VYSOKOŠKOLSKÉ e-laboratoře S PODPOROU VIDEOKONFERENCE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VYSOKOŠKOLSKÉ e-laboratoře S PODPOROU VIDEOKONFERENCE"

Transkript

1 VYSOKOŠKOLSKÉ e-laboratoře S PODPOROU VIDEOKONFERENCE FRANTIŠEK LUSTIG Univerzita Karlova v Praze Abstrakt: Na MFF UK jsou již čtyři roky v provozu vzdálené laboratoře. Studenti, ale i učitelé se mohou napojovat a sledovat a řídit experiment pomocí změny vstupních parametrů pokusu. Chyběl ovšem živý komunikační kanál, to se nyní změnilo. Vyzkoušeli jsme videokonferenční přenos z laboratoří. Vzdálené laboratoře byly zařazeny do výuky např. na PedF v Trnavě, k úlohám se přistupuje stejným způsobem jako ke klasickým laboratorním úlohám včetně protokolů. Klíčová slova: Vzdálené laboratoře, videokonference, Internet,ISES Abstract: Already four years have been in operation remote laboratories at the Faculty of mathematics and physics of Charles University. Not only students, but also teachers could hook up and monitor and influence an experiment by means of changing its input parameters Welcome with a novelty in laboratories - with videoconference transmission from laboratories. Examples of remote laboratories were included in courses in PedF Trnava. Key words: Remote laboratories, videoconference, Internet, ISES 1. ÚVOD Fyzikální laboratoře neměly dosud šanci se uplatnit v elearningu. Specifika přírodovědných laboratoří, reálné, živé experimentování zřejmě elearning nenahradí. Přesto se ale daří připravit reálné experimenty ovládané přes internet, které jsou téměř plnohodnotné hand made" experimentům v laboratořích, ba dokonce mají specifika, která jsou výhodnější než v reálných laboratořích. V příspěvku bude předvedena práce ve vysokoškolské e-laboratoři, budou objasněny principy i možnosti vybudování vzdálených laboratoří pomocí speciální SW stavebnice ISES WEB Control. V závěru jsou zveřejněny názory studentů. V současné době máme e-laboratoře doplněné videokonferenční technikou, která ještě více polidšťuje tento nový multimediální kanál.

2 2. VZDÁLENÉ LABORATOŘE Vzdálené laboratoře (remote laboratory) vznikaly už před několika lety. Jako jedni z prvních jsme je vyzkoušeli i na Matematicko fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Pomocí soupravy ISES [1], [2], [3] a SW stavebnice ISES WEB Control [4], [5] byly vytvořeny vzdálené experimenty, poté i vzdálené laboratorní úlohy. První a stále ještě je funkční je řízení výšky vodní hladiny (na adrese 14.karlov.mff.cuni.cz/mereni.html). U tohoto pokusu opravdu stačí pouze připojení na internet a prohlížeč (Internet Explorer, Mozilla, NetScape aj., pozn.: je potřeba mít nainstalovanou podporu Javu a u vašeho prohlížeče je potřeba Javu povolit). Na jsou vytvořena další vzdálená sledování, kde můžete měřit teplotu, tlak aj. v Praze i s možností výběru dat a stažení dat. Úloha má pojetí remote sensing", úloha nemá řízení experimentu, pouze" se zde měří non stop měří a naměřená data se poskytují přistupujícímu klientovi. Ten si může stáhnout různá data, která se dají brát za základ dalšího jejich zpracování a porovnání. V úloze Elektromagnetická indukce, která je v provozu na 20.karlov.mff.cuni.cz, je zase možno ovládat rotaci cívky. Uživatel točí různou rychlostí cívkou v magnetickém poli, v cívce se indukuje napětí, velikost indukovaného napětí závisí na rychlosti rotující cívky, snímá se indukované napětí, úlohu lze sledovat WEB kamerou. V úloze je on-line vykreslován graf, lze spustit start a stop záznamu měření, dokonce několika měření. i tato měření lze přenést přes datovou schránku (clipboard) do vlastního počítače, např. rovnou do Excelu. Úloha je jednopřístupová, uživatel ji má k dispozici 5 minut, další uživatel čeká v řadě, resp. lze na požádání zvolit přístup přes heslo. Na obrázku č. 2 lze vidět průběh indukovaného napětí při různě zvolených napětích.

3 Obr. 1: Pokus elektromagnetická indukce, viz V úloze je text fyzikální základ i úkoly pro měření. Rovněž je zde bohatá fotogalerie k danému experimentu. V úloze VA charakteristika fotodiody, která je v provozu na 4.karlov.mff.cuni.cz, je zase možno změřit voltampérovou charakteristiku fotodiody při různé úrovni osvětlení. Úlohu lze opět sledovat WEB kamerou, v úloze je on-line vykreslován graf, lze spustit start a stop záznamu měření, dokonce několika měření. i tato měření lze přenést přes datovou schránku (clipboard) do vlastního počítače, např. rovnou do Excelu. Úloha je jednopřístupová, uživatel ji má k dispozici 20 minut, další uživatel čeká v řadě, resp. lze na požádání zvolit přístup přes heslo.

4 Obr. 2: Pokus VA charakteristika fotodiody, viz 3. Data v clipboardu, s daty lze dále pracovat např. v programu Excel viz obr. 4

5 4. Data v programu Excel Na adrese se připravuje nová úloha Rezonance na pružině. Původně byla postavena na technologii Remote Panel" z LabVIEW, která umožňuje také řízení přes WEB prostor. Ale před přístupem do LabVIEW vzdálených laboratoří" je třeba si nejdříve doinstalovat speciální software "LV RunTime Engine 6.1 či 7.0". Zvláště na pomalých sítích je to velmi zdlouhavé a mnoho uživatelů to odradí hned na počátku. a uživatelé se bojí stahovat a instalovat si programy do svých počítačů. Některé instituce vám to prostě ani nedovolí. Pozn.: úloha se nyní přepracovává do naší ISES WEB technologie. Výše popsané experimenty jsou k dosažení 24 hodin denně. Dosud bylo připojeno přes uživatelů, je vedena statistika přístupů. Jak to vypadá ve světě? Většina vzdálených laboratoří je na přístupové heslo, čili není to tak bezproblémové jako u výše popsaného přístupu na MFF UK. Lze se samozřejmě přihlásit i jako host, pak lze většinou také stáhnout data, řízení není moc interaktivní, podpora WEB kamery chybí, většinou se jedná o pouhé fotografie, videokonference nebyla k vidění nikde. Názory, které nám klienti píší nebo sdělují naše laboratoř jsou jaksi více interaktivní, více realističtější.

6 3. VIDEOKONFERENCE Co to je videokonference? Ve své podstatě jde o konferenci, která se souběžně koná v několika místech, jež jsou vzájemně propojeny sítí LAN, resp. i ISDN, technickými prostředky, které umožňují paralelní přenos obrazu, zvuku i dat. Ne všichni mají internet, a tak se videokonference dá přenášet i po telefonních linkách ISDN. Firemní sféra dokonce tento typ videokonferenčního spojení upřednostňuje, ISDN má garantované parametry. LAN sítě jsou sice výhodnější, ale přenosové parametry nejsou garantované. Komerční sféra rovněž dbá na bezpečnost, která je na telefonních linkách větší. Videokonferenčním přenosům předcházely audiokonferenční přenosy. Audio přenosy v IP sítích jsou problém, LAN sítě negarantují rychlost ani zpoždění paketů. Mnozí již vyzkoušeli jednoduchý videokonferenční přenos prostřednictvím programu NetMeeting a zjistili, že jeho použitelnost na pomalejších sítích je přinejmenším problematická. Proto vznikají dokonalejší kódování zvuku - dnes standard H323. Rovněž tak přenos obrazu prošel vývojem. Přenos obrazu vyžaduje přenos velkého objemu dat, další problémem je tedy on-line obraz. Dříve bylo možné provádět jenom přenos obrazu ze záznamu, po stažení celého souboru. S příchodem streemingových technologií je možný i průběžný přenos obrazu se zpožděním menším než jedna sekunda (využití hardwarového kodeku) či se zpožděním několik sekund při použití softwarového kodeku. Pro přenos videa uveďme standard H263, H264.

7 Obr. 5: Videokonferenční zařízení VSX 7000: základní jednotka s integrovanou kamerou, prostorový mikrofon, subwofer, Visual Concert, dálkové ovládání. Propojení VSX 7000 s ostatními signály (např. videomagnetofon, vizualizer, vnější kamera, vnější mikrofony, VGA výstup počítače, dataprojektor, ozvučovací souprava, LAN zásuvka, ISDN modul aj.). V současné době je velmi rozšířený jednoduchý program na IP telefonování SKYPE, kde je v posledním čase možnost připojit i WEB kameru a videotelefonovat. SKYPE spojuje studenty s učiteli, učitele mezi sebou, ale umožňuje to i spojení s laboratořemi. Student tak nemusí být pouhý divák, ale může se s obsluhujícím příslušného zařízení i domluvit.

8 Obr. 6: Pohled na připojení k experimentu pomocí SKYPE A nyní k laboratoři s videokonferencí. V rámci projektu MŠMT Multimediální distanční laboratorní studio" chceme zřídit nejenom naši jednu vzdálenou laboratoř, ale chceme vybudovat hned několik dalších vzdálených laboratoří na jiných školách. Propojení laboratoří bude nejenom technologií remote laboratory", ale k dispozici bude i videokonferenční kanál - skupinová videokonference kompaktního typu Polycom VSX 7000, které má velmi dobrou kameru s možností dálkového ovládání, kvalitní mikrofon s všesměrovou charakteristikou. Součástí kompaktní jednotky VSX 7000 je i kvalitní zvukový výstup podpořený subwoferem (speciální reproduktor přenášející nízké kmitočty včetně hlukových signálů) a rozšiřující jednotka Visual Concert, umožňující též přenos VGA signálu (např. počítačové prezentace), resp. další síťové připojení až 3 počítačů. Též je možné provozovat multipointní propojení (až čtyřbodové) účastníků videokonference. Videokonferenční přenos je nejkvalitnější pokud mají obě strany vlastní videokonferenční zařízení. To je velmi nákladné, avšak lze využít i tzv. streemování" přenosu na volně dostupný WWW server, resp. i připojení do videokonference typu VRVS (Virtual Room Videoconferencing Systém,

9 Letos se objevila další novinka IP VCR Recorder (záznamník videosekvencí, resp. i počítačového prezentačního doprovodu). Tyto záznamy se po LAN síti ukládají na zařízení s IP adresou. Tyto záznamy lze ihned sreemovat, resp. on demand (na požádání, kdykoliv z internetové adresy opět spustit pomocí prostého prohlížeče). 4. PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI Z PROVOZU VZDÁLENÝCH LABORATOŘÍ S VIDEOKONFERENCÍ Z počtu přístupů i z ohlasů vidíme velký zájem o vzdálené laboratoře Jsme si vědomi, že to jsou přístupy zvídavých návštěvníků a nikoliv přístupy uživatelů vzdálených experimentů. Proto jsme s prof. Ing. F. Schauerem, DrSc., UTB Zlín vyzkoušeli pedagogický experiment na studentech Ped. fakulty v Trnavě. Cca 10 studentů vzdáleně měřilo praktika, odevzdávalo referáty, tak jako by se jednalo o standardní praktikum. i přes problémy síťového charakteru (pouze na této škole), studenti odevzdali své protokoly. V závěru měli zhodnotit možnosti a vhodnost vzdálených měření. Zde jsou jejich reakce: Nevýhody: Asi najväčšou nevýhodou bolo, že na našej fakulte (Ped. f. TU) sme mali problémy so sieťou. Meranie sa dalo uskutočniť len vo večerných hodinách alebo zavčas ráno. Niekedy prístup k experimentom bol zamedzený 8-10 hodín. Meranie týchto troch experimentov (spolu 9) nám trvalo niekoľko dní. Experiment kmity sa dal namerať len v Nitre. Nevýhodou pri meraní votampérovej charakteristiky fotočlánku je, že možno merať len istý časový interval. Potom sa spojenie preruší. Naše merania sme z tohto dôvodu museli niekoľkokrát opakovať. Pri experimente fotočlánok sme nevedeli určiť teplotu. Bolo by vhodné doplniť tento experiment o senzor na meranie teploty. Vzhľadom na krátke časové obdobie a pracovnú vyťaženosť naše protokoly nie sú dostatočne vypracované, za čo sa ospravedlňujeme. Veľmi ľahko sa môže stať, že nastanú problémy so sieťou (tak ako v našom prípade), a preto je vhodné zadať témy experimentov na dlhšie časové obdobie, napr. 8 experimentov na 8 týždňov.

10 Výhody: Najväčšou výhodou je možnosť merania bez toho, že by sme museli zostavovať zložité elektrické obvody. Stačil nám len počítač a USB kľúč. Tiež je veľká výhoda možnosť merať kedykoľvek máme čas. Pracovné listy sú dobre vypracované. Po ich preštudovaní sme s meraním na internete nemali problémy. Veľmi si ceníme snímky monitora, ktoré boli do pracovných listov priložené. Samotné meranie je rýchle, netrvalo viac ako niekoľko minút. Je dobré, že dáta možno ihneď preniesť do excelu a pracovať s nimi. V škole sme dáta zapisovali ručne a potom do počítača, čo je časovo veľmi zdĺhavé. Najviac sa nám páčili rôzne čidlá, pomocou ktorých môžeme meniť napätie, prúd alebo svetlo(to bolo super). Veľmi dobrý nápad je poslať namerané hodnoty do svojich ových schránok. Toto by bolo dobré zaviesť ku všetkým experimentom. Tieto tri experimenty sú vhodné len pre študentov vysokých škôl. Ak by boli vytvorené jednoduchšie experimenty, mohli by prostredníctvom internetu merať i študenti stredných škôl na seminároch z fyziky. Myslíme si, že odozva na stredných školách by bola veľká. Študenti radi skúšajú všetko nové, najmä to čo má súvislosť s počítačom. Vzdialený experiment, podľa našich skúseností, má viacej kladných ako záporných stránok. Výhody a nevýhody sme zhrnuli do niekoľkých bodov. Pozn.: praktické zkušenosti z provozu fyzikální laboratoře s videokonferencí očekáváme v letošním roce. 5. ZÁVĚR Výzva: chcete mít na škole vzdálené experimenty, chtějí vaši žáci provozovat vzdálená měření, řízení, resp. sledování kamerou prostřednictvím internetu? Pak potřebujete soupravu ISES (tu má v současné době cca 350 škol v ČR a SR) a softwarovou stavebnici ISES WEB Control (viz ). Pro 10 zájemců máme zdarma softwarovou stavebnici ISES WEB Control včetně manuálu, kde jsou popsané jednoduché aplikace.

11 Pokud navíc vymyslíte uplatnění videokonferenčního přenosu ve výuce, ale i v mimoškolní činnosti, je vám zdarma k dispozici i naše videokonferenční zařízení. Přejeme všem tvůrcům i uživatelům on-line laboratoří, aby měli co nejméně problémů s jejich tvorbou a údržbou. Tento příspěvek vznikl za podpory Nadace ČEZ (darovací smlouva č. 93/05). Literatura 1. Lustig, F., Lustigová, Z., Vlášek, P.: ISES - příručka k soupravě Školní experimentální systém, Učební pomůcky PC-IN/OUT, Praha,1992, 107 s. 2. Pácal, L., Lustig, F.: ISES - WIN, příručka k programu ISES-WIN, Mentar + Učební pomůcky PC-IN/OUT, Praha,1996, 206 s. 3. Lustig, F.: Interaktivní internetové studio ises, in sborník ICTE 2001, Rožnov pod Radhoštěm, Lustig, F., Dvořák, J.: ISES WEB Control", softwareová stavebnice pro vzdálené laboratoře se soupravou ISES. Výroba učebních pomůcek PC-IN/OUT, U Druhé Baterie 29, Praha 6, tel , Praha, Lustig, F.: The ISES WEB Control Software Kit for Simple Creation of Remote Experiments.In: sborník ICTE 2004, Rožnov pod Radhoštěm, 2004, s Lisalová, J., Lustig, F.: elearning a laboratoře on-line. In III. Národní konference Distanční vzdělávání v České republice Současnost a budoucnost Uplatnění distanční formy pro vzdělávání dospělých Sborník příspěvků Red.: Lisalová, J., Freibergová, Z., Brno , Vydaly: CSVŠ a NVF o.p.s. Praha 2004, s ISBN Doc.RNDr. František Lustig, CSc. Matematicko fyzikální fakulta, Universita Karlova v Praze, kabinet obecné výuky fyziky Adresa: Ke Karlovu 3, Praha 2 Frantisek.Lustig@mff.cuni.cz

Školní fyzikální laboratoře současnosti a budoucnosti

Školní fyzikální laboratoře současnosti a budoucnosti Školní fyzikální laboratoře současnosti a budoucnosti František Lustig Matematicko fyzikální fakulta UK Praha, Katedra didaktiky fyziky, ČR 1. Úvod Příspěvek chce ukázat trendy ve školních laboratořích.

Více

Easy to use remote experiments WITHOUT laboratory systems. doc. RNDr. František (Jiří) (ISES) Lustig, CSc., MFF-UK Praha

Easy to use remote experiments WITHOUT laboratory systems. doc. RNDr. František (Jiří) (ISES) Lustig, CSc., MFF-UK Praha Easy to use remote experiments WITHOUT laboratory systems doc. RNDr. František (Jiří) (ISES) Lustig, CSc., MFF-UK Praha ICTE Rožnov pod Radhoštěm 2013 Trend počítačem podporovaných experimentů: ISES -

Více

DISTANČNÍ FYZIKÁLNÍ LABORATOŘE

DISTANČNÍ FYZIKÁLNÍ LABORATOŘE DISTANČNÍ FYZIKÁLNÍ LABORATOŘE František Lustig, MFF-UK Praha Abstrakt: Experimenty podporované počítačem jsou již téměř samozřejmostí. Do laboratoří přichází nové médium - internet. My z laboratoří máme

Více

E-LEARNING A LABORATOŘE ON-LINE

E-LEARNING A LABORATOŘE ON-LINE E-LEARNING A LABORATOŘE ON-LINE JINDRA LISALOVÁ 1, FRANTIŠEK LUSTIG 2 Centrum pro studium vysokého školství 1, Univerzita Karlova v Praze 2 Abstrakt: V příspěvku je popsána možnost zařazení laboratoří

Více

Porovnání charakteristik klasické a úsporné žárovky s využitím vzdáleně ovládané laboratoře

Porovnání charakteristik klasické a úsporné žárovky s využitím vzdáleně ovládané laboratoře Porovnání charakteristik klasické a úsporné žárovky s využitím vzdáleně ovládané laboratoře FRANTIŠEK LÁTAL Katedra experimentální fyziky, Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého, Olomouc V příspěvku

Více

Internetový laboratorní park

Internetový laboratorní park Internetový laboratorní park FRANTIŠEK LUSTIG KVOV, Matematicko-fyzikální fakulta UK, Praha Internetový laboratorní park přináší technologii sdílení laboratorních prostředků. Umožňuje internetový přístup

Více

Transformace experimentální a laboratorní práce ve fyzice (integrace tradičních, vzdálených a virtuálních fyzikálních laboratoří)

Transformace experimentální a laboratorní práce ve fyzice (integrace tradičních, vzdálených a virtuálních fyzikálních laboratoří) Transformace experimentální a laboratorní práce ve fyzice (integrace tradičních, vzdálených a virtuálních fyzikálních laboratoří) doc. RNDr. František Lustig, CSc., MFF-UK Praha ICTE 2011, Roţnov pod Radhoštěm,

Více

Tři vzdáleně ovládané Pět vzdáleně ovládaných experimenty experimentů František Látal

Tři vzdáleně ovládané Pět vzdáleně ovládaných experimenty experimentů František Látal Tři vzdáleně ovládané Pět vzdáleně ovládaných experimenty experimentů František Látal Katedra experimentální fyziky PřF UP v Olomouci ICTE 2011 Rožnov pod Radhoštěm 13. 9. 2011 absolutní četnost Otázka

Více

Building Your Own Real Remote Experiment Controlled by a Mobile or Touch Enabled Device

Building Your Own Real Remote Experiment Controlled by a Mobile or Touch Enabled Device Building Your Own Real Remote Experiment Controlled by a Mobile or Touch Enabled Device František Lustig, Pavel Kuriščák, Jiří Dvořák, Pavel Brom, MFF-UK Praha ICTE 2015 Rožnov pod Radhošťem, 15.- 17.9.2015

Více

Nástroje LabVIEW pro měření přes internet

Nástroje LabVIEW pro měření přes internet Nástroje LabVIEW pro měření přes internet Miroslav Doložílek, Anna Ryndová Abstrakt Ovládání experimentu a přenos výsledků měření přes internet představuje efektivní technologii pro mnoho praktických aplikací.

Více

POROVNÁNÍ NĚKTERÝCH SW PRO ZOBRAZENÍ GRAFU FUNKCE DVOU PROMĚNNÝCH

POROVNÁNÍ NĚKTERÝCH SW PRO ZOBRAZENÍ GRAFU FUNKCE DVOU PROMĚNNÝCH POROVNÁNÍ NĚKTERÝCH SW PRO ZOBRAZENÍ GRAFU FUNKCE DVOU PROMĚNNÝCH Martin Fajkus Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta aplikované informatiky, Ústav matematiky, Nad Stráněmi 4511, 760 05 Zlín, Česká

Více

V-A charakteristika polovodičové diody

V-A charakteristika polovodičové diody FYZIKA V-A charakteristika polovodičové diody Studenti změří napětí na diodě a proud procházející diodou. Z naměřených hodnot sestrojí voltampérovou charakteristiku. Gymnázium Frýdlant, Mládeže 884, příspěvková

Více

VIDEOKONFERENČNÍ ŘEŠENÍ

VIDEOKONFERENČNÍ ŘEŠENÍ VIDEOKONFERENČNÍ ŘEŠENÍ 1. KOMPONENTY 1.1. HLAV NÍ VI DEOKON FEREN ČNÍ JEDNOTK A RadvisionScopia XT1000 Videokonferenční zařízení pro použití v konferenčních místnostech Full HD přenos a zobrazování -

Více

REMOTE LAB COMPARISON AMONG SIX LIGHT BULBS. František Látal

REMOTE LAB COMPARISON AMONG SIX LIGHT BULBS. František Látal VZDÁLENÁ LABORATOŘ SROVNÁNÍ ŠESTI ŽÁROVEK REMOTE LAB COMPARISON AMONG SIX LIGHT BULBS František Látal Katedra experimentální fyziky, Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci, Třída 17. listopadu

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KARLA KLOSTERMANNA ŽELEZNÁ RUDA, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ICT PLÁN ŠKOLY

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KARLA KLOSTERMANNA ŽELEZNÁ RUDA, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ICT PLÁN ŠKOLY ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KARLA KLOSTERMANNA ŽELEZNÁ RUDA, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ICT PLÁN ŠKOLY na období do 31. 8. 2014 Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, příspěvková

Více

BEZDRÁTOVÉ FYZIKÁLNÍ SENZORY SE SOUPRAVOU ISES BLUE

BEZDRÁTOVÉ FYZIKÁLNÍ SENZORY SE SOUPRAVOU ISES BLUE BEZDRÁTOVÉ FYZIKÁLNÍ SENZORY SE SOUPRAVOU ISES BLUE FRANTIŠEK LUSTIG Univerzita Karlova, Matematicko fyzikální fakulta UK Praha, Ke Karlovu 3, 121 16 Praha 2, ČR Příspěvek přináší ukázky s novým bezdrátovým

Více

TELEFONNí LiNKA PREMiUM PRŮVODCE APLIKACí T UC-ONE - PC

TELEFONNí LiNKA PREMiUM PRŮVODCE APLIKACí T UC-ONE - PC TELEFONNí LiNKA PREMiUM PRŮVODCE APLIKACí T UC-ONE - PC úvod Sjednocená komunikace představuje ideální řešení pro společnosti, které chtějí zvýšit svou efektivitu a využít komplexní řešení pro pokrytí

Více

Elektronická komunikace

Elektronická komunikace Úvod Internet jsou vlastně propojené počítače, jeho využití k přenosu zpráv se tedy okamžitě nabízí. E-mail vznikl dávno před webem, zasílání zpráv bylo možné téměř od počátku existence počítačových sítí.

Více

Webináře manuál OBSAH

Webináře manuál OBSAH Webináře manuál OBSAH CO je webinář?...2 PROČ webinář?...2 CO POTŘEBUJETE na webinář?...2 PŘIHLÁŠENÍ na webinář?...3 PRŮBĚH webináře?...3 POPIS učebny pro webinář...6 CO je webinář? Slovo WEBINÁŘ vzniklo

Více

CS monitorovací jednotky. Edice: Vytvořil: Luboš Fistr

CS monitorovací jednotky. Edice: Vytvořil: Luboš Fistr Edice: 2017 03 Vytvořil: Luboš Fistr 7 barevný dotykový displej robustní kovové tělo IP 65 provozní teplota 0 50 C k dispozici pro trvalé nebo mobilní měření v kufříku možnost připojit až 12 libovolných

Více

Pripojenie na internet cez WiFi pre zamestnancov a študentov

Pripojenie na internet cez WiFi pre zamestnancov a študentov Pripojenie na internet cez WiFi pre zamestnancov a študentov - Pripojenie funguje aj cez niektoré smartfóny, na strane 12 Windows 7: - Skontrolujte, či je zapnutá WiFi karta v notebooku/pc a či nie je

Více

Prostředí pro spolupráci Multimédia

Prostředí pro spolupráci Multimédia Prostředí pro spolupráci Multimédia CESNET Days 26. 2. 2013 Jan Růžička oddělení multimédií CESNET, z.s.p.o Prostředí pro spolupráci Dílek skládačky e-infrastruktura CESNET Interaktivní spolupráce v reálném

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KARLA KLOSTERMANNA ŽELEZNÁ RUDA, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ICT PLÁN ŠKOLY

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KARLA KLOSTERMANNA ŽELEZNÁ RUDA, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ICT PLÁN ŠKOLY ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KARLA KLOSTERMANNA ŽELEZNÁ RUDA, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ICT PLÁN ŠKOLY na období do 31. 8. 2016 Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, příspěvková

Více

MONITORING A ANALÝZA KVALITY ELEKTŘINY

MONITORING A ANALÝZA KVALITY ELEKTŘINY MONITORING A ANALÝZA KVALITY ELEKTŘINY Doc. Ing. Jan Žídek, CSc. Kvalitativní stránka elektřiny dnes hraje čím dál významnější roli. Souvisí to jednak s liberalizací trhu s elektrickou energii a jednak

Více

VZDÁLENÉ LABORATOŘE NA INTERNETU, NA GSM A NA 230V SÍTI

VZDÁLENÉ LABORATOŘE NA INTERNETU, NA GSM A NA 230V SÍTI VZDÁLENÉ LABORATOŘE NA INTERNETU, NA GSM A NA 230V SÍTI František Lustig Abstract This paper describes news in remote laboratory, presents internet remote laboratory ises (based on ISES and Lab VIEW),

Více

SADA VY_32_INOVACE_PP1

SADA VY_32_INOVACE_PP1 SADA VY_32_INOVACE_PP1 Přehled anotačních tabulek k dvaceti výukovým materiálům vytvořených Ing. Janem Prašivkou. Kontakt na tvůrce těchto DUM: prasivka@szesro.cz Úvod do informatiky VY_32_INOVACE_PP1.PRA.01

Více

P R O L U C. POZNÁMKY individuálnej účtovnej závierky pre rok 2014

P R O L U C. POZNÁMKY individuálnej účtovnej závierky pre rok 2014 P R O L U C POZNÁMKY individuálnej účtovnej závierky pre rok 2014 Spustenie... 2 Doporučená verzia pre otvorenie a uloženie poznámok - Acrobat Reader XI... 2 Prvotné nastavenie a podmienky spracovania....

Více

CMS. Centrální monitorovací systém. Manuál

CMS. Centrální monitorovací systém. Manuál Centrální Monitorovací Systém manuál CMS Centrální monitorovací systém Manuál VARIANT plus, spol. s.r.o., U Obůrky 5, 674 01 TŘEBÍČ, tel.: 565 659 600 technická linka 565 659 630 (pracovní doba 8.00 16:30)

Více

Návod k obsluze auly UP Olomouc Přírodovědecké fakulty

Návod k obsluze auly UP Olomouc Přírodovědecké fakulty Návod k obsluze auly UP Olomouc Přírodovědecké fakulty Zapojení AV techniky v Aule UP má dvě centra kde je dislokovaná AV technika. Je to technika ve skříni vedle vedle podia a dále AV Rack v režii auly.

Více

Videokonference Polycom

Videokonference Polycom Videokonference Polycom přehled produktů Videokonferenční systémy představují jediný nástroj pro spolupráci na dálku, jenž poskytuje stejné možnosti jako má jednání tváří v tvář. V dnešním uspěchaném a

Více

VYUŽITÍ ICT VE VÝUCE FYZIKY NA GYMNÁZIU. Jana Škrabánková Vít Schindler

VYUŽITÍ ICT VE VÝUCE FYZIKY NA GYMNÁZIU. Jana Škrabánková Vít Schindler VYUŽITÍ ICT VE VÝUCE FYZIKY NA GYMNÁZIU Jana Škrabánková Vít Schindler Struktura prezentace 1. Připomínka ke stavu výuky přírodovědných předmětů na území ČR, speciáně fyziky 2. Specifické profesní kompetence

Více

STRUČNÝ NÁVOD NA OBSLUHU DATALOGERA KIMO KT110 / 150

STRUČNÝ NÁVOD NA OBSLUHU DATALOGERA KIMO KT110 / 150 STRUČNÝ NÁVOD NA OBSLUHU DATALOGERA KIMO KT110 / 150 1. Inštalácia softvéru KILOG Pre dokončenie inštalácie je potrebné potvrdiť všetky čiastkové inštalácie, ktoré sa budú ponúkať v inštalačnom okne. Strana

Více

materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor: Karel Dvořák Vzdělávací oblast předmět: Informatika Ročník, cílová skupina: 7.

materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor: Karel Dvořák Vzdělávací oblast předmět: Informatika Ročník, cílová skupina: 7. Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; Internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací VY_32_INOVACE_IN7DV_05_01_19

Více

SYSTÉM SCREENS SYSTEM SCREENS

SYSTÉM SCREENS SYSTEM SCREENS SYSTÉM SCREENS SYSTEM SCREENS F. Vaněk 1.LF UK Praha, gyn.por.klinika Abstrakt Systém screens je softwarový nástroj na zvýšení kvality výuky, která je vázána na práci s PC. V základní podobě umožňuje vyučujícímu

Více

Bezdrôtový systém registrácie teploty

Bezdrôtový systém registrácie teploty Bezdrôtový systém registrácie teploty Tento systém umožňuje : - neustále sledovanie teploty, vlhkosti alebo tlaku v miestnostiach, chladničkách, mrazničkách, termostatoch,... - pravidelné sťahovanie údajov

Více

Protokol. Vzdáleně měřený experiment charakteristiky šesti různých zdrojů světla

Protokol. Vzdáleně měřený experiment charakteristiky šesti různých zdrojů světla Protokol Vzdáleně měřený experiment charakteristiky šesti různých zdrojů světla Datum měření: Začátek měření: Vypracoval: Celková doba měření: Místo měření: Umístění měřeného experimentu: Katedra experimentální

Více

Spektrální charakteristiky světelných zdrojů a světla prošlého

Spektrální charakteristiky světelných zdrojů a světla prošlého Spektrální charakteristiky světelných zdrojů a světla prošlého a odraženého LENKA LIČMANOVÁ, LIBOR KONÍČEK Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě, Ostrava Abstrakt Příspěvek se zabývá popisem

Více

ICT plán školy - Gymnázium Omská

ICT plán školy - Gymnázium Omská ICT Strana 1 ICT plán školy - Gymnázium Omská V plánu rozvoje ICT na škole vycházíme z výchovných a vzdělávacích cílů našeho gymnázia a ze současného stavu vybavenosti výpočetní technikou včetně softwaru

Více

Počítačem podporované experimenty

Počítačem podporované experimenty UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA TECHNICKÉ A INFORMAČNÍ VÝCHOVY Počítačem podporované experimenty Čestmír Serafín, Martin Havelka, Jiří Kropáč Olomouc 2012 Obsah 1 Úvod.3 2 Didaktické

Více

CS monitorovací jednotky. Edice: Vytvořil: Luboš Fistr

CS monitorovací jednotky. Edice: Vytvořil: Luboš Fistr Edice: 2017 03 Vytvořil: Luboš Fistr 3,5 barevný dotykový displej k dispozici pro trvalé nebo mobilní měření v kufříku možnost připojit až 4 digitální/analogové senzory přesně alokované vstupy pro připojení

Více

EU-OPVK:VY_32_INOVACE_FIL9 Vojtěch Filip, 2013

EU-OPVK:VY_32_INOVACE_FIL9 Vojtěch Filip, 2013 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Tématický celek Inovace výuky ICT na BPA Název projektu Inovace a individualizace výuky Název materiálu Komunikační protokoly v počítačových sítích Číslo materiálu

Více

Technická specifikace LOGGERY D/R/S

Technická specifikace LOGGERY D/R/S Technická specifikace LOGGERY D/R/S Revision DD 280113-CZ D3633 (T+RH+DOTYKOVÁ SONDA) Str. 2 D3121 (T+RH+EXT. SONDA) Str. 4 D3120 (T+RH) Str. 6 S3121 (T+RH+EXT. SONDA) Str. 8 R3121 (T+RH+EXT. SONDA) Str.

Více

Elektronická média ve výuce

Elektronická média ve výuce Elektronická média ve výuce Svět nabírá na obrátkách, vývoj technologií člověk stačí sledovat už jen tak tak ve svém vlastním oboru. Ve školství bychom měli tyto technologie nejen sledovat, ale navíc i

Více

B Series Waterproof Model. IP Kamera. Uživatelský manuál

B Series Waterproof Model. IP Kamera. Uživatelský manuál B Series Waterproof Model IP Kamera Uživatelský manuál Obsah 1 ÚVODEM... 3 2 VZHLED A ROZHRANÍ... 3 3 PŘIPOJENÍ KE KAMEŘE Z VAŠÍ LAN SÍTĚ... 4 4 PŘIPOJENÍ KAMERY PŘES WAN ROZHRANÍ... 8 5 DALŠÍ NASTAVENÍ...

Více

ICT plán školy na školní rok 2011/2012

ICT plán školy na školní rok 2011/2012 1. Základní charakteristika Základní škola, Teplice, U Nových lázní 1102 ICT plán školy na školní rok 2011/2012 Základní škola, Teplice, U Nových lázní 1102 je úplnou základní školou s 19 třídami a 4 odděleními

Více

SCLPX 07 2R Ověření vztahu pro periodu kyvadla

SCLPX 07 2R Ověření vztahu pro periodu kyvadla Klasické provedení a didaktické aspekty pokusu U kyvadla, jakožto dalšího typu mechanického oscilátoru, platí obdobně vše, co bylo řečeno v předchozích experimentech SCLPX-7 a SCLPX-8. V současném pojetí

Více

ICT plán rozvoje na období

ICT plán rozvoje na období ICT plán rozvoje na období 2018-2019 STÁVAJÍCÍ STAV 1. Celkový počet žáků na škole: 198 2. Celkový počet pedagogických pracovníků ve škole: 21 3. Přehled ICT techniky v učebnách Učebny ICT : 1, Odborná

Více

Počítačové sítě. Počítačová síť. VYT Počítačové sítě

Počítačové sítě. Počítačová síť. VYT Počítačové sítě Počítačové sítě Počítačová síť Je soubor technických prostředků, které umožňují spojení mezi počítači a výměnu informací prostřednictvím tohoto spojení. Postupný rozvoj během druhé poloviny 20. století.

Více

bezpečnost přenášená vzduchem

bezpečnost přenášená vzduchem CAMIBOX je profesionální stavebnicové Plug&Play řešení systému bezdrátového přenosu obrazu z IP CCTV kamer, v bezlicenčním pásmu, určené pro venkovní použití. ABOUT > Systém dokáže přenést data z mnoha

Více

Návod k použití prezentační techniky v posluchárně P1

Návod k použití prezentační techniky v posluchárně P1 Návod k použití prezentační techniky v posluchárně P1 V této posluchárně je přednášejícím k dispozici hlavní dataprojektor s velkým plátnem, dále druhý dataprojektor spolu s interaktivní tabulí SmartBoard

Více

Užívateľský manuál. Modulárna VTO

Užívateľský manuál. Modulárna VTO Užívateľský manuál odulárna VTO Opis jednotky odulárna VTO jednotka umožňuje vyskladať dverového vrátnika na mieru potrebám zákazníka, minimálny počet modulov sú 2 kusy, maximum 9 kusov, tzn. 1 až 25 účastníkov,

Více

Pořadové číslo: 4. 1. Název vzdělávacího programu: Počítač ve výuce fyziky

Pořadové číslo: 4. 1. Název vzdělávacího programu: Počítač ve výuce fyziky Pořadové číslo: 4 1. Název vzdělávacího programu: Počítač ve výuce fyziky. Obsah - podrobný přehled témat výuky a jejich anotace včetně dílčí hodinové dotace: Obsah vychází z modulu SIPVZ a rozšiřuje jeho

Více

Nabídka pro učitele a žáky základních a středních škol

Nabídka pro učitele a žáky základních a středních škol Nabídka pro učitele a žáky základních a středních škol Nabídka přednášek, seminářů, témat projektů na: http://www.mff.cuni.cz/verejnost/fs Fakultní školy Aktuality Nabídka přednášek, seminářů, témat pro

Více

Služby Internetu. Ing. Luděk Richter

Služby Internetu. Ing. Luděk Richter Služby Internetu Ing. Luděk Richter Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková

Více

Envis LIMS Klient distribučního portálu

Envis LIMS Klient distribučního portálu LIMS - Klient distribučního portálu Stručný návod k obsluze Envis LIMS Klient distribučního portálu Stručný návod k obsluze Tento stručný návod k obsluze je zkrácenou verzí návodu k obsluze Klienta distribučního

Více

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: Skype, ICQ Anotace:

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: Skype, ICQ Anotace: Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3712 Škola adresa: Základní škola T. G. Masaryka Ivančice, Na Brněnce 1, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Na Brněnce 1, Ivančice, okres Brno-venkov

Více

Tematický výchovno - vzdelávací plán

Tematický výchovno - vzdelávací plán Základná škola, Školská 3, 076 43 Čierna nad Tisou Tematický výchovno - vzdelávací plán Stupeň vzdelania: Nižšie stredné vzdelávanie Vzdelávacia oblasť: Matematika a práca s informáciami Predmet: Informatika

Více

Plán ICT na dvouleté období Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská Kamenický Šenov Havlíčkova 57

Plán ICT na dvouleté období Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská Kamenický Šenov Havlíčkova 57 Plán ICT na dvouleté období 2017-2019 Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská Kamenický Šenov Havlíčkova 57 Škola má specifické odborné zaměření (Výtvarné zpracování skla a světelných objektů) a výuka

Více

Výhled potřeb školy v oblasti vybavení informačními a komunikačními technologiemi pro rok 2006 aktualizovaný ke konci r. 2007

Výhled potřeb školy v oblasti vybavení informačními a komunikačními technologiemi pro rok 2006 aktualizovaný ke konci r. 2007 Výhled potřeb školy v oblasti vybavení informačními a komunikačními technologiemi pro rok 2006 aktualizovaný ke konci r. 2007 Vybavování školy informačními a komunikačními technologiemi (dále ICT) se v

Více

Příloha č. 1 Technická specifikace a kalkulace předmětu veřejné zakázky Dodávka měřícího systému - opakovaná výzva

Příloha č. 1 Technická specifikace a kalkulace předmětu veřejné zakázky Dodávka měřícího systému - opakovaná výzva Příloha č. 1 Technická specifikace a kalkulace předmětu veřejné zakázky Dodávka měřícího systému - opakovaná výzva Zadavatel: Reg. číslo projektu: Název projektu: Základní škola a Mateřská škola Lichnov,

Více

Moderní způsob výuky fyziky

Moderní způsob výuky fyziky Vyhodnocení workshopu Moderní způsob výuky fyziky Projekt: Krajské vzdělávací centrum pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Reg. č.: CZ.1.07/1.3.00/14.0026 Datum konání: 20. 11. 2012 Místo konání:

Více

Príručka k programu WinSCP

Príručka k programu WinSCP Príručka k programu WinSCP EXO TECHNOLOGIES spol. s.r.o. Garbiarska 3 Stará Ľubovňa 064 01 IČO: 36 485 161 IČ DPH: SK2020004503 support@exohosting.sk www.exohosting.sk 1 Úvod EXO HOSTING tím pre Vás pripravil

Více

Plán ICT. Školní rok 2007/2008. metodik ICT

Plán ICT. Školní rok 2007/2008. metodik ICT Plán ICT Školní rok 2007/2008 Krupka, listopad 2007 Ing. Milan Hlavín metodik ICT Masarykova základní a Mateřská škola Krupka Obsah 1. Úvod...3 2. Celkový počet žáků na škole:...3 3. Počet počítačových

Více

Experimentálně dokonalé reálné a vzdálené experimenty se systémem ISES

Experimentálně dokonalé reálné a vzdálené experimenty se systémem ISES Experimentálně dokonalé reálné a vzdálené experimenty se systémem ISES FRANTIŠEK LUSTIG Univerzita Karlova v Praze, Matematicko-fyzikální fakulta Abstrakt Příspěvek popisuje dva zajímavé experimenty se

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Připojení k internetu pro domácnosti

Připojení k internetu pro domácnosti Připojení k internetu pro domácnosti V současné době poskytujeme naše služby na 19-ti místech po celé Praze a okolí. Do budoucna je v plánu rozšíření pokrytí internetovým připojením na další území Prahy

Více

DINOX IP kamery řady: DDC-xxxx DDR-xxxx DDX-xxxx DDB-xxxx

DINOX IP kamery řady: DDC-xxxx DDR-xxxx DDX-xxxx DDB-xxxx DINOX IP kamery řady: DDC-xxxx DDR-xxxx DDX-xxxx DDB-xxxx Rychlá uživatelská příručka Obsah Rychlá uživatelská příručka... 1 1. Systémové požadavky... 3 2. Připojení do sítě... 4 3. Přístup pomocí webového

Více

Gymnázium Boženy Němcové, Hradec Králové, Pospíšilova tř. 324. ICT plán školy

Gymnázium Boženy Němcové, Hradec Králové, Pospíšilova tř. 324. ICT plán školy Gymnázium Boženy Němcové, Hradec Králové, Pospíšilova tř. 324 ICT plán školy Adresa školy: Pospíšilova tř. 324, 500 03 Hradec Králové tel: 495514691 fax: 495514693 email: gbn@gybon.cz Záměry školy v oblasti

Více

1.1 Úvod. 1.2 Stávající a cílový stav

1.1 Úvod. 1.2 Stávající a cílový stav 1.1 Úvod Základní škola Loučovice (Loučovice 231, 38276, IČO:, Redizo: 600059138) vydává tento ICT plán školy, který konkretizuje úkoly a hlavní směry rozvoje činnosti školy v rámci státní informační politiky

Více

Heuréka a Elixír do škol

Heuréka a Elixír do škol Heuréka a Elixír do škol neformální další vzdělávání učitelů fyziky v ČR Irena Dvořáková Kde se vzala Heuréka? Začátek 90. let Iniciativa malé skupiny lidí Snaha učit fyziku jinak Postupný nárůst počtu

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kód výstupu:

Více

Virtuální ordinace praktická výuka v prostředí fakultního ambulantního informačního systému

Virtuální ordinace praktická výuka v prostředí fakultního ambulantního informačního systému Univerzita Karlova v Praze Lékařská fakulta v Hradci Králové Ústav lékařské biofyziky Virtuální ordinace praktická výuka v prostředí fakultního ambulantního informačního systému Josef Hanuš, Jiří Záhora,

Více

Možnosti využití ve školství

Možnosti využití ve školství Možnosti využití ve školství V předmětu ICT v edukačním procesu, moderní didaktické teorie se jedná pouze o stručný úvod do problematiky. Jaké jsou v současnosti používané metody elektronické komunikace

Více

Při konfiguraci domácího směrovače a bezdrátové sítě se setkáte s obrovským počtem zkratek, jejichž význam je jen málokdy dostatečně vysvětlen.

Při konfiguraci domácího směrovače a bezdrátové sítě se setkáte s obrovským počtem zkratek, jejichž význam je jen málokdy dostatečně vysvětlen. 1 Při konfiguraci domácího směrovače a bezdrátové sítě se setkáte s obrovským počtem zkratek, jejichž význam je jen málokdy dostatečně vysvětlen. Bez jejich znalosti však jen stěží nastavíte směrovač tak,

Více

Návod k obsluze. GeoVision ViewLog SW verze 8.12. Návod k obsluze GV-ViewLog Stránka 1

Návod k obsluze. GeoVision ViewLog SW verze 8.12. Návod k obsluze GV-ViewLog Stránka 1 Návod k obsluze GeoVision ViewLog SW verze 8.12 Návod k obsluze GV-ViewLog Stránka 1 Obsah : Přehrávání videosouborů úvod strana 3 Přehrávání v hlavním systému (ViewLog) strana 4 1. Základní obrazovka

Více

Školská sieť EDU. Rozdelenie škôl. Obsah: Deleba škôl podľa času zaradenia do projektu: Delba škôl podľa rýchlosti pripojenia:

Školská sieť EDU. Rozdelenie škôl. Obsah: Deleba škôl podľa času zaradenia do projektu: Delba škôl podľa rýchlosti pripojenia: Obsah: Rozdelenie škôl Zariadenia dodané v rámci projektu Typy zapojenia zariadení Služby poskytovane na ASA Školská sieť EDU Rozdelenie škôl Deleba škôl podľa času zaradenia do projektu: 1. 2. školy ktoré

Více

SEZNAM VZDĚLÁVACÍCH MATERIÁLŮ - ANOTACE

SEZNAM VZDĚLÁVACÍCH MATERIÁLŮ - ANOTACE SEZNAM VZDĚLÁVACÍCH MATERIÁLŮ - ANOTACE Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0797 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT 3F2 Magnetické

Více

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií VY_32_INOVACE_31_20 Škola Název projektu, reg. č. Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Tematická oblast Název Autor Vytvořeno, pro obor, ročník Anotace Přínos/cílové kompetence Střední

Více

Erasmus+ Online jazyková podpora (OLS) Využite svoj pobyt Erasmus+ naplno!

Erasmus+ Online jazyková podpora (OLS) Využite svoj pobyt Erasmus+ naplno! Erasmus+ Online jazyková podpora (OLS) Využite svoj pobyt Erasmus+ naplno! Erasmus+: mení životy a rozširuje obzory Cieľom programu Erasmus+ je zlepšiť zručnosti a zamestnateľnosť, ako aj modernizovať

Více

Fyzikální praktikum...

Fyzikální praktikum... Kabinet výuky obecné fyziky, UK MFF Fyzikální praktikum... Úloha č.... Název úlohy:... Jméno:...Datum měření:... Datum odevzdání:... Připomínky opravujícího: Možný počet bodů Udělený počet bodů Práce při

Více

Měření modulů pružnosti G a E z periody kmitů pružiny

Měření modulů pružnosti G a E z periody kmitů pružiny Měření modulů pružnosti G a E z periody kmitů pružiny Online: http://www.sclpx.eu/lab2r.php?exp=2 V tomto experimentu vycházíme z pojetí klasického pokusu s pružinovým oscilátorem. Z periody kmitů se obvykle

Více

Voltampérová charakteristika diody

Voltampérová charakteristika diody Voltampérová charakteristika diody Pozn.: Voltampérovou charakteristiku diod, resp. i rezistorů, žárovek aj. lze proměřovat se soupravou ISES-PCI a též i s ISES-USB. Souprava ISES-PCI, resp. ISES-PCI Professional

Více

NIBE Uplink Uživatelská příručka

NIBE Uplink Uživatelská příručka NIBE Uplink Uživatelská příručka Obsah 1 Všeobecné Úrovně služby Požadavky 2 Registrace služby NIBE Uplink 3 Navigace na stránkách Moje systémy Software Nastavení účtu Odhlášení 1. Všeobecné Aplikace NIBE

Více

ICT plán školy na období od do

ICT plán školy na období od do Mateřská škola a Základní škola při Dětské léčebně Křetín 12, příspěvková organizace ICT plán školy na období od 1. 9. 2016 do 31. 8. 2018 Vypracoval: Mgr. Miroslav Páteček Křetín 31. 8. 2016 Mateřská

Více

Základní škola Ing. M. Plesingera-Boţinova Neratovice ICT PLÁN ŠKOLY 2014-2016. Ing. Čemusová Lucie

Základní škola Ing. M. Plesingera-Boţinova Neratovice ICT PLÁN ŠKOLY 2014-2016. Ing. Čemusová Lucie Základní škola Ing. M. Plesingera-Boţinova Neratovice ICT PLÁN ŠKOLY 2014-2016 Ing. Čemusová Lucie Základní údaje o škole Základní škola Ing. M. Plesingera-Božinova Neratovice Školní 900, Neratovice IČO:

Více

DALI, pomoc a riešenia

DALI, pomoc a riešenia DALI, pomoc a riešenia Obsah Úvod do DALI (vecí, ktoré by ste mali vedieť)... 1 Čo je DALI?... 1 Čo je posolstvom DALI?... 1 Základné pravidlá pre DALI a HELVAR výrobky a systémy... 2 Riešenie problémov:

Více

F akulta B aníctva, E kológie, R iadenia a G eotechnológií. Mozilla Firefox. Ing. Anna Grejtáková SPP D FBERG 2011

F akulta B aníctva, E kológie, R iadenia a G eotechnológií. Mozilla Firefox. Ing. Anna Grejtáková SPP D FBERG 2011 F akulta B aníctva, E kológie, R iadenia a G eotechnológií Mozilla Firefox Ing. Anna Grejtáková SPP D FBERG 2011 Na prehľadávanie internetu sa používajú rôzne prehliadače (Internet Explorer, Mozilla, Opera,

Více

INFILTRAČNÁ schopnosť pôdy

INFILTRAČNÁ schopnosť pôdy INFILTRAČNÁ schopnosť pôdy Jednou z kľúčových úloh pri riešení hydrologických a hydromelioračných problémov je určenie infiltračnej (vsakovacej) schopnosti pôdy. Táto vlastnosť je jedným z rozhodujúcich

Více

Představení projektového záměru:

Představení projektového záměru: Představení projektového záměru: (pracovní název) Vzdělávací systém pedagogů základního a středního školství Plzeňského kraje pro získání nezbytných ICT kompetencí v oblasti aplikace moderních informačních

Více

Videosekvence. vznik, úpravy, konverze formátů, zachytávání videa...

Videosekvence. vznik, úpravy, konverze formátů, zachytávání videa... Videosekvence vznik, úpravy, konverze formátů, zachytávání videa... VIDEOSEKVENCE (VIDEO) Sekvence obrázků rychle po sobě jdoucích (např. 60 snímků za sekundu) tak, že vznikne pro diváka iluze pohybu.

Více

1. LABORATÓRNE CVIČENIE

1. LABORATÓRNE CVIČENIE MENO: ROČNÍK A TRIEDA: 1. LABORATÓRNE CVIČENIE ROVNOMERNÝ POHYB - ZÁVISLOSŤ POLOHY OD ČASU Cieľ: Naučiť sa pracovať so senzorom polohy a ako sú rôzne druhy pohybu prezentované na grafe závislosti polohy

Více

NÁVOD K POUŽITÍ. IP kamerový systém.

NÁVOD K POUŽITÍ. IP kamerový systém. NÁVOD K POUŽITÍ IP kamerový systém www.slkamery.cz 1 1. Práce se systémem CMS 1. Instalace aplikace Aplikaci CMS nainstalujeme z přiloženého CD. Pokud není CD součástí balení, stáhneme instalační soubory

Více

Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527

Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

CZ.1.07/1.1.16/01.0030. Motivace žáků ZŠ a SŠ pro technická povolání. V Brně dne 10. září 2014

CZ.1.07/1.1.16/01.0030. Motivace žáků ZŠ a SŠ pro technická povolání. V Brně dne 10. září 2014 CZ.1.07/1.1.16/01.0030 Motivace žáků ZŠ a SŠ pro technická povolání V Brně dne 10. září 2014 Aktivity v roce 2013/2014 20 zapojených ZŠ Den na střední 37 dovednostních workshopů, 35 motivačních workshopů

Více

AKTIVNÍ SPOLUPRÁCE CENTRA CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PF UJEP A FIRMY RENTEL, S.R.O.

AKTIVNÍ SPOLUPRÁCE CENTRA CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PF UJEP A FIRMY RENTEL, S.R.O. AKTIVNÍ SPOLUPRÁCE CENTRA CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PF UJEP A FIRMY RENTEL, S.R.O. ZDENĚK PEJSAR Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Abstrakt: Spolupráce vysoké školy s firmou poskytující Learning

Více

I Mechanika a molekulová fyzika

I Mechanika a molekulová fyzika Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK PRAKTIKUM I Mechanika a molekulová fyzika Úloha č.: XVI Název: Studium Brownova pohybu Pracoval: Pavel Brožek stud. skup. 1 dne 4.4.008

Více

Příloha č.1 - Krycí list k podání nabídky do VŘ

Příloha č.1 - Krycí list k podání nabídky do VŘ Příloha č.1 - Krycí list k podání nabídky do VŘ Zadavatel: Registrační číslo projektu: Název projektu: Střední škola Pohoda s.r.o., Na Vinici 2244, Litoměřice CZ.1.07/1.5.00/34.0613 Moderní škola Identifikační

Více

Co se realizovalo v přecházejícím roce:

Co se realizovalo v přecházejícím roce: MATEŘSKÁ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRO TĚLESNĚ POSTIŢENÉ, BRNO, KOCIÁNKA 6 ICT plán školy na období od. 9. 20 do 30. 6. 202 (dle metodického pokynu MŠMT č.j. 30 799/2005-55) Co se realizovalo v přecházejícím

Více

Názov: Osmóza. Vek žiakov: Témy a kľúčové slová: osmóza, koncentrácia, zber dát a grafické znázornenie. Čas na realizáciu: 120 minút.

Názov: Osmóza. Vek žiakov: Témy a kľúčové slová: osmóza, koncentrácia, zber dát a grafické znázornenie. Čas na realizáciu: 120 minút. Názov: Osmóza Témy a kľúčové slová: osmóza, koncentrácia, zber dát a grafické znázornenie. Čas na realizáciu: 120 minút Vek žiakov: 14 16 rokov Úrovne práce s materiálom: Úlohy majú rôznu úroveň náročnosti.

Více

Základní sada pomůcek pro SCLPX - Sound Card Laser Pointer experiments

Základní sada pomůcek pro SCLPX - Sound Card Laser Pointer experiments Základní sada pomůcek pro SCLPX - Sound Card Laser Pointer experiments Jako základní sadu pomůcek jsme v našich experimentech použili integrovanou zvukovou kartu, externí USB zvukovou kartu Sound Blaster

Více