Robot pro Robotický den 2015

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Robot pro Robotický den 2015"

Transkript

1 Robot pro Robotický den 2015 Soutěž - Ketchup House (sklad kečupů) Vysoké učení technické v Brně Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Ústav automatizace a měřící techniky Vedoucí práce: Ing. Vlastimil Kříž Autoři práce: Pijáček Ondřej, Zedník Josef MRBT 2015

2 Obsah Úvod... 2 Zadání... 2 Pravidla soutěže (disciplína Ketchup House ) Průběh soutěže Robot Hřiště Kečup Pravomoc rozhodčího a organizátorů, odpovědnost... 5 Konstrukce robota... 5 Snímače čar... 5 Pohonná část... 6 Snímače počtu nalezených plechovek... 7 Řídící deska... 7 Napájecí zdroj... 8 Detekce soupeřova robota... 8 Programová část robota... 9 Popis nejdůležitějších funkcí... 9 Závěr... 9 Úvod Cílem tohoto projektu bylo postavit robota na robotický den 2015 v Praze. V našem případě jsme zvolili disciplínu Ketchup house, v níž robot jezdí po čtvercové síti a sbírá plechovky kečupu, které následně převáží na svou základní čáru. Detailní popis pravidel soutěže je uveden níže. V této dokumentaci jsou také popsány jednotlivé části robota a funkce. Zadání Úkolem bylo sestavit tým, který se zúčastní Robotického dne 2015 v soutěži Ketchup House (viz. Nastudovat pravidla, navrhnout a postavit robota do soutěže.

3 Pravidla soutěže (disciplína Ketchup House ) Dvojice robotů soupeří ve skladu, kdo bude mít na konci zápasu více plechovek s kečupem. 1. Průběh soutěže Během každého tříminutového zápasu se robot snaží dopravit na svou domácí čáru co nejvíce plechovek s kečupem. Plechovky jsou před zápasem umístěny ve skladu, dvě na známých pozicích, pět náhodně. Před startem soutěžící připraví svého robota na hřiště na základní pozice, teprve poté rozhodčí rozmístí kečup. Na pokyn rozhodčího soutěžící své roboty odstartují, ti pak mají za úkol na hřišti vyhledávat a převážet plechovky s kečupem tak, aby jich na konci zápasu měli co nejvíce na své domácí čáře (plechovka se musí alespoň malou částí dotýkat domácí čáry). Počítají se však pouze takové plechovky, které na konci zápasu budou mimo konvexní obal průmětu robota. Je povoleno manipulovat se všemi plechovkami, tedy i s těmi, které již soupeř dovezl k sobě domů. V první části soutěže budou jízdy organizovány systémem každý s každým (v případě většího počtu po skupinách), pro určení pořadí v první části soutěže se použije součet bodů získaných v jednotlivých kolech. Ve druhé části soutěže jsou vedeny jízdy vyřazovacím způsobem (v případě více základních skupin postoupí do vyřazovací části nejlepší ze základních skupin). Při rovnosti bodů mohou organizátoři vyzvat příslušné soutěžící k další jízdě. 2. Robot Robot je plně autonomní (samostatný) a nesmí být nebezpečný nebo nadmíru obtěžující. Při závodě včetně startu není povoleno žádné spojení robota s externími zařízeními. Od okamžiku, kdy soutěžící robota připraví ke startu, se jej kromě odstartování nikdo nesmí dotýkat ani jakkoli zasahovat do jeho činnosti a to až do té doby, kdy to rozhodčí opět povolí. Na horní straně robota musí být nouzový vypínač, jehož stisknutím se vypnou všechny pohony robota. Tento vypínač musí být dostatečně velký a vůči robotovi dostatečně výrazný, aby byl snadno rozpoznatelný, dosažitelný a použitelný. Na horní straně robota musí být místo pro jeho označení (nálepka 10x7 cm). Maximální rozměry robota jsou 30(š)x30(d) cm, výška není stanovena.

4 3. Hřiště Sklad kečupu je reprezentován sítí 7x7 černých čar s rozestupem cca 20 cm. Čáry jsou široké Obrázek 1: Dráha robota cca 1.5 cm, podlaha je bílá. Okolo skladu je na každou stranu cca 30 cm volná plocha (mohou na ní ale být popisky). Před zápasem je do skladu umístěno 7 kečupů: dva na pozicích D3 a D5 a pět náhodně, a to tak, že čtyři z nich středově symetricky ve sloupcích C, D, E a pátý na jednu z dosud volných pozic ve sloupcích C, D a E. Pokud při hře robot odebere některý z náhodně umístěných kečupů a vzdálí se s ním na více než jeden čtvereček a soupeř bude také alespoň 1 čtvereček daleko, bude na toto místo doplněn další kečup, a to až do celkového počtu 12 kečupů ve hře. Roboti startují na pozicích A4 resp. G4. Během hry se smějí pohybovat po celé ploše skladu, nejen po čarách. 4. Kečup Kečup je v plechovkách běžně prodávaných v obchodech, jejich rozměry jsou přibližně: průměr 5,5 cm, výška 7,5 cm, hmotnost 165 g.

5 5. Pravomoc rozhodčího a organizátorů, odpovědnost Pokud soutěžící či robot poruší pravidla, může rozhodčí jeho jízdu ukončit. Může také soutěžící či robota diskvalifikovat i pro další zápasy. Námitky vůči rozhodnutím rozhodčího nebo organizátorů nejsou přípustné. Organizátoři mohou kdykoli změnit pravidla soutěže například podle počtu účastníků nebo místních podmínek. Účastníci ručí za své roboty a jejich bezpečnost a jsou zodpovědní za veškeré škody způsobené jimi samými, jejich roboty nebo jejich vybavením. Organizátoři neodpovídají za žádné újmy účastníků ani za škody, které způsobí účastníci, jejich roboti nebo jejich vybavení. Konstrukce robota Kostra robota je postavena ze stavebnice Merkur. Jako řídící jednotka je použit modul Arduino Mega 2560 s mikrokontrolérem ATmega2560. Snímače čar Robot má 5 optických snímačů čáry (dva vepředu a tři vzadu). Tři snímače vzadu hlídají, aby se robot při rovné jízdě neodchyloval od čáry vlevo nebo vpravo. Snímače vepředu hlídají, zda robot narazil na čáru k němu kolmou, neboli se pohnul v hracím poli. Jedná se o klasické snímače v infračerveném spektru fotodioda-fototranzistor pro odolnost proti okolnímu osvětlení. Přítomnost čáry je vyhodnocena integrovaným obvodem NE555 ve funkci schmittova komparátoru s hysterezí. Hotový modul je vidět na následujícím obrázku 2. Obrázek 2: Vyhodnocovací obvod levého předního snímače čáry

6 Obrázek 3: Pravý přední snímač čáry Obrázek 4: zadní snímače čáry Pohonná část Robot má 2 pohonná serva v režimu kontinuálního otáčení. Vzadu je místo kolečka umístěna všesměrová kulička (je možné ji vidět i na obrázku 3), která umožňuje lepší otáčení než kolečko. Každé servo je standartní velikosti a mý výrobcem udávaný tah 3kg/cm. Jejich nevýhodou je ovšem proudové zatížení zdroje, kdy při rozběhu a brždění dochází k velkým proudovým špičkám a na tuto skutečnost je třeba brát zřetel při návrhu napájecí časti robotu.

7 Snímače počtu nalezených plechovek Obrázek 5: Pravé pohonné servo Je potřeba detekovat kolik má robot uvnitř nalezených plechovek, toto je řešeno třemi optozávorami (každá detekuje jednu sebranou plechovku). Celkem robot může pobrat až 3 plechovky najednou. Světelná část optozávory je řešena diodou Infra LED 5mm L- TSAL6100, která vysílá světelný paprsek na fototranzistor L-NP-3C1. Obrázek 6: Optozávory pro detekci přítomnosti plechovek Řídící deska Jako mikrokontrolér je použita ATmega2560, umístěna na vývojové desce. Pro jednodušší zapojení jsme zvolili univerzální pájecí desku pro nadstavbu na Arduino a připojení všech periferií k procesoru. Ostatní subsystémy jako jsou snímače čar nebo napájecí zdroj se nachází vždy na vlastní desce.

8 Obrázek 6: Řídící deska robota Napájecí zdroj Robot bude napájen z baterie, jejíž napětí bude stabilizováno zdrojem na obrázku 7. Jedná se o spínaný zdroj LM2576SX-5.0, který byl zvolen s ohledem na spotřebu servomotorů při zátěži. Robot by tak neměl mít problémy ani při posuvu s třemi plechovkami. Detekce soupeřova robota Obrázek 7: Napájecí zdroj Pro detekci soupeřova robota bude použit ultrazvukový snímač, aby nedocházelo ke zbytečným kolizím. Jednoduše by se tak mohlo stát, že nás soupeř vytlačí z dráhy a robot se tak nebude z důvodu absence absolutního snímače polohy vrátit na původní souřadnice. Jedná se tak o kompromis při následné délce a složitosti kódu.

9 Programová část robota Program se skládá z funkce void setup() a void loop(). Po restartu se prvně zavolá funkce void setup(), zde se nastaví jednotlivé piny vývojové desky, které jsou připojeny k jednotlivým periferiím. Následně je volána funkce void loop(), kde se volají jednotlivé funkce, které řídí robota. Popis nejdůležitějších funkcí Jelikož se robot bude pohybovat po čtvercové síti zvolili jsme pro orientaci kartézský souřadnicový systém X,Y (levý dolní roh má souřadnice (0,0), roh o 1 výše má souřadnice (0,1) atd.). K tomuto účelu slouží funkce void GPS(int pozx,int pozy) zde se zadají souřadnice bodu ve čtvercové síti kam má robot dojet a robot na zadané místo s pomocí této funkce dojede. Tato funkce využívá funkci JetPoCaru() a Natoceni(int uhel). Funkce JetPoCaru() využívá předních snímačů čáry, po zavolání této funkce robot dojede po čáru a zastaví. Ten přední snímač, který jako první detekuje, čáru zastaví příslušné servo. Funkce Natoceni (int uhel) vždy natočí robota tak jak je potřeba podle aktuálního natočení. Další velice užitečnou funkcí je funkce void Jet(int leve, int prave), pomocí této funkce je možné ovládat serva (levé a pravé), aby robot mohl jet dopředu, dozadu případně se otočit s různou rychlostí pohybu. Závěr Sestavili jsme robota, který je schopen pohybovat se po dráze, sbírat plechovky Ketchupu a následně je dopravit na svou základní čáru. Hardware robota je v podstatě hotový, chybí jen přidělat ultrazvukový snímač pro detekci soupeřova robota. Je nutné ještě doladit programovou část robota (naprogramovat strategii pro sběr plechovek, a doladit detaily). V následující etapě by stálo za zvážení implementace absolutního snímače polohy, kdy by robot téměř pozbyl nutnost pohybovat se omezeně po vodících čarách a mohl tak mapovat celou hrací plochu.

Merkur perfekt Challenge Studijní materiály

Merkur perfekt Challenge Studijní materiály Merkur perfekt Challenge Studijní materiály T: 541 146 120 IČ: 00216305, DIČ: CZ00216305 / www.feec.vutbr.cz/merkur / steffan@feec.vutbr.cz 1 / 10 Název úlohy: Autonomní dopravní prostředek Anotace: Úkolem

Více

9. Robot pro Robotický den 2012

9. Robot pro Robotický den 2012 Předmět Jméno Ročník BROB Základy robotiky Pavel Svoboda, Luboš Tlustoš Datum 2. 6.5.2012 Kontroloval Hodnocení Dne Úloha 9. Robot pro Robotický den 2012 Zadání: Sestavte tým, jehož úkolem bude zúčastnit

Více

Students for Automotive (S4A)

Students for Automotive (S4A) Students for Automotive (S4A) Soutěž o nejlepší vozítko postavené na platformě Arduino Petr Šimoník a kolektiv Ostrava 2017 Obsah 1. Anotace soutěže... 3 2. Základní informace... 4 2.1 Pořadatel soutěže...

Více

Popis vývodů desek, jejich zapojování a spárování robota

Popis vývodů desek, jejich zapojování a spárování robota Popis vývodů desek, jejich zapojování a spárování robota ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Popis desky procesoru, LED, tlačítek

Více

Projekt BROB. Základy robotiky. Téma: Digitální časomíra. Vedoucí projektu: Tomáš Jílek

Projekt BROB. Základy robotiky. Téma: Digitální časomíra. Vedoucí projektu: Tomáš Jílek FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Základy robotiky Projekt BROB Téma: Digitální časomíra Vedoucí projektu: Tomáš Jílek Projektanti: Petr Bilík (ID:191970)

Více

ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ. Mgr. Vladislav BEDNÁŘ 2014 8 14/14

ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ. Mgr. Vladislav BEDNÁŘ 2014 8 14/14 ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ Mgr. Vladislav BEDNÁŘ 2014 8 14/14 Co je vhodné vědět, než si vybereme programovací jazyk a začneme programovat roboty. 1 / 18 0:40 Roboti a jejich programování Robotické mechanické

Více

Mikropočítačová vstupně/výstupní jednotka pro řízení tepelných modelů. Zdeněk Oborný

Mikropočítačová vstupně/výstupní jednotka pro řízení tepelných modelů. Zdeněk Oborný Mikropočítačová vstupně/výstupní jednotka pro řízení tepelných modelů Zdeněk Oborný Freescale 2013 1. Obecné vlastnosti Cílem bylo vytvořit zařízení, které by sloužilo jako modernizovaná náhrada stávající

Více

Čtyřnohý kráčející robot

Čtyřnohý kráčející robot Čtyřnohý kráčející robot Jan Šimurda (134 629) Martin Řezáč (134 600) Ivan Štefanisko (138 952) Radek Sysel (133 850) Vedoucí projektu: Ing. Vlastimil Kříž ÚSTAV AUTOMATIZACE A MĚŘÍCÍ TECHNIKY Obsah 1.

Více

ARDUINO L09. Programování a robotika snadno a rychle? Tomáš Feltl. Připraveno pro kroužek robotiky JAOS. Kroužek JAOS Farní sbor ČCE v Poličce

ARDUINO L09. Programování a robotika snadno a rychle? Tomáš Feltl. Připraveno pro kroužek robotiky JAOS. Kroužek JAOS Farní sbor ČCE v Poličce ARDUINO L09 Programování a robotika snadno a rychle? Tomáš Feltl Připraveno pro kroužek robotiky JAOS Arduino programování a robotika dětský vzdělávací kroužek JAOS 2 http://spaceflight.nasa.gov/gallery/images/station/crew-27/html/iss027e036687.html

Více

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Podklady k základním pojmům principu odměřovacích systémů (přírůstkový, absolutní) Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D.

Více

ROTÁTOR ANTÉNY. Ci - 0407 PŘEDPIS PRO SPRÁVNÉ POUŽITÍ. Základní údaje.

ROTÁTOR ANTÉNY. Ci - 0407 PŘEDPIS PRO SPRÁVNÉ POUŽITÍ. Základní údaje. ROTÁTOR ANTÉNY Ci - 0407 PŘEDPIS PRO SPRÁVNÉ POUŽITÍ Základní údaje. maximální příkon z elektrovodné sítě ~ 235 V 40 W maximální příkon z autobaterie 12 V 38 W otáčivý moment unášeče stožáru 18 N čas potřebný

Více

Vstupy a výstupy základní sady modulů

Vstupy a výstupy základní sady modulů Vstupy a výstupy základní ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Vstupy a výstupy základní moduly a jejich vstupy a výstupy.

Více

Samořízené auto na autodráhu

Samořízené auto na autodráhu Bakalářská práce Samořízené auto na autodráhu Autor: Jan Šimon Vedoucí: Ing. Jan Koprnický, Ph.D. TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál

Více

Projekt BROB B13. Jízda po čáře pro reklamní robot. Vedoucí projektu: Ing. Tomáš Florián

Projekt BROB B13. Jízda po čáře pro reklamní robot. Vedoucí projektu: Ing. Tomáš Florián FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCHTECHNOLOGIÍ ÚSTAV AUTOMATIZACE A MĚŘICÍ TECHNIKY Projekt BROB 2013 B13. Jízda po čáře pro reklamní robot Vedoucí projektu: Ing. Tomáš Florián Autoři práce: Martin

Více

GF Piping Systems Malé & lehké. Elektrické pohony typu EA15-250

GF Piping Systems   Malé & lehké. Elektrické pohony typu EA15-250 GF Piping Systems www.titan-plastimex.cz Malé & lehké Elektrické pohony typu EA15-250 Plně utěsněné Hřídel pro integrované nouzové manuální ovládání LED trubice Motor Slot pro příslušenství Displej chybové

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Hrabákova 271, Příbram. III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Hrabákova 271, Příbram. III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Název sady Téma Anotace Autor Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Hrabákova 271, Příbram CZ.1.07/1.5.00/34.0556

Více

UNIVERZÁLNÍ SERVOPOHON SERV 01

UNIVERZÁLNÍ SERVOPOHON SERV 01 Drahomil Klimeš, 696 2 Prušánky 52, tel +20 58 7 6, fax +20 58 7 66 wwwtermoregcz, mail@termoregcz, obchod@termoregcz UNIVERZÁLNÍ SERVOPOHON SERV 0 VYUŽITÍ: Zařízení je určeno ke kontinuálnímu ovládání

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY. MRBT Robotika

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY. MRBT Robotika VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV AUTOMATIZACE A MĚŘÍCÍ TECHNIKY FACULTY OF ELECTRICAL ENGINEERING AND COMMUNICATION

Více

Odometrie s řízením rychlosti motorů pomocí PWM. Vzorce pro výpočet konstanty nastavení duty pro instrukci pwmout

Odometrie s řízením rychlosti motorů pomocí PWM. Vzorce pro výpočet konstanty nastavení duty pro instrukci pwmout Odometrie s řízením rychlosti motorů pomocí PWM Vzorce pro výpočet konstanty nastavení duty pro instrukci pwmout Jízda po poloměru větším než 83 mm duty = 1023 * (r 83)/(r + 83) pro poloměr menší než 83

Více

ELEKTRONICKÝ ŽELEZNIČNÍ PŘEJEZD AŽD

ELEKTRONICKÝ ŽELEZNIČNÍ PŘEJEZD AŽD ELEKTRONICKÝ ŽELEZNIČNÍ PŘEJEZD AŽD NÁVOD K INSTALACI A POUŽITÍ V 2.3 Modul přejezdu EZP-01 Toto zařízení je určeno pro vytvoření zabezpečeného jednokolejného železničního přejezdu na všech modelových

Více

NÁVOD K INSTALACI A POUŽITÍ

NÁVOD K INSTALACI A POUŽITÍ ELEKTRONICKÝ ŽELEZNIČNÍ PŘEJEZD AŽD NÁVOD K INSTALACI A POUŽITÍ V 2.2 Modul přejezdu EZP-01 Toto zařízení je určeno pro vytvoření zabezpečeného jednokolejného železničního přejezdu na všech modelových

Více

Pravidla pro soutěže lodních modelářů žáků KLoM ČR skupiny M Mini Eco 2014

Pravidla pro soutěže lodních modelářů žáků KLoM ČR skupiny M Mini Eco 2014 Pravidla pro soutěže lodních modelářů žáků KLoM ČR skupiny M Mini Eco 2014 1. PLATNOST PRAVIDEL 1.1. Pravidla jsou platná pro rok 2014. 1.2. Pokud vyjde na stránkách webu KLoM nové znění Národních pravidel

Více

Projekt do předmětu MRBT. RoboCarts. dokumentace. vypracovali: Ctibor Mazal Martin Maléř Matúš Kozovský. vedoucí projektu: Ing.

Projekt do předmětu MRBT. RoboCarts. dokumentace. vypracovali: Ctibor Mazal Martin Maléř Matúš Kozovský. vedoucí projektu: Ing. Projekt do předmětu MRBT RoboCarts dokumentace vypracovali: Ctibor Mazal Martin Maléř Matúš Kozovský vedoucí projektu: Ing. Vlastimil Kříž Květen 2014 Obsah 1 Úvod... 4 1.1 Pravidla soutěže RoboCarts...

Více

Návod na stavbu chodícího robota

Návod na stavbu chodícího robota Návod na stavbu chodícího robota V létě 2007 jsem byl požádán Stanicí mladých techniků (SMT) v Plzni o postavení jednoduchého robota z Merkuru. Měl představovat materiální vyobrazení trendů, kterými se

Více

Chytkarobot. Karel Chytra. Vyšší odborná škola, Střední škola, Centrum odborné přípravy Budějovická 421 Sezimovo Ústí

Chytkarobot. Karel Chytra. Vyšší odborná škola, Střední škola, Centrum odborné přípravy Budějovická 421 Sezimovo Ústí Středoškolská technika 2014 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Chytkarobot Karel Chytra Vyšší odborná škola, Střední škola, Centrum odborné přípravy Budějovická 421 Sezimovo Ústí

Více

ÚKOLOVÝ LIST. Aktivita projektu Obloha na dlani - Laboratoř vědomostí ROBOT NA PÁSOVÉM PODVOZKU

ÚKOLOVÝ LIST. Aktivita projektu Obloha na dlani - Laboratoř vědomostí ROBOT NA PÁSOVÉM PODVOZKU ÚKOLOVÝ LIST Aktivita projektu Obloha na dlani - Laboratoř vědomostí ROBOT NA PÁSOVÉM PODVOZKU Úkoly Na základě sestavených algoritmů k jednotlivým úkolům naprogramujeme robota pomocí jednoduchého softwaru

Více

ARDUINO L08. Programování a robotika snadno a rychle? Tomáš Feltl. Připraveno pro kroužek robotiky JAOS. Kroužek JAOS Farní sbor ČCE v Poličce

ARDUINO L08. Programování a robotika snadno a rychle? Tomáš Feltl. Připraveno pro kroužek robotiky JAOS. Kroužek JAOS Farní sbor ČCE v Poličce ARDUINO L08 Programování a robotika snadno a rychle? Tomáš Feltl Připraveno pro kroužek robotiky JAOS Arduino programování a robotika dětský vzdělávací kroužek JAOS 2 http://spaceflight.nasa.gov/gallery/images/station/crew-27/html/iss027e036687.html

Více

Řezání závitu s konstantním stoupáním (G33, SF)

Řezání závitu s konstantním stoupáním (G33, SF) Funkce Pomocí příkazu G33 je možné vyrábět závity s konstantním stoupáním: Válcový závit 3 Rovinný závit 2 Kuželový závit 1 Poznámka Technickým předpokladem pro tento způsob řezání závitů pomocí příkazu

Více

Climbing Robot. Václav Michal. SŠ AGC a.s Rooseveltovo nám. 5, Teplice

Climbing Robot. Václav Michal. SŠ AGC a.s Rooseveltovo nám. 5, Teplice Středoškolská technika 2019 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Climbing Robot Václav Michal SŠ AGC a.s Rooseveltovo nám. 5, Teplice Obsah MOJE VLASTNÍ VOZÍTKO... 3 CO POTŘEBUJEME...

Více

Jednoduché propojení rozvaděčů s řídicími systémy budov

Jednoduché propojení rozvaděčů s řídicími systémy budov Jednoduché propojení rozvaděčů s řídicími systémy budov Komunikační systém Acti 9 poskytuje vašim obchodním partnerům úplnou kontrolu nad jejich elektroinstalací 100% Pouze od Schneider Electric exclusive

Více

Ultrazvukový senzor 0 10 V

Ultrazvukový senzor 0 10 V Ultrazvukový senzor 0 10 V Produkt č.: 200054 Rozměry TECHNICKÝ POPIS Analogový výstup: 0-10V Rozsah měření: 350-6000mm Zpoždění odezvy: 650 ms Stupeň ochrany: IP 54 integrovaný senzor a převodník POUŽITÍ

Více

Robotická ruka. Lukáš Fotr a Jaroslav Karban. Integrovaná střední škola, 2. ročník Kumburská 846, Nová Paka

Robotická ruka. Lukáš Fotr a Jaroslav Karban. Integrovaná střední škola, 2. ročník Kumburská 846, Nová Paka Středoškolská technika 2017 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Robotická ruka Lukáš Fotr a Jaroslav Karban Integrovaná střední škola, 2. ročník Kumburská 846, Nová Paka Koordinátor:

Více

Ultrazvukový senzor 0 10 V

Ultrazvukový senzor 0 10 V Ultrazvukový senzor 0 10 V Produkt č.: 200054 Rozměry TECHNICKÝ POPIS Analogový výstup: 0 10V Rozsah měření: 350 6000mm Zpoždění odezvy: 650 ms Stupeň ochrany: IP 54 integrovaný senzor a převodník POUŽITÍ

Více

Snímače a akční členy zážehových motorů

Snímače a akční členy zážehových motorů Ústav automobilního a dopravního inženýrství Snímače a akční členy zážehových motorů Brno, Česká republika Rozdělení komponent motor managementu Snímače nezbytné k určení základních provozních parametrů

Více

ve spolupráci KTIV PdF UP porádá

ve spolupráci KTIV PdF UP porádá ve spolupráci KTIV PdF UP porádá 6. rocník souteže malých robotu RoboTrip 2018 6.12.2018 Místo konání: Katedra technické a informační výchovy Pedagogická fakulta UP Olomouc Žižkovo nám. 5, Olomouc (GPS:

Více

MICO. Řešení pro inteligentní rozvody proudu. Monitorování. Odpojení. Detekce

MICO. Řešení pro inteligentní rozvody proudu. Monitorování. Odpojení. Detekce MICO Řešení pro inteligentní rozvody proudu Monitorování Odpojení Detekce 02 MICO 03 ŘEŠENÍ PRO INTELIGENTNÍ ROZVODY PROUDU V komplexním napájecím systému s velkým počtem prvků je hospodárné a funkční

Více

Metodické pokyny k materiálu č. 35 Mobilní robot III - Závodní auto (STAVBA)

Metodické pokyny k materiálu č. 35 Mobilní robot III - Závodní auto (STAVBA) Metodické pokyny k materiálu č. 35 Mobilní robot III - Závodní auto (STAVBA) Třída: 8. Učivo: Praktická stavba robota se stavebnicí LEGO Mindstorms NXT 2.0 Obsah inovativní výuky: Prostřednictvím tohoto

Více

NÁVOD K INSTALACI A POUŽITÍ

NÁVOD K INSTALACI A POUŽITÍ ELEKTRONICKÝ ŽELEZNIČNÍ PŘEJEZD AŽD NÁVOD K INSTALACI A POUŽITÍ V 1.10 Modul přejezdu EZP-01 Toto zařízení je určeno pro vytvoření zabezpečeného jednokolejného železničního přejezdu na všech modelových

Více

TANKY (99811) 6102 (98803) 6106 (99809) (99814) (99815) 9101 (99807)

TANKY (99811) 6102 (98803) 6106 (99809) (99814) (99815) 9101 (99807) TANKY 6105-2 (99811) 6102 (98803) 6106 (99809) 6101-2 (99814) 6106-2 (99815) 9101 (99807) Maximální sklon 45 Simulace zpětného tahu Jízda ve všech směrech Otáčení kanónu do 280 UPOZORNĚNÍ! Nehrajte si

Více

RS 250 1 250 300, 2 400 9 600 232, RS 485, USB, GSM/GPRS

RS 250 1 250 300, 2 400 9 600 232, RS 485, USB, GSM/GPRS Vzdálené vyčítání jednotkou M Bus Až 250 měřidel na jednotku M Bus Master, prostřednictvím kaskádování lze do systému zahrnout až 1 250 měřidel Podpora primárního, sekundárního a rozšířeného adresování,

Více

Arduino Martin Friedl

Arduino Martin Friedl Arduino Martin Friedl 1 Obsah Materiály Vlastnosti Programování Aplikace 2 Co je to Arduino? Arduino je otevřená elektronická platforma, založená na uživatelsky jednoduchém hardware a software. Arduino

Více

Optoelektronické. BGL Vidlicové optické závory. snímače

Optoelektronické. BGL Vidlicové optické závory. snímače Jednocestné optické závory jsou nepřekonatelné v jejich schopnosti rozlišovat malé díly a jemné detaily, stejně jako v provozní spolehlivosti. Nevýhody jsou pouze v jejich montáži a nastavení. A právě

Více

Lifts. Lifte. Monte-charg. Ascensor. Zdvihací plošiny ZARGES jasná orientace směrem vzhůru.

Lifts. Lifte. Monte-charg. Ascensor. Zdvihací plošiny ZARGES jasná orientace směrem vzhůru. Monte-charg Zdvihací plošiny ZARGES jasná orientace směrem vzhůru. V oblasti elektrických zdvihacích plošin nabízí ZARGES řadu různých modelů, které jsou vhodné pro rozdílné druhy práce. Ať už venku nebo

Více

Detektory kovů řady Vistus

Detektory kovů řady Vistus Technické údaje Detektory kovů řady Vistus Dotykový displej Multifrekvenční technologie Vyšší vyhledávací citlivost Kratší bezkovová zóna Větší odolnost proti rušení 1 Základní popis zařízení Detektory

Více

Students for Automotive (S4A)

Students for Automotive (S4A) Students for Automotive (S4A) Soutěž o nejlepší vozítko postavené na platformě Arduino III. ročník Petr Šimoník a kolektiv Ostrava 2018 Obsah 1. Anotace soutěže... 3 2. Základní informace... 4 2.1 Pořadatel

Více

Halley. Made in Italy GHOST - R. Halley. Vynikající poměr vysoké kvality, bezkonkurenční ceny a nízké energetické spotřeby.

Halley. Made in Italy GHOST - R. Halley. Vynikající poměr vysoké kvality, bezkonkurenční ceny a nízké energetické spotřeby. Made in Italy GHOST - R Vynikající poměr vysoké kvality, bezkonkurenční ceny a nízké energetické spotřeby. LET Z Á R U K A ROZŠÍŘENÁ 11 VÝHODY Vyspělá LED technologie je v tradičním designu LED průmyslové

Více

Merkur perfekt Challenge Studijní materiály

Merkur perfekt Challenge Studijní materiály Merkur perfekt Challenge Studijní materiály T: 541 146 120 IČ: 00216305, DIČ: CZ00216305 / www.feec.vutbr.cz/merkur / steffan@feec.vutbr.cz 1 / 12 Název úlohy: Samohybný pásovec sledující světlo Anotace:

Více

Středoškolská technika Autonomně řízený model auta

Středoškolská technika Autonomně řízený model auta Středoškolská technika 2019 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Autonomně řízený model auta Hoang Dinh Tu, Martin Šnaidauf, Jáchym Zosinčuk Gymnázium, Tachov Pionýrská 1370, Tachov

Více

MĚŘIČ DÉLKY. typ MD6LED/1-B1 s rozsahem měření 99,999 až 999,999m a blokovací optozávorou.

MĚŘIČ DÉLKY. typ MD6LED/1-B1 s rozsahem měření 99,999 až 999,999m a blokovací optozávorou. MĚŘIČ DÉLKY typ MD6LED/1-B1 s rozsahem měření 99,999 až 999,999m a blokovací optozávorou www.aterm.cz 1 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným evropským

Více

Merkur perfekt Challenge Studijní materiály

Merkur perfekt Challenge Studijní materiály Merkur perfekt Challenge Studijní materiály T: 541 146 120 IČ: 00216305, DIČ: CZ00216305 / www.feec.vutbr.cz/merkur / steffan@feec.vutbr.cz 1 / 13 Název úlohy: Samohybný pásovec sledující světlo Anotace:

Více

Univerzální napájecí moduly

Univerzální napájecí moduly Od čísla 11/2002 jsou Stavebnice a konstrukce součástí časopisu Amatérské radio V této části Amatérského radia naleznete řadu zajímavých konstrukcí a stavebnic, uveřejňovaných dříve v časopise Stavebnice

Více

Kroužek pro přírodovědné talenty při Hvězdárně Valašské Meziříčí Lekce 17 ROBOTIKA II

Kroužek pro přírodovědné talenty při Hvězdárně Valašské Meziříčí Lekce 17 ROBOTIKA II Kroužek pro přírodovědné talenty při Hvězdárně Valašské Meziříčí Lekce 17 ROBOTIKA II POHLEDY BĚŽNÉHO ČLOVĚKA JAKÉ ZNÁTE ROBOTY? - nejrůznější roboti se objevují už v kreslených filmech pro nejmenší -

Více

BLACK CAR BOX ( Zabezpečovací a informační elektronický systém automobilu)

BLACK CAR BOX ( Zabezpečovací a informační elektronický systém automobilu) BLACK CAR BOX ( Zabezpečovací a informační elektronický systém automobilu) Obsah: 1. Popis činnosti a funkce 2. Technický popis zařízení 3. Technická data zařízení 4. Základní verze a možné sady 5. Obsah

Více

Elektromagnetická kompatibilita (EMC)

Elektromagnetická kompatibilita (EMC) 1 TL 100 Vyváření kolejových řádků Elektromagnetická kompatibilita (EMC) Tento výrobek vyhovuje směrnici EEC č. 2004/108/EC je-li instalován a používán podle odpovídajících předpisů a pokynů. Servis a

Více

Převodníky SensoTrans R P 32300, A pro odpory a odporové vysílače

Převodníky SensoTrans R P 32300, A pro odpory a odporové vysílače Převodníky SensoTrans R P 32300, A 20230 pro odpory a odporové vysílače Univerzální napájení (P 32300) Infraport pro komunikaci (P 32300) Montáž na DIN lištu Šířka modulu 6 mm POPIS Převodníky SensoTrans

Více

Merkur perfekt Challenge Studijní materiály

Merkur perfekt Challenge Studijní materiály Merkur perfekt Challenge Studijní materiály T: 541 146 120 IČ: 00216305, DIČ: CZ00216305 / www.feec.vutbr.cz/merkur / steffan@feec.vutbr.cz 1 / 11 Název úlohy: Krokový motor a jeho řízení Anotace: Úkolem

Více

Megarobot.cz Senzory Jan Stránský. Senzory. Co je to senzor Jednotlivé senzory Hit senzor senzor nárazu Modul fotorezistoru...

Megarobot.cz Senzory Jan Stránský. Senzory. Co je to senzor Jednotlivé senzory Hit senzor senzor nárazu Modul fotorezistoru... Senzory Obsah Co je to senzor... 2 Jednotlivé senzory... 2 Hit senzor senzor nárazu... 2 Modul fotorezistoru... 2 Tlačítko... 3 Teplotní senzor... 3 Senzor magnetismu... 3 Infračervený senzor... 4 Infračervený

Více

Pokyny pro projektování zařízení ElZaS 21

Pokyny pro projektování zařízení ElZaS 21 Počet stran: Počet příloh: Pokyny pro projektování zařízení ElZaS Verze programového vybavení: Procesory P a P., procesor přenosového řadiče -.0 Verze dokumentace:.0 Datum:.. 00 Zpracoval: Ing. Karel Beneš,

Více

BROB -ZÁKLDY ROBOTIKY

BROB -ZÁKLDY ROBOTIKY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV AUTOMATIZACE A MĚŘICÍ TECHNIKY FACULTY OF ELECTRICAL ENGINEERING AND COMMUNICATION

Více

Robot BBC Micro:bit kódovaní v PXT Editoru

Robot BBC Micro:bit kódovaní v PXT Editoru Robot BBC Micro:bit kódovaní v PXT Editoru Ze softwarového hlediska je robot dálkově ovládaný. Skládá se z kódu běžícího na BBC mikro:bit a aplikace nazvané micro:bit blue. Běží na Androidech, smartphonech

Více

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Podklady k základním pojmům principu řídicích systémů u výrobních strojů Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Podklady

Více

HLINÍKOVÉ OPLOCENÍ ALUPIL REFERENCE VÝROBA DISTRIBUCE PRODEJ MONTÁŽ

HLINÍKOVÉ OPLOCENÍ ALUPIL REFERENCE VÝROBA DISTRIBUCE PRODEJ MONTÁŽ HLINÍKOVÉ OPLOCENÍ ALUPIL REFERENCE VÝROBA DISTRIBUCE PRODEJ MONTÁŽ Pro hliníkové ploty Alfen je příznačné nejen perfektní provedení a jedinečné zaměření pozornosti na detaily, ale rovněž nejvyšší kvalita

Více

Osvětlení modelového kolejiště Analog

Osvětlení modelového kolejiště Analog A V1.0 Osvětlení modelového kolejiště Analog Popisovaný elektronický modul simuluje činnost veřejného osvětlení pro různé druhy svítidel a osvětlení budov s nepravidelným rozsvěcením jednotlivých světel.

Více

Optoelektronické. snímače BOS 26K

Optoelektronické. snímače BOS 26K Typová řada představuje další logický vývoj již úspěšné konstrukce: jednotné pouzdro pro všechny použité typy snímačů. Z tohoto důvodu je řada kompatibilní s řadou BOS 5K a doplňuje ji novými druhy snímačů

Více

Servisní manuál. Řídící systém MS 300. v aplikaci pro vzduchotechniku SERVISNÍ MANUÁL

Servisní manuál.   Řídící systém MS 300. v aplikaci pro vzduchotechniku SERVISNÍ MANUÁL v aplikaci pro vzduchotechniku SERVISNÍ MANUÁL 0 OBSAH 1. Úvod 2 2. Bezpečnostní upozornění 2 3. Hardwarová koncepce regulátoru 2 4. Servisní menu 3 4.1 Vstup do servisního menu 3 4.2 Orientace v servisním

Více

A45. Příloha A: Simulace. Příloha A: Simulace

A45. Příloha A: Simulace. Příloha A: Simulace Příloha A: Simulace A45 Příloha A: Simulace Pro ověření výsledků z teoretické části návrhu byl využit program Matlab se simulačním prostředím Simulink. Simulink obsahuje mnoho knihoven s bloky, které dokáží

Více

METODICKÝ LIST 1. Název výukové aktivity (tématu): 2. Jméno autora: Ing. Petr Hořejší, Ph.D., Ing. Jana Hořejší 3. Anotace:

METODICKÝ LIST 1. Název výukové aktivity (tématu): 2. Jméno autora: Ing. Petr Hořejší, Ph.D., Ing. Jana Hořejší 3. Anotace: METODICKÝ LIST 1. Název výukové aktivity (tématu): Stavba LEGO MINDSTORMS NXT robota pro třídění barevných LEGO kostek (představujících různé druhy produktů ve výrobě) 2. Jméno autora: Ing. Petr Hořejší,

Více

Instalační návod. Pokojový termostat EKRTW

Instalační návod. Pokojový termostat EKRTW 1 1 2 2 60 87 ±1.5 m >0.2 m 3 34 125 3 Obsah 1. Úvod...1 2. Instalace termostatu...2 3. Nastavení u v instalační nabídce...5 4. Technické parametry...9 1. Úvod Před spuštěním jednotky si tuto příručku

Více

Rozšiřující desce s dalšími paralelními porty Rozšiřující desce s motorkem Elektrickém zapojení Principu činnosti Způsobu programování

Rozšiřující desce s dalšími paralelními porty Rozšiřující desce s motorkem Elektrickém zapojení Principu činnosti Způsobu programování 8. Rozšiřující deska Evb_IO a Evb_Motor Čas ke studiu: 2-3 hodiny Cíl Po prostudování tohoto odstavce budete něco vědět o Výklad Rozšiřující desce s dalšími paralelními porty Rozšiřující desce s motorkem

Více

Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma

Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Podklady a tvorba grafické vizualizace k principu měření vzdálenosti u technických zařízení Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Podklady a

Více

Pavel Koupý. Anti-crash robot

Pavel Koupý. Anti-crash robot Pavel Koupý Anti-crash robot Stavba Mezi několika konstrukcemi sem si nakonec zvolil takovou která nejlépe vyhovovala potřebám anticrash robota. Základní konstrukce uvedené v návodu dodávanému k sestavě

Více

OVLÁDÁNÍ PÁSOVÉ DOPRAVY

OVLÁDÁNÍ PÁSOVÉ DOPRAVY Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava OVLÁDÁNÍ PÁSOVÉ DOPRAVY Návod do měření Ing. Václav Kolář Ph.D. listopad 2006 Cíl měření: Praktické ověření kontaktního

Více

Středoškolská technika Robot MEDVĚDÁTOR

Středoškolská technika Robot MEDVĚDÁTOR Středoškolská technika 2017 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Robot MEDVĚDÁTOR Vít Janda, Jan Říha Gymnázium Pierra de Coubertina Křižíkovo Náměstí 860, Tábor Obsah Úvod... 3

Více

BEZDRÁTOVÉ POHYBOVÉ ÈIDLO VYSÍLAÈ KOMPATIBILNÍ S PØIJÍMAÈI ØADY WS3xx

BEZDRÁTOVÉ POHYBOVÉ ÈIDLO VYSÍLAÈ KOMPATIBILNÍ S PØIJÍMAÈI ØADY WS3xx BEZDRÁTOVÉ POHYBOVÉ ÈIDLO WS380 VYSÍLAÈ KOMPATIBILNÍ S PØIJÍMAÈI ØADY WS3xx Nastavitelné parametry: doba sepnutí 5 s až 10 min. citlivost na světlo 3 až 1000 Lux maximální detekční vzdálenost 5 až 10 m

Více

Studentská tvůrčí a odborná činnost STOČ 2017

Studentská tvůrčí a odborná činnost STOČ 2017 Studentská tvůrčí a odborná činnost STOČ 2017 HW vývojový systém pro robotiku Bc. David Wunderlich FAI UTB ve Zlíně 20. dubna 2017 FAI UTB ve Zlíně Klíčová slova: Espruino, Lego, STM32, Altium, JavaScript.

Více

BROUK ROBOT KSR6. Stavebnice. 1. Úvod a charakteristika. 2. Seznam elektronických součástek

BROUK ROBOT KSR6. Stavebnice. 1. Úvod a charakteristika. 2. Seznam elektronických součástek BROUK ROBOT KSR6 1. Úvod a charakteristika Stavebnice Děkujeme, že jste si koupili stavebnici KSR6. Dříve než s ní začnete pracovat, prostudujte pečlivě tento návod k použití. KSR6 používá infračervené

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Hrabákova 271, Příbram. III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Hrabákova 271, Příbram. III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Název sady Téma Anotace Autor Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Hrabákova 271, Příbram CZ.1.07/1.5.00/34.0556

Více

Katalogový list. Parametry. Obecný přehled. Funkce. Instalace. Poznámky. Řešení pro inteligentní budovy

Katalogový list. Parametry. Obecný přehled. Funkce. Instalace. Poznámky. Řešení pro inteligentní budovy Parametry Obecný přehled Elektrické parametry: Vstupní napětí 220 VAC ± 10 % Frekvence 50 Hz ± 2 % Spotřeba energie se zátěží Méně než 10 W Výstupní kanál Výstupní proud každého kanálu Proud celkem v kanálu

Více

Univerzální watchdog WDT-U2/RS485

Univerzální watchdog WDT-U2/RS485 Univerzální watchdog WDT-U2/RS485 Parametry: Doporučené použití: hlídání komunikace na sběrnicích RS485, RS232 a jiných. vstupní svorkovnice - napájení 9-16V DC nebo 7-12V AC externí galvanicky oddělený

Více

Copyright Moeller Elektrotechnika s.r.o. 2008. Všechna práva vyhrazena.

Copyright Moeller Elektrotechnika s.r.o. 2008. Všechna práva vyhrazena. Časové relé Z-ZR Copyright Moeller Elektrotechnika s.r.o. 2008 Všechna práva vyhrazena. Informace v tomto dokumentu mohou podléhat změnám - platí aktuální verze. Společnost Moeller Elektrotechnika s.r.o.

Více

SKARAB ROBOT KSR5. Stavebnice. 1. Úvod a charakteristika. 2. Seznam elektronických součástek

SKARAB ROBOT KSR5. Stavebnice. 1. Úvod a charakteristika. 2. Seznam elektronických součástek SKARAB ROBOT KSR5 1. Úvod a charakteristika Stavebnice Děkujeme, že jste si koupili stavebnici KSR5. Dříve než s ní začnete pracovat, prostudujte pečlivě tento návod k použití. Robot k detekci překážek

Více

Infra závory ABT - 30 ABT - 60 ABT - 100. Popis: Aleph-9034-1

Infra závory ABT - 30 ABT - 60 ABT - 100. Popis: Aleph-9034-1 Infra závory ABT - 30 ABT - 60 ABT - 100 Popis: Přijímač Alarm (červená) Signalizuje poplach Level - Monitor (červená) Jas je závislý na síle přijímaného signálu Good - Stav (zelená) Signalizuje klidový

Více

Řídící a regulační obvody fázové řízení tyristorů a triaků

Řídící a regulační obvody fázové řízení tyristorů a triaků A10-1 Řídící a regulační obvody fázové řízení tyristorů a triaků.puls.výstup.proud Ig [ma] pozn. U209B DIP14 155 tacho monitor, softstart, U211B DIP18 155 proud.kontrola, softstart, tacho monitor, limitace

Více

Ultrazvukové snímače

Ultrazvukové snímače Zásady ultrazvukové detekce str. 12 Kabely a zapojení str. 1 Ultrazvukové snímače MIC+ str. 16 Ultrazvukové snímače ZWS str. 17 Ultrazvukové snímače Zásady ultrazvukové detekce Princip ultrazvukové detekce

Více

ELEKTRONICKÝ ŽELEZNIČNÍ PŘEJEZD EZP 02 AŽD NÁVOD K INSTALACI A POUŽITÍ V 4.0

ELEKTRONICKÝ ŽELEZNIČNÍ PŘEJEZD EZP 02 AŽD NÁVOD K INSTALACI A POUŽITÍ V 4.0 ELEKTRONICKÝ ŽELEZNIČNÍ PŘEJEZD EZP 02 AŽD NÁVOD K INSTALACI A POUŽITÍ V 4.0 Modul přejezdu EZP-02 Toto zařízení je určeno pro vytvoření zabezpečeného jednokolejného železničního přejezdu na všech modelových

Více

Domov na dlani NETIC. Katalog. www.adaugeo.cz. Adaugeo Opletalova 4 110 00 Praha 1 Česká republika. info@adaugeo.cz. www.adaugeo.

Domov na dlani NETIC. Katalog. www.adaugeo.cz. Adaugeo Opletalova 4 110 00 Praha 1 Česká republika. info@adaugeo.cz. www.adaugeo. NETIC info@adaugeo.cz www.adaugeo.cz Katalog Domov na dlani Adaugeo Opletalova 4 110 00 Praha 1 Česká republika info@adaugeo.cz www.adaugeo.cz T: +420 720 367 377 T: +420 720 367 004 V22.1CZ Obsah 1 Řídící

Více

Optoelektronické. Vlastnosti. Použití

Optoelektronické. Vlastnosti. Použití Díky svým vyšším výkonovým parametrům jsou použitelné ve většině aplikací. Mimořádně výhodné jsou v zúžených montážních prostorách. Menší rozměry dovolují jejich snadnější vestavbu do prostoru stroje.

Více

INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE

INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_HARDWARE_S1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

BendLED - svítidlo pro kapotované NC/CNC stroje

BendLED - svítidlo pro kapotované NC/CNC stroje - svítidlo pro kapotované NC/CNC stroje Vlastnosti svítidla: Vyzařování maxima 45 od svislé osy Optický systém neoslňuje obsluhu IP68, odolné mazivům Dobré podání barev Nízká spotřeba energie Odolné otřesům

Více

Merkur perfekt Challenge Studijní materiály

Merkur perfekt Challenge Studijní materiály Merkur perfekt Challenge Studijní materiály T: 541 146 120 IČ: 00216305, DIČ: CZ00216305 / www.feec.vutbr.cz/merkur / steffan@feec.vutbr.cz 1 / 11 Název úlohy: Svalem na robota Anotace: Úkolem týmu je

Více

Pohyb holonomního robota bludištěm

Pohyb holonomního robota bludištěm Pohyb holonomního robota bludištěm Hlavní charakteristiky robota : Koncepce: holonomní robot řízený třemi DC motory Celkové rozměry : výška 200 mm, průměr 350 mm Napájení: Akumulátory, 6x LiON Sony 18650,

Více

Systémové elektrické instalace KNX/EIB (13. část) Ing. Josef Kunc

Systémové elektrické instalace KNX/EIB (13. část) Ing. Josef Kunc Systémové elektrické instalace KNX/EIB (13. část) Ing. Josef Kunc Dosud jsme popsali dvě ze tří základních skupin přístrojů pro KNX/EIB systémové instalace snímače a akční členy. Třetí základní skupinou

Více

ESII Roletová jednotka

ESII Roletová jednotka Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: ESII-2.12.3 Roletová jednotka Obor: Elektrikář - silnoproud Ročník: 2. Zpracoval(a): Bc. Josef Dulínek Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 OBSAH 1.

Více

Cílem této kapitoly je seznámit s parametry a moduly stavebnice NXT. Obr. 1: Brick s moduly [3]

Cílem této kapitoly je seznámit s parametry a moduly stavebnice NXT. Obr. 1: Brick s moduly [3] 2. Popis robota NXT Cílem této kapitoly je seznámit s parametry a moduly stavebnice NXT. Klíčové pojmy: Stavebnice, moduly, CPU, firmware, komunikace, brick. Nejdůležitější součástkou stavebnice je kostka

Více

MATEMATIKA. 1 Základní informace k zadání zkoušky. 2 Pravidla správného zápisu řešení. 3.2 Pokyny k uzavřeným úlohám 7-15 DIDAKTICKÝ TEST

MATEMATIKA. 1 Základní informace k zadání zkoušky. 2 Pravidla správného zápisu řešení. 3.2 Pokyny k uzavřeným úlohám 7-15 DIDAKTICKÝ TEST MATEMATIKA PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY DIDAKTICKÝ TEST B TS-M5MBCINT Maximální bodové hodnocení: 50 bodů 1 Základní informace k zadání zkoušky Didaktický test obsahuje 15 úloh. Časový limit pro řešení didaktického

Více

eses výukový multi shield pro Arduino UNO

eses výukový multi shield pro Arduino UNO 1456079896 eses výukový multi shield pro Arduino UNO eses výukový multi shield pro Arduino UNO 1. POPIS Tento shield je vhodný především pro výuku a začátečníky, jelikož obsahuje spoustu základních periferií,

Více

Adresovatelné RGB LED

Adresovatelné RGB LED České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra měření Dokumentace Adresovatelné RGB LED Zpracoval Ondřej Hruška 10. dubna 2017 1 Základní informace Adresovatelné (číslicově řízené)

Více

Servopohony vzduchotechnických

Servopohony vzduchotechnických 4 634 OpenAir T Servopohony vzduchotechnických klapek GDB...1 GLB...1 GSF 1 Rotační provedení, / AC 230 V Elektronické rotační servopohony s tříbodovým a spojitým řízením, jmenovitý krouticí moment 5 Nm

Více

ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ DÉLKY

ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ DÉLKY ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ DÉLKY typ DEL 2115C www.aterm.cz 1 1. Obecný popis Měřicí zařízení DEL2115C je elektronické zařízení, které umožňuje měřit délku kontinuálně vyráběného nebo odměřovaného materiálu a

Více

Návod na montáž a údržbu regulátoru ZR11

Návod na montáž a údržbu regulátoru ZR11 inventer jednoduše geniální větrání Návod na montáž a údržbu regulátoru ZR Výhradní zastoupení pro ČR a SR A-INVENT s.r.o. Lipová 000 4 0 Horažďovice Tel: +40 76 8 77 Fax: +40 76 8 58 www.inventer.cz Výrobce

Více