V Á N O C E. Vánoční časopis pro rodinu Proč se slaví Vánoce? Co je to Advent? Vážení rodiče,

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "V Á N O C E. Vánoční časopis pro rodinu 2014. Proč se slaví Vánoce? Co je to Advent? Vážení rodiče,"

Transkript

1 Vážení rodiče, dostává se Vám do rukou Vánoční časopis pro rodinu 2014, ve kterém se společně se svými dětmi můžete dočíst, co je to Advent a Betlém, proč se slaví Vánoce a mnoho dalších informací. V Á N O C E Proč se slaví Vánoce? Od 4. století našeho letopočtu se Vánoce považují za křesťanský svátek, kdy lidé oslavují narození Ježíše Krista. V dnešní době slaví v křesťanském světě Vánoce nejen věřící, ale i lidé nevyznávající žádné náboženství. Vánoce se tak staly svátkem spíše rodinným než náboženským. Z toho důvodu upadá i mnoho tradic a dnešní děti kolikrát ani nevědí, proč se co slaví a který den byl a je významný. Co je to Advent? Příprava na vánoční svátky začíná již v období Adventu. Advent pochází z latinského slova adventus čekání na příchod (narození) Ježíše Krista. Adventní doba je přípravou na vánoční svátky a během staletí se ustálila na posledních 4 týdnech před Štědrým dnem (24. prosince). Tyto 4 týdny odměřují 4 adventní neděle železná, bronzová, stříbrná a zlatá. Ve skutečnosti by měl být tento čas časem půstu a rozjímání, odřeknutí si veškeré zábavy, tance a zpěvu. Ovšem v dnešní době již tyto tradice nejsou tak dodržovány. A proto bychom Vám chtěly připomenout některé zvyklosti, které jsou spjaty s adventním časem. 1) Adventní věnec či adventní kalendář Adventní věnec je tradiční symbol sloužící k symbolickému odpočítávání čtyř týdnů adventu. Obvykle má podobu věnce ze jehličnatých větví ozdobeného 4 svícemi. Každou adventní neděli se zapaluje další svíčka. Svíček může být ale i více, v závislosti na zvyklostech a trendech. Svíce mohou být různě vysoké, různých barev, symetricky, nebo asymetricky rozmístěné. Zdobené

2 věnce bez svíček, které jsou také nazývány adventní věnce jsou používány k ozdobení vchodových dveří. Klasické adventní věnce byly zavěšované na stuhách, v posledních letech (počátek 21.století) je nahradily věnce které se kladou přímo na svátečně upravený stůl. Pod pojmem adventní kalendář si drtivá většina lidí představí pouze papírový adventní kalendář pro děti, ve kterém bývají zobrazena políčka od 1. prosince do 24. prosince. Po vyloupnutí políčka najdou děti malou čokoládu. Ovšem dříve byly adventní kalendáře čtyřtýdenní a byly malým uměleckým dílem. Např. papírové, dřevěné nebo perníkové městečko či vesnice, ve kterém se za okny domů skrývaly různé obrázky, verše nebo citace z bible. 2) Svatá Barbora Svatá Barbora se narodila ve 3. století v rodině bohatého kupce, který nenáviděl křesťany. Aby svou dceru uchránil od různých svodů, nechal ji zavřít do luxusní věže, kterou pro ni nechal postavit. Jeden ze sloužících ji však obrátil na křesťanskou víru. Jakmile se o tom otec dověděl, chtěl ji donutit zříci se křesťanství. Barboře se podařilo utéci a skrýt se ve skalní puklině, ale skrýš otci prozradil pastýř. Barbora se však dále bránila, byla mučena a nakonec ji otec vlastnoručně sťal hlavu.v tom okamžiku vyšlehl z jasného nebe blesk a na místě krutého otce zabil. V den svátku Barbory, tj. 4. prosince, se řežou větvičky třešní nebo zlatého deště. Jsou to takzvané barborky. Vloží se do vody a čeká se, kdy vykvetou. Kolikátý den větvička vykvete, tolikátý měsíc bude pro majitele šťastný. Podle jiné pověry pokud větvička rozkvetla na Štědrý den, dívka, která ji dala do vody, se do roka vdala. 3) Svatý Mikuláš Svatý Mikuláš má svátek 6. prosince. Narodil se kolem roku 250 ve městě Pataře (v dnešním Turecku) v rodině zbožných a majetných křesťanů. Po smrti rodičů velkou část majetku rozdal chudým a potřebným. Aby unikl projevům vděčnosti, vydal se na pouť do Palestiny. V té době zemřel ve městě Myre biskup (kolem roku 300). Jeho nástupcem se měl stát ten, kdo první vešel následujícího dne do chrámu. Tím byl právě Mikuláš. Po váhání nakonec úřad přijal.

3 A protože se o svůj majetek podělil s ostatními, tak podle staré víry sestupuje každý rok v předvečer 5. prosince na zem a spolu s andělem a čertem obchází lidské příbytky. Pro hodné děti má připravené pamlsky a ovoce a pro zlobivé pak uhlí a brambory. 4) Betlém Betlém je dřevěné, sochařské, malované či papírové umělecké dílo. Základní symbolika každého betlému je v podstatě stejná znázorňuje především narození Ježíška. Rozšíření poselství je pak závislé hlavně na velikosti betlému a srozumitelnost na jeho zpracování. U většiny betlémů jsou jednotlivé scény od sebe odděleny, tvůrci využívají nejen různé řezbářské a barevné styly, ale často střídají statické výjevy a pohyb figur i hudbu. Každý betlém je unikátním uměleckým dílem, které přenáší poselství dávných dob do současnosti Základními postavami každého Betlému jsou Ježíšek v jesličkách, Panna Maria a svatý Josef. V okolí této svaté rodiny se rozmísťují různá zvířata, a i u nich se vychází z oblasti, kde betlém vznikl. Dále jsou to Tři králové Kašpar, Melichar a Baltazar, různé zvířátka, postavy řemeslníků, obchodníků, pradlen. Také jsou často zobrazovány výjevy ze života Ježíše Krista např. Poslední večeře Páně. Většinou se nad Betlémem ještě vznáší anděl a betlémská hvězda. 5) Betlémské světlo Jednou z novodobých vánočních tradic je betlémské světlo, které rozvážejí skauti. Světlo se každoročně zapaluje v Betlémě, a do Česka putuje z Vídně. Pro české země jej přebírají brněnští skauti, kteří jej v sobotu rozvážejí před 4. nedělí adventní, takže je pak k dispozici v kostelích, na vánočních trzích, knihovnách apod.

4 6) Štědrý den štědrovečerní večeře se mohla vzdalovat pouze hospodyně. Štědrým dnem (24. prosince) končí období Adventu. Na Štědrý den bývá tradicí, že se schází celá rodina na slavnostní večeři. Ta se tradičně skládá z rybí polévky, bramborového salátu a smaženého kapra. V dnešní době již málokdo dodržuje během večeře některé z těchto zvyklostí připravený talíř pro nečekanou návštěvu, položení mince či šupiny z kapra pod talíř, od Po večeři bývá zvykem rozbalovat vánoční dárky, které dětem v českých zemích přináší Ježíšek. Štědrý den tradičně vrcholí půlnoční mší v kostele, kde se zpívají koledy (Narodil se Kristus Pán, Tichá noc, Jak si krásné neviňátko, Nesem vám noviny, Chtíc, aby spal, Štědrej večer nastal) a často zazní i Rybova Mše vánoční. Hlavním křesťanským svátkem je Boží hod vánoční, připadající na 25. prosinec v tento den si připomínáme narození Ježíše Krista. Následujícího dne, na svatého Štěpána, bylo dříve zvykem, že děti chodily od domu k domu a koledovaly. Za své snažení byly obvykle odměněny ovocem a občas i malým penízem. V dnešní době se již na koledu nechodí, ale tento zvyk se zachoval v podobě krásných vánočních písní.

5 7) Vánoční stromeček Vánoční stromek patří neodmyslitelně k Vánocům. Tradice zdobení vánočního stromku pochází z německých zemí. V Česku se první vánoční stromek zdobil počátkem 19. století a v první polovině 19. století tuto tradici přejaly jen bohaté pražské měšťanské rodiny. Více se zdobení vánočních stromků rozšířilo mezi lidmi až po první světové válce. Stromečky se zdobily cukrovím a ovocem, koncem 19. století i prvními lojovými svíčkami. Zdobení vánočních stromečků prochází módou. Klasický stromeček je zdobený slaměnými ozdobami. Lidové zvyky Jmelí Lidé si jeho zelené, postříbřené či pozlacené snítky nejčastěji připevňují na lustr, případně nad dveře. Pod ním prý má muž právo políbit jakoukoli dívku či ženu. Nebo proto, že kdo se pod jmelím políbí, druhému se zalíbí a jejich láska bude po způsobu jmelí věčně zelená. Každopádně darované jmelí nosí štěstí, a tak se při vánočních návštěvách hodí s sebou snítku přinést. Zlaté prasátko Jedná se o tradici, kdy se tvrdí, že pokud se vydržíte celý Štědrý den postit, tak večer se vám pak zjeví zlaté prasátko, které vám zaručí hojnost a dobrou úrodu na celý příští rok. Rozkrojené jablíčko Po štědrovečerní večeři si každý může rozkrojit jablko napříč, tedy kolmo na stopku. Kdo ve svém jablku nalezne pěticípou hvězdičku ze zdravých jadérek, v příštím roce ho čeká zdraví a štěstí. Pokud je jádřinec červavý, lze se nadít nemoci. A když místo pěticípé hvězdičky jsou jadérka uspořádána do tvaru křížku, hrozí nejhorší, tedy smrt. Stejné je to s vlašskými ořechy. Kdo ve čtyřech nalezne zdravá jádra, bude sám zdravý celý rok. Skořápkové lodičky Poetický zvyk, který upoutá (nejen) každé dítě, je pouštění lodiček z ořechových skořápek. Několik vlašských ořechů se rozpůlí a do vyprázdněných polovin skořápek se připevní maličká svíčka - nejsnáze pomocí nakapaného vosku. Ořechová lodička se zapálenou svíčkou se vypustí do větší nádoby s vodou. Její plavba předznamenává životní dráhu toho, kdo ji vyslal. Když vydrží dlouho svítit, čeká majitele dlouhý a šťastný život. Jestliže se lodička pustí na volnou vodu, dotyčný se vydá na cesty, drží-li se při břehu, zůstane doma.

6 Vánoční pečivo a cukroví Vánočka Vánočka má mnohaletou historii. První zmínka o ní pochází z 16. století. V dřívějších dobách ji lidé označovali jako húsku nebo caltu a v Čechách se setkáváme s různým krajovým pojmenováním pletenice, pletanka, štědrovice, žemle, ceplík. Dříve mohli péct vánočku pouze pekaři, ale od 18. století si ji lidé začali péct i doma. Pro šikovné hospodyňky to jistě bude hračka. Co budete potřebovat? 500 g hladké mouky 100 g moučkového cukru 200 g másla 3 g soli 100 g plátků mandlí 100 g rozinek 1 PL strouhané citronové kůry 5 žloutků 1/2 KL perníkového koření 1/4 KL muškátového oříšku 1/2 hrnku teplého mléka 1 sáček sušeného droždí. A jak na to? Mouku, cukr, sůl a koření prosejeme a promícháme se sušeným droždím. Přidáme citronovou kůru, rozpuštěné máslo, teplé, spíše horké mléko. Nebojme se toho, babičky to nedělaly jinak. Teprve před domícháním těsta přidáme rozinky a mandle. Dobře promíchané těsto necháme nakynout. Potom těsto rozdělíme a upleteme vánočku, kterou necháme vykynout nejlépe přes noc. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme při 170 C asi 50 minut. Svěží ovesné kuličky Co budete potřebovat? 200 g ovesných vloček 4 lžíce medu 2 lžíce rozehřátého másla 1 pomeranč 1 citron strouhaný kokos nebo čokoládová rýže na obalení

7 A jak na to? Ovesné vločky za stálého míchání nasucho opražíme a necháme vychladnout. Pak k nim přidáme tekutý med (podle potřeby ve vodní lázni krátce nahřejeme), rozehřáté máslo a vymačkanou šťávu z pomeranče a citronu. Podle potřeby můžeme přidat trochu vody. Z dobře promíchané hmoty tvarujeme kuličky, které obalíme ve strouhaném kokosu nebo čokoládové rýži. Dvoubarevné kokosové suky Co budete potřebovat? 200 g strouhaného kokosu 180 g moučkového cukru 1 vanilinový cukr 3 bílky 1 lžíce kakaa strouhaný kokos na obalení A jak na to? Strouhaný kokos zpracujeme s moučkovým a vanilkovým cukrem a bílky. Těsto rozdělíme na dvě části a do jedné zapracujeme kakao. Díly těsta vyválíme na stejně velké pláty, potřeme vodou, položíme je na sebe a lehce přitlačíme. Uložíme do chladna a ztuhnout, poté nakrájíme na špalíčky a obalíme ve strouhaném kokosu. Kapucínci Co budete potřebovat? 150 g mléčné čokolády 1 lžíce instantní kávy 100 g směsi rozinek, kandovaného ovoce, ořechových jader a oplatek A jak na to? Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu, do které přidáme kávu. Vmícháme propláchnuté rozinky, kousky kandovaného ovoce, nadrobno pokrájených oplatek a nahrubo nakrájených jader ořechů. Hmotu necháme ve vodní lázni, protože rychle tuhne. Lžičkou klademe na alobal malé hromádky hmoty a necháme je ztuhnout.

8 Jak oblékat děti v zimě? Asi nejedna maminka v zimě vzpomíná, jak to bylo s dítětem v létě jednoduché. Rychlé oblékání, žádné doplňky ke ztracení rukavice apod. Co ale pořídit dítěti, aby se v zimě cítilo jako v bavlnce? Základem je především, aby byly děti v suchu a pohodlí. Nejčastěji se využívá systém vrstvení. Tento způsob umožňuje dítě oblékat a svlékat podle aktuálního počasí. Obvykle se využívá tří základních vrstev, kdy každá vrstva plní svoji funkci. Při extrémních podmínkách lze použít více vrstev. Základní, první vrstva: Vždy je třeba začít funkčním prádlem, které musí být schopné rychle odvádět pot a udržovat stálou teplotu těla. Prádlo by mělo být příjemné, elastické a s minimálním počtem švů. V zimě zakoupenou první vrstvu lze využívat celoročně. Pokud se vaše dítě potí, je mnohem lepší obléknout ho do termoprádla, které i po zbytek roku plní stejnou funkci jako v zimě. Druhá termoizolační vrstva: Odvádí vlhkost dále od těla a zároveň udržuje tělesnou teplotu. Pro malé děti je ideální využít polar fleece, pro větší sportovce polyester/elastin. Třetí vrstva: Chrání před povětrnostními vlivy. Obvykle to bývá zateplená zimní bunda s kalhotami anebo kombinéza z materiálu odolného proti vodě a větru. U oblečení pro děti nesmějí chybět bezpečnostní reflexní prvky. Nezapomeňte, že největší tepelné ztráty jsou v oblasti hlavy, proto pořiďte svým dětem kvalitní čepici či nákrčník, a to i pod přilbu.

9 Důležitým doplňkem jsou kvalitní zateplené a nepromokavé rukavice. Pro nejmenší děti jsou nejlepší volbou palčáky, které jsou teplejší než rukavice prstové. Obuv musí mít teplou výstelku, podrážku s protiskluzovou úpravou a hlavně musí být nepromokavá. Pokud je sněhu hodně, zvolte spíše vysokou obuv, jinak stačí kotníčkové botky. Obuv kupujte kvalitní v kamenných obchodech s atestem. U kojenců a nechodících batolat v zimním období není s obuví problém, stačí jim do fusaku buď silné ponožky, nebo nejrůznější typy kožešinových bačkůrek. Dítěti vždy ošetřete kůži obličeje, protože dětská pokožka je velmi citlivá nejen na UV záření, ale snadno omrzne i při mírném mrazíku. Je lépe použít masti nežli krémy (obsahují více vody). Je celá řada přípravků určených k ošetření pokožky v zimním období. Řada maminek si vybavuje ze svého dětství, jak zmáčené běhaly a hrály si ve sněhu. To dnes vzhledem k široké nabídce outdoorového oblečení pro děti naštěstí již není nutné. Dopřejte svým potomkům radost ze zimního pohybu v suchu, teple a pohodlí. Pořídit venkovní výbavu dětem nebývá nejlevnější záležitostí, ale zcela jistě se vám takový krok vyplatí. Už jen kvůli tomu, že ve svém prokřehlém dítěti nevytvoříte odpor k zimním aktivitám a radovánkám.

10 Omalovánky pro děti Vánoční časopis pro rodinu 2014

11

12

13 Časopis pro Vás připravily pracovnice Sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi Charity Holešov Pavlína Janečková, DiS., tel Gabriela Botosová, DiS., tel Web:

14

ČESKÉ VÁNOCE. vánoční zvyky a tradice

ČESKÉ VÁNOCE. vánoční zvyky a tradice ČESKÉ VÁNOCE vánoční zvyky a tradice O Vánocích: Vánoce jsou svátky klidu a míru. V křesťanské tradici jsou oslavou narození Ježíše Krista. Přípravu na Vánoce představuje advent, období čtyř týdnů před

Více

Vánoční zvyky. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová.

Vánoční zvyky. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová. VY_32_INOVACE_PRV_ 484 Vánoční zvyky Autor: Irena Paulová,Mgr Použití: 2.ročník Datum vypracování: 9. 12. 2012 Datum pilotáže: 11. 12. 2012 Metodika: Pomocí obrázků a s využitím zkušeností dětí z rodiny

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 VÁNOCE V EVROPĚ Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_19 Tématický celek: Evropa a Evropané Autor: Hana Londová Datum:

Více

3. prosince 4. prosince

3. prosince 4. prosince 1. prosince 2. prosince 3. prosince 4. prosince 5. prosince 6. prosince 7. prosince 8. prosince Železná neděle Zapalte první svíčku na adventním věnci. Advent Víte, co to znamená? Jak dlouho trvá? Dnes

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Vánoční kvíz prověřuje všeobecné znalosti žáků.

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Vánoční kvíz prověřuje všeobecné znalosti žáků. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast České svátky, vy_32_inovace_ma_36_17 Autor Mgr. Kateřina

Více

Vánoční besídka se zdravým cukrovím od maminek. Petra Kačerová ZŠ Jaroměř, Na Ostrově 4

Vánoční besídka se zdravým cukrovím od maminek. Petra Kačerová ZŠ Jaroměř, Na Ostrově 4 Vánoční besídka se zdravým cukrovím od maminek Petra Kačerová ZŠ Jaroměř, Na Ostrově 4 Příklad dobré praxe Ročník: 2. Tematický okruh: Správná výživa (vánoční zdravé cukroví). Spolupráce s rodiči. Popis

Více

ZVONEČEK VÁNOCE 2017

ZVONEČEK VÁNOCE 2017 ZVONEČEK VÁNOCE 2017 1 2 Jiný kraj, jiné Vánoce Každé malé dítě u nás ví, co jsou Vánoce: zpívání koled, stavění betlému, rozkrajování jablíček, pouštění ořechových skořápek se svíčkou po vodě, ke štědrovečerní

Více

Už brzy budou! DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Český jazyk. ročník 2.

Už brzy budou! DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Český jazyk. ročník 2. Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Už brzy

Více

Vánoční svátky. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová.

Vánoční svátky. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová. VY_32_INOVACE_PRV_ 485 Vánoční svátky Autor: Irena Paulová, Mgr. Použití: 2. ročník Datum vypracování: 16.12. 2012 Datum pilotáže: 20.12. 2012 Metodika: Žáci si s učitelem prohlíží fotografie, zachycující

Více

Symboly Vánoc v rodinách

Symboly Vánoc v rodinách Symboly Vánoc v rodinách Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_13_03 Tématický celek: Rodina a finance Autor: PaedDr.

Více

Vánočka. Vánočka. Proč by měla být v jídelníčku. Víte, že:

Vánočka. Vánočka. Proč by měla být v jídelníčku. Víte, že: Vánočka 12. 12. 2018 Vánočka Toto sladké pečivo se jedlo už ve 14. století. Bylo připravováno v jiné formě, ale chutí bylo podobné vánočce, jak ji známe dnes. Recepty a tipy, o které se s vámi podělím,

Více

Školní časopis. Pod lavicí Školní rok 2014/2015 Číslo16. Vánoce v Anglii. Koledy. Jak zabalit dárky. Vánoční cukroví. Vánoční rozhovory.

Školní časopis. Pod lavicí Školní rok 2014/2015 Číslo16. Vánoce v Anglii. Koledy. Jak zabalit dárky. Vánoční cukroví. Vánoční rozhovory. Školní časopis Vánoční rozhovory s osobnostmi Mikuláš Adventní věnec Vánoční tradice Pod lavicí Školní rok 2014/2015 Číslo16 Vánoce v Anglii Koledy Jak zabalit dárky Vánoční cukroví Úvodní slovo redakce

Více

Oprava chybné prezentace

Oprava chybné prezentace Oprava chybné prezentace Úkol: Opravte chyby ve vytvořené prezentaci. č. 13 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu druh interaktivity Oprava chybné prezentace Žáci sami pracují na jednotlivých

Více

Meruňkové tvarohové knedlíky

Meruňkové tvarohové knedlíky Meruňkové tvarohové knedlíky Sladké ovocné knedlíky jsou spojeny hlavně v létě. Dají se připravit z kynutého těsta, tvarohového anebo také bramborového. Knedlíky plníme různým ovocem. Ingredience 200g

Více

PROSINEC Zdravíme Vás milí čtenáři.

PROSINEC Zdravíme Vás milí čtenáři. 1.01.2018 PROSINEC Zdravíme Vás milí čtenáři. Vítáme Vás v našem třetím vydání časopisu - HNĚVOTÍNSKÝ MĚSÍČNÍK. Každý měsíc Vám budeme přinášet novinky z naší školy a obce. Ale nečekejte moc stránek, bude

Více

Alibábovka. Ingredience. Postup

Alibábovka. Ingredience. Postup Alibábovka 1 Hera, 1/2 sklenice vody (hořčicové), 1 a 3/4 sklenice cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 2 sklenice hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 4 žloutky, hrst nasekaných ořechů, 2 lžíce kakaa, sníh ze

Více

o Velikonocích bezlepková Mini kuchařka

o Velikonocích bezlepková Mini kuchařka o Velikonocích bezlepková Mini kuchařka 03/16 Obsah 05 - Velikonoční cupkake 07 - Perníkové kraslice 09 - Velikonoční mazanec 11 - Velikonoční beránek 13 - Jarní řez 15 - Jidášky Velikonoční cupcake

Více

Kuchařka vánočního cukroví

Kuchařka vánočního cukroví Kuchařka vánočního cukroví Jarmilka Troutnarová Medové perníky 65 dkg hladké mouky 25 dkg moučkového cukru 5 dkg tuku Hera 10 dkg medu 3x velká vejce 1kávová lžička jedlé sody citronová kůra z jednoho

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

Vánoční cukroví nové recepty z Helenčina pečení, které se do knihy VÁNOČNÍ KOUZLENÍ nevešly.

Vánoční cukroví nové recepty z Helenčina pečení, které se do knihy VÁNOČNÍ KOUZLENÍ nevešly. Vánoční cukroví nové recepty z Helenčina pečení, které se do knihy VÁNOČNÍ KOUZLENÍ nevešly. Děkuji, že jste si koupili moji novou kuchařku Helenčino pečení. VÁNOČNÍ KOUZLENÍ / ZIMA vychází jako první

Více

VÁNOCE. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763. Autor: Mgr. Alena Ticháčková Datum: 9. 12. 2014 Cílový ročník: 2.

VÁNOCE. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763. Autor: Mgr. Alena Ticháčková Datum: 9. 12. 2014 Cílový ročník: 2. VÁNOCE Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Autor: Mgr. Alena Ticháčková Datum: 9. 12. 2014 Cílový ročník: 2. ročník Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:

Více

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ TECHNOLOGIE NÁZEV PŘEDMĚTU

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ TECHNOLOGIE NÁZEV PŘEDMĚTU PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 TECHNOLOGIE NÁZEV PŘEDMĚTU Obor: Gastronomie Ročník: třetí Zpracovala: Anna Kachtíková TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO

Více

ZVONEČEK VÁNOCE 2018

ZVONEČEK VÁNOCE 2018 ZVONEČEK VÁNOCE 2018 Zimní akce PROSINEC 5. 12. mikulášská nadílka v MŠ dopoledne 6. 12. penzion vystoupení pěvecký sbor SLUNÍČKO 7. 12. v 10,00 hod. Den otevřených dveří SŠ, předškolní třídy polytechnická

Více

Infolisty. Azylového domu Písečná

Infolisty. Azylového domu Písečná Infolisty Azylového domu Písečná Listopad Prosinec 2016 Svátky 17. 11. Den boje za svobodu a demokracii 17. listopad, po světě známý jako Mezinárodní den studenstva, se v Česku vztahuje ke dvěma historickým

Více

Citrónová buchta. Ingredience. Postup

Citrónová buchta. Ingredience. Postup Citrónová buchta 450 g polohrubé mouky, 1 lžička sody, 170 g krystalového cukru, 2 vejce, 100 ml oleje, 250 ml smetany na vaření, kůra a šťáva z 1 citronu, trochu mléka Všechny suroviny smícháme v těsto,

Více

Vánoční kuchařka OnaDnes

Vánoční kuchařka OnaDnes Vánoční kuchařka OnaDnes redakce OnaDnes, kolektiv autorů, 2014 ISBN: 978-80-87970-47-8 pdf 978-80-87970-48-5 epub 978-80-87970-49-2 mobi Obsah VÁNOČNÍ CUKROVÍ... 7 Pečené... 8 Perníčky... 9 Perníkové

Více

Kuchařka zdravých svačinek

Kuchařka zdravých svačinek Kuchařka zdravých svačinek 250 g měkkého tvarohu 1 červená paprika (může být i nakládaná) 1 vejce 100 g eidamu sůl 1. Papriku omyjeme a nakrájíme nadrobno. Eidam nastrouháme. 2. Vejce uvaříme natvrdo,

Více

Cool school. Bezva škola NAŠI REDAKTOŘI. Aktuální dění a šéfredaktorka. o pí uč. Polášková. Studijní okénko. o Tereza Hrošová (9.

Cool school. Bezva škola NAŠI REDAKTOŘI. Aktuální dění a šéfredaktorka. o pí uč. Polášková. Studijní okénko. o Tereza Hrošová (9. NAŠI REDAKTOŘI Aktuální dění a šéfredaktorka o pí uč. Polášková Cool school Prosinec / 3 Bezva škola Studijní okénko o Tereza Hrošová (9.A) Sport o Martin Zikl (6.C) o Roman Prax (6.C) Módní policie o

Více

Spolek neslyšících Plzeň

Spolek neslyšících Plzeň Spolek neslyšících Plzeň Vánoční BULLETIN 2017 29.11.17 Vánoční vzpomínání Milí čtenáři, dnešní vydání bulletinu je zaměřeno na vánoční téma a to netradičně na dobu dávnou minulou. Na dobu nostalgie, kdy

Více

Vážení rodiče, tým stacionáře Mraveneček. 16.12. 2014 v Opavě

Vážení rodiče, tým stacionáře Mraveneček. 16.12. 2014 v Opavě Mraveneček Vážení rodiče, dostává se Vám do rukou jedinečné a neopakovatelné vydání brožury Naše kuchařka. Ta vznikla z velkého nadšení a celoroční práce uživatelů a pracovníků stacionáře Mraveneček. Najdete

Více

Dej bůh štěstí tomu domu

Dej bůh štěstí tomu domu Dej bůh štěstí tomu domu Dej bůh štěstí tomu domu, my zpíváme, víme komu. Malému děťátku, Kristu Jezulátku, dnes v Betlémě narozenému. On rozdává štědrovničky, jabka, hrušky i trojníčky. Za naše zpívání,

Více

Mandle v čokoládě. Tiramisu po česku

Mandle v čokoládě. Tiramisu po česku Mandle v čokoládě Oloupané mandle nakrájíme na nudličky, upražíme na suché pánvi. Rozpustíme čokoládu na vaření s trochou 100% tuku. Do teplé čokolády vmícháme opražené nudličky mandlí v poměru: 1 díl

Více

Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA. tradiční i nevšední recepty

Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA. tradiční i nevšední recepty Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA tradiční i nevšední recepty Obsah Obsah... 2 Rady a tipy... 3 Cukroví... 5 Moučníky... 43 Slané pečivo... 55 Nápoje... 61 Polévky... 66 Hlavní jídla... 79 Paštiky... 99 Saláty...

Více

11. listopad svatý Martin

11. listopad svatý Martin LITURGICKÝ KALENDÁŘ 11. listopad svatý Martin Martin z Tours žil ve 4. století n. l. Byl původně vojákem, nakonec se stal poustevníkem a později biskupem. Je patronem vojáků, koní, jezdců, hus a vinařů,

Více

Příprava na Vánoce. Mikuláš

Příprava na Vánoce. Mikuláš Příprava na Vánoce Advent Advent je začátek liturgického roku, období čtyř neděl před vánočními svátky. Je to doba radostného očekávání příchodu Spasitele, duchovní přípravy na Vánoce, doba rozjímání a

Více

Metodika aktivity 01

Metodika aktivity 01 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Littrowa 122, Horšovský Týn Metodika aktivity 01 V Á N OČNÍ J A R M A R K Zpracovala: Jana Švachová 2009 TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM

Více

Zdravé vánoční cukroví

Zdravé vánoční cukroví Zdravé vánoční cukroví Recepty na zdravé vánoční cukroví, které EYTO tým Nebuď pecka podával na Vánočním cinkání s 1. ZŠ Dobříš. MAKOVÉ A KOKOSOVÉ KULIČKY 100 g tekutého medu, 50 g sezamových semínek,

Více

Sladký bar. Čokoládové lanýže. Malinový cheesecake do kelímku. Cake pops dortová lízátka. Vanilkové mini cupcakes

Sladký bar. Čokoládové lanýže. Malinový cheesecake do kelímku. Cake pops dortová lízátka. Vanilkové mini cupcakes Sladký bar Čokoládové lanýže Malinový cheesecake do kelímku Cake pops dortová lízátka Vanilkové mini cupcakes Čokoládové lanýže 10 ml smetany 35% 150 g mléčné čokolády 200 g hořké čokolády Na obalení:

Více

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství. Advent výpisky, výtah

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství. Advent výpisky, výtah Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Advent výpisky, výtah Stručná anotace učební jednotky Jedná se o vyučovací hodinu, ve

Více

Bábovková kuchařka. 5. třída ZŠ Hrochův Týnec

Bábovková kuchařka. 5. třída ZŠ Hrochův Týnec Bábovková kuchařka 5. třída ZŠ Hrochův Týnec Šlehačková mramorová bábovka 3 vejce cukr krystal 250g smetana ke šlehání (33%tuku) 250ml polohrubá mouka 500g kypřící prášek ½ sáčku olej na vymazání formy

Více

ŠKOLNÍ ČASOPIS Prosinec Vánoční speciál vánoční přání, koledy, zvyky a tradice a Jarmark

ŠKOLNÍ ČASOPIS Prosinec Vánoční speciál vánoční přání, koledy, zvyky a tradice a Jarmark ŠKOLNÍ ČASOPIS Prosinec 2017 Vánoční speciál vánoční přání, koledy, zvyky a tradice a Jarmark Vánoční zvyky a tradice V dospělosti na mnoho vytoužených hraček, které jsme jako děti dostaly pod stromeček,

Více

Prosinec v Bumble Bee byl kouzelný. Začátkem měsíce

Prosinec v Bumble Bee byl kouzelný. Začátkem měsíce NEWS FOR YOU AND YOUR FAMILY DECEMBER 2017 ZPRÁVY PRO VÁS I VAŠE BLÍZKÉ Prosinec 2017 Prosinec v Bumble Bee byl kouzelný. Začátkem měsíce December has been a magical month here at Bumble Bee. During this

Více

DROBNÉ OBČERSTVENÍ A PŘÍSADY

DROBNÉ OBČERSTVENÍ A PŘÍSADY DROBNÉ OBČERSTVENÍ A PŘÍSADY 10 KUSŮ KULIČKY ŠTĚSTÍ Kuličky lze skladovat v lednici po dobu 5 dnů. Jsou výborné jako svačinka, když máme na něco chuť, anebo jako rychlé doplnění energie. Jsou vhodné zejména

Více

Dům dětí a mládeže Blovice, Tyršova 807, Blovice Tel.: Časopis CHOBOTNICE

Dům dětí a mládeže Blovice, Tyršova 807, Blovice Tel.: Časopis CHOBOTNICE Dům dětí a mládeže Blovice, Tyršova 807, 336 01 Blovice Tel.: 371 522 159 www.ddm-blovice.cz Časopis CHOBOTNICE Prosinec 2012 Barborky Svobodné dívky si 4.prosince - tedy na svátek Barbory - trhaly větvičky

Více

Základní škola Pavlínov okres Ţďár nad Sázavou. Jablková kuchařka. Autoři: ţáci, učitelé a přátelé naší školy

Základní škola Pavlínov okres Ţďár nad Sázavou. Jablková kuchařka. Autoři: ţáci, učitelé a přátelé naší školy Základní škola Pavlínov okres Ţďár nad Sázavou Jablková kuchařka Autoři: ţáci, učitelé a přátelé naší školy Školní rok 2011/2012 JABLKOVÝ DORT 25 dkg cukru krystal, 4 celá vejce třeme dohromady 25 dkg

Více

Žitné mouky T 960 Žitná chlebová T 1700 Žitná celozrnná

Žitné mouky T 960 Žitná chlebová T 1700 Žitná celozrnná Pšeničné mouky 00 Pšeničná mouka hladká světlá T 400 Pšeničná výběrová polohrubá T 405 je umletá ze zrna, které má odstraněný klíček a obal (otrubu) a je vlastně nejsvětlejší a tedy nejmíň celozrnná. T

Více

Ukázky pokrmů z mezinárodních kuchyní. Prezentace k Evropskému dni jazyků

Ukázky pokrmů z mezinárodních kuchyní. Prezentace k Evropskému dni jazyků Prezentace k Evropskému dni jazyků Pirohy Pirohy patří mezi typické pokrmy ruské kuchyně. Připravují se v mnoha variantách, z různých těst, s různými náplněmi a různými technologickými úpravami. Můžeme

Více

Recepty. Jablečná slavnost 2007

Recepty. Jablečná slavnost 2007 Recepty Jablečná slavnost 2007 Smetanovo-jablečný koláč 130 g cukru 130 g másla 2 vejce 260 g hladké mouky 1 kg jablek 2 sáčky vanilkové cukry 0,25 l mléka 350 g zakysané smetany 2 žloutky trocha mandlových

Více

JOGURTOVÝ POHÁR S JAHODAMI

JOGURTOVÝ POHÁR S JAHODAMI JOGURTOVÝ POHÁR S JAHODAMI 450 g jahod 10 g želatiny 250 ml bílého jogurtu 1 vanilkový cukr 50 g cukru krupice Želatinu přelijeme 30 ml horké vody a za stálého míchání ji necháme rozpustit a zchladnout.

Více

Dezert Suzette 7 vajec, šťáva z 1/2 citrónu 200 g jemného krystalového cukru 180 g polohrubé mouky meruňková povidla 1 krabice dětských piškotů 150 g sekaných ořechů 150 g rozinek, 2 dl rrumu 1 litrová

Více

Vánoční cukroví v tabulkách. Zpracovala nutriční terapeutka Věra Boháčová, DiS.

Vánoční cukroví v tabulkách. Zpracovala nutriční terapeutka Věra Boháčová, DiS. Vánoční cukroví v tabulkách Zpracovala nutriční terapeutka Věra Boháčová, DiS. Vánoční cukroví k Vánocům jednoznačně patří. To, že často není výživově nejvýhodnější, není žádným tajemstvím. Je dobré uvědomit

Více

Karla Pelikánová BEZLEPKOVÉ LASKOMINY. 66 receptů na úžasné pečené i nepečené dezerty

Karla Pelikánová BEZLEPKOVÉ LASKOMINY. 66 receptů na úžasné pečené i nepečené dezerty 1 Karla Pelikánová BEZLEPKOVÉ LASKOMINY 66 receptů na úžasné pečené i nepečené dezerty 2 KŘEHKÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ S OŘECHY Tvaroh je zdravou a lahodnou surovinou. Je lehký, dobře stravitelný, ale přitom

Více

ZŠ Praha 3, Cimburkova 18/600 ALMANACH. 2. pololetí 2018

ZŠ Praha 3, Cimburkova 18/600 ALMANACH. 2. pololetí 2018 ZŠ Praha 3, Cimburkova 18/600 ALMANACH 2. pololetí 2018 V čem jsme všichni stejní a v čem se lišíme? Odkud pocházíme? Různé kultury ve společnosti Vzájemná tolerance V čem jsme všichni stejní a v čem se

Více

Obecní knihovna Blížkovice

Obecní knihovna Blížkovice Obecní knihovna Blížkovice III. číslo Vánoce jsou tady, Vánoce jsou tady!!! Děti, už se nám to blíží, už se jen párkrát vyspíte a budou tu vánoční prázdniny a s nimi samozřejmě i Vánoce. Už se na ně určitě

Více

Muffiny k čaji s rozinkami a mandlemi

Muffiny k čaji s rozinkami a mandlemi Muffiny k čaji s rozinkami a mandlemi Tak jako ve staré Anglii: sladké kynuté bochánky jsou to pravé pro příjemný odpolední čajový dýchánek 50 ml mléka 1/4 kostky droždí (10 g) 90 g cukru 280 g polohrubé

Více

Přestavlcká JEDNIČKA. Občasník

Přestavlcká JEDNIČKA. Občasník Přestavlcká JEDNIČKA Občasník Úvodník Vážení a milí čtenáři, jsme moc rádi za kladné ohlasy na naše první číslo Jedničky. Zejména Vás zaujala rubrika Tajemný kout. Jedna teta kuchařka dokonce nelenila

Více

Marokánka. Kokosový věneček s polevou. Katalog Vánočního cukroví 2015 Bezlepík s.r.o. Kokosový věneček v cukru. www.bezlepik.cz

Marokánka. Kokosový věneček s polevou. Katalog Vánočního cukroví 2015 Bezlepík s.r.o. Kokosový věneček v cukru. www.bezlepik.cz Katalog Vánočního cukroví 2015 Bezlepík s.r.o. Kokosový věneček s polevou Tvarovaný světle kokosový kroužek přestříkaný čokoládou Místo výroby: Provozovna U Bezlepíka, 5. května 9, 741 01 Nový Jičín www.bezlepik.cz

Více

MÁSLOVÉ PUSINKY S KRÉMEM

MÁSLOVÉ PUSINKY S KRÉMEM MÁSLOVÉ PUSINKY S KRÉMEM Příprava: 40 minut Pečení: 12 minut Počet porcí: 16 pusinek Ingredience 180 g změklého másla 30 g moučkového cukru 1 lžička vanilkového extraktu 230 g hladké mouky 2 vejce Na náplň:

Více

Zima VY_12_INOVACE_PRV.123.10

Zima VY_12_INOVACE_PRV.123.10 Zima VY_12_INOVACE_PRV.123.10 Mgr.Charlotta Kurcová srpen 2011 březen 2012 Já a můj svět, Prvouka 1. 3.ročník Téma: Zima Podtéma: počasí, vhodné oblečení, svátky v zimě, zimní aktivity a sporty. Anotace:

Více

Katalog Vánočního cukroví 2016 U Bezlepíka

Katalog Vánočního cukroví 2016 U Bezlepíka Katalog Vánočního cukroví 2016 U Bezlepíka Místo výroby: Provozovna U Bezlepíka, 5. května 9, 741 01 Nový Jičín www.bezlepik.cz Kokosový věneček s polevou Tvarovaný světle kokosový kroužek přestříkaný

Více

ZNALEC ADVENTU. Kvízová hra. Jednoduchá kvízová hra pro zopakování znalostí o adventní a vánoční době, příbězích, postavách a reáliích.

ZNALEC ADVENTU. Kvízová hra. Jednoduchá kvízová hra pro zopakování znalostí o adventní a vánoční době, příbězích, postavách a reáliích. ZNALEC ADVENTU Kvízová hra Jednoduchá kvízová hra pro zopakování znalostí o adventní a vánoční době, příbězích, postavách a reáliích. Obsahuje: Tři sady otázek pro postupné rozšíření hry Tři sady hvězd

Více

MODERNÍ ODLEHČENÉ DORTY

MODERNÍ ODLEHČENÉ DORTY TRADIČNÍ ČESKÉ DORTY MODERNÍ ODLEHČENÉ DORTY základní dortová hmota + máslové krémy vysoký obsah tuku, cukru mnoho kalorií příchutě vanilková, čokoládová, moka, ořechová MODERNIZACE DORTŮ Klasické máslové

Více

02/2010 DEN STUDENSTVA

02/2010 DEN STUDENSTVA 02/2010 DEN STUDENSTVA Ze začátku to měl být turnaj pro volejbalové začátečníky s účelem zahrát si pro zábavu, který se odehrává každý rok ke dni 16. listopadu před státním svátkem. Avšak ukázalo se, že

Více

Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova DEN má. hodin, je to doba, za kterou.. 2. MĚSÍC má obvykle dnů, je to doba, za kterou...

Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova DEN má. hodin, je to doba, za kterou.. 2. MĚSÍC má obvykle dnů, je to doba, za kterou... OPAKOVÁNÍ A 1. DEN má. hodin, je to doba, za kterou.. 2. MĚSÍC má obvykle dnů, je to doba, za kterou... 3. PŘESTUPNÝ ROK má. dnů, protože 4. První jarní den =. jarní. 5. První podzimní den =. podzimní..

Více

HRÁTKY S TVAROHEM OBSAH

HRÁTKY S TVAROHEM OBSAH HRÁTKY S TVAROHEM OBSAH Šlehačkové kostky... 2 Tvarohová buchta bez těsta (mňamózní rychlovka)... 2 Tvarohové řezy - výborné... 3 Tvarohový koláč s mandlovými lupínky... 4 Jahodové řezy s tvarohem... 4

Více

Školní Časopis Smajlík

Školní Časopis Smajlík Školní Časopis Smajlík 5. r. Speciální vánoční díl 2017/2018 2 Obsah Omalovánka Tipy do kina Křížovky Vánoční rozdíly Vánoční tradice Otázky na vánoční pohádky Pro chytré hlavy Vánoční výrobek Vystřihovánka

Více

Oslavy Vánoc v cizích zemích Aleš Kůtek

Oslavy Vánoc v cizích zemích Aleš Kůtek Vážení čtenáři! Dnešním dnem k Vám přichází poslední číslo našeho školního časopisu v roce 2006. Blíží se Vánoce, proto nám dovolte, abychom Vám všem, našim příznivcům, popřáli šťastné a veselé prožití

Více

Tvarohový koláč. Řezy Florida

Tvarohový koláč. Řezy Florida Tvarohový koláč 450g polohrubé mouky, 30dkg hery, 3 lžíce cukru, 3 žloutky, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce mléka, 2 lžíce rumu. Z těsta udělat dvě placky, mezi ně tvarohová náplň: 500g tvarohu, 5 lžic cukru,

Více

Vánoce Čokoládové mince 100g 5. Moritz "ledová čokoláda" kornout 170g mléčná čokoláda; varianty balení: karton nebo sáček á 10ks

Vánoce Čokoládové mince 100g 5. Moritz ledová čokoláda kornout 170g mléčná čokoláda; varianty balení: karton nebo sáček á 10ks Vánoce 2019 1. Adventní kalendář Krteček 50g adventní kalendář s licenčními motivy plněné mléčnou čokoládou, mix motivů v kartonu 8595080431483 2. Adventní kalendář Baribal 50g 3. Krteček mléčné čokolády

Více

Slovo ú v o d em Poděkování Seznam zkratek knih Starého a Nového zákona Církevní rok Křesťanské Vánoce S v átk y...

Slovo ú v o d em Poděkování Seznam zkratek knih Starého a Nového zákona Církevní rok Křesťanské Vánoce S v átk y... O b s a h Slovo ú v o d em... 11 Poděkování... 12 Seznam zkratek knih Starého a Nového zákona... 13 Církevní rok... 14 Křesťanské Vánoce... 16 S v átk y... 19 Advent aneb doba přípravná, předvánoční...22

Více

RECEPTY SVÁTEK JABLKA 2014

RECEPTY SVÁTEK JABLKA 2014 RECEPTY SVÁTEK JABLKA 2014 JOGURTOVO JABLEČNÝ DORT (Kábelová Martina, Pěnčín Vinohrady) KORPUS: 6 vajec, 6 lžic moučkového cukru, 1 lžíce oleje, 5 lžic polohrubé mouky, 1 lžička PDP, lžíce kakaa JOGURT:

Více

BEZLEPKOVÉ LASKOMINY 2

BEZLEPKOVÉ LASKOMINY 2 1 Karla Pelikánová BEZLEPKOVÉ LASKOMINY 2 55 FANTASTICKÝCH RECEPTŮ NA TRADIČNÍ I NEOBYČEJNÉ DEZERTY 2 Úvodem Pokud jste si koupili knížku Bezlepkové laskominy, která mi vyšla loni v dubnu, a recepty v

Více

Vaření s xylitolem. www.diatips.cz

Vaření s xylitolem. www.diatips.cz www.diatips.cz O B S A H Znáte sladidlo xylitol?... 3 Ořechové cukroví pracny nebo plněné ořechy... 4 Marokánky... 4 Ořechová mimina... 5 Rohlíčky z kokosu... 5 Jablkový dezert s xylitolem... 6 Oplatkový

Více

Lidové zvyky a obyčeje - prosinec

Lidové zvyky a obyčeje - prosinec Lidové zvyky a obyčeje - prosinec určeno pro žáky sekundy víceletého gymnázia CZ.1.07/1.1.00/14.0143 Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. úvod: Život lidí v minulosti měl pevněji daný řád než dnes. Tento

Více

Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou. Svíčková na smetaně. Karlovarské knedlíky. Jablkový závin

Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou. Svíčková na smetaně. Karlovarské knedlíky. Jablkový závin Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou Svíčková na smetaně Karlovarské knedlíky Jablkový závin Zelná polévka s klobásou 400 g kysaného zelí klobása 250 ml zakysané smetany 50 g cibule 800 ml vývaru

Více

Tipy na slavení Vánoc s dětmi Ráchel Bícová

Tipy na slavení Vánoc s dětmi Ráchel Bícová Tipy na slavení Vánoc s dětmi Ráchel Bícová Zaměřte pozornost dítěte na Ježíše a rodinu Vyrobte dětem adventní kalendář s biblickými verši (ze Starého i Nového zákona vztahující se k narození Pána Ježíše)

Více

PAMÁTKA SV. BARBORY 1. NEDĚLE ADVENTNÍ

PAMÁTKA SV. BARBORY 1. NEDĚLE ADVENTNÍ 1. NEDĚLE ADVENTNÍ Začíná nový církevní rok a doba adventní, čas přípravy na, která potrvá týdny. Znamením je adventní se svícemi. PAMÁTKA SV. BARBORY Barbora byla dívka, která položila pro svůj život.

Více

Francouzská kuchyně Zapečená cibulová polévka

Francouzská kuchyně Zapečená cibulová polévka Cibule 1kg Máslo 100g Bílé víno 0,5L Bageta 1ks Strouhaný sýr 200g Vejce 1ks Sůl, pepř, bobkový list, tymián Francouzskákuchyně Zapečenácibulovápolévka Polévka - Cibuli nakrájíme na tenké proužky a orestujeme

Více

VÁNOČNÍ RECEPTÁŘ. 1) Cimpr campr Paní Babušíková. 2) Medovníkové cukroví Paní Doležalová Taťána. 3) Rohlíčky s nugátovým krémem

VÁNOČNÍ RECEPTÁŘ. 1) Cimpr campr Paní Babušíková. 2) Medovníkové cukroví Paní Doležalová Taťána. 3) Rohlíčky s nugátovým krémem 1) Cimpr campr Paní Babušíková 28 dkg hladké mouky 20 dkg másla 10 dkg nahrubo nakrájené lískové ořechy 3,5 dkg moučkového cukru 1 žloutek Smícháme ingredience, uděláme kuličky, na plechu rozmáčkneme vidličkou.

Více

Pavlovský občasník 2007

Pavlovský občasník 2007 Pavlovský občasník 2007 SLOVO STAROSTY Vážení spoluobčané, pomalu končí rok 2007, svátky vánoční máme na dosah ruky. Rádi bychom tyto sváteční dny prožili v klidu a pohodě. Ale je to také čas rozjímání,

Více

Tiramisu pomerančové. Tiramisu s kiwi

Tiramisu pomerančové. Tiramisu s kiwi Tiramisu pomerančové 2 mandarinkové kompoty (cca 300 ml), 125 ml šlehačkové smetany, 250 g sýru Mascarpone 250 g tvarohu, 80 g cukru, 3 lžice pomerančového likéru 200 250 ml pomerančové šťávy (může být

Více

Záškolák. Vánoční speciál VESELÉ VÁNOCE MERRY CHRISTMAS BUON NATALE FROHE WEIHNACHTEN

Záškolák. Vánoční speciál VESELÉ VÁNOCE MERRY CHRISTMAS BUON NATALE FROHE WEIHNACHTEN Záškolák Vánoční speciál VESELÉ VÁNOCE MERRY CHRISTMAS BUON NATALE FROHE WEIHNACHTEN Vánoce ve světě Americké svátky vánoční- Vánoční sezóna v USA začíná po Dni díkůvzdání, který se slaví vždy čtvrtý listopadový

Více

Gymnázium a obchodní akademie Chodov

Gymnázium a obchodní akademie Chodov Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, 357 35 Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0367 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitňování výuky prostřednictvím ICT Pořadí šablony a sada: 19. Rozvoj

Více

Třená bábovka. Bábovka. Bábovka z oleje. Bábovka DIA. Maková bábovka. Mramorová bábovka. Bábovka z pomazánkového másla. Bábovka

Třená bábovka. Bábovka. Bábovka z oleje. Bábovka DIA. Maková bábovka. Mramorová bábovka. Bábovka z pomazánkového másla. Bábovka Bábovky a buchty Třená bábovka 25 dkg hrubé mouky, 18 dkg cukru, 12 dkg tuku, 3 vejce, mléka dle potřeby, citr. kůra, vanilka, prášek do pečiva. Bábovka 20 dkg másla, 1/4 kg cukru moučky, 1/2 kg výběr.

Více

Instrukce pro učitele k přípravě lekce vaření

Instrukce pro učitele k přípravě lekce vaření suroviny: salátová okurka Dovednosti, které se žáci naučí: loupání, jemné krájení, strouhání, míchání Pokrmy: Studená okurková polévka s koprem, šp.: špetka okurky salátové / 500 g - oloupejte - nastrouhejte

Více

Vaření a pečení na Bělidle 26. 4. 2014

Vaření a pečení na Bělidle 26. 4. 2014 Vaření a pečení na Bělidle 26. 4. 2014 Obilniny, luštěniny: Cizrna Fazole adzuki Fazole mungo Fazole hnědé Seitan special Tempeh Kroupy Špaldová mouka Další: Agar agar (želatina) Mořské řasy Palmový tuk

Více

Vánoční receptář 2017

Vánoční receptář 2017 Vánoční receptář 2017 Bezlepkové sušenky špekulacius Potřebujeme: 400 g bezlepkové mouky Promix UNI, 200 g tuku (másla nebo rostlinného tuku do těsta), 100 g moučkového cukru, 1 ČL vanilky nebo 1 vanilkový

Více

ZDRAVÉ FITNESS DOBROTY. Karla Pelikánová. 40 sladkých receptů nejen pro sportovce a vyznavače zdravé stravy

ZDRAVÉ FITNESS DOBROTY. Karla Pelikánová. 40 sladkých receptů nejen pro sportovce a vyznavače zdravé stravy 1 U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 2 5 4 1 6 8 Karla Pelikánová ZDRAVÉ FITNESS DOBROTY 40 sladkých receptů nejen pro sportovce

Více

Mrkvový dort s limetkovým krémem

Mrkvový dort s limetkovým krémem Minikuchařka 2 OBSAH Mrkvový dort s limetkovým krémem. 4 Jidáše.. 7 Špenátová polévka. 8 Boží milosti.. 10 Kopřivová nádivka pečená na slanině. 12 Velikonoční beránek. 14 Velikonoční mazanec.16 Špaldové

Více

VY_32_INOVACE_OV89LE_14_01_09. Kód přílohy vzdělávací materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Mgr.Eva Lepší. Ročník, cílová skupina:

VY_32_INOVACE_OV89LE_14_01_09. Kód přílohy vzdělávací materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Mgr.Eva Lepší. Ročník, cílová skupina: Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; ( 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací

Více

Vánoční pohoda. strana 1

Vánoční pohoda. strana 1 Vánoční pohoda Jistě víte že se blíží Vánoce. Tento časopis vás seznámí s koledami zabavíte se omisměrkami. zjistíte co dělají děti ve vašem věku o Vánocích a jak se vaří Vánoční pokrmy strana 1 : Uvod

Více

NEJZNÁMĚJŠÍ ČESKÉ A MORAVSKÉ. s úpravou pro klavír a s akordy pro kytaru

NEJZNÁMĚJŠÍ ČESKÉ A MORAVSKÉ. s úpravou pro klavír a s akordy pro kytaru NEJZNÁMĚJŠÍ ČESKÉ A MORAVSKÉ s úpravou pro klavír a s akordy pro kytaru Pavel Maťátko, Kamila Skopová Vánoce, magické slovo vyvolávající mnoho představ a vzpomínek. Vanilkovou vůni maminčiných rohlíčků,

Více

Mostkovice Krumsín Prosinec 2012

Mostkovice Krumsín Prosinec 2012 ZPRAVODAJ FARNOSTÍ Mostkovice Krumsín Prosinec 2012 Drazí a milí farníci, v prosinci jsme začali nový církevní rok, zároveň s ním jsme vstoupili do adventu, do Roku víry a Roku eucharistie. Advent je dobou

Více

Krůtí guláš. Suroviny. Postup:

Krůtí guláš. Suroviny. Postup: Krůtí guláš 125 g krůtího masa na guláš zeleninový vývar z kostky 1/2 lžičky sladké papriky 50 g žampionů pórek 10 g másla 10 g hladké mouky 40 ml kysané smetany sůl, pepř olej Maso omyjeme, osušíme a

Více

TERMÍN REALIZACE PROJEKTU ÚČASTNÍCI PROJEKTU MÍSTO REALIZACE

TERMÍN REALIZACE PROJEKTU ÚČASTNÍCI PROJEKTU MÍSTO REALIZACE PROJEKT VANOCE 2010 TERMÍN REALIZACE PROJEKTU 16.12. - 22.12.2010 ÚČASTNÍCI PROJEKTU třídy ZŠ SPECIÁLNÍ MÍSTO REALIZACE třída VI. C Klíčové kompetence: v projektu usilujeme především o rozvoj těchto kompetencí:

Více

Život našich farností v době adventní a vánoční 2018

Život našich farností v době adventní a vánoční 2018 Život našich farností v době adventní a vánoční 2018 sobota 1. prosinec 17.00 Kryštofovo Údolí náves; Otvírání Jírova Betléma 18.00 Liberec, kostel sv. Antonína Vel mše sv. se žehnáním adventních věnců

Více

(Vybrané recepty ze serveru www.labuznik.com)

(Vybrané recepty ze serveru www.labuznik.com) Labužníkovy recepty (Vybrané recepty ze serveru www.labuznik.com) Polévky...2 1. Bramboračka...2 2. Cibulová polévka s jablky...2 3. Couračka z Luk...3 Hovězí maso...5 4. Babiččina hovězí pečeně na zázvoru...5

Více

Toast se šunkou a křenem

Toast se šunkou a křenem Toasty (apetit) Toast se šunkou a křenem 8 plátků toastového chleba, 160 g šunky, 8 rajčat (malá), 1 pórek, 8 plátků tvrdého sýra, 100 g křenu, 50 g másla, mletý pepř, mletá paprika Krajíčky toastového

Více

160g mletých ořechů. 60g strouhanky

160g mletých ořechů. 60g strouhanky Plněné ořechy I 250g másla 130g moučkového cukru 250g hladké mouky 60g mletých ořechů 60g strouhanky Náplň: 160g cukru 160g mletých ořechů 1 žloutek 3 lžíce rumu máslo čokoládová poleva Všechny suroviny

Více

Chia pudink s jahodami a bazalkou

Chia pudink s jahodami a bazalkou Chia pudink s jahodami a bazalkou 2 porce 10 min* Tato nenápadná semínka, která na první pohled připomínají mák, jsou úžasným zdrojem živin a energie. Chia jsem si oblíbila hlavně při pečení. Přidávám

Více