1 Počítačové metody návrhu a realizace plošných spojů, OrCAD, Cadence, VHDL, Eagle

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "1 Počítačové metody návrhu a realizace plošných spojů, OrCAD, Cadence, VHDL, Eagle"

Transkript

1 1 Počítačové metody návrhu a realizace plošných spojů, OrCAD, Cadence, VHDL, Eagle 1.1 Počítačový návrh desek plošných spojů V současné době se při návrhu DPS ustupuje od ručního návrhu a téměř výhradně se používají počítačové programy CAD (Computer Aided Design), které pracují na počítačích řady IBM- PC. Je třeba si uvědomit, že i když návrh provádíme ručně, většinou je třeba stejně v závěrečné fázi jej zdigitalizovat i a to i v případě, že je matrice zhotovena ofotografováním ručně kreslené předlohy, abychom získali podklady pro výrobu DPS, hlavně soubory vrtání na souřadnicové vrtačce, pro osazovací a automaty apod. Výhody počítačového návrhu: podstatné zrychlení návrhu, a to i v případě, že nepoužijeme autorouter, možnost použití normalizovaných knihoven pro pouzdra součástek, schématické značky apod., zabezpečení stejných přesně definovaných podmínek v souladu s příslušnými normami, návrh není třeba dodatečně digitalizovat, snadno se dají utvořit soubory pro výrobu, osazování apod., při návrhu jsou omezeny, nebo úplně vyloučeny chyby způsobené lidským faktorem snadná archivace podkladů. Je třeba si uvědomit, že návrhové systémy jsou značně drahé a jejich nelegální používání je většinou zamezeno používáním hardwarového klíče. Při jeho pořizování je třeba ekonomicky zvážit výhodnost nákupu. Návrhových systémů je k disposici celá řada. Jedná se o speciální systémy pro plošné spoje, nebo je návrhový systém součástí komplexního grafického systému. Mezi nejznámější návrhové systémy pro plošné spoje patří EAGLE (PADS Software Inc.), OrCAD, REDCAD, smartwork, ADRIANE atd. Návrhový počítačový systém se většinou skládá z následujících funkčních bloků: editor pro kreslení schémat, editor kreslení spojů, autorouter, knihovny pouzder, symbolů a součástek, programy pro tvorbu technologických výstupů, programy pro tisk, další pomocné programy.

2 Návrh zapojení Simulace chování Praktické ověření funkce Návrhový systém Symboly Kontrola Kreslení schématu Součástky Kontrola Návrh plošného spoje Pouzdra Podklady pro výrobu DPS Podklady pro montáž DPS Osazení automatem Programy pro tisk Převodní programy pro jiné systémy Ostatní programy Obr.1: Návrh desky plošných spojů Editor pro kreslení schémat Tato část systému slouží pro vytvoření schématu navrženého zapojení. Schéma je možno sestavovat z pevně nadefinovaných prvků vybíraných z knihovny, nebo je vytvářet individuálně. Umožňuje vytvářet sběrnicovou strukturu zapojení, označit popisem jednotlivé součástky a části zapojení. Jeho součástí je i automatická kontrola chyb elektrického propojení (zkraty výstupu proti zemi a napájení, zkraty napájení, propojení výstupu navzájem, neošetřené vstupy a výstupy apod.). Je většinou uzpůsoben tak, aby vylučoval při popisu možnost chyb a neurčitostí (nelze označit dvě součásti stejně). Schéma zapojení je možno použít buď samostatně, nebo jej použít pro návrh DPS. Editor pro kreslení plošných spojů Umožňuje po umístění pouzder součástek vybíraných z knihovny do pracovního rozměru desky (pokud nepoužijeme Autorouter) ručně vytvářet kresbu desky plošného spoje vodiči definované šířky. Ruční návrh předpokládá mít připraven návrh desky plošného spoje (nemusí být ve skutečném měřítku).

3 Součástí editoru bývá stejně jako u kreslení schémat kontrola správnosti geometrie návrhu, což jsou kontroly izolačních vzdáleností mezi spoji, zkratů, použitých rozměrů pájecích ploch, průměru vrtaných děr, šířky spojů, lze provést kontroly umístění v rastru, úhly spojů, apod. Autorouter Jedná se o program, který automaticky navrhne plošný spoj tak, aby se vodiče nekřížily za dodržení předem definovaných podmínek návrhu (vzdálenosti mezi spoji, velikost a tvar plošek apod.). Pracuje většinou ve více etapách (tzv. průchodech). V prvních průchodech pokládá sběrnice, potom ostatní spoje a v dalších průchodech optimalizuje propojení.téměř vždy je možno jeho činnost přerušit a ručně zasáhnout do návrhu. Předem nadefinované spoje autorouter nemění (např. zemnění, choulostivé spoje z hlediska rušení, vazeb apod.). Autorouterů se vyskytuje velké množství. Výsledná kvalita nezávisí pouze na jeho dokonalosti, je také do značné míry ovlivněna úrovní přípravy podkladů (rozmístění součástek) pro jeho činnost. Většinou trvá optimalizace několik desítek minut a výsledkem je návrh spojů na úrovni několikadenní práce zkušeného vývojáře. Při návrhu velmi složitých desek s velmi jemným rastrem trvá optimalizace i několik hodin a výsledkem je kvalita propojení, kterou lze těžko ručně dosáhnout. Konečný výsledek je v každém případě ovlivněn tvořivou činností člověka [1]. 1.2 Počítačový návrh elektronických systémů v produktu EAGLE 4 EAGLE je u nás jeden z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších systémů pro návrh plošných spojů. Systém vyvíjí a stále zdokonaluje německá firma CadSoft Computer GmbH z Pleiskirchenu. Sám Eagle patří mezi střední třídu CAD programů pro elektroniku. Důvody oblíbenosti Eaglu jsou zřejmé, jedná se o systém relativně snadno pochopitelný a naučitelný, se kterým se dají při troše pečlivosti vytvářet desky plošných spojů na profesionální úrovni. Další předností jsou rozsáhlé knihovny které výrobce k programu standardně dodává. V neposlední řadě k ještě větší oblibě a rozšíření programu určitě přispěje fakt, že výrobce uvolnil pro nekomerční využití programu a pro školství tzv. LIGHT verzi. Tato verze má tři omezení, maximální možná velikost desky je 100x80mm tj. polovina tzv. EURO desky, lze vytvářet pouze dvouvrstvé desky a dále nelze rozdělit schéma na více listů, ostatní funkce včetně plných knihoven jsou dostupné v plném rozsahu a odpovídají provedení které výrobce označuje jako PROFESSIONAL [2,3] Základní vlastnosti programu Návrhový systém EAGLE se skládá těchto modulů: Editor schémat (Schematic) Editor plošných spojů (Layout Editor) CAM processor generuje technologická data Editor knihoven Charakteristiky Eaglu : pracuje v rastru, rozlišení až 0,1 µm dopředná a zpětná anotace v reálném čase výkonný uživatelský jazyk, ULP

4 integrovaný textový editor dostupný pro Windows 95/98/NT4/2000 a Linux Editor desky: největší rozměr výkresu 1.6 x 1.6m (64 x 64 inch) až 16 signálových vrstev funkce vpřed/vzad pro LIBOVOLNÝ editační příkaz, do libovolné hloubky skriptové soubory pro dávkové zpracování příkazů kontrola pravidel návrhu Editor schémat až 99 listů jednoho schématu kontrola elektrických pravidel zapojení prohazování hradel a pinů vytvoření desky ze schématu jediným příkazem Autorouter ripup&retry router až 16 signálových vrstev nastavitelná strategie propojování pomocí váhových faktorů CAM Processor postscript perové plotry plotry Gerber soubory pro vrtačky Excellon a Sieb&Meyer pro vlastní výstupní zařízení snadno konfigurovatelný pomocí ASCII souborů ELECTRA externí autorouter pro EAGLE Tento program firmy ConnectEDA je výkonnější alternativa pro náročnější uživatele programu EAGLE. ELECTRA používá zcela jiný postup při pokládání spojů. Na počátku routování pokládá spoje nejkratším možným způsobem i za cenu přestupků (včetně zkratů). Po položení všech spojů začne autorouter postupně odstraňovat chyby, kterých se dopustil. Jeho velké rychlosti napomáhá i skutečnost, že pokládá spoje zásadně pravoúhle a teprve v poslední fázi úprav srazí rohy na diagonální. ELECTRA je tzv. shape-based autorouter. To znamená, že spoje neklade na rastr, protože tento způsob klade velké nároky na paměť počítače, a to zejména u velkých a vícevrstvých desek. Místo rastru eviduje polohu a velikost všech objektů na desce (pájecí plošky, via otvory, plošné spoje) a k tomu přidává nastavenou izolační mezeru. Tímto způsobem mapuje situaci na desce, nezatěžuje tolik paměť a podstatným způsobem zrychluje routování. ELECTRA pracuje se soubory *.DSN, návaznost na návrhový systém EAGLE je zajištěna prostřednictvím *.ULP a *.SCR souborů. Pomocí ULP převodníku se neoroutovaná deska navržená v programu EAGLE vyexportuje do souboru formátu DSN. Tento soubor se načte do autorouteru ELECTRA, kde se oroutuje podle strategie nastavené v programu EAGLE. Není třeba nic nastavovat, všechny potřebné parametry se převedou z programu EAGLE do autorouteru ELECTRA automaticky. Po oroutování se výsledný návrh desky vyexportuje z autorouteru ELECTRA do script souboru EAGLE (*.SCR), který se potom načte zpět do programu EAGLE [4].

5 1.2.3 B2 Spice A/D v.5 - simulátor pro EAGLE Tento program firmy Beige Bag Software, Inc je určený pro návrh, analýzu a simulaci analogových, digitálních i smíšených elektronických obvodů. Analogová část simulátoru je založena na algoritmech Berkeley SPICE a Xspice simulátoru, digitální část využívá vlastní algoritmus B2 Logic. Program umožní provádět simulace jako jsou DC Sweep, AC Sweep, Transient, Sensitivity, Pole-Zero, Fourier, Distortion analysis a další. Databáze modelů součástek simulátoru vychází ze součástkové základny těchto výrobců: Analog Devices, Burr Brown, Comlinear, Motorola, National Semiconductor,Texas Instruments, Apex, Amp, Elantec, Maxim, Linear Technology, Zetex a další [4]. 1.3 Počítačový návrh elektronických systémů produkty OrCAD10 Využití výpočetní techniky při návrhu desek plošných spojů poskytuje návrháři velmi mocné nástroje. Nejde jen o vlastní grafické rozhraní pro nakreslení schématu a návrh plošného spoje. Návrhové systémy pro elektroniku obsahují mnoho vstupů a výstupů, které usnadňují vlastní návrh, ale i jeho další zpracování jak do podoby formální projektové dokumentace, tak do elektronické formy technologických dat, potřebných pro výrobu. Naprostý průlom v efektivitě páce zaznamenal nástup návrhových systémů pracujících v prostředí operačního systému Windows, umožňujícím práci ve více oknech, případně ve vícemonitorovém systému s možností komunikace mezi nimi, Zároveň je tak možné pracovat se schématem, mít rozpracovaný návrh desek plošného spoje, v textovém editoru nebo tabulkovém procesoru pracovat s databázi položek vlastních součástek, případně provádět simulaci činnosti elektronického obvodu. Schopnost návrhových programů promítat dodatečné opravy ve schématu do rozpracovaného nebo již hotového návrhu desky plošných spojů, považujeme již za samozřejmost. Zvyšování výpočetního výkonu počítačů umožňuje nástup výkonných interaktivních simulátorů, routerů a autorouterů při současné kontrole návrhových pravidel v reálném čase. To vše představuje neocenitelný nástroj zvýšení výkonnosti, umožňující návrháři věnovat se tomu, co navrhuje, více než tomu, jakým způsobem se produkty ovládají.

6 Obr.1: Princip elektronického návrhu systémem OrCAD OrCAD má filozofii návrhu schématu, desek plošných spojů a obvodových simulací založenu na samostatných produktech, přičemž programy mezi sebou komunikují v reálném čase. Pro návrh schématu se používá Capture resp. Capture CIS, umožňující práci s knihovnami schématických značek, resp. databázi součástek, návrhem schématu a s výstupy pro další zpracování, jako například DPS, analogové nebo číslicové simulace, návrh programovatelných obvodů atd. Program poskytuje mnoho nástrojů pro další zpracování jako netlist, materiálová rozpiska, apod. Obvodové simulace se provádějí v programu PSpice, který umožňuje simulaci jak analogových tak i číslicových obvodů. Přístup do simulátoru je možný přímo z programu Capture. Pro návrh DPS je k dispozici produkt OrCAD Layout, který umožňuje vlastní návrh DPS, práci s knihovnami pouzder součástek a výstupy pro výrobu a osazování DPS. V rámci programového balíku OrCAD Layout je k dispozici přímý vstup do Autorouteru SPECCTRA a dále programy GarbTool pro předvýrobní zpracování dat, mechanický 2D editor IntelliCAD a převaděče pro import a export návrhu DPS mezi jednotlivými návrhovými systémy, jako např. PCB386+, PCAD, PADS atd. Jak již bylo řečeno, komunikace mezi jednotlivými produkty probíhá v reálném čase. To znamená, že například při umístění napěťové sondy do schématu se okamžitě objeví průběh napětí uzlu v grafickém rozhraní PSpice, při kliknutí na součástku ve schématu se zvýrazní její pouzdro na desce plošného spoje a naopak, při kliknutí na součástku nebo na spoj v Layoutu se zvýrazní součástka nebo spoj ve schématu OrCAD Layout návrh DPS Obdobně jako u schématu, tak i návrhu desky plošného spoje je nutné nejdříve věnovat pozornost systému knihoven. U pouzder je především nutné zkontrolovat, případně nastavit rozměry padstacků dle aktuálního stavu dostupných technologií výroby desek

7 plošných spojů. Pro editaci, prohlížení a vytváření knihoven prvků (pouzder součástek) je k dispozici samostatný editor Library Manager. Pouzdra součástek jsou organizována jsou organizována v knihovnách (souborech) podle určitých kritérií. Program nabízí přes 60 knihoven s více než 3000 pouzdry. K dispozici jsou pouzdra úrp klasickou montáž, SMT i BGA. Pouzdro je definovano vývody a montážními otvory, mechanickými obrysy včetně výšky, textovými popisy, těžištěm součástky, chladící plochou atd. Při vytváření nových pouzder součástek je možné využít generátor polí padstacků (Pad Array Generator), k dispozici je knihovna předdefinovaných padstacků (Padstack Library). Schéma vstoupí do návrhu DPS v Layoutu prostřednictvím netlistu. Zároveň dalším vstupem programu je tzv. technologický soubor, který může obsahovat obrysy již dříve vytvořené DPS, nastavení počtu vrstev, barev zobrazení, izolačních vzdáleností, strategie pro autorouter atd. Mocným nástrojem je systém zpětné anotace, který dává možnost přenášet do schématu nejen změny, provedené na DPS, ale i další informace, jako jsou konkrétní poloha součástky na DPS a vlastnosti uzlů. To vše mimo jiné zvyšuje informační hodnotu schématu při dlouhodobé archivaci GerbTool předvýrobní zpracování dat Vstupními soubory do programu jsou vygenerována gerberovská data pro jednotlivé vrstvy a dále data pro souřadnicové vrtání ve formátech, přímo generovaných Layoutem. V GerbToolu je možné tato data dále zpracovávat. Program umožňuje například vytváření technologických návrhových pravidel, automatické potlačování přesahu servisního potisku přes pájecí plošky, tvorbu technologického okolí, důležitého pro výrobu desek plošných spojů, exportování výrobních dat v různých formátech (Gerber, Barco, IPC D350/356, Sieb&Meyer, Excellon, DXF, postscript, bitmapa, HPGL atd.). Pomocí formátovacích filtrů je možné do GerbToolu načíst gerbrovská data a data pro souřadnicové vrtání z jiných návrhových systémů IntelliCAD mechanický editor Vstupem a výstupem editoru jsou soubory ve formátech DXF a DWG. Program umožňuje standardní práci na mechanických výkresech. S programem Layout si předává data obousměrně ve formátech DXF. To znamená, že DPS v jakékoliv fázi návrhu můžeme exportovat z Layoutu do formátu DXF, v IntelliCADu provést mechanické úpravy (například změnit desky plošného spoje) a tyto opět přes formát DXF importovat do Layoutu. Program umožňuje 3D zobrazení DPS v různě natočených pohledech SPECCTRA autorouter a interaktivní router Autorouter Cadence SPECCTRA for OrCAD je špičkový nástroj pro automatický, autointeraktivní u manuální návrh DPS. Je určen k práci na deskách od jednoduchých až po složité, s nízkou i vysokou hustotou spojů. Vstup do autorouteru je možný přímo z programu Layout. SPECCTRA používá výkonné bezrastrové algoritmy, umožňující účinné využití plochy desky, určené k routování. Pracuje buď podle povelu návrháře, volených myší v nabídce, napsaných na příkazové řádce, případně na základě načtení dávkového souboru (.DO file). Má též řadu funkcí pro interaktivní návrh DPS, které umožní uživateli při ručním řízení využívat výhody automatického návrhu. Jmenujme například posouvání a uhýbání stávajících spojů v reálném čase, vyhledávání místa pro prokovy, diagonální a paralelní routing, kopírování spojů atd. Přechod zpět do Layoutu se provede pouhým zavřením aplikace SPECCTRA s uložením DPS [5].

8 1.4 Návrh číslicových systémů v jazyce VHDL Úvod Název VHDL představuje akronym VHSIC Hardware Description Language. Samo označení VHSIC je další akronym představující název projektu, v rámci něho. byl jazyk VHDL zpracován, a znamená Very High Speed Integrated Circuits. I když označení VHDL v tomto kontextu není příliš přiléhavé, vžilo se a obecně se používá. Jazyk VHDL byl původně vyvinut především pro modelování a simulaci rozsáhlých systémů. Na mnoha jeho konstruktech je to znát, některé z nich nemají pro syntézu vůbec význam. Základní vlastnosti jazyka VHDL: 1. Je to otevřený standard (open standard). K jeho použití pro sestavení návrhových systémů není třeba licence jeho vlastníka, jako je tomu u jiných jazyků HDL (například u jazyka ABEL). To je jeden z důvodů, proč je tento jazyk v návrhových systémech často používán. 2. Umožňuje pracovat na návrhu, aniž je předtím zvolen cílový obvod. Ten může být zvolen až v okamžiku, kdy jsou známy definitivní požadavky na prostředí, v němž má navrhovaný systém pracovat, a je možno cílový obvod měnit podle potřeby při zachování textu popisujícího systém, může být zvolen obvod PLD nebo FPGA. (Device-independent design). 3. Je možno provést simulaci navrženého obvodu na základě téhož zdrojového textu, který pak bude použit pro syntézu a implementaci v cílovém obvodu. Zdrojový text je možno zpracovávat v různých simulátorech a v syntetizérech různých výrobců. Odsimulovaný text může být použit v dalších projektech s různými cílovými obvody, co. je podporováno hierarchickou strukturou jazyka. Této vlastnosti jazyka se říká přenositelnost (portability) kódu. 4. V případě úspěšného zavedení výrobku na trh lze popis modelu systému v jazyku VHDL použít jako podklad pro jeho implementaci do obvodů ASIC vhodných pro velké série. Některé námitky proti VHDL: 1. Jazyk VHDL je dosti upovídaný, jazykové konstrukty nejsou navrženy tak, aby zdrojový text byl stručný a při popisu modelu určitého systému se setkáme s opakováním bloků stejného znění. Ty je však možno snadno vytvářet využitím kopírování a podobných možností současných editorů. 2. V jazyku VHDL je možno vytvořit neefektivní konstrukce, efektivnost nebo její nedostatek nemusí být na první pohled ze zdrojového textu patrné. To je však vlastnost i jiných jazyků vyšší úrovně a výsledná efektivnost konstrukce závisí nejen na kvalitě programových návrhových prostředků, ale také na zkušenosti konstruktéra (návrháře). Jak vyzrávají návrhové systémy, přebírají na sebe stále vět.í díl potřebné dovednosti a chytrosti., dříve nezbytných u konstruktéra. Tyto vlastnosti samozřejmě bude konstruktér nadále potřebovat, budou však nasměrovány poněkud jinak ne. dříve. Základní verze jazyka VHDL byla přijata jako standard IEEE číslo 1076 v roce Konstrukty odpovídající tomuto standardu se označují jako konstrukty jazyka VHDL-87. Podobně jako dal.í standardy IEEE, i tento standard se v pravidelném pětiletém intervalu

9 aktualizuje. Upravená verze standardu byla přijata v roce 1993, odkazuje se na ni jako na standard VHDL-93. Lze očekávat,.e v krátké době vyjde dal.í aktualizace, patrně s označením VHDL-98. V tomto textu je popsána především verze VHDL-87. Některé doplňky verze VHDL-93, které jsou důležité pro syntézu, jsou uvedeny s patřičným upozorněním. Vedle jazyka VHDL se setkáme také s jazykem Verilog, který má podobné použití. Uvádí se,.e jazyk VHDL je rozšířený zejména v Evropě, zatímco Verilog se používá hlavně v asijských zemích. V USA se používají oba tyto jazyky. V současné době existuje existují návrhové systémy, které jsou na různé úrovní vyzrálosti a inteligence. Obecně je možno říci, že čím blíže odpovídá popis skutečné fyzické realizaci popisované struktury v cílovém obvodu, tím pravděpodobnější je optimální výsledek syntézy. Například některé způsoby behaviorálního popisu s algoritmickým charakterem mohou působit při syntéze problémy, i když jsou syntakticky správné, protože zapojení, které má být výsledkem syntézy, žádný algoritmický charakter ve skutečnosti nemá. Začneme-li pracovat s novým systémem, je vhodné ověřit si na jednoduchých příkladech, zda syntéza probíhá podle očekávání. Někdy se může stát, že zdánlivě jasný text je syntetizován do struktury, která obsahuje nadbytečnou logiku, případně její část může být nevhodná (například s hazardy) nebo úplně nefunkční. Je však možno očekávat, že průběhem doby budou programové bloky představující nástroje pro syntézu, v angličtině zvané synthesis tools (my jim říkame syntetizéry) stále dokonalejší a problémů bude čím dál méně. K přenositelnosti kódu je nutno připojit poznámku. Jazyk VHDL je velmi rozsáhlý. Byl původně určen především pro simulaci velkých číslicových systémů. Jeho použití pro syntézu číslicových systémů se začalo rozpracovávat později a využívá se při něm jen část jeho prostředků. V počátečních fázích tohoto směru využití jazyka VHDL byly vytvářeny jednoduché syntetizéry se značně omezeným rozsahem prostředků jazyka, které jimi byly podporovány. Postupně, jak syntetizéry vyspívaly, tento rozsah se rozšiřoval. Proto je možno očekávat, že základní konstrukty jazyka budou různými syntetizéry zpracovány stejně, ale neobvyklé způsoby popisu a některé vyšší jazykové struktury mohou dávat různé výsledky při zpracování různými syntetizéry. Je také nutno počítat s tím, že různé syntetizéry podporují odlišný rozsah prostředků jazyka. Postupem doby, jak budou syntetizéry vyzrávat, se patrně bude rozšiřovat oblast jazykových konstruktů využitelných v syntéze, které budou dávat výsledky syntézy skutečně nezávislé na použitých návrhových systémech Postup při návrhu číslicového systému v jazyce VHDL Při řešení úkolu spočívajícího v návrhu složitého číslicového systému (či subsystému) například procesoru, paměťového subsystému počítače a podobně není často možné celý systém zpracovávat jako celek, protože jeho složitost se od určitého stupně vymyká možnostem konstruktéra podržet si v hlavě vše, co je potřeba ke globálnímu a přitom dostatečně podrobnému pohledu na navrhovaný systém. Proto se postupuje obvykle tak, že se po formulaci zadání snažíme celý systém rozdělit na dílčí subsystémy, jejichž zpracování (návrh, analýza atd.) je již jednodušší. V případě potřeby v dělení těchto subsystémů na ještě jednodušší části pokračujeme, až se dostaneme na úroveň složitosti, kdy je již podrobný návrh jednotlivých částí proveditelný. Vzniká tak hierarchická struktura. To je postup, který se nazývá návrh shora dolů, který z metodického hlediska představuje ideální přístup. Nezřídka však musíme při realizaci bloků nejnižší úrovně vycházet z možností daných technologií realizace systému (strukturálními zvláštnostmi použitých cílových obvodů), takže je nutno výše stojící hierarchické bloky této technologii přizpůsobit. Je pak nutno konstrukci procházet obráceným směrem postup zdola nahoru.

10 Obvykle se snažíme rozdělit systém tak, aby bylo možno popsat bloky nejnižší úrovně behaviorálním stylem nebo stylem představující popis toku dat. Typickými subsystémy, které se obvykle popisují behaviorálním stylem, jsou například: 1. převodníky kódů, dekodéry, enkodéry, 2. registry paralelní a sériové, čítače, 3. jednodušší stavové automaty. V poslední položce je slovo jednodušší z toho důvodu, že téměř všechny dnes používané číslicové systémy je možno pokládat za stavové automaty a teoreticky je možné řešit je odpovídajícími způsoby. Je-li však počet možných stavů takového automatu větší než několik desítek, je obvykle příliš obtížné přistupovat k němu metodami užívanými pro práci se stavovými automaty. Takové systémy se pak snažíme rozdělit na jednodušší části, jak bylo popsáno výše. Bloky popsané behaviorálním stylem je pak nutno vhodně propojit, jak to vyžaduje funkce systému. Popis propojení takto vytvořených bloků (a samozřejmě nejen jich, ale jakýchkoliv bloků) umožňují jazyky HDL pomocí strukturálního stylu. Tento popis odpovídá blokovému schématu a je v podstatě jeho textovým vyjádřením. Z hlediska snadnosti pochopení funkce popisovaného bloku je strukturální styl popisu mnohem méně přehledný než styl behaviorální, a nutnost použít jej pro popis propojení ve vyšších úrovních hierarchie je možno v tomto smyslu považovat za určité slabé místo jazyků HDL. Pro dokumentaci může proto být výhodné kombinovat textové formy popisu s formami grafickými, tabulkovými, případně s dalšími, které často bývají pro popis struktury přehlednější než textový popis v jazyku HDL. V jednodušších návrhových systémech je možno pracovat pouze s textovou formou popisu a jeho grafickou formu je nutno vytvořit jiným způsobem v krajním případě ručně, je však možno použít také různých editorů umožňujících práci s jednoduchými grafickými objekty. Při zpětné anotaci je pak přirozeně nezbytné vrátit se do příslušného editoru a zde provést příslušné změny. Moderní složité návrhové systémy mají často v sobě zahrnuty prostředky pro více různých způsobů popisu, mezi nimi i pro grafické formy, a ty nejpokročilejší jsou schopny provádět automaticky i zpětnou anotaci. Příkladem je systém FPGA Advantage firmy Mentor Graphics. Podstatné zde je, že takové systémy jsou schopny ke grafické formě popisu automaticky vygenerovat popis textový a naopak. (Je zde určitá analogie s asemblery a disasemblery mikropočítačů.) Tím je zajištěna přenositelnost kódu (textové formy popisu) mezi návrhovými systémy, která je dána standardy platnými pro jazyky HDL. Pro dokumentaci pak mohou být výhodně použity ty formy popisu, které jsou nejpřehlednější, i když jejich přenositelnost mezi různými systémy je omezená. Obr.1: Postup pří návrhu číslicového systému v jazyce VHDL

11 Popis subsystému Nejjednodušším prostředkem pro vytvoření popisu jsou textové editory. Návrhové systémy obsahují často editory s některými speciálními vlastnostmi, které usnadňují zápis zdrojového textu. Takovou vlastností bývá například zobrazení klíčových slov a některých dalších prvků textu (konstant, komentářů a podobně) jinou barvou než zobrazení základního textu, což umožňuje snadno kontrolovat dodržení některých pravidel syntaxe. Zápis textu bývá usnadněn použitím šablon (template) některých jazykových konstruktů. Pro zápis zdrojového textu je však možno použít prakticky libovolného textového editoru, který umožňuje vytvoření holého textu, tj. textu bez formátovacích znaků, a tento text pak dále zpracovávat stejně jako texty vytvořené editorem návrhového systému. Dokonalejší návrhové systémy umožňují užití některých grafických způsobů popisu, jako jsou prostředky pro kreslení stavových diagramů, pravdivostních tabulek a další, a poskytují možnost automatického převedení těchto způsobů popisu do jazyka HDL, popřípadě i zpětnou anotaci. Tradiční způsoby vytváření schémat v editorech, jako jsou OrCAD a podobně, jsou zejména mezi staršími konstruktéry dobře známé a je často možno využít jich pro převod do formátu, který jsou schopny zpracovat návrhové systémy. Výhodou je především, že lze využít dosavadních znalostí práce s editory schématu. Při simulaci konstrukce tímto způsobem popsané však je nutné pracovat se simulátory, které dokážou zpracovávat vstupní informace v tomto formátu, které již nejsou tak běžné, nebo převést tyto informace do formátu (například do některého jazyka HDL), s nimiž mohou pracovat standardní simulátory. To ovšem pak předpokládá, že pro ladění by měl mít konstruktér určité znalosti tohoto jazyka. Jazyky HDL slouží také pro přenos informací mezi různými návrhovými systémy. Mnoho firem a dalších organizací proto požaduje po svých partnerech, aby zpracovávali dokumentaci právě v jazycích HDL, v evropských firmách se žádá obvykle dokumentace v jazyku VHDL. Syntéza Syntézou se rozumí převod informace ze vstupního tvaru (textového či grafického) do některého z forem, kterou mohou dále zpracovávat implementační nástroje. Provádí se programovým nástrojem, kterému říkáme syntetizér. Velmi často používaným formátem, v němž syntetizéry poskytují výsledky své činnosti, je formát EDIF. Při syntéze se obvykle již provádí optimalizace se zaměřením na určitou technologii, v níž bude dále navrhovaná konstrukce realizována. Technologií se zde rozumí i struktura určité skupiny ( rodiny ) cílových obvodů, které často obsahují vedle univerzálních struktur (struktury PAL, PLA apod.) i specifické struktury umožňující zvýšení efektivnosti využití prostředků dostupných v obvodu (např. struktury pro alokaci a sdílení termů) nebo podporující některé typy realizovaných operací (sčítačky a další aritmetické obvody, komparátory a podobně). Implementace Při implementaci se již vytváří struktura odpovídající určitému konkrétnímu cílovému obvodu, který patří do skupiny, pro niž byla provedena syntéza. Výsledkem implementace bývá soubor, který obsahuje údaje pro naprogramování (personifikaci) struktury cílového obvodu, například soubor JEDEC pro obvody PLD. Simulace Simulací si konstruktér ověřuje, zda vytvořený model navrhovaného (sub)systému pracuje podle požadavků zadání [6].

12 2 Literatura [1] Vladislav Musil: Návrh a konstrukce elektronických přístrojů [2] Kamil Vrba: Konstrukce elektronických zařízení - návrh plošných spojů [3] [4] [5] Vít Záhlava: OrCAD 10, Grada [6] Jaromír Kolouch: Programovatelné logické obvody

uvádí BluePrint4PADS Rychlé a bezchybné zhotovení dokumentace pro výrobu a osazování DPS v návaznosti na desky navržené v programu PADS

uvádí BluePrint4PADS Rychlé a bezchybné zhotovení dokumentace pro výrobu a osazování DPS v návaznosti na desky navržené v programu PADS uvádí BluePrint4PADS Rychlé a bezchybné zhotovení dokumentace pro výrobu a osazování DPS v návaznosti na desky navržené v programu PADS Co je BluePrint4PADS? BluePrint4PADS je unikátní CAM program určený

Více

Současné metody profesionálního návrhu plošných spojů

Současné metody profesionálního návrhu plošných spojů Současné metody profesionálního návrhu plošných spojů Ing. Vít Záhlava, CSc. katedra mikroelektroniky, FEL ČVUT v Praze, Technická 2, 166 27 Praha 6 Dejvice zahlava@fel.cvut.cz, www.zahlava.cz tel. +420224353940,

Více

Metodika návrhu elektronických přístrojů

Metodika návrhu elektronických přístrojů Metodika návrhu elektronických přístrojů Osnova Základní informace o návrhu el. zařízení. Specifikace jednotlivých fází vývoje. Počítačové metody návrhu DPS. Návrh mechanických částí. Tvorba dokumentace.

Více

FPGA + mikroprocesorové jádro:

FPGA + mikroprocesorové jádro: Úvod: V tomto dokumentu je stručný popis programovatelných obvodů od firmy ALTERA www.altera.com, které umožňují realizovat číslicové systémy s procesorem v jenom programovatelném integrovaném obvodu (SOPC

Více

Katalogový list Návrh a konstrukce desek plošných spojů. Obj. číslo: Popis. Ing. Vít Záhlava, CSc.

Katalogový list   Návrh a konstrukce desek plošných spojů. Obj. číslo: Popis. Ing. Vít Záhlava, CSc. Katalogový list www.abetec.cz Návrh a konstrukce desek plošných spojů Obj. číslo: 105000443 Popis Ing. Vít Záhlava, CSc. Kniha si klade za cíl seznámit čtenáře s technikou a metodikou práce návrhu od elektronického

Více

zařízení 6. přednáška Fakulta elektrotechniky a informatiky prof.ing. Petr Chlebiš, CSc.

zařízení 6. přednáška Fakulta elektrotechniky a informatiky prof.ing. Petr Chlebiš, CSc. Konstrukce elektronických zařízení 6. přednáška prof.ing. Petr Chlebiš, CSc. Chyby při návrhu a realizaci el. zařízení Základní pravidla pro návrh v souladu s EMC - omezení vyzařování a zvýšení odolnosti

Více

Stanovit nezbytná pravidla pro tvorbu dokumentace vytvářenou ve SITRONICS centru využitelnou firmou SITRONICS TS.

Stanovit nezbytná pravidla pro tvorbu dokumentace vytvářenou ve SITRONICS centru využitelnou firmou SITRONICS TS. Tvorba dokumentace SITRONICS centrum 1. Cíl Usnadnit tvorbu jednotné dokumentace SITRONICS centra. 2. Účel Stanovit nezbytná pravidla pro tvorbu dokumentace vytvářenou ve SITRONICS centru využitelnou firmou

Více

Návrh plošného spoje, CAD systém EAGLE

Návrh plošného spoje, CAD systém EAGLE Návrh plošného spoje, CAD systém EAGLE BMEP Ing. Josef Šandera Ph.D. www.feec.vutbr.cz www.smtplus.cz 1 Organizace kursu CAD systémy pl. spoje. Šandera U4/301 4 týdny Povrchová montáž - SMT.. Starý U11

Více

Návrh. číslicových obvodů

Návrh. číslicových obvodů Návrh číslicových obvodů SW Aritmetika HW Periférie CPU function AddSub(a,b,s); var c; a b k k a+b mpx c if (s==1) c=a+b; else c=a-b; a-b return c; End; PAMĚŤ s Princip: univerzální stroj Výhoda: univerzalita

Více

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti MI-SOC: 2 METODY VERIFIKACE SYSTÉMŮ NA ČIPU II doc. Ing. Hana Kubátová, CSc. Katedra číslicového návrhu Fakulta informačních technologii

Více

Kompatibilita a import CAD

Kompatibilita a import CAD Kompatibilita a import CAD Import a automatické rozpoznání 3D vlastností CATIA V5 WorkNC nyní nabízí import a automatické rozpoznání vlastností vrtaných otvorů z CATIA V5. V modulu automatického vrtání

Více

PROGRAMOVATELNÉ LOGICKÉ OBVODY

PROGRAMOVATELNÉ LOGICKÉ OBVODY PROGRAMOVATELNÉ LOGICKÉ OBVODY (PROGRAMMABLE LOGIC DEVICE PLD) Programovatelné logické obvody jsou číslicové obvody, jejichž logická funkce může být programována uživatelem. Výhody: snížení počtu integrovaných

Více

Modelování a simulace elektronických systémů

Modelování a simulace elektronických systémů Modelování a simulace elektronických systémů Elektronické systémy Řídicí obvody, obvody pro úpravu signálu, polovodičové měniče, elektromotory Modelování a simulace Obvodových veličin OrCAD/PSPICE Chování

Více

Digitální obvody. Doc. Ing. Lukáš Fujcik, Ph.D.

Digitální obvody. Doc. Ing. Lukáš Fujcik, Ph.D. Digitální obvody Doc. Ing. Lukáš Fujcik, Ph.D. Základní pojmy digitální techniky Abstrakce v digitální technice: signály se pokládají za skokově proměnné, v nejjednodušším případě dvě možné hodnoty logická

Více

Pad & Symbol Pad Designer

Pad & Symbol Pad Designer Pad & Symbol Pad Designer Příklad: TH padstack circle 48 mils / drl 28mils Pad & Symbol Pad Designer Příklad: SM padstack oblong 60x25 mils Pad & Symbol Package Symbol Wizard Příklad: SOIC-8 File New Pad

Více

9. Praktická verifikace

9. Praktická verifikace Fakulta informačních technologií MI-NFA, zimní semestr 2011/2012 Jan Schmidt 9. Praktická verifikace EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU: INVESTUJENE DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Pravidla, postupy Testovací prostředí

Více

Návrh plošného spoje

Návrh plošného spoje Návrh plošného spoje Návrh plošných spojů vyžaduje především (ač to tak na první pohled nevypadá) komplexní znalosti v oblastech: technologie výroby plošných spojů osazování a pájení obvodové funkce součástek

Více

43 HTML šablony. Záložka Šablony v systému

43 HTML šablony. Záložka Šablony v systému 43 HTML šablony Modul HTML šablony slouží ke správě šablon pro výstupy z informačního systému modularis ve formátu HTML. Modul umožňuje k šablonám doplňovat patičku, dokumentaci a vázat šablony na konkrétní

Více

B. TVORBA DOKUMENTACE NA PC- EAGLE

B. TVORBA DOKUMENTACE NA PC- EAGLE B. TVORBA DOKUMENTACE NA PC- EAGLE Návrhový systém EAGLE se skládá ze tří modulů, které nám umožní zpracovat základní dokumentaci k elektronickému obvodu: 1. návrh schématu - schématický editor - SCH E,

Více

Řešení pro truhláře a návrháře nábytku

Řešení pro truhláře a návrháře nábytku Řešení pro truhláře a návrháře nábytku "Woodwork pro Inventor je so ware zázračně měnící celý proces výroby nábytku. Našim zákazníkům šetří hodiny a hodiny času." Steven Widom WOODWORK FOR INVENTOR Woodwork

Více

7.3 Výkresová dokumentace Pro technologickou přípravu i pro výrobu se zpracovávají následující základní dokumenty:

7.3 Výkresová dokumentace Pro technologickou přípravu i pro výrobu se zpracovávají následující základní dokumenty: 7. 7.3 Výkresová dokumentace Pro technologickou přípravu i pro výrobu se zpracovávají následující základní dokumenty: Výkres vodivých obrazců obsahuje kresbu vodivého obrazce, značky pro kontrolní body,

Více

OVLÁDACÍ OBVODY ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ

OVLÁDACÍ OBVODY ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ OVLÁDACÍ OBVODY ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ Odlišnosti silových a ovládacích obvodů Logické funkce ovládacích obvodů Přístrojová realizace logických funkcí Programátory pro řízení procesů Akční členy ovládacích

Více

Stručný návod pro návrh přístrojového napájecího zdroje

Stručný návod pro návrh přístrojového napájecího zdroje Stručný návod pro návrh přístrojového napájecího zdroje Michal Kubíček Ústav radioelektroniky FEKT VUT v Brně Poznámka Návod je koncipován jako stručný úvod pro začátečníky v oblasti návrhu neizolovaných

Více

DOPORUČENÍ PRO KONSTRUKCI DPS

DOPORUČENÍ PRO KONSTRUKCI DPS DOPORUČENÍ PRO KONSTRUKCI DPS Doporučení slouží jako pomůcka při návrhu desek plošných spojů a specifikuje podklady pro výrobu DPS. Podklady musí odpovídat potřebám výrobní technologie. Zákazník si odpovídá

Více

Orcad PCB Designer návrh plošných spojů část 4

Orcad PCB Designer návrh plošných spojů část 4 Orcad PCB Designer návrh plošných spojů část 4 Návrh plošného spoje: Návrh desky plošného spoje s využitím programů Capture a PCB Editor(ruční kreslení desky plošného spoje) nebo s využitím exportu do

Více

Měření teploty, tlaku a vlhkosti vzduchu s přenosem dat přes internet a zobrazování na WEB stránce

Měření teploty, tlaku a vlhkosti vzduchu s přenosem dat přes internet a zobrazování na WEB stránce ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická Katedra mikroelektroniky Měření teploty, tlaku a vlhkosti vzduchu s přenosem dat přes internet a zobrazování na WEB stránce Zadání Stávající

Více

Novinky. Autodesk Vault helpdesk.graitec.cz,

Novinky. Autodesk Vault helpdesk.graitec.cz, Novinky Autodesk Vault 2018 www.graitec.cz www.cadnet.cz, helpdesk.graitec.cz, www.graitec.com Novinky Autodesk Vault 2018 PDF dokument obsahuje přehled novinek produktu Autodesk Vault 2018. Obsah: Úvod...

Více

FVZ K13138-TACR-V004-G-TRIGGER_BOX

FVZ K13138-TACR-V004-G-TRIGGER_BOX TriggerBox Souhrn hlavních funkcí Synchronizace přes Ethernetový protokol IEEE 1588 v2 PTP Automatické určení možnosti, zda SyncCore zastává roli PTP master nebo PTP slave dle mechanizmů standardu PTP

Více

SEKVENČNÍ LOGICKÉ OBVODY

SEKVENČNÍ LOGICKÉ OBVODY Sekvenční logický obvod je elektronický obvod složený z logických členů. Sekvenční obvod se skládá ze dvou částí kombinační a paměťové. Abychom mohli určit hodnotu výstupní proměnné, je potřeba u sekvenčních

Více

Vzorový příklad. Postup v prostředí ISE. Zadání: x 1 x 0 y Rovnicí y = x 1. Přiřazení signálů:

Vzorový příklad. Postup v prostředí ISE. Zadání: x 1 x 0 y Rovnicí y = x 1. Přiřazení signálů: Vzorový příklad. Zadání: Na přípravku realizujte kombinační obvod představující funkci logického součinu dvou vstupů. Mající následující pravdivostní tabulku. x 1 x 0 y 0 0 0 0 1 0 1 0 0 1 1 1 Rovnicí

Více

Vzorový příklad. Postup v prostředí ISE. Zadání: x 1 x 0 y. Rovnicí y = x 1. x 0. Přiřazení signálů: ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE

Vzorový příklad. Postup v prostředí ISE. Zadání: x 1 x 0 y. Rovnicí y = x 1. x 0. Přiřazení signálů: ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Vzorový příklad. Zadání: Na přípravku realizujte kombinační obvod představující funkci logického součinu dvou vstupů. Mající následující pravdivostní tabulku. x 1 x 0 y 0 0 0 0 1 0 1 0 0 1 1 1 Rovnicí

Více

Přípravný kurz ECDL. Popis jednotlivých lekcí (modulů) je uveden v samostatných tabulkách níže. Rozsah kurzu

Přípravný kurz ECDL. Popis jednotlivých lekcí (modulů) je uveden v samostatných tabulkách níže. Rozsah kurzu Přípravný kurz ECDL Kurz je zaměřen na přípravu uchazeče o získání celosvětově rozšířeného certifikátu počítačové gramotnosti ECDL. Tyto ECDL certifikáty jsou určeny široké veřejnosti a jsou stále ve větší

Více

PŘÍLOHY. PRESTO USB programátor

PŘÍLOHY. PRESTO USB programátor PŘÍLOHY PRESTO USB programátor 1. Příručka PRESTO USB programátor Popis indikátorů a ovládacích prvků Zelená LED (ON-LINE) - PRESTO úspěšně komunikuje s PC Žlutá LED (ACTIVE) - právě se komunikuje s uživatelskou

Více

Integrované obvody. Obvody malé, střední a velké integrace Programovatelné obvody

Integrované obvody. Obvody malé, střední a velké integrace Programovatelné obvody Integrované obvody Obvody malé, střední a velké integrace Programovatelné obvody Integrovaný obvod zkratka: IO anglický termín: integrated circuit = IC Co to je? elekrotechnická součástka na malé ploše

Více

Příloha č. 3b SMLOUVA O ZAJIŠTĚNÍ DODÁVKY SOFTWARE

Příloha č. 3b SMLOUVA O ZAJIŠTĚNÍ DODÁVKY SOFTWARE Příloha č. 3b SMLOUVA O ZAJIŠTĚNÍ DODÁVKY SOFTWARE uzavřená mezi těmito smluvními stranami: Společnost: Gatema s.r.o. IČ/DIČ: 60749954/CZ60749954 Sídlo: Havlíčkova 18, 680 01 Boskovice, CZ Bankovní spojení:

Více

1 Metodika návrhu elektronických přístrojů

1 Metodika návrhu elektronických přístrojů 1 Metodika návrhu elektronických přístrojů Výroba elektronických přístrojů a zařízení tvoří významnou součást průmyslové výroby, ať již jako samostatný obor, nebo součást jiných oborů. Vyznačuje se vysokou

Více

Vektorové grafické formáty

Vektorové grafické formáty Vektorové grafické formáty Semestrální práce na předmět KAPR Fakulta stavební ČVUT 28.5.2009 Vypracovali: Petr Vejvoda, Ivan Pleskač Obsah Co je to vektorová grafika Typy vektorových formátů Souborový

Více

Vrstvy periferních rozhraní

Vrstvy periferních rozhraní Vrstvy periferních rozhraní Cíl přednášky Prezentovat, jak postupovat při analýze konkrétního rozhraní. Vysvětlit pojem vrstvy periferních rozhraní. Ukázat způsob využití tohoto pojmu na rozhraní RS 232.

Více

U Úvod do modelování a simulace systémů

U Úvod do modelování a simulace systémů U Úvod do modelování a simulace systémů Vyšetřování rozsáhlých soustav mnohdy nelze provádět analytickým výpočtem.často je nutné zkoumat chování zařízení v mezních situacích, do kterých se skutečné zařízení

Více

Konstrukční třídy přesnosti

Konstrukční třídy přesnosti Konstrukční třídy přesnosti Třída přesnosti 4 5 6 W min. 12 8 6 Isol min. 12 8 6 V min. 24 16 12 PAD min. V+24 V+16 V+12 SMask min. PAD+10 PAD+8 PAD+6 Další důležitý parametr: Aspect Ratio = poměr V :

Více

SYSTÉMY NAČIPU MI-SOC

SYSTÉMY NAČIPU MI-SOC Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti SYSTÉMY NAČIPU MI-SOC doc. Ing. Hana Kubátová, CSc. Katedra číslicového návrhu Fakulta informačních technologii ČVUT v Praze Hana Kubátová

Více

Zakázkové osazení DPS

Zakázkové osazení DPS D2-1 Zakázkové osazení DPS Naše firma nabízí kromě standardní distribuce elektronických součástek i jejich osazení na DPS. Orientuje se převážně na osazování malých a středních sérií DPS. To s sebou přináší

Více

Počítač jako elektronické, Číslicové zařízení

Počítač jako elektronické, Číslicové zařízení Počítač jako elektronické, Číslicové Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1135_Počítač jako elektrornické, číslicové _PWP Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony

Více

Středoškolská odborná činnost

Středoškolská odborná činnost Středoškolská odborná činnost Obor: 12. Tvorba učebních pomůcek, didaktická technologie. Přípravek pro demonstraci stroboskopického jevu Autor: Leopold Polák Škola: Konzultant: Střední škola spojů a informatiky

Více

Prostředky automatického řízení

Prostředky automatického řízení VŠB-Technická Univerzita Ostrava SN2AUT01 Prostředky automatického řízení Návrh měřícího a řídicího řetězce Vypracoval: Pavel Matoška Zadání : Navrhněte měřicí řetězec pro vzdálené měření průtoku vzduchu

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

Bloky, externí reference

Bloky, externí reference AutoCAD 2006 Bloky, externí reference Radek Procházka (prochazka@fel.cvut.cz) Projektování v elektroenergetice ZS 2010/11 Bloky obvykle více objektů, kombinovaných do jednoho objekty různých vlastností

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. MEI Technologie jednoduchých montážních prací

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. MEI Technologie jednoduchých montážních prací Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: MEI - 2.6 Technologie jednoduchých montážních prací Obor: Mechanik elektronik Ročník: 1. Zpracoval(a): Jiří Kolář Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010

Více

SEP2 Sensor processor. Technická dokumentace

SEP2 Sensor processor. Technická dokumentace SEP2 Sensor processor Technická dokumentace EGMedical, s.r.o. Křenová 19, 602 00 Brno CZ www.strasil.net 2010 Obsah 1. Úvod...3 2. Zapojení zařízení...4 2.1. Připojení napájecího napětí...4 2.2. Připojení

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kód výstupu:

Více

Zadejte ručně název první kapitoly. Manuál. Rozhraní pro program ETABS

Zadejte ručně název první kapitoly. Manuál. Rozhraní pro program ETABS Zadejte ručně název první kapitoly Manuál Rozhraní pro program ETABS Všechny informace uvedené v tomto dokumentu mohou být změněny bez předchozího upozornění. Žádnou část tohoto dokumentu není dovoleno

Více

16. Číslicový měřicí systém se sběrnicí IEEE 488 (základní seznámení)

16. Číslicový měřicí systém se sběrnicí IEEE 488 (základní seznámení) 16. Číslicový měřicí systém se sběrnicí IEEE 488 (základní seznámení) Úkol měření a) Seznamte se s propojením přístrojů při měření převodní charakteristiky převodníku U f podle obr. 1. b) Seznamte se s

Více

GTL GENERATOR NÁSTROJ PRO GENEROVÁNÍ OBJEKTŮ OBJEKTY PRO INFORMATICA POWERCENTER. váš partner na cestě od dat k informacím

GTL GENERATOR NÁSTROJ PRO GENEROVÁNÍ OBJEKTŮ OBJEKTY PRO INFORMATICA POWERCENTER. váš partner na cestě od dat k informacím GTL GENERATOR NÁSTROJ PRO GENEROVÁNÍ OBJEKTŮ OBJEKTY PRO INFORMATICA POWERCENTER váš partner na cestě od dat k informacím globtech spol. s r.o. karlovo náměstí 17 c, praha 2 tel.: +420 221 986 390 info@globtech.cz

Více

RadioBase 3 Databázový subsystém pro správu dat vysílačů plošného pokrytí

RadioBase 3 Databázový subsystém pro správu dat vysílačů plošného pokrytí Databázový subsystém pro správu dat vysílačů plošného pokrytí RadioBase je datový subsystém pro ukládání a správu dat vysílačů plošného pokrytí zejména pro služby analogové a digitální televize a rozhlasu.

Více

1. 5. Minimalizace logické funkce a implementace do cílového programovatelného obvodu CPLD

1. 5. Minimalizace logické funkce a implementace do cílového programovatelného obvodu CPLD .. Minimalizace logické funkce a implementace do cílového programovatelného obvodu Zadání. Navrhněte obvod realizující neminimalizovanou funkci (úplný term) pomocí hradel AND, OR a invertorů. Zaznamenejte

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2013/2014

Profilová část maturitní zkoušky 2013/2014 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2013/2014 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 78-42-M/01 Technické lyceum Předmět: TECHNIKA

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV POČÍTAČOVÝCH SYSTÉMŮ FACULTY OF INFORMATION TECHNOLOGY DEPARTMENT OF COMPUTER SYSTEMS NÁVRH DESEK PLOŠNÝCH

Více

Návod pro použití snímače tlaku s rozhraním IO-Link

Návod pro použití snímače tlaku s rozhraním IO-Link Návod pro použití snímače tlaku Vytvořil: Ing. Ondřej Čožík Datum: 12. 2. 2015 Rev: 1.0 Obsah OBSAH... 1 ÚVOD... 2 1. POŽADAVKY PRO MOŽNOST ZAPOJENÍ SNÍMAČE DO PRŮMYSLOVÉ SÍTĚ... 2 1.1. STRUKTURA SÍTĚ...

Více

FORMÁTY UKLÁDÁNÍ OBRAZOVÝCH INFORMACÍ VÝMĚNA DAT MEZI CAD SYSTÉMY

FORMÁTY UKLÁDÁNÍ OBRAZOVÝCH INFORMACÍ VÝMĚNA DAT MEZI CAD SYSTÉMY FORMÁTY UKLÁDÁNÍ OBRAZOVÝCH INFORMACÍ VÝMĚNA DAT MEZI CAD SYSTÉMY FORMÁTY UKLÁDÁNÍ OBRAZOVÝCH INFORMACÍ VEKTOROVÁ GRAFIKA Obraz reprezentován pomocí geometrických objektů (body, přímky, křivky, polygony).

Více

Pohled do nitra mikroprocesoru Josef Horálek

Pohled do nitra mikroprocesoru Josef Horálek Pohled do nitra mikroprocesoru Josef Horálek Z čeho vycházíme = Vycházíme z Von Neumannovy architektury = Celý počítač se tak skládá z pěti koncepčních bloků: = Operační paměť = Programový řadič = Aritmeticko-logická

Více

MANUÁL VÝPOČTOVÉHO SYSTÉMU W2E (WASTE-TO-ENERGY)

MANUÁL VÝPOČTOVÉHO SYSTÉMU W2E (WASTE-TO-ENERGY) MANUÁL VÝPOČTOVÉHO SYSTÉMU W2E (WASTE-TO-ENERGY) 0 1. PRACOVNÍ PLOCHA Uspořádání a vzhled pracovní plochy, se kterým se uživatel během práce může setkat, zobrazuje obr. 1. Obr. 1: Uspořádání pracovní plochy

Více

PRODUKTY. Tovek Tools

PRODUKTY. Tovek Tools Analyst Pack je desktopovou aplikací určenou k vyhledávání informací, tvorbě různých typů analýz a vytváření přehledů a rešerší. Jsou vhodné pro práci i s velkým objemem textových dat z různorodých informačních

Více

Produktové Dokumenty (Datum 28.11.2014) Srovnání verzí: pcon.planner 7.0 Rozdíly mezi verzemi Standard-, ME a PRO

Produktové Dokumenty (Datum 28.11.2014) Srovnání verzí: pcon.planner 7.0 Rozdíly mezi verzemi Standard-, ME a PRO Produktové Dokumenty (Datum 28.11.2014) Srovnání verzí: pcon.planner 7.0 Rozdíly mezi verzemi Standard-, ME a PRO Základní formáty STD ME PRO Nahrávání a ukládání souborů DWG a DWT Převod a podpora starších

Více

Schémata kinematická, elektrotechnická, kapalinových soustav, energetických zařízení a potrubí

Schémata kinematická, elektrotechnická, kapalinových soustav, energetických zařízení a potrubí Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Schémata kinematická, elektrotechnická, kapalinových soustav, energetických zařízení a potrubí Kinematická

Více

Metody návrhu systémů na bázi FPGA

Metody návrhu systémů na bázi FPGA Metody návrhu systémů na bázi FPGA Úvod Ve třetím dílu série článků o programovatelných logických obvodech bude nastíněna metodika návrhu systémů realizovaných právě pomocí FPGA. Současně budou zmíněny

Více

Středoškolská technika SCI-Lab

Středoškolská technika SCI-Lab Středoškolská technika 2016 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT SCI-Lab Kamil Mudruňka Gymnázium Dašická 1083 Dašická 1083, Pardubice O projektu SCI-Lab je program napsaný v jazyce

Více

xrays optimalizační nástroj

xrays optimalizační nástroj xrays optimalizační nástroj Optimalizační nástroj xoptimizer je součástí webového spedičního systému a využívá mnoho z jeho stavebních bloků. xoptimizer lze nicméně provozovat i samostatně. Cílem tohoto

Více

Klasická technologie Partlist EAGLE Version 4.0 Copyright (c) 1988-2000 CadSoft Part Value Device Package Library Sheet

Klasická technologie Partlist EAGLE Version 4.0 Copyright (c) 1988-2000 CadSoft Part Value Device Package Library Sheet Návrh desky plošného spoje ( DPS ) pomocí návrhového systému EAGLE 4.0x Cíl cvičení : Smyslem cvičení je orientačně se seznámit s návrhovým systémem EAGLE a navrhnout jednoduchou desku plošného spoje.

Více

T-DIDACTIC. Motorová skupina Funkční generátor Modul Simatic S7-200 Modul Simatic S7-300 Třífázová soustava

T-DIDACTIC. Motorová skupina Funkční generátor Modul Simatic S7-200 Modul Simatic S7-300 Třífázová soustava Popis produktu Systém T-DIDACTIC představuje vysoce sofistikovaný systém pro výuku elektroniky, automatizace, číslicové a měřící techniky, popř. dalších elektrotechnických oborů na středních a vysokých

Více

KOMBINAČNÍ LOGICKÉ OBVODY

KOMBINAČNÍ LOGICKÉ OBVODY Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 KOMBINAČNÍ LOGICKÉ OBVODY U těchto obvodů je vstup určen jen výhradně kombinací vstupních veličin. Hodnoty

Více

Architektury počítačů a procesorů

Architektury počítačů a procesorů Kapitola 3 Architektury počítačů a procesorů 3.1 Von Neumannova (a harvardská) architektura Von Neumann 1. počítač se skládá z funkčních jednotek - paměť, řadič, aritmetická jednotka, vstupní a výstupní

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016

Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 26-41-M/01 Elektrotechnika Zaměření: technika

Více

Cíle. Teoretický úvod. BDIO - Digitální obvody Ústav mikroelektroniky Sekvenční logika - debouncer, čítače, měření doby stisknutí tlačítka Student

Cíle. Teoretický úvod. BDIO - Digitální obvody Ústav mikroelektroniky Sekvenční logika - debouncer, čítače, měření doby stisknutí tlačítka Student Předmět Ústav Úloha č. 9 BIO - igitální obvody Ústav mikroelektroniky Sekvenční logika - debouncer, čítače, měření doby stisknutí tlačítka Student Cíle Pochopení funkce obvodu pro odstranění zákmitů na

Více

Katalogový list ESD digitální systém pro kontrolu BGA, Basic OP Obj. číslo: Popis

Katalogový list   ESD digitální systém pro kontrolu BGA, Basic OP Obj. číslo: Popis Katalogový list www.abetec.cz ESD digitální systém pro kontrolu BGA, Basic OP019 185 Obj. číslo: 106000856 Výrobce: Optilia Popis Optický inspekční systém pro kontrolu BGA. HD kamera s vysokým rozlišením.

Více

Vlákno (anglicky: thread) v informatice označuje vlákno výpočtu neboli samostatný výpočetní tok, tedy posloupnost po sobě jdoucích operací.

Vlákno (anglicky: thread) v informatice označuje vlákno výpočtu neboli samostatný výpočetní tok, tedy posloupnost po sobě jdoucích operací. Trochu teorie Vlákno (anglicky: thread) v informatice označuje vlákno výpočtu neboli samostatný výpočetní tok, tedy posloupnost po sobě jdoucích operací. Každá spuštěná aplikace má alespoň jeden proces

Více

Autodesk Inventor 2017

Autodesk Inventor 2017 Novinky Autodesk Inventor 2017 www.graitec.cz www.cadnet.cz, helpdesk.graitec.cz, www.graitec.com Novinky Autodesk Inventor PDF dokument obsahuje přehled novinek produktu Autodesk Inventor 2017. Obsah:

Více

Autodesk AutoCAD 2018

Autodesk AutoCAD 2018 Novinky Autodesk AutoCAD 2018 www.graitec.cz www.cadnet.cz, helpdesk.graitec.cz, www.graitec.com Novinky Autodesk AutoCAD 2018 PDF dokument obsahuje přehled novinek produktu AutoCAD 2018. AutoCAD 2018

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základy parametrického modelování Skicovací nástroje

Více

Technologické parametry zadávací dokumentace a dat

Technologické parametry zadávací dokumentace a dat Technologické parametry zadávací dokumentace a dat Abychom mohli Vaši zakázku kvalitně a co nejrychleji zhotovit, je zapotřebí dodržet následující požadavky: Rozsah celkových vnějších rozměrů desky (přířezu):

Více

12 Metody snižování barevného prostoru

12 Metody snižování barevného prostoru 12 Metody snižování barevného prostoru Studijní cíl Tento blok je věnován základním metodám pro snižování barevného rozsahu pro rastrové obrázky. Postupně zde jsou vysvětleny důvody k použití těchto algoritmů

Více

INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE

INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_HARDWARE_S1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

Co je nového 2018 R2

Co je nového 2018 R2 Co je nového 2018 R2 Obsah NOVINKY... 5 1: Vyhledat prvek... 5 2: Čáry modelu podle... 6 3: Duplikovat výkresy... 7 4: Délka kabelů... 8 5: Výškové kóty... 9 VYLEPŠENÍ... 10 1: Excel Link... 10 2: Uspořádání

Více

PRODUKTY. Tovek Tools

PRODUKTY. Tovek Tools jsou desktopovou aplikací určenou k vyhledávání informací, tvorbě různých typů analýz a vytváření přehledů a rešerší. Jsou vhodné pro práci i s velkým objemem textových dat z různorodých informačních zdrojů.

Více

Obsah. 1 Úvod do Visia 2003 15. 2 Práce se soubory 47. Předmluva 11 Typografická konvence použitá v knize 13

Obsah. 1 Úvod do Visia 2003 15. 2 Práce se soubory 47. Předmluva 11 Typografická konvence použitá v knize 13 Předmluva 11 Typografická konvence použitá v knize 13 1 Úvod do Visia 2003 15 Visio se představuje 16 Výchozí podmínky 16 Spuštění a ukončení Visia 18 Způsoby spuštění Visia 18 Ukončení práce s Visiem

Více

18A - PRINCIPY ČÍSLICOVÝCH MĚŘICÍCH PŘÍSTROJŮ Voltmetry, A/D převodníky - principy, vlastnosti, Kmitoměry, čítače, fázoměry, Q- metry

18A - PRINCIPY ČÍSLICOVÝCH MĚŘICÍCH PŘÍSTROJŮ Voltmetry, A/D převodníky - principy, vlastnosti, Kmitoměry, čítače, fázoměry, Q- metry 18A - PRINCIPY ČÍSLICOVÝCH MĚŘICÍCH PŘÍSTROJŮ Voltmetry, A/D převodníky - principy, vlastnosti, Kmitoměry, čítače, fázoměry, Q- metry Digitální voltmetry Základním obvodem digitálních voltmetrů je A/D

Více

TENZOMETRICKÉ PŘEVODNÍKY

TENZOMETRICKÉ PŘEVODNÍKY TENZOMETRICKÉ PŘEVODNÍKY řady TZP s aktivním frekvenčním filtrem www.aterm.cz 1 Obsah 1. Úvod 3 2. Obecný popis tenzometrického převodníku 3 3. Technický popis tenzometrického převodníku 4 4. Nastavení

Více

Stručný postup k použití programu PL7 Junior (programování TSX Micro)

Stručný postup k použití programu PL7 Junior (programování TSX Micro) Stručný postup k použití programu PL7 Junior (programování TSX Micro) 1. Připojení PLC TSX Micro k počítači Kabel, trvale zapojený ke konektoru TER PLC, je nutné zapojit na sériový port PC. 2. Spuštění

Více

OPS Paralelní systémy, seznam pojmů, klasifikace

OPS Paralelní systémy, seznam pojmů, klasifikace Moorův zákon (polovina 60. let) : Výpočetní výkon a počet tranzistorů na jeden CPU chip integrovaného obvodu mikroprocesoru se každý jeden až dva roky zdvojnásobí; cena se zmenší na polovinu. Paralelismus

Více

TVORBA TEXTOVÉHO DOKUMENTU PROSTŘEDKY, PŘENOSITELNOST

TVORBA TEXTOVÉHO DOKUMENTU PROSTŘEDKY, PŘENOSITELNOST TVORBA TEXTOVÉHO DOKUMENTU PROSTŘEDKY, PŘENOSITELNOST 1 Tvorba dokumentu - prostředky Psací stroj Od psaní na stroji pochází pojem normostrana Textové editory (např. T602) Slouží k tvorbě textu členěného

Více

INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE

INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_HARDWARE_S1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

TÉMATICKÝ OKRUH Softwarové inženýrství

TÉMATICKÝ OKRUH Softwarové inženýrství TÉMATICKÝ OKRUH Softwarové inženýrství Číslo otázky : 24. Otázka : Implementační fáze. Postupy při specifikaci organizace softwarových komponent pomocí UML. Mapování modelů na struktury programovacího

Více

AGP - Accelerated Graphics Port

AGP - Accelerated Graphics Port AGP - Accelerated Graphics Port Grafiku 3D a video bylo možné v jisté vývojové etapě techniky pracovních stanic provozovat pouze na kvalitních pracovních stanicích (cena 20 000 USD a více) - AGP představuje

Více

Témata profilové maturitní zkoušky

Témata profilové maturitní zkoušky Střední průmyslová škola elektrotechniky, informatiky a řemesel, Frenštát pod Radhoštěm, příspěvková organizace Témata profilové maturitní zkoušky Obor: Elektrotechnika Třída: E4A Školní rok: 2010/2011

Více

2.8 Procesory. Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Ing. Martin Baričák. Název šablony Název DUMu. Předmět Druh učebního materiálu

2.8 Procesory. Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Ing. Martin Baričák. Název šablony Název DUMu. Předmět Druh učebního materiálu Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Tematická oblast Předmět Druh učebního materiálu Anotace Vybavení, pomůcky Ověřeno ve výuce dne, třída Střední průmyslová škola strojnická Vsetín

Více

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Rejstřík Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Úvod Správcovská aplikace slouží k vytvoření vstupního a zašifrovaného souboru pro odečtovou

Více

INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE

INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_RAR_P1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

MST - sběr dat pomocí mobilních terminálů on-line/off-line

MST - sběr dat pomocí mobilních terminálů on-line/off-line MST - sběr dat pomocí mobilních terminálů on-line/off-line Stručný přehled název: MST, software pro sběr dat mobilními terminály ve skladu (příjem, výdej, inventura) autor aplikace: FASK, spol. s r.o.,

Více

Tento materiál byl vytvořen vrámci projektu. Inovace ve vzdělávání na naší škole V rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Tento materiál byl vytvořen vrámci projektu. Inovace ve vzdělávání na naší škole V rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání profilující okruhy Název: Technické kreslení a CAD I. Autor: ing. Milan Hanus Datum, třída:

Více

Prezentace do předmětu Architektury a použití programovatelných obvodů 2

Prezentace do předmětu Architektury a použití programovatelných obvodů 2 Prezentace do předmětu Architektury a použití programovatelných obvodů 2 Složité a méně běžné obvody PAL, sekvencery Obvody typu PAL jsou jedním z typů programovatelných logických obvodů (PLD). Jsou to

Více

Vytvoření tabulky: V následujícím okně si editujete okno tabulky. Vyzkoušejte si viz podklad Cv_09_Podklad_tabulka.xls a Cv_09_Tabulka.dwg.

Vytvoření tabulky: V následujícím okně si editujete okno tabulky. Vyzkoušejte si viz podklad Cv_09_Podklad_tabulka.xls a Cv_09_Tabulka.dwg. 1. Tabulky, styly tabulek Obecné texty k vytváření tabulek najdete na této adrese: http://www.fce.vutbr.cz/studium/materialy/autocad/acad_i_cz/defaultce.html Nabídka Kreslení Tabulky. Lze se k nim dostat

Více