajovací konference Zahajovací konference Program CZ11 Public Health Inititatives Iniciativy v oblasti veřejného zdraví Předdefinovaný projekt: Podpora činnosti Národního koordinačního centra prevence úrazů, násilí a podpory

Více

SEMINÁŘE/WORKSHOPY PRO KLIENTY V PL A TK

SEMINÁŘE/WORKSHOPY PRO KLIENTY V PL A TK SEMINÁŘE/WORKSHOPY PRO KLIENTY V PL A TK v období realizace projektu Příprava a podpora vstupu na trh práce pro bývalé uživatele návykových látek a osoby ohrožené drogovou závislostí v konfliktu se zákonem

Více

Dům na půl cesty Jičín

Dům na půl cesty Jičín Dům na půl cesty Jičín Aktivita je součástí individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji (www.socialniprojekty.cz). Projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR prostřednictvím

Více

Pravidla pro přijímací řízení a podmínky pro přijetí ke studiu na Fakultě informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové v roce 2015

Pravidla pro přijímací řízení a podmínky pro přijetí ke studiu na Fakultě informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové v roce 2015 Pravidla pro přijímací řízení a podmínky pro přijetí ke studiu na Fakultě informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové v roce 2015 V souladu s čl. 25 Statutu Univerzity Hradec Králové se bude přijímací

Více

Příloha č.1 - Dotazníkové šetření k bakalářské práci Podnikatelský záměr založení soukromé mateřské školy

Příloha č.1 - Dotazníkové šetření k bakalářské práci Podnikatelský záměr založení soukromé mateřské školy Příloha č.1 - Dotazníkové šetření k bakalářské práci Podnikatelský záměr založení soukromé mateřské školy Z důvodu co největšího přiblížení se k realitě trhu soukromého vzdělávání, představám a požadavkům

Více

Jezdecké středisko Zmrzlík

Jezdecké středisko Zmrzlík DDM hl. m. Prahy - Jezdecké středisko Zmrzlík HODNOTÍCÍ ZPRÁVA za školní rok 2014 / 2015 Jezdecké středisko Zmrzlík V Praze dne 26.10..2015 Předkládá: Ing. Jana Plachá PŘEHLED ZÁJMOVÝCH ÚTVARŮ zaměření

Více

Předkladatel grantového projektu Vysočina Education,

Předkladatel grantového projektu Vysočina Education, Málotřídky společně Předkladatel grantového projektu Vysočina Education, školské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko sluţeb školám, příspěvková organizace Ţiţkova 20, 586

Více

Aspekt hodnocení podle Metodického pokynu pro řízení výzev, hodnocení a výběr projektů. Společná pro všechny aktivity. Proveditelnost Účelnost

Aspekt hodnocení podle Metodického pokynu pro řízení výzev, hodnocení a výběr projektů. Společná pro všechny aktivity. Proveditelnost Účelnost Specifická kritéria přijatelnosti pro integrované projekty IPRÚ pro SC 2.4 Zvýšení kvality a dostupnosti infrastruktury pro vzdělávání a celoživotní učení Specifická kritéria přijatelnosti pro integrované

Více

Střední škola potravinářská, Smiřice, Gen. Govorova 110 Školní budova. www.ssp-smirice.cz

Střední škola potravinářská, Smiřice, Gen. Govorova 110 Školní budova. www.ssp-smirice.cz Střední škola potravinářská, Smiřice, Gen. Govorova 110 Školní budova www.ssp-smirice.cz Střední škola potravinářská, Smiřice, Gen. Govorova 110 Hřiště Střední škola potravinářská, Smiřice, Gen. Govorova

Více

Výsledky testování školy. Druhá celoplošná generální zkouška ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základní školy. Školní rok 2012/2013

Výsledky testování školy. Druhá celoplošná generální zkouška ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základní školy. Školní rok 2012/2013 Výsledky testování školy Druhá celoplošná generální zkouška ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základní školy Školní rok 2012/2013 Gymnázium, Šternberk, Horní náměstí 5 Termín zkoušky: 13.

Více

Zásady podpory škol a školských zařízení. grantových dotací na období 2015-2017

Zásady podpory škol a školských zařízení. grantových dotací na období 2015-2017 Zásady podpory škol a školských zařízení zřizovaných městem Třebíč při získávání grantových dotací na období 2015-2017 Dokument upravující poskytování finančních příspěvků školám a školským zařízením zřizovaným

Více

zde nevyplňujte prosím Příjmení, jméno, titul dřívější příjmení 1... Datum narození (den, měsíc, rok). Místo narození...

zde nevyplňujte prosím Příjmení, jméno, titul dřívější příjmení 1... Datum narození (den, měsíc, rok). Místo narození... 44 ČČ RR ŽÁDOST O VYDÁNÍ ROZHODNUTÍ O ZPŮSOBILOSTI K VÝKONU ZDRAVOTNICKÉHO POVOLÁNÍ PRO STÁTNÍ PŘÍSLUŠNÍKY ČLENSKÝCH STÁTŮ EVROPSKÉ UNIE, kteří získali způsobilost k výkonu zdravotnických povolání v jiném

Více