Lišta nástrojů Odečítače

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Lišta nástrojů Odečítače"

Transkript

1 KAPITOLA 4 Vlastnosti Odečítače Tato kapitola popisuje vlastnosti ZoomTextu při odečítání obrazovky počítače. Popisované vlastnosti má pouze verze ZoomText Zvětšovač/Odečítač. Lišta nástrojů Odečítače Lišta nástrojů Odečítače nabízí rychlý přístup k funkcím odečítání obrazovky. Každé tlačítko na liště má nápovědnou ikonu a popis pro snadnou identifikaci nástroje. Některá tlačítka obsahují roletové menu s rychlým přístupem k nejdůležitějším a často používaným nastavením. Příbuzná tlačítka jsou seskupena pospolu a nadepsána odklepnutelným odkazem, jímž otevřete přiřazený dialog. Pozn.: Lištu nástrojů Odečítače lze vidět jen ve verzi ZoomText Zvětšovač/Odečítač.

2 140 Mluva Zapne a vypne hlasový výstup, umožňuje rychlé přepínání mezi naposledy používanými syntetizéry. Tempo Nastavuje rychlost řeči. Psaní Nastavuje odezvu psaní. Každá stisknutá klávesa nebo zapisované slovo se automaticky vysloví. Nastavení odezvy volíte v dialogu Odezva psaní. Myš Nastavuje odezvu myši. Při odezvě myši se automaticky čte text pod ukazatelem. Nastavení odezvy volíte v dialogu Odezva myši. Výmluvnost Přepíná úrovně výmluvnosti. Výmluvnost určuje objem přečtených informací k ovládacím prvkům aplikace, jakmile se příslušný prvek aktivuje nebo vysvítí. Nastavení výmluvnosti volíte v dialogu Výmluvnost. AppReader * Spustí AppReader, který čte text z poslední aktivní aplikace. AppReader plynule čte dokumenty, internetové stránky a elektronickou poštu z mateřské aplikace. DocReader * Spustí DocReader, který čte text z poslední aktivní aplikace. DocReader plynule čte dokumenty, internetové stránky a elektronickou poštu ve vlastním prostředí, v němž text přeformátuje tak, aby bylo možné jej snadno sledovat. Oblasti Můžete vytvářet a editovat oblasti čtení nebo mezi nimi přecházet. Oblasti čtení jsou definovaná místa v aplikačním okně, která můžete okamžitě vidět a slyšet.

3 Kapitola 4 Vlastnosti Odečítače 141 ŘekniTo Pomocí nástroje ŘekniTo lze číst vybrané oblasti obrazovky klepnutím nebo táhnutím myši. Čte hlasem veškerý na obrazovce viditelný text včetně textu mimo aktivní aplikaci. * Tlačítka AppReader a DocReader jsou nepřístupná (zapadlá), jestliže aktivní aplikace neobsahuje čitelný text.

4 142 Nastavení hlasového výstupu Nastavení hlasového výstupu si můžete přizpůsobit svým potřebám. Můžete volit vlastní nastavení syntetizéru pro odečítání, způsob čtení textu, případně aktivovat slyšitelná odlišení některých textových atributů. Zapnutí a vypnutí hlasového výstupu Hlasový výstup můžete zapnout a vypnout, aniž ovliníte funkce zvětšování. Jak zapnete a vypnete hlasový výstup V liště nástrojů Odečítače zvolíte Řeč Zapni (nebo Vypni). Hotkey: ALT + SHIFT + S Pozn.: AppReader, DocReader a nástroj ŘekniTo lze používat i při vypnutém mluvení. Mohou nastat situace, kdy budete chtít pouze zastavit aktuální promluvu, aniž hlasový výstup vypnete. Např., když ZoomText čte hlášku, kterou již znáte. Jak zastavíte aktuální promluvu Stiskněte a uvolněte klávesu CTRL. Promlouvání aktuální informace se přeruší (zastaví).

5 Kapitola 4 Vlastnosti Odečítače 143 Úprava tempa řeči Tempo řeči určuje, jak rychle ZoomText mluví, v počtu slov za minutu (SAPI 4 syntetizéry) nebo v procentech rozsahu syntetizéru (SAPI 5 syntetizéry). Jak upravíte tempo řeči V liště nástrojů Odečítače upravíte rychlost řeči počitadlem Tempo. Kl.komb.: Zvýší rychlost řeči: CTRL + NUM PLUS Sníží rychlost řeči: CTRL + NUM MINUS Pozn.: Tempo řeči lze též upravit v dialogu Syntetizér. Podrobněji viz ʺNastavení řeči - Nastavení syntetizéruʺ v této kapitole. Tempo řeči lze samostatně nastavit pro AppReader a DocReader. Toto nastavení najdete v dialogu Volby čtení. Podrobněji viz ʺVolby čteníʺ v této kapitole.

6 144 Nastavení syntetizéru Hlasový výstup odečítače si můžete v nastaveních syntetizéru přizpůsobit vlastním potřebám. Hlas můžete volit z nabídky mužských a ženských hlasů, nastavit tempo řeči, výšku hlasu a hlasitost. Součástí dodávky ZoomTextu jsou čtyři hlasové syntetizéry: NeoSpeech (pouze anglicky), TruVoice, ViaVoice a Microsoft Speech. Při instalaci ZoomTextu můžete instalovat jakoukoli kombinaci těchto syntetizérů. ZoomText také podporuje ostatní SAPI 4 nebo SAPI 5 syntetizéry, které instalujete ve svém počítači. Jak upravíte nastavení syntetizéru 1. V menu Odečítače zvolíte Syntetizér... Zobrazí se dilaog Řeč s otevřenou kartou Syntetizér. 2. Ujistěte se, že pole Hlasový výstup aktivní je zaškrtnuté. 3. Zvolte Syntetizér a Hlas, pak upravte Tempo, Výšku hlasu a Hlasitost, jak potřebujete. 4. Nastavení syntetizéru ověříte, jestliže do editačního pole Ukázka Textu napíšete nějaký text a odklepnete Řekni ukázku. 5. Potvrdíte tlačítkem OK.

7 Kapitola 4 Vlastnosti Odečítače 145 Karta Syntetizér Následující tabulka popisuje nastavení v kartě Syntetizér. Nastavení Hlasový výstup aktivní Syntéza Hlas Popis Zapne nebo vypne hlasový výstup odečítače. Pozn.: Toto nastavení nelze měnit, jestliže je dialog Řeč otevřený z lišty nástrojů DocReaderu. Ukáže seznam hlasových syntetizérů dostupných v systému. Pozn.: ZoomText podporuje SAPI 4 i SAPI 5 hlasové syntetizéry. Ukáže seznam hlasů dostupných ve zvoleném syntetizéru. (Pokračování)

8 146 Tempo * Výška Hlasitost Další volby... Ukázka textu / Řekni ukázku Nastavuje tempo řeči ZoomTextu ve slovech za minutu (možný rozsah závisí na syntetizéru). Pro AppReader a DocReader lze nastavit rychlost čtení samostatně. Podrobnějiviz ʺVolby čteníʺ v této kapitole. Nastavuje výšku aktuálního hlasu. Rozsah změny výšky je od 5% do 100%, v krocích po 5%. Nastavuje hlasitost aktuálního hlasu. Rozsah nastavení je od 5% do 100%, v krocích po 5%. Umožní další nastavení zvoleného syntetizéru včetně správy výslovnosti. Jestliže syntéza nevyslovuje některé slovo správně, můžete zde zadat jeho fonetický přepis. Zde poslechem testujete nastavení hlasového výstupu. Do pole Ukázka textu napíšete nějaký text a odklepnete tlačítko Řekni ukázku. Hlasový výstup přečte zapsaný text s aktuálními nastaveními, včetně nastavení Způsobu čtení a Odlišení. * AppReader a DocReader mohou používat vlastní tempo řeči; v takovém případě, jestliže jste dialog otevírali z lišty nástrojů DocReaderu, je změna tempa řeči v dialogu Řeč nepřístupná.

9 Kapitola 4 Vlastnosti Odečítače 147 Způsob čtení textu Nastavení způsobu čtení textu určuje, jak se vyslovují čísla, interpunkce a směs malých a velkých písmen ve slově. Vhodným nastavením zde můžete vytvořit styl čtení, který přispěje k lepší srozumitelnosti složitých slov a čísel s ohledem na správný kontext nebo požadovaný formát. Jak upravíte nastavení způsobu čtení textu 1. V menu Odečítače zvolíte Způsob čtení textu... Zobrazí se dialog Řeč s otevřenou kartou Způsob čtení textu. 2. Upravíte nastavení, jak potřebujete. 3. Odklepnete tlačítko OK. Karta Způsob čtení textu Následující tabulka popisuje nastavení v kartě Způsob čtení textu.

10 148 Nastavení Rozdělí směs malých a velkých písmen Nečte opakované znaky Počet opak. Čte podle nastavení syntetizéru (čísla) Čte slovním ekvivalentem Čte po jednotlivých číslicích Čte po dvojicích číslic Popis Slovo obsahující směs velkých a malých písmen rozdělí na více slov, která vyslovuje odděleně. Např. slovo ʹZoomTextʹ se rozdělí a vysloví jako ʺZoom Textʺ. Omezuje počet vyslovovaných opakovaných znaků. Nastavení může být užitečné při procházení řetězců opakovaných znaků ve formátování textu. Nastavuje maximální počet čtených opakovaných znaků. Možný rozsah je od 2 do 10. Čísla čte podle implicitního nastavení syntetizéru. Čísla se vyslovují jejich slovním ekvivalentem. Např. ʹ1995ʹ se vysloví ʺjeden tisíc devět sto devadesát pětʺ. Čísla se vyslovují jako jednotlivé číslice. Např. ʹ1995ʹ se vysloví ʺjedna devět devět pětʺ. Čísla se vyslovují po dvojicích číslic. Např. ʹ1995ʹ se vysloví ʺdevatenáct devadesát pětʺ. (Pokračování)

11 Kapitola 4 Vlastnosti Odečítače 149 Čte podle nastavení syntetizéru (interpunkce) Čte veškerou interpunkci Čte jen významnou interpunkci Interpunkci čte podle implicitního nastavení syntetizéru. Vyslovuje veškerou interpukci. Čte jen interpunkci vnořenou dovnitř slov. Např. sales@aisquared.com se vysloví ʺsales zavinuté a aisquared tečka comʺ.

12 150 Odlišení atributů textu Zde nastavujete slyšitelná odlišení velkých písmen, hypertextových odkazů a začátku nebo konce dokumentu. Odlišení se realizuje jako okamžitá změna výšky řeči na odlišovaném atributu nebo se ohlásí slovně, např. ʺvelkéʺ nebo ʺlinkaʺ před odlišovaným atributem. Jak upravíte nastavení pro odlišení 1. V menu Odečítače zvolíte Odlišení... Zobrazí se dialog Řeč s otevřenou kartou Odlišení. 2. Upravíte nastavení, jak potřebujete. 3. Odklepnete tlačítko OK. Karta Odlišení Následující tabulka popisuje nastavení v kartě Odlišení.

13 Kapitola 4 Vlastnosti Odečítače 151 Nastavení Neodlišená (velká) Změní výšku hlasu na velkém písmenu Řekne "velké" před velkým písmenem Změna výšky (velká) Neodlišená propojení Změní výšku hlasu na propojení Řekne "linka" před propojením Změna výšky (propojení) Ohlásí začátek a konec dokumentu Popis Velká písmena se vyslovují bez odlišení. Změní se výška hlasu na velkém písmenu. Před velkým písmenem řekne slovo ʺvelkéʺ. Nastavuje v procentech změnu výšky hlasu na velkém písmenu. Rozsah změny výšky hlasu je od -50% do +50% v krocích po 10%. Hypertextové odkazy se vyslovují bez odlišení. Změní se výška hlasu na hypertextovém odkazu. Před hypertextovým odkazem řekne slovo ʺlinkaʺ. Nastavuje změnu výšky hlasu na hypertextovém odkazu (v procentech). Rozsah změny výšky hlasu je od -50% do +50% v krocích po 10%. Při navigaci na začátek nebo konec dokumentu v AppReaderu a DocReaderu řekne slova ʺzačátek dokumentuʺ resp. ʺkonec dokumentuʺ.

14 152 Nastavení odezvy Odezva psaní Nastavení odezvy řídí, jak a co ZoomText říká při psaní, při pohybu myší a při navigování ve Windows a v aplikacích. Množství informací vyslovovaných hlasem si zde můžete nastavit s přihlédnutím ke svým potřebám. Odezva při psaní znamená, že slyšíte stisknuté klávesy a slova, která píšete. Můžete si nastavit jen odezvu kláves, jen odezvu slov nebo obojího. Napsaná slova jsou přečtena až po dopsání (jakmile napíšete mezeru nebo interpunkci za slovem). V podrobnějším nastavení odezvy si můžete zvolit, odezvu kterých kláves chcete slyšet - zda všech nebo jenom vybraných skupin. Jak aktivujete odezvu psaní V liště nástrojů Odečítače odklepnete Psaní a zvolíte požadovaný režim odezvy. Kl.komb.: ALT + SHIFT + T Cyklicky přepíná režimy odezvy psaní. Jak upravíte nastavení odezvy 1. V menu Odečítače zvolíte Odezva psaní... Zobrazí se dialog Nastavení odezvy s otevřenou kartou Psaní. 2. Upravíte nastavení, jak potřebujete. 3. Odklepnete tlačítko OK.

15 Kapitola 4 Vlastnosti Odečítače 153 Karta Psaní Následující tabulka popisuje nastavení v kartě Psaní. Nastavení Bez odezvy Klávesy Slova Klávesy a slova Tisknutelné Popis Vypne odezvu při psaní. Aktivuje odezvu kláves. V nastavení pod Odezva při stisku těchto kláves lze vybrat, které klávesy se vyslovují. Aktivuje odezvu slov. Řekne zapisované slovo, když je na obrazovce celé dopsané. Aktivuje odezvu kláves a slov. Odezva kláves, které zapisují znaky vytisknutelné na tiskárně: písmena, číslice a symboly. (Pokračování)

16 154 Navigační Editační Odezva navigačních kláves: šipky, Home, End, Page Up a Page Down. Odezva kláves pro editaci textu: Mezerník, Tabelátor, Backspace, Insert, Delete, Escape a Enter. Funkční Odezva funkčních kláves: F1 až F12. Modifikující Odezva modifikujících kláves: ALT, CTRL, SHIFT a klávesa Win. Zamykací Ostatní Odezva zamykacích kláves a jejich stavu: Caps Lock, Num Lock a Scroll Lock. Odezva ostatních kláves: Pause, Print Screen a klávesa Aplikace. Pozn.: Volby pod Odezva při stisku těchto kláves jsou přístupné jen tehdy, je-li odezva při psaní nastavena na Klávesy nebo Klávesy a slova.

17 Kapitola 4 Vlastnosti Odečítače 155 Odezva myši Odezva myši znamená, že ZoomText automaticky čte text pod ukazatelem. Když pohybujete ukazatelem myši po obrazovce, slyšíte hned nebo po krátké prodlevě jednotlivá slova či řádky, nad nimiž ukazatel přejíždí. Jak aktivujete odezvu myši V liště nástrojů Odečítače odklepnete Myš a zvolíte požadovaný režim odezvy. Kl.komb.: ALT + SHIFT + M Cyklicky přepíná režimy odezvy myši. Jak upravíte nastavení odezvy 1. V menu Odečítače zvolíte Odezva myši... Zobrazí se dialog Nastavení odezvy s otevřenou kartou Myš. 2. Upravíte nastavení, jak potřebujete. 3. Odklepnete tlačítko OK.

18 156 Karta Myš Následující tabulka popisuje nastavení v kartě Myš. Nastavení Bez odezvy Okamžitá S prodlením Popis Vypne odezvu myši. Aktivuje okamžitou odezvu myši. Slova jsou vyslovena hned, jakmile nad nimi ukazatel myši přejede. Aktivuje zpožděnou odezvu myši. Slova jsou vyslovena až v případě, že se ukazatel myši nad nimi pozdrží nastavenou dobu. (Pokračování)

19 Kapitola 4 Vlastnosti Odečítače 157 Doba reakce (sekundy) Jen odezva slova Odezva všech slov v řádku nebo objektu Doba v sekundách, po kterou se ukazatel myši musí pozdržet nad objektem, má-li se příslušný text vyslovit. Toto nastavení je účinné pouze při odezvě S prodlením. Při odezvě se vysloví pouze slovo pod ukazatelem myši. Jestliže se ukazatel myši přemístí na nový řádek či objekt, vysloví se při odezvě všechna slova v řádku či objektu. Objekty jsou: titulní lišty, položky menu, ovl.prvky dialogu, ikony na ploše a tlačítka v liště úloh. Pozn.: Při odezvě myši stisknutím klávesy SHIFT přepínáte režim odezvy ze slova na celý řádek (nebo naopak).

20 158 Odezva programu Nastavení odezvy programu určuje, které položky program čte při navigování a používání aplikací. Takovými položkami jsou: titulky okna, menu, dialogy, seznamy a stromové struktury a text, pokud jimi projde kurzor. Objem čtených informací k položkám lze zvolit v nastavení výmluvnosti. Podrobněji viz ʺNastavení odezvy - Výmluvnostʺ v této kapitole. Jak upravíte nastavení odezvy programu 1. V menu Odečítač zvolíte Odezva programu... Zobrazí se dialog Nastavení odezvy s otevřenou kartou Program. 2. Upravíte nastavení, jak potřebujete. 3. Odklepnete tlačítko OK. Karta Program Následující tabulka popisuje nastavení v kartě Program.

21 Kapitola 4 Vlastnosti Odečítače 159 Nastavení Psací kurzor Menu Ovl.prvky Bubliny Titulky okna Upozornění Odezva slova pod kurzorem Odezva celého řádku Popis Jestliže se psací kurzor přemístí, přečte text na nové pozici kurzoru. Objem přečteného textu se řídí vzdáleností posunu kurzoru (znak, slovo, řádek, věta či odstavec). Při rozvinutí menu se přečte jeho titulek a pak každá vysvěcovaná položka menu. Při navigaci v dialogu, v seznamu a stromové struktuře se vysloví každá položka, která je vysvícená nebovybraná. Přečte zobrazený nápovědný popis k nástroji. Při aktivaci okna přečte obsah jeho titulního pruhu. Když se objeví hláška, přečte ji hlasem. Jestliže se psací kurzor přemístí na nový řádek, přečte slovo na nové pozici kurzoru. Jestliže se psací kurzor přemístí na nový řádek, přečte celý řádek.

22 160 Výmluvnost Výmluvností nastavujete objem přečtených informací k ovládacím prvkům programu, jakmile se příslušný prvek aktivuje nebo vysvítí. Ovládací prvky programu zahrnují: okna aplikace a dokumentu, menu, dialogy, tlačítka, ikony a další. Tři nabízené úrovně výmluvnosti - Začátečník, Pokročilý a Expert - dovolují, abyste si úroveň výmluvnosti rychle přepnuli. Úroveň začátečníka poskytuje nejvíce informací, úroveň experta podává informace nejstručnější. Každou z těchto úrovní výmluvnosti si můžete přizpůsobit svým potřebám. Jak zvolíte úroveň výmluvnosti V liště nástrojů Odečítače odklepnete Výmluv. a zvolíte požadovanou úroveň výmluvnosti. Kl.komb.: ALT + SHIFT + V Cyklicky přepíná úrovně výmluvnosti. Jak upravíte výmluvnost 1. V menu Odečítače zvolíte Výmluvnost... Zobrazí se dialog Nastavení odezvy s otevřenou kartou Výmluvný. 2. Upravíte nastavení, jak potřebujete. 3. Odklepnete tlačítko OK.

23 Kapitola 4 Vlastnosti Odečítače 161 Karta Výmluvný Následující tabulka popisuje nastavení v kartě Výmluvný.

24 162 Nastavení Začátečník Pokročilý Expert Nastavení výmluvnosti Vyber vše Zruš výběr Popis Volí začátečnickou úroveň výmluvnosti. Vysloví se zobrazený text spolu s veškerými podrobnými údaji o objektu. Volí pokročilou úroveň výmluvnosti. Vysloví se zobrazený text spolu se základními údaji o objektu. Volí expertní úroveň výmluvnosti. Vysloví se zobrazený text a jen minimální údaje o objektu. Seznam zaškrtávacích políček, která definují úrovně výmluvnosti. Zobrazená nastavení odpovídají aktuální úrovni výmluvnosti a automaticky se změní, jakmile zvolíte úroveň jinou. Zaškrtne všechny položky v seznamu Nastavení výmluvnosti. Všechny položky v seznamu Nastavení výmluvnosti nastaví nezaškrtnuté.

25 Kapitola 4 Vlastnosti Odečítače 163 Nastavení výmluvnosti Upozornění Titulek sloupce buňky * Poznámka k buňce * Obsah buňky Vzorec v buňce Adresa buňky Titulek řádku buňky * Přístupová klávesa k prvku Název prvku Stav prvku Typ prvku Popis Oznámí text upozornění, jakmile se zobrazí. Řekne titulek sloupce aktivní buňky v tabulkovém procesoru. Ohlásí poznámky přiřazené k aktivní buňce v tabulkovém procesoru. Řekne obsah aktivní buňky v tabulkovém procesoru. Ohlásí vzorec v aktivní buňce v tabulkovém procesoru. Řekne adresu aktivní buňky v tabulkovém procesoru, např. ʺA1ʺ. Řekne titulek řádku aktivní buňky v tabulkovém procesoru. Ohlásí spouštěcí klávesu aktivního ovládacího prvku (podtržený znak v názvu prvku). Řekne název aktivního ovládacího prvku. Ohlásí stav aktivního ovládacího prvku, např. ʺzaškrtnutéʺ nebo ʺdeaktivovanéʺ. Ohlásí druh aktivního ovládacího prvku, např. ʺtlačítkoʺ nebo ʺzaškrtávací poleʺ. (Pokračování)

26 164 Hodnota prvku Karta dialogu Jméno skupiny Číslo položky Stav položky Popisy k seznamu Data k seznamu Řekne aktuální hodnotu aktivního ovládacího prvku, např. číslo zobrazené v přetáčecím seznamu nebo text v editačním políčku. Řekne název aktivní karty dialogu. Ohlásí jméno skupiny prvků, jakmile je jeden prvek skupiny zaměřený (pod fokusem). Implicitně se jméno skupiny ohlásí jen při navigaci do skupiny a už se neopakuje při navigaci ve skupině. Chcete-li slyšet jméno skupiny opakovaně při navigaci ve skupině, zaškrtněte položku Opakuje jméno skupiny v Nastavení výmluvnosti. Ohlásí číslo vybrané položky v seznamu prvků a celkový počet položek v seznamu, např. ʺpoložka 5 z 10ʺ. Ohlásí stav vybrané položky v seznamu prvků, např. ʺzaškrtnutéʺ nebo ʺzapadléʺ. Řekne názvy datových polí k vybrané položce v seznamu prvků. Názvy neříká, jeli nastavení výmluvnosti Data k seznamu nezaškrtnuté. Přečte datové údaje k vybrané položce v seznamu prvků. (Pokračování)

27 Kapitola 4 Vlastnosti Odečítače 165 Přístupová klávesa k menu Otevřené menu Klávesová zkratka k menu Stav položky menu Hláška Opakuje jméno skupiny List sešitu * Tabulka Bublinová nápověda Úroveň ve stromu Titulek okna Ohlásí spouštěcí klávesu vybrané položky menu (podtržený znak v názvu položky). Ohlásí otevření menu, např. ʺmenu Soubor otevřenéʺ. Ohlásí klávesovou zkratku položky menu, např. ʺCtrl + Sʺ. Ohlásí stav položky menu, např. ʺzaškrtnutéʺ nebo ʺdeaktivovanéʺ. Přečte hlášku, pokud se objeví. Opakuje jméno skupiny prvků i při navigaci uvnitř skupiny. Pozn.: Toto nastavení přepisuje nastavení Jméno skupiny. Řekne název listu sešitu tabulkového procesoru, jakmile je inicializovaný. Ohlásí vstup a výstup z tabulky. Přečte vysvětlující text v popisu k nástroji, pokud se popis zobrazí. Ohlásí změnu úrovně stromu (např. ʺúroveň 3ʺ) při navigaci ve stromové struktuře Průzkumníku či jiných aplikacích. Přečte titulek aktivovaného okna. (Pokračování)

28 166 Typ okna Rychlá kombinace ZoomTextu Nastavení ZoomTextu Ohlásí druh aktivovaného okna. Např.: ʺokno aplikaceʺ nebo ʺokno dialoguʺ. Ohlásí příkaz zadávaný rychlou kombinací ZoomTextu po stisku této kombinace. Řekne novou hodnotu nastavení ZoomTextu, jestliže se hodnota mění rychlou kombinací. * Tyto položky dokáže rozpoznat jen Microsoft Excel 2000 a 2002 (aka XP).

29 Kapitola 4 Vlastnosti Odečítače 167 Nástroje čtení ZoomText nabízí několik nástrojů pro rychlé a snadné čtení dokumentů, internetových stránek a elektronické pošty. Každý z těchto nástrojů oplývá specifickými vlastnostmi zvláště vhodnými pro specifické úkony při čtení. Doporučujeme proto, abyste se seznámili s každým z těchto nástrojů a dokázali je při čtení efektivně používat.

30 168 AppReader AppReader čte dokumenty, internetové stránky a elektronickou poštu ze zdrojové aplikace. Vzhled dokumentu se nemění, ani při vstupu do AppReaderu ani při odchodu - přechod mezi editací a čtením dokumentu je tedy rychlý a neznatelný. V AppReaderu dokážete plynule přečíst celý dokument nebo můžete dokument číst ručně po slovech, řádcích, větách nebo odstavcích. Při čtení se každé právě čtené slovo zvýrazňuje. Způsob zvýrazňování čteného slova si můžete nastavit, včetně tvaru orámování, jeho tloušťky, barvy a průhlednosti. Zvýraznění slov dokumentu Microsoft Word v AppReaderu

31 Kapitola 4 Vlastnosti Odečítače 169 Jak spustíte a ovládáte AppReader 1. Otevřete dokument, web stránku nebo , který chcete číst. 2. V liště nástrojů Odečítače zvolíte AppRdr. AppReader začne číst od aktuální pozice textového kurzoru. Jestliže textový kurzor neexistuje, AppReader začne číst v režimu po pauze, tedy od prvního slova ve zvětšeném pohledu (od levého horního rohu). Kl.komb.: ALT + SHIFT + A Pozn.: Tlačítko AppReader je nepřístupné (zapadlé), pokud poslední aktivní aplikace neobsahuje čitelný text. 3. Plynulé čtení spustíte a zastavíte stiskem klávesy ENTER nebo klepnutím myši. Pomocí myši spustíte čtení z nového místa dokumentu odklepnutím slova, od něhož chcete číst. 4. Ruční čtení po slovech, řádcích, větách a odstavcích provádíte pomocí navigačních příkazů AppReaderu (viz ʺPříkazy AppReaderuʺ v této kapitole). 5. AppReader ukončíte pravým klepnutím nebo stiskem ESC. Po ukončení AppReaderu zůstává kurzor na posledním zvýrazněném slově (pokud kurzor v aplikaci existuje).

32 170 Nastavení AppReaderu Způsob zvýrazňování čteného slova si můžete nastavit, včetně tvaru orámování, jeho tloušťky, barvy a průhlednosti. Jak upravíte nastavení AppReaderu 1. V menu Odečítače zvolíte AppReader... Zobrazí se dialog Čtení s otevřenou kartou AppReader. 2. Upravíte nastavení, jak potřebujete. 3. Potvrdíte tlačítkem OK. Karta AppReader Následující tabulka popisuje nastavení v kartě AppReader.

33 Kapitola 4 Vlastnosti Odečítače 171 Nastavení Sleduje a zvýrazňuje slova Zavře AppReader na konci dokumentu Způsobem Barva Tloušťka Průhlednost Náhled Popis Aktivuje sledování a zvýrazňování čteného slova, když AppReader čte. AppReader se automaticky ukončí, když dočte do konce dokumentu. Pozn.: AppReader se neukončí automaticky, jestliže jste jej do konce dokumentu navigovali ručně. Nastavuje způsob zvýraznění slova: Blok, podtržené, orámování nebo klínky. Nastavuje barvu zvýraznění. Nastavuje tloušťku zvýraznění. Nastavuje průhlednost zvýraznění. Pozn.: Toto nastavení není dostupné při barvu zvýraznění ʹInverzníʹ. Ukazuje vzorek textu s náhledem na zvolené nastavení zvýraznění.

34 172 Rychlé kombinace AppReaderu Obecné příkazy Spustí AppReader Přepne čtení (Přehraj/Pauza) Zvětšuje Zmenšuje Zvýší rychlost čtení Sníží rychlost čtení Zastaví promluvu Konec Klávesy ALT + SHIFT + A ENTER ALT + NUM PLUS ALT + NUM MINUS CTRL + NUM PLUS CTRL + NUM MINUS CTRL ESC Navigační příkazy Řekne předchozí slovo Klávesy CTRL + LEVÁ šipka nebo LEVÁ šipka Řekne aktuální slovo * CTRL + NUM 5 nebo MEZERNÍK Řekne následující slovo Řekne slovo výše Řekne slovo níže Řekne předchozí větu CTRL + PRAVÁ šipka nebo PRAVÁ šipka šipka NAHORU šipka DOLŮ CTRL + ALT + LEVÁ šipka Řekne aktuální větu CTRL + ALT + NUM 5 (Pokračování)

35 Kapitola 4 Vlastnosti Odečítače 173 Řekne následující větu CTRL + ALT + PRAVÁ šipka Řekne předchozí odstavec CTRL + šipka NAHORU Řekne aktuální odstavec CTRL + SHIFT + NUM 5 Řekne následující odstavec Řekne první slovo v řádku Řekne poslední slovo v řádku Předchozí stránka Následující stránka Na začátek dokumentu Na konec dokumentu Na následující propojení Na předchozí propojení Propojí CTRL + šipka DOLŮ HOME END PAGE UP PAGE DOWN CTRL + HOME CTRL + END TAB SHIFT + TAB CTRL + ENTER * Opakované stisky příkazu Řekne aktuální slovo fungují takto: První stiskem: řekne slovo Druhým stiskem: hláskuje slovo Třetím stiskem: hláskuje foneticky (ʺAnna, Bedřich, Cyril...ʺ) Pozn.: Opakovaný stisk se musí uskutečnit do dvou sekund.

36 174 DocReader DocReader čte dokumenty, internetové stránky a elektronickou poštu ve vlastním prostředí, v němž text přeformátuje tak, aby bylo možné jej snáze sledovat. Text může běžet lineárně (jako na telegrafním pásku) nebo pod sebou (jako titulky v kině), vše s uživatelsky volitelnými fonty, barvami, způsobem zvýrazňování slov i zvětšením. DocReader dokáže plynule přečíst celý dokument nebo můžete dokument číst ručně po slovech, řádcích, větách nebo odstavcích. Při čtení se každé právě čtené slovo zvýrazňuje. Okno DocReaderu zaujímá celou obrazovku s lištou nástrojů nahoře a textem dokumentu pod ní. Text dokumentu je formátovaný a zobrazovaný v souladu s aktuálním nastavením DocReaderu. Režim Titulky Režim Telegraf

37 Kapitola 4 Vlastnosti Odečítače 175 Jak spustíte a ovládáte DocReader 1. Otevřete dokument, web stránku nebo , který chcete číst. 2. V liště nástrojů Odečítače zvolíte DocRdr. Ukáže se obrazovka DocReaderu s textem zdrojového dokumentu. Pokud zdrojový dokument obsahuje aktivní textový kurzor, zvýrazní se slovo na pozici kurzoru. Jinak se zvýrazní první slovo na obrazovce DocReaderu. Kl.komb.: ALT + SHIFT + D Pozn.: Tlačítko DocReader je nepřístupné (zapadlé), pokud poslední aktivní aplikace neobsahuje čitelný text. 3. Plynulé čtení spustíte a zastavíte odklepnutím tlačítka Přehraj/Pauza nebo stiskem ENTER. Odklepnete-li po pauze na libovolném slově, spustíte odtud další čtení. Opakovanými odklepnutími téhož slova se slovo vysloví, hláskuje a hláskuje foneticky (opakované klepnutí se musí uskutečnit do dvou sekund). 4. Ruční čtení po slovech, řádcích, větách a odstavcích provádíte pomocí navigačních příkazů DocReaderu (viz ʺPříkazy DocReaderuʺ v této kapitole). 5. DocReader ukončíte pravým klepnutím nebo ESC. Po ukončení DocReaderu zůstává kurzor v naposledy zvýrazněném slově (pokud textový kurzor existuje).

38 176 Lišta nástrojů DocReaderu Lišta nástrojů DocReaderu obsahuje nástroje pro ovládání utility a zpřístupňuje nastavení vzhledu textu a jeho zvýrazňování. Lišta nástrojů DocReaderu Přehraj/Pauza Spustí a zastaví čtení na zvýrazněném slově. Tlačítko Pauza se objeví během přehrávání. Klávesová zkratka: ENTER Rychlost Určuje, jak rychle DocReader mluví v počtu slov za minutu (SAPI 4 syntetizéry) nebo procentem z rozsahu syntetizéru (SAPI 5 syntetizéry). Toto nastavení určuje též rychlost mluvení AppReaderu. Rychlé kombinace: Zvýší tempo řeči: CTRL + NUM PLUS Sníží tempo řeči: CTRL + NUM MINUS Velikost Nastavuje zvětšení obrazovky DocReaderu, od 1x do 16x v krocích po 1. Rychlé kombinace: Zvětšuje: ALT + NUM PLUS Zmenšuje: ALT + NUM MINUS

39 Kapitola 4 Vlastnosti Odečítače 177 Telegraf Zobrazuje text odrolovávaný vodorovně jako na telegrafním pásku, spolu s normální velikostí (1x) zdrojového dokumentu vespod. Klávesová zkratka: G Titulky Zobrazuje text odvíjený pod sebou svisle jako na titulcích v kině. Klávesová zkratka: T Nastavení Otevře dialog Čtení, v němž lze změnit nastavení DocReaderu. Klávesová zkratka: S Řeč Otevře dialog Řeč, v němž lze změnit nastavení hlasového výstupu. Klávesová zkratka: E Konec Ukončí DocReader a aktivuje zdrojovou aplikaci. Aplikační kurzor (pokud existuje) zůstává na posledním vysloveném slově. Klávesová zkratka: K nebo ESC

40 178 Nastavení DocReaderu Způsob zvýrazňování čteného slova v prostředí DocReaderu si můžete nastavit. Jak upravíte nastavení DocReaderu 1. V menu Odečítače zvolíte DocReader... Zobrazí se dialog Čtení s otevřenou kartou DocReader. 2. Upravíte nastavení, jak potřebujete. 3. Potvrdíte tlačítkem OK. Karta DocReader Následující tabulka popisuje nastavení v kartě DocReader.

41 Kapitola 4 Vlastnosti Odečítače 179 Nastavení Fonty a styl podle originálního dokumentu 1 Písmo 2 Řez 2 Barvy podle originálního dokumentu 1 Text 3 Pozadí 3 Způsobem Barva Tloušťka 1, 4 Popis Zachová fonty a styly použité ve zdrojovém dokumentu. Nastavuje fonty zobrazovaného dokumentu, např. Arial, Tahoma či Verdana. Nastavuje řez zvoleného fontu zobrazovaného dokumentu, např. normální, silně či kurzíva. Zachová barvy textu použité ve zdrojovém dokumentu. Nastavuje barvu textu zobrazovaného dokumentu. Barvu textu a barvu pozadí nelze volit stejné. Nastavuje barvu pozadí obrazovky DocReaderu. Barvy textu a pozadí nemohou být stejné. Nastavuje způsob zvýraznění slova: Blok, podtržené, orámování nebo klínky. Nastavuje barvu zvýraznění. Nastavuje tloušťku zvýraznění. (Pokračování)

42 180 Průhlednost 4 Náhled Nastavuje průhlednost zvýraznění. Toto nastavení není dostupné při barvu zvýraznění ʹInverzníʹ. Ukazuje vzorek textu s náhledem na zvolené nastavení zvýraznění. 1 Toto nastavení není přístupné, je-li zvýrazňování volené Způsobem ʹBlokʹ. 2 Toto nastavení není přístupné, jestliže je zaškrtnutá volba Fonty a styl podle... 3 Toto nastavení není přístupné, jestliže je zaškrtnutá volba Barvy podle originálního dokumentu. 4 Toto nastavení není přístupné, je-li zvýrazňování volené Způsobem ʹBlokʹ nebo v barvě ʹInverzníʹ. Pozn.: Další nastavení DocReaderu jsou dostupná v dialogu Čtení na kartě Volby (viz ʺVolby čteníʺ v této kapitole).

43 Kapitola 4 Vlastnosti Odečítače 181 Rychlé kombinace DocReaderu Obecné příkazy Spustí DocReader Přepne čtení (Přehraj/Pauza) Zvětšuje Zmenšuje Zvýší rychlost čtení Sníží rychlost čtení Zastaví promluvu Konec Klávesy ALT + SHIFT + D ENTER ALT + NUM PLUS ALT + NUM MINUS CTRL + NUM PLUS CTRL + NUM MINUS CTRL ESC Navigační příkazy Řekne předchozí slovo Klávesy CTRL + LEVÁ šipka nebo LEVÁ šipka Řekne aktuální slovo * CTRL + NUM 5 nebo MEZERNÍK Řekne následující slovo Řekne slovo výše Řekne slovo níže Řekne předchozí větu CTRL + PRAVÁ šipka nebo PRAVÁ šipka šipka NAHORU šipka DOLŮ CTRL + ALT + LEVÁ šipka Řekne aktuální větu CTRL + ALT + NUM 5 Řekne následující větu CTRL + ALT + PRAVÁ šipka (Pokračování)

44 182 Řekne předchozí odstavec CTRL + šipka NAHORU Řekne aktuální odstavec CTRL + SHIFT + NUM 5 Řekne následující odstavec Řekne první slovo v řádku Řekne poslední slovo v řádku Předchozí stránka Následující stránka Na začátek dokumentu Na konec dokumentu Na následující propojení Na předchozí propojení Propojí CTRL + šipka DOLŮ HOME END PAGE UP PAGE DOWN CTRL + HOME CTRL + END TAB SHIFT + TAB CTRL + ENTER * Opakované stisky příkazu Řekne aktuální slovo fungují takto: První stiskem: řekne slovo Druhým stiskem: hláskuje slovo Třetím stiskem: hláskuje foneticky (ʺAnna, Bedřich, Cyril...ʺ) Pozn.: Opakovaný stisk se musí uskutečnit do dvou sekund.

45 Kapitola 4 Vlastnosti Odečítače 183 Oblasti čtení Oblasti čtení jsou definovaná místa v aplikačním okně, která můžete okamžitě vidět a slyšet. Např. databázová aplikace ukazuje velké množství informačních položek, pro běžnou práci jich však potřebujete pouze několik. Definujete si tedy oblast čtení zahrnující potřebné položky a na stisk rychlé kombinace oblast kdykoli okamžitě vidíte a slyšíte. Můžete si definovat až 10 oblastí čtení v každé aplikaci. Při otevírání aplikace nebo přepínání aplikací se automaticky zavedou oblasti definované v aktivní aplikaci a lze tedy s nimi hned pracovat. Lišta nástrojů oblastí čtení Když otevřete oblast čtení, ukáže se nad aktivní oblastí lišta nástrojů, z níž ovládáte čtení v oblasti a přecházíte na další definované oblasti. Lišta nástrojů oblasti čtení: Režimy editace a navigace Lišta nástrojů oblasti čtení: Režim čtení

46 184 Přehraj/Pauza/Stop Spustí a zastaví čtení. V režimu Přehraj se v liště zobrazují tlačítka Pauza nebo Stop (podle režimu, který je aktivní). Tlačítko Pauza se zobrazuje v režimu Spusť a Navigace, ve kterých můžete pozastavit a znovu spustit čtení od zvýrazněného slova. Tlačítko Stop se zobrazí v editačním režimu, kdy čtení začíná vždy od prvního slova v oblasti. Klávesová zkratka: ENTER Předchozí Aktivuje předcházející oblast čtení. Klávesová zkratka: SHIFT + TAB Pozn.: Toto tlačítko se neukazuje v režimu Spusť. Následující Aktivuje následující oblast čtení. Klávesová zkratka: TAB Pozn.: Toto tlačítko se neukazuje v režimu Spusť Konec Zavře oblasti čtení. Klávesová zkratka: ESC

47 Kapitola 4 Vlastnosti Odečítače 185 Vytváření, editování a rušení oblastí čtení Vytvořit novou oblast čtení je velmi jednoduché. Prostě definujete rozsah oblasti, zadáte jméno oblasti a určíte, zda se má oblast zobrazovat nebo číst nebo obojí. Kdykoli později můžete oblast předefinovat nebo zrušit, takže se příliš netrapte případnými chybami. Jak definujete oblast čtení 1. Otevřete aplikaci, v níž chcete oblast čtení definovat. Přejdete do požadovaného pohledu, okna či dialogu aplikace. 2. Aktivujete uživatelské rozhraní ZoomTextu. 3. V liště nástrojů Odečítače zvolíte Oblasti Nová. Aktivuje se nástroj Nová oblast a zobrazí se všechny oblasti definované v aktivní aplikaci. Kl.komb CTRL + ALT + Z 4. Pohybujete ukazatelem myši tak, abyste do pohledu dostali požadovanou novou oblast. 5. Podržíte levé tlačítko myši a táhnutím vymezíte obdélník nové oblasti, pak tlačítko uvolníte. Jakmile je oblast definována (uvolníte tlačítko myši), otevře se dialog Oblasti čtení. V tomto dialogu oblast pojmenujete a specifikujete prováděné činnosti. Více o tomto dialogu, v odstavci ʺNastavení oblastí čteníʺ v této kapitole. 6. Do pole Jméno oblasti zadáte jméno nové oblasti čtení. Když přejdete k dalšímu prvku dialogu, jméno nové oblasti se objeví v seznamu Oblasti.

48 Pod položkou Oblast vzhledem k vyberete relativní pozici oblasti v aplikačním okně. 8. Pod položkou Činnost v oblasti vyberete, co má oblast dělat. 9. Novou oblast otestujete odklepnutím Spusť. Dialog Oblasti čtení se na chvíli schová a zobrazí se / přečte patřičná oblast v souladu s nastavením oblasti. 10. Chcete-li definovat další oblasti, odklepnete tlačítko Nová oblast a opakujete kroky 2 až Pokud jste s vytvářením a editováním oblastí hotovi, odklepnete tlačítko OK.

49 Kapitola 4 Vlastnosti Odečítače 187 Jak editujete oblast čtení 1. Otevřete aplikaci s oblastí čtení, kterou chcete editovat. 2. Aktivujete uživatelské rozhraní ZoomTextu. 3. V liště nástrojů Odečítače zvolíte Oblasti Edituj. Aktivuje se nástroj Edituj oblast a zobrazí se všechny oblasti definované v aktivní aplikaci. Nad aktivní oblastí se ukáže lišta nástrojů. Kl.komb.: CTRL + ALT + E 4. Pohybujete ukazatelem myši nebo tisknete tlačítka Předchozí, Následující tak, abyste do pohledu dostali požadovanou oblast. Pozn.: Tlačítka Předchozí, Následující jsou nepřístupná, je-li definována jen jedna oblast. 5. Klepnutím uvnitř oblasti aktivujete držadla pro úpravu rozměrů a lištu nástrojů. 6. Táhnutím držadla měníte rozměr oblasti. 7. Táhnutím uvnitř rámu měníte polohu oblasti. 8. Čtení v oblasti otestujete po stisku tlačítka Přehraj. 9. K jiné oblasti přejdete po stisku čísla oblasti nebo tlačítky Předchozí, Následující. 10. Chcete-li dále editovat, zopakujete kroky 4 až Pravým klepnutím nebo ESC editování ukončíte.

50 188 Jak zrušíte oblast čtení 1. V liště nástrojů Odečítače zvolíte Oblasti Nastavení... Otevře se dialog Oblasti čtení. 2. V seznamu Ukaž oblasti definované pro vyberete aplikaci obsahující oblast, kterou chcete zrušit. Seznam Oblasti se aktualizuje a ukazuje oblasti definované ve vybrané aplikaci. 3. V seznamu Oblasti zvolíte oblast, kterou chcete zrušit. 4. Odklepnete tlačítko Vymaž. Zrušená oblast zmizí ze seznamu Oblasti. 5. Chcete-li zrušit další oblast, opakujte kroky 2 až Výmaz oblastí ukončíte tlačítkem OK. Výmaz oblastí ukončíte tlačítkem OK Když si v aplikaci vytvoříte oblasti čtení, můžete s nimi pracovat vždy, když je aplikace aktivní. Můžete oblast spustit (z menu nebo rychlou kombinací) nebo přepnout do režimu, ve kterém procházíte všemi oblastmi.

51 Kapitola 4 Vlastnosti Odečítače 189 Jak spustíte určitou oblast čtení 1. Otevřete aplikaci obsahující oblast, ze které chcete číst. 2. V liště nástrojů Odečítače zvolíte Oblasti Spuse tení, pak vyberete požadovanou oblast čtení. Vybraná oblast se zobrazí / přečte v souladu s nastavením oblasti. Kl.komb.: CTRL + ALT + {číslo oblasti čtení} V každé aplikaci se definované oblasti číslují od 1 do 10. Rychlá kombinace oblasti odpovídá jejímu číslu. Např. kombinace pro čtení oblasti 1 je CTRL + ALT + 1, čtení oblasti 2 je CTRL + ALT + 2, atd. Pozn.: Kombinace pro čtení oblasti 10 je CTRL + ALT + 0. Čtení oblasti můžete rovněž spustit některou z následujících metod: Stisknete rychlou kombinaci Seznamu oblastí čtení: CTRL + ALT + L, pak z nabídky vyberete požadovanou oblast. Spouštěcími kombinacemi Následující, Předchozí: Abyste spustili Následující oblast čtení Předchozí oblast čtení Stiskněte CTRL + ALT + N CTRL + ALT + P

52 190 Jak přecházíte mezi oblastmi čtení 1. Otevřete aplikaci obsahující oblasti, kterými chcete procházet. 2. V liště nástrojů Odečítače zvolíte Oblasti Přejdi do. Aktivuje se navigační režim a lišta nástrojů oblasti čtení se objeví nad první aktivní oblastí. Uslyšíte jméno a číslo oblasti. Kl.komb.: CTRL + ALT + V 3. Čtení oblasti spustíte nebo zastavíte tlačítkem Přehraj/Pauza. Pozn: Tlačítko Přehraj/Pauza není přístupné, přecházíte-li do nemluvící oblasti. 4. Do ostatních oblastí přecházíte stisky tlačítek Následující, Předchozí. 5. Navigační režim ukončíte odklepnutím tlačítka Konec v navigační liště nástrojů nebo pravým klepnutím nebo klávesou ESC.

53 Kapitola 4 Vlastnosti Odečítače 191 Nastavení oblastí čtení Nastavení v dialogu Oblasti čtení umožňují, abyste oblasti čtení vytvářeli, vyzkoušeli a editovali. Když dialog otevřete, nabídne seznam oblastí definovaných v aktuální aplikaci. Oblast vybranou v seznamu Oblasti můžete spustit, zrušit nebo změnit její nastavení. Můžete také vytvářet nové oblasti nebo přecházet mezi oblastmi definovanými v aktivní aplikaci. Více o vytváření, editování, navigování a spouštění oblastí, viz ʺOblasti čteníʺ v této kapitole. Jak upravíte nastavení oblasti čtení 1. V menu Odečítač zvolíte Oblasti čtení... Zobrazí se dialog Čtení s otevřenou kartou Oblasti. 2. Změníte nastavení, jak potřebujete. 3. Odklepnete tlačítko OK.

54 192 Karta Oblasti dialogu Čtení Následující tabulka popisuje nastavení oblastí čtení.

55 Kapitola 4 Vlastnosti Odečítače 193 Nastavení Ukaž oblasti definované pro Oblasti Rychlá kl. Edituj Vymaž Spusť Nová oblast Popis Zobrazuje seznam aktuálně spuštěných aplikací. Oblasti čtení definované ve vybrané aplikaci jsou uvedeny v seznamu Oblasti. Zobrazí seznam oblastí definovaných ve vybrané aplikaci (vybrané v seznamu Ukaž oblasti definované pro:). Vypíše rychlou kombinaci vybrané oblasti. Aktivuje nástroj Edituj. Po aktivaci nástroje se dialog Oblasti čtení schová a ukáže se seznam oblastí definovaných ve zvolené aplikaci. Nástrojem Edituj pak můžete změnit rozměry oblasti nebo oblast přemístit. Zruší vybrané oblasti. Spustí vybranou oblast. Po spuštění se dialog Oblasti čtení schová a vybraná oblast se zobrazí / přečte podle nastavení oblasti. Po přečtení oblasti se vrátíte do dialogu Oblasti čtení. Aktivuje nástroj Nová oblast. Po aktivaci nástroje se dialog Oblasti čtení schová a ukáže se seznam oblastí definovaných ve zvolené aplikaci. Nástrojem Nová oblast pak můžete definovat novou oblast. (Pokračování)

56 194 Přejdi do oblasti Jméno oblasti Oblast vzhledem k Přečíst text v oblasti Zobrazit oblast Přepne do navigačního režimu. Dialog Oblasti čtení se schová a ukáže se zvolená oblast s navigační lištou nástrojů. Pomocí tlačítek v liště nebo příkazy z klávesnice můžete spustit čtení oblasti a přecházet do ostatních oblastí. Zadáváte jméno zvolené oblasti. Jména oblastí jsou uvedena v seznamu Oblasti (v dialogu Oblasti čtení). Objevují se rovněž v nabídce Oblasti čtení (po stisku kombinace pro seznam oblastí: CTRL + ALT + L) nebo po odklepnutí Oblasti Spusť čtení v liště nástrojů Odečítače. Nastaví relativní pozici oblasti v aplikačním okně vůči: vlevo nahoře, vpravo nahoře, vlevo dole, vpravo dole, středu. Toto nastavení udrží oblast ve správném místě i v případě, že se aplikační okno přemístí nebo se změní jeho rozměr. Pozn.: V některých případech se při změně rozměru aplikačního okna změní též rozměry prvků v okně. Pokud se tak stane, přizpůsobíte rozměr oblasti. Po spuštění oblasti se hlasem přečte veškerý text v oblasti. Po spuštění oblasti se oblast posune do zvětšeného pohledu a zvýrazní. (Pokračování)

57 Kapitola 4 Vlastnosti Odečítače 195 Zobrazit a přečíst oblast Zvýrazni oblast na Návrat k předchozí Zaclonit mimo oblast Po spuštění oblasti se oblast posune do zvětšeného pohledu, zvýrazní a hlasem přečte. Nastaví dobu (v sekundách), po kterou je oblast zvýrazněna. Pozn.: Zvýraznění se aplikuje jen při volbě Zobrazit oblast. Po zobrazení oblasti odroluje ZoomText zpět na místo, které ukazoval před spuštěním oblasti. Po spuštění oblasti se vnějšek oblasti zatemní.

58 196 Volby čtení Volby čtení poskytují další možnosti nastavení AppReaderu a DocReaderu. Můžete zde nastavit jejich vlastní rychlost čtení, zvolit, jak budou zvýrazňovaná slova v AppReaderu a DocReaderu sledována a zarovnávána a aktivovat zobrazování formátovacích znaků v DocReaderu. Formátovací znaky se pak ukazují v okně DocReaderu v režimech Telegraf i Titulky a naznačují rozložení textu ve zdrojovém dokumentu. Jak upravíte volby čtení 1. V menu Odečítače zvolíte Volby čtení... Zobrazí se dialog Čtení s otevřenou kartou Volby. 2. Upravíte nastavení, jak potřebujete. 3. Potvrdíte tlačítkem OK.

59 Kapitola 4 Vlastnosti Odečítače 197 Karta Volby Následující tabulka popisuje nastavení AppReaderu a DocReaderu na kartě Volby.

60 198 Nastavení Popis Tempo řeči podle odečítače Rychlost AppReader DocReader Při zaškrtnutí nastavuje rychlost čtení v AppReaderu a DocReaderu stejnou jako dialogu Řeč (v kartě Syntetizér). Nastavuje tempo řeči pro AppReader a DocReader ve slovech za minutu (možný rozsah závisí na syntetizéru). Pozn.: Toto nastavení je vypnuté, je-li pole Tempo řeči podle odečítače zaškrtnuté. Nastavuje způsob sledování v AppReaderu: okraj, střed, skok dopředu. Zarovnávání na okraj udržuje zvýrazněné slovo ve zvětšeném pohledu. Zarovnávání na střed udržuje zvýrazněné slovo uprostřed zoom okna. Při zarovnávání skokem dopředu zoom okno skokem odroluje, když zvýrazněné slovo opouští okno, a to tak, aby se slovo objevilo v levém horním rohu. Nastavuje způsob sledování v DocReaderu: okraj, střed, skok dopředu. Zarovnávání na okraj udržuje zvýrazněné slovo ve zvětšeném pohledu. Zarovnávání na střed udržuje zvýrazněné slovo uprostřed zoom okna. Při zarovnávání skokem dopředu zoom okno skokem odroluje, když zvýrazněné slovo opouští okno, a to tak, aby se slovo objevilo v levém horním rohu. (Pokračování)

61 Kapitola 4 Vlastnosti Odečítače 199 Ukaž konec odstavce: Ukaž konec řádku: Ukaž zarážku: Ukaž tab mezeru: Ukaž konec buňky: Ukaž konec rámce: Podtržená propojení Zobrazí značku konce odstavce, pokud je ve zdrojovém dokumentu. Zobrazí značku konce řádku na konci řádků po odrážkách ve zdrojovém dokumentu. Zobrazí značku zarážky, pokud je ve zdrojovém dokumentu. Zobrazí značku mezery, pokud se ve zdrojovém dokumentu vyskytuje rozšířená mezera, např. tab. Zobrazí značku konce buňky na konci textu v buňce tabulky. Zobrazí značku konce rámce na konci textu v rámci internetové stránky. Podtrhne hypertextové odkazy v režimech Telegraf i Titulky.

62 200 Nástroj ŘekniTo Pomocí nástroje ŘekniTo přečtete vybranou oblast obrazovky prostým klepnutím nebo tažením myši. Nahlas řekne jakýkoli viditelný text na obrazovce včetně textu mimo aktivní aplikaci. Pozn.: Text v grafických obrázcích hlasem přečíst nelze. Jak pracujete s nástrojem ŘekniTo 1. V liště nástrojů Odečítače odklepnete nástroj ŘekniTo. Aktivuje se nástroj ŘekniTo. Kl.komb.: ALT + SHIFT + I 2. Odklepnutím na slově uslyšíte jedno slovo. 3. Chcete-li hlasem přečíst blok textu, podržíte levé tlačítko myši, táhnutím vyberete blok textu a tlačítko uvolníte. Po vybrání bloku textu (uvolnění tlačítka myši), se hlasem přečte veškerý text v bloku. 4. Pravým klepnutím nebo stiskem ESC nástroj deaktivujete. Pozn.: Nástroj ŘekniTo lze použít, je-li je mluvení vypnuté.

63 Kapitola 4 Vlastnosti Odečítače 201 Čtení ze schránky systému Přes schránku systému můžete kopírovat nebo přenášet informace uvnitř dokumentu či mezi dokumenty. Každým použitím příkazu Vyjmout nebo Kopírovat vkládáte do schránky vybranou informaci. Jestliže potom zadáte příkaz Vložit, vloží se informace ze schránky do dokumentu do vybraného místa. Může být výhodné si někdy obsah schránky systému poslechnout. Toto snadno učiníte pomocí příkazu Přečti schránku. Jak hlasem přečtete schránku systému 1. Rychlou kombinací čtení schránky: ALT + SHIFT + C. 2. Čtení schránky zastavíte klávesou CTRL. Pozn.: Příkaz Přečti schránku je užitečný při čtení textu z problémových aplikací, které nezobrazují text ve formátu přijatelném pro odečítače.

64 202 Rychlé kombinace pro čtení textu Pomocí příkazů pro čtení textu můžete při tvorbě a editování dokumentů v textu navigovat a číst (po slovech, řádcích, větách či odstavcích). Textový kurzor se přitom pohybuje v souladu s použitým příkazem. Např., zadáte-li příkaz Řekni následující větu, kurzor se přemístí na začátek následující věty a hlasový výstup celou větu přečte. Příkazy pro čtení textu jsou uvedeny v tabulce níže. Pozn.: Pokud se příkazy zadávají z numerického bloku, musí být klávesa Num Lock vypnutá. Příkazy Řekne předchozí znak Klávesy LEVÁ šipka Řekne aktuální znak 1 NUM 5 Řekne následující znak Řekne předchozí slovo PRAVÁ šipka CTRL + LEVÁ šipka Řekne aktuální slovo 2 CTRL + NUM 5 Řekne následující slovo Řekne předchozí větu CTRL + PRAVÁ šipka CTRL + ALT + LEVÁ šipka Řekne aktuální větu CTRL + ALT + NUM 5 Řekne následující větu Řekne předchozí řádek 3 CTRL + ALT + PRAVÁ šipka šipka NAHORU Řekne aktuální řádek SHIFT + NUM 5 Řekne následující řádek 3 šipka DOLŮ (Pokračování)

65 Kapitola 4 Vlastnosti Odečítače 203 Řekne předchozí odstavec CTRL + šipka NAHORU Řekne aktuální odstavec CTRL + SHIFT + NUM 5 Řekne následující odstavec CTRL + šipka DOLŮ 1 Po druhém stisku příkazu Řekne aktuální znak uslyšíte znak foneticky (ʺAnna, Bedřich, Cyril...ʺ) 2 Opakované stisky příkazu Řekne aktuální slovo fungují takto: První stiskem: řekne slovo Druhým stiskem: hláskuje slovo Třetím stiskem: hláskuje foneticky (ʺAnna, Bedřich, Cyril...ʺ) Pozn.: Opakovaný stisk se musí uskutečnit do dvou sekund. 3 Tímto příkazem čtete aktuální slovo nebo celý řádek podle nastavení Při pohybu kurzoru na nový řádek v dialogu Odezva programu. ZoomText hlasem čte text nejen po příkazech pro čtení textu (v tabulce výše), ale též, použijete-li standardní klávesy pro navigaci a editaci textu podle tabulky níže.

66 204 Klávesy Akce v aplikaci BACKSPACE Smaže znak vlevo od kurzoru. Odezva v ZoomTextu Řekne mazaný znak. DELETE HOME END PAGEUP PAGEDOWN Smaže znak vpravo od kurzoru. Přesune kurzor na začátek řádku. Přesune kurzor na konec řádku. Odstránkuje okno aplikace nahoru. Odstránkuje okno aplikace dolů. Řekne nový znak vpravo od kurzoru. Přečte první slovo v řádku (nebo nic, jestliže řádek začíná mezerou nebo tabelátorem). Ohlásí ʺkonec řádkuʺ. Přečte slovo nebo řádek pod novou pozicí kurzoru podle nastavení odezvy programu Jestliže psací kurzor přejde na nový řádek. Přečte slovo nebo řádek pod novou pozicí kurzoru podle nastavení odezvy programu Jestliže psací kurzor přejde na nový řádek. (Pokračování)

67 Kapitola 4 Vlastnosti Odečítače 205 CTRL + HOME CTRL + END Přejde na začátek dokumentu. Přejde na konec dokumentu. Přečte slovo nebo řádek pod novou pozicí kurzoru podle nastavení odezvy programu Jestliže psací kurzor přejde na nový řádek. Přečte slovo nebo řádek pod novou pozicí kurzoru podle nastavení odezvy programu Jestliže psací kurzor přejde na nový řádek.

68 206

ZoomText 11 - Klávesové zkratky

ZoomText 11 - Klávesové zkratky ZoomText 11 - Klávesové zkratky Pro používání ZoomTextu v aplikacích je užitečné naučit se a používat základní klávesové zkratky ZoomTextu. Tyto klávesové zkratky vám umožní upravovat a ovládat nejčastěji

Více

Možnosti programu. KAPITOLA 5 Možnosti

Možnosti programu. KAPITOLA 5 Možnosti KAPITOLA 5 Možnosti Nastavení v možnostech programu a uživatelského rozhraní určují, jak se ZoomText spouští, ukončuje a indikuje na ploše systému. Můžete si také aktivovat automatickou aktualizaci, kdy

Více

Supernova 16 Ovládací zkratky. Akce Funkce Stolní počítač Přenosný počítač Automatické popisování grafických objektů LEVÝ CONTROL + PRAVÁ HRANATÁ

Supernova 16 Ovládací zkratky. Akce Funkce Stolní počítač Přenosný počítač Automatické popisování grafických objektů LEVÝ CONTROL + PRAVÁ HRANATÁ Supernova 16 Ovládací zkratky Akce Funkce Stolní počítač Přenosný počítač Automatické popisování grafických objektů PRAVÁ HRANATÁ G Otevřít kontextové menu ovládacího panelu ZÁVORKA MEZERNÍK Předčítací

Více

ZoomText 10.1. Stručný průvodce. verze

ZoomText 10.1. Stručný průvodce. verze ZoomText Stručný průvodce verze 10.1 Obsah Vítejte v aplikaci ZoomText 10.1... 2 Požadavky na systém... 3 Instalace programu... 4 Začínáme... 5 Aktivace programu... 6 Podpora dotykových obrazovek... 8

Více

ZoomText 9.1. Stručný průvodce. verze

ZoomText 9.1. Stručný průvodce. verze ZoomText Stručný průvodce verze 9.1 Obsah Vítejte v aplikaci ZoomText 9.1... 2 Požadavky na systém... 3 Instalace programu... 4 Aktivace programu... 5 Začínáme... 7 Uživatelské rozhraní programu... 9 Aktivace

Více

ZoomText 9.1 je mocný podpůrný prostředek pro zrakově postižené uživatele počítačů. ZoomText integruje obě technologie pro zpřístupnění počítače -

ZoomText 9.1 je mocný podpůrný prostředek pro zrakově postižené uživatele počítačů. ZoomText integruje obě technologie pro zpřístupnění počítače - KAPITOLA 1 Úvodem ZoomText 9.1 je mocný podpůrný prostředek pro zrakově postižené uživatele počítačů. ZoomText integruje obě technologie pro zpřístupnění počítače - zvětšování i odečítání obrazovky - a

Více

ZoomText. Stručný průvodce. verze

ZoomText. Stručný průvodce. verze ZoomText Stručný průvodce verze 10 Obsah Vítejte v aplikaci ZoomText 10... 2 Lišta nástrojů Odečítače...37 Požadavky na systém... 3 Instalace programu... 4 Aktivace programu... 5 Začínáme... 7 Uživatelské

Více

Přehled ovládacích kláves

Přehled ovládacích kláves Přehled ovládacích kláves Ovládací klávesy pro stolní a přenosné počítače a počítače s dotykovou obrazovkou Tato příručka je dostupná v alternativních formátech na adrese www.yourdolphin.com Introduction

Více

MAGic 9.50. Základní funkce a klávesové zkratky. Jako výchozí je MAGic klávesa (MAGicKey) nastavena na klávesu CAPSLOCK.

MAGic 9.50. Základní funkce a klávesové zkratky. Jako výchozí je MAGic klávesa (MAGicKey) nastavena na klávesu CAPSLOCK. MAGic 9.50 Základní funkce a klávesové zkratky Jako výchozí je MAGic klávesa (MAGicKey) nastavena na klávesu CAPSLOCK. OBECNÉ Spustit program MAGic Zobrazit/Skrýt okno aplikace MAGic Propustit následující

Více

Program pro zvětšování a zvýrazňování obrazovky, který snižuje únavu zraku. O tomto průvodcia

Program pro zvětšování a zvýrazňování obrazovky, který snižuje únavu zraku. O tomto průvodcia Program pro zvětšování a zvýrazňování obrazovky, který snižuje únavu zraku O tomto průvodcia Vítejte v programu ZoomText Express ZoomText Express je dostupný a snadno použitelný zvětšovací počítačový program.

Více

V této kapitole se naučíte základnímu ovládání programu ZoomText, totiž:

V této kapitole se naučíte základnímu ovládání programu ZoomText, totiž: KAPITOLA 2 Začínáme V této kapitole se naučíte základnímu ovládání programu ZoomText, totiž: Jak ZoomText instalujete a aktivujete. Jak ZoomText spustíte a ukončíte. Jak ZoomText zapnete a vypnete. Jak

Více

VoiceOver v ios s QWERTY klávesnicí

VoiceOver v ios s QWERTY klávesnicí VoiceOver v ios s QWERTY klávesnicí Poslední aktualizace článku: 18/11/2015 Tento článek přináší přehled klávesových zkratek, které můžete z QWERTY klávesnice při práci s odečítačem VoiceOver v systému

Více

K 2 - Základy zpracování textu

K 2 - Základy zpracování textu Radek Maca Makovského 436 Nové Město na Moravě 592 31 tel. 0776 / 274 152 e-mail: rama@inforama.cz http://www.inforama.cz K 2 - Základy zpracování textu Mgr. Radek Maca Word I 1 slide ZÁKLADNÍ POJMY PRVKY

Více

MAGic 12.0. Základní funkce a klávesové zkratky. Jako výchozí je MAGic klávesa (MAGicKey) nastavena na klávesu CAPSLOCK. OBECNÉ Spustit MAGic

MAGic 12.0. Základní funkce a klávesové zkratky. Jako výchozí je MAGic klávesa (MAGicKey) nastavena na klávesu CAPSLOCK. OBECNÉ Spustit MAGic MAGic 12.0 Základní funkce a klávesové zkratky Jako výchozí je MAGic klávesa (MAGicKey) nastavena na klávesu CAPSLOCK. OBECNÉ Spustit MAGic CTRL+ALT+M Zobrazit/Skrýt okno aplikace MAGicKey+U MAGic Propustit

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA KLÁVESNICE

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA KLÁVESNICE UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA KLÁVESNICE PŘIPOJENÍ KLÁVESNICE PS/2/USB konektor pro připojení klávesnice je umístěn na zadní straně zařízení. Konektor klávesnice připojte do odpovídající zástrčky. Vždy připojujte

Více

1. Otevřete dokument, který chcete číst. 2. Na kartě Zobrazení klikněte ve skupině Zobrazení dokumentů na položku Čtení na celé obrazovce.

1. Otevřete dokument, který chcete číst. 2. Na kartě Zobrazení klikněte ve skupině Zobrazení dokumentů na položku Čtení na celé obrazovce. 2. lekce Čtení dokumentů 1. Otevřete dokument, který chcete číst. 2. Na kartě Zobrazení klikněte ve skupině Zobrazení dokumentů na položku Čtení na celé obrazovce. 3. Přecházení mezi stránkami v dokumentu:

Více

Zá kládní nástávení prostr edí operáč ní ho syste mu Windows 7 á vybrány čh áplikáčí

Zá kládní nástávení prostr edí operáč ní ho syste mu Windows 7 á vybrány čh áplikáčí Zá kládní nástávení prostr edí operáč ní ho syste mu Windows 7 á vybrány čh áplikáčí Doporučené změny z výchozího nastavení pro pohodln ější práci s odečítači a digitálními lupami (kombinováno s informacemi

Více

FortiaViewer verze 5.0

FortiaViewer verze 5.0 FortiaViewer verze 5.0 Prohlížeč obrázků formátu BMP a JPG ve složce, který je malý, nevyžaduje instalaci a můžete si jej vypálit do každé složky s fotografiemi na CD nebo DVD Příručka uživatele FORTIA

Více

MS Word. verze Přehled programů pro úpravu textu

MS Word. verze Přehled programů pro úpravu textu MS Word verze 2013 Přehled programů pro úpravu textu Pro úpravu textu slouží textový editor Jednoduché (zdarma, součást operačního systému MS Windows): Poznámkový blok, WordPad Komplexní: MS Word, Writer

Více

Nápověda pro ovládání automaticky čtené učebnice

Nápověda pro ovládání automaticky čtené učebnice Speciální vzdělávací pomůcky k podpoře výuky slabozrakých žáků Nápověda pro ovládání automaticky čtené učebnice Požadavky na počítač Pro používání čtených pomůcek Vám postačí běžný osobní počítač, reproduktory

Více

Virtuální sešit INFORMATIKA

Virtuální sešit INFORMATIKA Virtuální sešit INFORMATIKA třída: 4.B jméno: Daniel Nevařil Silné heslo alespoň 6 znaků čísla a malá i velká písmena neobsahuje mezery a české znaky není to slovo ze slovníku Počítačová myš (computer

Více

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu Prostředí Microstationu a jeho nastavení Nastavení výkresu 1 Pracovní plocha, panely nástrojů Seznámení s pracovním prostředím ovlivní pohodlí, rychlost, efektivitu a možná i kvalitu práce v programu Microstation.

Více

Manuál k programu KaraokeEditor

Manuál k programu KaraokeEditor Manuál k programu KaraokeEditor Co je KaraokeEditor? Program slouží pro editaci tagů v hudebních souborech formátu mp3. Tagy jsou doprovodné informace o písni, uložené přímo v mp3. Aplikace umí pracovat

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Základní škola Sokolov, Běžecká 2055 pracoviště Boženy Němcové 1784

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Základní škola Sokolov, Běžecká 2055 pracoviště Boženy Němcové 1784 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Základní škola Sokolov, Běžecká 2055 pracoviště Boženy Němcové 1784 Název a číslo projektu: Moderní škola, CZ.1.07/1.4.00/21.3331 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Místo úvodu. Čeho se vyvarovat. Mazání znaků

Místo úvodu. Čeho se vyvarovat. Mazání znaků Místo úvodu Proč používat program pro psaní a úpravy textu? Můžete v něm snadno nejenom psát, ale i opravovat libovolné části textu. Přitom ovládání programu vychází z práce v prostředí Windows (práce

Více

Tabulkový procesor Microsoft Excel

Tabulkový procesor Microsoft Excel Tabulkový procesor Microsoft Excel Úvod Tabulkový procesor Microsoft Excel spolu s Microsoft Word, Access, Outlook, PowerPoint a FrontPage tvoří programový balíku Microsoft Office. Tabulkový procesor Microsoft

Více

KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU

KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU KLÍČOVÉ POJMY textové editory formát textu tabulka grafické objekty odrážky a číslování odstavec CÍLE KAPITOLY Pracovat s textovými dokumenty a ukládat je v souborech různého

Více

Návod pro používání Automaticky Čtených Učebních Pomůcek vytvořených v rámci projektu ARET

Návod pro používání Automaticky Čtených Učebních Pomůcek vytvořených v rámci projektu ARET Návod pro používání Automaticky Čtených Učebních Pomůcek vytvořených v rámci projektu ARET Tato nápověda slouží k vysvětlení správného používání automaticky čtených učebních pomůcek dostupných na internetové

Více

Úvod. Program ZK EANPRINT. Základní vlastnosti programu. Co program vyžaduje. Určení programu. Jak program spustit. Uživatelská dokumentace programu

Úvod. Program ZK EANPRINT. Základní vlastnosti programu. Co program vyžaduje. Určení programu. Jak program spustit. Uživatelská dokumentace programu sq Program ZK EANPRINT verze 1.20 Uživatelská dokumentace programu Úvod Základní vlastnosti programu Jednoduchost ovládání - umožňuje obsluhu i málo zkušeným uživatelům bez nutnosti většího zaškolování.

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

ZoomText 10.1 Dodatek ke stručnému průvodci

ZoomText 10.1 Dodatek ke stručnému průvodci ZoomText 10.1 Dodatek ke stručnému průvodci Tento dodatek ke stručnému průvodci ZoomTextu popisuje nové funkce a další odlišnosti, které jsou specifické pro ZoomText 10.1. Pro základní informace k instalaci

Více

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako.

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI Základní rozložení plochy Výchozím stavem při práci je normální zobrazení. pás karet - základní nabídka příkazů Pořadí jednotlivých snímků Základní plocha

Více

ZoomText 10.1 pro Windows. Dodatek k uživatelské příručce

ZoomText 10.1 pro Windows. Dodatek k uživatelské příručce ZoomText 10.1 pro Windows 8 Dodatek k uživatelské příručce Autorská práva ZoomText Magnifier Copyright 2013, Algorithmic Implementations, Inc. Všechna práva vyhrazena. ZoomText Magnifier/Reader Copyright

Více

Klávesnice je vstupní zařízení určené pro zadávání písmen, znaků, speciálních symbolů a také pro ovládání počítače.

Klávesnice je vstupní zařízení určené pro zadávání písmen, znaků, speciálních symbolů a také pro ovládání počítače. Klávesnice počítače Klávesnice je vstupní zařízení určené pro zadávání písmen, znaků, speciálních symbolů a také pro ovládání počítače. Takto vypadá standardní česká klávesnice: Pro lepší orientaci rozdělíme

Více

Uživatelský manuál aplikace. Dental MAXweb

Uživatelský manuál aplikace. Dental MAXweb Uživatelský manuál aplikace Dental MAXweb Obsah Obsah... 2 1. Základní operace... 3 1.1. Přihlášení do aplikace... 3 1.2. Odhlášení z aplikace... 3 1.3. Náhled aplikace v jiné úrovni... 3 1.4. Změna barevné

Více

POZOR!!! INSTALACE POD WINDOWS 200 / XP / VISTA PROBÍHÁ VE DVOU ETAPÁCH A JE NUTNÉ DOKON

POZOR!!! INSTALACE POD WINDOWS 200 / XP / VISTA PROBÍHÁ VE DVOU ETAPÁCH A JE NUTNÉ DOKON Program SK2 Připojení adaptérusk2 k počítači Propojte svůj počítač pomocí přiloženého propojovacího USB kabelu s adaptérem SK2. SK2 v prostředí Windows 2000 - XP - Vista - po propojení počítače s adaptérem

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 TS Výuka informatiky I (ovládání textových editorů) Terasoft - možnost instalovat jeden až tři kurzy (cvičení fungují pouze s nainstalovaným vlastním editorem) : o Výuka MS Office Word 2003 o Výuka MS

Více

verze Grafický editor PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ 1 Obsah

verze Grafický editor PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ 1 Obsah 1 Obsah 1 Obsah... 1 2 Úvod... 2 2.1 Výhody... 2 2.2 Základní ovládání... 2 3 Menu... 3 3.1 Menu Soubor... 3 3.1.1 Menu Soubor / Nový... 3 3.1.2 Menu Soubor / Otevřít... 3 3.1.3 Menu Soubor / Otevřít podle

Více

Manuál k ovládání aplikace INFOwin.

Manuál k ovládání aplikace INFOwin. Manuál k ovládání aplikace INFOwin. Základní práce s formuláři je ve všech modulech totožná. Vybereme tedy například formulář Pokladní kniha korunová na kterém si funkce ukážeme. Po zápisech se lze pohybovat

Více

Budovy a místnosti. 1. Spuštění modulu Budovy a místnosti

Budovy a místnosti. 1. Spuštění modulu Budovy a místnosti Budovy a místnosti Tento modul představuje jednoduchou prohlížečku pasportizace budov a místností VUT. Obsahuje detailní přehled všech budov a místností včetně fotografií, výkresů objektů, leteckých snímků

Více

Cvičení 2. Přesměrování vstupu a výstupu. Posloupnost příkazů. Příkazy pro informaci o uživatelích

Cvičení 2. Přesměrování vstupu a výstupu. Posloupnost příkazů. Příkazy pro informaci o uživatelích Cvičení 2 Přesměrování vstupu a výstupu Příkaz > abc výstup příkazu jde do souboru abc. Pokud soubor neexistuje je vytvořen. Pokud existuje je přepsán. Příkaz >> abc výstup příkazu jde do souboru abc.

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS Word MÍRNĚ POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS Word MÍRNĚ POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS Word MÍRNĚ POKROČILÍ Formátování textu Text formátujeme (určujeme jeho vlastnosti) na pásu karet DOMŮ. U textu můžeme formátovat font, velikost písma, řez, barvu písma, barvu

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ Pozadí snímku Pozadí snímku můžeme nastavit všem snímkům stejné nebo můžeme volit pro jednotlivé snímky různé pozadí. Máme několik možností: Pozadí snímku

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 MS Excel 2002 Grada - po spuštění je třeba kliknout do středu obrazovky - v dalším dialogovém okně (Přihlášení) vybrat uživatele, zřídit Nového uživatele nebo zvolit variantu Bez přihlášení (pro anonymní

Více

S klávesovými zkratkami ovládnete Windows jako profík Novinky.cz

S klávesovými zkratkami ovládnete Windows jako profík Novinky.cz Page 1 of 5 S klávesovými zkratkami ovládnete Windows jako profík Většina lidí ovládá počítač především myší a klávesnici používá pouze na psaní. Pomocí dvou nebo třech tlačítek, které zmáčknete najednou,

Více

CTRL+C kopírovat CTRL+V vložit DELETE odstranit. CTRL při přetažení položky zkopírovat vybranou položku. F2 přejmenovat vybranou položku

CTRL+C kopírovat CTRL+V vložit DELETE odstranit. CTRL při přetažení položky zkopírovat vybranou položku. F2 přejmenovat vybranou položku Obecné klávesové zkratky CTRL+C kopírovat CTRL+V vložit DELETE odstranit CTRL při přetažení položky zkopírovat vybranou položku F2 přejmenovat vybranou položku CTRL+ŠIPKA DOLEVA předchozího slova CTRL+ŠIPKA

Více

MS Word základy. Úvod do MS Word. Nový dokument. Vytvoření zástupce programu na ploše. Otevření dokumentu a popis prostředí: Ukládání souboru:

MS Word základy. Úvod do MS Word. Nový dokument. Vytvoření zástupce programu na ploše. Otevření dokumentu a popis prostředí: Ukládání souboru: MS Word základy Úvod do MS Word. Vytvoření zástupce programu na ploše. Start Programy PK na Microsoft Word Odeslat Plocha Vytvořit zástupce Otevření dokumentu a popis prostředí: Spuštění programu Start

Více

OPERAČNÍ SYSTÉM. základní ovládání. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel

OPERAČNÍ SYSTÉM. základní ovládání. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel OPERAČNÍ SYSTÉM základní ovládání Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel Pár otázek na začátek popište k čemu se používá počítač v jakých oborech lidské činnosti se využívá počítačů?

Více

Osnova, hlavní a vnořené dokumenty

Osnova, hlavní a vnořené dokumenty Osnova, hlavní a vnořené dokumenty 912 K čemu slouží osnova dokumentu Osnovu lze použít pro zobrazení struktury dokumentu, ale také například pro přesouvání bloků textu nebo změnu úrovně nadpisů. Strukturu

Více

Základní škola Hluk výukové texty MS Word 2007

Základní škola Hluk výukové texty MS Word 2007 MS Word je textový editor (program pro tvorbu a editaci textových dokumentů). Ve verzi 2007 došlo k zásadní změně v grafickém prostředí a tedy i ovládání programu. Základní ovládací prvky aplikace: RÁM

Více

z aplikace Access 2003

z aplikace Access 2003 V tomto průvodci Microsoft Aplikace Microsoft Access 2010 vypadá velmi odlišně od aplikace Access 2003, a proto jsme vytvořili tohoto průvodce, který vám pomůže se s ní rychle seznámit. Dozvíte se o klíčových

Více

Zápis si piš podle sebe tak, aby to tobě vyhovovalo doplňuj si vlastní poznámky, kresli náčrty.

Zápis si piš podle sebe tak, aby to tobě vyhovovalo doplňuj si vlastní poznámky, kresli náčrty. vyuka.wz.cz Jak si vést sešit? Sešit je tvá PAPÍROVÁ HLAVA! (až budeš nějakou informaci za půl roku potřebovat buď ji najdeš v hlavě (protože ji často používáš) pak si ji nepiš, nebo si tu informaci můžeš

Více

ZoomText 10.1 pro Windows 8 Dodatek ke stručnému průvodci

ZoomText 10.1 pro Windows 8 Dodatek ke stručnému průvodci ZoomText 10.1 pro Windows 8 Dodatek ke stručnému průvodci Tento dodatek ke stručnému průvodci ZoomTextu popisuje nové funkce a další odlišnosti, které jsou specifické pro ZoomText 10.1 pro Windows 8. Pro

Více

Modul 2. Druhá sada úkolů:

Modul 2. Druhá sada úkolů: Zadání Druhá sada úkolů: Modul 2 Všechny potřebné složky a soubory pro splnění následující sady úkolů se nachází ve složce sada2. 1. Ve složce Ulohy vytvořte šest nových složek (podle obrázku) a pojmenujte

Více

Zóny a pravidla UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA

Zóny a pravidla UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Zóny a pravidla UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Verze 4.1.30 10/2014 Obsah Zóny... 2 Omezení modulu Zóny a pravidla... 2 Vstup do modulu Zóny a pravidla... 3 Karta zóny... 3 Vytvoření nové zóny... 3 Editace zóny...

Více

Základní popis a ovládání aplikace

Základní popis a ovládání aplikace Příručka uživatele systému Museion Základní popis a ovládání aplikace Autorská práva Copyright 2012-2015 MUSOFT.CZ, s.r.o.. Všechna práva vyhrazena. Tato příručka je chráněna autorskými právy a distribuována

Více

Word 2007 pro začátečníky

Word 2007 pro začátečníky Word 2007 pro začátečníky 1 Word OP LZZ Tento kurz je financován prostřednictvím výzvy č. 40 Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost z prostředků Evropského sociálního fondu. 2 Word Cíl kurzu

Více

WAK INTRA. Ovládání systému. internetový informační systém. účinný nástroj pro vedení firemních agend.

WAK INTRA. Ovládání systému. internetový informační systém. účinný nástroj pro vedení firemních agend. WAK INTRA účinný nástroj pro vedení firemních agend internetový informační systém Ovládání systému Jak na to? Tato prezentace poskytuje základní návod jak pracovat v systému WAK INTRA. Jednotlivé kroky

Více

Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV

Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV 1/11 Obsah Popis dálkového ovladače...3 Ovládání TV služby...4 Informace o pořadu...4 Seznam TV kanálů...5 Možnosti kanálu...5 Programový průvodce...6 Změna pořadí

Více

Tabulky. V té to ka pi to le:

Tabulky. V té to ka pi to le: 7 Tabulky V té to ka pi to le: Vytvoření tabulky Výběr oblastí v tabulce Vkládání hodnot a objektů do tabulky Formátování tabulky Řazení dat v tabulce Výpočty v tabulce Kapitola 7 Tabulky Tabulky jsou

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

Spuštění a ukončení databázové aplikace Access

Spuštění a ukončení databázové aplikace Access Spuštění a ukončení databázové aplikace Access Aplikaci Access spustíte tak, že vyhledáte její ikonu v nabídce "Start" a klepnete na ní. Najdete ho v Sekci Všechny programy/mircosoft Office. Po výběru

Více

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1 UniLog-D v1.01 návod k obsluze software Strana 1 UniLog-D je PC program, který slouží k přípravě karty pro záznam událostí aplikací přístroje M-BOX, dále pak k prohlížení, vyhodnocení a exportům zaznamenaných

Více

50 Zápisník skupiny. Popis modulu

50 Zápisník skupiny. Popis modulu 50 Zápisník skupiny Uživatelský modul Zápisník skupiny slouží ke strukturovanému (stromová struktura) uchovávání textových informací. Modul umožňuje text základním způsobem upravovat, texty je možné přenášet

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

Příručka pro aplikaci KSnapshot

Příručka pro aplikaci KSnapshot Richard J. Moore Robert L. McCormick Brad Hards Kontrolor: Lauri Watts Vývojář: Richard J Moore Vývojář: Matthias Ettrich Překlad: Lukáš Vlček 2 Obsah 1 Úvod 5 2 Použití KSnapshot 6 2.1 Spuštění KSnapshot.....................................

Více

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem Vzorce Vzorce v Excelu lze zadávat dvěma způsoby. Buď známe přesný zápis vzorce a přímo ho do buňky napíšeme, nebo použijeme takzvaného průvodce při tvorbě vzorce (zejména u složitějších funkcí). Tvorba

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: 25 Název materiálu: Ovládací prvky formuláře a makra Ročník: 2. ročník Identifikace materiálu:

Více

Nástroje v InDesignu. Panel nástrojů 1. část. Nástroje otevřeme Okna Nástroje

Nástroje v InDesignu. Panel nástrojů 1. část. Nástroje otevřeme Okna Nástroje Nástroje v InDesignu Panel nástrojů 1. část Nástroje otevřeme Okna Nástroje Poklepem levé myši změníme panel nástrojů Nástroje v panelu nástrojů se používají k vybírání, úpravám a vytváření prvků stránek.

Více

Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Předmět Druh učebního materiálu Tvorba a editace textu v dokumentu

Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Předmět Druh učebního materiálu Tvorba a editace textu v dokumentu Název školy Číslo projektu Autor Střední průmyslová škola strojnická Vsetín CZ.1.07/1.5.00/34.0483 Ing. Martin Baričák Název šablony III/2 Název DUMu 1.4 WORD - psaní a úpravy textu I. Tematická oblast

Více

OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Obsah

OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Obsah OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Obsah 1. Všeobecný přehled... 2 2. Základní navigační tlačítka... 2 3. Uživatelské nastavení... 3 3.1. Nastavení seznamu... 3 3.1.1. Nastavení zobrazovaných sloupců... 3 3.1.2. Nastavení

Více

Kapitola 6 - Akce a animace

Kapitola 6 - Akce a animace Kapitola 6 - Akce a animace Cíle kapitoly Po prostudování této kapitoly budete schopni v aplikaci MS Office PowerPoint: Animovat objekty (obrázek, klipart, text). Přidávat objektům akce. Zadávat objektům

Více

Škola internetu pro třetí generaci

Škola internetu pro třetí generaci Příručka pro kurzy v rámci projektu Internet pro třetí generaci společnosti Venkovský prostor o.p.s. Škola internetu pro třetí generaci 6. Program Microsoft Word Jan Tandler Březen 2005 OBSAH: Program

Více

maximalizace okna složka - je něco jako pořadač, kam se mohou ukládat soubory, ale lze tam umísťovat i další složky

maximalizace okna složka - je něco jako pořadač, kam se mohou ukládat soubory, ale lze tam umísťovat i další složky Operační systém Windows všechny programy a operace spuštěné ve Windows se provádějí v nějakém okně Okno zde můžeme pomocí myši přesunout okno na jinou pozici Minimalizace okna Zavře okno i program maximalizace

Více

NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV

NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV 1 Obsah Popis dálkového ovladače...3 Ovládání TV služby...4 1. Informace o pořadu...4 2. Seznam TV kanálů...5 3. Možnosti kanálu...5 4. Programový průvodce...6 5. Změna pořadí TV kanálů...7

Více

Prohlížení a editace externích předmětů

Prohlížení a editace externích předmětů Prohlížení a editace externích předmětů 1. Spuštění modulu Externí předměty 2. Popis prostředí a ovládacích prvků 2.1. Rozbalovací seznamy 2.3. Seznamy 2.3.1. Definice předmětů 2.3.2. Vypsané předměty

Více

Informace o zdroji učebního textu a poučení o jeho užívaní. Petr Broža, Libor Kříž, Roman Kučera, Pavel Nygrýn

Informace o zdroji učebního textu a poučení o jeho užívaní. Petr Broža, Libor Kříž, Roman Kučera, Pavel Nygrýn Informace o zdroji učebního textu a poučení o jeho užívaní Informace o zdroji: Autor: Název díla: Vydavatelství: Petr Broža, Libor Kříž, Roman Kučera, Pavel Nygrýn Microsoft Office 2007 - Průvodce pro

Více

TouchPad a klávesnice

TouchPad a klávesnice TouchPad a klávesnice Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft a Windows jsou registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené v této příručce

Více

WORD. (zobecněno pro verzi 2007)

WORD. (zobecněno pro verzi 2007) WORD (zobecněno pro verzi 2007) Program MS Word patří softwarově do skupiny uživatelských aplikací, které se nazývají textové editory. Slouží především k editacím či-li úpravám textů vč. vkládání grafických

Více

MS OFFICE, POWERPOINT

MS OFFICE, POWERPOINT Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Petr Koňařík MGV_VT_SS_1S2-D15_Z_OFF_PP.docx Informatika MS Office Powerpoint MS OFFICE, POWERPOINT ÚVOD PowerPoint

Více

MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress

MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress www.webdevel.cz Webdevel s.r.o. IČ 285 97 192 DIČ CZ28597192 W www.webdevel.cz E info@webdevel.cz Ostrava Obránců míru 863/7 703 00 Ostrava Vítkovice M 603

Více

Nástroj Setup. Uživatelská příručka

Nástroj Setup. Uživatelská příručka Nástroj Setup Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je registrovaná ochranná známka Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené v této příručce se mohou

Více

Migrace na aplikaci Outlook 2010

Migrace na aplikaci Outlook 2010 V tomto průvodci Microsoft Aplikace Microsoft Outlook 2010 vypadá velmi odlišně od aplikace Outlook 2003, a proto jsme vytvořili tohoto průvodce, který vám pomůže se s ní rychle seznámit. Dozvíte se o

Více

Návod na použití portálu 802

Návod na použití portálu 802 Návod na použití portálu 802 Použití nápovědy Nápovědu aktivujete stiskem zeleného tlačítka v dolní části ovladače (Aplikace) a zeleného tlačítka (Help). Rolování v textu provedete pomocí rolovacích tlačítek.

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

MS PowerPoint ZÁKLADY

MS PowerPoint ZÁKLADY MS PowerPoint ZÁKLADY UKÁZKA ŠKOLÍCÍCH MATERIÁLŮ Centrum služeb pro podnikání s.r.o. 2014, I. Verze, TP OBSAH 1. Úvod do PowerPointu... 1 2. Otevření PowerPointu... 1 3. Pracovní prostředí PowerPointu...

Více

MS Excel 3: Pokročilý kurz

MS Excel 3: Pokročilý kurz MS Excel 3: Pokročilý kurz Materiály ke kurzu Lektor: Jiří Benedikt 09.10.17 www.jiribenedikt.com 1 Úvod Dobrý den, jsem rád, že jste se rozhodli se vzdělávat a věřím, že se v Excelu brzy stanete profíkem!

Více

Josef Pecinovský PowerPoint 2007

Josef Pecinovský PowerPoint 2007 Josef Pecinovský PowerPoint 2007 Jak na PowerPoint 2007 v rekordním čase Josef Pecinovský Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 jako svou 3054. publikaci Odpovědný redaktor Karel Samohýl

Více

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 2. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 2. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28. Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Kurz MS Excel kurz 2 1 Obsah Práce s listy v MS Excel 2010... 4 Výběr (volba) listu... 4 Skrýt/zobrazit listy... 5 Klik na záložky... 5 Skrýt list (využítí pásu

Více

KAPITOLA 8 TABULKOVÝ PROCESOR

KAPITOLA 8 TABULKOVÝ PROCESOR KAPITOLA 8 TABULKOVÝ PROCESOR FORMÁT BUNĚK Parametry formátu buněk a tabulky můžeme nastavit pomocí celkem šesti karet v nabídce Domů/Buňky FORMÁT BUNĚK - OKNO FORMÁT BUNĚK Karta Číslo - nastavuje formát

Více

8. OKNA 73. obr. 1 Roletové menu "Okna"

8. OKNA 73. obr. 1 Roletové menu Okna 8. OKNA Obsah 8. OKNA 73 OBSAH 73 8.1 UKLÁDÁNÍ UŽIVATELSKÝCH OKEN 76 8.2 NAČÍTÁNÍ UŽIVATELSKÝCH OKEN 77 8.3 VLASTNOSTI OKEN 77 8.3.1 VLASTNOSTI ZÁLOŽKOVÉHO OKNA 78 8.4 VOLBA OKNA 78 8.5 ZRUŠENÍ OKNA 79

Více

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA Modul FADN RESEARCH je určen pro odborníky z oblasti zemědělské ekonomiky. Modul neomezuje uživatele pouze na předpřipravené

Více

MS Excel 2010. Lekce 1. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU

MS Excel 2010. Lekce 1. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU MS Excel 2010 Lekce 1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0224, Oblast podpory: 7.2.2

Více

3 Makra Příklad 4 Access 2007. Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker.

3 Makra Příklad 4 Access 2007. Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker. TÉMA: Vytváření a úprava maker Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker. Zadání: Otevřete databázi Makra.accdb. 1. Vytvořte makro Objednávky,

Více

Dokument a jeho části oddíly, záhlaví, zápatí

Dokument a jeho části oddíly, záhlaví, zápatí Dokument a jeho části oddíly, záhlaví, zápatí Nejčastějším úkolem bývá ukončení stránky a pokračování textu na další stránce nebo vložení stránky před napsaný text. Podobným úkolem je jiné svislé zarovnání

Více

Přídavný modul čtečky ClearReader +

Přídavný modul čtečky ClearReader + Přídavný modul čtečky ClearReader + Uživatelská příručka OPN: CR-MAG-FP Verze 2.1 2013 Optelec, Nizozemsko; (T) 2014 Spektra, ČR Všechna práva vyhrazena Optelec P.O. Box 399 2990 AJ Barendrecht Nizozemsko

Více

Manuál k editoru TinyMCE

Manuál k editoru TinyMCE Manuál k editoru TinyMCE Popis ovládacích prvků UPOZORNĚNÍ: Některé tlačítka nemusí být k dispozici. Styl písma Dolní a horní index Zarovnání textu Může se aplikovat na označený text. B - tučné písmo,

Více